12 juni 2010 In de media

Helle ziet ’n uitdaging bij A-merk Vitesse

Nieuwe commercieel directeur Marie- José Helle (47) stapt zonder voetbalachtergrond binnen bij Arnhemse club. Een func­tie in de voetbalwereld is nieuw voor haar. „Dat kan juist een voordeel zijn.”

Marie-José Helle is ruim een week in dienst bij Vitesse. Haar aanstel­ling had net iets eer­der plaats dan die van Clémence Ross-van Dorp, de nieuwe voorzit­ter van De Graafschap. „ Ik zal haar eens bellen en vragen of we een keer samen wat gaan eten”, zegt Helle. „Dat lijkt me erg leuk.”

Ineens hebben twee vrouwen een top­functie bij Gelderse eredivisieclubs.
Helle: „Ik ben niet iemand die vindt dat er, in welke functie dan ook, meer vrouwen moeten ko­men. De juiste man of vrouw op de juiste plaats, daar ben ik voor.
Aan de vele reacties die ik krijg merk ik wel dat het opvalt. Dat ik een vrouw ben, helpt wel om je als Vitesse te onderscheiden van de rest op dit moment.”

U stapt in een echte mannenwereld.
Hoe ziet u dat?
„Onlangs heb ik negen maanden in de autowereld gezeten, een inte­rim- klus. Ik heb een sales-tech­nisch concept opgesteld voor de verkoopafdeling. De autowereld is ook een mannenwereld. Het ligt er maar net aan hoe je er zelf in­staat.”

De voetbalwereld is niet te vergelij­ken met het bedrijfsleven.
„Ik snap de scepsis. Ik heb geen voetbalachtergrond. Aan de ande­re is het ook geen zekerheid dat je met een voetbalachtergrond succes hebt. Die voorbeelden zijn er ook genoeg. Misschien is het juist erg goed dat er iemand binnenkomt die er anders naar kijkt.”

Hoe bent u bij Vitesse terecht geko­men?
„ Op zich was dat toeval. Ik zit veel op LinkedIn.com, dat is een hoort Hyves voor de zakelijke markt. Op een donderdagavond keek ik wat relaties door, toen ik een bericht kreeg van het wervingsbureau dat op zoek was naar een commercieel directeur voor Vitesse. In een im­puls stuurde ik een mail. Daarin maakte ik, zonder al te hoge ver­wachtingen trouwens, mijn inte­resse kenbaar. Het begon impul­­sief, maar werd al snel serieus. De volgende ochtend kreeg ik al een telefoontje en zo is het gaan rol­len. Gedurende dit proces werd ik steeds enthousiaster.”

Vanwaar die positieve eerste reactie?
„Het intrigeerde me, wat mijn bij­drage zou kunnen zijn aan succes van Vitesse.”

Welke affiniteit hebt u met voetbal?
„Mijn gezin is een echt voetbalbol­werk. Mijn twee zoons en mijn echtgenoot hebben jarenlang ge­voetbald. Mijn rol was die van toe­schouwer en liefhebber langs de lijn. Daarnaast ben ik bij diverse profclubs lid geweest van de busi­nessclub en heb ik veelvuldig wed­strijden bezocht van NAC Breda, FC Utrecht, ADO Den Haag, AG­OVV, FC Zwolle en De Graaf­schap.”

Wat wist u een maand geleden van Vitesse?
„ Dat het de mooiste voetbalclub van Gelderland is.”

Weet u wie Dejan Curovic is?
„Nee.”

Een oud-speler van Vitesse en de grootste publiekslieveling ooit in Gel­reDome. Kunt u Vitesse wel verko­pen als u zoiets niet weet?
„ Het Vitesse-gevoel is inderdaad heel belangrijk. Voor dat gevoel zal ik potentiële sponsors uitnodigen voor een thuiswedstrijd. Als ik naar ze toe ga, dan gaat het om het merk Vitesse.” „Vitesse is een A-merk, net als de Gelderlander. De markt van het voetbal lijkt op die van de krant. De lezers zijn de supporters, de sponsors zijn de adverteerders.”

Vitesse heeft de voorbije jaren vaker een nieuwe commercieel directeur ge­haald dan een nieuwe spits. Waar­aan ontleent u uw overtuiging dat u wél zult slagen bij deze club?
„Ik heb onwijs veel ervaring in het aansturen van commerciële net­werken, in zaken doen. Je moet al­tijd zorgen voor draagvlak. Dat kan alleen als je naar mensen wilt luisteren en dan je eigen weg kiest. Er zijn zo veel meningen over Vit­esse. Daar wil ik naar luisteren.”

Op de website van Vitesse staat dat u gaat onderzoeken hoe de club be­ter kan inspelen op de wensen van de supporters. Maar supporters bind je toch alleen door prestaties van het eerste elftal?
„Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Sportieve resultaten hel­pen uiteraard in de sfeer die om de club hangt. Maar er zijn ook voorbeelden in Nederland waar supporters achter de club bleven staan ondanks mindere resultaten. De Graafschap, NAC, Heeren­veen.”
„Het is zaak dat de binding met de club niet alleen afhankelijk is van de sportieve prestaties. Het is ook afhankelijk van sfeer. Je kunt het ook als een beleving zien om een avond of een middag naar het sta­dion te gaan, ook als je club veer­tiende staat.”

Hoe staat Vitesse er op dit moment financieel voor?
„Het is op dit moment niet mijn taak daar iets over te zeggen. Ik zit hier net een goede week en begin een beeld te krijgen. Dat er wat moet gebeuren is duidelijk. Mijn verantwoordelijkheid is de verho­ging van de inkomsten. In plaats van alleen maar bezuinigen moe­ten we op alle fronten gaan bou­wen.”

 

De Gelderlander

Hoofdsponsor: