16 augustus 2010 In de media

Droom Van Ginkel komt uit

Met zoveel tieners in de se­lectie komt bij Vitesse voort­durend een jongensdroom uit. Zaterdag was het de beurt aan Marco van Ginkel.

Zeventien jaar is hij nog maar, Marco van Ginkel. Drie invalbeurtjes en één optreden als basis­kracht had hij slechts in zijn be­nen. Door de blessure van Dalibor Stevanovic stond hij zaterdaga­vond in de Arena zomaar in de ba­sis van Vitesse. Hij scoorde ook nog tegen Ajax, zijn eerste doel­punt op het hoogste niveau van Nederland. Logisch dus, dat er na de welhaast ingecalculeerde verliespartij in Am­sterdam (4-2) niet louter chagrijni­ge gezichten rondliepen bij Vites­se. Van Ginkel had alle reden tot te­vredenheid. „Het is een jongens­droom om hier te spelen”, sprak de in Amersfoort geboren voetbal­ler. „De Arena is een van de mooi­ste stadions van Nederland. Als je dan ook nog scoort, dan is dat hele­maal prachtig.” Van Ginkel debuteerde in april van dit jaar in de hoofdmacht van Vitesse, als invaller tijdens de uit­wedstrijd tegen RKCWaalwijk (4-1). Ook tegen NAC (1-1) en Ro­da JC (2-5 verlies) kwam hij na de pauze in het veld, waarna hij op de slotdag van de competitie in de basis mocht beginnen in het duel met FC Utrecht (2-2).

Sinds zaterdag staat de teller dus op vijf voor de zeer jeugdige eredi­visievoetballer, die via amateur­club De Valleivogels ( Scherpen­zeel) in de jeugdopleiding van Vit­esse belandde. Daar speelde hij met veel jongens uit de huidige eerste selectie samen. „We zitten al heel lang bij elkaar. Daardoor voelen we elkaar ook goed aan.

We hebben ook tegen Ajax aange­toond dat de jeugd van Vitesse best aardig kan voetballen.” Van Ginkel is een van de talenten die aan speeltijd toe kunnen ko­men doordat Vitesse in de zomer veel spelers van de hand heeft ge­daan. Tijdens de voorbereiding kreeg hij een terugslag, toen de ziekte van Pfeiffer hem van het veld hield. Van Ginkel keerde twee weken geleden terug op de trai­ning, speelde afgelopen week met Jong Vitesse een oefenpotje tegen De Bataven ( 1- 1) en mocht tegen Ajax dus aan de aftrap verschij­nen. „Het is nog niet zo lang gele­den dat ik de wedstrijd in de Are­na vanaf de tribune bekeek”, glun­derde Van Ginkel. „Dit was voor mij de eerste wedstrijd van het sei­zoen. Dan kan het niet mooier om meteen te scoren.”

Zijn schot (2-2), na een afgeslagen voorzet, betitelde hij als ‘prachtig’, maar het bleek niet voldoende voor een punt. „Het is jammer dat we na rust zo snel die 3-2 tegen krijgen. Daarna kwam snel die 4-2 en toen was de wedstrijd gespeeld. Ajax was toen ook wel duidelijk beter dan wij”, aldus Van Ginkel, die nuchter reageerde op het nieuws over de buitenlandse inves­teerder. „Dat hoeft niet slecht te zijn voor de jonge spelers. Want als je echt goed bent, dan kom je er toch wel.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: