21 april 2020 In de media

Vanaf 1 september pas weer voetbal is het verwachte scenario

Deze week komt er dan eindelijk duidelijkheid over het lot van de eredivisie en eerste divisie. Dinsdagavond is eerst het kabinet aan zet, de komende dagen de KNVB, de UEFA en de clubs zelf. Vanaf 1 september pas weer voetbal, dat is nu het verwachte scenario.
Naar verwachting wordt de competitie deze week definitief stopgezet als gevolg van nieuwe coronamaatregelen.

Wellicht gaat morgenavond bij de persconferentie van Mark Rutte al de stekker eruit. Indirect dan toch, omdat de premier aankondigt dat er tot 1 september een verbod blijft op alle evenementen met een vergunningsplicht. Dat verbod loopt nu tot 1 juni.

Vertegenwoordigers uit het betaald voetbal verwachten een verlenging, omdat de regering geen enkel risico voor de volksgezondheid wil. Dat maken ze op uit hun rechtstreekse gesprekken met de politiek.

Als de clubs in juni weer zouden kunnen trainen, zijn ze klaar voor een nieuw eredivisie­sei­zoen in september.

Burgemeesters 

Als het kabinet inderdaad zo’n besluit neemt, zou je nog kunnen discussiëren over de status van competitievoetbal zonder publiek. Maar daarvan is duidelijk dat veel burgemeesters zulk soort duels niet willen. Zij vrezen dan voor een oploop van fans buiten de stadions.

Bovendien stopt een aantal clubs graag zelf per direct. Dat is mede omdat zendgemachtigde FOX Sports vorige week de laatste betalingstermijn voor dit seizoen heeft overgemaakt (zo’n 20 miljoen euro), wat voor financiële lucht zorgt. En wat ook meespeelt: de UEFA lijkt zijn toon te matigen. De machtige Europese voetbalbond dreigde eerder nog met harde sancties voor landen die hun nationale competities vroegtijdig beëindigen.

Veel kan dus morgenavond al duidelijk worden in de toespraak van de premier. In aanloop daarnaartoe is er op meerdere borden geschaakt en gelobbyd. Vandaag vergaderde het kabinet nog een laatste keer met de burgemeesters. De KNVB en NOC*NSF trokken in hun gesprekken met ‘Den Haag’ samen op en het profvoetbal voerde deels ook een eigen lobby. Die laatste kwam alleen nauwelijks van de grond, want de clubs zijn in hun collectief van de Eredivisie CV onderling hopeloos verdeeld.

Voor de politiek is niet duidelijk wie dé stem van het betaald voetbal vertolkt. Ingewijden stellen dat het lobbyen zich daardoor verplaatste naar het informele circuit, waarbij diverse individuele directeuren van profclubs zijn gebeld door politici. De kern in die bilateraaltjes blijft wel dat de hele sector betaald voetbal aandringt op zoveel mogelijk duidelijkheid. ,,Liefst meteen al uit de mond van Rutte’’, zo klinkt het.

Succesje

De KNVB en NOC*NSF hopen in dat kader morgenavond wel op één gezamenlijk ‘succesje’: dat Rutte en het kabinet toestaan dat trainingsaccommodaties voor topsporters snel weer opengaan. ,,Dan zou je toch een belangrijke eerste stap zetten’’, stelt KNVB-directeur Eric Gudde. ,,Wellicht kan daarna dan de jongste jeugd weer het veld op, in combinatie met het weer opengaan van de scholen. Wat ik probeer uit te dragen in de gesprekken met minister Martin van Rijn van Medische Zorg en Sport, is dat sport in sociaal opzicht leuk is en belangrijk.’’

Als Ajax, PSV, Feyenoord en de overige clubs in juni weer zouden kunnen trainen, zijn ze klaar voor een nieuw eredivisieseizoen in september, mocht dat dan van start kunnen gaan. Voor zo’n scenario is ook nodig dat de UEFA richting geeft. De Europese voetbalbond heeft deze week twee vergaderingen waarin zij dat kan doen. Vandaag praat de UEFA eerst de 55 aangesloten voetbalbonden bij tijdens een videocall.

UEFA

Vorige maand bleven na zo’n vergadering tal van vragen openliggen. De UEFA dreigde er toen dus mee om clubs volgend seizoen te weren uit zijn Europese toernooien, als de huidige competitie in eigen land niet eerst wordt uitgespeeld. Maar UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin matigde zijn toon intussen, zoals vandaag in Italiaanse media. De UEFA ‘hoopt nog steeds op uitspelen’, maar wil hier ‘flexibel mee omgaan’.

Woensdag presenteren werkgroepen van de UEFA, FIFA en de ECA (het collectief van Europese topclubs) ook plannen voor hoe in deze coronacrisis de zomerse transferperiode eruit moet gaan zien. En voor de kwestie van aflopende spelerscontracten per 1 juli, mocht het seizoen na die datum nog officieel voortduren.

Het lijkt logisch dat de UEFA ook met overkoepelende richtlijnen komt bij het aanwijzen van Europese startplaatsen als competities en/of bekertoernooien per direct stoppen. Maar de eerste signalen wijzen daar niet op, meldden betrokkenen vandaag. Als bij ons de bekerfinale Feyenoord – FC Utrecht wordt geschrapt, zal de KNVB zelf moeten beslissen naar wie dat ticket gaat. Die keuze ligt dan op het bordje van Eric Gudde, de directeur betaald voetbal, die de schade voor het betaald voetbal door corona ondertussen raamt op een bedrag tussen de 65 en 100 miljoen euro tot 1 augustus. Gudde gaat komende vrijdag met de clubs in gesprek, voor wat ongetwijfeld de hete climax wordt van deze week van de waarheid.

AD / Foto’s SV

Hoofdsponsor: