augustus 2003

Jan Streuer: selectie blijft intact

Technisch manager Jan Streuer van Vitesse stelt dat er geen spelers meer worden verkocht of verhuurd. De laatste weken zaten er buitenlandse clubs voor diverse Vitesse-spelers op de tribune. Streuer: “Er heeft zich geen buitenlandse club gemeld voor een speler en de internationale transfermarkt sluit.”

Streuer geeft toe dat Vitesse op een dieptepunt zit: “sportief, het ontslag van zoveel mensen, probleem met het stadion en de affaire-Aalbers die nog steeds speelt. Maar we moeten positief blijven. Het kan alleen maar beter. We proberen nog wel versterking te halen.”

Bron: Omroep Gelderland 31-08-2003
 

Jan Vennegoor niet naar Vitesse

PSV wil spits Jan Vennegoor of Hesselink niet verhuren aan Vitesse. “Het is niet bespreekbaar”, is PSV-manager Frank Arnesen stellig. Arnesen is verbaasd over de berichten over een mogelijke overgang van Vennegoor of Hesselink: “Niemand van Vitesse heeft ons ooit gebeld. Bovendien hebben we komend halfjaar zoveel belangrijke wedstrijden, dan kunnen we hem niet missen. Hij heeft het hier naar behoren gedaan.” Door het vertrek van Bob Peeters heeft Vitesse een probleem in de voorhoede. Eerder mislukte een poging om Gilles de Bilde van Anderlecht te huren.

Bron: Omroep Gelderland 31-08-2003
 

Jong Oranje: debuut Michael Jansen

Vitesse-verdediger Michael Jansen maakt zijn debuut in de selectie van Jong Oranje. Ook Youssouf Hersi van NEC is geselecteerd door de nieuwe bondscoach Cor Pot. NEC-spits Frank Demouge ontbreekt vanwege een blessure. Jong Oranje speelt vrijdag een EK-kwalificatiewedstrijd in Liberac tegen Jong Tsjechie. Vier dagen later volgt in Roosendaal de thuiswedstrijd tegen Jong Oostenrijk. Voor Jansen was er deze week ook minder goed nieuws. Vanwege een rode kaart in Jong Vitesse werd hij drie duels (één voorwaardelijk) geschorst. Vitesse is in beroep gegaan tegen deze straf.

Bron: Omroep Gelderland 31-08-2003
 

Peeters pakt een punt voor Millwall

Bob Peeters heeft voor zijn nieuwe club Millwall een punt gepakt.Het zag er naar uit dat Crystal Palace de drie punten zou pakken in deze Londense derby. Ver in blessuretijd zorgde Bob er persoonlijk voor dat dit niet gebeurde. Eindstand op de New Denn 1-1.

30-08-2003
 

Vitesse wil Vennegoor of Hesselink

Vitesse wil Jan Vennegoor of Hesselink huren van PSV. Dat meldt De Gelderlander zaterdag. Door het vertrek van Bob Peeters heeft de Arnhemse club een probleem in de voorhoede, waar een sterk aanspeelpunt ontbreekt. Door het sluiten van de internationale transfermarkt is de komst van de Belg Gilles de Bilde van Anderlecht nauwelijks nog haalbaar “Het sluimert nog”, zo lieten de zaakwaarnemers van De Bilde weten. Ook Remco van der Schaaf zou in beeld zijn voor een terugkeer bij Vitesse. De middenvelder komt PSV niet genoeg aan spelen toe, maar wacht nog even af.

Bron: Omroep Gelderland 30-08-2003
 

Jevric ongewis over zijn toekomst

Doelman Dragoslav Jevric is nog ongewis over zijn toekomst. De keeper wil bij Vitesse blijven, maar gaat ook akkoord met een transfer als dat in het belang is van de club. “De club heeft weinig geld. Als ik kan helpen, wil ik dat best. Ik weet ook niet precies wie er voor mij op de tribune zaten. Een Turkse club? Borussia Dortmund? Ik weet het niet. Maar ik heb hier ook nog een contract.” Eerder haakte het Griekse Iraklis Saloniki om financiele redenen af. Als Jevric naar het buitenland wordt verkocht, moet dat snel gebeuren, omdat de internationale transfermarkt sluit.

Bron: Omroep Gelderland 30-08-2003
 

Vitesse in crisis na nieuwe nederlaag

ARNHEM – Vitesse verkeert in een diepe crisis na de thuisnederlaag tegen AZ. Vitesse verloor onfortuinlijk met 2-1.

Vitesse begon zonder enige overtuiging aan de wedstrijd. AZ speelde vrij laks, maar toonde wel meer vernuft. Na bijna een kwartier moest doelman Jevric al handelend optreden toen Kromkamp voor hem verscheen. De enige kans voor de Arnhemmers kwam na een solo van Purrel Frankel, maar hij raakte de bal niet goed. Verder dominieerde AZ.

Perez en Elkhattabi hadden de openings- treffer al op hun voet, maar het was Michael Buskermolen die vlak voor rust scoorde via de hand van Jevric: 0-1.

Na rust speelde Vitesse met wat meer beleving. Frankel had meteen een kans en ook Matthew Amoah was dichtbij, maar schoot over. In de 66e minuut viel de gelijkmaker. Een voorzet van Emile Mbamba werd binnengewerkt door invaller Ricky Bochem: 1-1.

Daarna kreeg Vitesse nieuwe moed, wat leidde tot kansen voor Amoah en vooral Mbamba, die de paal raakte. AZ nam al genoegen met een punt, maar kreeg meer.

Een splijtende pass van Mans bereikte de ingevallen Martijn Meerdink, die de winnende goal achter Jevric schoot. Vitesse bleef aangeslagen achter en is na drie wedstrijden nog puntloos.

Bron: Omroep Gelderland 30-08-2003
 

Tim Cornelisse: Dit is dodelijk

ARNHEM – Aanvoerder Tim Cornelisse was verbijsterd na de derde nederlaag van Vitesse in deze competitie.

“Dit is dodelijk. We krijgen vlak voor rust en vlak voor tijd een tegengoal binnen. Dat is echt ongelofelijk. Eerst moet Emile Mbamba de 2-1 maken, maar dan valt-ie aan de andere kant binnen. Heel zuur”, mijmerde Cornelisse. Anderlecht nauwelijks nog haalbaar. De rechtervleugelverdediger zag dat Vitesse na de rust wel veel inzet toonde: “Iedereen ging ervoor. Zo moet het qua inzet. We hebben nu nul uit drie. Volgend weekend zijn we vrij, ik had het liefst gespeeld om de nederlaag weg te poetsen.”

Bron: Omroep Gelderland 30-08-2003
 

Sturing wil selectie bijeen houden

ARNHEM – Vitesse-trainer Edward Sturing gaat ervan uit dat hij zijn selectie bij elkaar kan houden. Technisch manager Jan Streuer verwacht niet dat er nog transfers plaats vinden.

“Al weet je niks meer zeker. Gelukkig sluit zondag de transfermarkt, dan is dit de selectie waarmee we het gaan doen. Natuurlijk wil ik wel versterking en weet ik ook wel waar, maar dat kan nou eenmaal niet.”

Sturing incasseerde de derde nederlaag vrij gelaten: “Dit past wel in de situatie waarin we nu zitten. Je krijgt nou eenmaal niet altijd wat je verdient in het leven.”

Bron: Omroep Gelderland 30-08-2003
 

Frankel: We stonden weer te slapen

ARNHEM – Purrel Frankel ergerde zich aan de wijze waarop Vitesse opnieuw verloor tegen AZ.

“Het was pech, maar we stonden ook weer te slapen achterin. We gaven het weg, dat is echt doodzonde. De eerste helft hadden we teveel onderlinge misverstanden. We moeten nu gaan knokken, elk punt is er een.”

Frankel maakt zich zorgen over het verdere verloop van dit seizoen: “De competitie is pas begonnen, het zegt nog niks, maar we moeten realistisch zijn. De selectie is aan de krappe kant. Er is genoeg talent, maar hier komt de jeugd erg snel in het eerste.”

Bron: Omroep Gelderland 30-08-2003
 

Vitesse wil Vennegoor of Hesselink huren van PSV

Vitesse heeft zich bij PSV gemeld voor de verhuur van Jan Vennegoor of Hesselink. De Arnhemse club ontbeert de financiële mogelijkheden om een speler aan te trekken, maar die situatie kan veranderen indien de club dit weekeinde nog een speler van de hand doet.

Jan Streuer, technisch manager van Vitesse, erkende gisteravond na de 2-1 thuisnederlaag tegen AZ dat Vitesse zich bij PSV heeft gemeld voor Vennegoor of Hesselink. “We hebben contact gehad over de verhuur”, aldus Streuer. “PSV moet nu aangeven wat er mogelijk is. Het is een financieel verhaal. Voor PSV is de situatie ook moeilijk, omdat het niet te veel spitsen heeft. Aan de andere kant is het voor PSV ook niet goed als die speler niet veel aan voetballen toe komt.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 30-08-2003
 

‘Dit is de tol die je betaalt voor al die verkopen’

Vitesse staat na zijn derde competitiewedstrijd zonder punten op de laatste plaats in de eredivisie. “Elke wedstrijd is moeilijk voor ons”, zei doelman Dragoslav Jevric gisteravond na de 2 – 1 nederlaag tegen AZ. En de geblesseerde Gert Claessens: “Dit is de tol die je betaalt voor al die verkopen.”.

Vorig seizoen slaagde Vitesse er pas op de laatste speeldag in zich te handhaven in de eredivisie. Uit financiële nood werd de selectie afgeroomd. Tegenover de komst van Bert Konterman stond de aftocht van Dejan Stefanovic, Bob Peeters, Theo Janssen, Evgeniy Levchenko, Marian Zeman, Jan van Halst en Rahamat Mustapha.

Het uitgeklede team van trainer Edward Sturing heeft de eerste drie duels in de competitie verloren: Ajax (1-2), NAC (2-0) en AZ (1-2). “Het is heel moeilijk”, zei Jevric gisteravond na de derde verliesbeurt. “Er zijn veel spelers weggegaan. Elke wedstrijd in de competitie zal moeilijk worden voor ons. Iedereen moet positief naar de toekomst blijven kijken. De competitie duurt nog lang. Ik hoop en vertrouw er honderd procent op dat we straks betere resultaten zullen boeken.”

Gert Claessens zag gisteravond vanaf de tribune toe hoe Vitesse ook in de tweede thuiswedstrijd vlak voor tijd onderuit ging. “We hebben al twee dompers geïncasseerd”, aldus de middenvelder, die met een gekwetste enkel toekeek. “Net als tegen Ajax hebben we tegen AZ vlak voor tijd een punt weggegeven. AZ thuis, dat is een wedstrijd die je in principe moet winnen.”

Claessens erkent dat Vitesse een moeilijk seizoen wacht. “We zitten in een situatie dat we tegen geen enkele club makkelijk voetballen. Elke wedstrijd zal heel zwaar worden om te winnen. Of het een overlevingstocht zal worden? Goed, maar je weet nooit hoe een competitie draait.”

De voetballer uit België wil zijn ploeggenoten niets verwijten. “We spelen nu met jongens van achttien, negentien jaar, met heel weinig ervaring. En je voelt dat de druk toch al toe neemt na twee verloren wedstrijden. Dit is de tol die je betaalt voor al die gedwongen verkopen.”

Claessens verwijt ook de clubleiding niets. Hij beseft in welke benarde positie Vitesse verkeert in financieel opzicht. Toch hoopt hij op de komst van versterking. “Als er enigzins iets mogelijk is, dan zal men beseffen dat men iets gaat doen.”

Edward Sturing sprak gisteravond zijn angst uit voor de gevolgen van drie opeeenvolgende nederlagen bij de start van de competitie. “Zoiets tast het vertrouwen aan. Niet alleen van de jonge spelers, net zo goed van de ouderen en dat is gevaarlijk. We hadden tegen AZ drie punten kunnen pakken, ook al was dat misschien niet verdiend geweest. Het ontbreekt ons aan scorend vermogen. het is niet overtuigend genoeg, we hebben een licht elftal”, aldus de coach, die de komende twee weken niet alleen aan de fysieke gesteldheid van de ploeg gaat werken. “We gaan zeker iets met de groep ondernemen voor het teamgevoel. Daar hecht ik veel waarde aan”, aldus Sturing, die ongetwijfeld hoopt op het ja-woord van PSV-spits Jan Vennegoor of Hesselink. Hoop in bange dagen, dat is zeker.

 

Bron: De Gelderlander 30-08-2003
 

Vitesse heeft bodem nu al in zicht

Vitesse staat na drie competitieduels met lege handen. Voor de tweede keer ging de jonge ploeg van trainer Edward Sturing in de slotfase onderuit. Na Ajax flikte ook AZ gisteravond het kunstje; 1 – 2 in Gelredome.

Lang had Vitesse uitzicht op een gelijkspel. De pijn kwam drie minuten voor tijd toen invaller Martijn Meerdink aan de aandacht ontsnapte. Oog in oog met doelman Jevric maakte de voormalig speler van De Graafschap geen fout: 1-2. Twee weken geleden koesterde Vitesse ook een gelijke stand tegen Ajax, toen vonniste Sneijder op de valreep.

Omdat Vitesse tussendoor bij NAC verloor is de bodem al vroeg in het seizoen bereikt. Vitesse staat achttiende en laatste, een positie die de ploeg sinds de promotie in 1989 nooit meer innam. Trainer Sturing sprak gisteravond van een tegenvaller. “We hebben een elftal dat moet groeien, maar dat is moeilijk als je telkens de deksel op de neus krijgt. De competitiestart valt me tegen. Ik had toch gerekend op drie punten uit de eerste drie wedstrijden. Tegen Ajax en AZ hebben we de kans gehad om een of meer punten te halen. Het zijn er nul, het is dus niet goed genoeg.” Sturing vreest vooral de mentale weerbaarheid van zijn uitgeholde selectie. Het team is jong en kan weinig tegenvallers opvangen. De grootste domper was gistermiddag de negatieve test van steunpilaar Gert Claessens. De Belg, die zijn contract tot 2006 verlengde, probeerde enkele uren voor de wedstrijd of zijn enkel sterk genoeg was. Niet dus. Een meevaller was het goede spel van zijn vervanger Stijn Schaars, die vlak voor tijd met kramp moest afhaken.

Tekenend voor de kracht van Vitesse was de bank. Die bepaalt doorgaans de sterkte van een ploeg. Van de zes wisselspelers (buiten de keeper) waren er drie half of niet fit, de overige drie waren jong en onervaren. Wel pikte Sturing in de rust de juiste man uit het jonge groepje. Rick Bochem kwam voor de zwak spelende Nicky Hofs. “Hij speelde dramatisch”, oordeelde Sturing hard over Hofs. “Geen diepgang, te weinig initiatief. Bochem deed het veel beter.” Uitgerekend Bochem was verantwoordelijk voor de gelijkmaker van Vitesse, al gaf hij niet zelf het laatste tikje. Mbamba’s voorzet in de 66ste minuut stuitte via de lichamen van Bochem en De Cler in het doel. De laatste zei later het beslissende tikje te hebben gegeven: 1-1.

Vitesse had vanaf dat moment kansen op een overwinning, maar miste sluwheid en accuratesse om de wedstrijd binnen te halen. Mbamba raakte de paal via doelman Timmer en had een strafschop kunnen claimen. Het zijn de details die een wedstrijd bepalen. Zoals ook in de 88ste minuut toen Wijker de doorgebroken Rankovic vloerde en goed weg kwam met een vrije trap op de rand van het strafschopgebied.

Het al jaren slepende probleem van gebrekkig scorend vermogen speelt Vitesse ook nu parten. Door het vertrek van spits Bob Peeters zijn er nauwelijks alternatieven voorhanden. Behalve die van eventueel sluimerend talent om te scoren. Sturing rekende na de verkoop van Peeters op versterking, maar durfde na de Jobstijding van algemeen directeur Theo Mommers (massaontslag) geen kik meer te geven. Toch wordt er nu ruimte gezocht om Jan Vennegoor of Hesselink van PSV te huren.

“Het zijn moeilijke tijden voor de club, niet alleen sportief”, verzuchtte Sturing gisteravond nog maar eens. Voor rust had hij zijn ploeg al moeizaam zien standhouden tegen AZ. Het verschil in leeftijd, ervaring en fysieke kracht deed zich gelden. Vitesse kwam op alle fronten wel iets te kort, de optelsom betekende een 1-0 achterstand. Buskermolen ontsnapte aan de aandacht van Rankovic, had zo maar een vrij veld voor zich en haalde doeltreffend uit.

Na rust kreeg Vitesse zo waar reden om te geloven in een goed resultaat. De ploeg groeide boven het gemakzuchtige AZ uit en zocht onvervaard de aanval. Met kansen voor vooral Mbamba, de vervanger van Peeters in de punt van de aanval. Treffers leverde dat niet op. Per saldo leverde de eerste drie duels van de competitie Vitesse slechts de bevestiging op van een moeilijk seizoen. Te weinig scorend vermogen, te weinig ervaring en een te smalle selectie om van zorgen bevrijd te blijven. De doelstelling is om bij de onderste plaatsen weg te blijven. De bodem is nu al bereikt en het wordt een hele klus dit seizoen te overleven.

Vitesse: Jevric; Cornelisse, Konterman, Dingsdag en Fränkel; Hofs (46. Bochem), Rankovic, Schaars (85. Rojer) en Martel; Amoah en Mbamba.

AZ: Timmer; Wijker, Fortes Rodriques, Mans en De Cler; Kromkamp, Buskermolen, Perez (85. Canigia) en Van Galen (59. Meerdink); Elkhattabi (74. Lindenbergh) en Nelisse.

 

Bron: De Gelderlander 30-08-2003
 

Vitesse-AZ 1-2

Door een doelpunt in de 87e minuut van invaller Meerdink verloor Vitesse de derde wedstrijd op rij in de Holland Casino Eredivisie: 1-2.

Vitesse 1-2 AZ
Scheidsrechter: J. van Hulten
Toeschouwers: 17.000
29 augustus 2003, 20:00 uur
Stadion Gelredome

Zonder de geblesseerde Claessens startte Vitesse onrustig en leed het veelvuldig balverlies. AZ speelde het geliefde countervoetbal en speelde voor rust prima combinatievoetbal. De eerste grote kans was voor Purrel Fränkel, die na een solo-actie de bal voorlangs schoot. Vlak voor het half uur stond Perez plots geheel vrij voor Jevric, maar zijn lob belandde over het doel van Jevric. Dezelfde Jevric hield Vitesse zes minuten voor rust op de been door een schot van Elkhattabi te keren. De aanvaller had even daarvoor Cornelisse met een schitterende sleepbeweging uitgespeeld. Drie minuten voor rust werd het alsnog 0-1 door Buskermolen, die dwars door het midden mocht oversteken en de bal snoeihard langs Jevric knalde.

Vitesse begon vol overgave aan de tweede helft en had binnen de minuut de stand op 1-1 moeten brengen. Fränkel miste echter oog in oog met Timmer. De jonge routineloze ploeg vocht voor wat het waard was en kreeg halverwege de tweede helft loon naar werken. De voorzet vanaf links van Mbamba verdween via een verdediger van AZ en het lichaam van invaller Bochem in het doel: 1-1. AZ wankelde en Vitesse ging op zoek naar de tweede goal. Amoah kreeg uit een corner een goede mogelijkheid en een sterke individuele actie van Mbamba eindigde met een hard schot op de paal. Geluk had de ploeg niet en net als in de openingswedstrijd tegen Ajax kreeg Vitesse in de slotminuten een doelpunt te verwerken. Wederom door het midden werd een andere invaller, Meerdink, diep gespeeld. De voormalige speler van De Graafschap schoot drie minuten voor het einde van de wedstrijd de winnende treffer binnen.

Gele kaarten: Buskermolen (AZ) en Dingsdag (Vitesse)

Opstellingen

Vitesse AZ

1 Jevric 1 Timmer
2 Cornelisse 2 Wijker
3 Konterman 3 Fortes Rodriguez
5 Fränkel 4 Mans
5 Rankovic 5 De Cler
7 Hofs ’46 6 Kromkamp
9 Mbamba 7 Elkhattabi ’74
10 Amoah 8 Buskermolen
11 Martel 9 Nelisse
15 Dingsdag 10 Perez ’85
18 Schaars ’84 11 Van Galen ’59

Wissels

1 Bochem ’46 1 Meerdink ’59
2 Rojer ’84 2 Lindenbergh ’74
3 3 Canigia ’85

 

Bron: Vitesse.nl 30-08-2003
 

Kassa’s geopend voor extra kaarten seizoenskaarthouders Vitesse

In tegenstelling tot eerdere berichten kan er vanavond op vertoon van de seizoenkaart van Vitesse één kaart extra worden bijgekocht.De kassa’s van Gelredome zijn vanavond vanaf 18.00 uur geopend. Er is geen vrije verkoop, maar seizoenkaarthouders van Vitesse hebben de mogelijkheid één extra kaart bij te kopen. De wedstrijd tegen AZ begint vanavond om 20.00 uur.

 

Bron: Vitesse 29-08-2003
 

Boek 111 jaar Vitesse

Uniek historisch overzicht verschijnt in november. Vitesse 111, de sportieve geschiedenis van Vitesse 1892 – 2003. Voor de échte verzamelaar!

Het bestuur van Vitesse gaf twee jaar geleden opdracht aan historisch onderzoeker Arjan Molenaar en schrijver Rien Bor om de complete geschiedenis van Vitesse in woord, beeld en in statistieken weer te geven. Op dit moment leggen zij de laatste hand aan het unieke boek, dat de omvang van een encyclopediedeel krijgt. Meer dan 300 in hard kaft gebonden pagina’s vol informatie, verhalen, foto’s en cijfertjes. De samenstellers zijn er in geslaagd reeds bij Vitesse verloren gegane gegevens weer boven tafel krijgen: alle uitslagen, namen, standen, ranglijsten van 1892 tot 2003 zijn er in te vinden. Daarnaast zijn er spelersportretten gemaakt van de 28 meest prominente spelers die Vitesse gedurende de twintigste eeuw heeft gehad. Verder verhalen over de oprichting van Vitesse, de accommodaties, de invoering van het betaalde voetbal in Nederland en in Arnhem en de splitsing van amateurs en profs. Een uniek boek over Vitesse in de 20e eeuw. Het boek ‘Vitesse 111’ verschijnt op 11 november van dit jaar.

Het boek, dat thuis hoort in de boekenkast van iedere Vitesse supporter, komt niet in de reguliere boekwinkel, wordt in beperkte oplage gedrukt en is alleen verkrijgbaar bij voorintekening en in de Vitessefanshops. Via een bon in de Vitesse Vandaag kan het boek worden besteld. Het boek gaat € 39,95 kosten.

Vitesse 111 bevat de volgende hoofdstukken:

-de wortels van Vitesse
-de sportieve geschiedenis 1892-1922
-spelersportretten van Willem Hesselink, Just Göbel, Geurt en Job van Laar, Harry Rodermond en Gerrit Langeler
-statistieken 1894-1922
-de accommodaties gedurende 111 jaar
-Vitesse in de KNVB-beker 1899-1954
-de sportieve geschiedenis 1922-1954
-spelersportretten van: Jo Hendriks, Gerrit Horsten, Ben Tap, Johan Ricken, Jan Dommering, Kees Meeuwsen, Jef Dorpmans, Sjaak Alberts en Wim Hendriks
-statistieken 1922-1954
-de invoering van betaald voetbal in Nederland
-de intrede van betaald voetbal in Arnhem
-de sportieve geschiedenis 1954-1984
-spelersportretten van: Dik Herberts, Rinus l’Amie, Toon Huiberts, Piet van Kerkhof, Frans de Munck, Ben Hofs, Henk ‘Charley’ Bosveld en Herman Veenendaal
-statistieken 1954-1984
-de splitsing amateurs en profs
-Vitesse in Europa
-de sportieve geschiedenis 1984-2003
-spelersportretten van: Theo Bos, John van den Brom, Edward Sturing, Phillip Cocu en Roy Makaay
-statistieken 1984-2003
-alle 716 eerste elftalspelers 1894-2003 alfabetisch gerangschikt
-topscorerslijst aller tijden 1894–2003

+ tientallen kaders over trainers en bijzonder gebeurtenissen

+ ruim 200 unieke foto’s

 

Bron: Vitesse 29-08-2003
 

Gelredome vanavond halfvol

Stadion Gelredome is vanavond tijdens de competitiewedstrijd Vitesse – AZ naar verwachting voor slechts 55 procent gevuld. Dat is een laagterecord in competitieduels sinds de opening in 1998.

In Gelredome zal Vitesse vanavond voor het eerst de gevolgen merken van de dramatisch teruggelopen verkoop van seizoenkaarten en businessseats. Niet meer dan zo’n 16.500 mensen worden verwacht in de tweede thuiswedstrijd van het seizoen.

Ongeveer 45 procent van de 29.000 plaatsen. (12.500) in de Gelderse voetbaltempel blijft derhalve leeg. Twee weken geleden tegen Ajax trok Vitesse ondanks de magere verkoop van jaarkaarten nog wel 22.000 mensen. Voor die wedstrijd werden veel extra kaarten verkocht en ook weggegeven.

De belangstelling voor de wedstrijd tegen AZ is beduidend minder. Vandaag mogen geen kaarten worden verkocht omdat het een duel met een verhoogd risico betreft.

Woordvoerder Paul Meima zei gisteren. ‘16.000 tot 17.000 toeschouwers’ te verwachten. “AZ is geen Ajax. Er zijn wel een paar honderd extra kaarten verkocht, tegen Ajax waren dat er een paar duizend. Daarbij nam Ajax veel meer eigen supporters mee”, aldus de woordvoerder.

Vitesse trok in competitieduels nooit minder dan 19.000 mensen, maar een dieptepunt zal de wedstrijd tegen AZ niet zijn. Het laagterecord geldt slechts competitieduels. Wedstrijden voor de KNVB-beker en in het toernooi om de UEFA Cup waren al vaker slecht bezocht.

Voor tegenstanders als Rapid Boekarest en eerder Beira Mar liep het publiek ook niet warm. Rapid Boekarest trok vorig jaar in de eerste ronde van de UEFA Cup 10.850 mensen naar het stadion.

Vitesse kampt de laatste jaren met teruglopende toeschouwersaantallen. In het seizoen 2000/2001 werd de top bereikt met een gemiddelde van 26.007. Een jaar later was het 24.756 en vorig jaar nog 22.959.

Door de voortdurende onrust over het voortbestaan van de club en het slechte sportieve jaar, is de verkoop van seizoenkaarten dit jaar dramatisch teruggelopen. Vitesse rekende op 18.000 jaarkaarthouders, het zijn er niet meer dan 14.500.

 

Bron: De Gelderlander 29-08-2003
 

Gert Claessens kan biefstuk blijven eten

Gert Claessens is de eerste voetballer van Vitesse die positief reageert op de saneringsmaatregel van crisismanager Theo Mommers. “Ik denk met de werkwijze van de club mee”, zegt de middenvelder, die tot medio 2006 heeft bijgetekend. “En hoop dat dit een positief signaal is richting supporters en sponsors.”

Vitesse kwam gistermiddag vrij snel tot een akkoord met Gert Claessens. De 31-jarige speler had in de namiddag een onderhoud met crisismanager Theo Mommers en technisch manager Jan Streuer. Enkele uren later zei de Belg reeds ja tegen de aanbieding van de Arnhemse club.

“Ik heb er een heel positief gevoel bij”, aldus Claessens. “Ik sta hier voor honderd procent achter. Anders zou ik het ook niet doen.”

De linksbenige middenvelder heeft nu de zekerheid dat hij zich tot de zomer van 2006 Vitessenaar kan noemen. Bovendien hebben club en speler afgesproken dat beide partijen een optie hebben de nieuwe verbintenis met nog een seizoen te verlengen. Claessens levert jaarlijks wel een deel van zijn salaris in, zoals crisismanager Mommers voor ogen heeft in het keiharde saneringsproces binnen de Arnhemse club. Daar staat tegenover dat Claessens nu voor twee seizoenen extra verzekerd is van een nog steeds uitermate aanvaardbaar salaris. “Ik kan me vinden in de overeenkomst en het is ook weer niet zo dat ik geen biefstuk meer kan eten”, zegt Claessens.

De voetballer heeft met de nieuwe verbintenis zijn nabije sportieve toekomst veiliggesteld. De routinier is aan zijn laatste contractjaar bezig in Arnhem. Indien hij niet had bijgetekend, dan had Claessens in juli volgend jaar dus transfervrij kunnen overstappen naar een andere club.

“Er zijn twee dingen die me nu blij maken”, zegt Claessens. “Ik heb nu zelf zekerheid voor de komende jaren. En Vitesse geeft met dit contract richting buitenwereld aan dat het op een positieve manier bezig is met de toekomst. Want dat Vitesse opnieuw is gaan praten met een speler van wie ze iets meer verwachten, dat vind ik een heel positief signaal naar buiten toe. Dat zie ik als een teken dat de club weer op de goede weg is. Het is niet meer zo dat iedereen weggaat. Het is niet zo van ‘Claessens, die kunnen we niet meer houden, die is te duur’. Dat vind ik een goed signaal, ook richting de sponsors.”

“Ik heb ook een goed gevoel overgehouden aan het gesprek met Theo Mommers en Jan Streuer en ben ervan overtuigd dat het vanaf nu alleen maar weer positiever gaat met Vitesse. Ik denk dat Vitesse op de weg terug is.”

In zijn keuze heeft de oud-speler van Club Luik, RC Genk, Club Brugge en Real Oviedo zich laten leiden door zijn hechte gevoelsband met de club Vitesse. “Ik voel me heel erg aangetrokken tot Vitesse”, zegt Claessens. “En dat voel ik ook richting de supporters. Misschien zijn er duizend of 1500 supporters die denken dat de club over een half jaar niet meer bestaat. Ik hoop dat die fans die gedachte nu laten varen. Ik hoop dat ik mijn bijdrage heb kunnen leveren.”

En, meteen daarop volgend: “Dat wat ik nu zeg, staat los van het feit dat ik het heel erg vind dat er bij Vitesse werknemers getroffen zijn”, doelt Claessens op de naderende ontslaggolf. “Dat zijn drama’s die mij als voetballer van Vitesse heel erg raken. Ik vind het verschrikkelijk voor de mensen die hun baan gaan verliezen.”

 

Bron: De Gelderlander 29-08-2003
 

Edward Sturing proeft nu al gevolgen van afslanking

Het seizoen is nog geen twee wedstrijden oud of trainer Edward Sturing ziet de gevolgen van de afslanking al voor zich opdoemen. Vitesse heeft geen vlees meer op de botten en kan zich geen blessures en schorsingen veroorloven.

Beide zaken spelen nu al een rol in de smalle selectie. Zo kreeg Michael Jansen voor zijn rode kaart in de wedstrijd van Jong Vitesse een schikkingsvoorstel van drie duels, waarvan één voorwaardelijk. Dat betekent dat de jonge verdediger niet eerder voor de hoofdmacht mag uitkomen dan er twee duels van Jong Vitesse zijn gespeeld.

Vitesse gaat niet akkoord met de schikking. De kaart voor Jansen, na een tackle, was volgens trainer Theo Bos zwaar overtrokken. De verklaring van Excelsior zou Vitesse steunen. Omdat Vitesse niet akkoord gaat, is Jansen vanavond tegen AZ waarschijnlijk wel inzetbaar. Alleen wanneer een speler vrijwel zeker geschorst wordt, legt de KNVB toch een voorlopige schorsing op.

Naast de rode kaart voor Jansen bij Jong Vitesse, moet Sturing zich ook al enigszins druk gaan maken over de kaartenlast van het elftal. In 180 minuten voetbal incasseerde Vitesse al zes gele kaarten. “Dat is te veel”, erkent Sturing. “Het baart me zeker zorgen. Schorsingen en blessures kan deze groep nauwelijks opvangen. We zijn erg kwetsbaar. Natuurlijk zou ik de selectie wel willen uitbreiden, maar daar is gewoon geen geld voor.”

De selectie is zo mager dat Sturing tegen NAC al twee spelers (Van Beukering en Zongo) bij de groep haalde die nog niet fit genoeg worden geacht om in te vallen. Niet uitgesloten is dat Sturing beide spelers ook vanavond bij de groep zal houden. “Omdat ik toch graag een volledige groep van achttien man wil hebben.”

Hoewel de kaartenlast hem zorgen baart, zal Sturing zijn spelers niet vragen rustig aan te doen. “Dat heeft geen zin. Je kunt spelers niet vragen om geen kaarten op te lopen.”

Naast de kaarten zijn ook de grote en kleine blessures een probleem. Ruud Knol kan, evenals Kalle Sone, voorlopig niet spelen. “Hij kan de belasting van twee keer trainen in twee dagen niet aan. Dan ben je nog ver weg.”

Gert Claessens is het belangrijkste twijfelgeval voor vanavond. De Belg, die gisteren een nieuw driejarig contract tekende, trainde wel mee maar ondergaat vandaag om half vijf een definitieve test om te kijken of zijn gekwetste enkel het houdt. Aleksandar Rankovic is wel inzetbaar. De Joegoslaaf, met Claessens het hart van het middenveld vormend, kreeg eerder deze week last van zijn knie. Die problemen zijn vrijwel verholpen. Ook aanvaller Eldridge Rojer is weer inzetbaar.

Sturing zal zijn opstelling na de zwakke beurt in Breda niet wijzigen, behalve dat Claessens bij bewezen fitheid de plaats van zijn vervanger Schaars weer inneemt. De trainer ziet na twee nederlagen geen reden tot wanhoop. “We hebben ons laten afbluffen door NAC. We waren niet scherp, maar dat is geen reden om kwaad te worden. De spelers willen wel, het lukte gewoon niet. Voordat we naar Breda gingen, was iedereen positief. Na één slechte wedstrijd is er geen reden om dat niet meer te zijn. Wij gaan onze wedstrijden wel winnen dit seizoen”, aldus de coach, die AZ niet tot de mindere ploegen rekent.

“Fysiek sterk en een ploeg die goed positiespel kan spelen. Met jongens als Van Galen en Perez hebben ze daarnaast veel voetballend vermogen”, aldus Sturing gistermiddag.

Opstelling Vitesse: Jevric; Cornelisse, Konterman, Dingsdag, Fränkel; Hofs, Rankovic, Claessens, Martel; Amoah, Mbamba.

 

Bron: De Gelderlander 29-08-2003
 

‘Behoud Vitesse altijd uitgangspunt geweest’
“Ik heb met Mommers in twee uur meer bereikt dan in de afgelopen drie jaar

Hij werd maandenlang behandeld als een paria vanwege zijn weerstand tegen het gemeentelijk reddingsplan van Vitesse en Gelredome. Nu lijkt echter uit de hoed van Paul van Sliedrecht, directeur van Gelredome, de oplossing te komen. “Vitesse behouden, is altijd mijn uitgangspunt.”

Paul van Sliedrecht zegt een glimlachje toch niet te hebben kunnen onderdrukken, toen Gelredome werd gevraagd of zij wilden meedenken over een alternatief reddingsplan.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 29-08-2003
 

‘Plan kost Arnhem miljoenen extra’

Als de gemeente Arnhem haar reddingsplan voor Vitesse en Gelredome toch doorzet, leidt dit of binnen enkele maanden tot het faillissement van voetbalclub en stadion of moet de gemeenschap miljoenen euro’s extra ophoesten.

Daarvoor waarschuwt directeur P. van Sliedrecht van Gelredome. Hij zegt dat de gemeente geen andere keus heeft dan het eigen reddingsplan ter zijde te schuiven. Dit plan voorziet in de aankoop van Gelredome en grond voor 19,3 miljoen euro door de gemeente en een lening aan Vitesse van 10 miljoen euro. “Het reddingsplan van de gemeente is niet uitvoerbaar. De 29,3 miljoen euro is onvoldoende om de exploitatie van Gelredome en Vitesse sluitend te krijgen”, zegt Van Sliedrecht. “Er zijn miljoenen euro’s extra nodig.”

Het geld moet vooral worden gebruikt om de tekorten bij Vitesse aan te vullen. Die blijken veel groter dan waarvan de gemeente bij het opstellen van het plan is uitgegaan. De oorzaak ligt volgens Van Sliedrecht vooral bij het vier ton euro kostende rapport over Vitesse en Gelredome, dat accountantsbureau Ernst & Young in opdracht van de gemeente heeft opgesteld. “Ernst en Young heeft alleen wat cijfers bij elkaar opgeteld. Als zij destijds echt kritisch naar de cijfers hadden gekeken, waren ze tot de conclusie gekomen dat de kredietbehoefte van Vitesse geen tien, maar veertien miljoen euro zou kunnen zijn. Ik verwijt Ernst & Young dat zij de gemeente niet goed heeft geadviseerd, waardoor de gemeente op het verkeerde been is gezet.”

Behalve het exploitatietekort bij Vitesse gaapt er ook een enorm gat door de huursom van Vitesse voor het gebruik van het stadion. “In onze exploitatie gaan we, zo is eerder met de gemeente afgesproken, uit van een huur van 2,2 miljoen euro. In de begroting voor de KNVB zegt de gemeente plots doodleuk dat Vitesse maar 0,7 miljoen euro hoeft te betalen. Dat gat van 1,5 miljoen moet worden gedicht door de gemeente.”

Van Sliedrecht kreeg onlangs van vertegenwoordigers van de gemeente te horen dat het reddingsplan ontoereikend is. De stadiondirecteur deed daarop het Arnhemse college van burgemeester en wethouders schriftelijk de suggestie het oude 19,3 miljoen euro kostende herfinancieringsplan voor Gelredome weer uit de la te halen. In dit plan van gemeente en provincie zegt Provinciale Staten een lening van 4,5 miljoen euro toe.

Van Sliedrecht: “Door de lening van de provincie aan Gelredome erbij te halen, heeft de gemeente 4,5 miljoen euro extra om de problemen bij Vitesse op te lossen. Tevens houd je de provincie bij Gelredome binnenboord, waardoor de risico’s gespreid zijn en je geen last hebt van de provinciale lening van 11,2 miljoen.”

Deze voordelen ten opzichte van het eigen reddingsplan zijn het Arnhemse college wel duidelijk, zegt Van Sliedrecht. “Het college vindt dit een haalbaar plan.” De Arnhemse politiek denkt daar anders over. Zij zien niets in het combinatieplan, omdat de gemeente dan geen eigenaar wordt van het stadion. Van Sliedrecht vindt die houding ‘onbegrijpelijk’. “Wanneer snappen die politici nu eens dat hun reddingsplan niet uitvoerbaar is. Ze roepen dat er geen extra cent naar Vitesse mag. Maar als ze hun plan doorzetten, krijgen zowel Vitesse als Gelredome hun exploitatie niet sluitend en vallen ze om. En volgens mij is dat ook nooit de insteek van de Arnhemse politiek geweest om aan deze reddingsoperatie te beginnen.”

 

Bron: De Gelderlander 29-08-2003
 

Iemand liegt onder ede over oude Vitesse-deal

Terwijl het nieuwe reddingsplan voor Vitesse wankelt, steggelden Vitesse en de provincie bij de rechtbank over een oud plan. Onder ede werden gisteren compleet tegengestelde verklaringen afgelegd.

Jan Snellenburg, financier en voormalig bestuurslid van Vitesse, herinnert zich nog woordelijk wat gedeputeerde Lily Jacobs op 2 juli 2001 zei aan het eind van een bijeenkomst in het provinciehuis over de geldzorgen van Vitesse. Er was een akkoord: de provincie zou Vitesse indirect steunen. Snellenburg: “Jacobs zei: ‘Dan moet het maar zo’.”

Hans Esmeijer, gedeputeerde van de provincie Gelderland, herinnert zich ‘bij flarden’ ook nog heel goed wat zich tussen half acht en negen uur in de avond van 2 juli 2001 in het provinciehuis afspeelde. “Er is geen toezegging gedaan van welke aard dan ook. Daar ben ik heel zeker van. Als gedeputeerde ben ik daar zeer op gespitst.”

Beide heren verschenen gisteren als getuige voor rechter-commissaris Van der Pol bij de Arnhemse rechtbank. Ze legden onder ede compleet tegengestelde verklaringen af. De rechter moet uitmaken wie gelogen heeft.

Het verhoor is onderdeel van een kort geding van Vitesse tegen de provincie. Vitesse en haar financiers, de Vrienden van Vitesse, eisen 5 miljoen euro van de provincie. Zij stellen dat vier gedeputeerden op 2 juli 2001 keihard, zonder enig voorbehoud, beloofden om te helpen met de reddingvan Vitesse. Later kwamen ze daar volgens Vitesse op terug. Na de toezegging van de provincie besloten de Vrienden van Vitesse 16 miljoen gulden in de club te steken. Ze zeggen dat ze dat nooit gedaan hadden als de provincie niet ook meedeed. De verhoren moeten duidelijk maken of Vitesse een zaak heeft.

Het komt in Nederland maar hoogst zelden voor dat politici onder ede worden verhoord over hun beleid. Volgende week moeten twee ex-gedeputeerden opdraven. Mogelijk moeten ook Kamminga en topmensen van Nuon nog verschijnen. Wanneer de rechter oordeelt, is onbekend.

Terwijl de gemeente Arnhem nu voortmoddert met een nieuw reddingsplan, trokken gisteren in de bedompte enquetekamer 4 van het Paleis van Justitie rechtbank de gebeurtenissen van 1 en 2 juli 2001 in geuren en kleuren langs.

Vitesse-vrienden Jan Snellenburg en Herman Veenendaal, KNVB-directeur Henk Kesler, oud-gedeputeerde Wim Scheerder en gedeputeerde Hans Esmeijer schetsten een beeld van de blinde paniek die twee jaar geleden bij Vitesse heerste. De club zat met een begrotingstekort van 23 miljoen gulden en dreigde geen licentie van de KNVB te krijgen. Tijdens Champion Gelderland werd alles op alles gezet om dat geld bijeen te krijgen. En een dag erna leek dat al gelukt te zijn. Immers: de provincie deed ook mee, voor zes miljoen gulden. Keiharde toezegging, geen voorbehoud. Zo gingen Veenendaal en Snellenburg met topmensen van Nuon tegen een uur of negen naar de Rijnkade, naar het terras van restaurant Truffels. Op het terras werd twee uur onderhandeld over een ander probleem: een schuld van 76 miljoen gulden van Vitesse aan Nuon. De Vrienden namen de schuld over voor vijf miljoen gulden. Snellenburg: “Het contract werd getekend op servetjes. Die heb ik thuis.” Gedeputeerde Esmeijer herinnert zich iets compleet anders. “Snellenburg en Veenendaal waren juist teleurgesteld, omdat de provincie zich niet erg royaal opstelde.”

 

Bron: De Gelderlander 29-08-2003
 

Claessens nog twee jaar bij Vitesse

Vitesse heeft het aflopende contract van Gert Claessens open gebroken en verlengd tot medio 2006. Daarnaast kwamen beide partijen een wederzijdse optie overeen voor nog een seizoen. De nieuwe overeenkomst is het eerste succes van Theo Mommers, de crisismanager die bezig is met saneren bij de armlastige club. Mommers gaat alle spelers aanbieden het huidige contract open te breken en te verlengen, tegen een lager salaris. Aldus hoopt hij dit seizoen anderhalf miljoen euro te besparen. Claessens is de eerste voetballer van Vitesse die akkoord is gegaan met een nieuwe verbintenis.

 

Bron: De Gelderlander 29-08-2003
 

Gert Claessens tot 2006 bij Vitesse

Vitesse-speler Gert Claessens heeft donderdag zijn contract met de Arnhemse club verlengt tot en met het seizoen 2005-2006. De Belg is de eerste speler die na gesprekken met de club heeft besloten zijn contract open te breken. Claessens kon aan het eind van dit seizoen transfervrij vertrekken, maar koos voor een langer verblijf in Arnhem. Het Belgische Standard Luik had interesse in de 31-jarige middenvelder. Claessens kwam in het seizoen 2000-2001 naar Vitesse. Daarvoor speelde de Belg onder meer voor Real Oviedo, Club Brugge, Club Luik en Racing Genk.

 

Bron: Omroep Gelderland 28-08-2003
 

Eerste getuigen rechtszaak Vitesse

De rechtercommissaris heeft donderdag de eerste getuigen verhoord in de zaak die Vitesse tegen de provincie heeft aangespannen. De club zegt dat provinciebestuurders harde toezeggingen hebben gedaan, dat de huur van Gelredome verlaagd zou worden. De bestuurders beweren dat ze alleen aan een betere financiële situatie van Gelredome wilden werken. Vitesse wil nu door de provincie voor miljoenen schadeloos gesteld worden. Donderdag werden onder andere Vitesse-bestuursleden, (oud-)gedeputeerden Scheerder en Esmeijer en directeur Kessler van de KNVB gehoord.

 

Bron: Omroep Gelderland 28-08-2003
 

Uitslag poll ‘Mag Aalbers een rol spelen bij Vitesse?´

Aantal stemmen: 1026

Ja, op elke positie mits sponsors (383) 37%
Ja, mits sponsors maar alleen als voorzitter (62) 6%
Ja, mits sponsors en alleen adviseur (286) 28%
Ja, ongeacht of hij sponsors heeft (168) 16%
Nee, zijn rol is over (127) 12%

 

Augustus 2003
 

Claessens verlengt contract

Gert Claessens blijft nog tot het met het seizoen 2005-2006 verbonden aan Vitesse. Vitesse en Gert Claessens hebben donderdagmiddag overeenstemming bereikt over het openbreken en verlengen van zijn contract tot en met het seizoen 2005 – 2006. De Belg (31) kwam in het seizoen 2000–2001 over van het Spaanse Real Oviedo. “De verlenging van het contract van Claessens past geheel in het plan van aanpak. Wij zijn zeer blij met het bereikte akkoord”, aldus directeur Theo Mommers.

 

Bron: Vitesse.nl 28-08-2003
 

Schikkingsvoorstel Jansen: 3 duels

Verdediger Michael Jansen heeft een schikkingsvoorstel van drie duels ontvangen na zijn rode kaart die hij met Jong Vitesse heeft opgelopen. Jansen kreeg maandag 25 augustus in de uitwedstrijd van Jong Vitesse tegen Jong Excelsior in de 55e minuut de rode kaart. De tuchtcommissie besloot daarop een schikkingsvoorstel te doen van drie wedstrijden waarvan één voorwaardelijk. Vitesse gaat in beroep tegen de straf.

 

Bron: Vitesse.nl 28-08-2003
 

OR Vitesse eist goed sociaal plan

De ondernemingsraad (OR) van Vitesse eist een goed sociaal plan voor de ongeveer 30 niet-voetballende personeelsleden die de Arnhemse voetbalclub wil ontslaan. Interim-directeur Mommers van Vitesse heeft vorige week een drastisch bezuinigingsplan gepresenteerd waarin zowel voetballers als personeel een forse financiële veer moeten laten.

De OR heeft een voorlopig positief advies uitgebracht over dit plan, maar eist wel dat het sociaal plan voor 15 september klaar is en dat er tot die datum geen ontslagaanvragen mogen worden verstuurd.

 

Bron: Omroep Gelderland 28-08-2003
 

Claessens doet vrijdag laatste test

Vitesse-speler Gert Claessens doet vrijdag aan het einde van de middag een laatste test om te zien of hij vrijdagavond toch kan spelen tegen AZ. “De trainer laat me die mogelijkheid en ik grijp die graag aan”, zei Claessens donderdag. “Gelijk het vandaag gaat, zal het niet lukken om 100 procent een wedstrijd te kunnen spelen. Maar dan zijn we een dag verder. Het probleem is kort draaien en keren. Ik heb nu nog te veel hinder om het op wedstrijd-niveau uit te voeren. Je moet alles kunnen op het veld, anders moet je er beter afblijven”, vindt de aan zijn enkel geblesseerde Belg.

 

Bron: Omroep Gelderland 28-08-2003
 

Parkeren Vitesse-AZ

Wat zijn de parkeermogelijkheden bij de wedstrijd Vitesse – AZ op vrijdag 29 augustus (20.00 uur)?

De Sachsen Weimar Kazerne (P8) is gesloten, bezoekers kunnen naar de Rijnhal (P4). Er rijden dus geen shuttles!!!!

Overige parkeermogelijkheden:
Rijnhal (P4)
Ohra (P3)
Gelredome (alleen seizoenkaarthouders) en beperkt parkeren tegen betaling (P1)

 

Bron: Vitesse.nl 28-08-2003
 

Claessens blijft vraagteken voor AZ
Rankovic en Rojer weer fit

Gert Claessens wordt vlak voor het duel met AZ nog getest, terwijl Aleksandar Rankovic voldoende hersteld is. Edward Sturing wil vrijdagavond de eerste drie punten van het seizoen behalen.

Positief nieuws kwam donderdagochtend na afloop van de laatste training. Aleksandar Rankovic, een dag eerder nog afwezig door knieklachten, is voldoende fit om te spelen tegen AZ. Voor Gert Claessens wordt nog een slag om de arm gehouden. De Belg trainde wel mee, maar heeft nog altijd pijn aan zijn enkel. Hij wordt vrijdag voor de wedstrijd eerst getest waarna de definitieve beslissing valt. Sturing: “Ik heb aangegegevn hoe belangrijk Gert is voor het elftal, maar hij moet zelf die beslissing nemen. Hij moet aangeven of hij kan spelen of niet, niemand anders.” Eldridge Rojer is ook weer volledig wedstrijdfit na zijn absentie tegen NAC. Sturing heeft negentien spelers opgeroepen voor vrijdag, er valt dus nog één speler af. Zeker niet inzetbaar zijn Ruud Knol en Kalle Sone.

Door het vertrek van Bob Peeters moet Vitesse de aanval op een andere wijze invullen. “We zullen gewoon blijven voetballen, maar met het duo Amoah en Mbamba wordt dat natuurlijk anders ingevuld. Tegen NAC Breda zakten we meer terug om gebruik te kunnen maken van de snelheid van beide spelers. We staan op nul punten, maar willen vrijdag de drie punten absoluut pakken”, aldus Sturing.

AZ kent personele problemen voor het duel. Barry Opdam en Olaf Lindenberg zijn er door blessures zeker niet bij, terwijl verdediger Juha Reini ziek is. Mocht hij mee kunnen reizen naar Arnhem, is de bank momenteel het maximaal haalbare. Co Adriaanse verwacht een lastige wedstrijd: “Ik vind het een groot nadeel dat Vitesse het mes op de keel heeft na twee nederlagen. Samen met de problemen binnen de club is de ploeg gebrand op de eerste drie punten. Het zal daarom lastig worden.”

Bron: Vitesse.nl 28-08-2003
 

Edward Sturing legt lat niet hoog

Het nog puntloze Vitesse speelt vrijdag thuis tegen AZ. Trainer Edward Sturing legt na twee nederlagen de lat voor dit seizoen niet hoog. “We zijn heel kwetsbaar met deze smalle selectie. Ik zie ook wel dat we ergens problemen gaan krijgen dit seizoen. Volgens mij doen we het al goed als we ons 4 of 5 wedstrijden voor het einde veiligspelen. Maar we moeten proberen snel van de onderste plaatsen weg te komen”, geeft de Eerbeker aan. Zo moet Sturing Mamadou Zongo en Jhonny van Beukering noodgedwongen op de bank zetten, terwijl ze eigenlijk nog lang niet aan spelen toe zijn.

Gert Claessens test vlak voor het duel of hij kan spelen. Acht de Belg zich niet fit genoeg, dan staat Stijn Schaars weer in de basis. Sturing: “Ik heb er wel druk op gelegd en aangegeven hoe belangrijk hij is voor het elftal.”

Sturing denkt niet dat de spelers veel druk voelen omdat zij in deze competitie met 2 nederlagen zijn begonnen. “Als je daar niet mee kunt omgaan, ben je niet geschikt voor topsport”, constateert Sturing nuchter.

Vermoedelijke opstelling:
Jevric; Cornelisse, Konterman, Dingsdag, Fränkel; Hofs, Rankovic, Claessens/Schaars, Martel; Amoah, Mbamba

Bron: Omroep Gelderland 28-08-2003
 

Rankovic denkt te spelen tegen AZ

ARNHEM – De blessure van Aleksandar Rankovic valt mee. De middenvelder van Vitesse is vrijdagavond waarschijnlijk toch inzetbaar tegen AZ.

Rankovic stond woensdagochtend op met een dikke knie. Er zijn nog dezelfde dag foto’s gemaakt in het ziekenhuis, maar daar was geen oorzaak op te vinden.

“Ik weet ook niet wat er aan de hand was”, aldus de Servier, die nu veel minder last heeft. Hij heeft nog wel wat pijn, maar kon donderdag wel vol meetrainen. Rankovic verwacht dan ook vrijdag te kunnen spelen tegen AZ, desnoods met pijnstillers.

Bron: Omroep Gelderland 28-08-2003
 

Amoah niet bang voor strafschoppen

ARNHEM – Vitesse-spits Matthew Amoah durft na zijn gemiste penalty tegen NAC gewoon de strafschoppen te blijven nemen. “Het kan een keer gebeuren. Ik was helemaal niet van plan zo hard te schieten. Maar het is geen probleem.”

Amoah is vol vertrouwen voor het duel tegen AZ. “Emile en ik kunnen het voorin niet alleen doen. We moeten wel ondersteuning krijgen van het middenveld.Dat was tegen NAC moeilijk.”

De spits doet een beroep op het Arnhemse publiek. “Tegen AZ hebben we de steun van het publiek hard nodig. Dan zie ik het positief in.”

Bron: Omroep Gelderland 28-08-2003
 

Herstel Vitessenaar Sone op schema

ARNHEM – Het herstel van Kalle Sone ligt op schema. De aanvaller van Vitesse brak begin augustus zijn middenvoetsbeentje, maar de breuk heelt goed.

“Dat was wel even balen. De voorbereiding liep lekker. Ik scoorde veel en was klaar voor het nieuwe seizoen. Nu moet ik even wachten, maar mijn tijd komt wel. Ik ben heel positief ingesteld”, verzekert Sone.

Over drie weken gaat de voet van de 20-jarige Kameroenese aanvaller uit het gips. Daarna kan hij voorzichtig beginnen met de revalidatie.

Bron: Omroep Gelderland 28-08-2003
 

Van Leerdam cheerleader bij Vitesse

DOETINCHEM – De Graafschap-middenvelder Ilja van Leerdam gaat optreden als cheerleader bij Vitesse als De Graafschap bij de winterstop niet minimaal 30 punten heeft.

Dat zei de middenvelder tijdens een uitzending van StendersVroeg op Radio 3FM. Hij sloot de weddenschap af met presentatoren Rob Stenders en Fred Siebelink.

De Graafschap pakte in de eerste twee wedstrijden 1 punt en heeft nog 17 wedstrijden voor de winterstop. Daarin zullen de Doetinchemmers 29 punten moeten pakken, anders is Van Leerdam eenmalig te bewonderen als cheerleader.

Bron: Omroep Gelderland 28-08-2003
 

Vitesse laat gedeputeerden onder ede horen

Vier (ex-)gedeputeerden moeten vandaag en volgende week onder ede een verklaring afleggen voor de rechtbank over vermeende toezeggingen aan Vitesse. Centraal staat de vraag of ze in 2001 hebben toegezegd dat de provincie zou zorgen voor een lagere huur van Vitesse voor het gebruik van Gelredome.

De zaak is aangespannen door Vitesse en de stichting Vrienden van Vitesse. Zij stellen dat de toenmalige gedeputeerden Esmeijer, De Bondt, Boxem en Jacobs bindenden toezeggingen hebben gedaan over provinciale steun. Dat zou gebeurd zijn tijdens een bespreking op Champion Gelderland in juli 2001, en een bijeenkomst een dag later in het provinciehuis. Het viertal ontkent dit. Zij stellen dat ze zich wilden inspannen voor de huurverlaging, maar dat ze het voorbehoud hebben gemaakt dat Provinciale Staten ermee moesten instemmen. Dat gebeurde uiteindelijk niet.

Aan de hand van de verklaringen bepalen de Vrienden van Vitesse of ze doorgaan met hun juridische pogingen om vijf miljoen euro van de provincie te krijgen. De Vrienden voelen zich belazerd. Omdat de provincie ook zou betalen, besloten zij uit eigen zak 7,2 miljoen euro in Vitesse te steken. Behalve de gedeputeerden moeten namens de Vrienden van Vitesse Herman Veenendaal, Cor Guijt en Jan Snellenburg een verklaring afleggen.

Ook directeur Henk Kesler van de KNVB wordt gehoord. Hij wordt opgeroepen omdat een schriftelijke verklaring van zijn hand niet strookt met een verklaring van commissaris van de koningin Jan Kamminga. Volgens Kesler heeft Kamminga onomwonden toegezegd dat de provincie zou meewerken aan de huurverlaging. Volgens Kamminga betrof het niet meer dan een inschatting van zijn kant.

Kesler schrijft: ‘Een en ander zou worden afgewerkt via een voorstel aan Provinciale Staten dat volgens de heer Kamminga daar geen probleem zou geven. Naar aanleiding van dit laatste element heb ik de vraag gesteld hoe zeker die toegezegd huurverlaging was. Ik zou immers op korte termijn moeten beslissen over het verstrekken van een licentie aan Vitesse aangezien de voetbalcompetitie voor het seizoen 2001/2002 reeds media augustus zou starten. De heer Kamminga deelde daarop mee ‘maak je daar maar geen zorgen over want het komt voor elkaar’.

Daarop kreeg Vitesse haar licentie. Kamminga heeft een andere lezing. ‘De heer Kesler vroeg mij hoe zeker die huurverlaging dan was. Mijn reactie was dat ik er zelf vertrouwen in had. Dat was mijn inschatting. Ik was positief gestemd. Natuurlijk bepaal ik niet wat de uitkomst is van de besluitvorming binnen Provinciale Staten. Dat wist de heer Kesler ook. Ik heb dan ook op geen enkele wijze de uitkomst van die besluitvorming kunnen garanderen.’

Bron: De Gelderlander 28-08-2003
 

Rankovic: ‘Desnoods met pijnstillers’

Vitesse-speler Aleksandar Rankovic schrok enorm toen hij woensdagochtend wakker werd. “Mijn linkerknie was helemaal dik en ik kon helemaal niet normaal staan. We hebben een scan laten maken, daarop was niets te zien. Maar het zou nog een meniscusblessure kunnen zijn, dat is op zo’n scan niet altijd zichtbaar.”

Rankovic twijfelt of hij vrijdagavond tegen AZ kan spelen: “De pijn is wel wat minder geworden. Ik hoop dat ik toch kan spelen, desnoods neem ik pijnstillers in. Anders moet Bochem maar op mijn plaats spelen, of ze moeten schuiven met Nicky Hofs.”

Bron: Omroep Gelderland 27-08-2003
 

Vacansoleil per direct weg bij Vitesse

Vacansoleil stopt per direct met de exclusieve reissponsorschap bij Vitesse. De aanbieder van luxe campingvakanties maakt gebruik van een clausule in het contract met Vitesse. In de toekomst wordt een andere vorm van samenwerking echter niet uitgesloten.

Bron: Arnhemse Koerier 27-08-2003
 

Transfermarkt na zondag nog geopend

Betaalvoetbalclubs in Nederland mogen na het sluiten van de transfertermijn, aanstaande zondag, in elk geval nog twee andere spelers van andere Nederlandse clubs aantrekken. Dat heeft de KNVB woensdag bevestigd.

Officieel mogen er na 31 augustus geen transfers meer plaatsvinden. De KNVB staat clubs echter toe om na die datum twee spelers van andere Nederlandse clubs aan te trekken. Dat geldt ook voor buitenlandse spelers die bij een Nederlandse club onder contract staan. De KNVB maakt daarbij geen onderscheid tussen het kopen of huren van een speler.

Dat betekent dat de Gelderse clubs na 31 augustus sowieso nog twee spelers van andere Nederlandse clubs kunnen kopen of huren. Het maakt daarbij niet uit of het om een speler van een betaaldvoetbalclub of een amateurclub gaat. Na zondag kunnen de clubs echter geen voetballers van buitenlandse clubs meer aantrekken. De binnenlandse tranfermarkt is echter na zondag in feite nog steeds open.

Bron: Omroep Gelderland 27-08-2003
 

Knieklachten Rankovic

Aleksandar Rankovic heeft woensdag niet kunnen trainen door klachten aan zijn linkerknie. De middenvelder liet de training van woensdag aan zich voorbij gaan en heeft een scan laten maken van zijn knie, waar geen bijzonderheden uit voort zijn gekomen. Rankovic is een vraagteken voor de competitiewedstrijd van aanstaande vrijdag tegen AZ. Door de enkelblessure van Gert Claessens is het van belang dat hij inzetbaar is.

Bron: Vitesse.nl 27-08-2003
 

CDA: geld voor Gelredome moet terug

Het CDA in Provinciale Staten wil dat de gemeente Arnhem de provincie uitkoopt als Arnhem doorgaat met het reddingsplan voor Gelredome en Vitesse. De provincie heeft tijdens de bouw van het stadion 11,5 miljoen euro geleend aan Arnhem. Mocht Arnhem het reddingsplan uitvoeren en het stadion aankopen, dan wil fractievoorzitter De Vries van het CDA dat geld terug. De Vries ergert zich er verder aan dat de provincie niet betrokken wordt in de onderhandelingen over het reddingsplan.

Bron: Omroep Gelderland 27-08-2003
 

Nieuw probleem middenveld Vitesse

Vitesse mist vrijdagavond tegen AZ mogelijk beide centrale middenvelders. Naast Gert Claessens is nu ook Aleksandar Rankovic geblesseerd. Rankovic stond woensdag op met een dikke knie. Er is een MRI-scan gemaakt, maar er is geen blessure geconstateerd. De klachten zijn er nog wel, dus is het onzeker of de Servier vrijdag speelt. Trainer Edward Sturing heeft de hoop dat Claessens toch inzetbaar is tegen AZ. De Belg trainde woensdag voorzichtig met de bal en gaat donderdag weer vol meetrainen. Als dat goed gaat, kan bij meedoen. “Maar Gert moet zelf aangeven of hij kan spelen”, aldus Sturing.

Bron: Omroep Gelderland 27-08-2003
 

Goede serie van Vitesse tegen AZ

Vitesse ontvangt vrijdag AZ in Gelredome. In 1999 eindigde het duel tussen beide ploegen in 0-2. Voor Edward Sturing, toen interim-trainer van Vitesse, was dat zijn eerste nederlaag als trainer. De twee jaren erop deed Vitesse het thuis veel beter tegen AZ. In het seizoen 2000/2001 wonnen de Arnhemmers met 3-2. Emile Mbamba scoorde de winnende goal. Een seizoen later werd het 1-0 door een treffer van Mustapha Riga, die nu naar Sparta is vertrokken. Vorig seizoen werd het thuis 2-2, met goals van Michael Jansen en Matthew Amoah. In Alkmaar won Vitesse met 3-1.

Bron: Omroep Gelderland 27-08-2003
 

Vergelijking reddingsplannen Vitesse-Gelredome

1. Herfinanciering Gelredome: Partijen
Gemeente Arnhem en Provincie Gelderland.

Bedrag
19,3 miljoen euro.

Gelanceerd
September 2002.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 27-08-2003
 

Rampgebied aan de rijn
Vitesse in een verstrengelende wurggreep

De deconfiture van Vitesse lijkt oneindig. Afgelopen week openbaarde interim-directeur Theo Mommers de zoveelste bezuinigingsronde. Ditmaal rigoureuzer dan ooit tevoren. Dertig mensen staan op straat, de spelers moeten nog meer inleveren. Intussen duurt de dans om de macht voort en heeft Vitesse nul punten.

Komt hij wel of komt hij niet? Voorlopig was er nog geen Karel Aalbers te zien bij de persconferentie die Vitesse vorige week donderdag belegde. Zelf twijfelt hij geen moment over zijn terugkeer. Eerst koopt de gemeente het stadion, vervolgens kan ontwikkelingsmaatschappij TCN aan de slag en dan wordt Aalbers adviseur. Zo moet het gaan. Maar goed ingevoerde bronnen binnen de club weten met stellige zekerheid te melden dat de voormalige preses deze week definitief wordt afgeserveerd. De brief zou al geschreven zijn. De geheimzinnige sponsors die hij zon meenemen zouden volgens betrokkenen slechts ‘barters’ (ruilhandel) zijn en een aanzienlijk deel van de businessclub stapt op zodra Aalbers terugkomt.

lees verder...

Bron: VI 27-08-2003
 

Vrienden Vitesse naar Paleis van Justitie

Vandaag (woensdag) worden KNVB-directeur Henk Kesler en de voormalige Vitesse-bestuurders Herman Veenendaal en Jan Snellenburg gehoord door het Arnhemse Paleis van Justitie. Inzet van de openbare getuigenverklaringen zijn de niet nagekomen toezeggingen over een huurverlaging van 5,2 miljoen euro over de afgelopen twee seizoenen in het Gelredome, van een aantal gedeputeerden van Provinciale Staten in Gelderland. De twee Vrienden van Vitesse besloten na die toezeggingen in de zomer van 2001 met eigen geld de licentie van Vitesse voor het seizoen 2001/2002 te waarborgen. Snellenburg: ‘Kesler heeft als het goed is alles zwart op wit. Hij heeft eerst met mensen van Provinciale Staten gebeld alvorens ons groen licht te geven voor de nieuwe licentie. Zo op het oog ziet het er goed uit, maar de tegenpartij stelt dat wij nooit op toezeggingen van een aantal gedeputeerden af mochten gaan. Je weet het nooit in dit land. ‘Eerder stelde Veenendaal al dat door het ontbreken van die toegezegde verlagingen Vitesse de omslag naar een positieve begroting niet heeft kunnen maken. De tegenpartij wordt op 5 september gehoord in Arnhem.

Bron: VI 27-08-2003
 

Gilles de Bilde niet naar Vitesse

ARNHEM – Vitesse heeft een vergeefse poging gedaan om Gilles de Bilde over te nemen van Anderlecht.

De Belgische spits is bij Anderlecht op een zijspoor geraakt. Vitesse wilde hem halen als opvolger van Bob Peeters, maar het salaris dat De Bilde vroeg was in eerste instantie te hoog. Door de saneringen die in de club werden door gevoerd, is de komst van De Bilde niet meer aan de orde, tenzij er nog een andere spits wordt verkocht.

De Bilde gold midden jaren ’90 als het grootste talent van Belgie en werd in 1997 kampioen met PSV, dat hem in 1999 verkocht aan Sheffield Wednesday.

Bron: Omroep Gelderland 27-08-2003
 

Vitesse/Gelredome:college is er nog niet uit

Het college van burgemeester en wethouders heeft gisteren geen keuze gemaakt om het gemeentelijk reddingsplan voor Vitesse/Gelredome uit te voeren of een alternatief uit te werken. Het college zegt de zaken nog eens goed op een rijtje te willen zetten.

Vorige week heeft het college bij de provincie aangeklopt omdat gebleken was dat het gemeentelijk reddingsplan niet uitvoerbaar was. Er is te weinig geld voor Vitesse en de aankoop van Gelredome valt duurder uit dan verwacht. Vandaar dat de provincie werd gevraagd of het oude herfinancieringsplan van stal kon worden gehaald, waarna de gemeente extra geld aan Vitesse zou kunnen lenen. De fractievoorzitters in de Arnhemse gemeenteraad hebben laten weten niets voor een alternatief te voelen en per se het gemeentelijk reddingsplan uitgevoerd te willen hebben. Aankoop van stadion Gelredome is daarbij voor de politiek van essentieel belang. De coalitiefracties van PvdA, VVD, CDA, GroenLinks en Zuid Centraal hebben maandagavond andermaal laten weten niet te voelen voor een alternatief. Daarmee lijkt het speelveld voor het college danig ingeperkt.

 

Bron: De Gelderlander 27-08-2003
 

CDA: ‘Er moet binnen enkele weken duidelijkheid komen
Als Gelredome weigert, vallen ze straks via Vitesse om

De fractievoorzitter van het CDA Frans Janssen ging vanavond op Omroep Gelderland in discussie met de fractievoorzitter van het Harry de Vries van Provinciale Staten van Gelderland. Janssen vindt dat er nu eens vaart moet komen achter het reddingsplan. Op de vraag hoe lang de termijn is die Gast nu heeft, antwoordde Janssen dat hij zelf denkt aan enkele weken. Hij vindt dat het plan nu aandachtspunt 1 is wat eindelijk eens afgerond moet worden.

Op de reactie van de discussieleider wat de gemeente gaat doen als Gelredome zoals nu blijft weigeren om te verkopen, vertelde Janssen dat als Gelredome weigert, dat Vitesse dan omvalt en zodoende Gelredome ook omgaat.

De Vries reageerde met de gedachte dat na het zien van zoveel betrokkenheid tijdens de vergadering door enkele raadsleden dat de gemeente nooit Vitesse zal laten vallen. Ook vertelde hij dat hij niet snapt dat de raadsleden nu snelheid willen. Ze zijn in september 2002 bij de Provincie gekomen met het oude herfinancieringsplan, dus zijn we nu al een jaar verder zonder enig resultaat.

Op de vraag of het oude plan niet iets is, reageerde Janssen dat dat plan dan nog ervoor zorgt dat Gelredome dan nog een schuld van 4 mln euro heeft aan Vitesse.

De Vries vond dat het hele reddingsplan belachelijk is, want Vitesse moet in zijn ogen maar zijn eigen boontjes doppen. Tenslotte wees hij erop dat de Provincie nog een lening van 11 mln euro in Gelredome heeft zitten. De verslaggever van Omroep Gelderland reageerde hierop dat het stadion dus geen 29 mln euro kost maar 40 mln euro. Janssen antwoordde hierop dat er dus meerdere problemen zijn.

26-08-2003
 

Raad: Gast moet het gemeentelijk reddingsplan uitvoeren

Een meerderheid van de raad heeft gisteravond volgens Omroep Gelderland Gast opgedragen om zich vast te houden aan het gemeentelijk reddingsplan. Een eventueel betrekken van de provincie is onbespreekbaar. Verder ergeren de raadsleden zich aan de houding van Gelredome die nog steeds weigert te verkopen. Gelredome moet zich aan de toezegging houden desnoods via dwang. Gelredome zegt in een reactie dat het plan op financieel drijfzand is gebouwd en blijft weigeren om mee te werken.

26-08-2003
 

Claessens ontbreekt tegen AZ

ARNHEM – Gert Claessens zal vrijdag vrijwel zeker ontbreken in de wedstrijd van Vitesse tegen AZ.

De middenvelder is nog onvoldoende hersteld van zijn enkelblessure, die hij vorige week opliep tegen Ajax: “Het is minder dik, maar ik heb alleen voorzichtig wat gelopen. Mijn rentree maak ik waarschijnlijk tegen SML.”

Claessens miste door de blessure al de wedstrijd tegen NAC en schrok van het niveau: “Dat was niet best. Als je dat ziet, weet je dat dit seizoen een overlevingstocht zal worden. We moeten snel weg zien te geraken van de onderste plaats.”

Bron: Omroep Gelderland 26-08-2003
 

‘Vitesse gaat Fortuna Sittard niet achterna’
Deze week duidelijkheid rond Aalbers

Theo Mommers kwam, zag en begon met de grote sanering van Vitesse. Een operatie die zijn weerga nauwelijks kent in de Hollandse voetbalwereld, maar: “Laten we Vitesse niet met Fortuna vergelijken, dat zijn twee heel verschillende zaken.”

Hij was de grote man achter de reddingsoperatie van Fortuna Sittard. Laat dat nu net een schrikbeeld zijn in Arnhem. Fortuna Sittard is verworden tot alles wat Arnhem niet wenst, een club in de marge van het betaalde voetbal.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 26-08-2003
 

Kantoren Vitesse uit Gelredome

Vitesse wil stadion Gelredome alleen nog gebruiken om te voetballen. De club, met directie en kantoren, moet zo snel mogelijk elders worden gehuisvest. Dat zegt algemeen directeur Theo Mommers van Vitesse. De plannen zijn onderdeel van de grote saneringsoperatie bij de Arnhemse voetbalclub. Op korte termijn verdwijnen dertig van de zestig banen.

Mommers wil met kantoren en personeel bij de technische staf en de spelers gaan zitten. Welke locatie daarvoor geschikt is, kon de nieuwe directeur gisteren nog niet zeggen. Vitesse is daarover in onderhandeling met nationaal sportcentrum Papendal, dat al als trainingsaccommodatie fungeert. Een alternatief is de Sachsen Weimar-kazerne in Arnhem om te toveren tot nieuwe trainingsaccommodatie.

Mommers verwacht een forse bezuiniging op kantoorruimte. In de eerste fase zal de club de eerste verdieping van Gelredome ontruimen en gaan zetelen op de begane grond. Daarna wordt bekeken of een vertrek mogelijk is. Wel moet eerst naar de contracten worden gekeken.

Mommers denkt deze week ook een beslissing te nemen over de eventuele terugkeer van Karel Aalbers. Geruchten dat de deur naar de oud-voorzitter inmiddels op slot is omdat hij een functie bij de club eist, wilde Mommers niet bevestigen. Aalbers schermt ook met sponsorinkomsten van ruim 2 miljoen euro. Mommers wilde niet vertellen of die inkomsten door Aalbers ‘hard’ zijn gemaakt.

Volgens de Limburger is het uitgesloten dat Vitesse meer spelers gaat verkopen om de pijn te verlichten. Ook wordt niet gevraagd om salaris of premies in te leveren. “Het enige wat we doen, is alle spelers vragen hun contract open te breken en te verlengen voor een minder salaris”, aldus Mommers.

Als er voor 31 augustus, wanneer de transfermarkt op slot gaat, toch nog spelers verkocht worden, mag trainer Edward Sturing versterking halen. Ongeacht de hoeveelheid ontslagen bij de club. Mommers: “Ik begrijp dat zoiets heel gevoelig ligt, maar er moet wel een elftal staan dat voor de plaatsen vier tot en met twaalf kan spelen. De selectie is nu al behoorlijk kwestbaar. Het is niet onze intentie nog iemand te verkopen. Mocht dat wel gebeuren, dan moet er een vervanger komen.”

Bron: De Gelderlander 26-08-2003
 

Staten willen Gelredome wel redden, maar Vitesse niet

Een meerderheid in Provinciale Staten is bereid het oude reddingsplan voor stadion Gelredome van de plank te halen. Daarbij stellen ze als voorwaarde dat er geen cent van de provincie bij voetbalclub Vitesse terecht mag komen. De gemeente Arnhem wil zich tot de provincie wenden met de vraag het oude reddingsplan uit te voeren. Daarin zorgen provincie en gemeente er samen voor dat stadion Gelredome van een faillissement wordt gered. De provincie zou daarvoor 4,5 miljoen euro als lening aan Gelredome verstrekken.

De Staten namen dit plan vorig jaar aan, maar Arnhem voerde het nooit uit omdat het geen oplossing voor Vitesse bood. Een eigen plan van de gemeente dreigt nu vast te lopen. De gemeente wil alsnog het oude reddingsplan reanimeren en koppelen aan een gemeentelijke lening aan Vitesse.

PvdA, CDA en D66, die samen een meerderheid in Provinciale Staten hebben, lijken wel genegen het oude plan te steunen. Op meer geld dan de afgesproken 4,5 miljoen hoeft de gemeente niet te rekenen. Een definitief oordeel geven de fracties nog niet, omdat er nog geen formeel verzoek van de gemeente is binnengekomen. De VVD wacht met een oordeel tot er voorstellen op papier staan.

Er bestaat wel huiver voor een nieuwe discussie over Gelredome en Vitesse. De provinciale politici zijn bang dat de collega’s uit Arnhen proberen de zwartepiet voor een eventuele teloorgang van Gelredome en Vitesse toe te spelen. Tegelijkertijd bestaat er grote irritatie over het gedrag van de Arnhemse politiek, die eerst samen met de provincie wilde optrekken, daarna niet meer en nu weer wel. “Bestuurlijk amateurisme”, zegt PvdA-leider in de Provinciale Staten Piet Bijl. “Dit is een beschamende soap geworden. Wie kan dit nog volgen?”

Voor CDA en PvdA is van belang dat er geen geld van de provincie bij Vitesse terechtkomt. CDA-fractievoorzitter Harry de Vries: “Wij voelen wel verantwoordelijkheid voor het stadion, maar niet voor Vitesse.”

De linkse oppositie (SP, GroenLinks) en de christelijke partijen SGP en Christenunie waren en zijn tegen de redding van Gelredome en Vitesse. GroenLinks-leider Van ’t Hof vindt dat de gemeente Arnhem zich zo langzamerhand schuldig maakt aan onbehoorlijk bestuur. Hij vindt dat verantwoordelijk wethouder Gast beter terug kan keren naar de wetenschap. Als het onderwerp weer bij de provincie terecht komt, wil Van ’t Hof eerst een provinciale enquête houden naar de omgang met gemeenschapsgeld. “Er is ontzettend gerotzooid met geld, laten we dan eerst maar eens uitzoeken waar al die miljoenen gebleven zijn.”

Bron: De Gelderlander 26-08-2003
 

Aalbers terug naar Vitesse? Er is geen andere keus
Oud-voorzitter heeft sponsors, maar wordt tegengehouden

Karel Aalbers was er zaterdagavond in Breda bij toen zijn club naar de tweede nederlaag van het seizoen werd gespeeld. Hij zat tussen de feestende NAC-aanhangers, hemelsbreed 20 meter verwijderd van het kolossale KAREL AALBERS FOREVER-spandoek, dat overal hangt waar Vitesse speelt.

,,Het is toch in-triest dat het zo ver is gekomen met mijn club”, zei de voormalig voorzitter. ,,Binnen een paar jaar is alles helemaal naar de kloten geholpen. Ik sta klaar om te helpen, ik heb een fors sponsorpakket in mijn portefeuille, maar over een week sluit de transfermarkt. Ben ik binnen een week niet binnen bij Vitesse, dan kan ik met mijn sponsors de selectie niet eens meer versterken. Wat word ik hier triest van.”

lees verder...

Bron: AD 25-08-2003
 

Lot Vitesse in handen Provinciale Staten

Het lot van Vitesse kan wel eens in handen komen te liggen van Provinciale Staten. De gemeente Arnhem wil het vorig jaar door de provincie goedgekeurde herfinancieringsplan voor stadion Gelredome alsnog gebruiken om de Arnhemse voetbalclub te redden, maar gedeputeerde N.J.Wijsman gaat het dan opnieuw voorleggen aan de Statenleden. Wijsman zegt desgevraagdniet zelf akkoord te gaan met uitvoering van dit vorig jaar september goedgekeurde plan. “Formeel weten we nog van niets. Maar als dat wordt gevraagd, vraag ik een nieuw oordeel aan Provinciale Staten. Het plan is door de vorige Staten goedgekeurd. Dit dossier is politiek zo gevoelig, dat het niet meer dan logisch is dat de huidige Provinciale Staten daar een oordeel over geven.”.

De gemeente Arnhem is tot de conclusie gekomen dat het afstoffen van het oude 19,3 miljoen euro kostende herfinancieringsplan noodzakelijk is om voetbalclub Vitesse en Gelredome te redden. Opmerkelijk, want de gemeente veegde dat plan van tafel, twee maanden nadat het vorig jaar was goedgekeurd. Het bood geen oplossing voor Vitesse. Arnhem kwam daarop met een eigen allesomvattende reddingsactie voor zowel Gelredome als Vitesse, waarvoor 29,3 miljoen euro werd uitgetrokken. Het plan werd in juni goedgekeurd door de gemeenteraad, maar blijkt bij nadere bestudering niet uitvoerbaar. Daarvoor zijn nog enkele miljoenen euro’s extra nodig.

De gemeente denkt die te vinden bij de provincie, die in het oude herfinancieringsplan voor Gelredome een hypothecaire lening van 4,5 miljoen euro toezegde.

In de nieuwste reddingsvariant, die vorig week in allerijl werd bedacht, wordt de herfinanciering van Gelredome voor 19,3 miljoen euro uitgevoerd en krijgt Vitesse een lening van 14,5 miljoen.

Bron: De Gelderlander 25-08-2003
 

Redding later door provincie

Dat Provinciale Staten opnieuw een oordeel moeten geven over het oude herfinancieringsplan voor stadion Gelredome is een tegenvaller voor het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Arnhem.

Het college ging er met de bedenkers van een vernieuwd reddingsplan van uit, dat Provinciale Staten niet meer betrokken hoefden te worden bij de besluitvorming. Gedeputeerde N. J. Wijsman (Financiën) laat desgevraagd weten Provinciale Staten te raadplegen, ook in de situatie dat aan het oude herfinancieringsplan niets wordt gewijzigd. “De vorige staten hebben weliswaar het herfinancieringsplan goedgekeurd, maar dit dossier is politiek zo gevoelig, dat ik ermee naar Provinciale Staten ga. En helemaal als de gemeente bijvoorbeeld extra geld aan Vitesse wil geven. Dan veranderen de getallen in het herfinancieringsplan en moeten de staten zich erover buigen”, aldus Wijsman.

“We zullen als provincie enige tijd nodig hebben om ons een oordeel te vormen. Dat leidt misschien tot vertraging. Maar het is niet de provincie geweest die na de goedkeuring van het herfinancieringsplan een eigen plan heeft getrokken. De gemeente Arnhem is al deze tijd aan zet geweest. Wij zullen het uitermate zorgvuldig beoordelen en afhandelen. Dat vergt tijd”, stelt Wijsman.

Het Arnhemse stadsbestuur wil het oude 19,3 mijloen euro kostende herfinancieringsplan voor Gelredome weer uit de kast halen om Vitesse te redden. Die miljoeneninjectie werd vorig jaar september door zowel de Arnhemse gemeenteraad als Provinciale Staten goedgekeurd. In dat plan koopt de gemeente Arnhem de grond voor 6,8 miljoen, verstrekt het een lening van 7,9 miljoen en geeft de provincie een hypotheciare lening voor het stadion van 4,5 miljoen.

De gemeente veegde het plan echter van tafel, toen Vitesse twee maanden later aanklopte met een tekort van ruim 9 miljoen euro. Een eigen allesomvattend reddingsplan werd bedacht, maar blijkt nu bij nadere bestudering niet uitvoerbaar. De 29,3 miljoen euro die door de gemeenteraad voor het plan is geaccordeerd, blijkt niet toereikend.

Het Arnhemse college heeft daarom een variant bedacht, waarbij de herfinanciering voor 19,3 miljoen euro wordt uitgevoerd en Vitesse een lening van 14,5 miljoen euro krijgt. De fractievoorzitters, die afgelopen vrijdag van dit nieuwste reddingsplan op de hoogte werden gebracht, zijn het daar niet mee eens. Zij willen behalve de grond per se het stadion in handen krijgen als onderpand. Tevens kunnen ze hierdoor Vitesse en Gelredome onder een holding plaatsen.

De provincie is van het nieuwste voorstel formeel niet op de hoogte gebracht. Vorige week is er wel informeel politiek overleg geweest tussen gedeputeerde Wijsman en de wethouders R. Gast en S. van Bodegraven. Wijsman: “De fractievoorzitters in de gemeenteraad hebben gezegd dat ze het stadion willen en wijzen nu dus het nieuwe reddingsplan eerst af. Wij zijn formeel niet geïnformeerd. Maar als het oude herfinancieringsplan weer aan de orde wordt gesteld door de gemeenteraad, dan raadpleeg ik Provinciale Staten.”

Bron: De Gelderlander 25-08-2003
 

Hesselink: eerste Nederlander bij Bayern München

Roy Makaay is de vierde Nederlandse voetballer bij Bayern München. Niet waar, hij is de vijfde. Ooit speelde er een hevig bejubelde Nederlandse midvoor bij de Duitse kampioen. Willem Hesselink, een man die óók het shirt van Vitesse droeg.

Vitesse (voetbal en cricket) is van 1892. De club is opgericht door een zekere Willem Hesselink en enkele vriendjes. Deze Hesselink maakte op 21-jarige leeftijd zijn debuut in het Nederlands elftal, dat toen (1899) nog een officieuze status had. Hij was er ook bij tijdens de eerste echte interland op Nederlandse bodem: Nederland-België, 14 mei 1905 in Rotterdam. In de 74ste minuut maakte Hesselink het eerste officiële thuisdoelpunt in de historie van Oranje. Nederland won uiteindelijk met 4-0.

Willem Hesselink scoorde een indrukwekkende carrière, niet alleen op het sportveld. De geboren Arnhemmer werd een gerenommeerd scheikundige en promoveerde in 1904 in München in de psychologie. In die jaren voetbalde hij bij Bayern München. Sterker: hij was er niet alleen een buitengewoon gewaardeerd topscorer, maar tegelijkertijd trainer èn voorzitter, in de Duitse sportcultuur president genoemd.

‘Onder zijn leiding leerde het jonge elftal van Bayern een uitgekiend soort combinatievoetbal spelen. Als goalgetter was hij zo gevreesd, dat croniqueurs veel van de trotse overwinningen uit die dagen louter aan de klasse van Hesselink konden toeschrijven’, aldus het jubileumboek van het in 2000 honderdjarige Bayern.

Voetbal was voor de intellectueel Hesselink een grapje, tussen het bedrijven van zware wetenschap door. Niet alleen voetbal trouwens. Hesselink was een talentvol atleet: sterke sprinter, even de nationale recordhouder op de 1500 meter èn Nederlands kampioen verspringen.

Hij voetbalde echter het liefst. Willem Hesselink stond tot zijn veertigste in het eerste van Vitesse.

Bron: De Gelderlander 25-08-2003
 

Stijn Schaars leert in elk geval wat verliezen is

Ze zeggen wel eens dat sporters het meeste leren van een nederlaag. Dan leert Stijn Schaars zich te pletter bij Vitesse. Tegen NAC begon hij voor het eerst in de basis en verloor de jonge Gendtenaar voor de vierde keer: 2-0.

Stijn Schaars speelde zaterdagavond voor het eerst een hele, officiële, wedstrijd voor Vitesse, bij absentie van Gert Claessens. Het ging de jonge Gendtenaar, al vroeg overgestapt van de jeugd bij De Bataven naar Vitesse, niet makkelijk af.

lees verder...

Bron:Gelderlander 25-08-2003
 

Vitesse tactisch ver ondermaats

Vitesse toonde zaterdag bij NAC Breda een zorgwekkend tekort aan slimheid en tactisch vermogen. Zonder de Belgen Bob Peeters en Gert Claessens ging ook het tweede competitieduel verloren: 2-0.

Edward Sturing behoort tot de minst benijdenswaardige trainers in de eredivisie. De coach moet in Arnhem werken met een selectie die tot op het bot is afgeroomd. Sturing heeft nog 21 spelers over. Wanneer iedereen present is en naar mogelijkheden presteert, dan is een rimpelloos seizoen in de middenmoot van de eredivisie een logisch gevolg. Maar in Breda bleek hoe kwetsbaar het team van Sturing is.

lees verder...

Bron:Gelderlander 25-08-2003
 

Jonge schouders dragen erfenis van Peeters

Wie volgt Bob Peeters op bij Vitesse. De eerste spits, de afronder, de doelpuntenmaker, nummer 9. Emile Mbamba heeft het nummer en is eerste keuze. Zaterdag tegen NAC ging het niet goed; 2-0 verlies. Één ding staat als een paal boven water. De opvolger van Bob Peeters, die zaterdag voor Millwall debuteerde met een gelijkspel, komt uit eigen gelederen.

Vooralsnog is Emile Mbamba, 20 jaar jong, de aangewezen spits. Matthew Amoah is het echte zekerheidje, maar hij is meer een zogenaamde schaduwspits. Hij profiteert van het werk en de ruimte van zijn spitsenmaatje.

lees verder...

Bron:Gelderlander 25-08-2003
 

Sturing mist de agressie

Hij had er nog zo voor gewaarschuwd, na het verdienstelijke spel tegen Ajax (1 – 2). Edward Sturing stelde dat hij elke wedstrijd dezelfde inzet en agressie wil zien als in dat treffen, maar daarvan was zaterdag bij NAC Breda (2 – 0) geen sprake.

“Ons grootste probleem was dat de tegenstander agressiever speelde dan wij”, zei de hoofdtrainer van Vitesse na de nederlaag in Breda. “Dat mag je niet overkomen. Ik had er voor de wedstrijd al voor gewaarschuwd.”

“Je ziet nu dat we het moeilijk kunnen opbrengen er in een uitwedstrijd net zo voor te gaan als in Gelredome. We zullen thuis de meeste punten moeten halen, zoals dat geldt voor de meeste ploegen in de eredivisie. Maar dat wil niet zeggen dat we ons in uitwedstrijden kunnen laten aftroeven op agressie.”

Sturing erkende dat zijn ploeg weinig zicht had op een goed resultaat in Breda. “De zege van NAC is verdiend”, aldus de Eerbeker. “Ik ben best tevreden over onze verdediging. We hebben tot aan de doelpunten niet veel weggegeven. Maar aanvallend was het heel matig. We hebben bijna geen kans gecreëerd.”

Sturing zag dat NAC meer ervaring en slimheid in de ploeg had. En daaraan kon de trainer tijdens het duel weinig veranderen. Naast reservedoelman Jimmy van Fessem zaten louter jongelingen op de bank. Michael Jansen, Ricky Bochem (ingevallen voor Nicky Hofs), Raymond Fafiani en de nauwelijks van een blessure herstelde aanvallers Mamadou Zongo en Jhonny van Beukering. Sturing: “Dan weet je dat je weinig mogelijkheden hebt via wissels iets te forceren.”

Bron: De Gelderlander 25-08-2003
 

Janssen met tiental RC Genk gelijk

Theo Janssen heeft gistermiddag zijn tweede invalbeurt bij de Belgische eersteklasser RC Genk niet kunnen opluisteren met de tweede zege. De huurling van Vitesse kwam vlak voor rust in het veld tegen GBA toen zijn ploeg na rood voor Seyfo Soley met tien man kwam te staan. Hoewel Genk de voorsprong (0-1 Roussel) na rust nog wel verdubbelde door Thijss (0-2), liet de ploeg van trainer Sef Vergoossen toch twee punten vallen. Snelder zorgde voor 1-2 en op de valreep tekende Hoefkens voor 2-2. Waarmee RC Genk, gezien het spelbeeld, toch dik tevreden mocht zijn. Janssen, voor een jaar verhuurd aan de Belgische subtopper, debuteerde vorige week met een 2-0 zege op Charleroi. Hij speelde toen alleen de laatste twaalf minuten.

Bron: De Gelderlander 25-08-2003
 

Peeters kan Millwall niet aan zege helpen

Bob Peeters heeft zaterdagmiddag zijn debuut gemaakt voor de Engelse eerstedivisionist Millwall. De van Vitesse overgenomen spits speelde een dik uur mee in de wedstrijd tegen Crewe, die in een remise eindigde (1-1). Peeters, de aankoop van ongeveer vier ton, begon in de basisopstelling van Millwall. Hij moest na ruim een uur spelen plaatsmaken voor Maldondo Duarte, kort nadat Crewe de leiding had genomen door een treffer van Dean Ashton. In de negentigste minuut scoorde aanvaller Noel Whelan de gelijkmaker voor de nieuwe ploeg van Peeters.

Bron: De Gelderlander 25-08-2003
 

Commentaar: Ruimte

Het optreden van de meerderheid van fractievoorzitters in de Arnhemse gemeenteraad gistermiddag in het dossier Vitesse/Gelredome wekt bevreemding. Een overgrote meerderheid van hen had afgelopen dagen keer op keer de druk opgevoerd op wethouder R. Gast.

Hij zou met drie zekerheden moeten komen: een sluitende begroting van Vitesse, een nieuw bestuur voor de club en aankoop van Gelredome (stadion én grond). Zou hij dat vrijdagmiddag niet bieden, dan kon hij zijn biezen pakken.

De politiek kreeg op alledrie de vragen feitelijk een negatief antwoord.

Vitesse heeft donderdag voor het eigen bedrijf een saneringsplan gepresenteerd. Daarmee wordt een sluitende begroting voorspeld. De haalbaarheid van deze sanering is onzeker. Zo zouden spelers gezamenlijk 1,5 miljoen euro op hun salaris moeten inleveren. De vraag is of dat lukt.

Het duurt nog weken voordat er een nieuw bestuur aantreedt.

En: Gelredome kan niet worden gekocht.

Ondanks deze teleurstellende antwoorden werd Gast niet weggestuurd.

Ernstiger is dat de Arnhemse gemeenteraad doorloopt op een doodlopende weg.

Het college van burgemeester en wethouders heeft gisteren een nieuw reddingsplan voor zowel Vitesse als Gelredome gepresenteerd.

In het oude reddingsplan werden stadion en grond gekocht en een lening verstrekt aan Vitesse. Gelredome heeft zich continu gekeerd tegen dit volgens de directie en bestuur ontoereikend plan.

In het nieuwe reddingsplan wordt het stadion niet gekocht, maar wel de grond. Bovendien krijgt Vitesse meer geld. Vitesse en Gelredome stemmen nu wel in met dit voorstel van het college.

De raad blijft echter vasthouden aan het oude reddingsplan en wil per se dat de gemeente het stadion in handen krijgen.

De politieke partijen hebben gelijk dat het college tekortgeschoten is in daadkracht. Maar niettemin doet de gemeenteraad er goed aan het college van burgemeester en wethouders nu wel de ruimte te geven om het nieuwe reddingsplan uit te voeren. Want daarmee kan het doel, de redding van Vitesse en Gelredome, wel worden bereikt.

Bron: De Gelderlander 23-08-2003
 

Iraklis Saloniki wil doelman Jevric

Het Griekse Iraklis Saloniki heeft interesse in Vitesse-doelman Dragoslav Jevric. De keeper zegt zelf niets te weten van de interesse. Jevric geldt bij Vitesse als een grootverdiener en drukt met zijn salaris zwaar op de begroting. Trainer Edward Sturing gaf eerder al aan dat wat hem betreft niemand meer mag vertrekken, tenzij er een volwaardige vervanger kan worden aangetrokken. Iraklis Saloniki werd afgelopen seizoen zevende en liep Europees voetbal mis. De club trok onlangs al oud-Vitesse-spits Nikos Machlas aan. Ook de Nederlander Melvin Holwijn speelt er.

Bron: Omroep Gelderland 23-08-2003
 

Saneren bij Vitesse lastig

Het voornemen van Vitesse-directeur Theo Mommers om ook flink te saneren bij de spelers van Vitesse lijkt behoorlijk lastig te worden. Mommers wil door het openbreken van contracten spelers voor langere tijd tegen lagere salarissen vastleggen. De contracten van spelers als Knol en Amoah zijn een jaar geleden juist opengebroken en van twee grootverdieners, Martel en Claessens, loopt het contract na dit seizoen af. Het lijkt onwaarschijnlijk dat die spelers nu hun contract tegen lagere voorwaarden willen verlengen, terwijl ze na dit jaar transfervrij zijn.

Aangezien Mommers anderhalf miljoen euro wil bezuinigen op de salarissen van de spelers, zal er gemiddeld per speler zo’n 60.000 euro moeten worden ingeleverd. Voor sommige spelers is dit vrijwel het jaarsalaris: “Als ze op mij moeten verdienen, zou dat niet goed zijn”, liet Stijn Schaars al weten.

Een andere optie om te bezuinigen lijkt het ontbinden van dure contracten, maar daarmee worden afspraken met trainer Edward Sturing geschonden. Voor doelman Jevric is al concrete belangstelling en tegen NAC werden ook diverse andere spelers bekeken door buitenlandse clubs.

Bron: Omroep Gelderland 23-08-2003
 

Stijn Schaars gaat fysiek ten onder

Stijn Schaars speelde tegen NAC voor het eerst in de basis bij Vitesse. De talentvolle middenvelder kon zijn stempel niet drukken en ging met name fysiek ten onder in Breda. “Er waren veel lange ballen en het kwam aan op het fysieke. Dat zijn mijn mindere punten, dat weet ik. Maar het ligt ook aan mezelf, ik liep ook niet goed vrij”, zo stak Schaars de hand in eigen boezem. Schaars was niet spreken over het spel van Vitesse: “We kwamen niet aan voetballen toe, we hadden door al die lange ballen veel te weinig balbezit. Nul uit twee, dat zegt genoeg.”

Bron: Omroep Gelderland 23-08-2003
 

Didier Martel: Ik krijg geen ballen

Vitesse-speler Didier Martel beleefde een onplezierige avond uit tegen NAC. De begadigde vleugelspeler was in vorm, maar kreeg nauwelijks ballen aangespeeld. “Ik vroeg de bal zo veel mogelijk, maar ik kreeg geen ballen. Ik moest veel te lang wachten tot ik in balbezit kwam. Ik heb zelf wel geprobeerd om ballen te veroveren, maar het was moeilijk.”

Martel ziet door het vertrek van andere ervaren spelers een andere rol voor zichzelf: “Ik probeer ook meer te praten en te coachen. De jonge spelers hebben echt wel kwaliteiten, daar ligt het niet aan dat het minder gaat.”

Bron: Omroep Gelderland 23-08-2003
 

Sturing mist agressie bij Vitesse

Trainer Edward Sturing toonde zich na afloop van het verloren duel tegen NAC behoorlijk teleurgesteld. “We verloren teveel persoonlijke duels. We zijn ook op agressie onderuit gegaan en werden afgebluft door NAC. Ze joegen ons op en waren veel scherper, dat neem ik mijn elftal kwalijk.”

Slechts een aspect stemde Sturing wel tevreden: “Tot de 2-0 hebben we weinig weggegeven en stond de verdedigende organisatie wel goed. Maar voorin hebben we bijna niets gecreeerd. Daar had ik zeker meer van verwacht. En ook de aansluiting, vanaf het middenveld was niet optimaal.”

Bron: Omroep Gelderland 23-08-2003
 

Vitesse laatste na verlies bij NAC

Na twee competitiewedstrijden staat Vitesse voorlopig op de laatste plaats in de eredivisie. Bij NAC werd zaterdagavond met 2-0 verloren. In een erbarmelijk slechte wedstrijd won NAC uiteindelijk verdiend. Vitesse gaf voor rust weinig kansen weg, maar creeerde zelf ook vrijwel niets. Het voetbal was van beide kanten uitermate slordig en zeker bij Vitesse was van enige opbouw geen sprake. Kansen waren er nauwelijks voor rust. Alleen Matthew Amoah was gevaarlijk met een kopbal van dichtbij. NAC was via Bobson dichtbij, maar de linksbuiten schoot hard voorlangs.

Na rust controleerde Vitesse het duel aanvankelijk nog, zonder zelf ooit kansen te krijgen. Maar na onnodig balverlies van Purrel Frankel kwam de bal uiteindelijk terecht bij Ronnie Stam, die met een fraaie boogbal Jevric wist te passeren: 1-0. Nauwelijks bekomen van de schrik kreeg Vitesse de 2-0 binnen, toen Peto fraai uithaalde na een slecht verwerkte corner. Vitesse kreeg nog een kans om terug te keren in de wedstrijd na een lichte overtreding in het strafschopgebied op Amoah, maar de Ghanees schoot de bal van elf meter keihard tegen de lat. In de slotfase verzuimde NAC om nog een derde doelpunt te maken.

Bron: Omroep Gelderland 23-08-2003
 

Verlies in Breda: 2-0

Vitesse heeft de eerste competitiewedstrijd op vreemde bodem met een 2-0 nederlaag afgesloten. Doelpunten van Ronnie Stam en Tamas Petö zorgden voor feest in Breda. Matthew Amoah miste zes minuten voor tijd nog een strafschop.

NAC probeerde direct vanaf het begin druk uit te oefenen, maar slaagde daar niet in. Toch kreeg de ploeg van Ton Lokhof binnen het kwartier twee goede kansen. Fränkel kopte een inzet van Penders van de lijn en Elmander raakte de bal niet goed uit een voorzet van Diba. Middenvelder Stam (lob over) en snelheidsduivel Bobson (schot voorlangs) waren ook nog dichtbij een treffer. Vitesse wist daar door een gebrek aan agressie en aanvallend vermogen weinig tegenover te stellen. Matthew Amoah kreeg nog de grootste kans. Uit een vrije trap van Schaars kopte hij in lastige positie de bal in de handen van Babos. Nicky Hofs kreeg twee minuten voor het rustsignaal de tweede Arnhemse kans. Na een prima actie van Martel kapte Hofs zijn tegenstander uit, maar stuitte op de doelman.

Verdediger Féher ontsnapte vrij snel na rust aan zijn tweede en dus rode kaart na een overtreding op Amoah. Daar waar soortgelijke overtredingen standaard een gele prent opleverden, liet Temmink de kaart ditmaal op zak. De thuisploeg was ook na rust de betere en meest gevaarlijke ploeg. Halverwege de tweede helft krulde Ronnie Stam de bal schitterend in de lange hoek achter Jevric. De goal was verdiend en NAC ging op zoek naar meer. Uit de achtste corner van de thuisploeg schoot Petö de bal bij de tweede paal hard en laag binnen: 2-0. Vitesse had de spanning in de laatste minuten nog terug kunnen brengen toen Matthew Amoah een strafschop kreeg. Door de bal op de laat te schieten bleef het een verdiende 2-0 overwinning voor NAC Breda. Het had in de slotfase nog erger kunnen worden, maar Jevric behoedde de ploeg met een aantal uitstekende reddingen voor een grotere nederlaag.

“Ons grootste probleem vandaag was het gebrek aan agressie, wat NAC beduidend meer had. Dat is iets wat ons nooit mag overkomen. Zij zetten goed druk, zater er veel feller op en daar hadden we problemen mee. De overwinning was dik verdiend voor NAC, daar kan ik weinig van zeggen. Verdedigend was ik vanavond best tevreden, omdat we weinig hebben weggegeven. De eerste goal was gewoon een hele mooie en de tweede viel uit een standaardsituatie. Aanvallend daarentegen was het erg mager en zeer teleurstellend”, aldus Edward Sturing na afloop.

Statistieken

NAC Breda – Vitesse 2-0 (0-0)
10- Stam ’68
2-0 Petö ’74

Scheidsrechter: R. Temmink
Toeschouwers: 13.000
Gele kaarten: Féher, Penders (NAC), Cornelisse, Rankovic, Hofs en Mbamba (Vitesse)
Corners: NAC Breda 8 en Vitesse 2

NAC Breda
Babos, Penders, Schenning, Gudelj, Petö, Slot, Bobson (’84 Barakat), Diba (’73 Boussaboun), Elmander en Stam.

Vitesse
Jevric, Cornelisse, Konterman, Dingsdag, Fränkel, Hofs (’76 Bochem), Rankovic, Schaars, Martel, Amoah en Mbamba.

Bron: Vitesse.nl 23-08-2003
 

NAC verdiend langs Vitesse

Lang leek NAC-Vitesse volgens traditie gelijk te eindigen. Een elfde gelijkspel in Breda werd NAC bespaard. Het werd 2-0. In de 67e minuut maakte talent Ronnie Stam op fraaie wijze de openingstreffer. De Hongaar Peț Рin de opening van vorig seizoen scheurde hij zijn kniebanden af tegen Roda JC Рbekroonde zijn rentree even later met een tweede Bredase treffer. Vitesse verspeelde in de slotfase alle kansen op een beter resultaat door een gemiste strafschop van Amoah.

Voorin bleek Elmander ondanks noeste arbeid lang kansloos tegen Konterman. Het Bredase gevaar kwam grotendeels van een met gevoel spelende Bobson. Hij toonde zich, na bij FC Groningen door de eigen aanhang beschuldigd te zijn van het opsteken van de middelvinger, zichtbaar schuldbewust. Cornelisse kreeg al vroeg geel in zijn pogingen de ex-Ajaxied af te stoppen. Arbiter Temmink trok zes keer geel in dit duel.

Tegen een voorin machteloos Vitesse forceerde NAC voor rust de beste mogelijkheden. Petö en Bobson waren dicht bij 1-0. De Arnhemmers waren alleen pal voor rust via een koppende Amoah gevaarlijk. Stam, die dankzij personele problemen een basisplaats had gekregen, bedankte zijn trainer voor het vertrouwen met een uiterst fraaie openingsgoal. Aangespeeld door Elmander krulde hij de bal fraai over Jevric heen, 1-0.

Petös goal, acht minuten na de 1-0, was de volgende opsteker voor Lokhoff. Uit een corner van Slot controleerde Petö eerst om vervolgens beheerst uit te halen, 2-0. Voor NAC en Lokhoff stond de zege daarmee vast.

Bron:ANP 23-08-2003
 

Theo Janssen: ‘Uitgefloten worden is toch mooi’

Theo Janssen heeft een slechte reputatie, maar dat kan hem niets schelen. “Ik zet me er makkelijk overheen. Al die verhalen doen me weinig.” In Nederland staat de middenvelder bekend als een enfant terrible. Zelf vindt hij dat overdreven. “Er wordt zoveel gepraat. Ik zou eigenlijk moeten zeggen: flikker toch op man. Ik ben gekomen om te presteren bij Genk. De rest is bullshit.” Dat supporters van de tegenpartij hem een ideaal doelwit vinden, sterkt hem. “Uitgefloten worden is toch mooi. Het bewijst dat je belangrijk bent.”

Bron: TT TV1 23-08-2003
 

Salaris in ruil voor vastigheid, maatregel met haken en ogen

Vitesse gaat de contracten van spelers nader bekijken. Te dure jongens kunnen een voorstel krijgen; nu inleveren, in ruil voor een meerjarig contract. Interessant voor Vitesse, ook voor de speler?

lees verder...

Bron:Gelderlander 23-08-2003
 

Redding kan alleen met geld provincie
College wil oude herfinancieringsplan weer gebruiken

De gemeente Arnhem gaat de hulp van de provincie Gelderland inroepen om Vitesse en Gelredome te redden. Alleen komt de gemeente er niet uit. Tot die conclusie is het Arnhems college van burgemeester en wethouders gekomen. Het huidige gemeentelijke reddingsplan voor club en stadion, waarmee 29,3 miljoen euro is gemoeid, blijkt toch niet uitvoerbaar. In plaats daarvan wordt het oude herfinancieringsplan voor Gelredome weer uit de kast gehaald.

Dit 19,3 miljoen euro kostende plan werd vorig jaar september goedgekeurd door zowel de Arnhemse gemeenteraad als Provinciale Staten. Het voorziet erin dat de gemeente de grond koopt voor 6,8 miljoen euro en voor 7,9 miljoen euro een lening geeft. De provincie verstrekt een hypothecaire lening van 4,5 miljoen euro. Het plan werd destijds door de gemeente van tafel geveegd, omdat Vitesse er niet mee was geholpen.

In het nieuwste plan moet er daarom bovenop de 19,3 miljoen voor de herfinanciering van Gelredome een gemeentelijke lening van 14,5 miljoen euro voor de club komen. De gemeente Arnhem, Vitesse en Gelredome hebben inmiddels al overeenstemming bereikt over uitwerking van dit plan. De provincie Gelderland is formeel nog niet op de hoogte gebracht.

De Arnhemse politiek, die gistermiddag over het voorstel werd geïnformeerd, vindt dat de gemeente moet vasthouden aan haar reddingsplan, waarbij Arnhem Gelredome en grond in handen krijgt voor 19,3 miljoen euro, Vitesse een lening van tien miljoen euro wordt versterkt en club en stadion onder een holding worden geplaatst. Bij het herfinancieringsplan van Gelredome wordt de gemeente alleen eigenaar van de grond.

‘Eigen plan risicovol’

Houdt de politiek vast aan haar eigen reddingsplan, dan kan dit grote financiële gevolgen hebben voor Arnhem, zo zeggen mensen die nauw betrokken zijn bij de uitvoering van het plan. Zij concluderen dat er veel meer geld nodig is om de contractuele kluwen tussen Vitesse en Gelredome te ontrafelen.

Zo moet er onder meer een dekking worden gevonden voor de huursom van Vitesse. De club betaalde afgelopen seizoen 2,3 miljoen euro aan stadion Gelredome, maar gaat in het plan van de gemeente 0,7 miljoen euro betalen.

Met de switch geeft de gemeente gehoor aan de roep van de Gelredome-bestuurders. Die hebben vanaf het begin geroepen dat het gemeentelijk reddingsplan niet haalbaar was.

Bron: De Gelderlander 23-08-2003
 

Politiek Arnhem snel tevreden met uitleg wethouder

De keiharde woorden die deze week in politiek Arnhem werden gesproken aan het adres van de met het Vitesse – dossier belaste wethouder R. Gast, zijn gistermiddag volledig ingeslikt. Gast mag voorlopig rustig verder werken aan het ten uitvoer brengen van het reddingsplan voor Vitesse en Gelredome, dat deze week is vastgelopen.

“Er is nauwelijks gesproken over de positie van Rob Gast”, verklaarde CDA-fractievoorzitter F. Janssen tot zijn grote tevredenheid. Na afloop van een tweeënhalf uur durende sessie op het stadhuis, waarin Gast de politieke leiders bijpraatte over de stand van zaken rond het vastgelopen reddingsplan, werden er nog geen vijf minuten uitgetrokken voor speciaal coalitieberaad. “Zijn positie is niet in het geding geweest.”

Met name VVD-leider Th. Theijse had om het hoofd van de wethouder gevraagd, als deze niet in staat zou zijn te melden dat er vaart zit in het reddingsplan. Alhoewel de politiek gisteren van Gast te horen kreeg dat het huidige plan niet uitvoerbaar is omdat Gelredome niet aangekocht kan worden, bleek er voor de wethouder geen vuiltje aan de lucht. Ook GroenLinks en Zuid Centraal, eerder nog zeer kritisch, roerden zich nauwelijks.

Leefbaar Arnhem-fractievoorzitter M. van Meurs toonde zich gisteren verbolgen over wat hij ‘flapdrollengedrag’ van de drie coalitiepartijen noemde. “Dit is nou precies waarom burgers zich afkeren van de politiek: om politici die de ene dag dit roepen en de andere dag dat.”

Theijse verklaarde gistermiddag na afloop dat hij voldoende vertrouwenwekkende informatie uit de mond van Gast had gehoord om een hard politiek oordeel vooralsnog uit te stellen. Ondanks dat het huidige reddingsplan is vastgelopen, er in het geheel niet met marktpartijen is gesproken over hun deelname aan de redding, hield de VVD’er zijn kruit droog. De reden, volgens eigen zeggen: het feit dat wel enige vooruitgang is geboekt, met name aan Vitesse-zijde. Daar zouden de toekomstige bestuurders inmiddels in de coulissen klaarstaan en heeft de door de gemeente aangezochte interim-voorzitter Th. Mommers inmiddels een verstrekkend saneringsplan gepresenteerd. Dat voorziet onder meer in het ontslag van dertig man personeel bij de club.

De keiharde belofte van Gast dat de financiën bij Vitesse niet nog eens uit klauwen zullen lopen, overtuigde gistermiddag ook de PvdA ervan dat gemeente niet nogmaals met lijken uit de kast zal worden geconfronteerd.

Bron: De Gelderlander 23-08-2003
 

Sfeer onder personeel van Vitesse ‘gelaten’

‘Onvermijdelijk’ noemt Vitesse – jeugdtrainer en lid van de ondernemingsraad Ruud Wetzel de gisteren gepresenteerde bezuinigingen waarbij 25 tot 30 arbeidsplaatsen onder het niet-voetballende personeel van de club vervallen. “De tekorten zijn enorm, dus er moet wat gebeuren”, zegt Wetzel. De sfeer onder het personeel the day after omschrijft hij als gelaten.

“Het probleem speelt al een hele tijd. En we hebben natuurlijk meer bezuinigingsoperaties achter de rug.” Nooit sneden de geel-zwarten zo drastisch in de formatie, maar toch blijven de werknemers er volgens het OR-lid rustig onder. “Ik denk dat de meesten wel hadden verwacht dat het zoiets zou worden. De emoties worden in elk geval niet getoond op de werkvloer.”

Dat beeld wordt bevestigd door een uitspraken van een medewerker op Papendal. “Vandaag hebben we ons op het werk geconcentreerd. Morgen wordt er weer gevoetbald. En daar doen we het toch allemaal voor. Dat nadenken moeten we maar voor vanavond bewaren.”

De ondernemingsraad heeft van interim-directeur Mommers van Vitesse een week de tijd gekregen om advies uit te brengen over het bezuinigingsplan. Wetzel: “Gezien de situatie waarin we zitten is dat niet te kort.” Exacte plannen hebben de OR-leden nog niet gezien. Wetzel kan dan ook nog niets zeggen in welke takken wordt gesneden.

Volgende week schuiven ook de bonden aan in Gelredome. Niet alleen de sportbond FNV, maar ook de bonden waarbij bijvoorbeeld chauffeurs en fysiotherapeuten zijn aangesloten. Inzet is volgens het OR-lid het aantal gedwongen ontslagen zo klein mogelijk te houden.

Ton Friederichs, bestuurder van de FNV Sportbond is evenmin op de hoogte van de inhoud van de exacte plannen. “Maar ik ben heel benieuwd hoe Vitesse denkt met zo’n ingekrompen organisatie de activiteiten en de continuïteit te kunnen waarborgen.”

Bron: De Gelderlander 23-08-2003
 

Sturing: ‘Dit is een harde klap’

Edward Sturing heeft in zeventien jaar goede maar vooral ook slechte tijden meegemaakt bij Vitesse. Nog nooit was de financiële crisis zo groot als nu. “Dit is het dieptepunt voor de club.” De hoofdtrainer maakte in de jaren negentig als speler van nabij mee hoe ploeggenoot René Eijer werd getroffen door een spierziekte. Dat was onbetwist de ergste gebeurtenis die Sturing in zijn Arnhemse jaren heeft beleefd, stelt de trainer.

“Maar voor de club in algemene zin maak ik nu het dieptepunt mee”, wijst Sturing op de naderende ontslaggolf binnen de club. “Er verdwijnen dertig arbeidsplaatsen. Die klap is voor mij ook hard aangekomen. Ik ben geschrokken van de cijfers.”

En: “Toen ik eind vorig seizoen voor de groep kwam te staan, heb ik aangegeven dat ik met Vitesse in de eredivisie wilde blijven omdat anders zoveel mensen op straat kwamen te staan. Als we waren gedegradeerd, dan was de club failliet en waren alle mensen ontslagen. Nu verliezen alsnog dertig mensen hun baan. Ik weet dat het onvermijdelijk is, omdat anders de club verdwijnt. Maar ik besef terdege dat de financiële gevolgen voor een speler anders zijn dan voor iemand in de kantine werkt. Die dertig mensen hebben een gezin, een hypotheek. Voor hen vind ik het vreselijk.”

Sturing geeft aan dat hij onder deze omstandigheden ‘eigenlijk niet eens durft na te denken over het aantrekken van een speler’. Daarom ging de coach zonder morren akkoord met de mededeling van crisismanager Theo Mommers, dat er geen vervanger komt voor de naar Millwall vertrokken spits Bob Peeters

Sturing heeft veel concessies moeten doen. Na vorig seizoen zijn er zeven selectiespelers vertrokken uit Arnhem. Daar stond slechts de komst van Bert Konterman tegenover.

“De grens is nu wel bereikt”, aldus de oud-international. En, verrassend: “Misschien past deze situatie ook wel bij mij. Ik heb me altijd teruggevochten uit moeilijke situaties. Eerst zeiden ze dat ik nooit het betaalde voetbal zou halen. Daarna zou ik niet meer terugkomen van een blessure. Het zou moeilijk zijn Ronald Koeman te vervangen. En toen ik vorig seizoen Mike Snoei opvolgde, verklaarden velen mij voor gek. Het hoort een beetje bij mij. Moeilijke situaties maken mij juist strijdbaar.”

Crisismanager Theo Mommers stelde donderdag dat Vitesse een goed seizoen doormaakt, indien de club hoger dan de dertiende plaats eindigt. Een opvallende uitspraak. “Ik besef dat het geen makkelijk seizoen zal worden, maar ik vind het een uitdaging ondanks alle problemen iets neer te zetten. Ik maak me geen zorgen over de kwaliteit, maar over de kwantiteit van de spelers. Ik heb nog 21 selectiespelers over. We kunnen in de problemen komen door blessures of schorsingen.”

Desondanks houdt Sturing vertrouwen. “Ondanks alle onrust bij de club, zijn we goed bezig. Ik zit nu zeventien jaar bij de club. En kan me niet herinneren dat er een betere groep is geweest, als je praat over de omgang met elkaar en de sfeer. Daar heb ik als trainer ook naar gestreefd.”

Bron: De Gelderlander 23-08-2003
 

Schaars en Mbamba in basis Vitesse

Stijn Schaars en Emile Mbamba staan vanavond in de basisopstelling van Vitesse, voor de uitwedstrijd tegen NAC Breda. Schaars vervangt de geblesseerde Gert Claessens, terwijl Mbamba de plek inneemt van de vertrokken Bob Peeters.

Claessens liep een enkelblessure op in de openingswedstrijd van de competitie tegen Ajax (1-2). Eldridge Rojer liep maandag een enkelblessure op in een wedstrijd met het tweede elftal.

Ook hij zal ontbreken in Breda, net als de langdurig uitgeschakelde Ruud Knol en Kalle Sone. Sturing plaatst uit nood de nauwelijks herstelde Jhonny van Beukering en Mamadou Zongo op de bank. Beide spelers kwam al wel uit voor Jong Vitesse.

Opstelling Vitesse: Jevric; Cornelisse, Konterman, Dingsdag, Fränkel; Hofs, Rankovic, Schaars, Martel; Amoah en Mbamba.

Bron: De Gelderlander 23-08-2003
 

Persverklaring Gemeente Arnhem

Op basis van de raadsbesluiten van juni en juli heeft het college, binnen de kaderstelling, alle mogelijkheden afgetast om het reddingsplan Vitesse/Gelredome operationeel te krijgen. Daarbij speelden drie zaken een belangrijke rol.

Ten eerste een stabiele hoofdhuurder. Het college heeft er alle vertrouwen in dat met de saneringsplannen van Vitesse dit gerealiseerd kan worden. Het nieuwe bestuur, dat naar verwachting op korte termijn benoemd zal worden, kan die ingezette lijn verder uitwerken.

Ten tweede is voor de gebiedsontwikkeling rondom het stadion het verwerven van de grond noodzakelijk. Voor het college is dit een absolute voorwaarde in ieder plan. Daarmee is er de mogelijkheid, zoals ook door de raad aangegeven, om actief in te zetten op de ruimtelijke ontwikkeling voor een stadshart in Arnhem-Zuid.

Ten derde is voor de zekerstelling van een gezond/levensvatbaar Vitesse en Gelredome het verwerven van het gebouwde onroerend goed noodzakelijk. Dit laatste blijkt niet mogelijk binnen de gestelde kaders van het reddingsplan. En ook het bestuur van Gelredome wil het gebouw niet meer verkopen.

Op basis van de huidige stand van zaken en inzichten heeft het college op dit moment nog een laatste optie bij de partijen neergelegd. Het college van BenW, Vitesse en Gelredome zijn het erover eens dat deze optie uitgewerkt kan worden. Derhalve is het op dit moment niet wenselijk hierover nadere informatie te geven.

Bron:Gemeente Arnhem 22-08-2003
 

Uitvoering reddingsplan krijgt tijd

De gemeente Arnhem neemt alle tijd om het reddingsplan voor voetbalclub Vitesse en het stadion Gelredome uit te voeren. Dat werd vrijdagmiddag duidelijk na een gesprek tussen de verantwoordelijke wethouder Rob Gast (CDA) en alle fractievoorzitters. Vooraf hadden veel partijen opheldering gevraagd over de gang van zaken rondom de uitvoering van het plan. De uitkomst van het overleg is echter dat Gast alle tijd mag nemen met de onderhandelingen. De meerderheid van de partijen in de Arnhemse raad is tevreden gesteld.

SP-fractievoorzitter Elfrink reageerde dat er niets is gebeurt en dat het bij een loopgravenoorlog met duizenden slachtoffers (lees: supporters) zal blijven. “Ik heb vandaag geen positieve berichten gehoord” aldus Elfrink.

Bron: Omroep Gelderland 22-08-2003
 

Schaars vervangt Claessens

Vitesse speelt de eerste uitwedstrijd van het seizoen in Breda tegen NAC. Door de blessure van Gert Claessens start Stijn Schaars in de basis.

NAC Breda – Vitesse (zaterdag 23 augustus, 19.30 uur)

Edward Sturing ziet zijn ploeg graag op dezelfde wijze strijd leveren als in de wedstrijd tegen Ajax. “Terugkijkend op de voorbereiding wist ik dat we aardig voor de dag kunnen komen, maar we zullen het ook moeten kunnen brengen tegen ploegen buiten de top drie. Gebeurt dat, dan kunnen we elke tegenstander een moeilijke dag bezorgen. NAC Breda is één van die ploegen. Een goede ploeg die afgelopen seizoen Europees voetbal heeft behaald en er niet echt zwakker op is geworden. Vervelend voor NAC is de blessure van Engelaar, maar daar stellen wij de afwezigheid van Gert Claessens tegenover”, aldus Sturing.

Ondanks de problematiek binnen de club en de aanstaande ingrijpende maatregelen is de sfeer binnen de selectie goed. “Qua sfeer en de omgang met elkaar moet ik vaststellen dat dit één van de beste groepen is waarmee ik heb samengewerkt. Maar, sfeer is en blijft betrekkelijk en grotendeels afhankelijk van de resultaten.”

Door de enkelblessure van Claessens is een basisplaats weggelegd voor Stijn Schaars, die samen met Aleksandar Rankovic centraal op het middenveld zal spelen. Emile Mbamba vervangt de naar Millwall vertrokken Bob Peeters. Buiten de keuze voor de doelman zijn er geen wijzigingen ten opzichte van het openingsduel tegen Ajax. Eldridge Rojer, Ruud knol en Kalle Sone zijn er wegens blessures niet bij. Mamadou Zongo en Jhon van Beukering zitten daarentegen wel bij de selectie.

Vermoedelijke opstelling Vitesse
Jevric, Cornelisse, Konterman, Dingsdag, Fränkel, Hofs, Rankovic, Schaars, Martel, Amoah en Mbamba.

Bron: Vitesse.nl 22-08-2003
 

Gast mag verder gaan van meerderheid

Wethouder Gast mag volgens omroep Gelderland verder gaan via de ingeslagen weg, waarbij Gast alle tijd wil uittrekken voor het reddingsplan. Een meerderheid van de Arnhemse politici is tevreden gesteld. SP-fractievoorzitter Elfrink reageerde tegenover de verslaggever dat er niets gebeurt en dat het bij de loopgravenoorlog zal blijven.

22-08-2003
 

Schaars ziet uit naar basisplaats

Vitesse-speler Stijn Schaars start zaterdagavond vrijwel zeker in de basis bij de Arnhemmers. Hij vervangt de geblesseerde Gert Claessens. Het is voor Schaars de eerste keer dat hij in de basis-11 start. “Hier voetbal je voor, hier werk je naar toe. Dit is natuurlijk een schitterend moment.” De 19-jarige middenvelder middenvelder ziet wel in dat het zwaar is om de taak van Claessens op zich te nemen. “Hij heeft laten zien dat hij heel belangrijk is voor het team. Ik hoop hem te kunnen vervangen.” Over de saneringen wil hij maar 1 ding kwijt. “Als ze op mij moeten verdienen, zou dat niet goed zijn”, aldus Schaars.

Bron: Omroep Gelderland 22-08-2003
 

Sturing: dit is een dieptepunt

Vitesse-trainer Edward Sturing is zeer aangedaan door de aangekondigde saneringen die de Arnhemse club gaat doorvoeren. “Ik zit nu 17 jaar bij deze club, maar dit is echt een dieptepunt. Er gaan 30 arbeidsplaatsen verloren. Dat komt erg hard aan”, aldus Sturing.

Dat er geen vervanger gehaald kan worden voor de vertrokken Bob Peeters is voor Sturing geen groot probleem meer. “Ik vind het logisch dat we nu geen nieuwe speler kunnen halen, terwijl er zoveel mensen uit moeten. Toch wordt mijn selectie nu wel erg krap”, treurt de trainer.

Mede door de vele blessures zullen Mamadou Zongo en Jhonny van Beukering nu tijdens de wedstrijd tegen NAC op de bank plaatsnemen. Dit terwijl beide spelers nauwelijks hersteld zijn van zware knieblessures. Van Beukering is 5 maanden uitgeschakeld geweest. Zongo werkte 2,5 jaar geleden zijn laatste competitiewedstrijd af.

Op verzoek van Sturing heeft technisch directeur Jan Streuer vrijdag uitleg gegeven aan de spelergroep. Daarin kwamen onder meer de eventuele kortingen op spelerssalarissen aan bod. Binnenkort volgen bovendien individuele gesprekken met de spelers.

Bron: Omroep Gelderland 22-08-2003
 

Buitenlandse interesse voor Jevric

ARNHEM – Vitesse-doelman Dragoslav Jevric staat in de belangstelling van een buitenlandse club.

Jevric heeft afgelopen woensdag indruk gemaakt toen hij met Servie-Montenegro tegen Wales speelde. Jevric speelde een belangrijke rol in de wedstrijd die met 1-0 door zijn land werd gewonnen. “De club heeft mij niks verteld, en tot die tijd ben ik met mijn hoofd bij Vitesse. Als ik de club kan helpen, zal ik misschien meewerken aan een transfer”, aldus Jevric.

Jevric speelt sinds 1999 bij Vitesse. Hij behoort tot de grootverdieners bij de Arnhemse club.

Bron: Omroep Gelderland 22-08-2003
 

Mbamba en Schaars in basis Vitesse

ARNHEM – Vitesse-spelers Emile Mbamba en Stijn Schaars beginnen zaterdagavond in de basis in de uitwedstrijd tegen NAC Breda.

Schaars zal op de plek van Gert Claessens komen te spelen. De Belg ondervindt nog te veel hinder van de enkelblessure die hij afgelopen zondag opliep in de wedstrijd tegen Ajax. Mbamba zal samen met Matthew Amoah in de spits spelen. Hij is op deze plek de vervanger van Bob Peeters die deze week naar het Engelse Millwall vertrok.

Opstelling: Jevric;
Cornelisse, Konterman, Dingsdag, Frankel;
Hofs, Rankovic, Schaars, Martel;
Amoah,Mbamba

Bron: Omroep Gelderland 22-08-2003
 

Kaartverkoop RBC – Vitesse

Busvervoer
Alle kaartverkoop via Ticketbox: (vragen naar omwisselbiljet nr. 98)
ServicekaartPlushouders vanaf 23-8 € 20,50
Servicekaarthouders vanaf 29-8 € 23,50
Seizoenkaarthouders vanaf 4-9 € 26,-
Einde totale verkoop 10 september
Vertrek vanaf Gelredome, vertrektijd volgt z.s.m.

Eigen vervoer
Op vertoon van Vitesse seizoenkaart
Alleen verkrijgbaar via Ticketbox € 19,50
Einde verkoop 10 september

Let op: op wedstrijddag zijn de kassa’s van Stadion RBC gesloten

 

Augustus 2003
 

Vitesse moet fors snijden in begroting
Vooruitgang rond Aalbers

Een groot saneringsplan, dat tot doel heeft 4 tot 4,5 miljoen euro op jaarbasis te besparen, zal voetbalclub Vitesse gezond moeten maken. Dit betoogde interim-directeur Theo Mommers. ‘Ondanks meevallers moeten wij diep snijden in de organisatie. Ik wil niet alleen dit seizoen een sluitende begroting presenteren, maar ook de komende jaren.’

De directeur heeft zijn plan van aanpak neergelegd bij de ondernemingsraad, die binnen een week advies zal uitbrengen. ‘Mijn doel is een structurele besparing van 4 tot 4,5 miljoen euro op jaarbasis te realiseren. Die bandbreedte heb ik bewust aangebracht, omdat de precieze besparingen lastig zijn in te schatten.’

Het plan dat Mommers ontvouwde is drieledig en heeft vergaande gevolgen voor het ‘niet voetballend personeel’. Van de 59 fte’s verdwijnen er 25 à dertig, hetgeen een bezuiniging van één tot anderhalf miljoen euro inhoudt. ‘Het voorstel ligt bij de ondernemingsraad, die daarover spoedig een besluit zal nemen. We willen, ondanks het gedwongen ontslag, op een juiste, nette manier afscheid nemen van deze mensen.’

Het ontslag van de medewerkers blijkt, ondanks meevallers, onoverkomelijk. Vitesse slaagde erin Sunweb vliegreizen voor één jaar als shirtsponsor aan zich te binden en ‘dure’ spelers als Theo Janssen en Bob Peeters van de loonlijst af te halen. Maar zelfs het geld dat hiermee werd gegenereerd volstond niet om financiële ingrepen te voorkomen.

Deel twee van Mommers’ saneringsplan behelst het intact laten van de spelersgroep. Door middel van individuele gesprekken hoopt de directeur de spelers te bewegen hun contract open te breken en te verlengen. ‘Ik ga geen onmogelijke dingen van ze vragen. Maar ik denk dat het lastig wordt een beroep op hen te doen.’ Door lagere arbeidsovereenkomsten af te sluiten beoogt Mommers een besparing van één tot anderhalf miljoen te realiseren.

Ten slotte zullen ‘overige kostenzorgen’ eveneens een bezuiniging van één tot anderhalf miljoen moeten opleveren. ‘Denk aan het stopzetten van activiteiten die ik als ‘verborgen kosten’ zou typeren. Dat varieert van het smeren van broodjes tot het maken van kopieën.’

Mommers, die verklaarde dat trainer Edward Sturing geen vervanger mag aantrekken voor zijn vertrokken spits Peeters, sprak van ‘noodzakelijke maatregelen’. ‘Het is geen leuke dag voor de club. Maar dit reddingsplan, dat de gemeente moet effectueren, is nodig voor het voortbestaan van Vitesse. Door nu hard in te grijpen, moeten we straks in rustiger vaarwater komen. Ik heb een meerjarenperspectief voor ogen.’

Of oud-voorzitter Karel Aalbers ook een rol krijgt toebedeeld in het nieuwe Vitesse, wilde Mommers niet zeggen. Hij zei slechts ‘vooruitgang’ te hebben geboekt in onderhandelingen met de man die de Arnhemse club bij zijn vertrek in februari 2000 met een schuld van meer dan 40 miljoen euro achterliet. Supportersvereniging en businessclub juichen zijn terugkeer toe, in tegenstelling tot de gemeente Arnhem.

De raad drong er begin deze week op aan dat Mommers haast maakt met het formeren van een nieuw bestuur, maar de directeur staat er voorlopig nog even alleen voor. ‘Er zijn kandidaten gepolst, die het verzoek nog in beraad hebben. Meer kan ik er nu nog niet over zeggen.’

Verder eisen raadsfracties aankoop van stadion Gelredome, zodat Vitesse geld binnenkrijgt waarmee een faillissement kan worden voorkomen. Het college van burgemeester en wethouders is verzocht om vrijdag, als de raad bijeen komt, duidelijkheid te verschaffen. Mommers kon alleen melden ‘gesproken’ te hebben met de directie van stadion Gelredome.

Bron: De Volkskrant 22-08-2003
 

Ingrijpende maatregelen Vitesse

Directeur Theo Mommers lichtte donderdagavond op hoofdlijnen zijn plan van aanpak toe om Vitesse op vrij korte termijn financieel gezond te maken.

De aanpak bestaat uit een drietal maatregelen:

*De A-selectie blijft intact. De contracten van de spelers worden opengebroken en verlengd, zij het onder nieuwe voorwaarden.
*Reorganisatie onder het niet-voetballend personeel
*Besparing op overige kosten (voorbeelden zijn: wedstrijdkosten, huisvestingskosten, etc.)

De aanleiding voor deze ingrijpende maatregelen zijn de tegenvallende resultaten aan zowel de inkomstenkant als de kostenkant. Directeur Mommers: “Ik wil benadrukken dat het absoluut geen leuke dag is voor de club, maar het gaat om het voortbestaan van Vitesse. Met deze maatregelen wil ik zorgen voor een sluitende begroting dit seizoen en zorgen voor een goed meerjarenplan. Het besluit ligt nu bij de Ondernemingsraad van Vitesse. Zij moeten akkoord gaan met het voorstel, dat willen wij eerst afwachten.”

Bron: Vitesse.nl 22-08-2003
 

VVD Arnhem: positie Gast onzeker

VVD-fractievoorzitter Theijse vindt dat de Arnhemse wethouder Gast moet opstappen als vrijdag blijkt dat het reddingsplan voor voetbalclub Vitesse en stadion Gelredome opnieuw vertraging heeft opgelopen. Vrijdagmiddag geeft Gast (CDA) de fractievoorzitters uitleg over het plan, dat nog steeds niet is uitgevoerd. Theijse vindt de bijeenkomst cruciaal voor de positie van de wethouder. Volgens de VVD-leider zijn GroenLinks en Zuid-Centraal het met hem eens. Met het plan worden er miljoenen in Vitesse gepompt en zou stadion Gelredome verkocht moeten worden.

Bron: Omroep Gelderland 22-08-2003
 

Reddingsplan Vitesse wankelt
Gemeente wijst Aalbers af

Het gemeentelijke reddingsplan voor Vitesse en Gelredome staat op losse schroeven. Of de gemeente moet miljoenen extra investeren of accepteren dat Arnhem het stadion vooralsnog niet in handen krijgt. Dat zeggen diverse bronnen die nauw betrokken zijn bij de uitvoering van het reddingsplan.

Verantwoordelijk wethouder R.Gast presenteert vanmiddag een aangepast plan aan de fractievoorzitters van de Arnhemse politieke partijen, waarbij hij uitleg geeft over de noodzaak van de extra injectie bovenop de 29,3 miljoen die de gemeente al beschikbaar heeft gesteld of ingrijpende wijzigingen.

De politiek heeft eerder aangegeven dat extra geld voor Vitesse en Gelredome ‘onbespreekbaar’ is. Bovendien eisen de fractievoorzitters in de Arnhemse gemeenteraad dat stadion Gelredome direct in handen komt van de gemeente. De fractievoorzitters dreigen het vertrouwen in wethouder Gast, die vanwege Vitesse al lang onder vuur ligt, op te zeggen als aan die voorwaarden niet wordt voldaan.

Belangrijkste struikelblok voor uitvoering van de reddingsoperatie zijn de fors tegenvallende inkomsten bij Vitesse, waarmee de gemeente bij het opstellen van het plan geen rekening had gehouden. De tien miljoen euro die voor de Arnhemse club in het huidige reddingsplan is versleuteld, blijkt daardoor niet toereikend om de club te redden.

Behalve de gewenste extra financiële injectie moet Vitesse drastisch bezuinigingen om in ‘rustiger vaarwater te komen’, zo maakte interim-directeur Theo Mommers gisteren bekend. In zijn saneringsplan moeten bij Vitesse minstens dertig van de zestig ‘niet voetballende personeelsleden’ verdwijnen, wordt de spelers gevraagd een deel van hun salaris in te leveren en gaat de club nog beter ‘op de kleintjes letten’. In totaal moet dit de club een besparing van circa vier miljoen euro opleveren.

Vanuit de spelersgroep klonk gisteravond het geluid dat opnieuw geld inleveren ‘een moeilijke zaak’ wordt. Om de geldproblemen het hoofd te bieden, werden onlangs nog Bob Peeters (verkocht) en Theo Janssen (verhuurd) van de hand gedaan. Bij het personeel is de ontslaggolf keihard aangekomen.

Door de financiële tekorten bij Vitesse weigeren de directie en raad van commissarissen van Gelredome onder de huidige voorwaarden stadion en grond aan de gemeente te verkopen, zoals in het reddingsplan staat. Zij vrezen dat door Vitesse, het stadion binnen enkele maanden alsnog failliet gaat. Dan kunnen zij bestuurlijk aansprakelijk worden gesteld. Een terugkeer van oud-voorzitter Karel Aalbers is, als het aan de gemeente ligt, niet meer aan de orde.

Aalbers heeft weliswaar zwart op wit laten vastleggen dat hij sponsors heeft, maar weigert vooralsnog de namen van de bedrijven bekend te maken. In een brief aan VItesse stelt Aalbers dat hij voor 2,1 miljoen zeker sponsors heeft en voor de lange termijn dat bedrag kan oplopen tot bijna 4,5 miljoen euro. Hij blijft een leidende rol bij Vitesse opeisen. Voor de gemeente is dat onbespreekbaar.

Bron: De Gelderlander 22-08-2003
 

Positie wethouder aan zijden draad

De positie van CDA – wethouder Rob Gast wankelt. Coalitiegenoten VVD, Zuid Centraal en GroenLinks zijn de wethouder die het Vitesse – dossier behandelt beu en sturen aan op zijn vertrek. Vanmiddag praat Gast de politieke leiders van de tien Arnhemse partijen bij over het nog altijd niet uitgevoerde gemeentelijke reddingsplan voor Vitesse en Gelredome. Direct daarna gaan vertegenwoordigers van de vijf coalitiepartijen (PvdA, VVD, CDA, Zuid Centraal en GroenLinks) in beraad. Daarin draait het puur om de vraag of Gast kan aanblijven.

“We hebben de wethouder tot nu toe erg uit de wind gehouden met z’n allen”, zegt VVD-fractievoorzitter Th. Theijse. “Maar als hij na zoveel weken nog steeds geen eieren kan bakken van het reddingsplan, is dat beschamend. Dan is het wat ons betreft afgelopen met hem.”

Naar verwachting zal Gast de politieke partijen om twaalf uur infomeren over het reddingsplan. Inmiddels is duidelijk geworden dat de Gelredome-directie nog altijd weigert het stadion aan de gemeente te verkopen, het nog weken duurt voordat er een nieuw Vitesse-bestuur komt en als de gemeente het stadion per se direct wil, er extra geld op tafel moet komen voor Vitesse.

“In dat geval moeten we ons inderdaad op de positie van de wethouder beraden”, aldus GroenLinks-fractievoorzitter W. van Loon, die eerder al aangaf deelname van GroenLinks aan het college aan de orde te willen stellen.

Zuid Centraal-voorman N. Wiggers zegt het toe te juichen als Gast een dezer dagen zelf zijn functie ter beschikking stelt. “Als de koop van Gelredome door de gemeente niet doorgaat, is het wat ons betreft einde oefening. Het lijkt wel of deze wethouder het spel Rad van Avontuur speelt: je weet nooit wat er uit komt. Logisch handelen is er in ieder geval niet bij. Daarom moeten wij tegen hem zeggen: u kunt dit varkentje niet wassen, trek uw politieke consequenties.”

Op persoonlijke titel zegt Wiggers er zelfs voor te voelen dat het gehele college van burgemeester en wethouders de eer aan zichzelf houdt. “Dat is voor mij absoluut een reële optie. Dat we een nieuw college gaan vormen.”

De PvdA stelt zich vooralsnog het meest terughoudend op over de positie van Gast. “Is de zaak ermee gediend dat we Gast van dit dossier halen?”, vraagt fractievoorzitter D. Tiemens zich af. Wat mogelijk meespeelt in zijn afweging, is de wetenschap dat niet alleen Gast, maar ook de inmiddels vertrokken PvdA-wethouder H. Lenferink en diens opvolger S. van Bodegraven zich nadrukkelijk met het reddingsplan hebben bemoeid.

Het CDA, de partij van Gast, had gisteravond spoedberaad over de wethouder. De partij is kritisch over Gast, maar vindt niet dat hij alleen de schuld mag krijgen van alles dat er is misgegaan. “Het hele college is verantwoordelijk.” VVD-leider Theijse is het daarmee oneens. “Gast is de eerst-verantwoordelijke wethouder.”

Bron: De Gelderlander 22-08-2003
 

Ontslagen Vitesse komen bij personeel keihard aan

Bij het personeel van Vitesse is het ontslag van dertig personeelsleden keihard aangekomen. Interim-directeur Theo Mommers heeft gistermiddag aangekondigd voor één tot anderhalf miljoen euro te bezuinigen op zowel niet-spelend personeel als spelerssalarissen en andere kosten. “De discussie ging nu vaak over de hoge spelerssalarissen. Nooit is gesproken over het personeel. We hebben drie jaar onder zeer moeilijke omstandigheden dag en nacht gewerkt. De helft moet er straks uit. Dat is onverwacht en heel hard”, aldus P. Meima namens het personeel.

Bron: De Gelderlander 22-08-2003
 

Spelers Vitesse zijn sceptisch

Crisismanager Theo Mommers wil dat de spelers van Vitesse opnieuw geld gaan inleveren om de club te redden. Bij de voetballers is die boodschap ingeslagen als een bom. “Je kunt niet bezig blijven”, zegt routinier Gert Claessens. “Dit beïnvloedt de spelersgroep negatief.”. Mommers wil op korte termijn met alle voetballers van Vitesse om de tafel. Hij wil de bestaande contracten openbreken en verlengen, waarbij sprake zal zijn van een lager basissalaris. Op die manier verwacht Mommers het gat in de huidige begroting te kunnen verkleinen met één tot anderhalf miljoen euro.

De spelers wisten gisteravond nog van niets, maar reageerden sceptisch op de plannen. “We hebben vorig seizoen als een van de weinige clubs in het betaalde voetbal een deel van onze premies ingeleverd”, zegt aanvoerder Tim Cornelisse. “Het zal nu ongetwijfeld weer een discussiepunt worden. Het zal waarschijnlijk moeilijker gaan dan vorig seizoen. Maar ik wil eerst de plannen van Mommers afwachten.”

Gert Claessens vraagt zich af hoe Mommers het bedrag van ruim een miljoen euro bij elkaar denkt te krijgen. “Men moet zich ervan bewust zijn dat het eens gedaan is met het op stang jagen van de spelers”, aldus Claessens. “Vorig seizoen zeiden ze dat we eenmalig geld moesten inleveren. Dat hebben we gedaan. Dan kun je niet om het half jaar terugkomen.” Mommers had gisteren slecht nieuws voor alle medewerkers van Vitesse. Van de 59 werknemers die niet op het veld staan zullen er 25 tot 30 hun baan verliezen.

Hoofdtrainer Edward Sturing kreeg van de saneerder te horen dat hij geen nieuwe spits mag aantrekken. Bob Peeters stapte deze week voor ongeveer vier ton over naar het Engelse Millwall, maar voor een vervanger is geen geld.

Sturing toont begrip voor het standpunt van Mommers. “Ik begrijp dat er geen ruimte is voor een aankoop”, zegt de trainer. “Ik zie voldoende perspectief in de huidige selectie. En vind het vooral verschrikkelijk voor die dertig mensen die hun baan dreigen te verliezen.”

Bron: De Gelderlander 22-08-2003
 

Vitesse krijgt geen nieuwe spits

Vitesse zal geen vervanger aantrekken voor Bob Peeters. Dat heeft interim-directeur Theo Mommers donderdagavond gezegd. Eerder deze week was trainer Edward Sturing wel toegezegd dat er een nieuwe spits gehaald mocht worden. Mommers: “Maar gezien de huidige situatie kunnen we het niet maken om een nieuwe speler te halen. Dus aan die wens kunnen we helaas niet voldoen.” Donderdag werd bekend dat Vitesse dertig arbeidsplaatsen gaat schrappen om de uitgaven terug te dringen. Dat betekent dat ongeveer de helft van het kantoorpersoneel zal worden ontslagen.

Bron: RTV Gelderland 21-08-2003
 

Vitesse gaat fors bezuinigen

Vitesse gaat jaarlijks 4,5 miljoen euro bezuinigen, zo is donderdag door interim-directeur Mommers aangekondigd. De club wil e.1,5 miljoen bezuinigen op de loonkosten van de spelers door het openbreken en verlengen van contracten. Van de niet voetballende werknemers zal de helft worden ontslagen, wat ook e.1,5 miljoen moet opleveren. Er wordt voor de vertrekkende mensen een sociaal plan opgesteld. Tenslotte zal e.1,5 miljoen bezuinigd worden op de overige kosten. Het is niet de bedoeling dat er bij de noodlijdende club nog spelers weggaan. De onlangs vertrokken Theo Janssen en Bob Peeters worden niet vervangen.

Bron: TT Nos 21-08-2003
 

Vitesse ontslaat helft niet-voetballend personeel
Geen vervanger Peeters

Vitesse gaat 30 banen schrappen. Dat is de helft van het niet-voetballend personeel. Het zullen gedwongen ontslagen worden. Dit zal, volgens directeur Theo Mommers op TV Gelderland, 1,5 miljoen euro opleveren. Verder moet er nog 1,5 miljoen euro bezuinigd worden. De selectie zal in stand blijven en er zullen zelfs contracten worden verlengd maar dan wel via andere salariseisen. Er komt geen vervanger voor Peeters. Volgens Mommers is er geen ruimte en het is niet eerlijk tegenover de ontslagen. Je haalt dan aan de ene kant iemand erbij terwijl er aan de andere kant mensen uitgaan. Er zal wel gewerkt worden aan de verkoop van de seizoenkaarten.

21-08-2003
 

Vitesse schrapt helft arbeidsplaatsen

Bij Vitesse verdwijnt de helft van het aantal arbeidsplaatsen onder het niet-voetballend deel van het personeel. In totaal verdwijnen er dertig fulltime-banen. Theo Mommers, de nieuwe directeur van Vitesse, presenteerde het ingrijpende saneringsplan donderdag. Mommers is speciaal aangesteld om financieel orde op zaken te stellen bij de club. Met het schrappen van banen denkt hij anderhalf miljoen euro te bezuinigen. Vrijdag worden de fractie-voorzitters in de Arnhemse gemeenteraad ingelicht over de stand van zaken van het reddingsplan voor Vitesse en Gelredome.

Bron: RTV Gelderland 21-08-2003
 

SP: ‘Reddingsplan blijft loopgravenoorlog’
CDA: ‘Er moet eens spijkers met koppen geslagen worden

In een vraaggesprek met Stadsomroep Arnhem vertelde fractievoorzitter Elfrink van de SP dat het reddingsplan nog steeds niet opschiet. Er is volgens hem nog steeds geen concrete visie en stappenplan. Gezien de geluiden die in het stadhuis opvangt is er weinig hoop dat dat nog komt. Er is verder nog steeds geen akkoord met Gelredome, anders had je dat volgens hem wel via het nieuws vernomen. Het blijft nog steeds een loopgravenoorlog.

Verder vertelde Elfrink dat er ook blunders zijn gemaakt door het college bij dit dossier. De oude bestuursleden krijgen een brief die ze dwingt om op te stappen maar aan de andere kant behouden ze hun vetorecht en houden zo invloed houden. Een andere blunder is dat TCN of een andere marktpartij nog steeds niet wordt betrokken. De intentie van het college is dus niet waargemaakt, aldus de fractievoorzitter van de SP.

Op de vraag wat de SP gaat doen als er niets morgen komt, antwoordt Elfrink dat hij heeft gehoord dat andere partijen willen stoppen met het plan. Dat is niet slim, want er is al 5,4 miljoen euro uitgegeven via de lening. Daarnaast is er al 4,6 miljoen in het vooruitzicht gesteld, die via de overname van het stadion de club in zou vloeien. Bovendien kun je daarnaast schadevergoedingen krijgen en tenslotte kan je dan het stadion ook vergeten.

Er zijn dus volgens de SP twee mogelijkheden: of je gaat verder op deze toer of je betrekt TCN en Aalbers met sponsors bij het plan. TCN wil de huursom betalen. Zo krijg je nog geld in plaats dat je geld uitgeeft, aldus Elfrink. Het geeft zo ook nog een betere visie.

De SP vindt wel dat er bezuinigd moet worden, maar met alleen saneren kom je er niet. De inkomsten waren door het falen net zo hoog als De Graafschap. Dat moet volgens de SP rechtgetrokken worden.

Op de laatste vraag hoever de gemeente de vinger op de pols moet houden zei Elfrink dat de raad ingestemd heeft met het plan op basis van uitspraken van het college. De laatste tijd is er te weinig een vinger op de pols gelegd.

Het CDA vindt dat het veel te lang duurt voordat er duidelijkheid is. Ze vinden dat Gelredome het belangrijkste punt is. Als we Gelredome niet kunnen krijgen, staan we met lege handen, aldus het CDA. Volgens de fractievoorzitter wil Gelredome nog steeds niet verkopen.

Op de vraag wat er gebeurd als vrijdag de info te zacht is, antwoordde het CDA dat er dan partijen zijn die de handdoek dan willen neerleggen of dat misschien Gast wordt weggestuurd. De fractievoorzitter zei niet duidelijk te weten wat er dan gaat gebeuren. Zelf zegt het CDA dat er dan een probleem is. Dan trekken we misschien de handen ervan af. We hebben al eerder gezegd dat er marktpartijen erbij moeten komen.

Het CDA zegt wel duidelijk dat de fractie los staat van Gast. Ze sturen hem naar een bepaalde richting. Hij heeft zijn eigen verantwoordelijkheid. Verder vindt het CDA dat een aparte raadscommissie geen goed idee is. Dan wordt alles weer herkauwd. We moeten nu spijkers met koppen slaan, aldus de fractievoorzitter van het CDA.

21-08-2003
 

Vitesse ontslaat dertig werknemers
Plan wordt vanmiddag bekend

Voetbalclub Vitesse gaat dertig van de 130 werknemers ontslaan. Op de internetsite Vitesse.org zeggen supporters dat uit betrouwbare bron vernomen te hebben. De ontslagen maken deel uit van een ingrijpend saneringsplan die Theo Mommers, interim-directeur bij Vitesse, heeft opgesteld. De Arnhemse club wil de ontslagen niet bevestigen. Vanmiddag worden de personeelsleden over het saneringsplan ingelicht. Aan het eind van de dag presenteert Mommers het plan aan de pers.

Bron: RTV Gelderland 21-08-2003
 

NAC-Vitesse wordt meestal gelijkspel

Sinds de terugkeer van NAC in de eredivisie zijn de wedstrijden in Breda tegen Vitesse altijd in een gelijkspel geëindigd. Vorig seizoen bleef het 0-0 in Breda. Het seizoen daarvoor werd er wel lustig op los gescoord. Uiteindelijk werd het 3-3. Nick Hofs scoorde tweemaal voor Vitesse, Matthew Amoah tekende voor het andere doelpunt. In 2000 werd het 1-1. Victor Sikora scoorde voor Vitesse. De laatste zege van Vitesse bij NAC dateert uit 1998, toen het 0-2 werd. Vorig seizoen won Vitesse thuis twee keer van NAC. Voor de competitie werd het 3-1, voor de Amstel Cup 4-2.

Bron: RTV Gelderland 21-08-2003
 

Politiek eist zekerheid aankoop van Gelredome

De Arnhemse politiek wil vrijdag zeker weten dat de gemeente stadion Gelredome kan kopen. Dat is essentieel voor de uitvoering van het reddingsplan van de gemeente voor Vitesse en Gelredome. Als dat niet zeker is, dreigen diverse gemeenteraadsfracties hun eerdere steun voor het reddingsplan in te trekken. Vrijdag worden de fractievoorzitters bijgepraat door het college van burgemeester en wethouders. Ook over een nieuw Vitessebestuur en financiën worden zekerheden verlangd door de fracties.

Bron: De Gelderlander 21-08-2003
 

Politiek zet college mes op de keel

De Arnhemse politiek zet het college van burgemeester en wethouders het mes op de keel. Raadsfracties eisen vrijdag duidelijkheid dat Gelredome wordt gekocht, Vitesse een nieuw bestuur heeft en financiële zekerheden.

Dat blijkt uit een rondgang langs fractievoorzitters. Zij zijn vrijdag uitgenodigd voor mededelingen over de voortgang van het reddingsplan voor Vitesse en Gelredome. Het college weigert nu mededelingen te doen. Als er vrijdag geen zekerheden worden gegeven, is er sprake van een politieke crisis in Arnhem. GroenLinks stelt dan deelname aan het huidige college van burgemeester en wethouders aan de orde. Het CDA overweegt dan de handen van het reddingsplan af te trekken.

CDA-fractievoorzitter F. Jansen: “We moeten Gelredome nu kopen, want alleen dan kan er geld naar Vitesse om een faillissement te voorkomen. Als het nu niet lukt, lukt het straks ook niet en gaan club en stadion failliet. Het duurt heel lang allemaal. Ik word het spuugzat. Als er tijdens de gemeenteraad 18 september niks ligt, moeten we onze handen er van aftrekken. Dan is alles voor niets geweest. Vrijdag moet daar helderheid over komen.”

“Er is nieuw elan nodig. Dat betekent een nieuw Vitesse-bestuur. Het is amateuristisch dat het bestuur is weggejaagd, maar er nu nog geen nieuwe mensen zitten. We kunnen geen uitstel dulden van zekerheid over de aankoop van Gelredome”, aldus VVD-fractieleider Th. Theijse.

“Ik vrees dat er weinig vooruitgang is geboekt. Ik eis een sluitende Vitesse-begroting, een nieuw bestuur en aankoop van Gelredome. Vrijdag moet over die drie zaken helderheid zijn. Anders beraden we ons op de deelname aan dit college”, aldus fractievoorzitter W. van Loon van GroenLinks.

PvdA-duofractievoorzitter R. Rikken bevestigt dat de tijd dringt: “Aankoop van Gelredome is voor mij het belangrijkst. Dat maakt de redding van ook Vitesse mogelijk. Als het nu nog niet rond is, moet het college een harde weg kiezen.”

“Je kunt zeggen dat er nu een ultimatum ligt. Anders moeten we ons als fractievoorzitters beraden hoe Vitesse en Gelredome toch te redden. Veel langer kunnen we niet wachten”, stelt fractievoorzitter M. van Meurs van Leefbaar Arnhem.

SP-fractievoorzitter G. Elfrink blijft er van overtuigd dat de redding verkeerd is aangepakt. “Gelukkig dat andere raadsfracties nu ook wakker worden. Als het het college niet lukt, moet een aparte raadscommissie de redding voor elkaar proberen te krijgen.”

Volgens D66-fractieleider M. Stellingwerf wordt er niet hard genoeg onderhandeld: “Het blijft bij aanmodderen. Als de wethouder vrijdag niet meldt dat Gelredome kan worden gekocht, vliegen de broodjes door de collegekamer. Dat nieuws moet minimaal te vertellen zijn.”

Bron: De Gelderlander 21-08-2003
 

VI: Vitesse praat verder met Aalbers

Deze week voert Vitesse-directeur Theo Mommers gesprekken met voormalig preses Karel Aalbers. De miljonair wil graag terugkeren in de club en zei afgelopen week tegen Mommers over sponsors te beschikken die bereid zijn 2,5 miljoen euro in Vitesse te steken onder voorwaarde dat Aalbers terugkeert. In een bijeenkomst van afgelopen vrijdag, de dag dat het ultimatum waarop Aalbers zijn papieren zou laten zien afliep, was er nog te weinig duidelijkheid voor de nieuwe beleidsmaker om hem groen licht te geven.

Mommers: “Er moet duidelijkheid komen over zijn rol, iedereen om de club snakt daarnaar. Deze week wordt helder hoe de toekomst van Aalbers er bij deze club uitziet. Als er al een toekomst voor hem is.”

Volgens goed ingevoerde bronnen hebben de voormalige bestuurders Jan Snellenburg, Herman Veenendaal en Cor Guijt afgelopen week gebruikgemaakt van hun vetorecht aangaande nieuwe aanstellingen binnen de club. Mommers wilde daar niet op reageren.

Bron: VI 20-08-2003
 

Bekijk hier foto’s van de: Open dag 

 

Persoonlijk: Nick Hofs

Naam
Officieel Nicky Hofs, maar onze vorige trainer Mike Snoei vond dat ik, nu ik ouder ben, Nick moet heten.

Geboren
Op 17 mei 1983 in Arnhem.

Woonplaats
Ik ben opgegroeid in de beruchte Arnhemse wijk Klarendal. Sinds februari woon ik samen met mijn vriendin, in een andere buurt.

Gezin
Ik kom uit een gezellig en groot gezin met twee broers, Tonny (24) en Danny (27), en twee zussen, Mandy (26) en Sylvana (10). Toen ik een jaar of zestien was liep het niet zo lekker thuis, dus trok ik een jaartje in bij mijn oom, voormalig Vitesse-speler Bennie Hofs.

lees verder...

Bron: VI 20-08-2003
 

Wesley Sneijder geeft Ajax te veel
Vitesse klaar voor competitie

Hoe belangrijk de treffer van Wesley Sneijder in de 88ste minuut tegen Vitesse was, zal pas aan het eind van dit seizoen blijken. Feit is dat Ajax in de vorige jaargang één punt achter landskampioen PSV eindigde. De goal van Sneijder uit de dubbele kluts leverde er afgelopen zondag twee extra op (1-2). Dat waren twee te veel.

lees verder...

Bron: VI 20-08-2003
 

Weer verlichting financiële zorgen van Vitesse

Sunweb Vliegreizen is de nieuwe shirtsponsor van Vitesse. Tijdens de competitie-ouverture tegen Ajax droeg het elftal van trainer Edward Sturing de naam van het bedrijf al op de tricots. Met het aantrekken van Sunweb kwam een eind aan de lange zoektocht naar een opvolger van Bavaria en SBS6. Het ontbreken van een hoofdsponsor was voor de KNVB deze zomer nog aanleiding Vitesse in eerste instantie een licentie te weigeren. Slechts dankzij een garantstelling van voormalig directeur van Snellenburg kreeg Vitesse alsnog groen licht. Het bedrijf heeft met de club een contract afgesloten voor een jaar. Sunweb staat open voor een langere verbintenis als de samenwerking bevalt. De nieuwe geldschieter zorgt na het vertrek van Theo Janssen (RC Genk, op huurbasis) en Bob Peeters (Millwall) en de negentigduizend euro opleidingskosten voor Roy Makaay (van Deportivo La Coruna naar Bayern München) wederom voor financiële verlichting bij de noodlijdende Arnhemse club.

Bron: VI 20-08-2003
 

Millwall verlost Vitesse van dure Peeters

De Engelse First Divisionclub Millwall is vrijwel zeker de nieuwe club van Vitesse-spits Bob Peeters. Afgelopen maandag vloog de Belg samen met technisch manager Jan Streuer naar Londen om te onderhandelen. Streuer voorzag maandagavond laat vanuit de Engelse hoofdstad weinig problemen: ‘Alle partijen willen graag, dus ik ga ervan uit dat we er wel uitkomen.’ Peeters vertrekt naar eigen zeggen met pijn in zijn hart uit het Gelredome. De Belgische international kwam in 2000 van Roda JC naar Vitesse en was met een transfersom van 6,5 miljoen euro de duurste aankoop aller tijden van de Arnhemmers. Hij maakte in drie jaar zeventien competitiedoelpunten. Vitesse wilde al langer van de Belg af, die met zijn enorme salaris veel te zwaar op de noodlijdende club drukt. Trainer Edward Sturing legt zich neer bij het onvermijdelijke:’Voor mij hoeft Bob niet weg. Dit is al de zevende speler die ik kwijtraak. Extra vervelend is dat we nu nog maar twee weken hebben om een nieuwe spits te halen. Die moet dan wel beter zijn dan de jongens die we hebben, anders hoeft het niet. Ik ga niet kopen om het kopen.’

Bron: VI 20-08-2003
 

Sturing: vertrek Peeters niet erg

Vitesse-trainer Edward Sturing is niet rouwig om het vertrek van spits Bob Peeters naar het Engelse Millwall. De spits speelde maandagavond een helft.

“Ik ben niet alleen de trainer, maar denk ook aan het belang van de club. Zonder mijn toestemming mocht er niemand weg, maar het salaris van Peeters was voor de club heel moeilijk op te brengen. Technisch gezien ben ik minder blij, maar we moeten dat kunnen oplossen, eventueel intern.”

Sturing wil graag een vervanger halen: “Dat is niet gemakkelijk. We zoeken voor weinig geld een scorende spits, daar zoekt de hele wereld naar. Maar de selectie moet niet te krap worden.”

Bron: RTV Gelderland 20-08-2003
 

Streuer wil loyale Peeters graag vervangen

Een onzelfzuchtige prof, dat is toch echt een verademing in het doorgaans egoïstische voetbalwereldje.

Bob Peeters vertrekt niet naar Millwall omdat hij dat nu zo’n fantastische move in zijn loopbaan vindt. “Ik denk ook mee in het belang van de club”, zei Peeters, die zijn eigen belang liet verdringen door het finaciele belang van de Arnhemse club. “Maar Millwall spreekt mij wel aan. Ik ken hun ambities”, aldus de Belg.

lees verder...

Bron:Gelderlander 20-08-2003
 

Vertrek Peeters voor Vitesse pure noodzaak

Bob Peeters heeft gistermiddag om half vijf in Zuid – Londen zijn handtekening gezet onder een driejarig contract met de Engelse First Divisonclub Millwall. Eerder op de dag doorstond de 29 – jarige Belg met succes de keuring.

Hij verlaat Vitesse per direct en debuteert het weekeinde tegen Crewe voor de lijstaanvoerder, die promotie naar de Premier League nastreeft.

Het vertrek van Peeters is voor Vitesse een puur financiele kwestie. Volgens technisch manager Jan Streuer zelfs een ‘noodzakelijk kwaad’. “Sportief gezien zijn we er niet gelukkig mee, Bob is bij ons een basisspeler. Onze selectie wordt erg krap, maar financieel móest het gewoon gebeuren.”

Over de transfervergoeding wil de Arnhemse club niks loslaten. Streuer: “Maar financieel is dit voor de club een hele goede zaak.”

Vitesse is blij dat de zware loonlasten van Peeters, wiens contract tot 2006 doorliep, per direct verdwijnen. Daarnaast ontvangt de club een vergoeding.

Streuer wilde gisteren niet ingaan op de vraag of Vitesse een vervanger gaat zoeken. “Daarover moeten we met de verantwoordelijke mensen bij de club praten. Als het gebeurt, moet het wel snel, de transfermarkt sluit op 31 augustus.”

Trainer Edward Sturing wil graag een extra spits, maar zal de club niet onder druk zetten. Emile Mbamba is de eerste kandidaat om de positie van Peeters in de basiself over te nemen. Achter Mbamba kan Sturing slechts beschikken over de jonkies Rojer (19) en de van een knie-operatie herstellende Van Beukering, die verwacht snel inzetbaar te zijn.

Bron:Gelderlander 20-08-2003
 

Vitesse op zoek naar een nieuwe spits

Vitesse gaat op zoek naar een opvolger voor de verkochte spits Bob Peeters. De Arnhemmers kunnen volgens technisch manager Jan Streuer geen transfersom betalen.

“We kunnen misschien iemand huren of het moet een transfervrije speler zijn. We hebben nog tien dagen. het moet wel een speler zijn die iets toevoegt, hij moet beter zijn dat wat we al hebben.”

Het vertrek van Peeters noemt Streuer noodzakelijk: “Financieel is het een hele goede zaak, maar op technisch gebied niet. Hij was toch een basis- speler. Maar ook Sturing is akkoord. We hebben nu genoeg bezuinigd op spelers.”

Bron: RTV Gelderland 20-08-2003
 

Bob Peeters vertrekt met dubbel gevoel

Bob Peeters tekende dinsdag een driejarig contract met de Engelse First Division-club Millwall.

De Belgische spits vertrekt bij Vitesse met een dubbel gevoel: “Enerzijds ben ik absoluut niet blij en ga ik met een heel raar gevoel weg. Maar ik heb wel weer een heel goed gevoel bij mijn nieuwe club Millwall.”

Peeters kon al naar veel clubs, maar bij Millwall twijfelde hij niet lang: “Ik vond het heel positief dat ze mij absoluut wilden hebben. Ik heb een goed gesprek gehad met trainer Mark McGhee. Het systeem waarin ze spelen, is heel geschikt voor mij. Ik word target-man.”

Peeters vindt zijn afscheid van Vitesse wel vreemd: “Het is eigenlijk net zo plotseling als toen bij Roda JC. Alleen ging ik toen als een winnaar weg. Dat wil niet zeggen dat ik nu als verliezer vertrek. Ik had wel een goede band met de supporters en de pers.”

De 29-jarige spits moest ook aan zich- zelf denken: “Ik moest de knoop nu wel doorhakken. Het is was in mijn eigen belang, maar ook dat van Vitesse.”

Bob Peeters verwacht veel van Millwall: “Het is een gezellig clubje en ze zijn heel ambitieus. Ze willen zo snel mogelijk naar het Premiership en in die competitie wil ik graag nog spelen.”

Bron: RTV Gelderland 20-08-2003
 

BOB PEETERS NAAR MILLWALL

Bob Peeters heeft dinsdagmiddag een 3-jarig contract getekend bij Millwall. “Het is een ambitieuze club, maar ga met pijn in mijn hart weg bij Vitesse”, aldus Peeters.

Peeters reisde maandagmorgen naar Londen om te onderhandelen over zijn overgang. De Belgische international is een contract voor drie seizoenen overeengekomen met de club uit de Engelse First Division. “De club sprak mij meteen aan en dat wekte mijn interesse in een overgang. Het is een ambitieuze club en spelen in een 2-spitsen systeem. Ze willen mij belangrijk maken en dat vertelde de trainer mij ook gelijk. Ik ben de hele dag met hem op pad geweest, terwijl mijn manager in gesprek was met de voorzitter van Millwall. Komend weekend spelen we thuis tegen Crewe en daarna op dinsdag alweer tegen Stoke City. Ik kan meteen aan de bak.”

“Ondanks dat ik blij ben dat ik hier kan spelen, ga ik met pijn in mijn hart weg bij Vitesse. Ik heb het drie jaar lang ontzettend goed naar mijn zin gehad en dan doet zo’n plotseling vertrek wel pijn. Ik zal de supporters dan ook missen, maar kom zeker terug om hen allemaal te bedanken. Ik kan nu nog niet zeggen wanneer, maar dat komt nog wel”, aldus Peeters vlak na de ondertekening van zijn 3-jarige contract.

Bob Peeters kwam in 2000 over van Roda JC naar Vitesse en speelde in iets meer dan drie seizoenen 77 competitiewedstrijden en scoorde daarin 17 maal. Zijn debuut maakte hij op 20 augustus 2000 in de thuiswedstrijd tegen FC Twente (3-1 overwinning, één doelpunt Peeters). Afgelopen zondag speelde hij zijn laatste wedstrijd voor de Arnhemmers.

Bron: Vitesse.nl 19-08-2003
 

“Bob Peeters staat dicht bij Millwall”

De Belgische spits Bob Peeters, van Vitesse Arnhem, heeft bijna een akkoord met de Engelse tweedeklasser Milwall. Peeters kan bij de Londense club, die wil promoveren naar de hoogste klasse, een contract tekenen tot 2006. De fans van de leider in de First Division zouden overigens tot de gewelddadigste van Engeland behoren. Peeters verdient riant bij Vitesse, dat evenwel geldzorgen heeft. Hij speelde eerder voor Lierse en Roda, dat hem voor 6 miljoen euro aan Vitesse had verkocht, in 2000. Dertien keer deed Peeters al mee als Rode Duivel.

Bron: TV1 19-08-2003
 

Transfer Bob Peeters nog niet rond

De transfer van Vitesse-spits Bob Peeters naar het Londense Millwall is nog niet afgerond. “We hadden verwacht er maandag uit te komen, maar dat is niet gelukt”, zei technisch manager Streuer van Vitesse maandagavond. De delegatie van Vitesse zou maandag om 20.00 uur terugvliegen naar Nederland. “Maar we moeten dus nog een dag extra onderhandelen. Het is wel de intentie van iedereen om eruit te komen”, benadrukte Streuer. De technisch manaqer wilde niet zeggen wat de oorzaak is van de vertraging van de onderhandelingen met de Engelse First Divisionclub is.

Bron: RTV Gelderland 19-08-2003
 

Vertrektijd bussen NAC Breda

De bussen vertrekken zaterdag 23 augustus om 17.00 uur vanaf Gelredome.
NAC – Vitesse 19.30 uur

 19-08-2003
 

Record aantal deelnemers bij Vitesse-Ajax
Mulder eerste lijstaanvoerder Vitesse Pool

Het poolseizoen is nog maar net begonnen of het eerste record is al gebroken. Voor de wedstrijd Vitesse-Ajax hebben 108 fans een voorspelling uitgebracht.

In de Vitesse Pool kunnen liefhebbers hun voorspellingen uitbrengen voor alle officiële wedstrijden van Vitesse. Het oude record stond al bijna een jaar op 101 deelnemers. Het werd op 31-8-2002 gevestigd bij de wedstrijd Zwolle-Vitesse.

Iedereen die wil kan meedoen aan de Vitesse Pool. Gewoon even inloggen op het forum van deze site en je voorspelling invullen in de betreffende topic. De winnaar ontvangt aan het eind van het seizoen een cadeaubon ter waarde van 50 euro. Vorig jaar waren er in totaal 142 deelnemers. De organisatoren verwachten dat ook dit record ruim overtroffen zal worden.

Naast de Vitesse Pool worden er nog twee andere pools georganiseerd. In de Oefenpool kan worden gepoold voor de oefenwedstrijden van Vitesse. In de Voetbal Pool kun je volgens het bekende 1-2-3 systeem poolen voor alle wedstrijden in de Eredivisie. Ook de winnaar van de Voetbal Pool kan een cadeaubon van 50 euro tegemoet zien.

Na twee wedstrijden in de Vitesse Pool doet vooral Mulder, de nummer 28 van het afgelopen seizoen, goede zaken. Als enige deelnemer heeft hij beide wedstrijden goed geraden. Blackkanjer, Jorn18, Vitazz en Yellow Black no1 volgen op één puntje. Twaalf van de 114 deelnemers hebben twee punten achterstand op de koploper.

Kop ranglijst Vitesse Pool na twee wedstrijden:

1 ( 1) Mulder 2 8
2 ( 12) Blackkanjer 2 7
2 ( 12) Jorn18 2 7
2 ( 12) Vitazz 2 7
2 ( 12) Yellow Black no1 2 7
6 ( 12) B100 2 6
6 ( 65) Calimero 2 6
6 ( 12) Da Campa 2 6
6 ( 65) Da Luca 2 6
6 ( 12) Flapster 2 6
6 ( 65) Forza Arnhem 1 2 6
6 ( 12) Haarlem Reds 2 6
6 ( 65) Luffie 2 6
6 ( 12) Masterter 2 6
6 ( 12) Mister Polak 2 6
6 ( 65) Olaf 2 6
6 ( 12) Vitesse Kabouter 2 6

Klik Hier om naar de Vitesse Pool te gaan

 

19-08-2003
 

Van Beukering maakt snelle rentree

Vitesse-speler Jhon van Beukering heeft voor het eerst sinds 5 maanden weer een wedstrijd gevoetbald. De spits speelde maandagavond een helft mee bij Jong Vitesse tegen Heracles.

Van Beukering is op 9 april geopereerd vanwege een afgescheurde kruisband. Hij is nu al hersteld. “Ik weet niemand die sneller is dan ik bij het herstel van een kruisbandblessure”, aldus de spits. Voor het herstel van die knieblessure staat normaal zes tot negen maanden.

De Velpenaar ondervond geen enkele hinder van zijn knie en verwacht snel weer inzetbaar te zijn voor de hoofdmacht van de Arnhemse club.

Bron: RTV Gelderland 19-08-2003
 

Vertraging bij transfer Peeters

Vitesse is gisteren nog niet tot een akkoord gekomen met de Engelse First Divisonclub Millwall over een transfer van spits Bob Peeters. Beide clubs en de speler met zijn zaakwaarnemer, onderhandelden gisteren uren lang. De geplande avondvlucht werd afgezegd, vandaag praten de drie partijen verder.

Het enige obstakel lijkt nog de transfervergoeding die Vitesse voor de 29-jarige aanvaller vraagt. Over de hoogte van de vraagprijs en het aanbod van Millwall werden gisteren geen mededelingen gedaan. Vitesse wil graag van de dure speler af om de loonkosten te drukken en hoopt daarnaast op een aardig transferbedrag.

Peeters kan een meerjarig contract, minimaal tot 2006, tekenen bij Millwall, dat dit seizoen promotie naar de Premier League najaagt. Na twee duels staat de ploeg van manager Mark McGhee zonder puntenverlies gedeeld aan de top van de First Division.

Vitesse-manager Streuer zei gisteravond laat een goede afloop te verwachten. “Bob Peeters wil hier spelen, de clubs zijn van goede wil, het is nu een kwestie van onderhandelen over geld, zoals altijd het geval is.” Ook Peeters zou nog wel enkele details met de Londense club moeten bespreken voor er een definitief akkoord getekend kan worden.

Hij was gisteren niet voor commentaar bereikbaar.

Bron: De Gelderlander 19-08-2003
 

Gert Claessens: ‘Het kan beter’

De enkelblessure van Vitesse-speler Gert Claessens valt mee. De middenvelder heeft een verrekking opgelopen in de rechterenkel, maar foto’s wijzen uit dat er verder geen afwijkingen zijn in het gewricht. Claessens liep de blessure op in de slotfase van de wedstrijd tegen Ajax, waarin hij uitblonk namens Vitesse.

“Het kan beter, want ik denk niet dat ik de wedstrijd tegen NAC alweer fit genoeg ben. Voor zo’n duel heb je alleen iets aan spelers die honderd procent zijn. Maar ik ben blij dat het niet ernstiger is, dan had ik er veel langer uitgelegen.”

Gert Claessens heeft wel moeite met het vertrek van Bob Peeters naar Millwall. Op voorspraak van zijn landgenoot kwam Claessens begin 2001 naar Vitesse. “Voor de club is dit niet goed. Het wordt nu toch te krap, dat was ook met Bob al zo. Maar het komt natuurlijk door de financiele situatie. Mijn situatie was eigenlijk net zo. En voor mij persoonlijk geldt dat ik er al zoveel heb zien gaan. Van het elftal waarin ik begon is vrijwel niets over.” Claessens gunt Peeters wel een transfer naar Engeland: “Dat is voor hem mooi en ook meer financiele zekerheid. Maar voor het elftal is het een probleem.”

Bron: RTV Gelderland 18-08-2003
 

Peeters vertrekt in belang van Vitesse

Bob Peeters onderhandelt in Londen over een vertrek naar de Engelse First Division-club Millwall. De Belgische spits van Vitesse vertrekt uit Arnhem om de financiele nood van de club te verlichten. De clubs zijn zelf al vrijwel akkoord over de overgang van Peeters naar Millwall. Bob Peeters kwam in 2000 naar Vitesse en was met een transfersom van 6,5 miljoen euro de duurste aankoop ooit. Hij maakte 17 competitiedoelpunten in drie seizoenen. Peeters was in 2002 een half jaar uitgeschakeld met een enkelblessure.

Bron: RTV Gelderland 18-08-2003
 

“Elke keer menuutje meer”

Theo Janssen al publieksheld na 10 minuten

Nog voor hij een fatsoenlijke actie in mekaar tikte, heeft het Fenix Stadion er al een absolute smaakmaker bij. Zijn naam: Theo Janssen, Hollander, begenadigde linker, scherpe tong, geblondeerde kuif en nog wat kilo’s overgewicht. De tribunes schreeuwden hem zaterdagavond gewoon het veld op en Sef Vergoossen ging uiteindelijk over stag. “Tuurlijk heb ik die supporters horen schreeuwen”. Ik begrijp er echt niks van. Die mensen kunnen toch niet weten of ik een goeie voetballer ben ? Ze hebben mijn naam geroepen omdat ik nieuw ben”. Waar Janssen zelf onmiddellijk overging tot de orde van de dag; “Ik speelde tien minuten. Als de trainer me iedere volgende match een minuut langer laat spelen, haal ik het einde van het seizoen misschien wel de 45 minuten”. Proestte Janssen het uit. Maar eerst moet de Nederlander nog verhuizen naar zijn appartement in Genk. “Ik kan er nu al in, maar het is er nog niet helemaal naar mijn zin. We gaan het eerst een beetje verbouwen”, grapte Janssen die na de match tegen Charleroi op badslippers, een afgedragen jeans, hemd uit de broek, door de catacomben van het Fenix Stadion slofte. “ Ben ik blij dat ik nog geen maatpak kreeg aangemeten zoals de andere jongens. Voor mij mag dit nog maanden duren. Ik haat kostuums.”

 Bron: Het belang van Limburg 18-08-03 
 

Enkelblessure Claessens valt mee

De enkelblessure van Vitesse-speler Gert Claessens valt mee. De middenvelder heeft een verrekking opgelopen in de rechterenkel, maar foto’s wijzen uit dat er verder geen afwijkingen zijn in het gewricht. Claessens liep de blessure op in de slotfase van het met 2-1 verloren duel tegen Ajax. De Belg was tot dan toe de uitblinker bij Vitesse. Het is onzeker of hij zaterdag tegen NAC voldoende hersteld zal zijn om te kunnen spelen. Tegen Ajax werd Claessens vervangen door Stijn Schaars, die het enige alternatief is op die positie na het vertrek van Theo Janssen naar Genk.

Bron: RTV Gelderland 18-08-2003
 

Aalbers wil duidelijkheid van Vitesse

Deze week wordt uitgemaakt of Karel Aalbers terugkeert bij Vitesse. Interim-directeur Theo Mommers voert de komende dagen hierover besprekingen met de enkele jaren geleden afgezette voorzitter. Mommers had vrijdag ook al een gesprek met Aalbers, het was de dag dat een door de club gesteld ultimatum aan hem afliep. Daarin kreeg de nieuwe beleidsmaker van Vitesse nog niet voldoende duidelijkheid. ,,Deze week praten we verder.” Ook Aalbers wil meer helderheid. ,,Vitesse zit in een overgangssituatie, het is niet precies duidelijk wie nu waarover wat te vertellen heeft. Pas als me dat allemaal helder gemaakt is, weet ik of er plaats voor mij kan zijn.” De naam van Aalbers zingt al geruime tijd rond bij de Arnhemse club. Het volk wil hem terug, de beleidsbepalers toonden tot nu toe grote aarzeling. De gemeente had al enkele gesprekken met Aalbers en hij bood ook zijn diensten aan Mommers aan. Mommers zei vandaag of morgen opnieuw met Aalbers om tafel te gaan. ,,Er moet duidelijkheid komen over zijn eventuele rol, iedereen rond de club snakt daarnaar.”

Bron: AD 18-08-2003
 

Bob Peeters gaat naar Millwall

Vitesse is akkoord met Millwall over de verkoop van Bob Peeters. De 29 – jarige spits uit België reist vandaag met zijn zaakwaarnemer naar Londen om over het contract te praten. Technisch manager Jan Streuer van Vitesse bevestigde dat de clubs ‘er zo goed als zeker uitkomen’. “Dat gaat geen problemen opleveren”, aldus Streuer, die vanochtend met financieel manager Jan Willem Tijssen naar Londen vliegt. Vitesse verwacht een kleine vergoeding te ontvangen voor de Belg, die nog tot 2006 onder contract staat. Peeters, die gistermiddag een uur speelde in de verloren wedstrijd tegen Ajax (1-2), behoort tot de categorie dure spelers die Vitesse om financiële reden kwijt wil. De Belg bevestigde zijn contact met Millwall. “Ik ga horen wat de club te bieden heeft. Het hoeft niet beter, maar ik moet er natuurlijk niet op achteruit gaan. Ik heb nog een driejarig contract met Vitesse.”

Peeters voelt zich wel enigszins onder druk gezet door de Arnhemse club. “Ik ken de situatie en ik doe dit ook omdat ik meedenk met Vitesse. Als ik vertrek, doe ik dat met pijn in mijn hart”, aldus de Belg, die de ambities van Millwall, koploper in de First Division na twee duels, wel kent. “De club wil terug naar de Premier League. Ze wilden dat ik vorige week donderdag al kwam en zaterdag tegen Sunderland zou spelen, maar dat wilde ik zelf niet. Ik heb de hele voorbereiding bij Vitesse meegedaan, tegen Ajax wilde ik spelen.” Trainer Sturing heeft ingestemd met het vertrek van Peeters.

Bron: De Gelderlander 18-08-2003
 

Peeters: ‘Millwall of Vitesse’

“Als het niks wordt met Millwall blijf ik bij Vitesse”, zei Bob Peeters gisteravond laat. De Belg vertrekt vandaag om 9.40 uur samen met zijn zaakwaarnemer en de Vitesse-delegatie Jan Streuer (technisch manager) en Jan Willem Tijssen (financieel manager) met het vliegtuig van Schiphol naar Londen om te praten over zijn overgang naar de koploper van de First Divison uit Zuid-Londen.

Peeters is niet echt gelukkig met het moment waarop hij moet denken aan een transfer. “Het is allemaal van de club uit gegaan. Ik zit er niet op te wachten, maar ik denk ook mee met Vitesse. Natuurlijk denk je als speler het eerst aan jezelf, maar het is mijn goodwill naar de club”, aldus de 29-jarige aanvalsleider, gisteravond laat.

Eerder op de dag, voor en tijdens de competitie-oeverture tegen Ajax (2-1 nederlaag), voelde hij zich allerminst okselfris. “Het geeft wel extra stress”, bekende hij. “In het begin van de wedstrijd speelde ik nog wel aardig, daarna werd het steeds minder. Het is ook niet goed die extra druk mee te nemen.”

Daarom, zegt Peeters, is dit de laatste keer dat hij mee wil denken aan een transfer. “Ik wil ook het liefst bij Vitesse blijven. Na drie jaar heb je toch een bepaalde band met de club. Als ik op deze manier moet vertrekken, ga ik met pijn in mijn hart.”

Peeters sprak de mogelijke scenario’s al vast door met zijn trainer, Edward Sturing. “Ik hoef van de trainer absoluut niet weg. Hij heeft mij gezegd dat het ook voor hem een beetje een ramp is, omdat het spel in de voorbereiding toch ook op mij was afgestemd. Maar de trainer zei ook dat de club voor gaat en dat hij daarom heeft ingestemd”, aldus Peeters, die niet uitsluit dat hij maandagavond zonder contract terugkeert uit Londen. “En dan blijf ik gewoon bij Vitesse.”

Bron: De Gelderlander 18-08-2003
 

Magistrale Gert Claessens vreest voor enkelblessure

Hij speelde magistraal en was de grote aanjager van het frisse Vitesse. Toch eindigde de middag voor Gert Claessens in mineur. Hij zag Vitesse vanaf de bank verliezen van Ajax (1-2) en vreest voor een zware enkelblessure.

Gert Claessens stapte gisteren in de namiddag hinkend door de catacomben van Gelredome. Leunend op zijn linkerbeen, waaruit hij in 78 minuten voetbal weer zoveel fraais had geschud. Op zijn rechterbeen kon de Belg niet meer steunen, na de harde confrontatie met Ajacied Rafael van der Vaart.

Terwijl Claessens zijn verhaal deed voor de in Gelredome aanwezige Belgische media, kwam Ajax-trainer Ronald Koeman even belangstellend voorbij. “Een keertje fit blijven nu”, grapte Koeman richting de speler, die hij eind 2000 naar Arnhem had gehaald.

Claessens kon de humor wel waarderen. Hij lachte, maar baalde tegelijk. De middenvelder heeft in Arnhem lange tijd met (rug)klachten gekampt en ziet nu een nieuwe fysieke tegenslag opdoemen. Zaterdag gaat Vitesse op bezoek bij NAC. “De medische staf durft nu nog geen uitsluitsel te geven”, zei Claessens, “maar het zal moeilijk worden zaterdag aan de bak te moeten.”

De kwetsuur was het wrange aandenken aan een bloktackle op de bal, in een persoonlijk duel met Van der Vaart. Claessens ging door zijn rechterenkel en hinkte meteen richting zijlijn. “Ik voelde meteen dat er iets mis was. Morgen (maandag, red.) zal ik in het ziekenhuis een foto laten maken van de enkel. Er zit vocht in. Ik weet niet of er iets is gescheurd of verdraaid. Hopen dat het allemaal meevalt en dat ik niet te lang buitenspel sta, want ik voel me nu goed.”

Claessens speelde tegen Ajax magistraal. Hij buffelde, zorgde voor enkele voetbaltechnische hoogstandjes en stichtte ook gevaar. De linkspoot zette Matthew Amoah al vroeg in de partij met een prachtige steekpass vrij voor doelman Bogdan Lobont en na een prachtige combinatie met Nicky Hofs schoot Claessens rakelings naast.

Van een voortrekkersrol wilde de Belg echter niets weten. “We hebben een groep waarbij niemand boven de anderen uitsteekt. We moeten het samen doen”, aldus Claessens. “Het is fijn te voelen dat we dit seizoen als groep iets neer kunnen zetten. Dat moet dan wel gebeuren onder de voorwaarden van vandaag. We kunnen het niet permitteren dat een of meer spelers een stap minder zetten.”

Claessens toont zich bescheiden als altijd, maar onder trainer Edward Sturing vervult hij een belangrijke rol in het elftal. De coach speelt met twee controlerende centrale middenvelders. Na het vertrek van Theo Janssen naar Racing Club Genk is de 31-jarige Claessens de enige ervaren speler in de selectie voor de plek links in het centrum. Stijn Schaars is zijn beoogde opvolger. Hij kwam Claessens ook gistermiddag aflossen.

De routinier is aan zijn laatste contractjaar bezig in Arnhem. In de voorbije weken toonden RC Genk en Standard Luik belangstelling. “Met Genk heb ik nooit een woord gewisseld”, aldus Claessens, “dat verhaal is in de wereld gekomen toen het aantrekken van Theo Janssen dreigde te mislukken. Standaard vond ik wel interessant. Maar die club wilde me alleen halen als ik transfervrij kon vertrekken. Ik mag nu niet weg. Geen probleem. Ik amuseer me hier goed. En probeer een zo goed mogelijk laatste jaar te spelen.”

Bron: De Gelderlander 18-08-2003
 

‘Vitesse klimt uit dal en komt dit jaar in het linker rijtje’

Vitesse verloor de eerste wedstrijd op het veld, van Ajax. Hoe zijn de verwachtingen van supporters?

Richard Rijkers (28) Velp

“We eindigen sowieso bij de eerste vijf. We moeten vorig jaar, toen het zo slecht ging, gewoon vergeten. Het elftal heeft een heel goede oefencampagne achter de rug. Ik hoop dat alle romslomp eromheen afgelopen is. Ik weet haast zeker dat al die verhalen over geld en bestuursleden uiteindelijk ook in de hoofden van de spelers een rol gaan spelen. Dat kan ze toch niet koud laten. Oud-voorzitter Karel Aalbers mag van mij terugkomen. Maar laat hij eerst maar bewijzen dat hij sponsors heeft die geld in de club willen steken. Als hij die sponsors niet heeft, gaat hij gigantisch op zijn bek.”

John van Maanen (40) Arnhem

“Ik heb er alle vertrouwen in dat Vitesse dit seizoen in het eerste rijtje zal eindigen. Dan ben ik ook dik tevreden. In ieder geval hoeven we dit jaar geen degradatievoetbal te spelen. Karel Aalbers moet terugkomen. Tenminste, als hij dat geld van die sponsors heeft zoals hij zegt. Daar moet hij wel duidelijkheid over geven.”

Jasper Wieseman (29) Westervoort

“Natuurlijk eindigt Vitesse in het linkerrijtje. En dan probeer ik nog bescheiden te blijven. De voorbereiding is goed gegaan. Ze hebben goede oefenwedstrijden gespeeld. De club heeft ook genoeg talent op het veld. Ik denk dat het vandaag 3-0 voor ons wordt. Ik heb al dertien jaar een seizoenkaart en zit sinds Gelredome bestaat op de zuidtribune. Op ‘zuid’ is het algemene gevoel over Aalbers dat hij terug moet komen.”

Willie Deijnse (38) Nijmegen

“Vitesse eindigt in de middenmoot. Maar NEC zal het iets beter doen dit seizoen. Ik zit hier niet voor Vitesse, maar voor Ajax. Ik ben een echte Ajax-fan. Ik heb ook een seizoenkaart voor de Amsterdam-Arena. Als NEC tegen Ajax speelt, heb ik het wel moeilijk. Vandaag kan ik me gelukkig helemaal op Ajax concentreren. Het kaartje voor deze wedstrijd heb ik via de vader van Vitesse-speler Michael Jansen gekregen. Het wordt vandaag 3-1 voor Ajax. Over oud-voorzitter Karel Aalbers van Vitesse heb ik geen mening. Van mij mag hij terug als dat beter voor Vitesse is.”

Bert Jansen (63) Arnhem

“Vitesse staat in het linkerrijtje aan het eind van de competitie. Onder de nieuwe trainer Edward Sturing wordt weer echt gevoetbald. En wat oud-voorzitter Karel Aalbers betreft: die moet in Eerbeek blijven en zich hier nooit meer vertonen. Aalbers is destijds toen hij bij Vitesse vertrok met een miljoen gulden afgekocht. Laat hij dat geld eerst maar eens terugstorten. Dat zou een goed begin zijn.”

Wilma Gerritsen (42) Westervoort

“Het wordt dit jaar een goed seizoen voor Vitesse. Ik heb al jaren een seizoenkaart. Ook toen Vitesse nog op Monnikenhuize speelde. Karel Aalbers? Ach. Iedereen praat over Aalbers, maar ze vergeten dat in het verleden heel veel geld over de balk is gegooid.”

Jaap Breur (53) Arnhem

“Vitesse heeft een enthousiast elftal. Ik denk dat ze deze competitie op de achtste plaats eindigen. Van Karel Aalbers moet ik niets hebben. Dat is een waardeloze vent. Die mogen ze van mij afvoeren.”

Bron: De Gelderlander 18-08-2003
 

Experimenteel elftal in slotfase voorbij Vitesse

Dat Ajax de competitie gistermiddag begon met een zege (2-1 bij Vitesse) plezierde trainer Ronald Koeman om meerdere redenen. Hij won op bezoek bij zijn oude club en zag concurrent PSV meteen twee punten achterop raken. Bovendien geeft de winst hem de rust om een deels mislukte voorbereiding goed te maken.

lees verder...

Bron: AD 18-08-2003
 

Ajax legt vitesse over de knie

In de schaduw van Rafael van der Vaart ontwikkelde Wesley Sneijder zich vorig seizoen tot een vaste waarde bij Ajax. Afgelopen week toonde hij omomwonden aan waarom trainer Ronald Koeman zoveel vertrouwen in hem heeft. Zondag legde hij met zijn winnende doelpunt Vitesse over de knie (1-2).

Een paar dagen eerder maakte hij de belangrijke gelijkmaker in het uitduel tegen Grazer AK, in de voorronde van de Champions League. Sneijder (19) is daarnaast ook de enige nieuwkomer in de selectie van het Nederlands elftal. Bondscoach Dick Advocaat maakte afgelopen week de spelersgroep (22 man) bekend met wie hij de kwalificatie voor het EK in 2004 wil afronden. ,,Ik had niet verwacht dat ik daarbij zou zitten”, zei Sneijder zondagmiddag direct na afloop van het duel tegen Vitesse. ,,Het geeft me een goed gevoel tussen al die grote spelers te lopen.” De Ajacied, geboren in Utrecht, maar opgeleid in Amsterdam, was tegen Vitesse één van de weinige spelers die een voldoende haalden bij Ajax. Koeman stelde tegen de Arnhemmers zowel Ibrahimovic als Sonck op, waardoor hij afstapte van het beproefde systeem met twee buitenspelers. ,,Het was duidelijk nog niet goed”, analyseerde de trainer. ,,Maar al met al moeten we heel blij zijn met de drie punten die we hier hebben gehaald.” Voor Sneijder betekende het nieuwe systeem ook een andere rol in elftal. ,,Ik moet ook verdedigend veel meer werk opknappen. Maar ook dit systeem ligt me wel. Ik ben toch een speler die andere voetballers kan wegsturen. Met twee spitsen hebben we ook meer aanspeelpunten, dus kun je de bal makkelijker kwijt. Maar fysiek ben ik wel gesloopt.” Ajax had het niet gemakkelijk in Arnhem. Koeman had diverse aanpassingen moeten doen in zijn elftal. Het gemis van Trabelsi en Galasek deed zich voelen. Centraal achterin moest de coach noodgedwongen een beroep doen op middenvelder Yakubu. De Tsjechische aanwinst Grygera schoof door naar de positie van rechterverdediger.

Vitesse wist, zeker in de eerste helft, wel raad met zoveel omzettingen. Al in de 14e minuut maakte Amoah met een mooie kopstoot, op aangeven van Fränkel, de openingstreffer. ,,We hadden toen al verder achter kunnen staan”, zei Koeman na het duel. Ondanks de druk van Vitesse, dat af en toe wel heel gemakkelijk door de onervaren defensie van Ajax snelde, kwamen de Amsterdammers toch op gelijke hoogte. Een splijtende pass van Sneijder werd door Fränkel in eigen doel getikt. Ajax kreeg daarna het duel langzaam beter onder controle, maar moest tot de 86e minuut wachten op de winnende treffer van Sneijder. De talentvolle middenvelder pikte op de rand van het zestienmetergebied een afgevallen bal op en slalomde door de Arnhemse defensie. Met het puntje van zijn schoen tikte hij de bal achter de kansloze keeper Van Fessem. ,,Een gelukje”, lachte hij later. ,,Maar de eerste drie punten zijn binnen en dat is op dit moment even het belangrijkste.” Vitesse-trainer Edward Sturing was na afloop reeel in zijn commentaar. ,,Natuurlijk is het zuur dat we het gelijkspel niet hebben kunnen vasthouden, maar aan de andere kant heb ik mijn elftal na de wedstrijd een groot compliment gemaakt. Iedereen heeft gestreden voor wat hij waard was. Als we dit niveau vast kunnen houden, heb ik veel vertrouwen in dit elftal. Al moeten we ervoor zorgen dat we niet alleen tegen de topclubs pieken.”

Bron: De Gelderlander 18-08-2003
 

Ajax tegen Vitesse nog wel lucky

Het ‘nieuwe Ajax’ is nog op zoek naar zichzelf, maar de Amsterdammers zijn als vanouds lucky. Na de voorronde van de Champions League was Wesley Sneijder gisteren tegen Vitesse weer het goudhaantje: 1 – 2.

Ajax won in stadion Gelredome dankzij een late treffer van Sneijder. Hij schoot de Amsterdammers vorig week bij Grazer AK ook al met een magistrale vrije trap naar een lucky 1-1. Sneijder, geselecteerd voor Oranje, was de beste Ajacied gistermiddag. Aanvoerder Van der Vaart bleef onzichtbaar, nieuwkomer Soetaers mocht in de basis starten, maar legde het af tegen Cornelisse. “Hij heeft iets onder de maat gespeeld”, vond Koeman over de aanwinst van Roda JC. Het spitsenkoppel Ibrahimovic/Sonck kon ook niet echt overtuigen. Koeman betuigde na afloop toch maar zijn tevredenheid over dat experiment.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 18-08-2003
 

Stefanovic kan fans Vitesse niet bedanken

Dejan Stefanovic had gistermiddag afscheid willen nemen van de supporters van Vitesse. Maar de naar Portsmouth FC vertrokken verdediger kon gistermiddag niet aanwezig zijn in Gelredome bij de wedstrijd Vitesse-Ajax (1-2). Stefanovic moest zich gistermiddag melden in Belgrado. Net als Vitesse-doelman Dragoslav Jevric is hij geselecteerd voor de selectie van Servië en Montenegro, dat woensdag in Belgrado de belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd afwerkt tegen Wales.

Servië en Montenegro vecht voor zijn laatste kans op kwalificatie, aangezien Wales en Italië respectievelijk zeven en vijf punten voor staan op het team van Jevric en Stefanovic. “Ik hoop dat ik nu een andere keer naar Gelredome kan komen om voor een wedstrijd van Vitesse afscheid te nemen van de fans”, zegt Stefanovic, die zaterdag met succes debuteerde bij Portsmouth. De naar de hoogste Engelse klasse gepromoveerde club won op de eerste speeldag in eigen huis van Aston Villa: 2-1. Stefanovic speelde negentig minuten en maakte een sterke indruk.

Bron: De Gelderlander 18-08-2003
 

Droomdebuut blijft uit, maar Janssen lacht weer

In zijn korte invalbeurt bij RC Genk stal Theo Janssen de harten van de Belgische fans. ‘In Nederland geld ik al eeuwig als een talent, ik wil van dat stempel af.’ De nieuwste aanwinst van de Koninklijke Racing Club Genk is nog met zijn warming-up bezig als de fanatieke aanhang in het sfeervolle Fenix-stadion hem liefdevol toezingt. ‘Theo Janssen, we worden kampioen.’ Die tekst heeft de van Vitesse gehuurde middenvelder nooit gehoord in de Gelredome, maar zelfs Genk-doelman Jan Moons gelooft zijn oren niet.

lees verder...

Bron: De Volkskrant 18-08-2003
 

Ajax mist branie in Gelredome

Met een gebroken neus, overblijfsel van de kennismaking met ene Ibrahimovic, analyseerde de teruggekeerde verdediger de gelouterde tegenstander. ‘Ik heb zelden zo’n zoekend Ajax gezien’, zei Bert Konterman van Vitesse. ‘Ik miste dat arrogante, die uitstraling van: wij kunnen de wereld aan.’

lees verder...

Bron: De Volkskrant 18-08-2003
 

Debuut met een bebloed gezicht

Hij speelde een vrijwel foutloze wedstrijd. Toch verliep het debuut van Bert Konterman voor Vitesse niet geheel vlekkeloos. De verdediger beëindigde de wedstrijd van gisteren tegen Ajax (1-2 verlies) met een door bloed besmeurd shirt na een elleboog van directe opponent Zlatan Ibrahimovic.

Konterman kwam halverwege de eerste helft onzacht in aanraking met de puntige elleboog van Ibrahimovic. De 32-jarige aanwinst van Vitesse greep direct naar zijn neus en ging gestrekt naar de grond. “Op het moment dat ik de lucht in ging, stak Zlatan zijn rechterarm uit en sprong ik tegen zijn elleboog aan”, zo keek Konterman na afloop terug op de botsing.

Hoewel Ibrahimovic met geel werd bestraft, wilde Konterman er niet te zwaar aan tillen. Hij nam de gebeurtenissen professioneel op. “Een luchtduel is onderdeel van het spel. Een aanvaller maakt zich, net als een verdediger zo breed mogelijk. Dan komt het wel eens tot een confrontatie. Ik geloof niet dat er van opzet sprake was en verwijt Zlatan dan ook niets.”

Opzet of niet, Konterman moest tot tweemaal toe van het veld om zich te laten behandelen. Ajax profiteerde van zijn afwezigheid door (via een eigen doelpunt van Purrel Fränkel) langszij te komen. “Mijn neus begon meteen hevig te bloeden. Omdat je volgens de nieuwe regels niet met bloed mag spelen en het maar niet ophield, moest ik er voor de tweede keer af. Ik heb in de rust zelfs mijn tenue moeten vervangen.”

Bron: De Gelderlander 18-08-2003
 

Claessens loopt enkelblessure op

Gert Claessens heeft zondag tegen Ajax een enkelblessure opgelopen. De Vitesse-speler zal waarschijnlijk het volgende competitieduel, zaterdag tegen NAC Breda, moeten missen.

De Belg moest zich in de 77e minuut laten vervangen: “Mijn enkel blokkeerde direct.” Maandag worden in het ziekenhuis foto’s gemaakt. “Als er niks gebroken is, probeer ik snel te herstellen. Maar NAC wordt moeilijk.”

De middenvelder blonk uit tegen Ajax. “Het is geen individuele sport. We hebben het als team goed gedaan. We zullen dit in andere duels moeten laten zien. Dan wordt het een beter seizoen.”

Bron: RTV Gelderland 17-08-2003
 

Ajax ontsnapt bij Vitesse

Ajax is de competitie begonnen met een zwaarbevochten zege op Vitesse, 1-2. Vier minuten voor tijd maakte Wesley Sneijder de winnende treffer voor de Amsterdammers.

Ajax had het niet gemakkelijk. Koeman had diverse aanpassingen moeten doen in zijn elftal. Het gemis van Trabelsi en Galasek deed zich voelen. Centraal achterin moest de coach noodgedwongen een beroep doen op middenvelder Yakubu. De Tsjechische aanwinst Grygera schoof door naar de positie van rechterverdediger. Vitesse wist, zeker in de eerste helft, wel raad met zoveel omzettingen. Al in de 14e minuut maakte Amoah met een mooie kopstoot, op aangeven van Fränkel, de openingstreffer.

Ondanks de druk van Vitesse, dat af en toe wel heel gemakkelijk door de onervaren defensie van Ajax snelde, kwamen de Amsterdammers toch op gelijke hoogte. Een splijtende pass van Sneijder werd door Fränkel in eigen doel getikt. Ajax kreeg daarna het duel langzaam beter onder controle, maar moest tot de 86e minuut wachten op de winnende treffer van Sneijder.

De middenvelder pikte op de rand van het zestienmetergebied een afgevallen bal op en slalomde door de Arnhemse defensie. Met het puntje van zijn schoen tikte hij de bal achter de kansloze keeper Van Fessem.

Vitesse-trainer Edward Sturing was na afloop reeel in zijn commentaar. ,,Natuurlijk is het zuur dat we het gelijkspel niet hebben kunnen vasthouden, maar aan de andere kant heb ik mijn elftal na de wedstrijd een groot compliment gemaakt. Iedereen heeft gestreden voor wat hij waard was.”

Bron: ANP 17-08-2003
 

Mommers: ‘Ik werk voor de sponsors en supporters’
‘Een rol van iemand moet duidelijk zijn’
Deze week weer verdere besprekingen over de ‘zaak Aalbers’

Theo Mommers, interim-directeur van Vitesse, had het vanmiddag tegenover de camera van Studio Sport over zijn werkzaamheden bij Vitesse. Hij had het erover dat ie het woord interim best weg wil hebben. Daarnaast zei hij duidelijk dat ie voor de supporters en sponsors werkt. Dat betekent in zijn ogen dat die bij het dialoog moeten worden betrokken. Hij heeft zowel met de SV als met andere betrokken partijen gesproken die hem opdrachten hebben meegegeven wat hij aan het uitvoeren is. Er moet volgens hem veel gebeuren om de club weer gezond te maken. Het ideale plaatje in zijn ogen is dat de mensen rond de club hun krachten bundelen en samen zich inzetten voor Vitesse. De gesprekken over de zaak Aalbers, waarvan hij hoopte dat het voor Vitesse-Ajax afgerond werden, gaan deze week weer verder. Hij wil het niet afraffelen, want mocht het succesvol worden dan moeten er duidelijke afspraken worden gemaakt over de rol van iemand. En tenslotte werd er gevraagd wat hij van Vitesse-Ajax vond. Hij hoopt dat Vitesse wint.

Bron:17-08-2003
 

Theo Janssen maakt zijn debuut
Slechts 10 minuten speeltijd maar toch tevreden

Theo Janssen heeft gisteravond zijn officiële debuut gemaakt voor KRC Genk. Tijdens de thuiswedstrijd tegen Charleroi mocht hij de laatste 10 minuten invallen. Tegenover de tv-camera van KRC Genk webtv vertelde Janssen dat hij zich goed voelt. Hij had in die 10 minuten kansen maar de keeper van de tegenstander redde 1 bal waardoor hij niet kon scoren.

De verslaggever vertelde daarna dat Janssen een echte Nederlander is. Hij is vlot in de omgang en het zag er gisteravond uit alsof hij al jaren bij Genk speelde. Janssen antwoordde daarop dat Genk een mooie club is met mooie supporters. Hij beviel hem wel dat hij daar mag voetballen en dus mag meedoen.

Op de vraag of hij een nieuwe kans kreeg, lachtte Janssen en antwoordde dat hij een andere kans kreeg. Bij Vitesse had ie ook wel een kans gehad, maar was iets moeilijker. ‘Hier krijg ik speeltijd en kan ik laten zien wat ik kan. Vandaag een paar dingetjes laten zien wat ik in me heb’, aldus een tevreden ogende Janssen.

Of dit het begin is, vertelde Janssen dat de verslaggever dat maar aan de trainer moet gaan vragen, maar hij denkt het wel. Verder bestaat druk volgens hem niet. Hij wil gewoon voetballen en plezier hebben in het voetbal. ‘Wat is druk? Als er 10 of 25000 mensen kijken, dat maakt geen verschil’, aldus Theo Janssen.

Ten slotte kent Theo Janssen zijn voorganger niet die hij moet vergeten. ‘Nee, ik ben een andere speler en weet niet of ik hem moet vergeten. Ze moeten het straks niet alleen over hem hebben.’

Bron:17-08-2003
 

Stefanovic en Janssen winnen bij debuut

De voormalige Vitessenaren Dejan Stefanovic en Theo Janssen zijn bij hun nieuwe clubs Portsmouth en RC Genk begonnen met een overwinning. Portsmouth opende de Engelse competitie met een 2-1 overwinning in eigen stadion tegen Aston Villa. Ex-Vitesseaanvoerder Dejan Stefanovic speelde de gehele wedstrijd. Hij kreeg al na 7 minuten een gele kaart, maar maakte een sterke indruk bij zijn debuut. De nieuwe club van Theo lanssen Racing Genk, won thuis met 2-0 van Charleroi. Janssen kwam pas tien minuten voor tijd in het veld, omdat Genk voorzichtig wil zijn met de nieuwe linkermiddenvelder.

Bron: RTV Gelderland 17-08-2003
 

Nog geen vetorecht tegen Aalbers

De voormalige bestuursleden van de Arnhemse voetbalclub Vitesse hebben de terugkeer van ex-voorzitter Karel Aalbers nog niet geblokkeerd.

Volgens bronnen zouden de onlangs afgetreden bestuursleden het vetorecht hebben gebruikt, waar ze formeel over beschikken. De ex-bestuursleden ontkennen dit en praten nadrukkelijk mee over de toekomst van Vitesse samen met directeur Mommers en de gemeente.

Na het weekeinde wordt verder gekeken naar de sponsorcontracten, die Aalbers notarieel heeft laten toetsen. Als die contracten volstaan, kan Aalbers eventueel terugkeren als adviseur.

Bron: RTV Gelderland 16-08-2003
 

Vitesse wordt 10e
Algemeen Dagblad geeft zijn mening over de betaald voetbalclubs

Nieuwe speler: Bert Konterman
Speler om in de gaten te houden: Michael Jansen

Opstelling: 4-4-2
Jevric
Cornelisse, Konterman, Jansen, Fränkel
Hofs, Rankovic, Claessens, Martel
Amoah, Peeters

Sterkte: Gretigheid Amoah

Onder Edward Sturing gaat Didier Martel een belangrijke rol spelen. De aristocraat onder de voetballers behoort in potentie tot de beste voetballers op de Nederlandse velden, mits geruggesteund door een trainer die hem niet gelijk afrekent op een verdedigend foutje of een te lang doorgevoerde solo. Schaduwspits Matthew Amoah gaat voor (veel) doelpunten zorgen, gebrand als de lenige Ghanees is op een transfer naar een grote club.

Zwakte: Financiële situatie

Doelman Dragoslav Jevric is nog altijd een onbetrouwbare factor, hij blijft stuntwerk afwisselen met stuntelwerk. Ook linksachter Purrel Fränkel is een twijfelgeval. Voorin wil Bob Peeters eindelijk verlost worden van het predikaat miskoop, maar de vraag is of dat lukt. De financiële problemen blijven als een ´never ending story’ rond de club hangen, gemeentelijk reddingsplan of niet. Dat kan nooit een positieve uitwerking hebben op de gemoedstoestand van de spelers.

Prognose: 10e

Bron: AD 16-08-2003
 

Hoe verliep de voorbereiding van Vitesse?
Spits blikt vooruit met aanvoerders

Sportief gezien deed Vitesse het best aardig. Alleen namen de financiële perikelen op een gegeven moment weer de overhand. De club, die Bert Konterman haalde om een vertrokken routineblok te compenseren, stond de hele zomer in de schijnwerpers vanwege een nieuw tekort. Fortuna Sittard-redder Theo Mommers is inmiddels begonnen met puinruimen. De selectie, die al afscheid moest nemen van Theo Janssen (Racing Genk), houdt haar hart vast.

Hoe denken ze bij Vitesse over het nieuwe seizoen?

Aanvoerder Tim Cornelisse: “Ik denk dat de de topdrie alleen maar sterker is geworden en komend seizoen nog meer afstand gaat nemen. Daarachter, tussen de plaatsen vier en twaalf, zit een grote middengroep waarin ook wij hopen te eindigen. Vorig seizoen was dramatisch. We hebben hetzelf gecreëerd, maar je moet niet vergeten dat wij ook veel pech hadden. Als we dit seizoen blessure- en schorsingvrij blijven, zie ik alles vrij positief in.”

“Er is veel gebeurd bij ons. We zijn een ervaren verdedigingsblok met niet de minste spelers kwijtgeraakt en hebben Bert Konterman daarvoor teruggekregen. Het is belangrijk dat hij er is. Bert heeft aardig wat meegemaakt en neemt die ervaringen nu mee hier naartoe.”

“Aan de financiële problemen zijn we wel gewend. Het is steeds hetzelfde liedje. Bovendien is Vitesse niet de enige club in deze wereld met die problemen. Daarom word ikwel eens moe van die mensen die altijd over de financiën willen praten in plaats van over het voetbal. Wij als spelers concentreren ons alleen maar op het voetballen.”

“Wat dat aangaat moet het komend seizoen duidelijk beter bij ons. En dan met name in de thuiswedstrijden. Afgelopen seizoen hebben wij in het Gelredome veel te veel punten laten liggen. Het was onze thuishaven niet meer. Tijdens de voorbereiding heb ik de eerste tekenen gezien dat wij een stap verder zijn. De jonge jongens zijn weer een jaartje ouder en wijzer geworden. Kijk maar hoe Michael Dingsdag nu loopt te spelen. Michael Jansen en Stijn Schaars worden ook alleen maar beter door veel wedstrijden te spelen. Zij kunnen ons straks naar een hoger niveau trekken. Of dat gebeurt, moet je altijd afwachten. Je weet hoe dat gaat met de jeugd: van hoge pieken naar diepe dalen. Ondanks de gunstige vooruitzichten is het maar de vraag hoe ze zich houden in de competitie.”

Conclusie Spits: Waarom Vitesse elfde wordt.

Zolang de bezuinigingen geen spelers meer verjagen kan de selectie zich concentreren op het voetbal. Als er nog meer voetballers noodgedwongen moeten inrukken dan wacht trainer Edward Sturing de zware taak de rust te bewaren in zijn spelersgroep. Gezien Mommers’ reputatie zal het zo’n vaart wel niet lopen en kan Vitesse zich lekker bezighouden met presteren. Met dit allesbehalve matige materiaal is Sturing daartoe in staat. Hij zal bewijzen dat de val in het ravijn van vorig jaar een incident was.

Bron: Spits 15-08-2003
 

‘In je hoofd klopt het, op het veld loopt alles anders’

Nieuw seizoen, nieuwe kansen. Bij Vitesse zijn de verwachtingen na een rampseizoen zo hoog niet meer. Vandaag is het woord aan Edward Sturing, zondag zijn de spelers aan de beurt want Ajax komt op bezoek. “Op papier klopt het allemaal”, weet Sturing.

Een voetballer wordt niet zo maar trainer, daaraan gaat een proces vooraf. Portret van de trainer Edward Sturing, zijn achtergronden en zijn ideeën.

Het systeem

“Het systeem is bij mij niet heilig. Ik kijk naar de kwaliteit van de jongens. Het uitgangspunt is dat de spelers zich happy moeten voelen in de speelwijze. Toen ik het elftal van Ronald Koeman overnam, heb ik direct gezegd dat we 4-4-2 gaan spelen. Kijk naar onze spitsen. Peeters speelde met Van Houdt in de spits, Amoah bij Fortuna met Dennis Gerritsen, Mbamba en Van Beukering speelden samen.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 16-08-2003
 

Bezoekje Ajax ‘hot’ in Arnhem

Het bezoek van Ajax op de eerste competitiedag van het nieuwe seizoen leidt in Arnhem tot een opleving van de publieke belangstelling. De verkoop van seizoenkaarten bij Vitesse is flink aangewakkerd.

Honderden mensen meldden zich de voorbije week alsnog voor een jaarkaart, waarmee de teller nu op 14.500 staat. Met de businessstoelen maar zonder de loges, kan Vitesse rekenen op ruim 15.000 vaste bezoekers.

Voor de openingswedstrijd tegen Ajax verwacht de Arnhemse club zondag minimaal 21.000 toeschouwers, waaronder 1.200 van Ajax. Ook zaterdag zijn via ticketbox nog kaarten verkrijgbaar, op vertoon van een seizoenkaart. Op de wedstrijddag (zondag) zijn de kassa’s gesloten.

Trainer Edward Sturing maakt vandaag zijn opstelling pas bekend. Doelman Jevric (schorsing), Knol, Zongo, Sone en Van Beukering (blessures) zijn niet inzetbaar.

Opstelling Vitesse: Van Fessem; Cornelisse, Konterman, Dingsdag, Fränkel; Hofs, Rankovic, Claessens, Martel; Amoah, Peeters.

Bron: De Gelderlander 16-08-2003
 

Edward Sturing eindelijk interim af

Edward Sturing (40) kwam in 1987 van De Graafschap naar Vitesse, waar de geboren Eerbeker tot 1998 actief bleef als speler. Na zijn actieve loopbaan, met drie interlands op zijn conduitestaat, begon hij als assistent – trainer van de Portugees Artur Jorge.

Een jaar later stond Sturing noodgedwongen op eigen benen. Na het ontslag van trainer Herbert Neumann nam hij als ongediplomeerde coach samen met Jan Jongbloed de honneurs waar.

Ronald Koeman werd op 4 januari 2000 de nieuwe hoofdtrainer en Sturing werd zijn assistent. Op 3 december 2002 vertrok Koeman naar Ajax en nam Sturing het voor de tweede keer over. Hij leidde Vitesse glansrijk naar Europees voetbal, maar moest plaatsmaken voor Mike Snoei. Sturing tekende een vijfjarig contract als hoofd opleidingen. Op 27 maart viel hij voor de derde keer in, nu om de ontslagen Snoei te vervangen. Sturing is nu eindelijk interim af en heeft een contract tot medio 2005.

Bron: De Gelderlander 16-08-2003
 

Sunweb.nl nieuwe shirtsponsor Vitesse
‘Contact met grote verzekeraar liep op niets uit’

Vitesse gaat voor een jaar in zee met de nieuwe shirtsponsor Sunweb Vliegreizen. Het Rotterdamse bedrijf, onderdeel van GoGo Tours, staat open voor een langere verbintenis, maar is in eerste instantie geïnteresseerd in naamsbekendheid.

Vitesse wilde gistermiddag niet bekend maken welk bedrag er met de overeenkomst is gemoeid. De club kampt met aanzienlijke tekorten en kan elk dubbeltje goed gebruiken. Saillant is dat de Arnhemse club, al jaren amechtig zoekend naar een vaste partner, zelf werd gevonden door het bedrijf uit Rotterdam. Het eerste contact op initiatief van Sunweb dateert van 1 augustus.

Vitesse hoopte eerder Bavaria langer te strikken en sprak ook met ‘een grote verzekeraar’. Beide contacten liepen om uiteenlopende reden op niks uit.

Bron: De Gelderlander 16-08-2003
 

Vitesse speelt in verwachte opstelling

Vitesse zal zondag tegen Ajax waarschijnlijk in de opstelling spelen die in de voorbereiding het meest gangbaar was.

Hoewel trainer Edward Sturing de basiself nog niet prijs wilde geven, lijkt het zeker dat Michael Dingsdag in het centrum van de verdediging de voorkeur krijgt boven Michael Jansen.

Het doel wordt verdedigd door Jim van Fessem, omdat eerste doelman Dragoslav Jevric geschorst is.

Vermoedelijke opstelling:

Van Fessem;
Cornelisse, Konterman, Dingsdag, Frankel;
Hofs, Rankovic, Claessens, Martel;
Amoah, Peeters.

Bron: RTV Gelderland 15-08-2003
 

Cornelisse: overwinning goede impuls

De nieuwe aanvoerder van Vitesse, Tim Cornelisse, weet dat een overwinning in de eerste wedstrijd van de competitie tegen Ajax meer dan welkom is voor de Arnhemmers.

“Dat zou een goede impuls zijn. Dan gaan de mensen die nu nog geen seizoenkaart hebben er misschien alsnog een kopen. We kunnen alles gebruiken, daarom is het ook goed dat we een nieuwe shirtsponsor hebben.”

Cornelisse vindt dat Vitesse zeker niet kansloos is thuis tegen Ajax: “Vorig jaar verloren we ongelukkig, maar de jaren daarvoor wonnen we altijd thuis van Ajax.”

Bron: RTV Gelderland 15-08-2003
 

Jim van Fessem geniet van zijn kans

Jim van Fessem geniet van de kans die hij zondag krijgt in het doel van Vitesse tegen Ajax: “Ja, dat is lekker. Een mooie wedstrijd, maar niet de belangrijkste. De punten moeten we vooral tegen andere clubs pakken, al willen we dat tegen Ajax zeker ook.”

Van Fessem kent zijn rol bij Vitesse: “Daarna ben ik helaas weer gewoon tweede doelman achter Jevric. Soms vraag ik me wel eens af hoe ik dat vol houd. Maar ik ben onderdeel van een team en heb ook mijn functie.”

Het laatste optreden in Vitesse 1 was geen succes voor Van Fessem: “Tegen Excelsior, dat wil ik nu uitwissen.”

Bron: RTV Gelderland 15-08-2003
 

Dingsdag lijkt zeker van basisplaats…

Michael Dingsdag heeft zich in de voorbereiding van Vitesse weten te ontwikkelen tot een basisspeler. In de voorbereiding won hij de concurrentie- strijd met Michael Jansen.

De linksbenige centrumverdediger durft zich nog niet rijk te rekenen: “Ik weet niet of ik speel tegen Ajax. Als mijn concurrenten het beter doen, kan ik ook zomaar weer uit de basis verdwijnen. Ik ga daar trouwens niet van uit.”

Dingsdag kent het belang van het duel tegen Ajax: “Als we er alles aan doen en een goed resultaat halen, gaat het ook beter met de seizoenkaartverkoop. We moeten het maar eens laten zien.”

Bron: RTV Gelderland 15-08-2003
 

Vitesse zet het mes in de organisatie

Vitesse gaat snijden in de organisatie. Dat heeft te maken met dat er minder budget is voor bepaalde zaken. Hoe Vitesse gaat saneren, wilde Kalksma op TV Gelderland nog niet zeggen. Eerst moet er met de betrokken mensen worden overlegd. Maar het plan zal op zeer korte termijn bekend worden.

TV Gelderland 15-08-2003
 

Mommers wil zorgvuldig omgaan met ‘zaak Aalbers’

Theo Mommers, interim-directeur bij Vitesse, wilde tegenover TV Gelderland over de ‘zaak Aalbers’ geen verdere mededelingen doen. “Ik wil uiterst zorgvuldig zijn. Ik weet hoe belangrijk het is, we moeten alles heel goed bekijken. Daar heb ik nog even tijd voor nodig”, aldus Mommers.

TV Gelderland 15-08-2003
 

Sunweb nieuwe shirtsponsor Vitesse

Vitesse heeft een nieuwe shirtsponsor. Bij de Arnhemmers prijkt dit seizoen de naam van Sunweb Vliegreizen op de borst.

Het bedrijf tekende een contract voor één jaar. Over de financiële afspraken werden geen mededelingen gedaan.

Bron: Voetbalkrant.nl 15-08-2003
 

Sunweb nieuwe shirtsponsor

Vrijdagmiddag hebben Sunweb Vliegreizen en Vitesse een éénjarig contract getekend, waardoor de reisorganisator in vliegreizen voor het seizoen 2003 * 2004 het shirt van Vitesse zal sieren. Sunweb Vliegreizen is een Nederlandse reisorganisator en is een handelsnaam van GoGo Tours. Joost Romeijn, directeur van GoGo Tours, verwacht met de overeenkomst een grotere naamsbekendheid te verwerven. “Sportsponsoring is nieuw voor ons en in Vitesse denken wij een juiste partner te hebben gevonden.” Directeur Theo Mommers van Vitesse: “Wij zijn blij dat we vlak voor de eerste competitiewedstrijd tegen Ajax een shirtsponsor hebben kunnen presenteren en vertrouwen op een goede samenwerking.”

 

Vitesse en Sunweb Vliegreizen doen geen nadere mededelingen over de gemaakte financiële afspraken. Voor de lange termijn oriënteert Vitesse zich verder op bedrijven waarmee een hoofdsponsorcontract afgesloten kan worden. In de overeenkomst met Sunweb Vliegreizen is dan ook ruimte gelaten voor het aantrekken van een hoofdsponsor.

Bron: Vitesse.nl 15-08-2003
 

Scoregame nieuwe rustactiviteit

In de rust van Vitesse-Ajax wordt de nieuwe rustactiviteit gepresenteerd: Scoregame!

Heb jij het lef en de trap in bezit om in een vol Gelredome het Scoregame te spelen? Denk jij vanaf de middenstap met één trap de bal in het doel te schieten? Ben je 15 jaar of ouder en wil jij kans maken op prijzen als een Score jeanspakket van G-Star, Chasin’ of Replay of een VIP behandeling bij Vitesse? Meld je dan nu aan via www.score.nl en wie weet sta jij de eerstvolgende thuiswedstrijd wel op het veld van Vitesse.Er wordt gedurende het seizoen een Hall of Fame op de website van Vitesse.

Speluitleg:

Tijdens elke thuiswedstrijd van Vitesse krijgen twee deelnemers de kans om in de rust vanaf de middenstip in het doel te schieten. Elke deelnemer krijgt één schietkans om de bal in het doel te schieten. Is de bal raak, dan win je een Score jeanspakket van G-Star, Chasin’ of Replay of zelfs een VIP behandeling bij Vitesse Schiet je de bal niet het doel, maar blijft de bal liggen op de Score-banner naast het doel, dan win je een VIP behandeling bij Vitesse De deelnemers worden elke dinsdag voor een thuiswedstrijd telefonisch benaderd.

Aanmelden kan via: www.Score.nl

Bron:Vitesse.nl 15-08-2003
 

Aalbers houdt TCN nog buiten beeld

De oud – voorzitter wil terugkomen als bestuurder of directeur, terwijl Vitesse – in samenwerking met de gemeente Arnhem – eerst geen grotere rol voor hem ziet weggelegd dan adviseur en ambassadeur.

Aalbers stelt in een brief aan Vitesse dat sponsors voor ruim twee miljoen euro in de club willen stappen en dat een aantal andere bedrijven ook mee gaat doen als de zaken goed beginnen te lopen. De brief van Aalbers werd gisteren door Vitesse ontvangen.

De gemeente dat met een nog uit te voeren reddingsplan grote belangen in Vitesse krijgt, weigert Aalbers te accepteren als directeur of bestuurder zolang hij verdacht wordt van valsheid in geschrifte en oplichting. Die zaak komt vermoedelijk binnen enkele maanden voor de rechtbank.

Overigens wordt de Nieuwegeinse projectontwikkelaar en exploitant TCN niet genoemd in de brief. Vitesse had, daartoe aangezet door de gemeente Arnhem, als voorwaarde gesteld dat Aalbers zich distantieert van TCN. Het bedrijf zit echter nog steeds in de wachtkamer bij Aalbers. TCN handhaaft het aanbod van enkele maanden geleden aan de gemeente om Gelredome van de gemeente te huren en vervolgens te exploiteren. Vitesse, waar Aalbers dan aan het roer zou moeten staan, zou het stadion dan voor voetbalwedstrijden kunnen huren.

Een woordvoerder van de gemeente Arnhem zegt dat het college van burgemeester en wethouders gistermorgen kennis heeft genomen van de brief. De ontwikkelingen worden met belangstelling gevolgd. Het college stelt echter dat het nu eerst een zaak van Vitesse is om al dan niet met Aalbers verder te onderhandelen.

Bron:Gelderlander 15-08-2003
 

Contract Connexxion en Vitesse

Vandaag hebben Connexxion en Vitesse een nieuw contract afgesloten. De nieuwe overeenkomst betekent een verlenging van het contract tot en met het seizoen 2005-2006.

De vervoersmaatschappij zal voor de komende drie jaar het vervoer verzorgen bij de thuiswedstrijden van en naar Gelredome. Seizoenkaarthouders van Vitesse hebben recht op gratis openbaar vervoer van en naar het stadion.

Volgens Connexxion is het voor beide partijen een contract op maat. Omdat de naamsbekendheid van Connexxion al behoorlijk hoog is, ziet Connexxion bijvoorbeeld af van naamsvermelding op de reclameborden. In ruil daarvoor verleent Vitesse medewerking aan een aantal ‘Meet aan Greet’ bijeenkomsten, waarbij klanten van Connexxion een speciale ontvangst krijgen rondom een thuiswedstrijd van Vitesse.

Directeur Theo Mommers van Vitesse is verheugd met de nieuwe overeenkomst. “Ik ben blij dat we de service voor de komende drie seizoenen opnieuw aan onze supporters kunnen verlenen.”

Bron:Vitesse.nl 14-08-2003
 

Vitesse heeft nieuwe hoofdsponsor

Voetbalclub Vitesse heeft een nieuwe hoofdsponsor. De Arnhemse club presenteert vrijdag de nieuwe sponsor. Dat melden ingewijden van de club. De sponsor zou voor een heel seizoen tekenen. Het is nog onbekend wie de nieuwe hoofdsponsor is en hoeveel geld ermee gemoeid is.

Vitesse is lang in onderhandeling geweest met mogelijke sponsoren. Vorig seizoen deelden brouwerij Bavaria en het mediabedrijf SBS de sponsoring van de club. Ook werd er gewerkt met tijdelijke sponsoren.

Vitesse heeft nog steeds tekorten op de begroting en kan het geld van de nieuwe hoofdsponsor goed gebruiken.

Bron: RTV Gelderland 14-08-2003
 

Ajax won slechts eenmaal in Gelredome

Vitesse opent het seizoen thuis tegen Ajax. De Amsterdamse club won slechts eenmaal in Gelredome. Vorig seizoen werd het 2-1 voor Ajax. Matthew Amoah bracht Vitesse op voorsprong, maar door fouten van doelman Dragoslav Jevric won Ajax uiteindelijk toch. De jaren daarvoor leed Ajax louter nederlagen in Gelredome. In 2002 werd het 3-1 voor Vitesse met doelpunten van Ruud Knol, Jhon van Beukering en een eigen doelpunt. Het seizoen daarvoor werd het 3-2 voor Vitesse. In 2000 won Vitesse zelfs met 3-0, de jaren daarvoor werd het 3-2 dn 2-0 in Arnhems voordeel.

Bron: RTV Gelderland 14-08-2003
 

Duels Bennekom en Vitesse vastgesteld

Vitesse en Bennekom spelen de tweede ronde van het KNVB-bekertoernooi op dinsdag 23 september. Vitesse speelt thuis tegen Fortuna Sittard om 20.00 uur in Gelredome, Bennekom start om 19.00 uur tegen Willem II. Vitesse schakelde in de eerste ronde Udi’19 uit, Bennekom verraste met een 3-0 zege op de profs van TOP Oss.

Bron:Gelderlander 14-08-2003
 

‘Onbegrijpelijk dat mensen met gezond verstand niet beseffen wat hij Vitesse heeft aangedaan’
‘We hebben nog steeds een vetorecht’
Redder Jan Snellenburg waarschuwt voor terugkeer Karel Aalbers

Jan Snellenburg (64) is weg bij Vitesse. De meervoudige redder kan het nog steeds niet geloven. Na een kwart eeuw wordt hij uitgekotst. Als iemand kan vertellen over opkomst en ondergang van de Arnhemse club, dan is hij het wel. Voor VI doet hij zijn opmerkelijke en bewogen verhaal.

‘Ik ben tijdelijk helemaal leeg.’ Jan Snellenburg heeft even een bloedend geel-zwart hart. Terwijl hij de koude biertjes op deze snikhete dag tevoorschijn tovert, doet hij zijn verhaal over 25 jaar Vitesse. Goede tijden werden slechte tijden. Nu heeft de gemeente Arnhem tijdens de tomeloze sanering ook de diepste wortels uit de club getrokken. Snellenburg is weg. De afgelopen week stond zijn geel-zwarte Vitesse-telefoon dan ook roodgloeiend, iedereen wilde zijn verhaal. Logisch. Het intrigerende drama van de opkomst en ondergang van een provincieclub.

lees verder...

Bron: VI 13-08-2003
 

Terugkeer Aalbers naar Vitesse dichterbij dan ooit

Voormalig preses Karel Aalbers staat op het punt terug te keren in de organisatie van Vitesse. Als bij inderdaad over de sponsor beschikt die de komende drie jaar 2,2 miljoen euro in de club wil stoppen, zal hij nog deze week naar voren worden geschoven als de nieuwe adviseur commerciële zaken. Met het kaltstellen van het voormalige bestuur en een gemeente die bezwijkt onder de druk van de Aalbers-aanhang, staat niets hem meer in de weg.

De enige vraag was nog even hoe de nieuwe interim-directeur Theo Mommers tegenover dit plan staat. Wie Vitesse de afgelopen week volgde weet het antwoord. Al op een van zijn eerste dagen werd de pragmatische puinruimer al in het Apeldoornse Bilderberg-hotel met de toepasselijke naam De Keizerskroon gesignaleerd in het bijzijn van Aalbers. Mommers heeft lak aan sentimenten en wil zo snel mogelijk de inkomsten vergroten. Na de bekerwedstrijd tegen UDI ’19 meldde bij al dat de komst van Aalbers een mogelijkheid was. ‘We hebben een constructief gesprek gevoerd en praten volgende week verder.’

Kortom, de deur staat op een kier. Ideaal voor de charismatische Eerbeker die zijn voet eindelijk tussen de deur heeft en zich aan de rand weet van een van de sensationeelste comebacks in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal. De twee voerden een eerste langdurig gesprek, waarop er deze week meer volgen.

Mommers is sinds twee weken in dienst als interim-directeur van Vitesse en begon met een aantal gesprekken met de businessclub en de supportersvereniging. Beide stromingen drongen aan op de terugkomst van Karel Aalbers in combinatie met projectontwikkelaar TCN. De Nieuwegeinse onderneming heeft al langer contact met Aalbers en zou hem het liefst weer als voorzitter zien. De directie heeft de sponsornamen al gezien en wil nu met Aalbers verder. Tot voor kort was het alleen in gemeentelijke kring onbespreekbaar Aalbers aan te stellen. Officieel omdat bij nog steeds een aantal niet afgesloten dossiers bij justitie heeft liggen, maar de werkelijke reden is de angst dat hij binnen de kortste keren weer aan de macht komt. De gemeentelijke ban wordt nu omzeild door Aalbers als adviseur commerciële zaken aan te stellen. Cynisch maar waar, adviseur commerciële zaken.

Wie de Eerbeker de afgelopen weken weer openlijk rond de wedstrijden zag bewegen weet genoeg. Aalbers voelt zich sterk. Als eerste zou hij Nikos Machlas terug gaan halen, beloofde hij al. Dat gaat er natuurlijk in als zoete koek bij de achterban. Machlas liet medio mei overigens zelf ook al weten graag naar Arnhem terug te keren, maar dat terzijde. Aalbers loopt wel langs een heel dunne richel. Mocht bij nu hij iedereen gemobiliseerd heeft, uiteindelijk geen sponsor blijken te hebben, dan is het in een klap over en verspeelt hij zijn schijnbaar onbeperkte krediet bij de achterban van de club. In eerdere gesprekken met de gemeente en Vitesse. (nog maar twee weken geleden) ken of wilde Aalbers geen documenten tonen die zijn verhaal staafden. Nu moeten alle kaarten op tafel. Heeft Aalbers gebluft en verliest hij, dan is het verhaal echt voorbij. Gooit bij zijn troef op tafel, dan zal de club ongetwijfeld weer naar boven gaan kijken.

Bron: VI 13-08-2003
 

Tien vragen aan Theo Janssen

Theo Janssen (22) gold jarenlang als hét talent van Vitesse, maar kon na zijn beenbreuk van twee jaar geleden nooit de belofte inlossen. De rebel slingerde zelfs langs peilloze afgronden. Als huurling van RC Genk moet bij zichzelf hervinden.

Ben je opgelucht met je overgang naar RC Genk?

‘Ik wilde snel duidelijkheid, maar het heeft langer geduurd dan ik wilde. Ik weet niet veel van de club. Jürgen Colin (PSV, red.) heeft er gevoetbald en hij heeft me wat informatie verstrekt. Ik weet dat ze graag jonge jongens opleiden en dat er bij elke thuiswedstrijd twintigduizend mensen zitten, dat klinkt heel goed. De Belgische competitie is een beetje vergelijkbaar met de Nederlandse. Een paar clubs steken erbovenuit en Genk eindigt meestal bij de eerste vijf. Vorig seizoen ging het wat minder met ze, maar ze speelden wel Champions League. Ik was eerste keus en dat doet me ontzettend goed. Gert Claessens stond op twee, terwijl hij bij Vitesse de voorkeur krijgt boven mij.’

lees verder...

Bron: VI 13-08-2003
 

Jan Streuer gelooft in de wederopstanding van Vitesse

De aanhoudende financiële problemen hebben vorig seizoen diepe sporen getrokken in de basis van Vitesse. Technisch manager Jan Streuer bewaakt de kwaliteit van het voetbal. “Zo’n situatie als vorig jaar komt niet meer voor.”

Dertien jaar lang was Vitesse een stabiele subtopper in de eredivisie. Vorig jaar was het ineens mis, maar wat heet ineens. Vitesse betaalde gewoon tol voor de jaren van saneren, inkrimpen en gedwongen verkoop. Een beleid dat noodzakelijk was om een torenhoge schuld af te bouwen. Dat de optelsom van negatieve invloeden eens de kwaliteit van de selectie zouden raken, mag niemand bevreemden. Toch werd zelfs technisch manager Jan Streuer van Vitesse verrast door het moment en meer nog de hevigheid van de klap. Wat een jaar geleden begon met de ambitie om opnieuw Europees voetbal te halen, eindigde op de laatste speeldag met opluchting om klassebehoud.

lees verder...

Bron: VI 13-08-2003
 

Zweten tijdens Open Dag Vitesse

Ook Vitesse hield onlangs weer zijn jaarlijkse Open Dag in Het Gelredome. Ondanks de hitte vonden bijna negenduizend fans hun weg naar het Arnhemse stadion. Vi for Kids was er ook.

Op het terrein voor het Gelredome was deze dag een heel Kidsdorp opgebouwd met opblaasbare attracties in alle vormen en maten. Zo was er een draak, een adventurebaan en een stormbaan. Bij de draak probeerden de kinderen in de bek te klimmen voordat hij weer dichtging, anders vielen ze er weer uit. Ook kon je je stuurkunsten laten zien op de geelzwarte reuzenskelters. Als je het parcours met bochten en hobbels goed aflegde, kreeg je een echt Buffalo Skelter Rijbewijs mee naar huis. Doordat de temperatuur opliep tot boven de dertig graden, was de meest populaire attractie echter de Buikschuiver. Na een lange aanloop gleden de kinderen op hun buik over de natte, opblaasbare baan met watersproeiers erboven. Kleddernat stonden ze na te hijgen, maar het was wel lekker koel. Binnen lieten kinderen de mooiste creaties op hun gezicht verven zoals vlinders, vlaggen en voetballen, uiteraard in de geel-zwarte clubkleuren.

Terwijl op het veld de selectie zich in het zweet werkte, zaten de broertjes Kevin (6) en lvory (4) uit Arnhem even bij te komen in het stadion. Beiden droegen een Vitesse-shirt en hun blonde stekels waren vandaag geel-zwart geverfd. ‘We zijn net in de grote draak geweest’, vertelde Kevin trots. Arme lvory wees direct naar boven. Daar bungelden zijn ballonnen tegen het dak van het Gelredome, omdat hij ze net per ongeluk had losgelaten.

Na de training verdeelde de spelersgroep zich over vier handtekeningpunten in en rond het stadion, zodat iedereen een krabbel van zijn of haar favoriet kon krijgen. Met kladblokken, handtekeningenkaarten en T-shirts stond iedereen netjes in de rij te wachten. Dat gold niet voor de finalisten van het penaltyschieten. Op het grote veld streden zij om de Vitesse Kids Penaltybokaal in vier leeftijdsgroepen. Berry Schut, Dylan Onstein, Tom Cochius en Joël Nibaele bleken het best te kunnen scoren vanaf elf meter en kregen een mooie beker. In het stadion testten Martijn Hulstein (12) uit Zetten en zijn vader hun nieuwe plaatsen. “Dit seizoen zitten we elke thuiswedstrijd op deze twee stoeltjes. Even kijken of ze lekker zitten’, lachte Martijns vader. Op schoot had de jonge supporter een Holland Casino-rugzak vol leuke hebbedingetjes. ‘Gewonnen bij het Holland Casino-spel’, vertelde Martijn. ‘Ik gokte op Vitesse, maar de voetbal rolde op SC Heerenveen. Toch kreeg ik deze als troostprijs.’

Aan het eind van de middag sloot Het Gelredome langzaam zijn dak, en om de spanning op te voeren gingen de meeste lichten uit. Onder begeleiding van luide muziek verschenen vervolgens de spelers een voor een uit alle hoeken van het veld. Onder schijnwerpers en vlaggen presenteerde trainer Edward Sturing zijn jongens die het dit seizoen moeten gaan maken.

Bron: VI 13-08-2003
 

Financiële meevallers voor Vitesse

Slechts een aantal dagen na de aanmaning van de KNVB om spelers te verkopen beleefde het noodlijdende Vitesse de afgelopen week een ongekende meevaller. De club profiteert dankzij nieuwe FIFA-regels mee van de verkoop van voormalig Vitesse-speler Roy Makaay van het Spaanse Deportivo La Coruna aan de Duitse kampioen Bayern München. Met de overgang was liefst 18,75 miljoen euro gemoeid, waarvan vijf procent sinds kort gaat naar de clubs waar de speler zijn opleiding genoot. Makaay speelde tot augustus 1997 voor Vitesse, dat de Wijchenaar op zijn veertiende bij het Nijmeegse Blauw-Wit had weggeplukt. Die club kan nu negentigduizend euro tegemoet zien. Naast het douceurtje van Makaay slaagde Vitesse er vorige week ook al in middenvelder en voormalig aanvoerder Theo Janssen voor een jaar te verhuren aan RC Genk.

Bron: VI 13-08-2003
 

Van Beukering vrijwel fit.

Jhon van Beukering is vrijwel hersteld van zijn kruisbandblessure.

De spits werd in maart geopereerd. Het herstel verloopt veel sneller dan verwacht. Donderdag moet hij op controle bij de arts die hem heeft geopereerd. Als de arts groen licht geeft, mag hij binnen twee weken weer een wedstrijd spelen met Jong Vitesse.

Van Beukering traint al weer vol met de groep mee. “Ppk doe ik iedere dag krachttraining en dat blijf ik doen”, aldus de spits die vorig seizoen werd uitgeleend aan FC Zwolle.

Bron: RTV Gelderland 13-08-2003
 

Herstel Ruud Knol vordert moeizaam.

Het herstel van Ruud Knol vordert moeizaam. De verdediger liep vorig jaar augustus een knie blessure op en speelde sindsdien geen wedstrijd meer.

Knol trainde in de voorbereiding op het nieuwe seizoen wel weer mee, maar kreeg iedere keer weer en terugslag.

“Ik heb nu twee dagen vol meegetraind, maar weet nog niet of ik weer een reactie zal krijgen”, zegt Knol woensdag na de training. “Recht vooruit bewegen gaat prima, maar draaien en keren is nog steeds een probleem.”

Bron: RTV Gelderland 13-08-2003
 

‘Stoorzender’ Karel Aalbers moet met de billen bloot

Vitesse en de gemeente hebben oud-voorzitter Karel Aalbers laten weten dat er een rol voor hem is weggelegd in het nieuwe Vitesse. Mits hij voldoet aan een aantal strenge eisen. Een dubbele boodschap.

Naar verluidt stond hij maandagavond nog bij een wedstrijd van het tweede te kijken. Het kan ook bij de training van de pupillen zijn geweest. Waar Vitesse is, is Karel Aalbers. Onzichtbaar voor de massa, maar zichtbaar genoeg voor wie hem zien wil.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 13-08-2003
 

Vitesse loot Fortuna Sittard

Vitesse speelt in de tweede ronde van de Amstel Cup thuis tegen Fortuna Sittard, de Limburgse ploeg uit de Gouden Gids Divisie. De loting vond bij SBS6 plaats na afloop van alle gespeelde wedstrijden in de eerste ronde van het nationale bekertoernooi. Meer informatie over de volledige loting, de speeldata en de kaartverkoop volgt zo spoedig mogelijk via de website.

Bron: Vitesse.nl 12-08-2003
 

Actie Arnhem Card-houders

In samenwerking met de gemeente Arnhem stelt Vitesse Arnhem Card-houders in de gelegenheid gratis een wedstrijd van Vitesse te bezoeken. Arnhem Card-houders worden komend seizoen in de gelegenheid gesteld om gratis een thuiswedstrijd van Vitesse te bezoeken. Deze plaatsen in Gelredome worden gesponsord door seizoenkaarthouders, leden van de Business Club Vitesse-Gelredome en andere bedrijven in de omgeving van Arnhem.

Het initiatief komt van VVD-raadslid Anno Zijlstra. Samen met Vitesse wordt de mogelijkheid gecreëerd om de sociaal zwakkeren regelmatig een voetbalwedstrijd te laten bezoeken. “Deelnemers aan het plan helpen de mensen die het zich normaal gesproken niet kunnen veroorloven om een wedstrijd van Vitesse te bezoeken. Door € 100,- over te maken wordt een plaats gereserveerd in het stadion voor een Arnhem Card-houder. De aanvragen worden op volgorde van inschrijving behandeld. Per wedstrijd wordt de plaats door iemand anders gebruikt”, aldus Joop Kalksma namens Vitesse.

De gemeente zal binnenkort alle Arnhem Card-houders informeren. Daarnaast verschijnt in dagblad De Gelderlander en de Arnhemse Koerier een bon, waarmee de kaarthouders zich kunnen inschrijven.

Bron: Vitesse.nl 12-08-2003
 

“Geen moeilijke jongen”

KRC Genk-aanwinst Theo Janssen heeft hoog Beckham-gehalte

Genk – Theo Janssen maakte gisteren voor het eerst kennis met het Fenix Stadion. Sinds vrijdag ook zijn Fenix Stadion. De 22-jarige Nederlander, die van Vitesse overkomt, moet er Josip Skoko vervangen. De nieuwe Genkse nummer tien dus. “Maar dat rugnummer wil ik niet,” glimlacht Janssen. “Ik weet van bij Vitesse hoe groot de druk is als die twee cijfers op je rug plakken. Geef mij de acht maar. Is dat het nummer van Sonck? Dat zit dus goed, he!”

lees verder...

Bron: Gazet 09-08-2003
 

Ultimatum voor Aalbers als hij rol bij Vitesse wil

Als je echt wat te bieden hebt, ben je welkom. Maar bewijs het dan. Zwart op wit. Lukt dat niet voor het komende weekeinde, loop ons dan niet langer voor de voeten en houdt voor altijd je mond. Dat is zo ongeveer de boodschap die Vitesse en de gemeente Arnhem hebben overgebracht aan Karel Aalbers. De oud – preses heeft een week de tijd gekregen om bij de notaris de schriftelijke bewijzen te leveren dat hij voor 2,5 miljoen euro aan sponsors achter de hand heeft, zoals hij zelf beweert. Als hij daar voor het verstrijken van het ultimatum in slaagt, wacht hem een bijrol in het nieuwe Vitesse.

Vitesse en de gemeente zeggen, gegeven de nog altijd wankele financiële situatie bij de club, serieus te willen bezien of samenwerking met Aalbers mogelijk is. Eerder lag dat nog heel gevoelig.

De oud-voorzitter dient wel akkoord te gaan met strenge spelregels die club en gemeentebestuur hebben opgesteld. Ze hebben die zowel mondeling als schriftelijk aan hem meegedeeld.

Zo moet Aalbers aantoont dat zijn gescherm met sponsors geen gebakken lucht is, moet hij accepteren dat hij geen bestuurs- of directiefunctie kan bekleden. Aangezien hij nog wordt verdacht van belastingfraude, is dat onbespreekbaar. Wel kan hij terugkeren als adviseur en ambassadeur van de club.

 

Bron: De Gelderlander 12-08-2003
 

Vitesse-AZ naar 29 augustus

Het competitieduel tussen Vitesse en AZ is verplaatst van zaterdag 30 augustus naar vrijdag 29 augustus. AZ speelt op 1 september in de eerste ronde van de Amstel Cup tegen de winnaar van het duel tussen Katwijk en SC Heerenveen. Hierdoor is het competitieduel tussen Vitesse en AZ met één dag vervroegd. Aanvang van het duel blijft gewoon 20.00 uur.

Bron: Vitesse.nl 11-08-2003
 

Jevric in selectie Servië-Montenegro.

Dragoslav Jevric is geselecteerd voor de interland van Servië-Montenegro op 20 augustus tegen Wales.

Jevric heeft vrijwel alle kwalificatieinterlands van zijn land onder de lat gestaan. Servië-Montenegro begon sterk aan de kwalificatiereeks, maar door nederlagen bij Finland (3-0) en Azerbeidzjan (2-1) is het land bijna kansloos voor het EK in Portugal van volgend jaar.

Jevric is bij Vitesse nog een wedstrijd geschorst en zal Zondag tegen Ajax ontbreken. Eind vorig seizoen kreeg hij de rode kaart uit bij Excelsior.

Bron: RTV Gelderland 11-08-2003
 

‘De Verlenging’ blikt vooruit

Mis ook dit seizoen niets van het betaald voetbal in Gelderland! Kijk vanaf maandag 11 augustus vanaf 18.20 uur iedere week naar De Verlenging, het voetbalprogramma van TV Gelderland. Vanavond spreekt Pascal Kamperman met de vier trainers van NEC, Vitesse, De Graafschap en AGOVV over hun verwachtingen voor het komende seizoen.

 

Bron: TVG 11-08-2003
 

Bob brengt Vitesse snel en veilig thuis

Bob Peeters schoot Vitesse zaterdagavond in Uden snel en veilig naar de tweede ronde van de KNVB-beker. Drie van de vier goals tegen de amateurs van hoofdklasser Udi’19 kwamen van de lange Belg: 0 – 4. In het verkeer brengt ‘BOB’ (‘bewust onbeschonken bestuurder’) iedereen tegenwoordig veilig thuis. Het is een uit België overgewaaide reclame om alcohol uit het verkeer te bannen.

Vitesse had zaterdag zijn eigen Belgische Bob, Peeters om veilig thuis te komen. Drie keer schoot hij raak. “Altijd lekker om te scoren, maar het is tegen amateurs”, vond Peeters. Natuurlijk is het lekker, zeker voor een spits en zeker voor Peeters. Hij is bepaald geen onomstreden aanvaller. “Er was vrij snel duidelijkheid over het elftal, het zwaartepunt lag nog bij de spitsen; ‘wie speelt er naast Amoah’. Ik had wel goede hoop dat ik het zou zijn”, zei Peeters.

Hij sprak onlang nog uitgebreid met zijn trainer omdat er onduidelijkheid was. Peeters stond op de nominatie verhuurd of verkocht te worden. Hij verdient te veel voor Vitesse. “Dat verhaal gaat wel luwen”, meent Peeters: “ik heb een goed gesprek gehad met de trainer. Hij heeft mij gezegd dat hij zich niet op de kop zou laten zitten door druk van bovenaf. Hij zou geen spelletjes met mij spelen. Als ik niet speel, ligt het ook niet daaraan. Marian Zeman moest vorig jaar ook weg, maar die speelde altijd.”

Peeters speelde zaterdagavond ook in het warme Uden en betaalde het vertrouwen snel terug. In de tweede minuut schoot hij knap binnen, hard, hoog en uit de draai, 0-1. Michael Dingsdag, die boven Michael Jansen werd verkozen, bevestigde ook al de keuze van de trainer. Hij mikte vijf minuten later een vrije trap in de kruising: 0-2. Tien minuten daarna bewees Peeters Vitesse een grote dienst: 0-3.

In achttien minuten was de wedstrijd gespeeld en kon Vitesse het onder de tropische omstandigheden rustig aan doen. Voor de circa 2.500 toeschouwers was er vervolgens niet veel meer aan in Uden. Na rust probeerde Udi, met voormalig Vitesse-coach Eus Marijnissen het wel, maar Peeters maakte snel 0-4, op aangeven van Claessens. Andermaal een goede goal omdat-ie zo simpel leek, een geplaatste schuiver: 0-4.

De rol van Peeters wordt dit seizoen cruciaal voor de prestaties van Vitesse. Met een scorende spits naast Matthew Amoah denkt de club aan te kunnen haken bij de subtop. Peeters is er nooit in geslaagd een doelpuntje of vijftien binnen te leggen.

“Ik ga mij niet vastpinnen op het aantal goals dat ik wil maken. Dat werkt alleen maar tegen je”, zei Peeters zaterdagavond. “Onder Sef Vergoossen deed ik dat bij Roda ook niet en toen kon ik er ook vijftien maken. Ik laat me niet gek maken. Ik denk ook dat ik niet alleen vanwege mijn doelpunten belangrijk kan zijn voor Vitesse, maar ook door mijn rol in dit jonge elftal. We zijn vaak te timide, soms hoor je niemand in het veld.”

Hoewel de voorbereiding niks voor hem is, (‘ik kan me maar moeilijk voor 100 procent opladen’) scoorde hij voor de tweede keer goals op het moment dat de ploeg erom vroeg. Eerder velde hij FC Kopenhagen in het toernooi om de Summer Cup.

Peeters voelt zich goed. Hij onderging voor de zomer een enkeloperatie en trainde lang door. “Ik ben helemaal fit, het is goed dat ik die operatie heb gedaan.” Dat Vitesse een beter jaar tegemoet gaat dan het vorige, daarvan is Peeters overtuigd. “De organisatie is beter, er is meer duidelijkheid en we zijn meer een team. Maar dat wil niet zeggen dat we zondag direct Ajax even kunnen straffen. Met PSV is dat toch het beste elftal van Nederland. Het zou natuurlijk mooi zijn om een puntje te halen. Ook voor het publiek. Ik begrijp wel dat ze een beetje aarzelend zijn, maar als we winnen, zijn we de volgende wedstrijd denk ik weer uitverkocht”, aldus Peeters.

Udi’19-Vitesse 0-4 (0-3). 2. 0-1 Peeters; 5. 0-2 Dingsdag; 18. 0-3 Peeters; 56. 0-4 Peeters.

Opstelling Vitesse: Van Fessem; Cornelisse, Konterman, Dingsdag, Fränkel; Hofs (64. Bochem), Rankovic, Claessens, Martel; Amoah (78. Mbamba), Peeters.

Bijzonderheden: Jevric geschorst, Van Driel reservedoelman. Vitesse geplaatst voor tweede ronde KNVB-beker.

 

Bron: De Gelderlander 11-08-2003
 

Bos blij met eigen jongens

Voor Theo Bos staan er twee bekerduels in drie dagen op het programma. Als assistent van Edward Sturing won hij zaterdag de eerste van Udi’19 (4 – 0), vanavond komt Go Ahead Eagles op bezoek bij Jong Vitesse.

Bos heeft dit seizoen een dubbele functie in de trainingsstaf van Vitesse. “Het is aanpoten, soms erg druk, maar wel leuk. Bij het eerste elftal ben ik als assistent mede-verantwoordelijk, maar is Edward verantwoordelijk. Dat is een heel verschil, hier bepaal ik de inhoud van de trainingen en de opstelling. Dat vind ik leuk om te doen.”

Bos heeft een vaste groep van dertien spelers die wordt aangevuld met spelers van het eerste. “Gelukkig heb ik te maken met flexibele jongens die niet meer naar school gaan. Dan kan ik de trainingstijden aanpassen.”

Zijn dubbelfunctie heeft veel te maken bezuinigingen in de jeugdopleiding. Bos ziet ook voordelen. “Ik zit boven op de ontwikkeling van die jongens. Ik kan zien of ze progressie maken of niet.” Daarnaast krijgt Bos veel te maken met ‘afvallers’ uit de selectie. Jong Vitesse speelt weer gewoon op maandag en keert terug naar Rheden als thuishonk. In het weekeinde oefende de ploeg na een korte drieweekse voorbereiding (Bos: ’te kort, maar dat was al zo bepaald’) op het jaarlijkse toernooi van Hilversum. Zaterdag werd met 2-0 verloren van Jong Ajax, ondermeer door een treffer van ex-Graafschapper Jason Culina. Gistermiddag versloeg zijn ploeg PSV met 2-1.

“Tegen Ajax hebben we ook goed gespeeld, alleen de kansen niet afgemaakt”, zei Bos, die de voor officiele duels geschorste Dragoslav Jevric in het doel had. Mamadou Zongo speelde 70 minuten naar tevredenheid mee, Raymond Fafiani een hele wedstrijd. Tegen PSV kreeg Bos Emile Mbamba, Stijn Schaars en Michael Jansen toegevoegd. Jong Vitesse speelde sterk en liep via Jansen en Mbamba verdiend naar 2-0, alvorens PSV na rust tegenscoorde: 2-1.

Jong Vitesse begint de competitie vrijdag bij Jong Ajax. De bekerwedstrijd in Rheden tegen Go Ahead Eagles begint vanavond om 18.30 uur.

 

Bron: De Gelderlander 11-08-2003
 

Sturing: ‘Zakelijke 0 – 4, bus in, naar huis’.

Trainer Edward Sturing van Vitesse was zaterdagavond na de 4-0 winst in het KNVB-bekerduel bij Udi’19 in grote lijnen tevreden. “Met de manier waarop we begonnen. De angst is dat je niet geconcentreerd begint. Deze wedstrijden kun je alleen van jezelf verliezen.” Tot zijn grote opluchting gebeurde dat niet. “Het is belangrijk dat je de kansen snel afmaakt. In de tweede minuut stonden we met 1-0 voor, terwijl we daarvoor al twee kansen hadden gehad. Bob schoot ze goed binnen. We hebben het zakelijk afgemaakt, 0-4 winnen, de bus in en weer naar huis toe.”

Dat zijn elftal nu vast staat, wilde Sturing niet erkennen. “Een vaste plaats verdien je elke week. Al geef ik spelers natuurlijk wel vertrouwen. Maar die zeven, acht andere jongens, die nu staan te trappelen om een plaats in het elftal, moeten ook het gevoel krijgen dat ze een kans hebben”, aldus de trainer, een week voor de competitiestart tegen Ajax.

 

Bron: De Gelderlander 11-08-2003
 

Ongenode gasten bij bekerduel Udi-Vitesse

Voetbalfans uit Nijmegen hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag de doelpalen en de dug-outs van hoofdklasser Udi’19, dat zaterdag Vitesse ontving, beklad. De doelpalen en de dug-out werden beschilderd in de kleuren van NEC. Ook werden pamfletten uitgedeeld met de tekst ‘Nijmegen steunt Udi’19. Nijmegen leeft, Arnhem beeft. Groeten uit Nijmegen’. Het bestuur van Udi kon er de lol niet van inzien. Voor aanvang van de wedstrijd moesten de doelen worden vervangen. “Dit noem ik niet ludiek”, zei woordvoerder Sjef Groenemans van Udi. “Vrijwilligers zijn hier de hele week in touw geweest en dan kun je vandaag overnieuw beginnen.” Een supporter in NEC-shirt werd voor de wedstrijd vriendelijk doch dringend verzocht iets anders aan te trekken of ergens anders heen te gaan. problemen deden zich tijdens de wedstrijd niet voor.

 

Bron: De Gelderlander 11-08-2003
 

Peeters bij de BRT als CL-commentator

Liefhebbers van de Champions League hebben dit seizoen een extra reden om de ‘Belg’ te bekijken. Bob Peeters treedt in dienst van de BRT als analyticus. Hij zal het commentaar verzorgen bij wedstrijden van de Champions League. “Je moet van mij niet verwachten dat ik ga vertellen hoe Rivaldo een bal moet aannemen. Dat mogen mensen als Cruijff en Van Basten doen.” Peeters wil zichzelf blijven. Hij is een liefhebber van de Belg Rik de Saedeleer. “Ik luister zelf graag naar mensen met verstand van voetbal. Als je zelf niet gevoetbald hebt, moet je ook niet vertellen hoe het moet. Jan Mulder weet bijvoorbeeld ook waarover hij praat.”

 

Bron: De Gelderlander 11-08-2003
 

Janssen tot op het bot doorgelicht in Genk

Theo Janssen zet vandaag in Genk zijn handtekening onder de huurovereenkomst met de Belgische subtopper RC Genk. De voetballer van Vitesse, die een jaar op proef gaat in België, traint vanochtend voor het eerst mee, na vrijdag ’tot op het bot’ te zijn doorgelicht bij de medische keuring.

“Ik ben de hele dag doorgelicht. Van mijn achillespezen tot mijn kniepezen, mijn nek en mijn longen, alles is nagekeken. Op een gegeven moment waren ze drie kwartier alleen maar bezig met foto’s maken. Ik ben weleens doorgelicht, maar nog nooit zo. Gelukkig was alles in orde, ik ben goedgekeurd.”

Janssen, die vrijdag ook persoonlijk tot een akkoord kwam met Genk, keerde gisteravond met zijn vriendin terug naar België om een nachtje in het hotel door te brengen. Vandaag krijgt hij de sleutel van zijn appartement.

De Belgische pers ontmoette hij vrijdag. “Ze wisten bijna alles van mij, van mijn beenbreuk, hoe dat kwam en in welke wedstrijd, tot Jong Oranje. Het viel me op dat ze veel van mij verwachten. Dat geeft wat druk, maar het is ook wel weer leuk. Beter dan bij Vitesse, waar ze eigenlijk niks meer van je verwachten. Dan vind ik dit fijner.”

Janssen miste vrijdagavond de openingswedstrijd van het seizoen waarin zijn nieuwe club met 1-0 verloor van Club Brugge. Hij hoopt snel zijn entree te maken in de ploeg van trainer Sef Vergoossen, met wie hij vrijdag ook al sprak.

Janssen was onder de indruk van de ontvangst. “Alles was perfect geregeld. De hele dag was er iemand van de club bij me om alles te regelen, tot de kleinste dingetjes. Ze hebben zelfs geregeld dat ik verkort mijn rijbewijs kan gaan halen. Hele aardige mensen allemaal en ik heb er heel veel zin aan. Het is allemaal weer nieuw”, aldus Janssen, die nog wel een bekende naam tegenkwam. Die van de voorzitter. “Ja, daar begonnen ze daar ook over. Heel toevallig ook Jos Vaessen.”

 

Bron: De Gelderlander 11-08-2003
 

Vitesse-directeur sprak ook met Aalbers
Nieuwe afspraken voor deze week

De nieuwe interim-directeur van Vitesse, Theo Mommers, heeft in zijn eerste orienterende week ook gesproken met oud-voorzitter Karel Aalbers. Mommers ziet mogelijk een rol voor Aalbers in de nabije toekomst: “Het was een constructief gesprek en we hebben afspraken gemaakt voor de komende week. Verder kan ik niet teveel zeggen, want je moet een broedende kip niet storen. Of ik dat ben of Aalbers? Misschien zijn we het wel allebei.”

Mommers geeft nog niet aan hoe hij de club gaat saneren: “We komen binnenkort naar buiten met de plannen. Het voetbal moet zeker op niveau blijven.

 

Bron: TVG 09-08-2003
 

Dingsdag nieuwe vrije trappenspecialist

Michael Dingsdag toonde zich in Uden de nieuwe vrije trappen-specialist van Vitesse. De 20-jarige verdediger schoot met een fraaie curve de 0-2 binnen uit een vrije trap. Voor Dingsdag was het de eerste keer dat hij een vrije trap nam in het eerste elftal: “Ik zei: laat mij maar eens proberen. Ik wil niet zeggen dat het nu al een specialiteit is, maar als ik blijf oefenen kan het dat wel worden. Maar eerst moet ik zien dat ik in de basis blijf.” Dingsdag lijkt nu zeker van een basisplaats: “Ja, het is lekker. Ik moet nu natuurlijk wel scherp blijven.”

 

Bron: TVG 09-08-2003
 

Vitesse eenvoudig door in Amstel Cup

Vitesse is eenvoudig verder gekomen in het toernooi om de Amstel Cup. Bij UDI’19 werd met 4-0 gewonnen. Al in de 2e minuut scoorde Bob Peeters met een hard schot in de kruising. In de 5e minuut maakte Michael Dingsdag met een mooie vrije trap de 0-2. Vitesse bleef scherp in de beginfase en dat leidde tot de 0-3 van Bob Peeters op aangeven van Matthew Amoah.

Daarna liet Vitesse de teugels wat vieren en kreeg ook UDI enkele kleine kansen. In de 56e minuut illustreerde Bob Peeters zijn vorm met een derde doelpunt na een prachtige pass van Gert Claessens. Daarbij bleef het in Uden.

 

Bron: TVG 09-08-2003
 

Vitesse naar 2e ronde AC

Mede dankzij drie prima doelpunten van Bob Peeters heeft Vitesse zaterdagavond de tweede ronde van de Amstel Cup behaald. Vitesse startte de wedstrijd geconcentreerd en zette meteen druk op de hoofdklasser. Dit reseulteerde in twee doelpunten binnen vijf minuten. Eerst draaide Peeters prima weg bij zijn directe tegenstander en schoot de bal hard in de bovenhoek. In de vijfde minuut mocht Michael Dingsdag een vrije trap nemen en de verdediger krulde de bal onberispelijk en tevens schitterend binnen: 0-2. De tweede van Peeters volgde in de 18e minuut op aangeven van Matthew Amoah. Na rust was het een rommelig duel waarin Peeters na tien minuten zijn derde van de avond mocht binnenschieten. Een keurige overwinning op UDI’19, waarmee de tweede ronde van de Nederlandse bekercompetitie is behaald. Volgende week zondag volgt om 14.30 uur in het eigen Gelredome de eerste echte test. Ajax is dan de tegenstander in de eerste ronde van de competitie.

UDI’19/Beter Bed – Vitesse 0-4 (0-3)
0-1 Peeters ‘2
0-2 Dingsdag ‘5
0-3 Peeters ’18
0-4 Peeters ’65

Opstelling Vitesse
Van Fessem, Cornelisse, Konterman, Dingsdag, Fränkel, Hofs (’64 Bochem), Rankovic, Claessens, Martel, Amoah (’79 Mbamba) en Peeters.

 

Bron: Vitesse.nl 09-08-2003
 

Nieuwslijst tijdelijk uit de lucht

De nieuwslijsten (vitessesupporters en vitessediscussie) liggen op dit moment tijdelijk uit de lucht. De host is bezig met onderhoud aan de servers. Beide lijsten zullen morgenochtend weer draaien.

 

09-08-2003
 

Janssen: “Ik ben geen moeilijke jongen”

De Nederlander Theo Janssen is vrijdag voorgesteld als opvolger van Josip Skoko bij Racing Genk. “Het verhaal dat ik een moeilijke jongen ben, slaat nergens op”, zegt hij in de kranten. “Ik kreeg vaak kritiek omdat ik een eigen mening heb, maar daar is toch niks mis mee ? Ook bij Genk zal ik zeggen waar het op staat. Al zal ik niet van de eerste dag hoog van de toren blazen. Ik wil bewijzen dat ik meer ben dan zomaar een talent.”

Janssen (22) krijgt daarvoor de tijd tot 1 april volgend jaar. Dan moet Genk beslissen of het de aankoopoptie licht.

 

Bron: TT TV1 09-08-2003
 

Peeters vol lof over Janssen

Ex-ploegmaat Bob Peeters bij Vitesse is vol lof over Theo Janssen, aanwinst van Genk. “Het is de beste voetballer waar ik ooit mee samenspeelde”, zegt hij in de RUG-kranten. “Je kan Theo aanspelen met drie tegenstanders rond hem, dan nog verliest hij de bal niet. Hij verstuurt passes van 60 meter alsof het niets is, stroopt de mouwen op als het moet en technisch moet het één van de beste spelers in Nederland zijn.”

 

Bron: TT TV1 09-08-2003
 

Dingsdag en Peeters in de basis

De basisopstelling van Vitesse voor het bekerduel tegen UDI’19, vanavond in Uden, kent waarschijnlijk geen verrassingen. Trainer Edward Sturing kiest Bob Peeters in de spits boven Emile Mbamba en Michael Dingsdag ten koste van Michael Jansen.

Althans, zo luidt de verwachting. Jim van Fessem verdedigt vanavond. (18.00 uur sportpark Parkzicht aan de Parklaan in Uden) het doel omdat Dragoslav Jevric nog twee duels is geschorst. Sturing kiest voor een herkenbare, vaste ploeg met veel ervaring. Hoewel de selectie uit veel jonge spelers bestaat, is hun inbreng in de basis gering.

Nicky Hofs is met 20 jaar de jongste speler in de vaste ploeg, die gemiddeld ruim 26 jaar oud is. Bert Konterman is met 32 jaar de oudste speler van zowel de basisploeg als de selectie. Vier spelers in de selectie zijn nog geen 20 jaar. Eldridge Rojer (13 maart 1984) is de allerjongste, voor Stijn Schaars, Raymond Fafiani en Jhon van Beukering.

Negen spelers komen uit het buitenland, waarvan vier uit Afrika. België (Peeters en Claessens), Kameroen (Mbamba en Sone) en Servië-Montenegro (Jevric, Rankovic) zijn dubbel vertegenwoordigd, Ghana (Amoah), Burkina Faso (Zongo) en Frankrijk (Martel) enkel.

Van de 23 selectiespelers zijn er momenteel vier (Zongo, Knol, Van Beukering en Sone) door blessures niet inzetbaar.

Vermoedelijke opstelling Vitesse: Van Fessem; Cornelisse, Konterman, Dingsdag, Fränkel; Hofs, Rankovic, Claessens, Martel; Amoah, Peeters.

 

Bron: De Gelderlander 09-08-2003
 

SP sleept gemeente Arnhem voor de rechter

De Socialistische Partij sleept de gemeente Arnhem voor de rechter. Het college van burgemeester en wethouders weigert stukken over Vitesse en Gelredome openbaar te maken. De SP vindt dat het dossier wel openbaar moet worden.

De partij heeft gisteren in een uiterste poging het college van burgemeester en wethouders een ultimatum gesteld om eerdere toezeggingen over openbaarmaking na te komen. Het college heeft daar niet op gereageerd.

 

Bron: De Gelderlander 09-08-2003
 

Weldoener voor Vitesse en Blauw Wit

Roy Makaay heeft gistermiddag twee clubs dolgelukkig gemaakt. Dankzij zijn transfer van Deportivo La Coruna naar Bayern München is Vitesse 750.000 euro rijker, de amateurs van Blauw Wit uit Nijmegen krijgen 94.000 euro.

Het lijkt wel een sprookje, maar de cijfers kloppen en het geld wordt echt overgemaakt. Althans, dat laatste beweert de KNVB. Vitesse, Blauw Wit en het Spaanse Tenerife profiteren van de megadeal tussen Bayern München en Deportivo La Coruna. “Het geld wordt overgemaakt naar de FIFA en daarna verdeeld over de clubs die de speler hebben opgeleid”, zegt een woordvoerder van de KNVB. “De kopende club is aansprakelijk en moet 5 procent overmaken.”

lees verder...

 

Bron: De Gelderlander 09-08-2003
 

Voor tweede keeper zijn de sterren van de hemel niet goed genoeg

Het seizoen van Jim van Fessem begint mooi. Hij staat onder de lat tegen UDI’19 en Ajax. Maar daarna is hij tweede keeper, terug op de bank. “Al keep ik de sterren van de hemel.” Jimmy van Fessem krijgt anderhalve kans om te bewijzen dat hij onder de lat moet staan bij Vitesse. Hij speelt vanavond (zaterdag) de bekerwedstrijd bij UDI’19 en acht dagen later de competitieopening tegen Ajax.

Als het goed is, krijgt hij vanavond niks te doen. Mocht hij Dragoslav Jevric uit de ploeg willen keepen, dan moet het zondag 17 augustus om half drie gebeuren. Zou je zeggen. Van een reële kans is echter geen sprake.

lees verder...

 

Bron: De Gelderlander 09-08-2003
 

Krasloten met Vitesse-spelers

Reclameposters in de hele stad kondigden het al een paar weken aan, maar pas afgelopen week begon de verkoop van de Vitesse-krasloten. In totaal zijn er tien verschillende loten met de hoofden van spelers van de Arnhemse voetbalclub. Ook het gezicht van Theo Janssen, die het komend seizoen verhuurd wordt aan het Belgische Racing Genk, staat op een van de loten. “We konden geen rekening houden met transfers van spelers, omdat we al in mei begonnen zijn met het maken van de loten. In het geval van Theo Janssen is het niet erg, omdat hij verhuurd is en daarom nog wel bij Vitesse hoort,” zegt woordvoerder Saskia Geradts van De Lotto, die sinds vorig jaar de club sponsort.

De loten zijn alleen in de regio Arnhem te koop, een unicum. Nooit eerder in zijn negenjarig bestaan werden bepaalde krasloten alleen in een regio van Nederland verkocht. “Het is daarom moeilijk te zeggen hoe de verkoop zal gaan”, zegt Geradts. “Er zijn in totaal 240.000 loten gedrukt. Als die uitverkocht zijn, beslissen we of er meer bijgedrukt worden.” De loten kosten 1,25 euro per stuk. Een deel van de opbrengst gaat naar de noodlijdende club. Krassers kunnen minimaal 1,25 euro en maximaal 5000 euro winnen. Volgens Geradts is krassen een populaire manier van gokken. “Een op de vijf Nederlanders krast regelmatig. Het is spannend, omdat meteen bekend is of je iets gewonnen hebt. ”

Behalve Theo Janssen zijn er loten met de hoofden van Claessens, Cornelisse, Hofs, Michael Jansen, Dingsdag, Knol, Peeters, Zongo en Amoah.

 

Bron: De Gelderlander 09-08-2003
 

Derksen: ‘Aalbers heeft kwaliteiten maar was op hol geslagen’

Op de vraag of Aalbers terug moet komen tijdens het ‘nationale voetbal-debat’ antwoordde Johan Derksen (hoofdredacteur VI) dat Aalbers best kwaliteiten heeft maar volledig op hol was geslagen. Aalbers is in ogen verantwoordelijk voor de problemen bij Vitesse die het oude bestuur moest proberen op te lossen waarbij bestuursleden prive-geld in hebben gestoken om de club te redden. Derksen vindt wel dat Aalbers als adviseur in dienst moet worden genomen omdat ie erg creatief is, maar de club moet niet in handen van hem worden gelegd.

 

08-08-2003
 

Kesler: ‘Vitesse had een tegenvaller’
Directeur KNVB legt situatie uit rond licentie Vitesse

KNVB-directeur Henk Kesler legde vanavond op RTL5 tijdens het ‘nationale voetbal-debat’ uit wat er afgelopen maand aan de hand was rond de licentie van Vitesse. Vitesse had een begroting ingediend waarin er begroot was dat er 1000 seizoenkaarten minder zouden worden verkocht. Volgens Kesler mag een club de aantallen van het vorige seizoen als begroot getal gebruiken. Nadat de begroting op 2 juli door de beroepscommissie was goedgekeurd waarbij Vitesse een bankgarantie van 1,8 mln euro moest afgeven, bleek Vitesse een tegenvaller te hebben gekregen, waarover is afgesproken dat er daar geen inhoudelijke mededelingen over zullen volgen. De KNVB heeft deze tegenvaller getoetst en goedgekeurd. Kesler zei verder dat hij blij is dat er vanaf seizoen 04-05 een puntenaftrek tot de middelen gaat behoren zodat er een makkelijk middel aanwezig zal zijn i.p.v. dat er nu alleen de licentie kan worden ingetrokken.

 

08-08-2003
 

Aalbers en Mommers samen gesignaleerd in Apeldoorn

Een attente bezoeker van Bilderberg Hotel De Keizerskroon in Apeldoorn heeft vrijdagmiddag Karel Aalbers samen met de nieuwe algemeen directeur van Vitesse Theo Mommers gesignaleerd. Volgens de tipgever hebben zij urenlang met elkaar gesproken.

 

08-08-2003
 

Persbericht “De Aftrap”

Na een succesvol eerste seizoen van Fanzine “De Aftrap” is dit onafhankelijk supportersblad nu ook online te lezen. Op de website vindt je de artikelen die eerder geplaatst zijn in de gedrukte uitgaven. Daarnaast vind je er een Agenda waar belangrijke evenementen van Stichting Fanzine de Aftrap zullen worden aangekondigd. Ook kun je via de website communiceren met de redactieleden en is er onder de rubriek “Info” meer te lezen over het hoe en waarom van “De Aftrap”. In de nabije toekomst kun je ook allerlei merchandising bestellen via de site. Tijdens de Open Dag op 3 augustus hebben we 150 nieuwe leden kunnen inschrijven! Mensen bedankt! Diegenen die nog geen gratis t-shirt hebben ontvangen bij hun abonnenement kunnen op de site lezen hoe deze (binnenkort)alsnog te verkrijgen is. Uiteraard vind je op de site een mooie foto-impressie van de Open Dag.

Bezoek ook eens de internetpagina: De Aftrap 

 

Vitesse waakt voor onderschatting

Vitesse waakt in het Amstel-Cupduel tegen hoofdklasser UDI’19 uit Uden voor onderschatting. De Arnhemmers nemen het bekertoernooi uiterst serieus. Vitesse werd vorig jaar in de kwartfinales uitgeschakeld door Feyenoord. In 2001 sneuvelde Vitesse al vroeg in het toernooi na een 2-1 nederlaag bij Fortuna Sittard. Vitesse begint zonder doelman Dragoslav Jevric, die nog een schorsing meeneemt van vorig seizoen.

Opstelling: Van Fessem, Cornelisse, Konterman, Dingsdag, Fränkel, Hofs, Rankovic, Claessens, Martel, Amoah, Peeters.

 

Bron: RTV Gelderland 08-08-2003
 

Bob Peeters niet bang voor saneringen

Vitesse-spits Bob Peeters is niet bang voor eventuele saneringen van de nieuwe directeur Theo Mommers. “Ik heb nog niet met hem gesproken, hij was vorige week even in het spelershome om te zeggen dat hij de nieuwe interim-directeur is. Ik denk dat de contacten gerespecteerd moeten worden. Zomaar saneren en inleveren lost niks op, het is een lastige opdracht om dat tot een goed einde te brengen. En we moeten wel in de eredivisie blijven.” Peeters levert niet zomaar in: “Ik weet niet of dat iets oplost. Is de club dan gered? Bij collectief inleveren ben ik de eerste om mee te doen.”

 

Bron: RTV Gelderland 08-08-2003
 

SP naar de rechter
Eis:100% openbaarheid stukken Vitesse/Gelredome

De fractie van de Arnhemse SP gaat via de rechter proberen om 100% inzage te krijgen in het dossier Vitesse/Gelredome. Diverse malen heeft de SP het college van B+W gevraagd om openheid. Die kwam er niet.

 

08-08-2003
 

Riga naar Excelsior

Rahamat Mustapha vertrekt van Vitesse naar Excelsior.De 21-jarige aanvaller kreeg in Arnhem geen nieuw contract en tekende voor één jaar bij Excelsior.

 

Bron:NOS 08-08-2003
 

Eerste schorsing Jevric

Dragoslav Jevric zit zaterdag in Uden zijn eerste wedstrijd schorsing uit.

Jevric ontving afgelopen seizoen in de voorlaatste competitiewedstrijd, uit tegen Excelsior, de rode kaart van scheidsrechter Dick Jol. De tuchtcommissie schorste de doelman voor twee wedstrijden. De Amstel Cup is de eerste officiële wedstrijd van het seizoen 2003-2004. Het competitieduel in Gelredome tegen Ajax moet de Servische international ook nog aan zich voorbij laten gaan.

Bijkomend voordeel voor Jevric is zijn selectie voor het nationale elftal van Servië&Montenegro. De ploeg speelt op 20 augustus in Belgrado het EK-kwalificatieduel tegen Wales.

 

Bron:Vitesse.nl 08-08-2003
 

 

Jan Streuer: iedereen is tevreden zo.

Jan Streuer, technisch manager bij Vitesse, is tevreden over het vertrek van Theo Janssen naar het Belgische Racing Genk.

“Jansen zal veel leren door eens ergens anders te gaan spelen”, zegt Streuer. “Genk is een leuke club, er is altijd veel publiek en ze hebben een goede trainer (Sef Vergoossen). Wij zijn tevreden en Genk ook.”

Hoofdtrainer Edward Sturing en Jan Streuer waren het er over eens dat de linker middenvelder weg mocht. “We kunnen laten gaan, omdat zijn positie goed is ingevuld met Gert Claessens Stijn Schaars”, aldus Streuer.

Bron: RTV Gelderland 08-08-2003
 

Vitesse profiteert van Makaaij deal.

Vitesse incasseert zes a zeven ton euro van de transfer van Roij Makaaij van Deportivo La Coruna naar het Duitse Baijern Munchen. Voor Vitesse is dit een aangename verrassing in financieel moelijke tijden.

Het gaat om de opleidingskosten waar Vitesse volgens de regelementen van de UEFA recht op heeft. Makaaij speelde tot 1997 voor de Arnhemse club, waar hij ook zijn opleiding genoot.

Roij Makaaij speelde vervolgens voor Tenerife en maakkte in 1999 de overstap naar Deportivo La Coruna. Met die club werd hij in 2000 kampioen en afgelopen seizoen werd Makaaij Europees topscorer.

Bron: RTV Gelderland 08-08-2003
 

Theo Janssen sluit terugkeer niet uit.

Theo Janssen sluit niet uit dat hij over een jaar terugkeert bij Vitesse: “Daarom ben ik juist verhuurd. Ik schat de kans op 70-30 dat ik na een jaar weer terug kom bij Vitesse.”

Theo Janssen baalde van de reacties van supporters: “Toen de belangstelling van Genk bekend werd, reageerden ze raar op mij. Ik vind dat een beetje vaag, want het was niet mijn beslissing om weg te gaan. Ik kreeg hier gewoon geen kans meer op een basisplaats, de trainer kiest voor Gert en Stijn.”

Janssen wordt vrijdag gekeurd en zal ‘s-avonds meteen de wedstrijd van Genk uit bij Club Brugge bezoeken.

Bron: RTV Gelderland 08-08-2003
 

Verkoop seizoenskaarten stagneert
Teller bij Vitesse staat op 14000

Voor het eerst in bijna tien jaar stagneert de verkoop van seizoenkaarten bij clubs uit de eredivisie van het betaald voetbal. Eén week voor de start van de competitie zijn ruim 10.000 kaarten minder verkocht dan vorig seizoen. De teller staat nu op bijna 226.000 verkochte seizoenkaarten. Een aantal clubs verwacht echter dat de verkoop komende dagen nog wat zal aantrekken.

De belangrijkste oorzaak van de daling is de degradatie van De Graafschap. De thuiswedstrijden op de Vijverberg werden vorig seizoen bezocht door gemiddeld meer dan 10.000 toeschouwers. Bij Volendam en ADO Den Haag, de nieuwkomers in de eredivisie, valt de verkoop tegen. Weliswaar is dat aantal in Den Haag met 400 gestegen en in Volendam zelfs met ruim 700, maar hun aantallen (ADO Den Haag 1600 en Volendam 2035) steken schril af tegen die van de rest van de eredivisieclubs.

,,Zondag hebben we onze open dag”, zegt een woordvoerder van ADO Den Haag. ,,We hopen dan nog een behoorlijke klapper te kunnen maken. Maar dit is een club die het al jaren van de losse verkoop moet hebben. Met onze bezoekersaantallen komt het komend seizoen best goed.”

De top-3 staat ook wat toeschouwers betreft ruim bovenaan. Ajax verkocht met 41.000 (iets meer dan vorig jaar) de meeste seizoenkaarten. Feyenoord bleef net als in 2002-2003 op 38.000 steken en PSV bleef op 28.500. ,,Dat was meteen ook ons maximum”, aldus een woordvoerder van PSV. ,,Door de verbouwing is de capaciteit nu uitgebreid tot 30.000. We hopen het restant nog voor de start van de competitie aan de man te brengen.”

Zorgelijk is de situatie bij Vitesse. Een gedeelte van het Arnhemse publiek is het vertrouwen in de club verloren het mismanagement en de magere sportieve prestaties. Vorig seizoen kochten 18.000 supporters een seizoenkaart, nu 14.000. ,,De laatste dagen hebben we gelukkig veel kaarten verkocht”, aldus een woordvoerder. ,,Dat komt mede omdat de openingswedstrijd tegen Ajax alleen toegankelijk is voor toeschouwers met een seizoenkaart.”

De KNVB houdt de situatie in Arnhem nauwlettend in de gaten. ,,De licentie van Vitesse is – zoals reglementair is vastgelegd – mede afgegeven op basis van de verkoop van seizoenkaarten van vorig seizoen”, zegt Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB. ,,Alle signalen wijzen erop dat Vitesse nu ruim onder dat aantal blijft en dat heeft een negatieve invloed op de begroting.”

Bij Heerenveen kan er ook komend seizoen geen kip meer bij in het Abe Lenstra-stadion. Alle thuiswedstrijden zijn nu al uitverkocht. ,,Het was weer een gekkenhuis”, aldus een woordvoerder van de Friese club. ,,We hebben zelfs een wachtlijst van enkele duizenden supporters.”

In Alkmaar kijkt AZ reikhalzend uit naar de bouw van een nieuw stadion aan de rand van de stad. Het aantal verkochte seizoenkaarten blijft nu met 5200 iets achter bij de cijfers van vorig jaar. ,,Maar we hopen komende week die achterstand nog goed te maken”, zegt een woordvoerder. ,,We kunnen pas echt groeien als het nieuwe stadion er is. Dan kan ook eindelijk de begroting verder omhoog. Het is triest dat we zo lang hebben moeten wachten op alle bouwvergunningen.”

 

Bron: AD 08-08-2003
 

Vitesse hoopt op ‘nieuwe’ Janssen na jaartje Genk

Technisch manager Jan Streuer van Vitesse hoopt dat Theo Janssen bij RC Genk wel de ontwikkeling doormaakt die in Arnhem achterwege bleef. Vitesse verhuurt de 22-jarige middenvelder voor een jaar aan de Belgische subtopper. “Theo Janssen is een speler met onmiskenbaar veel talent, maar het moet er een keer uitkomen. Misschien is het wel erg goed voor hem om een jaartje in België te spelen”, aldus Streuer.

Beide clubs sloten gistermiddag een akkoord. Dat liep een paar dagen vertraging op omdat Genk een optie tot koop wilde en Vitesse met 4 miljoen euro volgens de Belgen nogal overvroeg. Een serieuze bedreiging voor de onderhandelingen is het geschil nooit geweest.

Het gebeurt zelden dat een speler na zijn huurperiode voor de afgesproken koopsom wordt overgenomen. Janssen reist vandaag naar Belgie om met zijn zaakwaarnemer Rob Jansen een persoonlijk akkoord te bereiken. Hij mist vanavond wel de competitiestart van RC Genk. De ploeg van de Nederlandse trainer Sef Vergoossen bezoekt regerend landskampioen Club Brugge.

Manager Streuer hoopt Janssen over een jaar terug in Arnhem te zien. “Hij had al een dragende speler bij ons moeten zijn. Door zijn beenbreuk en nu weer de operatie is hij niet fit geweest. Het is een ideaal moment om hem nu te verhuren. Hij had geen basisplaats en een speler met zijn kwaliteiten moet spelen.”

Volgens Streuer wordt het wel een belangrijk jaar voor Janssen, die bij Vitesse tot 2006 onder contract staat. “In topwedstrijden heeft hij laten zien dat hij het aankan, in mindere wedstrijden vaak niet. Er zal het een en ander van hem zelf moeten komen.”

Met het vertrek van Janssen lijkt ook een einde te komen aan de onzekerheid over de selectie van Vitesse. Volgens Streuer is de kans groot dat er niemand meer vertrekt, al drong de KNVB vorige week nog aan op nieuwe ingrepen. Streuer: “Als er nog meer spelers vertrekken, gaat dat ten koste van het elftal. Dat zou naar publiek en sponsors moeilijk te verkopen zijn.”

 

Bron: De Gelderlander 08-08-2003
 

Transfer Makaay goed voor Vitesse

Vitesse hoopt dankzij de transfer van Roy Makaay naar Bayern Munchen een onverwachte, grote financiële meevaller te krijgen. Volgens technisch directeur Streuer heeft de Arnhemse club recht op zo’n 700.000 euro.

Volgens de nieuwe FIFA-regels delen clubs die spelers hebben opgeleid mee in latere transfers. Bij buitenlandse transfers na 1 september 2001 gaat 5 procent van de koopsom als vergoeding naar de opleiders van de speler.

Makaay verruilt Deportivo La Coruna voor circa 17,5 miljoen euro voor Bayern Munchen. Van dat bedrag gaat 875.000 euro (5 procent) naar de clubs die Makaay tussen zijn twaalfde en zijn 23ste hebben opgeleid.

Vitesse haalde de aanvaller in 1989, op 14-jarige leeftijd en verkocht hem in 1997 aan Tenerife. De Arnhemse club heeft volgens de verdeelsleutel recht op 80 procent van de totale opleidingsvergoeding.

Of Vitesse het geld ooit krijgt is afwachten. De nieuwe transferregels zijn nog uitermate onduidelijk en tot op heden zijn de zogenaamde solidariteitsbijdragen bijna nog nooit betaald. Streuer twijfelt echter niet: ,,Dat geld wordt absoluut betaald.”

 

Bron: De Gelderlander 08-08-2003
 

‘Voetbal kent ’n harde wet’

Bottenkrakers en specialisten konden hem niet helpen. Stijn Schaars kreeg last van een groeistuip en kon alleen nog zittend de trap af. “Je wordt er mentaal wel sterker van”, zegt de talentvolle middenvelder van Vitesse. Als het met Stijn Schaars allemaal goed komt, kan niemand zeggen dat hem alles is komen aanwaaien. De jonge linkspoot in de selectie van Vitesse had al vroeg maar één ding voor ogen. “Ik wilde altijd profvoetballer worden, dat was alles voor mij.”

Toen Vitesse hem bij De Bataven wegplukte, kreeg Schaars zijn zin. Hij hoefde zich alleen om voetballen te bekommeren, zijn droom was werkelijkheid. Tot hij op zijn veertiende zo maar een groeistuip kreeg en amper vooruit kon komen.

“Ik was in de c’tjes altijd een klein jochie, eenmetervijftig, en toen groeide ik ineens heel snel twintig centimeter. Een groeispurt, maar de botten groeiden sneller dan de pezen en de spieren. Daardoor kwam alles vast te zitten, achillespezen, knieën, rug alles. Ik kon alleen nog zittend de trap af komen.”

Zijn verhaal dreigde niet goed af te lopen. Fysiotherapeuten, ziekenhuis in, ziekenhuis uit, specialisten, bottenkrakers, iedereen werd bezocht, niemand die hem kon helpen. “Het was toen wel de vraag of ik bij Vitesse kon blijven. Zij willen van mij een prof maken. Als dat niet kan, is het spijtig. Dan zou ik terug moeten naar de amateurs.”

Soms trainde hij en wachtte de reactie af. Als het kon, trainde hij nog eens, maar de progressie was klein en de tegenslagen legio. “Ik keek er wel nuchter tegenaan. Je weet natuurlijk dat je het kunt maken of niet, dat is reëel. Al had ik het wel heel erg gevonden als ik weg had gemoeten.”

Hij had het vooral thuis moeilijk, en thuis ook wel met hem. “Ik werd een soort adhd (hyperactief, red.) jongetje. Ik had altijd alleen maar gevoetbald en nu kon dat niet meer. Ik kon mijn energie niet kwijt. Ik ging zitten etteren, maar mijn ouders lieten me gewoon gaan, begrepen het wel. Ik kon niet meer slapen. Normaal lag ik er altijd om tien uur in, nu kon ik om één uur nog niet slapen. Ik was nooit moe.”

Langzaam ging het beter en de pijn werd minder. “Soms moet je je over pijn heenzetten. Je hoeft niet altijd 100 procent te zijn. Als je zo lang niks kunt, is het heerlijk weer te trainen.” Denken deed hij genoeg. “Je wordt mentaal wel sterker, je denkt na over jezelf. Het is maar voor weinigen weggelegd om topsporter te worden.”

Schaars ontwikkelde zich toch nog snel, promoveerde tot jeugdinternational. “Mijn doel is nu een grotere concurrent te worden voor Claessens en Janssen”, zegt Schaars: “als zij er niet zijn, moet ik geen vijfde keus zijn.”

Schaars is een denker en een kijker. “Het liefst naar spelers die het spelletje begrijpen, die weten wanneer ze wat moeten doen. Niet alleen oudere spelers, ook jongere. Nicky Hofs is heel jong, maar heeft soms geniale dingen, dat je denkt ‘hoe komt hij erop’.”

Het liefst kijkt hij naar spelers die het op zijn positie, centraal op het middenveld, gemaakt hebben. “Spelverdelen, bal afpakken, inzicht en techniek, daar moet ik het van hebben. Paul Scholes, Redondo en vooral Zidane, geniale speler. Daar kijk ik graag naar.”

Hij is nuchter en veeleisend voor zichzelf, maar ook bescheiden en dat is opmerkelijk in de wereld waar jonge profs in de watten worden gelegd. “Ik vind niet dat je het als jonge speler te makkelijk hebt. In voetbal blijft toch altijd de harde wet dat je goed genoeg moet zijn, anders kom je er niet in. Ik heb een jeugdcontract, maar ik zit niet in de positie om een profcontract te eisen. De realiteit is dat het niet meer zo makkelijk is als vroeger< weet Schaars. “Ik ben 19 jaar en moet eerst maar eens laten zien dat ik een goede voetballer kan worden.”

 

Bron: De Gelderlander 07-08-2003
 

Vergeten voetballer: Roberto Straal

Roberto Straal (36) speelde van 1986 tot 2001 voor De Graafschap, Vitesse, MVV, SC Heerenveen en Arminia Bielefeld (Duitsland). De voormalige verdediger woont in Arnhem. ‘Tijdens mijn voetbalcarrière heb ik altijd gezegd dat ik postbode zou worden als ik gestopt zou zijn. Dat leek me gewoon leuk. En sinds drie-kwart jaar bén ik dat ook, voor twintig uur in de week. Ik las een advertentie en heb meteen gesolliciteerd. Het bevalt me heel goed. Je hebt veel vrijheid, je bent heerlijk buiten en als het slecht weer is, doe je gewoon een regenpak aan.

Nadat ik in 2001 bij Arminia Bielefeld was gestopt, heb ik eerst een jaar niks gedaan. Ik begon nog wel te trainen bij TEC in Tiel, maar dat hield ik al snel voor gezien. Ik had er helemaal geen zin meer in. TEC had best een leuke groep en een goede trainer, maar ik was kennelijk voetbalmoe. Bovendien wilde ik wat meer tijd aan mijn gezin besteden. Het laatste jaar in Duitsland zat ik daar alleen, want ons oudste dochtertje werd leerplichtig en het leek ons beter dat ze op een Nederlandse school zou gaan.

Vorig jaar ben ik wel gaan voetballen, bij Rheden, en dat ging lekker. Dit seizoen speel ik er ook weer en ik ga bovendien de A-jeugd trainen. Ik heb ooit mijn diploma Trainer/Coach 3 gehaald en ik ga nu eens kijken of het trainersvak wat voor mij is. De A-jeugd heeft niet de gemakkelijkste leeftijd, maar dan weet je meteen waar je aan toe bent. Ik heb in elk geval wel ambities in die richting. Als het bevalt wil ik ook het diploma Trainer/Coach 2 halen. We wonen inmiddels weer in Arnhem, mijn geboortestad. Heerlijk, na al dat verhuizen naar Maastricht, Heerenveen en Bielefeld. Mijn dochtertjes zijn nu acht en vier jaar, we zijn hier echt thuis!

 

Bron: VI 06-08-2003
 

Voor 7 wedstrijden verhoogd risico

Bij zeven thuisduels van Vitesse geldt dit seizoen een verhoogd risico. Voor de wedstrijden tegen FC Twente, NAC Breda, FC Utrecht, NEC, ADO Den Haag, Feyenoord en Ajax gelden strengere regels en heeft geen vrije kaartverkoop plaats. Tegen de laatste vijf clubs hebben in principe alleen seizoenkaarthouders toegang.

 

Bron: VI 06-08-2003
 

Abonnee: Hans Bouwman

Naam: Hans Bouwman
Woonplaats: Arnhem
Geboren: Op 25 november 1963.

Beroep: Coördinator van drie asielzoekerscentra in Arnhem.
Abonnee: Nu weer sinds 1995. Ik lees VI al sinds 1978, met vanaf die tijd af en toe een abonnement. Maar de laatste acht jaar ben ik weer onafgebroken lid.

lees verder...

 

Bron:VI 30-07-2003
 

Bert Konterman: ‘Ben ik een harde eikel geworden?’

Bert Konterman (32) is de nieuwe leider van Vitesse. Terwijl Feyenoord nog steeds zoekt naar defensieve versterkingen, speelt Konterman de komende twee jaar in Gelderland. De Arnhemmers sloegen na het vertrek van Dejan Stefanovic razendsnel toe en haalden de ex-international uit Glasgow naar Arnhem.

lees verder...

 

Bron:VI 30-07-2003
 

VI 30 juli: Mbamba kan naar Rusland

Vitesse-spits Emile Mbamba wordt morgen tijdens de oefenwedstrijd Vitesse-Levski Sofia bekeken door een delegatie van de huidige Russische nummer zeven Rubin Kazan. De ploeg die vorig jaar promoveerde naar de hoogste afdeling wil de aanvoerder van het Kameroenese olympisch elftal voor drie of vier jaar vastleggen. Zijn zaakwaarnemer Tom Sanders: ‘Die mensen zijn erg serieus en hebben ook het geld.’ De afgelopen week toonden ook het Franse Ajaccio en het Turkse Gaziantepspor belangstelling voor de twintigjarige speler. Een transfer naar Ajaccio ging niet door omdat de Fransen alleen over een huurovereenkomst willen praten, terwijl de aanvaller zelf geen zin had in een Turks avontuur.

 

Bron: VI 30-07-2003
 

Sturing wil niet verder met uitgedunde groep

Vitesse dreigt enkele spelers van de hand te moeten doen vanwege de inktzwarte financiële situatie van de club. Vitesse-trainer Edward Sturing verzet zich daar echter fel tegen. ‘Ik ga daar ver in’, zegt Sturing. ‘Ik trek mijn consequenties als Vitesse tegen mijn zin spelers gaat verkopen.’ De club leurde de afgelopen weken voornamelijk met de aanvallers Bob Peeters, Emile Mbamba en Didier Martel.

Sturing voelt zich verantwoordelijk naar zijn achterban: ‘We kunnen niet aan de gang blijven. Ik heb een verantwoordelijkheid ten opzichte van de mensen ie seizoenkaarten hebben gekocht en tegenover mijn spelersgroep. Als er wordt verkocht dan gebeurt dat niet zonder toestemming van mij en technisch manager Jan Streuer.’

De financiële zorgen zijn Vitesse zo erg naar het hoofd gestegen dat de club, zoals het er nu voorstaat, in februari al geen salarissen meer kan betalen. Al vóór het nieuwe seizoen is begonnen stevent de club af op een gigantisch tekort van 4,5 miljoen euro op de lopende begroting. Een dikke maand geleden ging de kurk nog van de champagneflessen in Arnhem. De KNVB had de club na garanties van onder meer de gemeente en financier Jan Snellenburg als een van de laatste clubs in het betaalde voetbal een licentie gegeven. Inmiddels dobbert de vereniging stuurloos op de waterval af en lijkt niemand in staat het tij te keren. Voorzitter Jos Vaessen is vertrokken en nog steeds niet opgevolgd. Sponsors en supporters keren zich massaal af van de noodlijdende club. Er is al jaren geen skybox meer verkocht en inmiddels staan honderden businessseats te huur en lijkt er geen enkele optie op een nieuwe hoofdsponsor. Ook verkocht Vitesse pas twaalfduizend seizoenkaarten, zesduizend minder dan vorig seizoen rond deze tijd. Jan Streuer: ‘Dat valt me reuze tegen. Juist nu heeft de club de mensen nodig. Het enige dat ze hoeven te doen is een seizoenkaart kopen, is dat te veel gevraagd?’

Inmiddels is de laatst overgebleven bestuurders die de lopende zaken afhandelen een zwijgplicht opgelegd door de gemeente en is er zelfs geen woordvoerder meer bij Vitesse. De jaarlijkse persdag werd uit armoede maar afgeblazen.

Inmiddels voerde voormalig preses Karel Aalbers, die al tijden aast op een terugkeer bij Vitesse, al gesprekken met het bestuur van de huidige businessclub. Aalbers zou een nieuwe sponsor aan willen dragen. Voorwaarde is wel dat hij een functie binnen de club krijgt. Aalbers: ‘Ik voer achter de schermen zoveel gesprekken. Mijn standpunt in deze is bekend. We zitten nu op een cruciaal moment waarin iedere uitspraak van mij zal zorgen voor nieuwe onrust.’

 

Bron: VI 30-07-2003
 

Edward Sturing: ‘We moeten bij Vitesse waken voor euforie’

Vitesse koestert zich na een dramatisch seizoen in de luwte van de Duitse en Deense velden. De Arnhemse formatie legde eerst in het Duitse Halle beslag op de bescheiden Chemie Cup en speelde maandag de finale van een prestigieus toernooi in Kopenhagen tegen Galatasaray (2-0 verlies). Trainer Edward Sturing is tevreden, maar waakt voor een juichstemming.

Uw spits Bob Peeters stelde al dat Vitesse komend seizoen gewoon vierde kan worden.

Edward Sturing: ‘Laten we even niet vergeten dat we nog maar een paar maanden geleden in de laatste wedstrijd van het seizoen nog virtueel in de nacompetitie zaten. Sindsdien zijn er zes spelers vertrokken en is er nog maar één bij gekomen. We hebben het toch echt over dezelfde spelers, dus ik wil eerst nog weleens zien hoever we komen.’

Degene die kwam was echter niet de minste. Bert Konterman is een geroutineerde ex-international.

‘Het liefst had ik natuurlijk Dejan Stefanovic gehouden, maar dat zat er niet in. Bert is een heel rustige en makkelijke jongen, die zich moeiteloos aanpast. Zijn ervaring achterin is ook broodnodig, anders hadden we met twee onervaren jongens in het centrum moeten beginnen. Dat is natuurlijk onmogelijk.’

Vitesse heeft vorig jaar een wanprestatie geleverd. Het ontlopen van de nacompetitie kan toch onmogelijk uw doelstelling zijn met de aanwezige kwaliteiten?

‘We hebben met elkaar afgesproken dat we voor een plaats tussen vier en twaalf gaan. Ik verwacht dat de komende competitie in grote lijnen niet veel zal verschillen van de afgelopen editie. Ajax, Feyenoord en PSV zullen zich boven afscheiden, terwijl er onderin zo’n zes clubs tegen degradatie moeten vechten. Wij zullen normaal gesproken in de groep daartussen komen, Dan is het maar afwachten aan welke kant de balans uit gaat slaan.’

De winst valt waarschijnlijk vooral te halen in de homogeniteit van de selectie. Daar ontbrak het vorig seizoen op z’n zachtst gezegd nogal aan.

‘Ik heb geleerd me niet met de hiërarchie van de groep te bemoeien. Het enige dat ik kan doen is de jongens veel samenbrengen en bewaken wie er naar elkaar toe trekken, wie er bij elkaar aan tafel zitten en meer van dat soort op het oog triviale dingen. Mochten de verkeerde types te veel invloed krijgen, dan grijp ik zeker in. Daarom heb ik nu ook heel duidelijk gesteld dat het voortaan éérst de club is, dán de ploeg en dán pas het individu. Wie daar niet in mee wil, krijgt met mij te maken.’

Vandaar ook uw opmerkelijke uitspraak dat NEC als voorbeeld voor Vitesse moet dienen?

‘Precies. Dat is een ploeg die vorig seizoen alles uit zijn mogelijkheden heeft gehaald door vaste patronen, discipline en een goede teamprestatie. Ik denk dat we daar de winst moeten pakken op de andere ploegen in de middenmoot.’

Valt uit die filosofie ook de aanvoerdersband voor Tim Cornelisse te destilleren?

‘Tim is een jongen met een perfecte mentaliteit. Wat mij betreft vervult hij een voorbeeldfunctie naar de rest van de groep. Ook communicatief is hij een goede aanvoerder, hij zal niet snel domme dingen zeggen.’

Een beetje een type Edward Sturing dus.

‘Jij zegt het.’

 

Bron: VI 23-07-2003
 

Marc van Hintum, jongen van 36
“Ik ben van een uitstervend ras”

Marc van Hintum is weer terug. Na een avontuurtje in de Bundesliga keert de inmiddels 36-jarige Ossenaar terug bij RKC Waalwijk. De bevlogen back is absoluut nog niet uitgeraasd.

0ss-centrum. Een Renault cabrio zeilt om de hoek. Het dak staat open, een vrolijk deuntje bast uit de boxen en achter het stuur zit een snelle jongen met de zonnebril op zijn neus. Een jongen van 36. Marc van Hintum is eindelijk weer thuis in Oss.

lees verder...

 

Bron:VI 16-07-2003
 

Theo Janssen verhuurd aan RC Genk

Theo Janssen wordt voor een jaar verhuurd aan de Belgische subtopper RC Genk. Dat heeft Genk-directeur Paul Heylen donderdag bevestigd. Genk bedong eveneens een optie tot koop.

Volgens de algemeen directeur van Genk zijn de clubs er al uit en komt de 22 jarige middenvelder vrijdag naar Belgie om over zijn persoonlijke eisen te onderhandelen. Vitesse vroeg in eerste instantie 4 miljoen euro, terwijl Genk 1,5 miljoen bood. Genk wil niets kwijt over de huurprijs.

Arnhemmer Janssen speelde vanaf 1999 in het eerste van Vitesse.

Bron: RTV Gelderland 07-08-2003
 

‘Karel Aalbers regisseert nieuwe coup bij Vitesse’

Oud-preses Karel Aalbers rekruteert steeds meer sponsors en supporters die op de achtergrond het machtsspel bij Vitesse proberen te regisseren. Nu het demissionaire bestuur is opgestapt, ruikt de gevallen koning zijn kans voor een nieuwe coup.

lees verder...

 

Bron:VI 7-8-2003
 

Doe mee en win 50 euro!
9 Augustus eerste wedstrijd Vitesse Pool

Nog een paar dagen en de eerste échte wedstrijd van het seizoen kan beginnen. Met de bekerwedstrijd tegen UDI’19 op 9 augustus gaat ook de Vitesse Pool van start. Even later volgt op 17 augustus de kraker tegen Ajax.

In de Vitesse Pool kunnen liefhebbers poolen voor de officiële wedstrijden van Vitesse. Iedereen is van harte welkom. Gewoon even inloggen op het forum van deze site en je voorspellingen plaatsen in de betreffende topics.

Het is natuurlijkst het leukst om geen wedstrijd te hoeven missen. Geef dus nu al je voorspellingen in de Vitesse Pool!

Dat kan ruim tevoren in de maandtopic, maar ook wat korter op de wedstrijd in de wedstrijdtopic. Inmiddels hebben al bijna 95 fans hun voorspellingen uitgebracht. Vorig jaar kende de Vitesse Pool 142 deelnemers. De organisatoren verwachten dat dit poolrecord komend seizoen ruimschoots gebroken zal worden. De winnaar ontvangt aan het eind van de rit een cadeaubon t.w.v. 50 euro.

Naast de Vitesse Pool wordt er al enkele weken gepoold in de Oefenpool, waar voor de oefenwedstrijden voorspellingen worden uitgebracht. Daarin hebben tot dusver 80 enthousiaste Vitessenaren een gokje gewaagd. Na tien wedstrijden gaan Mellon en Emotion aan de leiding.

Tot ziens op het forum en veel succes in de Pool!

Toptien oefenpool na tien wedstrijden

1 ( 2) Emotion2002 10 29
1 ( 1) Mellon 10 29
3 ( 3) mister polak 10 25
3 ( 3) ThomB 85 10 25
3 ( 3) Viterrier 10 25
3 ( 3) vitessa 10 25
7 ( 12) Nieq 10 23
7 ( 8) ScheidsRood 10 23
9 ( 3) PieterM 9 22
10 ( 12) Calimero 10 22
10 ( 9) De Geelzwarte 10 22
10 ( 12) Festan 10 22

Klik  hier om direct naar de Vitesse Pool te gaan.

07-08-2003
 

Handtekeningen aangeboden aan loco-wethouder Pijnenburg

Woensdagmiddag hebben Vitesse supporters rond de 1700 handtekeningen overhandigd aan vervangend wethouder Pijnenburg, die hiermee inviel voor de op vakantie zijnde wethouder Rob Gast. De handtekeningen zijn opgehaald op de matig bezochte Open Dag van zondag jl, waar naar schatting 3.000 tot 4.000 supporters aanwezig zijn geweest gedurende de dag.

De handtekeningenactie vertaalde een gevoel van ontevredenheid wat leeft bij de supporters, nu de club nog altijd volop in de problemen zit en ook een nieuwe spelersverkoop dreigt: ‘We zijn het zat ! Aalbers terug en TCN er bij in’, zo luidde de tekst waar de handtekeningen onder gezet zijn ! Mevrouw Pijnenburg zei, na de tekst gelezen te hebben, dat de politiek de ernst van de situatie bij Vitesse inziet en dat er snel actie ondernomen zal worden. ‘Er wordt met marktpartijen gepraat’ volgens de invallende wethouder en, ‘wij weten dat Vitesse niet zo lang kan wachten tot de volgende raadszitting op half september. Voor die tijd moet het geregeld zijn voor uw club’ Op de vraag van Omroep Gelderland of dit betekent, dat Karel Aalbers bij de oplossingen betrokken wordt, was ze korter af: ‘geen commentaar verder’. De komende weken zullen aantonen of de gemeente inderdaad van goede wil zal zijn, zoals de supporters daar nu via deze actie op hebben aangedrongen.

7-8-2003
 

Transfer Theo Janssen lijkt onzeker

De transfer van Theo Janssen naar Racing Genk lijkt te mislukken. Volgens trainer Sef Vergoossen van de Belgisch club vraagt Vitesse te veel voor de linksbenige middenvelder.

Het nieuwe bod dat door Genk op Janssen is uitgebracht, is voor Vitesse nog veel te laag. De Arnhemmers lijken niet bereid veel minder dan 4 miljoen euro te willen ontvangen. Trainer Vergoossen is dan ook zeer pessimistisch over een goede afloop.

Genk is op zoek naar een vervanger voor Josip Skoko. Janssen is steeds de belangrijkste kandidaat geweest.

Bron: RTV Gelderland 06-08-2003
 

‘Kesler is gefrustreerd over situatie Vitesse’

Henk Kesler, directeur van de voetbalbond KNVB, heeft voetbalclub Vitesse zelf een licentie gegeven, ‘dan moet hij nu niet op anderen zeuren als blijkt dat de club nu al met tekorten kampt’.

Dat zegt P. van Sliedrecht, directeur van stadion Gelredome, als reactie op de aantijgingen van Kesler vorige week in deze krant. Kesler betichtte daarin Van Sliedrecht ervan Vitesse de nek om te willen draaien door niet mee te werken aan het reddingsplan voor de Arnhemse club. Ook achtte hij de stadiondirecteur niet capabel voor zijn werk.

Van Sliedrecht, die net terug is van vakantie, zegt stomverbaasd te zijn door de reactie van Kesler. “Ik begrijp niet waarmee de beste man zich bemoeit. Volgens mij is dit helemaal zijn zaak niet. Daarbij laat hij duidelijk blijken niet op de hoogte te zijn van de huidige stand van zaken. We werken momenteel met Vitesse en de gemeente keihard aan een reddingsplan dat haalbaar is voor alle partijen. Dus hoe hij erbij komt dat wij niet willen meewerken, daar begrijp ik niets van. ”

“Waarschijnlijk is Kesler gefrustreerd dat hij Vitesse een licentie heeft gegeven en er nu alweer tekorten naar boven komen. Dat is verveveld voor hem. Maar laat hem dat niet op ons afreageren.”

Bron:Gelderlander 6-8-2003
 

Twee weken voor de competitie weet Vitesse nog niet hoe het de financiële problemen moet oplossen. Supporters op de open dag wel: “Kareltje moet terug.”

Door onze correspondent Martin Steenbeeke

Arnhem, 03 aug. Op het moment dat het voortbestaan van Vitesse serieus bedreigd wordt, laat supporter Marco Montis tijdens de open dag de naam van zijn favoriete club voor eeuwig vastleggen op zijn rug. In iets minder dan een uur tijd brandt de plaatselijke tattoo-specialist met Keltische letters de naam ‘Vitesse’ tussen zijn schouderbladen. “Vitesse is mijn leven”, verklaart Montis in de schaduw van het Gelredome. En dat leven valt hem een stuk zwaarder sinds hij drie jaar geleden voor zijn betrokkenheid bij supportersrellen een stadionverbod kreeg opgelegd.

lees verder...

Bron: NRC 03-08-2003
 

Vitesse KraslotenSpeciaal voor Vitesse krasloten ontwikkeld

Vanaf 4 augustus zijn er in de regio Arnhem speciale Vitesse Krasloten te koop. Een deel van de opbrengsten van de Krasloten is bestemd voor Vitesse. Er zijn 10 verschillende Vitesse loten gemaakt. Op ieder Kraslot prijkt een andere speler. De loten kosten € 1,25 per stuk en zijn te koop via de Vitessefanshops in het stadion en bij diverse tabak-en gemak winkels in Arnhem en omgeving.

 

De Lotto met haar vier merken, Krasloten, Lotto, Toto en Lucky Day, sponsort Vitesse sinds vorig jaar. Sinds die tijd wordt er op verschillende manieren vorm gegeven aan dit sponsorship. Zo worden alle thuiswedstrijden van Vitesse via Toto-Score aangeboden en ook via de Vitesse website worden de spellen van De Lotto aangeboden. Vanaf dit seizoen is er dus zelfs een speciaal Vitesse Kraslot te koop.

Bron:Vitesse 5-8-2003
 

Kleine Besselink alleen tegen de grote profwereld

Luuk Besselink is niet de grootste, maar het sierde Edward Sturing dat hij de kleine Gendtenaar niet over het hoofd zag. Voor aanvang van de vriendschappelijke wedstrijd tussen Vitesse en De Bataven vonden de trainer en zijn voormalige pupil elkaar in een zeer warme handdruk.

lees verder...

 

Gelderlander 5-8-2003
 

Janssen blaast af met rood

Theo Janssen werd gisteravond min of meer uitgeluid met een rode kaart in het oefenduel tegen De Bataven. Vitesse won (1 – 4), maar raakt een kleurrijke speler kwijt. Voor hoe lang?

lees verder...

 

Gelderlander 5-8-2003
 

Claessens kan tekenen bij Standard.

Vitesse-speler Gert Claessens kan tekenen bij het Belgische Standard Luik: “Ik kan voor drie of vier jaar tekenen, dat zou een mooie manier zijn om mijn carriere voort te zetten. Maar ik blijf ook graag bij Vitesse.”

Standard Luik bevalt de Belg wel: “Die club spreekt me erg aan. Ze willen terug aansluiting vinden bij de top.”

Claessens was verbaasd door de berichten dat ook Racing Genk belangstelling heeft: “Ik zweer dat ik echt niks heb gehoord van Genk, Ik zag de hoofden van Janssen, Martel en mijzelf op de sportpagina van een krant in Belgisch Limburg. Daar moest ik erg om lachen.”

Bron: RTV Gelderland 05-08-2003
 

Sone drie maanden niet inzetbaar

Kalle Sone heeft zondag een middenvoetsbeentje gebroken,wat de spits zo’n drie maanden buitenspel zet.

NOS 4-8-2003
 

Magere zege voor Vitesse in Gendt
Rood voor Theo Janssen

Vitesse heeft maandagavond tegen De Bataven in Gendt met 1-4 gewonnen van de plaatselijke hoofdklasser. Een uitermate magere zege aangezien het feit dat de Betuwenaren slechts vier dagen aan het trainen zijn voor komend seizoen.

Doelpunten:
18e minuut Amoah 0-1
34e minuut Amoah 0-2
45e minuut Konterman 0-3
45e minuut Mbamba 0-4
81e minuut 1-4 Arends

Opstelling Vitesse: Van Fessem, Cornelisse, Konterman, Jansen, Fränkel (’46 Dingsdag), Hofs (’46 Bochem), Claessens (’46 Schaars), Rankovic, Martel (’57 Janssen), Mbamba en Amoah (’83 Rojer).

Bekijk hier foto’s van de: wedstrijd 

Bijzonderheden:

Theo Janssen kreeg een rode kaart van de scheidsrechter

Mbamba miste een penalty in de 2e helft

Later meer….

4-8-2003
 

Zojuist op Radio Gelderland

Radio Gelderland berichtte zojuist, 16.00 uur, dat Genk vanavond met Vitesse gaat onderhandelen over Theo Janssen, Gert Cleassens en Didier Martel. Theo Janssen zou de voorkeur genieten.

04-08-2003
 

Overeenstemming Canal+

CANAL+ en Vitesse hebben overeenstemming bereikt over de uitzendrechten van de thuiswedstrijden voor de komende twee seizoenen.

Vitesse is zeer verheugd met de overeenkomst. “We zijn er op een goede manier uitgekomen en vertrouwen op een goede samenwerking met CANAL+”, aldus Joop Kalksma namens Vitesse.

Vitesse.nl 4-8-2003
 

Vitesse naar De Bataven

Vitesse speelt vanavond om 19.00 uur een oefenwedstrijd tegen De Bataven, de voormalige club van middenvelder Stijn Schaars.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij de kassa’s in Gendt. Sportpark Walburgen ,Nijmeegsestraat 65B.

Vitesse.nl 4-8-2003
 

‘Aalbers niet direct afwijzen’

De nieuwe algemeen directeur van Vitesse, Theo Mommers, sluit de terugkeer van oud – voorzitter Karel Aalbers bij de Arnhemse eredivisieclub niet op voorhand uit.

lees verder...

 

Gelderlander 4-8-2003
 

Mommers sluit Aalbers niet uit

De nieuwe interim-directeur Theo Mommers denkt na over een rentree van Karel Aalbers bij Vitesse. “Ik sluit niets uit”

Het is bij Mommers bekend dat de roep om Aalbers vooral van de supporters komt. “Ik heb op voorhand geen enkele bedenking. Ik ga in ieder geval met de supporters en sponsors praten en kan niets uitsluiten.”

Mommers is ambitieus, in zijn nieuwe functie. “Het woord ‘interim’ zegt mij niks. Ik heb de intentie en ambitie om langer te blijven. Ik heb met creatieve oplossingen al veel ervaring opgedaan bij het redden van Fortuna Sittard.”

Mommers erkent dat de problemen bij Vitesse groot zijn. “Ik heb al heel wat informatie tot mij kunnen nemen en geconcludeerd dat we in zwaar weer zitte. Over oplossingen wil en kan ik nog niet praten, maar ik heb al wel een duidelijke lijn in mijn hoofd”.

Vitesse zou graag een aantal spelers met hoge salarissen van de hand doen zoals Didier Martel en Bob Peeters. “Dat is wellicht een goede oplossing om de uitgaven terug te dringen. Maar U moet mij eerst wat tijd geven om alles in kaart te brengen. Ik ben pas 2 dagen in dienst,”sprak Mommers tijdens de Open dag van Vitesse.

TV Gelderland 3-8-2003
 

Brief aan Gemeente Arnhem

College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Arnhem
Leden van de gemeenteraad van Arnhem

Betreft: huidige situatie Vitesse

ARNHEM, 1 augustus ’03

Geacht College en leden van de Raad,

De besturen van de Businessclub Vitesse-Gelredome, de Stichting Sfeervol Vitesse, Supporters Vereniging Vitesse en Vitesse Nu, vragen dringend uw aandacht voor het volgende:

Op 12 juni jl. heeft u de moed gehad een reddingsplan voor Vitesse aan te nemen. Hiervoor zijn wij u bijzonder dankbaar. U heeft aangetoond verantwoordelijk te willen zijn voor het voortbestaan van de club en Gelredome. Terecht hebt u aangegeven de benodigde snelle uitvoering in handen van deskundigen te willen geven.

Vandaag zijn we 50 dagen verder … De afgrond gaapt. De uitvoering is verzand in overleggen, procedures en kortzichtige bezuinigingen door uitverkoop van spelers. Wat we missen, is passie, actie en daadkracht in combinatie met competentie en kennis van zaken. De aanstelling van een interim manager, weer een kostenpost, biedt nu geen soelaas.

We stellen u voor de uitvoering over te dragen aan het bedrijfsleven. Zij leveren de combinatie van leiderschap en management dat nodig is de impasse te doorbreken. Het bedrijfsleven is sterk in uitvoering, in staat snel te handelen en beschikt over financieringsmogelijkheden.

Uit het bedrijfsleven hebben zich kandidaten aangemeld die hebben bewezen enerzijds visionair leiding te kunnen geven en zaken in beweging te krijgen en anderzijds te kunnen managen. Concreet noemen wij u TCN, dat bovendien schriftelijk heeft verklaard, het stadion voor 5 jaar te willen huren. Hierdoor loopt u als gemeente geen risico. Onder verantwoordelijkheid van TCN wordt Karel Aalbers betrokken bij het voetbalbedrijf..

TCN biedt naar onze stellige overtuiging de laatste mogelijkheid uw reddingsplan tot uitvoer te brengen. Wij vragen u dringend hun aanbod serieus te nemen. Vraag TCN NU de uitvoering ter hand te nemen. We kunnen geen enkele dag meer verliezen.

Met vriendelijke groet,

Henk Dekker, Wim Hendriks,
Voorzitter Voorzitter Businessclub
Vitesse-Gelredome Sfeervol Vitesse

Harry Reusken,
Voorzitter Officiële Supportersvereniging Vitesse

Pieter van der Plas,
VitesseNU

2-8-2003
 

Van troetelbeer tot bruggenbouwer

Dejan Curovic (34) keert toch nog terug bij de club waar hij zes jaar razend populair was. De troetelbeer uit Joegoslavië wil een brug vormen tussen zijn club en de supporters die hem zo lang op handen droegen.

 

lees verder...

 

Bron: De Gelderlander 02-08-2003
 

Theo Janssen zo goed als zeker naar RC Genk

Theo Janssen speelt komend seizoen hoogstwaarschijnlijk op huurbasis voor RC Genk, de Belgische club van de Nederlandse trainer Sef Vergoossen. De onderhandelingen worden naar verwachting dit weekeinde afgerond. Vitesse ontvangt een aanzienlijke huursom, maar Genk wil ook een optie tot koop. Over de hoogte van dat bedrag – waarvoor de Belgen Janssen volgend jaar kunnen overnemen – wordt nog gesteggeld. Vitesse vraagt vier miljoen euro, Genk vindt dat vooralsnog te gortig.

Het verhuren van de voormalige jeugdinternational (22) levert de club naast een huursom ook een besparing op. Het salaris van de speler wordt door Genk overgenomen. Daarmee komt Vitesse de KNVB tegemoet. Die eiste woensdag dat de club verder saneert om de financiële positie op orde te brengen. Trainer Edward Sturing heeft ingestemd met het vertrek van Janssen omdat hij met Gert Claessens en jeugdtalent Stijn Schaars voldoende linksbeners heeft voor de positie centraal op het middenveld.

Bron: De Gelderlander 02-08-2003
 

Genk komt met nieuw bod op Theo Janssen.

De Belgische club Racing Genk doet dit weekend een nieuw bod op Vitesse-speler Theo Janssen.

Genk wil Janssen een jaar huren met een optie tot koop. Donderdagavond bekeek een delegatie van Genk de middenvelder in het oefenduel van Vitesse tegen Levski Sofia. Janssen maakte een goede indruk, maar de Belgen vinden de vraagprijs van Vitesse te hoog.

Zaterdag brengt de clubleiding na overleg met trainer Sef Vergoossen een nieuw bod uit op Janssen. De talentvolle speler wil graag naar de Belgische club, omdat hij bij Vitesse geen basisplaats meer heeft.

Genk verkocht deze zomer drie dragende spelers en kan op het middenveld nog wel versterking gebruiken.

Volgens manager Paul Heylen van Racing Genk is zijn club zeer interessant voor Janssen: “Er zitten hier altijd meer dan 20.000 toeschouwers en we hebben hier een Bourgondische mentaliteit.”

Voor Vitesse-trainer Edward Sturing is een vertrek van Janssen bespreekbaar, omdat hij voor de positie van linkshalf met Gert Cleassens en Stijn Schaars al alternatieven heeft. Sturing eist geen vervanger voor Janssen. Als er nog meer spelers zouden vertrekken, wil de trainer wel vervanging halen.

Bron: RTV Gelderland 01-08-2003
 

Aftrapcafé tijdens de Open Dag zondag 3 augustus

De Open Dag van Vitesse op zondag 3 augustus belooft dit jaar weer een groot feest te worden. Buiten het stadion is natuurlijk weer het een en ander te beleven. Speciaal voor alle fanatieke Vitesse-supporters is op het terrein een speciaal gedeelte ingericht: het Aftrapcafé.

 

Wat is er te doen op en rond het Aftrapcafé?

РCaf̩ De Aftrap; een speciale tent met daarin natuurlijk een bar (mister Vitesse zal naar alle waarschijnlijk te vinden zijn achter de tap), hangtafels en zitjes,

– Tatoeageshop l’Extrémiste is aanwezig om ter plekke supporters van Vitesse-tatoeages te voorzien,

– Bierfietsen; laat zien hoe snel je kunt fietsen en drinken tegelijk!,

– Buikglijden; wie kan er het verst op zijn buik glijden?,

– Een spectaculaire oldtimershow; Vitesse-supporters showen hun oldtimer,

– en natuurlijk de kraam van Fanzine De Aftrap!

Tijdens deze dag zal Stichting Fanzine De Aftrap starten met haar abonnementenservice. Voor 15 euro ben je een heel seizoen lid van Fanzine De Aftrap. Naast het feit dat je De Aftrap het hele jaar thuisgestuurd krijgt, krijg je bij een abonnement ook nog eens een uniek ontworpen t-shirt!!

In onze stand zijn voor de verzamelaars ook nog oude Fanzines te verkrijgen. Ook is er de mogelijkheid je vakantiefoto in te leveren voor De Aftrapfotowedstrijd.

Het Aftrapcafé is tot stand gekomen in samenwerking met het Supportersproject Rijn-Side en Vitesse.

De Open Dag vindt net als voorgaande jaren zowel binnen als buiten Gelredome plaats en duurt van 13.00 tot 17.00 uur.

Bron: De Aftrap 01-08-2003
 

Open Dag Vitesse 2003

De Open Dag van Vitesse op zondag 3 augustus belooft dit jaar weer een groot feest te worden. Zowel binnen als buiten Gelredome zijn er talloze activiteiten gepland. De Open Dag vindt net als voorgaande jaren zowel binnen als buiten Gelredome plaats en duurt van 13.00 tot 17.00 uur.

lees verder...

 

Bron:Vitesse.nl
 

Vitesse stuurloos na vertrek bestuursleden

Voetbalclub Vitesse is vanaf vandaag stuurloos. Vannachtnacht van donderdag op vrijdag om twaalf uur zijn de laatste vijf zittende bestuursleden opgestapt uit onvrede over het handelen van de gemeente Arnhem.

lees verder...

 

Bron:Gelderlander 1-08-2003
 

Ergernis onthooft Vitesse

Het bestuur van Vitesse voelt zich gekleineerd, geschoffeerd en beledigd door de gemeente Arnhem. De open brief van eergisteren was de druppel die de emmer deed overlopen. Het bestuur is per direct opgestapt.

lees verder...

 

Bron:Gelderlander 1-08-2003
 

KNVB: ‘Gelredome draait Vitesse de nek om’

De directie van Gelredome heeft een poging gedaan hoofdhuurder Vitesse de nek om te draaien. Dat vindt KNVB – directeur Henk Kesler.

lees verder...

 

Bron:Gelderlander 1-08-2003
 

Theo Janssen wil weg bij Vitesse.

Vitesse-middenvelder Theo Janssen wil de club liefst zo snel mogelijk verlaten. Hij is ontevreden omdat in de voorbereiding is gebleken dat hij niet tot de basis elf behoord.

“Dit ken ik niet, ik had altijd een vaste plaats als het seizoen begon. Ik kan niet meer dan mijn best doen, maar ik weet dat Gert Claessens de voorkeur krijgt op mijn positie als linkshalf. En aan de buitenkant spelen is niks voor mij.”

Een overgang naar het Belgische Racing Genk ziet Janssen wel zitten. De Belgen bekeken de middenvelder in de oefenwedstrijd tegen Levski Sofia.

Theo Janssen maakte als invaller een uitstekende indruk. Hij had enkele technische fraaie acties en gaf een aantal lange passes op maat: “Het ging lekker. Het leek wel weer op anderhalf jaar geleden. Maar ik weet niet wat de mensen van Genk er van vonden. En ik weet ook niet of dit mijn laatste wedstrijd voor Vitesse was. Maandag spelen we tegen de Bataven.”

Vitesse-trainer Edward Sturing weet van de Genk: “Als er iemand weggaat, moet dat in overleg met mij. Ik heb niet gezegd dat Theo Janssen weg mag, we gaan eerst eens rustig kijken. Het is een kwestie van vraag en aanbod.”

Bron: RTV Gelderland 01-08-2003

Hoofdsponsor: