13 juni 2024 In de media

Vitesse ontvangt concrete biedingen en ziet ‘Plan Arnhem’ afketsen

ARNHEM – Vitesse mag nog altijd hopen op het behoud van de proflicentie. Vier partijen hebben een concreet bod gedaan om de noodlijdende club over te nemen. Om wie het gaat en welke bedragen ermee gemoeid zijn, blijft nog onduidelijk. De nieuwe investeerders zijn van cruciaal belang, omdat het zogeheten Plan Arnhem te weinig van de grond is gekomen. “Dat is nu geen optie meer”, meldt de directie van Vitesse.

Dat meerdere partijen zich op het laatste moment bij Vitesse hebben gemeld betekent een nieuwe wending in de slepende crisis die al bijna twee jaar duurt. Het is een wending die positief kan worden uitgelegd en zelfs wel eens de redding zou kunnen zijn van Vitesse. Zover is het echter nog lang niet, maar de biedingen geven de club wel opties.

Vitesse in beroep
Maandag is een harde deadline voor de Arnhemmers. Dan zal de directie een begroting indienen bij de licentiecommissie van de KNVB die sluitend moet zijn. Lukt dat niet en volgt er een afwijzing, zal Vitesse zeker in beroep gaan.
Daarna is eventueel ook nog een gang naar de burgerrechter mogelijk. Dat bevestigt tijdelijk directeur Edwin Reijntjes. “De KNVB zal sowieso maandag niet direct met nieuws komen verwacht ik.”

Vier partijen
Deze woensdag vertelde Reijntjes desgevraagd dat er inmiddels een aantal concrete biedingen zijn binnengekomen bij Vitesse. “Het gaat om vier partijen en daar zitten ook Nederlandse partijen tussen”, licht hij toe.
Het gaat daarbij zeker niet om Maasbert Schouten uit Elst en stadioneigenaar Michael van de Kuit. Zij haakten allebei al een aantal keren af en zijn voor Vitesse geen optie meer om de club te kopen. Beide zakenmensen vinden dat Vitesse nog dieper moet snijden in de kosten dan de huidige directie van mening is.
Donderdag gaat Vitesse de biedingen nauwgezet bestuderen. “We gaan van de vier biedingen die er liggen nu eerst goed kijken hoe concreet ze precies zijn en hoe serieus het precies is. Dat is een complex verhaal. En natuurlijk moeten we kijken of ze voldoen aan onze voorwaarden en die van de licentiecommissie. Maar we zijn er uiteraard heel blij mee”, zegt Reijntjes.

‘Meer dan 10 miljoen euro is ook echt nodig’
Namen van bedrijven of investeerders wil hij niet noemen, maar Reijntjes geeft wel aan dat de verschillende partijen voor het volledige aandeelhouderschap gaan van Vitesse. Bedragen die daarbij horen, liggen boven de 10 miljoen euro. “En dat is ook echt nodig. Met minder redden we het niet.”
Vitesse moet een gigantische schuld wegwerken die schommelt rond de 19 miljoen euro. De grootste crediteur is Coley Parry met wie de directie voor maandag hoopt tot een schikking te komen. De Amerikaan heeft leningen uitstaan voor 14,3 miljoen.
“Het probleem van Vitesse ligt in het verleden en niet in de toekomst”, schetst Reijntjes de volgorde van belangen. “Niemand twijfelt aan ons plan voor de komende jaren, maar ze zeggen wel los eerst het verleden op. Anders stappen we niet in. Daarom is het ook zo belangrijk dat we met Parry tot een akkoord komen.”

Keuze voor Parry
Voor Parry zijn de druiven zuur. Hij gokte op een overname, maar de KNVB wantrouwde zijn geld en zijn investeerders op de achtergrond. De licentiecommissie blokkeerde zo een overname van Vitesse door de Amerikaan. Parry gaat sowieso heel veel geld verliezen, maar bij een faillissement van de club houdt hij helemaal niets over.

Akkoord zonder dwang
Reijntjes noemt de onderhandelingen met Parry ‘moeizaam’. De belangen van beide partijen liggen uiteraard ver uit elkaar. En de tijd dringt. “We proberen samen tot een consensueel akkoord te komen. Dat betekent in goed overleg en zonder dwang samen een oplossing vinden met de crediteuren.”

Plan Arnhem mislukt
Vitesse hoopte na een zeer geslaagde crowdfundingactie, die meer dan 2 miljoen euro opleverde, dat het regionale bedrijfsleven zou volgen. Met een uitgebreide presentatie hoopte de directie dat er een sneeuwbaleffect zou ontstaan van rijke ondernemers.

De directie zette in op ongeveer 5 miljoen euro. Maar nog niet de helft van dat streefgedrag is gehaald. De actie, met druk vanuit de media, werd pas laat ingezet. De hoop bij Vitesse is erop gevestigd dat er door het regionale bedrijfsleven toch een stevig fundament wordt neergelegd voor de toekomst.
Reijntjes is er voor het eerst nu glashelder over. “Het ‘Plan Arnhem’ is ons niet gelukt. Mensen hebben echt hun best gedaan, maar het is geen optie meer.”

Maandag moet de begroting dus naar de KNVB. Er ligt voor het komende seizoen een begroting op hoofdlijnen. De inkomsten in dat plan bedragen ongeveer twaalf miljoen euro. De uitgaven gaan richting de zeventien miljoen. Daarbij ontstaat een ingecalculeerd tekort van vijf miljoen euro, dat door de overname dan toch gedekt zou worden.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: Supportersvereniging Vitesse

Hoofdsponsor: