April 2006

Snellenburg: geen aanval op Sturing

De opmerkingen van voormalig Vitesse-bestuurslid Jan Snellenburg over trainer Edward Sturing zijn zeker niet bedoeld als een aanval op de vertrekkende trainer. Snellenburg stelde in het weekblad Voetbal International dat hij het ontslag van Mike Snoei in maart 2003 nog altijd betreurt en dat Snoei zeker hetzelfde had kunnen presteren als Sturing, die hem toen opvolgde. “Ik ben nooit voorstander van het ontslaan van een trainer. Dan geef je als bestuur een brevet van onvermogen af. Maar daarmee heb ik geen kritiek op Edward Sturing, die ik heel hoog acht.”

Bron: Omroep Gelderland 29-04-2006

Column Paul van der Kraan 28-4-06

Enige tijd geleden meldde ik jullie dat we voor 1 mei de nieuwe trainer bekend hoopte te maken. Ik ben bang dat we dit niet gaan redden. Hoewel de gesprekken met onze beoogde kandidaat-trainer zeer positief verlopen, lukt het om praktische redenen waarschijnlijk niet om deze week tot overeenstemming te komen. De intentie om tot overeenstemming te komen is er wel en die is ook door beide partijen uitgesproken. Ik verwacht daarom dat we er wel uitkomen en dat we de nieuwe hoofdcoach van Vitesse op korte termijn aan u voor kunnen stellen.

Tot die tijd zal er ongetwijfeld veel worden gespeculeerd. Zo ook afgelopen zondag, toen Café de Sport wist te melden dat Vitesse in gesprek is met Jan Boskamp. Later in de week is dat bericht door andere media overgenomen. Ik kan de naam van Boskamp vanaf deze plaats niet ontkennen of bevestigen, omdat Vitesse nooit ingaat op namen zolang niets concreet is. Ik begrijp dat het vooral voor supporterts enigszins frustrerend is dat er nog geen duidelijkheid is over wie de nieuwe trainer wordt, zeker omdat we u gevraagd hebben voor 1 mei uw seizoenkaart te verlengen en uiteraard is het dan jammer dat we u nog niet kunnen laten weten wie er volgend seizoen voor de groep staat. Toch zult ook u begrijpen dat het niet verstandig is om in openheid met achterban en/of media te bespreken wie allemaal bij Vitesse op het wensenlijstje staan, welke oriënterende gesprekken plaatsvinden en wanneer en wat inhoudelijk besproken wordt. Iedereen zou zich er mee gaan bemoeien, want iedereen heeft een mening, het zou te veel afleiden van waar we mee bezig zijn en dat is dit seizoen zo goed mogelijk afsluiten. Bovendien zou het niet fair zijn ten opzichte van de mogelijke nieuwe trainer zelf. Ik zal u uitleggen wat ik bedoel.

Toen duidelijk was dat Edward Vitesse aan het einde van het seizoen gaat verlaten, hebben we intern een profielschets voor de nieuwe trainer opgesteld. Daarbij is ook de spelersgroep om hun mening gevraagd. Vervolgens zijn we, los van beschikbaarheid en haalbaarheid in financiële zin, gaan bekijken welke trainers daar bij zouden passen. Stap twee is bekijken wie er beschikbaar is en vervolgens ga je de kandidaten benaderen. Dat gebeurt volgens een bepaalde volgorde, maar er is niet noodzakelijkerwijs een nummer 1 kandidaat. We zijn meer op zoek naar een bepaald type trainer en in dat profiel passen meerdere trainers. Het is ook lastig om openbaar te maken wie in het profiel zouden passen. Het zou bepaalde verwachtingen kunnen wekken die niet reëel zijn. Op het moment dat een willekeurige toptrainer al aanbiedingen van absolute topclubs naast zich neerlegt, dan hoeft Vitesse natuurlijk helemaal niet bij hem aan te kloppen.

Vitesse is weliswaar een club met ambities en wij zoeken, zoals we vaker hebben gezegd, een trainer die deze ambities kan vertalen naar het veld, maar we hebben natuurlijk wel onze beperkingen. In financiële zin, maar ook op sportief gebied. Vitesse speelt nou eenmaal niet om het landskampioenschap van Nederland, laat staan dat Vitesse internationaal een rol van betekenis kan spelen. Een aantal trainers die wel in het profiel past, zal daarom op voorhand al niet geïnteresseerd zijn om naar Arnhem te komen. Dat is niet teleurstellend, maar de realiteit. De realiteit laat ook zien dat heel veel trainers, ook van naam, graag naar Arnhem komen. Vitesse is toch een club met uitstraling. Internationaal staat Vitesse ook bekend als een club die goede spelers voortbrengt en waarmee in Nederland wel degelijk rekening wordt gehouden. Ik maak me dan ook absoluut geen zorgen over volgend seizoen, zelfs wanneer we er onverhoopt niet uit mochten komen met de kandidaat waarmee we nu in gesprek zijn. Er zijn meerdere goede opties. Hopelijk stelt dit u met het oog op het nieuwe seizoen gerust.”

Paul van der Kraan

Bron: Vitesse.nl 28-04-2006

Abubakari Yakubu is fit voor duel NEC

Abubakari Yakubu is op tijd fit voor de uitwedstrijd van Vites­se bij NEC. De international uit Ghana stond weken langs de kant met een spierblessure, maar is voldoende hersteld om woensdag in Nijmegen te kunnen spelen. Trainer Edward Stu­ring kan dan waarschijnlijk ook weer beschikken over Theo Janssen, die het thuisduel in Gelredome (0- 0) woensdag miste door een spierblessure. NEC- Vitesse begint woensdag 3 mei om 19.00 uur.

Bron: De Gelderlander 28-04-2006

Jeffrey Leiwakabessy: ‘Wij zijn morele winnaar’

Voor NEC en Vites­se is de UEFA Cup nog erg ver weg. Maar de derby van gis­teravond deed in veel opzich­ten denken aan een Europese kraker.

Beide ploegen bestreden elkaar vol overgave, maar op het ne­men van risico’s stond celstraf. Uiteraard was het Nijmeegse kamp gisteravond het meest in zijn sas met de 0- 0 uitslag. NEC beperkte zich vrijwel uitslui­tend tot verdedigen, gaf nauwe­lijks kansen weg en rekent erop het karwei volgende week in De Goffert af te kunnen maken.

Gezien het spelbeeld waren de meeste ogen gisteravond gericht op de Nijmeegse defensie. On­der aanvoering van de uitblin­kende organisator Patrick Pot­huizen, vervanger van de gebles­seerde Peter Wisgerhof, bleef die linie kaarsrecht overeind. Jo­nas Olsson, hoofdzakelijk belast met de bewaking van Mads Jun­ker, liep na anderhalf uur buffe­len met een bezwete kop en een brede grijns de catacomben van het Gelredome in. „ Als liefhebber geniet ik het meest van verzorgd voetbal, maar ik moet toegeven: dit zijn wel mijn wedstrijden. Veel strijd, veel duels. Het was hard, maar niet echt gemeen. Goed voetbal was vandaag niet moge­lijk. Daarvoor zit de ploeg er te zeer doorheen. Iedereen is moe en heeft last van kleine blessu­res. We moeten het in deze fase vooral van onze mentaliteit heb­ben. En wat dat betreft hebben we het vandaag prima gedaan.” Olsson was verrast dat hij het negentig minuten vol had ge­houden. „ Ik heb vorige week zware griep gehad. Maandag heb ik voor het eerst weer ge­traind. Maar ik was daarna zo moe dat ik het somber inzag. Voor de zekerheid heb ik het dinsdag rustig aangedaan, zodat ik in ieder geval kon beginnen tegen Vitesse. In de eerste helft kreeg ik wat last van mijn bo­venbeen, een verkramping. Maar nadat ik het in de rust heb laten tapen ging het wel weer.” Hoewel beide teams met de handrem op speelden, ging het er bij tijd en wijle heftig aan toe binnen de lijnen. Scheidsrechter Vink slaagde er aanvankelijk nog wel in de binnenbrandjes met een vermaning te blussen. In de slotfase moest hij echter toch flink in de borstzak tasten om de telkens opflakkerende op­stootjes niet uit de hand te laten lopen.

Jeffrey Leiwakabessy, een van degenen die op de bon werd ge­slingerd, wilde na afloop niet al te veel woorden meer vuilma­ken aan de animositeit op het veld. „ Dat hoort er nu eenmaal bij in een derby. De scheidsrech­ter heeft een paar sancties uitge­deeld en dan is het wat mij be­treft na negentig minuten over. Het enige dat voor ons telde was het resultaat en daarmee kun­nen we tevreden zijn. Een groot verschil met de vorige wedstrijd op eerste paasdag. Toen beteken­de het gelijke spel voor ons een nederlaag, ditmaal zijn wij de morele winnaar. Alleen zullen we het volgende week in Nijme­gen moeten afmaken.” De technische en de medische staf van NEC hebben precies een week om de ploeg op scherp te krijgen voor de vierde editie van de Gelderse derby. Wilfried Brookhuis: „Donderdag een beet­je uitlopen, vrijdag een rustige training en daarna een vrij week­einde. En dan gaan we er maan­dag weer vol tegenaan.”

Bron: De Gelderlander 27-04-2006

Paul Verhaegh voelt de spanning van knock-out

Een Vitesse-NEC onder Europese regels is anders, weet Paul Verhaegh. De verdediger van Vitesse overdacht gisteravond na de 0-0 in Gelredome de gevolgen voor het finale duel. “Een uitdoelpunt is heel belangrijk.” Paul Verhaegh stond gisteravond zijn mannetje en dat was maar goed ook in de derby met NEC. Vlak voor tijd lag hij letterlijk in de vuurlinie tussen twee Gelderse voetbalgrootmachten. Liggend op de grond kreeg hij de bal door Jeffrey Leiwakebessy hard op zijn hoofd gekogeld. Niet veel later raakte hij, getergd, in de clinch met de Pool Andrzej Niedzielan, met voor beide spelers geel als gevolg. Amper een half minuutje later kwam hij in botsing met Tininho.

verhaegh“Het ging er even hard aan toe op het laatst, een paar opstootjes. Ik lag op de grond en iemand schoot die bal tegen mijn hoofd. Bij Niedzielan was het alles of niets, er stonden niet veel verdedigers meer. Dit zijn ook de wedstrijden met een extra tintje. Je wilt winnen van NEC en je hebt kans op het Intertototoernooi. Dan is de weg naar Europees voetbal niet zo lang meer.”

Tussen Vitesse en Intertoto ligt nog een grote hobbel, de uitwedstrijd bij NEC volgende week woensdag. Vitesse mag, mits er wordt gescoord, gelijk spelen om de finale te halen. Europese regels gelden, dat wil zeggen dat een uitdoelpunt bij gelijke stand over twee duels, dubbel telt. “We kunnen ons zelf alleen verwijten dat we niet hebben gescoord, zeker in de eerste helft hadden we iets zorgvuldiger kunnen zijn. We hebben niks weggegeven, op een klein kansje na in de tweede helft. Die bal pakte Wapenaar goed.”

In de Arnhemse defensie stonden Verhaegh, Knol, Van den Berg en Frankel als een huis. “Je kunt toch merken dat je een heel seizoen in de benen hebt”, erkent de voormalige verdediger van AGOVV en FC Den Bosch, die halverwege het seizoen voor de vertrokken Stijn Vreven werd gehaald en vrij geruisloos zijn weg heeft gevonden.

Verhaegh ziet in de 0-0 perspectief voor een finaleplaats om Intertoto tegen de verliezer van de tweestrijd Heerenveen-FC Twente om een UEFA Cupticket. “Het is geen slechte uitslag”, aldus de Vitessenaar. “Als we dezelfde scherpte opbrengen en net zo veel strijd leveren, hebben wij een kans. Dit is anders dan competitie, dit is knock-out, daar staat spanning op en dat voel je. Voor dit soort wedstrijden moet je je opladen, het komt aan op mentaliteit.”

Bron: De Gelderlander 27-04-2006

Sturing en De Groot zien nog kansen

Na de Gelderse derby tussen Vitesse en NEC (0-0) zagen beide trainers nog volop kans op de volgende ronde in de play-offs om Intertoto-voetbal. “Alles is nog mogelijk”, zei Vitesse-trainer Edward Sturing na het brilletje gisteravond in Gelredome. “Natuurlijk had ik deze thuiswedstrijd liever gewonnen. Maar als wij uit een keer scoren, hebben zij twee doelpunten nodig.”

“De resultaten van Vitesse in Nijmegen waren de laatste jaren altijd slecht”, stelde NEC-trainer Ron de Groot. “Maar dat biedt voor ons geen garanties. Wij hebben het hier ook vaak slecht gedaan, maar de laatste twee keer hebben we in Gelredome gelijkgespeeld.” Ron de Groot toonde zich content met het gelijke spel van gisteren en stelde dat zijn ploeg vanwege het thuisvoordeel als favoriet zal beginnen aan de return, komende woensdag in Nijmegen. “Dit was een moeilijke wedstrijd voor ons”, zei De Groot. “Er lag veel ruimte aan de zijkant. Vitesse liet Muslu vrij, daar hebben we te weinig mee gedaan. We hebben veel de lange bal gespeeld en leden te snel balverlies. Daardoor zijn we nooit onder de druk van Vitesse uit.”

“We hebben een kans gehad, toen Muslu op de achterlijn stond”, vervolgde NEC-trainer Ron de Groot. “Ik moet de ploeg een compliment maken voor de manier waarop we hebben verdedigd. Die stond heel goed. Patrick Pothuizen speelde heel sterk. Hij was al afgeschreven, maar de kans bestaat dat hij nog een seizoen blijft.”

Sturing zag dat zijn elftal te weinig deed met het veldoverwicht. “We hebben te weinig gecreeerd. Over de inzet ben ik heel tevreden. We hebben hard gewerkt. We hebben ook zeker niet slecht gespeeld, maar de laatste pass kwam vaak niet aan.”

Bron: De Gelderlander 27-04-2006

Van den Berg niet vies van de ‘sjeik’

Peter van den Berg (34) is niet vies van een avontuur in Qatar. De verdediger van Vitesse kreeg gisteravond na de derby tegen NEC (0-0) als afscheid een ingelijste foto aangeboden en is nu op zoek naar nieuw avontuur. “In Qatar zit een sjeik die voor alle clubs profvoetballers zoekt om een leuke competitie te maken. Daar heb ik wel oren naar, maar er is niks concreets. Ik wil graag naar het buitenland, dat lijkt me heerlijk. Ik voel me weer topfit en ik wil nog wel twee jaar voetballen.”

Bron: De Gelderlander 27-04-2006

NEC grijpt de rol van favoriet

NEC begint woensdag als favoriet aan de returnwedstrijd in de play-offs. De Nijmeegse ploeg bleef gisteren in Arnhem eenvoudig overeind bij Vitesse: 0-0. Het was de tweede remise deze maand tussen beide aartsrivalen in Gelredome. Op eerste paasdag eindigde de burenruzie eveneens onbeslist. De 1-1 van toen betekende dat NEC deelname aan de play-offs om Europees voetbal misliep. Daarom stapte Vitesse destijds feestend van het veld.

Na het gelijkspel van gisteravond waren de rollen omgedraaid. NEC had negentig minuten achterover geleund, probeerde het zo af en toe eens in een countertje en vond de brilstand wel prima. In de eigen Goffert is NEC de laatste jaren heer en meester tegen Vitesse. En dus beginnen de mannen van trainer Ron de Groot komende woensdag als favoriet aan de returnwedstrijd in de tweede ronde van de play-offs om Intertoto-voetbal.

“Als je thuisspeelt, ben je favoriet”, zei De Groot gisteravond. Zijn collega-trainer Edward Sturing erkende dat Vitesse ‘geen eenvoudige opgave’ wacht. “Maar de resultaten uit het verleden zeggen mij niet zoveel. Dit jaar hebben wij met Vitesse ook wedstrijden verloren die we nog nooit hadden verloren. Dus zoveel zegt de historie niet.” Toch zal Vitesse in de traditioneel lastige uitwedstrijd tegen NEC boven zichzelf uit moeten stijgen, wil de Arnhemse club het tweeluik doorstaan.

Vitesse-necGisteren probeerde de thuisploeg het wel, met fel en aanvallend voetbal. Maar twee kansen voor Fred Benson (een afzwaaier en een lastige kopbal),veel meer leverde het voortdurende veldoverwicht van Vitesse niet op. Sturing liet zijn elftal 4-4-2 spelen, maar zag de cruciale flankspelers niet thuis geven. Op het middenveld deden Gill Swerts en Richard Knopper te weinig met de ruimte aan de zijkanten en van de backs toonde alleen Purrel Frankel af en toe de drang naar voren.

Het logische gevolg was dat de aanvallen van Vitesse door het overvolle centrum liepen. In die trechter hield het goed georganiseerde NEC eenvoudig stand. En in de counter was ook de bezoekende ploeg twee keer dicht bij een treffer. Patrick Pothuizen kreeg vrij voor doel net niet zijn kruin onder de bal en Vitesse-doelman Harald Wapenaar greep goed in, toen de doorgebroken Muslu Nalbantoglu vanaf de achterlijn een open doel wilde bieden aan ploeggenoot Said Boutahar.

De Gelderse clash herbergde veel passie en hartstocht, maar weinig brille en raffinement. De beste voetballer aan Nijmeegse zijde, Boutahar, werd uit de wedstrijd gespeeld door de sterke Remco van der Schaaf. En bij Vitesse zat de creativiteit op de tribune (Theo Janssen, geblesseerd) en op de bank (Onur Kaya, alleen inzetbaar in geval van nood).

Meeslepend was de wedstrijd zeker. Vooral doordat voortdurend opstootjes plaatshadden op het veld en voor de beide dug-outs. Arbiter Pieter Vink wachtte lang met het geven van geel en had uiteindelijk vijf kaarten en voortdurend ingrijpen nodig om het duel onder controle te houden.

Het Gelders voetbal blijft nog een week in de ban van deze derby. Woensdag wordt bekend welke ploeg tegen de verliezer van Twente-Heerenveen mag strijden om een plek in de Intertoto.

Bron: De Gelderlander 27-04-2006

Boskamp wacht nog steeds op Vitesse

Jan Boskamp wacht nog altijd op een telefoontje van Vitesse. De beoogde nieuwe trainer is momenteel bezig aan zijn laatste dagen bij Stoke City. “We moeten nog tegen Brighton. Daarna zou ik het liefst meteen met de boot terug gaan, nu blijf ik nog twee dagen voor niks. Dinsdag kom ik terug en dan zullen we wel zien. Iedereen belt me, maar van Vitesse heb ik niks gehoord.” Boskamp zou dan volgende week zijn mogelijke nieuwe club kunnen bekijken uit bij NEC. “Hebben ze 0-0 gespeeld? Het zou leuk zijn om te gaan kijken. Ik ga donderdag of de maandag daarna op vakantie. We zien het allemaal wel.”

Bron: Omroep Gelderland 26-04-2006

Moeilijke avond voor Mads Junker

Vitesse-aanvaller Mads Junker had een zware avond tegen beurtelings Patrick Pothuizen en Jonas Olsson. “Het was een fysieke wedstrijd. Je moet het doen met één of twee momenten. Dan moet die goal vallen. Dit zijn moeilijke wedstrijden voor spitsen”, doceert Junker. “Ik had een paar aanvaringen met hun verdedigers. Die strubbelingen horen bij derby’s. We zijn ook niet over de scheef gegaan.” De strijd van Junker met Olsson had ook iets weg een Deens-Zweedse duel. “Olsson speelt graag fysiek. Daar moet een Zweed het van hebben. Je moet je moment kiezen om er in mee te gaan.”

Bron: Omroep Gelderland 26-04-2006

Sturing tevreden over de instelling

Vitesse-trainer Edward Sturing kon zijn elftal weinig verwijten na de 0-0 in de derby tegen NEC. “De instelling was prima. We hebben hard gewerkt en bij vlagen ook heel aardig gespeeld. Alleen creëerden we ondanks het veldoverwicht te weinig kansen. Dat heeft ook met NEC te maken. Het was moeilijk om erdoor te komen.” Edward Sturing vindt 0-0 een redelijke uitgangspositie. “Alles is nog open. We moeten zien te scoren volgende week, dan moeten zij er al twee maken om door te komen. Maar voorlopig zijn we druk om iedereen weer op te lappen en dat zal bij NEC net zo zijn.”

Bron: Omroep Gelderland 26-04-2006

Vitesse opnieuw gelijk tegen NEC

Vitesse heeft woensdagavond in het eigen Gelredome opnieuw niet kunnen winnen van streekgenoot NEC. De Gelderse derby in een halfleeg stadion leverde een winnaar noch een doelpunt op: 0-0.

Op de laatste speeldag van de competitie in de eredivisie, anderhalve week geleden, eindigde het onderlinge duel in Arnhem in 1-1. De eerste wedstrijd tussen Vitesse en NEC in de play-offs voor deelname aan de Intertoto Cup bood weinig goed voetbal. De vecht- en strijdlust aan beide kanten was niettemin groot. Met vijf gele kaarten, twee voor Vitesse en drie voor NEC, kon arbiter Vink het beladen duel net in de hand houden. Woensdag 3 mei is de return in Nijmegen. De winnaar van het tweeluik speelt tegen de verliezer van de play-offs om het UEFA-ticket voor een plaats in de Intertoto Cup.

Bron: ANP 26-04-2006

VITESSE VERGEET TE SCOREN

Vitesse en NEC zijn in de eerste wedstrijd in de tweede ronde van de play-offs niet tot scoren te komen. Vitesse speelde beter, kreeg een paar goede kansen, maar het zo belangrijke doelpunt viel niet. Volgende week woensdag, 3 mei, zal de beslissing vallen in Nijmegen.

Vitesse speelde woensdagavond een goede wedstrijd in Gelredome. Voor 13.000 toeschouwers ontbrak het aan één ding: scoren. Door het gelijke spel brengt de tweede play-offwedstrijd de beslissing. Zowel voor, maar zeker na rust had Vitesse het overwicht en was het de meest aanvallende ploeg.

Fred Benson kreeg na vijf minuten de eerste mogelijkheid, maar zijn schot werd geblokt. Ruud Knol kopte na 25 minuten naast het doel van Van Emmerik. Mads Junker kreeg zes minuten voor rust de beste kans in de eerste 45 minuten. Knap weggedraaid schoot hij de echter niet hard genoeg in. Na rust was het spelbeeld niet anders. NEC kon niet anders dan verdedigen en het aantal overtredingen steeg met de minuut. Fred Benson kreeg in de 51e minuut een goede kopkans, maar de bal belandde over het doel. Ondanks de druk van Vitesse bleef NEC overeond zonder zelf ook maar een moment gevaarlijk te worden.

In de slotfase moest scheidsrechter Pieter Vink nog een aantal gele kaarten uitdelen om het duel niet uit de hand te laten lopen. In de negentig minuten en de twee extra minuten wist Vitesse niet te scoren. Volgende week woensdag zal in De Goffert de beslissing vallen wie doorgaat naar de laatste play-offronde.

Bron: Vitesse.nl 26-04-2006

Vitesse kiest voor harde hand
Snel terug naar top vijf: realisme of illusie?
‘Sommige spelers speelden met Sturings kloten, de nieuwe trainer mag dat absoluut niet accepteren’

Hoewel voorzien van een selectie vol potentie strompelt Vitesse als een oude man naar het einde van de competitie. Trainer Edward Sturing had zich zijn afscheidstournee vermoedelijk heel anders voorgesteld. Een ticket om de lntertoto is plots tot hoofdprijs gepromoveerd. Een zoektocht naar de schuldvraag van het verloren seizoen biedt weinig uitkomst: alle betrokkenen in Arnhem wijzen naar elkaar.

Anarchie, botsingen en chaos

De eerste wedstrijd van de week staat op het programma, locatie: het Paleis van justitie. Typisch Vitesse; het ging in Arnhem wel vaker meer om de knikkers dan om de bal. Morgen beginnen de play-offs voor een ticket in de Intertoto, maar alle ogen richten zich eerst op het duel van de Vrienden van Vitesse met de provincie Gelderland. Vijf jaar geleden dacht het toenmalige bestuur van de club een deal gesloten te hebben met de overheid, waarna de Vrienden van Vitesse de club met een flinke injectie van de ondergang redden. Nu willen ze het niet misselijke bedrag van 5,7 miljoen euro op tafel zien. Herman Veenendaal, Cor Guijt en Jan Snellenburg, drie gefortuneerde voetbalgekken. Maar vandaag net leden van de rebellenclub. ‘Ik kan ze wel naar de keel vliegen’, aldus een geëmotioneerde Snellenburg. Hij heeft vertrouwen in een goede afloop, maar vindt het maar niets, zo’n rechtszaak. ‘Ik sta liever langs het veld.’

lees verder...

Bron: VI 26-04-2006

Provincie krijgt geld niet terug

De provincie krijgt zijn lening van bijna 12 miljoen euro aan stadion Gelredome voorlopig niet terug. Dat blijkt uit een brief van de gemeente Arnhem aan de provincie. De afgelopen maanden is er overleg geweest tussen Arnhem en de provincie over de aanstaande verkoop van het stadion aan het bedrijf Eurocommerce. In het kader van die verkoop heeft Arnhem overwogen de oude provinciale lening aan het stadion van bijna 12 miljoen euro af te kopen. Maar Arnhem heeft besloten dat niet te doen, waardoor het provinciale geld ook na verkoop in het stadion blijft zitten.

Bron: Omroep Gelderland 26-04-2006

Van der Schaaf vindt Intertoto nog belangrijker dan rivaliteit

Van der SchaafOntmoetingen tussen Vitesse en NEC zijn per definitie beladen. Nu staat er in de play-offs ook nog eens uitzicht op Intertoto-voetbal op het spel. “Dat vind ik nóg belangrijker”, zegt Vitessenaar Remco van der Schaaf. Uitgerekend de Gelderse buren treffen elkaar vanavond en volgende week woensdag in de finale van de play- offs tussen de nummers tien tot en met dertien in de eredivisie. ” Aan de ene kant is het leuk dat we opnieuw tegen NEC spelen”, zegt Van der Schaaf. ” Aan de andere kant is het jammer dat we dat niet doen voor een vol huis.

Ik las dat er slechts 15.000 toeschouwers worden verwacht. Eigenlijk moeten deze wedstrijden altijd in een uitverkocht stadion plaatshebben.” Na het onderlinge treffen op de slotdag van de reguliere competitie stelde Van der Schaaf al dat hij hoopte op een nieuwe ontmoeting met de buurman uit Nijmegen. De 27-jarige middenvelder kreeg zijn zin, want Vitesse schakelde RKC uit in de eerste ronde van de play- offs en NEC elimineerde Heracles.

“Ik speel liever tegen NEC dan tegen Heracles, met alle respect voor Heracles”, legt Van der Schaaf uit. “Ik denk dat de meeste spelers van Vitesse en NEC daar zo over denken. Duels tussen Vitesse en NEC worden altijd gespeeld in een leuke beladen sfeer. Het zijn de mooiste wedstrijden die je speelt als voetballer.” Eerder deze maand schoot Van der Schaaf zijn elftal hoogstpersoonlijk naast NEC in Gelredome (1-1), in de afsluitende partij in de reguliere competitie.

“Wedstrijden tegen NEC staan altijd al op zich”, vervolgt Van der Schaaf, ” en daar komt nu bij dat beide ploegen strijden voor hetzelfde doel, een plek in de Intertoto.” Wat bij hem meer leeft, aan de vooravond van de derby? De onderlinge rivaliteit? Of het behoud van uitzicht op Intertoto- voetbal, dat wellicht zelfs Europees voetbal kan opleveren?

“Het gaat nu vooral om die plek in de Intertoto. Natuurlijk wil ik graag winnen van NEC. Dat wil ik altijd, want ik weet hoe belangrijk deze wedstrijden zijn voor onze supporters en de hele club”, aldus Van der Schaaf. “Maar met het bereiken van de Intertoto kunnen we het seizoen nog een beetje goedmaken. Als we via die omweg alsnog Europees voetbal halen, dan kunnen we onze fans nog wat moois aanbieden. Dat hebben ze wel verdiend.”

Bron: De Gelderlander 26-04-2006

Janssen mist duel met NEC

JanssenVitesse-speler Theo Janssen mist vanavond de derby tegen NEC in Gelredome. De spelverdeler uit Arnhem kampt met een hamstringblessure. Janssen hoopt volgende week woensdag wel weer te kunnen spelen, wanneer Vitesse in Nijmegen op bezoek gaat voor de returnwedstrijd in de tweede ronde ( finale) van de play- offs om Intertoto- voetbal. De eerste ontmoeting in het tweeluik, vanavond in Gelredome, komt voor de regisseur te vroeg.

“Zondag wilde ik me in de rust laten vervangen”, wijst Janssen op de met 2- 0 gewonnen thuiswedstrijd tegen RKC, waardoor Vitesse na de eerdere 4-4 in Waalwijk de tweede ronde bereikte in de play- offs. “Ik had enorm veel last”, aldus Janssen. “De trainer heeft me in de rust gevraagd of ik toch wilde proberen door te gaan, omdat hij al twee wissels moest toepassen.” Trainer Edward Sturing bracht halverwege de ontmoeting met RKC Purrel Fränkel in de ploeg voor Onur Kaya, die kampte met een blessure aan de arm. En kort daarna moest ook Paul Verhaegh de strijd staken, na een hoofd- tegen- hoofd botsing met de Waalwijkse aanvaller Jochen Janssen. Voor hem kwam Fred Benson in het veld. Zowel Kaya als Verhaegh had halverwege aangegeven waarschijnlijk niet lang verder te kunnen voetballen.

Daarom ging Theo Janssen door. “Ik heb een pijnstiller genomen en de wedstrijd uitgespeeld. Maar de pijn werd steeds erger. Ik kon op het laatst nauwelijks fatsoenlijk lopen.” Gisteren en eergisteren heeft de 24-jarige middenvelder zich intensief laten behandelen door de medische afdeling van de Arnhemse club. “We zijn tot de conclusie gekomen dat het een groot risico zou zijn, als ik toch zou spelen”, aldus Janssen. ” De kans dat de spier dan afscheurt, is heel groot. In dat geval zou ik er nog last van kunnen houden tot aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Dat is dus niet verstandig. Ik hoop nu dat de blessure verdwijnt door rust te nemen en door de nodige medische behandeling. Misschien kan ik zondag of maandag weer gaan trainen. Dat hoop ik. Dan kan ik volgende week woensdag misschien wel meedoen tegen NEC.”

Janssen heeft met veel interesse de recente ontwikkelingen gevolgd in de speurtocht van Vitesse naar een nieuwe hoofdtrainer. De topkandidaat Jan Boskamp kent hij niet persoonlijk. “Harald Wapenaar kent hem wel”, aldus Janssen. ” Hij heeft verteld dat Boskamp iemand is die in de groep staat en van een dolletje houdt, maar dat het niet zo is dat je bij hem over de schreef kunt gaan. Dat klinkt niet slecht.” Veel meer kan en wil Janssen er nog niet over zeggen, zolang de komst van de huidige trainer van het Engelse Stoke City nog niet definitief beklonken is. “De clubleiding heeft gezegd dat we op korte termijn zullen horen wie de nieuwe trainer wordt”, aldus Janssen. “Daar zullen we dan maar op wachten.”

Bron: De Gelderlander 26-04-2006

De ene derby is de andere niet

De ene derby is de andere niet. De publieke belangstelling bij Vitesse- NEC zal vanavond een stukminder zijn dan bij het recente competitieduel (1-1). Op eerste paasdag troffen beide ploegen elkaar ook al in Gelredome, op de slotdag van de competitie in de eredivisie. Toen zagen 21.250 toeschouwers hoe Vitesse de concurrent uit Nijmegen uit de play- offs om Europees voetbal hield. Zoveel mensen zullen vanavond niet aanwezig zijn in de Gelderse voetbaltempel. Vitesse verwacht dat er ongeveer 15.000 toeschouwers zullen zijn bij het eerste deel van het Gelderse tweeluik in de play- offs om een ticket in de Intertoto.

“Op doordeweekse dagen is de publieke belangstelling altijd wat minder dan in het weekeinde”, zegt Vitesse-woordvoerster Ester Bal. “Niet iedereen kan op woensdagavond vrij krijgen om naar het voetballen te gaan. Bovendien was het pas sinds afgelopen zondag bekend dat we woensdag thuis tegen NEC zouden spelen. Dus was er minder tijd voor de kaartverkoop. Dat scheelt ook in het aantal toeschouwers.” Dat geldt ook voor de bezoekende supporters. Tijdens het competitieduel waren er nog ruim achthonderd fans van NEC in Gelredome. Vanavond zal dat slechts de helft zijn: 450.

NEC-directeur Loosen: “De belangstelling is duidelijk lager. Ook al omdat de wedstrijd al om 19.00 uur gespeeld wordt en de bussen daardoor vroeg moeten gaan rijden. Daardoor halen veel supporters de wedstrijd niet eens.” Het sportieve uitgangspunt is vanavond ook anders dan op eerste paasdag. Toen stond voor NEC deelname aan de play- offs om Europees voetbal op het spel. Vitesse had daarop nog slechts een theoretische kans, maar de Arnhemse club werd de morele winnaar door de voor NEC fatale remise.

Vanavond en volgende week woensdag (in Nijmegen) spelen Vitesse en NEC om een plek in de beslissende barrage om een plek in de Intertoto. De winnaar van de Gelderse clash speelt daarin tegen de verliezer van de finale van de play- offs van de nummers zes tot en met negen: FC Twente, FC Utrecht, Roda JC of Heerenveen. “Het blijft natuurlijk een derby, maar wij moeten tegen NEC gewoon proberen naar de volgende ronde van de play- offs te gaan”, zegt Vitesse-trainer Edward Sturing.

Bron: De Gelderlander 26-04-2006

Politie: fikse klus om duel te bemannen

De afdeling planning van de Arnhemse politie heeft een fikse klus gehad om voor het duel Vitesse-NEC voldoende politiemensen op de been te krijgen. “We hebben na zondag alle roosters op de kop moeten gooien”, zegt een politiewoordvoerster. Pas zondagmiddag werd namelijk definitief duidelijk dat de twee Gelderse voetbalploegen elkaar treffen in het kader van de play- offs voor Intertoto- voetbal.

Vanavond wordt de eerste wedstrijd afgewerkt in het Arnhemse stadion Gelredome, volgende week woensdag vindt de return in Nijmegen plaats. Voor het duel van vanavond heeft de politie de bezetting uiteindelijk wel op orde gekregen. “De animo om tijdens wedstrijden van Vitesse te werken, is altijd groot. Maar het spreekt voor zich dat de uren die de mensen tijdens de wedstrijd werken, ergens anders gecompenseerd moeten worden. Dus hoe je het ook wendt of keert, het gaat ten koste van ander politiewerk.” Hoewel de politie over de inzet geen mededelingen doet, zijn er vanavond meer dan honderd politiemensen aan het werk. NEC wordt vanavond ondersteund door 450 supporters. De Nijmegenaren hadden toestemming om met achthonderd fans naar Arnhem af te reizen.

Vitesse hoopt dat de tribunes vanavond worden bevolkt door vijftienduizend bezoekers. Tot nu toe zijn ruim tienduizend kaarten aan de man gebracht. Vandaag kunnen jaarkaarthouders via de Ticketbox tot zes uur ‘ s avonds nog twee tickets à tien euro aanschaffen. Vervoerder Connexxion zet voor het vervoer van de supporters slechts een beperkt aantal pendelbussen in van het centraal station naar stadion Gelredome.

Bron: De Gelderlander 26-04-2006

Tweede ronde Play-offs: NEC

Vitesse begint woensdagavond thuis in de tweede ronde van de play-offs tegen NEC. Precies een week later is de return in Nijmegen. Het duel in Gelredome begint om 19.00 uur. Kaarten zijn dinsdag nog verkrijgbaar bij de stadionkassa’s en tot en met woensdag (18.00 uur) tevens verkrijgbaar bij TicketBox.

Na de wedstrijd tegen RKC Waalwijk (2-0) is Theo Janssen toegevoegd aan de ziekenboeg. De middenvelder kampt met een hamstringblessure en is niet inzetbaar. Aanvoerder Richard Knopper keert daarentegen terug van een blessure.

Overige afwezigen:
– Tim de Meersman (buik/lies)
– Abubakari Yakubu (knie)
– Michael Dingsdag (schorsing)
– Tom de Mul (kneuzing voet)
– Michael Jansen (hart)

Opladen

“Het is toch de tol van het reguliere seizoen”, aldus Edward Sturing nadat de trainer zijn lijst met afwezigen noemde. Ruud Knol en Remco van der Schaaf hebben we extra rust gegeven, maar zij kunnen woensdag wel gewoon spelen. Onur Kaya is nog een twijfelgeval. Hij liep tegen RKC een blessure aan zijn schouder op en heeft daar nog altijd last van. Door de tegenstander is het echter wel vrij eenvoudig om ons op te laden. Dat geldt voor Vitesse en dat geldt ook voor NEC.”

Einde

“Het voetbal was afgelopen zondag niet best, maar je ziet dat dit voor meer clubs geldt. Ook NEC, RKC en zelfs Feyenoord presteerden minder dan van de teams gewend is. Maar, we doen nog mee en willen in de eerste wedstrijd een goed resultaat neerzetten voor het tweede duel in Nijmegen. Na woensdag is een aantal ploegen die hoger eindigden klaar met voetballen, terwijl wij nog minimaal één wedstrijd voor de boeg hebben.”

Bron: Vitesse.nl 25-04-2006

Inzet extra bussen play-offs Vitesse

Op woensdag 26 april rijden voor en na de play-off wedstrijd van Vitesse een beperkt aantal pendelbussen tussen Station Arnhem – stadion Gelredome. Reizigers kunnen vanaf het station ook gebruik maken van lijn 7 naar Rijkerswoerd. Vanuit Duiven en Westervoort rijden slechts enkele rechtstreekse ritten naar het stadion. Aangezien de wedstrijd reeds om 19.00 uur begint is het advies om tijdig van huis te gaan, dit vanwege de avondspits.

Bron: Vitesse.nl 25-04-2006

Nijmeegseplein dicht

De wegwerkzaamheden aan het Nijmeegseplein zijn nog niet voorbij. Ook woensdag 26 april zijn er wegwerkzaamheden gepland aan het plein. Het plein gaat woensdagavond om 22.00 uur dicht.

Bron: Vitesse.nl 25-04-2006

Meepraten over de play-offs

De Eredivisie CV wil weten hoe supporters over de play-offs denken. Onderzoeksbureau MtoM heeft in opdracht van de ECV een bericht rondgestuurd naar alle BVO’s in de eredivisie. Door enkele clubs is dat bericht vorige week op de site geplaatst. Een vreemde gang van zaken. Alsof de SOVS, alle supportersorganisaties en fanzines de laatste anderhalf jaar op dit punt niks hebben laten horen. Blijkbaar bevalt de boodschap niet en probeert men een nieuw platformpje in het leven te roepen om het gewenste bericht naar buiten te kunnen brengen. Dat zou dan iets moeten worden in de trend van: “Er zijn wat startersproblemen en de consumenten moeten er nog aan wennen, maar eigenlijk zijn die consumenten redelijk postief over de play-offs. Laten we met frisse moed op deze weg voortgaan”. Forget it! We zijn onveranderd tegen de play-offs en nog veel sterker tegen de uitvoeringsmaatregelen die door de overheid zijn afgedwongen om die play-offs mogelijk te maken. De SOVS heeft dan ook direct bij MtoM en bij de ECV gereageerd per mail. Zie voor zowel het bericht van MtoM als de SOVS-reactie op onze site.

De SOVS heeft vervolgens aan alle lidorganisaties, niet aangesloten supportersclubs en diverse fanzines een oproep gedaan bij MtoM en de ECV te laten weten hoe de supporters over de play-offs en de uitvoeringsmaatregelen denken. Een stortvloed van reacties is ontvangen, waarvan we tot op heden in drie overzichten mededeling hebben gedaan op onze site (vrijdag 21 april, zaterdag 22 april, zondag 23 april en maandag 24 april). Als u ook wilt reageren: mail naar MtoM en ECV

Voor meer info: www.sovs.nlVitesse-Forum

Bron: SOVS.nl 25-04-2006

Janssen heeft vertrouwen in Boskamp

De spelers van Vitesse staan positief tegenover de eventuele nieuwe trainer Jan Boskamp, met wie de club waarschijnlijk deze week rondkomt. “Als hij trainer wordt, heb ik daar wel vertrouwen in. Ik hoor dat hij in de groep staat en van een dolletje houdt, maar ook heel duidelijk boven de groep kan staan”, weet Theo Janssen. “De club zegt dat we het snel zullen horen. Dat zal dan wel op de eerste training zijn. Je weet het nooit hier bij Vitesse.” Harald Wapenaar is enthousiast over Boskamp. “Spreekt hij nog een beetje Rotterdams? Nee, zonder gekheid, dat lijkt me een ideale trainer voor ons.”

Bron: Omroep Gelderland 25-04-2006

Ruud Knol speelt nog voor een prijsje

Ruud Knol speelde al vaak met Vitesse tegen NEC, maar het blijft bijzonder voor de centrumverdediger. “Het is wel iets extra’s. Ik kom hier wel vandaan en ken ook veel jongens bij NEC. De laatste wedstrijd moesten wij iets forceren. Meestal krijgen wij het juist moeilijk als we echt de beuk erin moeten gooien, maar tegen NEC deden we dat juist goed. Er staan nog wel wat rekeningen open, onderling gebeurt er wel eens wat en wordt er veel gezegd.” Het doel van de play-offs is Intertoto. “Dat is het enige prijsje dat we kunnen pakken, ondanks dit teleurstellende seizoen. Maar we spelen er wel voor.”

Bron: Omroep Gelderland 25-04-2006

Gill Swerts: Vitesse-NEC is prestige

Gill Swerts kent na één jaar Vitesse inmiddels het belang van de wedstrijd tegen de aartsrivaal NEC. “Een aparte wedstrijd, deze derby is niet alleen voor de supporters heel belangrijk, maar ook voor de spelers. Het is prestige. Via deze route kunnen we ook nog Europees voetbal halen, dan moeten we eerst NEC verslaan.” De mogelijke nieuwe trainer Jan Boskamp is voor Swerts geen onbekende: “Al heb ik niet met hem gewerkt. Maar vanuit België heeft hij een goede reputatie. Hij heeft prijzen gehaald met Anderlecht. Als het rond komt, hoop ik dat de trainer snel met ons praat.”

Bron: Omroep Gelderland 25-04-2006

Vitesse zonder Theo Janssen tegen NEC

Theo Janssen moet de derby tegen NEC aan zich voorbij laten gaan. De spelverdeler van Vitesse kampt met een hamstringblessure. “Ze zijn bang dat er iets afscheurt. Ik heb al last met gewoon lopen. Ik richt me op de volgende wedstrijd in Nijmegen.” Tom De Mul ontbreekt met een kneuzing op zijn voet. Michael Dingsdag is geschorst. Verder ontbreken Abubakari Yakubu en Michael Jansen. Onur Kaya heeft last van zijn arm, maar kan spelen.

Vermoedelijke opstelling:

Wapenaar;
Verhaegh, Van den Berg, Knol, Swerts;
Knopper, Van der Schaaf, Kaya;
Hersi, Junker, Benson.

Bron: Omroep Gelderland 25-04-2006

N.E.C. – Vitesse op woensdag 3 mei om 19.00 uur
2e ronde Play-off

* pasfotoregistratie verplicht*
* verplichte buscombi *

Omwisselbiljetten voor de bus zijn verkrijgbaar bij de stadionkassa’s op donderdag 27 april van 15.00 tot 20.00 uur én op vrijdag 28 april van 13.30 tot 17.00 uur (zolang de voorraad strekt).

Voor deze wedstrijd is uw seizoenkaart of Club Card strikt persoonsgebonden.

Bij aankoop van het omwisselbiljet wordt uw seizoenkaart of Club Card gecontroleerd op pasfoto.
Bij het vertrek van de bussen wordt er gecontroleerd op uw seizoenkaart/Club Card, legitimatiebewijs én pasfotoregistratie.

Prijzen:
Uitkaart Plus € 15,50
Uitkaart € 17,50
Seizoenkaart/Club Card € 20,00

Vertrek bussen:

De bussen zullen woensdag 3 mei (op zijn vroegst) om 17.00 uur vertrekken vanaf Gelredome. Vanwege de controle bij het instappen wordt een ieder verzocht een half uur voor vertrek aanwezig te zijn. De vertrektijd is afhankelijk van het aantal verkochte kaarten. De exacte vertrektijd zal dan ook pas vrijdagavond bekend worden gemaakt maar is niet vroeger als 17.00 uur.

Toelichting SV:

Iedereen die met de bus meegaat moet zijn pasfoto hebben geregistreerd. Bij de kaartverkoop wordt gecontroleerd of dit ook daadwerkelijk is gebeurd. Ben je niet in staat om zelf een omwisselbiljet te kopen op de aangegeven verkoopdata dan kan ook iemand anders het omwisselbiljet kopen. Uiteraard dient degene wel je seizoenkaart/Club Card mee te nemen. Let op: Het omwisselbiljet blijft wel persoons- en clubcardgebonden en zal op de wedstrijddag (samen met een legitimatiebewijs) worden gecontroleerd.

25-04-2006

Vitesse mikt op 15.000 man

Vitesse verwacht woensdagavond ongeveer 15.000 toeschouwers bij de wedstrijd tegen NEC. Maandag, op de eerste verkoopdag, bracht de Arnhemse club zevenduizend kaarten aan de man voor de Gelderse clash in de play – offs om Intertoto – voetbal. Vandaag (bij Ticketbox en van 13.30 uur tot 20.00 bij afdeling Ticketing in Gelredome) en morgen (Ticketbox tot 18.00 uur) hebben jaarkaarthouders van Vitesse nog de kans twee tickets é tien euro aan te schaffen voor het duel.

Bron: De Gelderlander 25-04-2006

Met Vitesse komt wens van Boskamp uit

Jan Boskamp (57) was al trainer in België, Georgië, Engeland en het Midden­Oosten, maar nog nooit in Nederland. Met Vitesse zal een wens van hem uitkomen. Zoals de Gelderlander gisteren reeds meldde is Boskamp de belangrijkste kandidaat om de vertrekkende Edward Sturing op te volgen bij Vitesse. Vanuit Engeland laat de 57- jarige Nederlander weten zeer geïnteresseerd te zijn in de Arnhemse club. “De kans is aanwezig dat het doorgaat, maar het is altijd maar afwachten. Ik zit te wachten op een telefoontje van Jan”, aldus Boskamp, doelend op Vitesse’s technisch manager Jan Streuer.

Waarschijnlijk zitten club en trainer vandaag met elkaar om de tafel om de komst van Boskamp te bezegelen. Boskamp is nu bezig aan zijn eerste seizoen als hoofdtrainer van Stoke City, een club uit de First Division in Engeland. ” Ik had een contract voor twee jaar. Zes maanden geleden had ik wat problemen met de directeur voetbal. Toen heb ik gezegd dat ik mijn contract terug wilde brengen naar één seizoen. Dat hebben ze getekend”, zegt Boskamp. “En er speelt nog iets anders”, vervolgt de geboren Rotterdammer. “De club is momenteel in handen van IJslanders. Vrijdag gaan ze praten met Engelsen, die de club willen kopen. Ik heb aangegeven dat ik niet onder die Engelsen wil werken. Als zij de club kopen, dan ben ik weg.” Nadat zijn trainersloopbaan hem al onder meer langs Anderlecht, Dinamo Tbilisi, Georgië ( bondscoach) en clubs in Koeweit, Dubai en de Verenigde Arabische Emiraten had gevoerd, dacht Boskamp in Engeland te zijn aanbeland in het walhalla van het voetbal.

“Dat viel dus tegen. Qua organisatie gaat het hier anders dan in België of Nederland. Als hier een speler geblesseerd is, dan proberen ze ergens een speler voor drie weken te huren. Daar doe ik dus niet aan mee.” De tweevoudig international mag zich warmen aan de nodige belangstelling. Ook Beveren en Anderlecht dingen naar zijn diensten. ” Bij Anderlecht heb ik vijf jaar gezeten. Dat was een schitterende tijd”, zo refereert Boskamp aan de periode waarin de Brusselse grootmacht drie keer landskampioen werd. ” Als de kans zich voordoet dat ik in Nederland hoofdtrainer kan worden, dan heeft dat misschien mijn voorkeur.” En, doelend op zijn transfer van Feyenoord naar RWDM: “In 1974 ben ik uit Nederland weggegaan. Tien jaar terug kon ik naar Feyenoord. Dat heb ik toen niet gedaan. Het zou leuk zijn, als zich nog eens een mogelijk­heid voor zou doen bij een Nederlandse club.”

Dat zal dus Vitesse worden, mits beide partijen er vandaag financieel uit zullen komen. Wat Boskamp weet van de Arnhemse club? ” Meer dan jij denkt. Ik ben een paar keer in Gelredome geweest, een schitterend stadion. De club is nu weer op de weg terug naar boven.” Vitesse zoekt een trainer met een mooie voetbalachtergrond en een sterke persoonlijkheid. Hoe Boskamp zichzelf omschrijft? ” Ik ben een lastig mannetje. Het beste voorbeeld is wat er hier zes maanden geleden is gebeurd. Er kwam een mannetje uit het bestuur naar beneden op het veld. Hij wou zich ermee bemoeien. Toen heb ik gezegd: ‘ hij weg, of ik weg’. Hij is nu weg. Zo zit ik in elkaar.”

Bron: De Gelderlander 25-04-2006

Eredivisie CV: oordeel publiek van belang

Het nieuwe play-offsysteem wordt getoetst bij de clubs én het voetbalpubliek. De Eredivisie CV, de overkoepelende organisatie van de 18 eredivisieclubs, laat de voor- en nadelen van de veelbesproken formule inventariseren door de universiteiten van Groningen en Nijmegen. ,,We beseffen nu al dat we moeten kijken naar de status van de nummer twee in de eindstand. Het zou beter zijn als we die ploeg in elk geval zeker is van een UEFA-ticket’’, zinspeelt ECV-directeur Frank Rutten al op aanpassingen.

,,We kunnen begrip opbrengen voor de kritiek die nu loskomt,’’ gaf Rutten gisteren aan. ,,We willen er ook zeker iets mee doen. Om een valide beeld te krijgen van alle meningen, hebben we twee universiteiten gevraagd om uitgebreide enquêtes te houden. Begin juni zijn de eerste resultaten bekend. Op basis daarvan zullen we half juni met alle eredivisieclubs de play-offs uitgebreid evalueren.’’

De universiteit van Groningen richt zich vooral op de toeschouwers en op de algemene voetballiefhebbers in Nederland. ,,Dan praten we over ruim vier miljoen mensen,’’ legde Rutten uit. ,,Wat zij ervan vinden, vinden wij heel belangrijk. Voetbal speel je tenslotte voor het publiek, zowel in het stadion als voor de televisie.’’

De universiteit van Nijmegen voert het onderzoek uit onder de coaches, aanvoerders en directeuren van de eredivisieclubs. Ook ondervragen de studenten functionarissen van de lokale overheden, de media en de specifieke supportersverenigingen over hun bevindingen. ,,Alle betrokken partijen kunnen hun zegje doen,’’ stelde Rutten. ,,We zijn bewust al voor het begin van de play-offs met het onderzoek begonnen. Na afloop zullen we dezelfde mensen opnieuw ondervragen. Het is logisch dat ze bij Ajax en FC Groningen er nu anders tegenaan kijken dan bij AZ en Feyenoord. Die verandering in standpunten zetten we uiteraard in het juiste perspectief.’’ Rutten benadrukte dat de ECV geen expliciete uitspraak zoekt over het al dan niet doorgaan met het play-offsysteem, dat contractueel voor drie jaar is vastgelegd. ,,Zo zwart-wit willen we het niet neerzetten. We willen meningen en de achterliggende gedachten hebben. Op basis daarvan kunnen we kijken of en hoe we de opzet kunnen aanpassen.’’

Rutten: ,,De play-offs voor de zesde tot en met negende plaats werkt goed. Voor tien tot en met dertien moeten we zien te voorkomen dat alleen een geldprijs te verdienen is. Een Intertoto-ticket is in de nieuwe opzet van de UEFA zeker de moeite waard. Je hoeft als geplaatste Nederlandse ploeg nu nog maar één club uit een kleiner voetballand uit te schakelen om in de voorronde van de UEFA-beker terecht te komen.’’

Rutten gaf toe dat het play-offsysteem tot veel onduidelijkheid heeft geleid over de speelschema’s. ,,Het was in het begin best wel verwarrend, zeker ook omdat Ajax als bekerfinalist tegen kampioen PSV al zeker was van een UEFA-ticket en dat maakte diverse scenario’s mogelijk. Maar aan alles wat nieuw is, moet je wennen.’’

Over de bekritiseerde toevalsfactor en vermeende onrechtvaardigheid in de huidige formule – AZ dat na 34 duels met 18 punten voorsprong op FC Groningen door diezelfde ploeg in twee wedstrijden wordt uitgeschakeld – doet Rutten niet moeilijk. ,,Dat zit nu eenmaal ingebakken in een play-offsysteem. Johan Cruijff sprak zich daarover maandag in zijn column in De Telegraaf ook juist positief uit, alsmede over het spanningselement. Zo’n Europacupsfeer verhoogt de weerbaarheid van de spelers. Daar kunnen ze alleen maar hun voordeel meedoen.’’

Bron: AD 25-04-2006

‘Boskamp nieuwe trainer Vitesse’
‘Boskamp wordt donderdag gepresenteerd’

In het RTL5-programma Voetbal Insite onthulde Johan Derksen dat Johan Boskamp de nieuwe trainer wordt van Vitesse. Volgens de hoofdredacteur van het weekblad Voetbal International wordt de 57-jarige Nederlander donderdag gepresenteerd. Johan Boskamp was dit seizoen trainer van Stoke City.

24-04-2006

Boskamp staat open voor nieuwe club

Johan Boskamp wil vertrekken bij het Engelse Stoke City. De door Vitesse begeerde coach heeft dat zijn club laten weten. “Ik had een contract voor twee jaar, maar dat heb ik zeven maanden geleden al opgezegd. Volgende week dinsdag kom ik naar huis en donderdag ga ik dan op vakantie. Ik heb de club laten weten dat ik ga praten als een nieuwe club zich meldt,” aldus Boskamp. Boskamp blijft schimmig over de belangstelling van Vitesse. “Ik weet nog van niks. Ik ben ook in gesprek met een club in België.” Bij Beveren zou hij technisch directeur kunnen worden.

Boskamp is wel gecharmeerd van Vitesse. “Het is een mooie club, met een prachtig stadion en een heel goede achtergrond”, aldus de trainer die vooral met Anderlecht succes had. “Een aantal jaren geleden hadden ze de kwaliteiten om de top te halen. Daarna hebben ze een tikkie gekregen, maar dat zijn ze weer te boven gekomen. Ze zitten nu in die play-offs voor Intertoto. Wie weet wat daar nog uitkomt”, zegt Boskamp. “Ik ben vijf jaar weg uit België. Maar ik weet dat Vitesse daar altijd talenten heeft weggenomen.”

Bron: Omroep Gelderland 24-04-2006

Grondige keuring play-offsysteem

Het nieuwe play-offsysteem van het betaald voetbal ondergaat een grondige keuring. De Eredivisie CV (ECV), de overkoepelde organisatie van de 18 eredivisieclubs, laat momenteel de voor- en nadelen van de veelbesproken formule onderzoeken door de universiteiten van Nijmegen en Groningen. “Begin juni zijn de eerste resultaten bekend. Op basis daarvan zullen we de play-offs met alle eredivisieclubs gaan evalueren”, aldus ECV-directeur Frank Rutten. “We beseffen nu al dat we moeten kijken naar de status van de nummer 2. Het zou beter zijn als die ploeg in elk geval zeker is van een UEFA-ticket.”

Bron: NOS TT 24-04-2006

Van den Berg hoopt op Qatar

Peter van den Berg hoopt zijn loopbaan in Qatar af te sluiten. De 34-jarige verdediger heeft een aflopend contract bij Vitesse en staat open voor een avontuur in de steenrijke oliestaat.

“Er zijn wat contacten met clubs daar, maar er is nog niets concreet”, liet Van den Berg weten in het AD. “Ik zie Qatar wel zitten. Ik zou daar ook een plaatselijk jeugdteam willen trainen”, besluit de mandekker zijn reactie.

Van den Berg kende het afgelopen seizoen niet zijn beste jaar. De routinier kende veel blessures, maar maakt de laatste weken regelmatig zijn minuten in de Arnhemse hoofdmacht. In het verleden kwam de Rotterdammer onder meer uit voor RKC en Feyenoord.

Bron: Voetbalprimeur.nl 24-04-2006

Pascal Jansen kan drie jaar bijtekenen

Pascal Jansen kan zijn contract als hoofd- jeugdopleiding bij Vitesse met drie jaar verlengen. Jansen, tevens trainer van Vi­tesse A1, heeft het voorstel in beraad. „ Het is een goede aan­bieding, uit de termijn spreekt ook waardering”, zegt Jansen, die voorzitter Jan Reker van de trainersvakbond de inhoud laat bekijken. „ Ik heb geen eigen zaakwaarnemer, daarom laat ik de details bekijken”, aldus Jansen, die volgend seizoen de cursus coach betaald voetbal gaat volgen.

Bron: De Gelderlander 24-04-2006

Boskamp kandidaat-trainer Vitesse

Vitesse wil Johan Boskamp als trainer voor volgend seizoen. De club is in onderhandeling met Boskamp, die momenteel werkzaam is bij Stoke City in de Engelse First Division. Manager Voetbal Jan Streuer wil de belangstelling voor Boskamp nog niet bevestigen. “Wij gaan niet in op namen, dat is de afspraak. Maar er zal snel duidelijkheid komen, wacht maar af.” Johan Boskamp zelf was zondagavond niet bereikbaar voor commentaar. Vitesse zoekt een nieuwe trainer, omdat Edward Sturing ondanks een doorlopend contract begin maart liet weten dat hij bezig is aan zijn laatste seizoen.

Bron: Omroep Gelderland 24-04-2006

Johan Boskamp heeft een mooie erelijst

De mogelijke nieuwe trainer van Vitesse, Johan Boskamp, heeft in zijn carrière als trainer en als speler een mooie erelijst opgebouwd. De inmiddels 57-jarige Boskamp begon zijn carrière bij Feyenoord, waarmee hij in 1971 en 1974 landskampioen werd. In 1974 won hij met de Rotterdammers de UEFA Cup. De middenvelder stapte over naar het Brusselse RWDM, dat in 1975 verrassend de landstitel pakte. Boskamp werd voetballer van het jaar in België. Boskamp maakte hij deel uit van de Nederlandse WK-selectie, die in 1978 zilver won in Argentinië. Hij bouwde als speler af bij Lierse SK.

Als trainer was Johan Boskamp vooral succesvol bij Anderlecht. Tijdens het seizoen 1992/93 volgde hij hoofdtrainer Peruzovic op en won de landstitel, wat hem in 1994 en 1995 ook lukte. Daarna kwam Herbert Neumann over van Vitesse, maar Boskamp keerde later dat seizoen weer terug bij Anderlecht, waar hij ditmaal minder succesvol was. Boskamp werkte vervolgens nog bij onder meer Racing Genk en Al Ahli in de Verenigde Arabische Staten. Ook was hij bondscoach van Georgië. Dit seizoen is hij trainer van Stoke City in de Engelse First Division. Boskamp staat ook in de belangstelling van Beveren.

Bron: Omroep Gelderland 24-04-2006

Junker laat zich inspireren door Liverpool

Met zijn zwakkere linkerbeen scoorde Luis Garcia zaterdag voor Liverpool tegen Chelsea. Mads Junker maakte gisteren de bevrijdende 1-0 van Vitesse tegen RKC, ook met ‘links’. Toeval? Niet volgens Junker. Junker zat gisteravond thuis voor de buis, te kijken naar de topper in de FA Cup tussen Chelsea en Liverpool. “Ik zag Luis Garcia een mooi doelpunt maken met zijn linkerbeen”, zei de 24-jarige spits na de 2-0 winst op RKC. “Hij is net als ik rechtsbenig. Ik zag hem scoren met links. Mijn doelpunt was niet hetzelfde, maar je kunt wel zeggen dat ik me door hem heb laten inspireren”, aldus Junker, die van dichtbij uit de draai doel trof.

De voetballer uit Denemarken support Liverpool, de club waar zijn landgenoot Daniel Agger onder contract staat. “Hij is een vriend van mij. We hebben een half jaar samengespeeld bij Brondby”, zegt Junker over de momenteel geblesseerde speler. “Ik vond het mooi dat Liverpool won van Chelsea.” De treffer van Luis Garcia wees Liverpool de weg naar de finale. En de rake uithaal van Junker maakte een eind aan de onzekerheid of Vitesse de eindstrijd van de play-offs zou halen.

“Ik vind dat ik een slechte wedstrijd heb gespeeld. Maar het was prettig de 1-0 te maken, een belangrijk doelpunt. Het is altijd prettig als je toch scoort terwijl je slecht speelt”, aldus Junker, die nadien zag dat Youssouf Hersi de 2-0 maakte. Sinds zijn komst, afgelopen winter, scoorde hij vier keer in de eredivisie. Tijdens de play-offs had hij voor dat aantal slechts twee partijen nodig, want afgelopen woensdag maakte hij al een hattrick in Waalwijk (4-4). “Het is altijd moeilijk uit te leggen wanneer je als spits gaat scoren”, aldus Junker. “Voor mij is het heel belangrijk dat ik inmiddels gewend ben geraakt aan mijn ploeggenoten, en zij aan mij. Het ging de laatste wedstrijden voetballend al beter. En nu scoor ik ook nog. Dat is helemaal mooi.”

Zijn scoringsdrift komt op het juiste moment, met de confrontaties met NEC op komst. “Ik heb vorige week ontdekt hoe belangrijk die wedstrijd is voor Vitesse”, refereert hij aan het competitieduel. “Vandaag was er minder publiek dan normaal bij thuiswedstrijden. Ik denk dat de toeschouwers er woensdag wel zullen zijn. De Intertoto is voor ons ook een mooie kans om het seizoen alsnog te redden.”

Bron: De Gelderlander 24-04-2006

Dingsdag geeft Junker en Hersi zoen

Michael Dingsdag zag gisteren vanaf de perstribune in Gelredome tevreden toe hoe Vitesse won van RKC (2-0). De verdediger zat zijn eerste van vier duels schorsing uit, na zijn rode kaart in Waalwijk tegen RKC. Doordat Vitesse de finale van de play-offs om Intertoto-voetbal bereikte, zal Dinsdag tegen NEC zijn tweede en derde duel van zijn straf uitzitten. “Dit scheelt me twee wedstrijden in het nieuwe seizoen”, aldus Dingsdag. “Ik zal Junker en Hersi zo een dikke zoen geven.”

Bron: De Gelderlander 24-04-2006

Fans vinden ‘Plee-offs’ niet leuk

De Eredivisie CV houdt momenteel een enquete onder voetbalfans. Vraag is wat de supporters van de play-offs vinden. Die vraag werd in de stadions al lang beantwoord. Het publiek blijft namelijk massaal weg. Fuck de Plee-offs, is dezer dagen een gevleugelde kreet onder voetbalfans. Niet alleen in woord, ook in gebaar worden de play-offs afgewezen. De stadions bleven dit weekeinde akelig leeg. Bijna geen thuisclub kwam in de buurt van het aantal fans dat bij normale competitieduels wordt verwelkomd. Dat NEC en Vitesse in de strijd om Intertoto-voetbal respectievelijk slechts 4000 en 8000 kijkers trokken (normaal 12.000 en 19.500) is niet vreemd. Maar dat ook de twee edities van ‘De Klassieker’ niet meer dan 30.000 bezoekers haalden, geeft te denken.

De echte fans hebben overduidelijk laten zien dat zij niet op het nieuwe toetje zitten te wachten. De enquete van de Eredivisie CV is volstrekt overbodig. Dat komt overigens ook door de inhaligheid van de clubs zelf. Ze hadden genoegen kunnen nemen met de miljoenen extra dankzij de tv-gelden, gegenereerd dankzij met name die play-offs. Maar de clubs roken nog meer geld en verklaarden de seizoenkaarten niet geldig op het moment dat de echte beslissingen zouden vallen. Veel vaste klanten bleven daardoor lekker thuis.

Sportief gezien is de extra reeks wedstrijden natuurlijk helemaal een drama. AZ had na 34 duels veertien en achttien punten voorspong op Ajax en FC Groningen. Toch eindigt AZ nu als vierde in de echte eindrangschikking. En mogelijk gaat de nummer vijf FC Groningen straks de Champions League in. Volgens de voorstanders van de play-offs is dat juist leuk. Maar als de Europese coefficient van Nederland over een paar jaar naar de knoppen is en er minder Europese plaatsen zijn, valt er niets meer te lachen.

Bron: De Gelderlander 24-04-2006

Blij met heel weinig
Vitesse-spits Mads Junker juicht om nietszeggende zege op RKC

Het was een ietwat vreemd beeld. Net nadat arbiter Wegereef het saaie duel tussen Vitesse en RKC (2-0) in de strijd om een Intertoto-ticket had afgefloten, spoedde de Arnhemse spits Mads Junker zich naar zijn aanhang. Uitzinnig van vreugde bedankte hij de fans, die het enthousiasme van de Deen met luid gejuich beloonden.

Afgaande op de blijdschap van Junker leek het alsof Vitesse een belangrijke prijs had weten te veroveren. Maar in werkelijkheid had de equipe van de na dit seizoen vertrekkend trainer Edward Sturing zich met de nodige moeite geplaatst voor de tweede ronde van de meest kleurloze play-off serie. Dus de vraag waarom Junker zich zo liet gaan, is gerechtvaardigd. Nauwelijks bekomen van het spontane feest, staat de aanvaller in de catacomben van het met slechts 7.840 toeschouwers matig bezette Gelredome. De spits, maker van de eerste Arnhemse treffer, verklaart: ,,Ik houd nu eenmaal van scoren! En ik houd van de supporters. Fantastisch dat ze nog naar ons zijn komen kijken, want dit zijn niet de interessantste wedstrijden van het seizoen.”

De in de winterstop aangetrokken Junker scoorde tegen RKC in twee duels in totaal viermaal. Na een moeizaam begin lijkt hij nu zijn draai te hebben gevonden. ,,Ik heb echter nog een lange weg te gaan. Weliswaar raak ik steeds meer gewend aan het niveau en de manier van voetballen in de Nederlandse competitie. Maar ik voel me al weken allesbehalve fit. Ik ben gewoon moe. Overbelasting. Daarom train ik ook al een tijdje veel minder. Ik heb niettemin dit seizoen acht doelpunten gemaakt en daarover kan ik tevreden zijn. Maar ik ben heel blij wanneer de vakantie aanbreekt. Even de accu opladen, om vervolgens fris aan het volgende seizoen te beginnen.”

Eerst moet Junker met zijn ploegmakkers er nog alles aan doen om het Intertoto-toernooi te bereiken. Om uiteindelijk toegang te krijgen tot dit zomerevenement van de UEFA, moet er eerst in de volgende ronde gewonnen worden van aartsrivaal NEC. Geen gemakkelijke opgave, kijkend naar de huidige vorm van Vitesse. Na de 4-4 uit de heenwedstrijd tegen RKC hadden de Arnhemmers kwalificatie voor de tweede ronde gistermiddag volledig in eigen hand. Maar het in Waalwijk opgedane voordeel had bij een beetje meer koelbloedigheid van de gasten gistermiddag zeer snel teniet gedaan kunnen worden. Zeker in de eerste helft waren de bezoekers de bovenliggende partij. De daaruit voortvloeiende kansen voor de jongelingen Martijn Barto en Tim Peters waren echter niet aan RKC besteed. In een ultieme poging alsnog het duel te winnen, verzaakten de Waalwijkers defensief. Junker en Hersi profiteerden van de door RKC geboden vrijheid.

Bron: AD 24-04-2006

Gelderse kraker als nagerecht
Vitesse treft na uitschakelen RKC streekgenoot NEC

“Het hele seizoen is het er om te doen in de play-offs terecht te komen en dan heb je in beide stadions zo’n tegenvallende ambiance”, sipte Vitesse-verdediger Ruud Knol na de tweeluik met RKC. Afgaande op de twee ontmoetingen bleek de aantrekkingskracht van deze play-offs (voor een Intertoto-ticket) miniem. “Maar woensdag zal het ongetwijfeld anders zijn, dan is het weer beladen”, benadrukte Knol een positief aspect van het extraatje. Met het uitschakelen van RKC (2-0) wacht de Arnhemmers immers een dubbele Gelderse kraker met NEC.

Knol dacht afgelopen woensdag in Waalwijk, bij een 0-4 ruststand, aan een vroege wissel om een gekwetste enkel rust te geven. Prompt leidde een Waalwijkse wederopstanding tot 4-4. “Maar ook daar zat weinig publiek. Hier in het Gelredome was eenderde van het aantal toeschouwers dat er normaal gesproken zit. Deze play-offs spreken de mensen dus niet aan. Ook qua wedstrijd was het niveau twee keer niet hoog. In Waalwijk werd het dan nog spectaculair, maar dat kwam door ons in de knullige tweede helft.”

“Ploegen raken uitgedund door blessures, spelers lopen op hun laatste benen. Dan merk je dat spelers in zo’n fase door twee wedstrijden in een week fouten gaan maken omdat ze minder fris zijn”, zei de centrale verdediger. De stand-ins van RKC, Martijn Barto en Tim Peters, vestigden qua doelgevaar nog de meeste aandacht op zich. Peters passeerde twee keer Harald Wapenaar, maar kon de bal niet het beslissende zetje in het doel geven.

Zo karig als het met de Arnhemse momenten voor rust was gesteld; naderhand zat er meer beweging vooruit in. Terwijl RKC, dat verplicht was te winnen, steeds sporadischer in de buurt van Wapenaar geraakte. Even dook Hans van de Haar gevaarlijk op, maar hij raakte de bal niet vol. In de laatste vijf minuten was de rol van RKC definitief uitgespeeld. Mads Junker kreeg na een hoge voorzet nog net zijn voet tegen de bal (1-0), waarna Youssouf Hersi uit een scrimmage de tweede maakte.

Junker maakte er woensdag ook al drie. “Ik was eigenlijk in voorbereiding op het Deense seizoen en ben er hier zo ingerold. Dan heb je wat aanpassingstijd nodig. Die goal van vandaag was eigenlijk een typische Junker-goal: zwerven, de ruimte induiken en dan zorgen dat je op de goede plek staat.” De 25-jarige Deen maakte al een Vitesse-NEC mee. “Dat heeft een speciale atmosfeer en ik merkte toen al in de stad dat er de hele week over gesproken werd. Ik ben blij dat we NEC treffen, want bij een andere tegenstander hadden we misschien wéér weinig toeschouwers gehad. Dit zijn speciale wedstrijden. Dan voel je een blessure aan je enkel niet”, besloot Knol.

Vitesse – RKC 2-0 (0-0). 86. Junker 1-0, 88. Hersi 2-0. Scheidsrechter: Wegereef. Toeschouwers: 7870. Gele kaart: Knol, Janssen (Vitesse), Van Haaren (RKC).

Vitesse: Wapenaar; Verhaegh (55. Benson), Knol, Van den Berg, Swerts; Van der Schaaf, Kaya (46. Fränkel), T. Janssen; De Mul, Junker, Hersi.

RKC: R. van Dijk; Mulder, Bakens, Donk, Van Haaren; Van Diemen, Zuiverloon, D. van Dijk, Peters (80. Keller); Van de Haar, Barto (72. Jardim).

Bron: De Telegraaf 24-04-2006

Duel uur eerder

NEC en Vitesse staan overmorgen al tegenover elkaar. In het Gelredome wordt om 19.00 uur afgetrapt. Dat is een uur eerder dan oorspronkelijk was afgesproken, omdat de lokale autoriteiten willen dat de wedstrijd bij daglicht wordt afgewerkt. NEC mag 860 supporters meenemen naar Vitesse. De return in Nijmegen staat een week later gepland en zal ook om 19.00 uur beginnen.

Bron: AD 24-04-2006

WOENSDAG VITESSE-NEC: 19.00 UUR

Vitesse speelt woensdagavond 26 april om 19.00 uur in de tweede ronde van de play-offs tegen NEC Nijmegen. De kaartverkoop voor dit duel is als volgt:

GEEN VRIJE VERKOOP

Vitesse seizoenkaart- en Club Cardhouders kunnen vanaf maandag 24 april tot en met woensdag 26 april (18.00 uur) bij de voorverkoopadressen van TicketBox 2 kaarten per seizoenkaart of Club Card kopen. Na 18.00 uur stopt de verkoop voor deze wedstrijd. Kaarten zijn tevens verkrijgbaar op maandag en dinsdag van 13.30 tot 20.00 uur bij Vitesse Ticketing in Gelredome.

De stadionkassa`s zijn op de wedstrijddag gesloten.

Beschikbare tribunes en prijzen; (prijzen zijn ongeacht leeftijd of tribune) Oost € 10,- Zuid € 10,- AFAB West € 10,- Kaarten voor de Rollerside en mindervalide tribune zijn ALLEEN verkrijgbaar bij Vitesse Ticketing in Gelredome.

Bron: Vitesse.nl 23-04-2006

Van den Berg geniet van rentree

Verdediger Peter van den Berg was waarschijnlijk de enige die met volle teugen genoot. De verdediger maakte na een half jaar blessureleed zijn rentree in de basis.

“Na een half jaar weer in de hoofdmacht, dat is echt een opluchting”, geniet de routinier na. “Voor het publiek was er niet veel te genieten, voor mij wel.”

Van den Berg verheugt zich op de ontmoeting met NEC. “Dat zijn altijd topwedstrijden. Die rivaliteit heerst hier in de regio. Vitesse is echt mijn club geworden, dus je gaat er ook in mee.”

Bron: Omroep Gelderland 23-04-2006

Van der Schaaf vindt play-offs niks

Remco van der Schaaf erkende na het treffen tegen RKC dat het vertoonde spel niet veel soeps was. “De eerste helft was niet veel bijzonders, na rust waren we iets aggressiever.” Slecht spel of niet, aartsrivaal NEC wacht wel weer. “Dat is leuk, al zal de sfeer anders zijn dan in de competitie. Maar ze zullen zich nog wel genaaid voelen”, doelt de middenvelder op de door hem gemaakte late gelijkmaker in het vorige treffen. Van der Schaaf vindt de play-offs maar niks. “Kijk maar naar AZ, die worden tweede maar staan toch met lege handen. Ik heb mijn bedenkingen.”

Bron: Omroep Gelderland 23-04-2006

DERBY IN PLAY-OFFS NA WINST OP RKC

Door de winst op RKC Waalwijk speelt Vitesse in de volgende ronde van de play-offs tegen NEC. Vitesse won zondagmiddag met 2-0 door doelpunten van Mads Junker en Youssouf Hersi in de slotfase. NEC verloor weliswaar met 2-3 van Heracles, maar de Nijmegenaren hadden de eerste wedstrijd al met 2-0 gewonnen. Het duel was in vergelijking met het eerste duel een stuk minder aantrekkelijk. Vitesse speelde vooral in de eerste helft zeer slordig en Peter van den Berg moest al na zes minuten de bal van de doellijn werken. Na rust bracht Edward Sturing Purrel Fränkel voor Onur Kaya en vrij snel daarna Fred benson voor Paul Verhaegh.

In die tweede helft was er door de spanning meer leven in de brouwerij en kreeg Vitesse ook kansen. In de 48e minuut schoot Mads Junker op aangeven van Ruud Knol naast en een schot van Youssouf Hersi werd na een uur spelen geblokt door de RKC-verdediging. De beide genoemde spelers waren in de eindfase verantwoordelijk voor de overwinning. Na de ingooi van Gill Swerts kopte invaller Fred Benson de bal door en schoot Junker uit de draai fraai binnen: 1-0. Direct daarna maakte Hersi aan alle onzekerheid een eind door uit een counter voor de 2-0 eindstand te zorgen.

Bron: Vitesse.nl 23-04-2006

Van den Berg krijgt op valreep welkome kans

Hij leek met stille trom te vertrekken bij Vitesse. Maar door de schorsing van Michael Dingsdag krijgt Peter van den Berg op de valreep nog een welkome kans.

Van den Berg staat morgenmiddag zeer waarschijnlijk in de basisopstelling van Vitesse, voor de play-offwedstrijd in Gelredome tegen RKC Waalwijk. De 34-jarige centrumverdediger viel afgelopen woensdag, tijdens de bizarre 4-4 in Waalwijk, al even in. Dat was zijn eerste optreden in de hoofdmacht sinds zijn knieblessure, die hem een half jaar aan de kant heeft gehouden. “Ik had gehoopt nog wat speelminuten te krijgen”, zegt Van den Berg. “Daar leek het niet naar uit te zien. Het kan nu veranderen, door de schorsing van Michael Dingsdag. Zo kan het gaan in de voetballerij.”

Voor de oud-Feyenoorder zou het zeer wenselijk zijn indien Vitesse nog enkele wedstrijden gaat spelen in de play-offs en hij daarbij van de partij is. Van den Berg kreeg onlangs te horen van de clubleiding dat Vitesse de optie in zijn aflopende contract niet heeft gelicht. Hij is deze zomer dus transfervrij en het vinden van een nieuwe club zal een stuk eenvoudiger zijn als hij na zijn blessure nog enkele wedstrijden kan spelen.

“Gezien mijn situatie is dat zeker belangrijk. Ik ben zes maanden uit de roulatie geweest en moet een signaal afgeven naar andere clubs, dat ik fit ben”, aldus Van den Berg. “Er zijn clubs met belangstelling, maar ze zijn afwachtend. Dat is ook logisch. Net zoals ik het logisch vind dat Vitesse de optie niet heeft gelicht. Ik zou hetzelfde gedaan hebben als ik in hun schoenen zou staan. Toen ze moesten beslissen, was het de vraag of ik weer fit was of niet. Dat had puur met de datum van de optie te maken.” Inmiddels is hij weer speelklaar. “Voor mij was het ook prettig dat Vitesse me eerlijk liet weten waar ik aan toe ben. Ik moet ook verder met mijn carriere.”

Van den Berg sluit niet uit dat die toekomst zelfs in Arnhem ligt. “Als Vitesse geen goede opvolger voor mij kan vinden, dan kan het zijn dat de club bij mij terugkomt. Daar hebben Jan Streuer (technisch manager, red.) en ik over gesproken. Die kans is niet groot, maar de mogelijkheid is er.” Eerst wacht Van den Berg met Vitesse de taak de schande van woensdag te herstellen. In Waalwijk gaf Vitesse na rust een 4-0 voorsprong weg. “Het is een schande, zoals we die wedstrijd hebben verloren. Verloren ja, want ik zie het weggeven van een 4-0 voorsprong als een verliespartij.”

Bron: De Gelderlander 22-04-2006

Lage remise genoeg voor Vitesse

Vitesse heeft morgen tegen RKC aan een gelijkspel voldoende voor een plek in de tweede ronde van de play-offs om Intertoto-voetbal. Bij een Arnhemse zege gaat Vitesse door, net als bij de remises 0-0, 1-1, 2-2 en 3-3. Wordt het ook morgen 4-4, dan volgt een verlenging met eventueel een strafschoppenserie. Bij een gelijkspel van 5-5 of hoger gaat RKC door, net als bij een zege voor de ploeg uit Waalwijk.

Bron: De Gelderlander 22-04-2006

Vitesse wil De Ceulaer huren

Vitesse wil net als RKC Waalwijk volgend seizoen de beschikking hebben over Benjamin De Ceulaer. De Belgische aanvaller van Feyenoord speelde dit seizoen al voor RKC en leek terug te keren naar de Kuip. Een blessure, die de Belg opliep in het duel met ADO, heeft de staf van Feyenoord doen twijfelen. De Stadionclub wil Benji misschien nog een jaar verhuren.

Een vertrek is echter wel afhankelijk van een vertrek van Romeo Castelen. Mocht de donkere Oranje-international naar een andere club vertrekken, wil Feyenoord De Ceulaer behouden. Bij Vitesse moet hij de naar Ajax terugkerende Tom de Mul vervangen, die dit seizoen op huurbasis in de Gelredome speelde.

Bron:Voetbalprimeur.nl 22-04-2006

‘Gewoon voetballen’

“Op een gelijkspel spelen gaan we zeker niet doen, we willen gewoon voetballen voor de winst om zo de volgende ronde van de play-off te bereiken”, zo sprak Edward Sturing vrijdagmiddag. Vitesse speelt zondagmiddag, na de spectaculaire 4-4 van afgelopen woensdag, de tweede wedstrijd tegen RKC Waalwijk. Voor supporters is er vrije kaartverkoop. Het duel in Gelredome begint om 14.30 uur.

Vitesse start waarschijnlijk met twee wijzigingen ten opzichte van de eerste wedstrijd tegen RKC Waalwijk. Michael Dingsdag ontbreekt wegens zijn schorsing en Richard Knopper is een vraagteken. De middenvelders blesseerde zich woensdag aan zijn lies en zijn meespelen is vooralsnog twijfelachtig. Ruud Knol heeft rust gekregen, maar zal gewoon aansluiten voor de wedstrijd.

“We hebben de wedstrijd donderdag nog eens goed doorgenomen en het was duidelijk dat de eerste goal van RKC, dertig seconden na rust, een cruciaal moment was. Voor RKC was het een directe beloning voor de nieuwe speelwijze en bij ons was het mentaal een tik. Als het na tien minuten nog 4-0 stond, was het gelopen koers en had ik zondag een aantal spelers rust kunnen geven. Nu moeten er nog een keer vol tegen aan.”

“Het is jammer dat de eerste helft door de 4-4 zo snel wordt vergeten. Voor rust speelden wij een zeer goede wedstrijd, lieten de bal het werk doen en scoorden een paar fraaie doelpunten. Dat de eerste 45 minuten en de hattrick van Mads Junker nu ondersneeuwen hebben we echter aan onszelf te danken”, aldus Edward Sturing.

Bron: Vitesse.nl 21-04-2006

Knopper twijfelgeval bij Vitesse

Het is twijfelachtig of Vitesse-middenvelder Richard Knopper zondag mee kan doen tegen RKC Waalwijk. Hij heeft last van zijn lies. Vitesse moet het in het tweede play- off-duel in elk geval doen zonder de langdurig geblesseerden Abubakari Yakubu, Michael Jansen en Tim De Meersman en de geschorste Michael Dingsdag. Peter van den Berg vervangt Dingsdag. Ruud Knol trainde vrijdag niet mee, maar speelt zondag wel.

Vermoedelijke opstelling:

Wapenaar;
Verhaegh, Knol, Van den Berg, Swerts;
Knopper (Kaya), Janssen, Van der Schaaf;
Hersi, Junker, Fränkel.

Bron: Omroep Gelderland 21-04-2006

Sturing: play-offs gaan doel voorbij

Nu de play-offs begonnen zijn, plaatst Vitesse-trainer Edward Sturing enkele kanttekeningen. “Die play-offs met Groningen, AZ, Ajax en Feyenoord zijn heel aardig. Ook onze play-offs gaan echt nog wel ergens om, maar ergens ga je ook je doel voorbij. Je voetbalt namelijk voor het publiek en dat komt hier niet op af. Terwijl het publiek de waarde bepaalt van dit soort wedstrijden.” Sturing zit zondag tegen RKC Waalwijk bij geen enkele tussenstand rustig op de bank. “Nee zeker niet, want zelfs met een 4-0 voorsprong kan dat niet. We spelen zondag niet op een gelijkspel.”

Bron: Omroep Gelderland 21-04-2006

Van den Berg wil nog twee jaar door

Na een half jaar blessureleed maakte Peter van den Berg woensdag zijn rentree in het eerste van Vitesse. Bij de stand 4-4 tegen RKC kreeg de geroutinierde verdediger nog enkele speelminuten. “Het was weer lekker om weer tussen de jongens op het veld te staan, alleen was het geen wedstrijd om van te genieten. De tweede helft was niet slecht, maar dramatisch.” Voor Van den Berg (34) is het nuttig om weer aan spelen toe te komen, want hij moet weg bij Vitesse. “Ik kan nu laten zien dat ik fit ben. Ik wil nog minimaal twee jaar voetballen en het daarna per jaar bekijken.”

De voetbalwereld blijft Van den Berg boeien. “Voetbal is het leukste om te doen. Alle functies daarbuiten zijn ook leuk, maar minder. Ook muziek maken is niet zo leuk als voetballen.” Peter van den Berg heeft wel en single opgenomen, ‘So Real’, die ook al in Gelredome te horen was. “Het is een wereldhit in en om Arnhem. Hartstikke leuk dat ze het promoten. Als je het dan hoort in Gelredome dan is het wel even kippenvel. En ik heb gehoord dat er veel leuke reacties komen.” Zondag wil de zanger vooral voetballen in Gelredome. “Ik ben er klaar voor. Ik wil graag spelend afscheid nemen hier.”

Bron: Omroep Gelderland 21-04-2006

Dingsdag biedt fans Vitesse excuses aan

Dingsdag heeft de fans van de Arnhemse club zijn excuus aangeboden voor zijn rode kaart in de wedstrijd tegen RKC (4-4). Dingsdag werd woensdag in Waalwijk uit het veld gestuurd door scheidsrechter Dick Jol, die Dingsdag zag slaan in het gezicht van Hans van der Haar had. Gisteren volgde de sanctie van de KNVB: vier duels schorsing. Daarmee is Vitesse akkoord gegaan.

Op het forum van de internetsite van de supportersvereniging ( www.vitesse.org) schreef Dingsdag gisteren het volgende bericht: ‘Ik ben iemand die weet wat hij goed doet, maar ook wel degelijk weet wat hij FOUT doet. Dat wat gisteren is gebeurd, is absoluut niet goed te praten en ik ben me er wel degelijk van bewust dat ik de supporters, maar ook de club en het team in diskrediet heb gebracht’.

‘Ik ben een speler die totaal niet tegen zijn verlies kan en dat kan soms leiden tot een vorm van ‘ kortsluiting’ doordat ik zo graag wil winnen. Ook weet ik, dat ik als prof­voetballer een voorbeeldfunctie heb en dat ik me te allen tijde moet weten te beheersen. Dat neemt niet weg dat ook ik een mens blijf. Ook tegenover mijn tegenstander is dit niet fair. Het had ook met fatale gevolgen af kunnen lopen, door zo een onbezonnen actie van mij’.

Dingsdag kruipt in zijn bericht diep door het stof. ‘Dit is niet de eerste keer dat er zoiets gebeurt omstreeks dit persoontje en als er een opstootje is, is dit persoontje er altijd bij betrokken of direct of voor iemand anders’. ‘Als je een stapje hogerop wilt, moet daar wel degelijk verandering in komen. Mijn oprechte excuses’.

Voetbalmanager Jan Streuer van Vitesse stelde de voetballer inmiddels een boete in het vooruitzicht. “Hij moet deze geintjes afleren. Michael heeft zich dit seizoen goed ontwikkeld, maar verpest wel zijn naam als profvoetballer. Hij moet hier erg mee oppassen”, aldus Streuer, die de hoop op verbetering niet opgeeft. “Hij heeft voor zichzelf ook de slordigheidjes uit zijn spel gehaald, dit is een volgende stap. Of het lukt weet je nooit, het kan de aard van het beestje zijn. Kijk naar Fortes Rodriguez ( RBC, red.), die is 35 jaar en buiten het veld een vriendelijk jongen, maar hij leert het nooit af”, aldus de manager.

Bron: De Gelderlander 21-04-2006

Dingsdag 4 duels geschorst

Michael Dingsdag is door de tuchtcommissie van de KNVB voor vier duels geschorst. Vitesse heeft de onvoorwaardelijke schorsing geaccepteerd. De verdediger werd woensdagavond door scheidsrechter Dick Jol in de 81e minuut met rood van het veld gestuurd na zijn slaande beweging richting RKC-spits Hans van de Haar.

Bron: Vitesse.nl 20-04-2006

Zondag geen pendelbussen Gelredome-Westervoort/Duiven

Zondag rijden voor en na de play-offwedstrijd van Vitesse tegen RKC alleen extra pendelbussen Station-stadion Gelredome vice versa. De extra bussen vanuit Duiven en Westervoort en vanuit diverse Arnhemse woonwijken naar het stadion v.v. rijden niet.

Bron: De Gelderlander 20-04-2006

Vitesse maakt zichzelf belachelijk in play-offs

Vitesse heeft zichzelf volstrekt belachelijk gemaakt bij de start van de play-offs. In Waalwijk gaf de Arnhemse ploeg een 4-0 voor­sprong weg. Zondagmiddag treffen beide teams elkaar in Gelredome voor de returnwedstrijd. De remise in Waalwijk betekent weliswaar dat Vitesse nog alle kans heeft op het bereiken van de finale van de play-offs om Intertoto-voetbal. Maar de bezoekers gingen in het Mandemakers Stadion met het schaamrood op de kaken van het veld.

Na een seizoen vol off-days en wanprestaties demonstreerde Vitesse nog maar eens waarom het bezig is aan een slecht en verloren seizoen. Een helft lang voetbalde het team van trainer Edward Sturing zeer goed en uiterst geconcentreerd, met een nauwelijks geflatteerde 0-4 ruststand als gevolg. Daarna was het lachwekkend zoals Vitesse een zeker plek in de eindstrijd van de play-offs op het spel zette.

Het was een collectief falen. In de tweede helft deugde niets meer van de organisatie aan Arnhemse zijde. RKC-trainer Adrie Koster stuurde drie wissels het veld in, ging één-op-één spelen en Vitesse was de weg vervolgens compleet kwijt. Het tekent het gebrek aan kwaliteit binnen het Arnhemse elftal.

RKC mocht rustig combineren, zelfs rond de zestien. Al na 27 seconden scoorde Gianni Zuiverloon met een bekeken schuiver de 1-4. Niets aan de hand, moet ook Sturing hebben gedacht. De coach moest de aangeslagen Mads Junker en Richard Knopper wisselen en zag tot zijn schrik dat het elftal als een kaartenhuis in elkaar donderde.

Met name Michael Dingsdag leverde een totale wanprestatie. Na een klein uur spelen ontsnapte hij nog, toen hij onbestraft Hans van der Haar naar de grond trok in de zestien. Tien minuten voor tijd zag arbiter Dick Jol wel de slaande beweging van Dingsdag naar Van der Haar: rood en een strafschop, benut door Dominique van Dijk ( 4- 4). Dingsdag heeft zich voetballend heel goed ontwikkeld, maar hij is te vaak betrokken bij dergelijke akkefietjes.

Tussendoor hadden van Dijk en Dustley Mulder ook al gescoord ( 2- 4 en 4- 4), zodat Vitesse huiswaarts keerde zonder al te veel vreugde over de uitstekende eerste helft. Hoewel RKC voor rust net zo lamlendig ronddoolde als Vitesse daarna, liet de Arnhemse ploeg voor rust zien wel degelijk goed te kunnen voetballen. Via vlotte combinaties, met name via Knopper en Youssouf Hersi, speelde Vitesse zichzelf in een zetel. Mads Junker scoorde zelfs een hattrick. In de competitie scoorde de nieuwe aanvalsleider slechts vier keer, maar nadat een doelpoging van Hersi via de Deen in het doel belandde, kwam Junker los. Twee mooie kopballen zorgden voor 0- 3, waarna Hersi pal voor rust zelfs 0-4 maakte.

Aangezien de regels van Europees voetbal gelden, is 4- 4 een uitwedstrijd geen slecht resultaat voor Vitesse. Er wacht zondag in Gelredome ongetwijfeld een onvoorspelbaar tweede deel van Vitesse’s optreden in de lange ontsnappingsroute richting Europees voetbal.

Bron: De Gelderlander 20-04-2006

Wapenaar: ‘Dit slaat nergens op’

Doelman Harald Wapenaar sprak gisteravond schande van het gelijke spel ( 4- 4) van Vitesse bij RKC na een 4- 0 voorsprong bij rust. ” Dit slaat nergens op. Er was geen rugdekking, er werd niet gecoacht, niemand hielp elkaar. Het was doodstil in het veld. Voor rust zaten we er bovenop en werd er rugdekking gegeven als er eens iemand werd uitgespeeld. Na rust waren we rijp voor de sloop. Typisch Vitesse, voor rust voetbal je als een top vijf ploeg, erna als een degradatiekandidaat.”

Bron: De Gelderlander 20-04-2006

Michael Dingsdag ‘slaat de tegenstander’

Opnieuw ontving Michael Dingsdag een rode kaart. Werd de verdediger van Vitesse na ‘NAC’ nog vrijgesproken, de avond in Waalwijk komt hem duurder te staan: rood voor ‘het slaan van de tegenstander’. Dramatisch, zo omschreef Vitesse-verdediger Michael Dingsdag de afloop van het eerste duel in de play-offs om Intertotovoetbal, gisteravond bij RKC in Waalwijk: 4- 4. Zeven minuten voor tijd, met een tussenstand van 4- 3 voor Vitesse, kreeg Dingsdag de rode kaart van arbiter Dick Jol. Die was gedecideerd en gaf RKC een strafschop, terwijl het gevaar al geweken was. Dingsdag: ” Hij loopt naar achteren, ik vang hem op. Je kunt misschien een penalty geven, misschien ook rood, maar in elk geval niet voor een slaande beweging of een elleboog.” Het slachtoffer Hans van der Haar was niet van plan zijn collega te slachtofferen. ” Wat er gebeurde, weet ik niet, maar hij raakte mij wel. Of het een rode kaart waard was, is aan de scheidsrechter, niet aan mij.

Maar ik had waarschijnlijk zelf ook rood gegeven.” Wat er in de verklaring van de spits van RKC komt te staan, wilde Van der Haar gisteravond nog niet zeggen. ” Dat ik ben geraakt, zoiets. Ik weet wel dat zo’n verklaring belangrijk is, maar hij ( Dingsdag, red.) kent de procedures beter dan ik”, aldus de RKC-aanvaller.

Het antwoord op de vraag wat er was gebeurd, was voor scheidsrechter Dick Jol niet moeilijk. ” Waarom die rode kaart? Voor het slaan van de tegenstander.” Met de elleboog? De vuist? ” Gewoon, het slaan van de tegenstander”, bleef de arbiter kort in zijn reactie. Omdat de strafschop werd benut door Dominique van Dijk en RKC naast Vitesse kroop, kwam de klap voor Dingsdag harder aan. ” Het staat nog 4- 3 als ik er uit moet. Er is dan nog niks aan de hand.” Dat was er uiteraard wel. Het weggeven van een 4- 0 voorsprong bij rust komt immers zelden voor. Dingsdag: ” In de rust is er nog op gehamerd, blijf geconcentreerd, zorg dat je niet snel een tegentreffer krijgt. Binnen dertig seconden lag die bal erin.” Dat Dingsdag al twee keer eerder goed weg kwam en zich te veel met de tegenstander in plaats van de bal bezighield, vond de verdediger overdreven. ” Van der Haar is zo’n type speler dat contact maakt en heel fysiek speelt, dan moet je wel mee. En nee, ik vond niet dat er al eerder een penalty moest worden gegeven.”

Bron: De Gelderlander 20-04-2006

Sturing geeft geen straf voor wanprestatie

De spelers van Vitesse krijgen geen straf na hun wanprestatie van gisteravond tegen RKC. Dat verklaarde trainer Edward Sturing in Waalwijk. Vitesse verspeelde daar in het eerst play- offduel om Intertoto­voetbal een 4- 0 voorsprong: 4- 4. Na zo’n wanprestatie is een straf voor de voetballers zeker geen vreemde optie. ” Maar daar is geen tijd voor. Het is trainen, vooral herstellen, en op naar de wedstrijd van zondag”, zei Sturing. ” We hebben het Vitesse van dit seizoen gezien. We kunnen goed voetballen. Maar we kunnen ook een 4- 0 voorsprong weggeven. In de eerste helft hebben we heel goed gevoetbald. Goede combinaties en we slaagden er telkens in de vrije man te vinden.” Na rust vond Vitesse geen antwoord op het logische spel van RKC, dat in een alles-of- niets- poging achterin één-op-één ging spelen. ” Dan moet je ervoor zorgen dat je zelf, in je eigen aanval ook één op één komt te staan”, aldus Sturing. ” Dat is ons niet gelukt. We verloren acht van de tien persoonlijke duels en dan kom je in de problemen. We laten ons afbluffen. Inderdaad, dat heeft ook met kwaliteit te maken.”

Sturing had zelf de vermeende slaande beweging van Michael Dingsdag richting Hans van der Haar niet gezien. ” Ik hoorde van anderen dat het terecht rood was. Als dat zo is, dan vind ik dat zeer amateuristisch. We stonden met 4- 3 voor en het gebeurde in de zestien, dus is het ook nog eens een strafschop. Je staat met 4- 0 voor en dan ga je met 4- 4 naar huis. Dan mag je nog blij zijn ook, want het had in de slotfase nog erger kunnen zijn.”

Hoe beide trainers de kansen inschatten voor zondag, wan­neer de return plaatsheeft in Gelredome? RKC- trainer Adrie Koster: ” Alles is weer open. We zullen in Gelredome moeten winnen met 5- 5.” ” Je weet het nooit, het kan gebeuren”, counterde Sturing grappend, maar zeker niet bezijden de waarheid. ” Het was op slot. Als je telkens was teruggekomen van een achterstand, dan was 4- 4 een goed resultaat geweest. Nu niet. Nu heb ik een flinke kater.” Sturing zag Mads Junker en Richard Knopper geblesseerd uitvallen. Ook Ruud Knol raakte aangeslagen, maar hij voltooide de negentig minuten. In de slotfase maakte Peter van den Berg zijn rentree in de hoofdmacht, na zes maanden blessureleed.

Bron: De Gelderlander 20-04-2006

Vitesse verpest de avond van Junker

Het had de avond van Mads Junker kunnen zijn, maar zijn hattrick werd door Vitesse zelf teniet gedaan. De Arnhemmers verspeelden de voorsprong van 4-0 die mede door drie doelpunten van de Deen tot stand was gekomen. “Dat is beschamend. Voor mij een vreemde ervaring, want het gebeurde toen ik al gewisseld was. Maar ook met 4-4 kunnen we nog verder komen in de play-offs.” Voor Junker was het wel belangrijk om drie keer te scoren. “Ik was niet fit de laatste tijd, ik had dit nodig. Ik twijfelde niet aan mezelf, daar ben ik inmiddels te oud voor. Die goals waren niet eens zo moeilijk om te maken.”

Bron: Omroep Gelderland 19-04-2006

RKC-Vitesse waar spektakelstuk

RKC Waalwijk en Vitesse hebben, ondanks de geringe belangen, het publiek in Waalwijk flink vermaakt. Was voor rust Vitesse heer en meester, na de pauze bepaalde de thuisploeg het spelbeeld.

Onder aanvoering van aanvaller Mads Junker ging Vitesse in Waalwijk geweldig van start. Na 45 minuten stond er een 0-4 tussenstand op het scorebord. Vooral vlak voor rust bleken de gasten erg productief. Na de openingsgoal van Junker, na een krap half uur spelen, voerden nogmaals Junker (2x) en Hersi het verschil in de laatste vijf minuten voor rust op naar vier treffers. De drie opéénvolgende doelpunten van Junker betekenden zelfs een hattrick.

Bij een vernederende 0-4 ruststand besloot RKC-coach Koster flink in te grijpen. Alle drie de wissels werden verbuikt. Het bleek een allemaal gouden wissels, want het spelbeeld veranderde totaal. Zuiverloon, Dominique van Dijk (2x) en Mulder zetten het tobbende RKC Waalwijk in de tweede helft naast de bezoekers. Vitesse-verdediger Dingsdag werd het allemaal te veel. Hij mocht tien minuten voor tijd alvast gaan douchen met een rode kaart op zak.

Bron: voetbalprimeur.nl 19-04-2006

Vitesse verwacht akkoord met Kaya

Jan Streuer, manager voetbal van Vitesse, verwachtte begin deze week dat de talentvolle middenveider Onur Kaya zijn contract minimaal tot medio 2009 zou verlengen. Kaya, die morgen twintig jaar wordt, maakte dit seizoen zijn debuut in het eerste elftal van Vitesse en kwam inmiddels acht keer in actie. De Arnhemse club lichtte onlangs de optie in Kaya’s verbintenis, waardoor de Belg nu nog tot de zomer van 2007 vastligt. Gezien zijn enorme vooruitgang op de positie van aanvallende middenvelder wil Vitesse hem echter langer binden

Bron: Voetbal International 19-04-2006

‘Het lijkt me geweldig met Jan Wouters te mogen werken’

Monoloog Gill Swerts

De combinatie van Belgische nuchterheid en Afrikaans temperament maakte Gill Swerts (23) tot alleskunner van Vitesse. Hij heeft echter meer aan zijn dubbele afkomst te danken. Het verhaal van een spirituele klusjesman.

‘Ik heb Afrikaans bloed. Mijn vader Fernand is geboren in de plaats Kabinda in het huidige Congo en zijn moeder kwam oorspronkelijk uit dat land. Samen met mijn Belgische opa heeft ze elf kinderen gekregen. Op het moment dat in het toenmalige Zaïre de burgeroorlog uitbrak, zijn ze naar Europa getrokken. Mijn vader was de jongste, waardoor sommige van mijn neven ouder zijn dan hij. Ik wil ooit nog een keer naar het dorp waar mijn vader geboren is, al is het alleen maar omdat daar nog een groot stuk grond van de familie Swerts ligt. Het land is schitterend en ik ben trots op mijn afkomst.

lees verder...

Bron: Voetbal International 19-04-2006

RECHTSZAAK PROVINCIE
Vrienden van Vitesse eisen 5,7 miljoen euro

De Vrienden van Vitesse en voetbalclub Vites­se zelf hebben gisteren voor de Arnhemse rechtbank 5,7 miljoen euro geëist van de provincie Gelderland.

Vitesse en de Vrienden, een ge­zelschap rijke zakenlieden, wil­len schadevergoeding omdat de provincie toezeggingen niet na­kwam. Provincie- advocaat mr. W. Klostermann noemt de rechtszaak ‘ bizar’.

De Vrienden staken in 2001 bijna 10 miljoen euro in Vitesse. Ze zeggen dat ze dat deden na­dat ook de provincie had toege­zegd te helpen. Dat zou gebeu­ren door de huur van stadion Gelredome te verlagen. De pro­vincie kwam die toezegging niet na: Provinciale Staten hielden het tegen. Daardoor kregen de Vrienden hun geld niet terug, ze hebben nog een vordering van 11 miljoen euro op Vitesse.

De advocaten van de Vrienden schetsten gisteren de situatie in 2001. Vitesse dreigde failliet te gaan, in allerijl moest veel geld op tafel komen. Ook de gedepu­teerden De Bondt, Jacobs en Esmeijer deden volgens de advo­caten tijdens een spoedoverleg in het provinciehuis beloften zonder enig voorbehoud. Het verweer van de provincie dat in­dividuele gedeputeerden geen bindende afspraken kunnen ma­ken, veegden de advocaten van tafel. De lezing van de provincie is bovendien dat de gedeputeer­den tijdens dat cruciale overleg geen echte toezeggingen heb­ben gedaan, maar dat het ging om ‘ morele steun’.

Klostermann stelde daarnaast de vraag of het ‘werkelijk redelij­kerwijs denkbaar’ was dat drie gedeputeerden zonder goede ambtelijke voorbereiding en zonder inzicht in de boeken van Vitesse geld aan de voetbalclub zouden toezeggen.

Volgens advocaat Van Steen­bergen van de Vrienden was dat zeer goed denkbaar. Zeker ge­zien de cultuur bij de provincie Gelderland in die tijd. De fraude­affaire die vijf jaar geleden uit­brak, draaide ook om onterech­te toezeggingen. „ Daar zijn niet voor niets drie rapporten over verschenen.” De provincie- advocaat wees er­op dat al op 3 juli 2001, een dag na het akkoord, duidelijk werd dat Provinciale Staten uiteinde­lijk het laatste woord zouden hebben, en dat het nog mis kon gaan. Hij vroeg zich af waarom de Vrienden niet toen al alarm hadden geslagen. Volgens hem beseften de Vrienden ( makelaar Cor Guijt, fabrikant Jan Snellen­burg en ontwikkelaar Herman Veenendaal) heel goed dat de provinciebeloftes niet keihard waren. De uitspraak is op zijn vroegst over zes weken.

Bron: De Gelderlander 19-04-2006

RECHTSZAAK
Faillissement Vitesse was serieuze optie

Vijf jaar nadat Herman Vee­nendaal, Jan Snellenburg en Cor Guijt, alias de Vrienden van Vitesse, dachten een deal te hebben gesloten met de provincie, troffen ze elkaar in de rechtszaal. „Ik kan ze wel naar de keel vliegen.

De bestuursleden van Vitesse waren in de zomer van 2001 ten einde raad. De schuld bij de Arnhemse voetbal­club was zo torenhoog, dat ze maar een uitweg zagen: het fail­lissement van de club aanvra­gen. Herman Veenendaal, des­tijds bestuurslid, toog met die mededeling samen met voorma­lig bestuurder Oege Feitsma zelfs naar de KNVB in Zeist.

„ Daar kregen we te horen dat een faillissement geen mogelijk­heid was”, vertelde Veenendaal gisteren tijdens de rechtszaak die de Vrienden van Vitesse te­gen de provincie Gelderland had­den aangespannen. „ We kregen dan geen licentie. Ze konden ons zelfs geen zekerheid geven dat we in de eerste divisie ver­der konden gaan.” En dus moest een nieuwe oplos­sing worden bedacht. Die werd gesmeed op een zondagavond tijdens het paardensportevene­ment Champion Gelderland.Een dag later werd ‘ onder een kop koffie op de Rijnkade’ de zaak verder doorgesproken.

De bestuursleden Veenendaal, Cor Guijt en Jan Snellenburg be­loofden daar te bezuinigen bij de club en met de pet rond te gaan bij hun gefortuneerde vrienden voor een lening van 7,2 miljoen euro. Nuon deed voor 2,3 miljoen euro afstand van een vordering van 34,5 mil­joen euro ( door de provincie gis­teren ‘ een gouden deal voor Nuon’ genoemd). En de drie aan­wezige gedeputeerden van de provincie beloofden via Gelredo­me de huur voor Vitesse te verla­gen.

Tenminste, dat beweren de Vrienden van Vitesse. Volgens de gedeputeerden behelst het slechts een ‘ inspanningsver­plichting’, De Vrienden van Vi­tesse nemen met die uitleg geen genoegen. Ze zitten de provincie al vijf jaar achter de vodden. Met de rechtszaak als voorlopi­ge climax. Ondanks dat het proces al zo lang loopt, is de woede nog on­verminderd groot bij de drie Vrienden. „ Ik kan ze wel naar de keel vliegen”, brieste Snellen­burg tijdens de schorsing nadat in zijn ogen weer een hoop ‘ on­zin’ van de provincie- zijde was verkondigd.

Bron: De Gelderlander 19-04-2006

RKC – Vitesse woensdag 19 april 20.00 uur

Kaartverkoop gewijzigd: GEEN pasfotoregistratie!!!

In tegenstelling tot hetgeen eerder was aangegeven is er voor de wedstrijd van woensdagavond tegen RKC Waalwijk geen pasfotoregistratie verplicht. Dus ook supporters die hun pasfoto nog niet hebben geregistreerd, kunnen deze wedstrijd met de bus of eigen vervoer bezoeken.

Busreis: Kaarten voor de bus zijn uitsluitend op dinsdag 18 april tussen 13.30 en 19.00 uur verkrijgbaar bij Vitesse Ticketing in Gelredome (op vertoon van een Vitesse Seizoen- of Club Card). Prijzen: Uitkaart+: Euro 12,90, Uitkaart: Euro 15,60, (S)CC: Euro 18,30

Eigen vervoer: Kaarten à Euro 7,50 zijn verkrijgbaar aan de stadionkassa’s in Waalwijk op vertoon van een Vitesse Seizoen- of Club Card.

De bus(sen) vertrekken woensdag om 17.30 uur vanaf Gelredome.

18-04-2006

Vitesse met Europees gevoel naar Waalwijk

Vitesse begint woensdagavond in Waalwijk aan de lange ontsnappingsroute naar UEFA Cup voetbal. RKC is de opponent in ronde één van de play – offs om Intertoto. Oude tijden herleefden gisteren even bij Vitesse. Aan de vooravond van de heenwedstrijd tegen RKC Waalwijk (zondagmiddag volgt de return in Gelredome), hadden bespiegelingen plaats die deden denken aan de periode waarin de Arnhemse club een vaste klant was in het toernooi om de UEFA Cup.

De charme van de Europese toernooien is ook een beetje van toepassing op de wedstrijden in de play-offs van de eredivisie. „We moeten zorgen dat we een ronde verder komen”, zei Vitesse-trainer Edward Sturing gistermiddag. De vertrekkende oefenmeester vervolgde zijn relaas met kenmerkende Europacup-beschouwingen: „We proberen altijd een wedstrijd te winnen. Maar nu speelt er meer. We spelen eerst uit tegen RKC. Dat betekent dat zelf scoren heel belangrijk wordt, aangezien uitdoelpunten dubbel tellen.“

Het zijn de principes van de Europese clubtoernooien. Sturing weet dat een 1-1 in Waalwijk ‘heel goed’ kan zijn, met het oog op de return in Gelredome. „Zelfs als je uit met 2-1 verliest, is dat in Europees voetbal een goede uitslag“, aldus Sturing. „Hoewel dat natuurlijk niet betekent dat we daarvoor gaan. Wij gaan proberen te winnen.“

De weg naar het Intertoto-toernooi is zes wedstrijden lang. Drie dubbele confrontaties. De deur naar het UEFA Cup-toernooi gaat daarna open, indien ook de Intertoto (een ronde, twee duels) en voorronde UEFA Cup (een ronde, twee duels) wordt overleefd. „Het is een lange weg, want je moet tien wedstrijden doorkomen“, beseft Sturing. „Persoonlijk ben ik blij dat er nu nog wedstrijden zijn voor ons. Ik moet er niet aan denken dat we, zoals Den Haag en Sparta, al klaar zouden zijn. Dan moet je je ploeg nog bezig zien te houden tot 20 mei.“

Hoewel het meest gunstige scenario alsnog Europees voetbal oplevert, kan de weg via de Intertoto het mislukte seizoen niet meer goedmaken, vindt Sturing. „Het kan wel iets goed maken, maar niet veel. Ik had bij de eerste negen willen eindigen. Dat was immers onze doelstelling“, aldus de coach.

Sturing noemt diverse oorzaken voor het mislopen van de play-offs om Europees voetbal. „Dat heeft met zoveel dingen te maken. Met balans, met kwaliteit, met een dosis geluk. Vaak zit het in één of twee wedstrijden. Ik vind het nog steeds cruciaal dat we thuis tegen Twente in de slotfase een 1-0 voorsprong hebben verspeeld. We verloren en dat was het begin van een slechte reeks.“

In Waalwijk mag Vitesse vandaag op jacht naar eerherstel. In de competitie won de Arnhemse ploeg dit seizoen twee keer van RKC. In Waalwijk werd het 0-1, door een late treffer van Michael Dingsdag. En thuis won Vitesse overtuigend: 4-2.

Bron: De Gelderlander 19-04-2006

Sturing rekent niet op Yakubu

Vitesse-trainer Edward Sturing gaat er niet van uit dat hij tijdens de play-offs nog zal kunnen beschikken over Abubakari Yakubu. De middenvelder uit Ghana liep op 12 maart in de thuiswedstrijd tegen RBC een spierscheuring in het bovenbeen op. Hoewel hij alweer op het trainingsveld staat, is zijn rentree nog niet aanstaande. „Het zal heel moeilijk worden Yakubu qua trainingsintensiteit fit te krijgen“, zegt Sturing, doelend op het drukke programma dat Vitesse wacht indien de ploeg zich met succes door de play-offs baant.

„Het is nagenoeg alleen maar wedstrijden spelen en herstellen, mocht je ver komen in de play-offs. Tijd voor echt trainen of conditioneel opbouwen is er bijna niet“, aldus Sturing. Vitesse opent de play-offs om intertoto-voetbal vanavond bij RKC in Waalwijk. Behalve Yakubu zijn de eveneens geblesseerden Michael Jansen en Tim de Meersman niet van de partij. Michael Dingsdag keert terug na een schorsing.

Bron: De Gelderlander 19-04-2006

Vitesse begint vol moed aan play-offs

Vitesse begint vol goede moed aan de play-offs om Intertoto. Trainer Edward Sturing kan woensdagavond tegen RKC Waalwijk beschikken over een bijna volledig fitte selectie. “Alleen Yakubu, Michael Jansen en Tim De Meersman zijn er niet bij. We hebben geen schorsingen meer, dat ben ik niet meer gewend. We zijn vol goede moed, we moeten kijken hoe ver we nog kunnen komen. Door zes tegenstanders uit te schakelen kun je alsnog in de UEFA Cup komen, dat is een hele lange weg. RKC is ongeveer gelijkwaardig aan ons. Op het einde van de competitie zaten zij wel in een slechte periode.”

Bron: Omroep Gelderland 18-04-2006

Kaartjes voor Vitesse-RKC 10 euro

Vitesse hanteert één prijs bij de kaartverkoop voor de play- off- wedstrijd tegen RKC, zondag ( 14.30 uur) in Gelredo­me. In de vrije verkoop betalen kinderen én volwassenen tien euro voor de Zuid-, West- en Oost- tribune. Kaartverkoop heeft plaats bij de ticketbox en Vitesse Ticketing. Op de wedstrijd­dag zijn de kassa’s open. Bij de uitwedstrijd, morgen ( 20.00 uur), is er kaartverkoop aan de kassa’s in Waalwijk. Dan heeft wel een pasfotoregistratie plaats.

Bron: De Gelderlander 18-04-2006

Hekken in Gelredome gesloopt

Vier arrestaties, een knokpartij en drie hek­ken gesloopt. Niettemin ver­liep het voetbalduel Vites­se- NEC zondag in Gelredome volgens de politie ‘rustig’. De politie, die met ruim hon­derd mensen in en om het sta­dion aanwezig was en de ste­wards moesten alleen vlak voor rust ingrijpen. Nadat NEC via een strafschop op 0- 1 was geko­men, ontstond op de Oosttribu­ne een vechtpartij. Voor Vitesse- aanhangers op de Zuidtribune was dat reden een poging te wagen bij het vak te komen van de Nijmegaren, aan de andere kant van het stadion. Daarbij werden drie hekken op de promenade deels gesloopt. Tot een confrontatie kwam het niet. Wel werden voor de zeker­heid de Mobiele Eenheid bij de Noordtribune geposteerd. De politie arresteerde vier sup­porters voor onder meer openba­re dronkenschap en vernielin­gen. Een Vitesse- fan werd aange­houden voor mishandeling, om­dat hij een agent had geschopt.

Bron: De Gelderlander 18-04-2006

Faillissement Vitesse was geen optie

De Vrienden van Vitesse hadden in 2001 geen andere optie dan de club met een financiële injectie van circa 10 miljoen euro te redden. Dat bleek uit de rechtszaak die de Vrienden van Vitesse voeren tegen de provincie Gelderland. Ex-bestuurslid technische zaken Herman Veenendaal nam ook het woord in de rechtszaal. “Op basis van de toezegging van de provincie voor huurverlaging zijn we erin gestapt”, verklaarde Veenendaal. “Faillissement was geen optie, want dan zouden we geen nieuwe licentie krijgen van de KNVB. Zelfs niet voor de eerste divisie, dus dan was het over.”

De rechter vroeg Veenendaal naar zijn herinneringen aan 2 juli 2001, toen de redding van Vitesse zijn beslag kreeg. “We hadden die avond meteen met Nuon onderhandeld om de schuld af te kopen en moesten vervolgens zo snel mogelijk de financiering van 16 miljoen gulden rond maken. Daarna hebben Cor Guijt en ik twee jaar lang vrijwel dagelijks op de club gezeten. Dat geld van de huurverlaging kwamen wij tekort om Vitesse zelfstandig weer gezond te maken. Daarom was het reddingsplan van de gemeente nodig. Ons geld is zonder enige zeggenschap in een spelersfonds geparkeerd.”

Bron: Omroep Gelderland 18-04-2006

Provincie: Vitesse kende de wet niet

De Vrienden van Vitesse hadden kunnen weten dat een toezegging van individuele gedeputeerden van de provincie Gelderland geen enkele rechtsgeldigheid hebben. Dat bepleitte advocaat Klostermann in de zaak die de Vrienden van Vitesse tegen de provincie hebben aangespannen. Op onjuiste gronden zijn de Vrienden van Vitesse daarna verder gegaan met het redden van de club. “Vanaf 3 juli 2001 was dat duidelijk en had Vitesse al navraag kunnen doen”, stelde Klostermann. “De provincie hoopt nu geen grote bedragen gemeenschapsgeld te hoeven betalen aan Vitesse.”

Bron: Omroep Gelderland 18-04-2006

Vitesse vond provincie onduidelijk

Voor de rechtbank in Arnhem diende dinsdag de zaak die de Vrienden van Vitesse hebben aangespannen tegen de provincie Gelderland. De Vrienden van Vitesse redden in 2001 de club van een faillissement door een financiële injectie van ongeveer 10 miljoen euro. De injectie was mede het gevolg van een toezegging van de provincie tot structurele huurverlaging voor Stadion Gelredome. Volgens de provincie was er geen sprake van een toezegging, maar slechts van een inspanningsverplichting. Dit was naar de visie van de advocaten van de Vrienden van Vitesse nooit duidelijk.

“Zeker in die tijd waren dit soort toezeggingen gebruikelijk en vooral bij de provincie Gelderland”, zo pleitte advocaat Van Steenburgen. Dat gedeputeerden niet bevoegd zijn tot het doen van dit soort toezeggingen, was bij de Vrienden van Vitesse niet bekend. “Wij dachten dat de provincie volledige zeggenschap had over Gelredome, we hebben dus niet gevraagd over de manier waarop ze dat zouden regelen”, verklaarde ex-bestuurslid Jan Snellenburg in de rechtszaal. De Vrienden van Vitesse eisen in eerste instantie 5,7 miljoen euro. Het vonnis volgt op 31 mei

Bron: Omroep Gelderland 18-04-2006

Vitesse wil contract Knol openbreken

Vitesse wil op korte termijn met Ruud Knol praten over een langere verbintenis. Het contract met de centrale verdediger loopt nog tot medio 2007, maar de technische leiding ziet Knol als een van de steunpilaren voor de komende jaren. Knol ( 25) is na langdurig blessureleed ( twee jaar) momenteel in grootse vorm. Vitesse verwacht op korte termijn ook het doorlopende contract met het talent Onur Kaya ( 2007) open te breken en met vier jaar te verlengen.

Bron: De Gelderlander 18-04-2006

Sturing in een nieuwe rol bij Vitesse

Edward Sturing gaat verder in een ‘ nieuwe rol’ bij Vitesse, zo meldde hij zondagmiddag voor de derby tegen NEC. Na drie volledige seizoenen stopt hij als hoofdtrainer van Vitesse. Voor zijn laatste competitieduel namen club en supporters­vereniging alvast afscheid. ” Ik ga in een nieuwe rol verder bij Vitesse”, zo verraste Sturing het publiek in Gelredome. ” Als supporter van de club hoop ik een keer tussen jullie te staan.” Sturing maakt wel eerst de play- offs om Intertotovoetbal af.

Bron: De Gelderlander 18-04-2006

VITESSE NAAR WAALWIJK VOOR HEENWEDSTRIJD PLAY-OFFS

De competitie zit er op en de play-offs, waarover al zoveel gezegd is, staan op het punt van beginnen. Vitesse dat als elfde eindigde in de competitie zal in twee wedstrijden met RKC Waalwijk gaan uitmaken wie er zal gaan strijden tegen de winnaar van NEC – Heracles Almelo om een plek in de Intertoto. De eerste wedstrijd vindt plaats in Waalwijk. In competitieverband kwamen RKC en Vitesse elkaar al tegen in het Mandemakers stadion. Toen wist Vitesse, via een goal van Michael Dingsdag, er met de winst van door te gaan. Maar de situatie is nu anders. Het gaat niet meer zozeer om drie punten, over twee wedstrijden moet er gezorgd worden dat je de beste bent.

De play-offs gaan volgens hetzelfde principe als bij een Champions League ronde. Mochten beide teams evenveel punten hebben, dan geeft het doelsaldo de doorslag. Waarbij eventueel gescoorde uitdoelpunten dubbel tellen bij een gelijk doelsaldo. Mocht ook dat geen beslissing brengen, dan wordt er verlengd en strafschoppen genomen. Vitesse kan woensdag niet beschikken over de geblesseerden Michael Jansen (niet wedstrijdfit), Tim de Meersman (buik+lies) en Abubakari Yakubu (bovenbeen). Michael Dingsdag is na zijn schorsing wel weer van de partij.

Bron: Vitesse.nl 18-04-2006

Ook Vloet genoemd bij Vitesse

Sparta-trainer Wiljan Vloet wordt genoemd als kandidaat om Edward Sturing op te volgen bij Vitesse. Eerder werden in Arnhem eerder al Ruud Gullit, Erik Gerets en Ernie Brandts genoemd. Vloet is sinds één jaar actief bij Sparta.

Sturing verlaat Vitesse na negentien jaar. De club, die dit seizoen op de elfde plaats eindigde, werd al met diverse trainers in verband gebracht. Op internet gaat de naam van de 43-jarige Vloet nu hardnekkig rond. Vloet stond als trainer eerder op het veld bij FC Den Bosch en Roda JC.

Bron: voetbalprimeur.nl 18-04-2006

RKC zonder Lurling tegen Vitesse

RKC Waalwijk moet het in de play-off wedstrijd tegen Vitesse stellen zonder Anthony Lurling. De aanvaller raakte in het thuisduel met Ajax (2-4) geblesseerd aan zijn hamstring. Het is nog onduidelijk of de huurling van 1. FC Köln de rentree op zondag wel kan spelen. Een scan in het ziekenhuis dinsdag zal de ernst van de blessure moeten uitwijzen.

Bron: voetbalprimeur.nl 18-04-2006

Vitesse biedt wel vermaak in slecht jaar

Vitesse sloot zondag de competitie af met een 1 – 1 gelijkspel tegen NEC. Het was na de eerste speeldag tegen Heerenveen pas het tweede gelijkspel in Gelredome. Tussen de gelijke spelen bij start en finish kwam Vitesse in de tegenvallende jaargang 2005/06 tot negen overwinningen en zes gelijke spelen; goed voor 29 punten.

Positief is het doelsaldo in Arnhem, waar bij voetbalwedstrijden ruim voldoende te beleven was. Liefst zestig doelpunten werden er gescoord in Gelredome, gemiddeld drieënhalf per wedstrijd, met een voordelig saldo voor de thuisploeg: 33-27.

De grootste overwinningen boekte Vitesse tegen het gedegradeerde RBC en Heracles, tweemaal 5-1. De grootste nederlaag werd op de derde speeldag geleden, 0-5 tegen AZ.

Met de 29 punten verdiend in Gelredome bracht Vitesse de score na 34 duels op 44 punten. Dat is liefst tien minder dan vorig seizoen, toen 54 punten voldeden voor een zevende plaats.

Datzelfde aantal was ook deze jaargang voldoende geweest voor de zevende positie op de ranglijst en plaatsing voor de play-offs om UEFA Cup-voetbal.

Die doelstelling bleef buiten bereik. Vitesse eindigde teleurstellend als elfde, twee plekken onder de doelstelling (eerste negen, plaatsing voor play-offs) en liefst vier lager dan de zevende plaats van vorig jaar. Daarnaast strandde het bekeravontuur al vroeg in het seizoen tegen AGOVV; 3-3 en een verloren strafschoppenserie in Gelredome.

Youssouf Hersi kroonde zich na het vertrek van Matthew Amoah met tien doelpunten tot topscorer van Vitesse. Amoah maakte er voor de winterstop, toen hij aan Borussia Dortmund werd verkocht, al negen. Zijn opvolger Mads Junker kon met slechts vier doelpunten niet imponeren. Enigszins onderbelicht zijn de zeven treffers van Fred Benson in zijn eerste volledige profjaar. De jonge spits uit Ghana startte slechts negen keer in de basis.

Doelman Harald Wapenaar maakte de meeste speelminuten. Hij miste alleen de uitwedstrijd bij Heerenveen door een blessure. Michael Dingsdag was de speler met de meeste minuten. Hij miste het slot door een schorsing en een deel van de uitwedstrijd bij NAC vanwege een onterechte rode kaart. Dingsdag werd vrijgesproken. De meest bestrafte speler van Vitesse was Remco van der Schaaf met acht gele kaarten en een rode

Bron: De Gelderlander 18-04-2006

Van der Schaaf hoopt op barrage met NEC

Een volbloed Vitessenaar hield aartsrivaal NEC zondag uit de play – offs om Europees voetbal. „Het kan nog leuk worden als we ze straks opnieuw tegenkomen“, zei Remco van der Schaaf na zijn late treffer in Gelredome (1 – 1).

Het mooiste compliment kwam op eerste paasdag van ploeggenoot Theo Janssen. „Schaaffie heeft een superwedstrijd gespeeld met een supermentaliteit. Mede dankzij hem hebben we een punt gepakt.“

Het was niet alleen de rake kopbal, vlak voor tijd, waarmee Van der Schaaf NEC van de negende plek verdreef. In de beladen streekderby was de middenvelder van Vitesse het toonbeeld van onverzettelijkheid en geldingsdrang.

Hoewel Vitesse in theorie nog nauwelijks een realistische kans had op de play-offs om Europees voetbal, speelde Van der Schaaf vol passie en vuur. „Deze wedstrijd leeft bij mij en wat andere jongens in de groep extra, omdat wij uit de jeugd van Vitesse komen“, zei Van der Schaaf. „Een collega van mij zei: ‘als wij de play-offs niet halen, dan zij (doelt op NEC, red.) ook niet’. Daar sluit ik me helemaal bij aan.“

De 27-jarige controlerende middenvelder liep zondag als een Indiana Jones op voetbalschoenen door Gelredome. Na een botsing met Romano Denneboom kreeg Van der Schaaf vier hechtingen boven zijn linkerwenkbrauw aangebracht. „De wond ging af en toe een beetje open. Daarom moest ik met een tulband gaan spelen“, aldus Van der Schaaf.

De kwetsuur belette hem niet voor rust hard op de paal te kopen. En vlak voor tijd, met een half kapotte tulband, kopte hij raak (1-1). „Ik dacht bij die eerste al dat hij erin zou gaan“, zei hij. „Na rust hebben we laten zien dat dit elftal veel potentie heeft, als we goed staan en als we voor elkaar spelen.“

Dat was dit seizoen te vaak niet het geval. „Er zijn te veel dingen gebeurd waardoor het niet altijd klopte“, erkende Van der Schaaf. „Laat dat een wijze les zijn voor volgend seizoen.“

Eerst krijgt Vitesse in de play-offs om Intertotovoetbal al een kansje op revanche. „We moeten nu op deze manier gaan proberen alsnog Europees voetbal te halen. We zijn het naar de club, die ons betaalt, toe verplicht ervoor te gaan. Dat heeft met professionaliteit te maken“, aldus Van der Schaaf. „In de competitie hebben we twee keer van RKC gewonnen. Wij gaan ervoor. Ik hoop dat de supporters ons opnieuw zullen steunen. Misschien komen we straks NEC weer tegen. Dat zou een mooi toetje op het seizoen zijn.“

Bron: De Gelderlander 18-04-2006

Janssen:derby typerend voor seizoen

Arnhemmer Theo Janssen was wel tevreden met het verstierde NEC- feestje, maar de middenvelder was ook realistisch: “We wilden winnen voor de supporters, maar we waren vandaag veel te wisselvallig, net als de rest van het seizoen.”

Janssen stookte het vuurtje in de derby op door met een waterzak te gooien,maar gaf de credits aan zijn collega: “Van der Schaaf speelde een superwedstrijd met een supermentaliteit.”

Toch vond ook Janssen dat het een verloren seizoen was voor Vitesse. “We hebben vandaag alles of niets gespeeld, maar het was geen goed seizoen.”

Bron: Omroep Gelderland 17-04-2006

Wapenaar: van vooraf aan beginnen

Vitesse-doelman Harald Wapenaar was gematigd tevreden na de zwaarbevochten 1-1. Hij keek alvast vooruit naar de confrontatie met RKC: “We moeten van vooraf aan beginnen.”

Wapenaar zag beide teams wat mat aan de derby beginnen, maar onder aanvoering van Theo Janssen werd in de tweede helft het vuurtje opgestookt. “Dan zie je wat er kan gebeuren en moet die bal gewoon een keer goed vallen. Deze wedstrijd mag je gewoon niet verliezen en dat hebben we niet gedaan”, was de tevreden conclusie van de doelman. “Misschien kom je ze wel weer tegen in de play-offs”, glimlachte Wapenaar.

Bron: Omroep Gelderland 17-04-2006

Speelschema’s eerste ronde play-offs

Play-offs voorronde Champions League:

Donderdag 20 april
A: FC Groningen – AZ
B: Ajax – Feyenoord
Zondag 23 april
A: AZ – FC Groningen
B: Feyenoord – Ajax

Play-offs voor UEFA Cupticket:

Zaterdag 22 april
C: FC Twente – FC Utrecht
D: Roda JC – SC Heerenveen
Woensdag 26 april
C: FC Utrecht – FC Twente
D: SC Heerenveen – Roda JC

Play-offs voor Intertoto ticket:

Woensdag 19 april
E: Heracles Almelo – NEC
F: RKC Waalwijk – Vitesse
Zondag 23 april
E: NEC – Heracles Almelo
F: Vitesse – RKC Waalwijk

Bron: Voetbal International 16-04-2006

Drama voor NEC

Langs de kant feliciteerden de wisselspelers van NEC elkaar al voorzichtig. De meegereisde supporters uit Nijmegen vierden uitgebreid feest. Uitgerekend bij aartsvijand Vitesse leek NEC zich zondag te plaatsen voor de play-offs om een plaats in de UEFA Cup. In de slotfase spatte die droom uiteen. Op bijna hetzelfde moment dat Van der Schaaf in de voorlaatste minuut voor Vitesse 1-1 binnenkopte, kwam FC Twente in Enschede op gelijke hoogte met FC Groningen, eveneens 1-1. NEC eindigde door dat alles op de tiende plaats, één plaats te laag voor de play-offs.

In eerste instantie realiseerden de spelers en begeleiders van NEC zich niet hoe fataal de treffer van Van der Schaaf was. Ze waren in de veronderstelling dat Groningen had gewonnen bij Twente. Bij het horen van de 1-1 eindstand bij die wedstrijd, drong het drama pas door. Keeper Babos liet zich op de grond vallen. Andere NEC’ers sloegen vertwijfeld de handen voor de ogen.

NEC-trainer De Groot gaf na afloop toe dat hij pas laat op de hoogte was van de gelijkmaker in Enschede. ,,Langs de kant dachten we tot de 93e minuut dat 1-1 ook voldoende zou zijn, omdat Twente achter stond. Daarom maakten we na het doelpunt van Van der Schaaf ook niet direct aanstalten om de winnende treffer te forceren. Later hoorde ik pas dat het doelpunt van Twente iets eerder viel dan die van Vitesse. Dat is niet slim van ons, we hebben bijna vijf minuten de 1-1 geconsolideerd in plaats van op jacht te gaan naar 1-2. Ik ben hier doodziek van.” De klap kwam extra hard aan bij NEC, omdat de ploeg twee maanden geleden nog volop in de race was voor een plaats bij de eerste vijf op de ranglijst. Dat de Nijmegenaren met lege handen zouden achterblijven, had toen niemand verwacht. Vitesse-trainer Edward Sturing was daarom nog enigszins blij. ,,Wij in Arnhem hebben de play-offs niet gehaald, maar zij in Nijmegen ook niet. Misschien komen we elkaar nu nog tegen in de play-offs om de Intertotoplaats. Dat zou gezien de rivaliteit wel aardig zijn.” Vitesse speelt in eerste instantie tegen RKC Waalwijk, NEC treft Heracles Almelo. De winnaars van die confrontaties treffen elkaar vervolgens in de finale voor deelname aan de Intertoto-competitie.

Bron: ANP 16-04-2006

VITESSE BEZORGT NEC FLINKE KATER

Een doelpunt van Remco van der Schaaf in de 89e minuut bezorgde Vitesse alsnog een verdient punt in de derby tegen NEC. Het punt betekende tevens dat de Nijmegenaren buiten de play-offs om een Europees ticket vielen.

Vitesse begon goed aan de derby, maar op één echt grote kans na had de ploeg voornamelijk een optisch overwicht. Veel balbezit, maar de hechte defensie van NEC stond in de eerste 45 minuten als een huis. De genoemde kans was er via Remco van der Schaaf. In de 34e minuut torende de middenvelder uit de corner van Theo Janssen hoog boven iedereen uit, maar de kopbal stuiterde via de binnenkant van de paal het veld weer in.

De gasten uit Nijmegen beperkten zich tot verdedigen en probeerden via de snelheid van Romano Denneboom te profiteren van de ruimte. Tot vier minuten voor rust had de speelwijze weinig tot geen effect. In de 41e minuut ging de snelle spits binnen de zestien meter naar de grond en scheidsrechter Temmink legde de bal op de stip. De Braziliaan Tininho rondde beheerst af: 0-1.

Vitesse ging na rust met alles wat het had op zoek naar de gelijkmaker. Echt gevaar leverde het niet op. NEC bleef achteruit voetballen om enkel en alleen de winst te verdedigen en Vitesse had moeite om de defensie te breken. Mogelijkheden waren er alleen van afstand. Richard Knopper was een paar keer gevaarlijk met schoten uit de tweede lijn.

Doordat de gasten ook met alle macht probeerden het tempo uit de wedstrijd te halen leek NEC met de drie punten aan de haal te gaan. Tot de slotfase: in de 89e minuut belandde een hoge bal bij de ‘man van de wedstrijd’ Remco van der Schaaf. De man met de tulband kopte de bal knap achter doelman Babos en bezorgde Vitesse in de slotfase de welverdiende gelijkmaker.

Bron: Vitesse.nl 16-04-2006

NEC en Vitesse grijpen naast play-offs

Vitesse en NEC grijpen door hun 1-1 gelijkspel in de Gelderse derby zondag in Arnhem, beide buiten een plek in de play-offs in de eredivisie. De negende plaats was voor beide ploegen nog haalbaar, maar na de remise eindigen NEC en Vitesse op de tiende en elfde plaats.

Het zag er zondagmiddag in de Arnhemse Gelredome lang naar uit dat NEC voor het eerst in 27 jaar in Arnhem zou gaan winnen. Nadat Tininho vlak voor rust door een benutte penalty voor de 0-1 had gezorgd, heerste NEC. Een rake kopbal van Remco van der Schaaf gooide ded Nijmeegse glazen echter tocvh nog in. Waar NEC aan een overwinning genoeg zou hebben gehad voor de play-offs, was Vitesse ook na winst buiten de boot gevallen. FC Twente sleepte vlak voor tijd nog een punt uit het vuur tegen FC Groningen en werd negende.

FC Utrecht viel door een verrassende thuisnederlaag tegen Willem II (1-4) uit de topvijf van de eredivisie. De ploeg van trainer Booy speelt in de tweede play-offs om één UEFA-ticket. Naast Twente en Utrecht plaatste ook Roda JC zich voor de nacompetitie.

Bron: De Gelderlander 16-04-2006

Bij het krieken van deze belangrijke dag, heeft onze huiscolumnist Devito zijn nieuwe column het licht doen zien:

Kappen, draaien, schieten

15 april, 2006
Hoeveel pijn kan je lijden in een seizoen. Zelfs wanneer je kansloos lijkt voor de wedstrijd tegen Ajax, word je alsnog van de hemel naar hel geschopt. Een beter Vitesse staat tot minuut 88 voor, zodat de play off standen positief zijn gekeerd. Om dat vervolgens uit handen geslagen te krijgen door een totale black out van een grens. Vitesse moet weer op de pijnbank….en daarna zelfs nog een keer diep in blessuretijd. Kwelling, bloed naar het hoofd, kloppende slapen, instortende supporters..Als was het de bedoeling om nog eens gepijnigd te moeten worden in de op één na laatste wedstrijd. Er ligt nog een wedstrijd in het verschiet. Die hoe dan ook een battle of the bridges gaat worden. Nek kan uit de play offs gehouden worden. Zoet en zuur liggen ook nu weer dicht bij elkaar. Wanneer de competitie ten einde is, begint deze hotseknotsen-begonia competitie doodleuk weer opnieuw, met mogelijk nog 2 bridges-burning-battles voor de boeg. De competitie is als een draak die maar niet dood wil. De échte play offs zijn ons uit handen geslagen en met alleen een Intertoto-plek in het vooruitzicht lijkt de eindeloze lijdensweg geen eind te krijgen. En dat rond Pasen. In de fabels der religies staan er dan weer mensen op uit de dood…maar hoe goddelijk is Vitesse eigenlijk ?

lees verder...

 16-04-2006

Afscheidscadeau Edward Sturing

Op 1 maart j.l. maakte Edward Sturing bekend dat hij aan het einde van dit voetbalseizoen bij onze club zal vertrekken. Hiermee komt de teller voor Edward bij Vitesse op 19 jaar te staan, een unicum in het hedendaagse voetbal. Deze mijlpaal willen wij als supportersvereniging niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

Daarom heeft onze ontwerpcommissie er veel tijd en energie in gestoken om een uniek afscheidscadeau te ontwerpen en te laten produceren, een echt ‘collectors-item’! Dit cadeau zal Edward in de laatste reguliere wedstrijd van dit seizoen, 16 april thuis tegen NEC, ontvangen uit handen van de SV. Deze sjaal zal alleen op deze dag in beperkte oplage verkrijgbaar zijn in onze fanshops van de West-, Zuid-, Oost- en Noordtribune. De sjaal zal een uniek lage prijs hebben van slechts € 8,50 maar let op…op=op!!

Commissie Merchandising SV Vitesse

april 2006

Nog kaartjes Gelderse voetbalderby

Voor de Gelderse voetbalderby Vitesse- NEC van morgen om half drie in Gelredome zijn nog kaarten te koop. Houders van een seizoenkaart of een clubcard van Vitesse kunnen vandaag ( zaterdag) bij de verkooppunten van Ticketbox nog één extra plaats kopen. Op de wedstrijddag zijn de kassa’s niet open omdat het een duel met verhoogd veiligheidsrisico betreft. Voor Vitesse- NEC zijn inmiddels ruim 21.000 kaarten ver­kocht, waarvan 850 aan de fans van NEC.

Bron: De Gelderlander 15-04-2006

‘Zweten, dat is voor mij geluk’

Hij zegt: „ Als het goed gaat met mijn ge­zin, dat is voor mij geluk. Verder zit ge­luk vaak in kleine dingen, in een gevoel dat je krijgt. Momenten, als je een bepaal­de muziek hoort of als het zomer wordt. Of dat ik weer kan spor­ten. Zweten, dat is voor mij ook geluk.” Edward Sturing, de vertrekkende hoofdtrainer van Vitesse, is al zijn hele leven met voetbal bezig. „ Ik mis bij sommige spelers dat het een manier van le­ven is, als je in dit vak op top­niveau wilt werken.

Mis­schien was het bij mij te erg, maar mijn hele weekinde­ling stond als speler in het teken van het voetbal.” „ Als hoofdtrainer ben je onbewust altijd met je werk bezig. Ik werk niet van acht tot vijf. Dat beïnvloedt je privéleven. Dan ben ik thuis en vraagt mijn vrouw: ‘ Hoor je wel wat ik zeg?’. Die afwezigheid. Dat komt doordat ik weer denk aan de training van morgen, of wie er wel en niet spelen in de komende wedstrijd. Dan pak ik een papiertje. Hoe speelt de tegenstander? Hoe gaan wij het doen? Dan ga je opstellingen maken.” Daarnaast ziet Sturing bijna al het voetbal op televisie. En maakt hij wekelijks wel een analyse van een partij in het stadion. „ Analyseren doe je in het stadion. Dat is voor de tv heel moeilijk. Op tv zie je waar de bal wél is.

In het stadion kijk je vooral ook naar waar de bal níet is.” Voor hobby’s heeft hij niet veel tijd. Zijn gezin – vrouw, dochter en zoon – is heel belangrijk voor Sturing. Af en toe slaat hij een balletje op de golfbaan. ,, Puur om te ontspannen. Soms kom ik niet los van het voetbal en dan kap ik na twee holes. Dan sla ik alles het water in.” En hardlopen, dat is voor Sturing ook een afleiding. Ko­mende mei zal hij de halve marathon van Amsterdam lopen, precies een jaar na zijn heupoperatie. „ Dat wil ik en dat lukt me”, zegt Sturing. „ Ik heb rechts een nieuwe titaniumheup gekregen. Ik kon niet eens meer wandelen, maar nu is de pijn weg. Veel mensen onder­gaan zo’n ingreep als ze zeventig of tachtig zijn. Door het voetbal was dat bij mij eerder. Ik heb veel geluk ge­had. Het had zich ook op mijn 25ste kunnen uiten. Dan had ik eerder moeten stoppen met voetballen.” Een leven zonder voetbal lijkt voor hem niet mogelijk.

„ Soms zit ik een beetje te filosoferen. Is dit de invulling van mijn leven? Zijn er geen belangrijkere dingen?” Tot welke antwoorden hij dan komt? „ Ik geloof dat er iets is, dat er meer is dan dat wat wij mensen hier op aarde hebben. Wat er is, dat vind ik heel moeilijk. Ik heb geen geloofsovertui­ging.” Gelooft Sturing dat ieder mens op aarde een taak heeft? „ Nee. Ik geloof dat je er­gens wordt neergezet en dat je daar dan in­vulling aan moet geven. Je moet zelf keu­zes maken. Dat wordt je niet opgelegd. Om­standigheden hebben invloed. Maar ik denk wel dat je er iets mee moet doen, als je bepaalde kansen krijgt of kwaliteiten hebt.” Bij Sturing liggen die kansen en kwaliteiten in het voetbal. „ Voetbal heeft me veel gegeven.

Als mens doe je veel ervaring op in die wereld. Er zijn wel eens momenten dat ik er niet mee bezig wil zijn, maar dat is moeilijk. Door de media ben ik een bekend persoon. Als ik de deur uit ga, ben ik de trainer van Vitesse.” In zijn woonplaats Eerbeek is Sturing wereld­beroemd. „ Iedereen kent me daar. Heel veel mensen leven er met me mee. Maar ze laten me wel met rust. Niemand valt me lastig. De sociale controle is in een dorp ook veel groter dan in een stad. Als er in een dorp iets gebeurt, zullen andere mensen ingrijpen. Ik houd van het leven in een dorp. De rust, de ruimte. Het contact met de mensen, dat anders is dan in de stad.” Voetbal vult goeddeels zijn agenda, maar de trai­ner heeft ook andere interesses. „ Hoe een samenle­ving functioneert, daar ben ik bijvoorbeeld veel mee bezig. We leven met veel verschillende men­sen samen. Daarin heb je je verantwoordelijkheid. Je moet elkaar respecteren. Ik volg veel praatpro­gramma’s over hoe dingen gaan in de samenleving.

Dat is niet optimaal en daar zijn alle partijen verant­woordelijk voor. Veel onenigheid ontstaat doordat mensen elkaars manier van leven niet accepteren, dat kan heel gevaarlijk zijn.” „ Met politiek heb ik weinig. Ik stoor me eraan dat ze niet bezig zijn samen dingen op te lossen. Maar dat ze elkaar afvallen om stemmetjes te winnen. Ze zijn druk met elkaar, en niet met het oplossen van maat­schappelijke problemen. En die zijn er genoeg.” Dat ervaren ook steeds meer voetbaltrainers. Kogel­brieven zijn ook in de sport geen onbekend feno­meen. Bekende mensen als opgejaagd wild, zoiets. „ In de loop der jaren heb ik wel geleerd hoe je ermee moet omgaan dat je in de belangstelling staat. Ik heb daar weinig problemen mee. Gelukkig is er in Neder­land niet de cultuur zoals in Engeland, dat ze je privé met een camera achtervolgen”, aldus Sturing. „ Het be­roep van voetbaltrainer moet sociaal zijn, maar je wordt wel eens asociaal behandeld als er op de man ge­speeld wordt. Je weet dat het bij het vak hoort, maar daarmee is het nog niet normaal dat het gebeurt.” Dit seizoen maakte trainer Hennie Spijkerman een hel mee in Zwolle. Zogeheten aanhangers van de plaatselij­ke FC terroriseerden het gezin van de coach net zo lang, totdat Spijkerman zijn baan opzegde bij de club uit de eerste divisie.

„ Daar schrik ik van”, zegt Sturing. „ Vaak is het maar een klein groepje dat zoiets doet. Maar ik had niet ver­wacht dat het in Nederland zo erg zou zijn. Je moet ac­cepteren dat er iets kan gebeuren in dit vak, maar ie­dereen heeft een moment waarop hij zegt tot hier en niet verder. Als mijn kinderen last hebben door mijn werk, dan ben ik weg.” Sturing zit in de prettige situatie, die hij niet louter vanwege de centen op een trainersstoel hoeft te blijven zitten. „ Als je bepaalde dingen leuk vindt, moet je die niet laten afnemen door andere mensen. Ik heb altijd gezegd dat er nooit iemand komt die mij mijn plezier in voetbal wegneemt.”

Bron: De Gelderlander 15-04-2006

Pijntjes plagen NEC-selectie
Cees van der Linden maakt overuren, maar zit tegen Vitesse wel gewoon op de bank

De selectie van NEC kampt met de nodige pijntjes in de aanloop naar de derby tegen Vitesse. Spits Andrzej Niedzielan komt mor­gen vrijwel zeker niet in actie. Dat geldt ook voor Björn van der Doelen die na zijn gele kaart te­gen Roda geschorst is.

De slijtageslag tegen Roda JC vergde nogal wat slachtoffers. Behalve Niedzielan, die uitviel met rugklachten, moest ook Pa­trick Pothuizen voortijdig van het veld met knieproblemen. Of hij morgenmiddag tegen zijn oude club kan spelen, is twijfel­achtig. Dat geldt ook voor David Jones en Jonas Olsson. De Engels­man kampt met een onwillige lies, de Zweed heeft last van een pijnlijke hamstring.

„ Heel vervelend dat al die bles­sures zich nu tegelijkertijd voor­doen”, aldus fysiotherapeut Cees van der Linden. „ Wat de drie twijfelgevallen betreft, durf ik nu nog geen voorspellingen te doen. We hebben immers nog anderhalve dag. Maar ik ben dol­gelukkig als twee van de drie te­gen Vitesse mee kunnen doen.” Van der Linden zit zelf mor­gen gewoon op de bank. De Bra­bander werd woensdag door scheidsrechter Jol naar de tribu­ne gestuurd. „ Die kwestie is in­middels afgehandeld”, aldus de medische begeleider van de Nij­meegse ploeg. „ Ik ben bestraft omdat ik me buiten het vak heb begeven. Het is bij een berisping gebleven. Het incident was het gevolg van frustratie over de ar­bitrage. Ik heb de grensrechter ( Van der Pas, red.) in keurige be­woordingen gezegd dat als hij iets waarneemt wat de scheids­rechter niet gezien heeft, hij z’n vlag moet opsteken.” NEC vecht morgen tegen Vites­se voor zijn allerlaatste kans op de play- offs voor een UEFA Cup- ticket. Probleem is dat de pupillen van Ron de Groot zelfs bij winst nog overal naast kun­nen grijpen. De technische staf zal zondag dan ook een radioo­tje in de aanslag hebben om de ontwikkelingen bij Twente- Gro­ningen en bij Roda JC- Heracles op de voet te volgen.

Overigens zal het voor NEC een hele klus worden om Vites­se in Arnhem te kloppen. Het is morgen op de kop af 27 jaar ge­leden dat dat voor het laatst op eredivisieniveau gebeurde, des­tijds ook op tweede paasdag. Een verdieping lager gebeurde dat voor het laatst in 1985. Met Ron de Groot wonnen de Nijme­genaren toen met 0- 4. Bij Vitesse is Dingsdag ge­schorst. Het meespelen van Jun­ker, Van der Schaaf en Benson is dubieus.

Bron: De Gelderlander 15-04-2006

DE BELGEN KOMEN
Vitesse kleurt geel, zwart én rood

Vitesse haalde de afgelopen jaren een handvol jeugdspelers uit België. Onur Kaya en Siebe Blondelle breken nu door, Tim de Meersman zit op de bank. De drie Belgen wonen sinds de zomer in een appartement in het centrum van Arnhem. Voor vertier gaan ze naar Jucy Lucy, Cue-Action of restaurant Delphi.

. Vitesse heeft iets met Belgen. Van 2000 tot heden speelden negen Belgen in Arnhem. Bob Peeters, Gert Claessens, Kristof Aelbrecht en Stijn Vreven zijn vertrokken. Tom De Mul, Gill Swerts, Siebe Blondelle, Onur Kaya en Tim de Meersman maken nog deel uit van de selectie. Nooit eerder telde de selectie zo veel Belgen. Ruzie over de afstandsbediening hebben huisgenoten Tim de Meersman ( 21), Siebe Blondelle en Onur Kaya ( beiden 19) zelden. Elke avond kijken ze voetbal.

Eurosport toont een herhaling van de Champions League- wedstrijd tussen Olympique Lyon en AC Milan. Voormalig Vitesse- speler Mahamadou Diarra blinkt uit bij de Fransen.

Diarra is als jeugdspeler door Vitesse ont­dekt. Vitesse haalde voor het Bosman- arrest diverse talenten uit Afrika. „ De jeugdoplei­ding van Nederlandse clubs, en die van Vi­tesse in het bijzonder, staan in België hoog aangeschreven. Dat is een van de redenen dat jonge Belgen graag naar Arnhem ko­men”, legt De Meersman uit. De Meersman werd als zeventienjarige door Vitesse gescout, maar kwam pas een jaar la­ter van Germinal Beerschot Antwerpen naar Arnhem. Hij wilde eerst zijn studie afron­den. Kaya kwam over uit de jeugd van An­derlecht, Blondelle verruilde de jeugd van Club Brugge voor die van de eredivisionist uit Arnhem. Blondelle: „ Na het Bosman- ar­rest zocht Vitesse talent in België. Ik geloof dat de club nu alleen de nationale jeugd­teams nog regelmatig bekijkt.” Af en toe klopt er nog een Belgisch talent aan de poort bij Vitesse. Onlangs nam Vites­se de zestienjarige Kenneth Bosmans over van Manchester City. De Meersman, Blondel­le en Kaya hebben zich over de tiener ont­fermd. Kaya: „ Kenneth woont bij ons in huis. Vitesse huurt dit appartement en wij dragen bij in de kosten. Kenneth slaapt in de woonkamer, achter een schot. We heb­ben maar drie slaapkamers.” De Meersman vult aan: „ Kenneth komt pas net kijken. Hij heeft het maar te slikken.” Sfeervol ingericht is het appartement van de Belgen niet. Rondom een grote televisie staan twee banken en enkele stoelen. Alle voorwerpen in de woonkamer hebben een functie, schilderijen, een boekenkast, prulla­ria en planten ontbreken. De Meersman: „ Waarom zouden wij het appartement mooi inrichten? We weten niet hoe lang we hier blijven wonen.”

Het duel tussen Olympique Lyon en AC Milan is af­gelopen en Eurosport toont beelden van de voetbal­teams die naar het wereldkampioenschap voetbal gaan. België gaat niet, Nederland wel. „

Nederlanders denken elke vier jaar dat ze wereldkampioen worden. Zo goed is Neder­land echt niet”, vindt De Meersman. Kaya denkt niet dat Nederland de groepsfase over­leeft. „Nederland zit in een groep met Argen­tinië, Servië en Ivoorkust. Ik denk dat de eer­ste twee doorgaan.” Als de drie Belgen geen voetbal kijken, trek­ken ze de stad in. Ze eten een hapje bij Grieks restaurant Delphi. De Meersman: „ Jorgos is de uitbater van dat restaurant. Die man is bezeten van voetbal en Vitesse.” Kaya en De Meersman snookeren graag bij Cue- Action. Na een gewonnen voetbalwed­strijd wordt er wat gedronken op de Koren­markt. Bij Jucy Lucy danst de vrouwelijke be­diening op de bar. Een pluspunt, vindt het drietal. „ Meestal gaan we naar Jucy Lucy. Daar is het gezellig”, aldus Blondelle, die zich altijd rustig houdt. „ Ik heb al drie jaar een vriendin. Ik mis haar vaak. Ik probeer el­ke week een dagje naar haar toe te gaan.” Volgens Kaya moet Blondelle niet zeuren. „ Siebe belt elke avond een uur met zijn vriendin. Hoe kan hij haar dan missen?”

Tot slot kijken Blondelle, Kaya en De Meersman naar een opgenomen wedstrijd van Vitesse. Blon­delle maakt zijn debuut. De Meersman gunt Blondelle en Kaya het succes. Hij kwam tot nu toe slechts twee­maal voor de hoofdmacht in actie. „ Mijn tijd komt nog.” Of is er toch iets van jaloezie? Blondelle wordt door Meersman en Kaya langnek ge­noemd. Blondelle trok zich er weinig van aan, maar komt bij het zien van de beelden tot dezelfde conclusie. „ Ik heb echt een lan­ge nek. Kijk dan! Nee, dat is niet leuk.”

Bron: De Gelderlander 15-04-2006

Vitesse: reële kans UEFA Cup
Intertoto snelle route naar Europa

Vitesse heeft een zeer behoorlijke kans via de zijdeur alsnog het toernooi om de UEFA Cup te bereiken. Dat stelt voetbalmanager Jan Streuer. Volgens Streuer worden de kan­sen onderschat. „ Mensen heb­ben niet door dat het Intertoto­toernooi dit jaar grote kans biedt de UEFA Cup te halen. Door de nieuwe opzet gaan niet drie maar liefst elf ploegen door. Nederlandse clubs stro­men in de derde ronde in. Dat betekent dat je nog maar één Eu­ropese club hoeft uit te schake­len en je speelt voorronde voor het UEFA Cuptoernooi.” Dat zegt Streuer aan de voora­vond van de derby Vitesse- NEC, die in het teken staat van de laat­ste waterkans op een plek bij de play- offs om UEFA Cupvoetbal. Die kans is voor Vitesse zelfs bij winst in de derby erg klein.

Zonder een voetbalwondertje start de Arnhemse club de strijd om Intertotovoetbal of woens­dag uit bij RKC of donderdag bij Heracles. De return is zondag 23 april om 14.30 uur in Gelredo­me. In de tweede ronde wacht de winnaar van de tweede halve finale; tussen de nummer tien ( NEC) en RKC of Heracles.

Daarna volgt een dubbelge­vecht met de verliezer van de play-off-finale om UEFA Cupvoet­bal; de strijd tussen de num­mers zes tot en met negen. Vitesse moet drie Nederlandse en twee buitenlandse clubs ver­slaan om in september UEFA Cupvoetbal te spelen. Op 17 juli en 24 juli speelt de Nederlandse Intertotodeelnemer tegen een club uit Finland, Zweden, Est­land of Wales. De winnaar plaatst zich voor de enige voor­ronde om het UEFA Cuptoer­nooi, in augustus. Het is een lange weg, maar vol­gens Streuer een interessante. „ Wij moeten in staat zijn Inter­toto te halen. Als je daar een­maal bent, is de weg naar Euro­pees voetbal kort. Dan kun je dus je doelstelling nog halen en dat is belangrijk voor de club.” Trainer Edward Sturing wil nog niet zo ver kijken. „ Ik ken de route en ik ben blij dat we nog ergens om spelen. Maar ik wil me eerst op NEC concentre­ren, dat is een belangrijk duel.”

Bron: De Gelderlander 15-04-2006

Paul Verhaegh bij Jong Oranje

Vitesse- speler Paul Verhaegh zit in de voorselectie van het Jong Oranje van bonds­coach Foppe de Haan. De defini­tieve selectie is nog niet bekend. Jong Oranje neemt van 23 mei tot 4 juni deel aan het EK in Por­tugal. Jong Oranje zit in de pou­le bij Oekraïne, Denemarken en Italië. De selectie gaat 8 mei in trainingskamp, mogelijk speelt Vitesse dan nog om Intertoto­voetbal. De finale staat voor 11 en 14 mei op de agenda.

Bron: De Gelderlander 15-04-2006

Goed gesprek’ met Vitesse-fans

De politie in Arnhem heeft een nieuwe preventieve methode ingezet om mogelijke ongeregeldheden rond de thuiswedstrijden van Vitesse te voorkomen. De methode kan worden samengevat onder de noemer ‘een goed gesprek’. Zo heeft de politie vorige week, voorafgaand aan het duel tegen FC Utrecht, verschillende aanhangers van de voetbalclub thuis bezocht.

De fans, voornamelijk randgroepjongeren, zijn gewaarschuwd dat ze zich dienen te gedragen en dat de politie ze in de gaten houdt. De gesprekken hebben deels in aanwezigheid van de ouders van de jonge voetbalsupporters plaatsgevonden en volgens een woordvoerster van de politie veel indruk gemaakt. „Onze boodschap – hou je gedeisd – is prima overgekomen. De jongens hebben goed door dat ze in de gaten worden gehouden.“

Volgens de woordvoerster heeft de politie een uitstekend beeld wie de notoire raddraaiers onder de supporters zijn. „We weten waar we ze kunnen vinden. Zoveel informatie is in de loop der jaren wel vergaard.“

Toevalligerwijs heeft de politie deze week ook drie Arnhemse voetbalsupporters aangehouden. Samen met een man uit Millingen aan de Rijn schopten en sloegen ze op 8 februari van dit jaar in de binnenstad van Arnhem een zeventienjarige NEC- fan. De Nijmegenaar werd te grazen genomen omdat hij een sjaal van zijn favoriete club droeg.

De politie heeft de verdachten kunnen opsporen door middel van beelden van bewakingscamera’s. Volgens de politiewoordvoerster heeft het moment van aanhouden niets te maken met de derby Vitesse-NEC van komende zondag. „Ik verwacht dat de fans dan weer op vrije voeten zijn.“

Bron: De Gelderlander 15-04-2006

Als hij niet wint, eet Jan Snellenburg bezem op

Vijf jaar lang bestrijden Vrienden van Vitesse en de provincie Gelderland elkaar al. De ontknoping nadert: dinsdag dient de rechtszaak waarin de Vrienden 5,7 miljoen euro eisen van de provincie.

2 juli 2001 leek een prachtige dag te worden in het leven van Herman Veenendaal, Cor Guijt en Jan Snellenburg. Het was de dag waarop Vitesse en Gelredome werden gered. Maar bijna vijf jaar na dato stelt Snellenburg vast dat hij die zomeravond een besluit nam, dat hij niet had moeten nemen.

Nu eist hij met Guijt en Veenendaal 5,7 miljoen euro van de provincie Gelderland. Dinsdag behandelt de rechtbank de kwestie. Snellenburg: „Ik eet een bezem op als wij niet winnen. Hoewel: pin me daar niet op vast. “

Hoe was het ook weer?

In 2001 was het Alarmfase 1: Vitesse dreigde failliet te gaan. In allerijl werden de betrokken partijen bijeengeroepen, van sponsor Nuon tot Vrienden van Vitesse tot provincie. Eerst spraken ze op Champion Gelderland, een dag later bereikten ze een akkoord in het provinciehuis. De Vrienden zouden met 21 miljoen gulden (ruim 10 miljoen euro) Vitesse helpen en de torenhoge schuld van Nuon afkopen. De provincie zou Gelredome in staat stellen Vitesse een lagere huur te berekenen.

Daarmee was de club gered. Maar een dag later werd al duidelijk dat de gedeputeerden in eigen huis geen steun kregen. Provinciale Staten, het Gelders parlement, gingen niet akkoord. Tot grote woede van de Vrienden, die zich tot op de dag van vandaag genaaid voelen. Zij stellen dat de gedeputeerden keiharde toezeggingen hebben gedaan, zonder te zeggen dat er ook maar iets mis kon gaan.

Zij lieten daarom alle gedeputeerden en vele andere betrokkenen door de rechter-commissaris horen. In die verhoren, die over een periode van meer dan een jaar werden uitgesmeerd, werden onder ede diametraal tegengestelde verklaringen afgelegd. Alle gedeputeerden en een provinciaal topambtenaar ontkenden de keiharde toezeggingen, alle andere aanwezigen bevestigden ze. Gedeputeerde Esmeijer zei: „Er is geen toezegging gedaan van welke aard dan ook. Daar ben ik zeker van.“

Snellenburg denkt dat hij genoeg munitie in handen heeft om de zaak te winnen. De mensen van de provincie willen niet vooruitblikken. Snellenburg: „Ik ben door deze hele zaak verschrikkelijk kwaad en gefrustreerd geweest. Ik ben mijn geloof in die mensen als politici verloren.“

Bron: De Gelderlander 15-04-2006

Wapenaar: Vitesse moet opschieten

De spelers van Vitesse willen dat de club snel bekend maakt wie de nieuwe trainer. Ook doelman Harard Wapenaar vindt dat de club niet te lang moet wachten. “Ik ben erg benieuwd. Ik denk dat we een trainer nodig hebben die zowel binnen als buiten de club aanspreekt. Het moet niet te lang duren. Het zou prettig zijn als we weten waar we aan toe zijn. Het kan een enorme impuls geven, zelfs al voor de play-offs.” De nederlaag tegen Ajax dreunt nog door bij de doelman. “We waren net aan een inhaalslag bezig, maar deze wedstrijd is typerend voor het hele seizoen.”

De beladen derby leeft ook bij de 36-jarige routinier, die met Vitesse nog nooit won van NEC. “Het is een prestigewedstrijd, vooral ook voor de supporters. Voor hun is het de wedstrijd van het seizoen. Als wij de play-offs niet halen, dan zij ook niet. Zo zien de supporters dat graag.”

Als Vitesse en NEC niet bij de eerste negen eindigen, dan komen de beide aartsrivalen elkaar in de play-offs om Intertoto weer tegen. “Die play-offs zijn natuurlijk minder interessant, dan is het wel aardig als we dan tegen NEC kunnen spelen. Voor die wedstrijden hoeft je niemand op te laden.”

Bron: Omroep Gelderland 14-04-2006

Enkelblessure voor Remco van der Schaaf

Het meespelen van Remco van der Schaaf in de derby Vitesse-NEC is nog allerminst zeker. “Ik heb last van mijn enkel, het kan wel eens moeilijk gaan worden. Al voel ik me na een paar behandelingen van onze goede medische staf wel beter. Ik zal er alles aan doen om erbij te zijn, want dit zijn de leukste wedstrijden. We moeten winnen om nog een kleine kans te houden op de play-offs.” Uit tegen NEC verloor Vitesse met 1-0. “Ik vind niet dat we toen niet thuis gaven, maar het stond niet helemaal goed bij ons. Daarom leek het alsof het een stuk minder was.”

Bron: Omroep Gelderland 14-04-2006

NEC won nog nooit in Gelredome

Vitesse-NEC wordt zondag voor de negende keer in Gelredome gespeeld. NEC won er nog nooit. Een overzicht:

1997/98: 2-1 (Marko Perovic, Dejan Perovic/Ayhan Tumani).

1998/99: 1-0 (penalty Nikos Machlas).

1999/2000: 5-1 (Pierre van Hooijdonk (3x), Victor Sikora, Matthew Amoah/ Danny Hesp). Terwijl Hesp scoorde, kreeg hij een elleboog. Bloedend en juichend vierde hij zijn gelijkmaker.

2000/01: 2-2 (Bob Peeters, Gert Claessens/Jack de Gier, Gorgi Hristov). Pieter Collen kreeg rood.

2001/02: 2-1 (Bob Peeters, penalty Remco van der Schaaf/Frank Demouge). Van der Schaaf maakte niet alleen de winnende goal, maar probeerde ook het been van René van Rijswijk te breken.

2002/03: 1-1 (Bob Peeters/Resit Schuurman). Dennis Gentenaar keepte met een roodzwartgroen kapsel.

2003/04: 2-2 (Nicky Hofs (2x)/ Youssouf Hersi (2x)). NEC verspeelde vlak voor tijd een 2-1-voorsprong.

2004/05: 1-0 (Matthew Amoah). Vitesse veel sterker. NEC wacht al 27 jaar op een zege in Arnhem. De laatste keer was op 16 april 1979: 0-1 (Jos Hendriks).

Bron: Omroep Gelderland 14-04-2006

Veel kleine pijntjes bij Vitesse

Vitesse heeft niet alleen een mentale tik gekregen van de pijnlijke nederlaag tegen Ajax, ook heeft het duel veel fysieke problemen tot gevolg. Remco van der Schaaf staat er het slechtste voor. De middenvelder kampt met een enkelblessure en zijn meespelen is hoogst onzeker. Ook Mads Junker is niet fit. De Deense spits heeft last van zijn hamstring. Verder is Fred Benson ziek. Vitesse mist ook Michael Dingsdag door een schorsing.

Vermoedelijke opstelling:

Wapenaar;
Verhaegh, Swerts, Knol, Fränkel;
Knopper, van der Schaaf, Janssen;
De Mul, Junker, Hersi.

Bron: Omroep Gelderland 14-04-2006

Sturing: Vitesse zit in goede periode

Vitesse-trainer Edward Sturing heeft al veel derby’s meegemaakt. Eén wedstrijd tegen NEC herinnert Sturing zich nog heel goed. “In de winter, in de Goffert, op een keihard veld. We wonnen met 4-0. En de nederlagen vergeet je het liefst snel. Maar in Gelredome hebben we nog nooit verloren van NEC. Nu moeten we winnen om een kleine kans op de play-offs voor Europees voetbal nog te halen. Maar we moeten sowieso winnen van NEC.” Vitesse is volgens de trainer wel in goeden doen. “Wij zitten in een goede periode, alleen tegen Groningen en de eerste helft Sparta was het minder.”

Bron: Omroep Gelderland 14-04-2006

Paul Verhaegh in voorselectie Jong Oranje

Vitesse-speler Paul Verhaegh zit in de voorselectie van het Jong Oranje van bondscoach Foppe de Haan. Indien de 23-jarige rechtsback wordt geselecteerd zal hij zich op 8 mei moeten melden voor de voorbereiding op het Europees Kampioenschap dat gehouden wordt van 23 mei t/m 4 juni in Portugal. Jong Oranje zit in de poule bij Oekraïne, Denemarken en Italië. Mocht Paul Verhaegh worden geselecteerd dan houden wij u zeker op de hoogte.

Bron: Vitesse.nl 14-04-2006

Dingsdag en Van der Doelen geschorst

Vitesse-verdediger Michael Dingsdag en NEC’er Bjorn van der Doelen missen op eerste paasdag de derby tussen beide ploegen in Gelredome. Beide spelers zijn geschorst nadat ze woensdag een gele kaart ontvingen. Dingsdag kreeg tegen Ajax (2-1 verlies) zijn vierde geel in dit seizoen, wegens protesteren na de in buitenspelpositie gescoorde gelijkmaker. Van der Doelen kreeg tijdens de 3-0 nederlaag tegen Roda JC zijn negende geel en wacht eveneens een schorsing van een duel.

Bron: De Gelderlander 14-04-2006

‘Onderschat mij nooit’
De extreme gedrevenheid van Edward Sturing

Clubliefde is in een tijd als deze een kostbaar goed. Sportief maar vooral financieel zo snel mogelijk scoren, lijkt vooral het motto van de hedendaagse generatie. Maakt niet uit waar. Edward Sturing (42) is de bekende uitzondering op deze regel. Bijna negentien jaar was hij in allerlei hoedanigheden verbonden aan Vitesse. Aan het eind van dit seizoen stapt hij op. ‘Toch zal ik bij mijn vertrek geen traan laten.’

Tekst: Wilfred Genee

Als we in het hotel op Papendal arriveren, zit hij al aan een tafeltje te wachten. De man die in zijn hele leven nog nooit te laat is gekomen. Ogenschijnlijk lijkt hij nog altijd op de voetballer van weleer. Met het kapsel dat we al van hem kennen als driftige rechtsback van Vitesse. Een rimpel hier en een grijze haar daar verraden dat de tijd niet helemaal geruisloos aan hem voorbij is gegaan. Maar ook als mens is Edward Sturing niet meer dezelfde als toen. ‘Ja, ik ben een heel ander iemand geworden door de verantwoordelijkheden die ik door de jaren heen heb gekregen’, bekent hij. ‘Ik ben steeds verder bij de voetballer vandaan gegroeid en daardoor verander je ook als mens. Je raakt door ]e werk – of je het nou wil of niet – wat spontaniteit kwijt. Ook omdat je wel eens je neus stoot in deze job. Zakelijk ben ik dan ook zeker anders dan in de privé-sfeer.’

lees verder...

Bron: Nummer 14 april 2006

Column: de nummer 1 van Gelderland

Beste supporters,

“Wat een teleurstelling! Natuurlijk hebben we het seizoen gisteren niet verspeeld in Amsterdam, maar we hadden het seizoen wel in één keer, en dan tel ik er voor het gemak even een overwinning tegen onze buren komende zondag bij, goed kunnen maken. Hadden kunnen, je koopt er niets voor. Toch vind ik het belangrijk om op dit moment mijn gevoelens van teleurstelling met u te delen.

Aan het begin van het seizoen hebben we weloverwogen een doelstelling geformuleerd en deze hebben we ook uitgesproken: een plaats bij de eerste negen en via de play-offs Europees voetbal halen. Helaas moeten we nu concluderen dat we deze op voorhand reële doelstelling niet hebben gehaald. Tenminste die negende plaats, op het Europees voetbal kom ik zo terug. Dat mag iedereen binnen de club zich aantrekken. Er is absoluut geen plaats voor berusting. Sterker nog, wij zijn strijdbaarder dan ooit. Het niet behalen van de doelstelling wordt niet afgedaan met ‘jammer dan’. Jan Streuer, staf, spelersgroep en ook ikzelf moeten lering trekken uit dit seizoen.

Gisteren direct na de wedstrijd stond een aantal spelers en Jan Streuer de media te woord. Wat al maanden rond zingt werd nu ronduit uitgesproken door spelers en manager zelf. ‘Vitesse is dit seizoen veel te weinig een team geweest’, zei Jan Streuer. Ruud Knol sprak op Omroep Gelderland zelfs van ‘één grote teleurstelling’. Ook zei hij, emotioneel en teleurgesteld als hij was: ‘er zijn dit seizoen dingen gebeurd die absoluut niet kunnen’ en ‘dat vreet aan het groeiproces en bepaalt wel waar je uiteindelijk komt te staan’… Een duidelijke conclusie die het seizoen opsomt. Natuurlijk hebben we intern in een veel eerder stadium geconstateerd dat er iets mis was in de groepsdynamiek en in de hiërarchie. Dat probeer je dan zo goed als je kunt tussentijds bij te stellen. Door zaken te benoemen en te praten over wat er gebeurt. Het is lastig wanneer niet alle neuzen dezelfde kant op staan en wanneer spelers door te weinig zelfreflectie geen reëel beeld van de werkelijkheid hebben. Misschien heeft de groep te veel ruimte gekregen en kon men deze verantwoordelijkheid onvoldoende aan. Te veel BV’tjes ook. En ik denk dat de spelers zich daar niet eens van bewust zijn, want geen enkele speler wil verliezen en iedereen, juist de spelers, beginnen met de beste bedoelingen aan een wedstrijd. Steeds weer. Maar zelfs een kind weet dat je elkaar nodig hebt in een teamsport en dat je voor elkaar door het vuur moet willen gaan. Alleen in een team kun je tenslotte als individu excelleren. Dat je er dan andere ideeën op nahoudt dan de trainer of een collega moet niet uitmaken, zolang je maar openstaat voor elkaar en zolang je uiteindelijk accepteert dat de trainer bepaalt. Een aantal supporters zal nu zeggen: ‘zie je wel dat Stijn Vreven gelijk had! ’. Misschien had hij dat ook op een aantal punten, maar feit blijft dat Stijn zich niet aan de interne afspraken heeft gehouden en dat mede daardoor een onwerkbare situatie is ontstaan die heeft geleid tot zijn vertrek bij Vitesse.

Maar goed. Volgend seizoen moet het anders. Iedereen moet bij zichzelf te rade gaan hoe zij kunnen bijdragen aan een betere situatie. We moeten allemaal leren van hetgeen er dit seizoen is misgegaan. Daar moeten wij, de leiding, de spelers bij helpen. Wij moeten ze de juiste weg wijzen. Ik vind het bijvoorbeeld geen slecht idee dat de nieuwe trainer structureel, eens in de zoveel weken, de persoonlijke doelstellingen van iedere afzonderlijke speler evalueert en waar nodig bijstelt. Op deze manier daag je spelers ook uit om na te denken over eigen presteren en kunnen ze individueel groeien, wat ook het teambelang ten goede komt. Eén van de spelers wees mij erop dat het bij zijn vorige club altijd zo ging en dat dit z’n vruchten afwierp. Ik wil niet alles benoemen, omdat de consequenties die verbonden zijn aan het niet behalen van de doelstelling, toch vooral een interne kwestie zijn, die we, zoals u zult begrijpen, niet uitgebreid in de media zullen bespreken. Maar in algemene zin moeten we hogere eisen aan onszelf stellen. Iedereen. Ik wil toe naar een nog professionelere voetbalcultuur, die voorkomt dat we opnieuw te maken krijgen met ongewenste teleurstellingen.

Toch kan ik deze column positief afsluiten. We zijn namelijk niet geheel kansloos voor onze tweede doelstelling, Europees voetbal. Wanneer we zondag zelf winnen (dan eindigen we op de tiende plaats), kunnen we via de tweede play-off poule via een relatief korte weg nog Europees voetbal halen. De nummer 10 speelt tegen nummer 13, de nummer 11 tegen nummer 12. De winnaars van deze wedstrijden spelen vervolgens tegen elkaar, waarna de winnaar van deze wedstrijd aantreedt tegen de verliezer van de eerst play-off groep (6 t/m 9). De winnaar van deze wedstrijd speelt Intertoto. Eenmaal in de Intertoto moet je twee rondes overleven tegen tegenstanders uit Zweden, Finland, Estland of Wales. Op voorhand dicht je een Nederlandse club dan kansen toe. En met overleven hebben we ook ervaring! Daarom is het zondag tijd voor eerherstel. Dat zijn de spelers aan u, maar ook aan zichzelf verplicht. Zij kunnen nu laten zien dat ze wel als groep kunnen optreden en kunnen presteren! Want dat onze jongens kunnen voetballen, staat buiten kijf. Hopelijk mogen we ons zondag verheugen op een foutloos optreden van de arbitrage, zodat we geheel op eigen kracht kunnen laten zien dat wij toch echt de nummer 1 van Gelderland zijn!”

Paul

Bron: Vitesse.nl 13-04-2006

Het als-als verhaal

Zondag staat alweer de laatste competitieronde op het programma. En voor een heleboel teams uit de Eredivisie een hele belangrijke. De plaatsen worden verdeeld zondag, waaruit zal blijken welke club zal gaan uitkomen in welke play-off ronde. Na gisteren zijn er weer een aantal wijzigingen opgetreden. Zo is Ajax door de overwinning op Vitesse weer opgeschoven naar plaats vier, heeft FC Groningen FC Utrecht achterhaald, maar staan ze op basis van doelsaldo nog wel onder de Domstadbewoners. Deze drie clubs zullen strijden om plaats vier of vijf.

Voor de clubs op plaats zeven tot en met tien is het van cruciaal belang wie er op plaats zes belandt. Want, zoals iedereen onderhand weet, wanneer Ajax op plaats zes belandt geeft plaats tien recht op deelname aan de play-offs om een UEFA-cup ticket. Op dit moment vinden we op plaats zeven sc Heerenveen terug. De Friezen zijn zeker van deze plek. In theorie zijn ze nog te achterhalen door Roda JC, maar het doelsaldo van de Friezen is vele malen beter.

Dan de plekken die voor Vitesse belangrijk zijn. Op plaats acht vinden we Roda JC, op de voet gevolgd door FC Twente en NEC. Twee van hen zullen het halen. Vitesse staat op de elfde plek, is uitgeschakeld voor plek negen, maar kan NEC nog voorbij. Daarachter zijn RKC Waalwijk en Heracles Almelo zeker van een plek in de play-off voor intertoto. Onderin is het nog spannend. NAC Breda moet winnen om nog een kans te houden op rechtstreekse handaving. Maar vooralsnog hebben Sparta Rotterdam en ADO Den Haag de beste papieren.

Vitesse heeft dus nog een hele kleine theoretische kans op play-off om UEFA-cup. Dan moet ten eerste: Ajax verliezen bij RKC Waalwijk. Ten tweede: FC Groningen winnen bij FC Twente. Ten derde: FC Utrecht thuis winnen van Willem II en ten vierde (en de belangrijkste): zelf winnen van NEC in eigen huis. De uitslag maakt niet uit, want NEC staat op dit moment op een neutraal doelsaldo (42-42). Vitesse heeft nu nog een negatief doelsaldo van -2 (51-53). Dat betekent wanneer Vitesse met 1-0 wint van NEC, het doelsaldo wordt opgeschroefd naar -1. Maar ook NEC gaat naar -1. Omdat het aantal gescoorde doelpunten van Vitesse hoger ligt dan dat van NEC, wordt Vitesse op basis van het doelsaldo tiende. Omdat Ajax als het zesde wordt niet meer hoeft mee te doen aan de play-offs, schuift de nummer tien automatisch door. Voor de ploegen bovenin heeft dit als nadeel dat het dan mogelijk is dat bijvoorbeeld AZ naast alle Europese tickets grijpt.

Het zijn allemaal maar berekeningen en als-als verhalen, maar uiteindelijk zal het zondagmiddag rond half vijf allemaal bekend zijn. Dan zien we wat er voor Vitesse nog in het vat zit.

Bron: Vitesse.nl 13-04-2006

Spanning play-offs gaat naar climax

De laatste competitieronde staat borg voor een eerste Paasdag vol spanning. In de eredivisie staat er voor de meeste ploegen nog van alles op het spel. Ajax is in een strijd op leven en dood verwikkeld met FC Groningen en FC Utrecht om de vijfde plaats die nog recht geeft op deelname aan de play-offs waarbij deelname aan de Champions League inzet is. Ajax verspeelde de plaats bij de eerste vijf gisteren bijna, maar won in de slotminuten nog van Vitesse, waardoor de Amsterdammers ineens vierde staan. Blijven ze dat tot en met de 34ste speelronde, dan komen ze in de play-offs meteen uit tegen aartsrivaal Feyenoord. FC Utrecht en Heerenveen kunnen alleen maar hopen op een misstap van Ajax bij RKC. Utrecht moet dan thuis tegen Willem II toeslaan en hopen dat FC Twente er in slaagt FC Groningen in toom te houden.

De derby Vitesse-NEC is komende zondag meer beladen dan ooit door de resultaten van gisteren. Zowel NEC als Vitesse moet winnen om zich te plaatsen voor de play-offs voor de ploegen die op de plaatsen zes tot en met negen eindigen. De nummer acht, negen, tien en elf -Roda JC (47 punten), FC Twente (46), NEC (46) en Vitesse (43)- hebben nog zicht op die play-offs die straks uitmondt in deelname aan de UEFA-Cup.

Voor NEC en Vitesse is het extra moeilijk omdat zij ook bij winst afhankelijk zijn van de resultaten die Roda (thuis tegen Heracles) en FC Twente (thuis tegen Groningen) boeken. Zou NEC de play-offs op de laatste speeldag mislopen dan is dat extra wrang. De Nijmegenaren vertoeven al vele maanden in het linkerrijtje en stonden in januari zelf nog even op de vierde plaats. Welbeschouwd spelen alleen PSV, AZ, Feyenoord, RKC, Heracles, Willem II en RBC komende zondag om des keizers baard.

Bron: De Gelderlander 13-04-2006

Sturing ziek van ‘Schande van Amsterdam’

Vitesse-trainer Edward Sturing was gisteravond ziek van de ‘Schande van Amsterdam’. “Zelfs bij Ajax riepen ze dat de gelijkmaker buitenspel was. Niemand bij Ajax zei dat het een twijfelgeval was”, baalde de vertrekkende oefenmeester, doelend op de doorkopbal van Angelos Charisteas kort voor tijd, die de in buitenspel staande Klaas Jan Huntelaar dankbaar in ontvangt nam en achter doelman Harald Wapenaar schoot ( 1-1). De Griek prikte daarna in blessuretijd ook zelf nog een keertje raak, waardoor Vitesse kan fluiten naar de play-offs om Europees voetbal.

Voor Sturing zal het de eerste keer in drie jaar tijd zijn dat de hoofdtrainer de vooraf gestelde doelstelling niet haalt met zijn ploeg. Eerder hield de man uit Eerbeek Vitesse twee keer in de eredivisie en leidde hij het team een keer naar Europees voetbal. ” Ik ben er ziek van, met name voor de groep”, stelde Sturing na de ontnuchterende apotheose. ” De groep verdient meer. En ik ben ook ziek van de manier waarop het gebeurt met die gelijkmaker.” Sturing wilde zijn eigen spelers niet afvallen, hoewel Vitesse had verzuimd het aangeslagen en hopeloos naar vorm en ritme zoekende Ajax knock-out te slaan. ” Dat zag je bijvoorbeeld ook al in de wedstrijden tegen Utrecht en Twente”, stelde de coach. ” We voetballen niet onaardig, maar we gooien de wedstrijd niet in het slot.”

“Voor ons is dit een grote teleurstelling”, vervolgde Sturing. ” Ik kan de ploeg weinig verwijten. Ze hebben alles gedaan om hier een goed resultaat te boeken. En we hebben ook mogelijkheden gehad om de wedstrijd te beslissen.” De trainer van Vitesse zag in de tweede helft dat zijn mannen er fysiek doorheen zaten en hij moest de leeg gespeelde Mads Junker en Tom De Mul naar de kant halen. “Je ziet dat Ajax een bredere selectie heeft dan wij”, zo wees Sturing op de invalbeurten van Charisteas en Wesley Sneijder.

“Door die wissels bij Ajax kwamen wij de laatste 25 minuten niet meer onder de druk van Ajax uit. We kwamen nauwe­lijks nog van onze eigen helft af. Na de 1-1 hebben we geprobeerd het punt vast te houden, dat hebben we vanaf de kant ook aangegeven. Met een gelijkspel hadden we wellicht ook nog goede zaken kunnen doen. Helaas mocht ook dat vandaag niet zo zijn.”

Bron: De Gelderlander 13-04-2006

Droom Wapenaar spat uiteen

Doelman Harald Wapenaar van Vitesse dacht in de Arena de buit binnen te hebben, maar zag een stunt van jewelste op het laatste moment mislukken: 2-1. Wapenaar kreeg gisteren in de wedstrijd tegen Ajax een déjà vu. In drie minuten poetsten Klaas Jan Huntelaar en Angelos Charisteas de openingstreffer van Youssouf Hersi weg.

“Ik had het gevoel dat die goal niet meer die zou vallen”, erkende de net 36 jaar geworden doelman. ” We speelden goed. Ik zat lekker in de wedstrijd. Op het moment dat Huntelaar scoorde, stond hij buitenspel. Ik had zelfs het idee dat ik die bal nog zou pakken. Of dat hij tegen mij aan zou schieten” Dat gebeurde gisteravond in de 89ste minuut niet. ” Dit is lucky Ajax en ik heb het eerder meegemaakt hè, een grensrechter die vergeet te vlaggen tegen Ajax. In de bekerfinale met FC Utrecht stond Wamberto meters buitenspel, dat kostte ons de KNVB-beker.” Na de nederlaag gisteravond in Amsterdam rest een theoretisch ‘ waterkansje’ op Europees voetbal. Wapenaar: “Ik weet niet eens hoe het er voor staat, dat is allemaal zo ingewikkeld. Maar we geven het niet op, zo lang er kansen zijn, spelen we ervoor. Daarbij staat er zondag tegen NEC ook nog prestige op het spel. We moeten gewoon winnen en dan maar zien wat het oplevert.”

De wederopstanding van Vitesse werd gisteravond niet beloond, maar is na een moeizaam seizoen opmerkelijk. ” Tegen Utrecht hebben we het goed gedaan, hard gewerkt, goede instelling. Ik heb die wedstrijd nog eens helemaal teruggekeken en goed gevoetbald hebben we niet hoor.” Wapenaar zag zijn ploeg gisteravond in de wedstrijd groeien. ” We speelden goed, we hadden alleen die tweede goal moeten maken. Maar de Goden waren ons vanavond niet goed gezind.” De Godenzonen komen dan ook uit Amsterdam, waar Ajax in de slotfase ‘ hulp van boven’ kreeg. Het overkwam Vitesse dit seizoen vaker dat een wedstrijd in de slotfase werd verspeeld. ” Ik vind het wel onvoorstelbaar dat die tweede goal nog valt. Je weet dat een vrije trap van Sneijder gevaarlijk is, maar hij ( Angelos Charisteas) kan zo vrij inkoppen, dat mag nooit.” Het gebeurde wel. Wapenaar: ” Ja, en dit was onze laatste echte kans. We hadden alles in eigen hand gehad, dan spat toch een droom uiteen.”

Bron: De Gelderlander 13-04-2006

Vitesse geeft seizoen in twee minuten weg

Twee minuten was Vitesse verwijderd van het redden van het turbulent seizoen. Na twee late treffers van Ajax (2-1) was de Arnhemse club een illusie armer. De spelers van Vitesse gingen gisteravond tegen tienen verslagen naar het gras in de Amsterdamse Arena. Ze waren dicht bij een stunt geweest, die opeens weer alle deuren leek te openen naar de play-offs om Europees voetbal. Maar lucky Ajax ontsnapte op miraculeuze wijze. Eerst een buitenspeldoelpunt van Klaas Jan Huntelaar, een minuut voor tijd. En vervolgens een rake kopbal van Angelos Charisteas, in de blessuretijd.

“Dit is heel belangrijk voor ons”, jubelde Ajax-trainer Danny Blind, die met zijn ploeg een flinke stap zette richting de play-offs om voorronde Champions League. “Volgens mij is dit de eerste keer dit seizoen dat we profiteren van een beslissing van de scheidsrechter. Beter laat dan nooit.” “Ik vind het een schande”, sprak Vitesse-trainer Edward Sturing. “Ik ben er ziek van dat het op deze manier gebeurt. Het gaat zo veel te vaak in Nederland. Maar dat mag je natuurlijk niet zeggen, want dan word je weer geschorst.” Het horrorscenario van de late ontknoping paste in het seizoen van Vitesse. De Arnhemse ploeg heeft meerdere keren aangetoond zeer behoorlijk te kunnen voetballen. Maar minstens zo vaak stelde het elftal zwaar teleur. Dat zondag, in de thuiswedstrijd tegen NEC, slechts de tiende plaats in de eindrangschikking op het spel staat, dat mogen de technisch verantwoordelijke mensen binnen de club zich aanrekenen. Na alle intriges en wisselvallige optredens is de doelstelling, een plek in het linkerrijtje, niet gehaald.

Gisteren had Vitesse kunnen en simpelweg ook moeten winnen in de Arena. De bezoekers waren een uur lang de betere ploeg en kregen ook voldoende kansen om voor een verrassing te zorgen. Voor rust lieten Youssouf Hersi en Mads Junker mooie kansen liggen. Het is het manco van het elftal. Vitesse heeft dit seizoen te weinig gedaan met de scoringsmogelijkheden. Het tussentijdse vertrek van clubtopscorer Matthew Amoah naar Borussia Dortmund heeft de club enkele kostbare treffers gescheeld. Junker voetbalt weliswaar meer mee dan de vertrokken Ghanees, maar hij heeft ook veel minder rendement.

Hersi zette Vitesse tegen Ajax wel op voorsprong, met een rake kopbal een kwartier na rust. Tom De Mul tekende voor de gave assist en die actie was welbeschouwd de enige geslaagde van de rechtsbuiten. Blind greep in de tweede helft in en bracht met Charisteas en de weer fitte Wesley Sneijder twee spelers in die de Amsterdamse druk vergrootten. Vitesse moest steeds verder achteruit en beleefde een rampzalige slotfase. Eerst miste Gill Swerts een prachtige kans, toen hij na een vrije doortocht stuitte op doelman Maarten Stekelenburg. En daarna hielp de arbitrage de wanhopige thuisploeg.

Nadat Huntelaar in buitenspelpositie voor 1-1 had gezorgd, geloofde Ajax zowaar in een succesje. Charisteas haalde de trekker over en dompelde Vitesse in diepe rouw. Op eerste paasdag gaat het om de plaatsen zes tot en met negen. Maar zelf bij winst op NEC moet gevreesd worden voor de vermaledijde play-offs om een plek in de Intertoto-competitie.

Bron: De Gelderlander 13-04-2006

Vitesse lijdt de tiende uitnederlaag

Vitesse verloor gisteravond schlemielig en onverdiend van Ajax (2-1), maar de nederlaag kwam niet als een verrassing. Het was de tiende verliespartij van het seizoen op een totaal van zeventien wedstrijden. De Arnhemse ploeg won slechts vier keer op vreemd terrein; bij RKC, RBC, Willem II en FC Twente. Gelijke spelen werden geboekt bij Feyenoord, AZ en NAC. In uitduels werden slechts vijftien punten gehaald. Vitesse won vorig seizoen nog negen duels buiten Arnhem.

Bron: De Gelderlander 13-04-2006

Streuer: Vitesse was geen team

Manager Voetbal Jan Streuer was begin dit seizoen helder in zijn betoog over de doelstellingen van Vitesse. Ver komen in de beker en minimaal de play-offs halen, was de verwachting van de technische man. Het seizoen is mislukt voor de Arnhemmers na de nipte en zure nederlaag tegen Ajax. Streuer trok dan ook een duidelijke conclusie. “Vitesse is dit seizoen veel te weinig een team geweest. Was dat wel zo geweest, had je je eenvoudig bij de eerste negen kunnen spelen”, waarmee Streuer doelde op de vele wrijvingen binnen het team dit seizoen.

Bron: Omroep Gelderland 12-04-2006

Gefrustreerde Knopper des duivels

Woedend beende Richard Knopper direct na afloop van de 2-1 nederlaag bij Ajax richting kleedkamer. De middenvelder van Vitesse foeterde er flink op los. De arbitrage moest het daarbij ontgelden. “Die 1-1 was zuiver buitenspel”, bromde Knopper. “Hoe lang moet ik mijn mond nog houden over dit soort dingen? Ik heb er genoeg van, ben helemaal ziek. Het klopt gewoon van geen kant dat die grensrechter niet vlagt.” Knopper kon het nauwelijks bevatten dat Vitesse toch nog verloor. “Je zet Ajax 90 minuten vast. Als je had gewonnen, stond je er weer helemaal bij.”

Bron: Omroep Gelderland 12-04-2006

Janssen: NEC is nu heel belangrijk

Vitesse voetbalt volgens Theo Janssen zondag voor de eer tegen NEC. “Absoluuut. Voor de supporters is het ook heel belangrijk om die wedstrijd nog te winnen. Als wij het niet halen, dan NEC ook maar niet.” Janssen, die sterk speelde in de Arena, spreekt van een verloren seizoen. “En nog zo’n jaar zie ik niet zitten. We moeten wel een stap zetten. Of ik daar bij ben? Ik heb nog twee jaar contract en daar zit je toch aan vast. Maar ik heb het goed naar mijn zin hier.” Over het mislopen van de play-offs. “De selectie was aan de krappe kant. Dat heeft toch meegespeeld vind ik.”

Bron: Omroep Gelderland 12-04-2006

Ruud Knol: één grote teleurstelling

Ruud Knol ervaart het seizoen van Vitesse als “één grote teleurstelling”. Volgens de verdediger heeft de onrust in de groep een grote rol gespeeld bij het uiteindelijk mislopen van de play-offs. “Er zijn hier dingen gebeurd die absoluut niet kunnen”, reageert een emotionele Knol in de Arena. “Dat vreet aan het groepsproces en bepaalt wel waar je uiteindelijk komt te staan.” Dat Vitesse een voorsprong bij Ajax in de slotfase weggaf, was niet de eerste keer. Een hechter team was zoiets volgens Knol niet overkomen. “Dat maakt wel net even het verschil.”

Bron: Omroep Gelderland 12-04-2006

Ajax zwijnt opzichtig tegen Vitesse

Ajax is tegen Vitesse door het oog van de naald gekropen. In blessuretijd bogen Klaas Jan Huntelaar (vermeend buitenspel) en invaller Wesley Sneijder een 1-0 achterstand om. Het hoofd van Danny Blind is voorlopig gered en Ajax is zeker van de play-offs. Wat als Huntelaar niet in het Ajax-shirt had gespeeld? Een vraag die er niet toe doet in Amsterdam, maar in de rest van Nederland wellicht wel. De aanvaller heeft de laatste weken persoonlijk het hoofd van trainer Danny Blind gered en bewees ook tegen Vitesse, na negentig minuten onzichtbaarheid, opnieuw een wedstrijd te kunnen beslissen. De spits zette Ajax, in buitenspelpositie, op de rails. Uiteindelijk wist Sneijder in een wirwar van spelers de winnende te maken. Vitesse zag een uitstekend optreden in Amsterdam worden bekroond met slechts een eervolle vermelding.

Ajax werd in de openingsfase overrompeld door de Arnhemmers. Voetballend konden de Amsterdammers Vitesse nog wel bijbenen, maar de ploeg van trainer Edward Sturing dook keer op keer gevaarlijk op voor doelman Maarten Stekelenburg. Ajax stapelde fout op fout, maar achtereenvolgens Theo Janssen, Youssouf Hersi en Mads Junker vergaten de laksheid van de Amsterdamse formatie af te straffen. Ajax werd één keer gevaarlijk in het eerste bedrijf door een fout van Vitesse-doelman Harold Wapenaar. Maar de sluitpost werd op de doellijn gered door verdediger Ruud Knol.

De komst van Ryan Babel zorgde voor meer vuur in de equipe van de geplaagde trainer Danny Blind, maar ook de grillige buitenspeler kon Vitesse niet nekken. Sterker nog: Vitesse kwam op voorsprong. Opnieuw klungelde Ajax, ditmaal in de persoon van Tomas Galasek. De Tsjech verloor de bal aan Tom de Mul, die op zijn beurt een afgemeten voorzet Youssouf Hersi bereikte. De aanvallende middenvelder kon vervolgens het speeltuig zo vrij als een vogel binnenknikken en Ajax in diepe rouwe dompelen. Pas in blessuretijd keerden de Amsterdammers het tij.

Bron:Voetbalprimeur.nl 12-04-2006

‘LUCKY AJAX’ IN SLOTFASE NAAR WINST

Lang leek Vitesse op weg naar een verdiende overwinning in de Amsterdam Arena, maar door twee doelpunten in de slotfase boog Ajax de 1-0 achterstand om naar de 2-1 winst. Het zijn van die leuke speelrondes die je nog maar veel te weinig tegenkomt in Nederland. Alle teams spelen op dezelfde dag en ook nog eens op het hetzelfde tijdstip. Ook vrijwel alle clubs spelen nog ergens om. Zo ook in de Arena waar Ajax en Vitesse elkaar ontmoetten. Voor beide clubs was een overwinning goud waard voor een plaats in de play-offs. De eerste grote kans van de wedstrijd was voor Vitesse. In de 25e minuut bediende Theo Janssen met een goede pass Youssouf Hersi. De aanvaller schoot de bal echter rakelings naast. Nog geen minuut later kwam dezelfde Hersi een teenlengte tekort om het schot van Gills Swerts in de goede richting te duwen.

De beste kansen waren in de eerste 45 minuten dus voor de Arnhemmers, terwijl de Amsterdammers vooral teruggefloten werden voor buitenspel. Tien minuten voor tijd was ook Theo Janssen dichtbij de verdiende Arnhemse voorspong, maar op aangeven van Youssouf Hersi verdween zijn schot hard en hoog in het zijnet. Voor rust was het één keer kritisch voor het doel van Harald Wapenaar niet bij de bal kon en Boukhari zijn kopbal door Ruud Knol van de doellijn gekopt zag.

Ajax wist ook dat het een overwinning nodig had en wisselde in de rust middenvelder Hedwiges Maduro voor aanvaller Ryan Babel. Direct na rust kreeg Ajax een enorme mogelijkheid om op voorsprong te komen. Uit de corner kwam de bal bij Markus Rosenberg, maar zijn schot werd eerst door Purrel Fränkel en daarna door Harald Wapenaar gestopt. De wissel van Blind zorgde voor meer dadendrang bij de thuisploeg. Ook topscorer Klaas Jan Huntelaar kreeg een goede mogelijkheid na een fout bij Vitesse. Harald Wapenaar keerde het schot met de vuisten.

Naarmate de wedstrijd vorderde nam de spanning het meer en meer over van het goede voetbal. Die spanning werd in de 62e minuut alleen maar groter door de 1-0 van Vitesse. Tom de Mul snelde vanaf de middenlijn langs zijn tegenstander en zijn prima voorzet werd knap achter doelman Stekelenburg gekopt door Youssouf Hersi. In de laatste twintig minuten kwam Ajax met vers bloed. Boukhari en Rosenberg werden gewisseld voor Wesley Sneijder en Angelos Charisteas.

In de laatste vijftien minuten wist Vitesse er nog maar moeilijk uit te komen en was er voor het eerst in de wedstrijd echt druk op het doel van Vitesse. Via de counter was Gill Swerts in de 87e minuut zelfs nog dichtbij de 0-2, maar de bal werd tot corner gewerkt. Vitesse leek op weg naar een belangrijke en verdiende zege, maar in de 89e minuut was het alsnog Klaas Jan Huntelaar die voor de gelijkmaker zorgde. In de extra tijd werd het zelfs nog 2-1 voor Ajax door een rake kopbal van invaller Angelos Charisteas.

Bron: Vitesse.nl 12-04-2006

Vitesse en Willem II geinteresseerd in Ernie Brandts

Vitesse en Willem II zijn geïnteresseerd in Ernie Brandts als nieuwe trainer. De oefenmeester uit Nuenen is al anderhalf seizoen aan de slag bij Volendam. ,,In mijn overeenkomst is wel een clausule opgenomen dat ik voor een bepaald bedrag mag vertrekken bij positieverbetering.”

Bron: De Telegraaf 12-04-2006

Persoonlijk: Paul Verhaegh
‘Ik vind het jammer dat Edward Sturing Vitesse verlaat’

Naam: Paul Johannes Gerardus Verhaegh.

Geboren: Op 1 september 1983 in Kronenberg.

Woonplaats: Tot 1 mei woon ik nog bij mijn ouders in Kronenberg. Dat is een echt ons-kent-ons-dorp. Binnenkort verhuis ik naar Arnhem.

Partner: Met Renate (21) heb ik al vijf jaar een relatie. Zij woont in Rotterdam en studeert daar Psychologie aan de Erasmus Universiteit. Volgend jaar gaat ze afstuderen.

lees verder...

Bron: VI 12-04-2006

Anno 1976: Vitesse

In deze serie worden elftallen van een bepaald jaar doorgelicht. Betrokkenen schetsen het team, het tijdsbeeld waarin het zich bewoog en ze verhalen over wat er van de spelers is geworden.

Met slechts achttien tegendoelpunten in de 25 competitiewedstrijden die hij speelde, won Vitesse-doelman Dick Beukhof in het seizoen 1976/77 de Tonny van Leeuwen-trofee. ‘Bijzonder trots’, was hij op de prijs voor de minst gepasseerde keeper in het betaalde voetbal. ‘Maar je ziet hem bij mij niet meer in de huiskamer staan’, vertelt hij. ‘Ik heb hem aan mijn vader meegegeven, toen hij overleed. Hij ligt nu bij hem in het graf. Mijn vader was een van mijn trouwste supporters, ik vond dit het minste dat ik kon doen.’

lees verder...

Bron: VI 12-04-2006

Intertoto leidt snel tot UEFA-cup

Deelname aan het toernooi om de Intertoto leidt komend seizoen al veel sneller tot plaatsing voor de UEFA-cup. De Nederlandse deelnemer hoeft maar één ronde te overleven om zich te plaatsen voor de voorronde van de UEFA-cup. Die ronde wordt gespeeld op 15 en 16 juli, de return is een week later. Nu is al duidelijk dat de Nederlandse deelnemer een tegenstander krijgt uit Zweden, Finland, Estland of Wales. Via de play-offs kan een Nederlandse ploeg zich plaatsen voor het Intertoto- toernooi. NEC en Vitesse zijn daarvoor beiden in de race en kunnen dus ook op die manier in de UEFA-cup terechtkomen.

Bron: Omroep Gelderland 12-04-2006

‘Beukhof zat drie maanden in Wolfheze’

Vitesse speelt dit seizoen nog tegen Ajax en NEC. Ook in 1972 ontmoette de Arnhemse club die twee ploegen op de laatste twee speeldagen, zij het in omgekeerde volgorde en onder andere omstandigheden. Vitesse moet vanavond in de Amsterdam Arena de basis leggen voor Europees voetbal en het zondag thuis tegen NEC afmaken.

De afsluiting van het seizoen 1971/72 staat nog steeds in de boeken. Op 19 mei 1972 verloor Vitesse met 12-1 van Ajax; de grootste overwinning/nederlaag ooit in de eredivisie. “Ik wil er nooit meer aan worden herinnerd”, zegt Herman Veenendaal, destijds spits van Vitesse en maker van het enige doelpunt. “Ik denk dat er geen speler van dat elftal nog graag wordt herinnerd aan die wedstrijd. Zeker onze keeper Dick Beukhof niet, die heeft geloof ik drie maanden in de psychiatrische inrichting van Wolfheze gezeten.”

Een telefoontje bijna 34 jaar na dato kan de vastgoedmagnaat, een van de drie Vrienden van Vitesse, nog steeds raken. “Het is een dramatisch verhaal, joh. Dat wil je als sportman toch nooit meemaken? Het begon al in de voorbereiding op de wedstrijd, die was zo verschrikkelijk slap, die was er eigenlijk helemaal niet. Wij moesten de beentjes van Ajax sparen, dat werd toen wel gezegd ja. Zij moesten nog een Europa Cupwedstrijd spelen, en wij waren al gedegradeerd. Het was verschrikkelijk slap, een instelling van niks, een voorbereiding van niks.”

Het Ajax van 1972 was geen tegenstander om zonder het mes tussen de tanden te bestrijden. Johan Cruijff en Johan Neeskens waren de grote mannen. Ajax werd kampioen, won de beker, de Europa Cup I en later de wereldcup. “We speelden tegen misschien wel de beste ploeg ooit.” Vitesse besloot in Amsterdam voor vijfduizend toeschouwers het seizoen dat volgens Veenendaal toch al helemaal verkeerd was begonnen. Op de voorlaatste speeldag viel het doek, uitgerekend in het eigen stadion Monnikenhuize tegen NEC: 1-3. De wedstrijd tegen Ajax deed er voor de stand niet meer toe.

“Het was sowieso een verschrikkelijk jaar. Cor Brom was trainer. Voor de eerste competitiewedstrijd trainden we drie keer per dag. We stonden de eerste wedstrijd tegen DWS met dikke benen op het veld. Het hele seizoen speelden we om niet te verliezen. Het was zo laf allemaal, een waardeloos seizoen. Ik heb er geen goede herinneringen aan overgehouden.”

De eerste vier duels gingen verloren, pas in de achtste wedstrijd, thuis tegen Excelsior, haalde Vitesse de eerste overwinning ooit in de eredivisie. Na 34 duels – en slechts vijf zeges – degradeerde de Arnhemse club direct terug naar de eerste divisie. De trainer kon vertrekken. Veenendaal werd samen met Ben Gerritsen topscorer met vijf doelpunten, waarvan een in het bewuste duel. “Ik schoot een keer op de paal en ik scoorde, maar ik weet niet eens meer precies wanneer.”

Ajax maakte die vrijdagavond in De Meer jacht op de honderd treffers en bereikte dat aantal met de 8-0 van Gerrie Muhren. Pas na de 9-0 deed Veenendaal iets terug voor Vitesse: 9-1. Ajax eindigde de wedstrijd met twaalf doelpunten en besloot het seizoen op 104. Curieus was dat Veenendaal tijdens het duel nog werd bejubeld. “Toen ik scoorde werd ik door Cootje Prins opgetild en naar de middenstip gedragen. Je kunt je wel voorstellen dat ik me erg op mijn gemak voelde.”

Bron: De Gelderlander 12-04-2006

Column: Gullit, Gerets en co

Verlangt u ook zo naar het moment waarop Vitesse de naam van de nieuwe hoofdtrainer bekendmaakt? Ik wel. Al is het alleen maar om een eind te maken aan de oeverloze speculaties. Deze week hoorde ik nog een heel aardige. Herbert Neumann wordt de opvolger van Edward Sturing, zo vernam ik van een bron die doorgaans uitstekend ingevoerd en dus zeer betrouwbaar is. Herbert Neumann voor de derde keer naar Vitesse. Dat lijkt me vragen om moeilijkheden, gezien de turbulente tweede ambtstermijn van de kleurrijke Duitser bij de Arnhemse club.

Vitesse neemt alle tijd voor de zoektocht naar een geschikte hoofdtrainer. Op zich begrijpelijk. Het kan immers nooit kwaad ook even te informeren bij de zogeheten grote jongens als Bert van Marwijk, Martin Jol en Co Adriaanse. Ook al is bij hen de kans op een jawoord klein. In de speurtocht naar een dominante trainer, een grote naam, een persoonlijkheid van wie je weet wat je kunt verwachten, aldus het profiel van de club, gaat Vitesse van boven naar beneden alle namen op de kandidatenlijst langs.

Daarbij is echter ook enige haast geboden. Vergelijkbare middenmoters/subtoppers als NEC en FC Twente hebben de vacante trainerspost al ingevuld. Zij kunnen bezig met de selectie van komend seizoen. Dat kan Vitesse nog niet. Tenzij de nieuwe trainer geen zeggenschap over het spelersmateriaal eist.

Technisch manager Jan Streuer en suikeroom Herman Veenendaal (wie betaalt, bepaalt) kunnen wellicht profiteren van het goede imago van Vitesse. Ondanks enkele magere jaren heeft de club nog steeds een grote aantrekkingskracht, zo bewees ook de openlijke sollicitatie van Ruud Gullit, afgelopen zondag bij Talpa.

Vooralsnog houd ik het op Erik Gerets. Hij voldoet aan alle criteria en heeft een goede relatie met Veenendaal. De vraag is alleen of Gerets wil.

Gerard Borgman

Bron: De Gelderlander 12-04-2006

Piet Velthuizen blijft langer bij Vitesse

Piet Velthuizen heeft gisteren een nieuw, vierjarig contract getekend bij Vitesse. De 19-jarige doelman uit Nijmegen speelt momenteel in het beloftenelftal van de Arnhemse club. Zijn jeugdcontract loopt na dit seizoen af. Vitesse heeft de optie tot contractverlenging gelicht. Velthuizen wordt in het komende seizoen reservekeeper bij de hoofdmacht van Vitesse, achter Harald Wapenaar. Gino Coutinho, de huidige tweede doelman, stapt in de zomer over naar FC Den Bosch.

Bron: De Gelderlander 12-04-2006

Knopper: ‘We zijn het aan de club verplicht de play-offs te halen’

ARNHEM – Vitesse is vanavond in de Arena toe aan het tweede duel in de week van de waarheid. Na de 1 – 0 zege op FC Utrecht is Ajax in deze ‘finale’ de opponent.

Richard Knopper rent juichend weg na zijn treffer tegen RBC. Richard Knopper, de aanvoerder van Vitesse, is bezig aan zijn beste periode in dit seizoen. „Ik ben nu zes a zeven weken helemaal fit“, zo verklaart de 28-jarige middenvelder. „In het begin van dit seizoen speelde ik met pijn. Na mijn operatie (knie, red.) moest ik revalideren. Dan is het logisch dat het even duurt voordat je honderd procent fit en conditioneel sterk bent.“

De captain is geen uitgesproken voorstander van het systeem met de play-offs, dat de eredivisie dezer dagen bezighoudt. „Ik denk dat nu wel duidelijk is dat het in de soep loopt“, aldus Knopper. „Ik vind het rommelig. Als ik naar mezelf kijk, en naar andere jongens die ik hierover spreek, dan vragen we ons vaak af waar het eigenlijk allemaal over gaat.“

Knopper doelt op de veelgehoorde kritiek op de complexiteit van de diverse play-offschema’s. En er is meer. „Een ploeg als Utrecht kan toch nog met lege handen komen te staan, ook al heeft het een heel goed seizoen“, vervolgt Knopper, beseffende dat de huidige opzet voor zijn eigen club (vooralsnog) de redding is. „We spelen nog steeds ergens voor. Ik ben blij dat we nog steeds de kans hebben de play-offs om Europees voetbal te halen. Aan de selectie en de club zijn we ook verplicht die play-offs te halen. We hebben dat niet voor niets als doelstelling neergelegd.“

Toch moet daarvoor nog behoorlijk wat water door de Rijn. „Het was niet echt een makkelijk seizoen. We hebben heel wisselvallig gepresteerd. In januari hebben we in een reeks van vijf wedstrijden geen punt gepakt. Als we daar wat punten hadden gepakt, dan hadden we ons nu geen zorgen hoeven te maken.“

Dat moet Vitesse nu dus wel. Knopper: „We hebben niets meer te verliezen. Als je het programma van onze concurrenten ziet, dan weet je dat alles nog mogelijk is. Als we tegen Ajax een punt of drie punten pakken, dan kunnen we zondag nog iets halen in het duel met NEC.“

Knopper wil zich niet te veel overgeven aan speculatieve rekensommen. „We moeten zelf twee keer winnen, dan weet je zeker dat je er bent“, stelt hij nuchter. „Het is de week van de waarheid. We hebben zondag tegen Utrecht een stap in de goede richting gezet. Nu moeten we die lijn doortrekken.“

Bron: De Gelderlander 12-04-2006

Spanning tot de laatste ronde

Vitesse speelt woensdagavond in de Amsterdam Arena de laatste uitwedstrijd in de lopende competitie. Zowel Vitesse als gastheer Ajax hebben groot belang bij een overwinning. De Amsterdammers strijden voor plaats vier, terwijl Vitesse nog steeds kans maakt op de play-offs.

Het wordt voor Edward Sturing wederom schuiven om zijn elftal goed neer te zetten. Wekelijks heeft de trainer te maken met schorsingen en/of blessures, dus al te druk maakt hij zich er niet meer om. “Het is niet anders de laatste weken. Nu is Paul Verhaegh er wegens een schorsing niet bij en zullen we weer moeten schuiven. Verder ontbreken Michael Jansen, Tim de Meersman en Abubakari Yakubu wegens blessures.”

“Het blijven zo leuke weken en dat is wel de charme van de play-offs dit seizoen. Er zijn genoeg negatieve punten te noemen, maar het mooie is wel dat bij vrijwel elke club de spanning er nog op staat. Ook bij Ajax staat de druk er nog op en dat maakt de ontmoeting morgenavond interessant. Ik vermoed dat er zondag sowieso nog wel iets op het spel staat, maar we zullen het waarschijnlijk niet in eigen hand hebben. We zijn natuurlijk nog steeds afhankelijk van ploegen als FC Twente, NEC en Roda JC.”

Bij Ajax start Wesley Sneijder woensdagavond, in de wedstrijd tegen Vitesse op de bank. De international kampte lang met een hamstringblessure, maar moet eventuele spelminuten fysiek weer aankunnen. ”We denken aan een ding: moeten winnen”, liet Ajax-trainer Danny Blind strijdbaar weten op de officiële website van de Amsterdammers. Steven Pienaar, Zdenek Grygera, Urby Emanuelson en Edgar Manucharyan zullen door blessures niet in actie komen.

Danny Blind verder over Vitesse: “Een goede ploeg. Vitesse is dit seizoen weliswaar wat wisselvallig in zijn resultaten, maar kan op de juiste momenten heel strijdbaar zijn. Het is een ploeg die zich kan focussen op een plek bij de eerste negen. Ajax – Vitesse wordt geen abc’tje. Het wordt geen gemakkelijke klus.”

Bron: Vitesse.nl 11-04-2006

Hersi wil nog clubtopscorer worden

Youssouf Hersi heeft nog twee ambities voor dit seizoen. “We moeten de play-offs halen en ik wil nog een doelpunt maken en clubtopscorer worden. Dat was ik bij NEC ook twee keer.” Hersi verwacht nog wel dat het gaat lukken. “Ik denk ook wel dat ik er nog eentje ga maken. Tegen Utrecht heb ik een grote kans gemist, knullig was dat. Het zou leuk zijn voor mezelf weer aan tien doelpunten te komen.” De wedstrijd tegen Ajax blijft speciaal voor Hersi. “Zeker. Niet alleen voor mij, maar voor veel meer jongens met een Ajax-verleden. En we moeten winnen om alsnog de play-offs te halen.”

Bron: Omroep Gelderland 11-04-2006

Sturing wil druk zetten op Ajax

Vitesse-trainer Edward Sturing weet dat zijn elftal tegen Ajax niet zomaar kan gaan afwachten. “We moeten ze natuurlijk niet aan het voetballen laten komen. We proberen druk te zetten, zoals tegen Utrecht. Al is dit wel een andere tegenstander. Bij Ajax staat er ook veel druk op, die moeten ook nog wat halen.” Sturing merkt wel aan zijn selectie dat het zware seizoen zijn tol begint te eisen. “Daarom belasten we ze niet meer teveel in de trainingen, zeker bij zo’n dubbel programma. Mads Junker heeft bijvoorbeeld vorige week twee dagen vrij gekregen.”

Bron: Omroep Gelderland 11-04-2006

Velthuizen tekent voor vier jaar

Doelman Piet Velthuizen heeft bij Vitesse een contract voor vier jaar getekend. “De kans is groot dat hij volgend seizoen bij de A-selectie zit als tweede doelman. Maar het is ook een optie dat hij wordt verhuurd”, zegt manager voetbal Jan Streuer. Velthuizen zat al enkele keren op de bank bij het eerste elftal. Dit gebeurde voor het eerst twee maanden geleden in het duel tegen sc Heerenveen. Verder tekende spits Rihairo Meulens (17) een contract voor drie jaar. De Apeldoorner speelt nu nog in de A-jeugd van Vitesse/AGOVV.

Bron: Omroep Gelderland 11-04-2006

Gill Swerts rechtsback bij Vitesse

Gill Swerts speelt woensdag in de uitwedstrijd tegen Ajax als rechtsback. De Belg, die overkomt van de linkerkant, vervangt de geschorste Paul Verhaegh. Purrel Fränkel speelt als linksback. Vitesse-trainer Edward Sturing kan weer beschikken over Theo Janssen, die terugkeert van een schorsing. Vitesse won in mei 2001 voor het laatst in de Arena. Het werd toen 2-1.

Vermoedelijke opstelling:

Wapenaar;
Swerts, Knol, Dingsdag, Fränkel;
Knopper, Van der Schaaf, Janssen;
De Mul, Junker, Hersi.

Bron: Omroep Gelderland 11-04-2006

Eredivisie introduceert Officiële Derbystar Eredivisiebal

Met ingang van komend seizoen wordt er in de hoogste afdeling van het betaald voetbal met een Officiële Eredivisiebal gespeeld. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan een groeiende wens van trainers en spelers om net als bij de grote internationale toernooien en net als in de Spaanse en Engelse competitie met dezelfde bal te voetballen. Eredivisie heeft gekozen voor de Brillant bal van het merk Derbystar. De van oudsher witte bal is zeer geliefd onder de spelers en al 25 jaar aanwezig in de Eredivisie. Zeker elf clubs zullen bij aanvang van het seizoen 2006-2007 hun thuiswedstrijden met de vertrouwde bal spelen.

Eredivisie is verheugd met de overeenkomst met Derbystar. Directeur Alex Tielbeke: “De Derbystar bal is een zeer hoogwaardige bal en bijzonder geliefd onder spelers en trainers. Vanuit sportief oogpunt is al vaker de vraag gekomen om bij alle Eredivisiewedstrijden dezelfde bal te gebruiken. Dit lijkt gemakkelijker dan het is, omdat diverse sponsorbelangen dit niet zo snel mogelijk maken. Daarom zijn we verheugd volgend seizoen te kunnen starten met minstens 11 Clubs die bij hun thuiswedstrijden gebruik gaan maken van de Officiële Eredivisiebal. Daarnaast is het gewoon een hele mooie bal geworden, die erg goed past bij de uitstraling van de Eredivisie!”

Marthijn Pothoven, directeur Deventrade, is eveneens zeer te spreken over het project: “De bal is een onmisbaar en voor spelers zeer belangrijk onderdeel van het spel. Onze Derbystar Brillant bal is sinds jaar en dag een begrip op de Nederlandse velden. Wij zijn dan ook van mening dat er een zeer natuurlijke fit is tussen Eredivisie en Derbystar. Na de centrale bal waarmee in de Gouden Gids Divisie wordt gespeeld, is Deventrade nu ook de exclusieve leverancier van de Officiële Eredivisiebal. Daar zijn wij natuurlijk bijzonder trots op.”

Bron: Vitesse.nl 11-04-2006

Ruud Knol: ‘Zo kunnen we ook winnen bij Ajax’

Ruud Knol was gisteren de uitblinker bij Vitesse. Na de driepunter tegen FC Utrecht (1 – 0) ziet de verdediger ook kansen in de volgende cruciale pot, bij Ajax. Ruud Knol zag gistermiddag opnieuw dat Vitesse niet hoeft onder te doen voor een ploeg die aspiraties heeft richting voorronde Champions League. Waarom niet Vitesse maar FC Utrecht bij de eerste vijf staat?

“Dat vroeg ik me vorige week ook al af”, zo wijst Knol op het verloren duel met FC Groningen. “Die ploegen zijn niet beter dan wij. Wij spelen onder onze stand. Vitesse moet hoger staan. Door verschillende oorzaken is dat niet het geval. Het heeft te maken met wat er in de groep is gebeurd”, vervolgt de 25-jarige centrumverdediger. “De akkefietjes die zijn voorgevallen. Dat moet je binnenskamers houden. Het is jammer dat dat niet gebeurd is. Dat moet volgend seizoen beter.”

Als oorzaak voor de plek in de middenmoot wijst Knol op het aantal tegentreffers: 51. “Dat vind ik veel te veel voor een ploeg als Vitesse”, zegt de voetballer uit Zevenaar. “Je ziet vandaag hoe belangrijk het is dat de organisatie klopt. We hebben weinig weggegeven. Het stond goed, met vier verdedigers op rij en Remco van der Schaaf ervoor.” Vitesse speelde gisteren een klasse beter dan vorige week. De apathie van toen maakte nu plaats voor de geestdrift en strijdlust, die hoort bij een ploeg die vecht voor zijn laatste kans op Europees voetbal.

“Vorige week was ook al een laatste strohalm, maar toen zag ik het niet”, zegt Knol, die tegen Utrecht voortreffelijk speelde. “Ik ben tevreden. We hebben gewonnen. Ik kon er een paar keer goed tussenkomen. Het was een wedstrijd met veel duels. Dat ging vandaag goed.” Of hij een verklaring heeft voor het grote verschil tussen de vaak sterke thuisduels en de veelal zwakke uitbeurten? “Misschien is het iets mentaals. Thuis knallen we er op. Ik denk dat dat niet alleen een probleem is bij Vitesse. Veel clubs hebben dat”, aldus Knol. “We misten vandaag niet al te veel spelers door blessures of schorsingen. Dat zag je terug.”

Om daadwerkelijk de play-offs van het linkerrijtje te halen, heeft Vitesse woensdagavond waarschijnlijk een resultaat nodig in de Arena. “We moeten winnen van Ajax”, weet Knol. “Maar waarom zou dat niet mogelijk zijn? Met het voetbal dat wij vandaag hebben gespeeld, is het nog steeds mogelijk de play-offs te halen.”

Bron: De Gelderlander 10-04-2006

Vitesse houdt deur op kiertje

Vitesse wacht woensdagavond een sleutelduel in de Arena. Na de 1 – 0 winst op FC Utrecht in het eigen Gelredome staat de deur naar de play – offs op een kier. Met twee competitieronden voor de boeg zijn er dankzij de nieuwe play-offs nog liefst vijftien ploegen die ergens voor spelen. PSV is kampioen, RBC ligt eruit en Willem II speelt nacompetitie, de rest rekent zich rijk.

Leuk of niet leuk, de play-offs zijn nu al een fenomeen op zich. Vooral omdat verbazingwekkend veel echte voetbalkenners er geen ‘bal’ van begrijpen staat elke speelronde bol van de verrassingen. Dankzij de play-offs heeft Vitesse na een slecht seizoen nog verschillende uitzichten op Europees voetbal. De Arnhemse ploeg van de scheidende trainer Edward Sturing is in elk geval verzekerd van extra wedstrijden; om een geldprijs, om Intertotovoetbal of in het beste geval om UEFA Cupvoetbal.

Op zijn slechtst eindigt Vitesse als dertiende, alles alles meezit maximaal als achtste. Beter dan de zevende plek van vorig jaar kan Vitesse het niet doen, maar de prijzen zijn desondanks in beeld. Om voor het eerst in drie seizoenen weer eens Europees voetbal te halen, is Vitesse zo goed als verplicht woensdag in de Arena tegen Ajax een stunt uit te halen. Niet direct de meest geschikte plek voor een ploeg die dit seizoen vaker teleurstelt dan goed speelt.

Vitesse won onder Ronald Koeman nog wel eens van Ajax (bekerwinst 1-2 en later bij het debuut van de scorende Jhonny van Beukering weer 1-2), maar heeft meestal niks te vertellen in de hoofdstedelijke Arena. Een vervelende bijkomstigheid is dat Vitesse er dit seizoen op vreemde bodem helemaal niks van maakt. Sturing krijgt zijn spelers er maar niet van overtuigd dat er buiten Arnhem kostbare punten te halen zijn.

Thuis is het dit seizoen redelijk, in elk geval beter dan vorig seizoen. Vitesse won gistermiddag niet alleen verdiend van FC Utrecht, de thuisploeg kwam verrassend goed voor de dag. Met Ruud Knol en Remco van der Schaaf in een hoofdrol werd Utrecht in een ijzeren greep genomen. Vitesse hield de bezoekers negentig minuten lang bij de strot beet en verslapte slechts sporadisch. Alleen in de voorste linie werd het verschil niet uitgebuit omdat Purrel Fränkel een off-day had, Mads Junker kansen liet liggen en Youssouf Hersi weinig liet zien.

De grootste gemiste kans was een strafschop van de Deen Junker, al in de vijfde minuut. Youssouf Hersi werd gevloerd door Edson Braafheid, invaller arbiter Jack van Hulten wees op advies van zijn grensrechter naar de stip. Junker plaatste de bal rakelings naast en deed vervolgens iets wat vaker gebeurt en voer voor psychologen is. Hij scoorde alsnog.

Knol snoepte FC Utrecht-verdediger Sander Keller de bal af, doelman Joost Terrol wierp zich op als redder, maar liet de bal los. Keller was niet attent, Junker wel: 1-0 in de dertiende minuut. Vitesse bleef het duel beheersen en liet vooral na rust een aantal behoorlijke kansen onbenut: Junker en Hersi stonden alleen voor Terrol. “Dat we de kansen niet goed uitgevoetbald hebben, is het enige dat ik mijn ploeg kan verwijten”, vond Vitesse-trainer Sturing, die na de winst nog volop mag meedoen met het rekenspelletje dat play-offs heet.

Bron: De Gelderlander 10-04-2006

Vitesse heeft dubbel belang in Amsterdam

Vitesse heeft woensdag een dubbel belang in de uitwedstrijd tegen Ajax. Voor de Arnhemse ploeg is de eindklassering van Ajax immers interessant. Vitesse heeft nog steeds kans op deelname aan de play-offs om Europees voetbal. Daarvoor moet de Arnhemse club bij de eerste negen eindigen. De tiende plaats volstaat, indien Ajax niet bij de eerste vijf finisht. Met een zege in de Arena kan Vitesse dus in beide opzichten goede zaken doen.

Daar staat tegenover dat er voor Vitesse ook nadelen kleven aan bovenstaand scenario. Indien Ajax niet bij de eerste vijf eindigt, levert de play-offs van de nummers zeven tot en met tien niet rechtstreeks een ticket op voor de UEFA Cup. Dan volgt een extra barrage tegen de verliezer van de play-offs van de nummers twee tot en met vijf. Bovendien gaat de play-offs van de nummers elf tot en met veertien dan slechts om geld.

Het programma van Vitesse en de concurrenten luidt:

8. NEC 32-46: Roda thuis (12/4) en Vitesse uit (16/4).

9. FC Twente 32-45: AZ uit (12/4) en FC Groningen thuis (16/4).

10. Roda JC 32-44: NEC uit (12/4) en Heracles thuis (16/4).

11. Vitesse 32-43: Ajax uit (12/4) en NEC thuis (16/4).

12. RKC 32-39: Sparta uit (12/4) en Ajax thuis (16/4).

Bron: De Gelderlander 10-04-2006

Vitesse staat voor moeilijke klus in Amsterdam

Woensdagavond staat de 33ste en daarmee de één na laatste speelronde op het programma. Voor de meeste ploegen staan er nog twee zeer belangrijke wedstrijden te wachten. Alleen PSV, dat afgelopen weekend kampioen werd, AZ en Feyenoord (play-off om voorronde CL), RBC (gedegradeerd) en Willem II (nacompetitie) weten zeker waar ze aan toe zijn na zondag. De andere clubs zijn nog niet zeker óf en voor welke plekken zij play-offs mogen gaan spelen.

Zo ook woensdagavond in Amsterdam. Ajax heeft na de winst afgelopen zondag tegen AZ weer volop kansen om bij de eerste vijf te eindigen. Zeker ook omdat Vitesse in Gelredome wist te winnen van FC Utrecht, dat nu nog vierde staat. In de wetenschap dat de nummer vier en zes (FC Utrecht en FC Groningen) in Euroborg tegenover elkaar staan kan Ajax dus een goede slag slaan. Maar ook Vitesse weet zich weer kansrijker door de drie punten. De negende plek komt weer in het vizier en het gaat er op lijken dat NEC en Vitesse nog wel eens een alles beslissende wedstrijd gaan spelen over iets minder dan een week.

Maar eerst moet Vitesse nog op bezoek in de Amsterdam ArenA. Vier maanden geleden wisten de Amsterdammers Vitesse in eigen huis te verslaan, 0-2. Toen waren Galasek (penalty) en Charisteas (intikker) de doelpuntenmakers. De laatste zege van Vitesse dateert alweer uit 2001. Toen wisten de Arnhemmers met 2-1 te winnen in Amsterdam. Amoah en van Beukering wisten voor Vitesse het net te vinden. Maar in de afgelopen vier ontmoetingen kon Vitesse weinig potten breken. Met dertien doelpunten tegen en maar eentje voor geeft het recente verleden een weinig positief vooruitzicht. De grootste uitslag dateert uit 1972 toen Ajax met dubbele cijfers won, het werd maar liefst 12-1. De enige treffer aan Arnhemse zijde kwam op naam van Herman Veenendaal.

Toch is er ook een aantal feiten waar hoop uit kan worden geput. Zo verloor Ajax pas één keer eerder zoveel wedstrijden in de competitie, scoorde het dit seizoen pas 60 keer (ter vergelijking: PSV (64), AZ (74), Feyenoord (76) en wisten er maar liefst acht ploegen minimaal een punt te pakken in de ArenA. Ajax heeft wel Nederlands topscorer in de gelederen, Klaas Jan Huntelaar. Hij scoorde dit seizoen al dertig maal, waarvan dertien voor Ajax.

Vitesse heeft zoals eerder gezegd nog hoop op play-offs, maar dan dient het wel een goed resultaat te halen in Amsterdam. Bij winst slaan de Arnhemmers eigenlijk twee vliegen in een klap. Zelf houdt het alle kansen op plek negen en Ajax zou drie punten verliezen in de strijd om plek vier en vijf. Mocht Ajax zesde eindigen dan gaat de nummer tien van de competitie mee strijden om een Europees Ticket. Wanneer Vitesse een punt weet te pakken dan is het afhankelijk van andere uitslagen woensdag. NEC en Roda JC treffen elkaar woensdag en FC Twente moet op bezoek in Alkmaar. De drie voornaamste concurrenten van Vitesse kunnen dus ook uitkijken naar een pittig avondje. Het heeft er dus alle schijn van dat zondag alles beslist wordt.

Voor Vitesse, dat het zonder Verhaegh (geschorst), Yakubu (bovenbeen) en De Meersman (buik en liesklachten) moet doen, geldt dat het niet moet rekenen, maar moet strijden voor ieder punt in deze fase. Dan kan er aan het einde van deze week toch nog iets moois liggen te wachten voor de Arnhemmers.

Bron: Vitesse.nl 10-04-2006

Vitesse wil Gerets

Vitesse hoopt Erik Gerets binnen te halen als opvolger van Edward Sturing, die aan het eind van het seizoen vrijwillig opstapt. De Belg is nu nog trainer van het Turkse Galatasaray. Vitesse is bereid flink te investeren in een krachtige coach, die de persoonlijkheid heeft om de vele grote ego’s binnen de Arnhemse selectie op één lijn te krijgen. Vitesse zal Gerets een dezer dagen officieel benaderen. De Belg, die eerder speler en trainer was bij PSV, heeft al laten doorschemeren dat hij wel wat voelt voor een terugkeer naar België of Nederland.

Bron: AD 10-04-2006

‘We leven nog’

Edward Sturing
Na de belangrijke 1-0 zege op FC Utrecht zit Vitesse in de race om de play-offs, maar de plaats in de wachtkamer heeft het nog altijd niet verlaten.

Druk
“We hebben vandaag gevochten voor de laatste kans én dat op het veld ook laten zien. We leven nog, maar hebben nog steeds niet in eigen hand. Het enige dat we kunnen doen is de druk er op houden, tot aan de laatste speeldag.”

Onnodig
“We wilden Utrecht direct vanaf het begin vastzetten op eigen helft. Door druk op Broerse en Keller te zetten werd al snel de lange bal gehanteerd. Met jongens als Van der Schaaf, Knol en Dingsdag was de tweede bal vaak voor ons. Het enige verwijt dat ik de ploeg kan maken is dat we de wedstrijd niet al vroeg hebben beslist. Ook nu hadden we te veel kansen nodig om te scoren.”

Foeke Booij
Foeke Booij, trainer/coach van FC Utrecht noemde de prestatie van zijn spelers zeer beneden niveau en vond de nederlaag verdiend. “Het is slechts 1-0 gebleven vandaag. We zijn op alle fronten afgetroefd vanmiddag en hebben daarom ook verdiend verloren van Vitesse dat feller en agressiever was.

Spanning
“We zijn geen moment onszelf geweest en ik mag het best een wanprestatie noemen wat we geleverd hebben. Dat komt niet door spanning, omdat we nog in de race zijn om de vierde plek, maar simpelweg omdat we verkeerd aan de wedstrijd zijn begonnen.”

Bron: Vitesse.nl 09-04-2006

Mads Junker wil nu ook van Ajax winnen

Mads Junker beseft dat Vitesse een overwinning op Ajax nodig heeft om in de race te blijven voor de play-offs om Europees voetbal. “Utrecht staat hoger dan Ajax, dus daar moeten we ook van kunnen winnen”, zo redeneert de Deense spits, die ondanks veel gemiste kansen toch de matchwinner was tegen FC Utrecht. “Ik had er wel drie moeten maken, net als die penalty. Toch heb ik de winnende goal gemaakt, dus was ik belangrijk voor het team.” Junker beseft dat Vitesse hulp nodig heeft van anderen om de play-offs te halen. “Zij moeten wat laten liggen en wij moeten blijven winnen. Simpel.”

Bron: Omroep Gelderland 09-04-2006

Wapenaar geeft visitekaartje af

Harald Wapenaar keepte tegen FC Utrecht een vrijwel foutloze partij voor Vitesse. “Voor mij is het toch een extra prikkel, omdat het mijn oude club is. Dan wil je toch wel even je visitekaartje afgeven”, zegt Wapenaar. De doelman kende één hachelijk moment. Een bal stuitte op, juist toen Wapenaar hem weg wilde trappen. “Dat heeft niks met een gebrek aan techniek te maken. Ik wil degene die het veld prepareert niet afvallen, maar serieus, hier laat je je hond niet op uit. We kunnen het in principe nog steeds halen”, kijkt Wapenaar vooruit naar de slotduels tegen Ajax en NEC.

Bron: Omroep Gelderland 09-04-2006

Sturing:spannend tot de laatste dag

Vitesse deed wat het moest doen, winnen van FC Utrecht, en blijft in de race voor de play-offs.”We hebben hard gewerkt, goed in de discipline, maar we hadden de 2-0 moeten maken”, vindt trainer Edward Sturing. “Je weet dat je het niet in eigen hand hebt. Het enige wat je kunt doen, is zelf je wedstrijden winnen. Dat hebben we vandaag gedaan. Dan moet je ook naar andere ploegen kijken. Maar het blijft spannend tot de laatste dag, denk ik. Als we van Ajax en NEC winnen, zijn we er heel dichtbij. Maar dat is een voorbarige conclusie dat we dat zo even doen”, stelt Sturing.

Bron: Omroep Gelderland 09-04-2006

Vitesse houdt kans

Middenmoter Vitesse troefde subtopper FC Utrecht zondag in het Gelredome op eigen wapens af: 1-0. De Arnhemse ploeg streed voor de laatste kans op de (tweede) play-offs en dat was aan het spel te zien. De thuisclub toonde veel agressie, won de meeste persoonlijke duels en vocht als een team.

,,We leven nog, we doen nog mee, we houden de druk erop”, concludeerde de vertrekkende trainer Sturing voldaan. ,,We hebben het weliswaar niet meer in eigen hand, maar dat weten we al een tijdje. Als we de uitwedstrijd woensdag tegen Ajax goed doorkomen, kan zondag het laatste thuisduel met onze rivaal NEC nog heel interessant zijn.” Normaal moet ook FC Utrecht, dat nog speelt tegen concurrent FC Groningen en Willem II, het voornamelijk van inzet en karakter hebben. De nummer vier van de ranglijst maakte zondag evenwel na vier opeenvolgende overwinningen een gemakzuchtige indruk. De domstedelingen waren vooraf nog wel gewaarschuwd voor Vitesse. Van de twintig onderlinge duels in Arnhem won FC Utrecht er slechts één.

Trainer Booy spaarde zijn ploeg na afloop niet. ,,We mogen blij zijn dat het bij slechts 1-0 is gebleven”, verzuchtte hij. ,,We hadden een complete offday. Het leek zelfs op een wanprestatie. Maar er is gelukkig nog niets aan de hand voor ons. We staan nog steeds vierde.”

Booy had het al na een paar minuten gezien in het Gelredome. ,,We begonnen slordig en slap. Alle keuzes pakten verkeerd uit. Dat heeft ons verder de hele wedstrijd achtervolgd. Kijk, een keer verliezen is niet zo erg. Maar wel op deze manier. We zijn geen moment onszelf geweest.”

Al na vijf minuten mocht spits Junker aanleggen van elf meter, nadat arbiter Van Hulten op advies van zijn grensrechter een twijfelachtig strafschop had gegeven. De Deense aanvalsleider schoot hard naast. Kort daarna maakte hij zijn fout goed door de score van dichtbij alsnog te openen, met dank aan de zwak ingrijpende verdediger Keller en de grabbelende doelman Terrol. Nummer elf Vitesse kreeg daarna legio kansen (met name Junker en Hersi) om de voorsprong uit te bouwen. De veilige tweede treffer bleef echter uit, waardoor het tamme FC Utrecht tot aan het einde schijnbaar in de wedstrijd bleef. Ook clubtopscorer Nelisse, die op de bank moest beginnen, kon de onverdiende gelijkmaker echter niet afdwingen. ,,Er zitten soms van deze wedstrijden tussen, maar verliezen door een gebrek aan agressie kan ik bij FC Utrecht niet accepteren”, nam Booy in Arnhem alvast een voorschot op een pittige nabespreking met zijn ploeg.

Bron: ANP 09-04-2006

Doelpunt Mads Junker beslissend

Vitesse heeft zondagmiddag de laatste strohalm gepakt voor een plaats in de play-offs. Door een doelpunt na dertien minuten van Mads Junker won Vitesse moeizaam, maar verdiend van FC Utrecht.

De eerst helft voetbalde Vitesse beduidend beter dan nummer vier FC Utrecht. De ploeg was feller en kreeg al na vier minuten een strafschop. Op advies van zijn assistent gaf de warrig fluitende Van Hulten een strafschop na het duel tussen Tiendalli en Hersi. Mads Junker schoot de bal vanaf elf meter echter naast het doel. De spits maakte zijn ‘foutje’ tien minuten later goed door de bal uit de rebound, na goed doorgaan van Ruud Knol, achter Joost Terol te schieten.

Na de voorsprong werd het duel steeds rommeliger. FC Utrecht speelde duidelijk onder hun normale niveau en kreeg pas in de laatste minuut van de eerste helft de eerste mogelijkheid. Jean-Paul de Jong zag zijn schot gered door Harald Wapenaar.

Na rust daalde het niveau in beide kampen en was het bij vlagen ‘flipperkastvoetbal’. Vitesse kreeg een aantal riante kansen om het duel definitief in het slot te gooien, maar zowel Mads Junker als Youssouf Hersi deden dit goed. Het duel bleef daardoor tot en met de laatste seconde in de extra tijd spannend. De opluchting was daardoor groot in het Vitesse-kamp toen de scheidsrechter na drie extra minuten eindelijk voor het einde floot.

Bron: Vitesse.nl 09-04-2006

Het wel en wee van Genee: “Bezeten”

Als voetbaljournalist kom ik graag bij de mensen thuis. Zo ook afgelopen week. In mijn vakgebied gaat het dan vaak om het stadion, want voor de meeste trainers en spelers is dat hun tweede thuis. In sommige gevallen zelfs hun eerste. Edward Sturing is zo’n geval. Bijna negentien jaar lang was Sturing meer bij Vitesse te vinden dan bij zijn gezin. De club betekende alles voor hem en dus gaf hij bloed, zweet en tranen voor de club uit Arnhem.

Dat hij op het niveau van het betaalde voetbal meekon, was op zich al verassend, want in de jeugd bij Go Ahead Eagles werd hem op niet mis te verstane wijze duidelijk gemaakt dat een carrière in het betaalde voetbal niet voor hem was weggelegd. Dat soort dingen moet je nooit tegen Sturing zeggen, want dan komen er ongekende krachten in hem los. Via De Graafschap kwam hij uiteindelijk bij Vitesse in het professionele voetbal terecht. Om zelfs drie keer in het Nederlands elftal te acteren en een keer uitgeroepen te worden tot Nederlands voetballer van het jaar.

Dat gebeurde niet geheel schadevrij, want een dubbele buikwandoperatie, twee keer een meniscus, een keer een kruisbandoperatie en een kunststofheup zijn slechts enkele van de lichamelijke ongemakken die Sturing ten deel vielen. Ondanks deze kunststofheup hoopt hij over ruim een maand de halve marathon te voltooien. Precies een jaar na zijn operatie. Het tekent de enorme gedrevenheid die de tweeënveertigjarige Sturing nog altijd beheerst.

Afgelopen week voerden we een gesprek op Papendal waar Vitesse de trainingen afwerkt. Hoewel Sturing aan het einde van dit seizoen afscheid neemt van de club, is zijn gedrevenheid er niet minder op geworden. Het stoorde hem ook mateloos dat bepaalde analisten durfden te twijfelen aan zijn inzet en betrokkenheid. “Mensen die mij kennen, weten dat ik altijd alles geef. Ook in deze situatie.”

Natuurlijk is hij ook afhankelijk van de spelers die nu weten dat de trainer vertrekt. Volgens Jan Mulder is dat link. In zijn tijd bij Anderlecht ging het helemaal mis toen de trainer bekend had gemaakt dat hij aan het einde van het seizoen zou vertrekken . Hij werd het mikpunt der spot. Zo extreem zelfs dat in de rust van een wedstrijd een speler in de thee van de trainer urineerde. Overigens zonder dat deze het merkte en het kopje met smaak opdronk. Maar duidelijk was dat bij Anderlecht de mededeling tot anarchie leidde.

Daar is Sturing niet bang voor. Gelet op de zeven punten uit de drie wedstrijden die hij haalde na zijn nieuws lijkt hij daar ook niet voor te hoeven vrezen. Al weet hij zelf dat er best een paar spelers zullen zijn die hem vervloeken over het feit dat hij zijn nieuws nu al bekend heeft gemaakt. “Ik ben zelf speler geweest, ik zou het ook klote vinden”, waren de reële woorden van de scheidende oefenmeester. Die voor het volgend seizoen trouwens nog niets heeft. Hoewel hij nu zelf alweer drie jaar hoofdtrainer is, zou hij ook best assistent willen worden van een trainer als Guus Hiddink of Louis van Gaal. Om te leren hoe het er aan toegaat op topniveau. Het geeft aan hoe gretig hij is. En zich bovendien nergens te groot voor voelt. Ook omdat alles bij hem via allerlei omwegen tot stand komt, vertelde hij. Op mijn vraag of hij ooit zelf trainer van een topclub zal zijn, lachte hij mysterieus. “Onderschat mij nooit.” Ik zou niet durven.

Bron: Talpa 08-04-2006

Van der Schaaf gelooft nog in bereiken play-offs

Vitesse speelt morgen tegen FC Utrecht voor zijn laatste kans op de play-offs om Europees voetbal. “Het kan nog steeds”, zegt Remco van der Schaaf. In Groningen leed Vitesse afgelopen zondag een kostbare nederlaag (2-1), maar in theorie kan de Arnhemse ploeg de vooraf bepaalde doelstelling nog halen. Voor een eindklassering in het linkerrijtje, en deelname aan de play-offs om Europees voetbal, heeft Vitesse wel uitglijders van concurrenten nodig.

“Ik geloof er nog wel in”, zegt Van der Schaaf. “We hebben het niet in eigen hand. Maar er is nog van alles mogelijk. Het is en blijft voetbal. Volgens mij hebben wij het moeilijkste programma. Maar ik denk nog steeds dat we kwalitatief een goede selectie hebben.” Inmiddels wordt het echter wel erg kort dag met het verzilveren van die kwaliteiten. Vitesse probeert al weken de felbegeerde inhaalslag te maken op de ranglijst, maar nog steeds ploetert het team in het tweede rijtje. “Dat is zeer teleurstellend”, erkent Van der Schaaf.

“Maar”, zo voegt de 27-jarige middenvelder daar aan toe, “we zijn er nog niet. Het kan de komende wedstrijden nog goed komen. En stel dat we alsnog negende worden, dan zie ik ons bij wijze van spreken de wedstrijden om de play-offs nog wel winnen.” Met wedstrijden tegen FC Utrecht, Ajax (uit, woensdag) en NEC (thuis, eerste paasdag) in het verschiet, klinkt dat als een wel zeer optimistisch scenario. “Het is een moeilijk verhaal, maar niet onoverkomelijk”, aldus Van der Schaaf.

“Eerder dit seizoen hebben we ook een serie gehad, toen we vijf duels op rij hadden gewonnen”, zo wijst Van der Schaaf op de periode eind oktober, begin november. “In de eerste helft van het seizoen hebben we Utrecht, Ajax en NEC alledrie verloren. Daar hebben we nog wat punten te halen.” Van der Schaaf was er in Groningen niet bij, vanwege zijn achtste gele kaart en bijbehorende schorsing van een duel. Tegen Utrecht keert hij terug op het middenveld, waar nu Theo Janssen wegvalt door een schorsing. “We moeten winnen zondag”, zegt Van der Schaaf. “Ik ga van het positieve uit. Stel dat wij winnen, en dat de ploegen boven ons (doelt op NEC, Roda JC en FC Twente, red.) punten laten liggen. Dan zet je ze onder druk voor de twee laatste competitieronden. Daar zouden wij ons voordeel uit kunnen halen.”

Bron: De Gelderlander 08-04-2006

Vitesse wil tegen FC Utrecht deur naar play- offs op een kier zetten

De vierde plaats is stevig in handen van FC Utrecht. Toch verwacht trainer Foeke Booy morgenmiddag een lastig karwei bij Vitesse. “Vitesse vecht voor de laatste kans”, benadrukt Booy. “Die ploeg heeft plaatsing van de play-offs niet meer in eigen hand, maar kan raar uit de hoek komen. Ik verwacht felle tegenstand. We weten dus wat er van de ons wordt gevraagd.”

De trainer van FC Utrecht zag Vitesse zondag aan het werk in de verloren uitwedstrijd tegen FC Groningen (2-1). Theo Janssen liep in dat duel zijn zesde gele kaart op. De Arnhemse spelbepaler is derhalve geschorst. “Een goede, balvaste speler met een gevaarlijke spelhervatting. Over dat wapen beschikt Vitesse morgen niet”, kijkt Booy vooruit

Vitessenaar Remco van der Schaaf geeft de moed nog niet op. “Volgens mij hebben wij het moeilijkste programma van alle ploegen die strijden voor een plek in de play-offs. Maar ik denk nog steeds dat we kwalitatief een goede selectie hebben.”

Vitesse probeert al weken de felbegeerde inhaalslag te maken op de ranglijst, maar nog steeds ploetert het team in het tweede rijtje. “Maar”, zegt de 27-jarige middenvelder, “we zijn er nog niet. Het kan de komende wedstrijden nog goed komen. En stel dat we alsnog negende worden, dan zie ik ons bij wijze van spreken de wedstrijden om de play-offs nog wel winnen.”

Met wedstrijden tegen FC Utrecht, Ajax (uit, woensdag) en NEC (thuis, eerste paasdag) in het verschiet, klinkt dat als een erg optimistisch scenario. “Het is een moeilijk verhaal, maar niet onoverkomelijk”, vindt Van der Schaaf, die na een schorsing morgen tegen FC Utrecht terugkeert in het elftal.

Bron: De Gelderlander 08-04-2006

Fans Vitesse kunnen in termijnen betalen, maar creditcard is verplicht

Fans van voetbalclub Vitesse kunnen hun seizoenkaart weer in termijnen betalen. Voorwaarde is dat ze een creditcard van de hoofdsponsor aanschaffen. Aan de creditcard, die werkt als een gewone Visa Card, zijn geen kosten verbonden als de jaarkaart ermee wordt afgerekend, zegt een Vitesse-woordvoerster. “En fans zijn ook niet verplicht de kaart te gebruiken.” Supporters kunnen voor een eenmalige bedrag van 25 euro ook los een Vitesse Visa Card aanschaffen.

Hoofdsponsor AFAB Geldservice neemt de kosten die met de termijnbetaling zijn gemoeid voor haar rekening. Toen Nuon nog hoofdsponsor van Vitesse was, konden de fans via hun energierekening de seizoenkaart in termijnen betalen. Daar maakten destijds zesduizend aanhangers gebruik van. Na het vertrek van het energiebedrijf werd die service uit kostenoverweging afgeschaft, zegt de woordvoerster. “Diverse mensen hebben om die reden hun seizoenkaart opgezegd. We zijn blij dat we die service weer kunnen aanbieden.”

Er was meer goed nieuws voor de fans. Voor de huidige seizoenkaarthouders zijn de kaarten voor volgend seizoen niet duurder geworden. Wie na 1 mei een seizoenkaart bestelt, betaalt vijf of tien euro meer. De goedkoopste kaart voor volwassenen kost 130 euro. De duurste 385 euro.

Bron: De Gelderlander 08-04-2006

Foeke Booy wil dat FC Utrecht zelf initiatief houdt

Het droomscenario is dat FC Utrecht morgenmiddag al is verzekerd van een plaats bij de eerste vijf in de eredivisie. En zich vervolgens in alle rust kan voorbereiden op de play-offs met als inzet deelname aan de voorronde van de Champions League. Voorwaarde is wel dat de ploeg zelf in Arnhem wint van Vitesse en dat de concurrentie (Ajax en FC Groningen) verliest.

,,Aan dergelijke bespiegelingen doe ik niet mee,” zegt trainer Foeke Booy. ,,In deze beslissende fase van de competitie moet je niet rekenen, maar gewoon doen. We moeten niet naar anderen kijken, maar gewoon zelf het initiatief houden. Ik roep al weken dat voor ons elke wedstrijd opnieuw een finale is. Dat geldt ook voor het duel met Vitesse.” Aan die confrontaties met de Arnhemse club bewaart FC Utrecht geen bijster goede herinneringen. In de twintig eerdere ontmoetingen in Arnhem won FC Utrecht slechts één keer. ,,Ook nu wordt het ongetwijfeld moeilijk,” weet Booy. ,,Vitesse strijdt voor de laatste kans om de play-offs te halen. Ik verwacht dat die ploeg heel agressief start. Daar moeten we ons tegen wapenen. Rustig blijven en ons eigen spelletje spelen.”

Binnen het Utrechtse kamp zijn nog wat twijfelgevallen. Edson Braafheid en Joost Broerse trainden gisteren apart van de groep. Tijdens die oefensessie in stadion Galgenwaard kreeg Hans Somers een venijnig tikje van Adil Ramzi. ,,Dat deed even pijn,” aldus de Belg later. ,,Maar verder is er niets aan de hand.” Booy: ,,We hebben deze week scherp getraind, maar de arbeid-rust-verhouding goed in de gaten gehouden. Sommige spelers hebben last van pijntjes. Die hebben we wat extra rust gegeven.”

Juist omdat het slopende seizoen langzamerhand ook in Utrecht zijn tol begint te eisen, zou het Booy uitstekend uitkomen als zijn ploeg dit weekeinde al verzekerd is van de play-offs om de voorronde van de Champions League. Het zou hem de gelegenheid geven enkele spelers de laatste twee competitiewedstrijden tegen FC Groningen (woensdag) en Willem II (eerste paasdag) wat rust te geven voordat de play-offs losbarsten.

,,Maar ik ga echt niet met de opstelling rommelen als die twee laatste wedstrijden eventueel niet meer zo belangrijk zijn,” zegt Booy alvast. ,,Natuurlijk neem je dan minder risico met spelers die een beetje rust wel kunnen gebruiken, maar ik acht het onverstandig dan bij wijze van spreken het halve elftal maar aan de kant te houden. We zijn nu goed in vorm. Dat moet je vasthouden. Je moet in je ritme blijven. Hooguit kan je de intensiteit van de trainingen een beetje aanpassen, maar dat is ook alles.”

FC Utrecht heeft liefst zes spelers (De Jong, Tiendalli, Braafheid, Keller, Broerse en Kruys) die op scherp staan. Bij de eerstvolgende gele kaart worden zij voor één wedstrijd geschorst. Consequenties voor de play-offs heeft die kaartenlast overigens niet. Zodra het voetbaltoetje begint, starten alle spelers qua gele kaarten weer op nul. Alleen rode kaarten kunnen uitsluiting voor de play-offs betekenen. Booy: ,,Gelukkig tellen de gele kaarten dan inderdaad niet meer mee. Dat is niet alleen voor ons een voordeel, maar voor bijna alle clubs. Vrijwel elke ploeg heeft te maken met een groot aantal spelers dat tegen een schorsing aanzit.”

Bron: AD/Utrechts Nieuwsblad 08-04-2006

Remco van der Schaaf en Gill Swerts keren terug na hun schorsing

Remco van der Schaaf en Gill Swerts keren terug na hun schorsing. Vitesse moet het duel winnen om uitzicht te behouden op deelname aan de play offs. Het Gelredome is met circa 19.000 bezoekers goed bezet, maar lang niet uitverkocht omdat aan de kassa’s geen vrije verkoop is. Het is onzeker of FC Utrecht op volle oorlogssterkte kan aantreden. Edson Braafheid (achillespees) en Hans Somers (lies) kampen met lichte blessures, maar trainer Foeke Booy heeft er goede hoop op dat beiden op tijd fit zijn. Zijn ploeg won in 20 pogingen in Arnhem slechts éénmaal van Vitesse.

Scheidsrechter: Wegereef.
Afwezigen:
Vitesse: Janssen (geschorst), Yakubu (spier), Jansen (wedstrijdritme).
Onzeker: De Mul (teen), De Meersman (spier), Rojer (enkel).
FC Utrecht: Schut (knie), Cornelisse (knieschijf), Grandel (knie), Shew-Atjon (knie).

Bron: AD 08-04-2006

Vitesse wil Erik Gerets als trainer

Erik Gerets is een voorname kandidaat om volgend seizoen trainer te worden van Vitesse. Dat wordt bevestigd door bronnen rond de Arnhemse club. De Belg is momenteel trainer van de Turkse koploper Galatasaray, maar wil graag terugkeren naar Nederland. Gerets voldoet aan de eisen die Vitesse aan de nieuwe trainer stelt. Hij won als speler acht landstitels en de Europacup voor Landskampioenen. Hij werd als trainer vier keer kampioen.

Algemeen directeur Paul van der Kraan wilde de belangstelling voor Gerets nog niet bevestigen, omdat Vitesse in dit stadium niet op namen reageert.

Bron: Omroep Gelderland 07-04-2006

Tim De Meersman mag transfervrij weg

Tim De Meersman mag Vitesse transfervrij verlaten. De Belg heeft nog een contract tot 2007 in Arnhem. Vitesse wil wel een percentage van de transfersom als zijn nieuwe club De Meersman in de toekomst doorverkoopt. De Meersman staat in de belangstelling van één eredivisieclub en meerdere clubs uit de eerste divisie. Ook heeft de talentvolle linkspoot een optie in België, maar zijn voorkeur gaat uit naar de Nederlandse competitie. Tim De Meersman kwam dit seizoen alleen tegen Heerenveen enkele minuten in actie als invaller. Vorig seizoen viel hij alleen in tegen De Graafschap.

Bron: Omroep Gelderland 07-04-2006

Paul Verhaegh handhaaft zich prima

Ondanks het moeizame spel van Vitesse weet nieuweling Paul Verhaegh zich prima te handhaven. “Het team speelt niet constant, daar moet verbetering mogelijk zijn. Als ik naar mezelf kijk, gaat het redelijk goed. Ik speelde ook wel wat mindere wedstrijden, maar dat had er ook mee te maken dat het team wat minder draaide. Ik ben redelijk tevreden, maar weet dat het nog stukken beter kan en ook moet.” Verhaegh gelooft nog in het halen van de play-offs. “We zijn nog in de race, maar zondag zullen we moeten winnen. We zijn ons ervan bewust dat we moeten vechten voor onze laatste kans.

Bron: Omroep Gelderland 07-04-2006

Vreven doet uitgeput vanaf de bank in Nicosia de hartelijke groeten
‘Het is hier nooit saai’, zei Edward Sturing al in augustus

Vitesse worstelt in de slotfase van de competitie. Wat is goede raad? Een dictator wellicht, aldus Marcel van Roosmalen. Vitesse moet met twee spitsen spelen: Junker en Benson. Theo Janssen hoeft wat mij betreft niet mee te verdedigen en Onur Kaya moet in de basis. Tot zover mijn mening over en adviezen aan de Arnhemse voetbalclub Vitesse. Ik heb niet buitengewoon veel verstand van voetbal. Dus laten we het hier maar bij houden. Ik schrijf het op omdat het me gevraagd is.

‘Waarom staat Vitesse tiende en geen vijfde?’ Deze vraag hield een verslaggever van deze krant nogal bezig. Hij klampte me aan in de persruimte van het Gelredome en vroeg of ik daar, als buitenstaander, iets over zou willen schrijven. ‘Jouw visie op het gebeuren’, vroeg Vitesse-verslaggever Gerard Borgman van De Gelderlander. Alles mocht. Maar tjezus, mijn visie op het gebeuren… Ik vond het nogal wat. Omdat ik Gerard Borgman een aardig iemand vind, zei ik ‘ja’, maar daar heb ik nu al spijt van. Morgen ga ik twee dagen op vakantie en daar zit ik dan: midden in de nacht, rokend, in mijn onderbroek achter de computer. Worstelend met een mening over Vitesse. Eigenlijk doe ik dit alleen maar uit schuldgevoel.

De afgelopen maanden was ik op verzoek van Henk Spaan nogal vaak bij Vitesse over de vloer. Ik bezocht de wedstrijden, bekeek zo nu en dan een training en observeerde iedereen. Ook de journalisten. De bedoeling is dat er over twee maanden een speciale aflevering van Hard Gras verschijnt over Vitesse.

Het eerste wat Edward Sturing in augustus tegen me zei was: ‘Het is hier nooit saai.’ En dat was ook zo. Het waren rare maanden. De zin: ‘Dit moet je echt niet doorvertellen’, galmt nog na in mijn hoofd. De volgende dag stond het geheime nieuws meestal gewoon in de krant. Dan had iemand anders het doorverteld.

De voetballers reageerden niet allemaal even enthousiast op me. Weer iemand die wat van ze moet. Waarom worden we niet met rust gelaten? Het leek me een gezonde reactie. Ze hadden het niet over voetbal, maar over werk. Teamgenoten waren collega’s en Sturing was hun baas. Allemaal heel voorstelbaar, vond ik. Ik heb ook ooit een vaste baan gehad en werd er gek van de fenomenen baas en collega.

Elke dag dezelfde mensen. Dezelfde grappen. Hetzelfde gezeur. Dat houd je wel vol zolang het goed gaat. De tegenstellingen komen pas aan de oppervlakte als het tegen zit. Maar in tegenstelling tot kantoormensen mogen voetballers daar niet over praten. Dan schaden ze het teambelang. Bij Vitesse zijn ze nu op zoek naar een ander soort leider. Een type Adriaanse. Iemand met gezag en autoriteit. Na het ontslag van Sturing zei een speler me: ‘Het liefst zou ik nu een dictator willen.’

Ik moest er aan denken toen ik Stijn Vreven bezocht op Cyprus. Het huis van de familie Vreven stond aan het eind van een doodlopende straat in een buitenwijk in Nicosia. In de woonkamer stonden een bank, een tafel, drie kaarsen en een grote televisie. Stijn lag op de bank en zei: ‘Doe alle supporters de groeten.’ Bij deze: allemaal de hartelijke groeten van Stijn Vreven! Voor de rest was hij uitgeput. Zijn club, Omonia Nicosia, had een nieuwe trainer. Andone, een Roemeen. Ze trainden twee keer per dag met een verzwaard vest om het lijf. En de spelers moesten rond het veld rennen met halters in hun handen. Ook leuk: jezelf opdrukken in de middencirkel. Zelfs spits Paolo Rink deed mee. Kortom: Andone voldoet aan het profiel. En na hem wil iedereen een type Sturing.

Marcel van Roosmalen is journalist en volgt voor het literaire voetbalmaandblad Hard Gras een jaar lang Vitesse

Bron: De Gelderlander 07-04-2006

EK onder 21 ook in Gelredome

Gelredome in Arnhem is één van de vier locaties voor het Europees Kampioenschap Jeugdvoetbal dat van 10 tot en met 23 juni 2007 in Nederland wordt gehouden. Naast Arnhem wordt er gespeeld in Nijmegen, Heerenveen, en Groningen. In Arnhem zullen drie poulewedstrijden en één halve finale worden gespeeld. In een race tussen twaalf potentiële speelsteden en stadions is de samenwerking tussen het Arnhemse stadsbestuur, de Gelderse Sport Federatie en Gelredome succesvol gebleken.

Jasper van Amstel, directeur Gelredome: “Wij zijn zeer vereerd met de keuze van de UEFA en de KNVB. Wij zullen samen met het Arnhemse stadsbestuur en de Gelderse Sport Federatie zorgen voor een waar voetbalfeest in Arnhem in juni 2007.” Het toernooi reikt verder dan alleen de stadions. Voor het EK 2007 worden veel side-events georganiseerd zoals schoolvoetbalduels en een voetbalmarathon van 24 uur.

Als gastland neemt Jong Oranje automatisch deel aan het toernooi voor spelers geboren na 1 januari 1984. De overige 7 deelnemende landen komen uit een reeks kwalificatie wedstrijden die in 2006 worden gespeeld. Voorbeelden van spelers die in aanmerking komen voor de selectie zijn Nigel de Jong, Wesley Sneijder en Ismail Aissati.

Euroborg in Groningen is op zaterdag 23 juni 2007 de plaats waar de finale van EURO 2007 wordt gespeeld. In het nieuwe stadion van FC Groningen staan verder drie wedstrijden uit groep A op het programma. Het toernooi begint op zondag 10 juni in het Abe Lenstra stadion met een wedstrijd van Jong Oranje.

Gelredome in Arnhem en De Goffert in Nijmegen zijn plaats van handeling voor de wedstrijden van de vier teams die zijn ingedeeld in groep B van EURO 2007. Het Nederlands elftal van coach Foppe de Haan speelt twee van de drie groepswedstrijden in het Abe Lenstra stadion in Heerenveen. De laatste groepswedstrijd staat op het programma in Euroborg. Indien Nederland als winnaar van groep A eindigt, spelen de vaderlandse talenten hun halve finalewedstrijd tegen nummer 2 van groep B in het Abe Lenstra stadion. Een tweede plaats in de groep betekent een wedstrijd tegen de winnaar van groep B in de Gelredome in Arnhem.

Bron: Vitesse.nl 06-04-2006

Edward Sturing gaat nog niet rekenen

Vitesse-trainer Edward Sturing wil niet teveel rekenen om te kijken wat de kansen zijn om alsnog de play-offs te bereiken. “Speel maar gewoon en dan zien we wel waar we eindigen. Ik heb de groep in ieder geval duidelijk proberen te maken dat er nog iets op het spel staat. En als we de play-offs halen, begint er weer een geheel nieuwe competitie.” De trainer beseft dat de tegenstander ook onder druk staat. “Maar bij Utrecht is het een veel positievere druk. Wij moeten nog iets halen. Maar het kan nog erger, als je tegen degradatie strijdt. Onze druk is meer een ‘tussendruk’.”

Bron: Omroep Gelderland 07-04-2006

Eldridge Rojer heeft vertrouwen nodig

Als Eldridge Rojer op tijd is hersteld van zijn hamstringblessure, start de snelle aanvaller zondag tegen FC Utrecht mogelijk in de basis. Rojer viel afgelopen weekend uit tegen FC Groningen sterk in. “Meestal krijg ik maar vijf minuten, nu mocht ik een half uur invallen. Ik wilde het laten zien. Ik had een penalty moeten hebben en gaf ook nog een assist.” Voor Rojer werd het hoog tijd om zich weer te tonen. “Dit seizoen gaat het niet lekker. Ik heb meer vertrouwen nodig en dat heb ik eigenlijk niet gekregen. Ik ging aan mezelf twijfelen en speelde ook minder in het tweede.”

Eldridge Rojer kreeg wel steun binnen Vitesse. “Bij het tweede heeft trainer Gery Vink mij er weer bovenop geholpen. Dankzij hem kreeg ik het plezier in voetbal weer terug.” Ook zijn ploeggenoot Youssouf Hersi was belangrijk voor Rojer. “Hij is echt een voorbeeld voor mij. Youssouf was nog meer uit beeld dan ik, maar hij heeft zich teruggeknokt. We gaan ook buiten het voetbal veel met elkaar om.”

De toekomst van de aanvaller is nog ongewis. “Ik heb hierna nog één jaar, maar zo’n seizoen als dit wil ik niet meer. Daar heeft de club niks aan en ik ook niet. Ik moet aan spelen toekomen.”

Bron: Omroep Gelderland 07-04-2006

Drie twijfelgevallen bij Vitesse

ARNHEM – Vitesse heeft voor zondag tegen FC Utrecht drie twijfelgevallen.

Tom De Mul kampt met een kneuzing aan de grote teen van zijn linkervoet. Tim De Meersman heeft last van zijn lies en zijn buikspier. Eldridge Rojer heeft problemen met zijn hamstring. Verder mist Vitesse de geschorste spelverdeler Theo Janssen en de aan zijn dijbeen geblesseerde Abubakari Yakubu. Remco van der Schaaf en Gill Swerts keren terug na schorsingen.

Vermoedelijke opstelling:
Wapenaar;
Verhaegh, Knol, Dingsdag, Swerts;
Knopper, van der Schaaf, Hersi;
Benson,Junker, Frankel/Rojer.

Bron: Omroep Gelderland 07-04-2006

De Mul twijfelgeval voor FC Utrecht

Tom De Mul is een twijfelgeval voor de thuiswedstrijd van aanstaande zondag tegen FC Utrecht. De Belg kneusde vorig weekeinde de grote teen van zijn linkervoet en stapte vrijdag eerder van het trainingsveld. “Die teen was niet de reden voor mijn wissel. Ik kwam juist beter in de wedstrijd en had het gevoel dat ik in de laatste 30 minuten nog belangrijk kon zijn”,keek de 20-jarige Belg terug. De Mul vond het beter de training eerder te verlaten.”Misschien kan ik het zondag proberen. Gelukkig gaat het om mijn linkerteen en niet een teen van mijn rechtervoet”, aldus de Belg.

Bron: Omroep Gelderland 07-04-2006

Spugen naar official
John van den Brom, zeven duels geschorst, vergeet Braga-Vitesse nooit meer

Rob Hartog

De naam Carlos Fortes is onlosmakelijk verbonden aan Sporting Braga-Vitesse (2-0). Eén van de Portugese ‘slagers’ schopte de Kaapverdiaanse aanvaller al na één minuut onbarmhartig uit de wedstrijd. Met gescheurde kruisbanden moest Fortes van het veld worden gedragen. Weliswaar herstelde hij later na maandenlange revalidatie van die blessure, maar nooit meer haalde hij zijn oude voetbalniveau.

Veel minder bekend is dat het in het Portugese provinciestadje voor John van den Brom ook een heel gedenkwaardige wedstrijd is geweest, met een lange nasleep, De huidige jeugdtrainer van Ajax vergaloppeerde zich na afloop. Uit teleurstelling spuwde hij in de catacomben van het stadion een stukje kauwgom naar de vierde official. Het leverde hem uiteindelijk een schorsing op van maar liefst zeven Europese wedstrijden.

lees verder...

Bron: AD Eredivisiespecial April 2006

EK onder 21 in Arnhem en Nijmegen

Het Gelredome in Arnhem en het Goffertstadion in Nijmegen zijn aangewezen als speelsteden voor het EK voetbal voor spelers onder 21 jaar, volgend jaar juni. Beide stadions krijgen drie pouleduels, terwijl in Gelredome ook nog een halve finale zal worden gespeeld. De Vijverberg in Doetinchem was ook kandidaat voor het EK onder 21, maar viel af. Naast Arnhem en Nijmegen zijn Heerenveen en Groningen aangewezen als speelsteden. Jong Oranje is als gastlanda automatisch verzekerd van deelname aan het toernooi.

Bron: Omroep Gelderland 06-04-2006

Prijs seizoenkaarten blijft voor kaarthouders gelijk
Betalen in termijnen mogelijk

Vitesse heeft besloten de prijzen van de seizoenkaarten voor huidige seizoenkaarthouders het komende seizoen pas vanaf 1 mei te verhogen. De Arnhemse club wil hiermee een signaal afgeven richting de trouwe aanhang. Tot 1 mei hebben de kaarthouders bovendien exclusief recht op hun huidige plaats. Vanaf 1 mei stijgen de prijzen van de seizoenkaarten met respectievelijk € 10,- (kaarten goedkoper dan € 165, -) en € 5, – (kaarten duurder dan € 165, -) en vervalt het recht op de eigen stoel. Ook met de nieuwe prijzen blijft Vitesse in het seizoen 2006-2007 één van de goedkoopste eredivisieclubs voor voetbalfans om te bezoeken.

lees verder...

Bron: Vitesse 06-04-2006

Bij je favoriete voetbalspeler op schoot

Je kon met ze praten. Aanraken zelfs. En met een beetje mazzel kreeg je ook nog een handtekening. Het kon gisteren in het Arnhemse Gelredome niet op voor ruim vijftienhonderd kinderen tijdens de Vitesse Kids Club Dag.

Over Vitesse-fans gesproken. De vier vriendjes Jorn Woltman, Dylan van den Berg plus de broertjes Cliff en Corné Vissers zijn amper uit de luiers of ze weten alles al van Vitesse. Trouw gaan ze met papa of mama naar wedstrijden. Ze krabbelen in hanenpoten de stand in een speciaal schriftje, spelen met hun vaders voetbalpartijtjes na en knippen plaatjes uit.

Gisteren was het dus een groot feest voor de kameraadjes toen ze op de vijfde Vitesse Kids Club Dag onverwacht oog in oog kwamen te staan met hun grote idool: Mads Junker. Ze waren er zo ontdaan van dat ze nauwelijks een woord konden uitbrengen. Vitesses nieuwe spits Mads bleek daarentegen een praatgrage Deen. Hij vertelde in redelijk Nederlands dat hij het erg naar de zin heeft in Arnhem. „Alles is beter dan Denemarken, geloof ik. In Kopenhagen, waar ik de laatste drie jaar woonde, leven de mensen langs elkaar heen. De mensen zijn in Arnhem aardiger, het weer is beter en het eten smaakt me hier ook prima. Ik woon vlak bij het station. Lekker in het centrum van de stad. Ieder weekeinde komt mijn vriendin Rikke logeren en morgen komen mijn ouders een kijkje nemen. Als ik zo naar jullie kijk“, zegt hij tegen de vier vriendjes, „hoop ik zelf zulke zonen te krijgen: jongens die van voetballen houden.“

Mads geeft de jongens een vette knipoog vlak voordat hij het toneel middenin het Gelredome oprent. Hij wordt aan de zaal vol joelende kinderen voorgesteld terwijl zijn favoriete popmuziek klinkt: Losing my religion van R.E.M. Voor de vier maatjes kon de dag toen al niet meer stuk, maar er volgde nog een heel feestprogramma voor iedereen in het Gelredome. Alle Vitesse-voetballers deden spelletjes met de jeugd, deelden handtekeningen uit en beantwoordden alle mogelijke vragen. Zoals deze: Of Mads weet dat hij populair is bij de vrouwen, vraagt een moeder? De 24-jarige Deen bloost als hij ontkent. Dan neemt hij haar zoontje op schoot en verklaart dat de tien weken dat hij in Arnhem woont ‘fantaaastisch’ zijn. Met zo’n charmant accent dat de vraagstellende moeder er op haar beurt van moet blozen.

Bron: De Gelderlander 06-04-2006

Vitesse eerste Nederlandse BVO met eigen Visa Card

Vanaf 7 april kunnen supporters van Vitesse een clubgebonden Visa Card bestellen. Het Spaanse Real Madrid en Arsenal uit Engeland gingen de Arnhemse eredivisionist hierin al voor. De primeur in Nederland gaat naar Vitesse. De Vitesse Visa Card is geïnitieerd en ontwikkeld door AFAB Geldservice B.V. en wordt uitgegeven door Laser Cards, een van de drie labels van LaSer-Lafayette Services Nederland B.V., de grootste en meest ingevoerde leverancier van loyalty- en financieringsarrangementen van Nederland. Laser Cards geeft co-branded creditcards uit, die gekoppeld zijn aan kortingsprogramma’s, spaaracties en aanbiedingen. Daarnaast behoren ook financieringen en kaartprogramma’s voor gesloten netwerken tot de core business van het bedrijf.

De Vitesse Visa Card is mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor AFAB Geldservice B.V. Met de exclusieve creditcard biedt Vitesse haar supporters wereldwijd betaalgemak en alle voordelen van een Visa Card. De Visa Card van de Arnhemse club is gratis voor supporters vanaf 18 jaar, die er hun seizoenkaart 2006-2007 mee betalen. De andere fans betalen eenmalig € 25, -, tenzij zij in het eerste jaar minimaal € 500, – met de card uitgeven. In tegenstelling tot de meeste andere creditcards is bij de Vitesse Visa Card geen jaarlijkse kaartbijdrage verschuldigd. Daarnaast is het ook mogelijk de seizoenkaart voor 2006-2007 in tien (rentevrije) maandelijkse termijnen te betalen.

De Vitesse Visa Card, die is uitgevoerd in de geelzwarte kleuren van de club, is snel, veilig en gemakkelijk aan te vragen via www.vitesse.nl*. De kaart is gedurende 90 dagen standaard voorzien van een aankoopverzekering zonder eigen risico. De volwaardige creditcard is beveiligd met de nieuwste fraudebestendige chiptechnologie. Kaarthouders profiteren van alle Visa-voordelen, zoals wereldwijd op meer dan 20 miljoen adressen op een gemakkelijke en veilige manier betalen, bij meer dan 850.000 geldautomaten wereldwijd geld opnemen, betalen via Internet, maar bijvoorbeeld ook een hotel reserveren. Daarnaast is het aanvragen van een extra partnerkaart gratis. Bij Laser Cards kunnen kaarthouders flexibel omgaan met het terugbetalen van het maandelijkse, uitstaande saldo en kiezen voor terugbetaling in termijnen of in één keer. Bovendien zijn alle transacties in een persoonlijk internetoverzicht te volgen en ontvangen de kaarthouders maandelijks een overzicht per e-mail of post.

Paul van der Kraan, algemeen directeur van Vitesse: “In het verleden konden Vitesse-supporters hun seizoenkaart in termijnen betalen. Deze service hebben wij in 2001 noodgedwongen stop moeten zetten vanwege de kosten die ermee waren gemoeid. Dat Vitesse deze service dankzij AFAB, die de voorfinanciering voor haar rekening neemt, nu weer kan aanbieden aan haar supporters, vind ik een enorm pluspunt.”

In het seizoen 1999-2000 maakten zo’n 6.000 supporters gebruik van gespreide betaling. Van der Kraan: “In Groot-Brittannië, Italië en Spanje is het heel normaal dat voetbalclubs speciaal voor hun eigen supporters creditcards uitgeven. In Nederland heeft Vitesse de primeur. Supporters kunnen met de Vitesse Visa Card bij elke betaling, overal ter wereld, laten zien achter welke club zij staan. Zij dragen op deze manier niet alleen Vitesse altijd bij zich, maar ook een zeer voordelige creditcard.”

* De voorwaarden en meer informatie zijn terug te vinden op: www.vitesse.nl.

Bron: Vitesse.nl 05-04-2006

‘Ik voel me niets te groot voor de eerste divisie’

In zijn zoektocht naar een nieuwe toekomst heeft Edward Sturing (42) het aanbod van een club uit de Gouden Gids Divisie afgewezen. ‘Maar puur omdat ik bij die club niet voldoende perspectieven zie’, reageert Sturing. ‘Het klopt voor geen meter als er wordt gesuggereerd dat ik niet op een lager niveau aan de slag wil. Ik voel me niets te groot voor de Eerste Divisie. Mijn keuze bepaal ik puur op basis van de mogelijkheden, het gaat me om de mensen met wie ik moet werken, dan doet het niveau voor mij veel minder ter zake.’

Buiten de eerstedivisionist, waarvan Sturing de naam niet wil noemen, heeft de huidige trainer van Vitesse nog geen nieuwe aanbiedingen ontvangen. ‘Natuurlijk hoor ik van alles in het geruchtencircuit, maar ik hou me pas met dingen bezig als ze concreet zijn’, aldus Sturing. ‘In mijn volgende baan wil ik nieuwe dingen leren, net als dat ik de afgelopen jaren bij Vitesse heb gedaan. Zo zou ik het prima vinden om assistent-trainer te worden, maar dan moet dat natuurlijk wel bij een grote club zijn. Ik ga niet als tweede man naar een club als Vitesse. Maar van een toptrainer verwacht ik wel heel veel te kunnen leren.’ Mochten interessante aanbiedingen uitblijven, dan overweegt Sturing een rondreis door Europa. ‘Je ziet steeds meer trainers die zoiets doen. Ervaringen opdoen bij topclubs in verschillende landen. Het is ook helemaal geen schande een jaartje op de achtergrond te werken, uiteindelijk gaat het erom dat je een betere coach wordt.’

Ondertussen vecht de Vitesse-trainer, ook na de 2-1 nederlaag van zondag tegen FC Groningen, voor de allerlaatste kansen op de play-offs. Inmiddels is echter ook Roda JC de Arnhemse ploeg al voorbijgestreefd, waardoor in de laatste drie wedstrijden (FC Utrecht-thuis, Ajax-uit, NEC-thuis) eigenlijk niet meer verloren mag worden. Sturing: ‘Zo lang het theoretisch mogelijk is, blijven we ervoor gaan. Al ben ik wel zo realistisch in te zien dat de kansen na zondag heel klein zijn geworden.’

Bron: VI 05-04-2006

LPF maakt zich sterk voor voetbalwet

Als het aan de LPF ligt, komt er snel een voetbalwet. Joao Varela, Tweede Kamerlid namens de partij, zal hierover binnenkort een wetsvoorstel indienen. Vorige week vergaderde het parlement over het probleem van voetbalvandalisme. De LPF is voorstander van een zogeheten voetbalwet, die het mogelijk maakt overtreders wettelijke beperkingen op te leggen zoals een meldingsplicht. De partij weet zich gesteund door de PvdA en de VVD. Dat betekent dat het voorstel van Varela kan rekenen op 77 stemmen en daarmee een meerderheid in de Kamer.

‘De voetbalwet en bijbehorende meldingsplicht zal een hoop onrust wegnemen’, vermoedt Varela. ‘Michael van Praag, voorzitter van de Eredivisje CV, smeekte onlangs nog dat die wet er móét komen. En gelijk heeft hij. De verantwoordelijke ministers Johan Remkes (Binnenlandse Zaken, red.) en Piet Hein Donner (Justitie) willen er niet aan. Zij redeneren dat er voldoende middelen zijn voor de clubs om zo’n stadionverbod zélf te regelen. Ze wijzen op de verantwoordelijkheden van clubs, burgemeesters, de KNVB en de lokale driehoek. Maar dat blijkt in de praktijk heel moeilijk te realiseren. Wij vinden dat het rijk juist de regie in handen moet nemen en daarom moeten de maatregelen van bovenaf kunnen worden opgelegd. Donner zegt nu dat het al een tijdje rustig is wat voetbalvandalisme betreft, maar rellen komen met pieken en dalen. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat het altijd goed gaat en goed blijft gaan.’

Varela noemt het Verenigd Koninkrijk als voorbeeld over hoe een voetbalwet in de praktijk prima werkt. ‘Ik weet ook wei dat ze daar een ander rechtssysteem hebben, maar wat dáár kan, kan hier ook. In Engeland heb je stadionverboden voor het leven. Dat gaat wat ver, want ieder mens verdient een tweede kans. Geef ze eerst een verbod voor vijf jaar, en gaan ze dan wéér in de fout, dan mogen ze wat ons betreft nooit meer een stadion binnen. We gaan er nu mee aan de slag. Ik zal eerst een voorstel schrijven over wat het probleem is en hoe we dat moeten aanpakken. Dat gaat vervolgens naar de Raad van State die zich er juridisch over buigt. Daarna moet het wetsvoorstel door de Tweede Kamer en Eerste Kamer worden geloodst, voordat het bij koninklijk besluit kan worden bekrachtigd. Die procedure kan een jaar in beslag nemen, maar het is volgens ons noodzakelijk dat die voetbalwet er uiteindelijk komt. Het is nu al zó lang een discussie, dat er maar eens spijkers met koppen geslagen moet gaan worden.’

Bron: VI 05-04-2006

Reportage Benson in ‘De Voorzet’

Het TV Gelderland-programma De Voorzet heeft donderdag 6 april een reportage met als titel ‘Met Fred Benson naar de Bijlmer’. De Voorzet begint omstreeks 18.20 uur en wordt ieder uur herhaald. TV Gelderland is ook te zien via www.omroepgelderland.nl. Klik daar op ‘live tv’.

april 2006

Janssen en Dingsdag bij sportcafe Vitesse

De Vitessespelers Theo Janssen en Michael Dingsdag zijn donderdagavond (20.00 uur) present bij het maandelijkse sportcafe Vitesse, deze keer in de kantine van voetbalclub Rheden. Er is live muziek, een Vitessejournaal, een quiz en er komen verschillende gasten. De avond is vrij toegankelijk en duurt tot 22.00 uur. Het clubhuis van Rheden is gelegen aan de IJsselsingel. Het is de vierdeeditie van het reizende circus Vitesse sportcafe, dat de komende maanden nog neerstrijkt in Arnhem (SML) en Driel.

Bron: De Gelderlander 05-04-2006

Column: Leve de play-offs!

Nog even en dan is het zover. Dan hebben eindelijk de veelbesproken play-offs in de eredivisie plaats. De KNVB verdient alvast een stevige pluim voor dit nieuwe fenomeen. Nog nooit stevende de eredivisie af op zo’n zinderende apotheose van de reguliere competitie als nu. Zonder de play-offs was Vitesse al lang uitgespeeld. Nu mag het drie speelronden voor het eind als nummer elf van de ranglijst nog hopen op Europees voetbal. Welke prijs Vitesse eventueel nog kan pakken, hangt sterk af van de eindklassering van Ajax, dat door de nog te spelen bekerfinale tegen landskampioen PSV verzekerd is van Europees voetbal. Van belang is of Ajax bij de eerste vijf eindigt of niet.

Mogelijkheid 1: Ajax eindigt bij de eerste vijf. In dat geval zijn de nummers 2, 3, 4 en 5 van de eindstand zeker van Europees voetbal. Ze spelen dan alleen nog play-offs om een plek in de voorronde van de Champions League. De nummers 6, 7, 8, en 9 profiteren: hun play-offs levert zeker een startbewijs op voor het toernooi om de UEFA Cup. De verliezer van de finale van deze play-offs speelt tegen de winnaar van de play-offs van 10 tot en met 13 om een plek in de Intertoto. Mogelijkheid 2: Ajax eindigt niet bij de eerste vijf en valt uit het schema van de play-offs. Dan spelen de nummers 2 tot en met 5 om een plek in de voorronde van de Champions League. Maar dan moet de verliezer van deze play-offs met de winnaar van de play-offs van 7 tot en met 10 strijden om een plek in het UEFA Cup-toernooi. De verliezer speelt Intertoto, in theorie kan AZ of Feyenoord in de Intertoto belanden. Het voordeel van dit scenario is dat zelfs de nummer 10 nog speelt voor Europees voetbal: Vitesse dus ook.

Het nadeel is dat er bij de play-offs voor de nummers 11 tot en met 14 slechts een geldprijs op het spel staat. Hoe hou je miljoenen voetballiefhebbers bezig zonder dat er een bal wordt getrapt. Leve de play-offs.

Gerard Borgman

Bron: De Gelderlander 05-04-2006

Theo Janssen is toe aan een frisse wind

Theo Janssen tekende vorig jaar met zijn volle verstand een nieuw contract tot 30 juni 2008 bij Vitesse. Na een mislukt seizoen wil de Arnhemse spelverdeler hogerop. Hij staat open voor een vertrek naar een ‘grotere club dan Vitesse’, maar ook voor een nieuwe trainer. “Een frisse wind kan geen kwaad.”

Met een gestrekt been bezorgde Theo Janssen zichzelf zondag tegen FC Groningen de zoveelste kater van dit seizoen. Uit frustratie plantte de Arnhemse middenvelder, die helemaal niet in de wedstrijd zat, zijn noppen in het been van Gibril Sankoh. Scheidsrechter Dick Jol trok geel en Janssen mist zondag de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. Drie wedstrijden voor het einde zit het seizoen er nagenoeg op. Vitesse is zo goed als kansloos voor het halen van de play-offs, al is er in theorie nog wel wat mogelijk. De praktijk is anders, vermoedt ook Theo Janssen. Hij is een kritisch volger van zichzelf en het elftal. De 24-jarige middenvelder is teleurgesteld in het spel van Vitesse en met de nodige regelmaat in zichzelf. Europees voetbal zit er niet in omdat de tegenstand in de drie laatste speelronden (FC Utrecht, Ajax, NEC) op voorhand te zwaar lijkt voor een ploeg die zich nauwelijks nog kan opladen.

Het broodmagere seizoen doet Janssen twijfelen aan zijn toekomst, zo erkende hij zondagmiddag na de 2-1 nederlaag bij FC Groningen. “Ik sta open voor een vertrek naar een grotere club dan Vitesse, maar dat is niet zo vreemd. Ik denk dat elke speler van Vitesse dat wel staat”, reageerde Janssen op de suggestie dat hij wel eens ontevreden kan zijn met de voortgang in Arnhem. “Het is niet zo dat ik per se weg wil, maar een keer in de keuken kijken bij een andere club lijkt me leuk.”

Voor een speler die met zijn volle verstand een contractverlenging aanging, vragen die uitspraken op zijn minst enige verheldering. “Ik hoef niet weg, ik heb het goed bij Vitesse, dus waarom zou ik. Er is op dit moment ook geen concrete belangstelling”, zegt Janssen, die al vroeg in 2006 op het lijstje van bondscoach Marco van Basten kwam te staan.

“En als er wel belangstelling zou zijn, wil ik het niet weten. Ik heb met mijn zaakwaarnemer (Rob Jansen van Sportpromotion,red.) afgesproken dat we als het seizoen afgelopen is, een keer om de tafel gaan om alles door te spreken. Tot die tijd wil ik er niks over horen en alleen met Vitesse bezig zijn.”

De plannen van Vitesse wegen zwaar voor Theo Janssen, die geen trek heeft in een langdurig verblijf in de grijze middenmoot van de eredivisie. “Er komt een andere trainer, er zullen een paar spelers vertrekken en ik denk een paar nieuwe bijkomen. Dat lijkt me heel gezond voor de club. Ik denk dat veel spelers een keer een andere trainer, een ander gezicht nodig hebben. Een frisse wind kan geen kwaad. De spelers zijn gewend aan deze aanpak. Ik ben dus heel benieuwd wie er als nieuwe trainer komt en wat zijn plannen zijn.”

Janssen houdt mede daarom alle opties open. “Het is wel belangrijk welke trainer komt. Voor het zelfde geldt komt er iemand die het niet in mij ziet zitten en zegt ‘Janssen, jij komt niet voor in mijn plannen’. Dan kan ik dus op zoek naar een andere club. Zelf heb ik daar niet zo heel veel over te vertellen natuurlijk, mijn contract loopt tot 2008, volgend jaar is een ander verhaal.”

De tweestrijd van Arnhems’ spelverdeler heeft alles te maken met het frustrerende seizoen in de Gelderse hoofdstad, waar de verwachtingen niet worden waargemaakt. Toch ‘eist’ Janssen niet veel van Vitesse. “Je hoeft volgend jaar maar een paar trapjes hoger. Als je op de zevende plaats eindigt, speel je gewoon play-offs en kun je Europees voetbal halen.”

Janssen werd de voorbije jaren nogal eens met andere clubs in verband gebracht, meestal met Feyenoord. Concreet werd het nooit en zijn reacties waren steevast hetzelfde. ‘Als er een interessante club komt, gaan we praten’. Dat is de ene helft van het verhaal, de andere blijft doorgaans onbesproken, maar die blijkt weldegelijk in Arnhem te liggen. Wat als Vitesse hem tot spil van de toekomstplannen maakt en een contract tot, bij wijze van spreken, 2012 aanbiedt. “Als er een trainer komt die dat wil en de club staat daar achter, zou ik dat ook heel mooi vinden. Ik hoef echt niet per se weg uit Arnhem.”

Bron: De Gelderlander 04-04-2006

Sturing zegt ‘nee’ tegen clubs uit eerste divisie

Edward Sturing heeft aanbiedingen van twee clubs uit de eerste divisie naast zich neer gelegd. Dat heeft de trainer van Vitesse gisteren bevestigd. “Ik ga ervan uit dat ik op het hoogste niveau werkzaam zal blijven. Maar dat hoeft niet per se als hoofdtrainer te zijn”, zo verklaarde Sturing tegenover verslaggevers na de 2-1 nederlaag tegen FC Groningen.

De vertrekkende oefenmeester leed met zijn ploeg een pijnlijke nederlaag, in de jacht op een startbewijs in de play-offs om Europees voetbal. “Onze kansen worden steeds kleiner”, concludeerde Sturing realistisch in Stadion Euroborg. “We hebben het niet in eigen hand. Maar zolang je een theoretische kans hebt, dan moet je daar als sportman voor gaan. Er zijn in het voetbal wel eens vaker verrassende dingen gebeurd. Pas op 16 april weten we wat we hebben en wat we niet hebben.”

Vitesse werd in Groningen opnieuw in een uitwedstrijd afgetroefd op mentaliteit. Daarmee was Sturing het evenwel niet eens. “Ik had niet het gevoel dat we het erbij lieten zitten. Ik vond ook ons niet veel minder dan Groningen. We hebben ook kansen gehad. Maar op beslissende momenten in de wedstrijd gaven we niet thuis. Groningen deed dat wel. Je kon zien dat zij in de winning-mood zitten.”

Wel erkende hij: “Wat me wel tegenviel is dat we even slap speelden na de 2-0. Je zag een stuk teleurstelling. Later hebben we dat weer beter opgepakt, maar de 2-1 kwam te laat.” De voetballer Edward Sturing verzaakte nooit. Of hij die instelling niet mist bij enkele van zijn spelers? “Zonder namen te willen noemen zie ik vooral een verschil in kwaliteit binnen het team”, stelde Sturing. “Het is een kwaliteit dat je als speler altijd een voldoende scoort. Van die spelers hebben wij er te weinig.”

Sturing haalde gistermiddag na een uur spelen Tom De Mul en Purrel Frankel naar de kant. “Ik was niet tevreden over ze”, stelde Sturing. “Tom had in het begin een paar goede acties, daarna werd het minder. Ik wilde proberen iets te forceren met de snelheid van Rojer.” Dat pakte goed uit. De Mul en met name Frankel waren het zichtbaar oneens met de wissel. Frankel liep bij zijn wissel langzaam van het veld. “Dat is niet goed”, oordeelde Sturing. “We stonden op dat moment met 2-0 achter. Als hij op een iemand kwaad is, dan moet hij kwaad zijn op zichzelf.”

Bron: De Gelderlander 03-04-2006

Dingsdag tekent de vrede snel met Jans

Vitessenaar Michael Dingsdag was in het duel tegen middelpunt van een verbale twist met FC Groningen-trainer Ron Jans. De vrede werd snel getekend. Dingsdag kreeg de schuld van een valpartij bij FC Groningen-aanvaller Erik Nevland, gistermiddag in stadion Euroborg met twee treffers de grote lastpak voor Vitesse.

Net buiten het aandachtsveld van de meeste camera’s en blikken, gebeurde er ‘iets’ tussen de Groningse spits en de verdediger van Vitesse. Daarop riep Jans vanaf de zijlijn weer van alles naar Dingsdag, die daarop weer reageerde. Ondertussen was de verdediger van Vitesse het pispaaltje geworden van Groningse fans, die hem uitfloten bij elk balcontact. “Er wordt veel te veel ophef over gemaakt”, vond Dingsdag na afloop.

“Het was gewoon een duel tussen Nevland en mij. Hij trekt aan mijn shirt, ik aan zijn shirt en hij wil een penalty hebben, zoals elke spits graag een penalty wil versieren. Ik heb er na afloop ook nog met hem over gesproken. Hij vertelde dat hij gewoon een penalty wilde hebben, maar dat er verder niks aan de hand was.”

Dingsdag had na afloop op het veld van het nieuwe stadion Euroborg ook nog een kortstondig onderonsje met Jans, zijn verbale belager. “Tijdens de wedstrijd riep ik naar hem dat hij zich er niet mee moest bemoeien. Normaal reageer ik niet zo fel op een trainer, maar hij stond op veel te grote afstand om ook maar iets te kunnen zien.” De verlate reactie van de traininer van de noorderlingen kon Dingsdag wel weer waarderen. De vrede tussen het kibbelende duo was daarom erg snel getekend. “Jans had na afloop ook Nevland gesproken en bood zijn excuses aan. Dat vind ik netjes”, meldde Dingsdag.

Bron: De Gelderlander 03-04-2006

Vitesse bibbert weer op vreemde bodem

Vitesse beleefde een nieuw hoofdstuk in het boek ‘ellendige uitwedstrijden’. Slechts vier keer was er winst op vreemde bodem.Meningen over oorzaak, gevolg en aanverwante onderwerpen na het verlies bij FC Groningen. Vitesse-aanvoerder Richard Knopper bekeek aandachtig en vol afgrijzen de televisiebeelden met de doelpunten van de middag. “Nee, niet mijn eigen doelpunt, maar de twee goals van Groningen. Die geven we zelf weer weg.” Knopper beleefde met zijn ploeg een vervelende namiddag. Vitesse zag de doelstelling (Europees voetbal) weer verder uit beeld zag verdwijnen. Om de play-offs te bereiken, is een negende plaats nodig. De tiende plek biedt alleen uitzicht op het spelen om Europees voetbal wanneer Ajax buiten de top vijf valt. “Zo lang we niet kansloos zijn, spelen we ervoor” zei Knopper na afloop strijdvaardig. “Maar het lijkt er op dit moment op dat je afhaakt. Wij geven de doelpunten weer makkelijk weg. Vlak voor rust een onnodige en vlak na rust houdt Frankel een bal binnen, dan is het 2-0.” Knopper wees naast de individuele fouten op personele problemen. “Wij misten een paar spelers, dat helpt ook niet.”

Dat Vitesse afwachtend en zonder veel vertrouwen speelde, ging er bij de aanvoerder niet in. “Dat lijkt zo door de speelwijze die wij hebben gekozen. We kwamen op het middenveld vaak een mannetje te kort. We hadden voor het eerste Groningse doelpunt onze kansen beter moeten uitspelen.” Vitesse won met nog een uitduel voor de boeg (Ajax) slechts vier duels op vreemde bodem. Een wereld van verschil met vorig seizoen, toen een clubrecord in de eredivisie werd geboekt: negen overwininningen buiten Arnhem. Dat verschil alleen al is vijftien punten.

Knopper: “Het heeft met verschillende factoren te maken dat het seizoen zo teleurstellend verloopt. Er zijn in de club en in de selectie dingen gebeurd die niet goed waren, we hebben veel geblesseerden en schorsingen gehad en een paar wedstrijden onnodig in de slotfase weggeven.” Hij wees met name op de extra tijd in het thuisduel tegen uitgerekend concurrent FC Twente (van 1-0 naar 1-2 in drie extra minuten). “Dat was het begin van de ellende, we verloren vijf wedstrijden op rij.”

Een verklaring voor de zwakke serie uitduels heeft ook Michael Dingsdag niet. “Vorig jaar speelden we meer op de counter, met twee spitsen. Nu hebben we buitenspelers gehaald van andere clubs en spelen we met drie spitsen, dat is anders. Nee, ik wil niet zeggen dat het de oorzaak is of dat het verkeerd is. Ik ga niet op de stoel van de trainer zitten.”

Dingsdag zegt nog wel te geloven in een goede afloop. “Anders kan ik mijn voetbalschoenen net zo goed opbergen.” Theo Janssen grijnst als het gaat over hoop. “We moeten erin blijven geloven, hoor ik iedereen zeggen. Nou goed, alles is mogelijk. Wat we het hele seizoen missen in uitwedstrijden, kan ik zo niet zeggen. Vandaag misten we strijd en beleving”, vervolgde Janssen zijn verhaal. “Daarin kwamen we echt te kort. We stonden ook niet goed, het klopte gewoon niet. Komt ook omdat we een paar spelers misten en anderen op een vreemde positie kwamen te staan.”

Bron: De Gelderlander 03-04-2006

Vitesse mist cruciale slag in race om play-offs

Vitesse zal de komende weken boven zichzelf uit moeten steken om de play-offs te halen. Na de kansloze 2-1 nederlaag bij FC Groningen zijn de kansen klein. Vitesse heeft een uitermate beroerd weekeinde achter de rug. Roda JC passeerde het team van trainer Edward Sturing op de ranglijst en de achterstand op NEC groeide tot zes punten. De kloof met FC Twente bleef twee punten, maar voor een plek in het linkerrijtje moet Vitesse minstens een en mogelijk twee belagers achterhalen. Eindigt Ajax als zesde, dan mag ook de nummer tien meedoen aan de nacompetitie om Europees voetbal.

In al het gereken en gespeculeer is duidelijk dat Vitesse nog steeds een waterkansje heeft. Maar het resterend programma is niet echt geruststellend: FC Utrecht thuis, dan naar Ajax en thuis tegen NEC. Sturing besefte na de nederlaag dat Vitesse nu moet stunten, wil het na een teleurstellend seizoen de nooduitgang vinden. “We moeten ergens een verrassen om terug te komen in de race”, aldus de vertrekkende hoofdtrainer. “Hoewel het hier in Groningen heel moeilijk is, hadden we dat vandaag eigenlijk moeten doen.”

Dat zat er echter geen moment in. Groningen marcheerde in zijn nieuwe thuishaven vrolijk verder richting Europees voetbal en won de voor beide ploegen zeer belangrijke ontmoeting op twee cruciale punten. Met Erik Nevland had de thuisploeg een echte killer in de ploeg, die met twee gave treffers de driepunter forceerde. Na een dik half uur liet hij zich slim inzakken en nadat hij Theo Janssen had uitgekapt vond hij knap de korte hoek.

Vlak na rust scoorde Nevland met een juweel van een kopbal, nadat er bij Vitesse van alles was misgegaan. Eerst trapte doelman Harald Wapenaar de bal niet ver genoeg weg en vervolgens leed de uitglijdende Purrel Frankel fataal balverlies. Nog bepalender was de geldingsdrang waarmee Groningen aan de start verscheen. Zoals zo vaak in uitwedstrijden, toonde Vitesse veel minder de manifestatiedrang die nodig is om te winnen.

In de slotminuut kwam Vitesse toch nog even in de buurt. De sterk ingevallen Eldridge Rojer zette de goed meegelopen Richard Knopper voor een open doel bij de tweede paal (2-1). Kort daarvoor had Vitesse een strafschop moeten hebben, toen scheidsrechter Dick Jol een overtreding van Gijs Luirink op Rojer wegwuifde. Dergelijk onrecht kon er ook nog wel bij op het moment dat Vitesse afkoerst op de verfoeide wedstrijden om een plek in de Intertoto.

Bron: De Gelderlander 03-04-2006

Ontknoping play-offs komt in Engelse week

De laatste drie speelronden in de eredivisie hebben kort achter elkaar plaats. De Engelse week zal ook voor Vitesse beslissend zijn. Na de 32ste speelronde, die komend weekeinde plaats heeft, komen alle ploegen in de eredivisie ook op donderdag 12 en zondag 16 april in actie. Daarna beginnen de play-offs. Vitesse strijdt met NEC, Roda JC, FC Twente en RKC om twee plekken in het linkerrijtje.

Het programma van de clubs luidt:

8.NEC 31-46: NAC uit (8/4), Roda thuis (12/4) en Vitesse uit (16/4).

9.Roda JC 31-43: Willem II uit (9/4), NEC uit (12/4) en Heracles thuis (16/4).

10.FC Twente 31-42: ADO Den Haag thuis (9/4), AZ uit (12/4) en FC Groningen thuis (16/4).

11.Vitesse 31-40: Utrecht thuis (9/4), Ajax uit (12/4) en NEC thuis (16/4).

12.RKC 31-39: Heracles thuis (8/4), Sparta uit (12/4) en Ajax thuis (16/4).

Bron: De Gelderlander 03-04-2006

Vitesse ziet gat met NEC groeien tot zes punten

Vitesse zal na de 2-1 nederlaag bij FC Groningen de komende weken boven zichzelf uit moeten stijgen om de play-offs om Europees voetbal te halen. De Arnhemmers hebben een uitermate beroerd weekeinde achter zich. Roda JC passeerde het team van Edward Sturing op de ranglijst en de achterstand op NEC groeide tot zes punten. De kloof met FC Twente bleef twee punten, maar voor een plek in het linkerrijtje minstens een en mogelijk twee belagers achterhalen. Eindigt Ajax als zesde, dan mag ook de nummer tien meedoen aan de nacompetitie om Europees voetbal.

In al het gereken en gespeculeer is duidelijk dat Vitesse nog steeds een waterkansje heeft. Maar het resterend programma is niet echt geruststellend: FC Utrecht thuis, dan naar Ajax en thuis tegen NEC. Sturing besefte na de nederlaag dat Vitesse nu moet stunten, wil het na een teleurstellend seizoen de nooduitgang vinden. “We moeten ergens een verrassing boeken om terug te komen in de race”, aldus de vertrekkende coach.

Groningen marcheerde in zijn nieuwe thuishaven vrolijk verder richting Europees voetbal en won de belangrijke ontmoeting op twee cruciale punten. Met Nevland had de thuisploeg een echte killer in de ploeg, die met twee gave treffers de driepunter forceerde. Na een dik half uur liet hij zich slim inzakken en nadat hij Theo Janssen had uitgekapt vond hij knap de korte hoek. En vlak na rust scoorde Nevland met een juweel van een kopbal, nadat er bij Vitesse van alles was misgegaan. Eerst trapte doelman Wapenaar de bal niet ver genoeg weg en vervolgens leed de uitglijdende Frankel fataal balverlies.

Ook Vitesse heeft een aanvalsleider uit Scandinavie. Maar Junker is vooralsnog meer een voetballende spits en minder een echte goalgetter dan de Noor Nevland. Dat bewijzen zijn cijfers: drie goals in elf duels. En dat bleek ook gisteren, toen hij na een kwartier in vrijstaande positie naast kopte. De kopbal van Nevland was moeilijker en doeltreffender.

De wissels die Sturing in de slotfase aanbracht, leverden bijna nog een puntje op. In de slotminuut bood de sterk ingevallen Rojer de goed meegelopen Knopper een open doel bij de tweede paal (2-1). En kort daarvoor had Vitesse een strafschop moeten hebben, toen scheidsrechter Jol een overtreding van Luirink op Rojer wegwuifde. Dergelijk onrecht kon er ook nog wel bij in dit weekeinde van Vitesse, dat op dit moment afkoerst op de vermaledijde play-offs om een plek in de Intertoto.

Bron: De Gelderlander 03-04-2006

Moeilijke middag voor Theo Janssen

Theo Janssen beleefde een moeilijke middag in het Euroborg op de voor hem ongebruikelijke positie van verdedigende middenvelder. “Dit zijn hele vervelende middagen”, zegt de Arnhemmer na afloop. “Als je linkshalf of ‘op tien’ speelt kun je aanvallen. Nu sta ik de hele tijd achterin, dat ligt mij niet super.” Vitesse maakte in het hoge noorden eigenlijk geen moment aanspraak op meer dan een nederlaag. Janssen had wel een verklaring voor het moeizame spel van zijn ploeg. “Zij speelden met veel lopende mensen, daar hadden wij duidelijk problemen mee.”

Bij de eerste goal kon hij Nevland niet afstoppen. “De afvallende bal werd weggekopt. Daardoor kwam ik tussen twee man door. Toen ik Nevland zag had hij hem al aangenomen. Hij kapte en dan weet je dat je te laat bent. Dan schiet hij hem onder mijn been door.” Voor de play-offs blijft de middenvelder hoopvol. “Het kan nog steeds, maar hoelang nog? Met nog negen punten halen we het.” Janssen is tegen FC Utrecht geschorst. “Of dat zo slecht is voor het elftal weet ik niet… Er komen mensen terug, Schaaf kan dan verdedigende middenvelder spelen.”

Bron: Omroep Gelderland 02-04-2006

Ruud Knol ergert zich aan slap spel

Ruud Knol ging zondag in het uitduel tegen FC Groningen als een van de weinige Arnhemmers de strijd aan. Hij ergerde zich kapot aan het slappe spel van zijn ploeg. “We misten een stukje scherpte voorin en dat was overigens niet alleen daar het probleem. Het hele elftal miste die scherpte”, analyseerde de verdediger. Daarom nam Knol het voortouw. “We waren veel te slap in bepaalde situaties. We stonden maar een beetje te kijken en daar kan ik niet zo goed tegen. Ik ben de tweede helft voor de verdediging gaan spelen om toch wat druk te zetten op Groningen.” Knol hekelde ook de arbitrage. “We hadden in de tweede helft ook nog een penalty moeten krijgen. Maar dat gebeurt niet, dus je hebt er geen reet aan”, baalde de verdediger.

Het wordt lastig voor Vitesse om de play-offs te halen, omdat Roda JC in eigen huis won van Ajax. De afstand tot die ploeg bedraagt nu drie punten. Knol wanhoopt nog niet. Volgens hem is er nog steeds kans op de play-offs. “Ik hoor net dat Twente verloren heeft. Zolang er een kans is moeten we erin geloven. Iedereen krijgt nog moeilijke wedstrijden. Wij moeten volgende week gewoon zien te winnen van FC Utrecht.”

Bron: Omroep Gelderland 02-04-2006

Sturing:we zien het wel op 16 april

Trainer Edward Sturing zag duidelijke oorzaken voor de nederlaag van zijn ploeg. “Wij geven te gemakkelijk goals weg en we scoren zelf niet uit de kansen die we krijgen. Dat is het verhaal van de wedstrijd. We wisten vantevoren dat we problemen hadden met de balans, maar we hebben ons er aardig doorheen geslagen. Je zag met name na de 2-0 dat we een knal hadden gekregen. Die viel ook veel te vroeg”, vond de coach. Over de play-offs zegt Sturing: “Je had het al niet in eigen hand, maar nu zeker niet meer. We zien op 16 april wel of het alsnog gelukt is.”

Bron: Omroep Gelderland 02-04-2006

Slecht weekend voor Vitesse

Het was niet alleen de 2-1 nederlaag die Vitesse zelf leed in en tegen Groningen, maar ook de uitslagen op de andere velden die op zaterdag en zondag werden gespeeld die Vitesse somber stemden. Met nog drie wedstrijden te gaan wordt het steeds moeilijker de Play-offs te bereiken.

In Euroborg was de eerste goede kans voor de thuisploeg. Yuri Cornelisse zag zijn schot van dichtbij gestopt door Harald Wapenaar. Na ongeveer tien minuten kreeg ook Vitesse wat ruimte om te voetballen en dat leidde na ruim een kwartier spelen tot een goede mogelijkheid voor Mads Junker. Uit de corner van Theo Janssen kopte de Deen geheel vrij naast het doel van Bas Roorda. Groningen bleef echter de bovenliggende partij en kreeg via Cornelisse en Lindgren (schot bij de tweede paal naast) riante kansen op een voorsprong. De Groningers waren voornamelijk gevaarlijk met scherpe voorzetten vanaf de vleugels.

Ondanks dat FC Groningen niet echt door wist te drukken, kwam de ploeg van Ron Jans wel verdiend op 1-0. Vitesse leed simpel balverlies waar Groningen optimaal van profiteerde. Erik Nevland draaide op de rand van de zestien meter weg van zijn tegenstander en schoot de bal in de 38e minuut hard in korte hoek. Vitesse had binnen twee minuten de ploegen op gelijke hoogte moeten zetten. Na de één-twee met Mads Junker stond de vleugelspits alleen voor Roorda, maar wist niet te scoren.

Binnen vijf minuten na rust was het duel al gespeeld. Net als bij de eerste treffer ging er slecht uitverdedigen aan vooraf en weer was Erik Nevland de doelpuntenmaker. Uit de voorzet van Paul Mathijs kopte de Noor knap raak: 2-0. In het resterende deel van de wedstrijd bleef Vitesse onmachtig en vond Groningen het wel prima. Het liet Vitesse rustig voetballen en probeerde er via snelle counters gevaarlijk uit te komen. Zo kopte Danny Buijs een kwartier voor tijd op de lat en kwam Vitesse goed weg.

Ondanks het overwicht had scheidsrechter Dick Jol de bal in de eindfase op de stip moeten leggen toen invaller Eldridge Rojer onderuit werd gehaald door Gijs Luirink. Het leidde niet tot de aansluitingstreffer waardoor, ondanks de eretreffer van Knopper (op aangeven van Rojer) in de slotseconde, het duel in een verdiende overwinning eindigde voor FC Groningen.

Bron: Vitesse.nl 02-04-2006

Hoofdsponsor: