18 mei 2017 In de media

Aanvoerders Eredivisie roepen op tot verbod kunstgras

Kunstgras benadeelt de spelkwaliteit en ontwikkeling van het Nederlands voetbal. Vitesse-aanvoerder Guram Kashia onderschrijft het manifest van de 12 aanvoerders uit de Eredivisie.
VVCS, de organisatie die de belangen van de Nederlandse beroepsvoetballer behartigt, doet namens twaalf aanvoerders uit de Eredivisie een oproep aan de KNVB en de clubs om de wedstrijden van de Eredivisie uitsluitend op natuurlijk gras te spelen.

Twaalf aanvoerders van clubs uitkomend in de Eredivisie zijn van mening dat er een verbod moet komen op kunstgras in de Eredivisie. Met hun statement spreken de aanvoerders hun zorg uit over met name de speltechnische en tactische gevolgen van spelen op kunstgras. Daarnaast ervaren zij de fysieke gevolgen van onregelmatig spelen op kunstgras als schadelijk.

Stijn Schaars, aanvoerder van SC Heerenveen, nam contact op met de VVCS met de vraag of de belangenorganisatie iets kon betekenen aan de in zijn ogen verontrustende opmars van kunstgrasvelden, die voor een ander soort spel zorgen en ook fysieke problemen veroorzaken.

VVCS-directeur Danny Hesp inventariseerde de mening van andere aanvoerders en kwam tot de conclusie dat maar liefst 12 aanvoerders uit de Eredivisie het kunstgras willen verbieden.

Guram Kashia heeft een minder hard statement, maar onderschrijft de mening van de andere aanvoerders wel. 'Mijn voorkeur gaat uit naar gewoon gras omdat ik hier beter op presteer. Op kunstgras beweeg ik iets moeilijker en daardoor kan uiteindelijk de aanvaller in het voordeel zijn.'

Zoals Willem Janssen, aanvoerder van FC Utrecht: “Alle technische vaardigheden zoals passen, trappen, aannemen zijn anders op kunstgrasvelden. Daarnaast vind ik kunstgras competitievervalsing, omdat clubs er dagelijks op trainen en de uitspelende ploeg eens in de zoveel tijd met kunstgras wordt geconfronteerd.”

Ook Jordens Peters, aanvoerder van Willem II heeft een uitgesproken mening: “Het type voetbal verandert door kunstgras. Het is moeilijker in duel te komen, dus de tackle gaat uiteindelijk uitsterven. Op kunstgras wordt er ‘in de bal gespeeld’ wat tegen de internationale trend in gaat waarin ‘diepgang’ zonder bal heel belangrijk is geworden.” Ook aanvoerders Davy Klaassen (Ajax), Dirk Kuyt (Feyenoord) en Luuk de Jong (PSV) pleiten voor een verbod op kunstgras in de Eredivisie.

De VVCS heeft namens de 12 aanvoerders een statement opgesteld waarin de KNVB en de clubs worden opgeroepen kunstgras te verbieden en dit verbod op te nemen in de licentievoorwaarden.

Hesp: “Ik begrijp deze spelers. Voetballen op kunstgras verandert het spel en beïnvloedt de ontwikkeling van het Nederlands voetbal op een negatieve manier. We moeten met zijn allen deze ontwikkeling stoppen en beginnen om de Eredivisie kunstgrasvrij te maken. Met dit statement willen we de discussie aanwakkeren om samen met alle betrokkenen tot de beste oplossing te komen voor het Nederlandse topvoetbal.”

De VVCS is zich bewust van de financiële implicaties die dit verbod met zich mee brengt. Een mogelijke oplossing is het opzetten van een fonds dat het voor clubs mogelijk maakt om over te stappen naar een natuurlijk grasveld.

De aanvoerders van de zes Eredivisie clubs die op kunstgras spelen wilden om hen moverende redenen geen medewerking verlenen.

Over VVCS
De VVCS is een dynamische belangenvereniging voor betaald voetballers. Zij biedt haar leden een uitgebreid dienstenpakket zoals juridische dienstverlening, het nieuwe loopbaanportaal of haar eigen VVCS Academy. Ook behartigt de VVCS de belangen van het collectief van de voetballers, zowel in Nederland als internationaal. Nationaal is zij een partij in het vaststellen van de CAO voor Contractspelers. Internationaal doet zij dat via de FIFPro, de internationale koepel van zo’n zestig spelersvakbonden.

Klik hier voor het manifest.
 

VVCS / Foto’s SV

Hoofdsponsor: