februari 2007

Janssen mist beslissende weken bij Vitesse

Vitesse moet het de komende weken stellen zonder aanvoerder Theo Janssen. De middenvel­der van de Arnhemmers raakte voor de thuiswed­strijd tegen Roda JC van anderhalve week geleden geblesseerd aan zijn linkerknie en is vorige week geopereerd. Een MRl-scan wees uit dat de buitenmeniscus van het gewricht beschadigd was en de kwetsuur is tijdens de kijkoperatie in het ziekenhuis van Zutphen verholpen.

Ook Remco van der Schaaf is nog altijd niet inzetbaar voor trainer Aad de Mos. De middenvelder onderging op 5 oktober van het vorige jaar een soort­gelijke ingreep als Janssen, maar is nog steeds niet volledig hersteld. ‘Wat Remco betreft hoop ik dat we op 1 april tegen Feyenoord weer over hem kunnen beschikken’, zegt De Mos.

Een meevaller voor de oefenmeester is de speel­gerechtigheid van Yu Hai. De Chinees, die volgens de Arnhemse clubleiding geldt als opvolger van de komend seizoen naar FC Twente vertrekkende YoussoufHersi, heeft inmiddels een geldige tewerkstellingsvergun ­ning en zal deze week bij Vitesse arriveren. De Mos: ‘Heel fijn dat we met hem meer creativiteit in de ploeg hebben. Door alle afwezigen in mijn selectie kan hij al in dit stadium van de competitie van grote waarde zijn.’

Bron: VI Magazine 28-02-07 
Arnhem kan Gelredome eindelijk leveren aan Eurocommerce

Rechter geeft gemeente toestemming om stadion te verkopen.

De gemeente Arnhem kan stadion Gelredome eindelijk leveren aan de Deventer project­ontwikkelaar Eurocommerce. De rechter bepaalde gistermiddag dat evenementenbedrijf Gelre­dome bv het beslag van het sta­dion moet opheffen. Met dat be­slag werd de levering maanden­lang geblokkeerd. Ook heeft Gel­redome bv geen recht met een an­der bedrijf een tegenbod te doen. De termijn daarvoor is verstreken. De president van de rechtbank maakt tevens korte metten met het instemmingsrecht van Gelre­dome bv. De conclusie luidt dat het evenementenbedrijf ‘misbruik maakt’ van het recht met de ver­koop in te stemmen in een poging er zelf beter van te worden. Gelre­dome bv legt zich daar niet bij neer en heeft een bodemprocedu­re aangespannen.

Eurocommerce betaalt 16,5 mil­joen euro voor het stadion plus omliggende grond. De ontwikke­laar heeft de plannen klaar om in de hoeken van het stadion te bou­wen. Wethouder Sander van Bode­graven zegt opgelucht te zijn dat de verkoop van het stadion na bijna twee jaar eindelijk is beklon­ken. „We hebben de afgelopen da­gen best in spanning gezeten, maar laten nu zien dat wij als stadsbestuur zo’n verkooptraject tot een goede einde kunnen breng­en. Dat geeft ons vertrouwen”, zegt Van Bodegraven.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 28-02-07

Play- offs goed voor Vitesse

Column Borgmann

Nog acht speelronden, dan zit de reguliere competitie in de eredivisie er alweer op. PSV wordt gewoon op­nieuw kampioen. Ik hoop dat daarmee een einde komt aan de discussies over Ronald Koeman. De oud- trainer van Vitesse moet tot vervelens toe in elk televisieprogramma en interview reageren op de vraag of hij een toptrainer is of niet. Het is heel simpel. Koeman is straks vier seizoenen trai­ner geweest bij een Nederlandse topclub. Hij leidde Ajax twee keer naar de landstitel en komt door het nakende kampioen­schap met PSV op een score van drie landskampioenschappen in vier jaar. Dat hebben Johan Cruijff en Louis van Gaal in ons land nooit gepresteerd. Dus: discussie gesloten, lijkt me.

De opzet van de competitie met de play- offs zorgt opnieuw voor verhitte debatten. Ajax, AZ, FC Twente en in mindere mate Feyenoord weten nu al dat ze straks de play- offs spelen om een plekje in de voorrondes van de Champions League. Welbeschouwd is de reguliere competitie voor deze ploegen niet meer interessant. De twee­de plaats is nagenoeg even waar­devol als de vijfde. Dat is niet al­leen onrechtvaardig. Het werkt ook competitievervalsing in de hand, wanneer deze teams ploe­gen ontmoeten die absoluut nog punten nodig hebben. Zo kan Vitesse er voordeel bij hebben, met late partijen tegen AZ, FC Twente en PSV.

Voor Vitesse is het systeem van de play-offs sowieso een ze­gen. In het oude systeem zou de zesde plaats een vereiste zijn geweest voor Europees voetbal. Dan was het seizoen voor Vit­esse nu al voorbij geweest. Nu blijft het ongetwijfeld weer tot de laatste dag spannend of Vitesse de play- offs om Europees voetbal haalt. Daarom mogen de play-offs van mij blijven

Bron: De Gelderlander 28-02-07 

Blessure Civard Sprockel valt mee

Civard sprockel kan zaterdag, naar alle waarschijnlijkheid, gewoon meespelen in de wedstrijd tegen Excelsior.

De verdediger liet zijn gekwetste knie dinsdagmiddag onderzoeken in het ziekenhuis. Het onderzoek bracht een lichte beschadeging aan de achterkant van de knieschijf aan Sprockel’s linkerknie aan het licht.

Volgens de medische staf van Vitesse komt het meespelen van Sprockel niet direct in gevaar, omdat de blessure met een speciale tape-constructie is op te vangen. Sprockel zal de komende dagen nog wel aangepast trainen.

Bron: Vitesse.nl 27-02-07 

Uitspraak:gemeente mag en moet leveren

De voorzieningenrechter in Arnhem heeft op 27 februari 2007 uitspraak gedaan in het kort geding van de gemeente Arnhem, Vitesse en Eurocommerce tegen Gelredome. Beslist is dat het door Gelredome gelegde beslag op het stadion van rechtswege is vervallen. Dat houdt in dat de gemeente het stadion kan leveren maar ook moet leveren aan Eurocommerce op grond van de eerder gesloten intentieovereenkomst. De voorzieningenrechter is voorts van oordeel dat Gelredome ook misbruik van haar positie maakt door instemming aan de verkoop van het stadion te weigeren, teneinde voordelige condities voor huur van Eurocommerce te bedingen. De gemeente, Vitesse en Eurocommerce hebben belang bij een snelle levering. De vorderingen, die Gelredome op haar beurt tegen de Gemeente heeft ingesteld, worden afgewezen op grond van de volgende gronden:

– de gemeente heeft voldaan aan het matchingsrecht (optierecht) jegens Gelredome. Zij heeft alle essentialia van de koopovereenkomst met Eurocommerce aan Gelredome verstrekt. Gelredome heeft vervolgens niet binnen de voorgeschreven termijn van twee maanden gereageerd;

– indien in een later stadium mocht blijken dat Gelredome wel nog een matchingsrecht heeft jegens de gemeente, zal dit (eventueel) dienen te leiden tot een schadevergoedingsactie van Gelredome jegens de gemeente;

– het recht op levering van Eurocommerce is een sterker recht dan het matchingsrecht van Gelredome;

– een belangenafweging valt in het voordeel uit van de gemeente, Vitesse en Eurocommerce.

Bron: Rechtbank Arnhem 27-02-07 

Verkoop Gelredome gaat door!

De verkoop van Gelredome aan projectontwikkelaar Eurocommerce gaat door! Dit bepaalde de rechter vanmiddag.

De uitspraak is het gevolg van het kort geding dat de gemeente Arnhem had aangespannen tegen de Exploitatiemaatschappij Gelredome. Gelredome had beslag laten leggen op het stadion om de verkoop te voorkomen. Voor Vitesse, dat in het kort geding samen met de gemeente en Eurocommerce optrok, is dit een enorme stap voorwaarts in de verdere gezondmaking van de club. De verkoop van stadion Gelredome was één van de punten uit het Reddingsplan uit november 2003.

Algemeen directeur Paul van der Kraan: “De verkoop aan Eurocommerce levert de club jaarlijks een voordeel van € 750.000, – op en een éénmalige bijdrage van 1 miljoen, die over drie jaar wordt afgeschreven. Deze financiële injectie is niet alleen noodzakelijk voor de verbetering van de liquiditeitspositie van Vitesse, het geeft ook aan dat de nieuwe huurbaas het belang van het bestaansrecht van haar hoofdhuurder op de lange termijn onderstreept.”

Meer informatie volgt later vandaag .

Bron: Vitesse.nl 27-02-07 
Vitesse blameert zich in Waalwijk

Arnhemse ploeg lijdt kostbaar verlies bij RKC in strijd om play-offs.

Vitesse flirt in de jacht op Europees voetbal nadrukkelijk met het doemscenario. De Arn­hemse ploeg blameerde zich gister­middag in Waalwijk, waar het vechtvoetbal van RKC zegevierde (3-1).

De glijdpartij bij de degradatiekan­didaat markeerde de slechte reeks van Vitesse. De laatste zes ontmoe­tingen leverden vijf remises, de ne­derlaag van gisteren en slechts één driepunter (FC Groningen) op. De kloof met het linkerrijtje, het mek­ka voor clubs met Europese aspira­ties, is met drie punten weliswaar nog ronduit overbrugbaar. Met Ex­celsior en ADO Den Haag wacht Vitesse nu twee thuisduels waarin het zich geen puntenverlies kan permitteren. Maar prangend is de vraag waaraan de ploeg van Aad de Mos het optimisme wil ontle­nen.

Het pleit voor de flamboyante hoofdtrainer dat hij zich niet wil verschuilen achter de lawine aan blessures. De Mos is wel degelijk niet te benijden. Met Remco van der Schaaf, Gill Swerts, Theo Jans­sen en de geschorsten Onur Kaya en Sébastien Sansoni miste hij gis­teren vijf spelers die het midden­veld kunnen domineren. Vitesse was in Waalwijk ander­maal Medisch Centrum Arnhem, want Civard Sprockel ging er in de rust af met een knieblessure en spits Fred Benson liep als invaller hinkend over het veld door een op­spelende hamstring.

De nood was zo hoog, dat De Mos de niet wedstrijdfitte Abubakari Yakubu na rust toch moest breng­en. Ruud Knol moest door de bles­sure van Sprockel een linie terug en meer smaken had De Mos niet voorhanden. Knol deed het voor rust uitstekend als controleur op het middenveld en de noodge­dwongen omzetting kwam de sta­biliteit niet ten goede.

Voor De Mos moet het uiterst pijn­lijk zijn geweest te zien hoe zijn af­geroomde team faalde in Waal­wijk. Het is vrij simpel: als een aan­tal spelers opzichtig verzaakt, dan is zelfs het opportunisme van een kwaliteitsarme ploeg als RKC een gevaar voor Vitesse. Youssouf Her­si is volledig uit vorm, Anders Due had alle mogelijkheden zich te pro­fileren op zijn favoriete plek maar faalde hopeloos, en Mads Junker en Purrel Fränkel onderstreepten nog maar eens dat ze de kwalitei­ten missen voor het niveau dat Vit­esse nastreeft. Zoals gebruikelijk kwam al het Arnhemse gevaar van Danko Lazo­vic. De Servische vedette benutte na een dik kwartier een straf­schop, nadat Sprockel was ge­vloerd (0-1). Weer een kwartier la­ter had Lazovic 0- 2 moeten ma­ken, toen hij vrij voor doelman Er­win Lemmens een te hoge lob pro­duceerde. Het gaf aan dat Lazovic nog niet in beste doen is, ondanks zijn spectaculaire omhaal in de slotfase waarmee hij de lat raakte.

Na een rake volley van Jan Ver­tonghen (1-1) ontspoorde Vitesse met tien man. Anduele Pryor kreeg na een uur een makkelijk ge­geven tweede gele kaart, waarna Hans van de Haar en Tim Janssen profiteerden van de overtal: 3-1. Stortvloed aan afwezige midden­velders breekt Vitesse op. En dat, met duels met Excelsior en ADO voor de boeg, waarin pun­tenverlies cruciaal kan zijn.

Bron: De Gelderlander 26-02-07 

Knol: ‘ Nu kunnen we ons niets meer permitteren’

Verdediger beseft dat Vitesse 6 punten nodig heeft uit eerste 2 duels.

Na de deceptie in Waalwijk rest een weinig floris­sant perspectief. Vitesse kan zich de komende weken geen misstap meer permitteren, zo besefte Ruud Knol na de 3-1 nederlaag bij RKC, anders krijgen de Europese pretenties een utopisch karakter. Vitesse heeft een – op papier- lood­zwaar slotprogramma, met AZ, FC Twente en PSV als tegenstanders. Duidelijk is dat de Arnhemse ploeg met een buffertje de slotfase van de competitie in zal moeten gaan, wil de missie ‘play-offs om Europees voetbal’ niet onmogelijk worden.

Logisch dus, dat de nederlaag van gistermiddag knalhard aankwam in het Arnhemse kamp. „We heb­ben de laatste wedstrijden te wei­nig gewonnen”, sprak Ruud Knol in Waalwijk, doelend op de reeks met een zege en liefst vijf remises. „Daar moet compensatie voor ko­men. En daar hadden we vandaag mee moeten beginnen. Nu dat niet is gelukt, kunnen we ons geen puntenverlies meer veroorloven.” En, wijzend op de twee naderen­de thuiswedstrijden tegen de laag­vliegers Excelsior en ADO Den Haag: „ Als je mee wilt doen voor de eerste negen, dan moet je wed­strijden als die van vandaag win­nen. Nu moeten we twee keer win­nen. Dan staan we er weer tus­sen.”

Knol wilde de vele afwezigen niet aanvoeren als verzachtende om­standigheid. „ Je weet dat zoiets ge­beurt in een seizoen. Soms mis je één speler, soms geen enkele en soms een hoop. Het is jammer dat het nu bijna allemaal middenvel­ders zijn, maar ik vind het geen ex­cuus.”

„We kwamen voor rust goed op voorsprong”, vervolgde de 25-jari­ge voetballer uit Zevenaar. „Daar­na gaven we het initiatief weg. Het liep niet bij ons. Dan moet je dat compenseren met het winnen van de persoonlijke duels en dat lukte vandaag niet. Na die rode kaart ( van Anduele Pryor, red.) kregen we het nog moeilijker. Als die kaart niet was gevallen, dan had­den we misschien meer af kunnen dwingen.” Knol deed het de eerste helft goed in de voor hem onbekende rol van controlerende middenvelder. „ Op deze positie kom je veel aan de bal, dat is wel lekker”, aldus Knol, die na rust terugkeerde op zijn ver­trouwde stek in de achterste linie. Knol zit in zijn laatste contractjaar bezig bij Vitesse en dus breken voor hem beslissende tijden aan. „Ik weet nog niets over mijn toe­komst na dit seizoen”, aldus Knol. „ Het enige waar ik mee bezig ben, is proberen goed te voetballen. Hoe beter dat mij en Vitesse lukt, hoe beter de nieuwe club waar­schijnlijk is die ik zal krijgen.

Bron: De Gelderlander 26-02-07 

Pryor is verbaasd na krijgen van rode kaart

Vitesse- speler Andue­le Pryor begreep gisteren even de wereld niet meer. In het duel met RKC kreeg hij rood: twee keer geel. „De eerste vond ik al geen echte overtreding, maar die kaart kun je geven. Maar bij die tweede probeer ik Obodai van me af te houden. Ook hij gebruikte zijn handen om eerder bij de bal te ko­men. Daarop reageerde de scheids”, aldus Pryor, die geschorst is voor het duel met Excelsior.

Bron: De Gelderlander 26-02-07 

De Mos: ‘ Misschien straks met vier spitsen’

Vitesse-trainer Aad de Mos kon er de ironie nog wel van inzien. Civard Sprockel was giste­ren in het duel met RKC zijn zo­veelste speler die een knieblessure opliep (vandaag volgt onderzoek) en middenvelder Anduele Pryor liep tegen een schorsing aan. „ Op een gegeven moment ben je uitge­winkeld. We houden zo geen mid­denvelders over. Misschien spelen we volgende week met vier spit­sen”, grapte De Mos

Bron: De Gelderlander 26-02-07 

De Mos: ‘ Onterecht rood is breekpunt’

„De scheidsrechter had invloed op het resultaat”, vond Vitesse- trainer Aad de Mos na het 3-1 verlies bij RKC. „Hij was de weg kwijt na de strafschop die we kregen. De rode kaart van Pryor was beslissend. Als je voet­bal een beetje begrijpt, weet je dat die kaart onterecht was. Ik heb ge­wisseld om voor de winst te gaan, maar we hadden moeite met RKC dat de duels zocht.”

Bron: De Gelderlander 26-02-07 

Onthutsend Vitesse verliest bij RKC

Vitesse bakte er zondag bij laagvlieger RKC niets van en verloor dan ook met 3-1.

Vitesse begon nog sterk. Lazovic schoot de bal al na een minuut bijna in de kruising, maar Lemmens redde. Na tien minuten werden de Arnhemmers slordiger. RKC Waalwijk kreeg wat kansjes. Vertonghen schoot de bal bijna binnen, maar dat was buiten Piet Velthuizen gerekend.

Pryor werd even later neergelegd in de zestien en de strafschop werd feilloos ingeschoten door Lazovic, 0-1. Omdat Sprockel balverlies leed kon Vertonghen nog voor rust gelijkmaken.

In de tweede helft speelde Vitesse ontzettend slecht. Trainer Aad de Mos greep in en slachtofferde de zwakke Sprockel en Junker. Maar ook met hun vervangers Yakubu en Esajas bleef het spel ondermaats.

Tot overmaat van ramp kreeg Pryor na twee domme overtredingen een rode kaart. Van de Haar bracht RKC Waalwijk een logische voorsprong, door van net buiten de zestien de bal in de hoek te schuiven.

Alleen Espinoza bleef achterin overeind, verder was het chaos van Arnhemse zijde. Een omhaal van Lazovic kwam tegen de lat en Jansen maakte 3-1.

Bron: TV Gelderland TxT 25-02-07

Vitesse blameert zich in Waalwijk

In een wedstrijd waarin Vitesse aansluiting zou moeten behouden met de concurrenten om een Play-off plaats, werd een 1-0 voorsprong volledig uit handen gegeven. Thuisploeg RKC Waalwijk werd door de Arnhemmers zelf in de wedstrijd geholpen en won verdiend met 3-1. Door twee gele kaarten van Anduele Pryor speelde Vitesse het laatste half uur met tien man.

Na iets meer dan een minuut spelen kreeg Danko Lazovic in Waalwijk de eerste kans van de wedstrijd. De spits haalde uit van ruim zestien meter en zag zijn schot tot corner verwerkt worden door doelman Lemmens. Het duel kenmerkte zich in de eerste helft door veel onzorgvuldigheden en veel ruimte voor beide ploegen in de omschakeling.

Vitesse profiteerde daar na achttien minuten als eerste van. Nadat verdediger Fung a Wing de lat raakte schakelde Vitesse razendsnel. Na de combinatie tussen Hersi en Pryor werd laatstgenoemde door de teruggekomen Fung a Wing neergelegd: strafschop. Danko Lazovic benutte de buitenkans, 0-1. De ploeg had daarna diverse mogelijkheden om vanuit die omschakeling de thuisploeg pijn toe doen, maar het ging erg slordig met de ruimte om.

Daar waar Vitesse dus vergat de wedstrijd al vroeg op slot te gooien, was het RKC waalwijk dat tien minuten voor rust terug in de wedstrijd kwam. Slecht uitverdedigen aan de linkerkant leidde het doelpunt in. De eenvoudige voorzet werd door Jan Vertonghen snoeihard achter de kansloze Velthuizen gevolleyd. Vitesse had de gelijkmaker volledig aan zichzelf te wijten.

Aad de Mos greep in de rust in met een tweetal wissels. Etienne Esajas en Abubakari Yakubu kwamen voor Mads Junker en Civard Sprockel. Ondanks de wissels leek Vitesse het duel uit handen te geven. Zo moest Purrel Frankel in de eerste tien minuten na rust tweemaal alles uit de kast halen om een tweede Waalwijkse treffer te voorkomen. Na een uur spelen moesten de Arnhemmers zelfs met tien man verder toen Anduele Pryor met twee wel heel makkelijk gegeven gele kaarten naar de kant moest.

Trainer Mark Wotte van RKC rook bloed en zette in de 70e minuut aanvaller (Tim Janssen) in het veld voor verdediger Fung a Wing. Direct daarop wist Ruud Knol een voorzet maar net aan de goede kant van de paal te schieten. Een kwartier voor tijd was het dan wel raak voor RKC. Hans van de Haar mocht vrij uithalen en passeerde Velthuizen met een droge knal: 2-1. Invaller Tim Janssen besliste in de 85e minuut het duel door van dichtbij de 3-1 in te tikken.

Opvallend moment: de beste man aan Vitesse-zijde, Danko Lazovic, had in de 82e minuut het doelpunt van het jaar op zijn schoen, maar zijn prachtige omhaal raakte slechts de lat. Ondanks een man minder was het verder zeer mager wat de ploeg zondagmiddag liet zien in een wedstrijd die gewonnen moest worden om aansluiting te behouden met de clubs die strijden om een plaats in de Play-offs. De eerstvolgende twee thuiswedstrijden zullen dan ook gewonnen moeten worden om nog een kans te maken.

Bron: Vitesse.nl 25-02-07

Aad de Mos ziet redenen voor falen

Bij Vitesse regeerde zondag de chaos. Volgens trainer Aad de Mos was dat niet zonder reden.

“We hadden het middenveld niet in handen en dan leg je het af tegen het vechtvoetbal van RKC. Ook het veld was niet in orde”, zo luidt het excuus van de ervaren trainer.

Breekpunt was de rode kaart van Pryor. “Belachelijk”, fulmineert De Mos. “De scheidsrechter laat zich beinvloeden door de trainer van RKC, die in de gang roept dat hij meer in hun voordeel moet fluiten. En dat terwijl wij een terechte strafschop krijgen en er nog een moeten krijgen.”

Sprockel en Junker ruimden het veld voor Yakubu en Esajas. Een van die wissels was niet om speltechnische redenen.

“Sprockel was geblesseerd, die kon niet meer verder spelen en ik wilde iets anders proberen met drie spitsen”, zo verklaart de trainer van de Arnhemmers zijn keuze.

De Mos vindt de nederlaag tegen het laaggeklasseerde RKC niet pijnlijk. “De degradatiekandidaten roeren zich. Die pakken nu punten.” Vitesse speelde zwak, maar De Mos legt de redenen elders: “Het veld en die rode kaart, die maken deze uitslag.”

Bron: TV Gelderland TxT 25-02-07

Fränkel: in tweede helft overlopen

Ook in het hoofd van Purrel Fränkel sluimerde het besef: Vitesse verloor zondag in Waalwijk hele dure punten.

“Als we hadden gewonnen, hadden we negende gestaan. We geven het weg. Deels ook door die rode kaart maar we werden in de tweede helft ook overlopen”, zegt de eerlijke back.

“De laatste weken gaven we weinig weg maar nu roep je het over jezelf af. Het is heel zuur dat we hier met lege handen staan. De komende wedstrijden moeten we winnen”, blikt de verdediger vooruit.

Bron: TV Gelderland TxT 25-02-07

Yu Hai komt deze week naar Vitesse

Vitesse verwacht de nieuwe aanwinst Yu Hai deze week in Arnhem. “Zijn tewerkstellingsvergunning heeft enige vertraging opgelopen, maar is vrijdag verstrekt”, zo legt algemeen directeur Paul van der Kraan uit. “Het duurde wat langer omdat de verklaring van de Chinese voetbalbond op zich liet wachten. De bond moest duidelijk maken dat hij voor nationale teams heeft gespeeld. Hij moet maandag of dinsdag naar de ambassade in China om zijn voorlopige verbljfsvergunning op te halen en daarna kan hij het vliegtuig naar Nederland pakken. Hij is dan meteen speelgerechtigd voor ons.”

Bron: Omroep Gelderland 25-02-07
Handbal inspireert De Mos

Trainer Vitesse maakt van nood deugd en zet Pryor in ‘ Van Persie-rol’.

Trainer Aad de Mos van Vitesse is niet voor één gat te van­gen. De gaten in zijn selectie ne­men de afmeting van een ravijn aan, maar De Mos tovert voor het duel zondag met RKC interessante oplossingen uit de hoge hoed.

Voor het grote probleem op het middenveld, waar liefst vijf kandi­daten ontbreken, schuift de trainer centrumverdediger Ruud Knol naar voren. Onur Kaya, Sébastien Sansoni ( bei­den geschorst), Remco van der Schaaf, Theo Janssen en Abubaka­ri Yakubu ( allen knieblessures) zijn voor het duel in Waalwijk (14.30 uur) niet beschikbaar.

Een andere, minstens even interes­sante variant voor zondag, is de ‘Robin van Persie-rol’ die Anduele Pryor wordt toebedeeld. Niet in het minst omdat de 21-jarige Pryor in veel opzichten gelijkenis ver­toont met de bij Arsenal doorge­broken Oranje-international. Bei­den zijn fysiek sterk, linksbenig en technisch begaafd. De Mos is in het algemeen een voorstander van logica in zijn op­stelling; linksbenige spelers op links en rechtsbenige op rechts. „Dat heeft mijn voorkeur, maar je moet ook oplossingen hebben voor noodgevallen. Ik heb vroeger ook vaak gespeeld met linksbenige spelers op rechts. Van Persie kan het inderdaad goed, Robben speelt er ook vaak.”

De Mos haalde zijn wijsheid uit een andere sport. „Ik heb het afge­keken van het handbal. Daar heb je linkshandige hoekspelers op rechts en rechtshandige op links. Je kunt het in alle linies doen. Ik heb ook wel eens een linksbenige verdediger, Arthur Numan, op rechts laten spelen tegen Marc Overmars. Omdat Overmars altijd naar binnen trekt om te schieten. Dat pakte ook goed uit.”

De Mos hoopt Pryor vanaf rechts meer in schietpositie te krijgen. „ Ik heb hem zo zien spelen met Jong Vitesse bij Jong Ajax. Hij was de beste man van het veld.” De Mos neemt voor lief dat de spit­sen mogelijk minder bruikbare bal­len krijgen. „Pryor en Youssouf Hersi combineren samen goed, dat is ook belangrijk. Daarbij hebben we in Paul Verhaegh een back die vaak opkomt.”

Het spel op het middenveld moet door Ruud Knol worden verdeeld. „ Een gevoelsmatige keuze”, stelde De Mos gistermiddag. „ Centrale verdedigers kunnen vaak goed uit de voeten op het middenveld. Knol heeft een goede pass en kan links en rechts openen”, aldus de trainer, die in de komende drie duels (RKC uit, Excelsior en ADO Den Haag beide thuis) een positie in het linker rijtje hoopt te herove­ren

Bron: De Gelderlander 24-02-07

Yu Hai alleen mét papieren naar Arnhem

De Chinese aanvaller Yu Hai komt pas naar Vitesse als zijn papieren in orde zijn. De kans is groot dat de speler van de Chinese olympische ploeg volgende week in Arnhem verschijnt.

Afhankelijk van de dag van aankomst is het 19- jarige linksbenige talent direct zaterdagavond tegen Excelsior in­zetbaar. Yu Hai komt van Xian In­ternational Football Club en teken­de een contract tot 2009.

Bron: De Gelderlander 24-02-07 

Kwestie Stojkovic houdt De Mos bezig

Trainer Aad de Mos van Vitesse begrijpt de onvrede bij de van FC Nantes gehuurde doelman Vladimir Stojkovic, deze week te ziek om in Jong Vitesse te keepen. De Mos kijkt vandaag of hij fit ge­noeg is voor RKC.

„Ik snap dat hij ongelukkig is. Hij levert een pak sa­laris in om te spelen en zit op de bank. Stojkovic moet wel arbeid verrichten voor het moment dat hij er moet staan”, aldus De Mos.

Bron: De Gelderlander 24-02-07 

Knol vervangt Janssen bij Sportcafé Vitesse

Theo Janssen mag woensdag niet als gast optreden in sportcafé Vitesse. De middenvel­der moet na zijn knie-operatie een week rust houden.

Hij wordt ver­vangen door Ruud Knol, die sa­men met Civard Sprockel en grap­penmaker Ali Osram van de partij is.
De bijeenkomst vindt plaats in café De Schoof op de Korenmarkt in Arnhem en begint om 20.00 uur. Het is de tweede bijeenkomst.

Bron: De Gelderlander 24-02-07

Stadionsoap krijgt mogelijk toch slot na twee jaar

De soap rond de verkoop van stadion Gelredome door de gemeente Arnhem sleept zich inmiddels al twee jaar voort. De president van de Arnhemse rechtbank gaat daar dinsdag mogelijk een einde aan maken. Dan doet zij uitspraak in het kort geding dat de gemeente tegen Gelredome bv heeft aangespannen.

Een chronologisch overzicht van de gebeurtenissen tot nu toe.

29 maart 2005
Stadion te koop!
Te koop aangeboden: multifunc­tioneel stadion Gelredome. Met deze advertentie in het bouwma­gazine Cobouw start de gemeente Arnhem het verkoopproces. Toen­malige wethouder van Financiën Rob Gast onthult de vraagprijs: 23 miljoen euro. De biedingen moe­ten uiterlijk 1 mei binnen zijn.

30 april 2005
Aalbers en de vijftig miljoen
Voormalig Vitesse-voorzitter Karel Aalbers meldt zich op de valreep bij de gemeente met een bod van vijftig miljoen euro op stadion Gel­redome en Vitesse. De Eerbeker heeft het Britse Duet Group be­reid gevonden de investeringen te doen. Bevestiging van het bod is bij de Duet Group moeilijk te krij­gen. Het bedrijf zwijgt in alle toon­aarden. Aalbers zelf schreeuwt zijn terugkeer van de daken.

11 mei 2005
Vier gegadigden over
De gemeente maakt bekend dat acht partijen een bod hebben uit­gebracht op Gelredome. Vier be­drijven worden uitgenodigd om met de gemeente verder te praten: Eurocommerce, TCN, Duet Group en BAM Vastgoed/ Ballast Nedam.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 24-02-07 

Rechtbankpresident moet zich buigen over tal van vraagstukken

Na uitspraak in kort geding volgen zeker bodemprocedures.

Rechtbankpresident Van Emden- Geenen buigt zich dezer dagen over de diverse eisen in het kort geding tussen de gemeente Arnhem, evenementenbedrijf Gel­redome bv, ontwikkelaar Eurocom­merce en voetbalclub Vitesse.

De vragen die voor liggen zijn:

1. Heeft Gelredome bv nog recht met andere partijen een bod uit te brengen op het stadion of is die termijn van twee maanden reeds verstreken, zoals de ge­meente stelt?

Als het bod iden­tiek is aan dat van Eurocommer­ce gaat het stadion contractueel naar Gelredome bv.

2. Als Gelredome bv dat ‘matchingsrecht’ nog heeft, geldt dat dan boven het recht van Eurocommerce als koper van het stadion?

3. Verdwijnt het beslag dat Gel­redome bv op het stadion heeft gelegd?

Daarmee zou voor de ge­meente een hobbel zijn geno­men naar het leveren van het stadion aan Eurocommerce. De ontwikkelaar heeft het koopcon­tract inmiddels getekend.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 24-02-07 

Ruud Knol op middenveld tegen RKC

Door de vele blessures en twee schorsingen van de middenvelders zal Ruud Knol zondagmiddag in de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk de rol van verdedigende middenvelder op zich nemen. Een beslissing ‘op gevoel’, aldus trainer Aad de Mos.

Middenveld
Swerts, Van der Schaaf, Yakubu en sinds vorige week ook Janssen zijn de middenvelders die door knieblessures niet tot de selectie behoren. Ook Onur Kaya en Sébastien Sansoni ontbreken tegen RKC door een schorsing.

“Mijn gevoel zegt mij dat ik Knol als verdedigende middenvelder moet opstellen. Ruud heeft daar in de jeugd meerdere malen gespeeld en hij is het type dat een goede pass in de voeten heeft en die positie ook aanvoelt. In het verleden heb ik goede ervaringen gehad met centrale verdedigers die doorschuiven naar de positie van verdedigende middenvelder. Het is uit nood geboren, maar ik heb er alle vertrouwen in.”

Aanval
De trainer heeft afgelopen week veelvuldig gesproken met spits Danko Lazovic. Vitesse’s topscorer speelt zeker niet slecht, maar miste de voorbije weken de scherpte en had het lastig tegen de diverse verdedigingen die zich voornamelijk hebben gericht op de gevaarlijke spits.

“We hebben veel arbeid verricht om de spitsen nog beter in stelling te brengen. Daarnaast veel op het doel afgewerkt, simpelweg om het juiste gevoel weer even terug te krijgen. Als je, zoals wij, veel kansen blijft creëren, dan is het een kwestie van tijd dat onze spitsen weer gaan scoren.”

Aad de Mos beslist pas zaterdag welke doelman achter Piet Velthuizen mee gaat naar Waalwijk. Vladimir Stojkovic sloot pas vrijdag weer aan bij de groep en trainde een half uur mee. De Serviër is hersteld van de griep en meldde zich vrijdag weer monter bij de selectie. “Zijn ogen stonden goed”, aldus De Mos.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse:
Piet Velthuizen, Paul Verhaegh, Civard Sprockel, Giovanny Espinoza, Purrel Fränkel, Youssouf Hersi, Ruud Knol, Anduele Pryor, Anders Due, Mads Junker en Danko Lazovic

Bron: Vitesse.nl 23-02-07 

Yakubu nog steeds niet bij de selectie

Ondanks de vele blessures bij Vitesse, behoort Abubakari Yakubu nog steeds niet tot de selectie voor de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk.

De Ghanees heeft nog steeds problemen met het kraakbeen in zijn knie. “Hij krijgt soms een trainingsverbod en een speelverbod”, legt trainer Aad de Mos uit. Yakubu onderging in mei vorig jaar een knieblessure. Op oudjaarsdag maakte hij zijn rentree, maar daarna behoorde hij niet meer tot de selectie.

Ook Vladimir Stojkovic behoort wellicht niet tot de selectie tegen RKC, omdat hij ziek was. “Hij moet gemotiveerd blijven voor de dag dat hij erin moet.”

Bron: TV Gelderland TxT 23-02-07 

Aad de Mos klaagt niet over blessures

Vitesse mist tegen RKC zes spelers die de positie van verdedigende middenvelder zouden kunnen innemen.

Trainer Aad de Mos klaagt daar verder niet over. “Ik ben blij met het elftal dat speelt, dat ziet er heel goed uit. De buitenwacht maakt meer problemen van die afwezigen dan ik. We hebben twee schorsingen en vier ‘knieen’, maar ik zet Knol nu neer voor de verdediging.”

De trainer heeft daar alle vertrouwen in. “Dat doe ik op gevoel. Wat ik op de training van hem zie, voelt goed. Hij heeft een goede pass in de benen om het spel te verplaatsen. En we behouden zo ook voldoende lengte achterin.”

Bron: TV Gelderland TxT 23-02-07 

Nieuwe positie geen probleem voor Knol

Ruud Knol speelt zondag tegen RKC Waalwijk niet op zijn normale plek centraal in de defensie, maar als verdedigende middenvelder.

Knol vindt dat geen probleem. “Ik ben wel benieuwd hoe dat gaat. In de jeugd heb ik daar vaak gespeeld. Wel in een 3-4-3 voor de verdediging. Dit is een ander systeem. Ik wil graag aan de bal komen en dat kan op deze positie.”

Knol heeft nog geen nieuwe club voor volgend seizoen. “Ik moet afwachten of er clubs komen. Er speelde wel wat in de winterstop, maar niks concreet. Er komen clubs kijken, misschien zien ze me nu als verdedigende middenvelder.”

Bron: TV Gelderland TxT 23-02-07 

Ruud Knol op middenveld van Vitesse

Ruud Knol speelt zondag noodgedwongen op het middenveld. Zes spelers die op die positie kunnen spelen, ontbreken zondag in het uitduel van Vitesse bij RKC Waalwijk.

Sansoni en Kaya zijn geschorst; Swerts, Janssen en Van der Schaaf zijn geblesseerd en Yakubu is nog niet wedstrijdfit. Op het middenveld speelt nu Anduele Pryor vanaf rechts, Anders Due vanaf links en Youssouf Hersi ‘op 10’. Doelman Vladimir Stojkovic trainde vrijdag niet mee, hij is ziek.

Vermoedelijke opstelling: Velthuizen; Verhaegh, Sprockel, Espinoza, Fränkel; Pryor, Knol,Hersi, Due; Lazovic,Junker.

Bron: TV Gelderland TxT 23-02-07 

Knie Theo Janssen ziet er verder piekfijn uit

De linkerknie van middenvelder Theo Janssen van Vitesse is behoudens zijn bijgewerkte linkermeniscus piekfijn in orde. Dat bleek gisteren bij de succesvolle operatie. Het herstel vergt zes tot zeven weken

Bron: De Gelderlander 23-02-07 

Vitesse- knietjes kunnen de weelde moeilijk dragen

Trainer Aad de Mos noemt het ‘ Vitesse- knietjes’. Theo Janssen is het laatste slacht­offer. Ook de knietjes van Remco van der Schaaf, Gill Swerts, Abubakari Yakubu en Ruud Knol zijn niet in or­de. Toeval?

Theo Janssen gaat vandaag onder het mes. De buiten­meniscus van zijn linker knie is kapot. Als er bij de operatie geen nieuwe proble­men worden ontdekt, is de mid­denvelder van Vitesse zes tot ze­ven weken uit de roulatie.

Janssen is de laatste van een be­hoorlijke reeks spelers van Vitesse met knieproblemen. Abubakari Ya­kubu, Gill Swerts, Ruud Knol en Remco van der Schaaf gingen hem voor. Dat verleidde trainer Aad de Mos zaterdagavond, uren nadat hij de absentie van Theo Janssen defi­nitief te horen kreeg, tot de dia­gnose ‘ Vitesse- knietje’.

Vijf spelers, vijf knieblessures; is hier sprake van toeval? Fysiothera­peut Jos Kortekaas vermoedt van wel. „ Alle gevallen staan op zich. Wij hebben in het algemeen wei­nig blessures bij Vitesse. Alleen het gekke is; als er een langdurige blessure is, is het vaak de knie.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 22-02-07 

Janssen zeker zes weken aan de kant

Vitesse moet aanvoerder Theo Janssen minstens zes weken missen.

De buitenmeniscus van zijn linkerknie is kapot, zo wees een MRI-scan woensdag uit. Janssen wordt donderdag in het ziekenhuis van Zutphen geopereerd door dokter Frejlach, de clubarts van de Arnhemse club. “Misschien komen we nog iets tegen wat niet te zien was op de MRI-scan”, legt fysiotherapeut Jos Kortekaas uit. “Normaal gesproken staat voor het herstel zes tot zeven weken.”

Theo Janssen liep de blessure op in de aanloop naar de thuis wedstrijd tegen Roda JC. Hij is al de vierde speler bij Vitesse met een knieblessure.

Bron: TV Gelderland TxT 21-02-2007

Klein rampseizoen voor Theo Janssen

Theo Janssen heeft een dubbel gevoel bij zijn knieblessure.

“Ik baal natuurlijk” zegt de aanvoerder van Vitesse. Ik schrok niet, omdat ik dit wel verwacht had. Aan de andere kant heb ik geluk, want het had ook een band kunnen zijn en dan was ik er nog veel langer uit geweest.”

Janssen richt zich op het einde van de competitie. “Hopelijk ben ik er dan weer bij en kan ik de play-offs nog spelen, als we die halen. Al met al is dit wel een klein rampseizoen voor mij, want ik heb veel te weinig gespeeld. Eerst een hamstringblessure, toen die schorsing en nu die knie weer.”

Bron: TV Gelderland TxT 21-02-2007

Blessuregevoelig Vitesse is het scoren verleerd

Vitesse heeft een bijzonder doelsaldo. De Arnhemmers staan weliswaar twaalfde in de Eredivisie, maar de balans van voor- en tegentreffers is alleen bij PSV, AZ, Ajax, FC Twente en SC Heerenveen beter. De oorzaak? Voor de winterstop scoorde de ploeg van trainer Aad de Mos aan de lopende band, met Danko Lazovic als scherpschutter. Het probleem was echter te vaak de defensie, waar Vitesse door grof geschutter vaak in de slotfase nog de nodige punten verspeelde.

Inmiddels lijkt alles anders. Met de aangetrokken Giovanny Espinoza, de volledig gewende Civard Sprockel én de verrassend goed presterende doelman Piet Velthuizen zit het achterin potdicht. Curieus is echter dat nu de aanval hapert. Sinds de winterstop speelde Vitesse al vier keer gelijk, drie keer eindigde de wedstrijd in 0-0. ‘Gek, hè. Het was de bedoeling om de defensie te versterken, maar dit was natuurlijk ook weer niet de bedoeling’, zegt manager voetbal Jan Streuer. ‘Het scoren is opeens een groot probleem. Zeker in de huidige driepuntenregeling kun je beter achterin eens een steekje laten vallen, dan dat je zelden scoort. Maar ik twijfel er niet aan dat we snel weer overwinningen én punten gaan pakken.’

Vitesse speelt de komende weken achtereenvolgens tegen RKC Waalwijk (uit), ADO Den Haag (thuis) en Excelsior (thuis). ‘Dat móéten minimaal zeven punten zijn’, aldus Streuer. ‘Anders horen we niet eens in de play-offs thuis.’ De Mos is minder hard in zijn uitspraken, ‘Iedereen zegt dat we zomaar van die ploegen winnen, maar ik heb het gevoel dat elke wedstrijd nu moeilijk wordt. Het is stuivertje wisselen tussen de zevende en twaalfde plaats, ik verwacht dat het allemaal pas op de laatste speeldag wordt beslist.’

Toch zouden de Arnhemmers het wel eens heel moeilijk kunnen krijgen gezien het grote aantal afwezigen. Sébastien Sansoni is nog drie duels geschorst, Remco van der Schaaf, Gill Swerts en Abubakari Yakubu waren al geblesseerd, en daar kwam Theo Janssen afgelopen zaterdag met een knieblessure nog bij.

De Mos: ‘Vervelend, maar daar weiger ik het over te hebben. Liever kijk ik naar de positieve dingen. Espinoza is fantastisch, Velthuizen verrast iedereen. De ontwikkeling van de jeugd is een speerpunt, maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat een tiende plaats niet een gigantische teleurstelling zou zijn.’

Bron: VI magazine 08 21-02-2007
Bijzonder talent uit Nijmegen in het doel van Vitesse

De doorbraak van Pietje Bikkel

‘Waarom ik korte mouwtjes draag? Een bikkel staat altijd in de kou.’ Piet Velthuizen zei het na zijn sensationele optreden tegen SC Heerenveen voor de camera van Tien alsof hij al jaren in het eerste van Vitesse keept. Met een serie voortreffelijke reflexen stond voetballand, de laatste jaren toch niet echt verwend met veelbelovende jonge keepers, versteld. Wie is deze twintigjarige nieuwkomer die al gekscherend is omgedoopt tot Pietje Bikkel? Een van de zeldzame Nederlandse keepertalenten schuift aan voor een gesprek met VI, zijn van trots glimmende vader Dick – de steun en toeverlaat van Piet -volgt in zijn kielzog. ‘Want mijn vader is mijn beste vriend.’

Aad de Mos heeft inmiddels een dagtaak aan het temperen van de hoge verwachtingen. ‘Niet iedereen debuteert niet vijf sterren in VI en een negen in De Gelderlander’, bromt de trainer. ‘Hij staat nu volop in de schijnwerpers, want hij houdt toch een international buiten de ploeg. Het gaat nu wel héél snel met alle aandacht. Vanuit de club is het belangrijk dat hij nu goed begeleid gaat worden, hij moet nu laten zien dat hij de externe invloeden buiten de deur kan houden. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat Piet alleen maar bezig is met het geven van interviews. We zijn allemaal heel blij met Piet, want zo veel goede jonge keepers zijn er niet. Het is een compliment voor de jeugdopleiding en de scouting, hij komt uit een goede lichting en daarvan willen we graag ons speerpunt maken. Op basis van talent verbaast het me niets dat hij er nu staat, maar je moet ook mentale hardheid hebben.’

lees verder...

Bron: VI magazine 08 21-02-2007

Opbouwjaar bij Vitesse?

Column Gerard Borgman

Trainer Aad de Mos opperde zaterdag, na de teleurstellen­de 0-0 tegen Roda JC, de gedachte dat dit seizoen wel eens kan verworden tot een opbouwjaar voor Vitesse.

Ik krijg spontaan jeuk bij het woord ‘Opbouwjaar’, en niet al­leen doordat ik met chronische huidproblemen worstel. Op­bouwjaar, het is een term die in het voetbal doorgaans valt bij het bagatelliseren van een mislukt seizoen.

Vroeger, voor het Bosman-arrest, bestond het fenomeen nog. Een selectie kon jarenlang nagenoeg intact blijven en de trai­ner had de tijd een elftal op te bouwen. Tegenwoordig kan dat niet meer. Daarvoor is de voetbalwereld nu te snel, te opportu­nistisch. Clubs beginnen met flink gewijzigde selecties aan het seizoen. In de winter hebben veel mutaties plaats. En voor de trainers geldt maar één ding: presteren. En wel meteen.

Het huidige seizoen heeft Vitesse al veel moois voor de toe­komst opgeleverd. De doorbraak van de goudmijntjes Piet Velt­huizen, Onur Kaya en Anduele Pryor. Voeg daarbij de sterke aankopen Danko Lazovic, Ci­vard Sprockel en Giovanny Espi­noza, en de toekomst kleurt ro­ze in Arnhem. Als De Mos dat bedoelt met opbouwjaar, dan heeft de flamboyante oefenmees­ter een punt. Maar dat staat los van de huidige prestaties.

Voor dit seizoen riep iedereen bij Vitesse de doelstelling in koor: minimaal bij de eerste negen, jagen op Europees voetbal. Dat is dit team ook aan zijn stand verplicht. Met RKC, Excelsior en Den Haag wacht Vitesse nu duels die simpelweg gewonnen moeten wor­den. Dan blijft het felbegeerde linkerrijtje zeker haalbaar. Lukt dat niet, dan is 2006-2007 geen opbouwjaar, maar en verlo­ren seizoen voor Vitesse

Bron: De Gelderlander 21-02-2007

Uitslag MRI Theo Janssen woensdag

Theo Janssen krijgt woensdagmiddag de uitslag te horen van de gemaakte MRI-scan.

De middenvelder had zaterdagochtend 17 februari last van zijn knie. Na een test bleek spelen tegen Roda JC onmo­gelijk. Gevreesd wordt voor schade aan de meniscus.

Bron: Vitesse.nl 20-02-07 

Theo Janssen vandaag naar ziekenhuis

Middenvelder Theo Jans­sen van Vitesse laat vandaag zijn linkerknie onderzoeken in het zie­kenhuis. Het gewricht wordt mid­dels een mri- scan onderzocht. Dat zou aanvankelijk gisteren al gebeu­ren, maar is verschoven naar van­daag.

Janssen had zaterdagochtend plots last van zijn knie. Na een test bleek spelen tegen Roda JC onmo­gelijk. Gevreesd wordt voor schade aan de meniscus.

Bron: De Gelderlander 20-02-07 

Stojkovic is te ziek voor duel van Jong Vitesse

Vier selectiespelers haken op valreep af bij ploeg Bob Kootwijk.

Vier spelers van de selec­tie lieten het gisteren afweten voor de wedstrijd van Jong Vitesse. De ploeg van trainer Bob Kootwijk verloor op sportpark Ressen in Bemmel onverdiend van koploper Jong Heerenveen: 0-1.

De belangrijkste afmelders aan Arnhemse kant waren doelman Vladimir Stojkovic en Abubakari Yakubu. Stojkovic voert een ge­vecht met Piet Velthuizen om de plaats in het doel van Vitesse. „ Stojkovic meldde zich vanoch­tend ziek”, verklaarde Kootwijk gisteravond na de derde 0-1 neder­laag op rij. Het regende afmeldin­gen voor Jong Vitesse. Ook Yaku­bu, Purrel Fränkel en Etienne Esa­jas lieten verstek gaan. Yakubu is hersteld van zijn knieblessure en moet ritme opdoen om in aanmer­king te komen voor een plek op het middenveld. Juist daar wringt komend weekein­de de schoen, nu naast Remco van der Schaaf ( geblesseerd), Sébastien Sansoni en Onur Kaya ( beiden ge­schorst) waarschijnlijk ook Theo Janssen ( knie-onderzoek) niet van de partij is.

„Vier spelers die binnen 24 uur af­haken, je hebt er mee te maken als trainer van een tweede elftal”, sprak Kootwijk gisteravond berus­tend. Hij weet de nederlaag niet aan de absentie van het viertal. „We hebben goed gespeeld, alles gegeven, maar geen geluk gehad. Dat is de laatste weken al zo.”

Kootwijk zag zijn ploeg verliezen door een wereldgoal van de Ameri­kaan Michael Bradley. Vijf minu­ten voor rust verraste hij doelman Raymond van Driel met een prach­tig lobje: 0-1. Na rust joeg Vitesse (vanaf de 70ste minuut in overtal na rood voor Bill Johnson) op de gelijkmaker. Rihairo Meulens kop­te op aangeven van A-junior Nick Kuiper op de lat. Voor rust was Jaimy Bruinier met een geweldige knal van veertig meter dicht bij een werelddoelpunt. De vingertop­pen van de Friese doelman voor­kwamen dat.

Bron: De Gelderlander 20-02-07 
Miljoenen liggen klaar voor Vitesse

Eurocommerce wil voor zeventien jaar sponsor worden voor 7,5 ton.

Voetbalclub Vitesse heeft een voor de Nederlandse voetbalwereld opmerkelijk spon­sorcontract gesloten met ontwikke­laar Eurocommerce. Als het Deven­ter bedrijf eigenaar wordt van sta­dion Gelredome krijgen de Arn­hemmers een miljoen euro plus ze­ventien jaar lang 7,5 ton per jaar.

Vitesse kan het geld goed gebrui­ken, want het heeft onder meer een schuld van 1,6 miljoen euro bij de gemeente Arnhem.

Er zit wel een grote maar aan het contract voor Vitesse. Zodra Euro­commerce het stadion weer ver­koopt, vervalt de verbintenis. „ Maar we zijn van plan geruime tijd eigenaar van het stadion te blij­ven”, zegt bedrijfsjurist Schimmel van Eurocommerce na afloop van een kort geding in de Arnhemse rechtbank over de verkoop van sta­dion Gelredome. De verkoop wordt geblokkeerd door het evenementenbedrijf Gelredome bv. Dat ziet, in tegen­stelling tot Vitesse, Eurocommerce als huurbaas in plaats van de ge­meente Arnhem niet zitten. Gel­redome bv moet meer betalen als Eurocommerce de baas is en heeft daarom beslag op het stadion ge­legd.

In het kort geding eiste Vitesse dat het beslag er af wordt gehaald, zo­dat het stadion aan Eurocommer­ce kan worden geleverd. De ontwikkelaar betaalt 16,5 mil­joen euro voor het stadion. De uit­spraak is volgende week dinsdag. De rechter beslist volgende week dinsdag of Eurocommerce eigenaar wordt van Gelredome. Als dat zo is, krijgt Vitesse miljoe­nen van de ontwikkelaar.

Bron: De Gelderlander 20-02-07 

Eurocommerce dreigt met meer rechtszaken

Evenementenbedrijf Gel­redome bv zit de komende jaren nog veel vaker bij de rechter als ontwikkelaar Eurocommerce eige­naar wordt van het Arnhemse sta­dion. Advocaat Haas van Eurocommerce liet er geen misverstand over be­staan: bij geschillen is de gang naar de rechtbank zo gemaakt. Dat werd gisteren duidelijk tijdens de behandeling van het kort ge­ding dat de gemeente Arnhem te­gen Gelredome bv had aangespan­nen. Arnhem wil het stadion ver­kopen aan Eurocommerce, maar Gelredome bv blokkeert dat met een beslag op het stadion.

Directeur Jasper van Amstel vreest dat hij met Eurocommerce als eige­naar van het stadion meer moet betalen. De advocaat van de De­venter ontwikkelaar bevestigde dat gisteren. De beheervergoeding van 1,2 miljoen euro, waarvan Gel­redome bv onder meer het onder­houd betaalt, moet volgens Euro­commerce naar beneden. „ Als Eurocommerce eigenaar is, wordt daarover onderhandeld”, stelde ad­vocaat Haas van Eurocommerce. „ Gezien de eerdere besprekingen over dit onderwerp, wordt het een zware dobber om eruit te komen. Als dat niet lukt, moeten we het maar voorleggen aan de rechter.”

Dat wil Van Amstel graag voorko­men. Daarom heeft hij maanden onderhandeld met de gemeente Arnhem en Eurocommerce om de financiële zaken voor het passeren van de akte te regelen. De gemeente en Eurocommerce vinden dat niet nodig. Zij zeiden gisteren in het Arnhemse Paleis van Justitie dat die discussie maar plaats moet hebben als het stadion echt in handen is van de ontwikke-l­aar.

Gelredome stelde gisteren nog maar eens dat zijn positie na ver­koop slechter wordt en dat hij om die reden niet kan instemmen met de verkoop. Verder bepleitte advo­caat Lam dat Gelredome nog steeds recht heeft zelf een koper te zoeken voor het stadion. De gemeente vindt dat onzin. Ze meent dat Gelredome misbruik maakt van zijn rechten. Ze vindt dat het beslag eraf moet en Gelred­ome moet instemmen met de ver­koop. „ Door de vertraging is de schade al immens”, betoogde advo­caat De Greve. De president van de rechtbank concludeerde na afloop van kort geding dat een bemiddelingspo­ging geen zin heeft. Ze doet vol­gende week dinsdag uitspraak.

Bron: De Gelderlander 20-02-07 

Verhitte koppen in rechtszaak Gelredome

‘U misbruikt uw positie om er financieel een slaatje uit te slaan. U saboteert de zaak. Trouwens: u praat wel erg lang.’ Gemeente Arnhem en stadionexploitant Gelre­dome bv stonden gistermid­dag verhit tegenover elkaar in de rechtszaal.

Daar stonden ze dan ein­delijk tegenover elkaar in de arena die rechts­zaal heet: de advocaten die als gladiatoren de belangen ver­dedigen van de gemeente Arn­hem, van projectontwikkelaar Eu­rocommerce, van voetbalclub Vit­esse en van Gelredome bv. De vier partijen in het nu al jaren slepen­de Arnhemse stadiondrama.

Slachtoffers vallen overigens pas volgende week dinsdag, als recht­bankpresident Van Emden- Gee­nen uitspraak doet. Eurocommerce wil het stadion ko­pen van de gemeente, maar Gelre­dome bv, dat in het stadion de eve­nementen organiseert, ziet de eige­naar niet zitten als huurbaas. Die zou immers wel eens kunnen tornen aan de voorwaarden waar­onder Gelredome bv huurt. Daar­om liet het bedrijf eind vorig jaar beslag leggen op het stadion, wat tot op heden de verkoop verhin­dert.

Dat de frustratie bij de gemeente Arnhem daarover diep zit, bleek gisteren uit de toon die de twee ge­meentelijke advocaten, De Greve en VanWijngaarden, aansloegen. „Misbruik van recht is de blauw­druk in het betoog van advocaat Lam van Gelredome”, zei De Gre­ve, die ook de lengte van het plei­dooi van Lam aan de kaak stelde. „ U doet niets anders dan de zaak saboteren.” VanWijngaarden refe­reerde aan e-mailtjes tussen de par­tijen, waarin Gelredome na ver­loop van tijd het voorvoegsel ‘bes­te’ zou hebben laten vallen. Dat kwam hem gisteren op veront­waardiging uit het Gelredome­kamp te staan.

De grote mannen van de strijden­de partijen waren zelf overigens niet aanwezig. Van Gelredome wel: directeur Jasper van Amstel, commissaris Guillaume Keulen en stichtingsbestuurslid Paul van Slie­dregt. Maar niet wethouder San­der van Bodegraven, voor wie veel afhangt van het welslagen van de verkoop. Ook niet Ger Visser, di­recteur van Eurocommerce, die het overigens helemaal niet gaat om het stadion, maar om de bouw­mogelijkheden erbij. Op hun lege plekken zaten wat raadsleden en ambtenaren.

Advocaat Lam van Gelredome liet de aantijgingen van zijn opponen­ten rustig over zich heen komen. Na afloop grinnikte hij: „ De ge­meente baalt van de goede contrac­tie die Gelredome indertijd heeft bedongen. Waarom ze zo goed zijn? Ik heb ze zelf gemaakt.”

Bron: De Gelderlander 20-02-07

Gemeente Arnhem

Naam: Gemeente Arnhem.
Hoofdpersoon: Sander van Bode­graven, wethouder Ruimtelijke Or­dening.
Rol bij rechtszaak: Gemeente wil stadion verkopen aan Eurocom­merce, maar de gemeente kan het stadion niet leveren door beslag dat Gelredome bv heeft gelegd.
Eis: Gelredome bv moet het be­slag op het stadion opheffen en in­stemmen met de verkoop.
Worstcasescenario : Rechter stelt gemeente in het ongelijk. Door niet leveren, dreigt schadeclaim van Eurocommerce.

Gelredome

Naam: Evenementenbedrijf Gelre­dome bv.
Hoofdpersoon: Directeur Jasper van Amstel.
Rol bij rechtszaak: Weigert in te stemmen met de verkoop van het stadion. Heeft beslag gelegd op Gel­redome en blokkeert zo de ver­koop.
Eis: Wil dat Eurocommerce alle huurafspraken tussen gemeente en Gelredome bv overneemt.
Worstcasescenario: Rechter be­slist dat verkoop stadion doorgaat. Eurocommerce eist dat Gelredome bv stuk meer huur gaat betalen.

Eurocommerce

Naam: Projectontwikkelaar Euro­commerce BV.
Hoofdpersoon: Directeur en eige­naar Ger Visser. Paardenliefheb­ber, prominente plek in Quote500.
Rol bij rechtszaak: Heeft voor 16,5 miljoen euro stadion Gelred­ome en omliggende grond ge­kocht. Wil af van huurafspraken met Gelredome bv.
Eis: De gemeente Arnhem moet het stadion leveren.
Worstcasescenario: Gemeente krijgt ongelijk. Na jaren van in­spanning blijft Eurocommerce zon­der stadion en bouwgrond achter.

Vitesse

Naam: Voetbalclub Vitesse
Hoofdpersoon: Directeur Paul van der Kraan.
Rol bij rechtszaak: Eurocommer­ce heeft Vitesse 17 jaar lang een sponsorbedrag van 750.000 euro per jaar beloofd als het eigenaar wordt van Gelredome. De armlasti­ge club kan geld goed gebruiken.
Eis: Gelredome bv moet instem­men met verkoop.
Worstcasescenario: Verkoop gaat niet door en Vitesse kan fluiten naar douceurtje. De financiële pro­blemen van de club worden steeds groter.

Bron: De Gelderlander 20-02-07 

Arnhem loopt langzaam warm voor EK onder 21 in Gelredome

Op de foto met de Cup, donderdag officiële aftrap randactiviteiten.

Bezoekers van het Arn­hemse stadhuis hebben hem al ge­zien: de bokaal van Bertoni waar­mee de winnaar van het EK voet­bal onder 21 op 23 juni rondpara­deert in de Groningse Euroborg.

Voor het zover is, moeten er eerst nog wat wedstrijden worden afge­werkt, waarvan vier in Gelredome. En dus staat de Cup ( waarde: zes­duizend euro) nu aan de Koning­­straat. Veilig achter glas. En ’s nachts gaat-ie de kluis in. Arnhem heeft de primeur, vanaf 12 maart is Nijmegen aan de beurt om te pronken met 37 centimeter hoge bokaal, gemaakt van koper, glas en plexiglas. Daarna volgen de andere speelsteden.

Tot die tijd is er gelegenheid om met de bokaal op de foto te gaan. Dat kan vanmiddag tussen half drie en vier en tot en met 8 maart op woensdagmiddag van drie tot vier en donderdagavond van ze­ven tot acht. Belangstellenden moeten wel even wachten tot burgemeester Pauline Krikke, wethouder Rita Weeda en gemeentesecretaris Sander Gerrit­sen hebben geposeerd. Zij geven daarmee het startsein.

Weeda is donderdag weer aan de beurt. Dan geeft ze samen met Vi­tessecoach Aad de Mos het start­sein voor het randprogramma in het kader van het EK. Dat begint met een voetbaltoer­nooi op sportpark Valkenhuizen (vijf tegen vijf ) voor kinderen van tien tot twaalf. Er kunnen nog teams meedoen. Het inschrijfgeld is tien euro per team

Bron: De Gelderlander 20-02-07 

Gemeente Arnhem: ‘Gelredome misbruikt recht’

Gelredome BV, het exploitatiebedrijf van stadion Gelredome in Arnhem, heeft als huurder geen recht om zich vergaand te bemoeien met de verkoop van het stadion. Dat stelde de gemeente Arnhem maandag in een kort geding tegen het evenementenbedrijf.

De gemeente wil het multifunctionele stadion voor 16,5 miljoen euro verkopen aan projectontwikkelaar Eurocommerce. De gemeente Arnhem kocht het stadion in 2003 als onderdeel van een reddingsplan voor het noodlijdende evenementenbedrijf en de eveneens armlastige voetbalcub Vitesse. Evenementenbedrijf Gelredome liet vorig jaar beslag leggen op het stadion en houdt daarmee de verkoop tegen.

Gelredome doet een beroep op het ‘instemmingsrecht’, dat is opgenomen in het reddingsplan. Het bedrijf wil medezeggenschap en waarborging van haar positie als huurder.

Volgens de gemeente gaan bij de verkoop aan Eurocommerce alle overeenkomsten onveranderd over naar de nieuwe eigenaar en verandert er voor Gelredome dus niets. Evenementenbedrijf Gelredome mag het recht niet misbruiken als vetorecht, stelt de gemeente. Arnhem eist daarom opheffing van het beslag.

Gelredome vindt dat het eerst mag kijken of het zelf niet het stadion kan terugkopen. De gemeente stelt dat die termijn is verstreken. Arnhem vindt zelfs dat het stadion juridisch gezien al van Eurocommerce is, omdat Gelredome een foutje heeft gemaakt in de beslagprocedure.

Als het gemeentebestuur had geweten dat Gelredome zich zo zou opstellen bij de verkoop, had het Gelredome nooit uit de brand gered in 2003, aldus de advocaten van de gemeente tijdens het kort geding.

Ook Vitesse en Eurocommerce eisen opheffing van het beslag. Vitesse krijgt bij verkoop namelijk een sponsorcontract van Eurocommerce voor 750.000 euro per jaar. Daarnaast krijgt de club eenmalig een miljoen euro, om een huurachterstand aan de gemeente in te halen.

De rechter zal bekijken in hoeverre evenementenbedrijf Gelredome een beroep kan doen op het instemmingsrecht.

De uitspraak in het kort geding is op 27 februari.

Bron: De telegraaf 19-02-07

Uitspraak Gelredome volgende week

De rechtbank in Arnhem doet volgende week dinsdag uitspraak in het kort geding rond de verkoop van stadion Gelredome. Vier partijen stonden maandag voor de rechter.

De gemeente wil het stadion verkopen aan projectontwikkelaar Eurocommerce uit Deventer, maar evenementenbedrijf Gelredome voorkomt dat. Het bedrijf, dat in het Arnhemse stadion evenementen organiseert, heeft beslag laten leggen op het Gelredome.

In het kort geding eisen de gemeente Arnhem en voetbalclub vitesse dat het beslag wordt opgeheven, zodat de verkoop kan doorgaan

Bron: TV Gelderland TxT 19-02-07 
Vitesse dwaalt af van Europees doel

Het eerste seizoen met Aad de Mos dreigt uit te lopen op een fiasco.

Het eerste seizoen van Vitesse onder trainer Aad de Mos dreigt te mislukken. Een reeks kleurrijke aankopen en ontbolste­rende talenten ten spijt, dwarrelt Vitesse af van de doelstelling. Met de 0- 0 zaterdag in stadion Gelred­ome tegen Roda JC, staat de poort naar Europa slechts op een kier.

Van de laatste zes wedstrijden won Vitesse er één, thuis van FC Groningen. De vijf gelijke spelen leverden een ongeslagen status op, maar een zwaarder wegend verlies van tien punten. Daardoor is Vites­se nu twaalfde, in plaats van mini­maal negende voor de play-offs om UEFA Cup-voetbal.

Het grote probleem is dat de dra­gende spelers niet thuis geven. De Mos werd zaterdag weer opge­schrikt door knieklachten van aan­voerder Theo Janssen, die niet kon spelen. Hij heeft mogelijk menis­cusschade en ondergaat vandaag een mri- scan. Ook Remco van der Schaaf (nog weken uitgeschakeld), Gill Swerts (volgend seizoen te­rug) en Abubakari Yakubu ( negen maanden weg na een knieopera­tie) ontbreken wegens knieproble­men. Ruud Knol was zaterdag ge­schorst, maar eerder ook absent door een knieblessure. De Mos schaarde zaterdagavond Janssen in de categorie ‘ Vitesse- knietjes’, met de glimlach van een boer met kies­pijn. De hoeveelheid knieblessures was in Arnhem eerder onderwerp van onderzoek, zonder resultaat.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 19-02-07 

Lazovic wil niets weten van vormcrisis

Steraanvaller van Vitesse wordt gewisseld in slotfase duel Roda JC.

Zonder de extra klasse van Danko Lazovic is Vitesse een modale ploeg die moeilijk scoort. Dat bleek ook zaterdagavond, in de thuiswedstrijd tegen Roda JC (0-0). Lazovic slaagde er opnieuw niet in de samba uit zijn heupen te schud­den.

Na 78 minuten haalde trainer Aad de Mos de Servische sterspe­ler van het veld en bracht hij Fred Benson. Een opvallende wissel, aangezien zelfs een Lazovic in zijn slechtste vorm nog altijd de gevaar­lijkste Vitesse- speler is. De 23- jarige aanvalsleider ging ba­lend van het veld. Maar na het douchen kleurde diplomatie zijn relaas. „ De trainer is de baas”, sprak Lazovic. „ Als de trainer denkt dat ik niet goed genoeg ben voor negentig minuten, als hij denkt dat het een goede wissel is, dan moet hij dat doen. Natuurlijk was ik niet blij. Spitsen willen al­tijd negentig minuten spelen. Je kunt 88 minuten geen bal raken en dan ineens een doelpunt ma­ken. Maar nogmaals, de trainer is de baas. Ik respecteer dat.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 19-02-07 

Aad de Mos: ‘ Lazovic moet zich afvragen wat hij meer moet doen’

Danko Lazovic moet bij zichzelf te rade gaan. Dat stelt trai­ner Aad de Mos na de teleurstellen­de 0- 0 tegen Roda JC, zaterdaga­vond thuis in stadion Gelredome. Het was al de derde 0-0 in vier duels. Tussendoor scoorde alleen Mads Junker voor de Arnhemse ploeg: 1-1 tegen NEC.

Topscorer Lazovic ( 15 competitie­goals) scoorde de laatste vier duels niet meer voor Vitesse. Hij miste wel het duel met Heerenveen van­wege ziekte. „ Lazovic is in minde­re doen”, zei De Mos. „ Hij moet beseffen dat er op hem wordt ge­let. Het is een bekend verhaal. La­zovic moet zich nu gaan afvragen wat hij er nog meer in moet ste­ken om een topvoetballer te wor­den.”

De Servische spits miste zaterdaga­vond een kans, na een voorzet van Youssouf Hersi en een overstapje van Anders Due. Zijn balaanname deugde niet, waarna de hoek te moeilijk werd.

De Mos: „Lazovic heeft een doel­punt nodig. Verdedigers letten meer op hem en die van Roda wa­ren heel scherp. Dat we vandaag niet scoren, is niet alleen de zwak­te van de spitsen”, aldus De Mos, die zijn oogappeltje al in de 78ste minuut van het veld haalde.

Bron: De Gelderlander 19-02-07 

De Mos ziet het anders dan collega Atteveld

Trainer Aad de Mos van Vitesse zag zaterdagavond een an­dere Vitesse-Roda JC (0-0) dan col­lega Raymond Atteveld van Roda JC. Die vond dat zijn ploeg meer recht en kansen op de winst had.

De Mos: „Het gebeurt me niet vaak, maar ik ben het oneens met mijn collega. Wij misten via Lazo­vic en Junker kansen. Maar we kunnen hem inderdaad verliezen. In de 91ste minuut loopt Due nog het gat dicht, anders verlies je.”

Bron: De Gelderlander 19-02-07 

Van Mourik en Espinoza tevreden na basisdebuut

Verdedigers voldoen bij eerste optreden in startformatie Vitesse.

Colin van Mourik en Giovanny Espinoza keken zaterdag­avond tevreden terug op hun eer­ste wedstrijd als basisspeler van Vitesse, dat thuis niet voorbij Ro­da JC kwam (0-0). Van Mourik (21) verving de ge­schorste rechtsachter Paul Verhae­gh. Dat deed de amateurspeler naar behoren. „Ik ben een tevre­den mens”, zei Van Mourik na zijn eerste optreden in de hoofd­macht van de Arnhemse club. „Ik heb mijn taken uitgevoerd. Het ging goed. Ik hoop dat ik heb laten zien dat de trainer iemand achter de hand heeft, als Paul niet kan spelen.”

Van Mourik moest na een dik uur spelen met kramp naar de kant. „Het was aanpoten. Dat zag je toen ik kramp kreeg. Hoewel ik re­delijk ontspannen was, speelt de wedstrijdspanning natuurlijk wel mee. De kramp begon in mijn kuit­been, en ging verder omhoog. Ik voelde het bij elke sprint. Ik kon echt niet verder.” Espinoza ( 29) voltooide de negen­tig minuten wel. De mandekker uit Ecuador had vorige week al een invalbeurtje gescoord in Hee­renveen. „Ik ben tevreden, hoewel het lastig was na een paar maan­den weer een volledige wedstrijd te spelen”, aldus Espinoza. „De communicatie en samenwerking met Civard (Sprockel, red.) ging goed. Het is alleen jammer dat we niet hebben gewonnen

Bron: De Gelderlander 19-02-07 

Clemente houdt vast aan doelman Stojkovic

Trainer Aad de Mos van Vitesse heeft contact opgenomen met bondscoach Javier Clemente van Servië om de positie van doel­man Vladimir Stojkovic te bespre­ken. Stojkovic werd bij Vitesse ge­haald als eerste keeper, maar heeft een ontketende Piet Velthuizen voor zijn neus.

De Mos: „ Stojkovic blijft eerste keus van Servië. De kwalificatiewedstrijden zijn eind maart. Stojkovic is gedreven, hij voert de druk op Piet op.”

Bron: De Gelderlander 19-02-07 

Onur Kaya geschorst voor duel met RKC

Vitesse moet het zondag in de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk stellen zonder Onur Ka­ya. De middenvelder incasseerde zaterdag in het duel met Roda JC (0-0) zijn vijfde gele kaart in deze competitie en wacht een automati­sche schorsing van een wedstrijd. Purrel Fränkel kreeg zijn zesde geel en staat weer op scherp. Sébas­tien Sansoni zit in Waalwijk zijn derde van vijf wedstrijden schor­sing uit.

Bron: De Gelderlander 19-02-07 

Espinoza in juni naar toernooi Copa America

Vitesse-verdediger Gio­vanny Espinoza heeft dit jaar nau­welijks een zomerstop. De man­dekker uit Ecuador doet eind juni/ begin juli van dit jaar met zijn land mee aan het toernooi om de Copa America, het Zuid-Ameri­kaanse equivalent voor het Euro­pees kampioenschap voor landen­teams.

Het toernooi heeft plaats in Venezuela. Ecuador zit in een zwa­re poule, met Brazilië, Chili en Mexico.

Bron: De Gelderlander 19-02-07 

Blij met ‘beul’ Espinoza

Met de komst van WK-ganger Giovanny Espinoza (29) heeft Vitesse een brok ervaring in huis gehaald. Het Arnhemse publiek was zaterdagavond aangenaam verrast door het optreden van de Zuid-Amerikaanse centrale verdediger, die tegen Roda JC achterin moeiteloos de deur op slot hield: 0-0.

Espinoza mag een bijzondere verschijning in Arnhem worden genoemd. Hij is pas de derde voetballer uit Ecuador in de Nederlande competitie (PSV heeft Méndez, Willem II José Valencia), maar veruit de meest aansprekende speler uit zijn land. Een beul van een verdediger, een ‘Latino’ van wie men niet zo snel verwacht dat hij in Nederland bij een subtopper neerstrijkt.

Van het hoogst gelegen voetbalstadion in Zuid-Amerika (in de hoofdstad Quito op 2900 meter) naar de Hollandse polder onder zeeniveau. Voor Espinoza ondanks alles een kleine stap. ,,Vorig jaar rond deze tijd speelden we een interland tegen Nederland in Amsterdam. Toen ik hier was vond ik de mensen aardig en het land mooi,’’ legt de speler na afloop van zijn eerste duel in het Gelredome uit.

,,Ik had de keuze uit veel clubs en kon naar verschillende landen. Ook in Zuid-Amerika. Maar op de een of andere manier hield ik het gevoel vast dat ik hier wilde voetballen. Op het WK in Duitsland wist ik het zeker. Ik wilde naar West-Europa en het liefst naar Nederland.’’

lees verder...

Bron: AD 19-02-07 

Vrees voor schade aan knie van Theo Janssen

Vitesse vreest voor het mri- onderzoek naar de knie van Theo Janssen. De middenvelder van Vitesse, die zaterdag afhaakte voor de wedstrijd tegen Roda JC, laat het gewricht vandaag of mor­gen onderzoeken. Fysiotherapeut Jos Kortekaas: „ Je kunt het niet met zekerheid zeggen, maar er zit iets niet goed. Het lijkt met de me­niscus te maken te hebben, maar we moeten eerst het onderzoek af­wachten.”

Bron: De Gelderlander 19-02-07 

Jong Vitesse treft Heerenveen in Bemmel

Jong Vitesse speelt van­avond in Bemmel de competitie­wedstrijd tegen Jong Heerenveen. Het duel uit de beloftencompeti­tie, de eredivisie voor reserve­teams, is voor beide ploegen van groot belang.

Heerenveen is titel­kandidaat, terwijl de Arnhemse ploeg van de geplaagde trainer Bob Kootwijk in acuut degradatie­gevaar verkeert. De aftrap op sport­park Ressen, accommodatie van Sportclub Bemmel, is 18.30 uur.

Bron: De Gelderlander 19-02-07 
Piet Velthuizen in Supportershome Monnikenhuize:

”Ik kom uit Nijmegen, maar heb een GeelZwart hart”

“Als Rojer er doorheen komt, zaag ik hem af”, verklaarde Man van de Wedstrijd Piet Velthuizen gisteravond in het Supportershome Monnikenhuize. Het was natuurlijk met een knipoog bedoeld

Kort daarvoor vertelde Elridge de aanwezige fans desgevraagd “dat hij wel gek zou zijn, wanneer hij voor Vitesse was”, wanneer hij met zijn nieuwe werkgever Excelsior op 3 maart Gelredome aandoet. De snelle spits liet weten zich bij zijn bezoek ‘weer helemaal thuis te voelen in Arnhem’, waarna hij vanwege zijn overgang naar de Rotterdamse club door de SV bloemen kreeg aangeboden.

Velthuizen maakte zich voor aanvang van de wedstrijd tegen Roda JC geen zorgen over de personeelswisselingen in de verdedigingslinie: “Ik had er alle vertrouwen in, we hebben een goede selectie.”

Op de vraag van de interviewster wanneer er ‘Arnhem’ in zijn paspoort komt te staan, antwoordde de jonge doelverdediger: “Ik woon in Nijmegen, maar ik heb een GeelZwart hart. En ga hier zeker kijken voor een huisje.”

Het van een handtekening voorziene speciale Vitesseshirt kwam na de gebruikelijke loting terecht bij de dolgelukkige winnares Ilonka, die geheel in stijl de naam ‘Piet’ boven haar hart had staan.

Ook Siebe Blondelle was present op het podium.
De 20-jarige Belg was tevreden over zijn invalbeurt: “Ik kwam er goed in. Ik won de duels. Dat is het belangrijkste.”
Als slot vertelde de verdediger ondanks de zware concurrentie voor een basisplaats proberen te gaan.

Bron: Vitesse.org 18-02-2007 

Vitesse weer gelijk

Voor de derde keer in vier duels heeft Vitesse met 0-0 gelijkgespeeld. Ondanks een sterk begin wist Vitesse niet door te drukken. Kansen kreeg het vooral voor rust, maar het net werd niet gevonden in Gelredome.

Vitesse opende lekker met direct kansen voor Junker (schot voorlangs) en Lazovic tweemaal (schoten over). Na het aantrekkelijke begin werd de ploeg naarmate de eerste helft vorderde steeds slordiger. Het voor een punt gekomen Roda wist daar bijna van te profiteren. Davy de Fauw mocht zomaar vrij voor doelman Velthuizen duiken (’18) en Andres Oper schoot tien minuten voor rust voorlangs. De grootste kans was voor Civard Sprockel die zijn goede kopbal op de doellijn zag gered.

Pal voor rust kreeg Danko Lazovic nog een grote mogelijkheid, maar na een mooi uitgespeelde aanval kwam de spits net niet in goede positie. Na rust was het van beide kanten mager en probeerde het publiek de ploeg er bovenop te helpen. Even leek dit te lukken nadat Mads Junker in de 63e minuut de binnenkant van de paal raakte. Acht minuten voor tijd, terwijl de spieren van doelman Velthuizen steeds kouder werden, moest de Roda-defensie de bal voor de tweede maal in de wedstrijd van de lijn halen.

De spelers van Vitesse wilden zaterdagavond, het publiek wilde, maar het zat er ditmaal gewoon niet in voor de ploeg van Aad de Mos. Volgende week wacht het uitduel met RKC Waalwijk waarna Vitesse twee keer achter elkaar thuis speelt (Excelsior & ADO Den Haag).

Bron: Vitesse.nl 17-02-2007

Compact Roda JC houdt Vitesse op 0-0

Trainer Aad de Mos van Vitesse moet zijn huiswerk opnieuw gaan maken. Hij had uitgerekend dat zes overwinningen in de zes resterende thuiswedstrijden genoeg moesten zijn voor een plaats bij de top-negen. Tegen Roda JC ging het zaterdagavond echter meteen mis (0-0).

De Mos had door een drietal schorsingen in zijn laatste lijn moeten improviseren. De 21-jarige rechtsachter Colin van Mourik maakte een uur lang zijn debuut, maar moest zich toen met kramp laten vervangen. Naast hem toonde de massieve Ecuadoriaanse international Giovanny Espinoza voor het eerst zijn kunnen aan het Arnhemse publiek, maar veel werk kreeg de Zuid-Amerikaan niet op te knappen.

Gaandeweg de tweede helft voerde Vitesse eindelijk het tempo op en nam de druk toe. Mads Junker zag zijn inzet gestuit worden door de paal. Veel kansen leverde het slotoffensief de thuisclub niet op, ook de vervanging van Lazovic door Fred Benson kon de patstelling niet doorbreken.

Door het ontbreken van de geblesseerde Theo Janssen waren ook de spelhervattingen zonder gevaar. Roda JC vond het best, de Limburgers consolideerden hun voorsprong van vier punten op de Gelderse concurrent.

Bron:ANP 17-02-2007

Vitesse thuis niet langs Roda JC

Vitesse is thuis tegen Roda JC niet verder gekomen dan een gelijspel. In een matige wedstrijd bleef het 0-0.

De Arnhemmers hadden zeven afwezigen en daarom moest trainer Aad de Mos flink improviseren. Op het middenveld werd het defensieve blok gevormd door Omur Kaya en Anduele Pryor, die zich op basis van hun voetbalintelligentie uitstekend van hun taken kweten.

Vitesse begon fel en had meteen enkele grote kansen via Danko Lazovic en Mads Junker. Roda JC was vooral gevaarlijk wanneer Oper van rechts naar binnen kwam, maar de aanvaller schoot tot drie keer toe voorlangs. Ruststand 0-0.

In de tweede helft verrichtte doelman Piet Velthuizen een uitstekende redding toen Bodor voor hem opdook. Vitesse had pech met een lepe vrije trap van Etienne Esajas. Ook Junker en Hersi misten opgelegde kansen. Naarmate de wedstrijd vorderde werd het niveau steeds minder. De krachten vloeide bij Vitesse weg en Roda loerde vooral op de counter.

Invaller Fred Benson was met een kopbal dichtbij de winnende treffer, maar het gelijkspel was een juiste afspiegeling van de krachtsverhoudingen. Vitesse is nu zes duels ongeslagen, maar won er slechts een.

Bron: TV Gelderland TxT 17-02-2007

Espinoza maakt indruk op Aad de Mos

De eerste basisplaats voor de Ecuadoriaan Giovanny Espinoza leverde meteen een ‘nul’ achterin op.

De international maakte veel indruk. “Ik heb lekker met hem samen gespeeld”, vond Civard Sprockel. “Wij kunnen een goed duo gaan vormen. Het moet nog wel beter in de communicatie natuurlijk.”

Trainer Aad de Mos zag wat hij verwacht had van Espinoza. “Hij kent het vak en grijpt in als het moet, maar weet ook wanneer hij op z’n Zuid-Amerikaans een nummertje kan opvoeren. Espinoza is ook een lust voor de keeper die achter hem staat en wij zitten rustig op de bank. En hij zit pas op zeventig procent.”

De Mos prees ook zijn twee verdedigende middenvelders Onur Kaya en Anduele Pryor, die uitstekend voldeden op de voor hun onbekende posities.

“Ze spelen het hele seizoen al goed en laten het nu ook op deze positie zien. Het is een goede leerschool voor ze. We kunnen ook zoveel spelers op ander posities laten spelen, omdat er een goede chemie zit in deze selectie. Die omzettingen verzwakken ons dan niet.”

De Mos baalde slechts van een aspect. “Het schoentje wringt nu opeens voorin, we scoren moeizaam de laatste tijd. Verdedigend staan we goed, weggeven zie je niet meer zoals voorheen.”

Bron: TV Gelderland TxT 17-02-2007

Janssen kampt met vocht in zijn knie

Vitesse-middenvelder Theo Janssen haakte voor de wedstrijd tegen Roda JC af met een knieblessure.

De aanvoerder had vrijdag nog voluit meegetraind. “Toen had ik nergens last van, maar opeens kwam er vocht in de knie. Ik heb er al langer wat last van, maar dit heb ik nog nooit gehad. Ik ga er maandag of dinsdag maar een MRI-scan van laten maken. Misschien is het de meniscus. Dat zou balen zijn, want er komt een leuke reeks wedstrijden aan.”

Janssen had defensieve middenvelder moeten spelen. Op die positie misten de Arnhemmers ook al Remco van der Schaaf, Sebastien Sansoni en Abubakari Yakubu.

Bron: TV Gelderland TxT 17-02-2007

Espinoza, held van familie, vedette in Ecuador

Nieuwe Vitesse-speler werkte op het land om eigen studie te betalen.

Giovanny Espinoza (29) kwam deze winter over van LDU Quito naar Vitesse. De voet­baller uit Ecuador woont voorals­nog in het Bilderberg Hotel in Oos­terbeek. In de lounge van dat hotel bestelt hij deze donderdagavond een kop thee. En doet hij zijn ver­haal.

Je kon in januari naar clubs in Rusland, Turkije, Spanje, Mexico en Duitsland. Waarom is het Vites­se geworden?

„Vorig jaar heb ik hier de interland gespeeld tegen Nederland. Ik had meteen een goed gevoel bij Neder­land. Daarna heb ik van veel men­sen gehoord dat het een goed land is om te voetballen. En ook om te leven, samen met mijn vrouw en dochter.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 17-02-2007

Van Mourik aast op contract

Amateurspeler staat vanavond in basis Vitesse tegen Roda JC.

Colin van Mourik debu­teert vanavond in de hoofdmacht van Vitesse, in de thuiswedstrijd tegen Roda JC. De 21-jarige voetbal­ler uit Rhenen staat in de basis, op de plek van de geschorste rechts­back Paul Verhaegh.

Voor Van Mourik wordt het van­avond een belangrijk optreden. De verdediger van Jong Vitesse speelt al sinds de C-tjes bij Vitesse, maar heeft nog geen profcontract. „Ik hoop dat ik het goed doe en een een contract krijg”, zegt Van Mou­rik, die nu op amateurbasis speelt. „Ik denk dat ik er aan toe ben, aan een wedstrijd met het eerste.”

Van Mourik, jeudtrainer van de B1 van zijn oude amateurclub Can­dia’ 66, maakte tijdens het trai­ningskamp in Turkije al indruk op trainer Aad de Mos. „Hij moet nu aantonen dat hij een contract ver­dient”, aldus De Mos.

Na zijn invalbeurt in Heerenveen staat aanwinst Giovanny Espinoza vanavond voor het eerst in de ba­sis. Hij vervangt de geschorste Ruud Knol. Ook Sébastien Sanso­ni is geschorst. Remco van der Schaaf, Gill Swerts en Michael Jan­sen ontbreken wegens blessures.

Bron: De Gelderlander 17-02-2007

‘Zes keer winnen’

Aad de Mos kwam vrijdagmiddag nog maar eens met een interessante rekensom. Om kwalificatie voor de Play-offs te realiseren moet zijn ploeg zes keer winnen. Daar heeft Vitesse tien wedstrijden voor, zes maal thuis en vier maal uit. “Kijkend naar het programma van de clubs boven en onder ons hebben wij achttien punten nodig om het doel te halen. Het is een loodzware opdracht en daarbij is het van groot belang dat we in de komende serie al zoveel mogelijk punten halen. Anders moeten we tegen de klok voetballen”, aldus De Mos. De trainer doelt daarbij op de moeilijke slotfase met wedstrijden onder meer tegen AZ, FC Twente en PSV. Aad de Mos voegde daar nog een extra ambitie aan toe. “Ik wil goed voetbal samen laten lopen met het behalen van resultaten. Zo ambitieus ben ik wel.”

Debuut Van Mourik

In het duel met Roda JC maakt de 21-jarige Colin van Mourik zijn debuut. De rechtback krijgt het volste vertrouwen van trainer De Mos. “In eerste instantie zat hij niet bij de selectie. Samen met Pryor, Van Polen, Meulens heb ik Van Mourik er bij gehaald. Hij heeft zich daarna goed ontwikkeld in het tweede elftal en een goed trainingskamp gespeeld. Dat is ook de kapstok waar wij vanuit gaan. Daarbij ontmoet hij zaterdag waarschijnlijk een van de moeilijkst bespeelbare buitenspelers van Nederland, Adil Ramzi. Meteen een goede testcase voor hem.”

De opstelling tegen Roda JC is als volgt:

Piet Velthuizen, Colin van Mourik, Civard Sprockel, Giovanny Espinoza, Purrel Frankel, Onur Kaya, Theo Janssen, Youssouf Hersi, Anduele Pryor, Mads Junker en Danko Lazovic.

Bron: Vitesse.nl 16-02-2007

‘Velthuizen momenteel nummer een’

De inmiddels breed uitgemeten kwestie over de keepers in de selectie van Vitesse werd door Aad de Mos als volgt uitgelegd.

Sterren

“Met het binnenhalen van een speler uit het buitenland weet je dat deze moet wennen aan het land, de club, zijn medespelers en het voetbal. Het probleem met Stojkovic is dat hij niet het wedstrijdritme heeft kunnen opdoen wat zowel hij als wij in gedachten hadden. Piet Velthuizen heeft het in de afgelopen wedstrijden dusdanig goed gedaan dat hij op dit moment de nummer één is. Hij heeft zichzelf wel dusdanig onder druk gezet dat er de komende wedstrijden veel van hem wordt verwacht. Zo zijn er bijvoorbeeld maar weinig spelers die dit seizoen vijf sterren hebben gekregen in het Voetbal International.”

Groeien

Vladimir Stojkovic kwam donderdagavond voor het eerst in actie voor Vitesse. In het competitieduel met Jong Vitesse tegen Jong Feyenoord (0-1) maakte hij een prima indruk. De Mos: “Vladimir heeft een hele goede eerste wedstrijd gespeeld. Hij groeit elke dag en het is zeker de bedoeling dat hij dit seizoen nog aan spelen toekomt bij Vitesse.”

Bron: Vitesse.nl 16-02-2007

De Mos wil nog zes wedstrijden winnen

Aad de Mos maakte dit seizoen al vaker furore als rekenmeester. De Vitesse-trainer heeft ook al berekend hoeveel overwinningen er nodig zijn om de play-offs te halen.

“We moeten nog zes keer winnen om zeker te zijn van de play-offs. We spelen zes van de tien keer thuis, maar het wordt toch een loodzware opgave. Ik zit er nu bovenop, want we moeten de play-offs halen. Zo ambitieus ben ik wel.”

De Mos laat tegen Roda JC Giovanny Espinoza en Colin van Mourik voor het eerst in de basis starten. “Espinoza moet het Holland voetbal nog ontdekken. Van Mourik heeft zich goed ontwikkeld.”

Van Mourik heeft nog geen contract bij Vitesse: “Spelers van vreemde bodem worden in voetbal eerder beloond dan eigen talenten. Hij kan het laten zien, misschien verdient hij een contract.”

De keuze voor Piet Velthuizen is voor De Mos duidelijk. “Hij is op dit moment de beste, maar Stojkovic krijgt nu de kans om te laten zien dat hij beter is. Hij deed het al fantastisch bij Jong Vitesse. Hij groeit met de dag en komt hier absoluut aan spelen toe. De coach maakt de timing voor zijn debuut.”

Maar Velthuizen staat tegen Roda JC dus gewoon onder de lat. “Hij zet zichzelf wel onder druk door zo goed te keepen.”

Bron: Omroep Gelderland 16-02-2007

Vitesse/AGOVV A1 nog geen periode kampioen

In tegenstelling tot een verschenen bericht in De Gelderlander is Vitesse/AGOVV A1 nog geen periodekampioen. FC Emmen staat er in de tweede periode beter voor. De club uit Emmen heeft drie wedstrijden minder gespeeld en kan Vitesse/AGOVV A1 nog passeren in deze periode.

16-02-2007

Amateur Van Mourik knokt voor contract

Colin van Mourik maakt tegen Roda JC zijn debuut voor Vitesse.

“Ik krijg nu een kans van de trainer. Ik hing er altijd een beetje tussenin. Ik trainde mee bij het eerste, maar ik speelde alleen in het tweede. Ik ben een vooral een dienende speler. Ik doe wat ik moet doen. Simpel spelen en mijn mannetje uitschakelen. En als het kan, probeer ik ook mee op te komen.”

Van Mourik speelt op amateurbasis bij Vitesse. “Ik heb geen contract hier, dus er valt nog wat te verdienen voor mij. Dit is een mooie test. En ik ga er alles aan doen om te zorgen dat het goed komt. Ik ga er voor knoken.”

Bron: Omroep Gelderland 16-02-2007

Fränkel terug in de basis van Vitesse

Purrel Fränkel keert zaterdag tegen Roda JC terug in de basis van Vitesse als linksback. Hij neemt de plaats in van Anders Due. De laatste vijf competitiewedstrijden is het al stuivertje wisselen op de positie van linksback. Danko Lazovic staat weer in de spits. Daardoor zit Fred Benson op de bank. Vitesse mist Paul Verhaegh, Sebastien Sansoni en Ruud Knol vanwege schorsingen. Remco van der Schaaf en Abubakari Yakubu zijn ook niet klaar voor een basisplaats.

Opstelling: Velthuizen; van Mourik, Espinoza, Sprockel, Fränkel; Kaya, Janssen, Hersi, Pryor; Lazovic, Junker.

Bron: Omroep Gelderland 16-02-2007

Vladimir Stojkovic moet nog wachten

Doelman Vladimir Stojkovic kwam donderdag voor het eerst in actie voor zijn nieuwe club Vitesse, al was dat slechts in het beloftenelftal.

De Servische doelman verrichte een paar uitstekende reddingen, maar haalde bij de tegentreffer tegen Feyenoord (0-1) de bal via de paal net achter de lijn vandaan. “Ik weet niet of de bal er helemaal over was. Maar het is lekker dat ik weer eens heb gekeept, voor het eerst sinds 24 december.”

Stojkovic weet dat hij zaterdag op de bank zit. “Daar ben ik zeker niet voor gekomen, maar ik moet nog wachten. Het is een moeilijke situatie voor mij.”

Bron: TV Gelderland TxT 16-02-07
Vladimir Stojkovic maakt geslaagd debuut, maar Jong Vitesse raakt dieper in de degradatiezorgen

Servische keeper speelt met beloftenteam eerste wedstrijd voor Vitesse.

Vladimir Stojkovic heeft gisteravond eindelijk zijn eerste duel gespeeld voor Vitesse. De doelman, die overkwam van FC Nantes, verloor met Jong Vitesse van Jong Feyenoord (0-1).

„Het is goed voor mijn gevoel dat ik een partij heb gekeept”, zei Stoj­kovic in Bemmel. De 23-jarige doel­man weet dat hij zaterdag op­nieuw op de bank zit, wanneer de sterk spelende Piet Velthuizen het doel verdedigt tegen Roda JC. „Mijn situatie is moeilijk”, aldus de voor een half jaar gehuurde goa­lie. „Ik wacht, ik wil me goed pre­senteren tijdens de trainingen en hoop dat ik op korte termijn zal spelen. Wat kan ik meer doen?”

Stojkovic verrichtte gisteravond voor rust drie knappe reddingen. Na de pauze moest hij een slipper­tje van zichzelf (uitgooi in voeten tegenstander) herstellen. Na zeven­tig minuten viel de discutabele 0-1. Stojkovic tikte de bal na een kopstoot van Richard Blonk via de paal uit het doel. Volgens de grens­rechter had de bal de lijn gepas­seerd. Rihairo Meulens en Abubakari Ya­kubu lieten mooie kansen liggen voor Jong Vitesse, dat dieper in de degradatiezorgen kwam.

Twee ploegen degraderen uit de eredivi­sie. De stand onderin: Feyenoord 16-15, Vitesse 15-14, Willem II 16-14, Heracles 16-6.

Bron: De Gelderlander 16-02-07 

Periodetitel voor Vitesse/AGOVV A1

Vitesse/ AGOVV A1 heeft de achterdeur naar promotie opengezet. Na de blamerende de­gradatie in 2006 is alleen promotie goed genoeg. De ploeg van Pascal Jansen moet echter Omniworld A1 verrassend ver voor zich dulden. Alleen de kampioen promoveert rechtstreeks. Vitesse/AGOVV won de tweede periode en is nu verze­kered van een promotiekans via de nacompetitie.

Bron: De Gelderlander 16-02-07 

Debuut Colin van Mourik aanstaande

Colin van Mourik zal komende zaterdag in de wedstrijd tegen Roda JC zijn debuut maken in een officiële wedstrijd van het eerste elftal van Vitesse, zo maakte Vitesse-trainer Aad de Mos donderdagmiddag bekend.

Van Mourik die sinds dit seizoen deel uitmaakt van de A-selectie, neemt de rechtsback positie over van de geschorste Paul Verhaegh. De 21-jarige verdediger is volgens De Mos klaar voor zijn debuut: “Colin is goed bezig en hij maakt al een tijdje een sterke indruk op me. Het is goed dat opnieuw een jongen uit de eigen opleiding nu zijn debuut kan maken.”

Coiln van Mourik zelf zei het volgende over zijn uitverkiezing: ” Ik heb er een tijd op gewacht, maar het is leuk dat het er nu van komt. Vooral omdat ik voor eigen publiek mag debuteren. Waarschijnlijk kom ik tegenover Adil Ramzi te staan, dus ik mag meteen vol aan de bak. Maar ik heb er zin in en ik hoop op een overwinning.”

Bron: Vitesse.nl 15-02-07 

Voorbeschouwing Vitesse – Roda JC

Zaterdag staat de confrontatie tussen Vitesse en Roda JC op het programma. In de competitie strijden beide clubs nog altijd voor een plek in de play-offs. Roda JC staat op een zevende plek met 36 punten. Vitesse staat nu elfde met vier punten achterstand op Roda JC.

Roda JC won vorige week een belangrijke wedstrijd tegen NEC. Sinds Raymond Atteveld de trainerspositie van Huub Stevens heeft overgenomen pakte Roda JC twee punten uit vier wedstrijden.

Na drie gelijke spelen wordt het belangrijk dat Vitesse wint, om de aansluiting te houden met de concurrentie. Aad de Mos heeft aangegeven dat Vitesse zich geen misstap meer kan veroorloven. Maar bij Vitesse kan een aantal spelers niet meedoen. Aad de Mos moet het nog steeds doen zonder de geblesseerden Jansen, Swerts, Yakubu en Van der Schaaf. Bovendien zijn Sansoni, Knol en Verhaegh geschorst voor de wedstrijd van zaterdag.

Eerder deze competitie eindigde Roda JC – Vitesse nog in een 2-4 overwinning voor Vitesse. Na een 2-0 achterstand zorgden de doelpunten van Lazovic (2x), Pryor en Benson voor de winst. De wedstrijd aankomende zaterdag begint om 20:00 en is onder leiding van scheidsrechter Roelof Luinge.

Bron: Vitesse.nl 15-02-07 

Teijin Twaron rugsponsor Vitesse/AGOVV Voetbal Academie

Teijin Twaron sponsort de komende drieënhalfjaar de jeugdopleiding van Vitesse/AGOVV. De naam van het bedrijf prijkt op de achterkant van alle shirts waarin de jeugd speelt. Teijin Twaron is een internationaal bedrijf dat zijn klanten over de hele wereld voorziet van aramide garens, vezels en pulp onder de namen Twaron, Technora, Sulfron en Teijinconex. De Twaron vezel wordt als versteviging en bescherming gebruikt bij talloze toepassingen zoals autobanden, rubberen slangen, v-snaren, kogelwerende vesten en helmen, zeilen, touwen, snij- en hittebestendige handschoenen en kleding en weefsel voor bodemversteviging.
Teijin Twaron maakt onderdeel uit van Teijin Limited, een wereldwijde, technologisch georiënteerde en beursgenoteerde onderneming met 19.000 medewerkers.
Teijin Twaron gaat de Vitesse/AGOVV Voetbal Academie met directe ingang sponsoren. Door het opbouwen en onderhouden van een goede, open relatie met organisaties in de directe omgeving streeft Teijin Twaron ernaar bij te dragen aan een duurzame samenleving.

Bron: Vitesse.nl 15-02-2007
Onur Kaya groeit uit tot Vitesse-regisseur

Vitesse Belg verovert Arnhem

Vitesse heeft een nieuwe trots. Onur Kaya (20), een tovenaarsleerling met het inzicht van een voetbalfilosoof. Gezegend met een gouden rechtervoet. In de school van trainer Aad de Mos ligt hij op koers voor cum laude, al zeggen kenners dat hij zijn top nog niet half heeft bereikt. Een ontmoeting met een bijzondere Belg van Turkse komaf. Arnhem is in de ban van een tovenaar. Ti-ta-tovenaar, wordt hij gekscherend nogal eens genoemd. Zijn naam? Onur Kaya, een in Brussel geboren Turk. Hoewel zijn roots niet aan de Rijnoevers liggen, is de Vitesse-middenvelder hard op weg een cultstatus te veroveren onder de Gelderse fans.

Sinds Kaya het vertrouwen krijgt van trainer Aad de Mos verwarmt hij hun harten met zijn fluwelen balbehandeling en welhaast hoogbegaafde inzicht. Werd niet zo lang geleden nog getreurd om het voortijdige vertrek van eigen kroost als Nicky Hofs en Stijn Schaars, déze groeibriljant legt elke klaagzang uit het verleden het zwijgen op. Onder leiding van Aad de Mos heeft Vitesse sportief weer toekomst en Kaya is dé personificatie van dat perspectief.

lees verder...

Bron: Vi 14-02-07 

Anders Due heeft zijn draai gevonden bij Vitesse

Vrijdagmiddag 13.15 uur. Het zit er voor vandaag op. Anders Due pakt zijn sporttas en wandelt richting zijn auto. Het is rustig op trainingscomplex De Slenk op sportcentrum Papendal in Arnhem. Enkele jonge vrouwelijke fans staan met de fotocamera in de aanslag op hun idolen te wachten. Ook Anders Due wordt op de gevoelige plaat vastgelegd. De 24-jarige Deen laat het gelaten gebeuren.

Iets eerder op de dag ontmoeten we Anders Due in de koffiekamer van De Slenk. Een half jaar geleden kwam hij vol verwachting naar Nederland. Als speler van FC Nordsjaelland in Kopenhagen had hij zich in de kijker gespeeld van diverse Europese clubs. Hij koos voor Vitesse, waar zijn landgenoot en voormalige teamgenoot Mads Junker ook voetbalde.

lees verder...

Bron: Arnhemse Koerier 14-02-07

Twee keepers en slechts één plaats in het doel

Met Vladimir Stojkovic en Piet Velthuizen heeft Vitesse twee keepers die azen op een basisplek. Reconstructie van een luxe-probleem.

Vitesse-trainer Aad de Mos laat eind december niets over aan onduidelijkheid. De flamboyante oefenmeester wil absoluut een nieuwe doelman aan­trekken. De Mos is ontevreden over Harald Wapenaar en heeft twijfels bij de jonge stand- in Piet Velthuizen, die hij wegens blessu­res nog niet goed kent. Vitesse gaat op zoek naar een doel­man.

Bovenaan het verlanglijstje: Vladimir Stojkovic, held van Ser­vië, maar ongelukkig in Nantes. De onderhandelingen met de Fran­se club verlopen uiterst stroef. Daarom komt Vladimir Disljenko­vic in beeld. Eveneens een Serviër, hij kan wel zonder problemen per direct naar Arnhem komen. Begin januari gaat Disljenkovic mee met Vitesse op trainingskamp naar Turkije. De Mos heeft het al snel gezien: dit is niet de goalie die hij zoekt. Disljenkovic mag terug naar zijn club in de Oekraïne.

Vit­esse zet andermaal in op Stojkovic. In de tussentijd keept Velthuizen zijn eerste partijen in de Arnhem­se hoofdmacht. Tegen Heracles (oudejaarsdag) vervangt hij de ge­blesseerdeWapenaar. En ook bij de herstart van de competitie, op 21 januari tegen Groningen, staat de 20-jarige Nijmegenaar tussen de palen. Een paar dagen daarvoor is de komst van Stojkovic bezegeld. Vit­esse slaagt er niet in hem definitief in te lijven. Het wordt slechts hu­ren, voor een half jaartje. De nood aan beide kanten is hoog: Wapen­aar is inmiddels vertrokken naar Sparta en Stojkovic moet ergens gaan spelen om zijn plek in het na­tionale elftal niet te verliezen.

Het duurt echter wel even voordat zijn papieren hier in orde zijn. Bo­vendien wil De Mos dat Stojkovic eerst went aan zijn ploeggenoten, en ritme opdoet in het tweede elf­tal. Dat laatste lukt niet, aangezien duels van het beloftenteam voort­durend worden afgelast.

Sinds een dag of tien is Stojkovic speelgerechtigd. Na de laatste par­tij, in Heerenveen, verklaart hij dat hij niet langer wil wachten op zijn debuut. Maar Velthuizen heeft in inmiddels vijf duels indruk ge­maakt op De Mos. Zo heeft de trai­ner nu plots een luxe-probleem.

Bron: De Gelderlander 14-02-07 
Column Gerard Borgman

Stojkovic heeft recht op kans

Vladimir Stojkovic is niet naar Vitesse gekomen om er een half jaartje op de reservebank te gaan zitten. Na de wedstrijd tegen Heerenveen deed de doelman uit Ser­vië voor het eerst zijn beklag. Hij eist min of meer zijn plek op. Het is een buitengewoon merkwaardige situatie. Vites­se- trainer Aad de Mos en technisch manager Jan Streuer had­den blijkbaar niet verwacht dat keeper Piet Velthuizen het op 20- jarige leeftijd al zo goed zou doen. Dat valt ze nauwelijks kwalijk te nemen, want het is altijd onvoorspelbaar hoe een jonge goalie zich houdt wanneer hij plotseling op het hoogste niveau moet spelen.

Daar heeft Stojkovic echter geen boodschap aan. Toen de na­tionale doelman van Servië wegkwijnde op de bank bij FC Nantes, benaderde Vitesse hem. De Arnhemse club zocht een opvolger van eerste doelman HaraldWapenaar, met wie De Mos niet verder wilde en die later overstapte naar Sparta. Na moeizame onderhandelingen ging FC Nantes slechts akkoord met een half jaartje verhuur. Geen probleem, Vitesse was voor dit seizoen uit de brand. Cruciaal in de keeperskwestie is dat Stojkovic niet als reservedoel­man naar Arnhem is gehaald.

Streuer heeft immers bevestigd dat zijn komst nooit was gebeurd, als Vitesse had geweten dat Velthuizen nu zo sterk zou keepen. Daarom verdient Stojkovic een kans in Arnhem. Dat staat los van het goede spel van Velt­huizen. Met hem heeft Vitesse een fantastische doelman in huis voor de nabije toekomst. Maar Stojkovic is gestrikt als op­volger van Wapenaar. En dus verdient hij het die kans ook te krijgen. Pas als blijkt dat Stojkovic minder presteert dan Velt­huizen, pas dan is zijn reserverol terecht.

Bron: De Gelderlander 14-02-07 

Keeper met een doel

Onbekende Piet Velthuizen plaatst Vitesse voor dilemma

“Piet was onze matchwinnaar. Met een paar pracht reddingen heeft hij voor ons een punt uit het vuur gesleept. Dat vertelde Vitesse-coach Aad de Mos zaterdagavond na de 0-0 bij Heerenveen. Maar wie is Piet?

Piet Velthuizen is voorlopig eerste keus in het doel van de Arnhemmers. De 20-jarige geboren Nijmegenaar, die pas vijf wedstrijden onder de lat bij ‘Vites’ staat, vertolkte inderdaad een ware heldenrol in het Friese Haagje.

Pietje Bikkelis voor geen kleintje vervaard en kreeg bovendien van alle spelers het hoogste cijfer: een 7 van rapporteur Piet Fransen.

lees verder...

Bron: Telegraaf 13-02-2007

Jong Vitesse en Jong FC Twente afgelast

De wedstrijd tussen Jong Vitesse en Jong FC Twente, die maandagavond op het programma stond, is afgelast. Het duel zou gespeeld worden in Hengelo op het jeugdcomplex van FC Twente. Door de hevige regenval kon het duel niet doorgaan.

UPDATE: De nieuwe datum voor deze wedstrijd is donderdag 22 februari. De wedstrijd wordt gespeeld om 18.30 uur op het terrein van FC Twente.

Bron: Vitesse.nl 12-02-2007

Yu Hai heeft zin in Vitesse

Vitesse’s jongste aanwinst Yu Hai, heeft zin in Vitesse. De Chinese aanvaller verblijft momenteel in Londen voor een trainingsstage met het Olympisch Elftal. Daarna speelt hij met datzelfde team nog een toernooi in Hong Kong. Eind februari, begin maart verwacht Yu Hai zijn opwachting te kunnen maken in Arnhem. Een kennismaking.

Je gaat spelen met rugnummer 68. Wat betekent dat voor jou?

68 is een geluksgetal in China. Ik ben er heel blij mee.

Het is in Nederland niet gebruikelijk om met zo’n hoog nummer te spelen.

Ik ben dankbaar dat er toch een uitzondering is gemaakt. Het vervult mij met trots dat er een uitzondering is gemaakt.

Wat voor soort speler ben je?

Ik ben een linkerspits, maar kan ook achter de spitsen spelen. Ik gebruik mijn hersenen bij het voetbal. Ik let in wedstrijden ook speciaal op spelers die het van hun slimheid moeten hebben. En ik kijk speciaal naar de technieken die ze gebruiken.

lees verder...

Bron: Vitesse.nl 12-02-07

Yu Hai eind deze maand naar Vitesse

De nieuwe Vitesse-aanwinst Yu Hai verblijft nog in Londen met de Olympische nationale ploeg van China.

Yu Hai meldt zich eind deze maand in Arnhem. “Ik moet eerst nog een toernooi spelen in Hong Kong. Daarna kom ik naar Vitesse. Ik ben heel trots, want het is een hele goede ploeg met veel jonge spelers. Vitesse is perfect voor mij.”

Yu Hai was in november al op stage in Arnhem. “De spelers waren heel aardig voor mij. En de trainer was wel streng, maar heeft goed voor me gezorgd. Van de spelers vond ik nummer negen, Lazovic, erg goed. En de leider van het elftal natuurlijk, Theo Janssen.”

Yu Hai gaat bij Vitesse spelen met het ongebruikelijke nummer 68. “Ik ben daar heel blij mee, want in China is 68 het geluksgetal. Ik ben dankbaar dat ze voor mij een uitzondering maken”.

De Chinees typeert zichzelf als een intelligente voetballer. “Ik speel met mijn hersenen. Ik let bij het kijken van wedstrijden ook op de spelers die gebruik maken van hun slimheid. Ik kijk ook wat voor technieken ze gebruiken.”

Het Chinees Olympisch elftal was in opspraak na enkele fikse vechtpartijen in Londen. “Ik was er gelukkig niet bij betrokken. Maar het was wel gek om mee te maken.”

Bron: TV Gelderland TxT 12-02-07 

Vitesse heeft saillant keepersprobleem

Piet Velthuizen pakt een punt tegen Heerenveen (0-0), met fraaie saves.

Piet Velthuizen heeft een opmerkelijk keeperspro­bleem gecreëerd bij Vitesse. De 20-jarige doelman presteert zo goed, dat hij aangetrokken Vladi­mir Stojkovic op de bank houdt.

Dankzij Velthuizen hield Vitesse zaterdagavond een punt over aan het bezoek aan Heerenveen (0-0). De goalie verrichtte in de tweede helft een aantal zeer knappe red­dingen. Vlak na rust won hij een een-tegen-een duel met Lasse Nils­son en wierp hij zich ook met suc­ces voor de rebound van Gonzalo Garcia- Garcia. Een kwartier voor tijd hield hij de doorgebroken Nils­son nogmaals van scoren af en daarna plukte hij lachend een in­zet van dichtbij van Petter Hans­son uit het doel. De jeugdinternational demon­­streerde enkele van zijn waardevol­le kwaliteiten: hij wacht lang met het naar de grond gaan wanneer een speler vrij voor hem opduikt en hij heeft in beide benen een prachtige trap, waardoor hij mak­kelijk kan meevoetballen.

Het sterke optreden van Velthui­zen is wrang voor Vladimir Stojko­vic, de Servische nationale keeper die in de winter werd gehuurd van FC Nantes. Het is een saillante si­tuatie: Stojkovic is aangetrokken als vervanger van de naar Sparta vertrokken Harald Wapenaar. Maar Velthuizen presteert zo goed, dat Vitesse-trainer Aad de Mos geen reden heeft hem te ver­vangen. De keeperskwestie krijgt ongetwijfeld snel een vervolg, want Stojkovic verklaarde zaterdag dat hij niet voor een plek op de bank naar Arnhem is gekomen.

Giovanny Espinoza, de andere aan­koop uit de winterperiode, maakte in Heerenveen wel zijn debuut. Elf minuten voor tijd viel hij in, toen Vitesse een mannetjesputter nodig had om aan de Friese druk te ont­komen. Espinoza zal zaterdag te­gen Roda JC in de basis staan, aan­gezien centrumverdediger Ruud Knol voor die partij geschorst is.

Op het besneeuwde veld in het Abe Lenstra Stadion was Vitese voetballend beter dan Heeren­veen, dat louter speculeert op de klassespitsen Nilsson en Afonso Alves, die geblesseerd uitviel. Maar bij Vitesse ontbrak de fit veronder­stelde topscorer Danko Lazovic toch wegens griep. Zonder zijn sterspeler komt Vitesse moeilijk tot scoren, zo bleek maar weer eens. De onberekenbare Fred Benson was volledig onzichtbaar en de aandoenlijk vlijtige Mads Junker bevestigde dat hij geen koele afma­ker is. De Deen kreeg twee mooie kansen. Een keer schoot hij de bal hoog over en een keer had hij te veel tijd nodig voor zijn afronding. Vitesse werd bovendien een straf­schop onthouden, na een hands­bal van Michael Dingsdag.

De brilstand betekende dat Vitesse voor de vijfde keer op rij ongesla­gen (vier remises) bleef, maar wel zakte naar het rechterrijtje. De Mos constateerde tevreden dat zijn ploeg ‘de test tegen het fysieke Heerenveen had doorstaan’. „We wisten dat we kunnen voetballen en nu hebben we ook laten zien dat we kerels zijn”, aldus De Mos.

Bron: De Gelderlander 12-02-07

Velthuizen blijft nuchter onder succes

Uitblinkende keeper van Vitesse wil geen basisplaats claimen.

Piet Velthuizen speelde zaterdag in Heerenveen zijn beste partij tot dusver in het doel van Vitesse. Nadat hij een punt had gepakt voor zijn ploeg (0-0) bleef de 20-jarige Nijmege­naar nuchter en bescheiden.

Of Velthuizen heeft afgedwongen dat hij ook komende zaterdag zal spelen tegen Roda JC? In de cata­comben van het Abe Lenstra Sta­dion haalde de doelman zijn schouders op. „Dat moet je aan de trainer vragen. Hij ( doelde op de andere doelman, Vladimir Stojko­vic, red.) zal heus wel een keer een kans krijgen. Ik ben nog jong.” Als vervanger van de naar Sparta vertrokken HaraldWapenaar pres­teert Velthuizen naar behoren, met zaterdag als absolute hoogte­punt. Maar de jeugdinternational claimt geen basisplaats.

„Ik doe elke week mijn best en heb niets te verliezen”, sprak hij in Heerenveen. „Ik laat het allemaal op me afkomen. Of ik weer op de bank terecht kan komen? Dat kan. dat moet je aan de trainer vragen. Ik probeer elke week mijn kans te pakken. Ik zie wel of ik uiteinde­lijk eerste keus word.” Velthuizen reageerde ook koeltjes op zijn eigen sterke optreden in Heerenveen. Drie keer verrichtte hij een wereldredding, oog in oog met een speler van de thuisploeg. Maar een punt gepakt? „ Dat zeg ik niet van mezelf. De ene keer ben ik wat beter, de andere keer is dat een ander”, stelde Velthuizen droog. „ Het ging wel lekker. Ik zat lekker in de wedstrijd, had een goed gevoel over die ballen.”

De prangende vraag is nu hoe de keeperskwestie bij Vitesse zich ver­der zal ontwikkelen. Daarover wil­de Velthuizen zich niet uitlaten, maar wel gaf hij aan dat hij een goede relatie heeft met zijn concur­rent Vladimir Stojkovic. „Hij is een aardige jongen”, aldus Velthuizen. „ Ik leer van hem en ik denk dat hij ook van mij leert. Het is gezonde concurrentie. Hij is een professional. Hij feliciteert me, geeft me voor de wedstrijd een hand. Dat vind ik mooi. Zo hoort het ook.”

Bron: De Gelderlander 12-02-07

Stojkovic wil niet langer op bank zitten

Nieuwe doelman is niet naar Vitesse gekomen voor rol op tweede plan.

Vladimir Stojkovic is het bankzitten bij Vitesse beu. „ Ik ben naar Vitesse gekomen om te spelen, niet om op de bank te zit­ten”, zegt de 23- jarige doelman, die in de winterstop overkwam van FC Nantes. „Daar had ik een beter contract. Maar geld is voor mij niet belangrijk, ik moet spelen. Dat is belangrijk voor mij, omdat ik mijn goede positie bij het natio­nale elftal van Servië wil behou­den. Dat is me ook toegezegd door de mensen van Vitesse toen ik ben benaderd.

Ik zou Vitesse hel­pen toen het een keeper zocht. En Vitesse zou mij helpen door me hier te laten spelen.” Stojkovic erkent dat Piet Velthui­zen het goed doet. „Dat is mooi voor hem en mooi voor de club, maar niet voor mij”, aldus Stojko­vic. „ De eerste week waren mijn papieren nog niet in orde, daarna ging het tweede elftal niet door en moest ik de spelers leren kennen. Ik ken nu alle spelers. Nu moet ik spelen. Ik zal het de trainer ook vragen. Ik wil weten wat mijn posi­tie is. Ik ben prof, maar hoe lang ik nog kan wachten? Dat weet ik niet. Ik wil spelen, dat is het enige dat ik kan zeggen.”

Bron: De Gelderlander 12-02-07

De Mos ziet geen reden de pikorde te wijzigen

Vitesse-trainer Aad de Mos sprak zich in Heerenveen duidelijk uit over de keeperskwes­tie bij Vitesse. Zaterdag, thuis te­gen Roda JC, zal Piet Velthuizen opnieuw in het doel staan. Vladi­mir Stojkovic blijft reserve. „ Daar hoef je geen trainer voor te zijn”, aldus De Mos. „Vraag tien mensen en tien zullen het zeggen. Het is vervelend voor Stojkovic, maar dit gebeurt in voetbal. Velt­huizen doet het fantastisch. Met al­le respect voor andere keepers die we hebben gehad, Velthuizen pakt punten. Dat deed hij al bij Willem II (0-0) en nu dus weer. Ik denk dat hij een van de beste keepers van Nederland kan worden. Als hij zo doorgaat, heeft Vitesse weer een goudhaantje in huis.”

Technisch manager Jan Streuer spreekt van een ‘luxe-probleem’ en een ‘merkwaardige situatie’. Hij ontkent dat Stojkovic is toegezegd sowieso te spelen bij Vitesse. „Dat kun je nooit toezeggen. De trainer bepaalt wie er speelt. Ik kan me wel voorstellen dat Stojkovic ervan uit ging dat hij zou spelen, dat de­den wij ook. Als we hadden gewe­ten dat de situatie nu zo zou zijn, dan hadden we geen andere keeper hoeven te halen. Vladimir heeft natuurlijk ook de pech ge­had dat hij nog niet een keer heeft kunnen spelen, doordat het twee­de telkens is afgelast.”

Bron: De Gelderlander 12-02-07

Aad de Mos en Rita Weeda trappen EK af

Vitesse-trainer Aad de Mos en de Arnhemse wethouder Rita Weeda trappen donderdag 22 februari het bijprogramma rich­ting het Europees kampioenschap voetbal voor spelers onder 21 jaar af. In de Arnhemse sporthal Val­kenhuizen heeft op die dag de eer­ste ronde van een straatvoetbal­voetbaltoernooi plaats.

De aftrap van dat evenement heeft plaats om 10.00 uur. Het EK Onder 21 speelt zich in de zomer deels af in Arnhem ( stadion Gelredome) en Nijmegen ( stadion De Goffert).

Bron: De Gelderlander 12-02-07

Knol en Verhaegh missen Roda JC

Ruud Knol en Paul Verhaegh ontvingen zaterdagavond tegen sc Heerenveen beide hun vijfde gele kaart van het seizoen. De verdedigers missen daardoor de thuiswedstrijd tegen Roda JC, zaterdag 17 februari, aanvang 20.00 uur.

Bron: Vitesse.nl 10-02-07

Velthuizen redt punt voor Vitesse

De onbetwiste uitblinker bij Heerenveen-Vitesse was zonder meer doelman Piet Velthuizen.

De twintigjarige doelman kreeg terecht alle credits voor het punt dat Vitesse pakte. Hij was onklopbaar voor alle Friese aanvallers die voor hem opdoken. “Dat is mijn kwaliteit, een tegen een. Ik kan lezen wat een spits dan wil. Het is fijn dat ik steeds het vertrouwen krijg en op deze manier word ik alleen maar sterker natuurlijk.”

Toch weet Velthuizen niet of hij een basisplaats heeft veroverd. “Dat is aan de trainer. Ik ben nu vooral tevreden dat we hier de nul hebben gehouden.”

Bron: TV Gelderland TxT 10-02-07

Aad de Mos signaleert weer progressie

Het voetbal van Vitesse in Heerenveen was bepaald niet goed, maar trainer Aad de Mos was toch tevreden.

“Het combinatievoetbal dat wij normaal spelen, was op deze ondergrond vrijwel niet mogelijk. Dan komt het aan op het fysieke en daar zijn wij toch goed mee omgegaan. De winst is dat we nu kunnen knokken voor een punt, daarin hebben we veel progressie gemaakt ten opzichte van het begin van dit seizoen.”

De Mos wist wel aan wie het punt vooral was te danken. “Piet Velthuizen pakte een punt voor ons. Maar ook de spelers hebben hun wil getoond om dit punt eruit te slepen en dat is ook gelukt.”

Bron: TV Gelderland TxT 10-02-07

Vitesse komt goed weg uit Friesland

Vitesse hield Heerenveen in Friesland op 0-0. Het was voor alles te danken aan doelman Piet Velthuizen.

Danko Lazovic was ziek. Het maakte de Arnhemmers aanvallend onmachtig. Heerenveen kreeg drie kansen via Nilsson. Die scoorde zelfs, maar stond buitenspel. Vitesse was kansrijk via Purrel Fränkel, die een voorzet bijna onbedoeld in de bovenhoek zag verdwijnen. Vitesse had weinig balbezit, vooral omdat Theo Janssen passend niet uit de verf kwam.

Verdedigend bleef Vitesse voor rust behoorlijk overeind tegen Heerenveen, en met name topscorer Alves.

Na rust liet Heerenveen Vitesse alle hoeken van het veld zien. De Arnhemmers kwamen er niet meer aan te pas.

Dat het na een uur spelen nog 0-0 was, dankte Vitesse aan doelman Piet Velthuizen. Hij plukte een bal van de voeten van Nilsson en redde op de rebound van Gonzalo. De Uruguayaanse aanvaller schoot even later nog voorlangs. De uit Nijmegen afkomstige doelman groeide uit tot man van de wedstrijd door iedere gevaarlijke bal uit zijn doel te ranselen.

Vitesse kreeg één kans om te scoren toen Fred Benson aleen door was. Vandenbussche redde op diens inzet.

Bron: TV Gelderland TxT 10-02-07

Vitesse pakt punt in Heerenveen

Ondanks een handvol kansen is SC Heerenveen er niet in geslaagd Vitesse te verslaan. In een matig duel bleef het 0-0. Het elftal van trainer Gertjan Verbeek zag bovendien topscorer Afonso Alves uitvallen met een bovenbeenblessure.

De beste kansen waren in de eerste helft voor de thuisclub. Na een kwartier leek Lasse Nilsson zijn elftal ook op voorsprong te schieten, maar scheidsrechter Wegereef oordeelde dat de Zweed buitenspel stond toen hij aangespeeld werd door zijn teamgenoot Afonso Alves.

Aan de andere kant werd Mads Junker niet afgevlagd, maar kon Michael Dingsdag zijn ex-ploeggenoot van scoren af houden. Even later had de verdediger geluk dat zijn handsbal binnen het eigen strafschopgebied niet bestraft werd met een strafschop voor de Arnhemmers.

Blessure

Via nogmaals Nilsson en ook Alves (met een kopbal) kreeg SC Heerenveen opnieuw mogelijkheden. Doelpunten bleven echter uit. Vitesse kwam amper voor het Friese doel, mede omdat topscorer Danko Lazovic op de wedstrijddag wegens ziekte was afgehaakt.

Bij het begin van de tweede helft ontbrak ook Alves. Vlak voor de pauze raakte de Braziliaanse topschutter bij een sprintduel geblesseerd. Hij werd vervangen door Gonzalo Garcia-Garcia. Die maakte zijn debuut in de Friese hoofdmacht en kreeg binnen een minuut twee levensgrote kansen. Bij de eerste stuitte hij op een Arnhems been en de tweede kans werd door doelman Piet Veldhuizen verijdeld. Die had even daarvoor ook al fraai de doorgebroken Nilsson van scoren afgehouden.

Slordig

De komst van Garcia-Garcia gaf het aanvalsspel van SC Heerenveen een impuls en het was opnieuw de invaller die de openingstreffer op zijn schoen had. Het effect van de wissel was echter snel uitgewerkt, mede omdat het spel van de Friezen slordiger werd.

Na een uur counterde Vitesse via Fred Benson en was het aan Brian Vandenbussche te danken dat de snelle aanvaller niet tot scoren kwam. Daardoor hield Heerenveen aan het vijfhonderdste eredivisieduel één punt over.

Bron: ANP 10-02-07

Piet Velthuizen pakt punt voor Vitesse

Mede dankzij uitstekend keeperswerk van Piet Velthuizen heeft Vitesse zaterdagavond een punt mee naar huis genomen. De ploeg had moeite met tegenstander Heerenveen en het moeilijk bespeelbare veld, maar bleef overeind: 0-0.

Tegenvaller voorafgaand aan het duel in Friesland was de ziekmelding van topscorer Danko Lazovic. Fred Benson nam zijn positie in en vormde samen met Mads Junker het spitsenkoppel. Op het natte en bij aanvang witte speelveld in het Abe Lenstra Stadion was de eerste mogelijkheid voor Heerenveen dat via Lasse Nilsson het net raakte, maar het doelpunt werd wegens buitenspel afgekeurd. Het was het eerst opvallende moment in de, door het gladde veld, aftastende beginfase.

Direct daarna ontsnapte Heerenveen nadat Petter Hansson hands maakte in het strafschopgebied uit de eerste Arnhemse corner van de wedstrijd. Opvallend was de wissel na twintig minuten spelen. Anduele Pryor werd door De Mos vervangen door Purrel Frankel. De topscorer van de Eredivisie, Afonso Alves, meldde zich na dik twintig minuten voor het eerst. Hij kopte van dichtbij een voorzet van Nilsson maar net over de lat. Het was de tweede riante mogelijkheid voor de Friezen die beter om leken te gaan met de omstandigheden.

Tot aan de rust gebeurde er verder niets. Vitesse probeerde wel te voetballen, maar dat lukte nauwelijks door het veld. Heerenveen kwam ook niet meer in de buurt van doelman Piet Velthuizen. Vitesse zette direc t na rust druk op Heerenveen, maar in de 53e minuut ontsnapte Lasse Nilsson aan Ruud Knol en had vrije doorgang. Alleen tegenover Piet Velthuizen kwam de doelman er tweemaal knap en als sterkste uit. Heerenveen bleef daarna de meest gevaarlijke ploeg en kwam enkele keren dicht in de buurt van de openingstreffer.

Vitesse was na 65 minuten voor het eerst echt gevaarlijk na een slimme pass van Onur Kaya. Fred Benson schoot de bal via doelman Vandenbussche voorlangs. Het was in het laatste deel van de wedstrijd duidelijk dat de thuisploeg voor de winst ging en daar de kansen voor kreeg. Telkens stond echter de Arnhemse doelman in de weg. Vitesse kreeg in de omschakeling wel de ruimte voor gevaar, maar het was heel matig wat de aanvallers lieten zien. Het bleef tot de laatste minuut koud en spannend in Heerenveen, maar Vitesse bleef overeind en pakte toch nog een punt mee naar Arnhem.

* Giovanny Espinoza maakte in de 80e minuut zijn debuut voor Vitesse.

Bron: Vitesse 10-02-07

De Mos houdt vast aan duo Lazovic/ Junker

Vitesse-trainer Aad de Mos houdt vast aan het spitsen­duo Danko Lazovic/ Mads Junker. Junker krijgt net als vorige week te­gen NEC de voorkeur boven Fred Benson, aangezien hij volgens De Mos een betere combinatie vormt met de onbetwiste aanvalsleider uit Servië. „Ik kijk naar dat wat het beste bij elkaar past”, aldus De Mos, die Junker bij balverlies mak­kelijker ziet meeverdedigen.

Bron: De Gelderlander 10-02-07 

Lazovic inzetbaar ondanks griepaanval

Danko Lazovic ontbrak gisteren wegens griep op de afslui­tende training van Vitesse, maar trainer Aad de Mos gaat ervan uit dat de topscorer vanavond ge­woon inzetbaar is in de uitwed­strijd tegen Heerenveen. „Hij gaat vanmiddag met verzorger Gerard Verwaaijen naar de sauna”, zei De Mos gisteren . „Dan moet hij mor­gen (vandaag, red.) weer het man­netje zijn.”

Bron: De Gelderlander 10-02-07 

Vitesse mengt zich in rechtszaak

De gemeente bundelt krachten voor de verkoop van Gelredome.

Vitesse mengt zich in de rechtszaak over de verkoop van sta­dion Gelredome. Samen met de ge­meente Arnhem eist de voetbal­club dat evenementenbedrijf Gel­redome BV instemt met de ver­koop van het stadion aan Euro­commerce. De Deventer ontwikkelaar, die Gel­redome voor 16,5 miljoen heeft ge­kocht, eist op zijn beurt dat de ge­meente het stadion levert.

Dat blijkt volgens de betrokken partijen uit de dagvaardingen voor het kort geding dat op maandag 19 februari op de rechtbank in Arn­hem dient. Vitesse bundelt de krachten met de gemeente, omdat de verkoop van stadion Gelredome de netelige financiële positie van de club sterk verbetert. Als Eurocommerce eige­naar wordt van het stadion, krijgt Vitesse jaarlijks 750.000 euro aan sponsoring. Een miljoen euro wordt in cash vooruitbetaald.

lees verder...

Bron De Gelderlander 10-02-07

Janssen speelt op plek van Sansoni

Vitesse speelt vanavond de uitwedstrijd tegen Heerenveen.

Theo Janssen neemt van­avond bij Vitesse de positie in van Sébastien Sansoni in de uitwed­strijd tegen Heerenveen. Sansoni zit vanavond zijn eerste van vijf wedstrijden schorsing uit. De Fransman moet boeten voor zijn bijtactie richting de neus van Roy Beerens van NEC, afgelopen zondag. „Het zal niet makkelijk zijn hem te vervangen, want hij was een belangrijke speler”, zegt Vitesse-trainer Aad de Mos. „ Maar het is de consequentie van deze daad. Conform de normen van de KNVB is vijf wedstrijden een nor­male straf.”

De absentie van Sansoni brengt de gelouterde oefenmeester wel enigs­zins in de problemen. Remco van der Schaaf zou de aangewezen per­soon zijn om de plek voor de ver­dediging in te nemen, maar hij kampt nog steeds met knieproble­men en heeft de groepstraining zelfs nog niet hervat. Ook de volgende kandidaat, Abu­bakari Yakubu, is niet inzetbaar. De Ghanees staat al negen maan­den buitenspel na een knie-opera­tie. Yakubu zit vanavond niet bij de selectie. „Hij mist wedstrijdrit­me”, aldus De Mos. „Yakubu heeft deze week ook nog buikgriep ge­had. Hij heeft toch nog tijd nodig om terug te komen in het eerste elftal. Hij moet ritme opdoen in het tweede elftal. Maar dat is de laatste tijd bijna niet gelukt, door­dat de wedstrijden van Jong Vites­se vaak zijn afgelast.”

De Mos heeft sinds de winterstop gespeeld met Janssen op tien, ach­ter de twee spitsen. Maar de Arn­hemse regisseur keert nu noodge­dwongen terug op de plek voor de defensie, of zoals het in vakjargon heet in de punt naar achteren in de ruit op het middenveld. De po­sitie van Janssen wordt vanavond overgenomen door Youssouf Her­si. Verder kiest De Mos voor het elftal, dat 1-1 speelde tegen NEC.

De vele afgelastingen van wedstrij­den van Jong Vitesse spelen De Mos behoorlijk parten. Zo is de nieuwe doelman Vladimir Stojko­vic al een tijdje speelgerechtigd, maar hij heeft nog geen kans ge­had zijn kunnen te tonen in het door De Mos verplichte optreden in het beloftenteam. Stojkovic zit in Heerenveen opnieuw op de bank, achter Piet Velthuizen. Voor De Mos is het geen uitgemaakte zaak dat de van FC Nantes overge­komen goalie op korte termijn in de hoofdmacht debuteert. „Dan moet hij beter zijn dan Piet Velthuizen”, aldus De Mos. „ Ik houd niet van parkeerplaatsen, dat je grote namen moet stallen. Ik stel het elftal altijd samen zonder naar de namen te kijken. Ik kijk naar prestaties. Dat is altijd mijn kracht geweest.”

Ook Giovanny Espinoza zit van­avond op de bank. De verdediger uit Ecuador is voor het eerst speel­gerechtigd, maar ook hij heeft nog geen partij met Jong Vitesse in de benen. „Hij is fysiek en tactisch zo sterk dat hij er met zijn ervaring wel staat, als dat nodig is”, aldus De Mos, die naast Sansoni en Van der Schaaf ook geen beroep kan doen op de geblesseerden Gill Swerts en Michael Jansen.

Bron: De Gelderlander 10-02-07 

Yu Hai komt volgende week naar Arnhem

Yu Hai, de meest recente aanwinst van Vitesse, meldt zich waarschijnlijk komende week bij zijn nieuwe club in Arnhem. De 19-jarige aanvaller verblijft nu nog in Londen, waar hij op trainings­stage is met het Olympisch elftal van China. „Ik verwacht dat Yu Hai op 16 februari hier is”, zei Vit­esse- trainer Aad de Mos gisteren. „Ik verheug me op zijn komst, want hij is een groot talent.”

Bron: De Gelderlander 10-02-07

Vitesse oefent opnieuw in en tegen Driel

Vitesse speelt in de aan­loop naar het nieuwe seizoen in ie­der geval een oefenwedstrijd tegen RKSV Driel. Het duel met de zon­dag vierdeklasser is reeds vastge­steld voor donderdag 19 juli, aan­vang 19.30 uur. Plaats van hande­ling is het Drielse sportpark aan de Dorpsstraat. Het is na 2004 en 2005 alweer de derde keer in vier jaar dat Vitesse te gast is bij RKSV Driel.

Bron: De Gelderlander 10-02-07 

Vitesse met aanvallend middenveld

Vitesse speelt zaterdagavond in het uitduel tegen SC Heerenveen noodgedwongen met een aanvallend middenveld. Sébastian Sansoni is geschorst, Remco van der Schaaf geblesseerd en Abubakari Yakubu is nog niet wedstrijdfit. Youssouf Hersi komt daardoor terug in de basis, Theo Janssen speelt met de punt naar achter. Danko Lazovic was ziek, maar speelt waarschijnlijk wel. Vladimir Stojkovic en Giovanny Espinoza beginnen op de bank.

Vermoedelijke opstelling:

Velthuizen;
Verhaegh, Sprockel, Knol, Due;
Kaya, Janssen, Hersi, Pryor;
Lazovic, Junker.

Bron: Omroep Gelderland 09-02-07 

Voorbeschouwing SC Heerenveen – Vitesse

Aankomende zaterdagavond staat de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen op het programma. De hoogvlieger uit het noorden presteert dit jaar erg goed. De grote verassing van dit seizoen bij de Friezen is Afonso Alves. De Braziliaanse topscoorder weet het net dit jaar vaak te vinden en is regelmatig matchwinnaar voor het team van Gert-Jan Verbeek.

In de wedstrijd eerder dit seizoen in Gelredome had Vitesse het erg moeilijk. De formatie van trainer Aad de Mos wist in tien minuten de hele wedstrijd uit handen te geven en verloor met 3-1. Ook in deze wedstrijd speelde Afonso Alves een belangrijke rol voor sc Heerenveen.

De komende wedstrijd is voor beide ploegen erg belangrijk. Trainer Aad de Mos: “We moeten een constante lijn in ons spel krijgen. We zijn vanaf de winterstop nog ongeslagen en willen dat graag zo houden. Dit wordt wel een lastige wedstrijd, vooral bij balverlies moeten we snel goed staan en intelligent spelen.” Vitesse moet winnen om aansluiting met de subtop niet te verliezen, terwijl de noorderlingen moeten winnen om zicht te houden op de top vijf.

Vitesse kan tijdens dit belangrijke duel geen beroep doen op de door de club geschorste Sébastien Sansoni en de geblesseerden Remco van der Schaaf en Gill Swerts. Daar tegenover staat wel de komst van Giovanny ‘La Sombra’ Espinoza. De Ecuadoriaan komt vanavond terug uit zijn geboorteland, waar hij zijn papieren in orde moest maken om in Nederland te mogen verblijven. De speler is voor de wedstrijd tegen sc Heerenveen speelgerechtigd, maar trainer Aad de Mos doet waarschijnlijk nog geen beroep op hem. Ook keeper Vladimir Stojkovic is speelgerechtigd voor het treffen tegen sc Heerenveen. De keeper, die in de winterstop werd overgenomen van het Franse FC Nantes, zat vorige week tegen NEC al op de bank.

Vermoedelijke opstelling Vitesse:

Velthuizen, Verhaegh, Knol, Sprockel, Due, Kaya, Janssen, Pryor, Hersi, Lazovic, Junker.

Bron: Vitesse.nl 09-02-07 

Sprockel: Oranje als beloning voor sterk seizoen

Dat was even schrikken, voor Civard Sprockel. De verdediger (23) dacht afgelopen dinsdag even rustig op bezoek te kunnen gaan bij wat vrienden, maar zag, toen hij zijn mobiele telefoon weer aan zette, dat hij dertig oproepen gemist had. Er was een nationale zoektocht ontstaan naar Sprockel, die toegevoegd was aan de selectie van het Nederlands elftal. “De volgende keer houd ik mijn mobiele telefoon in ieder geval aan”, lacht de verdediger, die een uitstekend seizoen doormaakt in het hart van de Arnhemse verdediging.

De loopbaan van Civard Sprockel is niet alledaags. Het is weinigen gegeven om op 18-jarige leeftijd, enkele maanden nadat je gedebuteerd hebt in het betaald voetbal, de UEFA Cup in ontvangst te mogen nemen. Hoewel hij in de finale tegen Borussia Dortmund niet in actie kwam, viel Sprockel dat seizoen met zijn neus in de boter. “Ik deed mee in de derde ronde tegen Freiburg en mocht invallen in de wedstrijden tegen Inter, in de halve finale. En aan die finale heb ik een mooie medaille overgehouden. Prachtig natuurlijk.”

lees verder...

Bron: Vitesse.nl 09-02-07

Heerenveen-Vitesse komt niet in gevaar

De competitiewedstrijd Heerenveen-Vitesse staat morgen (zaterdag) niet op de tocht, on­danks de hevige sneeuwval van gis­teren in ons land. Dat zegt een woordvoerster van de Friese club. Zoals gebruikelijk heeft ook Hee­renveen veldverwarming in het Abe Lenstra Stadion.

Het treffen met Vitesse loopt alleen gevaar, in­dien zich op het laatste moment een hevige sneeuwstorm aandient.

Bron: De Gelderlander 09-02-07 

Jong Vitesse afgelast

De wedstrijd Jong Vitesse – Jong Feyenoord is vanwege de weersomstandigheden afgelast. Een nieuwe datum voor dit duel is nog niet bekend.

Bron: Vitesse.nl 08-02-07 

Winst en verlies ‘Oranje’ Vitessenaren

In de Amsterdam Arena won het Nederlands elftal woensdagavond met 4-1 van Rusland. De op het laatste moment opgeroepen Civard Sprockel werd door bondscoach Marco van Basten niet ingezet.

‘Onder 21’ had op dezelfde avond in Almelo het meeste balbezit, maar het verloor wel van de leftijdsgenoten uit Denemarken: 1-3. Doelman Piet Velthuizen speelde de volledige negentig minuten, terwijl Anduele Pryor na een uur spelen Roda-speler Kemy Agustien verving.

Bron: Vitesse.nl 08-02-07 

Espinoza vrijdag terug bij Vitesse

Giovanny Espinoza meldt zich vrijdag weer bij Vitesse.

De verdediger was deze week terug naar Ecuador om de formaliteiten af te handelen, waardoor hij speelgerechtigd raakt. Manager voetbal Jan Streuer verwacht niet dat Espinoza zaterdag tegen Heerenveen al in de basis begint. “Dat is geen ideale situatie nadat hij een week is weggeweest. Als het goed is mag hij wel spelen, ik ga ervan uit dat alles nu geregeld is.”

Vitesse krijgt geen gelegenheid om Vladimir Stojkovic in actie te zien, omdat de wedstrijd van Jong Vitesse tegen Feyenoord is afgelast.

Bron: TV Gelderland TxT 08-02-07 

Espinoza inzetbaar bij Heerenveen-Vitesse

Giovanny Espinoza is za­terdag inzetbaar voor Vitesse, dat op bezoek gaat bij Heerenveen. De verdediger keert vandaag terug uit Ecuador, waar hij naartoe moest vanwege de formaliteiten rondom zijn transfer naar Vitesse.

Of Espi­noza zaterdag daadwerkelijk zijn debuut maakt, is twijfelachtig. Vit­esse- trainer Aad de Mos wil dat de speler eerst een wedstrijd speelt in het elftal van Jong Vitesse.

Bron: De Gelderlander 08-02-07

Internetsite Vitesse op mobiele telefoon

Vitesse biedt zijn sup­porters een nieuwe dienst aan: nieuws over de club via internet op de mobiele telefoon. In samen­werking met Sportplaza zet Vites­se clubinfo en videoclips op de mo­biele internetsite. Na PSV, Ajax, Feyenoord en Roda JC is Vitesse de vijfde voetbalclub in Nederland die deze service levert.
Voor meer informatie over de mobiele inter­netsite, zie www.Vitesse.nl.

Bron: De Gelderlander 08-02-07 

Velthuizen sterk in Oranje onder-21

Het Nederlands elftal onder-21 heeft een 3-1 nederlaag geleden in een oefenwedstrijd tegen Denemarken.

Vitesse-doelman Piet Velthuizen kende ondanks de drie tegentreffers een sterk optreden. “Aan de drie goals kon ik niks doen. Dit was een goed team. Ik heb een paar lekkere balletjes gepakt. Ik denk dat ik een stabiele indruk heb gemaakt. Nu maar afwachten of ik tegen Heerenveen weer in de basis sta.”

Velthuizen speelde de hele wedstrijd net als NEC-verdediger Mark Otten. De debutanten Anduele Pryor van Vitesse en Dominique Kivuvu maakten als invaller twinitg minuten voor tijd hun debuut.

Bron: TV Gelderland TxT 07-02-07

Persoonlijk: Piet Velthuizen

Naam

Piet Hubertus Velthuizen

Geboren

Op 3 november 1986 in Nijmegen.

Woonplaats

Nijmegen. Daar ik woon in een appartement.

Partner

Nadine Langhorst (21). We hebben sinds vijf maanden een relatie.

Clubs

Tot mijn tiende keepte ik bij SCE. Daarna speelde ik een jaar voor Ouick 1888 uit Nijmegen, totdat scout Jan Hubers me naar de jeugdopleiding van Vitesse haalde. Vanaf dat moment loopt alles op rolletjes. Ik doorliep de nationale jeugd-selecties en sinds de komst van Aad de Mos zit ik bij het eerste elftal.

lees verder...

Bron: VI 07-02-07

Kleur doelpalen ergert Aad de Mos

Vitesse-trainer Aad de Mos is een man van de details. Nadat hij eerder al kritiek uitte op de grasmat in Gelredome, houdt de gelouterde trainer zich nu bezig met de doelpalen.

“Die kleur is niet goed”, vindt De Mos. Ze lijken wel blauw. Doelpalen moeten wit zijn en de netten eigenlijk ook. Nu kan ik soms niet eens zien of het een doelpunt is. Een doel is zo belangrijk in het voetbal, mijn spelers moeten dat goed kunnen zien. Een likje verf kan al wonderen doen.”

De grasmat beviel De Mos ook niet. “Er wordt inmiddels aan gewerkt, want ons voetbal kwam zo niet tot zijn recht.”

Bron: TV Gelderland TxT 07-02-07 
Vitesse accepteert voorstel Sansoni

Sebastien Sansoni vijf duels geschorst

Vitesse heeft het voorstel van de aanklager van de KNVB geaccepteerd. Deze had dinsdagmiddag een schikkingsvoorstel bij Sébastien Sansoni neergelegd van vijf duels n.a.v. het incident in de wedstrijd tegen NEC.

Door de schorsing mist de Fransman de komende vijf competitieduels (Heerenveen, Roda JC, RKC, Excelsior en ADO Den Haag).

Bron: Vitesse.nl 07-02-07 

Jos Kortekaas

‘Als de speler maar weer fit wordt, dát is het belangrijkst’ Hij is er elke wedstrijd bij, al negen seizoenen lang en altijd op de bank. Jos Kortekaas is fysiotherapeut van de club en zorgt samen met de rest van de medische staf elke week weer voor zoveel mogelijk fitte spelers in het elftal van Vitesse. Een korte kennismaking.

Negen jaar geleden werkte Kortekaas bij het Sportmedisch Centrum van de KNVB in Zeist, toen hij met een aantal revaliderende spelers van Vitesse in aanraking kwam. “Vervolgens werd ik door de club benaderd of ik niet bij Vitesse wilde komen werken en dat heb ik gedaan.”

Een dag op de club begint voor Kortekaas om half negen ’s ochtends. “Geblesseerde spelers moeten voor negen uur aanwezig zijn. Ik beoordeel en behandel de blessures. Dan overleg ik met de technische staf en beoordelen we samen of de betreffende speler fit genoeg is om mee te trainen of niet. Vanaf kwart over negen ben ik er voor de fitte spelers, voor een blessurebehandeling of eenmassage. Als de training begonnen is ga ik met de geblesseerde spelers aan de slag. Afhankelijk van de blessure is het dan binnen behandelen, of samen naar buiten, het veld op.” Naast zijn werk bij het eerste elftal, is Kortekaas op maandagmiddag ook bezig met de jeugd van Vitesse. “De fysiotherapeut van de jeugd is op maandag met Jong Vitesse op pad en dan komen ze bij mij met de wedstrijdblessures.” Naast zijn werkzaamheden bij Vitesse heeft Kortekaas ook nog een spreekuur bij

Ryokan De Bronsbergen in Zutphen, waar hij samen met clubarts Frejlach een sportspreekuur houdt voor alle geblesseerde sporters uit de wijde regio. “Eén avond in de week doe ik dit erbij, op de woensdag, maar mijn hoofdwerkzaamheden liggen bij Vitesse. Het mooie aan mijn werk hier vind ik dat ik geblesseerde spelers weer fit zie worden en ze hierbij help”, zegt Kortekaas. “Kijk bijvoorbeeld naar Nicky Hofs, die als Feyenoorder bij ons wilde revalideren, dat is hartstikke mooi om te doen. Voor mij is het een uitdaging om een speler weer terug op het veld te krijgen. Bij ernstige blessures is tijd in zo’n proces niet van belang. Als de speler maar weer helemaal fit wordt, dat is het belangrijkste.”

Kortekaas heeft als fysiotherapeut ook elke week een bepaalde spanning voor de wedstrijd. “Iedereen op de club is de hele week bezig met de wedstrijd die in het weekend plaatsvindt. Dus ik ook. Alles draait om die wedstrijd, dus voor ons is het belangrijk om zoveel mogelijk spelers speelklaar te krijgen voor die dag. De spanning zit voor mij dus meer in de aanloop naar de wedstrijd toe, in plaats van in de wedstrijd zelf. Als ik dan op de bank zit te kijken en het elftal dat de trainer graag wilde zien, dat staat er ook, dan geeft dat een goed gevoel.”

‘het werk is een uitdaging’

Bron: Vitesse Vandaag 11 02-2007

Giovanny Espinoza. Stel jezelf even voor.

Met Giovanny Espinoza, bijgenaamd ‘de schaduw’, heeft trainer Aad de Mos ‘zijn’ Zuid-Amerikaanse verdediger binnen. Waarschijnlijk is hij voor u een onbekende. Daarom leek dit ons een goede gelegenheid hem even aan u voor te stellen.

Giovanny Espinoza. Stel jezelf even voor.

“Ik ben 29 jaar, getrouwd en ik heb een dochtertje van zes. Mijn vrouw is zwanger van de tweede. Mijn familie is het belangrijkste in mijn leven. Ik kom uit Ecuador, waar ik voor LOU Quito heb gespeeld. Ik maakte daar mijn debuut op mijn zeventiende. Twee jaar later debuteerde ik in de nationale ploeg van Ecuador.”

Hoeveel interlands heb je inmiddels gespeeld?

“Tot nu toe heb ik 95 interlands gespeeld.”

Je bent al een zeer ervaren verdediger. Wat heb je allemaal meegemaakt?

“Ik heb op twee WK’s gespeeld en drie Copa America’s meegemaakt. Mijn mooiste ervaring was in Mexico in 2001. Oaar heb ik erg goed gespeeld. Ook heb ik deelgenomen aan de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse Champions League. Daarnaast ben ik met mijn club LDU Quito twee keer landskampioen geworden.”

Zo’n ervaren speler heeft vast ook mogelijkheden om in de topcompetities van Engeland of Spanje te spelen. Waarom heb je toch voor Vitesse gekozen?

“Ik heb altijd al gedroomd om in Europa te spelen en speciaal in Nederland. Hoewel de taal lastig is en de cultuur erg verschilt van die in Ecuador, meer dan bijvoorbeeld de Spaanse cultuur, trok het Nederlandse voetbal mij. Ik ben dan ook erg blij dat ik de mogelijkheid heb gekregen om bij vitesse te mogen spelen.”

Hoe ben je met Vitesse in contact gekomen?

“Een groep impresario’s heeft mij gecontacteerd. Zij hadden een aantal keuzemogelijkheden voor mij, waaronder Vitesse. Ik ben toen naar Nederland gekomen, waar de hoofdtrainer, assistent-trainer en de technisch directeur op mij stonden te wachten. Ik heb met ze gesproken en ze hebben me een erg goed gevoel gegeven.”

Hoe voelt het, nu je hebt getekend voor Vitesse?

“Ik ben zo blij! Ik kan het eigenlijk met geen woorden beschrijven. Mijn droom komt uit. Ik hoop zo snel mogelijk de papieren voor mijzelf en mijn gezin te regelen zodat we zo snel mogelijk naar Nederland kunnen komen.”

Wanneer ga je de papieren regelen?

“Ik moet nog een paar dagen naar Ecuador. Zodra daar alles is geregeld, kom ik terug om mijn debuut voor Vitesse te maken. Ik denk dat het ongeveer vier dagen duurt, dus als het goed is kan ik weer snel terugkeren!”

Jouw bijnaam is ‘la Sombra’, in het Nederlands vertaald betekent dat ‘de Schaduw’. Een interessante bijnaam!

“ja, ik heb die bijnaam gekregen door mijn postuur en mijn speelwijze. Het betekent toch dat ik een goede reputatie heb opgebouwd. Ik hoop dat ik hier bij Vitesse mijn bijnaam eer aan kan doen en kan zorgen voor goede resultaten. Ik heb er veel zin in en kijk uit naaf een goede samenwerking met de trainers en mijn nieuwe teamgenoten.”

Bron: Vitesse Vandaag 11 02-2007 

Sprockel is ontzettend blij

Sprockel meldt zich definitief bij het Nederlands Elftal. Tien is erin geslaagd om de verdediger van Vitesse aan de lijn te krijgen en heeft hem laten weten dat hij is opgeroepen voor Oranje. Waarschijnlijk voegt hij zich vanavond of woensdagochtend bij de selectie.

“Ik was lekker wat drinken met wat vrienden heel de dag en lette totaal niet op mijn telefoon. Ik ben wel ontzettend blij met mijn verkiezing maar had het absoluut niet verwacht. En ik had het uiteraard liever eerder willen horen en op een andere manier, maar oké, ik ben wel ontzettend blij.”

Bron: Voetbalprimeur 06-02-2007

Civard Sprockel bij oranje!

Civard Sprockel is per direct opgeroepen voor de oefeninterland van het Nederlands elftal.

De verdediger dankt zijn uitverkiezing aan zijn goede spel bij Vitesse en daarnaast de blessures bij een aantal internationals. Het elftal van Marco van Basten speelt woensdagavond tegen Rusland.

Bron: Vitesse 06-02-07 

Sprockel in Oranje, mits hij gevonden wordt

Nederland – Rusland

Marco van Basten heeft Civard Sprockel van Vitesse opgeroepen voor het Nederlands elftal. De verdediger is echter onvindbaar. De website van de Arnhemse club meldt desondanks dat Sprockel door de vele blessures bij Oranje een kans krijgt in de selectie van Oranje.

Rond half zeven belde een vertegenwoordiger van de KNVB met de Gelderse club voor het nummer van Sprockel. Wat de club daarna ook probeerde, de nieuwe international bleek onvindbaar. Inmiddels heeft Vitesse zijn moeder gesproken, is er iemand bij zijn huis langs geweest, was er contact met zijn broer en ging er een belletje naar alle andere spelers van Vitesse. Maar Sprockel was nergens te bekennen.

,,Hij is spoorloos”, aldus een woordvoerster van Vitesse. We weten echt niet waar hij is. Om die reden hebben we het ook op de website gezet. Misschien dat iemand hem kan inlichten.”

Bron: TV Gelderland TxT 06-02-07 

Omroep praat ook met Vitesse

Stads-tv moet podium worden voor organisaties in de stad.

Ron Miltenburg, de man van burgemeester Krikke, gaat tv maken. In café Dudok gaat hij een programma produceren en meepresenteren, dat wordt uitge­zonden SP-raadslid Jurgen Elfrink. De bedoeling is in Dudok een talk­show te houden. ,,Ik ben vrij bur­ger en echt geen propagandama­chientje voor mijn vrouw’’, zegt door Radio & TV Arn­hem. Dit station, dat nu alleen nog radio doet, begint in maart of april met proefuitzendingen. Miltenburg neemt een deel van de programmering voor zijn reke­ning. Hij doet dat samen met een groepje Arnhemmers, onder wie hij. Miltenburg heeft in Amsterdam tien jaar tv gemaakt. Hij heeft zijn vrouw leren kennen door haar te interviewen. Miltenburg adviseert RTV Arn­hem ook over de rest van de pro­grammering.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 07-02-07

Vitesse begint met talentendagen

De voetbalacademie van Vitesse en AGOVV Apeldoorn gaat jeugdige voetballers werven via talentendagen.

De beide Gelderse club hebben sinds anderhalf jaar een gezamenlijke opleiding en proberen op deze wijze hun hele gebied te bestrijken. De eerste talentendag vindt plaats in Ermelo bij DVS’33 op 23 februari.

Later volgen nog talentendagen bij ESA in Arnhem, in Apeldoorn bij AGOVV zelf, bij SC Bemmel, Bennekom en FC Zutphen. De doelgroep zijn voetballertjes uit 1996 t/m 1999 en selectiespelers. De organisatie is in handen van hoofdscout Sjaak van den Helder.

Bron: TV Gelderland TxT 06-02-07

Voorstel: 5 duels schorsing Sansoni

De openbare aanklager van de KNVB heeft Sébastien Sansoni een schikkingsvoorstel van vijf wedstrijden schorsing voorgelegd.

De Franse speler van Vitesse zou zondag in het duel tegen NEC aanvaller Roy Beerens in zijn neus beet. De arbiter ontging het voorval, maar de aanklager stelde een onderzoek in.

Sansoni heeft tot woensdagochtend elf uur de tijd om op het voorstel te reageren. Vitesse schorste hem al voor twee wedstrijden, waarvan één duel voorwaardelijk. Bovendien legde de club hem de ‘maximale geldboete’ op.

Bron: TV Gelderland TxT 06-02-07

Vitesse schorst Sansoni voor één duel na bijtactie

Vitesse heeft zijn eigen speler Sébastien Sansoni voor één wedstrijd (plus een duel voorwaar­delijk) geschorst. De maatregel volgt op de merkwaardige, bijten­de actie van Sansoni naar het ge­zicht van Roy Beerens van NEC in de Gelderse derby van afgelopen zondag (1-1).

Sansoni (29) mist hierdoor komen­de zaterdag de uitwedstrijd van de Arnhemse club tegen Heerenveen. Ook heeft Vitesse de middenvel­der de maximale geldboete van en­kele duizenden euro’s opgelegd. Daarnaast heeft de KNVB gisteren bekend gemaakt dat de aanklager betaald voetbal een vooronder­zoek instelt ‘naar aanleiding van het vermeende bijten van Sansoni in de neus van Beerens.’ Dat bete­kent dat de voetballer mogelijk nog langer wordt geschorst.

De clubleiding van Vitesse legde de disciplinaire straf gisteren op na overleg met de technische staf. Trainer Aad de Mos: „Ik vind dat de actie van Sansoni niet past. Ik sta het dus niet toe. Het is onbe­hoorlijk richting tegenstander. Bo­vendien brengt hij daarmee zijn ei­gen ploeg in gevaar, want hij kan rood krijgen waardoor je de wed­strijd kunt verliezen. Ik heb van­daag lang met hem gesproken en hij begrijpt het zelf ook niet.”

„Het gedrag van Sébastien is on­aanvaardbaar”, zegt Paul van der Kraan, algemeen directeur van Vi­tesse. „Dit hoort niet op een voet­balveld thuis en dit past zeker niet bij een club als Vitesse. Gelukkig ziet de speler dit zelf ook in.” Sansoni heeft gisteren zijn excuses aangeboden aan zijn ploeggeno­ten. „Ik begrijp dat de clubleiding mij straft”, zegt de Fransman. „Hoewel het nooit mijn intentie was Beerens te verwonden, ziet het er heel kwalijk uit. Ik mag na­tuurlijk nooit zo’n beweging ma­ken, ook niet om hem slechts af te schrikken, zoals mijn bedoeling was. Het spijt me vreselijk dat ik hierdoor de club, mijn medespe­lers en onze supporters in diskre­diet heb gebracht. Ik ben erg ge­schrokken van mijn gedrag en zal zoiets nooit meer doen.”

De Belgische arbiter Paul Allaerts en zijn assistenten hebben het inci­dent niet gezien. Wel kreeg Sanso­ni geel wegens een voorafgaand op­stootje met NEC’er Ferne Snoyl, die eveneens op de bon ging.

Bron: 06-02-07 De Gelderlander
‘Als de resultaten op school niet goed waren, werd je gewoon niet opgesteld’

Honderd en één Vitessenaren, Afl 1 Jan Kleberg (73)

Regelmatig zullen op vitesse.org onder de noemer ‘Honderd en één Vitessenaren’ herinneringen, ervaringen en anekdotes worden opgetekend van supporters, (oud-)spelers en andere Vitessenaren uit vroeger- en meer recente tijden.

Op 24 december 2006 vond, voorafgaand de nu al historische met 4-2 gewonnen wedstrijd tegen Ajax, op de promenade kennismaking plaats met Jan Kleberg (L) en Henk Onderstal. Kleberg maakte als Vitessespeler de periode kort na de oorlog mee. Onderstal (87) is sinds 1932 onafgebroken lid van Vitesse, een tijdspanne die waarschijnlijk door niemand wordt geëvenaard. Er werd met de voetbalveteranen afgesproken dat we elkaar op 21 januari, een uur voor aanvang van de wedstrijd tegen FC Groningen, opnieuw op de promenade zouden treffen. Met memorecorder en fotocamera bij de hand.

Vandaag het eerste deel van die ontmoeting, waarin Jan Kleberg vertelt over zijn Vitessetijd van 1947-1963. Daarin bracht hij het van jeugdspeler tot selectiewedstrijden voor het eerste elftal. Gedreven verhaalt de vroegere rechtshalf over de ballotagecommissie, die tot de jaren vijftig over het lidmaatschap van aspirantleden besliste, de schaarste na de oorlog, de discipline en verwevenheid van school en club, en de overgang naar betaald voetbal. De Arnhemmer, nu woonachtig in Harderwijk, volgt Vitesse nog altijd trouw. Regelmatig is Jan Kleberg te vinden op Papendal waar hij de trainingen bezoekt.

Bij de opening van Gelredome nam Kleberg een seizoenkaart voor ‘Zuid’, omdat daar naar eigen zeggen ‘de echte supporters zitten’. Inmiddels is hij vanwege zijn leeftijd verkast naar een vaste plek op de Noordtribune. Op de promenade is de oud-militair in gezelschap van zijn vrouw en kleindochters Inge (L) en Daphne. Vitesse zit de familie in het bloed. De meiden zijn er trots op dat hun opa voor Vitesse heeft gespeeld. Ze dragen witte T-shirts waarop de handtekeningen prijken van hun favoriete spelers. En ze hebben een eigen website, die regelmatig wordt bijgehouden: www.vitesse.startje.be

“Jan Kleberg met zijn kleindochters Inge (L) en Daphne vlak voor de wedstrijd tegen FC Groningen op 21 januari 2007”

Het verhaal van een Vitessenaar over het naoorlogse Vitesse.

lees verder...

Bron: SV 05-02-07

Vooronderzoek naar Sebastien Sansoni

Naar aanleiding van het vermeende bijten van Vitesse-speler Sebastien Sansoni in de neus van NEC-speler Roy Beerens, stelt de aanklager betaald voetbal een vooronderzoek in. Het incident vond zondag plaats in de Gelderse derby tussen Vitesse en NEC.

Bron: KNVB 05-02-2007

Clubleiding schorst Sebastien Sansoni

Vitesse heeft Sebastien Sansoni vandaag disciplinair geschorst voor zijn bijtende beweging richting NEC-speler Roy Beerens. De verdediger/middenvelder moet twee wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk, vanaf de zijlijn toekijken en ontvangt daarnaast de maximale geldboete. Dit besloot de clubleiding maandagmiddag in overleg met de technische staf.

Het feit dat de speler spijt betuigde, heeft meegespeeld in de besluitvorming van de leiding. Paul van der Kraan: “Het gedrag van Sebastien is onaanvaardbaar. Dit hoort niet op een voetbalveld thuis en dit past zeker niet bij een club als Vitesse. Gelukkig ziet de speler dit zelf ook in en heeft hij enorm spijt van zijn actie.”

Sebastien Sansoni zei het volgende over de disciplinaire maatregel van de club: “Ik begrijp dat de clubleiding zich genoodzaakt voelt mij te straffen. Hoewel het nooit mijn intentie was Beerens te verwonden, ziet het er heel kwalijk uit. Ik mag natuurlijk nooit zo’n beweging maken, ook niet om hem slechts af te schrikken, zoals mijn bedoeling was. Het spijt me vreselijk dat ik hierdoor club, medespelers en supporters in diskrediet heb gebracht. Ik ben erg geschrokken van mijn gedrag en zal zoiets nooit meer doen.”

Bron: Vitesse.nl 05-02-07 

Kaya en Blondelle in Belgie onder 20

Onur Kaya en Siebe Blondelle zijn definitief geselecteerd voor het Belgische nationale elftal voor spelers onder 20 jaar.

Belgie ‘Onder 21’ speelt op woensdag 14 februari de oefeninterland tegen de leeftijdsgenoten van Italie. Het duel begint om 19.00 uur in het stadion van Seraing in Sérésien.

Bron: Vitesse.nl 05-02-07
Status-quo in het Gelders voetbal

Vitesse slaagt er niet in muur van NEC te slechten in Gelredome

De derby bevestig­de de status-quo in het Gelder­se voetbal. Vitesse en NEC ont­lopen elkaar weinig, zo bleek ook gisteren in het sfeervolle Gelredome: 1-1.

Voor de vijfde keer in de laatste zes edities eindigde de stammen­strijd in Arnhem onbeslist. Eer­der dit seizoen had NEC een strafschop in blessuretijd nodig voor de driepunter in Nijmegen (1-0). Op de ranglijst staan de bu­ren gebroederlijk naast elkaar, op respectievelijk plek negen en tien. Kortom, volop cijfermatige gelijkwaardigheid.

De derby van gistermiddag toonde wel een groot verschil in benadering van het spelletje. Af­gezien van de open eerste twin­tig minuten, was NEC in Gelre­dome vooral bezig met tegen­houden. Vitesse speelde zoals al­tijd vol op de aanval, maar was niet dwingend genoeg om aan­spraak te maken op meer dan een remise.

NEC-trainer Mario Been had een geweldige wedstrijd gezien. ‘Dit was promotie voor het voet­bal’. Dat zei waarschijnlijk meer over het voetbal dat Been zijn pupillen wekelijks ziet afleve­ren dan over de brunchpartij van gisteren. De wedstrijd ver­veelde geen moment, maar stel­de kwalitatief teleur, zoals bijna gebruikelijk bij deze buren­twist. Het duel liep over van spanning en vlijt, niet van brille en raffinement. Bij de thuisploeg zorgden Sé­bastien Sansoni en Danko Lazo­vic voor extra klasse, bij NEC deed doelman Gábor Babos dat. Het was te weinig voor een top­wedstrijd, maar het volstond voor een voorspelbare remise. NEC kwam na een klein uur op voorsprong, uiteraard via een perfect uitgevoerde counter. Een diepe bal zette Jonas Olsson vrij op links. Roy Beerens ver­lengde de breedtepass lachend in het lege doel achter de kanslo­ze, maar sterk keepende Piet Velthuizen (0-1).

Vitesse-trainer Aad de Mos greep hierna in. Met de flankspe­lers Etiënne Esajas en Youssouf Hersi voor Anduele Pryor en Onur Kaya wilde de flamboyan­te coach een alternatief forceren voor het kansloze spel door het drukke midden. Toch had Vites­se een standaardsituatie nodig voor de 1-1. Ruud Knol kopte een vrije trap van Theo Janssen bij de tweede paal keurig terug, waarna Mads Junker de bal in het dak van het doel ramde. Ein­delijk scoorde de thuisploeg weer eens uit een spelhervat­ting, eindelijk zat er eens een ge­dachte achter een vrije trap.

Voor Junker kwam het doel­punt als geroepen. De Deen had van De Mos de voorkeur gekre­gen boven Fred Benson. Een op­merkelijke keuze, want Benson had in voorgaande duels in min­der speeltijd vaker gescoord dan de Junker (vijf om twee). Met zijn treffer bewees Junker ech­ter het gelijk van zijn trainer. Overigens had Junker vroeg in de partij een riante kans gemist en strandde hij even later met een goede kopbal op de uitblin­kende Babos. De voortreffelijke Belgische scheidsrechter Paul Allaerts deel­de vijf keer een gele kaart uit (twee om drie), maar de derby had een sportief karakter. Al­leen in de slotfase ontstond een opstootje. Daarbij ontsnapte San­soni aan rood, na een uiterst vreemde bijtactie/kopstoot te­gen Beerens. Sansoni kreeg geel en ontsnapte daarmee aan verde­re strafvervolging.

In die eindfase drong Vitesse nog wel aan, maar de remise was een terechte uitslag. „Maar”, zei De Mos. „Als je van voetbal houdt en als je leuk voet­bal wilt zien, dan moet je niet naar Nijmegen maar naar Arn­hem.”

Bron: De Gelderlander 05-02-07 

Sansoni ontsnapt aan rood met beet naar Beerens

Het was een op­merkelijk opstootje tijdens de derby Vitesse-NEC (1-1). De ‘bijtactie’ van Sébastien San­soni richting het gezicht van Roy Beerens. Een duidelijke afdruk van het gebit was niet te zien, maar de ontmoeting met Sansoni had toch een diepe indruk achter­gelaten bij Beerens. Na 55 mi­nuten stond de NEC’er oog in oog met de Fransman van Vi­tesse, maar terwijl de huurling van PSV een kopstoot ver­wachtte, hapte Sansoni plotse­ling toe.

„Ik voelde duidelijk de tan­den in mijn neus”, zei Beerens, die zich had moeten bedwin­gen om niet gelijk uit te halen. „Maar dan is het natuurlijk af­gelopen met me. Krijg ik rood. Word ik geschorst. PSV heeft me niet voor niets verhuurd. Ik ben hier om te leren.” Omdat Paul Allaerts het inci­dent ontgaan was, nam de Bel­gische scheidsrechter voor de zekerheid poolshoogte bij de vierde official. „Ik vroeg hem of er buiten het opstootje tus­sen de nummer 3 van Vitesse en de nummer 11 van NEC (Sansoni en Snoyl, red.) nog meer dingen gebeurd waren. Maar dat was volgens hem niet het geval.” Toen Allaerts even later ge­confronteerd werd met de beel­den van het incident, zei de ar­biter: „Die beelden had ik niet tot mijn beschikking. Dit is achteraf praten. Ik heb dat niet zo waargenomen. Ik ben naar de vierde official gegaan om te vragen of hij iets had ge­zien wat rood waardig was, dat had hij niet. Nu ik de beelden zie, moet ik zeggen dat ik hier rood voor had kunnen geven.”

Nadat het opstootje was ge­sust, bestrafte de leidsman Sansoni slechts met een gele kaart. Ook Ferne Snoyl kreeg een boeking voor zijn rol tij­dens de fase van opwinding. NEC-speler Patrick Pothuizen duwde Sansoni hardhandig weg, maar kwam er zonder een straf vanaf. Vitesse-trainer Aad de Mos wilde Sansoni aanvankelijk niet veroordelen. „Sansoni is een jongen die niet tegen onrecht kan. Ik baal ervan dat men in Nederland al­leen kijkt naar de reactie en dat men de voorafgaande actie vergeet”, aldus De Mos tijdens de officiële persconferentie. „Die actie bepaalt wel hoe je moet reageren. Pas als ik met hem heb gesproken, weet ik of er sancties volgen.” Maar geconfronteerd met de beelden schaarde ook de trai­ner van Vitesse zich achter de scheidsrechter. „Dit hoort niet op een voetbalveld thuis,” wist De Mos.

Zijn collega Mario Been van NEC wilde er geen grote zaak van maken. „Roy had al geen grote neus. Maar hoe lang was er gespeeld. Tachtig minuten of zo? Dan krijgt zo’n jongen kennelijk honger.” Ook bij Beerens was de boos­heid inmiddels gezakt. „Het was emotie. Maar hij mag het natuurlijk niet doen, een beet­je dom.”

Bron: De Gelderlander 05-02-07 

Velthuizen geeft plek niet zo maar prijs

Piet Velthuizen is niet van plan zijn plek in het doel van Vitesse zonder slag of stoot prijs te geven. De jon­ge doelman was gistermid­dag sterk tegen NEC: 1-1. Velthuizen profiteert van de late komst van huurling Vladi­mir Stojkovic, die gistermiddag voor het eerst speelgerechtigd was, maar op de bank bleef. Trai­ner Aad de Mos vindt de Ser­visch international nog niet fit genoeg, terwijl Velthuizen met de week in zijn rol groeit.

„Ik probeer gewoon zo lang mogelijk in het doel te blijven staan. Ik leer elke wedstrijd. Dit zijn geen makkelijke potjes, je moet tot de laatste minuut ge­concentreerd blijven. Het is snel­ler, maar ik lees het spel steeds beter”, erkende Piet Velthuizen, die hoopt op een vervolg op zijn serie die nu vier competitie­duels duurt. „De trainer bepaalt hoe lang dat is. Ik train goed en ik doe mijn best”, reageerde Velthuizen, licht geblesseerd na een botsing met NEC-verdediger Jonas Olsson. „Hij kwam op mijn voet terecht.”

Velthuizen kreeg ook een uit­nodiging voor Oranje O21, maar was gistermiddag niet helemaal euforisch. „Met dat doelpunt van NEC ben ik niet tevreden. Maar verder hebben we bijna geen kans weggegeven, het staat wel goed”, vond Velthui­zen, die vorige week in het uit­duel bij Willem II zijn doel schoon hield: 0-0. Tegen NEC had de Nijmege­naar knappe reflexen paraat. Na vier minuten won hij een be­langrijk duel van aanvaller Roy Beerens, in de tweede helft tipte hij de bal uit vrije trap van Ed­gar Barreto net over de lat. In de slotfase kapte Piet Velthuizen, in het nauw gedreven door Andr­zej Niedzielan, vol vertrouwen de Pool uit. „Ja, ik voel me wel lekker”, zei ‘Pietje’ Velthuizen, zo langzamerhand een hele Piet in Arnhem.

Bron: De Gelderlander 05-02-07 

Voor Mads Junker begint de competitie nu

Hij vindt zichzelf ‘te oud om verbaasd te zijn’. Mads Jun­ker scoorde gistermiddag de gelijkmaker voor Vitesse te­gen NEC en was held voor een dag. Vorig week over­woog hij een tussentijdse ver­huizing naar FC Utrecht.

Met het shirt van Theo Janssen achterstevoren aan, stond Mads Junker gister­middag na Vitesse-NEC (1-1) de pers te woord. Een grapje als ge­volg van een weddenschap; voortgekomen uit kritische zelf­kennis. „We scoren allebei niet zo veel, daarom hebben we afge­sproken dat wie scoort, het shirt van de ander aantrekt.”

Junker (25) was uiteraard dolblij met zijn goal tegen NEC. „Het is natuurlijk mooi voor mij. Dit was een belangrijke, niet één van de vijf goals bij een 5-0 over­winning.” Junker kreeg vorige week, op het sluiten van de transfer­markt, plotseling het voorstel verhuurd te worden aan FC Utrecht. Daar zou hij een basis­speler worden. „En dat is natuur­lijk aantrekkelijk. Ik ben 25 jaar, ik moet spelen”, zei Jun­ker. „Als ik hier weinig speel, is het voor mij beter naar Utrecht te gaan. Al speel ik het liefst hier.”

De Deen voert een verhit ge­vecht om de positie van secun­dant van Danko Lazovic en leek voor de winterstop zijn plaats te hebben terugveroverd. Niets bleek minder waar. Ondanks een effectieve decembermaand met treffers tegen Ajax en RKC en assists tegen Roda JC en Hera­cles. Na de winterstop stond daar evenwel plots Fred Benson, scherp en nog trefzekerder, een geduchte concurrent. Benson miste vorige week tegen Willem II een viertal kansen en bleef gis­teren op de bank. Dat overkwam Junker in januari 2007. „Drie weken na die mooie wedstrijd tegen Ajax, speelde ik met Jong Vitesse tegen Jong Ajax. Ach, dat hoort bij voetbal, ik weet hoe het werkt en ben te oud om daarover verbaasd te mogen zijn.”

Een overgang naar Utrecht bleek onbespreekbaar en daar­na kwam zijn terugkeer in een stroomversnelling. „Ik heb een goed gesprek gehad met de trai­ner en vandaag scoor ik. Voor mij begint de competitie nu pas. Je moet elke week je plaats ver­dienen. Ik weet nu niet of ik vol­gende week speel. Benson is heel scherp, Meulens is een spits, maar nog jong. En Lazovic is een superspits. We kunnen goed samenspelen, voelen el­kaar wel aan en zijn allebei be­weeglijk en doelgericht.”

Bron: De Gelderlander 05-02-07 

Keeperskwestie nog niet opgelost

Vitesse-trainer Aad de Mos kon gisteren nog niet zeggen wie hij zaterdag in het doel zal zetten, tijdens de uitwedstrijd te­gen Heerenveen. De van FC Nantes overgekomen Vladimir Sto­jkovic moet nog ritme opdoen. Hij speelt donderdag met Jong Vitesse tegen Jong Feyenoord. Ondertussen heeft Piet Velthui­zen indruk gemaakt op De Mos. „Het is niet nog zeker dat Stoj­kovic zal spelen”, zei De Mos gisteren. „Velthuizen maakt het mij heel moeilijk. Hij speelde vandaag opnieuw goed.”

Bron: De Gelderlander 05-02-07 

De Mos looft beide teams na derby

Vitesse-trainer Aad de Mos was lovend over beide teams na de derby tegen NEC (1-1). „Ik zeg vaak dat we in Nederland niet kunnen verdedigen, maar als je ziet hoe zij zich voor de bal gooien, daar neem ik mijn petje voor af”, aldus de ervaren oe­fenmeester. „Wij kwamen bijna niet door doelman Babos en de muur van NEC heen. Maar ik heb van ons spelbeeld geno­ten. Het lukt ons steeds beter te spelen in de kleine ruimtes, tegen ploegen die ons het initiatief laten.”

Bron: De Gelderlander 05-02-07 

Yakubu ontbreekt wegens griep

Vitesse-speler Abubakari Yakubu ontbrak gisteren in de selec­tie voor het treffen met NEC (1-1). De middenvelder uit Ghana was vlak voor het weekeinde getroffen door een griepaanval en bleek niet voldoende hersteld voor een plek op de bank. „Ik hoop dat ik morgen (vandaag, red.) met Jong Vitesse kan spslen tegen Groningen”, verwees Yakubu naar de wedstrijd in de beloftencompetitie, die vanmiddag in Groningen al om 14.00 uur begint.

Bron: De Gelderlander 05-02-07 

Kaya valt af voor nationale selectie

Vitesse-speler Onur Kaya is niet opgenomen in de selectie van het nationale team van België voor spelers tot 21 jaar, dat dinsdag (morgen) een oefenwedstrijd speelt tegen St.Truiden. Kaya zat wel in de voorselectie, maar is afgevallen voor de test­case. Voor België Onder 21 (ook wel Jong België genaamd) past de oefenpartij in de voorbereiding op het Europees kam­pioenschap voor jeugdteams, dat komende zomer plaatsvindt in Nederland. Op dat toernooi is Jong België ingedeeld in de poule van Jong Oranje.

Bron: De Gelderlander 05-02-07 

De Mos boos op bijtende Sansoni

Met een gerichte hap beet Vitesse-verdediger Sebastien Sansoni zondagmiddag tijdens de Gelderse derby NEC-aanvaller Roy Beerens in zijn neus. De actie werd haarscherp in beeld gebracht door de televisiecamera’s van Tien. Vitesse-trainer Aad de Mos sprak na afloop zijn afschuw uit over de actie van Sansoni: ,,Zoiets hoort niet op een voetbalveld thuis.” PSV-huurling Beerens reageerde na afloop schouderophalend op de actie van zijn opponent. ,,Het was emotie. Maar hij mag het natuurlijk niet doen, een beetje dom.”

Zijn trainer Mario Been vatte het incident met de bijtgrage Fransman samen in een grap: ,,Ik kan me voorstellen dat je na 80 minuten een beetje honger krijgt.”

Het is waarschijnlijk dat de gerichte beet van Sansoni nog een vervolg krijgt. De Belgische scheidsrechter Paul Allaerts gaf de Fransman wel een gele kaart, maar benadrukte dat hij het bijtincident niet had gezien. Daardoor kan Sansoni alsnog worden veroordeeld voor de actie.

Bron: ANP 04-02-2007

Derby weer gelijk in Arnhem

Net als beide edities in het vorige seizoen (incl. Play-offs) is ook het duel in het seizoen 2006-2007 gelijk geëindigd. Roy Beerens opende na rust de score waarna Mads Junker een kwartier voor tijd de gelijkmaker noteerde.

Vitesse was gedurende het grootste deel van de wedstrijd de ploeg met het meeste overwicht en ook de beste mogelijkheden. Voornamelijk in de eerste helft speelde de ploeg goed voetbal, maar het snelle combinatievoetbal door het centrum werd bemoeilijkt door het gladde veld. Schoten van Theo Janssen en Anduele Pryor waren de meest opmerkelijke momenten.

NEC had zich aangepast aan het spel van de Arnhemmers door met de punt naar achteren te spelen in plaats van met drie spitsen. Via een snelle omschakeling dook Romano Denneboom een aantal maal gevaarlijk voor doelman Piet Velthuizen. De beste kans voor rust was er voor Mads Junker. Nadat Ruud Knol de vrije trap van Theo Janssen knap teruglegde kopte de Deen hard in, maar redde Gabor Babos uitstekend.

Vitesse opende rommelig in de tweede helft en in de 53e minuut mocht verdediger Olsson zomaar richting doel lopen, bediende PSV-huurling Beerens die simpel de 0-1 kon binnentikken. Na rust was het voetbal minder en namen de onderlinge irritaties toe. NEC had was het wilde, de voorsprong, en leunde op de solide verdediging. Vitesse probeerde de druk weer op te voeren en kreeg via Theo Janssen weer de eerste mogelijkheden.

Een kwartier voor tijd kreeg de ploeg alsnog loon naar werken. Een ingestudeerde vrije trap via Theo Janssen werd bij de tweede paal teruggekopt door Ruud Knol en in de scrimmage ramde Mads Junker de bal in het dak van het doel: 1-1. Even leek Vitesse er over heen te gaan (sterke actie Lazovic), maar NEC haalde het tempo uit de wedstrijd en bleef redelijk eenvoudig op de been. Bijna had Edgar Baretto nog zelfs voor een Nijmeegse overwinning gezorgd, maar zijn vrije trap werd knap gepakt door Piet Velthuizen.

Bron: Vitesse.nl 04-02-2007

Gelderse derby blijft in evenwicht

Aartsrivalen NEC en Vitesse hebben dit seizoen evenveel punten behaald en ook de vermakelijke onderlinge ontmoeting bleef zondag in evenwicht, 1-1.

NEC startte sterk. Beerens verzilverde een een-tweetje met Denneboom niet. Junker schoot voorlangs en luidde daarmee een sterke fase van Vitesse in.

Kivuvu was dichtbij, maar NEC werd verder teruggedrongen. Lazovic hakte de bal net voorlangs. Daarna was de beurt aan Junker, die NEC-keeper Babos dwong tot een reflex. Vlak voor rust werden de gasten nog even gevaarlijk, maar Denneboom verschalkte Velthuizen niet.

Bron: TV Gelderland TxT 04-02-2007

De Mos:kleine ruimte beter benutten

De Gelderse derby was zondag een aantrekkelijk schouwspel, zag ook Vitesse-trainer Aad de Mos.

“Ik heb van het spelbeeld genoten. We moeten alleen meer in de kleine ruimtes leren spelen. Steeds meer ploegen geven ons het initiatief en dan heb je raffinement nodig”, weet De Mos.

De coach was lovend over NEC. “We zeggen wel eens dat we in Nederland niet kunnen verdedigen, maar als je ziet hoe zij zich voor de bal gooien: petje af.” Over het incident met Sansoni: “Men kijkt naar de reactie en vergeet vaak de actie. Ik neem pas maatregelen als ik hem gesproken heb.”

Bron: TV Gelderland TxT 04-02-2007

Aad de Mos: in Arnhem beter voetbal

De Gelderse derby was zondag een aantrekkelijk schouwspel, zag ook Vitesse-trainer Aad de Mos.

“Als voetballiefhebber kijk ik liever naar Vitesse. In Nijmegen wordt prima verdedigd, maar in Arhem wordt beter gevoetbald. Elke rechtgeaarde supporter heeft dat in twee wedstrijden zelf kunnen constateren. Wij zijn bovendien nog steeds de nummer één van Gelderland en ook op de 34e speeldag staan we nog boven NEC. En daar gaat het om.”

Het incident met Sansoni nuanceert De Mos: “Men kijkt naar de reactie en vergeet vaak de actie. Ik neem pas maatregelen als ik hem gesproken heb.”

Bron: TV Gelderland TxT 04-02-07

Knol: wij verdienden de overwinning

Verdediger Ruud Knol van Vitesse zag dat zijn ploeg in eigen huis op de aanval speelde.

“In de eerste helft spelen wij vrij goed. Zij laten ons voetballen en zetten een muurtje op. Na rust speelde NEC anders en waren wij minder dominant”, vatte Knol samen. “Uit de eerste kans scoren ze ook nog. Die bal viel er zomaar overheen.”

“Gezien de spelopvatting hadden wij verdiend om te winnen. Dit was één van de leukste derby’s van de laatste jaren. We hebben redelijk goed gevoetbald, tot twintig meter voor de goal”, besluit de verdediger.

Bron: TV Gelderland TxT 04-02-07

Junker geniet van scoren tegen NEC

Mads Junker deed zondag iets waarvan vele Arnhemse fans zullen dromen: scoren tegen aartsrivaal NEC.

“Het is schitterend om in een vol Gelredome te scoren tegen NEC”, genoot de spits na. “De 1-1 is een terechte uitslag. Zij hebben sterke verdedigers en het was moeilijk om er doorheen te komen”, zegt de Deen.

Vorige week trok FC Utrecht nog aan Junker. “Ik heb erover gesproken met Aad de Mos, het was een mogelijkheid. Ik wil iedere week spelen, daarvoor ben ik naar Nederland gekomen. Maar dat doe ik het liefst bij Vitesse, want ik heb het goed naar mijn zin in Arnhem.”

Bron: TV Gelderland TxT 04-02-2007 

Sebastien Sansoni riskeert schorsing

Vitesse-verdediger Sebastien Sansoni riskeert wel degelijk een schorsing na zijn bijtende beweging ten opzichte van NEC-speler Roy Beerens.

Aanvankelijk leek Sansoni gevrijwaard van een mogelijke schorsing, omdat op het wedstrijdformulier werd vermeld dat hij geel kreeg vanwege “onbehoorlijk gedrag”. Uit een verklaring van de Belgische scheidsrechter Allaerts bleek dat hij daarmee een incident tussen Sansoni en Ferne Snoyl had bestraft.

Daarom kan de aanklager van de KNVB nu alsnog een onderzoek instellen naar de actie van Sansoni, omdat Allaerts dit niet heeft waargenomen en bestraft.

Bron: TV Gelderland TxT 04-02-2007 

Sansoni heeft spijt maar beet niet

Sebastien Sansoni heeft spijt van zijn actie tegen NEC-speler Roy Beerens maar ontkent dat hij bij het incident Beerens heeft gebeten.

“Ik heb echt niet gebeten en ook niet geraakt. Dat was ook helemaal niet de bedoeling”, zo verklaart de Franse verdediger. “Ik schreeuwde hem heel agressief van dichtbij iets toe, maar dat had ook een reden. Hij namelijk “@#%$ you” en dat ik maar op moest rotten naar Frankrijk.”

Sansoni betreurt het incident. “Ik heb spijt. Het gebeurde in het heetst van de strijd. Misschien riskeer ik een schorsing, maar ik heb niet gebeten.”

Bron: TV Gelderland TxT 04-02-2007 

Politie tevreden over verloop derby

De beladen Gelderse derby tussen Vitesse en NEC, zondag in Gelredome, is rustig verlopen. Dat heeft een politiewoordvoerder gemeld.

Rond de wedstrijd zijn zes aanhoudingen verricht. Een 27-jarige man uit Arnhem had vuurwerk bij zich. Vier mannen in de leeftijd van 20 tot 34 uit Elst, Dieren, Didam en Westervoort werden gepakt voor belediging. Een 24-jarige Arnhemmer pleegde huisvredebreuk door de Gelrelounge, een besloten VIP-ruimte, binnen te dringen.

De wedstrijd tussen de twee Gelderse aartsrivalen eindigde in 1-1.

Bron: TV Gelderland TxT 04-02-2007 

De Mos: ‘De derby is dit keer dubbel beladen’

Vitesse-trainer Aad de Mos noemt de derby van morgen tegen NEC dub­bel beladen. Vanwege de riva­liteit en vanwege de concur­rentie op de ranglijst. „Het is dubbel beladen”, zegt De Mos. „Dit is altijd een speciale wedstrijd. Het is nu ook voor de ranglijst een heel belangrijke wedstrijd, want het is tegen een directe concurrent voor de play-offs. Ik kan me voorstellen dat het publiek wil zien dat Arn­hem Nijmegen verslaat. We moeten absoluut winnen, want ik neem aan dat wij meer druk hebben dan NEC.”

De Mos was gisteren dermate ontevreden over het spel van de hoofdmacht in een trainingspar­tij tegen de reserves (0-1), dat hij zijn opstelling in heroverweging neemt. „Ik denk dat er wel eens een of twee verrassingen kun­nen komen”, sprak de gelouter­de oefenmeester. „Ik neem zul­ke beslissingen vaak op gevoel en heb nog twee nachten en een training om erover na te den­ken.” De Mos heeft jeugdspeler Jai­me Bruinier toegevoegd aan zijn selectie. De 19-jarige middenvel­der traint twee weken mee met de hoofdmacht van de Arnhem­se club. „Hij doet het goed in het beloftenelftal”, aldus De Mos. „Als beloning krijgt hij nu twee weken om zich te manifes­teren. Als hij het aankan, blijft hij tot het eind van het seizoen met ons meetrainen.”

De Gelderse derby staat mor­gen onder Belgische leiding. De scheidsrechter Paul Allaerts (41) is in eigen land al drie keer uit­geroepen tot arbiter van het jaar. Ook de andere leden van het arbitrale kwartet van mor­genmiddag zijn afkomstig uit België.

Bron: De Gelderlander 03-02-2007
Derby

Vitesse is in Gelredome onverslaanbaar voor NEC

Vitesse speelt zondag de tiende com­petitiewedstrijd tegen NEC sinds de opening van Gelredome in 1998. Daar kwam vorig seizoen nog een be­zoek van NEC bij in de play-offs.

De score van de burenruzie in Gelredo­me: Vitesse verloor nooit, maar won maar één van de laatste vijf duels.

lees verder...

Bron: bron datum

Piet Velthuizen in het doel tijdens de derby

Piet Velthuizen houdt doelman Vladimir Stoj­kovic vooralsnog op de bank. De nieuwe doelman is speel­gerechtigd, maar kampt met een trainingsachterstand. Net als in de drie voorgaande duels staat Piet Velthuizen mor­gen onder de lat in het duel met NEC. Vitesse-trainer Aad de Mos wil Stojkovic ‘stapsgewijs’ bren­gen. „Hij is met een trainings­achterstand van Nantes geko­men en moet eerst acclimatise­ren”, aldus De Mos.

Stojkovic is net als Danko Lazo­vic opgeroepen voor een trai­ningsstage van de nationale ploeg van Servië. Daarom kan de keeper maandag niet spelen met Jong Vitesse in Groningen. Stojkovic zal donderdag waar­schijnlijk meedoen tegen Jong Feyenoord. Dat geldt ook Gio­vanny Espinoza, die zondag of maandag naar Ecuador reist om de formaliteiten rond zijn trans­fer te regelen.

Mads Junker keert waarschijnlijk terug in het team, ten koste van Fred Benson. Anders Due vervangt de geschorste Purrel Fränkel. Rem­co van der Schaaf, Gill Swerts en Michael Jansen ontbreken door blessures.

Bron: De Gelderlander 03-02-2007

Vitesse-NEC – Column Gerard Borgman

Een jaar of vijf geleden stond ik samen met mijn collega Eg­bert van der Weerd op de par­keerplaats voor het Goffert Stadion in Nijmegen. Vitesse had zojuist een welhaast ge­bruikelijke nederlaag gele­den bij NEC. De spelers en be­geleiders van Vitesse werden via een geheime route afge­voerd. Dat geluk hadden de Arnhemse fans niet. Ze moes­ten langs de parkeer­plaats, waar zich hon­derden aanhangers van NEC hadden ver­zameld. De haat, die wij in hun ogen za­gen, vond ik beangsti­gend en onvergete­lijk. De Vitesse-fans waren zo slim ge­weest zelf de ramen van de afgetrapte bussen in te trappen. Ze moesten welis­waar wegduiken voor de tien­tallen stenen die in hun rich­ting werden gegooid, maar beter een steen die je ziet aan­komen dan het gevaar van rondvliegend glas.

Als import-Gelderlander heb ik de rivaliteitsgevoelens aan Vitesse-kant nooit zo goed be­grepen. Toen ik voor mijn werk naar Arnhem kwam, was Vitesse de vierde club van Nederland en NEC een grauwe middenmoter. Inmid­dels zijn het ook buren op de ranglijst, maar Vitesse blijft de club met een groter sta­dion en een mooiere historie in Europa. In de sport leeft de concur­rentie meestal het meest bij de kleine of minder succes­volle van de twee. Nederland­ Duitsland is bij ons meer be­laden dan bij hen, voor Bel­gen zijn de ontmoe­tingen met Holland weer specialer dan voor ons, voor Ajax-fans is Feye­noord minder bedrei­gend dan andersom en de derby Twen­te- Heracles leeft meer in Almelo dan in Enschede.

PSV, Ajax en Feyenoord, dat zijn onze concurrenten, zo riep Karel Aalbers altijd. Dat vond ik mooi. Het getuigde van meer bravoure en ambi­ties dan het veelgezongen ‘En wie niet springt, die is voor NEC’. Ook mooi, maar dan op de schaal van de ironie, is het ge­geven dat je niet bij binnen­komst in Arnhem, maar uit­gerekend in Nijmegen aan­komt op het Keizer Karel Plein.

Bron: De Gelderlander 03-02-2007

Devito ontmoet – Deens Duo Junker & Due

Een vol honk op De Slenk, journalisten en SV-vrijwilligefs zitten klaar om Aad de Mos en een andere Vitessenaren te interviewen. Aad de Mos komt eeist binnen, kort daarop gevolgd door de Denen Due en Junker. Junker doet zijn best in goed Nederlands en Due is eerst voorzichtig, later duidelijk in zijn antwoorden. Of ze het naar hun zin hebben bij Vitesse? U leest het hieronder. Twee Denen in een duo-interview.

D: Eén jaar bij Vitesse. Hoe bevalt het als voetballer?

MJ: Ik ken de spelers en de mensen rond het team nu beter. Dat geeft je een betere basis als je terugkomt van de zomervakantie. Daarna ging het met ups en downs, zowel voor mij als voor de ploeg. Mijn eerste half jaar bij de club speelde ik elke wedstrijd en was ik topscorer. Dat is nu anders. D: De supporters hielden direct van je. MJ: Dat is waar. Het duurt altijd wel even om je draai te vinden als je uit een ander land komt, maar de supporters hebben dat proces zeker vergemakkelijkt. De laatste drie maanden van het seizoen gingen mede daardoor goed. ik maakte op het einde van het seizoen de nodige doelpunten en ik had verwacht die lijn door te kunnen trekken. Maar er is nu een nieuwe coach, er zijn nieuwe spelers en dingen veranderden voor mij.

lees verder...

Bron: Zwart op Geel jrg 15 nr 3 03-02-2007

Vladimir Stojkovic, een beest in de goal.

Door het vertrek van doelman Harald Wapenaar moest Vitesse op zoek naar een nieuwe keeper. Vitesse liet haar oog vallen op Servisch international Vladimir Stojkovic, maar die bleek te duur. Nadat Vladimir Disljenkovic, op proef mee naar het trainingskamp in Turkije, niet goed genoeg was bevonden, kwam de Servische nummer 1 opnieuw in beeld. De doelman kon voor een half jaar worden gehuurd en daarmee was hij voor vitesse wel haalbaar. Wat de keeper zelf betreft, blijft hij na de huurperiode langer in Arnhem. Het is nu aan Stojkovic om te bewijzen aan Vitesse en aan de supporters dat hij een goede eerste keeper is. Aan Vladimir Stojkovic zal het in ieder geval niet liggen. ‘Vitesse is my life now’.

Wat weet je al over Vitesse? En wat is je eerste indruk van de spelers?

“Ik heb veel gehoord van Danko Lazovic. Hij vertelde dat Vitesse een goede club was met goede spelers en een goede trainer. Ik heb ook gehoord dat Serviërs het erg goed doen in Arnhem. Vitesse is een normale club en ik heb een goede indruk gekregen van de club. Ook heb ik een goed gevoel bij de club, Dat is ook erg belangrijk. Ondanks dat ik nog niet zo veel getraind heb met het team, heb ik nu al een goed gevoel over het team.”

Heb je enig idee wat voor een soort supporters Vitesse heeft?

“De supporters moedigen Vitesse goed aan tijdens de wedstrijden en dat is belangrijk voor een speler. Ik wil graag contact maken met het publiek, maar ik ben geen showkeeper of zo. Ik neem het keepen heel serieus, maar de emoties die bij het voetbal horen, wil ik graag delen met de supporters.”

lees verder...

Bron: Zwart op Geel jrg 15 nr 3 03-02-2007

Anduele Pryor maakt ultieme jongensdroom waar

Het kan snel gaan in de voetballerij. Anduele Pryor weet er alles van. Het ene moment voetbalde hij in de betrekkelijke anonimiteit van het tweede elftal, het volgende acteerde hij op het hoogste niveau en werd zijn naam gescandeerd door duizenden mensen. De 21-jarige Amsterdammer wist zich in korte tijd op te werken van jeugdspeler tot basisklant in het elftal van Vitesse. In Arnhem wist hij met zijn sprankelende spel al snel de harten van het publiek in het Gelredome te veroveren.

Het seizoen van Anduele Pryor laat zich tot nu toe het beste beschrijven als een verhaal uit een jongensboek. Onder de beschermende vleugels van Aad de Mos wist de aanvaller uit te groeien tot één van de beste spelers van Vitesse. „Natuurlijk had ik nooit verwacht dat het dit seizoen zo snel met mij zou gaan”, vertelt Pryor. „Ik ben nog jong en had best gedacht dat het er eens van zou komen. Maar dit is pas m’n eerste jaar bij de selectie en dit scenario had ik vooraf nooit kunnen bedenken.”

lees verder...

Bron: ELF magazine 02/07

De Mos overweegt nog veranderingen

Aad de Mos heeft al heel wat tot de verbeeldingen sprekende prijzen gepakt, maar een zege in de Gelderse derby prijkt nog niet op het palmares van de gelouterde Vitesse-trainer.

“Die wedstrijd moet ik ook nog winnen, ons publiek wil dat Arnhem Nijmegen verslaat. Het sterkste punt van NEC is dat ze makkelijk op de nul kunnen spelen. Ik weet nog niet of ik met de opstelling ga spelen, waarin we hebben getraind. Er broeit iets in mij, ik denk aan een verrassing in de basis.”

Piet Velthuizen staat onder de lat. “Ik wil dat Stojkovic eerst acclamatiseert. Hij is bezig om alle namen te leren.”

Espinoza is nog niet speelgerechtigd. De Ecuadoriaan reist zondag terug naar zijn land om dat te regelen. “Volgende week kan hij misschien op de bank zitten tegen Heerenveen. Espinoza is een goede stok achter de deur voor Knol en Sprockel. Met zijn integratie loopt het wel goed, we nemen hem ook mee naar allerlei wedstrijden. Alleen begrijpt hij niet dat hij nu zijn hotel uit moet, want mevrouw Shakira slaapt nu in zijn bed in De Bilderberg.”

De Mos hevelt Jamie Bruinier tijdelijk over naar de A-selectie. “Hij krijgt twee weken de kans. Als hij het niveau aan kan, blijft hij bij de selectie.”

Bron: TV Gelderland TxT 02-02-07 

Spannende wedstrijd voor Vitesse en Nec

Aankomende zondag staat de beladen derby Vitesse-NEC weer op het programma. De ontmoeting belooft elk jaar weer rivaliteit en spektakel, maar is dit jaar extra belangrijk door het gelijke puntenaantal van de clubs.

Het is de eerste derby in Gelredome voor trainer Aad de Mos. De extra belangstelling rondom de wedstrijd kan Aad de Mos wel bekoren. “De spelersgroep wordt er alleen maar door gemotiveerd”, aldus de Mos na de training op vrijdag.

De nieuwe aanwinsten Stojkovic en Espinoza spelen nog niet mee tegen NEC. Dat betekent dat doelman Piet Velthuizen voor de derde keer als basisspeler mag beginnen. De opstelling staat verder nog niet vast. “We hebben nu elke positie dubbel bezet en de verschillen tussen de basisspelers en de reservespelers worden steeds kleiner. Het is best mogelijk dat er zondag nog een verrassing in de basisploeg komt. Dat komt ook doordat ik goede verhalen heb gehoord van Pieter Huistra over een aantal spelers die afgelopen donderdag in Jong Vitesse speelden.”

Niet alleen is de wedstrijd belangrijk vanwege de strijd tussen Arnhem en Nijmegen, in de competitie ontlopen de clubs elkaar nauwelijks. “Bij winst op NEC sta je er meteen drie punten boven, maar andersom ook.”

Vermoedelijke opstelling: Velthuizen, Verhaegh, Sprockel, Knol, Due, Kaya, Janssen, Sansoni, Pryor, Junker en Lazovic.

Bron: Vitesse.nl 02-02-07 

Velthuizen en Pryor geselecteerd

Doelman Piet Velthuizen en aanvallende middenvelder Anduele Pryor behoren tot de definitieve selectie van het Nederlands elftal voor spelers onder 21 jaar.

‘Oranje Onder 21’ speelt op woensdag 7 februari een vriendschappelijke interland tegen de leeftijdsgenoten van Denemarken. Het duel wordt om 18.30 uur gespeeld in het Polman Stadion van Heracles Almelo.

Bron: Vitesse.nl 02-02-2007

Janssen hoopt op zure middag NEC

Hoewel hij er inmiddels al veel speelde, is voor Vitesse- middenvelder Theo Janssen de derby tegen aartsrivaal NEC een speciale.

“Het is een leuke wedstrijd en voor de supporters ook heel belangrijk. We gaan ons best doen”, belooft Janssen alvast. “De komende periode is voor ons heel belangrijk. Ze hebben al lang niet meer gewonnen in Arnhem en dat moeten we zo houden.”

Het publiek is daarbij belangrijk, aldus de linkspoot. “Je bent bezig met de wedstrijd, maar je hoort wat er op de tribunes gebeurt. De supporters moeten NEC het leven zuur maken.”

Bron: V Gelderland TxT 02-02-07 

Junker terug in basiself Vitesse

Mads Junker krijgt in de derby van zondag tegen NEC weer een basisplaats. In de uitwedstrijd tegen Willem II begon de Deense spits op de bank. Fred Benson maakt plaats.

Ook Anders Due begint in de basis; hij vervangt de geschorste Purrel Fränkel. Doelman Vladimir Stojkovic is speelgerechtigd, maar de verwachting is dat Piet Velthuizen weer onder de lat staat. Beiden keepten vrijdag tijdens de training een helft.

Opstelling: Velthuizen; Verhaegh, Sprockel, Knol, Due; Kaya, Sansoni, Janssen, Pryor; Lazovic, Junker.

Bron:De Gelderlander 02-02-07 

’Loopcombi’ naar Vitesse-NEC

Een aantal NEC-supporters zal zondag te voet afreizen naar Arnhem, waar de beladen derby tegen Vitesse wordt gespeelt. De fans willen op die manier hun onvrede laten blijken over de overdreven veiligheidsmaatregelen en vooral over de vroege vertrektijd van de bussen.

Door te gaan lopen symboliseren de fans dat de kleine afstand vanuit Nijmegen naar het stadion op wedstrijddag zelfs te voet is af te leggen. De eerste bussen zullen zondag 4 februari al om 10:10 uur vertrekken. De supporters die in deze eerste cluster zitten zullen lange tijd in het uitvak moeten wachten op de aanvang van de wedstrijd. In het verleden is gebleken dat een vertrek van alle bussen tegelijk op een later tijdstip geen problemen met zich meebrengt. Afgelopen weekend hield NAC Breda nog een loopactie om te protesteren tegen de verplichte buscombiregeling voor NEC-NAC.

De NEC-supporters zullen zondagochtend al lopend rond 08:00 uur vertrekken. Zij zijn zich bewust van het feit dat ze het stadion niet binnenkomen en zijn ook niet uit op ongeregeldheden, maar willen louter hun onvrede over de diverse maatregelen laten blijken.

Bron: forzanec.nl 02-02-2007

Zwart op Geel, jaargang 15, nummer 3

De derde Zwart op Geel van dit seizoen komt aankomend weekend uit.

In dit nummer o.a:

– een dubbel interview met de Denen van Vitesse: Due en Junker,
– aandacht voor de sfeergroepen bij Vitesse en
– we kijken met Pascal Jansen naar de stand van zaken bij de jeugd van Vitesse en AGOVV.

Bron: SV 01-02-07

Sponsors China betalen Hai

Nieuwe speler kost Vitesse niets dankzij groep Chinese investeerders

Een groep inves­teerders uit China heeft de komst van Yu Hai naar Vites­se mogelijk gemaakt. De transfer typeert een nieuwe ontwikkeling in het voetbal.

Vitesse legde de 19-jarige Yu Hai woensdag voor tweeënhalf jaar vast. De transfer is zeer aantrek­kelijk voor de Arnhemse club, aangezien een groep investeer­ders uit China de kosten voor zijn rekening neemt. Een soort­gelijk verhaal gaat op voor PSV, dat Sun Xiang contracteerde.

„Wij hebben niets te verlie­zen, alleen maar te winnen”, zegt Jan Streuer, technisch ma­nager van Vitesse. „Ik wil er niet te diep op ingaan, maar je kunt ervan uit gaan dat dit voor ons fi­nancieel aantrekkelijk is. Zon­der die sponsors hadden we dit op dit moment niet gedaan.” Yu Hai was in november reeds een aantal dagen op proef bij de Arnhemse club. Vitesse was des­tijds benaderd door een make­laar uit China, die de speler graag in Europa wilde stallen.

„Voor sommige mensen is het interessant te investeren in zo’n jongen”, legt Streuer uit. „Ze kunnen dingen doen met spon­soring en televisie. Als deze spe­ler bij Vitesse doorbreekt, dan komen de beelden zeker in Chi­na op televisie.”

In het voetbalgekke China trekken voetbalwedstrijden vele miljoenen televisiekijkers. „Als hij doorbreekt, dan kan het heel interessant worden, zeker ook voor Vitesse”, aldus Streuer, die benadrukt dat het niet louter een financieel verhaal is. „De kwaliteit van de speler is voor ons het belangrijkste. We halen natuurlijk geen speler, in wie we het niet zien zitten. Voor ons is het belangrijkste dat Yu Hai een speler is met mogelijkhe­den.”

Yu Hai liet in november al een goede indruk achter bij Streuer en hoofdtrainer Aad de Mos. „We hebben een goed gevoel bij deze jongen”, aldus Streuer. „Het is niet zo dat hij een licht­gewicht is, zoals dat vaak het ge­val is bij voetballers uit China. Yu Hai is een zeer getalenteerde speler. Er zit een goede kop op, zoals dat heet, en hij speelt niet voor niets in het Olympisch elf­tal van China.”

De linksbenige aanvaller is nu met die selectie op trainings­kamp. Later deze maand zal hij zich melden in Arnhem, waar hij ruim de tijd heeft om zich te bewijzen. „De vraag is hoe hij zich gaat ontwikkelen”, aldus Streuer. „We kunnen nu rustig gaan kijken hoe hij het doet. Binnen die tweeënhalf jaar moet hij in het eerste spelen.”

Bron: De Gelderlander 02-02-07

Vitesse verwacht snel een beter veld

Vitesse verwacht dat de problemen met het slechte speelveld in stadion Gelredome op korte termijn tot het verleden beho­ren. Eerder deze maand, na de wedstrijd tegen FC Groningen (3-2), deed de Arnhemse club zijn beklag bij Presikhaaf Groen­voorziening, verantwoordelijk voor het onderhoud.

„We ver­wachten dat het veld er binnen een paar weken beter uitziet”, zegt Jan Streuer, technisch manager van Vitesse. „Het heeft te maken met het slechte weer dat we hebben gehad.”

Bron: De Gelderlander 02-02-07 

Jong Vitesse houdt afstand intact

Jong Vitesse heeft gisteravond Jong Feyenoord van zich af ge­houden. De Arnhemse ploeg hield het restant van de eerder gestaakte wedstrijd (mist, 50ste minuut) op 0-0.

Vitesse was beter in Rotterdam, waar Pieter Huistra de coaching op zich nam. Bob Kootwijk was daar wegens privé-omstandigheden niet toe in staat. Vitesse was dichtbij een overwinning, zo had Youssouf Hersi pech met een schot op de paal. Vitesse houdt Feyenoord twee punten achter zich en staat net veilig: tiende.

Bron: De Gelderlander 02-02-07

Nec won nog nooit in Gelredome

Nec probeert zondag om voor het eerst met drie punten weg te komen uit Gelredome. De Nijmegenaren speelden in tien wedstrijden vijf keer gelijk.

In het seizoen 97/98 werd de derby voor het eerst gespeeld in Gelredome. De thuisclub won met 2-1. In het seizoen daarna werd het 1-0 voor Vitesse.

In het seizoen 1999/2000 boekte Vitesse de grootste zege op NEC in Gelredome. Het werd 5-1 met drie doelpunten van Pierre van Hooijdonk. Een seizoen later nam Nec voor het eerst een punt mee uit Gelredome. Dankzij Gorgi Hristov en Jack de Gier werd het 2-2, voor Vitesse scoorden Bob Peeters en Gert Claessens.

In 2001/2002 nam NEC via Frank Demouge de leiding, maar Bob Peeters en Remco van der Schaaf zorgden ervoor dat de thuisclub de drie punten pakte. Een jaar later scoorde Peeters opnieuw tegen NEC, maar Resit Schuurman zorgde voor de gelijkmaker. Ook in 2003/2004 werd het gelijk: 2-2. Nicky Hofs maakte beide Vitesse-treffers en Youssouf Hersi scoorde tweemaal voor NEC.

In 2004/2005 won Vitesse met 1-0 door een doelpunt van Matthew Amoah. In het afgelopen seizoen werd het 1-1 in de competitie met goals van Tininho voor NEC en Van der Schaaf voor Vitesse. In de play-offs bleef het bij 0-0.

Bron: TV Gelderland TxT 01-02-07
Etiënne Esajas brengt bezoek aan Gelders Mozaiek

Etiënne Esajas hangt de held uit

Eind januari 2007 is het Gelders Mozaiek in Oosterbeek gestart met een lessenreeks in het teken van helden en idolen. Deze lessen worden gegeven in het eerste leerjaar en vallen onder het leergebied ‘kunst, cultuur en bewegen’.

Eerder was er al een wereldkampioen kickboksen op bezoek geweest en zelfs Marco Borsato was de held al komen spelen. Naast deze twee idolen kent een sport als voetbal natuurlijk vele helden. In deze rol bracht Etiënne Esajas woensdag 31 januari een bezoek aan het Gelders Mozaiek.

De leerlingen van groep 1b en 1c hadden hun vragen goed voorbereid en deze werden dan ook allemaal op Esajas afgevuurd. Toen alle vragen beantwoord waren, deed de aanvaller uiteraard mee met een lekker partijtje voetbal.

Nadat hij de klas voorzien had van mooie trucjes en diverse “panna’s” was er natuurlijk nog even tijd om een handtekening te scoren.

Bron:Vitesse.nl 01-02-07 

Rijnhal zondag niet beschikbaar voor parkeren

Het parkeerterrein bij de Rijnhal is, in verband met een activiteit in de hal, komende zondag niet beschikbaar voor Vitesse-supporters. Het parkeerterrein bij de OHRA is wel vrijgesteld voor supporters. Er is zoals gebruikelijk geen shuttle-vervoer naar het stadion. Wel kan Gelredome vanaf de OHRA te voet worden bereikt (circa 10 minuten).

Parkeerkaarten voor het Gelredome terrein kosten € 7,50.

Bron: Vitesse.nl 01-02-07

Hoofdsponsor: