28 juni 2010 In de media

Santi Kolk: eieren voor geld

Waarschijnlijk voor het eerst in de betaald voetbalgeschie­denis, maar zeker voor het eerst in de eredivisie, presenteerde Vitesse gisteren niet één nieuwe speler op de eerste trainingsdag van het nieu­we seizoen.

– Geen nieuwe spelers Vitesse. 
–  Keuze Santi Kolk ook ingege­ven door penibele situatie op de transfermarkt voor prof­voetballers. 
– Doelman Piet Velthuizen wacht geduldig tot ‘ keepers­carrouselletje’ gaat draaien. 

Voor zo’n driehonderd nieuwsgie­rige supporters werkte de uitgehol­de selectie van trainer Theo Bos de eerste training van het nieuwe seizoen af op sportcentrum Papen­dal. De enige nieuwelingen waren de vorig jaar verhuurde Julian Jen­ner ( RW Ahlen), Frank van der Struijk ( Willem II), Genaro Snij­ders (FC Omniworld) en Jop van der Linden, (AGOVV). Daar tegen­over staan acht vertrekkers: Clau­demir (FC Kopenhagen), Paul Ver­haegh (FC Augsburg), Nicky Hofs (AEL Limassol), Serginho Greene (onbekend), Calvin Jong-A-Pin (te­rug SC Heerenveen), Giovanni Gra­venbeek ( Willem II), Onur Kaya (Charleroi) en reserve-doelman Ronald Graafland (onbekend).

Het had er vorige week alle schijn van dat Santi Kolk ook tot het le­gertjes vertrekkers zou toetreden. „De club wilde het afronden, maar we zijn er niet uitgekomen”, zei Kolk gistermiddag na zijn eerste training, op Nederlandse in plaats van Duitse bodem. „ Als ze me zo graag willen hebben, moeten ze dat ook maar laten zien”, vond Kolk, die de afspraak met zijn eventuele nieuwe club (‘ik zou de naam niet noemen’) niet wilde schenden. Het zou gaan om een Tweede Bundesligaclub.

Niet direct een droomtransfer. „ Ik ben geloof ik de enige speler die toegeeft dat het ook om de financi­ën gaat. Het loopt niet zo lekker op de spelersmarkt, dus als ik er­gens een goed contract kan teke­nen voor een paar jaar, dan doe ik dat. Daar ben ik eerlijk in”, zei de 28-jarige Hagenaar, die ook met ADO in contact was. „Maar de nieuwe trainer, John van den Brom, wilde mij niet hebben.”

Enigszins kieskeurig is Kolk wel. „ Ik teken niet overal, ik ben ook een sportman. In de winter kon ik naar China, dat zie ik niet zitten en dan is het ook niet aan de or­de.” Kolk sluit niet uit dat zijn ver­trek komende week alsnog door­gang vindt. Net als de aanvaller staat ook doel­man Piet Velthuizen op de nomi­natie te vertrekken. Beide spelers hebben een doorlopend (2011) con­tract, maar de club kan met het nieuwe salarishuis (veel lagere sala­rissen) geen nieuwe verbintenis af­sluiten.

Velthuizen: „ Ik schat de kans dat ik blijf op fifty-fifty. De club heeft aangegeven dat ze mij willen ver­kopen en dat ik niet transfervrij weg mag. Maar zo lang er niks speelt, ben ik de eerste keeper van Vitesse en moet ik er voor zorgen dat ik er sta op de eerste competi­tiedag”, aldus de doelman, die slechts van ‘vage belangstelling’ spreekt. „Er is niks concreets. Ik moet wachten tot het keepersca­rousselletje gaat draaien.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: