14 juni 2017 In de media

Van Wolfswinkel en Vitesse: kort, maar succesvol huwelijk

Het moet in de euforie van het moment zijn geweest, al zal hij door sommige Vitesse-supporters nog wel eens geconfronteerd worden met zijn uitspraken.
'Natuurlijk wil ik met Vitesse Europa in', sprak Ricky van Wolfswinkel vol bravoure na de bekerfinale tegen AZ. Maar tussen willen en doen, gaapt in de voetballerij vaak een enorme kloof. Vandaag tekent de aanvaller namelijk een contract voor drie seizoenen bij FC Basel.

De gewonnen bekerfinale is een historische zege, want de eerste echte prijs in de 125-jarige geschiedenis van de Arnhemmers. Van Wolfswinkel besliste de eindstrijd met twee doelpunten. Hoewel het een oerlelijke tweestrijd was, was de spits vanaf dat moment direct een Vitesse-legende, onsterfelijk bovendien.

De 28-jarige Van Wolfswinkel – als kind van de club wandelde hij al in 1999 bij Vitesse naar binnen – zei verder dat deze doelpunten en de eerste prijs precies de redenen waren waarom hij afgelopen seizoen was teruggekomen naar Nederland en specifiek naar Vitesse. Hij wilde het plezier terugkrijgen in het voetbal na een paar goede jaren bij Sporting Lissabon en ronduit mislukte avonturen bij Norwich City, Saint-Étienne en Real Betis. De laatste twee clubs huurden de aanvaller van de Engelsen.

Dat plezier terugkrijgen lukte. De spits was naast de continue vrolijke noot ook een op en top professional in een selectie waarvan Henk Fraser halverwege het seizoen zei dat bij Vitesse alleen Ricky van Wolfswinkel absoluut zeker is van een basisplaats. In een verder redelijk wisselvallig team was de goalgetter de stabiele factor; hij scoorde liefst twintig keer in de competitie.

Door zijn doelpunten in de Eredivisie en in de bekerfinale werden internationaal de ogen van goede clubs ook weer geopend. Wie het voetbal goed volgt, weet dan eveneens dat de woorden van de spits na de bekerfinale niet erg realistisch waren. Ook de zinnen die directeur Joost de Wit uitsprak werden ingehaald door de toenemende belangstelling van gerenommeerde clubs.

Met de toezegging van eigenaar Alexander Chigirinskiy dat de selectie verder versterkt kon worden deed De Wit een uiterste poging zijn spits te behouden en hem lekker te maken met het vooruitzicht van zes Europa League-duels. Maar de directeur kende ook als geen ander de afspraken die bij de terugkeer van Wolfswinkel werden gemaakt. Als er een club zou komen die Champions League zou spelen, zou het voor Vitesse heel moeilijk worden hun superspits te behouden. Temeer omdat Van Wolfswinkel zelf al had aangegeven in dat geval nog één keer de stap omhoog te willen maken.

Dat het FC Basel is geworden, komt niet helemaal als een verrassing. De interesse was er namelijk al eerder, de Zwitserse kampioen (voor de achtste keer op rij) komt uit in de Champions League. Dat de schoonfamilie – Van Wolfswinkel heeft een relatie met de dochter van Johan Neeskens – in Zwitserland woont, komt ook niet slecht uit.

Vitesse als Van Wolfswinkel hebbeb niet alleen sportief geprofiteerd van de samenwerking, ook in financiële zin gebeurt dit. Aangezien de spits, die aanzienlijk meer zal gaan verdienen, nog een contract had voor twee seizoenen strijken de Arnhemmers een behoorlijke transfersom van naar verluidt vijf miljoen euro op voor de aanvaller.

Bij Vitesse gaan ze ervan uit dat Van Wolfswinkel ooit weer terugkeert naar Arnhem, in welke rol dan ook. Beide partijen kunnen nu in elk geval constateren dat de korte hernieuwde samenwerking van afgelopen seizoen op alle terreinen uiterst succesvol was. Ook dat zullen de fans in Arnhem nooit meer vergeten.
 

VI / Foto’s SV

Hoofdsponsor: