November 2001

Koeman in gesprek met Ajax

Het bestuur van Ajax zal vandaag een gesprek voeren met trainer Ronald Koeman over een eventuele terugkeer naar Ajax. Ajax is, na het ontslag van Adriaanse, op zoek naar een nieuwe oefenmeester. Ondanks de vele geruchten dat Ajax het liefst Frank Rijkaard wil aantrekken, lijkt de voorkeur, van met name technisch directeur Leo Beenhakker, toch naar Koeman uit te gaan. Ronald Koeman wil vooralsnog niet op de geruchten in gaan en verwijst dit gerucht naar het befaamde rijk der fabelen. Ook het Vitessebestuur wil niet op de zaak ingaan. Het scenario wat Ajax op dit moment in gedachten heeft wat betreft het aantrekken van een nieuwe trainer, is om op dit moment de vacature in te vullen met een trainer uit de eigen gelederen. Leo van Veen blijkt in deze constructie de beste papieren te hebben.

Ronald Koeman kwam in het seizoen 99/’00 naar Vitesse toe. En nam het roer na de winterstop over van Edward Sturing. Die als interim-coach de zaken had waargenomen. Toen trainer Arthur Jorge een ongelukkige keuze bleek te zijn van oud voorzitter Karel Aalbers. Vitesse eindigde dat seizoen als 4e in de KPN-Eredivisie.

Ondanks forse aankopen als Peeters, Martel en Zoetebier verliep het seizoen 00/’01 desastreus voor de geboren Groninger. En werd er een teleurstellende 6e plaats in de KPN-Telecompetitie bereikt. Met als domper, geen Europees voetbal ondanks een zeer riante uitgangspositie tijdens de winterstop. Vitesse werd dat seizoen uitgeschakeld voor Europees voetbal door Inter Milaan. (0-0) (1-1)

Dit moment staat de ploeg van Koeman op de 4e plaats in KPN Eredivisie. Met 26 punten uit 14 wedstrijden. Maar is het voetbal vooral in thuiswedstrijden nog niet echt spectaculair te noemen.

 

30-11-01
 

Vitesse wil via rechtszaak lagere huur afdwingen

Als overleg niets oplevert, wil de Arnhemse voetbalclub Vitesse met een kort geding het Gelderse provinciebestuur dwingen om een ‘herenakkoord’ over verlaging van de huur van stadion Gelredome tot twee miljoen gulden na te komen.

Hieraan wordt ‘in alle stilte’ door het Arnhemse advocatenkantoor CMS Derks Star Bussmann gewerkt om de ‘gevoelige’ relatie met de provincie Gelderland niet bij voorbaat te frustreren.

Dat hebben welingelichte bronnen tegenover de Gelderlander bevestigd. Vitesse-voorzitter J. Vaessen ontkent dat achter de schermen juridische stappen worden voorbereid tegen de provincie Gelderland. Zolang hij van Gelderland nog geen ‘ja’ of ‘nee’ heeft gehoord, gaat Vaessen naar eigen zeggen ervan uit dat GS van Gelderland de ‘keiharde toezeggingen’ over huurverlaging na zullen komen. Mr. B. van Meer, raadsman van Vitesse, weigert elk commentaar over de zaak.

Vitesse wil Gelderland houden aan het ‘herenakkoord’, zoals dat 1 juli van dit jaar is overeengekomen. Op die dag spraken de provincie Gelderland, Nuon, Vitesse en enkele geldschieters (Vrienden van Vitesse) inderhaast over een reddingsscenario voor Vitesse. Vitesse dreigde geen licentie voor het voetbalseizoen 2001/2002 te krijgen, omdat de begroting niet sluitend was.

Dit spoedberaad leidde tot een reddingsactie van de Vrienden van Vitesse (ze gaven 16 miljoen), een afkoop van de schuldenlast van Vitesse door drie Vitesse-bestuursleden (Guijt, Snellenburg en Veenendaal) en ‘afspraken’ over de verlaging van de stadionhuur aan Vitesse.

Over de hardheid van de gemaakte afspraken over de stadionhuur verschillen Vitesse/Nuon en de provincie van mening. Het Vitesse-bestuur, de Vrienden van Vitesse en mr. F.G rapperhaus, raadsman van Nuon en Gelreparc, spreken van ‘keiharde toezeggingen’ die zowel mondeling als schriftelijk zouden zijn gedaan.

Volgens Gedeputeerde Staten van Gelderland is alleen de bereidheid uitgesproken om te bezien op welke wijze Gelredome tegemoet kan komen aan de huurwens van Vitesse. “Dat is een inspanningsverplichting, maar geen resultaatverplichting”, aldus gedeputeerde De Bondt.

Vitesse kamp met een tekort van twintig miljoen en kan de besparing van ruim drie miljoen op de huursom van 5,3 miljoen gulden goed gebruiken. Gelredome wil overigens pas instemmen met huurverlaging als het herfinancieringsplan voor het stadion door provincie Gelderland en de gemeente Arnhem slaagt.

 

Bron: De Gelderlander 29-11-01
 

Gelredome vraagt 3 miljoen van provincie

Het Arnhemse stadion Gelredome heeft een overbruggingskrediet aangevraagd bij de provincie Gelderland om een dreigend faillissement af te wenden. Gelredome heeft een miljoen gulden per maand nodig om de komende drie maanden door te komen. Het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland heeft gisterochtend in besloten vergadering over de acute financiële nood van Gelredome gesproken. De stadiondirectie wil voor half december uitsluitsel hebben van de provincie Gelderland over het wel of niet verkrijgen van een overbruggingskrediet. Als het geld er niet komt, betekent dat direct het einde voor het stadion.

Het overbruggingskrediet moet, aldus Gelredome-directeur Van Sliedrecht, als een noodverband worden beschouwd. Het is in afwachting van de komst van het herfinancieringsplan van de provincie Gelderland en de gemeente Arnhem. Als dit plan haalbaar blijkt, dan wordt het overbruggingskrediet alsnog overbodig.

Van Sliedrecht had al verwacht in september zicht te hebben op een structurele oplossing voor de financiële positie van Gelredome. Door de Gelderse collegecrisis is het reddingsplan voor Gelredome in het slop geraakt. Het is tot op heden nog onduidelijk of het reddingsplan definitief kans van slagen heeft.

Gelredome haalt nog wel de kerst, maar daar is dan ook alles meegezegd. Het stadion komt, erkent directeur Van Sliedrecht, in ‘ernstige liquiditeitsproblemen’ als het in januari de volgende aflossingstermijn bij de banken moet voldoen. Het gaat dan om de afdracht van een miljoen gulden aan rente en aflossing voor het eerste kwartaal van 2002.

Gelredome moet een hypothecaire schuld van veertig miljoen gulden bij de banken binnen tien jaar aflossen. Dat komt neer op vier miljoen gulden per jaar, een miljoen gulden per kwartaal aan aflossing. Deze hypothecaire last hangt als een molensteen om de nek van het stadion.

De provincie Gelderland en de gemeente Arnhem zetten momenteel alles op alles om een dreigend bankroet van Gelredome af te wenden. In dat verband willen ze van Vitesse keiharde garanties over de afdracht van huur (oplopend tot acht miljoen gulden) aan het stadiontheater. De huursom van de in financiële moeilijkheden verkerende voetbalclub is momenteel de belangrijkste inkomstenbron van Gelredome.

Vitesse moet, aldus provincie en gemeente Arnhem, het huishoudboekje op orde maken. Zonodig via de verkoop van enkele spelers. De eredivisieclub kan nog maar tot januari volgend jaar aan zijn financiële verplichtingen voldoen. De voetbalclub heeft een gat in de begroting van twintig miljoen gulden.

 

Bron: De Gelderlander 28-11-01
 

Vitesse: financiële man in het bestuur

Het bestuur van Vitese is uitgebreid van vijf naar zes personen. Drs. Paul Leeuwerik gaat de cruciale portefeuille financiële zaken van de Arnhemse voetbalclub beheren. Leeuwerik werkt als zelfstandig accountant en was eerder fiscalist en firmagenoot van accountsbureau Walgemoet en CampsObers.

In het bestuur van Vitesse is na het opstappen van de tweekoppige Nuon-delegatie nu nog één post vacant om het beoogde aantal van zeven mensen te bereiken.

Het bestuur van Vitesse bestaat naast nieuweling Leeuwerik uit voorzitter Jos Vaessen, Herman Veenendaal (technische zaken), Jan Snellenburg (business-club en supporters), Frits Vink (jeugdzaken) en Cor Guijt (algemene zaken).

 

Bron: De Gelderlander 27-11-01
 

‘Spelers Vitesse verkopen’
Gemeente Arnhem vindt verdere sanering bij club noodzakelijk voor oplossing

Vitesse zal spelers moeten verkopen om uit de financiële problemen te komen. Dat stelt VVD-wethouder J. van Hensbergen, die bij een reddingsplan van voetbalclub en stadion Gelredome is betrokken.

“Net als de provincie willen wij als gemeente een oproep aan alle partijen doen om nog eens goed in hun huishoudboekjes te kijken”, aldus Van Hensbergen. “Dat betekent enerzijds dat de financierders van de club – de banken dus – zullen moeten inschikken: de financieringsvoorwaarden moeten worden versoepeld. Anderzijds moet Vitesse verder met saneren.” Op de vraag of dat laatste betekent dat de club zou moeten snijden in zijn spelersbestand, zegt Van Hensbergen: “Ja, dat is zeker nodig als de club naar een gezonde exploitatie toe wil.”

Vitesse wilde gisteren nog niet reageren op die uitspraak. Het wacht nieuwe gesprekken met de gemeente af. Vorige week liet gedeputeerde J. de Bondt, namens de provincie Gelderland bij het noodplan betrokken, ook al weten dat de club verder in de kosten zal moeten snijden. Dat Vitesse daarop met verwondering reageerde, bevreemdt wethouder Van Hensbergen. “Het enige dat Vitesse nu doet, is vragen om een lagere huurprijs voor Gelredome. Maar in die positie is Vitesse helemaal niet.”

Van Hensbergen en zijn collega-wethouder H. Lenferink (PvdA) denken sinds begin deze maand mee over een oplossing voor het noodlijdende Gelredome en Vitesse. “Maar zie onze rol vooral als die van bemiddelaar”, benadrukt Van Hensbergen. “Dat doen we omdat voetbalclub en stadion van groot belang voor de stad zijn. Een partij in deze zaak zijn wij als gemeente voorlopig niet.”

Het is volgens de VVD-wethouder ‘uitgesloten’ dat de gemeente miljoenen pompt in Vitesse of stadion. “Die miljoenen hebben wij helemaal niet.” Dat de gemeente in de nabije toekomst alsnog een hoofdrolspeler wordt in de film ‘Red Vitesse’, sluit hij echter niet helemaal uit. Politieke ingewijden beweren dat de oplossing gezocht wordt in een plan waarbij de gemeente zich garant stelt voor (een deel van) de schuld, met Gelredome als onderpand. Maar zo ver is het volgens de wethouder nog lang niet. “En het is zeker niet onze eerste optie. Wij zouden het stadion ook nooit zelf willen exploiteren, daar zou dan een exploitatiemaatschappij voor moeten komen.”

Van Hensbergens eigen partij, de VVD, laat via haar website weten hoe dan ook te willen ‘vechten voor Vitesse’. In een toelichting zegt VVD-raadslid D. Kamevaar zich te kunnen voorstellen dat niet het stadion, maar een aantal Vitesse-spelers als onderpand voor een gemeentelijke garantstelling dient.

“Ik denk aan twee of drie topspelers” Ook Kamevaar zegt dat zijn partij niet zo maar miljoenen in de club wil pompen. Maar er zouden volgens hem dus financiële constructies denkbaar zijn waarbij de gemeente wel degelijk een redingsboei naar de club uitwerpt.

“Er moet wat gebeuren. Wij zijn zeer bang voor een faillissement van Vitesse.” Andere grote politieke partijen in Arnhem, waaronder PvdA, CdA en Groen Links, laten weten grote moeite te hebben met het inzetten van gemeenschapsgeld in een deal met Vitesse en Gelredome.

 

Bron: De Gelderlander 27-11-01
 

Jacques Cleeren (55): ‘Vitesse krijgt ditmaal geen terugval’

Jacques Cleeren (55) kwam in 1968 voor 32.500 gulden over van Telstar naar Vitesse. De snelle, felle buitenspeler was een van de drie kostbare aankopen van trainer Frans de Munck. Het oude stadion Monnikenhuize was in die tijd een onneembare veste, herinnert de in Zevenaar woonachtige leraar zich de tijd dat de tribunes bomvol zaten.

Lang heeft het Arnhemse publiek niet van hem kunnen genieten. Na drie seizoenen maakte een slepende enkelblessure een vroegtijdig einde aan zijn loopbaan. Gedesillusioneerd stapte hij als trainer de wereld van het amateurvoetbal in. Hij was onder andere werkzaam bij het Zevenaarse DCS (tweemaal), Doesburg, Gendringen, Varsseveld, Viod, Babberich en uiteindelijk SDZZ uit Zevenaar, waar hij zijn laatste klusje klaarde. “Zonder een keer vroegtijdig te zijn ontslagen, dat ontbreekt op mijn lijst.”

Jacques Cleeren is nog steeds actief als adviseur bij DCS, waar vorige week donderdag trainer Dick Regeling de laan uit werd gestuurd. In het dagelijks leven is hij leraar Nederlands, gymnastiek en economie aan het Candea-college in Duiven. Hij heeft een seizoenkaart van Vitesse (Oost-tribune) en bezoekt als liefhebber geregeld wedstrijden van de jeugdelftallen. Met zijn achtergrond als leraar Nederlands, profvoetballer en trainer, hoopt Cleeren nog eens van dienst te kunnen zijn voor Vitesse. “Met name in het verbeteren van de communicatie tussen spelers, met name als ze uit het buitenland komen.”

Op verzoek van De Gelderlander bezocht Jacques Cleeren zaterdagavond de wedstrijd Vitesse-Roda JC. Dejan Curovic en Dick van Male gingen hem voor. Jacques Cleeren over het Vitesse van toen en nu.

“Ik speelde van 1968 tot 1971 voor Vitesse. Het was een warme club in die tijd, diep geworteld in de bevolking. We speelden in de eerste divisie en deden mee om de titel. Monnikenhuize zat altijd vol. Het was fantastisch er te spelen. Als je bovenaan de trap stond en de zon scheen, kreeg je vanzelf zin. En verliezen, dat deed je niet op Monnikenhuize.”

“Charly Bosveld was de grote man in die tijd. Ik herinner mij dat we in één seizoen zeven keer een achterstand van 1-0 wisten om te buigen in een zege. We hielden er een Engelse speelstijl op na, dat wilde het publiek graag. We gooiden de ballen hoog voor de pot en sprongen dan met vier man tegelijk de lucht in.”

“Het is misgegaan nadat we de titel verspeelden. Zes duels voor het einde stonden we zes punten voor op SVV, maar we redden het niet. Er kwamen steeds meer geluiden, ook binnen de spelersgroep, dat we niet goed genoeg waren voor het hoogste niveau.”

Toen we de titel verspeelden, voelden de fans zich bedonderd. Die dachten dat we niet wílden promoveren. Daarna is het minder geworden. Vitesse haalde Cor Brom uit de Ajax-school, er kwamen spelers uit Amsterdam. We moesten verzorgder spelen, maar het werd vooral saaier. Er kwamen steeds minder mensen op Monnikenhuize.”

“Nu komen er wel weer veel mensen, maar het is niet zo dat het elftal door het publiek wordt gedragen. Dat heeft misschien met herkenbaarheid te maken. Spelers als Theo Janssen, Jhonny van Beukering en Nicky Hofs komen hier vandaan, die hebben een streepje voor. Al hoef je daarvoor niet uit Arnhem te komen, want Sikora is ook geliefd en brengt iets teweeg door zijn manier van spelen.”

“Ik was vergelijkbaar met Sikora, snel en agressief, maar wel drie niveau’s minder. Mensen roepen vaak dat het vroeger allemaal beter was, maar dat is een fabeltje.” “Sikora had voor zijn blessure een topjaar, maar ik denk dat hij te snel is begonnen. Ik let daar misschien extra op omdat ik vanwege mijn slechte enkels zelf zo vroeg moest stoppen. Sikora is een liefhebber, die altijd tegen een trainer zal zeggen dat hij fit is. Dat begrijp ik, maar hij had nooit zo snel moeten beginnen. Die extra maand rust betaalt zich dubbel en dwars uit. Je ziet aan zijn spel dat hij te vroeg begon.”

“Als je mij vraagt of ik zaterdag een leuke wedstrijd zag, is het antwoord nee. Maar leuk voetbal staat bij mij niet op de eerste plaats. Prestatie staat bovenaan.” “Het elftal staat beter dan vorig jaar. De balans is goed. Het is goed dat Stefanovic terug is, hij is de beste dekker van Nederland. Die hardheid en die meedogenloosheid zie je niet veel. Kevin Hofland van PSV is de enige verdediger die van zijn niveau is.”

“Ook ben ik blij met de rentree van Laros. Zijn soberheid en directheid vind ik knap. Hij kan de ballen ineens en foutloos spelen. Phillip Cocu heeft dat ook.” “Vitesse speelt denk ik redelijk naar de mogelijkheden. Als de ploeg dit jaar derde wordt, is dat een topprestatie. Veel groei zit er niet meer in. Van der Schaaf heeft zich heel goed ontwikkeld. Als hij zo doorgaat kan hij de nieuwe Johan Neeskens worden.”

“Janssen kan zich ook nog ontwikkelen, zijn plafond ligt bij het Nederlands elftal. Technisch en fysiek heeft hij alles, als persoon moet hij groeien. Hij moet de lat hoger leggen, dominanter worden en niet te snel tevreden zijn.”

“Vitesse heeft jonge spelers, maar of die nog vooruitgang boeken, weet ik niet. Kleine stapjes misschien. Van Beukering en Mbamba zijn geen top, Diarra heeft veel, maar staat al twee jaar stil.”

“Peeters zou bij mij wel spelen, al functioneert hij niet in een drie-spitsen-systeem. Koeman komt uit de school van Van Gaal en wil graag 4-3-3 spelen, maar je bent afhankelijk van je materiaal. Peeters mist wel wat, maar kan best een beetje voetballen, dat staat als een paal boven water. Hij heeft alleen iemand om zich heen nodig.”

“Ik denk niet dat Vitesse nog zo’n terugval als vorig jaar zal krijgen. Toen speelde het va banque. Of goed of slecht. Het ontbrak de ploeg aan kwaliteit om slecht in een voldoende om te bouwen. Nu is het risico ingepakt en zal de verdediging niet meer zo worden weggespeeld als NAC vorig seizoen deed.”

“Wat ik ook tegen Roda miste, is creativiteit. Het wordt steeds moeilijker voor aanvallers omdat je een handbalontwikkeling ziet in de voetballerij. Steeds meer ploegen groeperen zich even buiten de ‘zestien’. Om er doorheen te komen, heb je individuele acties van supertalenten nodig. Of via snelle combinaties, waarbij de bal in een hoog tempo zeker drie keer ineens wordt gespeeld.”

“Remco van der Schaaf maakte een goede goal, maar de verdediging van Roda zag er heel slecht uit. Het zal Van der Schaaf ook wel gefrappeerd hebben dat hij zo maar door mocht lopen.” “In dit elftal zie ik geen spelers die voor meer creativiteit kunnen zorgen, wel bij de jeugd. Daar lopen weer twee spelers die er echt uitspringen, dat zijn Hofs en Rojer. Het niveau van die jongens is fantastisch hoog.”

“Hou je de ploeg langer bij elkaar, dan kun je misschien verder bouwen. Het beste elftal wat Vitesse heeft gehad, vond ik nog altijd de ploeg met onder meer Cocu, Gillhaus, Helder, Laamers, Eijer, Bos en Sturing. Spelers die elkaar blindelings vonden, een geoliede machine, goed doortimmerd en met de creativiteit van Cocu en Gillhaus in staat van iedereen te winnen.”

 

Bron: De Gelderlander 27-11-01
 

‘We mogen geen fout meer maken’

Terwijl zijn voorganger liet weten dat hij nog bestond, probeerde Vitesse-voorzitter Jos Vaessen de club in leven te houden. De schulden zijn inmiddels te overzien, maar veilig is de situatie nog niet.

De ex-voorzitter
“Deze zaak kent alleen maar verliezers, verzucht Marc van den Boomen. prominent lid van het advocatencollectief dat Karel Aalbers om zich heen heeft verzameld. Naast hem put collega Ludo Hameleers zich uit in metaforen om de situatie waarin de ex-voorzitter van Vitesse terecht is gekomen beter te duiden. Het ene moment is Aalbers een schipbreukeling die samen met NUON-topman Tob Swelheim op een krakkemikkig vlot dobbert dat maar één persoon kan herbergen, dan weer wordt Aalbers afgeschilderd als het jongetje dat niet uit de koektrommel heeft gesnoept, maar daar wel de schuld van krijgt. Een derde raadsmam Geert-Jan Knoops, vertelt over moedwillige beschadigingen’, tegenstrijdige uitlatingen’ en ‘aantoonbare onwaarheden’. Hoezo geen winnaars? Advocaten als Van den Boomen, Hameleers en Knoops profiteren volop van het moddergevecht dat nu al bijna twee jaar aan de gang is en waarvan het eind nog niet in zicht is. Ook vandaag, in hotel Westend nabij sportcentrum Papendal, steken ze weer in puike vorm. Met gloedvolle betogen proberen ze het gehoor te overtuigen van de onschuld van hun cliënt. Natuurlijk heeft die zich niet verrijkt aan transfers en natuurlijk is zijn vertrek als voorzitter een vooropgezette operatie geweest, waarbij vele personen binnen en buiten Vitesse samenspanden. En reken maar dat enkele van deze mensen in de toekomst aangeklaagd zullen worden wegens smaad.

lees verder...

 

 

Bron: Sportweek 27-11-01
 

Derby’s voortaan extra beveiligd

Bij wedstrijden tussen NEC en Vitesse is voortaan een aantal extra veiligheidsmaatregelen van kracht. Dat hebben loco-burgemeester Tettero van Nijmegen, burgemeester Krikke van Arnhem, de politie en de beide voetbalorganisaties samen afgesproken.

De nieuwe maatregelen moeten voorkomen dat ontmoetingen tussen beide clubs uit de hand lopen, zoals 14 oktober gebeurde bij het Goffertstadion in Nijmegen. Supporters van NEC belaagden toen de bussen waarin de fans van Vitesse zaten. De politie hield uiteindelijk 84 personen aan. Voor het overgrote deel waren dat Arnhemmers die vernielingen aanbrachten in de bussen waarin ze reisden.

Afgesproken is dat de bussen waarin de supporters reizen tot maximaal 80 procent bezet mogen zijn. Stewards en politie kunnen dan beter overzicht houden en als een bus uitvalt, is er ruimte in de andere bussen om de passagiers op te vangen. Verder moeten de meereizende stewards in de bussen toezicht houden op de ‘noodhandles’. Bij de ongeregeldheden in oktober stokte een bus met Vitesse-aanhang omdat zo’n handle was omgezet. Het gevolg was dat de bus de weg blokkeerde voor de bussen erachter en dat NEC-fans de bussen wilden bestormen.

De politie is op haar beurt verantwoordelijk voor het bepalen van de route van de bussen. Agenten moeten de buschauffeurs vooraf instrueren over de te volgen weg. Wordt de stoet onderbroken, dan is het zaak voor de politie om de bussen de goede kant op te sturen. Ook dat ging in oktober nog mis. Een bus reed in de ontstane consternatie recht op een groep NEC-fans af. Toen later een volledige bus werd gearresteerd en naar het bureau aan de Stieltjesstraat werd gebracht, bleek dat veel NEC-fans de bus onderweg stonden op te wachten. Onderzocht wordt nu of het juridisch en praktisch mogelijk is supporters van de thuisclub vooraf al te verbieden zich in de buurt van de busroutes te begeven.

Overige maatregelen hebben betrekking op de veiligheid bij de stadions. Vermeden moet worden dat rivaliserende supporters elkaar bij de bussluizen ook maar kunnen zien. Veiligheidsmedewerkers van beide clubs nemen voortaan – naast politie en stadioncommandant – plaats in de commandotoren.

 

Bron: De Gelderlander 27-11-01
 

Betere veiligheid bij NEC – Vitesse

De veiligheid rond de wedstrijden van de Nijmeegse voetbalclub NEC tegen aartsrivaal Vitesse uit Arnhem moet veel beter. Strenge maatregelen moeten er voor zorgen dat de supporters van beide clubs elkaar niet meer rond een wedstrijd kunnen opzoeken. De besturen van beide clubs, de burgemeesters van beide steden en de twee politiekorpsen hebben daarover maandag strikte afspraken gemaakt. Zij deden dat na een evaluatie van de wedstrijd NEC – Vitesse in oktober. Toen had de politie in Nijmegen na de wedstrijd de grootste moeite om de orde te herstellen, onder meer omdat Vitesse-aanhangers bij het Nijmeegse Goffertstadion uit hun bussen wisten te komen. Tientallen supporters zijn aangehouden.

De aanhangers van beide clubs bestoken elkaar ruim voor een wedstrijd vooral via internet met allerlei bedreigingen. Ook maken zij afspraken om elkaar te treffen voor een vechtpartij. In het veiligheidsoverleg is maandag afgesproken dat alle betrokkenen bij een derby zich in het vervolg zullen onthouden van negatief commentaar over de andere club, om de supporters niet verder op te hitsen. Woordvoerders van politie, gemeente en clubs zullen alleen nog vooraf afgesproken commentaar geven.

Busroute
Burgemeesters en politie gaan uitzoeken of het mogelijk is supporters van de andere club op wedstrijddagen van de busroute te houden. Ook moet er een ander kaartverkoopsysteem komen, want nu blijkt telkens dat hooligans in het vak van de thuisclub kunnen komen. Controle van identiteitsbewijs en kaartje bij het instappen van de bus is in het vervolg in elk geval verplicht, zo is afgesproken.

De politie gaat er voor zorgen dat de supportersbussen in een gesloten cordon tussen Arnhem en Nijmegen kunnen doorrijden. Mocht dat niet lukken, dan zorgt de politie dat achterblijvende bussen direct naar een andere, veilige route worden geleid. Bij de stadions komen afgesloten bussluizen, zodat rivaliserende supporters elkaar niet kunnen zien.

De districtschefs van beide politiekorpsen gaan op korte termijn met elkaar overleggen over de problemen. Uit het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) blijkt namelijk dat Arnhem en Nijmegen wedstrijden steeds verschillend ervaren, afhankelijk van de plaats waar de derby plaatsheeft. In het vervolg geeft de politie meldingen aan het CIV gezamenlijk door.

Vitesse speelt op 27 januari weer tegen NEC. Het veiligheidsoverleg van beide clubs begint nu al met voorbereidingen voor de veiligheid rond de wedstrijd in Gelredome. Afgesproken is steeds twee tot drie maanden voor elk treffen met overleg te beginnen. Zes weken voor de wedstrijd moet het draaiboek klaar zijn. De burgemeesters en de clubbesturen beslissen per wedstrijd over eventuele knelpunten en de voorgestelde aanpak.

 

Bron: ANP 26-11-01
 

Sinterklaas en een reisje langs de Rijn

De supportersvereniging organiseert in december diverse activiteiten. Zo zal er een bijzonder leuk Sinterklaasfeest voor de allerjongste vitesse fans worden georganiseerd. En zal Sinterklaas met een groots welkom in Gelredome worden begroet.

Het feest wordt gehouden in het Gelredome op Zaterdag 1 december 2001. De gelrelounge is open vanaf 10.30 uur en vanaf 11.00 uur zal de Sint en zijn pieten langskomen. Het feest zal omstreeks 13.00 afgelopen zijn.

Op vrijdag 14 december is er een speciale kerstbingo op de Rijn. Deze unieke kerstbingo met de m.p.s. IJsselstroom is mogelijk gemaakt door Rederij Scheers en de Eldense Fruithandel Wim Hendriks. De supportervereniging wil deze twee bedrijven hiervoor speciaal bedanken.

 

26-11-01
 

Dejan Stefanovic, alsof hij geen dag is weggeweest

Door een trap in het gezicht van Fortuna-speler Landerl en een overijverige KNVB-aanklager moest Dejan Stefanovic zes weken lang gedwongen toekijken. Zaterdagavond, in de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Roda JC, maakte de Vitesse-verdediger zijn rentree. Alsof hij nooit was weggeweest.

Zoveel ophef er was over zijn schorsing van zes wedstrijden, zo geruisloos maakte Dejan Stefanovic zaterdagavond zijn rentree in het elftal van Vitesse. Betrouwbaar, sober en nog even koel als voor ‘de aanslag’. Dat bleek met name in de zestigste minuut van het met 2-0 gewonnen duel tegen Roda JC. Terwijl iedere andere verdediger, met tegenstanders voor en achter zich, de hoge voorzet ongetwijfeld met een zo hard mogelijke knik zou hebben weggewerkt, kopte de Joegoslavische modelprof de bal ijskoud terug in de handen van doelman Jim van Fessem.

lees verder...

 

 

Bron: Gelderlander 26-11-01
 

26-11-01
 

Michel Kreek staat ‘op scherp’

Michel Kreek was zaterdag tijdens de wedstrijd Vitesse-Roda JC de enige speler die een kaart kreeg. De aanvoerder van Vitesse werd door scheidsrechter Braamhaar bestraft voor een tackle en staat nu met drie gele kaarten ‘op scherp’.

Remco van der Schaaf (vijf) is de enige andere Vitessenaar die bij een volgende gele prent wordt geschorst. Van der Schaaf is dankzij zijn treffer tegen Roda ook topscorer van de ploeg met drie doelpunten.

Victor Sikora schoot zichzelf naar een gedeelde tweede plaats. Net als Jhon van Beukering scoorde hij twee keer.

Bron: Gelderlander 26-11-01
 

Koeman erg blij met terugkeer Louis Laros

Ronald Koeman was zaterdag niet tevreden met het experiment in de voorhoede. Wel gelukkig is de trainer van Vitesse met de terugkeer van Louis Laros, die zaterdag tegen Roda JC (2-0) voor het eerst voor eigen publiek speelde.

Laros maakte de wedstrijd niet vol, maar toonde opnieuw vooruitgang. “Je kunt aan de scherpte, de snelheid en zijn duelkracht zien dat Laros op de weg terug is. Daar ben ik heel blij mee. Samen met Marc van Hintum en Didier Martel heb je een linkerkant die het elftal een extra stimulans kan geven.”

Laros en Van der Schaaf waren zaterdagavond de kilometervreters op het middenveld. “Beide spelers kunnen dat en hebben de bereidheid dat te doen. Van der Schaaf en Laros zorgen voor de balans.”

Koeman had geen verklaring voor de merkwaardige terugval na de snelle 1-0 van Van der Schaaf. “Ik weet niet waarom de spitsen zich verder lieten terugdringen. Ik vond zowel Van Beukering als Peeters niet balvast. We verloren de afvallende ballen, vandaar dat ik het in de tweede helft heb omgezet.”

Over Didier Martel, die niet zijn sterkste wedstrijd speelde, was Koeman wel tevreden. Martel was zaterdag opvallend actief als het op verdedigen aankwam. Koeman vindt de aanvaller soms té flegmatiek.

“Ik vond hem nu redelijk goed spelen, in elk geval was hij agressief. Hij heeft zelfs een keer een sliding gemaakt. Natuurlijk past dat niet echt bij zijn spel, maar hij toont wel dat hij wil.”

Bron: Gelderlander 26-11-01
 

Vitesse wil gesprek met provincie

Voorzitter Vaessen reageerde verbaasd over uitlatingen van Gelders gedeputeerde De Bondt dat Vitesse moet saneren, omdat investeerders niet in Gelredome willen stappen. “We hebben heel hard gesaneerd de afgelopen maanden”, aldus Vaessen. “We willen komende week in gesprek met provincie en gemeente wat met deze uitspraak de bedoeling is.”

“Gelredome staat los van Vitesse, maar is wel ons huis”, vervolgt hij. De beloofde huurverlaging is nog niet definitief rond. “We kunnen het tot januari uitzingen. Dan willen we het geregeld hebben.” Er is ook nog geen zekerheid over een nieuwe hoofdsponsor van Vitesse. “Daar ben ik redelijk positief over”, laat Vaessen weten.

“We zijn met vier belangrijke partijen in gesprek. We hebben ook aanbiedingen gehad van wat ik koopjesjagers noem gehad, daar zijn we heel secuur in. Een shirtsponsor moet bij Vitesse passen. Maar uiterlijk in de winterstop moeten we het geregeld hebben”, vindt Vaessen.

“We worden nu en dan gestoord in ons imago. Ik zie dat Vitesse er veel beter voorstaat dan een jaar geleden. We zijn nog niet veilig, maar we hebben het in de hand. Vitesse zal voortbestaan.”

 

Bron: TT TVG 25-11-01
 

Koeman na de 1-0 vielen we ver terug

Ronald Koeman: “Ik vond dat we in het begin van de wedstrijd goed speelden, aanvallend en met veel druk. We kwamen al snel op 1-0, maar vielen daarna ver terug. We hadden geen controle meer op de wedstrijd en speelden te dicht op de eigen zestien meter. Door het gevaar van Nygaard in de lucht kreeg Roda een aantal kansen.

Na de rust wilde ik door het inbrengen van een extra middenvelder meer controle op het duel krijgen en blijven gokken op de snelheid voorin. We hebben voorin weinig kansen kunnen creëren, maar verdedigend en ook organisatorisch was het vanavond prima. Ik vond het uiteindelijk een verdiende overwinning, al was het veldspel niet altijd goed”, aldus Ronald Koeman.

Georges Leekens: “Tegen Bordeaux hebben we weinig weggegeven, maar verloren. Vanavond tegen Vitesse hebben we weer weinig weggegeven, maar ook weer verloren. Ik vond Vitesse goed voetballen, met een goede balcirculatie. Bas Roorda had niet veel te doen, maar we krijgen wel twee doelpunten tegen.

Ik baal nog het meeste van de drie kansen die we voor de rust kregen. Het was leuk tot voorin en daarna hield het op. We hebben echter geen Maradona’s in ons elftal lopen, maar er was vanavond te weinig beweging bij onze aanvallers. Desondanks wil ik mijn ploeg toch complimenten geven, alleen we hadden voorin scherper moeten zijn.”

 

Bron: Vitesseworld 24-11-01
 

Boete supporters voor relschoppen; Ongeregeldheden Vitesse-FC Utrecht

Geldboetes, variërend van 500 tot 1000 gulden, en een werkstraf van 40 uur met een week voorwaardelijke celstraf. Dat vonnis legde politierechter mr. P. Verkade gisteren op aan een groep van zeven ‘supporters’, die zich op 25 augustus schuldig hebben gemaakt aan de rellen in Gelredome tijdens Vitesse-FC Utrecht.

Van de zeven veroordeelden zijn er zes Utrechtsupporter en één Vitessefan. Zij worden voor het merendeel schuldig bevonden aan openlijke geweldpleging. Het was die hele zaterdagavond al onrustig in het stadion. Als Utrechtspeler Patrick Zwaanswijk in de 83e minuut in eigen doel kopt, is dat voor tientallen Utrechtsupporters het sein om er op los te slaan. Deze ‘fans’ hebben een plaatsje weten te bemachtigen op de Noordtribune tussen de Vitesse-aanhang. In paniek vluchten ouders met kinderen naar beneden om een veilig heenkomen te zoeken. Zij verdringen zich op en rond het veld of hollen naar de geopende nooduitgangen. Trainer Ronald Koeman vlucht onmiddellijk de spelerstunnel in.

Inmiddels hebben tientallen Vitessesupporters de Zuidtribune verlaten en stormen via de nooduitgangen het stadion in om met de Utrechters op de vuist te gaan. Een van hen is de 23-jarige S.O. uit Arnhem. Volgens eigen zeggen zag hij, aan de overkant op de zuidtribune, de knokpartij en de paniek en rende hij naar het tumult toe om hulp te verlenen. “De Noord- en Westtribune zijn gezinstribunes. Ik zag allemaal kinderen die overstuur waren en wilde daarom helpen.”

Dat wilde er bij de politierechter niet in. “U komt met ontbloot bovenlijf aanstormen om als een nobele ridder vrouwen en kinderen de helpende hand te bieden? En dat met een fietspomp in uw hand?”

Ook officier van justitie mr. M. van der Mark maakte zich boos over deze voorstelling van zaken. “Van al deze verdachten is er slechts één die ruiterlijk erkent dat hij uit zijn dak is gegaan. Dat siert hem aan de ene kant. Er is ongelooflijke rottigheid uitgehaald die avond. Er is met stoelen gesmeten, met bekertjes urine gegooid, getrapt, geslagen. Er zijn racistische opmerkingen gemaakt en de Hitlergroet werd gebracht. En dan durven de verdachten hier met droge ogen te verklaren dat ze hulp wilden bieden, niet weg konden komen of zich moesten verweren. Er is weer ontzettend veel maatschappelijke schade aangericht doordat er tientallen mensen zijn die niet meer naar het voetbal durven.”

De bekennende verdachte M. de K. (23) uit St. Maartensdijk kreeg dan ook de laagste straf opgelegd: een geldboete van 500 gulden. De 25-jarige A.D. uit Utrecht kreeg duizend gulden, conform de eis van de officier. Met name het feit dat hij tot tweemaal toe zijn riem uit zijn broek haalde en daar slaande bewegingen mee maakte, rekende de rechter hem zwaar aan. De geëiste twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf liet hij vallen. M.V. (32) uit Vianen kreeg een werkstraf van veertig uur en een week voorwaardelijke celstraf. Volgens mr. Verkade stak M. boven de andere verdachten uit wat betreft gedrag en agressieve handelingen. Ook maakte hij zich schuldig aan opruiing door te roepen: ‘Kom, we pakken ze’.

De veroordeelden kregen overigens eerder al van de KNVB een stadionverbod voor twee jaar opgelegd.

 

Bron: De Gelderlander 24-11-01
 

Kleurloos Vitesse op eigen veld eenvoudig langs Roda JC

Het in Gelredome nog ongeslagen Vitesse slaagde er voor de eerste keer dit seizoen in om thuis meer dan één doelpunt te maken. De Arnhemmers trokken met een zeer aanvallend concept (vier spitsen!) ten strijde en zagen dat beloond met een vroege treffer van Remco van der Schaaf. In de tweede helft maakte Viktor Sikora twintig minuten voor het laatste fluitsignaal aan alle onzekerheid een einde door de 2-0 aan te tekenen. Roda JC was geen moment bij machte om het Vitesse lastig te maken.

Vitesse-trainer Ronald Koeman stuurde zijn team met liefst vier spitsen de wei in. Dat aanvallende concept ging ten koste van Ruud Knol en de Belg Gert Claessens die naast Koeman op de bank plaats mochten nemen. Didier Martel en Bob Peeters verschenen wel in de basis. Verder keerde bij de thuisclub Dejan Stefanovic terug in het elftal na een schorsing van zes duels. Roda-trainer George Leekens kon geen beroep doen op doelman Zeljko Kalac, Tom Soetaers, Eric van der Luer en Igor Tomassic. De Belg koos voor een wat behoudender concept met slechts twee spitsen.

Vitesse begon voortvarend aan de wedstrijd in Gelredome. Al na zeven minuten lag de bal achter Roda-doelman Bas Roorda. De boomlange Peeters bracht de mee opgekomen Remco van der Schaaf in stelling, die vervolgens koelbloedig afrondde. Na de openingstreffer zette Vitesse de belegering van het Roda-doel onverdroten voort. Met name de vleugelaanvallers Viktor Sikora en Didier Martel stichtten veel verwarring in de solide afweer van de ploeg uit Kerkrade. Kort na de 1-0 diende zich de eerste mogelijkheid van Roda aan. Een schot van Gregoor van Dijk, dat nog van richting werd veranderd, ging voorlangs.

Roda JC nam na dertig minuten de regie stevig in handen en daardoor dienden de kansen zich regelmatig aan. Eerst beoordeelde doelman Van Fessem een doorkopbal van Marc Nygaard helemaal verkeerd waarna Regilio Vrede de bal bovenop de lat kopte. Vier minuten later reageerde Van Fessem wel attent op een kopbal van Vrede. Vlak voor de pauze kreeg Vitesse nog een kleine kans via Sikora maar beide ploegen gingen met 1-0 aan de sportdrank. Trainer Koeman wisselde in de rust een aanvaller (Peeters) in voor middenvelder Mahamadou Diarra.

Die wissels hadden tot gevolg dat Vitesse zich op eigen helft terugtrok en dat Roda JC in de tweede helft balbezit had. De bezoekers slaagden er echter niet in het veldoverwicht uit te buiten. Vitesse was geenszins van plan om de verdedigende stellingen te verlaten en zo ontrolde zich een zouteloze tweede helft waarin er van enig gevaar in beide strafschopgebieden helemaal geen sprake was. Twintig minuten voor het einde van de wedstrijd bezegelde Sikora met een zondagsschot het lot van Roda. Voor de zoveelste keer dit seizoen wist Vitesse het publiek niet met goed spel aan zich te binden, maar vergoedde het uiteindelijke resultaat veel.

Vitesse:
Jimmy van Fessem, Stefan Nanu, Dejan Stefanovic, Marc van Hintum, Michel Kreek, Remco van der Schaaf, Louis Laros (82. Gert Claessens), Jhon van Beukering (72. Tijjani Babangida), Viktor Sikora, Didier Martel, Bob Peeters (46. Mahamadou Diarra)

Roda JC:
Bas Roorda, Fatih Sonkaya, Regillio Vrede, Marc Luypers, Ger Senden, Kevin van Dessel, Marc Nygaard, Gregoor van Dijk, Garba Lawal (82. Davy Zafarin), Bernard Tchoutang (69. Edrissa Sonko), Yannis Anastasiou

Scheidsrechter: Erik Braamhaar

Toeschouwers: 27.500

Kaarten
Geel: Kreek (Vitesse)

Scoreverloop:
1-0 Van der Schaaf (7.) 2-0 Sikora (70.)

 

 

Bron: Voetbalkrant 24-11-01
 

Vitesse wint van Roda JC

Voor het eerst dit seizoen heeft Vitesse op eigen veld vaker dan een keer gescoord. Tegen Roda JC, dit seizoen vooralsnog zeer tegenvallend, werd het 2-0. De verleiding was groot te spreken van een monsterscore.

Al vier keer hadden de Arnhemmers met minimaal verschil gewonnen in het Gelredome. Eenmaal, tegen Sparta, werd het 1-1. Om de ban te doorbreken stelde Koeman tegen Roda zelfs vier spitsen op. Het leidde nauwelijks tot kansen, wel tot twee doelpunten.

Vitesse is dit seizoen niet productief, wel uiterst effectief. In veertien wedstrijden maakte het vijftien doelpunten. Daarmee is de club een van de minst scorende in de eredivisie. Van der Schaaf, een middenvelder, is met drie treffers de topscorer. De aanvallers Sikora en Van Beukering volgen met twee treffers.

De basis van de hoge klassering is vooral de verdediging. Met zeven tegentreffers is Van Fessem de minst gepasseerde doelman tot nu toe dit seizoen. Hij moet de eer delen met Zoetebier. De naar Feyenoord vertrokken sluitpost hield voor Vitesse in de eerste drie duels ‘de nul’ vast.

 

Verrassend was vooral dat Peeters en Martel weer eens vanaf het begin van de partij waren. Halverwege kon de Belgische spits alweer plaatsmaken voor een extra middenvelder, Diarra. ,,Die vier aanvallers leverden toch niet het gewenste resultaat op”, vond Koeman. ,,Afgezien dan van die snelle openingstreffer. Daarna vielen we al snel terug en verloren we de controle. Het leek me beter weer terug te vallen op ons ‘oude’ systeem.”

Een goede organisatie en de sterke defensie zijn daarbij de pilaren waarop Vitesse steunt. Leekens sprak ook van een ‘bijzonder efficiënt’ elftal. Roda’s coach zag de tegenstander (zoals hij zei) drie halve kansen krijgen en er twee benutten. ,,De mooiste gelegenheden waren zelfs voor ons. Alleen ontbrak dat beetje gezonde agressie dat Vitesse wel had. Dat is teleurstellend. Met onze status kunnen we ons dat bepaald niet veroorloven.”

Al in de zevende minuut stond Vitesse op voorsprong, dit seizoen welhaast een ongekende weelde in het Gelredome. Jeugdinternational Van der Schaaf tikte binnen, op aangeven van Peeters. Het tweede doelpunt viel pas ver na de hervatting, door een prachtig schot van Sikora. ,,Verder hebben we in aanvallende zin weinig laten zien”, zei Koeman. ,,Dat is eigenlijk al een tijdje het geval.”

 

 

Bron: Volkskrant 24-11-01
 

Aalbers wint geschil

Karel Aalbers hoeft zijn advocaten niet te betalen voor de juridische steun in de nacht dat hij bij Vitesse en Gelredome zijn ontslag tekende. Zijn advocaat van CMS Derks Star Busmann in Arnhem liet hem rond twaalf uur in de nacht van 15 februari 2000 in de steek en vertrok. Aalbers vond dat hij daarom de rekening van zeventigduizend gulden niet hoefde te betalen. De zaak kwam voor bij de rechtbank en de Raad van Toezicht van de orde van advocaten. Uiteindelijk hebben beide partijen, Aalbers en CMS Derks Star Busmann Advocaten in Arnhem, hun geschil geschikt en dat betekende finale kwijting van de rekening. Het advocatenkantoor heft de beslagleggingen op onder meer de woning van Aalbers in Eerbeek nu op.

 

Bron: De Gelderlander 24-11-01
 

Spandoeken nabij Gelredome

De redactie van deze internetpagina werd zaterdagmiddag door een passant telefonisch geattendeerd op een vreedzame actie van supporters nabij Gelredome.

Een aantal onbekende schijnbaar verontruste Vitesse-fans hadden spandoeken aangebracht aan de viaducten met de volgende teksten: ‘Papa wat betekent failliet’ en ‘Arnhem voetballoos?’.

 

23-11-01
 

Vitesse op de aanval tegen Roda JC

Vitesse start zaterdagavond tegen Roda JC met een aanvallend ingesteld team. Zonder inhoudelijk op de opstelling in te gaan, gaf Koeman aan aanvallend meer te willen brengen dan de voorgaande thuiswedstrijden. De trainer wil een goeie uitslag neerzetten en begint met een viertal spitsen, waar Didier Martel er één van is.

Druk
Vorig seizoen hebben we thuis onze beste wedstrijden gespeeld door aanvallend te voetballen en onze spitsen meteen druk te laten zetten op de verdediging. De uitvoering en de tegenstander is daarbij van groot belang, maar ik heb het gevoel dat we tegen Roda JC wat meer risico’s kunnen nemen. Daarnaast moet voorin het verschil gemaakt worden en het spel tegen Feyenoord geeft mij daarin vertrouwen.”

 

Roda JC
“Weer een moeilijke tegenstander”, vertelt Koeman. “Ze spelen iets minder aanvallend dan we van ze gewend zijn, maar dat heeft meer te maken met de stand op de ranglijst dan de kwaliteiten van de ploeg. Ik vind ze zeker niet minder dan vorig jaar, maar een ontslag van een trainer en het aantrekken van een nieuwe heeft natuurlijk zo zijn weerslag op de ploeg. Ze hebben uit tegen Willem II wel weer een goed resultaat behaald en ook de wedstrijd afgelopen dinsdag tegen Bordeaux moet de ploeg enig vertrouwen geven.”

Bij de Limburgers ontbreken zes spelers, te weten Zeljco Kalac (interlandverplichtingen), Sven Vandenbroeck (ziek), Eric van der Luer, Tom Soetaers, Jerome Colinet en Igor Tomasic (allen geblesseerd). Daarentegen is Edrissa Sonko terug van interlandverplichtingen en Fredrik Berglund hersteld van een griep.

Stefanovic
Dejan Stefanovic keert terug in de basis van Vitesse en neemt daardoor de plaats in van Ruud Knol. “Iedereen weet hoe ik over Dejan denk. Ruud Knol is een zeer goede vervanger geweest, maar Stefanovic is mijn beste verdediger en hij heeft het voor zijn schorsing goed gedaan. Door de grootte van de selectie spelen Emile Mbamba, Mustapha Riga en Michael Dingsdag zaterdagmiddag met de Beloften de topper in Amsterdam tegen Ajax. Bob Peeters zal waarschijnlijk samen met Van Beukering het centrale spitsenduo gaan vormen.

Vrije kaartverkoop Roda JC
Voor de wedstrijd tegen Roda JC is er vanaf 18.00 uur kaartverkoop aan de kassa’s van Gelredome. Supporters hoeven niet in het bezit te zijn van een seizoen(club)kaart, er is vrije verkoop. De wedstrijd begint zaterdagavond om 20.00 uur.

Vitesse zal vermoedelijk met de volgende elf starten:
Jimmy van Fessem, Stefan Nanu, Michel Kreek, Dejan Stefanovic, Marc van Hintum, Remco van der Schaaf, Louis Laros, Victor Sikora, Bob Peeters, Jhon van Beukering en Didier Martel.

 

Bron: Vitesseworld 23-11-01
 

Opening fanshop met ruimere openingstijden.

Waarschijnlijk hebben jullie al gelezen dat er een nieuwe shop aan zit te komen. Op het moment dat de financien van Vitesse weer volop in het nieuws zijn komt het bericht dat er een nieuwe shop komt. Deze shop zal gerealiseerd worden met zo min mogelijk financiele middelen. De vloer (met logo) en de lichtbakken worden bijvoorbeeld gesponsord.

De shop komt bij de hoofdingang waar op dit moment nog ticketing zit. De shop zal geopend zijn tijdens kantooruren en op wedstrijddagen op dezelfde tijden als de andere shops op de promenade. Behalve in de rust, omdat deze shop alleen van buiten toegankelijk is. Deze shop zal geopend worden op 24 november voor de wedstrijd Vitesse-Roda.

De vrijwilligers van de supportersvereniging zullen vrijdagavond en zaterdag hard aan de slag gaan om deze shop in te richten. Deze shop zal op wedstrijddagen ook bemand worden door vrijwilligers van de supportersvereniging net als op dit moment de shop’s op West en Zuid op de promenade.

De buitenkraam die tot nu toe ook bemand werd door vrijwilligers van de supportersvereniging zal niet meer gebruikt worden.

De Vitessefanshop naast de hoofdingang bij het Gelredome zal op maandag 3 december, dinsdag 4 december en donderdag 20 december ’s avonds geopend zijn van 18.00 – 21.00 uur.

De shop zal tijdens deze uren bemand worden door vrijwilligers van de supportersvereniging.

 

23-11-01
 

Stefanovic terug op positie Knol

Alles wijst erop dat Vitesse zaterdagavond thuis tegen Roda JC vol op de aanval gaat spelen. Koeman zal beginnen met vier spitsen. Voor het eerst starten Bob Peeters en Jhon van Beukering samen in de basis. Peeters staat voor het eerst sinds 15 september in de basis.

Victor Sikora speelt vanaf rechts, Didier Martel vanaf links. Achterin kiest Koeman voor de van een schorsing teruggekeerde Stefanovic. Koeman:” Knol heeft het goed gedaan. Zeker de laatste duels heeft hij ruimschoots voldaan. Maar Stefanovic is de beste verdediger die ik heb. Dus speelt hij.”

Bij Vitesse is nauwelijks gesproken over het optreden van oud-voorzitter Karel Aalbers. Ronald Koeman vond dat de persconferentie geen nieuws bevatte. Koeman: “Het was blijkbaar interessant voor de media. Maar ik zou daar geen tijd aan verspillen. Maar hij heeft verder niks verkeerd gezegd, dus ik bemoei me er verder niet mee.”

Vermoedelijke opstelling: Van Fessem; Nanu, Stafanovic, Kreek, Van Hintum; Van der Schaaf, Laros; Sikora, Van Beukering, Peeters en Martel.

 

Bron: TT TVG 23-11-01
 

Financiers eisen sanering Vitesse

Investeerders voelen er niets voor geld te stoppen in het Arnhemse stadion Gelredome door de miljoenen tekorten bij hoofdhuurder Vitesse.

Volgens Gelders gedeputeerde De Bondt zijn er wel geinteresseerde financiers voor het stadion, maar die eisen dat het noodlijdende Vitesse gaat saneren. Vitesse wil een omvangrijke huurverlaging van Gelredome maar die kan de stadiondirectie niet geven, omdat het stadion anders failliet zal gaan. De provincie en de gemeente Arnhem zoeken al maanden tevergeefs naar een oplossing.

Gelredome heeft nog tot de Kerst geld in kas. Daarna dreigt faillisement.

Vitesse zegt verrast te zijn over de uitlatingen van De Bondt. Met de provincie heeft de club nog niet gesproken over een saneringsplan, aldus een woordvoerder van de club.

Bron: TT TVG 23-11-01
 

Advocatenkantoor CMS haalt bakzeil inzake beslaglegging bezittingen AalbersPersbericht

De heer K.J.J. Aalbers en CMS Derks Star Busmann Advocaten (CMS) hebben hun geschil over de juridische begeleiding van CMS tijdens het gedwongen vertrek van Aalbers bij Vitesse beëindigd.

Omdat Aalbers voor genoemde diensten weigerde te betalen werd door CMS beslag gelegd op vermogensbestanddelen van Aalbers (waaronder zijn woonhuis). Er volgde een procedure bij de rechtbank en de raad van toezicht van de orde van advocaten in het arrondissement Arnhem.

Partijen hebben, na elkaars argumenten gehoord en gewogen te hebben, besloten tot een regeling in der minne. Deze regeling voorziet erin dat partijen elkaar over en weer finale kwijting verlenen, dat de vordering van CMS wordt ingetrokken en dat CMS er zorg voor draagt dat de gelegde beslagen worden opgeheven.

Zijn advocaat van CMS Derks Star Busmann in Arnhem liet hem rond twaalf uur in de nacht van 15 februari 2000 in de steek en vertrok. Aalbers vond dat hij daarom de rekening van zeventigduizend gulden niet hoefde te betalen. De zaak kwam voor bij de rechtbank en de Raad van Toezicht van de orde van advocaten.

 

 23-11-01
 

Van Mierlo:Swelheim stuurde Henk ten Cate weg!

Indien Nuon-topman T. Swelheim het mocht overdoen, zou hij Karel Aalbers nooit hebben weggestuurd als voorzitter van Vitesse. Dat zegt hij in het gisteren verschenen boek Verspeelde Energie van Joost van Mierlo. ‘Wij hadden ons een hoop ellende bespaard als hij was blijven zitten. We waren in dat geval dezelfde hoeveelheid geld kwijt geweest en hadden een hoop gedonder minder gehad.’

De uitspraken van Swelheim zijn opmerkelijk, omdat hij in het boek wordt beschreven als de aanstichter van het vertrek van Aalbers. Nadat de raad van commissarissen van Nuon geen toestemming had verleend voor de investeringen in Vitesse, legt Swelheim de schuld van de problemen bij Aalbers. De oud-preses wil zelf graag terugkeren aan het roer bij de Arnhemse voetbalclub.

lees verder...

 

 

Bron: Volkskrant 23-11-01
 

Selecties Amoah en Diarra

Ter voorbereiding op de Africa Cup (19 januari – 10 februari 2002 in Mali) zijn Matthew Amoah en Mahamadou Diarra geselecteerd voor de nationale elftallen van Ghana en Mali

Matthew Amoah
In de periode van 5 december 2001 tot en met 11 januari 2002 speelt Ghana een aantal oefenwedstrijden. De aanvaller van Vitesse hoeft zich pas na de thuiswedstrijd tegen RKC op 22 december te melden en speelt interlands tegen Mali (25 december), Spanje (29 december), Egypte (4 januari) en Togo (11 januari).

Mahamadou Diarra
Diarra komt al op 12 december voor zijn land uit. Het gastland van de Africa Cup speelt die dag een oefeninterland tegen Marokko. Verwacht wordt dat ook de jonge Malinees geselecteerd zal worden voor de Africa Cup.

Tijjani Babangida
Doordat Nigeria ook één van de deelnemende landen is tijdens de ‘African Cup of Nations 2002’, is de kans groot dat Vitesse bij de start op de tweede seizoenshelft ook Babangida zal moeten missen.

 

Bron: Vitesseworld 22-11-01
 

Oud-voorzitter Vitesse praat alleen over `samenzwering’
Aalbers zwijgt over fiscale fraude

De raadslieden van Karel Aalbers waren gistermorgen naar hotel West End in Arnhem gekomen om `volledige opening van zaken te geven’ over de strafzaak tegen de gewezen voorzitter van Vitesse. Maar in plaats van duidelijkheid te verschaffen over bijvoorbeeld het smeergeld van 550.000 dollar, dat Aalbers heimelijk ontving als beloning voor de verkoop van Roy Makaay en Ferdi Vierklau aan Tenerife, hulden zij zich bij voorkeur in nevelen als het om strafrechtelijke vergrijpen ging.

Geen woord over de fiscale fraude bij de betaling van een miljoen gulden netto aan Nikos Machlas, uitgevoerd op voorspraak van Aalbers en aanvankelijk geheel buiten het zicht gebleven van de Nederlandse fiscus. Zulke kwesties werden door Aalbers’ advocaten afgedaan als `fiscale discussies’ en `interpretatieverschillen’.

Liever richtten zij hun pijlen op voormalig sponsor Nuon, het accountantsbureau KPMG en de bestuursleden van Vitesse. Die hebben volgens de raadslieden in één grote samenzwering Aalbers buitenspel gezet, overigens niet zonder hem een gouden handdruk van miljoenen guldens mee te geven. De bestuursleden en Nuon hadden vervolgens de deur wagenwijd opengezet voor de Fiod en het Openbaar Ministerie. Aalbers was door de mangel gehaald en dat geheel ten onrechte, zo voerden de advocaten mr. Ludo Hameleers en mr. Geert-Jan Knoops aan.

Toen de advocaten herinnerd werden aan de beloofde openheid, wilde mr. Hameleers – daartoe uitgenodigd – niet ingaan op wat volgens hem de gang van zaken was geweest rond het smeergeld, betaald door de Italiaanse spelersmakelaar Vinicio Fioranelli. ,,De bedragen kloppen in elk geval niet”, aldus Hameleers. Verder deed hij er het zwijgen toe.

De voormalige rechterhand van Aalbers, Harold Klap, heeft vorige maand bij de rechter-commissaris verklaard dat het bedrijf van Fioranelli, FIMO Sports AG, 550.000 dollar naar Aalbers European Consultancy op Cyprus heeft overgemaakt na de verkoop van Vierklau en Makaay. Daarvan zou hij vervolgens 275.000 dollar aan Aalbers privé hebben betaald. ,,Het was 205.000 dollar”, verklapte Hameleers na afloop van zijn persconferentie. ,,En een deel dat Klap nog had moeten betalen, is nooit overgemaakt.”

Eerder had hij toegegeven dat `70 tot 80 procent van het verhaal van Klap klopt’. ,,Maar het is nét die laatste 20 procent die ervoor zorgt dat het verhaal er volkomen naast zit.” Het zou zijn gegaan om de bedrijfsverkoop van Aalbers aan Klap, maar wat de betaling van anderhalf miljoen gulden door een voetbalmakelaar aan een bedrijf van Aalbers daarmee te maken heeft, wilde Hameleers niet verduidelijken.

Aalbers zegt desondanks zo snel mogelijk eerherstel te willen. Op advies van zijn advocaten wordt echter juist alles gedaan uitstel van een strafzitting te bewerkstelligen. Volgens de raadslieden hebben de getuigenverhoren bij de rechter-commissaris vorige maand duidelijk gemaakt dat er nieuwe getuigen en fiscale specialisten zullen moeten worden gehoord. Dat betekent dat – indien de onderzoeksrechter daarmee instemt – het strafrechtelijk onderzoek naar Aalbers zeker nog een half jaar zal voortduren.

Intussen gebruiken Knoops en Hameleers de verklaringen van anderen in een poging de onschuld van Aalbers aan te tonen. Zo voeren zij aan dat Aalbers een maand voor zijn ontslag samen met het bestuur van Vitesse de jaarcijfers goedkeurde, waarin een winst van 2,5 miljoen werd gepresenteerd. Hij acht zich daarom niet verantwoordelijk voor de later tot 110 miljoen gulden opgelopen schuld.

Aalbers bleef ook gisteren het beeld oproepen van de eeuwige optimist, die vecht voor zijn rehabilitatie. ,,Ik heb nooit begrepen waarom ik er destijds werd uitgegooid. Ik begrijp ook best dat dit spel hard wordt gespeeld, maar door zo veel mogelijk openheid te geven wil ik aantonen dat ik helemaal niet zo’n slecht persoon ben.” En ook: ,,Ik ben zo strijdvaardig als de pest en ik kom terug bij Vitesse.”

 

Bron: AD 22-11-01
 

Openbare tekst onder de journalisten verspreidt deze ochtend

OM: Aalbers heeft zich niet verrijkt
‘60 miljoen schuld’ gebaseerd op geheim worst case scenario tot ver in de toekomst

Cor Guijt overhandigt FIOD een KPMG rapport en spreekt daags daarna af niets naar buiten te brengen

Kritische Nuon-medewerker in ’97 bedreigd met wapen door man met Oosteuropees accent.

Cor Guijt staat persoonlijk garant voor betaling aan Klap voor vervalst bewijs tegen Aalbers lees verder...

 

 

22-11-01
 

Aalbers ontkent beschuldigingen

Duidelijkheid op een door hem uitgeschreven persbijeenkomst kon Karel Aalbers, de ex-voorzitter van Vitesse, niet geven. Ook zijn twee aanwezige advocaten trouwens niet. Ze lieten weten dat Aalbers zich niet heeft verrijkt aan de verkoop van de Vitesse-spelers Roy Makaay en Ferdi Vierklau aan het Spaanse Tenerife en haalden aan dat Aalbers onnodig is beschadigd door zijn gedwongen vertrek, vooral door toedoen van Nuon-topman Swelheim. Zonodig willen ze de schade verhalen.

Bij het vertrek, 15 februari 2000, van Karel Aalbers was de schuld hooguit 24 miljoen, zo stellen de advocaten. In werkelijkheid was de schuld echter al opgelopen tot 40 miljoen gulden. Het openbaar ministerie zegt voldoende bewijzen in handen te hebben dat Karel Aalbers een fors bedrag aan de verkoop van Vierklau en Makaay heeft overgehouden. De club Vitesse had een bod van veertien miljoen dollar van Tenerife voor beide spelers, maar vreemd genoeg gingen ze voor elf miljoen dollar van de hand. Waar makelaar Fioranelli nog eens 1,2 miljoen dollar van opstreek. Die stortte vervolgens 550.000 dollar op een rekening van het bedrijf van Aalbers op Cyprus. Dat is één van vier aanklachten van het OM tegen Karel Aalbers die zelf voor negen ton op de loonlijst bij Vitesse stond. Dit was voldoende om Karel Aalbers op de vroege ochtend van 15 februari van zijn bed te lichten en twaalf dagen in de Bijlmerbajes vast te houden en te verhoren. Hoewel het gerechtelijk onderzoek naar oplichting, belastingdelicten en valsheid in geschrifte nog steeds niet is afgerond, komt Karel Aalbers al naar buiten, wat het OM zeer bevreemdde.

Aalbers zat niet stil en schermde met een grote geldschieter en een bank, maar niemand kreeg het officiële bod te zien. En ook niet onder welke voorwaarden de 100 miljoen verstrekt zou worden. Nuon schoot later Vitesse weer te hulp met leningen, wat in totaal oploopt tot 76 miljoen gulden en is uiteindelijk gedwongen op advies van de raad van commissarissen zijn belang te verkopen.

Een drietal zakenlieden, Snellenburg, Veenendaal en Guit, kunnen uiteindelijk de schulden die in het Gelrepacc zijn ondergebracht, overnemen voor vijf miljoen gulden en krijgen tevens de aandelen van Nuon weer terug. “Als dat niet was gebeurd, hadden we het niet gered. Men heeft gelijk dat men zegt dat Vitesse feitelijk technisch failliet was, maar we hebben nu concreet 20 miljoen latente schuld en meer niet. Ook geen verplichtingen meer aan het CFK-fonds. Vitesse moet echter wel terug naar een begroting van 35, hooguit 40 miljoen gulden. Nu is dat 54 miljoen. En dat gaat zeker lukken. We zijn ver in de onderhandelingen met de shirtsponsor en hopen die voor de winterstop afgerond te hebben. Als de huur waarover we praten, teruggaat van acht naar twee miljoen gulden voor het Gelredome, dan kunnen we ook over de zeven miljoen van de vrienden van Vitesse beschikken. Dan zeg ik dat we binnen vier jaar weer een gezonde club zijn”, zei Jos Vaessen, de voorzitter van Vitesse.

 

Bron: De Telegraaf 22-11-01
 

Geen toezegging GS verlaging van huur Vitesse

De provincie Gelderland heeft op geen enkele wijze voetbalclub Vitesse een verlaging van de huur van stadion Gelredome toegezegd.

Gelderland zoekt wel naar mogelijkheden voor herfinanciering van de hypothecaire lening van zestig miljoen gulden van het Arnhemse stadion. Als dat lukt, dan kan de directie van Gelredome Vitesse een eenmalige huurverlaging geven. Tot een bodembedrag van twee miljoen gulden.

Dat hebben gedeputeerde De Bondt en ex-gedeputeerde Jacobs (Financiën) desgevraagd verklaard naar aanleiding van herhaalde uitlatingen van Vitesse-bestuursleden en raadsman Grapperhaus van energieconcern Nuon en Gelreparc BV. Ze houden bij hoog en laag vol dat de provincie Gelderland wel degelijk heeft ingestemd met een huurverlaging van zes miljoen aan Vitesse door Gelredome. In dat verband spreken ze zelfs van ‘keiharde toezeggingen’.

Deze toezeggingen zouden volgens hen zijn gedaan tijdens het overleg op maandagavond 2 juli tussen een afvaardiging van het college van GS, Vitesse-bestuur/Vrienden van Vitesse, Gelredome, Nuon/Gelreparc en de Gelderse Ontwikkelings Maatschappij. De toenmalige voorzitter van dat overleg, de ex-gedeputeerde Jacobs, wijst elke zinspeling op een bereikt akkoord, toezegging of garantieverklaring van de hand. Een en ander valt ook op te maken uit een brief (3 juli jongstleden) van het college van Gedeputeerde Staten aan de directie van Gelredome. Hierin geven GS aan in principe bereid te zijn te willen meewerken aan een eenverlaging van de stadionhuur van Vitesse aan Gelredome.

Om te voorkomen dat het noodlijdende stadion Gelredome door verminderde huuropbrengst een extra gat in de begroting krijgt, werken GS aan een nieuwe financieringsconstructie voor Gelredome. Overleg over dit reddingsplan is nog steeds gaande. “Kortom, Gelderland heeft een inspanningsverplichting, maar geen resultaatverplichting”, aldus De Bondt.

Volgens directeur Van Sliedrecht van Gelredome betaalt Vitesse in het huidige voetbalseizoen iets meer dan vijf miljoen gulden stadionhuur, zodat van een verlaging van zes miljoen geen sprake kan zijn. Drie miljoen verlaging is wat hem betreft de bodem.

Het Vitesse-bestuur blijft hardnekkig rekenen op een huurverlaging van zes miljoen gulden. Begrijpelijk, aangezien de eredivisieclub in acute geldnood verkeert. Vitesse heeft een tekort van twintig miljoen op een uitgavenpatroon van 45 miljoen. Al begin volgend jaar krijgt de club problemen met de afdracht van de maandelijkse lasten van vier miljoen gulden.

 

Bron: Gelderlander 22-11-01
 

Nuon-topman: ‘Wegsturen Aalbers was een vergissing’

Het wegsturen van Vitesse-voorzitter Karel Aalbers in februari 2000 was in de ogen van Nuon-topman Tob Swelheim een vergissing. Aalbers werd indertijd op initiatief van de raad van commissarissen van Nuon gedwongen om te vertrekken bij de Arnhemse voetbalclub. Alleen op die voorwaarde wilden de commissarissen extra geld steken in de eredivisieclub die in financiële ademnood was geraakt.

Swelheim heeft zich begin vorig jaar fel verzet tegen het wegsturen van zijn kameraad Karel Aalbers. In het vandaag te verschijnen boek Verspeelde Energie van Het Financieele Dagblad-redacteur Joost van Mierlo staat beschreven dat Swelheim de problemen voorzag, die het vertrek van Aalbers zouden veroorzaken.

Hij heeft nog altijd spijt van de genomen beslissing. ‘Wij hadden onszelf een hoop ellende bespaard als hij was blijven zitten. We waren in dat geval dezelfde hoeveelheid geld kwijt geweest en hadden een hoop gedonder minder gehad.’

Swelheim doelt op de grote hoeveelheid bedreigingen en (loze) bommeldingen, waarmee hij, zijn naaste familie en medewerkers van Nuon werden geconfronteerd. De acties werden toegeschreven aan aanhangers van Aalbers. Swelheim zegt door deze ervaringen zeer te zijn geraakt.

De uitspraak is opmerkelijk omdat Nuon Aalbers altijd hoofdverantwoordelijk heeft gehouden voor de malaise bij Vitesse. In totaal heeft Nuon in de negenjarige sponsorperiode ƒ 150 mln gulden besteed om Vitesse op te stuwen tot een voetbalclub van Europees formaat, zo blijkt uit het boek. Het leeuwendeel van dit geld is de laatste drie jaar uitgegeven.

De helft van dit bedrag bestaat uit een door Nuon verstrekte lening, die inmiddels voor ƒ 5 mln is overgenomen door drie Vitesse-bestuurders. Nuon kan nog op meeropbrengsten hopen, omdat het bedrijf meedeelt in transferwinsten van spelers. Toch heeft Nuon de gehele lening afgeschreven. De rest van het bedrag bestaat uit sponsorbijdragen en leningen aan Gelredome, het gloednieuwe voetbalstadion van Vitesse in Arnhem.

De betrokkenheid bij Vitesse heeft intern tot conflicten geleid bij Nuon. Verscheidene commissarissen hebben meermalen hun onvrede geuit over de emotionele betrokkenheid van de bestuursvoorzitter bij het oplossen van de financiële problemen bij de club.

De Nuon-topman maakte eind augustus bekend dat hij zich met ingang van het nieuwe jaar terugtrekt als voorzitter van de raad van bestuur van Nuon. Met het oog op de continuïteit van het bedrijf maakt de 64-jarige Swelheim plaats voor Electrabel-directeur Ludo van Halderen.

Komende zaterdag verschijnt in de bijlage van deze krant (lees Het Financiele dagblad) een beschouwing over de relatie tussen Nuon en Vitesse.

 

Bron:Fin.Dagblad 22-11-2001
 

Zware zoektocht naar de waarheid

Hoewel het boek ‘Verspeelde energie’ vandaag pas wordt gepresenteerd, heeft het al heel wat stof doen opwaaien. En dus staat het leven van de auteur, Joost van Mierlo, weer even helemaal in het teken van Vitesse.

Berichten in de media over geldnood bij Vitesse, een dreigend verbod op de uitgave van zijn boek en een persconferentie van Karel Aalbers. Joost van Mierlo, journalist van het Financieel Dagblad, had zich geen betere reclamecampagne kunnen wensen voor zijn boek ‘Verspeelde energie’.

 

lees verder...

 

 

Bron: Gelderlander 22-11-01
 

UPDATE: Lees en oordeel zelf

Vandaag kon de Nederlandse pers en de redactie van deze site kennis nemen van de gang van zaken rond het vertrek van Karel Aalbers. De advocaten van Aalbers brachten in een urenlang betoog allerlei citaten uit verhoren naar buiten, om hun stelling kracht bij te zetten. De advocaten rechtvaardigden deze openbaarheid, door erop te wijzen dat de aanleiding van de zaak tegen Aalbers, louter bestond uit perspublicaties, die bewezen onwaarheden bevatten.

 

lees verder...

 

 

 

22-11-01
 

Peeters en Van Beukering in spits

Alles wijst erop dat Vitesse zaterdagavond thuis tegen Roda JC vol op de aanval gaat spelen. Koeman zal beginnen met vier spitsen. Voor het eerst starten Bob Peeters en Jhon van Beukering samen in de basis. Voor Peeters is het de eerste keer in de basis sinds 15 september.

Victor Sikora speelt vanaf rechts, Didier Martel vanaf links. De rest van de opstelling is nog niet duidelijk. Dejan Stefanovic is terug van een schorsing van zes duels. Het is onduidelijk of hij of Ruud Knol naast Michel Kreek in het centrum van de defensie zal staan tegen Roda JC.

 

Bron:TT TVG 22-11-2001
 

Van Hintum blij met rentree Laros

Linksback Marc van Hintum maakte tegen Feyenoord gelijktijdig met linkermiddenvelder Louis Laros zijn rentree. Dat leverde meteen een assist van Van Hintum op. “Dat is geen toeval”, meent Van Hintum. “Het is een gevolg van het feit dat je precies weet wat de ander wilt. Ik denk dat ik door hem meer de achterlijn haal. Hij blijft hangen als ik naar voren ga.”

Zaterdagavond wacht Roda JC. “We moeten gewoon winnen. Tegen Feyenoord hebben we in de 2e helft laten zien dat we goed kunnen spelen. We proberen dat door te trekken”, aldus Van Hintum.

 

Bron:TT TVG 22-11-01
 

Onderhandelingen contractverlengingen

Vitesse gaat binnenkort rond de tafel met Riga, Matthew Amoah, Marc van Hintum en Carlos Fortes om te praten over een eventuele contractverlenging.

 

Bron:VI 22-11-01
 

Aalbers sleept KPMG, Nuon en Vitesse voor rechter

Oud-Vitesse voorzitter Karel Aalbers gaat juridische stappen ondernemen tegen KPMG, Nuon en enkele Vitesse-bestuurders. De van fraude verdachte Aalbers stelt hen verantwoordelijk voor een doelbewuste beschadingscampagne tegen zijn persoon.

De advocaten van Aalbers presenteerden woensdag als onderbouwing daarvoor bewijsmateriaal, dat voornamelijk bestond uit verklaringen van een twintigtal getuigen. Vooral accountantkantoor KPMG moest het bij de advocaten van Aalbers ontgelden. ‘De rol van KPMG als onafhankelijke partij is volgens de verdediging onacceptabel’, stelde strafadvocaat G.J. Knoops. ‘Het bureau opereerde in strijd met de gedragsregels voor forensic accounting.’ Aalbers wil net als oud-minister Bram Peper KPMG voor het tuchtcollege slepen.

lees verder...

 

 

Bron: Volkskrant 22-11-01
 

Karel Aalbers is de oorlog een beetje moe

Strijdvaardig is de voormalig voorzitter van Vitesse nog steeds. Als de schijn niet bedriegt hebben twee weken in de cel van Aalbers toch een mildere man gemaakt.

Zijn reputatie is nog steeds besmeurd en voor zijn gevoel is hij met pek en veren door het Nederlandse landschap gereden. Toch is Karel Aalbers milder geworden. Of is het de schijn die in de hele affaire al zo vaak zo bedrieglijk is geweest.

lees verder...

 

 

Bron: Gelderlander 22-11-01
 

Aalbers wil lol in plaats van leugens

Karel Aalbers wordt verdacht van zelfverrijking. Vanmorgen zette de oud-voorzitter van Vitesse zijn poging tot eerherstel in. Bij monde van zijn twee advocaten werd in een Arnhems zaaltje zijn eigen waarheid verteld.

De oud-voorzitter van Vitesse Karel Aalbers vond vandaag de tijd rijp om een krachtig begin te maken met zijn rehabilitatieproces. In een zaaltje in een hotel in Arnhem liet hij zijn advocaten L. Hameleers en G.J. Knoops zijn eigen waarheid uitleggen. De boodschap was duidelijk: Aalbers heeft de terugkeer bij Vitesse nog lang niet uit zijn hoofd gezet.

lees verder...

 

 

 

Bron: NRC 21-11-01
 

Jos Vaessen wijst niet met vingertje

Vitesse voorzitter Jos Vaessen zegt in een reactie op de persconferentie van de heer Aalbers vandaag in het sportjournaal. Dat hij niet met een vingertje wil wijzen naar wie dan ook. “Maar je ziet toch wel dingen waar je van kunt zeggen dat had feitelijk anders gemoeten, misschien voorzichtiger, misschien even wat evenwichtiger. Maar de euforie van een schitterend stadion en de euforie van een team wat hoog in de competitie mee speelt, het zal allemaal mee gespeeld hebben.

Ik dicht hem daar (Aalbers red.) ook hoge kwaliteiten toe, anders was dit allemaal niet gebeurd. Ik wil ook graag dat hij die eer ook behoud dat hij dit allemaal heeft gerealiseerd. En voor de rest ga ik niet met vingertjes wijzen naar wie dan ook aldus Vaessen.

 

21-11-01
 

Aalbers wil nog meer getuigen horen

Offciële uitspraken in de zaak tegen Karel Aalbers zullen waarschijnlijk nog even op zich laten wachten. De oud-voorzitter van Vitesse wil nog meer getuigen laten verhoren. Dat zei zijn advocaat, mr. Hameleers, woensdag bij een bijeenkomst ter rehabilitatie van zijn cliënt.

Aalbers kwam op Papendal met citaten uit een twintigtal verhoren, die eerder op zijn verzoek werden afgenomen. De verdediging ziet daarin een bevestiging dat de voormalig topman van Vitesse er in de spraakmakende affaire met voorbedachte rade is ingeluisd.

Interpretatieverschillen
Volgens de raadslieden zijn van het scala van verdachtmakingen nog slechts enkele intepretatieverschillen met betrekking tot fiscale zaken over. De eerste inzet van Aalbers c.s. is daarbij te komen tot een schikking. Verder werd bekend dat Aalbers juridische procedures begint tegen ,,bepaalde personen”. Ook KPMG, dat met een rapportage aan de basis stond van de slepende kwestie, kan een ,,tuchtrechtelijk onderzoek” tegemoet zien.

Aalbers was duidelijk in zijn conclusie. ,,Ik ben blij dat inmiddels duidelijk wordt dat ik niet zo’n slecht persoon ben.” Hij zei nooit te hebben begrepen waarom hij zo ,,door de mangel” is gehaald. Over de toekomst deed hij duidelijke uitspraken. ,,Ik kom terug bij Vitesse.” Hij gaf bovendien aan ,,zo strijdvaardig als de pest” te zijn.

Geen zelfverrijking
Vijf punten voerde de verdediging Aalbers aan. De voornaamste was dat het Openbaar Ministerie had laten weten dat er geen sprake is geweest van zelfverrijking. Aanvankelijk was dat wel een van de verdenkingen. Verder was het gedwongen vertrek van Aalbers een vooropgezette operatie en is er bewust onjuiste informatie over de schuldenpositie van Vitesse verschaft.

Verder zou, volgens de verdediging, tijdens de verhoren zijn gebleken dat nog bij Vitesse betrokken bestuurders niet hebben meegewerkt om volledig opening van zaken te geven. In een verklaring repten de advocaten van ,,tegenstrijdige” uitspraken en ,,aantoonbare onwaarheden.”

Hoofdsponsor
Jos Vaessen, voorzitter Van Vitesse, verklaarde eerder over de verhoren: ,,Ik ben inderdaad opgeroepen als getuige. Na twintig minuten stond ik weer buiten. De zaken die aan de orde kwamen speelden voordat ik bij de club binnen kwam. Over dingen die ik niet heb meegemaakt kan ik niet veel zeggen”.

Aalbers gaf opnieuw aan dat nog steeds ,,grote partijen” geïnteresseerd zijn in Vitesse, die de club op een ander financieel niveau kunnen brengen. ,,Zolang Vitesse echter zijn eigen aandelen niet in bezit heeft is er een groot probleem”, verklaarde hij. Vitesse heeft momenteel geen hoofdsponsor. ,,We zijn in gesprek met drie, vier grote bedrijven”, zegt Vaessen. ,,Ik heb goede hoop dat dit nog voor de winterstop tot concrete resultaten leidt.”

 

Bron: ANP 21-11-01
 

Aalbers: ‘Mijn doel blijft Vitesse’

Oud Vitesse voorzitter Karel Aalbers heeft nog steeds maar een doel Vitesse. “Ik zie nog steeds unieke mogelijkheden om een ander financieel niveau te bereiken”, zei Aalbers woensdag op een persconferentie. “Er is nog steeds interesse van grote partijen. Maar als de aandelen niet in handen van de club zijn, kan er niet onderhandeld worden”, aldus Aalbers. De advocaten van Aalbers zeggen dat de oud voorzitter moedwillig beschadigd is en dat zijn vertrek een vooropgezette operatie was van Nuon en de Raad van Toezicht om hem te beschadigen.

Aalbers: “Ik heb nog steeds niet begrepen waarom ik er uitgegooid ben en door de mangel ben gehaald. Ik vraag me af waarom niemand ooit sorry heeft gezegd.”

“Je drijft ineens in de modder en dan wordt er met meer modder gegooid”, kijkt Aalbers verbitterd terug.

De Eerbeker,die ruim tien jaar voorzitter was van de Arnhemse club, moest van hoofdsponsor Nuon vertrekken toen de financiele tekorten van Vitesse tot tientallen miljoenen guldens opliepen.

 

Bron: TT TVG 21-11-01
 

Aalbers: Mijn vertrek in februari 2000 miste iedere grond”

 

“Het was een vooropgezette operatie”
Claims op personen en organisaties

Karel Aalbers heeft zichzelf niet verrijkt, zo heeft het onderzoek naar de oud-voorzitter van Vitesse inmiddels uitgewezen. Hoewel het dossier Aalbers nog niet is afgerond, zien zijn raadslieden de afloop met buitengewoon veel vertrouwen tegemoet.

Vandaag werden in Arnhem de uitkomsten gepresenteerd van negentien getuigenverhoren zoals die de afgelopen weken plaatsvonden voor de rechter-commissaris in het kader van de kwestie Aalbers-Nuon-Vitesse. Gehoord werden onder andere bestuurders en toezichthouders van Vitesse, bestuurders van Nuon en medewerkers van KPMG.

Daarbij is gebleken dat het gedwongen vertrek van Aalbers (februari 2000) elke grond mist. Zijn vertrek is een vooropgezette operatie geweest van leden van de Raad van Toezicht van Vitesse en vertegenwoordigers van Nuon. Daarbij is onjuiste informatie over de schuldenpositie van Vitesse verstrekt. Toen Aalbers de club verliet, was er een schuld van 24 miljoen, zijnde drie jaar vooruit betaald sponsorgeld van Nuon.

Dit geld is in de zomer van 1999 besteed aan transfers, waarbij geanticipeerd werd op een samen met Nuon te vormen spelersfonds. Van zowel transfers als spelersfonds waren alle relevante betrokkenen binnen Vitesse en Nuon op de hoogte. Nuon-topman Swelheim was rechtstreeks betrokken bij een aantal transfers. Tot kort voor het vertrek van Aalbers was Vitesse met Nuon in vergaande onderhandeling over een kapitaalinjectie van 190 miljoen gulden. Behalve het spelersfonds van 50 miljoen gulden zou die bestaan uit een lening onder garantstelling van Nuon van 140 miljoen: 110 miljoen gulden voor de overname van Gelredome en 30 miljoen voor beleggingen.

In de eindfase van de onderhandelingen werden de voorwaarden van deelname in het spelersfonds door Nuon ingrijpend veranderd. Toen Aalbers niet accoord ging en Nuon aan de gedane toezeggingen hield, is tijdens geheime bijeenkomsten de operatie “vertrek Aalbers” in gang gezet door Nuon in nauwe samenspraak met de Raad van Toezicht.

In de periode daarna is Aalbers bewust beschadigd. Zijn raadslieden hebben Aalbers geadviseerd personen en organisaties daarvoor aan te spreken. De voorbereidingen voor het leggen van claims zijn inmiddels in gang gezet. Ook is er reden de op onderdelen weinig objectieve opstelling van accountantskantoor KPMG, dat in opdracht van Vitesse onderzoek verrichtte naar Aalbers, aan een tuchtrechtelijk onderzoek te laten onderwerpen.

Aalbers plaatst vraagtekens bij de betrouwbaarheid van een aantal personen. “Ik ben er op basis van niets uitgegooid, ben in de media helemaal door de mangel gegaan. Waarom zegt er nou niemand gewoon: sorry, dit had niet mogen gebeuren? Over sommige personen heeft ons informatie bereikt die ons naar adem heeft doen happen. Maar het moeilijkste vind ik nog om aan te zien hoe Vitesse kapot gaat. Ik wil helpen, ik kan helpen, maar men houdt de poort krampachtig dicht. Liever failliet dan Aalbers terug redeneert men kennelijk. Maar het gaat om Vitesse, dus ik geef niet op”, aldus Aalbers.

 

21-11-01
 

‘Gelredome is nooit 6 miljoen beloofd’

De provincie Gelderland heeft het Arnhemse stadion Gelredome nooit beloofd een huurverlaging aan voetbalclub Vitesse van 6 miljoen gulden terug te betalen. De in geldnood verkerende voetbalclub rekent erop dat zij dit jaar minder huur hoeft te betalen.

Advocaat F. Grapperhaus, die optreedt namens energiebedrijf NUON en het consortium Gelreparc bv, houdt vol dat hij van provinciale bestuurders in juli ,,keiharde toezeggingen” heeft gehad dat Gelredome de huur met 6 miljoen gulden mocht verlagen. De provincie zou dat bedrag weer aanzuiveren. Dat zou afgesproken zijn tijdens een bijeenkomst, waar ook het bestuur van Vitesse, de kapitaalkrachtige steunclub Vrienden van Vitesse en een vertegenwoordiger van de Gelderse Ontwikkelings Maatschappij (GOM) aanwezig waren.

lees verder...

 

 

Bron: ANP 21-11-01
 

Joost van Mierlo te gast bij KRO’s ontbijtshow

 

De auteur van het boek
“Verspeelde Energie” Joost van Mierlo was vanochtend te gast in het TV programma KRO’s ontbijtshow. Hij ging daar in op de publicaties zoals hij die in het boek heeft weergegeven. Ook ging hij in op de argumenten van Aalbers om het boek te verbieden. Aalbers had al eerder aan de auteur laten weten dat hij niet bepaald gelukkig was met de inhoud daarvan. Ook stuit het Aalbers tegen de borst dat op de omslag een foto prijkt waar Aalbers samen met Nuon-topman Swelheim de opening van het Gelredome viert.

21-11-01
 

Karel Aalbers leunde op medium

Morgen wordt het boek Verspeelde Energie gepresenteerd. Het document geeft een overzicht van de gebeurtenissen rondom de Arnhemse voetbalclub Vitesse en de afgezette voorzitter Karel Aalbers.

Nadat Karel Aalbers in februari 2000 werd weggestuurd bij Vitesse, is de oud-voorzitter behoorlijk de weg kwijt. Niet alleen vertrouwde hij sindsdien lange tijd blindelings op de mooie praatjes van Fred Bisselink, een zakenman met een bedenkelijke reputatie, maar hij leunde ook zwaar op de adviezen van een soort medium.

 

lees verder...

 

 

 

Bron: Gelderlander 20-11-01
 

Voormalig rechterhand legt bewijs op tafel voor smeergeld

 

Het Openbaar Ministerie heeft bewijzen en verklaringen in handen dat Karel Aalbers via sluipwegen 550.000 dollar heeft geïncasseerd als beloning voor de verkoop van de toenmalige Vitesse-spelers Roy Makaay en Ferdi Vierklau naar Tenerife.

De voormalige rechterhand van Karel Aalbers, Harold Klap, heeft vorige maand tegenover de rechter-commissaris verklaard als tussenpersoon te hebben gefungeerd bij de betaling van bijna anderhalf miljoen gulden aan steekpenningen. Die betaling liep via het bedrijf Aalbers European Consultancy (AEC) op Cyprus, waarvan Aalbers eigenaar was. Klap, die eerder al bankafschriften overlegde ten bewijze van de `commissie’ voor de transfer, heeft bij de rechter-commissaris uit de doeken gedaan hoe Aalbers profiteerde van de spelersverkopen. In het geval van Makaay en Vierklau, die voor veel minder werden verkocht dan het openingsbod van Tenerife, toucheerde de voetbalmakelaar Vinicio Fioranelli een beloning van 1,2 miljoen dollar. Daarvan maakte zijn bedrijf FIMO Sport Promotion AG in Sankt Gallen 550.000 dollar over aan AEC op Cyprus, dat destijds in financiële moeilijkheden verkeerde.

lees verder...

 

 

 

Bron: AD 20-11-01
 

Tekst VI recensie boek van Mierlo op .org

 

Swelheim:’Wegsturen van Aalbers was een vergissing’

Hoe kon Vitesse aan de hand van sponsor NUON in 10 jaar van een provincieclubje uitgroeien tot een miljoenenbedrijf in een mega-stadion? En hoe spatte het visioen om een Europese topclub te worden uiteen? Uitgeverij Sun brengt het boek ‘Verspeelde energie’ op de markt, dat ingaat op deze vragen en nauwgezet de rol van de gewezen Vitesse-voorzitter Karel Aalbers en Nuon-topman Tob Swelheim uiteenzet.

Het boek ‘Verspeelde energie’ verhaalt vooral over verspild geld. Van energieleverancier NUON, dat in de afgelopen 10 jaar direct of indirect 150 miljoen gulden in Vitesse heeft gestopt. Het merendeel is besteed om de grote tekorten van de club in de laatste jaren af te dekken. Op 23 maart 2001 maakt NUON bekend dat het zich bezonnen heeft op de situatie en zich met onmiddellijke ingang terugtrekt als hoofdsponsor. De bankiersrol die het bedrijf in de loop der jaren is gaan vervullen, heeft de raad van commissarissen tot opperste verbijstering gebracht.

lees verder...

 

 

Bron: VI 20-11-01
 

Babangida heeft het zwaar tijdens de ramadan

Vitesse-aanvaller Tijjani Babangida werd tegen Feyenoord afgelopen zaterdag geen enkele speelminuut gegund. De speler denkt dat dit alles te maken heeft met de ramadan.

Babangida: “Volgens mij wilde Ronald Koeman niet dat ik meedeed aan de ramadan. Het is zwaar maar ik zet gewoon door. Als gelovig moslim heb ik geen keus.”.

 

Sportweek 20-11-01
 

Morgen persconferentie advocaten Karel Aalbers

Woensdagochtend 21 november hebben de advocaten van Karel Aalbers, mr L. Hameleers en mr. G.J. Knoops, een persconferentie uitgeschreven in Arnhem.

Tijdens deze bijeenkomst zal uitvoerig worden ingegaan op de getuigenverhoren zoals die de laatste drie weken hebben plaatsgevonden in het Paleis van Justitie in Arnhem alsmede op beschikbaar gekomen documenten. Oud Vitesse-voorzitter Karel Aalbers zal ook aanwezig zijn bij deze persconferentie.

 

20-11-01
 

Een film vol herhalingen

Vitesse-voorzitter Vaessen ontkent dat club weer in geldnood zit

Voorzitter Jos Vaessen van Vitesse ontpopt zich langzamerhand als de bestuurder van een kruiwagen vol met kikkers, die doorlopend uit de laadbak springen om een eigen geluid te laten horen. Langs de zijlijn zit bovendien een pad, in wie men volgens de beeldspraak Karel Aalbers zou kunnen herkennen, die nog altijd de toonhoogte van het gekwaak wil bepalen.

Vaessen, die niet bekend staat als een groot humorist, kan zich wel vinden in de schets van de situatie bij Vitesse. Met dien verstande dat hij de kruiwagen blijft voortduwen op de ingeslagen weg. ,,Ik sla geen zijpaden in. Ook niet als dat ene pad (Aalbers, red.) die kennelijk bedoeld wordt, vindt dat dat wel moet gebeuren”, zegt Vaessen.

lees verder...

 

 

 

Bron: AD 20-11-01
 

Voorzitter Jos Vaessen noemt Vitesse ,,redelijk veilig”

Voor Vitesse dreigt geen faillissement. De salarissen kunnen gewoon worden doorbetaald en gedwongen verkopen van spelers zijn niet aan de orde. Dat zegt voorzitter Jos Vaessen bij het opmaken van de financiële tussenbalans van de club.

,,Redelijk veilig”, noemt Vaessen de club, die voortdurend in verband wordt gebracht met grote geldproblemen. ,,Dat wil niet zeggen dat we geen zorgen hebben. In beginsel echter is de situatie zoals we die in de afgelopen zomer hebben geschetst. We hebben een begroting waarvan bepaalde zaken nog moeten worden ingevuld.”

Dat het hierbij niet om kleine zaken gaat, geeft Vaessen zonder meer toe. Nog steeds ontbreekt een shirtsponsor en is de korting op de huur van het Arnhemse Gelredome geen feit. Het gaat daarbij al gauw om een totaalbedrag van 10 miljoen gulden.

Provincie
Vaessen: ,,Dat laatste heeft te maken maken met de crisis waarin de provincie heeft gezeten. Er is wel sprake van structureel overleg. We gaan er vanuit dat het eerder gemaakte ,,gentlemans-agreement” wordt uitgevoerd en dat de subsidie voor het Gelredome er komt.”

Rond de winterstop hoopt de club een nieuwe shirtsponsor te presenteren. Vaessen: ,,We zijn in gesprek met drie, vier grote bedrijven. Waar we naar streven, is een langdurige relatie, daarom gaan we zorgvuldig te werk. Dan duurt het maar wat langer, dat is altijd nog beter dan een verkeerde partner of te weinig geld. Al geef ik graag toe dat ik er liever al een had gehad.”

Noodscenario’s zijn desondanks niet aan de orde. ,,Aan gedwongen verkopen hebben we nog geen moment gedacht. Natuurlijk, als beide genoemde zaken niet worden ingevuld, hebben we een probleem. Daar zijn meerdere oplossingen voor. Misschien dan een sponsor voor een half jaar. We kunnen daarnaast in een uiterste geval eventueel wat regelen op de kapitaalmarkt. Dat hebben we vorig seizoen ook gedaan.”

Schuld gesaneerd
Aan het einde van vorig seizoen zei Vaessen dat Vitesse vier jaar nodig heeft om uit de problemen te komen. ,,Inmiddels is de schuld aan NUON gesaneerd en hebben we, via de Vrienden van Vitesse, een oplossing gevonden voor de schulden uit het verleden. Verder hebben we om andere redenen ook nog eens Zoetebier (Feyenoord) en Wisgerhof (NEC) verkocht. Dat geld is wel mooi binnen.”

Vaessen zou ook graag eens het voordeel van de twijfel krijgen. ,,Vorig jaar riep de buitenwacht dat we de topspelers zouden verkopen, dat Koeman wegging en de club uiteindelijk ten onder zou gaan. Niets van dat alles is gebeurd. Wat ik zie, is dat ons elftal bovenin de eredivisie meedraait en dat alle topclubs nog naar het Gelredome komen. Het valt kennelijk allemaal nog wel mee.”

 

Bron: TT ANP 19-11-01
 

Het feestje van Louis Laros is niet compleet

Louis Laros stapte zaterdagavond als eerste de kleedkamer in en kwam er na afloop van de wedstrijd Feyenoord-Vitesse (3-2) als laatste uit.

Voor het eerst sinds zondag 27 augustus 2000 had de kleine middenvelder van Vitesse weer deel uitgemaakt van de hoofdmacht in een echte competitiewedstrijd. “Het was zwaar”, bekende Laros na de nederlaag in Rotterdam: “maar het is heerlijk weer terug te zijn. Ik was heel ontspannen, mijn gevoel was goed. Naar deze wedstrijd heb ik heel lang uitgekeken.”

lees verder...

 

 

Bron: Gelderlander 19-11-01
 

Sinterklaas bezoekt Gelredome

Spanje, november 2001

Hallo allemaal,

Hier een berichtje van de verkenpiet van Sinterklaas. Ik ben door de Sint er op uit gestuurd om een dag te kiezen met de supportersvereniging voor een groot feest in het Gelredome. Sint vond het vorig jaar zo leuk in het Gelredome, vooral omdat er zoveel kinderen waren die voor hem zongen en tekeningen voor hem hadden gemaakt. Daarom wil hij dit jaar zeker weer komen om zijn grote en kleine vrienden en vriendinnen van Vitesse te zien en te horen. Ik heb met de mensen van de supportersvereniging gebeld en zij waren zeer blij dat de Sint weer in het Gelredome wou komen. Wij hebben een datum gekozen wanneer de Sint welkom is.

Het feest wordt gehouden in het Gelredome op Zaterdag 1 december 2001. De gelrelounge is open vanaf 10.30 uur en vanaf 11.00 uur zal de Sint langskomen. Het feest zal omstreeks 13.00 afgelopen zijn.

Als jullie bij dit feest willen zijn dan kunnen jullie je opgeven bij Els Pleijler van de supportersvereniging onder telefoonnummer 026-8807312 (tijdens kantooruren). Dus wil je komen laat Pappa of Mamma dan even bellen met Els. Alle kinderen tot en met 8 jaar zijn welkom.

De entreeprijzen zijn f 7,50 voor leden en f 12,50 voor niet-leden (vergeet niet je pasje mee te nemen op 1 december).

Nou namens de sint en zijn zwarte pieten,

Pepernotengroetjes uit Spanje.

 

19-11-01
 

Vitesse in geldnood

Vitesse dreigt andermaal in geldnood te geraken. De Arnhemse club komt op een begroting van 45 miljoen gulden bijna 20 miljoen tekort. De club hoopte dat verschil te kunnen goedmaken met een shirtsponsor en extra inkomsten van het Gelredome, maar dat is niet gelukt.

De financiële situatie is zo penibel dat Vitesse waarschijnlijk op korte termijn spelers moet verkopen om in januari de salarissen te kunnen uitbetalen. De Arnhemse club hoeft niet te vrezen voor zijn voortbestaan omdat bij het indienen van de begroting de Vrienden van Vitesse zich garant stelden voor een eventueel tekort.

 

Bron: AD 19-11-01
 

Aalbers wil boek over Vitesse tegenhouden

De advocaten van Karel Aalbers proberen de verschijning van het boek ‘Verspeelde energie’ tegen te houden. Het boek, dat handelt over het wel en wee van Vitesse, Aalbers en Nuon zou komende donderdag moeten verschijnen.

Aalbers liet al eerder aan de auteur, Joost van Mierlo, weten dat hij niet bepaald gelukkig was met de inhoud. Die hield echter vast aan de door hem geconstateerde feiten. Inmiddels doet advocaat M. van den Boomen daarom namens de voormalige voorzitter van Vitesse pogingen de uitgave van het boek te blokkeren. Uitgeverij Sun kreeg al diverse brieven van de advocaat.

De laatste stand van zaken is dat Van den Boomen namens zijn cliënt dreigt met beslaglegging op de hele oplage.

Als voornaamste argument wordt aangevoerd dat op de omslag een foto prijkt waar Aalbers samen met Nuon-topman Swelheim de opening van het Gelredome viert. Volgens Van den Boomen is hierbij het portretrecht in het geding. Het gebruik van de beeltenis van Aalbers geschiedt zonder diens instemming en wekt vooral ook de indruk dat hij akkoord is met de weergave van de feiten in het boek.

En dat is volgens advocaat Van den Boomen nadrukkelijk niet het geval.

 

Bron: Gelderlander 19-11-01
 

Koeman berust in verlies bij Feyenoord

Het Gelderse trainerstrio was dit weekeinde niet te benijden. Ronald Koeman verloor met Vitesse bij Feyenoord (3-2), Johan Neeskens ging met NEC onderuit bij PSV (3-1) en Jurrie Koolhof beleefde een dramatische voetbalmiddag in Utrecht waar De Graafschap met 6-0 werd afgeslacht.

Ronald Koeman kon leven met de nederlaag, ook al had er voor zijn ploeg meer ingezeten. Nadat Koeman met Didier Martel en Bob Peeters twee verse aanvallers inbracht, greep Vitesse het duel stevig in handen. “We hebben het laatste half uur de kansen gehad”, erkende Koeman: “aan de andere kant gaven we ook ruimte en kansen weg. Het is achteraf makkelijk te zeggen dat we eerder hadden moeten aanvallen, maar ik vind niet dat we verdedigend hebben gespeeld. Op zich ben ik niet ontevreden.”, aldus Koeman, die wel kanttekeningen plaatste bij de tegentreffers die zijn ploeg incasseerde.

Bijvoorbeeld de vrije trap van Pierre van Hooijdonk (1-0). “Dat was een fout van Van Fessem. Hij moet zijn eigen hoek houden en niet gaan gokken. Een goede vrije trap is niet te verdedigen. Als Van Hooijdonk die bal in de kruising legt, moet je gewoon applaudisseren. Maar als keeper moet je je eigen hoek houden.”

Koeman noemde de tweede treffer ongelukkig. Kreek kopte de bal uit de doelmond en Tomasson kon ongehinderd inschieten: 2-1. “Het derde doelpunt ontstond uit een inworp van ons. Je levert de bal gewoon in, daar kan ik me dus wel boos om maken”, aldus de coach, die vanaf volgende week in elk geval weer ruimer in zijn verdedigers zit.

Dejan Stefanovic zat zaterdag in Rotterdam de laatste wedstrijd uit van zijn schorsing die zes duels heeft geduurd.

Koeman zal voor de wedstrijd tegen Roda JC een keuze moeten maken tussen Knol, Stefanovic en Kreek.

 

Bron: Gelderlander 19-11-01
 

Swelheim te gast in Buitenhof

 

Tob Swelheim was zondag te gast bij het TV programma Buitenhof. De scheidend bestuursvoorzitter van de NUON ging ondermeer in op de perikelen rond Vitesse en de publicatie van het boek van Joost van Mierlo “Verspeelde energie”

 

18-11-01
 

Louis Laros: Teleurstelling overheerst

Louis Laros maakte na veertien maanden zijn rentree in het eerste van Vitesse: “Ik ben blij dat ik weer gespeeld heb, maar de teleurstelling overheerst. Het teambelang gaat boven het eigen belang.” Laros kwam alweer aardig in zijn ritme: “In de eerste helft ging het spel nog wel langs me heen, na rust liep het beter, maar toen werd ik gewisseld.”

Trainer Ronald Koeman had weinig kritiek op zijn ploeg: “We hebben genoeg kansen gecreeerd en we hebben er alles aan gedaan. We waren dichtbij. Alleen de tegengoals waren niet nodig, zeker bij de derde liepen ze er zo doorheen.”

 

TT TVG 18-11-01
 

Feyenoord trekt in amusant duel aan het langste eind 3-2

De punten stroomden gestaag binnen in de Kuip, maar behalve van de competitie-ouverture tegen Sparta (5-1) viel er slechts bitter weinig te genieten voor de trouwe Feyenoord-fans die zo veel van het lopende seizoen verwachtten. Het duel met Vitesse maakte dat gemis bijna in één keer goed. Kansen over en weer, vijf treffers, spanning tot het slotsignaal en als klap op de vuurpijl een zege voor de thuisploeg, die zich na het vermakelijke duel meer de gelukkigste dan de beste mocht noemen.

Het was puzzelen geblazen voor Feyenoord-trainer Bert van Marwijk in de aanloop naar het duel met Vitesse. Van Gastel, Collen, Van Gobbel, Tininho en Van Haaren zijn al een tijdje uit de running. Middenvelder Paauwe kwam daar twee weken geleden bij, terwijl Ono een oefensessie met Japan heeft moeten bekopen met een enkelblessure en Emerton zich met Australië voorbereid op de WK-play-off tegen Uruguay. Daar de jonge Loovens amper terug is van een beenbreuk, zag Van Marwijk zich bijna genoodzaakt Van Wonderen in het middenrif te posteren en jeugdinternational Civard Sprockel in de defensie van de hoofdmacht te laten debuteren.

Vitesse kon daarentegen eindelijk weer een beroep doen op Laros (na 14 maanden absentie) en Van Hintum, maar miste naast Janssen, die vorige week zijn been brak, de geschorste Cornelisse en Stefanovic. Ook Koeman had zijn ploeg dus moeten aanpassen en dat dreigde Vitesse al snel te gaan opbreken. Feyenoord reeg de kansjes aaneen, maar had uiteindelijk toch weer zo’n vrije trap van Van Hooijdonk nodig om op 1-0 te komen. Het feestje dat volgde duurde echter net iets te lang. Een lange pass van Knol zeilde net over de springende Sprockel heen, waarna de vrij gelaten Van Beukering geen moeite had met het plotse buitenkansje.

De tegentreffer had de 18-jarige Sprockel niet onberoerd gelaten, want direct na de 1-1 schoof hij de bal pardoes in de voeten van Sikora die tot het geluk van de Feyenoorder niet verder kwam dan een afzwaaier. De gelijkmaker had Vitesse lucht en zelfvertrouwen verschafd. Twee ongelukkige momenten van Kreek, die zijn 300ste competitiewedstrijd als prof afwerkte, hielpen die gemoedstoestand weer om zeep. Eerst kopte de aanvoerder een voorzet van Van Wonderen tot bij Tomasson, wiens inzet opnieuw door het hoofd van Kreek van richting werd veranderd en de bal achter de kansloze Van Fessem tot rust kwam.

Toen Tomasson met zijn tiende competitiegoal, na weer een sterke actie van Van Wonderen op links, de stand op 3-1 bracht, leek de strijd gestreden in de Kuip. Maar Vitesse sloeg opnieuw snel terug, ditmaal via Sikora die een voorzet van Van Hintum in één keer op de schoen nam. Wat volgde was een enerverend restant, waarin zowel de 4-2 als de 3-3 zich herhaaldelijk aandiende. Bosvelt trof de benen van Van Fessem, Rzasa haalde een kopbal van Knol van de lijn, Tomasson kwam net te kort om een voorzet van Elmander af te ronden, Claessens schoot rakelings over, Peeters faalde opzichtig en een lobje van Tomasson ging net naast. Twee winnaars waren het resultaat: Feyenoord en het publiek.

Feyenoord:
Edwin Zoetebier, Christian Gyan, Civard Sprockel, Ferry de Haan, Tomasz Rzasa, Bonaventure Kalou, Kees van Wonderen (88. Ebi Smolarek), Paul Bosvelt, Johan Elmander, Jon Dahl Tomasson, Pierre van Hooijdonk

Vitesse:
Jimmy van Fessem, Ruud Knol, Michel Kreek, Stefan Nanu, Marc van Hintum, Mahamadou Diarra (66. Didier Martel), Remco van der Schaaf, Louis Laros (61. Bob Peeters), Jhon van Beukering, Viktor Sikora, Gert Claessens (82. Matthew Amoah)

Scheidsrechter: Dick Jol

Toeschouwers: 40.000

Kaarten
Geel: Sprockel (Feyenoord), Kreek, Nanu (Vitesse)

Scoreverloop:
1-0 Van Hooijdonk (26.) 1-1 Van Beukering (27.) 2-1 Tomasson (39.) 3-1 Tomasson (52.) 3-2 Sikora (55.)

Bron: Voetbalkrant 17-11-01
 

Eindstand Feyenoord Vitesse 3-2

Vitesse liep vanavond in de Kuip tegen Feyenoord tegen zijn 2e nederlaag dit seizoen op. De wedstrijd begon 15 min te laat i.v.m een bus ongeluk met vitesse supporters bij Sliedrecht. Momenteel is nog niet bekend of er gewonden zijn gevallen.

Feyenoord kwam door een vrije trap van van Hooijdonk aan de leiding. Het wapen waar Koeman zo bevreest voor was. Vitesse maakte echter direct gelijk na de aftrap 1-1 door een doelpunt van John van Beukering. Het was een aantrekkelijk duel in de Kuip en het spel golfde de eerste helft heen en weer. Wat voor beide teams diverse kansen opleverde. Na 38 min kwam Feyenoord wederom aan de leiding door een doelpunt van Tomasson.

In de 42 min loopt Victor Sikora tegen een ordinare elleboogstoot aan van Kalou. Cornelissen kreeg voor zo’n soort zelfde overtreding eerder 4 wedstrijden.

Na rust liep Feyenoord verder uit door een 2e doelpunt van Tomasson in de 52e min. Een prachtig doelpunt van Victor Sikora bracht in de 55 min Vitesse weer in de wedstrijd. Vitesse had een sterk slotoffensief en kreeg veel kanssen. Maar heeft geen gelijkmaker meer kunnen maken.

Vitesse trad vanavond aan met Dordtenaar Louis Laros in de basis. Laros die weer voor het eerst sinds veertien maanden in de basiself stond nam de plaats in van de geblesseerde Theo Janssen links op het middenveld. Vitesse moest het in de Kuip verder doen zonder de geschorste Stevanovic en Cornelissen.

Feyenoord kwam vanavond met een fantasie opstelling tegen Vitesse. Ondanks twee weken van relatieve rust, misten de Rotterdammers een half dozijn spelers door blessures Jean-Paul van Gastel, Pieter Collen, Tininho, Patrick Paauwe en Ulrich van Gobbel waren allen niet fit genoeg om aan de start te verschijnen. Brett Emerton ontbrak vanwege interland verplichtingen.

 

17-11-01
 

Feyenoord – Vitesse

Zaterdag reizen achttien fitte spelers naar Rotterdam voor het topduel in de dertiende speelronde van de competitie. Theo Janssen en Mamadou Zongo ontbreken wegens langdurige blessures en Dejan Stefanovic en Tim Cornelisse zijn geschorst. Mustapha Riga en Emile Mbamba zitten niet bij de groep en spelen zaterdagmiddag met de Beloften tegen SC Heerenveen (14.30 uur, SML).

Mogelijkheden
Trainer Ronald Koeman vindt één punt in een uitwedstrijd tegen Feyenoord niet slecht, maar wil daar vooraf niet voor tekenen: “Het is een moeilijke wedstrijd, maar we kunnen meer halen dan een gelijkspel. Feyenoord is momenteel niet in goede doen en heeft een aantal geblesseerden. Wij hebben voldoende vertrouwen om een goede wedstrijd te spelen. Vorig jaar hebben we een prima wedstrijd gespeeld, maar de uitslag viel helaas negatief uit.”

Feyenoord mist tegen Vitesse Patrick Paauwe, Ulrich van Gobbel en Pieter Collen wegens blessures en Brett Emerton zit bij de nationale ploeg van Australië. Kees van Wonderen is daarentegen hoogstwaarschijnlijk wel weer inzetbaar. Volgens Koeman zijn de ontmoetingen met de traditionele top drie de leukste wedstrijden: “Als je kijkt naar ons spel tegen PSV in Eindhoven zijn er zeker mogelijkheden, maar dat wil niet zeggen dat we nu weer drie punten gaan halen. Feyenoord speelt om het kampioenschap, wij niet. De punten die we tegen Ajax, PSV en Feyenoord pakken zijn extra punten. Wedstrijden zoals die tegen Willem II en volgende week tegen Roda JC zijn veel belangrijker. Ik win in principe dan ook liever uit van FC Utrecht dan van Feyenoord.”

Vrije trap
Koeman onderkent het gevaar van vrije trap specialist Pierre van Hooijdonk. “Uit ervaring weet ik dat een goed genomen vrije trap niet tegen te houden is. Daar is ook weinig aan te doen. We moeten dus zorgen dat we geen overtreding maken rond de zestien meter”, was het laconieke antwoord van de trainer.”

 

Bron: Vitesseworld 17-11-01
 

Ondergang Vitesse nabij
Toezeggingen miljoenen berusten op utopieën
Voorzitter Jos Vaessen: “Er is geen sprake van paniek”

Eredivisieclub Vitesse staat opnieuw aan de rand van de financiële afgrond. De inkomsten blijven achter en de vaste maandlasten van vier miljoen gulden kunnen vanaf januari niet meer worden betaald.

Aan het begin van de competitie maakte de Arnhemse voetbalclub bekend dat het kampte met een begrotingstekort van negen miljoen gulden. Nu blijkt echter dat er in de begroting van 40 miljoen gulden een tekort is ontstaan van 20 miljoen.

lees verder...

 

 

Bron: Telegraaf 17-11-01
 

Stefan Nanu blijft langer bij Vitesse

Vitesse heeft met rechtsback Stefan Nanu overeenstemming bereikt over een verlenging van zijn contract. De voormalig international van Roemenië tekende gistermiddag voor een jaar bij. Nanu (32) is nu tot medio 2003 aan Vitesse verbonden.

 

 

Bron: Gelderlander 17-11-01
 

Vitesse wacht zware toetsing licentieverzoek

De Arnhemse voetbalclub Vitesse moet rekenen op een zware toetsing van de aanvraag van de licentie voor het voetbalseizoen 2002/2003. De licentiecommissie van de KNVB volgt momenteel Vitesse op de voet.

De licentiecommissie wil al op korte termijn inzage in het financiële huishoudboekje van de eredivisieclub. Het doel is na te gaan óf Vitesse in acute geldnood verkeert, en zo ja, hoe dat komt. Temeer omdat de club voor het lopende voetbalseizoen ter verkrijging van een licentie een sluitende begroting had ingediend. Deze licentie komt overigens niet in gevaar. Een eenmaal afgegeven licentie is geldig voor de duur van het voetbalseizoen.

 

lees verder...

 

 

Bron: Gelderlander 17-11-01
 

Koeman gelaten onder geldproblemen

Ronald Koeman reageert gelaten op berichten dat de Arnhemse club in acute geldnood zit. “Het is wat moeilijker dan twee jaar geleden, dat wisten we. Als het echt alarmerend is, denk ik dat vanuit de club wel verteld wordt hoe het zit. Zolang dat niet het geval is, laat ons dan gezellig met het voetballen bezig houden”, aldus een gelaten Koeman.

Koeman denkt niet dat het zijn selectie zal beinvloeden voor het belangrijke uitduel tegen Feyenoord. “Spelers lezen en praten erover, maar voetballers zijn wat makkelijker in die dingen. Die zien wel wat er komen gaat.”

 

Bron: TT TVG 16-11-01
 

Basisplaats voor Laros

Louis Laros start zaterdagavond tegen Feyenoord in de basis. Voor het eerst sinds veertien maanden speelt Laros weer een wedstrijd in de hoofdmacht van de Arnhemmers. “Louis speelt al een aantal weken mee met de Beloften, doet het goed en heeft geen angst meer in de duels. Hij moet ritme opdoen en door hem te belonen met een basisplaats wil ik hem het laatst zetje geven”, aldus Ronald Koeman.

 

Bron: Vitesseworld 16-11-01
 

De betrekkelijke rust bij Vitesse

Voor Vitesse staat morgen de moeilijke uitwedstrijd tegen feyenoord op het programma. De afgelopen 2 weken heeft de ploeg van trainer Ronald Koeman geen wedstrijd meer gespeeld en heeft het zich in alle rust kunnen voorbereiden op de komende wedstrijden. De “rust” is echter betrekkelijk hoe goed de ploeg ook presteerd. Het voetbal is nog niet wat het moet zijn maar de punten stromen wel binnen. Vitesse staat momenteel op een verdiende 2e plaats op de ranglijst. Maar de vraag is hoe lang Vitesse nog van deze riante positie kan genieten.

Juist nu men zich naar een riante positie op de ranglijst heeft geknokt en er zeer belangrijke duels op stapel staan die wel eens bepalend kunnen zijn voor het verloop van de verdere competitie, steekt de financiële wanorde wederom de kop op.

Waar speel ik na de winterstop zullen sommige spelers zich afvragen. Het is een publiek geheim dat Vitesse verschillende spelersmakelaars heeft ingeschakeld om spelers (Sikora, Stevanovic, Diarra, Martel) naar het buitenland te verkopen. Het liefst voor veel geld maar waarschijnlijk krijgt men niet de gevraagde bedragen, omdat men in het buitenland ook weet dat Vitesse voor een appel en een ei te koop is. Hoe zal de jonge ploeg omgaan met deze extra druk die voor de spelersgroep alleen maar vragen en onzekerheid oproept.

Kan trainer Ronald Koeman zich vinden in dit desastreuze technisch beleid of trek hij voortijdig zijn conclusies en stapt hij op. Een niet ondenkbaar scenario. Technisch manager Jan Streuer gaf al eerder aan om in de winterstop rond de tafel te gaan zitten met Koeman. Maar gaf tergelijke tijd ook aan dat men het nog niet eens zelf weet of men wel verder wil met Koeman. En heeft Koeman wel trek in een contract verlenging als zijn beste spelers worden verkocht. Waarschijnlijk heeft hij dan zijn buik meer dan vol van 3 tropenjaren bij Vitesse.

 

16-11-01
 

Vitesse in acute geldnood

Begin 2002 niets meer in clubkas

Voetbalclub Vitesse dreigt in acute financiële problemen te komen. Al begin volgend jaar kan de Arnhemse eredivisieclub de maandlasten (circa vier miljoen gulden) niet meer opbrengen. In het uiterste geval zal Vitesse spelers moeten verkopen. Al eerder werd bekend dat stadion Gelredome, de thuisbasis van Vitesse, in januari liquiditeitsproblemen krijgt vanwege een te zware hypotheeklast.

Oorzaak van de geldnood bij Vitesse is het uitblijven van inkomsten. Van de benodigde 45 miljoen gulden is tot nu toe ongeveer 25 miljoen binnengekomen. “Als er niks verandert, wordt de situatie aan het einde van dit jaar heel nijpend”, betekent Herman Veenendaal, bestuurslid technische zaken van Vitesse.

lees verder...

 

 

Bron: Gelderlander 16-11-01
 

Boekhouders Arnhems Club verdienen plek in Champion´s League

Wat Vitesse op het voetbalveld niet vermag, doet de club met verve in de boekhouding. Als het op zichzelf rijkrekenen aankomt, verdient de club een plek in de Champions’ League.

Karel Aalbers was er in zijn periode als voorzitter van Vitesse al kampioen in: zich rijk rekenen. Hoe slecht de financiële situatie van de Arnhemse voetbalclub ook was, altijd zag de toenmalige preses in de verte wel een pot goud staan. Het was een tactiek die Vitesse in de vaart der volkeren opstuwde, maar tegelijk voor grote financiële problemen zorgde en die Aalbers uiteindelijk zijn kop kostte.

 

lees verder...

 

 

 

Bron: Gelderlander 16-11-01
 

Vitesse heeft 16 vrienden met geld

Zestien Vrienden van Vitesse’ hebben begin juli onder voorwaarden zestien miljoen gulden beschikbaar gesteld. Met als doel om het exploitatietekort van voetbalclub Vitesse af te dekken en de licentie voor het seizoen 2001/2002 veilig te stellen.

De zestien miljoen zal worden verstrekt in de vorm van een lening. Hierover moet 6 procent rente worden betaald. Dat komt neer op bijna een miljoen gulden per jaar. Dit bedrag komt ten laste van de begroting van Vitesse.

De zestien vrienden zijn bijeen gebracht door Vitesse-bestuurslid Herman Veenendaal. Het is een gemêleerd gezelschap. Een aantal vrienden is groot geworden in de bouw, industrie en vastgoed. Deze vrienden hebben zich verenigd in de stichting Vrienden van Vitesse. Het bestuur bestaat uit voorzitter Henk Hazeleger, penningmeester Mike Zwolle en secretaris Gerrit Bruil.

De ´gulste vrienden´ zijn de Vitesse-bestuursleden Jan Snellenburg, Herman Veenendaal en Cor Guijt. Ze zijn elk goed voor een lening van drie miljoen gulden. Hun negen miljoen gulden is inmiddels als lening al verstrekt.

Henk Hazeleger, Mike Zwolle en Harry Bensink hebben ieder een miljoen gulden toegezegd. De overige vier miljoen gulden moeten worden opgebracht door onder anderen Arnoud van Amerongen, Theo Jansen, Jan Peters (Score Groep BV), Gert Bruil, Hotel la Reine des Alpes, Nico Nieuwenhuijs, Dick Hazeleger, David Brons, Henrique Doornink, Rick Paauw (Oosterbeekse Vastgoed Combinatie) en Eddy Roelofsen.

 

Bron: Gelderlander 16-11-01
 

Veel blessures bij Feyenoord in aanloop naar topper tegen Vitesse

Bert van Marwijk kampt met een hoop geblesseerden in de aanloop naar de topper van komende zaterdag, thuis in de eigen Kuip tegen Vitesse. Patrick Paauwe is een kleine maand uitgeschakeld door een hamstringblessure, Kees van Wonderen, Tininho en Jean Paul van Gastel trainden vanochtend weer apart van de groep. Tininho wordt overmorgen van zijn gipsen hand verlost. Shinji Ono ontbrak ook op de training. De Japanner die terugkeerde met en lichte enkelblessure van een oefeninterland ligt met koorts op bed na een keelontsteking.

Vandaag bezocht ook oud feyenoord speler Mike Snoei (op uitnodiging van Feyenoord TV) de training. Snoei is tegenwoordig trainer van het beloftenelftal van Vitesse. Uiteraard sprak hij na afloop van de training even met Edwin Zoetebier die afgelopen zomer de overstap maakte van de Arnhemse eredivisionist naar De Kuip.

 

Bron: feyenoord.net 15-11-01
 

Rode Duivels-grap Vitesse-Belgen

De Vitesse-Belgen hebben donderdag voor commotie gezorgd op de training. Belgie plaatste zich woensdagavond wel voor het WK door in Praag met 0-1 van Tsjechie te winnen.

Bob Peeters en Gert Claessens lieten dat niet ongemerkt voorbij gaan. “We zijn achteraan gaan lopen en hebben onze trainingsjacks uitgedaan. Toen liepen we in onze Rode Duivels-shirts”, lachte Peeters. Dat leverde hen veel boegeroep van de andere spelers op. Peeters moest de interland geblesseerd aan zich voorbij laten gaan, Claessens is al vier jaar niet meer geselecteerd voor het Belgisch elftal.

Claessens houdt er dan ook geen enkele rekening mee dat hij geselecteerd wordt voor het WK. “Er waren proberen met de bond. Daarom beschouw ik het als een afgesloten hoofdstuk. Ik ben wel heel blij dat Belgie er bij is.”

Peeters gaat er wel nadrukkelijk vanuit dat hij aan het WK in Japan en Zuid-Korea zal deelnemen. “Ik moet zo spoedig mogelijk mijn basisplaats heroveren, dan weet ik dat mijn kansen heel groot zijn”, aldus Peeters. “Ik heb er toe nu toe altijd bijgezeten.”

 

Bron: TT TVG 15-11-01
 

Mogelijk basisplaats Louis Laros

Het heeft er alle schijn van dat middenvelder Louis Laros zaterdag uit bij Feyenoord in de basis staat. Door een knieblessure heeft hij sinds augustus 2000 niet gespeeld. “Ik had voor het eerst een oranje hesje aan. Het ziet er goed uit. Ik ben er helemaal klaar voor”, zei Laros die al met goed gevolg een aantal wedstrijden in het beloftenteam afwerkte.

Laros zal waarschijnlijk fungeren als linkermiddenvelder, waardoor Gert Claessens een linie doorschuift. De voorhoede zou dan bestaan uit Victor Sikora, Mattew Amoah en Claessens.

 

Bron: TT TVG 15-11-01
 

Jhon van Beukering het grootste spitsentalent van Nederland

Hij is het grootste spitsentalent van Nederland. En verder is Jhon van Beukering (18) iemand die tussen al het lachen door, nog precies zegt wat hij vindt en voelt. Over Vitesse, Koeman, Wotte, scoren, familie, frikadelletjes, poep in de broek en opa.

Hoeveel jongens van achttien jaar kopen een fonkelnieuwe Mercedes voor hun vader?

“Haha, ik zou het echt niet weten. Ik heb dat gedaan omdat het pas geleden ineens kon. Mijn vader bracht mijn broer Dennis en mij altijd overal naartoe als we moesten voetballen of trainen. Meestal in een oude Mercedes, hij is helemaal gek van dat merk. Nou, dus vonden wij het een mooi plan om een Mercedes C-klasse voor hem te kopen.”

lees verder...

 

 

Bron: Sportweek 15-11-01
 

Laros voelt zich goed

Louis Laros speelde afgelopen maandag negentig minuten mee met de Beloften in het bekerduel tegen Emmen. De 28-jarige linksbenige voetballer is weer helemaal op de weg terug en voelt zich goed. “Het gaat goed met me. Ik heb een goed gevoel overgehouden aan de wedstrijden die ik met de Beloften heb gespeeld. Ik hoop aanstaande zaterdag tegen Feyenoord speelminuten te krijgen. Ik ben er in ieder geval helemaal klaar voor”, aldus Louis Laros.

 

Bron: Vitesseworld 14-11-01
 

Voetbal: Oranje onder 19 naar play-offs

Het Nederlands voetbalelftal voor spelers onder 19 jaar houdt uitzicht op deelname aan het Europees kampioenschap volgend jaar in Noorwegen. Oranje versloeg woensdagmiddag met 2-1 Frankrijk in Mont-de-Marsan en gaat door naar de beslissingswedstrijden.

Ierland is eind april de tegenstander. De winnaar van de dubbele ontmoeting plaatst zich voor het EK. Beide Nederlandse treffers in het duel met Frankrijk kwamen op naam van een speler van Vitesse. Hofs en Jansen scoorden.

 

Bron: ANP 14-11-01
 

“Buscombi Feyenoord-Vitesse uitverkocht”

Alle beschikbare kaarten voor de buscombi naar Feyenoord zijn verkocht. Dit betekent dat er ruim 600 supporters naar De Kuip afreizen voor de wedstrijd Feyenoord – Vitesse.

Het duel tussen de nummers twee en drie van de ranglijst wordt zaterdag 17 november live uitgezonden op Canal+. De wedstrijd begint om 20.00 uur.

 

Bron: Vitesseworld 14-11-01
 

Levtsjenko in beeld bij Rot Weiss Oberhausen

Rot Weiss Oberhausen uit de tweede Bundesliga heeft interesse in Evgeniy Levtsjenko. De Oekraïense middenvelder van Jong Vitesse wordt al twee wedstrijden gevolgd door trainer Dragoslav Stepanovic.

Ook voor Marian Zeman bestaat belangstelling van de Duitse ploeg, maar die interesse heeft weinig kans van slagen. Zeker nu de Slowaak zich mag verheugen in serieuze aandacht van een club uit de Griekse eredivisie. Technisch manager Jan Streuer van Vitesse zal deze week in elk geval met Levtsjenko praten over de wensen van de middenvelder, die nog een doorlopend contract heeft. Volgens Streuer is de belangstelling serieus, maar vinden er nog geen onderhandelingen plaats.

“De spelers zelf moeten eerst duidelijk maken of ze interesse hebben. Over verkoop of verhuur is nog niet gesproken”, aldus Streuer, die vermoedt dat de Duitse club – ongeacht de penibele financiële situatie bij Vitesse – onvoldoende middelen heeft om de spelers te kopen.

“Ik denk niet dat ze spelers van ons kunnen kopen, financieel hebben de clubs uit de tweede Bundesliga het niet makkelijk”, weet Streuer.

Mogelijk zal Levtsjenko binnenkort een kijkje nemen in Oberhausen. De club met de Nederlander Rob Reekers als assistent-trainer, kan wel wat versterking gebruiken.

Oberhausen won dit seizoen slechts een keer en staat met zes punten troosteloos op de voorlaatste plaats van de tweede Bundesliga. De West-Duitse club trekt nauwelijks toeschouwers naar het Niederreinstadion en wil kost wat kost degradatie afwenden. De achterstand op een veilige veertiende plaats is inmiddels vijf punten.

 

Bron: Gelderlander 13-11-01
 

Geen EK voor Jong Oranje

Jong Oranje slaagde er niet in om zich te plaatsen voor het Europees kampioenschap van 2002. Nederland was eerder beter dan slechter dan Engeland, maar bleek niet in staat om te scoren. Dat was het enige waarin de Engelsen beter waren.

Na de 2-2 van vorige week vrijdag in de Galgenwaard, moest Nederland winnen, of minimaal een gelijkspel met drie doelpunten noteren om zich te plaatsen voor het EK. Om dat te bereiken had bondscoach Mark Wotte gekozen voor een terughoudende spelopvatting, die er volgens hem toch weinig toe zou doen. Hij verwachtte namelijk een stormachtig begin van Engeland, waardoor zijn ploeg in de verdediging zou worden gedrukt.

Niets van dat alles. Noch in de openingsfase, noch in de rest van het duel slaagden de Engelsen erin om Jong Oranje lange tijd onder druk te zetten. Aan weinig was te zien dat de Engelsen over meer kwaliteit zouden beschikken dan hun Nederlandse leeftijdsgenoten.

Op haar beurt bleek ook Nederland niet in staat om de ploeg van bondscoach David Platt lange tijd onder druk te zetten. Jong Oranje speelde nochtans beter dan in Utrecht, toonde zich sterker in het positiespel dan de Engelsen, beheerste met Rafel van der Vaart, Mike Zonneveld en Remco van der Schaaf het middenveld en creëerde bovendien kansen.

Daarna stokte het echter. Patrick Ax, Rafael van der Vaart en Ali Boussaboun kregen mogelijkheden, maar hun schoten strandden steevast op de solide doelman Chris Kirkland, die alles keerde, zonder wereldreddingen te hoeven verrichten.

Zijn tegenstrever Jelle ten Rouwelaar kreeg minder werk, maar moest ook enkele keren redden op inzetten van Shola Ameobi en Michael Carrick. In de 73ste minuut was de doelman van Emmen kansloos op een combinatie van deze twee Engelsen, na geblunder van zijn verdedigers. Ameobi dolde met Jos van Nieuwstadt en legde van de achterlijn terug op Carrick, die helemaal vrij vanaf vijf meter binnentikte met zijn linker. Een onverdiende voorsprong. Toch, de intikker van de speler van West Ham United was het enige verschil tussen de twee jeugdelftallen. En dus plaatste Engeland zich terecht voor het EK.

 

Bron: VI planet 13-11-01
 

‘Oudjes’ geven gas bij Jong Vitesse

Jong Vitesse deed gisteravond in Rheden zijn naam geen eer aan. Met een ploeg boordevol ‘oude’ selectiespelers werd ten koste van Jong Emmen de kwartfinale van het bekertoernooi gehaald: 4-1.

Trainer Mike Snoei sprak gekscherend van een ‘dreamteam’, maar zag toch bepaald geen droomvoetbal. Ondanks de aanwezigheid van doelman Dragoslav Jevric, Marc van Hintum, Marian Zeman, Louis Laros, Didier Martel en Bob Peeters, kwam Emmen nota bene op voorsprong.

Na een 0-0 ruststand ging Theo Groeneveld in de fout: 0-1. Een complete blamage op de door regen en mist geteisterde voetbalavond bleef uit, omdat Didier Martel het op zijn heupen kreeg en Bob Peeters een scorende landgenoot naast zich in de spits wist. Invaller Kristof Aelbrecht scoorde twee keer. Tussen de Belgische treffers in, waren ook Marian Zemen en Louis Laros trefzeker: 4-1. Driemaal kwam de beslissende pass van Martel.

Van Hintum en Peeters, beiden terug van langdurig blessureleed, deden gisteravond wedstrijdritme op met het oog op het topduel van komende zaterdag bij Feyenoord. Van Hintum en Laros speelden prima, evenals de jonge Rick van Bochem.

Het enige vraagteken voor zaterdag is Diarra. De Malinees is nog niet volledig hersteld van zijn liesblessure, maar kan mogelijk donderdag bij de groep aansluiten. Niet van partij in Rotterdam is, naast de langdurig geblesseerden Janssen en Zongo, Tim Cornelisse. Hij zit zaterdag de eerste van drie duels schorsing uit. Stefan Nanu onderging vorige week een kleine ingreep aan zijn neusschot. De Roemeense verdediger verwacht tijdig fit te zijn.

 

Bron: Gelderlander 13-11-01
 

Rentree Trustfull aanstaande

Orlando Trustfull is zo goed als hersteld van zijn knieoperatie. De middenvelder van Vitesse, door Ronald Koeman naar de tweede selectie gezet, zal waarschijnlijk snel zijn rentree maken in een wedstrijd van Jong Vitesse.

“Hij vond het nog een beetje te vroeg om tegen Emmen al mee te doen”, sprak Jong Vitesse-coach Mike Snoei gisteravond. “Orlando is goed bezig op de training. Je kunt zien dat hij er even uit is geweest, maar voetballen kan hij nog steeds.”

Snoei zegt de terugkeer van Trustfull niet te willen overhaasten. “Hij wordt nog steeds behandeld, het is aan hem om te bepalen wanneer hij weer wil spelen.”

 

Bron: Gelderlander 13-11-01
 

Van Beukering en Hofs succesvol

Het Nederlands elftal onder 19 jaar heeft de eerste twee wedstrijden in het EK-kwalificatietoernooi gewonnen. Na de 8-1 overwinning op Albanië ging San Marino maandagavond met 7-0 ten onder. Jhon van Beukering en Nicky Hofs namen beiden twee doelpunten voor hun rekening. Oranje heeft nu aan een punt tegen gastland Frankrijk genoeg om zich te kwalificeren voor de play-offs. De acht winnaars daarvan gaan naar het eindtoernooi in juli 2002 in Noorwegen

Oranje onder 21, met Michael Dingsdag en Mustapha Riga in de selectie, won maandagavond in Helmond met 2-1 van de leeftijdgenoten uit Duitsland. Vorige week werd het eerste oefenduel tegen Zwiterland al met 3-1 gewonnen.

 

Bron: Vitesseworld 13-11-01
 

Duitse interesse voor Marian Zeman

 

2e bundesligaclub Rot Weiss Oberhausen heeft concrete interesse in Marian Zeman. Vertegenwoordigers van de Duitse club waren maandagavond tijdens de wedstrijd Vitese-2-Emmen-2 in Rheden aanwezig op versterking van hun defensie.

Na afloop van de wedstrijd informeerde de Duitsers naar de Slowaak. In de bestuurskamer van Rheden volgde er een gesprek met Jan Streuer, Jan Jongbloed en de speler zelf.

 

12-11-01
 

Vitesse praat in de winterstop met Koeman

Vitesse gaat in de winterstop rond de tafel zitten met trainer Ronald Koeman. Dit gaf technisch manager Jan Streuer aan in het TV programma de Verlenging van omroep Gelderland. Het 3 jarig contract van Koeman, die indertijd nog werd aangesteld door oud voorzitter Karel Aalbers loopt aan het eind van dit seizoen af.

We hebben afgesproken dat we gaan praten in de winterstop. En dan gaan we alles is op een rij zetten en gaan we kijken wat er gaat gebeuren. We zijn er nog niet echt mee bezig geweest aldus Streuer.

“We willen eerst onderling praten hoe de verhoudingen liggen en wat de trainer wil en wat wij zelf willen. We hebben nu wel een heel andere situatie dan voorheen natuurlijk. Toen Koeman kwam was het van we kunnen spelers halen en we wilden naar de top. En nu is het gewoon een ander verhaal. Wij moeten het nu anders doen, we moeten nu dus met de jongere spelers verder en dure aankopen kunnen we vergeten”

 

12-11-01
 

Eenvoudige 4-1 winst voor Vitesse 2

Maandagavond, aanvang 18.30 uur speelde Vitesse 2 in de 2e ronde van het bekertoernooi voor tweede elftallen tegen Emmen 2.

De eindstand in Rheden was 4-1 in het voordeel van de geel-zwarten.

Vitesse speelde maandagavond in een ijzersterke bezetting met o.a. Jevric, Zeman, van Hintum, Laros, Martel en Bob Peeters.

De doelpunten:
54e minuut 0-1 Jan Mulder
66e minuut 1-1 Kristof Aelbrecht
69e minuut 2-1 Marian Zeman (vrije trap)
70e minuut 3-1 Louis Laros
84e minuut 4-1 Kristof Aelbrecht

Opmerkelijk:scouts van 2e bundesligaclub Rot Weiss Oberhausen waren in Rheden aanwezig op zoek naar een betaalbare versterking van hun defensie.

 

12-11-01
 

Peeters en Van Hintum weer fit

Bob Peeters en Marc van Hintum zijn weer hersteld van hun blessures. Zij ontbraken in de laatste competitie wedstrijd tegen FC Twente. Peeters had een verrekking in de kuit en Van Hintum had problemen met de knie banden. De linksback miste eerder door een kuitblessure al vijf duels.

Mahamadou Diarra, die last had van een liesblessure, doet alweer wat looptraining en verwacht donderdag weer met de groep te kunnen trainen. Stefan Nanu is ook weer hersteld. De Roemeen onderging afgelopen week een kleine operatie aan zijn neusschot. Nanu traint alweer en sluit deze week weer bij de groep aan.

 

Bron: TT TVG 12-11-01
 

Vitesse overleeft niet zonder steun provincie en sponsor

Voetbalclub Vitesse komt in het voorjaar in grote financiële problemen als het geen shirtsponsor vindt en als de huurverlaging van zes miljoen gulden aan het stadion Gelredome niet doorgaat.

Bestuurslid J. Snellenburg zei onlangs dat de kas van Vitesse in maart leeg is. ‘Je moet zijn woorden niet te letterlijk nemen. Snellenburg heeft vooral een signaal willen afgeven’, zegt voorzitter J. Vaessen. Over de financiële perikelen van Vitesse moet je niet mistig doen, vindt algemeen directeur H. Schreudering. ‘Als een shirtsponsor uitblijft en de huur niet wordt verlaagd, mis je 10 á 11 miljoen gulden en heb je een probleem.’

De in een diepe politieke crisis verwikkelde provincie weigert tot nu toe te betalen. Toch maken Vaessen en Schreudering zich weinig zorgen. ‘De huurverlaging is door de provincie in een herenakkoord van 1 juli toegezegd en staat los van het plan van de provincie het Gelredome te saneren.’

De Vitesse-top werd van de week bijgevallen door advocaat F. Grapperhaus van Nuon. Die zei in de Volkskrant dat de provincie juridisch keihard vastzit aan de beloofde zes miljoen gulden.

Vitesse heeft de verlaging van huur hard nodig. ‘Niet alleen dit jaar, maar ook de komende jaren. Anders onstaan er structurele tekorten’, aldus Vaessen. Ook het ontbreken van een shirtsponsor levert een direct tekort op de begroting op. Hoewel het seizoen al maanden aan de gang is, denkt Vaessen nog steeds een bedrijf te kunnen strikken voor een opdruk op het clubshirt.

We treffen Vaessen en Schreudering in de bestuurskamer van Vitesse. Aan de muur hangen gebroederlijk naast elkaar de gezworen vijanden Karel Aalbers, de ex-voorzitter van Vitesse, en Tob Swelheim, de baas van ex-hoofdsponsor Nuon. Hoewel al bijna twee jaar weg, probeert Aalbers nog steeds terug te keren aan de top bij Vitesse. Maar bij Vitesse is Keizer Karel passé. Vitesse is vooral met Vitesse bezig. ‘Vorig jaar hebben we de boel op scherp gezet. We eisten dat drie zaken terstond zouden worden geregeld, anders zouden we de tent op slot doen’, zegt Vaessen.

Het ging om de sanering van de schuld van 75,4 miljoen aan Nuon, de verlaging van de huur van zes miljoen aan het Gelredome en het wegwerken van schulden van 13 miljoen uit het verleden. ‘De bijdrage van de provincie was een essentieel onderdeel van het reddingsplan’, zegt Vaessen. Toen de nood het hoogst was (‘Het was vijf over twaalf’, aldus Vaessen) en Vitesse geen voetballicentie meer dreigde te krijgen, werd de club gered door de Stichting Vrienden van Vitesse. Een groep van zestien Gelderse ondernemers leenden de club zestien miljoen gulden. Negen miljoen daarvan werd opgebracht door de bestuursleden Guijt, Veenendaal en Snellenburg, ook wel de boezemvrienden genoemd. Naast de miljoenenlening (á 6 procent rente) namen de boezemvrienden ook voor vijf miljoen de schuld van Nuon over. ‘Helden worden ze genoemd’, zegt Vaessen.

Langzaam krijgen Schreudering en Vaessen weer wat vertrouwen in de financiële toekomst. Maar de club staat nog steeds onder druk. ‘Veel minder dan vorig jaar’, zegt Vaessen. ‘Toen zijn we bijna drie keer omgevallen. Toch zijn we nog niet gezond. Daarvoor hebben we drie á vier jaar nodig.’

Een voordeel is dat het contract van een paar oudere en dure spelers afloopt. Zo hoeft tribunezitter Orlando Trustfull het volgende seizoen niet meer te worden betaald. Dat scheelt meteen in de kas. Trustfull wordt niet opgevolgd. Trainer Ronald Koeman zal het niet leuk vinden, maar voor aankopen is geen geld.

 

Bron: Volkskrant 10-11-01
 

Vitessefanshop in ontwikkeling

Binnen afzienbare tijd wordt in Gelredome de Vitessefanshop gerealiseerd. De Vitessefanshop is niet alleen tijdens wedstrijden, maar dagelijks tijdens kantooruren geopend. Vitesse streeft ernaar de fanshop op zaterdag 24 november, bij de thuiswedstrijd tegen Roda JC, te kunnen openen. De fanshop, zal aan de buitenkant van het stadion zal komen.

 

Bron: Vitesseworld 09-11-01
 

Van der Schaaf is niet klaar met Jong Oranje

Remco van der Schaaf is teruggekeerd bij Jong Oranje. Omdat hij goed speelt bij Vitesse en omdat hij altijd tot het randje gaat. “Daar word je hier op afgerekend.” Het is goed dat hij er weer bij is, vindt Remco van der Schaaf. Hij zit in de bar van sporthotel De Branding in Doorwerth. De selectie van Jong Oranje bereidt zich voor op de dubbele confrontatie met Jong Engeland.

“Zet maar een biertje neer”, zegt Van der Schaaf als wordt gevraagd wat hij wil drinken. “Dan wordt hij gek hoor”, verwijst de 22-jarige Vitessenaar glimlachend naar Mark Wotte.

Wotte is de bondscoach die hem een tijdje links liet liggen. “Geen speldiscipline”, legt Wotte desgevraagd uit. Na de wedstrijd in Portugal had hij genoeg van de Vitessenaar. “Hij kreeg geel, waar rood op zijn plaats was geweest. En er waren anderen die het beter deden, Touzani en Kromkamp.”

lees verder...

 

 

 

Bron: Gelderlander 09-11-01
 

Remco van der Schaaf wil verder bij Vitesse

Remco van der Schaaf kan een verbeterd vierjarig contract tekenen bij Vitesse. De Arnhemse club heeft de 22-jarige middenvelder een nieuw voorstel gedaan. Eerder liepen de gesprekken stuk, maar Van der Schaaf denkt er nu wel uit te komen.

“We zijn er nog niet uit, maar ik verwacht dat het wel lukt. Ik wil heel graag bij Vitesse blijven, ik heb het uitstekend naar mijn zin.”, aldus de middenvelder, die vanavond met Jong Oranje tegen Jong Engeland speelt.

Plannen om de club te verlaten heeft hij niet. “Ik denk niet aan een topclub in Nederland of aan het buitenland. Ik heb het hier fantastisch. We hebben een leuke groep, we staan er goed voor en ik beschouw Vitesse als de top vier, vijf van Nederland.”

“De meeste jongens hebben langdurige contracten. We hebben een jonge groep met heel goede spelers. Janssen, Diarra, Knol, Amoah, Zongo, Van Beukering, en dan vergeet ik er vast nog een paar. Er ligt een goed fundament voor de toekomst”, meent Van der Schaaf., die dit jaar een sterke ontwikkeling doormaakt.

‘Het is belangrijk dat ik speel. En ik speel nu alles. Ik had het er laatst nog met mijn Pa over dat alles bij mij geleidelijk aan omhoog gaat. Dat is ook goed. Liever de weg van de geleidelijkheid, dan heel snel omhoog en dan weer heel snel naar beneden.

 

Bron: Gelderlander 09-11-01
 

GroenLinks vraagt GS over Gelredome

De GroenLinks fractie in Provinciale Staten gaat het college van Gedeputeerde Staten vragen of ze wel of niet een bijdrage aan stadion Gelredome hebben toegezegd.

GroenLinks refereert in de vragen aan een artikel in de Volkskrant van 8 november. Daarin zegt advocaat Grapperhaus van Nuon dat de provincie vastzit aan een bijdrage van rond de zes miljoen gulden aan Gelredome. De bijdrage was nodig om Vitesse te redden. De provincie heeft deze toezegging altijd ontkend.

Advocaat Grapperhaus beweert faxen te hebben gestuurd die dienden als bevestiging van de afspraken. Daarmee is volgens hem de zaak juridisch keihard. Ook zat de advocaat erbij toen drie gedeputeerden, Esmeijer, Jacobs en De Bondt, de bijdrage hebben toegezegd.

GroenLinks gaat het college vragen of ze bereid is de inhoud van de eerder genoemde faxen openbaar te maken en waarom ze niet op deze faxen hebben gereageerd.

 

Bron: TT TVG 08-11-01
 

Mahamadou Diarra nog niet fit

Mahamadou Diarra is nog steeds niet fit. Hij miste zaterdag de wedstrijd tegen Willem II, omdat hij een band in zijn linkerknie verrekt heeft. Diarra hoopt volgende week weer met de groep mee te trainen. Tijjani Babangida moest donderdag de training verlaten vanwege een griepje.

Marc van Hintum is in principe wel weer fit. Hij zou donderdagavond met een beloftenelftal spelen, maar die wedstrijd is afgelast. Hij hoopt weer te kunnen spelen in het eerstkomende competitieduel van Vitesse op zaterdag 17 november uit tegen Feyenoord.

 

Bron: TT TVG 08-11-01
 

Lot van stadion tegen wil en dank in Arnhemse handen

Stadion Gelredome wankelt. Zonder hulp dondert het Arnhemse stadion over enkele maanden als een kaartenhuis in elkaar. Twee Arnhemse wethouders zijn gebombardeerd tot redders. Tegen wil en dank. Hoe denkt de gemeente Arnhem het noodleidende stadion Gelredome te gaan redden?

Dat is de vraag die op vele lippen brandt, nadat provinciaal gedeputeerde J. de Bondt maandag het Arnhemse gemeentebestuur naar voren schoof als redder van Gelredome. Een rol waarmee het allerminst gelukkig is en waarvan het maar de vraag is of het die kan waarmaken.

Vandaar dat de Arnhemse wethouders H. Lenferink (PvdA) en J. van Hensbergen (VVD) – volgens eigen zeggen slechts door het college gevraagd om te onderzoeken wat Arnhem voor het stadion kan betekenen – in alle toonaarden zwijgen. Bang om verwachtingen te scheppen die ze niet kunnen waarmaken en bang daarop afgerekend te worden.

Dat De Bondt maandag de gemeente Arnhem zo nadrukkelijk naar voren schoof in een openbare commissievergadering, wordt hem daarom ook kwalijk genomen door de wethouders. Ze hebben hem daarop inmiddels aangesproken.

Aan de situatie zal dat niets meer veranderen: de gemeente Arnhem wordt gezien als laatste strohalm voor het noodlijdende stadion. Toveren Lenferink en Van Hensbergen niet snel een mega-konijn uit de hoge hoed, dan gaat over enkele maanden de stekker eruit bij Gelredome.

Of dat konijn er komt en hoe het eruit gaat zien, daar is het slechts naar gissen. Probleem van Gelredome is de zware hypothecaire last bij de banken, waardoor per jaar bijna zeven miljoen gulden aan rente en aflossing moet worden opgehoest. Een bedrag dat de directie van het stadion niet kan betalen.

Gedeputeerde Staten van de provincie, het dagelijks bestuur, had een prachtig reddingsplan klaar om Gelredome in een klap uit de problemen te helpen. Simpel gezegd komt het erop neer, dat de provincie een bedrag van zestig miljoen gulden zou herfinancieren tegen zeer gunstige voorwaarden. Het zou Gelredome jaarlijks vijf miljoen gulden besparen.

Het plan leek de redding voor het stadion. Tot de bestuurscrisis bij de provincie Gelderland uitbrak, waardoor in een klap het draagvlak in Provinciale Staten verdween en het plan werd ingetrokken.

In een laatste poging om de dertig miljoen gulden gemeenschapsgeld te redden die de provincie in de bouw van het stadion heeft gestoken, deed De Bondt een beroep op zijn Arnhemse collega-bestuurders.

Die voelden zich moreel verplicht De Bondt te hulp te schieten en beloofden te zullen onderzoeken wat ze voor het stadion kunnen betekenen. “Maar ik wil wel voor 1 december een antwoord”, liet De Bondt nog even fijntjes weten. Sindsdien werken Lenferink en Van Hensbergen koortsachtig aan een oplossing. Geen benijdenswaardige klus. In de eerste plaats omdat beide wethouders tot voor kort slechts oppervlakkig op de hoogte waren van het dossier Gelredome, ten tweede omdat de tijdsdruk groot is en tenslotte vanwege het ontbreken van financiële middelen bij de gemeente Arnhem.

Het heeft de gemeente Arnhem er niet van weerhouden ‘de buurman’ steun toe te zeggen. De hoop is vooral gericht op ‘cijfergoochelaar’ Lenferink. De wethouder, die van voetbal geen weet heeft, maar wel een begenadigd schaker is. Maar misschien in schaken op dit moment wel de enige sport die Gelredome er bovenop kan helpen.

 

Bron: Gelderlander 08-11-01
 

Debuut Dingsdag in Oranje onder 21

Michael Dingsdag heeft woensdagavond zijn debuut gemaakt in het Nederlands elftal onder 21 jaar. De verdediger, die onlangs een contract tot 2006 tekende bij Vitesse, speelde de volle 90 minuten in de oefeninterland tegen Zwitserland. Dat gold ook voor Vitesse aanvaller Mustapha Riga.

Nederland won in Eindhoven met 3-1 van de Zwitsers. De doelpunten van Oranje werden gescoord door Said Boutahar, Jeffrey de Visscher en Santi Kolk.

 

Bron: TT TVG 08-11-01
 

Competitie 2002/2003

De competitie in het seizoen 2002/2003 start in het weekend van 16,17 en 18 augustus. Dit heeft de KNVB woensdagavond bekend gemaakt. De seizoensopening is op 11 augustus met het duel om de Johan Cruijff-schaal tussen de landskampioen en de bekerwinnaar. Het seizoen loopt tot en met zondag 29 mei 2003.

 

Bron: Vitesseworld 08-11-01
 

Wotte zet punt achter conflict met Janssen

Bondscoach Mark Wotte van Jong Oranje hoopt dat Vitessenaar Theo Janssen bij de selectie kan aansluiten als de ploeg zich kwalificeert voor het Europees kampioenschap van komende zomer. Janssen mist door zijn scheenbeenbreuk de kwalificatieduels met Jong Engeland en kan minimaal vier maanden niet spelen.

De positie van Janssen bij Jong Oranje stond ongeacht zijn blessure toch al ter discussie. Wotte was boos over de openlijke kritiek van de Vitesse-speler en ontevreden over diens prestaties. Hij had voor de 20-jarige aanvoerder van Jong Oranje sowieso geen basisplaats in petto tegen Jong Engeland. Voor het uitduel stond hij op de reservelijst.

“Na de laatste oefenwedstrijd tegen Slovenië wist ik al hoe ik tegen Engeland wilde spelen”, verklapte Wotte gistermiddag in Doorwerth. “Janssen viel in die wedstrijd uit, maar heeft me er ook niet van kunnen overtuigen dat hij moet spelen.”

Wotte kiest voor een middenveld met Rafaël van der Vaart op links, Remco van der Schaaf centraal en Youssouf Hersi op rechts. Over dat besluit had Wotte met Janssen willen praten. “Om er zeker van te zijn dat hij er geen probleem mee had op de bank te beginnen.”

Wotte had meer met de Vitessenaar te bespreken, maar dat is inmiddels niet meer nodig. Na de oefenwedstrijd Jong Engeland – Jong Oranje (4-0) ventileerde Janssen zijn kritiek op het tactische concept in de pers.

“Dat is tegen de afspraken”, liet Wotte gistermiddag weten. “Ik heb er geen moeite mee als spelers met mij willen discussiëren over tactiek. In tegendeel, ik vraag er zelfs wel eens om.”

“Alleen is het niet loyaal om dat naar buiten te doen. Hij heeft zich laten gaan en dat had hij niet moeten doen. Daarbij lag het niet aan de tactiek. In de eerste helft speelden Theo Janssen en Cedric van der Gun op het middenveld en hadden we geen grip. Na rust speelden Rafaël van der Vaart en Jan Kromkamp daar en hadden we wel grip. Het lag dus niet aan de tactiek, maar aan de uitvoering”, meent Wotte, die Janssen aansprak op zijn publieke kritiek.

“Volgens Theo zijn de woorden niet helemaal juist weergegeven, maar hij gaf ook toe dat hij het niet had moeten doen”, aldus de bondscoach die teleurgesteld was. “Ik heb Theo zelf terug bij Oranje gehaald, terwijl hij voor onbepaalde tijd door de bond geschorst was. Dat had ik niet hoeven doen. Van Gaal zei dat ik zelf maar moest uitmaken wie ik nodig had. Door mij is hij teruggekomen en gerehabiliteerd. Daarom was ik teleurgesteld. Daarbij vind ik het voor hemzelf ook niet slim, maar er staat nu een dikke streep onder”, aldus Wotte, die Janssen telefonisch een boodschap stuurde in het ziekenhuis in Enschede. Namens Jong Oranje werd ook een fruitmand gestuurd naar de ongelukkige Arnhemmer.

Wotte: “Wat mij betreft is het hoofdstuk afgesloten. Theo heeft momenteel ook wel andere dingen aan zijn hoofd. Hij moet zo snel mogelijk weer fit worden. Als wij ons kwalificeren en Theo is op tijd fit, ligt de weg naar selectie voor het Europees kampioenschap helemaal voor hem open.

 

Bron: De Gelderlander 08-11-01
 

Gelderland draait toch op voor geldnood Gelredome

De provincie Gelderland zit vast aan een bijdrage van rond 6 miljoen gulden aan Gelredome. Dat zegt advocaat F. Grapperhaus van Allan Overy. De bijdrage was nodig om Vitesse te redden. De provincie heeft de toezegging altijd ontkend.

Door de belofte van de provincie kon de voetbalclub de huur verlagen en waren bestuursleden van Vitesse en schuldeiser Nuon deze zomer bereid de helpende hand toe te steken. Nuon ontdeed zich voor een bescheiden bedrag van zijn leningen en de bestuurders staken zestien miljoen gulden in het noodlijdende Vitesse.

Grapperhaus, raadsman van Nuon, zat erbij toen drie gedeputeerden de belofte deden. ‘De toezegging van de bijdrage is zonder voorbehoud gemaakt. Daarna heb ik nog enkele brieven met een bevestiging er overheen gestuurd. Juridisch is het keihard. ‘

De provincie heeft de toezegging in het openbaar wel steeds ontkend. Op 11 juli liet Commissaris van de Koningin J. Kamminga een duidelijk ‘nee’ horen op vragen van statenleden of de provincie geld voor de huurverlaging had vrijgemaakt. Gedeputeerde J. de Bondt gisteravond: ‘Wij hebben niets toegezegd. Wel hebben we steun en hulp aangeboden.’

Volgens Grapperhaus is dit niet waar. De gedeputeerden zouden zondermeer bereid zijn geweest bij te passen. Volgens hem was dit ook nodig. De toezegging van de provincie was een harde voorwaarde voor de bestuurders van Vitesse en Nuon om water bij de wijn te doen. Door de miljoenen van de bestuurders en de versoepeling van de leningsvoorwaarden door Nuon werd Vitesse gered.

Statenlid I. van ’t Hof van GroenLinks reageert geschrokken op de toezegging van de gedeputeerden. ‘Als dit waar is, deugt het voor geen meter. Het is in strijd met eerdere toezeggingen. We zullen dit hoog spelen.’

De provincie heeft de afgelopen maanden gepoogd Gelredome te helpen door bestaande schulden van het bankencorsortium over te nemen. Door de bestuurscrisis in Gelderland is deze herfinanciering van 60 miljoen gulden niet meer mogelijk. De Bondt poogt daarom nu de gemeente, het bankencorsortium en andere investeerders een deel van de herfinanciering op zich te laten nemen. Deze pogingen bevinden zich volgens hem in de ‘prenatale fase’.

Het Arnhemse stadion heeft nog maar tot eind december geld om de rekeningen te betalen.

 

Bron: Volkskrant 08-11-01
 

Theo Janssen uit ziekenhuis

Theo Janssen is woensdagmiddag uit het ziekenhuis gekomen. Hij brak maandagavond tijdens de wedstrijd Jong Twente tegen Jong Vitesse zijn linkerscheenbeen. Janssen werd geopereerd door clubarts Vierhout van FC Twente. De breuk bleek niet gecompliceerd. Er is een pin in het onderbeen gezet.

Voor het herstel staat normaal gesproken drie maanden, daarna kan Janssen gaan revalideren.

 

Bron: TT TVG 07-11-01
 

Gevolgen voor Vitesse kunnen desastreus uitpakken
Stadion Gelredome bijna aan de grond

De Arnhemse voetbaltempel Gelredome verkeert in grote financiële problemen. Als er niet op korte termijn een nieuwe hypothecaire lening van 60 miljoen gulden op tafel komt, dan stevent het stadion regelrecht op een faillissement af.

Dit heeft de directie van het prestigieuze Gelredome NV tegenover deze krant verklaard. Gisteren werd bekend dat de toegezegde steun van de provincie Gelderland definitief niet doorgaat. De provincie zou met haar huisbankier om de tafel gaan zitten om het Gelredome NV een nieuwe geldlening te verschaffen. Dit bedrag zou gebruikt worden om de oude lening over te sluiten tegen een aanzienlijk lager rentepercentage. Bovendien zou het Gelredome gevrijwaard worden van een aflossingsverplichting van tien jaar.

Nu er binnen de Provinciale Staten geen meerderheid is om het overlevingsplan met 60 miljoen gulden te steunen, heeft VVD-Gedeputeerde J. de Bondt gisteren de hulp van de gemeente Arnhem ingeroepen. Samen met de gemeente onderzoekt hij de mogelijkheden om Gelredome te behoeden van de ondergang. Behalve de steun van de gemeente Arnhem, zijn er inmiddels ook contacten gelegd met projectontwikkelaars en institutionele beleggers.

Perikelen De provincie Gelderland is er wel bij gebaat dat Gelredome de geldcrisis overleeft, omdat het een uitgestelde lening van 25 miljoen in de NV heeft geïnvesteerd. Gedeputeerde De Bondt kreeg vanwege de bestuurscrisis de portefeuille Financiën van de inmiddels opgestapte PvdA-gedeputeerde L. Jacobs op zijn bord geschoven. Door de politieke perikelen is er binnen de Provinciale Staten veel verdeeldheid ontstaan. Het noodscenarioplan voor Gelredome werd hierdoor te riskant bevonden.

De gemeente Arnhem voelt zich zeer betrokken bij het stadion. “Het is voor de gemeente Arnhem van groot belang dat Gelredome behouden blijft”, aldus gemeentewoordvoerder Rien van Geet. De gevolgen voor voetbalclub Vitesse kunnen desastreus uitpakken wanneer de deuren van het stadion moeten sluiten. Vitesse is één van de belangrijkste huurders van het Gelredome, maar kan nauwelijks zelf de begroting sluitend krijgen.

Directeur Paul van Sliedrecht van Gelredome NV zegt dat hij niet meer in staat is om aan de maandelijkse aflossingsverplichting te voldoen. “Bij de financiering van het stadion is destijds gekozen voor een ongebruikelijke looptijd van tien jaar. We moeten nu per kwartaal zo’n één miljoen gulden aflossen. En dat lukt ons niet meer”, aldus Van Sliedrecht.

 

Bron: De Telegraaf 07-11-01
 

Wotte: ‘Theo Janssen niet loyaal’

Bondscoach Mark Wotte van Jong Oranje verwijt Theo Janssen van Vitesse een gebrek aan loyaliteit. Hij zei dat hij de middenvelder sowieso niet geselecteerd had voor de playoff wedstrijden tegen Jong Engeland. Janssen, die maandagavond zijn scheenbeen brak, had na het verloren oefenduel tegen Engeland (4-0) in de pers kritiek op de tactiek van Wotte.

Wotte: “Ik vind Janssen niet loyaal. Hij had de kritiek binnen de kleedkamer moeten houden. Dat is een afspraak bij Jong Oranje. Hij heeft zich laten gaan in de pers.” Die publiekelijke kritiek van Theo Janssen viel Wotte zwaar tegen, omdat hij een lans voor Janssen zegt te hebben gebroken.

Janssen is in het verleden door Wotte’s voorganger Han Berger voor onbepaalde tijd geschorst na wangedrag bij een toernooi in Frankrijk.

“Ik heb hem weer opgepakt”, zei een teleurgestelde Wotte woensdag. “Ik heb hem zelfs aanvoerder gemaakt en doorgeschoven naar het grote Oranje.” Doordat Janssen nu openlijk kritiek op hem heeft geleverd, had Wotte een fitte Janssen hooguit op de reserve- lijst gezet.

 

Bron: TT TVG 07-11-01
 

Vitesse – Roda JC naar zaterdag

De competitiewedstrijd tussen Vitesse en Roda JC is verplaatst van zondag 25 november naar zaterdagavond 24 november. De club uit Kerkrade speelt op dinsdag 20 november de eerste wedstrijd in het UEFA Cup toernooi tegen Girondins de Bordeaux FC. Door deze datum kan Vitesse vasthouden aan de zaterdagavond als vaste speeldag. De wedstrijd in Gelredome begint om 20.00 uur.

 

Bron: Vitesseworld 07-11-01
 

Tim Cornelisse: 3 wedstrijden schorsing

De commissie van beroep heeft uitspraak gedaan in de zaak Cornelisse. Verdediger Tim Cornelisse heeft definitief vier wedstrijden schorsing opgelegd gekregen, waarvan één voorwaardelijk. Tegen de uitspraak is geen beroep meer mogelijk. De schorsing gaat in op 17 november als Vitesse haar eerstvolgende wedstrijd speelt in Rotterdam tegen Feyenoord. Ook de wedstrijden tegen Roda JC en FC Utrecht moet Cornelisse noodgedwongen vanaf de tribune bekijken.

 

Vitesseworld 07-11-01
 

Aalbers verwacht volledige rehabilitatie

De verdediging van Karel Aalbers is er definitief van overtuigd dat de oud-voorzitter van Vitesse binnenkort in woord en geschrift wordt gerehabiliteerd. De advocaten L. Hameleers en G. Knoops kwamen tot die conclusie, nadat de afgelopen weken negentien personen werden verhoord.

Volgens Hameleers leverden de op het verzoek van de verdediging afgenomen verhoren, van onder meer NUON-topman Swelheim en Vitesse-voorzitter Vaessen, het beeld op dat zij eerder hadden geschetst. “Alle verklaringen onder ede waren zoals wij hadden verwacht. We weten zeker dat nu helemaal niets meer een terugkeer van Aalbers bij Vitesse in de weg staat.”

Aalbers werd eerder dit jaar enkele dagen vastgehouden door de FIOD. Hij werd beschuldigd van valsheid in geschrifte en fraude. “Daarna hebben de meest vreemde verhalen de ronde gedaan”, zegt Hameleers. “We zijn van de ene in de andere verbazing gevallen. Via de verhoren hebben wij nu kunnen aantonen dat niets van die verhalen op waarheid is gebaseerd.”

Binnen afzienbare tijd wil de verdediging van Aalbers met de harde bewijzen naar buiten treden. “We willen het niet bij stellingen alleen laten”, zegt Hameleers. “Dan zal ook blijken dat Aalbers niets van wat hij de laatste maanden heeft gezegd, hoeft terug te nemen. Dat verhaal zullen wij zeer gedocumenteerd naar buiten brengen.”

In eerste instantie is het woord nu aan het Openbaar Ministerie. “Wat is overgebleven is een klein aantal meningsverschillen over één of twee fiscale zaken”, vervolgt Hameleers. “Tot die conclusie waren wij al veel eerder gekomen. De beslissing wel of niet vervolgen is aan het OM.” Hameleers sluit in dit geval niet uit dat het tot een schikking komt.

“Daarna zullen we alle openheid nastreven”, verklaart Hameleers. “We leven tenslotte in Arnhem, niet in Leeuwarden. Dan zal al snel blijken dat Aalbers werkelijk niets heeft gedaan dat een terugkeer bij Vitesse kan voorkomen. Daarna zullen we ook beslissen of er nog wat civiele acties worden ondernomen tegen bepaalde personen. Meneer Aalbers wil er nog wel een paar eens goed in de ogen kijken. Bij die afweging zal echter het belang van Vitesse bovenaan blijven staan. Dat is nog steeds de enige zorg die Karel Aalbers heeft.”

 

Bron: Telegraaf 06-11-01
 

FIOD wil graag snel uitspraak

De FIOD hoop dat er snel een rechterlijke uitspraak komt in de onderzochte zaak tegen oud-voorzitter Karel Aalbers van Vitesse. Tot dat moment is de dienst huiverig eventueel andere onderzoeken in het voetbal te beginnen.

,,We maken even pas op de plaats”, zegt Frederique Hermie, woordvoerster van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingdienst. ,,Het gaat om een aantal zaken die aardig op elkaar lijken. Het is van belang dat de rechter zich er nu over buigt. Vindt die ook dat er daadwerkelijk sprake is van strafbare feiten?”

De verwachting is dat de FIOD binnen redelijk afzienbare termijn zijn bevindingen in de zaak tegen Karel Aalbers aan het Openbaar Ministerie presenteert.

 

ANP 06-11-01
 

Theo Janssen breekt scheenbeen

Theo Janssen heeft maandagavond zijn linkerscheenbeen dwars gebroken. De middenvelder, die vorige week uit de A-selectie van Vitesse was verbannen, liep het ongeluk op vlak voor het einde van de wedstrijd van Jong Vitesse tegen Jong FC Twente. Op het moment dat hij een pass wilde geven kreeg hij een tik boven zijn enkel.

Theo Janssen, jeugdinternational van Vitesse, is maandagavond in het Medisch Spectrum in Enschede geopereerd aan zijn gebroken linker scheenbeen. Dr. Vierhout heeft een pin in het onderbeen gezet. Janssen mag het Enschedese ziekenhuis binnen enkele dagen verlaten.

Hij zal maandenlang uitgeschakeld zijn voor topvoetbal, omdat hij het linkerbeen zeker drie maanden niet maximaal mag belasten.

Janssen was net hersteld van een enkelblessure die hij eerder opliep tijdens de eredivisiewedstrijd in hetzelfde stadion tegen eveneens FC Twente. Nadien was hij om disciplinaire redenen teruggezet naar de tweede selectie.

 

06-11-01
 

Zwarte voetbalavond Jong Vitesse

Trainer Mike Snoei van Jong Vitesse beleefde maandagavond samen met zijn ploeg een donkere avond in Enschede. De zware blessure van Theo Janssen wierp een schaduw over het duel tegen Jong FC Twente, dat in 1-1 eindigde.

Janssen brak kort voor tijd zijn scheenbeen na een volgens Snoei schandalig grove charge. De twintigjarige middenvelder schreeuwde het uit en werd later naar het ziekenhuis afgevoerd. Daar bleek dat het scheenbeen vlak boven de enkel doormidden was.

Omdat Janssen veel pijn had, werd hij onmiddelijk geopereerd. Technisch manager Streuer begeleidde de speler naar het ziekenhuis Medisch Spectrum in Enschede. Clubarts Peter van Beek van Vitesse zocht intussen contact met de bekende voetbaldokter Vierhout. Streuer: “Het was gelukkig een mooie breuk. Omdat er geen zwelling was, kon hij direct worden geopereerd. Dat is in elk geval een voordeel, al is het natuurlijk een heel zware blessure.”

Janssen zal waarschijnlijk een pin door het scheenbeen krijgen. De revalidatietijd is moeilijk te voorspellen. In het meest gunstige geval is hij drie tot vier maanden uit de roulatie. Het is echter niet ondenkbaar dat Janssen, die in een puike vorm verkeerde, de rest van het seizoen mist.

De spelers van Jong Vitesse waren gisteravond zwaar aangeslagen. “Zeven, acht jongens zijn oude maatjes met wie hij nog heeft samengespeeld”, vertelt Snoei. “De jongens waren allemaal enorm onder de indruk.”

Snoei had Theo Janssen bij zijn selectie omdat de Arnhemmer, normaal selectiespeler, disciplinair was teruggezet door hoofdcoach Ronald Koeman. Janssen veronachtzaamde eerder een enkelblessure, tot woede van zijn coach. Snoei: “Ik was zeer tevreden, hij liep lekker te voetballen. Tot tien minuten voor tijd. Theo gaf een crosspass en kreeg daarna een tackle op zijn scheenbeen. Het was een overtreding die absoluut niet op een voetbalveld thuishoort.”

Snoei kon zich het moment van de avond nog haarfijn voor ogen halen: Die jongen van FC Twente kwam er keihard overheen. Normaal gesproken krijg je zes, zeven wedstrijden schorsing voor zo’n actie. Je ziet dit soort overtredingen wel vaker, maar het kan absoluut niet. Ik was zelf ook een bikkelharde speler, maar je moet wel nadenken bij wat je doet.”

Na afloop van het duel, dat in een mineurstemming werd uitgespeeld, haalde Snoei de spelers eerst weg uit de kleedkamer. “Theo had verschrikkelijk veel pijn en het zag er vreselijk uit.” Nadat de voetballer een paar pijnstillers had gekregen, ging het wel weer. Snoei: “Hij maakte zelfs alweer grapjes. Typisch Theo, hij moest zichzelf even een houding geven.”

Het duel werd uitgespeeld zonder dat de dader, Rahim Ouedraogo, van het veld verdween. De scheidsrechter was de aanslag ontgaan. Snoei: “De grensrechter had het wel gezien, maar daar wilde hij niet op afgaan. Later bood hij zijn excuses aan omdat hij het niet had gezien.”

Eerder in de wedstrijd werd Snoei ook al met een lelijke blessure geconfronteerd. Hij zag Saïd Echargui met een enkelkwetsuur uitvallen. “Hij maakte een pittige zwik, het zag er ook al niet goed uit. Echargui is er zeker een paar weken uit.”

Vitesse kwam gisteravond op achterstand door een treffer van de Oosterrijkse spits Roland Kollman. Nicky Hofs zorgde voor de gelijkmaker. Snoei: “Ik had het puntje graag ingeleverd als ik daarmee de gezondheid van de spelers zou terugkrijgen.”

 

Gelderlander 06-11-01
 

Bij Gelredome is hulp uit elke hoek welkom

De gemeente Arnhem, de provincie Gelderland of particuliere bedrijven. Het maakt de directie van het Arnhemse stadion Gelredome eigenlijk niet uit wie ze de helpende hand toesteekt, áls het maar gebeurt.

Zo reageert Paul van Sliedrecht, directeur van Gelredome, op het nieuws dat de provincie haar reddingsplan heeft afgeschoven en de gemeente zich nu actief gaat inzetten om het noodleidende stadion van de ondergang te redden. “Voor ons blijft de provincie de leidende partij. Gedeputeerde Staten hebben ons toegezegd dat ze voor een structurele oplossing gaan zorgen. Zo lang we geen andere signalen krijgen, gaan we ervan uit dat ze dat ook doen. Dat de provincie voor hulp nu heeft aangeklopt bij de gemeente, juich ik toe.”

Maar, zo benadrukt Van Sliedrecht nog maar eens, haast is geboden. Want de financiële positie van Gelredome is uiterst wankel. De zware hypothecaire lening hangt als een molensteen om de nek van het stadion. Tot het einde van dit jaar kan nog aan de financiële verplichtingen worden voldaan. Maar als half januari de volgende aflossingstermijn van een miljoen gulden moet worden voldaan, raakt het stadion in accute liquiditeitsproblemen. “Die rente en aflossing kunnen we niet betalen”, bekent Van Sliedrecht.

Mocht er voor die tijd geen passende oplossing voor Gelredome zijn gevonden, dan zal ook voetbalclub Vitesse, de vaste bespeler van het Arnhemse stadion, daarvan de gevolgen ondervinden. Van Sliedrecht: “Vitesse wil graag een fikse huurverlaging. Maar als de herfinanciering van de lening niet doorgaat, dan kan Vitesse dat natuurlijk wel vergeten.”

Van Sliedrecht werd vorige week geconsulteerd door de Arnhemse wethouders Lenferink en Van Hensbergen, die hem de hemd van het lijf vroegen. “Zij waren zich duidelijk aan het verdiepen in de stand van zaken rond Gelredome.” Van Sliedrecht hield een positief gevoel over aan het gesprek. “Maar toezeggingen hebben we niet gekregen.”

 

Gelderlander 06-11-01
 

Gemeente Arnhem zet zich in voor Gelredome

De gemeente Arnhem gaat zich actief inzetten voor de redding van stadion Gelredome. Er wordt momenteel hard gezocht op welke manier het noodlijdende stadion de helpende hand kan worden geboden.

Het dagelijks bestuur van de stad heeft nog geen definitieve keuze voor steunverlening genomen.

De hulp van het Arnhemse gemeentebestuur is noodzakelijk geworden, nadat Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Gelderland heeft besloten het eigen reddingsplan voor Gelredome af te schieten.

GS wilde Gelredome uit de financiële problemen halen door een nieuwe hypothecaire lening tegen een lager rentepercentage af te sluiten en het stadion tien jaar lang geen aflossing te laten betalen. Dit noodplan vindt echter niet voldoende draagvlak in Provinciale Staten.

VVD-gedeputeerde J. de Bondt, die de portefeuille Financiën heeft overgenomen van de onlangs opgestapte L. Jacobs (PvdA), heeft daarop steun gezocht bij de gemeente Arnhem. En, zo vertelde hij gisteren tijdens de vergadering van de provinciecommissie Middelen, ook gekregen.

“Het is daardoor nu mogelijk om Gelredome op een andere wijze toch te redden”, aldus De Bondt.

Over de inhoud van het nieuwe plan wilde de Gelderse gedeputeerde nog geen opening van zaken geven. Wel vertelde hij dat behalve de provincie en gemeente Arnhem ook bedrijven, zoals institutionele beleggers en projectontwikkelaars, bij het noodplan worden betrokken.

In tegenstelling tot De Bondt stellen de betrokken Arnhemse wethouders H. Lenferink (Financiën) en J. Van Hensbergen (Economische Zaken) zich wat terughoudender op. “We onderzoeken momenteel, in opdracht van het college, hoe we Gelredome kunnen helpen. Een standpunt hebben we als college nog niet ingenomen”, zegt Lenferink.

De gemeente Arnhem zet zich actief in voor behoud van Gelredome, vanwege het ‘belang van het stadion voor de inwoners van de stad’, aldus de wethouder.

Het vernieuwde noodplan voor Gelredome moet, zo stelt De Bondt, voor 1 december al vaste vorm hebben. “Gelredome haalt de kerst nog wel. Maar voor het einde van het jaar moeten we de banken een positief signaal geven, zodat we van hen iets meer tijd krijgen.”

Die tijd is hard nodig, want volgens Gelredome-directeur P. Van Sliedrecht komt het stadion in liquiditeitsproblemen als het in januari de volgende aflossingstermijn bij de banken moet voldoen.

Een faillissement van Gelredome is volgens De Bondt geen oplossing voor de financiële problemen. “Dan zijn alle investeerders die zich drie jaar geleden hebben ingezet voor het stadion in een klap hun geld kwijt. Dat mag niet en zal ook niet gebeuren. De eerste signalen van het nieuwe plan zijn hoopgevend.”

De provincie Gelderland heeft drie miljoen subsidie en een achtergestelde lening van 25 miljoen aan overheidsgeld aan het stadion verstrekt. Dat geld is de provincie bij een eventueel faillissement van het stadion kwijt. Daarnaast moet ze dan eveneens de Europese subsidies van enkele miljoenen guldens terugbetalen.

 

Gelderlander 06-11-01
 

Zaak Cornelisse dinsdag

De beroepszaak van Tim Cornelisse dient dinsdagavond om acht uur. De verdediger heeft een schorsing van vier wedstrijden opgelegd gekregen van de tuchtcommissie, maar heeft hier beroep tegen aangekondigd. Woensdagochtend om 10.00 uur krijgt de advocaat van Vitesse, Mr. B. van Meer, de uitspraak van de commissie van beroep.

 

Bron: Vitesseworld 05-11-01
 

Special Michael Dingsdag

In de nieuwe special kunnen er vragen worden gesteld aan Michael Dingsdag. Hij debuteerde als basisspeler bij NEC – Vitesse.

Heeft u vragen aan Michael stuur deze dan per e-mail naar jeugd@vitesse.org

 

November 2001
 

Vitesse: beste verdediging in Europa

Vitesse heeft, samen met de Duitse koploper, Bayern München cijfermatig gezien de beste verdediging van Europa. Beide clubs hebben na 12 wedstrijden slechts 4 doelpunten tegen gekregen in de competitie.

Vitesse kreeg deze competitie alleen tegentreffers in de wedstrijden tegen Heerenveen (1-1), Sparta (1-1), NEC (0-1) en Willem II (1-1). De doelpunten werden allen geïncasseerd door Jimmy van Fessem. Hij verdedigt het doel van de Arnhemse club sinds Edwin Zoetebier na drie duels verkaste naar Feyenoord.

 

Bron: TT TVG 05-11-01
 

Knol en Van der Schaaf in definitieve selectie

Ruud Knol en Remco van der Schaaf behoren tot de definitieve selectie voor de play-off duels met Jong Engeland. Theo Janssen is op de stand-by lijst geplaatst. Jong Oranje bereidt zich vanaf dinsdag 6 november voor op de duels met de Engelse leeftijdgenoten.

Tegenstander
Het zal geen gemakkelijke opgave worden voor Nederland. In de selectie van coach David Platt zitten een aantal volwaardige selectiespelers van gerenommeerde Premier League clubs. Meest bekende namen zijn Luke Chadwick (Manchester United), Owen Hargreaves (Bayern München), Chris Kirkland en Stephen Wright (Liverpool), Jhon Terry (Chelsea) en Darius Vassel (Aston Villa).

In augustus speelde beide ploegen al eens tegen elkaar in een oefenduel. De Engelsen wonnen toen vrij eenvoudig met 4-0. Aanstaande vrijag gaat het echter ‘om het echie’ en staat kwalificatie voor het Europees Kampioenschap op het spel.

 

Bron: Vitesseworld 05-11-01
 

Vitesse op televisie

Zaterdag 3 november wordt om 18.30 uur het programma Wannahaves uitgezonden door Yorin. In dit programma zit een item over EBOD en Vitesse/Gelredome met betrekking tot de beveiliging van Gelredome. Het programma wordt herhaald op zondag om 15.30 uur en op dinsdag om 23.50 uur.

Louis Laros is op maandagavond 12 november te zien in het sportprogramma De Verlenging van TV Gelderland. Het programma begint om 18.30 uur en wordt elk uur herhaald.

 

Bron: Vitesseworld 03-11-01
 

Didier Martel haalt zijn gram

Didier Martel heeft gisteravond zijn gram gehaald op Vitesse-trainer Ronald Koeman. De flamboyante Fransman was voor het treffen met Willem II opnieuw gepasseerd, maar zijn invalbeurt leverde Vitesse op de valreep toch nog een puntje op: 1-1.

Martel startte in de voorbije partijen ook regelmatig op de bank. Volgens Koeman is de linksbuiten na zijn langdurige enkelblessure zoekende naar vorm en levert hij te weinig defensieve arbeid voor het team. In Tilburg antwoordde Martel met een fraaie en dure assist. In de blessuretijd legde hij de bal op het hoofd van Matthew Amoah, die van dichtbij raak knikte.

lees verder...

 

 

 

Bron: de Gelderlander 03-11-01
 

Van Fessem geniet van terugkeer

Jim van Fessem keerde als doelman van Vitesse terug in Tilburg bij zijn oude club Willem II. De doelman genoot met volle teugen van zijn rentree: “Ik had heel veel zin in deze wedstrijd. Ik heb hier negen schitterende jaren gehad. Ik werd heel goed ontvangen door het publiek.”

Van Fessem baalde alleen van de tegengoal: “Tsja, dat is de kracht van Bombarda. Ik vind de uitslag terecht. Het gebeurt alleen vlak voor tijd. Sneu voor Willem II, maar daar heb ik nu natuurlijk geen booschap meer aan. Ik vond dit qua positiespel een van onze beste wedstrijden.”

 

Bron: TT TVG 02-11-01
 

Toch proces-verbaal Dejan Stefanovic

De politie Limburg-Zuid maakt toch proces-verbaal op tegen Dejan Stefanovic voor zijn trap in het gezicht van Rolf Landerl tijdens Fortuna Sittard-Vitesse op 18 september. Landerl, die daarbij een gekneusde oogkas opliep, deed aangifte van mishandeling maar trok dat in na excuses van de Vitesse-verdediger. Vitesse-woordvoerder Frank Huizinga bevestigt dat er toch een procesverbaal opgemaakt wordt, maar wil verder nog niet reageren. De officier van justitie moet nog bepalen of Stefanovic daadwerkelijk vervolgd wordt.

 

Bron: TT TVG 02-11-01
 

Koeman: We namen tenminste initiatief

Trainer Ronald Koeman was tevreden over het vertoonde spel van Vitesse in de uitwedstrijd bij Willem II. De trainer vond zijn ploeg domineren in Tilburg: “We namen tenminste initiatief in tegenstelling tot vorige week tegen Twente. Ook na de 1-0 gingen de koppies niet omlaag, de instelling bleef goed en we bleven voetballen.”

Koeman was zeer te spreken over de invalbeurt van Didier Martel: “Hij was enorm sterk aan de bal en had heel veel dreiging aan de linkerkant. Zo wil ik hem zien. Ik heb niks te mopperen: Ook al hadden we verloren, ik ben tevreden over de manier waarop we speelden.”

 

Bron: TT TVG 02-11-01
 

Willem II en Vitesse delen de punten

Vitesse is er in blessuretijd in geslaagd een puntje mee te nemen uit Tilburg. Mariano Bombarda had Willem II in de 68ste minuut op voorsprong gebracht, maar twee minuten in de extra tijd kopte Matthew Amoah de Arnhemmers alsnog langszij.

Vitesse was vrijdagavond op bezoek bij Willem II pas na de openingstreffer van Bombarda in de 68e minuut bereid naar voren te voetballen. De late verandering van speelstijl leverde de Arnhemmers nog een punt op ook door een treffer in blessuretijd van Amoah: 1-1. Ook Willem II kon de verdedigende speelstijl van Vitesse dus niet helemaal afstraffen. Bij gemis van een echte spits lijkt ook trainer Ronald Koeman bekeerd door de stroming die onder de naam ‘nieuw realisme’ met verdedigend voetbal steeds meer zieltjes wint.

Op papier laat de oefenmeester zijn ploeg nog steeds met drie spitsen voetballen, maar de wedstrijd bij Willem II leerde dat vleugelaanvallers Tijjani Babangida en Viktor Sikora vaak als aanvallende middenvelders dienst doen. Alleen in balbezit mag het duo de eenzame aanvaller Jhon van Beukering ondersteunen. Behalve de Tilburgers wisten slechts NEC, Heerenveen en Sparta één keer te scoren tegen Vitesse. De verdedigende instelling wreekt zich in de voorhoede. Vitesse scoorde bij Willem II pas zijn elfde doelpunt. Tekenend voor matige Arnhemse productie is dat middenvelder Remco van der Schaaf met twee treffers clubtopscorer is.

Willem II bleef lange tijd ongevoelig voor de steeds meer verdedigende strijdwijze van veel clubs op het hoogste Nederlandse niveau. Tot voor kort verklaarde Willem II de clubcultuur heilig. De Tilburgers speelden altijd met drie spitsen en weigerden zich aan te passen aan de tegenstander. Trainer Hans Westerhof is de laatste tijd echter wel bereid zijn vaste team te veranderen voor bepaalde tegenstanders. Dat bleek zondag bij Ajax toen de laf spelende Brabanders met 4-1 verloren. In het thuisduel met Vitesse wilde Willem II echter weer op de aanval spelen

Aanvaller Bombarda keerde weer terug in de spits, Yassine Abdellaoui en Jattoo Ceesay acteerden als echte vleugelspitsen. De offensieve instelling leidde in de eerste helft slechts tot twee kleine kansjes. Michel Kreek trapte in de 34ste minuut de bal van de doellijn na een omhaal van Abdellaoui. Van Fessem zag twee minuten later Youssef Mariana in kansrijke positie naast schieten. Willem II-doelman De Vlieger kende voor rust helemaal geen gevaarlijke momenten. Vitesse miste de inbreng van Theo Janssen. De middenvelder is geschorst omdat hij ondanks een blessure in het uitgaansleven werd aangetroffen

Na rust slaagde Willem II er beter in de verdediging van de bezoekers onder druk te zetten. Doelman Van Fessem kon zijn oude ploeggenoot Bombarda in de 54ste minuut nog van scoren afhouden. Een kwartier later was hij echter kansloos op een lepe schuiver van de Argentijn: 1-0. Trainer Koeman bracht met Martel en Mbamba twee aanvallers in de ploeg. Eenmaal op achterstand bleek Vitesse wel degelijk op de aanval te kunnen spelen. De defensie van Willem II wankelde maar doelman De Vlieger zag tot zijn grote opluchting Mbamba en Van Beukering van dichtbij naast schieten. In de laatste minuut moest hij echter alsnog het antwoord schuldig blijven op een kopbal van de geheel vrijstaande Amoah.

Willem II
Geert de Vlieger, Raymond Victoria, Jos van Nieuwstadt, Chris Janssens, Joris Mathijsen, Tom Caluwé, Denny Landzaat, Youssef Mariana (84. Dmitri Shoukov), Jattoo Ceesay, Mariano Bombarda (82. Danny Mathijssen), Yassine Abdellaoui (90. Tarik Sektioui)

Vitesse
Jimmy van Fessem, Tim Cornelisse, Ruud Knol, Michel Kreek, Stefan Nanu, Remco van der Schaaf, Matthew Amoah, Gert Claessens (79. Emile Mbamba), Tijjani Babangida (66. Didier Martel), Jhon van Beukering, Viktor Sikora

Scheidsrechter: René Temmink

Toeschouwers: 13.900

Gele Kaarten
Janssens, Victoria (Willem II)
Claessens, Amoah (Vitesse)

Scoreverloop:
1-0 Bombarda (68.)
2-0 Amoah (90.+)

 

02-11-001
 

Sikora bij Voetbal Insite

Vitesse-speler Victor Sikora zit vanavond in het tv-programma Voetbal Insite. Er wordt tijdens het onderdeel ´Persoonlijk´ een blik geworpen in het huis van Sikora terwijl hij allerlei vragen krijgt voorgeschoteld.

Voetbal Insite begint om 20.30 uur op RTL5.

 

02-11-01
 

Gesprek supporters met Omroep Gelderland

Vanmiddag heeft een groepje Vitessesupporters een gesprek gehad met Omroep Gelderland om aandacht te vragen voor de financiele situatie bij Vitesse.

 

02-11-01
 

MotD 2/11/2001: Willem II-Vitesse

Willem II-Vitesse is vrijdagavond een duel in de subtop van de KPN Eredivisie. Vooral de Arnhemmers presteren goed in de huidige jaargang. De ploeg van trainer Ronald Koeman staat keurig derde en verloor slechts één duel. In Nijmegen werd van aartsrivaal NEC met 1-0 verloren. Willem II staat zesde en pakt vooral thuis de punten. Vrijdag probeert de ploeg de ongeslagen status in eigen huis te prolongeren.

Westerhof kent weinig personele problemen voor de ontmoeting met Vitesse. Alleen Jos van Nieuwstadt is een vraagteken. De verdediger hield aan het duel met Ajax een lichte hersenschudding over.

De Tilburgers zitten midden in een zwaar gedeelte van het competitieprogramma. De ploeg van trainer Hans Westerhof ging op bezoek bij FC Utrecht, NAC en Ajax en hield daar slechts één punt aan over. Alleen bij NAC werd een punt mee naar huis genomen. In uitwedstrijden lukt het de Tilburgers niet om indruk te maken.

Voor Vitesse gaat het dit seizoen sportief gezien voor de wind. De ploeg kan vertrouwen op een solide verdediging die weinig weggeeft. Het probleem bij de Arnhemmers is echter het maken van doelpunten. Koeman probeerde al een aantal samenstellingen. Onder andere Matthew Amoah, Bob Peeters, Jhon van Beukering en Emile Mbamba doken op in de spits, maar een oplossing bracht het niet. Met de talentvolle aanvaller Van Beukering heeft de ploeg een groeibriljant in bezit, maar de speler is nog te onervaren om zijn team op sleeptouw te nemen.

In Tilburg wist de ploeg echter de afgelopen jaren veel te scoren. De nummer drie van de ranglijst ging er de afgelopen vier ontmoetingen met tien punten vandoor. Alleen vorig seizoen speelde Vitesse gelijk in Tilburg (2-2). De laatste keer dat de Tricolores wisten te winnen dateert alweer uit het seizoen 1997/98. Destijds wonnen de Tilburgers vlak voor tijd met 1-0 door een goal van Joonas Kolkka. De daarop volgende twee seizoenen was het steeds Vitesse dat met een ruime winst naar Gelderland terugkeerde (5-3, 4-0).

In tegenstelling tot Hans Westerhof kent Ronald Koeman meer problemen met de opstelling. Marc van Hintum, ex-Willem II, mist door vocht in zijn knie het duel van vrijdagavond. Ook Bob Peeters kan niet meedoen. De Belg heeft last van een kuitblessure. Jeugd-international Theo Janssen, dit seizoen één van de dragende krachten op het Arnhemse middenveld, werd afgelopen week disciplinair geschorst.

Vitesse-speler Louis Laros is wel weer inzetbaar na bijna een jaar blessureleed. ‘Het zou prachtig zijn als ik er tegen mijn oude club er bij te zijn’, zegt Laros op de site van Vitesse. ‘Ik speelde altijd goed tegen Willem II. Ik ben niet bang om in te vallen. Een heel duel is nog teveel.’

Ook Tim Cornelisse kan spelen. De rechtsback mag in afwachting van zijn beroepszaak meespelen. De verdediger werd door de tuchtcommissie van de KNVB voor vier wedstrijden geschorst, nadat hij PSV-er John de Jong een elleboogstoot gaf. De uitspraak volgt volgende week.

 

Bron: VI 02-11-01
 

Selectie voor Knol en Van der Schaaf

Ruud Knol en Remco van der Schaaf behoren tot de voorlopige selectie van Jong Oranje. De definitieve selectie wordt maandag 5 november bekendgemaakt. Jong Oranje speelt op vrijdag 9 november in Utrecht het eerste EK-kwalificatieduel tegen Jong Engeland.

Bron: Vitesseworld 02-11-01
 

Marc van Hintum schenkt kanker-patiënte zijn scooter

Tianne Woerdman (18) uit Arnhem kon haar ziekte donderdag even vergeten. Marc van Hintum kwam bij haar op bezoek en nam zijn eigen Italiaanse scooter voor haar mee. Hij las in de krant dat haar scooter was gestolen. Een ramp voor Tianne. Ze heeft kanker en nog maar enkele maanden te leven en kan alleen met die scooter nog ergens heen. Marc van Hintum: “Bij ons staat die scooter in de schuur. Ik hoop dat zij ervan kan genieten”

Namens alle Vitesse-fans: Klasse actie Marc. We zijn trots op je!

 

02-11-01
 

Nuon betaalt getuige minder

Nuon-topman T. Swelheim heeft de laatste betalingstermijn aan kroongetuige H. Klap niet uitgevoerd. Klap zou van Nuon honderdduizend gulden ontvangen voor een belastende verklaring tegen ex-voorzitter Karel Aalbers.

Klap zou zestigduizend gulden krijgen voor de verklaring en twee maal twintigduizend gulden voor een onderzoek naar een waterproject in Thailand. De laatste twintigduizend is door Nuon echter nooit betaald, zo verklaarde Klap tijdens een getuigenverhoor in de zaak Aalbers.

Swelheim stelde niet tot betaling te zijn overgegaan, omdat hij ontevreden was over de uitvoering van het ‘waterproject Thailand’. De gehele betaling aan Klap werd onder deze noemer weggeboekt. Voor het Openbaar Ministerie was deze boeking reden om Swelheim te verdenken van valsheid in geschrifte. De verklaring van Klap was mede aanleiding voor een strafrechtelijk onderzoek naar fraude door Aalbers. De voormalige voorzitter van Vitesse zegt voldoende bewijzen te hebben dat de verklaring van Klap geen hout snijdt.

Voordat Swelheim de belastende verklaring doorspeelde naar de Fiod heeft accountantskantoor KPMG onderzoek gedaan naar de antecedenten van Klap. Aangezien Klap dicht genoeg bij het vuur zat – hij kende Aalbers nog als voormalig zakenpartner – werd de verklaring waardevol genoemd. KPMG heeft Nuon vervolgens geadviseerd de verklaring van Klap serieus te nemen.

De nieuwe feiten rond Swelheim en Aalbers komen aan het licht in de getuigenverhoren die op last van Aalbers plaatsvinden. Aalbers wil aantonen dat hij het slachtoffer is van een doelbewuste beschadigingscampagne.

Swelheim werd gisteren tijdens deze verhoren verrast door de mededeling van officier van justitie G. Staa dat hij verdachte was.

Desondanks zag de Nuon-topman af van zijn recht om als verdachte niet te getuigen. Swelheim bleef gewoon zitten en beantwoordde de vragen van de advocaat van Aalbers. In januari treedt Swelheim terug als hoogste baas van Nuon.

 

Bron: Volkskrant 02-11-01
 

OM verdenkt Nuon-topman Swelheim van fraude

Bestuursvoorzitter T. Swelheim van Nuon wordt door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van valsheid in geschrifte. Dit bleek tot verrassing van Swelheim en zijn advocaten woensdag tijdens verhoren in de fraudezaak K. Aalbers, de voormalige voorzitter van Vitesse.

Volgens Swelheims advocaat F. Grapperhaus betreft het een oude kwestie, die is aangezwengeld door Aalbers. Die heeft in maart van dit jaar aangifte gedaan tegen Swelheim wegens valsheid in geschrifte.

Swelheim betaalde een jaar geleden tachtigduizend gulden aan H. Klap, een voormalig zakenpartner van Aalbers. Klap legde voor dit bedrag een belastende verklaring af over Aalbers. De som werd door Swelheim bij Nuon weggeboekt onder de post ‘Waterproject Thailand’. Klap verbleef toentertijd in Thailand.

Grapperhaus neemt de verdenking van het OM niet serieus. ‘Dit is moddergooien. Een afleidingsmanoeuvre van de advocaten van Aalbers.’ Grapperhaus werd woendag bij het verhoor van Swelheim verrast door de mededeling van officier van justitie G. Staa dat de Nuon-topman verdacht wordt van fraude. ‘In maart heb ik de officier een brief gestuurd of hij per omgaande wilde laten weten of de klacht serieus zou worden genomen. Wij hebben schriftelijk nooit een reactie gehad, terwijl ons mondeling te verstaan werd gegeven dat men de klacht niet serieus nam.’

Ook G. Knoops, advocaat van Aalbers, hoorde in die tijd van het OM dat de klacht niet serieus zou worden onderzocht. Knoops: ‘Blijkbaar is er in de opstelling van het OM iets veranderd. Of er is door justitie nieuw onderzoek gedaan, waarvan wij geen weet hebben.’

 

Bron: Volkskrant 02-11-01
 

 

Koeman: Klap in mijn gezicht

Trainer Ronald Koeman is nog altijd verbolgen over het gedrag van Theo Janssen: “Het is een klap in mijn gezicht. Ik ben zo vaak met hem bezig geweest, ik dacht dat we hem aardig op de rails hadden.” Koeman weet niet of de boodschap is aangekomen bij Janssen: “Dat interesseert me op dit moment ook niet. Het interesseert me pas weer als ik hem weer bij de groep wil halen.”

Ronald Koeman baalt van het gebrek aan discipline: “Het is een algemeen probleem, niet alleen bij Vitesse. De verantwoordelijkheid ten opzichte van de werkgever is soms ver te zoeken.”

 

Bron: TT TVG 01-11-01
 

Vitesse moet waken voor valkuil achter de kracht van de verdediging

Vitesse dankt de derde plaats op de ranglijst grotendeels aan de defensieve kracht van het elftal. Het gevaar bestaat dat de ploeg de aanval verwaarloost. Wie niks afdwingt, komt te kort voor Europees voetbal.

Voetbal blijft een onvoorspelbaar spel. Wie voor de start van het seizoen had durven voorspellen dat de kracht van Vitesse in een solide defensie zou schuilen, was waarschijnlijk voor voetbalidioot uitgemaakt.

lees verder...

 

 

 

Bron: Gelderlander 01-11-01
 

Koeman kiest aanvallende variant

Vitesse trainer Ronald Koeman kiest vrijdagavond uit tegen Willem II weer voor een aanvallende variant, dus met Matthew Amoah achter de spitsen. Louis Laros voelt zich weer fit en kan op de bank te zitten. “Het zou prachtig zijn om tegen mijn oude club er bij te zijn. Ik speelde altijd goed tegen Willem II. Ik ben niet bang om in te vallen. Een heel duel is nog teveel.”

Vermoedelijke opstelling:
Van Fessem, Cornelisse, Knol, Kreek, Nanu; Van der Schaaf, Amoah, Claessens; Babangida, Van Beukering, Sikora. Mahamadou Diarra kampt met een liesblessure en het is onzeker of hij inzetbaar is.

 

TT TVG 01-11-01
 

Drie Vitessenaren in jeugdselectie Oranje

Jhon van Beukering, Nicky Hofs en Michael Jansen maken deel uit van de voorlopige selectie van Oranje tot 19 jaar. Het elftal neemt tussen 10 en 14 november deel aan het EK-kwalificatietoernooi in Frankrijk.

De voorlopige selectie bestaat uit 22 spelers. Feyenoord is hofleverancier met zes spelers. Vitesse levert er net als Ajax en FC Groningen drie. Ralf de Haan is de enige andere Gelderse speler. De aanvaller komt uit voor NEC. Op de reservelijst staan nog drie spelers van Vitesse: Lucien Dors, Theo Groeneveld en Stijn Schaars.

De selectie speelt dinsdag 6 november een oefenduel tegen Noordwijk. Een dag later wordt de groep teruggebracht tot achttien spelers. Oranje is ingedeeld met Albanië, San Marino en Frankrijk. Op 8 november vertrekt het gezelschap naar Frankrijk. Bondcoach Mark Wotte is dan niet aanwezig omdat hij Jong Oranje coacht tijdens het kwalificatieduel tegen Jong Engeland. Hij wordt vervangen door André Wetzel.

 

De Gelderlander 01-11-01
 

Theo Janssen traint alweer

Theo Janssen lijkt snel hersteld te zijn van zijn enkelblessure. Zaterdag viel hij al na 8 minuten uit, maar inmiddels traint hij alweer bij het tweede. Janssen speelt echter niet tegen Willem II. Hij werd uit de selectie gezet, omdat hij ondanks zijn blessure ging stappen. De jeugdinternational vond die straf wat overdreven.

Hij hoopt op tijd fit te zijn voor de playoff wedstrijden van Jong Oranje tegen Jong Engeland. Volgende week vrijdag is het thuisduel in Utrecht. Dinsdag moet de selectie zich melden, Janssen hoopt er dan bij te zijn.

 

TT TVG 01-11-01

Hoofdsponsor: