10 september 2011 In de media

AZ in een helft klaar met Vitesse

AZ heeft zich nadrukkelijk gemeld aan de kop van de Eredivisie. Een pover acterend Vitesse-tiental werd één helft lang van het kastje naar de muur gestuurd in Alkmaar; hetgeen resulteerde in een 4-0 eindstand.

Ook de afgelopen transferperiode was het weer een drukte van belang bij Vitesse. In de slotweken versterkten de Arnhemmers zich op diverse plaatsen. Eén van de nieuwelingen, Raio Piiroja, haakte vrijdag af voor het duel in Alkmaar. Hij raakte op de training geblesseerd. Anthony Annan, gehuurd van Schalke, trad wel in de basis aan tegen AZ. Hij liet als één van de weinigen aan Arnhemse kant een goede indruk achter.

De ziekenboeg van de ploeg van trainer John van den Brom is relatief goed gevuld. Zo is spits Marcus Pedersen nog altijd afwezig en kon Vitesse ook nog niet beschikken over Van Diermen en Genaro Snijders. Ook Gertjan Verbeek kon niet met zijn favoriete elf aan het duel beginnen. Maarten Martens blijft last houden van een enkelblessure, terwijl Brett Holman vermoeid terugkeerde van interlandverplichtingen met Australië.

Rentree Velthuizen loopt in de soep
De meest verrassende verschijning op het veld van het AFAS Stadion was Piet Velthuizen. De ‘verloren zoon’ maakte voor het eerst sinds zijn terugkeer zijn opwachting in de basis. Daarnaast mocht de basisplek van Julian Jenner, hij kreeg de voorkeur boven Giorgi Chanturia, opmerkelijk genoemd worden.

AZ benadrukte twee weken terug op bezoek bij FC Groningen dat het ondanks het verlies van diverse sterkhouders ook dit seizoen weer een gooi naar een plek in de topvijf van de Eredivisie wil doen. In Euroborg werd met 0-3 gewonnen, een zege die telt in voetballand. Het ambitieuze Vitesse kent eveneens een goede start van het seizoen. De komende periode moet uitwijzen of de Arnhemmers zich bovenin kunnen handhaven.

De openingsfase was voor AZ. Binnen tien minuten kregen de Alkmaarders twee behoorlijke kansen, beide keren hoefde Velthuizen niet in actie te komen. Adam Maher, de vervanger van Martens, volleerde over. Roy Beerens zag een inzet met zijn zwakkere linkerbeen via de stuit over de lat zeilen. Dat Pontus Wernbloom in de 23e minuut een corner van Rasmus Elm wél achter Velthuizen wist te werken was verdiend te noemen: 1-0.

Door de lucht bleek Vitesse uiterst kwetsbaar, want drie minuten later was het opnieuw Wernbloom doel trof. Wederom was een harde kopstoot van de Zweedse middenvelder Velthuizen te machtig. Ditmaal kwam de assist van de voet van Johann Berg Gudmundsson: 2-0. Een nieuwe tegenvaller voor de Arnhemmers was het vroege uitvallen van Alexander Büttner. De duizelige linksback werd vervangen door Frank van der Struijk.

Eindstand voor rust al bereikt: 4-0
Het eerste gevaar van Vitesse deed zich na een halfuur spelen voor. Een kopbal van Guram Kashia belandde in de handen van Esteban. Het was het enige wapenfeit van de Arnhemmers, die als een onsamenhangend geheel voor de dag kwamen. De volgende AZ-speler die profiteerde van de zeeën aan ruimte was Beerens. Met een artistieke lob liet hij Velthuizen van dichtbij kansloos: 3-0.

Nog voor rust nam de tussenstand pijnlijke vormen aan voor Vitesse. Van der Struijk vergreep zich bij een corner van Elm aan Wernbloom, arbiter Björn Kuipers wees resoluut naar de stip. De elfmetertrappen behoren tot het takenpakket van Elm, die ook ditmaal niet faalde: 4-0.

AZ doet tweede helft schriftelijk af
Het uitstekende niveau van de eerste helft verwaterde enigszins na de thee. Vitesse liet zich ietwat nadrukkelijker gelden en werd zelfs even gevaarlijk. De voor aanvang van het duel nog door AZ gevreesde Wilfried Bony timede echter verkeerd.

De lijdensweg van Vitesse in Alkmaar duurde voort. Bony, die dit seizoen een bijzonder sterke start kende, deed zichzelf en vooral zijn ploeg geen goede dienst door opzichtig naar de grond te gaan in het strafschopgebied van AZ. Kuipers, die de Ivoriaan in de eerste helft al een gele kaart gaf wegens protesteren, toonde geen medeleven en liet Bony inrukken.

Voetbalzone

Hoofdsponsor: