maart 2007

Zondag verscherpte toegangscontrole

Bij de wedstrijd Vitesse – Feyenoord geldt zondag een verscherpte toegangscontrole. Alle supporters van Vitesse wordt aangeraden een geldig identiteitsbewijs mee te nemen, omdat er extra controle zal plaatsvinden bij de toegangstourniquets.

Tot deze maatregel is besloten, omdat Vitesse een signaal heeft bereikt dat supporters van Feyenoord zullen proberen buiten de verplichte auto/buscombi om het stadion binnen te komen.

Bron: Vitesse.nl 30-03-07 

Lazovic: ‘ Vitesse weet wat mijn ambitie is’

Aanvaller van Vitesse wil niet speculeren over vertrek uit Arnhem.

Danko Lazovic is met be­hoorlijke afstand koploper in het cijferklassement van de Gelderlan­der. Verrassend is dat niet. De prangende vraag is of de 23-jarige topscorer uit Servië komend sei­zoen nog bij Vitesse voetbalt. Hij staat in de belangstelling van nationale ( PSV, AZ) en internatio­nale (Arsenal) topclubs, maar Lazo­vic wil niet speculeren over zijn toekomst. „Ik heb ambitie. En de mensen bij Vitesse weten wat mijn ambitie is”, zegt de aanvaller, die clubtopscorer is met zeventien competitietreffers.

„Ik ben er niet mee bezig welke clubs er belangstelling voor me hebben”, vervolgt de aanvalsleider van Vitesse. „ In voetbal weet je nooit wat er gebeurt. Dit is echt een goed seizoen voor mij. Maar ik wil niet praten over andere ploe­gen.” Lazovic staat bij Vitesse tot medio 2010 onder contract. Afgelopen week was hij op pad met de natio­nale ploeg van Servië, maar kreeg hij nauwelijks de kans zich interna­tionaal te profileren. Waar ploegge­noot Vladimir Stojkovic twee volle­dige interlands afwerkte, daar moest Lazovic het doen met twee invalbeurten. Twintig minuten te­gen Kazachstan ( 2- 1 nederlaag) en een kleine tien tegen Portugal (1-1). „Iedereen wil winnen voor Ser­vië”, aldus Lazovic. „ De trainer heeft beslist dat we tegen Portugal met één spits (Marko Pantelic, red.) speelden. Dat respecteer ik. We willen allemaal het beste voor het nationale team. Dan mag je niet boos zijn.”

Door de pijnlijke uitglijder in Ka­zachstan heeft Servië de kopposi­tie in de poule verspeeld. Polen is nu de lijstaanvoerder, met zestien punten na zeven wedstrijden. Ser­vië, Portugal en Finland volgen met elf punten, maar hebben een duel minder afgewerkt. De eerste twee ploegen gaan naar het EK 2008 in Oostenrijk/ Zwitserland. „ Als je het EK wilt halen, dan mag je niet verliezen van Kazachstan”, aldus Lazovic. „ Maar dat gebeurt in voetbal. Voor ons kwam het op een goed moment. Iedereen praat­te over Servië, toen we tien pun­ten hadden na vier wedstrijden. Nu kunnen we realistischer voor­uit kijken. We kennen onze goede en slechte punten. We zijn zeker nog kansrijk. Onze volgende wed­strijd is uit tegen Finland. Daarna kan ik zeggen hoe reëel onze kan­sen zijn.”

Bron: De Gelderlander 31-03-2007

Theo Janssen terug in basis Vitesse voor duel met Feyenoord

Middenvelder voor het eerst sinds 10 februari weer van de partij.

Theo Janssen keert mor­gen terug in de basisopstelling van Vitesse, tijdens de brunchwed­strijd (aanvang 12.30 uur) in Gel­redome tegen Feyenoord. De 25-ja­rige middenvelder speelde zijn laat­ste partij op 10 februari, uit tegen Heerenveen (0-0).

Janssen onderging op 22 februari een operatie aan zijn linkerknie. De rentree van de spelmaker komt zeer gelegen voor Vitesse, aange­zien Sébastien Sansoni (net als Purrel Fränkel) tegen Feyenoord ontbreekt wegens een schorsing. Janssen kan de positie van Sansoni overnemen, als controlerende mid­denvelder.

„ Janssen is weer inzetbaar en hij gaat zondag ook spelen”, zei Aad de Mos gistermiddag. De trainer van Vitesse wilde verder geen me­dedelingen doen over zijn opstel­ling voor morgen. Opvallend was wel dat de coach bevestigde noch ontkende dat Vladimir Stojkovic opnieuw in het doel staat. Of dat betekent dat Piet Velthuizen hem zal aflossen, wilde De Mos niet zeggen. „Dat bekijk ik morgen ( vandaag, red.).” Giovanny Espinoza keert terug van een schorsing. De verdediger uit Ecuador liet gisteren de trai­ning aan zich voorbij gaan. Hij keerde in de ochtenduren terug uit Amerika, waar hij twee oefen­interlands speelde. De verdediger vormt tegen Feyenoord zeer waar­schijnlijk het centrale verdedigings­duo met Civard Sprockel.

Remco van der Schaaf en Gill Swerts ontbreken wegens blessu­res bij Vitesse, dat al acht wedstrij­den niet meer heeft gewonnen. „Ik denk dat we de gifbeker nu wel helemaal leeg gedronken heb­ben”, aldus De Mos. „ In de reste­rende vijf wedstrijden moeten we proberen het voetbal terug te vin­den, zodat we een goede play-offs kunnen spelen, of dat nou gaat om Europees voetbal of om Inter­toto.”

Overigens zal morgen een ver­scherpte toegangscontrole plaats­hebben. Vitesse zegt vernomen te hebben dat fans van Feyenoord zullen proberen buiten de verplich­te auto/ buscombi om Gelredome binnen te komen. Vitesse raadt de eigen fans aan een geldig identi­teitsbewijs mee te nemen.

Bron: De Gelderlander 31-03-2007

Theo Janssen start tegen Feyenoord

Vitesse kan zondag in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord weer beschikken over Theo Janssen.

De Arnhemse middenvelder is terug van een knieblessure die hem wekenlang aan de kant hield. Sébastien Sansoni is geschorst, net als Purrel Fränkel. Gill Swerts en Remco van der Schaaf zijn nog altijd geblesseerd. Trainer Aad de Mos wil zijn opstelling niet prijsgeven. Hij wil zijn internationals eerst zaterdag nog aan het werk zien.

Vermoedelijke opstelling: Stojkovic; Verhaegh, Sprockel, Espinoza, Blondelle; Kaya, Janssen, Hersi, Pryor; Junker, Lazovic.

Bron: TV Gelderland TxT 30-03-07

Aad de Mos: het voetbal terugvinden

Vitesse wilde de afgelopen veertien dagen vertrouwen tanken voor het restant van de competitie en de play-offs voor Intertoto voetbal.

Dat mislukte in het oefenduel tegen de Belgische eersteklasser Sint Truiden (5-1), vorige week, volledig. “Blijkbaar moeten we de giftank eerst helemaal leegmaken”, zegt Vitesse- trainer Aad de Mos vrijdag voor de confrontatie met Feyenoord.

Hoe de slechte prestaties moeten worden opgevangen kan De Mos niet duidelijk maken. “We moeten richting de play-offs het voetbal terugvinden zoals we dat speelden tot FC Groningen thuis.”

Bron: TV Gelderland TxT 30-03-07

Junker en Due op dartavond

Kunnen Denen ook darten? Junker en Due gaan vrijdagavond antwoord geven op deze vraag. Zij zullen meedoen aan het maandelijkse darttoernooi van de supportersvereniging. Tijdens de vorige editie waren er meer dan vijftig actieve darters waaronder Sansoni (die dart zoals hij voetbalt: hard!) en Blondelle.

De dartavond is vrijdag 30 maart in het supportershome Monnikenhuize. Inschrijven voor het darttoernooi kan vanaf 19.00 uur en de loting is om 19.30 uur. Daarna zullen de eerste partijen beginnen. Inschrijven voor deze avond is alleen mogelijk op de avond zelf. Inschrijfgeld is 2,50 euro per persoon voor leden van de supportersvereniging op vertoon van een geldige lidmaatschapspas en 5 euro voor niet-leden.

Bron: SV 27-03-07 

Giovanny Espinoza scoort voor Ecuador

Vitesse-verdediger Giovanny Espinoza heeft gescoord voor Ecuador in de met 4-2 verloren interland tegen Mexico. De vriendschappelijke wedstrijd werd gespeeld in Oakland (USA).

Espinoza zette zijn land tien minuten na rust op een 2-1 voorsprong. Hij werkte een vrije trap van PSV-er Edison Mendez binnen. Uiteindelijk gaf Ecuador in het laatste kwartier de wedstrijd nog uit handen en won Mexico met 4-2.

Het was de derde interlandgoal voor “La Sombra”, die zondag zijn rentree maakt bij Vitesse na een schorsing vanwege een rode kaart tegen ADO Den Haag.

Bron: TV Gelderland TxT 29-03-07 

Stojkovic pakt punt met Servië

Vladimir Stojkovic heeft met de Servische nationale ploeg thuis tegen Portugal met 1-1 gelijk gespeeld.

De doelman van Vitesse stond wat ver voor zijn doel bij de openingstreffer van Tiago, die op weergaloze wijze raak schoot van afstand. Servië kwam voor rust terug via een goal van Jankovic.

Na rust onderscheidde Stojkovic zich nadrukkelijk met enkele fraaie saves. Vitesse-spits Danko Lazovic kwam pas zes minuten voor tijd in de ploeg en kwam niet verder dan een geblokt schot. Servië staat nu gedeeld tweede in groep A, samen met Portugal en Finland, op vijf punten van koploper Polen.

Bron: TV Gelderland TxT 29-03-07 

Vertrouwen in Aad de Mos – Column Gerard Borgman

Als De Mos zich bezig houdt met transfers, dan komt het goed.

Vitesse-trainer Aad de Mos werd gisteren zestig jaar. Met een mengeling van verbazing en bewondering volg ik zijn passievolle en hartstochtelijke werkwijze. De gelou­terde coach zit al 25 jaar in het vak, maar heeft nog niets aan enthousiasme en arbeidsvreugde ingeleverd.

Zijn eerste seizoen in Arnhem is uitgedraaid op een misluk­king, maar je kunt het De Mos moeilijk kwalijk nemen dat zijn selectie is geteisterd door een cruciale golf aan schorsin­gen en vooral blessures. De Mos blijft de ideale trainer voor de nabije toekomst van Vitesse. Het is een goede zaak dat het aflo­pende contract met de kleurrijke oefenmeester reeds is ver­lengd. Zijn voorganger Edward Sturing was ook meerdere ja­ren de baas bij Vitesse en hij heeft het uitstekend gedaan, on­der (financiële) omstandigheden die een stuk moeilijker wa­ren dan nu.

Vitesse heeft De Mos in de voorbije zomer vrij laat vastgelegd. Dat is jammer, want daardoor kon hij zich niet meer be­moeien met de transfers. Dat is slecht geweest voor de club, want de komst van Giovanny Es­pinoza heeft aangetoond dat Vit­esse van het brede netwerk van De Mos kan profiteren. Op de uitstekende internetsite van de supportersvereniging van Vitesse las ik deze week een interview met De Mos. Daarin geeft hij aan dat hij deze zomer een linksback, een middenvelder en een spits wil aantrekken.

Mocht Danko Lazovic vertrekken, dan zelfs twee aanvallers. Daarmee kan hij zwakke plekken als Purrel Fränkel, Anders Due, Mads Junker en Etienne Esajas vervangen. Als De Mos zich deze zomer bezighoudt met de aankopen, dan zie ik de toekomst van Vitesse met vertrouwen tegemoet.

Bron: De Gelderlander 28-03-07

‘Over drie jaar ben ik de beste van Europa’

Keeperskeuze verdeelt Vitesse

Terwijl de sportieve zorgen met de weekgroter worden, zit Vitesse onder de lat met een luxeprobleem. Twee potentiële toppers voor één positie. Het talent Piet Velthuizen blonk uit, maar moet nu wijken voor een gehuurde Servische international. Waarom krijgt de jeugd niet de kans? En wie is Vladimir Stojkovic eigenlijk? Een analyse van en een rondvraag over een bizarre keeperskwestie.

Sinds de winterstop incasseerde Vitesse in negen wedstrijden dertien tegengoals. Zeven in de afgelopen drie duels waarin huurling Vladimir Stojkovic onder de lat stond, daarvóór met Piet Velthuizen als sluitpost. Cijfers zeggen in het voetbal lang niet alles, maar in Arnhem gebruiken fans deze statistieken om hun onvrede over het keepersbeleid gestalte te geven.

lees verder...

Bron: VI Magazine 28-03-07

Vitesse krijgt compleet nieuw gezicht

Vitesse heeft weinig spelers met aflopende contracten en dus had manager voetbal Jan Streuer de laatste weken alle tijd om zich bezig te houden met het nieuwe seizoen. Alles wijst erop dat de Arnhemse selectie na de komende zomer grondig verschilt van de ploeg waarmee trainer Aad de Mos deze voetbaljaargang moet werken. Van Ruud Knol (nieuwe club nog onbekend) en Youssouf Hersi (FC Twente) is al langere tijd duidelijk dat ze Vitesse gaan verlaten, terwijl Purrel Fränkel in de belangstelling staat van De Graafschap dat op het punt staat naar de Eredivisie te promoveren. Ondertussen lijkt de kans steeds groter dat ook de toekomst van Mads Junker (25), wiens contract nog tot de zomer van 2010 loopt, buiten Arnhem ligt. De Deen heeft zijn verwachtingen nog niet ingelost – Vitesse zoekt niet voor niets naar een spits die naast Danko Lazovic moet gaan spelen – en FC Utrecht heeft, net als in de winterstop, nog altijd serieuze interesse in de aanvaller. De Domstedelingen zijn nog altijd niet zeker van het langer aanblijven van Ali Boussaboun, Junker zou zijn positie eventueel kunnen opvullen.

Lazovic zélf kan zich verjeugen in de belangstelling van vele grote clubs. Hoewel De Mos altijd zei Lazovic het liefst ook in het nieuwe seizoen nog bij zijn selectie te hebben, lijkt de Haagse tainer zich inmiddels neer te leggen bij een voortijdig vertrek. ‘Als je ziet wie die jongen allemaal willen hebben, dan is het heel lastig om daar met een club als Vitesse tegenop te moeten boksen.’ Streuer zegt echter dat hij nog ‘geen concrete aanbiedingen ‘ heeft binnengekregen. Inmiddels struint Vitesse echter vele velden af om de nog vacante posities op te vullen.

De Mos verklaarde eerder al dat de Arn­hemmers nog een spits, een linksback en een linkermiddenvelder zoeken. Zo zou Harry Gommans, aanvaller van MW, in beeld zijn. Streuer: ‘Ach, geruchten hè. We zouden van die club ook Philipp Haastrup willen hebben, maar van die jongen heb ik eerlijk gezegd nog nooit gehoord.’

Binnen een paar weken wil Vitesse boven­dien duidelijkheid hebben over de kee­perstoekomst. Vladimir Stojkovic krijgt op dit moment een kans, maar veel stemmen binnen de club gaan op voor talent Piet Velthuizen. ‘Stojkovic is duurder hè, dus hij moet wel absoluut een meerwaarde zijn om met hem door te gaan’, zegt Streuer deze week in VI. ‘Maar duidelijkheid is er zeker nog niet.’ Bronnen binnen Vitesse weten echter te melden dat de keuze van de club al op Velthuizen is gevallen.

Bron: VI Magazine 28-03-07

PSV wil verder gaan voor Lazovic

PSVonderneemt wederom een poging Danko Lazovic los te weken bij Vitesse. Trainer Ronald Koeman heeft bij voorzitter Frits Schuitema en manager Stan Valckx aangegeven dat Lazovic wat hem betreft aan de PSV-eisen voldoet. ‘Ook als Jefferson Farfán en Arouna Koné blijven, hebben we zeker twee of drie nieuwe spitsen nodig’, zegt Koeman.

‘De interesse voor Lazovic hebben we ook al neer­gelegd in de winterstop, maar toen ging dat niet door, mede door de hoge transfersom die Vitesse vroeg. Nu zijn we bereid tot andere inspanningen.’ Bij een verkoop van Lazovic heeft Feyenoord nog recht op dertig procent van de transfer­som. De 23-jarige Serviër brak in Rotterdam nooit door, maar maakt dit seizoen in Arnhem met zeventien competitie­doelpunten tot nu toe grote indruk.

Later deze week moet PSV beslissen over de aflopende contracten van John de Jong en Eric Addo. Net als alle Nederlandse spelers met een eerder verlengde verbintenis, moeten zij vóór 31 maart duidelijk­heid hebben van de club. Koeman: ‘Wij gaan later deze week met ze om de tafel. Eric Addo is een prima jongen om bij de groep te hebben, maar hij heeft eerder aangegeven dat hij met het oog op de Afrika Cup meer wil gaan spelen. Hier blijft de situatie dat hij daarvoor weinig minuten krijgt. Een fitte John de Jong is een prima speler voor PSv, maar gezien zijn blessureleed van de laatste jaren is dat een moeilijke beslissing.’

Over Patriek Kluivert en Michael Reiziger hoeft de club pas later te beslissen, aangezien zij pas aan hun eerste contract met PSV bezig zijn

Bron: VI Magazine 28-03-07 

DJ Marcus in het home voor en na de wedstrijd tegen Feyenoord

Voor en na de wedstrijd tegen Feyenoord op 1 april aanstaande, zal DJ Marcus zijn muziek ten gehore brengen in ons tijdelijke supportershome “Monnikenhuize”.

Dit is mogelijk gemaakt door: Horecacentrum de Burght.
Een mooie feestlocatie op de Veluwe.

24-03-2007

Belgisch arbitraal trio bij Vitesse

De competitiewedstrijd Vitesse-Feyenoord van aanstaande zondag staat onder leiding van een Belgisch arbitraal trio.

Internationaal scheidsrechter Joeri Van de Velde fluit, gesteund door de assistenten Simons en De Bruyn.

Vitesse-Feyenoord begint zondag om 12.30 uur in het Gelredome. De Arnhemse club vecht voor de laatste kans om nog enig uitzicht te houden op een plaats in de play-offs om Europees voetbal.

Bron: Omroep Gelderland 27-03-2007

De drie assistenten van Aad de Mos

Aad de Mos is vandaag zes­tig jaar geworden. De trainer van Vitesse is een gelouter­de en kleurrijke topcoach, maar ook een familiemens die door drie vrouwen wordt gesteund. Ter gelegenheid van zijn verjaardag een por­tret van het gezin De Mos.

Op weg naar Eindho­ven, naar huize De Mos, ratelt de mo­biele telefoon. Het is Aad. „ De televisie is kapot”, klinkt het bezorgd. „Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Ik zal kijken wat ik kan doen. We hebben nog even voordat de wed­strijd begint.” Een uurtje later is het losgeraakte kabeltje in de meterkast weer aan­gesloten. „Ik heb heel Eindhoven aan de lijn gehad”, zegt Aad, vlak voordat hij met zijn vrouw Gerar­da (51) en hun dochters Tessa ( 24) en Esmée (21) aanschuift voor de wedstrijd Nederland-Roemenië. Op de ene bank kruipt Esmée te­gen Aad aan, op de andere sofa leunt Tessa tegen Gerarda. „ Meestal kijken ze met z’n drie­ën”, zegt Gerarda. „Dan ga ik ach­ter zitten, met een boekje. Ik lees heel graag en zit veel achter de computer. Ik vind voetbal op tele­visie helemaal niet leuk.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 27-03-07

Loopbaan vol hoogte- en dieptepunten

Vitesse is het twaalfde station van trainer Aad de Mos in het profvoetbal. Sinds 1981 had hij de clubs Ajax, KV Mechelen (Bel­gië), Anderlecht (België), PSV, Werder Bremen (Duitsland), Stan­dard Luik (België), Sporting Gijon (Spanje), Urawa Red Diamonds ( Japan), KV Mechelen ( technisch directeur), Al-Hilal (Saoedi-Ara­bië) en het nationale team van de Verenigde Arabische Emiraten on­der zijn hoede, voordat hij in 2006 naar Arnhem kwam.

Tegenover een handvol ontslagen staat een erelijst met drie landsti­tels, drie nationale bekers, een Bel­gische Supercup, een Europese Su­percup en zijn grootse succes: de Europacup II met Mechelen in 1988: 1-0 in de finale tegen Ajax.

Bron: De Gelderlander 27-03-07 

De praat van Aad: tien recente uitspraken

Aad de Mos is een man van gespierde taal. Hieronder tien uitspraken, die de trainer van Vit­esse dit seizoen heeft gedaan.

*Aanvankelijk kwam ik hier alleen om te zaaien, maar nu de begroting omhoog gaat wil ik ook oogsten bij Vitesse ( juli 2006)
*Hij speelde niet tegen Janneke en Mieke (september 2006, over An­duele Pryor tegen Heracles)
*We moeten ons afvragen of we wel zo goed zijn als we denken (septem­ber 2006)
*Het is Jol – Vitesse 4-3 (oktober 2006, over arbiter Jol na de 4-3 in Groningen)
*Ik ben hier niet voor de gezelligheid ( oktober 2006)
*40 procent van de spelers kan een nieuwe club gaan zoeken, als ze op deze manier verder gaan ( oktober 2006)
*Ik ken geen stress. Voetbal ontspant me ( oktober 2006)
*Wij zitten met AZ en FC Twente en natuurlijk PSV bij de eerste vier ploe­gen van Nederland qua voetbal ( ja­nuari 2007)
*Ik weet niet wat ik verkeerd doe (maart 2007)
*Zonder voetbal wil ik niet leven (maart 2007)

Bron: De Gelderlander 27-03-07 

Vitesse laat Huistra en De Boer wachten

De assistenttrai­ners Pieter Huistra en Dick de Boer van Vitesse hebben nog geen nieuw contract getekend. Zij onderhandelen al met de Arnhemse clubleiding sinds hoofdcoach Aad de Mos in ja­nuari voor twee jaar bijtekende. Beide trainers hopen deze week meer duidelijkheid te krijgen.

Huistra zal naar verwachting voor één seizoen bijtekenen, De Boer mogelijk voor twee. Dat verschil komt voort uit beider ambities. Huistra hoopt snel op eigen benen te staan als hoofdtrainer. Hij wil nog wel een jaar aan de hand van­de ervaren Aad de Mos meelopen, maar was al eerder met twee eer­ste divisieclubs (ondermeer FC Zwolle) in gesprek.

De Boer kwam aan de hand van De Mos mee en verwacht nog twee jaar in Arnhem te blijven. Na een eerste aanbieding liet hij zijn zaakwaarnemer Tessa de Mos een tegenvoorstel doen. Daarin ‘moe­ten wat dingetjes worden gere­geld’, aldus De Boer. Ook Jong Vit­esse- trainer Bob Kootwijk wacht nog op een akkoord met Vitesse.

Bron: De Gelderlander 27-03-07 

Vitesse begint stichting Vitesse Betrokken

Vitesse heeft de stichting Vitesse Betrokken opgericht. Alle activiteiten van de Arnhemse voetbalclub op sociaalmaatschappelijk gebied worden bij de stichting ondergebracht. De stichting, die de functie van de club als bindend element in de samenleving wil verstevigen, heeft als hoofddoel het vervullen van een maatschappelijke rol in gebieden waaruit de achterban van voetbalclub Vitesse afkomstig is.

De stichting heeft eveneens tot doel de binding tussen club en samenleving op basis van wederzijdse betrokkenheid tot stand te brengen, te (onder)houden en te vergroten. Daarnaast wil de stichting de sociaal maatschappelijke betrokkenheid van Vitesse meer zichtbaar maken en uitdragen bij een breed publiek.

lees verder...

Bron: Vitesse.nl 26-03-07 

Velthuizen vervangt zieke Vermeer

Bondscoach Foppe de Haan van Jong Oranje heeft Vitesse-doelman Piet Velthuizen opgeroepen om de zieke Kenneth Vermeer te vervangen. Dat maakte de KNVB zondag bekend.

De 20-jarige keeper maakt zijn debuut in de selectie van De Haan, die dinsdag in Venlo tegen Ierland oefent. Vermeer zat afgelopen vrijdag op de reservebank tijdens het oefenduel tegen Jong Tsjechië (1-1). Boy Waterman van AZ stond toen in het doel.

Velthuizen speelde vrijdag nog een wedstrijd met Nederland onder 21 tegen Oekraïne (2-0). Hij zal zich zondagavond in het trainingskamp van Jong Oranje in Venlo melden.

Bron: Trouw 25-03-07 

Blamerende nederlaag voor Stojkovic

Vladimir Stojkovic weet niet meer wat winnen is. Sinds zijn komst naar Vitesse verloor de doelman bijna al zijn wedstrijd en zaterdag leed hij ook een nederlaag met Servië.

Uit tegen het zwakke Kazachstan verloor Servië met 2-1. Stojkovic incasseerde twee tegengoals. Bij de 2-0 schatte de doelman een corner verkeerd in Zigic maakte de 2-1 en kreeg in de slotfase ook nog een rode kaart.

Vitesse-spits Danko Lazovic kwam met nog twintig minuten te spelen in het veld, maar kon niets meer forceren. De Servische ploeg leed zo de eerste nederlaag voor de EK-kwalificatie.

Bron: Omroep Gelderland 24-03-2007
Velthuizen wil voorgangers graag overtreffen
Nijmegenaar mag hopen op EK als afsluiting van topjaar.

Jonge handtekenin­genjagers storten zich na afloop van het oefenduel tegen Oekraïne massaal op Piet Velthuizen. Tij­dens de wedstrijd wordt hij ook al enthousiast toegejuicht, die paar keer dat hij in actie moet komen. ‘Pietje, Pietje’, klinkt het over sportpark Zuid in Groesbeek.

Piet Velthuizen heeft gisteravond vlakbij geboorteplaats Nijmegen een goede stap gezet op weg naar een nieuw hoogtepunt. De twin­tigjarige Nijmegenaar hoopt op deelname aan het Europees kam­pioenschap voor spelers onder 21 jaar. Het EK, dat vanaf juni in ei­gen land wordt gehouden, moet voor Velthuizen de afsluiting van een prachtig seizoen worden. „Dit is het beste jaar uit mijn car­rière tot nu toe. Ik ben doorgebro­ken bij Vitesse en speel nu alweer een paar wedstrijden in het Neder­lands team. Het zou geweldig zijn om tijdens zo’n seizoen ook nog eens een EK mee te maken”, ver­telt de Nijmegenaar.

Hij houdt zich nog wat op de vlak­te. Er kan immers ‘nog van alles ge­beuren voordat het juni is’ en de trainer moet hem natuurlijk wel selecteren. Maar stiekem rekent de jeugdige keeper van Vitesse al wel op deelname aan de Europese titel­strijd. Velthuizen toonde zich dit seizoen al diverse keren een be­trouwbare sluitpost.

Ook gisteravond in Groesbeek, tij­dens de oefenwedstrijd van Oran­je onder 21 tegen leeftijdgenoten uit Oekraïne, laat Velthuizen zien waarom hij momenteel de num­mer één in zijn leeftijd is. „ Het ging wel aardig”, zegt hij zelf na afloop. „Ik liet één keer een bal uit mijn handen glippen, daar baal ik toch wel van. Je wilt in zo’n wedstrijd laten zien dat het terecht is dat je in het doel staat. Behalve dat slippertje ging het wel goed. En de ‘nul’ gehouden, dat is altijd lekker voor een keeper.”

Bron: De Gelderlander 24-03-07 

Dieptepunt op lijdensweg van Vitesse

In een wedstrijd om vertrouwen te tanken verliest Vitesse zwaar.

Vitesse heeft gister­middag in Doorwerth de grootste nederlaag van het seizoen geleden. Tegen het nietige Sint-Truiden uit België verloor de ploeg van trainer Aad de Mos een oefenwedstrijd om vertrouwen te tanken, met for­se cijfers: 1-5.

De Mos wees op de absenten en de ongelukkige tegentreffers, alvo­rens toe te geven dat het vertrou­wen bij zijn spelers ver te zoeken is. In de vergeefse jacht op Euro­pees voetbal werd teleurstelling op teleurstelling geslikt. Onderweg is het vertrouwen onder de groep weggesleten. „Blijkbaar moet de gifbeker hele­maal leeg. En inderdaad, dat smaakt niet lekker. We moeten er met zijn allen doorheen, dat is niet anders. Ik zal met iets moeten komen om ze er weer bovenop te krijgen”, reageerde De Mos gistera­vond op sportpark De Waayen­berg in Doorwerth. „ Deze wedstrijd was bedoeld om het vertrouwen wat op te krikken. Het tegenovergesteld is gebeurd. In januari speel je in Turkije Gen­clerbirligi van de mat, eind maart gebeurt dit. Maar ja, PSV verliest met 5-1 van Ajax, zoek daar maar eens een verklaring voor. Dat ge­beurt in het voetbal. Meer smaken hebben wij op dit moment niet. De spelers vallen als rijpe appe­len”, zei de trainer.

Paul Verhaegh miste het oefenduel tegen de ploeg van de Nederland­se coach Henk Houwaart door een ribblessure. Sebastien Sansoni en Purrel Fränkel zijn geschorst voor het eerstvolgende competitieduel; zondag 1 april tegen Feyenoord. Zij hoefden niet aan te treden. Daarmee kwam het totaal aantal afwezigen op twaalf spelers. Vladi­mir Stojkovic, Danko Lazovic en Giovanny Espinoza en Piet Velthui­zen waren er niet bij vanwege in­terlandverplichtingen. Aanvoerder Civard Sprockel incas­seerde de zware nederlaag gelaten. „We krijgen klap op klap. Deze wedstrijd was bedoeld voor ons vertrouwen naar zondag toe, dan is dit natuurlijk niet lekker. Wat we nodig hebben is een keer een overwinning. Het hoeft niet goed, dat maakt echt niet uit. Als we maar een keer met drie punten van het veld stappen”, zei Sprockel, eind vorig jaar nog toege­voegd aan de selectie van Oranje.

Sprockel: „We beginnen vaak best goed. Maar in een fase dat het even minder is – dat heeft elke ploeg, je speelt nooit negentig mi­nuten goed – gaat het bij ons mis. Soms omdat we niet goed staan, soms door een domme breedte­pass of een verkeerde spelhervat­ting. De meeste ploegen zijn niet beter dan wij. We verliezen tel­kens van onszelf. Wat doe je er aan. Je praat, je traint, maar je hebt alleen een overwinning no­dig.” Vitesse verloor dankzij knulli­ge tegengoals. Doelman Raymond van Driel kreeg in de slotfase twee keer geel (en rood) omdat hij twee keer een strafschop veroorzaakte. Vitesse zakt in oefenduel tegen Sint-Truiden nog veel verder weg: 1- 5.

Bron: De Gelderlander 24-03-07

Theo Janssen hervat de groepstraining

Theo Janssen hervat komende week de groepstraining. De middenvelder van Vitesse mag zichzelf vanaf maandag testen.

De medische staf verwacht hem ko­mende week vrij te geven, mits Janssen geen problemen krijgt. Trainer Aad de Mos betwijfelt of zijn sleutelspeler, die herstelt van een knieoperatie, het duel tegen Feyenoord kan halen.

Bron: De Gelderlander 24-03-07

Raimond van der Gouw stopt ermee

Raimond van der Gouw stopt met betaald voetbal. Dat onthulde de keeper van AGOVV vrijdag na afloop van de wedstrijd tegen De Graafschap.

“Het lichaam werkt niet altijd meer even goed mee”, reageerde de Tukker die zaterdag 44 jaar wordt.

De oudste speler in het betaald voetbal vindt het mooi geweest. “Het is vervelend dat het dit seizoen met ons zo slecht loopt, maar ik heb een prachtige carriere gehad”, aldus Van der Gouw die onder meer acht jaar voor Vitesse en zes jaar voor Manchester United uitkwam. De doelman blijft als keeperstrainer bij AGOVV actief.

Bron: Omroep Gelderland 24-03-2007

Vitesse kijkt rond in eerste divisie

Vitesse oriënteert zich ook in de eerste divisie als het gaat om eventuele versterkingen.

De Arnhemse club volgt MVV-spits Harrie Gommans en is ook gecharmeerd van diens ploeggenoot Phillip Haastrup, de Duitse centrumverdediger die eerder uitkwam voor FC Saarbrucken. Trainer Aad de Mos bekeek beide spelers al enkele malen.

Eerder dit seizoen bekeek een delegatie van Vitesse ook Peter Jungschläger, een 22-jarige middenvelder die nu uitkomt voor RBC Roosendaal. Jungschläger is afkomstig uit de jeugdopleiding van ADO Den Haag en staat in de belangstelling van meerdere eredivisieclubs.

Bron: Omroep Gelderland 23-03-2007

Zware oefennederlaag voor Vitesse

Vitesse heeft een oefenduel tegen de Belgische eerste klasser Sint Truiden met 5-1 verloren.

In Doorwerth trad Vitesse aan zonder veel vaste waarden, maar toch was dat geen excuus voor de zware nederlaag. Het spel van Vitesse was ondermaats. Raimond van Driel keepte een hoogst ongelukkige wedstrijd. De derde doelman van Vitesse veroorzaakte tweemaal een strafschop en kreeg ook nog rood.

De enige treffer van Vitesse kwam van Civard Sprockel, die voor rust nog voor 1-1 wist te zorgen. De Belgen liepen na rust makkelijk uit. Peter van Houdt scoorde tweemaal voor Sint Truiden.

Bron: Omroep Gelderland 23-03-2007

Werk in uitvoering.

Er komen regelmatig klachten bij ons binnen over het geluid op de Noord-tribune. Het probleem speelt al een aantal maanden en is bij zowel Vitesse als Gelredome bekend. Er is een aantal versterkers kapot die op vervanging uit Amerika wachten. Inmiddels zijn er al wel kleine aanpassingen gedaan, waardoor de Noord-tribune niet helemaal verstokt blijft van geluid, maar optimaal is dit nog niet. Het is derhalve wachten op de vervanging. Tot die tijd blijft het helaas behelpen!

Daarnaast willen wij u erop wijzen dat de parkeerplaatsen rondom Gelredome naar aanleiding van klachten van parkeerkaarthouders zijn geëgaliseerd. Wij gaan ervan uit dat het ongemak hiermee is verholpen.

Bron: Vitesse.nl 22-03-07 

Zwakke reeks Vitesse onder De Mos

Vitesse is onder trainer Aad de Mos bezig aan een bijzonder zwakke reeks. De Arnhemmers wonnen al acht wedstrijden op rij niet meer.

Vorig seizoen had Vitesse onder Edward Sturing nog een reeks van zes duels zonder overwinning. In het seizoen 2003/2004 maakte Sturing als trainer nog een langere aangesloten periode zonder zege mee. Vitesse bleef toen tien wedstrijden achter elkaar zonder overwinning en haalde slechts 4 punten.

Een seizoen eerder was er een reeks van negen duels zonder zege, ingezet door Mike Snoei (vijf wedstrijden) en nog vervolgd door Sturing (vier duels).

Bron: Omroep Gelderland 21-03-2007

Ik heb nooit op m’n gemak op de bank gezeten’
‘We hebben met z’n allen gefaald’, zegt hoofdcoach van Vitesse over zijn eerste seizoen.
Grote woorden en mooie beloften vergezelden Aad de Mos bij zijn komst naar Arnhem, acht maanden geleden. Hij, de 59-jarige coach die de woeste zeeën van het internationale voetbal had bevaren, zou van het instabiele Vitesse ‘misschien wel weer een grote club maken’. De nummer elf van het turbulente seizoen 2005-2006 had volgens de opvolger van Edward Sturing ‘een spelerspotentieel, waarmee het mogelijk is minimaal de play-offs te halen’. Maar nu, vijf wedstrijden voor het einde van de competitie, is Vitesse zelfs een plaatsje gezakt, naar de twaalfde positie.

lees verder...

Bron: De Volkskrant 20-03-07 

‘Knol speelt volgend seizoen voor Heerenveen’

Ruud Knol zet zijn loopbaan voort bij SC Heerenveen. Althans, dat denkt Johan Derksen. De hoofdredacteur van Voetbal International liet in het RTL-programma Voetbal Insite weten dat de Friese club al volop in gesprek is met de 26-jarige verdediger.

Knol speelt al jarenlang voor Vitesse, maar zijn contract in Arnhem loopt komende zomer af. Aangezien hij deze verbintenis niet wil verlengen, kan hij na dit seizoen transfervrij van club wisselen. Heerenveen ziet haar kans schoon en wil de sterke verdediger graag binnenhalen. In het Abe Lenstra Stadion speelt onder meer ook Michael Dingsdag, die afgelopen zomer overkwam van Vitesse.

Bron: Voetbalinsite 19-03-2007

De Mos toch op de bank tegen Feyenoord

Aad de Mos zit op 1 april gewoon op de bank tijdens Vitesse-Feyenoord. De trainer van Vitesse kreeg een voorwaardelijke schorsing. De Mos werd zondag na het openingsdoelpunt van FC Utrecht door arbiter Jan Wegereef naar de tribune verbannen, omdat de oefenmeester volgens Wegereef te veel misbaar richting assistent-scheidsrechter maakte.

De Haagse trainer van Vitesse kreeg een voorwaardelijke schorsing van één wedstrijd. De KNVB legde De Mos wel een onvoorwaardelijke boete van vijfhonderd euro op.

Bron: VI 19-03-07 

Boete en schorsing voor Aad de Mos

Vitesse-trainer Aad de Mos moet de thuiswedstrijd tegen Feyenoord op 1 april vanaf de tribune bekijken. De KNVB schorste de Hagenaar voor één wedstrijd vanwege commentaar op de wedstrijdleiding.

Het voorval vond plaats afgelopen zondag in het verloren duel tegen FC Utrecht (2-0). Ook moet de trainer een boete van 500 euro betalen. De Mos reageerde furieus nadat Utrecht indirect had gescoord uit een vrije trap.

De vrije schop was gegeven nadat assistent-scheidsrechter Hans ten Hoove had geconstateerd dat de Arnhemse doelman Vladimir Stojkovic bij het uittrappen hands maakte. Scheidsrechter Jan Wegereef verwees de boze trainer naar de tribune.

Bron: ANP 19-03-2007
Arsenal op tribune voor Danko Lazovic
Engelse topclub volgt aanvaller van Vitesse en nationale ploeg Servië.

Vitesse-aanvaller Danko Lazovic staat in de belangstelling van Arsenal. Een delegatie van de Engelse topclub was vorige week zondag in Gelredome aanwezig, toen Vitesse tegen ADO Den Haag niet verder kwam dan 2-2. Lazovic is clubtopscorer met zeven­tien competitietreffers. Met zijn sterke spel in zijn eerste seizoen in Arnhemse dienst heeft hij de nodi­ge interesse gewekt. PSV deed in ja­nuari al vergeefs een poging de aanvalsleider naar Eindhoven te halen.

„Er heeft zich nu geen enkele club voor hem gemeld bij Vitesse”, zei Jan Streuer, technisch manager van de Arnhemse club, gistermid­dag in Utrecht. Lazovic heeft bij Vitesse een con­tract tot medio 2010. Maar het is zeer de vraag of de Arnhemse club zijn onbetwiste sterspeler kan be­houden. Of Streuer verwacht dat Lazovic al komende zomer zal ver­trekken? „We laten het rustig op ons af komen”, aldus Streuer. „Voor topscorers is altijd interesse. Maar ik heb geen zin ergens op te reageren, zolang er niet iets con­creet speelt.” Lazovic en Vitesse- doelman Vladi­mir Stojkovic reisden gisteren naar Belgrado, om zich voor te berei­den op twee EK- kwalificatieduels. Het tweetal speelt zaterdag met Servië uit tegen Kazachstan en woensdag thuis tegen Portugal.

Bron: De Gelderlander 19-03-07 

Aad de Mos begrijpt niets van rode kaart en cruciale vrije trap

Vitesse- trainer Aad de Mos werd gisteren tijdens het duel met FC Utrecht (2-0) naar de tribune gestuurd door scheidsrechter JanWegereef. De Mos had commentaar op het toekennen van de vrije trap, die leidde tot de 1- 0. De trainer kon beide sancties niet begrijpen. „ In mijn carrière heb ik nog nooit gezien dat er een vrije trap wordt gegeven omdat de keeper uit de zestien is”, zo wees De Mos op het moment in de twintigste minuut. Vites­se- doelman Vladimir Stojkovic plukte een inworp uit de lucht en wilde het spel met een uit­worp hervatten. Hij kwam daar­bij buiten het zestienmeterge­bied terecht.

Grensrechter Hans ten Hoove vlagde, Wegereef gaf een vrije trap en daaruit ont­stond de 1-0 van Francis Dickoh. De Mos vond ook zijn rode kaart onterecht. „Eigenlijk heb ik helemaal niets gezegd. Ik heb geen beledigende taal gebruikt. Alleen, je ziet zoveel wedstrij­den waarin de keeper uit de zes­tien komt als hij gooit of schiet. Ik ken de regels, maar ik weet ook dat wij van keepers een snelle spelvoortzetting vragen. Dit is een situatie van het profi­leren van een grensrechter.”

Bron: De Gelderlander 19-03-07 
Europa via Intertoto is nieuwe doel voor Vitesse
Trainer en manager Vitesse houden hoop op Europees voetbal.

Het mislukte seizoen was zojuist bezegeld, maar de tech­nische bazen van Vitesse wilden geen harde noten kraken in Utrecht. Na de 2-0 nederlaag in Utrecht kwamen trainer Aad de Mos en technisch manager Jan Streuer met de nieuwe doelstel­ling: Europees voetbal via de Inter­toto.

Het bereiken van de play-offs om Europees voetbal is nu een utopie. Maar vlak na de verliesbeurt in Utrecht wilde Streuer het verloren seizoen niet analyseren. „Vraag me dat maar nadat we met 4-0 heb­ben gewonnen, of met 1- 0”, zei de technisch manager. „Het heeft nu geen zin commentaar te geven.” „ Je speelt voor Europees voetbal en dat kan nog steeds”, voegde Streuer daar aan toe. „Ik ga er niet meer van uit dat we bij de eerste negen eindigen. Maar Intertoto is ook Europees voetbal, hoewel dat natuurlijk niet onze bedoeling ( lees: doelstelling, red.) was.” Vorig seizoen won Vitesse de play-offs van de nummers tien tot en met dertien. In de eindstrijd te­gen FC Twente, verliezend finalist van de play-offs om Europees voet­bal, greep Vitesse naast een plek in de laatste ronde van de Intertoto. „Toen hadden we ook bijna Euro­pees voetbal”, aldus Streuer. „Het seizoen is voor ons dus zeker nog niet afgelopen. Zeker niet.”

Trainer Aad de Mos moest in Utrecht erkennen dat zijn eerste seizoen in Arnhem is mislukt. In een eerste beschouwing stelde hij: „Het was een doelstelling van ons attractief te voetballen. We heb­ben 45 keer gescoord, in de thuis­wedstrijden vermaak geboden, dus dat is gelukt. Maar we hebben ook veel blessures en schorsingen gehad. Daardoor kom je te kort.” Wat De Mos zichzelf verwijt? „Ik weet niet wat ik verkeerd doe. We zijn nooit weggespeeld door de te­genstander. We hebben veel indivi­duele fouten gemaakt. De ploegen ontlopen elkaar niet veel. Maar nu missen we veel spelers en komen we punten te kort die we in de eer­ste fase te makkelijk verspeelden.”

Ook De Mos heeft zijn vizier nu gericht op een succesvolle afslui­ting van de play-offs om een plek in de Intertoto. „Via de Intertoto kun je ook Europees voetbal ha­len. Ik ben blij dat we nu twee we­ken pauze hebben vanwege inter­landvoetbal. Ik hoop dat Theo Jans­sen er tegen Feyenoord weer bij is. En dan zullen we verder kijken.” En over de nederlaag in Utrecht: „We hebben momenteel weinig spelers die in vorm zijn. Dat heeft te maken met mentale kracht. En met jonge jongens, zoals Kaya en Pryor, die al veel wedstrijden op dit niveau moeten spelen. Daar­naast missen we een jongen als Remco van der Schaaf. De as staat goed. Daar omheen brokkelt ‘t af.”

Bron: De Gelderlander 19-03-07 
Seizoen van Vitesse is mislukt
Seizoen Vitesse mislukt; na 2-0 verlies in Utrecht zijn play-offs uit beeld.

Het seizoen is voor Vit­esse uitgedraaid op een fikse mis­lukking. Na de 2-0 nederlaag gister­middag bij FC Utrecht rest slechts deelname aan de play-offs om In­tertoto- voetbal. Voor de club met de aspiraties van een subtopper is dat een flagrante blamage.

Na het goede trainingskamp in Turkije ging Vitesse in januari vol vertrouwen op jacht naar het lin­kerrijtje, naar deelname aan de play-offs om Europees voetbal. Een zege, vijf remises en drie ne­derlagen later rest de pijnlijke con­clusie dat Vitesse ook met de kleur­rijke Aad de Mos aan het roer slechts een middenmoter is. Het gat naar de negende plek (zes pun­ten) zal dit elftal in vijf speeldagen niet goed kunnen maken. De Mos, die gisteren naar de tribu­ne werd gestuurd, is als hoofdtrai­ner verantwoordelijk voor het fa­len, maar voor hem gelden ver­zachtende omstandigheden. De langdurige afwezigheid van spelers als Remco van der Schaaf, Theo Janssen, Gill Swerts, Abubakari Ya­kubu en Sébastien Sansoni heeft het hart uit de ploeg getrokken.

Op het middenveld moesten de jongelingen Onur Kaya en Andue­le Pryor doorslaggevend zijn, maar daar is het duo nog niet aan toe. Met 45 doelpunten staat Vitesse qua productie keurig in de subtop. Maar achter Danko Lazovic lieten de aanvallend ingestelde spelers het na de winterstop flink afwe­ten. Ook dat bleek cruciaal. Yous­souf Hersi heeft geen fatsoenlijke partij gespeeld sinds hij tekende bij FC Twente, Anders Due, Mads Junker en Etiënne Esajas kunnen het niveau (nog) niet aan en Pryor is nog niet beslissend. Zoals altijd werkt een falende voor­hoede door op de rest van de ploeg. Vitesse verloor na de winter­stop veel punten door individuele ketsers.

Gisteren was dat doelman Vladi­mir Stojkovic, al was het welhaast uniek dat de grensrechter na twin­tig minuten vlagde toen de doel­man bij een uitworp iets buiten de zestien stond. Een vrije trap met gevolgen. Francis Dickoh schoof de bal in het lege doel, nadat de pe­gel van Tom Caluwé terugsprong van de paal (1-0). Vlak na rust scoorde Caluwé zelf knap de 2-0. Vitesse was voetballend niet min­der, maar aanvallend opnieuw te zwak. Twee rollertjes, van Lazovic en Pryor, waren de enige Arnhem­se wapenfeiten in 90 minuten.

Bron: De Gelderlander 19-03-07 

Yu Hai debuteert in hoofdmacht Vitesse

Yu Hai heeft gistermid­dag zijn debuut gemaakt voor Vit­esse. De 19-jarige Chinees kwam na een klein uur spelen in het veld voor Youssouf Hersi tijdens de uit­wedstrijd tegen FC Utrecht (2-0). Yu Hai zat vorige week, tijdens de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag, al op de bank. De linksbeni­ge aanvaller kwam vorige maand over van Xian International Foot­ball Club en tekende in Arnhem een contract tot 2009

Bron: De Gelderlander 19-03-07 

Sansoni geschorst voor duel met Feyenoord

Vitesse moet het over twee weken in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord stellen zonder Sé­bastien Sansoni. De Franse mid­denvelder ontving gisteren in het duel met FC Utrecht zijn vijfde ge­le kaart van deze competitie. Hij wordt daardoor automatisch voor een duel geschorst. Sansoni keerde gisteren juist terug van een schorsing. Zijn bijtactie tegen Roy Beerens van NEC kostte hem eer­der vijf wedstrijden verplicht toe­kijken.

Bron: De Gelderlander 19-03-07

Sprockel: Vitesse heeft gefaald

Verdediger Civard Sprockel wond er na het debacle in Utrecht geen doekjes om: Vitesse mag spreken van een mislukt seizoen.

“In het begin hebben we gezegd dat we de play-offs wilden halen. Dat is niet gelukt en dus hebben we gefaald”, is Sprockel duidelijk. “Het kan alleen nog in theorie, maar dat zou een wonder zijn en daar geloof ik niet in.”

Vitesse speelde slap, terwijl dit de laatste strohalm was. “In het veld beleef je het anders. We waren gelijkwaardig tot de 1-0. Ik heb er in elk geval alles aan gedaan, ik weet niet of dat voor de rest ook geldt.”

Bron: TV Gelderland TxT 18-03-07

Grensrechter in hoofdrol bij FC Utrecht – Vitesse

Een oplettende assistent-scheidsrechter speelde zondag een cruciale rol bij het duel FC Utrecht – Vitesse (2-0). Hans ten Hoove zag in de 20e minuut dat de Arnhemse doelman Vladimir Stojkovic hands maakte. Uit de toegekende vrije trap kwam de thuisclub indirect op voorsprong. Stojkovic plukte een verre ingooi van Hans Somers uit de lucht en wilde het spel met een snelle uitworp hervatten. Daarbij kwam de Servische international buiten het zestien-metergebied terecht. Scheidsrechter Jan Wegereef nam het vlagsignaal van zijn assistent over. De beslissing was conform de spelregels, al wordt er in het voetbal nauwelijks of niet op gelet.

Tom Caluwé schoot de bal uit de toegekende vrije trap in de muur, Gregoor van Dijk raakte in de rebound de paal. De terugspringende bal werd door verdediger Francis Dickoh tot doelpunt verwerkt. Vitesse-trainer Aad de Mos reageerde furieus op de curieuze beslissing van het arbitrale trio en werd wegens heftig protesteren naar de tribune verwezen.

Het was een hard gelag voor de bezoekers, die door de nederlaag in de vijf resterende competitiewedstrijden vrijwel kansloos zijn voor het bereiken van de play-offs. FC Utrecht heeft de kansen op de negende plaats en UEFA-Cupvoetbal weer in eigen hand. Caluwé maakte kort na de rust op fraaie wijze de tweede Utrechtse treffer, nadat linksachter Erik Pieters ongestoord de achterlijn had kunnen bereiken.

De overwinning van FC Utrecht was verdiend, de ploeg rekende af met twee wedstrijden waarin niet was gescoord. Vitesse beëindigde de achtste opeenvolgende competitiewedstrijd zonder overwinning. De ploeg was aanvallend machteloos, ook de nieuwe Chinees Yu Hai die kort na de rust als vervanger van Youssouf Hersi kwam, was geen verbetering. „Dit was onze laatste kans”, zei De Mos, wiens collega Foeke Booy uiteraard tevreden was over de behaalde drie punten.

Bron: De Telegraaf 18-03-07 

Vitesse niet goed genoeg in Utrecht

In een wedstrijd met grote belangen voor beide ploegen waren de drie punten voor thuisploeg FC Utrecht. Kansen waren zeer schaars, evenals goed voetbal. Vitesse is door de nederlaag nagenoeg kansloos voor een plaats bij de eerste negen en zag trainer Aad de Mos na de openingstreffer naar de tribune gestuurd worden.

‘De laatste kans’, zei Aad de Mos nog maar eens vlak voor de wedstrijd. Datzelfde gold natuurlijk ook voor FC Utrecht dat ook nog altijd zicht heeft op een plek bij de eerste negen. Het spel in de eerste helft gaf niet aan dat een van beide teams daar recht op heeft. Veel fouten, vrijwel geen kansen en weinig overleg bij zowel Vitesse als FC Utrecht. Vitesse was in de persoon van Danko Lazovic voor het eerst na een klein kwartier spelen gevaarlijk. De steekpass kon door de Serviër niet vol worden geraakt. Het was, buiten een kopbal van Civard Sprockel, ook het enige gevaar in de eerste 45 minuten.

De thuisploeg stelde daar zelfs nog minder tegenover, maar stond in de rust wel met 1-0 voor. De wel heel erg oplettende assistent-scheidsrechter zag na negentien minuten in een uitgooi van Vladimir Stojkovic hands. De daaropvolgende vrije trap werd in de muur geschoten, maar de rebound belandde via de paal bij verdediger Francis Dickoh die een leeg doel voor zich zag en simpel binnen tikte: 1-0. Trainer De Mos wond zich dusdanig op in de richting van de assistent langs de lijn waarna hij de tribune mocht opzoeken van scheidsrechter Jan Wegereef.

Vitesse startte de tweede helft met Mads Junker voor Anders Due. Weer was het balbezit grotendeels voor Vitesse, maar kwam Utrecht al na zes minuten op een 2-0 voorsprong. Pieters benutte de ruimte op links, bediende Tom Caluwe die Ruud Knol simpel uitkapte en van dichtbij de korte hoek vond. Direct na de verdubbeling van de score maakte de Chinees Yu Hai zijn debuut bij Vitesse. Hij verving Youssouf Hersi.

FC Utrecht bleef zich beperken tot afbraak- en countervoetbal, terwijl Vitesse grote moeite had om gevaarlijk te worden. De assistenten Huistra en De Boer brachten twintig minuten voor tijd met Fred Benson nog een extra aanvaller in het veld, maar kansen kreeg de ploeg niet meer. In een wedstrijd zonder hoogtepunten was het de counterende thuisploeg dat de drie belangrijke punten mocht bijschrijven en nog altijd uitzicht heeft op de negende plaats.

Bron: Vitesse.nl 18-03-2007

Streuer: Intertoto is ook Europees

Manager voetbal Jan Streuer van Vitesse wilde niet voor de camera verschijnen na de nederlaag in Utrecht. “Vraag me maar als we met 4-0 hebben gewonnen.”

Streuer ging creatief om met het feit dat Vitesse de doelstelling, plaatsing voor de play-offs voor de UEFA-Cup, niet heeft gehaald. “Dat is zo, maar het is nog niet voorbij. We kunnen ons nog plaatsen voor de Intertoto. Dat is ook Europees voetbal, maar misschien weet niet iedereen dat.”

“Verder trekken we nu geen conclusies over dit seizoen”, zegt Streuer.

Bron: TV Gelderland TxT 18-03-07

De Mos ziet wedstrijd vanaf tribune

Vitesse-trainer Aad de Mos zag zijn ploeg tegen FC Utrecht falen. Voor het grootste deel vanaf de tribune, want hij werd na commentaar op de leiding weggestuurd.

“Ik denk niet dat het gebruikelijk is dat een grensrechter gaan over beslissingen van de scheidsrechter. Keepers komen zo vaak ver uit hun goal. En als er dan ook nog een doelpunt uit komt, kan ik behoorlijk kwaad worden.”

De Mos vond de vrije trap en daaropvolgende openingsgoal een omslagpunt in de wedstrijd. “In het eerste kwartier waren we gelijkwaardig aan FC Utrecht.”

Vitesse stond er dus niet in de wedstrijd van de waarheid. “We hebben te weinig spelers die in vrom zijn. En we spelen met teveel jonge jongens, missen ervaren krachten. Utrecht stond ook goed, is fysiek sterk en speelde op de counter. Dat is hun goed recht.”

Verwijt De Mos zichzelf eigenlijk iets? De doelstelling is niet gehaald. “We hebben aanvallend voetval gespeeld en veel geblesseerden gehad. Of ik mezelf iets verwijt? Dat weet ik niet.”

Maar De Mos zei dat deze ploeg vijfde of zesde kon worden. “Ploegen ontlopen elkaar weinig in deze competitie.”

Bron: TV Gelderland TxT 18-03-07

Utrecht denkt aan play-offs na zege op Vitesse

FC Utrecht is terug in het linkerrijtje na een verdiende overwinning op het wederom teleurstellende Vitesse .

In Galgenwaard was FC Utrecht op alle fronten beter. De thuisploeg was voetballend sterker, toonde meer agressiviteit en stichtte meer gevaar. Vitesse had weinig te bieden en leek vooral te hopen op een geniale inval van topscorer Danko Lazovic.

Via Francis Dickoh kwam Utrecht halverwege de eerste helft op een verdiende voorsprong. De verdediger scoorde uit een de rebound nadat ploeggenoot Tom Caluwé de paal had geraakt.

Diezelfde Belg zorgde vlak na rust voor de tweede treffer, toen de Utrechters via Gregoor van Dijk en Erik Pieters counterden. De laatste bezorgde de bal bij Caluwé , die beheerst een tegenstander uitspeelde en doelman Vladimir Stojkovic passeerde.

Na de 2-0 zocht Vitesse nog wel naar de aansluitingstreffer, maar zonder succes. Voor de Arnhemse ploeg lijken de play-offs om Europees voetbal buiten bereik. FC Utrecht klom naar de negende plaats.

Bron: VI.NL 18-03-2007

Servië roept Vitesse-duo op

Vladimir Stojkovic en Danko Lazovic zijn door bondscoach Javier Clemente opgeroepen voor de nationale selectie van Servië. Het duo van Vitesse werd opgeroepen voor de EK-kwalificatieduels met Kazachstan en Portugal.

Met name spits Lazovic is aan een goed seizoen bezig in Arnhem. Hij scoorde dit seizoen al 17 keer uit 27 competitiewedstrijden. Hij werd eerder dit seizoen ook al verschillende malen uitgenodigd door Clemente. Doelman Stojkovic kwam deze winter nog over van het Franse FC Nantes en keepte tot dusver twee duels in de Eredivisie.

Servië heeft een goede kans op het bereiken van het EK. Het land sprokkelde in vier wedstrijden al tien punten bij elkaar, terwijl Finland met elf punten koploper is. De Scandinaviërs hebben echter een wedstrijd meer gespeeld. Het Polen van Nederlander Leo Beenhakker bezit evenals Servië tien punten, maar speelde ook al een wedstrijd meer.

Bron: VoetbalPrimeur 17-03-07 

Van lijnentrekker tot globetrotter

Aad de Mos
voetbaltrainer

In de schaduw van de 60e verjaardag van voetballegende Johan Cruyff op 25 april van dit jaar, blaast Aad de Mos op 27 maart aanstaande 60 kaarsjes uit. In de periode 1980-1985 was de Hagenaar trainer van de Amsterdammer bij Ajax. Daarna ondernam de trainer/ coach via België een reis door de wereld met pleisterplaatsen in Duitsland, Spanje, Japan, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Vorige zomer streek de globetrotter weer in Nederland neer bij Vitesse. “Om uiteindelijk op de bank te sterven. Voor mij zou dat een mooie dood zijn. Omdat voetbal m’n leven is.”

lees verder...

Bron: De Telegraaf 17-03-2007

Vitesse oefent tegen St-Truiden op 23 maart

Vitesse speelt komende vrijdag (23 maart) een vriendschap­pelijke wedstrijd tegen het Bel­gische Sint-Truiden. De ontmoe­ting met de ploeg uit de hoogste klasse van België is ingelast vanwe­ge het vrije komende weekeinde wanneer EK-kwalificatiewedstrij­den worden gespeeld.

Het aan­vangstijdstip en de locatie van het oefenduel waren gisteren nog niet bekend.

Bron: De Gelderlander 17-03-2007
Sansoni is niet uit op revanche

Sébastien Sansoni keert na vijf duels schorsing terug in basiself Vitesse.

Sébastien Sansoni staat morgen voor het eerst sinds 4 fe­bruari weer in de basisopstelling van Vitesse, dat op bezoek gaat bij FC Utrecht. De Franse middenvel­der miste vijf partijen vanwege de schorsing voor zijn bijtactie tegen NEC- speler Roy Beerens.

„Ik voel me goed”, zegt de 29-jari­ge Sansoni. „ Al die weken heb ik door kunnen trainen. En afgelo­pen maandag heb ik met het twee­de elftal meegedaan. Ik denk dat ik een minuut of twintig nodig heb om weer te wennen, maar het ge­voel is goed.” Tijdens zijn afwezigheid won Vit­esse geen enkele wedstrijd: 0-0 bij Heerenveen, 0-0 thuis tegen Roda JC, 3-1 bij RKCWaalwijk, 2-3 thuis tegen Excelsior en 2-2 thuis tegen ADO Den Haag. Door die reeks dreigt het seizoen van de Arnhem­se ploeg faliekant te mislukken. Sansoni erkent dat hij een stommi­teit heeft begaan, maar voelt zich niet (mede)verantwoordelijk voor de recente slechte reeks. „Het is niet één iemand die wed­strijden beslist”, aldus Sansoni. „ Ja, misschien Thierry Henry bij Arsenal, die is beslissend als hij er niet is. Maar bij Vitesse zijn we allen van hetzelfde niveau. Als we goed samen spelen, hebben we een sterke ploeg.”

En, doelend op de gewraakte actie jegens Beerens: „Ik heb een fout gemaakt. Daarvoor heb ik een sanctie gekregen en die is nu voor­bij. Of ik me wil revancheren? Nee. Ik wil wedstrijden winnen voor Vitesse, niet voor mezelf.” Vanaf de tribunes heeft Sansoni ge­zien hoe zijn ploeg in een sportie­ve crisis is beland. „Het gaat in het hoofd zitten en dat is logisch als de resultaten uitblijven”, aldus San­soni. „Vitesse heeft een goede ploeg. Maar de ene keer hebben we niet goed gespeeld en de ande­re keer hadden we pech. Dan wordt het een mentaal verhaal. Ge­lukkig hebben we zondag tegen ADO Den Haag in de laatste mi­nuut nog een doelpunt gemaakt. Dat is goed voor de moraal. Ik hoop dat ik Vitesse in Utrecht kan helpen. Als we winnen, kunnen we de play-offs nog halen.”

Vitesse-trainer Aad de Mos koes­tert de rentree van Sansoni. „Met hem keert een belangrijke schakel terug op het middenveld”, zegt de oefenmeester, die in de voorbije weken al zijn controlerende mid­denvelders zag wegvallen. „Met Sansoni keert een speler terug die ballen kan veroveren. Dat merk je tijdens de trainingen. Het blijft eeuwig zonde dat hij door zo’n domme actie heeft ontbroken.”

Bron: De Gelderlander 17-03-2007

Ruud Knol: sleutel ligt in voetbal

“Zaak is het begin goed door te komen daar in Utrecht. Dan wil het nog wel eens stormen. Er wordt daar altijd veel strijd geleverd. Maar wij moeten het toch vooral hebben van ons voetbal. We presteren de laatste tijd slecht. Toch geloof ik dat we daar kunnen winnen.”

Knol keert tegen FC Utrecht terug van een schorsing. Hij vormt het centrum van de defensie met Civard Sprockel.

Bron: Omroep Gelderland 16-03-2007

Laatste kans voor Vitesse

Vitesse speelt zondag in Utrecht voor de laatste kans op kwalificatie voor de Play-offs. Dat zei Aad de Mos vrijdagmiddag op Papendal, vooruitkijkend op het competitieduel tegen FC Utrecht.

“We hebben teveel punten zelf laten liggen en zijn dan nu ook afhankelijk van wat de andere teams doen. We hebben een aantal punten weggegooid en de competitie is nu echt in een afrondende fase. Hoogtepunten hebben we gekend bij Ajax en Roda JC, maar ook dieptepunten zoals tegen Excelsior. Op dit moment zitten we in de knock-out fase van de competitie. Wie gaat er voor Europees voetbal en wie mist het? Het is een belangrijke wedstrijd voor zowel Vitesse als FC Utrecht. Beter gezegd: het is de laatste kans voor Vitesse.”

Ruud Knol keert terug van een schorsing, terwijl Sebastien Sansoni terug in het team is na een afwezigheid van vijf wedstrijden. “Sebastien is een belangrijke schakel op het middenveld voor Vitesse”, aldus De Mos. “Dat merk je in de trainingen en afgelopen maandag was hij, nadat hij anderhalve maand geen wedstrijd gespeeld meer had, in de wedstrijd van Jong Vitesse meteen de ‘man van de wedstrijd’.”

Vermoedelijke opstelling: Stojkovic, Verhaegh, Sprockel, Knol, Fränkel, Kaya, Sansoni, Pryor, Hersi/Due, Junker en Lazovic.

Bron: Vitesse.nl 16-03-07 

Piet Velthuizen bij Onder 21

Piet Velthuizen is geselecteerd voor het Nederlands elftal onder 21 jaar. Onder 21 speelt vrijdag 23 maart een oefeninterland tegen Oekraïne onder 21. De aftrap is om 19.00 uur en wordt gespeeld op sportpark Zuid in Groesbeek, terrein van zaterdag hoofdklasser De Treffers.

Bron: Vitesse.nl 16-03-07 

Sansoni: mentaal is het zwaar nu

Sebastien Sansoni hoopt tegen FC Utrecht Vitesse weer uit het sportieve dal te trekken. De Fransman keert terug na een langdurige schorsing. “Ik wil het team helpen.”

Sansoni moest vijf duels toekijken na zijn bijtactie in de wedstrijd tegen NEC. “Ik heb een domme fout gemaakt, maar voel me niet verantwoordelijk voor de slechte resultaten daarna. Het gaat om het team, niet om één persoon.”

Volgens de verdediger zijn het zware tijden voor de spelers van Vitesse. “Dit is mentaal zwaar. We hebben een goed team, maar door de slechte serie gaat het in het hoofd zitten.”

Bron: Omroep Gelderland 16-03-2007

Van der Schaaf langer uitgeschakeld

Vitesse hoeft voorlopig niet te rekenen op de terugkeer van Remco van der Schaaf. De middenvelder revalideert sinds deze week in Belgie bij kniespecialist Lieven Maesschalck, waar ook ploeggenoot Gill Swerts onder behandeling staat.

Van der Schaaf kreeg eind vorig jaar een terugslag, maar de verwachting was dat de middenvelder snel weer terug zou zijn. Dat blijkt nu anders.

“Maesschalck zegt zes weken, maar ik weet bij hem dat het dan vier weken zijn. Hij zit daar nu een aantal dagen per week intern. Ik reken dit seizoen nog wel op hem”, aldus Aad de Mos.

Bron: Omroep Gelderland 16-03-2007

Aad de Mos: dit is onze laatste kans

Vitesse maakt zich op voor een cruciale wedstrijd. Zondag moeten de Arnhemmers winnen bij FC Utrecht om de kansen op play-offs levend te houden.

Een nederlaag betekent dat het seizoen is mislukt. “We staan met de rug tegen de muur”, schetst de geplaagde coach Aad de Mos.

De Mos maakt met zijn selectie een belabberde periode door. Vitesse verkeert in een sportieve crisis. Sinds de winterstop werd één maal gewonnen. “We moeten realistisch zijn. Er is geen weg meer terug nu. Dit is de knock-out fase. Het is de laatste kans, anders wordt het opmaken voor de intertoto.”

Bron: Omroep Gelderland 16-03-2007

Sansoni terug, Hersi op de bank

Sébastien Sansoni keert zondag terug in de basis bij Vitesse, na een schorsing van vijf duels. Anders Due kan waarschijnlijk ook rekenen op een basisplek in de cruciale uitwedstrijd tegen FC Utrecht. Dat gaat dan ten koste van Youssouf Hersi.

Giovanny Espinoza is geschorst. Ruud Knol keert terug na een schorsing. Anduele Pryor speelt achter het spitsenduo Junker-Lazovic. Vitesse won na de winterstop slechts één maal.

Vermoedelijke opstelling: Stojkovic; Verhaegh, Sprockel, Knol, Fränkel; Kaya, Sansoni, Pryor, Due (Hersi); Lazovic, Junker.

Bron: Omroep Gelderland 16-03-2007

Jeugdspelers Vitesse geselecteerd voor Oranje o-18.

Twee spelers van de Vitesse/AGOVV Voetbal Academie zijn door bondscoach Wim Koevermans opgeroepen voor het Nederlands elftal o-18. Kevin van Diermen en Nicky Kuiper maken deel uit van de selectie van spelers die op of na 01-01-1989 zijn geboren.

De selectie van het Nederlands elftal o-18 speelt op dinsdag 27 maart 2007 een oefeninterland in en tegen Engeland. In het stadion Huish Park in Yeovil wordt om 19.45 uur afgetrapt.

Beide spelers zijn een vaste waarde in de selectie van Wim Koevermans. Van Diermen en Kuiper werden voor alle (oefen)interlands dit seizoen geselecteerd.

Bron: Vitesse.nl 16-03-07 

Benson is inzetbaar met hand in een spalk

Vitesse-aanvaller Fred Benson is zondag inzetbaar in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht. Benson brak afgelopen maandag zijn middenhandsbeentje in een wedstrijd van Jong Vitesse. Giste­ren werd de gekwetste hand in een spalk gezet. Deze spalk vol­doet aan de voorschriften van de KNVB, zodat Benson ermee mag voetballen

Bron: De Gelderlander 16-03-07 

Velthuizen sluit aan bij groepstraining Vitesse

Piet Velthuizen sluit zeer waarschijnlijk vandaag of morgen weer aan bij de groepstrai­ning van Vitesse. De doelman liep maandag een lichte knieblessure op in een partij van Jong Vitesse. Gisteren beperkte de goalie zich tot een looptraining. Indien de knie goed reageert op deze inspan­ning, keert hij tijdig terug in de groep voor het duel met Utrecht

Bron: De Gelderlander 16-03-07 

Tegen Feyenoord wel dagverkoop

In tegenstelling tot eerdere berichten (o.a. Vitesse Vandaag van 11 maart) is er wél dagverkoop voor Vitesse – Feyenoord. Dit betekent dat de stadionkassa’s op zondag 1 april vanaf 10.30 uur zijn geopend. Er geldt een seizoenkaart of Club Card verplichting, waarbij er in de voorverkoop twee toegangsbewijzen per kaart bijgekocht mogen worden. Tijdens de dagverkoop kan er slechts één kaart worden gekocht, mits er in de voorverkoop nog geen kaarten zijn gekocht.

Bron: Vitesse.nl 14-03-07 
Column Gerard Borgman

Danko Lazovic

Danko Lazovic toont elke wedstrijd dat hij niet bij Vites­se thuishoort. De top van Nederland of de Europese subtop, daarbij passen zijn kwaliteiten. PSV is in het diepste geheim bezig een nieuw bod voor te bereiden. Tijdens dit seizoen veegde Vitesse een voorstel uit Eindhoven nog la­chend van tafel, maar nu is het PSV ernst.

De nabije toekomst van Vitesse hangt grotendeels samen met dat wat Lazovic in de zomer gaat doen. Mocht de Serviër on­danks een tot 2010 doorlopend contract vertrekken, dan heeft Vitesse sportief gezien een megaprobleem. Een gelijkwaardige vervanger is zelfs met een volle knip niet te halen. Indien Lazovic blijft, dan ontstaat een merkwaardige situatie. Op papier betaalt Feyenoord nu zijn salaris van acht ton, maar dat komt door een handigheidje die clubs toepassen om de be­groting sluitend te krijgen. Inkomsten uit transfers mogen niet worden opgenomen in de begroting, huurbedragen wel. Door Lazovic eerst een jaartje te verhuren, en een relatief hoge huursom te berekenen, kon Feye­noord de begroting rondkrijgen.

Vitesse liet Michael Dingsdag met een soortgelijke constructie naar Heerenveen vertrekken. Het spelersfonds van Vitesse heeft de komst van Lazovic gefi­nancierd, maar salarissen moeten door clubs worden betaald. Het salaris van Lazovic valt nu dus niet onder het spelersbud­get van Vitesse ( maar van Feyenoord), volgend seizoen wel. Dat kan grote gevolgen hebben. In het spelersbudget zal een aanzienlijk deel vrijgemaakt moeten worden voor Lazovic. Het elftal schreeuwt om versterking: de komst van een links­back en nog een goede spits, die naast Lazovic kan spelen. Maar of daar in het spelersbudget ruimte voor zal zijn?

Bron: De Gelderlander 14-03-07 

Benson breekt hand

Fred Benson heeft in de wedstrijd van Jong Vitesse tegen Jong Groningen zijn rechterhand gebroken. De aanvaller meldde zich dinsdagochtend met klachten bij de medische staf. Nader onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat er sprake is van een breuk. De hand is inmiddels in het gips gezet. Bekeken wordt of Benson speelgerechtigd is met een gipsen spalk

Bron: Vitesse.nl 13-03-2007

Blessure Velthuizen lijkt mee te vallen

De blessure die doelman Piet Velthuizen maandag opliep in het duel tussen Jong Vitesse en Jong FC Groningen, lijkt mee te vallen.

Velthuizen viel in de 26e minuut uit, nadat hij bij een uitrap geblesseerd was geraakt. De keeper klaagde over pijn aan de achterkant van de knie en moest per brancard het veld verlaten. Onderzoek in het ziekenhuis wees dinsdag uit dat het kniegewricht waarschijnlijk niet ernstige beschadigd is geraakt. Op de foto waren geen afwijkingen te zien.

Velthuizen traint de komende dagen wel apart van de groep. Volgens fysiotherapeut Jos Kortekaas is de doelman een klein vraagteken voor zondag. Naar verwachting kan Velthuizen in de loop van de week weer instromen bij de groepstraining.

Bron: Vitesse.nl 13-03-2007

Velthuizen blesseert zich aan knie

Piet Velthuizen is maandag bij Jong Vitesse geblesseerd geraakt aan zijn knie. De Nijmegenaar was net weer reserve-keeper geworden achter de Serviër Vladimir Stojkovic.

Velthuizen moest per brancard van het veld worden gedragen. Volgens een woordvoerder van Vitesse valt de blessure mee.

De 20-jarige keeper stond na het vertrek van Harald Wapenaar naar Sparta onder de lat. Hij deed dat tot volle tevredenheid van trainer Aad de Mos. Toch kreeg de gehuurde Stojkovic tegen Excelsior en ADO Den Haag een kans. Hij moest vijf goals incasseren.

Bron: Omroep Gelderland 13-03-2007

Vitesse koopt drie investeerders uit

Aandeel voor Vitesse bij transfers stijgt met 3,75 naar 53,75 procent. Vitesse heeft drie van de achttien investeerders uit het spe­lersfonds uitgekocht. De actie past in het streven van de Arnhemse clubleiding de invloed van het spe­lersfonds te verkleinen en het ei­gendom van de spelers volledig in eigen hand te krijgen. „Drie participanten hebben hun aandeel aan de club overgedra­gen”, expliceert Paul van der Kraan. De algemeen directeur van Vitesse becijfert dat het aandeel van het vertrokken drietal 7,5 pro­cent bedraagt van het totale spe­lersfonds.

Aangezien bij transfers de helft van de opbrengst naar de club ging en de andere helft naar het fonds, heeft Vitesse nu 3,75 procent erbij gekregen. Dat brengt het clubaandeel op 53,75 tegenover 46,25 voor het spelersfonds. Een relatief kleine wijziging, maar Van der Kraan wijst op de achter­liggende gedachte en het belang daarvan. „Het spelersfonds is in 2001 ontstaan om de club te red­den”, aldus de algemeen directeur. „Dat was fantastisch voor Vitesse. Maar voor de club is het belangrijk dat de spelers volledig in eigen­dom van de club komen. Daarom hoop ik het aandeel van het spe­lersfonds verder af te bouwen.”

Dat wil niet zeggen dat Vitesse op termijn helemaal zonder het spe­lersfonds wil functioneren. Inte­gendeel. Via het spelersfonds hoopt de club dat ook in de toe­komst het aantrekken van absolu­te topspelers als Danko Lazovic en Giovanny Espinoza mogelijk blijft. „ Het mooiste zou zijn als het spe­lersfonds in slechts een paar spe­lers zou participeren”, aldus Van der Kraan. „Incidenteel, bij de spe­lers die een extra meerwaarde heb­ben en die anders onbereikbaar zijn voor de club. Als het om een paar spelers gaat, dan is het een ri­sicovolle belegging. Als het succes heeft, levert het meteen wat op.”

De huidige status van het spelers­fonds van Vitesse is een andere. Van der Kraan: „Het uitgangspunt in 2001 was dat er in een keer 25 miljoen gulden beschikbaar kwam om schuld af te lossen. Daarvoor kreeg het fonds het recht op 50 procent bij verkoop van de spelers, ook de jeugd en de aankopen.” Omgerekend bracht het fonds 10,7 miljoen euro in. „Dat was terugge­bracht tot 8,9 miljoen exclusief ren­te, voor aanvang van dit seizoen”, aldus Van der Kraan. „ De spelers zijn het onderpand, zolang de schuld niet is terugbetaald. Het spelersfonds is bereid te investe­ren. Dat is prettig, want anders had Lazovic bijvoorbeeld nooit bij Vitesse gespeeld.”

Bron: De Gelderlander 13-03-07 

Feyenoord betaalt nog steeds salaris Lazovic

Feyenoord betaalt nog altijd het salaris van Danko Lazovic, ook al speelt de Servische aanvaller dit seizoen bij Vitesse. De technische leiding van Feyenoord had vorig jaar besloten dat Lazovic niet meer gewenst was in de Rotterdamse selectie. Vitesse meldde zich voor de overbodige spits en telde anderhalf miljoen euro neer voor de international, die nog tot medio 2008 onder contract stond bij Feyenoord.

Vitesse hikte echter tegen het loon van de inmiddels 24-jarige spits aan. Feyenoord stemde vervolgens in om dit seizoen het complete salaris van de aanvaller te betalen.

Feyenoord kan daarmee zichzelf een kwade dienst bewijzen. Want in een van de laatste speelrondes moet de ploeg van coach Erwin Koeman nog op bezoek bij Vitesse, waarvoor Lazovic deze competitie zeventien keer scoorde. Een nederlaag in Arnhem zou de Rottterdamse club de vijfde plaats in de Eredivisie én een plaats in de play-offs om Champions League-voetbal kunnen kosten.

Bron: VI 12-03-07

Jong Vitesse weer dieper in de zorgen

Jong Vitesse heeft gister­avond een dramatische avond be­leefd. Door fouten van Anders Due en Siebe Blondelle ging het duel met FC Groningen verloren: 1-2. Fred Benson scoorde tegen. Doelman Piet Velthuizen viel uit met een knieblessure, die vandaag wordt onderzocht. Vitesse, met Yu Hai en Sébastien Sansoni, zakte naar de voorlaatste plaats, die het deelt met JongWillem II.

Bron: De Gelderlander 13-03-07 

Jong Vitesse verliest van Jong FC Groningen

Jong FC Groningen heeft vanavond de competitiewedstrijd tegen Jong Vitesse gewonnen. In Arnhem werd het 1-2 voor de ploeg van trainer Henk de Jong. Die stand was al bij rust bereikt.

Vorige week nog leden de Beloften op eigen veld een zware nederlaag tegen Jong PSV, 1-4. In Arnhem herstelde Jong FC Groningen zich knap. Met alleen Danny Holla van de eerste selectie in de ploeg kwamen de Groningers na een kwartier voetballen op voorsprong. Marcel Pannekoek kreeg de bal vanaf de rechterkant aangespeeld en schoot vanaf zestien meter de bal knap in de bovenhoek.

Na een half uur spelen kwam Jong Vitesse op gelijke hoogte. Fred Benson zorgde voor de Arnhemse treffer. Zeven minuten voor de rust ging Rogier Krohne goed door op een diepe bal en schoof de 1-2 binnen. De tweede helft bleef Jong Groningen met veel inzet en strijd enigszins gelukkig op de been en sleepte zo drie belangrijke punten uit het vuur in de Eredivisie voor Beloften-teams.

Opstelling FC: Koopmans; Hiariej, Koster, Veldmate, Van der Laan (81. Ramalho); Holla, Rozema, Pannekoek; Ramic (58. Reuser), Kieft (83. Tennekes) en Rogier Krohne Scoreverloop: 15. Pannekoek 0-1, 28. Benson 1-1, 38. Rogier Krohne 1-2

Bron: FC Groningen.nl 12-03-2007

Supportershome niet onveilig.

Naar aanleiding van een artikel in dagblad de Gelderlander maandagochtend, waarin de indruk wordt gewekt dat Vitesse het supportershome niet veilig acht voor haar spelers, heeft de clubleiding behoefte één en ander te nuanceren.

In de anderhalf jaar dat het supportershome bestaat, hebben zich nooit incidenten voorgedaan. De samenwerking met de supportersvereniging Vitesse, verantwoordelijk voor de exploitatie van het home, verloopt uitstekend. De betreurenswaardige ongeregeldheden van vorige week vonden plaats buiten het home en konden mede door toedoen van een aantal vrijwilligers van de supportersvereniging, redelijk vlot de kop in worden gedrukt.

De eenmalige maatregel van de club om zondag geen spelers naar het supportershome te sturen, heeft slechts te maken met het lopende onderzoek naar aanleiding van de ongeregeldheden na afloop van Vitesse-Excelsior. In dat kader achtte de clubleiding het niet verstandig spelers naar het home af te vaardigen. Ook de Man of de Match, Paul Verhaegh, is om die reden niet in het home geweest. De prijsuitreiking behorende bij de uitverkiezing heeft plaatsgevonden bij de receptie van stadion Gelredome.

Vitesse verwacht het onderzoek, en de daaruit voortkomende maatregelen tegen de daders, voor de eerstvolgende wedstrijd tegen Feyenoord (1 april) te hebben afgerond.

Bron: Vitesse.nl 12-03-07 

Geen spelers, wel verloting shirt in Home

Na de teleurstellend verlopen wedstrijd Vitesse-ADO Den Haag lieten de spelers een bezoekje aan het supporterhome aan zich voorbij gaan. Voor aanvang al liet Vitesse-woordvoerder Ester Bal weten dat Paul van der Kraan besloten had, dat alleen bij een positief wedstrijdverloop (overwinning) zéker was dat de man van de wedstrijd, samen met een andere Vitessespeler, het home zou bezoeken. Daar was na de domper tegen de Hagenezen geen sprake van.

In tegenstelling tot vorige week was de sfeer niet broeierig of gespannen. Er werd uiteraard wat nagemopperd, maar na de slechte resultaten tegen de laagvliegers van de Eredivisie, leek de gewenning toe te slaan. De Arnhemse galgenhumor voerde de boventoon, er werd in het lente zonnetje wat wrang gelachen, en hier en daar zelfs gedanst.

Ondanks de absentie van de voetballers ging de verloting van het shirt gewoon door, al moest de winnares het zonder de handtekeningen van de spelers doen. De bloemen die voor de spelers waren gereserveerd, kwamen na loting ditmaal bij supporters terecht.

Bron: 12-03-2007

Jong Vitesse – Jong FC Groningen

Jong Vitesse speelt maandagavond 12 maart de thuiswedstrijd tegen Jong FC Groningen.

Neemt de ploeg van trainer Bob Kootwijk revanche voor de 1-0 nederlaag in Groningen? Kom naar sportpark Ressen in Bemmel en bekijk het schaduwteam van Vitesse. De aanvang van dit duel in de Beloftencompetitie is om 18.30 uur.

Bron: Vitesse.nl 12-03-07 

Alleen een wereldwonder kan Vitesse nog redden

Arnhemse club kan play-offs om Europees voetbal vergeten.

Een opeenhoping van wereldwonderen. Dat heeft Vites­se na de 2- 2 tegen ADO Den Haag nodig om de play-offs om Euro­pees voetbal nog te halen. De remise gistermiddag in Gelred­ome onderstreepte dat Vitesse in een gigantische sportieve crisis zit. Na de winterstop leverden acht competitieduels slechts één (3­2 FC Groningen) zege op. Na het vijfde gelijkspel dit jaar is het gat met het linkerrijtje theoretisch ge­zien nog overbrugbaar; vier pun­ten. Maar wil Vitesse de play-offs om Europees voetbal halen, dan moet het FC Groningen, FC Utrecht én NEC achterhalen. Een schier onmogelijke opgave, ze­ker gezien de huidige staat van het elftal.

Het treffen met ADO was al een laatste strohalm voor de Arnhem­se ploeg, maar opnieuw faalde Vit­esse opzichtig. Dat diende zich al na zeven minuten aan, toen Dan­ko Lazovic een grote kans liet lig­gen door de bal vlak voor het doel van zijn voet te laten stuiteren. Zo’n misser is niets voor Lazovic, ook gisteren weer met afstand de beste, slimste en gevaarlijkste spe­ler van de Arnhemse ploeg.

Na een dik half uur denderden de noodklokken in Gelredome. Gio­vanny Espinoza kreeg terecht de rode kaart, nadat hij Santi Kolk in de zestien naar de grond had ge­trokken. Kolk benutte zelf de straf­schop (1-2). Voor Vitesse was het schrijnend dat ADO, de nummer laatst, tac­tisch sterker was. De situatie voor de strafschop was al de derde aan­val, waarbij de bezoekers een achil­leshiel in de Arnhemse defensie troffen. Telkens dook de rappe Kolk bij een diepe bal op in de ruimte achter Espinoza en links­back Purrel Fränkel. Zo ontstond ook de vroege 0- 1, waarbij Kolk de sterke doelman Vladimir Stojkovic geen kans liet. Tussendoor had Mads Junker voor de gelijkmaker gezorgd, op aange­ven van Youssouf Hersi.

In ondertal leek Vitesse bezig aan een kansloze missie. Zonder de spierballen van Remco van der Schaaf, Theo Janssen, Gill Swerts ( allen geblesseerd), Abubakari Ya­kubu (ziek) en Sébastien Sansoni ( geschorst) was het middenveld te licht om druk te creëren. Jongeling Jaime Bruinier kan logischerwijs nog niet bepalend zijn, Anduele Pryor en Hersi waren te weinig aanwezig en Onur Kaya deed het goed als controleur/opbouwer, maar hij is nog niet zover dat hij het elftal al kan dragen.

Trainer Aad de Mos bracht met Fred Benson een derde centrum­spits, maar Vitesse miste het in­zicht om de spitsen in het cen­trum met opportunistisch spel te bedienen. In plaats daarvan speel­de de thuisploeg te vaak de bal on­gevaarlijk rond. Een weergaloze voetbeweging van Benson leverde toch nog een punt­je op. In blessuretijd scoorde hij knap in de scrimmage na een hoekschop (2-2). Zelfs het stille Gelredome kwam even tot leven. Maar na afloop restte vooral de conclusie, dat Vitesse opnieuw naast een strohalm had gegrepen.

Bron: De Gelderlander 12-03-07 

Lazovic houdt hoop op Europees voetbal

Aanvoerder Danko Lazo­vic van Vitesse geeft ondanks de 2-2 tegen ADO de hoop op UEFA Cupvoetbal niet op. „Dan moeten we volgende week van Utrecht winnen. Ik ben bij Vitesse geko­men om doelpunten te maken en UEFA Cup te spelen. Zeventien goals is goed, maar als we geen UE­FA Cup halen, ben je een loser. Het zit niet mee door blessures en schorsingen. Alleen als iedereen fit is, hebben we een topelftal.”

Bron: De Gelderlander 12-03-07

De Mos: ‘ Negende plek is ons kampioenschap’

Vitesse-trainer Aad de Mos acht zijn ploeg nog niet uitge­schakeld voor de play-offs om Eu­ropees voetbal. „We staan nu vier punten achter de negende plaats”, sprak de coach na de 2-2 tegen ADO Den Haag. „We hebben nog zes wedstrijden, dus is het nog niet gespeeld. Als je zes duels voor het eind vier punter achter staat op de koploper, doe je nog mee voor de titel. Voor ons is plaats ne­gen het kampioenschap.”

Bron: De Gelderlander 12-03-07

Aad de Mos put moed uit late gelijkmaker

De late gelijkmaker van Fred Benson gaf Vitesse- trainer Aad de Mos toch moed na de te­leurstellende 2- 2 tegen ADO Den Haag. „We moeten ons vastklam­pen aan de weerbaarheid waar die goal uit voorkomt”, wees De Mos op de 2-2 die met een man minder werd gescoord. „Daarnaast is de te­rugkeer van Remco van der Schaaf en Sébastien Sansoni hoopgevend. Zij zijn de eerste spelers die weer terugkeren in de selectie.”

Bron: De Gelderlander 12-03-07

Lazovic is vereerd met aanvoerdersband

Danko Lazovic was gis­termiddag aanvoerder van Vitesse in het duel met ADO Den Haag: 2-2. De Servische topscorer loste Civard Sprockel, net hersteld van een knieblessure, af. Lazovic was voor het eerst aanvoerder. „Ik vind het een eer. Ik ben hier pas zes maanden. Dit voelt als respect”, vond Lazovic, die wel gewend is de band te dragen. „Bij Jong Servië ben ik vijf jaar lang aanvoerder ge­weest.”

Bron: De Gelderlander 12-03-07 

Fred Benson pleistert alle wonden

Invaller helpt Vitesse op valreep aan een niet meer verwacht puntje.

Met een acrobatische sprong trapte Fred Benson gister­middag de frustratie van een hele week weg. De invaller van Vitesse pleisterde met de niet meer ver­wachte gelijkmaker tegen ADO Den Haag ( 2- 2) drie wonden in­eens dicht. Zijn inzet was voor het dolende elftal een meevaller, voor de fans een doekje voor het bloeden en voor Benson zelf een bevrijding. Een week geleden raakte de Am­sterdammer betrokken bij een vechtpartij met de Arnhemse fans. Samen met Giovanny Espinoza moest hij het ontgelden na de ne­derlaag tegen Excelsior: 2-3. Al wer­den de spelers daarbij niet aange­raakt. Zijn neef, die de gefrustreerde fans verbaal zou hebben getart, kreeg klappen. Vitesse onderzoekt de zaak nog. Benson laat desgevraagd in het midden of de opmerkingen van zijn neef als verzachtende om­standigheid voor de geweldsuit­barsting van de fans konden die­nen. „Ik vind niet dat ik daarover iets moet zeggen.”

Benson was die avond zo boos op de fans dat hij in het supportersho­me een ruitje insloeg. Daarvoor bood hij direct zijn excuses aan. „Het is voor mij een hele vervelen­de week geweest. Daarom ben ik ontzettend blij met dit doelpunt. Dit had ik echt nodig, voor mezelf en voor de supporters. Misschien heb ik wel wat overdreven gedaan, want aan een punt hebben we niet zo veel.” Fred Benson sleepte gistermiddag een week schuldgevoel met zich mee. „Wat er is gebeurd, doet mij pijn. Ik had niet zo mogen reage­ren. Er waren ook kinderen bij en ik heb als speler van Vitesse een voorbeeldfunctie. Als kind keek ik vroeger ook op tegen spelers.”

Zijn vreugdeuitbarsting deed sterk vermoeden dat Benson nogal wat opgekropte frustratie had meege­­torst. „ Nee, ik had de teleurstelling en de kwaadheid van mij afgezet, anders kun je geen wedstrijd spe­len. Zo zit ik ook niet in elkaar. Voor mij is elke dag een nieuwe dag. Maar ik heb er de hele week wel veel aan gedacht. Ik wilde van­daag ook per se iets rechtzetten.” Benson maakte in de 90ste mi­nuut zijn zesde doelpunt van het seizoen; waarvan vier als invaller. De supersub is daarmee na Danko Lazovic (17 treffers) de beste schut­ter van Vitesse. Benson staat daar niet van te kijken. „Ik weet wat ik moet doen als inval. Ik moet iets forceren. Als invaller moet je het geloof hebben dat je iets kunt ver­anderen en dat heb ik altijd.”

Hij was voor zijn treffer al twee keer dichtbij de gelijkmaker ge­weest. Benson miste een kiezel harde voorzet van aanvoerder Dan­ko Lazovic maar net en kopte de bal een keer te zachtjes in om doel­man Sergio Sanchez te verassen. Des te groter was zijn verrassing op de valreep. Met de buitenkant van de schoen plaatste hij, han­gend in de lucht, de bal binnen: 2-2. „Eigenlijk hebben we gewoon twee punten te weinig. Maar voor de wedstrijd zei Espinoza tegen mij dat ik ‘one goal’ moest maken. Dat heb ik gelukkig gedaan.”

Bron: De Gelderlander 12-03-07 

Rode kaart Espinoza is de vijfde voor Vitese

De rode kaart die Gio­vanny Espinoza gisteren incasseer­de tegen ADO Den Haag, was de vijfde dit seizoen voor Vitesse; vier daarvan waren rechtstreeks rood. Dankzo Lazovic (slaan, Excel­sior), Ruud Knol (Ajax, grof spel) Theo Janssen (RKC, grof spel) en Anduele Pryor (RKC uit, twee keer geel) gingen hem voor. Lazo­vic werd vrijgesproken. Janssen kreeg de zwaarste schorsing; drie wedstrijden onvoorwaardelijk.

Bron: De Gelderlander 12-03-07

Sansoni terug van vijf wedstrijden schorsing

Vitesse- speler Sébastien Sansoni heeft gistermidag de vijf­de en laatste wedstrijd schorsing uitgezeten. De Fransman kreeg zijn straf voor een ‘ bijtende bewe­ging’ naar NEC- speler Roy Bee­rens. Zonder Sansoni haalde Vites­se tegen Heerenveen (0-0), Roda JC (0-0), RKC (1-3), Excelsior (2-3) en ADO Den Haag ( 2- 2) slechts drie punten. Ook Ruud Knol is zondag tegen FC Utrecht weer in­zetbaar na één duel schorsing.

Bron: De Gelderlander 12-03-07 

Man van de wedstrijd niet meer naar fans

Supportershome niet veilig genoeg voor spelers van Vitesse. Vitesse stuurt de man van de wedstrijd niet meer naar het supportershome om zich on­der de fans te begeven. De club vindt de situatie in het home niet veilig genoeg. Aanleiding voor de maatregel zijn ongeregeldheden na de wedstrijd Vitesse- Excelsior. Na afloop van de nederlaag (2-3) werden Giovan­ny Espinoza en Fred Benson door de fans uitgejoeld. De neef van Benson kreeg klappen. „ Zo lang we er niet zeker van zijn dat de spelers veilig zijn, gaan ze daar niet naar toe. We hebben het inci­dent nog in onderzoek en zijn op zoek naar de daders”, aldus woord­voerster Ester Bal van Vitesse.

Hoe lang de maatregel duurt, is vooralsnog niet bekend. „In elk ge­val vinden we het vandaag geen goed idee”, aldus de woordvoer­­ster. „Volgende keer zien we wel.” De spelers van Vitesse werden ook gistermiddag tijdens het duel met ADO (2-2) veelvuldig uitgefloten. Man van de wedstrijd Paul Verhae­gh voelde er niet veel voor naar de supporters te gaan. „Daar ga ik niet heen. Wij hebben de fans heel hard nodig, maar na vorige week lijkt het mij even niet ver­standig. Nee, ik heb zoiets zelf nooit meegemaakt. Ik kan de frus­tratie van de fans best voorstellen, maar ik wil er niet te veel op in­gaan omdat ik niet weet wat er pre­cies is gebeurd.”

Bron: De Gelderlander 12-03-07 

Slechte serie Vitesse houdt aan.

Ondanks een late gelijkmaker van invaller Fred Benson heeft Vitesse zondagmiddag wederom geen goede zaken gedaan. Tegen ADO Den Haag werd pas in de laatste minuut een punt uit het vuur gesleept. De ploeg speelde ruim vijftig minuten met tien man na de rode kaart van Giovanny Espinoza.

Vitesse startte het duel vol overgave en zette direct druk op de defensie van ADO. Het leidde na zeven minuten tot de eerste goede kans voor Danko Lazovic. Na de goede aanval schrok de aanvalsleider echter van de bal die plots voor zijn voeten kwam. Uit het niets kwamen de gasten op een 1-0 voorsprong. Santi Kolk werd diep gestuurd en passeerde Vladimir Stojkovic in de korte hoek. Drie minuten later was het evenwel alweer gelijk. Youssouf Hersi zette goed door en bediende Mads Junker bij de tweede paal: 1-1.

Een ieder in Gelredome die dacht dat Vitesse daarna de rode lantaarndrager het mes op de keel zou zetten kwam bedrogen uit. ADO kreeg acht minuten voor rust een strafschop nadat Kolk neerging in het duel met Giovanny Espinoza. Kolk kreeg de strafschop en de verdediger uit Equador rood. Vanaf elf meter schoot de Haagse aanvaller zijn tweede van de middag beheerst binnen.

Mede door de numerieke minderheid wist Vitesse het na rust niet meer op te pakken. Ondanks de inzet en goede bedoelingen kreeg het maar geen vat op de rustig achterover leunende en loerende ploeg van Lex Schoenmaker. Aad de Mos gooide na rust nog wel een drietal aanvallers in het veld, maar de beste kansen bleven voor ADO Den Haag (Kolk en Rankovic). In het opvallend rustige Gelredome bleef Vitesse, zonder goed voetbal, wel op jacht naar de gelijkmaker. Uit een corner, waar doelman Stojkovic zich ook in de vijandelijke zestien meldde, schoot invaller Fred Benson Vitesse acrobatisch alsnog naar 2-2.

Door het punt blijft Vitesse twaalfde met vier punten achterstand op nummer negen, FC Groningen. Volgende week staat de wedstrijd tegen nummer elf, FC Utrecht, op het programma. Bij winst zetten de Arnhemmers druk op de ploegen daarboven, maar drie punten vanmiddag had de ploeg daar zeker bij kunnen helpen.

Bron: Vitesse.nl 11-03-07 

Sprockel:met elf hadden we gewonnen

Vitesse is in het Gelredome in de laatste minuut op gelijke hoogte gekomen met ADO Den Haag.

“Op papier vult iedereen in dat Vitesse wint van ADO, maar in de praktijk denk ik dat we goed wegkomen met 2-2”, zegt Vitesse-verdediger Civard Sprockel.

“We misten de kans om 1-0 voor te komen, in plaats daarvan kwamen we achter. Daarna gingen we te gehaast op zoek naar de goal. We kwamen er moeilijk overheen dat we met tien man én een achterstand kwamen. Dat we gelijk spelen is nu een goed resultaat, maar als we met elf man hadden blijven staan hadden we gewonnen.”

Bron: TV Gelderland TxT 11-03-07 

De Mos trots op veerkracht Vitesse

Iedereen leek ontevreden in Arnhem totdat Benson de 2-2 maakte. “Ik ben trots op de veerkracht die we hebben getoond”, zegt trainer Aad de Mos. “Ik vind dat onze sterkhouders Stojkovic en Lazovic het goed hebben opgepakt. Zij hebben het voortouw genomen en op Lazovic staat geen maat. Hij is één van de beste spelers van de eredivisie. Ik ben blij met dit punt.”

Het gat met Groningen en UEFA-cup voetbal blijft groot. ” We zitten in een moeilijke fase. De geschiedenis van het seizoen is dat we alles goed doen maar onszelf daarvoor niet belonen”, aldus Aad de Mos.

Bron: Omroep Gelderland 11-03-2007

Vitesse speelt op valreep gelijk

Vitesse heeft in het Gelredome gelijk gespeeld tegen de hekkensluiter van de eredivisie, ADO Den Haag. Vitesse had veel balbezit en speelde dreigend. ADO Den Haag kwam echter op voorsprong door een doelpunt van Kolk. Niet veel later wist Junker Vitesse weer terug te brengen in de wedstrijd. In de 38e minuut moest Espinoza met rood het veld verlaten en even later kreeg ADO een penalty. Kolk benutte de penalty zelf, 1-2.

ADO verdiende het uiteindelijk om de wedstrijd te winnen maar Vitesse kwam in de laatste minuut langszij door een doelpunt van Benson.

Bron: Omroep Gelderland 11-03-2007

Vitesse pakt punt in slotminuut tegen ADO

Fred Benson bezorgde zijn ploeg Vitesse zondag in de slotminuut van de wedstrijd tegen ADO Den Haag nog een onverwacht punt. De Hagenaars stonden lange tijd met 2-1 voor, maar in de laatste minuut zette Benson in een overvol strafschopgebied zijn voet tegen de bal: 2-2. ADO gaf het initiatief vanaf het beginsignaal aan Vitesse en toonde zich effectief in de counter. Na tien minuten resulteerde dat in een doelpunt. Een dieptebal van Laurent Delorge werd opgepikt door Santi Kolk, die Vladimir Stojkovic met een schuiver passeerde.

Vier minuten later stond het na geklungel van de ADO-verdediging weer gelijk. Youssouf Hersi ging gemakkelijk langs Angelo Martha, die de Spanjaard gepasseerde Spanjaard Alberto Saavedra verving, en zijn voorzet kon door Mads Junker worden binnengeschoten.

De wedstrijd kreeg tien minuten voor rust een onverwachte wending. Santi Kolk draaide in het strafschopgebied knap weg bij zijn bewaker Giovanny Espinoza, die de Hagenaar alleen nog met zijn handen kon stoppen. Scheidsrechter Jack van Hulten was onverbiddelijk en stuurde de Ecuadoriaan met rood naar de kant. Het was al de vijfde rode kaart dit seizoen voor Vitesse. De toegekende strafschop werd door Kolk zelf benut, die daarmee zijn tiende treffer van het seizoen aantekende.

Met tien man was Vitesse, dat in de laatste zeven duels niet meer won, niet meer bij machte om het ADO moeilijk te maken. Toen de supporters in het Gelredome alle hoop op een punt al hadden opgegeven, was het Fred Benson die in de slotminuut de gelijkmaker aantekende: 2-2. Kort daarna kreeg ADO-speler Eljero Elia nog de rode kaart van scheidsrechter Van Hulten.

Bron: ANP 11-03-2007
Benson twijfelt over aanbieding Vitesse
Spits van Vitesse kan voor drie jaar tekenen, maar is bankzitten beu.

Fred Benson is de schrik te boven. De aanvaller van Vitesse zag vorige week hoe een bezoekje met ploeggenoot Giovanny Espino­za aan het supportershome uitliep op een vechtpartij. „ De club heeft liever niet dat ik er iets over zeg”, sprak Benson gisteren. „Dus daar wil ik me aan houden. Ik ben in elk geval blij dat ik nadien met de supporters heb gesproken.”

De 22- jarige Amsterdammer heeft ook voldoende andere zaken aan zijn hoofd. Benson is juist hersteld van een lichte blessure, hij snakt naar speeltijd in de basis en onder­tussen is hij met de Arnhemse clubleiding in gesprek over het ver­lengen van zijn aflopende con­tract. Om met zijn kwetsuur te begin­nen: Benson is weer helemaal fit. De voorbije dagen heeft de Gha­nees weer voluit meegetraind, na­dat hij een dikke week rust had ge­pakt. De hamstringsblessure, opge­lopen in de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk, is voorbij. „Ik ben er helemaal klaar voor”, aldus Benson. „De rust heeft me goed ge­daan.”

Vitesse kan de doelgerichtheid van Benson ook goed gebruiken, maar waarschijnlijk is de ongecompli­ceerde spits morgen weer reserve voor de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag. En dat doet pijn bij Boem-Boem-Benson. „ Zoals het er nu uitziet, zal ik zon­dag niet in de basis staan”, aldus Benson. „Misschien omdat ik pas weer ben hersteld van mijn blessu­re. Maar het belangrijkste is dat we zondag moeten winnen.” En: „Ik had eerlijk gezegd ver­wacht dat ik wel zou spelen. Om­dat het afgelopen weekeinde (doelt op de 2-3 nederlaag tegen Excelsior, red.) niet best ging. Ik zal me nu goed voorbereiden voor als ik moet invallen.”

In die rol scoorde hij dit seizoen al drie keer, naast twee treffers die hij als basisspeler maakte in de competitie. Komt Benson beter tot zijn recht als invaller? „Dan voel ik wel minder druk”, zegt de spits. „Dan weet ik wat ik moet doen, iets forceren. Daar ben ik goed in. Maar het is niet zo dat ik niet goed genoeg ben om in de basis te be­ginnen.” „Dit jaar ben ik ook redelijk begon­nen”, doelt hij op zijn treffer in de eerste wedstrijd na de winterstop, thuis tegen FC Groningen. „In de daaropvolgende wedstrijd tegen Willem II miste ik een paar kan­sen. Daarna verdween ik uit het elf­tal. Maar ik ben een speler die ver­trouwen nodig heeft. Als ik dat krijg, dan weet ik zeker dat ik ga scoren.”

Zijn huidige status van super- sub speelt een hoofdrol in zijn be­schouwingen over de toekomst. Benson heeft een aflopend con­tract. Vitesse kan de verbintenis met een seizoen verlengen door de optie te lichten, maar de clublei­ding heeft Benson een langdurig contract voorgelegd. De voetballer wil graag bij Vitesse blijven, maar niet als bankzitter. „Mijn zaakwaarnemer is met Vites­se bezig”, aldus Benson. „Hopelijk mag ik hier volgend jaar nog spe­len. Vitesse heeft me een contract voor drie jaar aangeboden. Dat is mooi, maar ik moet wel aan spe­len toekomen. Ik heb de laatste twee jaar veel invalbeurten gehad. Dat wil ik niet nog drie jaar. Ik heb het nodig dat ik speel. Daar­om is het een moeilijke keuze en ga je twijfelen.”

Bron: De Gelderlander 10-03-07 
Vitesse vecht tegen ADO Den Haag voor de laatste strohalm
Play-offs om Europees voetbal definitief uit beeld bij nieuwe zeperd.

Een week na de kostba­re zeperd tegen Excelsior (2-3) ont­moet Vitesse morgen opnieuw een degradatiekandidaat in Gelred­ome. Voor het treffen met ADO Den Haag heeft Vitesse-trainer Aad de Mos weer wat moraal ge­vonden. „Dit elftal heeft een overwinning nodig”, zegt Haagse Aad over zijn ploeg, die de Europese aspiraties aan een flinterdun draadje ziet bungelen. „Naar mijn idee is dit de laatste kans om mee te doen voor de negende plaats.”

Met FC Utrecht (uit), Feyenoord (thuis), Sparta (thuis), AZ (uit), FC Twente (thuis) en PSV (uit) wacht Vitesse een, op papier, lood­zwaar restprogramma. Zeker is dat de equipe van De Mos zich geen nieuwe zeperd kan permitteren in de jacht op de play-offs om Euro­pees voetbal. Vitesse zoekt al zeven duels ver­geefs naar een driepunter. „We sco­ren te weinig voor het goede spel dat we spelen”, weet De Mos. „ Ik hoop dat de mensen rond Danko Lazovic ook eens gaan scoren. Want we zijn te veel afhankelijk van Lazovic.”

Om de ernst van de situatie nog maar eens duidelijk te maken, heeft De Mos regels aangescherpt. Zo moeten de spelers op Papendal te voet de paar honderd meter af­leggen tussen kleedkamer en trai­ningsveld. „ Als je samen loopt, praat je toch over voetbal. En het moet een beetje pijn doen”, aldus De Mos.

Hij kan morgenmiddag niet be­schikken over Ruud Knol en Sébas­tien Sansoni ( beiden geschorst), alsmede de geblesseerden Remco van der Schaaf, Theo Janssen, Gill Swerts en Michael Jansen. Andue­le Pryor keert terug van een schor­sing. Abubakari Yakubu kampt met griep. Civard Sprockel is inzetbaar. Uit een mri- scan bleek dat zijn knie niet beschadigd is.

Bron: De Gelderlander 10-03-07 

Yu Hai mogelijk toch al in selectie Vitesse

Yu Hai zit morgenmid­dag mogelijk toch al meteen in de selectie van Vitesse, voor de thuis­wedstrijd tegen ADO Den Haag. De 19- jarige aanvaller uit China trainde gisterochtend voor de eer­ste keer mee met de Arnhemse club, sinds hij overkwam van Xian International Football Club en een contract tot 2009 tekende. Trainer Aad de Mos mist zoveel spelers, dat hij overweegt Yu Hai meteen toe te voegen aan de selectie.

Bron: De Gelderlander 10-03-07

Vitesse is alleen gebaat bij winst

Anduele Pryor zag zijn ploeg vorig weekend vanaf de tribune verliezen. Tegen ADO moet alles anders. “We moeten sowieso drie punten pakken”, trapt de middenvelder een open deur in. Om te volgen met een waarheid als een koe. “Die hebben we hard nodig. Ten opzichte van vorige week hebben we vaker getraind. Het is ook wel duidelijk dat er scherper getraind wordt dan toen. De trainers zitten bovenop de groep op dit moment.”

Als Vitesse verliest van ADO is het seizoen ver. “Zo is het. Maar daar gaan we niet vanuit. We gaan winnen en hopen dan stiekem toch op het linkerrijtje.”

Bron: Omroep Gelderland 09-03-2007

Verhaegh zet de knop om voor ADO

Paul Verhaegh was vorige week, na de pijnlijke nederlaag tegen Excelsior snel weg bij Vitesse. De verdediger zat even in de put na zijn fout die de nederlaag inleidde.

“Ik was zwaar teleurgesteld”, zegt Verhaegh. “Maar die dingen gebeuren. We hebben ervan gebaald. Nu moet de knop om. We moeten ook nu winnen. Je kunt alleen maar hard trainen en het in het weekend laten zien.”

Vitesse heeft de kans op Europees voetbal eigenlijk al verspeeld. “We hadden in de duels tegen RKC, Excelsior en ADO negen punten moeten pakken. We staan op nul uit twee in die serie.”

Bron: Omroep Gelderland 09-03-2007

Pryor en Sprockel terug bij Vitesse

Anduele Pryor en Civard Sprockel keren bij Vitesse terug in de basis tegen ADO Den Haag. Pryor keert terug van een schorsing, Sprockel komt terug van een blessure. Ruud Knol is geschorst tegen ADO. Sébastien Sansoni zit zijn laatste van vijf duels schorsing uit. Links op het middenveld lijkt Etiënne Esajas zijn basisplaats te verliezen. Trainer Aad de Mos zal op het middenveld kiezen tussen Jaime Bruinier of Anders Due.

Vermoedelijke opstelling: Stojkovic;Verhaegh, Sprockel, Espinoza, Fränkel; Pryor, Kaya, Hersi, Due; Lazovic, Junker.

Bron: Omroep Gelderland 09-03-2007

Benson in voorlopige selectie Jong Oranje

Fred Benson zit bij de voorlopige selectie van Jong Oranje. De ploeg speelt binnenkort twee oefenwedstrijden tegen respectievelijk Jong Tsjechie en Jong Ierland.

Het duel tegen de Tsjechen wordt op 23 maart gespeeld in het Mìstský Stadion in Mladá Boleslav (aftrap 16.30 uur). Op dinsdag 27 maart zijn de Ieren in het Seacon Stadion in Venlo de tegenstander (aftrap 20.00 uur).

Op vrijdag 16 maart as. zullen de definitieve selecties bekendgemaakt worden van Jong Oranje en Onder 21, waarbij de spelers die niet in aanmerking komen voor de definitieve selectie van Jong Oranje opgenomen kunnen worden in de selectie van Nederland onder 21 jaar.

Bron: Vitesse.nl 09-03-07
Koopakte Gelredome gepasseerd
Eurocommerce na slepende procedure eigenaar stadion.

Projectontwikkelaar Eu­rocommerce uit Deventer is defini­tief eigenaar van stadion Gelre­dome in Arnhem. Gisteren pas­seerde de koopakte – officieel ‘akte van levering’ – bij de notaris.

De gemeente Arnhem sprak al in november vorig jaar uit het sta­dion voor 16,5 miljoen aan Euro­commerce te willen verkopen. Gel­redome bv liet echter beslag liet leggen op het gebouw, met een sle­pende procedure tot gevolg. Gelredome bv is bang dat onder de nieuwe huurbaas de huurvoor­waarden zullen verslechteren. Eu­rocommerce wil op dat gebied geen garanties geven. Vorige week oordeelde de rechter dat de ver­koop desondanks door kan gaan.

Gelredome bv laat het er niet bij zitten en heeft inmiddels een bo­demprocedure aangespannen te­gen de gemeente Arnhem.

Bron: De Gelderlander 09-03-07 
Wij weten dat het wat laat is, maar na de zaken de afgelopen dagen doorgenomen te hebben zijn ook wij van mening alsnog een verklaring te moeten plaatsen. Zeker na de persberichten in de Gelderlander.

Supporters maar deels oorzaak ‘vechtpartij’ supportershome

De afgelopen dagen zijn er in de media diverse berichten geplaatst over een incident na de wedstrijd Vitesse-Excelsior in het supportershome. De supportersvereniging runt het supportershome en vrijwilligers van het home hebben het incident van dichtbij gezien, meegemaakt en actie ondernomen. Toch komen de verklaringen in de media niet overeen met hetgeen daadwerkelijk is gebeurd. Hierbij een korte reconstructie.

Na de teleurstellende thuiswedstrijd van Vitesse tegen Excelsior zijn Benson en Espinoza in het supportershome geweest. Standaard komen na een thuiswedstrijd twee spelers naar het supportershome, waarvan de man van de wedstrijd. Tijdens een kort interview op het podium en vlak daarna zijn er door een klein aantal supporters wat onvriendelijke uitlatingen geroepen naar de spelers. Benson was hierdoor zo teleurgesteld en boos dat hij een ruitje van het home in sloeg op weg naar buiten. Hiervoor bood hij gelijk zijn excuses aan. Een aanwezig familielid van Benson vond het daarna nodig de aanwezige supporters uit te schelden en te provoceren. De supporters reageerden hierop en gingen met deze man op de vuist. Dit is door de aanwezige medewerkers van het home en een paar supporters zo snel mogelijk gesust. Het gedrag van deze supporters is niet goed te praten maar er was wel een duidelijke provocerende aanleiding. Na dit incident heeft Benson op het podium uitgelegd waarom hij kwaad was en heeft zijn excuses aangeboden. Dit werd door de supporters zeer gewaardeerd. Zoals ook Paul van der Kraan al aangaf, willen wij nogmaals benadrukken dat de spelers door de supporters niet aangeraakt zijn.

De kop op de voorpagina van De Gelderlander van afgelopen maandag “Vitessespelers betrokken bij vechtpartij met fans” is dan ook tendentieus en suggestief. Zeker gezien de inhoud van het artikel waar letterlijk staat dat de spelers niet zijn aangeraakt. Het zou De Gelderlander sieren indien ze voortaan ook de supportersvereniging vragen naar hun mening en onze kant van het verhaal. Wij waren hier tenslotte bij aanwezig.

De supportersvereniging betreurt het incident en gaat er vanuit dat de spelers de aankomende thuiswedstrijden met alle respect worden ontvangen in het supportershome, ongeacht de uitslag.

Dergelijk gedrag is in ons supportershome Monnikenhuize niet te tollereren, spelers moeten zich thuis voelen tussen de supporters en wij moeten er met z’n allen naar streven dat er vanaf nu een sfeer in het home zal hangen zoals die was na afloop van de wedstrijden tegen RKC en Ajax. Een Vitesse supporter blijft bij verlies toch ook sportief achter zijn club staan?

Bron: SV Vitesse 08-03-2007 

Gert Claessens zet punt achter loopbaan

Gert Claessens (35) beëindigt met onmiddellijke ingang zijn carrière als profvoetballer. De voormalige speler van Vitesse kampt met een chronische rugblessure. “Ik moet aan mijn gezondheid denken. Er is een probleem met een tussenwervelschijf in mijn ruggengraat. Het risico op een zwaardere blessure en een operatie met een revalidatie van zes tot negen maanden is te groot.” Claessens sleet zijn laatste dagen als prof bij Lierse SK. Van 2001 tot en met 2003 speelde hij bij Vitesse. In 85 eredivisieduels noteerde Claessens vijftien treffers. De middenvelder droeg drie keer het shirt van de Rode Duivels.

Bron: Sportweek 08-03-2007

Het belang van Vitesse en ADO

Aanstaande zondag staat de wedstrijd Vitesse – ADO Den Haag op het programma. De wedstrijd is voor beide teams van levensbelang om hun doelstelling van dit seizoen nog waar te kunnen maken. Vitesse moet wedstrijden winnen om mogelijk nog een kans te maken op de negende plek en dus de Play-offs, ADO Den Haag strijdt tegen degradatie.

Vitesse heeft al zes wedstrijden niet meer gewonnen. Na het teleurstellende verlies tegen Excelsior is de ploeg van trainer Aad de Mos blijven steken op vier gelijke spelen en twee verliespartijen. De doelstelling om de Play-offs voor Europees voetbal te halen lijkt verder weg dan ooit. De achterstand op de negende plek bedraagt vijf punten. Geen makkelijk vooruitzicht, wetende dat Vitesse een moeilijk einde van de competitie tegemoet ziet met wedstrijden tegen FC Twente, AZ, Feyenoord en PSV.

Dat Excelsior wist te winnen bij Vitesse was ook slecht nieuws voor ADO Den Haag. In de strijd tegen degradatie staat ADO Den Haag vooralsnog laatste met vijftien punten. Het elftal van trainer Lex Schoenmaker moet een gat van vier punten dichten met de nummer zeventien RKC Waalwijk. Echter is de ploeg dan alleen gered van directe degradatie. Het ontlopen van de nacompetitie wordt nog een lastige opgave voor de club uit Den Haag.

ADO Den Haag kan geen beroep doen op spits Mark de Vries die een schorsing van drie wedstrijden uitzit. Vitesse kan zondag niet beschikken over de geblesseerden Janssen, Swerts en van der Schaaf. Daarnaast zijn Ruud Knol en Sébastien Sansoni geschorst. Sansoni zit de laatste van zijn 5 wedstrijden schorsing uit. Pryor kan wel weer meespelen na zijn schorsing.

Civard Sprockel is nog een twijfelgeval voor de aankomende wedstrijd. De belangrijke verdediger, die tegen RKC Waalwijk in de rust geblesseerd in de kleedkamer achterbleef, heeft nog altijd last van zijn knie. Benson en Due hebben zich weer aangesloten bij de selectie na respectievelijk een blessure en de griep. Daarnaast kunnen de supporters van Vitesse eindelijk de nieuwe Chinese speler Yu Hai gaan bewonderen. De speler traint vrijdag voor het eerst met de selectie mee.

De wedstrijd begint zondag om 14:30 en staat onder leiding van scheidsrechter Jack van Hulten.

Bron: Vitesse 07-03-2007 

“We kijken uit naar de samenwerking met Eurocommerce”

Beste Vitesse-supporters,

“Het is even geleden dat ik me vanaf deze plaats tot jullie heb gericht. Langer in elk geval dan ik zelf voor ogen had. Als reden, maar niet als excuus, kan ik mijn overvolle agenda en een het uitblijven van een aantal duidelijkheden omtrent Vitesse-thema’s aandragen. In deze column zal ik daarom puntsgewijs een aantal actualiteiten of thema’s die bij jullie leven toelichten. Te beginnen bij de verkoop van stadion Gelredome.

Op 27 februari jl. kwam het verlossende woord toen de rechter de gemeente, Eurocommerce en Vitesse in het gelijk stelde en Gelredome sommeerde het beslag van het stadion te halen. Met deze uitspraak kan de verkoop doorgaan. Op dit moment overleggen de gemeente en Eurocommerce wanneer deze daadwerkelijk wordt geëffectueerd. Vitesse trekt ondertussen haar eigen plan. Het vervolgtraject voor de club is in het kort dat wij de afspraken met Eurocommerce tot uitvoering gaan brengen en daarna met de gemeente om de tafel gaan om onze positie ten opzichte van elkaar te (her)bepalen. Zoals jullie ongetwijfeld weten zorgt de overname voor een verbetering van de financiële positie van Vitesse. Eurocommerce betaalt de club eenmalig 1 miljoen euro (een bedrag dat over drie jaar wordt afgeschreven) aan sponsoring en daarnaast jaarlijks € 750.000, -. Het moge duidelijk zijn dat Vitesse uitkijkt naar een samenwerking met haar nieuwe huurbaas!

lees verder...

Bron: Vitesse 07-03-2007

Actueel – Europa als Utopie

Verlossers voelen zich alleen geroepen voor een helse klus. Maar Aad de Mos weet inmiddels dat zijn missie in Arnhem zwaarder is dan hij bij zijn aantreden dacht. Met de competitie finish in zicht is Vitesse geen steek verder dan onder zijn voorganger Edward Sturing. Waarom een club met topambities zich maar niet kan onttrekken aan de grauwe middenmoot.

De euforie in Arnhem was afgelopen week snel getemperd. Sportieve prestaties zijn bij een voetbalclub immers nog altijd belangrijker dan geld. Uitgerekend in de week waarin Vitesse door de verkoop van stadion Gelredome een financiële handreiking kreeg, verloor het door een nederlaag op eigen veld tegen Excelsior (2-3) het laatste zicht op de felbegeerde play-offs om Europees voetbal. Gezien de overtuigende toon waarmee trainer Aad de Mos blijft opereren zou je het niet denken, maar Vitesse verkeert in een diepe sportieve crisis.

lees verder...

Bron: VI magazine nr10 07-03-2007

Yu Hai traint vrijdag mee met Vitesse

Yu Hai zal vrijdagmor­gen voor de eerste keer meetrai­nen met Vitesse, sinds hij een con­tract tekende bij de Arnhemse voetbalclub. De 19-jarige aanvaller uit China reist morgen vanuit zijn geboorteland naar Nederland. Yu Hai is speelgerechtigd en kan zon­dag dus aantreden tegen ADO Den Haag, maar waarschijnlijk krijgt eerst de tijd te wennen aan zijn nieuwe club.

Bron: De Gelderlander 07-03-07 
Column Gerard Borgman
De Mos niets te verwijten

Vitesse verkeert weer eens in een diepe crisis. Het sei­zoen dreigt faliekant te mislukken, het onderlinge ge­mor in de spelersgroep neemt toe en de supporters ko­men in opstand. Zaterdag waren Fred Benson en Givanny Es­pinoza betrokken bij een vechtpartij in het supportershome.

Je houdt je hart vast wat er zondag gaat gebeuren, als ook de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag op een mislukking uit­draait. Trainer Aad de Mos is niet te benijden. De gelouterde oefen­meester kiest voor de juiste speelwijze (4-4-2) en op zijn op­stellingen en wissels valt weinig aan te merken. Alleen vind ik wel dat hij te veel heeft gewisseld op de linksachterpositie (Sie­be Blondelle of Anders Due zou daar het vertrouwen moeten krijgen) en ik vind het onbegrijpelijk dat hij het voorin telkens weer probeert met Mads Junker.

Fred Benson kan wel doel­punten maken en dus is hij de logische speler naast Danko La­zovic. Toch valt het De Mos niet te verwijten dat zijn ploeg zo laag staat. De gelouterde oefen­meester moet zoveel spelers mis­sen, dat er geen fatsoenlijk elftal overblijft. Dat bleek zaterdag te­gen Excelsior. Toen middenvel­der Onur Kaya geblesseerd raak­te, was het voorbij. Vitesse hield een middenveld over met debutant Jaime Bruinier van wie je nog niets mag verwachten; Ruud Knol die op een voor hem vervelende plaats moest spelen; Etiënne Esajas die het niveau niet structureel aankan, en Youssouf Hersi die al maanden geen fatsoenlijk duel meer heeft gespeeld. Voeg daarbij dat Jun­ker voor spek en bonen meedeed ( Benson was geblesseerd) en Vitesse was weer volledig afhankelijk van Lazovic. Dat kun je de trainer natuurlijk niet kwalijk nemen.

Bron: De Gelderlander 07-03-2007 

Swerts richt zich op volgend seizoen

Gill Swerts hoopt begin juli, als de voorbereiding op volgend seizoen begint, weer aan te kunnen sluiten bij de selectie van trainer Aad de Mos. De Belg staat al het hele seizoen aan de kant met een knieblessure, maar werkt in België keihard aan zijn herstel. “Als ik geen terugslag krijg, kan ik in de zomer weer aansluiten bij de groep”, zegt de sympathieke vleugelverdediger in een interview met Vitesse.nl, waarin hij vertelt over zijn blessure, de moeilijke weken na zijn operatie en de lange dagen die hij maakt in het revalidatiecentrum in Antwerpen.

Als iemand het seizoen 2006/2007 snel zal willen vergeten, dan is het Gill Swerts. Het seizoen begon al slecht, toen hij in de voorbereiding last kreeg van zijn meniscus. “Ik kreeg ineens last van mijn knie, maar de doktoren konden niet vinden hoe dit kwam. Zelfs een mri-scan gaf geen uitsluitsel, waardoor we besloten om niet tot een operatie over te gaan. Je laat je immers niet zomaar opereren. Aanvankelijk leek het er ook op dat de blessure met rust genas, na twee maanden keerde ik weer terug op het veld. Op een dinsdagavond, in een oefenduel met Babberich, ging het echter helemaal mis. Ik sprong op om een tackle te ontwijken en toen ik neerkwam voelde ik mijn knie wegdraaien. Ik besefte meteen dat mijn seizoen voorbij was”, vertelt de 24-jarige Belg.

Swerts bleek de voorste kruisband van zijn linkerknie te hebben afgescheurd. De verdediger moest onder het mes, wetende dat hij vervolgens nog zes tot negen maanden nodig zou hebben om volledig te herstellen. Met name de eerste weken na de operatie waren loodzwaar, vertelt hij. “Het ging helemaal fout, mijn lichaam reageert verkeert op de medicamenten die ik tijdens en na de operatie kreeg. Er waren nachten dat ik urenlang lag te transpireren, ik voel me echt beroerd. Dat was enorm moeilijk. Ik lag de hele dag in bed, waardoor ik bovendien een achterstand opliep in mijn herstelproces. Na zo’n operatie is het immers goed om direct hersteloefeningen te doen, maar dat ging dus niet.”

Na twee of drie weken was Swerts weer op de been en kon hij beginnen met de hersteltraining. Hij koos er voor om te revalideren in Antwerpen, zodat hij in de buurt was van zijn familie en vrienden. “Dat is heel belangrijk voor me”, vertelt hij. “In zo’n periode is het goed om ook de leuke dingen te blijven zijn. Ik kan nu tijd doorbrengen met mijn kind en mijn gezin. Het zou bovendien erg moeilijk zijn om iedere dag bij de club te zijn. Ik zou het niet op kunnen brengen om te zien hoe iedereen continu met een bal traint en toewerkt naar een wedstrijd, terwijl ik binnen moet blijven. Hier in Antwerpen revalideer ik samen met andere voetballers als Thomas Buffel, Kevin van Dessel en Joos Valgaeren. Dat werkt stimulerend, je werkt als groep toe naar het moment dat je weer kunt voetballen.”

“We maken lange, zware dagen”, zegt Swerts over zijn herstel. “Ik meld me altijd om 10.00 uur en dan zijn we tot 15.00 of 16.00 uur oefeningen aan het doen. Dit zijn vooral trainingen om de knie stabiel te maken en om de kracht in mijn bovenbeen terug te krijgen. We doen bijvoorbeeld heel veel oefeningen in het zand, dat is extra zwaar. ’s Avonds ga ik bovendien aquajoggen. Het is dus best veel allemaal, maar het is natuurlijk lekker om te weten dat alles volgens schema verloopt. De achterstand die ik in de eerste weken opliep, heb ik inmiddels ingehaald. Als ik geen terugslag krijg, kan ik vanaf begin juli weer aansluiten bij de groep. Ik zal dan misschien nog niet vol mee kunnen trainen, maar later die maand mogelijk wel. In de loop van de voorbereiding hoop ik dan mijn eerste wedstrijd weer te spelen.”

Momenteel is Swerts slechts sporadisch in Arnhem. Alleen op wedstrijddagen is hij van de partij, om zijn teamgenoten aan te moedigen. Momenteel zit de ploeg even in een lastige periode, maar Swerts heeft er alle vertrouwen in dat zijn team er weer bovenop komt. “De eerste helft van het seizoen was prima, nu hebben we gewoon wat pech. We missen een aantal belangrijke spelers door blessures en bovendien zit het paar keer net tegen. Neem bijvoorbeeld de wedstrijd tegen Excelsior. Er was eigenlijk weinig aan de hand, tot Excelsior plotseling twee keer binnen drie minuten scoorde. Dat is gewoon balen. Het zal lastig worden om de top-negen te halen, maar het is nog altijd mogelijk. De verschillen zijn heel klein, dat maakt deze competitie zo leuk. Twee keer winnen en je staat er weer bij.”

Bron: Vitesse.nl 06-03-2007
Streuer vindt Laros niet verstandig
Zaakwaarnemer van Velthuizen wekt verbazing bij Vitesse.

Voetbalmanager Jan Streuer van Vitesse vindt de uit­spraken van Louis Laros over het passeren van doelman Piet Velthui­zen onverstandig. Laros is zaak­waarnemer van Velthuizen en riep vorige week dat zijn pupil on­terecht moest plaatsmaken voor de Servisch international Vladimir Stojkovic.

Stojkovic stond zaterdag tegen Ex­celsior ( 2- 3) voor het eerst onder de lat bij Vitesse, waar hij een con­tract hoopt te verdienen. Laros be­tichtte Vitesse- trainer Aad de Mos ervan zijn woord niet te hebben gehouden. Bij Vitesse is met verba­zing kennis genomen van de uit­spraken van oud- speler Laros. „Wij liggen natuurlijk niet wakker van de mening van een zaakwaar­nemer”, stelt Streuer. „Maar onver­standig vind ik het wel.”

Huurling Stojkovic gaf bij zijn werkgever FC Nantes een riant sa­laris op om bij Vitesse eerste doel­man te worden en een contract af te dwingen. De Mos gaf lange tijd de voorkeur aan de talentvolle Velthuizen, die zich knap ontwik­kelde. Volgens De Mos verdiende Stojkovic evenwel een kans. Streuer: „Iedereen mag zijn me­ning geven, maar de mening van een zaakwaarnemer is voor ons na­tuurlijk niet erg interessant. Zij hebben allemaal een eigen be­lang.”

Streuer sprak vrijdag voor het duel Vitesse- Excelsior met Laros, die als zaakwaarnemer van de gepasseer­de Velthuizen tekst en uitleg vroeg. „Die heb ik hem gegeven”, reageert Streuer, die niet bang is voor onnodige druk bij de jonge Velthuizen. Hij werd in januari eer­ste doelman van Vitesse. De club zocht en vond pas laat de opvolger van HaraldWapenaar.

Bron: De Gelderlander 06-03-07 

Clubleiding betreurt incident

De clubleiding van Vitesse betreurt het handgemeen dat afgelopen zaterdag na afloop van de wedstrijd Vitesse – Excelsior heeft plaatsgevonden bij Supportershome Monnikenhuize.

Met name het gedrag van een aantal supporters kan de clubleiding niet goedkeuren. Ook Vitesse-speler Fred Benson is aangesproken op ongewenst gedrag. De speler bood de aanwezige supporters zaterdagavond op eigen initiatief overigens al zijn excuses aan.

Vitesse zal trachten te achterhalen wie betrokken waren bij het incident. Zij kunnen een stadionverbod tegemoet zien

Bron: Vitesse.nl 05-03-2007

Jong AZ-Jong Vitesse afgelast

De wedstrijd van Jong Vitesse gaat maandagavond niet door. Het team van trainer Bob Kootwijk zou oorspronkelijk in Alkmaar tegen Jong AZ spelen, maar vanwege de slechte gesteldheid van de velden gaat het duel op ’t Lood niet door. Het is nog niet bekend wanneer de wedstrijd ingehaald wordt.

Bron: Vitesse.nl 05-03-2007

Vitesse kan vizier op Intertoto richten

Uitzicht op UEFA Cup-voetbal na nederlaag minimaal.

Vitesse is na een onbe­holpen nederlaag tegen Excelsior (2-3) op weg naar de play-offs om Intertotovoetbal. Dat toernooi biedt in juli en augustus een ach­terdeur naar de UEFA Cup. Vitesse moet dan wel minimaal de huidige dertiende plek op de rang­lijst vasthouden. Het verschil met achtervolger Sparta is vier punten. Onwaarschijnlijk is dat Vitesse in de laatste zeven duels de kloof naar de negende plaats (vijf pun­ten verschil ) nog kan dichten.

In de laatste zes minuten van de thuiswedstrijd tegen Excelsior ver­speelde Vitesse zaterdagavond een 2-1 voorsprong. Paul Verhaegh ver­speelde de bal knullig en in het vervolg daarvan ging alles mis. Uit­gerekend de aan Excelsior verhuur­de Vitessenaar Eldridge Rojer te­kende voor de 2-2. De ploeg van trainer Aad de Mos was het spoor zo bijster dat twee minuten later ook de 2-3 (And­wele Slory) en daarmee de wed­strijd werd weggegeven. Daarmee verdween het toch al niet zo helde­re zicht op de negende plaats; de minimumeis voor play-offs om UEFA Cup-voetbal.

Dankzij wonderspits Danko Lazo­vic (1-0) en Ruud Knol (2-1, na 1­1 van Johan Voskamp) leek Vitesse daarbij nog even aan te klampen. De kleine voorsprong glipte Vites­se in de slotfase volkomen onver­wacht uit handen. Aad de Mos haalde de wet van Murphy erbij; ‘alles wat verkeerd kan gaan, gaat verkeerd’. De 59-jari­ge Vitesse-trainer doelde op weer twee uitvallers bovenop de absen­tie van zeven spelers. Civard Sprockel bleek toch niet inzetbaar met een knieblessure, die nader onderzoek vergt. Hij zal een mri- scan ondergaan. Onur Kaya haakte na rust ziek en met een gek­neusde enkel af. Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat er geen ernstige schade is.

Toen vervolgens ook nog twee be­trouwbare spelers zaterdagavond in de fout gingen, werd het De Mos allemaal te veel. „Ik ben wit­heet, maar ik hou me in. Het is on­professioneel deze wedstrijd nog uit handen te geven.” Naast Verhaegh kreeg ook interna­tional Giovanny Espinoza een ‘ p’ achter zijn naam; de p van per­soonlijke fout. De Mos erkende rui­terlijk dat zijn ploeg te veel hangt op Lazovic. „ Hij is in topvorm, maar moet het allemaal alleen doen.” Op de reservebank zaten drie spe­lers met een maagdelijke eredivisie­status. Jaimy Bruinier speelde zijn eerste 34 minuten betaald voetbal. De Mos houdt voor zichzelf de hoop op UEFA Cup-voetbal toch levend. „Ik leg mij er niet bij neer”, zei de trainer strijdvaardig.

Het Arnhemse publiek lijkt er min­der vertrouwen in te hebben. De nieuwe doelman Vladimir Stojko­vic kreeg voortdurend ‘Piet’ te ho­ren, een verwijzing naar de gepas­seerde Velthuizen. Na afloop werden de spelers van Vitesse het stadion uitgefloten. De tactische wissel van Purrel Fränkel werd zelfs bejubeld. Merkwaardig want Fränkel speelde prima. Vitesse verloor zaterdagavond van Excelsior ( 2- 3) en liep nog meer personele schade op. De kans op de play- offs om UEFA Cup-voetbal lijkt verkeken.

Bron: De Gelderlander 05-03-07 

Crisisstemming bij spelers Vitesse

De spelers van Vitesse beseften zaterdagavond na de 3-2 nederlaag tegen Excelsior dat het seizoen faliekant driegt te mislukken.

Nog niet eerder dit sei­zoen bleef de kleedkamerdeur van Vitesse zo lang gesloten als zater­dagavond. Het beschamende ver­lies tegen Excelsior maakt de Euro­pese aspiraties van de Arnhemse club welhaast utopisch. Dat pijnlij­ke besef leidde tot onrust in en rondom Gelredome, en tot een mega-crisisstemming in de cata­comben.

Na een kleine tien minuten stapte Paul Verhaegh als eerste uit de doucheruimte. De rechtsachter was volledig aangeslagen en spurt­te onaanspreekbaar naar de uit­gang van Gelredome. Weg uit het stadion, weg van de plek des on­heils. Uitgerekend hij, de Vitessen­aar met de meeste speelminuten, de back die al maanden goed en constant presteert, uitgerekend hij leidde de 2-2 in met flagrant balver­lies. Na zijn blunder vocht Verhae­gh tegen de tranen. Even begreep hij de wereld niet meer. En daarin was hij niet de enige.

Danko Lazovic, de topscorer die Vitesse in zijn eentje uit de geva­renzone houdt, had een weergalo­ze partij afgeleverd. Maar voor de camera concludeerde het Servi­sche fenomeen treurend ‘dat we de play-offs om Europees voetbal niet zullen halen. We moesten vandaag winnen om bij de eerste negen te komen. Dat is niet gelukt. Dit is dramatisch voor Vitesse’. Even verderop deed Ruud Knol zijn relaas. „ Op dit moment zit er weinig vertrouwen in de ploeg”, analyseerde de aanvoerder. „Dat zie je terug op het veld. Je ziet wei­nig combinaties. Vandaag was het slecht. Of dit een beschamende ne­derlaag is? Dat kun je wel zeggen.”

De captain wil het seizoen nog niet als verloren betitelen. „Het is nog niet voorbij”, aldus Knol. „Maar het wordt nu heel moeilijk om bij de eerste negen te eindi­gen.” En dus flirt Vitesse met de play-offs om Intertoto-voetbal dan wel een geldprijs. Knol: „Ik wil er nu niet aan denken dat we de play-offs om Europees voetbal niet halen.” In alle Arnhemse treurnis was er voor Vladimir Stojkovic nog een heuglijk feit. De Servische doel­man maakte zaterdag zijn debuut voor Vitesse. Maar het was geen avond voor vrolijkheid. „Het is on­gelooflijk zoals we in de slotfase hebben verloren”, sprak Stojkovic. „Maar dat hoort ook bij voetbal.” De goalie kreeg vier, vijf ballen op doel.

Daar gingen er dus drie van in. „ De mensen moeten beseffen dat ik twee maanden niet heb ge­speeld op het hoogste niveau. Als ik meer wedstrijden heb gespeeld, dan houd ik ballen tegen die er vandaag in gingen. Maar dat is nu niet belangrijk. Nu telt alleen dat we hebben verloren.”

Bron: De Gelderlander 05-03-07 

Vitessenaren betrokken bij vechtpartij met fans

De Vitesse- spelers Fred Benson en Giovanny Espinoza zijn zaterdag betrokken geraakt bij een vechtpartij met fans van de Arnhemse club. Een vriend van Benson kreeg rake klappen en had medische verzorging nodig.

Het incident had plaats na de ne­derlaag tegen Excelsior (2-3) in het supportershome, waar Benson en Espinoza te gast waren. Benson werd uitgejouwd door de fans en reageerde zijn frustraties af op een ruit van het supportershome. Hij moest zich later laten behandelen aan snijwonden. Een twintigtal fans zag de vriend van Benson voor de dader aan en zette een massale klopjacht in waarbij rake klappen vielen. Door tussenkomst van algemeen directeur Paul van der Kraan werd de rel gesust. Benson bood zijn excuses aan.

Fred Benson en Gio­vanny Espinoza zijn buiten schot gebleven tijdens de vecht­partij met fans van Vitesse, za­terdagavond in het supporters­home nabij Gelredome. Dat zegt Paul van der Kraan, algemeen di­recteur van de Arnhemse club. „Ik weet honderd procent zeker dat zij geen klappen hebben ge­had en ook niet hebben uitge­deeld. De fans hebben de spe­lers niet aangeraakt.”

Van der Kraan was na de neder­laag tegen Excelsior (2-3) oogge­tuige van het incident in het supportershome. Zijn lezing: „De spelers werden geïnter­viewd op het podium. Benson werd uitgejoeld. Hij reageerde behoorlijk geïrriteerd en sloeg daarbij een ruitje in. Daar rea­geerden supporters op. Diegene die werd aangewezen (een vriend van Benson, red.) schrok en rende naar buiten. Hij werd achterna gezeten door twintig man. De sfeer was dreigend. Ik heb die jongen meegenomen naar de promenade en heb de stewards gevraagd de hekken dicht te doen. De supporters hebben mij ook niet aangeraakt. Al met al viel het gelukkig mee. De meeste supporters waren aanspreekbaar en een aantal heeft me geholpen te sussen.”

Bron: De Gelderlander 05-03-07 

Spelers Vitesse belaagd door fans

Vitesse-spelers Fred Benson en Giovanny Espinoza zijn zaterdagavond door eigen supporters belaagd na de met 2-3 verloren wedstrijd tegen Excelsior.

Bij het opstootje was ook een familielid of vriend van Benson betrokken. Het incident gebeurde bij het supportershome. Het is gebruikelijk bij Vitesse dat na elke thuiswedstrijd twee spelers naar het supportershome gaan. Bij binnenkomst werden de spelers door teleurgestelde fans uitgejouwd. Toen ze wilden vertrekken werden ze aangevallen. Niemand is gewond geraakt, maar de clubleiding neemt de zaak hoog op en stelt een onderzoek in.

Bron: Omroep Gelderland 04-03-2007

Benson slaat ruit supportershome in

Vitesse-speler Fred Benson heeft zaterdagavond een ruit ingeslagen van het supportershome in stadion Gelredome. Dat deed hij na de pijnlijke 2-3 thuisnederlaag tegen Excelsior.

Benson en collega Espinoza werden na de wedstrijd door eigen supporters uitgejouwd en uitgescholden in het supportershome. Het is gebruikelijk bij Vitesse dat na elke thuiswedstrijd twee spelers naar het supportershome gaan.

Benson, die overigens reserve was, bood later zijn excuses aan. Er ontstonden in en rond het stadion diverse incidenten, nadat Vitesse een 2-1 voorsprong uit handen gaf.

Bron: TV Gelderland TxT 04-03-07

Vitesse in slotfase in mineur

Door twee doelpunten in de 84e en 86e minuut heeft Vitesse zaterdagavond met 3-2 van Excelsior verloren. De ploeg leidde vanaf de 72e minuut nog met 2-1, doelpunten Lazovic en Knol, maar moest na de vele blessures en ziekmeldingen ook nog een nederlaag slikken. Voor de technische staf zaak ‘de koppies komende week weer fris te krijgen’, zoals Aad de Mos na afloop zei.

Vitesse moest het duel zonder een groot aantal ‘bekende’ blessures, maar daar kwamen op het laatste moment nog de afmeldingen bij van Civard Sprockel, Fred Benson en Anders Due (ziek). De ploeg kwam wel verdiend op voorsprong na een prima aanval via Etiënne Esajas en Purrel Fränkel. De aanval eindigde bij Danko Lazovic die de voorzet binnen kon glijden. Even daarvoor had de topscorer al een riante mogelijkheid laten liggen na een overigens schitterend opgezette 1-2 met Youssouf Hersi.

Excelsior bleef goed in de organisatie spelen en kwam er regelmatig gevaarlijk uit via de snelle Rojer en Slory. Beide spelers eisten in de slotfase de hoofdrol op. Nadat Johan Voskamp halverwege de tweede helft simpel de gelijkmaker mocht binnen schieten was het toch weer Vitesse dat op voorsprong kwam. De kopbal van Siebe Blondelle werd nog wel van lijn gehaald maar de rebound van Giovanny Espinoza werd door Ruud Knol nog van dichtbij ingetikt: 2-1.

De ploeg van Aad de Mos ging daarna op zoek naar de derde en beslissende treffer, maar in de omschakeling en door persoonlijke fouten in de defensie ging het in de laatste minuten alsnog mis. Eerst profiteerde uitgerekend Eldridge Rojer hiervan (’84) en nog geen twee minuten later stond Andwélé Slory oog in oog met Vladimir Stojkovic. De aanvaller faalde niet en passeerde de kansloze doelman voor de derde keer. Het betekende de verrassende winst voor de promovendus. Vitesse moet door de nederlaag in de zogeheten wachtkamer plaatsnemen en heeft kwalificatie voor de Play-offs niet meer in eigen hand.

Bron: Vitesse.nl 03-03-07

Dure en domme nederlaag Vitesse

Vitesse zich zaterdag geblameerd door op eigen veld met 3-2 te verliezen van degradatiekandidaat Excelsior. Tot zeven minuten voor tijd leidde Vitesse, maar twee knullige fouten betekenden de dure nederlaag.

Na een kwartier opende Danko Lazovic de score, na een uitstekende actie van Etienne Esajas. Daarvoor had de spits al een prima kans laten liggen.

Vitesse miste acht spelers (ook Civard Sprockel was te geblesseerd om te spelen), maar tegen het armzalige Excelsior leek dat geen problemen op te gaan leveren. Maar nog voor rust kropen slordigheden in het spel van Vitesse.

Na rust leidde het eerste foutje van de sterk spelende Giovanny Espinoza tot de 1-1 van Voskamp. Vrij snel erna werd een kopbal van Siebe Blondelle van de lijn gehaald. De rebound van Espinoza werd door ruud Knol ingetikt: 2-1.

Lang leek er niets aan de hand voor Vitesse. Lazovic was nog een paar keer gevaarlijk, maar in de laatste minuten raakte de ploeg de kluts totaal kwijt. Uitegerekend Eldridge Rojer, door Excelsior van Vitesse gehuurd, profiteerde daar als eerste van: 2-2. Slory maakte uit een counter zelfs de 2-3. Met een zwaar resterend programma zijn de play-offs ver weg voor Vitesse.

Bron: TV Gelderland TxT 03-03-07

Vitesse schaamt zich voor resultaat

Vol ongeloof keek iedereen na de 2-3 nederlaag tegen Excelsior om zich heen. “Dit is bizar”, stamelde Vitesse-aanvoerder Ruud Knol.

“Je kunt spreken van een beschamend resultaat. Dit is slecht. Het zag er niet uit wat we deden. Het was voor rust al niet goed. Het stond niet. Bij 2-1 voor moeten we compact spelen en het resultaat vasthouden. Maar wij jagen dan juist op de derde goal.”

Europees voetbal is voorlopig een utopie in Arnhem. “We raken achterop”, vindt Knol. “We hebben na de winterstop één keer gewonnen en het is nu maart. Er moet heel snel iets veranderen.”

Bron: TV Gelderland TxT 03-03-07

Aad de Mos is van binnen witheet

Excelsior haalde 1 punt uit de laatste 12 duels, maar won van Vitesse. “Ik ben van binnen witheet”, aldus trainer Aad de Mos. “Ik vind dit onprofessioneel tegen een totaal ongevaarlijke tegenstander. Die krijgt twee cadeautjes van ons.”

Lang wil De Mos er niet bij stilstaan. “Er is veel werk voor de technische staf om de koppies fris te krijgen voor ADO. Dat begint morgen om negen uur.”

“We zijn te veel afhankelijk van Lazovic met wat we nu kunnen opstellen. Ik wil de schuld niet bij Verhaegh leggen (blunder bij 2-1, red.), hij was de laatste weken onze beste speler.”

Bron: TV Gelderland TxT 03-03-07

Dubbel gevoel bij debutant Bruinier

Ineens werd hij van de bank gehaald door trainer Aad de Mos. Slechts enkele minuten later stond hij al in het veld voor de geblesseerd uitgevallen Onur Kaya. Het debuut van Jaime Bruinier en het dubbele gevoel daarbij.

“De trainer had geen specifieke opdracht voor mij. Ik moest mijn eigen spel spelen en er van genieten”, aldus de 19-jarige Bruinier. Ondanks de 3-2 nederlaag had de defensieve middenvelder er wel van genoten, maar de uitslag zorgde wel voor een grote kater.

“Natuurlijk ben ik ontzettend blij dat ik vanavond mijn debuut heb mogen maken in het eerste van Vitesse, maar dan wil je die wel winnend afsluiten. Dat is helaas niet gebeurd en dat is flink balen.” Zelf was hij, terecht, redelijk tevreden met zijn eigen prestatie. “Ik begon meteen scherp en kreeg een paar keer wel erg gemakkelijk een overtreding tegen. Omdat ik nog jong en onbekend ben? Misschien wel, maar ik heb er alles aan gedaan, maar helaas hebben we niet gewonnen vandaag.”

Bron: Vitesse.nl 03-03-07

Devito’s nieuwe column:De 7 magere jaren en de 7 vette jaren

Aan de vooravond van 2 thuiswedstrijden tegen Excelsior en ADO heb je de neiging om lichtelijk optimistisch te zijn. Kijk je echter terug over je schouder, dan is er weinig bereikt de afgelopen weken waarin het moest gebeuren. Niet beter dan de middelmaat. Nadat eerst veelbelovend Ajax en een stel Turkse ploegen aan het spit geregen werden in de vroege wintermaanden, zou de rest als vanzelf lopen. Espinoza kwam erbij achterin en de geblesseerden zouden langzaam de club de middenmoot doen ontstijgen. In werkelijkheid is Vitesse zelfs nog een grauwere middenmoter geworden.

lees verder...

3 maart 2007

Yu Hai wacht nog op een paspoort

Yu Hai, de nieuwe aanwinst van Vitesse, heeft zich nog altijd niet in Arnhem gemeld. De Chinees wacht nog op een paspoort. “Ik zit nog in Shanghai”, laat Yu Hai weten. “Als het goed is, wordt mijn paspoort maandag opgestuurd en kan ik in de loop van de week naar Arnhem komen. Mijn visum is al geregeld.”

De 19-jarige Chinees wil van alles weten over Nederland. “Wat voor weer is het eigenlijk? Moet ik een jas meenemen? Verder geloof ik dat alles goed voor mij wordt geregeld. Ik wil in ieder geval zo snel mogelijk mijn rijbewijs halen.”

Bron: Omroep Gelderland 03-03-2007
Stojkovic maakt debuut voor Vitesse

Serviër voor het eerst in doel bij Vitesse, dat Excelsior ontvangt.

Vladimir Stojkovic staat vanavond voor de eerste keer in het doel bij Vitesse. Trainer Aad de Mos geeft de 23- jarige doelman uit Servië een kans in de thuiswed­strijd tegen Excelsior en passeert Piet Velthuizen. „Ik vind dat Stojkovic een kans moet krijgen om te laten zien of hij hier een contract kan krijgen”, expliceert De Mos. „Er is geen re­gel voor. Het is een gevoel dat me zegt dat ik dat moet doen.”

Stojkovic kwam in de winter over van FC Nantes, dat hem voor een half seizoen verhuurde. Vitesse zocht een vervanger voor Harald Wapenaar, die overstapte naar Sparta. Velthuizen verving hem in de voorbije zeven duels tot ieders tevredenheid, maar de 20-jarige Nijmegenaar moet nu toch plaats­maken. De Mos: „Velthuizen heeft het voortreffelijk gedaan. Maar ik wil ook inzicht hebben in Stojkovic. Ik zou met hem begonnen zijn, als zijn papieren in orde waren ge­weest. Dat waren ze lange tijd niet. En vorige week was hij ziek.”

Mits Stojkovic vanavond geen rare ketsers maakt, zal hij ook de ko­mende partijen in het doel staan. „Een keeper moet een aantal wed­strijden spelen, tenzij er dingen ge­beuren”, aldus De Mos. „ Ik heb Piet gezegd dat ik zeer tevreden over hem ben. We weten wat we aan hem hebben. Heel Nederland heeft een probleem met keepers. Maar wij hebben een luxe-pro­bleem.”

Met Velthuizen heeft Vitesse voor de komende jaren een veelbeloven­de eerste doelman in huis. Maar Stojkovic mag nu laten zien of hij nog beter is dan de zelf opgeleide goalie. Als hij De Mos daarvan kan overtuigen, dan zal Vitesse probe­ren Stojkovic in de zomer defini­tief over te nemen van FC Nantes. De Mos: „ Ik wil dat met een eer­lijk geweten doen. Nu kan ik het niet bepalen. Maar ik zou het on­verantwoord vinden als Vitesse straks onnodig een wereldkeeper laat gaan.”

In de debuutwedstrijd van Stojko­vic staat Vitesse onder grote druk. De ploeg is zwaar gehavend , maar moet van Excel­sior en ADO Den Haag ( volgende week zondag in Gelredome) win­nen om uitzicht te houden op de play-offs om Europees voetbal. „Er wordt nu veel gevraagd van on­ze mentale weerbaarheid”, weet De Mos. „Het moet nu in twee wedstrijden gebeuren. Zo niet, dan is het seizoen niet geslaagd. Daarom wil ik dat de spelers het veld opvreten in Gelredome.”

Bron: De Gelderlander 03-03-07

Aad de Mos mist zeven spelers

Vitesse-trainer Aad de Mos moet vanavond in het thuis­duel met Excelsior liefst zeven spe­lers uit zijn selectie missen.

Sébas­tien Sansoni en Anduele Pryor zijn geschorst. Remco van der Schaaf, Gill Swerts, Theo Janssen en Fred Benson zijn geblesseerd. Daarnaast ontbreekt Anders Due vanavond wegens griep. De inzet­baarheid van Onur Kaya ( griep) en Civard Sprockel ( knieblessure) lijkt niet in gevaar.

De Mos heeft aanvaller Joey Snijders en verdedi­ger Arlo Hemkes uit het beloften­team toegevoegd aan zijn selectie.

Bron: De Gelderlander 03-03-07 

Laros hekelt beleid Vitesse

Piet Velthuizen reageer­de gisteren vrij rustig (‘Ik ben te­leurgesteld, want volgens mij ging het wel lekker’), maar zijn zaak­waarnemer en oud-Vitessenaar Louis Laros vindt het ‘onbegrijpe­lijk’ dat Vladimir Stojkovic van­avond in het doel staat bij Vitesse.

Laros heeft zijn beklag gedaan bij Jan Streuer, technisch manager van Vitesse. „ Uit menselijk oog­punt kan ik het begrijpen”, zegt Laros. „ Maar dat geldt niet in top­sport. Ik snap Vitesse niet. Ze pre­tenderen de jeugd een kans te ge­ven. Piet heeft het goed gedaan, en toch moet hij wijken voor een ge­huurde speler, van wie je niet weet hoe lang hij bij Vitesse blijft.
De Mos zei dat Piet zou blijven staan als hij het goed zou doen. Ik neem het hem kwalijk dat hij zich nu niet aan zijn woord houdt.”

Bron: De Gelderlander 03-03-07

Vitesse verwacht Yu Hai dinsdag

Vitesse verwacht Yu Hai komende dinsdag eindelijk te be­groeten in Arnhem. De 19- jarige aanvaller heeft een lange trip met het Olympisch elftal van China achter de rug. Momenteel is hij in zijn geboorteland om de papieren rond zijn overgang in orde te ma­ken.

Yu Hai is dan speelgerechtigd, maar trainer Aad de Mos verwacht dat de speler tijd nodig heeft voor­dat hij bij de selectie zal zitten.

Bron: De Gelderlander 03-03-07 

“Ik wil dat ze Gelredome opvreten”

Na het verlies tegen RKC Waalwijk, heeft de ploeg van Aad de Mos wat recht te zetten. In aanloop naar de wedstrijd tegen Excelsior kent Vitesse de nodige personele problemen. Met vier geblesseerden, een zieke en twee geschorste spelers is de spoeling dun. Ook zijn Onur Kaya (ziek geweest) en Civard Sprockel (knie) twijfelgevallen voor de wedstrijd van zaterdag. Om deze personele problemen op te vangen, doet Vitesse-trainer Aad de Mos een beroep op twee talentvolle spelers uit Jong Vitesse. Aanvaller Joey Snijders en verdediger Arlo Hemkes maken voor deze wedstrijd de overstap naar de eerste selectie. De Mos reageert rustig op de dunne spoeling. “De ploeg wordt op de proef gesteld. Het komt nu aan op de instelling van de spelers.”

In tegenstelling tot de vele afwezigen bij de veldspelers, beschikt de in Den Haag geboren trainer wel over twee fitte keepers. ”Vladimir Stojkovic gaat beginnen. Vanaf zijn komst naar Vitesse zou Stojkovic gaan beginnen, maar toen waren er problemen met zijn papieren en werd hij ziek. De regels zijn dat hij eerst moest spelen in Jong Vitesse, voordat hij aanspraak kan maken op een basisplaats in het eerste. Hij heeft pech gehad dat Piet Velthuizen het erg goed doet. Ondanks het feit dat we erg tevreden zijn over Piet, krijgt hij nu zijn kans”, aldus een tevreden trainer.

Eerder dit seizoen werd het 2-2. Door een rode kaart voor Danko Lazovic kwam Vitesse met tien man te staan. Vlak voor tijd wist Excelsior op gelijke hoogte te komen. Om een dergelijke situatie te voorkomen, wil De Mos met twaalf man spelen. “Ik wil dat de spelers het veld opvreten in Gelredome. Als we bij balverlies er vol op klappen, krijgen we het stadion achter ons en kan onze twaalfde man de doorslag geven!”

Bij Excelsior ontbreken Luigi Bruins, Damien Hertog en Sebastiaan Steur vanwege blessures, terwijl Sigourney Brandjar en Gertjan Rothman beide ziek waren op de dag voor de wedstrijd. Ook Excelsior-trainer Ton Lokhoff laat een andere keeper starten in Gelredome aankomende zaterdag. Waar in de afgelopen wedstrijden Theo Zwarthoed de plaats onder de lat innam, start Ronald Graafland in de basis tegen Vitesse.

Vitesse moet winnen van Excelsior om te zorgen dat plek negen binnen bereik blijft. Deze plek geeft recht op deelname aan de play-offs. Vitesse-trainer De Mos blikt vooruit: “Als we niet winnen van Excelsior en ADO, kunnen we stellen dat het seizoen niet geslaagd is.” Duidelijk is dat de Hagenaar alleen tevreden is met een overwinning. Vermoedelijk start Vitesse in de volgende opstelling:

Stojkovic; Verhaegh, Sprockel, Espinoza, Fränkel; Kaya, Knol, Hersi, Esajas; Junker, Lazovic

Naast alle vervelende berichten over weggevallen spelers, is er ook een positief punt in het nieuws. De in de winterstop aangetrokken Chinese jeugdinternational Yu Hai wordt op 6 maart in Arnhem verwacht. Hij is direct speelgerechtigd als hij in Arnhem verschijnt. Op dit moment is hij nog in China om zijn documenten in orde te maken om af te kunnen reizen naar Nederland.

Bron: Vitesse.nl 02-03-07 

Laros: passeren Velthuizen vreemd

Oud-Vitesse-speler Louis Laros vindt het onbegrijpelijk dat Piet Velthuizen is gepasseerd voor het duel tegen Excelsior. Laros is zaakwaarnemer van de 20-jarige doelman.

“Ik begrijp het absoluut niet. Een eigen talent moet je koesteren en niet aan de kant schuiven voor iemand die maar een paar maanden is gehuurd.”

“De hele voetbalwereld praat over Piet Velthuizen, omdat hij het zo goed heeft gedaan. Dat hij is gepasseerd, heeft niets te maken met voetbaltechnische redenen, maar met toezeggingen. Het enige voordeel is dat het mentaal een goede test is voor Piet”, stelt Laros.

Bron: Omroep Gelderland 02-03-2007

De Mos: we gaan Gelredome opvreten

Vitesse-trainer Aad de Mos wil de vraagtekens over de mentale weerbaarheid van zijn elftal wegnemen. “Wij moeten nu laten zien dat we niet mentaal zwak zijn.”

“Als we deze en volgende week niet winnen is het seizoen mislukt. We spelen met het mes op de keel, moeten deze twee wedstrijden winnen. Het is tijd om onze tanden te laten zien. We gaan het Gelredome opvreten”. De Mos gooit zijn oneliners er moeiteloos uit.

Over zijn keus voor Stojkovic op doel: “Vladimir is voorlopig eerste keus. Velthuizen zou dat volgend seizoen kunnen zijn.We zijn tevreden over hem.”

Bron: TV Gelderland TxT 02-03-07 

Stojkovic:nu moet ik het laten zien

Vladimir Stojkovic maakt tegen Excelsior zijn debuut in het doel van Vitesse.”Ik heb 5, 6 weken op mijn kans gewacht. Nu moet ik het laten zien. Dit duel is belangrijk voor de club.”

“Het is een gekke tijd geweest. Ik heb me daar druk over gemaakt. Maar dat is nu voorbij, hoop ik. Ik verwacht dat ik na deze wedstrijd blijf staan.”

“Het was niet makkelijk om me eerst aan te passen bij Nantes en daarna bij Vitesse. Ik spreek geen Frans, maar hier begrijpt iedereen mij”, stelt de Engelssprekende Serviër. “Ik ben niet nerveus voor de wedstrijd tegen Excelsior, ik ben geconcentreerd.”

Bron: Omroep Gelderland 02-03-2007

Velthuizen: hiermee leren omgaan

Piet Velthuizen stond de laatste 7 duels in het Vitesse-doel, maar tegen Excelsior zit hij op de bank. “Hier moet ik mee leren omgaan.”

“Het ging lekker en nu weet ik waar ik sta. Soms snap je dingen niet, maar zijn ze zo. Het is aan mij de trainer te overtuigen dat ik erin hoor.”

“Hij heeft het uitgelegd. Ik ben nog jong, mijn kans komt nog”, stelt de 20-jarige Velthuizen. “Is het niet dit seizoen, dan het volgend seizoen. Het resultaat bij RKC lag niet aan mij. Hoelang dit duurt, weet ik niet. Maar Stojkovic is ook goed en hij heeft een kans nodig.”

Bron: Omroep Gelderland 02-03-2007

De wedstrijd tussen AZ en Vitesse is verplaatst
van zaterdag 14 april naar zondag 15 april om 14:30 uur

AZ-Vitesse is door de KNVB een dag naar voren geschoven.
Het duel stond op zaterdag gepland, maar vanwege verschuivingen van andere duels (in verband met televisie-uitzendingen) is AZ-Vitesse naar zondag 15 april, 14:30 uur verzet.
Dit omdat er volgens het tv-contract van de Eredivisie minimaal vier duels op zondag gespeeld moeten worden.

Bron: AZ online 02-03-07 

Stojkovic in de basis bij Vitesse

Vladimir Stojkovic verdedigt zaterdagavond tegen Excelsior voor het eerst het doel van Vitesse. Hij krijgt de voorkeur boven Piet Velthuizen.

Trainer Aad de Mos mist de geschorste Sébastien Sansoni en Anduele Pryor, de geblesseerde Remco van der Schaaf, Gill Swerts, Theo Janssen (allen knie) en Fred Benson (hamstring).De zieke Anders Due heeft deze week niet meegetraind. Ruud Knol begint, net als tegen RKC, als verdedigende middenvelder.

Vermoedelijke opstelling: Stojkovic; Verhaegh, Sprockel,Espinoza, Fränkel; Kaya, Knol, Hersi, Esajas; Lazovic, Junker

Bron: TV Gelderland TxT 02-03-07 

Hoofdsponsor: