17 augustus 2010 In de media

Merab Zjordania: flamboyant en controversieel

Merab Zjordania (49), de nieuwe baas van Vitesse, is even flamboyant als controversieel, zo blijkt uit veel – onbevestigde – artikelen op het internet.
Onbekend met Arnhem is hij niet. In 1990 laat voorzitter Karel Aalbers hem als voetballer enkele maanden proefdraaien bij Vitesse. De middenvelder krijgt echter geen werkvergunning, probeert het nog even bij Heerenveen en keert dan terug naar Georgië.

„Vier maanden lang heb ik in Nederland alleen maar kunnen trainen en oefenwedstrijden kunnen spelen”, zegt hij later over die periode. „Maar ik heb er prettige herinneringen aan overgehouden en heel veel opgestoken.”

Zjordania voetbalt tussen 1978 en 1990 voor FC Dinamo Tblisi. Met die club wint hij in 1981 de Europa­cup II. Zjordania: „In de halve finales wonnen we van Feyenoord.” Daarna speelt hij voor FC Lokomotiv Tbilisi, FC Guria Lanchkhuti, FC Shevardeni-1906 Tbilisi en Stjarnan Gardabaer (IJsland).

In 1992 wordt hij voorzitter van Dinamo Tblisi. In die tijd verdient hij zijn eerste miljoenen; hij is tevens zaakwaarnemer van de meeste voetballers van Dinamo, onder wie Shota en Archil Arveladze. In 1998 stapt hij over naar de Georgische Voetbal Federatie (GFF). Hij wordt twee termijnen gekozen als preses. Een jaar later loopt hij zwaar hoofdletsel op bij een overval op zijn kantoor bij de voetbalbond. Daarbij verdwijnt 40.000 euro. In die fase klinkt voor het eerst de beschuldiging van belastingontduiking. De zaak, die gaat om 15 miljoen euro, wordt wegens gebrek aan bewijs geseponeerd.

Vlak voor de eeuwwisseling belandt hij in het ziekenhuis. Zjordania heeft zijn speler Georgy Kiknadze ondergebracht bij de Turkse club Samsunspor. Voor de geldoverdracht reist hij af naar Batumi. De deal in de Turkse havenstad loopt af met een vechtpartij. Zjordania trekt een pistool, wordt overmeesterd en met honkbalknuppels in elkaar geslagen. De Georgische bond rept van een ongeval. Zjordania: „Ik een pistool getrokken? Dat verhaal hoor ik nu voor het eerst.”

In 2002 ontslaat Zjordania de complete staf van de bond. Een jaar later benoemt hij zichzelf tot bondscoach van het nationale elftal van Georgië. Hij wil de ploeg naar het EK 2004 leiden, maar faalt. Hij stelt Gocha Tqhebuchava aan als nationale keuzeheer.

In mei 2003 opent hij een nieuwe trainingsaccommodatie voor de Georgische voetbalbond. FIFA-president Sepp Blatter – een vriend, net als UEFA-baas Michel Platini en Chelsea-suikeroom Roman Abramovitsj – is daarbij aanwezig.

In december 2003 wordt Zjordania op het vliegveld van Tblisi opgepakt, wanneer hij naar Frankrijk wil reizen. Opnieuw luidt de aanklacht belastingontduiking. Hij gaat een maand de cel in en komt vrij na het betalen van een borgsom van ongeveer drie ton.

In april 2005 volgt weer een arrestatie, nu voor oplichting en verduistering. Zjordania zou eind jaren negentig 900.000 euro van de bond hebben overgemaakt naar een privérekening in Zwitserland.

Hij neemt naar eigen zeggen ontslag omdat de regering zich te veel met het voetbalbeleid wilde bemoeien. „Het was allemaal politiek.” In 2009 richt hij het bedrijf Mj-Georgia op. De onderneming doet zaken in spelerstransfers en handelt in de tv-rechten van clubs en landenteams in de voormalige Sovjet-Unie. Op maandag 16 augustus 2010 wordt Zjordania eigenaar van een Nederlandse club: Vitesse.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: