Oktober 2002

Vitesse begint met zege op Bremen

Vitesse heeft donderdag de eerste wedstrijd in de tweede ronde van de UEFA-beker gewonnen. In het eigen Gelredome versloeg het team van trainer Mike Snoei de Duitse opponent Werder Bremen met 2-1.

Amoah bracht Vitesse voor rust op 1-0, maar Bremen-speler Frank Verlaat maakte gelijk. In de tweede helft passeerde Verlaat ongewild zijn eigen doelman, 2-1. Verlaat, verguisd bij zijn vorige club Ajax en nu geprezen bij Werder Bremen, speelde donderdagavond een hoofdrol in het Gelredome. Dankzij het opmerkelijke optreden van de enkelvoudig international leeft Vitesse nog in het UEFA-bekertoernooi.

Vitesse toonde vanaf het beginsignaal van de Schotse arbiter McCurry de juiste instelling. De geconcentreerde thuisploeg liet zich niet afbluffen door het ‘geweld’ dat de Duitse mannetjesputters in de strijd wierpen.

Pas in de slotfase van de eerste helft ontstonden in het stevige voetbalgevecht de eerste kansen. Uit een voorzet van Stalteri kopte de Griekse spits Charisteas in riante positie naast. Kort daarna kwam Vitesse op voorsprong. Levtsjenko speelde door de benen van Verlaat de gedemarreerde Amoah aan, die fraai afrondde: 1-0.

Nog voor de pauze kwam Werder Bremen op gelijke hoogte. Uit een verlengde hoekschop tikte de meegekomen Verlaat van dichtbij de gelijkmaker binnen: 1-1.

Na rust leek Werder Bremen, de nummer vier in de Duitse competitie, het duel professioneel uit te spelen. Vitesse drong wel aan, maar zonder veel overtuiging en creativiteit. In de 63e minuut zette de thuisploeg eindelijk weer eens flink aan. Fränkel bediende de sprintende Peeters, die de bal in de volle doelmond bracht, waarna de arme Verlaat pardoes scoorde met een mislukte sliding, 2-1. ,,Frankie bedankt”, zongen de Arnhemse fans baldadig.

ANP 31-10-02

Verlaat: “Vitesse stabielere ploeg”

Werder Bremen-verdediger Frank Verlaat onderschat UEFA Cup-tegenstander Vitesse zeker niet. “Vitesse is een iets stabielere ploeg dan in het begin, alhoewel de resultaten niet voor Vitesse spreken. Maar je ziet dat ze wel veel druk naar voren uitoefenen en steeds voor de goal komen”, aldus Verlaat.

Dat Vitesse moeilijk scoort, zegt Verlaat niet zoveel. “Het gaat om twee wedstrijden. Het zijn andere wedstrijden dan in de competitie. Ik denk dat we ons niet moeten laten verblinden van ‘ze scoren moeilijk, dus wordt het wel wat’. Daar moet je niet vanuit gaan.”

TT TVG 31-10-02

Vitesse verwacht 20.000 toeschouwers

Vitesse verwacht vanavond (20.30 uur) ongeveer 20000 toeschouwers bij het UEFA Cup-duel met Werder Bremen in Gelredome. Tot woensdagmorgen had de Arnhemse club 17.350 kaarten aan de man gebracht.
Gisteren was kaartverkoop mogelijk via de ticketbox en vandaag zijn vanaf 16.00 uur de kassa’s geopend aan stadion Gelredome. Het duel met Werder Bremen is de 33ste Europese wedstrijd van Vitesse. Van de voorgaande partijen won Vitesse er dertien, acht keer speelde het gelijk en elf keer verloor de Arnhemse ploeg.

De wedstrijd tegen Werder Bremen is de eerste wedstrijd in de tweede ronde van het toernooi om de UEFA Cup. De returnwedstrijd heeft plaats op donderdag 14 november in het Weserstadion in Bremen.

Gelderlander 31-10-02

Onrust wakkert aan
Vitesse-trainer Snoei maakt zich zorgen;
voorzitter Vaessen predikt rust

Ver weg van de bewoonde wereld bereidt Vitesse zich in alle rust voorop de UEFA Cup-ontmoeting met Werder Bremen. Bij Residence Victoria te Hoenderloo, in de Oranjetijden van Louis van Gaal altijd omgebouwd tot een soort Gelders Fort Knox, wordt alle aandacht gericht op het voetbal. Dat is naar de mening van trainer Mike Snoei hard nodig in aanloop naar de confrontatie van vandaag met de Duitsers. Maar de Rotterdammer is oprecht en eerlijk genoeg om te openbaren, dat de nieuwe verhalen over de wankele financiële positie bij de Arnhemmers hem en zijn team zorgen baren. Snoei: “Elke minuut die je erover praat, is er één teveel. Dus heeft het sowieso al invloed op het technische gebeuren. Dat er wat aan de hand is, zie ik ook als ik de voorzitter op tv hoor. Vorig seizoen hoorde ik, dat het wel niet zo´n vaart zou lopen met de verkopen van Diarra en Van der Schaaf. Maar nu zijn ze wel alle twee weg.” Technisch manager Jan Streuer heeft hem nog niet laten weten dat er andermaal verkopen nodig zijn.

In 2001/2002 verdwenen Sikora, Van der Schaaf, Diarra, Van Hintum, Kreek. En natuurlijk trainer Koeman. “Toen zaten we in de situatie, dat we er één of twee móesten verkopen. Ik neem de club niets kwalijk, omdat je het op de transfermarkt nu eenmaal niet allemaal zelf in de hand hebt. Het voortbestaan was het allerbelangrijkste. Al is het opvallend dat wij de enige club zijn, die voor dertig miljoen gulden aan spelers verkocht heeft. Nu hoop ik maar dat het daar bij blijft. In de basis van vanavond, overigens dezelfde als in Boekarest, staan zes andere namen dan vorig seizoen. Dat is wel erg veel.” Verhalen, dat Vitesse de salarissen de komende tijd niet kan betalen, kloppen niet. De club heeft een doorlopend krediet tot juli 2003 bij de gemeente Arnhem van € 5,4 miljoen, waarvan nog niets is opgenomen. Maar de gemeente begint zich wel zorgen te maken over de club. De belofte meer te saneren en grotere inkomsten te genereren zijn nog altijd niet ingevuld. Daarmee is het budget van € 18 miljoen voor dit seizoen nog lang niet rond. En dan is er ook nog altijd de grote schuldenlast van naar verluidt zo´n € 15 miljoen. “Het is niet leuk als je merkt dat je club in een bepaalde crisis belandt”, zegt Snoei. “Ik vind, dat Vitesse een ambitieuze club moet blijven. Ik krijg ook een onrustig gevoel bij alle geluiden.” Zo vernam hij uit de markt, dat er belangstelling is voor Dejan Stefanovic. Komt er een of ander middenmoter voor hem langs in het Gelredome, dan blijft Stefanovic, die het goed naar zijn zin heeft in Arnhem, zitten waar hij zit. “Je hoort steeds meer verhalen. Niet alleen ik, maar mijn aanvoerder zelf raakt er ook geïrriteerd over. Het zou doodzonde zijn als we misschien weer twee spelers moeten verkopen. Dan zijn we aan het bouwen, maar tegelijkertijd weer aan het uithollen. Als spelers als Theo Janssen, Ruud Knol en Dejan Stefanovic vertrekken, is dat een klap voor de ontwikkeling van Vitesse. Ik ben best ambitieus en wil dus graag precies weten hoe de vlag ervoor hangt.”

Jos VaessenDat maakte voorzitter Jos Vaessen gisteravond kort en bondig duidelijk. “In alle eerlijkheid: wij kunnen het ons in onze positie niet veroorloven om een goed bod op welke speler dan ook niet bespreekbaar te maken. Maar op korte termijn zijn er absoluut geen problemen.” “Wij moeten wel een gat op de lopende begroting dichten van drie miljoen euro. Een hoofdsponsor en verlaging van de huur van het Gelredome moeten daarin verlichting brengen. Verder hebben we geen direct opeisbare schulden uitstaan. Alleen 16 miljoen gulden in de vorm van een achtergestelde lening zonder einddatum. Komen we serieus in de problemen, dan praten we echt wel met de trainer. Mike Snoei is een emotionele, betrokken jongen, diegaat er heel anders mee om dan Ronald Koeman. Hij moet ons het vertrouwen geven dat we de bestuurlijke zaken oplossen. Want ik heb altijd al gezegd dathet minimaal vier jaar duurt voordat we hier echt uit zijn.”

Telegraaf 31-10-02

Vitesse groeit, maar de financiële problemen ook

Zijn brandende verlangen om eens zonder besognes toe te leven naar een wedstrijd wordt Vitesse-trainer Mike Snoei maar niet gegund. Zelfs in de bossen van Hoenderloo, waar de Arnhemmers zijn ondergedoken om zich zo goed mogelijk te preparen op het UEFA Cup-duel van vanavond tegen Werder Bremen, sijpelt slecht nieuws door. De financiële crisis, die heel Vitesse nog altijd in een verstikkende omklemming houdt, vreet momenteel vooral aan aanvoerder Dejan Stefanovic. De Joegoslaaf vreest dat hij in december in de uitverkoop moet omdat de mogelijke opbrengst, ruim vijf miljoen euro, van levensbelang is voor de noodlijdende Gelderse club. Eind vorige week ging bovendien het verhaal dat Vitesse de spelerssalarissen over november niet meer kan betalen: “Grote onzin”, counterde woordvoerder Frank Huizinga gistermiddag. “Het is wel een feit dat wij problemen hebben. De hoge huur van het stadion en de forse wedstrijdkosten veroorzaken financiële druk, maar van acute nood is geen sprake.”

Stefanovic gruwt intussen alleen al bij de gedachte dat hij zijn geliefde Vitesse noodgedwongen moet verlaten. Hij wil nog zeker anderhalf jaar zijn kunsten vertonen in het Gelredome. “Dejan is geïrriteerd door de ver- halen” ,vertelde trainer Snoei. “Hij is bang dat hij een speelbal wordt in een groot transferspel dat veroorzaakt enige onrust.'” .’ De ophef komt voor Snoei op het slechtst denkbare moment. Vitesse zit midden in de voorbereiding op de eerste ontmoeting de tweede ronde van de UEFA Cup. Snoei: “Elke minuut dat we niet over Werder Bremen praten, maar over randzaken, is verloren tijd. Het gaat er juist om dat wij; hier iets aan het opbouwen zijn met een nieuwe, jonge selectie. We boeken heel veel progressie, gaan steeds beter voetballen. Ons probleem is alleen dat we de kansen op de juiste momenten niet benutten. In de competitie staan we daardoor,nog niet op de plek die we willen. Mijn debuut op het Europese platform (tegen Rapid Boekarest -red.) is in ieder geval zeer goed’ bevallen. Misschien kunnen we Bremen opnieuw voor een verrassing zorgen. Voor ons ontwikkelingsproces zou dat enorm belangrijk zijn.” Om zijn grenzeloze ambities te blijven nastreven, kan Snoei het dan ook niet gebruiken dat spelers (Stefanovic, Knol, Janssen) mogelijk de transfermarkt worden opgejaagd. “Het zou doodzonde zijn als de selectie wordt uitgehold terwijl we aan het bouwen zijn”, zei de zorgelijk kijkende Rotterdammer. “Het vertrek van een klassespeler als Dejan betekent een grote belemmering voor de ontwikkeling van Vitesse. Gelukkig heb ik nog geen signalen gekregen dat er spelers moeten worden verkocht. Daar houd ik me maar aan vast.”

Spits 31-10-02

De Arnhemse dagen van ‘Budde’

Op 51-jarige leeftijd keerde Dieter Burdenski gisteravond terug in de stad waar hij eind 1990 zijn voetballoopbaan besloot. De Arnhemse dagen van ‘Budde’, nu keeperstrainer bij Werder Bremen.

Het waren de tijden dat Karel Aalbers begon met het bestormen van de voetbalhemel. Vitesse speelde voor het tweede seizoen in de eredivisie en voor het eerst in Europa toen de club met een acuut keepersprobleem werd opgezadeld. Doelman Raimond van der Gouw werd voor drie duels geschorst en in reservekeeper Remco Bos had trainer Bert Jacobs geen vertrouwen.

lees verder...

Gelderlander 31-10-2002

Martel woest na degradatie bij Vitesse

Didier MartelVitesse-aanvaller Didier Martel (31) kreeg vorige week van trainer Mike Snoei te horen dat hij niet meer welkom is bij de eerste selectie. Snoei verwijt de Fransman een gebrek aan discipline en beleving. Martel reageert verbolgen: “Deze trainer heeft het vanaf de eerste dag niet in mij zien zitten. Mooie praatjes genoeg. Ik was zijn man en zou spelen, maar ik hoorde al een paar dagen later van andere spelers dat hij tegen hen hetzelfde zei. Snoei heeft gewoon gewacht totdat hij me kon pakken. Hij meet met twee maten. Als anderen te laat komen is er niets aan de hand, die twee keer dat ik vijf minuten te laat was, kwamen er allerlei verhalen over een gebrek aan discipline. De waarheid is dat hij jongens wil opstellen die hijzelf heeft opgeleid. Andere mensen binnen de club bevestigen die vermoedens.” Technisch manager Jan Streuer van de Arnhemse club: “Didier Martel is teruggezet omdat hij veel beter kan dan hij laat zien. Daarbij wordt hij nog goed betaald ook. Maar als Didier het goed doet in het tweede, kan hij zo weer terugkomen in het eerste elftal. Maar met dit soort verhalen wordt het er eerlijk gezegd niet makkelijker op.”

VI 31-10-02

‘Weinig voetballers denken zoals ik’

Dejan StefanovicDejan Stefanovic (28) is de nieuwe leider van Vitesse. Door zijn voorbeeldige instelling draagt de Joegoslaaf dit seizoen de aanvoerdersband. Stefanovic wil een goed bestaan en eist daarom van zichzelf dat hij elk jaar beter wordt. Hij is bereid er keihard voor te werken. ‘Ik wil niet leven zoals de mensen in Joegoslavië.’

lees verder...

VI 31-10-2002

Achthonderd Duitse supporters verwacht

Naar verwachting bezoeken zo´n achthonderd Duitse fans van Werder Bremen de UEFA-Cupwedstrijd tegen Vitesse vanavond. Daarnaast worden er honderd businessplaatsen bezet. De politie ziet de wedstrijd als ´aandachtswedstrijd´. Er worden agenten in uniform en politiemensen in burger ingezet. De ME houdt manschappen achter de hand. Ook worden honden en paarden ingezet. Ook in de binnenstad van Arnhem wordt gesurveilleerd. Om hoeveel politiemensen het gaat, wil de politie niet zeggen. Met de komst van de ongeveer achthonderd Duitse supporters heeft Werder Bremen lang niet alle kaarten afgenomen. Vitesse had 1450 stuks voor het uitvak beschikbaar gesteld.

Gelderlander 31-10-02

Vitesse-Werder niet live op Duitse tv

Een financiële tegenvaller voor Vitesse: de Europacup-wedstrijd tegen Werder Bremen wordt vanavond niet rechtstreeks uitgezonden op het publieke Duitse televisienet. De eerste wedstrijd in de tweede ronde van de UEFA Cup komt in achttien landen, waaronder Duitsland, wel rechtstreeks op kabelzender Eurosport.

Vitesse heeft de uitzendrechten van zijn Europese partijen verkocht aan de NOS. De Nederlandse Omroep Stichting bereikte geen akkoord met de Duitse openbare zenders ARD en ZDF, waarna het de beelden doorverkocht aan Eurosport. In de late journaals zijn op het ZDF slechts korte flitsen te zien van de ontmoeting in Gelredome.

Hoewel Vitesse mee profiteert van de verkoop van de beelden door de NOS aan Eurosport, verdient de Arnhemse club minder dan vooraf was gehoopt. Een live-uitzending op de ARD of het ZDF had immers het meeste geld opgeleverd.

“Er is een contract in Duitsland dat de wedstrijden van Schalke 04 en Hertha BSC sowieso live worden uitgezonden door de publieke zenders”, legt Hans Schreudering uit. “Dan hebben de zendgemachtigden de keuze of ze nog een wedstrijd uitzenden. Door het ineenstorten van het Kirch-imperium zijn de bedragen echter ook in Duitsland minder spectaculair dan voorheen.” Het ZDF zond dinsdag de wedstrijd Legia Warschau-Schalke 04 (2-3) live uit en vanmiddag volgt het duel Apoel Nicosia-Hertha BSC. Schreudering kon niet aangeven welke bedragen Vitesse nu incasseert van de NOS en welk bedrag de Arnhemse club is misgelopen nu de ARD en het ZDF afzien van een rechtstreeks verslag.

Gelderlander 31-10-02

De facelift van Levchenko

Evgeniy Levchenko is ook vanavond, tegen Werder Bremen, de commando-centrale op het middenveld van Vitesse. Nog geen anderhalf jaar geleden dreigde de Oekraïner te stoppen met voetballen.

lees verder...

AD 31-10-2002

Trainer Werder Bremen: ‘Het spel van Vitesse ontregelen’

De spelers van Werder Bremen krijgen van trainer Thomas Schaaf twee belangrijke opdrachten mee voor de UEFA Cup-wedstrijd tegen Vitesse, vanavond in Gelredome. Het ritme van de thuisploeg breken en beter verdedigen.

lees verder...

Gelderlander 31-10-2002

Snoei baalt van gerucht transfers

Dankzij de topprestatie bij Rapid Boekarest (0-1) mag Vitesse vanavond aantreden tegen Werder Bremen. Aan de vooravond van de UEFA Cup-wedstrijd hekelde Vitesse-trainer Mike Snoei de geruchten over noodgedwongen verkopen.

lees verder...

Gelderlander 31-10-2002

Purrel Fränkel: uitkijken voor counters

Purrel Fränkel begint tegen Werder Bremen aan de derde Europacupwedstrijd in zijn carrière. De linkervleugelverdediger heeft de tegenstander goed bekeken: “Ze hebben een goede aanval en ook het middenveld is sterk. Maar verdedigend is het wat minder. We moeten slim spelen en uitkijken voor counters.” Fränkel denkt zelf wel aan aanvallen toe te komen: “Zij hebben op de vleugel iemand die de hele flank bestrijkt. Ik zal door moeten schuiven. Wat het resultaat betreft, ik denk dat 1-0 of 2-0 genoeg moet zijn.”

TV Gelderland 30-10-02

Snoei ziet kansen op de vleugels

Vitesse-trainer Mike Snoei kent de zwakke plek van Werder Bremen. Volgens de trainer liggen de kansen voor Vitesse, net als tegen Rapid Boekarest, vooral op de vleugels. “Werder speelt met het bekende 3-5-2 systeem”, legt Snoei uit. “Maar ze kunnen zich snel aanpassen. Qua speelstijl zijn ze multi-functioneel. Er spelen weinig Duitsers, maar ze hebben wel een echte Duitse coach.” Snoei weet dat het niet alleen aankomt op tactiek. “Je moet in dit soort duels kijken hoe ver je kunt gaan. Je moet op het randje spelen. Zoals Claessens dat perfect deed in Boekarest.”

TV Gelderland 30-10-02

Voor Zeman is de nul niet heilig

Vitesse-verdediger Marian Zeman maakt zijn rentree in het UEFA-cupduel tegen Werder Bremen. Zeman was voor de competitie geschorst: “Mijn laatste wedstrijd was Rapid-uit. En ik heb voor de Slowaakse nationale ploeg gespeeld. Ik ken Werder wel. Ik zie meer van de Bundesliga dan van de Nederlandse competitie. Werder speelt de laatste tijd goed, maar de resultaten blijven uit. Net als bij ons.” Zeman vindt niet dat Vitesse achterin moet blijven hangen: “De nul is niet heilig, kijk naar Rapid Boekarest. Als we de nul niet houden, is het echt niet meteen verloren.”

TV Gelderland 30-10-02

Persconferentie Werder

Tijdens de persconferentie van Werder in de persruimte van Vitesse wilde trainer Schaaf waken voor overschatting. Resultaat is donderdagavond heilig voor de ploeg.

Logo Werder Bremen“Met Vitesse hebben we een sterke tegenstander getroffen, waartegen we onze uiterste best moeten doen. Doorgaan naar de derde ronde van de UEFA Cup is ons doel. We willen hier in Arnhem een goed resultaat neerzetten voor de return over twee weken in Bremen. We moeten ze niet onderschatten, het is wel een ploeg die ons in verlegenheid kan brengen en ook in uitwedstrijden goed kan presteren.”

“Vitesse zit een beetje in dezelfde situatie als wij. De laatste wedstrijden niet zo goed gepresteerd. Het is een ploeg die gevaarlijk is in standaardsituaties en snelle vleugelspelers heeft. Daar ligt hun kracht en we willen dan ook voorkomen dat we Vitesse in hun spel laten komen. Het zal een interessant duel worden in een mooi stadion. Waarschijnlijk zal de atmosfeer morgen goed zijn. Ik ben benieuwd”, aldus trainer Thomas Schaaf van Werder Bremen. Op de vraag hoe het met de Fransman Johan Micoud is, antwoordde Schaaf: “Hij heeft dinsdag probleemloos meegetraind, maar heeft nog wel de duels ontweken. Kopduels is hij logischerwijs nog niet aangegaan. Of hij speelt? Vlak voor de wedstrijd zullen we die beslissing pas maken.” Ook over de opstelling wil de trainer weinig kwijt. Door de vele tegendoelpunten is het goed mogelijk dat er enige wijzigingen plaatsvinden in de defensie van de Duitsers.

Vitesseworld 30-10-02

Persconferentie Vitesse

Vitesse speelt donderdagavond om 20.30 uur de 33e Europese wedstrijd. “Net als de tegenstander in de eerste ronde, Rapid Boekarest, worden ook de beide duels tegen Werder Bremen weer een zware kluif.” Mike Snoei erkende tijdens de persconferentie in Hoenderloo niet alleen dat zijn ploeg het zwaar zal krijgen, maar dat het wellicht ook weer voor een verrassing zou kunnen zorgen.

Als eerste gaf Snoei aan dat hij zeer content was met het bereiken van de tweede ronde. “Die wedstrijden waren mijn Europese debuut en tevens zorgde de uitwedstrijd in Boekarest voor een ommekeer. In het hol van de leeuw werd een 1-0 overwinning geboekt en was er duidelijk meer vastigheid in de ploeg en dat zag je terug in de wedstrijden daarna”. Ook de grote aanwezigheid van de media deed de trainer deugd. “Dat hebben we toch een beetje nodig. In de competitie staan we nog niet daar waar we willen staan, maar we zijn er hard mee bezig. Dan doet de grote aandacht toch goed.”

Met de aanwezigheid van een echte Duitse trainer, maar met relatief weinig Duitse inbreng, hanteert Werder Bremen de typisch Duitse speelwijze. Snoei: “De manier van spelen is totaal anders dan wij gewend zijn in de Nederlandse competitie, maar dat maakt het spelen van Europees voetbal ook zo interessant. Het bekijken van de tegenstander, zoeken naar de sterke en zwakke punten en proberen daar de juiste tactiek tegenover te zetten. Belangrijk is, en dat hoorde ik Paul Bosvelt dinsdagavond na afloop van Juventus – Feyenoord zeggen, dat er op dit niveau meer wordt gevraagd dan alleen goed voetballen. Je zult op het randje moeten spelen en dan neem ik Gert Claessens als voorbeeld. In de uitwedstrijd tegen Rapid was hij continu in de weer met de Italiaanse scheidsrechter en de Roemeense tegenspelers. Erg belangrijk in dergelijke wedstrijden, waarin het resultaat het belangrijkste is.”

Theo Janssen meldde zich dinsdagochtend weer bij de groep, na een aantal dagen ziek op bed te hebben gelegen. De middenvelder is zeker niet 100% en pas tijdens de training wordt zijn motor weer opgestart. “Je moet wel reëel zijn dat zijn inbreng als basisspeler zeer twijfelachtig is. Maar we hebben hem bij de groep gehaald, dus hij kan altijd van waarde zijn. Op wat voor manier dat is, zullen we moeten afwachten”, aldus Snoei. Voor de rest kent het elftal weinig problemen en werd aangegeven dat Vitesse donderdagavond in vrijwel dezelfde samenstelling zal spelen als in de return tegen Rapid. Dat wil zeggen, dat Zeman en Stefanovic centraal achterin zullen spelen, Rankovic weer doorschuift naar het middenveld en Amoah samen met Peeters voorin zal spelen.

De Duitsers zijn woensdagmiddag rond één uur uit Bremen vertrokken. Aan het begin van de avond heeft Werder zijn persconferentie voor de vaderlandse pers. Rond zeven uur heeft trainer Schaaf Gelredome tot zijn beschikking voor de traditionele laatste training in het stadion van de tegenstander. Johan Micoud, de aan zijn nek geblesseerde dirigent op het Duitse middenveld, zit gewoon bij de selectie. Woensdagavond zal er meer bekend zijn hoe het met zijn blessure staat.

Vitesseworld 30-10-02

Zelfde opstelling als in Boekarest

Vitesse stapt donderdagavond tegen Werder Bremen met dezelfde 11 spelers op het veld als in de uit-wedstrijd tegen Rapid Boekarest.

Theo Janssen staat dus niet in de basis. “Hij is er wel bij, maar daar is alles mee gezegd”, aldus trainer Mike Snoei. “Misschien krijgt hij een rol als invaller.” Marian Zeman is er wel weer bij. Hij speelde zijn laatste wedstrijd tegen Rapid Boekarest.

De opstelling:
Jevric, Cornelisse, Stefanovic, Zeman, Frankel, Riga, Rankovic, Claessens, Levtsjenko, Amoah en Peeters,

TV Gelderland 30-10-02

Dejan Stefanovic vreest speelbal te worden

In de UEFA Cup-wedstrijd tegen Werder Bremen zal weer veel afhangen van Dejan Stefanovic. De onbetwiste leider van Vitesse kijkt vooruit. Hij vreest de transfermaand december en wil Martel terug.

lees verder...

Gelderlander 30-10-2002

Werder Bremen met Micoud naar Arnhem

Werder Bremen reist vanmorgen met sterspeler Johan Micoud naar Nederland. De Franse regisseur is nog steeds niet hersteld van zijn hoofdblessure, maar kan morgenavond mogelijk toch in actie komen in de wedstrijd tegen Vitesse.

Micoud hervatte gistermiddag voorzichtig de training, maar beperkte zich grotendeels tot looparbeid. De Fransman raakte zaterdag geblesseerd in de verloren thuiswedstrijd tegen Borussia Dortmund, toen hij hard in botsing kwam met Dortmund-speler Sebastian Kehl.

“Micoud gaat mee naar Nederland. We zullen daar bekijken of hij donderdag inzetbaar is”, zei Werder Bremen-trainer Thomas Schaaf gisteren. De coach kan verder over een nagenoeg fitte spelersgroep beschikken.

Zoals gebruikelijk bij Europese confrontaties traint Werder Bremen vanavond, daags voor de wedstrijd, in Gelredome. De selectie van de Noord-Duitse ploeg reist vanmorgen per bus naar Nederland. Het gezelschap verblijft in Hotel Bilderberg in Oosterbeek en keert donderdag na de wedstrijd terug naar Bremen.

Gelderlander 30-10-02

Janssen nog altijd ziek

Theo Janssen ligt nog altijd ziek op bed. De middenvelder heeft na de wedstrijd tegen NAC niet meer getraind. “Vergeet niet dat Theo de hele week nog niets gedaan heeft. Hij heeft na NAC – Vitesse niet eens uitgelopen. Daarbij heeft hij in dat duel een tik op zijn bovenbeen gekregen. Ik zal vanmiddag eens kijken hoe het met hem is”, aldus Mike Snoei na de ochtendtraining op Papendal.

De beide Belgen, Peeters en Claessens, waren beiden weer volop in training. Ook de van griep herstelde Matthew Amoah was van de partij. Door het ontbreken van Janssen vertrekt de selectie woensdag met negentien man naar Hoenderloo, waar in de middag nog een training zal worden afgewerkt.

Vitesseworld 29-10-02

Werder-ster Micoud loopt blessure op

Johan Micoud, de spelverdeler van Werder Bremen, heeft een hoofdblessure overgehouden aan de competitiewedstrijd tegen Borussia Dortmund, zaterdag in Bremen (1-4). De Franse vedette kon gisteren niet meetrainen met de groep en het is nog onduidelijk of hij donderdag kan spelen tegen Vitesse. Micoud kwam zaterdag hard in botsing met Dortmund-speler 5e- bastian Kehl. Hij kon de wedstrijd wel uitspelen. “Ik hoop dat Johan dinsdag weer met de groep meetraint”, zei Werder-trainer Thomas Schaaf gisteren.

Gelderlander 29-10-02

Martel meldt zich ziek bij Jong Vitesse

Het belofteteam van Vitesse heeft gisteravond een knappe zege geboekt bij Jong PSV: 1-2. Grote afwezige bij de Arnhemse ploeg was Didier Martel, die vorige week uit de hoofd- selectie is gezet door hoofdtrainer Mike Snoei. “Martel heeft zich gisteren ziek gemeld”, zei Jong Vitesse-trainer Pascal Jansen na de winst in Eindhoven. De afwezigheid van Martel is saillant. Snoei gooide de Franse momentenvoetballer uit de selectie om disciplinaire redenen. Volgens de coach kan de aanvaller via goede prestaties in het tweede elftal zijn plek in de hoofdmacht terugverdienen. Martel heeft op zijn beurt laten weten dat er voor hem geen toekomst is bij Vitesse, zolang Snoei hoofdtrainer is.

Bij Jong PSV zorgden Tom Verhaar (83ste minuut) en Michael Jansen (90ste minuut) in de slotfase voor de fraaie en verdiende zege voor Jong Vitesse. Louis Laros speelde een uur mee, Jhon van Beukering, Kalle Sone en Michael Dingsdag de hele partij.

Gelderlander 29-10-02

Ailton dreigt Werder Bremen met vertrek

Ailton heeft voor opschudding gezorgd bij Werder Bremen. In de Duitse media dreigt de topscorer met een vertrek uit Bremen, omdat Werder te lang zou wachten met de besprekingen over een nieuw contract. De huidige verbintenis van de 29-jarige Braziliaan loopt af in de zomer van 2004. “Werder kan veel geld aan mij verdienen, als de club me na dit seizoen verkoopt”, zegt Ailton in het Duitse weekblad Sport Bild. “Als Werder me pas in 2004 laat gaan dan krijgt het helemaal niets. Dat moet de club beslissen. Als Werder aan het geld denkt, dan moeten ze me verkopen.”

Klaus Allofs, de sportdirecteur van Werder, heeft aangegeven dat het nog veel te vroeg is voor nieuwe contractbesprekingen met de publiekslieveling. “Dat is zijn mening”, stelt Allton. “Maar als Werder nog langer wacht, dan kan het snel te laat zijn. Er kunnen snel nieuwe ontwikkelingen zijn.”

In het interview flirt Ailton openlijk met Bayer Leverkusen, de club van trainer Klaus Toppmöller. “Mijn grootste doel blijft het halen van het Braziliaanse elftal. In Brazilië komen de wedstrijden van Bayern München, Borussia Dortmund en Bayer Leverkusen op televisie. Niet die van Werder Bremen.”

En: “Als ik de zekerheid zou hebben, dat ik met een bepaalde transfer in het nationale elftal zou komen, dan zou ik meteen van club wisselen. Leverkusen zou de beste club zijn voor mij. Als ik kan kiezen uit Bayern, Dortmund, Leverkusen en Schalke, dan kies ik voor Leverkusen. De speelstijl van die ploeg past hij mij. En Klaus Toppmölier is een goede trainer.”

Gelderlander 29-10-02

Huub Stevens tipt Mike Snoei

Mike Snoei is gewaarschuwd, nog wel door de man die het allemaal kan weten. Trainer Huub Stevens van Hertha BSC en eerder zes jaar Schalke 04, heeft zijn landgenoot aan de vooravond van de UEFA Cup-wedstrijd tegen Werder Bremen van de nodige tips voorzien.

Snoei bekeek zaterdag de wedstrijd tussen Werder Bremen en Borussia Dortmund (1-4) na eerder al met Stevens te hebben gebeld. “Huub Stevens heeft mij verteld dat hij met Schalke 04 zes jaar lang heeft geprobeerd het spel te maken tegen Werder Bremen en dat hij elke keer de deksel op de neus kreeg. Dat is namelijk precies wat Werder graag wil, de andere ploeg het spel laten maken en profiteren van de ruimte.”

Snoei liep vorig seizoen tijdens zijn opleiding tot trainer/coach betaald voetbal stage bij het Schalke 04 van Stevens, die deze zomer de overstap naar Berlijn maakte. Behalve de tips van Stevens vergaarde Snoei een wagonlading informatie over de Duitse opponent; waaronder legio videobanden en een analyse van hoofd opleidingen Joop Brand.

“Het is een ploeg die graag dicht tegen de eigen defensie leunt en er dan razendsnel uitkomt, vooral via Micoud en Lisztes, een international uit Hongarije. Micoud was zaterdag niet in zijn beste doen, maar ik heb op de videobanden gezien dat hij een heel gevaarlijke middenvelder is. Hij is de man om wie het draait.”

Hoewel de defensie van Werder Bremen dit seizoen zo lek als een mandje is (negentien tegentreffers) staart Snoei zich niet blind. “Tegen Dortmund kregen ze ook weer vier doelpunten om de oren, maar dat was wat geflatteerd. Ze zaten goed in de wedstrijd en je moet niet vergeten tegen wie ze speelden. Dortmund heeft fantastische aanvallers.”

Assistent Theo Bos, die samen met Snoei Werder bekeek, noemt de Noord-Duitse club vergelijkbaar met Feyenoord. “Een sterke ploeg, moeilijk bespeelbaar, vooral door de vele positiewisselingen op het middenveld. Maar dat betekent niet dat je er niet van kunt winnen.

Snoei: “Fantastisch om tegen zo’n Duitse club te spelen. Ze hanteren een 3-5-2-systeem, een speelstijl die je in Nederland nooit ziet. Het wordt zwaar, maar wel een hele mooie uitdaging.”

Gelderlander 29-10-02

Belgen van Vitesse zien geen Duivelse crisis

Gert Claessens en Bob Peeters hopen voor het duel tegen Werder Bremen weer fit te zijn. Vitesse heeft de twee Belgen hard nodig, zeker nu het sportief op zijn zachtst gezegd ´even tegenzit’. “Er is geen crisis.”

Claessens de gangmakerVitesse kan dit seizoen niet zo goed zonder de Belgen. Voormalig Rode Duivel Gert Claessens is de man in vorm en Bob Peeters, recent nog Rode Duivel, was nimmer zo onomstreden als aanvalsleider van de ploeg. De importantie van het duo heeft veel te maken met het vernieuwingsproces bij Vitesse. Dragende spelers werden verkocht en de jeugd moet versneld worden ingepast. Dat gaat in het geheel niet vlekkeloos. Toch wil de nieuwe aanjager van de ploeg, de 31-jarige Claessens, niet van een Duivelse sportieve crisis weten.

“We hebben te weinig punten, dat is duidelijk, maar een crisis is er niet. Dat zou er wel zijn als we nu in een neerwaartse spiraal zaten, maar er zit juist een stijgende lijn in. We scoren wel te weinig, al is scoren ook een kwaliteit.”

Claessens bekijkt de magere prestaties in perspectief. “Je kunt wel zeggen dat we voor een club als Vitesse laag staan, maar je moet de realiteit onder ogen zien. Een club als Vïtesse heeft in de zomer ook voor tientallen miljoenen guldens spelers verkocht. Niemand beroept zich op de spelers die zijn vertrokken, maar we hebben een heel jonge ploeg die moet groeien. Volgend jaar kunnen we de lat weer ietsjes hoger leggen.”

Het gebrek aan ervaring doet zich vooral voelen bij blessures, zoals die van de beide Belgen. Peeters miste de laatste twee competitieduels tegen Roda JC en NAC door een kuitblessure. “Het elftal heeft routiniers nodig”, weet de lange spits. “Jonge spelers willen allemaal aanvallen, daarom moet je spelers hebben die wat hij kunnen sturen in een wedstrijd. Het zou mooi zijn als wij eens vier, vijf wedstrijden in dezelfde samenstelling kunnen spelen, maar dat is er nog niet van gekomen.” Volgens Peeters kan de groep een injectie van vertrouwen goed gebruiken. “Wat we nodig hebben is een stimulans, een wedstrijd waarin de spelers boven zich kunnen uitgroeien tegen een zware tegenstander als bijvoorbeeld Werder Bremen. Tegen Boekarest heb je hetzelfde gezien. We prestenen daar en een paar dagen later zie je dat terug tegen AZ.”

Ook Claessens is blij met de wedstrijd tegen Werder Bremen, donderdagavond in Gelredome. “Voor deze groep is het belangrijk om weer een paar dagen bij elkaar te zitten. Dat heeft ons de vorige keer ook goed gedaan”, weet Claessens, die ervan uitgaat dat zijn spierblessure verholpen is voor de UEFA Cup-wedstrijd. “Het gaat goed en ik voel het al weer een beetje kriebelen. Oude tijden herleven, van vroeger met Club Brugge. Ik wil niet zeggen dat het dé wedstrijden van het seizoen zijn, maar het is wel speciaal. Deze wedstrijden staan op zich, al moet je ook niet zeggen dat je hier een seizoen kunt goed. maken. Als je over twee weken uit de UEFA Cup ligt, is iedereen het zo weer vergeten. Het voordeel is dat we niks te verliezen hebben”, vindt Claessens.

Minder zeker van een tijdig herstel is Peeters. De spits met een pijnlijke kuit heeft goede hoop, maar bleef gisteren net als zijn landgenoot uit voorzorg buiten de groep. “Het gaat wel weer goed, maar ik heb het gevoel dat er nog iets’ zit. Misschien dat het psychisch is. Dat hoop ik maar, want dan ik tenminste de knop omzetten.”

Ook Peeters gelooft niet in een verloren seizoen. “Met Lierse SK en Roda JC heb ik hetzelfde meegemaakt. Bij Lierse stonden we in de winterstop op 30 punten en nadat we waren ´gedraaid’ haalden we er 45 en werden we kampioen. Met Roda begonnen we het seizoen met één punt uit vier en speelden we tot de laatste dag mee om Champions League. Je moet met elke keer naar de rangschikking kijken. Doe dat even vlak voor de winterstop en dan aan het einde van het seizoen.”

Gelderlander 29-10-02

Janssen en Amoah geveld door griep

Theo Janssen is ziekVitesse mist in de aanloop naar de UEFA-cupwedstrijd tegen Werder Bremen Theo Janssen en Matthew Amoah. Beide spelers hebben griep. Trainer Mike Snoei vindt het vervelend dat ze niet kunnen trainen: “Je wilt toch wat tactische training doen met het oog op Werder. Maar uit voorzorg zijn ze er niet bij, zodat niet je hele selectie wordt uitgehold.” Theo Janssen verwacht woensdag weer te zijn hersteld: “Meestal duurt het twee dagen. Ik heb dit normaal nooit.” De wedstrijd tegen NAC heeft verder geen problemen opgeleverd voor Janssen, die de volle negentig minuten speelde.

TV Gelderland 28-10-02

Bob Peeters: Beredeneerd aanvallen

Vitesse-spits Bob Peeters kan waarschijnlijk weer spelen in de UEFA-cupwedstrijd tegen Werder Bremen. De Belgische spits ondervindt geen last meer van zijn kuitblessure. Bob Peeters verwacht een zware confrontatie tegen Werder: “Een Duitse tegenstrever is altijd zwaar. Als je een Duitse club kan uitschakelen, is het een paar dagen feest. Dat Werder de laatste twee duels acht tegengoals heeft gekregen, zegt niks. De competitie staat op zich.” Peeters weet hoe Vitesse moet spelen: “We moeten beredeneerd aanvallen, ze gaan de deuren niet open zetten.”

TV Gelderland 28-10-02

Gert Claessens: Zeker geen crisis

Vitesse-speler Gert Claessens kan donderdag vrijwel zeker spelen tegen Werder Bremen. Hij is hersteld van de blessure aan zijn bovenbeen. Claessens vindt niet dat Vitesse in een crisis verkeert: “Over de financien kan ik niet oordelen, maar sportief zeker niet. We maken sinds 10 juli goede progressie. Dit jaar zijn we echt een groep, iedereen is een beetje gelijk. Ik voel mij beter dan vorig seizoen.” Claessens heeft geen goede ervaringen met Duitse ploegen: “Met Club Brugge ben ik twee keer nipt uitgeschakeld, door Stuttgart en Schalke. Dan moeten wij nu maar eens nipt doorgaan.”

TV Gelderland 28-10-02

Snoei: Werder geduchte tegenstander

Vitesse-trainer Mike Snoei heeft afgelopen weekend Werder Bremen goed geanalyseerd in de wedstrijd tegen Borussia Dortmund. Werder verloor met 4-1, maar daardoor laat Snoei zich geen zand in de ogen strooien: “Het was geflatteerd. Het is een geduchte tegenstander. Ze zijn niet helemaal zeker achterin, ze zoeken naar de balans.” Snoei was met name onder de indruk van de middenvelders: “De Fransman Micoud en de Hongaar Lisztes zijn erg sterk. Ook spits Charisteas is niet verkeerd, samen met de Braziliaan Ailton. Ze zijn behoorlijk individueel ingesteld.”

TV Gelderland 28-10-02

Frank Verlaat: Vitesse hetzelfde als wij

Libero Frank Verlaat van Werder Bremen verheugt zich op de UEFA-cup confrontatie met Vitesse. Verlaat is behoorlijk onder de indruk van Vitesse: “Wij zullen Vitesse zeker niet onderschatten. Als je ziet hoe ze de eerste ronde doorkomen is dat knap. Eerst thuis 1-1 spelen en dan bij een goede ploeg met 1-0 winnen, dan doe je het goed, denk ik.” Frank Verlaat ziet wel overeenkomsten tussen beide clubs: “Net als bij ons zijn bij Vitesse veel spelers weggegaan de laatste jaren. Het is een beetje hetzelfde als wij. Een jonge ploeg, met een paar ervaren spelers erbij.”

TV Gelderland 28-10-02

Nederlandse clubs goed tegen Bremen

De tegenstander van Vitesse in de UEFA-cup, Werder Bremen, heeft geen goede resultaten geboekt tegen Nederlandse clubs in het verleden. In 1994 werd Bremen in de Europacup 2 uitgeschakeld door Feyenoord. In De Kuip won Feyenoord met 1-0, in Bremen werd het in een spectaculair duel 4-3 voor Feyenoord met drie treffers van de Zweed Henke Larsson. PSV won in 1995 in de UEFA-cup in eigen huis met 2-1 van Werder Bremen. In het Weserstadion had PSV het bijzonder moeilijk, maar dankzij een uitblinkende doelman Stanley Menzo hield PSV de Duitsers op 0-0 en ging verder.

TV Gelderland 28-10-02

Aad de Mos: Werder scoort in Arnhem

Voormalig Werder Bremen-trainer Aad de Mos verwacht dat de Duitsers donderdag tegen Vitesse op de counter gaan loeren. De Mos kent de speelwijze van Werder: “Het zijn en blijven counterspecialisten. Ze leunen achterover en counteren dan met die spits Ailton. Naar mijn idee zullen ze zeker scoren in Arnhem.” De Mos werd ooit ontslagen bij Werder na de uitschakeling door PSV: “Deze trainer, Thomas Schaaf, komt uit het huis zelf, ze zullen hem niet ontslaan. Ik had niet zoveel krediet. Maar die wedstrijd trekt me wel, ik ga Werder ook opzoeken in het trainingskamp.”

TV Gelderland 28-10-02

Vitesse gaat in trainingskamp

Vitesse gaat woensdag in trainingskamp voor de eerste wedstrijd uit de tweede ronde van de strijd om de UEFA Cup tegen Werder Bremen, een dag later in Gelredome. Voor die wedstrijd zijn inmiddels bijna 16.000 kaarten verkocht. Tot en met woensdag 30 oktober kan bij de kantoren van Ticketbox een kaartje worden verkocht. Mocht het duel dan nog niet zijn uitverkocht, dan gaan de kassa’s aan het stadion op de dag van de wedstrijd open. De kaartverkoop voor het duel dat om 20.30 uur begint, is overal vrij.

De Gelderlander 26-10-02

Nicky Hofs: Een-Tweetje

Vitesse speelt als enige Nederlandse club donderdag in de tweede ronde van de UEFA Cup tegen Werder Bremen. Alle reden om even met Vitesse-speler Nicky Hofs te bellen en hem te laten kiezen uit de volgende twee mogelijkheden.

Marco Borsato of Frans Bauer?
“Als ik dan toch moet kiezen: Frans Bauer. Maar geef mij maar André Hazes. Dat is pas een zanger!”

Harry Mulisch of Ronald Giphart?
“Wie zijn dat? Schrijvers zeg je? Nooit van gehoord. Maar doe Harry Mulisch maar.”

Mike Snoei of Ronald Koeman?
“Mike Snoei. Hij is nu mijn trainer, maar ik ken hem veel langer uit de tijd dat-ie de jeugd trainde. Goede trainer.”

Afwassen of niet?
“Gelukkig beide niet. Er wordt goed voor me gezorgd.”

Hans Teeuwen of Youp van ´t Hek?
“Van die Teeuwen heb ik nooit van gehoord, dus doe maar Van ´t Hek maar.”

Karel Aalbers of niet?
“Da´s een moeilijke vraag. Het gaat erom wat het beste is voor de club. Als het aan mij ligt, mag Karel Aalbers terugkomen als voorzitter. Maar ja, ik ga daar niet over.”

Studio Sport of Big Brother?
“Ik kijk altijd naar Studio Sport. Big Brother kan me gestolen worden.”

Gelredome of Nieuw-Monnikenhuize?
“Nieuw-Monnikenhuize natuurlijk. In dat stadion hing een geweldige sfeer.”

Katja of Bridget?
“Geef mij Katja maar. Wat een lekker ding is dat zeg!”

Doorzakken of een bioscoopje?
“Als ik dan toch de deur uitga, dan is het om een bioscoopje te pakken.”

Engeland of Italië?
“Het is waarschijnlijk niet verstandig om daar al wat over te zeggen, maar ik hoop ooit in Engeland te spelen. Dat lijkt me echt kicken.”

Doodstraf of levenslang?
“Ik ben voor de doodstraf. En ik schaam me er niet voor om dat te zeggen.”

Veronica Magazine nummer 43

VVD, D66: geef Vitesse plek op kazerneterrein

Als er op sportcentrum Papendal geen toekomst meer is voor Vitesse, moet de club een eigen trainings- en wedstrijdcomplex krijgen op het terrein van de voormalige Sasken Weimarkazerne in Arnhem-Noord. Dat stellen de VVD en D66 in een brief aan het Arnhemse gemeentebestuur. De twee partijen vragen burgemeester en wethouders een officieel onderzoek naar de mogelijkheden.

“Op het Saksen Weimarterrein ligt een groot sportveld en de gebouwen zijn wellicht als kantoor te gebruiken”, aldus D66-raadlid B. Roelofs. “En op een steenworp afstand ligt het sportcomplex Valkenhuizen. Die combinatie moet wat ons betreft onderzocht worden. Het is gewoon heel belangrijk dat Vitesse zo snel mogelijk een eigen trainings- en wedstrijdcomplex krijgt op één locatie.”

lees verder...

De Gelderlander 26-10-2002

Werder Bremen wil via Vitesse nieuwe glorie
Van grijs naar goud

Aan de noordelijke oever van rivier de Weser dwaalde veel te lang de geest van Konig Otto Rehhagel rond. Zeven jaar geleden verliet de succestrainer zijn Werder Bremen, maar de club lijkt die klap nu pas te boven. De vette jaren lonken weer voor Vitesse´s tegenstander in het UEFA Cup-toernooi. VI reisde alvast vooruit en vond een club op de drempel van een nieuwe glorietijd.

Een ietwat kleurloze verschijning sluipt naar buiten, kijkt ongemakkelijk om zich heen en ontwijkt onhandig een handvol journalisten bij het Weserstadion. Het gezicht is vaal, uitdrukkingsloos. De witte sportsokken zijn lullig over de trainingsbroek heen gevouwen, het fletse haar is waarschijnlijk bewerkt door een kapper op leeftijd. Het zou iedere voorbijganger zijn ontgaan, maar hier wandelt Europa´s beste voetballer van zes jaar geleden. Dieter Eilts blijkt nauwelijks opgefleurd na zijn prestigieuze onderscheiding in 1996, toen hij na het door Duitsland gewonnen EK in Engeland werd gekroond tot speler van het Toernooi. Het voormalige symbool van SV Werder Bremen onderstreept feilloos zijn status van grijze muis der groten en loopt door met gebogen hoofd. “Dieter is nogal schuchter”, legt een Duitse journalist uit en glimlacht cynisch.

lees verder...

VI 26-10-2002

Monoloog Evgeniy Levchenko
“Mijn carrière begint nu pas”

Evgeniy Levchenko (24) is voor velen onbekend, maar toch speelt hij al zeven jaar in Nederland. Lang voelde hij zich onbegrepen, totdat trainer Mike Snoei bij Vitesse energie in hem stak. De Oekraïner weet nu dat zijn verleden in het sportinternaat van Donetsk hem meer kwaad dan goed deed. “Ik was geen mens maar een poppetje.”

“Sommigen zouden het niet zeggen, maar ik ben al zeven jaar in Nederland. Karel Aalbers, de toenmalige voorzitter van Vitesse, had destijds nog goede contacten in Rusland en haalde mij weg bij CSKA Moskou. Ik was zeventien, speelde in het tweede, was aanvoerder en zat als groot talent bij de eerste selectie. Ik wilde eerst niet naar Vitesse, omdat ik me wilde bewijzen hij CSKA. Maar Dmitri Shoukov zat ook bij Vitesse en die kende ik nog van Moskou. Ik heb een week meegetraind in Arnhem, heb er goed over nagedacht en het tóch gedaan.

lees verder...

VI 26-10-2002

Van Beukerinq op zoek naar andere club

Vitesse-spelers Jhonny van Beukering (19) en Michael Dingsdag (20) hebben de leiding van Vitesse verzocht verhuurd te mogen worden. Beide spelers zijn actief voor Jong Oranje maar komen bij hun club nauwelijks aan spelen toe. Vitesse-trainer Mike Snoei heeft wel begrip voor zijn pupillen: “Laat één ding duidelijk zijn: van ons hoeven ze niet weg. Sterker nog, Jhonny is zelfs moeilijk te missen. Als Bob Peeters wegvalt is hij de tweede targetman. Jhonny is ook een goeie in de groep, een jongen die er iedere training weer staat. Dat is ook de reden dat we wel mee willen denken. Als hij ontevreden is, schiet dat ook niet op. We hebben wel als voorwaarde gesteld dat hij dan wel naar een ploeg gaat waar hij beter wordt. Misschien moet hij wat geduld hebben. FC Dordrecht wilde hem huren maar of hij daar beter van wordt? Ook Michael Dingsdag hoeft niet weg, alhoewel hij veel te winnen heeft door aan speeltijd te komen.”

VI 26-10-2002

Dejan Stefanovic: “Domme gele kaart”

Dejan Stefanovic is de komende competitiewedstrijd van Vitesse tegen Willem II geschorst. De aanvoerder kreeg in de slotfase tegen NAC zijn tweede gele kaart van dit seizoen. Omdat hij nog twee gele kaarten meenam van eind vorig seizoen, is Stefanovic nu geschorst: “Ik wilde de bal even vasthouden, zodat we de vrije trap niet zo snel zouden nemen als toen het mis ging tegen Feyenoord. Ja, het was wel een beetje dom van mij om geel te krijgen in de laatste minuut.” Assistent-trainer Theo Bos werd nog door scheidsrechter Luinge naar de tribune gestuurd wegens wegwerpgebaren.

TV Gelderland 26-10-2002

Janssen: Blij dat het werd omgezet

Theo Janssen speelde in het uitduel van Vitesse bij NAC voor rust achter spits Matthew Amoah. Op die positie kreeg Janssen nauwelijks een bal. Janssen constateerde dat het in de eerste helft totaal niet liep bij Vitesse: “We creeerden bijna geen kans, zij trouwens ook niet. De verdediging stond wel goed. Ik stond met Amoah voorin, we hebben veel gelopen, maar kregen geen ballen. Ik was blij dat het in de rust werd omgezet.” De spelverdeler kon wel leven met het resultaat: “NAC is een goede ploeg, ze hebben niet voor niks nog niet verloren deze competitie. De 0-0 is wel terecht.

TV Gelderland 26-10-2002

Bochem speelt volle negentig minuten

Ricky Bochem was de verrassing in de basis bij Vitesse in de wedstrijd tegen NAC. De net 20 jaar geworden middenvelder speelde de volle negentig minuten en was dichtbij een doelpunt. Bochem was erg verrast door zijn basisplaats: “Ik dacht eerst dat ik het verkeerd zag toen ik erbij stond. Het gaat ineens heel snel met me. Dit is mijn vijfde seizoen hier, pas vorig jaar werd ik gezien als een talent.” Ricky Bochem was redelijk tevreden over zijn optreden tegen NAC: “De eerste helft kwam ik niet in mijn spel, toen liep ik alleen achter mijn tegenstander aan. De tweede helft was beter.”

TV Gelderland 26-10-2002

Vernedering voor Werder Bremen in Bundesliga

Werder Bremen heeft zaterdagmiddag met maar liefst 1-4 in eigen huis verloren van Bor. Dortmund.

Doelpunten:
0-1 Frings (2.), 1-1 Ernst (35.), 1-2 Dede (71.), 1-3 Ewerthon (74.), 1-4 Ewerthon (85.)

Opstelling Werder Bremen:
Borel, Baumann, Verlaat, Krstajic, Stalteri, Ernst (Klasnic/77.), Lisztes, Skripnik, Micoud, Ailton en Charisteas.

26-10-2002

Jos Vaessen: “Salarissen worden betaald”

Vitesse-voorzitter Jos Vaessen ontzenuwt de geruchten dat de club in zodanige financiele nood zit, dat de salarissen niet kunnen worden betaald.Vaessen snapt niet waar de geruchten op gebaseerd zijn: “Je kunt de geruchten moeilijk bestrijden, maar we hebben de 5,4 miljoen krediet die we hebben terugbetaald aan de gemeente niet eens aan hoeven spreken. We zijn nu in de slag om huurverlaging te regelen.”

Vaessen ontkent dat er spelers moeten worden verkocht: “Alleen Olympique Marseille heeft Stefanovic bekeken, maar die wil daar niet heen. We overwegen ieder serieus bod, dat is normaal.”

TV Gelderland 26-10-2002

Orlando Trusfull beëindigd profloopbaan

Orlando Trustfull heeft zijn profloopbaan beeindigd. De oud-international zal in dienst treden bij Sport Promotion van Rob Jansen. Trusfull die jaren van blessureleed achter zich heeft was clubloos.

NOS 26-10-2002

Bloedeloze remise tussen NAC en Vitesse

Het enige duel in de eredivisie eindigde in een bloedeloze 0-0. NAC en Vitesse schotelden de toeschouwers een zeer saai duel voor, waarin blessurebehandelingen en bebloede neuzen meer opwinding veroorzaakten dan de pogingen van beide teams om het doel te vinden. In de slotfase leek het nog even spannend te worden, maar door falende spitsen aan beide zijden bleef de brilstand intact.

Voor Vitesse was het de tweede ontmoeting in vier dagen. De midweekse wedstrijd tegen Roda JC werd door de Arnhemmers met 0-2 verloren. De Bredanaars, die redelijk in vorm verkeren getuige de makkelijke 3-0 zege bij FC Zwolle afgelopen zondag, konden door winst op Vitesse de aansluiting met de subtop behouden. Na een zeer lange fase van aftasten teams was het eerste opwindende moment er niet één waarvoor de liefhebber naar het stadion komt. Nicky Bochem kwam na een duel in de lucht met Orlando Engelaar verkeerd op de grond terecht. De verzorger had enkele minuten nodig om de middenvelder weer op te lappen.

De thuisploeg begon na een half uur wat meer aan te dringen onder aanvoering van Orlando Engelaar. Tot écht grote kansen leidde dit echter niet; Ali Boussaboun (schot) en Earnest Stewart (kopbal) deden een poging maar kwamen niet tot scoren. In de tweede helft wees niets erop dat beide trainers in de rust een donderspeech hadden gehouden. Alleen de pechvogel uit de eerste helft, Nicky Bochem, kwam tot een serieuze doelpoging vlak na de aftrap. Zijn schot werd echter keurig geblokt door Gábor Babos.

Daarna gebeurde er heel lang vrijwel niets. Twee vrije trappen van Csaba Féher kwamen nog het dichtst bij het doel; Vitesse-doelman Dragoslav Jevric werd daardoor echter niet verontrust. In de slotfase kregen beide teams nog even de geest, maar doordat Matthew Amoah en Orlando Engelaar niet goed in de wedstrijd zaten, bleef de brilstand intact.

Bekijk hier enkele beelden van de wedstrijd: Internetpagina NOS

NAC:
Babos,Colin,Koning,Penders,Gudelj,Feher,Stewart (v.d.Eede/66),Schreuder,Boussaboun (Korneev/81),Engelaar,Bobson

VITESSE:
Jevric,Rankovic,Stefanovic,Cornelisse,Fränkel,Mustapha,Levtsjenko, Hofs (Mbamba/46),Janssen,v.Bochem,Amoah

NOS 25-10-2002

Snoei officieel bevoegd

Mike Snoei heeft donderdag 24 oktober uit handen van de KNVB academie zijn diploma coach betaald voetbal ontvangen.

Zestien coaches kunnen sinds donderdagavond bewijzen dat ze daadwerkelijk bevoegd zijn een profclub te trainen. In Zeist ontvingen de vorig seizoen geslaagde cursisten Coach Betaald Voetbal eindelijk hun felbegeerde diploma. Onder hen dus Vitesse-trainer Mike Snoei.

De volledige lijst: Frank Arnesen, Evert Bleuming., Ruud Brood, Ron van den Berg, Jan van Deinsen, Jos van Eck, Ron Jans, Rob Kiebert, John Kila, Raymond Libregts, Jean Maas, Pascal Maas, Bert van Sas, Albert Stuivenberg, André Wetzel en Mike Snoei.

Bron:Vitesseworld 25-10-2002

Vitesse wil niets weten van een dreigende crisis

Vitesse staat qua verliespunten gelijk met FC Zwolle en RBC, op de vijfde plek van onderen. Maar van een dreigende crisis willen trainer Mike Snoei en technisch manager Jan Streuer niets weten.

lees verder...

Bron:Gelderlander 25-10-2002

Nieuwe column Devito

Vitesse.org columnist Devito heeft met zijn nieuwe column ‘Tegenstellingen in Arnhem’ zijn actuele blik op de Arnhemse club geworpen.

“Vitesse blijft een club van tegenstellingen. Publieksvoetballer Martel wordt uit de selectie gehaald na onvrede vanuit de technische staf, aantrekkelijker voetbal van Vitesse leidt tot minder punten in competitie, in de UEFA Cup haalt Vitesse wel op knappe wijze de 2e ronde, Peeters schittert door aan- en afwezigheid, oude meester Brand wordt bij zijn jeugdtalenten weggehaald, het financieel armlastige Vitesse en Gelredome krijgen mogelijke oplossingen aangeboden vanuit het bedrijfsleven, Gemeente Arnhem helpt ook door Gelredome gronden te kopen, maar daarmee komen die TCN plannen niet direct dichterbij… Welkom bij Vitesse, waar de boog weer gespannen staat door de tegengestelde krachten…”

lees verder...

25-10-2002

Voorbeschouwing NAC-Vitesse

Logo NACVitesse reist met zeventien spelers af naar Breda voor het competitieduel tegen NAC. Gert Claessens is een belangrijke afwezige vrijdagavond in het Fuji Film Stadion.

Belgen ontbreken
De Belg heeft na de wedstrijd tegen Roda JC een terugslag gekregen. De spierverreking in zijn bovenbeen is nog dusdanig dat hij verstek moet laten gaan. “Heel vervelend, ik had gehoopt hem gewoon te kunnen gebruiken tegen NAC. Hoe belangrijk wij de competitie ook vinden, Claessens kan niet anders dan zich volledig richten op de wedstrijd tegen Werder Bremen”, aldus Mike Snoei.
Naast Claessens is ook Bob Peeters morgenavond niet inzetbaar wegens een kuitblessure. Theo Janssen, nog ontbrekend tegen Roda JC, is wel weer van de partij. Door de blessure van Claessens zal Mustapha vanaf de linkerkant starten en Nicky Hofs waarschijnlijk de rechterkant op het middenveld bezetten. “We moeten wel wat schuiven binnen het elftal. Door de schorsing die Zeman nog één duel aan de kant houdt, zal Rankovic ook tegen NAC weer als rechtsback opgesteld staan. Het is zonde dat je hem in deze wedstrijd niet op zijn favoriete positie kunt zetten.”

Favoriet
“Het wordt een belangrijke wedstrijd, waarin NAC toch favoriet is. Ze zijn nog ongeslagen, hebben een fantastisch middenveld en spelen goed voetbal. Ik kan me de wedstrijd van vorig nog wel herinneren, waarin wij het de eerste helft erg moeilijk hadden, maar na rust goed terugkwamen. We weten dus wat ons te wachten staat.”

Het duel tussen de huidige nummers zes en tien in de Holland Casino Eredivisie begint vrijdag 25 oktober om 20.00 uur.

Vorig jaar stond het na 45 minuten 1-0 voor de ploeg uit Breda door een doelpunt van Gudelj in de 12e minuut. Salmon, nu uitkomend voor FC Groningen, verdubbelde score na 52 minuten. Nicky Hofs (’59) en Matthew Amoah (’64) zetten Vitesse in een sterke tweede helft op gelijke hoogte. Feher vanaf de penaltystip (’68) en weer Nicky Hofs (’78) bepaalden de eindstand in de spectaculaire wedstrijd op 3-3.

Bron:Vitesseworld 24-10-2002

Teller op 15.500

Tot en met woensdag 23 oktober zijn er in totaal 15.500 kaarten verkocht voor het treffen tegen Werder Bremen. De eerste wedstrijd in de tweede ronde van het UEFA Cup-toernooi wordt donderdag 31 oktober om 20.30 uur gespeeld.

Scheidsrechter in Gelredome is Thomas McCurry. De Schot is geen onbekende voor de Arnhemmers en floot op 9 november 2000 de wedstrijd tussen Vitesse en Inter Milan. McCurry wordt bijgestaan door zijn landgenoten Martin Doran en Andy Davis.

Vrije kaartverkoop
Tot en met woensdag 30 oktober is er via TicketBox vrije kaartverkoop. U heeft dus geen seizoenkaart of clubcard nodig om het UEFA Cup-duel te bekijken. Indien er op de wedstrijddag nog kaarten beschikbaar zijn, vindt er kassaverkoop plaats (zie NOS Teletekst pagina 676). De stadionkassa’s zijn geopend vanaf 18.30 uur.

Bron:Vitesseworld 24-10-2002

Schaaf looft spel Mustapha

UEFATrainer Thomas Schaaf en sportdirecteur Klaus Allofs van Werder Bremen zagen Vitesse dinsdag in Gelredome verliezen van Roda JC (0-2). Maar terug in Bremen sprak de trainer lovend over de tegenstander in de tweede ronde van het toernooi om de UEFA Cup.

Zonder al te veel in details te willen treden, gaf Schaaf gisteren in Bremen aan dat hij veel nieuwe dingen over Vitesse te weten is gekomen. “Vitesse is de wedstrijd goed begonnen en kreeg ook meteen een aantal goede kansen om te scoren”, zei Schaaf tegen de Duitse media. “Vitesse zette Roda meteen onder druk. Dat Roda op voorsprong kwam was volkomen verrassend. Vitesse had de wedstrijd eigenlijk goed onder controle.”

Over de speelwijze van Vitesse zei hij: “Vitesse staat achterin compact, met vier verdedigers op lijn. Ze proberen snel de aanval te zoeken. Vooral aan de rechterkant, met de Afrikaan Mustapha, heeft Vitesse een sterke bezetting.”

Schaaf treedt volgende week donderdag met zijn team aan in Gelredome, voor de heenwedstrijd. In Bremen is het vertrouwen in SV Werder groot, zo blijkt uit een enquete van de club onder de supporters. Op de vraag of Werder Bremen zich ten koste van Vitesse zal plaatsen voor de derde ronde, zegt bijna 95 procent van de 7100 ondervraagden dat de Noord-Duitse club een ronde verder zal komen.

Volgens 53,4 procent komt Werder zeer beslist verder, terwijl 41,3 procent denkt dat het spannend wordt tegen Vitesse, maar dat Werder in het tweeluik zal zegevieren. Slechts 5,3 procent van de fans verwacht dat Vitesse de volgende ronde zal halen.

Bron:Gelderlander 24-10-2002

Streuer vertrouwt op snel herstel Vitesse

Jan StreuerDe teleurstellende nederlaag tegen Roda JC (0-2) en de breuk tussen trainer Mike Snoei en Didier Martel hebben vooralsnog niet tot verontrusting geleid bij technisch manager Jan Streuer van Vitesse. Streuer is niet blij met de verwijdering van Martel naar de tweede selectie, maar steunt het trainersbesluit.

“Natuurlijk is het altijd een slechte zaak als zoiets gebeurt. Maar de trainers hebben mij aangegeven dat ze het lang genoeg hebben geprobeerd. Zoiets kan een keer voorkomen. Blijkbaar hebben zij er onvoldoende vertrouwen in dat het nog goed zal komen”, aldus Streuer, die twijfelt of er nog een weg terug is voor Martel.

“Als hij terug wil bij de selectie, zal hij dat op het veld moeten laten zien. Dat heeft hij tot nu toe niet gedaan. Martel kan veel en veel beter, dat weten we. Maar misschien is het de beste oplossing voor hem om een andere club te zoeken. Het is niet het eerste incident tussen hem en de trainer”, aldus Streuer.

Hij ziet Martel niet als zondebok voor de magere prestatie van Vitesse, de nummer tien van de ranglijst. “Absoluut niet, daar is geen sprake van.”

Ook mag het waarschijnlijke vertrek van Martel, een van de dure spelers met een contract tot 2004, niet als een verkapte bezuinigingsmaatregel worden gezien. “Salaris heeft hier niks mee te maken.”

Streuer zegt ondanks de tegenvallende competitiestart voldoende vertrouwen te hebben in de kracht van Vitesse. “Dat we nu zo laag staan, wil niet zeggen dat we aan het einde van het seizoen ook laag eindigen. Ik vind dat de ploeg op de goede weg is. Een paar weken geleden wist ik niet welke kant het op zou gaan, maar je ziet het elftal steeds sterker worden. Je moet niet vergeten dat de trainer een groot aantal nieuwe spelers heeft moeten inpassen. Het wordt nu pas een team. In het begin was er weinig balans, maar dat had te maken met de spelers die vertrokken zijn. Ik denk zelfs dat we er voetballend dit jaar helemaal niet slechter op zijn geworden”, aldus Streuer, die wel op een overwinning tegen Roda had gerekend.

“Voor mij kwam de nederlaag ook onverwacht. Het lag voornamelijk aan de afronding, niet aan het spel. Dat wordt steeds beter. Daarom ben ik helemaal niet bang dat we in een negatieve spiraal terecht komen. We hebben voldoende kwaliteit om hier weer bovenop te komen, daar ben ik van overtuigd”, aldus de technisch manager van Vitesse.

Bron:Gelderlander 24-10-2002

Martel voelt zich in de maling genomen

Didier MartelDidier Martel is gistermiddag teruggezet naar de tweede selectie van Vitesse. Volgens trainer Mike Snoei is de aanvaller onvoldoende gemotiveerd. “De trainer is gewoon niet eerlijk geweest”, zegt de speler.

Didier Martel kon gistermiddag geen begrip opbrengen voor de zware maatregel van zijn trainer. In een kort gesprek met technisch manager Jan Streuer, trainer Mike Snoei en assistent Theo Bos kreeg de Fransman te horen dat hij ‘voorlopig’ naar de tweede selectie van Vitesse is teruggezet.

lees verder...

Bron:Gelderlander 24-10-2002

Didier Martel uit selectie Vitesse

Didier Martel is woensdag met onmiddellijke ingang uit de selectie van Vitesse gezet. Dat is de uitkomst van een gesprek dat trainer Mike Snoei had met de Franse aanvaller. Martel is definitief teruggezet naar het tweede elftal.

“Ik ben teleurgesteld. Zo had ik niet willen vertrekken bij Vitesse. Ik ga nu op zoek naar een andere club. Ach, er zijn vanaf het begin van dit seizoen al problemen tussen mij en de trainer.”

Martel en Snoei leefden het hele seizoen al met elkaar in onmin. De Franse aanvaller werd door Snoei vooral een gebrek aan motivatie verweten.

Bron:TV Gelderland 23-10-2002

Snoei: ‘Reactie publiek zegt veel’

Mike SnoeiTijdens de persconferentie was Mike Snoei enthousiast over het Arnhemse publiek, maar absoluut niet over Didier Martel.

Snoei:
“Ongelooflijk. Het verraste mij wel, maar de reactie van het publiek na afloop zegt natuurlijk alles. De manier waarop wij vanavond verloren hebben is moeilijk te accepteren. Ondanks vele mogelijkheden weten we niet te scoren.”

“Roda speelde van achteruit, daar hebben we slecht van geprofiteerd. We hadden in de eerste minuut al op voorsprong kunnen staan, maar komen door een fout van Stefanovic op 1-0 achter. Dan is er nog niets aan de hand, maar je weet op een gegeven moment dat dit één van die avonden is. We hadden nog wel een half uur kunnen blijven spelen, maar nog niet weten te scoren.”

Gevoel
“Ik heb een heel slecht gevoel over Didier Martel. We zijn in die tweede helft nog altijd bezig om gelijk te maken en alle spelers staan er met ziel en zaligheid voor te vechten. Door zijn spel krijgt Roda drie goede kansen en daar is het laatste woord nog niet over gesproken”, aldus Mike Snoei.

Bron:Vitesseworld 22-10-2002

Vitesse-Roda JC

In een wedstrijd waarin Vitesse goed speelde heeft het met 2-0 verloren van Roda JC. Kansen waren in ruime mate aanwezig, alleen het benodigde geluk was aan de Arnhemmers niet besteed.

Vitesse startte fel en kreeg na amper zestig seconden spelen al de eerste mogelijkheid. Mustapha speelde zijn directe tegenstander Filipovic uit en zijn voorzet kon net niet bij de eerste paal ingekopt worden door Van Beukering, de vervanger van de geblesseerde Peeters. Ondanks het goede aanvalsspel duurde het tot een half uur spelen voordat Vitesse de tweede grote mogelijkheid kreeg. Iedereen bij Roda dacht aan buitenspel, maar Amoah werkte de bal met een lob net over het doel. De Limburgers konden daar in die eerste helft helemaal niks tegenover stellen. Het fel storende middenveld wist elke counter al snel in de kiem te smoren. Waar Vitesse voor had moeten staan, was het de ploeg van Wiljan Vloet dat volledig tegen de verhouding in op 0-1 kwam. Stefanovic verloor als laatste man knullig de bal, Christiano pikte de bal op en vond collega-spits Sonko, die simpel kon binnenschieten.

Vitesse begon na rust waar het de eerste geëindigd was: aanvallen. Vier minuten in de tweede helft hadden de Brazilianen van Roda de wedstrijd echter al in een vroegtijdig stadium kunnen beslissen. Na de voorzet van de ingevallen Sergio werkte landgenoot Christiano de bal op de paal. Geluk voor Vitesse dus, het enige geluk dat de ploeg had dinsdagavond. Juist op het moment dat het wachten was op de gelijkmaker ging scheidsrechter Van Hulten opzichtig in de fout. Rankovic speelde duidelijk de bal binnen zijn eigen strafschopgebied, Van Hulten wees tot ieders verbazing naar de stip. Sergio benutte het buitenkansje koel en zette Roda op 0-2.

Ook na deze tegenslag bleven de Arnhemmers zich kansen creëren maar het miste simpelweg het fortuin om de goal te maken. Overdreven? Een korte opsomming: Stefanovic uit een corner tegen de onderkant van de lat, Kalle Sone kopbal op de paal en verder konden verwoedde pogingen van Van Beukering, Hofs en Claessens het stevig opgebouwde hekwerk van Roda niet beslechten. Na de zwaarbevochten 0-0 tegen PSV wisten de Limburgers wederom het doel schoon te houden. Of geluk een kwaliteit is? Na vanavond zullen velen daar wel aan gaan denken. Positief was het Arnhemse publiek dat als één man achter de ploeg bleef staan.

Statistieken:
Vitesse – Roda JC 0-2 (0-1)
0-1 Sonko (’43)
0-2 Sergio (’62, strafschop)

Scheidsrechter: Van Hulten
Toeschouwers: 22.000
Gele kaart: Rankovic

Opstelling Vitesse
Jevric, Rankovic (’66 Sone), Cornelisse, Stefanovic, Fränkel, Mustapha, Levchenko, Hofs, Claessens, Amoah en Van Beukering (’57 Martel).

Opstelling Roda JC
Kujovic, Sonkaya, Filipovic (’63 Filipovic), Luijpers, Brouwers, Vicelich, Van Dessel, Sonko (’87 Berglund), Anastasiou (’46 Sergio), Soetaers, Cristiano.

Bron:Vitesseworld 22-10-2002

Roda JC derde na winst bij Vitesse

De misstap van Roda JC anderhalve week geleden tegen Excelsior (2-3) is ruimschoots goedgemaakt met de overwinning van dinsdagavond tegen Vitesse. In Arnhem wonnen de Limburgers met 2-0.

Verdiend was de zege allerminst, maar niemand bij Roda JC die daarom maalde. De behoudende strijdwijze had evenals een paar dagen eerder tegen PSV (0-0) opnieuw zijn vruchten afgeworpen, met een voorlopige derde plaats op de ranglijst als resultaat.

Vitesse en Roda JC speelden zo behoudend en zo angstig, dat uitgespeelde kansen bij voorbaat waren uitgesloten. Ondanks het lichte veldoverwicht kwam Vitesse tot niet meer dan wat vergeefse aanvalspogingen, veelal ingeleid door de snelle rechterspits Mustapha.

Desondanks kwamen Van Beukering met een kopbal, Levsjenko met een venijnige schuiver en Amoah met een iets te hoog gemikte lob en Claessens met een afstandsschot dicht bij de openingstreffer. Die viel echter volkomen onverwacht aan de andere kant, waar Cristiano, Sonko, Soetaers en Anastasiou tot twee minuten voor rust volkomen onzichtbaar waren gebleven. Totdat de doorgaans toch betrouwbare Stefanovic de bal knullig verspeelde aan Cristiano, die Sonko voor een leeg doel zette: 0-1.

De actie van Sergio na een kwartier in de tweede helft leek kansloos met Cornelisse en Stefanovic in zijn directe nabijheid. Nadat beide Arnhemse verdedigers eendrachtig over Sergio waren getuimeld, zag scheidsrechter Van Hulten een strafschop in de overigens onschuldige valpartij. Sergio zelf schoot Roda JC vanaf elf meter naar een veilige voorsprong van 2-0, die met een bijkans nog meer verdedigende strijdwijze amper nog in gevaar kwam.

Bron:ANP 22-10-2002

Stand kaartverkoop Werder

Vanaf maandag 21 oktober is de vrije kaartverkoop van start gegaan voor het UEFA Cup-treffen tussen Vitesse en Werder Bremen, donderdag 31 oktober. Het aantal verkochte kaarten tot en met zaterdag 19 oktober is: 8141. Dit zijn de kaarten die de seizoenkaarthouders in de kortingsperiode bij TicketBox hebben gekocht. Samen met de business-kaarten en de kaarten voor de fans van Werder Bremen is de tussenstand momenteel 10.791.

Ter informatie:
Bij de wedstrijd tegen Inter Milan (twee seizoenen geleden) was de status na acht dagen verkoop: 9300 kaarten. Destijds waren er in vergelijking met dit seizoen wel een stuk meer seizoenkaarten verkocht.

Bron:Vitesseworld 21-10-2002

Peeters naar ziekenhuis

Bob PeetersBob Peeters brengt maandag een bezoek aan het ziekenhuis. De spits ondervindt teveel hinder van een spierblessure in zijn rechterkuit en ontbreekt dinsdag tegen Roda JC.

Peeters begon maandagmorgen nog wel aan de training, maar dat was van van korte duur. “Ik had er ’s ochtend weinig last van, maar tijdens het lopen voelde ik al snel weer de pijn in mijn kuit. Ik weet ook niet eens precies hoe het gekomen is tegen Feyenoord. Het kan een trap geweest zijn of een verkeerde beweging. Het is in ieder geval wel duidelijk dat ik de wedstrijd tegen Roda JC aan mij voorbij moet laten gaan”, aldus Peeters.

Claessens was duidelijk aan de betere hand en kende weinig problemen tijdens de training in Gelredome. De Belg erkende nog wel wat last te hebben van zijn bovenbeen, maar is positief over zijn meespelen tegen Roda JC dinsdagavond.

Bron:Vitesseworld 21-10-2002

Spelen Theo Janssen opnieuw onduidelijk

Theo JanssenOpnieuw verkeerd Vitesse-coach Mike Snoei in onzekerheid over het meespelen van Theo Janssen. De middenvelder kampt nog altijd met de nasleep van een breuk aan zijn scheenbeen.

“Tegen Feyenoord moest hij te lang blijven staan. De bedoeling was om Theo na een uur te wisselen. Na afloop had hij veel last, het leek wel alsof hij met glas in de schoenen liep”, aldus Mike Snoei.

De trainer heeft laten weten dat hij Janssen zelf niet meer in de besluitvorming betrekt. “Theo wil altijd spelen, maar we moeten voorzichtig zijn en geen risico nemen.”

Verder twijfelt Snoei over wie hij in de spits naast Amoah zet, nu Bob Peeters niet speelt tegen Roda JC. Volgens Snoei is Jhon van Beukering ‘zeker een optie’, maar wanneer hij meer bewegelijkheid wil kiest Snoei voor Emile Mbamba.

Tegenstander Roda JC is volgens Snoei een taaie ploeg. “Ik houd niet van het voetbal dat ziji spelen, daar word je niet vrolijk van. Roda is misschien nog wel lastiger dan Feyenoord.”

Bron:TV Gelderland 21-10-2002

Dragoslav Jevric is in de vorm van zijn leven

Hij speelde zaterdag weer een goede partij tegen Feyenoord. En in de voorafgaande dagen hield hij hoogstpersoonlijk Joegoslavië in de race voor het EK 2004. Vitesse-doelman Dragoslav Jevric is in de vorm van zijn leven.

lees verder...

Bron:Gelderlander 19-10-2002

Marc van Hintum: ‘Werder Bremen is achterin niet zo sterk’

In de ogen van Marc van Hintum is Werder Bremen een zeer geduchte tegenstander voor Vitesse in het toernooi om de UEFA Cup.

lees verder...

Bron:Gelderlander 19-10-2002

Politie pakt 16 Rotterdammers op

De politie heeft zaterdag in Arnhem zestien Feyenoord-fans opgepakt. Desondanks verliep de wedstrijd Vitesse-Feyenoord in Gelredome zaterdagavond vrijwel probleemloos. Massale confrontaties bleven uit.

lees verder...

Bron:Gelderlander 19-10-2002

Blessurejournaal

Twee spelers moesten in de wedstrijd tegen Feyenoord vroegtijdig het veld verlaten. Zowel Bob Peeters als Gert Claessens hebben spierblessures.

Claessens liet zich tien minuten na rust vervangen door Nicky Hogs. De Belg kreeg een tik op zijn bovenbeen en heeft een verrekking aan het duel overgehouden. Peeters werd in de 78e minuut gewisseld. Een spierblessure in zijn kuit was de oorzaak.

Volgens clubarts Van Beek ‘lijken’ de blessures mee te vallen, maar moet maandag tijdens de training verder gekeken. Zondag werkten beide spelers een individuele training af. Na de ochtendtraining op maandag 21 oktober meer informatie.

 Bron:Vitesseworld 21-10-2002

SP en supporters: hardere aanpak voetbalvandalen

De Socialistische Partij (SP) en de Samenwerkende Organisaties Voetbalsupporters (SOVS) trekken samen ten strijde tegen het voetbalvandalisme. Ze pleiten voor een meldingsplicht voor voetbalvandalen en een einde aan de ,,draconische groepsgerichte” maatregelen.

De politieke partij en de vertegenwoordiger van 33 supportersverenigingen hebben zich verenigd in het Comité Echte Fans, onder leiding van SP-kamerlid Agnes Kant. ,,Al jaren gaan goedwillende supporters gebukt onder maatregelen die het gevolg zijn van het maatschappelijk onvermogen om voetbalvandalen aan te pakken”, luidt een gezamenlijke verklaring.

Onze echte fansHet comité eist dat de vandalen worden aangepakt en niet de fans, die de dupe zijn van het wangedrag van een minderheid van vandalen. Daarom pleit het comité onder meer voor het terugdringen van het aantal verplichte combireizen, het vergroten van de capaciteit van de bezoekersvakken, een einde aan de collectieve maatregelen, een hardere aanpak van voetbalvandalen en de introductie van de meldingsplicht.

Supporters kunnen op de site echtefans.nl hun steun betuigen en ervaringen kwijt. Het comité zal de verzamelde steunbetuigingen in december overhandigen aan het kabinet.

Burgemeester J. Stekelenburg van Tilburg pleitte zaterdag na afloop van de wedstrijd Willem II – RBC voor het afschaffen van de zogenoemde combiregeling voor voetbalsupporters. Stekelenburg is in het beraad van de beheerders van politiekorpsen en bij de KNVB verantwoordelijk voor de veiligheid rondom voetbalwedstrijden.

Bezoek eens de internetpagina:

 Bron:ANP 20-10-2002

Vitesse – Feyenoord 1-1

In een enerverende eerste helft kwam Vitesse verdiend op voorsprong. Onachtzaamheid achterin zorgde voor de uiteindelijke 1-1 eindstand.

Bij Feyenoord was Paauwe de enige van de Rotterdamse twijfelgevallen die niet speelde. Bosvelt, Buffel en Van Wonderen waren wel van de partij. De eerste 45 minuten was slechts voorbehouden aan de Arnhemmers. Mike Snoei zag zijn ploeg goed spelen en via prima aanvalsspel diverse kansen creëren. De eerste goede kans was echter voor Feyenoord, maar Kalou schoot te zacht in.

In de 22e minuut zagen de enthousiaste supporters een fantastische aanval van de kant van Vitesse. Via Peeters en Amoah kwam de bal bij Janssen, die zijn inzet gepareerd zag door Zoetebier. Tien minuten later kreeg de ploeg loon naar werken. Claessens speelde Bosvelt uit en zijn lage voorzet werd bij de eerste paal binnengetikt door Amoah. Zijn vijfde competitietreffer alweer in evenzoveel wedstrijden dit seizoen. Vlak voor rust moest Rankovic met gevaar voor eigen leven Kalou van scoren afhouden. De succesvolle actie moest de Joegoslaaf echter wel bekopen met een kort bezoek aan de medische staf.

De tweede helft had een heel ander gezicht. Vitesse liet Feyenoord voetballen en de Rotterdammers deden dat een half uur lang vrij aardig. In dezelfde minuut dat Claessens vervangen werd door Hofs (lichte blessure opgelopen) scoorde Feyenoord de gelijkmaker. Een vrije trap werd aan Arnhemse zijde te snel genomen, de organisatie stond niet goed en Buffel had plots vrije doorgang. Hij omspeelde Jevric netjes en plaatste de bal in het net, 1-1 na 56 minuten.

De Belgische neo-international speelde een sterke tweede helft. Samen met Kalou vormde het duo een constante plaag voor de defensie van Vitesse. De Arnhemmers hadden het moeilijk in de tweede helft, maar wisten in het laatste rommelige kwartier nog eenmaal aan te zetten. Feyenoord werd vastgezet, maar het duurde tot aan de blessuretijd voordat het nog een goede kans kreeg. Martel kwam eenmaal los van de Koreaan Song, zette strak voor, maar Amoah kwam net te kort om het leer te raken. even daarvoor kreeg Buffel een identieke kans als bij zijn doelpunt, maar werkte de bal tot opluchting van de 26.000 aanwezigen naast. Over negentig genomen is de 1-1 een terechte uitslag te noemen. Dinsdag speelt Vitesse wederom thuis. Om 20.00 uur is Roda JC de tegenstander. Gezien het spel van Vitesse in met name de eerste helft zullen de Limburgers niet gerust naar Gelredome komen. Karakteristieken

Vitesse: Dragoslav Jevric, Tim Cornelisse, Dejan Stefanovic, Purrel Fränkel, Jevgeni Levtsjenko, Alexandar Rankovic, Matthew Amoah, Theo Janssen, Riga Mustapha, Bob Peeters (78. Didier Martel), Gert Claessens (56. Nick Hofs)

Feyenoord: Edwin Zoetebier, Brett Emerton (74. Anthony Lurling), Kees van Wonderen, Glenn Loovens, Ramon van Haaren, Chong-Gug Song, Paul Bosvelt, Shinji Ono, Robin van Persie (84. Sebastián Pardo), Thomas Buffel, Bonaventure Kalou

Scheidsrechter: Ruud Bossen
Toeschouwers: 26.000

 Bron:Vitesseworld 20-10-2002

Feyenoord-fans in Arnhem opgepakt

De politie in Arnhem heeft zaterdagmiddag 5 Feyenoord-fans aangehouden wegens openlijke geweldpleging. Het vijftal had vernielingen aangericht in een trein. Ze werden op het station opgepakt.

 Bron:TV Gelderland 19-10-2002

Activiteitencommissie organiseert bowlingavond

De supportersvereniging organiseert een bowlingavond voor leden en niet leden in bowlingcentrum de “Schelmse Brug”. De avond zal plaatsvinden op vrijdag 01 november en de banen zijn gehuurd van 20.00 uur tot 22.00 uur. Ook zullen er enkele a-selektiespelers deze avond een “balletje” meegooien met de fans.

Aanmelden kan bij de Zuidshop tijdens de wedstrijddagen in het Gelredome of telefonisch tot 24 oktober bij Jill Wessel tel.nr.: 026-8807312 tussen 8.30 en 12.30 uur.

Prijs leden : € 7,00 (op vertoon geldige ledenpas).
Prijs niet-leden: € 12,00.

oktober 2002

Politie niet bezorgd na dreiging supporters

De politie in Arnhem zegt niet bezorgd te zijn over de dreigementen van Feyenoord-supporters. Die beweren vanmiddag met een grote groep naar de binnenstad van de Gelderse hoofdstad te komen.

“We raden de supporters van Feyenoord af naar Arnhem te reizen. Doen ze dat toch, dan zijn we voorbereid op hun komst”, zegt een politiewoordvoerder.

De aanhang van de Rotterdamse voetbalclub heeft aangegeven geen gebruik te maken van de beschikbaar gestelde combi-kaarten voor het voetbalduel van vanavond tussen Vitesse en Feyenoord in het Gelredome. De supporters zijn boos dat hun club negenhonderd in plaats van de reguliere twaalfhonderd kaarten krijgt. De Arnhemse driehoek (gemeente, politie en justitie) heeft deze maatregel mede uit veiligheidsoverwegingen genomen. Ook het bestuur en de businessclub van Feyenoord boycotten het duel.

Supporters-woordvoerder W. Veenman van Feyenoord denkt dat Arnhem zich door het nemen van de maatregel veel problemen op de hals haalt. “Veel supporters zullen toch proberen de wedstrijd bij te wonen, of in elk geval naar Arnhem gaan.” De woorden worden onderschreven door berichten van Feyenoord-supporters op internet, waarin zij aankondigen naar Arnhem te komen. Voor de politie is dit geen reden de inzet voor het duel te vergroten. “We zijn wel extra attent.”

 Bron:Gelderlander 19-10-2002

Snoei betreurt absentie Rotterdamse fans

Vitesse-Feyenoord is weer zo’n wedstrijd waar randverschijnselen overheersen. Het bestuur van de Rotterdamse club sprak een boycot uit en schittert vanavond door afwezigheid. Evenals supporters en leden van de businessclub.

lees verder...

Bron:Gelderlander 19-10-2002

Uitvak van Vitesse naar norm van UEFA

Vitesse heeft het vak voor bezoekende supporters permanent vergroot tot 1.450 plaatsen. Dat is ruimschoots boven de norm van de KNVB (1.200) en voldoet ook aan de eisen van de UEFA.

De Europese richtlijnen gebieden een club 5 procent van de capaciteit van een stadion voor bezoekende fans te reserveren. Gelredome biedt in het meest ideale geval (bij risicoduels mogen minder plaatsen worden verkocht) plaats aan 29.000 fans. Een rekensommetje leert dat de Arnhemse club dan ruimte moet maken voor 1.450 bezoekers.

Door de uitbreiding van het vak op de Noordtribune moet Vitesse wel 347 seizoenkaarthouders elders in het stadion onderbrengen. Voor de thuiswedstrijden tegen Feyenoord en Roda JC heeft de club die mensen een andere plaats aangeboden. Voor de rest van het seizoen volgt nog overleg. Op 28 oktober kunnen alle seizoenkaarthouders die gedwongen zijn elders plaats te nemen, naar Gelredome komen voor inspraakavond.

Vitesse zal die mensen, die nu een seizoenkaart voor 92 euro hebben, nieuwe plaatsen aanbieden in een duurdere prijsklasse tot 253 euro.

Voor de wedstrijd van vanavond tegen Feyenoord zijn geen kaarten meer beschikbaar. Stadion Gelredome is met 26.000 bezoekers uitverkocht. Dat wil niet zeggen dat alle plaatsen bezet zijn. Het uitvak is leeg en vanwege een verhoogde risico blijven vele plaatsen op de noord- en de zuidtribune onbezet, evenals het Feyenoordvak.

 Bron:Gelderlander 19-10-2002

Kronkel houdt Michael Jansen uit selectie Vitesse

Een rare kronkel in de reglementen van de KNVB houdt Michael Jansen vanavond voor het duel tegen Feyenoord uit de selectie van Vitesse. De jeugdinternational mag niet spelen omdat hij een schorsing bij de A-jeugd uitzit. Pas wanneer Vitesse A1 heeft gespeeld, mag Jansen weer uitkomen voor een elftal bij de club.

 Bron:Gelderlander 19-10-2002

Riga krijgt steeds meer vleugels

Mustapha Riga staat zaterdagavond opnieuw in de basis van Vitesse. De vorm van de vleugelspeler wordt met de week beter. “Ik krijg steeds meer vleugels”, zegt de zeer zelfbewuste speler. “In mijn eerste wedstrijden vonden ze al dat ik goed speelde. Ik wist dat ik nog beter kon, dat heb ik laten zien.” Riga werd vorige week 21. “Ik ben op een leeftijd gekomen dat ik niet meer het eeuwige talent ben. Ik moet er gewoon staan. Mijn plaats in de basis heb ik afgedwongen door goed te trainen.”

 Bron: TT TVG 18-10-2002

Janssen waarschijnlijk in de basis

Theo Janssen start zaterdagavond zeer waarschijnlijk in de basis van Vitesse, dat het opneemt tegen Feyenoord. De 21-jarige spelbepaler lijkt volledig hersteld van de blessure aan zijn scheenbeen, die hij opliep in de wedstrijd tegen Rapid Boekarest. Mocht hij toch niet spelen, dan neemt Didier Martel zijn plaats in. Bob Peeters trainde vrijdag weer volledig mee. Hij lijkt op tijd hersteld van een blessure van zijn liezen.

Opstelling:
Jevric; Rankovic, Cornelisse, Stefanovic, Fränkel; Riga, Levtsjenko, Janssen, Claessens; Amoah, Peeters.

 Bron: TT TVG 18-10-2002

Kaartverkoop Vitesse-Werder matig

De verkoop van kaartjes voor het UEFA-cupduel Vitesse-Werder Bremen op 31 oktober loopt nog niet echt. Desondanks rekent Vitesse op een vol Gelredome. Tot nu toe zijn ongeveer 4000 kaarten verkocht. Seizoenskaarthouders kunnen tot en met zaterdag met korting via Ticketbox hun eigen stoel kopen, daarna begint de vrije verkoop. Volgens woordvoerder Frank Huizinga kwam de verkoop twee jaar geleden voor het duel tegen Inter Milaan ook langzaam op gang. Uiteindelijk zat Gelredome toen vol.

 Bron: TT TVG 18-10-2002

Info busreis
Uefacup 2e ronde Werder Bremen-Vitesse
donderdag 14 november 20.30 uur

Vertrek vanaf Gelredome, vertrektijd donderdag 14 november 9.00 uur. Vertrek terugreis direct na wedstrijd in Bremen.

Kaartverkoop Busvervoer:
Bij wedstrijd tegen Feyenoord verkoop in alle merchandisingshops. Bij wedstrijden tegen Roda JC en Werder Bremen alleen Zuidshop.

Voorrang uitkaartplushouders en uitkaarthouders bij Vitesse-Feyenoord tot 19.25 uur.

1 kaart per seizoenkaart. Neem uw geldige SV ledenpas mee voor de ledenkorting.

Prijzen (inclusief toegangskaart):
Uitkaartplushouders: 35 euro
Uitkaarthouders: 37 euro
Leden SV: 39 euro Niet leden: 43 euro

Attentie boeken bij wedstrijden tegen Feyenoord en Roda JC geldt voor iedereen: 2 euro korting. Informatie over kaartverkoop vrij vervoer volgt z.s.m.

18-10-2002

Met ziel en zaligheid
Mike Snoei smeedt bij Vitesse van merkwaardige mix een hecht team

Mike SnoeiNu de luchtkastelen zijn ingestort en de bomen niet meer tot in de hemel blijken te groeien, werkt Vitesse met extra aandacht aan het clubgevoel, dat door de glitter en glamour van de afgelopen jaren naar de achtergrond was verdwenen. Prestige en protserigheid maken daarom in Arnhem weer plaats voor oorspronkelijke liefde „Een omslag, die we gemaakt hebben. Een omslag, die we ook móesten maken. Na alle grote verhalen besefte met name ook de leiding dat we terug moesten naar af”, zegt Mike Snoei op Papendal, waar de trainingsaccommodatie van de club illustratief vloekt met de ultramoderne voetbaltempel van het Gelredome. In de gezellige kneuterigheid op een achterafhoekje van het nationale sportcentrum klopt weer een warm hart. “Ik merkte het met name aan het begin van dit seizoen, omdat er eindelijk weer over voetbal werd gesproken.”

Na de grote namen Leo Beenhakker-Artur Jorge-Ronald Koeman dacht iedereen dat Vitesse dit seizoen in elkaar zou storten. Vooral daar met het vertrek van Edwin Zoetebier, Michel Kreek, Remco van der Schaaf, Mahamadou Diarra en Victor Sikora het halve elftal en driekwart van de kwaliteit verdween.

lees verder...

Bron: Telegraaf 18-10-2002

Blessures Van Hooijdonk, Paauwe en Bosvelt

Pierre van Hooijdonk is vermoedelijk voor vier weken uitgeschakeld. Bij de spits van Feyenoord werd donderdag een haarscheurtje in de rechterenkel geconstateerd. Van Hooijdonk heeft de blessure anderhalve week geleden in het duel met Ajax opgelopen. Aanstaande zaterdag tegen Vitesse is hij dus niet inzetbaar in Gelredome

Ook de Feyenoorders Patrick Paauwe en Paul Bosvelt zijn vraagtekens voor het duel met Vitesse, zaterdag 19 oktober. Beide spelers ontbraken ook donderdag nog op de groepstraining en werkten onder leiding van assistent-trainer John Metgod een aparte training af. Paauwe heeft een hamstringblessure en Bosvelt ondervindt nog altijd teveel hinder van een verrekte spier. De vraag is of de spelers zich richten op de uitwedstrijd tegen Vitesse of zich sparen voor het Champions League-duel tegen Dinamo Kiev, vier dagen later.

Bron:ANP/Feyenoord.nl 17-10-2002

Mike Snoei begint te genieten.Terugkeren in de Kuip als hoofdtrainer?
Snoei:”Dat zou fantastisch zijn”

Slechts weinigen doen het hem na, in je actieve carrière uitkomen voor Feyenoord, Sparta én Excelsior. Maar wie denkt dat Mike Snoei verstokt vasthoudt aan een club in zijn geboortestad, heeft het mis. De 38-jarige Snoei is met ingang van dit seizoen namelijk hoofdcoach van het sterk verjongde Vitesse. Niet zonder succes, want het lastige Rapid Boekarest werd in de UEFA-Cup verslagen. ‘We zitten in een spiraal naar boven’, zegt Snoei.

Je kunt op een eenvoudigere manier beginnen aan je eerste klus als eindverantwoordelijke van een betaald voetbalclub. Mike Snoei werd meteen na zijn aantreden geconfronteerd met een behoorlijke leegloop uit de Arnhemse spelergroep. Victor Sikora, Mahamadou Diarra, Michel Kreek, Orlando Trustfull en Remco van der Schaaf, niet de minste spelers verlieten Het Gelredome. Snoei kreeg de zware opdracht om van het overgebleven, jeugdige gezelschap een hechte ploeg te vormen. Daarin lijkt hij vooralsnog met beperkte middelen redelijk te slagen. ‘Vergeten’ spelers als Marian Zeman en verdedigende middenvelder Evgeniy Levchenko zijn zelfs uitgegroeid tot steunpilaren van Vitesse, al liet eerstgenoemde zijn trainer onlangs lelijk vallen door Utrecht-spits Dirk Kuijt een vuistslag te verkopen. Hoe het ook zij, voor de buitenwacht komt de wederopstanding van het duo als een verrassing, voor Snoei niet. ‘Ik heb deze jongens altijd als volwaardige leden van de selectie gezien’, zegt Snoei. ‘En het is alleen maar positief dat ze het zo goed weer oppakken.’

lees verder...

Bron: www.feyenoord.nl 17-10-2002

Theo Janssen: “Ik kan spelen”

Theo Janssen trainde donderdag weer vol mee bij Vitesse. De middenvelder lijkt hersteld van de schop die hij kreeg in de wedstrijd tegen Rapid Boekarest twee weken geleden.
Jansen ondervindt weinig last meer van zijn scheenbeen: “Alles gaat goed. Ik heb geen pijn meer. Als het aan mij ligt kan ik spelen, maar het is aan de trainer om dat te bepalen.”

De komende week speelt Vitesse drie wedstrijden: “Dat is misschien nog teveel in zo’n korte tijd. Maar thuis tegen Feyenoord, dat zijn echt mijn wedstrijden. Ik hoop dat de trainer dat ook weet.”

Bron: TV Gelderland 17-10-2002

Antibiotica moet Bob Peeters helpen

Bob PeetersHet is nog onzeker of Bob Peeters zayerdag kan spelen tegen Feyenoord. Hij raakte onlangs geblesseerd aan zijn liezen en moest afhaken voor de interlands van het Belgisch elftal.
Bob Peeters had geen last van een verrekking: “De problemen komen door een ontsteking in de klieren. Daardoor krijg ik ook last van de spieren daar.”

De ontsteking wordt inmiddels behandeld met antibiotica: “Ik krijg dat drie dagen, dan moet het over zijn. Ik probeer vrijdag op de training weer voluit te gaan en misschien heb ik tegen Feyenoord geen last meer.”

Bron: TV Gelderland 17-10-2002

Van Beukering en Dingsdag mogen verhuurd worden

Vitesse wil spits Jhon van Beukering en Michael Dingsdag eventueel verhuren. Jan Streuer vindt het beter voor de ontwikkeling van beide talenten: “Het zou goed zijn als ze aan spelen toekomen. Hier zijn hun posities goed bezet en krijgen ze te weinig speeltijd.”

Volgens Streuer heeft zich nog geen enkele club zich officieel gemeld bij Vitesse: “De Graafschap had wel interesse in Dingsdag, maar dat was voordat ze Nicolay haalden”. Van Beukering en Dingsdag stonden dit seizoen eenmaal in de basis.

Bron: TV Gelderland 17-10-2002

Leo Koswal: “Henk ten Cate moest mij niet”

“Vanaf mijn twaalfde heb ik me profvoetballer gevoeld. Ik begon bij RFC en ging daarna naar Excelsior. Daar kreeg ik kleding en schoenen en speelde ik tegen Feyenoord, Sparta en op toernooien tegen Ajax. Tot de B-junioren heb ik in Kralingen gespeeld, maar omdat ik vond dat er bij Dordrecht’90 professioneler aan toe ging ben ik daarheen gegaan. Ik heb drie jaar bij Dordrecht gezeten, twee jaar A-junioren en één seizoen in het eerste elftal. In dat laatste jaar heb ik een contract bij Vitesse afgedwongen.

Ik tekende in Arnhem voor drie seizoenen, zou rustig gebracht worden, maar dat hield op toen Frans Thijssen de ontslagen Ronald Spelbos opvolgde. Hij moest maar één ding: punten pakken en daarbij had hij mij niet nodig.

lees verder...

Bron: VI 16-10-2002

Pothuizen: “Vitesse de grootste fout die ik had kunnen maken”

Geslaagd bij NEC, mislukt bij Vitesse en gewaardeerd bij FC Twente. Ben jij zo´n typische speler voor een volksclub?

“Dat denk ik wel. Clubs zoals FC Utrecht, FC Twente en NEC passen het best bij mij. Toen ik in 2000 van NEC naar Vitesse ging, verliet ik een heel gezellige voor een heel zakelijke club. Trainer Ronald Koeman zei later ook dat hij bij Vitesse nooit de Pothuizen van NEC en Twente heeft gezien. Dat klopt, ik ben heel sfeergevoelig.”

lees verder...

Bron: VI 16-10-2002

Peeters vraagteken voor duel met Feyenoord

Bob PeetersVitesse kan zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord zeer waarschijnlijk weer beschikken over regisseur Theo Janssen. De inzetbaarheid van aanvaller Bob Peeters daarentegen is uiterst twijfelachtig. Bob Peeters meldde zich gistermorgen weer op sportcentrum Papendal, waar hij zich beperkte tot een looptraining. “Het gaat redelijk”, zei de 28-jarige aanvalsleider later op de dag. “Maar bij een looptraining hoef je niet te schieten en te draaien. Het is bovendien mijn linkerbeen, het been waarmee ik schiet. We moeten afwachten of ik zaterdag tegen Feyenoord kan spelen.”

De Belgische Vitesse-spits liep de kwetsuur zaterdag op, in de warming-up voor de gewonnen interland bij Andorra (0-1). Gisteravond speelde België in en tegen Estland. En ook voor die ontmoeting moest Peeters afzeggen. “Het ging gewoon niet goed genoeg om met België te spelen”, aldus Peeters. “Daarom was het beter dat ik terugging naar mijn club. Vandaag had ik geen last na het lopen. We zullen morgen (vandaag, red.) op de club bekijken hoe het verder gaat.”

Het is nog drie dagen tot aan de ontmoeting met Feyenoord. “Het is heel kort dag”, beseft Peeters. “Maar ik ga er altijd van uit dat ik kan spelen. We moeten afwachten of het ook daadwerkelijk gaat lukken.” Voor Vitesse-trainer Mike Snoei zijn er niet alleen slechte ontwikkelingen aan het blessurefront. Zo ontbrak Gert Claessens begin deze week nog wegens ziekte op de training, maar de middenvelder uit België kon zich gisteren weer licht inspannen op Papendal. Claessens zal waarschijnlijk tijdig fit zijn voor de kraker tegen Feyenoord.

Dat geldt ook voor Theo Janssen. De 21-jarige regisseur raakte in de returnwedstrijd tegen Rapid Boekarest opnieuw geblesseerd aan zijn scheenbeen. Maar gisteren voltooide de Arnhemmer beide trainingen van de hoofdmacht van Vitesse. “Het ziet er niet slecht uit”, zei Janssen na de tweede trainingssessie. “Het is de eerste keer na Rapid dat ik weer twee keer zonder pijn heb getraind. Ik ga er op dit moment van uit dat ik tegen Feyenoord kan spelen.”

Janssen werd begin deze maand uit de wedstrijd geschopt in Boekarest. “Daarna heb ik een paar dagen gerust. En vervolgens heb ik gelopen en ben ik veel behandeld. Er zat een bloeduitstorting op het scheenbeen. Maar door de behandeling werd het elke dag beter.” De bloeduitstorting is inmiddels verdwenen. “Het ziet er keurig uit”, aldus Janssen, die ook na de eerste competitiewedstrijd in en tegen Groningen een terugslag kreeg. “Ook toen kreeg ik een tik op het scheenbeen. Ik weet niet wat de gevolgen zijn als ik opnieuw word geraakt op die plek. Maar misschien ben ik na Groningen geblesseerd geraakt omdat ik te snel weer begon te trainen. Nu heb ik gewacht tot de pijn helemaal over was. Misschien gaat het daardoor nu wel goed.”

Snoei kan zaterdag nog niet beschikken over de langdurig afwezigen Ruud Knol, Mamadou Zongo en Louis Laros. De rentree van Knol lijkt echter aanstaande. De 21-jarige centrumverdediger heeft de looptraining hervat, nadat hij begin oktober een meniscusoperatie had ondergaan. De medische staf van Vitesse verwacht dat Knol over twee weken weer voorzichtig kan aansluiten bij de groepstraining.

Bron: De Gelderlander 17-10-2002

Heijmans schrapt beslag Gelredome

De miljoeneninjectie van gemeente Arnhem en provincie Gelderland voor redding van stadion Gelredome kan doorgaan. Bouwbedrijf Heijmans heeft het beslag, dat herfinanciering belemmerde, van het stadion gehaald. Heijmans had sinds 1999 via een deurwaarder beslag laten leggen op het stadion, omdat het bouwbedrijf ruim 220.000 euro claimt voor het verdwijnen van een grote hoeveelheid klei.

Bij de bouw van Gelredome dacht het Rosmalense bedrijf op basis van een contract negentigduizend kubieke meter klei aan te treffen in de grond, die moest worden afgegraven voor de bouw van het stadion. Het bleek de helft. Heijmans zegt hierdoor ruim 220.000 euro inkomsten misgelopen te zijn en claimt dit bedrag bij het stadion. Omdat onderhandelingen tussen Heijmans en Gelredome geen uitkomst boden, heeft het bouwbedrijf de zaak neergelegd bij een arbitragecommissie. Daar is de klei-affaire inmiddels ruim drie jaar in onderzoek.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 17-10-2002

Feyenoord: geen fans naar Vitesse

Na het bestuur en het management zullen ook de supporters van Feyenoord zaterdag de wedstrijd bij Vitesse boycotten. De Rotterdamse aanhang weigert gebruik te maken van de combiregeling.

De supportersvereniging van Feyenoord is verbolgen over het aantal beschikbare kaarten. Op last van de Arnhemse burgemeester Krikke mogen zaterdagavond slechts 900 Rotterdamse fans naar binnen, in plaats van de reglementaire 1200. Feyenoord had de entreebewijzen gistermiddag nog niet gekregen, maar liet weten ze bij ontvangst direct terug te sturen naar Arnhem. Op de wedstrijddag zijn de kassa’s van Gelredome gesloten.

De boycot betekent niet automatisch dat er helemaal geen Feyenoord-supporters bij de competitiewedstrijd aanwezig zullen zijn. Via het grijze circuit kopen fans van de Rotterdamse club al jaren kaarten voor andere vakken dan het bezoekersvak. Daarbij is de hulp van Vitesse-fans nodig. Want op vertoon van hun jaarkaart kunnen seizoenkaarthouders van de Arnhemse club twee extra kaarten kopen voor het duel met Feyenoord. De laatste jaren zaten hierdoor al door het hele stadion supporters van Feyenoord. Daarnaast wordt verwacht dat circa honderd aanhangers zaterdag op de bonnefooi naar Arnhem afreizen in de hoop op de zwarte markt alsnog een kaartje te bemachtigen.

Bron: De Gelderlander 17-10-2002

“Bij winst evenveel punten als Feyenoord, dus waar hebben we het nou over?”
10 vragen aan Mike Snoei

Na een wisselvallige start van de competitie was er winst in Boekarest (Rapid) en Alkmaar (AZ). Daardoor plaatste Vitesse zich voor de tweede ronde van het UEFA Cup-toernooi en kijkt het in de Holland Casino Eredivisie weer omhoog. Zaterdag wacht Feyenoord, donderdag Werder Bremen. Vitesse-trainer Mike Snoei is heel benieuwd.

Met Werder Bremen treft u niet de ploeg die u wenste.

“Ik had gehoopt op Celtic. Die club maakt nostalgische gevoelens bij me los. Dat heeft misschien ook te maken met mijn Feyenoord-achtergrond, als kind was ik al gek van die club. Het tenue, het stadion, de historie. Celtic was fantastisch geweest.”

lees verder...

Bron: VI 16-10-2002

Stefanovic kan naar Marseille

Olympique Marseille wil Vitesse-verdediger Dejan Stefanovic in de winterstop overnemen van Vitesse. De Franse club zag de aanvoerder van de Arnhemmers aan het werk in de UEFA Cup-wedstrijd bij Rapid Boekarest. Afgelopen zomer toonden Internazionale, Barcelona, PSV en Ajax al interesse in de 27-jarige mandekker.

Technisch manager Jan Streuer van Vitesse kijkt niet op van de belangstelling: “Want Stefanovicspeelt elke wedstrijd uitstekend. Ik weet dat ze hem volgen, maar de club heeft zich niet bij ons gemeld.” De Joegoslavische international staat nog tot 2004 onder contract bij Vitesse en heeft zelf altijd gezegd in Nederland te willen blijven wonen en voetballen, omdat hij dan een Nederlands paspoort krijgt. Streuer: “Hij heeft een ongelimiteerde transfersom, dus als er echt een goed bod komt zal hij toch wel gaan. Wij zijn zelf van plan binnenkort met hem te gaan praten om te kijken of we zijn contract kunnen verlengen.”

Bron: VI 16-10-2002

Bob Peeters terug op Papendal

Bob Peeters heeft zich woensdagmorgen gemeld op Papendal.

De spits blesseerde zich bij de Rode Duivels tijdens de warming-up van de wedstrijd tegen Andorra aan zijn lies. Peeters moest zich daarop afmelden voor de interland tegen Estland van woensdag 16 oktober.

Het is vooralsnog niet bekend hoe ernstig de blessure is en of zijn inzetbaarheid tegen Feyenoord in gevaar is.

Bron: Vitesseworld 16-10-2002

Frank Verlaat: ‘Werder heeft vijftig procent kans tegen Vitesse’

Frank Verlaat speelt met Werder Bremen in de UEFA Cup tegen Vitesse, maar de ontmoeting met zijn landgenoten roept bij hem geen speciale gevoelens op.

“Het worden voor mij wedstrijden zoals alle andere”, zegt de 34-jarige libero. “Ik wil de volgende ronde bereiken. Daar gaat het om. En dus maakt het me niet uit of dat tegen een Nederlandse club of een andere is.”

De eenvoudig international dicht beide ploegen op voorhand evenveel kansen toe op het bereiken van de derde ronde.

lees verder...

Bron: Gelderlander 16-10-2002

Nederland verliest 1 CL-ticket

Nederland mag volgend seizoen niet meer met drie maar met twee ploegen deelnemen aan de Champions League. De landskampioen plaatst zich direct voor het hoofdtoernooi,terwijl de nummer twee in de derde voorronde uitkomt. Spanje,Italie en Engeland behouden vier plaatsen. Griekenland mag voor het eerst drie clubs sturen,hetzelfde aantal dat voor Frankrijk en Duitsland geldt. De toewijzing van de plaatsen is op de resultaten in de laatste vijf seizoenen gebaseerd.De Champions League krijgt volgend seizoen een gewijzigde opzet. Aan de groepsfase nemen 32 clubs deel, waarna 16 ploegen doorgaan volgens het knockout-systeem.

Bron: Nos TT 15-10-2002

Klaus Allofs op bezoek

Klaus Allofs, directeur voetbalzaken en bestuurslid van Werder Bremen, was dinsdagmiddag op bezoek in Gelredome. De ‘Sportdirector’ van Werder Bremen was in Arnhem om een aantal zaken door te nemen voor de ontmoeting met Vitesse in de tweede ronde van de UEFA Cup. De voormalige aanvaller van Fortuna Düsseldorf, FC Köln, Olympique Marseille, Bordeaux en Werder Bremen was zeer onder de indruk van Gelredome, het stadion dat hij niet voor het eerst zag dinsdag 15 oktober.

Voorbeeld
“Ik ben al meerdere keren in Gelredome geweest, een fantastisch stadion voor een stad als Arnhem. Niet alleen het stadion, maar ook de loges en de gehele infrastructuur is heel goed. Het is natuurlijk mooi om te zien dat het stadion van Schalke, de Arena auf Schalke, Gelredome als voorbeeld heeft genomen. In Bremen hebben wij ruim 40.000 supporters nodig om dezelfde sfeer te krijgen van de 25.000 die er bij Vitesse zijn.”

Ervaring
Momenteel houdt Allofs zich bezig met de voetbalzaken bij Werder en is hij één van de vier bestuursleden. De actieve carriëre van de voormalige aanvaller, die in 1993 eindigde in Bremen, is indrukwekkend:

2 Europese kampioenschappen
1980: 3 doelpunten in 3 duels
1984: 3 doelpunten in 3 duels
1 Wereldkampioenschap
1986: 2 doelpunten in 7 duels
Aanvoerder van het Duitse nationale elftal vanaf 1987 na het afscheid van doelman Toni Schumacher
In totaal 56 interlands en 16 doelpunten
424 Bundesliga-wedstrijden en 177 doelpunten
Winnaar Europa Cup voor bekerwinnaars in 1992 met Bremen

Bron: Vitesseworld 15-10-2002

Bob Peeters valt af bij België

Bob Peeters en Mbo Mpenza zijn afgehaakt in de Belgische selectie voor de EK-kwalificatiewedstrijd morgen in en tegen Estland. Vitesse-speler Bob Peeters heeft last van een liesblessure, Mpenza is geveld door een kwetsuur aan zijn knie. Bondscoach Aimé Antheunis zal Joris van Hout (Borussia MG) oproepen.

Bron: De Gelderlander 15-10-2002

KNVB is duidelijk voor Feyenoord

De competitiewedstrijd Vitesse-Feyenoord begint zaterdag 19 oktober gewoon om 19.30 uur. De KNVB heeft de Rotterdamse club gewaarschuwd voor de gevolgen, indien Feyenoord de partij in Gelredome zal boycotten. Feyenoord schakelde vorige week de openbare aanklager van de KNVB in om tot een oplossing te komen in een slepend conflict. Op last van de Arnhemse autoriteiten zijn slechts 900 supporters uit Rotterdam welkom in Gelredome, in plaats van het reglementaire aantal van 1200. In een brief aan de KNVB vroeg Feyenoord om duidelijkheid.

“We hebben alle vragen van Feyenoord beantwoord”, zegt Rob de Leede, woordvoerder van de KNVB. “De wedstrijd is in goed overleg vastgesteld op zaterdagavond half acht. Dan gaat de wedstrijd honderd procent door.” Feyenoord dreigt de ontmoeting in Gelredome te boycotten, maar dan hangt de Rotterdamse club een zware sanctie boven hoofd. “Wanneer een club niet komt opdagen, dan treden er allerlei reglementen in werking. Daar hebben we Feyenoord op gewezen”, aldus De Leede. Indien Feyenoord wegblijft, kan de club bestraft worden met een reglementaire nederlaag en punten in mindering. Het bestuur van Feyenoord blijft in elk geval weg als er slechts 900 fans mogen meereizen naar Arnhem.

Bron: De Gelderlander 15-10-2002

Feyenoord: Nog geen kaartverkoop Vitesse-Feyenoord

In afwachting van een uitspraak van de Openbaar Aanklager van de KNVB, heeft Feyenoord besloten vooralsnog geen supporters, bestuur en management af te laten reizen naar Arnhem. Feyenoord heeft de KNVB verzocht om de weigering van de Arnhemse lokale driehoek de reglementaire 1200 supporters toe te laten bij Vitesse-Feyenoord voor te leggen aan de openbare aanklager. Meer informatie volgt zodra deze beschikbaar komt. Voor Feyenoord is dit het laatste redmiddel om 300 supporters niet teleur te stellen nu de KNVB lijdzaam toeziet hoe vaste afspraken met voeten worden getreden, omdat Vitesse een logistiek probleem heeft.

Als ook de openbare aanklager geen oplossing biedt voor het welkom van de 1200 supporters, zullen bestuur, management en veiligheidsmensen van Feyenoord niet aanwezig zijn bij de competitiewedstrijd Vitesse-Feyenoord, die voor volgende week zaterdag op het programma staat. Bovendien zal het bestuur van de Supportersvereniging van Feyenoord in dat geval een oproep doen aan de overige 900 supporters om solidair te zijn met hun 300 collega’s, die door de afwijkende maatregel de wedstrijd zullen moeten missen. ‘We zijn het absoluut oneens met zowel het besluit als de wijze waarop halsstarrig wordt vastgehouden aan het limiet van 900, terwijl duidelijk door de KNVB is toegezegd dat het getal van 1200 zou worden gehanteerd. In eerste aanleg zelfs zonder buscombi’, aldus Jan Willem van Dop namens Feyenoord. Vooralsnog zal er dus nog geen kaartverkoop plaats vinden.

Bron: Feyenoord.nl 14-10-2002

Feyenoord won nog nooit in Gelredome

GelredomeVitesse hoeft statistisch gezien geen angst te hebben voor de tegenstander van komende zaterdag: Feyenoord heeft immers tot nu toe nog nooit gewonnen in Stadion Gelredome. Vorig seizoen won Vitesse met 2-1, Ono bracht Feyenoord op voorsprong, maar door treffers van Dejan Stefanovic en Emile Mbamba won Vitesse alsnog. Een seizoen eerder werd het 0-0. In 2000 werd het na een zinderend duel 3-3. De twee seizoenen daarvoor werd het 1-1 en 2-1 voor Vitesse. In 1996 won Vitesse ook de laatste confrontatie op Nieuw-Monnikenhuize: het werd 4-2, na een 4-0 tussenstand.

Bron: TT TVG 14-10-2002

Peeters test vandaag

Peeters test vandaagVandaag leggen Peeters, Mbo Mpenza en Englebert een test af. Als die positief uitvalt, spelen ze mogelijk mee in het het duel tegen Estland. Huysegems of Van Hout zouden hen kunnen vervangen. Peeters heeft af te rekenen met een liesblessure, Mpenza met een letsel aan de knieholte en Englebert heeft een barst in een teen. Coach Anthuenis denkt naar verluidt als mogelijke vervangers aan Stein Huysegems of Joris Van Hout. Vandaag trainen de Belgen om 16 u in Kraainem. Dinsdag om halftien stijgen ze met het vliegtuig op naar Tallinn.

Bron: VRT1 TT 14-10-2002

Liesblessure Peeters na warming-up
Jevric pakt punt tegen Italië

Peeters loopt liesblessure opVitesse-speler Bob Peeters is tijdens de warming-up voor de interland van België tegen Andorra, geblesseerd geraaktaan zijn lies. De spits kon daardoor niet in actie komen. Peeters moest zaterdag toezien hoe België een moeizame wedstrijd speelde. Uiteindelijk werd het 1-0 voor de Belgen, door een doelpunt in de 62e minuut van aanvaller Sonck.

In Napels zorgde Joegoslavië voor een verrassing tegen favoriet Italië. Mede door goed keeperswerk van de doelman van Vitesse Jevric, werd er met 1-1 gelijk gespeeld.

Bron: TT TVG 13-10-2002

Fiscus pakt voetbalprofs aan

Het ministerie van Financiën wil het fiscale voordeel van profsporters aanpakken. De Nederlandse staat loopt jaarlijks miljoenen aan belastinggeld mis omdat profvoetballers en wielrenners gebruikmaken van een speciaal voor hen ingestelde, maar sterk verouderde regeling. De inmiddels riante regeling is de belastingdienst al jaren een doorn in het oog.

Het fiscale voordeel werd in de jaren zeventig speciaal voor spelers bedacht om hen, ondanks de korte carrières die kenmerkend zijn voor de profsport, toch een normale oudedagsvoorziening te bieden. Sindsdien zijn de salarissen echter explosief gestegen met name van profvoetballers en -wielrenners maar de regeling werd nooit aangepast.

Voor de gemiddelde Nederlander is het belastingstelsel daarentegen de afgelopen jaren wel sterk versoberd. Populaire regelingen om belastingheffing uit te stellen, zoals de lijfrentepolis, zijn flink afgebouwd. De zogeheten Cfk-regeling voor profvoetballers en wielrenners bleef altijd buiten schot. Zij kunnen tot 50 procent van hun salaris onbelast wegzetten voor later. Bij uitkering van dat geld worden zij weer belast vanaf de eerste schijf. Daardoor behalen spelers een fiscaal voordeel van tientallen procenten.

“We zijn al een hele tijd in gesprek met het ministerie van Financiën, want we willen de regeling moderniseren”, zegt directeur Harko de Vlaming van het Cfk-fonds. “Maar het ministerie vindt de regeling met de huidige spelerssalarissen eigenlijk veel te genereus geworden; zij willen versoberen.”

Woordvoerder P. Lamers van Financiën wil niet inhoudelijk ingaan op de regeling, maar erkent dat het Cfk-fonds onder de loep wordt genomen. “De wereld is sinds de jaren zeventig drastisch veranderd”, zegt een bron binnen het ministerie. “Voetballers zijn tegenwoordig allemaal kleine bv’tjes die enorme inkomsten hebben. Ze zijn allemaal bezig met de vraag: hoe speel ik mij binnen? Ze werken met hun kapitaal als nooit tevoren. Dan kun je je afvragen of de regeling zoals die nu bestaat, nog wel in overeenstemming is met het fiscale regime waar de rest van Nederland mee te maken heeft.”In het voorjaar hebben we het laatst hierover gesproken met de toenmalige staatssecretaris Bos”, aldus De Vlaming. Maar sindsdien liggen de besprekingen stil, omdat er nogal het een en ander is veranderd in het politieke landschap. “We zijn er nu wel in geslaagd om nog dit jaar weer verder te praten.”

Bron: De Gelderlander 12-10-2002

Vitesse-Werder beide keren om 20.30 uur

De wedstrijden van Vitesse tegen Werder Bremen beginnen allebei om 20.30 uur. De ontmoetingen in de tweede ronde van het toernooi om de UEFA Cup worden rechtstreeks uitgezonden op de Nederlandse en de Duitse televisie. Donderdag 31 oktober heeft het eerste duel plaats in Gelredome, twee weken later is de returnwedstrijd in het Weserstadion in Bremen. De NOS zendt beide wedstrijden rechtstreeks uit op Nederland 2. De uitzendrechten van Werder Bremen zijn in handen van de ARD, het eerste Duitse publieke televisienet. Ook de ARD zal de partijen rechtstreeks op het net brengen.

Bron: De Gelderlander 12-10-2002

Vitesse speelt een dag later tegen Heerenveen

De competitiewedstrijd Vitesse-Heerenveen wordt verplaatst van zaterdag 16 naar zondag 17 november. De verschuiving is noodzakelijk omdat Vitesse op donderdag 14 november in Bremen aantreedt tegen Werder, in de returnwedstrijd in de tweede ronde van de UEFA Cup. Tussen competitiewedstrijden en Europacup-duels moeten minimaal twee vrije dagen zitten. Vitesse speelt nu op zondagmiddag half drie tegen Heerenveen.

Bron: De Gelderlander 12-10-2002

Inside zaterdag in de bus

Zaterdag 12 oktober valt Inside, het magazine van Vitesse, bij alle seizoenkaarthouders in de bus.

In dit nummer onder meer:

Interviews met Dejan Stefanovic en Evgeniy Levchenko
De commerciële versterkingen aan het woord
Poster Didier Martel
Kids Club Now!
Vlaamse kermis in Gelredome
Vitesse Voetbal Academie
En nog veel meer….

Bron: Vitesseworld 11-10-2002

Kaartverkoop Vitesse-Werder Bremen

Logo Werder BremenDe kaartverkoop voor de seizoenkaarthouders voor het UEFA Cup-duel Vitesse – Werder Bremen op donderdag 31 oktober (20.30 uur) is bekend.

Seizoenkaarthouders van Vitesse kunnen vanaf zaterdag 12 oktober t/m zaterdag 19 oktober de ‘eigen stoel’ terugkopen bij TicketBox. Tijdens deze periode ontvangen zij € 4,50 korting! De prijzen in deze periode variëren tussen de Euro 11,- en Euro 20,50 (inclusief korting).

De wijze van kaartverkoop vanaf maandag 21 oktober is op dit moment nog niet bekend, maar volgt zo spoedig mogelijk.

Bron: Vitesseworld 11-10-2002

Vitesse ongewenste tegenstander voor Werder Bremen

Vitesse wordt bij Werder Bremen beschouwd als de zwaarste tegenstander in het rijtje mogelijke opponenten in de tweede ronde van de UEFA Cup. Dat blijkt uit de woorden van Klaus Allofs, voormalig international en momenteel directeur technische zaken bij Werder Bremen. “In mijn inschatting is Vitesse de sterkste tegenstander die we konden treffen”, meent Allofs. “Het is weliswaar een jonge ploeg, maar ze hebben in de eerste ronde wel Rapid Boekarest uitgeschakeld. We zullen Vitesse over twee weken in de wedstrijd tegen Feyenoord bekijken. Hopelijk staat ons geen onaangename verrassing te wachten.”

Trainer (en oud-speler) Thomas Schaaf spreekt met respect over Vitesse. “Wedstrijden tegen Nederlandse ploegen hebben altijd extra temperament. Vitesse heeft een goede ploeg. We zijn er op voorbereid dat het een heel zware opgave wordt.” Het duel werd gistermiddag in de Duitse pers bestempeld tot een strijd tussen de ‘jonge wilden’. Daarbij baseert de pers zich op de gemiddelde leeftijd van beide selecties. Vitesse is met 24,3 jaar net iets jonger dan Werder met 24,5.

‘Vitesse is een bekende ‘Grootheid’. Op een seizoen na eindigde de club altijd bij de eerste vijf en de kracht van Vitesse moet dus net onder de grote drie worden ingeschat’, zo meldt de Kreiszeitung. En over het huidige Vitesse: ‘Er staat momenteel geen international van Nederland op het veld, maar wel zes spelers die voor andere landen international zijn. De routinier in dit sterk verjongde team is de Belgische ex-international Gert Claessens.’

Ook de periode van voormalig trainer Herbert Neumann bij Vitesse wordt opgerakeld. Vooral omdat de Duitser in de race is geweest om in 1995 monument Otto Rehhagel op te volgen. De Weser-Kurier spitte in de historie en vond een paar kleine connecties. Tien jaar geleden stond de huidige keeperstrainer van Werder Bremen, Dieter Burdenski, drie duels in het Arnhemse doel. Hij was destijds al 41 jaar.

De Nederlander Frank Verlaat speelde in het seizoen 1999/2000 met Ajax twee keer tegen Vitesse. Hij won thuis en verloor in Gelredome. Volgens Allofs zijn de wedstrijden tussen Vitesse en Werder Bremen zo interessant dat beide duels rechtstreeks en op het ideale tijdstip op televisie worden uitgezonden. De televisiezender ARD zal het thuisduel om 20.30 uur uitzenden. Volgens Allofs moet het raar lopen wil niet ook de wedstrijd in Arnhem direct en volledig op de Duitse televisie te zien zijn.

Bron: De Gelderlander 10-10-2002

Levchenko wil bij Vitesse blijven

Evgeniy Levchenko wil zijn contract bij Vitesse, dat aan het einde van dit seizoen afloopt, verlengen. De middenvelder uit de Oekraïne heeft dit seizoen voor het eerst een basisplaats veroverd bij Vitesse.

Levchenko heeft nog niet met Vitesse gesproken: “Ik wacht tot de winterstop, dan wil ik sowieso duidelijkheid. Anders moet ik op zoek naar een andere club. Maar als ik speel, wil ik graag bij Vitesse blijven.”

De 24-jarige Levchenko speelt de laatste wedstrijden sterk als verdedigende middenvelder: “Ik zie goed hoe het elftal staat en heb veel vertrouwen.”

Bron: TT TVG 10-10-2002

Krikke: geen extra kaarten Feyenoord

Burgemeester KrikkeFeyenoord hoeft niet te rekenen op extra kaarten voor de voetbalwedstrijd tegen Vitesse in het Arnhemse Gelredome. Dat zegt de Arnhemse burgemeester Krikke.
De voorzitter van Feyenoord wil de wedstrijd boycotten omdat zijn club maar 900 kaarten krijgt in plaats van de gebruikelijke 1200 kaarten. Het uitvak van het Gelredome heeft maar 900 plaatsen. Krikke wil niet dat er meer supporters komen, omdat dan de openbare orde niet gegarandeerd kan worden. Volgens Krikke heeft de KNVB begrip voor de situatie van Vitesse en hoeft de club niet te vrezen voor een boete.

Bron: TT TVG 9-10-2002

Kaartverkoop Feyenoord

Voor de wedstrijd tegen Feyenoord worden er op de wedstrijddag geen kaarten verkocht. De kaartverkoop loopt via TicketBox en start vanaf zaterdag 12 oktober tot en met vrijdag 18 oktober. Er is alleen verkoop aan seizoenkaarthouders van Vitesse en er is geen verkoop voor de Noord-tribune, slechts voor de tribunes Oost en West. Maximaal 2 kaarten per seizoenkaart en geen dagverkoop op zaterdag 19 oktober.

Bron: Vitesseworld 9-10-2002

Gastenboek uit de lucht

Het gastenboek is door technische problemen tijdelijk uit de lucht. We proberen het weer zo snel mogelijk terug in de lucht te krijgen.

9-10-2002

Vitesse precies op tijd klaar voor Feyenoord

Vitesse, in de beginfase van het seizoen zo bekritiseerd, richtte zich afgelopen week wonderwel op. De formatie van trainer Mike Snoei plaatste zich donderdag ten koste van het Roemeense Rapid Boekarest (0-1) verrassend voor de tweede ronde van de strijd om de UEFA Cup en vervolgens kreeg AZ op eigen veld voetballes: 1-3. De Arnhemmers lijken precies op tijd klaar voor Feyenoord, dat zaterdag 19 oktober op bezoek komt in stadion Gelredome.

Bob Peeters stond met zijn treffer in Boekarest en goede spel in Alkmaar symbool voor de wederopstanding van de geplaagde ploeg. De Belgische spits is opgetogen: “Dit hadden we nodig. We hebben donderdag heel Nederland en Roemenië verbaasd, niemand gaf ons van tevoren een kans. Maar daar zijn de routiniers opgestaan: Dejan Stefanovic, Gert Claessens, Marian Zeman en mijn persoontje. De angst was er stiekem toch ingeslopen, daarom was de wedstrijd in Alkmaar misschien nog wel belangrijker. We spelen weer met lef, naar voren. De mensen hebben nu het echte Vitesse gezien. We hadden ook zo’n pech, iedere wedstrijd liep met een sisser af. Goals tegen in de laatste minuut tegen RKC Waalwijk en Rapid Boekarest, de rode kaart (van Zeman, red.) tegen FC Utrecht. Nu kunnen we een weekje de teugels laten vieren en dan zijn we klaar voor Feyenoord. Als we spelen zoals nu moet de tegenstander goede papieren hebben om ons te verslaan.”

Ook trainer Mike Snoei is meer dan opgelucht over de prestatie van zijn team: “Hoe je het ook wendt of keert: alles valt of staat met prestaties. Wij kunnen nog zo’n vertrouwen hebben in ons concept en het nog zo mooi vertellen, maar als je niet wint houdt het op. Ik heb daarom ook zo zitten genieten van het eerste halfuur bij AZ. We speelden daar toch gewoon weer met vier man voorin. Het werkt dan toch als iedereen met lef durft te spelen. Het geloof is er weer.” Snoei maakt zich alleen zorgen over de disbalans in zijn selectie: ‘We hadden in Alkmaar vijf aanvallers op de bank. Maar wij willen aanvallend voetballen. Ik kan niet anders en ik wil ook niet anders.”

Snoei is wel blij dat er nu even rust is. “Het gaat je niet in de koude kleren zitten. Mijn Europees debuut was toen een behoorlijke ontgroening. Ze zaten daar in Boekarest tijdens onze training met bengaals vuurwerk op de tribune. De avond vóór de wedstrijd hebben Theo Bos en ik de video’s van Rapid nog intensief zitten bekijken en na het duel is er van slapen niet veel terecht gekomen.”

Bron: VI 9-10-2002

Verschoppelingen geven Vitesse weer perspectief

Het drietal was eigenlijk al afgedankt of vergeten. Voor Marian Zeman, Evgeniy Levtsjenko en Bob Peeters zag vrijwel niemand plaats in het Vitesse van de toekomst. Zeman stond maandenlang in de uitverkoop, Levtsjenko was na twee jaar zonder speelminuten allang afgeschreven en de zwalkende Peeters kon vrijwel niets meer goed doen bij de aanhang. Niets zo veranderlijk als voetbal, zo bleek in de openingsfase van dit seizoen. Trainer Mike Snoei trad het trio onbevooroordeeld tegemoet en bood een eerlijke kans op eerherstel.

Natuurlijk werd de coach daarbij gedwongen door de nadrukkelijke inkrimping van de Arnhemse selectie, maar een zinderende avond in Boekarest rechtvaardigde zijn keuzes. Verdediger Zeman bleef soeverein overeind in het UEFA Cup-duel met de Roemeense koploper Rapid, terwijl ook middenvelder Levtsjenko knap overleefde. Vitesse speelde de eerste helft controlerend en neutraliseerde daarmee de driften van de tegenstander, om na rust agressief toe te slaan. De Arnhemmers maakten de ruimtes in de tweede helft klein en speelden buitengewoon fel op de bal. Rapid werd op het dramatisch slechte veld volledig teruggedrongen en zag de grip langzaam verdwijnen.

Matthew Amoah kopte nog op de paal en schoot in kansrijke positie over, maar Peeters ontpopte zich even later tot held van de avond. De motoriek van de Belgische spits mag dan af en toe pijn doen aan de ogen, als sterk aanspeelpunt vervulde de aanvaller een sleutelrol. Zijn treffer in de 62ste minuut was zelfs schitterend. Rechtshalf Rahamat Mustapha speelde de bal ter hoogte van het strafschopgebied in, waarop Peeters de bal met de binnenkant van de voet in de bovenhoek mikte: 0-1.

De ploeg van Snoei liep als vanzelf achteruit om de voorsprong vast te houden, zonder serieus in de problemen te komen. De Roemenen zochten veelvuldig met hoge ballen naar invaller Constantin, die in de lucht echter kansloos was tegen Dejan Stefanovic en Zeman. Drie minuten voor tijd was de stevige spits nog even gevaarlijk, maar hij faalde. De overwinning van de Arnhemse club was ruimschoots verdiend en schiep bovendien perspectief voor de toekomst De selectie van Vitesse telt met drie opgeleefde verschoppelingen meer opties dan vooraf voor mogelijk werd gehouden. En dat is voor Snoei & Co een overwinning op zich.

Bron: VI 9-10-2002

Werder weer tegen Nederlandse club

Werder Bremen, de komende tegenstander van Vitesse in de UEFA Cup, speelde in de jaren negentig twee keer tegen een Nederlandse club in Europees verband. De Duitsers verloren twee keer.

Logo Werder BremenIn 1994 speelde Werder in de Europacup II tegen Feyenoord. Thuis wonnen de Rotterdammers met 1-0. In Bremen won Feyenoord met 4-3 met drie doelpunten van Henrik Larsson. Bij Feyenoord speelde destijds Peter Bosz, de huidige trainer van De Graafschap. In 1995 was PSV de tegenstander in de UEFA Cup. PSV won thuis met 2-1. Uit bleef het 0-0, met een heldenrol voor Stanley Menzo, nu trainer bij AGOVV.

Bron: TT TVG 9-10-2002

Vitessenaren spelen tegen Italië

De Vitesse-spelers Dejan Stefanovic en Dragoslav Jevric zijn opgenomen in de definitieve selectie van Joegoslavië, voor twee kwalificatiewedstrijden voor het Europees kampioenschap in 2004. Joegoslavië speelt zaterdag in Napels tegen Italië en op woensdag 16 oktober in Belgrado tegen Finland. Stefanovic en Jevric zijn niet de enige spelers van Vitesse die interlandverplichtingen richting Euro 2004 hebben.

Bob Peeters zit in de nationale selectie van België, die zaterdag op bezoek gaat bij Andorra en woensdag bij Estland. Marian Zeman is geselecteerd door de bondscoach van Slowakije. De mandekker wacht een interessante wedstrijd, want Slowakije speelt zaterdag thuis tegen Engeland.

Bron: De Gelderlander 9-10-2002

Janssen hoopt op Feyenoord

Theo JanssenTheo Janssen hoopt voor de wedstrijd tegen Feyenoord van zaterdag 19 oktober te zijn hersteld van zijn nieuwe scheenbeenblessure. De middenvelder van Vitesse is geblesseerd als gevolg van een geweldige schop die hij donderdagavond in de UEFA Cup-wedstrijd tegen Rapid Boekarest kreeg tegen zijn kwetsbare scheen. Een dag later bleek uit foto’s van het gekwetste, vorig jaar gebroken been dat er geen schade was aangericht. “Een dikke bult en een beetje blauw, meer is het niet. Het heeft niks te maken met de oude breuk, maar gewoon met die schop”, aldus Janssen.

Hij moet het wel even rustig aan doen. “Eerst een beetje fietsen en ik hoop aan het eind van de week het veld op. Dan kan ik gaan lopen. Het zal misschien anderhalve week duren, ikricht mij maar op de wedstrijd tegen Feyenoord.”

Bron: De Gelderlander 9-10-2002

Werder Bremen brengt clichés over het Duitse voetbal naar boven

Duits voetbal staat voor spierballen en vechten tot de laatste minuut. Clichés uit Nederland (en elders in de wereld) over het voetbal van onze oosterburen. Na de loting die Vitesse in de tweede ronde van het UEFA Cuptoernooi aan het Noord-Duitse Werder Bremen koppelde, was het niet anders. Trainer Mike Snoei roemde gistermiddag ‘de fantastische mentaliteit’ van de Duitse voetballer in het algemeen. “Ze staan bekend om hun duelkracht en degelijkheid. Bovendien moet je altijd tot de laatste minuut attent blijven. Pas bij het laatste fluitsignaal weet je of je gewonnen hebt.”

Snoei toonde zich gistermiddag niettemin verheugd met Werder Bremen als opponent. Van de andere keuzemogelijkheden: Sparta Praag, Porto, Paris Saint-Germain, Celta de Vigo en Celtic had hij alleen de laatste club hoger op zijn verlanglijstje. “Omdat ik met die club als klein jochie al iets had, was Celtic mijn favoriet. Nog even buiten de vraag of je tegen die club misschien ook de beste kansen had gehad”, sprak Snoei, die twee clubs op een soort zwarte lijst had geplaatst.

“Gelukkig spelen we niet tegen Porto. Portugees voetbal ligt ons niet. Ik ben ook blij dat we Sparta Praag ontlopen. Paris Saint-Germain was wel een mooie tegenstander geweest”, meende Snoei, die ditmaal niet ongelukkig is met een thuisduel als opening.

“Tegen Rapid Boekarest vond iedereen dat een nadeel. Achteraf is het een voordeel geweest. Omdat het bij ons 1-1 werd, wisten zij thuis niet wat ze moesten doen. Ze gingen twijfelen. Kijk ook maar naar Utrecht en Heerenveen. Die speelden eerst uit, maar werden al zo goed als uitgeschakeld. Cruijff zei het al: ‘ieder voordeel heb z’n nadeel’.”

Snoei rekent net als de clubleiding dan ook op het voordeel van een uitverkocht Gelredome. “Het is voor onze spelers fantastisch om nu voor het eerst op het echte grote podium te spelen. Ze hebben nu in Boekarest al een keer kunnen mee-eten uit de Europese keuken en die ervaring neem je ook weer mee.”

Snoei zegt weinig te weten, maar herinnert zich wel de wedstrijd die Feyenoord enige jaren geleden in Bremen met 4-3 won. “Met een geweldige Larsson, dat staat nog wel op mijn netvlies. Maar ik heb geen idee hoe Bremen nu speelt. Met al die buitenlanders in de ploeg, weet je ook niet of het een typisch Duits elftal is. Gelukkig hebben we de kans om Bremen een paar keer te zien, dat zullen we zeker doen. Wel weet ik dat Frank Verlaat weer helemaal is opgeleefd bij Werder Bremen”, aldus Snoei. Werder Bremen versloeg in de eerste ronde Metallurg Donetsk in het eigen Weser-stadion met liefst 8-0 nadat de eerste wedstrijd in de Oekraïne op 2-2 was geëindigd.

Bron: De Gelderlander 9-10-2002

Claessens toch niet Europees geschorst

Gert ClaessensIn tegenstelling tot eerdere berichten is Gert Claessens niet geschorst voor eerste UEFA Cupwedstrijd van Vitesse tegen het Duitse Werder Bremen.

De Belg incasseerde in het tweeluik tegen Rapid Boekarest twee gele kaarten, maar pas bij drie spreekt de UEFA een schorsing uit.

Bron: De Gelderlander 9-10-2002

Knol over 2 tot 3 weken bij groepstraining

Ruud KnolRuud Knol wordt pas over twee tot drie weken terugverwacht bij de groepstraining van Vitesse. De centrale verdediger onderging een maand geleden een knie-operatie en werkt momenteel aan zijn herstel. Dat loopt volgens trainer Mike Snoei voorspoedig, maar de wedstrijden tegen Feyenoord (19-10), Roda JC (22-10) en NAC (25-10) komen waarschijnlijk te vroeg. Vitesse mist dan ook de geschorste verdediger Marian Zeman.

Bron: De Gelderlander 9-10-2002

Vitesse blij met Werder Bremen

Vitesse speelt de tweede ronde van de UEFA Cup tegen het Duitse Werder Bremen. Bij de enige overgebleven Nederlandse club is in alle geledingen verheugd gereageerd op de sterke tegenstander die gistermiddag in het Zwitsers Nyon uit de kokers van de UEFA rolde.

Financiële motieven spelen een doorslaggevende rol in de blijdschap bij de nog steeds straatarme club uit Arnhem. Vooral de penningmeester zal een gat in de lucht hebben gesprongen. Vitesse speelt eerst thuis en verwacht 31 oktober een uitverkocht stadion Gelredome. Nog interessanter acht de Arnhemse club de televisie-inkomsten uit Duitsland, waar het duel naar verwachting live wordt uitgezonden.

Vitesse overleefde weliswaar de eerste ronde van de UEFA Cup tegen Rapid Boekarest, maar zal daar geen stuiver aan overhouden. Hoewel de eindafrekening nog niet is opgemaakt, zijn in elk geval de inkomsten uit de thuiswedstrijd (nog geen 11.000 mensen) en televisiegelden te verwaarlozen. Niet ondenkbaar is dat de club zelfs verlies heeft geleden, net als twee seizoenen geleden na de eerste ronde tegen Maccabi Haifa. In de begroting voor dit seizoen heeft de club naar schatting 900.000 euro aan inkomsten opgenomen uit twee ronden UEFA Cup. Dat bedrag wordt naar verwachting nu ruimschoots overtroffen.

Nooit eerder lootte Vitesse in de negen Europese jaren een tegenstander uit buurland Duitsland. Trainer Mike Snoei sprak een voorkeur uit voor het Schotse Celtic, maar was ook verheugd met de huidige nummer drie van de Bundesliga. “We hadden het slechter kunnen treffen. Het wordt natuurlijk een zware kluif, maar dat waren alle zes clubs die we konden loten”, vond Snoei, voor wie Werder Bremen een zo goed als onbeschreven blad is.

“Ik weet natuurlijk dat Frank Verlaat daar speelt en dat er sowieso veel buitenlanders in die ploeg spelen. Het voetbal van Werder Bremen ken ik niet, maar we zullen die ploeg de komende weken uitgebreid bekijken”, aldus de trainer. Over winstkansen kon Snoei dan ook niet veel zinnigs opmerken. “Geen idee, maar ik denk dat fifty-fifty een beetje overdreven is. Zeker is wel dat we onze huid duur verkopen.”

Bron: De Gelderlander 9-10-2002

Feyenoord denkt aan boycot van duel tegen Vitesse

Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik wil weten wat de KNVB gaat doen als zijn club de voor zaterdag 19 oktober vastgestelde wedstrijd Vitesse-Feyenoord weigert te spelen. Feyenoord is het oneens met een Arnhems besluit om maar 900 Feyenoordfans toe te laten, terwijl Vitesse door de KNVB is verplicht om 1200 plaatsen ter beschikking te stellen.

In een brief aan KNVB-directeur Henk Kesler doet Van den Herik een klemmend beroep op de KNVB ervoor zorg te dragen dat in elk geval het voorgeschreven aantal van 1200 supporters wordt toegelaten. Bovendien moet de voetbalbond zich er sterk voor maken dat de Rotterdamse aanhang vrij naar de wedstrijd kan reizen en niet verplicht wordt een bepaald vervoersmiddel te nemen (de bus) wil men een kaartje voor de wedstrijd kunnen krijgen.

“De politie van Arnhem heeft aangegeven 1200 supporters met buscombi te accepteren als de wedstrijd bij daglicht wordt gespeeld. Het tijdstip van 16.30 uur is echter – los van het accepteren daarvan door ons – door de supporters van Vitesse en de organisatie van supportersverenigingen SOVS afgewezen”, aldus Van den Herik in zijn brief aan Kesler.

“Feyenoord kwam vorig seizoen met 1450 supporters via buscombi vervoer naar Vitesse en dat verliep evenals de jaren ervoor prima. Direct na die wedstrijd is bij evaluatie, waarbij zowel de beide clubs als de politie van Arnhem aanwezig was, aangegeven dat vrij vervoer zou kunnen en nog beter zou zijn. Helaas weet men zich dat thans niet meer te herinneren.”

“De afgelopen tijd hebben diverse partijen getracht de lokale driehoek van Arnhem (gemeente, politie en justitie, red.) op andere gedachte te brengen. Niet alleen de KNVB, doch ook de SOVS heeft haar standpunt duidelijk gemaakt. Zelfs de politie in Rotterdam heeft met de politie in Arnhem contact gezocht en aangegeven dat 1200 supporters met vrij vervoer mogelijk moet zijn. Daarna heeft Feyenoord ook voortdurend getracht om tot een compromis te komen: 900 supporters vrije vervoer of 1200 supporters met een buscombi. Helaas wenst de gemeente Arnhem ook niet te praten over een dergelijk compromis. Nota bene worden verzoeken van onze kant om telefonisch te overleggen tot op heden niet gehonoreerd.”

De KNVB had het schrijven van Van den Herik gisteravond nog niet ontvangen. De voetbalbond wilde daarom nog niet reageren. “En als we naar buiten treden, vertellen we natuurlijk eerst aan Feyenoord wat ons standpunt is”, aldus een woordvoerder van de voetbalbond. Vitesse wil niet te voorbarig reageren op de actie van Van den Herik. “We hebben meerdere keren met alle partijen gesproken”, zegt Vitesse-woordvoerder Frank Huizinga. “Er is besloten de wedstrijd alsnog te verplaatsen naar half acht. Wij willen niet dat onze 25.000 supporters de dupe worden van 300 extra supporters van de bezoekende partij. Voor de rest wachten we het standpunt van de KNVB wel af.”

Bron: De Gelderlander 9-10-2002

Werder Bremen bouwt aan nieuwe glorietijd

Na Bayern München en Hamburger SV is Werder Bremen de nummer drie op de eeuwige lijst van de Bundesliga. De opponent van Vitesse jaagt op nieuwe successen, na de glorietijden onder trainer Otto Meistermacher Rehhagel.

Spreek zijn naam in Bremen met respect uit, of ze donderen je prompt in het koude water van de rivier de Weser. Otto Rehhagel is nog steeds een voetbalgod in de hanzestad en dat zal hij ook wel altijd blijven. Tussen 1981 en 1995 was hij de hoofdtrainer van Werder. Rehhagel promoveerde meteen naar de Eerste Bundesliga en daarna verwierf hij de alleszeggende bijnaam Otto Meistermacher, Otto de kampioenenmaker.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 9-10-2002

Vitesse blij met Werder Bremen

Vitesse moet aan de bak in de tweede ronde van de UEFA Cup. De loting in Nyon koppelde de Arnhemmers aan Werder Bremen. Tot vreugde van de club wordt het eerste duel thuis afgewerkt, zodat een vol Gelredome tot de mogelijkheden behoort. “Bovendien zijn Duitse clubs uit financieel oogpunt de beste die je kunt treffen”, duidde voorzitter Jos Vaessen op de hoge tv-recette die in het verschiet ligt.

Omdat er nog vier Duitse clubs in de UEFA Cup zitten, bestaat de kans dat de confrontatie verplaatst wordt naar dinsdag. Vitesse miste in Zwitserland op een haar na de geplaatste status, wat een aanzienlijk gunstiger tegenstander had kunnen opleveren. Als nummer 25 van de plaatsingslijst werden de Arnhemmers lijstaanvoerder van de niet-geplaatste clubs. Daarmee werd het in groep 4 veroordeeld tot louter zware tegenstanders als Celta de Vigo, Porto, Celtic, Sparta Praag, Paris St.Germain en Bremen.

“Alle zes de clubs waren een zware kluif geweest. We zullen tegen Werder onze huid duur moeten verkopen. Na Boekarest hebben we iets meer ervaring en die progressie moeten we met ons mee brengen”, reageerde trainer Mike Snoei in Arnhem.

Werder Bremen is dit seizoen goed gestart. De club van aanvoerder Frank Verlaat staat na zeven speelronden op de gedeelde tweede plaats in de Bundesliga. De Nederlandse arbiter Braamhaar floot de heenwedstrijd van de Duitsers in de UEFA Cup tegen het Oekraïense Metalurg Donetzk. Oud-Rodaspits Bernard Tchoutang schoot bij de 2-2 tweemaal raak. Bij de return in het Weserstadion haalde Werder genadeloos uit. De 8-0 zege was de grootste internationale overwinning uit de clubgeschiedenis.

Bremen staat sinds ruim drie jaar onder sportieve leiding van oud-speler Thomas Schaaf. “Duits-Nederlandse wedstrijden zijn altijd beladen”, aldus de trainer. Frank Verlaat hield zich meer op de vlakte. “Het is voor mij een wedstrijd als elke andere. We moeten simpelweg de derde ronde halen en of dat nou ten koste gaat van een Nederlandse ploeg of een andere maakt me niets uit.”

Bron: De Telegraaf 9-10-2002

Van den Herik vraagt standpunt KNVB

Voorzitter Jorien van den Herik heeft gevraagd welk standpunt de KNVB zal innemen nu Feyenoord overweegt om de voor zaterdag 19 oktober vastgestelde wedstrijd Vitesse-Feyenoord niet te spelen. Feyenoord is het oneens met de lokale driehoek van Arnhem voor wie slechts 900 supporters door middel van buscombi-vervoer welkom zijn, terwijl Vitesse door de KNVB is verplicht om de voorgeschreven 1200 plaatsen ter beschikking te stellen. Van den Herik doet een klemmend beroep op de KNVB ervoor zorg te dragen dat in elk geval het voorgeschreven aantal van 1200 supporters wordt toegelaten en zich er subsidiair sterk voor te maken dat zij via vrij vervoer de wedstrijd kunnen bezoeken.

‘De politie van Arnhem heeft aangegeven 1200 supporters met buscombi te accepteren als de wedstrijd bij daglicht wordt gespeeld. Het tijdstip van 16.30 uur is echter – los van het accepteren daarvan door ons – door de supporters van Vitesse en de SOVS afgewezen’, aldus voorzitter Jorien van den Herik in een brief aan KNVB-directeur Henk Kesler.

‘Feyenoord kwam vorig seizoen met 1450 supporters via buscombi vervoer naar Vitesse en dat verliep evenals de jaren ervoor prima. Direct na die wedstrijd is bij evaluatie, waarbij zowel de beide clubs als de politie van Arnhem aanwezig was, aangegeven dat vrij vervoer zou kunnen en nog beter zou zijn. Helaas weet men zich dat thans niet meer te herinneren’.

Van den Herik verder: ‘De afgelopen tijd hebben diverse partijen getracht de locale driehoek van Arnhem op andere gedachte te brengen. Niet alleen de KNVB, doch ook de SOVS heeft haar standpunt duidelijk gemaakt. Zelfs de politie in Rotterdam heeft met de politie in Arnhem contact gezocht en aangegeven dat 1200 supporters met vrij vervoer mogelijk moet zijn. Daarna heeft Feyenoord ook voortdurend getracht om tot een compromis te komen: 900 supporters vrije vervoer of 1200 supporters met een buscombi. Helaas wenst de gemeente Arnhem ook niet te praten over een dergelijk compromis. Nota bene worden verzoeken van onze kant om telefonisch te overleggen tot op heden niet gehonoreerd’.

Bron: Feyenoord.nl 8-10-2002

Loting tweede ronde UEFA-cup

UEFADinsdagmiddag heeft in het Zwitserse Nyon de loting plaatsgevonden van de 2e ronde UEFA-cup seizoen 2002-2003.

Het lot koppelde Vitesse aan:

Werder Bremen

Vitesse speelt op donderdag 31 oktober eerst thuis tegen Werder Bremen. Op donderdag 14 november is de return in Bremen.

Internetpagina Werder Bremen

8-10-2002

Reactie Snoei na loting

Mike Snoei had Celta de Vigo en Sparta Praag liever niet willen loten en zegt dat zijn ploeg tegen Werder wel een kansje heeft.

“Duitse clubs zijn altijd sterk en hebben een goede mentaliteit. Ik had Celta of Praag liever niet getroffen. Celtic was mijn persoonlijke favoriet, dat is een club waar ik van jongs af aan al met grote ogen naar keek. Aan alle zes clubs hadden we een zware kluif gehad en ook tegen Werder zullen we onze huid duur moeten verkopen. Na Boekarest hebben we iets meer ervaring en we zullen die progressie met ons mee moeten brengen.”

“We maken wel een kansje, maar ik vind de verhouding fifty-fifty te ver gaan. Het zal ons handen vol werk bezorgen, waarbij ik de eerste wedstrijd thuis een voordeel vind. De tegenstander spreekt in ieder geval aan. Wat ik van ze weet? Ze hebben met Frank Verlaat een betrouwbare speler achterin en verder lopen er veel buitenlanders rond. We zullen ze de komende periode intensief bekijken. Ik ken ze nu nog niet goed, maar dat zal snel anders zijn. De afstand naar Bremen is ongeveer vier uur rijden, waardoor de voorbereiding soepeler zal verlopen dan in de eerste ronde”, aldus de trainer.

Bron:Vitesseworld 8-10-2002

Vitesse loot Werder Bremen

Logo Werder BremenVitesse speelt in de tweede ronde van de UEFA-beker tegen Werder Bremen. De club uit Arnhem speelt eerst thuis tegen de Duitse ploeg op 31 oktober. De return is 14 november. Bremen draait goed in de Bundesliga. De club, waar Frank Verlaat speelt, staat derde.

Werder schakelde in de eerste ronde van de UEFA-beker het onbeduidende Metalurg Donetsk uit Oekraïne uit. Het werd in Bremen 8-0.

Vitesse treft voor de eerste keer een Duitse ploeg voor de Europese beker. Trainer Mike Snoei meent dat de Arnhemmers een hele kluif krijgen aan Bremen, maar is toch niet ontevreden over de loting: ,,We hadden het slechter kunnen treffen met clubs als Celta de Vigo, Sparta Praag of Porto. Duitse ploegen zijn wel alijd sterk, zeker op het mentale vlak. We zullen onze huid duur moeten verkopen, maar we maken volgens mij wel een kansje.”

Snoei had zelf het liefst Celtic geloot: ,,Als kind keek ik al met grote ogen naar die club. Bremen ken ik niet zo goed, ik heb ze nog niet zien spelen. Ik weet dat er veel buitenlanders voetballen en dat Frank Verlaat er al jarenlang een betrouwbare verdediger is.”

Vitesse zal de komende tijd Werder Bremen intensief volgen. ,,Het is tenslotte maar vier uur rijden. Bremen is licht favoriet, maar ik denk dat Vitesse veel geleerd heeft van de wedstrijden in de eerste ronde tegen Rapid Boekarest. Die ervaring moet wat opleveren.”

Bron:ANP 8-10-2002

Schikking Zeman

Marian ZemanVitesse en Zeman zijn alsnog akkoord gegaan met het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal van de KNVB.

Dit naar aanleiding van de overtreding die Zeman begaan had in de wedstrijd FC Utrecht – Vitesse op 29 september 2002. Volgens de aanklager zou Zeman zich schuldig hebben gemaakt aan het slaan van een tegenspeler.

“Na bestudering van het volledige dossier en het zien van de tv-beelden hebben Zeman en Vitesse alsnog van de mogelijkheid gebruik gemaakt in te gaan op het schikkingsaanbod van de aanklager van vier wedstrijden schorsing”, aldus woordvoerder Frank Huizinga.
De eerste uitsluiting heeft afgelopen zondag (AZ – Vitesse) al plaatsgevonden.

Bron:Vitesseworld 7-10-2002

Cornelisse hoopt op Celtic

Na het horen van de zes grote ploegen die Vitesse dinsdag in Nyon kan loten, wist Tim Cornelisse het gelijk: Celtic.

Reacties:

Mike Snoei
De voorkeur van trainer Mike Snoei gaat uit naar Celtic. “Als je toch alleen maar topclubs kan treffen, dan gelijk maar naar Celtic. Dit zal ook onze jonge spelers het meeste aanspreken. Maar Werder Bremen is ook interessant. Bovendien is een Duitse tegenstander met het oog op de televisiegelden financieel zeer interessant. En bij Paris Saint-Germain weet je ook niet wat je meemaakt. Een elftal met veel Brazilianen, een modern stadion. Het zijn mooie uitdagingen”, aldus Snoei.

Tim Cornelisse
Bij het horen van de namen moest Tim Cornelisse toch even slikken, maar vindt de clubs wel mooi. “Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar Celtic. Die hebben een geweldig stadion en dat zou een hele ervaring zijn. Maar goed, het zijn allemaal mooie clubs als voetballiefhebber. Het stadion zal in ieder geval uitverkocht zijn en voor de ploeg is het, welke tegenstander dan ook, een goede test.

Bron:Vitesseworld 7-10-2002

Mogelijke tegenstander 2e ronde bekend

De UEFA heeft vandaag de groepindeling bekendgemaakt voor de loting van de tweede ronde voor de UEFA Cup. Vitesse is ingedeeld in groep 4 en is ongeplaatst. Daardoor gaat Vitesse een geplaatste club loten.

De mogelijke tegenstanders zijn:
RC Celta de Vigo (Spanje)
FC Porto (Portugal)
Paris Saint-Germain FC (Frankrijk)
AC Sparta Praha (Tsjechië)
SV Werder Bremen (Duitsland)
Celtic FC (Schotland)

Dinsdag 8 oktober om 1200 uur begint de loting en zal de tegenstander bekend worden.

7-10-2002

Snoei onder de indruk van spirit Vitesse

Vitesse-trainer Mike Snoei is onder de indruk van de saamhorigheid in zijn ploeg. De coach ziet een positieve verandering in de mentaliteit van zijn spelers. Vitesse incasseerde gistermiddag in Alkmaar vlak voor de rust een tegentreffer (1-1). “In de kleedkamer pepten de jongens elkaar op”, zei Snoei na de 3-1 overwinning. “Ze spraken elkaar moed in. Dat deden ze donderdag ook voor de wedstrijd tegen Rapid Boekarest. In de kleedkamer zeiden ze tegen elkaar dat ze voor de zege gingen. Iedereen had Vitesse al vooraf afgeschreven. Maar wat nou, afschrijven? We gaan er voor. Dat leefde bij de spelers. Ik ben daarvan onder de indruk.”

Vitesse reisde af naar Alkmaar, terwijl de ploeg op de dertiende plaats stond. Door de slechte competitiestart nam de druk op het elftal en de trainer toe. Snoei verklaarde in Alkmaar dat hij de situatie gebruikte om een eenheid te smeden. “Soms moet je je afzetten tegen een gemeenschappelijke vijand”, erkende Snoei. “Het is belangrijk dat we achter elkaar blijven staan. Dat hebben Theo Bos (assistent-trainer, red.) en ik de jongens voorgehouden.”

“Nadat we van Ajax verloren, was iedereen lyrisch over het spel van Vitesse. Daar ben ik van geschrokken. Dat vond ik namelijk overdreven, want in die wedstrijd leunden we naar achteren. Ik vind het ook overdreven dat er de laatste weken negatief wordt gedaan over het elftal. We hebben vanaf het begin gezegd dat het elftal tijd nodig heeft.”

Vitesse heeft een fantastische week achter de rug, stelde Snoei, nadat AZ de eerste nederlaag na drie zeges was toegebracht. “We zijn weer gaan voetballen. Doordat we zelfs kansen om zeep hielpen, kwamen we na de 1-1 toch weer even in moeilijkheden. Maar Theo en ik hebben de ploeg voorgehouden dat we vooruit moeten blijven spelen. Dat is de enige manier waarop Vitesse kan spelen. Zo hebben we vandaag ook verdiend gewonnen. Ik hoop dat we nu de weg naar boven zijn ingeslagen.”

Bron: De Gelderlander 7-10-2002

Karaktervol Vitesse als herboren

In vier dagen tijd heeft Vitesse een zwakke seizoensstart weggewist. Na de uitmuntende zege bij Rapid Boekarest (0-1) toonde de Arnhemse ploeg gistermiddag ook bij AZ karakter: 1-3. Even dreigde er een crisis in Arnhem. Maar in 180 minuten voetbal kreeg de wederopstanding gestalte. Vitesse bereikte de tweede ronde van het toernooi om de UEFA Cup en in de eredivisie is de achterstand op de vierde plaats verkleind tot twee punten.

“Tegen Rapid en AZ heeft iedereen keihard voor elkaar gewerkt en zijn eigen taak goed uitgevoerd. Zo hoort het”, zo vatte aanvoerder Dejan Stefanovic de opvallende teamgeest samen. Natuurlijk is er geen beter bindmiddel dan succes. De eliminatie van Rapid, zo bleek een dag later tijdens de terugvlucht, werkte heilzaam voor de teambuilding. En ook in Alkmaar stonden de Vitessenaren zij aan zij, nadat er weer een opstootje was geweest in het uitermate onvriendelijke treffen met AZ.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 7-10-2002

De terugkeer van een bescheiden sluipschutter

AmoahVitesse heeft zijn sluipschutter terug. Matthew Amoah kwakkelde de voorbije weken met blessures, maar is nu pijnvrij en fit. Met een treffer en twee assists hielp de bescheiden aanvaller Vitesse voorbij AZ.

Wekenlang bezorgde Matthew Amoah zijn trainers kopzorgen. Bij de competitiestart had hij last van zijn knie, drie weken later kneusde hij zijn grote teen. Altijd was er twijfel bij trainer Mike Snoei, die namelijk ook een halffitte Amoah soms nog goed en belangrijk genoeg acht om te spelen. ‘Hij heeft nu eenmaal dat neusje voor de goal’, legde Snoei dan maar weer uit.

Amoah bewees in de vier competitieduels die hij speelde het gelijk van zijn trainer. Hij was de voorbije twee seizoenen met elf en zes goals topscorer van Vitesse en mikte gistermiddag al weer zijn vierde treffer (1-2) binnen. Daarnaast nam hij de assists voor Gert Claessens (0-1) en Nick Hofs (1-3) voor zijn rekening.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 7-10-2002

Olýmpique Marseille aast op Stefanovic

Olýmpique Marseille wil Dejan Stefanovic in de winterstop overnemen van Vitesse. De Franse club zag de aanvoerder donderdag aan het werk in de UEFA Cup-wedstrijd bij Rapid Boekarest.
Stefanovic is op de hoogte van de belangstelling van de gevallen topclub uit Frankrijk. Maar na de gewonnen wedstrijd bij AZ wilde de 27-jarige mandekker niet ingaan op de interesse.

“Ik weet dat Olýmpique me volgt”, zei Stefanovic in Alkmaar. “Verder kan ik er niets zinnigs over zeggen. Vorig seizoen hoorde ik ook allerlei verhalen over belangstelling van clubs. Ik concentreer me alleen op Vitesse.”

Olýmpique Marseille heeft de onderhandelingen met Vitesse nog niet geopend, zegt technisch manager Jan Streuer. “Via-via heb ik gehoord dat Olýmpique belangstelling heeft”, aldus Streuer. “Maar de club heeft zich niet definitief gemeld bij Vitesse.

“Het is logisch dat er belangstelling voor Stefanovic is, want hij presteert elke wedstrijd uitstekend. Maar zolang er geen club concreet wordt, maak ik me geen zorgen.”

Stefanovic staat tot medio 2004 onder contract bij Vitesse. Eerder dit jaar toonden onder meer Ajax, PSV, Internazionale en Barcelona al belangstelling voor de international van Joegoslavië. Stefanovic heeft altijd gezegd nog twee jaar in Nederland te willen blijven wonen en voetballen, omdat hij en zijn gezinsleden dan een Nederlands paspoort krijgen.

 Bron: Gelderlander 7-10-2002 

Bochem ‘in andere wereld’

Rick Bochem heeft gistermiddag in Alkmaar zijn competitiedebuut gemaakt bij Vitesse. De 19-jarige middenvelder verving in de 85ste minuut Riga Mustapha en glunderde na afloop van de 3-1 overwinning op AZ voor de camera’s van Omroep Gelderland.

“Fantastisch om mee te maken”, vond de Nijmegenaar in Arnhemse kleuren. “Er gebeurde vanalles om me heen, maar ik kreeg er niks van mee. Als je het veld instapt, is het net of je in een andere wereld belandt.”

Bochem wist wel wat hem te stond en toonde geen plankenkoorts. Het was dan ook niet zijn eerste optreden in de hoofdmacht. Tijdens de voorbereiding mocht hij al een half uurtje spelen tegen TOP Oss.

“Je wilt natuurlijk wat laten zien als je erin komt”, zei de kleine, felle rechtspoot. Een droomdebuut was hem niet gegund, al was de mogelijkheid daar. Nadat Matthew Amoah een verdediger had afgeschud kwam de aanvaller samen met Nick Hofs en Rick Bochem met slechts één Alkmaarse verdediger op het doel van Oscar Moens af.

Bochem was de meest logische afspeelmogelijkheid. Hij stond vrij voor Moens, maar kreeg de bal niet. “Krijg ik die bal van Matthew dan heb je kans om te scoren. Dat zou natuurlijk helemaal geweldig zijn geweest”, wist Bochem, die weet wat hem te doen staat. “Ik doe er alles voor om te slagen en ik ga nu gewoon mijn best doen.”

 Bron: Gelderlander 7-10-2002 

Definitieve selectie Joegoslavië

Dragoslav Jevric en Dejan Stefanovic zijn definitief geselecteerd voor het nationale team van Joegoslavië.

Joegoslavië speelt binnen vijf dagen een tweetal kwalificatiewedstrijden voor het Europees kampioenschap in 2004. In Napels speelt Joegoslavië op zaterdag 12 oktober tegen Italië en op woensdag 16 oktober staat de thuiswedstrijd tegen Finland op het programma.

 Bron: Vitesseworld 7-10-2002 

Cornelisse tevreden over ´debuut´

Vitesse-verdediger Tim Cornelisse speelde tegen AZ voor het eerst in het centrum van de verdediging. “In het begin moest ik nog wennen, het was toch nieuw voor me. Maar daarna groeide ik in de wedstrijd. Het was een wedstrijd met een speciaal tintje”, zegt de geboren Alkmaarder Cornelisse. “We hadden de punten heel hard nodig. Beter kan deze dag niet afgesloten worden.”

Vitesse heeft nu twee weken vrij, maar Cornelisse wil geen rust. “We hebben even rust dus we kunnen bijkomen. Maar wat mij betreft kan de volgende wedstrijd wel komen, het gaat lekker zo.”

 Bron: TT TVG 6-10-2002 

AZ met lege handen

AZ heeft geen punten overgehouden aan het duel met Vitesse. De Arnhemmers zorgden er door een 3-1 overwinning voor dat AZ nu boven aan rechterrijtje staat, in plaats van de gedeelde derde plaats waar op voorhand op was gehoopt. Een streep door de rekening voor het elftal van Henk van Stee, dat duidelijk te kort kwam tegen Vitesse.

Van Stee en zijn pupillen hadden een ander verwachtingspatroon dan hetgeen werkelijkheid werd. Na de goede reeks wedstrijden waarin AZ de volle pont kreeg, hoopten de Alkmaarders ook tegen Vitesse het goede spel te continueren. Temeer Vitesse in competitieverband totnogtoe teleurstelde en omdat de het elftal van Mike Snoei donderdag een zware UEFA Cup-wedstrijd in de benen had. Maar AZ had niet veel kans tegen Vitesse, want het kwam niet lekker in wedstrijd.

Van Stee had zijn team op het hart gedrukt fel te starten, maar Vitesse gaf hier geen ruimte voor. Al in de zesde minuut gooide Vitesse roet in het eten door een vroeg doelpunt van de agressieve Belg Gert Claessens, die gedurende de gehele wedstrijd ruzie maakte met alles en iedereen. Hij raakte de voorzet van Amoah niet eens vol, maar de bal rolde in rechterhoek achter Oscar Moens. Alle goede voornemens ten spijt, maar AZ kwam er in het begin van de wedstrijd niet aan en kreeg na een half uur een tegenvaller te verwerken omdat aanvoerder Peter Wijker werd vervangen vanwege een liesblessure. De Fin Juha Reini nam zijn plaats in. De kansen die werden gecreëerd door onder andere Meerdink en Perez waren niet doeltreffend en Vitesse had uit kunnen lopen naar een ruimere voorsprong.

Vlak voor rust leek het tij te keren. In de laatste minuut van het eerste bedrijf rondde Barry van Galen een prachtige aanval van de goed combinerende Tobiasen en Meerdink over rechts af, 1-1. Na de rust kreeg het publiek een andere wedstrijd te zien, waarin AZ uit een ander vaatje tapte en het Vitesse lastig maakte. Het werd een fel duel waarin van alles gebeurde waaronder meerder opstootjes in beide doelgebieden. De druk van Alkmaarders werd niet beloond want in de 68e minuut kopte Matthew Amoah de bal op aangeven van Rankovic snoeihard achter Moens, 1-2.

En op het moment liep AZ weer achter de feiten aan en kon geen vuist maken. De spelers haalden hun individuele niveau niet en werden niet echt gevaarlijk. Een aantal scrimmages waren de enige mogelijkheden en ook de ingevallen Ali Elkhattabi kon het verschil niet maken. In 90e minuut maakte Nicky Hofs het af voor Vitesse en de kleine middenvelder bepaalde de eindstand na een assist van Amoah op 1-3.

Henk van Stee typeerde Vitesse als ‘slim’. In ieder geval slim genoeg geval om drie punten mee te nemen uit een vaak tumultueuze wedstrijd onder leiding van een rommelige fluitende arbiter Koopman. En dat is toch een lichte teleurstelling voor het elftal wat aardig op dreef was. Volgende weekend wordt er geen competitie gespeeld in verband met een interland en de eerste wedstrijd van AZ is het treffen in Amsterdam met Ajax. Deze zware uitwedstrijd is op 19 oktober in de Arena.

 Bron: www.az-alkmaar.nl 6-10-2002 

Claessens: “Heel knap omgeschakeld”

Vitesse-middenvelder Gert Claessens is erg tevreden met de 3-1 overwinning van Vitesse op AZ. Vooral na de zware wedstrijd van donderdag tegen Rapid Boekarest. “Ik denk dat de groep een enorme omschakeling gemaakt heeft. Na toch een schitterend resultaat in Boekarest hebben we de knop omgedraaid. En dat is met zo´n jonge groep echt fantastisch.”

“Ik geniet van de overwinning. We komen nu mooi in het linkerrijtje met 10 punten en we staan er nu weer aardig bij. Dit is gewoon een reuzeweek voor ons”, aldus Gert Claessens.

 Bron: TT TVG 6-10-2002 

Mooie overwinning in Alkmaar

Na het succesvolle Europese avontuur heeft Vitesse zondagmiddag ook het competitieduel in Alkmaar tegen AZ met 3-1 gewonnen. Vitesse moest het in De Alkmaarderhout stellen zonder Theo Janssen, die geblesseerd raakte tijdens zijn invalbeurt tegen Rapid. Door de schorsing van Zeman stond Tim Cornelisse centraal naast Stefanovic. De ploeg hoopte op een snelle voorsprong na de slijtageslag drie dagen eerder in Boekarest. Na zes minuten werden de gebden verhoord toen Gert Claessens na een voorzet van Amoah geheel vrijstond en simpel de 0-1 kon binnenschieten. Na zestien minuten kwam Vitesse met de schrik vrij toen AZ sneller dan verwacht een vrije trap nam, die tot opluchting van iedereen maar net naast werd geschoten.

Rankovic kwam als rechtsback in het eerste half uur een aantal maal goed door vanaf de zijkanten. Uit een daarvan kon Bob Peeters zijn voet niet voldoende tegen de bal zetten. De Joegoslaaf kwam uit een counter even daardoor zelf oog in oog met Moens, maar de doelman plukte de bal keurig van zijn voet. Aanvoerder Stefanovic moest echter in verdedigend opzicht in de eerste helft het een en ander neerzetten. AZ speelde niet groots, maar verscheen af en toe onnodig gevaarlijk voor doelman Jevric. Grote kansen wisten de Alkmaarders, buiten twee afstandsschoten van Meerdink, zich tot de 44e minuut niet te creëren. Perez kwam vanaf de linkerkant alleen op Jevric af, maar de sluitpost wist de inzet te keren. In de laatste minuut was het wel raak. Frankel liet zich te makkelijk pakken door Tobiasen en zijn voorzet werd bij de tweede paal binnengetikt door Barry van Galen, 1-1.

Direct na rust kreeg Vitesse twee mogelijkheden uit corners. Uit de eerste schoot Amoah te slap in en uit de tweede maakte een AZ-speler hands na een kopbal van Stefanovic. De warrig leidende scheidsrechter Koopman vergat echter de bal op de stip te leggen en liet doorspelen. Waar het tegen Rapid na rust zo goed uit de startblokken kwam, in Alkmaar was het een stuk minder agressief en liet AZ teveel in de wedstrijd komen door slordig en onrustig te voetballen. Na een opstootje in de eigen zestien meter, waarbij Claessens plots op de grond lag waren het wel de Arnhemmers die op voorsprong kwamen. Rankovic zette knap voor en Amoah kopte schitterend binnen, zijn vierde alweer van dit seizoen. Na het doelpunt werd het meer en meer onvriendelijk en ontstonden diverse opstootjes her en der op het veld. In de laatste tien minuten kreeg AZ twee goede kansen om langszij te komen, maar het was Vitesse dat in de laatste minuut de overwinning veilig stelde. Amoah, even daarvoor te zelfzuchtig, stelde invaller Hofs in staat de bal binnen te koppen. Een belangrijke overwinning voor de ploeg van Mike Snoei, die door dit resultaat weer enigszins aansluiting heeft gevonden met de bovenste plaatsen.

Na afloop van de met 3-1 gewonnen wedstrijd tegen AZ sprak Snoei van een fantasische week.

“We zijn weer aan het voetballen geslagen en daar hebben Theo Bos en ik de afgelopen weken hard aan gewerkt. Het scoreverloop was vandaag weer dramatisch. Vlak voor rust de gelijkmaker incasseren, terwijl je daarvoor een paar goede kansen krijgt om de score uit te bouwen. Gelukkig zijn we naar voren blijven voetballen, wat onze kwaliteit ook is. We moeten ons niet teveel naar achteren laten drukken, maar durven te voetballen. Dat is vandaag goed gelukt. We zijn de weg naar boven weer ingeslagen en hopelijk blijft het zo door gaan”, aldus Mike Snoei.

Statistieken:

AZ – Vitesse 1-3 (1-1) 0-1 Claessens (‘6) 1-1 Van Galen (’45) 1-2 Amoah (’68) 1-3 Hofs (’90>

Scheidsrechter: Koopman

Toeschouwers: 6.972

Gele kaarten: Claessens, Jevric (Vitesse), Opdam en Perez (AZ)

Corners: 10 (AZ) en 4 (Vitesse)

AZ
Moens, De Cler, Wijker (’34 Reini), Opdam, Tobiasen, Lindenbergh, Robbemond (’70 Elkhattabi), Van Galen, Meerdink, Perez en Nelisse

Vitesse
Jevric, Cornelisse, Stefanovic, Rankovic, Frankel, Mustapha (’86 Bochem), Martel (’58 Hofs), Levchenko, Claessens, Amoah en Peeters

 Bron: Vitesseworld 6-10-2002 

Vitesse overtuigend langs AZ

Vitesse heeft zondagmiddag overtuigend gewonnen van AZ. De ploeg van Mike Snoei won het belangrijke duel met 3-1. Tim Cornelisse begon in het centrum, door de vele blessures en schorsingen van verdedigers. Didier Martel die eerder last had van zijn ogen kon toch spelen.

De Arnhemmers begonnen goed en in de vijfde minuut scoorde de Belg Gert Claessens 1-0. Vitesse had naar een 2-0 voorsprong kunnen uitlopen, maar verzuimde dit. Geleidelijk aan verloor de club de greep op het duel en vlak voor rust scoorde Van Galen tegen 1-1.

Na rust begon Vitesse slordig en Didier Martel werd gewisseld voor Nick Hofs. Pas na een incident waarbij Claessens werd geslagen stond de ploeg op scherp. Kort daarna scoorde Amoah met een mooie kopbal de 2-1.

De Arnhemmers controleerden daarna het duel, al bleef AZ gevaarlijk met uitvallen van met name Ali Elkhattabi. Bij het begin van de blessuretijd besliste Hofs de wedstrijd 3-1.

Door de belangrijke overwinning staat Vitesse weer in het linkerrijtje. De ploeg staat op de achtste plaats en heeft weer aansluiting bij de subtop.

Bron: TT TVG 6-10-2002

Vitesse zet goede lijn voort

Het bereiken van de tweede ronde van de strijd om de UEFA Cup kreeg voor Vitesse zondag een gunstig vervolg in Alkmaar. Vitesse won met 1-3 van AZ. Vitesse had het grootste deel van de wedstrijd het beste van het spel. Claessens scoorde al na vijf minuten. Rankovic en Peeters vergaten de marge voor rust te vergroten. In de 45e minuut kwam het opportunistisch spelend AZ terug tot 1-1. Van Galen bekroonde een pass van Tobiasen. Na rust drukte Vitesse beter voetbal uit in treffers van Amoah (67e min) en Hofs (90e).

Bron: ANP 6-10-2002

Voorbeschouwing AZ

Vitesse speelt drie dagen na de overwinning op Rapid de competitiewedstrijd tegen AZ. Trainer Snoei kent tegen de Alkmaarders duidelijk personele problemen. In het duel tegen de nummer acht in de Holland Casino Eredivisie zijn drie spelers zeker niet van de partij. Theo Janssen kreeg in het UEFA Cup duel vlak na zijn invalbeurt een doodschop van de Roemeen Constantin en liep daarbij een kneuzing op aan zijn linkerbeen. Michael Jansen en Marian Zeman zijn geschorst, waardoor de kans groot is dat Tim Cornelisse naar het centrum verhuist. Het meespelen van de aan zijn ogen gekwetste Didier Martel is vooralsnog onzeker. Stefan Nanu en Ruud Knol ontbreken ook nog altijd wegens hun langurige blessures.

AZ heeft na zes duels tien punten behaald, drie meer dan de Arnhemmers. De laatste thuiswedstrijd van de ploeg van trainer Henk van Stee werd eenvoudig met 4-1 gewonnen van FC Groningen. Vitesse verloor afgelopen weekend met 1-0 in en tegen Utrecht. Vorig seizoen eindigde het duel tussen beide clubs in 0-0. Vitesse krijgt, kijkend naar de resultaten van de afgelopen jaren sowieso weinig doelpunten in de Alkmaarderhout. Een overwinning zondag brengt Vitesse naast AZ en terug richting subtop.

 Bron: Vitesseworld 5-10-2002 

Bob Peeters vol vertrouwen na Rapid

Vitesse-spits Bob Peeters heeft veel vertrouwen in de komende periode. De spits scoorde afgelopen donderdag de enige treffer in het Europa cup-duel tegen Rapid Boekarest. “Het is wel vermoeiend. Ik ben ook geselecteerd voor het Belgisch elftal dus ik leef nu van hotel naar hotel. Maar als je dan zo de winnende treffer scoort geeft dat veel vertrouwen”, aldus Peeters.

Tegen AZ zondag ziet de spits ondanks het blessureleed genoeg kansen voor Vitesse. “Als we gegroepeerd spelen dan blijkt toch heel vaak dat Vitesse toch een heel sterke ploeg is.”

 Bron: TT TVG 5-10-2002 

“De wedstrijd tegen Az heeft een speciaal tintje”

Hij is geboren en getogen in Alkmaar, speelde vijf jaar in het rood-wit van AZ, maar kwam niet verder dan een kwartier in de hoofdmacht. Dit was nota bene in een oefenwedstrijd tegen ADO ’20. Niet omdat hij niet goed genoeg was, maar juist omdat hij talentvol was. Hij vertrok naar Top Oss, werd verhuurd aan Anderlecht, speelde twee seizoen voor RKC en is begonnen aan zijn derde seizoen bij de tegenstander van zondag, Vitesse. We hebben het over Tim Cornelisse.

Voor Cornelisse blijft een ontmoeting met AZ altijd een beetje een thuiswedstrijd. ‘Een wedstrijd tegen AZ blijft een speciaal tintje hebben’, vertelt Cornelisse. ‘Ten eerste omdat het toch mijn oude ‘cluppie’ is. Maar ook omdat mijn ouders nog altijd in Alkmaar wonen en hierdoor kom ik nog regelmatig in Noord-Holland. Het is ook altijd leuk om oude bekenden tegen te komen. Verder wonen de ouders van mijn vriendin ook in Alkmaar.’

lees verder...

Bron: www.az-alkmaar.nl 5-10-2002

Vitesse, tegenstander van een ander niveau

Zondag om 14:30 uur wordt er in de Alkmaarder Hout afgetrapt voor de wedstrijd AZ- Vitesse. Het duel tussen de nummers zeven, AZ en elf, Vitesse, is er één waarin beide ploegen een totaal verschillende doelstelling hebben. Voor Vitesse moet het de ommekeer in de competitie worden en AZ wil de goede reeks voortzetten. De tegenstander van dit weekend behaalde afgelopen donderdag de tweede ronde van het UEFA Cup-toernooi door Rapid Bukarest te verslaan met 0-1. Een mooie opsteker voor de ploeg van trainer Mike Snoei. Vitesse speelde in Arnhem met 1-1 gelijk en had dus een zware opdracht te vervullen in Roemenië, en met succes.

Moraal
In de competitie heeft Vitesse uit de laatste drie wedstrijden slechts vier punten behaald. Er werd achtereenvolgens thuis gewonnen van RBC (3-0) en gelijkgespeeld tegen RKC Waalwijk (1-1). Het laatste competitieduel werd verloren van Utrecht in de Domstad met 1-0. Maar, door de uitermate belangrijker zege in Europees verband zal de moraal van de Arnhemmers sterk gestegen zijn. Aan de andere kant is het goed voor te stellen dat de vermoeidheid toe zal slaan bij de spelers van Vitesse.

Weinig doelpuntrijk
De ontmoetingen tussen AZ en Vitesse van de afgelopen jaren in Alkmaar waren alles behalve doelpuntrijk, met name aan Alkmaarse zijde. In de laatste vier duels scoorde AZ niet één keer. Vier seizoenen geleden werd het 0-0, in het seizoen 1999/2000 won Vitesse met 0-1 en het jaar daarop met 0-2. De laatste editie eindigde weer in de brilstand, 0-0. Wat dat betreft heeft AZ wat recht te zetten.

Ander niveau
AZ-trainer Henk van Stee gaf daags voor de wedstrijd al aan dat Vitesse van een ander niveau is dan de tegenstanders waar AZ de laatste wedstrijden tegen heeft gespeeld. ‘Ze hebben donderdag toch de kampioen van Roemenië verslagen, dat doe je niet zomaar’, aldus de oefenmeester. Wel denkt Van Stee een kans te maken tegen Vitesse. Door de goede resultaten van de laatste drie wedstrijden heeft zijn ploeg zelfvertrouwen opgebouwd en raakt steeds beter op elkaar ingespeeld. Verder roept hij de supporters van AZ op om alle spelers van hun eigen club te steunen. Van Stee: ‘Ik hoop dat het publiek ook Michael Buskermolen zal aanmoedigen.’ Al na de wedstrijd tegen Groningen uitte Van Stee zijn ongenoegen over de reactie van de supporters op de invalbeurt van Buskermolen en in deze voorbeschouwing herhaalt hij die boodschap.

De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Koopman.

Bron: www.az-alkmaar.nl 5-10-02

Tim Cornelisse in centrum tegen AZ

Cornelisse verandert tijdelijk van plaatsDoor de vele blessures en schorsingen van verdedigers zet Vitesse-trainer Mike Snoei zondag in de wedstrijd tegen AZ Tim Cornelisse waarschijnlijk in het centrum. De positie van de rechtsback wordt dan overgenomen door middenvelder Aleksandar Rankovic. De jonge verdediger Michael Jansen leek vanwege al het blessureleed tegen AZ zijn debuut te maken, maar hij is geschorst na een rode kaart die hij kreeg in de A-jeugd.Snoei moet in Alkmaar waarschijnlijk ook aanvaller Didier Martel missen. De vleugelspeler heeft nog te veel last van een oogontsteking.

Ondanks alle blessures en schorsingen kijkt Vitesse-coach Mike Snoei vol vertrouwen uit naar het duel met AZ. “We hebben momenteel de goede vorm te pakken en hopelijk kunnen we het spel zoals we dat speelden tegen Rapid ook tegen AZ spelen. AZ doet het momenteel ook goed, maar we moeten naar ons zelf kijken. Rapid was koploper in Roemenie en die verslaan we ook op eigen veld”, aldus de oefenmeester.

Vermoedelijke opstelling: Jevric; Rankovic, Cornelisse, Stefanovic, Frankel; Mustapha, Levchenko, Hofs, Claessens; Peeters en Amoah.

Bron: TT TVG 5-10-02

Stefanovic speelt ondanks blessure

Stefanovic is een doorzetterVitesse-aanvoerder Dejan Stefanovic is nog steeds niet fit. De Joegoslaaf kampt al enige tijd met een knieblessure, opgelopen na een botsing op de training met Claessens. Toch is volgens Stefanovic geen twijfel of hij zondag speelt in het uitduel tegen AZ. “Ik heb nog steeds last, maar dat maakt niet uit. Ik speel gewoon”, aldus de centrale verdediger.

Middenvelder Theo Janssen kan niet spelen tegen AZ. Janssen kreeg in het UEFA-cup duel met Rapid Boekarest een trap tegen zijn been, precies op de plek waar hij vorig jaar zijn been brak. Daar zit nu een bloeduitstorting.

Bron: TT TVG 5-10-02

Europese schorsing voor Gert Claessens

Claessens geschorstGert Claessens mist de eerstvolgende UEFA Cupwedstrijd van Vitesse. De middenvelder incasseerde donderdag tegen Rapid Boekarest zijn tweede gele kaart in twee duels. Claessens werd ten onrechte bestraft voor een vermeende schwalbe. De Belg dacht een strafschop te krijgen van arbiter Pasquale Rodomonti, maar de Italiaanse beoordeelde zijn tuimeling als misleiding.

Claessens begreep er gisterochtend onderweg naar Nederland nog steeds weinig van. “Ik kon vrij doorlopen naar de goal. Waarom zou ik mij dan laten vallen? Ik werd gewoon aan mijn shirt getrokken”, aldus de Belg.

Bron: De Gelderlander 5-10-02

Theo Janssen maakt zich geen zorgen

Theo Janssen is positiefTheo Janssen heeft gistermiddag in ziekenhuis Velp een foto laten maken van zijn gekwetste scheenbeen. De middenvelder van Vitesse werd donderdag tijdens de gewonnen UEFA Cupwedstrijd van Vitesse tegen Rapid Boekarest (0-1) van het veld geschopt door de Roemeen Nicolae Constantin, die daar slechts de gele kaart voor kreeg. Uit de foto bleek dat er geen grote schade was aangericht.

Acht minuten na zijn entree tegen Rapid moest Janssen, niet fit genoeg voor een hele wedstrijd, zich al weer laten vervangen. Janssen: “Ik voel nog steeds steken in mijn scheenbeen. Het is pijnlijk, maar grote zorgen maak ik mij niet. Ik denk alleen niet dat ik zondag tegen AZ al kan spelen.” De kans is groot dat Janssen ook niet beschikbaar is voor de olympische ploeg, die volgend weekeinde speelt.

Bron: De Gelderlander 5-10-02

Selectie Vitesse zet vliegtuig KLM op stelten

Vitesse is gisterochtend in opperbeste stemming teruggevlogen naar Nederland, nadat bij Rapid Boekarest de tweede ronde van de UEFA Cup was bereikt. De spelers zetten het vliegtuig zelfs even op stelten. De purser toonde zich niet bijster gevoelig voor de onschuldige voetbalhumor en dreigde het elftal vlak voor de vlucht zelfs te laten verwijderen.

Misschien was het het vroege tijdstip van kwart voor zes Nederlandse tijd, de bemanning aan boord van de KLM liep in elk geval niet over van gevoel voor humor. Zo kon het gebeuren dat een onschuldig voorval escaleerde in een grote affaire, waarbij de spelers en begeleiders van Vitesse werden toegesproken als een kleuterklas.

Wat er precies gebeurde? Na het instappen gingen enkele spelers van Vitesse niet op de toegewezen plek in het vliegtuig zitten. Het gevolg was dat ook reizigers na hen op zoek moesten naar een andere stoel. Chaos alom, maar geen groot probleem, omdat er voldoende zitplaatsen waren. Een Amerikaanse passagier wilde echter per se op zijn eigen plek zitten. Die was reeds ingenomen door een met Vitesse meereizende journalist, op wiens plek weer iemand anders was gesetteld, enzovoorts, enzovoorts. De KLM maakte een grote zaak, van het probleem. Een stewardess trachtte de situatie te analyseren, maar werd luid uitgejouwd door de Arnhemse spelersgroep. Hierbij toonden enkele spelers een opvallend sterk vermogen tot het nabootsen van geluiden die normaal gesproken alleen door kippen worden geproduceerd.

Claessens de gangmakerDe hilariteit nam toe nadat de hoofdsteward zich met de zaak ging bemoeien. Het uiterlijk van de goede man lijkt saillant veel op dat van Willem II-trainer Mark Wotte. En terwijl de KLM’er zich steeds meer opwond, was een nieuwe grap geboren. “Hé Wotte, ga zitten man”, galmde het door het vliegtuig. Gelach alom natuurlijk. Uiteindelijk mocht de Amerikaan voor in het vliegtuig plaatsnemen in de businessclass. Toen hij onder luid gejuich naar zijn nieuwe plek liep, tekende Gert Claessens voor het verbale hoogtepunt van de trip. De Belg was daags ervoor in het duel met Rapid ook al goddelijk op dreef en met gebalde vuist veerde hij op uit zijn stoel. “Sla hem op zijn bek, olé, olé”, brulde Claessens, met een fraaie knipoog naar afgelopen zondag. In de verloren wedstrijd bij FC Utrecht kwam het tot een handgemeen tussen Claessens en doelman Dragoslav Jevric, waarna de Utrechtse aanhang massaal de door Claessens gezongen oneliner schreeuwde. Vlak voor het vertrek vanuit Boekarest gaf de purser Vitesse een laatste waarschuwing. Hij dreigde het Arnhemse gezelschap uit het vliegtuig te laten verwijderen, indien de volgens KLM ontoelaatbare meligheid zou voortduren. Vitesse doorstond de proefperiode van vijf minuten glansrijk. Door alle toestanden kwam het toestel met een flinke vertraging aan op Schiphol. Maar ere wie ere toekomt: tijdens de vlucht was het keurig rustig aan boord. En werd er zelfs met het ontdooide KLM-personeel gekeuveld en gelachen.

Bron: De Gelderlander 5-10-02

Mike Snoei gunt spelers Vitesse extra dagje rust

Mike gunt de boys rustTrainer Mike Snoei gunde de spelers van Vitesse gisteren nog een extra dagje om na te genieten van de UEFA Cupzege op Rapid Boekarest. Wel stond er een lichte uitlooptraining op het programma. “Vanaf zaterdag kijken we vooruit naar de wedstrijd tegen AZ. Iedereen mag eerst een dagje genieten, dat hebben ze wel verdiend”, vond Snoei gisterochtend onderweg van Boekarest naar Amsterdam.

“We doen alleen een kleine hersteltraining, ook al willen de jongens liever naar huis. Of dat echt zin heeft, is niet te bewijzen. Het lijkt mij beter, dan zijn ze de volgende dag fitter op de training. Je kunt ook iedereen gelijk naar huis sturen omdat ze een paar dagen weg zijn geweest. Wie weet is dat beter.” Snoei verwacht niet dat zijn ploeg zondag nog hinder zal ondervinden van de wedstrijd tegen Rapid. “Gelukkig speel je geen verlenging. Dan loop je meer risico, maar het scheelt ook dat we gewonnen hebben. Als je verliest, voelt iedereen alle pijntjes. Als je wint, voelen spelers blessures minder snel”, zei Snoei.

Hij doelde niet op spelverdeler Theo Janssen. De Arnhemmer mist het duel tegen AZ door een pijnlijk scheenbeen. “Ik reken niet op Theo. Hij kreeg een enorme doodschop op zijn scheenbeen. Dat is een tegenslag. Het is ook een teleurstelling dat Marian Zeman geschorst is. Hij was donderdag samen met Gert Claessens de grote uitblinker.”

Dingsdag kan gaan spelenSnoei heeft twee opties om zijn gekortwiekte centrum opnieuw in te richten. Zonder Ruud Knol en Zeman is Michael Dingsdag de eerste optie om naast Dejan Stefanovic te spelen. Ook Michael Jansen zou een mogelijkheid zijn, maar hij is geschorst vanwege een rode kaart bij een wedstrijd van Vitesse Al. In noodgeval zou ook Tim Cornelisse naar het centrum kunnen schuiven. In dat geval speelt Aleksandar Rankovic als rechter verdediger.

Snoei verwacht van AZ overigens geen groots offensief. “Ze maken een goede serie. Wij hebben ze bekeken tegen FC Groningen. Een wedstrijd die ze met 4-1 wonnen, maar waarin AZ Groningen het spel liet maken. Dat zullen ze tegen ons waarschijnlijk ook doen”, verwacht de trainer, die ook Didier Martel moet missen. De Fransman kampt met een oogontsteking. Daardoor kon hij woensdag ook niet naar Boekarest af reizen. Snoei buigt zich vandaag pas over de opstelling van Vitesse. Daarbij speelt ook de frisheid van de spelers een rol.

Bron: De Gelderlander 5-10-02

Meespelen tegen AZ hoogst onwaarschijnlijk

Theo Janssen moest gisteren in de wedstrijd Rapid-Boekarest al na acht minuten invalbeurt het veld verlaten, nadat hij een trap kreeg van Rapid-speler Constatin. Janssen bracht vanmorgen toen hij terug was in Nederland direct een bezoek aan de dokter, die een zware kneuzing constateerde, precies op de plek waar de Arnhemmer vorig jaar zijn scheenbeen brak.

Zijn meespelen in de uitwedstrijd tegen AZ op zondag 6 oktober is dan ook hoogst onwaarschijnlijk. Ook de inzet van Martel is nog lang niet zeker, de Fransman kampt nog steeds met een virus dat zijn beide ogen heeft aangetast.

Bron: Vitesseworld 4-10-02

Reprimande voor Vitesse-selectie

De spelers en staf van Vitesse hebben vrijdagochtend in het vliegtuig in Boekarest een stevige reprimande gekregen van de gezagvoerder van het vliegtuig. Het vliegtuig-personeel wist de typische voetbalhumor van Vitesse niet te waarderen. Na wat onvrede bij enkele passagiers, dreigde de gezagvoerder om alle mensen van Vitesse uit het toestel te zetten.

Snoei: “Ik dacht dat ze ons kwamen feliciteren. Maar toen kregen we te horen dat we ons niet goed gedroegen. Erg overdreven. Ik heb vroeger veel erger meegemaakt met voetballers.”

Bron: TT TVG 4-10-02

Problemen in defensie van Vitesse

De tuchtcommissie van de KNVB heeft Vitesse-verdediger Marian Zeman voorlopig geschorst. Hij kreeg een schikking aangeboden van vier duels. Zeman ging hiermee echter niet akkoord. Volgende week zal de tuchtcommissie de zaak in behandeling nemen. Zeman mist door deze voorlopige schorsing in ieder geval het competitieduel van aanstaande zondag tegen AZ in Alkmaar.

Vitesse heeft nu problemen in het centrum van de verdediging. Knol is niet beschikbaar vanwege een knieblessure. Michael Jansen die mogelijk zondag zijn debuut had gemaakt, is geschorst vanwege een rode kaart in de A-jeugd.

Bron: TT TVG 4-10-02

Snoei in vervoering na Europese stunt

Ook de verwachtingen van trainer Mike Snoei werden gisteravond overtroffen door de dikverdiende winst (0-1) van Vitesse op Rapid Boekarest. “Niet alleen omdat we gewonnen hebben, maar vooral omdat we voetballend zo sterk voor de dag kwamen.”

Na afloop van de 1-0 overwinning op de Roemeense lijstaanvoerder sprong trainer Mike Snoei geëmotioneerd in de armen van zijn assistent Theo Bos. De dolle vreugde na het bereiken van de tweede ronde in de UEFA Cup gaf blijk van meer dan zo maar een winstpartij.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 4-10-02

Theo Janssen baalt van nieuwe blessure na schandalige schop

Vitesse-speler Theo Janssen beleefde gisteravond een bizarre Europacup-avond. Zijn optreden in Giulesti Stadium, waar de Arnhemse club zich ten koste van Rapid kwalificeerde voor de tweede ronde, duurde slechts vijf minuten. De middenvelder moest na een schandalige doodschop van Rapid-speler Nicolae Constantin het veld alweer verlaten.

“Ik hoop dat ik over enkele dagen weer kan trainen, maar dat zie ik op dit moment somber in”, treurde de regisseur van Vitesse. Janssen begon in Boekarest op de bank, nadat een laatste test had uitgewezen dat de middenvelder niet honderd procent fit was. Ongeveer tien minuten voor tijd kwam hij in het veld voor Matthew Amoah.

Even later kwam Constantin, invaller aan de kant van de thuisploeg, op genante wijze kennismaken. Met een smerige schop van achteren werd Janssen gevloerd. Scheidsrechter Rodomonti Pasquale gaf geel, waar de rode kaart op zijn plaats was geweest.

“Ik zag hem aankomen”, sprak Janssen na de partij, toen hij strompelend de meegereisde Vitesse-fans ging bedanken. “Hij raakte me aardig. Ik weet niet of het een rode kaart waard was. Dat maakt ook niet uit. Waar het om gaat is dat ik nu bijna niet kan lopen van de pijn. Dat is gewoon shit.” Janssen werd geraakt op zijn linkerbeen, precies op de plek waar hij zijn scheenbeen heeft gebroken. De naweeën van die blessure hadden hem de laatste weken parten gespeeld.

“Er zit een dikke appel, precies op de plek van de breuk”, baalde de 21-jarige voetballer. “Er is niets gebroken, want ik kan gewoon staan op het been. Ik hoop dat dit niets ernstigs is en dat ik over een paar dagen weer wat kan doen. Maar op dit moment zie ik het even somber in.”

Bron: De Gelderlander 4-10-02

Rapid-fans zingen voor Nanu

Stefan Nanu keerde voor even terug bij zijn oude club en het werd een warm weerzien. Voor de ontmoeting Rapid Boekarest-Vitesse werd de geblesseerde Vitessenaar gehuldigd wegens zijn verdiensten voor de Roemeense club.

In 1999 werd Nanu met Rapid Boekarest landskampioen, het was de tweede titel in de clubhistorie. Nanu kreeg gisteravond van de clubleiding een shirt uit dat seizoen aangeboden. Het was het eigen tricot van Nanu, met het rugnummer drie.

“Na het kampioenschap heb ik het shirt in het publiek gegooid”, zei Nanu, die minutenlang werd toegezongen door de supporters in Giulesti Stadium. “Dat was prachtig, ze zijn me hier nog niet vergeten”, zei Nanu dankbaar na de indrukwekkende huldiging.

Bron: De Gelderlander 4-10-02

Stefanovic: ‘Dit is voor de club heel belangrijk’

Dejan Stefanovic was gisteravond aangenaam verrast door het spel van Vitesse bij Rapid Boekarest (0-1). “De laatste wedstrijden waren we heel ongelukkig”, wees de captain op de nederlaag bij FC Utrecht en de late gelijkmakers van Rapid en RKC Waalwijk in Gelredome. “Wat we hier in Boekarest hebben gepresteerd, dat is fantastisch voor de club.”

De 27-jarige mandekker erkende dat hij was verrast door het goede spel van zijn ploeg. “Een beetje wel. Gisteren heeft trainer Mike Snoei met alle spelers individueel gesproken. Over de tactiek, over het sýsteem, over dat wat er van iedereen werd verwacht. Dat was heel goed. Iedereen wist wat hij moest doen. En iedereen heeft zijn taken heel goed uitgevoerd”, aldus Stefanovic.

Voor de wedstrijd sprak de aanvoerder zijn ploeggenoten moed in. “Ik heb ze verteld dat dit een wedstrijd was waar we een heel jaar voor voetballen. Dus moet iedereen voor elkaar killen. Dat heeft iedereen ook negentig minuten gedaan. Rapid heeft nagenoeg geen kans gekregen. Zo goed hebben we gespeeld. Dat heeft ook mij wel een beetje verrast.”

“Na de wedstrijd tegen Ajax, die we ongelukkig verloren, was dit de beste wedstrijd die we dit seizoen hebben gespeeld. Maar deze is veel belangrijker voor de club. Het is heel leerzaam voor de jongere spelers. En dat we de tweede ronde hebben gehaald, is natuurlijk ook heel belangrijk vanwege de financiële situatie van Vitesse.” Bovendien hield de triomf in Boekarest een dreigende sportieve crisis op afstand. “Ik heb altijd gezegd dat we tijd nodig hebben. Soms spelen we goed, soms spelen we slecht. Dat is normaal in de situatie van de club”, zei Stefanovic. “De trainer doet het fantastisch. Nu moeten we verder gaan met winnen, te beginnen tegen AZ. Als we daar zondagmiddag in slagen, kunnen we ook in de competitie weer omhoog gaan kijken.”

Bron: De Gelderlander 4-10-02

De held van Boekarest betaalt Vitesse terug

Uitgerekend de vaak omstreden Bob Peeters schoot Vitesse gisteravond naar de tweede ronde van de UEFA Cup. “Oh God, wat is dit mooi”, jubelde de lange aanvaller na zijn fraaie 0-1 bij Rapid Boekarest. Hij kwam als laatste van het veld, nadat hij zijn verhaal had gedaan voor Roemeense, Belgische en Nederlandse camera’s. In de catacomben vierden de spelers van Vitesse hun grote feest. Minutenlang klonk er gezang en geschreeuw. Even vielen de juichsalvo’s stil. Tot Bob Peeters de kleedkamer binnenstapte en het carnaval van Vitesse in Giulesti Stadium opnieuw begon.

“Dit is een prachtige avond”, sprak de held van Boekarest, die bescheiden wilde blijven na zijn beslissende inbreng in de dubbele confrontatie met de Roemenen. “We moeten nu niet gaan overdrijven. Ik heb het niet in mijn eentje gedaan. We hebben er met z’n allen keihard voor geknokt.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 4-10-02

Vitesse overtreft Rapid en zichzelf

Vitesse heeft zichzelf overtroffen tegen Rapid Boekarest. Een even verdiende als verrassende 1-0 zege in de Roemeense hoofdstad was voldoende voor de tweede ronde van het toernooi om de UEFA Cup. Na de 1-1 in Arnhem waren de kansen op de tweede ronde niet al te groot. Vitesse overtrof gisteravond voor 12.000 toeschouwers in Giulesti Stadium behalve Rapid echter vooral ook zichzelf.

De ploeg die in de Nederlandse competitie zo weifelend en grillig presteert, nam de Roemeens lijstaanvoerder vanaf de start in haar greep. Na een 0-0 ruststand begon Vitesse furieus aan de tweede helft. Al snel na de aftrap bracht Matthew Amoah de thuisploeg voor het eerst aan het wankelen met een kopbal tegen de paal. Twee weken geleden bij de heenwedstrijd was hij op dezelfde wijze ongelukkig, ditmaal was het vervolg beter.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 4-10-02

Snoei enorm blij met tweede ronde

Mike SnoeiHet behalen van de tweede ronde van de UEFA-Cup door Vitesse maakt de matige start seizoensstart van de Arnhemmers voor een groot deel goed, vindt trainer Mike Snoei.
Hij vond zijn ploeg goed spelen maar makkelijk ging het niet. “Dit heeft bloed, zweet en tranen gekost.”, aldus de trainer. “We hebben een stapje achteruit gedaan, maar zijn er vandaag zeker twee vooruit gegaan. We gaan nu lekker en drankje met elkaar drinken, deze impuls konden we goed gebruiken.”

Bron: TV Gelderland 4-10-2002

Weer blessure Janssen na invalbeurt

Theo Janssen is donderdag in de wedstrijd Rapid-Vitesse geblesseerd uitgevallen na een korte invalbeurt. De Vitesse-speler kreeg een tik tegen zijn been, dat hij dit jaar nog brak. Janssen begon de UEFA-Cup wedstrijd, op de bank. “Vandaag ging het eigenlijk goed, ik had verwacht dat ik zou spelen”, aldus de middenvelder. In de 80e minuut viel Janssen in voor Amoah, maar kort daarop raakte hij geblesseerd. “Ik kreeg een schop precies op de plek waar ik hem gebroken had, aldus Janssen. Hoogstwaarschijnlijk mist Janssen zondag de competitiewedstrijd tegen AZ

Bron: TV Gelderland 4-10-2002

Peeters: “Gewoon verdiend gewonnen”

Vitesse heeft donderdag de return in de UEFA-Cup bij Rapid Boekarest met 1-0 gewonnen. Bob Peeters was de matchwinner van de avond. Hij maakte in de 62e minuut de winnende treffer.
Zowel over het resultaat als over zijn doelpunt was Peeters zeer te spreken. “Ik denk dat ie niet mooier naast de paal kon”, aldus de Belg over zijn goal. “Ik denk dat wij de wedstrijd gewoon verdiend hebben gewonnen.”

Peeters denkt dat het resultaat ook kan doorwerken in de Nederlandse competitie. “Het is voor de groep heel positief dat we de tweede ronde halen met dit elftal”.

Bron: TV Gelderland 4-10-2002

Vitesse stunt in Boekarest

Rapid BoekarestVitesse heeft voor een grote verrassing gezorgd door Rapid Boekarest in eigen huis met 1-0 te verslaan. De Belgische international Bob Peeters maakte in de 62e minuut de winnende treffer. “Ik wist op het laatst niet meer welke kleur de bal had, zo kapot zat ik. Maar we hebben dikverdiend gewonnen en we gaan door”, zei de dolblije doelpuntenmaker.

Vitesse mocht dit seizoen voor de negende keer Europees voetbal spelen en begon in Boekarest aan zijn 32e Europese wedstrijd, waarin het hoogtepunt tot nu toe lag in de jaren 1990 en 1993 waarin Vitesse de derde ronde haalde, maar toen verloor van respectievelijk Sporting Lissabon en Real Madrid. Daarna struikelde Vitesse steeds in de tweede ronde.

lees verder...

Bron: Telegraaf 4-10-02

UEFA Cup: Vitesse naar tweede ronde

Vitesse heeft de tweede ronde van de UEFA-beker bereikt. Tegen Rapid Boekarest werd het 1-0. De eerste wedstrijd in Arnhem was in 1-1 geëindigd. Bob Peeters opende in de 62e minuut de score met een fraai schot. Hij bleek daarmee matchwinner.

Vitesse leverde in Roemenië een uitstekende teamprestatie. Na een ingetogen eerste helft, waarin de Arnhemmers de thuisclub niet één kans gunden, speelde de geconcentreerde ploeg van Snoei na de rust om te winnen. De uitgekiende tactiek van Vitesse was Rapid te machtig. De derde ploeg van Boekarest, na Dinamo en Steaua, kon in de enerverende slotfase de verlenging niet afdwingen.

Met de linies kort op elkaar, veel rugdekking op het middenveld en in een rustig tempo ontregelde de Arnhemse ploeg de aanvalsopbouw bij Rapid. Het natte en gladde veld maakte goed voetbal ook vrijwel onmogelijk. Vitesse kwam alleen in de problemen als de ploeg achteruit voetbalde. Vooral de rechterflank veroorzaakte de nodige onrust in de eigen defensie.

Met aanzienlijk meer offensieve plannen begon Vitesse aan de tweede helft. Kopballen van Amoah (paal) en Peeters (over) leverden geen succes op en ook een schot van Amoah mistehet doel van Rapid. De verguisde Peeters, die voor de return niet eens zeker was van een basisplaats, maakte uiteindelijk het verschil. Met de binnenkant van zijn linkervoet vond de lange Belg vanaf de rand van het strafschopgebied de bovenhoek, 0-1.

Bron: ANP 3-10-2002

Snoei: fantastisch!

Meteen na de verdiende overwinning op Rapid stond Mike Snoei de pers te woord. En natuurlijk was hij vol lof over de prestatie van zijn elftal. “Ik ben zeer opgelucht, met name omdat we heel goed gespeeld hebben. De organisatie klopte en we hadden in Marian Zeman en Gert Claessens twee uitblinkers. Op deze manier kan voetballen heel erg leuk zijn, het is de kroon op het werk en we hebben het ook heel hard nodig. Vannacht om kwart voor twee hebben we nog videobanden van Rapid bekeken. Theo en ik hebben besloten om iets meer ervaring in het elftal te zetten en dat is goed uitgepakt. Fantastisch toch?”

Dinsdag 8 oktober volgt de loting voor de tweede ronde van de UEFA Cup.

Bron: Vitesseworld 3-10-2002

Vitesse door in UEFA Cup

Door een verdiende 1-0 overwinning in Boekarest op Rapid heeft Vitesse zich knap voor de tweede ronde van de UEFA Cup geplaatst. Bob Peeters maakte zijn vierde en belangrijkste Europese treffer voor Vitesse.

Vitesse begon de return ver van het eigen doel te verdedigen om snel druk te kunnen zetten op de verdediging en had het plan via de vleugels aan te vallen. In de beginfase had de ploeg moeite met de opkomende backs van Rapid en met name vanaf de rechterkant, waar Mustapha al snel en gele kaart voorgetoverd kreeg na vasthouden van de weggelopen linksback Rat, moest er noodgedwongen een aantal overtredingen gemaakt worden. Rapid had duidelijk niet de intentie om voortdurend de aanval te zoeken en zakte na ongeveer een kwartier spelen terug op eigen helft en liet Vitesse voetballen.

Het meeste balbezit was dan ook in die eerste 45 minuten voor de Arnhemmers, maar echte kansen wist het zich niet te creëren op het zware en moeilijk bespeelbare veld. Matthew Amoah had twee kleine mogelijkheden uit een voorzet van Cornelisse en een vrije trap van Claessens, gevaar bleef echter uit. De Belg kreeg na krap een half uur spelen tot zijn eigen verbazing geel van de Italiaanse scheidsrechter voor een vermeende schwalbe. Na een snelle uitbraak kapte Claessens zijn tegenstander uit, viel, maar de scheidsrechter koos partij voor de verdedigende ploeg. Buiten een schot van Ilyes na zes minuten viel er voor de naar schatting 12.000 toeschouwers weinig te genieten.

Vitesse kwam sterk uit de kleedkamer en stichtte al snel gevaar. De voorzet van Frankel werd volledig gemist door de doelman, maar Peeters kon zijn hoofd er niet tegenaan zetten. In de 55e minuut kopte Amoah uit een vrije trap van Mustapha op de paal. Goede kansen op een voorsprong voor de Arnhemmers, die absoluut voor de 1-0 gingen en deze ook verdienden. Het fanatieke publiek had dit door en schreeuwde de ploeg naar voren. Na een kwartier spelen zette de ploeg wederom een goede aanval op, waarna de voorzet over het doel gekopt werd door Peeters.

Door de toegenomen aanvalsdrift ontstond er achterin meer en meer ruimte bij Vitesse. 65e minuut, knappe individuele actie van de goed spelende Amoah, maar zijn schot was weer niet doeltreffend. Loon naar werken in de 66e minuut. Riga bediend de net buiten de zestien meter staande Peeters, die met een schitterende uithaal de doelman kansloos liet. Absoluut een verdiende voorsprong voor de beter spelende Arnhemmers.

Na het doelpunt reageerde trainer Rednic direct met twee snelle wissels en Vitesse werd meer en meer achteruit gedrukt. Uit een corner bracht Jevric in twee instanties redding en een vrije trap werd net over zijn doel gekopt. Vlak nadat de ingevallen Janssen uit het veld werd geschopt door Constantin en na acht minuten alweer gewisseld werd door Hofs, kopte dezelfde speler rakelings naast. Er werden tot overmaat van ramp vier minuten extra tijd aangegeven door de vierde man, maar Vitesse haalde de eindstreep met glans en stootte de koploper van de Roemeense competitie terecht uit de UEFA Cup.

Rapid Boekarest – Vitesse 0-1 (0-0)
0-1 Peeters (’62)

Scheidsrechter: Rodomonti (Italië)

Toeschouwers: 12.000

Gele kaarten: Mustapha, Frankel, Zeman (Vitesse), Maldarasanu, Constantin (Rapid)

Rapid
Dolha, Rat, Soava, Ilyes (’69 Voicu), Badoi, Perja, Bratu (’76 Constantin), Maldarasanu, Iencsi, Maftei en Niculae (’57, Nita)

Vitesse
Jevric, Cornelisse, Stefanovic, Zeman, Frankel, Riga (’89 Mbamba), Rankovic, Levchenko, Claessens, Peeters en Amoah (’82 Janssen, ’90 Hofs)

Bron: Vitesseworld 3-10-2002

Bob Peeters: “Iedereen had ons afgeschreven”

De reactie van Bob Peeters vanavond op de winst in Boekarest was veelzeggend. Iedereen had Vitesse geen kans gegeven, maar toch gaat Vitesse door naar de volgende ronde. Hieronder staat de letterlijke tekst van het interview wat Bob Peeters had met de verslaggever van studio sport.

– Omschrijf je doelpunt eens

“Hij komt centraal en Rankovic loopt er naar toe. Ik riep ‘mijn bal’. Ik kon hem vol trappen, maar op dit veld gaat ie dan in de tribune. Dus trap ik gewoon hard binnenkant voet en hij gaat onhoudbaar naast de paal binnen.”

– Zondagsschot?

“Ik weet het niet. Ik móést gewoon binnenkant voet trappen. En hij gaat er schitterend in. We hadden dit gewoon nodig. We hebben hard geknokt. We hebben de laatste weken pech gehad. Zondag ook tegen Utrecht, we beginnen goed maar komen dan met tien man te staan.”

“Vandaag hebben we laten zien dat we zelfs tegen de beste ploeg van Roemenië doorgaan. Iedereen had ons al afgeschreven, maar ik denk dat we vandaag hebben laten zien dat Vitesse verre van dood is.”

– het leek weer niet mee te zitten. Heb jij deze wedstrijd een moment gehad dat je dacht: ‘daar gaan we weer’?

“Ik denk dat we over de hele wedstrijd beter waren. Ze hebben geen enkele kans gehad. De eerste helft was het moeilijk voor Matthew en mij omdat ze heel georganiseerd speelden. Maar in de tweede helft hebben we nog een tandje bijgestoken. We hebben geknokt tot de laatste minuut en verdiend gewonnen.”

Bron: NOS Studio Sport 3-10-2002

Het wonder van Boekarest!

Het wonder van Boekarest is vanavond gebeurd. Vitesse heeft de uitwedstrijd in Roemenie tegen Rapid Boekarest met 0-1 gewonnen. De man van de wedstrijd was Bob Peeters. Hij scoorde in de 60e minuut het enige doelpunt. Dankzij dit resultaat is Vitesse naar de tweede ronde. Aanstaande dinsdag is de loting.

3-10-2002

De noppen van Vitesse

Na de training in het stadion van Rapid werd duidelijk dat de veldomstandigheden zeer slecht zijn. Niet alleen Rapid en de supporters, maar ook het veld is een geduchte tegenstander donderdagavond vanaf 21.00 uur. De materiaalmannen Eddy Meys en Roger ter Horst zijn op de wedstrijddag al vroeg bezig alle schoenen wedstrijdklaar te krijgen.

“Elke speler heeft zo zijn wensen over zijn voetbalschoenen. De noppen zijn daarbij van groot belang. Wij hebben dan ook een groot assortiment aan noppen meegenomen om de spelers zo lekker mogelijk te laten spelen. Het gaat om de lengte van de nop, de hoeveelheid noppen onder de schoen en het materiaal daarvan. Het veld was woensdagavond erg slecht en dan pas je de schoen toch aan. Vandaag is het droog en zonnig weer, we weten dus nog niet precies voor welk type schoen wordt gekozen, maar gelukkig hebben we een aardig aanbod voor de groep”, aldus Eddy Meys.

Bron: Vitesseworld 3-10-2002

Peeters verwacht hard en zwaar duel

Vitesse-spits Bob Peeters verwacht donderdag tegen Rapid een moeilijke, harde wedstrijd op een zwaar veld. “Het veld laat het niet toe om goed te voetballen. Maar wij hebben een doel en dat is kwalificatie.” Peeters is blij met de terugkeer van aanvaller Amoah. “Het is een spits die wacht op de afvallende bal en die makkelijk scoort. Het is altijd een pluspunt als hij met Vitesse speelt. Wij hebben hier niets te verliezen, en moeten gaan voor het doelpunt. Elk klein kansje zal je moeten benutten, wanneer en wie dat doet maakt niet uit”, aldus Bob Peeters.

Bron: TV Gelderland 3-10-2002

Voorlopige schorsing Zeman

Marian Zeman is voorlopig geschorst. De verdediger van Vitesse,die zondag in het duel met FC Utrecht een rode kaart kreeg voor een slaande beweging, ging eerder deze week niet akkoord met een schikkingsvoorstel van vier wedstrijden schorsing. Door de UEFA Cup-verplichtingen van de Arnhemmers kan de zaak volgende week pas worden behandeld. De aanklager vroeg daarom aan de tuchtcommissie om Zeman voorlopig te schorsen. De commissie gaf donderdag gehoor aan dat verzoek.

Bron: NOS 3-10-2002

Theo Janssen begint op de bank

Vitesse-middenvelder Theo Janssen zit donderdagavond bij het begin van Rapid Boekarest tegen Vitesse in de eerste ronde van de UEFA-cup op de bank. Janssen trainde al wel mee met de groep , maar kan hooguit een half uur spelen in Roemenië. Volgens Vitesse-trainer Mike Snoei heeft Theo Janssen last van de test op woensdag.

Bron: TV Gelderland 3-10-2002

Grote politiemacht bij Rapid

Op de dag van het cruciale duel tegen Rapid Boekarest leeft de groep vrij ontspannen toe naar de wedstrijd. Donderdagavond om 21.00 uur plaatselijke tijd moet het voor de ploeg van Mike Snoei gebeuren. Over inzet van politie mag in ieder geval niet geklaagd worden.

Donderdagmiddag werd bekend dat er bij de return in het UEFA Cup-duel naar verwachting 10.000 supporters van Rapid de weg naar het stadion zullen nemen. De aanhang van Rapid en het kleine legioen Vitesse-supporters (ongeveer honderd in totaal) worden daarbij in de gaten gehouden door een politiemacht van ruim 700 agenten. In de ochtend waren zelfs ongeveer tachtig soldaten in het stadion bezig met veldwerkzaamheden. Na drie dagen van regen en het omploegen van het veld door Vitesse tijdens de training moet nog de nodige arbeid worden verricht om het veld speelklaar te krijgen. Er is zelfs sprake dat er voorafgaand aan de wedstrijd nog twee helicopters van het leger ingezet worden die als ‘droger’ moeten dienen. De spelers oogden donderdagmorgen in ieder geval nog aardig ontspannen.

Bron:Vitesseworld 3-10-2002

Rapid zonder aanvoerder/topscorer

Rapid Boekarest moet het donderdagavond doen zonder aanvoerder en topscorer Schumacher. Ook de Belg Manuel Godefroid ontbreekt door een blessure. Schumacher scoorde tot nu toe 4 keer in de UEFA-cup.

Bron: TV Gelderland 3-10-2002

De boefjes van Vitesse

Janssen, Beukering en Hofs:
Echte Arnhemmers
Echte Voetballers van de straat

Borst naar voren, kin omhoog, wie maakt ons wat? Vitesse´s local heroes Theo Janssen (21), Jhon van Beukering (19) en Nick Hofs (19) hanteren op het veld de wetten van de straat: “Je denkt toch niet dat ik in een duel m´n poot terugtrek?”

lees verder...

Bron: Nieuwe Revu nummer 40 2002

Hels karwei op zompige grasmat

Rapid BoekarestVitesse heeft gisteravond alvast een voorschotje gekregen op wat de ploeg vanavond in overtreffende trap te wachten staat in stadion Giulesti. Enkele tientallen fans van thuisploeg Rapid Boekarest bezorgden de selectie van trainer Mike Snoei een warm welkom met Bengaals vuurwerk en vrolijk gezang. Ook vlogen twee stoeltjes over de tribune. De politie mengde zich in het gezelschap om de eerste brandjes te blussen.

Ondertussen onderwierp de selectie van Vitesse, zonder de thuisgebleven Didier Martel, het belabberde veld aan een inspectie. Die viel bepaald niet gunstig uit. Drie dagen van voortdurende neerslag hebben de oppervlakte van de zompige mat enorm toegetakeld. Binnen een mum van tijd maakte de graslaag tijdens de korte training plaats voor een modderpoel.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 3-10-2002

Rapid-kamp speelt verstoppertje rond vedette Schumacher

Speelt hij wel of speelt hij niet? Het kamp van Rapid Boekarest speelde gisteren verstoppertje, ter voorbereiding op het gevecht met Vitesse vanavond in Giulesti Stadium. Inzet van het schimmenspel: Constantin Schumacher, de smaakmaker van de Roemeense bekerwinnaar.

Afgelopen zaterdag, in de gewonnen topper tegen landskampioen Dinamo Boekarest, bleef Schumacher negentig minuten aan de kant. De nummer tien kampt al geruime tijd met een voetblessure, waardoor hij dit seizoen nauwelijks in actie is gekomen. In de eerste wedstrijd tegen Vitesse schitterde hij evenwel in Gelredome. Vitesse staat op scherp, het gevaar Schumacher is bekend.

Tijdens de persconferentie van Rapid Boekarest trok de Roemeense club gistermiddag een rookgordijn op, hoger dan de fraaie tribunes in het eigen stadion. Schumacher kan zeker een maand niet spelen, Schumacher is zeker twee en misschien wel drie weken uitgeschakeld. De geruchten waren spannend en misschien misleidend. Geen betere voorbereiding op een Europees treffen dan een koude oorlog.

“Het is niet bijster waarschijnlijk dat Schumacher tegen Vitesse kan spelen”, zei Rapid-trainer Mircea Rednic tijdens het verplichte praatje met de media. Zijn ogen glinsterden, de coach genoot zichtbaar van het spel. Hoe groot de kans is dat de aanvallende middenvelder kan spelen? In procenten dan maar? Nee, daar wilde Rednic natuurlijk niet aan beginnen.

Liever trapte de aimabele trainer met orkaankracht een open deur in. “Het is zeker niet zo dat Rapid al gekwalificeerd is voor de volgende ronde. Na de 1-1 in Gelredome kunnen we niet op 0-0 gaan spelen. Dat is te gevaarlijk. Want als Vitesse dan in de laatste minuten scoort, kan het voor ons fataal zijn.”

Met andere woorden: Rapid zal vanavond de aanval kiezen, net als ruim twee weken geleden in Arnhem. De lijstaanvoerder van de Roemeense competitie kan zeker niet beschikken over Emmanuel Godfroid. De Belgische linkshalf is geblesseerd. Ook Ioan Sabau is niet geheel pijnvrij. Maar de gewezen Feyenoorder zal naar verwachting gewoon opdraven in Giulesti Stadium.

Bij Rapid staat vanavond een andere speler in het doel dan tijdens de wedstrijd in Gelredome. Ioan Dolha is hersteld van een blessure en neemt de plek onder de lat over van George Curca. Door de kwetsuur van Godfroid komt Danut Perja in het elftal. Mocht Schumacher daadwerkelijk niet kunnen spelen, dan neemt de in topvorm verkerende goalgetter Daniel Niculae zijn plaats over. “Met dit elftal hebben we een goede kans op het bereiken van de tweede ronde in de UEFA Cup”, zo sloot Rednic zijn persbabbel tevreden en vriendelijk lachend af.

Vermoedelijke opstelling Rapid Boekarest: Dolha; Maldarasanu, Iencsi, Maftei, Perje, Rat; Sabau, Soava, Badoi; Niculae en Bratu.

Bron: De Gelderlander 3-10-2002

Boekarest onthaalt Nanu als held

Stefan Nanu is gistermiddag als een voetbalheld binnengehaald tijdens de aankomst van Vitesse op het vliegveld van Boekarest. Cameraploegen verdrongen zich rond de bus om de kleine Roemeen in beeld te krijgen.

Vitesse speelt vanavond de return tegen Rapid Boekarest in het stadion waar Nanu ooit triomfen vierde. Reden voor het bestuur van Rapid om hem vanavond te eren voor zijn bijdrage aan de landstitel in 1999. “Ik krijg het shirt met nummer 3 van het kampioensjaar”, weet de van een knieoperatie herstellende Roemeen. Hij mist vanavond om die reden ook het tweede duel met zijn voormalige ploeg. Nanu was niet eens verbaasd over de massale belangstelling voor hem.

“Ze wilden weten wat ik van de wedstrijd dacht en wie de beste kansen had. Ik heb gezegd dat het fifty-fifty is”, reageerde de voormalig international, die zich nog altijd mag verheugen in de warme belangstelling van Rapid Boekarest. Vorig seizoen nog kon hij voor drie jaar tekenen bij de derde club uit de Roemeense hoofdstad. Nanu verkoos echter een nieuw eenjarig contract met Vitesse.

Voor Nanu was de terugkeer naar zijn eigen stad overigens niet louter prettig. Hij stond op het vliegveld vergeefs te wachten op zijn bagage, die in Amsterdam achter was gebleven. Nanu liet zijn uitstekende humeur er niet door verpesten. “Ik red me hier toch wel.” Vandaag zal Nanu de 35 meegereisde sponsors van Vitesse rondleiden door de hoofdstad en gisteravond bezocht hij met technisch manager Jan Streuer twee wedstrijden van nationale jeugdploegen. Het oog van Streuer was alweer gevallen op een Roemeens talentje van zeventien jaar.

Bron: De Gelderlander 3-10-2002

Tim Cornelisse houdt het geloof in Vitesse

Tim Cornelisse is geen doemdenker. De rechtsback van 24 lentes beaamt dat Vitesse wel eens een betere start heeft gemaakt, maar hij houdt hoop op een herstel en een verlengd Europees avontuur. Rapid Boekarest hield Vitesse in Arnhem op 1-1. Die uitslag is ongunstig, tenzij je er een draai aan geeft. “Zij weten misschien ook niet wat ze moeten, aanvallen of verdedigen. En wij hebben niks te verliezen”, zegt Cornelisse met betrekking tot de UEFA Cup-return vanavond in Boekarest.

Thuis gaf Vitesse het uit handen door een tegendoelpunt in de laatste minuut. “Daarom moeten we nu scoren, maar misschien is dat niet slecht. Wij hebben geen ploeg om af te wachten. Dat deden we thuis tegen Rapid wel en werden we weggetikt.” Grillig is de prestatiecurve van Vitesse. Met zelfs tijdens de wedstrijd grote verschillen. Hoewel minder piekerig, verloopt het voetballeven van Cornelisse bij Vitesse ook grillig. Sterk begonnen, weggezakt, op de bank beland en sinds begin dit jaar weer helemaal terug.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 3-10-2002

Oogontsteking kost Martel trip naar Boekarest

Vitesse is gisterochtend na een grote tegenslag afgereisd naar Boekarest, voor de wedstrijd van vanavond tegen Rapid. Terwijl zijn ploeggenoten al lang en breed in het vliegtuig zaten, haakte Didier Martel af op Schiphol. De Fransman kampt met een fikse ontsteking in beide ogen. “Dit is verschrikkelijk”, zei Martel gistermiddag, nadat hij in allerijl een bezoek had gebracht aan het ziekenhuis in Velp. “De wedstrijd tegen Rapid Boekarest is misschien wel de belangrijkste pot van het jaar. Die had ik dolgraag willen spelen. Maar ik kan niet voetballen met één oog.” In het weekeinde kreeg de 30-jarige linksbuiten voor het eerst last van zijn ogen. Martel speelde gewoon mee in de verloren generale repetitie tegen FC Utrecht. De klachten werden echter sterker. Maandag meldde hij zich bij de oogspecialist in het ziekenhuis in Velp. Martel kreeg medicijnen, maar de ontsteking won sindsdien aan kracht.

Het leidde tot dramatische taferelen op Schiphol, gistermorgen. De spelers van Vitesse hoorden pas in het vliegtuig dat Martel in Nederland was achtergebleven. Met de instapkaart in de hand, voerde de Fransman overleg met trainer Mike Snoei en clubarts Peter van Beek. Besloten werd dat Martel opnieuw de specialist in Velp zou bezoeken en dat hij het elftal eventueel zou navliegen. In het ziekenhuis bleek echter dat die laatste optie onverantwoord zou zijn.

“Ik wilde sowieso spelen tegen Rapid”, zei Martel, die aangeslagen en met rode ogen het vliegveld verliet. “Dinsdag had ik nog hoop dat ik het zou halen. Maar vanmorgen was de ontsteking enorm verergerd. Ik heb hoofdpijn, ben duizelig. Beide ogen zijn ontstoken. Met het rechteroog zie ik niets. En het wordt alleen maar erger. In Boekarest kan ik me niet laten behandelen. Hier wel. Met nieuwe medicijnen moet de ontsteking binnen een week verdwijnen.”

De trieste aftocht van Martel is een grote tegenvaller van Mike Snoei. Vitesse moet vanavond aanvallen in het Giulesti Stadium, na de 1-1 in de eerste ontmoeting in Gelredome. “We hadden mogelijkheden gezien via de zijkanten”, sprak Snoei, die mogelijk ook de licht geblesseerde regisseur Theo Janssen moet missen. “Nu Didier niet speelt, moeten we een andere oplossing zoeken. Het begon bij hem met een virus in het oog. Nu blijkt dat ook de pupil in het midden is aangetast. Het was gewoon onverantwoord voor Didier af te reizen naar Boedapest.”

Martel miste de eerste drie wedstrijden van dit seizoen, doordat Snoei hem strafte voor zijn ongedisciplineerd gedrag. Uitgerekend nu het enfant terrible weer in genade is aangenomen, mist hij de cruciale partij in Boekarest. “Onze verstandhouding was weer in orde, ik had Didier er dolgraag bij willen hebben”, baalde Snoei. En Martel: “Ik kan het nog niet bevatten, dat ik uitgerekend deze wedstrijd vanavond op televisie moet volgen. Ongelooflijk, dat mij dit gebeurt.”

Bron: De Gelderlander 3-10-2002

Martel haakt af voor UEFA-Cupduel Vitesse

De eerste tegenslag heeft Vitesse-trainer Mike Snoei al moeten incasseren op weg naar Boekarest, waar Rapid als tegenstander fungeert. Linkerspits Didier Martel is niet vanaf Schiphol met de ploeg naar Boekarest vertrokken, maar teruggereisd naar Velp waar hij zich met een oogvirus in het plaatselijke ziekenhuis meldde. “Hij kan zéker niet spelen. De specialist heeft hem enkele dagen rust voorgeschreven. Het oogvirus manifesteerde zich vlak voor de wedstrijd tegen FC Utrecht voor het eerst en nu is ook het andere oog aangetast. Hij krijgt medicamenten en zal zeker enkele dagen niet kunnen spelen. Voor mij een extra probleem om op te lossen, want op de linkerkant hadden we wat plannetjes in gedachten. Maar we lossen dat wel op, we hebben tenslotte achttien spelers bij ons”, zei Snoei in het Plaza Hotel.

Toch is de coach van Vitesse zeker niet pessimistisch gestemd, ondanks de 1-1 thuis. “Ik heb daar nog wel de pest over in, maar dit Vitesse is niet kansloos om de eerste ronde te overleven. Dat moet ook, want dat brengt ons sportief gezien niet alleen verder, maar ook financieel is dat een leuke opsteker. De eerste ronde heeft de club gewoon geld gekost. Als we doorkomen en ook nog eens een leuke tegenstander treffen, reken ik op veel meer toeschouwers en inkomsten.”

Snoei zegt in grote lijnen wel klaar te zijn met de invulling van vanavond. “Zoals het er nu uitziet, kunnen Matthew Amoah en Theo Janssen beiden spelen. Amoah heeft bijna geen last meer van zijn teen en Janssen gaat ook goed vooruit. Dat is hard nodig, want we kunnen nog steeds niet beschikken over Nanu – afkomstig uit Roemenië en hier nog altijd een grootheid – en Knol. In de voorbereiding ontbraken er nog meer en dat heeft z’n uitwerking niet gemist. Gaandeweg voel je voor dit duel nu ook de spanning binnen de groep toenemen. Die probeer ik weg te nemen. We weten dat Rapid Boekarest met Sabau en Schumacher als gangmakers een sterke ploeg heeft. Tegen ons hebben ze goed gespeeld, maar in de Roemeense competitie kunnen ze er ook de beuk ingooien als het even niet loopt. Ik hoop dat mijn spelers blijven voetballen en zich daarin niet laten meeslepen. Dan hebben we een reële kans de tweede ronde te halen.”

Vitesse zal zich niet alleen moeten richten op Sabau, de ex-Feyenoorder, die voor €50.000 nu zijn diensten bij Rapid Boekarest heeft aangeboden, maar ook op Lencsi. Deze kopsterke verdediger scoorde in Arnhem in de laatste minuut met het hoofd. “Ook daar heb ik van geleerd. We hebben ons erop ingesteld”, zei Snoei berustend. Er worden vanavond 17.000 fanatieke Roemenen verwacht voor dit spektakelstuk.

Bron: Telegraaf 3-10-2002

Soppen met Vitesse
Veld in Boekarest maakt van UEFA Cup-duel zware opgave

Er schijnen vandaag twee helikopters te komen die het gras in stadion Giulesti in Boekarest droogblazen. Speciaal voor Rapid-Vitesse. Het heeft drie dagen geregend in de Roemeense hoofstad. De sprieten, nota bene van Nederlandse kwaliteit, verzuipen in het vele hemelwater. Wie de spelers gisteren over de grasmat van firma Barenbrug zag lopen, hoorde ze ook. Elke stap maakte een soppend geluid.

Nederlandse voetballers houden niet van slechte velden. En die van Vitesse al helemaal niet. Ze spelen thuis, bij slecht weer, in een hal. Zoals twee weken geleden tegen Rapid. De Roemenen keken hun ogen uit toen ze het Gelredome betraden. Buiten scheen de zon, binnen lag een biljartlaken te wachten.

lees verder...

Bron: AD 3-10-2002

VI:’Verval Vitesse is niet te stoppen’

“Wij zijn nummer één van Gelderland”, zong de uitgelaten NEC-aanhang zondag na de 4-2 zege op SC Heerenveen. Het zou weleens een evergreen kunnen worden, want de eens zo machtige buurman Vitesse wankelt op de afbrokkelende sokkel.

lees verder...

Bron: VI 2-10-2002

Persconferentie Snoei

Om kwart voor vijf werd woensdag in het spelershotel de persconferentie van Vitesse gehouden voor zowel de Nederlandse als de Roemeense pers. De volle zaal in het Crown Plaza hotel deed trainer Mike Snoei goed.

“De grote belangstelling van met name de Nederlandse media is mooi. Het is goed om te zien dat ook jullie nog vertrouwen hebben in een tweede ronde voor Vitesse. Dat moeten we echter wel doen zonder Didier Martel, die vanmiddag definitief is afgehaakt en er morgen dus niet bij zal zijn. Het virus heeft beide ogen aangetast en volgens de speler zelf gaat dit nog twee tot drie dagen duren. Dat is een flinke streep door de rekening, omdat we Rapid graag via de vleugels willen bestrijden. Didier is daar een belangrijke speler bij. We zullen daar nu op moeten anticiperen en daar hebben we vanavond (= woensdagavond) nog een training voor. Tijdens die training zullen we ook kijken hoe zowel Theo Janssen als Matthew Amoah er voor staan. De situatie met Theo in de thuiswedstrijd tegen Rapid willen we niet meer, hij moet dus pijnvrij zijn en geen beperkt loopvermogen hebben”, aldus Mike Snoei.

“Ik heb de videoband gekregen van de laatste wedstrijd van Rapid. Dit duel was zeer hectisch en ik zal hem vanavond dan ook rustig nog eens bekijken. Het is en blijft een stugge en fysiek sterke ploeg die we niet mogen onderschatten. Dat wisten we van tevoren al, maar in hun eigen stadion kan het flink spoken. Afgelopen zaterdag kwamen ze met 1-0 achter, werd een nog een penalty gemist, een rode kaart uitgedeeld, maar uiteindelijk winnen ze wel met 3-1. We zullen ten koste van alles moeten blijven voetballen. Rapid weet anders de tegenstander prima te provoceren en als het niet loopt tappen ze uit een ander vaatje. Daar moeten we ons tegen wapenen.”

Tegenover de Roemeense pers verklaarde Snoei dat de kansen voor Vitesse op het bereiken van de tweede ronde op vijftig procent ligt. “We weten na de 1-1 in Gelredome precies wat we moeten doen: winnen. Rapid is een goed team, maar bang zijn we er zeker niet voor. We gaan het donderdag proberen, daarom zijn we hier ook, anders hadden we beter thuis kunnen blijven.”

Bron:Vitesseworld 2-10-2002

Vitesse traint in stadion Rapid Boekarest

Vitesse heeft dinsdagavond een training van precies zestig minuten afgewerkt op het zeer slecht bespeelbare veld van stadion Giulesti. Na de training werd duidelijk dat het meespelen van Theo Janssen uiterst twijfelachtig mag worden genoemd.

De spelers werden in het stadion van Rapid door een kleine groep Roemeense aanhangers verwelkomd met Bengaals vuur en spreekkoren die duidelijk de voorkeur voor Rapid aangaven. De trainers Snoei en Bos lieten de groep een rustige training afwerken, waarna de plaatselijke leiding de stadionlampen na exact zestig minuten weer doofde.

Snoei heeft, buiten Theo Janssen en de al eerder op de dag weggevallen Didier Martel, geen problemen. Morgen wordt eerstgenoemde nog aan een laatste test onderworpen. Er valt nog weinig te zeggen over de elf die morgen in de basis beginnen, maar de vermoedelijke opstelling tegen Rapid Bucuresti is:

Jevric, Cornelisse, Stefanovic, Zeman, Frankel, Riga, Rankovic, Janssen (?), Claessens, Amoah en Peeters/Mbamba.

De trainer van Rapid, Mircea Rednic, verklaarde tijdens de persconferentie van de Roemenen dat het meespelen van middenvelder Schumacher zeer twijfelachtig is. De nummer tien speelde afgelopen zaterdag tegen Dinamo wegens een blessure al niet mee. Gevreesd wordt dat hij een aantal weken uit de roulatie is. Over het meedoen van Ioan Sabau bestaat, ondanks verhalen over een blessure, geen twijfel.

Bron:Vitesseworld 2-10-2002

Mustapha Riga rekent op basisplaats

Boekarest – Mede door de afwezigheid van Didier Martel rekent Mustapha Riga donderdag tegen Rapid Boekarest op een basisplaats. “Maar ook met Martel had ik daar op gerekend”, aldus de aanvaller van Vitesse. “Ik speel altijd graag met Didier in één elftal.”

Riga stond zondag tegen FC Utrecht voor het eerst weer in de basis dit seizoen. “Ik heb echt gespeeld als Riga, lekker acties maken. Ik voel me heel sterk en wil dolgraag spelen tegen Rapid.” In de thuiswedstrijd tegen Rapid viel Riga vlak voor tijd in.

Bron: TV Gelderland 2-10-2002

Helicopter moet veld van Rapid droog blazen

Het veld van Rapid Boekarest is door hevige regenval in zeer slechte staat. De club heeft 2 helicopters geregeld die het veld voor de wedstrijd moeten droog blazen.

Vitesse-trainer Mike Snoei waarschuwt zijn ploeg voor provocaties van de Roemenen. “We hebben een aantal licht ontvlambare types. En dan heb ik Zeman nog niet meegerekend”, aldus Snoei.

Volgens de trainer zit er behoorlijk wat spanning in de ploeg. “De druk van buitenaf is groot. Ik had meer clementie verwacht voor onze omstandigheden. We hebben lange tijd drie spelers in de as moeten missen.”

Bron: TV Gelderland 2-10-2002

Didier Martel reist niet af naar Roemenië

Didier MartelVitesse-aanvaller Didier Martel is woensdagochtend niet afgereisd naar Roemenië voor de wedstrijd Rapid Boekarest-Vitesse. Hij heeft last van een oogontsteking. Door het vliegen is het het mogelijk dat de ontsteking aan zijn oog nog veel erger zal worden. Martel heeft geen zicht met één van zijn ogen.

2-10-2002

‘Vitesse moet zich niet gek laten maken in Boekarest’

Met Liverpool overwon hij de hel van Boekarest, twee seizoenen geleden. Sander Westerveld, doelman van Real Sociedad, weet wat Vitesse morgen te wachten staat bij Rapid. Hij waarschuwt voor de moeilijke omstandigheden in Giulesti Stadium. “Vitesse moet zich niet gek laten maken.”

lees verder...

Bron: de Gelderlander 2-10-2002

Amoah tijdig fit voor Boekarest

 Matthew AmoahVitesse kan morgenavond tegen Rapid Boekarest beschikken over Matthew Amoah. De aanvaller trainde gisteren weer voluit mee met de spelersgroep en lijkt hersteld van zijn teenblessure.

Vitesse verkeert in moeilijke sportieve tijden, maar plaats voor voetbalhumor is er nog altijd. De spelers hadden gistermorgen een oud bosje bloemen meegenomen vanuit een container op Papendal. Een presentje voor Amoah, die voor het eerst sinds een maand meetrainde met de groep.

Voor de rappe aanvaller lijkt een belangrijke rol weggelegd, morgen in Giulesti Stadium. Helemaal topfit is Amoah nog niet. “Maar ik ben fit genoeg om tegen Rapid te kunnen spelen”, zei Amoah na de training. “Ik zit op 90 of 95 procent. Van de blessure heb ik weinig last. En doordat ik de laatste weken veel heb getraind apart van de groep, ben ik conditioneel goed.”

Amoah ziet kansen in Boekarest, na de 1-1 in Gelredome. “We zullen aanvallend spelen en kansen krijgen. Als we scoren dan moet Rapid komen. We hebben zeker een kans op de volgende ronde.”

Het enige twijfelgeval in de selectie van trainer Mike Snoei is de inzetbaarheid van Theo Janssen. De middenvelder moest zondag in Utrecht noodgedwongen al vijf kwartier aan de bak, na de vroege rode kaart van Marian Zeman.

“Vandaag heeft Theo voor het eerst weer wat last gekregen na de training”, zei Snoei gisteren. “Hij moet topfit zijn, wil hij spelen tegen Rapid. Dat zullen we in Roemenië gaan bekijken.”

Snoei reist vanmorgen met negentien spelers af naar Roemenië. Aanvankelijk overwoog de coach Louis Laros mee te nemen, maar de van een knieblessure herstellende middenvelder blijft thuis. Met Gert Claessens en waarschijnlijk Theo Janssen heeft Snoei voldoende linksbenige centrale middenvelders.

Ook centrumverdediger Michael Dingsdag zal de trip niet meemaken. Snoei kiest tegen Rapid voor het centrale duo Dejan Stefanovic/Marian Zeman achterin, met Michael Jansen als alternatief op de bank.

Bron: Gelderlander 2-10-2002

Provincie Gelderland :”Gelredome is niet te koop”,
“Geen huurverlaging voor Vitesse”

Op de internetpagina van de Provincie Gelderland staat het volgende online:

GelredomeOp uitnodiging van de gemeente Arnhem heeft een vertegenwoordiging vanuit ons college op dinsdagavond 10 september jl. deelgenomen aan een overleg tussen gemeente, provincie en Vitesse. In dat overleg heeft Vitesse het idee gelanceerd geïnteresseerd te zijn in overname van het stadion. Op 11 september jl. hebben wij ons in een extra vergadering beraden over dat idee en wij zijn tot het oordeel gekomen dat in het kader van de thans lopende herfinanciering van Gelredome geen sprake kan zijn van overdracht van eigendom naar welke partij dan ook.

In voornoemd overleg met gemeente en Vitesse is van de zijde van Vitesse voorts gemeld dat men grote moeite heeft met het huurniveau waarmee rekening wordt gehouden in de exploitatie-opzet van Gelredome na herfinanciering. Ook daarover hebben wij ons op 11 september beraden en wij zien geen enkele aanleiding om thans neerwaarts af te wijken van het bedrag dat is opgenomen in de exploitatie-opzet. Het in de exploitatie-opzet opgenomen bedrag is nodig, wil er sprake zijn van een levensvatbare exploitatie van Gelredome.

Wij hebben voorts aan de gemeente kenbaar gemaakt dat, vanwege de relatie die Arnhem heeft met Vitesse, de gemeente het orgaan is dat mogelijk financiële afspraken kan maken met Vitesse ter tegemoetkoming aan de financiële problematiek waarmee Vitesse kampt. Voor ons college geldt als uitgangspunt dat het saldo van inkomsten en uitgaven van Gelredome gelijk behoort te blijven.

Arnhem, 13 september 2002 – nr. BD2002.13665
Gedeputeerde Staten van Gelderland
J. Kamminga – Commissaris van de Koningin
H.M.D. Brouwer – griffier

Bron: www.Gelderland.nl 1-10-2002

Vitesse-duo in selectie Joegoslavië

Vitesse-spelers Dejan Stefanovic en Dragoslav Jevric zitten in de voorlopige selectie van Joegoslavië. Het Joegoslavische elftal speelt op 12 oktober een EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Italië. Vier dagen later speelt Joegoslavië thuis tegen Finland. Onlangs verloor Joegoslavië, met Jevric en Stefanovic in de basis, met 5-0 van Tsjechë. De bondscoach van Joegoslavië maakt op vrijdag 4 oktober de definitieve selectie bekend.

Bron: TV Gelderland 1-10-2002

Zeman in voorselectie

Marian Zeman zit in de voorlopige selectie van Slowakije. Donderdag wordt de definitieve selectie bekendgemaakt.

Slowakije speelt op zaterdag 12 oktober in Bratislava het EK kwalificatieduel tegen Engeland (19.30 uur). Bondscoach van de Slowaken, Ladislav Jurkemik, heeft een voorlopige groep van 24 spelers geselecteerd. De groep wordt nog teruggebracht tot achttien spelers.

Slowakije verloor de eerste wedstrijd in de aanloop naar EURO 2004 in en van Turkije met 3-0. Voor tegenstander Engeland wordt het de eerste wedstrijd.

Bron: Vitesseworld 1-10-2002

Purrel Fränkel geniet van hectiek

Purrel Frankel Purrel Fränkel verheugt zich op de uitwedstrijd tegen Rapid Boekarest: “Ik heb gehoord dat het publiek vreselijk tekeer gaat. Ik geniet altijd wel van dat soort hectiek. Ik stel me zoiets voor als bij Utrecht, maar dan nog fanatieker.” Voor Purrel Fränkel wordt het de eerste Europese uitwedstrijd: “Prachtig. Het is natuurlijk een sterke tegenstander, vooral die Schumacher herinner ik me nog wel. Een hele slimme speler.”

Andere spelers herinnert Fränkel zich niet zo goed meer: “Ja, Rat. Die stond op links. Maar de vraag is of ze zich mij nog herinneren.”

Bron: TV Gelderland 1-10-2002

Matthew Amoah: “Ik zit op 90 procent”

 Matthew AmoahVitesse-spits Matthew Amoah gaat mee naar Boekarest voor de UEFA-cupwedstrijd tegen Rapid. De aanvaller werkte dinsdag een volledige training af en ondervond weinig problemen. Matthew Amoah kampt al weken met een gekneusde teen. De Ghanese aanvaller denkt dat hij kan spelen: “Ik zit nu op 90 procent, ik ben vol de duels ingegaan. Dat ging goed.”

Amoah kreeg voor zijn rentree op de training bloemen van de spelers van Vitesse, die hij meteen weggooide. Ondankbaar volgens trainer Snoei: “Hij wist dat niet te waarderen. Maar volgens mij kwamen ze uit een container.”

Bron: TV Gelderland 1-10-2002

Reactie Marian Zeman op schikkingsvoorstel KNVB

Volgens Zeman heeft Dirk Kuyt hem na de wedstrijd gezegd dat het alleen ging om vasthouden. “Maar op de televisie zei hij dat het om een vuistslag ging”, aldus Zeman.

Bron: TV Gelderland 1-10-2002

Laatste training voor vertrek

De selectie trainde dinsdagochtend onder leiding van Mike Snoei voor het laatst voordat het afreist naar Boekarest. Daar speelt Vitesse donderdag 3 oktober de return in het UEFA Cup toernooi tegen Rapid Boekarest. Het eerste duel eindigde in een 1-1 gelijkspel.

Tijdens de training bleek dat de groep er naar omstandigheden goed voor staat. Dejan Stefanovic, Marian Zeman, Gert Claessens en Bob Peeters trainden het eerste gedeelte volledig mee, maar deden het na een uur rustig aan. Verder kent de selectie, naast de bekende langdurig geblesseerden, geen problemen. Ook Theo Janssen en Matthew Amoah maakten een fitte en goede indruk. De definitieve groep die woensdag naar Boekarest vliegt is naar verwachting dinsdagmiddag bekend.

De voltallige selectie van negentien spelers die naar Boekarest gaat is als volgt:

Dragoslav Jevric,Tim Cornelisse,Dejan Stefanovic,Purrel Fränkel,Riga Mustapha,Gert Claessens,Emile Mbamba,Michael Jansen, Theo Janssen,Didier Martel,Evgeniy Levchenko,Jhon van Beukering,Jim van Fessem,Bob Peeters,Nicky Hofs,Matthew Amoah, Kalle Sone,Marian Zeman en Aleksandar Rankovic.

Bron: Vitesseworld 1-10-2002

Kaartverkoop AZ-Vitesse

Voor de uitwedstrijd AZ-Vitesse zijn nog kaarten te koop via ticketbox.(vragen naar omwisselbiljet nr.98) Einde totale verkoop 2-10. De bussen vertrekken zondag vanaf Gelredome om 11.30 uur.

Kaartverkoop eigen vervoer: Op vertoon van Vitesse-seizoenkaart alleen verkrijgbaar via Ticketbox. Let op: De kassa’s in Alkmaar zijn gesloten op de wedstrijddag voor Vitesse-supporters.

1-10-2002

Zeman: Vier wedstrijden schorsing voorgesteld

De aanklager van KNVB heeft Marian Zeman een schikkingsvoorstel voor vier wedstrijden schorsing gedaan. Dit naar aanleiding van de rode kaart die de verdediger zondag in de wedstrijd tegen FC Utrecht ontving. Vitesse en Zeman gaan niet akkoord met het voorstel. Naar verwachting wordt de zaak volgende week in Zeist behandeld.

Bron: Vitesseworld 1-10-2002

Van Beukering helpt Jong Vitesse aan goals

Van Beukering vind het netJhon van Beukering heeft Jong Vitesse gisteravond op het Bennekomse sportpark De Eikelhof over de drempel geholpen. Met twee treffers had de spits een belangrijk aandeel in de 3-1 zege op AZ. Het was pas de tweede zege voor de ploeg van Pascal Jansen. De laatste twee duels tegen Ajax en NAC gingen verloren.

Vitesse opende de score snel dankzij een slimme vrije trap van Rick Bochem. Terwijl de spelers van AZ massaal stonden te bakkeleien, kreeg Jhon van Beukering de gelegenheid om 1-0 te scoren. Enkele minuten later maakte AZ alweer gelijk. Jan Kromkamp werd geen strobreed in de weggelegd. Zijn schot werd bij de tweede paal door Robin Bakker binnengeschoten. Doelman Sjoerd Rensen kreeg nog wel een handje tegen de bal, maar niet afdoende.

Over het spel voor rust was trainer Jansen ontevreden, in de tweede helft werd het anders. Jong Vitesse creëerde zich de ene na de andere mogelijkheid. De sterk spelende Eldridge Rojer werd door Job Komol knap vrijgespeeld. Rojer stuitte nog op de keeper, maar Van Beukering knikte alert de rebound in met zijn tweede treffer: 2-1.

In de slotfase kwam Achmed Ahahaoui voor Rojer. De spits forceerde direct een strafschop en Michael Dingsdag mikte onberispelijk raak: 3-1. Jansen: “In de tweede helft hebben we lekker gespeeld, met lef en veel initiatief. Het duurde lang voordat we de goals maakten, waardoor de dreiging bleef. De ploeg heeft nauwelijks een kans weggeven. Het is lekker weer eens goed te spelen en te scoren, dat ontbrak er de laatste weken aan.”

Louis Laros speelde opnieuw een uur mee. Van Beukering en Dingsdag maakten de negentig minuten vol.

Bron: De Gelderlander 1-10-2002

Hoofdsponsor: