17 juni 2024 In de media

Vitesse bijna gered!

Vitesse heeft het dan toch voor elkaar, zo lijkt het. Alle signalen wijzen erop dat een Nederlands bedrijf, waarschijnlijk afkomstig uit de provincie, de Arnhemse club uit het moeras trekt. Dat melden bronnen aan Omroep Gelderland. Afgelopen nacht is op hoofdlijnen een akkoord bereikt dat volgens insiders grote mogelijkheden biedt voor de toekomst van Vitesse. Voorwaarde was dat er een schikking met de Amerikaanse schuldeiser Coley Parry kwam. En ook dat ziet er nu heel goed uit.De afgelopen dagen is daarnaast veelvuldig contact geweest met een buitenlandse partij, waar ook de naam nog niet van bekend wordt gemaakt. Vitesse stelt het Nederlandse belang echter voorop en wil de club terugbrengen naar de regio. De uitdrukkelijke wens is dat zij in the lead zijn bij de overname.
De deal is vooral tot stand gekomen door de twee ervaren crisismanagers Paul van der Kraan en Edwin Reijntjes met hulp op de achtergrond van ervaren bestuurders met een Vitesse verleden. Het akkoord zal door de achterban ongetwijfeld worden bejubeld en omarmd.

Voortdurend contact

Ook de nieuwe Raad van Commissarissen, met Richard le Grand en Barbara van Hussen, heeft door voortdurend overleg met de licentiecommissie van de KNVB een grote rol gespeeld in de op handen zijnde redding van Vitesse. Voor de commissie was het een eis dat er onafhankelijke bestuurders zouden komen die niet besmet waren met het verleden. Over de biedingen, volgens Vitesse waren er vier concreet, was er de afgelopen week nauw contact met de KNVB. Er zijn twee investeerders overgebleven voor de overname.

Keiharde saneringen

Om tot de inmiddels vrijwel zekere deal te komen, hebben Van der Kraan en Reijntjes wel keihard moeten bezuinigen in de organisatie. Tientallen werknemers verloren daarbij hun baan. Toch is het ze gelukt een gigantische schuld van bijna 19 miljoen euro om te buigen in een sluitende begroting (met garantstellingen) die vandaag richting de KNVB in Zeist gaat.Er is ervoor gekozen dat Vitesse de komende jaren schulden blijft maken om zo enige sportieve ambitie overeind te houden.

Garantstellingen voor miljoenentekorten

De nieuwe grootaandeelhouder, wie het precies is wordt snel bekend, dekt in de begroting de tekorten echter af. Anders zou de KNVB ook nooit akkoord gaan. Het gaat daarbij om enkele miljoenen euro’s. Vitesse bezuinigde al meer dan 10 miljoen euro. Verder wilde en kon, zo zegt de directie, niet gaan.
Het Nederlandse bedrijf heeft zijn wortels waarschijnlijk in de provincie Gelderland. Voor hen was het een absolute voorwaarde dat Vitesse eruit zou komen met Parry die waarschijnlijk de komende jaren in termijnen nog wat geld terugkrijgt van zijn investeringen. Alles wijst er nu op dat er een schikking is getroffen, anders is de deal met de nieuwe eigenaar ook niet mogelijk.

Voor de licentiecommissie van de KNVB was het overigens ook een keiharde eis dat de Amerikaan geen belangrijke rol krijgt in de overname. De herkomst van zijn geld werd namelijk niet vertrouwd. Hij mocht daarom Vitesse ook niet kopen.

Extra impuls voor snelle promotie

De miljoenendeal waarvan Vitesse nu de details aan het invullen is, is gericht op het terugbrengen van de club naar Arnhem met veel herkenbaarheid. Ook is afgesproken dat alles op alles wordt gezet om zo snel mogelijk terug te keren naar de eredivisie. Daarvoor is extra geld beschikbaar, zo melden bronnen aan Omroep Gelderland.
Het gedegradeerde Vitesse hoopt met een minimale spelersbegroting van vier miljoen te gaan werken. Alles is gericht op een directe terugkeer. De visie van de club is dat in de eredivisie, met veel meer tv-gelden, de tekorten sneller kunnen worden weggewerkt.
Ook moet er op termijn gewerkt worden aan het exploitabel maken van stadion GelreDome. Dat moet in de ogen van Vitesse veel meer een verdienmodel worden om weer te kunnen groeien.

Checken van betrouwbaarheid

Vandaag verstuurt Vitesse dus een uitgebreid document richting de licentiecommissie met daarin veel cijfers, maar ook afspraken die zijn gemaakt met de nieuwe eigenaar van de club. De vijfkoppige commissie checkt de komende dagen nog eens extra de betrouwbaarheid en de financiële slagkracht van het bedrijf.

Hulp van Vitessenaren

Bij de goedkeuring van de begroting blijft Vitesse behouden voor het profvoetbal en komt er een einde aan een voetbalsoap in Arnhem die bijna twee jaar heeft geduurd. In die soap laveerde de club maanden langs de rand van de afgrond en stond de club serieus op omvallen.
Voormalig bestuurders en directeuren als Pascal van Wijk, Henk Parren en Peter Rovers maakten er de afgelopen jaren een (financiële) chaos van. Zij leden aan grootheidswaanzin en onderhielden ook een slechte relatie met de licentiecommissie.

Met de komst van Reijntjes en de zeer ervaren Van der Kraan begin april, werd een enorme inhaalslag gemaakt. Niet alleen de relatie met de KNVB verbeterde, maar ook werd er veel meer contact gelegd met Vitessenaren die in het verleden een belangrijke rol voor de Arnhemse club hebben gespeeld.

Bron: Omroep Gelderland / Foto's: SV

Hoofdsponsor: