3 april 2014 In de media

Vitesse hoeft niet te vrezen voor sanctie UEFA

Vitesse hoeft niet te vre­zen voor sancties van de Europese voetbalbond UEFA, mocht de Arn­hemse club tegelijkertijd met Chelsea uitkomen in de Cham­pions League.
Alleen als de UEFA kan aantonen dat de samenwer­king tussen beide clubs zover gaat dat één persoon bij beide clubs aan de touwtjes trekt, dan kan Vi­tesse van het Europese podium worden geweerd. Die kans lijkt echter niet aannemelijk.

De Rus Alexander Tsjigirinski is eigenaar van Vitesse, zijn landge­noot Roman Abramovitsj bezit Chelsea. Beide miljardairs maken deel uit van het grote voetbalnet­werk, dat ‘Londen’ wordt ge­noemd. Het imperium heeft ver­bindingen met tal van clubs, in­vloedrijke voetbalmakelaars spe­len een rol. De miljardairs hebben de beste juristen in dienst, die de voorschriften van de UEFA ken­nen en precies weten hoe ze de za­ken op papier moeten zetten.

Merab Jordania, eind vorig jaar af­gezet als eigenaar en voorzitter van Vitesse, stelde gisteren in de­ze krant dat de Arnhemse club van ‘Londen’ geen kampioen van Nederland mag worden, om pro­blemen met de UEFA te voorko­men. Dat scenario is minder aan­nemelijk dan de gedachte dat de Georgiër sprak uit rancune jegens Abramovitsj en Tsjigirinski, met wie hij na zijn gedwongen af­tocht is gebrouilleerd.

De UEFA organiseert jaarlijks twee clubtoernooien: de Cham­pions League en de Europa Lea­gue. Elk seizoen verstrekt de bond reglementen voor de twee Europese clubcompetities. In die voorschriften staat dat het verbo­den is dat een persoon een func­tie bekleedt bij twee clubs die in dezelfde Europese competitie ac­tief zijn. Is dat wel het geval, dan wordt de club die de laatste jaren het minst heeft gepresteerd in Eu­ropa, uit het toernooi geweerd. In het geval van Vitesse en Chelsea zou dat de Arnhemse club zijn. Deze maatregel moet competitie­vervalsing tegengaan.

De samenwerking tussen Vitesse en Chelsea gaat veel verder dan de verhuur van de vele voetbal­lers van de Engelse club, die sinds de buitenlandse overname bij Vit­esse in augustus 2010 zijn neerge­streken in Arnhem. De clublei­ding van Vitesse staat in nauw contact met de bestuurlijke club­mensen van Chelsea. De dagelijk­se leiding van Vitesse benadrukt in dezen telkens dat er met Chel­sea slechts sprake is van overleg en dat de directeuren van Vitesse het in Arnhem zelf voor het zeg­gen hebben.

De belangrijke beslissingen bij beide clubs worden genomen door ‘Londen’, maar er is geen per­soon die zowel bij Vitesse als bij Chelsea een officiële functie ver­vult. Dat maakt het voor de UEFA niet eenvoudig aan te tonen dat er regels worden overschreden, als dat zo zou zijn. Vitesse en Chel­sea zijn formeel gezien onafhanke­lijk van elkaar.

Dat geldt ook voor Chelsea en het Russische CSKA Moskou, dat eveneens tot ‘Londen’ behoort. In het seizoen 2011/2012 speelden bei­de clubs tegelijkertijd in de Cham­pions League.
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: