Februari 2001

“Ronald Koeman wil Tijjani Babangida”
Tijjani Babangida moet de eerste aankoop van Vitesse-trainer Ronald Koeman worden, meldt de Telegraaf. De Ajacied, die momenteel voor Nigeria in de Afrika Cup speelt en bij de Amsterdammers op het tweede plan is gekomen, staat ook in de belangstelling van FC Den Bosch.Aangezien Koeman’s zaakwaarnemer Ger Lagendijk ook de belangenbehartiger van Babangida is, lijkt een transfer naar Arnhem voor de hand te liggen. Dezelfde Lagendijk praatte vorige week overigens met Barcelona-voorzitter Nunez over doelman Ruud Hesp. De komst van Hesp naar Gelredome is eveneens een kwestie van aftellen.
Koeman wil nu ook John Veldman behouden
Ronald Koeman heeft bij voorzitter Karel Aalbers nu ook aangegeven John Veldman te willen behouden. Van Veldman loopt het contract in de zomer van dit jaar af.
Weg vrij voor Vitesse en Ruud Hesp
Tijdens een gesprek met zijn zaakwaarnemer en de clubleiding van Barcelona heeft Ruud Hesp officieel te horen gekregen, dat zijn contract na dit seizoen niet wordt verlengd. Door deze mededeling is de weg vrij voor de geroutineerde doelman om concreet met Vitesse te onderhandelen over een verbintenis met de ambitieuze Arnhemse club. Volgens De Telegraaf heeft Vitesse al enige tijd aangegeven geinteresseerd te zijn in Ruud Hesp.
Vitesse wint op overtuigende manier van PSV
Bij zijn tweede serieuze wedstrijd als coach van Vitesse heeft Ronald Koeman voor een stunt van de eerste orde gezorgd. Hij deed dat bij de club waar hij als speler jaren geleden grote successen vierde. Het was namelijk uitgerekend PSV dat in de achtste finale van de strijd om de nationale beker door Vitesse werd uitgeschakeld, 2-0.

Van een toevalstreffer was in Eindhoven geen sprake. Vitesse controleerde grote delen van de wedstrijd. Achterin hielden Kreek en De Marchi ogenschijnlijk moeiteloos het superduo Nilis/Van Nistelrooy in bedwang. Het aanvalsspel was verzorgd en gedurfd en leidde min of meer logischerwijs tot de doelpunten. Jochemsen en Van Hooijdonk (strafschop) waren de makers.

Men kon zeggen dat het op typisch Nederlandse wijze gebeurde. Koeman heeft inmiddels het driespitsensysteem ingevoerd bij Vitesse. Opvallend was ook dat in het vreemdelingenlegioen van weleer slechts twee buitenlanders in het basiselftal stonden, doelman Jevric en verdediger De Marchi. Daar stond tegenover dat de bank een vergaarbak van nationaliteiten was, met slechts een Nederlander (Wisgerhof).

Na iets minder dan een half uur kwam Vitesse op voorsprong en de openingstreffer kwam alles behalve onverwacht. Met een fraai ‘stiftje’ passeerde Jochemsen doelman Waterreus, ongetwijfeld tot het einde van het seizoen de eerste keus. De inleider met een bekeken pass was routinier Van den Brom, door Koeman als strateeg op het middenveld in ere hersteld.

Van Hooijdonk maakte na de hervatting nummer twee van de stip. Op advies van assistent Rijser gaf scheidsrechter Braamhaar een strafschop, na hands van Nikiforov in een duel met Jochemsen. Op een drietal aardige momenten na was PSV verder voornamelijk machteloos. Met als gevolg dat de club, net als Ajax, nog slechts een front heeft om op te strijden. De nationale competitie.

PSV – Vitesse 0-2 (0-1).
27. Jochemsen 0-1, 58. Van Hooijdonk 0-2 (strafschop).
Scheidsrechter: Braamhaar.
Toeschouwers: 28.500.
Gele kaart: Dirkx, Van Bommel, Nikiforov (PSV), Fortes, Van den Brom (Vitesse).
PSV: Waterreus; Faber, Dirkx (73. Van der Doelen), Nikiforov en Bouma; Stinga (46. Rommedahl), Van Bommel, Vogel en Iwan (46. Heintze); Van Nistelrooy en Nilis.
Vitesse: Jevric; Veldman, Kreek, De Marchi en Van Hintum; Jochemsen, Van den Brom (77. Diarra) en Laros (50. Grozdic); Sikora (89. Curovic), Van Hooijdonk en Fortes.
Vitesse speelt in de volgende ronde uit tegen RKC Waalwijk.

Trustfull niet tegen PSV
Orlando Trustfull ontbreekt zaterdagavond in het Amstel Cup-duel in Eindhoven tegen PSV. De rechtsbuiten heeft last van een achillespees. Trustfull wordt in de basis verdrongen door Victor Sikora. Voor het overige start hetzelfde team als tegen FC Den Bosch. Dejan Stefanovic is toegevoegd aan de selectie.
Vermoedelijke opstelling: Jevric, Veldman, De Marchi, Kreek en Van Hintum; Jochemsen, Van den Brom en laros; Sikora, Van Hooijdonk en Fortes.
PSV-Vitesse (1/8 finale ‘Amstel Cup’, zaterdag 29 januari 2000, aanvang 20.30 uur)
e bekerkraker tussen PSV en Vitesse heeft, sinds de invoering van het betaalde voetbal, al een redelijke historie achter zich liggen. Een voor Vitesse helaas niet zo’n succesvol verleden, maar mogelijk komt daar dit seizoen verandering in. In 1964 speelde Vitesse, als tweede divisionist, in de eerste ronde van de (toen nog) ‘KNVB-beker’ tegen de Eindhovenaren. De geel-zwarten maakten het de vice-kampioen van Nederland knap lastig, maar verloor toch: 2-3. Vier seizoenen later troffen de beide clubs elkaar weer, ditmaal in de kwartfinale. De einduitslag gaf toen echter een totaal ander beeld: 0-7. Dit is nog steeds de grootste thuisnederlaag van Vitesse in een officiële thuiswedstrijd in het betaalde voetbal ooit… In de tweede ronde van het bekertoernooi tijdens het seizoen 1973/1974 moest Vitesse in het ‘Philips-Stadion’ aantreden. PSV won met 2-0 en zette zo een stap naar de uiteindelijke bekerwinst dat jaar. In 1985 kwam de club uit de lichtstad weer eens op bezoek in stadion ‘Nieuw-Monnikenhuize’. Het team stond aan de vooravond van de succesvolste periode in de clubgeschiedenis, met als hoogtepunt het winnen van de Europa Cup 1in 1988. Eerstedivisionist Vitesse was ook niet opgewassen tegen Gullit & co: 0-3. De laatste onderlinge bekerontmoeting is bij de meeste Vitesse-supporters definitief in het geheugen gegrift: op 25 april 1990 stond in ‘De Kuip’ de bekerfinale PSV-Vitesse op het programma. PSV, vier maal achteréén landskampioen én bekerhouder op dat moment, tegen dé verrassing van de Eredivisie. Het verhaal zal iedereen bekend zijn: Stan Valckx uit een penalty, na een fout van Roberto Straal, 1-0 een kwartier voor tijd. John van den Brom niet de 1-1 uit een penalty, verdiend door Roberto Straal, in de allerlaatste seconde van de wedstrijd…. Onderlinge bekerresultaten:

1964/1965 4 oktober 1964: Vitesse-PSV 2-3 (1e ronde)
1968/1969 4 mei 1969: Vitesse-PSV 0-7 (1/4 finale)
1973/1974 10 november 1973: PSV-Vitesse 2-0 (2e ronde)
1985/1986 9 oktober 1985: Vitesse-PSV 0-3 (1e ronde)
1989/1990 25 april 1990: PSV-Vitesse 1-0 (finale)

Vertrektijd bussen PSV-Vitesse Amstel Cup
PSV – Vitesse, Amstel Cup (29/1); vertrek bussen om 18.00 uur vanaf Gelredome noord-oosthoek. Auto’s parkeren op Parijs.
Vitesse wint moeizaam van FC Den Bosch
Vitesse rekende Gelredome moeizaam af met degradatiekandidaat FC Den Bosch: 1-0. Trainer Ronald Koeman gaf na afloop toe, dat het een ,,zware bevalling” voor hem was. ,,Maar echt ontevreden ben ik niet”, liet hij monter weten. ,,De goede wil was er wel, maar vaak ontbrak het aanvallend aan de juiste voortzetting. We hadden eerder afstand moeten nemen van FC Den Bosch. Maar we zijn ook nog twee keer ontsnapt aan de gelijkmaker. Al met al ben ik toch blij dat ik mijn eerste wedstrijd als hoofdcoach heb gewonnen.” Vitesse moest bij de hervatting van de competitie 2 zaken rechtzetten. Niet alleen de verliespartij in Duitsland ‘schreeuwde’ om wraak, ook het collectieve falen in de uitbeurt tegen FC Den Bosch moest worden gewroken. Op 12 december speelde Vitesse, onder het oog van de toen nog passieve Koeman, de slechtste wedstrijd van het seizoen (2-1).

In vergelijking met dat duel was Vitesse woensdagavond in Gelredome op 4 plaatsen gewijzigd. Nanu, Stefanovic en Grozdic waren gepasseerd door Koeman, Zongo ontbrak wegens verplichtingen in de Afrika Cup. Door al die wijzingen telde het voormalige vreemdelingenlegioen van Vitesse nog maar 2 buitenlanders: doelman Jevric en verdediger De Marchi.

Met Trustfull als een ‘valse’ rechtsbuiten begon Vitesse weinig overtuigend. Het spel oogde rommelig en traag. Alleen de linkerflank, met Van Hintum, Laros en Fortes, functioneerde redelijk. Uitgespeelde kansen leverde het aandoenlijke geploeter van de thuisploeg niet op. Toch kwam Vitesse nog voor de rust op voorsprong.

Van Hooijdonk pikte een rollertje van Fortes op en tikte beheerst in, 1-0. De lange international keek na zijn achttiende competitietreffer voor de zekerheid nog wel naar de zijlijn of de grensrechter vlagde voor buitenspel. Tot woede van heel FC Den Bosch reageerde de assistentscheidsrechter niet. Met een subtiel lobje, knap verwerkt door doelman Aerts, lonkte Van Hooijdonk in de 42e minuut naar zijn tweede doelpunt van de avond.

Kort na de rust was de Brabantse aanvalsleider opnieuw dicht bij een treffer. Hij kopte uit een voorzet van Trustfull tegen de binnenkant van de paal. FC Den Bosch, zonder de geblesseerde Scholten, was in de tweede helft zeker niet de mindere van de tobbende thuisploeg. De Brabantse formatie, die in 10 uitduels slechts 1 punt pakte, ontbeerde evenwel aanvalskracht.

Hobbelen miste twee grote kansen op de niet eens onverdiende gelijkmaker. Het wegzakkende Vitesse kwam na de pauze nauwelijks meer aan voetballen toe. Mede daarom was de ouverture van Koeman, die geen seconde op zijn stoel zat, bepaald niet indrukwekkend.

Vitesse – FC Den Bosch 1-0 (1-0). 38. Van Hooijdonk 1-0. Scheidsrechter: Temmink. Toeschouwers: 25.000. Gele kaart: Jochemsen (Vitesse), Uneken, Van der Hoorn, Willems (FC Den Bosch).

Vitesse: Jevric; Veldman (82. Nanu), De Marchi, Kreek en Van Hintum; Jochemsen, Van den Brom (72. Diarra) en Laros; Trustfull, Van Hooijdonk en Fortes (78. Sikora).

FC Den Bosch: Aerts; Liefden (59. Verhagen), Van der Hoorn, Uneken en Willems; Hobbelen, Wielaert (85. Meulendijk), Michels (43. Jones) en Deckers; Vos en Van der Laan.

Koeman wil Jochemsen en De Marchi behouden
Ronald Koeman heeft bij voorzitter Karel Aalbers van aangegeven Arco Jochemsen en Marco de Marchi te willen behouden. Van beide spelers loopt het contract in de zomer van dit jaar af. Jochemsen wordt een meerjarig contract aangeboden, De Marchi krijgt een een- of tweejarig contract voorgeschoteld. De Marchi komt vanwege zijn leeftijd (33) echter niet voor een contract voor langere termijn in aanmerking. Later in de week zal Koeman aan John Veldman, de derde speler met een aflopend contract, duidelijkheid verschaffen over diens toekomst.
Pierre van Hooijdonk niet naar Liverpool
Speculaties betreffende een eventuele overgang van Pierre van Hooijdonk naar Liverpool is zojuist naar het rijk der fabelen verwezen. Als antwoord op berichten in de Engelse pers is een eventuele transfer is voor Vitesse absoluut onbespreekbaar.
Voorbeschouwing Vitesse-FC Den Bosch
Gelredome woensdag 26 januari 2000, aanvang 20.00 uur

De eerste officiële wedstrijd van Vitesse in het nieuwe millennium heeft niet zo’n hele grote historie op het hoogste niveau van het Nederlandse betaalde voetbal. De clubs kwamen elkaar daar voor het eerst tijdens het seizoen 1971/1972 tegen nadat zij beiden debuteerden in de Eredivisie. Vitesse versloeg het team uit de Brabantse hoofdstad met 2-0. Directe degradatie voorkwam deze overwinning echter niet. Pas in het seizoen 1989/1990, de Arnhemmers hadden net weer een promotie achter de rug, kwamen de blauw-witten, voor enkele seizoenen spelend onder de naam BVV Den Bosch, weer op bezoek op ‘Nieuw-Monnikenhuize’. Ditmaal werd het een doelpuntloos gelijkspel. Den Bosch degradeerde, maar stapte twee seizoenen later wederom de Eredivisie binnen. Men ging weer de vertrouwde naam voeren, maar wist het slechts één seizoen uit te houden in de hoogste klasse. Vitesse-FC Den Bosch eindigde dat seizoen, 1992/1993, in 2-0. Hans Gillhaus scoorde tegen zijn oude club op slag van rust de openingstreffer, terwijl John van den Brom in de tweede helft, via de strafschopstip, de score verdubbelde. Vorig seizoen keerden de Bosschenaren weer terug en bezoeken dus nu voor de eerste maal ‘Gelredome’. Een perfecte mogelijkheid om 2000 goed te beginnen en de smadelijke 2-1 nederlaag van voor de winterstop in Den Bosch recht te zetten.
Duitse amateurs vernederen Vitesse
In het Duitse Isselburg heeft Vitesse een oefenwedstrijd tegen de Duitse amateurclub LR Ahlen verdient met 2-0 verloren. Gebrekkige inzet was debet aan deze vernedering vijf dagen voor de hervatting van de Nederlandse competitie.
Strikwerda naar FC Utrecht
Fysiotherapeut Strikwerda is met onmiddelijke ingang vertrokken bij Vitesse. Zoals verwacht stapt hij over naar FC Utrecht waar hij per 1 februari als fysiotherapeut begint.
Info kaartverkoop
PSV – Vitesse, Amstel Cup (29/1) (verplichte buscombi): laatste verkoop tijdens de thuiswedstrijd tegen Den Bosch (26/1) in de Vitessestore op Zuid. PP-kaarthouders vóór de wedstrijd (25,-), ná de wedstrijd indien nog beschikbaar overigen (leden 30,- en niet leden 40,-).Sparta – Vitesse (5/2) kaartverkoop tijdens de thuiswedstrijd tegen Den Bosch (26/1) in de Vitessestore op Zuid. Vóór de wedstrijd alleen pp-kaarthouders, na wedstrijd overigen. Prijs buscombi (niet verplicht) pp-houders 30,-, leden 35,- en niet leden 40,- . Kaarten voor eigen vervoer vanaf volgende week verkrijgbaar bij Ticketbox à 20,- (excl. toeslag).
Vitesse-Feyenoord naar de middag
De wedstrijd tussen Vitesse en Feyenoord wordt op 13 februari op last van de lokale autoriteiten niet om 18.00 maar om 14.30 uur gespeeld.
Patrick Ax op huurbasis naar De Graafschap
Patrick Ax voetbalt tot het einde van dit seizoen op huurbasis bij De Graafschap. De middenvelder heeft nog tot 2003 een contract bij Vitesse. Patrick Ax speelde twee seizoenen bij FC Groningen, voor hij in 1998 naar Vitesse verhuisde.
Vitesse wint van Kilmarnock
Vitesse heeft in het Spaanse Estepona een oefenwedstrijd tegen het Schotse Kilmarnock met 2-0 gewonnen. Beide doelpunten vielen in de tweede helft. In een pittige wedstrijd kwam het elftal van Ronald Koeman op voorsprong door Sikora, die in de zeventigste minuut een voorzet van Laros afrondde. Het tweede doelpunt kwam op naam van Arco Jochemsen. Nanu trok in de slotminuut de bal voor waarna Jochemsen de bal perfect achter de kansloze Meldrum knikte.
Info kaartverkoop rolstoelers PSV – Vitesse
Voor de competitiewedstrijd PSV – Vitesse, op 19 februari a.s., wordt een busreis georganiseerd voor rolstoelgebruikers. Hiervoor zijn nog enkele kaarten beschikbaar. Voor informatie: 026-8807312.
Vitesse-FC Groningen gelijkspel
Ronald Koeman sprak van een nuttige oefenwedstrijd van ‘zijn’ Vitesse tegen eerstedivisionist FC Groningen: 1-1. Koeman liet de Arnhemse formatie met drie spitsen spelen en Carlos Fortes opereerde op de linkerflank. “Ik heb aardige dingen gezien, vooral Trustfull op rechts deed het goed. John van der Brom en Theo Janssen hadden natuurlijk moeten scoren. Dat waren kansen.”
FC Groningen liet een goede indruk achter en zag een kopbal van Melchior Schoenmaker tegen de lat belanden. Direct na rust kwam Vitesse door Pierre van Hooydonk op 1-0. Veertien minuten voor tijd scoorde Hugo de verdiende gelijkmaker.
Extra oefenwedstrijd tegen FC Groningen
Vitesse speelt vrijdagmiddag op het sportveld van San Pedro Alcantara een extra oefenwedstrijd tegen FC Groningen. De Groningers moesten deze week twee trainingsdagen schrappen, nadat de regen hun trainingsvelden onbespeelbaar had gemaakt. Mede daardoor besloot Vitesse een extra wedstrijd tegen Groningen in te plannen.
Kaartverkoop Amstelcup: PSV-Vitesse
PSV – Vitesse, Amstel Cup op 29/1 (verplichte buscombi): verkoop aan de infokassa van Gelredome op donderdag 20/1 van 19.00 tot 20.00 uur. Prijs pp-kaarthouders fl. 25,- (voorrang), leden fl. 30,- en niet leden fl. 40,-.
Amoah definitief op huurbasis naar Fortuna
Vitesse heeft Matthew Amoah tot het einde van het seizoen uitgeleend aan Fortuna Sittard. Beide clubs kwamen dinsdag tot een akkoord. Vitesse wil op deze manier Amoah meer ervaring op laten doen. De 19-jarige Ghanees speelde tot dusverre 18 competitieduels voor Vitesse. Amoah scoorde daarin tweemaal. Dit seizoen kon de aanvaller niet rekenen op een basisplaats. Fortuna hoeft geen huursom over te maken. Het contract van Amoah bij Vitesse loopt tot de zomer van 2003.
Nieuwjaarsreceptie Vitesse
Karel Aalbers blijft onverbeterlijk. De voorzitter van Vitesse had zich dit seizoen ‘heilig’ voorgenomen om de luwte van de voetballerij op te zoeken en zeker niet meer zo hoog van de toren te blazen. Bij de massale nieuwjaarsreceptie maandagavond in het Gelredome kon de Arnhemse entrepeneur het toch niet laten. In een gloedvol betoog voor een zaal vol supporters zette hij Vitesse onverbloemd neer als de meest toonaangevende club van Nederland. ,,Ik zeg het zonder enige vorm van arrogantie. Vitesse loopt op vele gebieden ver vooruit. Vooral op het terrein van de nieuwe media. Die zullen voor een geheel nieuwe voetbalcultuur in Nederland gaan zorgen. Vitesse loopt in die ontwikkeling vooraan.”

Aalbers, door zijn pr-chef Hein Rood onbeschaamd aangekondigd als de Johan Cruijff onder de voetbalvoorzitters, doelde ondermeer op de internetactiviteiten en de tv-plannen van Vitesse. Onder de camera’s in het Gelredome waren ook toestellen van het eigen kanaal in oprichting aanwezig. ,,Daar waar andere clubs alleen praten, hebben wij binnen afzienbare tijd een eigen omroep”, sprak Aalbers fijntjes.

De grote baas van Vitesse liet weten dat de samensmelting van Vitesse en het Gelredome ,,binnen handbereik” is. ,,De begroting bedraagt nu 59 miljoen gulden. Die moet binnen drie jaar 75 miljoen zijn”, kondigde Aalbers aan. De sprong in het budget moet via Vitesse-World gestalte krijgen. Met een reisbureau, een hotel, extra horeca in het stadion en het Gelredome in eigen beheer, verwacht Aalbers meer inkomsten te genereren.

,,Vitesse wil een win-bedrijf worden”, stelde Aalbers. ,,Zowel het elftal als de afgeleide diensten moeten succesvol zijn. Voor het sportieve gedeelte hebben wij Ronald Koeman als trainer aangetrokken. Hij kan, nee, hij gaat ons leren winnen. Daarvan ben ik overtuigd.”

Om de toch al sterke binding met de groeiende achterban van Vitesse te vergroten, heeft de clubleiding besloten het shirt met nummer twaalf niet meer binnen de spelersgroep te vergeven. ,,Vanaf nu hoort dat toe aan u, aan het publiek. U bent onze perfecte twaalfde man”, sprak Aalbers met stemverheffing. De Arnhemse fans vonden het allemaal prachtig.

Vitesse wil Amoah, Collen en Ax verhuren
Vitesse is op zoek naar een andere club voor Patrick Ax, Matthew Amoah en Pieter Collen. Het drietal kreeg van de nieuwe trainer Ronald Koeman te horen niet te passen in zijn plannen voor het lopende seizoen. Amoah speelt vanaf vandaag al op proef bij Fortuna Sittard. Indien de aanvaller aan de verwachtingen voldoet, neemt hij van 12 tot en met 17 januari met de Sittardse ploeg aan het trainingskamp in Chiclane (Spanje), bij Cadiz deel. Naast het genoemde trio volgen er binnen twee weken nog minstens twee afvallers.
Theo Janssen krijgt nieuwe rol
Niet John van den Brom, niet Michel Kreek, maar Theo Janssen lijkt door Ronald Koeman uitverkozen te worden om bij Vitesse de opbouw van achteruit te verzorgen. Vitesse startte de eerste oefenwedstrijd onder Koeman, bij zaterdag hoofdklasser GVVV (0-3), met Janssen in het hart van de verdediging. Of hij iets van zichzelf in Theo Janssen erkent? Nee, zover wilde Ronald Koeman zaterdagmiddag niet gaan. Maar de man die jarenlang de opbouw van achteruit verzorgde bij FC Barcelona, lijkt zeer gecharmeerd van de talenten van de begenadigde linkspoot Theo Janssen. Koeman startte in Veenendaal met Orlando Trustfull (rechts) en Carlos Fortes (links) als buitenspelers. Zij werden na de pauze vervangen door Mustapha Riga en Victor Sikora. Dat werd geen geweldig succes, omdat de voorzetten van de vier voor veel verbetering vatbaar zijn. Met name Riga maakte het bont: zijn voorzetten waren óf een prooi voor de GVVV-defensie óf raakten het vangnet. Als de selectie van Koeman compleet is, zijn er nog twee kandidaten voor de posities voorin. Mamadou Zongo kan op rechts uit de voeten en bij aanwezigheid van Marc van Hintum is gelegenheidsback Louis Laros een mogelijkheid als linksbuiten.

De wedstrijd zelf had weinig om het lijf. Vitesse had bij twee treffers een keepersfout nodig waarna Kristof Aelbrecht en Arco Jochemsen afrondden. Slechts een enkele keer stichtte Vitesse met een uitgespeelde aanval gevaar. Zoals na ruim een half uur spelen. Laros passte de bal diagonaal achter de verdediging van GVVV, waar Arco Jochemsen keurig opdook om zijn tweede treffer te scoren.

Koeman was gematigd tevreden over de wedstrijd tegen de zaterdaghoofdklasser. “Natuurlijk verwacht je dat de uitslag hoger uitvalt dan nu, maar dat is niet het belangrijkste. Ik heb een hoop dingen teruggezien waar we over gepraat en op getraind hebben. De bal hard inspelen, bewegen zonder bal, koppeltjes en driehoekjes vormen.” “Ik vond dat we in de eerste helft te laat reageerden bij balverlies. Dat is een van de mindere dingen van het elftal. Na de pauze werd de bal sneller veroverd, al had dat ook te maken met het feit dat de tegenstander vermoeid raakte.”

GVVV – Vitesse 0-3 (0-2)
20. Jochemsen 0-1, 33. Jochemsen 0-2, 70. Aelbrecht 0-3.
Scheidsrechter: Van Hunnik.
Toeschouwers: 1200.
Opstelling Vitesse eerste helft: Jevric; Nanu, De Marchi, janssen, Laros; Jochemsen, Van den Brom, Kreek; Trustfull, Van Hooijdonk en Fortes.
Tweede helft:Chaniotakis; Van der Schaaf, Diarra, Collen, Nanu; Grozdic, van der Hoeven, Janssen; Riga, Aelbrecht en Sikora.

Vitesse heeft tegenstanders gevonden
Na lang zoeken heeft Vitesse eindelijk een tegenstander gevonden om tijdens het trainingskamp van 12 tot 19 januari in Spanje tegen te voetballen. Vitesse speelt op zondag 16 januari om 14.30 uur tegen Kilmarnock. De Schotse ploeg overwintert net als de Arnhemse formatie in de badplaats Estepona aan de Costa del Sol. Kilmarnock staat in de Premier League van Schotland op de voorlaatste plaats. Op zaterdag 22 januari oefent Vitesse tegen de Duitse Regionalligist Ahlen. Vitesse wil de wedstrijd afwerken in de buurt van Bocholt, een Duitse plaats net over de grens bij Winterswijk, maar een definitieve locatie is nog niet gevonden.
Bedrijf wil advies Vitesse bij verbouwing stadion
Het Griekse bouwbedrijf Alte S.A. heeft Vitesse benaderd om hun te adviseren bij de verbouwing van het Kariskaikisstadion in het Griekse Piraeus. De Grieken willen niet alleen adviezen bij de bouw maar ook ten aanzien van de exploitatie van het stadion. De Arnhemse voetbalclub houdt het verzoek in beraad. In februari volgen nieuwe gesprekken. Onbekend is nog hoeveel het bouwbedrijf Vitesse zal betalen voor deze dienst.
De Graafschap wil Jochemsen
De Graafschap wil Arco Jochemsen na dit seizoen overnemen van Vitesse. Jochemsen kan na dit seizoen transfervrij vertrekken omdat zijn contract afloopt. De middenvelder en Vitesse onderhandelden eerder dit seizoen over een nieuwe verbintenis, maar de besprekingen raakten in een impasse. De Graafschap zou Jochemsen het liefts per direct willen contracteren, maar moet dan aan Vitesse een afkoopsom betalen.
Eerste training Vitesse onder Ronald Koeman
Met tintelende tenen debuteerde Ronald Koeman op Papendal als hoofdtrainer van Vitesse. Het kriebelende gevoel in de voeten kwam niet van ouderwetse honger naar de bal, maar doodgewoon door traditioneel Hollands winterweer: nat en koud. ,,Maar het zal toch nog wel eens wat warmer worden?”, grapte de oud-international bij zijn terugkeer in Nederland. Koeman maakte tijdens zijn eerste optreden als zelfstandig coach een ontspannen en zelfverzekerde indruk. Hij gaf toe dat hij enige gezonde spanning had gevoeld bij bij het opstaan ’s morgens vroeg. ,,Maar ik heb, zoals altijd, heerlijk geslapen”, glimlachte de geboren Groninger. ,,Ik heb naar deze dag uitgekeken. Voor de eerste keer op eigen benen. Dat gaf me toch een speciaal gevoel.”

Anders dan bij zijn ietwat onwennige presentatie vorige maand in Gelredome durfde Koeman na afloop ook stelling te nemen. Hij besefte terdege dat hij vanaf nu recht van spreken heeft als ‘baas’ van de technische staf. ,,Ik ben blij dat ik niet met onmiddellijke ingang bij Vitesse ben begonnen”, bekende Koeman, die op het veld met Trustfull en Jansen meteen een indringend gesprek voerde.

,,Door een aanloopje van ruim een maand te nemen, heb ik een goed beeld van de club en van de selectie gekregen. Die informatie neem ik uiteraard mee in de komende voorbereidingsperiode van een week of drie. In dat tijdsbestek wil ik de basis leggen voor een goede tweede helft van de competitie, waarin we hopelijk aansluiting kunnen krijgen bij de Grote Drie van Nederland. Of dat haalbaar is, zal moeten blijken.”

Koeman analyseerde Vitesse voor de eerste keer in het openbaar. ,,Ik heb in december goede, minder goede en slechte wedstrijden van Vitesse gezien. Het elftal was zoekende, miste de wil om te winnen en ontbeerde vertrouwen. Het creëren van duidelijkheid, wat ik wil en hoe ik het wil, zie ik nu als mijn voornaamste taak.” Koeman verwelkomde 25 spelers bij zijn ouverture. Potentiële basisspelers als Zongo (interlandverplichtingen), Curovic (griep) en Van Hintum (herstellende van blessure) ontbraken nog bij de eerste groepstraining in het nieuwe jaar. Als alle contractspelers van Vitesse beschikbaar zijn, heeft Koeman liefst dertig man voor zijn neus. ,,Een onmogelijk aantal”, erkende hij volmondig. ,,Daar moet snel iets aan worden gedaan. Ik vind een groep van 22 tot 24 spelers groot genoeg. Wie er mogen vertrekken, zeg ik nu nog niet. Laat iedereen eerst maar eens aan de nieuwe trainer wennen. Feitelijk begint elke speler opnieuw bij Vitesse. Ze krijgen allemaal een kans om zich te bewijzen.”

Koeman sprak tijdens zijn eerste oefensessie bij Vitesse nog weinig over voetbal. ,,Dat komt later wel. In mijn openingstoespraakje voor de training heb ik vooral gehamerd op discipline. Daar ben ik een grote fan van. Zonder discipline buiten het veld is er ook geen discipline in het veld. Daarom heb ik even wat persoonlijke ideeën en richtlijnen aan mijn spelers duidelijk gemaakt. Het zijn echt geen schokkende zaken, hoor. Op tijd komen, gezamenlijk eten, dergelijke dingetjes. Ook zijn de buitenlandse spelers verplicht om Nederlandse taallessen te volgen. Dat lijkt me logisch.”

Koeman begint zaterdag met een oefenwedstrijd in Veenendaal tegen GVVV. Vier dagen later vertrekt hij met Vitesse naar Marbella voor een trainingskamp van ruim een week. Zijn competitiedebuut is op 26 januari thuis tegen FC Den Bosch. Daarna volgen PSV (beker), De Graafschap en Sparta binnen tien dagen.

,,We gaan attractief voetballen, in een 4-3-3 systeem”, beloofde Koeman. ,,Dat wil Vitesse graag, dat wil ik graag en dat wil het publiek graag. Een elftal dat speelt om te winnen. Maar ik zal altijd zoeken naar de juiste balans tussen amusementswaarde en prestaties. Want ook ik word bij Vitesse uiteindelijk afgerekend op de resultaten.”

Wijnen langer bij Vitesse
Vitesse heeft het contract met Bas Wijnen opengebroken en verlengd tot medio 2003. De oorspronkelijke overeenkomst met de 19-jarige doelman, bij wie in november een vorm van jeugdkanker is geconstateerd, liep tot de zomer van 2001. Wijnen hoopt over anderhalf jaar te zijn genezen.
Vaststelling data wedstrijden
Vitesse – Heerenveen: zaterdag 25 maart 2000 20.00 uur.
Vitesse – Ajax: zondag 30 april 2000 14.30 uur.
Vitesse maakt winst
Vitesse heeft voor het eerst in haar bestaan een winst van 2,5 miljoen gulden gemaakt. Tegenover uitgaven ter grootte van 56,5 miljoen gulden, stond in het seizoen 1998/1999 een bedrag van 59 miljoen aan inkomsten. De begroting voor het huidige seizoen loopt in de richting van zestig miljoen gulden. Voorzitter Karel Aalbers sprak deze week de verwachting uit dat de begroting nog verder zal groeien. Binnen drie tot vijf jaar zal zij stijgen tot 75 miljoen gulden, aldus de Vitesse-preses.
Vitesse-tv komt snel
Vitesse-tv gaat op korte termijn de ether in. Die boodschap hield Karel Aalbers gisteravond sponsoren van de club voor. De details van de afspraken wilde hij nog niet bekendmaken. Vitesse-tv is in eerste instantie een programma van een halfuur. Naast de laatste nieuwtjes over Vitesse besteedt het programma aandacht aan regionaal nieuws. Het is nog niet duidelijk of de zender achter een decoder zal verdwijnen of voor iedereen beschikbaar zal zijn.
Henk ‘Charly’ Bosveld gekozen tot Vitesse-speler van de eeuw
Henk ‘Charly’ Bosveld is met overweldigende meerderheid gekozen tot de beste Vitesse-speler van de bijna voorbije eeuw. Zowel lezers van De Gelderlander en de Arnhemse Courant konden de voorbije week hun stem uitbrengen. Verreweg het grootste deel van de fans stemde op Charly Bosveld.

Charly Bosveld droeg zeven seizoenen het shirt van Vitesse en groeide uit tot de grootste na-oorlogse voetbalheld in Arnhem. In 1979 nam hij afscheid van het voetbal en wierp zich op een trainerscarrière. Hij overleed 6 augustus vorig jaar op 57-jarige leeftijd aan een hartstilstand.

‘Hij had het prachtig gevonden’, liet zijn vrouw Henny Bosveld gisteren geëmotioneerd weten. ‘We zijn ontzettend blij dat hij nog zo leeft bij de Arnhemse-bevolking. Het is alleen jammer dat hij het zelf niet mag meemaken.’

Vaststelling data wedstrijden
Vitesse – FC Den Bosch: woensdag 26 januari 20.00 uur
PSV – Vitesse: zaterdag 29 januari 20.30 uur (Amstelcup)
Vitesse – De Graafschap:woensdag 2 februari 20.00 uur
Verkoop seizoenkaarten
Nog u nog geen seizoenkaart? Er zijn nog enkele honderden seizoenkaarten te koop. De prijs wordt na elke thuiswedstrijd aangepast. Voor meer informatie en bestellen kunt u contact opnemen met de afdeling Ticketing, telefoon: 026 – 8807337 (tijdens de kantooruren). Beleef het mee in Gelredome!

Bronnen nieuwsredactie www.vitesse.org
Eigen nieuwsredactie, Arnhemse Courant, Sportweek, De Gelderlander, ANP, De Telegraaf, Voetbal International, Vitesse Vandaag, Vitesse inside, Zwart op Geel, NOS Teletekst, Sportjournaal, RTL Teletekst, Omroep Gelderland, TV Gelderland.

Hoofdsponsor: