Juni 2001
Vitesse heeft nog steeds geen licentie voor het komende voetbalseizoen. De KNVB weigert de vergunning omdat de Arnhemse club zijn begroting niet sluitend heeft. Pas als Vitesse kan aantonen dat de uitgaven in evenwicht zijn met de inkomsten, geeft de KNVB zijn fiat aan betaald voetbal in Gelredome. De KNVB neemt zijn rol als financieel toezichthouder kennelijk serieuzer dan in het verleden. Dat mag ook wel gezien de financiele toestand in het Nederlands betaald voetbal. Vorig jaar kwamen de clubs in het betaald voetbal 53 miljoen gulden tekort.
Dankzij de inkomsten uit de verkoop van spelers werd dat tekort terug gedrongen tot 12 miljoen. Bij het opstellen van begrotingen mogen de clubs officieel geen rekening houden met die transferinkomsten. Toch is de financiele gang van zaken er bij vrijwel elke profclub afhankelijk van. De bijdragen worden op zo´n 10 à 15 procent begroot; bij een club als PSV toch al gauw 17 miljoen gulden. En ook Ajax kon het afgelopen jaar alleen uit de rode cijfers blijven door het verkopen van spelers.
Maar het zwart op wit begroten van deze inkomsten is niet toegestaan volgens de regels van de KNVB. De voetbalbond heeft een vroegere truc zelfs verboden waarbij clubs de transferbedragen met het vermogen verrekenden. Op die manier werden de bedragen buiten de winst- en verliesrekening gelaten. De begroting werd er alleen maar schemerig door. Toch spelen de transferbedragen nog altijd een cruciale rol. Want hoewel de begroting er geen plaats voor heeft, zijn de bedragen essentieel voor het sluitend krijgen van de boeken. Voor een club als Vitesse is het verkopen van veelbelovende spelers een belangrijk instrument om de miljoenenbegroting rond te kijgen. Dus transfers begroten mag niet, maar ze zijn wel nodig om de jaarrekening sluitend te krijgen.
Na een aantal financiele debacles (Volendam, FC Den Bosch, Vitesse) in het betaald voetbal, is de KNVB een stuk minder nonchalant. Wat tot voor kort oogluikend werd toegestaan (bijvoorbeeld het schuiven met bedragen tussen winst- en verliesrekening en vermogen) is met ingang van het nieuwe seizoen niet meer toegestaan. De maatregelen van de KNVB moeten leiden tot een juistere weergave van de financiele feiten. Want hopen dat je een speler verkoopt en de inkomsten alvast opnemen in de begroting is in strijd met elke regel van financieel verslaglegging. Het is alsof Philips in zijn begroting een paar miljard aan inkomsten opvoert omdat ze hoopt haar chip-divisie te verkopen. En dat terwijl de onderhandelingen met potentiele kopers nog moeten beginnen. Voorzichtig
Het voorzichtigheidsprincipe van de KNVB is een goed uitgangspunt voor een zuivere financiele verantwoording van de clubs. Daar staat tegenover dat de KNVB erkent hoe belangrijk transferinkomsten voor de clubs zijn, terwijl ze er in de boekhouding geen rekening mee mogen houden.
Vitesse lijkt de dupe te worden van de door de KNVB opgelegde voorzichtigheid. Want om de woorden van algemeen directeur Hans Schreudering te citeren: “Hoe voorzichtiger je begroot, des te groter wordt het financiele gat.” Met andere woorden: de KNVB verplicht Vitesse inkomsten uit de boeken te laten, waardoor de club op zoek moet naar andere geldbronnen om de begroting sluitend te krijgen. En intussen weigert de KNVB een licentie.
Het financieel toezicht van de KNVB komt op die manier een beetje wankel over. Desalniettemin is er binnen de voetbalbond geen aanleiding om de begrotingsregels aan te passen. Volgens een woordvoerster is er geen reden om ontevreden te zijn over het bestaande regime. Voor Vitesse zit er niets anders op dan nieuwe sponsors te zoeken. Een geruststelling is er voor de Arnhemmers én voor de andere profclubs: aan het eind van het seizoen is niemand boos als de miljoenentekorten worden afgedekt uit de transferinkomsten.
Juni 2001
De voetbalclub Vitesse balanceert op de rand van de afgrond. Aanstaande dinsdag moeten de Arnhemmers op het matje komen bij de KNVB. Vitesse dient dan een bankgarantie van 22 miljoen gulden te overleggen om een licentie voor het volgend seizoen te krijgen. Volgens voorzitter Vaessen moet de club nog een gat in de begroting van acht mijoen miljoen zien te dichten.
Oud hoofdofficier van justitie H. Vrakking heeft nog geen oplossing bedacht voor de financiële problemen van Vitesse. In opdracht van ex-sponsor Nuon zocht hij de laatste maanden naar nieuwe financiers. Het afvalbedrijf Sita uit Arnhem haakte af, omdat er rond de club teveel onzekerheid heerst. Vrijdagavond was energiebedrijf Nuon in beraad over de licentie-perikelen van Vitesse. Officieel wil Nuon geen bemoeienis meer met de voetbalclub. Maar aangezien Vitesse nog een aanzienlijke schuld heeft uitstaan, voert Vrakking toch geregeld overleg met Nuon-topman T. Swelheim.
Nuon kan alleen helpen door een bankgarantie te verstrekken. Maar de Raad van Commissarissen heeft dat topman T. Swelheim uitdrukkelijk verboden. Vrakking overweegt zijn opdracht terug te geven als zich op korte termijn geen oplossing aandient. ‘De opdracht loopt op korte termijn af’, aldus woordvoerder Wilting. ‘Een verlenging is mogelijk. Er is nog steeds licht aan de horizon. We verwachten van de KNVB wat extra tijd te krijgen.’
Als Vrakking noch Vitesse een nieuwe geldschieter vindt, zal de club genoodzaakt zijn spelers te verkopen. Dat geeft problemen, aangezien trainer Ronald Koeman had bedongen dat het elftal intact zou blijven. Vitese is in de problemen gekomen doordat de inkomsten tegenvallen. Er is nog steeds geen shirtsponsor voor komend seizoen, en er is leegstand bij de skyboxen en de business-stoelen. De nood is zo nijpend dat Vitesse zelfs de tankpasjes van de spelers heeft ingetrokken.
De Volkskrant 30-06-01
Hij is uitgemaakt voor zakkenvuller en leugenaar, maar in eigen ogen is hij een visionair, die alleen maar denkt in de kleuren geel en zwart. Honderd vrijpostige vragen aan Karel Aalbers (52). ‘Ik ben uit op volledige rehabilitie.’
“Moeilijk hè, een schets van jezelf geven.”
Probeer het eens.
Karel Aalbers is iemand die zakelijk niet op zijn achterhoofd is gevallen. Iemand met een grote maatschappelijke betrokkenheid. Iemand die veel dingen doet vanuit het gevoel. Iemand die niet kan functioneren als hij het gevoel heeft dat hij alleen maar zakelijk wordt gerespecteerd. Iemand die het gevoel moet hebben dat hij is ingebed in een omgeving waar het plezierig toeven is.”
Bron: HP/De Tijd 29-06-01
Arnhemse club onderhandelt komende week weer met KNVB over licentie voor het nieuwe seizoen
Vitesse heeft de begroting voor het nieuwe seizoen nog steeds niet rond. De Arnhemse club kreeg van de KNVB een voorlopige licentie, maar is er tot op heden niet in geslaagd te voldoen aan de gestelde voorwaarden. Volgens voorzitter Jos Vaessen is er aan de inkomstenkant sprake van een gat van ‘zeven tot acht miljoen gulden’. Daarmee is de licentie van Vitesse nog steeds in gevaar. De club moet officieel voor 1 juli aantonen over een gezonde financiële huishouding te beschikken.
Vitesse haalt die deadline niet, maar gaat er van uit dat de KNVB de club een aantal weken respijt geeft. In de komende week staat er een gesprek gepland tussen vertegenwoordigers van Vitesse en de voetbalbond. Gewoonte getrouw hult men zich bij de KNVB in stilzwijgen. Voorzitter Gerard Brouwer, ook lid van de licentie-commissie: “Wij doen geen mededelingen. Vitesse weet waaraan men moet voldoen en op welke datum dat gebeurd moet zijn.”
Vaesen zegt zich geen zorgen te maken over de financiële problemen van zijn club en gaat er van uit dat het wel in orde komt met de licentie. “We zijn bezig met binnenhalen van strategische partners, we zijn druk doende de business-seats te verkopen, we onderhandelen met potentiële shirtsponsors en er is interesse van buitenlandse clubs voor spelers. We hebben behoorlijk wat paarden in de race en het kan niet anders dan dat er eentje door de finish komt”, rekent Vaessen zich rijk.
Vitesse, dat het voorbije seizoen werkte met een begroting van 53 miljoen, zal het komende voetbaljaar uitkomen op een budget van 40 tot 45 miljoen. Een forse teruggang, ondermeer veroorzaakt doordat de post ’te verwachten transferopbrengsten’ niet meer mag worden opgevoerd. Juist die post (bij Vitesse vorig seizoen 11 miljoen gulden) bleek immers telkens natte vinger werk. Dat Vitesse zelfs de fors teruggeschroefde begroting niet sluitend krijgt is veelzeggend. Ook al omdat de club de komende jaren verlost is van de torenhoge rentelasten op de leningen die Nuon verstrekte. Die schuld van 67 miljoen is ondergebracht in een speciale stichting onder leiding van oud-officier van Justitie Vrakking.
De club heeft nu problemen omdat er nog nauwelijks opvolgers zijn gevonden voor bedrijven die zijn afgehaakt als houder van business-seats en of een dure loge. Vitesse streeft naar een bezettingsgraad van 75 procent van alle VIP-plaatsen, maar dat percentage ligt momenteel net iets boven de 60. Ook een opvolger voor tijdelijk shirtsponsor Atag is nog niet gevonden. Volgens Vaessen zijn berichten dat de afvalverwerker Sita (sinds 1998 eigenaar van BFI, voormalig hoofdsponsor van Vitesse) op het shirt komt te staan ‘voorbarig en onjuist’. “We hebben wel contact gehad met Sita, maar dat hebben we ook met vele andere bedrijven. Er is nog geen beslissing gevallen.”
Ook de interesse voor spelers van Vitesse valt tegen. Victor Sikora was het afgelopen seizoen de opvallendste speler en stond volop in de belangstelling. Maar Vitesse heeft volgens technisch manager Jan Streuer van geen enkele club iets concreets gehoord. Streuer: “Alleen Olympiakos (een Griekse topclub, red) heeft ons aangegeven interesse te hebben in Diarra. Met ons valt er over een transfer van hem te praten, mits er voldoende geld op tafel komt. Want we zijn niet van plan om Diarra voor een laag bedrag weg te doen. Maar zo ver is het nog lang niet, Olympiakos heeft alleen maar geïnformeerd en nog geen bod gedaan.”
Streuer zegt er niet te weten dat Vitesse dat Vitesse gedwongen een of meerdere spelers moet verkopen om de licentie te redden: “Daar is mij niets van bekend. Ik weet wel dat de situatie bij Vitesse nog steeds niet rooskleurig is en dat het voor het bestuur goed uit zou komen als we iemand voor een goed bedrag kwijt kunnen raken. Maar er is niet gezegd dat dat absoluut moet gebeuren.”
Ondertusen zit Vitesse nog wel in de maag met Orlando Trustfull, Marian Zeman en Dragoslav Jevric. De ex-internationals van respectievelijk Nederland, Slowakije en Joegoslavië moeten de club verlaten. Trainer Ronald Koeman wil niet door met Trustfull en Zeman, doelman Jevric heeft zelf aangegeven niet nog een jaar op de bank te willen zitten. De drie zullen niet aanwezig zijn als de A-selectie van Vitesse op maandag 9 juli de eerste training afwerkt, maar moeten zich op zaterdag 21 juli melden bij het tweede. Vitesse hoopt echter dat de drie op die datum al verkocht zijn. Trustfull, Zeman en Jevric verdienen een behoorlijk salaris in Arnhem en drukken dus behoorlij op de begroting, bovendien vloeien er bij een transfer nog wat guldens in de lege schatkist. Het Turkse Besiktas had aanvankelijk belangstelling voor Jevric, maar liet al een tijdje niets meer van zich horen. Ook voor Zeman en Trustfull heeft geen club zich gemeld. Streuer: “Het is nu eenmaal makkelijker om een speler te verkopen die goed presteert dan een speler die op de bank zit.”
De Gelderlander 29-06-01
In tegenstelling tot eerdere berichten in de media dan afvalverwerkingsbedrijf Sita de nieuwe shirtsponsor van Vitesse wordt zijn onjuist. Vitesse-voorzitter Jos Veassen noemt de berichten dat het afvalverwerkingsbedrijf Sita de nieuwe shirtsponsor van Vitesse wordt onjuist en voorbarig. Volgens Vaessen is er wel contact geweest met Sita, maar ditzelfde geldt voor vele andere bedrijven. Er is nog geen beslissing genomen.
Vitesseworld 29-06-01
Donderdag 28 juni meldt TV Gelderland Text het prominent: “Nuon lijkt laatste hoop Vitesse”. Vitesse zou zeer grote moeite hebben de Eredivisie-licentie voor volgend seizoen veilig te stellen. Het verwachte nationale media-spektakel blijft donderdagmiddag en avond uit. Het nieuws komt niet over de Gelderse grenzen. De Hollandse publieke en commerciële zenders lijken de situatie te willen negeren, en melden niks over de hele Arnhemse affaire.
Maar het regionale nieuws lijkt genoeg voor afvalverwerkingsbedrijf SITA om de onderhandelingen met Vitesse te staken en toch geen shirtsponsor te worden. Vitesse zal hierdoor nog harder moeten gaan zoeken naar sponsors en investeerders om ervoor te zorgen dat Vitesse 17 augustus aan de aftrap zal staan voor de openingswedstrijd van het seizoen 2001/02 tegen Fortuna Sittard.
Juli 2001
Afvalverwerkingsbedrijf SITA wordt naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe shirtsponsor van Vitesse de komende jaren. Dit melden inmiddels diverse bronnen. Het is nog niet bekend om hoeveel geld het gaat. SITA is een dochter onderneming van het Franse nutsbedrijf Suez Lyonnaise des Eaux Sita en heeft verleden jaar o.a. de afvalverwerking regio Arnhem (ARA) overgenomen en wil nu met sponsering van Vitesse verdere naamsbekendheid opbouwen in Nederland. SITA is in Nederland marktleider met een omzet van ruim fl. 1 miljard. Het bedrijf heeft 80 vestigingen en telt 3.400 medewerkers. SITA, ook in Europa marktleider, is de afvaldivisie van het Franse SUEZ, een mondiaal concern dat zich beweegt op vier terreinen die essentieel zijn voor de samenleving; water, energie, communicatie en milieuzorg. Wereldwijd werken er 175.000 mensen verdeeld over 120 landen. SITA is sinds 1998 eigenaar van BFI Nederland. (oud-shirtsponsor van Vitesse) Het hoofdkantoor van SITA Nederland is gevestigd in Arnhem.
Juli 2001
Vitesse begint de nieuwe voetbalcompetitie met een uitwedstrijd op vrijdag 17 augustus. Tegenstander is Fortuna Sittard. Daarna volgen twee thuisduels. Op woensdag 22 augustus komt AZ naar Arnhem en op zondag 26 augustus maakt UEFA Cup deelnemer FC Utrecht zijn opwachting in Gelredome. Deze week hebben de eredivisieclubs het complete speelschema voor het nieuwe seizoen ontvangen. Vitesse wenste daar gisteren nog niet op vooruit te lopen, omdat de club nog volop met de KNVB in onderhandeling is over het wijzigen van een aantal speeldata.
“We proberen enkele thuiswedstrijden van de vrijdagavond en zondagmiddag naar de zaterdagavond te verplaatsen. We willen dat graag, omdat we de zaterdagavond als onze vaste speelavond zien”, aldus een medewerkster van de afdeling voorlichting van Vitesse. Voorlopig zijn reeds acht thuiswedstrijden gepland voor de zaterdagavond. Maximaal kunnen dat er twaalf worden, omdat tegen NEC en Ajax omwille van de veiligheid op zondagmiddag gespeeld moet worden. Daarnaast wordt tweemaal op een woensdagavond in Gelredome een thusiwedstrijd afgewerkt.
Vitesse begint de voorbereiding op de nieuwe competitie op maandag 9 juli. Trainer Ronald Koeman hoopt tegen die tijd te kunnen beschikken over een tweetal nieuwe spelers (een ervaren man en een vleugelspits), waarnaar de club nog steeds op zoek is. Didier Martel zal de voorbereiding op het nieuwe seizoen aan zich voorbij moeten laten gaan. De Fransman werd kortgeleden geopereerd aan zijn enkel, waarbij het gewricht werd schoongemaakt. Naar verwachting is hij enkele maanden uitgeschakeld.
De Gelderlander 28-06-01
Het is bijna onmogelijk om de Arnhemse eredivisieclub Vitesse en stadion Gelredome levensvatbaar te houden. Dat doemscenario schetst H. Vrakking, de voormalige hoofdofficier van justitie in Amsterdam, in een vertrouwelijk rapport voor energieconcern Nuon.
Vrakking werd door Nuon aangesteld om te onderzoeken hoe Vitesse en Gelredome kunnen blijven voortbestaan. Bovendien luidde zijn opdracht een manier te vinden waarop het energieconcern (een deel van) de vordering van 75 miljoen gulden terug kon krijgen. Nuon leende dat geld als voormalig hoofdsponsor van Vitesse aan de voetbalclub voor de financiering van transfers en om gaten in de begroting te stoppen.
Vrakking trekt zijn conclusies op basis van verrichte onderzoeken naar de posities van beide ondernemingen. Hij schetst een zorgwekkende financiële situatie bij Vitesse. De cijfers kunnen nog erger worden omdat er volgens hem geen rekening is gehouden met een potentiële claim van de belastingpolitie FIOD die onderzoek doet naar vermeende malversaties bij de club van ’tussen de vijf en tien miljoen’ en een lopende belastingverplichting van vier miljoen. ‘Die is niet direct opeisbaar, maar ook niet gereserveerd.’
Vrakking becijfert de schuldenlast van Vitesse op 103 miljoen gulden. ‘Verder is er een geprognosticeerd exploitatietekort van 28 miljoen voor transfers in het komende seizoen. Daarbij is al de opbrengst van een nieuwe hoofdsponsor van vijf miljoen opgenomen, maar die is er nog niet.’ Aldus het rapport.
Vrakking spreekt van een ernstig liquiditeitsprobleem. Hij komt tot de conclusie dat alles ‘net voldoende is om augustus door te komen’. Dat onderdeel van zijn rapportage is inmiddels achterhaald. Deze week was de oprichting van de stichting Vrienden van Vitesse, die twintig miljoen aan de club beschikbaar stelt. Bovendien stelden Gedeputeerde Staten van Gelderland een incidentele verlaging van de huur (geen acht of negen miljoen maar twee miljoen) voor. Daardoor kan Vitesse makkelijker aan de kortetermijnverplichtingen voldoen. Uit het rapport van Vrakking is echter te concluderen dat dit voor Vitesse uitstel van executie is en dat de club alleen door het structureel met veel winst verkopen van spelers en gunstiger huurvoorwaarden het hoofd boven water kan houden.
‘De zittende directie verwacht drie seizoenen nodig te hebben om op een geneutraliseerde begroting uit te komen met daarin tien miljoen netto transferbaten voor break even en een fikse huurvermindering vanuit Gelredome.’ Met andere woorden: het bestuur van Vitesse denkt dat de begroting in de toekomst alleen sluitend kan zijn wanneer er élk seizoen minder huur voor het stadion mag worden betaald en er ieder jaar tien miljoen winst wordt gemaakt op de transfermarkt.
Vitesse-voorzitter J. Vaessen zei dinsdag dat zijn club oude schulden aan tv-zender Canal+ (terugbetaling van een lening) en voetbalclub Nottingham Forest (laatste deel van de transfersom voor Pierre van Hooijdonk) heeft. Vrakking noemt in zijn rapport ook de NOS, de gemeente Arnhem en individuele spelers als schuldeisers. Volgens Vitesse-woordvoerder F. Huizinga is het onjuist dat de club bij spelers in het krijt staat.
Voor Gelredome voorziet Vrakking eveneens een somber beeld. Het Arnhemse stadion heeft, aldus de voormalig hoofdoffcier van justitie, zestig miljoen gulden nodig om uit de penibele financiële situatie te komen. ‘Naar verwachting is dat een redelijk bedrag om tot volledige schuldsanering van Gelredome te komen’, aldus het rapport.
Complicerende factor is volgens Vrakking de rechten die de founders van het stadion bij het financieren van de bouw hebben bedongen. Gelredome heeft zich verplicht bij de founders goederen en diensten af te nemen. ‘Dat bemoeilijkt een gezonde exploitatie. Deze rechten dienen nog zeven é acht jaar gerespecteerd te worden’, constateert Vrakking.
De totale schuldenlast van Gelredome wordt door Vrakking becijferd op 121,8 miljoen gulden. ‘Hier tegenover staan slechts 5,6 miljoen aan debiteuren en 1,5 miljoen aan overige vorderingen’. Vrakking verwacht dat daardoor de lening van een bankenconsortium van 37 miljoen direct opeisbaar wordt. Hij stelt dat Gelredome voldoende geld in kas heeft om tot eind september de lopende rekeningen te betalen. Daarbij gaat Vrakking ervan uit dat er bij het stadion geld binnenkomt uit de verkoop van loges en business-seats van Vitesse. Gedeputeerde Staten van Gelderland stelden echter voor dat Vitesse die opbrengsten eenmalig mag houden om de eigen ernstige geldnood het hoofd te kunnen bieden.
Het is nog onduidelijk hoe de provincie Gelredome wil compenseren voor de te derven inkomsten van circa zes miljoen. Vrakking constateert verder nog diverse hobbels voor een eventuele overname van Gelredome door een geïnteresseerde partij. Hij wijst op de mogelijkheid dat eventuele subsidies terugbetaald moeten worden als het stadion in andere handen komt. Bovendien claimt een aannemersbedrijf nog geld van Gelredome. Daarnaast heeft het stadion volgens de oud-hoofdofficier van justitie wat kleine problemen: de horecavergunning ontbreekt en de milieuvergunning voor grootschalige evenementen is verlopen.
Juni 2001
Voormalig hoofdofficier justitie Vrakking schetst doemscenario
Het is moeilijk, zo niet onmogelijk de voetbalclub Vitesse in de toekomst levensvatbaar te houden. Dat stelt de voormalig hoofdofficier van justitie in Amsterdam, Vrakking, in een vertrouwelijk rapport aan energieconcern Nuon.
Nuon, tot voor kort hoofdsponsor van Vitesse, trok Vrakking aan om hem te laten onderzoeken hoe de voetbalclub en het stadion Gelredome konden blijven voortbestaan. Bovendien moest Vrakking een manier vinden waardoor Nuon de 75 miljoen gulden die het bedrijf in de club stak, terug kon krijgen. Vrakking schetst een doemscenario. Hij spreekt van een zorgwekkende financiële situatie bij Vitesse. De cijfers kunnen nog erger worden omdat er volgens hem geen rekening is gehouden met een potentiële claim van de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst Fiod, die onderzoek doet naar vermeende malversaties bij de club. De Fiod-claim kan `tussen de vijf en tien miljoen gulden` zijn. Er ligt ook nog een belastingclaim van vier miljoen. `Die is niet direct opeisbaar, maar ook niet gereserveerd.`
Schuldenlast
Vrakking becijfert de schuldenlast van Vitesse op 103 miljoen gulden. `Verder is er een geprognotiseerd exploitatietekort van 28 miljoen in het komende seizoen. Daarbij is al de opbrengst van een nieuwe hoofdsponsor van vijf miljoen opgenomen, maar die is er nog niet`, aldus het rapport. Vrakking spreekt van een ernstig liquiditeitsprobleem. Hij komt tot de conclusie dat alles `net voldoende is om augustus door te komen`. Dit onderdeel van zijn rapportage is door de dinsdag bekend geworden steunoperatie van 26 miljoen gulden aan Vitesse achterhaald. De club kan de rekeningen weer betalen. Uit het rapport van Vrakking valt echter te concluderen dat de steunoperatie voor Vitesse alleen uitstel van executie betekent. Blijvend komt men er alleen bovenop als spelers met veel winst worden verkocht en de huur van het Gelredome fors omlaag gaat. ‘De zittende directie verwacht drie seizoenen nodig te hebben om op een geneutraliseerde begroting uit te komen met daarin tien miljoen netto transferbaten voor break-even en een fikse huurvermindering vanuit Gelredome.` Met andere woorden: het bestuur van Vitesse denkt dat de begroting in de toekomst alleen sluitend kan zijn wanneer er élk seizoen minder huur voor het stadion mag worden betaald en er ieder jaar tien miljoen winst wordt gemaakt op de transfermarkt. Vitesse-voorzitter Jos Vaessen meldde dinsdag dat zijn club oude schulden aan tv-zender Canal+ (terugbetaling van een lening) en voetbalclub Nottingham Forest (laatste deel van de transfersom voor Pierre van Hooijdonk) had. Vrakking noemt in zijn rapport ook de NOS, de gemeente Arnhem en individuele spelers als schuldeisers. Volgens Vitesse-woordvoerder Frank Huizinga is het onjuist dat zijn club in het krijt staat bij spelers. Verder wilde hij niet reageren op de bevindingen van Vrakking. Een meerderheid van Provinciale Staten in Gelderland is tegen de nieuwe steunoperatie voor Vitesse. Dinsdag werd bekend dat het provinciaal bestuur ermee instemt dat de club minder huur voor het Gelredome gaat betalen. Naar verluidt gaat het om twee tot zes miljoen gulden. Het betreft een éénmalige operatie. Provinciale Staten willen op korte termijn van Gedeputeerde Staten keiharde garanties dat ook daadwerkelijk geen provinciaal geld richting Vitesse vloeit. Ze zijn mordicus tegen een directe of indirecte subsidiëring door de overheid.
Juni 2001
De FIOD heeft de bewijslast tegen Karel Aalbers, van oplichting van Vitesse en valsheid in geschrifte, niet rond kunnen krijgen. Uit het onderzoeksdossier blijkt dat de oud-voorzitter van Vitesse nu alleen nog in vier zaken van mogelijke belastingfraude wordt verdacht.
De mogelijke belastingfraude gaat over de financiële constructies die zijn gebruikt bij de transfers van Van Hooijdonk en Machlas, en over een betaling aan Quality Samplers, waarvan Aalbers mede-eigenaar is. Volgens de advocaten Hameleers en Knoops van Aalbers gaat het bij de mogelijke belastingfraude om verschil van inzicht tussen de FIOD en de fiscaal-juridische adviseurs van Aalbers. Hameleers: “Als de zaak voor de rechter komt, wordt het een discussie tussen hoogleraren over iets meer dan twee miljoen gulden. Het KPMG-onderzoek, dat onder leiding stond van KPMG topman Ben van der Veer en in opdracht van Vitesse en Nuon is uitgevoerd, heeft inmiddels al tussen de twee en drie miljoen gulden gekost.”
Het KPMG-onderzoek, dat onder leiding stond van KPMG topman Ben van der Veer en in opdracht van Vitesse en Nuon is uitgevoerd, heeft inmiddels al tussen de twee en drie miljoen gulden gekost.”
BN/De Stem Juli 2001
Gelredome gaat weer aan opera doen. Giuseppe Verdi’s ’La traviata’ moet er aan bijdragen dat het multifunctionele complex in Arnhem-Zuid de komende tijd nog meer een ’ultimate home of events’ wordt. Dat is tenminste de insteek van de Gelredome-organisatie die het graag internationaal ziet.
Op 20 december dit jaar is de opera, die afgelopen zondag nog bij de Tros op televisie te zien was, te gast in het evenementencomplex in Arnhem. ’La traviata’ is na ’Aida’ van Verdi en ’Carmen’ van Bizet de derde opera die in Gelredome uitgevoerd wordt.
Het wordt een spektakel, belooft organisator Peter Kroone van het entertainmentbedrijf Companions. ,,De grootschalige opera’s van onze firma zijn uniek qua vorm. We hebben ervaren dat onze manier van produceren heel kostbaar is, als je het goed wilt doen.’’
,,Daarom hebben we gekozen om de opera als een popband op tournee door een aantal landen te laten gaan. Dat lukt aardig. Na 20 december staat de productie drie dagen in München. In 2002 gaat ’La traviata’ naar Engeland, Ierland, Bremen en Barcelona.
17.500 kaarten voor opera
‘La traviata’ is volgens Kroone een opera die zich afspeelt in de heel intieme sfeer van salons en buitenhuisjes in het Parijs van 1846. ,,We hebben gekozen voor een aparte setting, laten alle decor weg. Beweging is belangrijk en de muziek is de leidraad van deze intieme, emotionele en verfijnde productie.’’
,,Iedereen kan om de bühne zitten, net als het geval was met ’Aida’ en ’Carmen’. Het podium krijgt de vorm van een arena waarin zich een gevecht afspeelt. Die opzet brengt een enorme intimiteit met zich mee die een echt theatergevoel schept.’’
Aan deze ’La traviata’ werkt het Wiener Symphonic Orchester onder leiding van dirigent Walter Attanasi mee. ,,Daarom konden we onze artistieke norm verhogen. Verder zijn het Bulgarian National Radio Choir en European Ballet Company van de partij. Tot de meewerkende artiesten behoren Eteri Lamoris, Danielle Streiff en Alexandru Badea’’, aldus Kroone, die vastbesloten is om zijn firma uit te laten groeien tot dé opera-producent van de wereld.
Het aantal beschikbare kaarten voor ’La traviata’ bedraagt 17.500. De ticketprijs varieert van 65 tot 165 gulden. De voorverkoop start na de zomervakantie. Aan ronkende taal was maandag 25 juni geen gebrek bij de presentatie van de andere plannen van Gelredome voor het tweede half jaar van 2001. Tot het eind van dit jaar verwacht Gelredome nog een kleine zeshonderdduizend bezoekers binnen zijn poorten te krijgen. Het voetbal van Vitesse en het Nederlands elftal (6 oktober tegen Andorra) staat garant voor de hoofdmoot. U2, Janet Jackson en Guns N’ Roses zorgen eveneens voor veel toeloop.
AC 26-06-01
Vitesse heeft geen toekomst, zegt de voormalige hoofdofficier van justitie in Amsterdam, Vrakking, in een vertrouwelijk rapport. ,,Het is moeilijk, zo niet onmogelijk Vitesse levensvatbaar te houden.’’ Vrakking becijfert de schuldenlast op 103 miljoen gulden.
Het reddingsplan van een kleine 26 miljoen heeft inmiddels de eerste averij opgelopen. Een meerderheid van Provinciale Staten, CDA (collegepartij), D66, GroenLinks en ChristenUnie, voelt niets voor het plan van het Gelderse provinciebestuur om de huur van het Gelredome voor Vitesse drastisch te verlagen, een voordeeltje van om en nabij zes miljoen. Nuon, tot voor kort hoofdsponsor van Vitesse, trok Vrakking aan om hem te laten onderzoeken hoe de voetbalclub en het stadion Gelredome konden blijven voortbestaan. Bovendien moest Vrakking een manier vinden waardoor Nuon 75 miljoen gulden die men in de club stak, terug kon krijgen.
Vrakking schetst een doemscenario. En het kan allemaal nog erger worden omdat er volgens hem geen rekening is gehouden met een potentiële claim van de Fiscale inlichtingen en opsporingsdienst FIOD die onderzoek doet naar vermeende malversaties bij de club. De FIOD-claim kan ‘tussen de vijf en tien miljoen gulden‘ zijn. Er ligt ook nog een belastingclaim van vier miljoen.
Volgens hem bedraagt de schuldenlast van Vitesse op 103 miljoen gulden. ‘Verder is er een geprognotiseerd exploitatietekort van 28 miljoen in het komende seizoen. Daarbij is al de opbrengst van een nieuwe hoofdsponsor van vijf miljoen opgenomen, maar die is er nog niet’, aldus het rapport.
Vrakking komt tot de conclusie dat alles ‘net voldoende is om augustus door te komen’. Dit onderdeel van zijn rapportage is door de dinsdag bekend geworden steunoperatie van 26 miljoen gulden aan Vitesse achterhaald. Vitesse-voorzitter Vaessen meldde dat zijn club oude schulden aan tv-zender Canal+ en Nottingham Forest (laatste deel van de transfersom voor Pierre van Hooijdonk) had. Vrakking noemt ook de NOS, de gemeente Arnhem en individuele spelers als schuldeisers. Volgens Vitesse-woordvoerder Huizinga is het onjuist dat zijn club in het krijt staat bij spelers.
Een meerderheid van Provinciale Staten in Gelderland is ondertussen tegen een nieuwe steunoperatie voor Vitesse. Het provinciaal bestuur stemt ermee in dat de club minder huur voor het Gelredome gaat betalen, als onderdeel van een reddingsplan. Naar verluidt gaat het een eenmalige operatie van twee tot zes miljoen gulden.
Provinciale Staten willen op korte termijn van GS keiharde garanties dat ook daadwerkelijk geen provinciaal geld richting Vitesse vloeit. Ze zijn mordicus tegen een directe of indirecte subsidiëring door de overheid. CDA(collegepartij), D66, GroenLinks en ChristenUnie hebben hun bedenkingen nu al geuit. Steun is volgens CDA-fractievoorzitter H. de Vries ‘water naar de zee dragen’, omdat Vitesse een torenhoge schuldenlast heeft.
Het CDA vreest dat Vitesse binnen een jaar weer bij de provincie op de stoep staat voor financiële steun. De VVD wil zich vooralsnog van commentaar onthouden, totdat GS het plan tot lastenverlichting voor Gelredome zullen ontvouwen. De PvdA geeft in een ‘voorlopige mening’ aan in te kunnen stemmen met een tijdelijke verlaging van de huurprijs van Gelredome voor Vitesse. Ze wijst op het belang van Vitesse voor Gelredome en andersom.
AC Juni 2001
Vitesse heeft nog steeds zijn begroting voor het komend jaar niet rond. Komende week praat de club met de KNVB over de financiele situatie. Die is nog steeds verre van rooskleurig. Maar wat is de rol van de rekenmeester van de KNVB en hoever staat de club met het sluitend maken van het huishoudboekje. Vitesse heeft eind juli alles op de rit voor het nieuwe seizoen, verwacht algemeen directeur Hans Schreudering. Dan moet de begroting sluitend zijn en ook de licentie voor het betaald voetbal binnen zijn.
Officieel zou de club uiterlijk vandaag een sluitende begroting moeten overleggen aan de KNVB. Maar voorzitter Vaessen liet gisteren al weten dat hij ervan uitgaat dat de KNVB de Arnhemmers nog enkele weken respijt geeft. “We hebben behoorlijk wat paarden in de race en het kan niet anders dat er eentje door de finish komt,” zei hij over de verwachte inkomsten.
Ook algemeen directeur hans Schreudering is vol vertrouwen. De club heeft ondanks het teleurstellende seizoen nu al meer seizoenkaarten verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens Schreudering ligt het aantal inmiddels op 18.000, dat zijn er 1000 meer dan vorig jaar rond deze tijd.
“Sommige dingen zijn onbegrijpelijk. Je zou denken dat het met de verkoop van seizoenkaarten minder zou lopen als gevolg van het mindere sportieve resultaat. Maar juist het tegenovergestelde gebeurt”, aldus de algemeen-directeur.
Schreudering erkent echter dat de verhuur van business-seats en loges tegenvalt. Op dit moment is ongeveer 60 procent van de plaatsen verhuurd. “Maar vergeet niet dat elke loge die we verhuren een bedrag van ruim 150.000 gulden oplevert en we praten elke dag met potentiele huurders.”
Vitesse moet met een groot deel van de logehuurders onderhandelen omdat dit jaar jaar ongeveer 65 procent van de huurcontracten aflopen. Om de keuzemogelijkheden voor klanten uit te breiden, hanteert Vitesse verschillende huurtermijnen.
De Vitesse-directeur maakt zich vooralsnog geen directe zorgen om de financiele situatie van de club. Een dreigend faillissement is nog niet aan de orde. “In het betaald voetbal neem je nu eenmaal meer risico´s dan in het reguliere bedrijfsleven. Dat kan niet anders, want voetbal is niet alleen maar zakelijk, het is ook emotie. Je bent afhankelijk van sportieve prestaties.”
Ondanks de moeilijkheden met de begroting zijn er volgens Schreudering in ieder geval geen acute problemen. “We kunnen alle rekeningen betalen. Je zult niemand vinden die langer op zijn geld moet wachten dan wat gebruikelijk is in het zakelijk verkeer.” De begroting zal volgens hem in ieder geval rond komen. “Maar op welk bedrag we uitkomen, kan ik niet zeggen. Dat weten we pas net voordat het seizoen begint.” Ook afgelopen seizoen had Vitesse volgens Schreudering voldoende geld om alle rekeningen te betalen. “Onze betalingspositie werd in de periode augustus tot november zelfs per maand beter.” De affaire met Benfica gooide echter roet in het eten. Nadat Vitesse zijn spits Van Hooijdonk aan de Portugese club had verkocht, bleef de betaling lange tijd uit. Daardoor raakte Vitesse uiteindelijk in de problemen en moest de club een tijdelijk overbruggingskrediet regelen met een financier (bouwondernemer Dik Wessels, broer van FC Twente-voorzitter Herman Wessels).
Schreudering gaat ervan uit dat deze zomer de inkomsten uit de verkoop van seizoenkaarten en verhuur van business-seats een deel van het gat in de begroting zullen dekken. Dat er nog maar 60 procent van de loges is verhuurd, is volgens de directeur niet iets om zorgen over te maken. “Steeds meer bedrijven zien zo´n loge als iets dat niet alleen met voetbal te maken heeft. Daarom gaan we ons ook op potentiele huurders richten die niet primair voor het voetbal willen komen, maar die Gelredome als een mooie plek zien om zaken te doen. Op de deze maand gehouden business-to businessavond waren zo´n tweehonderd ondernemers aanwezig met interesse voor een accommodatie bij Vitesse.”
Juni 2001
Hans Vrakking had wél een heldere analyse over de problemen bij Vitesse en Gelredome. Maar zijn oplossing had weinig om het lijf. De analyse was verwoord in een op zich gedegen rapport. De schulden van Vitesse overschrijden de honderd miljoen gulden. Vrakking had aangegeven dat de schulden fors moeten worden gesaneerd om Vitesse levensvatbaar te maken. Optie daarvoor was een slechts gedeeltelijke terugbetaling door Vitesse van de leningen van zowel Nuon als de provincie. De eventuele oplossing voor de langere termijn had Vrakking in een ‘faxje’ aan Nuon voorgelegd. Daarin verklaarde een groep ondernemers, waaronder projectontwikkelaars, dat ze eventueel interesse hadden om te investeren in Vitesse. De oplossing bleek echter in een embryonaal stadium. Onderdeel was de aankoop van Gelredome voor enkele tientallen miljoenen; in ieder geval fors minder dan het bedrag van iets meer dan honderd miljoen gulden waar tot nu toe van werd uitgegaan. ,,Het was een heel ruwe en matige schets van een toekomstperspectief’’, zegt een goed ingewijde in de onderhandelingen die tussen Vrakking en Nuon zijn gevoerd. Toen Nuon aan Vrakking duidelijk maakte dat het weinig waardering had voor het opgeleverde werk, ontstond een zeer wrevelige sfeer. Nuon heeft nu besloten een bewindvoerder aan te stellen die de afbetaling van de schulden en rentebedragen van Vitesse aan het energiebedrijf in de gaten moet houden. Afgesproken is dat Vitesse niet voor 2004 rente en aflossing hoeft te betalen.
AC Juni 2001
Het aantal popconcerten in het Arnhemse Gelredome mag niet worden verdubbeld van 12 naar 24 per jaar. Dat heeft de Raad van State bepaald. Het rechtscollege in Den Haag stelt daarmee omwonenden in het gelijk. Die hadden beroep aangetekend tegen dit onderdeel van de milieuvergunning. De overige beroepen van omwonenden en van de exploitatiemaatschappij Gelredome zelf zijn verworpen. Gelredome wilde zes concerpen per jaar laten duren tot middernacht in plaats van 23.00 uur. Tegen de uitspraken van de Raad van State is geen beroep mogelijk.
TT TVG 22-06-01
In het Arnhemse stadiontheater Gelredome mogen per jaar maximaal twaalf grote concerten worden gegeven. Dat heeft de Raad van State in Den Haag bepaald. Het stadiontheater had het maximum liever op 24 concerten gezien, om zo meer inkomsten te kunnen verwerven. Tegen dat voornemen was protest aangetekend vanuit het naast het stadion gelegen dorp Elden.
De Gelderlander 22-06-01
Jammer, maar geen ramp. Zo reageert de directie van Gelredome op de uitspraak van de Raad van State dat er per jaar maximaal twaalf concerten in het stadion mogen worden gegeven. Stadiontheater Gelredome had een vergunning voor het dubbele aantal aangevraagd en de gemeente Arnhem zag dat wel zitten. Dat tot ongenoegen van de bewonersraad Elden, die het hogerop zocht.
Volgens de Raad van State is niet duidelijk in welke mate de concerten geluidsoverlast veroorzaken. De overlegde gemeentelijke stukken zijn wat dat betreft niet deugdelijk. Reden waarom het rechtscollege de klagende bewoners het voordeel van de twijfel geeft.
De bewoners kregen geen gelijk wat betreft de parkeeroverlast die Gelredome veroorzaakt. De Raad van State is van mening dat er voldoende maatregelen zijn getroffen om die hinder binnen de perken te houden. Reeds in een eerdere fase (1999) bepaalde de Raad van State dat twaalf concerten de grens vormt. Een aantal dat overigens (nog) niet gehaald wordt.
De milieuvergunning voor het voetbalstadion annex evenementencomplex kwam andermaal in procedure toen Gelredome besloot het aantal zitplaatsen met vierduizend uit te breiden naar dertigduizend stuks met het oog op het EK voetbal. Intussen was er wat ervaring met festijnen in het Gelredome opgedaan en daarover bleek men in Elden minder te spreken dan op het Arnhemse stadhuis.
Volgens gemeente en Gelredome was het muziekgeluid tijdens de concerten die er geweest zijn nauwelijks meetbaar of ‘hoorbaar boven het achtergrondgeluid’ uit. Toch zijn er ook rapporten waaruit blijkt dat de muziek wel degelijk hoorbaar zou zijn geweest. Die onduidelijkheid breekt Gelredome op en speelt Elden in de kaart.
Volgens een woordvoerder van het multifunctionele stadion wordt de uitspraak nu zo snel mogelijk door eigen juristen tegen het licht gehouden om te bekijken wat er gedaan moet worden. Gelredome kan met twaalf concerten weliswaar uit de voeten, maar zou graag wat mee armslag hebben voor geval zich onverwachts extra mogelijkheden aan zouden dienen.
De Gelderlander 22-06-01
Een goede soap staat of valt met twee elementen: een goed plot en goede acteurs. Dadelijk de actie, nu eerst de invulling van de acteurs. In de hoofdrollen: KAREL AALBERS, als de grote slechterik. Zeg maar de JR Ewing van Eerbeek. Een briljante rol. Verder RONALD KOEMAN, als de goede genius, de integere tegenpool van onbetrouwbare Kareltje. Een lastig uit te diepen karakter. En natuurlijk JOS VAESSEN, eveneens in de rol van goed heiligman. Niet schokkend, maar niet slecht. Wel prachtig over-dreven is TOBIAS SWEIHElM, in de gedaante van een maffia-achtige en zeer geslaagde zakenman. En in de bijrollen: spelers en supporters van Vitesse. En vele, vele anderen. Start de herkenningstune!!!
Terug naar het draaiboek van Hollywood aan de Rijn.
Bron: Voetbalmagazine 22-06-01
Het gaat niet goed met de verkoop van de business-seats in Gelredome: slechts 60 procent is verkocht. Daarom belegden stadion en club gisteren een ‘Business to business-avond’ om twijfelaars over de streep te trekken. Vitesse is méér dan een voetbalclub. Het is een familie. En Gelredome is méér dan een voetbalstadion. Het is ‘de gezelligste huiskamer van Gelderland’. Waar je met het hele gezin naar toe kunt, zonder een bierfles in je nek te verwachten. Waar sterren als Janet Jackson en U2 schitteren. Waar het uiterst prettig zakendoen is, bovendien.
Zie daar in een notendop de boodschap die vertegenwoordigers van meer dan 250 bedrijven uit de regio Arnhem woensdagavond krijgen voorgeschoteld in een even vermakelijke als gelikte goed nieuws-show in Gelredome. Een ‘Business to business-avond’ hebben Vitesse en stadion het genoemd. Maar dat is het eigenlijk niet, verklapt Vitesse-directeur Hans Schreuderink al in het begin. “Ik zie gelukkig veel nieuwe gezichten in de zaal. Ik hoop dat u straks aan het eind van de avond zegt: ik vind dit zo leuk, ik ga meedoen.”
Het zijn vanavond vooral club en stadion die geld willen verdienen, zoveel is duidelijk. Het onderlinge zakendoen (business to business) is voor later, voor wie lid wordt van de succesvolle Businessclub (snel gegroeid van 180 naar 400 leden). Het gaat nu eerst even om de 49 loges en de bijna 1100 business-seats in het multifunctionele stadion.
Logisch ook, want voor komend voetbalseizoen zijn lang niet alle zakenstoeltjes bezet. Nadat eerder dit jaar de driejarige business-seatcontracten afliepen, blijkt dat niet alle bedrijven hun contracten hebben verlengd. Op dit moment is niet veel meer dan 60 procent van de plaatsen bezet. Een miljoenenstrop voor club en stadion dreigt, want zijn profiteren beide van de stoeltjesopbrengst. Maar dat krijgt het publiek vandaag niet te horen.
“Aan het einde van het afgelopen seizoen hadden we een bezetting van 100 procent, nu van ruim 60”, vertelt Marcia de Rooij namens de Business Club voor aanvang van de bijeenkomst. “We hebben een enquête gehouden naar de redenen waarom men afhaakte. Dat bleek heel divers te zijn. Sommigen stappen in andere sporten, met anderen gaat het even wat minder zodat ze helemaal stoppen met sponsoring.”
Aan één ding ligt de afnemende belangstelling in elk geval niet of nauwelijks, benadrukt ze. “Het ligt niet aan het missen van Europees voetbal door Vitesse. Heel opvallend. Hadden wijzelf namelijk wél gedacht. Je hoort er niemand over.”
In de flitsende video-film die de zakenlieden te zien krijgen, scoort Vitesse nog aan de lopende band en meldt een Engelstalige voice-over met Amerikaanse tongval dat de club tot de ’top 4′ van Nederland behoort. Tijdens het aansluitende forum met bestuurders van Vitesse en Gelredome én met tevreden business-klanten (die gebleven zijn) wordt al net zo flink gescoord. “Hier gebeurt het. Wie niet meedoet, doet zichzelf tekort. Gelredome is het kloppend businesshart van Oost-Nederland”, meldt een van de blijvers.
Een vrouwelijk lid van de Businessclub benadrukt dat Gelredome niet alleen manvriendelijk, kindvriendelijk, voetbalvriendelijk en zakenvriendelijk is, maar ook vrouwvriendelijk. “Op elk gebied. Qua sfeer, qua aankleding. En ’s winters zit je hier heerlijk warm.”
Huiskamergevoel, dat is het woord. Marcia de Rooij vertaalt dat in een target, een doelstelling. Deze avond moet ertoe leiden dat Gelredome/Vitesse binnen no time op 70 procent bezette zakenstoeltjes zit. “En de target voor het begin van de competitie is 75 procent.” En nu maar afwachten wie zich heeft laten overhalen.
21-06-01
Een loop- en fietsbrug over de Nijmeegseweg naar Gelredome gaat in de papieren lopen. Volgens de eerste offertes kost zo’n ongelijkvloerse oversteek dertien tot vijftien miljoen gulden. Dat is veel meer dan er nu beschikbaar is. Volgens B. van der Sman, hoofd van de afdeling verkeer komt er zo’n acht miljoen beschikbaar. Een half jaar geleden ging Arnhem er nog vanuit dat een brug of een tunnel zo’n vier miljoen gulden zou kosten.
De provincie heeft al vijf miljoen toegezegd, een miljoen komt uit het raamplan fiets en waarschijnlijk 1,2 miljoen van het Knooppunt Arnhem-Nijmegen. Daarnaast blijft er nog een half miljoen over van het sober uitvoeren van de tijdelijke oversteek bij het Meldeplein. Arnhem heeft gisteren een aanvraag voor rijkssubsidie de deur uitgedaan voor de brug naar Gelredome.
Volgens Van der Sman is het niet zeker dat een brug ook werkelijk dertien tot vijftien miljoen gulden gaat kosten. ,,Je kunt in de uitvoering variëren. Dat maakt nogal wat uit.’’ In september wil de gemeente Arnhem alle informatie op tafel hebben om een keus te maken. Het komende voetbalseizoen moeten Vitessefans nog steeds de Nijmeegseweg oversteken ter hoogte van het Meldeplein. Bij elk evenement worden tussen de Elzenlaan en de Nijmeegseweg bouwhekken geplaatst om illegaal oversteken van de Nijmeegseweg tegen te gaan.
Ook komt er een voetpad ten noorden van de busbaan langs de Batavierenweg. Ook daar wordt een hek langs geplaatst. Verder heeft de politie toegezegd nog tweeënhalf jaar voor verkeersbegeleiding te zorgen. In november vorig jaar verloor een Vitessefan het leven toen hij de busbaan overstak en werd aangereden door een bus. Op dat moment laaide de discussie over een brug weer op.
AC Juni 2001
‘Ik ben bang in elkaar te storten’
Theo Janssen (19) zegt niet meer wat hij denkt, maar de middenvelder heeft nog altijd een uitgesproken mening. Vanuit het Argentijnse Salta, waar Oranje uitkomt op het wereldkampioenschap voor spelers onder negentien jaar, praat Janssen over Vitesse, Ronald Koeman, vermoeidheid, heimwee, het WK en zijn ontwikkeling. ‘Ik lig duidelijk achter op schema.’
Heb jij zin in het WK?
‘Laat ik het zo zeggen: als voetballer vind ik het prachtig een WK te mogen spelen, want zo’n kans krijgt niet iedereen. Aan de andere kant had ik het ook helemaal niet erg gevonden als ik nu met wat vrienden op een strand in Salou had gelegen. Daar ben ik heel eerlijk in.’
Bron: VI 20-06-01
Je bent 17 jaar oud, een zeer talentvolle voetballer en er is interesse van maar liefst negen (internationale) clubs. Er lijkt een gouden toekomst voor je in het verschiet, maar veelvuldig blessureleed gooit flink wat roet in het eten. Dit overkwam Vitessenaar Kristof Aelbrecht (20). Op zeventienjarige leeftijd maakte hij de overstap van KV Mechelen naar Vitesse A1. Hij speelde slechts twee wedstrijden in het eerste elftal en raakte geblesseerd aan zijn knie. De Belgische spits revalideert momenteel van de kwetsuur die hem in totaal veertien maanden langs de kant hield. “Zo’n blessure maakt je een stuk realistischer.”
De kwestuur
Aelbrecht legt nog een keer uit wat er nu allemaal gebeurd is. De ellende van de aanvaller begon in april 2000. Hiervoor was hij al enige tijd uit de roulatie geweest vanwege twee gebroken middenhandsbeentjes. “In een wedstrijd met het tweede elftal verdraaide ik mijn knie en het bleek dat ik mijn kruisbanden had gescheurd. Er volgde een operatie waarin de kruisbanden werden vastgezet en de daaropvolgende revalidatie verliep zeer voorspoedig. Ik speelde weer in het tweede elftal en toen brak ik mijn kuitbeen. In eerste instantie werd de breuk niet in verband gebracht met mijn knie, maar dat bleek wel zo te zijn. Eigenlijk had ik mijn knie weer verdraaid, maar doordat mijn kruisbanden zo stevig vast zaten, brak ik mijn kuitbeen. Ik werd weer geopereerd maar ditmaal verliep het herstel minder goed. Na enige tijd werd besloten dat ik weer onder het mes moest. Toen heeft de dokter mijn knie helemaal schoongemaakt en mijn kraakbeen bleek niet in orde te zijn. Tot zo ver de medische behandelingen,” vertelt Aelbrecht.
Weer fit
De sympathieke Belg traint nu samen met de andere geblesseerden onder leiding van fysiotherapeut Jos Kortekaas op Papendal. Het goede nieuws is dat het heel goed gaat met de 20-jarige voetballer. Aelbrecht: “Ik ben weer helemaal fit, heerlijk. Ik kan alles weer doen, duels, slidings en het beste is dat ik ook geen angst meer heb. Ik zit op hetzelfde niveau als Martijn Kuiper en wij hebben ook samen kunnen revalideren. Het is erg prettig om je op te trekken aan een ander.”
Zware periode
Dat Kristof Aelbrecht het moeilijk heeft gehad, kan de Belg niet ontkennen. “Ik moet heel eerlijk bekennen dat het heel zwaar is geweest. Vooral de laatste tijd. Ik ben nu fit en ik wil weer spelen, maar aan die knie komen ze niet meer. Dat wil ik niet nog een keer. Als ik over een jaar of vijf weer geblesseerd raak, dan zou ik wel weer een herstelprocedure aankunnen, maar nu niet”, verklaart Aelbrecht.
Zelfvertrouwen
De Vitessespeler heeft onlangs een gesprek gehad met zijn coach Ronald Koeman. Daarin kreeg hij te horen dat hij in het tweede elftal aan moet gaan tonen dat hij klaar is voor het eerste elftal. “Ik ga eerst twee weken op vakantie en dan begin ik waarschijnlijk wel mee te trainen met het eerste elftal. Dat heeft te maken met het feit dat het tweede elftal pas op 21 juli begint en de selectie al op 9 juli. Mijn doelstelling is fit blijven en op mijn oude niveau terugkomen. Het zelfvertrouwen heb ik nog niet verloren. Ik weet dat ik talent heb, maar dat heb ik in Arnhem nog niet kunnen laten zien. En dan te bedenken dat ik voor mijn periode bij Vitesse nooit, maar dan ook nooit geblesseerd was!”
Talent
Dat Aelbrecht talent heeft is zeker geen understatement. De aanvaller was altijd topscorer in zijn leeftijdcategorie en speelde zeker 40 jeugdinterlands voor de Rode Duivels. Al op zeventienjarige leeftijd toonden maar liefst negen clubs interesse in de spits. Over zijn eigen kwaliteiten zegt Aelbrecht dat hij eigenlijk lijkt op zijn landgenoot Bob Peeters. Naar eigen zeggen is hij een diepe spits die ook anderen beter kan laten voetballen. Hij heeft lengte, is kopsterk, balvast en heeft scorend vermogen. Alleen de trouwe Vitesse-fans die regelmatig de A-jeugd bezoeken, kunnen een echt beeld van de spits hebben. “In de twaalf wedstrijden die ik voluit heb kunnen spelen, heb ik destijds vijftien keer gescoord. In het eerst elftal heb ik slechts tweemaal gespeeld.”
Grote geld
Aelbrecht koos voor Vitesse vanwege de goede jeugdopleiding. Sommigen beweerden dat hij het voor het geld deed, maar Aelbrecht weerlegt dit. “Dat is onzin, want ik had ook in België kunnen blijven. Dan was ik gestart in een eerste elftal en had ik direct wedstrijdpremies op kunnen strijken. Ik heb echter gekozen om mijzelf beter te ontwikken en dat bood de jeugdopleiding van Vitesse mij.”
Vitesse: Mijn club
Ondanks alle tegenslagen heeft de Belg het heel erg goed naar zijn zin bij Vitesse. “Vitesse is echt mijn club geworden en ik hoop dat ik hier nog lang kan blijven. Dit komt ook door de sociale contacten die ik opgebouwd heb. Ik woon in Zevenaar en daar wonen ook mijn vrienden Bas Wijnen en Ruud Knol. Zoals al gezegd wil ik weer op het hoogste niveau spelen. Al je nu vraagt wat mijn droom is, dan is dat slagen bij Vitesse. Vroeger had ik geroepen dat ik bijvoorbeeld graag bij een Spaanse topclub had gespeeld. Nu ben ik een stuk realistischer.”
Vitesseworld 20-06-01
Zestien maanden geleden werd hij aan de kant geschoven als voorzitter van Vitesse, nu zint Karel Aalbers (51) op wraak. “De onderste steen moet boven komen’.
U steekt uw sigaar nog steeds aan met een Vitesse aansteker de clubliefde is er nog.
“Die is echt niet verdwenen, hoor. Zestien jaar oorzitterschap spoel je niet zomaar even weg. Alles aan mij is nog Vitesse. Kijkt u eens rechts van u, aan de muur. Een foto gemaakt in de kleedkamer nadat we promoveerden in 1989. Trainer Bert Jacobs, Glenn Sonneville, Aijan Ver- meulen, Martin Laarners, Roberto Straal, Theo Bos met snor, Raimond van der Gouw en ik met Lee Towersbril. Velen denken dat de opening van Gelredome mijn finest hour was, maar nee: dit was hét hoogtepunt.”
Bron: Sportweek 19-06-01
Aanvaller Didier Martel heeft dinsdagochtend in het AMC Ziekenhuis in Amsterdam een kijkoperatie ondergaan. In de rechterenkel van de Fransman heeft een grote schoonmaak plaatsgevonden, waarbij kapsel, losse stukjes bot en kraakbeen is verwijderd. Volgens doktor Van Dijk zal het herstel van de ‘nettoyage’ (schoonmaak) minimaal drie maanden in beslag nemen.
Juli 2001
Inmiddels hebben zich ruim 250 geïnteresseerden aangemeld voor de Business-to-Business avond in Gelredome op woensdag 20 juni aanstaande. Deze avond biedt een programma waarin alle in-en-outs over Business Seats, -Boxen en -Loges in Gelredome de revue passeren. Aanwezigen worden uitgebreid geïnformeerd over de Business Club Vitesse-Gelredome; het “centre of business”.
Hiertoe is een forum samengesteld waarin van de zijde van Vitesse voorzitter Jos Vaessen, algemeen directeur Hans Schreudering en bestuurslid Jan Snellenburg zitting hebben. Namens Gelredome is extern adviseur Hans Schraders vertegenwoordigd. Na dit forum, dat onder leiding staat van Langs de lijn en Omroep Gelderland presentator Pascal Kamperman, worden de bezoekers rondgeleid door Gelredome. De avond eindigt met een feestelijk buffet.
Bedrijven die nog niet vertegenwoordigd zijn, maar alsnog aanwezig willen zijn, kunnen zich aanmelden bij Marcia de Rooij van de commerciële afdeling van Vitesse-Gelredome: 026-880 7111.
Vitesseworld 18-06-01
Vitesse start volgend seizoen met een nieuw elftal van spelers tot dertien jaar. De jonge ploeg van de nieuwe trainer André van der Ley zal voorlopig uitkomen in een ‘wilde competitie’. Omdat Vitesse een stichting is, mag de club volgens de KNVB-reglementen geen D-elftal hebben, ofwel geen spelers onder twaalf jaar aan zich binden. Over die kwestie wordt wel gesproken, maar op de uitkomst wil de Arnhemse club niet meer wachten.
Vitesse wil kost wat kost spelers op jongere leeftijd in huis hebben. Daarbij komt dat buurman NEC -niet geplaagd door de beperkingen van een stichting- nu zonder problemen talentjes uit de regio Arnhem naar Nijmegen kan halen. “En als ze dan twaalf jaar zijn, halen wij ze weer terug”, schetst hoofd opleidingen Joop Brand de kromme situatie. “Bovendien is de Nederlandse markt van spelers boven de twaalf jaar bijna helemaal afgeroomd. Het is absoluut noodzakelijk dat wij spelers op jongere leeftijd in onze opleiding krijgen.”
Volgens Brand gaat kostbare tijd en veel talent verloren. Oorzaak is de bureaucratische houding van de bond, waar de reglementen al jaren onderwerp van discussie zijn. Vitesse is het wachten al lang beu. “Als het echt een talentje is, heb je zo iemand het liefst al in huis als hij een jaar of zes is. De belangrijkste leerfase ligt tussen de acht en de twaalf jaar. Alles wat daarna komt, is aangeleerd, kunstmatig er ingeslepen. Een van de problemen van Vitesse is dat spelers te eenzijdig zijn opgeleid. Ze kunnen bijvoorbeeld maar met een been trappen.”
“Daarom zijn we nu begonnen met een groep spelers tot dertien jaar. Die jongens kun je nog dingen aanleren, op de manier zoals Wiel Coerver dat deed”, verwijst Brand naar de oud-trainer van NEC, die er een eigen(zinnige) trainingsmethode op na hield. “Wij hebben ook bewust gekozen voor een trainer die spelers technische vaardigheden kan bijbrengen. Een type als Gerald Vanenburg bijvoorbeeld, maar wij hebben voor André van der Ley gekozen.”
De technicus van de vermaarde minivoetbalshow van de NCRV is de nieuwe jeugdtrainer van het ‘zesde’ elftal van Vitesse, na de hoofdmacht, Vitesse 2 en de drie juniorenploegen. “Kinderen met talent moeten bij ons de gelegenheid krijgen daar iets mee te doen. Als die jongens op dertien-, veertienjarige leeftijd binnenkomen, is het te laat. Dan kun je het vergeten.”
“Neem nou Johan Cruijff, die kon vroeger alles. Hij kon fantastisch keepen en hij was ook een fantastische libero. Wij moeten die jongetjes weer opleiden als straatvoetballers. Dat is de enige manier.” Het nieuwe jeugdelftal van Vitesse (onder 13) bestaat uit regionale talenten. De voetballertjes kunnen volop profiteren van de faciliteiten die Vitesse biedt, zoals scholing en training. Daarnaast speelt het elftal in een officieuze, niet door de KNVB erkende competitie. Die bestaat uit twaalf Nederlandse topploegen en is opgezet door Feyenoord.
Aan de gewone, regionale competitie doet de ploeg niet mee. Die is in de ogen van Vitesse te zwak. Het onder 13-elftal is volgend seizoen wel regelmatig in stadion Gelredome te bewonderen. Bij thuiswedstrijden van het eerste elftal speelt de jongste jeugd een voorwedstrijd tegen de jonkies van de tegenstander.
De Gelderlander 18-06-01
“Ik maak weer slidings, heerlijk!”
Hij is Vitessenaar, maar niet veel supporters weten dat hij nog steeds tot het keurkorps van Ronald Koeman behoort. Met zijn nieuwe look moet je ook twee keer kijken om Martijn Kuiper (22) te herkennen. Volgens de verdedigende middenvelder is het ook tijd voor een nieuwe periode. Kuiper werd begin van dit seizoen verhuurd aan RBC maar raakte zwaar geblesseerd. Hij startte de revalidatie van de knieblessure in het krachthonk maar na een maand werd geconcludeerd dat een operatie onvermijdelijk was. Na de ingreep lag hij bijna zes weken met een gipsen been op bed. Hierna kwam hij terug naar Arnhem en begon aan een lange periode van herstel. De vrolijke voetballer vertelt dat het nu goed met hem gaat en dat hij hoopt binnen een aantal weken fit te zijn. “Ik heb heel wat blessureleed te verwerken gehad, maar ik hou van het spelletje en het heeft geen enkele zin om bij de pakken neer te zitten.” aldus de positief ingestelde Kuiper. In een openhartig gesprek met Vitesseworld vertelt Martijn Kuiper over zijn carrière en over de wil om weer te voetballen.
Kuiper: ”Ik ben in de B-jeugd van Vitesse begonnen en heb de gehele jeugdopleiding doorlopen. Als klein jongetje begonnen bij NEC. Op het moment dat ik naar Vitesse kon, heb ik geen moment getwijfeld en maakte de overstap van Nijmegen naar Arnhem. Alle jeugdelftallen van Vitesse draaien immers mee in de top van het Nederlandse jeugdvoetbal. Doordat ik mijn voetbalopleiding vlot doorliep, heb ik altijd een elftal hoger gespeeld dan gebruikelijk.”
Debuut
“Al op mijn zeventiende jaar maakte ik mijn debuut in het eerste elftal van Vitesse. Terugkijkend lijkt dat al een eeuwigheid geleden. Dat was in de tijd dat Leo Beenhakker nog trainer was bij Vitesse. Doordat ik op een gegeven moment niet veel aan spelen toe kwam, werd ik verhuurd aan RKC. Dat was voor mijn gevoel een goede beslissing omdat ik ritme opdeed en mocht voetballen. In Waalwijk speelde ik bijna twintig wedstrijden achter elkaar en je merkt dat je dan met stappen vooruit gaat. Ik kwam in het seizoen 98/99 terug naar Vitesse en heb een behoorlijk goed seizoen gehad, totdat ik geblesseerd raakte aan mijn knie. Ik moet zeggen dat ik de chronologie een beetje kwijt ben, maar ik heb het millenniumjaar geen enkele competitiewedstrijd gespeeld vanwege de blessure.”
RBC
“Op het moment dat ik weer fit was, kreeg ik van Ronald Koeman te horen dat ik verhuurd mocht worden voor het volgende seizoen. Op die manier kwam ik bij RBC terecht en ik kan je vertellen dat het een heel avontuur was. Ik was gewend aan de luxe van Vitesse en ik zal nooit vergeten hoe ik voor de eerste keer aankwam op het trainingsveld van RBC. Ik reed met Jeffrey Kooistra mee en na een rit door dorpen en weiden kwamen we aan bij een stuk boerenland. Dat bleek het trainingscomplex te zijn. Ik kon mijn ogen niet geloven, maar ik moet zeggen dat de velden erg goed waren. Het mooiste was nog dat ik vroeg waar de kleedkamers waren en op het moment dat ik de deur opende, vloog er een zwerm vogels langs mijn hoofd. Die beesten hadden nestjes gebouwd in de kleedkamer, mooi hé!” “Toch heb ik het gevoel dat er voor RBC dit jaar meer in had gezeten. Zeker als we eerder over spelers als Regi Blinker en Henk Vos hadden kunnen beschikken. “
Operatie
“Zelf heb ik maar zeven wedstrijden in het shirt van RBC gespeeld. Ik raakte voor de tweede keer zwaar geblesseerd. Mijn voorste kruisband was afgescheurd. Eerst heb ik een maand door middel van krachttraining geprobeerd te herstellen, maar deze methode was niet effectief genoeg. Vervolgens ben ik in februari door dokter Heyboer in Rotterdam geopereerd. Hij heeft een pees ter versteviging in mijn knie gezet. Dit moet zorgen voor extra stabiliteit van het gewricht. Hierdoor moest mijn been scheef in het gips worden gezet en vanwege het zware gips kon ik nauwelijks uit mijn bed. In die periode wilde ik ook niets met voetbal te maken hebben. Na zes weken kreeg ik een lichtere soort gips en ben ik ook weer wat vaker naar Vitesse gaan kijken. Ik ben de laatste wedstrijd van RBC ook naar Roosendaal gegaan om afscheid te nemen van die groep.”
Aandacht
“Niet veel mensen weten dat ik nog steeds bij Vitesse onder contract sta, maar dat vind ik helemaal niet erg. Ik hoef niet zonodig in de belangstelling te staan. Daar ben ik veel te nuchter voor. Ik hou nou eenmaal van voetbal en ik doe er alles aan om weer te kunnen spelen. Daar doe ik het voor. Je kan je ook voorstellen hoe blij ik ben dat ik weer met de bal train. Vandaag heb ik onder begeleiding van fysiotherapeut Kortekaas samen met Kristof Aelbrecht één-tegen-één oefeningen gedaan. En ik heb slidings gemaakt, heerlijk”
Toekomst
“Ik zit nu op hetzelfde niveau als Kristof Aelbrecht en naar verwachting ben ik over een paar weken helemaal fit. Zoals het er nu uitziet kan ik de voorbereiding met het eerste elftal meemaken, maar het kan ook zijn dat ik in het tweede team begin. Tussendoor heb ik tien dagen vrij, maar ik ga niet op vakantie. Ik heb namelijk een nieuw huis gekocht en daar moet heel veel aan gebeuren. Volgend jaar zie ik wel hoe het loopt. Ik heb nog een contract voor een jaar dus mijn doelstelling is een nieuw contract te verdienen bij Vitesse. Lukt dat niet dan hoop ik dat ik volgend jaar in ieder geval genoeg speelminuten krijg om te laten zien wat ik kan. Misschien ga ik dan wel naar een andere club. Eén ding staat voorop, ik wil weer voetballen.”
Vitesseworld 15-06-01
Tien seconden krijgen ze. Tien seconden om alle frustraties van een heel seizoen van zich af te schreeuwen. Het blijkt ruim voldoende. Daarna maken de supporters van Vitesse de wijze woorden van de spreekstalmeester waar: ,,Dit is helemaal geen slotfeest; dit is de start van het nieuwe seizoen’’.
Natuurlijk is er genoeg te mopperen. Buiten al, op de stoep van «O+ Dance Theater, het voormalige The Opera. Over de lange rij toeschouwers, die tergend langzaam door de metaaldetector geleid wordt. Maar zeker ook over de prestaties van hun favoriete voetballers. Want Vitesse heeft overal naast gegrepen en dat doet nog steeds zeer bij de Vitesse-supporters.
Samengeklonterd in de Luthersestraat, wachtend om te worden binnengelaten, is de evaluatie van het seizoen in volle gang. Het woord ’als’ komt veel langs. ’Als FC Utrecht nou maar gewoon met 3-0 had gewonnen, was er niks aan de hand geweest.’’ En: ’Als Peeters die ene bal er nu maar had ingeschopt…’, ’Als die kans tegen Roda had gezeten..’. ’Als…’
Maar eenmaal binnen, na de tien seconden durende slot-evaluatie, lijkt alle ellende vergeten. Het ‘Forza-Vites-ole-ole’ zingen ze met honderden. En dat is het goede nieuws. Ook al is er kritiek, ook al wordt er gemopperd, ze zijn er wel. De hondstrouwe aanhang laat Vitesse niet in de steek. Nu niet, volgend seizoen niet. Nooit.
Er zijn heel veel spelers. Eigenlijk iedereen die geen (interland-)verplichtingen heeft. Ze proberen een stil hoekje te vinden. Tevergeefs. In de Arnhemse discotheek zijn geen stille hoekjes. En zeker niet als er een Vitesse-speler gaat staan. Dan wordt het snel een druk hoekje. Dit is tenslotte de kans om Michel Kreek aan te raken, om een handtekening van Marc van Hintum te vragen, om Didier Martel de hand te schudden, om met Ronald Koeman op de foto te gaan.
Terwijl de discodreun doordrenst tot in de kniegewrichten worden de spelers één voor één naar voren geroepen. Van rugnummer 1, Jevric, tot nummer 34, Jhonny van Beukering. Ze worden begeleid met lichtbeelden op de muur. Tot nummer 14. Dan stopt het apparaat. De rest van de avond staat een foto van Emile Mbamba op de muur.
Iedere speler krijgt zijn eigen welkomstgroet. Van Eén-Zoetebier-twee-Zoetebier-één-twee- drie-vier-Zoetebier tot Jhonny- boy-Jhonny-boy. Van Beukering dus, die met twee doelpunten in drie invalbeurten een enorme populariteit heeft verworven.
Aanvoerder Marc van Hintum spreekt. Over de missie die niet volbracht werd. Hij zegt dat alles heeft tegengezeten en hij bedankt zijn supporters. ‘Er was één groot pluspunt: jullie steun. Jullie zijn fantastisch’. Hij wordt onderbroken met een lied: We-love-you-Vites.
Er worden spelers in het zonnetje gezet. Louis Laros als pechvogel van het jaar. Edward Sturing wordt gehuldigd omdat hij zijn diploma coach betaald voetbal heeft gehaald. ,,En dan nu de vertrekkende spelers’, zegt de spreekstalmeester. ,,Dat is positief, er gaat niemand weg’’.
Het hoogtepunt van de avond is de verkiezing van de Vitesse-speler van het jaar. De bassen dreunen inmiddels door tot in het gebit. Iedereen weet de uitkomst al. Nog voor de nummer drie bekend is gemaakt roept de zaal al Dejan-Stevanovic-tra-la-la-la. En het Eén-twee-drie-vier-Zoetebier begeleidt de nummer twee. Van titelverdediger Michel Kreek krijgt Victor Sikora de gigantische beker.
Hij bedankt en luistert met een trotse glimlach naar de teksten die de supporters scanderen. Victor-moet-blijven en Victor-heeft-een-geel- zwart-hart.
Maar dat heeft iedereen in «O+.
AC Juni 2001
Voor Vitesse is het verkrijgen van een licentie van de KNVB om volgend seizoen in de KPN-Eredivisie te mogen spelen geen vraag. De club kreeg tot dusverre voorlopige toestemming, omdat de begroting van de Arnhemse club volgens de deskundigen in Zeist nog niet geheel op orde is. “Bepaalde zaken moeten we nog verfijnen”, zegt Hans Schreudering.
De algemeen directeur van Vitesse is er van overtuigd dat dit goedkomt. “Er zijn meerdere mogelijkheden. De beste is natuurlijk meer inkomsten.” Binnenkort hoopt Vitesse definitief overeenstemming te bereiken met de huidige, maar nog tijdelijke hoofdsponsor Atag voor een meerjarige verbintenis. De club verwacht de bezettingsgraad van 60 procent van het businessgedeelte (seats en loges) zeker tot 85 procent op te kunnen krikken. Er werden al 17.000 seizoenkaarten verkocht en dat is, zoals elders in Nederland, meer dan ooit. Globaal rekent Vitesse op zeker 40 miljoen gulden aan inkomsten in het komende seizoen (sponsors, bezoekers en televisierechten). Aan de uitgavenkant staat echter bedragen tussen de 45 en 48 miljoen gulden.
“Vorig jaar wisten we dat het drie seizoenen zou duren voor dat weer in balans is. We hebben nog even tijd nodig. We liggen zeker niet achter bij onze eigen verwachtingen”, zegt Vitesse-voorzitter Jos Vaessen. Het missen van kwalificatie voor internationaal voetbal noemt Vaessen vooral een sportieve klap. “Financieel valt dat wel mee. De Champions League had miljoenen opgeleverd, maar in de UEFA Cup is dat allemaal heel relatief. Vorig jaar begonnen we tegen Haifa en daar moesten klauwen met geld bij. De tweede ronde tegen Inter maakte dat daarentegen wel weer goed.”
Van de Stichting De Nabije Toekomst, onder leiding van de voormalige hoofdofficier van justitie in Amsterdam Hans Vrakking, hoorde Vitesse nog geen concrete voorstellen. In die organisatie bracht Nuon de schuld van Vitesse (een kleine 70 miljoen gulden) onder. “Op de achtergrond werken zij aan hetzelfde als wij: het vinden van investeerders. Ik hoop dat ze slagen. Aan de andere kant is het ook onze plicht zo veel mogelijk te doen om Vitesse er weer bovenop te krijgen.” Meer besparingen zitten er niet in. “Per jaar zijn we al 9 à 10 miljoen gulden kwijt aan huur voor het stadion. Verder bestaat de grootste kostenpost uit spelerssalarissen. Daarin valt ook weinig te korten. Goede spelers leveren uiteindelijk altijd geld op. Als ik de verhalen mag geloven, staat er een miljoenentransfer rond Sikora op stapel. Natuurlijk kunnen we het geld gebruiken. Veel liever echter zien we hem ook het volgend jaar bij Vitesse voetballen. Dat is daarom ook ons uitgangspunt.”
Juni 2001
Vitesse ligt bij zijn “herstelwerkzaamheden” volgens voorzitter Jos Vaessen nog steeds op schema, maar de tegenslagen zijn talrijk. “De acties van Karel Aalbers verstoren natuurlijk de ontwikkeling van Vitesse.” Op de achtergrond werkt de voormalige voorzitter aan eerherstel. Daardoor doen bij voortduring allerlei verhalen de ronde.
“De mensen blijven denken: ‘Wat gebeurt er toch bij de club’. Onlogisch is het niet. Meneer Aalbers wil terug. Hij wendt om dat te bereiken vele middelen aan”, vindt Vaessen. “Advocatentactiek”, noemt Vaessen het. “Steeds als bij ons iets tegenzit, bijvoorbeeld het missen van Europees voetbal in het afgelopen weekeinde, komt meneer Aalbers weer tevoorschijn. We weten in dat opzicht wat ons te wachten staat. Zo lang er geen uitspraak is van de FIOD over de lopende onderzoeken zal dat zo blijven.”
Het zijn volgens Vaessen vooral rookgordijnen die de verdediging rond zijn voorganger optrekt. “Nu heb ik gelezen dat ik gehoord wordt door de rechter-commissaris. Ik zou bij God niet weten wat ik moet vertellen. Ik ken Karel Aalbers niet, ik heb slechts één keer met hem aan tafel gezeten. Maar de verdediging vindt het kennelijk goed staan, Jos Vaessen op de lijst met mensen die wordt verhoord.”
Vaessen weet ook dat hij in dat opzicht kwetsbaar is. “Ik heb altijd gezegd dat ik stop wanneer de discussies over mij persoonlijk gaan. Wanneer er sprake is van beledigende uitlatingen of op de man gerichte verwijten. Mij raakt het allemaal niet zo, maar ik wil niet dat het mijn bedrijf schaadt. Maatschappelijk kan en wil ik me dat niet veroorloven. Natuurlijk weet men dat aan de andere kant.”
En Vaessen vervolgt: “Ik heb me nooit negatief over Aalbers uitgelaten. Daartoe heb ik het recht niet, want ik ken hem niet. Eén keer heb ik hem ontmoet, bij een door Ronald Koeman georganiseerde sessie. Ik moet zeggen dat hij niet onsymphatiek overkwam. Behoorlijk van de tongriem gesneden, hij ziet er goed uit en is gezegend met een enorme overtuigingskracht. Echt een manager. Laten we ook niet vergeten dat zonder Karel Aalbers dit stadion en misschien ook wel deze club niet (meer) hadden bestaan”.
Juni 2001
Vitesse 2 gaat volgend seizoen spelen op sportpark De Bakenberg in Arnhem. Het tweede elftal van de Arnhemse profclub wil in principe alle thuisduels zaterdag om 15.00 op het sportpark van tweedeklasser SML afwerken. Ook de jeugdelftallen van Vitesse maken gebruik van de velden van de Arnhemse amateurclub. Het is de bedoeling dat de A-jeugd zaterdag om 12.00 uur gaat spelen, de B-jeugd speelt op zondag.
Vitesse 2 speelde het voorbije seizoen alle thuisduels op maandagavond bij Rheden. In de nieuwe door de KNVB verkozen opzet van de tweede elftallen kiezen zes van de twaalf clubs voor zaterdag als vaste speeldag. Twee clubs twijfelen nog, de resterende vier houden vast aan de vaste maandagavond.
De reserve-elftallen worden met ingang van volgend seizoen beschouwd als opleidingsteams. Daarin is alleen ruimte voor spelers tot 23 jaar, met uitzondering van drie dispensatiespelers. Vitesse wil volgend seizoen graag alle elftallen op een sportpark laten spelen. Dat is mogelijk bij SML, vandaar dat de club voor die optie kiest. Hoofd opleidingen Joop Brand van Vitesse hoopt op een sterke aantrekkingskracht in de regio. “Wij willen reclame maken voor het voetbal. Er wordt een televisieprogramma aan de reservecompetitie gewijd en er is een grote sponsor voor gevonden. Wij willen er een fantastische voetbaldag van maken”, aldus Brand.
De Gelderlander Juni 2001
Pieter van Vollenhoven probeert een Harley Davidson uit op het terrein van Gelredome. Even daarvoor heeft hij moeiteloos een andere motorfiets aan de praat gekregen. Daarmee gaf hij vrijdagmorgen 15 juni het officiële startsein voor de beurs MotoraiLive die tot en met zondag wordt gehouden in en rondom het Arnhemse stadion.
Het lid van de koninklijke familie, zelf ook fervent motorliefhebber, verontschuldigde zich dat hij deze ochtend niet zelf per motor naar Gelredome was gereden. ,,Ik moet vanmiddag nog naar Den Haag en heb geen tijd om me om te kleden’’, gaf hij als excuus.
Als voorzitter van de Raad van Transportveiligheid greep hij meteen de gelegenheid aan om de landelijke verkeerscampagne ’Good to see you’ in te luiden. Die moet motorrijders stimuleren beter zichtbaar te zijn in het verkeer. Het thema voor een volgende campagne weet Van Vollenhoven ook al: meer zelfdiscipline van motorrijders. Vrijdag stond er al vroeg een behoorlijke rij wachtenden voor de kassa’s. De organisatie verwacht zeventig- tot honderdduizend bezoekers.
Juni 2001
Het doek is gevallen voor Excelsior in de nacompetitie. De Rotterdamse club is er niet in geslaagd te promoveren naar de KPN Eredivisie. Hierdoor is het definitief dat Vitesse in de voorbereidingsperiode een oefenwedstrijd tegen Excelsior speelt. Het duel stond al op het programma, maar bij een eventuele promotie van Excelsior zou de wedstrijd geschrapt worden.
Excelsior verloor tweemaal van stadsgenoot Sparta en daarmee was het lot bezegeld. De eerste divisionist staat nu derde in de poule. Sparta is koploper in poule B en Cambuur bezet de tweede plaats. De wedstrijd tussen Excelsior en Vitesse wordt in Rotterdam gespeeld op zaterdag 28 juli. Zodra er meer informatie bekend is laten wij u dat weten. Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op de site van Excelsior.
Vitesseworld 14-06-01
In navolging van de A- en B-jeugd speelt de C-jeugd van Vitesse het komende seizoen ook in een landelijke competitie. Ruud Wetzel, trainer van het jongste jeugdelftal , is al 26 jaar jeugdtrainer en is bezig aan zijn tiende seizoen bij Vitesse. Het initiatief van de KNVB, om de beste vier teams van de zes afdelingen van dit seizoen samen te voegen in twee landelijke competities, juicht hij van harte toe: “Voor de ontwikkeling van onze spelers is het beter als ze voetballen tegen een tegenstander van gelijkwaardig of beter niveau.”
De C-jeugd van Vitesse heeft een succesvol jaar achter de rug. In tegenstelling tot vorig jaar, toen de C-jeugd het kampioenschap op een haar na miste en tweede werd, loodste Ruud Wetzel zijn manschappen dit jaar naar de eerste plaats. Ondanks de relatief makkelijke tegenstanders bleef het spannend tot de laatste wedstrijd. Tegen directe concurrent en buurman NEC werd het kampioenschap behaald met een 2-1 overwinning. Daarnaast werd ook de bekerfinale tegen Heracles in Arnhems voordeel beslist. Topscorers Umran Bozbiyik en Giel Neervoort, samen goed voor 54 competitiedoelpunten, namen het merendeel van de goals voor hun rekening. Met ingang van het seizoen 2001-2002 gaat de competitie van de C-jeugd op de schop. De bovenste vier van elk van de zes afdelingen van dit seizoen hebben zich geplaatst voor de nieuw te formeren hoofdklasse. Met twee klassen van elk twaalf clubs moeten monsterscores worden voorkomen. Wetzel is blij met de verandering. “We zijn al vijf jaar bezig om dit erdoor te krijgen. Als je kijkt naar de klasse waarin we spelen, dan zie je dat de ranglijst laat zien dat de eerste zes plaatsen zijn bezet door betaalde clubs, de zes amateurclubs volgen pas op grote afstand”, aldus Wetzel.
Winnen met dubbele cijfers
De spelers, in de leeftijd van 12 tot 14 jaar, kunnen zich dus gaan opmaken voor een landelijke competitie. Wetzel: “Ik ben er van overtuigd dat een bepaalde weerstand door het niveau van je tegenstanders de ontwikkeling van het talent ten goede komt. We zijn terecht kampioen geworden, met slechts vijf verliespunten en een doelsaldo van 99 doelpunten voor en slechts 7 tegen. De meeste wedstrijden wonnen we met dubbele cijfers. Op het eerste gezicht heel indrukwekkend, maar daar hebben we te weinig van geleerd. Het probleem is dat je als voetballer moet leren uit situaties waarbij je door de kwaliteiten van de tegenstander wordt gedwongen om bepaalde keuzes in het veld te maken. In ons geval hoefden we, met respect voor de amateurclubs, bijna niet te verdedigen. Deze ontwikkeling is niet goed voor het Nederlands voetbal. De nieuwe opzet is geen scheiding tussen amateurclubs en betaald voetbalverenigingen, maar een scheiding in niveau.”
Compenseren
“We spelen met de C-jeugd in verhouding te weinig wedstrijden op een hoog niveau, waardoor een talent niet het uiterste uit zichzelf kan halen. Dit wordt gecompenseerd door twee keer per dag te trainen. Tevens doen we mee aan toernooien en organiseren we oefenwedstrijden met tegenstanders van hetzelfde of hoger niveau. Je moet dan denken aan PSV en Feyenoord en aan jeugdteams van buitenlandse clubs.”
“Voetballen om te winnen, dat was mijn filosofie de afgelopen jaren. Maar ik ben mij er van bewust dat in de landelijke competitie deze filosofie aangepast moet worden. Jongens als Bozbiyik en Neervoort zullen minder makkelijk doelpunten maken en de keepers zullen ook meer aan de bak moeten. Ik zeg altijd tegen de jongens dat kampioen worden niet belangrijk is, maar dat je er alles aan moet doen om het te worden. Doordat we de afgelopen jaren steeds bij de eerste vier zijn geëindigd zal het een teleurstelling voor de spelers zijn als ze volgend jaar niet opnieuw bij de eerste vier eindigen. Mijn doelstelling voor volgend seizoen is om dat in ieder geval te bewerkstelligen, zodat we voor een langere periode in de hoogste klasse blijven voetballen. Met minder moet een topclub als Vitesse niet tevreden zijn.”
“De nieuwe formule is noodzakelijk, omdat in het huidige systeem het krachtverschil niet kan worden gemeten doordat het verschil tussen de teams te groot is. Een landelijke competitie voor C-elftallen is goed voor de ontwikkeling van Vitesse en het Nederlands jeugdvoetbal. Vitesse wil ook graag een bepaald niveau nastreven met haar jeugdopleiding. In de huidige competitievorm is dit niet mogelijk”, aldus Jan Streuer, Technisch Manager van Vitesse. “Bij een goede opleiding hoort dat je als jeugdspeler leert om voetbaltechniek en positiespel onder de knie te krijgen, maar natuurlijk moet je fysiek en conditioneel ook sterk zijn. Door een landelijke competitie wordt dit aspect verbeterd. De competities worden er ook beter van en dit zal uiteindelijk ook een groeistuip geven aan de nationale jeugdteams. De visie van Vitesse is om het voortraject zo goed mogelijk te ontwikkelen, zodat de doorstroming van jeugdspelers groot is en de overgang van het ene elftal naar het andere een niet al te grote stap is. In dit kader is ook het oprichten van een D-jeugdelftal zeer belangrijk voor de C-jeugd.”
Vitesseworld 14-06-01
Pierre van Hooijdonk is in een juridisch gevecht gewikkeld met zijn oude werkgever Nottingham Forest over de betaling van achterstallige tekengelden. Behalve om een aanzienlijke bonus bij zijn overgang van Celtic naar Forest gaat het ook om een miljoen gulden tekengeld, dat hij bedong bij zijn transfer van Nottingham naar Vitesse in de zomer van ’99. Dat laatste bedrag is onderwerp van een Fiod onderzoek, omdat justitie vermoedt dat de fiscus zowel door Vitesse als door de spits om de tuin is geleid. Van Hooijdonks zaakwaarnemer Rob Jansen bevestigt dat de kwestie voer is voor Engelse juristen. ,,Het gaat inderdaad om veel geld, veel meer dan het miljoen dat hij nog krijgt voor zijn overgang naar Vitesse. Voorlopig zijn we er nog niet helemaal uit.”
Forest en Van Hooijdonk gingen niet in de beste harmonie uit elkaar in de zomer van ’99. De Bredanaar wilde een vertrek forceren door een tijd niet voor de club te spelen. Forest reageerde door het achterstallige tekengeld van de transfer van Celtic, dat in Engeland steeds in gedeeltes per contractjaar wordt uitgekeerd, niet volledig uitbetalen. Van Hooijdonk maakte in Engeland maar twee van zijn vijf contractjaren vol.
Ook de miljoen gulden aan tekengeld na zijn transfer naar Vitesse is door Forest niet aan de huidige spits van Benfica overgemaakt. De Arnhemse club, die Van Hooijdonk kocht voor 10 miljoen gulden, wilde conform de verlangens van de spits het miljoen bruto in Engeland uitbetalen.
Die constructie, om het geld in Engeland uit te betalen, staat op gespannen voet met de fiscale regels, zoals die in Nederland gelden. Forest zou dat geld, door de Britse fiscus belast met 40 procent, dan aan Van Hooijdonk bij wijze van ´oprotpremie´ uitkeren. Die lezing is bevestigd door voormalig voorzitter Karel Aalbers.
Daarom werd de tranfersom fictief opgeschroefd naar 3,8 miljoen pond. Volgens justitie levert dat feit de verdenking voor valsheid in geschrifte en belastingontduiking. Door deze constructie liep de Nederlandse belastingdienst 600.000 gulden mis.
Vitesse zegt in een reactie niet te weten dat van Hooijdonk zijn geld nooit heeft gekregen. “Wij hebben betaald aan Forest en daarmee was voor ons de kous af”, aldus woordvoerder Frank Huizinga van Vitesse.
Nottingham Forest wil bij monde van financieel directeur John Pellican niet op kwestie ingaan. “Het betreft hier een privé-kwestie tussen speler en club.”
Juni 2001
Het Arnhemse college van B en W wil geen tijdelijke oversteekplaats tussen de parkeerplaats bij de Rijnhal en Gelredome. Het miljoen dat wordt uitgespaard kan beter worden gebruikt voor een definitieve oplossing: een kruis van voet- en wandelbruggen over het Nijmeegseplein.
Volgens Arnhems verkeerswethouder J. Bouman en burgemeester Scholten is het zonde om geld te investeren in een tijdelijke oplossing, terwijl de verscherpte politiecontroles bij de thuiswedstrijden van Vitesse goed blijken te werken. ,,Van de politie heb ik al de toezegging dat we nog een jaar langer gebruik kunnen maken van extra agenten’’, aldus Scholten.
Sinds in november bij een thuiswedstrijd van Vitesse een voetganger dodelijk verongelukte, buigt de Arnhemse gemeenteraad zich over hoe de verkeersveiligheid rondom Gelredome verbeterd kan worden. Als tussenoplossing is verscherpt toezicht van politie en stewards gevonden. Die leiden voetgangers langs hekken vanaf de parkeerplaats bij de Rijnhal via Malburgen naar het voetbalstadion. Belangrijkste zorg is voorkomen dat supporters de kortste weg nemen door over te steken bij het verkeersgevaarlijke Nijmeegseplein.
Een uiteindelijke oplossing die wordt bestudeerd, is de aanleg van een kruis van voet- en fietsbruggen over het Nijmeegseplein. De pronvincie heeft hiervoor 5 miljoen toegezegd. Maar het zal nog minstens twee jaar duren voordat het zover is. Als tussenoplossing moet een tijdelijke oversteekplaats van de Nijmeegseweg worden gevonden.
Een meerderheid van de raadscommissie verkeer en vervoer vindt dat deze voorziening met verkeerslichten ter hoogte van het Nijmeegseplein moet komen. Daarmee zou voorkomen worden dat supporters die weigeren een omweg te nemen, onnodig zorgen voor gevaarlijke situaties. Politie en provincie hebben echter te kennen gegeven dat deze plek niet geschikt is. Het verkeer rijdt er te hard.
Het alternatief waarover de raadscommissie zich nog moet buigen, is een oversteekplaats ter hoogte van het Olympuscollege (Meldeplein). Het college heeft hiervoor 950.000 gulden apart gelegd. ,,Maar liever nog leggen we dit geld opzij voor de definitieve oplossing’’, aldus Bouman. Haar voorkeur is de voet- en wandelbrug zo snel mogelijk aan te leggen: ,,Met extra geld is dat eerder te realiseren.’’
AC 13-06-01
Transfers van voetballers moeten voortaan door een onafhankelijk toezichthoudend instituut worden gecontroleerd. In navolging van de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (Nma) moet ook de voetbalwereld worden onderworpen aan toezicht en sancties bij overtredingen. De Belastingdienst moet daarin participeren. Dat zegt fraudeverdachte Karel Aalbers naar aanleiding van het FIOD-onderzoek bij zijn voormalige club Vitesse, en onderzoeken bij Ajax, Feyenoord en NAC.
AD 13-06-01
Karel Aalbers kiest voor aanval als beste verdediging
Vitesse is Fritesse geworden, zo schetst de weggezonden voorzitter Karel Aalbers de sombere situatie bij zijn oude club. Hij haalt de beeldspraak aan van de frietkraam in de dorpskom, zoals hij in zijn luie leunstoel in zijn sneeuwwitte woning in Eerbeek graag handzame voorbeelden geeft.
,,Het is als het marketingverhaal van de patatkraam, die wordt geleid door een man en een vrouw. Als er met winst wordt gedraaid, wordt aan de gevel een reclamebord opgehangen. Het jaar erna, als de zaak nog beter loopt, wordt een bord langs de snelweg geplaatst. De zaak loopt vervolgens fantastisch, totdat man en vrouw besluiten te scheiden. De man kan het alleen niet aan en verwijdert het reclamebord bij de snelweg. De omzet loopt terug en vervolgens verdwijnt ook het bord van de gevel. Wie gaat bezuinigen op de promotie, komt in een neerwaartse spiraal terecht”, zegt de ex-juwelier afgemeten op zijn oude liefde.
Bron: AD 13-06-01
Vitesse hoopt op korte termijn Tijani Babangida van Ajax over te nemen. Ook Aron Winter staat hoog op het verlanglijstje van trainer Ronald Koeman. Met hem zijn de onderhandelingen inmiddels ook geopend. Babangida (27) zou er met de Arnhemse club wel uit zijn, nu moet Vitesse nog met Ajax rond de tafel. De Nigeriaan is evenals Aron Winter overbodig in Amsterdam. Hij belandde dit seizoen bij Genclerbirligi in Turkije. Winter (34) heeft een contract tot 2003, maar zat vaak op de bank en is daarbij trainer Co Adriaanse meer dan beu. Vitesse zoekt nog twee spelers om de selectie voor volgend seizoen rond te maken; een rechterspits en een ervaren speler. Het duo van Ajax voldoet precies aan de profielschets.
De Gelderlander 11-06-01
Met vitesse ging dit seizoen bijna alles mis, maar Ronald Koeman blijft er voorlopig trainer – al is niets zeker in het voetbal. Een gesprek met Koeman over Cruijff als held en buurman, over de teloorgang van het Nederlands voetbal, en over het trainerschap van Barcelona – straks zijn laatste vaste baan. ‘Ik heb absoluut niet de behoefte om op mijn vijftigste nog langs de lijn te staan.’
‘Voor Vitesse was Europees voetbal heel belangrijk geweest. In dat opzicht is het seizoen mislukt.’ Voor Ronald Koeman was het een loodzwaar jaar. Financiële problemen, de eindeloze soap rondom oud-voorzitter Karel Aalbers, onderzoek door de Fiod. ‘Een jaar met veel gezeur,’ vat Koeman samen, ‘waarin het voetbal zelf vaak op de tweede plaats kwam. Alle problemen hebben ongetwijfeld invloed gehad op de sportieve prestaties. Omdat het moeilijk was om het van je af te zetten. Waar je ook kwam, altijd begonnen mensen meteen over de financiële problemen. En ook die spandoeken en spreekkoren vond ik heel vervelend. Niet omdat het publiek zich ermee bemoeide, maar omdat dat een negatieve uitwerking op het elftal had. Dat gedoe met kampen pro en contra Aalbers heeft veel te lang geduurd.’
Bron: Vrij Nederland nummer 23 09-06-01
Vitesse staat vandaag in Doetinchem met twee jeugdploegen in de finale om het Nederlands kampioenschap. Hoofd opleidingen Joop Brand is er trots op. “Over twee jaar kloppen weer zes tot acht spelers aan de poort van het eerste elftal”.
Joop Brand kwam in 1997 naar Vitesse als hoofd jeugdopleidingen. Sindsdien timmert de Arnhemse jeugd stevig aan de weg. Op de nationale voetbaldag in Doetinchem spelen vandaag (zaterdag) opnieuw twee jeugdelftallen om de landstitel. Zowel de C-junioren als de B-junioren werden kampioen van hun eigen afdeling. Beide ploegen kunnen vandaag op de Vijverberg tegen respectievelijk Ajax C1 en PSV B1 de kroon op het werk zetten.
Het verhaal van de nu 64-jarige Joop Brand is een successtory. In 1998 werd voor het eerst in de historie een jeugdelftal van Vitesse landskampioen. Onder leiding van de huidige assistenttrainer Edward Sturing zorgde Vitesse C1 voor een doorbraak. Een jaar later vierde de A-jeugd van trainer Mike Snoei de landstitel en reikte de B-jeugd tot de finale. Weer een jaar later won de A-jeugd (tweede in de competitie) de beker en greep de B-jeugd de titel.
“Over de prestaties van de C- en de B-jeugd zijn we zeer tevreden”, kijkt Joop Brand terug op het seizoen. “We hadden dit jaar zelfs gedacht aan een trilogie, dat alle jeugdelftallen om het kampioenschap mee zouden doen. Alleen omdat er zo veel spelers van de A-jeugd zijn doorgestroomd is dat niet gelukt.” Brand verwijst naar het elftal van trainer Theo Bos. De oudste jeugd van Vitesse eindigde op een vierde plaats en dat lijkt teleurstellend. “De prestatie van Theo Bos wordt onderschat”, vindt Brand. “Door de problemen bij het eerste elftal zijn veel spelers van de A-jeugd doorgeschoven. Daardoor heeft het elftal van Theo een moeilijke periode gehad.”
De voetbalopleiding is een groot wapen van Vitesse. Brand voorspelede jaren geleden al een grote doorstroom van talenten. Theo Janssen, Peter Wisgerhof, Matthew Amoah, Mamadou Zongo. Remco van der Schaaf, Emile Mbamba en recentelijk Jhonny van Beukering bewezen het gelijk van de voetbalkenner. “Ik ben er van overtuigd dat over twee jaar opnieuw zes tot acht spelers op de poort van het eerste elftal kloppen”, stelt Brand nu. “Maar we moeten de verwachtingen niet te hoog stellen. Met jeugdspelers moet je voorzichtig zijn.”
Erg voorzichtig is Vitesse niet. Ronald Koeman maakte gretig gebruik van de jonge talenten. Dat stemt hem niet altijd tevreden. Volgens Koeman schort het nogal eens aan de mentaliteit. Brand sprak daar uitgebreid over met de hoofdcoach. “Ronald Koeman had het over een algemeen probleem, hij weet ook dat wij veel doen aan persoonlijkheidsvorming van jonge spelers. Maar het is onmogelijk te verwachten dat spelers van 19, 20 jaar al voetbalvolwassen zijn, dat bestaat niet”, zo meent Brand. Vitesse is er alles aan gelegen de spelers zo jong mogelijk op niveau te brengen. Brand gelooft niet dat jonge spelers veel sneller rijp kunnen zijn.
“Dat is onmogelijk”, reageert hij stellig. “Spelers zijn pas voetbalvolwassen als ze een jaar of 23, 24 zijn en ze zijn op hun top als ze 27, 28 jaar zijn. Je wordt alleen een volwassen voetballer door alles te ondergaan, je moet alle situaties een keer hebben meegemaakt. Noodgedwongen, maar het is niet anders. Jaap Stam was ook pas voetbalvolwassen op zijn 24ste. Als ik kijk naar de finales in de Europa Cupwedstrijden dan lopen daar alleen maar spelers die 24 jaar en ouder zijn.”
“Het is ook niet voor niks dat de KNVB nu stelt dat de opleiding duurt tot je 23ste. Spelers moeten leren omgaan met de druk, de pers, het geld, de aandacht, de adorering van de jonge bakvisjes, de zaakwaarnemers die willen profiteren.” “Daarom moet je ook zo voorzichtig zijn met een speler als Theo Janssen. Jongens van 17, 18 jaar mogen best een keer onvolwassen zijn. Om de simpele reden dat ze nog niet volwassen zijn.” Wat niet wegneemt dat Vitesse er alles aan doet de spelers zo snel mogelijk wegwijs te maken in het profmilieu. In samenwerking met het Gelderls College is daarom een speciaal POP-programma ontwikkeld voor jonge voetbaltalenten. POP staat voor ‘persoonlijkheidontwikkelings-programma’.
“Het motto van onze opleiding is dat voetballen bij Vitesse meer is dan winnen alleen. Samen met de docenten aan de opleiding zijn we bezig met een uitgebreid en gevariëerd programma. Van materiaalkennis over schoeisel tot medische kennis over hun eigen lichaam, tapen en drugs. Over assertiviteit, hoe ga je om met je tegenstander binnen het veld en hoe ga je om met die persoon erbuiten. Dat zijn verschillende dingen. Hoe ga je om met een scheidsrechter, hoe bespeel je zo iemand.”
“Een deel van die training ligt ook bij de school. Van omgangskunde en maatschappijleer tot positief denken, waar ze in Amerika veel mee bezig zijn. Als ze wat ouder zijn laten we spelersmakelaars komen en bereiden we die jongens voor op de vragen die ze moeten stellen. Zoals hoeveel geld zo iemand nu eigenlijk aan een transfer. Ze moeten ook weten hoe ze omgaan met sponsors en met gehandicapten.” Brand hoopt de komende maanden, in elk geval voor aanvang van het nieuwe schooljaar, het aangepaste POP-programma rond te hebben. Intussen telt ook gewoon het resultaat van de jeugdopleiding. “We spelen met twee elftallen om de landstitel en de A-jeugd is voor het eerst uitgenodigd voor het Feyenoordtoernooi. Maar dat is geen reden te denken dat het allemaal goed is, er kan nog veel worden verbeterd”, aldus hoofd opleidingen Joop Brand van Vitesse.
De Gelderlander 09-06-01
Eindstand stand Vitesse B1 – PSV B1 4-3
Vitesse kwam al snel op achterstand door een treffer van PSV, Vitesse wist zich snel te herpakken en scoorde 1-1 Na rust kwam PSV wederom op voorsprong, maar Vitesse had door een foutje in de PSV verdediging geen moeite om 2-2 aan te tekenen. Toch moest Vitesse wederom tegen een achterstand opboxen nadat PSV voor de derde maal op voorsprong kwam door een penalty. Maar de veerkracht van dit elftal is fenomenaal en men was wederom in staat om er 3-3 van te maken. 2 min voor tijd wisten deze helden in geel en zwart de titel veilig te stellen.!! Door een doelpunt van Eldridge Rojer die met een fraaie achterwaardse kopbal de goalie van PSV verbijsterend achterliet.
Vitesse moest de 2e helft met 10 man verder omdat verdediger Jaap Davids uit het veld werd gestuurd met een rode kaart. Wegens het neerleggen van een doorgebroken speler.
C1 is LANDSKAMPIOEN !!!!
De C1 van Vitesse is vanmorgen algeheel landskampioen geworden door een 2-1 zege op Ajax. Vitesse kwam op voorsprong 1-0 waarna Ajax nog voor rust gelijk maakte. Umran Bozbyick scoorde de alles beslissende treffer in de 2e helft. Umran Bozbyick is ook algeheel topscorer geworden van de Shell jeugdcompetitie met 57 treffers dit jaar.
Langs deze weg wil de voltallige redactie van vitesse.org, het elftal van Ruud van Wentzel van harte feliciteren met dit uitzonderlijk goede resultaat. Chapo Jongens!!!
Juni 2001
Jesse Pastoors uit Gendringen en Mees Siers uit Zelhem waren zaterdag tijdens de Shell jeugdvoetbaldag in De Vijverberg in de zevende hemel. Als speler van respectievelijk de B- en C-junioren van Vitesse veroverden ze de Nederlandse titel.
Siers schreeuwde het na de 2-1 zege op Ajax uit van vreugde. De dertienjarige middenvelder ontving een bos bloemen en wees naar de tribunes. “In zo’n stadion wil ik later elke week spelen. Hier doe je het allemaal voor.”
Hij zat voor de pauze op de bank. “Want ik had nog last van een steenpuist. Het was fantastisch dat ik toch nog een helft kon meespelen. Dit is mijn absolute hoogtepunt tot nu toe.” Siers speelde vorig jaar nog bij Zelhem. “Daar voetbalde ik vanaf de F-pupillen. Ik kon ook naar De Graafschap, Ajax, Feyenoord en Go Ahead Eagles, maar de professionele benadering van Vitesse sprak me het meest aan.”
Siers vond dat zijn team de finale verdiend won. “Met name in het begin waren we sterker. Na de treffer van Nickie van de Berg maakte Ajax gelijk uit hun enige counter. In de tweede helft konden we het na de goal van Umbram Bosbier achterin goed dichthouden.”
De B-junioren van Vitesse werden tegen tegen PSV in het begin met een achterstand geconfronteerd door een goal van Sammy Ciarlo. Tot overmaat van ramp stuurde de kinderachtige arbiter Schiphorst Vitessenaar Jaap Davids met rood weg. Uitgerekend Pastoors gaf zijn ploeg weer hoop. PSV-doelman Gert-Jan Melaard liet een vrije trap los, zodat de Gendringenaar de bal kon intikken: 1-1. “Die gelijkmaker hadden we hard nodig, anders was het verkeerd afgelopen met Vitesse.”
Na rust scoorde Anduel Pryor 2-1 en verzuimde Pastoors 3-1 te scoren. De PSV-keeper trapte vervolgens snel uit, waarna Mark van der Palen 2-2 scoorde. Na de benutte strafschop van PSV-verdediger Erik van de Ven werd de vermoeide Pastoors gewisseld. Langs de kant zag hij dat Vitesse door goals van Pryor en Rojer (4-3) alsnog kampioen werd. “Deze titel is de mooiste. Dit is de derde finale waar ik bij betrokken ben.”
Pastoors (16) kreeg onlangs een contract aangeboden. “We zijn er met Vitesse en onze zaakwaarnemer John Lammers (ex-NAC, red.) nog niet helemaal uit. Ik kan voor drie jaar tekenen, met een optie voor nog twee seizoenen. Het ziet er naar uit dat binnenkort getekend wordt. Dan word kan ik me helemaal op het voetballen concentreren.”
De Gelderlander Juni 2001
Vitesse heeft zich verzekerd van een aardige tegenstander bij de presentatie van het nieuwe seizoen. De ploeg van Ronald Koeman speelt op de Open Dag van woensdag 8 augustus om 19.00 uur een oefenduel in Gelredome. Tegenstander is het Engelse Sunderland, uitkomend in de Premier League.
De Gelderlander 09-06-01
Vitesse heeft voor volgend seizoen drie jeugdtalenten van Feyenoord aangetrokken. Meest opvallend is de komst van linkerspits Imro Nurse, een jeugdinternational uit Rotterdam. De overstap van de drie spelers, waarbij ook de broers Leon en Carlos Ramos, is vooral opmerkelijk omdat het grote talenten betreft. Hoofd opleidingen van Vitesse is er dan ook blij mee. “Het is in goed overleg gegaan met Rob Baan van Feyenoord. De jongens hadden problemen met school en konden of wilenden niet langer bij Feyenoord blijven”, aldus Brand.
Buiten de drie Feyenoorders heeft Vitesse zich verder versterkt om het vertrek van acht jeugdspelers op te vangen. Doelman Daan Huisman gaat naar FC Utrecht vanwege de moordende keepersconcurrentie bij Vitesse, dat liefst vijf jeugdinternationals in huis heeft. Voor de talentvolle spits Sucur Uzun geldt hetzelfde concurrentiemotief. Het vertrek van Tonny Cusell (AZ) en de broertjes Jerry en Jan Post (Den Helder) heeft sociale achtergronden. Frank van Westen komt fysiek te kort voor Vitesse. Hij gaat studeren en vertrekt naar het Arnhemse VDZ.
De Gelderlander 09-06-01
Met optredens van Britney Spears, U2, Guns n Roses en Janet Jackson heeft Gelredome zichzelf dit jaar als evenemententheater echt op de kaart gezet. Voor het eerst in het driejarig bestaan zien veel mensen Gelredome niet meer alleen als het voetbalstadion van Vitesse.
En dat was nou net het doel van de directie, die onlangs ook al een fullcolor magazine op de markt bracht om te laten zien dat in het stadion niet alleen tegen een balletje wordt getrapt. Het nieuwste wapen dat in de strijd wordt gegooid, is internet. Tot voor kort stond de informatie over evenementen in Gelredome tussen al het voetbalnieuws op de site van Vitesse (www.vitesseworld.com maar sinds vorige week heeft het stadion een eigen site: www.gelredome.nl.
Wat direct opvalt bij het oproepen, is dat site, net als het Gelredome zelf, multifunctioneel is. Er wordt niet alleen informatie gegeven over het stadion, maar ook ander belangrijk uitgaans-, sport-, pop- en filmnieuws wordt vermeld.
Fotomateriaal ontbreekt helaas bij Best of Gelredome, een terugblik op de evenementen die in het theater zijn geweest. Slechts sporadisch doemt er een postzegel op van een artiest, maar over het algemeen moet de tekst de bezoeker een beeld geven van de sfeer. Een gemiste kans.
Het is slechts een van de weinige minpunten van de site, die verder heel compleet is. De site heeft één absolute topper. Die bevindt zich onder het koppie zichtlijnen. De naam is sober, maar de uitvoering bijzonder.
Na op de knop te hebben gedrukt, verschijnt een plattegrond van het stadion met daarop de indeling van de vakken (met bijbehorende nummers). Door een simpele klik met de muis krijgt de gebruiker vervolgens te zien hoe het uitzicht in een bepaalde vak is. Voor de duidelijkheid is een onderscheid gemaakt tussen voetbalwedstrijden en evenementen.
Dat is nodig ook. Want vak 223 bijvoorbeeld mag bij voetbalduels dan geen onaardig stekkie zijn, voor een optreden van Britney Spears of U2 is die plek verre van ideaal. Het pleit voor de site dat er niks aan wordt gedaan, om dat te verhullen.
Cijfer: 8
De Gelderlander 08-06-01
Vitesse-trainer Ronald Koeman kreeg op zijn vakantieadres in Palma de Mallorca een aanbieding van de plaatselijke Primera Division-club, Real Mallorca. De club is naarstig op zoek naar een vervanger voor Luis Aragones, die naar Atlético Madrid vertrekt. Koeman zou prima vervanger zijn, maar de Groninger sloeg het aanbod af. Hij wil zijn contract bij Vitesse gewoon uitdienen. Real Mallorca richt haar aandacht nu dan maar op Claude Puel, die onlangs ontslagen werd bij de Franse club Monaco.
08-06-01
Langs de busbaan bij het stadion Gelredome komt zo goed als zeker een voetpad om de veiligheid van de bezoekers te verbeteren. Over andere verbeteringen, tot en met een brug over het Nijmeegse Plein, moet de politiek nog een besluit nemen. Op 20 juni wordt er over gesproken in de raadscommissie verkeer.
De aanleg van het voetpad is financieel te overzien en kan eenvoudig worden gerealiseerd in het zomerseizoen. Het levert toch een bijdrage aan de verbetering van de veiligheid. Die kwam eind vorig jaar in het middelpunt van de belangstelling te staan, toen een Vitesse-supporter op de busbaan door een bus werd geschept en aan zijn verwondingen overleed.
Bij het zoeken naar oplossingen vielen politieke partijen vervolgens over elkaar heen. Er moest gekozen worden uit verschillende tijdelijke maatregelen en daarover konden de politici het niet met elkaar eens worden. Daarop volgend zouden definitieve maatregelen worden genomen zoals de aanleg van een voetgangersbrug.
In de vergadering van 20 juni krijgen de politieke partijen een nieuwe kans om het met elkaar eens te worden. Dan komen voorstellen ter tafel over de tijdelijke en definitieve maatregelen. De gemeente heeft een steuntje in de rug gekregen van de provincie Gelderland. Die liet onlangs weten dat zij bereid is een bijdrage van vijf miljoen te leveren aan de kosten voor een nieuwe wegoverspanning. De totale kosten worden zeer globaal geraamd op vijftien miljoen.
Volgens een woordvoerder van de gemeente wordt de politiek waarschijnlijk voorgesteld na de aanleg van het voetpad langs de Batavierenweg geen verdere tijdelijke maatregelen te nemen. Die zouden zeer kostbaar zijn en het zou de voorkeur kunnen hebben om dat geld achter de hand te houden voor het definitieve plan.
De Gelderlander 07-06-01
Het seizoen van Vitesse is door het missen van de UEFA Cup in mineur geëindigd. De meeste spelers kunnen de vakantie gebruiken om de nare smaak een beetje weg te branden of te spoelen. Voor een drietal sukkelt de nasleep van een ellendig seizoen echter door tot de volgende jaargang.
Zo moeten Dejan Stefanovic en Stefan Nanu op de eerste speeldag van het nieuwe seizoen nog een duel schorsing uitzitten. Stefanovic en Nanu kregen in de afsluitende wedstrijd tegen Sparta (2-2) een gele kaart. Voor Stefanovic was het zijn zesde, voor Nanu de vierde, in beide gevallen is de straf één duel.
De schorsing heeft geen consequenties voor het bekertoernooi. Het duo mag begin augustus gewoon aftrappen in de eerste poulewedstrijd. Het enige voordeel is dat Stefanovic en Nanu, nadat zij hun schorsing hebben uitgezeten, weer met een schone lei beginnen. Dat geluk mist Ruud Knol. Spelers die in de laatste vier competitieduels een gele kaart hebben geïncasseerd, zonder dat daar een schorsing tegenover heeft gestaan, nemen de kaart als ballast mee.
Bij Vitesse is Ruud Knol als enige de pineut en dat is enigszins krom. De jonge verdediger kreeg in de uitwedstrijd bij Heerenveen pas zijn derde gele kaart, maar begint de komende jaargang toch met de nare erfenis van een prentje op zak. Dat overkwam een jaar eerder ook Stefanovic en Sikora. Beide kaartenverzamelaars misten daardoor dit seizoen een extra duel.
De Gelderlander 06-06-01
Jim van Fessem is de zevende aankoop van Vitesse onder het bewind van Ronald Koeman. De beste aankoop tot nu toe was ook een doelman, Edwin Zoetebier. Juist met hem moet de 25-jarige keeper van Willem II de strijd aanbinden.
Vitesse heeft al vast een opvolger in huis voor Dragoslav Jevric. De 25-jarige doelman Jim(my) van Fessem van Willem II is een driejarige verbintenis overeengekomen met de club uit Arnhem. Hij is de zevende aankoop van trainer Ronald Koeman, die vorig seizoen vijf nieuwe spelers liet aanrukken. In april werd daar de Belg Gert Claessens van Real Oviedo aan toegevoegd.
Van Fessem is de tweede doelman in het rijtje en hij maakt het zichzelf niet gemakkelijk. Juist doelman Edwin Zoetebier, die alle 34 duels volledig speelde, kroonde zich tot de beste aankoop onder het bewind van Koeman. Ik weet dat Edwin Zoetebier goed heeft gepresteerd, stelt Van Fessem. Een paar weken geleden heb ik al met Ronald Koeman gesproken en hij heeft mij dat ook verteld. Zoetebier heeft veel krediet opgebouwd, dus ik weet waar ik aan toe ben.
Jimmy van Fessem is 25 jaar en speelde voor Jong Oranje en Willem II. Zijn loopbaan verloopt tot nu toe nogal grillig. Na de amateurclubs Sarto en Longa maakte hij als net negentienjarige doelman op 26 oktober 1994 zijn debuut tegen PSV.
Ondanks een 2-1 overwinning kwam hij die jaargang niet meer in actie. In het daaropvolgende seizoen was hij met 27 duels een vaste waarde voor Willem II. In de jaargang 1998/99 speelde Van Fessem zelfs alle 34 wedstrijden. Hij gold dan ook als een groot talent, maar de komst van De Vlieger betekende een bankplaats voor Van Fessem. Vorig seizoen speelde hij negen duels, in de voorbije jaargang waren het er zes, waarvan drie als invaller. Op 31 mei nam hij na zes jaar en 135 officiële duels officieus afscheid met een 4-1 nederlaag bij Fortuna Sittard.
Van Fessem is blij met een nieuwe kans. Ik heb anderhalf jaar op de bank gezeten nadat ik eerst de successen van Willem II heb meegemaakt. Ik moet bekennen dat je daar niet vrolijk van wordt. Ik weet ook dat de mogelijkheid bestaat dat ik opnieuw op de bank terecht kom, maar daar ga ik nu nog niet van uit.
Enig houvast heeft hij wel. Voor de komst van Zoetebier speelde Dragoslav Jevric alle 34 duels voor Vitesse. Toch raakte de Joegoslaaf – momenteel in de belangstelling van Besiktas – zijn plaats kwijt aan Zoetebier. Ik moet gewoon mijn kansen pakken, weet Van Fessem. Als Edwin Zoetebier geblesseerd is of minder goed in vorm, moet ik er staan.
Van Fessem had ook de makkelijke weg kunnen bewandelen. Zijn transfervrije status en jonge leeftijd maakten hem tot een aantrekkelijk doelwit op de voetbalmarkt. De doelman, die samen met onder meer de ex-Vitessenaren Menno Willems en Roy Makaay voor Jong Oranje speelde, wimpelde andere opties af. Ik kon naar MVV, naar RBC, ik ben tien dagen op proef geweest bij Birmingham City en er waren nog wat losse contacten met het buitenland, schetst Van Fessem, die uiteindelijk de stem van de ambitie volgde.
Daarbij zat de geboren Tilburger dicht op het vuur. Hij laat zijn zaken behartigen door Ger Lagendijk, de zaakwaarnemer van trainer Ronald Koeman. Natuurlijk moet een speler van mijn leeftijd in principe onder de lat staan, maar ik zie Vitesse ook als een uitdaging. In mijn ogen is het de vierde club Nederland. Ze hebben een fantastisch stadion en spelen in principe elk jaar Europees voetbal. Dat Vitesse het financieel niet makkelijk heeft en nogal eens negatief in het nieuws staat, schrikt hem niet af. Van Fessem vond het bijvoorbeeld niet nodig voormalig ploeggenoot Marc van Hintum te polsen.
Nee, ik heb er nog geen telefoontje aan gewaagd. Het is inderdaad een club waar altijd wel iets gebeurt. Via mijn zaakwaarnemer heb ik mij daar wel van op de hoogte laten brengen. Mij is verzekerd dat ik me nergens druk om hoef te maken. Vitesse wilde Van Fessem aanvankelijk voor twee jaar vastleggen, maar daar voelde hij niet zo veel voor. Drie jaar is een mooie tijd. Voor Vitesse was twee jaar ook wel goed geweest, maar ik vind dat nogal kort. Ik ga ervan uit dat je wat tijd nodig hebt om aan de spelers en de nieuwe club te wennen. Daarbij is het voor een doelman toch wat anders dan voor een speler.
Ik moet in principe wachten tot mijn kans komt en dan moet ik hem grijpen. Ik weet dat ik niet de makkelijkste weg kies, maar spelen bij een club als Vitesse is voor mij een uitdaging. Als mens en als keeper word ik er altijd wijzer van. Het risico dat ik weer op de bank terecht kom, neem ik dan maar voor lief. Maar eigenlijk wil ik daar niet eens aan denken.
De Gelderlander 06-06-01
Advocaat Ludo Hameleers van Karel Aalbers is woedend op Vitesse-voorzitter Jos Vaessen. Hameleers reageert verontwaardigd op de uitlatingen van Vaessen vorige week in onder meer deze krant. Vaessen ontkende tijdens een persconferentie vorige week dat het Vitesse-bestuur of hijzelf actie heeft ondernomen om Karel Aalbers te beschadigen. Bovendien vroeg hij zich af waarom hij door de rechter-commissaris zou moeten worden gehoord net als 24 andere getuigen in het justitieel onderzoek naar fraude en oplichting bij Vitesse en valsheid in geschrifte.
,Ik zal hem dat tijdens de verhoren in oktober overtuigend duidelijk maken. Ik heb vijf verklaringen van vooraanstaande mensen dat Vitesse wel degelijk bezig is geweest Aalbers er eerst uit te werken en vervolgens te beschadigen’’, stelt Hameleers.
Zeer ontstemd is de advocaat over het verwijt van Vaessen dat Aalbers bezig is met een campagne en het aanleggen van een rookgordijn. Dat gordijn zou de rol van Aalbers moeten verhullen, is de stelling van Vaessen. ,,Wij willen het rookgordijn juist weghalen door 25 getuigen die onder ede worden gehoord en dus alleen maar de waarheid mogen vertellen.’’
,,Het was toch meneer Vaessen zelf die verklaringen telkens moest herroepen. Eerst wist hij niet van het aanbod van mijn cliënt van honderd miljoen gulden; later toch wel. Eerst ontkende hij contact te hebben gehad met Rocky Tuanakotta (die zich presenteerde als vertegenwoordiger van de nieuwe sponsor Wallmart), die hij wel degelijk had gesproken. Meneer Vaessen moest eerdere verklaringen steeds herroepen. En dat hij directeur is van het CBR en verantwoordelijk voor 1300 mensen en ook nog adviseur is van de minister, zoals hij stelt – wat maakt dat uit? Dat maakt iemand niet integer. Je bent zelf integer, los van welke functie je hebt of voor hoeveel mensen je verantwoordelijk bent.’’
,,Meneer Vaessen moet ophouden de onschuldige uit te hangen. Als hij zegt niet te weten wat hij de rechter zou moeten vertellen, dan heb ik een advies: vertel de waarheid. Het is te gek dat hij ons het verwijt maakt dat wij campagne voeren. Dat meneer Aalbers in Barend en Van Dorp was, was al lang afgesproken; lang voordat Vitesse helaas het Europees voetbal niet haalde.’’
AC 06-06-01
Jimmy van Fessem is de eerste aanwinst van het nieuwe seizoen. De keeper die jaren onder contract stond bij Willem II, maakt nu de overstap naar Vitesse. Van Fessem kwam door de komst van de Belgische keeper Geert de Vlieger in Tilburg niet meer aan spelen toe. Zijn contract liep af en de sluitpost kreeg op het juiste moment een telefoontje uit Arnhem. Van Fessem weet dat hem geen eenvoudige taak wacht. De 25-jarige doelman heeft behoorlijk wat concurrentie verwachten. Edwin Zoetebier is dit seizoen uitgeroeid tot een vaste waarde voor Vitesse en ook de jonge Bas Wijnen is op zijn weg terug na zijn ziekte. De redactie van Vitesseworld sprak met Jimmy van Fessem.
Concurrentie
Enkele weken geleden had Van Fessem een eerste gesprek met Ronald Koeman en Jan Streuer. “Het gesprek verliep heel positief en we hebben destijds afgesproken dat de clubs zouden proberen tot een akkoord te komen. Afgelopen zaterdag kwam de deal rond. Natuurlijk ben ik blij dat het zo gelopen is. Vitesse kwam op het goede moment”, zegt van Fessem.
Hij weet dat hij bij Vitesse flink aan de bak kan. “Ik weet dat Jevric een goede en talentvolle keeper is en Zoetbier heeft vorig jaar de concurrentieslag van hem gewonnen. Mij is ook verteld dat Zoetebier het heel goed heeft gedaan en dat hij krediet heeft opgebouwd. Hij is daarom in principe Koeman’s eerste keus”, aldus de doelman.
Onder de lat
Toch legt van Fessem zich niet neer bij de rol van tweede keeper. Naar eigen zeggen is het vanzelfsprekend dat hij de concurrentie aangaat. “Anders had ik het niet hoeven doen. Ik heb nu een jaar op de bank gezeten bij Willem II en ik wil laten zien dat even goed en misschien wel beter ben dan Zoetebier. Ik richt me niet op de dug-out, maar op een plaats onder de lat.”
Vitesse
“Vitesse is in mijn ogen een mooie en ook een grote club. Het is toch de nummer vier van Nederland en ik denk dat er ook altijd wel iets aan de hand is in Arnhem. Dit jaar is een heel turbulent jaar voor Vitesse geweest en volgend jaar gaan we er alles aan doen om goede resultaten te boeken.” “Ik heb Vitesse de laatste weken met een iets ander oog gevolgd dan normaal. Het missen van Europees voetbal is een tegenvaller en Vitesse onwaardig. Het is dan ook onze taak om het volgende seizoen Europees voetbal veilig te stellen.”
Willem II
“Ik heb een hele mooie periode meegemaakt bij Willem II. We hebben UEFA Cup gehaald en het jaar daarop werden we tweede in de competitie. Hierdoor hebben we Champions League gespeeld. Dat was natuurlijk één van de hoogtepunten in mijn carrière. Het laatste jaar was teleurstellend omdat ik niet speelde, maar ik heb in totaal wel meer dan 150 wedstrijden in de Eredivisie gekeept. Dat is toch een behoorlijk aantal.”
Karakter
“Ik ben een sobere, degelijke keeper. Ik ben niet de persoon die met een atletische sprong de bal uit de bovenhoek vist, maar ik doe wat ik moet doen. Daarnaast kan ik redelijk meevoetballen in een elftal. Ik ben pas 25 jaar. Dat is eigenlijk nog jong voor een keeper, maar ik heb al wel heel veel ervaring. Vitesse is voor mij dan ook een hele mooie uitdaging.“
Vitesseworld 05-06-01
Ronald Koeman (3 heeft zijn eerste volledige seizoen als hoofdcoach erop zitten. De doelstelling is niet gehaald, dus is de vraag hoe de trainer van Vitesse over zichzelf oordeelt. Het kan geen voldoende zijn. Een platte vraag is het: vel eens een oordeel over jezelf. Het antwoord van Ronald Koeman is duidelijk. De doelstelling is niet gehaald, dus kan het geen voldoende zijn”, stelt de trainer van Vitesse, helder en zonder omwegen. Zoals hij gedurende het voetbaljaar ook meestal klare taal sprak, zowel naar zijn spelers als naar de buitenwacht.
Het gesprek vindt plaats op de dag na de finale deceptie van het seizoen. Achter die ene simpele constatering schuilt het verhaal van een moeizaam en loodzwaar seizoen, met hier en daar een straaltje zon, als onderbreking van de voortdurende neerslag. Door een gelijkspelletje bij Sparta (2-2) haalt Vitesse voor het eerst sinds vijf seizoenen geen Europees voetbal. Dat past ook wel bij een van de meest stormachtige seizoenen in de historie van de club.
Bron: De Gelderlander 02-06-01
Jimmy van Fessem verdedigt vanaf volgend seizoen kleuren van Vitesse. De 25-jarige doelman is een contract voor drie jaar overeengekomen. Van Fessem stond de afgelopen zes jaar bij Willem II onder contract.
Vitesseworld 02-06-01
Bondscoach Louis van Gaal heeft Theo Janssen overgeheveld naar de A-selectie van het Nederlands elftal. De linkermiddenvelder van Vitesse vervangt de definitief geschorste Edgar Davids. Tegen Jong Estland baarde Janssen nog opzien door in het begin van de wedstrijd een strafschop te missen.
Juni 2003
Vitesse is financieel niet gezond , maar volgens voorzitter Jos Vaessen heeft het missen van Europees voetbal nauwelijks gevolgen voor de begroting. Ondanks geruchten over de precaire financiële situatie van de club laat de voorzitter er geen misverstand over bestaan: ,,Een faillissement is niet aan de orde’’.
De schulden – ruim honderd miljoen – stapelen zich op en een nieuwe hoofdsponsor is nog niet gevonden. Maar ook als de Stichting De Toekomst – bij Vitesse gekscherend naar de voorman ’de stichting Vrakking’ genoemd – niet op korte termijn het financiële gat dicht, is er volgens Vaessen niets aan de hand. ,,Vrakking behartigt de belangen van Nuon en is op zoek naar strategische partners voor Nuon. Pas als hij iets concreets heeft, komt hij bij ons.’’
Vaessen benadrukt dat de inzet van Vrakking cs het bestuur van Vitesse niet ontslaat van de plicht om de schouders eronder te zetten. ,,Natuurlijk houden wij zelf ook een zoektocht naar een geldschieter. We wedden op twee paarden, al hebben we natuurlijk het liefst de teugels zelf in handen.’’
Ook als Vrakking niet op korte termijn met een concreet aanbod komt, raakt Vaessen niet in paniek. ,,Wij zorgen dat de winkel blijft draaien, dat is onze verantwoordelijkheid. Als Vrakking wel een financiële bron aanboort, kan dat de positie van Vitesse alleen maar verbeteren. Van een faillissementsaanvraag is in geen geval sprake.’’
Vaessen benadrukt dat de financiële situatie van Vitesse nog steeds zorgelijk is. ,,De schuld bestaat nog steeds. En de jaarrekening ziet er wel beter uit, maar we hebben nog twee, drie jaar nodig voor een sluitende begroting.’’ De inkomsten schat Vaessen op 40 miljoen gulden terwijl de uitgaven volgens hem een miljoen of zes hoger zullen zijn. ,,Dat gat krijgen we niet in een jaar dicht.’’
In een vergelijking met andere clubs stelde de voorzitter de retorische vraag ,,Welke betaald voetbalclub is er nu wel gezond? Niemand kan de rekeningen meer betalen van de toeschouwersopbrengsten. Een gezonde club is een club die de volgende competitie doorkomt. En dan zien we verder.’’
AC 01-06-01
Het lijkt erop dat voormalig Vitesse-voorzitter Karel Aalbers aan een voorjaarsoffensief is begonnen. Interviews in kranten en op televisie wijzen daarop. Zijn opvolger Jos Vaessen is er nauwelijks door verrast. ,,Als je het rustig analyseert kun je op je vingers uittellen wanneer meneer Aalbers in actie komt’’, zegt Vaessen. ,,Nu Vitesse Europees voetbal gemist heeft, is er weer zo’n moment aangebroken. Als we eens een topper verkopen, begint het opnieuw: ’zie je wel, ze houden uitverkoop’, zeggen ze dan.’’
Lijst
Het oproepen van een serie getuigen in voor het Fiod-onderzoek plaatst Vaessen ook in dat kader. ,,Ik kom ook op die lijst voor. Dat staat blijkbaar goed. Maar ik zou niet weten wat ik de rechter-commissaris zou moeten vertellen. Het is typisch advocatentactiek. Je ziet het in de kwestie-Peper ook. Het is een rookgordijn, meer niet.’’
Vaessen haalt zijn schouders op over de manoeuvres van zijn voorganger, maar kan niet ontkennen dat het hem ook wel eens ergert. ,,Meneer Aalbers laat er geen misverstand over bestaan dat hij opnieuw voorzitter van Vitesse wil worden. Maar de onrust duurt hierdoor veel langer dan nodig is en dat verstoort de ontwikkeling van Vitesse.’’ Maar ook Vaessen persoonlijk laat de kwestie niet koud. ,,Hij weet dat ik kwetsbaar ben omdat ik het als directeur van het CBR niet kan hebben dat mijn persoonlijke integriteit in het geding komt. Als mijn organisatie in het gedrang komt, moet ik een keuze maken. En dan kies ik voor de 1300 werknemers van het CBR.’’
Vaessen zegt nooit overwogen te hebben een tegenoffensief in te zetten. ,,Ik heb me nooit negatief of in de persoonlijke sfeer over Karel Aalbers uitgelaten. Dat kan ook niet, want ik ken hem eigenlijk niet. Ik heb hem één keer ontmoet. Ik kan niet zeggen dat ik hem toen onsympathiek vond. Hij is een echte manager, een menner. Dynamisch, inventief en met een enorme uitstraling. Niemand ontkent ook zijn verdiensten. Dit stadion zal altijd het stadion van Karel Aalbers blijven. Maar daar gaat het nu helemaal niet om. Het gaat er nu om wat goed is voor Vitesse.’’
AC 01-06-01
Vitesse heeft van de KNVB en voorlopige licentie gekregen voor volgend seizoen. De Arnhemse club moet de komende maanden wel zon 6 miljoen gulden zien te vinden om de licentiecommissie te overtuigen van een gezonde financiële huishouding.
Voorzitter Jos Vaessen kon gistermiddag niet vertellen waar dat geld vandaan moet komen. De eerste zorg op dit moment is de licentie, bekende Vaessen, die openlijk filosofeerde over transferinkomsten als noodoplossing. Dat is een van de mogelijkheden. Het kan snel gaan en je ziet op dit moment overal spelers vertrekken. Als wij een speler verkopen zullen wij het geld in de eerste plaats gebruiken om de licentie veilig te stellen. Daarna pas kan een deel worden gebruikt voor versterking van de selectie, sprak de voorzitter. Hij zegt zich niet echt zorgen te maken om de toekomst van de club. ,,Er zijn de laatste jaren weinig clubs verdwenen, terwijl ik weet er overal problemenzijn. De KNVB weet dat wij druk bezig zijn het gat op de begroting te dichten.
Daar zijn we tot nu toe nog niet helemaal in geslaagd, maar we zijn wel op weg. Volgens de voorzitter doet het missen van Europees voetbal de club financieel weinig pijn. Alleen als je Champions League speelt, ben je verzekerd van inkomsten. We hebben dit seizoen het geluk gehad Inter Milaan te loten, anders hadden we gewoon verlies geleden. Voor je prestige, je imago en als podium waarop je spelers zich etaleren, is het wel en tegenslag.Vitesse gaat volgend seizoen uit van een begroting van rond de 40 miljoen gulden. Een groot probleem is dat alle contracten met logehouders en bezitters van business-seats aflopen. De club hoopt 75 procent van de plaatsen opnieuw te verkopen. Op dit moment ligt dat percentage op 60 procent.
Opvallend is dat de verkoop van seizoenkaarten niet lijkt te lijden onder het missen van Europees voetbal. Vitesse verkocht inmiddels 17.000 kaarten en ligt daarmee op het schema van vorig jaar. Vaessen: Ondanks de prijsstijging en de teleurstelling loopt het erg goed. Er zit niet altijd logica in en dat is maar goed ook.
De Gelderlander 01-06-01
Vitesse heeft nog geen licentie van de KNVB gekregen voor het volgend seizoen. De club heeft twee maanden de tijd om de begroting rond te krijgen. Maar reden voor ongerustheid is dat niet. ,,De KNVB heeft ons gevraagd de begroting wat te verfijnen’’, zegt Vitesse-voorzitter Jos Vaessen. ,,Onze inkomsten uit recette, sponsoring, televisierechten en boarding schat ik op 40 miljoen gulden. Onze uitgaven zijn een miljoen of zes, zeven hoger. Dat gat krijgen we niet in een jaar dicht. Maar er zijn contacten met kandidaat-sponsors en de verkoop van businessseats loopt nog steeds. Ik denk dat we er wel in slagen de KNVB duidelijk te maken dat we op een goede manier met een gezondmakingsproces bezig zijn.’’
Het niet halen van Europees voetbal ziet Vaessen vooral als een sportieve tegenvaller. ,,Europees voetbal is goed voor het imago van een club, maar de finaciële schade is beperkt. De Champions League is financieel aantrekkelijk, maar de Uefa Cup valt wel mee. Haifa heeft ons klauwen vol geld gekost. Inter Milan heeft daar veel van goed gemaakt, maar pas in de volgende ronde zouden we zijn gaan verdienen. Dan hadden we Hertha BSC gekregen. Dat ene doelpunt van Inter kost ons vijf miljoen.’’
Winsten uit transfers zijn door Vitesse bewust niet begroot. ,,Maar als Sikora verkocht wordt, is het gat wel ineens dicht. Terwijl er dan ook nog geld is om de bescheiden wensen van Ronald Koeman te vervullen. Maar het lijkt me ook een mooie optie dat Sikora volgend seizoen gewoon nog in Arnhem speelt’’, aldus Vaessen.
Bezuinigen op de jeugdopleiding is in Arnhem geen optie. ,,Integendeel, we hebben juist een extra jeugdtrainer aangetrokken. Vitesse heeft een goed aangeschreven jeugdopleiding . Ook internationaal. Dat is een waarborg voor kwaliteit in de toekomst, maar ook een potentiële bron van inkomsten. Dus snijden in de jeugdopleiding is uitgesloten.’’
AC 01-06-01
Madurodam is gewaarschuwd. Karel Aalbers werkt aan zijn eerherstel. Hij presenteert in het miniatuurpark de kleine waarheid, als onderdeel van zijn grootscheepse campagne voor rehabilitatie. Keizer Karel komt praten over `turbulent ondernemerschap’; en dus moet Madurodam op zijn hoede zijn voor skyboxen, een afsluitbare overkapping en uitschuifbare attracties.
`Van captain of industry tot fraudeverdachte’, luidt de introductie van de ex-juwelier, die op verzoek van het verzekeringsconcern Falcon Leven 200 tussenpersonen uit de assurantie-branche inwijdt in de geheimen van het zakenleven. Nee, bezweert marketingmanager Els Wiggers, het optreden van de ex-preses van Vitesse is geen publiciteitsstunt, passend in het plotselinge media-offensief van Aalbers. ,,We hebben hem meer dan een jaar geleden al benaderd, nog vóórdat hij werd opgepakt. Onze enige angst was dat hij er vandaag niet zou zijn, omdat hij misschien in de gevangenis zou zitten.” Falcon heeft geen moment overwogen de verdachte van fraude, belastingontduiking en oplichting bij Vitesse af te zeggen, bang als de financiële wereld doorgaans is geassocieerd te worden met zulke delicten. ,,Nee, hoor”, zegt Wiggers. ,,We zijn een bedrijf dat wat durft. En hij past precies bij ons thema: ondernemen in voor- en tegenspoed.”
Aalbers heeft intussen plaatsgenomen op een zetel, die wel wat wegheeft van een troon, zeker met het koningsblauw dat de wanden op de achtergrond siert. De gespreksleider vraagt hem vanzelfsprekend naar zijn status als verdachte. ,,Heb je een uurtje?”, kaatst de als altijd charismatische verteller terug. Bij diens entree werd al de voorspelling aangehaald van Dick Mulderij, ex-Vitesse-speler en verzekeringstussenpersoon, dat Aalbers binnen een jaar terug zal zijn bij de geel-zwarten. In zijn antwoorden weerspreekt Aalbers de beschuldigingen dat hij miljoenen in zijn zak heeft gestoken in zijn tijd als voorzitter. Nog voordat het gerechtelijk vooronderzoek is afgerond, neemt hij het woord rehabilitatie al in de mond. ,,Het is voor mij een kwestie van mijn tanden laten zien – tot hier en niet verder.”
Zelfverrijking komt in zijn boekje niet voor, beweert hij: ,,Mijn drijfveer en de winst liggen in het immateriële, niet in het geld. Het gaat mij als voorzitter en als sportman maar om één ding: de prijs, in mijn geval de cup met de grote oren.” Geld en luxe interesseren hem plotseling minder, nu hij de politiecel van binnen heeft gezien. ,,Ik weet nu dat er vijfsterren-hotels zijn, maar ook hotels met een halve ster. Gezien dat halve-sterrenverblijf vraag ik me wel af of ik wel zo succesvol ben geweest.”
Fouten heeft hij niet gemaakt, zegt hij schalks. ,,Nou ja, ik ging voor veel mensen te hard, ben op veel tenen gaan staan. En ik zeg altijd: democratie is fantastisch, zo lang ik maar beslis.” Aan het einde van zijn betoog klinkt in de zaal achterdocht door als de enige – kritische – vraag wordt gesteld waarom hij zichzelf belachelijk heeft gemaakt `met dat indianenverhaal over die Indiase geldschieter met 100 miljoen gulden’.
Maar dan grijpt collega-gastspreker Tom van `t Hek in. De oud-bondscoach van de hockeyvrouwen, die heel wat luchtiger zijn vrolijke en minder leuke ervaringen deelt, spreekt de gedenkwaardige woorden: ,,Waarheid en onwaarheid bestaan niet.” Toch zal in het geval Aalbers de rechter die waarheid wel proberen te ontwarren.
AD 01-06-01