2 oktober 2010 In de media

Falende Arnhemse ploeg gunt Willem II punt

De ploeg die het ene ere­divisierecord in handen heeft, ver­zuimde gisteravond een ander ere­divisierecord in de boeken te schie­ten. Vitesse gunde in het eigen Gel­reDome Willem II het eerste punt van het seizoen: 0-0 in Arnhem.

Daarmee voorkwam de Arnhemse ploeg de vijftiende nederlaag van de bezoekers op rij; acht in het vo­rige seizoen en zes in de huidige jaargang stonden er al op de teller. Ooit leed de Volewijckers vijftien nederlagen op rij, maar Willem II bleef die afgang bespaard bij de ploeg die een andere negatief re­cord in handen heeft. Vitesse leed in 1972 de grootste nederlaag ooit in de eredivisie: 12-1 bij Ajax.

Het schamele puntje tegen de hek­kensluiter verstoorde de verwach­te opmars van het nieuwe Vitesse, dat gisteravond oude kwalen ver­toonde. Vitesse en Willem II ont­liepen elkaar over negentig gistera­vond niet veel in GelreDome. Dat mocht vooral de thuisploeg zich­zelf kwalijk nemen. Na een kort­stondig offensiefje liet Vitesse het tempo zakken en de teugels vie­ren.
Aanvankelijk combineerde de thuisploeg nog vrolijk tot het zes­tienmetergebied van de Braban­ders, maar een weg naar binnen werd nooit gevonden.

Al voor rust daalde het tempo, er­na zakte het spelpeil en niet zo’n klein beetje ook, Vitesse verloor al­le eigenschappen die de ploeg goed en gevaarlijk kunnen maken. De snelheid was eruit, de verras­sing weg, de positiewisselingen ble­ven uit en de druk op Willem II ebde weg.
Daarmee verspeelde Vitesse de kans om de tobbende Tilburgers kapot te spelen. Als de druk maar hoog genoeg blijft, zakt elke ploeg wel een keer door de hoeven.

Maar het heeft er eerder de schijn van dat Vitesse een keer zou capi­tuleren voor een tegenstootje, al waren die erg schaars en tande­loos. Maar dat was de thuisploeg ook. Al het balbezit leidde uitein­delijk tot niets omdat trainer Theo Bos dit keer geen antwoord vond op het spitsenprobleem.

Bos probeerde het tegen Willem II met de variant Pröpper, die Vites­se zes dagen geleden bij Excelsior nog succes opleverde. Het Arnhem­se talent deed het toen prima en Vitesse scoorde snel twee goals. Met Pröpper vanaf de start in de spits en de twee bepalende inval­lers van vorige week, Stevanovic en Jenner, in de basis was de ver­rassing er gisteravond wel uit.
Omdat Bos geen nieuw kunstje uit de hoge hoed toverde, liep het elf­tal zich kapot op goede bedoelin­gen. Pluim en Nilsson, de ‘ vorm­zoekers’ die op de bank begonnen, konden met hun invalbeurten het verschil ook niet maken.

Wat restte was een broodmagere Arnhemse vertoning, die naast de Tilburgers ( het eerste puntje is toch winst) maar één tevreden Vit­essenaar kende. Doelman Eloy Room van Vitesse hield voor de vierde keer op rij zijn doel schoon; tegen NAC, Flevo Boys ( beker), Ex­celsior en Willem II.
Een doekje voor het bloeden, maar niet voor de fans. Die boden het falende elftal een fluitconcert; zo hoort dat in theater GelreDo­me.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: