juli 2006

‘Fred ’ drijft zaak op de spits

Derde aanvaller Vitesse zet miljoenenaankopen Junker en Lazovic op scherp. Fred Benson heeft zich zaterdagavond in een oefenduel tegen het Duitse VfL Bochum (0-0) kandidaat gesteld voor de spitspositie bij Vitesse . Benson vergat zaterdag alleen zijn belangrijkste kunstje; scoren. De jonge Ghanees kreeg er twee mogelijkheden voor in het uur dat hij speelde. Hij kwam beide keren schuin voor de keeper en vond het gaatje niet.

,, Scoren was voor hem helemaal goed geweest ”, erkende trainer Aad de Mos na afloop van het evenwichtige duel tegen de Duitsers, komend seizoen weer te bewonderen in de Bundesliga. Al zal de bewondering zich beperken tot de eigen fans, want het degelijke spel van de Duitsers is niet om aan te zien. De twee kansen van Benson waren de enige uitgespeelde mogelijkheden die Vitesse kreeg. Richard Knopper ( rebound na schot Benson) en Sebastien Sansoni ( na hoekschop) zagen de bal van de doellijn gewerkt. Het duo Benson/Knopper speelde zaterdagavond op de plaatsen van het gedoodverfde spitsenduo Mads Junker en Danko Lazovic. Zij mochten nu eens het laatste half uur spelen, zonder succes.

Bij de Franse topclub Lyon loopt al een Braziliaanse ( WK- ganger) ‘ Fred ’ in de spits, de Ghanese ‘ Fred ’ van Vitesse is een geval apart. Het zou wat zijn als de speler die in 2005 bij Jong Ajax werd weggeplukt om Jong Vitesse ‘ op te vullen ’, plots de gouden vondst van trainer Aad de Mos blijkt te zijn. Benson brak vorig seizoen vrij geruisloos door met zeven eredivisiedoelpunten, maar trainer Edward Sturing durfde het niet aan met de ongepolijste spits. Onder De Mos kan dat anders zijn. Hij liet bij zijn presentatie direct weten naar jong, ongezien talent te speuren.

„ Fred bekoort mij wel ”, sprak De Mos zaterdagavond. „ Hij is dreigend en ‘weegt op een verdediging ’. Hij verdiende het een keer in de basis te starten. Het is duidelijk dat alle spitsen aan de bak moeten ”, zei De Mos. Dat hij deze weken en oefenduels slechts gebruikt om de twee topaankopen Junker en Lazovic messcherp te maken, ontkent de trainer. „ Zeker niet, ze moeten het mij wel voor de competitie laten zien. Het zijn drie kandidaten en inderdaad; na vanavond zou je kunnen zeggen dat de stand 0-0 is ”, aldus de trainer, die in het zware oefenduel meer mis zag gaan dan hij gewend was. „ Het was een goede tegenstander, conditioneel en fysiek sterk. We gaven achterin wat meer kansjes weg dan ik voorheen heb gezien. Een aantal jongens zat er doorheen, maar dat is logisch. We zitten aan het einde van de conditiefase. ” De komende wedstrijden tegen VVV ( woensdag), 1. FC K( zondag) en Wigan Athletic ( 12 augustus) moet het nieuwe Vitesse geboren worden. Daarbij is niet alleen de aanvalslinie een vraagstuk nu ‘ Fred ’ de zaak op de spits drijft. De Mos koos vanaf het begin zijn ‘ op papier ’ sterkste opstelling, maar zal de komende weken bekijken of dat op het veld ook zo is.

Junker en Lazovic vinden elkaar echter nog niet, op de linkerkant zijn Siebe Blondelle en Anders Due licht, terwijl Theo Janssen zaterdag op het middenveld ook te onopvallend was. Vooralsnog zijn het ook niet de de dure aankopen ( Junker, Due, Lazovic) die de toon zetten, maar meevallers als Benson, Swerts en uitblinker Sansoni.

Bron: De Gelderlander 31-07-2006

Junker en Lazovic op zoek naar elkaar

Hoe laat je twee spitsen goed met elkaar samenwerken. Op een trainingsweekje in Doorwerth delen ze een kamer, tegen VfL Bochum (0-0) zitten ze samen op de reservebank en op het veld zoeken ze elkaar en het doel.

Danko Lazovic en Mads Junker moeten komend seizoen voor doelpunten zorgen bij Vitesse . Vooralsnog verloopt het samenspel tussen de Servië en de Deen moeizaam en is het doel vaak ver weg; letterlijk en figuurlijk.

„ We trainen samen, we spelen samen en we zoeken naar wat het beste is voor ons allebei. Natuurlijk praten we buiten het veld ook ”, zegt Mads Junker, die in januari 2006 al naar Arnhem kwam en zonder taallessen onvoorstelbaar goed Nederlands verstaat en spreekt.

„Je vertelt elkaar hoe je het liefst wordt aangespeeld, maar samen gaat het nog niet goed.

We moeten aan elkaar wennen en aan een ander systeem. Daarover praten we ook met de trainer ”, legt Junker uit. De nummer 10 van Vitesse speelt het liefst in het strafschopgebied, maar moet in de nieuwe speelwijze veel met de opbouw bezig zijn, waardoor hij vaak ver van het doel is.

„ Ik doe wat het beste is voor het team. Scoren is mijn kracht, maar we zijn net begonnen ”, weet Junker, die in Benson een geduchte concurrent ziet. „ Fred is heel scherp. Het is sowieso anders dan vorig jaar. Toen waren er elf twaalf spelers voor de basis, nu zestien, zeventien. ” Ook Danko Lazovic roemt Benson. De Servi?begon gisteren tegen Bochum samen met Junker op de bank. „ Dat ben ik wel gewend de laatste twee jaar ”, lachte Lazovic zuur. „ Ik snap wel dat de trainer alle combinaties moet proberen. ” Hij viel in als rechterspits. „ Daar heb ik bij Feyenoord ook wel gespeeld. Het liefst speel ik 4- 4- 2, zoals bij Partizan Belgrado en Bayer Leverkusen. Maar het gaat wel komen, de mensen moeten nog even geduld hebben. ”

Bron: De Gelderlander 31-07-2006

Mads Junker weet dat hij beter kan

Mads Junker draait allerminst soepel in de voorbereiding van Vitesse. De Deense spits begon tegen VfL Bochum dan ook op de bank. “Ik snap dat wel, iedereen moet zijn kans krijgen in de voorbereiding”, zegt de realistische Deen in voortreffelijk Nederlands. “Ik kan beter dan dit, het loopt nog niet zo goed bij mij. En Fred Benson is natuurlijk erg scherp.”

Junker ziet de concurrentie voorin als een meerwaarde. “Wij zijn hele andere spitsen. Danko Lazovic probeert meer te dribbelen en Fred Benson rent meer. Dit systeem is in ieder geval goed, al moet ik wat meer voor de goal komen.”

Junker moet in het 4-4-2 systeem tot nu toe vaak achter Lazovic spelen. “Dan moet je in balbezit wat meer terug dan als diepe spits en ook meevoetballen.”

De Deen is veel bezig om het systeem goed te laten functioneren. “Ook buiten het veld moet je daarmee bezig zijn. Ik praat daar veel over. Met de trainer en ook met Danko en Fred.”

Vitesse is er wat Junker betreft wel op vooruitgegaan. “Vorig seizoen hadden we vaak maar elf, twaalf spelers voor de basis, nu zijn dat er zestien of zeventien. We scoren makkelijk, alleen tegen Bochum niet. Maar we hielden weer de nul achterin, dat is zeker zo belangrijk.”

Bron: Omroep Gelderland 30-07-2006

Benson maakt indruk op de Mos

Vitesse-trainer Aad de Mos was zeer te spreken over het optreden van Fred Benson, die in de basis begon.

“Als hij nog een goal had gemaakt, was het ideaal geweest voor hem. Hij heeft wel indruk op mij gemaakt. Hij speelt anders dan Junker en Lazovic. Ik denk dat we van alle drie heel veel plezier kunnen krijgen”, verwacht De Mos.

De trainer leerde veel van de wedstrijd tegen Bochum. “”Tegen Duitse ploegen wordt er van de tien keer negen keer verloren. Ze zijn ook verder in de voorbereiding, Bochum had wel inhoud. We hadden het nu langere periodes moeilijk dan in eerdere wedstrijden.”

Bron: Omroep Gelderland 30-07-2006

Danko Lazovic: Ik moet iets laten zien

Danko Lazovic na wat mindere wedstrijden op de bank tegen Bochum.

“Dat heb ik bij Feyenoord ook twee jaar meegemaakt”, lacht de Servische spits van Vitesse. “Geen probleem, de trainer moet alle combinaties proberen. Vitesse heeft natuurlijk goede spitsen, Benson en Junker zijn ook heel sterk.”

Het 4-4-2 systeem ligt Lazovic wel. “Ik vind dat niet zo belangrijk. Het gaat er niet om wat goed is voor Lazovic, maar wat goed is voor Vitesse. Maar het ligt mij wel, ja. Ik moet hier iets laten zien. Dat moet voor alle mensen hier die geloven in Lazovic. Ik ben echt blij dat ik bij Vitesse zit.”

Bron: Omroep Gelderland 30-07-2006

Vitesse-VFL Bochum 0-0

In een gewijzigde opstelling ten opzichte van de voorgaande oefenduels wist Vitesse vandaag niet te scoren tegen Vfl Bochum. De wijzigingen waren alleen in de voorhoede te vinden, waar Fred Benson en Richard Knopper, Danko Lazovic en Mads Junker vervingen.

Kansen waren er in de eerste helft wel om de score te openen. Benson kwam een aantal keer goed door, maar kon de keeper niet passeren. Ook kregen de Duitse opponenten een paar kansjes, maar die werden door goed keeperswerk van Harald Wapenaar onschadelijk gemaakt.

Nadat Etienne Esajas Anders Due had vervangen in de rust, mochten de gepasseerde spitsen in de 60e minuut toch hun opwachting maken tegen de fysiek spelende Duitsers. Ook Anduele Pryor en Civard Sprockel, en later ook Onur Kaya kwamen het veld in om te laten zien wat ze kunnen. De wissels brachten niet de gewenste verandering in de score waardoor Vitesse bleef steken op een gelijk spel.

Ondanks het feit dat er geen goals zijn gevallen heeft trainer de Mos toch nieuwe dingen gezien tegen een goede tegenstander. Tevens was hij tevreden over Benson, die met zijn dreigende spel ervoor gezorgd heeft dat voorin de kaarten nog niet geschud zijn. Omdat Benson een ander type spits is dan Junker en Lazovic, is Vitesse nu in staat om verschillende speelstijlen te hanteren. De Mos: ‘Er komen nog mooie wedstrijden aan, dus er liggen nog kansen voor verschillende spelers.’

Bron: Vitesse.nl 29-07-2006

Vitesse gaat in januari naar Malta

Vitesse verblijft in de korte winterstop van dit seizoen een week op Malta. In de eerste week van januari, 2 tot 9, staat een trainingskamp gepland op het eiland in de Middellandse Zee. Ook De Graafschap verblijft die week op Malta, waar het in januari zo’n 15 graden is. Vitesse heeft nauwelijks winterstop dit seizoen. Op 31 december staat de laatste wedstrijd van 2006 ( Heracles uit) op de agenda. Vitesse start drie weken later, 21 januari, het jaar 2007 thuis tegen FC Groningen.

Bron: De Gelderlander 29-07-2006

Ruud Knol heeft nu een beter gevoel bij Vitesse

Ruud Knol is aan zijn laatste contractjaar bezig bij Vitesse. De kans dat de 25-jarige verdediger zijn contract zal verlengen, lijkt behoorlijk toegenomen. Vitesse sprak tijdens het afgelopen seizoen al met de centrum­verdediger uit Zevenaar. Toen kwamen beide partijen niet tot overeenstemming over een nieuwe verbintenis. De Arnhemse ploeg beleefde een uiterst moeizaam jaar, met veel interne onrust en een teleurstellende elfde plek in de eindrangschikking van de eredivisie.

Knol brak de besprekingen over een nieuw contract af en wilde wachten op de ontwikkelingen bij zijn club. „ Ik kan me goed voorstellen dat Vitesse ook weinig haast had’, zegt Knol nu. „ Ik kwam immers terug van een blessure die me lange tijd aan de kant had gehouden. Dan is het logisch dat de club ook even wil zien hoe het daarna allemaal gaat.’ Inmiddels is Vitesse een maandje bezig met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Met een nieuwe trainer ( Aad de Mos) en enkele aankopen waait er een frisse wind bij de Arnhemse club. Bovendien heeft de clubleiding de ruimte gevonden om randzaken, zoals bijvoorbeeld de kleding van de voetballers, naar behoren in te vullen.

„ Ik heb er een goed gevoel bij’, zegt Knol over het nieuwe elan bij de club uit Arnhem. „ De dingen om het voetbal heen zijn nu beter geregeld dan vorig seizoen. Dat vind ik heel belangrijk. Als alles rond het eerste elftal beter geregeld is, dan gaat het team ook makkelijker voetballen en kom je eerder op een hoger niveau.’ Het is belangrijk voor de hele club, meent Knol. „ De mensen willen gewoon naar het voetbal van Vitesse komen komen kijken. Ze willen niet al dat gezeik, dat vorig seizoen bij ons aan de orde was ( doelt op de onrust en de onderlinge irritaties in de spelersgroep, red.). De club heeft nu weer een stap gezet in de goede richting. Dat vind ik heel positief.” Betekent dat ook dat Knol bereid is een nieuw contract te tekenen? „ De club weet hoe ik er tegenaan kijk’, geeft de blondgelokte voetballer aan. „ Mijn gevoel is nu beter dan tijdens het vorige seizoen. Maar het is nu nog erg vroeg om te oordelen. Ik wil eerst dat we bezig zijn met de competitie. Pas dan kun je echt oordelen over hoe het gaat.’ „ Er staat nu nog geen gesprek op de agenda’, vervolgt Knol. „ Ik heb de club ook aangegeven dat ik een periode wil aangrijpen om te zien hoe het gaat. Dat is nu het geval. Daarna zullen we ongetwijfeld weer gaan praten.” Knol is bezig aan zijn zevende seizoen in de hoofdmacht van de Arnhemse club. Voor zijn zware knieblessure had vooral PSV belangstelling voor hem. Na dit seizoen loopt zijn contract af en kan hij dus zonder een afkoopsom vertrekken naar een andere club. Maar met dat scena­rio is hij niet bezig.

„ Ik weet dat ik na dit seizoen transfervrij weg kan”, zegt Knol. „ Maar het hoeft van mij niet per se zo te gaan. Laten we eerst maar gaan voetballen, dan volgt de rest vanzelf. Ik heb in elk ge­val veel zin in het nieuwe seizoen. Van mij mag de competi­tie morgen al beginnen.”

Bron: De Gelderlander 29-07-2006

De Mos wil niet alleen zaaien in Arnhem

Aad de Mos was gisteren uitstekend op dreef tijdens de persdag van Vitesse. De nieuwe hoofdtrainer liet weten graag langer bij de Arnhemse club te blijven. Vitesse voerde gistermiddag de jaarlijkse goed-nieuwsshow op in hotel De Bilderberg in Ooster­beek. Op de traditionele persdag blikte de club al even traditioneel positief vooruit op de nabije toekomst. „De laatste tweeënhalf jaar moesten we noodgedwongen terugkijken, vanwege de financiën”, zei Paul van der Kraan. „Nu staan we voor een seizoen waarin we alleen maar vooruit willen kijken.” De algemeen directeur lardeerde zijn verhaal met de nodige cijfers, stelde trots dat de KNVB een sluitende begroting van ruim dertien miljoen euro heeft ontvangen en verklaarde dat de inkomsten voor 2009-2010 zullen stijgen naar zestien miljoen.

Die laatste opmerking zorgde voor euforie bij De Mos, die in Arnhem een eenjarig contract heeft. „Ik voel me thuis bij deze club en deze spelers. Ik heb eerst gezegd dat ik bij Vitesse zou gaan zaaien en dat ik een ander laat oogsten. Nu hoor ik dat de begroting omhoog gaat. Daar wil ik bij horen.” De Haagse oefenmeester zei het met een knipoog, maar zijn opmerking paste bij het nieuwe elan bij de Arnhemse club.

Van der Kraan meldde dat Vitesse weer gaat beginnen met een sms-dienst, die eerder strandde wegens gebrek aan belangstelling. De pilot van de gezamenlijke jeugdafdeling met AGOVV is met een jaar verlengd. Natuurlijk was het voetbal van het eerste elftal het hoofdthema bij deze bijeenkomst. Technisch manager Jan Streuer noemde de elfde plek uit het afgelopen seizoen Vitesse onwaardig. Met een versterkte selectie moet het nu beter gaan.

Streuer: „We willen structureel meedoen om Europees voetbal. En we willen ook aantrekkelijk voetbal spelen. Dat is een belangrijk item binnen de club. Voetbal speel je voor je publiek. De laatste jaren zijn we op dat vlak niet zo verwend.” De Mos hoorde het rustig aan. De gelouterde coach ziet Vitesse als een van de tien ploegen die, naast de top vier, om Europees voetbal spelen. „Op internet las ik eerst dat we negende moesten worden. Nu is dat al vierde. Het kan snel gaan. Ik staar me niet blind op onze goede voorbereiding. Er zit een goede spirit in deze groep. Dat vind ik veel belangrijker.”

Bron: De Gelderlander 28-07-2006

Ajax duwt Anduele Pryor in de armen van Vitesse

Anduele Pryor zit dicht tegen het eerste elftal aan, zei trai­ner Aad de Mos van Vitesse onlangs. Anduele Wie?Weinig mensen kennen de voetbal­ler uit Amsterdam, die ooit door Ajax in de armen van Vi­tesse werd gedreven.

Het was zijn eerste grote presentatie bij Vitesse. Anduele Pryor poseerde gistermiddag op de officiele persdag in het Oosterbeekse Hotel De Bilderberg geduldig voor fotografen, die portretjes en elftalfoto’s kiekten. Na afloop kwam zijn naam twee keer voor op de interviewlijst. Zie daar het nieuwe leven van de bescheiden (‘zo ben ik nu eenmaal’) linksbenige aanvaller, die op zijn vijftiende jaar voor Vitesse koos, na de amateurs van CTO’ 70, Abcoude en AFC. Door die topamateurclub werd hij voor het eerst gescout, op zijn vijftiende volgde de rest van Nederland. „ Ajax, AZ, FC Twente, Heerenveen en Vitesse wilden mij hebben.” Vreemd genoeg koos de Amsterdammer van Surinaamse komaf ( geboren in Paramaribo) niet voor Ajax. „ Ik had proefwedstrijden gespeeld en ze wilden mij hebben, maar ik moest snel tekenen. Op dat moment zaten mijn ouders in Suriname en ik wilde wachten tot zij thuiskwamen. Dat mocht niet, zie die meneer van Ajax, direct tekenen, anders zou het niet doorgaan.

Toen heb ik niet getekend. ” Pryor, die bij AFC aan de lopen­de band scoorde, oogstte steun en verbazing toen hij als jochie van vijftien Ajax de deur wees.

„ Mijn ouders vonden het een goede beslissing, vrienden vonden het raar. Niet tekenen bij Ajax, dat doe je toch niet.” Uit het rijtje kandidaten pikte hij Vitesse ‘ omdat zij goed wa­ren en kampioen werden met de jeugd, daarvoor wilde ik spelen’. Op zijn vijftiende kwam hij moederziel alleen te wonen op sportcentrum Papendal. Hij had een kamergenootje en twintig zielverwanten, maar geen familie. „ Ik vond het heel zwaar, weg bij familie en vrienden. Plotseling was ik één keer per week thuis. Ik had heimwee, dat het zo zwaar zou zijn, had ik niet verwacht”, bekent de spits, die zich na een half jaar beter op zijn plek ging voelen. Hij had alleen eerder de stap naar de selectie willen maken.

„ Vorig jaar zou ik erbij zitten, maar kreeg ik ineens een telefoontje dat de trainer de selectie compleet vond. Er was geen plaats meer. Dat was voor mij een teleurstelling, ik vond wel dat ik erbij moest zitten. Nu kreeg ik een telefoontje twee dagen nadat de trainer was gepresenteerd dat ik er wel bij zat.” Net op tijd, weet de aanvaller, die bij Jong Vitesse negen doelpunten scoorde en naar eigen zeggen een goed jaar had. „ Ik kreeg veel vertrouwen van de trainer ( Gery Vink, red.) en ik heb veel gespeeld. Twee jaar geleden kwam je op de bank als er iemand van het eerste op jouw positie moest spelen, dat gebeur­de vorig jaar niet”, verklaart Pryor, die moet vechten voor een contract want zijn verbintenis loopt af.

„ Ik weet dat het nu moet gebeuren”, aldus de spits, die wel het zware gevecht met de dure aankopen Mads Junker en Danko Lazovic aanmoet. „ Ik nog sterker worden en brutaler. Mijn doel is belangrijk worden voor Vitesse.”

Bron: De Gelderlander 28-07-2006

Streuer: 11e plek Vitesse-onwaardig

Manager voetbal Jan Streuer van Vitesse wond er tijdens de jaarlijkse perspresentatie geen doekjes om: “De elfde plaats afgelopen seizoen was Vitesse-onwaardig.” Niet geheel gespeend van hoog gespannen verwachtingen vervolgt Streuer: “Afgelopen seizoen was zeer matig. We gaan nu structureel voor Europees voetbal met aantrekkelijk spel.”

De weer lachende manager voetbal Streuer sluit zijn betoog kordaat af: “Vitesse moet terug naar de subtop. In Aad de Mos als oefenmeester heb ik heel veel vertrouwen in het nieuwe seizoen. Het moet veel en veel beter!”

Bron: Omroep Gelderland 27-07-2006

Pryor klopt aan de deur eerste

Amsterdammer Anduele Pryor staat onder Aad de Mos op het punt door te breken in het eerste elftal van Vitesse. “Vorig jaar zou ik ook bij de selectie komen, maar in de vakantie werd ik gebeld dat het eerste ‘al vol’ zat. Inmiddels ben ik er echt klaar voor”, aldus het in Paramaribo geboren talent.

Op zijn vijfde kwam Pryor naar Nederland. Op zijn zevende begon de jonge dreumes zijn voetbalcarrière. Zijn talent werd snel herkend. Vitesse haalde Pryor naar het tweede toen hij 33 goals scoorde, waar hij op vier verschillende posities speelde. “Ik speel vaak op de ’10’, maar mijn favoriete positie is toch spits”, zegt de linkspoot met scorend vermogen.

“Ook al speel ik dominant en houd ik van het maken van acties, toch gedraag ik me verbaal rustig in het veld; dat moet veranderen”, weet de fan van Engels voetbal (“Arsenal!”), die veel positieve kritiek krijgt van trainer en medespelers, Pryor blijft bij zijn ouders in Amsterdam wonen: “Ik heb het daar erg naar mijn zin. Ik msn veel en speel graag Play Station met mijn broertje” aldus de favoriete speler van Vitesse’s geldschieter Jan Snellenburg

Bron: Omroep Gelderland 27-07-2006

Shirtsponsor AFAB door met Vitesse

Vitesse heeft het bestaande contract met shirt- en hoofdsponsor AFAB opengebroken en verlengd tot en met 30 juni 2009. Ook moet de trainingsaccommodatie voor Vitesse op Papendal op 1 juli 2008 gereed zijn. Dit waren de belangrijkste wapenfeiten die algemeen directeur Paul van der Kraan van tijdens de jaarlijkse perspresentatie te melden had, naast de gebruikelijke verhoging van ’targets’. “We willen vanaf nu alleen nog maar vooruitkijken, niet achteruit”, zo besloot Van der Kraan, die en passant melding maakte van een nieuwe kleedkamer en meer ballenvangers.

Bron: Omroep Gelderland 27-07-2006

De Mos wil toch zelf gaan oogsten

Vitesse-trainer Aad de Mos liet bij zijn komst weten dat hij ging zaaien en een ander mocht oogsten. Hij is van mening veranderd: “Ik voel me zodanig thuis in de groep en bij de club, dat ik ook wil gaan oogsten.” “Ik laat me niet vastpinnen op doelstellingen. Op internet las ik in het begin dat we 9e moesten worden. Na zeges op die Turken en Beveren denken ze nu al dat we 4e kunnen worden.”

De Mos is wel positief gestemd: “In deze groep zit teamspirit. Daar ben ik heel blij mee, dat kun je niet kopen. Het is nu zaak die spirit vast te houden. Ook als we een keer op ons gezicht gaan.”

Bron: Omroep Gelderland 27-07-2006

SV verwerpt(!!) proef met vingerafdruk

De Supportersvereniging Vitesse heeft kennis genomen van het voornemen van de KNVB om een proef te houden met vingerafdrukken. Nadat vorig seizoen de pasfotoregistratie door de clubs is afgeschoten, is er afgesproken dat er bij een aantal clubs (waaronder Vitesse) een proef met biometrie zal worden gestart. Hierbij werd gedacht aan het gebruik van een oogscan/irisscan. Dit is nu gewijzigd in een proef met vingerafdrukken.

De SV Vitesse is tegenstander van het gebruik van biometrische middelen bij de toegangscontrole van een voetbalstadion en dus ook van de proef met vingerafdrukken. Het belangrijkste argument is dat deze maatregel niet dadergericht is. Alle supporters moeten hun vinger laten scannen om zo aan te tonen dat zij GEEN stadionverbod hebben. Dit is geen dadergerichte maatregel.

Bij Vitesse is het laatste jaar het aantal stadionverboden enorm gedaald. Er zijn hoogstens nog 20 supporters met een stadionverbod. Om deze mensen buiten het stadion te houden moet eenieder bij thuiswedstrijden deze extra controle ondergaan. Volgens de SV Vitesse staat de maatregel van vingerafdruk in geen relatie met het doel dat deze maatregel heeft.

De SV Vitesse verbaast zich erover dat er zoveel moeite wordt gedaan om personen met een stadionverbond buiten het stadion te houden. Allereerst omdat er in de stadions bijna geen ongeregeldheden meer zijn en ten tweede omdat er een simpele maatregel bestaat om deze personen buiten te houden: de meldingsplicht! Laat personen met een stadionverbod zich tijdens wedstrijden op een bepaalde plaats (bijv. het politiebureau) melden. Zij kunnen dan nooit een wedstrijd bezoeken en voor de overige supporters is er geen noodzaak voor extra toegangscontrole bij de entree van het stadion. Dat is een dadergerichte maatregel.

De SV Vitesse heeft Vitesse op de hoogte gesteld van dit standpunt en zal de ontwikkelingen rondom deze proef op de voet volgen.

Bestuur SV Vitesse

juli 2006

Succesvolle operatie Piet Velthuizen

Piet Velthuizen is vanochtend door dokter Van Thiel geopereerd aan zijn linker knie. Tijdens de succesvolle operatie is zijn buitenmeniscus bijgeknipt. Het herstel van de talentvolle doelman zal ongeveer 8 weken in beslag nemen.

Bron: Vitesse.nl 26-07-2006

Theo Janssen geniet van het voetbal

Theo Janssen is enkele dagen geleden vader geworden en dus moest de knop weer even om naar het voetballen.

“Ik ben vooral met mijn gedachte bij die kleine en het voetbal is gewoon leuk. Ik denk er niet teveel bij na en speel zo makkelijk mogelijk, dan geniet je gewoon van het voetbal.”

De moeizame eerste helft tegen Beveren vindt Janssen wel verklaarbaar. “We liepen teveel uit elkaar. We stonden op het middenveld te ver van de achterste lijn af en de spitsen speelden naast elkaar in plaats van achter elkaar. Na rust gebeurde het wel zoals het moest. Lazovic moet meer voor de goal komen.”

Bron: Omroep Gelderland 26-07-2006

Trainer Aad de Mos: ‘Verhaal van de spitsen is een luxe-probleem’

Trainer Aad de Mos ligt niet wakker van het spitsenprobleem bij Vitesse. „Het is een luxe-probleem”, zegt De Mos. „Daarvan wil ik er zoveel mogelijk creëren.”
De Haagse oefenmeester kan zich de komende wedstrijden uitleven in het smeden van zijn voorhoede. Gisteravond bleek in Beveren dat het beoogde spitsen­koppel Mads Junker-Danko Lazo­vic nog niet functioneert.

„Lazovic moet zich waarschijn­lijk nog aanpassen”, vermoedde De Mos na de 4- 1 overwinning op Beveren, dat komend week­einde als gedoodverfde degra­dant begint aan de Belgische competitie. „ Lazovic moet nu gas gaan ge­ven tegen de Duitsers”, vervolg­de De Mos, duidend op de ko­mende oefenduels met VfL Bo­chum ( zaterdag in Bemmel, aan­vang 18.00 uur) en 1. FC Köln. „ Het is niet zo dat als je Lazo­vic bent, je ook zeker bent dat je speelt. Al is het wel zo dat het niet alleen aan hem ligt, maar ook aan de spelers om hem heen.” Van alle aanvallers is Fred Benson het best op dreef. Hij speelde in België slechts twintig minuten, maar scoorde wel zijn zevende treffer uit de oefencam­pagne. „ Hij wil altijd naar de goal, dat spreekt me aan”, loof­de De Mos.

De trainer vindt niet dat Jun­ker en Lazovic te veel meevoet­ballen (‘ Als onze middenvelders de bal hebben, moeten zij mee­doen om de aanval op te zet­ten’), maar is zelf ook nog niet uitgepuzzeld. „ Soms is het beter met een echte nummer tien en een spits te spelen”, zei de coach gistera­vond. „ Dat pakt soms beter uit dan met twee spitsen.” Op die manier functioneerde Anduele Prijor in Beveren in de beduidend betere tweede helft. De Mos: „ Hersi en Knopper kun­nen daar ook spelen.” Knopper zou er gisteren ook spelen, maar hij moest opnieuw licht gekwetst afhaken. Knop­per voegde zich bij de andere ge­blesseerden Paul Verhaegh, Abu­bakari Yakubu, Piet Velthuizen en Michael Jansen.

De Mos erkende dat de rechter­kant goed staat. Met Hersi en rechtsback Gill Swerts, die zich volledig op deze en zijn favorie­te plek mag richten. „ Het centrum staat ook goed, met Sansoni en Knol achterin en Van der Schaaf en Janssen daarvoor”, aldus De Mos.

Bron: De Gelderlander 26-07-2006

Oefenzege maskeert spitsenprobleem Vitesse

Vitesse won gister­avond ook zijn zesde oefen­partij: 1-4 bij het zwakke Be­veren in België. De zege mas­keerde het spitsenprobleem van de Arnhemse ploeg. Het beoogde spitsenduo Mads Junker- Dank Lazovic moet een koningskoppel worden volgens technisch manager Jan Streuer en de geldschieters van de club. Maar van die status is het twee­tal nog mijlenver verwijderd.

Steraankoop Lazovic werd in Beveren in de rust gewisseld door trainer Aad de Mos. De Joe­goslaaf liep vijfenveertig minu­ten verloren rond in de voorste linie. Na drie weken voorberei­ding zijn Lazovic en Junker nog totaal niet op elkaar ingespeeld. Bovendien voetballen ze te veel mee, waardoor er voorin te wei­nig dreiging is.

De Mos bracht Anduele Prijor voor Lazovic. Junker ging diep spelen, Prijor daarachter. Dat pakte beduidend beter uit. Bin­nen zes minuten scoorde Junker bij de eerste paal, op aangeven van Hersi. Het was de 1- 1, na de 1- 0 van David van Hoyweghen vlak na rust.

Junker maakte na zeventig mi­nuten plaats voor Fred Benson. De jonge Amsterdammer toon­de opnieuw zijn doelgerichtheid en rondde een pass van de sterk ingevallen Onur Kaya knap af ( 1- 3). Tussendoor had Anders Due 1- 2 gemaakt via een intik­kertje en daarna kopte Civard Sprockel raak uit een hoek­schop van Tim de Meersman ( 1- 4), De ontwikkelingen in de Arn­hemse aanval zijn interessant omdat het duel met Beveren meer was dan zomaar een repeti­tie. Het treffen onder de rook van Antwerpen was het eerste in het vierluik, waarin De Mos zijn basisteam wil formeren.

Van de nieuwe spelers maakt tot dusver alleen Sebastien San­soni een uitstekende indruk. De Franse centrumverdediger is sterk in de duels en met zijn lin­kerbeen creëert hij net zo een­voudig openingen als zijn colle­ga in het centrum, Ruud Knol.

Op het middenveld kan An­ders Due nog niet imponeren. De Deen speelt opvallend vaak terug of breed, terwijl Youssouf Hersi aan de andere zijde juist sneller naar het doel van de te­genstander speelt. De rechter­kant ( Gill Swerts- Hersi) is voor­alsnog een stuk sterker, stabie­ler en gevaarlijker dan de linker­zijde ( Siebe Blondelle- Due).

SK Beveren- Vitesse 1- 4 ( 0- 0).
48. Da­vid van Hoyweghen 1- 0, 51. Mads Jun­ker 1- 1, 61. Anders Due 1- 2, 82. Fred Benson 1- 3, 85. Civard Sprockel 1- 4.

Opstelling Vitesse:
Wapenaar; Swerts ( 70. Van Mourik), Knol ( 80. Sprockel), Sansoni ( 80. De Meersman), Blondelle ( 80. Fränkel); Hersi, Van der Schaaf ( 80. Kaya), Janssen, Due ( 70. Esajas); Junker ( 70. Benson) en Lazovic ( 46. Prijor).

Bron: De Gelderlander 26-07-2006

Vrijwilligers gezocht voor de Open dag

Vitesse organiseert op zondag 13 augustus haar jaarlijkse Open Dag. De dag start om 13.00 uur en eindigt om 17.00 uur. In en rondom het stadion is er van alles te doen voor zowel jong als oud. In de Dome en op de Promenade zijn activiteiten en ook het supportershome is geopend. Op de Promenade zijn de outlets eveneens geopend en kunnen supporters de nieuwste Vitesse-artikelen kopen in de fanshops.

Deze dag is niet mogelijk zonder de hulp van vrijwilligers. We zijn op zoek naar mensen die willen helpen bij de opbouw, tijdens de middag zelf en bij de afbouw. Wil je graag helpen, laat het dan even weten. Stuur een email naar info@vitesse.nl <mailto:info@vitesse.nl>. Vermeld daarin je naam, adres, telefoonnummer, je leeftijd en wat je eventueel zou willen doen (opbouwen, afbouwen, ..). Vanuit Vitesse wordt er contact met je opgenomen.</mailto:info@vitesse.nl>

Bron: Vitesse.nl juli 2006

Vitesse Menzis Open Dag

De Vitesse Menzis Open Dag wordt dit jaar gehouden op zondag 13 augustus. Ook dit jaar is Vitesse erin geslaagd om een programma op te stellen voor jong als oud. In en rondom het stadion is er van alles te doen.

Zo is er bijvoorbeeld een handtekeningensessie, laserfotograferen met je favoriete speler, levend tafelvoetbal, een autoshow en een podium met onder andere een kennisquiz en een modeshow van Legea, het nieuwe kledingmerk van Vitesse. Het supportershome is ook geopend en supporters kunnen in het stadion terecht voor een rondleiding. Op de Promenade kan het nieuwe Vitesse-shirt gekocht worden bij de fanshops die geopend zijn. Stichting Right to Play is ook aanwezig en organiseert een loterij.

De Vitesse Menzis Open Dag wordt rond 16.30 uur afgesloten met de spelerspresentatie. De selectie en de nieuwe technische staf worden dan aan het publiek gepresenteerd.

Tot zondag 13 augustus!

Bron: Vitesse.nl 25-07-2006

Clubliefde Vitesse zorgt voor werkers

Vitesse heeft veel vertrouwen in het uitzendbureau dat de voetbalclub gaat oprichten. Medio september zal het uitzendbureau onder de naam FC Arnhem van start gaan, om de stad via de sponsors te veroveren.

Nee, zegt woordvoerster Ester Bal van Vitesse , het nieuwe uitzendbureau FC Arnhem is niet opgericht om werkloos geraakte spelers van Vitesse aan een baan te helpen. Maar FC Arnhem kan wel iets betekenen voor voetballers. Bal: „ Dan denk ik bijvoorbeeld aan voetballers die op amateurbasis bij ons spelen, of die gaan stoppen. Die kunnen via ons een baan vinden. ” Medio september gaat het nieuwe uitzendbureau van start. Het is een samenwerkingsverband van Vitesse en uitzendorganisatie Nedflex. Zeven andere voetbalclubs zijn een dergelijke samenwerking aangegaan. Daaronder zijn Den Bosch, Emmen en AGOVV. Vitesse is tot dusver de enige eredivisieclub. Nedflex streeft ernaar met twintig clubs in zee te gaan.

De samenwerking houdt in dat Vitesse en Nedflex elk voor de helft eigenaar van het bedrijf worden. De voetbalclub zal zich niet met het beleid gaan bezighouden, dat doet Nedflex. De helft van de winst gaat naar Vitesse. De club hoopt zo extra inkomsten te genereren.

Bal vindt de combinatie van voetbalclub en uitzendbureau niet vreemd. „ Het zijn beide instanties die midden in de maatschappij staan. Met het uitzendbureau kunnen we mensen zoals langdurig werklozen helpen.

We denken dat een bureau dat gerelateerd is aan een voetbalclub voor extra motivatie zorgt om te werken, omdat de club er ook beter van wordt. ” Onno van Commenee van Nedflex beaamt dat. „ Vitesse heeft een enorme aantrekkingskracht. Er is veel clubliefde, zowel onder de supporters als onder de sponsors. Mensen die via ons een baan zoeken, zullen waarschijnlijk harder werken en op tijd komen, omdat ze een goed doel steunen: de club. ” Van Commenee verwacht dat ook de sponsors van Vitesse het uitzendbureau steunen. „ De meeste maken nu al gebruik van uitzendkrachten. Als ze die bij FC Arnhem onderbrengen, dan maken ze daar de club beter van. Door de clubliefde van sponsors hopen we dat ze die opdrachten nu aan ons gunnen.

Maar ook bedrijven die geen geld hebben voor sponsoring, kunnen zo de club steunen. ” Bal had graag gezien dat het uitzendbureau dezelfde naam als de club zou gaan dragen. „ Maar helaas bestond er in Rotterdam al een uitzendbureau met de naam Vitesse . Dus dat ging niet door. ”

Bron: De Gelderlander 25-07-2006

Bureaus niet bang voor FC Arnhem

De uitzendbureaus in de Looierstraat zijn niet bang voor de concurrentie van het Vitesse -uitzendbureau FC Arnhem. Dat laat een rondvraag zien. Het nieuws over FC Arnhem, het nieuwe uitzendbureau van Vitesse , is niet als een bom ingeslagen in de Looierstaat.

„ Ik hoor het nu voor het eerst, maar ik maak me er niet druk om, ” vertelt Greta Vis van Heemst van Vedior. „ Ik ben benieuwd of er een markt voor is. De meeste uitzendbureaus zijn landelijke organisaties, en die hebben het al moeilijk genoeg met elkaar.

„ Een lokale speler zal het moeilijk krijgen, want ze missen het grote netwerk. Daarbij denk ik niet dat supporters van Vitesse nu massaal weglopen bij ons. Het blijft zakelijk, men kiest voor de kwaliteit. ” „ Wij juichen concurrentie toe, daar wordt de markt beter van ”, zegt Daniëlle Mulder van uitzendbureau Balans. „ We zijn alleen verbaasd dat we pas zo laat zijn ingelicht door Vitesse . Wij maken namelijk deel uit van de businessclub. Als FC Arnhem een directe concurrent van ons wordt, gaan we eens kritisch naar die sponsoring kijken. Binnenkort gaan we in gesprek met de club om te kijken wat ze precies willen. ” Femke van Eijk van bureau Olympus kan niet van de nieuwe concurrent wakker liggen. „ Kijk eens om je heen, hier in de Looierstraat. Er zitten vele uitzendbureaus, dus qua concurrentie ben ik wel wat gewend. Daarbij hebben we geen directe sponsors van Vitesse als klant, dus ben ik niet bang dat we er veel gaan verliezen. ” Uitzendbureau Randstad wil niet op de zaak ingaan, maar laat weten van zijn eigen kracht uit te gaan.

Bron: De Gelderlander 25-07-2006

Fred Benson topscorer bij Vitesse

Fred Benson is tot dusver de meest productieve speler van Vi­tesse in de voorbereidingsfase op het nieuwe seizoen. Na vijf oefenduels staat de Ghanese spits op zes treffers. Daarmee houdt hij Youssouf Hersi en Danko Lazovic (beiden vier tref­fers) achter zich. Vitesse speelt vanavond in het Belgische Be­veren tegen de plaatselijke KSK Beveren ( aanvang 19.30 uur). Daarna komt de Arnhemse ploeg op zaterdag ( 18.00 uur) weer in actie: tegen VfL Bochum op het veld van SC Bemmel.

Bron: De Gelderlander 24-07-2006

Vitesse verkoopt rond 12.500 jaarkaarten

Vitesse heeft voor ko­mend seizoen zo’n 12.500 jaar­kaarten verkocht. Dat zegt een woordvoerster van de Arnhemse club, die vrijdag 18 augustus sa­men met Sparta de aftrap ver­richt van het nieuwe seizoen. De eerste competitiewedstrijd van het jaar begint om 20.15 uur op Het Kasteel in Rotter­dam. Een week later speelt Vites­se de eerste thuiswedstrijd in de competitie, zaterdagavond op het vaste tijdstip ( 20.00 uur) te­gen AZ.

Bron: De Gelderlander 24-07-2006

Aad de Mos zet Vitesse naar zijn hand

Aad de Mos is nog geen maand in dienst bij Vitesse, maar de invloed van de nieuwe hoofdtrainer is al dui­delijk zichtbaar. Zowel binnen als buiten het veld zet de Haagse oefen­meester de club naar zijn hand. Over de nieuwe start van Vitesse. „We moeten waken voor te veel euforie.”

Er kan in weinig tijd veel veran­deren bij Vitesse, zo blijkt dezer dagen. Edward Sturing was drie seizoenen onder lastige omstan­digheden hoofdtrainer. Hij mocht niet eens altijd achttien spelers meenemen naar een wedstrijd, omdat er bezuinigd moest worden op de premies. Na het vertrek van de succestrainer stel­de algemeen directeur Paul van der Kraan dat de nieuwe hoofdtrainer geen extra assistent mocht meenemen. Toen de clubleiding na een langdurige en soap­achtige speurtocht beet had bij Aad de Mos, nam de nieuwe man Dick de Boer mee naar Arnhem. Nu zijn er toch twee assistent- trainers: De Boer en Pieter Huis­tra. Nadien kwam er een vacature bij Jong Vi­tesse, door het vertrek van trainer Gery Vink naar Ajax. De Arnhemse clublei­ding wilde het beloftenteam afwisselend laten begeleiden door De Boer en Huis­tra. Dat ging niet door. De Mos wil dat zijn assistenten fulltime beschikbaar zijn voor de hoofdmacht. En dus haalde Vites­se toch een nieuwe trainer van buiten voor Jong Vitesse: de Hagenaar Bob Koot­wijk.

Het zijn twee voorbeelden die de verre­gaande zeggenschap van De Mos illustre­ren. Waar Sturing zich telkens onderge­schikt maakte aan het clubbelang, daar heeft De Mos een weg voor ogen die hij zonder concessies volgt. Het doet denken aan de tijd dat Ronald Koeman hoofdtrai­ner was in Arnhem. Eveneens een trainer met een grotere staat van dienst dan de club, eveneens een autoriteit die met zijn ervaringen in het topvoetbal dingen wil veranderen bij Vitesse. De Mos is in zijn eerste weken veel bezig met de fysieke belastbaarheid van zijn spelers. Trainingen kunnen zomaar tweeënhalf uur duren en tijdens het trai­ningskamp in Doorwerth wilde de coach zijn pupillen bewust met verzuurde be­nen aan een oefenpotje laten beginnen. Afgelopen weekeinde hebben alle spelers uit de Arnhemse hoofdmacht de nodige fysieke testen ondergaan. Op basis van de uitkomsten daarvan krijgen alle voet­ballers een individueel krachttrainings­programma mee van de medische staf van Vitesse.

Na het tijdperk Sturing had de Arnhemse club een nieuwe technische baas nodig die de verdeelde selectie zou doorlichten en opnieuw zou inrichten. Daar is De Mos meteen mee begonnen. Na amper tien dagen trainingsarbeid begon hij aan de serie oefenpartijen met een voorlopig basisteam, waarin spelers als Richard Knopper, Paul Verhaegh en Purrel Frän­kel ontbraken. Zij hadden vorig seizoen nog een basisplaats.

In het verleden heeft De Mos bewezen dat hij zich niet laat ( af) leiden door repu­taties en dat hij zeker oog heeft voor aan­komende en doorbrekende talenten. „ Ik wil mijn eigen beeld vormen”, zei hij af­gelopen week in Doorwerth. En later, na een oefenduel, stelde hij over de zogehe­ten tweede keus: „ Anduele Prijor en Onur Kaya zitten het dichtst tegen het eerste elftal aan. Ik ben zeer te spreken over dat wat zij laten zien.” De hand van De Mos is ook zichtbaar in de tactische ommezwaai. Vitesse speelt niet langer 4- 3- 3, maar 4- 4- 2, hoewel dat onderscheid vervaagt tegen kwaliteitsar­me en teruggedrongen ( amateur) teams.

De Mos heeft ook meer mogelijkheden dan Sturing had. Tegenover het vertrek van Michael Dingsdag en Peter van den Berg staat de komst van Sebastien Sanso­ni, Civard Sprockel, Anders Due en Dan­ko Lazovic. Daardoor is de selectie niet al­leen in de breedte versterkt en is de con­currentie toegenomen. Dat maakt de komende weken zeer inte­ressant. Vitesse speelt morgen in België tegen Beveren. Daarna volgen duels met VVV en de Duitse clubs VfL Bochum en 1. FC Köln. In die ontmoetingen wil De Mos het team smeden dat op vrijdag 18 augustus bij Sparta het seizoen opent in de eredivisie. De kans is aanwezig dat Vitesse nog een speler zal aantrekken. De Mos hoopt dat Michael Jansen zijn linksachter wordt, maar de voor Oranje geselecteerde Nijme­genaar heeft nog steeds de training niet hervat. Mocht De Mos in bovenstaande oefenduels niet tevreden zijn over de al­ternatieven ( Siebe Blondelle, Fränkel, Hesdey Suart, Sansoni), dan zal de trai­ner aandringen op een late transfer.

In de eerste optredens bleek dat de aan­val het (voorlopige) zorgenkindje is. Tech­nisch manager Jan Streuer verklaarde af­gelopen week dat Mads Junker en Lazo­vic dit seizoen allebei vijftien keer gaan scoren. Maar de twee spitsen manifeste­ren zich nog niet bepaald als kille afma­kers. In de veredelde reserveploeg doet Fred Benson dat wel.

Ondanks dat beseft ook De Mos dat zijn komst is samengegaan met een verfris­sende nieuwe start. Afgelopen week zei hij in Doorwerth treffend: „ We moeten oppassen dat we niet te vroeg euforisch worden.”

Bron: De Gelderlander 24-07-2006

Yakubu: ‘Nog twee maanden nodig’

Vitesse- speler Abubakari Yakubu zegt nog twee maanden nodig te hebben voordat hij weer inzetbaar is. De middenvelder uit Ghana is teruggekeerd uit zijn moederland, waar hij is begonnen met revalideren na zijn knieoperatie in mei. Bij die ingreep werd ook kraakbeen schoongemaakt. Yakubu werkt in Arnhem verder aan zijn herstel onder begeleiding van de medische staf van Vitesse. „ Ik heb nog twee maanden nodig”, zegt Yakubu, die de beginfase van het seizoen dus zal missen.

Bron: De Gelderlander 22-07-2006

Nieuw Vitesse is piepjong

Het nieuwe Vitesse van trainer Aad de Mos is piepjong, met een gemiddelde leeftijd van 25,3 jaar; zonder ‘oude rot’ doelman Wapenaar zelfs een jaar jonger.

Harald Wapenaar is met zijn 36 jaar een uitzondering in de selectie van Vitesse. Hij is de enige dertiger in de groep en derhalve ook de enige in de basis. Wapenaar is ‘ grand old man’ van het nieuwe, piepjonge Vitesse. In de voorlopige ideale elf van trainer Aad de Mos lijkt slechts plaats voor twee veldspelers die ouder zijn dan 25 jaar. De routine ligt op de schouders van de nieuwe centrale verdediger Sebastien Sansoni ( 28) uit Frankrijk en middenvelder Remco van der Schaaf ( 27).

Buiten dat tweetal zijn er in de selectie maar twee spelers die ook rond de ideale voetballeef­tijd zitten; Purrel Fränkel is 29, Richard Knopper 28. Knopper speelde gisteravond in het oefenduel tegen SC Bem­mel ( een magere 3- 0 winst voor Vitesse) op de plek van Theo Janssen, die vrijaf had vanwege de geboorte van zijn dochter.

De kern van het elftal is rond de 24 jaar en dat is volgens trainer Aad de Mos ‘ mooi’. „ Dat betekent dat Jan Streuer zijn werk goed heeft gedaan. Dit elftal heeft toekomst. Als ze gemiddeld 24 jaar zijn, moeten hun beste jaren nog komen”, zei de trainer, die zelf een berg ervaring meeneemt. De Mos zegt ook niet zwaar te tillen aan leeftijd. „ Dat zegt niet alles. Namen als Janssen, Knol, Van der Schaaf, Swerts klinken al jaren in Nederland. Die jongens hebben zes, zeven jaar voetbalervaring, dat telt”, zei De Mos, die zijn ploeg gisteravond ‘ doorgetraind’ aan het werk zag, maar tevreden is over de trainingsweek in Doorwerth.

„ Ik heb gezien dat het een goede groep is. Spelers pikken dingen snel op. Ook als er wat mutaties in het elftal zijn, zoals vanavond, staat het goed”, vond De Mos, die niet zwaar tilde aan de matige vertoning van Vitesse. „ Dit is zo’n wedstrijd die traditioneel bij een zware trainingsweek past. De spelers begonnen nog meer verzuurd dan donderdagavond en dat was precies wat ik wilde zien. Gelukkig zijn we blessurevrij gebleven. Het komt ook voor dat je iemand twee maanden kwijtraakt door een vervelende blessure, maar dat is niet het geval. We hebben een hoop goals gemaakt ( 27, red.) en vandaag nog wat bijgeleerd ook.” De Mos doelde op de tegenstand. Vitesse vond de tweedeklasser als een muur van gewapend beton tegenover zich. „ Die andere tegenstanders wilden zelf ook voetballen, dat gaf ons wat ruimte. Deze ploeg ging voor het resultaat. Ze spijkerden alles dicht en speelden op z’n Belgisch.” Vitesse had er de nodige moeite mee, vooral omdat er pap in de benen zat. „ Met je vermoeidheid spelen tegen een ploeg die er het maximale aan doet om jou het scoren te beletten, is zwaar. Ik ben blij dat we een keer tegen een ploeg met een handbalopstelling hebben gespeeld”, aldus De Mos, die in het laatste kwartier nog de nodig irritatie zag opkomen in het veld. Sebastien Sansoni, Purrel Frän­kel en Onur Kaya kregen een forse tik en dat leidde tot wat verontwaardiging bij ploegmaatjes Remco van der Schaaf ( aanvoerder) en Richard Knopper.

Knopper was de enige speler die voor rust een opening in het Bemmelse bastion vond. Na rust benutte Ruud Knol een strafschop ( 0- 2) en pikte invaller Fred Benson in de spits zijn doelpuntje mee: 0- 3. De enige tegenslag is de blessure van Piet Velthuizen, de tweede doelman achter Wapenaar. Velthuizen ondergaat dinsdag een operatie aan zijn buitenmeniscus en is vervolgens vier tot zes weken uit de roulatie. Zijn plek wordt ingenomen door Raymond van Driel, die in de zomer overkwam van AGOVV.

SC Bemmel- Vitesse 0- 3 ( 0- 1):8. 0- 1 Knopper; 63. 0- 2 Knol ( str); 87. 0- 3 Benson.

Opstelling Vitesse:Wapenaar; Swerts, Knol, Sprockel ( 46. Fränkel), Sansoni; Hersi ( 63. Hersi), Van der Schaaf, Knopper, Due; Junker ( 46. Prijor), Lazovic ( 46. Benson).

Geblesseerd:Yaku­u, Verhaegh, Michael Jansen, Velthui­en. Vaderverlof: Theo Janssen.

Bron: De Gelderlander 22-07-2006

Meniscusoperatie voor Piet Velthuizen

Piet Velthuizen moet worden geopereerd aan zijn linkerknie. De tweede doelman van Vitesse heeft last van zijn buitenmeniscus. Hij zal in Zutphen worden geopereerd door de clubarts van Vitesse, dokter Frejlach. Voor het herstel staan zes tot acht weken. Raymond van Driel wordt daardoor tijdelijk tweede doelman.

Een echo wees uit dat Paul Verhaegh geen zware blessure heeft aan de lies of buikwand. Er is alleen sprake van overbelasting. “Er was niks te zien op die echo”,aldus de opgeluchte Verhaegh. “Ik heb nog wel last, maar ik kan nu in ieder geval weer voorzichtig beginnen.”

Bron: Omroep Gelderland 22-07-2006

Aad de Mos ging voor nog meer verzuring

Op de laatste dag van het trainingskamp in Doorwerth heeft Vitesse-trainer Aad de Mos de selectie opnieuw flink over de kling gejaagd.

“De verzuring van donderdag was nog te weinig, dus vandaag nog een keer daar overheen. Twee uur lang trainen en dan krijg je zo’n wedstrijd, al heeft dat ook met de tegenstander te maken die de boel dichtspijkerde. Ik was daar heel gelukkig mee, dit is nuttig.” De

komende wedstrijden tegen Beveren, Bochum, VVV en FC Köln wordt het elftal echt gevormd. “Ik heb het elftal wel in mijn hoofd zitten, daar krijg je in die wedstrijden een beter beeld van.”

Bron: Omroep Gelderland 22-07-2006

Vermoeid Vitesse wint met slechts 3-0

Vitesse heeft tegen SC Bemmel met slechts 3-0 gewonnen. In de laatste oefenwedstrijd van het trainingskamp oogden de Arnhemmers wat vermoeid. Bovendien speelde de tweede klasser behoorlijk hard en defensief. Voor rust wist alleen Richard Knopper het net te vinden. Ruud Knol maakte 0-2 uit een door Youssouf Hersi versierde strafschop en vlak voor tijd scoorde de ijverige Fred Benson de derde goal.

Opvallend was de positie van Sebastien Sansoni, die begon als linksback. Ruud Knol en Civard Sprockel vormden het centrum van de verdediging. De kersverse vader Theo Janssen ontbrak.

Bron: Omroep Gelderland 22-07-2006

SC Bemmel-Vitesse 0-3

Het laatste duel van het trainingskamp is door Vitesse met 3-0 gewonnen. Op het veld van SC Bemmel wisten de Vitessenaren eigenlijk geen moment te imponeren, maar toch het doel schoon te houden.

Trainer Aad de Mos dacht dat het matige spel van vanavond aan oververmoeidheid lag. Toch was hij blij met het afgewerkte trainingskamp en de spelersgroep. ‘Ik ben erg tevreden met de selectie. Het zijn jongen die snel dingen op pikken en goed mee te werken is’.

Vitesse is het zware trainingskamp zonder al te veel kleerscheuren doorgekomen. Slechts Piet Velthuizen kampt met een blessure van naam, een meniscusblessure. Verder zijn Paul Verhaegh en Tim de Meersman nog niet fit, maar deze worden spoedig terug verwacht. Daarnaast zijn M. Jansen en Yakubu, die al voor het trainingskamp geblesseerd waren, nog niet wedstrijdfit.

Een andere afwezige vandaag, en ook gister al, was Theo Janssen. Dit heeft een positieve reden. Theo Janssen heeft een dochtertje gekregen. Van harte gefeliciteerd Theo!

Bron: Vitesse.nl 21-07-2006

Vitesse begint uitzendbureau

Vitesse start in samenwerking met Nedflex BV een uitzendbureau. Het bureau, dat de naam ‘FC Arnhem uitzendbureau’ gaat dragen en een vestiging in Gelredome krijgt, zal medio september haar deuren openen. Het uitzendbureau heeft als doel nieuwe inkomsten uit het bedrijfsleven te genereren en gelijktijdig het sociale gezicht van voetbalclub Vitesse te vergroten.

FC Arnhem uitzendbureau is een samenwerkingsverband waarbij de voetbalclub aandeelhouder is. Via het uitzendbureau kan de Arnhemse eredivisionist nieuw sponsorgeld genereren bij bestaande sponsors. Daarnaast kunnen ook bedrijven die (nog) geen sponsor zijn bij de club, gebruik maken van de diensten van FC Arnhem. Hierbij geldt dat hoe meer uitzendkrachten via FC Arnhem worden ingehuurd, hoe meer sportieve mogelijkheden er komen voor Vitesse, omdat de winsten rechtstreeks terugvloeien naar de clubkas.

Ester Bal, woordvoerster Vitesse: “Een belangrijke reden om met Nedflex in zee te gaan, was dat een deel van de uitzendkrachten mede het gevoel zal hebben voor hun club te werken of voor het goede doel. Wij hebben gemerkt dat de participatie van Vitesse ook bij niet-voetbal activiteiten motiverend kan werken.”

Onno van Commenee, directeur en medeoprichter van Nedflex: “FC Arnhem uitzendbureau is een traditioneel uitzendbureau, die flexibele medewerkers in alle sectoren tegen aantrekkelijke tarieven biedt. Nedflex bestaat sinds 1995. Vorig jaar hebben we het idee opgevat om samen te gaan werken met betaald voetbal organisaties. Enerzijds omdat we zo gebruik kunnen maken van de diverse netwerken van de voetbalclubs, anderzijds is het voor de clubs zelf, in dit geval Vitesse, een goede manier om extra gelden te genereren. Het is een uniek concept dat alleen maar winnaars kent.”

Vitesse wil zich met FC Arnhem uitzendbureau ook maatschappelijk profileren. Er worden projecten gestart die gericht zijn op werk en inkomen. Deze projecten, bijvoorbeeld om langdurige werklozen aan het werk te helpen, worden gerealiseerd door samenwerkingsverbanden aan te gaan met scholen, uitkerende instellingen en andere regionale, sociale instellingen.

Bal: “FC Arnhem uitzendbureau zal een initiator worden van sociaalmaatschappelijke projecten in de regio. De bestaande maatschappelijke partners van de club als het ROC Rijn IJssel, de gemeente Arnhem en de stichting Meer dan Voetbal, worden actief betrokken bij deze initiatieven. Het is een sympathieke manier om iets terug te doen voor de maatschappij en gelijktijdig ons imago op te vijzelen.”

Nedflex is gespecialiseerd in uitzenden, werven en selectie en outplacement. Eerder werden al FC Den Bosch en FC Emmen uitzendbureau opgericht. Vitesse is de eerste BVO uit de eredivisie die in zee gaat met Nedflex.

Bron: Vitesse.nl 21-07-2006

‘Verzuurde taktiek’ De Mos werkt

Vitesse-trainer Aad de Mos was tevreden over de wijze waarop Vitesse speelde tegen de amateurs van Jonge Kracht.

“We hebben donderdagochtend bewust keihard getraind. Ze zaten flink in de verzuring”, aldus De Mos. “Met dat gevoel moesten ze de wedstrijd in. Dan moet je slim zijn en de bal goed laten lopen. Dat hebben ze goed uitgevoerd. Er zat veel variatie in het spel.”

De Mos wilde met deze ‘verzuurde tactiek’ een situatie simuleren als in de slotfase van een wedstrijd. “Dan ben je moe, maar je moet wel je taak uitvoeren en geen goals incasseren.”

Bron: Omroep Gelderland 21-07-2006

A-speler krijgt kans bij Vitesse

Een opmerkelijk gezicht in de selectie van Vitesse is Rihairo Meulens. Deze aanvaller is pas 18 jaar en krijgt een kans in de voorbereiding.

“Ik had dit niet verwacht. Ik had gerekend op de A1 en hoopte op Jong Vitesse. Toen Aad de Mos trainer werd, bleek ik er opeens bij te zitten. Ik ben er natuurlijk heel blij mee. Dit smaakt naar meer, ik hoop dat ik erbij mag blijven.”

Meulens krijgt zijn kans op het middenveld. “Ik ben eigenlijk een rechtsbuiten en heb scorend vermogen. Ik kom uit Apeldoorn, speelde bij WSV. Sinds de C-jeugd zit ik bij Vitesse.”

Bron: De Gelderlander 21-07-2006

Vitesse wint van winnaar Arnhem Cup 0-11

De tegenstander van Vitesse vanavond was de winnaar van de Arnhem-cup, Jonge Kracht. De cup, waar alle teams uit Arnhem en omstreken om kunnen strijden, heeft als eerste prijs het spelen van een wedstrijd tegen Vitesse in de voorbereiding van de profclub.

Van een echte krachtmeting was vandaag geen sprake. Na een snelle goals van Remco van der Schaaf uit een corner bleef het even stil, maar toch konden de feestvarkens niet voorkomen dat Vitesse ze dik overklaste. Met een ruststand van 0-5 was het vonnis natuurlijk al voltrokken.

Maar de jongens van trainer Aad de Mos breidden de stand na rust flink uit, tot 0-11. De Mos was dan ook redelijk tevreden. ‘De jongens konden elkaar vandaag goed vinden en hebben gevarieerd gespeeld’.

Ook over twee invallers sprak de Mos positieve woorden. ‘Over Anduele Pryor en Onur Kaya ben ik erg tevreden. Zij beginnen nu echt aan de deur te kloppen’.

De volgende wedstrijd is tegen SC Bemmel. Deze wedstrijd is tevens de laatste wedstrijd die tijdens het trainingskamp afgewerkt zal worden. Na het trainingskamp zal de selectie weer gaan trainen op het eigen trainingscomplex Papendal.

Bron: Vitesse.nl 20-07-2006

2e ronde KNVB Beker
Op papier makkelijke loting Vitesse

Vitesse heeft in de 2e ronde van de KNVB beker een uitwedstrijd geloot tegen de winnaar van Harkemase Boys-Argon.

Bron: KNVB 20-07-2006

‘Stilte over Vitesse’

Er moet absolute stilte heersen over de huurachterstand van Vitesse. Burgemeester en wethouders hebben alle partijen opgeroepen te zwijgen.

Ze schrijven dat aan VVD- fractieleider Margreet van Gastel. Zij wilde weten of het college van B en W nog iets van regie voert in deze kwestie. Zij heeft de indruk dat dat niet zo is.

B en W schrijven dat ze hun uiterste best doen om te voorkomen dat iemand de komende weken iets zegt over Vitesse of de gang van zaken rond Gelredome. Zo maakte Vitesse onlangs bekend dat het 900.000 euro op zijn huurachterstand had ingelopen. De club is daarop aangesproken, het college wil dat er niets naar buiten komt. Maar, schrijven B en W spijtig, het is niet mogelijk om iedereen tot zwijgen te dwingen. Als voorbeeld noemen ze raadsleden en de media.

Bron: De Gelderlander 20-07-2006

Wegafsluiting bij Jonge Kracht-Vitesse

Rond de vriendschappelijke wedstrijd vanavond tussen het eerste elftal van Jonge Kracht en Vitesse zijn enkele verkeersmaatregelen genomen bij het Huissense sportpark Schalkshof. De Bloemstraat wordt van vier uur ’ s middags tot half tien ’ s avonds afgesloten voor al het verkeer. Voor het parkeren kunnen automobilisten terecht bij een oefenveld aan de Polseweg ter hoogte van de firma Heijting, waar plek is voor 260 auto ’s. De wedstrijd begint om 19.30 uur.

Bron: De Gelderlander 20-07-2006

Medewerkster SV + Kids club niet bereikbaar

De Kids Club en de Supportersvereniging zijn tot en met vrijdag niet bereikbaar. Onze medewerkster is dan een aantal dagen met vakantie. Als u een email stuurt dan wordt deze zodra zij weer terug is beantwoord.

20-07-2006

Vitesse ‘werkt ’ op veld Duno

Vitesse traint deze week op de velden van voetbalclub Duno. De selectie van trainer Aad de Mos is tijdens de hittegolf op trainingskamp in Doorwerth. Sporthotel De Branding in Doorwerth is uitvalsbasis voor Vitesse. Alle veldtrainingen vinden plaats op sportpark De Waayenberg. Donderdag om half acht staat een bosloop op het programma. Om elf uur volgt een veldtraining, om half drie traint een deel van de groep nogmaals. Op vrijdag staan er trainingen op de agenda voor 10.30 uur en 14.30 uur. Vitesse speelt daarnaast deze week nog twee oefenduels. Alle trainingstijden zijn onder voorbehoud.

Bron: De Gelderlander 19-07-2006

Vitesse slaagt voor eerste test

Vitesse heeft de eerste test in de oefencampagne met glans doorstaan. Het team van trainer Aad de Mos versloeg de Turkse subtopper Genclerbirligi: 2-0. De ontmoeting op het veld van voetbalvereniging Loenermark was de eerste serieuze oefenpartij van het nieuwe Vitesse , dat eerder warmschoot tegen de amateurs van Spero en GVA. De Turkse ploeg speelde zeer aanvallend, met vier aanvallers, en ging regelmatig met de messen in de sokken in de persoonlijke duels.

In het gelijkopgaande en soms grimmige treffen vielen aan Arnhemse zijde enkele dingen op. De gretigheid van doelman Harald Wapenaar, die zichtbaar lijkt op te leven nu de komst van De Mos een nieuw tijdperk inluidt. En het sterke optreden van Eldridge Rojer, die andermaal aantoonde dat zijn snelheid nagenoeg niet te verdedigen is.

Rojer stond aan de aftrap doordat spits Mads Junker met een hamstringblessure moest kijken. Ook Paul Verhaegh ( buikspier), Richard Knopper ( hak) en reservedoelman Piet Velthuizen ( knie) kampen met kwetsuren. De Mos wilde Knopper naast Danko Lazovic in de frontlinie posteren, maar de aanvoerder van vorig seizoen moest op het laatste moment afhaken vanwege blaren op de voet.

De eerste keus van De Mos kwam niet tot scoren, ondanks kopkansen voor Rojer en Lazovic en een weergaloze, op de lat belandende lob van Theo Janssen. Het tweede team, dat in het laatste half uur indruk maakte met fris spel, scoorde wel. Anduele Prijor rondde een combinatie met Fred Benson af en Benson knikte raak na een hoekschop van Tim de Meersman.

Na twee ‘ kermiskoersen ’, zoals de trainer het noemde, zag De Mos gisteren tevreden dat zijn team goed stond en dat spelers uit de tweede garnituur voor een plek in het elftal vechten.

Morgen speelt Vitesse in Huissen tegen Jonge Kracht. Vanwege de hitte begint dat duel een half uur eerder, om 19.30 uur.

Bron: De Gelderlander 19-07-2006

Vitesse overtuigt met 22 spelers

Vitesse heeft een oefenduel tegen de Turkse nummer 5 Genclerbirligi met 2-0 gewonnen.

De Arnhemmers speelden met hun basis al een goede wedstrijd, maar na een uur wisselde trainer Aad de Mos alle elf basisspelers. De tweede keus deed het nog beter, want in het laatste half uur scoorde Vitesse nog twee doelpunten.

Voor rust maakte Vitesse al een solide indruk. Danko Lazovic was gevaarlijk met een kopbal en ook de sterk spelende Eldridge Rojer was dichtbij een treffer. De beste kans was voor Theo Janssen, die de lat raakte met een prachtige lob. Bij rust was het 0-0.

Het hard spelende Genclerbirligi had een paar kleine kansjes, maar de Vitesse-defensie en doelman Harold Wapenaar bleven keurig overeind. Na een kwartier in de tweede helft was de tweede keus van Vitesse aan de beurt en dat werkte verrassend verfrissend.

Onur Kaya raakte de lat. Een kwartier voor tijd scoorde Anduele Pryor de 1-0 na een combinatie met Fred Benson. Twee minuten later kopte Benson het tweede doelpunt binnen na een mooi aangesneden vrije trap van Tim de Meersman. De Belg had nog bijna succes met een vlammend schot. Donderdag speelt Vitesse tegen Jonge Kracht uit Huissen. De wedstrijd begint vanwege de hitte pas om 19.30u.

Bron: Omroep Gelderland 19-07-2006

Rojer vindt de trainer heel duidelijk

De blessure van Mads Junker bood Eldridge Rojer de kans om in de basis te beginnen bij Vitesse.

De snelle aanvaller maakte een prima indruk tegen Genclerbirligi. “Ik denk dat ik het wel aardig heb gedaan. Ik voel me lekker onder deze trainer. Hij is heel duidelijk en dat is goed voor het zelfvertrouwen van de spelers. Ook de assistenten zitten er bovenop.”

Rojer heeft wat goed te maken. “Vorig jaar had mijn jaar moeten worden, maar ik kwam bijna niet aan spelen toe en mocht ook niet worden verhuurd aan Den Bosch. Maar in het systeem dat we nu spelen, kom ik beter tot mijn recht.”

Bron: Omroep Gelderland 19-07-2006

De Mos: spelers pakken het goed op

Aad de Mos is tevreden over de ontwikkeling die Vitesse onder zijn leiding al heeft doorgemaakt.

“Ik wist natuurlijk helemaal niet in welke situatie ik terecht zou komen, maar ik vind dat het heel snel wordt opgepakt door de spelers. Ook op de trainingen zie je dat het niveau van uitvoering op een hoog niveau zit.”

Tegenstander Genclerbirligi speelde vrij hard. “”Het is ongebruikelijk dat je na twee weken al zo’n wedstrijd speelt. Er zat ook nogal wat gevaar aan, want er werd flink doorgetackled. De leiding was ook niet op een niveau wat je bij zo’n wedstrijd zou willen.”

Bron: Omroep Gelderland 19-07-2006

Vijf blessures in selectie Vitesse

Vijf spelers in de selectie van Vitesse kampen met blessures. Paul Verhaegh heeft terugkerende lies- en buikklachten. De rechtsback moet voor onderzoek naar het ziekenhuis. Ook doelman Piet Velthuizen moet worden onderzocht. Hij ondergaat een MRI-scan aan zijn linkerknie. Mads Junker heeft een lichte hamstringblessure. Richard Knopper ontbrak tegen Genclerbirligi vanwege een hakblessure.

Abubakari Yakubu is het langste uit de roulatie. Naar eigen zeggen moet de Ghanese middenvelder nog twee maanden revalideren na een knie-operatie, waarbij kraakbeen werd schoongemaakt.

Bron: Omroep Gelderland 19-07-2006

Vitesse wint van Genclerbirligi 2-0

De eerste serieuze test voor onze geel-zwarten in de voorbereiding seizoen 2006-2007.

Vitesse-Genclerbirligi 2-0 (0-0)
1-0 Pryor
2-0 Benson

Basisopstelling Vitesse: Wapenaar, Swerts, Knol, Sansoni, Blondelle, Hersi, v/ Schaaf, Janssen, Due, Rojer en Lazovic.

Opstelling 2e helft: van Driel, van Mourik, Sprockel, Blondelle, Frankel, Meulens, Kaya, de Meersman, Esajas, Prijor en Benson

Bijzonderheid: Vooral het optreden van aanvaller Anduele Prijor was indrukwekkend te noemen in de verzwengende hitte.

18-07-2006

Supportershome nog meer geelzwart

Afgelopen zaterdag, toen half Arnhem op vakantie was of verkoeling zocht in zwembad Klarenbeek of bij de Rijkerswoerdse plassen, waren een aantal vrijwilligers van de Supportersvereniging aan het werk in het supportershome. Het supportershome is al erg gezellig maar de Vitesse-uitstraling kan nog worden vergroot. Om dit te realiseren zijn zaterdag tientallen sjaals opgehangen in het home. Daarnaast is de bierruimte geïsoleerd. De aankomende periode zullen er nog een aantal verbeteringen worden aangebracht zodat het home bij de Open dag op 13 augustus klaar is voor een nieuw seizoen. Bij de Open dag zal het home de hele dag geopend zijn. Kom dan een kijkje nemen in het home!

Klik hier voor enkele foto’s.

 18-07-2006

Wapenaar: Vitesse oogt heel fris

Vitesse-doelman Harald Wapenaar bespeurt een nieuw elan bij de Arnhemse club.

“We hebben een nieuwe trainer en veel nieuwe spelers. We ogen heel fris. De trainer weet precies wat hij wil, er is discpline buiten het veld maar ook in het spel. Het gaat gelukkig anders dan vorig jaar, dat was ook nodig.”

Vitesse is deze week op trainingskamp in Doorwerth. Vrijwel iedere dag staat er om acht uur al een training gepland. “Ik heb het schema bekeken, ja. Het is vroeg opstaan, maar dat haal je dan in de middag maar weer in. En met deze hitte is het ’s ochtends goed te doen.”

Bron: Omroep Gelderland 18-07-2006

Onbekenden stelen gesigneerd shirt

Kort na de oefenwedstrijd van Vitesse tegen GVA, maandagavond in Doornenburg, is een shirt gestolen dat door de Vitesse-spelers was gesigneerd.

Het shirt was geschonken aan GVA en lag in de bestuurskamer van de club in Doornenburg. Getuigen zagen dat drie personen de deur openbraken, het shirt pakten en er met een auto vandoor gingen. Getuigen konden het kenteken van de auto noteren, waardoor de politie de daders makkelijker kan achterhalen.

Vitesse won de wedstrijd tegen GVA met 0-11. Dinsdag oefent Vitesse in Loenen tegen het Turkse Genclerbirligi.

Bron: Omroep Gelderland 18-07-2006

Geen duidelijkheid betaling Vitesse

Het is niet bekend of de Arnhemse voetbalclub Vitesse de achterstallige betalingen aan de gemeente heeft voldaan. Maandag was de deadline, maar de gemeente wil niet zeggen of er ook daadwerkelijk is betaald. Ook Vitesse wil niets kwijt.

De Arnhemse voetbalclub heeft een forse huurachterstand voor het gebruik van stadion Gelredome. Veel Arnhemse raadsleden zijn woedend over de gang van zaken. Ze willen volgende maand opheldering van het gemeentebestuur tijdens een extra raadsvergadering.

Bron: Omroep Gelderland 18-07-2006

Theo Janssen: ‘Dit seizoen moet het gebeuren ’

Afgetrainder dan ooit is Theo Janssen begonnen aan het nieuwe seizoen van Vitesse . De regisseur heeft grote plannen. „Het moet nu gebeuren. ” Afgelopen seizoen zat een scout van Bayern M in Gelredome tijdens een wedstrijd van Vitesse. Op de vraag of hij misschien voor Theo Janssen kwam kijken, zei de man: „ Goede voetballer. Ik benieuwd hoe goed hij is als hij enkele kilo ’s lichter is. ” Wellicht kan de goede man nog eens afreizen naar Arnhem. Janssen is afgetraind begonnen aan de voorbereiding van Vitesse op het nieuwe seizoen. „ Ik heb meer doorgetraind dan normaal ”, zo verklaarde de bijna 25- jarige middenvelder gisteravond in Doornenburg, na de oefenwedstrijd tegen GVA ( 0- 11).

„ Normaal gesproken ga ik in de zomervakantie wel even op vakantie ”, vervolgde Janssen. „ Nu was mijn vrouwtje zwanger en moesten we thuisblijven. Normaal loop ik zomers altijd wel wat, maar nu heb ik nog meer gelopen en aan krachttraining gedaan. Ik voel me goed en fit. ” Dat komt mooi uit, nu de nieuwe trainer Aad de Mos grote plannen lijkt te hebben met de spelverdeler uit Arnhem. Ook in het tweede oefenpotje, gisteravond in Doornenburg, speelde Janssen samen met Remco van der Schaaf centraal op het middenveld.

„ Natuurlijk ben je extra gemotiveerd door de komst van de nieuwe trainer ”, erkende Janssen. „ Je wilt je dan toch bewijzen. Dat is heel goed. En je ziet het aan het hele team. Er straalt veel plezier uit. ” „ Theo heeft een zware bouw, stelde De Mos na de oefenzege. „ Hij heeft in vetpercentage en gewicht afgenomen. Als ik hem zie lopen en werken, dan is daar niets op aan te merken. ” De ervaren hoofdtrainer is duidelijk over de sleutelposities, die Janssen en Van der Schaaf innemen in het vernieuwde Vitesse. „ Dat zijn heel belangrijke plekken in het elftal. Daar moet het goed staan, want daar begint het voetbal. ” Het zijn woorden die Janssen met een gelukzalige lach zal aanhoren. „ Het is zo fijn voetballen, omdat ik veel aan de bal kom. Speel je achter de spitsen, dan ben je meer afhankelijk ”, aldus de linkspoot, die al meerdere keren heeft aangegeven wel eens hogerop te willen. Ook deze zomer werd hij in verband gebracht met Feyenoord, maar het enige concrete is zijn tot medio 2008 doorlopende contract.

„ Ik zie geen reden om nu te vertrekken ”, aldus Janssen. „ Ik wist dat het dit jaar moeilijk zou worden, doordat ik het laatste half jaar slecht heb gespeeld. En dat is toch waar ze dan naar kijken. De anderhalf jaar daarvoor waren goed. Ik wil nu zorgen dat ik opnieuw een heel seizoen goed speel. Het moet nu gebeuren. ”

Bron: De Gelderlander 18-07-2006

GVA Doornenburg-Vitesse 0-11

Op het sportpark van de Doornenburgse voetbalclub GVA stond vandaag het tweede duel voor Vitesse op het programma. Het was eigenlijk te warm om te voetballen, maar de Vitessenaren lieten zich niet van de wijs brengen. Na een snelle openingstreffer in de 6e minuut werd er door Vitesse veel gescoord in het tweede gedeelte van de eerste helft. Met name Lazovic had hier met zijn zuivere hattrick een groot aandeel in. ‘Het is fijn dat ik deze doelpunten gemaakt heb, maar de teamprestatie staat voorop. Als het team goed speelt, komen mijn goals vanzelf’, aldus de gelukkige Lazovic. Mede door zijn inbreng stond er tijdens de rust 0-7 op het scorebord.

Na rust was het voor elf nieuwe namen moeilijk om dezelfde score neer te zetten als de jongens uit de eerste helft gedaan hadden. Toch wist Etiënne Esajas 1 keer, en debutant Prijor 2 keer te scoren. Ook een andere debutant, Meulens wist in de tweede helft het net te vinden. Meulens:’Het is fantastisch dat ik nu deze kans krijg, en dat ik ook nog direct scoor is natuurlijk geweldig. Ik hoorde pas twee weken voor de voorbereiding dat ik deze kans zou krijgen. Voor de toekomst heb ik nog geen verwachtingen, want er is veel concurrentie. Maar uiteraard doe ik erg hard mijn best.’

Ook trainer Aad de Mos keek terug op een geslaagde oefenwedstrijd. Vooral de samenwerking tussen de centrale mensen op het middenveld, Janssen en van der Schaaf, noemde hij als een van de positieve punten uit de wedstrijd.

Bron: Vitesse.nl 17-07-2006

Danko Lazovic scoort eerste hattrick

Vitesse heeft de tweede wedstrijd in de oefencampagne met 11-0 gewonnen van vijfde klasser GVA.

In Doornenburg was het bij rust al 7-0 voor Vitesse. Danko Lazovic maakte zijn eerste hattrick in Arnhemse dienst. Uitblinker Youssouf Hersi scoorde tweemaal en verder troffen de Denen Anders Due en Mads Junker nog doel.

Na rust bracht trainer Aad de Mos elf andere spelers. Anduele Prijor scoorde tweemaal. Rihairo Meulens en ook Etiënne Esajas scoorden. Doelman Raymond van Driel en middenvelder Bram van Polen maakten hun debuut in het eerste elftal van Vitesse.

Bron: Omroep Gelderland 17-07-2006

Dubbele cijfers voor Vitesse

Vitesse heeft maandagavond in Doornenburg met 0-11 gewonnen van zondag vijfdeklasser GVA.

Basiselftal Vitesse: Wapenaar,Swerts, Knol, Sansoni, Blondelle, Hersi, v/d Schaaf, Janssen, Due, Junker + Lazovic

17-07-2006

Loting KNVB Beker op donderdag 20 juli

Op het KNVB sportcentrum in Zeist wordt op donderdag 20 juli geloot voor de eerste en tweede ronde van de KNVB beker. Emmen-speler Bas van den Brink zal onder toeziend oog van Bert van Oostveen, manager competitiezaken van de KNVB, de loting verrichten. Aan de eerste ronde doen 48 amateurverenigingen mee. Voor de winnaars van deze wedstrijden zijn 24 plaatsen in de tweede ronde, waar ook alle betaaldvoetbalorganisaties aan deelnemen, gereserveerd. De eerste speelronde van de KNVB beker vindt plaats op zaterdag 26 augustus, de tweede speelronde tussen 19 en 21 september.

Bron: KNVB 17-07-2006

De Mos ontvouwt z’n plannen

Nieuwe trainer laat Vitesse 4- 4- 2 spelen; Knopper en Fränkel in wachtkamer. Het werk van Aad de Mos bij Vitesse is zichtbaar be­gonnen. In de eerste oefen­wedstrijd, zaterdag bij Spero (1-9) maakte de nieuwe trai­ner zijn plannen duidelijk.
Zelden zal de eerste oefenwed­strijd van Vitesse in de voorbe­reiding zoveel duidelijkheid heb­ben verschaft als zaterdagavond op het veld van de zondag vier­deklasser in Elst. Na de eerste testcase zei De Mos: „ Ik ben hier niet om iedereen te pleasen.

Ik wil zo snel mogelijk een elftal neerzetten.” Daarbij kiest de Haagse oefen­meester voor de speelwijze vol­gens het 4- 4- 2 systeem. Met twee controlerende middenvel­ders ( zaterdag Remco van der Schaaf en Theo Janssen) voor de verdediging. De laatste periode waarin Vitesse lange tijd zo speelde, was in de slotfase van het seizoen 2002- 2003. Toen be­hoedde trainer Edward Sturing de Arnhemse ploeg met deze strijdwijze voor degradatie uit de eredivisie. Daarna speelde Vi­tesse meestal 4- 3- 3. „ De opstelling van vandaag zegt heel veel over hoe ik wil gaan spelen”, zo sprak De Mos in Elst duidelijke taal. „ Dit is het beeld dat ik heb van de eerste tien dagen van de voorberei­ding. Ik denk wel dat dit de op­zet gaat worden. Daarbij kun je altijd kleine veranderingen door­voeren, door bepaalde spelers tien meter naar voren of naar achteren te laten spelen.” In het door ongeveer tweedui­zend belangstellenden gevolgde treffen met Spero bezetten Yous­souf Hersi ( rechts) en nieuwe­ling Anders Due ( links) de zij­kanten van het middenveld. „ Zij moeten veel werk verrichten. Dat deden ze goed”, loofde De Mos. „ Due doet me een klein beetje denken aan Jesper Olsen. Zijn voorzet is heel gevaarlijk.” De beide spitsen Mads Junker en de steraankoop Danko Lazo­vic zochten nog naar het juiste gevoel in de afronding, al scoor­de de Deen na de pauze wel twee treffers.

In de achterhoede vormde de Fransman Sebastien Sansoni voor het eerst een centraal duo met Ruud Knol. „Ik kende Sanso­ni niet voordat ik bij Vitesse be­gon. Het staat zo goed”, zei De Mos.

Links mocht Siebe Blondelle beginnen en aan de andere kant startte Gill Swerts, die Paul Ver­haegh uit de beginelf hield. De komende weken worden sowieso zeer interessant, wan­neer de definitieve keuzes van De Mos zich gaan aandienen. Za­terdag waren, naast Verhaegh, Richard Knopper en Purrel Frän­kel de opvallende afwezigen in de basisopstelling. Ze behoor­den tot de negen invallers, die het laatste half uur mochten vol­maken.

„ Als de basis staat, dan gaat ie­dereen een keer een kans krij­gen”, sprak De Mos. „Voor Knop­per en Fränkel komen nog ge­noeg gelegenheden om zich in de ploeg te spelen. Dat geldt ook voor anderen, zoals bijvoor­beeld Sprockel (nieuwe centrum­verdediger, red.) of Yakubu.”

Bron: De Gelderlander 17-07-2006

Vitessefans: feesten en voetbal in Italië

Negentien Vitessefans na­men het afgelopen weekein­de deel aan het tiende Euro­pese Anti- racisme voet­baltoernooi in Montecchio in Italië. „Als het even kan, gaan we volgend jaar weer.”

Fascinerend, noemt Mein­dert van der Sluis de deel­name aan Mondiali Anti­razzisti, zoals het internationa­le voetbaltoernooi voor suppor­ters in Italië officieel heet.

Naast voetbal waren er in de avonduren films, theater, mu­ziek- en dansfeesten. „ Al die culturen op die paar vierkante meter camping. Dat was heel bijzonder. Wij ston­den naast Nigerianen en hadden Duitsers en Grieken in de buurt. Vooral de Nigerianen waren erg vrolijk en goed in dansen en feesten.

Het voetbaltoernooi is heel sportief verlopen, eigenlijk zonder scheidsrechters. Als je een overtreding beging, moest je gewoon zelf even inhouden. Het was een heel relaxte toe­stand.” Het is Van der Sluis opgevallen dat racisme in veel landen een veel groter onderwerp is dan in Nederland. „ In andere lan­den zijn ze ook veel fanatieker anti- politie dan wij.” Het Vitesseteam, dat speelde onder de naam Vitesse Arn­heim, won een wedstrijd, ver­loor er een en speelde een keer gelijk, waardoor het na de pou­lewedstrijden was uitgespeeld.

„ Dat was jammer, maar niet erg. Het was één feest. Zonder een enkel incident. Enorm de moeite waard”, zegt Van der Sluis. Hij is namens Passade Rijnside één van de or­ganisatoren van de trip naar Italië. Het was de eerste keer dat een gezelschap Vites­se- aanhangers afreis­de. De deelname aan het toernooi is financieel mogelijk gemaakt door diverse sponsors van Vi­tesse, inclusief de spelers­groep.

Als het aan Van der Sluis ligt, reist er volgend jaar opnieuw een delegatie van Vitesse af. „ We waren met een gemengd gezelschap met fans van alle tribunes. De jongste deelne­mer is zeventien en de oudste veertig. Dat klikte wonder­wel.”

Bron: De Gelderlander 17-07-2006

Yakubu mist start van de competitie

Abubakari Yakubu mist zo goed als zeker de start van de competitie. Vol­gens trainer Aad de Mos van Vitesse heeft de Ghanees nog een lange weg te gaan. De middenvelder uit Ghana keert waarschijnlijk woensdag terug uit zijn moederland. Yaku­bu onderging in mei een opera­tie aan zijn rechterknie, waarbij het gewricht is schoongemaakt. „ Ik heb begrepen dat hij nog een lange weg heeft te gaan”, al­dus De Mos. „ Er is kraakbeen schoongemaakt. Ik reken voorlo­pig niet op zijn inzetbaarheid.” Zo ver wil de De Mos niet gaan bij Michael Jansen, al is het on­duidelijk wanneer de linksback gaat aansluiten bij de selectie. De verdediger uit Nijmegen staat al ruim een jaar buitenspel door hartproblemen.

„Ik heb hem vandaag aan de te­lefoon gehad”, zei De Mos zater­dag. „ Hij ondergaat maandag en dinsdag wat testen. Dan zal een aantal zaken duidelijk worden. Ik hoop van ganser harte dat hij kan aansluiten. Hij is een heel waardevolle speler, die niet voor niets door bondscoach Marco van Basten is geselecteerd.” Remco van der Schaaf droeg zaterdag tegen Spero de aanvoer­dersband bij Vitesse. Trainer Aad de Mos heeft nog niet beslo­ten wie captain zal worden. „ Ik denk dat een aantal jongens in aanmerking komt. Van der Schaaf is er een van. De andere keer kan dat Ruud Knol of Theo Janssen zijn”, aldus De Mos, die vandaag met zijn selectie naar Doorwerth gaat voor een zes­daags trainingskamp.

Bron: De Gelderlander 17-07-2006

Van der Schaaf ziet het wel zitten

Remco van der Schaaf is wel enthousiast over de wijze waarop er bij Vitesse wordt gewerkt. “Ik zie het wel zitten. De trainer heeft duidelijk wat in gedachten, al kan alles veranderen.”

Van der Schaaf kreef de aanvoerdersband toebedeeld, maar droeg het kleinood aan de rechterarm. “Moet dat links? Weet ik veel. Ik ben hier in de jeugd wel eens aanvoerder geweest, maar ik vind het niet zo’n belangrijk item.”

De Mos wil er ook nog geen conclusies aan verbinden. “Ik had het gevoel dat ik Remco die band een keer moest geven. De volgende keer krijgt Ruud Knol hem misschien en dan weer Theo Janssen.”

Bron: Omroep Gelderland 16-07-2006

Overwinning op SPERO

De openingswedstrijd van het nieuwe seizoen is met een 9-1 overwinning afgesloten. De wedstrijd, die door de trainer werd gebruikt om veel spelers aan het werk te zien, was leuk om te zien. Spero werd in de eerste helft niet onder de voet gelopen. Dit was ook terug te zien in de ruststand: 1-3.

Na rust hadden de gastheren het zwaar en werd de score uitgebouwd naar 1-9. De topscorers van de avond waren Hersi en Junker, beide met 2 goals.

Voor Junker hield deze wedstrijd het weerzien met zijn oude vriend Due in. Due: ‘We verwachten beide veel van onze samenwerking komend seizoen en hebben er erg veel zin in’.

Niet alleen voor Due was dit de eerste wedstrijd in het shirt van Vitesse. Ook Sansoni debuteerde. ‘Ze hebben me erg goed opgevangen en het zijn erg sympatieke mensen hier in Arnhem. Ik kijk terug op een goede debuutwedstrijd waarvan ik erg heb genoten’, aldus Sansoni na de wedstrijd.

Trainer Aad de Mos kijkt ook tevreden terug op zijn eerste wedstrijd als trainer van Vitesse. Hij zag zijn basisopstelling goed staan, maar gaf aan dat dit nog niets aangeeft voor de uiteindelijke basiself in de competitie.

Bron: Vitesse.nl 15-07-2006

Bob Kootwijk naar Vitesse

Bob Kootwijk heeft alweer een nieuwe club gevonden. De trainer die vorig seizoen jong ADO Den Haag onder zijn hoede had, gaat ditzelfde nu bij Vitesse doen.

Tegen Sportsignaal vertelde Kootwijk dat hij via de Hagenees Aad de Mos bij Vitesse is binnengekomen. De nieuwe hoofdtrainer van de Arnhemmers bracht de contacten tussen de club en de voormalig oefenmeester van jong ADO Den Haag tot stand. Kootwijk heeft een eenjarig contract getekend.

Bob Kootwijk was de afgelopen negen jaar bij ADO Den Haag in dienst. In zijn laatste seizoen in het Zuiderpark liep hij promotie naar de eredivisie voor de beloftes op doelsaldo mis. Twee seizoenen daarvoor was het hem wel gelukt om met zijn team te promoveren.

Bron:Sportsignaal.nl 15-07-2006

Fans zien niets in vingerscan

De supporters van Vitesse zijn tegen een proef met vingerafdrukken. De KN­VB wil de afdruk gebruiken om mensen met een stadion­verbod buiten te houden.

De supportersvereniging van Vi­tesse wijst erop dat het aantal mensen met een stadionverbod bij Vitesse de afgelopen jaren sterk is gedaald, tot ongeveer twintig. Volgens de vereniging is het dan zwaar overdreven om zo’n 20.000 bezoekers elke thuis­wedstrijd weer hun vinger te la­ten scannen. Volgens de supportersvereni­ging is het de omgekeerde we­reld dat alle supporters hun vin­ger moeten laten scannen om aan te tonen dat ze geen dader zijn. Volgens de supportersclub is het veel makkelijker om de mensen met een stadionverbod zich tijdens wedstrijden op het politiebureau te laten melden. Zij kunnen dan nooit een wed­strijd bezoeken en voor de overi­ge supporters is er geen nood­zaak voor extra toegangscontro­le bij de entree van het stadion.

Behalve Vitesse willen ook Feyenoord en Ajax meedoen aan de proef.

Bron: De Gelderlander 15-07-2006

DICK DE BOER
Een lot uit de loterij na avontuur in Zimbabwe

Dick de Boer (57) is een van de nieu­we gezichten bij Vitesse. De Volen­dammer is koud terug van een warm avontuur in Zimbabwe. Er was zelfs sprake van dat hij vier jaar in het Afrikaanse land kon blijven werken. Maar De Boer is blij met zijn klus als assistent-trainer in Arnhem.

Dick de Boer zit met Vitesse al ruim een week in de voorbe­reiding op het nieuwe sei­zoen. Toch ontvangt de assis­tent- trainer, die in Arnhem te­kende voor een seizoen, nog regelmatig smeekbedes uit Zimbabwe. Mensen van de voetbalbond van Zimbabwe willen ver­der met de Nederlandse trainer, die eer­der dit kalenderjaar meeging naar het toernooi om de Afrika Cup. „ Ze zeggen steeds dat ik nergens anders moet tekenen”, aldus De Boer. „ Dat het nieuwe contract, voor vier jaar, bijna rond is. Dat gaat al zo sinds februari, dat het telkens nog slechts een kwestie van een paar dagen is.” De Boer werd voor het toernooi om de Afrika Cup aangesteld als assistent van de onervaren bondscoach uit dat land en werd als een technisch directeur toege­voegd aan de trainersstaf. „ Zimbabwe was hartstikke leuk. Ik had op dat mo­ment geen werk. Er lonkte een worst van een vierjarig contract, tot aan hetWK 2010 in Zuid- Afrika, als het toernooi om de Afrika Cup goed zou verlopen. Ik ben er gratis naartoe gegaan, louter en alleen vanwege die worst.” In het begin merkte De Boer dat hij als blanke West- Europeaan als een soort in­dringer werd gezien. „Zimbabwe en Enge­land zijn sinds de jaren tachtig vijanden.

In die tijd zijn alle blanken het land uit geschoten. Als er dan een onbekende trai­ner uit Volendam komt, dan vragen ze zich af wat die er komt doen. Dat duurde niet lang. Na twee dagen ging het met de spelers al beter. Als ze zien dat je iets kunt, dan ben je al gauw een van hen.” „ De bondscoach wilde dat ik hem een soort spiegel voorhield. Dat stond me wel aan. Ik wilde vooruitgang zien op voetbal­gebied, en dat is ook gelukt. We trainden onder meer op spelhervattingen, dat had­den ze nog nooit gedaan. Zwart- wit ge­zegd kwam het er op neer dat ze alleen keken naar beide doelen. In het ene doel moest je scoren, in het andere niet. Met alle respect, ze hadden nog nooit gespro­ken over aparte linies, over de samen­hang van het elftal. Je zag dat onze orga­nisatie met de dag beter werd. Dat gaf veel voldoening.” Hoewel Zimbabwe was ingedeeld in een zware poule, met Nigeria, Senegal en Ghana, verliep het toernooi boven ver­wachting goed. In de laatste poulewed­strijd, tegen Ghana, was het kleine Zim­babwe zelfs dicht bij de volgende ronde.

De ploeg stond met 3-0 voor, maar strand­de op doelsaldo door een late tegentref­fer .
„ Dat geeft wel aan hoeveel potentie er was bij Zimbabwe”, zegt De Boer. „ Ach­teraf gezien was het heel boeiend daar naartoe te gaan. Hoewel ik het er ook wel eens heel moeilijk heb gehad. We kunnen wel lachen om de karakteristie­ke Afrikaanse eigenschappen, maar je kunt er ook wel eens moe van worden.

Er is er nog nooit iemand op tijd ge­weest.
Er werden allerlei interlands gean­nuleerd om de gekste redenen. Dubbele boekingen, of geld. Dat kun je je bij ons in Nederland niet voorstellen.” Hij beleefde er dingen die lijken op de bi­zarre voorvallen bij Togo tijdens het voor­bije WK in Duitsland. „ Bij ons wilden ze ook niet spelen, voor de eerste wedstrijd tijdens de Afrika Cup. De spelers zaten ‘ s nachts om half zeven nog buiten bij het hotel, uit protest. Ze hadden anderhalf of twee jaar geen geld gehad.” De Boer stelt met klem dat zijn relaas over zijn Afrikaanse avontuur niet het ka­rakter van natrappen mag hebben. Daar­voor zijn de zeven weken, en de innige samenwerking met de mensen in Zim­babwe, hem te waardevol.

„ Het is heel dankbaar werk”, zegt hij.
„ Als je ziet hoe de spelers daar reageren.
Ze hadden nog nooit echt met een trai­ner gesproken over voetbal. Wij deden dat elke avond. Zaten we met groepjes lekker over voetbal te kletsen. Dat zij dat waardeerden, dat blijkt ook wel uit het feit dat ik nog steeds met sommigen van hen contact heb. Dat is ook waar je het voor doet.” Hij heeft nog steeds contact met enkele spelers. En de bondscoach mailt hem nog regelmatig. Telkens is er de vraag of hij terugkeert naar Zimbabwe, maar De Boer heeft al enkele maanden geleden be­sloten niet langer te wachten op het con­tract dat er maar niet komt. Nadat de ge­wezen onderwijzer besloten had uit te kijken naar iets anders, kwam het tele­foontje van Aad de Mos als geroepen. De nieuwe hoofdtrainer van Vitesse wilde De Boer als assistent- trainer toevoegen aan de staf, waartoe de zittende assis­tent- trainer Pieter Huistra al behoorde.

„ Ik ben er nog niet aan toe dat ik de hele dag alleen maar met de kleinkinderen ga spelen”, zegt De Boer, die vijftien jaar lang voetbalde bij FC Voldendam. Daarna was hij hoofdtrainer bij de club uit het vissersdorp en bij Cambuur Leeuwarden en bij FC Utrecht vervulde hij de functie van hoofd opleidingen.
„ Voetbal is het mooiste spelletje dat er is”, aldus De Boer. „ Aad de Mos is zo’n er­varen man, een kosmopoliet. Ik vind het mooi hem van nabij te volgen en deel uit te maken van het werk dat we samen doen. Vitesse is een mooie club, met een prachtig stadion en veel supporters. Dat ik daar nu aan de slag kan, dat is voor mij een lot uit de loterij.”

Bron: De Gelderlander 15-07-2006

Gammd winnaar WK 2006 Pool
Bliksemstart Oefenpool op forum .org

De WK 2006 Pool, die de afgelopen weken door de SV is georganiseerd op het forum van deze site, is gewonnen door ‘Go ahead make my day’. De pooldeelnemer toonde zich met een gemiddelde van bijna 2.3 punten per wedstrijd onnavolgbaar voor naaste concurrent TheNose1, die met vier punten achterstand op de tweede plaats beslag heeft gelegd. Gammd heeft met zijn overwinning honderd euro aan waardebonnen verdiend. Thenose1 kan vijfenzeventig euro aan bonnen tegemoet zien terwijl de derde plek vijfentwintig euro aan cadeaubonnen oplevert. De prijzen zijn beschikbaar gesteld door de Supportersvereniging Vitesse en kunnen worden verzilverd in de fanshop op de Zuidpromenade. Aan de WK 2006 Pool hebben ruim honderd fans deelgenomen.

Enkele dagen na de start van de Oefenpool hebben al tientallen supporters in de ‘vakantietopic’ hun uitslagen voorspeld voor de oefenwedstrijden van Vitesse. De pool kent daarmee een bliksemstart. In deze opmaat van grote broer de Vitesse Pool, die later deze maand van start gaat, kunnen supporters op twee manieren een gokje wagen. In de vakantietopic kan in één keer op alle inmiddels bekende oefenwedstrijden een voorspelling worden uitgebracht. Er kan ook per wedstrijd worden deelgenomen. De eerste wedstrijdtopic wordt vandaag (dinsdag, red.) op het forum geplaatst. Er mag slechts één voorspelling per wedstrijd worden uitgebracht. Iedereen is van harte welkom om mee te doen aan de pools. Gewoon even inloggen op het forum en de voorspelling plaatsen in de betreffende topic. Deelname is gratis.

Voor de Oefenpool: Klik hier

11-07-2006

Boeve kandidaat jeugdtrainer Vitesse

Peter Boeve gaat mogelijk het reserveteam van Vitesse coachen. De oud-speler van de club had in het verleden al eens het team onder zijn hoede. Nu behoort hij opnieuw tot één van de kanshebbers voor de functie. “We hebben met meerdere kandidaten gesproken die allemaal graag willen. Ook Peter Boeve zit bij die kandidaten”, aldus manager voetbal Jan Streuer tegenover Omroep Gelderland. Boeve speelde in het verleden voor Vitesse en liep in het seizoen 1996/1997 stage bij de Arnhemmers, waarbij hij het tweede elftal mocht coachen.

Zelf ziet Boeve, momenteel werkzaam bij Be Quick’28, de functie wel zitten. “Ik zou graag terugkeren in het betaalde voetbal, waar ik thuishoor. Ik zou een goede coach zijn voor Jong Vitesse.” Ook vervult de ex-Ajacied een adviserende rol bij FC Omniworld.

Bron: Omroep Gelderland 13-07-2006

Vitesse in Italiaanse kampioenskleuren

Vitesse speelt de eerste wedstrijden van de voorbereiding niet in het traditionele geelzwart, maar in het Italiaanse Azzurro blauw.

Het Italiaanse sportmerk Legea verzorgt de komende vijf seizoenen de sportkleding en tenues van de Arnhemse club. Reden voor de tijdelijke kleurverandering is het behaalde wereldkampioenschap van Italië in combinatie met de eerste introductie van het sportmerk in Nederland. Legea wil het Nederlandse publiek via Vitesse kennis laten maken met het sportmerk en de veelzijdigheid die het Italiaanse merk kan bieden.

Vanaf dinsdag 25 juli, wanneer Vitesse in België aantreedt tegen Beveren, is de selectie van hoofdtrainer/coach Aad de Mos weer in het vertrouwde geelzwart te zien.

Bron: Vitesse.nl 13-07-2006

Extra raad Vitesse is op 29 augustus

De extra raadsvergadering over de huurachterstand van Vites­se wordt gehouden op dinsdag 29 augustus. Aanvankelijk zou de vergadering gehouden worden op maandag 21 augus­tus, maar omdat nog niet alle raadsleden dan terug zijn van vakantie, wordt het een week later. Ook de ontstane situatie rondom Gelredome zal op de agenda staan. Ontwikkelaar Eu­rocommerce heeft het bod op Gelredome verlaagd tot 5 mil­joen euro. Daarover zijn diverse Arnhemse fracties boos.

Bron: De Gelderlander 13-07-2006

Vooral Theo Janssen in trek bij G-trofee

Donderdag, 13 juli 2006 – Voor de elfde keer werd gisteren gestreden om de G – trofee. Uit het hele land waren teams gekomen om samen met spelers van Vitesse om de bokaal te strijden. Een geslaagde dag, voor zowel de amateurs als de profs.

Het gaat er fanatiek aan toe, woensdagmiddag op de velden van sportcentrum Rijkerswoerd. Ondanks de hitte zetten de voetballers zich voor de volle honderd procent in, worden er strakke slidings gemaakt en wordt er veelvuldig gescoord. Een doelpuntenmaker valt uit pure emotie in de armen van haar moeder die langs de zijlijn staat. „Er zijn erbij waar je het niet aan kan zien“, wordt er gefluisterd langs de kant.

Het is niet zomaar een potje voetbal dat er wordt gespeeld, dit is namelijk het elfde Extran Vitesse G-trofee toernooi. En dit is speciaal voor verstandelijk gehandicapte voetballers. Er zijn twaalf teams uit heel het land aanwezig, ieder versterkt met twee spelers van Vitesse.

De teams genieten zichtbaar van het spelletje, vooral omdat ze spelen met professionele voetballers. Peter Tahey keept in een team uit Rotterdam en is eigenlijk voor Feyenoord. „Maar ik volg Vitesse ook, hoor.“ Zometeen hoopt-ie Theo Janssen, toch al populair bij dit toernooi, te spreken. „Dan ga ik vragen wanneer hij naar Feyenoord komt.“

De kersverse Vitesse-trainer Aad de Mos kijkt van een afstandje toe. „Dit is goed voor de saamhorigheid tussen mijn spelers. Hebben ze morgen weer wat om over te praten.“ De Mos vindt het niveau van het spel wisselend. „Maar daar gaat het natuurlijk hier niet om, het is voor het plezier. Er lopen trouwens wel leuke spelers rond. Ik zag net een keeper, die leek niet alleen op oud-Feyenoorder Dudek, maar was zeker zo goed.“

Erik van Diest uit Rotterdam kan vandaag helaas niet meedoen, hij is geblesseerd aan zijn knie. „Dat is wel jammer, dit zou mijn derde keer worden. Maar ik ben meegekomen om mijn ploeg te supporten, want dat moet ook gebeuren.“

Zelf is hij helemaal gek van spelers met rugnummer tien. Hij wil dan ook dolgraag Mads Junker ontmoeten. „Dat is best spannend. Ik wil wel weten of hij weer net zo goed als vorig jaar gaat spelen.“ Peter Tahey heeft inmiddels Theo Janssen gesproken. „Hij vertelde me dat hij dat eerst met zijn baas moest overleggen. Maar hij bleef toch maar liever bij Vitesse.“

Bron: De Gelderlander 13-07-2006

Vitesse moet nog acht ton betalen

Voetbalclub Vitesse heeft nog een huurachterstand van acht ton bij de gemeente Arnhem. Dat bedrag was twee weken gele­den opgelopen tot 1,7 miljoen euro. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een vertrouwelijke brief aan de raadsleden. Twee weken geleden ontstond commotie over de huurachterstand, waarna Vitesse negen ton betaalde. Het resterende bedrag moet de club binnen een week overma­ken, zo heeft de gemeente gesommeerd.

Bron: De Gelderlander 12-07-2006

Fans van Vitesse naar toernooi Italië

Een groep van twintig Vitesse-fans neemt van donderdag tot en met zondag in Italië deel aan een internationaal toernooi voor voetbalsupporters. De Vitesse- aanhangers zijn gis­teravond met enkele busjes van­af supporterscafé Le Papillon bij winkelcentrum Kronenburg richting Montecchio vertrok­ken. De begeleiding van de groep fans is in handen van Pas­sade Rijnside, dat al jaren een speciaal supporterstraject runt. Diverse sponsors, waaronder al­le geledingen van Vitesse inclu­sief de spelersgroep, hebben er­voor gezorgd dat de trip finan­cieel mogelijk werd.

De Vitesse- fans nemen in Ita­lië deel aan de tiende editie van de Mondiali Antirazzisti. Anti- ra­cisme staat, naast voetballen en elkaar ontmoeten, centraal tij­dens het toernooi waaraan meer dan tweehonderd teams uit heel Europa deelnemen. De Arnhemse voetbalsuppor­ters spelen de komende dagen onder de naam Vitesse Arnhem. Het is een gemêleerd gezel­schap. De jongste is zeventien en de oudste veertig jaar.

Bron: De Gelderlander 13-07-2006

Yakubu zaterdag terug bij Vitesse, maar niet fit

Abubakari Yakubu keert zaterdag terug uit zijn ge­boorteland Ghana, maar de aan zijn knie geopereerde midden­velder van Vitesse is niet fit. On­duidelijk is of Yakubu snel speel­klaar is. Paul Verhaegh en Fred Benson hebben zich bij de selec­tie gevoegd na een weekje extra vakantie vanwege de EK met Oranje 21. Die selectie moest gis­teren zwaar aan de arbeid op de heuvels van de Grebbenberg, waar verzorger en gerenom­meerd wielrentrainer Geert Ver­waayende spelers de stuwwal liet bedwingen.

Bron: De Gelderlander 12-07-2006

Lager bod Gelredome is ‘onbespreekbaar’

Projectontwikke­laar Eurocommerce kan de aankoop van stadion Gelredo­me wel vergeten. De Arnhem­se politiek vindt het verlaag­de bod onbespreekbaar. „ We gaan het stadion niet voor een appel en een ei weggeven”, verwoordt fractievoorzitter Rudi Rikken ( PvdA) het gevoel van de Arnhemse gemeenteraad.

Eurocommerce heeft de ge­meente, waarmee het maanden geleden al een deal had geslo­ten, eind vorige week laten we­ten dat het bod op Gelredome is gehalveerd: van tien naar vijf miljoen euro. De reden is tweele­dig: de huurcontracten met eve­nementenbedrijf Gelredome kunnen niet worden opengebro­ken en verhoogd. En: de grond onder de Oosttribune werd door de gemeente aangeboden, maar blijkt aan Gelredome bv te beho­ren.

Het bod op de grond in de hoe­ken van het stadion blijft ge­handhaafd op zes miljoen euro.

De Arnhemse politiek laakt de opstelling van Eurocommerce. „ Ze hebben eerst met een hoog bod alle andere partijen wegge­werkt en denken nu even goed­koop het stadion te kunnen krij­gen. Zo werkt het niet. We gaan niet zo vijf miljoen weggeven”, zegt Hilde Haverkamp van coali­tiepartij CDA. Behalve op Eurocommerce richten de partijen ook hun pij­len op het college van burge­meester en wethouders. „ Het college heeft een groot pro­bleem”, stelt SP- voorman Gerrie Elfrink. „ Het gemeentelijk red­dingsplan blijkt niet de redding. Vitesse betaalt de huur niet en nu gaat de verkoop niet door. Het gaat maar door. Ik hoop dat nu wat mensen de eer aan zich­zelf houden.” Diverse politieke partijen plei­ten ervoor de biedingsprocedure opnieuw uit te voeren. Arnhem probeert al sinds vorig jaar mei voor het stadion een koper te vinden.

Op 21 augustus is een extra raadsvergadering over Vitesse en Gelredome.

Bron: De Gelderlander 12-07-2006

Eurocommerce zwaar onder vuur

Arnhemse politiek zet grote vraagtekens bij handelwijze van en nauwe banden met Deventer ontwikkelaar . Eurocommerce ligt door Gelredome zwaar onder vuur. Sommige politieke par­tijen twijfelen of Arnhem wel zo veel zaken met de Deventer ontwikkelaar moet doen.

„ Zoals het nu gaat met Gelredo­me houd ik mijn hart vast hoe het afloopt met de huurafspra­ken die we hebben gemaakt voor het Stadskantoor”, zegt Ru­di Rikken, voorman van Arn­hems grootste partij de PvdA.

Het huidige Stadskantoor aan de Eusebiusbuitensingel wordt uitgebouwd, daarna verkocht aan Eurocommerce en vervol­gens door de gemeente weer ge­huurd. Naast het Stadskantoor wordt door Eurocommerce mo­menteel een tweede stadskan­toor gebouwd. Ook daar worden ambtenaren in gehuisvest. Behalve van die panden is Eu­rocommerce ook eigenaar van elf kantoren verspreid door Arn­hem. De Park- en Rijntoren bij het station springen daarbij het meest in het oog. Rikken vindt dat Arnhem ‘ wel erg sterk verweven is’ met Euro­commerce. „ We zitten met han­den en voeten gebonden aan die club.” Hij pleit ervoor dat daar eens kritisch naar wordt geke­ken.

Een mening die wordt gedeeld door de VVD. „ Het is wel opval­lend dat bij elke inschrijving Eu­rocommerce als goedkoopste in­schrijft”, stelt fractievoorzitter Margreet van Gastel. „ We moe­ten oppassen dat Eurocommer­ce geen monopolie krijgt. Net als bij beleggen, zou ik ervoor pleiten om de risico’s te sprei­den.” Eurocommerce heeft het bij het grootste deel van de politiek flink verbruid. Ze vinden het on­acceptabel dat de ontwikkelaar maanden geleden een deal met de gemeente heeft gesloten en nu plots het bod met vijf mil­joen euro verlaagt.

Hilde Haverkamp ( CDA) vindt dat Eurocommerce het vertrou­wen van de gemeente heeft be­schaamd. „ Met een partij die al­tijd zo goed zaken heeft gedaan met ons, verwacht je eerlijke af­spraken te kunnen maken. Za­ken zijn zaken, maar enige maatschappelijke verantwoorde­lijkheid mogen ze wel nemen”, meent Haverkamp. Zij en haar collega- politici ei­sen van wethouder Sander van Bodegraven opheldering over de gang van zaken rond de verkoop van Gelredome.

Onduidelijk is nog of dat op 21 augustus gaat gebeuren tijdens een extra raadvergadering. Een meerderheid lijkt voor. Onder meer de PvdA twijfelt over het nut daarvan. „ Maar de onderste steen moet boven komen”, stelt Martin van Meurs ( Pro Arnhem). „ Wat hier gebeurt, is onvoorstelbaar.”

Bron: De Gelderlander 12-07-2006

‘Bod van vijf miljoen’ bezorgt wethouder Van Bodegraven tijdens reces kopzorgen

De gemeente Arnhem dacht met Eurocommerce een geweldige deal te hebben voor de verkoop van Gelredome. In plaats van zestien miljoen wil de ontwikkelaar maar elf miljoen betalen. De wethouder heeft een probleem. Directeur Ger Visser van Eurocommerce klonk gisteren bijna euforisch. “Er zijn geen voorwaarden meer voor de verkoop. De gemeente hoeft alleen het aanbod nog maar te accepteren. We zijn blij dat het nu eindelijk afgerond kan worden. We kunnen wat ons betreft morgen naar de notaris.”

De ervaren projectontwikkelaar voerde daarmee een mooi toneelstukje op. Want in tegenstelling tot de indruk die hij probeert te wekken, is de verkoop verder weg dan ooit. En hij heeft de gemeente (lees: wethouder Sander van Bodegraven) in een zeer lastig parket gebracht.

Enkele maanden geleden maakte Van Bodegraven nog opgetogen wereldkundig dat hij een ‘goede deal’ met Eurocommerce had gesloten. Maandenlang had hij met diverse partijen onderhandeld, maar uiteindelijk kwam het Deventer bedrijf (bekend van de bouw van de Rijn- en Parktoren bij het centraal station) als winnaar uit de bus.

Het geboden bedrag wilde Van Bodegraven niet bekend maken, maar dat bleek later zestien miljoen euro te zijn. Tien miljoen euro voor het stadion en zes miljoen voor de grond in de hoeken van Gelredome. De enige die roet in het eten leek te kunnen gooien, was het evenementenbedrijf Gelredome. Dat heeft contractueel het recht het stadion te kopen voor hetzelfde bedrag als Eurocommerce. Gezien de hoogte van het bod, bleek dat al snel een onmogelijke opgave. Einde laatste probleem, zo leek het.

Tot Eurocommerce de verdere plannen ontvouwde. Toen bleek dat de ontwikkelaar van de huidige huurcontracten af wilde. Op die manier moesten de inkomsten hoger worden. Eurocommerce kreeg echter nul op het rekest: aan de huurcontracten mag niet worden getornd. Voor Eurocommerce reden nogmaals de rekenmachine te pakken. Het nieuwe bod bedraagt elf miljoen euro; vijf voor het gebouw en zes voor de grond. En: graag binnen veertien dagen antwoord. Wat nu te doen, is de vraag waarmee Van Bodegraven op vakantie worstelt. Het bod honoreren leidt onvermijdelijk tot grote problemen.

In de eerste plaats zal het vermoedelijk claims regenen van de ontwikkelaars, die door het hoge bod van Eurocommerce de race voortijdig moesten staken. Zij eisen zeker een nieuwe kans.

Ten tweede mag het evenementenbedrijf Gelredome een tegenbod doen. Met vijf plus zes miljoen is dat een stuk overzichtelijker.

Ten derde zal de hele politiek over Van Bodegraven heenvallen. Want zo maar even vijf miljoen euro gemeenschapsgeld weggeven, daar worden de raadsleden niet blij van. Verkoop aan Eurocommerce lijkt dus haast onmogelijk.

Maar welke opties zijn er dan? Het hele verkoopproces opnieuw opstarten? Daarmee zakt de geloofwaardigheid van Arnhem in de bouwwereld tot een dieptepunt. Tevens kost dat weer klauwen met tijd en geld. Niet verkopen, dan? Ook dat is wachten op heibel in de tent.

De gemeente wil dolgraag van het stadion en Vitesse af. Drie jaar geleden was iedereen nog dolgelukkig toen de gemeente eigenaar werd en Vitesse een forse lening kreeg. Inmiddels is de lol er wel af. Dat onlangs bekend werd dat Vitesse de huurachterstand niet volledig kon voldoen, was voor velen de druppel. De mededeling: we blijven nog twintig jaar eigenaar, zal Van Bodegraven niet in dank worden afgenomen.

Het woord is aan de wethouder.

Bron: De Gelderlander 11-07-2006

Verkoop Gelredome onzeker nu bod is gehalveerd

De verkoop van stadion Gelredome is plots hoogst onzeker. Projectontwikkelaar Eurocommerce wil de gemeente Arnhem nog maar de helft betalen. Het Deventer bedrijf had maanden geleden al een akkoord met de gemeente Arnhem. De ontwikkelaar bood 10 miljoen voor het stadion en 6 miljoen voor de grond in de hoeken.

Eind vorige week heeft Eurocommerce de gemeente laten weten dat het bod is verlaagd: 5 miljoen euro voor het stadion en 6 miljoen voor de grond. Binnen twee weken wil Eurocommerce antwoord, anders is de verkoop van de baan. De Arnhemse politiek is gisteren vertrouwelijk op de hoogte gebracht van het verlaagde bod.

Algemeen directeur Ger Visser van Eurocommerce erkent dat na ‘onderzoek’ is besloten het bod aan te passen. Op details van het lagere bod wil hij niet ingaan. “Maar het bedrag is nog steeds hoger dan de taxatiewaarde van de gemeente. Verder worden alle contracten voor 100 procent nageleefd en komen we alle uitgangspunten voor verkoop na. Wat ons betreft, kunnen we naar de notaris”, zegt Visser.

De ontwikkelaar wilde volgens insiders de huur voor de exploitatiemaatschappij Gelredome, die het alleenrecht heeft voor de verhuur van het stadion, fors opschroeven. De stadiondirectie houdt echter vast aan de contracten. De gemeente wil ook dat de nieuwe eigenaar de contracten respecteert. De inkomsten voor Eurocommerce zijn daardoor dusdanig beperkt, dat het nog maar 5 miljoen euro wil betalen voor het gebouw.

Juridisch en moreel lijkt het ondenkbaar dat de gemeente akkoord gaat met het lagere bod. Ze heeft diverse andere geinteresseerde partijen de deur gewezen vanwege het hoge, eerste bod van Eurocommerce. Tevens moet de Gelredome-directie instemmen. Dit lijkt onmogelijk, aangezien daar al langer wordt getwijfeld aan de hardheid van de aanbiedingen van Eurocommerce.

De benodigde handtekening van Vitesse is een minder groot probleem, aangezien Eurocommerce al eerder heeft aangeven de huursom voor Vitesse te willen verlagen van 1,5 miljoen naar 7,5 ton per jaar. Als de verkoop niet doorgaat, verdwijnt dat douceurtje voor Vitesse.

Bron: De Gelderlander 11-07-2006

Extra raad Arnhem in augustus

De Arnhemse gemeenteraad komt toch vervroegd bijeen om te praten over de huurachterstand van Vitesse . Dat gebeurt op vrijdag 21 augustus.

SP, VVD, D66 en ChristenUnie overwogen nog tot begin dit jaar om op korte termijn een raadsvergadering bijeen te roepen. Zij willen burgemeester en wethouders ter verantwoording roepen omdat die de gemeenteraad niet goed op de hoogte zouden hebben gehouden over de huurachterstand van Vitesse . De voetbalclub kreeg van de gemeente voor een deel uitstel van betaling van de huur. Dat bedrag was vorige week opgelopen tot ongeveer 1,5 miljoen euro. Vitesse betaalde na publicatie van deze krant negen ton, maar kan de rest van de schuld nog niet voldoen.

De partijen willen ook de vertrouwelijkheid opheffen van een brief die het college over de zaak aan de raad heeft gestuurd. Maar ze zijn bang dat het vereiste aantal van twintig raadsleden in de vakantietijd niet komt opdagen. 21 augustus was daardoor de eerste mogelijkheid.

Bron: De Gelderlander 10-07-2006

Vitesse ontloopt topclubs

Vitesse ontloopt in de tweede ronde van het KNVB- bekertoernooi de clubs die Europees spelen. De club heeft als winnaar van de ‘kleine playoffs ’ een beschermde status.

Het KNVB- bekertoernooi 2006/ 2007 start 26 en 27 augustus met 48 amateurclubs; waaronder Babberich. De beste 24 clubs voegen zich bij de profs. Die 38 clubs stappen in de tweede ronde op 19, 20, 21 september in. De zeven deelnemers aan drie Europese toernooien ( PSV, Ajax, Feyenoord, AZ, FC Groningen, Heerenveen en FC Twente kunnen elkaar niet loten. Vitesse treedt toe tot dat selecte gezelschap omdat die club de kleine play- offs om Intertotovoetbal won; eerste van RKC en toen van NEC. Daarna ging de finale tegen FC Twente verloren.

In het bekertoernooi is voor het eerst sinds jaren geen vrijstelling voor de ( zeven) Europese deelnemers. Zij stromen tegelijk met alle andere profclubs in en kunnen behalve elkaar iedereen loten. Die loting is niet helemaal vrij. In die tweede ronde zijn amateurclubs die een betaald voetbalclub loten, verzekerd van een thuisduel.

De eerste drie ronden van het bekertoernooi spelen zich in 2006 af, de beste zestien beginnen 23, 24 en 25 januari aan de strijd om de kwartfinale. Talpa zendt de wedstrijden en samenvattingen uit.

Bron: De Gelderlander 10-07-2006

KNVB-beker: Vitesse in 2e ronde beschemde status

Vitesse geniet in de tweede ronde KNVB beker 2006-2007 bescherming. Men kan in die ronde niet loten tegen een team dat deelneemt aan Europees voetbal: PSV, Ajax, FC Groningen, AZ, Feyenoord, sc Heerenveen en FC Twente.

Bron: KNVB 09-07-2006

‘Nederland moet echte Lazovic zien’

Na een trainer van naam, Aad de Mos, heeft Vitesse ook een speler van naam gehaald: Danko Lazovic. De Serviër, die mislukte bij Feyenoord, moet met spits Mads Junker voor de doelpunten zorgen. “Ik wil slagen in Nederland. Ik kan het echt.” Met een transfersom van circa zeven miljoen euro in 2003 is Danko Lazovic nog steeds de duurste aanvaller ooit voor Feyenoord. Gisteren presenteerde Vitesse de 23-jarige Serviër als de vierde aanwinst voor komend seizoen. Eerder kwamen al Civard Sprockel (Excelsior), Sébastien Sansoni (Ethnikos Asteras) en Anders Due (FC Nordsjaelland) naar Arnhem. Lazovic tekende een vierjarig contract. Het eerste seizoen wordt hij gehuurd van Feyenoord, daarna overgenomen. ” Het is niet zo dat, als Lazovic twintig doelpunten maakt, Feyenoord hem terug kan nemen. Hij is na dit seizoen sowieso van Vitesse. Deze constructie is aantrekkelijker voor de Vrienden van Vitesse, die de komst van Lazovic financieel mogelijk hebben gemaakt”, aldus manager voetbalzaken Jan Streuer, die geen mededelingen wilde doen over de transfersom.

Vitesse-trainer Aad de Mos spreekt over een toptransfer voor Vitesse. “Lazovic kan een topper worden. Soms moet je als speler een stap terug doen om twee stappen vooruit te komen. Vitesse is, met alle respect, voor Danko een stapje terug.” Met pijn uit het hart vertrekt Danko Lazovic uit Rotterdam. “I feel sad”, zei hij gisteren. Lazovic verruilt zijn appartement in de Maasstad voor een woning in het centrum van Arnhem. De aanvaller speelde 41 duels voor Feyenoord en scoorde 9 doelpunten. Te weinig, vindt hij. “Feyenoord is een grote club. Als je een paar wedstrijden niet scoort, dan kom je op de bank terecht. Ik had vaker willen spelen en meer doelpunten willen maken. Maar ik was jong en de druk was erg groot”, aldus Lazovic. De destijds twintigjarige Serviër miste een tussenstation, oordeelt De Mos. “Vitesse was het ideale tussenstation voor Roy Makaay. Als hij direct naar het buitenland was gegaan, had hij het wellicht ook niet gehaald. Lazovic was destijds nog niet klaar voor Feyenoord.” Feyenoord verhuurde het talent het afgelopen seizoen aan Bayer Leverkusen en Partizan Belgrado. Dit seizoen zou hij terugkeren naar Feyenoord, maar die club had geen vertrouwen meer in hem. Vitesse was er snel bij. ” Wij wilden hem in de winter al overnemen, maar toen was het financieel niet haalbaar. Achteraf pakt het goed uit. We legden in de winterstop Mads Junker vast en nu dus Lazovic. In plaats van een hebben we twee sterke aanvallers”, vertelde Jan Streuer.

Gevoelsmens Lazovic, die bij Feyenoord een contract had tot 2008, wilde absoluut niet nog langer op de bank zitten. ” Ik ben terug in Nederland. Dat is voor mij het allerbelangrijkste. Ik wil aan de mensen laten zien dat ik het wel kan.” Trainer Aad de Mos, manager Jan Streuer en scout Bosko Bursac geven vijfvoudig A-international Lazovic ‘ het goede gevoel’. ” Vitesse heeft iets met voetballers uit voormalig Joegoslavië. Dejan Curovic, Nenad Grozdic, Dragoslav Jevric, Dejan Stefanovic en Aleksander Rankovic deden het goed in Arnhem. Dat speelt voor mij ook mee”, aldus Lazovic.

Het is voor Vitesse niet te hopen dat Lazovic het voorbeeld volgt van Igor Gluscevic, de vorige nummer 9 van Vitesse. De Serviër werd in het seizoen 2004, net als Lazovic, op het laatste moment aan de selectie toegevoegd. Gluscevic kon zijn reputatie nooit waarmaken en vertrok voortijdig. Trainer Aad de Mos heeft Lazovic nu al in zijn hart gesloten. “Danko was op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Ik hoop dat Vitesse voor hem op het goede moment komt. Ik moet hem eerder afremmen dan opjagen. Vanochtend maakte hij een pittige sliding op de linksback. Hij is gretig.”

Bron: De Gelderlander 08-07-2006

Streuer mag blijven

Vitesse rekent Jan Streuer de verzwegen bonus uit het jaar 2000 niet zwaar aan. De voetbalmanager van de Arnhemse club mag zijn functie blijven uitoefenen. Dat kreeg Streuer te horen van de clubleiding. „ Ik heb enkele dagen nadat ik de club het verhaal heb verteld een gesprek gehad. Daarin is mij verteld dat er geen consequenties zijn. Het is voor hun tijd gebeurd”, aldus Streuer.

De manager van Vitesse raakte vorige week in opspraak toen zijn naam viel in een Frans justitieel onderzoek naar dubieuze transfers. Uit de in beslag genomen administratie van de Joegoslavische voetbalmakelaar Ranko Stojic bleek dat Streuer in 2000 een bonus van 90.000 euro had ontvangen. Streuer verklaarde die bonus vanwege ‘advieswerk’ te hebben gekregen, maar stelde Vitesse niet op de hoogte. Contractueel was hij dat destijds niet verplicht, nu wel. Hij gaf toe dat hij zijn nevenverdiensten had moeten melden, maar Vitesse tilt daar nu niet zwaar aan.

Bron: De Gelderlander 08-07-2006

Lazovic vindt Vitesse de vierde club

De nieuwe Vitesse-spits Danko Lazovic heeft hoge verwachtingen van het komende seizoen. “Vitesse is na de top drie voor mij de vierde club van Nederland. Ik ben echt heel blij dat ik hier kan spelen. Eerst een jaar gehuurd en dan een driejarig contract, dat is voor mij op dit moment de beste oplossing”, vindt Lazovic. De 23-jarige Serviër weet dat Vitesse een Joegoslavische traditie. “Servische spelers doen het hier altijd goed. Kijk naar Rankovic en Jevric. Uit Servië komen ook veel goede spelers. Ik ben nu nog alleen, misschien komt er nog wel een Servische speler bij.”

Bron: Omroep Gelderland 07-07-2006

Vitesse-leiding lyrisch over Lazovic

Vitesse-trainer Aad de Mos en manager voetbal Jan Streuer zijn lyrisch over de nieuwe aanwinst Danko Lazovic. Streuer: “Aad en ik waren het meteen eens over deze speler.” Lazovic wordt een jaar gehuurd van Feyenoord en daarna overgenomen (voor nog eens drie jaar). “Dat past beter in het financiële plaatje van Vitesse”, legt Streuer uit. “Het was geen eenvoudige transfer, maar dankzij de Vrienden van Vitesse is het gelukt.”

“Danko is een gevoelige jongen”, weet trainer De Mos. “Ik ga hem helpen om hier te slagen. Daar ligt voor mij een uitdaging. Ik ken hem al jaren. In Joegoslavie kwam hij bij Partizan Belgrado na Mateja Kezman (Servisch international, red.). Hij heeft daar dezelfde bekendheid”, vervolgt De Mos.

“Als je dan naar Nederland komt, heb je speelkansen nodig en je bent afhankelijk van je trainer. Maar hij kwam nooit echt aan spelen toe. Al toonde hij zich wel een zeer gemotiveerde invaller”, stelt De Mos. “Volgens mij is hij nu op het goede moment op de goede plaats. Soms is het nodig om een stap terug te zetten om er twee vooruit te kunnen maken”, weet de zeer ervaren Vitesse-trainer.

Bron: Omroep Gelderland 07-07-2006

Met biometrisch kanon schieten op muggen bij stadion

De KNVB neemt in 2007 een proef met ‘biometrische toegangscontrole’ bij stadions. Scans van vingerafdrukken als nieuw wapen in de strijd tegen hooligans. Of: schieten met een biometrisch kanon op een amper bestaand doel. Supporters van Ajax, Feyenoord en Vitesse kunnen zich er alvast op voorbereiden. Ergens in de tweede helft van het komende seizoen wordt bij hun clubs geexperimenteerd met biometrische toegangscontrole. Was eerst sprake van zogenoemde irisscans of gezichtscans, om allerlei praktische redenen heeft de KNVB gekozen om vingerafdrukken voor het experiment te gebruiken.

Doel is te kijken of supporters met een stadionverbod uit de voetbaltempels kunnen worden geweerd. Daartoe moeten eerst de vingerafdrukken van die hooligans worden opgenomen in een databank. Supporters die een wedstrijd willen bezoeken, worden geacht allemaal hun vingerafdruk even te laten scannen als zij het stadion betreden. Komt hun vingerafdtuk niet in de databank voor, dan kunnen ze doorlopen. Komt hun afdruk wel voor in de ‘hooligan-vingerafdrukbestanden’, dan wordt hen de toegang ontzegd.

Het lijkt een mooi systeem, maar het is tegelijk de oplossing voor een probleem dat niet of in ieder geval nauwelijks bestaat. Neem Vitesse. Die club trekt gemiddeld zo’n 20.000 bezoekers per thuisduel. Momenteel heeft de club welgeteld 21 fans met een stadionverbod en dat is ook zo’n beetje het gemiddelde in Arnhem. Om te voorkomen dat die 21 ongewenste gasten binnenkomen, zouden iedere wedstrijd opnieuw 20.000 mensen hun vingerafdruk moeten laten nemen.

Het lijkt schieten met een kanon op een mug, temeer daar het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme enkele jaren geleden al aankondigde dat fans met een stadionverbod vrijwel niet in het stadion te vinden zijn. Die nemen geen risico en blijven buiten, waar tegenwoordig tenslotte heel wat meer te matten valt dan binnen.

Daar komt bij dat de KNVB gisteren toegaf dat het foutpercentage bij de scans momenteel op zo’n 4 procent ligt. Met andere woorden; 800 Vitessefans worden bij de poort in eerste instantie als potentiele hooligan aangemerkt en moeten dan met bijvoorbeeld een paspoort aantonen dat zij niet degene zijn met een stadionverbod.

Bron: De Gelderlander 07-07-2006

‘Mogelijk proef met nep-hooligans’

Voornaamste probleem van het biometrische toegangsexperiment van de KNVB is nog wel hoe de voetbalbond aan de vingerafdrukken van hooligans denkt te komen. Immers, veruit de meesten van de circa 1200 stadionverboden per jaar worden door de voetbalbond zelf opgelegd. Slechts een handjevol komt voor rekening van justitie.

De KNVB kan de 1200 mensen met een stadionverbod vriendelijk vragen om de vingerafdrukken, maar heeft geen wettelijke middelen. Een lokkertje zou een korter stadionverbod kunnen zijn. Maar, weet competitieleider Bert van Oostveen: “De ervaring leert dat vooral de diehard-hooligans nergens aan meewerken en niet gevoelig zijn voor strafvermindering. We hopen op medewerking van justitie en de overheid om mogelijk te maken dat we vingerafdrukken krijgen.”

De KNVB beseft echter dat het moeilijk zal zijn die wettelijke mogelijkheden al in januari te hebben. Toch zal het experiment dan beginnen. Projectleider Wilfred de Rooij: “We beginnen hoe dan ook. Desnoods gaan we werken met vrijwillige proefpersonen, zodat we in ieder geval het hele systeem kunnen uittesten.”

Voorlopig zal het niet zo zijn dat er bij iedere toegangspoort van de Arena, de Kuip en Gelredome op vingerafdrukken gecontroleerd wordt. “We zitten nu in de fase dat we een systeem kiezen en bestellen. We gaan er van uit dat we voorlopig werken met mobiele apparatuur, die we de ene keer bij de ene poort kunnen inzetten en de andere keer elders”, zegt De Rooij.

Vooralsnog ziet de KNVB de biometrische controle ook niet zo zeer als het enige en ultieme wapen tegen de hooligans. “Het is het sluitstuk in een hele lange reeks van maatregelen”, weet Van Oostveen. “Het is de techniek van de toekomst”, aldus De Rooij. “We willen nu vooral praktijkervaring opdoen, kijken hoe het werkt. Kunnen we inderdaad iedereen controleren en toch op tijd in het stadion krijgen? Kunnen we de betrouwbaarheid verhogen? Dat soort zaken dus.”

Vorig seizoen startte de eredivisie met de zogenaamde play-offs, die een toename van het aantal risico-duels opleverden. De gemeenten en politie stelden toen als voorwaarde dat alle supporters een pasfoto dienden in te leveren. Afgelopen jaar bleek de weerstand daartegen bij clubs en fans enorm. Men voelde zich op voorhand gecriminaliseerd en het leverde de clubs enorm veel rompslomp op. Dit seizoen mag iedere gemeente met een betaalde club zelf gaan bepalen of die pasfoto-eis nog geldt. Alleen de drie clubs NEC, AZ en ADO vragen er nu nog om. De overige clubs kwamen met het plan van de biometrische controle, en stelden daarmee de lucratieve play-offs voorlopig veilig.

Of het experiment ooit gemeengoed gaat worden is de vraag. Van Oostveen: “Er zal een keer een kosten-batenanalyse komen. Ik kan me voorstellen dat sommige clubs het systeem invoeren en andere niet. Neem RBC, die hadden op een gegeven ogenblik twee supporters met een stadionverbod. Dat werden er afgelopen seizoen vier. Weliswaar een toename van honderd procent, maar of je daarvoor nu al die apparatuur moet aanschaffen…? En een club als Heerenveen zal er ook minder behoefte aan hebben dan Feyenoord.”

Bron: De Gelderlander 07-07-2006

Rugnummers A-selectie

De spelers van de A-selectie hebben na de eerste training hun rugnummers voor het seizoen 2006/2007 toegewezen gekregen. Hieronder van rugnummer 1 (Harald Wapenaar) tot en met 31 (Raymond van Driel).

Rugnummers 2006/2007

1 Harald Wapenaar
2 Paul Verhaegh
3 Sebastien Sansoni
4 Ruud Knol
5 Purrel Fränkel
6 Abubakari Yakubu
7 Youssouf Hersi
8 Anders Due
10 Mads Junker
11 Etiënne Esajas
14 Theo Janssen
15 Civard Sprockel
16 Remco van der Schaaf
17 Richard Knopper
18 Onur Kaya
19 Fred Benson
20 Siebe Blondelle
21 Eldridge Rojer
22 Piet Velthuizen
23 Michael Jansen
24 Tim de Meersman
25 Hesdey Suart
26 Colin van Mourik
27 Bram van Polen
28 Gill Swerts
29 Rihairo Meulens
30 Anduele Prijor
31 Raymond van Driel

Bron: Vitesse.nl 06-07-2006

Clubs beginnen proef met vingerafdrukken

Ajax, Feyenoord en Vitesse beginnen per 1 januari 2007 met een proef waarbij vingerafdrukken worden gebruikt bij de toegangscontrole in de stadions. De clubs kondigden vorig jaar al aan biometrie te willen gebruiken in de controle, nu is de keus gevallen op vingerafdrukken. De clubs hadden meer biometrische opties, zoals scans van een gezicht of iris. De KNVB en de clubs hebben laten onderzoeken welke optie de meest geschikte zou zijn. Controle via vingerafdrukken is volgens de resultaten betrouwbaarder, sneller, mobieler en duurzamer.

De proef duurt volgens de KNVB zeker tot de zomer van 2007, mogelijk langer. Manager competitiezaken Bert van Oostveen van de KNVB zei voor Radio 1 dat de proef zich vooral richt op de 1135 mensen die momenteel in Nederland een stadionverbod hebben. ,,Die mensen willen we graag weren.” De bond overlegt momenteel met de overheid over de wettelijke mogelijkheden om mensen te verplichten hun vingerafdrukken af te staan. Een hooligan van wie de vingerafdruk bekend is, kan met het nieuwe systeem eenvoudig worden tegengehouden. Wie bij de toegangspoort van het stadion zijn of haar vinger op de lezer legt en een stadionverbod blijkt te hebben, krijgt volgens Van Oostveen een ‘rood lampje’ en komt dan het stadion niet in.

Bron: ANP 06-07-2006

Vitesse rond met Lazovic

Vitesse heeft donderdagochtend overeenstemming bereikt met Feyenoord over de overgang van Danko Lazovic naar de Arnhemse club.

Lazovic speelde het afgelopen seizoen op huurbasis voor Bayer Leverkusen en Partizan Belgrado.

Voor Feyenoord speelde Danko Lazovic tussen 2003 en 2005 51 officiële duels, waarin hij tien keer scoorde. De Serviër werd door Feyenoord in 2003 overgenomen van het Servische Partizan Belgrado.

“Voor mijn carrière is het heel belangrijk dat ik nu veel ga spelen en bij Vitesse kan dat”, liet de Serviër donderdag weten. “Tegelijkertijd vind ik het moeilijk om definitief afscheid te nemen van Feyenoord. Ik heb al vaak gezegd dat ik deze club en vooral de supporters in mijn hart heb gesloten en dat is ook echt zo. Ik ben ze heel dankbaar voor twee mooie jaren. Nu ga ik er alles doen om met Vitesse alsnog de top te bereiken.”

Danko Lazovic werkt vrijdagochtend om 10.30 uur zijn eerste training in Arnhemse dienst af. De spits gaat spelen met rugnummer 9.

Bron: Vitesse.nl 06-07-2006

Nieuweling Sansoni, maatje van Cantona

Wie is Sebastien Sansoni? De meeste Vitesse-supporters konden hem tijdens de eerste training op Papendal niet aanwijzen. De Fransman, oud-ploegmaat van legende Eric Cantona, moet nog naam maken in Nederland.

Lange tijd zag het er naar uit dat de Fransman Sebastien Sansoni na de zomer bij Standard Luik zou voetballen. De 28-jarige verdediger wilde weg uit Athene, weg bij tweededivisieclub Ethnikos Asteras. In mei speelde hij een proefwedstrijd bij Standard Luik. De Belgische club zocht een lange, kopsterke verdediger. De technische leiding van Standard werd echter afgetroefd door Jan Streuer, manager voetbalzaken van Vitesse.

Streuer zat met assistent-trainer Pieter Huistra op de tribune en na een half uur wisten ze het eigenlijk al. Die jongen moest Vitesse hebben. Sansoni: “Vitesse was heel direct en wilde snel zaken doen. Ik vind de Nederlandse competitie beter dan de Belgische, dus ik wilde graag. De deal was zo gesloten.”

Sansoni had genoeg van Griekenland. Hij dacht dat de mensen daar sympathieker zouden zijn. “In Athene was het erg druk. De mensen wonen boven op elkaar, overal waar je kijkt zie je auto’s en het stinkt er. Er ligt veel vuil op straat. De mensen in Zuid-Europa zijn niet bepaald netjes. Nederlanders hebben klasse.”

Sansoni verblijft in het Bilderberg hotel in Oosterbeek. Binnenkort verhuist hij met zijn zwangere vrouw en kind naar Lathum. “De regio is prachtig, de mensen zijn goed voor ons. Dat is belangrijk. Ik kan me volledig op het voetbal richten.” De basis. Daar gaat Sansoni voor. Concurrenten voor hem zijn onder meer Civard Sprockel en Siebe Blondelle. “Het is niet zo dat een basisplaats voor mij een vanzelfsprekendheid is. Ik zal er hard voor moeten werken.” Op de eerste training, gisterochtend op Papendal, oogde Sansoni ietwat onwennig. Aan het tropische weer kan het niet gelegen hebben. “Ik ben dit klimaat gewend. Ik ga de zon missen dit jaar”, aldus de in Marseille geboren voetballer.

Zon, zee en strand. In 2005 werd Sansoni met Frankrijk wereldkampioen beachsoccer in Brazilie. “We stonden in de finale tegen Portugal. En we wonnen. Eric Cantona was een van mijn ploegmaten. Voetballen verleer je nooit. Die man is fantastisch. Tegenwoordig heeft hij een show op de televisie. Ook dat kan hij.”

Sansoni spreekt geen woord Nederlands. Hij wil de taal leren. “Ik onderneem er in ieder geval een poging toe. In het veld red ik me met Engels. Maar de voetbaltaal is universeel. Ik denk niet dat de communicatie in het veld een probleem zal zijn.”

Sansoni komt transfervrij over van Ethnikos Asteras. Daarvoor voetbalde hij in eigen land bij FC Martigues en Chateauroux en bij het Zwitserse Xamax Neuchatel. Bij Vitesse tekende hij voor twee seizoenen. Of Vitesse zijn laatste kunstje wordt? “Ik kan dat nu niet zeggen. Als ik mijn contract in Arnhem uitdien, ben ik dertig jaar. Op zich is dat best oud voor een verdediger. Maar ik voel me goed en ik zal niet de eerste zijn die doorgaat op zijn dertigste.”

Bron: De Gelderlander 06-07-2006

Aad de Mos bouwt aan nieuw Vitesse

Aad de Mos bouwde PSV ooit op rond Ronaldo en Nilis. Niet verkeerd, maar het ging wel fout, met een ontslag als gevolg. Die ‘fout’ maakt de trainer niet meer. Het nieuwe Vitesse bouwt hij op vanaf de basis; de organisatie.

Ruim driehonderd mensen, voornamelijk fans, zagen gisterochtend Aad de Mos voor het eerst waken over de selectie van Vitesse. Drukker was het niet vaak aan het begin van het seizoen op het broeierige sportcentrum Papendal, waar Vitesse ooit eens helemaal ’thuis’ hoopt te zijn.

De frisse wind was er gisteren niet letterlijk, wel figuurlijk. Geen Edward Sturing die aan zijn laatste contractjaar begint, maar Aad de Mos die terugkeert in Nederland. De Mos nam met zijn nieuwe assistent Dick de Boer en de ‘zittende’ assistent Pieter Huistra de selectie ruim twee uur onder handen. De Mos houdt van lang trainen, dan weet je tenminste zeker dat de spelers moe zijn.

Voor de training maakte hij de groep duidelijk dat te laat komen niet handig is. Hij heeft het vaak over de uitdaging met ‘deze groep die niet deugt’ bij de eerste negen te komen. De Mos moet glimlachen om de verhalen dat er geen discipline zou heersen binnen deze selectie.

“Het is voor het eerst in mijn carriere dat ik daar vragen over krijg. Het lijkt me logisch dat spelers op tijd komen, een wedstrijd begint ook niet later dan acht uur of half drie. Zijn ze te laat, dan hebben ze een probleem”, zei De Mos, die er verder zijn schouders over ophaalde. “Je moet zorgen voor een goede structuur en de spelers moeten het tot mei volhouden, dan is er niks aan de hand.”

De Mos lijkt ondertussen best tevreden met zijn selectie, maar sluit niet uit dat er nog het nodige te repareren valt. Zo is er de moeilijke linksback-positie, waar Michael Jansen kandidaat is. Die was er gisterochtend niet bij vanwege de extreme temperaturen in combinatie met zijn hartproblemen.

Purrel Frankel is van huis uit ook een linksback, evenals stagiair Hesdey Suart, een handige speler die zich de komende weken mag laten zien aan de nieuwe trainer. Dat geldt voor alle spelers. “Ik ben het gewend bij een nieuwe club te komen, je moet ze vaak afremmen”, weet De Mos.

Hij begon gisteren met 24 spelers, inclusief drie keepers. Daar komen er volgende week als het goed is nog vier bij. De vakantievierders Paul Verhaegh en Fred Benson, eventueel de herstellende Abubakari Yakubu (knieoperatie) en aankoop Danko Lazovic, die gisteren medisch werd gekeurd. De Servier sluit vandaag nog niet aan, morgen waarschijnlijk wel.

“Tot en met het trainingskamp in Doorwerth werk ik met een grote groep, daarna breng ik de selectie terug tot 23, 24 spelers en gaan we kijken met welke positie ik nog niet tevreden ben. Er is dan eventueel nog iets mogelijk”, stelt De Mos, die Vitesse uit het bekende driespitsensysteem gaat trekken. Hij speelt het liefst met een zogenaamd viermansblok achterin; de twee centrale verdedigers en twee centrale middenvelders ervoor; 4-2-3-1, heet dat. De puzzelaars kunnen de stukjes gaan leggen. De Mos: “Maar 4-4-2 kan ook.”

Hij is ondertussen blij met zijn terugkeer in Nederland. “Op de files na, er stond weer vijf kilometer bij Valburg.” Voetballend heeft Nederland hem niets nieuws te bieden, weet hij. Iets recht te zetten heeft hij na zijn vroege afscheid in 1995 van PSV ook niet. “Ik ben destijds niet begonnen met de organisatie van het elftal, maar met het bouwen van een elftal rond vedettes als Nilis en Ronaldo. We scoorden vaak drie goals, maar kregen er net zo makkelijk vier tegen. Ik had het andersom moeten doen”, weet De Mos nu. “Maar toen Dicky (Dick Advocaat, red.) later kwam zei hij ‘als ik het van Aad de Mos overneem, weet ik tenminste zeker dat er wel iets staat’.”

Bron: De Gelderlander 06-07-2006

CDA wil nu ook openbaarmaking brief

Ook het CDA vindt nu dat de brief van het Arnhemse college over de huurachterstand van Vitesse openbaar moet worden. Die is nu vertrouwelijk van aard. Ook wil de partij meer uitleg. SP, VVD, D66 en ChristenUnie overwogen tot eergisteravond een extra raadsvergadering uit te schrijven, om de vertrouwelijkheid ter discussie te stellen. Maar zij hebben dit plan niet doorgezet, omdat veel raadsleden op vakantie zijn. Het CDA was eerst niet voor openbaarmaking van de brief.

Bron: De Gelderlander 06-07-2006

Vitesse speelt oefenduel met Genclerbirligi

Vitesse speelt dinsdag 18 juli een extra oefenwedstrijd tegen Genclerbirligi, dat uitkomt in de hoogste Turkse klasse. Het duel wordt gespeeld in Loenen en begint om 19.30 uur. Vitesse traint vandaag en morgen om 10.30 uur op Papendal. Het eerste oefenduel wordt gespeeld op zaterdag 15 juli. Tegenstander is vierdeklasser Spero in Elst.

Bron: De Gelderlander 06-07-2006

Hitte houdt Jansen van het veld

Michael Jansen werd gisteren uit voorzorg buiten de eerste training van Vitesse gehouden. De medische staf achtte trainen in de extreme hitte voor hem onwenselijk. Dat heeft woordvoerster Ester Bal gistermiddag na de eerste training van Vitesse laten weten. De verdediger uit Nijmegen hoopt dit seizoen zijn rentree te maken na de hartproblemen die hem sinds 15 mei 2005 van het veld houden. Jansen is inmiddels uitgerust met een defibrillator, een apparaatje dat er bij een hartstilstand voor zorgt dat het hart weer gaat tikken. “Onder deze extreme weersomstandigheden vond de medische staf het niet verstandig hem te laten trainen”, zo verklaarde de woordvoerster gistermiddag de absentie van Jansen. Tim de Meersman traint mee om fit te blijven. De middenvelder mag weg, maar zag een overstap naar SK Beveren afketsen.

Selectie Vitesse seizoen 2006/2007

Doel: Harald Wapenaar, Piet Velthuisen, Raymond van Driel (AGOVV);

Verdediging: Gill Swerts, Ruud Knol, Sebastien Sansoni (Ethnikos Asteras), Siebe Blondelle, Purrel Frankel, Civard Sprockel (Excelsior), Colin van Mourik (stage), Hesdey Suart (stage);

Middenveld: Richard Knopper, Remco van der Schaaf, Theo Janssen, Anders Due, Onur Kaya, Tim de Meersman, Bram van Polen (VVOG, stage);

Aanval: Mads Junker, Youssouf Hersi, Eldridge Rojer, Etienne Esajas, Rihairo Meulens (stage), Anduele Pryor (stage)

Nog afwezig: Fred Benson, Paul Verhaegh (beiden langer vakantie vanwege EK Jong Oranje), Abubakari Yakubu (revalideert van knieoperatie), Danko Lazovic (contractbespreking nog niet afgerond) en Michael Jansen (hart).

Bron: De Gelderlander 06-07-2006

De Mos haalt discipline aan

Bij zijn terugkeer op de Nederlandse velden na bijna twaalf jaar heeft Aad de Mos meteen de toon gezet bij zijn nieuwe werkgever Vitesse. De discipline is stevig aangehaald en de oud-trainer van Ajax en PSV eist volledige inzet van de spelersgroep getuige de eerste oefensessie van maar liefst twee uur. Afgelopen seizoen was het een kippenhok bij Vitesse. Terwijl de randverschijnselen de boventoon voerden – met de opstandige Belg Stijn Vreven vaak als middelpunt – bleven de prestaties onder de maat. De toenmalige trainer Edward Sturing kreeg maar geen grip op de situatie.

Toch heeft De Mos (59) zich niet laten afschrikken door al het rumoer. ,,Er zou niets deugen van deze groep, daar is veel over geschreven. Maar ik heb het vertrouwen dat er iets goeds van te maken valt. Discipline is de basis. Gewoon op tijd komen. Hard willen werken. Goed met je vak bezig zijn. Normaal zou je het daar bij profs helemaal niet over moeten hebben, maar hier is dat blijkbaar wel nodig.” Ook in de organisatie heeft De Mos direct zijn stempel gedrukt. ,,De randvoorwaarden moeten in orde zijn. De velden, het eten, de kleding. Als al die kleine dingetjes niet kloppen, dan is dat vervelend voor een voetballer. De afgelopen tweeënhalve week ben ik daar volop mee bezig geweest.”

Het vertrouwen in de nieuwe man is groot bij de spelersgroep. ,,De Mos zit er scherp bovenop en dat is wat we hier nodig hebben na vorig seizoen. Ik heb de overtuiging dat de problemen in de groep verleden tijd zijn”, aldus doelman Harald Wapenaar.

De Mos: ,,De doelstelling is om op de play-offplaatsen (voor Europees voetbal, red.) te eindigen. Als je naar de groep kijkt, zou dat mogelijk moeten zijn. Maar buiten de topvier heb je een aantal concurrenten, zoals Heerenveen, Groningen en Twente, die het allemaal goed hebben georganiseerd, terwijl wij op dat vlak op nul beginnen. Daarom zal het ook niet gemakkelijk worden.”

Vitesse verwacht vandaag Danko Lazovic als nieuwe aankoop te presenteren. De van Feyenoord afkomstige spits is gisteren al medisch gekeurd en wordt de vierde aankoop na Civard Sprockel, Anders Due en Sébastien Sansoni. Michael Jansen is na zijn hartproblemen nog altijd niet fit genoeg om met de A-selectie mee te trainen.

Bron: De Telegraaf 06-07-2006

Schimmenspel rond Danko Lazovic

Komt Feyenoorder Danko Lazovic naar Vitesse of ketst de transfer vandaag alsnog af? Waar de deal tussen de twee betrokken clubs gistermiddag na dagenlang onderhandelen eindelijk in kannen en kruiken leek en de medische keuring al op het programma stond, signaleerde het kamp Lazovic bij het ingaan van de laatste bocht nieuwe problemen. Het leidde tot een totale verwarring bij alle partijen. ,,De situatie is veranderd, we beraden ons nu over de ontstane situatie. Meer kan ik niet zeggen, voor de rest moet je bij Vitesse zijn,” zegt zaakwaarnemer Rodger Linse. De club liet gisteravond niets meer los. De supporters van Vitesse weten niet anders dan dat de speler vanmiddag wordt gepresenteerd. Wat de nieuwe problemen zijn wil directeur Paul van der Kraan niet zeggen. ,,Ik onthoud me van ieder commentaar.”

Bron: AD 06-07-2006

Reactie van Marco Borsato op problematiek 9de speeldag

Na de mededeling dat Vitesse waarschijnlijk een thuiswedstrijd niet in het eigen Gelredome kan spelen, heeft de Supportersvereniging verschillende (protest)brieven gestuurd. De KNVB, Gelredome en de gemeente Arnhem hebben een brief ontvangen. De eerste twee hebben inmiddels gereageerd en deze reactie is op deze website gepubliceerd. Wij hebben ook een brief gestuurd naar (het management van) Marco Borsato om hem op de hoogte brengen van de problemen die spelen naar aanleiding van zijn concerten. Hieronder is deze reactie integraal opgenomen. In de tekst geeft Marco Borsato aan dat de verplaatsing naar Utrecht een voldongen feit is. Dit is, zoals inmiddels bekend, achterhaald. Daarnaast zijn wij van mening dat de verbanning naar een ander stadion voor een thuiswedstrijd nog geen voldongen feit is!

Bestuur SV Vitesse

Bron: 05-07-2006

Bericht van Marco Borsato:
Beste supporters van Vitesse,

Even een kort berichtje van mijn kant! Laat ik beginnen met te vertellen dat ik het fantastisch vind om binnenkort in één van de mooiste overdekte stadions van Nederland te mogen zingen en dat ik daar dan ook al heel lang naar uit kijk! De akoestiek in het Gelredome is fantastisch, iets wat jullie overigens al ontelbare keren hebben bewezen tijdens de diverse wedstrijden van jullie club Vitesse.

lees verder...

 Bron: Marco Borsato 04-07-2006

Negende speelronde: protestdemonstratie in Utrecht

De Supportersvereniging Vitesse heeft vorige week een vergunning aangevraagd bij burgemeester en wethouders van Utrecht om op 25 oktober een protestdemonstratie te houden in Utrecht. Op die dag moest Vitesse MOGELIJK een thuiswedstrijd tegen Heerenveen spelen in de Utrechtse Galgenwaard, omdat Gelredome Marco Borsato voor tien concerten heeft geboekt. De KNVB wil Vitesse daarvoor straffen en dwingen om een thuiswedstrijd uit te spelen. Uit protest daartegen wilde de SV op de dag wanneer die wedstrijd gespeeld ZOU worden in Utrecht, een protestdemonstratie organiseren voor Vitesse-supporters.

Vanuit de column van Paul van der Kraan en de berichten in de media (o.a.: AD) hebben wij begrepen dat de wedstrijd in Utrecht door de burgemeester is verboden. Dit betekent vanzelfsprekend dat de demonstratie niet door zal gaan.

De Supportersvereniging Vitesse blijft strijden voor een echte THUISwedstrijd op de negende speeldag en houdt u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Bestuur Supportersvereniging Vitesse

PS. Wij hebben nog geen officiële reactie van de gemeente Utrecht ontvangen op ons vergunningverzoek.

Bron: 04-07-2006

Aad de Mos snel gewend aan Nederland

Aad de Mos is alweer helemaal gewend aan Nederland. De nieuwe trainer stond voorafgaand aan de eerste training vast in de file en moest zich zelfs nog haasten. De trainer zelf moest er om lachen. “Ik voel me alweer helemaal thuis!” Na afloop van de ruim twee uur durende training beantwoordde De Mos diverse vragen van zowel de regionale als de landelijke media. “Als ploeg willen we structureel de doelstelling behalen en dat is een plaats in de play-offs. We zijn vandaag met de eerste training begonnen. Na de voorbereiding zal het echte trainen pas beginnen. Ik heb tegen de jongens gezegd dat zij zich zullen moeten bewijzen. Dat wil de groep zelf ook en ik verwacht dat iedereen alles wil geven. Ik wil er, samen met deze groep, iets moois van maken dit seizoen.”

Bron: Vitesse.nl 05-07-2006

Theo Janssen wil belangrijker worden

Met een lach op het gezicht wandelde Theo Janssen het trainingsveld van Papendal op. De middenvelder heeft duidelijk niet stilgezeten in de vakantie. En niet geheel zonder reden. “Ik heb tijdens de vakantieperiode vrij veel getraind. Ik ben dan ook veelvuldig op de club geweest. Ik kijk uit naar het nieuwe seizoen. Als ploeg moeten wij groeien en als ik naar mezelf kijk wil ik belangrijker worden voor het elftal. Met Aad de Mos als onze nieuwe trainer zie ik dat wel zitten. Hij is een trainer die anders tegen het voetbal aan kijkt en dat is voor mij persoonlijk een verbetering.”

Bron: Vitesse.nl 05-07-2006

Aad de Mos wil wat bewijzen met Vitesse

Onder enorme belangstelling werkte Vitesse de eerste training af in het nieuwe seizoen. Trainer Aad de Mos trof op zijn eerste werkdag een ambitieuze spelersgroep. “Ze willen zich allemaal bewijzen. Dat gaat overal zo met een nieuwe groep. Je ziet dat ze alles geven en op tijd zijn en dat moeten we nu zien vol te houden tot in mei. We moeten er structuur in krijgen dat dit vanzelfsprekend wordt.” De Mos wil zelf ook wat bewijzen. “Ik wil de play-offs halen met deze groep, waarover zoveel is geschreven en die niet zou deugen. Ik wil proberen om die doelstelling te bereiken.”

Bron: Omroep Gelderland 05-07-2006

Theo Janssen ambieert centrale rol

Theo Janssen wil een centrale rol vervullen in het ‘nieuwe’ Vitesse. “Zal ik die rol krijgen? Dat lijkt me wel logisch. Ik weet dat ik daarvoor de kwaliteiten heb, met de juiste prikkels van de trainer moet ik dat waarmaken. Deze trainer heeft een andere kijk op voetbal, hij is wat directer en een stuk duidelijker. Voor mij is het zeker een vooruitgang”, verwacht Janssen.

De middenvelder verscheen afgetraind op de eerste training. “Ik heb veel gedaan in de vakantie in het krachthonk. Ik heb ook veel gelopen. Het ziet er goed uit, zeker als Lazovic er nog bij komt. We kunnen zeker de eerste negen halen.”

Bron: Omroep Gelderland 05-07-2006

Vitesse is blij als de bal weer rolt

Bij Vitesse heerst meestal opluchting als de bal rolt. Het was ook een rare zomer: met een boekje ‘Hard Gras’, Aad de Mos, een niet (en later wel) betaalde huurachterstand, een manager die een bonus opstreek en op de valreep Danko Lazovic?

‘Hollywood aan de Rijn’ is de bijnaam van Vitesse; binnen de club verfoeid, maar dat is niet terecht. Vitesse doet er beter aan het kleurrijke imago te omarmen. Grijze muizen zijn er genoeg in het betaalde voetbal. Vitesse is een snelle club met veel beweging; zowel naar boven als naar beneden. Deze zomer deed het Arnhemse voetbalwerk haar naam weer alle eer aan. De vraag is natuurlijk of de roerige zomer een vruchtbare voedingsbodem levert voor het komende seizoen. Vandaag (10.30 uur, sportcentrum Papendal) begint de voorbereiding. Onder leiding van een kleurrijke trainer, Aad de Mos en met 27, misschien 28 spelers. Dat laatste hangt af van Danko Lazovic; komt het ongepolijste, wispelturige Servische talent wel of niet?”

Hij komt wel, alleen is het nog even hard onderhandelen. Het past bij de club als er nog een onzeker weekje overheen zou gaan, maar waarschijnlijk sluit de 23-jarige spits morgen (donderdag) aan. Daarmee is de traditioneel rumoerige ‘niet voetbalperiode’ dan passend afgesloten.

Het begon deze zomer allemaal met Hard Gras, een ambitieus journalistiek project over een jaar Vitesse. Journalist Marcel van Roosmalen liep een seizoen mee met de club en schreef een prachtig boekje over de kleinheid van de club en alle mensen er omheen. Hij kreeg er spelers, trainers en anderen mee over de rooie, maar dat is onnodig. Die mensen nemen zichzelf en het boekje te serieus; het is niet waarheidsgetrouw. Het is een mooi opgeschreven verhaal, meer niet. Vitesse komt niet over als een erg professionele club. Nou ja, dat is het in vele opzichten ook niet. En dat voetballers soms stomme opmerkingen maken, egoistisch zijn of heel leuk en ongeinteresseerd kunnen zijn, daar hoeft niemand van wakker te liggen. Voetbalmanager Jan Streuer gaf zijn ja-woord aan de journalist, maar had het boekje weken nadat het uitkwam, nog niet eens gelezen. Is ook niet nodig; de herdrukken vliegen overal over de toonbank en iedereen praat over Vitesse; beter kan het niet.

Er werd lang naar een trainer gezocht en De Mos is een prima keuze voor Vitesse; hij is in zijn eentje net zo kleurrijk als heel Vitesse bij elkaar. Met het verschil dat De Mos wel prijzen won en Vitesse nog nooit. Dat zal ook komend jaar niet gebeuren, maar de club kocht aardig in. Voetbalmanager Jan Streuer zegt zijn selectie met Danko Lazovic ‘in principe wel rond te hebben’. “We hebben ons zeker aanvallend goed versterkt. Anders Due zal even moeten wennen, maar is een heerlijke speler; beweeglijk, veel techniek. Lazovic is ook een goeie, we hopen zijn transfer morgen af te ronden, dan moet hij nog gekeurd worden.”

Civard Sprockel en de Fransman Sebastien Sansoni vervangen de verdedigers Michael Dingsdag (Heerenveen) en Peter van den Berg (nog geen club). “Een heel behoorlijke selectie”, stelt Streuer, die vorige week in opspraak kwam toen uit een Frans onderzoek zijn naam naar boven kwam. Hij had in 2000 een bonus ontvangen van de omstreden spelersmakelaar Ranko Stojic ter waarde van 90.000 euro en meldde dat niet aan Vitesse. Zijn ‘onhandigheidje’ is inmiddels verjaard. Directeur Paul van der Kraan zal hem er niet op afrekenen. Hij kietelde vorige week zelf de politiek met de mededeling dat Vitesse de achterstallige huur niet kon betalen. Een dag later werd er doodleuk 900.000 euro overgemaakt.

Typisch Vitesse; er gebeurt altijd wel iets heel spannends en op een of andere manier komt alles meestal wel weer goed.

Bron: De Gelderlander 05-07-2006

Lazovic mist eerste training

Trainer Aad de Mos zal het de eerste training zonder de beoogde aanwinst Danko Lazovic moeten doen. De spits verschijnt op zijn vroegst morgen bij Vitesse. Onder leiding van Aad de Mos begint Vitesse vandaag (10.30 uur, Papendal) aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Niet met de voltallige selectie, want de herstellende Abubakari Yakubu (knieoperatie) en de vrije Paul Verhaegh en Fred Benson (vanwege EK Jong Oranje) ontbreken. Net als Lazovic, de Feyenoord-spits die de selectie van Vitesse compleet moet maken.

Hij komt wel, alleen is het nog even onderhandelen. Waarschijnlijk sluit de 23-jarige spits morgen (donderdag) aan. Voetbalmanager Jan Streuer zegt zijn selectie met Danko Lazovic ‘in principe wel rond te hebben’. “We hebben ons zeker aanvallend goed versterkt. Anders Due (Deense linkspoot van FC Nordsjaelland,red.) zal even moeten wennen, maar is een heerlijke speler; beweeglijk, veel techniek. Lazovic is ook een goeie, we hopen zijn transfer morgen af te ronden, dan moet hij nog gekeurd worden.”

Civard Sprockel en de Fransman Sebastien Sansoni vervangen de verdedigers Michael Dingsdag (Heerenveen) en Peter van den Berg (nog geen club). “Een heel behoorlijke selectie”, stelt Streuer. Vitesse rekent dit seizoen ook op de comeback van Michael Jansen, die zijn hartklachten de baas hoopt te zijn. Trainer De Mos wil eerst alle spelers aan het werk zien voordat hij bepaalt wie er eventueel verhuurd mogen worden. Voor enkele jonge aanvallers (Rojer en Benson) is belangstelling.

Bron: De Gelderlander 05-07-2006

‘Niet informeren over kwestie Vitesse is doodzonde’

Burgemeester en wethouders van Arnhem hebben een politieke doodzonde begaan door de raad niet tijdig te informeren over de huurachterstand van Vitesse. Dat zeggen vier oppositiepartijen in de Arnhemse gemeenteraad. VVD, SP, D66 en ChristenUnie hebben gisteravond om de tafel gezeten om te bespreken of zij, ondanks de vakantie, een extra raadsvergadering bijeen willen roepen. Maar de partijen hebben besloten het niet te doen. “Zo’n raadsvergadering is alleen rechtsgeldig als twintig raadsleden aanwezig zijn”, zegt SP-leider Gerrie Elfrink. “Dat halen we niet, denken we.”

Tijdens de ingelaste raadsvergadering had de brief aan de orde moeten komen die het college van burgemeester en wethouders vorige week aan de raad heeft gestuurd over de huurachterstand van Vitesse. Deze brief is vertrouwelijk van aard. “Wij hadden tijdens de raadsvergadering het predicaat vertrouwelijk van die brief willen halen. Dat kan een raad doen. Nu weten wij dingen waar we niks mee kunnen”, zegt VVD-leider Margreet van Gastel.

Het college verstuurde de brief vorige week nadat Vitesse-directeur Paul van der Kraan publiekelijk bekend had gemaakt dat hij de huurachterstand voor stadion Gelredome bij de gemeente niet voor 1 juli kon inlopen. Dat was wel de afspraak volgens het reddingsplan dat beide partijen ooit zijn overeengekomen. Op 1 juli moest de huurschuld van tafel zijn, zodat Vitesse zijn lening kon gaan afbetalen aan de gemeente. “In januari zijn wij voor het laatst door het college over de zaak geinformeerd”, zegt Elfrink. “Toen was er nog niets aan de hand. Uit de brief van vorige week blijkt dat in de maanden daarna de zaak buiten de afgesproken kaders is gaan lopen. Maar dan had het college ons toen al moeten informeren.”

Addy Plieger van de ChristenUnie neemt het college het niet tijdig informeren zeer kwalijk. “Over welke andere onderwerpen worden wij wellicht niet adequaat geinformeerd?” Hilde Haverkamp, leider van coalitiepartij CDA, ziet het heel anders. “We hebben verkiezingen gehad, dit college is net begonnen. Ik wil dit nu niet opkloppen.”

Wethouder Sander van Bodegraven wil niet reageren. De huurschuld van Vitesse speelt immers ook een rol bij de besprekingen over de verkoop van stadion Gelredome. “Het is niet goed als er steeds flarden informatie naar buiten komen. Ik hoop dat we de zaak Gelredome snel kunnen afronden.”

Bron: De Gelderlander 05-07-2006

Vitesse start voorbereiding

Vitesse start woensdag 5 juli met de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen. Onder leiding van de nieuwe hoofdtrainer wordt om 10.30 op Papendal uur de eerste training afgewerkt. Trainer Aad de Mos wordt ondersteund door twee assistent-trainers, Pieter Huistra en Dick de Boer. De eerste oefenwedstrijd staat gepland op zaterdag 15 juli tegen Spero in Elst.

Bron: Vitesse.nl 04-07-2006

Nog geen openheid financiën Vitesse

B&W geven geen openheid van zaken over betalingsachterstanden van de Arnhemse voetbalclub Vitesse. De gemeente stelt dat ze niet in openbaarheid treedt over debiteuren. Vorige week zijn de raadsleden in een vertrouwelijke e-mail door B&W geïnformeerd over de achterstanden. De SP, VVD, ChristenUnie en D66 vinden de strekking daarvan zo zorgelijk is dat ze onmiddellijke opheffing van de vertrouwelijkheid willen. Genoemde raadsfracties besluiten vanavond of ze in een spoedvergadering gaan verzoeken om de vertrouwelijkheid alsnog op te heffen.

Bron: Omroep Gelderland 04-07-2006

De Mos overweegt tropenrooster

Aad de Mos begint morgen (woensdag) met een vrijwel volledige spelersgroep aan de voorbereiding van Vitesse op het nieuwe seizoen. Met het aantrekken van Danko Lazovic heeft de Arnhemse club zich, zoals gewenst, aanvallend versterkt. Afhankelijk van de progressie van Michael Jansen wordt nu gekeken of het nog nodig is een linksback aan te trekken. ‘Maar we moeten natuurlijk ook kijken wat er nog mogelijk is’, aldus manager voetbal Jan Streuer van Vitesse. ‘We kunnen heel veel willen, maar het geld is ook een keer op. En vooralsnog hoop ik dat Michael zich weer in de basis speelt.’ Michael Jansen, al erg lang uit de roulatie, is na ernstig blessureleed nog steeds niet geheel fit. Intussen overweegt Aad de Mos de eerste dagen van de training éxtra vroeg te beginnen. Bij temperaturen van boven de dertig graden wil hij gebruik maken van een tropenrooster. De Mos:’Onder zulke extreme omstandigheden kun je als voetballer niet optimaal presteren. Dan begin ik liever om half negen met de training dan om elf uur. Vóór de ochtendspits in Arnhem, dan zijn ze in elk geval allemaal meteen wakker.’

Bron: VI 04-07-2006

‘Jan Streuer: ‘Danko Lazovic is voor Vitesse een absolute topaankoop’

Vitesse zocht doelpunten, Danko Lazovic (23) een basisplaats. Wat dat betreft is het naderende huwelijk van de Serviër met de Gelderse club niet meer dan logisch. Toch is het op het eerste gezicht wat vreemd. Lazovic is nog altijd de duurste aankoop in de geschiedenis van Feyenoord, maar moet in Arnhem van zorgenkind weer troetelkind worden.

De nieuwwaarde van Danko Lazovic was ooit zeven miljoen euro. Dat betaalde Feyenoord in de zomer van 2003 immers voor de destijds in heel Europa begeerde spits. Inmiddels zijn we drie jaar verder en heeft de Servische aanvaller aardig wat deukjes opgelopen. In Rotterdam-Zuid wilde het zelden vlotten en gezien de harde cijfers tijdens zijn uitstapjes naar Bayer Leverkusen (nul treffers in negen competitieoptredens) en zijn oude liefde Partizan Belgrado (vijf goals in elf duels) verliep ook de dubbele vlucht over de landsgrenzen zonder veel succes. Nu is Lazovic terug waar hij wilde slagen, in Nederland, maar hij verdedigt de komende vier jaar niet het rood en wit van Feyenoord maar het geel-zwarte tenue van Vitesse. Hoewel, vier jaar… Indien de relatie tussen de Serviër en de Arnhemse club écht brengt wat iedereen hoopt, wordt het een flitshuwelijk. Met Lazovic’ drang te slagen is Vitesse immers niets meer dan een tussenhop naar de top.

lees verder...

Bron: VI 04-07-2006

KNVB staat omdraaiing Vitesse-Heerenveen niet toe
‘Vier uitwedstrijden voor Vitesse zou competitievervalsing zijn’
357 Knelpunten op 306 Eredivisieduels
KNVB trekt aan de noodrem

Het nieuwe competitieprogramma is een feit, maar voor Bert van Oostveen was de samenstelling ervan allesbehalve een routineklus. De waslijst aan knelpunten dreef de competitieleider van de KNVB bij vlagen tot wanhoop. Trots trommelt Bert van Oostveen met zijn vingers op het pakket A4’tjes dat voor hem ligt. Hoewel hij nog nauwelijks is bekomen van de uitschakeling van Oranje op het WK, waar hij namens de KNVB aanwezig was als projectleider, is er reden tot tevredenheid. Voor de vierde keer doorstond hij zijn jaarlijkse meesterproef. Het vervaardigen van een wedstrijdschema voor het Nederlandse betaalde voetbal. Hij is trots op zijn papieren kindje, maar de bevalling was uitermate zwaar.

Al in oktober 2005 begonnen Van Oostveen en zijn medewerkers aan de voorbereidingen op het maken van het speelplan 2006/2007. Daarbij kregen ze ondersteuning van een adviescommissie op het gebied van openbare orde en van een zogeheten technisch platform. Daarin zetelden onder anderen de bondscoaches Marco van Basten en Foppe de Haan, trainersopperhoofd Jan Reker, de directeuren Alex Tielbeke en Edwin Lugt van respectievelijk de Eredivisie CV en Coöperatie Eerste Divisie, AZ-directeur Marcel Brands en Simon Kelder, directeur van Excelsior. Gevoed door deze insiders kwam Van Oostveen tot een eerste opzet, die in januari van dit jaar werd verzonden naar clubs, gemeenten en politie. Op bijgevoegd formulier konden zij protest aantekenen tegen geplande duels. Dat leverde liefst 502 knelpunten op. Een stijging van dertien procent ten opzichte van 2005. ‘Vooral in de Eredivisie was de situatie schrikbarend. Er waren méér knelpunten dan wedstrijden’, verzucht Van Oostveen. ‘357 Knelpunten op 306 duels, dan kom je er als competitieleider op een gegeven moment niet meer uit. Sommige reacties maakten me moedeloos. Clubs en gemeenten grepen veel te veel terug op oude knelpuntenformulieren. Even kopiëren en terugsturen. De kritische analyse of een wedstrijd nog daadwerkelijk als risicoduel moet worden aangemerkt, ontbreekt.’

lees verder...

Bron: VI 04-07-2006

Hoe gaat het met: Ton van Bremen

Ton van Bremen (38) speelde van 1986 tot 1997 voor Excelsior, Vitesse, NAC en opnieuw Excelsior. De voormalige middenvelder woont in Rotterdam met zijn vrouw, zoontje Dion (11) en dochtertje Noëlle (9).

Je bent al op je 29ste uit het betaalde voetbal verdwenen.

‘Ik werd min of meer het slachtoffer van de samenwerking tussen Excelsior en Feyenoord. Het was de bedoeling dat er zoveel mogelijk jonge talenten bij Excelsior gingen spelen. Ik was al bijna dertig en daardoor overbodig. Ik heb het nog wel bij andere betaalde clubs geprobeerd, maar het was net in de tijd dat die een heleboel buitenlanders aantrokken. Er zaten ineens een paar honderd spelers zonder club. Ik ben dan ook maar bij de amateurs gaan voetballen. Eerst bij eersteklasser DCV in Krimpen aan den IJssel, en daarna bij hoofdklasser Capelle. Ik heb heel erg aan het niveau moeten wennen, maar bij Capelie kreeg ik er steeds meer plezier in. Ik ben daar pas dit jaar na acht hele leuke seizoenen gestopt.’

Ben je ook op zoek gegaan naar een baan?

‘Ik heb eerst een jaarlang alles eens op een rijtje gezet. Dat ik met profvoetbal moest stoppen, was tenslotte een behoorlijke klap. Op een gegeven moment ben ik containers gaan lossen, daarna heb ik nog gewerkt in het magazijn van een bedrijf in kantoorartikelen en nu werk ik sinds twee jaar bij een schoonmaakbedrijf in de koeriersdienst en in de planning. Dat bevalt prima. Daarnaast word ik komend seizoen assistent-trainer van Capelle. Tien jaar geleden heb ik al het diploma Trainer/Coach 2 gehaald, ik probeer nu op de cursus TC 1 te komen. Er waren dit keer 68 aanmeldingen, ik ben niet toegelaten. Daar had ik wel begrip voor, ik had tenslotte nul komma nul ervaring en TC 2 heb ik al heel lang geleden gehaald. Sindsdien is er al enorm veel veranderd in de trainersopleiding. Vooral op het gebied van de conditie met dat periodiseringsverhaal. Ik heb wel een bijscholingscursus gedaan, maar dat is ook alweer twee jaar geleden.’

Wat zijn jouw ambities als trainer?

‘In de eerste plaats heb ik er vreselijk veel zin in. Ik ga naar bed met voetballen en sta ermee op. Ik heb nu een contract voor twee jaar bij Capelle als assistent. Henk Schouten is hoofdtrainer van de club, een man met enorm veel ervaring en van wie ik ook veel kan leren. In die periode hoop ik bovendien het diploma TC 1 te halen en dan hogerop te komen. Gert Aandewiel is mijn voorbeeld. Hij is begonnen met Ouick Boys en heeft het fantastisch gedaan met Haarlem. Ik weet alleen niet of ik wel hoofdtrainer wil worden in het profvoetbal. Ten eerste is het heel moeilijk op de cursus Coach Betaald Voetbal te komen en ten tweede komt er dan heel veel druk op je schouders. Assistent in het betaalde voetbal lijkt me voorlopig al een mooi doel.’

Bron: VI 04-07-2006

Gelredome blokt acht speeldagen

De directie van Gelredome blokkeert liefst acht competitieronden. Ook de politie is een sta in de weg voor een soepel competitieverloop, maar niet meer dan elders.

De KNVB heeft grote moeite met de eisen van Vitesse (lees: Gelredome). Liefst acht speelronden worden geblokkeerd vanwege andere evenementen. “Als alle clubs met dergelijke eisen komen, is er geen competitieschema vast te stellen”, stelt een woordvoerder van de bond, waar vandaag het competitieschema wordt vrijgegeven. Daarin moesten ruim vijfhonderd knelpunten worden omzeild.

De politie in Arnhem heeft onvoldoende mensen op koopzondagen en op enkele christelijke feestdagen, maar ligt niet dwarser dan andere korpsen in Nederland. De meest pijnlijke periode ligt – zoals bekend – tussen 15 oktober en 5 november als Vitesse vanwege een concertreeks van Marco Borsato vier speelronden niet in het eigen stadion kan spelen. De KNVB weigert vier achtereenvolgende uitduels op de agenda te plaatsen. “Twee wedstrijden kan, drie niet, vier is onbespreekbaar. Natuurlijk is het voorgekomen, maar dan was het ruim van tevoren bekend en vanwege buitengewone omstandigheden”, aldus een woordvoerder van de bond.

Op 25 oktober moet Vitesse zelf een thuishonk regelen om Heerenveen te ontvangen. Utrecht en Doetinchem hebben Vitesse inmiddels geweigerd. Gelredome is na de Borsatoreeks nog vier weekeinden in 2006 bezet; 30 september/1 oktober, 17/18/19 november, 24/25/26 november, 15/16/17 december en zondag 31 december.

Bron: De Gelderlander 04-07-2006

Vitesse en Lazovic dichtbij akkoord

Vitesse en Feyenoorder Lazovic zijn dichtbij een overeenkomst. Streven van de Arnhemmers is om de 23-jarige Serviër voor vier jaar vast te leggen. “We willen een langjarig contract. Het is immers een investering voor de toekomst en hij is pas 23 jaar”, zegt manager voetbal Jan Streuer. “Maar het is nog niet definitief rond. Dinsdag praten we nog verder met zowel Feyenoord als de speler zelf. Het ziet er goed uit. Hij wil ook weer aan het spelen toekomen. Bij Feyenoord had hij te veel concurrentie”, zegt Streuer. Lazovic is net als de Deen Mads Junker van Vitesse een centrale spits.

Bron: Omroep Gelderland 03-07-2006

Hoofdsponsor: