8 maart 2010 In de media

Pluim: niet naar de eerste divisie

De meest besproken speler van Vitesse, Wiljan Pluim, maakte tegen ADO ( 1- 1) zijn rentree en kiest dinsdag voor Vitesse. Of niet.

Na vier weken blessure­leed – een scheurtje in zijn hamstring – maak­teWiljan Pluim zater­dagavond zijn rentree bij Vitesse.
De lange spits, een ‘ballen-vasthou­der’ met fijne, functionele tech­niek en mooie trap, mocht van zijn trainer ondanks een gebrek aan ritme direct starten in het rechtstreekse duel om de veilige vijftiende plaats tegen ADO Den Haag: 1-1 in Den Haag.

„Dat ik belangrijk ben, wil ik niet zeggen”, reageerde Pluim na negen­tig minuten en een uitslag die rede­lijk in verhouding was met het ge­bodene. Dat was van een zeer ma­tig gehalte. „Het maakt nu niet uit hoe je speelt, als je maar punten haalt. Ik denk dat het voetbal van­af de kant niet om aan te zien was, maar we hebben toch een puntje.
Niet verloren en een voordeeltje voor ons. Zij hebben één punt ge­haald uit twee thuisduels (tegen Roda JC verloor ADO vlak voor tijd met 1- 2, red.). Dat zijn thuis­wedstrijden die wij nog moeten krijgen.”

Dat inzicht verraadde het huidige vizier van Vitesse: wegblijven bij de laatste drie plaatsen. „We kij­ken alleen maar naar beneden, dat klopt. Ik vond dat we soms wel rustig opbouwden, maar vanaf de goal (1-0 Lasse Nilsson,red.) was het alleen nog duelleren. Jammer dat die 1-1 dan zo snel valt.”
Met het gelijke spel doorbrak Vites­se een serie van vier nederlagen op rij. Pluims aandeel in het spel was op het oog niet groot. „ Ik stond diepe spits, maar ik moest bij alle inworpen en standaardmo­menten van Den Haag mee terug. Vanwege mijn lengte, dat klopt. Den Haag kreeg veel van die mo­menten, daardoor stond ik vaak niet in de spits en werd ik op het middenveld al aangespeeld.”

Het 21-jarige talent belichaamde daarmee ook enigszins het overle­vingsvoetbal van de Arnhemmers, die acht duels voor het einde een flinterdunne marge hebben met de onveilige zestiende plaats van ADO: één punt. Veel houvast is er niet in de ploeg waar automatis­men ontbreken en de spelers er op goed geluk op uit lijken te trekken. Pluim sprak ondanks zijn pas zes­tien duels eredivisie-ervaring in de Arnhemse hoofdmacht, vorige week al met Feyenoord-trainer Ma­rio Been over een eventuele over­stap naar De Kuip. Volgens zijn zaakwaarnemer hengelen er meer clubs – al dan niet concreet – naar zijn diensten. Vitesse bood hem een driejarige aanbieding. Aan de vooravond van het belangrijke duel wilde niemand uitsluitsel ge­ven over het al dan niet aanblijven van Pluim. Na afloop zei hij: „Dins­dag komt er duidelijkheid.”
Over een ding was hij wel uitge­sproken. „In de eerste divisie spe­len wil ik niet, maar ik denk dat de meeste spelers bij Vitesse dat niet willen. Ik ga er ook niet van­uit dat het gebeurt.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: