november 2006

Blessures bij Vitesse vallen mee

De Vitesse-verdedigers Purrel Fränkel en Civard Sprockel lijken fit genoeg om zaterdag tegen PSV weer te kunnen spelen. Beide verdedigers vielen woensdag tegen Heerenveen uit met blessures. Fränkel moest vlak voor rust het veld verlaten met een liesblessure en aan het begin van de tweede helft moest Sprockel zich laten vervangen met problemen aan de hamstring. Vitesse incasseerde zonder de twee verdedigers drie tegentreffers. Fränkel werd vervangen door Siebe Blondelle en als invaller voor Sprockel maakte Ruud Knol zijn rentree na ruim een maand. Knol had een knieblessure.

Bron: Omroep Gelderland 30-11-2006

ADO-uit: Vitesse compenseert fans

Vitesse geeft supporters die meereisden naar het uitduel tegen ADO Den Haag tien euro terug. De wedstrijd werd op 19 november gestaakt, omdat ADO-supporters massaal het veld bestormden en het vak met Vitesse-fans belaagden. Die moesten noodgedwongen het stadion uitvluchten. Algemeen directeur Paul van der Kraan van Vitesse heeft de bewuste supporters daarom een brief gestuurd, waarin hij stelt dat de club de gang van zaken bijzonder vervelend vindt. Bij de brief zit een bon, die bij de club kan worden ingeruild voor tien euro.

Bron: Omroep Gelderland 30-11-2006

Vitesse te licht voor subtop

Arnhemse ploeg gaat in Gelredome onderuit tegen Heerenveen (1-3) Gewogen en te licht bevonden. In de week van de waarheid ging Vitesse gisteren voor de tweede keer onderuit tegen een subtopper: 1-3 tegen Heerenveen. Afgelopen vrijdag verloor Vitesse in Enschede met 2-0 van FC Twente, dat over veel meer aanvallende kwaliteiten beschikt. En gisteravond legde het Friese koningskoppel Afonso Alves/Lasse Nilsson het rustige Gelredome het zwijgen op. Zo dreigt de week van de waarheid voor Vitesse een pijnlijke, maar weinig verrassende conclusie op te leveren. Trainer Aad de Mos gaf deze naam aan het drieluik met Twente, Heerenveen en PSV. Vitesse heeft zaterdagavond tegen de landskampioen een wonder nodig in Gelredome, wil het de week van de waarheid niet resulteren in drie nederlagen. Gisteravond kreeg de Arnhemse ploeg de bevestiging van datgene wat in Enschede al duidelijk was geworden. Vitesse is te licht voor de subtop van de ere­divisie. In beide partijen deed het team van De Mos in periodes aardig mee en mocht het zich zelfs warmen aan een overwicht. Maar de waarde daarvan is te verwaarlozen, indien het niet leidt tot voldoende doelpunten.

Het manco van Vitesse is de af­hankelijkheid van Danko Lazovic. De spits uit Servië heeft deze competitie al acht keer gescoord. Maar als Lazovic zoals gisteren een keertje zijn dag niet heeft, dan is het elftal aan­gewezen op ingevingen van de veelal jonge en onervaren spelers om hem heen. Gisteren speelden Etiënne Esajas, Anduele Pryor, Fred Benson, Onur Kaya en Theo Janssen in de nabijheid van Lazovic. Afge­zien van het zekerheidje Janssen zijn dat allemaal jongelingen, die nog niet structureel voldoende kunnen afdwingen.

Vitesse kwam na een klein half uur wel op voorsprong. Theo Janssen trapte een hoekschop met veel effect naar de tweede paal, waar Fred Benson zijn hoofd tegen de bal drukte (1-0). De voorsprong was verdiend, aangezien de thuisploeg voor rust sterk speelde. Maar via Alves had Heerenveen in die fase ook zomaar twee keer kunnen scoren. Dankzij drie fantastische reddingen van doelman Harald Wapenaar hield Vitesse een uur zicht op een mooi resultaat. Toen brandde het aanvalsduo Alves/Nilsson los en was er voor Vitesse geen houden meer aan. Eerst soleerde Alves behendig door de laatste Arnhemse linie (1-1), vier minuten later rondde hij een voorzet van Nilsson af (1-2) en een kwartier voor tijd scoorde de topscorer vanaf elf meter, nadat hij door Knol was gevloerd (1-3).

De Mos hekelde naderhand de verdedigende fouten bij de te­gentreffers. Daar was wel wat voor te zeggen, aangezien de verdediging kwetsbaar werd nadat Civard Sprockel geblesseerd was uitgevallen. Aan de andere kant was het opmerkelijk dat De Mos de controlerende middenvelder Remco van der Schaaf op de bank hield.

Ondanks de nederlaag steeg Vitesse gisteren drie plekken op de ranglijst. De Arnhemse club kreeg in de ochtend vanuit Zeist het gehoopte bericht dat de gestaakte wedstrijd bij ADO Den Haag niet wordt uitgespeeld. De 0-3 tussenstand is nu officieel de eindstand, Het restant (23 minu­ten) zal nooit plaatshebben. Vitesse staat nu elfde, nog steeds ver verwijderd van de subtop.

Bron: De Gelderlander 30-11-2006

Blessures verstoren wisselplan

Voor Vitesse-trai­ner Aad de Mos bleef er gis­teravond tegen Heerenveen weinig te wisselen over. Drie keer moest een geblesseerde speler naar de kant. Vitesse verloor na een sterke eer­ste (1-0 Fred Benson) en een onherkenbare tweede (drie treffers Afonso Alves) onnodig van Heerenveen (1-3) en raakte drie spelers geblesseerd kwijt.

Vlak voor rust haakte Purrel Fränkel af met een liesblessure, die hem waarschijnlijk ook de wedstrijd tegen PSV (zaterdag) kost. In de 50ste minuut, stand nog 1-0, viel Civard Sprockel uit met een spierblessure (hamstring). Hij is waarschijnlijk wel tijdig op te lappen. Datzelfde geldt voor Etiënne Esajas (kuitspier), die De Mos’ tactische wissel Mads Junker voor verdediger Sansoni (Janssen in de opbouw) verstoorde.

Bron: De Gelderlander 30-11-2006

De Mos: ‘Dit is een bittere pil’

Vitessetrainer Aad de Mos repte gistera­vond van een ‘bittere pil voor de ploeg die goed speelde’, na de 3-1 nederlaag in Gelredome tegen Heerenveen. „Dit was onze beste eerste helft tot nu toe”, aldus De Mos. „Het uitvallen van Sprockel was heel belangrijk. Hij speelde heel goed, net als de backs Fränkel en Verhaegh. Als teamtotaal was dit een van onze betere prestaties. Maar voetbal wordt beslist in de restverdediging. Bij Heerenveen stond Hansson goed opgesteld ten opzichte van Dingsdag. Bij ons ging dat niet goed.”

„De verdediging is de achilleshiel bij het aanvallende voetbal dat wij willen spelen”, vervolgde De Mos. „Het is een punt waar we niet overheen komen. Maar we gaan met deze speelwij­ze door. We hebben ook geen keuze, want we hebben veel aanvallende jongens in de selectie.” De Mos hield Remco van der Schaaf op de bank. „Er was geen reden te wisselen, want we speelden goed. Ik vond dat Kaya en Janssen het goed deden centraal op het middenveld.”

Bron: De Gelderlander 30-11-2006

Nederlaag doet Aad de Mos veel pijn

Trainer Aad de Mos was flink geïrriteerd na de nederlaag van zijn Vitesse tegen Heerenveen.

“Dit doet mij veel pijn. Het kwam door de verdediging, die niet goed stond opgesteld. We misten twee belangrijke pionnen na het uitvallen van Purrel Fränkel en Civard Sprockel, die heel goed in de wedstrijd zaten.”

De Mos zag zijn ploeg voor die wissels voortreffelijk spelen. “We waren echt de betere ploeg, maar wij maken hun goals, omdat we als verdediging niet goed stonden. En dat terwijl in de rust de broeken zwart waren, wat bij Twente niet het geval was.”

Bron: TV Gelderland TxT 30-11-2006

Theo Janssen: het was paniek in de tent

Aanvoerder Theo Janssen baalde enorm van de thuisnederlaag van Vitesse tegen Heerenveen. Hij wist precies wat er verkeerd ging bij de Arnhemmers.

“Er vallen twee spelers uit en dan is het paniek in de tent. Bovendien hadden we al lang de 2-0 moeten maken. Lazovic had Benson aan moeten spelen, maar gaat voor eigen succes. Daar is hij spits voor, maar het is wel dodelijk.”

Vitesse speelde voor rust wel prima. “Ik denk dat de eerste 55 minuten de beste waren van dit seizoen, maar daar win je niks mee. Dit is kut. We hadden op één punt van Heerenveen kunnen komen, nu zijn we voorlopig weg.”

Bron: TV Gelderland TxT 30-11-2006

Dingsdag is Vitesse-supporters dankbaar

Michael Dingsdag beleefde als enige Arnhemmer een prettige avond in Gelredome. De verdediger van Heerenveen won van zijn oude ploeg Vitesse.

“Ik heb een positieve avond gehad. We hadden de eerste helft een mannetje over achterin, maar we dekten te laat door. Zij konden daardoor vrijuit via het middenveld voetballen. De tweede helft zijn we één-op-één gaan spelen en hebben we het rechtgezet.”

Michael Dingsdag had rekening gehouden met fluitconcerten, maar die waren niet te horen. “Ik ben de Vitesse-supporters heel dankbaar, ze zijn heel lief voor mij geweest. Het was prima voor mij.”

Bron: TV Gelderland TxT 30-11-2006

Fans 127 steken Deense spits hart onder de riem:

“Junker, wij hebben vertrouwen in jou”

Op de Oosttribune hing woensdagavond tijdens de wedstrijd tegen Heerenveen voor vak 120/121 een spandoek met de afmeting van flinke rijnaak. Het doek was gericht aan Mads Junker en gemaakt door supporters uit vak 127 (Noord) die hem daarmee een hart onder de riem staken. “Junker, vi have tillid til du, du blive vor helt!”, was op het linnen te lezen. Met daarnaast 127 en de Deense vlag. Jammer genoeg lukte het de redactie gisteravond niet de makers van het imposante doekwerk te pakken te krijgen. Een telefoontje naar iemand die het Deens machtig is, bracht de vertaling: “Junker, wij hebben vertrouwen in jou. Jij blijft onze held!”

Het zal niet toevallig zijn dat de steunbetuiging recht tegenover de reservebank werd gehangen. Al maanden behoort Junker niet meer tot de basiself van De Mos. De Deense spits komt alleen nog voor invalbeurten in aanmerking. Tegen Heerenveen mocht hij in de 74ste minuut zijn opwachting maken, toen de wedstrijd al gespeeld leek. Onlangs (17 november, red.) liet Junker aan Omroep Gelderland weten, geduld te hebben tot kerst: “Als ik dan nog geen speeltijd krijg, kan ik misschien beter weg. Na vier maanden op de bank is dat ook voor de club een betere oplossing, want ik ben een dure aankoop.” Vlak voor de wedstrijd drukten Oostgangers, die vlak voor het spandoek zaten, een deel naar beneden zodat de tekst niet meer helemaal zichtbaar was. Maar de boodschap van 127 zal zeker bij de Deen zijn overgekomen.

Bron: Vitesse Org 30-11-2006

Winterstop – Column Gerard Borgman

Vitesse heeft gisteren op de ranglijst een sprongetje ge­maakt, doordat de KNVB de 0-3 in de gestaakte wedstrijd bij ADO Den Haag als eind­stand heeft vastgesteld. Vites­se staat nu elfde, op slechts een punt van plek negen. Die klassering is het minimale streven, omdat zo deelname aan de play-offs om Europees voetbal wordt afgedwongen.

Een blik op de rang­lijst leert dat de eer­ste beslissingen al zijn gevallen. De top­clubs PSV, AZ en Ajax zijn voor Vitesse logi­scherwijs buiten be­reik, maar dat geldt vooralsnog ook voor FC Twente, Feye­noord, FC Groningen en Heerenveen. Dat betekent dat er twee plek­ken overblijven in het linker­rijtje. Vitesse is daarvoor in de race, samen met vooral Ro­da JC en FC Utrecht.

Of de Arnhemse club daad­werkelijk zijn doelstelling zal halen, hangt grotendeels af van dat wat er in de winter­stop al dan niet gebeurt. Wel­beschouwd zijn er twee moge­lijkheden. Een: Vitesse roert zich niet op de transfermarkt en speelt het seizoen uit met de huidige selectie. Dat bete­kent dat jongelingen als Etiënne Esajas, Anduele Pryor, Fred Benson en Onur Kaya waarschijnlijk voluit speeltijd krijgen om zich ver­der te ontwikkelen. Dat im­pliceert echter ook dat de wis­selvalligheid, het kenmerk van alle jeugdige ploegen, zal blijven. Of de doel­stelling wordt ge­haald, is dan een groot vraagteken.

Mogelijkheid twee: Vitesse versterkt de selectie in de winter, waardoor De Mos kan doorselecteren. Met enkele gerichte aankopen zal de kans op het linkerrij­tje ongetwijfeld groter wordt. Vitesse staat in de winter voor een belangrijke keuze. Het al dan niet versterken van de lichte spelersgroep is namelijk ook het meest dui­delijke signaal naar de bui­tenwereld. Stelt Vitesse zich behoudzuchtig op? Of kiest de Arnhemse club voor spor­tieve bravoure (en financieel risico)? Het woord is aan de clubleiding.

Bron: De Gelderlander 30-11-2006

‘Waarheid’ valt Verhaegh zwaar

Man van de wedstrijd Paul Verhaegh stond gisteravond na Vitesse-Heerenveen (1-3) met een zuur gevoel vragen te beantwoorden. „We staan in het verkeerde rijtje en er is nog genoeg werk aan de win­kel.”

De sterk spelende verdediger Paul Verhaegh van Vitesse kon gisteravond niet ge­nieten van zijn uitverkiezing tot man van de wedstrijd nadat zijn ploeg in de ‘week van de waar­heid’ (zoals trainer Aad de Mos dat bestempelde) ook het twee­de duel verloor. „De waarheid is duidelijk, twee nederlagen, bij Twente en van­avond tegen Heerenveen. En een hele zware voor de boeg, PSV. We staan in het verkeerde rijtje, dat is de waarheid. Er is nog veel werk aan de winkel”, reageerde Verhaegh, die niet wil­de spreken van een ‘wanhopig’ gevoel. „Nee, in de eerste helft spelen we heel goed, maar in de tweede helft spelen we een pe­riode heel slecht en daarin incas­seren we twee goals. Dat zijn de persoonlijke fouten waarvan de trainer al vaker heeft gezegd dat ze eruit moeten”, sprak Verhae­gh, die gisteravond laat nog een pluim van zijn trainer kreeg. ‘Wapenaar en Verhaegh, ga zo door’, zei De Mos na afloop. Het tweede lichtpuntje voor de Brabander was zijn uitverkie­zing tot man van de wedstrijd.

„Het geeft toch een bevestiging dat je goed bezig bent”, zei Ver­haegh, die de twee noodgedwon­gen wissels in de verdediging niet wilde gebruiken als excuus. Siebe Blondelle verving vlak voor rust Purrel Fränkel (goed op dreef) en Ruud Knol moest vijf minuten na rust Civard Sprockel (sterk in de duels) ver­vangen. „Daar lag het niet aan. Ik vond wel dat we te veel de lan­ge bal gingen spelen. In de eer­ste helft speelden we juist kort en had Heerenveen steeds meer moeite met het achter de bal aan lopen. Waarom we daarmee niet doorgaan, weet ik niet. De trainer waarschuwt in de rust wel dat Heerenveen wat oppor­tunistischer zal gaan spelen en ze hebben natuurlijk een dode­lijke spits. Toch hadden wij het al moeten beslissen, zelfs in de tweede helft nog. Als Lazovic vlak na rust de bal direct op Benson speelt, is het ook 2-0.

Dan win je en haal je met de drie punten van Den Haag erbij zes punten. Je staat op één punt van Heerenveen en je hebt aan­sluiting met de subtop. Nu sta je op zeven punten en moet je con­stateren dat je tekort komt voor de subtop.”

Bron: De Gelderlander 30-11-2006

‘E.d.’ of goal van Esajas

Wie scoorde in de gestaakte wedstrijd ADO Den Haag-Vitesse het derde doel­punt? Lastig; de één spreekt van een eigen doelpunt, de ander zegt Etiënne Esajas. Esajas schoot de bal binnen via het been van de Haagse verdedi­ger Bunjevcevic. Persbureau ANP, leverancier van feiten aan veel media, gaf een eigen doel­punt door. Ook De Gelderlander nam die gegevens over, maar meldde in een verslag ‘een schot van Esajas via een Haags been’. Het weekblad vi gaf de treffer aan Esajas, op assist van Theo Janssen.

Van belang is dat wel; doelpun­ten en assists bepalen sterk de (transfer) waarde van een speler, maar een officiële versie bestaat niet, leert navraag bij de voetbal­bond KNVB. „Wij houden wel ge­gevens bij op basis van het wed­strijdformulier, maar geen offi­ciële topscorerslijst. Dan moet je bij het ANP zijn of bureau In­fostrada, waar statistieken wor­den bijgehouden”, meldt een woordvoerder. „Het officiële wedstrijdformulier vermeldt de 0-3 van Etiënne Esajas, daar blijft het wat ons betreft bij.”

Bron: De Gelderlander 30-11-2006

KNVB geen partij bij kunstproject Vitesse

De KNVB is ten on­rechte om toestemming ge­vraagd over een kunstproject tijdens wedstrijden van Vites­se. De bond blijkt er geen zeg­genschap over te hebben. De KNVB achtte zichzelf wél par­tij en weigerde dinsdag toestem­ming te geven toen ze op het laatste moment op de hoogte werd gesteld over het kunstpro­ject. De bond vreesde dat de kunst opruiend op supporters zou kunnen uitwerken. Daarop werd het project, dat gistera­vond tijdens Vitesse-Heerenveen van start zou gaan, afgelast.

„Miscommunicatie”, verklaart Vitesse-woordvoerster Esther Bal. „Iemand van Vitesse dacht dat toestemming van de bond nodig was en belde de KNVB. Die zei toen dat het niet mocht. Maar de KNVB gaat hier niet over; wij zijn zelf prima in staat te beoordelen of iets door de beugel kan. En volgens ons kan dit kunstproject absoluut.”

De Arnhemse stichting Bele­ven wilde tijdens de voetbalwed­strijd kunstzinnige filmpjes van acht seconden op de wanden van het stadion projecteren. Ook was een installatie ont­worpen met het logo van Vites­se. Dat zou fel oplichten als de supporters zouden juichen. Volgens Bal is de kans groot dat het project binnenkort als­nog wordt vertoond. „Wij willen graag de beleving rond het voet­bal versterken en zijn niet voor niets met de kunstenaars van Be­leven in zee gegaan. Daar willen we mee doorgaan”, zegt ze.

Of de filmpjes tijdens de wed­strijd Vitesse-PSV (zaterdag) als­nog te zien zijn, is nog onzeker. „Door een andere miscommuni­catie waren we vergeten de loka­le driehoek (politie, justitie, ge­meente, red.) over het project in te lichten. Die moet puur tech­nisch bepalen of het veilig is voor toeschouwers. Zo moeten ze zeker weten dat de video-bea­mers boven het publiek stevig hangen. Daarover hebben we nog geen uitsluitsel.”

Bron: De Gelderlander 30-11-2006

Vitesse hard onderuit

Vitesse is er in het inhaalduel tegen sc Heerenveen niet in geslaagd zes punten op één dag te vergaren. Na de drie reglementaire punten eerder op de dag (ADO-uit) werd woensdagavond met 3-1 verloren van de Friezen. Afonso Alves was de gevierde man met een zuivere hattrick.

Het was een wedstrijd met twee gezichten. Voor rust was Vitesse de beter voetballende en meest strijdbare ploeg. Na een paar goede mogelijkheden voor Danko Lazovic, kopte Fred Benson in de 24e minuut uit een corner de verdiende 1-0 binnen. Tien minuten voor rust leek de ploeg de score te verdubbelen, maar Lazovic werd buitenspel gegeven nadat Benson de paal had geraakt en de Serviër in de rebound scoorde. Afonso Alves, de spits in Friese dienst, had zich voor rust al enkele malen laten zien, maar bewaarde het beste voor de tweede helft.

Na twee goede momenten van Vitesse direct na rust kwamen de Friezen steeds vaker en sneller voor de goal van Harald Wapenaar (Nilsson tweemaal), maar direct nadat scheidsrechter Blom een handsbal in de zestien meter van Heerenveen onbestraft liet, was het Alves die de gelijkmaker op het bord zette.

Vitesse was na die gelijkmaker de weg kwijt, probeerde zich wel te herpakken, maar Heerenveen bleef messcherp counteren en zag de Braziliaan na exact een uur spelen en in de 77e minuut zijn tweede en derde van de avond maken. Met goed voetbal voor rust leek Vitesse op weg naar drie punten een goede klassering op de ranglijst.

Dubieuze momenten van het arbitrale trio en een matige tweede helft zorgde na negentig minuten voor teleurstelling in het Arnhemse kamp. Veel tijd heeft de ploeg van Aad de Mos niet om zich te herstellen. Zaterdag wacht immers alweer de volgende thuiswedstrijd in Gelredome. Tegenstander is dan koploper PSV.

Bron: Vitesse.nl 29-11-2006

Onhoudbare Alves is Vitesse te machtig

Heerenveen is met de punten uit het inhaalduel met Vitesse een plaatsje gestegen op de ranglijst Alves was weer eens allesbepalend voor de Friezen. Vitesse geen antwoord op de Braziliaan met de hoekige motoriek (1-3).

Met drie doelpunten bewees Alves dat hij voor aanvang van het seizoen geen blufpoker speelde. De van Malmö FF overgekomen aanvaller beloofde Voetbal International zeker twintig keer te scoren in de Eredivisie. Na veertien duels ligt hij met veertien goals ver voor op schema.

Zijn zuivere hattrick maakte Alves na rust. Drie keer gaf hij blijk van zijn overzicht. Bij de 1-1 zette hij de aanval zelf op met een slim hakje. Alves kreeg de bal terug van Lasse Nilsson en wachtte net zo lang totdat Wapenaar lag. En plaatste de bal in het doel.

Ook de 1-2 en 1-3 waren kenmerkend voor de koelbloedige killer zonder veel franje. Na een uur spelen bekroonde de topscorer een razende counter met een rake kopbal. En Alves besliste de wedstrijd toen hij een strafschop benutte nadat hij zelf Ruud Knol had gepasseerd.

Alves’ score had nog hoger kunnen uitpakken. In de eerste helft was hij al twee keer dichtbij geweest. Eerst redde Harald Wapenaar en even later soleerde Alves om de bal naast te schieten. Direct na die actie kwam Vitesse op voorsprong. Fred Benson mocht vrij inkoppen op aangeven van Theo Janssen.

Bijna had Vitesse een groter gat geslagen. Benson krulde de bal voorbij Brian Vandenbussche maar de paal bracht redding. Danko Lazovic scoorde alsnog uit de rebound, maar hij stond net buitenspel op het moment dat Benson uithaalde.

Ook die actie was logisch gezien het beeld van het levendige duel in De Gelredome.Vitesse drong meer aan dan Heerenveen en was ook vaker kansrijk. Maar de precisie in de beslissende fase ontbrak telkens. Op dat gebied gaf Heerenveen – lees Alves – juist wel bijna altijd thuis.

Bron: VI.nl 29-11-2006

Vitesse wordt geveld door Alves: 1-3

Vitesse heeft in Gelredome met 3-1 verloren tegen Heerenveen.

De Arnhemmers domineerden in de eerste helft. De ploeg speelde vanuit een zeer hechte organisatie en opereerde vrijwel constant op de vijandelijke helft. De sterk spelende Danko Lazovic had twee goede kansen en ook Anduele Pryor had bijna succes met een venijnig schot.

De logische 1-0 ontstond uit een corner van Theo Janssen. Fred Benson kopte raak bij de tweede paal. Benson schoot even later op de paal, de rebound van Lazovic was buitenspel. Heerenveen was alleen gevaarlijk via topscorer Alves, maar Harald Wapenaar keepte attent.

Na rust counterde Heerenveen Vitesse weg. Wapenaar greep twee keer goed in bij twee acties van Nilsson. Maar de doelman moest tien minuten later capituleren toen Alves op hem af kwam en uithaalde.

Kort daarop troefde Nilsson Sansoni af en diens voorzet werd feilloos ingekopt door Alves: 1-2. Vitesse antwoordde met een heerlijke pegel van Theo Janssen, maar Vandenbussche tikte de bal over.

Na een overtreding van Ruud knol op de onnavolgbare Alves benutte de spits de toegekende strafschop. Janssen kopte even later hard naast. Ondanks de goede eerste helft leed Vitesse een nederlaag en dat kwam vooral door Alfonso Alves.

Bron: TV Gelderland TxT 29-11-2006

Sébastien Sansoni: Wereldkampioen in Arnhemse dienst

Sébastien Sansoni is bezig aan zijn eerste contractjaar bij Vitesse. De 28-jarige Fransman speelde tot nu toe voor twee Franse clubs – FC Martigues en Chateauroux – alsmede het Zwitserse Xamax Neuchatel en het Griekse Ethnikos Asteras. De mandekker heeft naast het veldvoetbal echter nog een andere passie: strandvoetbal. Met het nationale strandvoetbalteam van Frankrijk legde hij in 2005 zelfs beslag op de wereldtitel.

Die titel op het Copacabana-strand in Rio de Janeiro was heel bijzonder, maar niet uniek. “Het was natuurlijk een schitterend resultaat. Maar eerder zijn we met het nationale strandvoetbalteam al een keertje Europees kampioen geweest”, vertelt Sansoni, die – opmerkelijk – bij het Franse strandvoetbalteam terecht kwam in een periode dat hij even geen nieuwe werkgever kon vinden. “Ik kreeg toen het verzoek om me bij het nationale beachsoccerteam aan te sluiten en dat heb ik toen maar gedaan.”

lees verder...

Bron: ELF november 2006

Anno 1978: Vitesse

In deze serie worden elftallen van een bepaald jaar doorgelicht. Betrokkenen schetsen het team, het tijdsbeeld waarin het zich bewoog en ze verhalen over wat er van de spelers is geworden.

Tekst: Geert-Jan Jakobs

Weinig voetballers zullen zo’n wonderlijk carrièreverloop hebben gekend als Wim Meyers. De Nijmeegse vleugelaanvaller speelde betaald voetbal voor alle vier de toenmalige Gelderse profclubs: NEC, Vitesse, De Graafschap en FC Wageningen. Als enige in Nederland’, stelt hij trots. ‘Ik heb het overal nagezocht, maar niemand anders heeft voor die vier clubs gespeeld.’ Sterker nog, voor zowel NEC als Wageningen kwam Meyers twee periodes uit, en bij Vitesse stond hij zelfs drie keer onder contract. Voor het eerst in 1977, toen hij de club uit zijn geboortestad verruilde voor de rivaal uit Arnhem.’Dat was een spraakmakende overgang, helemáál omdat ik lid was van de beroemdste voetbalfamilie van Nijmegen. Mijn vader Henk en mijn broer Pauke, eigenlijk Paul, speelden jarenlang voor NEC en Pauke haalde zelfs het Nederlands elftal. De eerste keer dat ik met Vitesse in Nijmegen voetbalde, kreeg ik natuurlijk van alles naar mijn hoofd geslingerd. Dat motiveerde me juist. In 1977 scoorde ik in De Goffert en wonnen we met 3-0.’

lees verder...

Bron: VI 29-11-2006

‘De politiek gaat nu inzien dat het nodig is.’
Actueel: Voetbalwet

Volgende maand presenteert de KNVB een initiatiefwetsvoorstel om voetbalrellen te bestrijden. Directeur betaald voetbal Henk Kesler denkt na een negenjarige campagne dat er ook in de Tweede Kamer eindelijk draagvlak is voor een norm naar Engels model. ‘De politiek gaat nu inzien dat het nodig is.’

Henk Kesler is al sinds 1997 bezig om de politiek te overtuigen van de zin van een Voetbalwet. ‘Ik ben er destijds samen met de toenmalige Ajax-voorzitter Michael van Praag mee begonnen’, zegt de directeur betaald voetbal. ‘Volgend jaar hebben we dus een jubileum.’ De politiek houdt de invoering van hardere maatregelen tot dusverre tegen, maar na ieder incident laait de discussie opnieuw op. Twee jaar geleden schreeuwde de voetballerij om hardere maatregelen toen Jong Ajax-Jong Feyenoord ontaardde in een ordinaire veldslag. Nu is het onderwerp weer actueel nadat vorige week een peloton ADO Den Haag-fans pardoes het veld bestormde tijdens het competitieduel met Vitesse.

lees verder...

Bron: VI 29-11-2006

Gemeente overdreef winst Gelredome

De gemeente Arnhem maakt veel minder winst op de verkoop van stadion Gelredome dan eerder is bekendgemaakt. Arnhem beweert drie miljoen euro winst te maken. Uit stukken die Radio en TV Gelderland heeft opgevraagd, blijkt dat er niet meer dan ruim een miljoen winst is gemaakt. De afgelopen jaren heeft de gemeente twee miljoen verlies geleden, omdat de huurinkomsten niet opwogen tegen de kosten van het stadion. De omroep kreeg de stukken pas na een verzoek via de Wet Openbaarheid Bestuur. De gemeente wees dit verzoek overigens grotendeels af. Radio en TV Gelderland gaat hiertegen in beroep.

Bron: Omroep Gelderland 29-11-2006

ADO Den Haag – Vitesse blijft 0-3

Het bestuur betaald voetbal van de KNVB heeft besloten dat de tussenstand van de gestaakte eredivisiewedstrijd ADO Den Haag – Vitesse de einduitslag is. Vitesse leidde in Den Haag met 3-0 toen het duel op 19 november in de 67e minuut werd afgebroken door scheidsrechter Bossen. Supporters namen toen massaal bezit van het speelveld. De zege van 3-0 wordt nu in de stand van de eredivisie verwerkt.

ADO Den Haag loopt verder nog een groot risico door de tuchtcommissie van de KNVB te worden aangepakt. De aanklager betaald voetbal is momenteel nog bezig met het tuchtrechtelijk onderzoek naar de incidenten.

Bron: ANP 29-11-2006

Vitesse nog wisselvallig

Vitesse speelt vanavond voor eigen publiek een inhaalwedstrijd tegen SC Heerenveen. Het duel werd eind vorige maand uitgesteld omdat Marco Borsato een aantal concerten gaf in het Gelredome. Vitesse-doelman Harald Wapenaar vindt dat de wedstrijd vanavond het begin moet zijn van een nieuwe ongeslagen reeks.

Ruim twee weken geleden opperde Aad de Mos na de 4-2 winst op FC Utrecht dat Vitesse tot de best spelende ploegen in de eredivisie behoort. ,,Als de spelers naar me blijven luisteren, vinden ze aan mijn hand de weg omhoog,’’ sprak de trainer vol bravoure. Waar de Hagenaar dat vertrouwen op baseert is vooralsnog onduidelijk. Na twaalf wedstrijden heeft Vitesse pas dertien punten bij elkaar gesprokkeld, liefst zeven minder dan vorig seizoen om deze tijd toen de vaak verguisde Edward Sturing nog de bevelhebber was in het Gelredome. Ook aan de doelcijfers valt niet af te zien dat Vitesse veel progressie maakt. Sterker nog, die zien er ook slechter uit. Vorig seizoen na twaalf duels plus 5 (23-18), nu min drie (18-21).

Doelman Harald Wapenaar heeft wel een verklaring voor dat opmerkelijke verschil in punten. ,,Vorig seizoen hadden we na een zwakke start een prima serie met vijf overwinningen. Die reeks eindigde pas na de 0-0 in de Kuip tegen Feyenoord. Daarna is het mis gegaan. Dat begon indertijd met de wedstrijd tegen NEC. Zo’n mooie serie hebben we nu ook nodig.’’

Maar het verschil is wel erg groot, toch?

Wapenaar: ,,Scorebordjournalistiek. Haha. Maar als je alleen maar naar de kille cijfers kijkt, dan moet ik toegeven dat we zo op het eerste gezicht weinig vooruitgang hebben geboekt.’’

Waarom dan, althans bij de trainer, al die euforie in het Gelredome?

,,Van euforie is geen sprake. We staan met beide benen op de grond, inclusief de trainer. Het is lang niet altijd tweemaal drie kwartier swingend wat we laten zien, maar het is absoluut niet nodig ons negatief te benaderen. Er zijn genoeg positieve punten te noemen.’’

Zoals?

,,Op de training en soms ook tijdens de wedstrijden zie je dat we voldoende kwaliteit hebben. We zijn alleen nog te wisselvallig. Maar dat is eigenlijk wel logisch. De Mos heeft flink verjongd. Deze jonge ploeg heeft tijd nodig om verder te rijpen. Vergeet daarnaast niet dat we heel ongelukkig een vracht punten hebben ingeleverd. Denk aan Groningen en NEC uit, om twee voorbeelden te noemen.’’

Dus jij hebt wel vertrouwen in de positieve uitspraken van De Mos?

,,Ja. Het is nog lang geen top, we hebben nog een lange weg te gaan, maar voetballend zie ik vooruitgang. De trainer is pas een paar maanden bezig. Als we de stijgende lijn vast kunnen houden, komt alles in orde en doen we serieus mee in de strijd om een plaats in de play-offs.’’

Stijgende lijn? Wat Vitesse tegen FC Twente liet zien was toch ronduit dramatisch?

,,Het was inderdaad niet goed. We speelden met te weinig agressie en dat breekt je op tegen Twente, een ploeg in vorm. Die wedstrijd moeten we snel vergeten en ons vast houden aan de twee duels daarvoor. Tegen FC Utrecht was het 70 minuten prima en tegen ADO Den Haag speelden we ook goed voordat de wedstrijd werd gestaakt.’’

Het is onder De Mos erg rustig in Arnhem. Is de tweespalt binnen de groep verleden tijd?

,,Er zijn onderling inderdaad geen strubbelingen meer. De sfeer is goed, het is soms zelfs gezellig. Een groot verschil met vorig seizoen. De verdienste van de trainer. Die is vanaf het begin heel duidelijk geweest. Hij tolereert weinig. Zo’n aanpak had de groep nodig.’’

Zelfs gelouterde spelers als Van der Schaaf en Hersi, al weken gedegradeerd tot bankzitters, houden zich opmerkelijk gedeisd.

,,Dat zegt genoeg. De onderlinge afspraken zijn glashelder. Het ploegbelang staat voorop. De Mos grijpt meteen in zodra eigen belang de overhand krijgt. Dat is wel eens anders geweest bij Vitesse.’’

Bron: AD 29-11-2006

KNVB zet streep door kunstproject Vitesse

Een kunstproject tijdens de wedstrijd Vitesse- Heerenveen, vanavond in Gelredome, gaat niet door. De KNVB is bang dat kunst de supporters ophitst. Het project, bedacht door de Arnhemse stichting Beleven, heeft tot doel de werelden van kunst en voetbal dichter bij elkaar te brengen. Tijdens de wedstrijd zouden artistieke filmpjes van acht seconden op de wanden van het stadion worden geprojecteerd. Daarin verbeelden kunstenaars het supportersgevoel over goals, gele kaarten of tijdrekken. Ook zou het logo van Vitesse oplichten, afhankelijk van het geluid dat de supportersschare produceert. Hoe harder de fans juichen, hoe feller het logo te zien zou zijn.

De KNVB kreeg pas gisteren lucht van het project. Uit vrees dat de projecties mogelijk opruiend zouden zijn en spreekkoren zouden veroorzaken, sprak de bond haar veto uit. ” We hebben de filmpjes niet gezien. Zolang we niet weten wat deze behelzen, geven we geen toestemming”, meldt een woordvoerder van de KNVB. Joris Sonneveldt van Beleven is maanden met kunstenaars, supportersvereniging en Vitesse in de weer geweest om het project voor elkaar te krijgen. ” Ik ben helemaal verbijsterd. Er is niets opruiends aan dit kunstproject. Het heeft louter een cultureel, kunstzinnig doel.”

Zowel Beleven als Vitesse vergat er rekening mee te houden dat de macht van de KNVB ook buiten de lijnen rond het grasveld reikt. Sonneveldt: “Ik heb daar geen seconde aan gedacht. Ook Vitesse heeft ons er nooit op gewezen.”

Bron: De Gelderlander 29-11-2006

Uitspraak zaak ADO vandaag

De KNVB verwacht vandaag een uitspraak te kunnen doen over de gestaakte wedstrijd ADO Den Haag-Vitesse (67. 0-3) van zondag 19 juli. Volgens een woordvoerder van de voetbalbond KNVB was eerder deze week nog niet alle (aanvullende) informatie van ADO Den Haag binnen. “Het streven was voor het weekeinde duidelijkheid te verschaffen, mogelijk al woensdag.” De wedstrijd werd zondagmiddag 19 november gestaakt toen circa tweehonderd fans van Den Haag het speelveld bestormden nadat Etiënne Esajas het bezoekende Vitesse op 0-3 had gezet. Scheidsrechter Ruud Bossen besloot na overleg met de veiligheidsdriehoek het duel defenitief te staken. Voor Vitesse is voornamelijk van belang of de stand (0-3) definitief in de boeken wordt opgenomen of dat de club nogmaals naar Den Haag moet om de resterende 23 minuten, met een man meer op het veld, uit te spelen. Op die laatste optie zit in Arnhem niemand te wachten.

Bron: De Gelderlander 29-11-2006

De Mos ziet Yu Hai graag komen

Vitesse-trainer Aad de Mos wil hem graag toevoegen aan zijn selectie.Maar de toekomst van Yu Hai, de Chinese proefspeler, is nog volstrekt onduidelijk. Yu Hai trainde gisteren en eergisteren mee met de hoofdmacht van Vitesse. Voorheen had hij al een weekje meegedraaid met Jong Vitesse en Vitesse/AGOVV A1, samen met zijn inmiddels afgeteste landgenoot Qu Xing. Over Yu Hai zei Aad de Mos gisteren: “Hij heeft me geïmponeerd. Ik heb al veel spelers uit de hele wereld zien binnenkomen in de Hollandse voetbalschool. Dat gaat vaak niet makkelijk. Maar hij pikt het snel op. Hij heeft ook persoonlijkheid. Hij ging meteen aan tafel zitten bij de ervaren jongens. Geen enkel probleem.”

De hoofdtrainer is dus positief gestemd. En ook de 19-jarige linkeraanvaller, die volgens De Mos ook prima op tien kan spelen, is tevreden over zijn trip naar Gelderland. “Het bevalt me hier heel goed”, zei Yu Hai gisteren na de training in gebrekkig Engels. “Mijn manager, Peter Young uit Canada, heeft Vitesse gevraagd of ik hier mee mocht trainen. Ik ben transfervrij en hoop hier een contract te krijgen.” Zover is het nog niet. De Mos liet gisteren weten dat hij het liefst ziet dat Yu Hai nog een week mee gaat trainen met de Arnhemse hoofdmacht.

“Volgende week hebben we geen doordeweekse wedstrijd”, aldus De Mos. “Dan hebben we een normale trainingsweek. Dan zouden we Yu Hai ook beter kunnen testen tijdens de trainingen. Door het drukke programma van deze week zijn we nu alleen bezig met herstellen en wedstrijdgericht trainen.” De Mos ziet Yu Hai als een welkome versterking, maar maakt wel een voorbehoud. “Hij is een versterking voor de lange termijn, niet voor de korte termijn”, aldus de oefenmeester. “Als het Vitesse financieel zou passen, dan zou ik hem wel willen. Maar het moet niet ten koste gaan van eventuele versterking in de winter of voor het nieuwe seizoen.” Yu Hai moet dus een soort bonus zijn, maar of zijn komst doorgaat is maar zeer de vraag. “We hebben nog niets beslist, ook niet of hij langer bij ons blijft trainen”, zei technisch manager Jan Streuer gisteren.

Bron: De Gelderlander 29-11-2006

Van der Schaaf opnieuw op bank; Knol maakt rentree in selectie

Ruud Knol en Remco van der Schaaf zijn twee opvallende bankzitters bij Vitesse, vanavond voor de inhaalwedstrijd tegen Heerenveen in Gelredome. Knol maakt na ruim een maand zijn rentree in de selectie van achttien. De centrumverdediger is hersteld van een overstrekking in het kniegewricht. Knol zit vanavond op de bank, net als Van der Schaaf en Youssouf Hersi. De middenvelder en de aanvaller hebben na hun blessures alweer gespeeld, zo vielen ze vrijdag in tijdens de uitwedstrijd tegen FC Twente (2-0). Maar Aad de Mos geeft vanavond weer het vertrouwen aan de elf, die de trainer de laatste weken bekoorde. “We hebben een jong elftal, dat moet leren van de dingen die goed gaan en fout gaan. Tegen Twente waren we het eerste half uur matig in de duelkracht. Daarin moeten we slimmer zijn.”

Van der Schaaf begint niet, omdat De Mos aan Onur Kaya de voorkeur geeft naast Theo Janssen, centraal op het middenveld. “Kaya en Janssen zijn de laatste vijf wedstrijden niet weggespeeld. Ik ben tevreden over het veldspel, dus verander ik niets. Bovendien komt Van der Schaaf terug uit een blessure”, aldus De Mos, die niet kan beschikken over de geblesseerden Gill Swerts, Abubakari Yakubu en Michael Jansen.

Bron: De Gelderlander 29-11-2006

Dingsdag terug in Gelredome

Michael Dingsdag keert vanavond met Heerenveen terug in Gelredome, voor het duel met Vitesse. De centrumverdediger kijkt uit naar het weerzien. “Ik vind het leuk dat ik tegen mijn oude ploeggenoten ga spelen”, zegt Dingsdag, die geen hinder ondervindt van de knieblessure die hem zondag noopte vroegtijdig van het veld te gaan tegen AZ. “Als de trainer me opstelt, dan speel ik.” Dingsdag nam onlangs afscheid van Vitesse, maar niet van de Arnhemse fans. De reden daarvoor was het boek Hard Gras, waarin Dingsdag door algemeen directeur Paul van der Kraan werd neergezet als het lek naar de pers en als iemand die zelf geruchten over andere clubs initieerde. “Misschien zijn er supporters die dat geloven”, aldus Dingsdag. “Maar ik verwacht dat de meeste fans van Vitesse wel weten hoe het daadwerkelijk zit en dat dat boek niet de waarheid weergeeft. Ik ben altijd goed opgevangen door de fans, ook als ik in het veld eens een fout maakte.”

Bron: De Gelderlander 29-11-2006

‘Nog geen straffen voor ADO’
‘KNVB zoekt datum voor uitspelen wedstrijd’

De KNVB heeft nog geen strafeis voor voetbalclub ADO Den Haag. De voetbalbond is nog bezig met het verzamelen van bewijsmateriaal en het horen van betrokkenen. Allereerst wordt er gekeken naar een datum om de resterende 24 minuten van de gestaakte wedstrijd tegen Vitesse uit te spelen. Naar verwachting komt de KNVB deze week met een datum voorstel. De strafeis die de bond gaat opleggen vanwege de supporters die het speelveld van de Haagse club betraden, laat naar alle waarschijnlijkheid nog langer op zich wachten.

Bron: RTV West 28-11-2006

Chinees Yu Hai imponeert Aad de Mos

Vitesse-trainer Aad de Mos is onder de indruk van Yu Hai, de Chinese testspeler die al twee dagen meetrainde met het eerste elftal. “Hij heeft mij geimponeerd. Hij is een linksbuiten, maar zou ook uitstekend op tien kunnen spelen”, denkt De Mos. “Hij heeft ook persoonlijkheid buiten het veld en hij nam al direct iniatief waar sommigen twee maanden over doen.” De Mos wil Yu Hai nog langer aan het werk zien. “Ik wil dat hij volgende week ook nog meetraint. Mijn advies om hem aan te trekken is positief, maar voor de lange termijn. Niet ten koste van het huidige aan- en verkoopbeleid.”

Bron: Omroep Gelderland 28-11-2006

Aad de Mos op zoek naar voetbalgogme

Trainer Aad de Mos weet wel op welke manier Vitesse de wedstrijd tegen Heerenveen succesvol kan afsluiten. “We hebben veel kleine, lichte spelers. En dus moeten we het zoeken in slimheid en in voetbalgogme. Ik verwacht dat we tegen Heerenveen de vonk kunnen laten overslaan naar het publiek, dat eis ik ook van mijn spelers. Ik heb de eerste 28 minuten tegen Twente besproken met videobeelden en heb ze geconfronteerd met hun fouten: geen duels aan willen gaan en een tekort aan duelkracht.” Onur Kaya krijgt opnieuw de voorkeur boven Remco van der Schaaf. “Ik doe dat wat het beste is voor de ploeg.”

Bron: Omroep Gelderland 28-11-2006

Dingsdag keert met plezier even terug

Michael Dingsdag verheugt zich op de confrontatie van Heerenveen met zijn oude club Vitesse. “Ik keer met plezier even terug in Gelredome, waar ik een fantastische tijd heb gehad. Ik wil alleen wel de drie punten meenemen naar Heerenveen. Voor de rest gun ik Vitesse het beste.” Dingsdag heeft nog steeds een band met Vitesse. “Ik ga nog vaak kijken, ook bij het tweede. Met de spelers heb ik nog contact en de supporters hebben me altijd gesteund, ook als ik een foutje maakte. Jammer dat er een bepaald beeld van mij is gecreeerd, maar mensen die mij kennen, weten dat het niet klopt.”

Bron: Omroep Gelderland 28-11-2006

Knol terug op de bank bij Vitesse

Ruud Knol zit voor het eerst sinds 22 oktober weer bij de selectie van Vitesse. Hij is hersteld van zijn knieblessure en begint woensdagavond tegen SC Heerenveen op de bank. Vitesse begint met dezelfde elf als tegen FC Twente. Door de rentree van Knol valt Rihairo Meulens buiten de selectie. Hij krijgt rust. Vitesse won in 2000 voor het laatst thuis van SC Heerenveen. Daarna speelde het driemaal gelijk en verloor het drie keer.

Vermoedelijke opstelling:

Wapenaar;
Verhaegh, Sprockel, Sansoni, Fränkel;
Benson, Kaya, Janssen, Esajas;
Lazovic, Pryor.

Bron: Omroep Gelderland 28-11-2006

Knol flets terug bij Jong Vitesse

Ruud Knol heeft gisteravond zijn rentree ge­maakt bij Jong Vitesse na een knieblessure. De verdediger speelde flets, net als de hele ploeg. Jong Sparta won: 4-1 Knol keerde terug van een knieblessure die hem lange tijd van he veld hield. Volgens Jong Vitesse-trainer Bob Kootwijk speelde Knol probleemloos mee. „Hij speelde zijn eigen wedstrijd, niet meer dan dat. Jammer, het hele elftal was inspiratieloos.” Kootwijk vond zijn ploeg hautain en misplaatst arrogant. „De instelling en de mentaliteit waren heel triest.” Eldridge Rojer maakte zijn rentree na een spierblessure. Kootwijk: „Hij speelde tegen zichzelf.” Van de selectie speelden ook Colin van Mourik, Tim de Meersman en Rihairo Meulens. Hesdey Suart scoorde tussendoor (3-1) voor Vitesse.

Bron: De Gelderlander 28-11-2006

Yu Hai traint met hoofdmacht Vitesse

Vitesse heeft de Chinees Qu Xing afgetest. De negentienjarige aanvaller van Wuhan Guanggu was samen met Yu Hai (huidige club Shanghai) een week op proef bij het beloftenteam van de Arnhemse club. Yu Hai (19), speler van China Onder 20, is nog wel in beeld bij Vitesse. Hij trainde gisteren mee met het eerste elftal en zal dat ook vandaag gaan doen. Daarna beslist de technische leiding van Vitesse of de linkeraanvaller in aanmerking komt voor een contract.

Bron: De Gelderlander 28-11-2006

Supporters Ajax stappen uit SOVS

De Supportersvereniging Ajax is uit onvrede met het beleid uit de overkoepelende SOVS gestapt. Dat maakte de voorzitter van de Amsterdams fanclub zondag bekend in een persverklaring.

De fanclub van het Amsterdamse voetbalbolwerk telt 85.000 leden en was daarmee het grootste lid van de SOVS, de organisatie waarin de supportersclubs samenwerken.

De Supportersvereniging Ajax is van mening dat de SOVS zich te veel bezighoudt met details en daardoor de grote supportersthema’s onvoldoende aandacht geeft. ,,Hierdoor komt een positieve bijdrage aan de beleidsvorming inzake voetbal- en supportersproblematiek in het gedrang”, aldus de persverklaring.

Bron: ANP 27-11-2006
Vitesse te klein voor Twente

Arnhemse ploeg loopt achter op uitstekende subtopper en verliest verdiend

Vitesse is er gisteravond in het Arkestadion niet in geslaagd de triomftocht van FC Twente te stuiten. De Arnhemse bezoekers verloren verdiend: 2-0. De tweede treffer van FC Twente, door Blaise N’Kufo, viel pas in de 89ste minuut, waardoor Vitesse langer in de wedstrijd bleef dan aanvankelijk mocht worden verwacht. In het eerste half uur werd de ploeg van trainer Aad de Mos compleet van het veld geblazen. De Arnhemse spelers hadden geen antwoord op de vele positiewisselingen op het Twentse middenveld. Daar liepen Theo Janssen en Onur Kaya zich de benen onder het lijf vandaan, zonder een bal te raken. Het enige waar Vitesse wel in slaagde, was het voorkomen van schade. Een reflex van doelman Harald Wapenaar en onzorgvuldigheid in de eindpass bij Twente hielden Vitesse op de been.

De Mos haalde binnen het halve uur, bij een stand van 0-0, zijn ‘lichte’ buitenspelers Fred Benson en Etiënne Esajas van het veld en stuurde Remco van der Schaaf en Youssouf Hersi het veld in. De hamvraag daar­bij is; wisselde De Mos goed of herstelde hij een foute keuze. Eerder dat eerste. Hij liet zijn succesvolle formatie (0-3 bij ADO) staan en hield spelers aan de kant met de kracht om een wedstrijd te kunnen ‘kantelen’, wat ook gebeurde.

De bankpositie van Van der Schaaf past daarnaast in het beleid van De Mos, die zorgvuldig een nieuw, fris Vitesse aan het bouwen is. Jonge spelers krijgen volop kansen bij de Haagse trainer, die Anduele Pryor, Etiënne Esajas en Onur Kaya gisteravond verkoos boven Van der Schaaf en de twee kostbare Deense aan­kopen Mads Junker en Anders Due. Eerder raakte ook Theo Janssen al eens zijn plaats kwijt. De enige ouderling die zich met succes terugvocht is Purrel Fränkel, profiterend van onbezonnen acties bij jongeling Siebe Blondelle; een sterke verdediger met een even sterke neiging tot brokken. Het zal ook voor Ruud Knol en Abubakari Yakubu, wiens terugkeer pas in 2007 wordt verwacht, een hels karwei worden zich terug te vechten in de basiself.

Toch was gisteravond snel duidelijk dat Vitesse niet kan zonder een ervaren krachtpatser als Van der Schaaf, hoewel uitgerekend zijn man, Kennedy Bakircioglu, zich ontworstelde aan de oud PSV’er en verwoestend uit­haalde: 1-0. Saillant is dat de tref­fer van FC Twente, na een half uur vergeefs aanvallen, viel uit een tegenstoot. Ook arbiter Roelof Luinge had er een voortreffelijke hand in. Hij liet een overtreding van Van der Schaaf onbestraft, zodat Kennedy zijn gang kon gaan. Twee andere beslissingen waren ‘Luingiaans’. De eigenzin­nige arbiter bespaarde Orlando Engelaar rood na een wilde aanval op Van der Schaaf en een handsbal van Purrel Fränkel werd door Luinge ‘buiten de zestien’ geduwd, waardoor een strafschop uitbleef.

Vitesse had de zaak na rust wel beter voor elkaar en hoefde zich niet te beperken tot louter tegenhouden. Het aantal Arnhemse kansen bleef echter beperkt tot kleintjes van Danko Lazovic, Paul Verhaegh en Sebastien Sansoni. Maar in het moeizame proces van reageren naar ‘ageren’ bleek Fred Rutten van Twente zijn collega De Mos gisteravond twee stappen vooruit. Op de uitslag wilde De Mos dan niets afdoen.

Bron: De Gelderlander 25-11-2006

Aad de Mos: ‘Ik moest wel ingrijpen’

Trainer Aad de Mos vond gisteravond dat hij na een half uur verplicht was in te grijpen. Hij haalde twee spelers naar de kant, Vitesse verloor desondanks: 2-0. De Mos ging na afloop van de verloren wedstrijd tegen FC Twente in op zijn ingreep na 28 minuten. Hij bracht Remco van der Schaaf en Youssouf Hersi voor Etiënne Esajas en Fred Benson.

„Wij wisten dat het middenveld van Twente sterk was, ook Ajax moest vorige week ingrijpen. Maar voor de ontwikkeling van de spelers leek het ons goed te kijken of zij een antwoord hadden. Toen dat niet het geval bleek, was ik als coach wel verplicht in te grijpen”, aldus De Mos, die ondanks de nederlaag niet ontevreden was. „Ik heb een zeer goed Twente gezien, wij zijn lang in de race gebleven. Ik heb in de rust tegen de jongens gezegd dat de wedstrijd niet gelopen was.” „We hebben een paar kleine kansjes gehad op de 1-1, ook al was dat niet verdiend geweest. Ik vind dat wij vandaag ‘ons ge­zicht hebben laten zien’. Wij schieten tegen clubs als AZ, Ajax, PSV en FC Twente op bepaalde punten tekort. Dat is niet erg, het is pas erg als dat ge­beurt tegen mindere ploegen”, vond De Mos.

Trainer Fred Rutten van FC Twente vond dat zijn ploeg dit duel ‘een voor FC Twente zeer hoog niveau bereikte’. „Alleen door die wisselingen bij Vitesse werd het onrustiger, maar ik had ook in de tweede helft nooit het gevoel dat Vitesse zou scoren. Dat wij tegen Vitesse zo makkelijk op de been blijven, is een compliment aan de ploeg.

Bron: De Gelderlander 25-11-2006

Wapenaar heeft een zuur gevoel in Twente

FC Twente wees Vitesse gisteravond op het verschil tussen subtop en middenmoot (2-0). Het bezorgde Harald Wapenaar een ‘zuur gevoel’ in Enschede. „Ik sta hier met een zuur gevoel”, zei de 36-jarige doelman van Vitesse na de verloren oostelijke derby. „Je weet dat die bal in de tweede helft een keertje goed kan vallen. Waarom niet? Dat het dan nog 2-0 wordt, daar ben ik ziek van.” Om over het eerste doelpunt nog maar te zwijgen. Na een half uur schoot Kennedy Bakircioglu vanaf 25 meter raak, met een boogbal over Wapenaar. „Ik kan me voorstellen dat dat doelpunt er lullig uitzag”, stelde Wapenaar. „Op het moment dat hij schoot, zwabberde de bal alle kanten op. Halverwege viel de bal hard naar beneden. Of het een fout van mij is, dat weet ik niet. Dat laat ik over aan de televisiebeelden, die ik nog niet heb gezien. Ik weet in elk geval wel dat je tegenwoordig steeds vaker van dat soort zwabberschoten ziet.”

Het is een ontwikkeling door de nieuwe wedstrijdbal waarmee gespeeld wordt. De 1-0 was geen blunder van de doelman. maar de treffer viel voor Vitesse wel op een rotmoment, uitgerekend toen de bezoekers waren opgehouden met achteruit lopen. „Juist op het moment dat we grip hadden, kregen we een doelpunt tegen”, aldus Wapen­aar. „Na rust hebben we het goed opgepakt en hebben we toch wat kansen gehad om hier een punt te pakken.”

Vitesse kon het overwicht echter nauwelijks vertalen in scoringsmogelijkheden. Daarin schuilde ook het verschil met de Twentse opponent, zo erkende de ervaren goalie. Wapenaar: „Misschien is het verschil dat Twente meer mensen heeft in de spits en vanuit de tweede lijn, die voor gevaar zorgen. Voetballend zijn we niet minder, dat hebben we na rust ook bewezen. Maar we moeten eerlijk zijn. Ik denk dat Sander Boschker (doelman van Twente, red.) zijn shirt zo in de kast kan hangen. Hij is bijna niet naar de grond geweest.”

Een schande is dat niet voor dit Vitesse. FC Twente heeft in aanvallende zin meer kwaliteit, meer keuze, meer ervaring. „Of Twente op dit moment een maatje te groot is voor ons? Misschien wel. Maar als we doorgaan op de weg die we hebben ingeslagen, dan kunnen we op termijn zeker aanhaken bij deze ploeg”, hield Wapenaar de moed erin.

Bron: De Gelderlander 25-11-2006
Topschutters

Lazovic moet ‘DJ’ voorrang verlenen

Danko Lazovic van Vitesse is er gisteravond in het duel met FC Twente niet in geslaagd het record van zijn landgenoot Dejan Curovic te evenaren.

Lazovic had een doelpunt nodig om naast ‘DJ’ Curovic te komen; de enige speler in de historie van Vitesse die vijf achtereenvolgende eredivisieduels doel trof. De Serviër scoorde de voorgaande vier duels, maar bleef gisteravond droog staan. Hij voegde zich wel in een illuster rijtje. Hans Gillhaus was de eerste (1993), Nikos Machlas de beste (drie keer in 1997) en Bob Peeters de laatste (2003).

lees verder...

Bron: De Gelderlander 25-11-2006

Vitesse verliest in Enschede

Vitesse kwam er vrijdagavond in Enschede niet aan te pas tegen FC Twente, dat de ongeslagen status in eigen huis vast wist te houden. Een ‘zwabberbal’ van Kennedy in de eerste helft en een schuiver van N’Kufo in de laatste minuut bezorgden de Tukkers de drie punten. Gezien de veldverhouding een verdiende overwinning voor de thuisploeg.

Gesteund door ruim dertien duizend toeschouwers zocht FC Twente vanaf de eerste minuut de aanval. Na vijf minuten mocht Blaise N’Kufo in vrije positie uithalen, maar zijn schot ging ruim voorlangs het doel van Harald Wapenaar. In de achtste minuut liet het middenveld Sharbel Touma lopen waarna zijn schot voorlangs verdween. Vitesse had moeite met de felle opening van het prima combinerende Twente. Harald Wapenaar moet na zestien minuten voor het echt handelend optreden na de kopbal van Ramon Zomer uit een corner van Orlando Engelaar.

Na iets meer dan twintig minuten had de ploeg van Fred Rutten al vijf corners op haar naam staan en vond trainer Aad de Mos al snel daarna dat het anders moest. Hij wisselde Benson en Esajas voor Van der Schaaf en Hersi. Even leek de thuisploeg van slag, maar vijf minuten na de dubbele wissel ramde Kennedy de bal zwabberend en snoeihard achter Wapenaar:1-0. Vitesse kende voor rust twee gevaarlijke momenten. Beide waren schoten van buiten de zestien, Lazovic en Kaya waren de daders. Verder was het zeer pover wat Vitesse in de eerste helft liet zien tegen een beduidend sterker FC Twente.

Vitesse zet direct na rust meer druk op de achterhoede van FC Twente, maar het eerste gevaarlijke schot was van Tukker N’Kufo. In de 54e minuut belandde de bal echter hard en hoog over. Na een uur spelen kwam Lazovic na een goede en scherpe voorzet van Purrel Fränkel een teenlengte tekort bij de tweede paal. Halverwege de tweede helft wist Remco van der Schaaf zijn ploeg te behoeden voor een tweede tegentreffer door een bal op de doellijn over te koppen. In die fase was het balbezit wel meer en meer voor Vitesse, maar grote kansen werden niet gecreëerd.

Aad de Mos maakte twintig minuten voor tijd gebruik van zijn laatste wissel. Verdediger Sébastien Sansoni werd vervangen door Mads Junker, waardoor Vitesse achterin risico’s ging nemen. Fred Rutten antwoordde door de snelle Sergio Zijler binnen de lijnen te brengen. Alleen Danko Lazovic was in de slotfase nog gevaarlijk voor de Arnhemmers, maar ook de Serviër was niet gelukkig in de afwerking. Blaise N’Kufo besliste het duel in de 89e minuut door Wapenaar van dichtbij te passeren. Ondanks een beter gespeelde tweede helft met veel inzet bleef FC Twente, dat na rust ook nauwelijks meer gevaarlijk werd, eenvoudig overeind en won verdiend met 2-0.

Bron: Vitesse.nl 24-11-2006

Vitesse lijdt nederlaag bij Twente

Vitesse heeft vrijdagavond met 2-0 verloren van Twente. In de eerste helft werden de Arnhemmers overlopen. Het tweede bedrijf was iets beter, maar de uitslag was verdiend.

Vitesse werd vanaf de eerste seconde op eigen helft vastgezet. Dat leverde een kopkansje voor Zomer op en ook schoot Sansoni bijna in eigen doel.

Trainer Aad de Mos greep rigoureus in: de totaal onzichtbare Benson en Esajas gingen nog voor het half uur naar de kant voor Van der Schaaf en Hersi. Dat verhinderde niet dat Bakircioglu de openingsgoal binnen pegelde, na een inschattingsfout van Wapenaar.

In de tweede helft kwam Vitesse beter voor de dag. Grote kansen waren schaars in het arke stadion, het bleef vaak bij mislukte schoten. Wel was Lazovic na een uur vlakbij, toen hij een goede voorzet van Frankel net miste.

Twente scoorde bijna toen Wielaert inkopte en Van de Schaaf op de doellijn redde. Vitesse had grip, maar verloor die na de vervanging van de defensief sterke Sansoni voor Junker.

Lazovic was uit de draai nog wel gevaarlijk, maar Boschker redde. De Servier was de enige Arnhemmer met dreiging. Vlak voor tijd schoot N’Kufo vrijstaand de 2-0 binnen.

Bron: Tv Gelderland Txt 24-11-2006

De Mos schuwt harde maatregel niet

Trainer Aad de Mos schuwt de harde maatregel niet. Twee tactische wissels binnen een half uur is een zeldzaamheid in het voetbal.

“Daar ben je voor als coach, om te zien wat er fout gaat”, zegt de gelouterde trainer. Over de openingsgoal: “Het was een moelijke bal voor een keeper. Die ballen hebben tegenwoordig allemaal een bepaald effect.”

De Mos zag zijn ploeg in de wedstrijd groeien. “Vlak voor rust en vooral in de tweede helft waren we veel beter. Twente paste zich aan en wij kregen drie goede kansen. Het is lang geleden dat zij tot de slotfase bibberden.”

Bron: Tv Gelderland Txt 24-11-2006

Wapenaar: misschien zat ik fout

Doelman Harald Wapenaar gaf na de nederlaag bij Twente aan dat hij bij de openingstreffer misschien beter had kunnen anticiperen.

“Op het moment dat die bal kwam had ik een idee waar hij zou heenging, maar de bal daalde als een baksteen. Daar had ik geen antwoord op. Het was een zwabberbal. Misschien maakte ik een fout, ik laat dat aan anderen over”, zegt de ervaren goalie.

“Die goal viel op een slecht moment, want we kregen net grip. Na rust stelden we orde op zaken, maar Twente heeft meer aanvallende dreiging dan wij”, besluit Wapenaar.

Bron: Tv Gelderland Txt 24-11-2006

Wapenaar: “Nog lang niet bezig met afscheid”
Interview Harald Wapenaar

Hij wordt in april alweer 37 jaar, maar van een naderend afscheid wil Harald Wapenaar nog niets weten. De doelman, die onlangs zijn 300ste wedstrijd in het betaald voetbal speelde, wil ook op zijn 40ste levensjaar nog onder de lat staan. Vitesse.nl sprak met hem over zijn eigen toekomst en natuurlijk over het nieuwe Vitesse. “We beginnen nu de vruchten te plukken van ons harde werk.”

Vitesse zit in de lift. Na een paar moeilijke weken heeft de ploeg de opgaande lijn te pakken, getuige het goede spel in de wedstrijden tegen FC Utrecht en ADO Den Haag. Qua verliespunten staat de ploeg inmiddels alweer in het linkerrijtje en dat geeft de Arnhemse burger moed. De top-negen, het doel van dit seizoen, is binnen handbereik.

“Er begint hier iets moois te groeien”, vindt doelman Harald Wapenaar. “Vooral het systeem staat inmiddels erg goed. De invulling van het elftal veranderd af en toe nog wel, maar het belangrijkste is dat iedereen nu weet wat zijn taken binnen het systeem zijn. Het is allemaal wat stabieler, wat vaster. Daar hebben we vanaf de eerste week keihard aan gewerkt, door middel van veel tactische trainingen. Daar beginnen we nu de vruchten van te plukken.”

Volgens Wapenaar speelt Aad de Mos een belangrijke rol in de opbouw van het nieuwe Vitesse. “De trainer trekt een duidelijke grens, iedereen weet wat wel en niet kan. Hij hamert er continu op dat de persoonlijke fouten er uit moeten en dat iedereen zijn taken binnen het elftal uit moet voeren. Het is ook zijn verdienste dat de sfeer in de selectie heel goed is. De Mos benadrukt dat we één team zijn, ook de spelers op de reservebank horen er bij. Iedereen krijgt zijn kans.”

“Vorig seizoen waren er af en toe wat strubbelingen, maar dit seizoen is daar helemaal niets van te merken”, gaat Wapenaar verder. Vorig seizoen was er soms wat wrijving tussen oude en jonge spelers, vertelt de hij. “Aan de ene kant is dat ook wel logisch. De jeugd van tegenwoordig is heel anders dan een paar jaar geleden. Dat heeft ook te maken met de maatschappij, het is een kwestie van normen en waarden.”

“En wat natuurlijk ook anders is, is dat spelers nu al op jonge leeftijd een dikke bankrekening hebben. Toen ik jong was, moest ik echt knokken om eens kans te krijgen. Van mijn salaris bij Feyenoord kon ik, bij wijze van spreken, maar net mijn flatje betalen. De salarissen van tegenwoordig motiveren jonge spelers natuurlijk minder, dat kan ik ook wel begrijpen. Je kan stellen dat de hele voetballerij hierdoor veranderd is.”

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Feyenoord-spits Pierre van Hooijdonk, die eerder dit seizoen de generatiekloof in zijn ploeg aanwees als reden om zijn schoenen aan de wilgen te hangen, heeft Wapenaar nog lang niet genoeg van de sport. De doelman heeft nog altijd een grote passie voor het voetbal en denkt nog lang niet aan een afscheid. Zijn contract bij Vitesse loopt na dit seizoen af, maar Wapenaar wil gewoon doorkeepen. Het liefst bij Vitesse.

“Ik voel me fit, ik wil als voetballer de 40 jaar halen”, zegt de inmiddels 36-jarige doelman. “Dat moet lukken, tenzij ik natuurlijk ineens een zware blessure oploop. Ik voel me nog steeds als een 30-jarige, ik ben nog even gretig als een paar jaar geleden. Ik blijf uitdagingen zoeken. Kijk, een poosje geleden speelde ik mijn 300ste wedstrijd. Hartstikke mooi, maar nu wil ik naar de 400. Het is goed om dit soort uitdagingen te hebben, dat motiveert enorm.”

“Of ik al bezig ben met mijn leven ná het voetbal? Nee, helemaal niet. Misschien is dat vreemd, maar ik denk dat ik daar pas over na ga denken als ik het einde voel naderen. Dat is nu nog helemaal niet het geval. Eerst nog een paar jaar keepen. Bij Vitesse? Ja, dat zou het mooist zijn. Maargoed, misschien neemt de club op een gegeven moment wel de beslissing om met iemand anders verder te gaan. Ik sta in ieder geval voor alles open.”

Bron: Vitesse.nl 24-11-2006

‘We zullen aan de bak moeten’

FC Twente kan morgenavond in de wedstrijd tegen Vitesse beschikken over een nagenoeg fitte selectie. Het viertal Shoukov, Gerritsen, Oude Kamphuis en Gakhokidze zal ontbreken. ‘We zullen aan de bak moeten,’ blikt Rutten vooruit op morgenavond.

‘Veel ploegen in de Eredivisie zijn aan elkaar gewaagd,’ zei Trainer/Coach Fred Rutten donderdagmiddag op de persconferentie. Twee van die ploegen, die behoren tot die categorie, treffen elkaar vrijdagavond. Volgens Rutten wordt het een zware wedstrijd. ‘Vitesse heeft een zeer goede voorhoede en daar zullen we alert op moeten zijn. De stand in de Eredivisie liegt een beetje. Door de concerten van Marco Borsato heeft Vitesse namelijk meer uit- dan thuiswedstrijden gespeeld. Bovendien is de wedstrijd tegen ADO Den Haag niet meegenomen in de stand en hebben zij nog een wedstrijd tegoed. Op de ranglijst lijkt het geen subtop, maar Vitesse is een ploeg die absoluut voor de play-offs kan spelen.’

Bij FC Twente lijkt Luke Wilkshire voldoende hersteld te zijn van een enkelblessure die hij opliep in het duel met Ajax. Op de wedstrijddag zal definitief duidelijk worden of hij kan worden ingezet. De selectie voor morgen telt op dit moment negentien spelers. Morgen zal worden beslist welke speler als laatste afvalt. Met de blessures van Shoukov en Gerritsen gaat het de goede kant op. ‘Shoukov heeft de afgelopen week meegetraind met het tweede elftal en de komende week sluit hij aan bij de eerste selectie. Met het herstel van Gerritsen gaat het boven verwachting en we liggen voor op schema. Niels Oude Kamphuis heeft in zijn proces een kleine terugslag gehad. We bekijken het van dag tot dag.’

Selectie voor de wedstrijd tegen Vitesse

Doel: Boschker, Paauwe

Verdediging: Zomer, Wielaert, Wilkshire, Heubach, Wellenberg, Niemeyer.

Middenveld: Brama, Engelaar, Sibum, Vidarsson, Gerk, El Ahmadi.

Aanval: Touma, N’Kufo, Bakkal, Kennedy, Zijler.

De wedstrijd begint morgen om 20.15 uur. Het Arke Stadion is compleet uitverkocht. De wedstrijd staat onder leiding van Roelof Luinge. De wedstrijd wordt vrijdag live uitgezonden op RTL 7.

Bron: FC Twente.nl 23-11-2006

Aad de Mos wint niet met goochelen
De 12 van Ton: Interview

Het grootste succes uit zijn trainerscarriere boekte Aad de Mos (59) in 1988 door met het nietige KV Mechelen de Europese beker voor bekerwinnaars te veroveren. Bijna 20 jaar later gelooft de huidige trainer van Vitesse onveranderd in het smeden van een hecht collectief. Langzaam maar zeker groeit er iets moois in Arnhem.

1. Ligt uw ploeg op schema?

“Wat spelopvatting betreft wel. Wat puntenaantal betreft lopen we achter. Door persoonlijke fouten hebben we al 6 of 7 punten gemorst. Vitesse had al vierde kunnen staan.”

2. Is een positie in het linkerrijtje essentieel om zelfvertrouwen te tanken?

“Nee. Het gaat nog niet om het linker- of rechterrijtje. Zodra we het voetbal spelen zoals wij denken dat we het moeten spelen, komt het linkerrijtje vanzelf.”

3. Vrijdag tegen FC Twente. Hoe gaat Vitesse deze moeilijke klus klaren?

“Elke wedstrijd kent zijn eigen geschiedenis. Voor Vitesse geldt wat voor alle ploegen in de eredivisie geldt: we spelen in ieder geval op onze manier. Ga je andere dingen doen, dan ga je geheid de bietenbrug op. Op de lange termijn win je niets met goochelen.”

4. Hoe prepareert u uw ploeg?

“Door dingen die goed gaan op de trainingen verder te verbeteren. Enerzijds moet je goals zien te maken, anderzijds moet je tegengoals zien te voorkomen. In beide gevallen moet je je niet op de tegenstander richten, maar juist op jezelf.”

5. Individuele fouten hebben Vitesse al de nodige punetn gekost. Hoe bant u die fouten uit?

“Als een speler kampt met een stressfactor of met benen die niet goed zijn, dan valt dat niet te veranderen.”

6. Hoe lost u dat dan wel op?

“Doorselecteren. Net zolang tot ik iemand op die bepaalde plek vindt, die geen cruciale fouten maakt. Dat kan net zo goed iemand uit het 2e zijn, die beter blijkt dan een zogeheten gevestigde naam.”

7. Ik heb de indruk dat u koninkrijkjes aan het elimineren bent. Klopt dat?

“Ik weet niet of er koninkrijkjes binnen Vitesse waren. Wel kijk ik of er niemand zijn eigen wedstrijd in de wedstrijd speelt. Niemand kan zomaar iets op eigen houtje gaan doen. Uitgezonderd de voorste 4 spelers. Maar alleen bij balbezit.”

8. Staat de positie van Theo Janssen onder druk?

“Theo Janssen heeft zich tot dusverre te weinig gemanifesteerd. Als het niet goed gaat met Vitesse krijgen Theo Janssen en Aad de Mos de schuld. Vandaar dat ik Theo Janssen wil helpen zich te verbeteren.”

9. U zweert bij een hecht blok van 6. Plus aanvallers die het verschil maken. Is het zo simpel?

“Voorwaarde is wel dat je je beste blok van 6 neer kunt zetten. In de voorbereiding heb ik al kunnen zien waart dat toe kan leiden.”

10. Is spits Danko Lazovic in de toekomst wel te behouden voor Vitesse?

“In het voetbal staat de toekomst gelijk met de eerstvolgende wedstrijd. Ook voor Lazovic geldt: verzuimt hij zijn taken goed uit te voeren, dan heeft hij een probleem. Iedereen moet doen wat ik zeg.”

11. Iedereen moet doen wat u zegt. Waarom stelt u dat zo nadrukkelijk?

“Ik doe dat omdat ik dat hier noodzakelijk acht. De spelers moeten doordrongen raken welke kant ik met ze op wil. Plezier mag daarbij niet ontbreken, maar nu nog even niet. Pas als we kampioen worden of een wedstrijd tegen PSV, Ajax of Feyenoord winnen.”

12. Wie heeft meer verstand van voetbal: voetbalmakelaar Tessa de Mos of haar vader Aad de Mos?

“Ik. Maar Tessa heeft weer iets wat ik niet heb: geduld. Tessa is heel goed in de begeleiding van jonge spelers. Ze onderscheidt zich daarin van andere voetbalmakelaars.”

Ton Broekhuizen

Bron: Metro 24-11-2006

FC Twente – Vitesse: Van Halst moet het nog zien

Sinds juli 2004 is Jan van Halst (37) manager commerciële zaken bij FC Twente. Met Twente (waar Van Halst als speler negen seizoenen het shirt droeg) ontvangt hij vrijdagavond Vitesse, de club waar hij een half jaar speelde en zijn actieve carrière afsloot. “Dat was een moeizaam half jaar,” zegt de vaste voetbalanalyticus van Talpa. “Vitesse vocht tegen degradatie en ik merkte in die periode dat mijn lichaam op was. Bij elk sprintje dat ik trok, had ik pijn. Lichamelijk kon ik het professionele voetbal niet meer aan.”

Op de zondag dat Vitesse zich na een dramatisch seizoen thuis tegen Willem II (2-0) alsnog veilig speelde, vond Van Halst het tijd om zijn besluit wereldkundig te maken. “Ik hou niet van die poespas, dus liep ik onaangekondigd de perskamer binnen om mijn besluit mee te delen. Twee maanden daarvoor had ik de knoop doorgehakt. Ik had nog een contract van een jaar, maar het was mooi geweest.” Naast FC Twente en Vitesse, speelde Van Halst bij FC Utrecht, Wageningen, Ajax en Fortuna Sittard. De teller bleef na zeventien seizoenen steken op 335 wedstrijden en 22 doelpunten.

“Met alle clubs waar ik heb gespeeld, hou ik ook nu nog contact. Vrijdagavond zal ik dan ook wel de nodige oude bekenden uit Arnhem tegen komen.” FC Twente wist vier jaar geleden voor het laatst thuis te winnen van Vitesse. Of het dit seizoen eenvoudiger gaat worden, omdat de Tukkers aanzienlijk hoger staan op de ranglijst? Van Halst: “Nou, dat weet ik niet. Historisch gezien heeft Twente het thuis dus altijd moeilijk tegen Vitesse. En zij hebben ook dit seizoen een goede spelersgroep, met een hoop kwaliteit. Ik ben er dus niet zo zeker van dat we gaan winnen.”

Bron: Sportweek 24-11-2006

Aad de Mos kijkt uit naar de week van de waarheid

Vitesse speelt in acht dagen tijd tegen FC Twente (vanavond), Heeren­veen (woensdag) en PSV (za­terdag). Aad de Mos noemt het de week van de waarheid.

Vitesse-trainer Aad de Mos blikte gistermiddag graag vooruit op het drukke programma dat zijn elftal voor de kiezen krijgt. De voorbereiding op de wedstrijd tegen FC Twente maakte immers een einde aan de nasleep van het tumultueuze duel met ADO Den Haag. En die gestaakte wedstrijd heeft de ervaren oefenmeester diep geraakt.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 24-11-2006

De Mos vond situatie bij ADO bedreigend

Vitesse-trainer Aad de Mos is nog altijd onder de indruk van de gebeurtenissen van afgelopen zondag, toen de wedstrijd tegen ADO Den Haag werd gestaakt. Voor de Haagse trainer kwam dit extra hard aan. “Ik heb de lijnen nog getrokken in het Zuiderpark. Negentien jaar heb ik daar rondgelopen. Ik was er voor het laatst in 1981 geweest als trainer, dus dat raakte me emotioneel toch al. En dat dit dan gebeurt, heel triest.” Na de wedstrijd onthield De Mos zich van commentaar. “Omdat het ADO betrof, kon ik even niks zeggen. Het moment zelf was heel vervelend en bedreigend.”

Aad de Mos concentreert zich nu op de wedstrijd van vrijdag tegen FC Twente. “Ze worden uitgeschakeld door een ploeg uit Estland voor de UEFA-cup en toen had iedereen Twente al afgeschreven. Ze konden er helemaal niks van. Opeens komt er een speler bij en gaat het lopen. Ze zijn bezig met een goede reeks, maar ik kijk liever naar mijn eigen elftal. Beide ploegen willen allebei voetbal spelen, maar het zal weer bepaald worden in momenten.”

De Mos verandert zijn basiself niet. “Ik zie dat het steeds beter loopt, op trainingen doet de basis het goed, al zitten de anderen er dicht tegenaan.”

Bron: Omroep Gelderland 23-11-2006

Rojer mag op huurbasis vertrekken

De Vitesse-spelers Eldridge Rojer, Tim De Meersman en Hesdey Suart mogen de Arnhemse club in de winterstop op huurbasis gaan verlaten. Die situatie is niet nieuw voor Suart en De Meersman. Laatstgenoemde flirtte eerder dit seizoen al met Beveren, maar dat leidde niet tot een overgang. Voor Rojer betekent het wel een nieuwe status. De aanvaller mag zich al lange tijd warmen aan interesse van FC Den Bosch.

Rojer, De Meersman en Suart zijn bij Vitesse bezig aan hun laatste contractjaar. Alleen bij Suart heeft de Arnhemse club een optie op contractverlenging. Technisch manager Jan Streuer zei gisteren dat het nog te vroeg is om aan te geven of Vitesse deze optie zal lichten en of De Meersman en Rojer een nieuw contract aangeboden krijgen.

Bron: De Gelderlander 24-11-2006

De Meersman en Rojer mogen weg

Tim De Meersman en Eldridge Rojer mogen in de winterstop vertrekken bij Vitesse. “Voor sommige spelers is het misschien beter als ze verhuurd worden aan een club in ere- of eerste divisie of aan een Belgische club”, verklaart trainer Aad de Mos. “Ik noem ook man en paard. Het gaat om spelers die vaak op de tribune zitten als iedereen fit is, zoals De Meersman en Rojer”, zegt De Mos. “Als we ons willen versterken in de winterstop, zullen we creatief moeten zijn, zoals Vitesse wel vaker geweest is. Buitenlandse spelers wil ik alleen als ze een meerwaarde zijn.”

Bron: Omroep Gelderland 23-11-2006

Velthuizen heeft geen last na ongeluk

Piet Velthuizen, de reservedoelman Vitesse, heeft geen fysieke schade overgehouden aan het autoongeluk dat hij afgelopen zaterdag had. De goalie werd aangereden en meldde zich na het ongeval bij de EHBO in het ziekenhuis in Nijmegen. Uit vrees voor een hersenschudding hield Velthuizen bedrust, waardoor hij het gestaakte duel met ADO Den Haag miste. Maandag sloot hij echter al weer aan bij de groep en van­avond zit Velthuizen (20) tegen FC Twente weer op de bank.

Bron: De Gelderlander 24-11-2006

Vitesse ongewijzigd tegen FC Twente

Vitesse begint vrijdagavond in de uitwedstrijd tegen FC Twente hoogstwaarschijnlijk met dezelfde elf als tegen ADO Den Haag. Ruud Knol heeft de hele week meegetraind en is in principe fit. Hij begint echter niet in de basis, wat ook geldt voor Youssouf Hersi en Remco van der Schaaf. Vitesse won overigens de laatste twee ontmoetingen in Enschede, vorig seizoen door een doelpunt van Matthew Amoah in de laatste minuut.

Vermoedelijke opstelling:

Wapenaar;
Verhaegh, Sprockel, Sansoni, Fränkel;
Kaya, Janssen;
Benson, Pryor, Esajas;
Lazovic.

Bron: Omroep Gelderland 23-11-2006

Piet Velthuizen betrokken bij auto-ongeluk

Piet Velthuizen (20), reservedoelman van Vitesse, was afgelopen zaterdag betrokken bij een auto-ongeluk en zat daarom zondag niet in de selectie voor het duel met ADO Den Haag. De goallie hield een hersenschudding over aan de botsing en is ook vrijdag tegen FC Twente niet inzetbaar. Velthuizen debuteerde nog niet voor Vitesse.

Bron: VI Magazine 22-11-2006

Swerts kiest voor revalidatie met lotgenoten

Gill Swerts (24) komt dit seizoen niet meer in actie. De rechtsback van Vitesse scheurde vorige week dinsdag in het oefenduel met zondaghoofdklasser Babberich de voorste kruisband van zijn linkerknie. De wedstrijd was juist ingelast om de lichtgeblesseerde spelers, onder wie Swerts, weer fit te krijgen voor de hoofdmacht. ‘Dat maakt het extra zuur’, aldus de Belg. ‘Maar persoonlijk heb ik het gevoel dat al vóór dit duel een zwakte zat in die kruisband. Dit is enorm balen, maar het enige voordeel is wel dat ik nu tijdens de voorbereiding van volgend seizoen weer fit behoor te zijn. Als het over twee maanden was gebeurd, was het misschien nog wel lulliger geweest.’

Swerts wordt komende vrijdag in Antwerpen geopereerd door dokter De Clerck. Hij wil echter revalideren in het sportcentrum van de KNVB in Zeist. ‘Het heeft geen zin bij de club te blijven. Dan doet het alleen maar pijn de anderen te zien spelen. En verhuizen voor een halfjaar naar België zie ik ook niet zitten. Beter kun je tussen jongens zitten die hetzelfde hebben meegemaakt.’

Bron: VI Magazine 22-11-2006

De Mos wil opruiming houden bij Vitesse

De kans is groot dat Vitesse er na de winterstop heel anders uitziet dan nu. Trainer Aad de Mos wil zo snel mogelijk ‘doorselecteren’, waarmee hij indirect bedoelt dat een deel van de groep waakzaam moet zijn voor zijn plek. Het niveau dat de trainer nastreeft is immers een stuk hoger dan dat wat Arnhem tot voor kort gewend was. ‘Aan mijn hand komt het goed’, zei De Mos vorige week al, maar niet iedereen lijkt aan die hand mee te mogen lopen. Zo kunnen Tim De Meersman, Eldridge Rojer en Hesdey Suart uitkijken naar een andere werkgever, om te beginnen op huurbasis.

lees verder...

Bron: VI Magazine 22-11-2006

Youssouf Hersi: ‘In de voetbalwereld kun je niet altijd jezelf zijn’

Het autoportier zwaait open. „Stap maar in”, roept Youssouf Hersi tegen enkele jonge Vitesse-talenten in sportoutfit. Enkele honderden meters verderop zet hij ze af bij het trainingsveld waar de jongens deze middag moeten trainen. „Bedankt Yous”, roepen de ventjes. Lachend en zwaaiend rijdt hun grote voorbeeld weg.

Youssouf Hersi toont zich deze vrijdagmiddag ontspannen. Dat merken we een uur eerder al op De Slenk, de trainingsaccommodatie van Vitesse. Hersi, inmiddels hersteld van een blessure, grapt wat met enkele jeugdspelers, praat met een paar journalisten en neemt vervolgens ontspannen plaats in de koffiehoek voor het zoveelste interview dat hij in zijn carrière heeft gegeven. Niet altijd met evenveel succes trouwens. „Het is me inderdaad een paar keer overkomen dat ik dingen heb geroepen, die niet zo verstandig waren. Maar zo zit ik nu eenmaal in elkaar. Meestal had ik geen spijt van mijn uitlatingen, maar ik heb ook meegemaakt dat zaken uit hun verband werden gerukt. Ik besef dat dezelfde woorden een hele andere lading kunnen krijgen als er een fikse kop boven het artikel staat. Dat betekent dus dat ik in interviews niet altijd mezelf kan zijn. Dat is in de voetbalwereld sowieso vaak onmogelijk. Dat heb ik wel geleerd.”

lees verder...

Bron: Arnhemse Koerier 22-11-2006

Vitesse lijkt klaar voor Twente en Heerenveen

Vitesse heeft de opgaande lijn te pakken. Ma de wedstrijden tegen FC Utrecht en ADO Den Haag mogen de manschappen van trainer Aad de Mos weer omhoog kijken. De komende week vindt het echte examen plaats wanneer concurrenten FC Twente en SC Heerenveen de tegenstander zijn.

Het worden drukke weken voor Vitesse. Komende vrijdag wacht de uitwedstrijd tegen het verrassend sterke FC Twente. Volgende week woensdag komt vervolgens SC Heerenveen naar Gelredome.

lees verder...

Bron: Arnhemse Koerier 22-11-2006

FC Utrecht en Vitesse azen op De Ceulaer

Benjamin De Ceulaer (22) staat in de belangstelling van FC Utrecht en Vitesse. De rechtsbuiten van Feyenoord mag van de Rotterdamse club uitzien naar een nieuwe werkgever. Ook de speler zelf maakte een aantal weken geleden in de media bekend zo snel mogelijk te willen vertrekken uit De Kuip. Een van de geïnteresseerde clubs is dus FC Utrecht, dat wegens het eventuele vertrek van Darl Douglas naast Cedric van der Gun meer keuze wil hebben voor de rechtsbuitenpositie. De Ceulaer lijkt prima in dat plaatje te passen. De Belg speelde vorig seizoen op huurbasis 27 wedstrijden voor KKC Waalwijk en scoorde daarin zeven keer.

In de huidige jaargang liet Feyenoord-trainer Erwin Koeman de Belgische flankspeler slechts twee keer opdraven. Mocht de transfer doorgang vinden, dan heeft deze al plaats in de komende winterstop. Sjef Blatter, zaakwaarnemer namens de WCS van De Ceulaer: ‘Hij vertrekt dan, zoveel is zeker. Naast de inmiddels bekende interesse van Willem II, RKC Waalwijk en het Belgische Racing Genk zijn nu ook Vitesse en FC Utrecht daarbij gekomen. En ook al heeft Benjamin nog een contract tot de zomer van 2010, ik venvacht niet dat Feyenoord de hoofdprijs voor hem wil ontvangen. In principe moeten ze hem gratis wegdoen, want ze willen dat hij vertrekt.’

Jan Streuer, technisch manager van Vitesse, ontkent de belangstelling van zijn club: ‘Misschien wil de zaakwaarnemer van De Ceulaer interesse kweken, maar deze speler is bij ons absoluut niet in beeld.’

Foeke Booy, trainer én technisch directeur van FC Utrecht: ‘Ook ik weet van niets, deze naam is nog niet op mijn bureau beland. We hebben Cedric van der Gun en Nassir Maachi die op rechts uit de voeten kunnen en voorlopig ook nog Darl Douglas. Een extra rechtsbuiten aantrekken is dus niet aan de orde.’

Bron: VI Magazine 22-11-2006
Column Gerard Borgman

Verantwoordelijkheid

Graag verwijs ik naar de inter­netsite youtube.com. Daar kunt u filmpjes zien van de rellen tijdens de gestaakte wedstrijd ADO Den Haag-Vi­tesse. Talpa zond zondaga­vond slechts summier wat beelden uit. Het voetbalpro­gramma moet natuurlijk wel positief blijven. Niet te veel choquerende beelden, geen kritische vragen, even een leuke quote van Jan Mulder en hup, ver­der met FC Gronin­gen- Willem II. Journa­listieke verantwoor­delijkheid? Nee, joh. Bordje babi-pangang op schoot en lekker genieten. Gezellig. John van Ringelen­stein kan er ook wat van. De voorzitter van de Raad van Commissa­rissen van ADO stelde zon­dag doodleuk dat er tenmin­ste geen fysiek geweld was ge­bruikt door de onverlaten op het veld. Er was sprake van te­leurstelling, maar niet van angst. Ik kreeg ruzie met de­ze gladjanus, want ik vind het onacceptabel dat een man in zijn functie bagatelli­seert dat trainers, spelers en bezoekende supporters in pa­niek moeten vluchten voor een stel opstomende rand­debielen. Van Ringelenstein zou deze fans moeten veroor­delen en attaqueren, maar hij ontloopt zijn verantwoor­delijkheid.

Hij heeft op het veld wel ge­tracht het rumoer te sussen, en met succes. Dat geldt ook voor de spelers als Michael Mols en Stijn Vreven. Echte kerels. Zo toon je je gevoel voor verant­woordelijkheid. Welbeschouwd was het niet hun taak de idioten te weerhou­den van verdere wan­daden. Dat zou de po­litie moeten doen. Die was wel aanwe­zig, maar bleef vol­gens afspraak buiten het stadion. De thuisclub is in Nederland verantwoorde­lijk voor de veiligheid in het stadion. Dit Engelse model moet snel worden afgeschaft. In het voetbal gaat zo veel geld om, dat de staat er via de belasting jaarlijks vele mil­joenen aan verdient. Is het dan te veel gevraagd, dat jus­titie de verantwoordelijkheid op zich neemt voor de veilig­heid in voetbalstadions?

Bron: De Gelderlander 22-11-2006

Nog geen besluit over ADO-Vitesse

Het is nog niet duidelijk of de wedstrijd tussen ADO Den Haag en Vitesse moet worden uitgespeeld of dat de 0-3-stand de eindstand wordt.

Het duel werd zondag in de 66e minuut gestaakt, nadat boze fans van ADO Den Haag het veld opstormden. Vitesse stond op dat moment met 3-0 voor, door doelpunten van Lazovic, Pryor en een eigen doelpunt van Bunjevcevic.

De KNVB zegt in een reactie dat pas volgende week waarschijnlijk meer duidelijk wordt over de gevolgen.

Bron: TV Gelderland TxT 20-11-2006

Lazovic op weg naar een record

Danko Lazovic scoorde gisteren voor de vierde opeenvolgende keer en bracht daarmee zijn seizoenstotaal op acht. Hij is hard op weg het Vitesse-record van Dejan Curovic te breken. Die maakte in april 1998 in vijf opeenvolgende duels een doelpunt. Pierre van Hooijdonk is houder van de langstlopende reeks. Hij scoorde tussen oktober 1993 en maart 1994 voor NAC in elf duels achtereen.

Bron: AD 20-11-2006

Gemeente ook naar de rechter

Het juridische gevecht om stadion Gelredome is losgebarsten, nu de gemeente naar de rechter stapt om het beslag op het stadion te laten opheffen. Vorige week liet het evenementenbedrijf Gelredome bv door de rechter beslag leggen op het stadion. Gelredome bv, dat het stadion uitbaat, deed dat om te voorkomen dat Arnhem Gelredome verkoopt aan projectontwikkelaar Eurocommerce. Gelredo­me bv stelt dat zij het recht heeft het bod van Eurocommerce te evenaren en bestrijdt dat Arnhem ook de grond onder de Oosttribune mag verkopen.

Arnhem beweert dat het ‘matchingsrecht’ van Gelredome bv al lang is verlopen. De gemeente wil zo snel mogelijk verkopen nu de gemeenteraad daarmee akkoord is gegaan en probeert het beslag weer op te laten heffen. Een gemeentewoordvoerster zegt het te betreuren dat beide partijen nu onverzoenlijk tegenover elkaar dreigen komen te staan. „Maar als het op een andere manier niet lukt, zal het via de rechter geregeld moeten worden.”

Bron: De Gelderlander 20-11-2006
VAN DER KRAAN

Fans van Vitesse krijgen geld terug

De meegereisde fans van Vitesse krijgen het entreegeld voor het gestaak­te duel met ADO Den Haag terug. Dat zegt algemeen direc­teur Paul van der Kraan. De ongeveer honderd meegereisde supporters van Vitesse zaten gistermiddag al voor vier uur weer in de bus terug naar Arnhem. nadat suppor­ters van ADO Den Haag vanaf het speelveld de confrontatie zochten, grepen de veiligheidscoördinatoren van beide clubs meteen in. „Onze supporters zijn meteen weggegaan, om verdere escalatie te voorkomen”, legt Van der Kraan uit. „Voor de veiligheid van iedereen was dat het beste.” Op dat moment was de wedstrijd nog niet definitief gestaakt. Van der Kraan gaf de stewards in de twee bussen een boodschap mee voor de Arnhemse supporters. „Ik heb gezegd dat er een tegemoetkoming naar de supporters toe zal volgen”, aldus de algemeen directeur. „De supporters moeten behoorlijk wat geld betalen voor zo’n wed­strijd. En nu hebben ze maar 65 minuten gezien. Ik moet nog kijken wat het precies wordt, maar op dit moment zeg ik dat we zeker de kosten van het toegangskaartje zullen vergoeden.” Aangezien Vitesse geen schuld trof aan het staken van de wedstrijd, lijkt het logisch dat de Arnhemse club deze kosten zal verhalen op ADO Den Haag. Van der Kraan bevestigde noch ontkende dat gisteravond. „Ik zal in overleg gaan met ADO”, aldus Van der Kraan. „Wat er vandaag is gebeurd, dat is niet normaal. Ik hoop dit nooit meer mee te maken. Het bestuur van ADO heeft naar ons toe ook excuses aangeboden.”

Bron: De Gelderlander 20-11-2006
Wildwest in het Zuiderpark

ADO Den Haag is zwaar aangeslagen na opstand van eigen fans

Woedende fans van ADO op het veld, spreekkoren, vluchtende bezoekers, een trainer en een arbiter die onder zware bewaking uit het stadion werden geleid. Het waren wildwesttaferelen, die gistermiddag het voetbalduel ADO Den Haag-Vitesse verstierden in het Zuiderpark Stadion. „Dit is een heel kwalijke zaak”, treurde Piet van der Pol, de algemeen directeur van ADO Den Haag. „Ik heb begrip voor de onvrede over de slechte resul­taten. Maar dat er mensen doodsbang vluchten. We gaan volgend jaar gelukkig naar het nieuwe stadion, maar ons imago heeft vandaag een flinke deuk opgelopen.”

Het tumult van gisteren kondigde zich al een dag eerder aan. ADO Den Haag trainde za­terdag achter gesloten deuren in het stadion. Ongeveer honderd supporters slaagden er toch in binnen te komen. Net als gisteren bestormden ze ook zaterdag het speelveld. Trainer Frans Adelaar moest de repetitie onderbreken en kreeg in een on­derhoud met de fans nog maar eens te horen dat hij moet opstappen. „We zouden volgende week met de fans gaan praten over hun onvrede, maar nu moe­ten andere zaken worden opgelost”, somberde Van der Pol. Gisteren richtte de Haagse aanhang haar woede aanvankelijk tegen scheidsrechter Ruud Bos­sen. Eerst gaf hij ADOspeler Pascal Bosschaart rood wegens het vloeren van de doorgebroken Fred Benson. ‘@#%$ Bossen, je moeder is een hoer’, klonk het minutenlang vanaf de tribune Midden-Noord, waar de fanatieke aanhang van ADO zit.

Na twintig minuten legde Bossen de bal op de stip, na een handsbal van Ferrie Bodde. Danko Lazovic benutte de straf­schop (0-1). Toen Anduele Pryor meteen na de rust knap uit de draai de 0-2 scoorde, waren hoofdtrainer en clubbestuur de mikpunten van de luide spreekkoren: ‘Fransje, neem je rotzooi mee’ en ‘@#%$ bestuur’. Meteen hierna spoedden steeds meer fans zich van Midden-Noord naar de hoofdtribune. Ze braken door hekken heen en na de 0-3 van Etiënne Esajas in de 67ste minuut, renden ze via de spelerstunnel massaal het veld op. De voetballers, trainers en leidsmannen konden geen kant op. De angstaanjagende si­tuatie leidde tot vluchtende mensen op het veld en op de tribune met Vitessefans, maar vechtpartijen bleven uit. „Er is gelukkig geen fysieke schade”, stelde Van der Pol. „Maar dit heeft ADO natuurlijk veel schade berokkend. Ik hoop dat de straf van de KNVB meevalt.” ADO-aanvoerder Stijn Vreven noemde de gebeurtenissen ‘een dieptepunt voor heel Den Haag’. Duidelijk is wel dat de positie van Adelaar onhoudbaar is geworden. „Adelaar was het hoofddoel”, aldus Van der Pol. „Ik ga hier met Frans over praten. Hij is hierdoor verschrikkelijk aangedaan. Of bestuursleden moeten opstappen? Nee, dat vind ik niet. Dat zou niets oplossen.” Adelaar wilde gisteren zelf niet reageren. Om fans te ontlopen, werd de ex-trainer van onder andere De Graafschap en FC Utrecht ver na afloop en begeleid door vier mannen afgevoerd via de achterdeur. Arbiter Bossen verliet het stadion zelfs onder politiebegeleiding. Vitesse-trainer Aad de Mos had zich verheugd op zijn laatste wedstrijd in het Zuiderpark. De geboren Hagenees was gisteren zo aangeslagen dat hij niet wilde reageren.

Bron: De Gelderlander 20-11-2006

‘Wegwezen!’, dacht Remco van der Schaaf

Remco van der Schaaf was gis­termiddag de eerste speler die het voor gezien hield toen de woedende aanhang van ADO Den Haag onderweg was naar het veld. „Toen dat ene vak bijna leeg was, wist ik het wel. Wegwezen!”

Na de 0-3 van Etiënne Esajas (van richting veranderd door een Hagenaar) keek Remco van der Schaaf snel om zich heen en riep de spelers van Vitesse bij elkaar om het veld te verlaten, maar het was al te laat. „Tijdens de wedstrijd zag ik al mensen van een tribune rennen en op een gegeven moment was dat vak helemaal leeg. Toen wist ik het wel; wegwezen! Maar die supporters kwamen het veld al op. Ik moet wel zeggen dat die supporters volgens mij niemand van ons hebben lastig gevallen. Of dat een regel is, weet ik niet.

Ik ben voor de zekerheid maar even bij Stijn Vreven (aanvoerder ADO, ex-speler Vitesse, red.) gaan staan”, aldus Van der Schaaf, die pas in de 56ste minuut in het veld was gekomen voor Onur Kaya om de wedstrijd ‘veilig’ uit te spelen. Vitesse had het duel in de grip, met een extra speler op het veld (na rood voor Bosschaart) en treffers van Danko Lazovic (0-1 straf­schop), Anduele Pryor (0-2) en de van richting veranderde schuiver van Esajas: 0-3. Niks aan de hand, tot de ADO-fans zich met de wedstrijd kwamen bemoeien. „Ze hadden het op de trainer en op de scheidsrechter gemunt, niet op ons. Ik zag Bossen (scheidsrechter,red.) in de dug-out van De Haag zitten, maar die zat daar niet lekker”, vond Van der Schaaf. Hij zegt zelf niet in angst te hebben gezeten. „Niet echt, al kan ik mij voorstellen dat een aantal jonge spelers er anders tegenaan kijkt. Ik heb dit soort dingen wel eens vaker meegemaakt, al was dat wel buiten het stadion, niet op het veld. Ik kan me een keer Vitesse-PSV herinneren toen de fans buiten het bestuur stonden op te wachten.” Vanaf de bank hoorde Van der Schaaf al voor rust de kwetsende spreekkoren aan het adres van Theo Janssen en scheidsrechter Bossen. „Ik vond het wel goed dat Bossen liet doorspelen, ik denk dat hij daar goed aan deed”, aldus Van der Schaaf, die het ‘vredelievende’ protest niet wilde dramatiseren. „Er is niemand gewond, maar ik vind het wel jammer dat er mensen worden beschadigd. Het is blijkbaar inherent aan het spel. Als het niet goed gaat, moet er altijd iemand de lul zijn.”

Bron: De Gelderlander 20-11-2006
EINDSTAND

Van der Schaaf vindt 0-3 wel genoeg

Remco van der Schaaf hoopt dat de KNVB het gestaakte duel ADO Den Haag-Vitesse (67ste minuut, 0-3) niet laat uitspelen. „Ik vind dat prima, 0-3 is een mooie uitslag. Het is mogelijk dat we meer doelpunten hadden gemaakt, maar daarvoor hoef ik niet 23 minuten terug naar Den Haag”, aldus de invaller van Vitesse. „Die snelle rode kaart en die strafschop waren twee mooie cadeautjes. Na rust een snelle 0-2, dan zijn al hun goede bedoelingen weg. We hebben het zakelijk gespeeld.”

Bron: De Gelderlander 20-11-2006
STRAFSCHOPPEN

Lazovic bevrijdt Vitesse van syndroom

Danko Lazovic bevrijdt Vitesse van een strafschoppensyndroom. In de laatste jaren werden er door Arnhemse spelers steevast meer strafschoppen gemist dan benut. De Servische topschutter (negen competitietreffers) benutte gistermiddag bij ADO-Vitesse (0-3, gestaakt) zijn tweede op rij. Hij scoorde vorige week tegen FC Utrecht ook al vanaf de stip: 4-2. Op de eerste speeldag bij Sparta mikte Ruud Knol raak vanaf elf me­ter, waardoor Vitesse op een score van drie uit drie staat.

Bron: De Gelderlander 20-11-2006

KNVB beraadt zich over gestaakt duel

Het bestuur betaald voetbal van de KNVB zal de tuchtrechtelijke organen vragen om zo spoedig mogelijk een onderzoek te beginnen naar de gestaakte wedstrijd ADO Den Haag – Vitesse. Pas na het lezen van de bevindingen kan de KNVB tot actie overgaan.

Daarbij is de keus de wedstrijd onder nadere voorwaarden uit te laten spelen of de op het moment van staken bereikte stand als einduitslag aan te merken. Het duel werd zondag door arbiter Bossen gestaakt nadat supporters van de thuisclub bezit hadden genomen van het veld.

De stand was op dat moment 0-3 in het voordeel van Vitesse. Mocht er sprake zijn van schuld dan kan de betrokken club bovendien een straf worden opgelegd, zo liet de voetbalbond zondag weten.

Burgemeester Wim Deetman van Den Haag liet zondag weten het gedrag van de supporters ,,zeer te betreuren.” De burgemeester overlegt maandag met het Openbaar Ministerie en de politiecommissaris over maatregelen die tegen de fans worden genomen.

Bron: ANP 19-11-2006

Duel ADO – Vitesse gestaakt

Het eredivisieduel ADO Den Haag – Vitesse is zondagmiddag bij de stand 0-3 gestaakt omdat Haagse supporters het veld opstormden. Ze probeerden bovendien het vak van de Arnhemse aanhang te bereiken. De ME moest handelend optreden.

Na enige tijd hadden alle ontevreden fans het veld weer verlaten. Scheidsrechter Ruud Bossen stuurde beide teams echter naar de kleedkamer. Hij wilde het duel niet meer hervatten. De stadionspeaker maande de toeschouwers naar huis te gaan. De uittocht van de duizenden bezoekers verliep in het Zuiderpark redelijk rustig volgens de eerste berichten.

Stijn Vreven, aanvoerder van ADO Den Haag, noemt de gestaakte wedstrijd van zijn club tegen Vitesse ,,een dieptepunt voor heel Den Haag”. De Belg kan zich de frustraties van de supporters wel voorstellen. ,,Je weet dat als het niet goed gaat het bestuur en de trainers de gebeten hond zijn. Dat is onterecht, wij als spelers laten het afweten op het veld. Daar mogen wij op afgerekend worden, want wij winnen niet. Ik kan dus best begrijpen dat je de laatste tijd niet in juichstemming bent als je een ADO-hart hebt.”

Bron: ANP 19-11-2006

ADO-Vitesse gestaakt bij stand 0-3

Vitesse leek zondagmiddag in Den Haag een makkelijke middag te hebben. De stand was na ruim een uur spelen 3-0 in het voordeel van de Arnhemmers, maar supporters van ADO betraden het speelveld en zorgden er zo voor dat het duel definitief werd gestaakt.

Gastheer ADO Den Haag startte met een tweetal voormalige Vitessenaren in de basis (Knopper, Vreven) en één op de reservebank (Rankovic). Na een onrustige openingsfase sloeg de vlam na dertien minuten in de pan. Fred Benson werd gestopt door Pascal Bosschaart en scheidsrechter Ruud Bossen toonde de verdediger de rode kaart. Drie minuten later was Danko Lazovic dichtbij de openingstreffer, maar zijn schot werd door doelman Wagenaar tot corner verwerkt.

In de 20e minuut maakte Ferrie Bodde hands in de zestien meter en werd de strafschop benut door Lazovic, zijn negende van het seizoen en 0-1 voor Vitesse. Met een minder bracht trainer Adelaar verdediger Bakkati in het veld voor middenvelder Knopper. Vitesse bleef op zoek naar de tweede treffer en in de 24e minuut wist de ADO-doelman een afstandsschot van Theo Janssen pas in tweede instantie te keren.

In de laatste twintig minuten van de eerste helft na m de druk van de thuisploeg gestaag toe, maar het was Vitesse dat in de 38e minuut weer een goede kans kreeg. Uit een lange bal van Onur Kaya wist Janssen de bal niet over de doelman te koppen. In de 42e minuut wist ook Fred Benson de bal niet met het hoofd voorbij de doelman te krijgen, waardoor de ruststand op 0-1 bleef.

Vitesse kwam direct na rust op 0-2 door Anduele Pryor, die na de voorzet van Benson wegdraaide en de bal in de 47e minuut onder Wagenaar schoot. Aad de Mos bracht na een uur spelen Van der Schaaf en Hersi in voor Benson en Kaya. Vitesse kreeg door de ruimte mogelijkheden op een ruimere marge en zag Danko Lazovic net voor (’57) en na (’64) de dubbele wissel de paal raken. In de 66e minuut was het wel raak. Uit de corner schoot Esajas de bal hard binnen en via het been van de Servier werd het 0-3. Direct daarna werd het spel stilgelegd doordat boze aanhangers van de thuisclub het veld betraden om hun ongenoegen te uiten over de prestaties van hun club. Na ruim een kwartier spelen was duidelijk dat er niet verder werd gespeeld en kon iedereen vroegtijdig naar huis.

Bron: Vitesse.nl 19-11-2006

ADO Den Haag-Vitesse (0-3) gestaakt

Bij een stand van 0-3 in het voordeel van Vitesse is de wedstrijd ADO Den Haag-Vitesse zondagmiddag gestaakt wegens hevige rellen. Aanhangers van ADO kwamen in de tweede helft het veld op om hun ongenoegen kenbaar te maken. Ook probeerden ze bovendien het vak van de Vitesse aanhang te bereiken. De ME moest handelend optreden.

Buiten het stadion waren inmiddels hevige rellen uitgebroken. Na overleg met de bekende “driehoek” werd de wedstrijd definitief gestaakt.

19-11-2006

Benson voelde zich zwaar bedreigd

Vitesse-speler Fred Benson maakte van nabij mee dat tientallen ADO-supporters het veld opstroomden. “Ik werd net gewisseld. Ik zag die supporters over de tribune rennen, ik dacht eerst dat ze naar huis gingen. Toen ging het hek open en ik was bang dat het afgelopen was met mij. Ik dacht ‘als ze ons aanvallen, kan ik helemaal niets doen’.”, aldus een aangeslagen Benson. “Je kunt alleen maar hopen dat ze je niet doodschoppen of je het ziekenhuis inschoppen. Maar ze liepen allemaal richting de trainer van ADO. Voor ons was dat goed, maar het was heel vreemd wat gebeurde.”

Bron: Omroep Gelderland 19-11-2006

Janssen: jammer dat het zo afloopt

Vitesse-middenvelder Theo Janssen baalde na het gestaakte duel tegen ADO Den Haag. “Jammer dat het zo afloopt. Ik denk dat het meer had kunnen worden, maar ik hoop dat we niet terughoeven voor die 20 minuten.”

“Ik dacht eerst nog dat we verder zouden spelen. De supporters gingen weer van veld af, maar we hoorden al snel dat we niet verder zouden gaan.”

“Het begon voor ons natuurlijk goed met rood voor Bosschaart en die strafschop. Na rust hebben we elf tegen tien goed uitgespeeld. Vreemd om op zo’n manier de punten te moeten maken”, besluit de Arnhemmer.

Bron: Omroep Gelderland 19-11-2006
Voor het eerst naar Vitesse

”Tussen televisie en stadion zit een wereld van verschil.”

Martijn (l) en zijn collega Marcos tijdens de rust van de wedstrijd tegen FC Utrecht

Als het om televisiekijkcijfers gaat, neemt voetbal in Nederland de eerste plaats in. Miljoenen liefhebbers zitten ‘met het bord op schoot’ aan de buis gekluisterd, wanneer Talpa op zondagavond de eredivisiewedstrijden uitzendt. Toch onderneemt slechts een deel van deze voetbalfans daadwerkelijk de gang naar het stadion. Op de tribune worden de thuisblijvers ietwat spottend teletekstsupporters genoemd.

Aan het woord Martijn (35), verpleger in de verslavingszorg. Hij houdt van voetbal, is opgegroeid in deze regio (Oosterbeek / Renkum), en woont zijn halve leven in Arnhem. Hij volgt zijn favoriete club Vitesse via televisie en krant. De namen van de Vitessespelers kent hij uit zijn hoofd.

Hij had nog nooit een wedstrijd van Vitesse bezocht. Tot hij werd uitgenodigd voor de ontmoeting met FC Utrecht afgelopen zondag. Een collega had een kaartje over, en vroeg of hij zin had om mee te gaan. Nieuwsgierig hoe dat zou zijn, ging Martijn op de uitnodiging in. Voor het eerst naar Vitesse. Een redacteur van Vitesse.org raakte met hem aan de praat en was benieuwd naar zijn ervaringen.

lees verder...

Bron: Vitesse Org 18-11-2006

Twee Chinezen op proef in Arnhem

Vitesse heeft vanaf morgen twee voetballers uit China op proef. Het betreft de negentienjarige talenten Qu Xing (huidige club Wuhan Guanggu) en Yu Hai (Shanghai). Laatstgenoemde is speler van het Chinese elftal voor spelers tot twintig jaar. Beide aanvallers zullen een week lang meetrainen met Jong Vitesse en gaan proberen een contract te verdienen. In Eindhoven debuteerden gisteren twee Chinezen op de training van Jong PSV: de 24-jarige tweeling Xiang en Ji Sun.

Bron: De Gelderlander 18-11-2006

Gelredome bv legt beslag op stadion

Evenementenbedrijf Gelredome bv heeft beslag laten leggen op het Arnhemse stadion. De gemeente kan het daardoor niet verkopen aan ontwikkelaar Eurocommerce. Rechtszaken lijken nu noodzakelijk om te bepalen of en hoe de verkoop van het stadion verder gaat. De beslaglegging is een reactie op een brief waarin Arnhem eist dat Gelredome bv, het bedrijf dat ook bij verkoop verantwoordelijk blijft voor alle evenementen, voor maandag instemt met de verkoop.

Bron: De Gelderlander 18-11-2006

Gelredome bv bakent positie af

Gelredome-directeur Jasper van Amstel: “Wij hebben de gemeente meerdere keren tevergeefs gevraagd onze rechten als huurder te respecteren. Het beslag is een juridische formaliteit. Het beslag dient om onze positie zeker te stellen in de verkooponderhandelingen.” Maandag zette de gemeenteraad het licht op groen om voor 16,5 miljoen euro het stadion plus grond in de hoeken en onder de oosttribune over te doen aan Eurocommerce. Van Amstel bestrijdt dat de gemeente het stadion mag verkopen. De directeur claimt nog het recht op een tegenbod. Contractueel mag Gelredome bv (met andere partijen) het stadion overnemen voor hetzelfde bedrag en onder dezelfde voorwaarden als de koper van de gemeente. Volgens Arnhem is die ‘matchingstermijn’ van twee maanden al verstreken, volgens de bv nog niet, omdat niet alle stukken zijn overlegd. Ook vindt Gelredome bv dat de gemeente de grond onder de oosttribune niet mag verkopen. Volgens Van Amstel behoort het recht tot bebouwing toe aan het evenementenbedrijf. Tot slot zet Gelredome bv vraagtekens bij de betrouwbaarheid van Eurocommerce. De ontwikkelaar heeft gedreigd Gelredome bv meer huur te laten betalen als zij eigenaar wordt.

Bron: De Gelderlander 18-11-2006

Yakubu maakt rentree in 2007

Abubakari Yakubu zal dit kalenderjaar niet meer in actie komen voor de hoofdmacht van Vitesse. Trainer Aad de Mos had lange tijd hoop dat de Ghanees nog voor de jaarwisseling zijn rentree zou maken. “Maar daarvoor mist hij nog te veel wedstrijdritme”, aldus De Mos. Yakubu herstelt wel voorspoedig van zijn knieblessure, die hem al een half jaar aan de kant houdt. “Hij heeft tot de winterstop alle wedstrijden van Jong Vitesse nodig voor het ritme”, aldus De Mos.

De trainer kan morgen in Den Haag niet beschikken over Gill Swerts (knie), Michael Jansen (hart) en Eldridge Rojer (spier). Ruud Knol, Youssouf Hersi en Remco van der Schaaf trainden gisteren met de groep, maar beginnen na hun blessures waarschijnlijk op de bank. De basis is dan gelijk aan die van afgelopen zondag tegen FC Utrecht (4-2).

Bron: De Gelderlander 18-11-2006

Danko Lazovic met stip op één in klassement

Danko Lazovic staat met stip op één in het cijferklassement van de Gelderlander. Op een derde van de competitie scoort de Serviër gemiddeld een 7,0. Met acht doelpunten en twee assists heeft Lazovic zijn stempel gedrukt op de openingsfase van Vitesse in de competitie. De 23-jarige aanvaller blijft in het klassement van deze krant Remco van der Schaaf met bijna tweetiende voor. Lazovic reageerde gisteren verheugd op zijn topnotering. “Ik ben echt blij”, zei de spits die woensdag een helft speelde in het oefenduel van Servië met Noorwegen (1-1). “Ik speel nog maar korte tijd bij Vitesse en ik voel me hier al heel goed. Dan is het mooi om te horen dat ik eerste sta in het klassement. Maar”, zo voegde Lazovic daar aan toe. “Ik kan nooit acht goals maken zonder de hulp van anderen. Zij moeten mij goede ballen geven. Ik speel met goede spelers, daarom scoor ik.” De Serviër wil zich niet uitspreken over het aantal doelpunten dat hij dit seizoen verwacht te scoren. “Ik denk daar niet over na. Ik denk alleen aan het belang van de ploeg.” En Lazovic ziet zichzelf ook niet als de beste speler van Vitesse. “Zeker niet. Wie dat wel is? Ik denk heel Vitesse. Als iedereen dat zegt, als iedereen blij en positief is, trainers en spelers, dan kun je zelfs vijfde worden. Ik hoop en geloof dat dat ons kan lukken. Als we zondag winnen bij Den Haag, dan maken we een goede kans.

Tussenstand van de gemiddelde beoordeling. Voor een plek in het klassement na elf wedstrijden zijn minimaal zes beoordelingen nodig. Tussen haakjes staat het aantal wedstrijden waarin een beoordeling heeft plaatsgehad:

1. Danko Lazovic (11) 7,00
2. Remco van der Schaaf (6) 6,83
3. Harald Wapenaar (11) 6,64
4. Sébastien Sansoni (11) 6,36
5. Civard Sprockel (9) 6,22
6. Ruud Knol (7) 6,14
7. Onur Kaya (8) 6,13
8. Theo Janssen (9) 5,89
9. Purrel Fränkel (8) 5,75
10. Anduele Pryor (7) 5,71
11. Paul Verhaegh (11) 5,55
12. Youssouf Hersi (10) 5,30
13. Etiënne Esajas (7) 5,14

Overige:
Siebe Blondelle (5) 5,40
Mads Junker (5) 5,00
Anders Due (5) 5,00
Fred Benson (2) 5,50
Eldridge Rojer (1) 6,00
Tim de Meersman (1) 6,00

Trainer:
Aad de Mos (11) 6,18

Bron: De Gelderlander 18-11-2006

Arnhem verkoopt Gelredome
Huur voor Vitesse gaat omlaag

Door Onno Havermans

De gemeente Arnhem verkoopt stadion Gelredome volgende week met winst aan projectontwikkelaar Eurocomerce. Nu moet voetbalclub Vitesse nog op eigen benen staan. Arnhem kocht Gelredome drie jaar geleden, maar niet van harte. Pas na heftige debatten gaf de gemeenteraad voldoende steun aan het reddingsplan voor het stadion, het gelijknamige evenementenbureau en de voetbalclub. De stad stak bijna 30 miljoen in de aankoop van grond en gebouwen plus een lening voor Vitesse. “Als we dat niet hadden gedaan, waren ze failliet gegaan”, zegt wethouder Sander van Bodegraven.

De raad ging deze week unaniem akkoord met de verkoop. Eurocommerce betaalt 16,5 miljoen voor het stadion. “Het staat voor 13 miljoen in de boeken”, legt Van Bodegraven uit. “De verkoop is voor ons dus positief. Maar we weten nog niet wat de rest van het terrein gaat opleveren. En we moeten van Vitesse nog een lening van tien miljoen terugkrijgen. We lopen dus nog risico’s, maar dit is bemoedigend.”

Arnhem zette Gelredome vorig jaar in de etalage. “Een stadion is niet onze core business”, aldus Van Bodegraven. “Grond op een strategische locatie is dat wel. Daarom hebben we dat losgekoppeld.” Eurocommerce gaat kantoren bouwen in de vrije ruimtes van het stadion. Arnhem werkt aan een plan voor het omliggende terrein: een meubelboulevard, een megabioscoop of andere sportaccomodaties.

“De grond is zeven miljoen waard. Als eigenaar houden we de regie over de ontwikkeling”, aldus Van Bodegraven. “Volgend jaar gaan we varianten uitwerken. Het kan ambitieus, maar we kunnen ook de hoeken van het terrein verschillend invullen. Misschien leggen we de uitkomst in een referendum voor aan de bevolking.” Arnhem houdt volgend jaar al een referendum over de ontwikkeling van een haven in de binnenstad.

Met de overdracht sluit Arnhem hoofdstuk twee van het reddingsplan af. Dan volgt hoofdstuk drie: aflossing van de lening door Vitesse. “We moeten eerst maar wat rust nemen”, zegt Van Bodegraven. “Maar we willen de financiële relatie tussen club en stad beëindigen, al zijn we trots op Vitesse.” Naast de lening heeft de club een huurachterstand van enkele tonnen.”

Voor Vitesse pakt de verkoop gunstig uit. Zodra Eurocommerce eigenaar is van het stadion, gaat de huur omlaag. En het bedrijf wordt shirtsponsor, die kan bijdragen aan het aflossen van de lening. Maar het evenementenbureau kan nog roet in het eten gooien. De exploitant van het stadion had bij een gelijkwaardig tegenbod eerste recht op de koop en overweegt naar de rechter te stappen om dat af te dwingen.

NOTES: Vitesse speelt weer gewoon om de week thuis; Voetbalclub Vitesse haalt woensdag 29 november de competitiewedstrijd tegen SC Heerenveen in. De wedstrijd moest vorige week worden uitgesteld omdat stadion Gelredome drie weekeinden werd gebruikt voor concerten van Marco Borsato. De KNVB driegde aanvankelijk de Arnhemse club te straffen en het stadion in de ban te doen. De bond ergert zich er aan dat evenementen in stadions het competitieverloop beïnvloeden en dreigde zelfs Arnhem te schrappen als speelstad voor het EK onder 21 jaar, dat volgend jaar in Nederland wordt gespeeld. “Het is aan de club om te beschikken over een accomodatie. Wij vinden het niet acceptabel dat een betaald voetbalorganisatie vier weken achtereen niet thuis speelt”, aldus de KNVB- woordvoerder. “Maar we hebben het nog een keer door de vingers gezien omdat er inmiddels afspraken zijn gemaakt.” “Dit soort situaties kunnen niet meer”, bevestigt Esther Bal van Vitesse. “Dat is vastgelegd in het exploitatiecontract.” Eind volgende week vind in Arnhem de loting plaats voor het EK- 21, zegt Van Bodegraven.

Bron: Trouw 18-11-2006

Aad de Mos terug na 25 jaar

Hij is een Hagenaar in hart en nieren, maar nog nooit zat Aad de Mos als hoofdtrainer op de bank in het Zuiderpark. Daar komt morgen verandering in, wanneer De Mos als hoofdtrainer van Vitesse te gast is bij ADO Den Haag. De laatste keer dat De Mos ‘in functie’ het Zuiderpark bezocht, was exact 25 jaar geleden, op 19 september 1981. Hij was destijds assistent-trainer van Ajax. Kurt Linder was destijds de hoofdtrainer van de Amsterdamse club, een functie die De Mos zelf vanaf het seizoen 1982-83 zou bekleden. FC Den Haag was toen reeds gedegradeerd naar de eerste divisie. Overigens troffen de Hagenaars Ajax dat seizoen nog wel in het toernooi om de nationale beker, maar dat duel werd in Amsterdam afgewerkt. Later, in de periode dat De Mos trainer was van PSV, speelden de Eindhovenaren geen enkele wedstrijd tegen FC of ADO Den Haag.

Bron: AD/Haagsche Courant 18-11-2006

Vitesse test twee Chinese jeugdspelers

Vitesse krijgt vanaf komende zondag twee Chinese spelers op proef. Ou Xing en Yu Hai krijgen de kans een plaats af te dwingen bij de beloften van de Arnhemse club. Ou Xing en Yu Hai zijn beiden negentienjarige aanvallers. De eerste is afkomstig van Wuhan Guanggu, de tweede van Shanghai. Yu Hai is tevens international van China onder-20.

Volgens technisch manager Jan Streuer kreeg Vitesse beide spelers ‘via connecties’ aangeboden en komen ze vooralsnog niet in aanmerking voor een plaats in de A-selectie. Maar mochten ze voldoen dan kunnen ze wel een contract verdienen. Omdat ze beiden nog geen twintig zijn, hoeft Vitesse voor dit tweetal niet te voldoen aan de hoge salariseisen die gelden voor spelers van buiten de Europese Unie.

Bron: VI.nl 17-11-2006

Vitesse en De Mos praten in januari

Vitesse en Aad de Mos praten in de winterstop verder of de trainer ook volgend seizoen trainer van de Arnhemse club blijft.

De Mos had vrijdag al een oriënterend gesprek met de clubleiding. “Op zich was het een regulier gesprek”, vertelt technisch manager Jan Streuer. “Maar we hebben het hier wel even over gehad.”

“In de winterstop praten we verder. Het trainingskamp in Malta (in januari, red.) zou een heel goed moment kunnen zijn. Maar er is een goed gevoel van beide kanten”, aldus Streuer. De Mos heeft een contract tot juli 2007 met een optie voor nog een jaar.

Bron: TV Gelderland 17-11-2006

Chinese talenten op proef

Vitesse krijgt binnenkort twee Chinese voetballers op proef. De talenten zulen in eerste instantie meetrainen met Jong Vitesse. Het gaat om de 19-jarige Qu Xing (Wuhan Guanggu) en Yu Hai (Shanghai). Beide zijn aanvallers.

Bron: Vitesse 17-11-2006

Mads Junker heeft geduld tot de kerst

Mads Junker heeft een zware periode achter de rug bij Vitesse. De dure Deense aankoop zat de laatste twee maanden alleen maar op de bank. “Lazovic doet het goed in de spits. Ik wacht tot de kerst. Als ik dan nog geen speeltijd krijg, kan ik misschien beter weg. Na vier maanden op de bank is dat ook voor de club een betere oplossing, want ik ben een dure aankoop.” Junker scoorde in een oefenwedstrijd in Babberich vier doelpunten. “Ook al was het tegen amateurs, voor mij was dat belangrijk, want ik had al lang niet meer gescoord. Maar liever maak ik ze in de eredivisie.”

Bron: Omroep Gelderland 17-11-2006

De Mos: geen aanleiding voor plezier

Aad de Mos is tevreden over de progressie die Vitesse al doormaakt onder zijn leiding, maar de gelouterde trainer waakt voor euforie. “Er is geen aanleiding voor plezier, dat is pas zo als we een keer winnen van een topclub of bij de eerste negen eindigen. We zijn hier niet voor de gezelligheid, dit is ons werk. Die knop is nu ook om, ook bij spelers die al waren afgeschreven. Het beste voorbeeld daarvan is Junker.” De Deen staat volgens de trainer weer dichtbij de basis. “Zo moet het. Als Lazovic zijn taken niet goed uitvoert, komt Junker zo weer in de basis.”

Bron: Vitesse 17-11-2006
De Mos wil de individuele fouten bij Vitesse uitbannen. “Eigenlijk kun je die er niet uithalen, dat is niet te coachen. Het enige dat daartegen helpt, is doorselecteren. Ik denk altijd twee stappen vooruit en ik zeg hier wie er kan voetballen, niet de heertjes.”

De Mos liet de jonge Mike Louwaars met het eerste meetrainen. “Hij staat van nature altijd goed, maar mist nog het fysieke en de handelingssnelheid. Daar moet hij bij Kootwijk maar aan werken.”

Bron: Omroep Gelderland 17-11-2006

Vitesse vermoedelijk met zelfde elf

Vitesse speelt zondag in het uitduel tegen ADO Den Haag vermoedelijk met hetzelfde basiselftal als tegen FC Utrecht. Dat bleek uit de training van vrijdag. Ruud Knol, Youssouf Hersi en Remco van der Schaaf trainden met de groep mee, maar beginnen waarschijnlijk op de bank. Bij hekkensluiter ADO spelen de oud-Vitesse-spelers Stijn Vreven, Richard Knopper en Aleksandar Rankovic.

Vermoedelijke opstelling:

Wapenaar;
Verhaegh, Sprockel, Sansoni, Fränkel;
Benson, Kaya, Janssen, Esajas;
Lazovic, Pryor.

Bron: Omroep Gelderland 17-11-2006

Gill Swerts volgende week geopereerd

Vitesse-verdediger Gill Swerts wordt volgende week vrijdag aan zijn linkerknie geopereerd. Dat gebeurt in Antwerpen door dokter De Clerck. De voorste kruisband van Swerts is gescheurd en de buitenmeniscus van de knie is beschadigd. De Belg is zes tot acht maanden uitgeschakeld. Hij zal dus dit seizoen niet meer in actie komen. Swerts werd aan het begin van het seizoen al aan dezelfde knie geopereerd. Dinsdag viel hij in het oefenduel tegen Babberich opnieuw geblesseerd uit.

Bron: Omroep Gelderland 17-11-2006

Vitesse-Ajax naar 12.30 uur

De competitiewedstrijd tussen Vitesse en Ajax is vervroegd. Het duel op 24 december wordt gespeeld om 12.30 uur, in plaats van 14.30 uur. Dit is op verzoek van de lokale autoriteiten en in overleg met Vitesse en Ajax besloten.

Bron: KNVB 17-11-2006
Interesse PSV

Van der Kraan is nog niet klaar bij Vitesse

Paul van der Kraan is in beeld bij PSV. De algemeen directeur van Vitesse zegt evenwel niets te kunnen met de niet concrete be­langstelling uit Eindhoven. „Ik weet helemaal van niets”, zegt Van der Kraan. En de algemeen directeur voegt er meteen aan toe dat zijn klus bij Vitesse nog niet is geklaard. Van der Kraan: „Ik wil in dit traject verder zijn, dan dat ik op dit moment ben.” „Ik denk dat het heel verstandig is dat ik hier bij Vitesse het traject afmaak”, vervolgt Van der Kraan, sinds februari 2004 in dienst bij de Arnhemse club. „We moeten nog een aantal stappen zetten. Een stap kunnen we zetten, nu Eurocommerce eigenaar van Gelredome is geworden. Er zijn nog drie zaken uit het verleden die opgelost moeten worden.” Van der Kraan wil deze zaken niet verder benoemen. Wel stelt hij dat hij de liquiditeitspositie van de club wil versterken. „En uiteraard willen we sportief nog een aantal stappen zetten.”

De Brabander geeft dus aan nog niet klaar te zijn in Gelderland. Maar hoe lang verwacht Van der Kraan nog nodig te hebben voor het realiseren van zijn doelen? „Ik wil het binnen nu en een jaar, zeg maar eind 2007, op orde hebben. Dat houdt in dat we dan structureel weer naar voren kijken.” En als in de tussentijd een topclub als PSV met een verlokkelijk aanbod komt? Van der Kraan: „Vitesse zit in een spiraal naar boven. Ik denk dat het goed is dat we eerst nog een paar stappen zetten, voordat er in de organisatie iets gebeurt. Het zou niet goed zijn als er nu uit de Raad van Commissarissen of het stichtingsbestuur mensen zouden opstappen.”

De algemeen directeur blijft dus zeker tot eind 2007 bij Vi­tesse? Van der Kraan: „Iets anders speelt nu niet, dus daar hoef ik me ook niet mee bezig te houden. Ik moet me volledig focussen op Vitesse. Daar moet nog veel gebeuren. Daar houd ik me mee bezig, en niet met geruchten.”

Bron: De Gelderlander 17-11-2006

Knol keert terug, Rojer is op weg

Ruud Knol heeft de groepstraining bij Vitesse hervat. De ver­dediger kampte enkele weken met een pijnlijke knie, als gevolg van een verdraaiing tijdens een oefenduel (6 oktober) bij Germinal Beerschot Antwerpen. Het is nog onduidelijk of Vitesse’s aanvoerder zondag bij ADO Den Haag speelklaar is.

Eldridge Rojer maakt naar verwachting maandag zijn rentree bij Jong Vitesse, uit tegen FC Groningen. De aanvaller herstelt van een spierblessure; net als Knol opgelopen bij GBA.

Bron: De Gelderlander 17-11-2006
Ambassadeurs

ADO-Vitesse in teken Right To Play

De competitiewedstrijd tussen ADO Den Haag en Vitesse staat zondag volledig in het teken van de internationale humanitaire organisatie Right To Play. In navolging van de Arnhemse club is ook ADO Den Haag ambassadeur geworden van Right To Play. Met sport en spel biedt Right To Play de minst bedeelde kinderen in de meest achtergestelde gebieden een betere toekomst. Sport en spel bevorderen een gezonde fysieke, sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen.

Bron: De Gelderlander 17-11-2006

Seizoen Gill Swerts voorbij

Triest nieuws voor Gill Swerts en Vitesse. Onderzoek heeft donderdag uitgewezen dat de verdediger zich dinsdag in het oefenduel met Babberich toch zwaar heeft geblesseerd. Swerts heeft de voorste kruisband van zijn linkerknie afgescheurd en de buitenmeniscus van dezelfde knie beschadigd. Swerts zal zo spoedig mogelijk worden geopereerd. Het herstel zal ongeveer zes tot acht maanden in beslag nemen, waardoor hij dit seizoen dus zeker niet meer in actie komt.

Bron: Vitesse.nl 16-11-2006

Seizoen voorbij voor Gill Swerts

Vitesse-verdediger Gill Swerts komt dit seizoen niet meer in actie. Donderdag bleek uit onderzoek dat hij een kruisbandblessure heeft opgelopen en dat hij opnieuw aan zijn linkerknie moet worden geopereerd. Swerts werd aan het begin van het seizoen al aan die knie geopereerd. Dinsdag viel hij in het oefenduel tegen Babberich opnieuw geblesseerd uit. Woensdag werd hij onderzocht door clubarts Hans Frejlach, donderdag kreeg de Belg een second opinion in zijn vaderland. Het is nog niet bekend waar en wanneer Swerts wordt geopereerd.

Bron: Omroep Gelderland 16-11-2006

Hersi lijkt klaar voor ADO Den Haag

Youssouf Hersi lijkt zondag te kunnen spelen tegen ADO Den Haag. De Vitesse-middenvelder is hersteld van een enkelblessure. Hij speelde dinsdag zonder problemen een helft tegen zondaghoofdklasser Babberich.

Remco van der Schaaf speelde 80 minuten en lijkt ook volledig inzetbaar. De ernst van de blessure van Gill Swerts is nog niet duidelijk, daar komt donderdag meer helderheid over.

Abubakari Yakubu is nog niet fit, maar gaat wel goed vooruit. Zijn herstel ligt op schema, de verwachting is dat hij in januari weer met de groep kan meetrainen.

Bron: Omroep Gelderland 15-11-2006

De Mos praat met Vitesse over toekomst

Sinds afgelopen zomer is Aad de Mos trainer van Vitesse. In de ogen van de Haagse oefenmeester is het inmiddels tijd te gaan evalueren met de leiding van de Arnhemse club, zowel over de verlenging van zijn eigen contract als over de toekomst van de selectie. ‘Na vijf maanden weet ik zo ongeveer wel wat voor vlees we in de kuip hebben, wat de mogelijkheden en ónmogelijkheden van deze groep zijn’, aldus De Mos. Als het aan mij ligt, gaan we binnenkort rond de tafel zitten om het in elk geval over de nabije toekomst van Vitesse te hebben.’

De Mos heeft inmiddels aangegeven graag ook de komende jaren in Arnhern te blijven. ‘Naast zaaien wil ik ook oogsten’, zei hij onlangs nog in VI. Algemeen directeur Paul van der Kraan en technisch manager Jan Streuer maken tot nu toe echter weinig haast met onderhandelen. De Mos:’Ze weten wat ik wil en hebben onlangs aangegeven in eerste beginsel positief tegenover verlenging te staan. Vrijdag heb ik een gesprek met die twee, wellicht gaat het er wel over.’

Bron: VI 15-11-2006

Lazovic tegen Noorwegen

Danko Lazovic maakt woensdagavond deel uit van de selectie van Servie voor de oefeninterland tegen Noorwegen.

De aanvaller van Vitesse, tot dusver al goed voor acht competitietreffers, is de laatste interlands ook voor de nationale ploeg trefzeker. Servie speelt de interland in Belgrado. Donderdag zal Lazovic zich weer melden bij de selectie van Vitesse.

Servie – Noorwegen
Woensdag 15 november
Belgrado

Bron: Vitesse 15-11-2006

Zuivere hattrick Junker

Mads Junker heeft zichzelf gisteravond in een oefenwedstrijd van Vitesse bij hoofdklasser Babberich met vier van de vijf treffers in de picture geschoten: 3-5. De Deen scoorde in het eerste half uur van de soms pittige oefenwedstrijd in Babberich een glaszuivere hattrick, met twee beauty’s als klapstuk; een fraai stiftballetje en een dreun in de kruising: 0-3. Na rust speelden de verse Babberich-aanvallers Abdulai Rogers (ex-VDZ) en Umran Bozbiyik (ex-Vitesse) de Arnhemse defensie hopeloos zoek. Rogers maakte 1-3, Bozbiyik 2-3 en weer Rogers 3-3, waarna een kleine sensatie in de lucht hing, zeker toen Vitesse na het afhaken van Remco van der Schaaf met tien man verder moest. Maar op Junker stond gisteravond geen maat. Hij scoorde de 3-4, waarna Rihairo Meulens de Arnhemse winst veiligstelde.

Opstelling Vitesse: Velthuizen; Van Mourik, Van der Schaaf (80. -), Yakubu, Due; Swerts (65. Louwaars), De Meersman; Hersi (46. Van Polen), Meulens, Sneijder (46. Hemkes); Junker.

Bron: De Gelderlander 15-11-2006

Nieuw drama voor Gill Swerts

Vitesse-speler Gill Swerts heeft gisteravond in het oefenduel met hoofd­klasser Babberich opnieuw een, mogelijk zware, knieblessure opgelopen. Het drama voor de verdediger speelde zich af halverwege de tweede helft toen zijn voet in de grond bleef staan terwijl zijn lichaam de andere kant op draaide. Krimpend van de pijn en vol ongeloof greep Swerts naar zijn linkerknie. Volgens fysiotherapeut Jos Kortekaas was het gisteravond on­mogelijk de schade in te schatten. „Hij heeft te veel pijn om de knie te kunnen onderzoeken. We wachten een nacht en gaan dan verder met onderzoek. Er zit geen vocht in, maar hij heeft wel veel pijn. Mogelijk maken we woensdag een mri-scan, maar het is gewoon nog even afwachten”, aldus Kortekaas vlak na de gewonnen oefenwedstrijd (3-5) op het uitstekend bespeelbare veld van sportpark De Buitenboom. Kortekaas bevestigde wel dat het gaat om de knie waaraan Swerts twee maanden geleden werd geopereerd. De Belgisch international liep een week voor de start van de competitie, eind augustus, al een knieblessure op. Swerts wilde zich aanvankelijk niet laten opereren omdat hij eerder een operatie aan dezelfde knie onderging.

Voor de tweede keer was er meniscusschade opgetreden en ingrepen binnenin het gewricht zijn per definitie niet wenselijk. Ruim een maand later moest de Belg zich alsnog laten opereren en werd de gerafelde meniscus hersteld. Swerts speelde gisteravond het oefenduel om ritme op te doen. De Belg was dicht bij een rentree in het basiselftal van trainer Aad de Mos, zo leek het. Na afloop van het oefenduel gisteravond was hij volgens fysiotherapeut Kortekaas te emotioneel om te reageren. Swerts werd door twee spelers van het bijveld naar de kleedkamer gedragen omdat hij niet op zijn linkerbeen kon steunen. Gevreesd moet worden dat de verdediger opnieuw langere tijd uit de roulatie is, zag ook trainer Aad de Mos, die het gelegenheidsteam overliet aan Jong Vitesse-trainer Bob Kootwijk.

Remco van der Schaaf verliet het veld tien minuten voor tijd uit voorzorg, Abubakari Yakubu speelde negentig minuten mee. Beide spelers herstellen van knieoperaties. Youssouf Hersi speelde een helft mee. Hij had eerder last van zijn enkel.

Bron: De Gelderlander 15-11-2006

Junker op schot tegen Babberich

Mads Junker was dinsdagavond op het sportcomplex Buitenboom te Babberich zeer trefzeker. In het oefenduel scoorde de Deen vier van de vijf Arnhemse doelpunten. Het combinatieteam (I en II) won met 5-3. Het team van Vitesse bestond uit een combinatie van selectiespelers en spelers uit Jong Vitesse. In een regenachtige en winderige atmosfeer tekende Junker voor rust voor een zuivere hattrick. Met name de tweede en derde treffer waren zeer fraai.

Na rust kwam hoofdklasser Babberich sterk terug, in de 77e minuut zelfs tot 3-3. Abdullay Rogers en ex-Vitessenaar Umran Bozbiyik scoorden. Mads Junker en Rihairo Meulens zorgden, toen Vitesse met tien man speelde (Van der Schaaf werd voor de laatste vijf minuten niet meer vervangen) voor de eindstand van 3-5 in Babberich.

Swerts Pluspunt was dus de trefzekerheid van aanvaller Junker. Minpunt het uitvallen van Gill Swerts. De net van een zware blessure herstelde Belg moest na ruim een uur spelen het veld verlaten na een blessure aan de linkerknie. Woensdag wordt Swerts nader onderzocht om de aard van de blessure te bekijken.

Opstelling Vitesse:

Velthuizen, Swerts (’63 Louwaars), Van der Schaaf (’84), Yakubu, Due, Van Mourik, De Meersman, Hersi (’46 Van Polen), Meulens, Snijders (’46 Hemkes) en Junker

SV Babberich-Vitesse 3-5 (0-3)
0-1, 0-2 en 0-3 Junker ‘2, ’18, ’28
1-3 Rogers ’54
2-3 Bozbiyik ’70
3-3 Rogers ’77
3-4 Junker ’85
3-5 Meulens ’87

Bron: Vitesse.nl 14-11-2006

Opnieuw knieblessure voor Gill Swerts

Vitesse-speler Gill Swerts is in de oefenwedstrijd tegen Babberich opnieuw uitgevallen met een blessure aan zijn linkerknie. Vlak na rust kwam de Belg ongelukkig uit in een duel. De onfortuinlijke Swerts werd naar de kleekamer gedragen. “Hij heeft nu nog teveel pijn om het al goed te kunnen beoordelen”, liet Jos Kortekaas, fysiotherapeut van Vitesse, na afloop weten. Swerts wordt woensdag nader onderzocht en indien nodig wordt er een MRI-scan gemaakt. De Belg is net terug van een meniscusblessure aan dezelfde knie, die hem drie maanden aan de kant hield.

Bron: Omroep Gelderland 14-11-2006

Overwinter met Vitesse op Malta

Vitesse organiseert supportersreis naar Malta De selectie van Vitesse verblijft van 9 tot en met 14 januari 2007 op Malta voor een trainingskamp ter voorbereiding op de tweede helft van het seizoen. Supporters kunnen komende winter met de Arnhemse eredivisionist meereizen. De club organiseert in samenwerking met Iris Travel uit Utrecht een unieke supportersreis naar het Zuid-Europese eiland.

Supporters kunnen de reis vanaf Euro 289, – boeken. Zij hebben daarbij de keuze uit drie door Iris Travel geselecteerde kwaliteitshotels: het Bernard Hotel 3*, het St. Julians/Baystreet Hotel 3* of het Golden Tulip Vivaldi Hotel 4* St. Julians. Alle aanbiedingen zijn op basis van half pension en behalve vlucht en accommodatie, zijn ook vervoer van en naar vliegveld en trainingen/wedstrijd van Vitesse inbegrepen. Op 10 en 12 januari zijn er happy hours in de hotels waar spelers en staf persoonlijk met de supporters kennis komen maken. Naast de trainingen en wedstrijd die Vitesse op het eiland speelt, organiseert Iris Travel voor geïnteresseerde supporters dagexcursies. De kosten hiervan zijn additioneel. Voor meer informatie en boekingen kan via 030-2930700 contact worden opgenomen met Iris Travel. Seizoenkaarthouders hebben een mailing ontvangen over de supportersreis.

Algemeen directeur Paul van der Kraan: “Wij willen nog meer binding met onze supporters. Niet alleen in het stadion, maar ook daarbuiten. Vitesse-supporters zijn betrokken supporters. Wij willen laten zien dat die betrokkenheid wederzijds is. In deze reis zien wij een ideale mogelijkheid actief contact te zoeken met (een deel van) onze achterban. Gelukkig kunnen we de reis voor een aantrekkelijke prijs aanbieden.”

Op dit moment is de tegenstander van de oefenwedstrijd nog niet bekend. Vitesse verwacht hierover binnen enkele dagen duidelijkheid.

Bron: Vitesse 14-11-2006
Stadion

Hele raad steunt deal Gelredome

De gemeenteraad van Arnhem heeft gisteravond unaniem ingestemd met de verkoop van stadion Gelredome aan projectontwikkelaar Eurocommerce. Hoewel de verkoop via een rumoerige en ingewikkelde proce­dure tot stand kwam, werd wethouder Sander van Bodegraven gisteren bedolven onder de complimenten. De raadsleden waren dolblij met de overeenkomst met Eurocommerce, dat 16,5 miljoen euro voor het stadion wil betalen. Ook de SP, die tot dusver erg kritisch was, stemde in omdat de fractie het belangrijk vond een unaniem signaal aan de buitenwereld te laten horen. Fractieleider Gerrie Elfrink sprak van een ‘positief hoofdstuk in dit hoofdpijndossier’. Van Bodegraven complimenteerde op zijn beurt de gemeenteraad, omdat die in een ultra­hoog tempo met de verkoop had ingestemd. De wethouder wil nu zo snel mogelijk naar de notaris om het koopcontract te ondertekenen.

Het feestgedruis in de raadszaal staat in schril contrast met de verwachte juridische strijd tussen de gemeente en Gelredome bv, het bedrijf dat het stadion exploiteert. Gelredome bv zegt dat het nog altijd het recht heeft het bod van Eurocommerce te evenaren. Het bedrijf bestrijdt bovendien dat de grond onder oosttribune eigendom van de gemeente is. Beide onderwerpen komen voor de rechter. De meeste fracties zeiden gisteravond dat ze ervan overtuigd zijn dat de gemeente het gevecht met Gelredome bv in zijn voordeel zal beslechten. Ze waren tot die conclusie gekomen na een gesprek met enkele door de gemeente ingehuurde ‘uitermate goede juristen’.

De gemeente verwacht bijna 3 miljoen euro winst te maken op de verkoop. De SP bestreed dat bedrag en noemde het ‘propa­ganda’. Een voorstel van de partij om de winst – hoe hoog die ook mocht zijn – te reserveren voor mogelijke toekomstige tegenvallers bij Gelredome / Vitesse kreeg steun van de hele raad, op de VVD na. Een SP-voorstel om een commissie lering te laten trekken uit het dossier Gelredome haalde het niet.

Bron: De Gelderlander 14-11-2006
Onderzoek

Verdacht pakje in stadion Gelredome

De veiligheidsmensen in Gelredome waren afgelopen zondag even bang dat er een bom was geplaatst in het stadion. Voor de voetbalwedstrijd Vitesse-FC Utrecht (4-2) vonden stewards een verdacht pakketje in het vak waar de supporters van Utrecht zouden worden ondergebracht. Ze schakelden de politie in die constateerde dat het niet ging om een bom, maar om isolatiemateriaal verpakt in plastic. Waarschijnlijk is het pakketje door de wind uit het stadiondak gevallen.

Bron: De Gelderlander 14-11-2006

Combiteam Vitesse oefent tegen Babberich

Vitesse speelt dinsdag 14 november een oefenwedstrijd in en tegen Babberich. De zondagamateurploeg speelt in de hoofdklasse C. De wedstrijd wordt gespeeld om 20.00 uur op het sportcomplex Buitenboom te Babberich. Het team van Vitesse bestaat uit een combinatie van selectiespelers en spelers uit Jong Vitesse. Indien u met de wedstrijd wil komen bekijken, bent u van harte welkom op sportcomplex Buitenboom aan de beekseweg 7, te Babberich. De entree is namelijk gratis!

Bron: Vitesse.nl 13-11-2006

Danseressen FC Arnhem brengen hoofden Zuid op hol

Voor aanvang van de wedstrijd tegen FC Utrecht werd FC Arnhem uitzendbureau, een initiatief van Nedflex en Vitesse, in Gelredome gelanceerd. Met het uitzendbureau wil Vitesse extra inkomsten genereren alsook meer aandacht schenken aan het sociale gezicht van de club.

De openingshandeling werd verricht door danseressen, die zich in afwachting van de toespraak, achter de voor de doelen hangende dundoeken posteerden. Nogal wat fans op de Zuidtribune werd de aanblik van de schaars geklede dames te machtig. Ludieke spreekkoren daalden over de hoofden van de danseressen heen. Op de tribune liepen de meningen over de gezongen teksten uiteen. Sommige supporters schudden meewarig het hoofd, terwijl andere Zuidgangers de humor van de ietwat op hol geslagen fans wel konden inzien.

In hoeverre het aan de spreekkoren lag, is onduidelijk, maar na het aftellen van vijf tot een bleek het een te grote opgave om het reclamedoek tijdig van de doelpalen te verwijderen. Na het openingsritueel gaven de danseressen een dansshow op de middenstip, die als pauzeact werd vervolgd.

Bron: Vitesse.org 13-11-2006

Man of the Match Kaya op herhaling in Supportershome

Het begint al een beetje routine te worden voor Onur Kaya. Voor de tweede keer dit seizoen mocht de Belg als Man of the Match na de wedstrijd zijn opwachting maken in het Supportershome Monnikenhuize. Hij werd vergezeld door Etiënne Esajas, die na een prachtige passeerbeweging de 1-0 op het scorebord liet optekenen. Omringd door supporters deelden de doelpuntmakers welwillend handtekeningen uit. Op het podium erkenden zij dat Vitesse het zichzelf na de 3-0 voorsprong nog moeilijk had gemaakt, maar waren vooral tevreden omdat de drie punten binnen waren. Kaya dankte de supporters die een stem op hem uitgebracht hadden. Toen de interviewer op het podium vroeg, of Onur al wist of hij bij een mogelijke uitverkiezing voor Oranje, voor Nederland of België uit zou willen komen, liet de spelverdeler weten dat hij daar nog over na moest denken. Het podiumgesprek werd herhaaldelijk onderbroken door het luid gescandeerde ‘de nummer één van Gelderland’. Door het resultaat tegen FC Utrecht (4-2, red.) passeerde Vitesse de zuiderburen op de ranglijst. De sessie werd zoals gebruikelijk afgesloten met de verloting van een Vitesseshirt, dat door beide spelers van een handtekening werd voorzien.

Bron: Vitesse.org 13-11-2006

Theo Janssen is kandidaat bij PSV
Spelverdeler van Vitesse is in beeld als opvolger van Phillip Cocu, maar praat ook over contractverlenging

PSV ziet in Vitesse-speler Theo Janssen een van de kandidaten om op termijn Phillip Cocu op te volgen. Dat bevestigt PSV-trainer Ronald Koeman. In Eindhoven zijn de beleidsbepalers van PSV al druk bezig met de langere termijn. Routinier Cocu (36) is aan zijn laatste contractjaar bezig. “We hopen dat hij nog een seizoen doorgaat”, zegt Ronald Koeman. “Maar intern zijn we wel bezig hoe we de positie Cocu kunnen invullen, mocht hij niet verder gaan.” Om voorbereid te zijn op het eventuele einde van de prachtige loopbaan van Cocu, inventariseert PSV de nationale en internationale spelersmarkt. “Mijn voorkeur is dat we in Nederland kijken”, aldus Koeman. “Daar zijn er één of twee spelers die de rol van Cocu op termijn over zouden kunnen nemen. En inderdaad, Theo Janssen is een van de spelers over wie we intern praten.”

PSV heeft zich nog niet gemeld bij Vitesse, of bij de zaakwaarnemer van Janssen. “Zo concreet is het niet”, aldus Koeman. “Maar we willen het goed op tijd invullen.” Janssen staat bij Vitesse tot medio 2008 onder contract. De 25-jarige middenvelder reageert na de 4-2 zege van Vitesse op FC Utrecht verheugd, maar tegelijkertijd terughoudend op de ontwikkelingen in Eindhoven. “Dat ze me volgen dat is fantastisch”, zegt Janssen. “Natuurlijk is het hartstikke mooi dat Ronald Koeman zoiets zegt. Het is voor mij een extra stimulans.” “Maar”, zo voegt de Arnhemmer er meteen aan toe, “er gaan elk jaar wel geruchten over mij. Niet alleen over PSV, maar ook over Feyenoord. Allemaal geruchten, waar nooit iets van is gekomen. Daarom kan ik er niets mee. Dat geldt nu ook voor PSV. Pas als het concreet wordt, dan kan ik er iets mee. Mocht het zover komen, dan horen we het wel.” Janssen heeft met Vitesse al een keer gesproken over het openbreken en verlengen van zijn contract. “Volgens mij praten we binnenkort nog een keer”, aldus Janssen. “Ik richt me op Vitesse. En ben zo blij met de drie punten tegen Utrecht. Dit is heel belangrijk.”

Jan Streuer, technisch manager van Vitesse, bevestigt dat de Arnhemse club binnenkort weer met Janssen om de tafel zal gaan. “Het is nog niet bekend wanneer”, aldus Streuer. “We hebben ook geen haast, want Theo heeft een contract tot 2008. Ik weet niets van de interesse van PSV. Ik heb liever dat hij blijft, want goede spelers wil je altijd houden.”

Bron: De Gelderlander 13-11-2006

‘Pryor speelt alles in het groen’

Anduele Pryor speelde de hele wedstrijd in het groen, Theo Janssen was volgens trainer Aad de Mos de bij Vitesse die voor rust ‘oranje en geel’ speelde. Vitesse won gisteren van FC Utrecht (4-2) en Onur Kaya was de man van de wedstrijd, althans, dat vonden de sms’ers die de verkiezing in het stadion bepalen. Volgens De Mos was Anduele Pryor de man van de wedstrijd, maar De Mos baseerde zich op zijn TSS-systeem. Sinds zijn voetbalavonturen in Saoedi- Arabië en Dubai werkt de trainer van Vitesse met behulp van Team Support Systems (TSS); een systeem waarbij spelers worden gevolgd met camera’s en direct beoordeeld op loopacties, passing en duelkracht. Daarbij is groen goed, geel matig en oranje slecht.

De Mos: “In de rust bleek dat één heel belangrijke speler niet in het groen stond. Dat was Theo Janssen, hij speelde te veel ballen terug. Komt misschien ook omdat hij de druk op deze wedstrijd voelde, want vergis je niet, er stond veel druk op. Bij veel spelers merk je het niet, maar Janssen trekt het zich aan.” De Mos wees zijn aanvoerder in de rust op zijn negatieve TSS-beoordeling. “Het is een fantastisch systeem”, zei De Mos. “Je kunt die speler er op wijzen en het ging in de tweede helft ook direct beter.” Maar de beste was, zo wees De Mos op het TSS-rapport, schaduwaanvaller Anduele Pryor, die op het oog een anonieme rol speelde. “Die heeft van de eerste tot de laatste minuut alles in het groen gespeeld. Een fysieke sterke jongen, die spelers als Van Dijk en Kruys ook fysiek de baas is. Hij liep goed, zijn passes waren goed en zorgden voor gevaar. Dat is precies te meten.”

Bron: De Gelderlander 13-11-2006

Rustige Sansoni geeft het goede voorbeeld

Hij is waarschijnlijk de meest flegmatieke mandekker van de eredivisie. Sébastien Sansoni, Fransman in dienst van Vitesse. De 28-jarige linkspoot predikt rust, in een elftal dat in slotfases volledig stuurloos kan zijn.

De opluchting was gistermiddag enorm bij Vitesse, na de zwaarbevochten 4-2 winst op FC Utrecht. Eindelijk was de Arnhemse ploeg erin geslaagd in de slotfase overeind te blijven, al dreigde bij 3-2 even dat Vitesse opnieuw punten zou verspelen op de valreep. “Dit is zeer positief voor ons allemaal”, stelde Sansoni na het heerlijke voetbalgevecht. “Dit is goed voor de moraal.” Wat tegen NAC (late 0-1), FC Groningen (4-3 na 1-3), NEC (late 1-0) en Excelsior (2-2 na 0-2) niet lukte, dat gebeurde gisteren wel. “Het was telkens hetzelfde verhaal”, aldus Sansoni. “Ik weet ook niet hoe dat kwam. Of misschien weet ik het ook wel. Als we bijvoorbeeld met 20 voor komen, en lijken te gaan winnen, dan komt er angst in de ploeg. Dan wachten we af en krijgt de tegenstander de kans terug te komen. Dat is puur iets mentaals, want ook in de wedstrijden die we daardoor niet hebben gewonnen, hebben we goed gevoetbald.”

Vitesse loopt soms volkomen verdwaald over het veld, maar Sansoni raakt nimmer van de weg. Hij is extreem rustig aan de bal, soms zelfs tergend rustig. “Dat is mijn spel”, aldus de Fransman. “Natuurlijk ben ik wel eens bang dat ik balverlies leid, maar ik heb altijd zo gespeeld. Ik wil ook zo spelen, om rust te brengen in het team. Soms spelen we te nerveus.” Sansoni wees op het verschil met PSV, de indrukwekkend sterke landskampioen, die donderdag met 4-0 won in Gelredome in het bekertoernooi. “Zij spelen soms snel, soms rustig. Dat hebben wij vandaag ook gedaan. Wij tonen tegen topploegen vaak te veel respect in de eerste helft, dat zag je ook tegen PSV. Dat hoeft niet, want we kunnen zelf ook goed voetballen.”

Vitesse speelde gisteren lange tijd uitstekend. En Sansoni scoorde zijn eerste doelpunt voor zijn nieuwe club. Het was de 3-0, een rake kopbal na een hoekschop van Onur Kaya. “Dat was goed voor mezelf en voor het team. Vanaf nu zal het met Vitesse alleen maar beter gaan. Vandaag hebben we een eind gemaakt aan de wedstrijden met die late tegengoals. Vandaag is een nieuwe start.”

Bron: De Gelderlander 13-11-2006

Vitesse overleeft slepende kwaal

Kunstgrepen, bypasses, noodverbanden, alles had Vitesse gistermiddag nodig om tegen FC Utrecht een nieuw ‘slotfasedebacle’ te voorkomen: 4-2. Na vijftig minuten in het eigen stadion Gelredome leidde Vitesse comfortabel met 3-0, maar wat is comfortabel dit seizoen bij Vitesse? Tenslotte werden dit seizoen al twee gelijke spelen en twee keer een voorsprong in de slotfase verspeeld. Zelfs 3-0 leek gistermiddag in Gelredome niet genoeg. Tussen de 71ste en 76ste minuut dreven de Utrecht-spelers Peter Kopteff (3-1) en Robin Nelisse (3-2) de ploeg van trainer Aad de Mos tot wanhoop. Totdat Danko Lazovic op de valreep voor opluchting zorgde: 4-2.

Vitesse dacht na de 3-0 in de vijftigste minuut door Sebastien Sansoni vreemd genoeg te kunnen wachten op het eindsignaal, maar kwam bedrogen uit. De thuisploeg ontsnapte keer op keer bij hachelijke momenten voor het doel van Harald Wapenaar en De Mos moest zelfs twee noodverbanden inbrengen om het dreigend onheil te keren. Remco van der Schaaf en Gill Swerts moesten Utrecht in de slotfase weghouden van het doel, maar Vitesse bleef de grootste moeite houden om de opportunistisch strijdende tegenstander van zich af te houden. ‘Angst’, noemde De Mos als hoofdoorzaak voor de manier waarop zijn ploeg keer op keer schade oploopt in de slotfase. Pas in de 88ste minuut loodste Lazovic de ploeg naar een veilige haven. De Servische topscorer (acht goals) draaide weg van zijn tegenstander, ging gewillig over het been en leidde zijn ploeg vanaf de strafschopstip naar 4-2. De Mos gaf na afloop toe dat hij er er zelfs bij de 3-0 niet gerust op was geweest. “Wij bieden de mensen wel negentig minuten vermaak”, zei De Mos. “Maar dit is geen club voor trainers met een zwak hart.”

De Mos zei na afloop dat hij ‘een andere wedstrijd’ had gezien dan collega Foeke Booy, die vond dat FC Utrecht minimaal een punt had verdiend. “In de eerste helft speelden wij niet slecht, maar twee doelpunten van Vitesse vertekenen het beeld. Die eerste goal wordt fantastisch afgemaakt, die tweede is een vrije trap die in de hoek wordt ‘geschilderd’. Daar doe je niks aan. De derde na rust, is een lachertje. Daarna hebben we het goed gedaan, legio kansen gehad en verdienden we zeker een punt. Dan wordt het nog 4-2 middels de bekende schwalbe”, aldus Booy, die Lazovic ‘wat leper’ inschatte dan zijn eigen aanvalsleider Marc-Antoine Fortuné. “Hij komt in dezelfde situatie als Lazovic, maar wil doorspelen.” De Mos zag het compleet anders, sprak van een heel goed Vitesse en gelooft dat het lek nu boven is. “Ik ben trots op mijn jongens. Voetballen kunnen ze beter dan wie ook. Aan mijn hand gaat deze ploeg nog heel veel sterker worden”, voorspelde trainer na de wel verdiende winst, die zo moeizaam over de streep werd getrokken.

Vitesse begon het duel prima, vooral dankzij fraaie doelpunten. Etiënne Esajas verraste oud-Vitessenaar Tim Cornelisse met een slim hakje, kroop binnendoor en eindigde met een prachtige uithaal: 1-0. Onur Kaya, man van de wedstrijd, krulde twintig minuten later de 2-0 uit een vrije trap binnen. Vlak na rust kopte Sansoni een hoekschop van Kaya binnen: 3-0. Vanaf dat moment kroop de thuisploeg in haar schulp en wachtte op het eindsignaal, dat nog veertig minuten op zich liet wachten. Utrecht profiteerde met twee treffers en liet legio kansen liggen. De Mos bracht zijn niet fitte wissels (Van der Schaaf en Swerts) rijkelijk laat, bij 3-2. Beide spelers zijn herstellende van knieoperaties, maar De Mos kon de ervaring van het duo niet missen. “Je kunt wel eerder wisselen, maar dat pakt ook niet altijd goed uit. Spelers moeten weer wennen, dat kan te lang duren”, verklaarde De Mos. “We zaten dichtbij weer zo’n doemscenario, maar nu weten de spelers dat ze het kunnen.”

Bron: De Gelderlander 13-11-2006

‘Jonkies zijn er moeilijk uit te spelen’

Trainer Aad de Mos van Vitesse ziet met genoegen de blessurezorgen in zijn selectie afnemen en voorspelde gisteren na de winst op FC Utrecht een keiharde concurrentiestrijd. “Wij gaan basisspelers terugkrijgen, maar het zal moeilijk worden de jonkies uit het elftal te spelen. Sprockel, Kaya en Pryor doen het uitstekend. Dit gaat een strijd worden tussen jong en oud”, aldus De Mos. “En die jonge spelers gaan groeien. Sommigen hebben een marge tot de nationale ploeg.”

Bron: De Gelderlander 13-11-2006

Clubleiding Vitesse laat De Mos wachten

Aad de Mos heeft al meerdere malen aangegeven dat hij langer trainer van Vitesse wil blijven dan het ene seizoen dat nu in zijn contract staat.

De clubleiding is echter nog niet tot actie overgegaan, terwijl De Mos graag de optie in zijn contract gelicht ziet worden. “Ze zullen toch snel moeten zijn nu”, zei de kleurrijke trainer na de 4-2 overwinning op FC Utrecht.

De clubleiding maakt geen haast. “We hebben hierover nog niet gesproken met de trainer”, laat manager voetbal Jan Streuer weten. “Er is geen termijn voor. We vinden wel dat hij goed werkt levert,heel professioneel en gedreven.”

Bron: TV Gelderland 12-11-2006

Vitesse geeft winst nu eens niet uit handen

Na drie (uit)wedstrijden zonder zege heeft Vitesse in het eigen Gelredome weer eens gewonnen. Het in zwakke vorm verkerende FC Utrecht moest er met 4-2 aan geloven. Zowel Vitesse als Utrecht verbaasden in het onderlinge duel. Utrecht door de manier waarop het zich naar een vrijwel kansloze nederlaag liet spelen en Vitesse doordat het zich door klein Utrechts offensief met de rug tegen eigen goal liet drukken.

De slotfase in het Gelredome bracht ineens de spanning die gedurende de hele wedstrijd had ontbroken. Utrecht begon pas bij een 3-0 achterstand te voetballen en kreeg zowaar nog uitzicht op een goed resultaat. Een zondagschot van Peter Kopteff en een rake kopbal van Robin Nelisse brachten Utrecht terug tot 3-2.

Gezien het feit dat Vitesse bijna niet meer van de eigen helft af kwam, leek een gelijkspel nog tot de mogelijkheden te behoren. De angst leek te overheersen bij Vitesse dat dit seizoen al vaker een overwinning in de laatste minuten uit handen had gegeven.

Zover kwam het niet. Mede door toedoen van Danko Lazovic, die vlak voor tijd een strafschop versierde en hem zelf benutte. Daarmee werd de eindstand bepaald op 4-2 en kreeg Vitesse de zege waar het recht op had.

Tegen Utrecht liet de ploeg van trainer Aad de Mos zich namelijk in het eerste uur weer eens van de goede kant zien. Vitesse kon na zeven minuten al een meevaller begroeten. Etiënne Esajas snoepte tegenstander Tim Cornelisse de bal af, stuurde diezelfde Cornelisse het bos in met een bal achter het standbeen en schoot met buitenkant links raak in de verre hoek: 1-0.

Twintig minuten later schoot Onur Kaya knap een vrije trap binnen en Sébastien Sansoni kopte vlak na rust raak uit een corner van diezelfde Kaya. De goals waren een logisch gevolg van het spelbeeld. Utrecht speelde ondanks de terugkeer van Gregoor van Dijk (hij had er een schorsing van vijf wedstrijden op zitten) zeer zwak. Het ging pas voetballen toen het al te laat was.

Bron: VI 12-11-2006

Vitesse verslaat FC Utrecht 4-2

Met één wijziging ten opzichte van het bekerduel tegen PSV (Esajas voor Meulens) startte Vitesse de belangrijke wedstrijd tegen FC Utrecht. Beide ploegen speelden met aanvallende intenties en dat leidde tot veel mogelijkheden voor beide doelen. De spitsen Lazovic en Fortuné doken diverse keren gevaarlijk op voor het doel.

Al vroeg in de wedstrijd kwam Vitesse op een 1-0 voorsprong. De weer in de basis startende Etiënne Esajas kapte eerst op knappe wijze zijn tegenstander uit en schoot de bal daarna onberispelijk en fraai met buitenkant links in de verre hoek. In de 20e minuut was de aanvaller dichtbij zijn tweede treffer, maar via een Utrechts been ging de bal rakelings naast. In de 25e minuut werd Danko Lazovic na een soloactie net buiten de zestien meter ten val gebracht. Onur Kaya en Theo Janssen gingen achter de bal staan, waarna het de Belg was die de bal bekeken in de korte hoek tilde: 2-0.

Direct na rust leek het duel al snel te zijn beslist toen Sebastien Sansoni uit een corner hard raakte kopte. Na de derde treffer viel de Vitesse-trein compleet stil en liet het FC Utrecht terug in de wedstrijd komen. Eerst mocht Kopteff geheel vrij de 3-1 binnen schieten en tot grote ergernis van Wapenaar (de doelman kreeg bijna niets te doen) was het een kwartier voor tijd Nelisse die, wederom vrij, de aansluitingstreffer achter de doelman kopte.

In de resterende, zenuwslopend, vijftien minuten moest Vitesse alle zeilen bijzetten om de voorsprong vast te houden. Aad de Mos bracht Remco van der Schaaf, Siebe Blondelle en Gill Swerts binnen de lijnen voor de laatste minuten. Twee minuten voor tijd kon Gelredome opgelucht ademhalen nadat Danko Lazovic neerging in het strafschopgebied en zelf de 4-2 en zijn achtste van het seizoen raak knalde.

Bron: Vitesse 12-11-2006

Vitesse thuis met 4-2 langs Utrecht

Vitesse kan weer naar boven kijken. De ploeg van trainer Aad de Mos maakte het zichzelf nog even lastig, maar de uiteindelijke 4-2 thuiszege op FC Utrecht was terecht.

De Arnhemmers namen snel de leiding. Na zeven minuten pikte Etienne Esajas de bal van de voet van Tim Cornelisse. Hij schoot met buitenkant links raak, 1-0.

Utrecht was daarna gevaarlijk via Nelisse, maar verder dicteerde het felle Vitesse het spel. Esajas en Danko Lazovic waren dichtbij. Het was Onur Kaya die met een vrije trap de thuisploeg na een klein half uur op een zeer verdiende 2-0 ruststand zette.

Vitesse stormde uit de kleedkamer en dwong de 3-0 af. Die kwam op het bord na een kopbal van Sébastien Sansoni uit een cornet van Kaya. Vlak daarna haalde Paul Vehaegh een bal van de doellijn.

Fred Benson schoot nog net naast de kruising. Daarna deden de Utrechters iets terug. Een dekkingsfout aan Arnhemse zijde stelde Kopteff in staat met de buitenkant links de 3-1 te maken.

De paniek sloeg toe bij Vitesse en Nelisse tkte ongehinderd de 3-2 binnen. De gelijkmaker hing even in de lucht, maar de ijzersterke Lazovic versierde een stafschop en benutte die vervolgens zelf: 4-2

Bron: TV Gelderland 12-11-2006

Analyses De Mos en Booy

‘Punt was verdiend’

Foeke Booy, trainer van FC Utrecht, hield een dubbel gevoel over aan het met 4-2 verloren duel. “Ik vond ons goed beginnen, totdat we ineens met 2-0 achter stonden. De eerste was een mooie individuele actie, de tweede een vrije trap die er in ‘geschilderd’ werd. Dat zijn doelpunten waar je niets tegen kunt doen. Vooraf wisten we dat Vitesse weinig zelfvertrouwen had, maar gesteund door de vroeg goals werden zij steeds feller in de duels.”

“Na rust hebben we het erg goed gedaan en dat geeft hoop voor de toekomst. We wisten legio kansen te creëren en kwamen goed terug in de wedstrijd. De 3-0 was een lachertje, dat mag echt niet op dit niveau, maar dan wordt het toch nog 3-2. De 4-2 was een absolute schwalbe van Lazovic”, was het enigszins voorbarige antwoord op de overtreding van Pieters op de aanvaller. “Ik vind dat we onterecht hebben verloren en zeker op basis van de tweede helft een punt hadden verdiend”, aldus een teleurgestelde Booy.

‘Trots op mijn ploeg’

“Ik heb vanmiddag naar een hele andere wedstrijd gekeken”, begon Aad de Mos aan zijn analyse van de wedstrijd. “Ik heb een goed Vitesse gezien met Anduele Pryor als uitblinker. FC Utrecht speelde de afgelopen wedstrijden in diverse systemen en het systeem van vanmiddag was de meest lastige om te bespelen. Als ploeg hebben we dat erg goed opgepakt en daar kan ik trots op zijn.”

“Het doemscenario is mijns inziens na vandaag voorbij”, zo sprak De Mos over het vasthouden van de voorsprong en het zelf scoren in de eindfase van de wedstrijd. “Ik heb vandaag weer een ploeg gezien die groeiende is en we kunnen weer naar boven kijken. Verder is het belangrijk dat een aantal basisspelers op de weg terug is (Van der Schaaf, Swerts), maar zij zullen wel moeten knokken voor hun positie.”

Bron: Vitesse 12-11-2006

De Mos: achterover leunen kan niet

Aan klamme handen dit seizoen geen gebrek bij Vitesse. Dat weet ook trainer Aad de Mos.

“Hier kun je nooit achterover leunen. We stonden 2-0 voor tegen Excelsior, 3-1 tegen Groningen en nu was de marge zelfs drie. Zelfs met een 4-0 voorsprong is hier niets zeker”, zegt de ervaren oefenmeester.

Klagen over een te hoge bloeddruk doet De Mos niet. “We scoren genoeg en spelen vol op de aanval. Ik had vandaag liever iets minder spektakel gehad, maar voor de amusementswaarde is dit wel goed. Er is altijd wat te beleven bij deze club, er is altijd tragiek.”

Bron: TV Gelderland 12-11-2006

Esajas zet Vitesse op goede spoor

Etienne Esajas zette de toon tegen FC Utrecht. Hij maakte de belangrijke openingsgoal.

“Ik zet druk op Cornelisse, snoep ‘m de bal af en maak de actie naar binnen. Een lekker gevoel.” Over het turbulente vervolg is de aanvaller duidelijk. “Het zou na die derde goal natuurlijk gespeeld moeten zijn. Maar Utrecht toonde veel veerkracht en zo werd het toch nog spannend.”

Esajas keerde terug in de basis, nadat hij tegen PSV plaats moest maken voor Rihairo Meulens. “Ik respecteer de beslissing van de trainer. Ik krijg nu weer een kans en betaal het terug.”

Bron: TV Gelderland 12-11-2006

Woonzorg ontruimt cafe Le Papillon

Cafe Le Papillon aan het Croydonplein in Arnhem-Zuid is op last van eigenaar Woonzorg Nederland afgelopen week ontruimd. Buurtbewoners klagen al jaren over overlast in en rond het cafe, dat bekend staat als stamkroeg van fans van voetbalclub Vitesse. De gemeente Arnhem en Woonzorg maanden eigenaar Nico Peelen diverse keren iets aan de overlast te doen. Woonzorg stapte uiteindelijk naar de rechter vanwege de overlast en een huurachterstand.

Bron: De Gelderlander 12-11-2006

FC Utrecht schakelt mogelijk over op andere speelwijze

Foeke Booy is geen trainer die doorlopend sleutelt aan zijn basisformatie. De coach van FC Utrecht kiest doorgaans voor vaste patronen, voetballers die een slechte wedstrijd spelen hoeven niet meteen voor hun positie te vrezen. Zij krijgen van hun trainer meestal de kans een duel later revanche te nemen.

Desondanks bestaat de mogelijkheid dat Booy morgen in het Gelredome tegen Vitesse afstapt van het ‘normale’ pad. FC Utrecht speelt al jaren met één diepe spits en twee aanvallers op de vleugels. Een experiment begin vorig seizoen om over te schakelen naar het 4-4-2 systeem mislukte jammerlijk omdat Marc-Antoine Fortuné en Robin Nelisse, de beide frontstrijders, elkaar op het veld niet konden vinden. Het is echter niet denkbeeldig dat Booy morgen terugvalt op dat concept. Zelf wilde hij daar gisteren nog niets over kwijt. Ook de uitlooptraining bracht weinig uitkomst. ,,Heel langzaam richten we ons vizier na de bekerstrijd met Rijnsburgse Boys op Vitesse. Pas vandaag bij de laatste training hakken we knopen door. Het voordeel van recente ontwikkelingen is wel dat we speltechnisch méér kanten uit kunnen. De selectie is bijna op niveau. Zeker als ook Shew-Atjon en Keller er weer helemaal bij zijn. Keller is al een eind op streek. Misschien zit hij morgen al bij de selectie.”

De trainer beaamde dat hij uiterst tevreden was over de invalbeurt donderdagavond van Nelisse. ,,Eindelijk zag ik de spits die we in gedachten hadden toen we hem haalden. Scherp, agressief, balvast en steeds sleurend. Ik ben daar erg blij mee.” Ook Peter Kopteff beviel Booy toen de Fin de plek van de tegenvallende Nassir Maachi innam. ,,Het heeft hem goed gedaan dat we even de druk van zijn schouders hebben afgenomen,” aldus de coach. ,,Ik heb uitgebreid met hem gesproken. Zelf zit hij er het meeste mee dat hij even niet draaide.”

Booy beschouwt de confrontatie met Vitesse als uiterst belangrijk. ,,De statistieken wijzen uit dat we het altijd moeilijk hebben in Arnhem. Vitesse behoort net als wij tot de grote groep van clubs die achter Ajax, PSV en AZ vechten om de plaatsen vier tot en met negen, een plek in de play offs dus. Daarom is het van belang een goede prestatie neer te zetten. Dat zal niet meevallen, want ook al is Vitesse bezig aan een mindere reeks, het team heeft veel kwaliteiten. En Lazovic is natuurlijk een heel gevaarlijke spits.” Met de winst op Rijnsburgse Boys heeft FC Utrecht wat zelfvertrouwen getankt. Dat was ook hard nodig nadat eerst AZ de ploeg wegspeelde en het team er vervolgens tegen FC Twente opnieuw weinig van bakte. Booy: ,,We zijn dit seizoen nog niet constant. Spelen te wisselvallig. We zitten als ploeg op een hobbelige weg.”

Bron: AD/Utrechts Nieuwsblad 11-11-2006
Play-offs blijft doel De Mos

Vitesse voor cruciale wedstrijd

Trainer Aad de Mos van Vitesse past de doel­stelling voor het seizoen, play-offs om Europees voet­bal, nog niet aan. „Het duel met Utrecht is cruciaal.” De Mos verkeert bij Vitesse in een nieuwe situatie, bekende hij gistermiddag, the day after de kansloze bekernederlaag tegen PSV. „Ik reed donderdagavond met mijn vrouw naar huis toen ze zei ‘volgens mij heb jij nog nooit zo vaak verloren’. Dat klopt wel, al was het in mijn eer­ste periode bij Mechelen, toen ik het net overnam, ook niet veel. We stonden op degraderen en bleven er maar net in.”

Met tien punten uit tien duels schaart De Mos zich hoog in het rijtje Vitesse-trainers met een mislukte seizoenstart (zie ka­der). „Zo weinig punten heb ik nog nooit gehaald”, bekende de trainer, die de elfde competitie­wedstrijd van het seizoen, zon­dagmiddag tegen FC Utrecht, als cruciaal bestempelt. „Dit is een echte zespunten-wedstrijd. Bij winst blijf je in de buurt van de plaatsen acht en negen, bij ver­lies haak je af.” Daarmee komt de doelstelling, een plek bij de beste negen met plaatsing voor de play-offs, in ge­vaar. De Mos sloot gisteren niet uit dat de doelstelling dan wordt aangepast. „Ik wil daar niet op vooruitlopen, laten we eerst die wedstrijd tegen Utrecht spelen”, aldus De Mos, die wel erkende dat zijn onervaren ploeg en de trainer een steuntje in de rug no­dig hebben. „Een overwinning hebben de­ze jongens hard nodig. Het is een jonge ploeg; Benson, Kaya, Sprockel, Pryor, Esajas, Verhae­gh, hoeveel wedstrijden eredivi­sie is dat? Ik hoop ook dat de supporters zich zondag net zo opstellen als na rust tegen PSV, toen ze met man en macht ach­ter de ploeg gingen staan in de jacht op de 2-1. Die twaalfde man hebben we hard nodig.”

De Mos wijzigt de ploeg maar op één plek. „Ik hou niet zo van goochelen.” Voor de licht gebles­seerde Rihairo Meulens (enkel, voet) keert Etiënne Esajas terug. De Mos neemt ondanks het gro­te belang van de wedstrijd geen risico met Remco van der Schaaf en Gill Swerts, die voor noodge­vallen op de bank zitten. Ruud Knol (knie), Youssouf Hersi (en­kel), Abubakari Yakubu, (ritme), Eldridge Rojer (ritme) en Mi­chael Jansen (hart) spelen niet.

Bron: De Gelderlander 11-11-2006

De Mos in top 3 slechte starters

Slechts twee trainers van Vites­se begonnen een seizoen in de eredivisie slechter dan Aad de Mos. De Mos verzamelde in zijn eerste tien duels tien pun­ten. Alleen Cor Brom (1971/72) en Edward Sturing (2003/04) deden het in 22 jaar eredivisie beroerder. Brom stond na tien duels op vier punten en degra­deerde kansloos. Sturing werd zestiende en had de nacompe­titie nodig om zich veilig te spelen. Van de vijf trainers in de top 5 mocht alleen Mike Snoei het seizoen niet afma­ken; hij werd vervangen door Sturing. Twee van de vijf (naast Brom ook Wullems) kwamen de start niet te boven en degradeerden

Top 5 slechte seizoenstarten Vitesse:
1. 1977/78 (*): Cor Brom 4
2. 2003/04: Edward Sturing 7
3. 2006/07: Aad de Mos 10
4. 1979/80 (*): Henk Wullems 12
5. 2002/03: Mike Snoei 12
(*) omgerekend naar driepuntensys­teem

Bron: De Gelderlander 11-11-2006

Heracles – Vitesse vervroegd

In overleg met Heracles Almelo en Vitesse is het aanvangstijdstip van Heracles – Vitesse vervroegd. Het op 31 december te spelen duel start nu al om 12.30 uur. In het oorspronkelijke wedstrijdschema stond het treffen om 14.30 uur gepland.

Bron: KNVB 10-11-2006

Vitesse legt Pryor vast tot 2010

Vitesse heeft het contract met Anduele Pryor opengebroken tot 2010. Het contract van de aanvaller liep na dit seizoen af, vandaar dat Vitesse hem nu langer heeft vastgelegd. Pryor behoort dit seizoen voor het eerst bij de A-selectie van de Arnhemse club. Vorig seizoen zou dat ook al het geval zijn, maar dat ging toen op het laatste moment niet door.

Onder trainer Aad de Mos maakte Pryor dit seizoen zijn debuut in Vitesse 1 als aanvallende middenvelder achter spits Danko Lazovic. Tot dusverre wist de Amsterdammer al drie doelpunten te scoren.

Bron: Omroep Gelderland 10-11-2006

Aad de Mos wil niet teveel goochelen

Vitesse-trainer Aad de Mos wil niet teveel veranderen aan zijn elftal. “Ik goochel liever niet teveel met mijn spelers, dat heeft ook helemaal geen zin. Rihairo Meulens heeft een blessure en daarom speelt Etienne Esajas. Ik heb na vier wedstrijden wat veranderingen aangebracht, maar ben daarna met dat elftal doorgegaan. Alleen bij blessures heb ik noodgedwongen wat veranderd.”

De wedstrijd tegen PSV vond de trainer niet eens zo slecht. “Ik vind dat we het maximale hebben gedaan tegen dit PSV, want alle ploegen die de laatste tijd tegen PSV hebben gespeeld, hebben veel minder kansen gecreëerd dan wij.” De Mos was tevreden over de intenties. “De hoekschoppenverhouding was twaalf tegen vier voor ons, dat zegt ook veel over onze bedoelingen.”

De nederlaag was vooral te verklaren door defensief falen. “PSV is namelijk veel beter in het voorkomen van goals, dan zie je onze lancunes. Ik heb ze in de rust ook flink aangepakt, ook om de mentale weerbaarheid te testen.”

De wedstrijd tegen Utrecht is van enorm belang. “We moeten aansluiting houden met de posities zeven, acht en negen en dus winnen. Ik reken op de steun van de twaalfde man. Onze fans hebben ons nooit in de steek gelaten dit seizoen.”

Bron: Omroep Gelderland 10-11-2006

Remco van der Schaaf zit nog op de bank

Remco van der Schaaf maakte twee weken geleden al zijn rentree als invaller bij Vitesse na een operatie aan zijn linkerknie, maar sindsdien heeft hij nog niet in de basis gestaan. “Ik moet kijken hoe de reactie is van de knie, ik heb wel wat last bij het draaien en er komt ook elke keer wat vocht in, maar dat hoort erbij volgens de medische staf. Ik lig wel voor op mijn schema, maar wil snel aan de bak.” De wedstrijd tegen FC Utrecht betekent aanhaken of afhaken voor Vitesse. “De balans slaat nu door naar de verkeerde kant, de aankomende twee wedstrijden zijn cruciaal voor Vitesse.”

Bron: Omroep Gelderland 10-11-2006

Aad de Mos wil verder bij Vitesse

Vitesse-trainer Aad de Mos heeft nadrukkelijk uitgesproken dat hij verder wil bij de Arnhemse club. “Ik heb al eerder gezegd dat ik hier niet alleen wil zaaien, maar ook wil oogsten. Ik wil hier blijven, dat is duidelijk. Het is nu aan de club. Mij maakt het niet uit of we in november gaan praten of in de winterstop”, liet de ervaren trainer weten. In diverse geledingen binnen Vitesse is al geopperd om de optie in het 1-jarige contract van De Mos te lichten. Spelers willen in verband met onderhandelingen over een nieuw contract graag weten of De Mos ook volgend seizoen trainer is.

Bron: Omroep Gelderland 10-11-2006

Esajas vervangt Meulens bij Vitesse

Etienne Esajas speelt zondag tegen FC Utrecht weer in de basis bij Vitesse. Hij vervangt Rihairo Meulens, die in de wedstrijd tegen PSV uitviel met een enkelblessure. Verder verandert trainer Aad de Mos niets aan zijn elftal. Remco van der Schaaf en Gill Swerts zitten wederom op de bank. Youssouf Hersi en Ruud Knol zijn nog niet hersteld. Vitesse won vorig seizoen met 1-0 thuis van Utrecht door een treffer van Mads Junker, die nu op de bank begint.

Opstelling:
Wapenaar;
Verhaegh, Sprockel, Sansoni, Frankel;
Kaya, Janssen;
Benson, Pryor, Esajas; Lazovic.

Bron: Omroep Gelderland 10-11-2006

Beschilderd in geel en zwart

Peter: “Iedereen vindt het leuk, maar niemand doet het”

Drie weken lang werd het geel en zwart uit Gelredome geweerd. Om plaats te maken voor de Symphonica in Rosso-concerten van Marco Borsato. Afgelopen donderdag werd het stadion weer de bakermat voor de belangrijkste bespeler: Vitesse. De clubkleuren konden weer uit de kast worden gehaald.

Een van de meest kleurrijke in het Arnhemse geel en zwart uitgedoste supporters is Peter. Sinds een jaar of drie is de vijftigplusser iedere thuiswedstrijd op de Zuidtribune te vinden in zelfbedachte geelzwarte outfit. “Normaal ben ik helemaal verkleed, nu heb ik alleen mijn gezicht geschminkt”, laat de goedlachse fan een half uur voor aanvang van de bekerwedstrijd tegen PSV weten. “Ik wil graag een beetje kleur brengen in het stadion. In Oranje is dat heel normaal. Hier vindt iedereen het leuk, maar niemand doet het.”

“Voor mij is het belangrijk dat ik mijzelf kan zijn”, vervolgt Peter, vandaag gekleed in met Harley Davidson-symbolen versierde spijkerjas. “Er lopen al zoveel mensen in hetzelfde rond.” In een bij de fanshop aangeschaft petje of wedstrijdshirt zal je hem dan ook niet tegenkomen. “Iedere wedstrijd probeer ik weer iets anders, iets origineels te bedenken. Soms draag ik een pruik, of een overall, of kom ik op klompen. Vaak ga ik daarvoor naar de carnavalswinkel of maak ik iets zelf.”

Eigenlijk gaf de motorfan niet zo veel om voetbal, totdat zijn vriendin zeven jaar geleden ineens zei, dat ze naar Vitesse wilde. “Ze wilde liever niet alleen gaan. Omdat zij het altijd aandurft bij mij achterop de motor te kruipen, ben ik met haar meegegaan. Ik heb intussen wel wat van het voetbal geleerd, maar kom vooral voor de sfeer op Zuid. Die vind ik fantastisch.”

Bevlogen beschrijft de van ideeën bruisende supporter, hoe hij zich in de toekomst zou willen uitmonsteren. “Maar dat mag je niet opschrijven, dat moet een verrassing blijven.”. Wie daarvan getuige wil zijn, zal het zelf moeten gaan aanschouwen op Zuid.

Bron: Vitesse.org 10-11-2006
PSV geeft Vitesse voetballes

Landskampioen bekert simpel verder zonder veel inspanningen in Gelredome: 0-4

PSV heeft zich met minimale inspanning geplaatst voor de vierde ronde van de KNVB-beker. De landskampioen liet gisteren weinig heel van Vitesse: 0-4. Het krachtsverschil tussen de huidige nummers twee en veertien van de eredivisie was in dit bekertreffen ongekend groot. Phillip Cocu kreeg al rust met het oog op de kraker tegen Ajax, zondag in Amsterdam. En de spelers die trainer Ronald Koeman wel het veld opstuurde in Gelredome, hoefden zich nauwelijks in te spannen om Vitesse uit het bekertoernooi te stoten. „We hebben vanavond wedeom bevestigd dat het goed zit bij PSV”, jubelde Koeman. Het aanvankelijk gelijkopgaan­de bekerduel was al na vijfentwintig minuten geen wedstrijd meer, toen Jason Culina de bal simpel langs Vitessedoelman Harald Wapenaar voor de 0-2 in het doel schoof. Culina kon vrij aanleggen in de zestien, aangezien zijn bewaker Purrel Fränkel zich naar de reeds gedekt staande aangever Arouna Koné had gespoed. Ook bij de 0-1, vlak daarvoor, ging Fränkel in de fout. Hij gaf Culina de ruimte voor de voorzet, die Koné knap afrondde. Vitessetrainer Aad de Mos zag het vanaf de kant met afgrijzen aan. „Zulke tegentreffers zijn dodelijk”, aldus De Mos. „Het is het manco van dit Vitesse. Het is zo kinderlijk.” Zijn collega Koeman leunde in de verwarmde huiskamer van zijn oude club rustig achterover, in de wetenschap dat PSV enkele klassen te groot is voor dit Vitesse, dat de spierballen van de geblesseerden Remco van der Schaaf, Ruud Knol en Gill Swerts zichtbaar miste. Na rust zette Vitesse wel even aan, maar erg verontrustend was het Arnhemse offensief niet voor PSV. Alleen Fred Benson was een keer dicht bij de 1-2, maar zijn inzet gleed Edison Méndez over de achterlijn.

Bij Vitesse demonstreerden drie spelers dat ze mee konden in het hoge niveau van de ongenaakbare landskampioen. Aanvalsleider Danko Lazovic was ook gisteren de beste en meest gevaarlijke man aan Arnhemse zijde. Hij toont elke wedstrijd aan dat hij te goed is voor Vitesse, maar de Serviër staat er nagenoeg alleen voor. Alleen regisseur Theo Janssen, die opvallend veel vrijheid kreeg, en mandekker Sébastien Sansoni zijn in het team van gisteren waardige adjudanten. Achter Lazovic posteerde De Mos drie jongelingen met offensieve opdrachten: Rihairo Meulens, Anduele Pryor en Fred Benson. Spelers met toekomst, maar het is te veel gevraagd om nu al te verwachten dat ze pot­ten kunnen breken tegen een sterke ploeg als PSV.

De ploeg van De Mos kreeg voor slechts 9600 toeschouwers op vrijwel alle vlakken van het voetbal les van PSV. In de slotfase, toen de thuisploeg achterin een-op-een speelde, counterde PSV nog naar 0-4. Eerst tikte Jefferson Farfán de bal in een rebound in het open doel en later scoorde Timmy Simons vanaf de strafschopstip, nadat Fränkel Farfán had gevloerd.

Bron: De Gelderlander 10-11-2006

Rihairo Meulens zwoegt op zware avond

Achttien jaar jong en dan als basisspeler debuteren tegen de ploeg (PSV) die al in de tweede ronde van de Champions League staat. Rihairo Meulens had toch ergens het gevoel dat Vitesse niet kansloos was na de 0-4.

Halverwege de eerste helft riep trainer Aad de Mos, breed gebarend en wijzend, hem even op het matje. „Ik moest mij sterker maken, de tegenstander voelen, anders red je het niet. Dat had ik daarvoor even niet gedaan.” Het was in feite geen doen voor Rihairo Meulens, groot talent sinds de c-jeugd, 18 jaar pas, drie keer invaller en voor het eerst in de basis. Uitgerekend tegen het PSV in grootse vorm, moest hij Jan Kromkamp (ex-AZ, Villareal, Liverpool en Oranje) verrassen en in toom houden. In een wedstrijd waar slechts drie spelers zichzelf konden meten met de tegenstander (Lazovic, Janssen, Sansoni) moest Meulens zijn kunstje flikken. „Best lastig”, vond de aanvaller; groot en sterk, met een bos haar, gebonden boven het hoofd. „Wanneer pak ík Kromkamp op, wanneer de middenvelder.”

Op een kansloze avond liet Vitesse zich aanvankelijk zien, ter­wijl Meulens zocht naar zijn missie. Hij liet zich een klein beetje zien en kreeg, evenals Lazovic, de kans een bal achter de Eind­hovense defensie op te pikken, maar beiden kregen het niet voor elkaar. Meulens punterde een keer zonder kracht op het doel van Gomez en was vooral bij twee snijdende hoekschoppen (Janssen en Kaya) aanwezig, „De eerste keer kwam ik voor mijn man, maar ook voor de eerste paal, ik wilde de bal verlengen.” Hij hield er een tweede hoekschop aan over en was dicht bij een rake knik. Na rust (0-2) was Vitesse twintig minuten de schroom kwijt, voordat PSV weer snel, effectief en pijnlijk toesloeg: 0-4. „Je wilt laten zien dat je kan voetballen, maar je weet ook dat het moeilijk is tegen zo’n ploeg. PSV staat wel, goed georganiseerd, maar kansloos, nee. Ik had wel het gevoel dat we een kans hadden. Als je snel scoort. We waren de eerste twintig minuten heel scherp”, zag de speler die door De Mos tot groot talent is gebombardeerd. „Ik ben blij dat ik heb gespeeld, maar een goed gevoel heb ik niet”, bekende Meulens, die na 65 minuten strompelend (‘geraakt bij een sliding op Kromkamp’) zijn plaats afstond aan Etiënne Esajas. „Ik heb alles gedaan wat ik moest doen.”

Bron: De Gelderlander 10-11-2006

De Mos: ‘Laatste treffers zijn mijn schuld’

Trainer Aad de Mos van Vitesse rekende zichzelf gisteravond de laatste twee treffers van PSV (0-3 en 0-4) aan. „De eerste twee vallen door kinderlijke fouten.” De Mos gebruikte de slotfase voor een experiment. „De laatste twee goals neem ik voor mijn rekening. Ik wilde één-op­één spelen om te kijken of wij dat in andere wedstrijden kunnen doen”, aldus De Mos, die de eerste twee tegentreffers ‘dodelijk’ noemde. „Kinderlijk weggegeven. Met leeftijd heeft het niets te maken, want die spelers spelen al een tijdje.” „De eerste twintig minuten hebben we goed gespeeld. We hadden een heel moeilijke opdracht, om tegen deze ploeg kansen te creëren. Ik denk niet dat er veel ploegen zijn die dat zo goed is gelukt als ons.” Toch leverden de eerste twintig minuten en de offensieve fase vlak na de hervatting, voor Vitesse vooral slechts halve kansjes op. „Je moet in zo’n wedstrijd het geluk hebben dat zo’n kans van Benson er in gaat”, aldus De Mos. „Het publiek ging er goed achter staan en als het 1-2 wordt, is er misschien nog wat mogelijk.” De Mos erkende de kracht van PSV. „Dat elftal heeft het hoog­ste rendement van de Nederlandse ploegen en misschien zelfs van Europa. Ik denk dat ze vandaag op zeventig procent hebben gespeeld. Dat is een compliment voor hun trainer.” Opstelling Vitesse: Wapenaar; Verhaegh, Sprockel, Sansoni, Fränkel; Benson, Kaya, Janssen, Meulens (65. Esajas); Pryor (53. Junker), Lazovic. PSV: Gomez; Kromkamp, Alex (46. Addo), Salcido, Reiziger; Culina (63. Aisatti), Simons, Méndez, Väyrynen (77. Afellay); Farfán, Koné.

Bron: De Gelderlander 10-11-2006

‘Slim’ PSV eenvoudig naar volgende ronde

Het is Vitesse donderdagavond niet gelukt voor een verrassing te zorgen in de derde ronde van de KNVB Beker. Het slimme en zeer uitgekookte PSV won, zei het enigszins geflatteerd, ruim met 4-0 in Gelredome.

Vitesse startte goed in eigen huis en zoals verwacht lieten de gasten uit Eindhoven de tegenstander het spel maken. De kunst op dit moment tegen de regerend landskampioen is het creëren van kansen en dat lukte de ploeg van Aad de Mos maar nauwelijks. “Je draait je twee keer om en het scorebord geeft 0-2 aan”, analyseerde PSV-trainer Ronald Koeman na afloop treffend. Koné en Culina waren de doelpuntenmakers.

Aad de Mos spoorde zijn ploeg in de rust aan om meer druk naar voren te zetten. “Ik vond de eerste twintig minuten na rust prima van onze kant. Die bal moet dan wel een keer goed vallen, maar dat gebeurde helaas niet.” Fred Benson had in die sterke fase van Vitesse dé kans om Vitesse terug in de wedstrijd te brengen, maar Gomez en Salcido stonden in de weg.

Ronald Koeman wisselde halverwege de tweede helft Väyrynen en Culina voor Aissati en Afellay. De ploeg kreeg daarmee het initiatief meer en meer in handen, terwijl De Mos alles of niets ging spelen met Junker en Esajas als extra aanvallers. “Die laatste twee treffers (Farfan en Simons, penalty) neem ik voor mijn rekening door met vier spitsen te gaan spelen en ver van het eigen doel af. Wij hebben er geen wedstrijd van kunnen maken vanavond en zijn daar door het kinderlijke weggeven van de eerste twee treffers zelf debet aan”, aldus De Mos.

Bron: Vitesse 09-11-2006

Vitesse kansloos tegen rustig PSV

Vitesse is in de derde ronde van het bekertoernooi uitgeschakeld door PSV, dat het rustig aan deed: 0-4. Na een voorzichtige opening had Danko Lazovic de eerste kans, maar hij kon de bal net niet verlengen. Vitesse oogde solide, maar was niet opgewassen tegen het zakelijk spelende PSV.

Na 18 minuten opende Kone de score toen Farfan de bal klaar legde. Zonder veel inspanning controleerde PSV het duel en op aangeven van Kone kon Culina 0-2 maken. Farfan raakte nog de lat. Alleen Lazovic zorgde voor wat dreiging. Uit hoekschoppen was de fris spelende Rihairo Meulens tweemaal dichtbij.

De tweede helft werd een formaliteit. Vitesse mocht de bal hebben van PSV, maar speelde nauwelijks kansen uit.

De enige Vitessenaar van PSV niveau, Lazovic, bereikte met een voorzet de gretig ingevallen Mads Junker, die hoog over schoot. Na een rommelige situatie miste Fred Benson een enorme kans van dichtbij. PSV combineerde af en toe met speels gemak door de Arnhemse defensie, waar met name Purrel Frankel faalde. Ook Sebastien Sansoni speelde beneden zijn gebruikelijke hoge niveau.

Na een flitsende aanval schoot Farfan PSV naar 0-3. Frankel veroorzaakte nog een strafschop, die Simons benutte: 0-4.

Bron: TV Gelderland 09-11-2006

De Mos neemt ook wat schuld op zich

Het komt niet vaak voor dat trainer de hand in eigen boezem steken bij een nederlaag, maar Vitesse-trainer Aad de Mos nam een deel van de schuld op zich bij de 0-4 nederlaag tegen PSV.

“De derde en de vierde goal neem ik voor mijn rekening, want ik liet ze één-op-één spelen om iets te forceren. Maar de eerste twee doelpunten kwamen omdat PSV onze fouten kon afstraffen. En dat gebeurt dan door spelers die toch al jaren meelopen.”

De Mos was niet alleen negatief over zijn elftal. “Wij maakten het spel in de eerste twintig minuten van de eerste en van de tweede helft.”

Bron: TV Gelderland 09-11-2006

Meulens krijgt een zesje van De Mos

Rihairo Meulens stond tegen PSV voor het eerst in de basiself bij Vitesse. De 18-jarige aanvaller had het niet gemakkelijk. “Het niveau was hoog en het was wel moeilijk tegen PSV.”

“Er was meer mogelijk, want we begonnen scherp en hadden op voorsprong kunnen komen. Na rust hadden we snel moeten scoren”, vond de Apeldoorner. “Ik hoop dat ik tegen Utrecht een nieuwe kans krijg. Dit smaakt wel naar meer.”

Trainer Aad de Mos had een uitgesproken oordeel over zijn pupil. “Hij heeft absoluut kwaliteiten en krijgt van mij een zesje. Hij speelde in een ploeg die op een vervelende op achterstand kwam.”

Bron: TV Gelderland 09-11-2006

Wapenaar ziet zijn defensie falen

Vitesse-keeper Harald Wapenaar moest toezien hoe PSV speelde met het defensief zwakke Vitesse.

“Op het moment dat je het gevoel hebt dat je aardig in de wedstrijd zit, slaan ze meteen toe. Maarja, als je zo verdedigt…”, verzuchtte de doelman. “Je moet in de zestien gewoon je man pakken, maar bij die goal van Culina staan er twee elkaar aan te kijken.”

Wapie kon derhalve vier keer de bal uit het net halen. “PSV is voor heel veel ploegen een maatje te groot en voor ons zeker. Als wij zo verdedigen, krijgen we ze tegen Utrecht ook tegen. We spelen wel aardig, maar winnen niet.”

Bron: TV Gelderland 09-11-2006

PSV zakelijk voorbij Vitesse

PSV heeft zich donderdag in alle rust verder kunnen voorbereiden op de wedstrijd tegen koploper Ajax. Een paar momenten van individuele klasse beslisten het bekerduel tegen Vitesse al halverwege de eerste helft (0-2). De Eindhovenaren hebben drie dagen voor de competitietopper slechts de allerkleinste krachtsinspanning hoeven leveren. Uiteindelijk won PSV met 0-4. Zoals wel vaker dit seizoen gaf PSV de tegenstander in de beginfase het idee gelijkwaardig te zijn. Vitesse speelde het eerste kwartier verzorgd en aanvallend voetbal, zonder echt gevaarlijk te worden. PSV creëerde lange tijd zelf geen enkele kans, maar toen Arouna Koné in de negentiende minuut opdook voor doelman Harald Wapenaar was het direct raak. Een snel uitgevoerde counter, met een hoofdrol voor Jason Culina, lag aan de basis van de treffer: 0-1.

Zes minuten later waren de rollen omgedraaid. Koné bezorgde de bal bij Culina, die Wapenaar met een harde schuiver opnieuw passeerde: 0-2. PSV bewees met het verzilveren van de eerste twee kansen opnieuw dodelijk effectief te zijn. Na het doelpunt van Culina ging PSV direct nog een tempo lager spelen. Vitesse kreeg de ruimte om het spel te maken, maar wist daar nauwelijks mee om te gaan. De vele mogelijkheden in de tweede helft leverden geen doelpunt op. Ruim tien minuten voor tijd wist PSV’er Jefferson Farfán wel te scoren: 0-3. Even later benutte Timmy Simons ook nog een strafschop: 0-4. Dat de thuisclub direct na rust kansen kreeg, had voor een deel te maken met de wissel van Alex. PSV-trainer Ronald Koeman besloot de sterke Braziliaanse centrale verdediger, met het oog op zondag, in de pauze naar de kant te halen.

Alex was niet de enige speler die wat extra rust kreeg. Koeman liet de middenvelders Phillip Cocu en Ibrahim Afellay buiten de basisopstelling. De lichtgeblesseerde Cocu bleef zelfs buiten de selectie. De Fin Mika Väyrynen en Culina, die zondag in de thuiswedstrijd tegen NAC Breda (3-0) al invielen, waren de vervangers. Verder startte PSV wel in de sterkst denkbare opstelling. Culina haalde een redelijk niveau, Väyrynen speelde vrij slordig.Ook Jan Kromkamp leed veel onnodig balverlies. Tegen Vitesse bleef dat onbestraft, zondag kan de rechterverdediger zich dat niet veroorloven.

Bron: ANP 09-11-2006

De ultieme bekroning bleef uit

In de rubriek ‘Sport in beeld’ vandaag de bekerwedstrijd Vitesse-PSV. Vanavond heeft die ontmoeting plaats in de derde ronde van het toernooi om de KNVB-beker. In 1990 was het de finale, die Vitesse met 1-0 verloor. John van den Brom, speler van toen, blikt terug en vooruit.

Vitesse zorgde in het seizoen 1989-1990 voor een grote verrassing in het Nederlandse voetbal. In het eerste jaar na het kampioenschap in de eerste divisie haalde de Arnhemse club Europees voetbal en bereikte het ook de finale van het toernooi om de KNVB-beker. “Je gaat toch niet beginnen over die strafschop?”, vraagt John van den Brom, wanneer hem gevraagd wordt even terug te kijken op voornoemde jaargang en finale. In die eindstrijd kwam PSV via Stan Valckx op 1-0. Vlak voor tijd stopte PSV-doelman Hans van Breukelen een strafschop van Van den Brom.

“Ik ben er nu wel overheen hoor”, lacht Van den Brom (40), zestien jaar na dato. “Ik ben er niet trots op. Maar ik ben meer herinnerd aan dat moment dan het geval zou zijn geweest als ik die bal erin had geschoten. Ik herinner me dat ik wel even heb liggen janken op het veld.”

Of Vitesse de beker had gewonnen, indien de strafschop was verzilverd, dat is een geheim voor de eeuwigheid. Wel is zeker dat de Arnhemse club nooit dichter bij een hoofdprijs is geweest als destijds. “Je weet dat de beker ook de enige hoofdprijs is die een club als Vitesse kan pakken”, aldus Van den Brom. “We zaten wel goed in de wedstrijd, maar het had nog maar moeten blijken of we ook hadden gewonnen als die strafschop raak was geweest.”

“Weet je wat wel aardig is?”, vervolgt de Amersfoorter. “Dat we in de eerste ronde speelden tegen AFC uit Amsterdam. Die wedstrijd wonnen we pas na strafschoppen. Twee-twee was het na negentig minuten.” En sterker, niet alleen het treffen met deze amateurs werd beslist vanaf de stip.

Ook de kwart­finale tegen Roda JC eindigde na een 2-2 stand vanaf elf meter in Arnhems voordeel. “Het mooiste voor mij was de halve finale”, zo lepelt Van den Brom eenvoudig op uit de historie. “Thuis tegen Willem II, drie-nul en ik scoorde drie keer. Voor mij was het een supermooi jaar.”

Zoals heel Vitesse dat jaar genoot van de eerste kennismaking met de vaderlandse subtop. “Doordat we de finale verloren, bleef de ultieme bekroning uit. Maar het was een fantastisch jaar voor Vitesse, om als promovendus meteen de bekerfinale en Europees voetbal te halen”, aldus Van den Brom, die momenteel hoofd-opleidingen is bij Ajax. Daarnaast is hij nu bezig met de cursus Coach Betaald Voetbal.

Voor die opleiding analyseerde hij PSV en was hij deze week een dag te gast bij Vitesse. Wat hij verwacht van de wedstrijd van vanavond? Van den Brom: “Het is een cliché, maar bekerwedstrijden staan op zich. Vitesse heeft niets te verliezen en kan onbevangen spelen. Dat is een voordeel. Ik acht Vitesse niet kansloos.” (GB)

Bron: De Gelderlander 09-11-2006

VD Schaaf keert terug op de bank

Remco van der Schaaf keert vanavond terug in de selectie van Vitesse. De middenvelder begint op de bank voor het bekertreffen met zijn oude club PSV. Afgelopen zondag ontbrak Van der Schaaf in de selectie tijdens de verloren uitwedstrijd tegen Feyenoord. Een week daarvoor had hij zijn rentree gemaakt te­gen Excelsior, na zijn knieopera­tie eerder deze maand. „Een paar dagen na die wed­strijd heb ik toch wat last gekre­gen”, zegt Van der Schaaf. „Het gaat nu weer een stuk beter. Ik loop ook nog steeds voor op het schema dat staat voor mijn her­stel.” Hij begint op de bank, omdat hij nog niet fit is voor negentig minuten. Gill Swerts en Abuba­kari Yakubu ontbreken in de se­lectie vanwege een tekort aan wedstrijdritme.

Bron: De Gelderlander 09-11-2006

De Mos heeft begrip voor slecht gevuld Gelredome

Vitesse ontvangt vanavond landskampioen PSV in een matig gevuld Gel­redome. Voor de bekerwed­strijd waren gisteren slechts 7200 kaarten verkocht. De Arnhemse club verwacht dat de partij in de derde ronde van het toernooi om de KNVB-beker ongeveer 10.000 toeschouwers zal trekken. Dat is inclusief vrijkaarten en sponsortickets. Vandaag heeft op vertoon van seizoen- of clubkaart nog kaart­verkoop plaats. Tot 18.00 uur bij de ticketbox en daarna aan de kassa’s van stadion Gelredome. Een grotere toeloop is dus nog mogelijk, maar het lijkt uitgeslo­ten dat het stadion vanavond voor de helft (13.000) gevuld is.

In de aanloop naar het treffen met PSV toonde Vitesse-trainer Aad de Mos begrip voor de thuis­blijvers. In de veronderstelling, dat zo’n acht- tot negenduizend man op de partij van vanavond zullen afkomen, verklaarde de Haagse oefenmeester: „Dat heeft te maken met het feit dat er nu drie dagen bekervoetbal op televisie is, met samenvattin­gen en rechtstreekse uitzendin­gen. Daarnaast is er geen gratis busvervoer en moeten de fans deze bekerwedstrijd zelf beta­len. Ik kan me voorstellen dat ze dan een keertje overslaan, met het oog op de dure december­maand die eraan komt.” De Mos heeft geen idee welke atmosfeer hij vanavond kan ver­wachten in het fraaie stadion. „Ik ben in Gelredome alleen ge­wend voor 20.000 man te spe­len. Als er nu veel minder men­sen zijn, is dat misschien ook voor PSV een nadeel. Want dat zijn zij ook niet gewend.’ Vitesse begint vanavond als grote underdog aan de beker­wedstrijd. PSV stapt ongenaakbaar en schier onoverwinnelijk door de eerste fase van het sei­zoen. En ook zonder routinier Phillip Cocu (krijgt rust van trai­ner Ronald Koeman met het oog op het duel met Ajax komende zondag) is PSV een ploeg die de­fensieve zekerheid koppelt aan dodelijke aanvalskracht.

„PSV is momenteel de te klop­pen ploeg in Nederland”, aldus De Mos. „Daarom is het nu voor ons een dankbare tegenstander. We hebben niets te verliezen. Als je PSV uitschakelt, dan is dat de verrassing van de derde ron­de. Als je het elftal analyseert, dan moet je ver zoeken om een zwakke plek te vinden. PSV straalt onoverwinnelijkheid uit. Dat had ik vroeger ook met KV Mechelen en Anderlecht.” „Maar”, zo vervolgde De Mos. „Geen ploeg is onoverwinnelijk. Er komt een dag, dan loopt ook een topploeg in vorm een keer een zeperd op. Dat zag je afgelopen weekeinde bijvoorbeeld aan Lyon, dat de eerste nederlaag van dit seizoen leed.”

De Mos voegde er nog aan toe dat sommige ploegen in het be­kertoernooi boven zichzelf kun­nen uitsteken. „Ik ben heel te­vreden over de manier waarop de groep de laatste tijd werkt”, aldus de trainer. „Iedereen heeft de wil om resultaat neer te zet­ten. Dat hebben ze in de tweede helft tegen Feyenoord laten zien. Nu moet er een dag komen dat het samengebundeld wordt in een resultaat.”

Met het oog op de lage (veer­tiende) klassering op de rang­lijst, lijkt de thuiswedstrijd te­gen FC Utrecht komende zon­dag nog belangrijker dan het duel van vanavond. Maar zover wilde De Mos niet gaan. „Ik kijk altijd alleen naar de eerstkomen­de wedstrijd.”

De Mos wijzigt zijn elftal van­avond zeer waarschijnlijk op twee plekken. Fred Benson ver­vangt de geblesseerde Youssouf Hersi op de rechtervleugel en aan de linkerkant krijgt Rihairo Meulens de voorkeur boven Etiënne Esajas. Bij Vitesse ont­breken naast Hersi ook de ge­blesseerden Michael Jansen, Gill Swerts, Ruud Knol en Abubakari Yakubu.

Bron: De Gelderlander 09-11-2006

Paul van der Kraan in beeld bij PSV

De algemeen directeur van Vitesse, Paul van der Kraan, is in beeld bij PSV voor dezelfde functie. PSV heeft voor de positie van algemeen directeur meerdere kandidaten op het oog. Van der Kraan wil er zelf niet veel over kwijt. “Die geruchten heb ik ook gehoord, maar ik ben niet officieel benaderd door PSV. Verder geef ik geen commentaar in dit stadium.” Van der Kraan begon in februari 2004 als algemeen directeur bij Vitesse, waar hij een miljoenentekort wist weg te saneren. De Bosschenaar was daarvoor als algemeen directeur werkzaam bij RBC Roosendaal en FC Den Bosch.

Bron: Omroep Gelderland 08-11-2006

Aad de Mos: PSV oogt onoverwinnelijk

Vitesse-trainer Aad de Mos is zeer onder de indruk van PSV, dat voor de beker donderdagavond naar Geldredome komt. “PSV oogt onoverwinnelijk, dat herken ik. Dat had ik ook met mijn elftallen bij Anderlecht en Mechelen.” De Mos won zelf in drie verschillende landen de beker. De gelouterde trainer kent de charme van het bekertoernooi. “Soms stijgen ploegen boven zichzelf uit en dit is de fase waarin topclubs wel eens tegen een zeperd oplopen.” De wedstrijd trekt donderdagavond naar verwachting slechts 8.000 toeschouwers. “Ik kan me Gelredome niet voorstellen met 8.000 mensen, dat is echt jammer.”

De Mos heeft PSV geanalyseerd en komt tot de conclusie dat het een moeilijk verhaal wordt voor Vitesse. “Alles wat ze aanraken, verandert nu in goud. Maar toch is het een dankbare tegenstander, want als we erin slagen om PSV uit te schakelen, is dat wel de verrassing van de derde ronde.”

De Mos start ondanks de vele afwezigen weer zonder de dure Deense aankopen Mads Junker en Anders Due in de basis. “Junker komt achter Meulens en Benson in de hiërarchie en Due is goed bezig, ik heb overwogen om hem op te stellen. Ze staan er niet in en ik kijk of ze daar op de juiste manier op reageren.”

Bron: Omroep Gelderland 08-11-2006

Meulens: dit is zeker een droom

De 18-jarige Rihairo Meulens staat tegen PSV voor het eerst in de basis van Vitesse. “Dit is zeker een droom voor mij. Eigenlijk had ik al in de basis gestaan tegen Feyenoord (als Lazovic geschorst zou zijn geweest, red.), toen had ik al kriebels in de buik. Het gaat heel snel met mij. Dat is wel een raar gevoel, maar de trainer kiest ervoor”, stelt de Apeldoorner. “Vanaf links speel ik niet zo vaak, maar ik ga gewoon lekker proberen te voetballen. Als invaller tegen Feyenoord kon ik ook gelijk mee op dat niveau”, vindt Meulens.

Vitesse-trainer Aad de Mos is zeer te spreken over Meulens. En niet alleen hij is enthousiast over de jonge aanvaller: “Hij ligt zeer goed in de groep”, verklaart De Mos. “Ik zie hem als een moderne atletische aanvaller anno 2006. Hij heeft veel snelheid en beschikt ook over een zeer sterk kopspel. En hij is bereid veel werk te leveren, met name in de omschakeling”, aldus De Mos. “Hij snapt ook precies wat hij in de omschakeling moet doen, dat hebben we hem niet hoeven leren, want dat heeft hij van nature”, prijst De Mos.

Bron: Omroep Gelderland 08-11-2006

Twee wijzigingen in basis Vitesse

Vitesse kent donderdagavond in het bekerduel hoogstwaarschijnlijk twee wijzigingen ten opzichte van de competitiewedstrijd tegen Feyenoord. De wedstrijd in de derde ronde van de KNVB Beker begint om 20.00 uur in Gelredome. Youssouf Hersi heeft nog teveel last van zijn enkel en wordt vervangen door Fred Benson. Rihairo Meulens neemt de plaats in van Etienne Esajas. Trainer Aad de Mos is zeer tevreden met de progressie die de pas 18-jarige aanvaller maakt. “Rihairo oogt fris en maakte absoluut progressie. Wat voor type speler het is? Ik vind hem het voorbeeld van de moderne, atletische voetballer anno 2006.”

Naast Hersi (enkel) is Ruud Knol nog altijd afwezig door een knieblessure. Verder zijn Remco van der Schaaf en Gill Swerts niet honderd procent wedstrijdfit en beginnen daarom niet in de basis. Abubakari Yakubu heeft afgelopen maandag pas voor het eerst weer speelminuten gemaakt en heeft nog tijd nodig alvorens weer aan te sluiten bij de selectie.

De Mos noemde na afloop van de afsluitende training PSV een dankbare tegenstander. “Het is momenteel de te kloppen ploeg natuurlijk. Vitesse heeft in principe niets te verliezen, maar een bekerwedstrijd is en blijft apart. Het zijn wedstrijden waarin ploegen boven zichzelf kunnen uitstijgen. Dat kan morgenavond wellicht het geval zijn.”

Verder zei de trainer over PSV: “Het is een ploeg met weinig zwakke plekken en een uitstekende organisatie. PSV straalt onoverwinnelijkheid uit en dat herken ik uit de tijd dat ik trainer was van Anderlecht en KV Mechelen. Maar, elke ploeg loopt weleens tegen een zeperd aan. Bij ons zie ik progressie en ben ik trots op mijn spelers als ik zie dat ze de kar willen trekken. De tweede helft tegen Feyenoord hebben ze prima gespeeld. Er moet een dag komen dat alles samen komt en het juiste resultaat oplevert.”

Vermoedelijke opstelling:

Wapenaar, Verhaegh, Sansoni, Sprockel, Frankel, Janssen, Kaya, Meulens, Benson, Pryor, Lazovic.

Bron: Vitesse.nl 08-11-2006

Koeman geeft Phillip Cocu donderdag rust

Hoofdcoach Ronald Koeman zal donderdagavond in het bekerduel tegen Vitesse geen beroep doen op aanvoerder Phillip Cocu. Hij is niet honderd procent fit en krijgt sowieso rust van Koeman, zo zei hij tijdens het persgesprek. De plaats van Cocu in de groep wordt overgenomen door verdediger Michael Lamey. Verder is de selectie hetzelfde als tegen NAC Breda, dus inclusief jongeling Roy Beerens. “Cocu is niet honderd procent fit, hij krijgt rust. Dat had ik al in mijn achterhoofd. Natuurlijk willen we verder in de beker, we willen graag in alles om de prijzen meedoen. Ook morgen. Het is dus niet zo dat we de boel maar lekker gaan laten lopen, het elftal dat ik daar neerzet geeft dat beeld ook niet. Ik geef ook geen vijf spelers rust. Maar het is duidelijk dat we geen enkel risico nemen. Ajax speelt wel mee in het achterhoofd, maar niet meer dan dat.”

Koeman gaat er wel vanuit dat Cocu zondag gewoon speelt. “Ook Manuel da Costa zal fit zijn voor het weekeinde, het enige twijfelgeval zou Diego Tardelli kunnen zijn.” Koeman liet nog niet duidelijk doorschemeren wie de vervanger van Cocu zou kunnen zijn, tegen Vitesse. “Väyrynen is inderdaad een van de mogelijkheden. Maar Aissati en Culina ook. Die hebben het verdiend om ook te spelen gezien hun spel.”

De pers informeerde eveneens naar de status van Patrick Kluivert en wanneer hij eventueel weer zou meedoen. “Daar heb ik nog niet over nagedacht. Eigenlijk heeft hij gisteren pas een normaal partijspel meegedaan, dat is nog veel te weinig om hem bij de groep te nemen. Wanneer dat zal zijn, hangt af van hoe hij de komende dagen doorkomt. Het zit nog niet in mijn hoofd om hem zondag te gebruiken, zoals ik er nu over denk. Pas als hij er klaar voor is, voeg ik hem toe aan de groep. Dat zal dan meteen bij het eerste elftal zijn, ik zie het niet zo zitten om hem eerst in Jong PSV te gebruiken”, aldus Koeman.

Laatste ontmoetingen
Eredivisie KNVB beker
thuis uit thuis uit

seizoen 1995 – 1996 1 – 0 0 – 1 – –
seizoen 1996 – 1997 0 – 0 1 – 0 – –
seizoen 1997 – 1998 3 – 2 2 – 2 – –
seizoen 1998 – 1999 3 – 1 3 – 3 – –
seizoen 1999 – 2000 3 – 2 1 – 6 0 – 2 –
seizoen 2000 – 2001 2 – 0 0 – 0 – –
seizoen 2001 – 2002 0 – 2 0 – 0 – –
seizoen 2002 – 2003 1 – 0 0 – 5 – –
seizoen 2003 – 2004 3 – 0 0 – 0 – –
seizoen 2004 – 2005 3 – 0 0 – 2 – –
seizoen 2005 – 2006 2 – 1 1 – 3 – –
seizoen 2006 – 2007 – – – –

Bron: PSV.nl 08-11-2006

Meulens in de basis tegen PSV

Rihairo Meulens begint donderdagavond in het bekerduel uit tegen PSV in de basis van Vitesse. De 18-jarige Apeldoorner krijgt de voorkeur boven Etiënne Esajas. Fred Benson speelt in plaats van de aan zijn enkel geblesseerde Youssouf Hersi. Gill Swerts, die tegen Feyenoord als invaller zijn rentree maakte, begint op de bank. Ruud Knol traint nog niet met de groep mee.

Vermoedelijke opstelling:

Wapenaar;
Verhaegh, Sprockel, Sansoni, Fränkel;
Benson, Kaya, Janssen, Meulens;
Lazovic, Pryor.

Bron: Omroep Gelderland 08-11-2006

Vitesse-PSV: nooit zege in Gelredome

Vitesse bekert donderdag thuis tegen PSV. De laatste thuiszege dateert van 1997, nog op Nieuw-Monnikenhuize, toen het door Jochemsen 1-0 werd. In Gelredome wist Vitesse nog nooit van PSV te winnen. Vitesse weet wel wat het is om PSV uit te schakelen voor de beker. In 2000 zat Ronald Koeman voor de eerste keer op de bank van Vitesse in het bekerduel uit bij PSV. Vitesse won met 2-0 door Pierre van Hooydonk en Arco Jochemsen. De laatste competitiezege in Eindhoven tegen PSV was een jaar later. Door goals van Gert Claessens en Theo Janssen werd het opnieuw 2-0.

De laatste keer dat Vitesse-trainer Aad de Mos tegen PSV uitkwam, bracht hem niet veel goed. Met Werder Bremen werd hij door PSV uitgeschakeld. Kort daarna werd De Mos ontslagen. In het begin van zijn carriere bekerde De Mos twee keer met Ajax tegen PSV. In 1983 won hij (met Johan Cruijff en Marco van Basten) na strafschoppen, na een late eigen goal van Ernie Brandts. Twee jaar later won PSV. Met KV Mechelen won De Mos in 1989 de Europese Supercup tegen PSV en 1991 schakelde hij met Anderlecht PSV uit in de Champions League.

Bron: Omroep Gelderland 08-11-2006

Cocu krijgt rust tegen Vitesse

Phillip Cocu krijgt van PSV-trainer Ronald Koeman rust voor de bekerwedstrijd van donderdag tegen Vitesse. De aanvoerder kampt na het competitieduel tegen NAC met lichte kuitklachten. Ook Diego Tardelli en Manuel da Costa zijn er nog niet bij in de Gelredome. Aanvaller Patrick Kluivert traint inmiddels wel weer, maar zit ook niet bij de selectie. Hij is nog niet wedstrijdfit.

Bron: De Telegraaf 08-11-2006

Vechtlust redt Feyenoord ook tegen puberend Vitesse

Feyenoord-Vitesse was afgelopen zondag zeventig minuten oud, toen de Arnhemse rechtsback Paul Verhaegh bij de stand 1-1 in een hoek van het veld de bal over de zijlijn wilde schieten. De voormalige jeugdinternatiónal raakte daarbij echter de storende Feyenoord-aanvaller Stein Huysegems. In zijn ijver zijn fout te herstellen, maakte Verhaegh een onnodige overtreding. Theo Lucius kopte uit de daaropvolgende vrije trap van Nicky Hofs de winnende treffer achter Vitesse-doelman Harald Wapenaar (2-l). Waardoor de ploeg van trainer Erwin Koeman op basis van het spelbeeld in de tweede helft twee punten te veel kreeg.

lees verder...

Bron: VI 08-11-2006

Eredivisie CV: ‘De bond verdeelt financiële meevaller oneerlijk’

De KNVB maakte vorige week bekend tevreden terug te kijken op het boekjaar 2005/2006, waarin de voetbalbond een overschot van bijna twee miljoen euro kon noteren. In Zeist werd aanvankelijk gerekend op een positief saldo van 1,1 miljoen euro, maar de opbrengsten uit tv- en sponsorcontracten vielen hoger uit dan verwacht. De KNVB houdt de helft van de financiële meevaller apart als reserve en voor de renovatie en nieuwbouw op het sportcentrum in Zeist; de andere helft gaat naar de 38 profclubs. Volgens de huidige afspraken krijgt elke club evenveel, ruim 26 duizend euro.

De Eredivisie CV (ECV) wil een andere verdeling. ‘Misschien moet dat meer pro rata, omdat de Eredivisie een hogere bijdrage aan de KNVB betaalt dan de eerste divisie’, zegt ECV-directeur Frank Rutten. ‘In december 2005 is met de KNVB en vertegenwoordigers van beide divisies een werkgroep opgericht om alle geldstromen tussen de divisies en de voetbalbond inzichtelijk te maken. Op basis daarvan kunnen we dan bepalen hoe de bijdrage per divisie uitvalt. Wij denken dan wel aan een eerlijke verdeelsleutel. Wij zeggen niet: het moet zus of zo. Maar we willen wél dat eens een keer alles op tafel ligt. links en rechts gelden nog oude afspraken. Als je kijkt naar de organisatie van de competities, dan betalen wij meer heffingen dan de eerste divisie. Daar moet er geld bij. De KNVB verdient in feite geld met Oranje, wie levert op dat gebied de hoogste bijdrage? De Eredivisie of de eerste divisie? In de komende najaarsvergadering zal hierover weer worden gesproken. Misschien dat nog niet dit seizoen een nieuw systeem wordt ingevoerd, maar dan wel volgend jaar. We zijn in dat kader ook bezig met een Handboek Betaald Voetbal, om alle afspraken tussen de divisies en de KNVB vast te leggen.’

De najaarsvergadering van de KNVB staat op het programma voor maandag 4 december. De opbrengst uit het WK 2006 is nog niet meegenomen in het boekjaar. Eerder zorgde ook de verdeling van de media-inkomsten al voor oproer. De topclubs vinden dat ze te weinig krijgen, aangezien zij door hun uitstraling de dragers zijn van het tv-contract.

Bron: VI 08-11-2006

Eurocommerce goed voor Vitesse

Vitesse kan de huurachterstand bij de gemeente Arnhem in een klap wegwerken als Eurocommerce de nieuwe eigenaar wordt van stadion Gelredome. Dat zegt voorzitter Bakker van vitesse. Als de projectontwikkelaar de nieuwe eigenaar van het stadion wordt, zal er een aanzienlijke huurverlaging worden doorgevoerd. Ook wordt Eurocommerce dan de nieuwe sponsor van vitesse. De gemeente wil het stadion verkopen aan Eurocommerce voor een bedrag van 16,5 miljoen euro. Een meerderheid in de Arnhemse gemeenteraad stemde dinsdag in met de verkoop van Gelredome.

Bron: Omroep Gelderland 08-11-2006

Weerzien met Aad de Mos

In het seizoen 1995/96 speelde PSV voor het laatst tegen een club van Aad de Mos. Destijds wist PSV Werden Bremen uit te schakelen in de UEFA-Cup. Op 28 oktober 1994 werd De Mos ontslagen bij PSV. Aad de Mos wist met KV Mechelen ten koste van PSV de Europese Super Cup te winnen. In het seizoen 1991/92 belette Aad de Mos met Anderlecht PSV ook de felbegeerde plaats bij de laatste acht van de Champions League.

Bron: PSV.netwerk.to 07-11-2006

Gelredome stapt naar rechter
Evenementenbedrijf eist het recht op een tegenbod
Politiek steunt verkoop stadion
Eurocommerce sponsor van Vitesse na aankoop Gelredome

De rechter moet bepalen hoe het verder gaat met de verkoop van stadion Gelredome. Evenementenbedrijf Gelredome bv en de gemeente komen er niet uit. Dat bleek gisteravond tijdens een vergadering van de Arnhem­se politiek over de verkoop. De partijen schaarden zich in het gemeentehuis in grote meerder­heid achter het besluit van het college van burgemeester en wethouders het stadion en de grond rondom voor 16,5 mil­joen euro te verkopen aan de De­venter ontwikkelaar Eurocom­merce. Volgende week wordt dat besluit tijdens de gemeente­raadsvergadering afgetikt. De ge­meente wil daarna zo snel moge­lijk met Eurocommerce naar de notaris om de zaak af te ronden.

Gelredome bv wil dat tegen­houden. Directeur Jasper van Amstel vindt dat de gemeente zich niet aan de afspraken houdt. De exploitatiemaatschap­pij, die verantwoordelijk is voor alle evenementen in het sta­dion, claimt het recht op een te­genbod. Volgens wethouder San­der van Bodegraven is de ter­mijn om te matchen inmiddels verstreken. De gemeente zet de verkoop­procedure daarom door. Om dat te stoppen, gaat Gelredome bv juridische stappen ondernemen, bevestigt Van Amstel.

Van Bodegraven krijgt daar­mee wat hij wil, erkende hij gis­teravond: „Doordat we doorzet­ten, lokken we een rechtszaak uit. Dat is de enige manier om hier uit te komen.” Van Amstel zegt dat hij serieuze partijen heeft, die het bod van Eurocom­merce kunnen evenaren. Bij een gelijk bod gaat het stadion naar Gelredome bv. Ook als de gemeente de rechts­zaak over het tegenbod wint, lijkt het einde aan de juridische procedures nog niet in zicht. Gelredome bv bestrijdt namelijk dat de gemeente de grond onder de oosttribune mag verkopen. Tevens heeft het bedrijf weinig vertrouwen in Eurocommerce als huurbaas.

Vitesse-directeur Paul van der Kraan heeft weinig begrip voor de ‘vertragingstactiek’ van Gelre­dome bv. „De zaak heeft nu lang genoeg geduurd. Ik zie geen re­den waarom we de zaak niet kunnen afronden.” Eurocommerce heeft Vitesse een forse huurverlaging toege­zegd en wordt tevens sponsor van de voetbalclub. Welke bedra­gen daarmee zijn gemoeid, wil Van der Kraan niet zeggen. Met de sponsorgelden gaat Vi­tesse eerst de huurachterstand bij de gemeente aflossen.

Bron: De Gelderlander 08-11-2006

Inzet bussen Vitesse-PSV

Op donderdag 9 november rijden voor en na de wedstrijd Vitesse-PSV alleen de pendelbussen Station – stadion Gelredome v.v.

Er rijden GEEN extra bussen vanuit Duiven, Westervoort; ook de rechtstreekse bussen vanuit een aantal Arnhemse woonwijken rijden NIET. Reizigers dienen gebruik te maken van de reguliere lijndiensten.

Bron: Vitesse 07-11-2006

Rentree Yakubu verloopt succesvol

Abubakari Yakubu heeft gisteravond met succes zijn rentree gemaakt in een competitieduel van Jong Vitesse tegen Heracles: 2-0. Yakubu onderging in mei een knieoperatie en speelde voor het eerst negentig minuten in de ploeg die werd gecoacht door Pieter Huistra omdat Bob Kootwijk een duel schorsing uitzat. Die kreeg hij voor belediging (‘pannenkoek’) van de arbiter. Gill Swerts speelde een hele wedstrijd, Anders Due een halve. Bram van Polen en Mads Junker scoorden.

Bron: De Gelderlander 07-11-2006

Voetballerij is meer hypocriet dan sportief

De emoties liepen zondag bij Feyenoord-Vitesse even hoog op omdat Feyenoord Vitesse onsportiviteit verweet. Maar de discussie over het uittrappen van de bal bij een blessure is verziekt door eigenbelang.

Door Henri van der Steen

De vraag was: had Danko Lazovic zondag bij Feyenoord- Vitesse de bal moeten uittrappen toen Serginho Greene geblesseerd op de grond lag? Nee. De spits van Vitesse concentreerde zich terecht op zijn werk: profiteren van de ruimte, Andre Bahia uitspelen, scoren. Had hij tijdens zijn solootje even achterom moeten kijken of Greene nog dodelijk gewond op het gras lag? Het is mooi dat enkele jaren geleden werd afgesproken de bal uit te trappen, wanneer een tegenstander geblesseerd op de grond ligt. Het is sowieso aandoenlijk te zien hoe de voetballerij – althans op sommige momenten – nog de indruk probeert te wekken ouderwetse, sportieve criteria te kennen. Intussen wordt er ook volop misbruik gemaakt van de afspraak.

Enerzijds simuleren spelers blessures, anderzijds wordt stennis gemaakt wanneer er eens niet wordt gestopt voor een blessurebehandeling. Zo kwam Lazovic zondag ineens in de verdrukking. Vastgesteld moet worden dat Feyenoord zich in deze weer eens liet kennen als een club die het geweld niet schuwt. Danny Buijs ging zo ver Lazovic een knal voor zijn kop te geven. Achteraf zei de middenvelder dat hij altijd graag stevig in het duel gaat. Van een duel was echter geen sprake.

Lazovic zelf is ook een huichelaar. Voor de wedstrijd verklaarde hij met het gezicht van een misdienaar dat hij een eventuele goal niet zou vieren. Uit respect voor Het Legioen. Jaja. Na zijn goal besloot Lazovic toch tot een fabelachtige vreugde- uiting die in de armen van zijn coach eindigde. Uit respect voor ‘meneer Mos’, zei hij na de wedstrijd. Jaja.

Voetballers hebben respect voor niets en niemand. Clubs ook niet. Ajax reageerde zondag met totale verontwaardiging na de rode kaart voor John Heitinga. Schande! Gisteren werd het vonnis bekend: één wedstrijd schorsing. Heitinga is er dus deze week voor de beker tegen ADO níet, maar zondag in de topper tegen PSV wél bij. Trainer Henk ten Cate zou een echte vent zijn als hij persisteert in zijn beklag en dus de schorsing aanvecht. Gaat Ajax in beroep? Natuurlijk niet. Heitinga kan tegen ADO gemist worden, dus valt de schade van de rode kaart mee. Sterker: Ten Cate zal zich in de handen wrijven dat hij zondag scheidsrechter Bjorn Kuipers zo heeft weten te intimideren, dat die de wedstrijd verder fijn in het voordeel van Ajax floot.

Verontwaardiging in de voetballerij is vrijwel altijd kort van duur en selectief van aard, ook als het gaat om de vraag of je een bal moet uittrappen als er iemand geblesseerd op de grond ligt. Enkele weken geleden, met Bulgaren als tegenstanders, vond Feyenoord ineens dat de bal níet moest worden uitgetrapt. Toen gold dat een tegenstander ook niet al te vaak geblesseerd of quasi-geblesseerd op de grond moet liggen. De afspraak deugt in de grond: als je ziet dat een tegenstander behandeling nodig heeft en je hebt zelf geen ernstig nadeel van een dood moment, trap je de bal uit. Indien nodig kan ook de scheidsrechter ingrijpen. Prima regel. Zoals vaker is de regel goed, maar is het de zwakke mens die zich niet kan beheersen, de zaak wil flessen of in een ‘professioneel’ moment de tegenstander een hak probeert te zetten.

Bron: De Gelderlander 07-11-2006

KNVB wil regels niet aanpassen

De KNVB vindt het niet nodig een nieuwe regelgeving of een gedragscode bij geblesseerde voetballers op het veld in te voeren. Volgens de voetbalbond bieden de huidige reglementen voldoende houvast. De KNVB stuurde gisteren op eigen initiatief enkele relevante richtlijnen rond, naar aanleiding van alle commotie bij de wedstrijd zondag in De Kuip tussen Feyenoord en Vitesse. Na afloop bleken de trainers Erwin Koeman (Feyenoord) en Aad de Mos (Vitesse) een voorstander van het ‘altijd’ uittrappen van de bal bij geblesseerde spelers op het veld, al dan niet van de eigen ploeg. De Mos voegde daar wel aan toe dat zo’n gedragscode internationaal waarschijnlijk niet haalbaar zou zijn.

De KNVB benadrukte gisteren de internationaal toegepaste richtlijnen te hanteren. “Een scheidsrechter dient de wedstrijd alleen te onderbreken indien hij constateert dat er sprake is van een zichtbaar ernstige blessure, zoals een hoofdwond of een beenwond. In andere gevallen wordt het aan de sportiviteit van de spelers overgelaten om de bal buiten het veld te spelen.”

De gelijkmaker van Vitesse leidde zondag tot het meeste rumoer in De Kuip omdat Serginho Greene van de thuisclub geblesseerd op de grond lag. Arbiter Eric Braamhaar liet echter doorspelen, omdat hij geen overtreding zag in de manier waarop de Feyenoorder door een tegenstander tegen de grond werd gewerkt. Ook constateerde de scheidsrechter, terecht naar later bleek, dat het bij Greene niet om een ernstige blessure ging. Kort daarna legde Braamhaar het duel wel stil voor een blessurebehandeling bij invaller Fred Benson van Vitesse, terwijl Feyenoord in balbezit was. Spelers, trainers en supporters van de thuisclub reageerden daarop woedend en vol onbegrip. De blessure van Benson rechtvaardigde evenwel de arbitrale ingreep. Met een diepe vleeswond moest De Mos zijn onfortuinlijke invaller vervangen.

Bron: De Gelderlander 07-11-2006

Anders Due klaar voor een basisplaats

Anders Due werd in de rust van de wedstrijd van Jong Vitesse tegen Heracles Almelo al gewisseld. De Deen kwam met een opvallende verklaring.

“Ik denk dat ik eruit ben gehaald omdat ze overwegen om mij te laten starten in de wedstrijd tegen PSV donderdag. Ik ben er ook wel aan toe. Linksback of linkshalf, dat maakt mij niet uit”, zei de linkspoot, die gretig oogde.

Jong Vitesse won met 2-0 met Pieter Huistra als coach, omdat Bob Kootwijk vanwege een schorsing op de tribune zat. De Haagse trainer had een week eerder uit tegen FC Utrecht de scheidsrechter “pannekoek” genoemd.

Bron: Omroep Gelderland 06-11-2006

Yakubu en Swerts spelen 90 minuten

Middenvelder Abubakari Yakubu heeft in een wedstrijd van Jong Vitesse tegen Heracles Almelo de 90 minuten volgemaakt. Ook Gill Swerts speelde een volledige wedstrijd voor Jong Vitesse.

“Ik heb nu wel een beetje pijn, maar het valt mee”, zei Yakubu na afloop. “Ik heb al een hele wedstrijd gespeeld, maar tegen amateurs. Mijn conditie is nog niet optimaal. Een mooi gevoel om weer echt op het veld te staan. Een rentree in het eerste is niet aan de orde,zeker niet binnen een paar weken.”

Gill Swerts was al invaller in het eerste. “En dan nu negentig minuten, het ging eigenlijk prima allemaal.” Swerts toonde bij Jong Vitesse weer de van hem zo bekende dynamiek.

“Ik heb nergens last van en voel me wel fit, maar denk toch niet dat ik al zonder meer speel tegen PSV. Men moet niet vergeten dat ik er drie maanden uit ben geweest. Maar ik durf weer vol te gaan. Als je bang bent in de duels, kun je beter binnen in het krachthonk blijven”, vindt de international.

Vitesse trainer Aad de Mos rekent tegen PSV niet op Youssouf Hersi. “Het heeft geen zin om hem steeds uit de training te houden en dan te kijken of hij kan spelen. Dan rolt hij zo van de ene blessure in de andere.”

Bron: Omroep Gelderland 6-11-2006

Lazovic biedt excuses aan tegenover Feyenoord-fans

Danko Lazovic heeft via een gesprek met RTV Rijnmond zijn excuses aangeboden tegenover de Feyenoord-supporters. Op de tv was een interview te zien met de spits, waarin Lazovic het volgende kwijt wilde: “Het is normaal dat de supporters boos zijn na een doelpunt, dat zijn de Feyenoord supporters altijd als je tegen Feyenoord scoort. Het enige dat ik nog moet zeggen is sorry voor de supporters. Voor hen is het belangrijk dat Feyenoord gewonnen heeft.”

De Serviër kondigde voorafgaand aan de ontmoeting tussen Feyenoord en Vitesse aan niet te zullen juichen bij een eventueel doelpunt. Lazovic scoorde en vierde dit doelpunt uitbundig, dit tot afschuwing van het Legioen.

Verder vertelde Lazovic dat zijn vorm te danken is aan het vertrouwen van de trainer. “Het is belangrijk voor mij dat ik speel, ik ben proffesional en moet spelen, dat is voetbal. De trainer heeft vertrouwen in me.” Bij Feyenoord mocht Lazovic na enkele jaren vertrekken, na tegenvallende prestaties.

Bron: RTV Rijnmond 06-11-2006

Dijbeenblessure Fred Benson valt mee

Fred Benson viel zondag in de wedstrijd van Vitesse tegen Feyenoord in, maar moest na een charge van Serginho Greene het veld weer verlaten met een dijbeenblessure. De schade valt uiteindelijk mee. “Ik heb mee uitgelopen en heb ook meegedaan bij het voetvolley. Donderdag tegen PSV ben ik er waarschijnlijk wel bij, maar dat zal pas echt blijken in een partij van elf tegen elf”, zegt Benson. “Ik heb een wond op mijn dijbeen, maar het probleem zit vooral in de spieren eromheen. Ik kon echt niet verder tegen Feyenoord, ik kon niet meer op mijn benen staan. Maar nu gaat het beter.”

Bron: Omroep Gelderland 6-11-2006

Gill Swerts is klaar voor duel met PSV

De zesde competitienederlaag van Vitesse ging gisteren gepaard met een lichtpuntje. Gill Swerts maakte in het duel met Feyenoord (2-1) zijn rentree. Swerts kwam in de Kuip in de 79ste minuut in het veld voor Paul Verhaegh. Het was het eerste optreden van de 24-jarige voetballer uit België in de hoofdmacht van Vitesse in dit seizoen. Swerts raakte een week voor het begin van de competitie geblesseerd tijdens de training en onderging op 11 september een knieoperatie.

“De knie voelt nu goed aan”, zei Swerts na zijn rentree in Rotterdam. “Ik voel geen reactie, dus dat ziet er goed uit.” Vitesse-trainer Aad de Mos heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij gecharmeerd is van de geestdriftig voetballende Belg. En dus is de kans zeer groot dat Swerts donderdagavond in de basis zal staan, wanneer PSV in het KNVB-beker toernooi op bezoek komt in Gelredome. “Dat weet ik niet”, zei Swerts gisteren bescheiden. “Ik speel maandag (vanavond, red.) een uurtje met Jong Vitesse. Als dat ook goed gaat, dan ben ik weer helemaal fit. Ik hoop zo snel mogelijk terug te keren in de basis, maar die beslissing ligt bij de trainer.”

Swerts stapte gisteren met gemengde gevoelens van het veld in de Kuip. “Het is positief dat ik weer terug ben”, zei de rechtsachter, die ook op het middenveld kan spelen. “Ik ben blij dat ik wat minuten heb kunnen spelen, maar ik had liever negentig minuten op de bank gezeten en drie punten gepakt.” Deels vanaf de bank en deels vanaf het veld had Swerts gezien dat Vitesse een kans had laten liggen op een resultaat tegen zijn oude club Feyenoord. “We hadden hier zeker niet hoeven te verliezen. We waren na rust beter en hadden de 1-1 vast moeten houden.”

Bron: De Gelderlander 6-11-2006

De Mos belt 8000 fans voor duel PSV

Vitesse heeft trainer Aad de Mos ingezet om toeschouwers te lokken naar de bekerwedstrijd Vitesse-PSV, donderdagavond om 20.00 uur in Gelredome. De Mos sprak bij 8.000 seizoenkaarthouders telefonisch de boodschap in dat er nog kaarten zijn voor het duel. Vitesse heeft een kleine 10.000 fans nodig om uit de wedstrijdkosten (75.000 euro) te komen. Ook PSV deelt in recette. Een derde van de opbrengst verdwijnt naar Eindhoven en aan onkosten.

Bron: De Gelderlander 6-11-2006

Benson met vleeswond naar de kant

Fred Benson beleefde gistermiddag weinig plezier aan de uitwedstrijd van Vitesse tegen Feyenoord (2-1). De aanvaller uit Amsterdam kwam in de 50ste minuut in het veld voor Youssouf Hersi, die te veel hinder ondervond van zijn enkelblessure. Benson zorgde meteen voor wat dreiging, maar in de 75ste minuut moest hij alweer naar de kant. Benson raakte geblesseerd bij een forse tackle van Feyenoord-verdediger Serginho Greene. Daarbij liep hij een flinke vleeswond op.

Bron: De Gelderlander 6-11-2006

Danko Lazovic geniet in kolkende Kuip

Met een onbetwiste hoofdrol keerde Danko Lazovic gistermiddag terug in de Kuip. De Servische aanvalsleider van Vitesse scoorde zijn zevende treffer van het seizoen (2-1) en was het doelwit van het Rotterdamse legioen. De wedstrijd Feyenoord-Vitesse (2-1) was vooral de wedstrijd van Danko Lazovic. Opnieuw was de 23-jarige spits de beste en gevaarlijkste man aan Arnhemse zijde, in het tumultueuze weerzien met zijn oude club. Lazovic speelde tussen 2003 en 2005 bij Feyenoord, voordat hij via Bayer Leverkusen en Partizan Belgrado neerstreek bij Vitesse.

Het duel ontbrandde gisteren na rust volledig. Na een uur spelen bracht Lazovic zijn ploeg op gelijke hoogte, met een beken schuiver in de korte hoek (1-1). Feyenoorder-Serginho Greene ging in de voorafgaande aanval geblesseerd naar het gras. Dat Vitesse doorspeelde, werd met name de doelpuntenmaker verweten. “Ik kan niet zien wat er achter mij gebeurt”, stelde Lazovic naderhand. “Ik weet niet waarom er zo boos op mij werd gereageerd. Wat ik vind van de opschudding die ontstond? Ach, zo gaat dat in het voetbal.” En de opstootjes in het veld? “In elke wedstrijd zijn er wel een paar opstootjes. Dat hoort erbij.” En over de vervelende spreekkoren aan zijn adres: “Eerst zingen ze mijn naam en nadat ik gescoord had joelen ze me uit. Dat is voetbal. Ik heb er geen problemen mee. Ik heb nog steeds respect voor de supporters in dit stadion.”

In de jubel na zijn treffer ontweek Lazovic eerst een woedende Feyenoord-trainer Erwin Koeman (Lazovic: ‘Ik heb niet gezien wat er gebeurde op de bank van Feyenoord’) en vervolgens viel hij Vitesse-trainer Aad de Mos in de armen. “De laatste weken hoorde ik iedereen op televisie zeggen dat ik een slechte relatie heb met de trainer. Dat is niet waar. Ik heb veel respect voor meneer De Mos, daarom liep ik naar hem toe. Ik hoop dat die mensen nu hun mond dicht houden”, zo expliceerde de goalgetter. Het moment van innigheid tussen trainer en spits kreeg geen passend vervolg, want Vitesse ging alsnog zuur onderuit. “Ik ben teleurgesteld, dat we geen punt hebben gepakt”, aldus Lazovic. “Toch ben ik ook heel blij. We hebben in de tweede helft prachtig voetbal gespeeld en veel kansen gecreëerd. Ik miste zelf vlak voor tijd ook een grote kans, maar dat is voetbal. Het belangrijkste is dat we goed hebben gespeeld. Het is nu een beetje crisis, maar we pakken de volgende wedstrijd drie punten en dan kijken we weer naar boven. Er komt een betere periode aan voor Vitesse. Dat is duizend procent zeker.”

Bron: De Gelderlander 6-11-2006

De Mos: ‘We spelen beter dan Feyenoord’

Vitesse incasseerde gistermiddag in de Kuip tegen Feyenoord een doelpunt uit een hoekschop en een één uit een vrije trap, en verloor daardoor: 2-1. Vitesse kwam voor het bezoek aan de Kuip nauwelijks in de problemen bij standaardsituaties, zo vertelde trainer Aad de Mos voor het duel in Rotterdam. Hij keek gistermiddag vast een paar dagen vooruit. “Standaardsituaties zijn erg belangrijk. We gaan nu werken naar PSV, die komen bij standaardsituaties met zeven man naar voren.”

De Mos zal er op blijven hameren en gelooft in succes. “Na vier maanden ben ik er van overtuigd dat al onze spelers coachbaar zijn. We hebben niemand meer die een wedstrijd in een wedstrijd speelt. Het is nu een kwestie van leren. Dat kost tijd, want de jonge jongens kennen uit de opleiding het belang van de dode spelmomenten niet. Het zijn allemaal goeie voetballers, die altijd alle goals in standaardsituaties tegen kregen”, weet De Mos, die zijn spelers op de drie cruciale V’s van het verdedigen gaat wijzen; volgens, voelen en vasthouden. “In plaats van de bal, moeten ze de man in de gaten leren houden”, zei De Mos, gistermiddag in de Kuip, waar hij de punten aan collega – en voormalig pupil – Erwin Koeman moest laten.

De Mos zag ook goede dingen. “We hebben in de eerste helft wat moeite gehad met Feyenoord. Je weet dat ze altijd goed beginnen. Daar kwamen we goed doorheen, alleen sta je met 1-0 achter omdat twee spelers een kopduel verliezen. In de tweede helft waren we voetballend zelfs beter dan Feyenoord. Als je dat in de Kuip kunt, zegt dat iets”, aldus De Mos, die bijval kreeg van zijn collega. “Vroeger was ik het altijd met hem eens”, grijnsde Koeman, die onder trainer De Mos met KV Mechelen de Europa Cup won en landskampioen van België werd. “Vitesse was toen beter. We lieten Theo Janssen te veel ruimte. Met zijn passes kan dat erg gevaarlijk worden. Dat Sansoni mocht opkomen, vond ik niet zo’n probleem. Die is niet gevaarlijk.”

Bron: De Gelderlander 6-11-2006

Lazovic maakt Feyenoord boos
Vitesse verspeelt veelbesproken gelijkmaker door onoplettendheid bij vrije trappen

Met Danko Lazovic is voetbal nooit saai. De duivelse Serviër liet gistermiddag tegen zijn club Feyenoord de Kuip ontploffen, maar droop met Vitesse af: 2-1. Het duurde bijna een uur voordat Vitesse zich liet gelden in de Kuip, waar de grootste zorgen met drie overwinningen op rij goeddeels naar het verleden lijken gespeeld. Op het moment dat Serginho Greene op de grond lag, sloeg uitgerekend Lazovic zijn slag. De Kuip schreeuwde met alle macht om het spel dood te krijgen, maar Lazovic had er maling aan. De Serviër rende het strafschopgebied in en versloeg doelman Henk Timmer in de korte hoek, voor zijn zevende treffer in het seizoen: 1-1. Daarmee was de vlam in de pan. Lazovic rende voorbij Feyenoord- trainer Erwin Koeman, die ogenschijnlijk een bodycheck snel uit zijn gedachten liet ontsnappen, en sprong in de armen van trainer Aad de Mos. “Ik had het onder controle”, glimlachte Koeman na afloop.

Alle daden van Lazovic hebben een diepere betekenis. Een week geleden maakte de spits misbaar na zijn 0-2 tegen Excelsior. Het bleek, zo legde hij later uit, geen daad naar zijn trainer te zijn, maar een typisch Servische manier van uiten. “Mensen proberen mijn relatie met de trainer kapot te maken, terwijl ik juist veel respect voor hem heb. Dat wilde ik vandaag laten zien.”

Lazovic vocht vorige week met succes zijn schorsing aan. De aanklager wilde hem drie duels langs de kant hebben voor een tik tegen de arm van Excelsior- speler Sieme Zijm. Volgens de tuchtcommissie was die handeling (om los te komen) niet strafbaar, waardoor vrijspraak volgde en Lazovic kon terugkeren bij zijn oude club. Feyenoord kocht het wonderkind ooit voor heel veel geld, maar liet hem makkelijk naar Vitesse vertrekken. Uitgerekend dankzij Lazovic vloog na een uur de vlam in de Kuip. Spelers van Feyenoord (Pierre van Hooijdonk, Nicky Hofs) kwam verhaal halen bij de Serviër, die door zijn eigen spelers ontzet moest worden en het bij de Rotterdamse fans had verbruid. Mogelijk dat de aanklager betaald voetbal de beelden nog eens gaat bekijken. Hij zal ook de vermeende elleboogstoot van Danny Buijs (aan Lazovic) wel eens bestuderen.

De Mos zei na afloop dat hij bij de omstreden treffer niet eens had gezien dat er een speler op de grond lag. Koeman vond het ‘lullig’ dat de goal op zo’n moment viel. “Wij hadden de bal al drie keer buiten het veld gespeeld. Er zou eigenlijk één regel moeten zijn”, aldus de trainer van Feyenoord. De opschudding vonden beide trainers overdreven, al mag volgens De Mos het spel op de Nederlandse velden wel worden stilgelegd bij blessures. “Maar internationaal kan dat niet, daar gaat te veel geld om.”

De Mos en Koeman, ooit als trainer en speler samen zeer succesvol bij KV Mechelen, waren allebei redelijk tevreden met het spel. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd, met een eerste helft in Rotterdams voordeel en een tweede in Arnhems. Wel deed het De Mos pijn dat zijn ploeg twee keer vanuit standaardsituaties werd gepijnigd.

Voor rust gingen bij een Rotterdamse hoekschop twee kopduels verloren: Andre Bahia knikte binnen: 1-0. Na de gelijkmaker van Lazovic liet Vitesse zich na een vrije trap (ten onrechte gegeven) opnieuw verrassen; nu door een vrije trap van Hofs en een kopballetje van aanvoerder Theo Lucius: 2-1. De Mos stond er niet van te kijken. “In het moderne voetbal worden wedstrijden vaak beslist door dode momenten of in de omschakeling. Er wordt bij de jeugd te weinig aandacht aan besteed. Wij hebben veel jonge jongens die moeten het allemaal nog leren. Je ziet het niet alleen bij ons, ook Ajax krijgt alle tegengoals uit dode momenten”, wist de trainer van de Arnhemse ploeg, die ondertussen met zijn ploeg stevig de hakken heeft gezet in het verkeerde deel van de ranglijst. Omdat Lazovic en Kaya in de slotfase vlak voor doelman Timmer misten, verspeelde Vitesse weer een kostbaar punt.

Bron: De Gelderlander 6-11-2006

Analyses De Mos en Koeman

Vitesse verloor zondagmiddag met 2-1 van Feyenoord. De eerste helft was onvoldoende, na rust kreeg de ploeg van Aad de Mos een duidelijke voldoende. Punten wist het niet mee te nemen doordat Theo Lucius zich tot matchwinaar kroonde.

Aad de Mos

“Ik heb een goed Vitesse gezien vandaag, zeker in de tweede helft. In de eerste helft hadden wij moeite met het spel van Feyenoord. Feyenoord is altijd in het begin van de wedstrijd in goede doen, maar daar zijn we goed doorheen gekomen. Voorin wisten de weinig te creëren doordat Lazovic vast stond tussen Theo Lucius en Andre Bahia. Zoals zo vaak dit seizoen waren de spelhervattingen weer bepalend. Bij beide doelpunten stonden twee spelers niet op te letten en daar wordt weer uit gescoord.”

“Na rust namen we meer risico en begonnen we goed. We komen dan ook terecht op 1-1 via Lazovic en hadden de kans om door te drukken. Dan valt al snel de 2-1 in een situatie die ik geen overtreding vond van Paul Verhaegh. Dan valt die tweede goal wel weer uit een spelhervatting en daar baal ik van. Het is een proces waar ik flink mee aan ga werken. Voetballend vond ik Vitesse beter dan Feyenoord en daar ben ik tevreden over. Het is jammer dat de beloning er niet is, maar we hebben het Feyenoord moeilijk gemaakt. Donderdag beginnen we weer opnieuw tegen PSV in de beker en daar heb ik alle vertrouwen in.”

Erwin Koeman

“Ik was het vroeger vaak met Aad eens en ook vandaag grotendeels. Ik vond Feyenoord de eerste helft beter en Vitesse in de tweede helft de betere ploeg. Ons veldspel was vandaag beter dan in de voorgaande weken en dat stemt mij tevreden. Na de gelijkmaker moet ik mijn ploeg een compliment maken dat ze goed door gingen en dan alsnog de wedstrijd uit het vuur weten te slepen op basis van wilskracht en vechtlust.”

Bron: Vitesse 05-11-2006

De Mos weer CBV-lid

Aad de Mos sluit zich weer aan bij de vakbond voor coaches in het betaalde voetbal (CBV). De Vitesse-trainer werd jaren geleden geroyeerd nadat hij enkele onprettige opmerkingen over collega Louis van Gaal had gemaakt.

De Mos (59) liet zondag in De Kuip weten dat hij daarvoor recent alsnog zijn excuses heeft gemaakt. „Ik werkte destijds in het buitenland en dat royement kon me toen niet veel schelen. Maar nu ik weer in Nederland in functie ben, vind ik het lidmaatschap van de CBV er toch wel bijhoren. Het is ook goed voor je pensioen.”

CBV-directeur Jan Reker liet zondag vanuit Tsjechië, waar hij een trainerscongrens bezocht, weten dat De Mos welkom is. „Zo’n royement is bij ons niet voor eeuwig. Als De Mos onze regels respecteert, staat hem niets in de weg om zich weer bij ons aan te sluiten. Dat vind ik een goede zaak.”

Bron: Telegraaf 05-11-2006

Lazovic laat Feyenoord schrikken

Serviër Danko Lazovic heeft zondag een spraakmakende rentree in De Kuip gemaakt.

In de extra tijd miste de 23-jarige Serviër nog een grote kans op zijn tweede gelijkmaker. Daardoor kwam Feyenoord met 2-1 goed weg.

Het was voor de opbloeiende Rotterdammers de derde opeenvolgende zege met dezelfde cijfers. ,,Het was opnieuw zwaarbevochten, maar van mij mag het met deze resultaten nog wel even zo doorgaan”, sprak coach Erwin Koeman met een glimlach.

De treffer van Lazovic ging na een uur met veel consternatie gepaard. Vlak voordat hij zijn succesvolle demarrage plaatste, zag heel Feyenoord een overtreding op verdediger Serginho Greene, die geblesseerd bleef liggen. Arbiter Eric Braamhaar liet Vitesse echter doorspelen waarna de scheidsrechter geen goed meer kon doen bij het legioen.

lees verder...

Bron: AD 05-11-2006

Sansoni: Kleine details beslissend

Vitesse-verdediger Sansoni weet wel precies waarom Vitesse heeft verloren bij Feyenoord. “Twee dode spelmomenten, een corner en een vrije trap maakten vandaag het verschil. We hebben een goede wedstrijd afgeleverd. Het tij gaat keren en het tij moet ook keren. We hebben gewoonweg niet genoeg punten. Het zijn telkens kleine details waar we op verliezen”, vertelt Sansoni. Over Feyenoord-spits Van Hooijdonk: “Het is geen snelle speler, maar hij is erg slim. Ik denk wel dat ik hem goed heb gedekt, maar het was zeker niet gemakkelijk”, aldus de verdediger.

Bron: Omroep Gelderland 05-11-2006

Danko Lazovic belooft betere tijden

Ondanks het verlies tegen Feyenoord was Lazovic tevreden over het goede spel. “De tweede helft speelden we goed voetbal en dat is voor mij belangrijk”, zegt Lazovic. “Het is echter altijd moeilijk om in een uitwedstrijd tegen Feyenoord punten te pakken. Ik weet duizend procent zeker dat er een betere periode komt voor Vitesse. Iedereen bij Vitesse wacht op dat moment.” De laatste weken praat iedereen over de slechte relatie met trainer Aad de Mos. “Dat was ook de reden dat ik naar hem toeliep. Nu kan iedereen zijn mond daarover dicht houden”, aldus Lazovic.

Bron: Omroep Gelderland 05-11-2006

Aad de Mos: wij waren superieur

Vitesse heeft in Rotterdam met 2-1 verloren van Feyenoord. Volgens trainer Aad de Mos zat er meer in. “Deze wedstrijd had minimaal één of zelfs drie punten op kunnen leveren. Qua positiespel waren we superieur, zeker in de 2e helft, maar modern voetbal wordt soms beslist in stilstaande fases”, aldus De Mos. Lazovic vloog na zijn doelpunt in de armen van De Mos, iets dat hem niet vaak overkomt. “Piet den Boer deed dat ook toen hij scoorde, toen we de Europacup wonnen met Mechelen. Het geeft aan dat er een goede relatie is tussen speler en coach”, lacht De Mos.

Bron: Omroep Gelderland 05-11-2006

Vitesse laat kans liggen in de Kuip

Vitesse heeft zondagmiddag in De Kuip de kans laten liggen op een goed resultaat. In de eerste helft was de ploeg onder indruk van de club Feyenoord, na rust kreeg het door dat het elftal zelf kwetsbaar is. Na de verdiende gelijkmaker van Danko Lazovic besliste Theo Lucius het duel met een geplaatste kopbal toch in Rotterdams voordeel: 2-1.

Vitesse startte onrustig in De Kuip en leed te snel en te eenvoudig balverlies. Feyenoord wist snel om te schakelen, veelal over de rechterkant (Kolkka), en kreeg via twee kopballen van Pierre van Hooijdonk de eerste mogelijkheden. De ploeg bleef kwetsbaar aan de zijkant en gaf in de 23e minuut simpel een corner weg. Uit de toegekende hoekschop kopte Andre Bahia de 1-0 achter Harald Wapenaar.

In het verdere verloop van de eerste helft wist Vitesse niet gevaarlijk te worden en speelde Feyenoord eveneens te matig om er een goede wedstrijd van te maken. De elf van Aad de Mos wisten maar nauwelijks de spitsen te bereiken, waardoor Feyenoord op een eenvoudige middag leek af te stevenen.

Vitesse kreeg in de 46e minuut de eerste grote kans van de wedstrijd Sebastien Sansoni kopte goed in, maar doelman Timmer tikte de bal over de lat. Direct daarna gleed Van Hooijdonk maar net langs de bal uit een scherpe voorzet van Serginho Greene. Na vijf minuten in de tweede helft moest de niet geheel fitte Youssouf Hersi de strijd staken en werd vervangen door Fred Benson. Vitesse pakte het na rust beter op dan in de eerste 45 minuten en zette druk op de stadionclub uit Rotterdam. De ploeg kreeg in de gaten dat het toch al moeizaam presterende Feyenoord wel een grote naam heeft, maar dat in het jaar 206 zeker niet is.

Binnen het kwartier maakte Vitesse gelijk via een briljante actie van Danko Lazovic. De thuisploeg maakte zich erg kwaad doordat verdediger verdediger Greene op dat moment geblesseerd op de grond lag. Desondanks was het in de 59e minuut 1-1 en werd het voor het eerst levendig in de tot dan toe zeer kalme Kuip. Door de gelijkmaker ging Feyenoord weer vooruit voetballen kwam in de 70e minuut uit het niets weer op voorsprong. De overtreding was van Paul Verhaegh, de vrije trap van Nicky Hofs en de kopbal bij de eerste paal van Theo Lucius: 2-1.

Na de tweede treffer van Feyenoord moest de goed ingevallen Fred Benson geblesseerd het veld verlaten. Vitesse probeerde het in de laatste twintig minuten nog wel, maar wist Feyenoord, zoals voor de gelijkmaker, niet meer onder druk te zetten. Een grote kans kreeg Vitesse nog in de extra tijd, maar tot opluchting van Erwin Koeman en de supporters pakte Timmer de inzet van Onur Kaya en daarmee ook de drie punten.

Bron: Vitesse 05-11-2006

Vitesse verliest nipt van Feyenoord

Vitesse heeft in Rotterdam met 2-1 verloren van Feyenoord, ondanks dat het in de tweede helft beter speelde dan de Rotterdammers.

Vitesse oogde in de openingsfase wat sterker dan Feyenoord maar het waren de Rotterdammers die in de 23e minuut op 1-0 voorkwamen. Een corner werd doorgekopt door Lucius en viel voor de voeten van Bahia, die binnen schoot.

Vitesse was daarna in tegenstelling tot Feyenoord niet gevaarlijk voor de goal. Van Hooijdonk kreeg nog een aantal kansen maar stuitte daarbij op de sterk spelende Vitesse-doelman Wapenaar. De ruststand bleef dan ook 1-0.

Na rust kwam Vitesse zeer goed uit de kleedkamer en zette het Feyenoord vast. De gelijkmaker viel in de 59e minuut door een schitterende treffer van Danko Lazovic. Zonder moeite speelde hij twee man voorbij en schoot vervolgens in de korte hoek raak. Hij vierde zijn goal door Aad de Mos in de armen te vliegen. In de 70e minuut kwam Feyenoord op voorsprong. Een vrije trap van Hofs werd binnen getikt door Lucius.

In blessuretijd hadden Onur Kaya en Danko Lazovic beiden nog een grote kans om de wedstrijd in een gelijkspel te laten eindigen maar zij faalden allebei, waardoor het 2-1 bleef in Rotterdam.

Bron: TV Gelderland 05-11-2006

Feyenoord zonder Charisteas tegen Vitesse

Feyenoord zal het zondag in de competitiewedstrijd tegen Vitesse zonder aanvaller Angelos Charisteas moeten doen, meldt de club op de site. De spits kampt met een liesblessure. De Griek ontbrak zaterdag op de laatste training. Feyenoord kan ook geen beroep doen op doelman Patrick Lodewijks en Tim Vincken.

Bron: ANP 04-11-2006
Danco Lazovic

‘Ik ben geen vervelende jongen’

Danko Lazovic (23) is momenteel de meest besproken voetballer van Vitesse. Clubtopscorer met zes treffers, held in eigen land Servië. Maar om zijn persoon is veel doen. Hoogste tijd voor zijn eigen verhaal. „Mensen oordelen over mij zonder dat ze me kennen.”

In het spelershome van Vitesse op sportcentrum Papendal verzorgt Danko Lazovic deze namiddag de catering. Hij serveert koffie en zet voor zichzelf een sportdrankje op tafel. Vervolgens schuift de aanvaller aan voor zijn verhaal. Dat doet hij in uitstekend Nederlands, op zachte toon.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 04-11-2006

De Mos spaart ‘Schaaf’ en Knol

Trainer Aad de Mos van Vitesse neemt geen risico met Remco van der Schaaf en Ruud Knol. Beide spelers komen zondag niet in actie tegen Feyenoord. Van der Schaaf keerde weliswaar razendsnel terug van een knieoperatie, het gewricht is niet genezen. Ook Ruud Knol heeft last van zijn knie en neemt op medisch advies rust.

De Mos: „Met deze twee belangrijke spelers neem ik geen risico. In november en december spelen we twee keer zes wedstrijden. Ik heb goede hoop dat onze selectie vanaf maandag compleet is. We zullen iedereen hard nodig hebben”, aldus de trainer, die zondag niet kan beschikken over Eldridge Rojer (spier), Abubakari Yakubu (knie), Michael Jansen (hart) en mogelijk Youssouf Hersi (enkel). Hersi heeft al langer last van de enkel en trainde afgelopen week op halve kracht. „Hij kan beter buiten de training blijven en op de laatste dag aanhaken”, vond De Mos, die Fred Benson als vervanger zal opstellen.

De Mos was opgelucht na de vrijspraak voor Danko Lazovic. Hij dreigde de duels met Feyenoord, PSV en FC Utrecht te missen. „Een grote verrassing die met veel gejuich is ontvangen.”

De Mos wijt de matige seizoen­start tot nu toe aan te veel persoonlijke fouten. „Het gaat in de koppies meespelen, je krijgt angst en dat moet eruit. We missen wel de over-mijn-lijk-mentaliteit. Die krijg je er niet zo maar in. Die moet je van nature hebben, maar ik heb vertrouwen in de komende wedstrijden, de organisatie staat.

Feyenoord:
Pierre van Hooijdonk vervangt mogelijk de licht gebles­seerde Angelos Charisteas tegen zijn oude club Vitesse. Voor de geblesseerde Tim Vincken is Joonas Kolkka kandidaat. Arnhemmer Nicky Hofs (ook ex-Vitesse) is fit.

Bron: De Gelderlander 04-11-2006

‘Het gaat nu op mijn manier’

Met Aad de Mos koos Vitesse bewust een trainer met een harde hand. Hij moest de eigenzinnige persoonlijkheden in Arnhem in het gareel krijgen. ,,Ik heb de groep op mijn eerste werkdag voorgehouden dat het voortaan op míjn manier zou gaan en niet meer op die van de spelers’’, zegt De Mos.

,,Het was een cadeautje dat Mads Junker te laat kwam. Ik kon meteen de toon zetten. We werken nu met een simpel huishoudelijk reglement. Als voorbeeld: mobieltjes, oordopjes om naar muziek te luisteren en iPods zijn in het spelershome verboden. Ik verlang dat de spelers normaal met elkaar communiceren. De sociale controle binnen de groep is nu groot. Ruud Knol int de boetes, soms heb ik er geen weet van waarom ze zijn uitgedeeld.’’

Vier maanden is De Mos onderweg met Vitesse. Een periode waarin de resultaten, na een vlotte start van de competitie tegen Sparta, een tikkeltje tegenvallen. ,,Maar we zijn als team naar elkaar toe gegroeid. Met de spelersgroep heb ik een open relatie. We bespreken alles eerlijk en hebben de afspraak dat alles binnenskamers blijft. De groep weet dat ik niet naar leeftijd of routine kijk. Het gaat om wat het beste is voor het team. Dat staat voorop. Ik zeg altijd ‘als een koe van 36 nog genoeg melk geeft dan is er niets aan de hand, maar zodra het chocola wordt moet je ingrijpen’.’’

lees verder...

Bron: AD 04-11-2006
Vrijspraak

Gebaar Lazovic is ‘niet strafwaardig’

Spits Danko Lazovic van Vitesse is vrijgesproken voor de rode kaart die hij vorige week zaterdag van arbiter Van Egmond kreeg in het duel Excelsior-Vitesse. Lazovic deelde een tik uit aan Excelsior-speler Sieme Zijm, die de spits tegen zijn zin aan de arm omhoog wilde trekken.

Volgens de tuchtcommissie van de KNVB was ‘onder deze omstandigheden het gebaar fel, afwerend maar niet strafwaardig’. De aanklager eiste drie duels onvoorwaardelijk.

Door de vrijspraak kan Lazovic morgen in Rotterdam spelen tegen zijn oude club Feyenoord.

Bron: De Gelderlander 04-11-2006

Feyenoord – Vitesse

Danko Lazovic moest weg bij Feyenoord, de spits van zeven miljoen scoorde niet. Morgen keert hij met Vitesse terug in de Kuip. Vrijgesproken van een schorsing, belust op revanche.

‘Blij dat Lazovic toch mee mag doen’

Aad de Mos reageerde gisteren aangenaam verrast dat de schorsing van Danko Lazovic is kwijtgescholden. ,,De mededeling dat Lazovic mag spelen is hier met groot gejuich ontvangen. Hij is in vorm, al vanaf het begin van het seizoen. Die vorm etaleert hij ook op de trainingen, waar hij de ene na de andere goal maakt. Hij is toch wel onze belangrijkste speler dit seizoen.”

Zo heeft Lazovic toch nog de mogelijkheid zich te revancheren op al die mensen bij Feyenoord die niet in hem geloofden. Hij slaagde er in de Kuip nooit in uit te groeien tot vaste spits. In 41 duels reikte hij tot 9 goals.

Feyenoord beter in onderlinge resultaat

Feyenoord en Vitesse speelden in de Kuip 21 keer tegen elkaar. De meeste zeges waren voor Feyenoord: elf. Twee keer kwam Vitesse tot winst. De laatste keer was op 23 januari 2005. Dirk Kuyt opende de score. In een sensationeel slot zorgde Igor Gluscevic voor 2-1. Hij maakte in de 81ste minuut 1-1 en twee minuten later was het 2-1.

Spelen tegen oude club

In de selecties van Vitesse en Feyenoord zit een aantal spelers dat voor beide clubs uitkwam. Bij Feyenoord zijn dat Pierre van Hooijdonk, Nick Hofs en Pieter Collen. Bij Vitesse: Harald Wapenaar, Gill Swerts, Civard Sprockel en Danko Lazovic.

Getal van de week: 6

Als Erwin Koeman naar de statistieken kijkt, moet de trainer van Feyenoord Joonas Kolkka opstellen. De Fin scoorde in zijn loopbaan zes keer tegen Vitesse. Hij deed dat in elf duels. Overigens speelde hij dit seizoen in zes competitieduels. Met zes doelpunten is Danko Lazovic topscorer van Vitesse. Hij maakte vorige week zijn zesde. In de wedstrijd tegen Excelsior.

Bron: AD 04-11-2006

De Mos: Lazovic belangrijkste speler

Vitesse-trainer Aad de Mos is aangenaam verrast dat de schorsing van Danko Lazovic is kwijtgescholden. “De mededeling dat Lazovic mag spelen is hier met groot gejuich ontvangen. Hij is in vorm, al vanaf het begin van het seizoen. Die vorm etaleert hij ook op de trainingen, waar hij de ene na de andere goal maakt. Hij is toch wel onze belangrijkste speler dit seizoen.”

De Mos denkt dat zijn selectie spoedig weer op volle sterkte zal zijn. “Gill Swerts zit zondag alweer op de bank, ik verwacht dat de andere blessures zoals Knol en Van der Schaaf vanaf maandag weer bij de selectie aansluiten.” Vitesse wacht een cruciale periode in de competitie en daar heeft de trainer zijn spelers nadrukkelijk op gewezen. “November geeft zes wedstrijden en ook december geeft zes wedstrijden, dus hebben we baat bij een fitte selectie.”

De Mos is tevreden over de wijze waarop de spelers hun taken uitvoeren in het veld. “Ze doen tactisch gezien precies wat wij willen, maar wij verspelen toch punten door P-tjes. Dat staat voor persoonlijke fouten.” En daar voelt De Mos zich machteloos. “Dat breekt je steeds weer op. Degenen die teveel P-tjes blijven maken, zijn niet goed genoeg voor Vitesse.”

Bron: Omroep Gelderland 03-11-2006

Hersi heeft al een paar weken last

Vitesse-middenvelder Youssouf Hersi kampt met vocht in zijn enkel. Daar heeft hij al een paar weken last van. “De blessure is ontstaan in de wedstrijd tegen NEC”, zegt Hersi over zijn sluimerende kwetsuur. “Ik heb er tegen Excelsior gewoon mee gespeeld, maar had weer veel last. Daarom ben ik toen ook gewisseld.” De inzetbaarheid van de frêle middenvelder is onzeker. “Ik weet niet of ik kan spelen, misschien doe ik wel de warming-up. Feyenoord-uit is een mooie wedstrijd. Daar heb ik in het verleden al vaak goed gespeeld.”

Bron: Omroep Gelderland 03-11-2006

Youssouf Hersi twijfelgeval bij Vitesse

Vitesse moet het zondag in de uitwedstrijd tegen Feyenoord wellicht stellen zonder Youssouf Hersi. De middenvelder heeft vocht in zijn enkel. Hersi is niet het enige twijfelgeval, want ook Ruud Knol (rechterknie) trainde deze week apart van de groep. Daarnaast trainde Remco van der Schaaf preventief apart, hoewel hij vorige week wel inviel tegen Excelsior. Vitesse verloor de laatste twee seizoenen niet in de Kuip.

Doen de genoemde drie niet mee, dan is de opstelling:

Wapenaar;
Verhaegh, Sprockel, Sansoni, Frankel;
Benson, Kaya, Janssen, Esajas;
Pryor, Lazovic.

Bron: Omroep Gelderland 03-11-2006

Benson ziet meer discipline bij Vitesse

Als Youssouf Hersi zondag niet kan spelen tegen Feyenoord, staat Fred Benson voor het eerst dit seizoen in de basis bij Vitesse. “Ik heb in de voorbereiding wel veel gespeeld, maar deze spits doet het echt uitstekend”, weet Benson. “De trainer maakt die keuze, maar ik krijg nu een kans vanaf de rechterkant.”

Fred Benson ziet veel verandering ten opzichte van vorig seizoen. “Vergeleken met vorig jaar is er meer discipline, er zijn vaste regels. Iedereen luistert naar de trainer. Vorig jaar was ik vaak te laat, dit jaar geen enkele keer. We geven alleen te makkelijk punten weg.”

Bron: Omroep Gelderland 03-11-2006

Lodewijks en Vincken niet inzetbaar; Charisteas blijft twijfel

Patrick Lodewijks en Tim Vincken zijn zondag tegen Vitesse niet van de partij. Vincken heeft teveel last van zijn hamstring om te kunnen spelen. Lodewijks heeft een knieblessure en zit als gevolg daarvan niet op de bank. Derde doelman Sherif Ekramy staat nog weken buitenspel door een schouderblessure, wat tot gevolg heeft dat er een jeugdkeeper plaatsneemt op de reservebank. Koeman maakt daarvoor een keus tussen de 18-jarige Erik Cummins en 17-jarige Erwin Mulder. Angelos Charisteas blijft een twijfelgeval voor het duel met Vitesse. De afsluitende training op zaterdag moet meer duidelijk maken over zijn inzetbaarheid. De Griek heeft last van een lichte liesblessure.

Bron: Feyenoord.nl 03-11-2006

Danko Lazovic in Servische selectie

Vitesse-spits Danko Lazovic is geselecteerd voor het Servische nationale elftal. Dat speelt op 15 november een oefenduel tegen Noorwegen. Het duel wordt gespeeld in Belgrado. Lazovic scoorde in de laatste vijf interlands driemaal. Sinds de Spanjaard Javier Clemente Servië onder zijn hoede heeft, is Lazovic vaste keus.

Onur Kaya en Siebe Blondelle maken deel uit van de Belgische selectie voor spelers onder 20 jaar. Het team speelt een oefenwedstrijd tegen KV Mechelen, de club waar Vitesse-trainer Aad de Mos eind jaren tachtig veel succes had.

Bron: Omroep Gelderland 03-11-2006

Tuchtcommissie spreekt Lazovic vrij

Vitesse-spits Danko Lazovic is vrijdagochtend door de tuchtcommissie van de KNVB vrijgesproken. De aanklager had drie wedstrijden schorsing geëist na zijn rode kaart in de uitwedstrijd tegen Excelsior. Lazovic zou een slaande beweging hebben gemaakt. Vitesse vroeg donderdagavond vrijspraak, omdat er ‘aanleiding zou zijn’ voor de reactie van Lazovic. De aanklager kan nog wel in beroep.

Lazovic reageerde opgetogen. “Toen ik daar donderdagavond was, had ik een slecht gevoel. Ik had dit niet verwacht, maar ben erg blij dat ik tegen Feyenoord kan spelen.”

Bron: Omroep Gelderland 03-11-2006

Vrijspraak voor Lazovic

anko Lazovic is vrijdagmorgen vrijgesproken door de tuchtcommissie van de KNVB. De aanklager van de KNVB had donderdag voor de tuchtcommissie in Zeist op­nieuw drie wedstrijden schor­sing gevraagd voor de vermeende slaande beweging richting Excelsior-speler Sieme Zijm. Deze eis werd echter niet overgenomen door de tuchtcommissie waardoor de aanvaller zondag tegen zijn oude club Feyenoord ‘gewoon’ mag spelen. Vitesse is in deze zaak bijgestaan door de heer Rossmeisel van de FBO (Federatie Betaald Voetbal). De aanklager van de KNVB kan nog wel in beroep gaan.

Bron: Vitesse.nl 03-11-2006

Aanklager: eis Lazovic blijft staan

Arbiter miste vastpakken Zijm De aanklager van de KNVB heeft gisteravond voor de tuchtcommissie in Zeist op­nieuw drie wedstrijden schor­sing gevraagd voor Vites­se- speler Danko Lazovic. Volgens aanklager R. van Tooren is er geen enkele reden voor strafvermindering, laat staan vrijspraak voor Lazovic. De spits van Vitesse werd za­terdagavond in de eerste helft van de competitiewedstrijd Ex­celsior- Vitesse door scheidsrech­ter Dick van Egmond met rood het veld uitgestuurd. Lazovic, lig­gend op de grond, sloeg de arm van Excelsior-speler Sieme Zijm weg nadat die hem vastpakte en omhoog probeerde te trekken. Vitesse en Lazovic gingen niet akkoord met de eis van drie duels en verschenen gistera­vond voor de tuchtcommissie. Voor Vitesse was naast Lazovic ook voetbalmanager Jan Streuer en scout Bosco Bursac (landge­noot van Lazovic) van de partij.

De opgeroepen getuigen Dick van Egmond (ziek) en Sieme Zijm (onduidelijk) waren niet van de partij, maar wel telefo­nisch in staat tot een toelich­ting. Voor Zijm was dat niet no­dig, Van Egmond liet de tucht­commissie telefonisch weten dat Lazovic de helpende hand werd geboden door Zijm en dui­delijk en hard had geslagen. „Er was voor Lazovic geen en­kele reden te slaan”, vond Van Egmond. Lazovic betoogde dat hij tegen zijn wil ‘hardhandig omhoog werd getrokken’. Volgens voorzitter Henk Wool­drik van de tuchtcommissie was er geen twijfel over de vraag of Lazovic had geslagen, maar ‘is de context wel van belang’.

Onduidelijk bleef gisteren of het feit (zo bleek ook uit de ver­toonde televisiebeelden) dat La­zovic daadwerkelijk tegen zijn zin was vastgepakt, als zwaarwe­gende context wordt be­schouwd. Van Egmond erkende telefonisch dat hij dat niet heeft kunnen meewegen. „Ik heb niet kunnen zien of hij zijn arm ge­grepen heeft.” De aanklager ging daar niet op in, tot woede van voetbalmana­ger Jan Streuer, die na afloop het woord vroeg. „U bent toch niet écht van mening dat die spe­ler hem wilde helpen”, sprak Streuer. Van Tooren ging daar­van wel uit, zo liet hij al eerder weten. „Het was overduidelijk de bedoeling de speler overeind te helpen, geen enkele twijfel.” Vitesse’s raadsman advocaat Serge Rossmeisl van de Federa­tie Betaald voetbal Organisaties (FBO) vroeg vrijspraak omdat La­zovic ‘alleen reageerde op een provocatie van Zijm’, ‘zichzelf al­leen beschermde en ‘niemand blesseerde’. Zijm verklaarde schriftelijk dat Lazovic ‘geïrri­teerd was, met de vlakke hand en niet hard sloeg en dat hij geen rood had verwacht’.

Volgens aanklager Van Tooren was dat niet relevant. „Dat is een code onder voetballers, 99 procent zegt dat er niks aan de hand was.” Hij zei in de straf­maat wel een verzachtende om­standigheid (Lazovic was flink aangepakt) te hebben meegeno­men. „De straf is vier wedstrij­den, waarvan één voorwaarde­lijk. Gezien zijn strafblad (1 mei 2005 elleboog bij Feyenoord te­gen Heerenveen) moet ik er één wedstrijd bij doen. Dat is vier on­voorwaardelijk of vijf met één voorwaardelijk.”

Uitspraak vandaag (vrijdag) om 10.00 uur.

Bron: De Gelderlander 03-11-2006

Danko Lazovic voor tuchtcomissie KNVB

Vitesse-spits Danko Lazovic is donderdagavond voor de tuchtcommissie van de KNVB verschenen vanwege de rode kaart die hij kreeg tegen Excelsior.

Vitesse heeft vrijspraak gevraagd van de schorsing voor drie wedstrijden. “Ik heb geen idee hoe ze dit beoordelen”, zegt manager voetbal Jan Streuer. “We willen vrijspraak, omdat er absoluut aanleiding was voor de reactie van Lazovic. Er waren al drie overtredingen op hem gemaakt en die speler zat met zijn handen aan Lazovic.”

Streuer twijfelt over de goede afloop. “Vrijdagochtend om tien uur weten we meer. We hebben er alles aan gedaan.”

Bron: TV Gelderland 03-11-2006

Uitshirts Vitesse binnen

Het heeft wat langer geduurd dan vooraf gecommuniceerd, maar Vitesse heeft de uitshirts van Legea binnen gekregen.

Bij de eerstvolgende twee thuiswedstrijden geldt de actie uitshirt + wedstrijdbroekje voor € 59,95 in de shops op de Promenade. Dit is dus tijdens de bekerwedstrijd tegen PSV op donderdag 9 november en de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht op 12 november. Na deze twee wedstrijden geldt deze actie niet meer!

Deze actie geld ALLEEN voor het uitshirt en is dus niet geldig bij het thuisshirt.

Bron: Vitesse 01-11-2006

Supportersvereniging Forumavond

Een impressie van enkele antwoorden op vragen die zijn gesteld tijdens de forumavond op 31 oktober jl. in ons Supportershome. Tijdens deze forumavond, georganiseerd door de Supportersvereniging, konden vragen gesteld worden aan Paul van der Kraan (algemeen directeur), Jan Streuer (manager voetbalzaken), Dick de Boer (assistent trainer) en Ruud Knol (lid spelersraad).

Enkele highlights in telegram stijl:

– De 19 jarige Servier Babovic is inderdaad bekeken, maar op dit moment veel te duur
– Knol en Streuer gaan binnenkort weer in gesprek en “het ziet er positief uit”. Knol heeft “goede hoop dat het rond komt”
– Michael Jansen traint individueel. Medio november ondergaat hij een medische controle. Indien positief, gaat hij individueel trainen op Papendal
– Dick de Boer is geen fan van de arbitrage. Hij ervaart het scheidsrechtersgilde van bedenkelijk niveau
– Er is met Harald Wapenaar gesproken over het groene shirt. Sindsdien heeft hij het niet meer gedragen. Dat zal, na opmerkingen van de aanwezige supporters, ook met de keepers van het tweede gebeuren
– Het bedanken van supporters na afloop van verloren- en uitwedstrijden is, volgens Streuer, “zeker voor verbetering vatbaar” en zal worden besproken met de selectie
– De uitlating van Janssen op Talpa na Nek-Vitesse (“het was k*t”) is niet acceptabel. Theo is er op aangesproken
– De warming-up naar de tegenstander gericht is een initiatief van De Mos. Er zou een intimiderende werking van uit moeten gaan

– Het Afab logo is na de eerste thuiswedstrijd verkleind. Er staat een logo minder op dan maximaal toegestaan. Op de merchandise shirts staan uitsluitend twee logo’s
– Afab betaalt “een fors bedrag extra” voor de spandoeken op Noord en bij de ingangen op Oost. Er ligt contractueel vast dat voor Zuid uitsluitend vlaggen en spandoeken van supporters mogen hangen

– Er komt een doorstart van Rijnside. Afgelopen week heeft de gemeente de subsidie toegezegd mits het in een stichtingsvorm zal worden gegoten. Er komen twee coördinatoren in dienst

– Knol heeft geen nota van ODW ontvangen. Tijdens de warming-up werd het doek weg gevouwen, maar door een suppost teruggelegd. Vervolgens heeft hij er telkens overheen gelopen
– Het bij Nek-Vitesse losgeraakte betonblok op de uittribune blijkt hetzelfde te zijn als vorig seizoen. Een ingeschakelde onafhankelijke constructeur kwam tot de conclusie, dat het “ondeugdelijk hersteld was”. Vitesse gaat dus niets betalen

– Vitesse heeft tot doelstelling de thuiswedstrijd tegen RKC te spelen voor een uitverkocht huis. Zo komen er voordeelacties voor verenigingen, scholen, bedrijven en seizoenskaarthouders
– Vitesse bereid het online bestellen van wedstrijd kaarten voor. Mogelijk kan ook al met ingang van volgend seizoen de seizoenskaart via internet besteld worden

– Aan het contract met Gelredome is een passage toegevoegd welke voor seizoen ‘07-‘08 de “normale doorgang van de competitie garandeert”. De Gelredome activiteiten zullen rond de interland kalender worden gepland. De data voor de Europese kalender zijn nog niet veilig. Daar wordt begin ‘07 verder over gesproken

– Er zijn ongeveer 1000 Vitesse creditcard houders. Dit blijft achter op het geplande aantal van 1500 – 2000. Er komt nader onderzoek en een steekproef via enquête onder supporters naar de reden(en)
– Er zijn 9 loges meer verhuurd dan vorig seizoen. Het aantal business seats is gelijk gebleven
– In de som van 13,6 milj. inkomsten (7 ton hoger dan vorig seizoen) is een aanname gedaan van media gelden op basis van de 7de plaats op de eindranglijst. Elke plek hoger of lager scheelt 42000,- euro

– Er is “een zeer lucratief” contract afgesloten met Eurocommerce, welke ingaat zodra ze eigenaar van het stadion zijn
– Zodra Gelredome is verkocht zal er met de gemeente worden gesproken over de hoogte van de rente van de gemeentelening van 9,7%

– De biometrieproef (vingerafdruk) heeft uitsluitend tot doel de apparatuur te testen. 17 mistery guests zouden uit het publiek bij binnenkomst herkend moeten worden. Er worden geen gegevens van supporters opgeslagen noch aan derden ter beschikking gesteld

– Voor Feyenoord-uit is tot op dit moment één bus en 37 eigen vervoer kaarten verkocht. Vorig jaar waren er dat nog ruim 300

oktober 2006

Ingezonden brief VI: Vitesse

‘Financieel topjaar voor Vitesse’ stond in VI van vorige week. Het is maar waarmee je het vergelijkt. Ik zou de volgende gegevens niet echt een hoogtepunt willen noemen. Dat de netto-omzet steeg, is op zich niet vreemd. Het grootste deel zal komen uit hogere mediagelden. Dit is Vitesse en andere clubs komen aanwaaien. Zonder John de Mol en zijn zender Talpa was dit niet gebeurd.

Het resultaat voor belasting van 129 duizend euro, waar u melding van maakt, wordt voor een groot deel door transferwinsten (2,3 miljoen euro) gerealiseerd. Zonder deze transferwinsten zou het resultaat voor belastingen op een verlies van 2,1 miljoen uitkomen. Het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen en resultaat op vergoedingssommen is 675 duizend euro negatief. Tot zover de winst en verliesrekening. Dan is er nog de balans.

Het eigen vermogen van Vitesse is gedaald tot een historisch dieptepunt van 18,6 miljoen euro negatief. De schuldenlast van Vitesse is toegenomen met 2,8 miljoen euro. Sinds Van der Kraan aan het roer van Vitesse staat is het eigen vermogen gedaald met 4,6 miljoen euro en de schuldenlast toegenomen met 5,8 miljoen euro. Er wordt dus op de pof geleefd, met de hoop op betere tijden.

P. van der Plas
Duiven

Bron: Voetbal International 01-11-2006

Vitesse woest over voorstel Lazovic

Bij Vitesse is met groot ongeloof gereageerd op het schikkingsvoorstel voor Danko Lazovic na de rode kaart, die hij afgelopen zaterdag in de competitiewedstrijd tegen Excelsior kreeg. De Servische aanvaller kreeg een voorstel voor drie wedstrijden onvoorwaardelijk, maar sloeg dat afgelopen maandag resoluut af, ‘Ongelooflijk vind ik het’, aldus trainer Aad de Mos. ‘Het was al geen rode kaart, maar dit slaat natuurlijk alles. Ze houden rekening met de rode kaart die hij kreeg voor een elleboog toen hij nog bij Feyenoord speelde. Maar kun je dat hiermee vergelijken? Hij weigerde alleen een uitgestoken hand.’ Overigens wilde De Mos niets weten van een negatieve houding van de spits jegens hem na zijn doelpunt op Woudestein. Lazovic leek een een duidelijk wegwerpgebaar te maken naar zijn trainer. ‘Dat betekende: Ik, Lazovic kan scoren’, aldus De Mos.’Mijn band met Danko is juist uitstekend, er is tussen ons absoluut geen vuiltje aan de lucht.’

Bron: Voetbal International 01-11-2006

Hoe gaat het met: Dejan Curovic

Dejan Curovic (38) speelde van 1990 tot 2003 voor FK Zemun, Partizan Belgrado (beide uit het toenmalige Joegoslavië), Vitesse en FC Groningen. De voormalige aanvaller woont met zijn vriendin in Belgrado, de hoofdstad van het huidige Servië, maar heeft ook nog een woning in Arnhem waar bij regelmatig verblijft.

Voor je laatste club FC Groningen kwam je in drie seizoenen niet verder dan 42 competitieduels en zeven goals. Stopte je daarom als profvoetballer?

Ja, de biologische klok, hè. Ik was bijna 35 en voelde dat met steeds minder werd. Dat wilde ik niet meer. Vervolgens heb ik een jaar bij Vitesse gewerkt, zeg maar als ontvanger van de sponsors. Maar later kwamen er nieuwe mensen in de clubleiding en was er geen plaats meer voor mij. Omdat ik nu eenmaal niet zonder voetbal kan, ben ik inmiddels samen met een goede vriend van mij een makelaarsbedrijf in Zwitserland begonnen, GNA. Ik heb daarvoor in Servië mijn diploma’s gehaald, daar mag ik overal mee werken. We zitten nog in de beginfase, zijn volop bezig overal contacten te leggen. In dit wereldje kan het snel gaan, maar als speler heb ik ook geleerd geduld te bewaren. Met ons bureau richten we ons voornamelijk op jonge spelers die nog niet zo bekend zijn. Wij begeleiden ze in de hoop dat ze de top bereiken en ik kan daarbij mijn eigen ervaringen doorgeven. Inmiddels hebben we al enkele grote talenten onder onze hoede, vooral uit Zwitserland en Servië. Goeie jongens, maar over het algemeen moet ik eerlijk zeggen dat de Nederlandse jeugd beter luistert. Ik heb ook wel trainersdiploma’s gehaald in Servië. Die opleiding heeft niet zo’n hoog niveau als in Nederland. Je hebt hier dus maar een kleine kans om als coach de top te bereiken. In Nederland zou ik veel extra cursussen moeten doen om aan de slag te kunnen als trainer, dat kost me te veel tijd. Het werk dat ik nu doe is de beste manier voor mij om in de top van het voetbal werkzaam te blijven. En ik zie veel van de wereld.’

Vorige maand was je ook nog begeleider van Partizan Belgrado en FC Groningen rond hun onderlinge UEFA Cup-wedstrijden.

‘Ik regelde van alles voor beide clubs: de accommodaties voor de trainingen, de hotels, ik maakte de ploegen wegwijs in de stad en fungeerde als tolk tijdens de persconferenties. Was hartstikke mooi om te doen, ik kwam veel oude bekenden tegen. Nederland is mijn tweede land, daarom ben ik nog zo vaak in Arnhem.’

Voetbal je zelf niet meer?

‘Jawel, maar alleen nog in een zaalvoetbalteam hier in Belgrado met een groep vrienden. Hoe tegenwoordig met mijn conditie is? Die is nog altijd hetzelfde als vroeger, haha. Zaalvoetbal is op deze leeftijd ideaal voor mij. Ik hoef niet zoveel te lopen en kan lekker hard schieten. Al met al ben ik een heel gelukkig mens. Als voetballer had ik een mooi leven en dat heb ik nu nog steeds. Ik ben geboren als winnaar en zo leef ik ook.- altijd optimistisch.’

Tekst: Harry Hamer

Bron: Voetbal International 01-11-2006

Vals fluiten
De Mos: ‘Scheidsrechters voelen zich als een koning die boven de wedstrijd staat’

Terwijl de KNVB denkt dat het Nederlandse arbiterskorps het EK in 2008 niet meer kan missen, stapelen de incidenten in de Eredivisie zich op. Scheidsrechterlijke dwalingen zijn vaak beslissend, wanhopige trainers zoeken naar een oplossing. ‘Respect dwing je niet af door veel geschreeuw en veel kaarten.’

FC Utrecht-trainer Foeke Booy was een half uur na het verloren duel met NAC Breda (2-1) van vorige week donderdag weer gekalmeerd. Zei hij eerder voor de microfoon van NOS Langs de Lijn nog dat zijn ploeg door scheidsrechter Pieter Vink was bestolen, even later nam hij het op voor de arbitrage. ‘Scheidsrechters hebben het te druk. Terwijl ze in mijn ogen juist rust in hun hoofd zouden moeten hebben. Nu moeten ze letten op de spelers, de extra tijd, eventuele spreekkoren. Met al die regels op zak zie je door de bomen het bos toch niet meer?’

lees verder...

 Bron: Voetbal International 01-11-2006

Column: Precedent

Danko Lazovic meldt zich morgenavond bij de tuchtcommissie van de KNVB. De aanvaller van Vitesse hoopt op een verlaging van zijn schorsing van drie wedstrijden, voor zijn rode kaart in het duel met Excelsior. Vitesse hoort vrijdagochtend wat de tuchtcommissie heeft beslist. Indien club en speler niet tevreden zijn met het oordeel, kunnen ze andermaal in beroep gaan, dan bij de commissie van beroep.

Deze eventuele zitting heeft pas na het weekeinde plaats en hangende dat eventuele vervolgonder­zoek zal Lazovic niet speelgerechtigd zijn. Alleen als Lazovic in Zeist wordt vrijgesproken, dan is hij zondag inzetbaar tegen Feyenoord. Dat vloeit voort uit nieuwe regels van de wereldvoetbal­bond FIFA, waaraan ook de KNVB zich conformeert. In het verleden waren voetballers hangende het onderzoek wel speelgerechtigd, zodat ze door het aantekenen van beroep min of meer zelf konden bepalen welke wedstrijd( en) ze bij een schorsing zouden missen. Ik ben zeer benieuwd naar de uitkomst van morgenavond.

Vijf jaar geleden was ik in Zeist bij de mondelinge strafzaak tegen Dejan Stefanovic, die Fortuna-speler Rolf Landerl in het gezicht had getrapt. Ik kreeg geen moment de indruk dat de heren van de tuchtcommissie ooit zelf tegen een bal hadden getrapt. Maar de straf van Stefanovic ging wel terug van acht duels naar zes duels en twee voorwaardelijk. De strafzaak tegen Lazovic is interessant, omdat het een precedent kan opleveren. Het is zonneklaar dat de Serviër een slaande beweging heeft gemaakt richting Sieme Zijm, die hem na de zoveelste overtreding provocerend overeind wilde trekken. Maar je kunt het Lazovic moeilijk verplichten daaraan mee te werken. Cruciaal in deze zaak zal zijn dat Lazovic geen contact zocht, maar juist wilde tegengaan. Het zou waanzin zijn als dat wordt bestraft.

Gerard Borgman

Bron: De Gelderlander 01-11-2006

Hoofdsponsor: