oktober 2004

Meneerbolle winnaar 1e periode Vitesse Pool

Hoewel hij met zijn 1-1 voorspelling slechts één puntje in de wacht wist te slepen, heeft meneerbolle toch met ruime voorsprong de 1e periode van de Vitesse Pool gewonnen. De pooler heeft een gat weten te slaan van drie punten met een kwartet deelnemers: Frank, Haarlem Reds, Rebekka en Vjedhes Vjella. Met zijn overwinning verdient hij een cadeaubon van 25 euro. Meneerbolle: Van harte gefeliciteerd!

De prachtige 1-4 overwinning op FC Twente is door niemand goed geraden. Stijgers van de week zijn forzamijenvites, vitessefan2004 en ZevEnaAr 4ever, die met hun sprong van de 182ste naar de 132ste plaats een winst boeken van 50 plaatsen.

Hekkensluiter Kreilercitylovesvites heeft zijn eerste puntje binnengehaald en daardoor afscheid genomen van de laatste plaats. Drie van de inmiddels 258 deelnemers staan nog met lege handen. De volgende wedstrijd die meetelt, is de zwaar beladen derby tegen NEC op 7 november. Dit is de eerste wedstrijd die meetelt voor de 2e periode van de Vitesse Pool, die loopt van november 2004 t/m februari 2005.

Wil je ook meedoen aan de Vitesse Pool? Meer weten?

Voor de Vitesse Pool: Klik hier.

31-10-2004

Knopper over Vitesse-NEC

De Verlenging maandag 1 november:

-Saïd Boutahar en Richard Knopper over Vitesse-NEC
-Tim Bakens
-Alles over de wedstrijden FC Twente-Vitesse, Ajax-NEC en AGOVV-Eindhoven.

De Verlenging is maandag om 17.20 uur te zien op TV Gelderland en wordt daarna ieder uur herhaald.

Bron: Omroep Gelderland 31-10-2004

Nicky Hofs niet in derby tegen NEC

Nicky Hofs ontving in de wedstrijd van Vitesse tegen FC Twente zijn vierde gele kaart van het seizoen. Hij mist daardoor de derby tegen NEC volgende week zondag. Hofs scoorde vorig seizoen nog tweemaal namens de Arnhemmers tegen de Nijmeegse rivaal. De wedstrijd eindigde toen in 2-2. Ook het meespelen van rechtsback Stijn Vreven is niet zeker. De Belg viel uit met een hamstringblessure. Ook Purrel Frankel haalde het einde van het duel niet wegens kramp. maar hij lijkt geen probleem voor Vitesse-NEC. Vitesse mist zeker de geblesseerde Ruud Knol en de geschorste Igor Gluscevic.

Bron: Omroep Gelderland 31-10-2004

Theo Janssen heerst op het middenveld

Theo Janssen speelde op het middenveld van Vitesse een puike partij in de uitwedstrijd tegen FC Twente. De begenadigde linkspoot speelde dit seizoen hoofdzakelijk als linksbuiten, maar kwam daar naar eigen zeggen te weinig aan de bal. Op het middenveld heerste hij met name na de rust: “In de eerste helft ging het verdedigend wel goed, maar verder zat er geen rust in ons spel. Na rust pakten we het veel beter op en kon ik ook bepalend zijn.”

In de slotfase was Vitesse superieur met Janssen in een hoofdrol: “We lieten ze dat we veel beter zijn. We kwamen echt lekker aan voetballen toe.” De middenvelder stond echt te genieten in het veld: “We maakten zelfs nog één-tweetjes tot in hun strafschopgebied. Twente had mazzel met slechts 4-1.”

Janssen bekroonde zijn sterke optreden met de vierde goal van Vitesse: “Op die pass schoot ik ineens. Ik had al zeker twintig meter gelopen. Dan kan ik wel kappen en afleggen, maar ik dacht: ik ga er gewoon voor en met een geplaatst schot passeerde ik de keeper.”

Volgens Theo Janssen is Vitesse klaar voor de derby tegen NEC: “Daar zijn we altijd klaar voor. We moeten thuis ook eens iets laten zien, we hebben vooral uit goede uitslagen neergezet.”

Bron: Omroep Gelderland 31-10-2004

Frankel vindt eindelijk het goede doel

Vitessenaar Purrel Frankel liep na afloop van de wedstrijd tegen FC Twente met een grote grijns door de catacomben. Hij had zojuist zijn eerste competitiegoal gescoord voor Vitesse. “Vorig jaar opende ik de score nog in eigen doel, maar nu heb ik het juiste doel gevonden”, lachte Frankel. “Het was geen moeilijke bal, ik hoefde hem alleen maar binnen te tikken. Maar ik vond dat ik onderhand wel een assist van Matthew Amoah tegoed had na al die voorzetten van mij op hem.” Frankel speelde weer linksbuiten: “Het was weer wennen. Veel lopen, daarom kreeg ik op het einde ook kramp.”

Bron: Omroep Gelderland 31-10-2004

Sturing: we stonden verdedigend goed

Volgens Vitesse-trainer Edward Sturing was de overwinning bij FC Twente vooral te danken aan de goede organisatie in het elftal. “We stonden verdedigend goed. We hebben heel weinig weggegeven. In het begin waren we alleen nog wat te onrustig in balbezit. We hadden dit hard nodig, we hadden al drie wedstrijden niks gehaald en dus zat de druk er wel op.” Sturing baalde wel dat Vitesse weer tegen vier gele kaarten opliep: “Bij een aantal kaarten plaats ik toch mijn vraagtekens. We staan nu wel met veel spelers op scherp en dan kan de krappe selectie toch een probleem worden.”

Bron: Omroep Gelderland 31-10-2004

Vitesse haalt uit bij FC Twente

Vitesse heeft zich hersteld van drie nederlagen op rij in de eredivisie. De Arnhemse club won, zwaar op de counter, met 4-1 in Enschede van FC Twente. Voor de Arnhemmers scoorden Fränkel, Hofs, Knopper en Theo Janssen. Christensen redde de eer voor Twente.

Met de beste voornemens ging de Enschedese club zaterdag voor de derde winst op rij. De eerste helft leverde wel een overwicht op, maar geen enkele gevaarlijke situatie. De vernuftige spits N’Kufo kwam nooit in schietstelling. Jevric kon voor de rust gemakkelijk de nul houden.

Aan de andere kant was er wel gevaar, sporadisch dat wel. In de 27e minuut kreeg Knopper een beste kans. Hij trapte de bal naast. In de 35e minuut nam Vitesse de leiding. Touzani, die zwak speelde tegen zijn oude club, verprutste de bal aan Amoah. De spits bediende de naar een leeg doel inlopende Fränkel, 0-1. Met die stand kwam de rust.

Vitesse greep de meevaller aan om ten koste van de voetbalschoonheid de drie punten binnen te slepen. Het elftal van coach Sturing ging zich in de tweede helft te buiten aan talloze overtredingen en middels trucjes tijdrekken. Vooral doelman Jevric bezondigde zich eraan. Na elk balcontact liet hij zich verzorgen. Het Enschedese publiek reageerde woedend. Het werkte wel. De aanvalsgolven van FC Twente konden nooit hard druk zetten.

Vitesse bleef massaal en wachtte geduldig op counters. De beslissing viel in de 69e minuut. Hofs trapte een mooie lob over een melee van spelers, doelman Boschker incluis, 0-2. Vitesse was over de narigheid heen en tikte de thuisclub naar een vernedering, Knopper 0-3, Theo Jansen 0-4. De goalgetters kregen vanaf de tribune van alles naar hun hoofd geslingerd. In de laatste seconden van de blessuretijd maakte Christensen nog 1-4.

FC Twente – Vitesse 1-4 (0-1). 35. Fränkel 0-1, 69. Hofs 0-2, 81. Knopper 0-3, 84. Theo Janssen 0-4, 90. Christensen 1-4. Scheidrechter: Wegereef. Toeschouwers: 13.200. Gele kaart: Culina, Niemeyer (FC Twente), Hofs, Dingsdag, Vreven, Knopper (Vitesse).

FC Twente: Boschker; Schuurman, Majstorovic, Niemeyer en Heubach; Sibum (59. Fafiani), Culina en Touzani (46. Ouedraogo); Christensen, N’Kufo en Sjoekov (75. Afonso).

Vitesse: Jevric; Vreven (68. Rankovic), Van den Berg, Michael Jansen en Dingsdag; Yakubu, Theo Janssen, Knopper en Fränkel (88. Rojer); Hofs en Amoah.

Bron:ANP 30-10-2004

Vitesse wint in Enschede 1-4

Vitesse heeft zaterdagavond in Enschede een knappe overwinning behaald. Het machteloze FC Twente werd op een pijnlijke 4-1 thuisnederlaag getracteerd. De gele kaart van Nicky Hofs betekent helaas een schorsing voor de derby tegen NEC volgende week zondagmiddag.

FC Twente zocht vanaf de eerste minuut met lange ballen de aanval. In de gehele eerste helft wist de ploeg zich geen enkele uitgespeelde kans te creëren. Het enige gevaar kwam uit een vrije trap van Bas Sibum in de 16e minuut. Het schot verdween rakelings langs het doel van Jevric. Vitesse kreeg halverwege de eerste helft meer grip op de wedstrijd en was in de 27e minuut dichtbij de openingstreffer. Een fout in de defensie van Twente gaf Richard Knopper de mogelijkheid, maar zijn ‘punter’ belandde naast het doel. De tweede fout achterin bij de Tukkers werd wel afgestrafd. Matthew Amoah mocht zomaar doorlopen en schonk collega-aanvaller Fränkel een niet te missen kans: 0-1. De gele kaart die Nicky Hofs ontving van scheidsrechter Wegereef betekent een schorsing voor het duel tegen NEC.

Na rust was het spelbeeld niet anders als voor rust. Het gevaar van de thuisploeg kwam uit standaardsituaties. De gevaarlijkste was in de 56e minuut toen een vrije trap rond de zestien meter twee keer genomen mocht worden. De tweede poging werd door Dragoslav Jevric uitstekend gekeerd. Het leverde Vitesse via Vreven en Knopper wel twee gele kaarten op. In de 69e minuut mocht Vitesse aan de linkerkant een vrije trap nemen, die door doelman Sander Boschker in eerste instantie weggestompt werd, maar vanaf de rand van de zestien meter door Nicky Hofs schitterend met een volley achter de doelman werd geschoten: 0-2.

Doelman Jevric moest halverwege tweemaal verzorgd worden door een bovenbeenblessure. Het belette hem niet enkele uitstekende reddingen te verrichten. Stijn Vreven moest twintig minuten voor tijd met een hamstringblessure het veld wel verlaten. FC Twente probeerde zich nog wel terug in de wedstrijd te knokken, maar bleek zaterdagavond machteloos. Richard Knopper en Theo Janssen maakten de avond nog mooier door er in de 81e en 84e minuut zelfs nog 0-3 en 0-4 van te maken. De vierde van Janssen was wel een hele mooie. Hij schoot zijn zesde van het seizoen van zestien meter prachtig achter de kansloze Boschker.

Geel: Hofs ’25, Dingsdag ’30, Vreven ’54, Knopper ’55, Culina ’71, Niemeyer ’72

Bron:Vitesse.nl 30-10-2004

Zorgen over tekorten bij Vitesse

Oppositiepartij Pro Arnhem (voorheen Leefbaar) maakt zich ‘grote zorgen’over de financiële positie van voetbalclub Vitesse. De partij heeft een brief met vragen naar het Arnhemse college van burgemeester en wethouders gestuurd. ‘Welke gevolgen heeft de ernstige financiële situatie bij Vitesse voor de gemeente Arnhem op de korte en de lange termijn’, wil de partij weten. En: ‘Wat is het financiële risico dat de gemeente Arnhem loopt als Vitesse failliet gaat?’. De gemeente zit via het reddingsplan van vorig jaar vast aan Vitesse en Gelredome. Onlangs bleek dat de club nog altijd met fikse tekorten kampt; de accountant die de boeken doorlas, gaf zelfs aan te vrezen voor de toekomst. Volgens Vitesse zelf is het ergste leed geleden.

Bron: De Gelderlander 30-10-2004

Vitesse begint vanavond in Enschede aan de weken van de waarheid.

De komende wedstrijden vormen het sportieve kompas van de Arnhemse club, die nu nog zweeft tussen de veilige en de gevarenzone.

Vitesse begint aan de ontmoeting met FC Twente als de nummer dertien van de eredivisie. Afgelopen woensdag zakte het team van trainer Edward Sturing weer een plaatsje op de lijst, doordat FC Twente in de slotfase drie punten stal in Den Haag tegen ADO (0-1).

De dertiende plaats na een kwart van de competitie, een plek lager dan de bodem van de doelstelling. Een ontnuchterende klassering voor Vitesse, dat zo sprankelend en overtuigend aan het seizoen was begonnen.

Inmiddels is het zicht op de subtop verloren en is de voorsprong op de gevreesde positie zestien (nacompetitie) geslonken tot slechts vier punten.

De komende duels met FC Twente en NEC (volgende week zondag in Gelredome) zijn cruciaal. Vitesse speelt voor aansluiting met de brede middenmoot. Bij een dubbele glijpartij komt plek zestien weer akelig dichtbij. En in Arnhem is nog niemand vergeten, welke stress en onzekerheid een dergelijke klassering met zich meebrengt.

Het programma van Vitesse tot aan de winterstop is extreem zwaar. Na de bekerconfrontatie in en tegen Den Bosch speelt de Arnhemse club uit tegen Heerenveen, thuis tegen PSV, uit tegen RKC Waalwijk, thuis tegen FC Utrecht en uit tegen Ajax, voordat het het kalenderjaar afsluit met een thuiswedstrijd tegen De Graafschap.

Welbeschouwd is de neerwaartse spiraal ingezet met het afketsen van de transfer van Anthony Lurling. Om zijn komst mogelijk te maken had de technische leiding eerst twee aanvallers van de hand gedaan: Mamadou Zongo en Emile Mbamba.

De veelbesproken soap rond Lurling maakte duidelijk dat Vitesse nog steeds met hoofdpijnwekkende financiële zorgen kampt. En het ontnam Sturing het belangrijkste wapen in de strijd met de aanvallende onmacht van zijn elftal: de coach kan nauwelijks wisselen omdat hij door de krappe selectie geen alternatieven heeft.

In topsport is concurrentie een vereiste. Maar Sturing is al blij als hij tijdens een wedstrijd aanvaardbare reservespelers naast zich ziet zitten op de bank. Dat is vaker niet dan wel het geval. Als Sturing op de training een onderling partijtje van elf tegen elf wil organiseren, dan moeten welhaast de buschauffeur, de kok uit het spelershome en een vrijwilliger van de afdeling ticketing opdraven om het tweede team te completeren.

Na het afketsen van de komst van Lurling riepen de beleidsbepalers in Arnhem dat in de winterstop een nieuwe poging zal worden gewaagd versterking naar Gelredome te halen. Mits de financiële cijfers het toelaten, natuurlijk. Tot op heden is er echter geen enkele indicatie dat dat ook werkelijk mogelijk zal zijn.

Nog even afgezien van het gegeven dat paniekaankopen in de winsterstop vaak uitdraaien op een mislukking. Vorig seizoen kwamen Paulo Rink, Alexander Ilic en Peter van Vossen tussentijds naar Vitesse. Het noemen van die namen leidt enkele maanden later nou niet bepaald tot spontaan ingezette polonaises in Gelredome.

Met de voorbije weken in het achterhoofd is het zonneklaar dat Vitesse snel goede resultaten nodig heeft. De ploeg is in een fase beland waarin het niet meer gaat om aanvaardbaar voetbal en vermakelijke avonden. Teamgeest, knokken, overleven, resultaatvoetbal, alleen dat zijn nu de geldende credo’s.

Bron: De Gelderlander 30-10-2004

Tien jaar hakken en zagen

Opmerkelijk. De competitie is al dik twee maanden onderweg, maar nog steeds zitten alle achttien trainers uit de hoogste voetbalklasse in het zadel. Je kunt je afvragen of ze allemaal nog even stevig te paard zitten, maar vast staat dat het zelden voorkomt dat er na negen speelronden nog geen enkele kop is gerold.

De afgelopen tien jaar gebeurde het maar één keer eerder dat er bij het begin van de herfstvakantie nog geen ontslagen waren gevallen. In het seizoen 2000/2001 werd Fortuna-coach Henk Duut eind november, na dertien wedstrijden, op de keien gezet. Overigens had De Graafschap, een notoire verslinder van technisch personeel, zich een week eerder al ontdaan van trainer Rob McDonald. De Engelsman had er op dat moment echter al veertien duels opzitten.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 30-10-04

Janssen verheugd over terugkeer middenveld

Theo Janssen keert vanavond terug op het middenveld van Vitesse, dat in Enschede op bezoek gaat bij FC Twente (aanvang 20.00 uur). De 23-jarige Arnhemmer speelde dit seizoen vrijwel altijd als linksbuiten. Purrel Fränkel keert terug van een schorsing en zal op Janssens plek opdraven in de voorhoede. Janssen, met vijf treffers clubtopscorer, reageerde gisteren verheugd op het vooruitzicht dat hij terugkeert op het middenveld. “Daar hoor ik thuis. Ik ben geen linksbuiten”, zei Janssen.

Trainer Edward Sturing wilde zoals gebruikelijk niets kwijt over zijn opstelling en dus ook niet over de move van Janssen. “Theo doet het goed en door de terugkeer van Purrel heb ik weer wat meer mogelijkheden.” Het enige dat de coach verklapte is dat het systeem ongewijzigd zal blijven.

Sturing heeft Theo Groeneveld toegevoegd aan zijn selectie. De 21-jarige verdediger van Jong Vitesse is overgeheveld nadat Stijn Vreven gisterochtend met griep afhaakte. De verdediger uit België meldde zich wel gewoon op Papendal, maar Sturing stuurde hem meteen naar huis. “Stijn zag er slecht uit. Dan kan hij beter thuis in bed gaan uitzieken. Het is levensgevaarlijk als je gaat sporten terwijl je koorts hebt. Het is nu hopen dat Stijn voor morgenavond voldoende is hersteld.”

Indien Vreven wel mee kan naar Enschede, dan heeft Sturing precies achttien man tot zijn beschikking. De geschorste Igor Gluscevic ontbreekt, net als de geblesseerden Ruud Knol, Gino Coutinho en Jaap Davids.

Vermoedelijke opstelling: Jevric; Vreven (of Rankovic), Van den Berg, Dingsdag, Jansen; Yakubu, Janssen; Hofs, Knopper, Fränkel; Amoah.

Bron: De Gelderlander 30-10-2004

Hofs blijft nuchter onder belangstelling Perugia

Vitesse-speler Nicky Hofs blijft nuchter onder de belangstelling van de Italiaanse Serie B-club Perugia. De 21-jarige Hofs is aan zijn laatste contractjaar bezig en kan dus transfervrij vertrekken. “Ik heb nog een gesprek met Vitesse en mijn eerste optie is in Nederland blijven”, zegt Hofs. “Maar als er een mooie club uit het buitenland komt, dan ga je erover nadenken. Italië is een mooi land, zeker als je naar de Serie A kunt.”

Bron: De Gelderlander 30-10-2004

Ruud Knol revalideert bij Vitesse

De revalidatie van Ruud Knol zal bij Vitesse plaatsvinden. De verdediger kampt met problemen in het kraakbeen van zijn rechterknie. Knol staat al 2 maanden buitenspel. De medische staf van Vitesse had eerder problemen met het feit dat Ruud Knol in Amsterdam revalideerd. Vanaf komende week gaat hij onder begeleiding van de medische staf van Vitesse op Papendal aan zijn herstel werken, waarvoor geen termijn is gesteld om onnodige druk te voorkomen. De revalidatie is erop gericht om het kniegewricht weer belastbaar te krijgen. Knol gaat allereerst coordinatietraining afwerken in combinatie met krachttraining.

Bron: Omroep Gelderland 29-10-2004

Sturing: Twente deed het omgekeerd

Vitesse treft zaterdagavond in FC Twente een tegestander die precies evenveel punten heeft. Beide ploegen staan op 11 punten al speelde Twente een wedstrijd meer. “Zij hebben het juist omgekeerd gedaan al wij”, weet Vitesse-trainer Edward Sturing. “Zij hadden een moeilijk begin en wij laten juist de laatste weken punten liggen. We hebben ze meerdere malen bekeken. Het is een elftal dat de laatste tijd weinig tegengoals krijgt.” Sturing licht twee spelers er speciaal uit bij Twente: “Spits N’Kufo blijft een goed aanspeelpunt. En die centrale verdediger Majstrorovic vind ik sterk.”

Bron: Omroep Gelderland 29-10-2004

Purrel Frankel terug op andere positie

Purrel Frankel keert zaterdag tegen FC Twente na een schorsing terug in de basis, maar niet als linksback. “Ik sta links aan de buitenkant, een beetje hangend lussen het middenveld aan de aanval. In de voorbereiding heb ik daar ook gespeeld, dat ging prima. Het maakt mij niet uit waar ik word opgesteld, als ik maar in de basis sta. In het verleden verloor ik mijn plaats wel eens na een schorsing, nu niet.” Frankel weet dat Vitesse hard toe is aan een overwinning: “Dat moet wel weer eens. Dan hoeven we niet naar onderen te kijken. De komende twee wedstrijden moeten we kunnen winnen.”

Bron: Omroep Gelderland 29-10-2004

Twente-Vitesse: wie pakt de aansluiting?

FC Twente en Vitesse hebben na negen competitiewedstrijden allebei elf punten. Het grote verschil is dat Twente de laatste twee duels gewonnen heeft en Vitesse de laatste drie verloren. Beide ploegen willen zaterdagavond de aansluiting met de middenmoot behouden. Al met al een interessant duel in het Arke Stadion.

“Het zou mooi zijn als het duel met FC Twente de ommekeer is”, sprak Edward Sturing na afloop van de training op vrijdag. “Drie punten geeft de ploeg in ieder geval zelfvertrouwen voor de komende wedstrijden.” Vitesse speelt na zaterdag vier zware duels in de maand november tegen achtereenvolgens NEC (thuis), Heerenveen (uit), PSV (thuis) en RKC Waalwijk (uit). De vraag aan de trainer of dit de weken van de waarheid zijn. “Het zijn in ieder geval aardige wedstrijden om te spelen, maar om nu te zeggen dat het de weken van de waarheid zijn. Het gaat ons er om aan het einde van het seizoen de doelstelling te halen. Door de smalle selectie is het zaak zo snel mogelijk de punten veilig te stellen. Als we de komende serie goed doorkomen, doen we het niet slecht natuurlijk.

FC Twente
Bij tegenstander FC Twente is het een weerzien met een oude bekende. Raymond Fafiani verruilde afgelopen zomer Vitesse voor de club uit Enschede. De linkspoot speelde tot dusver zeven wedstrijden, waarvan vier in de basis. De Tukkers staan na negen competitiewedstrijden op een elfde plaats met elf punten en een doelsaldo van 11 doelpunten voor en 11 tegen. Na een slechte start won de ploeg van trainer Rini Coolen de laatste twee wedstrijden, beide uit, met 1-0. “FC Twente is een ploeg die ook niet overloopt van vertrouwen. Ik denk dat Vitesse en Twente aan elkaar gewaagd zijn. Beide ploegen zijn op zoek naar aansluiting met de middenmoot. Aan ons de taak die zaterdagavond te pakken”, aldus Sturing.

Vermoedelijke opstellingen

FC Twente
Bosschker, Touzani, Majstorovic, Niemeijer, Heubach, Schuurman, Sibum, Culina, Shoukov, N’Kufo en Christensen.

Vitesse
Jevric, Vreven (?), Van den Berg, Dingsdag, Frankel, Hofs, Rankovic, Yakubu, Janssen, Knopper en Amoah.

Bron: Vitesse.nl 29-10-2004

Vreven twijfelgeval, Groeneveld toegevoegd

Verdediger Stijn Vreven verliet vrijdagochtend wegens ziekte al snel het complex op Papendal. Een andere verdediger, Theo Groeneveld, is overgeheveld van Jong Vitesse naar de A-selectie. Stijn Vreven meldde zich vrijdagochtend wel voor de afsluitende training voor het competitieduel tegen FC Twente, maar keerde al snel weer huiswaarts. Trainer Sturing: “Stijn voelde zich uiterst beroerd en we hebben tegen hem gezegd dat hij beter kon uitzieken in plaats van trainen. Ik hoop dat hij er zaterdag bij is, maar daar ik nu nog niks over zeggen.”

Theo Groeneveld trainde vrijdag wel met de A-selectie mee. De verdediger van Jong Vitesse reist zaterdag mee met de groep naar Enschede en heeft rugnummer 25 toegewezen gekregen. Vitesse reist zaterdag met 17 spelers af voor het duel met FC Twente. Ruud Knol en Jaap Davids zijn geblesseerd, terwijl Igor Gluscevic zijn tweede van in totaal drie duels schorsing uitzit.

Bron: Vitesse.nl 29-10-2004

Proefperiode buitenlandse spelers

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besloten dat buitenlandse spelers, indien ze 17 jaar of ouder zijn, maximaal 4 weken zonder werkvergunning bij een Nederlandse club mogen spelen. Zonder werkvergunning mag iemand van buiten de EU niet werken in Nederland. Na overleg met vertegenwoordigers van het betaalde voetbal kwam de ontheffing tot stand, zodat een club kan kijken of de speler in het team past. In die vier weken mogen spelers alleen aan proeftrainingen en oefenwedstrijden deelnemen. Ze krijgen geen salaris. Een onkostenvergoeding is wel toegestaan.

Bron: Nos TT 29-10-2004

Janssen terug op middenveld Vitesse

ARNHEM – Theo Janssen keert zaterdag in het uitduel tegen FC Twente terug op zijn favoriete plaats: het middenveld. Hij speelde bijna het hele seizoen als linksbuiten. Purrel Frankel, terug van een schorsing, gaat waarschijnlijk op die positie spelen.

Het is onzeker of Stijn Vreven tegen Twente kan meedoen. De Belg is ziek. Als Vreven niet speelt, is Aleksandar Rankovic waarschijnlijk de rechtsback.

Vermoedelijke opstelling:
Jevric
Vreven (Rankovic), Van den Berg, Dingsdag, Jansen
Yakubu, Knopper, Janssen
Hofs, Amoah, Frankel.

Bron: Omroep Gelderland 29-10-2004

Fietsen door luxe, maar goedkope tunnel bij Gelredome

Voetgangers en fietsers die het Nijmeegseplein in Arnhem Zuid willen oversteken, kunnen vanaf 2006 van twee luxueuze tunnels gebruikmaken. Tunnels die de provincie Gelderland bovendien voor een prikkie laat bouwen. De brede, hoge en lichte tunnels verbinden de gebieden bij de Rijnhal, winkelcentrum Kronenburg en Gelredome met elkaar. Samen met de bouw van de tunnels wordt het kruispunt Pleijweg/Nijmeegseweg/Batavierenweg een stuk compacter aangelegd. Zo verdwijnen onder meer de brede middenbermen.

De kosten van de reconstructie waren door de provincie geraamd op 10 é 11 miljoen euro. Aannemer Ballast Nedam tekende op de klus in voor 5,4 miljoen euro. “Kwestie van marktwerking. Misschien speelt de bouwfraude-affaire er ook een rol in”, zegt woordvoerster Everdien Gunsing van de provincie Gelderland.

Overigens moet niet worden uitgesloten dat de kosten nog iets oplopen. Dat kan wanneer zich onverwachte zaken aandienen. Zo zit er mogelijk vervuiling aan de Gelredomezijde van de Nijmeegseweg. Tot in de jaren zeventig was daar een benzinestation gevestigd.

De discussie over een tunnel of een loopbrug om het Nijmeegseplein laaide vier jaar geleden op toen een 49-jarige Arnhemmer op de busbaan bij Gelredome werd aangereden door een bus en overleed. De gemeente Arnhem nam daarop tijdelijke maatregelen, zoals het plaatsen van hekken langs de busbaan en het creëren van een looproute tussen Rijnhal en Gelredome. Vervolgens is jarenlang gestoeid over de vraag of er tunnels of een loopbrug zouden moeten komen en ook welke gebieden met elkaar verbonden zouden moeten worden.

De zaak kwam in een stroomversnelling toen duidelijk werd dat het kruispunt aangepakt moest worden om de doorstroming op de Pleijweg te verbeteren. Zo zijn al verschillende kruisingen aangepakt. Door de maatregelen moet de capaciteit volgens projectmanager Luut Jongman van de provincie omhooggaan van 55.000 tot 70.000 auto’s per dag. “Ik denk dat we een jaar of vijf vooruit kunnen. In die tijd moet Rijkswaterstaat iets aan de capaciteit van de A50 en A12 gedaan hebben. Op de A50 is al een spitsstrook, op de A12 komt er ook een tussen Knooppunt Waterberg en Velperbroek.”

Bij de ingreep verdwijnen de brede middenbermen in zowel de Pleijweg als de Nijmeegseweg. Ook komen er extra stroken voor de richting Arnhem-Nijmegen op de Nijmeegseweg en de richting Nijmegen vanaf de Pleijweg. Een tunnel verbindt de gebieden Kronenburg en Rijnhal met elkaar, de andere Kronenburg en Gelredome. Een nieuw fietspad verbindt de tunnel met het stadion. De tunnels hebben wijd uitlopende wanden, zijn zes meter breed en drie meter hoog. In het midden komt er een koepel waardoor daglicht binnenvalt. “Een vrij luxe tunnel”, zegt Jongman.

Aannemer Ballast Nedam werkt nu aan een definitief ontwerp. “In februari gaat de eerste schop in de grond. Met de kerst van 2005 moet het klaar zijn, ook in verband met subsidie van het rijk.” Die subsidie is 3,5 miljoen euro. Daarnaast steekt de gemeente er 3,5 miljoen euro in. De overblijvende 6 miljoen is voor rekening van de provincie. Bij de werkzaamheden die heel 2005 zullen duren, zijn waarschijnlijk geregeld rijbanen afgesloten. Jongman: “Ballast Nedam moet met een verkeersplan komen waarin in de spits zo min mogelijk rijbanen zijn afgesloten.” Anders dan bij de werkzaamheden aan de John Frostbrug, vorig jaar, zijn er geen geschikte omrijroutes voor zoveel verkeer. Bovendien gebruikt 85 procent van de automobilisten de Pleijweg voor een bestemming in Arnhem of aangrenzende plaatsen. Woensdag 3 november is er vanaf half acht een inloopavond in het Olympus College aan Olympus 1 in Arnhem, waarop de maatregelen toegelicht worden.

Bron: De Gelderlander 29 Oktober 2004

Niet Armand maar Pietje Velthuizen 3e keeper Vitesse 1

In tegenstelling tot wat De Gelderland op 27 oktober j.l. heeft geschreven is volgens informatie van Vitesse niet Armand van den Top op dit moment de 3e keeper bij het eerste elftal van Vitesse, maar Pietje Velthuizen.

29 Oktober 2004

Reactie Vitesse & NEC op artikel ‘Pothuizen naait fans van Vitesse’

Zowel Vitesse als N.E.C. hebben kennis genomen van het schandalige artikel op de voorpagina van ‘De Arnhemse Koerier’ waarin N.E.C. speler Patrick Pothuizen opnieuw beticht wordt van het doorsluizen van toegangskaarten voor de wedstrijd Vitesse-N.E.C. naar de harde kern van N.E.C.

Nadat dit bericht eerder deze week verscheen op de website van de Supportersvereniging van Vitesse hebben beide clubs zich hier al van gedistantieerd. Ook N.E.C. speler Patrick Pothuizen heeft in een reactie aangegeven hierover zeer ontstemd te zijn. Patrick Pothuizen ontkent een dergelijk initiatief te hebben genomen of te willen ondernemen. Onder geen beding zal hij kaarten aan derden, anders dan zijn familie en vrienden, verstrekken.

N.E.C. en Vitesse hebben in een eerder stadium al aangegeven deze berichtgeving af te doen als stemmingmakerij. Echter, de wijze waarop dit bericht in De Arnhemse Koerier is verschenen is ronduit schandalig. Op deze manier worden supportersgroepen aangezet tot ongeregeldheden, doet ‘De Arnhemse Koerier’ voorkomen alsof clubs de onderlinge afspraken over kaartverkoop niet zouden respecteren en wordt een speler onterecht beticht van malafide praktijken.

Dat een dergelijk artikel geplaatst kan worden terwijl beide clubs al openlijk melding hadden gemaakt van de onjuistheid hiervan alsmede het feit dat er noch bij Vitesse noch bij N.E.C. enige navraag is gedaan, is onacceptabel.

B.V. Vitesse

Bron:Vitesse 28 Oktober 2004

Knopper lijkt fit genoeg voor Twente

Vitesse kan zaterdag uit tegen Twente vrijwel zeker beschikken over middenvelder Richard Knopper. De aanvoerder kampte met een blessure in de buik- en liesstreek maar trainde donderdag weer mee. Ook Rojer, de ongeveer dezelfde blessure had, is weer nagenoeg fit. Aleksandar Rankovic die zaterdag tegen AZ uitviel met verkramping aan de hamstring is weer volledig hersteld. Behalve de geschorste Igor Glusevic en de geblesseerden Gino Coutinho en Ruud Knol ontbreekt ook Jaap Davids. Hij brak zondag op de training een pink en ondervindt daarvan nog te veel last.

Bron: Omroep Gelderland 28 Oktober 2004

Hoofdtribune ondergaat naamsverandering

De hoofdtribune van Gelredome heeft een naamsverandering ondergaan. De West-tribune heet voortaan de Afab West-tribune. Vitesse wil Afab graag ondersteuning bieden bij het communiceren met alle doelgroepen. Zowel voor de business-to-business markt als voor de business-to-consumers markt worden hiervoor gezamenlijke strategieën ontwikkeld. De nieuwe benaming is hier een direct gevolg van. De naamswijziging van de hoofdtribune is in eerste instantie bedoeld om de naamsbekendheid van Afab te vergroten. De naam zal tenminste van kracht zijn tot en met 30 juni 2007, wanneer het contract met Afab Geldservice B.V. afloopt

Bron: Vitesse.nl 28 Oktober 2004

Fanzine nr. 2 verschijnt in week 45!

Volgende week, week 45, zal de tweede uitgave van Fanzine De Aftrap van dit seizoen verschijnen. In fanzine 2 van dit seizoen vindt je naast vaste rubrieken als Kaatje uit & thuis, Hooligans at Play, Groeten uut Ernum, Bookreview en Vak 113 Fanatics de volgende onderwerpen:

– Uitslag fotowedstrijd
– Pallieter Casual Lier
– Een ingezonden stuk over spreekkoren
– De ‘spelregels’ voor het publiek
– Wij zijn Ernums vee olé olé?!?
en een impressie van de sfeer rond een thuiswedstrijd van Arsenal.

Bij abonneehouders zal het fanzine dinsdag of vrijdag, afhankelijk van de bezorgdagen van de postservice, op de mat vallen. De losse verkoop zal zijn op 7 november, rond de wedstrijd Vitesse – NEC. De prijs van het fanzine in de losse verkoop is € 1,50 p/s.

Bron: Fanzine De Aftrap 28 Oktober 2004

SV niet eens met beleid op Noord-tribune

Er is de laatste tijd nogal wat te doen over een groep supporters die zitten in vak 227 op de Noord-tribune naast het uitvak. Bij een aantal wedstrijden hebben zich kleine incidenten voorgedaan waarover Vitesse en de politie zich zorgen maken. De Supportersvereniging Vitesse begrijpt deze bezorgdheid maar is het niet eens met de wijze waarop omgegaan wordt met het ‘probleem’.

Halverwege vorig seizoen heeft de voormalige algemeen directeur Mommers een groep Vitesse-supporters op hun verzoek naast het uitvak laten plaats te nemen. Deze groep zat (voornamelijk) op de Zuid-tribune en voelde zich daar niet meer zo thuis. Zij wilde graag een apart vak waar zij bij elkaar konden zitten. Mommers heeft dit verzoek ingewilligd en de seizoenskaarten laten overzetten naar Noord 227. Deze afspraak had Mommers gemaakt zonder overleg te voeren met de partners uit het Vitesse Veiligheids Overleg (VVO); politie, gemeente en openbaar ministerie.

Het VVO is nu van mening dat er teveel problemen zijn naast het uitvak en dat hier wat tegen moet worden gedaan. Aan het begin van dit seizoen hebben Vitesse-supporters die na 1 juli 2002 een stadionverbod hebben gehad of op dat moment hadden een brief gehad dat zij verplicht op de Zuid-tribune moeten plaatsnemen (dus ook supporters met een seizoenskaart voor de Oost- of Westtribune). Na de eerste thuiswedstrijden van dit seizoen was duidelijk dat dit niet bleek te helpen om de onrust op de tribune te verminderen.

De tweede poging was bij de thuiswedstrijd tegen NAC. Bij deze wedstrijd is door stewards en beveiligingspersoneel van WWS zeer streng gecontroleerd op plaatsbewijzen. Niet alleen bij de entree van de vakken maar ook tijdens de wedstrijd op de tribune. Dit leidde bij veel supporters tot irritaties en tot enkele opstootjes. De SV heeft veel klachten gekregen over de mate van controle en over het optreden van het beveiligingspersoneel en de politie. Vanwege deze klachten heeft de SV bij Paul van der Kraan het beleid en de behandeling ter sprake gebracht en aangegeven dat deze insteek vooral ten koste gaat van supporters die al jaren op de Noord-tribune zitten. Verder hebben wij aangegeven dat een zelfde benadering tijdens de wedstrijd tegen AZ, ons inziens op veel weerstand vanuit de supporters gerekend zou moeten worden en is het nadrukkelijke verzoek gedaan dit niet te doen. Dit heeft geleid tot een andere, betere behandeling van de supporters bij de wedstrijd tegen AZ.

De SV begrijpt dat het VVO niet blij is met de aanwezigheid van een groep fanatieke supporters naast het uitvak maar is van mening dat het aanpakken zou moeten gebeuren door een strenger en duidelijker omlijnd sanctiebeleid. Daarbij zou vooraf duidelijk kunnen worden vastgesteld en bekend gemaakt, voor welk vergrijp een stadionverbod wordt uitgevaardigd. Tevens zou na het stadionverbod de betreffende supporter gedurende een periode, gelijk aan de duur van het stadionverbod, geen plaats meer mogen nemen op de Noordtribune. Hierdoor zijn de regels voor alle supporters helder en worden alleen de supporters gestraft die zich misdragen.

Supportersvereniging Vitesse

27 Oktober 2004

De rivaliteit voorbij

Vitesse-NEC heeft de naam een zwaarbeladen derby te zijn, omgeven met grote sentimenten. Maar waar gaat het eigenlijk over? Op zoek naar de zin en onzin van een rivaliteit die eigenlijk maar van één kant komt.

‘Dag dames en heren, dit is Studio Sport. De eerste wedstrijd van vanavond is NEK tegen Den Bosch. In Nijmegen is iedereen trots op het nieuwe stadion. Maar dat is dan ook het enige waar ze in Nijmegen trots op kunnen zijn.’

lees verder...

Bron: Johan november 2004

Monoloog: Igor Gluscevic
‘Een grap die in Spanje goed werkt kan in Griekenland helemaal mislukken.’

Via Joegoslavië, Spanje, Griekenland en Tsjechië is lgor Gluscevic (30) voor de tweede keer neergestreken in Nederland. Na een succesvolle periode met FC Utrecht is bij nu de aanvalsleider van Vitesse. De afgestudeerde econoom houdt ervan nieuwe culturen te leren kennen. ‘Een grap die in Spanje goed werkt kan in Griekenland helemaal mislukken.’

“De straf die ik heb gekregen voor mijn rode kaart tegen NAC – drie wedstrijden schorsing – vind ik te zwaar. Ik raakte Rob Penders niet met opzet, het was gewoon een duel om de bal. Toch zijn Vitesse en ik niet in beroep gegaan, omdat de beelden mij niet vrijpleiten. Bovendien, als je zo’n zaak verliest krijg je er standaard nog een wedstrijd bij.

lees verder...

Bron: VI 27 oktober 2004

Hofs in de belangstelling van Perugia
Laros betwijfelt of Hofs al naar het buitenland moet gaan

Vitesse-middenvelder Nick Hofs (21) staat in de belangstelling van het Italiaanse Perugia. Een delegatie van de nummer twee uit de Serie B bekeek de Arnhemmer afgelopen zaterdag tijdens Vitesse-AZ. Guido Anglozzi, technisch directeur van Perugia sprak aansluitend met zaakwaarnemer Louis Laros, die namens de VVCS de belangen van de jeugdinternational behartigt. ‘Klopt’ beaamt Laros ‘Perugia is een ambitieuze club die volgend jaar in de Serie A met jonge talenten wil gaan spelen. In dat plaatje past een jonge speler zoals Hofs.’

Laros betwijfelt echter of Perugia de juiste keuze is. ‘We inventariseren alle clubs, maar je kunt je afvragen of het goed is nu al naar het buitenland te gaan.’ Ook PSV volgt Hofs vrijwel wekelijks. Laros: ‘Tja, en zo zijn er nog wel een paar clubs. Maar het is afwachten wie er straks echt met een goede aanbieding komt. Ook de gesprekken met Vitesse worden binnenkort hervat. Wat Nicky betreft is het helemaal niet uitgesloten dat hij langer in Arnhem blijft.’

Het contract van Hofs loopt medio 2005 af. De geboren Arnhemmer kwam via de amateurclubs Arnhemse Boys en Vitesse 1892 terecht bij de jeugdopleiding van Vitesse. Inmiddels is hij aan zijn vierde seizoen in de hoofdmacht bezig. Perugia volgt overigens ook de verrichtingen van aanvaller Ricky van den Bergh (23) van Sparta op de voet.

Bron: VI 27 oktober 2004

Kraan: ‘We voldoen keurig aan de voorwaarden’

Algemeen directeur Paul van der Kraan van Vitesse is hevig ontstemd over de berichtgeving in de landelijke media over het miljoenentekort waarmee zijn club kampt. ‘Er is geen enkele reden tot paniek’, stelt Van der Kraan. Toch loog de voorpagina van de Volkskrant er zaterdag niet om: Ondanks diverse reddingsoperaties blijft Vitesse in de financiële problemen. De Arnhemse voetbalclub heeft vorig seizoen 11,3 miljoen verlies geleden. Vitesse kan alleen overleven als de club verder in de kosten snijdt en de inkomsten uit sponsoring opvoert, was er bij het ontbijt te lezen.

Van der Kraan maant tot rust: ‘Er klopt niets van de interpretatie van de cijfers in dit bericht en het is bijzonder suggestief geschreven. Wij hebben als bv een publicatieplicht. Alles is in te zien bij de Kamer van Koophandel. De Volkskrant heeft de stukken opgevraagd en er een volstrekt eigen interpretatie op losgelaten. Dat bedrag van 11,3 miljoen euro klopt wel, maar er is helemaal niets nieuws aan. Daarnaast moet je het opsplitsen. Enerzijds is er het exploitatieverlies van vijf miljoen, daarnaast gaat het eenmalig om zes miljoen aan afschrijvingen en voorzieningen in het kader van de reorganisatie. Allemaal om Vitesse weer gezond te krijgen. Er zijn 34 arbeidsplaatsen geschrapt, die mensen hebben een bedrag meegekregen. Daarnaast hebben we spelers versneld afgeschreven van de balans. Die stonden daar nog op vanuit de goede oude tijd, maar ze zijn inmiddels een stuk minder waard. We weten dat de transferwaarde de laatste jaren is afgenomen. Tenslotte hebben we de gehele investering van EURIJ 2000 in één keer afgeschreven. Destijds is de capaciteit van het stadion verhoogd van 26.000 naar 30.000. Die uitbreiding is versneld afgeschreven. Vitesse wordt nauwlettend gevolgd door zowel de gemeente Arnhem als de KNVB. We voldoen keurig aan de voorwaarden die ons gesteld zijn.’

De onrust komt op een slecht moment nu ook het publiek na de 0-3 nederlaag tegen AZ luidkeels van zijn afkeuring blijk gaf. ‘Ja, maar wij zijn gewoon veel te goed begonnen, daardoor zijn de verwachtingen direct weer veel te hoog gespannen. Vitesse staat precies waar het hoort. De komende twee jaar moeten we gewoon verder op deze koers. Dan komt het echt allemaal weer goed.’

Bron: VI 27 oktober 2004

Van den Top schuift door bij profs Vitesse

Door de langdurige blessure van tweede doelman Gino Coutinho schuift Edenaar Armand van den Top op in de hiërarchie bij eredivisionist Vitesse. De achttienjarige A – junior is nu tijdelijk derde doelman achter Dragoslav Jevric en Sjoerd Rensen, doelman van Jong Vitesse.

Bij een schorsing of blessure voor een van beiden is de kans groot dat Van den Top bij het ‘grote’ Vitesse op de bank komt te zitten. “Maar ik ben daar totaal niet mee bezig”, vertelt de Edenaar. “Voorlopig concentreer ik me alleen op mijn eigen wedstrijden bij de A1. Het gaat lekker, want we staan derde en doen dus mee voor het kampioenschap.” Van den Top beseft dat hij nu dichter dan ooit tegen het eerste elftal aan zit. “Natuurlijk speelt dat wel door mijn hoofd. Maar het belangrijkste is dat ik in de wedstrijden die ik speel zo goed mogelijk mijn doel verdedig. De rest zien we later wel.”

De talentvolle doelman ontkent het gerucht dat hij door personele problemen bij Vitesse niet aanwezig kon zijn op de keepersdag van zijn oude liefde DTS’35. “Ik moest gewoon met de A1 trainen. In Arnhem hadden ze namelijk geen herfstvakantie. En omdat de meeste jongens van de A1 nog naar school gaan, ging de training ook gewoon door.”

Bron: De Gelderlander 27 oktober 2004

Eredivisiegoals nog een keer zien op moderne gsm

Nog voor de winterstop kunnen voetballiefhebbers eredivisiedoelpunten naar keuze op hun mobieltje afspelen. Het Nieuwegeinse bedrijf Infostrada Sports tekent binnenkort het contract met de Eredivisie NV, dat de mobiele rechten van de hoogste afdeling van het betaald voetbal regelt. Via dochterbedrijf Sportsplaza kunnen klanten zich op allerlei informatiediensten abonneren. Nu al zijn er meer dan 10.000 abonnees. Met de bewegende beelden-abonnementen erbij richt Infostrada Sport zich op honderdduizenden gebruikers. Directeur Hennemann, stichter van de onderneming: “Het weekblad Voetbal International wordt ook door 1 miljoen mensen gelezen.”

Infostrada Sports troefde in de strijd om de mobiele rechten zestien concurrerende aanbieders af, onder wie de grote telecombedrijven KPN en Vodafone. “Natuurlijk ben ik daar trots op” ,stelt Hennemann. Hoeveel geld Infostrada Sports voor drie seizoenen mobiele rechten betaalt, wil Hennemann op dit moment niet kwijt. Het contract is nog niet getekend. Maar: “We hebben een fatsoenlijk bedrag geboden.” Meer nog dan de televisie, krant en internet ziet Hennemann de mobiele telefoon als het medium dat het mogelijk maakt op individuen toegesneden informatiediensten te leveren.

Dataverbruik

Met de sms-alerts doet Infostrada Sports dat via dochter Sportsplaza al. De abonnee kiest voor bijvoorbeeld alleen de goals van FC Utrecht, omdat hij of zij van die club aanhanger is. Kosten: 2 euro per maand, plus het dataverbruik (te betalen aan de netwerkaanbieder). Nu al verstuurt het bedrijf 1,3 miljoen sms-berichten per maand aan zijn dik 10.000 abonnees. Om straks beelden van gescoorde eredivisiegoals binnen te kunnen halen op het mobieltje, wordt de abonnementsprijs met 1 á 2 euro per maand verhoogd.

Over de marketing van de nieuwe dienst hebben Hennemann en de zijnen niet lang hoeven na te denken. “Sport verkoopt. In de top 20 van best bekeken programma’s op televisie staan standaard veel voetbalwedstrijden. Maar je moet je wel positioneren. Daarvoor hebben we een behoorlijk marketingbudget. De techniek zal het nieuwe initiatief niet beletten, verzekert de directeur van Infostrada Sports. ,Ne oefenen al. De beelden komen via het NOB. Zij knippen en plakken, wij verpakken de boodschap en versturen die via de aanbieders naar de klant.” Daarbij wordt gebruik gemaakt van zowel umts als gprs-netwerken.

Bron: Utrechts Nieuwsblad 27 oktober 2004

Gelredome kan ‘slagroomhuur’ niet ophoesten

“We hebben de pudding betaald, zoals afgesproken. Maar voor de slagroom op de pudding, het extraatje, hebben we nu nog geen geld.”. Zo omschrijft Gelredomedirecteur Jasper van Amstel de situatie rondom de huuroverdracht van het stadion aan de gemeente. Het komt er op neer dat Gelredome zoals beloofd de vaste stadionhuur (é 1,5 miljoen euro) aan de gemeente Arnhem heeft betaald, maar de variabele huur (maximaal 271.000 euro) niet kan ophoesten.

Een flinke tegenvaller voor de gemeente, die sinds het reddingsplan van oktober 2003 de nieuwe eigenaar is van het stadion. De gemeente was ervan uitgegaan dat de ‘slagroom’ gewoon betaald zou worden en noteerde het extraatje alvast in de boeken. Van Amstel: “Maar dát is niet onze schuld. Wij zijn al onze verplichtingen nagekomen, dat wil ik benadrukken. In het reddingsplan is afgesproken dat wij 75 procent van onze winst zouden afdragen als variabele huur, met een maximum van 271.000 euro. Het punt is: het boekjaar voor de huur loopt van juli 2003 tot juli 2004 en valt dus nog deels in de financieel moeilijke periode van vóór het reddingsplan. Daarom hebben we onvoldoende winst gemaakt om die variabele huur te kunnen afdragen aan Arnhem.”

Feitelijk krijgt de gemeente daarmee alsnog de rekening gepresenteerd van het volgens velen te krap gefinancierde reddingsplan. De ’75 procent-regel’ met betrekking tot de variabele huur werd destijds uit de hoge hoed getoverd om te verhullen dat er nog een financieel gat in het plan zat. Nu de 271.000 euro niet kan worden opgehoest, betaalt de gemeente alsnog zelf de ontbrekende euro’s. Eerder werd het reddingsplan al wat opgerekt door Vitesse twee jaar uitstel van (rente)betaling te verlenen.

Inmiddels gaat het zo goed met Gelredome dat de gemeente de variabele huur volgend jaar wél tegemoet kan zien, belooft de directeur. Over een paar jaar loopt dat bedrag zelfs op naar 771.000 euro. Dat is in het reddingsplan vastgelegd.

Vanuit de Arnhemse politiek klinkt gemor over de uitleg van de Gelredomedirectie. De 1,5 miljoen aan vaste huur die Gelredome aan de gemeente betaalt, is feitelijk de 1,5 miljoen die onderhuurder Vitesse op haar beurt aan Gelredome betaalt. Per saldo betaalt Gelredome dit jaar dus helemaal niks, stelt ChristenUnie-raadslid Piet van Dijk. “Al had men dit jaar maar íets aan variabele huur betaald. Bij wijze van symbolisch gebaar naar de gemeente, die de boel redde.”

Bron: De Gelderlander 27 oktober 2004

Koude oorlog Vitesse-NEC begint al vroeg

De koude oorlog tussen supporters van Vitesse en NEC lijkt anderhalve week voor de Gelderse derby al begonnen. De Gelderlander ontving gisteren een anoniem mailtje waarin NEC – verdediger Patrick Pothuizen ervan wordt beschuldigd zeventig kaarten voor de harde kern van NEC te hebben geregeld voor de hoofdtribune van Vitesse. De speler ontkent.

Gistermiddag verscheen het verhaal ook op het forum van de website van de supportersvereniging van Vitesse. Daarop reageerden de directeuren van beide clubs, Paul van der Kraan (Vitesse) en Jacco Swart (NEC), met een ontkennend bericht op de clubsites. De emoties rond de derby lopen de laatste jaren gevaarlijk hoog op en zeventig Nijmeegse harde kern-supporters op een Arnhemse tribune zou een explosieve situatie betekenen.

“We hebben gesproken met Patrick en de beschuldigingen zijn nergens op gebaseerd. Daarna hebben we in overleg met Vitesse, wetende dat het om een wedstrijd met een bijzonder karakter gaat, besloten om op allebei de internetsites een gezamenlijke verklaring te plaatsen”, zegt Swart.

Hij beaamt dat de snelle reactie een gevolg is van de beladenheid van het duel, dat op zondag 7 november in Arnhem wordt gespeeld. “Het gaat om een specifieke beschuldiging aan het adres van een van onze spelers, maar natuurlijk speelt mee dat het om de wedstrijd tegen Vitesse gaat. Maar als we een minder beladen wedstrijd spelen, verschijnen dit soort berichten ook niet.”

Pothuizen, begin jaren negentig en in 2000 spelend voor Vitesse, kon gisteren om de beschuldiging lachen, maar was ook kwaad. “Ook al is het complete onzin, je naam wordt toch geschaad. Ik las het forum van Vitesse en die supporters geloven het allemaal. Maar hoe moet ik aan zeventig kaarten komen? Je krijgt er als speler van NEC één voor uitwedstrijden, die is voor mijn vrouw, en je kan er twee bijkopen. Die zijn voor mijn ouders. En je denkt toch niet dat ik wil dat mijn vrouw straks tussen de rotzooi zit.”

Pothuizen laat het er niet bij zitten. “Ik wil uitzoeken wie dit verhaal op internet heeft gezet en als ik dat weet ga ik misschien wel stappen ondernemen. Hoe en wat weet ik nog niet precies, daar ga ik het met mijn zaakwaarnemer over hebben. Het gedoe begint allemaal wel erg vroeg dit jaar. Maar ik ben er nu helemaal klaar voor. Dit soort dingen maakt me alleen maar scherper.”

Bron: De Gelderlander 27 oktober 2004

‘Reddingsplan mag naam niet dragen’

De gemeente Arnhem verdient krediet omdat de club Vitesse van de ondergang heeft gered, maar de naam ‘reddingsplan’ is sterk overdreven. Dat stelt algemeen directeur Paul van der Kraan van Vitesse in een reactie op de gepubliceerde jaarcijfers. “Ze hadden het plan die naam nooit mogen geven, want de club is niet gered. Vitesse is als een drenkeling die een boei is toegeworpen, maar die boei is niet binnengehaald”, meent Van der Kraan, die wel grote waardering heeft voor het initiatief van de Arnhemse politiek. “Vitesse kon natuurlijk wel dóór dankzij dat plan, maar we moeten nu zelf op het droge zien te komen. Ze hadden het beter het ‘net niet verzuipen plan’ kunnen noemen.”

Van der Kraan wilde zich niet uitlaten over de torenhoge rente die de gemeente Arnhem rekent over de lening aan de club. Uit de jaarcijfers blijkt dat Vitesse over de lening van 6,5 miljoen euro liefst 9,7 procent rente moet betalen. De aflossing gaat in op 1 juli 2006 met een tweemaandelijkse termijn van 107.737, 67 euro; zo’n 650.000 euro per jaar. “Op dit moment zijn we niet van plan over die rente te praten met de gemeente. Je moet niet telkens teruggaan naar de partij die je heeft geholpen. We moeten eerst zelf kijken.”

Bron: De Gelderlander 26 oktober 2004

Pothuizen niet betrokken bij kaartenhandel

Tot groot ongenoegen van zowel Vitesse als N.E.C. is op het forum van de website van de Supportersvereniging Vitesse melding gemaakt van de vermeende handel in kaarten voor de wedstrijd Vitesse ­ N.E.C. op 7 november aanstaande door N.E.C.-speler Patrick Pothuizen. In het bericht, waarvoor Vitesse geen enkele verantwoording wil en kan nemen, wordt gesteld dat Pothuizen in samenwerking met enkele ploeggenoten het initiatief heeft genomen om 70 toegangsbewijzen voor bovengenoemde wedstrijd op te kopen en door te sluizen naar de harde kern van N.E.C. Zij zouden op deze manier de niet door iedereen gewaardeerde, maar vanuit het oogpunt van veiligheid en openbare orde noodzakelijke, verplichte buscombi kunnen omzeilen en zo op plaatsen buiten het bezoekersvak plaats kunnen nemen.

Patrick Pothuizen ontkent een dergelijk initiatief te hebben genomen of te willen ondernemen. Pothuizen beseft als oud-speler van Vitesse die daarvoor en thans jarenlang voor N.E.C. uitkwam en uitkomt, als geen ander de belangen van een georganiseerde kaartverkoop voor deze wedstrijd. Onder geen beding zal hij derhalve kaarten aan derden, anders dan zijn familie en vrienden, verstrekken.

De mogelijkheid hiertoe is overigens zeer beperkt. De wedstrijd is ingeschaald als een zogenaamde categorie C wedstrijd, wat onder andere betekent dat de kaartverkoop onder strikte voorwaarden geschiedt. Voor supporters van N.E.C. geldt een verplichte buscombi. Daarnaast worden er conform landelijke afspraken tussen de BVO’s onderling kaarten beschikbaar gesteld voor relaties van de tegenpartij. Het gaat hierbij om een beperkt aantal kaarten voor onder andere leden van de business club van N.E.C., partners en overige familieleden van spelers en staf en personeel van de Nijmeegse vereniging. De naam en toenaam van de afnemers, waarvoor N.E.C. garant staat, zijn bij Vitesse bekend. Vitesse en N.E.C. houden zich aan de gemaakte afspraken met betrekking tot het kaartregime en de veiligheidsnormen. Beide clubs distantiëren zich dan ook van deze ongegronde berichtgeving, die wij afdoen als stemmingmakerij.

B.V. Vitesse
Paul van der Kraan

N.E.C.
Jacco Swart

Bron: Vitesse.nl 26 oktober 2004

Patrick Pothuizen sluist 70 toegangsbewijzen door aan HKN

NEC-verdediger Patrick Pothuizen is de spil in een grote toegangskaartenzwendel rondom de derby Vitesse-NEC, die gepland staat voor zondag 7 november in het Gelredome in Arnhem. In samenwerking met enkele ploeggenoten heeft Patrick Pothuizen het initiatief genomen, om 70 toegangsbewijzen voor deze wedstrijd door te sluisen naar de harde kern van de NEC-aanhang, ook wel de HKN genoemd. De 70 toegangsbewijzen geven recht op een zitplaats op de West-tribune van het Gelredome tijdens de wedstrijd Vitesse – NEC. Via hun club heeft de spelersgroep van NEC extra kaarten kunnen bemachtigen buiten de verplichte combiregeling om die geldt voor deze wedstrijd. Deze kaarten zijn doorgaans bestemd voor spelersvrouwen en andere familieleden van de spelers. Patrick Pothuizen lapt hiermee alle veiligheidsnormen aan zijn laars, en is hierbij mede verantwoordelijk voor eventuele veiligheidsproblemen die kunnen ontstaan tijdens deze derby, die te boek staat als risicoduel van de eerste orde.

26 oktober 2004

De erfgenamen van Meester Pierre
Met Yildirim, Reuser, Zonneveld en Janssen heeft de eredivisie weer vrije-trapspecialisten

Met het vertrek van Pierre van Hooijdonk en Arnold Bruggink verloor de eredivisie vorig seizoen twee vrije-trapspecialisten. Toeval of niet: het aantal doelpunten uit directe vrije trappen daalde fors van 47 naar 21. Dit seizoen is de stijgende lijn weer ingezet. Na negen speeldagen staat de teller reeds op 11 treffers.

lees verder...

Bron: AD 26 oktober 2004

Vitesse blijft diep in de rode cijfers en toch op koers

De jaarrekening van Vitesse is volgens de controlerende rekenmeesters (BDO Accountants) zorgwekkend. De club heeft over het seizoen 2003/2004 11,3 miljoen euro verlies gemaakt. ‘Het voortbestaan van de onderneming is onzeker’, luidt de conclusie, terwijl algemeen directeur Paul van der Kraan van Vitesse stelt: ‘We zitten behoorlijk op koers’.

Het klinkt niet aannemelijk; 11,3 miljoen verlies maken en tegelijk ‘behoorlijk op koers’ zitten. Dat komt ook omdat beide uitspraken niet op dezelfde tijd betrekking hebben. Behoorlijk op koers geldt voor het heden, de jaarrekening is al weer verleden. Zo valt uit de jaarrekening bijvoorbeeld te lezen dat Vitesse ondanks saneringen van 95 naar 98 personeelsleden is gegaan. Terwijl de voetbalorganisatie inmiddels 34 van de 60 fulltime banen heeft geschrapt.

“In de jaarrekening staat niks bijzonders, niks anders dan al eerder is verteld en vermeld”, zegt Van der Kraan. Een verklaring voor het verlies van 11,3 miljoen euro is snel gegeven. Vitesse kende een verlies (in exploitatie) van 5 miljoen euro, waarvan 2 miljoen door de gemeente werd gedekt. Het tekort voor dit seizoen bedraagt dan ook 3,1 miljoen euro. Dat is oude kost.

Minder bekend is de resterende 6 miljoen euro die de club nu verlies maakt. Dat bedrag zou anders de komende jaren op de verliespost verschijnen en daar heeft Van der Kraan geen zin in. “Liever alles in een keer.” Welke posten zijn dat dan? De waarde van de spelersgroep bijvoorbeeld, is vanaf nu nul. “Spelers waren vanuit het verleden op een bepaald bedrag gewaardeerd, maar de transfermarkt is ingestort”, legt Van der Kraan uit. Daarnaast betaalde Vitesse uit eigen zak de tribune-uitbreiding voor Euro 2000, maar die stoeltjes zijn verrot en leveren geen inkomsten meer op. Verder zijn er onrendabele commerciële contracten afgekocht en was er een voorziening voor reorganisatie. Ook afgeschreven.

Wat rest is het feit dat de neutrale accountants stellen dat het voortbestaan van de club onzeker is. Van der Kraan: “Als je de koele cijfers bekijkt, klopt dat en accountants kijken alleen naar koele cijfers. Die horen geen emotie in hun oordeel mee te wegen. Volgens ons is de club levensvatbaar op basis van de mensen die naar het stadion komen en bedrijven die geïnteresseerd zijn.”

Daar wringt nog wel een te kleine schoen, lijkt het. Vitesse heeft minder seizoenkaarten verkocht dan begroot en minder sponsorinkomsten. Van der Kraan erkent dat. “Maar met nog twee ronden Amstel Cup kun je de seizoenkaarten compenseren. Daarnaast hebben we een twaalfde plaats begroot, elke plek hoger levert ongeveer 40.000 euro extra op”, zegt hij.

De kosten voor dit seizoen zijn geraamd op 12,7 miljoen euro, de inkomsten op 9,6. Dat verschil is overigens het eerder genoemde tekort van 3,1 miljoen euro. Om dat tekort te ondervangen zal Vitesse de inkomsten uit seizoenkaarten 2005/2006 eerder innen. Een trucje dat eenmaal kan worden toegepast. Verder wordt er geprobeerd achtergestelde leningen uit te schrijven. Er is ook wel een klein beetje speling. Vitesse stevent op dit moment af op lagere kosten dan die van 12,7 miljoen. Exacte cijfers zijn nog niet bekend.

Voor de supporters is uiteraard interessant of Vitesse zich met deze cijfers nog op de transfermarkt kan bewegen. Dat staat nog niet vast en die beslissing valt pas in de winterstop. Van der Kraan sluit het niet uit, maar: “De continuïteit van het bedrijf gaat voor alles, ook voor het sportieve belang. We bekijken natuurlijk wel waarvoor we die speler dan nodig hebben.” Ofwel, als de doelstelling (plaats acht tot twaalf) haalbaar is en een uitschieter (Europees voetbal of degradatiegevaar) blijft achterwege, dan is het de vraag of er nog een aanvaller bijkomt. “Misschien is het helemaal niet nodig”, aldus Van der Kraan. “Onze doelstelling is voorzichtig, ik ga er vanuit dat we die halen.”

Bron: De Gelderlander 26 oktober 2004

Perugia praat over transfer Nicky Hofs

Vitesse – speler Nicky Hofs staat in de belangstelling van Perugia. Gisteravond had Louis Laros, de zaakwaarnemer van de 21 – jarige voetballer, een oriënterend gesprek met Guido Angelozzi, de technisch directeur van de Italiaanse club.

Angelozzi was een dag eerder al aandachtig toeschouwer geweest in Gelredome bij de wedstrijd Vitesse-AZ (0-3). Perugia wil Hofs komende zomer inlijven. De club degradeerde vorig seizoen uit de Serie A en staat momenteel op de tweede plaats in de Serie B.

“Ze zijn zeer geïnteresseerd in Nicky”, zei Laros gisteravond laat. “Het is nog niet concreet, maar Nicky en ik hebben altijd gezegd dat we met alle geïnteresseerde clubs gaan praten. Perugia hoopt volgend seizoen weer in de Serie A te spelen, met veel jonge spelers die ze later willen doorverkopen aan de grote clubs.”

Perugia heeft zich nog niet bij Vitesse gemeld voor Hofs. De speler van Jong Oranje is aan zijn laatste contractjaar bezig bij Vitesse. Gesprekken met de Arnhemse club over een nieuwe verbintenis hebben nog niets opgeleverd. Hofs kan komende zomer transfervrij vertrekken en staat ook in de belangstelling van onder meer PSV.

Bron: De Gelderlander 25 oktober 2004

Theo Janssen in belangstelling Crystal Palace

Vitesse-middenvelder Theo Janssen staat in de belangstelling van het Engelse Crystal Palace. De Londense club, waar oud-PSV-er Joonas Kolkka onder contact staat, is op zoek naar versterking nu de resultaten in de Engelse competitie tegen blijven vallen. Ondanks de 3-0 overwinning afgelopen zaterdag op West Bromwich Albion, presteert de ploeg van manager Iain Dowie ondermaats. Crystal Palace staat op de vijftiende plaats in het Premiership met acht punten uit tien duels. De 23-jarige Janssen kent tot nu toe een sterk seizoen bij Vitesse. De geboren Arnhemmer voert in Arnhem de topscorerslijst aan met vijf doelpunten uit negen duels. In de eerste helft van het vorig seizoen speelde Janssen op huurbasis bij de Belgische Eersteklasser Racing Genk. Na de winterstop keerde de Arnhemse publiekslieveling echter terug bij de club uit zijn geboortestad. Sindsdien manifesteert Janssen zich als een dragende kracht binnen het elftal van trainer Edward Sturing. Theo Janssen heeft nog een contract tot medio 2006 bij Vitesse.

25 oktober 2004

Vitesse zakt weg richting sportieve crisis

Één punt uit de laatste vier wedstrijden, de meeste spelers uit vorm, de krappe selectie die zich begint te wreken. Na een fantastische beginfase in de eredivisie dreigt Vitesse te belanden in een sportieve crisis.

De 0-3 thuisnederlaag tegen AZ van zaterdagavond is de derde verliesbeurt van de Arnhemse voetballers op rij. De cijfers waren van pijnlijke hoogte, maar het is geen schande dat Vitesse van AZ verliest. Voor subtopbegrippen loopt het team van Co Adriaanse over van kwaliteit. De kleurrijke coach kon het zaterdag permitteren Kew Jaliens, Adil Ramzi, Tarik Sektioui, José Fortes Rodriquez, Martijn Meerdink en Robin Nelisse uit de beginopstelling te laten. Die zouden bij Vitesse stuk voor stuk in aanmerking komen voor de basis.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 25-10-04

Meneerbolle bijna zeker van eerste periodetitel

Na het debacle tegen AZ kan meneerbolle de eerste periodetitel nauwelijks nog ontgaan. Door zijn 2-3 voorspelling is zijn voorsprong op zijn naaste belagers Frank en Haarlem Reds opgelopen tot drie punten. Voor de eerste periode, die loopt van augustus t/m oktober, zijn nog maximaal vier punten te verdienen.

Van de 185 deelnemers aan deze ronde wisten alleen irondselhorst en Martwout de 0-3 goed te voorspellen. Op de 256ste en laatste plaats staat nog altijd Kreilercitylovesvites met nul punten uit twee wedstrijden.

De volgende wedstrijd die meetelt is FC Twente-Vitesse op 30 oktober.

Klik hier voor de Vitesse Pool.

24-10-2004

Van der Kraan: Streep onder verleden

Vitesse-directeur Paul van der Kraan juicht de rechtszaak van de Vrienden van Vitesse tegen de provincie Gelderland toe. De belangen van Vitesse hierin zijn heel groot. Het zou mooi zijn als we ook een streep kunnen zetten onder dit stukje verleden. Het is wel jammer dat het zo moet gaan, maar blijkbaar kan het niet anders. We volgen het met nieuwsgierigheid”, aldus de algemeen directeur van Vitesse.

Oud-bestuurslid Cor Guijt heeft veel vertrouwen in de goede afloop van de rechtszaak. De verklaringen vanuit de provincie vertonen inconsequenties. De gedeputeerden die in 2001 namens de provincie huurverlaging beloofden legden onder ede getuigenissen af. “Er werd opeens gezegd dat het niet om toezeggingen ging, maar opeens was het een inspanningsverplichting. Bovendien lagen de afzonderlijke verklaringen ver uiteen. Er is toen nooit gezegd dat Provinciale Staten de beslissing had moeten nemen. Alleen mevrouw Jacobs heeft dat verklaard, de andere getuigen niet.”

Cor Guijt beroept zich ook op een verklaring van KNVB-directeur Henk Kesler: “Die heeft toen een toezegging van commissaris van de koningin Jan Kamminga dat alles in orde zou komen.”

Bron: Omroep Gelderland 24 oktober 2004

Knopper: We zitten in een lastig parket

Vitesse-aanvoerder Richard Knopper was behoorlijk aangeslagen na de 3-0 thuisnederlaag tegen AZ: “Dit doet wel wat met je. We zitten al een wedstrijd of vijf in deze situatie. We zitten in een lastig parket, maar ik vind niet dat er een reden is tot paniek. We moeten hier wel zo snel mogelijk uit zien te komen.”

Knopper vond dat Vitesse nog wel goed begon: “We hadden de intentie om druk te zetten en dat kwam er in het begin zeker ook uit. Maar dan sta je even niet op te letten en dan valt de 1-0, terwijl het in die fase voelde alsof we controle hadden over de wedstrijd.” Ook na de 0-1 had Knopper nog steeds vertrouwen in de goede afloop: “Er was geen paniek in de rust. Maar we hadden nog maar net afgetrapt, of er liggen al twee in. Voor AZ was het toen lekker voetballen, we werden van het kastje naar de muur gestuurd.”

De aanvoerder van Vitesse komt in de laatste wedstrijden nauwelijks nog aan aanvallende acties toe: “Eigenlijk kom ik helemaal niet voor de goal. Dat is ook een probleem van het hele team. Ik ben vooral bezig om werk te verzetten op het middenveld. Ik probeer de bal in de ploeg te houden, want dat is bij ons een mankement: als we een bal veroveren, verspelen we hem weer te snel.”

Bron: Omroep Gelderland 23 oktober 2004

Rankovic depressief van nederlaag

Aleksander Rankovic zat er fysiek en mentaal helemaal doorheen na de nederlaag van Vitesse tegen AZ. “Ik ben echt depressief. Zoals we het aan het begin van de tweede helft weg geven, dat is ongelooflijk. Een 3-0 nederlaag thuis, dat is dramatisch. Ik viel vlak voor tijd ook nog uit met een hamstringblessure. Kramp, omdat ik de laatste tijd niet zo lang meer heb gespeeld. Ik denk dat het over twee dagen wel weer zal gaan.” Rankovic vindt dat er wat moet gebeuren bij Vitesse: “We moeten maar eens goed praten over wat er slecht gaat. Het mag niet zo worden als vorig seizoen.”

Bron: Omroep Gelderland 23 oktober 2004

Jansen wil niet denken aan vorig jaar

Linksback Michael Jansen wist precies waar het mis ging bij Vitesse in de wedstrijd tegen AZ: “We kregen een rotdoelpunt tegen bij een dood spelmoment. En we waren nog wel scherp begonnen. Na die goal zakten we helemaal in elkaar. We kwamen niet meer bij hun in de zestien en zij waren heel gevaarlijk in de counter. In de laatste tien minuten zaten we kapot”. De sfeer in de kleedkamer was beneden peil volgens Michael Jansen: “Dit is echt niet leuk. Ik heb me maar een beetje afzonderlijk gehouden. We moeten maar niet denken aan vorig jaar, dat moeten we achter ons laten.”

Bron: Omroep Gelderland 23 oktober 2004

AZ eenvoudig langs Vitesse
Alkmaarders beslissen wedstrijd binnen 5 minuten

AZ heeft zaterdag in Arnhem een goede stap gezet op weg naar de top van de eredivisie. De Alkmaarders wonnen in het Gelredome met 0-3 van Vitesse. Buskermolen was in de eerste helft doeltreffend, terwijl Van Galen en Perez in de tweede helft de klus binnen vijf minuten klaarden. Door de overwinning kan AZ zelfs derde worden als Ajax en Utrecht punten verspelen tegen respectievelijk PSV en Heerenveen.

De nummer tien van de eredivisie, Vitesse, maakt duidelijk een beter seizoen door dan het vorige, terwijl AZ, dat vijfde staat, Ajax op de hielen zit. Dat kon op voorhand dus best eens een aardige partij worden. Welnu, dat viel, zeker het eerste half uur, nogal tegen. Vitesse had een licht veldoverwicht, maar tot uitgespeelde kansen leidde dat vooralsnog niet. AZ-doelman Timmer kwam alleen in de problemen na een paar vreemde terugspeelballen van zijn verdedigers.

AZ kreeg de eerste kans na 31 minuten en de tweede na 32 minuten. En die laatste was raak. Pereze zette vanaf rechts voor, Van Galen fungeerde als ‘bliksemafleider’, waardoor Buskermolen de bal in tweede instantie in het doel kon werken: 0-1

AZ leek daarna wat gemakkelijker te gaan voetballen, maar kon net zo weinig kansen creëren als daarvoor en ook net zo weinig als Vitesse, waardoor het in het bij lange na niet volle en daardoor enigszins sfeerloze Gelredome een tamelijk matte vertoning werd.

In de tweede helft was de wedstrijd na vijf minuten beslist. In de 48e minuut ging Van Galen door op links. In plaats van naar de achterlijn ging hij naar binnen en moest daardoor met zijn, zwakke, rechterbeen op doel schieten. Maar doelman Jevric had geen controle over de bal en werkte de bal uiteindelijk zelf in het doel: 0-2.

Drie minuten later was de wedstrijd beslist. Dit keer was het Huysegems die vanaf de rechtervleugel naar binnen trok en op doel schoot. Perez gaf het laatste tikje: 0-3.

De rest van de wedstrijd kon in feite schriftelijk worden afgedaan. AZ speelde de wedstrijd professioneel uit en Vitesse kon geen vuist meer maken. Één keer nog kreeg het een goede kans. Dat was in de 78e minuut toen de bal na een inzet van V.d. Berg van de lijn werd gehaald nadat Timmer was gepasseerd. Maar AZ kwam verder niet in de problemen, zoals het de gehele wedstrijd nauwelijks in de prolblemen is geweest, ondanks dat het nogal laconiek aan de wedstrijd begon.

Vitesse – AZ: 0-3 (0-1); 0-1 Buskermolen (32), 0-2 Van Galen (48), 0-3 Perez (51). Scheidsrechter: Jol. Geel: Yakubu (Vitesse);

VITESSE: Jevric, Vreven, vd.Berg, Dingsdag(68. Rojer), M.Jansen, Hofs, Rankovic, Yakubu, T.Janssen, Knopper, Amoah.

AZ: Timmer, Kromkamp, Mathijsen, Opdam, De Cler, Landzaat, Van Galen(70. Sektioui), Buskermolen, Elkhattabi(74. Nelissen), Huysegems, Perez.

Bron: Telegraaf 23 oktober 2004

Dragoslav Jevric wacht op Vitesse

Het is zijn laatste contractjaar bij Vitesse. Hij was de held van Servië en Montenegro, in de interlands op weg naar het WK in 2006. De prangende vraag: blijft doelman Dragoslav Jevric (30) bij Vitesse?

Servië en Montenegro speelde op 9 oktober met 0-0 gelijk in de beladen WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bosnië-Herzegowina. In de heksenketel van Sarajewo was Dragoslav Jevric de man van de wedstrijd. Elvir Bolic, Ivica Grlic en Elvir Baljic wreven verbijsterd het ongeloof uit hun ogen, nadat de goalie van Vitesse ogenschijnlijk onhoudbare inzetten had gekeerd. Een dag later kwamen de Servische media superlatieven tekort: ‘Jevric de redder’ en ‘Jevric de held van Sarajewo’.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 23-10-04

Gelderland wil af van geschillen
Vrienden Vitesse bereid tot overleg

Er moet snel een einde worden gemaakt aan een aantal slepende rechtszaken waarin de provincie Gelderland is verwikkeld. Mediation (geschiloplossing via een bemiddelaar en buiten de rechter om, red.) kan daarbij een goede oplossing zijn. Dat vinden de fractievoorzitters van PvdA en VVD in Provinciale Staten.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 23-10-04

Redders Vitesse claimen €10 miljoen van provincie

Drie zakenlieden die Vitesse na het ontslag van Karel Aalbers van de ondergang hebben gered, eisen van de provincie Gelderland minimaal tien miljoen euro schadevergoeding. Commissaris der Koningin Jan Kamminga en vier provinciebestuurders zijn gedagvaard om binnenkort voor de rechter te verschijnen in verband met de kwestie. De drie zakenlieden, Jan Snellenburg, Cor Guijt en Herman Veenendaal, zeggen in de zomer van 2001 enorme bedragen uit eigen zak in de Arnhemse eredivisieclub te hebben gestoken, in het vertrouwen dat ook de provincie Gelderland Vitesse de helpende hand zou toesteken.

Als kroongetuige in deze miljoenenzaak treedt KNVB-directeur Henk Kesler op. Kesler heeft in de verhoren gezegd dat hem in de zomer van 2001 schriftelijke bewijzen zijn getoond waaruit zou blijken dat de financiën met hulp van de provincie zouden worden gesaneerd. Op basis van die bewijzen en een telefonisch onderhoud met commissaris Kamminga, die hem verzekerde dat de provincie de gemaakte financiële afspraken zou nakomen, verleende Kesler namens de KNVB een licentie voor het seizoen 2001-2002. Zonder die toezegging zou Vitesse volgens de drie zakenlieden toen failliet zijn gegaan.

Blijkens getuigenverhoren en schriftelijke bewijzen zouden Kamminga en zijn gedeputeerden Vitesse een eenmalige huurverlaging van drie miljoen euro voor het Gelredome in het vooruitzicht hebben gesteld. Daarna zou de provincie zich inspannen om de huur voor het stadion structureel omlaag te brengen. Vitesse betaalde op dat moment circa vier miljoen euro aan huurpenningen. Dat bedrag zou drastisch omlaag gaan, zo beloofde het Gelredome op schrift, na ruggespraak met het provinciebestuur.

De afgelopen jaren zijn vrijwel alle betrokkenen onder ede bij de rechter verhoord. De uitkomsten daarvan sterken de drie zakenlieden in hun mening dat het provinciebestuur onbetrouwbaar zou zijn gebleken. De gedeputeerden zeggen echter dat er nooit bindende afspraken zijn gemaakt. Zij staan op het standpunt dat ze nooit zulke vergaande toezeggingen hadden kunnen doen zonder uitdrukkelijke goedkeuring van Provinciale Staten. Bovendien zeggen zij dat ze nooit zulke bedragen aan overheidssteun zouden verlenen aan één voetbalclub in de provincie.

Opvallend is echter wel dat alle afspraken tussen provincie en Vitesse in een brief van 5 juli 2001 zijn vastgelegd, op briefpapier van het Gelredome. De toenmalige directie van het Gelredome zegt dat die brief in opdracht van het provinciebestuur is geschreven en verzonden.

De drie zakenlieden hopen met hun juridische actie nog iets terug te zien van hun investeringen, die uiteindelijk in de bodemloze put van Vitesse terecht kwamen. Zij hebben met eigen geld een torenhoge schuld aan energiebedrijf Nuon voor 2,5 miljoen euro afgekocht. Vervolgens staken zij samen met de Vrienden van Vitesse nog eens acht miljoen euro in de club. Uiteindelijk moesten ze anderhalf jaar geleden van alle rechten afzien om een bankroet van Vitesse te voorkomen. De gemeente hield Vitesse vervolgens met een lening van 6,5 miljoen euro overeind.

Het provinciebestuur van Gelderland wil niet reageren, omdat de zaak onder de rechter is.

Bron: AD 23-10-04

Sturing verwacht interessant duel

Vitesse speelt na het met 2-1 verloren competitieduel tegen NAC Breda zaterdagavond wederom een thuiswedstrijd. Tegenstander is AZ, dat afgelopen week als enige Nederlandse UEFA Cup deelnemer vrijaf was.

Na zeven wedstrijden staat de ploeg op een vijfde plaats met evenveel punten als landskampioen Ajax. Trainer Edward Sturing ziet uit naar het duel met AZ. “AZ is een uiterst slimme ploeg, goed georganiseerd en met veel mogelijkheden. Vorige week speelden wij behoudender dan in de wedstrijden daarvoor. Zaterdagavond willen wij, net als AZ verwacht ik, het spel weer maken. Wedstrijden waarin beide ploegen het spel willen maken zijn vaak het meest interessant om te zien. Zeker voor het publiek!”

Door de schorsing van Purrel Fränkel neemt Michael Jansen naar alle waarschijnlijkheid zijn positie in als linksback. De plaats van aanvaller Igor Gluscevic wordt ingenomen door Richard Knopper, waardoor Edward Sturing op het middenveld de keuze heeft uit Aleksandar Rankovic en Stijn Schaars. Verdediger Stijn Vreven keert na zijn schorsing tegen NAC Breda weer terug in de basis.

Bron:Vitesse.nl 22 oktober 2004

Amoah noodgedwongen als diepe spits

ARNHEM – Matthew Amoah verkeert in een behoorlijke vormcrisis. De Ghanese aanvaller van Vitesse scoort ook niet meer zo gemakkelijk.

“Het gaat niet zo goed, ik scoor gewoon te weinig. De ploeg draait ook niet goed, daar ga ik ook in mee. Ik moet zelf de draad maar weer oppakken.”

Amoah moet door de schorsing van Igor Gluscevic noodgedwongen als diepe spits spelen: “Dat heeft niet mijn voorkeur, maar in belang van het elftal moet het wel. We hebben de laatste weken vaak onnodig punten laten liggen. Daarom moeten we nu maar drie punten pakken, dan krijgen we weer aansluiting.”

Bron: Omroep Gelderland 22-10-2004

Michael Jansen wil basisplaats behouden

ARNHEM – Michael Jansen start in de wedstrijd van Vitesse tegen AZ in de basis als linksback. De Nijmegenaar begon dit seizoen ook als basisspeler:

“Daarom moet ik nu mijn kans maar eens pakken. Toe ik twee jaar geleden mijn debuut maakte tegen Liverpool, ging het heel gemakkelijk. Maar dat is altijd zo in het begin. Maar nu kom ik terug.”

Tegen NAC stond Jansen ook in de basis, maar werd hij al in de rust gewisseld: “Toen stond ik rechts in het centrum en kon ik wel begrijpen dat ik in de rust werd gewisseld. Linksback ligt me beter. Ik doe gewoon mijn best en dan is de keuze aan de trainer.”

Bron: Omroep Gelderland 22-10-2004

Sturing wil ook tegen AZ spel maken

ARNHEM – Vitesse hinkte tegen NAC op twee gedachten. Dat zal tegen AZ niet gebeuren, verzekert trainer Edward Sturing. “Tegen NAC zakten we iets meer in. Dat pakte helemaal verkeerd uit. We willen in eigen stadion het initiatief nemen, ook tegen AZ.”

Sturing beschikt over 17 spelers, van wie vier zonder eredivisie-ervaring. “Ik wil er niet op terugkomen. We hebben 18.000 mensen op de tribune die daar niets mee te maken hebben.”

“Deze situatie zal niet veranderen. We moeten gewoon alles geven, zoals we tegen NAC ook met tien man deden, waar me met elf man verzaakten.”

Bron: Omroep Gelderland 22-10-2004

Selectie Vitesse nog verder uitgedund

ARNHEM – De selectie van Vitesse- trainer Edward Sturing is nog verder uitgedund voor de wedstrijd tegen AZ, zaterdagavond in Gelredome.

De Arnhemmers missen Igor Gluscevic en Purrel Frankel (beiden geschorst). Ruud Knol is nog afwezig door een blessure aan de rechterknie. Ook reservedoelman Gino Coutinho is er niet bij. Hij heeft een meniscusblessure. Coutinho trainde vrijdag wel weer voorzichtig.

Vermoedelijke opstelling:
Jevric
Vreven, Van den Berg, Dingsdag, Jansen
Rankovic, Knopper, Yakubu
Hofs, Amoah en Janssen.

Bron: Omroep Gelderland 22-10-2004

Kaartverkoop Vitesse – AZ

Vrije kaartverkoop
U heeft geen seizoenkaart of Club Card nodig om kaarten te kopen. Er is geen maximum aan het aantal kaarten. Indien er nog kaarten beschikbaar zijn, vindt er kassaverkoop op de wedstrijddag plaats (vanaf 18.00 uur).

De kaartverkoop loopt tot en met vrijdag 22 oktober via TicketBox

Zuid* : € 15,-
Oost 1e ring : € 25,-
Oost 2e ring : € 20,-
West : € 30,-

* Bij de wedstrijd tegen AZ op zaterdag 23 oktober is er als pilot losse kaartverkoop voor de Zuid-tribune. Als dit naar tevredenheid verloopt zal er mogelijk ook voor meerdere ‘Categorie A’ wedstrijden losse kaartverkoop zijn voor deze tribune.

Oktober 2004

Vitesse schrikt niet van rode cijfers

Uit de jaarrekening die bij de Kamer van Koophandel ligt, blijkt dat Vitesse in het seizoen 2003-2004 een verlies van 11,3 miljoen euro had. Volgens algemeen directeur Paul van der Kraan was dit verlies van de Arnhemse voetbalclub voorzien. “Het is allemaal bekend. In april hebben wij al laten weten dat het exploitatieverlies vijf miljoen euro zou zijn”, zegt Van der Kraan. “Het resterende bedrag van ruim zes miljoen zijn eenmalige kosten die verband houden met voorzieningen bij de reorganisatie”, legt de algemeen directeur uit.

“Je moet daarbij ook denken aan afschrijvingen op de waarde van de spelersgroep en tevens op de inventaris en de tribunes in Gelredome”, verklaart de algemeen directeur van Vitesse nader. “Dat konden we beter in één keer erbij nemen. Anders blijf je maar geconfronteerd worden met kosten uit het verleden”, weet Van der Kraan. “Dit seizoen is het voorziene tekort drie miljoen euro. Dat is ook echt het enige tekort. We proberen nu te voldoen aan de meetpunten van de KNVB”, blikt Van der Kraan vooruit.

Bron: Omroep Gelderland 21-10-04

Vitesse nog in rode cijfers

Ondanks diverse reddingsoperaties blijft Vitesse in financiële problemen. De Arnhemse voetbalclub heeft vorig seizoen 11,3 miljoen euro verlies gemaakt. Accountant BDO waarschuwt dat Vitesse alleen kan overleven als de club verder in de kosten snijdt en de inkomsten uit sponsoring opvoert. Dat blijkt uit de jaarrekening van Vitesse die in oktober bij de Kamer van Koophandel is ingeleverd.

Vitesse heeft in het seizoen zijn kosten enigszins weten te beperken. De voetbalclub gaf in 2003/2004 in totaal 19 miljoen euro uit, één miljoen euro minder dan het seizoen daarvoor. De inkomsten van de vereniging daalden echter nog sneller. Aan sponsoring, recettes en tv-inkomsten werd nog maar 11,3 miljoen euro binnengehaald, twee miljoen minder dan in 2002/2003. In het verleden wist Vitesse het gat tussen inkomsten en uitgaven nog op te vangen met winst bij de verkoop van spelers. Dat is vorig seizoen niet gelukt.

Accountant BDO maakt zich ernstig zorgen over de financiële toekomst van Vitesse. De club moet vaart maken met de sanering en het opvoeren van de inkomsten. ‘De mate van waarschijnlijkheid of de genoemde benodigde opbrengsten en kostenopbrengsten kunnen worden gerealiseerd, kon door ons niet worden beoordeeld’, schrijft de accountant in het jaarverslag.

De sanering vorig seizoen onder voorzitter Theo Mommers heeft niet geleid tot een afname van het aantal werknemers en voetballers. Ondanks de financiële problemen voegde Vitesse in augustus nieuwe spelers toe aan de selectie: Yakubu, Vreven, Gluscevic, Knopper, Coutinho en Van den Berg. Alleen voor de laatste is aan Feyenoord een transfersom betaald.

Bron:Volkskrant 21 oktober 2004

Geen losse kaartverkoop op Noord

Het gedrag van een aantal supporters op de Noord-tribune tijdens de wedstrijd Vitesse – NAC Breda gespeeld op zondag 17 oktober 2004 is voor Vitesse de aanleiding om de kaartverkoop voor de Noord-tribune voor Vitesse – AZ stop te zetten.

Vitesse is per 1 augustus 2004 een veiligheidsconvenant aangegaan met de politie, justitie en de gemeente Arnhem. Daarin is opgenomen dat ‘overenthousiaste’ Vitesse supporters zo veel mogelijk op de Zuid-tribune van Gelredome worden ondergebracht. Door de losse kaartverkoop wordt de groep van ‘overenthousiaste’ supporters echter groter. Om dit te voorkomen zal bij de wedstrijd Vitesse – AZ geen kaartverkoop voor de Noord-tribune plaatsvinden. Wel is er een losse kaartverkoop voor de Zuid, Oost en West- tribune.

Vitesse betreurt het ten zeerste deze maatregel te moeten treffen, maar ziet zich hiertoe genoodzaakt om verdere problemen op het gebied van veiligheid te voorkomen.

Parkeerplaats Rome blijft dicht bij AZ

De parkeerplaats Rome zal gesloten blijven bij de wedstrijd Vitesse – AZ op zaterdag 23 oktober. Doordat men zondagmiddag begint met de opbouw van het concert van DJ Tiësto is er een vroege veldverschuiving gepland. Om ervoor te zorgen dat de opbouw van het concert geen vertraging op zal lopen, is Rome op deze dag gesloten voor parkeren. Parkeerkaarthouders van Rome zullen ter plaatse een andere parkeerplaats aangeboden krijgen.

Bron: Vitesse.nl 20 oktober 2004

Nieuwe jaarrekening Vitesse

Zoals de vorige keer hebben we nu weer de jaarrekening van Vitesse (zoals gepubliceerd bij de Kamer van Koophandel) in handen gekregen. Hieronder kunt u via een link de jaarrekening van 03-04 lezen. Op verzoek is er nu ook een Word-versie

Jaarrekening 03-04 (PDF)
Jaarrekening 03-04 (Word)

Ter vergelijking hebben we ook een link geplaatst naar de jaarrekening van 02-03:
Jaarrekening 02-03

Voor de jaarrekening van 03-04 moet u beschikken over het programma Acrobat Reader. Mocht u dat programma niet hebben geinstalleerd dan kunt u het gratis bij Adobe.com downloaden. De jaarrekening van 02-03 kunt u openen met Word.

oktober 2004

Jevric stelt Vitesse een ultimatum

Doelman Dragoslav Jevric (30) wil komende week antwoord van Vitesse op het tegenvoorstel dat hij de club vorige week deed. Het contract van de nationale doelman van Servië en Montenegro loopt aan het eind van het huidige seizoen af. Jevric: ‘Ik wacht rustig af op wat er komen gaat. Als Vitesse nee zegt, ga ik op zoek naar een andere club.’ Jevric kwam in 1999 van Rode Ster Belgrado naar Arnhem en speelde tot nu toe 107 competitiewedstrijden voor Vitesse.

Bron: VI 20-10-04

Coaches willen aanpassing van play-offs

De KNVB heeft gisteren (dinsdag) een brief ontvangen van de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV) waarin het orgaan laat weten het niet volledig eens te zijn met de manier waarop de voetbalbond de competitie wil reorganiseren.’Wij willen dat de nummer twee van de eindrangschikking zekerheid heeft over het spelen van Europees voetbal’, zegt CBV-directeur Jan Reker. ‘In de huidige opzet kan de nummer twee zijn plaats in de voorronde van de Champions League verliezen én een plaats in het UEFA Cup-toernooi. Dat is in onze ogen niet eerlijk. Behalve PSV en Ajax is iedere club het daarmee eens. PSV en Ajax willen dat de nummer twee sowieso niet deelneemt aan de play-offs.’ De CBV wil ook voorkomen dat er op 1 en 4 januari wedstrijden geprogrammeerd gaan worden. Als je dat doet krijgen de lokale overheden in die periode veel te veel op zich af. Dat zal in onze ogen leiden tot het verbieden van wedstrijden en daar heeft niemand wat aan.’ Reker denkt dat de KNVB de wensen van de CBV op dit vlak zal honoreren, omdat alle clubs het voorstel ondersteunen.

Bron: VI 20-10-04

Igor Gluscevic drie duels geschorst
Streuer bezorgd over wedstrijd tegen AZ

Vitesse~spits Igor Gluscevic is voor drie wedstrijden geschorst, plus nog een wedstrijd voorwaardelijk. De Montenegrijn kreeg de straf na een elleboog op Rob Penders in de wedstrijd tegen NAC. De Arnhemse club gaat niet in beroep tegen de straf. Technisch manager Jan Streuer van Vitesse gaf aan waarom de club niet in beroep gaat: “We hebben overleg gehad met onze advocaat. Als je in beroep gaat, zet de aanklager in op vier wedstrijden onvoorwaardelijk.” Volgens Streuer is de kans op strafvermindering klein: “Je krijgt er net zo makkelijk een wedstrijd bij.”

De technisch manager van de Arnhemse club vindt protest tegen de straf van Gluscevic zinloos. “De KNVB beschermt de scheidsrechter toch en op tv-beelden is te zien dat Gluscevic zijn tegenstander raakt.” De straf voor de spits brengt Vitesse in de voorhoede behoorlijk in de problemen: “We kunnen Amoah in de spits opstellen en Knopper erachter, maar er zijn geen wisselmogelijkheden meer als dat niet loopt”, aldus Streuer. Streuer is bezorgd om de wedstrijd tegen AZ dit weekend. “We hebben tegen AZ net een representatief elftal. In de breedte hebben we niks meer.”

Bron: Omroep Gelderland 19-10-04

Gluscevic 3 wedstrijden geschorst
Vitesse gaat niet in beroep

Igor Gluscevic is voor vier duels geschorst, waarvan een voorwaardelijk met een proeftijd van 1 jaar. Vitesse gaat niet in beroep tegen de straf. De tuchtcommissie strafte de aanvaller voor zijn vermeende elleboogstoot ten opzichte van verdediger Rob Penders van NAC Breda. Gluscevic gaat niet in beroep tegen zijn straf.

Bron: Vitesse.nl 19-10-04

Ruud Knol begint met revalidatie

Ruud Knol overlegt vandaag met de medische staf van Vitesse over de invulling van zijn revalidatie. De aanvoerder is twee weken op vakantie geweest, nadat hij verplicht rust moest nemen vanwege zijn slepende knieblessure. Knol beperkte zich gisteren tot wat rustig fietsen. De centrumverdediger speelde alleen de eerste drie wedstrijden in de lopende competitie. Sinds zijn blessure ging het bergafwaarts met de prestaties van Vitesse.

Bron: De Gelderlander 19-10-04

Igor Gluscevic wacht zijn straf af

Vitesse-spits Igor Gluscevic is nog steeds enorm aangeslagen na zijn rode kaart in de wedstrijd tegen NAC Breda. De Montenegrijn raakte met zijn elleboog NAC-speler Rob Penders. “Ik voel me slecht. We hebben verloren en ik kreeg rood. Ik heb inmiddels de beelden gezien. Dit gebeurt zo vaak in luchtduels. Niemand springt zonder de armen te bewegen. Waarom krijg ik dan rood? Ik had echt niet de intentie om hem te raken.” Gluscevic is in afwachting van een eventuele schorsing: “Je kunt nu van alles verwachten. Misschien wel een zware straf, ik wacht op wat er komt.”

Bron: Omroep Gelderland 18-10-04

Coutinho rekent op snelle rentree

Gino Coutinho rekent op een snelle rentree bij Vitesse. De tweede doelman onderging twee weken geleden een knie-operatie en is bezig met zijn revalidatie. Coutinho hoopt binnen enkele weken weer aan te kunnen sluiten bij de groepstraining. De eveneens aan zijn knie geblesseerde Ruud Knol meldde zich maandag ook weer op de club na een vakantie. Anderhalve maand geleden kreeg hij opnieuw last van het gewricht dat hem eerder al zestien maanden aan de kant hield. Igor Gluscevic heeft minder last van zijn achillespees, die nog wel pijnlijk is. De spits kan weer normaal trainen.

Bron: Omroep Gelderland 18-10-04

Schorsing Fränkel tegen AZ

Purrel Fränkel mist het competitieduel tegen AZ op zaterdag 23 oktober. De verdediger kreeg tegen NAC Breda zijn vierde gele kaart van dit seizoen. Stijn Vreven is wel weer inzetbaar na zijn schorsing van afgelopen zondag.

De verdediger was een van de zeven spelers die afgelopen zondag de gele kaart kreeg van scheidsrechter Blom. Vijf spelers van NAC Breda werden op de bon geslingerd en Purrel Fränkel en Michael Jansen namens Vitesse. De registratie betekende zijn vierde van dit seizoen en dus automatisch een schorsing van één wedstrijd.

Stijn Vreven, geschorst tegen NAC Breda, is er daarentegen wel weer bij tegen de UEFA Cup deelnemer uit Alkmaar. De tuchtcommissie zal zich begin deze week buigen over de rode kaart die Igor Gluscevic in de 57e minuut ontving voor zijn vermeende elleboogstoot tegen Rob Penders van NAC Breda.

Bron: Vitesse.nl 18-10-04

Meneerbolle nieuwe koploper Vitesse Pool

Net als de meeste van de 184 pooldeelnemers aan Vitesse-NAC Breda, voorzag Rebekka een overwinning voor de Arnhemse club. Het liep helaas anders. Door de teleurstellende nederlaag van Vitesse is zij onttroond als koploper van de Vitesse Pool. Haar plaats is ingenomen door meneerbolle, die zich de komende week lijstaanvoerder noemen met 23 punten uit tien wedstrijden. Samen met Floppie, jeewee, en Vjedhes Vjella wist hij de 1-2 uitslag goed te raden.

Rebekka moet nu even toekijken vanaf de tweede plek met evenzoveel punten achterstand. Een trio achtervolgers houdt de derde plaats op het virtuele podium bezet: forzavitesss, Frank en Haarlem Reds. Zij hebben drie punten achterstand op meneerbolle, die met nog twee wedstrijden te gaan een goede kans maakt de eerste periodetitel in de wacht te slepen. Op de 255ste en laatste plaats staat Kreilerlovesvites, die na twee voorspellingen nog met lege handen staat.

De volgende wedstrijd die meetelt is Vitesse-AZ op 23 oktober.

Klik hier voor de Vitesse pool.

18-10-2004

Grijze muizen in Gelredome
Tuchtcommissie moet zelf eens springen

Vitesse is van de revelatie in de eredivisie razendsnel verworden tot een grijze muis. De Arnhemse ploeg verloor gistermiddag tegen NAC (1-2) voor het eerst dit seizoen thuis in Gelredome. Trainer Edward Sturing wees na afloop op de ‘smalle basis’ en de slappe eerste helft. Twee repeterende problemen waarvan de eerste mogelijk in de winterstop wordt aangepakt. Het zou raadzaam zijn de tweede ‘koe’ wat eerder bij de horens te vatten.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 18-10-04

Supporters zuid toch op de noordtribune

Vitesse-supporters van de zuidtribune zijn er gistermiddag toch in geslaagd door te dringen tot de noordtribune van Gelredome. Daarnaast mislukte een proef om NAC-supporters met de auto te laten komen in plaats van met de bus. Vitesse-supporters staken van drie Bredase auto’s de banden lek.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 18-10-04

Gluscevic: geen opzet bij elleboog

Vitesse-invaller Igor Gluscevic kreeg op het moment dat de Arnhemmers dichtbij de gelijkmaker waren een rode kaart voor een elleboog op Rob Penders. “Het moment was heel ongunstig. we waren zo dichtbij de 2-2”, aldus de spits. Gluscevic benadrukte dat er zeker geen opzet in het spel was. “Volgens mij was het gewoon één van de vele luchtduels. Soms krijg je een elleboog, soms krijgt de verdediger er één.” De spits zal goed in de wedstrijd. maar drukte toch een negatieve stempel op de wedstrijd. “Ik heb de beelden nog niet gezien, maar ik hoop dat het niks is.”

Bron: Omroep Gelderland 17-10-04

Sturing: punten voor rust verloren

Vitesse-trainer Edward Sturing zag zijn ploeg de wedstrijd al voor rust verliezen. “We begonnen veel te slap en hadden weinig grip. Er waren veel te grote verschillen tussen de eerste en de tweede helft.” De Eerbeekse oefenmeester was wel te spreken over het spel in de tweede helft. “Zeker hoe we het na de rode kaart opgepakt hebben. Die kaart komt op het moment dat we wel gaan voetballen, heel vervelend.” Volgens Sturing was de wedstrijd tegen NAC een hele belangrijke om te winnen: “Maar aan het eind van de rit staan we wel met lege handen.”

Bron: Omroep Gelderland 17-10-04

Zuur debuut in basis voor Schaars

Vitesse-middenvelder Stijn Schaars had zijn debuut in de basis dit seizoen anders voorgesteld. Schaars werd al na één helft gewisseld. “Dat is zuur voor mij. Ik kon de wissel wel begrijpen. De trainer koos voor opportunistisch voetbal.” Schaars was duidelijk over de helft dat hij speelde. “Het ging niet goed. We liepen achter de feiten aan, ikzelf ook”, was de conclusie van de 20-jarige Gendtenaar. De jonge middenvelder denkt nog wel aan speelminuten te komen. “Met de blessure en schorsingen die eraan komen, krijg ik mijn speeltijd nog wel.”

Bron: Omroep Gelderland 17-10-04

Vitesse-NAC Breda 1-2

Vitesse heeft zondagmiddag de eerste thuisnederlaag van het seizoen geleden. NAC Breda was met 2-1 te sterk, een uitslag die voor rust al op het scorebord stond. Invaller Igor Gluscevic kreeg in de 57e minuut de rode kaart.

De eerste helft was van beide kanten zeer zuinig. Vitesse begon afwachtend en zette minder snel druk op de tegenstander in vergelijking met eerdere wedstrijden. NAC Breda liet het allemaal rustig op zich afkomen en probeerd er en snel uit te komen via de snelle mannen voorin. De eerste mogelijkheid was ook voor de gasten. Mendes da Silva schoot hard op de vuisten van Jevric. Vitesse had een aantal momenten voor rust dat het gevaarlijk was en de verdediging even onder druk wist te zetten. Verder dan schoten van afstand (Hofs, Schaars) kwam het echter niet. In de laatste tien minuten sloeg NAC tweemaal toe. In de 35e minuut vond Cornelisse na een snelle uitbraak de mee opgekomen Boussaboun (0-1) en vier minuten later was het Cornelisse zelf die van dichtbij de 0-2 in schoot. Theo Janssen verkleinde een minuut voor rust de achterstand door een vrije trap van ruim 20 meter hard achter doelman Schollen de schieten. Zijn vijfde doelpunt alweer dit seizoen.

Edward Sturing greep in de rust direct in en verving Jansen en Schaars voor Van den Berg en Gluscevic als extra aanvaller. NAC werd vanaf het begin vastgezet en Gluscevic had vier minuten na rust pech met zijn geplaatste kopbal. Uit de voorzet van Janssen belandde de bal echter op de paal. Na nog geen kwartier spelen konden de plannen van Sturing grotendeels de kast in toen Gluscevic een luchtduel aan ging met Penders. Scheidsrechter Blom zag een overtreding van de aanvaller en trok resoluut de rode kaart.

De tien overgebleven Vitessenaren lieten zich niet van de wijs brengen en bleven de aanval zoeken. Twintig minuten voor tijd had de goed spelende Janssen de gelijkmaker bijna op zijn schoen, maar zijn vrije trap ging rakelings naast het doel. Tussen de aanvalsdrang van Vitesse door moest de ploeg oppassen voor de scherpe counters van de gasten. Tien minuten voor tijd werden alle aanvallende registers opengetrokken met de wissel Rojer-Dingsdag. Uit de eerste de beste aanval schoot Knopper van dichtbij in het zijnet. Aan de andere kant raakte Cornelisse uit een counter in de 83e minuut het houtwerk. Vitesse kwam nog wel een paar keer gevaarlijk voor het doel van Schollen, maar het ontbrak zondagmiddag aan een spits. De een, Amoah, was niet scherp genoeg, de andere, Gluscevic, stond door zijn rode kaart maar twaalf minuten in het veld.

Vitesse:Jevric, Rankovic, Jansen (’46 Van den Berg), Dingsdag (’80 Rojer), Frankel, Hofs, Schaars (’46 Gluscevic), Yakubu, Janssen. Knopper en Amoah.

NAC Breda:Schollen, Collen, Penders, Mendes da Silva (’84 Stam), Gudelj, Colin, Slot, Zonneveld, Lurling (’72 Diba), Boussaboun en Cornelisse.

Bron: Vitesse.nl 17-10-04

Zieke V/d Berg onzeker voor zondag

Het is onzeker of Vitesse-verdediger Peter van den Berg zondag kan spelen tegen NAC Breda. Hij ontbrak vrijdag door ziekte op de training. Als hij niet kan spelen, dan is Michael Jansen zijn vervanger. Aleksandar Rankovic vervangt de geschorste Stijn Vreven. Vitessetrainer Edward Sturing kan verder alleen niet beschikken over de langdurig geblesseerde Ruud Knol.

Vermoedelijke opstelling:
Jevric; Rankovic, Van den Berg (Jansen). Dingsdag. Frankel; Yakubu, Knopper; Hofs, Amoah, Janssen; Gluscevic.

Bron: Omroep Gelderland 14-10-04

Sturing: meer opties voor centrum

Vitesse-trainer Edward Sturing weet niet of hij kan beschikken over de gewenste selectie tegen NAC Breda. “Peter van den Berg is ziek. Hij loopt helemaal leeg. Als hij al terugkomt. is het de vraag hoe slap hij is. Anders is het een optie om Michael Jansen in het centrum te zetten, maar ik zou ook Yakubu een linie terug kunnen halen.” Ook Gluscevic is nog niet topfit: “Igor heeft voor het eerst in twee weken weer meegetraind. Hij heeft last van zijn achillespees. dus hij is nog een twijfelgeval. NAC komt zondag misschien wel voor een punt naar Gelredome en dan kijken of er meer in zit.”

Bron: Omroep Gelderland 14-10-04

Rankovic voor het eerst in de basis

Aleksander Rankovic begint de wedstrijd tegen NAC Breda zondag in de basis bij Vitesse als rechtsback. Het is de eerste basisplaats voor de serviër: Nu Stijn Vreven vier gele kaarten heeft, krijgt ik mijn kans. Het is niet mijn favoriete positie, maar ik ben al blij dat ik mag spelen.” Het leek even mis te gaan, want juist nu een basisplaats in het verschiet lag, liep Rankovic begin deze week een blessure op aan zijn knie: “Ik heb de hele week rustig aan gedaan en pas nu weer met de groep mee getraind. Ik heb nog flink wat last, maar ik speel zondag gewoon.”

Aleksandar Rankovic is nu ruim twee jaar in Nederland en spreekt de taal al heel behoorlijk. Hij volgt zelfs een Nederlandse trainerscursus: “Het gaat goed hier bij het CIOS. Ik zit een keer per week samen met Stijn Vreven in de klas. Dat vind ik op zich niet zo leuk. het is al lang geleden dat ik in de klas heb gezeten. Maar we staan gelukkig ook op het veld.” Rankovic doet ook al praktijkervaring op als trainer bij Vitesse: “Nou. ik ben niet echt de trainer, maar ik loop stage bij de D-tjes. Ik kijk een beetje hoe het allemaal werkt. Dat is wel leuk met die kleintjes.”

Bron: Omroep Gelderland 14-10-04

Janssen blijft last houden van knie

Theo Janssen brak bijna drie jaar geleden zijn been en dat speelt hem nog altijd parten. “Het heeft te maken met mijn operatie. Om het littekenweefsel heen zijn er wat dingen veranderd in mijn knie. Daar moet mijn lichaam nog steeds aan wennen en daar heb ik nu al zes weken last van. Het is irritant, ik speel nooit zonder pijn”, verklaart de Arnhemmer. Janssen heeft geen baat bij rust: “Ik heb een week rust gehad, maar daar werd het niet beter van. Ik moet veel bezig blijven, anders wordt het stijf. Met goede behandeling kan ik gewoon elke week spelen. maar wel met pijn.”

Theo Janssen komt tegen NAC Breda dus weer als linksbuiten in actie: “Ik ben een linkshalf, dat is duidelijk. Ik doe het naar behoren als linksbuiten, maar ik kom niet genoeg aan de bal.” De gelegenheidslinksbuiten is met vier doelpunten wel productiever dan ooit: “Ik scoor meer, omdat ik dichter bij de goal kom. Voor mezelf is het niet goed genoeg. Ik kan niet superbelangrijk zijn aan de bal.” Janssen is niet bevreesd voor de komst van een nieuwe linksbuiten: “Ik hoorde iets van Sillah, maar dan moet ik maar zorgen dat ik ergens anders kom te spelen. Misschien linksback, hahaha.”

Bron: Omroep Gelderland 14-10-04

Ziekenboeg raakt leeg

Vorige week was de ziekenboeg overvol en mede door de kwalificatieduels van Jong Oranje had Edward Sturing maar een kleine groep voor zich. Vier dagen voor de competitiewedstrijd tegen NAC Breda ziet het er een stuk rooskleuriger uit. Alleen Stijn Vreven (schorsing), Ruud Knol (knie) en Gino Coutinho (knie) zijn er zeker niet bij.

Igor Gluscevic (achillespees) en Aleksandar Rankovic (knie) hebben donderdagochtend de training hervat, maar lieten de partijvorm nog aan zich voorbij gaan. De vorige week nog geblesseerde spelers Theo Janssen en Michael Dingsdag trainen sinds dinsdag alweer met de groep mee.

De selectie werd donderdag met de terugkeer van de Jong Oranje-klanten verder uitgebreid, zodat trainer Edward Sturing zijn groep optimaal kan voorbereiden op de competitiewedstrijd tegen NAC Breda. Stijn Vreven moet de wedstrijd in Gelredome (14.30 uur) door een schorsing vanaf de tribune bekijken. Tweede doelman Sjoerd Rensen is de vervanger van de geblesseerde Gino Coutinho. De eerste doelman, Dragoslav Jevric, keert na de 5-0 overwinning met Servië&Montenegro op San Marino vrijdag terug op het trainingsveld.

Bron: Vitesse.nl 14-10-04

Stijn Vreven te gast in Voetbal Insite

Verdediger Stijn Vreven is vrijdag 15 oktober 21.30 uur RTL5 te gast in Voetbal Insite, het actuele sportprogramma van RTL Sport dat nu elke vrijdag en maandag wordt uitgezonden.

Voetbal Insite wordt gepresenteerd door Wilfred Genee. Samen met de vaste gast Johan Derksen worden alle facetten van het Nederlandse voetbal besproken. Vreven zal samen met een speler van NAC Breda de wekelijkse voetbalquiz gespeeld worden. Tevens wordt de wedstrijd Vitesse – NAC Breda met beide spelers besproken.

Bron: Vitesse.nl 15-10-04

Het vooroverleg rondom de wedstrijden (van Vitesse).

Het is een groot misverstand dat tijdens het vooroverleg het regime van een wedstrijd bepaald wordt. Dit gebeurt al in een veel vroeger stadium; namelijk tijdens de winterstop van vorig seizoen. Toen werd het knelpuntenformulier ingevuld waarin de thuiswedstrijden in een A -(weinig risico), B-(enig risico, met de mogelijkheid voor maatwerk) en C wedstrijden (hoog risico) zijn verdeeld. Voor de B- en C wedstrijden wordt meestal een verplichte buscombi opgelegd en geldt een beperkte kaartverkoop. Dit knelpuntenformulier wordt dan al geaccordeerd door de zogeheten lokale driehoek (burgemeester, politie en Justitie), waarmee het regime dus vaststaat! De enige speelruimte (maatwerk) die er dan nog bestaat binnen dit vooroverleg is bij wedstrijden die als B wedstrijd gecategoriseerd zijn en waar dus dan door de meeste clubs een verplichte combi wordt opgelegd, te komen tot een autocombi. Misschien geen goed alternatief, maar wel het hoogst haalbare!!! NAC komt as. zondag per autocombi naar Arnhem. Indien dit in de ogen van de autoriteiten goed gaat wil men dit in de toekomst vaker gaan toestaan.

Aangezien overheden erg huiverig zijn om mee te gaan in het idee van autocombi’s, is het van groot belang dat de autocombi van NAC goed gaat. Hierdoor kunnen er meer clubs per auto naar ons, maar belangrijker wij kunnen hopelijk ook vaker met auto’s naar uitwedstrijden toe!!!! Het is dus belangrijk dat er in het vooroverleg verwezen kan worden naar een groot aantal wedstrijden waarbij de autocombi geen problemen ten aanzien van openbare orde en veiligheid heeft opgeleverd.

Mijn verzoek aan iedereen is dan ook om rondom de wedstrijd de (NAC-)supporters met rust te laten. Geef ze geen stok waarmee ik om de oren geslagen wordt tijdens de voorbesprekingen waarom Vitesse supporters niet met de autocombi mogen komen. Dit is uiteindelijk in jullie eigen belang, (verwacht nu niet gelijk dat alle combi’s veranderen in autocombi’s; dit gaat niet lukken) en de enige manier om tot minder combi’s te komen en via de autocombi uiteindelijk naar vrij vervoer!

Supporterproject Rijn-Side Meindert van der Sluis
Supportersvereniging Vitesse Bart Lagerberg

14-10-04

Nog geen Joegoslaven bij Vitesse

ARNHEM – Aleksandar Rankovic en Igor Gluscevic zijn nog twijfelgevallen voor de wedstrijd van Vitesse zondag thuis tegen NAC Breda.

Rankovic is de logische vervanger voor de geschorste rechtsback Stijn Vreven, maar de Servier kampt met een opgerekte knieband. Hij deed donderdag op de training alleen mee aan de warming-up. Ook Igor Gluscevic beperkte zich tot de warming-up vanwege een blessure aan zijn achillespees.

Ook Dragoslav Jevric was er nog niet bij en dus ontbraken de drie voormalige Joegoslaven bij Vitesse. Verdediger Michael Dingsdag is weer fit.

Bron: Omroep Gelderland 14-10-2004

Vitesse staat bijna op begrote jaarkaarten

Vitesse heeft bijna het aantal begrote seizoenkaarten daadwerkelijk ook aan de man gebracht. De Arnhemse club meldde gisteren dat bij de verkoop van seizoenkaarten de teller is gestegen naar 14.256 jaarkaarten.

Vitesse heeft 14.500 jaarkaarten opgenomen in de begroting. Supporters hebben vandaag en morgen (tussen 13.30 en 17.00 uur) bij stadion Gelredome de laatste gelegenheid een seizoenkaart aan te schaffen. Daarbij krijgen ze 12,5 procent korting. Na vrijdagmiddag dient de eerstvolgende mogelijkheid tot de aanschaf van een (half)jaarkaart zich weer aan tijdens de winterstop.

Bron:Gelderlander 14-10-04

Vitesse grijpt in op ‘noord’

Vitesse pakt de problemen met fans op de noordtribune in Gelredome hard aan. Zondag tijdens het duel met NAC worden extra maatregelen ingevoerd.

Vitesse verscherpt de controles op plaatsbewijzen op de noordtribune. Behalve bij de entree van het stadion en de ingang van de tribune wordt ook bij de stoeltjes gecheckt of de mensen op de juiste plaats zitten. Tevens sluit Vitesse de noordpromenade af, zodat het niet meer mogelijk is van een andere tribune naar de noordkant te komen.

Met die maatregelen wil Vitesse voorkomen dat opnieuw een grote groep overlast veroorzakende fans zich op de noordtribune verzamelt. Tijdens de laatste thuiswedstrijden zorgden zo’n 150 fans voor problemen. Zij pleegden vernielingen, maakten ruzie met de supporters in het uitvak en scholden op andere Vitesse-fans op dezelfde tribune.

“Van die 150 supporters hebben er, zo blijkt uit onderzoek, maar 38 een seizoenkaart voor de noordtribune”, zegt Vitesse- woordvoerster Esther Bal. “De anderen komen elders uit het stadion. We gaan er alles aan doen om te voorkomen, dat zij weer bij elkaar op één plek terechtkomen.”

Vorig voetbalseizoen heeft Vitesse ook al een dergelijke poging gedaan. Door het veranderen van de huisregels kan de voetbalclub supporters die een stadionverbod hebben gehad, dwingen op de zuidtribune te gaan zitten. Die maatregel heeft niet afdoende gewerkt, erkent Vitesse. “We hoopten dat de problemen voorbij zouden zijn, maar dat is niet zo. Die supporters zitten er niet meer, maar er is nu een nieuwe groep die voor problemen zorgt.”

Volgens Bal heeft Vitesse eerst geprobeerd met praten de groep naar de zuidtribune te krijgen, waar meer ‘overenthousiaste supporters zitten die begeleiding nodig hebben’. “Maar dat heeft niets opgelost. Voor ons is nu de maat vol. We pikken het niet meer.”

Behalve de strengere controle gaat Vitesse ook het uitvak, dat zich eveneens op de noordtribune bevindt, verder afschermen van de Vitesse-fans. Het bovenste deel van het glazen tussenscherm wordt met doeken afgedekt. Bal: “We wilden eerst folie plakken, zoals bij autoruiten wordt gedaan. Maar dan zouden we een deel van het zicht ontnemen. De doeken worden nu bovenin geplaatst, waar de lastige Vitesse-fans zitten, en de uitsupporters komen onderin te zitten.” v De nieuwe maatregelen zijn in overleg met de politie genomen. Volgens een politiewoordvoerster zijn er zondag geen extra agenten in het stadion aanwezig. “De veiligheid in het stadion is in eerste instantie een zaak van Vitesse. Pas als de club het niet aankan, komen wij in actie.”

Bron:Gelderlander 14-10-04

Vitesse supporters,

De Sfeercommissie wil voorafgaand aan de wedstrijd van Vitesse – NAC weer een vlaggenparade gaan houden. De vorige keer waren we eigenlijk met te weinig mensen om dit er mooi er uit te laten zien. Ondanks een oproep in Vitesse Vandaag zijn hier weinig reactie’s op gekomen.

Daarom via deze weg nogmaals een oproep.

Wil je mee doen met de vlaggenparade meldt je dan aan via : martinjmk@hotmail.com.

We nemen dan contact met je op.

de sfeercommissie

13-10-2004

Vitesse-fans krijgen supportershome

ARNHEM – De supporters van Vitesse krijgen een eigen supportershome. Op het parkeerterrein bij Gelredome komen portacabins ontstaan, die als trefpunt voor de fans zullen dienen.

Gemeente Arnhem, Vitesse, Gelredome en de supportersvereniging hebben daar woensdag overeenstemming over bereikt. “Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van zowel de supporters als de club in vervulling”, stelt algemeen directeur Paul van der Kraan.

Dit supportershome is een tijdelijke oplossing voor maximaal vijf jaar. Vitesse hoopt het home na de winterstop in gebruik te kunnen nemen.

Bron: Omroep Gelderland 13-10-2004

Jevric tekent geen lager contract

ARNHEM – Doelman Dragoslav Jevric wil geen nieuw contract bij Vitesse tekenen als hij minder gaat verdienen.

De Arnhemse club sprak onlangs met de Servische keeper over het openbreken van zijn contract, dat na dit seizoen afloopt. Jevric wil op zich graag bij Vitesse blijven, maar tegen minimaal dezelfde voorwaarden als in zijn huidige contract. De doelman verblijft momenteel bij de nationale ploeg van Servie en Montenegro voor een interland tegen San Marino.

De manager beleid en communicatie van Vitesse wilde dinsdagmiddag niet op de uitspraken van Jevric reageren.

Bron: Omroep Gelderland 12-10-2004

Sturing is niet boos op Vreven

Trainer Edward Sturing van Vitesse wilde zich gisteravond niet al te druk maken om de rode kaart van verdediger Stijn Vreven in het verloren oefenduel (3 – 0) bij Rot Weis Oberhausen.

“Ik weet niet eens waarom hij rood kreeg”, sprak Sturing gisteravond na afloop.

Vreven kreeg zijn eerste gele kaart wegens aanmerkingen op arbiter Jürgen Jansen. Binnen een minuut incasseerde de Belg zijn tweede na wat ogenschijnlijk onschuldig duw- en trekwerk in het strafschopgebied.

Arbiter Jansen was niet gediend van de lichte overtredingen en beloonde beide boosdoeners (ook Chiquinho) met geel, wat voor Vreven in de 72ste minuut rood betekende.

De Belg kreeg vorige week in Tilburg ook al zijn vierde gele kaart van het seizoen, in slechts zes competitieduels. Vreven moet volgende week het thuisduel tegen NAC vanwege een schorsing vanaf de tribune bekijken.

Bron:Gelderlander 09-10-04

Tim de Meersman kwijnt weg in nutteloos duel

Voor Tim de Meersman was het oefenduel gisteravond tegen Rot Weis Oberhausen een kans zich in de kijker te spelen. Dat lukte de 19 – jarige Belg niet aan de zijlijn van een ‘nutteloos’ avontuur tegen de Duitse ploeg.

Vitesse verloor gisteravond met 3-0 van Rot Weis Oberhausen, spelend in de staart van de Tweede Bundesliga, maar vorig seizoen nog dichtbij promotie. Omdat Vitesse liefst tien spelers miste, had het oefenduel geen enkele zin, gaf na afloop ook trainer Edward Sturing toe. “Ik wist ook niet dat we zo veel spelers zouden missen. Het was te laat om af te zeggen, we waren al verplichtingen aangegaan. Je speelt zo’n wedstrijd om in het ritme te blijven, maar op deze manier is het een nutteloos duel. Al is het voor sommige spelers goed een keer tegen zo’n tegenstander te spelen.”

Door interlandverplichtingen (vier), blessures (vijf) en ziekte (Amoah) miste Vitesse tien spelers. Sturing wilde gisteravond ook niemand afrekenen op de zwakke wedstrijd voor 373 betalende toeschouwers in het Rheinstadion. “Sommige spelers kunnen dit niveau nog niet aan, dat weten we”, aldus de coach.

Ook Tim de Meersman kon gisteravond niet schitteren aan de zijlijn, waar hij als linksbuiten was geposteerd. De Belg kwam zijn tegenstander Gauthier Remacle niet voorbij en deed daar ook nauwelijks pogingen toe. “Ik ben geen speler die makkelijk passeert, even een mannetje uitspeelt, maar misschien had ik het vaker moeten proberen”, reageerde de kleine, linksbenige technicus, die sinds de voorbereiding tot de selectie van Vitesse behoort.

De Meersman ontwikkelde zich aanvankelijk aardig, maar kreeg te maken met een zware terugslag. “Het verschil tussen de jeugd en het eerste elftal is groot”, weet hij nu. “Dat wist ik natuurlijk wel, maar het valt toch tegen. Na een week of acht kreeg ik een grote terugslag. Ik was een beetje overbelast, maar dan moet je geen rust nemen, gewoon hard blijven werken. Ik heb er nog steeds last van. Ook in het tweede elftal speel ik op dit moment niet zoals ik kan spelen.”

De teleurstelling over de moeizame overstap knaagt aan de jonge Belg. “Mijn vriendin en mijn ouders vangen me op als ik het zwaar heb. De laatste tijd zat ik in een dipje, was ik chagrijnig. Gelukkig hoef ik niet alles alleen te doen, daar heb ik familie voor. Ze begrijpen mij, als ik heb verloren, ben ik niet aanspreekbaar, daar houden ze rekening mee.”

Een linker spits is De Meersman niet, maar hij klaagt niet over de ‘vreemde’ positie waar hij gisteravond, net als in de voorbereiding, moest aantreden. “Voor mij zijn dit de wedstrijden waar je naar uitkijkt. Een mooie kans om me in de kijker te spelen. Ik zit eigenlijk in net zo’n positie als Theo Janssen, die moet ook aan de zijlijn spelen.”

De Meersman mocht een uur spelen, alvorens hij werd gewisseld voor debutant Fred Benson. Vrolijk werd hij niet van zijn eigen optreden, ongetwijfeld ook niet van het elftal. “Het gaat stap voor stap, met vallen en opstaan. Mijn mooiste moment tot nu toe was de Open dag. Ik scoorde van dertig, veertig meter (voor Jong Vitesse,red.) en de trainer zei dat ik bij de selectie mocht blijven. Nu moet ik verder, het hoofdje omhoog. Ik ga krachttraining doen want ik moet sterker worden, het is zwaar”, weet de landgenoot van Stijn Vreven, die gisteravond rood kreeg. “Van hem leer ik veel, karakter en discipline.”

RW Oberhausen-Vitesse 3-0 (2-0). 30. en 39. 1-0, 2-0 Keita, 62. 3-0 Bajzat. Opstelling Vitesse: Rensen; Vreven, Van den Berg, Davids, Fränkel; Rankovic, Yakubu, Knopper; Dors (61. Kortstam), Rojer (75. Groeneveld), De Meersman (61. Benson.)

Bijzonderheden: Rood (twee keer geel) voor Stijn Vreven. Fred Benson (20 jaar) en Randy Kortstam (19 jaar) debuteren voor Vitesse 1.

Bron:Gelderlander 09-10-04

RW Oberhausen-Vitesse 3-0

Vitesse heeft vrijdagavond in Oberhausen de oefenwedstrijd tegen Rot Weiß Oberhausen met 3-0 verloren. Fred Benson en Randy Kortstam (Jong Vitesse) maakten hun debuut in het elftal van Edward Sturing. Stijn Vreven moest een kwartier voor tijd met rood (tweemaal geel) van het veld.

Basisopstelling Vitesse:Rensen, Davids, Vreven, Van den Berg, Yakubu, Frankel, Rankovic, Knopper, Rojer, Dors en De Meersman.

Bron: Vitesse.nl 09-10-04

Knieblessure voor Michael Dingsdag

Vitesse-verdediger Michael Dingsdag heeft problemen met zijn linkerknie. De banden van het gewricht zijn opgerekt. Dingsdag werkte enkele dagen alleen looptrainingen af, maar hij trainde donderdag weer met de bal: “Dat ging nog niet goed. Het leek wel alsof mijn knie niet helemaal meedeed. Gelukkig is er daarna geen vocht in de knie gekomen. want dan was het echt ernstig geweest. Het is nog tien dagen naar de volgende competitiewedstrijd tegen NAC. Ik heb nog even om te herstellen.” Dingsdag speelde alle competitieduels tot dusver in de basis.

Bron: Omroep Gelderland 08-10-04

Sturing heeft net elf fitte spelers

Trainer Edward Sturing heeft voor de oefenwedstrijd die Vitesse vrijdagavond speelt uit tegen Rot Weiss Oberhausen nog net elf fitte spelers beschikbaar. Naast Michael Dingsdag blijft ook Theo Janssen aan de kant. De clubtopscorer heeft al weken last van steken in de knie en krijgt even rust. Als het een competitiewedstrijd was geweest, had Janssen de pijn verbeten en zou hij hebben gespeeld. Ook spits Igor Gluscevic mist het duel tegen de Duitse 2e liga-club. De Montenegrijn kampt met een blessure aan zijn achillespees.

De keepers Dragoslav Jevric en Gino Coutinho ontbreken eveneens. Jevric speelt zaterdag een interland met Servie en Montenegro uit tegen Bosnie-Herzegovina. Coutinho staat zeker een maand buitenspel na een knie-operatie. Sjoerd Rensen verdedigt in Oberhausen het doel. Piet Velthuizen zit voor het eerst op de bank bij Vitesse 1.

Sturing mist verder Nicky Hofs, Michael Jansen en Stijn Schaars, die zaterdag met Jong Oranje in actie komen in en tegen Macedonie.

Opstelling:

Rensen;
Vreven, Van den Berg, Davids, Frankel;
Rankovic, Yakubu, Knopper;
Dors, Amoah en Rojer.

Bron: Omroep Gelderland 08-10-04

Staantribune keert wellicht terug

De kans bestaat dat voetbalfans binnenkort weer op staantribunes naar wedstrijden van hun club kunnen kijken. Op 6 december, tijdens de algemene vergadering betaald voetbal,wordt besloten of de staantribunes weer terugkeren in de Nederlandse voetbalstadions. Volgens Hans Soentjens, interim-directeur van VVV, gaat de KNVB tijdens die vergadering een beleidswijziging voorstellen die de rentree van de tribunes mogelijk moet maken.

De beleidswijziging volgt na een pilot-project dat bij drie clubs (Heerenveen, FC Groningen en Go Ahead Eagles) is gehouden. Een woordvoerder van de KNVB zegt dat de uitkomsten van dit project tijdens de vergadering worden besproken en dat de voetbalbond een advies zal uitbrengen aan de clubs.

De staantribune is sinds het begin van het seizoen 1999-2000 niet meer toegestaan inde Nederlandse stadions, uit oogpunt van veiligheid. In 1989 vonden 96 Liverpool-supporters de dood op de staantribune van Hillsborough, het stadion van Sheffield Wednesday. De supporters bezochten de halve finale van de FA-cup tussen hun club en Nottingham Forrest, toen ze door de grote toeloop bekneld raakten. Sinds 1994 zijn er geen staanplaatsen meer in de Engelse voetbalstadions.

Verschillende Nederlandse clubs willen herziening van het verbod op staantribunes. Zo missen supporters van Heerenveen de sfeer in hun stadion en willen ze die verbeteren middels het ontwikkelen van staanplaatsen. Een proef in het uitvak van het stadion van de Friese club zorgt voor tevredenheid bij voorzitter Riemer van der Velde. “Het argument dat de staanvakken gevaarlijk zijn, gaat niet op. De praktijk leert dat veel toeschouwers nu gaan staan op de zittribunes. Die ontwikkeling vinden we een stuk zorgelijker en gevaarlijker.”

Voor VVV geldt een compleet ander argument. Het bestuur van de Limburgse club verwacht door de goede resultaten dit seizoen een aantal maal een uitverkocht stadion te hebben “Met het herstellen van de staanplaatsen hebben we dit ‘probleem’ niet” zegt interim-voorzitter Soentjens.

Bron: AD 08-10-04

Blessurejournaal

Vitesse oefent vrijdagavond in Oberhausen tegen Rot Weiß Oberhausen. Edward Sturing kan geen beroep doen op een groot aantal spelers. Naast de spelers die met Jong Oranje op pad zijn, zijn daar deze week nog drie spelers wegens blessures bij gekomen.

Theo Janssen, Igor Gluscevic en Michael Dingsdag hebben de hele week nog geen training afgewerkt. Janssen en Dingsdag ondervinden hinder van de linkerknie en Igor Gluscevic is nog altijd niet volledig hersteld van zijn achillespeesblessure. Het drietal ontbreek vrijdag in het oefenduel tegen RW Oberhausen.

De operatie van Gino Coutinho is geslaagd. De doelman zal snel starten met de revalidatie. Verdediger Ruud Knol komt in de loop van volgende week terug van zijn vakantie nadat hem een rustperiode werd voorgeschreven. In overleg met de medische staf wordt daarna zijn programma opgesteld.

Bron: Vitesse.nl 07-10-04

Overleg Gemeente en Vitesse supportershome

De gemeente Arnhem en Vitesse, in de persoon van algemeen directeur Paul van der Kraan, hebben woensdagavond overleg gevoerd over de komst van een Supportershome in stadion Gelredome.

Algemeen directeur Paul van der Kraan na afloop over het overleg: “Het is in een zeer prettige sfeer verlopen. Er zijn tijdens het overleg diverse vragen van beide kanten over het onderwerp naar voren gekomen. Afgesproken is om een periode van veertien dagen uit te trekken om elkaars vragen te beantwoorden. Na die periode wordt gekeken naar de te nemen vervolgstappen”, aldus Paul van der Kraan.

Bron: Vitesse.nl 06-10-04

Persoonlijk: Abubakari Yakubu

Naam Abubakari Yakubu. Abubakari betekent koning in het Ghanees. Vrienden en medespelers noemen mij tijdens het voetbal vaak Yakki. Wamberto heeft mij de bijnaam Tiger gegeven. Daar kan ik me wel in vinden, want ik sluip over het veld en bijt me vaak vast in de tegenstander.

Geboren Op 13 december 1981 in Tema. Dat ligt in Ghana.

Woonplaats Amstelveen. Ik heb een tijdje met mijn teamgenoot Matthew Amoah samengeleefd in een huis, maar nu woon ik weer zelfstandig.

lees verder...

Bron: VI 6-10-04

Hoe gaat het met: Carlos van Wanrooy

Carlos van Wanroy (37) speelde van 1987 tot 4 oktober 2003 voor RKC Waalwijk, NEC, Vitesse, opnieuw RKC Waalwijk en De Graafschap. De voormalige verdediger/middenvelder woont in Kaatsheuvel. Hij heeft een dochtertje van tien en een zoontje van acht jaar.

lees verder...

Bron: VI 6-10-04

‘Liever dat Vreven soms te ver gaat dan 11 dooie piassen in het veld’

Stijn Vreven kwam afgelopen weekeinde weer eens negatief in het nieuws. De rechtsback van Vitesse schopte, schold, kortom misdroeg zich rond en tijdens de wedstrijd tegen Willem II. Wat is dat toch met Vreven?

Erik Gerets, landgenoot en in het verleden bij FC Kalserslautern trainer van Vreven:

“Stijn is een supergoeie vent met een ongelooflijke instelling. Bovendien houdt hij altijd respect voor andere mensen. Zijn manier van spelen heeft hij nodig om top te presteren. Ik vind niet dat hij daarin te ver gaat, al weet ik niets over het incident bij Willem II. Bij Kaiserslautern is Vreven altijd rustig gebleven. Scheidsrechters fluiten hier ook veel sneller, je kunt je minder permitteren.”

lees verder...

Bron: AD 6-10-04

Persbericht

Karel Aalbers speelt gastrol in ‘de Fan’

Gaan voetbalsupporters wel eens naar het theater? Ja, want voetbal begint steeds meer op theater te lijken. Nee, want een stoel in de schouwburg voelt toch wel heel vreemd aan.
Aanstaand weekend kunnen voetbal- (en theater-) liefhebbers echter met veel plezier naar een voorstelling, waarin voetbal en theater naadloos op elkaar aansluiten. Met echte sterren van vroeger en een heel bijzondere gast…

Voetbaltheater bij Arnhemse Boys

Vitesse en Arnhemse Boys presenteren: voetbaltheater ‘de Fan’, een familievoorstelling voor iedereen tussen 8 en 80 jaar. De laatste vier voorstelling van de succesvolle ‘Fantour’ door Gelderland en Overijssel worden van donderdag 7 tot met met zondag 10 oktober gespeeld op Sportpark ’t Cranevelt, (naast ziekenhuis Rijnstate) bij voetbalclub Arnhemse Boys.

Afgelopen week was ‘de Fan’ nog te gast bij Rohda Raalte waar het publiek van enthousiasme op de banken stond. Bericht homepage Rohda zaterdag 2 oktober jl.: ‘Een geweldige uitvoering van theaterproduktie ‘de Fan’ op ons eigen hoofdveld voor een erg goed bezette tribune Een snelle, flitsende show rond Arie de Man (de worstenkoning) en zijn ‘Golden Team’, tegen oud spelers van Rohda. Je moet dit ondergaan, beleven, want door de vele visuele effecten op diverse locaties kom je ogen en oren te kort. Knap werk, hoe de show in elkaar is gestoken en vlekkeloos vloeiend het publiek weet te boeien.’

Oud Vitesse stroopt de mouwen op

Onderdeel van de theatershow is een echt voetbalpartijtje. Hoofdpersoon Arie de Man trekt met een ‘Golden Team’ langs veertien voetbalverenigingen in het Oosten van het land om zijn idee van de Gelderland Overijssel Cup aan de man te brengen. Voor de wedstrijden bij Arnhemse Boys heeft Arie een aantal gerenomeerde oud profs van Vitesse weten te strikken Verspreid over de vier avonden nemen o.a. Chris de Vries en Jacques Cleeren het op tegen de sterrenploeg van Arnhemse Boys. En Karel Aalbers dan? Karel zou Karel niet zijn, wanneer hij over dit nieuwe initiatief niet even zijn licht zou willen laten schijnen. Hoe en op welke manier is van donderdag tot zondag te zien op het oefenveld, sorry.. het theater, van Arnhemse Boys. De voorstellingen beginnen om 20.00 uur. Er is plaats voor 350 bezoekers en kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa.

Homepage

Belangstelling voor foto’s van en reacties op eerdere voorstelling van ‘de Fan’? Kijk dan op www.voetbaltheaterdefan.nl. .
Of bel met stichting Beleven (026) 327 23 24.
Op de homepage vindt u ook welke oud spelers van Vitesse op welke avond deel uitmaken van het ‘Golden Team’.

06-10-2004

Vitesse met Jevric om de tafel

Vitesse heeft de onderhandelingen geopend met Dragoslav Jevric, over het verlengen van het aflopende contract van de doelman. Jan Streuer, manager voetbal van de Arnhemse club, heeft een eerste onderhoud gehad met de speler en met diens zaakwaarnemer Gordon stipic. “Ik heb aangehoord wat de speler wil en ik heb het gevoel dat het moeilijk wordt”, zegt Streuer. “De meeste voetballers willen niet minder gaan verdienen, maar het is bekend dat Vitesse niet meer die contracten van voorheen kan betalen. Jevric moet begrijpen dat wij niet meer betalen dan zijn huidige contract.”

Bron: De Gelderlander 05-10-04

Jaly59 boekt tweede vierpunter op rij in Vitesse Pool
Rebekka twee punten los van achtervolgend achttal

Dat er in de Vitesse Pool van alles mogelijk is, laat jaly59 zien met zijn tweede goede voorspelling op rij. Een week geleden bivakkeerde de pooler nog op een 197ste plaats. Na zijn 0-0 en 3-2 voorspellingen tegen respectievelijk Den Bosch en Willem II is hij snel opgeklommen naar de 54ste plek, op enkele puntjes afstand van een toptien notering.

Bovenaan het klassement staat nog altijd Rebekka. Zij heeft twee punten voorsprong op een achttal deelnemers, dat de tweede plaats deelt. Daaronder bevindt zich Haarlem Reds, die dankzij een driepunter van vijftien naar twee stijgt. Wanneer Rebekka haar voorsprong nog drie wedstrijden weet vast te houden, is zij winnaar van de 1e periode die loopt tot november en rechtgeeft op een waardebon.

De Beugelier, goed voor een record van vier goede voorspellingen in zes wedstrijden, moet toch wat beter op de klok letten. Hij deponeerde zijn uitslag op het forum toen de wedstrijd al zo’n twintig miniuten bezig was. Te laat om mee te tellen. Hij is inmiddels afgezakt naar een tiende stek.

De volgende wedstrijd die meetelt is Vitesse-NAC op 17 oktober.

Meer weten? Meedoen?

Voor de Vitesse Pool: Klik hier

05-10-2004

Licht in de duisternis
Vitesse kruipt uit diep dal

Met een zucht van verlichting constateerde heel Vitesse in mei van dit jaar, dat een afschuwelijk seizoen kon worden afgesloten met een benauwde ontsnapping aan degradatie via de nacompetitie. Het waren sombere gezichten in de Venlose Koel, toen het vizier eindelijk op de toekomst kon worden gericht: de club was namelijk structureel in een duikvlucht beland. Ruim vier maanden later ziet het er allemaal een stuk perspectiefrijker uit bij de Arnhemmers. „We hebben de bodem achter ons gelaten”, durft trainer en hartstochtelijk clubman Edward Sturing voorzichtig te concluderen.

Uiteraard is de patiënt niet in één keer genezen: van doodziek zijn naar beter worden is een proces, dat met vallen en opstaan gepaard gaat. Merkte de trainer ook in Tilburg, waar Vitesse het paard achter de wagen bond. „Bij RBC heb ik al gezegd, dat het niet de laatste nederlaag zou zijn. Wat me pijn doet, is dat het bij Willem II op basis van instelling gebeurt. Als je mijn karakter kent, schaam ik me diep voor die vertoning. Het was een ploeg die door mij getraind wordt onwaardig.”

lees verder...

Bron: De Telegraaf 5-10-04

Coutinho vier tot zes weken aan de kant

Tweede doelman Gino Coutinho van Vitesse staat vier tot zes weken buitenspel vanwege een knie-operatie. De keeper werd maandag geopereerd aan zijn linkerknie. Hij had vorige week last van vocht in de knie en na een test zaterdag werd besloten tot een operatie. Daarbij is een stukje van de binnenmeniscus verwijderd. Sjoerd Rensen zal voorlopig op de bank zitten bij Vitesse. De doelman van Jong Vitesse mag vrijdag in het oefenduel tegen Rott Weiss Oberhausen zelfs onder de lat staan, omdat Dragoslav Jevric op pad is met de nationale ploeg van Servië en Montenegro.

Bron: Omroep Gelderland 04-10-04

Vitesse ontwaakt pas na provocatie Vreven

Vitesse had zaterdagavond een opstootje in de pauze nodig om wakker te worden in Tilburg. Het duel met Willem II stond boordevol incidenten en leverde voor de Arnhemse ploeg opnieuw een beschamende en kostbare nederlaag op: 3-2. Het gespreksthema in het Willem II Stadion was het incident tijdens de rust. Uit angst voor maatregelen van de KNVB wilde geen van de betrokkenen volledige duidelijkheid verschaffen. Wel is duidelijk dat Vitessenaar Stijn Vreven het aan de stok had met Martijn Reuser, die voor rust drie keer had gescoord (3-0).

lees verder...

Bron: De Gelderlander 4-10-04

Vitesse moet hoofd buigen voor Willem II
Sturing laakt instelling spelers

Drie goals van Martijn Reuser, waarvan twee gemaakt vanaf elf meter, bezorgden Willem II de derde competitiezege. Dat de uitslag met 3-2 nog draaglijk werd voor Vitesse, dankte de ploeg van Edward Sturing aan late treffers van Hofs en Gluscevic.

Sturing laakte de instelling van zijn elftal, dat voor rust niet bij de les was. ,,Onwaardig voor dit door mij getrainde Vitesse”, aldus Sturing. ,,Veel te slap startten we en dan verdien je niet beter. De eerste goal gaven we gewoon weg door de nonchalance van Van den Berg. Daarna veroorzaken we twee penalty’s na overtredingen van Vreven en Fr”nkel. Wéér te laconiek verdedigd. Voor rust ben je al gezien. Alles is terug te voeren op een gebrek aan scherpte en daar ben ik zo teleurgesteld over.”

Reuser was de man die het laconieke Vitesse al voor rust de knockout toebracht. In de 13e minuut verraste hij de uitverdedigende Van den Berg. Twee benutte penalty’s van Reuser beslisten Willem II-Vitesse voor rust. Die twee toegekende strafschoppen leidden overigens tot woede bij de Arnhemmers waardoor direct na rust een opstootje ontstond in de spelerstunnel. Het begin van de tweede helft werd er even door vertraagd.

Willem II-trainer Robert Maaskant: ,,Ik was even bang dat dat gedoe ons de concentratie zou kosten. Toch bleven we voetballen. Goed genoeg om een getergd Vitesse van ons af te houden. Jammer van die goals van Hofs en Gluscevic in de slotfase, maar onze winst stond al vast.”

Bron: De Gelderlander 4-10-04

Van den Berg schuldbewust na verlies

Peter van den Berg bekende schuld na de 3-2 nederlaag van Vitesse in Tilburg. De verdediger leidde de openingstreffer van Willem II in: “Ik haal de bal achter mijn standbeen langs in plaats van hem gewoon weg te schieten. Dat leidde tot balverlies en zij maken de 1-0. Bij de 2-0 stond ik buiten het veld vanwege een hoofdwond. De penalty voor de 3-0 was onterecht. Die speler zocht het been van Frankel al voordat het was uitgestoken.” Peter van den Berg was niet echt te spreken over scheidsrechter Haverkort: “Ik vond hem niet echt goed fluiten, en dat is een eufemisme.”

Bron: Omroep Gelderland 2-10-04

Knopper: We waren de kluts kwijt

Aanvoerder Richard Knopper wist precies wanneer het misging bij Vitesse in de met 3-2 verloren uitwedstrijd tegen Willem II: “Het begin was goed, maar daarna waren we zeker een half uur de kluts kwijt. We kregen onnodig de 1-0 binnen en toen deden we lange tijd niets meer goed. De 2-0 was een cadeautje, want die penaltg was er echt geen. Ik ken Reuser, hij lokte dat heel slim uit. En de 3-0 kwam ook uit een penalty, maar dat kon ik niet goed zien. We gaven het weg.” Knopper zag na rust verbetering: “De eerste goal kwam alleen te laat, anders had het er nog ingezeten.”

Bron: Omroep Gelderland 2-10-04

Incident in rust Willem II-Vitesse

In de catacomben bij het duel Willem II-Vitesse vond in de rust een incident plaats. Daardoor stond bij aanvang van de tweede helft nog lang niet iedereen op het veld. Na afloop zwegen de meeste betrokkenen erover. Hoofdrolspelers waren in leder geval Willem II-speler Martijn Reuser en Vitesse-rechtsback Stijn Vreven, die elkaar verbaal flink aanpakten. Vreven greep het incident ook aan om de boel op scherp te krijgen bij Vitesse. Na afloop legden Vreven en Reuser hun conflict opzichtig bij. Scheidsrechter Haverkort was blijkbaar zo van slag dat hij 3-1 als einduitslag noteerde.

Bron: Omroep Gelderland 2-10-04

Martijn Reuser pijnigt Vitesse

Door een onvervalste hattrick voor rust van voormalig Vitessenaar Martijn Reuser won Willem II zaterdagavond met 3-2 van Vitesse. De ploeg van Edward Sturing speelde zeker niet groots, maar had in de tweede helft voldoende kansen om minimaal een gelijkspel uit het vuur te slepen.

De eerste tien minuten zag het er nog aardig uit bij Vitesse. Wel moest het oppassen voor de omschakeling bij de thuisploeg met de snelle Bobson en Hadouir, het gevaarlijkste wapen van Willem II. Na dertien minuten zette rechtsbuiten Hadouir perfect voor en Reuser mocht volledig vrij de 1-0 op het scorebord zetten. De Tilburgse voorsprong gaf de elf van trainer Robert Maaskant voldoende zelfvertrouwen om het tempo op te voeren en Vitesse onder druk te zetten. De meeste duels werden gewonnen en ook de ’tweede bal’ was bijna altijd voor Willem II. Na 30 minuten ging de doelpuntenmaker neer in een duel met Vreven waarna Haverkort de bal op de stip legde. Martijn Reuser zorgde koelbloedig voor 2-0. Nog geen drie minuten later redde Jevric zijn ploeg voor een nog grotere afstand door van dichtbij te redden op een schot van Quinn. De 3-0 viel nog wel voor rust en wederom vanaf elf meter. Hadouir ging wel erg makkelijk liggen in duel met Frankel waarna de zuivere hattrick van Reuser een feit was: 3-0. In het tumult vooraf werd Vreven bestraft met een gele kaart waardoor de Belg geschorst is voor de thuiswedstrijd tegen NAC Breda.

Vitesse had in de beginfase van de tweede helft de spanning terug moeten brengen. In de 48e minuut kreeg het zelfs drie kansen binnen zestig seconden. Amoah miste op aangeven van Knopper, Gluscevic kopte tegen doelman Moens en Janssen vond de doelman eveneens op zijn weg. In de 54e minuut zag dezelfde Janssen een hard schot via de voet van een verdediger over gaan. In het resterende half uur werd het spel van beide kanten steeds slordiger en nam de irritatie toe. Scheidsrechter Haverkort gaf in totaal acht gele kaarten. Kansen kreeg Vitesse nog wel via Amoah en Janssen, maar de ploeg miste duidelijk de scherpte. Nicky Hofs redde zeven minuten voor tijd de eer voor Vitesse door van dichtbij de 3-1 aan te tekenen. Gluscevic maakte er in de extra tijd nog zelfs 3-2 van, verder kwam het in de vier extra gegeven minuten niet meer. Vitesse speelde zaterdagavond een te slappe wedstrijd, ondanks de vijf gele kaarten, om het Willem II moeilijk te maken. Als het echter beter met de kansen was omgesprongen had het desondanks minimaal vier keer moeten scoren…

Willem II:Moens, Wau, Van der Haar, Van der Struijk, Kreek (C), Mathijssen, Hadouir, Kolsi, Quinn, Reuser en Bobson.

Vitesse:Jevric, Vreven, Dingsdag, Van den Berg, Frankel, Hofs, Yakubu, Knopper, Janssen, Amoah en Gluscevic.

Bron: Vitesse.nl 2-10-04

Nieuwe Fanshop Vitesse zondag online

Supportersvereniging Vitesse presenteert in samenwerking met Rebound Merchandising en GS Media volledig hernieuwde online Fanshop.

De afgelopen maanden zijn de Supportersvereniging, Rebound en GS Media enorm druk geweest om het bestellen van merchandising voor de supporters via internet weer mogelijk te maken. De inspanningen hebben zich niet onbetuigd gelaten en met trots wordt met ingang van zondag 3 oktober 2004 de nieuwe webshop gepresenteerd.

Vanaf nu kunt u in de fraai vormgegeven digitale winkel terecht voor een groot assortiment aan Vitesse-artikelen. De voordelen van de nieuwe webshop zijn de toegankelijkheid van de website, de eenvoudige bestelmodule en de verschillende vormen van betaling die u zelf kunt kiezen!

Naast de online fanshop kunnen supporters elke thuiswedstrijd gewoon terecht bij de fanshops op de Promenade

2-10-04

Zorg om knieblessure Coutinho

Vitesse-trainer Edward Sturing hoopt vandaag meer duidelijkheid te krijgen over de knieblessure van Gino Coutinho. De 22-jarige reservedoelman van Vitesse kreeg de voorbije week plots zoveel last van zijn gewricht dat hij erkende ‘knietjesdokter’ Van Thiel raadpleegde. “De dokter vertrouwt het niet. Er worden zaterdag (vandaag, red.) een paar tests gedaan. Als dat geen duidelijkheid brengt, is er iets aan de hand. Dan gaat hij maandag terug naar Van Thiel voor nader onderzoek”, aldus Sturing. De oorzaak van de blessure is volstrekt onbekend. Sturing: “Gino heeft geen idee hoe hij eraan komt.”

Bron: De Gelderlander 02-10-04

Edward Sturing kent geen twijfels: ‘het elftal staat goed’

Vitesse is zes wedstrijden onderweg en staat zesde. “Het elftal staat”, vindt trainer Edward Sturing, een dag voor de uitwedstrijd tegen Willem II, vanavond 19.30 uur in Tilburg.

Twijfels over de invulling van het elftal heeft Edward Sturing na zes wedstrijden al niet meer. Hoewel hij de opstelling principieel (‘de spelers hebben het nog niet gehoord’) verzwijgt, zal die vanavond tegen Willem II niet afwijken van de laatste vier wedstrijden. Al houdt Sturing een kleine slag om de arm voor het duel met de voormalig Vitessespelers Michel Kreek, Martijn Reuser en Iwan Redan.

“Igor Glucevic heeft last van zijn achillespees, we moeten zaterdagochtend even afwachten hoe dat gaat. Donderdag is hij eerder gestopt met trainen, nu ging het beter”, zei Sturing, die over de variant zonder Glucevic ook niet hoeft te puzzelen. In dat geval begint Michael Jansen in de basiself.”

“Het elftal staat op zich goed. Ik was ook niet ontevreden met het spel tegen Den Bosch, maar wel met de uitslag (0-0 red.), maar dat is wat anders. Ik had niks aan te merken op de instelling en de spelopvatting, die waren gewoon goed. We misten alleen een creatieve geest. Een ‘Ibrahimovic’ die drie man op het verkeerde been zet en scoort. Amoah moet het kunnen. Als we in de eerste helft scoren, loop je misschien wel naar een hoge uitslag.”

Sturing wijt de ultra defensieve opstelling van FC Den bosch ook aan de kracht van Vitesse. “Ze waren volledig op ons afgestemd, maar dat zullen we vaker meemaken. Tegenstanders houden rekening met Vitesse. De roem is ons een beetje vooruitgesneld, al mag je van roem natuurlijk nog niet spreken.’ De winst in het spel moet uit de ‘fijnafstemming’ komen. “Er zit nog ontwikkeling in het samenspel. Als je bijvoorbeeld een speler als Vreven haalt, met veel diepgang, moeten andere spelers wennen. Voor Hofs en Yakubu is het dan even kijken wat zij moeten doen.”

Het gevaar voor schorsingen hangt Vitesse wel boven het hoofd. Nicky Hofs en Stijn Vreven incasseerden al drie gele kaarten en staan daarmee ‘op scherp’. “Gele kaarten horen bij het spel”, vindt Sturing. “Dat zit er nu eenmaal in opgesloten. Ik verwacht van spelers dat ze op het randje spelen, dan neem ik ze een gele kaart niet kwalijk. Ik heb ze wel aangesproken op domme gele kaarten. Het mag niet gebeuren dat je een gele kaart pakt, omdat je je shirt uittrekt ofzo.”

Sturing kan vanavond niet beschikken over de geblesseerden ruud Knol (knie) en reservedoelman Coutinho (knie). Sjoerd Rensen is er voor het eerst als reservedoelman bij.

Bron: De Gelderlander 02-10-04

Vitesse naar Willem II

Vitesse speelt zaterdagavond tegen Willem II de vierde uitwedstrijd van het seizoen. De drie voorafgaande en tevens doelpuntrijke duels leverde tweemaal winst op eenmaal verlies. In totaal werd er 14 keer gescoord, 8 door Vitesse en 6 door de tegenstander.

Vitesse mist zaterdagavond in Tilburg tweede doelman Gino Coutinho. De doelman blesseerde zich afgelopen maandag in het duel met Jong Vitesse tegen Jong FC Utrecht (1-0). “Zelf heb ik niet eens gemerkt dat ik geblesseerd raakte in die wedstrijd. Ik heb echter wel vocht in mijn knie zitten.” Coutinho zal de knie zaterdag in een training vol belasten en reist derhalve niet mee met de selectie. Sjoerd Rensen zal zijn plaats innemen. Verder mist Vitesse verdediger Ruud Knol (knie). Igor Gluscevic verliet donderdag vroegtijdig de training met een achillespeesblessure, maar de spits was er vrijdag weer gewoon bij. “Het is nog afwachten hoe de reactie zaterdag is, maar ik verwacht dat Igor gewoon kan spelen”, aldus Edward Sturing.

Na zes wedstrijden staan er inmiddels twee spelers op scherp. Nicky Hofs en Stijn Vreven staan op drie gele kaarten en zijn bij de eerstvolgende registratie geschorst voor één duel. Twee voormalige Vitessenaren spelen momenteel voor de Tricolores. Michel Kreek en Martijn Reuser maken sinds dit seizoen deel uit de Tilburgse formatie.

Trainer Robert Maaskant van Willem II kan tegen Vitesse weer over een wat ruimere selectie beschikken. Tom Caluwé en Iwan Redan verschenen op de laatste training binnen de lijnen en maken tegen Vitesse weer deel uit van de groep. Op de lijst met afwezigen staan nu nog de namen van Jos van Nieuwstadt (kuitblessure) en Raymond Victoria, die tegen AZ geblesseerd uitviel vanwege een hamstringblessure. Ook Rob Oomens en Erik de Kruijk zijn nog altijd niet inzetbaar vanwege knieproblemen. Sven Delanoy is nog niet fit genoeg om in actie te komen. (bron: website Willem II)

Bron: Vitesse.nl 02-10-04

Goedkope auto voor voetbalfan met seizoenkaart

Supporters van professionele voetbalclubs kunnen binnenkort in een spotgoedkope lease-auto van hun favoriete vereniging rondrijden. De ‘Club Car’ is volgeplakt met reclames van landelijke en lokale adverteerders, waarmee de voetbalfan geld kan verdienen voor zijn club. Het Apeldoornse AGOVV en RKC uit Waalwijk krijgen de primeur .

lees verder...

Bron:Volkskrant 2-10-04

Sturing wil winst pakken door de duels

Vitesse-trainer Edward Sturing weet waar de kansen van zijn elftal liggen zaterdag uit tegen Willem II: “Willem II gaat altijd van voetbal uit, maar geeft soms niet thuis in de duels. Wij moeten die duels zien te winnen en van daaruit het initiatief nemen. We hebben bijna iedereen fit. Alleen Igor Gluscevic heeft klachten aan zijn achillespees, maar trainde wel goed.” Als Vitesse wint van Willem II heeft de ploeg na zeven duels al meer punten dan vorig seizoen bij de winterstop: “Dat zou mooi zijn. Laten we die wedstrijd eerst maar eens spelen. Deze groep wil nog meer en dat wil ik ook.”

Bron: Omroep Gelderland 01-10-04

Geen wijzigingen in basis Vitesse

Vitesse begint zaterdagavond in de uitwedstrijd tegen Willem II met dezelfde elf spelers als vorige week in de wedstrijd tegen FC Den Bosch (0-0). Bij Vitesse ontbreekt reservedoelman Gino Coutinho. Hij heeft vocht in de knie. Derde keeper Sjoerd Rensen uit Gendt neemt zijn plaats op de bank in. Verder ontbreekt nog steeds Ruud Knol. De verdediger heeft last van de rechterknie. Hij moet de komende maand rust houden.

Vermoedelijke opstelling:
Jevric; Vreven. Van den Berg, Dingsdag, Fränkel; Knopper, Yakubu, Hofs, Amoah, Jansen; Gluscevic.

Bron: Omroep Gelderland 01-10-04

Dingsdag rekent zich nog niet rijk

Het lijkt erop dat verdediger Michael Dingsdag zijn basisplaats te pakken heeft. Tegen Willem II staat hij voor de zevende keer achter elkaar in de basis. Toch rekent Michael Dingsdag zich niet rijk: “Het moet nooit een gewenning worden, maar het gaat wel lekker. Vorig seizoen had ik de eerste wedstrijden ook een basisplaats, maar toen koos ik teveel voor de voetballende oplossing.” De samenwerking met Peter van den Berg loopt steeds beter: “Tegen RBC ging het nog een paar keer mis, maar daarna al drie keer de nul. Ik speel links in de zone en hij rechts, dat werkt prima.”

Bron: Omroep Gelderland 01-10-04

Schaars, Hofs en Jansen in Jong Oranje

Bondscoach Foppe de Haan heeft de Vitesse-spelers Michael Jansen, Stijn Schaars en Nick Hofs en Richard Haklander van De Graafschap geselecteerd voor Jong Oranje. Ook Hummelo’er Klaas-Jan Huntelaar (SC Heerenveen) en ex-Vitesse-speler Raymond Fafiani (FC Twente) behoren tot de selectie. Eldridge Rojer van Vitesse staat op de reservelijst. Jong Oranje speelt op zaterdag 9 oktober om 14.30 uur in Skopje een kwalificatie-interland tegen Macedonie. Drie dagen later volgt op de Vijverberg in Doetinchem een kwalificatieduel tegen Finland. Aanvang: 19.30 uur.

Bron: Omroep Gelderland 01-10-04

Jevric dichtbij contractverlenging

Doelman Dragoslav Jevric is nog steeds in onderhandeling met Vitesse over verlenging van zijn aflopende contract. De 30-jarige nationale doelman van Servië Montenegro wil graag zijn aflopende contract verlengen bij de Arnhemse club. Ook Vitesse wil graag dat Jevric in Arnhem bijtekent, maar wil niet verlengen onder dezelfde financiële voorwaarden. Zoals bekend is Jevric één van de grootverdieners binnen de huidige selectie van Vitesse. Gezien de bereidheid van beide partijen om tot overeenstemming te komen, is de verwachting dat Jevric binnenkort voor drie jaar zal bijtekenen bij de Arnhemse subtopper. Overigens is Jevric geselecteerd voor de interland tegen Bosnië-Herzegovina op zaterdag 11 oktober.

01-10-04

Vitesse wil met nieuwe structuur naar betere tijden

Vitesse werkt vanaf vandaag volgens de nieuwe organisatiestructuur. “Ik kwam terecht bij een club waar ad-hoc beleid werd gevoerd”, zegt algemeen directeur Paul van der Kraan. “Dit kwam door de omstandigheden waarin de club zich bevond. Daarom wilde ik een betere organisatie neerzetten, waarbij de mensen meer verantwoordelijkheden hebben.”.

In de nieuwe structuur vallen vier zogeheten units onder de tweekoppige directie. Jan Streuer is manager Voetbal, Pascal van Wijk is manager Controlling & Facility, Gerrit Schepers is manager Marketing & Sales en persvoorlichtster Ester Bal is manager Beleid & Communicatie.

“Er is één begroting voor de club”, legt Van der Kraan uit. “Daarnaast heb je verschillende deelbegrotingen. Elke unit heeft zijn eigen budget. In het verleden werden de units aangestuurd door een algemeen directeur. Nu werken ze zelfstandiger.”

Doordat financieel manager Jan-Willem Tijssen is doorgeschoven naar de functie van directeur Finance en Operations, bestaat de directie nu uit twee personen. “Jan-Willem kan me in de dagelijkse gang van zaken ondersteunen als ik niet op de club ben”, legt Van der Kraan uit. “Bovendien kent hij alle dossiers van de laatste jaren.”

Het verschil met de oude organisatie is dat er nu een manager minder is. De taken van de gewezen facilitair manager zijn nu ondergebracht bij de nieuwe manager Controlling en Facility. De nieuwe organisatie van de club wordt ingevoerd in een fase waarin Vitesse de weg naar boven weer lijkt te hebben gevonden. Het eerste elftal staat na zes speelronden keurig in de subtop van de eredivisie, met alle positieve publiciteit tot gevolg.

“De sfeer rond Vitesse is snel omgeslagen”, aldus Van der Kraan. “Dat is goed, want dat betekent dat we sportief gezien een streep hebben gezet onder het recente verleden. Maar die streep kan ik nog niet overal zetten. Ik moet er samen met het managementsteam voor zorgen dat de rest van de club meegaat in de sportieve lijn. We willen onder andere de financiële afspraken nakomen.”

Op 1 februari moet Vitesse bij de KNVB de cijfers en getallen inleveren over de inkomsten en uitgaven tot en met december. “Ik denk nog steeds dat het haalbaar is dat we een jaar niet in de publiciteit komen met verhalen over de financien”, zegt Van der Kraan. “Dat was en is een van onze belangrijkste doelstellingen. We hebben dit jaar een duidelijk beleid neergezet. Meer kwaliteit met minder geld. De doelstelling waarmee we aan dit seizoen zijn begonnen, die is niet veranderd. We hebben heel bewust gezegd een eindklassering tussen de achtste en twaalfde plaats, vanwege de krappe selectie. Ik ben ervan overtuigd dat we die doelstelling gaan halen.”

Vitesse-trainer Edward Sturing heeft slechts negentien spelers tot zijn beschikking. Van der Kraan: “Als het even kan, dan gaan we in de winterstop een speler halen. De prioriteit ligt aan de linkerkant. Maar dat doen we dus alleen als het echt kan. Blijkt uit de cijfers dat er mogelijkheden zijn om wat te doen, dan zullen we dat niet nalaten. Maar ik wil ervoor waken dat de mensen denken dat we in de winter wel even een nieuwe speler zullen halen.”

Van der Kraan heeft regelmatig contact met de aanhang van de club. “Ik merk aan hun reacties dat de supporters weer trots beginnen te worden op Vitesse. Heel Nederland verbaast zich over dat wat er bij Vitesse gebeurt. Supporters zeggen me dat ik daar maling aan moet hebben. Ze vinden het fantastisch wat er gebeurt.”

“Iedere supporter weet dat Vitesse aan de beademingsapparatuur heeft gelegen. De fans zien dat we op de goede weg zijn, maar ze willen vooral niet weer die negatieve verhalen over financiën. Ze willen niet dat ze zich weer moeten verdedigen als hun club negatief in het nieuws komt. De supporters zijn vrij realistisch en dat vind ik fantastisch”, aldus Van der Kraan.

Bron: De Gelderlander 01-10-04

Hoofdsponsor: