20 augustus 2011 In de media

Goudhaantje Bony schiet Vitesse langs tiental Utrecht

Vitesse blijft bovenin meedraaien in de Eredivisie. De ploeg van John van den Brom wist FC Utrecht in de Gelredome te verslaan dankzij twee doelpunten van Wilfried Bony.

De thuisploeg had vorige week vertrouwen getankt tegen VVV-Venlo met 4-0 overwinning, dus de verwachtingen waren hooggespannen in de matig bezette GelreDome. De hoop op een nieuwe Vitesse-show werd gevoed door een vroeg doelpunt. Julian Jenner stuurde Alexander Büttner met een steekpass het strafschopgebied in, waarna de linksback werd gevloerd door Adam Sarota. Dat gebeurde buiten de zestien, maar scheidsrechter Danny Makkelie wees resoluut naar de stip.

Onterechte strafschop
De grote man van de winst op VVV, Wilfried Bony mocht vanaf elf meter aanleggen en liet Rob van Dijk kansloos. Aan de zijlijn was Utrecht-trainer Erwin Koeman witheet op de arbitrage. Dat kon hij ook wel zijn op zijn spits Jacob Mulenga. De spits scoorde vorige week tegen De Graafschap (2-2) twee doelpunten, maar alleen voor doelman Marko Meerits schoot hij hopeloos naast. Mulenga werd wel gehinderd door Jeroen Drost. De levendige openingsfase kreeg geen goed vervolg.

Beide ploegen spelen onzorgvuldig en uitgespeelde kansen bleven lange tijd achter. Doordat Vitesse wellicht twijfelde tussen de voorsprong verdedigen of uitbouwen kwam het gehavende Utrecht steeds beter in de wedstrijd. Alexander Gerndt vuurde eerst een waarschuwingsschot af voordat hij vrije trap op de kruising krulde. In de rebound schoot Mulenga op acrobatische wijze alsnog raak. De geïrriteerde Koeman kon na de gelijkmaker voor het eerst op zijn stoel zitten.

Ongelukkige Chanturia
De trainer van Utrecht werd nog één keer opgeschrikt door een goede mogelijkheid van Vitesse. Giorgi Chanturia slalomde met enige geluk langs een aantal Utrecht-verdedigers, maar Van Dijk wist de 18-jarige Georgiër van scoren af te houden. Chanturia speelde een ongelukkige wedstrijd, mede doordat hij na zijn goede spel van vorige week dubbele dekking kreeg . Toch bleef Vitesse ook na rust vooral de rechterflank bespelen. Dat leidde tot twee uitsteken kansen voor Bony en Chanturia.

Bony zag zijn kopbal net over het doel verdwijnen en Chanturia wilde op één meter van Van Dijk eerst aannemen in plaats van schieten. Daardoor ging de enorme mogelijkheid verloren. Utrecht wist aanvallend niet veel te brengen, maar hoopte op de counter. Gerndt werd uit één van de counters gevaarlijk. De Zweedse aanvaller werd de diepte ingestuurd en bleek sneller dan Drost. Zijn inzet langs de uitgekomen Meerits ging net naast. In de slotfase kwam deze misser Utrecht duur te staan.

Bony goud waard
De Domstedelingen moesten met tien man verder na een rode kaart voor verdediger Marcus Nilsson, die Davy Pröpper onderuit haalde. Vitesse profiteerde optimaal van het overtal. Bony bracht Vitesse kort voor tijd aan de leiding met een schuiver langs Van Dijk. De Ivoriaan bezorgde de Arnhemmers de tweede zege, omdat Gerndt ook in de blessuretijd een goede kans liet liggen. Dat zag ook Utrecht-aanwinst Rodney Sneijder, die op de tribune zat in Arnhem. Vitesse komt door de zege op zeven punten. Utrecht blijft steken op twee.

Goal

Hoofdsponsor: