6 april 2010 In de media

Veilige haven in zicht

Frisse beloften zetten Vitesse op koers

*Spelers uit beloftenteam van Vitesse geven nieuw elan aan ploeg van Theo Bos.
*Overwinning op FC Groningen (3-0) helpt Arnhemmers in zicht van veilige haven.
*Grote rol amateur Gravenbeek en ongepolijste Büttner.

Vier spelers uit het Arn­hemse beloftenteam hebben Vites­se zaterdagavond tegen FC Gronin­gen nieuwe richting gegeven. Met een afgetekende 3-0 overwinning in GelreDome kreeg de ploeg van trainer Theo Bos in één klap de veilige haven in het vizier.

Opvallend is dat vier spelers die dit seizoen furore maakten in het ijzersterke beloftenteam van trai­ner Hans van Arum, zaterdag een ( groot) aandeel hadden in de zege. Het optreden van amateur Giovan­ni Gravenbeek (21) als inte­rim- rechtsback, was tegen Gronin­gen een regelrechte sensatie. De pijlsnelle verdediger, die de ge­schorste Paul Verhaegh verving en zonder contract speelt, deed niets onder voor de profs. Gravenbeek was rustig aan de bal, speelde met lef en dreiging en beloonde een uitstekende avond in de 67ste mi­nuut met de beslissende pass voor de 1-0 (Claudemir rondde af).

Na de 2- 0 van Santi Kolk tekende een andere ‘ex-belofte’ voor het doelpunt van het jaar. Alexander Büttner verdiende in 2010 zijn kans met goed en doeltreffend spel in Jong Vitesse, titelkandidaat in de eredivisie voor beloften­teams, en blijkt met zijn enorme drive een verrijking voor de ploeg.
In de extra tijd van het duel tegen Groningen trakteerde hij het zo weinig verwende thuispubliek op een uitzonderlijk doelpunt, dat ge­tuigde van lef en klasse tegelijk. Met zijn rug naar de goal lobde de Doetinchemmer in een draai van 180 graden de bal ineens over de verbouwereerde doelman Brian van Loo in de kruising: 3-0.

De aanzet voor de ruime zege werd gegeven door invaller Onur Kaya, die in de 65ste minuut Cal­vin Jong-A- Pin kwam vervangen. Twee minuten stuurde de balvaar­dige spelverdeler Gravenbeek op weg naar diens beslissende voor­zet. Ook Kaya verdiende dit sei­zoen zijn kans bij de beloften, net als basisspeler Wiljan Pluim, die er zelfs een driejarig contract aan overhield.

De frisheid en het lef waarmee de beloftenploeg van Van Arum dit seizoen speelt, leek zaterdag einde­lijk over te slaan op de hoofd­macht. Al vertekende het beeld van de wedstrijd wel door de slot­fase. Daarin was Vitesse via Kolk, Kaya, Pluim en Claudemir ontke­tend. Groningen kreeg alle hoeken van het veld liet zien. Dat was op zijn minst opmerkelijk. In oktober vorig jaar veegde FC Groningen in GelreDome de vloer aan met Vites­se, dat een ontluisterende 5-1 ne­derlaag leed in het bekertoernooi.

Bij de start van het seizoen gaf trai­ner Theo Bos aan thuis dwingend en voor de winst te willen spelen, maar dat is er nauwelijks van geko­men. Bos gaf wel eens toe met een jaloerse blik naar de maandaga­vondwedstrijden van Jong Vitesse te kijken. „Tegen Twente speelden we ook zo goed, maar toen leverde het geen punten op” reageerde Bos na de galavoorstelling in het laatste kwartier. „ Ze kunnen het wel, maar dat wist ik.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: