18 juli 2010 In de media

Drukte en gezelligheid op Vitesse-fandag

Voor de tweede keer in de geschiedenis hield Vitesse zijn jaarlijkse fandag in het Arnhemse centrum. Volgens de organisatie kwamen er 8.500 bezoekers op af.

Het was een warme, drukke, maar gezellige dag. Er kon gevoetbald worden op pannaveldjes.
Kinderen konden op de foto met roofvogel Hertog II. Maar de meeste fans ging het toch om de spelerspresentatie en de signeersessies.

De Supportersvereniging Vitesse heeft voor de fandag speciaal een shirt laten maken. ‘Ik heb een geel-swert hert’, luidt de tekst en daaronder staat een afbeelding van een hart met een gewei.

Arnhem is de stad met het ‘geel-swerte hert’

Geel en zwart zijn onze kleuren! Alles wat zich in Arnhem waarlijk achter de­ze leuze stelt, was gisteren in het stadscentrum voor de jaarlijkse fandag.

Op 8 augustus wordt het weer serieus. Dan speelt Vitesse zijn eer­ste competitiewed­strijd tegen ADO Den Haag en kun je weer mensen tegenkomen die het niet goed voorhebben met Vitesse. Maar op deze snikhete zondagmiddag, op de Vitesse-fan­dag in het Arnhemse centrum, kom je alleen mensen tegen met in hun hart een ereplaatsje voor de club. „Pietje!”

Dat speciaal voor deze fandag ge­maakte T- shirt van de Vitesse- sup­portersclub kan nog wel eens een klassieker worden. ‘Ik heb een geel- swert hert’, luidt de tekst en daaronder zie je een afbeelding van een hart met een gewei. Je moet er maar op komen. „ Als je lid wordt van de supportersclub krijg je het gratis, anders moet je het betalen, we hebben er vijfhon­derd laten maken,”zegt bestuurslid Paul Koster.

Koster staat in een kraampje op de markt naast Pim Kusters van stof­feerderij Kusters-Knol uit Zeve­naar, die Vitesse- poefs verkoopt.
„ Maar ik heb ze ook van De Graaf­schap, hoor”, zegt hij. Het is hier trouwens commercie wat de klok slaat: je kunt internetten via Vites­se (vitesse-fannet), bellen via Vites­se ( Vitesse mobiel, ‘gratis bellen met je voetbalvrienden’) en zelfs zorgverzekeraar Menzis heeft spe­ciale aanbiedingen voor suppor­ters van Arnhems trots.

Maar de meeste fans interesseert dat allemaal geen bal. Die gaat het om de spelerspresentatie op de Markt, vlot gepresenteerd door Emile Hartkamp. Wie de enige nieuwe speler Luca Caldirola had willen zien, komt bedrogen uit: hij is nog bij het EK voor onder de 19. Heel de dag veel lawaai, trouwens.

Overal staat de muziek te bonken.
Maar ras-fan Danny heeft zich ver­staanbaar kunnen maken tegen­over Piet Veldhuizen, toen die voor hem zijn handtekening zette.
„ Ik zei: ‘ je bent top’ en toen zei hij ‘ hartstikke bedankt’, vertelt Danny glunderend, als hij met de handte­kening naar buiten komt uit een van de twee signeertenten.

Het is een warme, drukke, maar ge­zellige dag. Volgens de organisatie zijn er 8.500 bezoekers. Er wordt gevoetbald op pannaveldjes. Kinde­ren kunnen op de foto met roofvo­gel Hertog II. Iedereen houdt van de club. Even nog maar niet aan 8 augustus denken.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: