11 juni 2011 In de media

Jordania staat garant voor toekomst Vitesse

Vitesse heeft met clubei­genaar Merab Jordania de finan­ciële toekomst van de club zo goed als dicht getimmerd. Dat zegt alge­meen directeur Paul van der Kraan in een interview met De Gelderlander.

Het plan is onderdeel van een her­stelopdracht die de club kreeg van de KNVB om de ambities van de club te kunnen verwezenlijken. Uitgangspunt voor Vitesse was echter dat de club ook door kan als Jordania, die nog in afwachting is van zijn permanente verblijfsver­gunning, om welke reden dan ook zou wegvallen bij de club.

Vitesse zou in dat geval met toren­hoge schulden en verplichtingen komen te zitten. Daarover spraken Van der Kraan en Jordania al sinds oktober 2010.

De uitkomst is een gedetailleerd toekomstplan. Volgens Van der Kraan onderstrepen de afspraken die nu op papier staan de echtheid van de plannen die Jordania met Vitesse heeft. De Georgische club­baas wil in Arnhem een topclub bouwen en navenant investeren.

Vastgelegd is dat Jordania de aan­zienlijke tekorten op de begroting – het voorbije seizoen 10 miljoen euro, mede door aankopen van Bo­ny en Pedersen – zal dekken. Daar­toe is een garantie door Jordania af­gegeven, die naar de KNVB gaat.

Vitesse en de KNVB onderzoch­ten beide individueel al eerder de geldstromen van Jordania en kwa­men geen onoorbare zaken tegen.

In de garantie voor komend sei­zoen is opgenomen dat Jordania de komende achttien maanden (vanaf 15 juni 2011) de tekorten op de begroting dekt en de daarvoor benodigde liquiditeiten verstrekt. Daarna volgt een nieuwe periode van achttien maanden.

Ook zal Jordania twee keer per jaar, op 30 juni en 31 december, voor een ‘financiële buffer’ zorgen door een onbekend miljoenenbe­drag beschikbaar te stellen.

Daarnaast wordt de nieuw te bou­wen trainingsaccommodatie op Pa­pendal, waarvoor de bouwvergun­ningen zijn aangevraagd, in de BV Vitesse ondergebracht. Omdat Vi­tesse van de sportbond NOCNSF het recht van opstal verkrijgt, kan er in de toekomst eventueel een hypotheek worden aangevraagd.

De geraamde kosten zijn 8 mil­joen euro, maar die zullen voor het ultramoderne complex waar­schijnlijk verder oplopen.

Komende zomer zal Jordania mil­joenen, mogelijk zelfs tientallen miljoenen euro’s uitgeven aan nieuwe spelers. Alle spelers blijven 100 procent eigendom van Vitesse, waardoor de club kan profiteren van de transferopbrengsten. Jorda­nia zal ook de schuldenlast van Vi­tesse (5 miljoen euro) in twee jaar terugbrengen tot nul. Vitesse hoeft voor alle investeringen van Jorda­nia geen tegenprestatie te leveren en bouwt geen schuld op.

Volgens Van der Kraan had Jorda­nia ‘geen moeite met de gevraagde garanties’. „Hij zegt dat hij niet van plan is te vertrekken, maar een mooie club wil opbouwen en wil aantonen dat hij geen vluchti­ge koopjesjager is.”

Vitesse streeft ernaar de begroting over maximaal vijf jaar, in 2016, in evenwicht te hebben. Voor die tijd moet de aansluiting met de ‘ top van Nederland’ zijn bereikt. „He­laas is het eerste jaar een sportief teleurstellend overgangsjaar gewor­den. Over het kampioenschap spre­ken we niet, dat streeft elke club na, maar wel over de top vijf na drie jaar.”

Op de vraag waar de uiteindelijke winst voor Jordania is verstopt, blijft Van der Kraan het antwoord schuldig. „Ik heb geen winstmodel kunnen ontdekken. Ik kan het al­leen verklaren met het feit dat hij een enorme voetballiefhebber is. Alle gesprekken die ik met hem voer, gaan binnen een paar minu­ten alleen nog maar over voetbal.”

(Met dank aan Paul van der Kraan voor de toestemming tot plaatsing)

De Gelderlander

Hoofdsponsor: