24 augustus 2011 In de media

Vitesse bouwt aan een nieuwe cultuur

Vorig seizoen wilde trainer John van den Brom hem al naar ADO Den Haag halen, maar ketste een overgang af. ‘Ajax lag dwars, waardoor ik toch weer bij Willem II belandde’, vertelt Jan-Arie van der Heijden.

Nu heeft Van den Brom de spelverdeler eindelijk in huis. Bij Vitesse. Afgelopen zaterdag debuteerde Van der Heijden in Stadion Gelredome, tegen FC Utrecht. Na ruim een uur, bij de stand 1-1, viel hij in. Een minuut voor tijd maakte Wilfried Bony op knappe wijze 2-1, waardoor de Arnhemmers na drie duels zeven punten hebben. Voor Van der Heijden was dat min of meer de bevestiging dat hij een goede keuze heeft gemaakt.

De ambities van Vitesse zijn groot, maar de Nederlandse profs lopen er nog niet massaal warm voor. Zo zagen Wesley Verhoek en Timothy Derijck af van een transfer naar Arnhem. Er wordt nog met de nodige scepsis gekeken naar de nummer vijftien van vorig seizoen. ‘Ik heb juist het gevoel dat hier wat staat te gebeuren’, aldus Van der Heijden. ‘En dat zit ‘m niet alleen in de aankopen die nu worden gedaan, maar ook in andere dingen.’ Op Papendal worden binnenkort twee nieuwe velden in gebruik genomen die precies hetzelfde zijn samengesteld als de mat in Gelredome.

Ook in de details probeert Vitesse professioneel de weg naar de top te plaveien. Van der Heijden: ‘Ik heb een heel goed gevoel gekregen uit de gesprekken met mensen van de club. Natuurlijk weet ik uit de laatste seizoenen dat het hier nooit rustig is, maar dat zegt me niet zo veel. Wat dat betreft lijkt Vitesse wel een beetje op Ajax.’ In die gesprekken werd ook duidelijk wat de plannen zijn met Van der Heijden.

Tegen FC Utrecht viel hij in voor vleugelspits Julian Jenner. Middenvelder Nicky Hofs kwam daardoor op de rechterflank te spelen en ook Davy Pröpper kreeg een wat meer aanvallende rol. Van der Heijden werd de spelverdeler die vlak voor de defensie van Vitesse opereerde. Een rol die hem op het lijf is geschreven. ‘Ik kan me hier op verschillende posities op het middenveld richten, maar er is ook gesproken over een rol als nummer 4.’ Hij is wat dat betreft de voetballer die Van den Brom ooit was. Iemand die de bal het werk laat doen, het spel in de kleine ruimte beheerst, maar ook het veld overziet en overal ploeggenoten kan bedienen. Gezien zijn minpunten – snelheid en verdedigen – is het vreemd dat Van der Heijden bij Willem II altijd speelde in een team dat de bal meestal niet had. Juist in een elftal dat wil domineren zullen zijn kwaliteiten opbloeien.

Vitesse bouwt aan een dergelijke formatie, maar het zal nog even duren voordat het zover is. Van den Brom stelde zaterdag een ploeg op die vooral in leeftijd nauwelijks serieus kan worden genomen. Hofs (28) en Jenner (27) waren de routiniers in een elftal dat vier spelers telde onder de twintig (Pröpper, Van Ginkel, Chanturia en doelman Meerits) en waarin de 24-jarige Georgiër Guran Kashia aanvoerder was.

Grootste vijand is dit seizoen daarom opnieuw de grilligheid. Het slagen van aankopen hangt vaak sterk af van de sfeer en stabiliteit in de kleedkamer, maar het nieuwe Vitesse heeft geen routiniers die dat bewaken. John van den Brom heeft in Den Haag aangetoond dat hij een uitstekende teambuil-der is. Bij Vitesse heeft hij niet alleen alle ruimte dat opnieuw te bewijzen, het is bittere noodzaak.

Voetbal International Magazine week 34

Hoofdsponsor: