14 augustus 2011 In de media

VVV gaf teveel ruimte aan Bony

Het was gister feest in Arnhem, Gentenaar mocht maar liefst vier keer de bal uit het net vissen. Spits Bony was een ware plaaggeest voor de verdediging van VVV, waarom?

Het werd 4-0 en VVV heeft bijna geen kans gehad, Bony speelde een hoofdrol in de winstpartij van Vitesse. Wij analyseerde de verdediging van VVV en er viel ons één ding heel erg op: de ruimte die Bony kreeg van de verdediging van VVV. Als je een spits ruimte geeft wordt het gevaarlijk, als een goede spits ruimte krijgt dan krijg je tegen doelpunten. Zo gebeurde het gister dus ook en dit willen we laten zien met een aantal momenten.

In bovenstaand moment krijgt Bony de bal op heughoogte aan gespeeld, geen fijne bal om onder controle te krijgen. Op dat moment staat de verdediging van VVV niet kort en dat is nog logisch omdat het een moment van balbezit naar balbezit tegenstander is. Maar hoe de verdediging reageert is vooral opvallend, bang waren ze voor Bony.

De centrale verdediging liep alleen maar achteruit als Bony de bal had. Ze laten in bovenstaand moment Bony tot de 16 komen om vervolgens uit te halen. Logisch als ze in een ondertal stonden maar in dit geval waren ze in een overtal. Als je steeds maar achteruit loopt dan vraag je om problemen. Dit keer werd het geen doelpunt maar het volgende moment werd dat het wel.

In dit moment is de mogelijkheid er voor Vitesse om Bony in te spelen. Bony krijgt weer 3 meter ruimte van zijn directe verdediger Yoshida. Bony wordt ingespeeld en omdat Yoshida niet kiest voor doordekken of zijn positie in het centrum te behouden. Heeft én Bony de tijd om door te draaien én van Ginkel heeft ruimte om het gat in te duiken dat Yoshida heeft achter gelaten in het centrum van de verdediging(zie onderstaand).

Als je zo staat te verdedigen dan is het voor een team met veel beweging niet moeilijk om te scoren. Het lijkt wel of VVV niet van te voren heeft afgesproken om een lijn aan te houden om te verdedigen. In het eerste moment laten ze Bony tot de 16 meter komen om te schieten en in het volgend moment lopen ze achteruit maar willen ze wel weer vooruit verdedigen. Het is duidelijk dat de verdediging van VVV nog op elkaar in gespeeld moet worden en samen dingen af te stellen.

Voetbalanalyses

Hoofdsponsor: