19 augustus 2010 In de media

Merab Jordania bezit financiële claim op provincie

De Georgische zaken­man Merab Jordania is met de aan­koop van Vitesse ook schuldeiser geworden van de provincie Gelder­land.

Vitesse en de Vrienden van Vitesse hebben recht op schadever­goeding na een gewonnen rechts­zaak over huurverlaging voor Gel­redome uit 2001. Beide partijen zijn bezig de schade te taxeren en denken aan een bedrag van 30 tot 35 miljoen euro. Vitesse en de Vrienden (een groep gefortuneer­de Gelderse zakenlui) moeten dat geld nog verdelen.

Jordania is in het akkoord met scheidend Vitesse-voorzitter Maas­bert Schouten overeengekomen dat hij de vordering van de BV Vit­esse in handen krijgt. Het Provinciale-Statenlid Toine van Bergen vindt dat Vitesse na de overname door de rijke Georgiër meer huur kan betalen, zodat Gel­redome een achtergestelde lening van 11,3 miljoen euro kan terugbe­talen aan de provincie. Maar een woordvoerder van de provincie Gelderland zegt dat met Gelred­ome is afgesproken dat de afbeta­ling van de lening in 2011 begint en tien jaar mag duren.

Jordania heeft geen interesse ge­toond stadion Gelredome te ko­pen.

Toch wordt er door bronnen rondom de club rekening mee ge­houden dat hij het stadion alsnog in zijn bezit wil krijgen. Als het sta­dion in handen komt van een voet­balclub of een daaraan gelieerde rechtspersoon, moet een boete van 11,3 miljoen euro betaald wor­den aan de provincie. Zo wil Gel­derland waarborgen dat het sta­dion een multifunctioneel karak­ter houdt en niet alleen voor voet­bal gebruikt wordt. Het stadion is nu eigendom van projectontwikke­laar Eurocommerce. Er is een maat­schappij, waarin de provincie de baas is, die de exploitatie van het stadion regelt.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: