20 maart 2010 In de media

Civard Sprockel op overlevingsmissie met Vitesse

‘ Zelf gedaan, zelf goedmaken’. De filosofie van Vitesses aan­voerder Civard Sprockel voor de finale van het sei­zoen is eenvoudig. ‘ We heb­ben dit zelf gedaan, we moe­ten het zelf goedmaken’.

Zelfs het momenteel zo zware voetballeven van een speler van Vitesse kan ondraaglijk eenvou­dig zijn. Aanvoerder Civard Sprockel van het zwalkende Arn­hemse elftal maakte het aan de vooravond van de zware wedstrijd bij Feyenoord( De Kuip, zaterdag, 20.45 uur) niet ingewikkelder dan het is. „Wij hebben dit allemaal zelf gedaan, we moeten het zelf maar goedmaken”, vindt Sprockel, die met Vitesse zeven duels heeft om zich veilig te spelen.
De Arnhemse ploeg gaat als vijf­tiende het weekeinde in, maar heeft een buffer van slechts een puntje met de onveilige plekken (plicht tot nacompetitie) 16 en 17 vanWillem II en ADO Den Haag.

„We hebben het in eigen hand, dat scheelt. Het wordt moeilijker als je dat niet meer hebt. Maar er zijn nog zeven wedstrijden te gaan, waarvan een paar tegen di­recte concurrenten. Die mag je niet verliezen”, weet Sprockel, die de schamele oogst van zes punten in de tien duels van 2010 wijt aan scorend onvermogen.
„ Elke wedstrijd sta je twee keer vrij voor de keeper en scoor je niet. Ons probleem is dat het ren­dement niet hoog is. We spelen soms best redelijk tot goed, zoals tegen Twente, maar het breekt je op dat je niet scoort”, redeneert de 26- jarige verdediger, die zaterdag met Vitesse op bezoek gaat bij zijn oude club Feyenoord; één van de zeven finales van een seizoen, dat begon met een knipoog naar het linkerrijtje en de play- offs om Eu­ropees voetbal. „Het is een teleurstellend seizoen natuurlijk. Je gaat voor het linker­rijtje, je wilt de lijn doortrekken van vorig seizoen, toen de nieuwe trainer ( Theo Bos, red.) kwam.

Daar had ik vertrouwen in. Maar je hebt wel wat steuntjes nodig en die hebben we nooit gehad. Thuis tegen Feyenoord moet je winnen, speel je 0-0, bij Groningen en Hee­renveen verlies je met 1- 0 en moet je meer halen. Daarin hebben we onszelf gewoon tekort gedaan.”
Waarmee de doelstelling van 2009 aan de horizon verdween en die voor 2010 na tien duels beduidend minder ambitieus is. „Nu is er niks anders over dan overleven, puur overleven. We moeten ons met zijn allen veilig zien te spelen. We hebben een ploeg die dat voetbal- lend moet doen, maar als dat niet lukt, moet je iets anders brengen.
Dat zit er misschien wel wat min­der in bij ons”, bekent Sprockel na de vraag of de echte overlevings­drang niet ontbreekt in het elftal, dat per wedstrijd maar zo weinig overtredingen maakt en zo weinig echte, verbeten duelkracht toont.

„Van die nederlagen tegen Ajax (4-0 in de Arena)en AZ (0-3 in GelreDome) krijg je natuurlijk wel een tikje”, weet Sprockel. „Dat zijn wel topteams, maar het blijft in je hoofd meespelen. Natuurlijk praat je daar onderling over, er wordt ge­noeg gediscussieerd. Maar je moet ook met zijn allen achter elkaar blijven staan. Niet alleen spelers, heel Vitesse, ook het publiek”, vindt Sprockel, die met zijn ploeg­genoten na de verloren thuisbeurt tegen SC Heerenveen (0-1) via de zij-uitgang werd omgeleid, ver weg van de boze menigte. „Wat wij het meeste nodig hebben is een overwinning, drie punten, dat is het beste.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: