23 september 2024 In de media

Gelijkspel in Airborne-wedstrijd tegen Jong Ajax

Zaterdag 21 september stond voor Vitesse de jaarlijkse Airborne-wedstrijd, dit jaar in het teken van ’80 jaar Airborne’, op het programma. In een uitverkocht en sfeervol GelreDome eindigde de wedstrijd tegen Jong Ajax in een 2-2 gelijkspel.

John van den Brom wijzigde de ploeg op drie plekken ten opzichte van het gelijkspel (3-3) tegen FC Emmen afgelopen maandag. Mathijs Tielemans, Mats Egbring en Enzo Cornelisse keerden terug in de basis ten faveure van Jim Koller, Mees Kreekels en Irakli Yegoian.

Voorafgaand aan de wedstrijd overhandigden de spelers van beide ploegen een zonnebloem aan de aanwezigen families van de veteranen. Dit deden zij met op de achtergrond een fantastisch spandoek, gemaakt door supporters, met de tekst ‘Never forget our heroes’ en een schildering van het beeldhouwwerk ‘Soldaat met Bloemenmeisje’.

De beloften van Ajax begonnen bedrijvig aan de wedstrijd. Na enkele gevaarlijke uitbraken in de openingsfase wist Kristian Hlynsson in de negentiende minuut de score te openen in GelreDome. Na een vlijmscherpe voorzet van Jan Faberski frommelde de middenvelder de bal achter Tom Bramel.

Direct na de openingstreffer stond in minuut 19.44 iedereen in GelreDome op voor een indrukwekkend minuut applaus. Direct na dit bijzondere moment kreeg Vitesse meer vat op de wedstrijd. Dit resulteerde in de 31ste minuut in een fantastische gelijkmaker voor Vitesse. Na een ingooi van Mats Egbring wist Andy Visser, die opnieuw het vertrouwen kreeg van hoofdtrainer John van den Brom, de bal met zijn linkervoet geweldig in de kruising te schieten.

De 1-1 stond echter niet lang op het scorebord. Jong Ajax kwam in de 34ste minuut met een razendsnel antwoord. Spits Julian Rijkhoff herstelde, op aangeven van Kristian Hlynsson, de voorsprong voor de Amsterdammers: 1-2. Dit was tevens de ruststand in GelreDome.

Bij aanvang van de tweede helft wisselden zowel John van den Brom als Frank Peereboom. Irakli Yegoian viel in voor Marcus Steffen en bij de uitploeg werden Gerald Alders en Kristian Hlynsson vervangen voor Lucas Jetten en Nassef Chourak.

Vitesse begon scherp en aanvallend aan de tweede helft, met een aantal kansen voor de Arnhemmers tot gevolg. Het eerste gevaar kwam van de linkervoet van aanvoerder Alexander Büttner. Hij krulde een vrije trap van zo’n 25 meter over de goal van Charlie Setford. Enkele minuten later kwam Vitesse er na een corner van Jong Ajax razendsnel uit. Het schot van Mats Egbring werd echter geblokt door een Ajacied.

De sterke start van de tweede helft werd uiteindelijk in de 62e minuut beloond door de gelijkmaker van Yegoian. De Georgiër kopte de bal uit een corner van Büttner schitterend via de onderkant van de lat achter doelman Setford. De verdiende gelijkmaker zorgde voor een enorme ontlading in het stadion.

De gelijkmaker stopte de aanvalsdrift van de Arnhemmers niet. Onder leiding van een goed spelende Miliano Jonathans werd kans na kans gecreëerd en wisten de bezoekers uit Amsterdam nauwelijks de helft van Vitesse te bereiken.

Na een sterk slotoffensief, met kansen voor Jonathans, Gudelj en Macheras, wist Vitesse zichzelf niet meer te belonen. De eindstand in Arnhem, na een vermakelijke Airborne-wedstrijd: 2-2. Hiermee staat Vitesse momenteel na zeven wedstrijden op de 9de plek in de Keuken Kampioen Divisie.