Mei 2003

Streuer: Peeters en Martel te duur

Nu Vitesse zich in sportief opzicht gered heeft, rest de financiële problematiek van de Arnhemse club. Technische manager Jan Streuer: “We willen het liefst een aantal spelers kopen, maar het clubbelang is dat we financieel gered worden. Als een speler voor veel verkocht kan worden, dan moeten we er toch over denken.”

Spelers als Bob Peeters en Didier Martel verdienen topsalarissen. “Dat zijn voor ons te dure spelers, zelfs als ze heel goed zouden spelen. Volgend jaar lopen er 16 contracten af. Dan komen we in een hele andere situatie”, blikt Streuer vooruit.

Streuer: “De salarissen van de dure jongens moeten absoluut naar beneden. Als die mogelijkheid er is, zullen we dat proberen. Een speler mag best goed verdienen als hij optimaal presteert of beter dan een ander. Stefanovic heeft een behoorlijke waarde voor de club. Ik vind dat hij zijn geld wel waarmaakt. Al heeft ook hij duidelijk een minder seizoen gehad”, zegt Streuer over diens tussentijds verbeterde contract.

Streuer zou graag de voorhoede en het middenveld willen versterken: “Ik vind dat we niet creatief genoeg zijn om wat te forceren. Dat is het grote probleem.”

Bron: RTV Gelderland 31-05-2003

Foto reportage eindfeest 2003

Klik op lees verder… voor de foto’s van het eindfeest
lees verder...

31-05-2003

Vitesse zoekt scorende spits

Vitesse hoopt deze zomer afscheid te nemen van een of meer van de dure spelers Stefanovic, Peeters, Martel en Jevric. De club wil de selectie versterken met transfervrije voetballers en zoekt vooral een scorende aanvaller. Daags na het klassebehoud heeft Vitesse een afsluitende persconferentie belegd op Papandal. Trainer Edward Sturing is aangeschoven, net als technisch manager Jan Streuer. Duidelijk is dat er de komende weken het nodige zal gebeuren op de transfermarkt. Vitesse heeft geleerd van het afgelopen seizoen, zo blijkt uit enkele conclusies.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 31-05-2003

TCN enige kandidaat redding

TCN is de enige kandidaat om mee te werken aan de redding van Gelredome en Vitesse. Wethouder Rob Gast wil de projectontwikkelaar uit Nieuwegein betrekken bij de uitwerking van het reddingsplan. Dat heeft hij bevestigd na de workshop voor gemeenteraadsfracties dinsdagavond over het reddingsplan Vitesse/Gelredome dat donderdag 12 juni in de gemeenteraad wordt behandeld.

De gemeenteraadsfracties hebben Gast dinsdagavond laten weten dat hij zijn oorspronkelijke plan moet aanpassen. Het plan voorziet nu in de aankoop door de gemeente van stadion en de grond er om heen, samenvoeging van Gelredome en Vitesse en een lening aan de club.

Gast stelt dat hij het gevoel heeft dat het reddingsplan door de workshop dichter bij een gemeenteraadsmeerderheid is gekomen. Tijdens de raadsvergadering 24 april was er geen meerderheid voor het voorstel van het college van burgemeester en wethouders, onder meer omdat twee voorstemmers op vakantie waren. Op voorstel van het CDA werd besloten het besluit uit te stellen en intussen een workshop voor raadsleden te organiseren. Behalve dat de voorstemmers er 12 juni wel zijn, is er door de aanvullende informatie en met name de deelname van TCN bijna zeker wel een meerderheid.

“We hebben in een eerdere fase de markt al verkend wat betreft bedrijven die zouden kunnen meewerken. TCN is feitelijk de enige die serieus kandidaat is. Er zijn geen andere kandidaten. Als er een marktpartij moet meedoen, wordt dat wat mij betreft TCN. Het bedrijf wilde eerst ook garanties voor bouwmogelijkheden. Die eis hebben ze nu laten vallen. Ze zijn ook tevreden als ze alleen het management kunnen doen van Gelredome”, aldus Gast.

Volgens voorzitter H. Reusken van de supportersvereniging van Vitesse had TCN al veel eerder goed in beeld kunnen komen. “Wij hebben de wethouder na de wedstrijd Liverpool-Vitesse direct laten weten dat samenvoeging van Vitesse en Gelredome, de aankoop van stadion en gronden en deelname van TCN de oplossing zouden bieden. Gelukkig ziet het daar nu naar uit, maar het heeft wel lang geduurd.”

Na de winst van Vitesse op Willem II en daarmee lijfsbehoud in de eredivisie, stelt Reusken: “Vitesse heeft aan de sportieve plicht voldaan. Nu is het aan de gemeente. Wij vertrouwen er op dat de gemeenteraad nu akkoord gaat.”

Bron: De Gelderlander 30-05-2003

Matthew Amoah is speler van het jaar

Matthew Amoah is gisteravond door de supporters van Vitesse gekozen tot speler van het jaar. De 22-jarige aanvaller werd clubtopscorer met vijftien competitietreffers. In de door de officiële supportervereniging georganiseerde verkiezing had Amoah een ruime voorsprong op de nummers twee en drie, Tim Cornelisse en doelman Dragoslav Jevric.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 31-05-2003

‘Steun clubs landelijk regelen’

De KNVB wil landelijke afspraken maken over steun van gemeenten aan profclubs. “Het is de hoogste tijd”, zegt directeur betaald voetbal Henk Kesler in een vraaggesprek met De Gelderlander. Na een seizoen waarin de ene na de ander profclub aanklopte voor financiële steun en er tientallen miljoenen euro’s werden verleend is de maat vol. Er moet een nieuw nieuw licentiesysteem voor profclubs komen en er moeten afspraken worden gemaakt omtrent overheidssteun aan betaalde clubs.

De KNVB wil in navolging van de convenanten over veiligheid ook afspraken maken over steun. Kesler. “De komende jaren zullen we misschien dergelijke convenanten sluiten met Economische Zaken en andere instanties over overheidssteun aan betaalde clubs. Nu zoekt iedere gemeente op eigen houtje naar een oplossing om de voetbalclub overeind te houden. De ene gemeente helpt gul, de andere doet helemaal niets. Dat schept onduidelijkheid bij raadsleden en clubbestuurders, frustratie bij de fans. Er moeten algemene richtlijnen komen.”

De gemeente Utrecht leent 25 miljoen om de plaatselijke FC op de been te houden, Maastricht weigert anderhalf miljoen. “Wat moeten de MVV-fans daarvan denken”, vraagt Kesler zich af. “En hoe vaak mag een gemeente als Utrecht de helpende hand toesteken? Ook voor lokale bestuurders is het prettig als ze kunnen terugvallen op duidelijke regels en afspraken. Dan hoeven ze niet als kop van Jut te fungeren als ze een keer ‘nee’ zeggen.”

Kesler denkt aan afspraken over directe sponsoring door gemeenten. “In het buitenland kent men Enschede dankzij FC Twente, Arnhem van Vitesse en Eindhoven door PSV. Dat is voor een gemeente ook iets waard en er is geen wet die structurele sponsoring door gemeenten verbiedt. Als er maar iets substantieels tegenover staat in de vorm van reclameborden, skyboxen of naamsponsoring.” Hetzelfde geldt volgens Kesler voor steunmaatregelen zoals die nu door menige gemeente uit de hoge hoed worden getoverd.

Bron: De Gelderlander 30-05-2003

‘De licentiecommissie vecht met een tandenborstel in de leeuwenkuil’

Het wordt waarlijk de week van de licenties bij de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond. Vrijdag (6 juni) is het bijltjesdag. Om 12.00 uur maakt de licentiecommissie bekend welke clubs hun toelatingsexamen voor het betaalde voetbal hebben gehaald. Komende maandag buigen de 36 clubs zich over een nieuw licentiesysteem, dat een einde moet maken aan de financiële puinhopen zoals die zich dit seizoen massaal openbaarden.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 31-05-2003

Aalbers doet beroep op gemeenteraad

Oud-Vitesse-voorzitter Karel Aalbers vindt dat de gemeenteraad van Arnhem akkoord moet gaan met het reddinsplan voor Vitesse en Gelredome. Dat zegt hij in De Huiskamer TV-Show, die zaterdag wordt uitgezonden door TV Gelderland. Aalbers steunt het plan van de gemeente voor ongeveer 29 miljoen euro het stadion te kopen en Vitesse enkele miljoenen euro’s te lenen.

Aalbers roept in het programma de Vitesse-aanhang op de raadsvergadering te bezoeken waarin een besluit valt over de toekomst van de club. De vergadering is op 12 juni.

Bron: RTV Gelderland 30-05-2003

Vitesse G-Trofee op 31 mei

De Vitesse G-trofee, het jaarlijkse voetbaltoernooi voor verstandelijk gehandicapten, vindt dit jaar plaats op zaterdag 31 mei. Aan het toernooi nemen 20 teams uit het hele land deel. Ieder team wordt aangevuld met een selectiespeler van Vitesse. Het toernooi vindt plaats op zaterdag 31 mei, aanvang 12.15 uur, op het hoofdveld van voetbalvereniging Arnhemse Boys op sportpark Cranevelt te Arnhem.

Het toernooi om de G-trofee wordt dit jaar voor de achtste keer door Vitesse georganiseerd. Evenals voorgaande jaren staat de dag in het teken van voetbal en vermaak. Naast teams uit Gelderland zijn ook gezinsvervangende tehuizen uit o.a. Hilversum, Urk en Rotterdam vertegenwoordigd. De voltallige selectie van trainer Edward Sturing, met daarin spelers als Jan van Halst, Tim Cornelisse en Theo Janssen, is eveneens aanwezig. De finale staat gepland om 16.00 uur.

Omlijsting Vaste Vitesse dweilband De Duitekluiters verzorgt een optreden om 15.00 uur, Vitesse-vrijwilligers zitten klaar om de deelnemers te schminken en Arnhemse Boys verzorgt de verdere muzikale omlijsting.

Bron: Vitesseworld 30-05-2003

Vitesse moet leren van falend selectiebeleid in 2002

Klassebehoud als doelstelling. Is er sprake van een incident of zijn de magere jaren bij Vitesse aangebroken? Het woord is aan de beleidsbepalers, want er deugt heel weinig van de selectie.

Vitesse is veilig, maar voor hoe lang. Er is geen reden te veronderstellen dat de Arnhemse ploeg volgend seizoen beter voor de dag komt. Ook al zijn Ruud Knol, Nick Hofs en Mamadou Zongo er misschien weer helemaal bij. Vitesse is niet voor niets als nummer veertien van de eredivisie geëindigd. In de voorbije dertien seizoenen was zes de laagste klassering.

Het grootste probleem spreekt voor zich; de selectie. Daar deugt geen snars van. Voetbaltechnisch is de kwaliteit mager en mentaal zelfs ver beneden peil. De eenheid ontbreekt, de kwaliteiten van de spelers vullen elkaar niet aan er zijn te weinig spelers met persoonlijkheid. De vraag hoe dat komt, is interessant want van het antwoord moet Vitesse leren. Doorslaggevend voor het rampzalige seizoen is het verkoopbeleid in de zomer van 2002. Diarra, Van der Schaaf, Sikora en Kreek werden jubelend voor 14 miljoen euro (bruto) van de hand gedaan. De club was gered, voor even, want de gevolgen waren bijna desastreus. Geen van de vier spelers werd in 2002 onmisbaar geacht en Europees voetbal bleef de doelstelling.

Dat de spelers afzonderlijk niet onmisbaar waren, klopte wel, maar de vier samen waren dat wel. Zeker nadat Van Hintum al eerder was vertrokken. Diarra werd kampioen met Lyon, Van der Schaaf met PSV, Sikora werd tweede met Ajax en Kreek derde met AEK Athene. De vier spelers hebben één belangrijke overeenkomst; persoonlijkheid. Geen van de vier heeft iemand anders nodig om het beste uit zichzelf te halen. Het zijn vier winners die in slechte tijden zichzelf en hun ploeggenoten achter de vodden zitten en ook in goede tijden waakzaam blijven. Wie van de huidige selectiespelers heeft oog voor anderen en het team? Stefanovic is hard voor zich zichzelf, maar lief voor anderen. Jan van Halst kan keihard en onuitstaanbaar zijn, maar de geboren Utrechter geeft er de brui aan.

Dan blijft er niemand over. Vitesse is dit seizoen een paar keer boven zichzelf uitgestegen. Voornamelijk op momenten dat de ploeg zichzelf verloren waande. Vanuit die positie kan iedereen knokken, want dan is er niks te verliezen. Veel moeilijker is het om die mentale kracht elke wedstrijd op te brengen. Dat vergt persoonlijkheid. De meeste spelers zijn meellopers en binnenvetters. Irritatie de en onvrede is er wel, maar er is persoonlijkheid nodig om het openlijk uit te spreken. Dat lukt ook volgend seizoen niet met deze spelers en ook niet met nieuwe talenten uit de voetbalschool erbij.

Theo Janssen zou het moeten kunnen, maar de Arnhemmer is de weg kwijt. Hij wil vertrekken als hij niet in de basis staat. Met die instelling is zijn voetballoopbaan nu al over. Daarbij is hij een slecht voorbeeld. Ook andere spelers willen weg. Dan is het beter om ze maar snel te laten gaan. Het woord is nu aan bestuurslid Herman Veenendaal, technisch manager Jan Streuer en hoofdcoach Edward Sturing. Het drietal is verantwoordelijk voor de samenstelling van de selectie. Daar is het vorig jaar mis gegaan. om herhaling te voorkomen, moet de bezem door de selectie. Als het niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks.

Bron:Gelderlander 30-05-2003

Vier aanhoudingen bij voetbalduel van Vitesse

Voor een viertal Vitesse-supporters krijgt het duel van hun voetbalclub tegen Willem11 nog een vervelend vervolg. Zij misdroegen zich gisteren en werden daarvoor ingerekend door de politie. Een 22-jarige Zevenaarder gaf een 19-jarige vrouwelijke steward een fikse duw. Zij kwam daardoor lelijk ten val. De man werd daarop aangehouden door de stadionbeveiliging en overgedragen aan de politie. Hij werd vastgezet op verdenking van mishandeling.

Bron:Gelderlander 30-05-2003

Theo Janssen: eind goed al goed

“Het was een droevig seizoen, maar eind goed al goed”, verzuchtte Theo Janssen na de 2-0 zege tegen Willem II. “Dan moeten we het volgend seizoen maar rechtzetten. Ik denk dat we verdiend gewonnen hebben. De hele tijd beter, kansen gecreeerd. ]e hoort in de rust dat het 2-0 voor Zwolle is, dan weet je dat je moet winnen. Petje af voor ons allen.” Janssen kondigde eerder deze week aan dat bij overweegt om te vertrekken bij Vitesse. “Als het aan mij ligt, blijf ik bij de club, maar dan wil ik wel spelen. Ik ben geen speler om op de bank te zitten”, vindt de Arnhemmer.

Bron:Gelderlander 30-05-2003

Vitesse redt het vege lijf

De opluchting was haast tastbaar. Dankzij een eigen doelpunt van Willem II-speler Jaliens en een late treffer van Matthew Amoah won Vitesse de laatste wedstrijd van het seizoen met 2-0. Daardoor blijft de equipe Edward Sturing, die de club vorig setzoen nog Europa in loodste, verschoond van deelname aan de nacompetitie met mogelijk degradatie als gevolg. Een vertrek uit de eredivisie zou hoogstwaarschijnlijk het einde van de club hebben betekend. De gemeente Arnhem heeft een reddingsplan klaarliggen, dat echter alleen aan de orde is als Vitesse op het hoogste niveau blijft. Over twee weken beslist de Arnhemse gemeenteraad over het plan.

Bron:Gelderlander 30-05-2003

Edward Sturing verdient een standbeeld in Arnhem

Vitesse is op de slotdag van de competitie ontsnapt aan het rampscenario. Dankzij trainer Edward Sturing is de club in de eredivisie gebleven, al was daar ook een eigen doelpunt van Willem II voor nodig: 2 – 0.

Doelman Dragoslav Jevric begon spontaan en dankbaar te bidden, bestuurslid Jan Snellenburg liet zijn tranen de vrije loop, spelers en toeschouwers vielen elkaar huilend van vreugde in de armen.

De zege op Willem II is misschien wel de belangrijkste overwinning in de geschiedenis van Vitesse. De Arnhemse club handhaafde zich ternauwernood in de eredivisie. Het ontliep de nacompetitie, die voor problemen zou zorgen door de interlands die veel Vitesse-spelers komende week moeten spelen.

Vitesse ontweek het doemscenario, want een eventuele degradatie zou met aan zekerheid grenzende waarschijnlijk het einde van de financieel noodlijdende club betekenen. Nu het elftal veilig is, kan op 12 juni de veelbesproken gemeenteraadsvergadering doorgaan. Indien de raad instemt met het reddingsplan voor Vitesse en Gelredome, dan speelt de club ook volgend seizoen in de hoogste klasse.

“Wij hebben onze sportieve taak vervuld, nu is het de beurt aan de gemeente om de juiste beslissing te nemen”, zei Edward Sturing na de zege der zeges.

De trainer uit Eerbeek verdient een standbeeld in Gelredome. Zo ver zal het waarschijnlijk niet komen, want zelfs van de grote animator Karel Aalbers is in Arnhem nooit een wassen beeld geplaatst.

Sturing leidde Vitesse vorig seizoen naar Europees voetbal en is nu de grote man achter het klassebehoud van het elftal. Twee maanden geleden volgde hij de falende coach Mike Snoei op. Sturing trof een conditioneel zwakke selectie aan, waarin nauwelijks onderlinge acceptatie en mentale weerwaarheid aanwezig was.

Louter gevoed door clubliefde stak Sturing zijn nek uit. Hij had nauwelijks iets te winnen, want met deze selectie zou de nacompetitie ronduit een schande zijn geweest. Toch werd de trainer de triomfator. Hij liet het elftal eindelijk in logische samenstellingen spelen, met twee controlerende middenvelders, en vergaarde in negen duels dertien punten. Nu hij Vitesse in de eredivisie heeft gehouden, heeft Sturing natuurlijk onvoorwaardelijke sympathie gewonnen bij de Arnhemse achterban.

De hoofdtrainer haalde gistermiddag om kwart over vier opgelucht adem, nadat Vitesse zich in de stijl van het bizarre seizoen had veiliggespeeld. Willem II was al uitgespeeld, maar vervulde zijn sportieve plicht.

Vitesse kreeg door de berichten uit Groningen en Zwolle al gauw door dat het moest winnen, maar struikelde in zijn ijver opnieuw over het grebrek aan brille en raffinement.

Nadat Jan van Halst en Matthew Amoah het aluminium hadden geraakt, had Vitesse een eigen doelpunt nodig om de weg naar klassebehoud te vinden. Bij de bevrijdende 1-0 drukte Kew Jaliens een harde voorzet van Emile Mbamba over de lijn. Met samengeknepen billen – en een voortreffelijke verdediging – hield Vitesse een half uur in spanning stand, totdat Amoah in blessuretijd alle onzekerheid wegnam (2-0).

Vitesse ontsnapte aan de nacompetitie, doordat het eindelijk eens thuisgaf op de beslissende slotronde. De laatste jaren greep de club op de laatste speeldag één keer naast Europees voetbal en twee keer naast de Champions League.

De komende weken zal blijken of de club heeft geleerd van dit seizoen. Na de miskleun met Snoei is duidelijk geworden dat Sturing de juiste man is voor de komende jaren. Na drie interim-periodes kijkt de hoofdtrainer ernaar uit dat hij in de zomer eindelijk aan een eigen ploeg kan werken.

Sturing zal ongetwijfeld een eisenpakket overhandigen aan de clubleiding. De selectie schreeuwt om scorend vermogen. Dit seizoen scoorde Vitesse in 34 competitieduels slechts 37 keer. Dat is te weinig voor een club, die in de kwalitatief zwakke eredivisie in de subtop hoort. Technisch manager Jan Streuer staat deze zomer voor de taak de selectie te versterken, wil Vitesse niet opnieuw een beschamend seizoen doormaken.

Bron:Gelderlander 30-05-2003

Emile Mbamba, van schlemiel tot held

Een kruis, een handkus en een korte blik naar boven. Emile Mbamba richtte zich ,bij zijn dankwoord voor het welslagen van Vitesse’s missie tot de lieve heer. Hij’ daarboven is waarschijnlijk ook de enige die weet of de Afrikaan volgend seizoen nog voor de Arnhemse club speelt.

De schlemiel in Rotterdam, maar de held in Arnhem. De slotweek van de competitie was er voor Emile Mbamba een van tegenstrijdigheden. De 20-jarige speler die zondag in de wedstrijd tegen Excelsior al naar een klein halfuur naar de kant werd gehaald, hielp zijn ploeg gisteren tegen Willem II, zij het via een gelukje, aan het verlossende eerste doelpunt. Een schoolvoorbeeld van sportieve revanche, zou je denken. Maar Mbamba weigerde naar afloop een lange neus te maken richting zijn trainer Edward Sturing. “Ik ben nooit uit op revanche. Ik wil gewoon mijn best doen voor de club, voor Vitesse”, zo verklaarde Mbamba.

De ingreep van Sturing, vier dagen eerder, was wel hard aangekomen, moest Mbamba toegeven. Gewisseld worden is nooit leuk, zeker niet als dat zó snel in de wedstrijd gebeurt. “Ik was het er niet mee eens”, zei de nummer 9 van Vitesse. “Ik wist op dat moment ook niet waarom ik werd gewisseld. Nu wel. Ik heb er met de trainer over gepraat. Hij zei dat het tactisch was, dat een paar dingen niet klopten.” Mbamba vindt niet dat hem veel te verwijten valt. De jonge Afrikaan is van mening dat hij niets te zoeken heeft rechts op het middenveld, de positie waar Sturing hem meestal posteert. “Ik moet voorin spelen. In de aanval. Zoals vandaag, samen met Matthew Amoah. Met hem gaat het bijna altijd goed. Wij voelen elkaar goed aan omdat we allebei uit Afrika komen.”

De voorkeur van Sturing ligt echter bij Bob Peeters. Omdat de Belg tegen Willem II met een blessure aan de kant bleef, kreeg Mbamba vier dagen na de deceptie van Woudestein al de kans zijn woorden met daden te staven. En de Afrikaan greep die met beide handen aan. Na een uur spelen brak hij met de onvrijwillige hulp van Willem 11-speler Kew Jaliens de score open. Mbamba schoot de bal vanaf rechts snoeihard voor het doel langs waarna die in een kluitje spelers terecht kwam en via het lichaam van de Tilburgse verdediger in het doel caramboleerde.

Een curieuze treffer, die elke schoonheid ontbeerde. Maar wel een die de inleiding vormde tot het behoud van het eredivisieschap. Een doelpunt bovendien, waar een gedachte achter zat. Mbamba: “Ik zag dat er veel spelers in het strafschopgebied stonden. En dacht: ik schiet gewoon keihard voor het doel langs. Wie weet wat er dan gebeurt. Ik vond het shit voor die verdediger van Willem II, maar leuk voor Vitesse. We hebben deze competitie al zo veel pech gehad. Dan mag het ons ook wel een keertje meezitten”, vond Mbamba, die kort voor tijd een publiekwissel kreeg van zijn trainer. Al hoopte Sturing met het inbrengen van Eldridge Rojer ook nog wat kostbare seconden te winnen.

Het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Vink klonk voor alle Vitesse-spelers als een bevrijding. Ook bij de anders zo ingetogen Mbamba. Bij het herbetreden van de grasmat bad hij eerst nog even snel tot God, waarna hij de ene na de andere ploeggenoot omhelsde om vervolgens in eendrachtige samenwerking met Alexander Rankovic een enorme champagnefles te ontkurken. Een deel van de inhoud belandde in zijn kroeshaar. “Ik ben blij dat we het hebben gered. Voor de club, de spelers en vooral voor de supporters, die ons altijd zijn blijven steunen”, glimlachte Mbamba, die nu de nacompetitie is ontlopen tijd heeft zijn ouders in Kameroen op te zoeken. Niet voor lang. Er wacht voor hem immers nog een kwalificatiewedstrijd met het olympisch elftal van Kameroen voor de spelen van volgend jaar.

Of Mbamba zich daarna opnieuw bij Vitesse zal melden, is nog maar de vraag. Hij liet gisteren doorschemeren dat het duel tegen Willem II misschien wel zijn laatste was in dienst van de Arnhemse club. “Ik ben gelukkig met Vitesse, maar niet met mijn situatie hier. Ik wil meer spelen. Als dat bij een andere club wel kan, wil ik zeker praten”, aldus de speler, wiens contract doorloopt tot medio 2006. “Ik vind het niet leuk om op de bank te zitten. Het is belangrijk dat ik speel. Voor mij als voetballer, voor mijn toekomst. Maar de trainer kiest meestal voor Bob. Dat begrijp ik niet. Er zijn dit seizoen genoeg wedstrijden geweest waarin dat niet goed ging. Ik kan zo niet verder en dan is het misschien beter om het ergens anders te proberen.”

Bron:Gelderlander 30-05-2003

Vitesse redt zich op eigen kracht

Vitesse is in sportieve zin gered. De Arnhemmers wonnen donderdag thuis met 2-0 van Willem II en ontliepen daarmee op eigen kracht de nacompetitie. Winst was voor Vitesse noodzakelijk, omdat FC Zwolle van De Graafschap won en FC Groningen gelijkspeelde tegen landskampioen PSV.

De organisatie van Vitesse stond weer goed, de ploeg gaf weinig kansen weg. De Arnhemse ploeg kreeg zelf wel kansen. Zo werd een kopbal van Dejan Stefanovic van de lijn gehaald. Na een goede actie van de sterk spelende Nick Hofs schoot Jan van Halst op de paal. Na een uur kwam dan toch de felbegeerde doelpunt. Na een voorzet van Emile Mbamba werkte Willem II-speler Mourad de bal in eigen doel (1-0).

Na die bevrijdende goal had Vitesse de wedstrijd goed onder controle.Didier Martel was gevaarlijk en Mbamba schoot een goede kans in het zijnet. De definitieve beslissing viel vlak voor tijd. Purrel Frankel gaf na een prachtige actie goed voor en het was Matthew Amoah die Vitesse in veilige haven schoot (2-0). Het was de 15e seizoensgoal van de Ghanees. Vitesse is door de zege 14e geworden.

RTV Gelderland 30-05-2003

Amoah:vandaag en morgen feestvieren

Matthew Amoah scoorde de bevrijdende goal voor Vitesse tegen Willem II. Mede door zijn 15 goals dit jaar blijft Vitesse in de eredivisie. “Alles is goed gekomen in de laatste wedstrijd. Als je kijkt hoe we hebben gespeeld, dan hebben we verdiend gewonnen”, vindt de Ghanees. “We hebben achterin weinig weggegeven en voorin goede kansen gekregen. Het is gewoon geweldig voor ons.” Over zijn goal: “Ik raak hem een beetje verkeerd, maar hij telt ook. Het is gewoon binnen. Nu natuurlijk vandaag en morgen feestvieren. En maandag op vakantie”, lachte Amoah na afloop.

RTV Gelderland 30-05-2003

Jan van Halst: ‘Mooi moment om te stoppen’

In zijn hoofd en hart wil hij verder voetballen, maar het lichaam protesteert. En dus heeft Jan van Halst per direct zijn loopbaan beëindigd. “Ik huil een beetje, want ik ben een liefhebber. Maar ik glimlach ook, want ik ben heel tevreden met mijn carrière.”.

Na de cruciale overwinning op Willem II belegt Vitesse een officiële persconferentie. De voetballer Jan van Halst richt zich nog één keer tot de media. “Ik heb vandaag mijn laatste wedstrijd gespeeld”, zegt de Tukker, met zijn dochter naast hem achter de spreektafel.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 30-05-2003

Klamme handen en kippenvel bij voetbalthriller

Na wederom negentig minuten sidderen konden de supporters van Vitesse gisteren eindelijk opgelucht ademhalen: hun club voetbalt ook volgend seizoen in de eredivisie. “Natuurlijk neem ik nu wel een seizoenkaart.”

Van blijdschap springen ze elkaar in de armen. Er wordt gekust, geknuffeld en er klinken oerkreten.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 30-05-2003

Theo Janssen dreigt Vitesse te verlaten

Theo Janssen dreigt Vitesse te verlaten. De 21-jarige middenvelder zinspeelde gisteren na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen Willem II (2-0) op een vertrek bij de Arnhemse voetbalclub. “Ik ben niet gelukkig met de situatie waarin ik zit”, zei Janssen. “Ik ben geen voetballer geworden om op de bank te gaan zitten. Als de situatie niet verandert, ga ik het ergens anders proberen.”

Janssen hoorde onder trainer Mike Snoei tot de basisspelers maar is sinds de komst van Edward Sturing op het tweede plan terecht gekomen. De middenvelder ontkent een breuk te willen forceren. Hij is van plan zich na de vakantie op maandag 7 juli keurig te melden voor de eerste training van het nieuwe seizoen. “Het zal afhangen van de voorbereidingsperiode, of ik wel of niet bij Vitesse blijf. Daarin zal ik laten zien dat ik in de basis thuishoor. Maar als dat bij het begin van de competitie niet zo blijkt te zijn, dan ga ik weg.”

De Gelderlander 30-05-2003

Wouter en Herbel winnaars Vitesse Pool en Voetbal Pool

Wouter is vandaag winnaar geworden van de Vitesse Pool 2002-2003. Hij bleef Corriej nipt voor op ‘doelsaldo’. Op de derde plaats eindigden Stefan en Ruud met slechts één puntje achterstand. In de Vitesse Pool zijn dit jaar op het forum van .org de voorspellingen uitgebracht voor de wedstrijden van Vitesse. Er deden in totaal 142 poolers mee.

De Voetbal Pool werd na een lange nek-aan-nek race gewonnen door Herbel. Tweede werd Paco Torero, terwijl Act op de derde plaats beslag legde. In de Voetbal Pool werd voorspeld voor alle eredivisiewedstrijden.

Beide pools zullen ook volgend jaar weer door www.vitesse.org worden georganiseerd.

Vitesse pool

Voetbal pool

29-05-2003

Van Halst beëindigt carrière

Direct na afloop van de door Vitesse met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Willem II heeft Jan van Halst bekendgemaakt zijn actieve voetbalcarrière te beëindigen.

De middenvelder leverde woensdag 28 mei zijn nog één jaar lopende contract in. “Ik heb alles op een rijtje gezet en ben tot de conclusie gekomen dat het einde verhaal is. Ik heb dit seizoen veel blessures gehad en wil volgend jaar niet door blijven kwakkelen. Ik heb ook een werkgever die veel van mij vraagt en daarbij is het, met de 2-0 winst vanmiddag, een mooi moment om te stoppen. Ik heb niet het maximale uit mijn carrière gehaald, maar met mijn kwaliteiten wel ver geschopt en daar ben ik trots op. Mijn hart huilt, maar het afscheid bij Vitesse is toch met een glimlach”, aldus een geëmotioneerde Van Halst na de wedstrijd.

Vitesseworld 29-05-2003

Vitesse handhaaft zich in eredivisie
Vitesse – Willem II 2-0

Door een verdiende 2-0 overwinning op Willem II heeft Vitesse zich op eigen kracht gehandhaaft in de Holland Casino Eredivise. Een eigen doelpunt brak halverwege de tweede helft de ban in een kolkend Gelredome.

Vitesse opende furieus en kreeg vijf corners in de eerste twaalf minuten. Uit een van de corners werd een kopbal van Stefanovic van de lijn gehaald door een Tilburgse verdediger. De aanvoerder was het meest gevaarlijk bij de vele corners in de beginfase. Willem II probeerde met de snelle Sektioui en Ceesay succesvol te counteren en hield de achterhoede goed georganiseerd. Vitesse was de ploeg die aanviel, maar dit wel vaak met enige onnauwkeurigheid deed. De juiste eindpass was de ontbrekende en belangrijke factor. In de dertigste minuut was er een honderd procent kans voor Jan van Halst na goed terugleggen Nicky Hofs. Tot ontzetting van iedereen stuiterde de bal via de binnenkant van de paal terug het veld in. Vijf minuten voor rust kwam een vrije trap van Hofs via de muur net niet bij Amoah, waardoor de stand bij rust nog 0-0 was en gezien de standen op de overige velden nacompetitie zou moeten spelen.

De eerste kans na rust was er in de vijftigste minuut voor Amoah, die een scherpe voorzet van Martel net niet voldoende tegen zijn hoofd kon krijgen. In de 56e minuut belandde een kopbal van de spits op de bovenkant van de lat. De Arnhemmers probeerden alles, maar misten het benodigde geluk om de verdiende voorsprong te nemen. Het geluk kwam er in de 62e minuut toen eerst Hofs zijn kopbal gered zag worden door De Vlieger, maar de rebound van Mbamba werd door verdediger Jaliens in eigen doel gewerkt. Nauwelijks een minuut later had Mbamba de 2-0 op zijn slof, maar de aanvaller schoot de bal te wild naast het doel.

De trainer van Willem II wilde niet verliezen in Gelredome en bracht vrij snel na de Arnhemse voorsprong een extra spits, Simons, in het veld voor verdediger Wau. Het weerhield Vitesse niet van aanvallen en het wachten was op de tweede bevrijdende treffer. Voor alles en iedereen in het stadion was het de laatste tien minuten billen knijpen en was Mbamba met een hard schot van afstand nog dichtbij de tweede. Even nadat de vierde official de extra tijd aangaf lanceerde Fränkel zichzelf en bediende Amoah voor de 2-0 en zijn vijftiende van het seizoen.

Statistieken:

Vitesse – Willem II 2-0 (0-0)
1-0 Jaliens (e.d.) ‘61
2-0 Amoah ‘90

Scheidsrechter: P. Vink

Toeschouwers: 22.500
Gele kaarten: Sektioui ´31 (Willem II)
Cornerverhouding: Vitesse 12 en Willem II 2

Vitesse: Jevric, Rankovic, Cornelisse, Stefanovic, Frankel, Hofs (’67 Levchenko), Van Halst (’85 Jansen), Janssen, Martel, Mbamba (’90 Rojer) en Amoah.

Wissels niet gebruikt: Van Fessem, Dingsdag, Fafiani en Schaars.

Willem II: De Vlieger, Wau (’68 Simons), Matthijssen, Van Nieuwstadt, Jaliens, Landzaat, Ceesay (’46 Caluwe), Victoria, Quinn (’46 Mghizrat), Mariana en Sektioui.

Wissels niet gebruikt: Martin, Van der Gun, Janssens en Van Kouwen.

Vitesseworld 29-05-2003

Veiling shirt Bob Peeters

De opbrengst van deze veiling gaat integraal naar het fonds t.v.v. Sharona Van der Velden. Zij is een meisje van 14 jaar uit Wuustwezel. Ze werd geboren met een hartafwijking. Omdat haar hart de laatste jaren erg zwak geworden was, diende Sharona geopereerd te worden in november 2002. Het beloofde een langdurige en zware ingreep te worden, maar ze was voor Sharona levensnoodzakelijk geworden. Helaas na een operatie van meer dan 24 uur viel het verdicht. Sharona’s hart zou nooit meer kloppen. Enkel een harttransplantatie zou haar leven kunnen redden. Dankzij een geslaagde harttransplantatie heeft Sharona terug een leven en een toekomst. Sharona is ondertussen thuis en herstelt goed van de zware ingreep die ze heeft ondergaan. Maar elke dag moet ze zich nog houden aan een strikt medicatieprogramma en staat haar hart centraal in haar leven. Dit shirt zal nog door Bob gesigneerd worden.

U kunt hier het shirt bekijken en bieden: Veiling shirt Bob Peeters

29-05-2003

Jevric niet voorlopig geschorst

Doelman Jevric mag donderdag met Vitesse spelen tegen Willem II. De tuchtcommissie van de KNVB schorste de doelman woensdag voor vier duels, waarvan één voorwaardelijk. Vitesse ging daartegen in beroep. Hangende het beroep mag Jevric spelen.

Bron: ANP 28-05-2003

Slotfeest vrijdag 30 mei in The Level

De supportersvereniging Vitesse organiseert dit jaar het slotfeest op vrijdag 30 mei, aanvang 20.00 uur in The Level in Arnhem. Voorheen de “O”. Tijdens deze avond zullen de danceformatie “Dance Nation” en de Nederlandstalige feestband One Two Trio optreden. De Radio 10 FM Disco Dance Party van het populaire radiostation verzorgt de muziek voor de rest van de avond. Natuurlijk zal ook de “speler van het jaar” gekozen worden. De kaartverkoop zal zijn op 29 mei tegen Willem2 in de shops van het Gelredome. Ook zal er op de avond zelf aan de kassa van de The Level kaartverkoop zijn. De entreeprijs voor leden is € 2,50 en voor niet leden € 7,50. Deze avond gelden de kledingsvoorschriften van The Level ( geen petje, trainingspak, afgetrapte sportschoenen).

Let op: bij deelname van Vitesse aan de nacompetitie zal het slotfeest niet doorgaan.

28-05-2003

´Nog één keer allemaal de mouwen opstropen´

De sportieve lijdensweg van Vitesse zit er bijna op. In het laatste competitieduel van dit seizoen moet Vitesse zich veilig zien te spelen. Voor de tegenstander van donderdagmiddag Willem II is er niets meer te winnen of verliezen. “Maar dat wil niks zeggen”, stelt aanvoerder Dejan Stefanovic nadrukkelijk. “Willem II wil gewoon Vitesse verslaan in Arnhem. We moeten dus met z’n allen nog één keer de mouwen opstropen.”

lees verder...

Bron: Arnhemse Koerier 28-05-2003

Op de bres voor Vitesse

Zelf zegt hij allesbehalve een voetbalfan te zijn. Toch is wethouder Rob Gast gebrand op de redding van het Gelredome en Vitesse. ‘Zijn reddingsplan voorziet in de financiering van het stadion en Vitesse omdat ´het één niet zonder het ander kan.´ Na eerder uitstel is het 12 juni aan de gemeenteraad deze Gordiaanse knoop door te hakken. “Er is een vertekend beeld geschetst.”

lees verder...

Bron: Arnhemse Koerier 28-05-2003

Bloedstollende slotdag van voetbalcompetitie

Morgenmiddag is het er op of er onder voor Vitesse. In het eigen Gelredome speelt de formatie van trainer Edward Sturing om 14.30 uur de thuiswedstrijd tegen Willern II. Vitesse moet alle zeilen bijzetten om zich te verzekeren van klassenbehoud. Het gat met de nacompetitieplaatsen bedraagt slechts één schamel puntje.

Afgelopen zondag speelde de formatie van trainer Edward Sturing een spannend en bizar duel tegen concurrent Excelsior. Bij een overwinning hadden de Amhemmers zich zo goed als veilig gespeeld. Omdat de wedstrijd eindigde in een 4-4 gelijkspel, wordt het nog uiterst spannend. Bij winst op Willem II ontloopt Vitesse de gevreesde nacompetitie. Bij verlies of een gelijkspel is Vitesse afhankelijk van concurrent FC Zwolle, dat een punt minder heeft en op eigen veld De Graafschap ontvangt.

Een spannender competitieslot had niemand kunnen bedenken. Iedereen snakt naar het einde van dit veelbesproken voetbaljaar. Eigenlijk kan Vitesse nacompetitie niet gebruiken. De club moet de komende weken niet alleen veel spelers afstaan voor nationale elftallen, maar is ook afhankelijk van de gemeente Arnhem dat het reddingsprogramma vermoedelijk pas in werking gaat stellen als Vitesse ook volgend jaar op het hoogste niveau acteert.

Een overwinning tegen Willem 11 is dus broodnodig. Afgelopen zondag leverden de Tilburgers een puike prestatie door Feyenoord op 1-1 te houden waardoor de Rotterdammers uitgeschakeld werden voor de Champions League. De cijfers spreken in het voordeel van de Arnhemmers. Van de veertien ontmoetingen die Vitesse in Arnhem tegen Willern 11 speelde, won Vitesse er maar liefst elf. Twee keer vertrok Willem II met de volle buit terwijl slechts één keer na negentig minuten een gelijkspel op het scorebord stond. Vorig jaar won Vitesse het duel met 4-2.

Bron: Arnhemse Koerier 28-05-2003

VVD: ‘Spelers Vitesse moeten flink deel salaris inleveren’

Als het aan de VVD-fractie in de Arnhemse gemeenteraad ligt, leveren de spelers van Vitesse een aanzienlijk deel van hun salaris in. Dat is volgens de liberale partij de enige manier om aan de bevolking van Arnhem te kunnen uitleggen waarom de gemeente 30 miljoen in club en stadion wil steken.

De VVD is volgens fractievoorzitter Theijse wel bereid Vitesse te redden, maar de fractie is nog steeds niet overtuigd van het plan van wethouder Gast om stadion Gelredome en de omliggende grond te kopen. ”De gemeente moet geen zakenmannetje willen spelen met aan- en verkoop van grond. Het is veel beter om dat over te laten aan een marktpartij.”

De Arnhemse gemeenteraad is van plan op 12 juni een besluit te nemen over het reddingsplan voor Vitesse en Gelredome. Eerder stelde de raad dat besluit uit omdat er nog te veel vragen en onduidelijkheden waren. Behalve de VVD lijken meer fracties te voelen voor het betrekken van een marktpartij in de plannen.

Voor het reddingsplan van wethouder Gast is het van belang dat Vitesse donderdag een plaats in de eredivisie zeker stelt. Als de Arnhemse club via de nacompetitie zou degraderen, veranderen de inkomsten van Vitesse zodanig dat het plan in het water valt.

Bron: Voetbalonline.nl 28-05-2003

Theo Janssen overweegt vertrek

Theo Janssen staat donderdag weer eens in de basis bij Vitesse. Hij vervangt de geschorste Gert Claessens. Janssen: “Nu kom je aan bod omdat er mensen geschorst zijn. Dan moet ik de trainer maar laten zien dat ik er vanaf het begin bij had moeten zijn.”

Als de 21-jarige Arnhemmer de indruk krijgt dat hij komend seizoen weer op de bank moet zitten, overweegt hij te vertrekken. “Ik kan niet naast Van Halst spelen. Ik verwacht dat Van Halst volgend seizoen weer speelt. De kans is aanwezig dat ik weer op de bank terechtkom. Ik ga niet op de bank zitten volgend jaar”, verklaart Janssen.

“Ik heb een heel slecht seizoen gespeeld”, erkent Janssen. “Ik weet wat ik kan en dat heb ik niet laten zien. Ik ga in de voorbereiding mijn best doen. Als er dan uitkomt dat ik op de bank kom, gaan we kijken wat mogelijk is”, zegt Janssen, naar wie diverse clubs al geinformeerd hebben.

Bijkomend probleem is dat Janssen na de competitie aan zijn been geopereerd moet worden. “Dan ben ik er zes tot acht weken uit. Als we nacompetitie moeten spelen, mis ik een deel van de voorbereiding. En dan wordt het een moeilijk verhaal.”

Bron: RTV Gelderland 28-05-2003

Vitessenaar voor het leven
Nieuwe column Devito

Devito is weer in de pen geklommen en heeft weer een column geschreven. Laat u meevoeren in zijn bekende stijl en laat vooral de boodschap doorwerken:

Vitessenaar voor het leven
(de test van 29 mei en 12 juni 2003)

Vitesse… De ene hartverzakking na de ander. Hoeveel kan je hebben als club. Zo vast als Vitesse in de top 5 stond sinds mensenheugenis, zo vast staan we onderin te spelen met ons lot, dat we maar nauwelijks in eigen hand kunnen houden. Verbeten gezichten, vloekende driftkoppen, en dan weer lachende en weer ondersteunende supporters. Buiten de wedstrijden om is het maar weinig met elkaar, maar daarbinnen sterven we tezaam zo’n 1000 doden en zelfs met een hart als de onze, kan je dat nog maar net weerstaan. Onze hartspier wordt deze dagen weer flink getraind. Met Sturing leek de sleutel gevonden en juist bij het opendraaien van het slot, glipt het ons telkens weer bijna uit handen. De hand is verkrampt, maar de sleutel hebben we nog altijd wel zelf vast ! Kunnen we die sleutel omdraaien naar een nieuw begin, of … trilt ie uit onze klauwen de diepte in ?

lees verder...

28-04-2003

Persbericht Fanzine nr. 6

Fanzine De Aftrap verschijnt bij Vitesse – Willem II

De wedstrijd Vitesse – Willem II zal een speciale worden. Voor de wedstrijd Vitesse – Willem II zal namelijk de 6e uitgave van Fanzine De Aftrap verschijnen. Nog belangrijker is dat we ons dan veilig moeten spelen, geen nacompetitie en uiteindelijk steun van de Arnhemse gemeenteraad op 12 juni

. Op de Open Dag op 3 augustus willen wij ons 1-jarig bestaan vieren. Fanzine De Aftrap zal op deze dag haar abonnementenservice inclusief bonusaanbieding presenteren, bezoek daarom onze stand!

Voor dat het zover is, eerst deze laatste Aftrap van dit seizoen. Deze zal weer genoeg gevuld zijn om de zomerstop door te komen. In deze Aftrap ondermeer de volgende onderwerpen; Een kijkje bij Glenn Helder, RijnFront bezoekt Papendal, Gejammer bij de buren, Hotseknotsbegonia, Boekenrecensies. Daarnaast hebben wij weer onze vaste rubrieken als; Kaatje uit en thuis, Vitesse Primeurs, de Supporter achter de Tattoo, de columns en het Prikbord.

Fanzine De Aftrap wordt verkocht vanaf 12.30 uur op de volgende plaatsen:
– Centrum, Korenmarkt, Jansplaats
– Centraal Station, bij toegang bussen richting Gelredome
– Supporterscafé Arnhem-Zuid en Eldensedijk.
– Rond het stadionterrein (o.v.b.)

Fanzine De Aftrap kost slechts 1 euro. Wees er snel bii, want

op = op!!!

27-05-2003

Heef u een vraag voor Arnhemse politici, stel hem dan in het forum

De laatste tijd zijn er politici gezien in het forum van SP, VVD, ChristenUnie, GroenLinks en Leefbaar Arnhem. Mocht u vragen hebben voor ze, stel ze dan op het forum. Daarvoor volgt u de volgende link:

Reddingsplan Vitesse/Gelredome

We hopen dat de overige Arnhemse politiek partijen zich ook gaan laten zien.

Mei/Juni 2003

Grote opruimingsactie van Uhlsportartikelen.

De Vitesse fanshop pakt uit en wel op de laatste wedstrijddag,tegen Willem 2. Supporters kunnen bijna alle Uhlsportartikelen kopen tegen een korting van maar liefst 55%. Mede door deze flinke korting,komt de korting voor leden van de S.V. en de Kidsclub te vervallen. Supporters kunnen voor deze artikelen terecht bij de fanshop naast de hoofdingang van Gelredome en bij de vier fanshops op de promenade. En zoals bij alle aanbiedingsacties geldt: OP=OP

Mei 2003

VVD/SP: TCN voorwaarde reddingsplan

De fracties van VVD en SP in de Arnhemse gemeenteraad zijn alleen voor het reddingsplan voor Vitesse en Gelredome als een marktpartij een deel van het financiele risico draagt. Projectonwikkelaar TCN heeft belangstelling om Gelredome en de omliggende grond te kopen. Maar in het reddingsplan wordt er vanuit gegaan dat de gemeente het stadion koopt. VVD en SP laten dat echter liever over aan een marktpartij als TCN. Dinsdagavond kregen raadsleden in Arnhem bijles over het ingewikkelde dossier over Vitesse en Gelredome van verantwoordelijk wethouder Gast.

Bron: RTV Gelderland 28-05-2003

Amstel Cup-duel mag niet meer worden verboden

Als komend seizoen in het Amstel Cup-toernooi een wedstrijd door de overheid wordt verboden, volgt direct een reglementaire 0- 1 nederlaag voor de thuisclub. Het is een van de drastische wijzigingeu in de opzet van het bekertoernooi, die onlangs door het bondsbestuur van de KNVB zijn geaccordeerd. Na veelvuldig geklaag van clubs, spelers en trainers ziet de KNVB voortaan af van poulewedstrijden aan het begin van de bekerstrijd. Elke ronde geldt nu het knock-out systeem. Ook wordt na iedere speelronde een zogenoemde ‘vrije loting’ gehouden. In de eerste ronde spelen 32 amateurverenigingen tegen dertig profclubs en twee beloftenelftallen, waarbij de amateurclubs komend seizoen nog thuis spelen. Vanaf het seizoen 2004/05 wordt geloot om het thuisvoordeel. De overige zestien amateurclubs spelen onderling. Tijdens de eerste ronde (9/12 augustus) geldt een verdeling tussen Noord- en Zuid-Nederland. Na de tweede (23/25 september) en derde ronde (28/29 oktober) stromen de zes clubs in die Europees voetbal spelen. De achtste finale staat op het programma voor 16/17 december, de kwartfinale voor 3/4 februari, de halve finale voor 16117 maart en de finale voor 23 mei.

Bron: VI 28-05-2003

VI: Reddingsplan Vitesse dreigt volledig te mislukken

Het ambitieuze, ruim 29 miljoen euro omvattende reddingsplan van de gemeente Arnhem voor stadion Gelredome en Vitesse lijkt stuk te lopen. Gelredome-directeur Paul van Sliedrecht piekert er niet over zomaar het stadion en de omliggende gronden te verkopen aan de gemeente en onderhandelt met diverse vastgoedbedrijven over de grond rond het stadion. Verder is zowel het bestuur van Stadion Gelredome als dat van Vitesse niet van plan zomaar op te stappen. Daarmee valt het fundament onder de plannen in één klap weg. Van Sliedrecht: ‘Leuk hoor, om te lezen dat Arnhem het stadion en omliggende gronden voor een prikkie denkt te kopen. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Wij hadden drie jaar geleden al tien partijen die gelieerd aan bestuurslid Cor Guijt een bod wilden doen op het terrein. Momenteel zijn dat er nog steeds vijf.’

Met het geld dat door zo’n verkoop vrijkomt kan Het Gelredome alle schulden van zowel de voetbalclub als het stadion aflossen. Van Sliedrecht wil niets weten van de gemeentelijke plannen om de twee partijen samen te laten gaan. Dat zou volgens het vier ton kostende rapport van accountantsbureau Ernst & Young het hart van de saneringsplannen moeten zijn. Van Sliedrecht: ‘Het is volstrekt ondenkbaar dat Vitesse en stadion Gelredome onder dezelfde holding gaan vallen. Een voetbalbestuur geeft meer uit dan er binnenkomt. Als er gekozen moet worden tussen een kachel en een linksbuiten, weet ik wel wat er gebeurt. ik zal me met hand en tand verzetten. Wat moet ik met allerlei plannen van een zevende adviesbureau? De verantwoordelijke wethouder (Rob Gast, red.) is in nog geen veertig jaar in een stadion geweest. Hij weet helemaal niet hoe je een club moet runnen.’

Van Sliedrecht pleit intussen wel voor het aanblijven van de huidige Vitesse-bestuurders: ‘De gemeente heeft niemand voor de nieuw te vormen organisatie. Intussen moeten de huidige bestuurders wel vertrekken. Daarmee gooi je heel veel know-how weg. Waar vind je dadelijk weer – met alle respect – nieuwe gekken die de club willen leiden? Je moet er toch niet aan denken dat het dadelijk een soort overheidsinstelling wordt.’ Statutair directeur Jan Snellenburg van Vitesse komt ook met opvallend nieuws: ‘Wij stappen als bestuur niet op als er zomaar wat mensen worden aangesteld. Wij hebben niet zoveel geld en tijd in de club gestopt om vervolgens te zien hoe Vitesse alsnog ten gronde gaat. Het is dus best denkbaar dat wij hier over een jaar nog zitten. Wij laten de club en de mensen niet in de steek.’

Bron: VI 28-05-2003

De aanval is de slechtste verdediging op Woudestein

Hij werd vlak na de spectaculaire 4-4 gehuldigd als de beste speler van het afgelopen seizoen en ook zondag onderscheidde Steve Olfers zich bij Excelsior weer in positieve zin. In de tweede helft kopte hij uit een vrije trap van Said Boutahar de derde Rotterdamse treffer binnen en vlak voor tijd gaf hij de bal aan invaller Mounir El Hamdaoui die van dichtbij de 4-4 binnenschoot. Daardoor mag Excelsior nog steeds hopen op verlenging van het verblijf in de Holland Casino Eredivisie via een plaats in de nacompetitie. Zo laat Olfers zich al het gehele seizoen gelden als een speler met een aardige trap die redelijk kan opbouwen en sterk in de lucht is. De 21-jarige centrale verdediger heeft echter ook zijn mindere kanten en die blijken vooral bij het uitvoeren van zijn belangrijkste taak: het uitschakelen van de spits van de tegenpartij.

lees verder...

Bron: VI 28-05-2003

Redding stadion en club dichterbij

De redding van Vitesse en Gelredome is dichterbij gekomen. Een meerderheid in de Arnhemse gemeenteraad wil dat er een marktpartij bij komt die ook risico’s neemt. Wethouder Rob Gast heeft nu de opdracht gekregen het plan aan te passen. Zo bleek na de workshop van de gemeenteraad gisteravond.

De verschillende gemeenteraadsfracties hebben enthousiast gereageerd op het aanbod van projectontwikkelaar TCN om het management van het stadion op zich te nemen, evenals een deel van de financiële risico’s. De meeste fracties zien in TCN inmiddels een serieuze partner om mee te werken aan de redding.

De basis van de redding blijft de aankoop van de gronden en het stadion door de gemeente Arnhem voor 24,9 miljoen euro. Vitesse krijgt daarvan 4,5 miljoen euro om de huidige financiële problemen op te lossen. Tevens ontvangt de voetbalclub een lening van 5,4 miljoen euro.

De gemeenteraadsfracties willen niet dat de gemeente zelf alle risico’s loopt. En al helemaal niet dat marktpartij TCN op termijn met de winst gaat lopen. Ze vinden het huurbedrag voor het stadion dat TCN tot nu toe heeft geboden, te laag.

Wethouder Gast heeft nu opdracht het reddingsplan zo aan te passen dat er ruimte is voor een bedrijf dat ook een deel van de risico’s wil dragen. Als het reddingsplan is aangenomen, moet met een bedrijf uitvoerig worden onderhandeld over de afspraken. TCN is daarvoor de meest serieuze kandidaat, aldus de politiek.

“Een commerciële partij moet een belangrijke rol kunnen gaan spelen”, aldus CDA-fractievoorzitter F. Jansen.

“Overeind blijft dat wij Vitesse willen redden en dat we Arnhem-Zuid een nieuw stadshart willen geven. Daar komt in de gemeenteraad een meerderheid voor”, zegt fractieleider M. van Meurs van Leefbaar Arnhem. “Wethouder Gast moet ruimte maken voor een marktpartij, maar we moeten ons er niet aan uitleveren. Ik wil dat de onderhandelingen door professionals worden gedaan en dat wij daar ook bij zitten.”

PvdA-fractielid L. de Vries laat zich in dezelfde bewoordingen uit: “Ik verwacht in de gemeenteraad een meerderheid voor het reddingsplan als we ons maar niet uitleveren en het belang van de overheid prevaleert boven dat van de marktpartijen.”

De SP en GroenLinks, tot nu toe felste tegenstanders van het reddingsplan, zeggen mogelijk het plan te steunen als TCN er een rol in krijgt. “Dit is een stap in de goede richting. Maar het moet niet zo zijn dat de gemeente het meeste risico gaat dragen”, aldus GroenLinks-fractievoorzitter W. van Loon.

SP-fractieleider G. Elfrink: “TCN zou voor een structurele oplossing kunnen zorgen. Maar hun plan moet eerst beter onderbouwd worden.”

Bron: De Gelderlander 28-05-2003

Slotfeest Vitesse-fans later bij nacompetitie

Het slotfeest nog maar de vraag of het jaarlijkse slotfeest van de supportersclub vrijdagavond doorgaat. Als Vitesse zich donderdagmiddag tegen Willem II niet veilig speelt, wordt de avond in de Arnhemse discotheek The Level geschrapt.

Moet Vitesse nacompetitie spelen dan worden alle verloven van de spelers ingetrokken en zijn uitstapjes uit den boze. De Arnhemse supportersvereniging loopt een behoorlijk financieel risico met een eventuele late afzegging. Voorzitter Harry Reusken erkent dat de fanclub de nodige kosten heeft gemaakt. “Organisatie, lokatie, huur van de band. We zouden alles moeten afzeggen en dat heeft natuurlijk financiele consequenties”, weet Reusken, die vooralsnog positief blijft. “Vitesse in de nacompetitie is een doemscenario waar we niet van uitgaan”, verzucht de voorzitter, die de feestavond niet helemaal wil vergeten. Op het jaarlijkse slotfeest wordt de Vitessenaar van het seizoen verkozen. Vorig jaar was dat Dejan Stefanovic. Reusken zal in het geval van nacompetitie een nieuwe datum zoeken. “Dan moeten we met de technische staf om de tafel.”

Voor zaterdag 31 mei staat het jaarlijkse toernooi om de Vitesse G-Trofee op de rol. Het evenement voor verstandelijk gehandicapten zal vanaf 12.15 uur plaatshebben op het veld van Arnhemse Boys, maar ook deze happening heeft geen doorgang indien Vitesse naar de nacompetitie gaat.

Bron: De Gelderlander 28-05-2003

Vitesse in finale met Jan van Halst en Theo Janssen

Theo Janssen en Jan van Halst keren morgenmiddag (14.30 uur) terug in de basisopstelling van Vitesse, in de laatste en beslissende competitiewedstrijd tegen Willem II. De twee middenvelders verloren onder trainer Edward Sturing hun basisplaats aan Gert Claessens en Aleksandar Rankovic. Claessens is er morgen niet bij, net als Marian Zeman en (zeer waarschijnlijk) doelman Dragoslav Jevric. Het drietal hield zondag een schorsing over aan het bezoek aan Excelsior (4-4).

Aangezien Sturing in het hart van de verdediging kiest voor ervaring, krijgt Tim Cornelisse de voorkeur boven de tiener Michael Jansen. Rankovic neemt de plek van Cornelisse over, rechts in de verdediging.

Sturing koesterde gisteren weinig hoop dat Bob Peeters inzetbaar zal zijn in de cruciale thuiswedstrijd. De aanvaller haakte maandag af tijdens de warming-up en kwam ook gisteren niet in actie op de training. “Hij heeft zich beide dagen laten behandelen”, aldus Sturing. “Bob kan nu nog niet fatsoenlijk lopen. Van de medische staf heb ik begrepen dat de kans niet zo groot is dat hij donderdag kan spelen.”

Emile Mbamba zal naast topscorer Matthew Amoah beginnen in de aanval. Nicky Hofs keert terug in de basis, na zijn goede rentree in de wedstrijd tegen Excelsior. Indien Jevric vandaag volgens verwachting een voorlopige schorsing krijgt opgelegd, dan staat reservekeeper Jim van Fessem tegen zijn oude ploeg Willem II in het doel. Raymond van Driel, keeper van Jong Vitesse, is zijn stand-in.

Vitesse is bij een zege op middenmoter Willem II zeker van klassebehoud. Een remise kan volstaan, indien PSV wint bij FC Groningen. Mocht FC Zwolle niet winnen van De Graafschap, dan ontspringt Vitesse de dans zelfs bij een nederlaag tegen Willem II.

“Er speelt bij mij maar één scenario en dat is dat we zelf winnen”, aldus Sturing, die zich morgen in de rust laat informeren over de andere tussenstanden. “Dat heeft alleen zin, als FC Zwolle bijvoorbeeld met 3-0 achter staat tegen De Graafschap. Over het algemeen moet je niet naar andere wedstrijden kijken. Er kan in de negentigste minuut namelijk ook nog wat gebeuren. Dus moet je je alleen op jezelf concentreren.”

Het elftal van Sturing staat morgenmiddag onder grote druk. Indien de ploeg naar de nacompetitie moet, dan is er op 12 juni nog geen zekerheid over de sportieve toekomst, terwijl voor die dag de raadsvergadering op de rol staat over het reddingsplan van Vitesse en Gelredome.

Sturing: “De spelers zijn er ook aan toe dat de beslissing valt. We vragen ons immers al weken af of we het gaan redden. Nu is dat moment aangebroken. Ik zie het maar als een finale. Daar hoort spanning bij. Het is een van de belangrijkste momenten in de historie van Vitesse. Met die druk moet je om kunnen gaan. Als je dat niet kunt, dan ben je niet geschikt voor topsport.”

Vermoedelijke opstelling Vitesse: Van Fessem; Rankovic, Cornelisse, Stefanovic, Fränkel; Hofs, Van Halst, Janssen, Martel; Amoah en Mbamba.

Bron: De Gelderlander 28-05-2003

Vitesse luidt spelers uit bij klassebehoud

Vitesse wil morgen na de wedstrijd tegen Willem II afscheid nemen van de vertrekkende speler Marian Zeman, Evgeniy Levchenko en Rahamat Mustapha. Het drietal wordt alleen uitgeluid, indien de Arnhemse club morgenmiddag zeker is van handhaving in de eredivisie. Vitesse wil de aflopende contracten van Zeman, Levchenko en Riga niet verlengen.

Bron: De Gelderlander 28-05-2003

Teller seizoenkaarten Vitesse staat op 6600

Vitesse heeft 6600 jaarkaarten verkocht voor het komende seizoen. Dat aantal is lager dan normaal eind mei, doordat veel fans willen afwachten of de Arnhemse club volgend jaar opnieuw in de eredivisie zal spelen. Voor het duel tegen Willem II kunnen jaarkaarthouders vandaag twee extra kaarten kopen bij de ticketbox. Morgen is vanaf 13.30 uur aan de kassa’s van Gelredome een extra kaart te koop op vertoon van een seizoenkaart.

Bron: De Gelderlander 28-05-2003

Vitesse vindt straf voor Jevric te hoog

Vitesse gaat vanmorgen in beroep tegen de schorsing van doelman Dragoslav Jevric. De aanklager betaald voetbal heeft een schikkingsvoorstel gedaan van vier wedstrijden uitsluiting, waarvan een voorwaardelijk.

Jevric werd zondag in het duel met Excelsior uit het veld gestuurd wegens natrappen. “Het is terecht dat hij geschorst wordt”, zegt Vitesse-trainer Edward Sturing. “Maar de straf is te hoog. Ik zie aanslagen op achillespezen, waarvoor ook drie wedstrijden schorsing wordt gegeven.”

Sturing heeft niet de illusie dat Jevric morgen gewoon in het doel kan staan, in de cruciale slotwedstrijd tegen Willem II. Aangezien niet de schorsing, maar de hoogte van de schorsing het bezwaar is van Vitesse, zal de doelman ongetwijfeld een voorlopige schosing van één duel worden opgelegd. Daarna zal de zaak mondeling voorkomen bij de tuchtcommissie in Zeist.

Bron: De Gelderlander 28-05-2003

Vitesse geeft nooit thuis op uur van waarheid

Vitesse speelt morgen weer eens een finale op de slotdag van de competitie. De cijfers uit het verleden zijn verontrustend: de drie vorige keren ging het telkens mis. In de slotronde liep Vitesse één keer Europees voetbal mis en twee keer de Champions League.

Sinds de verhuizing naar Gelredome, in maart 1998, eindigt de competitie voor Vitesse zelden zonder spanning. Onder trainer Henk ten Cate eindigt het elftal in mei 1998 op de inmiddels legendarische derde plaats, achter Ajax en PSV. Vitesse heeft pech: de derde plek levert slechts een ticket op voor het toernooi om de UEFA Cup.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 28-05-2003

Ondanks degradatiezorgen met Vitesse voelt Bob Peeters zich goed in Nederland

Een gebroken neus en een gezwollen oogkas, restanten van de verloren thuismatch tegen het Twente van René Vandereycken, kunnen het goede humeur van Bob Peeters (29) niet aantasten. Nochtans staat zijn noodlijdende club, Vitesse Arnhem, ondanks een remonte onder de nieuwe trainer Edward Sturing amper één punt boven de gevarenzone en is het reddingsplan van de gemeente (een subsidie van 29 miljoen euro!) uitgesteld tot juni. Maar Bob Peeters, een van de laatste grootverdieners in de Gelredome, zegt:

lees verder...

Bron: Het Laatste Nieuws 21-05-2003

Winst van groot belang voor Tilburgers

Een wedstrijd om ‘des keizers baard’ wordt de laatste competitiewedstrijd voor Willem II wel genoemd. Niks is minder waar. Daar waar Vitesse probeert de nacompetitie te ontlopen, kunnen de Tilburgers door winst in Arnhem FC Utrecht op de ranglijst nog passeren en daarmee rechtstreekse plaatsing voor het Intertoto toernooi afdwingen. Willem II staat tiende met 42 punten en heeft twee punten achterstand op FC Utrecht, dat thuis donderdag thuis speelt tegen FC Twente. Passeert de ploeg van Mark Wotte Utrecht niet, dan zijn zij afhankelijk van het resultaat van de bekerfinale op zondag 1 juni.

Uitslagen laatste vijf jaar

1997 – 1998 3-1
Machlas en Perovic (2)

1998 – 1999 3-2
Machlas (3)

1999 – 2000 3-0
Van Hooijdonk (2) en Zongo

2000 – 2001 1-2
Sikora

2001 – 2002 4-2
Martel, Diarra, Stefanovic en Amoah

Bron: Vitesseworld 27-05-2003

Sturing ligt niet wakker van schorsingen

De beslissing gaat eindelijk vallen. Donderdag speelt Vitesse de laatste competitiewedstrijd van het seizoen en zal bekend worden wie zich direct handhaaft, nacompetitie moet spelen en rechtstreeks degradeert.

Tegen Willem II ontbreken Dragoslav Jevric, Marian Zeman en Gert Claessens wegens een schorsing. Sturing: “Door de schorsingen zal er wel wat geschoven moeten worden, maar daar lig ik niet echt wakker van. Ik heb het volste vertrouwen in de jongens die hen gaan vervangen, ook zij hebben voldoende kwaliteiten. Als vervanger van Jevric zit Raymond van Driel als tweede doelman op de bank. Bob Peeters blijft na zijn opgelopen rugblessure in behandeling en de kans is niet zo groot dat hij kan spelen. ”

Bewust
“Het spanningsveld is groot, de beslissing gaat nu vallen. Voor de spelers is het wel goed dat die nu ook daadwerkelijk gaat vallen. De groep is er ook aan toe en dat zie je in de trainingen. Iedereen is zich bewust van de wedstrijd van donderdag. Of ik op de hoogte gehouden wordt wat er op de andere velden gebeurt? Na rust laat ik mij waarschijnlijk pas informeren over de tussenstanden, daarvoor in ieder geval niet. Wij moeten gewoon winnen en dan kun je wel continu op de hoogte zijn van de standen, maar op alle velden wordt negentig minuten gevoetbald en eerder heb je geen zekerheid.”

Strafmaat
Dragoslav Jevric kreeg van de Tuchtcommissie van de KNVB te horen dat hij voor vier duels is geschorst, waarvan een voorwaardelijk. “Het was eigenlijk lachwekkend om te zien, wel stom natuurlijk, maar ik vind de straf te zwaar. Vier wedstrijden schorsing krijg je bij een aanslag op een tegenstander en dat was in dit geval niet het geval. Ik wil daarom ook in beroep gaan, maar ga er vanuit dat hij voorlopig geschorst wordt. Mijn doel is niet om hem voor donderdag speelgerechtigd te krijgen, maar kijk vooruit naar het volgende seizoen. Vooropgesteld: ik vond de rode kaart terecht, maar de strafmaat van drie duels vind ik te zwaar”, aldus Sturing.

Bron: Vitesseworld 27-05-2003

Tim Cornelisse in centrum Vitesse

Vitesse schuift door de schorsing van Marian Zeman rechtsback Tim Cornelisse door naar het centrum van de defensie. Aleksandar Rankovic speelt tegen Willem II als rechtsback. Jan van Halst komt in de ploeg als verdedigende middenvelder. Op het middenveld komt door de schorsing van Gert Claessens een plaats vrij voor Theo Janssen. Nick Hofs speelt rechts op het middenveld en Emile Mbamba vervangt Bob Peeters in de voorhoede.

Vermoedelijke opstelling: Van Fessem; Rankovic, Cornelisse, Stefanovic, Fränkel; Hofs, Van Halst, Janssen, Martel; Amoah en Mbamba

Bron: RTV Gelderland 27-05-2003

Sturing ziet extra druk tegen Willem II

Vitesse-trainer Edward Sturing weet dat de druk op de wedstrijd tegen Willem II groter is dan ooit. “In het verleden voetbalden we vaker voor een prijs op de laatste speeldag, maar nu valt er een veel mooiere prijs te behalen: dat we weer in de eredivisie mogen spelen.” Sturing weet dat ook het voortbestaan van de club op het spel staat: “Daar maak je de prijs nog groter mee. De kans is aanwezig dat het eindigt, dat besef ik ook. Dit is een van de belangrijkste momenten in de historie van de club, dat is de druk die erop staat. En daar moeten we mee om kunnen gaan.”

Bron: RTV Gelderland 27-05-2003

Jim van Fessem stapt over fout heen

Jim van Fessem verdedigt naar alle waarschijnlijkheid donderdag het doel van Vitesse tegen Willem II. Jim van Fessem moest zondag al invallen nadat Jevric een rode kaart kreeg: “Ik speelde verder geen lekkere wedstrijd nadat de eerste bal op goal erin ging, terwijl die houdbaar was. Maar je moet verder, ik ben erover heen gestapt en heb deze week lekker getraind.” Van Fessem speelt mogelijk zijn laatste wedstrijd voor Vitesse: “Ik hoor van alles, maar er is nog niks concreet. Het belangrijkste is nu dat er erin blijven, hoe maakt geen fluit uit.”

Bron: RTV Gelderland 27-05-2003

Beroep tegen schorsing voor Jevric

Vitesse gaat in beroep tegen het voorstel van de KNVB om doelman Dragoslav Jevric voor vier wedstrijden, waarvan een voorwaardelijk, te schorsen. “Ik vind de eis belachelijk hoog, daarom gaan we in beroep”, reageert trainer Edward Sturing. “We gaan er echter niet vanuit dat hij nu kan spelen tegen Willem II.” Donderdag nemen de Arnhemmers het in de laatste wedstrijd van de competitie op tegen de ploeg uit Tilburg. Scheidsrechter Jol stuurde Jevric zondag in de wedstrijd tegen Excelsior na 34 minuten van het veld wegens natrappen naar Gilles Swerts.

Bron: RTV Gelderland 27-05-2003

Statistieken en stand ook op Vitesse.org

Vitesse.org biedt als service de stand van de competitie en statistieken van Vitesse. Om deze 2 onderdelen te bezoeken klikt u links op wedstrijden en dan op stand of statistieken voor de gewenste informatie.

Mei 2003

Buitenlandse interesse voor Mbamba

Een aantal clubs uit het buitenland, waaronder het Duitse Hannover ’96, hebben interesse voor Vitesse-aanvaller Emile Mbamba. Vertegenwoordigers van de clubs zaten zondag op de tribune om de Kameroenees te bekijken. Lang konden ze hem niet bekijken want Mbamba werd al snel gewisseld. “Dat was vervelend, maar ik ben niet boos op de trainer. Hij heeft me duidelijk uitgelegd waarom ik werd gewisseld”, aldus de 21-jarige spits. Mbamba verwacht donderdag tegen Willem II samen met Matthew Amoah een spitsenduo te vormen in het geval spits Bob Peeters nog steeds geblesseerd is.

Bron: RTV Gelderland 27-05-2003

4 wedstrijden voor Jevric

De KNVB heeft Dragoslav Jevric een schikkingsvoorstel gedaan van 4 wedstrijden waarvan 1 voorwaardelijk. Het is nog niet bekend of Vitesse in beroep gaat of niet.

26-05-2003

Deadline voor bod op grond Gelredome op 1 juni

Projectontwikkelaars die interesse hebben in de grond rondom het Arnhemse stadion Gelredome moeten voor zondag (1 juni) een bod uitbrengen. Stadiondirecteur P. van Sliedrecht heeft die deadline gesteld, omdat op 12 juni de gemeenteraad stemt over het gemeentelijk reddingsplan. Slaagt Gelredome erin voor de grond een goede prijs te verkopen, dan wordt de bodem onder het huidige plan van de gemeente weggeslagen. Daarin koopt de gemeente stadion en grond, krijgt Vitesse een lening en worden club en stadion samengevoegd. Arnhemse raadsleden krijgen vanavond in een workshop de mogelijkheid vragen te stellen over de plannen van Vitesse en Gelredome. Deze worden beantwoord door Vitesse/Gelredome-wethouder R. Gast, een afvaardiging van Vitesse en van Gelredome én vertegenwoordigers van onderzoekbureau Ernst & Young, dat club en stadion heeft doorgelicht.

Bron: De Gelderlander 26-05-2003

Geef je ideeën voor een poll op Vitesse.org

Met ingang van vandaag vindt u een topic op het forum waar u uw idee voor een poll op Vitesse.org achter kan laten. Dus als u ineens een idee heeft kunt u het onderwerp daar achterlaten.

Ideeënbus polls Vitesse.org

Mei 2003

‘Sturing wil topkeeper halen als Jevric gaat’

Bij een vertrek van doelman Dragoslav Jevric, wil trainer Edward Sturing een topkeeper kopen. Als daar geen geld voor is, maakt tweede doelman Jim van Fessem een grote kans te promoveren. Bij Vitesse wordt sterk rekening gehouden met een vertrek van Jevric, de eerste keeper van Servië en Montenegro. Jim van Fessem sprak onlangs met trainer Edward Sturing over zijn positie.

“Ik hoor ook geluiden over belangstelling voor Jevric en dat hij eventueel wordt verkocht. Daarom wilde ik met de trainer over mijn positie praten. Edward Sturing zegt dat hij vertrouwen in mij heeft als eerste keeper. Maar hij heeft ook gezegd dat hij een topkeeper wil kopen als daar geld voor is”, aldus Van Fessem gistermiddag.

Sturing bevestigde gisteren de woorden van zijn reservedoelman. “Het lijkt me logisch dat ik graag een topkeeper wil. Ik wil op elke positie een topper hebben. Dat wil niet zeggen dat ik in Jimmy van Fessem niet een eerste keeper zie. Hij heeft mij gevraagd om duidelijkheid over zijn positie en die heb ik hem gegeven, Voorlopig is het niet aan de orde, want Jevric is er nog”, aldus Sturing.

Van Fessem wil binnenkort ook met technisch manager Jan Streuer over zijn toekomst praten. De 27-jarige reservedoelman is bezig aan zijn tweede contractjaar en ligt nog vast tot medio 2004. Voor Van Fessem zou belangstelling zijn, onder andere van FC Twente dat doelman Sander Boschker naar Ajax ziet vertrekken.

Van Fessem snakt naar meer speeltijd. “Ik heb nog niks concreets gehoord. Het is tegenwoordig niet makkelijk om ergens aan de bak te komen. Ook al omdat veel spelers transfervrij zijn”, aldus de doelman, die donderdag tegen zijn oude club Willem II vanaf de eerste minuut onder de lat staat bij Vitesse.

Bron: De Gelderlander 26-05-2003

Van Fessem: ‘Eerste bal is je warming-up’

Nachtmerries bleven hem in de nacht van zondag op maandag bespaard. Jim van Fessem kon de slaap niet eens vatten na de 4 – 4 bij Excelsior. “De eerste bal is je warming – up, die moet ik gewoon hebben.” Het maandagmorgengevoel van doelman Jim van Fessem loog er gisterochtend niet om. Voor het eerst sinds weken scheen de zon boven sportcentrum Papendal, maar Jim van Fessem voelde weinig warmte.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 27-05-2003

Peeters twijfelachtig. voor duel Willem II

Het is twijfelachtig of Bob Peeters op tijd fit is voor de cruciale slotwedstrijd van Vitesse, donderdagmiddag tegen Willem II. De Belg kreeg gisterochtend last van zijn rug en verliet de training. Coach Edward Sturing liet desgevraagd weten dat het ‘heel moeilijk wordt’ voor Peeters om tijdig fit te zijn.

Sturing mist donderdag ook verdediger Marian Zeman en middenvelder Gert Claessens wegens een schorsing. Hij rekent er verder ook op dat doelman Dragoslav Jevric vanwege zijn rode kaart is geschorst. “Ik ga ervan uit dat Jim van Fessem speelt”, aldus de coach, die zijn ploeg derhalve op liefst vier posities moet wijzigen in vergelijking met de ‘basis’ die tegen Excelsior begon.

Bron: De Gelderlander 26-05-2003

GS blijft buiten conflict Gelredome

Het provinciebestuur wil zich op dit moment nog niet bemoeien met het conflict tussen stadion Gelredome en de gemeente Arnhem. De directie van Gelredome gaf vorige week plotseling aan dat ze de grond rond het stadion niet aan de gemeente maar aan een projectontwikkelaar wil verkopen. Daardoor komt het reddingsplan van de gemeente voor voetbalclub Vitesse en Gelredome in gevaar. Ondanks dat de provincie 11 miljoen euro in het stadion heeft geïnvesteerd, acht gedeputeerde Wijsman de tijd nog niet rijp om zich met het conflict tussen Gelredome en Arnhem te bemoeien.

Bron: RTV Gelderland 26-05-2003

Willem II won een keer in Gelredome

De tegenstander van Vitesse komende donderdag, Willem II, won slechts een keer in Gelredome. Op 7 april 2001 werd het 2-1 voor de Tilburgers, Victor Sikora scoorde toen een prachtige treffer voor Vitesse. Vorig seizoen won Vitesse thuis met 4-2 door doelpunten van Didier Martel, Dejan Stefanovic, Mahamadou Diarra en Matthew Amoah. In het seizoen daarvoor won Vitesse thuis met 3-1 en 3-2 in Gelredome. In Tilburg won Vitesse dit seizoen met 3-1. Evgeniy Levchenko scoorde uit een strafschop. Marian Zeman en Matthew Amoah maakten de andere doelpunten.

Bron: RTV Gelderland 26-05-2003

Bob Peeters loopt rugblessure op.

Vitessenaar Bob Peeters zal donderdag zeer waarschijnlijk ontbreken in het cruciale duel tegen Willem II.

De Belg ging maandagmorgen tijdens de training door zijn rug en moest het trainingsveld verlaten. Vitesse moet het tegen Willem II al doen zonder de geschorsten Dragoslav Jevric, Marian Zeman en Gert Claessens.

Aanvoerder Dejan Stefanovic heeft de wedstrijd tegen Excelsior redelijk doorstaan. Uit voorzorg trainde de Serviër, die last had van zijn enkel, maandag niet mee. Nicky Hofs, die na een zware kruisbandblessure zijn rentree maakte, had maandag nergens last van.

Bron: RTV Gelderland 26-05-2003

Peeters niet geselecteerd

Bob Peeters zit niet bij de selectie van Belgie die tegen Andorra en Bulgarije speelt op 7 en 11 juni 2003.

De gehele selectie bestaat uit: De Vlieger (Willem II), Herpoel (AA Gent), Van Buyten (Marseille), Simons (Club Brugge), Van der Heyden (Club Brugge), Van Kerckhoven (Schalke), Deflandre (Lyon), Dheedene (Austria Wien), Clement (Club Brugge), De Cock (Club Brugge), Baseggio (A’lecht), Goor (Hertha), Englebert (Club Brugge), Soetaers (Roda JC), Mudingayi (AA Gent), Sonck (Genk), Martens (Club Brugge), E.Mpenza (Schalke), M.Mpenza (Moeskroen) en Buffel (Feyenoord)

Bron: TT VRT 26-05-2003

Een voorbeeld van de werkwijze van TCN

Volgens berichten in de media afgelopen tijd zou projectontwikkelaar TCN mogelijk een rol gaan spelen bij het reddingsplan van Vitesse/Gelredome. Om een beeld te krijgen wat ze doen, kunt u hierbij twee artikelen lezen uit het Financieel Dagblad over de koop van het mediapark in Hilversum door TCN.

Hollywood komt naar Hilversum

Met TCN Property Projects krijgen de gebruikers van het Media Park in Hilversum een eigenaar die volgens eigen zeggen “zo eigenwijs is als een deur’. Maar de kernfunctie van het mediakwartier zal intact blijven. ‘Er gaat heel veel veranderen en eigenlijk ook helemaal niets’.

lees verder...

Bron: Financieel Dagblad 26-05-2003

‘Vitesse vordert 2 miljoen te veel’

Stadiondirecteur Paul van Sliedrecht vindt dat Vitesse bijna twee miljoen euro te veel van Gelredome vordert. Vitesse denkt recht te hebben op 4,6 miljoen euro. In het reddingsplan Vitesse/Gelredome is dat bedrag ook door de gemeente gereserveerd voor de noodlijdende voetbalclub. Volgens Van Sliedrecht heeft de club recht op hooguit 2,7 miljoen euro.

De vordering van Vitesse dateert van meer dan vijf jaar geleden. Twee weken voor de opening van het stadion, in maart 1998, bleek dat de toenmalige voorzitter Karel Aalbers 6,8 miljoen euro te veel had uitgegeven. Om het ontbrekende geld bijeen te krijgen, werd de stichting Kredietverschaffing Gelredome in het leven geroepen.

Nuon, HBG (bouwer van het stadion) en Vitesse brachten die 6,8 miljoen euro bij elkaar. Volgens de stadiondirectie hebben Nuon en HBG afstand gedaan van dat geld, omdat het een zogenaamde derde hypotheek betreft. De kans dat zij het geld nog zouden terugzien, was minimaal.

Vitesse beweert de vordering van HBG te hebben overgenomen en claimt daarom tweederde van het bedrag, 4,6 miljoen euro. De Arnhemse club heeft het bedrag hard nodig om schulden af te lossen en een licentie voor volgend seizoen te krijgen.

Vitesse wil vooralsnog niet zo ver gaan om beslag te laten leggen. Voorzitter Jos Vaessen wacht de nieuwe ontwikkelingen af. De directie van Gelredome wil nu het stadion zelf verkopen aan een projectontwikkelaar. Onduidelijk is in hoeverre daarbij aan Vitesse als hoofdhuurder wordt gedacht.

Voorzitter Jos Vaessen: “Het zou de gesprekken niet bevorderen als wij beslag laten leggen. Wij wachten de gesprekken af, maar er is geen concreet bod gedaan op de grond. Alles is op dit moment erg voorbarig.”

Het bestuur van Vitesse schermt inmiddels ook met ‘voortvarende’ besprekingen over een nieuwe hoofsponsor. De huidige shirtsponsor Bavaria is opnieuw in beeld. “Maar de belangrijkste slag moet op het veld gewonnen worden”, aldus Vaessen.

Bron: De Gelderlander 26-05-2003

Nicky Hofs, fysiek in orde maar mentaal gebroken

In de krankzinnige wedstrijd van gistermiddag tussen Excelsior en Vitesse (4-4) was alles mogelijk. Dus ook de onverwacht snelle rentree van de lang geblesseerde middenvelder Nicky Hofs. Fysiek in orde, mentaal gebroken. Nicky Hofs stond na afloop van de wedstrijd tegen Excelsior met gemengde gevoelens in de catacomben van stadion Woudestein. De vreugde over zijn geslaagde rentree bij Vitesse werd zichtbaar overschaduwd door de uitslag. En dus kon er nauwelijks een lachje af bij de kleine man.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 26-05-2003

Vitesse angstig naar bizar slot

Vitesse strompelt angstig en vol zenuwen naar het eind van de competitie. Door de knotsgekke 4-4 bij Excelsior is de Arnhemse club tot de laatste speeldag onzeker van lijfsbehoud. Donderdag komt Willem II naar Gelredome, in de laatste ronde van de competitie. Vitesse heeft de kansen op klassebehoud nog steeds in eigen hand. Bij een zege op Willem II ontloopt de Arnhemse ploeg de nacompetitie. In alle andere scenario’s is Vitesse afhankelijk van FC Zwolle en FC Groningen.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 26-05-2003

Spektakel op Woudestein

Een rode kaart, acht doelpunten, een afgekeurde goal en drie ballen op het aluminium: Excelsior-Vitesse had alles wat een degradatieduel moest hebben. Na het doldwaze 4-4 gelijkspel hebben zowel de Rotterdammers als de Arnhemmers alles nog in eigen hand. Excelsior kan nog ontsnappen aan directe degradatie en Vitesse ligt nog steeds op koers om de nacompetitie te ontlopen.

lees verder...

Bron: AD 26-05-2003

Sturing: ‘Actie Jevric zeer onprofessioneel’

Vitesse-trainer Edward Sturing was gistermiddag woedend op Dragoslav Jevric. De doelman dupeerde zijn team middels een domme rode kaart. “Met elf man hadden we een goede kans gehad hier te winnen”, baalde Sturing. Jevric moest na een dik half uur naar de kant, nadat hij Gill Swerts opzichtig had nagetrapt. “De rode kaart was terecht”, aldus Sturing. “Het was een cruciaal moment in de wedstrijd. Jevric mag dat nooit doen. Hij moet zijn kop erbij houden, zeker omdat zijn ploeg nu kwetsbaar is. Wat hij deed was heel onprofessioneel, dat kan hij niet goedpraten. Hij is er debet aan dat Vitesse vandaag niet heeft gewonnen.”

Jevric had spijt van zijn actie, maar stelde dat arbiter Dick Jol in de fout was gegaan. “Hij (Swerts, red.) schopte me terwijl de bal niet in de buurt was. Ik schopte hem meteen terug, in een reflex. Dat was niet slim van me, maar de scheidsrechter moet ons dan allebei rood geven. Nu geeft hij alleen mij rood en hem geel.”

Jevric voelde zich niet alleen verantwoordelijk voor het puntenverlies. “We hebben met tien man ook goed gespeeld en kwamen met 4-3 voor. Nu moeten we donderdag winnen van Willem II. Dat gaan we ook doen.” Sturing kampte met ‘een dubbel gevoel’. “We hebben opnieuw een voorsprong weggegeven in de slotfase. Maar door de andere uitslagen hebben we het nog steeds in eigen hand, al besef ik dat de druk nog groter zal worden voor de wedstrijd tegen Willem II”, aldus Sturing. Hij was tevreden met de getoonde vechtlust. “Als iemand nog twijfels had over de mentaliteit van deze groep, dan zijn die nu weg. De spelers verdienen een groot compliment.”

Bron: De Gelderlander 26-05-2003

Amoah baalt ondanks zijn drie doelpunten

Het gebeurt niet zo heel vaak dat een spits drie doelpunten scoort in één wedstrijd. En al helemaal niet als die spits voor Vitesse speelt. Matthew Amoah presteerde dan ook iets uitzonderlijks gistermiddag tegen Excelsior. De Arnhemse aanvalsleider maakte in Rotterdam het trio vol.

Maar om nu te zeggen dat Amoah na afloop van het kolderieke duel (uitslag 4-4) een gelukkige indruk maakte… nou nee. Het puntenverlies liet een bittere nasmaak achter in de mond van Amoah. Zijn persoonlijke triomftocht, zo verklaarde hij, woog geenszins op tegen het collectieve puntenverlies. “Het is voor mij natuurlijk leuk dat ik in deze wedstrijd drie keer heb kunnen scoren”, zei Amoah, “Maar het gaat toch om Vitesse. En dat heeft maar een punt gehaald.”

Dat hadden er drie kunnen én ook moeten zijn. De late gelijkmaker van Excelsior had Vitesse getroffen als een mokerslag, zo bleek uit de akelige stilte in de Arnhemse kleedkamer. “De teleurstelling bij de groep is groot”, aldus Amoah. “Gezien de hele wedstrijd was een gelijkspel misschien wel de juiste uitslag, maar als je zo kort voor tijd de winst weggeeft, overheerst de teleurstelling.”

Niettemin vond Amoah dat Vitesse niet ontevreden hoefde te zijn. “We hebben lang met tien man gespeeld en waren desondanks dichtbij de overwinning. Dat is een compliment aan de ploeg waard”, aldus de spits, die zijn persoonlijke seizoenstotaal naar veertien doelpunten tilde.

Donderdag staat het laatste en beslissende duel met Willem II op het programma. “Nog één wedstrijd. Daarin moeten we ons zien te redden. Ik geloof er wel in. Al is het maar omdat we dan weer met elf tegen elf spelen.”

Bron: De Gelderlander 26-05-2003

Purrel Frankel ziet pupillenfouten

Vitesse-verdediger Purrel baalde enorm na de 4-4 tegen Excelsior. “Als je ziet hoe wij de doelpunten weggeven, het zijn pupillenfouten. Ik zit helemaal kapot”, geeft de back aan. We hadden er meer uit kunnen halen, maar we stonden achterin soms te slapen. Het is echt ongelooflijk”, mopperde Frankel. De linksback stond aan de basis van twee goals van Matthew Amoah. “Ik kreeg de ballen goed mee en ik dacht ‘ik krul hem er maar in’. Matthew stond steeds op de goede plaats. Hij was fantastisch vandaag. Als je ziet hoeveel werk hij in z’n eentje voorin heeft verricht.”

Bron: RTV Gelderland 25-05-2003

Drie doelpunten Amoah in regelrechte thriller
Excelsior – Vitesse 4-4

Acht doelpunten en een rode kaart in een ongelooflijke thriller in Rotterdam. Cruciaal in de wedstrijd was de rode kaart van Jevric na iets meer dan een half uur spelen, waardoor de Arnhemmers bijna zeventig minuten met tien man moesten vechten tot de laatste seconde. Vitesse startte de wedstrijd met aanvoerder Stefanovic, die de warming-up gebruikte om zijn linkerenkel te testen. Terwijl de meeste supporters hun plaats nog niet in hadden genomen lag de bal al in het doel. In de vierde minuut omspeelde Boutahar op de rand van de zestien twee spelers en terwijl iedereen een voorzet verwachtte schoot de nummer tien de bal in de korte hoek : 1-0. Na de snelle achterstand probeerde Vitesse het spel naar zich toe te trekken, maar het spel bleef daar te onrustig voor. Net zo verassend als het eerste doelpunt was de gelijkmaker na een kwartier spelen. Frankel kreeg de bal perfect mee de diepte in en zijn voorzet op maat werd door Amoah binnengetikt.

De Arnhemmers wisten geen voortzetting te geven aan de goede aanval en het doelpunt in de vijftiende minuut. De thuisploeg voetbalde makkelijker en leek het minst nerveus van de twee en kreeg in de 24e minuut een grote kans op een hernieuwde voorsprong. Aanjager was wederom Boutahar, die zijn schot ditmaal gepareerd zag door Jevric. Meest opvallende moment in de eerste helft was de wissel van Mbamba voor de langdurig geblesseerde Hofs. Een kwartier voor rust had scheidsrechter Jol de bal op de stip moeten leggen toen Nygaard een kopbal van Zeman duidelijk met de hand beroerde en de Slowaak een scoringskans ontnam. In de laatste tien minuten gebeurde er veel op het veld toen Jevric eerst natrapte op Swerts (de middenvelder gleed door op de doelman) en rood kreeg van Jol. Bob Peeters moest plaats maken voor Van Fessem en in de 38e minuut moest de reservedoelman direct vissen bij een schot van Pinas in de korte hoek, 2-1 voor Excelsior. In de voorlaatste minuut bediende linksback Frankel op vrijwel identieke wijze Amoah, die de bal snoeihard achter Varkevisser kopte. Na twee minuten extra tijd kwam er een einde aan een memorabele eerste helft in Rotterdam.

Boutahar had na rust binnen de minuut hetzelfde kunnen doen als in de eerste helft. Slalommend door de verdediging raakte de behendige huurling van Feyenoord de buitenkant van de paal. De Kralingers dwongen in de ‘man-meer-situatie’ Vitesse terug , die het met counters moesten doen. Een daarvan, in de 53e minuut, via Amoah belandde op de lat. Net binnen het uur kwam Excelsior voor de derde keer op voorsprong. Een scherp genomen vrije trap van Boutahar werd door verdediger Olfers ingekopt. Na het vijfde doelpunt in de wedstrijd werd het duel opener en opener. Beide ploegen speelden voor de winst en in de 65e minuut kopte Hofs uit de voorzet van Amoah bijna de 3-3 binnen, maar doelman Varkevisser zat er goed bij.

Amoah, de gevaarlijkste man aan de kant van Vitesse, was twintig minuten voor tijd weer eens dichtbij een treffer, maar weer was de doelman de sterkste. Drie minuten later was het wel raak. Stefanovic schoot de bal uit de vijfde corner op de doelman en de rebound werd door Claessens hard en hoog in de touwen gewerkt. Elf minuten voor tijd stond er zelfs 3-4 op het scorebord en was het Amoah die zijn derde van de middag mocht binnenkoppen. Met de man extra zorgde invaller El Hamdaoui in de 86e minuut voor de uiteindelijke 4-4 eindstand. Een ongelooflijk middagje voetbal in het Stad Rotterdam Stadion met acht doelpunten, die keurig verdeeld werden. Donderdag 29 mei valt de beslissing, iets wat de trainer al bij zijn aantreden aangaf. Sturing moet het tegen Willem II overigens doen zonder Jevric, Zeman en Claessens die allen geschorst zijn.

Statistieken:

Excelsior – Vitesse 4-4 (2-2)
1-0 Boutahar ‘4
1-1 Amoah ’15
2-1 Pinas ’38
2-2 Amoah ’44
3-2 Olfers ’59
3-3 Claessens ’73
3-4 Amoah ’79
4-4 El Hamdaoui ’86

Scheidsrechter: Dick Jol
Toeschouwers: 3.124
Gele kaarten: Zeman ‘9, Mbamba ’21, Claessens ’80 (Vitesse), Swerts ’34 (Excelsior)
Rode kaart: Jevric (natrappen ’34)
Cornerverhouding: Excelsior 3 en Vitesse 6

Excelsior
Varkevisser, Buijs (’77 El Hamdaoui), Olfers, De Haan (’57 Holman), Bastos, Breuer, Swerts, Mtiliga, Nygaard (’84 Lopes), Boutahar en Pinas.

Wissels niet gebruikt: Kim, Malkowski, Van Dieren en Sprockel.

Vitesse
Jevric, Cornelisse, Stefanovic, Zeman, Fränkel, Mbamba (’27 Hofs), Rankovic, Claessens, Martel (’67 Rojer), Peeters (’35 Van Fessem) en Amoah.

Wissels niet gebruikt: Jansen, Janssen, Van Halst en Dingsdag.

Bron: Vitesseworld 25-05-2003

Sturing: ‘ongelooflijk’

Edward Sturing liep na het laatste fluitsignaal met een valse glimlach richting kleedkamer. De trainer had duidelijk een dubbel gevoel overgehouden aan het gelijke spel zondagmiddag tegen Excelsior. “Ongelooflijk, wat een wedstrijd en wat een scorverloop”, was het terechte commentaar van Edward Sturing na afloop van Excelsior – Vitesse, dat in 4-4 eindigde. “Cruciaal in de wedstrijd was natuurlijk het terechte wegsturen van Dragoslav Jevric. Onprofessioneel en dom, waardoor je met tien man verder moet. We konden het alleen maar oplossen door keihard te werken en daar moet ik de jongens een groot compliment voor geven. We komen drie keer achter, zelfs nog voor, maar uiteindelijk heb je één punt. Onze mentaliteit was weer uitstekend vandaag, ik denk niet dat iemand daar nu nog aan hoeft te twijfelen. Ondanks de teleurstelling van het gelijke spel mogen we er blij mee zijn en ben ik trots dat ik trainer van deze groep ben. Doordat ook de concurrentie punten heeft gemorst hebben we het nog altijd in eigen hand. Een groot probleem is dat we drie spelers missen en dat baart mij wel zorgen. Gelukkig hebben we nog een aantal dagen om daar rustig over na te denken”, aldus Sturing.

Bron: Vitesseworld 25-05-2003

Vitesse gelijk in bizar duel: 4-4

Vitesse heeft zondag in Rotterdam 4-4 gespeeld tegen Excelsior.Daarmee is de Arnhemse club nog steeds niet veilig. Bovendien zijn Dragoslav Jevric, Gert Claessens en Marian Zeman donderdag tegen Willem II geschorst.

Al in de 2e minuut zette Boutahar Excelsior op voorsprong. Na een goede actie en een dito voorzet van Purrel Frankel maakte Metthew Amoah 1-1.

In de 34e minuut kreeg Jevric rood en viel Jim van Fessem noodgedwongen in voor Bob Peeters. Van Fessem liet zich vrijwel onmiddelijk verschalken door een lepe schuiver van Pinas (2-1). Nog voor rust was het weer Frankel die Amoah in staat stelde gelijk te maken.Na rust schoot Amoah keihard op de lat.

Het duel leek beslist toen Olfers een vrije trap van Boutahar binnenkopte (3-2). De tien Arnhemmers rechtten de rug en kwamen zelfs op voorsprong. Eerst tikte Claessens na een corner van dichtbij de 3-3 in. Even daarna scoorde Amoah uit een vrije trap van Nick Hofs zijn 14e seizoensgoal (3-4).

Door slecht verdedigen van de Vitesse-defensie kon invaller El Hamdaoui toch nog de 4-4 scoren en moet Vitesse nog een kleine week sidderen.

Bron: RTV Gelderland 25-05-2003

Nick Hofs maakt rentree bij Vitesse.

Nick Hofs heeft zondag zijn rentree gemaakt bij Vitesse. De middenvelder was een half jaar uitgeschakeld door een knieblessure.

De 20- jarige Arnhemmer verving in de 27e minuut van het uitduel tegen Excelsior de falende Mbamba.

Hofs scheurde november vorig jaar de voorste kruisband van zijn linkerknie tijdens de training van Jong Oranje. In december werd hij geopereerd. Sinds een maand traint Hofs weer met de groep mee. Vorige week verklaarde de medische staf van Vitesse hem fit.

Bron: RTV Gelderland 25-05-2003

Jevric vindt rode kaart onterecht.

Vitesse-keeper Dragoslav Jevric werd zondag in het uitduel tegen Excelsior uit het veld gestuurd. De international van Servië-Montenegro trapte in de 34e minuut Gill Swerts na.

“Hij schopte me en ik reageerde. Het was geen rood, dan hadden we allebei rood moeten krijgen”, vond Jevric. Swerts kreeg eengele kaart. “Het was niet zo slim, ik heb spijt.”

“Ik heb de wedstrijd vanaf de kant gezien. Het is verschrikkelijk dat wij vlak voor tijd toch nog de 4-4 tegen krijgen”, aldus Jevric. “We moeten donderdag maar gewoon winnen, dan zijn we veilig.” Jevric is dan geschorst.

Bron: RTV Gelderland 25-05-2003

Excelsior-Vitesse gelijkspel

Maar liefst 8 doelpunten waren er zondagmiddag op Woudenstein te bewonderen 4-4. Door dit resultaat moet Vitesse aanstaande donderdag voor alle zekerheid in Gelredome winnen van Willem II om de gevreesde na-competitie te ontlopen. Later meer…

25 Mei 2003

Edward Sturing in ‘De Verlenging’

Komende maandag, 26 mei, in De Verlenging de spannende ontknoping van de competitie in de Holland Casino Eredivisie. Uiteraard veel aandacht voor de wedstrijden Excelsior-Vitesse, De Graafschap-FC Groningen en NEC-FC Zwolle.

In de studio is Vitesse-trainer Edward Sturing te gast. Vragen voor Sturing, of op- en aanmerkingen zijn welkom via ons mail-adres: deverlenging@omroepgelderland.nl

Mei 2003

Sturing niet tevreden

De afgelopen weken van felle trainingen en opvallende scherpte staan een beetje in contrast tot de week voor de wellicht beslissende uitwedstrijd in Rotterdam tegen Excelsior. Edward Sturing gaf aan dat zijn groep aan het begin van de week nog teveel bij het verloren duel met Twente zat, daar niet tevreden mee was, maar wel aangaf dat zijn spelers zich per training beter herstelden.

Cruciaal
“Het woord cruciaal blijft wekelijks vallen en dat blijft ook zo tot de op laatste speeldag, volgende week donderdag. Net als de beslissingen die pas op de laatste speeldag vallen zijn er eveneens weinig veranderingen in onze samenstelling. Alleen Stefanovic is een groot twijfelgeval. Het ziet er niet goed uit voor Dejan en met zijn meespelen wordt op het laatste moment gewacht. Ik hoop dat we hem kunnen gebruiken, maar gelukkig is de rest van de groep fit.” Michael Jansen zal de logische vervanger zijn voor de aanvoerder, die sinds de wedstrijd tegen FC Twente met een vervelende enkelblessure kampt. Het middenveld blijft ook weer gehandhaafd, met Rankovic en Claessens in de centrale positie. “Ik heb geen enkele reden om Rankovic uit het elftal te halen. Ja, omdat we vorige week verloren hebben, grapte Sturing, maar verder absoluut niet. Ik ben zeer tevreden over hem.”

Gelderland voor Gelderland
“Voetballend heeft Excelsior een heel aardig elftal. Ik denk dat ze voor de manier van spelen te laag staan, maar kijkend naar het aantal behaalde punten hoort de ploeg er wel te staan”, aldus de trainer. De drie Gelderse clubs kunnen in competitieronde 33 goede zaken voor elkaar doen. NEC is verwoed op jacht naar een Europees ticket en speelt zondagmiddag in De Goffert tegen FC Zwolle. Winst op Zwolle plaats Vitesse in de juiste zetel richting lijfsbehoud. De Graafschap ontmoet thuis FC Groningen, eveneens een medeconcurrent van de Arnhemmers. De derde Gelderse club is Vitesse zelf, die in eerste instantie naar zichzelf moet kijken en drie punten dient mee te nemen uit Rotterdam. Daarna mag pas gekeken worden naar de overige clubs.

Vermoedelijke opstelling Vitesse: Jevric, Cornelisse, Stefanovic (Jansen), Zeman, Frankel, Mbamba, Rankovic, Claessens, Martel, Amoah en Peeters.

Scheidsrechter: Dick Jol Assistent-scheidsrechters: E.H. Theelen en A. Inia

Statistieken

Schorsingen: –

Resultaten twee vorige ontmoetingen:
1971 – 1972 0-0
1979 – 1980 2-0

Laatste vijf gespeelde duels:

Excelsior
Excelsior – SC Heerenveen 0-1
FC Twente – Excelsior 1-0
Excelsior – De Graafschap 3-4
PSV – Excelsior 7-0
Willem II – Excelsior 2-1

Vitesse
Vitesse – NEC 1-1
SC Heerenveen – Vitesse 2-2
Vitesse – NAC Breda 3-1
De Graafschap – Vitesse 0-1
Vitesse – FC Twente 0-1

Topscorers:

11: Matthew Amoah
8: Said Boutahar
7: Bob Peeters
6: Brett Holman

Bron: Vitesseworld 24-05-2003

‘We hebben alleen nog maar verdiend aan Vitesse’
Arnhemse CDA-wethouder Rob Gast aan het woord

De bedrijfstak betaald voetbal verkeert in financieel zwaar weer. Clubbestuurders en supporters hebben hun hoop op de overheid gericht. Ook in Arnhem, waar de gemeente lang niet tot ieders vreugde met een reddingsplan Vitesse en stadion Gelredome op de been hoopt te houden.

lees verder...

Binnenlands Bestuur 23-05-2003

Dejan Stefanovic mikt op inzetbaarheid na injectie

Dejan Stefanovic hoopt morgenmiddag met een injectie alsnog te kunnen spelen voor Vitesse. De Arnhemse voetbalclub vecht om lijfsbehoud en grijpt dus alle mogelijkheden aan de aanvoerder aan de start te krijgen voor het treffen met Excelsior. “De inzetbaarheid van Dejan zal heel moeilijk worden”, zegt Vitesse-trainer Edward Sturing. “Zijn enkel ziet er niet goed uit. Dejan is een hele belangrijke speler voor ons. Dus zal ik tot het laatste moment op hem wachten.”

Stefanovic ging zaterdag in het duel met FC Twente (0-1) door zijn linkerenkel. De mandekker kampt met een bloeduitstorting naast het gewricht en heeft veel pijn. Sturing: “Dejan gaat zeker mee naar Rotterdam. Hij is een superprof die per se altijd wil spelen, maar het moet wel verantwoord zijn. Misschien kan hij spelen met een injectie. Van de medische staf heb ik begrepen dat dat niet onverantwoord hoeft te zijn, omdat hij niet geblesseerd is aan het gewricht in de enkel.”

De aanvoerder uit Servië en Montenegro heeft de hele week niet kunnen trainen. En ook vandaag zal hij zeer waarschijnlijk aan de kant blijven bij de generale repetitie voor morgen. “Het gaat nu iets beter, maar mijn enkel doet nog behoorlijk pijn”, zei Stefanovic gisteravond. “We moeten zondag kijken of ik kan spelen, desnoods met een injectie. Dat heb ik er wel voor over. We moeten ons tegen Excelsior en Willem II (donderdag in Gelredome, red.) veiligspelen. Dat is het enige dat nu telt.”

Indien de aanvoerder zondagmiddag niet inzetbaar blijkt, dan neemt Michael Jansen zijn plek in naast Marian Zeman in het hart van de verdediging. Verder zal Sturing het elftal niet wijzigen na de nederlaag tegen FC Twente. De middenvelders Theo Janssen en Jan van Halst beginnen derhalve opnieuw op de bank. Op hun posities krijgen Gert Claessens en Aleksandar Rankovic de voorkeur.

Twee speelronden voor het einde van de competitie heeft Vitesse een punt meer dan FC Zwolle, dat morgen op bezoek gaat bij NEC en donderdag De Graafschap ontvangt. In het gunstigste scenario is Vitesse morgenmiddag om kwart over vier veilig, maar in het ongunstigste draaiboek heeft de Arnhemse club het ontlopen van de nacompetitie op dat tijdstip niet meer in eigen hand.

Sturing: “Dat rekenen, dat doen we nu al vier weken. Daar wil ik me niet druk om maken. Excelsior is geen makkelijke tegenstander, maar ik wil een goed resultaat in Rotterdam. Daar heb ik invloed op. Wat er op de andere velden gebeurt, dat zien we daarna wel.”

Opstelling Vitesse: Jevric; Cornelisse, Zeman, Stefanovic (of Jansen), Fränkel; Mbamba, Rankovic, Claessens, Martel; Amoah en Peeters.

Bron: De Gelderlander 24-05-2003

Gemeente wil ‘Vitesse Arnhem’

Wethouder Rob Gast en Vitesse willen, als de redding van de voetbalclub door de gemeente alsnog doorgaat, praten over naamswijziging van Vitesse. Gast overweegt de naam ‘Vitesse Arnhem’. Het bestuur van de club voelt daar wel voor. Dat laten wethouder Gast en Vitesse-woordvoerder Frank Huizinga desgevraagd weten. Als het aan Gast ligt, komt ook de stadionnaam Gelredome ter discussie. “We zijn die gesprekken al met de provincie aangegaan. Maar door een nieuw college van Gedeputeerde Staten is dat opgeschort. We zullen er niet voor 12 juni, als de gemeenteraad over het reddingsplan besluit, over overleggen”, aldus Gast.

Als het reddingsplan van de gemeente wordt aangenomen, behelst dat de aankoop van grond en stadion, een lening aan Vitesse en het samenvoegen van de club en Gelredome. De gemeente krijgt het dan bij club en stadion voor het zeggen. “We hebben geen enkel probleem met naamswijziging. Het is logisch dat als de stad haar nek uitsteekt, dat ook in de naam wordt weergegeven. Net zoals nu NAC formeel NAC Breda heet. Het zou ook goed voor de uitstraling van de stad zijn. Bovendien kan het ook goed voor de club zijn. Vanuit het buitenland worden we ook ‘Arnhem’ genoemd, ‘Vitesse Arnhem’ zou de naamsbekendheid vergroten”, zegt Huizinga namens Vitesse.

Het gemeentelijke reddingsplan staat momenteel op barsten. De Gelredome-directie heeft deze week laten weten zelf kopers voor de grond rondom het stadion te hebben. Daarmee wordt de bodem onder het reddingsplan van wethouder Gast uit geslagen. De Arnhemse wethouder laat na uitlatingen in het blad Binnenlands Bestuur weten dat hij zelfs een motie van wantrouwen durft te riskeren om Vitesse te redden. Als een incomplete gemeenteraad het reddingsplan afwijst, maar de afwezige raadsleden vóór zijn, is hij er voorstander van het raadsbesluit te negeren en het reddingsplan alsnog uit te voeren.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering op 24 april dreigde het voorstel voor het reddingsplan voor Vitesse en Gelredome te sneuvelen, met één stem verschil. Twee voorstanders waren wegens vakantie afwezig. “Als het besluit negatief zou uitvallen louter omdat een paar voorstanders op vakantie zijn, zou ik er persoonlijk voor zijn dat het college het plan toch gewoon uitvoert. Ik krijg dan in een later stadium wellicht een motie van wantrouwen, maar dat risico durf ik dan wel aan”, zegt Gast. Als de gemeenteraad wel voltallig is en het reddingsplan afkeurt, zal Gast dat raadsbesluit uitvoeren en het plan in de prullenbak gooien.

De uitspraak van Gast is opmerkelijk, omdat het in beide voorbeelden gaat om een officiële gemeenteraadsuitspraak. Bij een gemeenteraad maakt het formeel geen verschil hoeveel leden om welke reden dan ook afwezig zijn. Gast vindt het daarentegen verantwoord daarin wel een nuance aan te brengen. “In onze optie gaat het vooral om het algemene gevoelen van de gemeenteraad. Mocht er algemeen steun zijn voor het plan met allerlei wensen en meningen, dan zullen wij daarnaar luisteren.”

Bron: De Gelderlander 24-05-2003

Fans Vitesse balen van stadiondirecteur

Gelredome-directeur Paul van Sliedrecht heeft het verbruid bij een deel van de fans van Vitesse. De supporters zijn kwaad omdat de stadiondirecteur ‘onrust zaait op een cruciaal moment in de geschiedenis van Vitesse’. Van Sliedrecht zei woensdag in De Gelderlander dat hij niets ziet in het reddingsplan van de gemeente voor Gelredome en Vitesse. De stadiondirecteur is momenteel druk doende de grond rondom Gelredome te verkopen, terwijl de gemeente met projectontwikkelaar TCN in zee wil gaan.

“Van Sliedrecht zaait onrust”, zegt voorzitter Harry Reusken van de supportersvereniging van Vitesse. “Zijn uitlatingen doen de club geen goed. Vitesse zit in een cruciale fase. Het elftal moet de komende twee wedstrijden winnen om in de eredivisie te blijven. De club is dus gebaat bij rust, maar dat kan Van Sliedrecht blijkbaar niets schelen.”

Reusken zegt afgelopen dagen enorm veel reacties te hebben gekregen van boze Vitesse-fans. “Van Sliedrecht denkt alleen maar aan zijn eigen hachje, hoe hij Gelredome overeind kan houden. Vitesse maakt hij daaraan ondergeschikt. Maar hij vergeet dat Vitesse wel zijn hoofdhuurder is. Zonder voetbalclub kan Gelredome nooit bestaan.”

Reusken beraadt zich met zijn achterban op nieuwe acties. Zeker is dat de supportersvereniging weer een oproep zal doen tot massale steun op de raadsvergadering op 12 juni. Dan beslist de gemeenteraad over het reddingsplan. “Wij steunen het voorstel van wethouder Gast”, aldus Reusken. “Wij vinden het prima dat de gemeente praat met TCN. Wij zijn voor een volledige integratie van Vitesse en Gelredome. Dat houdt beide organisaties overeind.”

Bron: De Gelderlander 24-05-2003

Regie

Het reddingsplan voor Vitesse en Gelredome ligt nagenoeg in duigen. Daarmee is de fragiliteit pijnlijk duidelijk geworden. Behalve het vinden van een oplossing voor de financiële problemen van vooral Vitesse en in mindere mate Gelredome, was de belangrijkste opdracht van de gemeente om de betrokken partijen op één lijn te krijgen en te houden. Het reddingsplan is namelijk van tafel als één van de partijen wegloopt.

Al vanaf het begin was duidelijk dat Gelredome wel blij was met het ‘oude’ herfinancieringsplan, maar weinig zag in een fusie tussen stadion en voetbalclub en er al helemaal weinig voelde om als kruiwagen gebruikt te worden om Vitesse te helpen. En juist dat waren de belangrijkste onderdelen van het nieuwe gemeentelijk reddingsplan voor Gelredome en Vitesse. De gemeente heeft de weerstand van Gelredome onderschat.

De stadiondirectie van Gelredome is nu zelf op pad is om kopers te vinden voor de grond. Vitesse is zo ongerust dat het ertoe neigt om ook een eigen weg met toekomst te zoeken. De gemeente is de regie in deze zaak nu totaal kwijt, juist waar de gemeente zo nadrukkelijk de regierol voor zich had opgeëist.

Het onvermogen van de gemeente om de leiding in de hand te houden, dreigt grote slachtoffers te maken. De politiek eerstverantwoordelijke wethouder Rob Gast moet nu een uiterste poging doen om de rijen alsnog gesloten te krijgen. Het goed luisteren naar wat partners willen en kunnen, zal daarbij meer aandacht moeten krijgen dan het tot nu toe heeft gehad.

Bron: De Gelderlander 24-05-2003

Excelsior gaat tegen Vitesse voor de overwinning

Excelsior kan zich morgen in het degradatieduel met Vitesse definitief plaatsen voor de vijfde nacompetitie in zes jaar tijd. De Kralingers, die alleen nog via de play-offs degradatie kunnen ontlopen, moeten dan op eigen veld winnen van Vitesse en hopen dat hekkensluiter De Graafschap punten verspeeld in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen.

Twee duels voor het einde van de competitie heeft de ploeg van trainer Adrie Koster nog altijd een voordelige marge van twee punten op de hekkensluiter uit Doetinchem. Excelsior gaat morgen voor de volle winst, zegt Koster, want alleen dan weet de oefenmeester zeker dat hij de enige concurrent De Graafschap voorblijft. “Maar ik laat me wel op de hoogte houden van de stand bij de wedstrijd tussen De Graafschap en FC Groningen”, zegt de trainer uit Zeeland. “Dat lijkt me in deze fase van de strijd niet meer dan logisch.”

Hoewel zijn ploeg zijn lot in eigen handen heeft, heeft Koster weinig reden tot optimisme. Sinds de winterstop verloor Excelsior dertien van de vijftien wedstrijden. Opvallend daarbij is dat de Rotterdammers liefst tien keer een nederlaag leden met slechts een doelpunt verschil. Alleen tegen Feyenoord (6-0) en PSV (7-0) was Excelsior kansloos.

“Het is elke keer net niet”, zegt Koster. “Ik wist dat we het na de winterstop een stuk moeilijker zouden krijgen. Maar we zijn in nagenoeg geen enkele wedstrijd weggespeeld. De onderlinge verschillen in de eredivisie zijn steeds kleiner aan het worden. Daar houden we ons maar aan vast.”

Ondanks alle nederlagen krijgt Excelsior tegen Vitesse weer een herkansing om het vege lijf te redden. “De situatie ten opzichte van vorige week is niet veranderd”, stelt Koster, die tegen Vitesse kan beschikken over een fitte selectie, opgelucht vast. “Een overwinning betekent voor ons een flinke stap in de goede richting.”

Excelsior speelt morgenmiddag met hetzelfde elftal dat vorige week – in de slotminuten – met 2-1 van Willem II verloor. Ondanks het belang van de wedstrijd tegen Vitesse bereidt de ploeg zich op dezelfde wijze voor. “Ik ga in de aanloop naar deze wedstrijd niet iets anders doen dan anders”, zegt Koster. “Dat kan alleen maar averechts werken. Iedereen bij ons beseft dondersgoed waar het om gaat.”

Opstelling Excelsior: Varkevisser; Buijs, Olfers, De Haan, Bastos; Swerts, Breuer, Boutahar, Mtiliga; Nygaard en Pinas.

Bron: De Gelderlander 24-05-2003

‘Vitesse kan maximaal zes miljoen verdienen’
Transferwaarde selectie 10 miljoen

Vitesse heeft vorig jaar ongeveer veertien miljoen euro verdiend met de verkoop van spelers. Heeft er deze zomer opnieuw een exodus plaats? En hoeveel geld kunnen de spelers van Vitesse opleveren? De Gelderse voetbalmakelaar Tom Sanders schetst zijn verwachtingen.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 24-05-2003

‘Als handhaven ten koste gaat van Vitesse, dan moet dat maar’

Terwijl hij de ene na de andere beleidsmaker rondom zich ziet wegvallen, is John van den Brom in bange Achterhoekse dagen zo’n beetje de enige stabiele factor op De Vijverberg. Voor de man die in Arnhem ooit een contract tekende voor zestien jaar, telt alleen De Graafschap.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 24-05-2003

Clubs eigenaar tv-rechten

De clubs in het betaald voetbal zijn en blijven eigenaar van de uitzendrechten van hun thuiswedstrijden op televisie. De Hoge Raad heeft dat gisteren bepaald, nadat de KNVB in hoger beroep was gegaan. Het gerechtshof in Den Haag kwam begin 2001 al tot dezelfde conclusie, waarop de KNVB de zaak voor de Hoge Raad bracht. Feyenoord spande oorspronkelijk de zaak aan.

Bron: AD 24-05-2003

Slot eredivisie spannender dan ooit

De Nederlandse eredivisie beleeft morgen en donderdag de meest opwindende slotfase ooit. Van de achttien voetbalclubs uit de eredivisie zijn er welgeteld zeventien waarvoor in de laatste twee speelronden nog iets op het spel staat. Alleen de nummer dertien van de ranglijst, RBC Roosendaal, heeft niets meer te winnen of te verliezen.

De eredivisie heet zeer voorspelbaar te zijn omdat de drie topclubs (Ajax, Feyenoord en PSV) in financieel en sportief opzicht de rest totaal zijn ontstegen. Maar daarmee is niet gezegd dat de competitie saai is. Integendeel. Over zes dagen staat de laatste speelronde al op het programma, maar er is nog steeds niet één beslissing gevallen.

Aan de kop van de ranglijst maakt zowel PSV, Ajax als Feyenoord nog aanspraak op de landstitel en de plaatsen in de lucratieve Champions League. Het is denkbaar dat bijvoorbeeld PSV en Ajax gelijk eindigen als koplopers. Aangezien ook het doelsaldo van beide teams niet veel afwijkt, is zelfs een beslissingsduel om de titel nog mogelijk.

Onderin strijden de nummers veertien tot en met achttien (FC Groningen, Vitesse, FC Zwolle, Excelsior en De Graafschap) nog volop tegen degradatie. De enige zekerheid is dat de ploegen uit Rotterdam en Doetinchem onderling uitmaken wie rechtstreeks degradeert en ook beide in geen enkel geval de nacompetitie meer kunnen ontlopen.

Het meest opmerkelijke is de strijd om de plaatsen vier en vijf, die in ieder geval recht geven op een ticket voor de UEFA-Cup. Liefst negen clubs zijn in dat gevecht verwikkeld, waarbij de onderlinge verschillen nog steeds minimaal zijn.

Extra complicatie is dat mogelijk ook de zesde plaats op de ranglijst nog goed is voor deelname aan de UEFA-Cup. Dat is vooral afhankelijk van de uitslag in de bekerfinale, die op zondag 1 juni wordt gespeeld door Feyenoord en FC Utrecht.

Bron: De Gelderlander 24-05-2003

Onderzoek naar het CKF

Advocaat Cor Hellingman begint een onderzoek naar het functioneren van het CFK, het pensioenfonds voor profvoetballers. Hij doet dit op verzoek van de meeste spelers van het Nederlands elftal, enkele oud-internationals en John Veldman. Volgens de spelers springt het Contractspelersfonds van de KNVB uiterst onzorgvuldig met hun gespaarde geld om. Daarbij willen ze het geld sneller ontvangen.

Spelers van clubs uit de eredivisie en eerste divisie storten sinds 1972 verplicht ongeveer de helft van hun brutosalaris boven de 45.000 euro in het CFK. Na beëindiging van hun loopbaan ontvangen ze het gespaarde bedrag in termijnen terug. Sommige spelers willen het geld in één keer uitgekeerd krijgen.

De door advocaat Hellingman vertegenwoordigde voetballers vinden het ook onbegrijpelijk dat het CFK vorig boekjaar een verlies van 1,1 miljoen euro heeft gemaakt. Veel spelers van het Nederlands elftal en oud-internationals willen bovendien dat er een einde komt aan de vervlechting tussen het CFK en de spelersvakbond VVCS. Ze spreken van onacceptabele belangenverstrengeling.

De kritiek op het CFK werd deze week weer actueel. Het bestuur van het fonds stelde de politie op de hoogte dat het door voormalige voetballers was bedreigd. De spelers wilden de totale uitkering die ze nog te goed hadden in één keer en niet in jaarlijkse termijnen ontvangen. Volgens het Algemeen Dagblad zou het gaan om John Veldman en Ulrich van Gobbel. Het duo ontkent echter.

Advocaat Hellingman wil dat de Rotterdamse krant het artikel rectificeert en eist een voorlopige schadevergoeding van 50.000 euro. Hoofdredacteur W. Ammerlaan van het AD zei overtuigd te zijn dat de journalist zorgvuldig te werk is gegaan en op feitelijke informatie zijn verhaal heeft geschreven. “Een hele vervelende zaak als je zo in het nieuws komt natuurlijk”, aldus Hellingman. “Mijn cliënt Veldman heeft alleen met een rechtszaak gedreigd. We hebben overigens sterke aanwijzingen dat het CFK-bestuur een aantal spelers wel toestemming heeft verleend om al hun geld in één keer uit het fonds te halen. Die voetballers zouden een geheimhoudingsclausule hebben getekend. Dan heb je als bestuur van het CFK dus iets te verbergen en kun je in mijn ogen beter meteen aftreden”, aldus Hellingman. “Volgens mij en de spelers die ik vertegenwoordig, klopt er veel niet bij het CFK. De onderste steen moet boven. Dat moet nu maar eens gebeuren.” ANP

Bron: De Gelderlander 24-05-2003

Stefanovic enige vraagteken Vitesse.

Vitesse begint zondag bij Excelsior met dezelfde basiself als de laatste weken. Alleen het spelen van centrumverdediger Dejan Stefanovic is onzeker. Hij heeft een enkelblessure en kon deze week niet trainen.

Trainer Edward Sturing: “Stefanovic gaat het in de warming-up proberen. Als hij niet kan spelen, dan speelt Michael Jansen.”

Opstelling:Jevric; Cornelisse, Zeman, Stefanovic (M. Jansen), Frankel; Mbamba, Rankovic, Claessens, Martel; Amoah, Peters. Dat betekend dat de middenvelders Jan van Halst en Theo Janssen gepasseerd zijn.

Bron: RTV Gelderland 23-05-2003

Rankovic: we moeten 150% geven.

Vitesse-speler Aleksandar Rankovic is zich terdege bewust van het belang van het degradatieduel tegen Excelsior: “We moeten 150% geven.”

“Het gaat alleen maar om het team. Individuen zijn niet belangrijk, maar ik ben wel blij dat ik speel”, grapt de middenvelder. Trainer Edward Sturing geeft Rankovic weer de voorkeur boven Jan van Halst.

“We zullen strijd moeten bieden, dus is het typisch een wedstrijd voor mij. Alleen moet niet iedereen denken dat ik alleen maar kan vechten. Ik kan ook voetballen en dat ga ik laten zien”, benadrukt de Serviër.

Bron: RTV Gelderland 23-05-2003

Sturing heeft geen calculator nodig.

Vitesse-trainer Edward Sturing wil niet teveel naar de resultaten van de concurrenten kijken. “Dan gaan we weer rekenen. Daar moeten we ons niet druk over maken”, vindt de Eerbeker.

“We wachten wel af wat er op de andere velden gebeurd. Ik heb altijd al aangegeven dat het op de laatste speeldag beslist wordt. Dat kan nog steeds”, weet Sturing.

Zondag is nummer 17 Excelsior de tegenstander van Vitesse. “Ik vind ze voetballend heel aardig. Het is geen gemakkelijke tegenstander. Ze staan misschien te laag, maar hun probleem is, dat ze geen resultaten halen.”

Bron: RTV Gelderland 23-05-2003

Michael Jansen klaar voor Excelsior.

Vitesse-verdediger Michael Jansen speelde nog geen minuut onder trainer Sturing. Als Dejan Stefanovic niet op tijd fit is, dan staat Jansen zondag tegen Excelsior in de basis.

“Dan krijg ik eindelijk weer eens een kans. Ik weet natuurlijk niet hoe het met Dejan zal gaan, maar ik bereid me voor alsof ik speel”, verzekert Jansen.

De Nijmegenaar weet dat de club uit zijn woomplaats de helpende hand kan toesteken: “Het zou mooi zijn als NEC wint. Als wij dan ook winnen, zijn we veilig. Maar we moeten vooral naar onszelf kijken”, vindt Jansen.

Bron: RTV Gelderland 23-05-2003

Directie Gelredome stapt niet op

De directie van Gelredome is niet van plan om op te stappen. De gemeente Arnhem stelt als voorwaarde voor het reddingsplan voor Gelredome en Vitesse dat de besturen van stadion en club plaatsmaken voor nieuwe mensen.

Gelredome houdt vast aan het huidige personeel en staat bovendien een ander reddingsplan voor dan de gemeente.

Donderdag werd bekend dat de directie van Gelredome onderhandelt met projectontwikkelaars over de verkoop van de grond rond het stadion. Als de gemeente de grond niet kan kopen, kan het het reddingsplan niet uitvoeren.

Bron TV Gelderland 23-05-2003

Informatie over het bestellen van een seizoenskaart

Veel supporters die nu een seizoenskaart bezitten, hebben nog geen nieuwe seizoenskaart besteld. Eén van de redenen die wordt genoemd is de vraag of het geld van de seizoenskaart wel terug wordt betaald indien Vitesse failliet gaat of geen licentie krijgt. Het bestuur van de SV heeft over dit onderwerp contact gehad met de SOVS (Samenwerkenden Organisaties Voetbalsupporters) en overleg gevoerd met BV Vitesse. Bij het bestellen van uw seizoenskaart heeft u drie betalingsmogelijkheden: automatische incasso, schriftelijk het geld overmaken of betalen in termijnen. In alle gevallen zal pas betaling verschuldigd zijn indien de bevestiging voor het verkrijgen van de seizoenskaart is ontvangen. Vitesse heeft schriftelijk verklaard (officiële brief in bezit van de SV) het geld pas van de rekening af te schrijven indien de licentie voor volgend seizoen definitief is. Dit geldt ook voor de supporters die in termijnen (willen gaan) betalen. De supporters die het verschuldigde bedrag van de seizoenskaart zelf overmaken hoeven dit pas te doen als ze de eerder genoemde bevestiging van Vitesse binnen hebben. Dit is na de definitieve licentie toewijzing door de KNVB.

Bestuur SV Vitesse

23-05-2003

Vitesse: uitwijken in nacompetitie

Vitesse kan bij plaatsing voor de nacompetitie waarschijnlijk niet alle thuisduels afwerken in het eigen stadion Gelredome. De Arnhemse club zal mogelijk voor één wedstrijd moeten uitwijken een ander stadion. Welk stadion dat is, wilde de club gisteren niet bekend maken. Vitesse vindt het ook nog veel te vroeg om de voorbereidingen op de zes extra duels openbaar te maken. In de eerste plaats gaat het bestuur ervan uit dat Vitesse zich veilig speelt, in de tweede plaats is het speelschema van de nacompetitie nog onduidelijk. Vooral omdat Vitesse gedurende tien dagen enkele internationals mist en om die reden uitstel zou krijgen.

“Het is nog te vroeg om daarop in te gaan, al bereiden wij ons natuurlijk wel voor”, zei woordvoerder Frank Huizinga, die contact met andere clubs wel bevestigt. “Er zijn informele contacten met een club.” Vitesse zou vlak voor of vlak na de EO-jongerendag op zaterdag 14 juni een thuisduel moeten spelen. Het stadion is voor en na dat evenement echter enkele dagen niet beschikbaar. De meest eenvoudige oplossing voor de problemen is dat Vitesse zich de resterende twee duels veilig speelt. Of zondag bij Excelsior of op hemelvaartsdag dag thuis tegen Willem II.

Zo niet dan overweegt de club voor de drie nacompetitieduels passpartouts uit te geven. De extra wedstrijden vallen niet onder de seizoenkaartregeling. Vitesse wil de kaarten het liefst gratis verschaffen, maar kampt met aanzienlijke wedstrijdkosten.

Bron: De Gelderlander 23-05-2003

Vitesse: begroting niet tijdig rond

Vitesse krijgt zijn begroting voor komend seizoen niet sluitend voor 6 juni, de peildatum van de KNVB. Dat wil zeggen dat de Arnhemse club niet voldoet aan de eisen om een licentie voor volgend seizoen te krijgen. De Arnhemse club, die een ‘licentie onder opschortende voorwaarden kreeg’, rekent nu al op een afwijzing en zal vervolgens in beroep gaan. Via die weg denkt de club alsnog een licentie te krijgen om het seizoen 2003-’04 te kunnen voetballen.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 23-05-2003

Arnhem claimt kooprecht

De gemeente Arnhem claimt het laatste woord bij verkoop van de grond rondom stadion Gelredome. Bij ieder bod van een marktpartij heeft Arnhem de mogelijkheid onder dezelfde voorwaarden de grond in handen te krijgen. De gemeente heeft die rechten in 1996 bedongen bij de overdracht van de grond voor de bouw van het stadion, zo blijkt uit een notariele akte. “Als het nodig is, maken we gebruik van dat recht”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 23-05-2003

Ongeloof en scepsis bij politiek over stadionplan

Politiek Arnhem heeft met ongeloof, scepsis en nieuwsgierigheid gereageerd op het voornemen van de Gelredome-directie de grond rond het stadion zelf aan marktpartijen te verkopen. “Ik ben verrast, maar sta er in eerste instantie niet afwijzend tegenover”, zegt VVD-voorman Th. Theijse. “Als we een marktpartij bij het reddingsplan kunnen betrekken, moeten we dat zeker niet nalaten. Ook zijn wij voor het eerder bebouwen van de grond rondom het stadion, als dat marktpartijen over de streep kan trekken.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 23-05-2003

Workshop over Gelredome en Vitesse blijft besloten

De workshop van de gemeenteraad over Gelredome en Vitesse dinsdag 27 mei blijft besloten. Dat is gisteren bepaald na een peiling onder raadsleden. Een meerderheid vindt het goed dat de informatieve bijeenkomst niet openbaar is. Het debat wordt wel in de openbaarheid in de gemeenteraad 12 juni gevoerd. Tijdens de informatieve bijeenkomst 27 mei worden ook externe partijen gehoord. Onduidelijk is nog welke partijen worden uitgenodigd. Ook hier gaat het om informatievoorziening en vindt er geen discussie plaats. De workshop Gelredome/Vitesse is georganiseerd op verzoek van de gemeenteraad met als doel de raadsleden te informeren ter voorbereiding van de raadsvergadering van 12 juni. In deze vergadering wordt het reddingsplan Gelredome/Vitesse behandeld.

Bron: De Gelderlander 23-05-2003

Gelredome blokkeert redding Vitesse

De toekomst van Vitesse is uit onverwachte hoek onder vuur komen te liggen. De directie van stadion Gelredome wenst niet mee te werken aan het reddingsplan van de gemeente Arnhem om stadion en voetbalclub samen te voegen in een holding.

Alleen op die manier zou de toekomst van Vitesse gewaarborgd worden, maar volgens Gelredome-directeur Paul van Sliedrecht heeft de gemeente op eigen titel gesproken en nooit met hem onderhandeld. ,,Het plan is als een vaststaand feit aan ons gepresenteerd”, zegt hij. ,,Over de prijs van het stadion en de grond is nooit met ons overlegd.”

Het reddingsplan behelst dat de gemeente het stadion koopt, maar Van Sliedrecht heeft andere plannen: hij wil het Gelredome verkopen aan een vastgoedbedrijf, dat de grond kan aanwenden voor het ontwikkelen van nieuwe projecten. Met de opbrengst van de grondverkoop is Gelredome uit de financiële problemen en houdt ze het stadion in eigen handen.

Van Sliedrecht ziet een samenvoeging met Vitesse niet zitten. ,,Gelredome en de club hebben verschillende belangen en dat gaat niet goed samen”, zegt hij. ,,Bovendien willen wij zekerheid dat Gelredome een zelfstandig, multifunctioneel complex blijft en niet alleen een voetbalstadion.”

Op 12 juni beslist de gemeenteraad van Arnhem over het saneringsplan van de gemeente Arnhem, maar volgens Van Sliedrecht is de kans groot dat Gelredome – ook al stemt de raad in – niet zal meewerken. In dat geval staat het voortbestaan van Vitesse nadrukkelijker dan ooit op de tocht.

Het saneringsplan voorziet in de koop van het Gelredome en de bijbehorende grond door de gemeente, voor een bedrag van 23,9 miljoen euro. Daarvan gaat 4,6 miljoen euro naar Vitesse. De club krijgt bovendien een lening van 5,4 miljoen euro. Om kosten te besparen, worden stadion en club samengevoegd.

Bron: AD 23-05-2003

Gelredome niet akkoord met reddingsplan

Stadion Gelredome in Arnhem dreigt een streep te trekken door het reddingsplan van de gemeente Arnhem voor het stadion en voetbalclub Vitesse. Gelredome is het niet eens met de voorgestelde samenvoeging van het stadion en Vitesse in een holding. Gelredome wil daarnaast de grond verkopen aan een vastgoedbedrijf. In het reddingsplan staat de gemeente Arnhem die grond koopt.

“Gelredome en Vitesse hebben verschillende belangen en gaan niet goed samen”, zegt P. van Sliedrecht, directeur van stadion Gelredome. “Bovendien willen wij zekerheid dat Gelredome een zelfstandig, multifunctioneel complex blijft en niet alleen een voetbalstadion.”

Volgens Van Sliedrecht heeft de gemeente nooit met de stadiondirectie onderhandelt over het reddingsplan voor Vitesse en Gelredome. “Het plan is als een feit aan ons gepresenteerd. Ook over de prijs van het stadion en de grond is nooit met ons overlegd.”

Volgens het Arnhemse reddingsplan, koopt de gemeente het stadion en de bijhorende grond voor 24 miljoen euro. Daarvan is 4,6 miljoen euro bestemd voor Vitesse. De noodlijdende club krijgt bovendien nog een lening 5,4 miljoen euro. Daarnaast worden Vitesse en Gelredome samengevoegd om kosten te besparen. De stadiondirectie heeft naar eigen zeggen nooit wat gezien in die oplossing.

Volgens Van Sliedrecht staat allerminst vast of Gelredome meewerkt aan het reddingsplan, ook niet als de Arnhemse gemeenteraad op 12 juni instemt met het plan. Het stadion wacht op een bod van diverse vastgoedbedrijven op de grond rond het stadion.

“We voeren al drie jaar lang gesprekken met die bedrijven”, aldus Van Sliedrecht. “De bewering van de gemeente Arnhem dat er geen geïnteresseerde marktpartijen zijn, is dus niet waar.” De vastgoedbedrijven kunnen rond het stadion nieuwe projecten ontwikkelen, terwijl Gelredome met de opbrengst van de grondverkoop uit de geldproblemen is en het stadion in eigen handen houdt. Gelredome verkeert als sinds de opening in 1998 in financiële nood.

Een officieel bod op de grond heeft Gelredome nog niet ontvangen.

Volgens verantwoordelijk wethouder R. Gast van de gemeente Arnhem, blijft een fusie van Gelredome en Vitesse een absolute vereiste voor het reddingsplan. De wethouder wil het plan daarom ongewijzigd voorleggen aan de gemeenteraad. Volgens Gast heeft Gelredome in april, bij de presentatie van het reddingsplan, toegezegd zich neer te leggen bij elk democratisch besluit. “Ik zal de directie daaraan houden”, aldus Gast.

De wethouder betwijfelt of een zelfstandig Gelredome zichzelf kan redden. Als het reddingsplan afketst, gaat Vitesse vrijwel zeker failliet. “Dan verliest Gelredome haar hoofdhuurder en worden de problemen alleen maar groter”, aldus Gast.

Bron: ANP 22-05-2003

Stefanovic twijfelgeval

Tijdens de training op donderdag was vrijwel iedereen aanwezig, behalve aanvoerder Stefanovic die nog altijd hinder ondervindt van zijn enkelblessure.

De Serviër, deze week samen met collega Jevric geselecteerd voor het nationale team, raakte in het duel met FC Twente geblesseerd aan zijn linkerenkel en heeft nog niet op het veld gestaan. Voor de uitwedstrijd tegen Excelsior op zondag 25 mei is Stefanovic vooralsnog een twijfelgeval. Voor de rest is iedereen nog altijd fit voor het belangrijke competitieduel.

Bron: Vitesseworld 22-05-2003

Gast: voorwaarden aan verkoop grond

Gelredome kan de grond rondom het stadion niet zomaar verkopen aan een projectontwikkelaar. De gemeente heeft het recht van eerste koop, zegt de Arnhemse wethouder Gast in reactie op uitspraken van Gelredome-directeur Van Sliedrecht.

Van Sliedrecht zei dat hij de grond niet aan de gemeente wil verkopen, maar aan vastgoedbedrijven. Dit zal volgens hem meer geld opleveren. Gast zegt echter dat de grond eerst aan de gemeente moet worden aangeboden. Gast wil op korte termijn met de directie en het bestuur van Gelredome om tafel gaan zitten.

Bron: RTV Gelderland 22-05-2003

Sturing mist scherpte bij Vitesse.

Vitesse-trainer Edward Sturing is niet tevreden over de manier waarop zijn ploeg deze week traint.

“Ik mis de scherpte en dan bedoel ik niet alleen in duels, maar ook in balbezit. Dat baart mij zorgen. Gelukkig hebben we nog een paar dagen tot Excelsior”, aldus Sturing.

Sturing snapt niet waar het gebrek aan scherpte vandaan komt. “Misschien heeft het te maken met de teleurstelling van de nederlaag, maar dat mag nu geen rol meer spelen”, vindt de Eerbeker. “Ik heb de spelers voorgehouden dat ze nog één week heel scherp moeten zijn en dan zijn we overal vanaf.”

Bron: RTV Gelderland 22-05-2003

Stefanovic onzeker voor Excelsior.

Het is onzeker of Vitesse-verdediger Dejan Stefanovic zondag kan spelen in de belangrijke degradatiewedstrijd tegen Excelsior.

Stefanovic verstapte zich zaterdag in het duel tegen FC Twente en heeft vocht in zijn enkel. Hij heeft deze week nog niet kunnen trainen en zal en zal dat vermoedelijk ook de rest van de week niet kunnen doen.

Zondag wordt Stefanovic in de warming-up getest. Als hij niet kan spelen, is Michael Jansen zijn vervanger. Verder zal trainer Sturing waarschijnlijk geen wijzigingen doorvoeren. Janssen en Van Halst beginnen dus weer op de bank.

Bron: RTV Gelderland 22-05-2003

Vitesse ongerust over machtsstrijd

Vitesse is ongerust over de machtsstrijd die zich tussen de gemeente Arnhem en de directie van Gelredome lijkt te ontwikkelen. De directie van het stadion wil de grond rondom Gelredome niet aan de gemeente,maar aan projectontwikkelaars verkopen. Wanneer dit gebeurt,valt het fundament onder het reddingsplan voor Vitesse weg. In het reddingsplan staat dat de gemeente Arnhem de grond koopt. Gelredome-directeur Van Sliedrecht begrijpt de commotie niet. Volgens hem wordt er al drie jaar met vastgoed-bedrijven gesproken.Die bedrijven hebben zich nu gewoon weer gemeld.

Bron: RTV Gelderland 22-05-2003

Vitesse heeft moeite met promovendi

Vitesse heeft de nodige moeite gehad met de ploegen die dit seizoen nieuw zijn in de eredivisie. In vijf duels tegen de promovendi haalde de Arnhemmers slechts zes punten. Tegen Excelsior, de tegenstander van komende zondag, werd thuis met 2-1 verloren. Gert Claessens zette Vitesse nog op voorsprong, maar via Pinas en Bouthahar wonnen de Rotterdammers. Uit haalde Vitesse nog geen punt tegen de nieuwkomers. RBC Roosendaal en FC Zwolle werden in Gelredome wel verslagen, maar in Roosendaal verloor Vitesse met 3-1. FC Zwolle won in eigen stadion met 1-0 van de Arnhemse club.

Bron: RTV Gelderland 22-05-2003

Gelredome doorkruist plan gemeente

Het reddingsplan van de gemeente Arnhem voor Vitesse dreigt te worden getorpedeerd door Gelredome. De stadiondirectie wil de grond rond het stadion niet aan de gemeente verkopen, maar aan andere partijen. In het reddingsplan krijgt Arnhem voor bijna 24 miljoen euro het stadion en de grond in handen. Ook zouden Vitesse en Gelredome onder een holding worden samengebracht. De voetbalclub zou een lening krijgen, waarbij de grond rond het Gelredome het onderpand is. Volgens stadiondirecteur Van Sliedrecht heeft hij nooit gezegd dat hij de grond aan de gemeente wil verkopen.

Bron: RTV Gelderland 22-05-2003

Reddingsplan Vitesse op de helling

Het gemeentelijk reddingsplan voor voetbalclub Vitesse dreigt op de helling te gaan. Gelredome weigert het stadion te verkopen aan de gemeente. Het heeft marktpartijen gevonden die alleen al voor de grond veel willen betalen.

Stadiondirecteur P. van Sliedrecht zegt dat hij de afgelopen week met vijf vastgoedbedrijven heeft gesproken die ‘zeer geïnteresseerd’ zijn. Ze zouden bereid zijn alleen voor de grond ongeveer 20 miljoen euro te betalen. Met dat bedrag zou het Arnhems stadion uit de financiële problemen zijn. Een concreet bod heeft hij overigens nog niet ontvangen.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 22-05-2003

Directie Gelredome gaat grond rond stadion verkopen

De paniek in het Arnhemse stadhuis is toegeslagen. Het reddingsplan voor Vitesse waaraan maanden is gewerkt, waarvoor onderzoeksbureau Ernst & Young een vier ton euro kostend rapport heeft geschreven en dat met veel bombarie is gepresenteerd, dreigt op het laatste moment en voor de gemeente totaal onverwacht te worden getorpedeerd door Gelredome.

Terwijl wethouder Gast wacht op toestemming van de gemeenteraad om het ruim 29 miljoen euro omvattende plan uit te voeren, is de stadiondirectie nu doodleuk de grond rondom het stadion aan het verkopen. “Wij hebben nooit wat gezien in de oplossing van de gemeente, daarom werken wij zelf door aan een oplossing”, zegt stadiondirecteur Paul van Sliedrecht.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 22-05-2003

Kantoren bij krusing Pleijweg
Opbrengst voor brug naar stadion

De kruising van de Nijmeegseweg en de Pleijweg in Arnhem wordt zo compact gemaakt dat bij Kronenburg extra kantoren kunnen worden gebouwd. Met de opbrengst kan een fietsers- en voetgangersoversteek naar Gelredome deels worden betaald. Dat blijkt uit een notitie die maandag in de commissie De Ruimte Beter Benut (ruimtelijke ordening en verkeer) op de agenda staat.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 22-05-2003

PvdA wil krant bij workshop over Vitesse en Gelredome

De gemeenteraadsfractie van de Partij van de Arbeid wil dat de schrijvende pers aanwezig is bij de workshop over het reddingsplan voor voetbalclub Vitesse en stadion Gelredome. Vooralsnog is er een besloten bijeenkomst gepland voor de gemeenteraadsfracties op dinsdag 27 mei in het stadhuis.

“De schrijvende pers moet in staat worden gesteld de Arnhemse bevolking te berichten over hetgeen er in de vergadering is voorgevallen. Wij onderkennen het belang van een rustig en ordelijk verloop van de workshop, maar wij onderkennen tevens het belang van een open- en transparante besluitvorming, met name nu het een controversieel en geruchtmakend onderwerp betreft, waar vrijwel alle Arnhemmers een mening over hebben en dat de Arnhemse samenleving behoorlijk verdeelt”, aldus fractievoorzitter D. Tiemens. D66 had al aangedrongen op nagenoeg volledige openbaarheid.

Bron: De Gelderlander 22-05-2003

Vitesse strikt Azoum voor het beloftenelftal

Vitesse heeft Go Ahead Eagles – speler Faouzi Azoum (21) gestrikt voor het beloftenteam van volgend seizoen. De oud – speler van Rheden kwam in Deventer niet in aanmerking voor contractverlenging. Hij gaat nu in Arnhem op amateurbasis aan de slag.

“Ik ben blij met Vitesse 2”, zegt Azoum. “Blijf ik toch nog in het betaald voetbal, al heb ik geen profcontract bij Vitesse. Maar ik krijg misschien wel de kans me in de kijker te spelen. Verschillende hoofdklassers uit de regio hebben me ook gevraagd, maar Vitesse lijkt me leuker.”

Azoum, die vier duels in het eerste van GA Eagles speelde, maakt toch min of meer promotie. De geboren Arnhemmer speelde dit seizoen ook alleen in het tweede team, met GA Eagles in de eerste divisie voor reserveteams. Met Jong Vitesse zal hij op het hoogste plan uitkomen, in de beloftencompetitie.

Hoofdscout Lex van Zeist van Vitesse benaderde Azoum, die ook op amateurbasis bij GA Eagles kon blijven, voor een overgang naar Jong Vitesse. Van Zeist ‘ontdekte’ het talent van de geboren Arnhemmer enkele jaren geleden ook bij zijn toenmalige club Rheden. Van Zeist was destijds nog hoofdscout van GA Eagles.

Bron: De Gelderlander 22-05-2003

Rampscenario dreigt
Nacompetitie twee weken uitgesteld bij deelname Vitesse

Zondag trappen Excelsior en Vitesse af voor een zeldzaam beladen wedstrijd. De Rotterdamse club speelt om rechtstreekse degradatie te voorkomen, de Arnhemmers móéten de nacompetitie ontlopen. ‘Als we degraderen, staan we allemaal op straat.’

lees verder...

Bron: VI 21-05-2003

Jevric en Stefanovic geselecteerd

Vitesse-spelers Dragoslav Jevric en Dejan Stefanovic zijn geselecteerd voor het nationale elftal van Servie-Montenegro. Het tweetal speelt op 3 juni een oefenwedstrijd in en tegen Engeland. Op 7 juni speelt Servie-Montenegro het EK-kwalificatie-duel in Finland. De nationale ploeg van de twee Vitessespelers staat in groep 9 op een tweede plek achter het verrassende Wales. Wanneer Vitesse veroordeeld wordt tot het spelen van nacompetitie ligt het voor de hand dat de club uitstel krijgt. De Arnhemse club heeft nog meer internationals in haar selectie.

Bron: RTV Gelderland 21-05-2003

Persoonlijk: Didier Martel
‘Zonder stakingen luisteren de politici in Frankrijk niet’

Naam
Didier Martel.

Geboren
Op 26 oktober 1971 in Fréjus, in Zuid-Frankrijk.

lees verder...

Bron: VI 21-05-2003

Buskaarten en eigen vervoer Excelsior-Vitesse uitverkocht!!!!
Wedstrijd begint om 14.30 uur

Busvervoer
Alle buskaarten zijn uitverkocht
Vertrek vanaf Gelredome om 12.30 uur

Eigen vervoer
Alle kaarten uitverkocht

Mei 2003

Faouzi Azoum naar Vitesse

Azoum naar VitesseVolgens het weekblad Voetbal International komt de 21-jarige verdediger Faouzi Azoum volgend seizoen op amateurbasis uit voor Vitesse. Hij zal voornamelijk bij Jong Vitesse spelen. Faouzi komt over van Go Ahead Eagles waar die in het seizoen 01-02 4 wedstrijden heeft gespeeld bij het eerste elftal.

21-05-2003

Voorbereiding 03-04

Vitesse start de voorbereiding op het seizoen ‘03-’04 op 7 juli aanstaande op Papendal. Twee dagen later staat de eerste wedstrijd op het programma tegen de winnaar van de Arnhem Cup. Het voorbereidingsprogramma wordt wellicht nog aangevuld met enkele oefenwedstrijden.

Het voorlopige programma

9 juli winnaar Arnhem Cup – Vitesse

12 juli Toernooi in Halle (Duitsland), in het kader van het Jaar van de Chemie in Duitsland
1 x 45 min. Halle – Vitesse
1 x 45 min. Waldhoff Mannheim – Vitesse
1 x 45 min. Lokomotiv Leipzig – Vitesse

14 juli trainingskamp te Garderen

15 juli Regioteam Wekerom – Vitesse (te Wekerom)

18 juli Vitesse – Nationale team Saudi-Arabië (locatie en tijdstip nog nader te bepalen)

23 juli Borussia Mönchengladbach – Vitesse (Vreden, Duitsland)

Bron: Vitesseworld 21-05-2003

Vitesse oefent in juli tegen Saudi-Arabië

Vitesse heeft een deel klaar van het schema van de voorbereiding op het komende seizoen. De Arnhemse club zal onder meer oefenduels met Saudi-Arabië en Borussia Mönchengladbach afwerken. Voorts doet Vitesse mee aan een toernooi met de Duitse clubs Halle, Waldhoff Mannheim en Lokomotiv Leipzig.

Het voorlopige schema ziet er als volgt uit:
9 juli winnaar Arnhem Cup-Vitesse
12 juli toernooi in Halle (Duitsland) met wedstrijden van 45 minuten tegen Halle, Waldhoff Mannheim en Lokomotiv Leipzig
14 juli trainingskamp te Garderen
15 juli Regioteam Wekerom-Vitesse (in Wekerom)
18 juli Vitesse-nationale team Saudi~Arabië (locatie en tijdstip nog nader te bepalen)
23 juli Borussia Mönchengladbach-Vitesse (Vreden, Duitsland).

Bron: De Gelderlander 21-05-2003

Stefanovic kampt met lichte enkelblessure

Vitesse-speler Dejan Stefanovic heeft een lichte enkelblessure overgehouden aan de verloren thuiswedstrijd tegen FC Twente, afgelopen zaterdag in Gelredome (0-1). De aanvoerder verwacht zondag gewoon te kunnen spelen in de cruciale uitwedstrijd tegen Excelsior. Stefanovic ontbrak gistermorgen op de groepstraining van de hoofdmacht. “Ik moet even rust houden”, zei de aanvoerder. “Zaterdag heb ik een flinke tik op de enkel gekregen. Met behandeling en rust moet ik de wedstrijd tegen Excelsior kunnen halen.”

Vitesse is vandaag opnieuw vrij. Trainer Edward Sturing verwacht dat Stefanovic donderdag of vrijdag zal aansluiten bij de groep. Bob Peeters trainde gisteren gewoon mee met de selectie. De aanvaller verliet zaterdag vroegtijdig het veld, nadat bij door de Twentse verdediger Spira Grujic in het gezicht was geslagen. Peeters kampt met een flinke bloeduitstorting rond het oog, maar die kwetsuur houdt hem niet aan de kant.

Bron: De Gelderlander 21-05-2003

Enkelblessure voor Dejan Stefanovic

Vitesse-aanvoerder Dejan Stefanovic heeft aan de wedstrijd tegen FC Twente (0-1) een enkelblessure overgehouden. De Servische verdediger ging zaterdag door zijn enkel. Hij kon de wedstrijd nog wel uitspelen maar kon dinsdag niet mee trainen omdat hij met vocht in zijn enkel kampt. Naar verwachting kan hij in de loop van de week de training weer hervatten en kan hij zondag tegen Excelsior gewoon meedoen. Bob Peeters trainde dinsdag weer mee. De Belg kreeg zaterdag een elleboog in zijn gezicht en moest duizelig het veld verlaten. Inmiddels is hij hersteld.

Bron: RTV Gelderland 20-05-2003

Dingsdag moet wachten op gemeente

Michael Dingsdag kan zijn contract nog niet tekenen. Hij moet wachten omdat de gemeente het reddingsplan voor Vitesse eerst moet goedkeuren. Dingsdag kwam na moeizame onderhandelingen een driejarig contract overeen met Vitesse. Volgens technisch manager Jan Streuer heeft het uitstel geen gevolgen: “Ik zie geen complicaties, maar contracten boven bepaalde bedragen moeten we voorleggen aan de gemeente. Maar dat is slechts een formaliteit.” Streuer stelt verder dat de complete selectie een probleem heeft als de club niet gered wordt. “Want dan is iedereen transfervrij”, concludeert Streuer.

Bron: RTV Gelderland 20-05-2003

D66 wil meer openheid over Vitesse en Gelredome

D66 vindt dat de informatiebijeenkomst voor gemeenteraadsleden over Vitesse en Gelredome grotendeels openbaar moet zijn. Vooralsnog is voor 27 mei een besloten ‘workshop’ gepland. D66 vraagt wethouder R. Gast en vice-voorzitter L. Manders van de gemeenteraad voor een openbare bijeenkomst te kiezen. “Zo’n belangrijke bijeenkomst moet door de hele stad te volgen zijn. De Arnhemse samenleving moet meer directe en actuele informatie krijgen over Vitesse en Gelredome”, stelt fractievoorzitter M. Stellingwerf. “Alleen de lopende onderhandelingen met private partijen moeten grotendeels besloten worden behandeld”, nuanceert D66-raadslid F. Foks het verzoek. De bijeenkomst 27 mei is bedoeld om raadsleden uitvoerig te informeren vooruitlopend op de gemeenteraadsvergadering 12 juni over het reddingsplan dat wethouder Gast heeft gepresenteerd.

Bron: De Gelderlander 20-05-2003

Haagse politici steunen Vitesse niet

Vraag het een landelijk politicus en hij wijst de steun aan betaald voetbalclubs af. Tijdens het Politiek Café gisteravond waren VVD – mastodont Frans Weisglas en CDA – prominent Pieter van Geel rechtlijnig: niet doen.

CDA-prominent Pieter van Geel haalde ‘zijn’ voetbalclubje De Valk uit Valkenswaard en de Verenigde Staten erbij om te betogen dat gemeentebesturen niet zo maar de portemonnee moeten blijven trekken voor betaald-voetbalclubs in problemen. “Mijn clubje, waar mijn vader al zestig jaar vlagt, fluit en van alles doet, is een gewone voetbalclub gebleven. Maar er waren clubs die zo nodig hogerop moesten. Dat zijn nu bedrijven geworden. Die zijn dan ook zelf verantwoordelijk. Het is geen taak van gemeenten om zulke bedrijven steeds te blijven helpen. Telkens is het ‘voor de laatste keer’, maar daar kun je niet mee aan de gang blijven”, stelde Van Geel gisteravond tijdens het Politiek Café in Café Hekking in de Arnhemse binnenstad.

De Arnhemse gemeenteraad staat 12 juni voor de keus of het reddingsplan voor Vitesse/Gelredome dat het college van burgemeester en wethouders heeft gemaakt, wordt gesteund. Volgens dat plan koopt de gemeente het stadion en de grond voor 23,9 miljoen euro. Daarvan gaat 4,6 miljoen euro naar Vitesse. De voetbalclub krijgt daarnaast een lening van 5,4 miljoen euro. Bovendien fuseren de club en het stadion.

Huidig VROM-staatssecretaris Van Geel vond in VVD-er Frans Weisglas, voorzitter van de Tweede Kamer en duogast van het Politiek Café een ferm medestander in zijn afwijzing. “Ik kan me goed voorstellen wat de fracties in de Maastrichtse gemeenteraad hebben gedaan.” Die wezen onlangs financiële steun van de gemeente aan het noodlijdende MVV van de hand. “De overheid moet terughoudend zijn om bij clubs bij te springen. De overheid moet ook durven zeggen: we kunnen niet alle problemen oplossen.”

Van Geel: “De gemeente moet een onderscheid maken tussen een basisvoorziening en geld geven aan een voetbalclub. Ik kan me voorstellen dat de gemeente zorgt voor een sober stadion. Maar de club moet zichzelf redden.”

Bron: De Gelderlander 20-05-2003

‘Gemeenten worden wel tegen elkaar uitgespeeld’

Voor fractievoorzitter W. van Loon van GroenLinks waren de betogen van zowel Van Geel als Weisglas om steun aan Vitesse af te wijzen, wat al te gemakkelijk. “We worden als gemeenten wel tegen elkaar uitgespeeld. Voor geen enkel gemeentebestuur is het gemakkelijk om je plaatselijke voetbalclub failliet te laten gaan”, stelde Van Loon tijdens het Politiek Café.

Vitesse-fan P. Klunder wierp de twee Haagse politici tegen: “Politici zeggen dat betaald voetbalclubs tegenwoordig bedrijven zijn. Dat is een kardinale misvatting. Het zijn voetbalclubs gebleven, maar die worden op een bedrijfsmatige manier gerund. Dat is een heel andere zaak. Vitesse is in Arnhem van groot maatschappelijk belang. De club heeft een hele andere rol dan bijvoorbeeld KPN.”

De CDA-politicus haalde de Verenigde Staten aan als lichtend voorbeeld om zijn betoog te onderbouwen: “Amerika is het meest kapitalistische land van de wereld. Desondanks hebben ze daar limieten gesteld aan budgetten en salarissen. En wat blijkt: ze hebben een aantrekkelijke competitie waar steeds een ander kampioen kan worden. Wij moeten ons in Europa niet gek laten maken door voor hetzelfde produkt steeds hogere kosten te maken.”

Hij vindt dat voetbalclubs gewoon verenigingen moeten blijven waar amateurs het naar hun zin hebben. Wie hogerop wil moet de consequenties aanvaarden. “Dan worden het gewoon bedrijven. Maar gemeenten hebben natuurlijk een eigen verantwoordelijkheid. We moeten daar als landelijke overheid ons niet te gedetailleerd meer bemoeien.”

Tijdens het Politiek Café ging het behalve over Vitesse en Gelredome ook over de zojuist afgeronde kabinetsformatie. “Doordat het zo lang heeft geduurd, is opnieuw grote schade berokkend aan het aanzien van de politiek. Kiezers beginnen kriegel te worden. Ze hebben twee keer duidelijk gestemd en dan valt eerst een kabinet door ruzie en vervolgens loopt een formatie van CDA en PvdA na drie maanden op de klippen. Die twee partijen hadden eerder tot de conclusie kunnen komen dat de formatie was mislukt. We staan nu voor de uitdaging om het vertrouwen terug te winnen”, stelde Weisglas. Van Geel deelde de analyse dat de mislukte formatie het aanzien van de politiek heeft geschaad.

Bron: De Gelderlander 20-05-2003

Nacompetitie halveert zomervakantie van Vitesse-spelers

Indien Vitesse er niet in slaagt de nacompetitie te ontlopen, dan houden de spelers een korte zomervakantie over. De laatste speeldag zou dan zijn op woensdag 25 juni. Trainer Edward Sturing heeft al aangekondigd de start van de voorbereiding op het nieuwe seizoen in dat geval vooruit te schuiven van 7 naar 13 juli. Zo houden spelers en begeleiding in elk geval nog tweeënhalve week vakantie over.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 20-05-2003

Toekomst Eredivisie NV ongewis

De achttien clubs uit de eredivisie zijn het nog steeds niet eens over de toekomst van hun gezamenlijke onderneming, de Eredivisie NV. Gisteren werd in Utrecht een voorstel besproken om de organisatie in de dagelijkse praktijk zo ongeveer samen te voegen met de sectie betaald voetbal van de KNVB en het samenwerkingsverband van de eerste divisieclubs, de CED.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 20-05-2003

Bob Peeters zet pijn en zorgen opzij.

Vitesse-spits Bob Peeters is vrijwel hersteld van de blessure die hij opliep in het duel tegen FC Twente.

Peeters kreeg in de eerste helft een elleboog in zijn gezicht en was daarna duizelig. Een kwartier na rust moest hij noodgedwongen het veld verlaten. Inmiddels voelt Peeters zich weer wat beter: “Mijn linker oog is nog wat blauw en gezwollen en ik heb wat pijn aan mijn neus. Maar de pijn en zorgen moeten nu opzij worden gezet. Ik ga weer voorzichtig trainen.”

Peeters rekent op een goede afloop van het seizoen: “Het oogde niet fris tegen Twente, maar dat wordt zondag beter.”

Bron: RTV Gelderland 19-05-2003

Eldridge Rojer in Antilliaanse ploeg.

Vitesse-speler Eldridge Rojer is opgenomen in de Antilliaanse selectie, die woensdag bij elkaar komt in Zeist.

Rojer maakt deel uit van een selectie van 26 Antilliaanse profs in Nederland. Van 23 juni tot 4 juli gaat de selectie op trainingskamp op de Antillen, waar ondermeer een oefenwedstrijd wordt gespeeld tegen Colombia.

Ook Wouter Jansen (De Graafschap) en Jurrick Juliana (AGOVV) zitten in de selectie.

Bron: RTV Gelderland 19-05-2003

Rankovic waarschuwt voor scenario met RAD Belgrado

Vitesse stevent af op een zinderende ontknoping in de strijd om lijfsbehoud. Aleksandar Rankovic waarschuwt voor het gevaar van de laatste wedstrijden. Hij heeft het al eens meegemaakt, bij RAD Belgrado.

Rankovic stapte in de zomer van 2002 over van RAD Belgrado naar Vitesse. Hij was met zijn ploeg op een keurige tiende plaats geëindigd in de Joegoslavische competitie. Dat was een jaar eerder, in het seizoen 2000-2001, behoorlijk anders. Toen vocht Rankovic met RAD Belgrado tot op de laatste speeldag voor lijfsbehoud, op een manier die opvallend veel overeenkomsten vertoont met de huidige survivaltocht van Vitesse.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 19-05-2003

‘Gelders Pact’ in strijd tegen degradatie

Normaal moeten ze niets van elkaar weten en kijken ze mekaar het liefst dood. Maar nu even niet. De Gelderse clubs NEC, Vitesse en De Graafschap moeten de handen komende zondag ineen slaan. Het is wachten op het ‘Pact van Gelderland’.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 19-05-2003

Probleem Vitesse zit dieper

Ook trainer Edward Sturing krijgt het lek niet boven bij Vitesse. Dat is allerminst vreemd, want het probleem zit dieper. Dat bleek zaterdagavond in Gelredome tegen FC Twente: 0 – 1. Op papier leek de opdracht eenvoudig, de praktijk was zaterdagavond anders. Vitesse kreeg FC Twente niet op de knieën en werd zelfs getroffen door een curieus eigen doelpunt. In de statistieken zal ‘Tukker’ Thijs Houwing wel als doelpuntenmaker worden opgenomen, maar dat is onzin.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 19-05-2003

Vitesse: kans op Heracles

Bezoekende fans treiteren al maanden over de toekomstige degradatie van Vitesse. Omdat het zo lekker bekt, zingen zij ‘Succes tegen Heracles’. De kans dat Vitesse inderdaad tegenover Heracles komt te staan, is aanwezig. Indien de Arnhemse club zestiende eindigt, wordt Vitesse geplaatst in poule A van de nacompetitie. FC Zwolle staat nu zestiende, het verschil met Vitesse is slechts een puntje. FC Groningen (veertien) komt ook nog in aanmerking voor de gevreesde zestiende plaats.

De kans is dik aanwezig dat ook Heracles zich plaatst voor poule A. Alle zes deelnemers uit de eerste divisie aan het ’toetje’ zijn inmiddels bekend. Het zijn, mits ADO Den Haag tenminste kampioen wordt: Emmen, Helmond Sport, FC Den Bosch, FC Volendam, Go Ahead Eagles en Heracles/Almelo.

Wie van deze ploegen in poule A en poule B speelt, staat nog niet vast omdat er nog een competitieronde wordt gespeeld. In poule A komen de nummers drie, vijf en zeven van de eindrangschikking in de eerste divisie, terwijl in poule B de nummers twee, vier en zes zullen acteren.

Vitesse stuit volgens de huidige ranglijst op Helmond Sport (met huurling Kristof Aelbrecht), Volendam en Heracles. De Graafschap kan niet hoger eindigen dan plek zeventien in de eredivisie en zal – als Excelsior wordt achterhaald – in poule B spelen. De Graafschap (of Excelsior) treft volgens de huidige stand op de ranglijst Emmen, FC Den Bosch en Go Ahead Eagles.

Bron: De Gelderlander 19-05-2003

Gert Claessens: teveel in ondertal.

Gert Claessens had wel een verklaring voor de mindere wedstrijd die Vitesse afleverde tegen Twente.

“We hebben niet goed gevoetbald, want Twente zette goed druk. Bovendien waren we teveel in ondertal op het middenveld en hadden we de wedstrijd in feite nooit in handen”, vond de Belg.

Gert Claessens beseft hoe duur het puntenverlies voor Vitesse is: “We hadden een heel goede zet kunnen doen. Nu zal het waarschijnlijk tot de laatste wedstrijd spannend blijven, mar ik ga er nog steeds van uit dat het seizoen over twee wedstrijden voorbij zal zijn.”

Bron: RTV Gelderland 18-05-2003

Stefanovic baalt van tegendoelpunt

Vitesse aanvoerder Dejan Stefanovic baalde na afloop van de verloren thuiswedstrijd tegen Twente van de fatale tegentreffer.

Stefanovic verloor een duel met Houwing bij de achterlijn: “Het was ongelukkig. Die speler van Twente wilde volgens mij een voorzet geven. Heel jammer, want we hadden achterin geen kans weggegeven. We hadden zeker een punt verdiend.”

De aanvoerder weet dat het spel van Vitesse niet best was: “We hebben maar twee of drie kansen gecreëerd, dat is niet genoeg. We speelden slecht voetbal en het moet echt beter om in de eredivisie te blijven”.

Bron: RTV Gelderland 18-05-2003

Sturing: Vitesse nog volop in de race.

Vitesse is volgens Edward Sturing, ondanks de ongelukkige 0-1 thuisnederlaag tegen FC Twente, “nog volop in de race”.

“De spelers hebben alles gegeven. Er werden weinig kansen weggegeven, maar ook niet veel kansen gecreëerd. Een aantal spelers zat niet in de wedstrijd. Het gebrek aan vertrouwen kon niet worden omgebogen, doordat er op een fataal moment een tegengoal viel”, aldus de strijdbare oefenmeester.

Volgens Sturing is er geen tijd voor rouw, mede door het verlies van de concurrentie: “Op 29 mei valt pas de beslissing”.

Bron: RTV Gelderland 18-05-2003

Vitesse verliest tegen laf Twente

Vitesse heeft in eigen Gelredome een erbarmelijk slechte wedstrijd tegen Twente met 1-0 verloren.

FC Twente speelde uitermate laf en creëerde geen enkele kans. Vitesse miste het vernuft om daar echt iets tegenover te stellen. Het eerste half uur was slaapverwekkend, daarna werd het iets beter. Emile Mbamba was als enige Vitessenaar betrokken bij kleine kansen.

Vlak vaar rust was Vitesse dichtbij de 1-0 toen Dejan Stefanovic goed inkopte na een corner van de ongelukkig spelende Didier Martel. Twente-doelman Sander Boschker kon de bal overtikken.

Na rust zakte Vitesse steeds verder weg en eas alleen dicht bij een treffer na een vrije trap van Martel, waar Boschker niet bij kon. Marian Zeman zag zijn inzet van de lijn gehaald worden.

Tien minuten voor tijd kreeg Twente de 1-0 in de schoot geworpen. Invaller Thijs Houwing troefde Dejan Stefanovic af bij de achterlijn en speelde de bal hard in. Doelman Jevric rekende op een voorzet en beoordeelde debal verkeerd, zadat de onterechte 0-1 een feit was.

In de slotfase was Vitesse nog wel gevaarlijk via Mbamba en de verder falende Amoah, maar het bleef 0-1.

Bron: RTV Gelderland 18-05-2003

Zuinig Twente pakt volle winst

Vitesse – FC Twente 0-1
In zonder twijfel de slechtste wedstrijd sinds de komst van Edward Sturing heeft Vitesse dure punten laten liggen. De ploeg speelde matig en wist slechts tweemaal gevaarlijk te worden via nota bene de verdedigers Stefanovic en Zeman. Invaller Houwing besliste het duel tien minuten voor tijd.

Edward Sturing waakte vooraf voor onderschatting en wilde niks weten van jubelstemming in welke vorm dan ook. In de eerste twintig minuten was het van beide kanten erg mager wat er voorgeschoteld werd. Vitesse probeerde wel druk te zetten, maar wist weinig gevaar te stichten en FC Twente startte wel met een heel zuinige instelling en koesterde het balbezit. Voor de bijna 24.000 toeschouwers viel er dan ook lang weinig te genieten. In het eerste half uur zorgde alleen Didier Martel met twee scherpe voorzetten voor gevaar. Zijn tweede in de 28e minuut kon nog maar net door een verdediger tot corner worden verwerkt.

In het laatste kwartier van die eerste helft probeerde het publiek de ploeg op sleeptouw te nemen, maar veelvuldig balverlies en veel foutieve passes bepaalden vooralsnog het spelbeeld. De meeste dreiging ging wel uit van de Arnhemmers, maar echte rijpe doelkansen konden niet geteld worden, buiten een kopbal van Stefanovic uit de vijfde hoekschop voor rust. Doelman Boschker tikte de bal over het doel en verrichtte zo zijn enige redding in 45 minuten voetbal en zeven corners voor Vitesse.

Ook na rust veranderde er weinig tot niets aan het spelbeeld. De Tukkers leunden rustig achteruit en lieten Vitesse het spel maken. Probleem zaterdagavond was dat de Arnhemmers daar juist de grootste moeite mee hadden. De eerste echte doelkans kwam uit een vrije trap van Martel na 65 minuten spelen. De Fransman lepelde de bal keurig bij de tweede paal op het hoofd van Zeman, maar de Slowaak legde de bal terug in plaats van de 1-0 binnen te knikken. De Belgische trainer Vandereijcken kreeg het idee dat er wel eens wat te halen viel in Gelredome en wisselde kort achter elkaar driemaal. Ook Sturing liet zich niet onbetuigd en bracht Rojer voor Peeters en Janssen voor de ditmaal tegenvallende Martel.

Een kwartier voor tijd zorgde Van de Paar uit een vrije trap voor Twents gevaar, maar Jevric pakte de lage pegel klemvast. Vitesse probeerde in de laatste vijftien minuten alsnog een beslissing te forceren, maar in de 80e minuut lag de bal plots achter doelman Jevric. Invaller Houwing schoot de bal vanaf de achterlijn en uit een onmogelijke hoek in het doel: 0-1. Met lange ballen trachtte Vitesse alsnog op gelijke hoogte te komen, maar de scherpte en de kansen ontbraken simpelweg om tot scoren te komen. Door het verlies van ‘concurrent’ Zwolle had de ploeg vanavond een goede slag kunnen slaan, maar het moest de winst aan het zeer zuinig spelende FC Twente laten.

Statistieken:
Vitesse – FC Twente 0-1 (0-0)
0-1 Houwing ’80

Scheidsrechter: Rene Temmink

Toeschouwers: 23.600

Gele kaarten: El Brazi ’21, Polak ’25 ( FC Twente), Zeman ’73 (Vitesse)

Vitesse
Jevric, Cornelisse, Stefanovic, Zeman (’81 Van Halst), Frankel, Mbamba, Rankovic, Claessens, Martel (’71 Janssen), Amoah en Peeters (’60 Rojer’).

Wissels niet gebruikt: Van Fessem, Levchenko, Dingsdag en Jansen.

FC Twente
Boschker, Grujic (´62 Van der Doelen’, El Brazi, Pothuizen, Booth (’57 Houwing), Van de Paar, Cairo, Cziommer, Ouedraogo, Polak en Niemeijer (’58 Van der Weerden).

Wissels niet gebruikt: Pauwe, Cavens, De Visscher en Zomer

Reacties beide trainers
De analyses van de trainer Edward Sturing en René Vandereijcken na afloop van door FC Twente met 1-0 gewonnen competitieduel.

Vandereijcken
“Ik ben uiterst tevreden natuurlijk. Als je naar ons programma kijkt met Vitesse uit, Ajax thuis en Utrecht uit, dan is dat niet gemakkelijk. Daarbij zegt iedereen dat we niks meer te winnen of te verliezen hebben. Bij de spelers was dat gelukkig niet te merken en zij hebben een harde strijd geleverd. Het is een feit dat als je onderin voetbalt tegen een dergelijke nederlaag kunt oplopen en dat is vandaag gebleken. Het is heel nipt geweest vandaag, maar ik ben er dik tevreden mee.”

Sturing
“Het is nu wel gebleken dat er nog geen hosanna stemming mag zijn. Gelukkig verliest ook de concurrentie vandaag. We hebben bijna niks weggegeven, maar spijtig genoeg ook nauwelijks kansen gecreëerd. Ik wil toch een compliment maken aan mijn spelers die er alles aan gedaan hebben om een goed resultaat neer te zetten. Als het tegenzit merk je dat het vertrouwen er bij een aantal spelers nog niet is. Dat zie je bij het vragen om de bal en bij het inspelen. Maar, zoals er geen tijd was voor hosanna, is er nu geen tijd voor rouw. We hebben alles nog in eigen hand. Ik heb het al zo vaak gezegd, de beslissing valt pas op 29 mei en niet eerder.”

Bron: Vitesseworld 17-05-2003

FC Twente drukt Vitesse terug in de problemen

Vitesse heeft de kans laten liggen om afstand te nemen van de degradatiezone. Tegen FC Twente, één van de weinige ploegen in de Holland Casino Eredivisie die de laatste weken slechts om de eer en de wedstrijdpremie speelt, ging de voormalige subtopper met 1-0 onderuit. Invaller Thijs Houwing zorgde met een gelukstreffer in de slotfase voor één van de weinige hoogtepunten in een teleurstellend duel.

De nederlaag was een bittere pil voor Vitesse, dat de laatste weken aan de weg had getimmerd met een succesvolle serie. Toch hield trainer Edward Sturing hoop op een goede afloop. “Zoals we vorige week niet in een hosannastemming waren zijn we nu niet in diepe rouw”, verklaarde de coach. “Ik heb al eerder gezegd dat de beslissing valt op de laatste speeldag en ik denk nog steeds dat dat zo zal zijn. De ploegen om ons heen hebben ook verloren dus er is weinig veranderd. Het is alleen weer iets spannender geworden, omdat we een wedstrijd minder voor de boeg hebben.”

Spanning was eveneens het enige wat de toeschouwers in Gelredome werd geboden in het duel met Twente. Geen van beide ploegen wist daadwerkelijk gevaar te creëren in het strafschopgebied van de tegenstander. “Er waren weinig kansen omdat beide ploegen erg goed georganiseerd waren”, analyseerde Sturing. “Het was daardoor ook een heel matige wedstrijd om naar te kijken.”

Waar de wedstrijd niet meer dan een doelpuntloos gelijkspel verdiende, besloot invaller Houwing anders. De jongeling ontdeed zich op links van Dejan Stefanovic en verraste Dragoslav Jevric vanuit een onmogelijke hoek met een schot dat verdacht veel op een mislukte voorzet leek. “De treffer had ook aan de andere kant kunnen vallen, maar als je in de situatie zit waar Vitesse in zit, dan loop je hier tegen aan”, wist Sturing.

Bron: De Gelderlander 17-05-03

Henk ‘Charly’ Bosveld Zaalvoetbaltoernooi.

De supportersvereniging organiseert op zaterdag 7 juni 2003 voor de tweede maal het Henk ‘Charly’ Bosveld zaalvoetbaltoernooi. Het toernooi zal gehouden worden in sporthal Valkenhuizen. Het inschrijfgeld per team is € 45. Evenals vorig jaar mogen er per team maximaal 3 niet-leden meespelen. Er kunnen maximaal 12 teams meedoen. Inschrijfformulieren verkrijgbaar tijdens wedstrijddagen in de zuidshop en telefonisch op werkdagen van 08.30 uur tot 12.30 uur onder tel.nr. 026-88 07 312.

Mei 2003

Succesvolle operatie voor Jan Jongbloed

Assistent-trainer Jan Jongbloed van Vitesse is in Amsterdam met succes geholpen aan zijn hartklachten. Bij de 62-jarige oud-international is een kleine ingreep gedaan (omlegging van een ader). Het herstel vergt naar verwachting twee tot drie maanden. Jongbloed was net actief als assistentrainer bij de selectie. Hij maakt het momenteel goed. Onbekend is of de voormalig doelman van Oranje komend seizoen terugkeert als assistent bij de hoofdmacht. Trainer Edward Sturing wilde gisteren niet ingaan op de samenstelling van de technische staf.

Bron: De Gelderlander 17-05-03

‘Zware bank’, Janssen en Van Halst moeten zitten

Hoe beter het gaat met Vitesse, hoe luxer de problemen van de trainer. Edward Sturing kan het zich vandaag tegen FC Twente permitteren om naast Theo Janssen ook middenvelder Jan van Halst op de bank te houden. Inmiddels is ook Nick Hofs teruggekeerd bij de selectie. De van een kruisband-operatie herstelde middenvelder behoort nog niet tot de selectie, maar is wel inzetbaar. Sturing had hem graag met Jong Vitesse ritme laten opdoen, maar die ploeg is al uitgespeeld. Hofs, die vandaag 20 jaar wordt, werd gisteren medisch fit verklaard.

Sturing heeft de kleine jeugdinternational vooralsnog niet nodig. Zeer te spreken is hij over een andere middenvelder, Aleksandar Rankovic, die in de thuiswedstrijd tegen NAC na vijf minuten voor Van Halst in het veld kwam. Een week later speelde Rankovic ook tegen De Graafschap in de basis. “Aleksandar heeft het uitstekend gedaan naast Gert Claessens. Het is wel belangrijk dat zij goed op elkaar letten. Met Van Halst weet Claessens altijd dat er iemand achter blijft, bij Rankovic niet. Die heeft ook grote drang naar voren. Het is belangrijk dat de balans in het elftal blijft, daarvover heb ik ook apart met die twee gesproken. Tegen De Graafschap liep dat uitstekend.”

Dat gold niet voor het spel van Vitesse, erkent Sturing. “De laatste twee wedstrijden waren de slechtste sinds mijn komst als trainer, maar we hebben ze allebei gewonnen. Laat ons dan nog maar twee wedstrijden slecht spelen. Als we nu twee keer winnen, ga ik er vanuit dat we in de eredivisie blijven”, aldus Sturing, die Van Halst wel fit genoeg acht om op de bank te starten.

Sturing kan inmiddels weer beschikken over 23 spelers in de strijd die over drie duels lijfsbehoud moet opleveren. Na de twee overwinningen op NAC en De Graafschap staat Vitesse weer boven FC Zwolle en FC Groningen op de veertiende plaats.

Tijd voor opluchting is er echter nog niet, weet Sturing. “Het eerste dat ik deze week voor de training heb gedaan, is de spelers er op aanspreken dat we er nog niet zijn. Als je van Twente verliest, kan de stand er zaterdagavond weer heel anders uitzien. Het is vantevoren ook niet te zeggen of het een voordeel is dat Twente nergens meer voor speelt”, denkt Sturing, die niks aan het toeval wenst over te laten.

“Wij zullen zelf het spel moeten maken, agressief naar voren moeten spelen. We moeten niet naar anderen kijken, maar naar onszelf. Ook tegen FC Twente is alle scherpte vereist”, weet Sturing, die blij is dat FC Groningen terug is in de ratrace.

Groningen verloor dinsdag met 5-1 bij Roda JC. “Groningen had zich misschien al rijker gerekend dan zij waren. Het is voor ons een voordeel dat we nu met twee ploegen te maken hebben”, meent Sturing, die voor de wedstrijd tegen FC Twente niks verandert aan de speelwijze en aan de opstelling.

Opstelling Vitesse: Jevric, Cornelisse, Zeman, Stefanovic, Fränkel; Mbamba, Rankovic, Claessens, Martel; Amoah, Peeters.

Bron: De Gelderlander 17-05-03

Domme vragen stellen mag in bijles over Vitesse

Op 12 juni buigt de gemeenteraad zich opnieuw over het reddingsplan voor Gelredome en Vitesse. Maar eerst komt er een ‘workshop’. Waar raadsleden achter gesloten deuren vragen mogen stellen. Ook domme. ‘Het is bijscholing.’

Eigenlijk, zegt de Arnhemse CDA-fractievoorzitter Frans Janssen, weten veel raadsleden bitter weinig van het complexe dossier Vitesse/Gelredome. “Dat bleek wel in april, op die vergadering waarin het besluit over het gemeentelijke reddingsplan werd uitgesteld. Veel politici begrepen niet goed waar het over ging.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 17-05-2003

Commentaar: Redding

Wethouder Rob Gast heeft laten weten met projectontwikkelaar TCN te praten over een mogelijke rol in het reddingsplan voor voetbalclub Vitesse en stadion Gelredome. Daarmee verraste hij de gemeenteraad en andere betrokkenen. Het is inderdaad ook verwonderlijk. De wethouder heeft een halfjaar aan het reddingsplan gewerkt. Bij de presentatie liet hij weten dat marktpartijen niet geïnteresseerd waren om een rol te spelen die past binnen het gemeentelijk reddingsplan.

Echter na de presentatie en een eerste discussie in de gemeenteraad stelde Gast, zonder enige toelichting, met TCN te praten. Onduidelijk is of de marktpartij van mening is veranderd of dat de gemeente water bij de wijn doet om alsnog een marktpartij binnenboord te trekken. Wel duidelijk is dat de gemeenteraad kritiek heeft op het feit dat de gemeente als enige de rol van reddende engel wilde spelen voor Vitesse en Gelredome.

Het gevaar dat nu dreigt, is dat met haastwerk een marktpartij wordt aangetrokken, zonder dat duidelijk is of het de beste partij is. Veel beter is dat bij het besluit over het reddingsplan in de gemeenteraad op 12 juni wordt vastgesteld dat er zo snel mogelijk een marktpartij moet worden gevonden en de gemeente de tijd neemt om te onderzoeken welk bedrijf daadwerkelijk het beste aanbod voor gemeente, Gelredome en Vitesse heeft.

Bron: De Gelderlander 17-05-03

‘Red Vitesse ook bij degradatie’

Red Vitesse ook wanneer de club onverhoopt mocht degraderen naar de eerste divisie. Dat is de boodschap van Leefbaar Arnhem aan wethouder Gast, die belast is met het reddingsplan. De oppositiepartij kan echter niet aangeven hoe die redding dan gestalte moet krijgen.

De CDA-wethouder heeft tot nu toe gezegd dat het gemeentelijke reddingsplan dat al een tijdje op tafel ligt zijns inziens niet ‘degradatieproof’ is. Het gemeentevoorstel om stadion Gelredome en de gronden erom heen te kopen en Vitesse een lening te verstrekken dat allemaal met ruim 29 miljoen euro aan geleend geld is volgens de wethouder nauwelijks overeind te houden als de club degradeert.

De voornaamste reden daarvoor is dat Vitesse zeer waarschijnlijk veel minder inkomsten (kaartverkoop, tv-rechten, sponsors) kan genereren na vertrek uit de eredivisie. En dat betekent dat de financiële risico’s aanzienlijk groter worden. De gemeente wil daar tot nu toe niet voor opdraaien.

Ten onrechte, zegt Leefbaar-Arnhemfractievoorzitter M. van Meurs. “Want de argumenten om de club te redden, veranderen namelijk helemaal niet bij degradatie. Het is dan nog steeds de bedoeling om het betaald voetbal voor je stad te behouden en het plezier van 25.000 supporters veilig te stellen. Wij vinden dan ook: je kiest voor het redden van Vitesse, ongeacht het feit of ze in de eredivisie blijven.”

Vitesse staat momenteel één punt boven de streep die verplicht tot het spelen van nacompetitievoetbal. “Natuurlijk gaan wij ervan uit dat ze niet degraderen”, zegt Van Meurs. “Maar ik constateer dat de Arnhemse gemeenteraad stilzwijgend heeft geaccepteerd dat het bij degradatie einde oefening is.”

Leefbaar Arnhem roept wethouder Gast op om met een alternatief plan te komen, voor het geval dat het toch sportief misloopt bij Vitesse. “Hij moet daar nu al rekening mee houden en mee aan de slag gaan.” Hoe het gemeentelijke reddingsplan eruit zou moeten zien na degradatie, weet de partij op dit moment nog niet. Van Meurs: “Maar er zijn volgens mij mogelijkheden. Kijk naar Fortuna Sittard. Dat is met schulden uit de eredivisie gedegradeerd. Dat levert dan wel het voordeel op dat je je dure spelers met onmiddellijke ingang kunt ontslaan.”

Aan het bestaande reddingsplan van de gemeente, waar op 12 juni opnieuw over wordt gesproken door de gemeenteraad, zijn op dit moment Vitessebegrotingen gekoppeld waarin de broekriem al flink wordt aangehaald. Maar aan de salarissen van een handvol zeer dure spelers kan vanwege contractuele bepalingen nog niet worden getornd. Wethouder Gast was gisteren niet in de gelegenheid een reactie op de wensen van Leefbaar Arnhem te geven.

Bron: De Gelderlander 17-05-03

Razendsnel herstel van Nick Hofs

Nick Hofs is gistermiddag ‘officieel’ teruggekeerd bij de selectie van Vitesse. De kleine middenvelder is vijf maanden na zijn kruisband-operatie, op 12 december 2002, medisch fit verklaard. Hij kreeg een applausje van de selectie. “Het is allemaal wel snel gegaan”, zei Hofs gistermiddag verheugd. “Ik heb maar een paar kleine tegenslagen gehad, met spiertjes in het bovenbeen en de kuit. Maar dat had verder niks met de knie te maken.”

“Op zich vond ik het nog wel meevallen. In het begin moet je op krukken lopen en dat is niet lekker. Je moet je daar overheen zetten. Het heeft toch geen zin om je gek te laten maken, daar schiet je niks mee op.” De genezing van Hofs is wonderlijk snel gegaan. Fysiotherapeut Jos Kortekaas. “Van operatie tot medisch fit in ruim vijf maanden is inderdaad snel. Ik kan me herinneren dat John van den Brom ooit ook heel snel was. Die kreeg alleen vlak voordat hij terug bij de groep zou komen, nog een terugslag.”

Hofs heeft stille hoop op een paar speelminuutjes dit seizoen, maar rekent nergens op. “Het zou fantastisch zijn als ik de laatste wedstrijd nog een paar minuutjes kan spelen, als afsluiting van het seizoen”, aldus de 20-jarige middenvelder, die een korte vakantie houdt en tweeënhalve week eerder met de voorbereiding zal beginnen.

Bron: De Gelderlander 17-05-03

Vitesse 7 juli van start met voorbereiding

Vitesse start de voorbereiding op het nieuwe seizoen in principe op 7 juli. Behalve wanneer de club de nacompetitie niet weet te ontlopen. In dat geval is de herstart een week later, op 13 juli. Vast staat al dat de selectie van trainer Edward Sturing 14 juli in trainingskamp gaat. De club heeft een nieuwe accommodatie gevonden in Gaanderen. Getraind wordt aldaar op het voetbalveld van Veluwse Boys. Sturing over de verhuizing van Hoenderloo naar Garderen. “Het was daar fantastisch in orde, maar voor de spelers is het ook wel eens goed ergens anders te zijn.”

Bron: De Gelderlander 17-05-03

Ruud Knol mist deel van de voorbereiding

Ruud Knol is niet op tijd fit voor de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen 2003/04. De verdediger, die dit seizoen twee knie-operaties onderging, mist waarschijnlijk de eerste twee weken. “Hij werkt in Amsterdam zijn eigen programma af. Het heeft niks te maken met een terugslag. Het herstel van de blessure vergt gewoon zo veel tijd”, verklaarde Sturing, die in elk geval wel kan rekenen op Nick Hofs en de rentree van aanvaller Mamadou Zongo. Beide spelers straten tweeënhalve week eerder dan de groep met individuele trainingen.

Bron: De Gelderlander 17-05-03

Levchenko en Zeman zitten in zelfde schuitje
Toekomst mogelijk in de Oekraïne en Slowakije

De keuze staat niet bovenaan het lijstje, maar Evgeniy Levchenko en Marian Zeman sluiten een terugkeer naar hun geboorteland niet uit. De twee spelers van Vitesse zitten net als Riga Mustapha nog zonder werkgever voor volgend jaar.

Op 30 juni 2003 loopt de transfermarkt voor voetballers over. Een stroom van spelers komt vrij, maar de clubs zijn selectief. Marian Zeman, Evgeniy Levchenko en Riga (Rahamat) Mustapha zijn na 1 juli vrij om te gaan en staan waar zij willen. Een voordeel is dat in deze tijd niet.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 17-05-2003

Cornelisse: sober maar drie punten

Vitesse-rechtsback Tim Cornelisse gooide vrijdag op de training de trucendoos een paar keer open: “Dat zal je in de wedstrijd niet zien. Ik sta op een positie waar je sober moet spelen.”

“Drie punten is het belangrijkst. We hebben twee keer gewonnen, hopen dat we die lijn door kunnen trekken. Als we zaterdag winnen, kunnen we een hele grote stap zetten”, weet Cornelisse.

“Twente is moeilijk in te schatten. Ze hebben niks meer op het spel, maar daardoor kunnen ze ook vrijuit spelen. We moeten gewoon spelen zoals we de laatste wedstrijden gespeeld hebben. Dan moet het lukken”, denkt Cornelisse.

Bron: RTV Gelderland 16-05-2003

Sturing waakt voor hosanna-stemming.

Onder leiding van de nieuwe trainer Edward Sturing is Vitesse opgeklommen naar een veilige 14e plek. “Het kan zo weer omslaan”, waarschuwt Sturing. “Er is geen ruimte voor een hosanna-stemming.”

“Iedereen is zich er terdege van bewust dat we er nog lang niet zijn. Verschil is dat we het nu in eigen hand hebben, maar we hebben slechts één punt voorsprong”, weet de Eerbeker.

“We hebben momenteel 23 fitte spelers, dat is een luxe”, verwijst Sturing naar de gestaag leegstromende ziekenboeg van de Arnhemse club.

Sturing kan bijvoorbeeld Jan van Halst en Theo Janssen op de bank houden. Voor de posities centraal op het middenveld kiest hij voor Aleksandar Rankovic en Gert Claessens.

“Ze hebben beiden diepgang. Er moet er wel één controlerend spelen. Ze moeten dus goed naar elkaar kijken. Dat werkt tot nu toe goed”, vindt Sturing.

Als Vitesse de nacompetie weet te ontlopen, dan begint op 7 juli de training voor het nieuwe seizoen. “Ik weet niet of Knol dan al zover is. Zongo verwacht ik er wel bij. We gaan op 14 juli op trainingskamp in Garderen”, kijkt de trainer vooruit.

Bron: RTV Gelderland 16-05-2003

Operatie Jan Jongbloed geslaagd.

De operatie van assistent-trainer Jan Jongbloed van Vitesse is geslaagd. De 62-jarige Amsterdammer kreeg vorige maand hartklachten. Dinsdag is een ader in de buurt van zijn hart omgelegd.

“We verwachten dat Jan volledig zal herstellen. Het gaat al weer heel goed met hem”, zei Vitesse-trainer Edward Sturing vrijdag.

Dit seizoen keert Jongbloed zeker nog niet terug op de bank. Over volgend seizoen kon Sturing nog geen uitspraken doen. “Daar moeten we het nog over hebben”, aldus de Eerbeker.

Bron: RTV Gelderland 16-05-2003

Nicky Hofs weer volledig fit.

De medische staf vav Vitesse heeft Nicky Hofs volledig fit verklaard. De middenvelder uit Arnhem werd vijf maanden geleden aan zijn kruisbanden geopereerd.

Hofs traint al enkele weken met de groep mee en wordt weer beschouwd als volwaardig lid van de selectie.

“Ik denk niet dat ik dit seizoen nog aan spelen toekom, want ik mis nog wedstrijdritme. Misschien kan ik als we veilig zijn in de laatste wedstrijd invallen. Dat zou leuk zijn”, hoopt Hofs, die zaterdag 20 jaar wordt.

Bron: RTV Gelderland 16-05-2003

TCN wil meebetalen aan Gelredome

De gemeente Arnhem praat met projectontwikkelaar TCN over een financiële bijdrage in de aankoop van Gelredome. Daarmee lijkt het oorspronkelijke reddingsplan voor het stadion en voetbalclub Vitesse, dat door Arnhem alleen zou worden betaald, van de baan.

Als TCN meebetaalt, kunnen de kosten van de redding flink lager uitvallen. Voor de SP zou dat volgens fractievoorzitter Elfrink aanleiding zijn om alsnog voor de redding van Gelredome en Vitesse te stemmen.

De raad bespreekt dinsdag 27 mei de diverse reddingsmogelijkheden. Een finaal oordeel wordt 12 juni verwacht.

Bron: RTV Gelderland 16-05-2003

‘Het gaat nu pas beginnen.’

Vitesse speelt zaterdagavond tegen FC Twente. Een overwinning brengt de ploeg van Edward Sturing weer een stap dichter bij het behoud in de eredivisie.

“Afgelopen zondag speelden we weer een cruciale wedstrijd, die gelukkig in een overwinning eindigde. We hebben het nu in eigen hand, maar van een jubelstemming is absoluut geen sprake. Er is te weinig ruimte om geen druk meer te voelen, daarom is scherpte ook tegen FC Twente weer noodzaak. We zijn met z’n allen nog altijd bewust van het feit dat het nog lang niet gespeeld is”, aldus Sturing.

De opstelling is hetzelfde als tegen De Graafschap. De trainer kan sinds het begin van de week beschikken over een selectie van 23 fitte spelers. Ook Nicky Hofs traint bijna volleig mee, maar hij zit nog niet bij de selectie. “Ik weet niet wat er van FC Twente verwacht moet worden. De samenstelling voor de wedstrijd is ons wel duidelijk, net als de speelwijze. Wij moeten scherp beginnen, de voorsprong op de concurrentie is slechts één punt. Het kan zo weer omslaan, maar een overwinning zaterdagavond brengt ons heel dichtbij de doelstelling.”

Bron: Vitesseworld 16-05-2003

Rankovic voelt zich prima in Arnhem

Aleksandar Rankovic speelt zaterdag tegen FC Twente weer centraal op het Vitesse-middenveld na zijn goede optreden tegen De Graafschap. “Ik ben zeer tevreden dat ik speel. Ik voel me prima bij Vitesse”, glundert de Serviër. “Centraal op het middenveld is mijn favoriete positie, maar daar heb ik nauwelijks gespeeld. De laatste weken gelukkig wel. Ik voel me daar uitstekend op mijn plaats.” Rankovic looft de samenwerking met Claessens. De middenvelder is zeker dat Vitesse de nacompetitie ontloopt: “Ik reken erop dat de competitie nog drie duels duurt. Ik denk dat we gaan winnen van Twente.”

Bron: RTV Gelderland 16-05-2003

Spaanse club meldt zich voor Riga

Een Spaanse club uit de Primera Division heeft zich bij Vitesse gemeld voor Mustapha Riga. De 21-jarige middenvelder kreeg twee maanden te horen dat hij na dit seizoen wegmoet bij Vitesse. Riga speelde dit jaar met name goed in de UEFA Cup-wedstrijden, maar verspeelde zijn basisplaats na een slecht optreden tegen NEC. Onder de nieuwe trainer Sturing speelde hij nog geen minuut. Riga debuteerde al op zijn 17e in het eerste van Vitesse. Zijn doorbraak bleef toen uit en hij werd een jaar verhuurd aan RBC Roosendaal. In vier jaar Vitesse speelde hij 31 competitieduels.

Bron: RTV Gelderland 16-05-2003

Sturing geeft zelfde elf vertrouwen

Vitesse-trainer Edward Sturing geeft voor de thuiswedstrijd zaterdag tegen FC Twente dezelfde elf het vertrouwen die afgelopen zondag van De Graafschap wonnen. Dat betekent dat zowel de weer herstelde Jan van Halst als Theo Janssen op de bank moeten beginnen. Op de langdurig geblesseerden Ruud Knol, Nick Hofs en Mamadou Zongo na is de complete Vitesse-selectie fit en inzetbaar.

Vermoedelijke opstelling: Jevric; Cornelisse, Zeman, Stefanovic, Fränkel; Mbamba, Rankovic, Claessens, Martel; Amoah en Peeters.

Bron: RTV Gelderland 16-05-2003

Snellenburg: ‘We wijken pas als we overtuigd zijn’
Aalbers liet niets meer van zich horen na gesprek Gemeente Arnhem.

In een interview op stadsomroep Arnhem gaf Jan Snellenburg, demissionair bestuurslid Vitesse, een toelichting op zijn uitspraken in De Gelderlander van 14 mei 2003. Het bestuur wil wel opstappen mits ze ervan overtuigd zijn dat de geboden oplossing goed is voor Vitesse. Een tussenpaus is volgens Snellenburg juist geen goede oplossing.

Op de vraag of ze nog geld terugkrijgen antwoordde Snellenburg dat eraan gewerkt wordt dat er nog wat geld terugkomt. Het denkt dat eventueel zelfs nog mogelijk is dat alles nog terugkomt.

Op de vraag of het belang van Vitesse voorgaat, was het antwoord ja. Het geld wat hij samen met Guijt en Veenendaal in Vitesse heeft gestoken om de club te redden was uit clubliefde gedaan.

Op de volgende vraag of Aalbers terug zou moeten komen gaf Snellenburg aan dat het grootste deel van de financiële problemen ontstaan zijn in de tijd dat Aalbers voorzitter was. Maar als Aalbers een sponsor of meer zou hebben dan moet hij zich bij de gemeente melden. Daarbij vertelde Snellenburg dat de gemeente aan Aalbers vroeg om de sponsors op tafel te leggen. Na dit verzoek bleef het stil rond Aalbers en kwam er geen enkele sponsornaam op tafel, aldus Jan Snellenburg.

Bron: 15-05-2003

Vitesse meestal sterk tegen Twente

Vitesse speelt zaterdag thuis tegen FC Twente, de club waar de oud-Vitessenaren Pothuizen, Scott Booth en Chris van de Weerden spelen.

Vitesse doet het thuis vrijwel altijd goed tegen de Enscedeërs. Vorig jaar werd het 2-0 (Stefanovic, Claessens). Het jaar ervoor scoorde Bob Peeters zijn eerste goal voor Vitesse en werd het 3-1. In 1999/2000 werd het zelfs 4-1, met 2 eigen goals van de tukkers.

Alleen in april 2001 ging het mis. In de halve finale van de beker verloor Vitesse na strafschoppen van de latere bekerwinnaar FC Twente. Emile Mbamba en Marc van Hintum misten hun penalty’s.

Bron: RTV Gelderland 15-05-2003

‘Weloverwogen besluit? Eigenlijk kan dat niet’

Je bent raadslid. Krijgt het reddingsplan Vitesse/Gelredome voor de kiezen. ’t Voortbestaan van club en stadion ligt opeens in jouw handen. Maar wat weet je er eigenlijk van? Onder welke druk sta je? SP – raadslid Gerrie Elfrink vertelt.

‘Je stemt voor, anders merk je het wel.’ En: ‘Ik mag jou niet.’ Slechts een kleine greep uit de sms’jes die SP-raadslid Gerrie Elfrink (28) ontving, toen hij zijn mobieltje in de pauze van de gemeenteraadsvergadering over Vitesse even aanzette. Het debat was live op tv. “Voor veel mensen ben ik het gezicht van anti-Vitesse”, zegt hij. “Ik ben tegen het gemeentelijke reddingsplan, dat klopt. Maar ik ben zeker niet tegen Vitesse.”

Onder politiebegeleiding moest Elfrink de vergadering, waarin het besluit over de toekomst van Vitesse tot juni werd uitgesteld, verlaten. Vóór het politieke debat had hij al dreigmailtjes ontvangen. “Zal wel van een of andere puber zijn, maar toch supervervelend. Zorgwekkend zelfs”, zucht hij. Het leven van een raadslid gaat niet altijd over rozen. Krijg je als goedwillende amateur-politicus zomaar het uiterst complexe reddingsplan Vitesse/Gelredome voor de kiezen. Waar maanden aan gewerkt is en waarin het draait om 29,3 miljoen euro. Of u even binnen een paar dagen een besluit wil nemen over de toekomst van het betaalde voetbal in de stad. En wee degene die over zo’n gevoelig onderwerp kritische vragen stelt.

“Je gaat beter opletten op straat, kijkt om je heen. Op koninginnedag hoorde ik op het Kerkplein naar me schreeuwen: hé, Gerrie Efrink, SP! Vitesse-supporters. Heel boos. Ik heb met ze gediscussieerd, maar was wel op m’n hoede. Ik bedoel, met de meeste gasten kun je praten. Maar er lopen ook gekken rond.” Elfrink ging ook op internet de discussie met de fans aan. “Om uit te leggen dat we niet tegen elk reddingsplan zijn, maar dat het plan van wethouder Gast geen structurele oplossing biedt en te grote financiële risico’s voor de gemeente bevat.”

Bezweken onder de grote druk van buiten is hij niet, zegt hij zelf. “Daar waak ik heel erg voor. Als ik er achter kom dat het wel invloed heeft, kan ik beter stoppen als raadslid. Maar het waren wel goede discussies hoor. Menig Vitesse-fan kan beter analyseren en kritische vragen stellen dan de raadsleden in Arnhem.”

Het is de vraag, erkent de SP’er, of je als raadslid eigenlijk wel in staat bent om over zo’n complexe zaak een weloverwogen beslissing te nemen. “Eigenlijk is het antwoord nee. Vooral vanwege de tijdsdruk. Toevallig had ik me al in Vitesse en Gelredome verdiept. Als je nog moet beginnen, lukt je dat niet meer. Je krijgt als raadslid bovendien lang niet alle relevante informatie op een presenteerblaadje. En de wethouder doet net alsof zijn reddingsplan de enige oplossing is. Een aantal raadsleden stemt daar blind voor. Zonder er inhoudelijk naar gekeken te hebben.”

Elfrink is inmiddels op zoek gegaan naar andere waarheden. Deze week zat hij samen met raadsleden van GroenLinks en VVD bij het bedrijf TCN, dat mogelijk een risicodragende rol in het reddingsplan wil spelen. Er gaat veel tijd in zitten. “Er was een week dat ik er tachtig uur aan gewerkt heb. Gemiddeld is het dertig uur.”

Of het nog leuk is allemaal? Meestal wel. “Ik word op straat soms uitgescholden voor klootzak. Maar krijg ook positieve reacties. Laatst nog, een kaartje met een appel erop. Stond erbij geschreven: ‘Even doorbijten’.”

Bron: De Gelderlander 15-05-03

´Staatssteun voetbalclubs geen issue voor Brussel´
Strenge toepassing EU-regels betaald voetbal ver weg

Als de Europese Commissie besluit dat overheidssteun aan betaald voetbal organisaties (BVO´s) in strijd is met Europese regelgeving dan dreigt er een ramp voor het betaald voetbal. Nu nog maken clubs als FC Utrecht, NAC Breda en Vitesse uit Arnhem hun begroting sluitend met grote gemeentelijke bijdragen. Volgens de Europese wet mogen organisaties geen overheidssteun ontvangen. Maar volgens Mr. Pieter Kuypers, specialist in Nederlands en Europees mededingingsrecht, zal Brussel de zaak zo goed als zeker op zijn beloop laten. „Het is politiek geen issue.”

lees verder...

Bron: De Telegraaf 12-05-2003

Help, het voetbal verzuipt

Het betaalde voetbal is chronisch ziek. Het wachten is op de eerste profclub die failliet gaat. Roemruchte verenigingen zoals Sparta, Fortuna Sittard, NAC, FC Twente, Vitesse, MVV en deze week FC Utrecht balanceren op de rand van de financiële afgrond. Willen zij en andere clubs overleven dan dient het overvloedige vet van de botten te worden geschraapt. De peperdure toekomstvisioenen van de bestuurders moeten in de prullenbak en de salarissen van de spelers drastisch omlaag. Dan nog is het de vraag of alle 36 clubs overleven.

lees verder...

Bron: De Telegraaf 10-05-2003

Levchenko blijft hopen op FC Twente.

Evgeniy Levchenko moet aan het eind van het seizoen weg bij Vitesse. De Oekrainer wacht nog steeds op een nieuwe club. “Ik wil graag voetballen.Elke club die me een goede aanbieding doet, is goed”, aldus de middenvelder.

Enige tijd geleden toonde FC Twente concrete interesse, maar toen ging de Stichting Twente ’65 failliet. “Ze hebben belooft nog contact met me op te nemen”, aldus een hoopvolle Levchenko.

Levchenko (25) blijft het liefst in Nederland, waar hij sinds 1996 voetbalt: “Het is een goed voetballand.” Een transfer naar het buitenland sluit hij echter niet uit.

Bron: RTV Gelderland 14-05-2003

Dingsdag gaat contract ondertekenen.

Vitesse-verdedigerMichael Dingsdag heeft zijn nieuwe driejarige contract bij Vitesse in huis liggen. Hij gaat ervanuit dat hij ook zal tekenen. Dit geldt ook voor Vitesse:”We zijn eigenlijk helemaal rong”, aldus technisch manager Jan Streuer.

Dingsdag kreeg op 1 april een ontslagbrief van Vitesse, maar de nieuwe trainer Edward Sturing drong aan op een langer verblijf van de Amsterdammer.

Na lange onderhandelingen zijn de partijen nu nagenoeg rond. De 20-jarige Dingsdag zit sinds anderhalf jaar bij de A-selectie van Vitesse. Hij speelde tot nu toe 14 competitiewedstrijden.

Bron: RTV Gelderland 14-05-2003

Van Halst: alleen clubbelang telt.

Jan van Hals lijkt op tijd fit te zijn voor de wedstrijd tegen FC Twente zaterdag. “Vandaag voor het eerst weer meegetraind. Ben ik blij om. Lekker getraind, lekker weer”, zei de Vitesse-middenvelder woensdag.

Zonder Van Halst presteerde Vitesse goed: “Gelukkig maar. Het gaat ook niet om mij. Er is maar één belang, dat is het clubbelang. Het gaat erom dat Vitesse boven de streep blijft.”

Vitesse is nog niet veilig, vindt Van Halst. “Het resultaat is beter, het spel is niet om over naar huis te schrijven. Hopen dat we nu meer zelfvertrouwen en makkelijker spelen.”

Bron: RTV Gelderland 14-05-2003

Vitesse weer in training

Na de winst op De Graafschap (1-0) en twee vrije dagen heeft Vitesse woensdagmiddag de training hervat, waarmee de voorbereiding op het duel met FC Twente begonnen is.

Voordat de voltallige selectie zich in Gelredome meldde voor de jaarlijkse Vitesse Kids Club Dag werd tussen de middag een training afgewerkt. Behalve Mamadou Zongo en Ruud Knol stond iedereen op het trainingsveld. Jan van Halst deed volop mee en Didier Martel was voldoende hersteld van zijn tegen De Graafschap opgelopen ‘knietje’. Donderdag traint de selectie om half elf op Papendal en vrijdag wordt de laatste training voor het duel met FC Twente in Gelredome afgewerkt.

Bron: Vitesseworld 14-05-2003

Excelsior-Vitesse begint om 14.30 uur!

De wedstrijd Excelsior-Vitesse begint op 25 mei om 14.30 uur. Op de kaartjes staat 13.00 uur wat dus niet klopt!

Mei 2003

Kaartverkoop
Vitesse – Willem II valt qua kaartverkoop onder categorie 2.

De verkoop wordt nu:
Vanaf 17-5 kunnen seizoenkaarthouders van Vitesse 2 kaarten bijkopen bij Ticketbox. Indien er nog kaarten beschikbaar zijn, vindt er kassaverkoop op de wedstrijddag plaats. Er kan dan slechts 1 kaart per seizoenkaart worden bijgekocht.

Mei 2003

Van Fessem in beeld bij FC Twente

Een groot aantal spelers van Vitesse wordt gevolgd door clubs uit binnen- en buitenland. Het meest concreet is de belangstelling voor doelman Jim van Fessem, die al langer in beeld is bij FC Twente. Die club is op zoek naar een opvolger voor doelman Sander Boschker, die aan het eind van het seizoen vertrekt. De wedstrijd van Vitesse bij De Graafschap werd zondag ook nauwlettend gevolgd door de Turkse scout Ali Bulut, die namens onder meer Besiktas geïnteresseerd is in Marian Zeman, Didier Martel, Dejan Stefanovic en Emile Mbamba.

Technisch manager Jan Streuer kent de berichten:’Ik kan er niet zoveel mee zolang niemand zich officieel meldt. Maar ik begrijp niet dat FC Twente zijn eigen keeper laat lopen en dan bij ons komt voor Van Fessem. Wij laten hem echt niet zomaar gaan.’ Michael Dingsdag (20) blijft bij Vitesse. De verdediger tekent deze week een driejarig contract bij de club. Vitesse verhuurt aanvaller Kristof Aelbrecht ook volgend seizoen aan Helmond Sport. Aanvaller Jhonny van Beukering, die op huurbasis bij FC Zwolle speelde maar daar zwaargeblesseerd raakte, keert komend seizoen terug in het Gelredome.

Bron: VI 14-05-2003

Ingezonden brief: Snoei

In VI nummer 19 geeft meneer Snoei zijn visie op zijn ontslag bij Vitesse. Iedereen heeft recht op zijn mening, maar ik wil wel een onwaarheid rechtzetten die hij uitspreekt. Aangaande gesprekken met zes bepalende spelers van Vitesse zegt meneer Snoei: ‘Maar het is een eigen leven gaan leiden door de vreemde berichtgeving van TV Gelderland. Die brachten naar buiten dat die zes geen vertrouwen meer in me hadden, en iedereen nam dat over. ik schrok er heel erg van, maar het was dus pertinent niet waar’.

Wat pertinent niet waar is, is dat TV Gelderland beweert zou hebben dat alle zes spelers hun vertrouwen in meneer Snoei hadden opgezegd. TV Gelderland heeft gemeld dat een AANTAL van die zes niet meer achter meneer Snoei stond, wat hij in hetzelfde interview ook beaamt. Vreemde kritiek dus van meneer Snoei en bovendien lijkt het me iets te veel eer dat andere media klakkeloos zouden overnemen wat TV Gelderland meldt.

Marco Loef
bureauredacteur RTV Gelderland
Arnhem

Bron: VI 14-05-2003

Vitesse vreest nacompetitie

Als Vitesse de nacompetitie niet weet te ontlopen, dreigen er grote problemen voor trainer Edward Sturing. Niet alleen ondergaat Theo Janssen op 2 juni een operatie aan het been dat hij afgelopen seizoen brak, ook hebben spelers interlandverplichtingen. Dragoslav Jevric en Dejan Stefanovic moeten met Servië en Montenegro spelen tegen Engeland en Finland, aanvaller Bob Peeters kan worden geselecteerd voor het nationale elftal van België, dat begin juli tegen Andorra en Bulgarije speelt en aanvaller Emile Mbamba komt uit voor Jong Kameroen.

Sturing wil eventueel pas over de nacompetitie nadenken aan het eind van het seizoen. ‘We moeten zorgen dat we ons direct handhaven’, zegt de trainer. ‘Er heerst hier nu een juichstemming na de zege op De Graafschap, maar we zijn er nog lang niet. We spelen weliswaar nog twee thuisduels, maar die kun je ook verliezen. We staan maar één punt boven de streep.’ Deelname aan de nacompetitie bemoeilijkt ook de beslissing rond het reddingsplan van de club, waarover de gemeenteraad van Arnhem begin juni beslist.

Bron: VI 14-05-2003

Bestuur Vitesse wijkt niet

Het demissionaire bestuur van Vitesse is niet van plan voor interim-bestuurders te wijken. Ook niet voor de beoogde nieuwe voorzitter Henk Ramautar, die naar nu blijkt slechts drie tot zes maanden beschikbaar is.

Dat zei demissionair bestuurslid Jan Snellenburg van de Arnhemse voetbalclub gisteren. “Wij hebben op dit moment geen interim-voorzitter nodig en zijn ook niet van plan onze taken over te dragen aan mensen in wie wij geen vertrouwen hebben.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 14-05-2003

Hans van de Haar verdient een beter lot dan De Graafschap
Vitesse zal zich wel veilig spelen

Het was blessuretijd en dus zei het lichaam: Stop. Hans van de Haar beleefde afgelopen zondag de laatste seconden van De Graafschap-Vitesse vanaf de zijkant. ‘Ik had kramp tot in mijn oksels’, zei de spits, en verwonderlijk was dat niet. De aanvoerder begon al lichtgeblesseerd, sleurde vervolgens negentig minuten lang bezeten over het veld, gooide er tackles uit met gestrekte benen en wapperde met ellebogen.

lees verder...

Bron: VI 14-05-2003

Spanning ongemeen onderin

Na de nederlaag van FC Groningen dinsdagavond in Kerkrade tegen Roda JC (5-1) blijft het ongemeen spannend onder in de Holland Casino Eredivisie. Vitesse blijft na de nederlaag van de Noorderlingen met 29 punten veertiende in de rangschikking. FC Groningen en FC Zwolle volgen met 28 punten. Excelsior staat zeventiende op zes punten van Groningen en Zwolle. De Graafschap is rode lantaarndrager met slechts 20 punten en zal met de Rotterdammers duelleren om rechtstreekse degradatie te ontlopen.

De actuele stand:
14. Vitesse 31 – 29 (-15)
15. FC Groningen 31 – 28 (-16)
16. FC Zwolle 31 – 28 (-31)
17. Excelsior 31 – 22 (-30)
18. De Graafschap 31 – 20 (-43)

Programma speelronde 32:

Vrijdag 16 mei (20.00 uur)
FC Utrecht – Roda JC

Zaterdag 17 mei (19.30 uur)
RBC Roosendaal – NEC
FC Zwolle – SC Heerenveen
Willem II – Excelsior

20.00 uur
Vitesse – FC Twente

Zondag 18 mei (13.00 uur)
Feyenoord – PSV
Ajax – De Graafschap

14.30 uur
FC Groningen – AZ Alkmaar
RKC Waalwijk – NAC Breda

Bron: Vitesseworld 14-05-2003

Meer controle nodig op voetbalbestuurders
Pas nu de emmer is overgelopen blijkt wanbeleid bij sommige clubs

De ene na de andere club in het betaalde voetbal klopt aan bij de lokale overheid. Hoog tijd om de wijze waarop ze worden bestuurd grondig aan te pakken, vindt Jaap van Essen.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 14-05-2003

Weer aderlating profclubs

De meeste eredivisieclubs ontvangen komend seizoen honderdduizenden euro’s minder uit de verkoop van de tv – rechten. Een gemiddelde club loopt al snel twee- tot driehonderdduizend euro mis. Terwijl nog bijna geen club al zeker is van een licentie voor komend seizoen, doemen er nieuwe problemen op.

Vooral de clubs die in financiële nood verkeren, zoals Vitesse, FC Twente, FC Utrecht en NAC, raken verder in last. Zij zijn met hun gemeentebesturen in overleg over omvangrijke steun. Zij gingen uit van stabiele tv-inkomsten voor de komende jaren en moeten nu rekenen met nieuwe tegenvallers.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 14-05-2003

KNVB krijgt steun van politici en NOCNSF

KNVB-directeur Henk Kesler maakt zich erg boos over de opstelling van de NMa (Nederlandse Mededingingsautoriteit) inzake de televisierechten voor voetbalwedstrijden. Hij kreeg gistermiddag tijdens Sportpoort, een Haags periodiek discussie – uurtje tussen sport en politiek, steun van politici als Joop Atsma (CDA), Erica Terpstra (VVD) en Martijn van Dam (PvdA) en NOCNSF – voorzitter Hans Blankert. “Het zou mij zeer spijten als door dit gehannes geen collectief contract meer zou kunnen worden gesloten”, aldus de laatste.

Verscheidene vertegenwoordigers uit de sport- en de politieke wereld waren het erover eens dat vooral de kleinere voetbalclubs weer het slachtoffer worden als er geen gemeenschappelijk contract mag worden gesloten. Zij vrezen dat het meeste geld dan weer naar de grote drie gaat. Overigens waren er wel twijfels over de mogelijkheden om de onafhankelijk geachte NMa alsnog van mening te doen veranderen.

Dat sport en politiek niet altijd zo eensgezind zijn, bleek tijdens dezelfde discussie in het gebouw van de Tweede Kamer. “Ik zit nog steeds te wachten op de tien miljoen die me door de burgemeester van Almere in Sydney zijn toegezegd”, schamperde Blankert. Hij doelde op de voormalige minister van Economische Zaken, Annemarie Jorritsma.

Bron: De Gelderlander 14-05-2003

‘Besluit tv-rechten uitstellen’
Staatssecretaris Ross wil meer informatie over nieuwe regel

Staatssecretaris Clémence Ross (Sport) wil uitstel van de invoering van het verbod voor de eredivisieclubs om live-wedstrijden gezamenlijk te verkopen. Die regel, uitgevaardigd door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), gaat in principe het nieuwe voetbalseizoen in.

Ross wil echter eerst weten of het besluit van de NMa clubs grote financiële schade berokkent, zo zei ze gisteren. Ze beloofde over een en ander op korte termijn contact op te nemen met Economische Zaken, waaronder de NMa valt.

lees verder...

Bron: AD 14-05-2003

Vitesse Kids Club Dag op woensdag 14 mei

Vitesse-spelers, Charly en Vito, Studio Vitesse, Vier tegen Vitesse, voetbalcircuit Vitesse Voetbal Academie, op de foto met spelers, handtekeningen verzamelen, Game Zone Sony Playstation en een Meiden Doe Hoek. Dit zijn slechts enkele ingrediënten van de derde Vitesse Kids Club Dag die op woensdag 14 mei van 15.00-18.00 uur plaatsvindt in en rondom Gelredome.

Meer dan 1400 leden hebben zich de voorbije weken ingeschreven voor deze jaarlijkse Clubdag. Naast de aanwezigheid van de Vitesse-spelers zijn er volop activiteiten voor alle leeftijden georganiseerd. De Vitesse Voetbal Academie zal nadrukkelijk aanwezig zijn op het buitenterrein (Vier tegen Vitesse, voetbalcircuit) en op het veld van Gelredome waar een demonstratietraining van de nieuwe D-jeugd zal plaatsvinden.

Alle leden hebben in Studio Vitesse de kans een vraag te stellen aan hun Vitesse-idolen terwijl de jongste fans zich op de foto kunnen laten vereeuwigen met een aantal spelers. De dag wordt afgesloten met een heuse spelerspresentatie waar de spelers nog eens extra in de schijnwerpers worden gezet.

Programma Vitesse Kids Club Dag:

15.00 uur: Stadion open, start buitenactiviteiten en promenadeprogramma

16.45 uur: Start demonstratietraining veld

17.30 uur: Publiekswarming-up met Frits van den Berk

17.45 uur: Spelerspresentatie

Bron: Vitesseworld 13-05-2003

GS eist lening Gelredome niet terug

Geduputeerde Staten (GS) gaan er niet vanuit dat stadion Gelredome de lening van 11,3 mln euro nog terugbetaalt. Volgens het provinciebestuur zou het stadion failliet gaan als de provincie het geld zou opeisen. Dat blijkt uit antwoorden van GS aan statenlid Klein van de SGP. Klein wilde weten hoe het met de lening zat nu de Arnhemse gemeenteraad in juni gaat beslissen over aankoop van het stadion. Als de raad instemt met het plan heeft de provincie geen belang meer in het stadion, maar nog wel een lening uitstaan. Maar opeisen van het geld is volgens GS zinloos.

Bron: RTV Gelderland 13-05-2003

Aelbrecht langer bij Helmond Sport

Vitesse verhuurt de Belgische spits Kristof Aelbrecht ook volgend seizoen aan Helmond Sport, dat uitkomt in de eerste divisie. De 22-jarige speler wordt momenteel ook al verhuurd aan Helmond Sport. Hij staat nog en jaar onder contract in Arnhem. Eventueel biedt de club Aelbrecht na volgend seizoen een nieuw contract aan.

Bron: RTV Gelderland 13-05-2003

Politici blij met aanbod TCN voor Vitesse/Gelredome

Politici van SP, GroenLinks en VVD zijn blij met het aanbod van projectontwikkelaar TCN te helpen Vitesse en Gelredome te redden. Het bedrijf heeft aangeboden ook risico te lopen. De politici spraken gisteren met de TCN-directie. Wethouder R. Gast, die het project voor het reddingsplan voor de club en het stadion trekt, meldde donderdag met TCN in gesprek te zijn, nadat hij eerder had gezegd dat marktpartijen niet geïnteresseerd zijn in deelname aan het gemeentelijk reddingsplan. “We zijn positief over het verhaal van TCN”, aldus initiatiefnemer G. Elfrink van de SP.

Bron: De Gelderlander 13-05-2003

Jong Vitesse eindigt na zege op vierde plaats

Jong Vitesse heeft het seizoen gisteravond afgesloten met een 1 – 0 zege op Jong Feyenoord. Door dit resultaat is de Arnhemse ploeg in de beloftecompetitie geëindigd op de vierde plaats, die het deelt met Jong RKC Waalwijk. trainer Pascal Jansen keek gisteravond in Rheden tevreden terug op het seizoen. “De vierde plaats is een felicitatie waard”, zei de 30-jarige oefenmeester. “We hebben elke week met een ander elftal gespeeld, met vooral veel spelers uit de A-jeugd. Als je rekening houdt met die omstandigheden, dan hebben we behoorlijk gepresteerd met elkaar.”

Het is het lot van de coach van het belofteteam: Jansen werkte dit seizoen met een kleine kern, en voor elke wedstrijd kwam er aanvulling vanuit de hoofdmacht of de jeugd. Doordat hij telkens met wisselende samenstellingen aantreedt, kan de trainer nauwelijks werken aan vastigheden. Dat lijkt zijn taak ondankbaar te maken, maar zo ziet Jansen het niet. “Dat gaat me te ver. De wisselingen in het team zijn soms lastig, maar ik heb een mooie baan. Bovendien ben ik blij dat ik bij Vitesse mag werken.”

Gisteravond had Jansen liefst zes spelers tot zijn beschikking die meetrainen met de hoofdselectie: Raymond Fafiani, Kalle Sone, Stijn Schaars, Rahamat Mustapha, Michael Dingsdag en Michael Jansen. Sone zorgde vlak voor de rust voor de enige treffer in het duel met Feyenoord, toen hij alert reageerde op een vrije trap van Mustapha. Vitesse was voor de pauze de betere ploeg, Feyenoord daarna. De gasten kregen in het tweede deel twee scoringsmogelijkheden, maar Vitesse hield stand.

Voor de wedstrijd nam Vitesse afscheid van drie spelers. Tom Verhaar, Saïd Echarqui en Richard Terpstra hebben aflopende verbintenissen en hebben van Vitesse geen nieuw contract aangeboden gekregen. Bestuurslid Jan Snellenburg gaf het drietal voor de wedstrijd bloemen, waarna de spelers met applaus werden uitgeluid. Ze namen vervolgens met een overwinning afscheid van de Arnhemse club.

Eindstand beloftecompetitie:
1. SC Heerenveen 22-44
2. Willem II 22-41
3. Ajax 22-37
4. Vitesse 22-35
5. RKC Waalwijk 22-35
6. FC Utrecht 22-34
7. Feyenoord 22-30
8. FC Twente 22-29
9. PSV 22-27
10. NAC 22-27
11. ADO Den Haag 22-16
12. AZ 22-13.

Bron: De Gelderlander 13-05-2003

‘Voetballen is toch helemaal geen oorlog’

De geur van gemaaid gras, rode hoofden en voetballen tot je neervalt. Gisteren kregen twee klassen van scholengroep Gelders Mozaïek voetbaltraining van Vitesse – en NEC – spelers. Geen haat en nijd, wel veel lol en zweet.

Dat voetballen geen oorlog is, ondervonden de leerlingen van de sportklassen 1c en 1d van scholengroep Gelders Mozaïek gistermiddag op het voetbalveld op het terrein van SML. Met gezonde wedstrijd-ijver voetbalden de leerlingen met spelers van Vitesse en NEC.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 13-05-2003

Rollers zien Vitesse winnen op de Vijverberg

10 rollers zijn aanwezig geweest in stadion de Vijverberg en hebben meegemaakt hoe ons Vitesse scoorde en daarmee de nodige 3 punten mee terug namen naar Arnhem.Tijdens deze wedstrijd hebben wij in tegen stelling tot andere wedstrijden, lees elders op de rollerside pagina, een heerlijke voetbal middag als supporter mee gemaakt. Op een paar losse, domme opmerkingen na die onderweg in de straten van Doetinchem werden gemaakt, is er verder geen ongetogen woord gevallen, nou ja, één keer en deze supporter kwam nog terug ook om zijn verontschuldiging aan te bieden. Op en voor de Vijverberg tribune is geen ongetogen woord gevallen, we hadden Vitesse shirtjes aan, petten op en dassen om. We zijn gewoon lekker naar een uitwedstrijd geweest en hebben in eigen clubkleuren rustig te kunnen zitten, af en toe te kunnen klappen en ……..we konden juichen, juichen zonder om ons heen te hoeven kijken wat er eventueel zou kunnen gebeuren en we hebben onze emoties kunnen tonen toen onze ploeg scoorde en uiteindelijk met 3 punten naar Arnhem terug keerden. Na het handen schudden met sommige spelers rolden we terug naar de uitgang van het stadion, voor ons uitvak langs, waar we elkaar en met elkaar, Vitesse toezongen en zwaaiden met sjaaltjes. De euforie van deze wedstrijd werd gedeeld. In een lange colonne van 16 bussen reden we terug naar Arnhem dwars door het landschap van de Superboeren.

Niet het mooiste voetbal maar we hebben wel een mooie middag beleefd mede dankzij het publiek van de Vijverberg.

12-05-2003

Jong Vitesse tegen Feyenoord

Voor Jong Vitesse staat maandagavond de laatste competitiewedstrijd op het programma. Tegenstander in Rheden is Jong Feyenoord.

Bij winst is Vitesse verzekerd van de vierde plaats in het seizoen 2002-2003. Nummer drie, Ajax, is niet meer in te halen, maar de verschillen tussen de nummers vier en acht zijn minimaal. De stand met nog één duel te gaan:

4. Jong Vitesse 21 – 32 (30-25)
5. Jong RKC Waalwijk 21 – 32 (33-30)
6. Jong FC Utrecht 21 – 31 (24-28)
7. Jong Feyenoord 21 – 30 (40-37)
8. Jong FC Twente 21 – 29 (30-29)

Jong Vitesse – Jong Feyenoord
Maandag 12 mei, 18.30 uur
Sportpark IJsselsingel, Rheden

Bron: Vitesseworld 12-05-2003

Reacties beide trainers

De reacties van de trainers Bosz en Sturing na afloop van het door Vitesse met 1-0 gewonnen competitieduel op De Vijverberg.

Peter Bosz
“Vitesse heeft verdiend gewonnen. Ik vind het onbegrijpelijk dat we zo slap aan de wedstrijd begonnen. De afgelopen weken waren we goed bezig en we hebben gericht gewerkt naar vandaag. Ons spel sloeg in de eerste helft nergens op, was zelfs lachwekkend. De strijd die je verwacht in deze derby was er niet. Een hele matige pot met slecht voetbal. Toch gaat het nu om de punten en die heeft Vitesse verdiend gepakt. We mochten blij zijn dat het met de rust slechts 1-0 stond voor Vitesse. Kijkend naar de tweede helft zat er misschien nog een puntje in, maar die hadden we niet eens verdiend.”

Edward Sturing
“Ik vind het moeilijk om iets over de wedstrijd te zeggen en zeker niet veel positieve dingen opnoemen. We hebben matig gespeeld en met name in de tweede helft de overtal-situatie slecht uitgespeeld. Natuurlijk ben ik blij dat we gewonnen hebben vanmiddag, maar kijkend naar ons spel vandaag is het terecht dat we zo laag op de rangslijst staan. Zo reëel moet je zijn. Gelukkig kunnen we lachend de bus in, maar voor de toeschouwers viel er vandaag niet veel te genieten.”

Bron: Vitesseworld 12-05-2003

Tegenpolen renderen onder Sturing in de spits

Matthew Amoah en Bob Peeters zijn tegenpolen. De introverte Ghanees en de extroverte Belg nemen Vitesse bij de hand in de strijd tegen degradatie. Alle acht treffers onder Sturing kwamen van het duo.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 12-05-2003

Vitesse in duel met Zwolle en Groningen

Vitesse vecht met FC Zwolle en FC Groningen om de twee veilige plekken in de strijd om lijfsbehoud in de eredivisie. De Graafschap kan Vitesse alleen nog in theorie achterhalen, terwijl de kloof met Excelsior ook onoverbrugbaar lijkt. Voor Vitesse is morgen een belangrijke dag, wanneer FC Groningen de inhaalwedstrijd afwerkt bij Roda JC. De Arnhemse club kan dan een plaats zakken.

Resterend programma degradatiekandidaten:

14. Vitesse (31-29, doelsaldo -15)
FC Twente thuis (17/5)
Excelsior uit (25/5)
Willem II thuis (29/5).

15. FC Groningen (30-28, doelsaldo -12)
Roda JC uit (13/5)
AZ thuis (18/5)
De Graafschap uit (25/5)
PSV thuis (29/5)

16. FC Zwolle (31-28, doelsaldo -31)
Heerenveen thuis (17/5)
NEC uit (25/5)
De Graafschap thuis (29/5).

17. Excelsior (31-22, doelsaldo -32)
Willem II uit (17/5)
Vitesse thuis (25/5)
AZ uit (29/5).

18. De Graafschap (31-20, doelsaldo -43)
Ajax uit (18/5)
FC Groningen thuis (25/5)
FC Zwolle uit (29/5).

Bron: De Gelderlander 12-05-2003

Sturing waakt voor euforie

Vitesse heeft gisteren een voorschot genomen op het klassebehoud, maar trainer Edward Sturing waakt voor vroege euforie. “Het is nog te vroeg voor een hosanna – stemming.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 12-05-2003

Stefanovic zeker van klassebehoud.

Centrumverdediger Dejan Stefanovic van Vitesse is zich terdege bewust van het belang van de zege op De Graafschap. “We hebben niet goed gespeeld, maar de drie punten zijn belangrijk”, weet de Serviër.

“In de eerste vier wedstrijden onder Sturing hebben we goed gespeeld, maar weinig punten gehaald. Dan speel ik liever slecht en win ik.”

Samen met Marian Zeman kleunde Stefanovic er hard in tegen De Graafschap-spits Hans van der Haar. “Hij is een goede speler”, looft Stefanovic. “Ik ben opgelucht. Vitesse blijft zeker in de eredivisie.”

Bron: RTV Gelderland 12-05-2003

Frankel leeft mee met De Graafschap.

Purrel Frankel scoorde in de slotfase van De Graafschap-Vitesse bijna nog 0-2 voor zijn nieuwe club Vitesse tegen zijn vorige club.

“Het zal je maar gebeuren dat je tegen je oude club scoort”, lachte Frankel na afloop. “Ik hoop dat De Graafschap toch de nacompetitie haalt, want het blijft toch mijn cluppie.”

“Dit was geen beste wedstrijd. Maar dat is helemaal niet belangrijk. Het was echt degradatievoetbal. We hebben drie punten, daar gaat het om”, aldus de nuchtere linksback van Vitesse.

Bron: RTV Gelderland 12-05-2003

Rankovic: dit is een duel voor mij.

Aleksandar Rankovic was tijdens De Graafschap-Vitesse uitblinker aan Arnhemse kant: “Dit was typisch een wedstrijd voor mij. Als er geknokt moet worden, ben ik op mijn best.”

“Ik heb, denk ik, mijn taak goed uitgevoerd vandaag”, was de Servier bescheiden over zijn spel.

“We gaan het absoluut redden. Als we deze inzet blijven hebben, dan hoeven we niet meer aan de nacompetitie te denken”, is Rankovic zeker van het lijfsbehoud van zijn club Vitesse.

Bron: RTV Gelderland 12-05-2003

Sturing: voetbal van degradatienivo.

Vitesse-trainer Edward Sturing was na de zege op De Graafschap blij met de drie punten, maar niet met het vertoonde spel.

“Ik weet dat we in een situatie zijn dat het vertrouwen niet optimaal is. Dat zie je bij beide ploegen vandaag. Ik vond het voetballend dramatisch. Je krijgt kansen, maar je moet het veel beter uitspelen. Dit was soms voetbal op degradatienivo”, vond Sturing.

“Met beter voetbal haalden we het niet, met wat minder voetbal schieten we naar de veertiende plaats. Maar we zijn er nog lang niet. We moeten beter gaan spelen dan dit”, benadrukte Sturing.

Bron: RTV Gelderland 12-05-2003

Vitesse wint derby bij Graafschap

Vitesse heeft zondag in Doetinchem de streekderby tegen De Graafschap met 1-0 gewonnen. De Arnhemmers staan daardoor nu op een veilige 14e plaats, Graafschap blijft laatste.

De eerste helft was erbarmelijk slecht. Hans van de Haar, net op tijd opgelapt voor de derby, had een aardige actie, maar schoot naast. Aan de andere kant speelde Didier Martel Leonarda en Rene Bot uit, maar Kurgen Wevers kon zijn schot makkelijk pakken.

De beslissing viel in de 38e minuut. Uit een corner van Martel knikte Matthew Amoah mooi in de bovenhoek (0-1).Het was zijn elfde goal dit seizoen.

Voor rust gaf Martel Bob Peeters nog een grote kans, maar de bal ging via de kluts over. Na rust werd de wedstrijd steeda grimmiger en had De Graafschap in eerste instantie de betere kansen.

Met name van der Haar, Ilja van Leerdam en Rene Bot waren dicht bij de gelijkmaker. Omdat dDe Graafschap al drie keer gewisssseld had, moest het na het uitvallen van Arvid Smit met tien man verder.

In het laatste kwartier kreeg Vitesse nog goede mogelijkheden via Aleksander Rankovic, Amoah en invaller Eldridge Rojer. In de slotfase moest ook de murw gebeukte Van der Haar nog uitvallen.

Bron: RTV Gelderland 12-05-2003

Turkse belangstelling voor spelers Vitesse

De Vitesse-spelers Dejan Stefanovic, Marian Zeman, Didier Martel en Emile Mbamba mogen zich verheugen in de belangstelling uit de Turkse voetbalcompetitie. Gistermiddag was Ali Bulut aanwezig bij de ontmoeting tussen De Graafschap en Vitesse. Bulut is een Turkse spelersmakelaar van het Duitse bureau Sport Promotion. Hij was aanwezig in Doetinchem, om namens de Turkse topclubs Besiktas, Galatasaray en Fenerbahce te kijken naar de Vitessenaren Stefanovic, Zeman, Mbamba en Martel. Bulut werd in Doetinchem begeleid door de Nederlandse zaakwaarnemer Tom Sanders, met wie hij nauw samenwerkt.

“Ik ben me aan het oriënteren voor volgend seizoen, namens Besiktas, Galatasaray en Fenerbahce”, aldus Bulut. “De interesse is nog niet concreet. Besiktas en Galatasaray strijden nog om de titel, en Fenerbahce presenteert volgende week de nieuwe trainer. De clubs hebben op dit moment dus nog andere zaken aan het hoofd. Daarna is het absoluut mogelijk, dat de belangstelling voor de spelers serieus en concreet zal worden.”

Mandekker Stefanovic (28) heeft onlangs zijn contract verlengd tot medio 2006. Verdediger Zeman (28) is deze zomer transfervrij, aanvaller Martel (31) staat nog een seizoen onder contract bij de Arnhemse club en aanvaller Mbamba (20) heeft een verbintenis tot medio 2006.

Jan Streuer, technisch manager van Vitesse, liet gisteravond weten dat de Arnhemse club nog geen enkel bod heeft ontvangen, op welke speler dan ook. “Natuurlijk is het zo dat bepaalde spelers gevolgd worden door andere clubs”, aldus Streuer. “Daar lig ik niet wakker van. Ik kan er pas iets zinnigs over zeggen als er daadwerkelijk een club is die zich bij ons heeft gemeld. En dat is tot dusverre dus niet het geval.”

Bron: De Gelderlander 12-05-2003

Sturing geeft spelers twee dagen vrijaf

De spelers van Vitesse hebben vandaag en morgen een vrije dag. Trainer Edward Sturing schenkt zijn pupillen een extra rustpauze in de zware en slepende strijd om klassebehoud in de eredivisie. “De laatste weken hebben enorm veel gevergd van de spelers, zowel fysiek als mentaal”, aldus Sturing. “Degradatievoetbal is enorm zwaar. Daarom geef ik de spelers nu twee dagen vrij. Zodat we vanaf woensdagmorgen weer fris gaan toewerken naar de thuiswedstrijd zaterdag tegen Twente.”

Bron: De Gelderlander 12-05-2003

Vitesse krijgt lucht

Het ziet er naar uit dat Vitesse de nacompetitie zal weten te ontlopen. De Arnhemmers wezen gistermiddag in een bedroevend slechte wedstrijd hekkensluiter De Graafschap terug door een treffer kort voor de pauze van Amoah: 0 – 1. Door de zege in de Gelderse derby klom de ploeg van trainer Edward Sturing naar de veertiende plaats.

Voor De Graafschap ziet de nabije toekomst er na de 21ste nederlaag van het seizoen weer iets somberder uit. De Achterhoekers hebben nog maar drie duels om nummer zeventien Excelsior te achterhalen en zo te ontsnappen aan rechtstreekse degradatie; uitwedstrijden tegen Ajax en Zwolle en een thuisbeurt tegen Groningen.

Bron: De Gelderlander 12-05-2003

Vitesse sinds lange tijd weer boven de streep

Door een 1-0 overwinning heeft Vitesse zondagmiddag drie hele belangrijke punten meegenomen uit Doetinchem. Matthew Amoah zorgde voor rust voor de enige en winnende treffer. Door de winst staan de Arnhemmers na lange tijd weer boven de streep.

Door het verlies van de concurrenten FC Groningen op vrijdag, Excelsior op zaterdag en het gelijke spel van FC Zwolle konden de Arnhemmers in de uitverkochte Vijverberg goede zaken doen. In de zenuwachtige beginfase was er slechts werk voor de luchtmacht van beide elftallen. Na een minuut of tien met enkel hoge ballen werden ook de grondtroepen ingezet, waarna het duel echt kon beginnen. Na zestien minuten spelen was de eerste grote kans voor Arvid Smit, die een scherpe voorzet van Leonardo rakelings voorlangs kopte. Drie minuten later was Bob Peeters dichtbij de openingstreffer, maar zijn kopbal na goed voorbereidend werk van Emile Mbamba was te zacht.

Ook na de kans voor middenvelder Smit bleef De Graafschap behoudend spelen en slechts bij het bereiken van spits Van de Haar sloot het middenveld bij. Vitesse had daardoor het meeste balbezit en probeerde via de zijkanten gevaarlijk door te komen, maar verder dan de zestien meter kwam ook Vitesse niet. Tot de 39e minuut toen Didier Martel mocht aanleggen voor de vierde corner van de wedstrijd, die door Matthew Amoah prachtig in de lange hoek werd gekopt: 0-1. Vlak voor het rustsignaal kopte Peeters uit weer een corner bijna de tweede binnen en in blessuretijd wist doelpuntenmaker geen raad met de bal en tikte het leer in de handen van doelman Wevers.

De Graafschap offerde bij de start van de tweede helft direct een verdediger op ten faveure van een middenvelder. Bij Vitesse werd Didier Martel een aantal minuten later vervangen door Theo Janssen. Het spel ging door de meer offensieve instelling van de thuisploeg steeds meer op en neer en werden de duels steeds scherper. Dragoslav Jevric moest na tien minuten voor het eerst serieus ingrijpen bij een goede mogelijkheid voor Dennis Schulp en Marian Zeman moest na een uur spelen handelend optreden ten opzichte van Van de Haar en ontving daarvoor geel van scheidsrechter Luinge.

Naarmate de tweede helft vorderde werd het voetbal er niet beter op, maar wel spannender. Vitesse wist nog niet te profiteren van de ruimte die geboden werd, terwijl de Superboeren steeds meer risico gingen nemen. Door een blessure bij Arvid Smit en drie toegepaste wissels moest De Graafschap vanaf de 72e minuut met tien man verder. Een klein kwartier voor het einde werd een mooi afstandsschot van de weer sterk spelende Aleksandar Rankovic even fraai gestopt door Wevers. Ondanks de meerderheid op het veld mocht Doetinchem blijven hopen op de gelijkmaker. Vitesse bleef teveel achteruit voetballen en leunde op de minimale voorsprong. Uit een van de counters was invaller Eldridge Rojer drie minuten voor tijd nog het dichtst bij een treffer, maar zijn schot werd van dichtbij gestopt. De ploeg van Edward Sturing bleef in die slotfase gelukkig schadevrij en pakte daarmee drie uitermate belangrijke punten.

Statistieken:

De Graafschap – Vitesse 0-1 (0-1)
0-1 Amoah ‘39

Scheidsrechter: Roelof Luinge
Toeschouwers: 11.000 (uitverkocht)
Gele kaarten: Zeman ‘60 (Vitesse), Duits ’67 (De Graafschap)
Cornerverhouding: De Graafschap 4 en Vitesse 8

De Graafschap
Wevers, Bot, Bakens, Van der Kruis (’46 Duits), Berck Beelenkamp, Leonardo, Hertog (’46 Zafarin), Smit, Van Leerdam, Van de Haar en Schulp (’60 Schulp).

Wissels niet gebruikt: Vreman, Besslink, Karaca en Huntelaar.

Vitesse
Jevric, Cornelisse, Stefanovic, Zeman, Fränkel, Mbamba (’61 Rojer), Rankovic, Claessens, Martel (’49 Janssen), Amoah en Peeters (’83 Levchenko).

Wissels niet gebruikt: Van Fessem, Dingsdag, Jansen en Schaars.

Bron: Vitesseworld 11-05-2003

Vitesse wint in Doetinchem

De Graafschap en Vitesse hebben zondag in stadion De Vijverberg duidelijk gemaakt waarom ze onderaan in de eredivisie staan. De beladen Gelderse derby was van een bedroevend niveau, maar Vitesse stapte wel als grote winnaar (1-0) van het veld.

Door de zege klommen de Arnhemmers naar de veertiende plaats. De Graafschap blijft hekkensluiter (20 punten) en moet nu met Excelsior (22 punten) uitmaken wie rechtstreeks degradeert. De Graafschap speelt zondag uit tegen Ajax, Excelsior een dag eerder uit tegen Willem II.

Vitesse-coach Sturing stelde na afloop dat zijn ploeg dit seizoen terecht voor lijfsbehoud moet knokken. ,,Zoals we hier speelden, horen we ook ergens onderin te bungelen. Het was dramatisch om te zien, maar de punten zijn belangrijk. Als je het met dit spel uiteindelijk redt, dan moet het maar. Maar als voetballiefhebber was het triest om te zien. Na die 1-0 moet je de voorsprong uitbouwen, maar er werd me daar toch geknoeid.”

Vitesse maakte in Doetinchem de meeste aanspraak op de zege. In de eerste helft hadden de Arnhemmers een veldoverwicht en de beste kansen. De 1-0 (39e minuut) kwam uit een hoekschop van Martel. De verdediging van De Graafschap concentreerde zich op de lange spits Peeters, maar lette niet op Amoah. Hij liet doelman Wevers kansloos met een kopbal.

Na rust versterkte Bosz zijn aanval met Zafarin, maar dat leverde alleen twee schietkansen op voor Schulp en Smit. De laatste twintig minuten moest De Graafschap noodgedwongen verder met tien man. Na drie wissels haakte Smit geblesseerd af. Vitesse kreeg toen alle ruimte, maar had volgens Sturing niet de rust en kwaliteit om er 2-0 van te maken.

Bron:ANP 11-05-2003

Vitessefans vernielen op Vijverberg

Supporters van Vitesse hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag huisgehouden op de Vijverberg, het stadion van De Graafschap. Dit gebeurde ruim een dag voor het eredivisieduel tussen De Graafschap en Vitesse.

De daders haalden de middenstip weg, knipten de doelnetten kapot, richtten vernielingen rondom het stadion en kalkten vele malen RFA (Rijnfront Arnhem) op de muren.

De Graafschap is een hele dag beziggeweest om de graffiti weg te halen en de vernielingen te repareren. De club wil geen schadebedrag noemen.

Bron:TV Gelderland 11-05-2003

Referendum Vitesse en Gelredome van de baan

Een referendum over de redding van Vitesse en Gelredome is van de baan. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft het voorstel van GroenLinks, ook gesteund door SP en Zuid Centraal, afgestemd in de donderdagnacht uitgelopen gemeenteraadsvergadering. Volgens diverse fracties was het om technische redenen niet mogelijk of het onderwerp zo ingewikkeld dat het zich niet leent voor een referendum.

Bron: De Gelderlander 10-05-2003

TCN serieus in beeld voor redding Vitesse en stadion

Projectontwikkelaar TCN is bij de gemeente serieus in beeld om mee te helpen Vitesse en Gelredome te redden. Wethouder R. Gast van financiën heeft laten weten met de directie van TCN te spreken over participatie van het bedrijf. TCN zou een betere aanbieding gaan doen, door onder meer financiële risico’s te willen nemen in de exploitatie van onder meer het stadion. Gast, politiek eerstverantwoordelijk voor het dossier Vitesse/Gelredome, gaat daar nu eerst met het college van burgemeester en wethouders over praten. Het is nog onduidelijk welke tegenprestaties TCN zou willen hebben. “Ik kan er verder nog niets over zeggen”, aldus Gast na een aantal telefoontjes van de TCN-directie.

Bron: De Gelderlander 10-05-2003

Raad heeft nog vragen

,,Ik kan met voorstellen dat TCN meer risico’s willen nemen. Maar vanzelfsprekend eisen ze er ook weer andere garanties voor terug. Het is geen bedrijf dat alleen maar aardig doet”, reageert fractievoorzitter Th. Theijse van de VVD.

De gemeenteraadsfracties van ChristenUnie, SP en GroenLinks hebben voor maandagavond een afspraak met de directie van TCN. Zij willen weten welke rol dat bedrijf zou kunnen spelen in een betere toekomst voor Vitesse en Gelredome. De VVD wilde graag mee naar de afspraak, maar heeft te horen gekregen dat daar geen sprake van kan zijn. De liberalen zijn daar boos over en beschuldigen initiatiefnemer G. Elfrink van de Socialistische Partij van ‘achterkamertjes’ politiek. Een kritiek die de SP juist vaak op de coalitiefracties, waaronder de VVD, heeft.

De gemeenteraad dient begin juni opnieuw te praten over het reddingsplan voor Vitesse en Gelredome dat het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad heeft aangeboden. Dat voorziet er in dat de gemeente het stadion koopt, Vitesse en Gelredome fuseren en vervolgens het financiële tekort van Vitesse wordt gedekt.

De gemeenteraad wil echter veel meer informatie. Behalve het gesprek van drie fracties met TCN heeft de CDA-fractie aangedrongen op een workshop. Daarin moeten deskundigen hun licht laten schijnen op de zin van samenvoeging van de nu twee zelfstandige bedrijven Vitesse en Gelredome en de financiële voorspellingen die nu door Vitesse zijn gedaan. Wethouder Gast (CDA) heeft daarop nog niet positief gereageerd.

Bron: De Gelderlander 10-05-2003

Voorbeschouwing De Graafschap

Afgaand op de trainingspartij tussen de vermoedelijke basis en de reserves, spelend als De Graafschap, eindigt de derby aanstaande zondag in een 1-1 gelijkspel. Stijn Schaars zette Vitesse I op achterstand, Matthew Amoah maakte de gelijkmaker. De partij is natuurlijk van weinig waarde en duurde slechts een half uur. Zondag moet er negentig minuten gestreden worden met als inzet drie hele belangrijke punten. Zowel voor Vitesse als de Doetinchemers.

Strijd
“Dat we strijd kunnen verwachten is logisch en dat zullen wij ook moeten leveren. Wij beschikken in principe over meer kwaliteit, maar dat kun je pas laten zien op het moment dat je aan voetballen toekomt. Dat begint met het winnen van de duels en door agressief te spelen. Als je dat niet inziet kun je het wel vergeten. Dat heb ik de jongens ook de hele week voorgehouden.”

Beslissing
“Verlies is zondag niet rampzalig, maar door het programma is het wel een belangrijk weekend en hebben we de mogelijkheid om boven de streep te komen. Het gat moet in ieder geval niet groter worden want dan wordt het wel erg moeilijk. Na zondag heeft iedereen gespeeld en weten we hoe we er voor staan. Maar het is nog altijd ‘mits’ en ‘maar’ en ‘als’. Het blijft cruciaal tot en met 29 mei, dat heb ik al eerder aangegeven. Ik heb vanaf mijn aanstelling als trainer gezegd dat de beslissing pas op de laatste speeldag valt.”

Het enige twijfelgeval voor het duel in Doetinchem is Jan van Halst, die nog niet met de groep heeft kunnen trainen deze week, de overige jongens zijn fit. Zaterdag moet Van Halst het volledige programma pijnvrij moeten afwerken, anders speelt hij niet. Zijn vervanger is dan zeer waarschijnlijk Aleksandar Rankovic. “Net als de opstelling, die ik zoals gewoonlijk een dag voor de wedstrijd aan de jongens vertel, zal dat zaterdag pas bekend worden”, aldus Sturing.

De Graafschap – Vitesse
Zondag 11 mei, 14.30 uur
De Vijverberg, Doetinchem

Bron: Vitesseworld 10-05-2003

Purrel Fränkel wil niet natrappen naar Snoei

Purrel Fränkel is teleurgesteld in de ontslagen trainer Mike Snoei van Vitesse. Uitlatingen in het weekblad Voetbal international vormen de aanleiding voor de grieven van de verdediger.

Snoei verwijt in een artikel Fränkel zijn mond onvoldoende te hebben opengedaan. Fränkel noemt de aantijging ‘onzin’ en ‘onwaar’, maar wil er niet inhoudelijk op ingaan.

“Ik wil er niet te veel over zeggen omdat ik niet met modder wil gooien. Maar ik ben wel teleurgesteld over zijn uitspraken Hij noemt namen van spelers in wie hij teleurgesteld was. Dat had hij niet moeten doen. Mensen krijgen een verkeerde indruk van je. Ik hoorde van Tim Cornelisse (ook zijn naam werd genoemd, red.) dat mijn naam werd genoemd. Zelf had ik het nog niet gelezen, ik dacht eerst dat het een grapje was.”

“Ik heb het er met andere spelers over gehad. Die snappen het ook niet. Hij had het niet moeten doen, maar verder wil ik er niks op zeggen. Ik trap niet na.”

Bron:Gelderlander 10-05-2003

In het zelfde schuitje als op De Vijverberg

Purrel Fränkel vocht jarenlang met De Graafschap tegen degradatie. Zondag zit hij op De Vijverberg in ‘de andere kleedkamer’ met dezelfde opdracht. “Het wordt een veldslag”, zegt de Vitessenaar. Degradatievoetbal is overal hetzelfde. Purrel Fränkel deed het jaren met De Graafschap, nu staat hij met Vitesse voor de grote klus: handhaven. Ten koste van De Graafschap nog wel.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 10-05-2003

Veel belangstelling voor keepers Jevric en Van Fessem van Vitesse

De keepers van Vitesse staan volop in de belangstelling van andere clubs. FC Twente en Willem II azen op reservedoelman Jimmy van Fessem, terwijl buitenlandse clubs eerste keus Dragoslav Jevric volgen. Wie staat er volgend seizoen in het doel bij Vitesse? Het is de prangende vraag nu het einde van het seizoen nadert en de clubs bezig gaan met de komende jaargang.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 10-05-2003

Sturing ‘vergeet’ bloemetje Ten Cate

Vitesse mag weer hopen op klassebehoud, na een week waarin de ploeg eindelijk weer eens de zon zag schijnen. Door de 3 – 1 zege op NAC Breda, en zeker ook de 2 – 0 winst van NAC op concurrent FC Zwolle, zijn de vooruitzichten weer wat positiever voor de Arnhemse ploeg, die morgen op bezoek gaat bij hekkensluiter De Graafschap. trainer Edward Sturing heeft de voorbije dagen geen bloemetje laten bezorgen bij Henk ten Cate, zijn collega van NAC. “Dat ben ik vergeten”, grapt de coach van Vitesse. “Het is voor ons prettig dat NAC heeft gewonnen van Zwolle, maar NAC had de punten zelf ook hard nodig in de race om Europees voetbal.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 10-05-2003

Wethouder Gast sprak met TCN
SP, Groenlinks en ChristenUnie hebben maandag afspraak met TCN

Wethouder Gast lag tijdens de raadsvergadering op 8 mei zwaar onder vuur. Voorafgaand aan zijn verdediging kwam hij met een opmerkelijke bericht: “Ik heb een primeur voor u. Ik heb gisteren (7 mei, red.) gesproken met TCN in verband met hun mogelijke participatie in de reddingsplannen voor Vitesse / Gelredome. Tijdens het gesprek was ik vooral geïnteresseerd in de financiële garanties die zij konden geven.” Meer wilde Gast niet over het onderwerp kwijt. SP raadslid Elfrink toonde zich na het horen van dit nieuws aangenaam verrast. “Ook voor mij is dit nieuw, het gaat zo de goede kant op.” Eerder al liet de SP-voorman weten het plan Gast alleen te zullen ondersteunen wanneer Gelredome en de omliggende terreinen zo spoedig mogelijk aan een marktpartij worden doorverkocht, om het financiële risico voor de gemeente zo klein mogelijk te houden.

Aanstaande maandag hebben de raadsfracties: SP, GroenLinks en ChristenUnie een gesprek met de directie van TCN

09-05-2003

Selectie voor Mbamba

Emile Mbamba is geselecteerd voor het Olympisch elftal van Kameroen.

Kameroen speelt op zondag 8 juni een kwalificatiewedstrijd in en tegen Congo. Inzet is deelname aan de Olympische Spelen van 2004 in Athene.

Congo – Kameroen
Zondag 8 juni 2003
Brazzaville, Congo

Bron: Vitesseworld 09-05-2003

Goal Peeters logisch op De Vijverberg.

Vitesse-spits Bob Peeters loopt de laatste weken 1 op 1. De laatste vier duels scoorde de Belg telkens.

Peeters moet logischer wijs ook scoren tegen De Graafschap: “Ik heb al heel vaak tegen ze gescoord, al was dat tegen Stefan Postma. Tegen hem scoorde ik ook al een paar keer toen hij nog bij Utrecht zat. Maar het zal moeilijk worden, want De Graafschap is nu in de ‘wining mood’. Het wordt echt een derby: geen mooi voetbal, wel veel strijd”, verwacht de lange spits.

Bob Peeters ziet een voordeel aan het programma: “We weten zondag al wat Groningen en Zwolle hebben gedaan.”

Bron: RTV Gelderland 09-05-2003

Purrel Frankel kan gefluit begrijpen.

Purrel Frankel keert zondag voor het eerst sinds zijn overgang naar Vitesse terug op De Vijverberg.

Hij verwacht een warm onthaal: “Ik denk dat ze me wel zullen uitfluiten. Dat komt dan vooral omdat ik naar Vitesse ben gegaan, het is niet persoonlijk tegen mij gericht. Ik had altijd een goede band met de supporters daar. De Graafschap heeft bij mij een speciaal plekje, maar ik speel nu voor Vitesse.”

En dus wil Frankel zonder meer drie punten: “Dan maakt het in principe niet uit tegen wie we spelen. De Graafschap wil ons aftroeven op agressiviteit, maar wij kunnen winnen op kwaliteit.”

Bron: RTV Gelderland 09-05-2003

Keeper Dragoslav Jevric is in vorm.

Vitesse-doelman Dragoslav Jevric denkt dat zijn ploeg zich zonder meer veilig zal spelen.

“Ik denk dat we het voor de laatste wedstrijd redden. We moeten er gewoon in blijven en dat kan ook. We spelen de laatste wedstrijden al goed, maar eerst hadden we nog geen geluk. Tegen NAC speelden we goed en pakken we drie punten. Ik ben ervan overtuigd dat we nog veel meer punten pakken.”

Dragoslav Jevric is tevreden over zijn eigen optreden in de laatste duels:”Ik ben in vorm. Ik moet me nog vier wedstrijden goed concentreren en dan blijven we erin.”

Bron: RTV Gelderland 09-05-2003

Sturing in Studio Voetbal

Trainer Edward Sturing is zondagavond 11 mei te gast in het programma Studio Voetbal.

Studio Voetbal begint rond 22.45 uur en wordt gepresenteerd door Humberto Tan. Naast Sturing is ook de trainer van RBC, Robert Maaskant, studiogast.

Studio Voetbal
Zondag 11 mei, 22.45 uur
Nederland 2

Bron: Vitesseworld 09-05-2003

Arnhemse coalitie wankelt, valt niet
Motie tegen Gast vanwege Vitesse/Gelredome haalt het niet

Een crisis in de Arnhemse coalitie is gisteravond op het nippertje afgewend. De ruzie ging over het handelen van CDA-wethouder Rob Gast ten aanzien van het dossier Vitesse en Gelredome. CDA en VVD spraken het machtswoord: zij verklaarden de coalitie van PvdA, VVD, CDA, Zuid Centraal en GroenLinks te zullen opblazen als die laatste twee partijen een motie van afkeuring aan het adres van de CDA-wethouder zouden steunen.

GroenLinks en Zuid Centraal gingen daarvoor uiteindelijk door de knieën. “We kiezen er voor om het stadsbestuur te continueren in plaats van over dit punt door een principëel standpunt de coalitie op te blazen”, erkende fractievoorzitter N. Wiggers van Zuid Centraal ruiterlijk. Wethouder Gast werd door ChristenUnie, SP en D66 verweten de gemeenteraad op 10 april onvolledig te hebben geïnformeerd over een mogelijkheid om het besluit over het reddingsplan-Vitesse uit te stellen. Gast meldde gisteravond dat hij de gemeenteraad die mogelijkheid weliswaar niet had voorgehouden, maar het eerder wel had verteld aan de zogeheten agendacommissie. Dat is een commissie die de agenda van de gemeenteraad regelt.

Gast had op 10 april gesteld dat een GroenLinks-plan voor een referendum over het reddingplan niet gehouden kon worden. Anders zou Vitesse failliet gaan. Eind vorige maand ging Gast daarentegen wél met uitstel van het besluit over het reddingsplan akkoord, omdat de gemeenteraad het gemeentekrediet voor de voetbalclub weer open stelde. Volgens fractievoorzitter P. van Dijk van de ChristenUnie had Gast al bij zijn afwijzing van het referendum moeten zeggen dat uitstel had gekund als het krediet maar zou worden open gesteld. Gast stelde daarentegen dat hij die informatie via de agendacommissie had gegeven. Van Dijk: “Dat is wel heel zwak. Hij had de gemeenteraad gewoon zelf moeten informeren.” Hij diende daarom een motie in die volgens CDA en VVD neer kwam op een motie van afkeuring.

“Als Zuid Centraal of GroenLinks deze motie had gesteund dan was er sprake geweest van verdeeldheid in de coaltie en dus van onvoldoende vertrouwen in elkaar”, liet VVD’er Th. Theijse weten, “We hebben inderdaad het machtswoord gesproken. Over zo’n punt staan we geen motie van afkeuring toe.” CDA en VVD vonden dat een veel te zware tik op de neus van de wethouder.

De PvdA onderschreef overigens de essentie van de kritiek dat de gemeenteraad onvoldoende was geïnformeerd door Gast wel. “Het had breder, completer en duidelijker gekund. We betreuren dat de raad onvoldoende is geïnformeerd”, zei fractievoorzitter R. Rikken. Ook de sociaal-democraten vonden een motie zoals ingediend echter te zwaar. Een afgezwakte ’tik op de neus-motie’ van GroenLinks en Zuid Centraal haalde het gisteravond laat ook niet.

Bron: De Gelderlander 09-05-2003

Rankovic in basis tegen De-Graafschap

Aleksandar Rankovic start zondag in de uitwedstrijd tegen De Graafschap waarschijnlijk in de basis bij Vitesse. Hij speelt op de positie van Jan van Halst als centrale middenvelder naast Gert Claessens. Van Halst is nog niet beschikbaar vanwege een hamstringblessure.Marian Zeman is weer fit en zal samen met Dejan Stefanovic het centrale verdedigingsduo vormen. Dal betekent dat er 9 buitenlanders in de basis staan bij Vitesse.

Vermoedelijke opstelling: Jevric; Cornelisse, Zeman, Stefanovic, Frankel; Mbamba. Rankovic, Claessens, Martel; Amoah, Peeters

Bron: RTV Gelderland 08-05-2003

Janssen boos over uitspraken Snoei

Theo Janssen is boos over de uitspraken van zijn voormalige trainer Mike Snoei in Voetbal International. De door Vitesse ontslagen Snoei haalt deze week in VI flink uit naar de spelers van de Arnhemse club. Met name middenvelder Janssen moet het ontgelden, terwijl hij een van de weinigen was die Snoei nog steunde voor zijn ontslag.

“Nu komen er opeens hele verhalen los, terwijl vorig jaar alles goed was”, verzucht Janssen. “Die man is weg, napraten is zo makkelijk. Ik vind het wel jammer, ik dacht dat we het goed konden vinden. Blijkbaar dus niet. Nu hoor ik in een keer dat ik niet graag train. Dat is de grootste onzin die er is. want voetballen vind ik leuk en trainen ook”, zegt Janssen. “Ik vind het zo sneu, maar het is meer jammer voor hem dan voor mij.” De kritiek van Snoei komt voor Janssen op een ongelukkig moment. Ook tegen De Graafschap zit hij op de bank. “Ik ben zelf helemaal niet tevreden, dus ik kan begrijpen dat ik niet speel”, aldus de Arnhemmer. “Nu zit ik op de bank, maar ik zal vechten zodat ik er weer inkom. De trainer zegt ook dat ik goed train.”

Bron: RTV Gelderland 08-05-2003

Nacompetitie probleem voor Vitesse

Als Vitesse in de nacompetitie uitkomt, is dat een groot probleem voor de Arnhemse club. Niet alleen is de toekomst van Vitesse dan nog onduidelijk als de Arnhemse raad moet beslissen over het reddingsplan voor de club, maar ook hebben veel spelers verplichtingen. Dragoslav Jevric en Dejan Stefanovic moeten met Servië en Montenegro interlands spelen tegen Engeland en Finland. Jevric wil absoluut geen nacompetitie spelen: “We moeten ons voor de laatste speeldag veilig spelen. Alleen nog vier wedstrijden met Vitesse, dan twee interlands en vervolqens lekker vakantie.”

Ook aanvaller Bob Peeters heeft wellicht interlandverplichtingen met België, dat begin juni speelt tegen Andorra en Bulgarije. Emile Mbamba moet spelen met Jng Kameroen. Linksback Purrel Frankel wil in juni ook wat anders doen: “Ik ga dan met de Suri-profs naar Suriname en dan lekker vakantie vieren.” Ook voor Theo lanssen zou de nacompetitie slecht uitkomen: “Ik moet 2 juni geopereerd worden aan mijn been, dat ik anderhalf jaar geleden heb gebroken. Anders moet dat maar twee weken worden uitgesteld. Maar niemand zit natuurlijk op die nacompetitie te wachten.”

Bron: RTV Gelderland 08-05-2003

Bakens mogelijk spits tegen Vitesse

Centrumverdediger Tim Bakens kan zondag tegen Vitesse weleens als spits fungeren van De Graafschap. Hij zou het geblesseerde aanspeelpunt Hans van de Haar kunnen vervangen. Tijdens de training van donderdag werd veel geoefend op doorkoppen van Bakens. “Als je naar de training van vandaag kijkt, dan zou dat kunnen betekenen dat ik voorin speel”, gaf Bakens toe. De 20-jarige Bakens speelde bij de jeugd als spits en werd dit seizoen al meerdere keren als stormram voorin gebruikt om wat te forceren. Hij scoorde tot nu toe vier keer, alleen Van de Haar maakte er meer voor De Graafschap.

De derby tegen Vitesse leeft wel bij Bakens: “Het is wel wat extra’s deze wedstrijden. Ik ben er mee opgegroeid dat de duels tegen Vitesse bijzonder zijn. Ik ging zelf ook altijd naar wedstrijden tegen Vitesse.” Bovendien is de wedstrijd tegen de Arnhemse club weer een finale voor De Graafschap. “Ja, lekker toch”, reageert Bakens strijdlustig.

Vermoedelijke opstelling: Wevers; Bot (Berck Beelenkamp), Van der Kruis, Vreman, Hermans; Leonardo, Van Le;rdam, Hertog, Schulp; Bakens, Zafarin.

Bron: RTV Gelderland 08-05-2003

Fortes stopt met voetbal

Carlos Fortes heeft zijn actieve voetbalcarriëre per direct beeïndigd. De voormalige Vitessenaar speelde dit seizoen op amateurbasis voor Sparta.

Fortes hakte een maand geleden de knoop definitief door. De 29-jarige mist de motivatie en gaat zich richten op zijn maatschappelijke toekomst. Een andere reden is zijn fysieke gesteldheid. Ook dit seizoen werd hij veelvuldig geveld door voornamelijk spierblessures.

Carlos Fortes maakte op 31 mei 1993 bij Sparta zijn debuut in het betaalde voetbal (Sparta-Roda JC 2-4). In het seizoen 1997-1998 maakte hij zijn debuut voor Vitesse in het uitduel tegen Ajax (5-0). In totaal speelde hij 66 competitiewedstrijden voor de Arnhemmers. Voor Sparta kwam hij dit seizoen achttien maal in actie.

Bron:Rotterdams Dagblad 08-05-2003

Louis Laros mag niet afbouwen bij de amateurs

Louis Laros kan volgend seizoen niet afbouwen bij de amateurs. De 30-jarige middenvelder van Vitesse heeft een doorlopend contract in Arnhem en mag om die reden tot 2004 niet voor een andere club uitkomen. In het betaalde voetbal kán hij niet meer spelen, bij de amateurs mág het niet.

“Omdat mijn contract nog doorloopt, kan ik niet voor een andere club spelen. Je mag niet voor twee clubs speelgerechtigd zijn”, leerde Laros, die de voorbije weken de nodige informatie inwon. “Ik heb bij de VVCS (spelersvakbond, red.) gevraagd of er niet een mogelijkheid was, maar die is er echt niet. Als ze het érgens kunnen weten, is het daar wel.”

Laros besloot begin februari zijn profloopbaan definitief te besluiten. Na drie seizoenen Willem II, twee jaar VVV en vanaf 1995 Vitesse, is hij de laatste twee seizoenen bezig geweest weer fit te worden. Laros kampt met chronische knieproblemen. Het kraakbeen in het gewricht is beschadigd en herstelt onvoldoende (blijft te zacht) om de zware belasting te kunnen dragen.

Laros deed rond de jaarwisseling nog een laatste poging met injecties, die het herstel moesten bevorderen. Aanvankelijk trad er een verbetering op, maar het resultaat bleef onbevredigend. Daarop zette Laros zelf een streep onder zijn loopbaan. Hij loopt momenteel stage bij de VVCS en assisteert Abe Knoop als jeugdtrainer bij Vitesse B1.

Laros is teleurgesteld dat hij helemaal niet meer kan voetballen. “Ik wilde wel afbouwen bij de amateurs. Helaas kan dat niet bij een club. Dat betekent dat ik het zelf moet doen.” De linksbenige middenvelder, die jarenlang een sterk duo vormde met linksback Marc van Hintum, werd al gevraagd om volgend seizoen uit te komen voor hoofdklasser TEC uit Tiel, waar trainer Eric Speelziek actief is.

Het contact werd gelegd door Gery Vink, die zowel bij Vitesse als bij TEC actief is als jeugdtrainer. Vink en TEC-trainer Speelziek voetbalden jarenlang samen, onder andere in de hoofdklasse bij Rheden.

Laros: “Ik ben wel gevraagd of ik daar iets voor voelde, maar ik denk niet dat ik bij TEC was gaan spelen. Het liefst zou ik teruggaan naar mijn eigen amateurclub in Dordrecht, RCD, een derdeklasser. Daar ken ik iedereen, mijn broer speelt er in het tweede. Dat had ik leuk gevonden. Helaas zit dat er ook niet in.”

Bron: De Gelderlander 08-05-2003

De bewogen week van Vitesse
‘Met Edward Sturing halen we gewoon Europees voetbal’

De Wet van Murphy komt er vrij vertaald op neer dat als er één ding fout gaat, vervolgens ook alles mis gaat. In Arnhem weten ze inmiddels wat dat betekent. Gelukkig is er nu de wet van Sturing en die heft alle andere op. Zelfs na vier wedstrijden zonder overwinning bleef hij onaantastbaar. De vijfde wedstrijd tegen NAC was het raak. Vitesse won met 3-1 en de opluchting is groot.

lees verder...

 Bron: VI 07-05-2003

Vitesse favoriet op De Vijverberg.

Gezien de recente resultaten is Vitesse zondag de favoriet voor de uitwedstrijd bij De Graafschap.

De Arnhemmers wonnen vorig seizoen met 2-0 op De Vijverberg door doelpunten van Jhon van Beukering en Remco van der Schaaf. Een seizoen eerder won Vitesse met 2-1. Bob Peeters scoorde twee keer voor de Arnhemmers, Martijn Meerdink maakte de goal voor De Graafschap.

De laatste keer dat Vitesse punten liet liggen in Doetinchem was in 1999, toen het 2-2 werd. Hazem Emam scoorde twee keer voor De Graafschap. In Gelredome werd het dit seizoen 1-1 met doelpunten van Hans van der Haar en Kalle Sone.

Bron: RTV Gelderland 07-05-2003

Mike Snoei: ‘Ik zit vol revanchegevoelens’

Mike Snoei (39) was voorbestemd om hoofdtrainer te worden. Hij had in de jeugd bij Vitesse alles gewonnen en was de man om met de jonge talenten Nederland te veroveren. Het liep anders voor de Rotterdammer, die in maart zelfs werd ontslagen.

lees verder...

 Bron: VI 07-05-2003

Strijd om de kijker

Veel clubs vrezen nieuwe financiële problemen, maar de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) die het televisiecontract van de clubs met Canal + verscheurde, roept op tot inventiviteit en actie. Drs. René Jansen, waarnemend directeur-generaal: ‘Er liggen vele nieuwe kansen. Benut ze!’

lees verder...

 Bron: VI 07-05-2003

Vertrektijd vervroegd De Graafschap-Vitesse.

De bussen zullen aanstaande zondag al om 12.00 uur vertrekken.
Buscombi is uitverkocht.

07-05-2003

Vitesse mist Van Halst tegen De Graafschap

Vitesse kan zondag geen beroep doen op middenvelder Jan van Halst, in de belangrijke uitwedstrijd tegen De Graafschap. Van Halst liep zaterdag in het duel met NAC (3-1) een blessure op aan de hamstring. Onderzoek heeft uitgewezen dat hij waarschijnlijk twee weken niet kan spelen.

Ook De Graafschap moet een belangrijke speler missen in het duel, waarin beide Gelderse clubs strijden om lijfsbehoud. Spits Hans van de Haar heeft vrijdag in het duel met Excelsior (3-4) een spierscheuring in de linkerkuit opgelopen en staat eveneens weken buitenspel.

Bron: De Gelderlander 07-05-2003

Even rust voor Vitesse-speler Zeman

Vitesse-verdediger Marian Zeman wordt even rust gegund. De Slowaak moest vorige week in de wedstrijd tegen NAC na 56 minuten met een blessure van het veld. Zeman wordt donderdag pas weer bij de groepstraining verwacht.

Ook Jan van Halst trainde dinsdag niet met de groep mee. Hij moest zaterdag in het duel met NAC al na 5 minuten afhaken wegens een hamstringblessure. Van Halst beperkte zich dinsdag tot een looptraining.

Theo Janssen, die onder coach Edward Sturing niet op een basisplaats kan rekenen, ontbrak dinsdag op de training wegens ziekte.

Bron: RTV Gelderland 06-05-2003

Van Halst vraagteken

Door de opgelopen blessure in de wedstrijd tegen NAC is het meespelen van Jan van Halst tegen de Graafschap nog een groot vraagteken.

Van Halst viel al na drie minuten uit en werd vervangen door Aleksandar Rankovic. In eerste instantie werd gevreesd voor een hamstringblessure. Uit onderzoek bleek de middenvelder een scheurtje in het vlies daaromheen te hebben opgelopen. Zijn inzetbaarheid aanstaande zondag in Doetinchem is zeer twijfelachtig.

Bron: Vitesseworld 06-05-2003

Scheidsrechter De Graafschap-Vitesse

De KNVB heeft Roelof Luinge aangesteld als scheidsrechter bij de belangrijke wedstrijd De Graafschap-Vitesse aanstaande zondag.

06-05-2003

Actie voor referendum over Vitesse
SP wil dat marktpartij Gelredome koopt

Schrijver Koos van Zomeren en enkele andere bekende Arnhemmers zijn een actie begonnen voor een referendum over Vitesse en Gelredome. De actie is getiteld ‘Laat Arnhem zelf Beslissen’. Met dit initiatief ondersteunen Van Zomeren en de andere prominenten het verzoek van de gemeenteraadsfractie van GroenLinks voor een referendum over het reddingsplan voor de betaald voetbalclub en het stadion. Het reddingsplan komt in de gemeenteraadsvergadering van juni weer aan de orde, nadat de discussie tijdens de vergadering twee weken geleden werd opgeschort.

lees verder...

 Bron: De Gelderlander 05-05-2003

Canal+ wil clubs minder gaan betalen

De onderhandelingen met Canal+ over een nieuw (exclusief) tweejarig contract hebben de clubs voor een dilemma geplaatst. Met uitzondering van de topdrie ontvangt de rest bijna de helft minder dan in het huidige seizoen. De betaalzender verbiedt de clubs evenwel wedstrijden, die niet door Canal+ worden uitgezonden, ter compensatie te verkopen aan gegadigden als HMG, SBS en regionale televisie.

Canal+ blijkt tijdens de onderhandelingen, die nu lopen, de eredivisie in vier categorieën te verdelen. Daarnaast heeft het de clubs laten weten het komende contract met tien tot twintig procent te zullen verlagen. Alleen de topdrie kan minimaal op hetzelfde bedrag rekenen of zelfs op iets meer. De rest moet stevig inleveren. Canal+ bedingt opnieuw exclusiviteit en handelt daarmee in strijd met de regels van de NMa, die al heeft aangekondigd te zullen ingrijpen.

Bron: De Telegraaf 05-05-2003

Vitesse is over dode punt heen

Vitesse heeft zaterdag een van de belangrijkste zeges geboekt in de clubgeschiedenis. De Arnhemse ploeg is verlost van een complex, nu de eerst driepunter onder Edward Sturing een feit is: 3-1 tegen NAC Breda. De overwinning is cruciaal voor de ranglijst en vooral ook voor de moraal van Sturing en zijn mannen. De eredivisie is verworden tot een doldwaze kneuzenkermis, waarin nog nauwelijks plaats lijkt voor logica. Zeker in de onderste regionen. Het doodgewaande De Graafschap leeft weer na een mirakel bij Excelsior en FC Zwolle verzamelt ineens kostbare punten, nu tegen Roda JC. Bij een nederlaag tegen NAC was Vitesse ver verwijderd geweest van het ontlopen van de nacompetitie, zeker gezien het gegeven dat FC Zwolle morgen gaat inhalen bij het uitgebluste NAC.

lees verder...

 Bron: De Gelderlander 05-05-2003

Zege op NAC Breda weegt zwaarder dan een contract

Voor het eerst onder Edward Sturing speelde Michael Dingsdag in de basis. Prompt won Vitesse met 3 – 1 van NAC. Na lang soebatten is de jonge verdediger ook dichtbij een zege: contractverlenging. Voor Michael Dingsdag was de aanloop naar het weekeinde al mooi. Vrijdag kreeg hij een ‘beter’ driejarig contract voorgeschoteld van Vitesse, zaterdagavond speelde hij als linksback in de basis en won Vitesse van NAC: 3-1.

lees verder...

 Bron: De Gelderlander 05-05-2003

Rojer komt voor niks over uit Hongarije

Eldridge Rojer was de enige jeugdinternational die de KNVB wilde vrijgeven aan Vitesse voor het duel met NAC Breda (3-1). Daarom vloog de 18-jarige aanvaller zaterdagochtend van Hongarije naar Schiphol om zich op tijd te melden bij de selectie van trainer Edward Sturing. Sturing had ook Michael Jansen en Stijn Schaars willen opeisen, maar daar stak de bond een stokje voor. Beide spelers werden te belangrijk geacht voor Oranje O19 jaar, dat een EK-kwalificatietoernooi afwerkt in Hongarije.

Uiteindelijk had Sturing ook Rojer niet echt nodig om te winnen. Hij liet zijn pupil in Gelredome negentig minuten op de bank zitten. Rojer keerde zondagochtend na een overnachting op Schiphol in alle vroegte terug. Zodoende kon hij op tijd zijn voor de tweede interland tegen gastland Hongarije (3-1 nederlaag, doelpunt Schaars). Rojer kon zaterdag in Gelredome nog wel lachen om zijn overbodige retour. “Ik had natuurlijk liever gespeeld, maar we hebben gewonnen en daar gaat het om.”

Bron: De Gelderlander 05-05-2003

Programma in de strijd om lijfsbehoud

Nog vier speelronden en twee inhaalwedstrijden (voor onder meer FC Groningen en FC Zwolle), dan is bekend welke ploeg uit de eredivisie degradeert en welke twee ploegen naar de nacompetitie gaan. Vitesse moet op minimaal de vijftiende plaats eindigen, wil het de nacompetitie ontlopen. FC Zwolle bezit momenteel een punt meer dan Vitesse. Maar morgenavond mag de promovendus nog een duel inhalen: uit tegen NAC Breda.

Resterend programma degradatiekandidaten:

14. FC Groningen (29-28, doelsaldo -11).

Thuis: AZ (18/5), PSV (29/5).
Uit: Heerenveen (9/5), Roda JC (13/5), De Graafschap (25/5).

15. FC Zwolle (29-27, doelsaldo -29).

Thuis: Heerenveen (17/5), De Graafschap (29/5).
16. Vitesse (30-26, doelsaldo -16).

Thuis: FC Twente (17/5), Willem II (29/5).
17. Excelsior (30-22, doelsaldo -23).

Thuis: Vitesse (25/5).
18. De Graafschap (30-20, doelsaldo -42).

Thuis: Vitesse (11/5), FC Groningen (25/5).

Bron: De Gelderlander 05-05-2003

Henk ten Cate wacht vergeefs op komst Sinterklaas

Terwijl Vitesse – trainer Edward Sturing zaterdagavond dankbaar drie kostbare punten koesterde, kookte NAC – coach Henk ten Cate van woede. “Dit is lachwekkend, een slapstick”, foeterde Ten Cate na de 3 – 1 nederlaag in Gelredome. NAC presteerde zaterdag het best tijdens de officiële persconferentie na afloop. Ten Cate is nooit te beroerd voor gespierde taal en vond ook op deze avond pakkende woorden. “Ik heb tijdens de wedstrijd gedacht dat Sinterklaas binnen zou komen”, zei de oud-trainer van Vitesse, verwijzend naar de tegentreffers van zijn ploeg.

“Bij het eerste doelpunt loopt Peeters zo door onze rechterkant. Normaal loopt hij de honderd meter in 25 seconden, maar nu kan hij de bal zo voorgeven. Het tweede doelpunt was een slapstick en de derde zat daar dicht tegenaan.” Bij de tweede treffer profiteerde Matthew Amoah goed van een ketser van Mark Schenning. “Schenning bukte omdat hij de bal met zijn linkerbeen mee wilde nemen”, aldus Ten Cate. “Hij vergiste zich in de snelheid van Amoah. Dat is lachwekkend. Dat mag niet op dit niveau. En bij de derde goal was de communicatie slecht.”

“Al met al heeft onze keeper niet veel te doen gehad. Behalve dat hij drie keer de bal uit het net moest halen. Dat is een trieste constatering. Je bent beter, maar verliest met 3-1. Als we hadden gewonnen, dan hadden we wel degelijk meegedaan om Europees voetbal. Die kans is nu helemaal verkeken.”

Edward Sturing hoorde het relaas van zijn collega tevreden aan. Voor hem telden de kostbare punten, niet het vertoonde spel. “Ik had al voorspeld dat NAC het betere veldspel zou hebben”, aldus Sturing. “Je ziet dat het elftal al lange tijd in dezelfde samenstelling speelt. Het was niet onze beste wedstrijd, maar Vitesse heeft veel wilskracht getoond. Op basis daarvan hebben we eindelijk drie punten gepakt.”

Bron: De Gelderlander 05-05-2003

Nijdige Theo Janssen voelt zich ‘vijfde keus’

Overwinning of niet, voor Theo Janssen was de lol er zaterdagavond al na vijf minuten af. De middenvelder van Vitesse kon nog enigszins vrede hebben met zijn reserverol tegen NAC (3 – 1), maar de rol die hem nu werd toebedeeld, beviel helemaal niet. “Mag ik misschien pissig zijn? Dat is toch logisch. De trainer heeft mij uitgelegd waarom ik op de bank zat. Met die uitleg kon ik redelijk leven. Maar dan valt na vijf minuten Jan van Halst uit en kom ik er niet in. Als dan later ook nog Leffie (Levchenko,red.) erin komt, dan betekent dat dus dat ik de vijfde middenvelder ben. Is het dan gek dat ik kwaad ben?”

Janssen kreeg zaterdagavond een flinke tik op zijn ego. Bij voorbaat moest de 21-jarige Arnhemmer zijn basisplaats afstaan aan Gert Claessens, terug van een schorsing. Trainer Edward Sturing heeft slechts twee posities voor Janssen in gedachten. Beide op het middenveld; aan de buitenkant of links in het centrum.

Sturing koos toen Van Halst uitviel dan ook voor de rechtsbenige Aleksandar Rankovic. In de 56ste minuut moest Marian Zeman het veld verlaten en verkoos Sturing ook middenvelder Evgeniy Levchenko, sterk invallend, boven Theo Janssen. Pas twaalf minuten voor tijd mocht Janssen de moegestreden Matthew Amoah vervangen. Het was een schrale troost. Terwijl na afloop van de gewonnen wedstrijd de spelers dolgelukkig de fans bedankten, snelde Janssen als een haas richting de kleedkamer. “Nee, ik hoef geen gesprek met de trainer. Ik ben vandaag kwaad, morgen ga ik gewoon uitlopen en dan moet het over zijn”, aldus Janssen.

Bron: De Gelderlander 05-05-2003

Dingsdag voor drie seizoenen bij Vitesse

Michael Dingsdag is zo goed als akkoord met de aangepaste aanbieding die Vitesse hem heeft gedaan. De 20-jarige jeugdinternational tekent binnenkort een nieuwe verbintenis voor drie seizoenen, tot de zomer van 2006. Lange tijd kwamen beide partijen er niet uit. Het contract van de verdediger liep deze zomer af.

Bron: De Gelderlander 05-05-2003

Van Halst binnen 2 weken weer fit

Jan van Halst hoopt zelf weer binnen 2 weken te kunnen voetballen. De middenvelder vertelde in het TV-programma Sunday United (RTL5) dat hij geblesseerd is aan zijn hamstring maar dat het gelukkig niet minimaal 6 weken gaat duren.

Bron: Sunday United 04-05-2003

Levchenko hard op zoek naar nieuwe club.

Evgeniy Levchenko, de in de wedstrijd tegen NAC Breda succesvol ingevallen middenvelder is hard op zoek naar een nieuwe club.

Waar de sympathieke Oekraïener, wiens contract niet verlengd is, zal gaan voetballen is niet bekend. “Ik wil het liefst naar een ‘lekker’ voetballand. Als dat niet lukt ga ik of terug naar de Oekraïne of naar een land waar ik geld kan verdienen”, aldus de inmiddels ‘verwesterste’ 25 jarige voetballer.

Een club als AGOVV is vooralsnog geen optie: “Ik wacht op een aanbieding van een betere club. Ik verwacht immers dat ik iets hoger kan voetballen.”

Bron: RTV Gelderland 04-05-2003

Rankovic: Het geluk lacht ons toe.

Aleksander Rankovic speelde een sterke wedstrijd namens Vitesse als invaller tegen NAC Breda.

De Serviër moest al na vijf minuten het veld in voor Jan van Halst: “Het begin was moeizaam zonder warming-up en ik was ook niet helemaal fit. Daarna liep het goed. Ik ben erg moe, maar gelukkig dat we eindelijk hebben gewonnen .”

Rankovic is optimistisch over de kansen van Vitesse dit seizoen: “Als we geen zege hadden geboekt, was het zeker nacompetitie geworden. Nu niet, want als we zo blijven spelen, lacht het geluk ons toe en winnen we ook zeker van De Graafschap volgende week.”

Bron: RTV Gelderland 04-05-2003

Bob Peeters scoort bevrijdende goal.

Vitesse-spits Bob Peeters loopt de laatste weken 1 op 1. De spits maakte tegen NAC Breda voor de vierde wedstrijd op rij een doelpunt.

Bob Peeters scoorde de beslissende 3-1: “Dat was echt bevrijdend want we waren de grip op de wedstrijd kwijt. Mbamba kopte door en ik pak hem mee en schiet de bal in het dak van het doel. Ja, de laatste weken vliegen ze er wel in.”

Peeters was ook betrokken bij de eerste treffer: “Ik kom door in de hoek en snij de bal goed aan. Matthew Amoah komt er goed voor. Het doet me deugd dat we beiden scoorden, want er was veel kritiek op ons.”

Bron: RTV Gelderland 04-05-2003

Dingsdag en Vitesse dicht bij akkoord.

Vitesse is bijna rond met verdediger Michael Dingsdag over een nieuw driejarig contract.

Dingsdag kreeg vrijdag een nieuwe aanbieding van de club: “Die zag er heel goed uit. We zijn heel dicht bij een akkoord, het hangt nu nog af van een paar details. Het heeft een tijdje geduurd, maar het zal nu wel rondkomen”.

Ondanks de belangstelling van andere clubs was Vitesse de eerste optie voor Michael Dingsdag: “Ik heb het hier heel erg naar mijn zin. Ik heb ook veel steun gekregen van de supporters. Dat deed me heel erg goed. We moeten nu zien dat we in de eredivisie blijven.”

Bron: RTV Gelderland 04-05-2003

Gepasseerde Janssen is even pissig.

Middenvelder Theo Janssen was als één van de weinigen bij Vitesse niet vrolijk na de 3-1 zege op NAC.

Janssen kwam pas in de slotfase in het veld: “In het begin viel Van Halst uit, toen kwam er een andere middenvelder in en later mocht ook Levchenko erin op het middenveld. Ik ben dus pas de vijfde keus op het middenveld. Ik ben nu dus even pissig.”

Toch gaat het de Arnhemmer maar om één ding: “Het is vooral belangrijk dat we er in blijven en we hebben op zich goed gespeeld. Maar voor mij is dit even klote. Het hoort erbij, maar ik baal dat ik ben gepasseerd.

Bron: RTV Gelderland 04-05-2003

Sturing is trots op Vitesse.

Vitesse-trainer Edward Sturing is trots op de wilskracht van Vitesse dat met 3-1 won van een beter spelend en op elkaar ingespeeld NAC Breda.

“Ik wist dat we alleen resultaat konden boeken als we tot het gaatje zouden gaan en dat hebben we gedaan”, aldus de zichtbaar opgeluchte trainer. “Er ging veel fout. Tijdens de wedstrijd kon ik weinig ‘sturing’ geven. In de toekomst kunnen we veel beter gaan voetballen. Daar is de tijd nu te kort voor.”

Sturing ziet uit naar de wedstrijd tegen zijn oude club De Graafschap. “We hebben beide gewonnen, en dat is uniek. Het word een hele fysieke wedstrijd.”

Bron: RTV Gelderland 04-05-2003

Eindelijk winst voor strijdbaar Vitesse.

Vitesse heeft voor het eerst onder trainer Edward Sturing een overwinning behaald. In de eigen Gelredome werd NAC Breda met 3-1 verslagen.

Na een moeizaam begin, waarin Jan van Halst al snel uitviel met een blessure aan de hamstring, kwam Vitesse op 1-0. Bob Peeters had een mooie actie in de linker hoek en gaf een voorzet, waarop Metthw Amoah attent reageerde. De Ghanese spits rondde bekwaam af.

Daarna was NAC gevaarlijk, maar Zeman haalde een inzet van Slot van de lijn. Voor rust had Vitesse verder de beste kansen via Amoah en de sterk ingevallen Aleksander Rankovic.

Na rust kwam NAC Breda via een prachtig schot van Engelaar direct op 1-1. Vervolgens toonde Vitesse zich strijdbaar en dat leidde tot de 2-1. Na een dieptepass van Levchenko taxeerde Schenning de bal verkeerd. Matthew Amoah profiteerde dankbaar en scoorde zijn 10e competitietreffer dit seizoen.

In de 69e minuut besliste Bob Peeters met een schitterende actie het duel. In een mooie aanname rondde hij fraai af. Emile Mbamba was nog dichtbij de 4-1, maar ook NAC had nog kunnen scoren toen Feher uit een vrije trap de lat raakte. Door de zege van Zwolle blijft Vitesse nog steeds op de 16e plaats staan.

Bron: RTV Gelderland 04-05-2003

Vitesse – NAC 3-1

De spitsen gaven zaterdagavond de doorslag in de ontmoeting tussen Vitesse en NAC. De twee doelpunten van Amoah en één van Peeters zorgden voor een 3-1 overwinning, daar waar NAC ook wel degelijk de mogelijkheden had.

In de slechte en zenuwachtige beginfase van de kant van Vitesse was de eerste wissel al na vijf minuten een feit. Jan van Halst blesseerde zich aan zijn hamstring en moest vervangen worden door Aleksandar Rankovic, die toch op tijd fit werd verklaard voor het duel na zijn opgelopen knieblessure. Na achttien minuten spelen was er voor het eerst wat gevaar voor het doel, maar serieus ingrijpen was niet nodig voor doelman Babos. In de minuut daarop sleurde Bob Peeters zich aan de linkerkant voorbij zijn tegenstander en zijn voorzet werd bij de eerste paal binnengetikt door Matthew Amoah. Drie minuten na de 1-0 was het al bijna weer gelijk toen Alfred Schreuder de bal langs Jevric schoot, maar Marian Zeman werkte de bal uiterst koelbloedig van de doellijn.

Vitesse pakte de draad goed op na het zwakke begin, knokte zich strijdvaardig terug en werd ineens de meest aanvallende ploeg. Binnen het half uur was het nog tweemaal gevaarlijk via wederom Amoah (voorzet Martel) en Mbamba (gevaarlijke voorzet). Tien minuten voor rust werd goed doorgaan van de ingevallen Rankovic bijna beloond met een tweede doelpunt. De voorzet vanaf links werd maar net over gekopt door de gevaarlijke Amoah. Rankovic zelf kopte vlak voor rust in goede positie op fraaie wijze te hoog over. NAC Breda probeerde de Arnhemmers, net als in de beginfase, onder druk te zetten, maar wist buiten de kans van Schreuder en een listig schot van Engelaar nauwelijks gevaarlijk te worden.

Na drie minuten in de tweede helft en 557 minuten in totaal wist NAC weer eens te scoren. Orlando Engelaar schoot de bal vanaf zestien meter snoeihard langs Dragoslav Jevric. De domper van de snelle tegentreffer werd snel en tevens fortuinlijk goedgemaakt. Verdediger Schenning wilde een lange bal van Cornelisse aan zijn doelman schenken, liet de bal lopen waardoor Amoah zijn tweede van de avond kon binnenschieten. Het spel bleef op en neer golven en ook Engelaar, de maker van de 1-1, had in het aantrekkelijke eerste kwartier na rust nog een goede mogelijkheid, maar Jevric redde uitstekend op de inzet op de topscorer uit Breda.

Net als in het bekerduel waarin rendement uit de aanvallende acties de doorslag gaf, lag ook vanavond het juiste rendement weer bij de thuisploeg. In de 69e minuut won Bob Peeters een duel van Mark Schenning, snelde de zestien meter in en schoot onberispelijk binnen: 3-1. De Belg speelde ook nu weer vol zelfvertrouwen en heeft in de laatste vijf wedstrijden viermaal gescoord. Het tempo lag in de tweede helft beduidend hoger dan voor rust en dat kwam zeker ten goede aan het kijkspel. Een kwartier voor het einde snelde Emile Mbamba met een mooie actie door de verdediging van NAC. De Kameroenees wilde Babos verrassen met een boogbal, maar de bal ging voorlangs. Het leek nog even spannend te worden toen Jevric vlak voor tijd een vrije trap tegen kreeg na de bal twee keer in zijn handen te pakken. De doelman maakte zijn fout echter goed door het schot van Féher te keren. De resterende minuten veranderde er niets meer aan het spelbeeld, én belangrijker, de score. Drie hele belangrijke punten voor de Arnhemmers die zondagmiddag 11 mei op bezoek gaan bij De Graafschap, dat door de 4-3 winst op Excelsior er weer in is gaan geloven. Doordat ook FC Zwolle de volle winst pakte (3-1 tegen Roda JC) blijft het ongemeen spannend onderin de Holland Casino Eredivisie.

Statistieken:

Vitesse – NAC 3-1 (1-0) 1-0 Amoah ‘19 1-1 Engelaar ’48 2-1 Amoah ’57 3-1 Peeters ’69

Scheidsrechter: R. Bossen

Toeschouwers: 22.130

Gele kaarten: Féher (NAC)

Cornerverhouding: Vitesse 1 en NAC 3

Vitesse
Jevric, Cornelisse, Stefanovic, Zeman (’56 Levchenko), Dingsdag, Mbamba, Van Halst (‘5 Rankovic), Claessens, Martel, Amoah (’78 Janssen) en Peeters.

Wissels niet gebruikt: Van Fessem, Sone, Rojer en Fafiani

NAC Breda
Babos, Feher, Penders, Schenning (’78 Barakat), Gudelj, Schreuder, Slot, Bobson, Colin, Engelaar en Diba (’60 Boussaboun).

Wissels niet gebruikt: Christianen, Raemhouts, Mensah en Kerstens

Bron: Vitesseworld 03-05-03

Analyses trainers

De analyses van de beide trainers na afloop van het competitieduel Vitesse – NAC (3-1).

Lachwekkend
Ik dacht, nog even en straks komt Sinterklaas. De manier van weggeven van alledrie de doelpunten was schrijnend. Bij de eerste loopt Peeters een snelle jongen van ons er volledig uit, de tweede was slapstick en de derde zat daar tegenaan. Voetballend hadden we de zaak onder controle en Vitesse kon niet anders dan de lange bal spelen. Na de 1-1 was het wachten op onze tweede goal, maar door een fout van Schenning komen wij achter tegen een Vitesse dat alleen nog maar achteruit kon voetballen. Het was echt lachwekkend en dat mag nooit op dit niveau. Wij hadden ook gewoon de 2-2 moeten maken als Engelaar de bal aflegt in plaats van zelf schiet. Wij hadden nog kans op Europees voetbal, maar dat is na deze nederlaag wel verkeken”, aldus Henk ten Cate.

Gouden punten
Edward Sturing: “Het was een Vitesse vol wilskracht en een NAC dat voetballend de betere was. Wij hadden in het begin problemen met het spel van NAC, waardoor we, wat Ten Cate al zei, de lange bal moesten spelen. Gelukkig kwamen die lange peren goed aan en kregen we een aantal goede kansen. Er zijn wedstrijden waarin je minder krijgt wat je eigenlijk zou moeten verdienen. Vandaag was het andersom en dat is op dit moment het belangrijkste. Het zijn drie gouden punten en eindelijk een overwinning na vijf wedstrijden. Hopelijk is dit de juiste stimulans voor de resterende duels om voldoende punten te pakken en zo de nacompetitie te ontlopen. Ik ben vandaag tevreden met het resultaat, maar minder met het voetbal.”

Bron: Vitesseworld 03-05-03

Henk ‘Charly’ Bosveld Zaalvoetbaltoernooi.

De supportersvereniging organiseert op zaterdag 7 juni 2003 voor de tweede maal het Henk ‘Charly’ Bosveld zaalvoetbaltoernooi. Het toernooi zal gehouden worden in sporthal Valkenhuizen. Het inschrijfgeld per team is € 45. Evenals vorig jaar mogen er per team maximaal 3 niet-leden meespelen. Er kunnen maximaal 12 teams meedoen. Inschrijfformulieren verkrijgbaar tijdens wedstrijddagen in de zuidshop en telefonisch op werkdagen van 08.30 uur tot 12.30 uur onder tel.nr. 026-88 07 312.

Mei 2003

NAC wil ommekeer in Arnhem

Graham Arnold bekeek de training van NAC, dat vanavond in Arnhem tegen Vitesse speelt, gisteren vanaf de kant. De assistent-bondscoach van Australië (even in Breda tussen twee interlands door) had zo mee willen doen. “Jammergenoeg ben ik te oud geworden voor dit”, zei hij lachend.

Op het veld zit NAC verlegen om een scorende spits van zijn kaliber. Arnold was destijds in 1995 de opvolger van Pierre van Hooijdonk. In zijn eerste wedstrijd (tegen FC Utrecht) scoorde hij binnen een half uur twee keer. Zo word je vanzelf een held in Breda.

Het huidige NAC heeft geen Arnold meer in huis. “Scoren heeft voor een deel met je karakter te maken”, zegt trainer Henk ten Cate. “Spitsen die met hun ogen dicht uithalen. Dat soort spelers hebben we niet.”

Meer dan vijfhonderd minuten heeft NAC al niet meer gescoord in de competitie. Zeven keer luidde de uitslag 0-0. Het record van FC Twente staat op negen. “Het zijn niet de records waar je op jaagt”, zegt Ten Cate. “Iedere keer weer die 0-0. Iedere keer weer die niet scorende spitsen. “We zijn zo langzamerhand gestopt om erover te praten.”

Toch kan hij er niet omheen. “Afgelopen zondag na de 0-0 bij FC Groningen zei een journalist dat het er misschien mee te maken kan hebben dat we te goed spelen. Eerst dacht ik dat hij me in de maling nam. Later, toen ik er nog eens aan terug dacht, begreep ik wat hij bedoelde. Ons positiespel is zo goed dat als een speler voor het doel verschijnt er nog twee of drie andere opties open liggen. Daardoor gaat een speler onbewust twijfelen. Het zijn geen ‘nu of nooit’-situaties. Geen buitenkansjes. Daarbij komt dat we per wedstrijd wel zes of zeven uitgespeelde kansen creëren. Dan ontstaat iets van: lukt het nu niet, dan misschien dadelijk wel. Ik zeg niet dat het dé reden is, maar het zal ongetwijfeld van invloed zijn.” Positief

Eén ding valt Ten Cate op in de positieve zin. “Ondanks de steeds terugkerende teleurstelling over het niet-scoren, blijven we goed voetballen. De vorm verdwijnt niet. Dus blijf ik hopen op de ommekeer.” Wie weet in Arnhem vanavond. Enkele jaren geleden vonden daar ook de toen sukkelende spitsen Salmon en Simons, plots het net. “Waarmee de ban gebroken was. Het kan daar nu weer gebeuren. Even een meevallertje, wat meer besluitvaardigheid in de zestien en het kan alsnog gaan draaien.”

Ten Cate mist vanavond het bekende rijtje geblesseerden: Van den Eede, Versteeg, Risamasu, Koning en Petö. Het aantal geschorste spelers is nul.

Bron: BN De Stem 03-05-03

Sturing spreekt schande van beleid voetbalbond

Edward Sturing voelt zich benadeeld door de KNVB. De trainer van Vitesse mist voor het duel tegen NAC Stijn Schaars en Michael Jansen vanwege interlandverplichtingen bij Oranje O19 jaar. Alleen aanvaller Eldridge Rojer kreeg toestemming om terug te vliegen.

“Het is belachelijk, maar we kunnen niets doen. Je kunt die jongens wel hier houden, maar dan loop je het risico dat ze worden geschorst. De baan van 130 mensen bij Vitesse is afhankelijk van of wij wel of niet in de eredivisie blijven. Blijkbaar vindt de KNVB dat toernooi belangrijker”, aldus Sturing, die de voorbije weken hemel en aarde heeft bewogen om de drie reservespelers in Arnhem te houden.

“Ik heb regelmatig contact gehad met de bondscoach, Wim van Zwam, maar er zijn twee belangen. Hij wilde beste spelers voor Oranje, wij willen de beste spelers voor Vitesse. Dat kunnen we niet winnen”, weet Sturing inmiddels: “Bij de gratie van de KNVB mocht Eldridge Rojer overkomen. Hij vliegt zaterdagochtend naar Nederland en zondag direct terug naar Hongarije.”

Belangrijker dan Rojer was voor Sturing de aanwezigheid van verdediger Michael Jansen. “Ik wilde ze alle drie hier houden, maar dat was onbespreekbaar. In de verdediging hebben we echt een probleem. We missen Purrel Fränkel door een schorsing, het is twijfelachtig of Marian Zeman een hele wedstrijd kan spelen en Aleksandar Rankovic heeft last van zijn knie.”

Woordvoerder Rob de Leede van de KNVB geeft toe dat er voor Vitesse niks te halen is. “De clubs zijn verplicht spelers af te staan. Uitzonderingen worden wel eens gemaakt, maar niet te vaak. Dan zou er een precedentwerking vanuit kunnen gaan en willen straks alle clubs hun spelers opeisen.”

Vitesse is niet als enige club gedupeerd door het EK-kwalificatietoernooi in Hongarije. FC Groningen mist bassisspeler Arnold Kruiswijk en Excelsior Mounir El Hamdaoui. Sturing had het duel niet willen schrappen als die mogelijkheid er was. “Ik wil altijd spelen.” Bij Vitesse neemt Gert Claessens de plaats in van Theo Janssen en speelt Michael Dingsdag voor de geschorste Fränkel.

Opstelling Vitesse: Jevric; Cornelisse, Zeman, Stefanovic, Dingsdag; Mbamba, Van Halst, Claessens, Martel; Amoah, Peeters.

Bron: De Gelderlander 03-05-2003

Vitesse in ijzeren conditie onder de man met de witgrijze regenjas
Levensloop Jan Zonnenberg

Op Koninginnedag 2003, woensdag 30 april, is in Amsterdam Jan Zonnenberg overleden. De oud-speler en trainer van Vitesse werd 89 jaar. Hoewel de leraar lichamelijke opvoeding nog een appartement in de Arnhemse Steenstraat bezat, leefde hij de laatste jaren in Amsterdam. Als klein jochie was hij al lid van Vitesse. Net als broer Henk doorliep hij alle jeugdelftallen. Beiden haalden, zo herinnert oud – speler en Vitesse – historicus Dick Herberts zich, het eerste elftal van Vitesse. Jan Zonnenberg als aanvaller, de wat forsere broer Henk werd verdediger.

lees verder...

 Bron: Gelderlander 03-05-2003

Savicevic bouwt op Jevric en Stefanovic

Ze vechten met Vitesse om lijfsbehoud in de eredivisie, maar in eigen land zijn ze halfgoden van het emotionele en voetbalgekke volk. Dejan Stefanovic en Dragoslav Jevric, helden van Servië en Montenegro. Het is de laatste woensdagavond in april, wanneer Duitsland en Servië en Montenegro elkaar ontmoeten in Bremen. Het Weserstadion is met 22.000 toeschouwers amper voor de helft gevuld, toch heerst er een heerlijke voetbalsfeer. Vanuit Duitsland en de omringende landen zijn ongeveer tienduizend Serviërs en Montenegrijnen afgekomen op de oefeninterland. Samengepakt in een vak achter een van de doelen, zingen ze hun helden negentig minuten toe. En natuurlijk ontsteken ze Bengaals vuurwerk, dat tijdens het duel zelfs op het veld belandt.

lees verder...

 Bron: Gelderlander 03-05-2003

Gelredome betaalt aan de Rijnhal

Stadion Gelredome betaalt ‘buurman’ de Rijnhal huur voor het gebruik van 320 parkeerplaatsen in de nacht van 10 op 11 mei wanneer DJ Tiësto optreedt in het Arnhemse stadion. Rijnhal-directeur J. van der Sloot dreigde zijn deel van het terrein te blokkeren. Van der Sloot en plaatsvervangend directeur J. van Amstel van Gelredome hebben overeenstemming bereikt over de voorlopig eenmalige verhuur van de parkeerplaats. Ze willen niet zeggen om hoeveel geld het gaat.

Gelredome maakt wel vaker gebruik van de parkeerplaats bij de Rijnhal, maar had daarvoor niet eerder parkeergeld geheven. Dat gaat in de nacht van zaterdag 10 op zondag 11 mei bij wijze van proef wel gebeuren. De proef bestaat verder uit een onderzoek naar het parkeergedrag van de bezoekers van de danceparty. Het gaat erom vast te stellen of en in welke mate de bezoekers uitwijken naar de gratis parkeerplaatsen in de omliggende woonwijken.

Directeur Van der Sloot van de Rijnhal eiste een deel van het parkeergeld (5 euro per auto) op. Hij dreigde het deel van de parkeerplaats dat bij de Rijnhal hoort, zo’n 320 parkeerplaatsen desnoods af te sluiten als al het geld naar Gelredome zou gaan. “Ik kan bezoekers van de Rijnhal ook niet bij Gelredome laten parkeren en dan het geld in eigen zak steken.”

Het gaat om ongeveer eenderde deel van het parkeerterrien bij de Rijnhal. Het andere deel is openbaar terrein, eigendom van de gemeente. In totaal gaat het om circa 1100 parkeerplaatsen. Van der Sloot heeft in december van het vorig jaar bij de gemeente een plan ingediend om het parkeerterrein bij de Rijnhal te renoveren en daarna betaald parkeren in te voeren. “Ik zou daarover half maart uitsluitsel krijgen, maar dat is niet gebeurd. Deze actie van Gelredome doorkruist dat.”

Wethouder C. de Ronde (GroenLinks) antwoordde vorige week tijdens in de gemeenteraad op een vraag van raadslid N. Wiggers (Zuid-Centraal) dat de gemeente het onderzoek naar de situatie rond Gelredome en de Rijnhal op 10 en 11 mei betaalt en de parkeergelden int. Bij nader inzien geeft De Ronde er de voorkeur aan meer ‘in de geest van die toezegging’ te handelen. Dat betekent dat Gelredome de kosten (circa 20.000 euro) van het onderzoek betaalt en de parkeergelden int. De Ronde: “Letterlijke uitvoering van de toezegging is niet in het belang van de gemeente, omdat de kosten van het onderzoek (aanzienlijk) hoger zijn dan de inkomsten uit het parkeren.”

Gelredome-directeur Van Amstel benadrukt het belang van het onderzoek voor toekomstige evenementen in het stadion. “Wij wisten niets van de discussie van Gelredome met de gemeente over betaald parkeren.”

Bron: De Gelderlander 03-05-2003

Supporters spelen voor Vitesse

Het zijn zware tijden voor Vitesse. Zowel sportief als financieel gezien. Meer dan ooit heeft Vitesse de hulp van haar supporters nodig.

Vitesse heeft dan ook samen met kansspelorganisatie Lotto een actie op touw gezet “Speel voor Vitesse”. Van iedere Vitesse-supporter die Lotto-abonnee wordt, stort Lotto 20% van de inleg rechtstreeks in de Vitesse-clubkas. Het mes snijdt natuurlijk aan twee kanten, want iedere supporter van Vitesse die Lotto-abonnee wordt, maakt naast de Jackpot van 4 miljoen euro of meer en de andere miljoenenprijzen ook nog kans op een exclusieve dag als Vitesse-VIP. Deze dag bestaat uit een VIP-rondleiding, tekst en uitleg van de technische staf, een etentje, een uniek gesigneerd shirt en een Vitesse-seizoenskaart voor het komende seizoen.

Via diverse wegen worden supporters attent gemaakt op de actie. Alle Vitesse seizoenkaarthouders ontvangen thuis een brief van Lotto.

Middels advertenties en aandacht in het stadion worden supporters attent gemaakt op deze unieke actie. Theo Janssen van Vitesse is verheugd over deze samenwerking met Lotto: “Naast de onvoorwaardelijke aanmoedigingen vanaf de tribune, kunnen onze supporters nu direct een steentje bijdragen aan onze clubkas, en hopelijk ook aan hun eigen portemonnee. Wie weet zit er binnenkort wel een Lotto-miljonair op de tribune”.

Er is een speciale website in het leven geroepen:

Speel voor Vitesse

Bron: Vitesseworld 02-05-2003

Sturing kiest voor Dingsdag en Claessens

Voor het eerst sinds het aantreden van Edward Sturing kent zijn ploeg personele problemen. Purrel Fränkel is geschorst, Aleksandar Rankovic is door een knieblessure een twijfelgeval en ook Marian Zeman is niet geheel fit. De Slowaak is wel gewoon inzetbaar in de thuiswedstrijd tegen NAC Breda, zaterdagavond 20.00 uur.

De positie van Fränkel wordt ingenomen door Michael Dingsdag, die samen met Stefanovic, Zeman en Cornelisse de verdediging zal vormen. Op het middenveld keert Gert Claessens terug van een schorsing, wat ten koste gaat van Theo Janssen. “Ik kies voor Claessens omdat Janssen en Van Halst dezelfde type speler zijn en omdat ik erg tevreden ben over Gert. Van Halst is de controlerende speler en Claessens beschikt over de diepgang die we nodig hebben. Ik kies voor het elftal dat de meeste kans maakt om te winnen van NAC”, aldus Sturing. Net als tegen Heerenveen start Martel vanaf de linkerkant en Emile Mbamba vanaf rechts.

Aleksandar Rankovic kreeg donderdag op de training een tik tegen zijn knie en trainde vrijdag niet mee. Wel wordt de Joegoslaaf nog intensief behandeld om hem voldoende fit te krijgen. Door de afwezigheid van Michael Jansen en Purrel Fränkel kan de trainer nog wel een extra verdediger gebruiken. Jansen is met Oranje onder 19 jaar in Hongarije en dat komt volgens de trainer ‘slecht uit’. “We hebben toch een probleem zaterdag. Doordat we drie jongens hebben moeten afstaan is de bezetting op de bank flink uitgedund. We hebben alleen Eldridge Rojer terug kunnen krijgen, maar Stijn Schaars en Michael Jansen zijn we kwijt. Er zijn natuurlijk twee belangen in het spel, dat van de KNVB en van Vitesse. Zij hebben het recht om spelers op te eisen, maar in dit geval komt het wel erg slecht uit.”

Sturing kon sowieso al de gehele trainingsweek over een kleine groep beschikken. Het trio Oranjeklanten was vanaf dinsdag weg en Dejan Stefanovic en Dragoslav Jevric meldden zich pas donderdag op de training. “Feit blijft dat we moeite hebben om in het laatste deel van de wedstrijd druk te blijven zetten en om uit de eigen zestien meter te voetballen. Door de ‘gebroken’ groep hebben we dat niet echt kunnen nabespreken.” Over NAC kon de trainer kort zijn: “Het is een goeie ploeg met een prima positiespel. Ik heb ze beide keren gezien tegen Vitesse en toen werd er goed gespeeld. Ze verloren in Gelredome weliswaar met 4-2, maar toen waren ze wel de betere ploeg.”

Bron: Vitesseworld 02-05-2003

Van Halst: we verdienen een zege

Vitesse-speler Jan van Halst denkt dat Vitesse tegen NAC een goede kans maakt op drie punten.

De middenvelder baseert dat op het spel van de ploeg: “We spelen echt beter, zeker in de organisatie. Allen ontbreekt het ons iedere keer aan dat beetje geluk. Maar ik vind dat we echt een keer een overwinning verdienen.”

Van Halst weet dat NAC enigzins uitgeblust is: “Ja, die hebben een zwaar seizoen achter de rug, maar wij ook. Vooral de spelers die ook Europacup hebben gespeeld. Dinsdag moet NAC alweer tegen onze concurrent Zwolle, maar wij moeten naar ons zelf kijken.”

Bron: RTV Gelderland 02-05-2003

Sturing ergert zich aan KNVB.

Vitesse-trainer Edward Sturing ergert zich aan het beleid van de KNVB, waardoor Vitesse drie spelers moest afstaan voor Oranje onder 19 jaar.

Michael Jansen, Eldridge Rojer, en Stijn Schaarszitten bij dat team voor een kwalificatietoernooi in Hongarije, maar Sturing heeft ze nodig tegen NAC: “De KNVB eist ze op, daar kunnen we helaas weinig aan doen. Maar in onze situatie kunnen we iedereen gebruiken, het gaat ook om de toekomst van 130 werknemers hier bij Vitesse.”

Sturing krijgt alleen Rojer terug voor het duel tegen NAC. Rojer vertrekt dan na de wedstrijd weer naar Hongarije.

Bron: RTV Gelderland 02-05-2003

Emile Mbamba opnieuw van rechts.

Vitesse speelt zaterdagavond tegen NAC opnieuw met Emile Mbamba rechts aan de buitenkant van het middenveld. Een opmerkelijke positie voor Mbamba, die eigenlijk te boek staat als spits.

De Kameroenese speler vindt het geen probleem: “Ik heb er tegen Heerenveen al gespeeld en ik voel me daar best goed. Het is wel anders, maar het maakt me niet uit waar ik speel. Je moet wel meer meeverdedigen, maar iedereen moet nu vooral voor het team werken.”

Mbamba denkt dat Vitesse er zonder meer inblijft: “Ik geloof nooit dat we degraderen, zelfs geen nacompetitie.”

Bron: RTV Gelderland 02-05-2003

Sturing zet Theo Janssen op de bank.

Vitesse-trainer Edward Sturing laat Theo Janssen zaterdag in de thuiswedstrijd tegen NAC Breda uit de basis. Gert Claessens keert na een schorsing weer terug in de hoofdmacht.

Eldridge Rojer, die bij de selectie van Oranje onder 19 jaar zit, is voor het duel met NAC teruggehaald. De aanvaller vertrekt na afloop van het duel naar Hongarije. Daar speelt Oranje onder 19 een EK-kwalificatietoernooi.

Vermoedelijke opstelling:
Jevric;
Cornelisse, Zeman, Stefanovic, Dingsdag;
Mbamba, Van Halst, Claessens, Martel;
Amoah, Peters.

Bron: RTV Gelderland 02-05-2003

Oud-keeper Jongbloed met hartklachten in ziekenhuis

Jan Jongbloed is met hartproblemen opgenomen in het ziekenhuis van Haarlem. De assistent-trainer van Vitesse kampte in het verleden al vaker met hartklachten. Jongbloed (62) is vorige week naar het ziekenhuis gegaan, voor controle en onderzoek. Het is nog niet duidelijk hoe lang de oud-doelman van Oranje (twee WK-finales) uit de roulatie zal zijn. “We verwachten dat hij snel weer terug is”, zegt technisch manager Jan Streuer. Na het ontslag van hoofdtrainer Mike Snoei haalde zijn opvolger Edward Sturing een maand geleden Jongbloed bij het eerste elftal. De keeper was op dat moment werkzaam in de jeugdopleiding van Vitesse.

Bron: De Gelderlander 02-05-2003

Eldridge Rojer vliegt terug voor Vitesse

Eldridge Rojer vliegt zaterdag van Hongarije terug naar Amsterdam om die dag deel uit te kunnen maken van de selectie van Vitesse voor het duel met NAC. De jeugdinternational verblijft met Oranje onder 19 in Hongarije voor het EK-kwalificatietoernooi. Vitesse-trainer Edward Sturing wil de kleine aanvaller zaterdagavond in Gelredome niet missen. Rojer is de enige van vier spelers die van Sturing terug moet komen. Michael Jansen, Stijn Schaars en Jaap Davids blijven in Hongarije.

Bron: De Gelderlander 02-05-2003

Ingezonden brief fractievoorzitter VVD Arnhem

In De Gelderlander van 26 april las ik de reactie van de heer Cornelese over eventuele steun van de VVD-fractie aan het reddingsplan van Vitesse/Gelredome.

Waarom Steun? Op de eerste plaats staat in het verkiezingsprogramma dat de VVD hecht aan het voortbestaan van Vitesse. Daarom hebben wij vorig jaar ingestemd met een lening van 5,4 miljoen euro aan Vitesse. Vervolgens hebben wij in september besloten tot een herfinancieringsplan voor Gelredome, omdat ook daar een faillissement dreigde. In feite is er sindsdien niet zoveel veranderd. Het probleem is dat ‘men’ denkt dat de koop van Gelredome met grond en een lening aan Vitesse ten koste zou gaan van het voorzieningenniveau in Arnhem of leidt tot belastingverhoging.

Die opvatting is onjuist. Een lening aan Vitesse is geen subsidie. En de grond rond het stadion heeft grote waarde. De VVD vindt het reddingsplan, onder bepaalde voorwaarden, een goed plan voor het voorzieningenniveau in Arnhem en dus voor de inwoners.

Th. Theijse (fractievoorzitter VVD), Arnhem

Bron: De Gelderlander 02-05-2003

De Verlenging

maandag 5 mei:

Excelsior          –    De Graafschap
Vitesse             –   NAC Breda
FC Groningen   –    NEC

De toekomst van De Graafschap
Exclusief: Bob Peeters met K3

Bekendmaking doelpunt van de maand april

In de studio Vitesse verdediger Tim Cornelisse. Mail uw vragen aan Tim:
deverlenging@omroepgelderland.nl

De Verlenging iedere maandag vanaf 17.20 uur, daarna ieder uur herhaald.

Bron: RTV Gelderland 01-05-2003

Verlies Jevric en Stefanovic

Servie-Montenegro heeft woensdagavond in Bremen de oefeninterland met 1-0 verloren van Duitsland. Ruim vijf maanden na de zinderende 3-3 in de tweede ronde van het UEFA Cup-toernooi stonden Dragoslav Jevric, Dejan Stefanovic en Werder-speler Krstajic weer samen op het veld van het Weser Stadion in Bremen. Deze keer niet tegenover elkaar, maar als ploeggenoten van het nationale elftal van Servie-Montenegro, onder leiding van de voormalige vedette Dejan Savicevic.

Het trio startte in de basis en speelde de volledige negentig minuten mee in de interland die door een doelpunt van Sebastian Kehl, na vijftien minuten in de tweede helft, werd beslist. Het schot kende een rare curve en verraste Jevric van afstand. De doelman maakte verder een solide indruk. Ook Stefanovic speelde een prima wedstrijd als directe bewaker van Kuranyi, de aanvaller van VFB Stuttgart.

De Duitsers hadden voor eigen publiek het meeste balbezit, maar kregen nauwelijks kansen. Servie-Montenegro daarentegen had de gehele wedstrijd, vooral in de persoon van spits Savo Milosevic, diverse mogelijkheden om te scoren. Buiten het ene Duitse doelpunt was het een matige partij van beide kanten. De aanhang van de bezoekers vestigde nog de meeste de aandacht op zich door veelvuldig met vuurwerk te gooien.

“We kunnen redelijk tevreden zijn met ons spel, maar hadden hier gewoon een paar doelpunten moeten maken. Duitsland zelf heeft weinig kunnen forceren vanavond, maar winnen wel. Dat is teleurstellend”, aldus Stefanovic na afloop.

Statistieken:

Duitsland – Servië&Montenegro 1-0 (0-0)
1-0 Kehl ’60

Scheidsrechter: De Bleeckere

Toeschouwers: 26.000

Gele kaarten: Malbasa en Milosevic (Servië&Montenegro)

Duitsland
Rost, Friedrich (’66 Hinkel), Baumann, Wörns, Hartmann, Freier (’72 Asamoah), Ramelow, Kehl, Bobic (’46 Klose) en Kuranyi (’76 Lauth).

Servië&Montenegro
Jevric, Vidic, Krstajic, Stefanovic, Kovacevic (’78 Brnovic), Trobok (’85 Iliev), Vukic (’73 Boskovic), Malbasa (’81 Markoski), Mirkovic (’46 Lazetic), Jestrovic (’61 Mijatovic) en Milosevic.

Bron: Vitesseworld 01-05-2003

‘Afkeuring’ dreigt voor wethouder

Voor wethouder R. Gast van Financiën dreigt een motie van afkeuring. Een deel van de oppositie in de Arnhemse gemeenteraad volhardt in de stevige kritiek op de wethouder omdat hij de gemeenteraad onjuist zou hebben geïnformeerd.

lees verder...

 Bron: Gelderlander 1-5-2003

Hoofdsponsor: