Augustus 2000

Gespeelde Jeugdwedstrijden
Vitesse A1 – PSV A1 3-1
Vitesse B1 – NEC B1 4-1 (oefenduel)

Waseige roept Peeters op voor Rode Duivels
Bondscoach Robert Waseige van België heeft Vitesse-spits Bob Peeters opgeroepen voor het WK-kwalificatieduel tussen Letland en België.

Vitesse 2 – Indonesisch Elftal 4-2
Een bliksemstart van de mannen van coach Mike Snoei leverde al na 2 minuten een doelpunt op gemaakt door Kalle Sone. Nadat er wel enige keren de doelman werd getest vanaf afstand kreeg Kalle Sone wederom een mooie kans die stierf in schoonheid. Met enkele mooie bewegingen werkte hij zich door de Indonesische achterhoede maar alleen voor de keeper miste hij hopeloos.
Aan de andere kant werd een foutieve terugspeelbal van de verder foutloze Antonio Aquilar fataal voor Vitesse 2. De te korte bal werd onderschept en langs Raymond van Driel gespeeld, 1-1. Hiermee brak tevens de rust aan.

Na rust met Achmed Ahahaoui voor Menno Willems werd er nog meer de aanval gezocht en met goed resultaat. Lukt het bij de A nog niet zo goed met Ahahaoui gistermiddag maakte hij een aantal mooie acties over de vleugel. Wederom evenals afgelopen maandag scoorde Emile Mbamba weer een aantal goals en hij schijnt de smaak te pakken te hebben. De 2-1 was een actie op eigen kracht terwijl hij de 3-1 maakte op aangeven van de goed spelende Raymond Fafiani.

De laatste goal van Vitesse zijde was er een van Jhon van Beukering die met een kopbal bij de 2e paal de Indonesische goalie (in eigen land bijgenaamd spoorboom, vanwege zijn mooie duiken) verschalkte, 4-1. De eindstand kwam kort voor tijd voort uit een misverstand van Richard Terpstra die met een mooie schuiver zijn eigen doelman verbaasd achterliet, 4-2.

Toch een leuke wedstrijd waarbij duidelijk bleek dat Vitesse een Jong maar weerbaar 2e elftal bezit. Van de A-junioren mochten Tom Verhaar, Raymond van Driel, Richard Terpstra, Raymond Fafiani, Rick van Bochum, Achmed Ahahaoui, Kalle Sone, Emile Mbamba en Jhon van Beukering hun opwachting maken. Terwijl als Senioren Ruud Knol, Antonio Aquilar, Stefan Nanu, Said Echarqui, Menno Willems en Evgeniy Levtsjenko in het veld kwamen.

Kaartverkoop AZ-Vitesse
AZ – Vitesse 22/10/2000 (14.30 uur): verplichte combiregeling. Kaarten alléén verkrijgbaar bij Ticketbox. Uitkaart Plushouders vanaf 30/9 fl. 37,-, Uitkaarthouders vanaf 07/10 fl. 42,- en overige SCC-houders Vitesse vanaf 14/10 fl. 48,-. Einde totale verkoop 18/10. Vertrekinformatie volgt.

Blessureleed voor Diarra en Sikora
Tijdens de slottraining in de aanloop naar het UEFA cupduel met Maccabi Haifa is Vitesse twee spelers kwijtgeraakt. Bij Mahamadou Diarra keerde een blessure aan het middenvoetsbeentje terug en Viktor Sikora had last van duizeligheid. Het meespelen van de twee is twijfelachtig. Vooral het kwetsuur van Diarra baart coach Ronald Koeman zorgen. “Vooralsnog ziet het er niet geweldig uit.”

Vitesse in Israël
Na een lange vertraging kwam de selectie van Vitesse dinsdagavond laat aan in Tel Aviv. Hierdoor verviel de uitlooptraining uit die oorspronkelijk gepland stond voor de avond van aankomst.
Woensdagochtend werd er een training afgewerkt op het uitstekende trainingscomplex vlak bij het hotel. Alle achttien aanwezige selectiespelers zijn fit en konden de training bijwonen. Dragoslav Jevric (elleboogblessure), Louis Laros (knie) en Stefan Nanu (familieomstandigheden) zijn niet naar Israël afgereisd. De vervanger voor keeper Jevric is de jeugdige keeper van het tweede elftal Danny Lücke.

Op de persconferentie liet Vitesse-trainer Ronald Koeman weten dat concentratie en mentaliteit voorop staan. “Vitesse scoort altijd en ik ga er van uit dat we dat ook hier doen”, aldus Koeman. “Ik wil niet bij voorbaat zeggen dat we de tweede ronde al hebben bereikt, we hebben nog 90 minuten te spelen”. Koeman gaf verder aan geen enkel risico te willen lopen. Volgens de trainer kiest Vitesse voor aanvallend spel, maar dat vergt een grote concentratie, met name van de verdedigers en middenvelders. In de eerste ontmoeting tussen de Israëlische en Arnhemse ploeg schortte het daar behoorlijk aan. De wedstrijd in Gelredome, die met 3-0 werd gewonnen door Vitesse, verdiende zeker niet de schoonheidsprijs. Er vielen gaten in de verdediging waardoor Maccabi grote kansen kregen.

Koeman wil de opstelling nog niet prijsgeven. “Ik wil eerste het elftal op de hoogte stellen. We zetten wel de lijn door die we de laatste wedstrijden hebben gehanteerd. We gaan voortborduren op het raamwerk wat we neer hebben gezet.

Vitesseworld.com
Er moet mij even iets van ’t hart. Ik las op de Vitesseworld Site een wedstrijd verslag m.b.t. de A1 van afgelopen zaterdag wat waarschijnlijk is overgenomen uit de krant (waar wederom enkele fouten in staan).

In dit bericht zou Theo Bos zich nogal kritisch hebben uitgelaten over zijn A1. Hij laakt het inzicht van enkele van zijn spelers. Uit het stuk blijkt dat hij zich nogal kritisch uitlaat over zijn buitenspelers en de achterhoede spelers. Hierin wordt aangegeven dat er nogal veel onnodige tegen goals ontstaan.

Nu is mij altijd geleerd dat je een team bent en je met elf mensen een partijtje voetbal speelt. Je wint met het team (16 man) en verliest met het team (16 man). Nu heb ik dit gedurende 11 seizoenen proberen over te brengen op spelers uit mijn selectie groepen bij een van de beste (amateur)jeugdopleidingen van Amsterdam (en over het algemeen met succes). Bij ons waren de aanvallers de eerste verdedigers en van achteruit werden de aanvallen opgezet. Bovendien werden er de afgelopen wedstrijden naar mijn mening diverse goede voorzetten geplaatst waarmee te weinig werd gedaan. Tevens werden de spitsen diverse keren voor de keeper gezet met een lange bal waarbij het in de afronding schortte (Feyenoord, Ajax, Heerenveen???). Als er voorin moeizaam of niet wordt gescoord dan kan iedere tegengoal funest zijn. Misschien dat het raadzaam is om de neuzen in de zelfde richting te zetten en het met elkaar op te pakken. Hopelijk gaan de spelers, die in het tweede scoren en daarmee “Machlas blameren”, dit van nu af ook weer gaan doen voor de A1.

Een hint voor Vitesseworld: “neem in het vervolg onze (meestal positieve) stukjes over i.p.v. die uit de krant. Dat voorkomt een hoop ongenoegen en stemmingmakerij. Bovendien kloppen de feiten, de namen e.d. dan wel.
Vitesse jeugd site

Feyenoord C1 – Vitesse C1
Dinsdag 26 September. Eindelijk het vooruitzicht van een top wedstrijd voor de C-jeugd. Want hebben ze niet alle competitie wedstrijden en bijna alle oefen wedstrijden met groot overwicht gewonnen? Zelfs Twente C werd met 2-0 opzij gezet. En een achterstand van 0-2 tegen PSV C werd met veel karakter omgezet in 4-3 winst. Feyenoord staat bekend als de beste opleiding van dit moment. Beginnen vanaf geselecteerde F- spelertjes. Met een team voor ieder leeftijdsjaar. En met de C-jeugd al jaren kampioen in hun afdeling. Dus was het noodzaak om in deze wedstrijd “in vorm” te zijn en een top prestatie te leveren. De wedstrijd begon wat rommelig. Nerveus van beide kanten. Een kans voor Vitesse en een grote kans voor Feyenoord, die beide niet werden benut. Na 25 minuten begon de wedstrijd te kantelen. Vitesse kreeg grip op het spel van Feyenoord. En het ging zich echte kansen creeren. Dit leverde het eerste doelpunt op in de 30e minuut. Een schot van Umran werd geblokt en kwam voor de voeten van Rick, die geen moeite had met deze kans: 0-1. Uit een corner van Feyenoord kreeg een goed spelende nr. 7 een grote kans door slecht dekken in de 16 meter. Iets waar Vitesse nog wel eens moeite mee heeft. Gelukkig ging de bal er niet in. In de rust zeiden de spelers tegen elkaar dat er goed gespeeld werd en dat er nog meer inzat als iedereen geconcentreerd bleef spelen. Dit leverde 5 minuten na rust het 2e doelpunt op.

In de 40e minuut scoorde Rick weer, na weer goed voorbereidend werk van Umran. Waarmee Rick bewijst dat hij in de 16 meter komend, zeer doelmatig kan zijn. Het viel bij beide doelpunten overigens op dat de voorbereiding een team prestatie was. Een goede opbouw, met openen naar de andere kant en in de diepte afmaken. In de 42e minuut gingen ook wij een keer in de foutDe spits kreeg teveel ruimte om weg de draaien en in plaats van zorgen voor rugdekking werd een overtreding gemaakt in de zestien meter. Op de perfect ingeschoten penalty had Armand geen antwoord: 1-2. Omdat zowel bij Feyenoord als bij Vitesse naar hartelust werd gewisseld (alleen Laurent bleek in de warming up licht geblesseerd en bleef aan de kant) werd de wedstrijd wat rommelig, maar Vitesse hield wel het beste van het spel. Verdedigend stond het goed. De middenvelders lieten geen gaten vallen en zorgden goed voor de aansluiting en we bleven kansen creeren. Dit leverde in de slotfase een doelpunt op voor Vitesse van Umran via een sterk invallende Jille: 3-1. Dit was de eindstand. Al met al is duidelijk dat dit team Nationaal ver kan komen. En als de tekortkomingen kunnen worden weggewerkt zal het team dit seizoen nog leuke dingen beleven.
Meer lezen: Vitesse jeugd site

Excelsior’31 1 – Vitesse A1 1-1
Vanavond in Rijssen mocht de Vitesse A1 in het strijdperk komen met, jawel “daar issie weer”, Theo Groeneveld in de gelederen. Ik zeg weliswaar A1 maar zonder 7 basis spelers moest het gehavende team van Theo Bos het opnemen tegen deze middenmoter in de Zaterdag Hoofdklasse C. Dat dit natuurlijk geen eitje zou gaan worden was natuurlijk op voorhand reeds zeker. Toch waren de Geel/Zwarten zeker niet de mindere van Excelsior’31. Theo Groeneveld kon gedurende de gehele eerste helft redelijk, tot goed, meekomen en kon ondanks een ritme achterstand het tempo goed volgen. Naar mijn mening kan de terugkeer van Theo Groeneveld niet lang meer uitblijven en de oplossing zijn voor de problemen in Vitesse’s laatste linie. ……
Meer lezen: Vitesse jeugd site

Ajax vist weer in kweekvijver Vitesse
Ajax gaat weer vissen in de kweekvijvers van Vitesse, Heerenveen en FC Twente. De afglijdende topclub zegde vorige week eenzijdig een convenant op met de betrokken verenigingen. Daarin staat dat de clubs bij elkaar geen talentvolle jeugdspelers wegkapen. Ajax respecteert nog wel eenzelfde overeenkomst met Feyenoord en PSV.
De zes clubs maakten drie jaar geleden die afspraak. “Maar ik denk dat het de organisatie in Amsterdam steekt dat wij zo succesvol zijn. Wij winnen de laatste jaren vaak van Ajax en ook hun jubileumtoernooi hebben we op onze naam geschreven. Maar deze actie van Ajax is een signaal”, zegt Joop Brand, hoofd opleidingen van Vitesse. “Vitesse, Heerenveen en FC Twente presteren met hun jeugdopleiding minstens zo goed als Ajax en vaak zelfs beter.”

Veel zorgen over de eenzijdige opzegging maakt Brand zich niet. “Al onze talenten hebben we bij Vitesse vastgelegd en daar komt bij dat Ajax een grote denkfout maakt. Het is hun arrogantie dat ze menen dat spelers naar Ajax willen. Maar wij krijgen zelfs telefoontjes van Ajax-spelers die hier willen voetballen. Ik vind deze actie van Ajax een zwaktebod. Ajax heeft zelfs twee B1-spelers van Heerenveen benaderd.”

PSV en Feyenoord zullen zich overigens wel aan de eerder gemaakte afspraken houden.

Bob Peeters gelukkigste mens op aarde
In Nederland oogst hij waardering als meevoetballende centrumspits. In België dankt hij zijn populariteit vooral aan zijn optredens als verslaggever tijdens EURO 2000. Een monoloog van Bob Peeters (26). Spits van Vitesse, kind van het platteland.
,,Ik ben opgegroeid tussen de koeien. Met mijn broer, die zes jaar ouder is, ging ik elke vakantie naar de boerderij van mijn grootouders. Als ik vrij ben, dan ga ik nog steeds. Later zal ik een huis laten bouwen in Zandhoven. Daar hebben mijn vriendin en ik een stuk grond gekocht. Mijn ouders wonen in Wommelgem. Mijn vriendin komt uit Geel. Zandhoven ligt tussen Geel en Antwerpen. De charme van deze kleine Belgische plaatsen? Het is er heel landelijk. Veel boeren, veel platteland, het is er allemaal heel simpel. Daar ben ik opgegroeid. Later, na mijn carrière, zal ik zeker terugkeren naar de plek van mijn roots.

Ik ben heel erg chauvinistisch. Bij het Belgische volkslied leg ik mijn rechterhand op mijn hart. Ik ben geen Vlaming, maar Belg. Ondanks alle schandalen houd ik van het land. Dat zit in me, dat is een gevoel.

Ik vind België een ontzettend leuk land. Gezellige mensen. De zaak Dutroux heeft België negatief op de kaart gezet. Dat mag nooit meer gebeuren. Maar sommige mensen zijn ziek. Daar is geen oplossing voor te vinden. Ik vind wel dat de justitie strenger moet optreden. Zoals in Amerika. Daar hebben dergelijke criminelen niet lang meer te leven.

Ik ben heel streng opgevoed. Mijn vader en moeder hebben me altijd kort gehouden. Voor mijn achttiende kwam ik nooit in een discotheek. Mijn vader reed me in die tijd elke dag naar de training van Lierse SK. Hij zei: van mij mag je gerust uitgaan. Maar als je niet voor het voetbal wil leven, dan wil ik je niet meer altijd wegbrengen. Ga dan maar bij een amateurclubje spelen. Na mijn achttiende heb ik het wel goedgemaakt. Ik vind dat ik nu, na een wedstrijd moet kunnen stappen. Ik weet inmiddels wel wat goed is voor mijn lichaam. Na inspanning mag er ontspanning komen. Maar ik ben me er nog altijd van bewust dat ik een mooi beroep heb. Ik probeer altijd mijn best te doen. Want ik besef dat als ik keihard werk, dan zien de mensen dat ik het probeer, ook al lukt het niet altijd.

Ik heb nog op de handelsschool gezeten, maar studeren was niet aan mij besteed. Mijn leraar zei dat ik vrij intelligent was, maar dat ik er geen kloten aan deed. Ik heb daarna veel voor het voetbal moeten laten. Maar ik heb niet het gevoel dat ik iets gemist heb. Als ik zie wat ik er nu voor terug krijg… Je kunt wel zeggen dat geld niet belangrijk is. Maar dat is het dus wel. Ik heb altijd goed geleefd. Maar ik ben geen type voor Versace. Als ik kan kiezen tussen een broek van 150 gulden en 300 gulden, dan koop ik die van 150 gulden. Als voetballer heb je makkelijk toegang tot de wereld van de showbizz. Dat is dus niet mijn wereldje. Ik kreeg onlangs de aanbieding dat ik voor TMF in Vlaanderen de Awards mag uitreiken. Maar ik vraag me af wat een voetballer daar te zoeken heeft. Mensen verwachten dat ik in die kring ga meedraaien, zeker nadat ik tijdens het laatste EK en WK als verslaggever en commentator heb gewerkt voor de Belgische televisie. Maar ik denk dat ik niet in dat wereldje pas. Het is een raar wereldje. Het lijkt alsof iedereen een relatie heeft met elkaar, en ruzie. En ik ben een voetballer. Geen zanger en geen acteur.

Ik ben een sociaal mens, en altijd goed gehumeurd. Mijn ouders zijn ook erg sociaal, misschien wel te sociaal. Mijn vader is meteen vrienden met iedereen. Ik heb zelf de nodige ervaringen opgedaan, en ben rustiger geworden in het vertrouwen van mensen. Er zijn altijd mensen die je benaderen, alleen omdat je profvoetballer bent. Iedereen wil me nu kennen, omdat ik nu belangrijk ben. Dan denk ik bij mezelf: waarom zijn jullie niet eerder bij gekomen, als het om de mens Bob Peeters gaat? Ik heb geleerd nee te zeggen en ga alleen met mensen in zee als ik er zelf achter sta.

Mijn vriendin had altijd moeite met goede humeur. Ik ben namelijk altijd vrolijk, vanaf het moment dat ik opsta. Ik zeg altijd: een dag dat je niet goed gehumeurd bent, is een verloren dag. Ik moet ook toegeven dat ik heel weinig tegenslag heb gehad (klopt op de tafel, red.). Als voetballer heb ik het moeilijk gehad, omdat er altijd twijfels waren over mijn mogelijkheden. Maar verder niet.

Ik ben een nuchtere jongen. En relativeer de populariteit die ik als voetballer geniet. Het kan snel weer voorbij zijn. Mensen zetten je op een voetstuk. Zolang je dat zelf niet doet, is er geen probleem. En ik voel me niet meer dan een gewone persoon. Ik heb voor iedereen respect, zolang de ander respect voor mij heeft. Dan maakt het me niets uit of de ander een werkloze is, of een verslaafde, of een minister.

Of ik wel pas in de voetballerij? Die vraag heb ik me nog nooit gesteld. Voetbal wordt te veel voorgesteld als een wereld van glamour. Maar spelers onder elkaar zijn vrij rustig. De buitenwacht kijkt er anders tegenaan. Iedereen denkt dan aan geld en vrouwen. Natuurlijk merk ik aan het gedrag van vrouwen dat ze eerder in mij geïnteresseerd zijn. Maar het valt wel mee. Ik ken mijn vriendin al van voor de tijd dat ik profvoetballer werd. Ik ben altijd mijn eigen gang gegaan. En heb daar nooit problemen mee gehad. Daarvoor ben ik te sterk. Ik heb nooit bij een groep willen horen. Een kontlikker zal ik nooit worden. Vaak zeg ik tegen mijn vriendin dat ik geen gelukkiger mens ken dan ik. Ik heb een schitterende vriendin, een schitterend beroep en heb het financieel iets beter dan de meeste mensen. Mijn familie is gezond, ik heb goede vrienden. Bij mij staat het leven, de gezondheid op de eerste plaats. Voetbal niet. Als je niet fit bent, kun je ook niet scoren.

Weet je waar ik echt van kan genieten? Wanneer ik op een vrije maandag met mijn vriendin ga eten met vrienden. En daarna op bezoek bij mijn grootouders, mijn schoonouders en mijn ouders. Ja, ik ben een heel gelukkig mens.”

Vitesse C1 wint van Tubanters C1 met 0-6
Het was deze wedstrijd eenrichtingsverkeer richting doel van de Tubanters, die niets terug konden doen dan lange halen naar voren geven en dan kijken waar het schip ging stranden. Voor de C-1 van Vitesse ging het een stuk beter, het begon met een voorzet van Nick van den Berg in de handen van de keeper, vervolgens schoot Ben Veldhoen net naast en een schot van Giel van Neervoort werd door de keeper gestopt. Uiteindelijk wist Giel 0-1 te maken, even later gevolgd door een strafschop welke ook door Giel benut werd 0-2.

Mees Junior Siers schoot nummer 3 erin, even later gevolgd door een schot van jr die maar net over de lat verdween. Toen was het de beurt aan Etiënne Reijnen die er 0-4 van wist te maken. In de tweede helft nam de C-1 wat gas terug, maar ze wisten toch nog 2 doelpunten te maken, een voorzet van Nick van den Berg werd in het net geschoten door Giel van Neervoort 0-5. Umran Bozbiyk wist de eindstand op 0-6 te bepalen.
Meer lezen: Vitesse jeugd site

Nanu, Laros en Jevric niet naar Israël
Vitesse kan in de EUFA Cup-wedstrijd tegen het Israelische Macccab Haifa geen beroep doen op Dragoslav Jevric, Louis Laros en Stefan Nanu.

Jevric kampt met een elleboogblessure. Louis Laros heeft een forse terugslag gekregen in zijn revalidatie. De middenvelder zal waarschijnlijk pas over twee à drie weken weer fit zijn. Nanu bevind zich momenteel in Roemenië vanwege famillie-omstandigheden. Vitesse vertrekt dinsdagavond naar Israël.

Maccabi Haifa wint overtuigend
Maccabi Haifa, donderdag tegenstander van Vitesse in het toernooi om de Uefa-beker, heeft laten zien toch aardig te kunnen scoren. De Israëliërs wonnen op eigen veld van Ironi Rishon Lezion, 3-0.

Duel schorsing Badeer en Keise
Walid Badeer en Adoram Keise zijn door de Europese voetbalbond (UEFA) beiden voor één duel geschorst. De spelers van Maccabi Haifa ontvingen op donderdag 14 september een rode kaart in de wedstrijd tegen Vitesse. Ze missen door de schorsing de return van aanstaande donderdag.
Badeer kreeg in Arnhem direct rood, omdat hij liggend de eveneens op de grond liggende Vitesse-spits Bob Peeters trapte. Keise moest voortijdig douchen wegens twee gele kaarten.

Vitesse A1 krijgt te weinig tegen SC Heerenveen
Zaterdagmiddag op Sportpark de Bakenberg was het prettig toeven. Een prachtig zonnetje en twee teams die er een leuk spektakel van zouden gaan maken. Het team, in de opstelling waarin het afgelopen dinsdagavond Ajax had kunnen slachten, was gebrand om er eens flink tegenaan te gaan.

Al direct vanaf de aftrap werd de diepte gezocht op Kalle Sone die op zijn beurt bijna de SC Heerenveen keeper het nakijken gaf. Helaas ging de bal naast de goal. Kort hierop kon kwam een lange bal van Michael Dingsdag bij Tonnie Cusell. Deze liet op de rechterflank de gehele achterhoede zijn hielen zien maar zijn voorzet werd door Jhonnie van Beukering niet op juiste waarde ingeschat, waardoor ook deze mogelijkheid verloren ging.

Nadat Emile Mbamba onregelmentair werd afgestopt mocht Kalle Sone de vrije trap richting 2e paal laten verdwijnen. Helaas klopte de goed spelende Michael Dingsdag wel de achterhoede maar belande zijn kopbal slechts tegen de paal in het zijnet. Kort hierop kreeg de andere uitblinker van de eerste helft, Rick van Bochum, een dot van een kans. Een lange bal van Michael Dingsdag verdween richting de spitsen, Jhonnie van Beukering en Emile Mbamba. De meegekomen rechtermiddenvelder was hun echter voor en verschalkte met een mooie boogbal wel de keeper maar zag, tot zijn grote ongenoegen, de bal naast het doel verdwijnen……

Meer lezen: Vitesse jeugd site

Vragen aan Bas Wijnen
De internetcommissie van de officiële supportersvereniging heeft het plan opgevat om vragen te gaan stellen aan een aantal Vitesse spelers. Deze vragen met de antwoorden komen vervolgens op deze website.

Wij stellen uiteraard ook de fans in de gelegenheid om vragen te stellen aan de spelers. U kunt dit doen door gebruik te maken via onderstaand E-mail adres. De vragen mailen we door naar de desbetreffende speler.
Deze eerste keer gaan de vragen naar keeper Bas Wijnen.

Stel je brandende vraag aan Bas Wijnen.

Jos Vaessen:’Het spelersbestand van Vitesse moet op peil blijven’
Vitesse-voorzitter Jos Vaessen: ‘Mijn opdracht is drieledig. Zorgen voor stabiliteit binnen de club. Zorgen voor een sluitende begroting en zorgen dat Vitesse op hoog niveau meedoet in het nationale en internationale voetbal.’
De laatste opdracht ligt natuurlijk vooral op het bordje van Ronald Koeman. Vaessen: ‘Maar ik moet wel seizoen aardig gebeurd. Er is voor ongeveer dertig miljoen gulden aan spelers gekocht en verkocht. De helft van het verkoopbedrag moet van Benfica komen dat 15 miljoen gulden beloofde voor de spits Pierre van Hooydonk. Het geld moet eind van deze maand worden overgemaakt.

Vaessen zit in zijn proeftijd. Spelers, sponsors en supporters tasten af of hij geschikt is voor de Vitesse-familie. In de media bleek dat Vaessen een scherpe neus heeft voor publiciteit. Toen er een opstand van gehandicapten dreigde, die verdreven werden van hun vaste stek op de Oosttribune, draaide hij persoonlijk de maatregel terug, ook al kostte dat de club geld.

Toen bewakers sjaals van supporters in beslag namen, bood hij zijn excuses aan. Hoe kan het dan nu zo mis gaan met het blijvende tumult rond de grote spandoeken in het stadion net de tekst Karel Aalbers forever.

Vaessen: ‘We willen echt een streep zetten onder de voorgeschiedenis. Supporters moeten hun club aanmoedigen. Zie ik een spandoek met de tekst ‘Jos, is de beste’ dan laat ik hem ook weghalen. We kunnen en willen niet meer terug naar het verleden. Daarnaast is de hoofdsponsor niet gecharmeerd van al die uitlatingen. Daar kan ik me iets bij voorstellen en ik heb ook een verplichting tegenover die mensen.’

Bij het vertrek van Aalbers in februari van dit jaar maakt Nuon ruim 27 miljoen gulden over als overbruggingskrediet. Zonder dat geld zou de club per direct failliet zijn geweest. Volgens Vaessen is er nog wat van het geld over, maar is de situatie nog verre van rooskleurig. Het ziet er niet naar uit dat hij nog dit jaar een substantieel deel van het overbruggingskrediet kan terug betalen.

Vaessen: ‘Het mag misschien raar klinken, maar over de schuld kan ik me niet zoveel zorgen maken. Die is zo groot dat ik dat toch niet van de ene op de andere dag op kan lossen. Dat zou eigenlijk alleen kunnen door goede spelers te verkopen. Dat willen wij, maar ook Nuon niet. Dat betekent dat we voorlopig aan elkaar vast blijven zitten. Pas wanneer er meer geldschieters bij komen, kunnen de lasten wat beter worden verdeeld.’

In plaats van over de schuld te peinzen, probeert Vaessen een nieuwe commerciële organisatie op te bouwen. Dat gaat niet zonder slag of stoot. De afgelopen maand maande Vitesse de twee commerciële managers om te vertrekken. Vaessen wil zo snel mogelijk Inter Football (IF) binnenhalen. Het sportmarketingbureau van Maarten de Vos is bekend in de voetbalwereld. De vrees bestaat dat het unieke concept dat Aalbers zorgvuldig opbouwde, in een klap te niet wordt gedaan. IF werkt voor bijna alle clubs en alle geheimen van Vitesse zouden in een klap openbaar zijn.

Vaessen: ‘Natuurlijk hoor ik die geluiden, maar ik kan er niets mee. IF heb ik leren kennen als een betrouwbare en professionele organisatie. We moeten de voetbalkennis bij Vitesse ook niet overdrijven. Wanneer ik -iets wil weten over de voetbal–wereld in Nederland kan ik beter terecht bij Maarten de Vos, -dan bij iemand van binnen Vitesse.’

Jos Vaessen:’Vitesse heeft hooguit luxe probleem met Nuon’
Volgens voorzitter Vaessen heeft Vitesse hooguit een luxe probleem met sponsor Nuon. Noem maar een andere voetbalclub die met zo’n riante navelstreng aan een rijk moederbedrijf is verbonden.

Voorzitter Jos Vaessen van Vitesse wil het toch even kwijt na alle kritische vragen over de rol van hoofdsponsor Nuon. Vaessen: ‘Hoe je het ook bekijkt, het is op dit moment hooguit een luxe probleem. Nuon heeft de club zestig miljoen gulden geleend en voelt zich verantwoordelijk voor ons. Alleen met hulp van het energieconcern kunnen we doen wat we nu doen.’

Hij heeft geen ongelijk, deze week liet bijvoorbeeld Ajax dat aan de beurs genoteerd staat, een winstwaarschuwing uitgaan omdat de opbrengst uit verkoop van spelers tegenvalt. Vitesse kocht vorige maand een nieuwe spits, waarbij Nuon topman Swelheim opnieuw een paar miljoen gulden aan Vitesse leende. Daarnaast is er een nieuw sponsorcontract, waardoor de komende drie jaar acht miljoen per jaar wordt betaald.

Toch zijn er ook bij Vaessen gemengde gevoelens. Hij probeert als voorzitter gepaste afstand te bewaren tot de hoofdsponsor, maar heeft aan de andere kant het idee dat hij niet helemaal goed geïnformeerd is. Binnenkort laat hij zich bijpraten door J. Bos, directeur bij Nuon en namens het bedrijf commissaris in de raad van toezicht van Vitesse. Het gesprek zal gaan over de onderhandelingen met UFA Sport in Hamburg dat interesse zou hebben voor de club en over de toekomstvisie van Nuon op de sponsoring van voetbal.

Vaessen is op zijn zachtst gezegd niet blij met uitlatingen van Nuon directeur communicatie Peter Knoers twee weken geleden in De Telegraaf. Knoers beklaagt zich in het artikel over de prestaties van Vitesse en kondigt aan dat Nuon binnen twee jaar op zoek kan gaan naar nieuwe partijen die beter bij het internationale imago van het concern passen. Volgens Knoers is het voetbal van Vitesse zo beneden peil dat hij nauwelijks gasten voor zijn loges in Gelredome kan vinden.

Vaessen wil niet via de media met Nuon vechtend over tafel rollen, maar duidelijk is dat het interview hem irriteert. Trainer Koeman is zo boos over de uitspraken, dat hij Knoers er persoonlijk op heeft aangesproken.

Vaessen wil niet over vroeger spreken en al helemaal niet over Karel Aalbers. De naam komt bij hem niet eens over de lippen. Gedeeltelijk uit vrees voor een schadeclaim van de ex-voorzitter die de afgelopen maanden zijn advocaat diverse brieven liet schrijven naar Vitesse-mensen omdat ze zijn naam niet zouden mogen gebruiken in interviews of andere publieke uitlatingen. Als het al over het verleden gaat spreekt Vaessen over ‘mijn voorganger’.

Vaessen is nauwelijks te vergelijken met Aalbers. De laatste was fulltime voorzitter en bestuurde de club in zijn eentje, terwijl de raad van toezicht welwillend toekeek. Vaessen laat de dagelijkse gang van zaken over aan directeur Schreudering.

Gemiddeld vijftien uur per week is hij actief als voorzitter van de Arnhemse voetbalclub. Niet voor een salaris van drie ton, maar voor een redelijke onkostenvergoeding.

Vitesse blijft zwak op links
Vitesse is nog niet verlost van de problemen op de linkerflank. Louis Laros (knie) heeft een terugslag gehad en speelt zaterdag tegen Fortuna Sittard in ieder geval niet. Ook de UEFA Cup-return Maccabi Haifa, vijf dagen later in Israël, komt waarschijnlijk te vroeg.

Het ziet er naar uit dat ook Marc van Hintum niet tijdig is hersteld van zijn spierblessure (hamstring) om de uitwedstrijd bij Fortuna Sittard te kunnen spelen. De 33-jarige aanvoerder kon niet zeggen wanneer hij wel weer fit is. Beide spelers namen gisterochtend geen deel aan de groepssessie, maar trainden apart.

Ronald Koeman zit door de dubbele absentie mager in zijn personeel voor de linkerflank. Van Hintum en Laros zijn de nummers een en twee voor de linksbackpositie, de rechtsbenige Stefan Nanu blijft vooralsnog het enige alternatief voor die plek.

Vitesse levert kwartet aan Oranje tot 16
Vitesse is met vier spelers een van de belangrijkste leveranciers van het Nederlands elftal voor spelers tot 16 jaar.

Het jeugdelftal van Oranje speelt van 26 tot en met 30 september drie kwalificatieduels voor het Europees kampioenschap van 2001. Doelman Sjoerd Rensen, de beide verdedigers Jaap Davids en Michael Janssen en aanvaller Eldridge Rojer mogen hopen op een basisplaats in de duels tegen IJsland (26 september bij VV Gemert), Faeroer (28 september bij VV Schijndel) en Wit-Rusland (30 september bij De Valk uit Valkenswaard).

De winnaar van de poule plaatst zich voor het EK 2001 in Engeland.

Oppermachtig Vitesse A1 laat 2 punten liggen tegen Ajax
Vitesse A1 – Ajax A1 2-2 (1-2)
Naar mijn mening zal coach Theo Bos na afloop van de wedstrijd toch niet helemaal tevreden met het behaalde resultaat zijn geweest, enerzijds omdat de jongens keihard hadden gewerkt om tot dit resultaat te komen maar anderzijds omdat als je Ajax op de knieën had kunnen krijgen dit de afgelopen avond had moeten gebeuren. Koploper Ajax was zeker niet in goede doen en heeft evenals Vitesse toch wat aan kwaliteit (kracht) moeten inboeten. Bij Vitesse heeft het e.e.a. natuurlijk te maken met de gemiddelde leeftijd van dit elftal t.o.v. de leeftijd van de jongens vorig seizoen toen er enkele derde jaars A’s meespeelden (18-19).

Toch waren er ook vanavond weer een aantal “lichtpuntjes” te vinden, gelukkig maar want het betrof een avondwedstrijd. Met de beide Kameroenezen in de spits, voor Jhonny van Beukering, lijkt de voorhoede wat meer elan, kracht en een betere wisselwerking te hebben dan met de andere Vitesse jongelingen (1e jaars), ondanks dat de “zwarte parels” af en toe de acties wat ver doorvoeren. Ook lijkt de achterhoede wat meer op elkaar ingespeeld en oogt het allemaal wat zekerder, ondanks het gemis van Theo Groeneveld…

Meer lezen: Vitesse jeugd site

John Veldman naar RBC
John Veldman komt de verdediging van RBC Roosendaal versterken. Veldman, dit seizoen nog zonder club, tekende een contract voor drie jaar bij de debutant in de KPN Eredivisie. Mocht RBC aan het einde van het seizoen degraderen, dan is Veldman vrij om te vertrekken. Deze clausule heeft hij in zijn contract laten opnemen. RBC, voorlaatste in de Eredivisie, kan wel wat versterking in de achterhoede gebruiken. De Roosendalers lieten in de eerste zes wedstrijden zien dat ze een goed voetballende ploeg hebben met veel aanvallende mogelijkheden maar achterin werden er te makkelijk doelpunten weggegeven. John Veldman moet met zijn ervaring de defensieve problemen oplossen.

De 32-jarige verdediger hield zijn conditie op peil bij Sparta. Vitesse, zijn vorige werkgever, wilde de verdediger aanvankelijk behouden maar Veldman ging niet akkoord met de verlaagde aanbieding. Sparta had eveneens interesse om Veldman aan de selectie toe te voegen maar de financiële middelen bij de Rotterdammers waren ontoereikend.

Veldman kwam eerder uit voor Vitesse, Sparta en Willem II. Bij PSV en Ajax slaagde hij er niet in een basisplaats te veroveren. Veldman speelde één interland. In 1996 verloor hij met Oranje in Rotterdam met 0-1 van Duitsland.

Geblesseerde Trustfull op de weg terug
Het einde van zijn loopbaan dreigde, maar inmiddels kan Orlando Trustfull weer optimistisch vooruit kijken. ,,Ik verwacht zeker weer aan voetballen toe te komen’’, zei de 30-jarige middenvelder zondagmiddag. ,,Of dat dit seizoen nog gaat lukken? Jaah, absoluut.’’

Na zijn eerste seizoen in Arnhem, de editie 1997/1998, brak voor Trustfull een lange periode aan vol lichamelijke ongemakken. Telkens waren er kleine blessures, die de tweevoudig-international aan de kant hielden. In het seizoen 1998/1999 kwam de Amsterdammer tot slechts vijf competitiewedstrijden voor Vitesse. In het afgelopen seizoen speelde hij twaalf competitieduels in de hoofdmacht. In de voorbije zomer moest Trustfull vrezen voor het einde van zijn carrière. De middenvelder kampte met blessures aan de achillespees en de lies.

Vitesse-trainer Ronald Koeman sprak destijds harde woorden: ,,Ik heb met Orlando afgesproken dat hij zich hier niet meer hoeft te melden. Zowel geestelijk als lichamelijk zit het niet goed met hem. Hij laat zich momenteel behandelen in Amsterdam. Als hij weer fit is, kan hij zich weer melden, maar ik verwacht niet dat we hem dit seizoen nog zien. Hij weet dat er in principe geen plaats is voor hem.’’ ,,Ik heb twee maanden stilgestaan’’, zei Trustfull. ,,Maar de laatste twee weken gaat het goed vooruit. Ik kan weer voluit fietsen en weer voluit aan krachttraining doen. Daar durfde ik twee maanden geleden nog niet aan te denken. Ik ga nu met sprongen vooruit.’’

De oorzaak van het slepende blessureleed? Trustfull: ,,Dat weet ik niet. Telkens had ik kleine blessures, waardoor ik regelmatig een training moest missen. Ik ben altijd doorgegaan, heb nooit echt een geruime tijd rust gehouden. Blijkbaar komt dan een moment waarop het lichaam ‘stop’ zegt.’’

Trustfull staat bij Vitesse nog tot medio 2002 onder contract. Hij is ‘enorm opgelucht’ dat de weg terug is ingezet. Waartoe het allemaal gaat leiden? Trustfull, voorzichtig: ,,Ik wil me absoluut niet vastpinnen op een datum. Maar het ziet er nu goed uit. Ik verwacht dit seizoen zeker weer aan voetballen toe te komen. En dat had ik niet verwacht.’’

Theo Bos loopt stage bij Koeman
Theo Bos gaat stage lopen bij Ronald Koeman. Bos, trainer van de A-jeugd van Vitesse, neemt deel aan cursus oefenmeester 1. Hij gaat twee maal per week kennis opdoen bij de hoofdcoach van Vitesse. Bos combineert de stage met zijn werk als trainer van de A-jeugd waardoor hij de selectie trainingen volgt op het moment dat de jeugd niet traint. Waarschijnlijk zijn dit de woensdag en donderdag ochtenden. De stage loopt tot april 2001.

Pechvogel Aelbrecht breekt kuitbeen
Zaterdag heeft Kristof Aelbrecht zijn knie verdraaid en zijn rechterkuitbeen gebroken. De 19-jarige Belg is overgebracht naar het ziekenhuis in Velp alwaar zijn been in het gips is gezet. Donderdag aanstaande gaat Aelbrecht naar België waar een MRI-scan van zijn knie gemaakt wordt om te kijken in hoeverre zijn knie wederom beschadigd is.
De jonge spits scheurde een half jaar geleden zijn kruisbanden en is nog aan het revalideren. Sinds enkele weken trainde Aelbrecht weer met de A-selectie van Vitesse mee en hoopte binnenkort zijn rentree te maken.

Het veel geplaagde talent speelde twee wedstrijden voor Vitesse en was daarna meerdere malen geblesseerd Het is nog niet duidelijk of Aelbrecht geopereerd moet worden, daar komt vrijdag meer duidelijkheid over.

Knappe zege, na hardwerken, Feyenoord A1 – Vitesse A1 (2-3)
Op een zeer lastig bespeelbaar veld(glibberig) kwam het “A-team” van Theo Bos in het veld tegen de sterkst mogelijke opstelling van B.V. Feyenoord. Ten opzichte van de laatste paar competitie wedstrijden was ook Vitesse A1 aangevuld met de Kameroenezen Kalle Sone en Emile Mbamba. Toch zaten juist deze beide boys “in den beginne” niet echt goed in de wedstrijd en bewogen zij zich enigzins onwennig weer tussen hun leeftijdsgenoten. Tom Verhaar op links- en Richard Terpstra op rechtsachter ipv de laatste oefenwedstrijd tegen SDV Barneveld waarin, Perry Nesselaar en Wilco van Osch, nog deze plekken bezetten, mochten de sterke vleugelspelers van Feyenoord opvangen en onschadelijk maken. Centraal waren Michael Dingsdag en Nick Hofs aangewezen om Donna Nkunku en Braziliaan Alessandro te bedwingen. Dat dit voor deze boys geen makkelijke zaak zou worden stond op voorhand al vast. Toch moet gezegd worden dat, na een aanvankelijk moeilijke beginperiode, dit bekwaam werd opgelost.

Vitesse had de eerste 10 minuten een aantal aardige kansjes die door Mbamba en Sone niet op juiste waarde werden ingeschat. “Als dit later maar niet funest zou worden”, schoot er door uw Razende Reporters hoofd. Maar dan toch zou Kalle Sone, na precies 23 minuten, op een mooie steekbal van Raymond Fafiani de bal onder goalie Varkenvisser doorschuiven, 0-1. Toch zou veelvuldig en onnodig balverlies een lastige periode voor Vitesse inluiden. Diverse keren kon Feyenoord de aanval zoeken als wederom balverlies werd geleden door onnodige hakjes en andere hoogstandjes. Enkele malen waren zij middels “versierde” vrije trappen” en een aantal goed genomen corners dicht bij een gelijkmaker. De emoties in en rond het veld laaiden zo hoog op dat trainer Henk van Stee van Feyenoord met “Rood” de dug-out mocht verlaten. Nadat de eerste helft vorderde nam Vitesse het heft weer in handen en kon langzaam maar zeker de aanval weer worden gezocht richting Cor Varkenvisser, die af en toe niet wist wat te doen. Zo ook bij een corner in de 37e min. van Raymond Fafiani, door Michael Dingsdag naar Jhon van Beukering getransporteerd en met het hoofd door laatstgenoemde afgerond. 0-2. dacht ieder Geel/Zwart supporter. Helaas voor deze boys had de REF “buitenspel” (?) geconstateerd en ging het feest niet door.
Meer lezen: Vitesse jeugd site

Vitesse C1 wint van Nunspeet C1
4-0 werd de uitslag tegen Nunspeet C1 o.l.v. een wat oudere MIG [man in groen] werd de wedstrijd minimaal twintig keer afgefloten, tenminste dit leek zo als de scheids op zijn sieraad floot.
Doelpunten van 2x Giel, 1x Umran en 1x Ettiëne het verslag met foto’s staat op de Vitesse jeugd site

Vitesse B1 – Ajax B1 gaat niet door
De wedstrijd Vitesse B1 – Ajax B1 gaat niet door in verband met interlandverplichtingen. Het Nederlands elftal onder 16 jaar komt dit weekeinde bij elkaar voor een oefenstage in Zeist. Zowel Ajax als Vitesse leveren vijf jeugdspelers aan Oranje. De Vitesse-internationals zijn: Sjoerd Rensen, Eldridge Rojer, Jaap Davids, Michael Janssen en Luciën Dors. De wedstrijd stond gepland voor zondag 17 september om 12:00 uur.
Zaterdag 16 september speelt de C-jeugd zijn 2e wedstrijd van het seizoen (1e: Vitesse C1 – Heracles Almelo C1 7-1) om 14:30 uur op de Bakenberg (terrein v.v. SML) tegen Nunspeet C1.

Op dinsdag 19 september speelt de A-jeugd van Vitesse de inhaalwedstrijd tegen Ajax A1. Het duel begint om 18:00 uur en wordt ook gespeeld op de Bakenberg (terrein v.v. SML).

Vitesse-talent Eldridge Rojer tekent 6-jarig contract
De pas 16-jarige Vitesse-jeugdspeler Eldridge Rojer is een 6-jarige verbintenis met Vitesse aangegaan. Rojer is een talentvolle spits die speelt in de B-jeugd van Vitesse onder leiding van Pascal Jansen. Ook al is het seizoen nog jong, Eldridge heeft al duidelijk van zich laten horen. In de voorbereiding van dit seizoen werd Eldridge gekozen tot beste speler van het RVC Rijswijk toernooi. Daar maakte hij in de verlenging van de finale de ‘Golden Goal’. Nog prominenter was het uit Emmen afkomstige talent op het 100-jaar Ajax toernooi. Op het internationaal stek bezette toernooi maakte Eldridge twaalf van de veertien Vitesse-doelpunten. Eldridge viel afgelopen maandag in bij Vitesse 2 – Fc Twente 2.

SDV Barneveld 1 – Vitesse A1 4-3
Ondanks blokkades e.d. was de reis in de avondspits, naar de vroegere club van Arco Jochemse Hoofdklasser SDV Barneveld, voorspoedig te noemen. Het team van Theo Bos met als nieuwe aanvoerder Nick Hofs en wederom een andere achterhoede had aanvankelijk een bliksemstart. Direct na de aftrap werd druk gezet op de achterhoede van de Barnevelders met als resultaat dat Barneveld wat overrompeld werd door de Vitesse jeugd. Grivo Bija kon zodoende al in de 7e minuut de 0-1 scoren op aangeven van Achmed Ahahaoui. De produktie werd door Nick Hofs verdubbeld in de 15e minuut nadat een afgeslagen bal voor zijn voeten kwam en hij niet aarzelde het leer binnen te jagen, 0-2. …..Meer lezen: Vitesse jeugd site

Extra controles op spandoeken bij Gelredome
Vitesse zal extra controles uitvoeren aan de poorten van stadion Gelredome. Vitesse wil niet dat er nogmaals spandoeken met de tekst ‘Karel Aalbers forever’ het stadion binnenkomen. Vitesse vreest een schadeclaim aan de broek te krijgen van oud-voorzitter Aalbers als het spandoek nogmaals in het stadion wordt getoond.
M. van den Boomen, advocaat van Aalbers, wil niet zeggen of zijn cliënt daadwerkelijk een schadeclaim bij Vitesse zal indienen als het spandoek ‘Karel Aalbers forever’ nogmaals in het stadion komt te hangen. ‘We hebben na het vertrek van Aalbers met Vitesse afspraken gemaakt. In het kader van die afspraken doe ik dus ook geen uitspraken over dat spandoek. Zoals Vitesse over het spandoek denkt, is een zaak van de club.’

Vitesse betrekt hotel in Caesarea
Vitesse zal zich niet in Haifa voorbereiden op de uitwedstrijd tegen Maccabi Haifa. De Arnhemse club heeft ervoor gekozen het kamp op te slaan in het Caesarea Hotel in Caesarea. De accommodatie beschikt over een uitstekend trainingsveld. Het plaatsje ligt een kleine veertig kilometer onder Haifa.
De wedstrijd is op donderdag 28 september en zal om 19.00 uur plaatselijke tijd beginnen, in Nederland is het dan een uur vroeger. Meteen na afloop rijdt de bus van Vitesse naar Ben Goerion Airport in Tel Aviv. Om 01.00 uur vertrekt het chartervliegtuig naar Amsterdam, waar de landing om 05.30 uur gepland is. De selectie heeft de rest van de vrijdag vrij en start op zaterdag 30 september met de preperatie op het duel met Utrecht. Hoofdtrainer Ronald Koeman denkt op die manier zijn ploeg het beste te kunnen voorbereiden op de wedstrijd tegen FC Utrecht, die drie dagen later op het programma staat.

John van den Brom denkt nog niet aan stoppen
Zijn contract loopt dit seizoen af, hij is dan 34 jaar oud. Maar John van den Brom wil niet denken aan stoppen. ,,Voetballen is het mooiste wat er is. Het is zo mooi, dat ik er nooit uit mezelf mee op zal houden.’’ Een liefhebber spreekt.
Niemand scoorde vaker voor Vitesse in het Europese voetbal dan hij. ,,Dat is leuk’’, zegt Van den Brom in de persruimte van Gelredome. ,,Vorig seizoen scoorde ik mijn honderdste competitietreffer in het betaalde voetbal. Daar ben ik best trots op. Maar met dat soort dingen ben ik niet bezig.’’ Hij heeft ook wel andere zaken aan zijn hoofd. Van den Brom is uit het basiselftal van Vitesse verdwenen, trainer Ronald Koeman geeft de jeugd een kans. In de voorgaande jaren kwam de routinier ook al weinig aan spelen toe. Eerst was er de zware knieblessure, daarna het structurele meningsverschil met trainer Herbert Neumann. De kans lijkt klein dat Van den Brom morgen mag opdraven tegen Maccabi Haifa. Speelt hij wel, dan heeft er ook niemand vaker in Europees verband gevoetbald voor Vitesse dan hij. ,,Misschien heb ik voor de uitwedstrijd een grotere kans op speeltijd’’, zegt Van den Brom. ,,Als we thuis een goed resultaat neerzetten, kan de trainer mij dan misschien beter gebruiken in Israël. Dat is het leuke aan voetbal. Dat je dat vooraf nooit weet.’’

Een doemdenker zal hij wel nooit worden. ,,In de periode onder Neumann, toen dacht ik negatief. Toen hoopte ik dat hij snel weg zou gaan. Maar dat is niet te vergelijken met nu. Ik kan niet zeggen dat ik nu chagrijnig ben thuis.’’

,,Bij Herbert Neumann wist ik dat de trainer het niet in mij zag zitten. Dat is bij Ronald Koeman absoluut niet het geval. Ik heb een goed contact met Koeman. Hij heeft me absoluut niet afgeschreven. We hebben een groep van 22 spelers. Iedereen komt aan spelen toe.’’

Afgelopen zaterdag was het weer eens zijn beurt. In de uitwedstrijd tegen Willem II kwam Van den Brom na de pauze in het veld, om rust te brengen in het enigszins verdwaalde elftal. ,,Het klinkt misschien gek. Maar ik ben zo ontzettend blij en opgelucht dat ik zaterdag weer een half uur heb gespeeld. Voor mezelf kreeg ik weer het gevoel dat ik bij de groep hoorde. Onbewust hoop je dan op meer. Want ik heb zo’n leeg gevoel rondom de wedstrijden waarin ik niet speel.’’

Waar hij dan zijn plezier en voldoening aan ontleent? ,,Ik haal mijn plezier nog elke dag uit de training. Ik wil de partijtjes winnen. Ik hoef mezelf nog steeds niets te verwijten. Ik geef alles. Dan komt de beloning vanzelf.’’

Ronald Koeman heeft reeds aangegeven dat hij Van den Brom dit seizoen nog nodig zal hebben. ,,Ik kan de kans niet inschatten dat dat ook daadwerkelijk gebeurt’’, stelt Van den Brom. Hij weet ook dat Koeman niet alleen voor de jeugd kiest. Ook zijn vertrouwen in het zeer aanvallende systeem maakt het uitzicht van Van den Brom niet rooskleuriger.

In het huidige systeem van Vitesse speelt geen speler centraal op het middenveld met de punt naar achteren. Laat dat nou net zijn beste positie zijn. Het maakt zijn vooruitzichten er niet beter op. ,,Nee. Maar dat kan altijd veranderen. Zelfs tijdens een wedstrijd. Zoals zaterdag bij Willem II, toen kon het elftal mijn inbreng weer goed gebruiken.’’ Hij moet het dus doen met een plek in de wachtkamer. Of hij daar genoegen mee kan nemen? ,,Wat kan ik anders? Natuurlijk is het kloten. Maar wat moet ik dan?’’ Naar een andere club bijvoorbeeld? ,,Als ik de handdoek gooi, dan heb ik niets. Dan ga ik mezelf dingen verwijten. Dus moet ik mijn voldoening uit de trainingen halen. Het klinkt vreemd, maar dat lukt. Behalve op de wedstrijddagen. Zolang je maar waarde voor het elftal kunt behouden, is er genoeg voldoening.’’ Hij is er de persoon ook niet naar, op 33-jarige leeftijd nog van club te veranderen. Daarvoor is John van den Brom veel te veel Vitessenaar. ,,Je kunt nooit nooit zeggen, maar ik denk niet dat ik ooit nog voor een andere club zal spelen. Over een paar maanden word ik 34. En Vitesse is mijn club. Hier heb ik bijna mijn hele loopbaan gespeeld. En hier blijf ik ook nadat ik ben uitgevoetbald.’’

Na zijn actieve loopbaan krijgt hij een plek in de technische staf van Vitesse. Die regel staat opgenomen in zijn contract. Hij bezit inmiddels de nodige trainerdiploma’s. Maar, zo klinkt het strijdlustig: ,,In je laatste contractjaar wil je altijd laten zien dat je bij kunt tekenen.’’ ,,Het is moeilijk om het beste moment te bepalen waarop je moet stoppen. Daar ben ik nog helemaal niet mee bezig. Ik heb niet het gevoel dat dit mijn laatste jaar als speler is. Het is nu ook nog veel te vroeg om te oordelen. In februari, maart weet je meer. Het seizoen is nu net begonnen. En ook zonder te spelen kan ik belangrijk zijn voor het elftal. We hebben een hele jonge groep.’’

Zijn keuze lijkt op voorhand al vast te staan. ,,Ik wil zelf het liefst doorgaan als speler. Voetballen is het mooiste wat er is. Ik ben zo’n liefhebber, die er nooit uit zichzelf mee zal ophouden. Je kunt beter een jaar te lang doorgaan, dan dat je een jaar te vroeg stopt.’’ De liefhebberij gaat zover, dat Van den Brom zelfs als wisselspeler van het voetbal kan genieten. ,,Zoals vorige week tegen Sparta, dan zit ik te genieten op de bank. Ik leef mee met de ploeg, ook als ik op de bank zit. Als ze scoren, dan juich ik. Je bent toch een onderdeel van het team. Neem de nederlaag bij NEC, toen had ik geen minuut gespeeld. Maar ik was er toch kapot van.’’

En: ,,Ik weet dat de kans groot is dat ik in het elftal kom, wanneer het niet loopt. Toch hoop ik niet dat de middenvelders slecht spelen. Ik ben niet belangrijk, het team is belangrijk. Zo denk ik. Misschien komt het doordat ik bijna mijn hele leven bij Vitesse speel. Dan denk je misschien anders dan anderen.’’ Bij het verlaten van Gelredome spreekt hij treffende woorden. ,,Dit moet geen jankverhaal worden. Ik wil niet de indruk wekken dat het zielig is dat ik op de bank zit. Daar vind ik het spelletje veel te mooi voor.’’

Spandoeken-affaire in impasse
De voortslepende zaak tussen Vitesse en een deel van zijn supporters is in een impasse geraakt. Gisteren probeerde Harry Reusken, voorzitter van de supportersvereniging, te bemiddelen in de spandoeken-affaire. Tevergeefs.
Reusken sprak met een delegatie van de Arnhemse club. ,,Daar is niets nieuws uitgekomen’’, zegt de preses. ,,Wij hebben nogmaals onze standpunten uiteengezet’’, zegt Frank Huizinga, woordvoerder van Vitesse. ,,In Gelredome mag je niet in publieke uitingen refereren aan Karel Aalbers. Het heeft te maken met afspraken die wij hebben gemaakt met Aalbers.’’ Spandoeken met de tekst ‘Karel Aalbers forever’ zorgden recentelijk voor de nodige onrust in Arnhem. Vitesse nam al enkele keren een dergelijk doek in beslag. Na het overleg van dinsdag zal er niet veel veranderen. De soap rond de spandoeken krijgt morgen ongetwijfeld een vervolg, rondom de UEFA Cup-wedstrijd tegen Maccabi Haifa. Afgelopen zaterdag bleek in Tilburg dat de supporters nog steeds een der doeken in bezit hebben.

Vitesse wil praten over spandoek
Vitesse wil dinsdagmiddag met de supportersvereniging praten over het spandoek dat vorige week in beslaggenomen is. Namens de supportersvereniging zullen enkele bestuursleden onder leiding van voorzitter H. Reusken aan het gesprek deelnemen. Voorzitter J. Vaessen van Vitesse is met vakantie, naar verwachting zal bestuurslid J. Snellenburg de club vertegenwoordigen.
De supportersvereniging wil dat het spandoek direct teruggegeven wordt aan de supporters. Ook mag er geen verbod komen om het doek in Gelredome te tonen.

H. Reusken: ‘Het is toch te gek voor woorden. Er zijn maar heel weinig mensen in Nederland die officieel gerechtigd zijn om iets in beslag te nemen en daar hoort de bewaking van Gelredome volgens mij niet toe. Daarnaast is het ding ook nog eens met toestemming van de stewards het stadion binnengekomen. Ik geloof niet dat ze juridisch een sterke zaak hebben.’

De eigenaars van het doek dat in beslag genomen is, beraden zich buiten de supportersvereniging om op acties. Gisteravond meldde zich een financier die garant wil staan voor de kosten van een kort geding. Naar verwachting wordt woensdag, na het gesprek, besloten om al dan niet juridische stappen te ondernemen.

Meespelen Diarra/Zeman tegen Maccabi Haifa onzeker
Het is nog onzeker of de Vitesse-spelers Mahamadou Diarra en Marian Zeman op tijd fit zijn voor de EUFA Cup-wedstrijd donderdag tegen het Israëlische Maccabi Haifa. Diarra kampt met een voetblessure en Zeman viel zaterdag uit met een kwetsuur aan zijn bovenbeen. De twee zijn wel fit voor het duel zondag tegen RKC Waalwijk. Louis Laros (knie-blessure) speelt dan zeker nog niet.
De hamstringblessures van Marc van Hintum en Bob Peeters blijken mee te vallen. Zij zijn donderdag in Gelredome zeker van de partij.

Nog kaarten voor Vitesse-Maccabi Haifa
Tot nu toe zijn ruim 8.300 kaarten voor de UEFA Cup-wedstrijd Vitesse-Maccabi Haifa verkocht. Vitesse verwacht de komende dagen nog een groot aantal extra kaartjes te slijten. Dinsdag en woensdag kunnen mensen terecht bij de officiële verkooppunten van Ticketbox. Vitesse zal donderdag vanaf 14.00 uur de kassa’s van stadion Gelredome openstellen voor de laatste kaartverkooop van deze wedstrijd. Het duel begint om 19.00 uur in Gelredome.

Selectie Maccabi traint woensdag in Gelredome
De selectie van Maccabi Haifa werkt woensdag om 18.00 uur een training af in Gelredome. Het was maandag nog niet bekend of die training achter gesloten deuren plaats zal vinden.

Info Maccabi Haifa-Vitesse
Wegens gebrek aan vliegtuigstoelen voor met name de terugvlucht i.v.m. het Joods Nieuwjaar kan er geen collectieve reis aangeboden worden voor Vitesse-supporters naar Maccabi Haifa. Aangezien Haifa Vitesse verzocht heeft om opgave te doen van het aantal op eigen vervoer afreizende supporters, kunnen de toegangskaarten gereserveerd worden via de Supportersvereniging. Dit kan tijdens kantooruren op telefoonnummer 026-8807312. U bent zo verzekerd van een toegangsbewijs. Prijs van de toegangskaart circa fl. 36,- (= 65 Shekel). Nadere informatie volgt.

Vitesse 2 wint dik verdiend van Fc Twente 2
Het zeer jonge 2e Elftal van Vitesse heeft vanavond dik verdiend met 3-2 van Fc Twente gewonnen. Op het Sportpark van v.v. Rheden kwam Vitesse snel uit de startblokken. Al in de 3e minuut testte Kalle Sone het houtwerk boven de Twentse goalie. In deze beginfase leek het heel makkelijk te gaan worden. Echter een verkeerde breedtepass achterin, noopte Ruud Knol tot het maken van een professionele overtreding. Gevolg was een gele kaart en een vrije trap net buiten de 16. Deze vrije trap werd langs de muur in het doel geschoten. Danny Lücke bleef maar roepen naar rechts, terwijl volgens de kenners op de tribune de muur toch echt in eerste instantie goed stond.
De aanvallers Fortes, Mbamba, Zongo en de aanvallende middenvelder spelende Sone kregen kans op kans, maar de sluitpost van de Tukkers haalde alle ballen uit het doel. Hij was echter kansloos toen Kalle Sone op rechts gelanceerd werd en de bal breed legde op de wachtende Emile Mbamba 1-1.

Vitesse ging door waar het de hele wedstrijd al mee bezig was: het publiek vermaken. Steeds werd via goed en snel combinatiespel de aanval gezocht. Maar opnieuw bleek 1 enkel moment ervoor te zorgen dat er weer achter de feiten aan gelopen werd. De linkerspits scoorde met een doelpunt van het jaar trap in de rechter bovenhoek 1-2. Tot aan de rust kon Vitesse het net niet nog een keer vinden, zodat de ruststand 1-2 was.

In de 2e helft waren het opnieuw Fortes, Mbamba, Zongo en Sone die keer op keer de meerdere in de Twentse goalie moesten erkennen. Inmiddels had Snoei Nick Hofs en zelfs B-jeugd speler Eldridge Rojer in het veld gebracht. De gelijkmaker kon niet uitblijven. Ook al niet omdat Fc Twente niet meer aan aanvallen dacht, maar aan overleven. 10 minuten voor tijd kon Kalle Sone zijn doelpuntje meepakken 2-2. De mannen van Mike Snoei deden er nog een schepje bovenop en gaven de aanwezige toeschouwers waar ze voor gekomen waren. Emile Mbamba zorgde met zijn 2e treffer voor de winst in deze partij. Het dankbare applaus van de toeschouwers smaakte naar meer.

Volgende thuiswedstrijd van Vitesse 2 is op maandag 25 september om 18:30. Voor fl. 2,50 bent u van harte welkom op het Sportpark van v.v. Rheden voor de wedstrijd tegen Ajax 2.

Voor een overzicht van alle wedstrijden van de Vitesse elftallen kunt u terecht op de home pagina. In het submenu aan de rechterkant vindt u het programma alsook alle uitslagen van het 2e, A, B en C-jeugd inclusief de topscorers.

Maccabi Haifa heeft slechte generale
Maccabi Haifa heeft een slechte generale repetitie afgewerkt voor het UEFA Cup-duel van donderdag tegen Vitesse. De opponent van de Arnhemmers in de UEFA Cup kwam zaterdag op eigen veld niet verder dan 0-0 tegen Beitar Jeruzalem.
De toeschouwers in stadion Qiryat Eliezer waren uiterst ontevreden over het spel van hun ploeg. In het laatste half uur had Haifa zelfs twee spelers meer, maar de muur van Jeruzalem bleek niet te slechten.

Spandoek blijft voor onrust zorgen
Het spandoek met het opschrift ‘Karel Aalbers forever’ blijft de gemoederen bezighouden. Afgelopen woensdag veroverde de bewakingsdienst van Vitesse het professioneel vervaardigde doek direct na de wedstrijd Vitesse – Sparta. De bewakers traden op in opdracht van de nieuwe voorzitter Jos Vaessen. Die was op zijn beurt weer gesommeerd door mensen van Nuon om geen enkele openbare uiting van Aalbers in het stadion te tolereren. Zaterdagavond in Tilburg dook een exacte kopie van het spandoek op tijdens de uitwedstrijd tegen Willem II (2-2). Ook in de sportuitzending op televisie, het afgelopen weekeinde, kwam het doek enkele keren prominent in beeld.
Volgens de supporters is het spandoek betaald door vierhonderd fans en kost het 1500 gulden. Inmiddels zou Vitesse bereid zijn om de 1500 gulden te vergoeden, maar de leiding van de voetbalclub weigert het doek terug te geven.

De supporters spreken van ordinaire diefstal. Ze willen geen financiële vergoeding maar hun eigendom terug. Gezocht wordt naar een gerenommeerde advocaat die hun zaak zou willen verdedigen. Ook wordt onderzocht of de mogelijkheid bestaat om het doek middels een kort geding terug te eisen.

Info kaartverkoop uitwedstrijden
Fortuna Sittard – Vitesse 23/9/2000: Busvervoer; kaartverkoop via Ticketbox: Uitkaart Plushouders vanaf 2/9 fl. 39,-, Uitkaarthouders vanaf 9/9 fl. 44,- en overige SCC-houders Vitesse vanaf 16/9 fl. 50,- Einde totale verkoop 20/9. Vertrekinformatie volgt z.s.m. Kaarten voor eigen vervoer; alléén verkrijgbaar op de wedstrijddag aan de kassa’s van Fortuna Sittard à fl. 25,- op vertoon van Vitesse scc.

Vitesse-tentoonstelling in Historisch Museum
Voetbal als cultuurverschijnsel. Steeds vaker openen musea in Nederland de deuren voor tentoonstellingen over deze sport. Het Historisch Museum Arnhem haakt in op die rage met een tentoonstelling over de Arnhemse voetbalclub Vitesse. De liefhebbers moeten nog even geduld hebben. De geschiedenis van Vitesse is vanaf 2 september in het museum aan de Bovenbeekstraat 21 in de binnenstad te zien. Ze kunnen er tot en met 12 november terecht.
Met behulp van foto’s, filmbeelden, affiches en realia toont het museum de geschiedenis van de voetbalclub. Vitesse werd opgericht in 1892. Het voetbal in Arnhem was begonnen in de Molenbeekstraat en verplaatste zich later naar de Paaschwei-velden in De Praets in Arnhem-Zuid. In Klarenbeek, op de plaats waar later de wijk Angerenstein-Zuid verrees, kreeg de club steeds meer belangstelling en allure.

In 1915 verhuisde Vitesse naar de weilanden tussen de Bosweg, Monnikenhuizen en de Rosendaalseweg. De nieuwe accommodatie daar bood plaats aan achtduizend bezoekers. Vitesse vond op die locatie 35 jaar een thuishaven.

Halverwege de vorige eeuw verkaste Vitesse naar Nieuw Monnikenhuize. Een duel tegen Feyenoord was er voor 12.000 bezoekers de eerste wedstrijd. De Arnhemse voetbalclub groeide op die plek uit tot een subtopper in Nederland en behaalde vijf keer Europees voetbal.

Tijdens Europa Cup-wedstrijden werd duidelijk dat Monnikenhuize niet meer voldeed aan de hoge eisen op het gebied van comfort, veiligheid en mediavoorzieningen.

Onder leiding van de eerder dit jaar weggestuurde voorzitter Karel Aalbers begon in de jaren tachtig de plannenmakerij voor wat uiteindelijk zou resulteren in Gelredome. Vitesse nam in 1998 het nieuwe stadion in gebruik.

Vitesse Links pagina (met bijna 90 links)
De internetpagina Vitesse Links is, zoals de naam al doet vermoeden, een website waarop zoveel mogelijk links verzameld zijn, naar site’s over Vitesse. Het is een site om direct in je ‘bookmarks’ te zetten. Het doel van deze site is, het zoeken naar website’s over Vitesse (en Vitesse-gerelateerde onderwerpen) makkelijker te maken. Er wordt naar gestreefd om bij alle links (incl. afbeelding) in het kort de inhoud van de site weer te geven, zodat een bezoeker snel weet of de link is wat hij of zij zoekt. Overigens wordt na het aanklikken van een link altijd een nieuw window geopend.
De links zijn verdeeld in verschillende categoriën, zoals bijvoorbeeld “actuele site’s” met het laatste nieuws over Vitesse, “algemene site’s”, bv. Voetbal International en “related site’s” met links naar bv. sponsors. Ook wordt ingespeeld op de actualiteit, zoals het vertrek van Karel Aalbers. Ook over dit onderwerp zijn links naar diverse site’s verzameld.

Vitesse Links wordt ge-update als dat nodig is, dus als er weer een nieuwe site over Vitesse bekend is bij de webmaster of wanneer de bestaande informatie op de site verouderd is.

Vitesse Links is de uitvalsbasis voor alle zoektochten naar Vitesse-site’s op internet. Het is gewoon een MUST voor alle internettende mensen met een Geel-Zwart hart.

Nieuwe Column Devito
Sinds kort is de nieuwe column van Devito te vinden op www.vitesse.org. Gezien de actualiteit is deze zeker de moeite waard om te lezen. De column is te vinden onder de site-navigatie aan de linkerkant van uw beeldscherm.

Ruud Knol bij selectie
Trainer Ronald Koeman heeft de centrale verdediger Ruud Knol bij de selectie van Vitesse gevoegd. Knol (19), vorig jaar gekozen tot de beste speler van de Shell-jeugdcompetitie, is de vervanger van Dejan Stefanovic. De Joegoslaaf moet de uitwedstrijd van aanstaande zaterdag, Willem II tegen Vitesse, missen vanwege familieomstandigheden.
Het is de eerste keer dat Knol, die momenteel in het tweede elftal van Vitesse speelt, opgeroepen wordt voor de A-selectie.

Opnieuw onrust in Gelredome
Commercieel manager Gerard Braam van Vitesse is gistermiddag Gelredome uitgezet. Eind vorige week nam de andere commercieel manager Albert Gunsing van de een op de andere dag ontslag.
Voorzitter Jos Vaessen en directeur Schreudering weigerden gisteravond elk commentaar. Braam erkent desgevraagd dat hij weg is bij Vitesse, maar wil verder niets kwijt. Braam: ‘Het is nog allemaal zo vers. Ik moet eerst een advocaat gaan raadplegen.’

Eerder deze week verklaarde voorzitter Jos Vaessen van Vitesse tegenover deze krant dat de resultaten van de commerciële afdeling onbevredigend zijn. Ook voorzag hij geen snelle verbeteringen. Vaessen: ‘De omzet moet omhoog. Ik zie onvoldoende dat de commerciële afdeling nieuwe contacten kan aanboren.’

Opvallend is dat zowel Gunsing als Braam indertijd door Karel Aalbers zijn aangenomen. Met hun gedwongen vertrek is het managementsteam van de voetbalclub nagenoeg geheel ververst. Alleen Berma Los, die de contacten met de businessclub onderhoudt, en technisch manager Jan Streuer zijn ooit nog door Aalbers binnengehaald.

Het vertrek van de commerciële managers kost geld. Vitesse heeft haast en wil per se niet dat ex-medewerkers de vuile was buiten hangen. Daarom wordt gewerkt met afkoopsommen. Gunsing verklaarde zich akkoord met doorbetaling van zijn salaris gedurende een aantal maanden.

Al dat extra geld moet door de club worden verdiend. Sinds 14 februari, het vertrek van Karel Aalbers, stijgen de kosten de pan uit. Op de eerste plaats door de eis van de ex-voorzitter om achterstallig salaris direct uit te betalen en een afkoopsom te accepteren. Bij elkaar een bedrag van 4,5 miljoen gulden.

Vervolgens werd interim-voorzitter Jan Konings, enkele maanden, voor duizenden guldens per dag ingehuurd. Het KMPG-onderzoek naar mogelijke fraude kostte naar schatting een kleine miljoen gulden.

Tussendoor zegde directeur Bas Geerdink zijn contract op. Zijn secretaresse Judy Krijgsman werd op non-actief gezet, omdat ze haar baas na zijn ontslag gesproken zou hebben.

Vaessen wil het commerciële werk nu uitbesteden aan Inter Football (IF). Een in de voetbalwereld bekend sportmarketing bureau van Maarten de Vos en zijn dochter. Probleem is echter dat IF voor vele clubs werkzaam is.

De verantwoordelijke mensen voor de aankoop en verkoop van spelers verwachten grote problemen waarneer Inter Football in huis wordt gehaald. Vaessen zou zelfs overwegen om mensen van IF in Gelredome te stationeren.

Blessures Louis Laros en Mahamadou Diarra
De uitslag van de MRI-scan aan de rechterknie van Louis Laros heeft een kraakbeenblessure aan het licht gebracht. Laros hoeft niet geopereerd te worden. Het herstel neemt enkele weken in beslag.
De voetblessure die Diarra in de wedstrijd tegen Sparta heeft opgelopen is een oude blessure. Ook vorig jaar had Diarra al last van zijn middenvoetsbeentje. Het is twijfelachtig of de middenvelder zaterdagavond door trainer Koeman ingezet kan worden in de uitwedstrijd tegen Willem II.

Vitesse fans gaan naar de rechter
Een groep van ongeveer vierhonderd supporters gaat een aanklacht indienen tegen het bestuur van Vitesse. De fans gaan naar de rechter, nadat ze woensdagavond hun spandoek met de tekst ‘Karel Aalbers for ever’ moesten inleveren.
Het doek hing woensdagavond gewoon in Gelredome, tijdens de wedstrijd Vitesse-Sparta (5-1). Toen de fans het doek na de partij wilden oprollen om weer mee te nemen, greep de ordedienst van Gelredome in. Het doek moest in Gelredome achterblijven, waarna de supporters kwaad het stadion verlieten. Het doek is door de 400 supporters betaald en kost 1500 gulden. “Dit is voor ons echt de overbekende druppel”, meende Vitesse-supporter Jos. “De hoge heren die nu de boventoon voeren bij Vitesse zijn helemaal verkeerd bezig. Als je zo’n functie hebt moet je tegen een stootje kunnen, maar dat lijkt bij Vitesse niet aan de orde. We hebben geen grievende teksten op de spandoeken staan en er zijn geen vervelende spreekkoren. Wat willen ze dan?”

Jos wist niet wat hem overkwam toen hij woensdagavond met zijn medesupporters oog-in-oog kwam te staan met de veiligheidsmensen. “We kwamen doodnormaal binnen met het spandoek, waarbij we zelfs nog hebben gemeld wat voor tekst erop stond. Ze laten het spandoek de hele wedstrijd hangen om het na de wedstrijd alsnog op te eisen. Dan snap ik er dus helemaal niets meer van, maar we hebben maar gedaan wat die gasten vroegen. Als je ruzie gaat schoppen heb je er alleen jezelf mee, maar het was een vrij intimiderend sfeertje en een vreselijke kater na een mooie voetbalavond.”

Ruim twee weken geleden nam de club al twee identieke spandoeken in beslag. Vitesse wil geen spandoeken in het stadion, die niet direct refereren aan datgene wat er op het veld plaatsheeft. Een klein deel van de Arnhemse aanhang mikt nog steeds op een terugkeer van ex-voorzitter Karel Aalbers, die woensdagavond bij de wedstrijd aanwezig was.

Zoals wel vaker nam de gewezen voorman plaats op de Oost-tribune, vlak naast de fanatieke supporters op Zuid. Het duurde dan ook niet lang voordat Aalbers (even) werd toegezongen. Bij de eerste wedstrijd van de competitie, tegen FC Twente, kwam het ook al tot ongeregeldheden met supporters. Vitesse liet de fans destijds sjaaltjes en petjes inleveren, waarop steunbetuigingen richting Aalbers stonden afgedrukt.

Voorzitter Jos Vaessen erkende later dat de club hiermee te ver was gegaan. Volgens hem hadden de mensen van de veiligheidsdienst de instructies te ver doorgevoerd. “Een en ander komt voort uit miscommunicatie”, meldde de preses toen. “We zullen ervoor zorgen dat deze handelswijze in de toekomst niet meer voorkomt.”

Twee weken later maakt de club zich echter opnieuw niet geliefd bij de achterban. “Als je als club zijnde bepaalde zaken niet binnen de poorten wilt hebben, moet je ook buiten controleren”, meent Harry Reusken, voorzitter van de supportersvereniging. “Niet na de wedstrijd nog een keer de boel in beslag nemen. Dit zorgt niet voor rust bij de club, want een actie roept nou eenmaal een reactie op. Gaan de supporters het clubbestuur aanklagen? Tja, daar kan ik weinig over zeggen, maar ik denk dat Vitesse juridisch heel zwak staat.”

De supportersgroep die de juridische stappen overweegt, neemt vanmiddag contact op met de Amsterdamse senior-docent staatsrecht F. Kistenkas. Hij liet twee weken geleden al doorschemeren dat Vitesse juridisch geen poot heeft om op te staan. “De uitlatingen zijn geen beledigingen en dus ook geen onrechtmatige daad. De rechter zal zoiets nooit begrijpen”, stelde Kistenkas.

“Vitesse heeft ons inmiddels al voor 4.500 gulden aan spandoeken afgepakt”, aldus Jos, die benadrukt dat de aanklacht geen initiatief van de supportersvereniging is. “We gaan er alles aan doen om ze terug te krijgen. Wat Vitesse nu allemaal aan het doen is klopt niet. Wij doen niets onrechtmatigs, dus ik weet zeker dat wij de rechtzaak gaan winnen. Ik weet niet wat er gebeurd als Vitesse weigert mee te werken, maar ik denk dat de club het niet zo ver zal laten komen. We hebben het in dit geval wel over een groep van 400 supporters.”

Vitesse wenste donderdagmorgen niet te reageren op de nieuwe ontwikkelingen.

Bas Wijnen genezen verklaard
Vitesse-keeper Bas Wijnen is genezen verklaard. Na twaalf chemokuren en 39 bestralingen kan de jeugdige keeper, waarbij vorig jaar oktober kanker werd geconstateerd, zich richten op de toekomst en beginnen aan de revalidatie.
Op 1 september werd Bas Wijnen voor het laatst behandeld in het VU ziekenhuis in Amsterdam. Direct hierna stuurde hij een bedankkaartje naar iedereen die hem een steunbetuiging had gestuurd. En dat waren er heel wat. Via de PR-afdeling van Vitesse en de Kids Club kwamen stapels brieven, e-mails en faxen binnen.

Bas Wijnen: “Ik kan beginnen met revalideren. Eerst moet ik mijn conditie op peil krijgen. Ik fiets veel en doe aan krachttraining voor het versterken van mijn bovenlichaam. Binnen een paar weken hoop ik ook, in samenwerking met de doktoren en de fysiotherapeut, de keeperstraining te hervatten. Er is nog weinig bekend over de revalidatie van topsporters, en voetballers in het bijzonder, die kanker overwonnen hebben. “Kijk, als je een kruisband hebt gescheurd, zoals Kristoff (Aelbrecht, red.), weet je dat je zes tot acht maanden moet rekenen voor het herstel. Ik moet het van week tot week bekijken en heel goed naar mijn lichaam luisteren. Veel respect heeft Wijnen voor wielrenner Lance Armstrong, Tour de France winnaar 2000. Ook de Amerikaanse coureur wist de ziekte te overwinnen. “Ik heb ook het boek ‘Over de pijngrens’ van Armstrong gelezen. Fantastisch. Ik kon me helemaal inleven in het verhaal en daarnaast begreep ik ook de ‘moeilijke’ begrippen. Ik kan me niet helemaal met hem vergelijken, want hij beoefent een hele andere tak van sport”, aldus Wijnen. RTL 5 probeert een ontmoeting te arrangeren tussen de twee topsporters. Armstrong verblijft nu in Australië, waar hij zich voorbereidt op de Olympische Spelen in Sydney.

Wijnen: Concrete doelen kan ik voor mezelf niet echt stellen, want een ding is zeker, niets is zeker. Ik probeer wel te plannen, maar ik kan gewoon niet al te ver in de toekomst kijken. Ik heb wel een bepaald verwachtingspatroon, want het voelt nu goed. Ik hoop voor het einde van het seizoen weer een wedstrijd te kunnen spelen. Als ik na de winterstop voluit kan trainen ben ik al een heel eind op goede weg. Maar nogmaals, we weten niet hoe het herstelproces gaat verlopen maar, ik voel me prima.

Vitesse A1 – Ajax A1 uitgesteld
De wedstrijd Vitesse A1 – Ajax A1, die voor aanstaande zaterdag op het programma, staat gaat niet door. Dit in verband met de deelname van het Nederlands elftal onder 18 aan een toernooi in Joegoslavië dit weekeinde. Ajax levert vijf spelers aan Oranje en ook Jhon van Beukering van Vitesse is geselecteerd. De wedstrijd stond gepland op zaterdag 9 september om 14:30 uur.

Opnieuw intimidaties in Gelredome
Tijdens de wedstrijd Vitesse-Sparta werd opnieuw het spandoek “Karel Aalbers forever” voor de zuid tribune opgehangen. Dit schijnbaar tot grote ergernis van het huidige bewind van Vitesse. Want na afloop van de wedstrijd werd dit spandoek in beslag genomen door de aanwezige beveiligingsmedewekers. Een aantal fans reageerden vervolgens woedend op deze onzinnige actie.

Karel Aalbers opnieuw als held ontvangen in Gelredome
Voor het eerste sinds vijf maanden liet Karel Aalbers zijn gezicht weer zien in Gelredome. Het bleef niet onopgemerkt.
De huldiging van Patrick Pothuizen voor zijn 200ste competitiewedstrijd ging er aan tenonder. De Zuid-tribune heeft Karel Aalbers ontdekt die op een bescheiden plekje met zijn gevolg aanschurkt tegen de harde kern. ‘Karel, Karel, Karel’, begroet de menigte de voormalige voorzitter. Karel groet minzaam terug. Vijf maanden geleden was hij voor het laatst in zijn Gelredome. Toen was zijn aanwezigheid bij de halve bekerfinale tegen Roda als het opflikkeren van een ster voordat hij uitdooft. Gisteravond was Aalbers het toonbeeld van de nieuwe zelfverzekerdheid. Ontspannen glimlachend in blauwe blazer en spijkerbroek, lijkt het of hij terugkeert van een maandenlange vakantie.

In werkelijkheid wordt duidelijk dat de Arnhemse tovenaarsleerling allerminst heeft stilgezeten, maar in stilte heeft gewerkt aan een onmogelijk geachte comeback. In de slipstream van een nieuwe geldschieter probeert Koning Karel de poleposition weer te grijpen en voor de royaltywatchers was de aanwezigheid van Aalbers, gisteravond, een veeg teken.

Vriendelijk doch gedecideerd wijst hij elke vraag over de jongste ontwikkelingen van de hand. ‘Op het nieuws over UFA ga ik nu niet in. Ik ben hier omdat deze club aan mijn hart gebakken is. Wanneer ik weer terugkom? Ach, ziet u al die kinderen staan. Die willen graag een handtekening.’

En zo houdt Aalbers in de pauze van de wedstrijd tegen Sparta staande receptie op de tribune. Maar ook de handtekeningenjagers willen maar één ding weten: ‘Wanneer kom je terug?’

Als het aan de supporters op de Zuid-tribune ligt, is dat vandaag nog. ‘Het zou goed voor de club zijn als Aalbers terugkomt’, laat Vitesse-fan Dick in de rust van het duel tegen Sparta weten. ‘Hij is een man met visie en ambitie. Dat is wat deze club nodig heeft. Kijk naar dit stadion. Zonder hem had dat er nooit gestaan.’

Dat het huidige Vitesse-bestuur, met Jos Vaessen als voorzitter, niet ambitieus is, wil de Arnhemmer niet zeggen. Maar, zo beweert hij, met Aalbers aan het roer was Bob Peeters, gehaald voor een slorige vijftien miljoen gulden, nooit de spits van Vitesse geworden. ‘De voorzitter had veel meer geld uitgegeven en een veel betere spits gekocht. Hij bezuinigde niet op spelers, hij durfde risico’s te nemen.’

Na afloop van de wedstrijd kwam Karel Aalbers op de zuid-promenade waar de fans hem hartelijk begroette en hem veel sterkte toewenste met zijn strijd.

Supportersvereniging Vitesse luidt noodklok
Voorzitter Reusken zegt: ,,Door het tumult rondom de affaire Aalbers heeft de supportersvereniging een jaar stil gestaan. We moeten haast maken met Vitesse om het beleid voor de toekomst uit te stippelen.’’ Voorzitter Harry Reusken over het wel en wee van de supportersclub van Vitesse.
Reusken (46), geboren en getogen Arnhemmer, is al bijna vijf jaar voorzitter van het gilde der aanhangers. Naast zijn baan bij IBM Nederland, waar hij verantwoordelijk is voor de interne gang van zaken van een marketing-unit, vergt zijn cluppie uren tijd. ,,Het laatste jaar zijn er steeds nieuwe mensen aan het bewind gekomen bij Vitesse’’, zegt Reusken. ,,Dat was onder Aalbers het geval. En dat is nu nog zo. Een voorbeeld: wie is er nu penningmeester in het bestuur van Vitesse. Die is er dus niet. Vitesse heeft twee manco’s. De voorzitter is niet in vaste dienst, maar in part-time dienst. En in het management zitten door de vele positiewisselingen veel mensen met te weinig ervaring. Dat kun je ze niet kwalijk nemen. Maar het kost tijd, en dat is lastig.’’

De onrust in en rondom Vitesse. Het is zowel de charme als de kwetsbaarheid van de club. ,,Natuurlijk. Maar ik heb tegen Jos Vaessen gezegd dat we stil staan. Al een jaar, door alle positiewisselingen binnen de club. We zijn aan elkaar overgeleverd. We moeten toe naar een strakke situatie. Een aantal jaren met dezelfde mensen vooruit. Beleid maken.’’

De eerste aanzet is alweer genomen. ,,We spreken elkaar regelmatig. Elke zes weken hebben we vergadering, waarbij we beide punten op de agenda kunnen zetten. En bij ad-hoc zaken kunnen we ons direct wenden tot de mensen bij wie we moeten zijn’’, zegt Reusken, die niet van een moeilijke relatie tussen club en supportersvereniging wil spreken.

,,Vitesse moet geen eenzijdige beslissingen nemen. Zoals onlangs met de beperking op de kaartverkoop voor de wedstrijd bij NEC. Dat moeten we samen overleggen. Maar er zijn niet veel fricties. We hebben hetzelfde doel voor ogen. Over een aantal zaken denken we wel anders. Dat was zo onder Karel Aalbers, en dat is nu nog steeds zo. Een verschil van inzicht, dat houdt elkaar scherp. En vergeet niet dat enkele leden van ons al lang in het bestuur zitten.’’

Een eigen bestuurskamer, dat is zo’n knelpunt. ,,We hebben geen bestuurskamer in Gelredome’’, zegt Reusken. ,,Vitesse stelt wel een vergaderkamer beschikbaar. Maar in zo’n mooi stadion als Gelredome moet de supportersvereniging toch een eigen bestuurskamer hebben? Daar wordt nu wel aan gewerkt. In een herhuisvestingsplan kijken we met de club of er ruimte is.’’

Nog groter is de behoefte aan een eigen supportershome. ,,Dat heeft onze eerste prioriteit. Het duurt veel te lang. In oktober gaan we met elkaar brainstormen. Maar we hebben nu al te horen gekregen dat er dit seizoen geen geld beschikbaar is. Wij willen een groot supportershome, onder de Oost-tribune, waar zeker duizend man naar binnen kan. We kunnen meehelpen. We hebben veel mankracht.’’

De supportersvereniging telt inmiddels bijna tienduizend leden. In negen commissies werken al 110 commissieleden zich dagelijks in het zweet voor hun club. ,,We hoeven niet verder te groeien. Supporters moeten alleen lid worden als ze dat echt graag willen. Dit jaar konden alle jaarkaarthouders gratis lid worden. Maar slechts 1200 mensen hebben het formuliertje ingevuld.’’

Eerder dit jaar, na de affaire rond Karel Aalbers, stapten twee leden uit het bestuur van de supportersvereniging. Uit onvrede met het beleid van deze supportersclub, heette het. ,,Dat verhaal wil ik graag even ontzenuwen’’, zegt Reusken. ,,We hadden afgelopen seizoen zeven bestuursleden. Twee zijn er opgestapt, uit eigen beweging. Dat had niets met het functioneren van het bestuur te maken. Of hoe het bestuur tegen de affaire Aalbers aankijkt.’’

Hoe staat de supportersvereniging eigenlijk tegenover de man die Vitesse groot heeft gemaakt? En tegenover het kleine deel van de aanhang dat nog steeds met Aalbers dweept? Reusken: ,,Vitesse is groot geworden dankzij Nuon en dankzij Aalbers. Ze hebben samen een fout gemaakt, maar moeten ook samen de consequenties dragen. Als de supporters macht hadden gehad, dan was een deel van de Raad van Toezicht met Aalbers meegegaan.’’ En: ,,Ik hoop dat de club nu in rustig vaarwater is beland. De randverschijnselen moeten naar de achtergrond. Het was niet slim van Vitesse, om het vuurtje zelf weer aan te wakkeren door petjes en sjaaltjes af te pakken van de fans. Een actie roept een reactie op. Daar maak ik me zorgen om. Want het duidt op een gebrek aan knowhow, aan kennis van omgang met supporters. Maar aan de andere kant moet iedereen, dus ook de supporter, naar de toekomst kijken. We moeten leren van het verleden.’’

Of de recente strubbelingen hem nimmer de lol in zijn hobby hebben ontnomen? ,,Nee’’, klinkt het stellig. ,,Het is wel eens zwaar. Maar het leuke van mijn werk voor de supportersvereniging is dat we veel realiseren. We organiseren elk jaar een prachtig eindfeest met de spelers, we verzorgen de uitwedstrijden, samen met Vitesse hebben we de kaarten voor uitwedstrijden geïntroduceerd, zeven keer per jaar komt ons clubblad uit, we regelen kortingen in de merchandising en met acht man werken we aan onze site op internet. Dat maakt het allemaal de moeite meer dan waard.’’

Karel Aalbers aanwezig tijdens Vitesse-Sparta
Uit betrouwbare bronnen hebben wij vernomen dat Karel Aalbers vanavond tijdens de wedstrijd Vitesse-Sparta aanwezig zal zijn in het Gelredome en wel op de oost-tribune. Het zou ontzettend mooi zijn om als supporters te laten zien dat KAREL nog altijd welkom is in ons stadion en dat wij nog altijd achter hem staan vooral in deze belangrijke periode !!! Wij rekenen op jullie steun!!!

NUON doet aandeel Vitesse in de aanbieding
Energiemaatschappij Nuon wil een aanzienlijk belang in Vitesse verkopen. Nuon bevestigde gistermiddag dat er serieuze gesprekken zijn met UFA Sports in Hamburg. Er is een onderhandelaar van buitenaf aangewezen, die namens de energiemaatschappij en de voetbalclub een contract met het Duitse bureau moet regelen.
UFA Sports, met het hoofdkantoor in Hamburg, is gespecialiseerd in de uitzendrechten van voetbalwedstrijden. De laatste jaren legt het concern zich ook toe op de exploitatie van voetbalclubs.

UFA Sports hult zich in stilzwijgen over de contacten met Nuon. De hoogste baas van de internationale afdeling, Philip Cordes, vertelt desgevraagd dat er niets te vertellen is. Ja, hij kent Vitesse als een club met een geweldige dynamiek en uitstraling. Iedereen zou er zaken mee willen doen. Voor de rest geen commentaar.

UFA Sports is in ons land redelijk onbekend, maar een grote speler op de Europese voetbalmarkt. Het bedrijf is een dochter van het televisieconcern CLT in Luxemburg en onderdeel van het machtigste mediaconcern in Duitsland: Bertelsmann.

Met ruim 80 medewerkers wordt een omzet van 400 miljoen Duitse marken geboekt. Vooral in de behartiging van de televisierechten van voetbalclubs heeft het bedrijf veel ervaring. Wereldwijd wordt dat voor 200 clubs en zo’n vijftien nationale teams geregeld. Maar ook de exploitatie van stadions heeft de interesse. Zo kocht UFA de afgelopen jaren voor vele tientallen miljoenen belangen in Hamburg SV en in Hertha BSC Berlijn. In het buitenland levert UFA Sports mensen en diensten aan Sampdoria (Italië) en Bordeaux (Frankrijk).

Nuon-topman Swelheim leende de afgelopen jaren minstens 60 miljoen gulden aan Vitesse. De club zit daardoor met handen en voeten aan de hoofdsponsor gebonden. Kunnen de miljoenenschulden niet worden terugbetaald, dan heeft geldschieter Nuon recht op 90 procent van de aandelen van Vitesse.

Na het gedwongen vertrek van Vitesse-voorman Karel Aalbers, op 14 februari 2000, werd duidelijk dat de energiemaatschappij minstens 32 miljoen gulden in de club had zitten. De financiële problemen waren op dat moment zo nijpend dat daarnaast een extra overbruggingskrediet van 27 miljoen gulden werd overgemaakt.

Volgens Swelheim waren het verantwoorde investeringen omdat alleen de spelers van de club al een waarde van 150 miljoen gulden vertegenwoordigen. De proflicentie, televisierechten en beeldrechten van voetballers komen daar nog eens bovenop.

Tegelijk met het overbruggingskrediet werd wel een gedetailleerd contract opgesteld, waardoor Nuon in feite de zeggenschap over de club heeft. Het meerderheidsbelang voorziet ook in de benoeming van bestuurders bij Vitesse en leden van de Raad van Toezicht.

Begin maart lieten de aandeelhouders van Nuon al weten niet gelukkig te zijn met de situatie. Ze eisten dat de betrokkenheid bij de club in ieder geval op termijn verminderd zou worden. Nuon zou wel als sponsor blijven functioneren, maar niet meer als een soort huisbankier.

Volgens een woordvoerder van Nuon wil het bedrijf bij Vitesse betrokken blijven. Onlangs is een nieuw contract opgesteld waarbij is vastgelegd dat Nuon tot 2003 als hoofdsponsor acht miljoen gulden per jaar betaalt.

Nuon verlengt sponsorcontract
Nuon heeft het sponsorcontract met Vitesse met 2 jaar verlengd, tot eind 2003. De huidige verbintenis liep aan het eind van het jaar af. Nuon betaalt de Arnhemse club 8 miljoen gulden per jaar.

UFA onderzoekt boekhouding Vitesse
Namens UFA Sports wordt bij Vitesse onderzoek gedaan naar het reilen en zeilen van de club. UFA krijgt volledige inzage in de boekhouding om te bekijken of ze een strategische partner kan worden.
Dat bevestigde gisteravond voorzitter J. Vaessen van Vitesse. Voor Vaessen is UFA geen onbekende. In zijn hoedanigheid als voorzitter van de motorrijdersbond KNMV onderhandelde hij met het concern over contracten voor televisie-uitzendrechten. Vaessen: ‘Het is een hele grote. Vroeger was UFA een echt filmbedrijf waar bijna alle Duitse films vandaan kwamen.’

‘Nu is het omgevormd tot een concern dat zich vooral met uitzendrechten en marketing op sportgebied bezighoudt. Nuon heeft altijd te kennen gegeven, van die oneigenlijke rol van bankier af te willen. Samen zoeken we naar strategische partners.’

Vaessen roept daarbij hulp van buitenaf in. Het is de bedoeling dat de Topsports Group uit Amstelveen Vitessen terzijde gaat staan. In de voetbalwereld is het bedrijf beter bekend als het bureau Inter Football van Maarten de Vos.

Vaessen: ‘Onze eigen commerciële afdeling heeft niet de juiste kanalen om nieuwe activiteiten te ontplooien. De business-seats zijn vol, loges en seizoenkaarten zo goed als uitverkocht en toch moet er meer omzet komen. Daarvoor zijn nieuwe impulsen en sponsoren nodig.’

Volgens de voorzitter is de club van Maarten de Vos uitermate geschikte om Vitesse met raad en daad terzijde te staan. Vaessen: ‘Vitesse werkt er al jaren mee samen, maar slechts op enkele deelgebieden. Bijvoorbeeld een advies of een tip bij het kopen of verkopen van spelers. Wij willen nu meer structuur aanbrengen in die samenwerking. Op dit moment wordt bekeken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Dat moet uitmonden in een contract.’

Topsports Group werkt voor verschillende voetbalclubs in Nederland. Vaessen is niet bang dat het unieke Vitesse/Gelredomeconcept zo teloor gaat. De voorzitter: ‘Het zijn professionals. Het is natuurlijk duidelijk dat de 35 mensen van het bedrijf nooit alleen voor ons gaan werken. Wij zullen echter goede afspraken maken over de exclusiviteit op de terreinen waarvoor ze voor ons werken.’

Een van de twee commercieel managers, A. Gunsing, is direct opgestapt toen hij hoorde dat Inter Football de zakelijke kanten van Vitesse gaat begeleiden of overnemen.

In een brief aan de leden van de business-club voert Gunsing persoonlijke redenen op voor zijn vertrek. De manager weigert elke toelichting. Vaessen: ‘De heer Gunsing wilde in zo’n constructie niet werken. Het is zijn eigen keus geweest om op te stappen. Dat respecteren wij. Directeur Schreudering heeft een regeling met hem getroffen, waardoor we zonder ruzie uit elkaar zijn gegaan.’

De hulp van buitenaf is volgens Vitesse-voorzitter onontkoombaar. Vaessen: ‘Toen mij werd gevraagd om voorzitter te worden, heb ik gezegd dat ik geen kille saneerder wil zijn. Wil je dat voorkomen dan zul je de risico’s moeten spreiden en voor een hogere opbrengst moeten zorgen. Dat betekent dat je nu expertise van buitenaf in moet roepen. Dat is ook goed overlegd met Nuon.’

Vitesse 2 verliest van Sparta 2
Maandagavond 4 september heeft Vitesse 2 de eerste competitiewedstrijd verloren van de reserves van Sparta met 2-0. De eindstand werd al na een kwartier bereikt. Al vroeg in de wedstrijd kwam de ploeg van trainer Mike Snoei op achterstand door een dubieuze goal van Sparta. Doelman Danny Lücke verkeek zich op een vrije trap die in de bovenhoek eindigde en volgens de grensrechter niet maar volgens de arbiter wel over de lijn was gegaan. Even later sloeg de Arnhemse keeper de bal zelf over de lijn in een rommelige situatie. Ondanks het veldoverwicht wist Vitesse 2 dit overwicht niet te vertalen in doelpunten. Vooral voorin lieten Kalle Sone en Emile Mbamba het afweten in de afwerking.

Bob Peeters tevreden over invalbeurt
In de eerste kwalificatiewedstrijd van België tegen Kroatië (0-0) is Vitesse-spits Bob Peeters de laatste 30 minuten ingevallen. Peeters toonde zich tevreden over zijn invalbeurt.
“Ik ben blij dat ik niet op een duel beoordeeld ben. In de oefenwedstrijd tegen Bulgarije speelde de transfer naar Vitesse door mijn hoofd en speelde ik zwak. Ditmaal ging het niet slecht”, aldus de spits. Ook de Belgische bondscoach Waseige toonde zich tevreden. “In een half uur heeft Peeters de bal meer in bezit gehad dan de andere twee spitsen in een uur samen. Hij gaf de tweede lijn wel de mogelijkheid om aan te sluiten. Daardoor werden we gevaarlijker”.

Zongo scoort voor Burkina Faso
Mamadou Zongo heeft zondag gescoord voor zijn land, Burkina Faso. In de Algerijnse hoofdstad Algiers tekende hij vijf minuten na rust de 0-1 aan in het kwalificatieduel tegen Algerije voor de African Nations Cup. Voor 30.000 toeschouwers kon Burkina Faso de voorsprong niet lang vasthouden. Tasfaout schonk Algerije in de 62e minuut een punt door de 1-1 te maken.

Onnodige nederlaag van Vitesse A1 bij ADO Den Haag A1 (3-2)
Op een zeer drassig veld moest het team van Theo Bos aantreden tegen ADO-Den haag A1. Op papier een tegenstander die niet echt tot de verbeelding spreekt maar in de praktijk altijd lastig is. De wedstrijd ontpopte zich een ware veldslag waarbij het slecht bespeelbare veld hier zeker debet aan was. Met over en weer vaak onnodige overtredingen werd na een zevental minuten de eerste een mooie aanvalsopbouw gezien van Vitesse kant gesignaleerd. Een ingespeelde bal op Nick Hofs werd met de hak verlengd naar de over de linkerkant opgekomen Tom Verhaar, deze speelde op zijn beurt de bal naar de tweede paal waar Jhonny van Beukering de bal net niet in de goal kon werken. Vijf minuten later wederom een aanval over de linkerflank. Nick Hofs doorgekomen kreeg de bal vanaf de linkerflank van Raymond Fafiani. Helaas had zijn inzet te weinig kracht om de bal, bij de eerste paal, achter de ADO-goalie te prikken…………….. Meer lezen: Vitesse jeugd site

Vitesse B1 – Fc Volendam B1
Bijna de gehele wedstrijd werd er gespeeld op de helft van Volendam, doch de B kon niet tot scoren komen. De laatste 10 min van de eerste helft kwam er een schot op de goal van Eldridge die hij ook keurig midden op de rechterpaal liet terechtkomen. De rust werd ingegaan met zero points. De 2de helft begon goed en na een snelle aanvalsactie van Eldridge was het na 6 min spelen in de tweede helft al 1-0, 6 minuten later knalde Sylla de 2-0 in de netten en weer 6 minuten later [wij kijken niet op een minuut] schoot Eldridge loeihard op de paal, deze bal werd opgevangen door Jerry Post en dit resulteerde in 3-0.
Een paar minuten voor het einde van de wedstrijd maakte Daan [die was ingevallen voor de geblesseerde Theo] een onnodige overtreding door de spits van de Volendammers neer te halen en de MIR [man in roze] besloot er een penalty aan te wagen. Daan maakte zijn fout meer dan goed door deze bal te stoppen, later in de wedstrijd stopte Daan nog een keer een loeiharde bal die in de rebound toch nog door de Volendammers werd ingeschoten 3-1. De MIR had er na 50 min genoeg van en floot af. 3 points voor de B1 zijn binnen…….
Meer lezen: Vitesse jeugd site

Vitesse C 1 wint van Heracles
Vandaag was Heracles uit Almelo op bezoek bij de C1 op Bakenberg. Onder toeziend oog van Ronald Koeman kreeg Heracles les in aanvallen en scoren . De C1 was bijna niet weg te slaan van de helft van de tegenstander en dit resulteerde dan ook in snelle doelpunten voor de geel/zwarten . Topscoorder Umran liet ook weer even zien waarom hij deze titel heeft bij de C1 en bracht zijn lijst [nu al] op 6 doelpunten deze competitie. Heracles werd met de einstand 7-1 weer richting Almelo gestuurd waar ze tot Zaterdag 18 november de kans hebben om weer bij te komen voor de return .
Deze topscoorders lijsten van de diverse teams staan op de home pagina in het submenu. Meer lezen: Vitesse jeugd site

Vitesse 2 wint bekerduel van Fortuna 2
Het tweede elftal van Vitesse heeft in het bekerduel Fortuna Sittard 2 weten te verslaan met 2-1.
Volgens trainer Mike Snoei was de wedstrijd een goede graadmeter. Maandag werd VVV 2 in een bekerduel met 5-0 van de mat gespeeld. Dit team was volgens Snoei een veredeld amateur-elftal. Fortuna Sittard bood echter meer tegenstand. In het team speelden jongens mee als Hamming en Krijgsman.

Vitesse maakte voor rust het eerste doelpunt afkomstig van de schoen van Emile Mbamba. In de tweede helft werden de jongelingen Nick Hofs en jeugdinternational Jhon van Beukering in het team gebracht en ging het elftal beter draaien. Van Beukering maakte het tweede doelpunt. Fortuna wist nog wel te scoren maar geen punt meer uit het duel te slepen.

Oogblessure Marian Zeman
Tijdens de bekerwedstrijd Vitesse 2 – Fortuna Sittard 2 heeft Marian Zeman een oogblessure opgelopen. Zeman is ter controle naar het ziekenhuis gegaan, maar de wond bij zijn oog is niet gehecht. Naar verwachting hervat Zeman maandag de training.

Nenad Grozdic vertrekt naar RC Lens
Vitesse-speler Nenad Grozdic vertrekt met onmiddellijke ingang naar RC Lens, de huidige koploper in de Franse competitie en afgelopen seizoen tegenstander van Vitesse in de UEFA Cup. De 26-jarige middenvelder en Joegoslavisch international is donderdag in de namiddag medisch goedgekeurd. Nenad Grozdic kwam in het seizoen ‘99-’00 naar Vitesse. Hij is vanavond aan de Franse pers gepresenteerd en heeft een vierjarig contract getekend. Hij speelde het afgelopen seizoen 28 wedstrijden voor Vitesse waarin hij 1 maal scoorde.

C1 wint oefenpot tegen OWIOS
Op dinsdagavond 29 augustus speelde de C1 een oefenwedstrijd tegen de B-1 van OWIOS uit Oldenbroek (de oude ploeg van C-1 speler Ben Veldhoen) De C-1 begon voorzichtig tegen deze kerels, maar al gauw begonnen de mannen van Vitesse te voetballen. Ciel van Neervoort schoot uit zijn slof en de bal ging na een vlucht van circa 30 meter over de keeper in het doel 0 -1. Dit beviel hem zo goed dat een vrije trap, rand 16 meter ook in het doel verdween 0 -2 , Arlo Hemkes wist er 0 -3 van te maken door een kopbal na een hoekschop…… Meer lezen: Vitesse jeugd site

Blessure Louis Laros
De Vitesse-middenvelder Louis Laros is geblesseerd. Er zit vocht in zijn rechterknie. Hij heeft zich maandag na de training in het ziekenhuis in Arnhem gemeld voor een röntgenfoto. Laros: ‘Er is geconstateerd dat er haakjes aan mijn knieschijf zitten. Misschien komt daar het vocht vandaan’. Hij hoopt deze week terecht te kunnen bij dokter Heijboer, een kniespecialist in Rotterdam. De aankomende dagen zal Laros rust nemen tot dat duidelijk is wat er aan de hand is. ‘Want dat vocht zit er niet voor niets’, aldus Laros.

Supporters naar rechter?
Supporters van Vitesse hebben aangekondigd naar de rechter te stappen als de Arnhemse club het ophangen van pro-Aalbers spandoeken blijft verbieden. Voorafgaande aan het eerste competitieduel van Vitesse, vorige week tegen FC Twente, moesten de Arnhemse supporters petjes, sjaaltjes en spandoeken met sympathiserende teksten voor de afgetreden voorzitter bij de ingang van stadion Gelredome afstaan. De aanhangers reageerden furieus op de actie van Vitesse. Bij monde van voorzitter Jos Vaessen erkende de club enkele dagen later ten onrechte persoonlijke bezittingen van supporters in beslag te hebben genomen. In de toekomst zal dit ook niet meer gebeuren, benadrukte Vaessen.
Spandoeken met pro-Aalbers of anti-Nuon teksten worden echter niet meer getolereerd door Vitesse. ‘Wij willen alleen spandoeken die de ploeg steunen en geen teksten die verwijzen naar het verleden’, geeft Vaessen daarvoor als reden. Enkele leden van de businessclub, die nog altijd twee spandoeken met de tekst ‘Karel Aalbers Forever’ missen, leggen zich niet neer bij die verklaring. Zij hebben juridisch advies ingewonnen en vinden dat Vitesse de wet overtreedt. Als de club bij haar standpunt blijft, willen ze de zaak voorleggen aan de rechter.

C-1 maatje te groot voor DTS’35
Met een uitslag van 1-8 was de Vitesse C1 een maatje te groot voor de amateurs van v.v.DTS’35 uit Ede .In de rust was de stand reeds 0-5 en er zat zeker meer aan te komen .
De amateurs van DTS hadden waarschijnlijk teveel ontzag voor Vitesse ,nu maar hopen dat de volgende bekerwedstrijd tegen ONA Wageningen ook in winst gaat eindigen voor de C1….
Meer lezen: Vitesse jeugd site

Vitesse B1 wint toernooi bij Ajax
De B-junioren van Ajax hebben op het eigen jubileumtoernooi een finaleplaats bereikt. In de eindstrijd verloren de pupillen van trainer Heini Otto met 3-2 van Vitesse, dat daardoor het evenement in het kader van Ajax 100 op zijn naam schreef……………
Meer lezen: Vitesse jeugd site

Vitesse C1 vierde in Veldhoven Toernooi
De C1 is vierde geworden in het toernooi bij RKVVO te Veldhoven . Er werd gestreden om de derde en vierde plaats tegen Fortuna Sittard ,penaltys moesten de wedstrijd beslissen en deze werden door FS beter benut . PSV won de finale tegen FC Utrecht en nam de beker mee naar Eindhoven……………
Meer lezen: Vitesse jeugd site

Vitesse A1 uit tegen Telstar A1 op verlies
In een dramatisch rommelige wedstrijd moesten de Elf Geel/Zwarten het onderspit delven tegen Telstar. Het team van Telstar vanuit een zeeeeeeeer gesloten verdediging- en naar het beste vermogen spelend, wonnen deze partij niet geheel onverdiend. Met dat naar vermogen bedoel ik eigenlijk dat gezien het spelers potentieel aan Vitesse zijde ten opzichte aan die van Telstar, deze tegenstander alle kanten op zou moeten worden gespeeld. Toch waren de eerste echte kansen voor Telstar. Vanaf de (Vitesse) linkerflank kon de bal ongestoord de “16” in worden gebracht en Telstar’s rechterspits Jeffrey Sneyder schoot voorlangs. In de 13e minuut kreeg deze rechterspits zoniet een nog grotere kans maar Tom Verhaar redde bekwaam…………….
Meer lezen: Vitesse jeugd site

Spandoeken voor Karel Aalbers nog steeds “zoek”
Twee spandoeken met de tekst ‘Karel Aalbers Forever’ zijn nog steeds zoek. De doeken werden op 12 augustus voor de oefenwedstrijd Vitesse-Tottenham Hotspur in beslag genomen.
De beide spandoeken zijn echter nog steeds niet boven water. De grote doeken vertegenwoordigen een waarde van 1500 gulden per stuk, 3000 gulden in totaal. De spandoeken zijn destijds betaald door een inzamelingsactie onder Vitesse-supporters.

Bronnen nieuwsredactie www.vitesse.org
Eigen nieuwsredactie, Arnhemse Courant, Sportweek, De Gelderlander, ANP, De Telegraaf, Volkskrant, Voetbal International, Vitesse Vandaag, Vitesse inside, Zwart op Geel, NOS Teletekst, Sportjournaal, RTL Teletekst, Omroep Gelderland, TV Gelderland.

Hoofdsponsor: