12 februari 2010 In de media

Tien vragen aan Zuiddoek ontwerper René Salomons

Vitesse.org in gesprek met de ontwerper van het Zuiddoek (40×25 meter) dat tijdens Vitesse – FC Twente de tribune op zal gaan bij de line-up van de spelers.
René won de open ontwerpwedstrijd voor het doek, welke is bekostigd door het boetebedrag van Theo Bos en zijn selectie na de uitschakeling in de beker tegen Groningen.
Wie is René Salomons?

"Ik ben 27 jaar oud en geboren en getogen in Arnhem Zuid. Tegenwoordig woon ik in Zevenaar en ben ik getrouwd met Aukje. Verder bestaat mijn huishouden uit twee katten en een hond."

Hoe lang ben je al Vitesse supporter?
"Ik volg Vitesse al sinds mijn middelbare schooltijd dus sinds ik twaalf ben.
Ik zat op het Olympus College en vanuit het klaslokaal zag ik het GelreDome gebouwd worden. Regelmatig ging ik kijken naar de bouw en werd mijn interesse voor Vitesse gewekt. Ook bezocht ik in die tijd wel eens een wedstrijd. Ik heb sinds drie jaar een seizoenkaart voor de zuid tribune."

Hoe heb je over de ontwerpwedstrijd gehoord of gelezen?
"Ik kijk regelmatig op www.vitesse.org en zo las ik dat er een spandoek zou komen."

Waarom heb je een ontwerp ingezonden?
"Ik vind het leuk om te tekenen en te ontwerpen, in mijn vrije tijd zit ik dan ook graag achter mijn pc te tekenen. Toen er ontwerpen gevraagd werden voor het Zuidoek kwam er gelijk een beeld in mijn hoofd op en dat heb ik toen op papier gezet. Ik moet zeggen dat, toen ik het ontwerp instuurde, ik er geen enkel moment rekening mee heb gehouden dat mijn ontwerp uitgekozen zou worden."

Wat had je voor ogen voor je het op papier hebt gezet?
"Eerst had ik een adelaar voor ogen die als een feniks zou herrijzen uit de puinhoop die Groningen had achtergelaten. Later wilde ik vooral een erg mooi doek maken."

Welke keuzes heb je bij het uitwerken van het ontwerp gemaakt?
"Ik wilde een aantal dingen in het doek hebben, zoals de kleuren geel en zwart, de adelaar en de tekst Vitesse Arnhem. Ik wilde voorkomen dat het een standaard doek zou worden met geel en zwarte banen en dus heb ik deze op een andere manier gebruikt dan normaal. Tevens wilde ik alleen de adelaar, en niet het wapenschild, zodat je het idee krijgt dat hij eruit knalt.
Ook wilde ik graag diepte in het doek door de gele banen te voorzien van een tekening gebaseerd op de huidige seizoenkaart."

Wat heb je er in uit willen drukken?
"Ik wil dat het doek een visitekaart(je) word van de club.
Dat als je nog nooit van Vitesse gehoord zou hebben, je gelijk zou zien wat Vitesse is, waar we vandaan komen en wat ons doel is, namelijk samen winnen."

Ben je betrokken bij de uitvoering en productie van het doek?"
Nee, mijn ontwerp is de basis van het Zuiddoek, de drukker van het doek heeft het ontwerp gebruikt om een doek te maken. Over de definitieve versie van het doek mocht ik mijn mening geven en het is geworden wat ik voor ogen had.
Bij de productie en overige zaken ben ik niet betrokken geweest. Dat lag in handen van de SV en de drukker."

Doet het je wat, dat je de wedstrijd hebt gewonnen?
"Ja nogal, eerst was ik overdonderd. Ik had totaal niet verwacht dat ik zou winnen. Later was ik vooral ook erg trots dat ik gewonnen heb. Vooral omdat iets wat eerst in mijn hoofd zat, straks door heel veel mensen gezien gaat worden."

Wat hoop je dat de Vitesse supporters zullen denken als het imposante doek van 40 x 25 meter voor aanvang van Vitesse – FC Twente de Zuidtribune omhoog gaat?
"Ik hoop dat de mensen het vooral een mooi doek zullen vinden. Ik heb geprobeerd er een doek van te maken dat er professioneel uitziet, maar dat ook door de supporters gemaakt is. Dat het een uniek doek is voor de Eredivisie waarmee we als Vitesse supporters een krachtig signaal afgeven."

 

 

Supportersvereniging Vitesse

Hoofdsponsor: