Mei 2001

´Liefde voor de club is mijn achilleshiel´

Ex-voorzitter Karel Aalbers van Vitesse voelt zich door KPMG, FIOD, Nuon en Vitesse-bestuurders in zijn eer aangetast. Aalbers zat twee weken vast op beschuldigingen van fraude. Hij zegt onschuldig te zijn en eist rehabilitie. ´Ik heb geen financiele chaos geschapen, geen fraude gepleegd.´ Problemen met Nuon-baas Tob Swelheim zouden hebben geleid tot zijn ontslag. Swelheim werd teruggefloten door zijn commissarissen en schoof de schuld af op Aalbers. ´Toen is mijn doodvonnis getekend.´

Karel Aalbers wil terug als voorzitter van Vitesse, maar hij wil eerst rehabilitie. ´Ik wens aan te tonen dat iedereen overal van geweten heeft en dat willens en wetens een beschadigingscampagne op gang is gezet, die mij voor eens en voor altijd moest elimineren. ´Terugkeren met een zak geld zonder dat zijn naam is gezuiverd, is geen optie. ´Ik wil niet dat mensen zeggen: dat heeft hij financieel handig geregeld, maar het stinkt aan alle kanten.´

lees verder...

Bron: De Volkskrant 31-05-01

Karel Aalbers eist volledig eerherstel

Ex-Vitesse voorzitter Karel Aalbers eist een volledige rehabilitatie. Hij vindt dat hij ten onrechte door Vitesse, KPMG en de FIOD is beschuldigd en het slachtoffer is geworden van een moedwillige campagne om hem te beschadigen. ‘Iedereen, ook Nuon-topman Swelheim, heeft overal van geweten. Willens en wetens is er een beschadigingscampagne van mij in gang gezet’, zegt hij in een interview met de Volkskrant.

Aalbers wil de schade door alle beschuldiging gaan verhalen bij de rechter. Als de rechtszaak tegen hem is afgerond, overweegt hij een claim in te dienen tegen de staat en de huidige bestuurleden van Vitesse. Zij blokkeerden volgens hem de komst van een nieuwe sponsor van honderd miljoen gulden. ‘Ik zal de verantwoordelijkheden tot het bittere eind najagen. Het geld uit de claim is niet voor mijzelf, maar komt ten goede aan de club.’ Over het onderzoek van KPMG, naar eventuele misstanden bij Vitesse is Aalbers niet te spreken. ‘KPMG heeft zoveel fouten gemaakt in recht en reden. ”Je wordt geflikt”, zeggen mij advocaten.’

Aalbers zegt zich niet ten koste van de Arnhemse voetbalclub te hebben verrijkt. In het FIOD-dossier verklaart H. Klap, de ex-zakenpartner van Aalbers, dat Aalbers vijf ton heeft ontvangen van spelersmakelaar Fioranelli voor de tranfers van Makaaij en Vierklau aan Tenerife. Deze verklaring, die door Nuon-topman Swelheim voor 78 duizend gulden werd gekocht van Klap, was belangrijke munitie voor de FIOD. ‘Fioranelli heeft onder ede verklaard nooit direct of indirect geld aan mij te hebben gegeven. Wat moet ik dan nog bewijzen?’

De ex-Vitessevoorzitter heeft spijt dat hij zijn ontslagbrief heeft getekend. ‘Ik had het nooit moeten doen. Door gebrek aan goede juridische adviseurs heb ik me niet professioneel opgesteld. Om kwart over één in de nacht heb ik in totale ontreddering mijn handtekening gezet.’ Over de toekomst van Vitesse maakt Aalbers zich grote zorgen.

De Volkskrant 31-05-01

Gat in begroting van Vitesse

De begroting, die Vitesse bij de KNVB heeft ingediend en waarover eind juni tussen de club en de KNVB een gesprek plaatsvindt en van waaruit een hernieuwde licentie moet voortvloeien, vertoon een gat van zo’n 8 mln. De inkomsten van Vitesse worden begroot op 40 mln, terwijl de uitgaven tussen de 40 mln en de 48 mln gulden zullen lopen.

Volgens algemeen directeur Schreudering kan er in de salarispost niet gesneden worden en heeft Vitesse nog steeds te maken met de huur van het Gelredome die tussen de 9 en 10 mln bedraagt. Volgens Schreudering gaat de seizoenskaartverkoop bij Vitesse voor volgend jaar wel beter dan ooit, ondanks alle onrust en de prijsverhoging. Ook is al 60% van de loges en businessseats voor volgend jaar verkocht en wordt de begrote 75% minstens gehaald, vanwege de potentiele nieuwe kandidaten. Voorzitter Vaessen vindt het missen van Europees voetbal voor volgend seizoen dan ook een “sportieve en prestigieuze ramp voor vitesse, maar het is een misvatting dat het ook financieel een ramp is.

TT TVG Mei 2001

Vaessen: “Aalbers mist de nuance”

Op de belediging van Karel Aalbers aan het adres van Jos Vaessen als zou hij in een gesprek van een uur er 50 minuten van liegen, reageert de Vitesse-voorzitter met: “we hebben nog nooit een uur aan tafel gezeten.” “Ik heb respect voor wat Aalbers voor de club betekent heeft, maar als hij werkelijk zoveel van Vitesse houdt, moet hij niet steeds de publiciteit zoeken. Ik doe er in ieder geval niet aan mee”, aldus de Vitesse-preses. “Hij zit natuurlijk in de verdediging, vanwege alle onderzoeken, maar het kan allemaal wel wat genuanceerder.”

TT TVG Mei 2001

Koeman: Geen Barca

Ronald Koeman houdt zich, voorlopig nog niet, bezig met Barcelona. In de Catalaanse hoofdstad is de geruchtenstroom over de trainers-vacature opnieuw op gang gekomen. Oorzaak is de afzegging van Valencia-coach Hector Cuper, die alleen wilde komen als Barcelona zich voor de Champions League zou plaatsen.

Net als dit seizoen al vaker is gebeurd, wordt de naam Ronald Koeman met hoofdletters gemeld. Maar Koeman wenst er niet op in te gaan, zo bleek gisteravond: Ik heb niks van Barcelona gehoord en ik hou me daar dus ook niet mee bezig. De trainer van Vitesse dient in principe zijn nog een jaar doorlopende contract in Arnhem uit. Koeman wilde gisteravond niet ingaan op de vraag of zijn besluit stand houdt als Barcelona alsnog aanklopt. Dan moet ik ingaan op speculaties en daar heb ik geen trek in.

Mei 2001

Telegraaf: binnenkort start getuigenverhoor

De Arnhemse rechtbank gaat voor het eerst een aantal hoofdrolspelers in het vermeende zwart-geldschandaal rond voetbalclub Vitesse onder ede verhoren, onder wie ondermeer de topvoetballers Machlas (Ajax) en Van Hooijdonk (Benfica) en Nuon-topman T. Swelheim, J. Bos en R. Bosveld van Nuon en J. Vaessen en C. Guijt van Vitesse.

Ook elf (oud)bestuursleden van de Arnhemse voetbalclub, enkele FIOD-ambtenaren, een redacteur van een voetbalweekblad, KPMG-onderzoeker J. ten Wolde en spelersmakelaar Fioranelli worden door de rechter-commissaris van de rechtbank in Arnhem opgeroepen voor verhoor.

De getuigenverhoren vinden plaats op verzoek van het openbaar ministerie (OM) en de advocaten mr. L. Hameleers en dr.mr. G.J. Knoops in verband met de strafzaak tegen oud-voorzitter Karel Aalbers van Vitesse. De rechter-commissaris heeft ook ingestemd met een verhoor van Harold Klap, een ex-medewerker van Aalbers die door Nuon zou zijn betaald om belastende verklaringen over zijn vroegere baas af te leggen. Volgens deze getuige zou de oud-Vitesse-voorzitter hebben gefraudeerd bij de transfers van Vierklau en Makaay naar de Spaanse voetbalclub Tenerife.

De ‘gekochte’ getuige Klap was tot voor kort onvindbaar, maar zou volgens justitie nu in Singapore verblijven, waar hij, zo is althans de bedoeling van de Arnhemse rechtbank, door een rogatoire commissie (justitiële onderzoekscommissie) zal worden ondervraagd. De advocaat van Karel Aalbers, mr. G.J. Knoops, bevestigde gisteren dat de rechter-commissaris heeft ingestemd met het horen van de getuigen. “Wij zijn van mening dat niet de waarheidsvinding, maar het beschadigen van Aalbers in het KPMG-onderzoek, dat de basis voor het FIOD-onderzoek was, voorop stond. Het justitiële onderzoek is op onregelmatige wijze gestart, waarbij de rol van KPMG ernstig ter discussie kan worden gesteld. Daarover willen we alle betrokkenen ondervragen”, aldus mr. Knoops.

Inmiddels staat overigens vast dat KPMG nog voor het in opdracht van het Vitesse-bestuur uitgevoerde onderzoek volledig was afgerond, contact had met de FIOD. Al op 24 juni vorig jaar, toen nog slechts het concept van het voor Karel Aalbers vernietigende rapport gereed was, overlegde KPMG met de FIOD over een strafrechtelijk onderzoek.

Pas een maand later (op 24 juli) was het definitieve rapport gereed, dat twee dagen later door Vitesse bij de Fiod is afgegeven. Weer twee dagen later startte de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst een strafrechtelijk onderzoek naar de handel en wandel van de nu onder meer van oplichting en valsheid in geschrifte verdachte Karel Aalbers.

Mei 2001

Ronald Koeman vraagt om ’type Van Halst’

Ronald Koeman wil de selectie van Vitesse op drie plaatsen wijzigen. Bovenaan zijn verlanglijstje staat een ’type Van Halst’. Die opdracht zal Koeman vandaag aan technisch manager Jan Streuer meegeven. Als vervanger van doelman Jevric kijkt Vitesse naar doelman Jim van Fessem van Willem II. Zijn contract loopt deze zomer af. Voor de balans in de selectie is volgens Koeman vooral een ’type Van Halst of Winter’ nodig. Een speler met een voorbeeldfunctie, zowel in als buiten het veld. Hij hoopt daarmee de kloof tussen de oude garde en de nieuwe generatie te kunnen overbruggen. De trainer is er wel van doordrongen dat zijn vraag niet makkelijk in te vullen is. Bepalende spelers zijn immers niet te betalen. Vitesse zal zich daarom richten op spelers die overbodig zijn bij andere clubs, in de hoop dat een vertrek niet gepaard gaat met een ennorm prijskaartje. De Ajacieden Aron Winter en Jan van Halst (uitgeleend aan Fortuna Sittard) passen in dat plaatje. Beiden hebben een doorlopend contract bij Ajax, maar zijn bij trainer Adriaanse niet of nauwelijks in beeld. Belangrijk voor Koeman is ook de komst van een nieuwe rechterspits. Vitesse begint ondanks de rentree in de voorronden van het KNVB-bekertoernooi (tweede week van augustus) niet eerder aan het seizoen. Koeman overwoog die optie serieus, maar houdt nu toch vast aan een vakantie van vijf weken.

De Gelderlander 30-05-01

Peeters verlaat trainingskamp Rode Duivels

Bob Peeters heeft zich afgemeld voor de WK-kwalificatiewedstrijd van het Belgisch elftal tegen Letland op 2 juni. De spits van Vitesse is niet voldoende hersteld van een enkelblessure. Peeters heeft dinsdag het trainingskamp in Kraainem verlaten. Hij zal zijn revalidatie voortzetten bij Vitesse. Zaterdag wordt Peeters opnieuw onderzocht door de Belgische bondsarts Goossens. Dan zal worden beslist of hij op 6 juni tegen San Marino wel van de partij kan zijn. Peeters kreeg zondag in de slotminuten van de wedstrijd tegen Sparta (2-2) een trap tegen de enkel die nog maar net was genezen. De enkel zwol weer op waardoor hij het duel tegen Letland moet laten schieten. Hij wordt vervangen door Joris van Hout die onlangs KV Mechelen voor Anderlecht verruilde.

Mei 2001

Advocaat Aalbers geschokt over rol van KPMG

KPMG heeft officier van Justitie A. Mooij een leidinggevende baan aangeboden. Mooij was op dat moment leider van het strafrechtelijk onderzoek tegen voetbalclub Vitesse en de voormalige voorzitter, zakenman Karel Aalbers. Mooij is inmiddels van de zaak gehaald.

Het accountantskantoor KPMG speelt een cruciale rol in de vervolging van Aalbers. KPMG onderzocht de malversaties bij Vitesse en nam al contact op met de FIOD voordat verdachte Aalbers kon reageren. KPMG bevestigt dat oriënterende gesprekken hebben plaatsgevonden met Mooij. Het Openbaar Ministerie wil niet reageren. Advocaat Ludo Hameleers van Aalbers is verbijsterd. ‘Ik heb Mooij hoog zitten, maar ik ben hier heel erg van geschrokken.’ Mooij besliste onder meer over het in hechtenis nemen van Aalbers. De ex-Vitessevoorzitter zat twee weken vast.

Hameleers overweegt Mooij op te roepen als getuige. Eerder riep de advocaat 25 andere getuigen op, onder wie J. ten Wolde, directeur van KPMG Forensic Accounting. Deze afdeling deed het onderzoek naar de fraudepraktijken bij Vitesse. Aalbers vindt dat KPMG onzorgvuldig heeft gehandeld, omdat hij geen tijd kreeg te reageren op de beschuldigingen. De zakenman mocht pas op 2 juni voor het eerst zijn visie geven op een gedeelte uit het onderzoeksrapport. Het conceptrapport kwam op 13 juni 2000 gereed. De definitieve versie verscheen 26 juli.

Uit het FIOD-dossier blijkt verder dat in de periode-Mooij een voor Aalbers ontlastend cassettebandje is verdwenen. De opvolger van Mooij, de heer Jansen, schrijft op 23 mei 2001 dat het bewuste bandje bij hem niet bekend is. Een maand eerder had Mooij aan de advocaten gemeld dat hij de geluidsopname niet wilde afstaan, omdat hij het niet relevant vond voor het onderzoek naar Aalbers.

Mooij was van begin af aan betrokken bij de Vitesse-zaak. Op 10 mei 2000, een maand voor een conceptrapport van KPMG gereed was, nam Ten Wolde al contact op met FIOD-baas Bakker. Die informeerde Mooij meteen. Accountantskantoor KPMG speelde al eerder een belastende verklaring tegen Aalbers door naar de FIOD. Deze getuigenis was voor 78 duizend gulden gekocht van H. Klap, een ex-zakenpartner van Aalbers. Oud-hoofdsponsor Nuon betaalde. Met deze informatie kregen de onderzoekers munitie in handen. Uit het gekochte bankafschrift blijkt dat Klap, in verband met een transfer van de spelers Vierklau en Makaaij naar Tenerife, een bedrag van 500 duizend gulden op zijn rekening kreeg. Dit geld was bedoeld voor Aalbers, verklaarde Klap. Aalbers ontkent fel.

Van de oorspronkelijke KPMG-verdenkingen zijn momenteel nog vier ‘redelijke vermoedens’ over. Aalbers wordt niet meer verdacht van zelfverrijking. De zaak draait alleen nog om een mogelijke belastingfraude van maximaal 1,5 miljoen gulden. Officier van Justitie Mooij was eerder werkzaam bij de rechtbank in Amsterdam, waar hij onder de voormalige hoofdofficier H. Vrakking diende. Vrakking probeert Vitesse van de ondergang te redden. Hij is voorzitter en enig bestuurslid van Stichting De Nabije Toekomst. Hierin zit de schuld van 70 miljoen gulden van Vitesse aan Nuon.

De Volkskrant 29-05-01

Miljoenentransfers lokken FIOD voetbal in

De vreugde bij Ajax over de plaatsing voor de voorronde van de Champions League was van korte duur. Gisteren deed de FIOD een inval. De club zou gesjoemeld hebben bij transfers. Met invallen bij Ajax en NAC heeft de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) zijn bijzondere aandacht voor de voetbalbranche opnieuw onderstreept. Na jaren van relatieve rust richtte het onderzoek van de belastinginspecteurs zich de afgelopen tijd op verdachte spelers transfers bij Feyenoord, Vitesse en nu Ajax en NAC.

De verscherpte interesse van de FIOD voor het betaald voetbal heeft te maken met de commerciële ontwikkeling van de sport. Met de komst van nieuwe spelers is veel geld gemoeid en om de concurrentie af te troeven, hebben clubs de grenzen van de fiscale mogelijkheden opgezocht. Vooral bij grensoverschrijdende transfers, waarbij vele miljoenen guldens in het geding zijn, is dat voortdurend het geval.

Toen de FIOD eind 1999 bij Feyenoord binnenviel en de dossiers in beslag nam, noemde de advocaat van de Rotterdamse club, mr. H. Mentink, dat ‘een hoop koude drukte om niets’. Feyenoord werd, net als Ajax en NAC nu, verdacht van belastingontduiking en valsheid in geschrifte.

Mentink bestreed dat en vond dat er sprake was van een verschil in interpretatie van de belastingmogelijkheden bij de aankoop van een uit België afkomstige voetballer. Feyenoord weigerde loonbelasting te betalen over het deel van de transfersom dat de verkopende club de speler had uitbetaald. De FIOD meende dat Feyenoord dat wel verplicht was. Het onderzoek heeft tot dusver geen opheldering verschaft.

Een tip van accountantskantoor KPMG legde in mei 2000 de basis voor een onderzoek naar malversaties bij voetbalclub Vitesse. KPMG verrichtte in opdracht van hoofdsponsor NUON een onderzoek naar de boekhouding van Vitesse. De FIOD ziet momenteel zes verdachten. Onder hen zijn de voetbalclub en oud-voorzitter Karel Aalbers.

Na een onderzoek van ruim negen maanden formuleerde de FIOD vier ‘redelijke vermoedens van strafbare feiten’ tegen Aalbers. De FIOD hield Aalbers in februari 2001 twee weken vast voor ondervraging. De totale mogelijke schade bij deze verdenkingen bedraagt 1,5 miljoen gulden. De advocaat van Aalbers, L. Hameleers, verwerpt de verdenkingen van de FIOD.

De eerste grote affaire tussen de FIOD en het betaald voetbal dateert uit 1983, toen bij FC Utrecht een zwartgeldcircuit werd ontdekt. De grootste fraudezaak die in de afgelopen jaren aan het licht kwam, speelde in 1988, toen bleek dat grote sommen geld via Zwitserse rekeningen bij spelers van Ajax terechtkwamen. Ajax, bestuurders en spelers werden tot hoge boetes veroordeeld.

In hoger beroep ontkwamen ze echter aan zware straffen. Het argument van het Amsterdamse gerechtshof luidde toen dat ‘het plegen van onoorbare handelingen norm was in de voetballerij’.

De Volkskrant 29-05-01

Barcelona: Koeman weer in beeld

FC Barcelona heeft nog geen trainer voor volgende seizoen. De afzegging van Hector Cúper, die bij Valencia vertrekt, en de geringe mogelijkheid dat de huidige oefenmeester, Carles Rexach, mag doorgaan, opent weer de deuren van het Camp Nou voor Ronald Koeman.

De Catalaanse pers speculeerde gisteren al op een vervroegde terugkeer van de Nederlander. Met zijn komst zou voorzitter Gaspart proberen het falen in zijn eerste seizoen als `presidente’ te verhullen. Veel andere kandidaten dan Koeman heeft hij ook niet. De Groninger maakte echter begin deze maand bekend zijn contract van nog één seizoen bij Vitesse te willen uitdienen. Daarin staat echter een clausule dat hij weg mag als Barcelona bij hem aanklopt.

De problemen bij Barça werden gisteren nog eens duidelijk toen Iván de la Peña aankondigde, een jaar na zijn terugkeer, weer terug te gaan naar Lazio. ,,Ze hebben me hier in de maling genomen”, aldus de speler.

AD Mei 2001

Nieuwe klacht tegen Ten Wolde van KPMG

KPMG Forensic-topman J. ten Wolde heeft een concept-rapport laten gebruiken als munitie in een ontslagzaak, voordat de betrokken werknemer op dit rapport kon reageren. Dat blijkt uit een tuchtklacht die de laatste tegen Ten Wolde heeft ingediend.

De klager, J. Poels, is vorig jaar ontslagen door de kantonrechter. Deze ontslagprocedure was gebaseerd op een fraude-onderzoek onder leiding van Ten Wolde. KPMG had Poels uitgenodigd om op 19 mei 2000 te reageren op een ‘concept-rapportage’. Op diezelfde dag werd dit concept tegen Poels ingezet bij de kantonrechter. KPMG was hiervan op de hoogte. Dat blijkt uit de tuchtklacht die Poels onlangs tegen Ten Wolde heeft ingediend. Daarin beticht hij de KPMG’er van ‘inquisitief gedrag’. KPMG wil niet op de klacht van Poels reageren ‘omdat de zaak onder de rechter is’.

De zaak-Poels is de derde tuchtklacht die voortvloeit uit KPMG’s rol bij het Tilburgse accountantskantoor ABAB. Poels verkocht in 1998 zijn wervings- en selectiebureau in Den Bosch aan ABAB. Hij bleef aan als directeur, maar dan in loondienst bij ABAB. Een jaar later werd ABAB strafrechtelijk vervolgd wegens fraude met mestquota. Ook de directeuren zijn verdachten in deze strafzaak, die nog steeds loopt, en traden op één na af. Sindsdien is de leiding van ABAB in handen van J. Blankert van KPMG Interim Management. Omdat Blankert geen accountant is, ziet Ten Wolde binnen KPMG toe op de kwaliteit van diens werk. Daarom had hij van Blankert nooit de opdracht mogen aannemen voor het fraude-onderzoek naar Poels, betoogt deze laatste in zijn tuchtklacht.

De Volkskrant 29-05-01

Met miskleun meer kwijt dan geld alleen

Het missen van Europees voetbal doet Vitesse niet alleen in directe zin financieel pijn. Op de begroting voor volgend seizoen valt een verwachte inkomstenbron weg van hooguit een miljoen gulden, het verlies aan uitstraling een aantrekkingskracht is vooralsnog onmeetbaar.

Door een 2-2 gelijkspel bij Sparta op de slotdag van de competitie zakte Vitesse van plaats vijf naar plaats zes op de ranglijst. Het verschil met UEFA Cupdeelnemer FC Utrecht bedraagt slechts twee doelpunten, het gevolg kan vele malen zwaarder wegen. Voor het eerst sinds vijf seizoenen moet het multifunctionele stadion Gelredome het zonder Europees voetbal doen. Net als het Arnhemse publiek en het regionale bedrijfsleven.

Financieel is de pijn zo op het oog niet onverdraagbaar. Verhalen dat Vitesse nu vele miljoenen misloopt, stroken absoluut niet met de realiteit. Inkomsten uit UEFA Cupvoetbal zijn in grote mate afhankelijk van de loting. Heeft een club het geluk een Duitse tegenstander te treffen dan kunnen de uitzendrechten al snel vele miljoenen opleveren.

Vitesse haalde dit jaar de tweede ronde en het was maar goed dat Inter Milaan op de rol stond. Het duel in de eerste ronde tegen Maccabi Haifa leverde de Arnhemse club namelijk gewoon verlies op. Schrijnend voorbeeld van de magere belangstelling was dat de return in Israël niet eens live op televisie werd uitgezonden.

Dankzij het volle stadion tegen Milaan en de verkoop van boarding-rechten sloeg de weegschaal uiteindelijk 700.000 gulden door naar de positieve kant. Dat bedrag (en een beetje extra) wilde Vitesse ook volgend jaar op de begroting zetten, maar die post kan sinds gistermiddag worden geschrapt. Wat de financiële consequenties zijn, is op dit moment absoluut niet te zeggen, reageerde woordvoerder Frank Huizinga van Vitesse gisteravond. Wij wilden voor volgend seizoen net als andere jaren wel de inkomsten uit Europees voetbal op de begroting meenemen. De netto-opbrengst van dit jaar was 7 ton, het bedrag voor volgend jaar was een afgeleide daarvan.

Het waardeverlies voor de club is minder goed meetbaar. Mogelijk dat de verkoop van seizoenkaarten (inmiddels al 15.000) stagneert, mogelijk ook zien bedrijven plots minder heil in een vaste plek bij de club. Ook is Vitesse minder interessant als uithangbord voor zichtbare sponsoractiviteiten, zoals de shirtsponsoring. Al is de huidige shirtsponsor Atag – waarmee het contract gisteren afliep – niet zo geïnteresseerd in de Europese markt.

Voor dekandidaten zal de vraagprijs nu mogelijk minder hoog zijn. Vitesse rekent vooralsnog op een hoofdsponsor die tussen de 4 en 5 miljoen gulden in het laatje brengt. Huizinga: Het is duidelijk dat het geen stimulans is als je voor het eerst sinds vijf jaar geen Europees voetbal haalt. De verkoop van seizoenkaarten loopt tot nu toe goed. We zitten op het schema van vorig jaar, maar of het voor de verdere verkoop gevolgen heeft, kan ik niet zeggen.

Vitesse verliest wel ettelijke tonnen aan directe inkomsten omdat de zesde plaats op de ranglijst minder geld oplevert dan de vijfde. Een schrale troost vormt de deelname aan het Nederlandse bekertoernooi. Door het missen van de Europa Cup zal Vitesse zich weer eens vanaf de eerste ronde (tweede week augustus) mengen in de strijd om de KNVB-beker. De poulewedstrijden tegen amateurs en mogelijk een tegenstander uit de eerste divisie zullen de club niet veel opleveren. Huizinga is daar realistisch in: Misschien dat zon wedstrijd 5.000 mensen trekt. De recette moet worden gedeeld, na aftrek van de kosten levert dat niks op.

Vitesse zal de poule wel doorkomen, daarna is de club weer afhankelijk van loting. Voor de winterstop worden nog twee ronden afgewerkt. Huizinga: Dan is het weer afhankelijk of je een aantrekkelijke tegenstander loot. Misschien levert het dan nog wat op. Op de lange termijn kunnen de effecten ook nadelig uitpakken. In het Europese voetbal worden reputaties gemaakt en kunnen spelers zich op de internationale markt profileren. Uiteindelijk profiteert de club daarvan middels transferopbrengsten.

Huizinga: Wat je kwijt raakt aan impact en uitstraling naar buiten is nu absoluut nog niet te zeggen. Zeker is wel dat Vitesse dankzij de 2-2 bij Sparta en het gemis van de UEFA Cup heel wat meer gaat verliezen dan geld alleen.

De Gelderlander 29-05-01

Koeman praat individueel met spelers

Ronald Koeman grijpt de laatste week training van dit seizoen aan om individuele gesprekken te voeren met de spelers. Koeman kijkt terug op het seizoen: “We praten over de prestaties in het afgelopen seizoen en toch ook wel de verwachtingen richting volgend seizoen.” De spelers moeten zichzelf beoordelen van Koeman: “Ik vraag ze om zichzelf een cijfer te geven over dit seizoen. Daarmee bereik je dat ze gaan nadenken en dat ze ook hun mening geven. Het zijn absoluut goede gesprekken, omdat je elkaar hard nodig hebt.”

Ronald Koeman gaat ook bij zichzelf te rade gegaan: “Daar ga ik de komende periode ook voor gebruiken. Ik denk zeker na over mijn eigen functioneren.” Koeman heeft veel zelfkritiek: “Er zijn momenten dat ik het misschien beter anders had kunnen doen. Ik heb nog steeds het gevoel dat de relatie met de spelers goed is.”

Koeman denkt niet dat de basis weg is voor volgend seizoen: “Ik heb niet het gevoel dat er geen tijd meer is voor Ronald Koeman als trainer, omdat de manier van werken niet meer aanslaat. Ik zal lering trekken uit dit seizoen.”

Mei 2001

Vitesse-advocaat V. Meer ontkent contact Tuanakota

Bart van Meer, de huisadvocaat van Vitesse, ontkent met klem dat hij Rocky Tuanakotta onder druk gezet heeft. ,,Ik heb op geen enkele wijze contact gehad met die meneer. Ik ken hem niet eens.’’ Rocky Tuanakotta, de man die met veel bombarie een sponsor voor Vitesse presenteerde en vervolgens met lege handen stond, verklaarde bij de Fiod (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) dat hij door Vitesse was aangezet om ex-voorzitter Karel Aalbers zwart te maken. Hij beweerde vervolgens dat hij door mr. Van Meer ’onder grote druk was gezet’ om die belastende verklaring in te trekken.

,,Ik heb nog nooit iemand onder grote druk gezet en ik zal dat ook nooit doen’’, reageert Van Meer. ,,Ik heb het vermoeden dat meneer Tuanakotta degene is die een persconferentie in het Sheraton hotel belegde om een sponsor van honderd miljoen te presenteren, maar zelfs dat weet ik niet zeker.’’ Van Meer is ontstemd over de aantijgingen en vindt dat daar een einde aan moet komen. ,,Desnoods via de rechter. Als deze meneer onwaarheden blijft spuien, moet op den duur de rechter daar maar een uitspraak over doen. Ik heb wel meer te maken met mensen die fictie en feiten niet uit elkaar kunnen houden, maar het wordt vervelend als de indruk wordt gewekt dat ik me schuldig maak aan machtsmisbruik. Dan kom ik in het geweer.’’

AC 29-05-01

Ronald Koeman heeft weinig tijd voor treurnis

De teleurstelling is nog niet uit zijn hoofd, maar Ronald Koeman heeft niet veel tijd voor treurnis. De trainer is al druk bezig met de toekomst van Vitesse. De kloof met de top drie verkleinen was de doelstelling in januari 2000, toen Koeman voor 2,5 jaar tekende in Arnhem. Ondanks de teleurstelling van dit seizoen, ziet de trainer nog steeds mogelijkheden.

,,Op dit moment is er maar één grote club’’, doelt hij op PSV. ,,Ik heb niet het idee dat Ajax volgend seizoen veel beter zal zijn dan dit jaar. En Feyenoord ook niet. PSV blijft de beste ploeg. Als wij er in slagen een regelmatig seizoen te hebben, is er best wat mogelijk.’’ Daartoe moet in Arnhem het een en ander veranderen, weet de hoofdtrainer. ,,Het omgaan met kritiek, dat is een probleem’’, stelt Koeman. ,,Het stukje respect naar elkaar toe. Daar moeten alle spelers wat aan doen, zowel jong als oud. Het samen bezig zijn om het elftal beter te krijgen is een van de mindere dingen uit dit seizoen.’’

Koeman leerde van de gesprekken met de spelersgroep, maar hij weet ook dat je chemie niet kunt forceren. ,,Je kunt er richting volgend seizoen wél op selecteren’’, zegt hij. ,,Ik probeer de groep beter in balans te krijgen. Ik zoek spelers, het liefst voor elke linie een, die zeker kunnen omgaan met dat wat gevraagd wordt bij Vitesse.’’ Dit jaar is de ontwikkeling van het elftal teveel in de richting van de jeugd gegaan, erkent Koeman. ,,Daar trek ik lering uit. Dat probeer ik te veranderen voor volgend seizoen.’’

Aankopen
De trainer hoopt op twee, drie aankopen. Dat aantal is afhankelijk van het herstel van de langdurig geblesseerden Didier Martel en Louis Laros. Koeman: ,,Ik ben er nog lang niet zeker van dat ze op 9 juli fit zijn.’’ Hoewel dit seizoen alleen Edwin Zoetebier een aanwinst bleek, heeft Koeman zijn gedane aankopen nog niet afgeschreven. ,,Ik wacht liever nog een jaar. Als het dan zo is, geef ik het toe. Cornelisse is goed begonnen. Hij kreeg een terugval, maar is nog jong. Je kunt hem pas volgend seizoen kritisch benaderen. Peeters had ook bij Roda een moeilijk eerste jaar. Ik schrijf hem niet af. Martel heeft goed gefunctioneerd in de wedstrijden die hij speelde. En van Pothuizen (inmiddels spelend voor FC Twente, red.) moet ik zeggen dat ik hem misschien niet honderd procent de kans heb gegeven. Maar van zo’n ervaren speler verwacht ik ook dat hij er meteen staat.’’

In anderhalf jaar heeft de oud-speler van Barcelona, PSV, Feyenoord en Ajax een aantal organisatorische zaken verbeterd. Vitesse wil hogerop, dus moet ook de organisatie rondom het elftal mee in de lift. Eindelijk praat de club met het NOC*NSF over een eigen accommodatie op sportcentrum Papendal. En er is meer. Herstel-en conditietrainer Frits van den Berk is fulltime assistent-trainer geworden, die ook scoutingswerkzaamheden verricht. Ook verzorger Gerard Verwaayen kwam in vaste dienst, hij zegde zijn werk bij Jong Oranje op.

Op 9 juli zal Koeman zijn klus in Arnhem hervatten. ,,Ik ben toe aan vakantie, even wat afstand nemen’’, zegt hij. ,,Op de eerste training in de voorbereiding moet iedereen weer fris zijn in het koppie. Dan moeten we halen wat nu niet is gelukt. Als buitenstaander heb ik het gevoel dat je Europees voetbal eerder toedicht aan Vitesse dan aan FC Utrecht of Roda JC. Dat moeten we straks laten zien.’’

AC 29-05-01

Ronald Koeman kent geen twijfels

Ronald Koeman is geen man van twijfels. De trainer van Vitesse kent zijn verantwoordelijkheid. Maar: ,,Ik heb niet het gevoel dat mijn functioneren de oorzaak is van het mislopen van Europees voetbal.’’ Het is daags nadat Vitesse op doelsaldo Europees voetbal heeft verspeeld. De afspraak stond, Koeman is een man van zijn woord. En dus doet de 38-jarige trainer op sportcentrum Papendal zijn verhaal.

Ondanks de dramatische ontknoping heeft hij goed geslapen. ,,Ik denk dat ik iemand ben die heel goed kan relativeren’’, zegt Koeman. ,,Ik vind het verschrikkelijk dat we geen Europees voetbal hebben gehaald. Maar er zijn dingen in het leven die je moet accepteren.’’ ,,Als trainer ben je constant bezig met het elftal. Maar er komt een moment dat ik zeg dat er ook andere dingen zijn in het leven. Mijn gezin, mijn vrienden, mijn gezondheid. Of neem het tragische voorval met die jongen van NAC, voor wie we een minuut stilte in acht hebben genomen. Daarom zeg ik: ik doe er alles aan, maar ik wil vooral genieten van voetbal.’’

Hij noemt het trainersschap ’energievretend in je kop’. Daarom heeft hij respect voor trainers die het vak al 25 jaar uitoefenen. ,,Ik houd dit geen twintig jaar vol.’’ Koeman geniet van de spanning voor een wedstrijd, van de dagelijkse arbeid op het veld. ,,Af en toe zelf een vrije bal nemen, dat is leuk.’’ De strafschoppen en vrije trappen van de trainer zijn nog steeds een bezienswaardigheid. ,,Ik ben pas 38. De kracht wordt weliswaar minder, maar de zuiverheid verlies je niet. De trap is nog redelijk.’’

Even breekt de lach door, op de dag van de kater. Voor het eerst sinds 1996 wacht Vitesse een jaar zonder Europees voetbal. Koeman heeft geen moment overwogen zijn conclusies te trekken. ,,Nee. Ik heb niet het gevoel dat mijn functioneren de oorzaak is van het mislopen van Europees voetbal’’, legt hij uit. ,,De binding tussen trainer en spelers is aanwezig. Als dat niet zo is, moet je je conclusies trekken.’’ En, doelend op de voortdurende onrust rondom de financieel noodlijdende club: ,,Je moet de realiteit niet uit het oog verliezen. We hebben dit seizoen met veel problemen gekampt. Misschien zijn de dingen rondom de club van invloed geweest op de groep.’’

Dat vindt ook Jan Streuer. De technisch manager verklaarde onlangs dat Koeman het uitstekend heeft gedaan onder de moeilijke omstandigheden. ,,Dat is altijd prettig om te weten’’, zegt Koeman. ,,Zo hoort het ook. Er wordt in de voetballerij al genoeg a la minute beslist, wat vaak niet goed is. Als Utrecht met 3-0 wint in plaats van 6-0, hadden we nu heel anders gesproken. Voetbal is vastgepind op succes. Dat is wel eens moeilijk.’’

Zo worden trainers veelal louter beoordeeld op de resultaten. ,,Daar lig ik niet wakker van. Ik ben er niet bang voor. Omdat ik de dingen doe, zoals ik denk dat het goed is. Niemand heeft de wijsheid in pacht. Maar ik volg wel mijn lijn. Daar blijf ik me aan vasthouden. Voor de winterstop heeft het elftal ook goed gefunctioneerd.’’

Koeman oogstte dit seizoen vooral lof, omdat hij in woelige tijden het rustpunt bleek. ,,Dat komt door mijn achtergrond. In Spanje ben ik gewend geraakt aan het functioneren onder druk en spanning. Daar stond ook altijd van alles in de kranten. Daar moet je een stabiel iemand voor zijn, met een rustige uitstraling. En dat ben ik.’’

Hij stuitte ook op kritiek. Het jonge elftal miste vaak samenhang, zijn aankopen bleken nauwelijks een succes. ,,Misschien heb ik soms te vroeg jonge jongens gewisseld. Of heb ik ze te vroeg gebracht’’, erkent Koeman. ,,Dat heb ik altijd gedaan in het belang van de ploeg. En wat de aankopen betreft, ben ik er nog steeds van overtuigd dat het spelers zijn die Vitesse beter kunnen maken.’’

Toch heeft de 78-voudig international nog niet bewezen dat hij een goede trainer is. Hij was in de leer bij Guus Hiddink en Louis van Gaal. ,,Nu sta ik op eigen benen bij een club met aspiraties, die geen top is. Dit is een niveau waarop je fouten mag maken. Daarom is Vitesse een goede club in mijn ontwikkeling als trainer.’’

Koeman erkent dat hij nog lerende is, maar wanneer is een trainer rijp voor de absolute top? ,,Gezien mijn ervaring, gezien mijn manier van werken, denk ik dat ik er klaar voor zou zijn. Ik zou er niet voor weglopen. Ik ben zelfverzekerd. Dat straal ik uit. Als ik ergens voor ga, ga ik er ook echt voor. Ik heb geen twijfels.’’

AC 29-05-01

Advocaat Aalbers wil seponatie

Advocaat L. Hameleers van Karel Aalbers vindt dat het Openbaar Ministerie de zaak tegen zijn cliënt moet seponeren. De oud-voorzitter van Vitesse wordt verdacht van belastingfraude. Hameleers zegt dat er zich ontwikkelingen afspelen die ‘het randje van de rechtsstaat raken.’ Hij doelt daarmee met name op het bureau KPMG, dat lopende het onderzoek de betreffende officier van justitie een baan zou hebben aangeboden.

Eerder al bleek onder meer dat NUON een betrokkene had betaald om een getuigenis tegen Karel Aalbers af te leggen. ‘En wat te denken van het feit dat KPMG zelf met het eigen dossier naar de FIOD is gaan rennen’, zegt Hameleers. Bovendien is volgens de verdediging van Aalbers vrijwel niets meer over van de oorspronkelijke verdenkingen. Het zou hooguit nog gaan om vier zaken, over in totaal een mogelijke belastingfraude van anderhalf miljoen gulden. ‘Hierover maken we ons eigenlijk helemaal geen zorgen meer’, zegt Hameleers. ‘Er is geen strafzaak over.’

Er van uitgaande dat de relatie tussen de betreffende officier en KPMG daadwerkelijk bestaat – en Hameleers heeft daartoe zeer concrete vermoedens – vindt hij dat alle grenzen zijn overschreden. ‘Volstrekt ongehoord, ontoelaatbaar. Hoe denkt U dat meneer Aalbers zich voelt? De officier moest zeer belangrijke beslissingen in zijn zaak nemen en onderhandelt intussen met het bedrijf dat de klachten heeft opgesteld. Dat kan toch niet.’

De Telegraaf Mei 2001

Drama compleet voor Vitesse

Links en rechts zegen Vitessenaren ter aarde; fysiek en mentaal gesloopt. De veruit beste Arnhemmer, Victor Sikora, lag minutenlang bewegingsloos op zijn rug in het gras. Ronald Koeman had er geen oog meer voor, want die was al snel de catacomben van het Kasteel ingedoken. De trainer trok daar met machteloze woede, frustratie en teleurstelling aan een filtersigaret zoals Johan Cruyff dat vroeger ook zo mooi kon. De 2-2 bij Sparta was de klap op de vuurpijl, die Vitesse komend seizoen binnen de landsgrenzen houdt. Financieel een tegenvaller, sportief een drama. “We vliegen er op doelsaldo uit. Dat is tekenend voor ons seizoen”, treurde een duidelijk aangeslagen Koeman, die na de euforie van de eerste seizoenshelft van alles mis zag gaan en weer helemaal opnieuw kan beginnen in Arnhem.

Weglopen voor de ellende wilde hij niet. “Ik zeg niet het ene moment ‘ja’ en het volgende moment ‘nee’. Wat de preciese consequenties zijn van de mislukte missie, hoort hij deze week van de Arnhemse leiding. “Dan hebben we genoeg tijd om te praten”. De club, die toch al een financiële molensteen om zijn nek heeft hangen, zal er voor talenten als Sikora niet aantrekkelijker op worden. “Maar er moeten sowieso mensen bijkomen”, wist Koeman gisteren nog zekerder dan voorheen.

Wat een drama was het gisteren voor iedereen met een geel-zwart hart. Vitesse ging af door de zijdeur op het Kasteel, waar Willem van Hanegem de schellen van de ogen vielen bij het zien van de Spartaanse inzet. De Rotterdammers kwamen zomaar met 2-0 voor via Langerak en Boukhari, die kort voor rust een strafschop binnenwerkte. Een geheel terechte uitslag gezien de chaos in het veld bij Vitesse. Waar nog bijkwam, dat er op Sikora na niemand de indruk wekte dat er nog een grote prijs te verdienen viel. “Het was”, haalde Mark van Hintum de voorbereiding op, “voor de wedstrijd heel stil in de kleedkamer. De ouderen hebben toen nog getracht de anderen op te zwepen”.

Het hielp geen mallemoer, temeer daar ook de meest ervaren spelers van Vitesse het moeras inzakten. Niet alleen rammelde de ploeg in verdedigend opzicht, ook offensief was het een kwestie van lukraak de diepte zoeken. “Dit elftal kan hele goede dingen doen, maar ook onvoorstelbaar slechte dingen”, kenschetste Koeman de labiliteit van de ploeg.

De zwaar tegenvallende Mbamba maakte kort voor rust nog zomaar 2-1, omdat doelman Kooiman doodleuk de verkeerde kant opstapte toen de Afrikaan afdrukte. Na rust wisselde Koeman Jansen voor Zeman en Beukering voor Mbamba en speelde Vitesse volgens het principe: alle hens aan dek. Helemaal toen Bob Peeters er ook nog inkwam. Het leverde hilarische momenten op en één goal: een schuiver van Sikora uit een afgeslagen corner van Jansen.

Meer kon Vitesse niet afdwingen. Het had nog geluk dat Sparta het in de eindfase niet afmaakte. “We hadden geen geluk. Maar dat geluk kun je zelf afdwingen. Dit is een weerspiegeling van het seizoen”, wilde Koeman het niet toespitsen op alleen de 34e speeldag. “Uiteindelijk mochten we nog blij zijn, dat we het in de laatste wedstrijd nog af kónden dwingen. Een paar weken geleden had iedereen ons al afgeschreven”, bleef Michel Kreek realistisch. “We verloren na de winterstop de eerste wedstrijd en toen de tweede. Voordat je het wist, zaten we in een hele slechte reeks. We zijn niet bij machte geweest daar uit te komen. Dan is het een heel simpel verhaal: na 34 wedstrijden weerspiegelt de stand de verhoudingen. Dan heb je het dus niet verdiend”.

Vitesse scoorde dus te weinig goals, kreeg er teveel tegen en speelde na de winter gewoonweg veel te slecht om nog aanspraak te maken op ‘Europa’. Een vreemde gewaarwording voor de club. Toch was het de derde keer op rij dat het voor de Arnhemmers mis ging op de laatste speeldag. In 1999 en 2000 verspeelden de Gelderlanders op dag 34 plaatsing voor de Champions League, maar vormde de UEFA Cup nog een vangnet. Nu is er niets. “Dan kun je zo langzamerhand wel van een complex voor de club praten”, mijmerde Koeman. “De Champions League zou een welkom extra toetje zijn geweest. Dat we nu Europees voetbal missen, is niets minder dan dramatisch”. Voor de trainer, voor de spelers en vooral ook voor de club.

Sparta – Vitesse 2-2 (2-1).10. Langerak 1-0, 42. Boukhari 2-0 (strafschop), 44. Mbamba 2-1, 67. Sikora 2-2. Scheidsrechter: Van Hulten. Toeschouwers: 5547. Gele kaart: Nanu, Stefanovic (Vitesse).

De Telegraaf 28-05-01

Vitesse machteloos

Vitesse kampioen? De euforie aan het begin van het seizoen was zó groot, dat optimisten in dat idee durfden te geloven. Op de slotdag van de competitie stonden de Arnhemmers na het 2-2 gelijkspel tegen Sparta echter met lege handen.

De opdracht voor Vitesse was vooraf duidelijk: winnen van Sparta. Die gedachte bleek een verlammende werking te hebben op de spelers. Aanvoerder Marc van Hintum merkte het al in de kleedkamer. ,,Iedereen was ongewoon stil. Met de oudere spelers probeerden we de boel op te zwepen”, aldus Van Hintum. Tevergeefs, want in de eerste helft konden de spelers zelfs een simpele bal niet controleren. Dat leidde tot onderlinge irritaties. De woede-uitbarsting van Mahamadou Diarra in de richting van Michel Kreek was illustratief voor het machteloze Vitesse.

Na de vroege voorsprong van Sparta via Michel Langerak en Nordin Boukhari (penalty), kwamen de Arnhemmers wat gelukkig terug. Doelman Frank Kooiman stelde zich verkeerd op bij de vrije trap van Emile Mbamba. Na de gelijkmaker van Victor Sikora dreef Vitesse Sparta terug, maar tot goed voetbal kwam het team niet.

Voor trainer Ronald Koeman was dat onverklaarbaar. Zeker na de winst op Ajax en Fortuna Sittard. Maar de trainer wilde niet te lang stil staan bij het gelijkspel. ,,Deelname aan Europees voetbal hebben we niet bij Sparta laten liggen. Na de winterstop is een groot verval ingetreden.”

Slechts 22 punten behaalden de Arnhemmers na de winterstop, tegen 37 daarvoor. Het verval begon op het hoogtepunt van de affaire tussen oud-voorzitter Karel Aalbers en hoofdsponsor NUON. Het mislopen van Europees voetbal heeft grote gevolgen voor de ambities van Vitesse. Door de financiële sores moest de club de begroting al terugschroeven van 54 naar 40 miljoen gulden. Voor Koeman is dat geen reden om alsnog op te stappen. ,,Ik ben geen persoon die de ene week `ja’ zegt en de andere week `nee’.’

AD 28-05-01

Trainer Koeman stelt zijn hele ploeg aansprakelijk voor debacle

De storm die Vitesse dit seizoen op alle fronten teisterde, blies zondag ook de laatste illusies ongenadig aan flarden. Met het ticket voor Europees voetbal in het vizier bleek het elftal van Ronald Koeman niet bij machte één van de zwakste ploegen uit de competitie (Sparta) te overmeesteren, waardoor Vitesse zich financieel en sportief een jaar gedwongen weet tot een pas op de plaats.

De wijze waarop de deur naar Europa dicht viel, was schlemielig en daardoor kenmerkend voor Vitesse. Op doelsaldo – twee goals te weinig – moest de ploeg de eer aan FC Utrecht laten. Een bitter maar terecht lot, concludeerde Koeman na afloop. Te vaak lieten zijn spelers het in de voorbije maanden op de beslissende momenten afweten. Tegen Sparta schrok Vitesse pas wakker bij een 2-0 achterstand. Het kneden van een elftal met internationale allure, de opdracht waarmee Koeman in december 1999 door toenmalig voorzitter Aalbers naar Arnhem werd gehaald, loopt aldus ernstige vertraging op. Gevreesd moet ook worden dat enkele belangrijke pijlers onder de ploeg worden weggeslagen. Sikora, die tegen Sparta als enige een ruime voldoende scoorde, en Peeters worden begeerd door Newcastle en Anderlecht.

Na het echec in Rotterdam moet Vitesse bovendien nieuwe financiële bronnen zien aan te boren. Ondanks alle misère in de afgelopen maanden waren Koeman en het bestuur er steeds vanuit gegaan dat tickets voor Europa veilig gesteld zouden worden. De daaruit voortvloeiende tv-gelden en recettes vallen nu weg. Komende week bespreekt Koeman met voorzitter Vaessen de actuele situatie.

De wedstrijd in Rotterdam toonde aan dat Vitesse last heeft van hardnekkige kwalen. Ook in de twee voorgaande seizoenen bezweek de club op de slotdag onder de psychische druk, al vormde in 1999 en 2000 de inzet een plaats in de Champions League en resteerde uiteindelijk nog een UEFA Cup-ticket als troostprijs. Dat Vitesse steevast op de valreep het beoogde doel mist, mag volgens Koeman niet als ‘pech’ of ‘incidenten’ worden afgedaan.

Het ging uiteraard niet pas mis in Rotterdam, betoogde Koeman naderhand. Met fris en attractief voetbal lag zijn elftal voor de winterstop op koers richting Champions League om echter in de tweede helft van het seizoen aan een hevige crisis ten prooi te vallen. Curieus is dat naarmate de nederlagen zich aaneen schakelden ook Koeman van een zelfbewuste strateeg veranderde in een radeloze trainer zonder tactische wapens.

Deels gedwongen door schorsingen en blessures trachtte Koeman in de achterliggende weken met tal van tactische varianten Vitesse tot leven te wekken. Zo bekleedde Sikora verschillende posities en werden de beoogde dirigenten Kreek en Janssen zonder omhaal na een mindere dag naar de bank verwezen. Aan het einde van rit, zondag in Rotterdam, stelde Koeman het gehele elftal verantwoordelijk voor het debacle.

Mogelijk om het moreel van zijn spelers niet geheel te breken, bleef Koeman na afloop niettemin mild voor zijn spelers. Aan strijdlust had het volgens hem niet ontbroken. De eerste helft wekte evenwel een andere indruk. Het centrale verdedigingsduo Stefanovic-Zeman trad spits Langerak aarzelend tegemoet en op het middenveld oogde Vitesse zelfs apathisch. Pas nadat Langerak en Boukhari (strafschop) Sparta op 2-0 hadden gezet, liet Vitesse de tanden zien.

Een blunder van Sparta-doelman Kooiman, die bij het opstellen van ‘de muur’ het zicht op de bal verloor, bood Mbamba de gelegenheid Vitesse uit een vrije trap terug te brengen in de wedstrijd. Halverwege de tweede helft bracht Sikora met een venijnige schuiver van twintig meter de balans weer in evenwicht. In de jacht op de verlossende derde goal raakte Vitesse vervolgens weer het spoor bijster.

Kenmerkend was dat Sparta in de slotfase nog de beste kansen op de zege kreeg. Langerak liet tweemaal het alarm voor het doel van Zoetebier afgaan, nadat eerst al Stefanovic met een bizarre terugspeelbal zijn eigen doelman in problemen had gebracht. De laatste tien minuten bewezen volgens Koeman dat zijn elftal kwaliteit tekort komt om op cruciale momenten toe te kunnen slaan.

Om de manco’s te verhelpen zijn versterkingen volgens Koeman gewenst. Op het verlanglijstje van de trainer staan een centrale verdediger, een rechtsback en een rechterspits, maar de vraag is of voorzitter Vaessen hem de daartoe benodigde miljoenen kan toezeggen. Na de klucht die voormalig sponsor Nuon en oud-preses Aalbers rond de Gelredome opvoerden, is Vitesse gedwongen tot een ingrijpende bezuinigingsoperatie. De begroting wordt met tien miljoen gekort.

Koeman deed zondag een dappere poging de moed niet te verliezen. Enige tijd terug beloofde de kroonprins onder de trainers plechtig zijn contract in Arnhem uit te dienen en één tegenslag verandert daaraan niets. Volgend seizoen begint Koeman gewoon opnieuw met bouwen – ook aan zijn eigen carrière.

Mei 28-05-01

Vitesse is wéér het lachertje van Nederland

Vitesse is opnieuw het lachertje van de eredivisie. Door het puntenverlies bij Sparta (2-2) gaf de Arnhemse club zelfs Europees voetbal uit handen. Een nieuw dieptepunt voor de ambitieuze club, die op alle fronten een rampjaar beleefde.

In de twee voorgaande seizoenen liet Vitesse op de laatste speeldag de kans liggen op de voorronde van de Champions League. De kolderieke remise bij Sparta was nog desastreuzer: voor het eerst sinds het seizoen 1995-1996 plaatst Vitesse zich niet voor Europees voetbal. Na de promotie in 1989 onderging de club dat lot alleen in 1991, 1995 en 1996.

Ondanks de hoge aspiraties onderging Vitesse sportief gezien dus zelfs een achteruitgang. Met heimwee denken de supporters terug aan het team van trainer Henk ten Cate, dat in 1998 de derde plaats veroverde. De Arnhemse club speelt in een prachtig en multifunctioneel stadion. Maar gelet op de precaire financiële situatie van de club, en op de sportieve malheur, is het zonneklaar dat collega-subtoppers als Roda JC en Heerenveen een straatlengte voorsprong hebben genomen op Vitesse.

De dramatische ontknoping van zondag past uitstekend in het rampseizoen van Vitesse. Karel Aalbers veroorzaakte voortdurend onrust met zijn geheimzinnige sponsor, de affaire met Benfica duwde Vitesse in de richting van het faillissement en op het veld toonde het elftal dat Vitesse een karikatuur van een topploeg is.

Tegen Internazionale gaf het team acht minuten voor tijd een megastunt uit handen, in de beker struikelde Vitesse voor de tweede keer in Gelredome in de halve finale en ook zondag was het mis. Defensieve flaters, geklungel in de afwerking. Zoals zo vaak dit seizoen toonde Vitesse aan waarom het geen recht heeft op voetbal over de grens. ,,Dit is een heel grote deceptie’’, baalde trainer Ronald Koeman. Hij beaamde dat het falen op cruciale momenten zo langzamerhand een complex wordt voor Vitesse. ,,Ik geloof niet dat het pech is. Geluk kun je afdwingen. Ik vraag me af of de zege verdiend was geweest. Zoals er in het hele seizoen veel momenten en wedstrijden zijn geweest waarin we het niet verdienden. Het omgaan met de druk heeft ook met kwaliteit te maken. Dat geldt voor de jongere en de oudere spelers.’’

Alleen doelman Edwin Zoetebier, aanvaller Victor Sikora en in mindere mate mandekker Dejan Stefanovic en middenvelder Remco van der Schaaf kunnen terugkijken op een geslaagd seizoen. De rest stelde teleur. Zoetebier was de enige succesvolle aankoop van Koeman. Bob Peeters en Tim Cornelisse zakten door het ijs, Patrick Pothuizen speelt inmiddels al bij FC Twente.

Het zat Koeman ook niet mee. Didier Martel, zijn beoogde steraanvaller, speelde wegens blessures slechts enkele wedstrijden. In die wedstrijden was hij vaak de doorslaggevende speler, die Vitesse in de laatste maanden zo vaak ontbeerde. Het grotendeels jonge elftal van Vitesse tekende voor het dieptepunt van de recente jaren. Daarin schuilt het grote sportieve probleem van de club. Geld voor ervaren en goede spelers heeft Vitesse nauwelijks. De club kiest dan ook voor de jeugd. Naast de jongelingen Sikora, Cornelisse en Mahamadou Diarra geeft Vitesse kans aan spelers uit de eigen opleiding: Theo Janssen, Matthew Amoah, Mamadou Zongo, Emile Mbamba, Ruud Knol, Remco van der Schaaf en Jhonny van Beukering. Vitesse heeft goud in handen voor de toekomst. Maar dat werkt nauwelijks zalvend op het leed na een jaar van sportieve en financiële malheur.

AC 28-05-01

Trainer Koeman stelt zijn hele ploeg aansprakelijk voor debacle

De storm die Vitesse dit seizoen op alle fronten teisterde, blies zondag ook de laatste illusies ongenadig aan flarden. Met het ticket voor Europees voetbal in het vizier bleek het elftal van Ronald Koeman niet bij machte één van de zwakste ploegen uit de competitie (Sparta) te overmeesteren, waardoor Vitesse zich financieel en sportief een jaar gedwongen weet tot een pas op de plaats.

De wijze waarop de deur naar Europa dicht viel, was schlemielig en daardoor kenmerkend voor Vitesse. Op doelsaldo – twee goals te weinig – moest de ploeg de eer aan FC Utrecht laten. Een bitter maar terecht lot, concludeerde Koeman na afloop. Te vaak lieten zijn spelers het in de voorbije maanden op de beslissende momenten afweten. Tegen Sparta schrok Vitesse pas wakker bij een 2-0 achterstand.

Het kneden van een elftal met internationale allure, de opdracht waarmee Koeman in december 1999 door toenmalig voorzitter Aalbers naar Arnhem werd gehaald, loopt aldus ernstige vertraging op. Gevreesd moet ook worden dat enkele belangrijke pijlers onder de ploeg worden weggeslagen. Sikora, die tegen Sparta als enige een ruime voldoende scoorde, en Peeters worden begeerd door Newcastle en Anderlecht.

Na het echec in Rotterdam moet Vitesse bovendien nieuwe financiële bronnen zien aan te boren. Ondanks alle misère in de afgelopen maanden waren Koeman en het bestuur er steeds vanuit gegaan dat tickets voor Europa veilig gesteld zouden worden. De daaruit voortvloeiende tv-gelden en recettes vallen nu weg. Komende week bespreekt Koeman met voorzitter Vaessen de actuele situatie.

De wedstrijd in Rotterdam toonde aan dat Vitesse last heeft van hardnekkige kwalen. Ook in de twee voorgaande seizoenen bezweek de club op de slotdag onder de psychische druk, al vormde in 1999 en 2000 de inzet een plaats in de Champions League en resteerde uiteindelijk nog een UEFA Cup-ticket als troostprijs. Dat Vitesse steevast op de valreep het beoogde doel mist, mag volgens Koeman niet als ‘pech’ of ‘incidenten’ worden afgedaan.

Het ging uiteraard niet pas mis in Rotterdam, betoogde Koeman naderhand. Met fris en attractief voetbal lag zijn elftal voor de winterstop op koers richting Champions League om echter in de tweede helft van het seizoen aan een hevige crisis ten prooi te vallen. Curieus is dat naarmate de nederlagen zich aaneen schakelden ook Koeman van een zelfbewuste strateeg veranderde in een radeloze trainer zonder tactische wapens.

Deels gedwongen door schorsingen en blessures trachtte Koeman in de achterliggende weken met tal van tactische varianten Vitesse tot leven te wekken. Zo bekleedde Sikora verschillende posities en werden de beoogde dirigenten Kreek en Janssen zonder omhaal na een mindere dag naar de bank verwezen. Aan het einde van rit, zondag in Rotterdam, stelde Koeman het gehele elftal verantwoordelijk voor het debacle.

Mogelijk om het moreel van zijn spelers niet geheel te breken, bleef Koeman na afloop niettemin mild voor zijn spelers. Aan strijdlust had het volgens hem niet ontbroken. De eerste helft wekte evenwel een andere indruk. Het centrale verdedigingsduo Stefanovic-Zeman trad spits Langerak aarzelend tegemoet en op het middenveld oogde Vitesse zelfs apathisch. Pas nadat Langerak en Boukhari (strafschop) Sparta op 2-0 hadden gezet, liet Vitesse de tanden zien.

Een blunder van Sparta-doelman Kooiman, die bij het opstellen van ‘de muur’ het zicht op de bal verloor, bood Mbamba de gelegenheid Vitesse uit een vrije trap terug te brengen in de wedstrijd. Halverwege de tweede helft bracht Sikora met een venijnige schuiver van twintig meter de balans weer in evenwicht. In de jacht op de verlossende derde goal raakte Vitesse vervolgens weer het spoor bijster.

Kenmerkend was dat Sparta in de slotfase nog de beste kansen op de zege kreeg. Langerak liet tweemaal het alarm voor het doel van Zoetebier afgaan, nadat eerst al Stefanovic met een bizarre terugspeelbal zijn eigen doelman in problemen had gebracht. De laatste tien minuten bewezen volgens Koeman dat zijn elftal kwaliteit tekort komt om op cruciale momenten toe te kunnen slaan.

Om de manco’s te verhelpen zijn versterkingen volgens Koeman gewenst. Op het verlanglijstje van de trainer staan een centrale verdediger, een rechtsback en een rechterspits, maar de vraag is of voorzitter Vaessen hem de daartoe benodigde miljoenen kan toezeggen. Na de klucht die voormalig sponsor Nuon en oud-preses Aalbers rond de Gelredome opvoerden, is Vitesse gedwongen tot een ingrijpende bezuinigingsoperatie. De begroting wordt met tien miljoen gekort.

Koeman deed zondag een dappere poging de moed niet te verliezen. Enige tijd terug beloofde de kroonprins onder de trainers plechtig zijn contract in Arnhem uit te dienen en één tegenslag verandert daaraan niets. Volgend seizoen begint Koeman gewoon opnieuw met bouwen – ook aan zijn eigen carrière.

De Volkskrant 28-05-01

Rechter hoort 24 getuigen op verzoek van Aalbers

Elf voormalige en huidige Vitessebestuurders worden vanaf 16 oktober door de rechter-commissaris in Arnhem gehoord over het doelbewust zwartmaken van ex-Vitesse-voorzitter Karel Aalbers. In totaal moeten 24 getuigen voor de rechter-commissaris verschijnen in de zaak. Aalbers wordt verdacht van oplichting, valsheid in geschrifte en fraude. Dat verhoren gebeuren op verzoek van het Openbaar Ministerie en Aalbers’ advocaten mr. Geert Jan Knoops en mr. Ludo Hameleers.

Op de lijst staan de topspitsen Nikos Machlas en Pierre van Hooijdonk en zijn Britse advocaat en spelersmakelaar Fioranelli. Tot de (ex-)bestuursleden van Vitesse behoren Jos Vaessen, Cor Guijt, Herman Veenendaal, Jan Snellenburg, Rein Papenburg en Henk Brouwer. Van de voormalig hoofdsponsor Nuon moeten Tob Swelheim en Jan Bos komen.

De rechter-commissaris wil ook Fiodambtenaren, KPMG-onderzoeker J. ten Wolde, Rocky Tuanakotta, Harold Klap en journalist Ted van Leeuwen van Voetbal International horen. Tuanakotta heeft bij de Fiod verklaard dat hij door Vitesse is aangezet tot het zwartmaken van Aalbers. Klap verkocht informatie aan Nuon met bewijzen, zo beweerde hij, dat Aalbers de club had opgelicht. Klap wordt in Singapore gehoord door een rogatoire commissie (justitiële onderzoekscommissie) nadat hij maanden spoorloos was.

,,Wij zijn van mening dat KPMG niet zocht naar de waarheid, maar Aalbers moest beschadigen’’, aldus Aalbers’ advocaat Knoops. ,,We hebben Machlas en Van Hooijdonk ook op de lijst gezet. Zij zijn tenminste indirect beschuldigd betrokken te zijn geweest bij fraude. Op deze manier kunnen zij zich verweren’’, aldus Knoops.

AC 28-05-01

Ruud Knol haakt af voor Jong Oranje

Vitesse-verdediger Ruud Knol moet geblesseerd afhaken voor het EK kwalificatieduel van Jong Oranje in Tallinn tegen Estland. Knol heeft last van een hamstringblessure. “Ik streef ernaar om de voorbereiding op het WK onder 19 in Argentinie er wel weer bij te zijn”, aldus de uit Zevenaar afkomstige Knol. Die voorbereiding begint op 5 juni. Knol moest de laatste competitieduels ook al aan zich voorbij laten gaan, vanwege dezelfde hamstringblessure. De 19-jarige centrale verdediger brak dit seizoen door in het eerste van Vitesse.

Mei 2001

Ronald Koeman: Een zware deceptie

Ronald Koeman sprak gistermiddag na het gelijkspel bij Sparta (2-2) en het missen van de UEFA Cup van een zware deceptie. Helemaal verrast was de trainer van Vitesse echter niet. Ik kan niet zeggen dat ik er helemaal gerust op was. Het is ook niet alleen te wijten aan pech dat wij het hier niet redden. Geluk moet je afdwingen en dat hebben we niet gedaan. Het is dramatisch dat we Europees voetbal verspelen. Wat de gevolgen zijn, kan ik nog niet zeggen. Ik vind dit niet het moment daarover te praten.

Gevolgen voor zijn eigen beslissing bij Vitesse te blijven, heeft het in elk geval niet. Het is een grote stap terug, maar op mijn beslissing heeft het geen invloed. Natuurlijk niet. Ik ben niet iemand die de ene week ja zegt en een week later nee.”

Koeman vond de wedstrijd in Rotterdam typerend voor Vitesse. ,,We geven in de twee wedstrijden tegen Ajax en Fortuna nauwelijks een kans weg. Tegen Sparta geven we plots heel veel weg. Hoe dat kan, weet ik niet. Het heeft zonder twijfel met kwaliteit te maken. Ook als er druk op een wedstrijd staat, moet je rust in je spel bewaren en de juiste beslissingen nemen.”

Hij wilde zichzelf niet buiten schot houden. Ik ben verantwoordelijk voor de prestaties van dit elftal, dus ben ik er ook voor verantwoordelijk dat we geen Europees voetbal halen. Ik zal dit seizoen ook fouten hebben gemaakt, verkeerde keuzes hebben gedaan. Het is een moeilijk seizoen geweest. Het vertrouwen is weggeraakt en we zijn niet in staat gebleken met de spanning om te gaan.

Een verwijtend woord in de richting van FC Groningen was er wel. Omdat Utrecht tegen de uitgebluste noorderlingen met 6-0 kon winnen, kwam Vitesse uiteindelijk twee treffers te kort. Koeman over de club waar hij zijn voetballoopbaan begon en zijn vader nog werkzaam is: ,,Sparta heeft de sportieve plicht gedaan, maar ik vraag me af of Groningen dat ook heeft gedaan. Ik wil niemand beschuldigen, maar het staat in de rust al 4-0. Dan heb ik mijn twijfels, maar eerlijk gezegd voelde ik het al aankomen. We hadden het gewoon zelf moeten doen”, aldus Koeman, die zijn spelers niet openbaar wilde pijnigen. ,,Het is makkelijk nu met het vingertje te gaan wijzen, maar we hebben als collectief gefaald. We hadden de kans het seizoen positief af te sluiten, maar het meest pijnlijke scenario is uitgekomen. Je verspeelt Europees voetbal op doelsaldo en dat is kenmerkend voor dit seizoen”, aldus de zwaar teleurgestelde coach.

De Gelderlander 28-05-01

Vitesse raakt met miskleun op de slotdag meer kwijt dan geld alleen

Het missen van Europees voetbal doet Vitesse niet alleen in directe zin financieel pijn. Op de begroting voor volgend seizoen valt een verwachte inkomstenbron weg van hooguit een miljoen gulden, het verlies aan uitstraling een aantrekkingskracht is vooralsnog onmeetbaar. Door een 2-2 gelijkspel bij Sparta op de slotdag van de competitie zakte Vitesse van plaats vijf naar plaats zes op de ranglijst. Het verschil met UEFA Cupdeelnemer FC Utrecht bedraagt slechts twee doelpunten, het gevolg kan vele malen zwaarder wegen.

Voor het eerst sinds vijf seizoenen moet het multifunctionele stadion Gelredome het zonder Europees voetbal doen. Net als het Arnhemse publiek en het regionale bedrijfsleven. Financieel is de pijn zo op het oog niet onverdraagbaar. Verhalen dat Vitesse nu vele miljoenen misloopt, stroken absoluut niet met de realiteit.

Inkomsten uit UEFA Cupvoetbal zijn in grote mate afhankelijk van de loting. Heeft een club het geluk een Duitse tegenstander te treffen dan kunnen de uitzendrechten al snel vele miljoenen opleveren. Vitesse haalde dit jaar de tweede ronde en het was maar goed dat Inter Milaan op de rol stond. Het duel in de eerste ronde tegen Maccabi Haifa leverde de Arnhemse club namelijk gewoon verlies op. Schrijnend voorbeeld van de magere belangstelling was dat de return in Israël niet eens live op televisie werd uitgezonden.

Dankzij het volle stadion tegen Milaan en de verkoop van boarding-rechten sloeg de weegschaal uiteindelijk 700.000 gulden door naar de positieve kant. Dat bedrag (en een beetje extra) wilde Vitesse ook volgend jaar op de begroting zetten, maar die post kan sinds gistermiddag worden geschrapt. Wat de financiële consequenties zijn, is op dit moment absoluut niet te zeggen, reageerde woordvoerder Frank Huizinga van Vitesse gisteravond. Wij wilden voor volgend seizoen net als andere jaren wel de inkomsten uit Europees voetbal op de begroting meenemen. De netto-opbrengst van dit jaar was 7 ton, het bedrag voor volgend jaar was een afgeleide daarvan.

Het waardeverlies voor de club is minder goed meetbaar. Mogelijk dat de verkoop van seizoenkaarten (inmiddels al 15.000) stagneert, mogelijk ook zien bedrijven plots minder heil in een vaste plek bij de club. Ook is Vitesse minder interessant als uithangbord voor zichtbare sponsoractiviteiten, zoals de shirtsponsoring. Al is de huidige shirtsponsor Atag – waarmee het contract gisteren afliep – niet zo geïnteresseerd in de Europese markt.

Voor dekandidaten zal de vraagprijs nu mogelijk minder hoog zijn. Vitesse rekent vooralsnog op een hoofdsponsor die tussen de 4 en 5 miljoen gulden in het laatje brengt. Huizinga: Het is duidelijk dat het geen stimulans is als je voor het eerst sinds vijf jaar geen Europees voetbal haalt. De verkoop van seizoenkaarten loopt tot nu toe goed. We zitten op het schema van vorig jaar, maar of het voor de verdere verkoop gevolgen heeft, kan ik niet zeggen.

Vitesse verliest wel ettelijke tonnen aan directe inkomsten omdat de zesde plaats op de ranglijst minder geld oplevert dan de vijfde. Een schrale troost vormt de deelname aan het Nederlandse bekertoernooi. Door het missen van de Europa Cup zal Vitesse zich weer eens vanaf de eerste ronde (tweede week augustus) mengen in de strijd om de KNVB-beker. De poulewedstrijden tegen amateurs en mogelijk een tegenstander uit de eerste divisie zullen de club niet veel opleveren. Huizinga is daar realistisch in: Misschien dat zo’n wedstrijd 5.000 mensen trekt. De recette moet worden gedeeld, na aftrek van de kosten levert dat niks op.

Vitesse zal de poule wel doorkomen, daarna is de club weer afhankelijk van loting. Voor de winterstop worden nog twee ronden afgewerkt. Huizinga: Dan is het weer afhankelijk of je een aantrekkelijke tegenstander loot. Misschien levert het dan nog wat op. Op de lange termijn kunnen de effecten ook nadelig uitpakken. In het Europese voetbal worden reputaties gemaakt en kunnen spelers zich op de internationale markt profileren. Uiteindelijk profiteert de club daarvan middels transferopbrengsten.

Huizinga: Wat je kwijt raakt aan impact en uitstraling naar buiten is nu absoluut nog niet te zeggen. Zeker is wel dat Vitesse dankzij de 2-2 bij Sparta en het gemis van de UEFA Cup heel wat meer gaat verliezen dan geld alleen.

De Gelderlander 28-05-01

Vitesse sluit tijdperk van de illusie af

Voor Vitesse is gistermiddag een wreed einde gekomen aan het tijdperk van de illusie. Het teleurstellende gelijkspel bij Sparta (2-2) was onvoldoende voor deelname aan de UEFA Cup. Voor het eerst in vijf seizoenen mist Vitesse volgend jaar de Europese krachtmetingen. In elf voorgaande jaren sinds de promotie naar de eredivisie overkwam dat de Arnhemse club slechts drie keer. Voor het laatst in 1995, het jaar dat Ronald Spelbos vroeg sneuvelde en Frans Thijssen de ploeg weer aan de praat moest krijgen.

Het was ook de periode dat de gewezen voorzitter Karel Aalbers en Nuon-topman Tob Swelheim langzaam maar zeker aan een Arnhemse topclub begonnen te denken. Grote namen werden binnengehaald en kosten noch moeite gespaard om de hemel te bestormen. Met als voorlopig historisch hoogtepunt de opening van stadion Gelredome en de derde plaats met flitsend voetbal onder trainer Henk ten Cate.

Het was allemaal lang niet genoeg. Vitesse leek over oneindige financiële bronnen te beschikken, al was het nooit voldoende om de ambities te verwezenlijken. Trainer als Artur Jorge en Herbert Neumann verstoorden het sportieve proces, maar met Ronald Koeman zou de laatste stap naar de top van Nederland worden gemaakt.

Nadat eerst Neumann al op de laatste speeldag naast de derde plaats greep, overkwam het vorig jaar echter ook Ronald Koeman. De schade nu is nog een groter. Vitesse eindigt dankzij een minder doelsaldo dan FC Utrecht – dat gistermiddag met 6-0 uithaalde tegen FC Groningen – op de zesde plaats. Een evenaring van het dieptepunt in 1995, het slechtste resultaat in twaalf seizoenen eredivisie.

Volgens Aalbers was het toen tijd voor de volgende fase in het proces naar de top. Ronald Spelbos kwam om de spelers mentaliteit bij te brengen, maar struikelde over de veel te hoge verwachtingen en eisen. Spelbos verdween maar de verwachtingen en illusies bleven stijgen. Evenals de uitgaven op de begroting, die alleen nog door torenhoge transferopbrengsten en gulle giften van hoofdsponsor Nuon werden gedekt.

Op het kasteel in Rotterdam kwam gistermiddag een einde aan het luchtkasteel Vitesse. Ronald Koeman ging het seizoen in met vijf nieuwe aankopen en een jonge, talentvolle groep met net zo veel mogelijkheden als onmogelijkheden. Voor de winterstop vloog het wilskrachtige gezelschap als een jong veulen over het veld. Geplaagd door blessures, vormcrises en grote externe onrust, kwam de klad er na de winter al snel in.

De eerste echte klap kwam in de halve finale van het bekertoernooi. Ondanks het thuisvoordeel slaagde Vitesse er niet in de snelste weg naar Europees voetbal te bewandelen. Die nederlaag blijkt nu, na 34 competitieduels, het grootste struikelblok voor alle Europese ambities.

Twente greep vroegtijdig het zesde Europese ticket, waardoor Vitesse met een zesde plaats in de eindrangschikking nu met lege handen staat. Het staartje van de competitie bleek uiteindelijk net iets te lang voor de Arnhemse ploeg. Al kreeg Koeman door een kortstondige opleving tegen Ajax en Fortuna Sittard op de valreep alle troeven weer in handen.

Tegen Sparta speelde hij zijn volledige hand uit, maar troef aas bleek niet voorradig. Het jeugdtalent Jhonny van Beukering, twee keer scorende in de voorgaande twee duels, had geen jongensverhaal meer. De net opgekalefaterde Bob Peeters mocht het als stormram proberen, maar kwam niet verder dan een afgekeurde treffer.

Vitesse vocht zich tegen Sparta het snot voor de ogen, maar keek voor rust al tegen een 2-0 achterstand aan. Langerak (1-0) en Boukhari (strafschop, 2-0) profiteerden van de dramatisch zwakke defensie. Vlak voor rust zorgde Emile Mbamba voor hoop met een gerichte vrije trap: 2-1. Na de 2-2 van Sikora in de 67ste minuut kwam het Europese avontuur weer in zicht, maar de derde treffer viel niet. Waarmee een abrupt en passend einde komt aan het tijdperk van de grote illusie.

Vitesse en Ronald Koeman kunnen na een mislukt seizoen helemaal overnieuw beginnen. Misschien is dat wel het beste wat de club kan overkomen, maar daar dacht gistermiddag na de deceptie in Rotterdam nog helemaal niemand aan.

De Gelderlander 28-05-01

Claessens: “Klap voor ganse club”

Gert Claessens zat volledig stuk nadat Vitesse zondag na de 2-2 tegen Sparta uitgeschakeld was voor Europees voetbal. “2-0 achter. Dat mag zeker niet in voetbal”, aldus de Belg. “Het probleem van de laatste tijd is dat we moeilijk scoren en dat we verwijtbare goals tegen krijgen. Maar je verspeelt Europees voetbal over een heel seizoen.” Claessens: “De klap voor de ganse club is groot. Het is slikken. Je gaat ervan uit dat je Europees voetbal speelt. Het blijkt niet zo te zijn.”

Een andere Belg in Arnhemse dienst, Bob Peeters, was ook al in mineur. De spits sloot het seizoen af met een schamel totaal van acht goals. Ook tegen Sparta wilde het maar niet lukken. “Er zat steeds een been of een arm tussen”, aldus de international. “Toen dacht ik dat ik hem maakte, maar hij keurde hem niet goed.” Wij bleven op zoek gaan naar 3-2. Het is heel moeilijk. Heel heel spijtig. Je kunt een moeilijk seizoen goedmaken. We hebben er alles aan gedaan, maar het mocht niet zo zijn. Het is slikken, vond ook Peeters.

Mei 2001

Founders hebben vertrouwen in Vitesse

De financiële partners van Vitesse hebben ondanks de begrotingsproblemen vertrouwen in de toekomst van de club. Sinds de komst van een nieuwe directeur en nieuwe voorzitter is een faillissement niet meer aan de orde, aldus de founders (geldschieters). Martinair Party Service (de cateraar in het stadion) overweegt zelfs fors te investeren in Gelredome. Martinair wil op de open promenadeplekken in de hoeken van de tribunes café-achtige voorzieningen treffen. “Het moet een soort bruine kroeg worden”, aldus een woordvoerder.

Founders kregen in het verleden niet altijd het vertrouwen. Zo kreeg schoonmaakbedrijf Hago geruime tijd geen geld van Gelredome/Vitesse. Inmiddels heeft het bedrijf een regeling getroffen om de betalingsachterstand in te lopen.

Volgens een woordvoerder van Haco ging het om een achterstand van ten minste enkele maanden. Hij wil geen precieze bedragen noemen, maar “elke dag dat er niet betaald werd, liep het bedrag verder op.” Inmiddels wordt het achterstallige bedrag in termijnen terugbetaald.

Hago zegt dat er geen betalingen van Gelredome kwamen omdat Vitesse de stadionhuur niet kon betalen. Vitesse op zijn beurt verwees naar de nog steeds niet ontvangen transfervergoedingen, waardoor de club in acute betalingsproblemen verkeerde. Het zou onder meer gaan om de transfersom voor Pierre van Hooijdonk.

Nadat Vitesse geld uit transfers ontving, kon de huur worden betaald en werd ook een betalingsregeling met Hago getroffen. Hoewel de financiële partners van Vitesse/Gelredome positief zijn, zit de Arnhemse voetbalclub nog steeds in de zorgen. De begroting voor het komende seizoen laat een tekort van enkele miljoenen zien. Daardoor heeft de KNVB nog geen licentie gegeven. Daarnaast heeft de club nog steeds geen overeenstemming over een nieuwe shirtsponsor.

Mei 2001

KPN Eredivisie: Ajax en FC Utrecht grote winnaars

Ajax en FC Utrecht zijn de grote winnaars geworden van de slotronde van de KPN eredivisie. Ajax won thuis met 5-1 van AZ en eindigde als derde, waardoor het mag uitkomen in de voorronde van de Champions League. Utrecht haalde verrassend Europees voetbal.

Roda JC, de ploeg die het bereiken van de CL-voorronde vooraf als enige nog in eigen hand had, verloor in Waalwijk kansloos van RKC: 3-2. Roda kwam daardoor in de eindstand terecht op plaats vier, toch nog goed voor deelname aan de UEFA Cup.

RKC liep Europees voetbal mis op doelsaldo, FC Utrecht haalde in eigen stadion uit tegen FC Groningen (6-0) en bezet daardoor de vijfde plaats. Ook Utrecht mag komend seizoen de UEFA Cup in. Vitesse verprutste in Rotterdam de eigen kansen. De ploeg kwam bij nummer voorlaatst Sparta niet verder dan 2-2, waardoor de ploeg van Ronald Koeman buiten de prijzen op de zevende plaats eindigde.

Roda, Utrecht, RKC en Vitesse behaalden overigens allemaal 59 punten uit 34 duels. Door het mindere doelsaldo vallen RKC en Vitesse af voor Europees voetbal.

ANP 27-05-01

Vitesse: geen europees voetbal

Geen Europees voetbal voor Vitesse: door met 2-2 tegen Sparta gelijk te spelen verprutsten de Arnhemmers zondagmiddag hun kans om volgend seizoen deel te nemen aan de Uefa-Cup. Ajax en FC Utrecht zijn de grote winnaars geworden van de slotronde van de KPN eredivisie.

Ajax won thuis met 5-1 van AZ en eindigde als derde, waardoor het mag uitkomen in de voorronde van de Champions League. Utrecht haalde verrassend Europees voetbal. Roda JC, de ploeg die het bereiken van de CL-voorronde vooraf als enige nog in eigen hand had, verloor in Waalwijk kansloos van RKC: 3-2. Roda kwam daardoor in de eindstand terecht op plaats vier, toch nog goed voor deelname aan de UEFA Cup.

RKC liep Europees voetbal mis op doelsaldo, FC Utrecht haalde in eigen stadion uit tegen FC Groningen (6-0) en bezet daardoor de vijfde plaats. Ook Utrecht mag komend seizoen de UEFA Cup in. Vitesse verprutste in Rotterdam de eigen kansen. De ploeg kwam bij nummer voorlaatst Sparta niet verder dan 2-2, waardoor de ploeg van Ronald Koeman buiten de prijzen op de zevende plaats eindigde.

Roda, Utrecht, RKC en Vitesse behaalden overigens allemaal 59 punten uit 34 duels. Door het mindere doelsaldo vallen RKC en Vitesse af voor Europees voetbal.

ANP 27-05-01

Van der Schaaf betaalt de tol voor grote mond

Remco van der Schaaf speelde zich in de afgelopen weken in de basis van Vitesse. Coach Ronald Koeman was uiterst tevreden over de middenvelder. Maar de domme rode kaart van gisteren betekende een dikke min op zijn rapport.

Nee, Remco van der Schaaf had direct na afloop van Vitesse-Fortuna in de kleedkamer niet gesproken met Ronald Koeman. Begrijpelijk. Daarvoor was de 3-0 zege van Vitesse te vers, de vreugde over de winst te groot en de tijd om het onderwerp aan te snijden te beperkt.

‘Ik neem aan dat het maandag (vandaag, red) wel gebeurt’, -zo realiseerde Van der Schaaf zich. Inderdaad. Koeman bevestigde de aankondiging van het gesprek. De trainer stoorde zich enorm aan het amateurisme van Van der Schaaf, die in een halve minuut twee gele kaarten opliep. De tweede, die automatisch een veldverwijzing tot gevolg had, kreeg de speler voor opmerkingen naar scheidsrechter Dick Jol. Koeman had de arbiter naar de precieze woorden gevraagd, maar voor de microfoon wilde hij ze absoluut niet herhalen. Volgens Van der Schaaf viel de lading van de woorden wel mee. ‘Ik zei iets als: Waar slaat het nou op, blinde, om hiervoor een domme gele kaart te geven. Dat had ik misschien niet moeten zeggen, maar in een emotionele bui roep je wel eens wat.’

De reactie van Van der Schaaf was dom, de woede over zijn eerste gele kaart wel enigszins begrijpelijk. Hij beëindigde in de 66ste minuut een snelle counter van Fortuna door Jan van Halst omver te lopen en weigerde vervolgens bij Jol te komen.

Van der Schaaf: ‘Achterin stonden we één op één op dat moment. Als ik naar Jol toe ga en Fortuna neemt daarna die vrije trap snel, dan hebben wij achterin een mannetje minder. Ik wilde voorkomen dat die bal in het mandje zou gaan, daarom bleef ik staan.’ Jol trok geel en dat wekte de woede van Van der Schaaf op. Toen de twee even later bij elkaar in de buurt liepen, gooide de speler er wat verbaal geweld tegenaan.

Van der Schaaf bofte dat de zege van Vitesse, dat op dat moment al met 2-0 leidde, niet in gevaar kwam. Voor het resultaat aakte de rode kaart niets uit, wel voor het gevoel van de jeugdinternational. Die is automatisch geschorst voor de afsluitende wedstrijd tegen Sparta.

‘Ik ben blij dat we gewonnen hebben, maar ik baal er van dat ik er volgende week niet bij kan zijn. Zeker omdat we zo goed als zeker zijn van Europees voetbal. We moeten gewoon zelf winnen van Sparta en misschien hebben we geluk dat Ajax en Roda punten laten liggen.’

Mei 2001

Koeman neemt geen risico met Van Hintum

Speelde hij nu wel of niet zijn laatste wedstrijd in Gelredome? Marc van Hintum moest er gistermiddag na afloop van Vitesse-Fortuna (3-0) het antwoord op schuldig blijven. Zijn coach Ronald Koeman nam in ieder geval geen enkel risico en wisselde hem.

De ingreep zag eruit als een publiekswissel, realiseerde ook Van Hintum zich toen hij de aanvoerdersband aan Dejan Stefanovic had gegeven. Van Hintum staat in de belangstelling van het naar de Bundesliga gepromoveerde Borussia Mönchengladbach. Van Hintum: ‘Koeman zei na die wissel: ‘Je weet nooit of dit je laatste wedstrijd hier was’. Ik weet niet of dat zo is, ik heb de laatste tijd niets gehoord van Mönchengladbach. Ik wil er ook niet over praten, ik wil eerst het seizoen afmaken met Vitesse en Europees voetbal halen.’

Dat doel kwam dichterbij door de zege op Fortuna. ‘We wisten dat we deze wedstrijd moesten winnen, maar we wilden niet in een fuik lopen.’ Mede daarom speelde Vitesse met twee spitsen. ‘Het lijkt wat tam, het is misschien niet oogstrelend. Maar de organisatie bij ons stond goed.’

Hoofdsponsor: