November 2000

Volendam B1 tegen Vitesse B1 [ Volendam krijgt voetballes]
In de auto zat Uw reporter met z’n medepassagiers te filosoferen over de vermoedelijke zware wedstijd die eraan zat te komen. Later, in de kantine van Volendam, werd dit ook nog doorgezet met de andere Vitesse supporters, die allemaal dezelfde mening waren toegedaan. Hoe bedrogen we wegkwamen kunt u lezen op de Vitesse jeugd site

Gespeelde wedstrijden
Za 02 dec 2000 Fc Volendam A1 – Vitesse A1 uitg.
Za 02 dec 2000 Fc Volendam B1 – Vitesse B1 0-10
Ma 27 nov 2000 Vitesse 2 – Sparta 2 1-3
Meer lezen over het 2e, O21, A-, B- en C-jeugd: Vitesse jeugd site

Vitesse B1 wint oefenduel in België van Eendracht Aalst B1
Vroeger leerde Uw verslaggever een versje over ” in een groen, groen, groen, groen, knollen, knollenland etc “. Nou dat zal wel geslagen hebben op dit speelveld…….
Meer lezen: Vitesse jeugd site

Trustfull op de weg terug
Orlando Trustfull verheugt zich op 4 januari. Op die dag start Vitesse de voorbereiding op de tweede helft van het seizoen. En op die dag zal Trustfull terugkeren bij de Gelderse club, na een maandenlange revalidatie in complete afzondering. Woensdagmiddag besprak de voetballer zijn toekomst met trainer Ronald Koeman, technisch manager Jan Streuer en clubarts Peter van Beek.
De 30-jarige middenvelder is maandenlang geblesseerd geweest en zal eerst onder herstel – en conditietrainer Frits van den Berk gaan trainen. Als alles goed gaat, sluit Trustfull vervolgens aan bij de spelersgroep van Vitesse.

De voetballer toonde zich enorm verheugd met zijn lonkende rentree. ,,Ik ben verschrikkelijk blij dat ik in het nieuwe jaar weer bij de club ga trainen’’, zei Trustfull woensdagvond. De Amsterdammer wilde niet te ver in de toekomst kijken, maar enkele weken geleden gaf hij al aan dat hij verwacht dit seizoen weer wedstrijden te kunnen spelen. ,,We moeten afwachten of Orlando op zijn oude niveau terugkomt’’, zei technisch manager Streuer woensdagavond. ,,Ik hoop voor hem dat het goed gaat. Het is straks aan de trainer om te beoordelen of hij goed genoeg is om terug te keren in het elftal.’’

Na zijn eerste seizoen in Arnhem, de editie 1997/1998, brak voor Trustfull een lange periode aan vol lichamelijke ongemakken. Telkens waren er kleine blessures, die de tweevoudig international aan de kant hielden. In het seizoen 1998/1999 kwam de Amsterdammer tot slechts vijf competitiewedstrijden voor Vitesse. In het afgelopen seizoen speelde hij twaalf competitieduels in de hoofdmacht.

In de voorbije zomer moest Trustfull vrezen voor het einde van zijn carrière. Hij kampte met blessures aan de achillespees en de lies. Ronald Koeman sprak destijds harde woorden: ,,Ik heb met hem afgesproken dat hij zich hier niet meer hoeft te melden. Zowel geestelijk als lichamelijk zit het niet goed met hem en hij laat zich momenteel behandelen in Amsterdam. Als hij weer fit is, kan hij zich weer melden, maar ik verwacht niet dat we hem dit seizoen nog zien.’’

Over de oorzaak van het blessureleed zei Trustfull onlangs: ,,Telkens had ik kleine blessures, waardoor ik regelmatig een training moest missen. Ik ben altijd doorgegaan, heb nooit echt een geruime tijd rust gehouden. Blijkbaar komt dan een moment waarop het lichaam ‘stop’ zegt.’’

De oud-voetballer van Haarlem, SVV, SVV/Dordrecht’90, FC Twente, Feyenoord en Sheffield Wednesday heeft zich vanaf de zomer dagelijks laten behandelen. Met succes, zo bleek na enkele maanden. ,,Ik ben goed bezig’’, aldus Trustfull, die in Arnhem tot medio 2002 onder contract staat. ,,We zien straks wel hoe alles verder gaat. In elk geval verheug ik me nu al op 4 januari.’’

Vitesse in autoracerij
Feyenoord en Vitesse gaan hun naam verbinden aan de autoracerij.De clubs hebben een intentieverklaring getekend waarin zij hun beeldmerk beschikbaar stellen voor Premier 1 Racing,een nieuw Europees race-programma.Met Ajax en PSV is nog overleg gaande.
De bemoeienis van de voetbalclubs gaat niet veel verder dan het beeldmerk.De organisatie is in handen van Premier 1 Racing,dat op zoek gaat naar coureurs en begeleidingsteams.

Ook Internazionale,AC Milan,Manchester United,Barcelona en Real Madrid geven hun naam aan een wagen,die lijkt op een Formule 1-bolide.Premier 1 Racing wil in april 2002 van start gaan.

Vitesse 2 komt nog ervaring te kort tegen een geroutineerd Sparta 2
Vanavond in Rheden werd het een echte wedstrijd tussen de reserves van Sparta en Vitesse, de twee ploegen met de minste verliespunten in deze competitie. Dat het Sparta er echt aangelegen was om deze pot te winnen bleek wel uit de meegereisde teamleden. Met vele jaren ere-divisie-, c.q. buitenlandse ervaring werd de stijd aangegaan met de “pups” van Mike Snoei. Weliswaar met Dragoslav Jevric, teruggezet vanuit de A-selectie, op het hok. Maar verder een zeer jong team (lees onervaren). Dat het ook fysiek flink aan de bak moest tegen de Spartanen bleek wel bij de line-up van de teams. Enkele van de “Rotterdammers” staken nog een kop boven de langste “Arnhemmer” uit. Ondanks dat werden er opvallend er veel kopduels gewonnen. ……..
Meer lezen: Vitesse jeugd site

Vitesse wint kort geding tegen Benfica
Vitesse heeft het kort geding dat het had aangespannen tegen het Portugese Benfica gewonnen. De Arnhemse club mag de transfersom die het tegoed heeft na de transfer van Pierre van Hooijdonk nu opeisen.
Dat bepaalde de president van de Arnhemse rechtbank, mr. J. Hooft Graafland, dinsdag in een kort geding. Benfica werd veroordeeld tot het betalen van een transfersom van 6,6 miljoen dollar, ruim 17 miljoen gulden. Daarnaast hebben de Arnhemmers ook nog de rente over dat bedrag tegoed. Ook dienen de Portugezen de proceskosten voor hun rekening te nemen.

Zo komt er een eind aan het geharrewar tussen beide clubs dat inmiddels al drie maanden aanhoudt. Afgelopen zomer nam Benfica Van Hooijdonk over van Vitesse. Al vanaf het begin probeerde Benfica onder de gemaakte afspraken uit te komen en werd duidelijk dat de club er weinig voor voelde om het hele bedrag te betalen.

Vitesse maakte duidelijk dat de club lange tijd aan het lijntje werd gehouden met een vermeende beursgang van de Portugezen. Na die beursgang zou Vitesse de transfersom ontvangen. Tot op dit moment is van een beursgang geen sprake, het lijkt er zelfs op dat deze in het geheel geen doorgang gaat vinden.

Door de uitspraak van de Arnhemse rechtbank kan Vitesse nu beslag laten leggen op bezittingen van de Portugeze club, zoals banktegoeden. Vitesse heeft het geld dat de transfer van Van Hooijdonk opbrengt hard nodig om een deel van de schuld aan hoofdsponsor af te betalen.

Scheidsrechter maakt de wedstrijd Sparta A1 tegen Vitesse A1 niet af
Op een zeer slecht bespeelbaar veld, met een harde wind over de hele, heeft Vitesse A1 de strijd moeten aanbinden tegen Sparta A1. Dat dit wel eens een lastig potje kon worden was van te voren al te bedenken. Vorig seizoen werd het uit op “Terbregse” een “simpele” 0-5. Maar de eerste goal werd toen pas 7 minuten voor rust gescoord. Nadien de bekerwedstrijd die na de reguliere speeltijd (4-4) door strafschoppen werd beslist (7-6). En ook de thuiswedstrijd die (4-2) in de laatste minuten werd beslist. ……..
Meer lezen: Vitesse jeugd site

Quick 1888 B1 tegen Vitesse B1
Vitesse begon met de volgende spalers als basis; Daan, Jaap, Michael, Jermaine, Ahmet, Sylla, Jan en Jerry P, Jesse, Randy ,Lucien. Later kwamen de wisselspelers nog aan de bak…..
Meer lezen: Vitesse jeugd site

De Graafschap C1-Vitesse C1
Na veel nattigheid kon er vandaag gelukkig gevoetbald worden. De omstandigheden van het veld waren niet ideaal. Laten we het er maar op houden dat dat ook de reden was van het niet al te beste voetbal. Vitesse was in deze wedstrijd wel de betere ploeg met, zowel in de eerste als in de tweede helft……
Meer lezen: Vitesse jeugd site

Gespeelde wedstrijden
Za 25 nov 2000 Sparta A1 – Vitesse A1 0-1 gest.
Za 25 nov 2000 Quick 1888 B1 – Vitesse B1 0-5 beker
Za 25 nov 2000 De Graafschap C1 – Vitesse C1 0-2
Wo 22 nov 2000 Vitesse O21 – Club Brugge O21 2-0
Meer lezen over het 2e, O21, A-, B- en C-jeugd: Vitesse jeugd site

Benfica laat weer van zich horen
Jos Vaessen, voorzitter van Vitesse, is deze week gebeld door zijn collega Vilarinho van Benfica. Onderwerp van gesprek was uiteraard de transfer van spits Pierre van Hooijdonk van Vitesse naar de Portugese club, die tot veel problemen leidde.
Van de afgesproken transfersom van 6,75 miljoen dollar (inmiddels zo’n 17,5 miljoen gulden) is nog geen cent betaald. Vitesse sleepte de vereniging uit Lissabon daarom voor het gerecht, maar Benfica liet dinsdag tijdens het kort geding in Arnhem verstek gaan.

Vaessen: ‘De president (Vilarinho, red.) heeft me deze week gebeld. Hij gaf me signalen dat Benfica de zaak tóch wil oplossen. Hij heeft me gevraagd hem even de tijd te geven. Eén of twee weken, dan kon hij de zaak rondbreien.’

Benfica heeft Vitesse eerder gouden bergen in het vooruitzicht gesteld. De voormalige voorzitter Azevedo, die eind oktober de presidentsverkiezingen verloor van Vilarinho, beloofde meerdere malen zijn verplichtingen na te komen aan Vitesse, dat vijf miljoen van de transfersom direct moet terugbetalen aan hoofdsponsor Nuon.

Vaessen heeft echter meer vertrouwen in Vilarinho dan in diens voorganger. ‘De beloftes die Benfica nooit is nagekomen, zijn niet gedaan door hem. Vilarinho is een andere man, ik heb een goede indruk van hem. Ik ga er van uit dat hij op korte termijn bij mij terugkomt voor een oplossing. Dat werd me ook duidelijk uit gesprekken die ik heb gevoerd met Preud’homme (manager Benfica, red.). Het is niet toevallig dat zijn telefoontje komt in de week van het kort geding. Benfica ziet dat wij doorzetten om ons recht te halen’, aldus de preses van Vitesse.

Aalbers dreigt Vitesse met miljoenenclaim
Ex-voorzitter Karel Aalbers dreigt Vitesse met een miljoenenclaim. M. van den Boomen, de advocaat van Aalbers, heeft dat gisteren aan Vitesse laten weten.
De vete tussen Aalbers en Vitesse is daarmee na een periode van relatieve rust weer opgelaaid. Aanleiding zijn onder andere de recente uitlatingen van voorzitter C. Guijt van de raad van toezicht van Vitesse in de media over een KPMG-onderzoek bij de Arnhemse club. Het onderzoeksrapport werd door accountants opgesteld in de weken na het vertrek van Aalbers. Voor justitie is het rapport aanleiding om een onderzoek in te stellen naar mogelijke belastingfraude bij de club.

Van den Boomen: ‘De partijen zijn in juni een schikking overeengekomen. Een van de belangrijkste voorwaarden was het rapport geheim te houden. Ik wil nu van Vitesse weten wanneer het rapport bij de belastingdienst is gekomen en wat hun aandeel is geweest in de publiciteit. Was het een solo-actie van Guijt of een gecoördineerde actie van de complete raad van toezicht? Mocht blijken dat iemand over de schreef is gegaan, dan treedt de boeteclausule in werking.’

Vrijdag werd duidelijk dat Nuon het afgelopen jaar vaker geld aan de Arnhemse club heeft geleend dan tot nu toe bekend was. De Gelderlander beschikt over een vertrouwelijk memo van financieel manager J.W. Tijssen van juli dit jaar. Daarin schrijft hij dat Nuon in juni vijf miljoen gulden heeft overgemaakt omdat de club krap bij kas zat. Het geld is op 3 augustus terugbetaald.

Medio augustus deed topman T. Swelheim van Nuon een aanbetaling op de speler Bob Peeters. Het energieconcern maakte vijf miljoen gulden over op de rekening van Vitesse. Dat geld ging direct door naar Roda JC, de oude club van Peeters. Roda JC krijgt nog negen miljoen gulden: twee miljoen begin 2001, de rest in september van dat jaar.

Volgens bronnen rond Vitesse is daarvoor een bankgarantie afgegeven door Nuon. Volgens Vitesse-voorzitter J. Vaessen en Nuon is daar geen sprake van.

Bron: De Gelderlander.

Menno Willems verhuurd aan Grimsby Town
Menno Willems is voor een periode van drie maanden verhuurd aan het Engelse Grimsby Town. De club heeft tevens een optie tot koop.
Vorig jaar speelde Willems op huurbasis bij FC Den Bosch en momenteel speelt hij in het tweede elftal van Vitesse. De Amsterdammer liep afgelopen week stage bij Grimsby Town FC, de huidige nummer 21 van eerste divisie in Engeland.

Grimsby laat Vitesse voor 1 januari weten of Willems definitief ingelijfd wordt.

Vitesse B1 tegen NEC B1 op 21-11-2000 om 15.00 uur bij S.M.L.
De vaste basisspelers Jaap, Michael, Ahmet en Eldridge speelden niet mee omdat deze mannen ’s avonds een oefenwedstrijd hadden met de A1.
NEC speelde niet snel, echter soms wel tamelijk fel. Hierdoor kon Vitesse ook niet zo in zijn ritme komen. De wedstrijd was beslist geen spektakelstuk, maar toch was het goed om eens te zien hoe diverse anderen speelden.
Meer lezen: Vitesse jeugd site

Vitesse-Heerenveen toch op zondag
De wedstrijd Vitesse-Heerenveen wordt gespeeld op zondag 10 december om 14:30 uur. Dit in tegenstelling tot eerdere berichten.
De burgemeester van Arnhem heeft Vitesse in het kader van de openbare orde en veiligheid via zijn ambtelijk apparaat laten weten op zaterdagavond 9 december over onvoldoende politie inzet te beschikken.

Vitesse is hierdoor genoodzaakt de wedstrijd op zondag 10 december te laten plaatsvinden.

Na de uitschakeling in het UEFA Cup-toernooi had Vitesse te kennen gegeven de wedstrijd te willen verplaatsen van zondag naar de zaterdagavond. Vitesse-supporters prefereren de zaterdag boven de zondag.

Ajax-Vitesse live op SBS6
Het bekerduel Ajax-Vitesse wordt live uitgezonden op SBS6, dat de rechten voor de bekerwedstrijden bezit. De wedstrijd wordt gespeeld op vrijdag 26 januari en er wordt afgetrapt om 20:00 uur. De bekerontmoeting is voor beide clubs de heropening van het seizoen na de winterstop.

Politie verontrust over veiligheid rond Gelredome
Op korte termijn moet de situatie rondom Gelredome veiliger worden. “Anders is het wachten op een volgend ongeluk”, stelt P. Vos, coördinator voetbalzaken van de politie Gelderland-Midden in een reactie op het dodelijk ongeval zaterdagavond. Ook Vitesse en Gelredome dringen aan op snelle maatregelen.
Het dodelijk ongeval heeft de discussie over de verkeersveiligheid rond het stadion weer aangewakkerd. Met als belangrijkste vragen: wie is verantwoordelijk voor de veiligheid en welke maatregelen moeten worden genomen? Vooral bij thuiswedstrijden van Vitesse ontstaan soms levensgevaarlijke situaties. Veel supporters lopen over de weg of over de busbaan richting Gelredome, tussen bussen en auto’s door of er net voorlangs. Velen houden zich niet aan de verkeerslichten; massa’s mensen lopen door het rode licht.

“Wij betreuren het incident”, zegt woordvoerder F. Huizinga van Vitesse/Gelredome. “We onderkennen dat sprake is van een gevaarlijke situatie. Bij elke wedstrijd en/of evenement worden maatregelen genomen. Door middel van stewards worden bezoekersstromen begeleid. Deze massale stromen bezoekers nemen vaak de kortste weg. We willen dat zij veilig naar het stadion kunnen komen.”

P. Vos, politiecoördinator voetbalzaken, wijst erop dat de verkeersdeelnemers zelf in eerste instantie verantwoordelijk zijn. Maar hij voegt er meteen aan toe dat daarmee de discussie over de veiligheid niet afgedaan kan worden. “De situatie is moeilijk of niet beheersbaar. De overlast neemt enorme vormen aan. Het is uitermate triest dat dit ongeluk is gebeurd. Dit is zeker een aanleiding om maatregelen te nemen. Er zijn diverse plannen geopperd. Zelf zou ik het ideaal vinden als er een loopbrug over de Nijmeegseweg komt. Dat zou al veel oplossen.’’

Diarra maakt 800ste eredivisie doelpunt voor Vitesse
801. Mamadou Zongo 2-0 Vitesse – RBC Roosendaal 2-1
800. Mahamadou Diarra 1-0 Vitesse – RBC Roosendaal 2-1
799. Matthew Amoah 2-2 Vitesse – Fc Groningen 2-2
798. Victor Sikora 1-2 Vitesse – Fc Groningen 2-2
797. Bob Peeters 0-2 De Graafschap – Vitesse 1-2
796. Bob Peeters 0-1 De Graafschap – Vitesse 1-2
Koeman verbaasd over Arnhems publiek
De kritische reacties van het thuispubliek op het spel van Vitesse, zaterdagavond in het Gelredome tegen RBC (2-1), vielen verkeerd bij trainer Ronald Koeman. ,,Ik vind dat onze supporters best wat meer begrip mogen hebben voor mijn spelers”, sprak de oud-international.
,,Het is geen schande om na een zware serie wedstrijden eens een slotfase rustig uit te spelen. Dat hoort erbij. De fans kunnen en mogen niet van ons verwachten dat we van de eerste tot de laatste minuut blijven jagen op doelpunten. Dat houd je gewoon niet vol in een heel seizoen. Die late treffer van RBC had echter nooit meer mogen vallen. Dat deed de stemming op de tribunes ook geen goed.”

Koeman nam het op voor zijn aanvaller Fortes. De vervanger van de geschorste Sikora (en de geblesseerde Martel) speelde een slechte eerste helft. Zijn vervanging in de rust werd met groot gejuich begroet in het stadion. ,,Het is een hele moeilijke sitiuatie voor die jongen”, gaf Koeman toe. ,,We moeten binnenkort maar eens met elkaar gaan praten. Want als je als speler het gevoel hebt dat je door de achterban niet meer wordt geaccepteerd en gewaardeerd, blijft er van je zelfvertrouwen niet veel meer over. En dat heeft iedere speler nodig om goed te kunnen presteren.”

De supporters van Vitesse gaven ook hoofdsponsor Nuon, die nog steeds verantwoordelijk wordt gehouden voor het vertrek van voorzitter Karel Aalbers, ervan langs. Door een stroomstoring in Arnhem-Zuid viel ook de verlichting in het Gelredome na een uur even gedeeltelijk weg. ,,Nuon bedankt”, klonk het meteen hatelijk van de tribunes. Het bedrijf is de energieleverancier in en om het Gelredome.

Supporter verongelukt bij Gelredome
Een 49-jarige Arnhemmer is overleden nadat hij zaterdag op de busbaan voor stadion Gelredome\ door een bus werd geschept. Het slachtoffer was een van de honderden supporters die de snelweg Nijmegen-Arnhem overstaken om Gelredome te bereiken voor de wedstrijd Vitesse-RBC.
Ter plaatse is geen voorziening voor fietsers en voetgangers om over te steken. Het slachtoffer liep op de busbaan toen een lijnbus van Connexxion hem schepte. Hij overleed later in het Radboudziekenhuis in Nijmegen.

De politie spreekt al sinds de opening van Gelredome in 1998 van een levensgevaarlijke verkeerssituatie.

Bekerwinnaar Vitesse A1, afgedroogd in kletsnat Groningen
Anders dan de uitslag doet vermoeden heeft het team van Theo Bos zich niet weg laten spelen maar was het duidelijk de sterkste partij. Dat dit niet altijd garant staat voor de overwinning werd mij vorig seizoen al eens duidelijk uit bij PSV (0-5)…
Meer lezen: Vitesse jeugd site

Vitesse O21 – Excelsior Moeskroen O21
In een zeer leuke partij voetbal hebben twee jeugdige ploegen elkaar bestreden op het scherpst van de snede. Het moet worden gezegd dat de Belgische bezoekers “ook” beschikten over een goede ploeg waar van alles in zat. Een af en toe stevig ingrijpende achterhoede een zeer snel omschakelend middenveld en razendsnelle aanvallers…
Meer lezen: Vitesse jeugd site

Gespeelde wedstrijden
Za 18 nov 2000 Vitesse A1 – Fc Twente A1 6-3
Za 18 nov 2000 Fc Twente B1 – Vitesse B1 afg.
Za 18 nov 2000 NEC C1 – Vitesse C1 3-4
Meer lezen over de A-, B- en C-jeugd: Vitesse jeugd site

Tewerkstellingsvergunning voor Emile Mbamba
Emile Mbamba uit Kameroen is vandaag definitief aan de A-selectie van Vitesse toegevoegd. Hij zal het shirt met nummer 14 dragen. Aan de aanvaller is vrijdag een tewerkstellingsvergunning verleend.

Vitesse speelt oefenwedstrijden in winterstop
Vitesse hervat op 4 januari 2001 de training na een korte winterstop. Op zaterdag 6 januari wordt een oefenwedstrijd gespeeld tegen Arnhemse Boys, winnaar van de Arnhem Cup. De wedstrijd begint om 14.00 uur en wordt gespeeld op het terrein van Arnhemse Boys. Van 11 tot en met 18 januari belegt Vitesse, evenals het afgelopen jaar, een trainingskamp in het Zuidspaanse Marbella. Vervolgens speelt Vitesse een oefenwedstrijd in Rotterdam tegen Excelsior. De wedstrijd wordt gespeeld op zaterdag 20 januari.

Didier Martel waarschijnlijk tot winterstop uitgeschakeld
Didier Martel zal waarschijnlijk tot de interstop niet meer in actie komen. Hij kampt al weken met een blessure aan zijn voet, die vochtophopingen in gewrichten in zijn hele lichaam veroorzaakt.

‘Vitesse en Komol hoeven niet te vrezen voor claims’
Vitesse en Job Komol hoeven in beginsel niet te vrezen voor claims, mocht de Kameroenees onverhoopt een speler van een andere club besmetten met het HIV-virus.
,,We hebben hier in Nederland geen Amerikaans systeem waarin iedereen zo maar een claim bij een speler of club kan neerleggen”, meent Theo van Seggelen, jurist en voorzitter van de VVCS. ,,We hebben hier te maken met een uniek geval en juridisch is daar nog geen oplossing voor. Het enige vergelijkingsmateriaal is de zaak met Magic Johnson en die speelde later ook weer gewoon. Maar dan praten we opnieuw over Amerika.” Volgens Van Seggelen is de mening van de artsen van doorslaggevend belang. ,,Als een dokter bepaalt dat een speler kan voetballen, dan is er volgens mij niets meer aan de hand. Maar wat ik al zei, het blijft gissen omdat er juridisch geen oplossing voor is.”

Van Seggelen weet niet of Vitesse er verstandig aan doet om Komol op korte termijn al op te stellen. ,,Het gebeurt me niet vaak, maar in dit geval weet ik het antwoord echt niet. Zo lang de risico’s nog niet bekend zijn, is er juridisch ook geen oplossing te vinden.”

Loting 1/8 finale Amstelcup
Na de wedstrijd NEC – Sparta, tweede knock-out ronde Amstel Cup, vond de loting plaats voor de achtste finales. Tevens werd de loting voor de kwartfinales verricht. Ajax treft thuis koploper Vitesse. NEC speelt opnieuw een thuiswedstrijd en ontvangt Feyenoord. PSV ontmoet in eigen huis degradant FC Den Bosch.
Loting achtste finales Amstel Cup:

A PSV – FC Den Bosch
B Ajax – Vitesse
C Heracles Almelo – FC Zwolle
D Roda JC – FC Utrecht
E VVV – SC Heerenveen
F NEC Nijmegen – Feyenoord
G Fortuna Sittard – FC Twente
H Excelsior – AZ Alkmaar

Wedstrijden vinden plaats in het laatste weekend van januari.

Direct werd ook vooruit geloot voor de kwartfinales. Vitesse-verdediger Marc van Hintum trok de volgende wedstrijden:

Winnaar B – Winnaar H
Winnaar E – Winnaar F
Winnaar D – Winnaar A
Winnaar C – Winnaar G

Deze wedstrijden volgen medio februari 2001

Jonge Afrikaanse voetballer Vitesse HIV-positief
Job Ngolobove Kouoh Jean-Black Komol, een jonge Afrikaanse voetballer van Vitesse, blijkt besmet te zijn met HIV, het virus dat aids kan veroorzaken. Dat kwam in juli aan het licht toen de 18-jarige speler uit Kameroen werd getest na een tuberculosebesmetting. Komol is sindsdien onder behandeling in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem.
Behandelend internist en infectiespecialist dr. C Richter verklaarde woensdag dat de virusinfectie inmiddels met 99 procent is teruggebracht. Volgens hem is de kans dat Komol andere voetballers besmet door bloed-op-bloedcontact te verwaarlozen. ,,Honderdmaal kleiner dan 0,1 procent. Medisch is het voor Job zeker verantwoord en bij anderen hoeft geen onnodige angst te zijn”, aldus Richter. Kans op ontstaan van aids is nihil, zegt hij. ,,Dat treedt alleen op als je niet behandelt.”

Vitesse brengt de zaak pas nu naar buiten, omdat Komol weer zover is hersteld dat hij kan en wil spelen. De Arnhemmers hebben de KNVB verzocht hem speelgerechtigd te verklaren, maar wachten eerst een officieel standpunt af. De bond discussieert in december over de zaak. In de sportwereld zijn verder weinig gevallen bekend van HIV-positieven. De Amerikaanse basketbalster Magic Johnson maakte in de nadagen van zijn carriere bekend dat hij was besmet met het virus.

Vitesse spant kort geding aan tegen Benfica
Het bestuur van Vitesse heeft bij de Arnhemse rechtbank een kort geding aangespannen tegen Benfica om de betaling van een achterstallig bedrag voor de transfer van Pierre van Hooijdonk af te dwingen. Het geding dient 21 november om 11.00 uur.
De Arnhemse eredivisieclub heeft ruim 15 miljoen gulden tegoed van de Portugezen voor de transfer. Tot nu toe heeft Benfica ondanks toezeggingen nagelaten het geld over te maken. Vitesse heeft het bedrag nodig om een speciale lening van geldschieter Nuon af te lossen.

Vragen aan Kristof Aelbrecht
Na het grote succes van de spelersspecial van Bas Wijnen gaan we nu de Belgische Vitesse-spits Kristof Aelbrecht voor u interviewen.
Wij stellen uiteraard ook de fans in de gelegenheid om vragen te stellen aan de spelers. U kunt dit doen door gebruik te maken via onderstaand E-mail adres. De vragen mailen we door naar de desbetreffende speler.

Stel je brandende vraag aan Kristof Aelbrecht.

Vitesse O.21 tegen Excelsior Moeskroen O.21
Op woensdag 15 november zal een “toekomst team” van Vitesse een wedstrijd spelen tegen de O.21 van het Belgische Excelsior Moeskroen. De wedstrijd zal gespeeld worden op het veld van V.V.Rheden, te Rheden. Aanvang 16.00 uur.

B-jeugd speelt met Go Ahead
Al na 7 minuten werd Jesse al gevloerd in de 16 meter met als resultaat een strafschop. Deze strafschop werd door diezelfde Jesse keurig verzilverd tot 1 – 0. Het spel golfde toen wat op en neer, waarbij duidelijk bleek dat G.A. physiek sterker was dan Vitesse. Dit bleef bijna de hele wedstrijd zo. In de 15e minuut kreeg Vitesse, op de rand van het strafschop een vrije trap te nemen, die echter niet werd benut. Direct daarna, in de 17e minuut, kreeg G.A. ook een strafschop te nemen na een discutabele overtreding van de achterhoede. Volgens iedereen werd zuiver de bal gespeeld. Zelfs kwamen deze geluiden uit het kamp van de tegenstander. Maar ja, er beslist een man, dus strafschop. Maar er staat ook een keeper in het doel die van wanten weet. Theo stompte de strafschop perfect uit de linker beneden hoek. Fantastisch, grote klasse. Hierna kwamen er nog enkele kansjes voor beide partijen, maar in de 42e minuut was het weer raak voor Vitesse door Lucien, dus 2 – 0 Dit was ook de ruststand.
Meer lezen: Vitesse jeugd site

Vitesse wint topper in en tegen FC Twente met 1-0 en keeper Piet ”man of the match”
De beslissing om het ”winterkampioenschap ”werd gespeeld tegen de FC uit Twente. Na voor mij twee en half seizoen Vitesse heb ik eindelijk mee mogen maken dat de C-1 in de competitie gewonnen heeft van FC Twente. Dit heeft als resultaat dat de C1 op kop staan in de competitie met een beter doelsaldo en een wedstrijd minder gespeeld. Het was te merken dat er wat op het spel stond ”winterkampioen ”worden in het oosten was de inzet van deze wedstrijd. Het begon al in de 5.32 minuut om precies te zijn dat Umran de topschoorder van Vitesse zijn eerste goaltje meepikte en 0-1 voor de geel /zwarten inschoot. Enkele tellen later zat iedereen op het puntje van de kuipstoel toen Umran na een voorzet van Nick van den Berg de bal op het Twente doel afvuurde en daar blijkt weer het doel van een doelman, de bal tegenhouden, gelukkig wist FC Twente in de eerste helft ook niet te scoren zodat de rust aanving met winst voor Vitesse

De 2de helft was geheel voor Piet Veldhuizen, de keeper, door een onhandige handsbal van Giel werd de bal door de MIB op de stip gelegd. Keeper Piet Veldhuizen had goed het oog op de bal en wist deze penalty te stoppen,wat uiteraard door iedereen aanwezig werd gevierd , Piet was ”man of the match” Vervolgens kreeg FC Twente nog 2 kansen welke door Piet tegengehouden werden zodat zijn dag niet meer stuk kon . Na afloop werd Piet door zijn medespelers op de schouders meegedragen
Meer lezen: Vitesse jeugd site

Vitesse-Heerenveen verzet naar zaterdagavond
De wedstrijd Vitesse-Heerenveen is verzet van zondagmiddag 10 december naar zaterdagavond 9 december. Aanvangstijd is 20:00 uur. De wedstrijd kon verzet worden naar de vaste Vitesse-avond omdat de Arnhemmers uitgeschakeld zijn in het UEFA Cup toernooi.
Uit eerder onderzoek is gebleken dat de supporters van Vitesse de zaterdagavond prefereren boven de zondagmiddag als vaste speeldag van Vitesse. Een van de redenen is dat veel supporters op zondag zelf het veld betreden om te voetballen.

Gespeelde wedstrijden
Zo 12 nov 2000 Vitesse – Fc Groningen 2-2
Za 11 nov 2000 Vitesse C1 – Go Ahead Eagles C1 1-1
Za 11 nov 2000 Sparta A1 – Vitesse A1 afg.
Meer lezen over de A-, B- en C-jeugd: Vitesse jeugd site

Benfica heeft geen geld en koopt toch Marques voor 20 miljoen
Het in financiële nood verkerende Benfica heeft vrijdag een recordtransfer voor Portugal afgesloten. De club van Pierre van Hooydonk kocht de 26-jarige Braziliaan Marques Batista Abreu voor 20 miljoen gulden van Atletico Mineiro.
,,Benfica maakt moeilijke tijden door”, zei woordvoerder Joao Malheiro, ,,maar het elftal moet opnieuw worden opgebouwd. Het geld voor deze transfer is gekomen van private investeerders.”

Marques zal de aanval van Benfica versterken. Hij is Braziliaans international en speelde voor verschillende topclubs in zijn vaderland.

Vitesse-supporters door Inter-fans mishandeld
Twee Vitesse-supporters zijn donderdag 9 november op de tribune van Gelredome mishandeld. De mannen, een 42-jarige inwoner van Apeldoorn en een 32-jarige man uit Deventer, kregen klappen van Italiaanse supporters.
Beide slachtoffers hadden verwondingen in hun gezicht. De Apeldoorner en de Deventernaar zijn seizoenkaarthouders van Vitesse. Ze wilden op hun vaste plek zitten waar ze ook tijdens competitiewedstrijden van de thuisclub plaatsnemen. Hun stoelen bleken echter al te zijn ingenomen door een groep Inter-fans. Toen de Vitessenaren daar opmerkingen over maakten, werden ze als antwoord geschopt en geslagen.

De politie stelde een onderzoek in, maar kon de daders niet oppakken. Seizoenkaarthouders kunnen voorafgaand aan Europese wedstrijden van Vitesse in de eerste ronde van de voorverkoop een kaartje kopen voor hun reguliere zitplaats. In de tweede ronde is er vrije verkoop en kan iedereen een kaartje kopen voor de stoelen die in eerste instantie niet werden verkocht.

Ondanks de uitschakeling van Vitesse bleef het rond de UEFA-cupwedstrijd opmerkelijk rustig. Na de wedstrijd werden op het noordplein nog wel twee Vitesse-fans ingerekend. Eén had bij een schermutseling een bloedneus opgelopen.

Het tweetal maakt deel uit van een slinkend groepje supporters dat geregeld de confrontatie met de politie zoekt. Sommaties van de politie om het Gelredome-terrein te verlaten, negeren ze.

Overigens kreeg een politieman het aan de stok met de officiële supporterbegeleiders van Rijn-Side. Hij meende de vaste groep begeleiders, die vaak optreden om escalaties te voorkomen, te moeten uitmaken voor ‘klootzakken’. Daarop ontstond wat geduw en getrek.

Victor Sikora trekt het boetekleed aan
De zalvende woorden van doelman Edwin Zoetebier konden de pijn niet meer verzachten. Eén moment van verslapping werd Vitesse fataal en kostte de Arnhemmers een langer verblijf in Europa. Victor Sikora trok het boetekleed zonder uitvluchten aan. De doodsteek van Internazionale kwam op het conto van de kleine aanvaller. De geniale momenten van het eerste half uur deden daar niets meer aan af.
Dario Simic voltrok het vonnis over Vitesse. De Kroatische rechtsback, de eerste twintig minuten volledig dol getikt door Victor Sikora, profiteerde van een zwak moment van de Vitessenaar en schoot de bal met zijn zwakke rechterbeen onhoudbaar achter Zoetebier. ,,Ja, natuurlijk reken ik me die treffer aan”, oordeelde Sikora. ,,De bal komt uit de kluts voor zijn voeten. Ik sta aan de verkeerde kant te dekken en laat hem simpel binnendoor lopen.” Vitesse was 170 minuten gelijkwaardig aan het miljoenenensemble uit Milaan. Tien minuten te weinig voor een verlengd avontuur in de UEFA Cup. ,,Het gebeurde zo kort voor het einde”, aldus Sikora. ,,Dan weet je dat het over is.”

Zoetebier stormde na de treffer op de kleine Deventenaar af, sprak zalvende woorden, maar het hielp Sikora niet meer. ,,Hij zei zoiets van, kom op man, tien minuten alles uit de kast”, herinnerde Sikora zich. ,,Je wilt dan nog wel en we kregen via die kopbal van Bob Peeters ook de kans op de winnende treffer, maar dan zit ook alles tegen.”

Verwijtende woorden kreeg Sikora naderhand niet. ,,Nee, het waren allemaal opbeurende teksten. Maar je koopt er niets voor. Ik zat gewoon fout. Nee, ik voel me niet de schlemiel van de avond. Ik kan mezelf rustig in de spiegel aankijken, want ik speelde niet slecht. Maar het zijn die twee seconden van onachtzaamheid. Die werden ons fataal.”

Sikora speelde voor rust een uitstekende wedstrijd. Simic had vooral het eerste half uur geen grip op de aanvaller, die tevens aan de basis stond van de treffer van Peeters. ,,Daarom ben ik over het geheel gezien ook wel tevreden”, zei Sikora. ,,Ik zat goed in de wedstrijd en gaf de assist bij het doelpunt. Alleen zal dat ene moment blijven nadreunen.”

,,Ik vind niet dat je nu kunt stellen dat dit een harde les voor ons was”, aldus Sikora. ,,Het komt alleen wel keihard aan, omdat ik vind dat Inter nergens aanspraak op mocht maken. Inter werd na rust wel wat sterker, maar dat kwam niet omdat wij er doorheen zaten. De eerste helft werd in een heel hoog tempo gespeeld. Toch zag iedereen er nog fris uit na de wedstrijd. Ik weet ook zeker dat als we tien minuten langer hadden gevoetbald, we die tweede treffer gemaakt hadden.”

Vitesse mag zichzelf echter niets verwijten, oordeelde Sikora. ,,We hebben deze twee wedstrijden gewoon heel goed gevoetbald en als elftal hebben we uitstekend gepresteerd. Iedereen schreef ons bij voorbaat af. We zouden wel met een nulletje of drie verliezen. Niet dus, we hebben laten zien wat we waard zijn.”

Goed voetbal, niet verloren van Internazionale, maar wel met lege handen. ,,Ik denk dat een 3-0 nederlaag makkelijker te accepteren was geweest”, opperde de 22-jarige aanvaller. ,,Omdat je dan kansloos was. Nu ben je er zo dichtbij, maar glipt het tussen je vingers door. Dat doet pijn en het zal nog wel even duren voordat we dit verwerkt hebben. Ik slaap vannacht zeker, maar daar heb ik wel een paar slaaptabletjes voor nodig vrees ik.”

Olympique Marseille wil Martel kopen
Vitesse-speler Didier Martel wordt waarschijnlijk tussentijds verkocht aan Olympique Marseille. De in sportief opzicht gevallen topclub uit de hoogste Franse competitie is momenteel in onderhandeling met zowel de 29-jarige vleugelspeler als met Vitesse.
‘De clubs zijn in gesprek’, bevestigde Martel gisteravond na de UEFA Cup-uitschakeling van Vitesse door Inter Milaan. Zelf heeft Martel inmiddels ook uitgebreid gesproken met Eric Cantona, de technisch directeur van Olympique, met wie hij in het verleden nog samen heeft gespeeld.

‘Het aanbod is niet verkeerd’, aldus Martel, ‘maar ik ben er nog niet uit of ik wel tussentijds wil verkassen. Ik heb afgelopen seizoen niet voor niets bewust voor Vitesse gekozen.’

De Franse club wilde eerder al aanzienlijk meer dan Vitesse neertellen voor de spits, die vorig jaar bij FC Utrecht furore maakte. Maar Martel had toen zijn zinnen al op Vitesse gezet.

Cantona wil Martel alsnog inlijven omdat zijn club momenteel al over het maximale contingent buitenlandse spelers beschikt. De enige manier om zich te versterken, is het binnenhalen van Franse spelers.

Voor Vitesse betekent een vertrek van Martel, die een sterke seizoenstart kende en dat onderstreepte met drie doelpunten, een fikse sportieve aderlating. Toch is de club bereid de Fransman, die in de zomer voor zeven miljoen gulden werd binnengehaald, te verkopen. Daarmee vloeit immers weer geld in het laatje. De acute nood is hoog nu Benfica nog altijd niet het transfergeld voor Pierre van Hooijdonk heeft overgemaakt.

Ruud Knol geselecteerd voor Jong Oranje
Bondscoach Mark Wotte heeft verdediger Ruud Knol voor het eerst opgeroepen voor Jong Oranje. Jong Oranje speelt dinsdag in Algeciras een vriendschappelijke wedstrijd tegen Jong Spanje. Naast Ruud Knol maken ook de Vitessenaren Theo Janssen en Remco van der Schaaf deel uit van de selectie van Jong Oranje.

B-jeugd verliest in Heerenveen
Na 6 gewonnen wedstrijden moest Vitesse het opnemen tegen de nr 3 op de ranglijst, t.w. Heerenveen. Vitesse begon in de bekende opstelling om 12.30 uur in sportcomplex “Skoatterwald”, direct achter het bekende Abe Lenstra Stadion.Een feller en agressiever Heerenveen maakte het ons middenveld en verdediging , vooral in de eerste 20 minuten flink lastig. Vitesse profiteerde ook totaal niet van de harde rugwind. Het waren steeds naar elkaar zoekende spelers, slecht positiespel en heel veel balverlies. Heerenveen was, vooral de eerste helft, gewoonweg de betere ploeg. Na een cornerbal, in de 20e minuut, werd het 1 – 0, door slechte communicatie van de verdediging. Dit was tevens de ruststand….
Meer lezen: Vitesse jeugd site

Stefanovic met Joegoslavië tegen Roemenië
Dejan Stefanovic is opgeroepen voor het Joegoslavische nationale elftal. Het betreft een vriendschappelijk duel dat gespeeld wordt op 15 november. In Bukarest neemt het elftal van Stefanovic het op tegen Roemenië.

Vitesse doet dak dicht
Vitesse houdt het dak van Gelredome tegen Inter Milaan dicht. Zo hoopt de Arnhemse club te profiteren van de arrogantie van Inter, de tegenstander in de returnwedstrijd in de tweede ronde van het toernooi om de UEFA Cup.
De Italiaanse ploeg is pas een dag voor de wedstrijd in Nederland aangekomen. Een training in Gelredome acht de drievoudig winnaar van de UEFA Cup onnodig. Inter traint 9 november in Oosterbeek, waar het in hotel De Bilderberg overnacht. Inter komt alleen naar Gelredome om het licht te bekijken.

Na de opening van het stadion klaagden veel voetballers bij hun eerste optreden in Gelredome over een lage luchtvochtigheid in het stadion. Inter acht het in zijn arrogantie niet noodzakelijk kennis te maken met de ongebruikelijke omstandigheden in het overdekte stadion.

Volop bedrijvigheid door duel Vitesse tegen Inter
Een traininkje in Gelredome achten ze niet noodzakelijk en alles heeft er de schijn van dat de verwende voetballers van Inter Milaan het oponthoud in het natte en winderige Nederland zo kort en pijnloos als mogelijk willen maken.
Op de officiële website van de Italiaanse club worden weinig woorden vuil gemaakt aan de tegenstander, bespiegelingen over het duel van morgen hebben vooral betrekking op de eigen ploeg. Vieri is weer fit en coach Tardelli verzekert de tifosi dat de sterspeler tegen Vitesse de volle negentig minuten speelt.

Op Gelvigheid. Maandagmorgen waren de laatste biezen van Britney Spears nog niet gepakt, of de grasmat rolde het stadion alweer binnen. De komende dagen wordt een dik draaiboek afgewerkt, dat pas vrijdag om half een ’s nachts wordt gesloten als de Italianen weer opstijgen van Rotterdam Airport. Het boek wordt officieel opengeslagen als vandaag om tien over vijf vlucht EEZ1936 in Nederland arriveert.

‘Bij de loting maken de clubs meteen afspraken over vervoer en verblijf. Dat houdt in dat we de Italianen ophalen, natuurlijk met een speciale limousine voor de voorzitter van de club. De KNVB begeleidt de scheidsrechter, de Schot McCurry. En dan komt er nog een UEFA-delegate, de heer Th. Theodoridis. ’s Avonds is er een officieel diner voor de beide besturen en de Griekse UEFA-vertegenwoordiger’, zegt woordvoerder F. Huizinga van Vitesse.

Op donderdagmorgen volgt een bijeenkomst van Theodoridis en vertegenwoordigers van de beide clubs. Dan lopen ze een rondje door het stadion, er wordt bijvoorbeeld gekeken of de veiligheid van de spelers is gewaarborgd en de shirts worden gecontroleerd. ‘We hebben voor het UEFA-toernooi speciale shirts laten drukken, omdat er afwijkende regels gelden voor de grootte van reclame-uitingen en de rugnummers. Beide ploegen spelen in hun originele outfits.’

Vitesse verwacht erg weinig meereizende Italiaanse fans. ‘We hebben driehonderd kaarten die kant opgestuurd, vandaag weten we of daar nog kaarten van terugkomen. Die zullen uit veiligheidsoverwegingen niet meer worden verkocht aan eigen fans. Het bezoekersvak blijft gereserveerd voor de Italianen.’

Bij de media leeft het duel wel. Ruim honderd persmensen zullen het stadion bevolken. De perstribune is daartoe enigszins uitgebreid.

Waar aan Italiaanse zijde de belangstelling lauw te noemen is, leeft in Arnhem het duel als zelden tevoren. ‘We hebben nog nooit zoveel mensen bij een Europees duel mogen ontmoeten. De laatste keer dat we in Europees verband uitverkocht waren, was in 1992 tegen Real Madrid. Maar dat was op Monnikenhuize waar we maar 14.000 mensen kwijt konden. Die kaarten waren wel in twee dagen uitverkocht. Zelfs tegen Parma kwamen er niet meer dan 7000 mensen.’

Nu komen er vier keer zoveel mensen af op het potje tegen Inter. ‘Dat heeft enerzijds te maken met de goede resultaten in de nationale competitie, de kansrijke uitgangspositie en natuurlijk de aansprekende tegenstander.’

Gelredome is morgenavond feestelijk versierd met geelzwarte linten, terwijl alle bezoekers een vlaggetje in de clubkleuren krijgen uitgereikt. Die zijn voorzien van reclame van de hoofdsponsor, maar volgens Huizinga levert dat geen problemen op. ‘Inderdaad werden dergelijke vlaggetje twee weken geleden bij een duel verboden, maar dat was een wedstrijd voor de Champions League. In de UEFA-Cup gelden minder stringente regels.’

Het wordt de tweede keer in vijf maanden dat de Turkse sterspelers Hakan Sükür zijn opwachting maakt in Gelredome. Tijdens het EK voetbal bleek de komst van de spits met bijna mythische status veel los te maken in de Turkse gemeenschap. Huizinga: ‘Ik heb nog geen signalen gehad dat er van Turkse zijde veel belangstelling is voor de wedstrijd, maar daar ga ik wel van uit.’

Koeman wil contract uitdienen
Wanneer het slecht gaat met FC Barcelona, wordt automatisch zijn naam genoemd als potentiële nieuwe trainer. Maar in het Arnhemse Courant Sportcafé onderstreepte Ronald Koeman dat hij tot medio 2002 in Arnhem blijft. ,,Ik zal de laatste zijn die een contract tussentijds opzegt.’’
Eind vorig jaar tekende Koeman voor tweeënhalf jaar bij Vitesse. Hij zou inmiddels al een voorcontract hebben getekend bij Barcelona, zo meldden enkele media recentelijk. Allemaal flauwekul, bezweert Koeman. ,,Ik vind het vreemd dat ik het telkens opnieuw uit moet leggen. Ik ben er toch duidelijk in? Een tussentijds vertrek is absoluut onmogelijk. Ik zal de laatste zijn die een contract tussentijds opzegt.’’ Dus als Barcelona belt, zal Koeman weigeren? ,,Ja. Dat heb ik toch gezegd.’’

Heeft de gewezen international geen drang naar de top? ,,Nee. Dat heb je ook niet helemaal zelf in de hand. Het liefst wil je je loopbaan zelf bepalen. Maar dat is als trainer nog moeilijker dan als speler. Het is afhankelijk van de resultaten en van de club die je een kans geeft. Op welk moment val je bij een club binnen, enzovoorts.’’

Op dit moment geldt Koeman als de grote belofte van het Nederlandse trainersgilde. ,,Men moet rustig aan doen. We zijn pas tien wedstrijden onderweg. Soms hoor ik zulke positieve geluiden, daar moet ik eigenlijk bang van worden. Als je twee wedstrijden niet wint, kun je de andere kant van de medaille al zien. Ik ben blij dat ik dat inzie.’’

Vitesse gaf zelf het voorbeeld. Na de knappe 0-0 in San Siro tegen Inter bleef Vitesse bij PSV en De Graafschap onder de maat.

,,Twee wedstrijden terug las ik nog fantastische verhalen, toen we uit Milaan terug kwamen’’, aldus Koeman. ,,Bij PSV zaten we niet in de wedstrijd. Vroeger ging Vitesse naar Eindhoven om de score zo laag mogelijk te houden. Nu moeten we niet denken dat we PSV daar even opzij zullen zetten. In drie uitwedstrijden, bij AZ, PSV en De Graafschap, hebben we zes punten behaald. Daar had ik vooraf absoluut voor getekend.’’

Donderdag 9 november komt Inter naar Gelredome, voor de returnwedstrijd in de tweede ronde van het toernooi om de UEFA Cup. ,,De spanning is anders, het is een speciale wedstrijd. Dat blijkt ook uit het feit dat het stadion al weken uitverkocht is. 29.000 mensen in Arnhem, dat is een prestatie op zich. De wedstrijd krijgt veel aandacht van de media. Alles er omheen brengt het elftal tot grote hoogte, hoop ik.’’

,,Met de 0-0 in San Siro was ik op zich tevreden. Nul-nul is een positief resultaat, waarmee je kansen behoudt. Het betekent dat we thuis moeten scoren en dat we geen goal tegen mogen krijgen. Dat zal moeilijk genoeg worden.’’ Want: ,,Het is bekend dat Inter geen hecht elftal heeft. Maar het heeft wel veel spelers, die aan een of twee momenten genoeg hebben om de wedstrijd te beslissen.’’

En: ,,Ik verwacht dat Inter nog afwachtender zal spelen dan in Milaan. Wij moeten het geduld opbrengen om op het goede moment aan te vallen. Lukt dat, dan hebben we een kans.’’

Vitesse wint topper tegen FC Twente
De beslissing om het ”winterkampioenschap ”van de C1 werd gespeeld tegen de Fc uit Twente. Na voor mij twee en half seizoen Vitesse heb ik eindelijk mee mogen maken dat de C-1 in de competitie gewonnen heeft van FC. Twente. Dit heeft als resultaat dat de C1 op kop staan in de competitie met een beter doelsaldo en een wedstrijd minder gespeeld.

Het was te merken dat er wat op het spel stond ”winterkampioen ”worden in het oosten was de inzet van deze wedstrijd. Het begon al in de 5.32 minuut om precies te zijn dat Umran de topschoorder van Vitesse zijn eerste goaltje meepikte en 0-1 voor de geel /zwarten inschoot. Enkele tellen later zat iedereen op het puntje van de kuipstoel toen Umran na een voorzet van Nick van den Berg de bal op het Twente doel afvuurde en daar blijkt weer het doel van een doelman ,de bal tegenhouden , gelukkig wist Twente in de eerste helft ook niet te scoren zodat de rust aanving met winst voor Vitesse
Meer lezen: Vitesse jeugd site

Info kaartverkoop
Roda JC – Vitesse 28 november 2000 (20.00 uur):
Kaartverkoop busvervoer; via Ticketbox. Uitkaartplushouders vanaf 4/11 fl.35,-, uitkaarthouders vanaf 11/11 fl.40,-, overige seizoenkaarthouders Vitesse vanaf 18/11 fl.46,-. Vertrekinformatie volgt. Kaartverkoop busvervoer; Einde totale verkoop 22/11. Vertrektijd bussen om 16.30 uur vanaf Gelredome (noord-oosthoek), auto’s parkeren op Parijs.

Kaartverkoop eigen vervoer; verkrijgbaar tijdens de thuiswedstrijden tegen Inter, FC Groningen en RBC bij de merchandisingshop op de Zuidtribune. Prijs fl. 27,50. Let op: verplicht 1 parkeerkaart per auto aanschaffen fl. 15,-. Zonder P-kaart geen toegang!

Gespeelde wedstrijden
Ma 06 nov 2000 Vitesse 2 – Fc Utrecht 2 1-3
Za 04 nov 2000 Vitesse A1 – Sc Feijenoord A1 4-2
Za 04 nov 2000 Sc Heerenveen B1 – Vitesse B1 3-2
Za 04 nov 2000 Fc Twente C1 – Vitesse C1 0-1
Meer lezen over de A-, B- en C-jeugd: Vitesse jeugd site

Introductie Ruud Knol
Afgelopen zondag tegen De Graafschap debuteerde de 19-jarige Ruud Knol als basisspeler van Vitesse. Op 9 september 2000 mocht Knol al tien minuten invallen tegen Willem II. Hoog tijd dus voor een kleine introductie van deze talentvolle verdediger!..
Met het inbrengen van Knol in de uit-wedstrijd tegen Willem II liet Koeman al zien veel vertrouwen te hebben in de centrale verdediger. Knol was net overgeheveld van de tweede selectie. “Hij heeft zijn plaats zelf verdiend op de training. Dan moet je zo’n jongen de kans geven”, verklaarde Koeman. Zondag koos Koeman voor Knol bij absentie van Stefanovic boven de gelouterde Marian Zeman.

“Als je hoort dat Stefanovic er niet bij is, hoop je dat je speelt. Ik hoorde het zaterdagochtend. Dan denk je even oh shit, maar het is ook gewoon schitterend dat je speelt. Daar doe je het allemaal voor”, weet Knol, die nog vier jaar onder contract staat.

De jeugdige speler wil zich niet rijk rekenen na een geslaagd optreden. “Ik heb wel eens gezegd dat het allemaal snel moet gaan. Dat hoop je in ieder geval. Voorlopig ben ik blij dat ik heb gespeeld, verder zie ik het wel’, sprak de jonge telg uit de Vitesse-selectie.
Naam: Ruud Knol
Geboortedatum: 13 maart 1981
Geboorteplaats: Zevenaar
Lengte: 1.86 meter
Gewicht: 81 kilogram
Positie: centrale verdediger
Oriëntatie: links/rechts
Debuut: 9 september 2000
Vroegere club: OBW
De 19-jarige centrale verdediger Ruud Knol werd eerder dit seizoen aan de selectie van Ronald Koeman toegevoegd. Sterke punten van de jeugd-international zijn het koppen en het schieten met beide! benen. Vorig seizoen werd de jeugdige Knol zelfs uitgeroepen tot de beste speler van de Shell Jeugd Competitie.
seizoen club wedstrijden goals
2000/01 Vitesse 2 0
Totaal 2 0
Met dank aan: Vitesse Jeugd Site

Vieri tegen Vitesse in de basis
Christian Vieri, terug van lang blessureleed, start donderdag tegen Vitesse in de basis, zo maakte Inter-trainer Marco Tardelli maandag bekend. Vieri kwam zondag tegen Verona het laatste half uur in actie. Uit een voorzet van Alvaro Recoba raakte hij met een kopbal de lat. Voor Tardelli genoeg reden om de trefzekere spits in Arnhem in de basis op te stellen.

Vitesse hoopt op Van Hintum
Vitesse hoopt donderdag in de wedstrijd tegen Inter weer te kunnen beschikken over Van Hintum en Stefanovic. Beide verdedigers ontbraken zondag tegen De Graafschap wegens een blessure.
Ook Martel deed niet mee. Dat doet hij al ruim twee weken niet. De Franse aanvaller, een vedette in het Arnhemse gezelschap, heeft een ontsteking aan de enkel. Coach Koeman zei dat het uitgesloten is dat hij op tijd is hersteld voor het internationale duel, in de tweede ronde van het toernooi om de UEFA-beker.

Eerder speelde Vitesse in Milaan gelijk, 0-0. Voor succes in de thuiswedstrijd lijkt het van eminent belang dat Stefanovic en Van Hintum kunnen meedoen. Stefanovic, de solide voorstopper, heeft het in de rug. “Hij traint alweer voorzichtig. Ik denk dat hij het redt voor donderdag”, verklaarde Koeman.

Over Van Hintum was hij minder pertinent. De aanvoerder liep op de training van vrijdag een spierblessure in de kuit op. Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat er geen sprake was van de gevreesde scheuring, maar van een verrekking. “Ik hoop dat de komende vier dagen voor hem genoeg zijn om weer op kracht te komen”, zei Koeman.

Fel Vitesse A1 legt Jong SC Feyenoord A1 haar wil op (4-2)
Anders dan de uitslag doet vermoeden was het krachtsverschil tussen het team van Theo Bos en de jonge Feyenoorders, bij vlagen groot maar mede door het onbenut laten van enige goede mogelijkheden nog niet de juiste afspiegeling van de wedstrijd. Toch leek het een walkover te kunnen gaan worden want de goed corrigerend spelende Theo Groeneveld kon al in de 5e minuut met een mooie kopbal uit een corner van Raymond Fafiani de 1-0 aantekenen. Dat Feyenoord niet was gekomen om zich te laten slachten bleek uit de venijnige spelden prikjes die het bij tijd en wijlen uit de hoge hoed toverden. Toch had in de 7e – en 10e minuut, een tweetal schoten, van de vandaag in goede doen zijnde Michael Dingsdag, een beter lot verdiend. Het eerste ging net over en het tweede werd knap gekeerd door keeper Merlijn Swennen van Feyenoord.

Ook was vandaag Steve Promes in uitstekende vorm. Met een aantal goede acties ging hij evenzo vele malen over zijn directe verdediger heen, waarna een aantal goede voorzetten en spel voorzettingen volgden. In de 14e minuut kon hij, na het goede inspelen van Raymond Fafiani, de bal over de Feyenoord goalie lobben. Helaas voor de Vitesse aanhang draaide de bal voorbij de 2e paal naast. Vrijwel direct uit de spelhervatting van de keeper kwam de bal bij rechterspits van Feyenoord Djilmaz Lawansuka die net even sneller was dan de Vitesse “pitbull” Richard Terpstra. Hij bracht de bal voor de goal waar spits Sandro Calabro, geheel tegen de verhouding in, de bal vrij kon intikken, 1-1. Even leek het dat Vitesse weer direct het antwoord hierop kon geven nadat Raymond Fafiani vanuit een corner de bal ala “Theo Janssen” over de goalie bij de verste paal indraaide. Een fenomenale redding van de Rotterdamse goalie voorkwam dit….
. Meer lezen: Vitesse jeugd site

Beursgang Benfica uitgesteld
Afgelopen donderdag zou Benfica uiteindelijk haar debuut maken op de Portugese aandelenbeurs, maar die beursgang werd andermaal uitgesteld. En zolang Benfica geen geld op de beurs ‘ophaalt’ kan het Vitesse en haar andere schuldeisers niet betalen. Daar komt bij dat de nieuw gekozen voorzitter, Vilarinho, een financiële puinhoop bij Benfica heeft aangetroffen, de clubkas leeg is en de korte termijnschulden de zestig miljoen gulden overtreffen. Vitesse-voorzitter Jos Vaessen reist komende week dan ook voor de derde keer naar Portugal om met de bestuurders van Benfica te overleggen. Vitesse moet het geld van Benfica namelijk snel ontvangen, want het grootste deel van de zeven miljoen dollar moet worden teruggegeven aan sponsor Nuon, die de transfer van Bob Peeteers van Roda naar Vitesse financierde. Veel kans dat voorzitter Vaessen met het geld naar Nederland terugvliegt is er echter niet. In een vergelijkbare situatie moest Manchester United maar liefst vier jaar wachten op het geld van de transfer van de Tsjech Poborsky.

Directe schuld Benfica is 60 miljoen gulden
Vitesse zou er nog wel eens een harde dobber aan kunnen krijgen om de zeven miljoen dollar, die gemoeid was met de transfer van Pierre van Hooijdonk naar Benfica, op de bank te krijgen. Het nieuwe bestuur van Benfica, onder voorzitterschap van Manuel Vilarinho, heeft een week na de verkiezing, een financiele puinhoop aangetroffen bij de club.
Pitta e Cunha, een van de stafleden van de voorzitter heeft inmiddels becijferd dat alleen al voor directe betalingen een bedrag van ruim zestig miljoen gulden nodig is. Daar bovenop komen dan nog de spelerssalarissen, want het merendeel van die spelers heeft de afgelopen vier maanden geen salaris ontvangen. Cunha: ‘Ik ben vreselijk geschrokken.. Ik heb nog nooit zoveel financiele problemen in een bedrijf aangetroffen. Ik denk dat mijn baas heel veel werk aan krijgt.’

Uitgangspunt van de nieuwe voorzitter is de spelersalarissen te betalen. Wat er met de rest van de schulden gebeurt is onbekend, want de nieuwe voorzitter heeft nog veel meer geld nodig: hij beloofde in zijn verkiezingscampagne spelers te kopen met een gezamenlijk waarde van ruim 100 miljoen.

Bemiddelaar moet conflict Braam vs Vitesse oplossen
Een bemiddelaar moet proberen een eind te maken aan het conflict tussen manager G. Braam van Vitesse en de algemeen directeur van Vitesse, H. Schreudering.
Rechtbankpresident mr. N. Huygen zag vrijdagochtend 3 november tijdens een door Braam aangespannen kort geding hoe beide partijen lijnrecht tegenover elkaar bleven staan. Braam, commercieel manager, wil zijn baan terug terwijl Schreudering zegt te zijn uitgepraat met zijn manager.

Het arbeidsconflict ontstond in augustus, twee weken na de aanstelling van Schreudering tot directeur bij Vitesse. De 52-jarige Braam uit Amstelveen kreeg te horen dat hij uit zijn functie werd ontheven. Hij werd uiteindelijk begin september door Vitesse definitief op straat gezet, met behoud van salaris.

Braam trad op 1 maart vorig jaar in dienst bij de Arnhemmers als commercieel manager tegen een salaris van bijna elfduizend gulden per maand. Hij rapporteerde eerst aan voorzitter Karel Aalbers. Na 1 februari dit jaar, toen Aalbers werd ontslagen, was hij verantwoording schuldig aan interim-voorzitter J. Konings (tot 1 augustus ) en aan C. Guijt, lid van de raad van toezicht.

Vervolgens werd de nieuwe algemeen directeur – Schreudering – zijn baas. Schreudering wijzigde de organisatiestructuur van Vitesse vrijwel direct, waarbij er in het managementteam geen plaats meer bleek voor Braam. Bovendien had de directeur ernstige kritiek op het functioneren van Braam; hij was als manager niet slagvaardig genoeg.

Schreudering stelde Braam vervolgens voor om betaald verlof te nemen. Braam zag daar niets in. Hij oordeelde dat hij zijn werk uiterst correct uitvoerde. Daarop zette Schreudering persoonlijk Braam (letterlijk) op straat door hem het gebouw uit te leiden.

Braam vindt dat Vitesse hem geen duidelijke reden heeft opgegeven voor zijn ontslag en eist zijn baan terug. Bovendien meent de manager dat hij in zijn goede naam en eer is aangetast. In het kort geding dat 3 november diende, eiste Braam met onmiddellijke ingang zijn baan terug. Bovendien wil hij tienduizend gulden van Vitesse voor de (volgens hem) geleden immateriële schade.

Braams raadsman, mr. J. Fiten, wees fijntjes op onder meer de explosieve groei van de commerciële activiteiten onder Braams bewind. De winst steeg met meer dan zestig procent binnen het jaar.

Het verwijt van Schreudering dat zijn manager vertrouwelijke informatie uit de bestuurskamer naar de raad van toezicht (RvT) had gelekt, werd door Fiten terzijde geschoven. Braam belde RvT-lid Bos op om hem op de hoogte te brengen van het feit dat de directeur voornemens was een extern commercieel bureau in te schakelen.

Schreuderings advocaat, mr. R. Diel, vond dat Bos voor Braam sowieso niet de aangewezen persoon was geweest om zijn hart te luchten. ,,Ze kenden elkaar niet eens. Bos heeft Schreudering opgebeld met de vraag: ‘Wie is die Braam? Ik ken hem niet.’ Dat zegt genoeg.”

Braam repliceerde direct: ,,Ik heb na het aftreden van Aalbers met Bos verscheidene malen nauw samengewerkt voor het beleggen van persconferenties. Bovendien zagen we elkaar bij alle wedstrijden van Vitesse in de Nuon-loge. Deze opmerking is hoogst opmerkelijk.”

Rechtbankpresident Huygen: ,,Ik gooi altijd olie op het vuur, ongeacht welke uitspraak ik doe. Ik heb het idee dat als ik de heer Braam gelijk geef, de heer Schreudering zijn hakken in het zand zet. Ik stel daarom voor dat een bemiddelaar wordt ingeschakeld.”

Blessure voor Marc van Hintum
Marc van Hintum is vrijdagochtend tijdens de training geblesseerd geraakt. Er werd gevreesd voor een spierscheuring, maar uit onderzoek bleek dat het een verrekking is. Vrijdagmiddag is er een echo gemaakt. Het is onzeker of de Vitesse-aanvoerder zondag mee kan spelen.
Dejan Stefanovic is een twijfelgeval voor aanstaande zondag in de derby tegen De Graafschap. Hij kampt met een rugblessure.

Didier Martel is eveneens geblesseerd. Zijn enkelblessure speelt hem nog steeds parten. De Franse aanvaller had gehoopt tegen Inter Milan zijn rentree te kunnen maken, maar ook dat is twijfelachtig.

Zo ziet het er naar uit dat Vitesse met een uitgedunde selectie naar Doetinchem afreist. Behalve de bovengenoemde spelers zijn ook Louis Laros, Orlando Trustfull, Bas Wijnen en Kristof Aelbrecht voor langere duur uitgeschakeld. Wel is Mamadou Zongo teruggekeerd bij de selectie. Vitesse heeft niet alleen de competitiewedstrijd tegen De Graafschap in het vooruitzicht, maar donderdag 9 november staat het belangrijke UEFA Cup duel tegen Inter Milan op het programma. De Arnhemmers hebben mogelijkheden om de derde ronde te bereiken, maar een fitte selectie is dan geen overbodige luxe.

Pierre van Hooijdonk krijgt wel zijn centen
Pierre van Hooijdonk krijgt zijn achterstallige salaris overgemaakt. Dat is de uitkomst van een onderhoud wat de spits had met de nieuwe voorzitter van Benfica, Manuel Vilarinho.
Vitesse wacht echter nog steeds met smart op het transfergeld uit Portugal.

Gespeelde wedstrijden
Zo 22 okt 2000 AZ – Vitesse 0 – 2
Za 21 okt 2000 Vitesse A1 – Willem II A1 6 – 3 Beker
Za 21 okt 2000 Emmen B1 – Vitesse B1 1 – 5
Za 21 okt 2000 Woezik C1 – Vitesse C1 0 – 8 Beker
Meer lezen over de A-, B- en C-jeugd: Vitesse jeugd site

Wie wordt topscorer van Vitesse 2000-2001?
Co Be To
1. Umran Bozbiyk 14 04 18 C-jeugd
2. Eldridge Rojer 10 08 18 B-jeugd A-jeugd
3. Emile Mbamba 09 03 12 2e elftal A-jeugd
4. Jhon van Beukering 09 02 11 A-jeugd 2e elftal
5. Giel van Neervoort 10 01 11 C-jeugd
6. Kalle Sone 03 07 10 2e elftal A-jeugd
7. Etiënne Reijnen 05 05 10 C-jeugd
8. Matthew Amoah 07 02 09 1e elftal
9. Nick Hofs 05 03 08 A-jeugd 2e elftal
De vragen aan Bas Wijnen
klik hier voor de Bas Wijnen special

Vitesse Links pagina (met 100 links)
De internetpagina Vitesse Links is, zoals de naam al doet vermoeden, een website waarop zoveel mogelijk links verzameld zijn, naar site’s over Vitesse. Het is een site om direct in je ‘bookmarks’ te zetten. Het doel van deze site is, het zoeken naar website’s over Vitesse (en Vitesse-gerelateerde onderwerpen) makkelijker te maken. Er wordt naar gestreefd om bij alle links (incl. afbeelding) in het kort de inhoud van de site weer te geven, zodat een bezoeker snel weet of de link is wat hij of zij zoekt. Overigens wordt na het aanklikken van een link altijd een nieuw window geopend.
De links zijn verdeeld in verschillende categoriën, zoals bijvoorbeeld “actuele site’s” met het laatste nieuws over Vitesse, “algemene site’s”, bv. Voetbal International en “related site’s” met links naar bv. sponsors. Ook wordt ingespeeld op de actualiteit, zoals het vertrek van Karel Aalbers. Ook over dit onderwerp zijn links naar diverse site’s verzameld.

Vitesse Links wordt ge-update als dat nodig is, dus als er weer een nieuwe site over Vitesse bekend is bij de webmaster of wanneer de bestaande informatie op de site verouderd is.

Vitesse Links is de uitvalsbasis voor alle zoektochten naar Vitesse-site’s op internet. Het is gewoon een MUST voor alle internettende mensen met een Geel-Zwart hart.

Bronnen nieuwsredactie www.vitesse.org
Eigen nieuwsredactie, Arnhemse Courant, Sportweek, De Gelderlander, ANP, De Telegraaf, Volkskrant, Voetbal International, BVO Vitesse, Vitesse Vandaag, Vitesse inside, Zwart op Geel, NOS Teletekst, Sportjournaal, RTL Teletekst, Omroep Gelderland, TV Gelderland.

Hoofdsponsor: