28 augustus 2021 In de media

Voorbeschouwing Ajax vs Vitesse, zondag 29 augustus, 14:30 uur

Na de plaatsing voor de groepsfase van de Europa Conference League wacht dit weekend alweer een zware uitwedstrijd in Amsterdam.

Na de uitwedstrijd tegen Ajax volgt een onderbreking voor interlandvoetbal, daarna staan er tot het einde van het jaar negen midweekse wedstrijden op het programma. Er zijn ook nog zes weken waarin Vitesse niet midweeks in actie hoeft te komen, maar desondanks een vol programma dus.

Dit weekend zijn dezelfde spelers beschikbaar als tegen Anderlecht, dus de geblesseerde Danilho Doekhi, Million Manhoef, Jacob Rasmussen en Daan Reiziger ontbreken nog bij de selectie.

Als er geen wijzigingen worden doorgevoerd ten opzichte van donderdag bestaat het basiselftal uit: Schubert, Dasa, Oroz, Bazoer, Hájek, Wittek, Gboho, Bero, Tronstad, Openda en Frederiksen.

Vitesse uit tegen Ajax

Eind oktober 1950 vond de eerste officiële uitwedstrijd tegen Ajax in competitieverband plaats, waarbij Vitesse met 2-1 verloor in de Eerste klasse B. Het Vitesse-doelpunt in deze wedstrijd werd gemaakt door Karel Weijand, die in totaal 12 keer zou scoren voor het Geel-zwart.

De 35 gespeelde duels in de Eredivisie werden nog nooit in een gelijkspel beslist. Vitesse won zes keer op Amsterdamse bodem, de overige 29 duels eindigden in nederlaag. Van de laatste vijf edities won Vitesse er één: in september 2017 waren Kashia en Rashica al in de eerste helft trefzeker, Nick Viergever maakte er tegen het einde nog 1-2 van.

Van de huidige tegenstanders in de Eredivisie was alleen de uitwedstrijd tegen PSV gemiddeld nét iets lastiger dan die tegen de Amsterdammers. Gemiddeld werd er slechts 0,51 punt uit de hoofdstad mee naar huis genomen versus 0,50 punt uit Eindhoven.

Vorig seizoen stond deze wedstrijd ook in de derde speelronde op het programma, en zou in een 2-1 nederlaag eindigen. Ajax kwam in de eerste helft op voorsprong door een doelpunt van Quincy Promes en de thuisploeg verloor Edson Álvarez kort voor de thee door een rode kaart. Vitesse kwam terug in de wedstrijd door de gelijkmaker van Bazoer, maar het Geel-zwart had geen antwoord meer op de latere treffer van Antony.

Vorig seizoen speelde Vitesse de bekerfinale ook als uitwedstrijd tegen Ajax en ook dit duel werd zoals bekend met 2-1 verloren. Openda maakte het Vitesse-doelpunt, Gravenberch en Neres scoorden namens de tegenstander.

Uit de huidige selectie hebben naast Bazoer en Openda ook Bero en Darfalou al eerder tegen Ajax gescoord namens Vitesse.

Afwezig, blessures, schorsingen

Bij Vitesse ontbreken Danilho Doekhi, Million Manhoef, Jacob Rasmussen en Daan Reiziger door (de nasleep van) blessures.

Ajax – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:

  • Totaal 35 wedstrijden: 6x winst, 0x gelijkspel, 29x verlies.
  • Laatste vijf edities: 1x winst, 0x gelijkspel, 4x verlies.
  • Laatste overwinning: seizoen 2017/’18, 1-2.
  • Grootste overwinning: 2x, seizoen 1991/’92 en 2012/’13, 0-2.
  • Laatste gelijkspel: n.v.t.
  • Laatste nederlaag: seizoen 2020/’21, 2-1.
  • Eerste editie en grootste nederlaag: 19 mei 1972, 12-1.
  • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 0,74.
  • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 3,09.

Zondag 29 augustus, 14:30 uur, Johan Cruijff ArenA te Amsterdam, Ajax – Vitesse, de derde speelronde van het Eredivisieseizoen 2021/’22.

Scheidsrechter: Danny Makkelie. Assistent-scheidsrechters: Hessel Steegstra en Jan de Vries. Vierde official: Sander van der Eijk. Video-assistenten: Jeroen Manschot en Roy de Nas.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: