oktober 2005

Verklaring SV inzake actuele ontwikkelingen

Als Supporters Verenging hebben wij vandaag twee partijen gesproken. Dhr. Karel Aalbers en namens Vitesse, dhr. Paul v.d. Kraan (algemeen directeur) , dhr.Cees Bakker (Voorzitter Stichtingsbestuur) en dhr. Henk-Jan Donderwinkel (Lid Raad van Commissarissen).

Verslag gesprek Vitesse:
Vitesse heeft de procedure van de afgelopen weken toegelicht. Gebleken is dat, na een periode van 3 weken, eindigend afgelopen vrijdag 28 oktober, geen van de 5, ook in onze ogen, logische bewijzen, op tafel zijn gelegd door de Duet groep. De bewijzen zijn: bankgarantie voor 26 miljoen euro geldende alleen voor investering in Vitesse, het weerleggen van een document ( deponering bij een onafhankelijk notariskantoor ) betreffende de sponsor , een gespreksverslag van en met de provincie waarin aangeven wordt dat de provincie de 11 miljoen niet terug hoeft, dat naamsverandering van het stadion geen probleem is en dat alles onder één holding mag , inzage business plan, een getekende volmacht van Duet betreffende wie namens de Duet groep de onderhandelings partner is . Het enige wapenfeit dat heeft plaatsgevonden is een discussie over het wel of niet tekenen van een geheimhoudings verklaring om de bankgarantie in te kunnen zien. Wij achten deze discussie niet interessant als momenteel niet aan de andere 4 eisen is voldaan.

Vitesse heeft afgelopen vrijdag het boek Duet gesloten op basis van het niet overleggen van de genoemde bewijzen van de Duet groep.

Conclusie: Als bestuur van de S.V. staat ons niets in de weg waaruit blijkt dat Vitesse in deze niet goed gehandeld zou hebben.Vitesse heeft gehandeld zoals het in onze ogen goed is, met respect en in het belang van onze club.

Verslag gesprek Karel Aalbers
(voorafgaand aan het gesprek met Vitesse):

Uit het gesprek van vandaag met Karel Aalbers is gebleken dat er inmiddels een totaal nieuwe situatie is ontstaan. Voornaamste is dat de Duet groep is afgehaakt en een nieuwe investeerder (zijnde een bestaande investeerder van Duet) als nieuwe partij is opgevoerd. Dit is tevens door Vitesse in de vergadering met Vitesse bevestigd. Wij hebben vandaag, net als alle fractie voorzitters van de Arnhemse Gemeenteraad, een document gezien met de verklaring dat er 60 miljoen euro gereserveerd staat voor investering in Vitesse , stadion en eventuele andere zaken.

Zowel voor ons maar ook voor Vitesse ontstaat hierdoor een nieuwe situatie waarin nieuwe onderhandelingen geopend zijn tussen de gemeente, provincie , Vitesse en de bestaande en nieuwe geldschieters. Wij hebben echter het vertrouwen dat Vitesse met open vizier en in het belang van onze club met alle oude en nieuwe partijen blijft praten. Uiteraard zullen wij, als bestuur, de gang van zaken kritisch en nauwlettend van dag tot dag voor jullie in de gaten houden en blijven controleren.

Bestuur Supporters Vereniging Vitesse.

31-10-2005

Aalbers goochelt 60 miljoen uit de hoed

Dag vijftig miljoen euro van de Engelse Duet Group. Leve de zestig miljoen euro van de Britse St. George Investment Company! In zijn strijd om het Arnhemse stadion Gelredome in handen te krijgen en terug te keren bij zijn grote liefde Vitesse, is voormalig voorzitter Karel Aalbers met een nieuwe geldschieter op de proppen gekomen. Nadat hij bekende dat de Duet Group definitief is afgehaakt, presenteerde de Eerbekenaar de nieuwe suikeroom in het Rijnhotel aan een deel van de Arnhemse politiek.

Informatie over de investeringsmaatschappij gaf hij niet, wel overlegde hij als bewijs een brief van de Geamalgameerde Bank van Zuid-Afrika ( ABSA), waarin staat dat de investeerder op de bank zestig miljoen euro heeft ‘ geoormerkt’ voor de aankoop van Gelredome. Volgens Aalbers levert hij zo het bewijs dat hij over de miljoenen beschikt. “Die discussie kunnen we nu sluiten”, meent hij. Hij werd vorige week de deur gewezen door Vitesse, omdat hij toen geen bankgarantie had.

De aanwezige raadsleden zijn enthousiast na het betoog van Aalbers. PvdA’er Dick Tiemens: ” Ik dacht dat het een achterhoedegevecht was, maar Aalbers is helemaal terug in de voorhoede.” De raadsleden willen de Arnhemse wethouders terug naar de onderhandelingstafel sturen om ‘serieus’ naar de plannen te luisteren. Aalbers wil het stadion, Vitesse én de exploitatiemaatschappij kopen, ook al heeft de gemeente over de laatste twee geen zeggenschap. Voor dat pakket heeft zijn nieuwe geldschieter vijftig miljoen euro over. De overige tien miljoen is een voorschot van een nog anonieme shirtsponsor. VVD­ voorman Theo Theijse, niet verschenen bij het gesprek, lacht om zijn collega’s. “Ongelooflijk. Hebben ze nou niets geleerd van die grootspraak en duistere praktijken van Karel Aalbers?”

Bron: De Gelderlander 01-11-2005

Aalbers pakt Arnhemse raadsleden toch nog in

Karel Aalbers heeft het ‘ m opnieuw geflikt. Althans: de voormalig Vitesse­ voorzitter is weer in de race om de aankoop van Gelredome. Hij hoefde alleen maar de gemeenteraad om te praten. Fluitje van een cent voor Karel. Arnhem had hem al gedumpt, Vitesse had hem al gedumpt. Het gesprek met leden van de gemeenteraad zou niets meer zijn dan een achterhoedegevecht, voorspelde PvdA­ fractieleider Dick Tiemens afgelopen weekeinde. Maar zie: maandag kort na de middag treedt Karel Aalbers als overwinnaar naar voren uit een vergaderzaaltje in het Rijnhotel. Hij heeft de ogen van de raadsleden geopend. De investeerder die Gelredome wil kopen beschikt over een sufficient amount of money. Het beschikbare bedrag, zestig miljoen euro, is earmarked voor juist deze transactie. Karel Aalbers leest de brief van de Geamalgameerde Bank van Suid- Afrika ( ABSA) langzaam voor. Zodat de tekst goed doordringt. Want dit is het papier waarop iedereen met een Vitessehart heeft zitten wachten, zegt hij. Wie de investeerder is, wil Aalbers niet zeggen. Maar volgens informatie uit de raad, die wel inzage heeft gehad, is het de St. George Investment Company.

Onduidelijk blijft, wat voor bedrijf dat is. Volgens Aalbers is de geïnteresseerde ook financieel betrokken bij de Duet Group, de Engelse maatschappij die met Aalbers Gelredome had willen kopen, maar die nu is afgehaakt. ” Duet had het helemaal gehad met de gemeente Arnhem”, verklaart Aalbers. ” We zijn in dat half jaar dat we bezig waren zelfs nooit bij een wethouder uitgenodigd.” Het stuk van de ABSA- bank is geen officiële bankgarantie, geeft Aalbers toe. ” Want met een bankgarantie kun je het geld onmiddellijk ophalen. Dat kan hiermee niet. We moeten eerst nog over de aankoop onderhandelen.” De raadsleden van PvdA, CDA, Zuid Centraal, Stadsbelang, Fractie Jaspers en Pro Arnhem die even tevoren uit de vergaderzaal naar buiten zijn gekomen, zijn over het algemeen enthousiast. Samen vormen ze een meerderheid in de raad.

Martin van Meurs van Pro Arnhem is nog wel het meest uitgesproken. ” Dit is een document dat duidelijkheid verschaft. Ik ben een beetje thuis in Zuid- Afrika en ik zeg je: dit is in de haak.” Frans Jansen ( CDA) is ook blij. ” We gaan nu de kaders voor de onderhandelingen veranderen. Het college had tot op heden alleen de opdracht het stadion te verkopen, maar Aalbers wilde ook over de toekomst van Vitesse en van de exploitatiemaatschappij Gelredome praten. Door de kaders te veranderen, maken we dat mogelijk.” De Arnhemse politiek besloot gisteravond op voorstel van Martin van Meurs inderdaad om woensdagmiddag om vijf uur bijeen te komen om met elkaar over die verruiming van de onderhandelingsopdracht te praten.

Bron: De Gelderlander 01-11-2005

Hersi tussen hoop en vrees

Hij moest op zoek naar een andere werkgever, want bij Vitesse was voor Youssouf Hersi geen plaats meer. Dat was amper twee maanden geleden en het seizoen stond n og in de steigers. De 23-jarige lichtgewicht, die net als zovele talenten bij Ajax doorbrak en vooral bij NEC twee fenomenale seizoenen kende, werd zaterdagavond in Arnhem weer bedolven onder schouderklopjes. Mede door zijn twee treffers werd Heracles met 5-1 in het Gelredome afgedroogd. Het spel van de kleine, in Ethiopië geboren technicus werd door rapporteur Jan Peters beloond met een 7. Het schenkt Hersi voldoening, maar werpt gelijk twee vragen op. Blijft hij voorlopig kernspeler óf gaat-ie alsnog zijn horizon verbreden?

“Dat weet ik nog niet”, zegt Hersi, die op 4-jarige leeftijd met zijn familie Ethiopië ontvluchtte, één van de eerste professioneel voetballende asielzoekers in Nederland was en gewaardeerd lid van Jong Oranje werd. “Tot aan de winterwanneer er straks een club komt waar ik voor vier jaar kan tekenen, zal een beslissing om bij Vitesse weg te gaan mij niet moeilijk vallen.”

De wankele positie van Hersi in Arnhem zit ‘m in het feit dat hij, als nummer 10, op de rechtsbuitenplaats niet uit de voeten komt. “Vorig seizoen heb ik aardig gespeeld, maar men vond mijn rendement te laag. Dat kreeg ik te horen van technisch directeur Jan Streuer en trainer Edward Sturing. Met de rechtsbuitenplaats heb ik moeite; ik ambieer een vrije rol achter de spitsen net zoals bij NEC. Ik hou niet zo van opdrachten. Toen Tom De Mul gehaald werd als rechtsbuiten, werd mij verteld dat ik weg mocht. Het hoefde niet, maar er werd me medegedeeld dat ik weinig meer aan spelen zou toekomen. Kortom, het was slikken of stikken. Het gesprek viel me rauw op het dak; had het niet verwacht.”

Omdat Hersi het beroerde nieuws pas drie dagen voor het sluiten van de transfermarkt te horen kreeg, was de overgang naar een andere club vrijwel uitgesloten. “In Nederland had men de selecties al rond, dus restte het buitenland. Mijn zaakwaarnemer Rodger Linse vertelde me in mezelf te blijven geloven. Hij zou clubs naar Vitesse sturen om mij te bekijken en dan zouden we het tot de winterstop aanzien. Dat ik nu weer heb meegedaan en zelfs gescoord heb is leuk, maar verandert niets aan de zaak. Wanneer Richard Knopper fit was geweest, had ik tegen Heracles niet eens meegedaan.”

Hersi heeft nergens spijt van. Na twee schitterende jaren bij NEC, waar hij als spelmaker zelfs topscorer werd, kwam Heerenveen langs. “Bij NEC had ik mijn hoogtepunt bereikt met Europees voetbal. Riemer van der Velde en Foppe de Haan wilden me graag hebben. Riemer was een grote fan van mij, maar de nieuwe trainer Gertjan Verbeek blijkbaar niet. Die nam Yuri Rose van Heracles naar Heerenveen mee. Zelfs als invaller was ik daar op een gegeven moment tweede keus.”

Dus was een vertrek uit het Haagje voor hem zo duidelijk als wat geworden. “Ik was blij met Vitesse”, zegt Hersi. Maar ook in Arnhem bleek zijn wens om weer ouderwets als een nummer 10 te fungeren een utopie. De rastavoetballer moest zich als rechtsbuiten strikt aan de opdrachten houden. “Nogmaals, zo’n type speler ben ik niet. Ik wil weer lekker vrijuit kunnen spelen net zoals bij NEC. Ik hoop dat ik die kans krijg. Maar het zit me nog altijd dwars dat ze hebben gezegd dat ik weg mag. Dat ben ik namelijk nog niet vergeten.”

Bron: De Telegraaf 01-11-2005

Jong Vitesse en PSV scoren niet

Jong Vitesse heeft maandagavond met 0-0 gelijkgespeeld tegen Jong PSV. Het duel was niet goed, wel kregen beide ploegen kansen op de overwinning. Het gebrek aan scherpte bij zowel Vitesse als PSV zorgde voor de brilstand in Rheden.

Binnen tien minuten was Jong Vitesse tweemaal gevaarlijk voor het doel van PSV verschenen. Beide keren was het Etiënne Esajas die vanaf de rechterkant de Eindhovense doelman op de proef stelde. Na de leuke openingsfase stelde het duel lange tijd teleur. Voor rust was alleen Gluscevic nog enkele keren gevaarlijk, maar echt grote kansen waren er niet.

Na rust begon Jong PSV sterk en het leverde de ploeg twee grote kansen op. In de 53e minuut schoot Carrizo voorlangs en een minuut later redde Piet Velthuizen uitstekend op de inzet van nummer tien, Van Boekel. Ook Jong Vitesse kreeg in de tweede helft kansen, maar de ploeg oogde maandagavond niet scherp op het veld van VV Rheden. In de slotfase hadden beide ploegen de winnende treffer op de schoen, maar Velthuizen lag wederom uitstekend in de weg op een inzet van invaller Gorter (’89) en aan de kant was het doelman doelman Coe die het schot van Eldridge Rojer tot corner verwerkte (’90+).

Jong Vitesse: Velthuizen, Van Mourik, Blondelle, Paymans, Fränkel, Louwaars, De Meersman, Esajas, Benson, Rojer en Gluscevic.

Jong PSV: Coe, Wilson, Van Eijden, Paridaans, Ter Horst, Bovenhof, Dufour, Sabaja, Carrizo (’63 Gorter), Van Boekel (’73 Waalkens) en Kawarmala (’46 Muyters).

Bron: Vitesse.nl 31-10-2005

Raad: bod Aalbers opnieuw bekijken

Een meerderheid van de Arnhemse raad vindt dat de gemeente het bod van Karel Aalbers op Vitesse en Gelredome opnieuw moet bekijken. Nu de Duet Group als koper definitief is afgehaakt, zegt Aalbers dat één van de investeerders van de Duet Group toch bereid is om de onderhandelingen voort te zetten. Aalbers wist de raadsleden te overtuigen door een bankgarantie van 60 miljoen euro te laten zien. Toch blijven de partijen op hun hoede. “Ja, we hebben een bankgarantie gezien. Maar bewijzen hebben we niet”, aldus Frans Janssen, fractievoorzitter van het CDA in Arnhem.

Bron: Omroep Gelderland 31-10-2005

Duet haakt af, Karel Aalbers gaat door

De Britse investeerder Duet Group is afgehaakt als kandidaat-koper voor Vitesse en Stadion Gelredome. “Duet heeft het helemaal gehad door de manier waarop er is onderhandeld”, legt oud-Vitesse-voorzitter Karel Aalbers uit. “Gelukkig wil de belangrijkste investeerder van Duet wel doorzetten.” “Die neemt de plaats van Duet in, wat betekent dat de plannen met Vitesse en Gelredome volstrekt identiek blijven. Er is ook een bankgarantie afgegeven bij de Zuid-Afrikaanse bank ABSA en daaruit blijkt dat het bedrag van 60 miljoen euro is gereserveerd voor de voetbalclub en het stadion.”

Bron: Omroep Gelderland 31-10-2005

Ook bij politiek lijkt Karel Aalbers op weinig steun te kunnen rekenen

De kans dat voormalig Vitesse- voorzitter Karel Aalbers via de Arnhemse gemeenteraad alsnog stadion Gelredome en voetbalclub Vitesse in handen krijgt, lijkt gering. Uit een rondgang blijkt dat de meeste politieke partijen vandaag wel ingaan op de uitnodiging van Aalbers om zijn verhaal aan te horen, maar niet verwachten dat ze het college van burgemeester en wethouders gaan terugfluiten. ” De race is gelopen”, concludeert VVD- voorman Theo Theijse. B en W wezen eerder een bod van Aalbers en de Duet Group op Gelredome af. Volgens Aalbers heeft de Engelse investeerder vijftig miljoen euro klaar liggen om Gelredome en Vitesse te kopen. Voor de gemeente Arnhem, alleen eigenaar van het stadion, zijn Eurocommerce en TCN de enige overgebleven kandidaten.

Bron: De Gelderlander 31-10-2005

Dick Tiemens: ‘ Dit is achterhoedegevecht van Karel Aalbers’

Als fervent voorstander van de plannen van Karel Aalbers en de Engelse Duet Group heeft PvdA­ fractievoorzitter Dick Tiemens lang geloofd in een terugkeer van de voormalige Vitesse- preses. Maar nadat de voetbalclub vorige week de onderhandelingen met Aalbers staakte, is ook volgens Tiemens de race gelopen. ” Het is jammer, maar dat Karel via de gemeenteraad nog probeert terug te komen, zie ik als een achterhoedegevecht. Karel wil het stadion van de gemeente kopen, de exploitatie van Gelredome overnemen en Vitesse kopen. Als een van die drie partijen niet wil, houdt het op. Als gemeente beslissen we alleen aan wie het stadion wordt verkocht.”

Gerrie Elfrink, voorman van de SP, is er ook van overtuigd dat de rol van Aalbers is uitgespeeld. De bijeenkomst met de fractievoorzitters die Aalbers voor vandaag heeft belegd, zal daar geen verandering in brengen, meent hij. ” Ik vind het mijn plicht om er naartoe te gaan, maar verwacht er niet al te veel van.” Hij vindt dat de gemeenteraad zich ook niet moet mengen in het dossier nu de onderhandelingen nog volop gaande zijn. ” Bij de onderhandelingen over het reddingsplan hebben we gezien hoe fout dit kan aflopen. Toen hebben we wethouder Rob Gast bijna met een pistool op zijn hoofd gedwongen snel tot een akkoord te komen met Gelredome. Met als resultaat dat we nu voor jaren aan allerlei voor de gemeente slechte contracten vastzitten.”

GroenLinks en D66 willen het college evenmin voor de voeten lopen. Om die reden verschijnen zij vandaag niet bij de presentatie van Karel Aalbers en advocaat Van den Boomen, die als vertegenwoordiger van de Duet Group optreedt. Foks ( D66): ” Als een gemeenteraad zich in dit soort zaken gaat mengen, wordt de stad onbestuurbaar. Het college voert de onderhandelingen en wij controleren achteraf.” De meeste andere partijen verschijnen vandaag wel, maar eisen van Aalbers duidelijkheid. Zoals het CDA. ” Ik wil eerst op papier zien dat Aalbers of zijn advocaat namens de Duet Group mogen praten en dat het geld beschikbaar is”, zegt fractievoorzitter Frans Jansen. ” Als dat niet honderd procent duidelijk is, zijn we snel klaar.”

Martin van Meurs ( Pro Arnhem) onderschrijft dat. ” Karel moet met een keiharde garantie komen waarin staat dat de Duet Group al die miljoenen in Gelredome wil steken. Ik ga met een positieve grondhouding naar het gesprek met Karel, maar als hij die garantie niet heeft, krijgt hij het met mij ook lastig.”

Bron: De Gelderlander 31-10-2005

Vitesse toont weer eens bravoure

Drie zeges op rij, de vijfde plaats op de ranglijst. De galavoorstelling tegen Heracles Almelo (5-1) leverde zaterdag mooie cijfers op. Het belangrijkste was dat Vitesse weer eens bravoure toonde. Het was zaterdagavond feest in Gelredome. Het publiek stond op de banken en voorzichtig rolde zelfs een wave door het voetbaltheater. Het was bijna twee jaar geleden, dat Vitesse de eigen aanhang op een dergelijke monsterscore trakteerde. In december 2003 ging FC Zwolle met de billen bloot in Arnhem: 5-2.

“Ik vind dit heel leuk voor onze supporters”, zei Vitesse- trainer Edward Sturing zaterdagavond. ” Voetbal is een kijkspel en dus is het mooi dat we het publiek deze wedstrijd hebben geboden. Wij hebben geen ploeg die vaak met grote cijfers zal winnen of verliezen. Het kon vandaag, doordat we goed georganiseerd speelden met een goed positiespel. Dan zie je dat we meer kwaliteiten hebben dan de tegenstander.”

De 5-1 tegen Heracles was de derde zege op rij, na de 3- 1 tegen ADO Den Haag en de 0- 3 bij RBC. Vorig seizoen noteerde Vitesse twee keer een soortgelijke reeks, waardoor de Arnhemse club tot het laatst meedeed om de zesde plaats. Door de huidige opeenvolgende driepunters mag de ploeg zich na tien speelronden zelfs warmen aan de vijfde plaats. En dat na de haperende start die zich in crisissfeer voltrok. ” Ik geloof niet in crisissen en ook niet in euforie”, sprak Sturing. ” Er zal nu wel weer euforie ontstaan, maar daar zal ik me niets van aantrekken. Het belangrijkste voor mij is dat ik een proces zie, dat we steeds beter gaan voetballen. De resultaten komen vanzelf als je goed gaat voetballen. We maken een stap voorwaarts, daar ben ik heel blij mee. Er zit toekomst in Vitesse.” In dat proces heeft Vitesse in elk geval geleerd hoe het tegen kwalitatief mindere opponenten moet spelen. Daar ging het vorig seizoen regelmatig mis. ” Nu hebben we wel het geduld om te wachten en dan op het juiste moment toe te slaan”, aldus Sturing.

De komende wedstrijden, tegen sterkere tegenstanders dan in de voorbije duels, moet blijken of Vitesse nog steeds de onverzettelijkheid heeft waarop het elftal vorig seizoen teerde. De organisatie van het team lijkt momenteel uitstekend te kloppen. Ruud Knol en Michael Dingsdag vormen een sterk centraal verdedigingsduo. Zij worden op de flanken gesteund door de nijvere Stijn Vreven en de altijd solide Gill Swerts. En op het middenveld zorgen de controleurs Remco van der Schaaf en Abubakari Yakubu voor extra bewaking. In de recente ontmoetingen met laaggeklasseerde ploegen gaf Vitesse bijna geen ruimte en kansen weg, afgezien van standaardsituaties.

Naast de degelijkheid en vastigheid in defensief opzicht boekte Vitesse zaterdag ook aanvallend winst. De traditionele clubtopscorer Matthew Amoah schoot er twee in en die treffers had hij nodig. Bij de 3-1 stond de spits met het juiste gevoel voor plaats en tijd inderdaad op de juiste plek nadat een hoekschop van Theo Janssen slecht was verwerkt. En bij de 4-1 reageerde hij attent op een blunder van doelman Martin Pieckenhagen.

Ook Youssouf Hersi noteerde een dubbelslag. Na een combinatie met Janssen zette hij Vitesse op 2- 1 en een individuele actie vormde het slotstuk in de Arnhemse wervelwind (5-1). Voorheen waren Tom De Mul (1-0) en Kwame Quansah (1-1) succesvol geweest in de openingsfase. Hersi stond voor het eerst dit seizoen in de basis en schoot in zijn laatste drie optredens vier doelpunten bij elkaar. Twee maanden geleden mocht hij nog vertrekken uit Arnhem, maar met zijn huidige spel kan Sturing niet om hem heen. De opleving van Hersi stond zaterdag model voor de grootste winst die Vitesse boekte: eindelijk toonde het elftal weer eens bravoure. Wat vorige week in Roosendaal al voorzichtig was ingezet, kreeg in Gelredome een vervolg. Heracles kreeg bij vlagen les in efficiënt en verzorgd voetbal. Zeker wanneer de bal voor het geniale linkerbeen van Janssen lag, volgde een traktatie voor de echte liefhebber. Het was logisch dat de Arnhemse suprematie veel kansen en een ruime uitslag opleverde. De zelfverzekerdheid en bravoure straalden door op het hele elftal. Het zijn de eigenschappen, waar het elftal en de club Vitesse al zo lang om schreeuwen.

Bron: De Gelderlander 31-10-2005

Banneling Youssouf Hersi is nu een publiekslieveling

Van banneling tot publiekslieveling, in amper twee weken tijd. Het voetballeven van Vitesse-speler Youssouf Hersi staat op z’n kop. “Ik wist voor de wedstrijd al dat ik ging scoren”, zei Hersi na zijn dubbelslag tegen Heracles Almelo. Vitesse boekte zaterdag in Gelredome de derde zege op rij (5-1) en klom naar de vijfde plaats op de ranglijst. “Zo snel kan het gaan in voetbal”, sprak Hersi (23). “Dat zie je aan mij. Ik was helemaal afgeschreven en nu sta ik in de picture. Twee maanden geleden hoorde ik dat ik weg mocht. Dat was een teleurstelling. Ik dacht: moet ik weer naar een andere club”, sprak de oud-speler van Ajax, NAC, NEC en Heerenveen. “Bij NEC lukte het wel, daar heb ik goed gespeeld. Als ik een vrije rol krijg, dan lukt het vanzelf.”

Zaterdag hoorde de kleine aanvaller/middenvelder het Arnhemse publiek weer voor hem zingen. En op de Zuid-tribune hing een spandoek met de tekst ‘Hersi op tien’. “Dat dwing je af”, zei de nieuwe publiekslieveling. “Ik probeer altijd de mensen te vermaken, want daarvoor komen ze naar het stadion.” Drie weken geleden was hij nog een banneling, die zijn wedstrijden moest spelen op de maandagavond met Jong Vitesse. Hersi: “Nu voel ik me lekker. Ik ga elke dag met plezier naar de training. In het tweede elftal was ik al weken goed bezig. Daar scoorde ik ook. Alleen kreeg ik nooit een kans in het eerste. Ik heb keihard gewerkt, met de hulp van de trainer van het tweede (Gery Vink, red.) en heb me teruggeknokt. Ik voel me nu heel lekker.”

Zaterdag stond Hersi voor de eerste keer dit seizoen in de basis, na invalbeurten in de voorgaande twee wedstrijden. “We voetbalden weer goed. We speelden het in de tweede helft goed uit. Dan is het lekker voetballen, net als vorige week tegen RBC”, zei Hersi. “Ik speelde zelf ook aardig. Niet echt goed, maar ik maakte wel twee doelpunten. Dan heb je een goed gevoel, he.” Overigens kwamen de treffers voor Hersi zelf niet als een verrassing. “Door het goede spel en de doelpunten krijg je vertrouwen. Ik ben weer terug en wist voor de wedstrijd al dat ik ging scoren. Ik weet nu dat ik elke wedstrijd scoor. Dat had ik in mijn tijd bij NEC ook. Het komt ook door het publiek van Vitesse, dat me altijd fantastisch steunt. En door de spelers, die me ook steunen. Ik heb in het verleden toch bij NEC gespeeld. je weet dat je dan als oud-speler van de aartsrivaal binnenkomt bij Vitesse. Maar de fans hebben me hier fantastisch opgevangen. Dat zal ik nooit vergeten.”

De prangende vraag is welke invloed zijn recente goede spel zal hebben op zijn nabije toekomst. Hersi staat bij Vitesse tot medio 2007 onder contract. “Ik wil niet weg”, verduidelijkte hij zaterdag. “Die mededeling kwam van de club, niet van mij. Ik blijf mijn best doen tot aan de winterstop. Dan kijken we wel wat er gebeurt. Als ik nu al ergens een contract kan krijgen, waarom zou ik dan wachten? Ik kan ook geblesseerd raken. Er is een aantal clubs geinteresseerd. Van daaruit ga ik kijken wat ik ga doen. Mijn zaakwaarnemer is er nu mee bezig. Ik wil wel graag naar het buitenland, maar Nederland sluit ik niet uit. Ik houd me er nu niet mee bezig. Ik hoor het in de winter wel.”

Bron: De Gelderlander 31-10-2005

Edward Sturing blijft nuchter

Vitesse klom zaterdag naar de vijfde plaats in de eredivisie. De Arnhemse club staat nu zelfs boven Ajax. “Dat vind ik niet interessant”, zei Vitesse-trainer Edward Sturing na de 5-1 zege op Heracles Almelo. “Het gaat er om waar we staan in april, als de competitie voorbij is.” Sturing richt zich louter op het groeiproces van zijn team. “Vorig jaar moesten we uit een diep dal komen. Nu kunnen we verder bouwen en leggen we meer nadruk op het positiespel, ook tijdens de trainingen. Daarnaast hebben we spelers als Knol en Van der Schaaf erbij gekregen, die simpel spelen. Daarin nemen ze anderen mee.”

Bron: De Gelderlander 31-10-2005

Aalbers had een goed gesprek met Vitesse

Onkruid vergaat niet en Karel Aalbers, voormalig (en toekomstig?) koning te Arnhem, al helemaal niet. Vrijdag maakte Vitesse bekend dat de Engelse Duet Group niet meer in aanmerking komt om de club een ‘financi‰le impuls’ te geven – lees: om de club over te nemen, schulden af te lossen en stadion Gelredome over te nemen, voor een miljoen of zestig. Oud-voorzitter Aalbers was de vooruitgeschoven pion van deze investeerder. En wie zaten zaterdag na het duel met Heracles een uur lang te praten in het supportershome? Vitesse-directeur Van der Kraan en Aalbers! De man die de basis legde voor dit wellicht legendarische en baanbrekende gesprek is de fractievoorzitter van de politieke partij Sociaal Gelderland, Paul Freriks, tevens taxichauffeur. Op uitnodiging van SG was Aalbers te gast in de Gelreloge van de provincie. Dat was nog een heel gedoe, want Talpa wilde filmen en dat mocht niet van Van der Kraan. Freriks: ‘Later maakte hij er van dat het tegen de huisregels was.’

Toen Aalbers zich buiten het stadion liet interviewen, kregen supporters hem in het vizier en was het ‘Karel, Karel’ niet van de lucht, waarna Het Gesprek volgde. ‘Ik denk dat dit een omslag is’, aldus een tevreden fractievoorzitter die ons ook nog een primeur gunt: vandaag spreekt Aalbers met de fractievoorzitters van de politieke partijen in Arnhem!

Aalbers kan weer lachen.

Bron: De Volkskrant 31-10-2005

“Prima gesprek” Aalbers-V/d Kraan

Oud-Vitesse-voorzitter Karel Aalbers heeft zaterdagavond na het duel tegen Heracles in het supportershome drie kwartier gesproken met directeur Paul van der Kraan van Vitesse. “Een uiterst plezierig gesprek met een pilsje en een colaatje. Het was verhelderend en goed voor de duidelijkheid”, vond Aalbers. Van der Kraan: “We hebben uitvoerig over het hele proces vanaf 6 oktober gesproken. Het was een prima gesprek, waarin meer begrip is ontstaan voor de wederzijdse stappen.” Vitesse maakte vrijdag bekend niet door te gaan met Duet Group, waarvan Aalbers adviseur is.

Bron: Omroep Gelderland 30-10-2005

Vier Gelderse clubs overwogen fusie tussen jeugdopleidingen

De vier Gelderse betaald-voetbalclubs NEC, Vitesse, De Graafschap en AGOVV hebben het afgelopen jaar geprobeerd hun jeugdopleidingen in een organisatie onder te brengen. Leen Looyen, technisch directeur van NEC: “We hebben een jaar lang bijna wekelijks met elkaar om de tafel gezeten om te kijken of het mogelijk was een soort FC Gelderland voor de jeugd van de grond te krijgen, een gezamenlijke jeugdafdeling die zou kunnen concurreren met de drie grote clubs. De provincie was zeer geinteresseerd, was ook bereid het financieel te steunen. Ook voor sponsoren was het een aantrekkelijk project geweest.

“De onderhandelingen zijn uiteindelijk om diverse redenen mislukt. Bij een succesvol samenwerkingsverband moet je eigenlijk een bovenliggende partij hebben. Dat is in dit geval niet mogelijk, NEC en Vitesse ontlopen elkaar immers niet meer zoveel. “Een van de breekpunten was de vraag waar die opleiding gevestigd zou moeten worden. Maar de plannen zijn vooral afgeblazen doordat De Graafschap afhaakte. In Doetinchem vonden ze uiteindelijk dat het samenvoegen van de jeugdopleidingen ten koste zou gaan van de specifieke clubcultuur. Eerlijk gezegd kon ik me daar ook wel iets bij voorstellen.”

Bron: De Gelderlander 29-10-2005

Dingsdag leidt in klassement ‘Speler van het jaar’

Michael Dingsdag staat bovenaan in het puntenklassement van De Gelderlander. Na ongeveer een kwart van de competitie, negen speelronden, staat de 23-jarige centrumverdediger van Vitesse op een gemiddelde van 6,33. Harald Wapenaar (6,22) en Gill Swerts (6,13) staan respectievelijk op de tweede en derde plaats. Voor het tussenklassement komen alleen spelers van Vitesse in aanmerking die in vijf of meer competitiewedstrijden een beoordeling hebben gekregen.

– Michael, je staat bovenaan in de tussenstand van ons klassement. Gefeliciteerd.

Dingsdag: “Dank je wel.”

– Wat betekent zo’n eerste plaats voor jou?

“Ik vind het wel leuk dat ik bovenaan sta. Het geeft aan dat ik lekker sta te spelen. Dat voel ik zelf ook. Als anderen dat dan ook vinden, dan is dat alleen maar een eer.”

– Is de beginfase van dit seizoen jouw sterkste periode tot dusver?

“Ik denk het wel. Vorig seizoen was voor mij ook redelijk, maar dit jaar zit ik nog beter in mijn vel.”

– Hoe komt dat?

“Ik word ook een jaartje ouder en heb dus meer ervaring. Vorig seizoen heb ik dertig van de 34 competitiewedstrijden gespeeld. Ik miste toen vier wedstrijden door schorsingen. Nu heb ik in de competitie nog geen enkele gele kaart gepakt. Dat is een teken dat ik minder overtredingen nodig heb.”

– Met je spel heb je eerder dit seizoen de belangstelling van PSV en Borussia Monchengladbach gewekt. Zijn er nog ontwikkelingen op dat vlak?

“Daar houd ik me niet echt mee bezig. Als er wat gaande is, dan hoor ik dat wel van mijn zaakwaarnemer. Maar ik heb na die geruchten niets meer gehoord. Ik richt me volledig op Vitesse. Als ik weg zou willen, dan had ik in de afgelopen zomer niet mijn contract verlengd tot 2008.”

– Vitesse staat na een zwak begin ineens op de zevende plaats. Wat zegt jou dat over het elftal?

“We hadden in het begin veel zware wedstrijden tegen ploegen die vorig seizoen allemaal boven ons waren geeindigd. We wisten dus dat dat geen eenvoudige start zou opleveren. Nu staan we zevende, maar het ligt dicht bij elkaar. Als je een keer of twee verliest, sta je zo weer vijftiende.”

– Vanavond tegen Heracles Almelo gaat Vitesse voor de derde zege op rij.

“Het belangrijkste is dat we nu niet te veel naar onderen hoeven te kijken. We zitten nu in een reeks tegen ploegen die vorig seizoen onder ons zijn geeindigd. Daarin moet je punten pakken.”

– Dus na de 3-1 tegen FC Groningen en de 3-0 bij RBC vanavond opnieuw drie punten, thuis tegen Heracles?

“Inderdaad.”

Bron: De Gelderlander 29-10-2005

Youssouf Hersi is helemaal terug

Met twee doelpunten bevestigde Youssouf Hersi dat hij weer serieus meetelt bij Vitesse. “Ik ben weer helemaal terug. Ik had al het gevoel dat ik weer zou scoren. Dat had ik vroeger bij NEC ook al, toen scoorde ik ook bijna elke wedstrijd. Ik ben het publiek hier eeuwig dankbaar dat ze me zo hebben gesteund, terwijl ik ooit voor de aartsrivaal speelde.” Een vertrek bij Vitesse is nu opeens veel minder actueel. “Ik wilde ook niet weg, ik moest weg. Of liever gezegd, ik mag weg. Twee maanden geleden kreeg ik dat te horen, dan ga je wel nadenken of het aan jezelf ligt.Maar nu niet meer.”

Bron: Omroep Gelderland 29-10-2005

Vitesse stijgt naar de vijfde plaats

Na de derde overwinning op rij is Vitesse nu plotseling de nummer vijf in de eredivisie. De Arnhemmers stonden drie wedstrijden terug nog vijftiende en eind augustus was Vitesse zelfs de hekkensluiter. De zege op Heracles was genoeg om Ajax en NAC Breda op de ranglijst te passeren. Het was ook lang geleden dat Vitesse in iin wedstrijd vijf keer scoorde. In september 2000 gebeurde dat voor het laatst in competitieverband thuis tegen Sparta. In de nacompetitie van 2004 won Vitesse thuis met 5-0 van VVV Venlo. In de eredivisie maakte Vitesse ooit zeven doelpunten uit tegen Fortuna Sittard.

Bron: Omroep Gelderland 29-10-2005

Matthew Amoah geniet, maar wil weg

De twee doelpunten die Matthew Amoah voor Vitesse scoorde in het duel tegen Heracles, hebben zijn gevoel niet kunnen veranderen. “Natuurlijk is het een lekker gevoel om er twee te maken, maar mijn besluit dat ik hier weg wil staat vast. Dat het nu beter gaat, maakt daarvoor niet uit. Als er in de winterstop een mooie club komt, ga ik. NAC heb ik gehoord, maar liever wil ik naar het buitenland.” Amoah vond wel dat Vitesse eindelijk weer eens echt voetbal speelde. “Ik werd vandaag ook goed aangespeeld en scoorde twee keer, al had ik als spits ook voor rust al twee moeten maken.”

Bron: Omroep Gelderland 29-10-2005

Frankel staat open voor iets anders

Purrel Frankel mocht zoals gebruikelijk de laatste tijd pas in de slotfase nog even invallen bij Vitesse. De linksback is dat niet gewend. “Ik speelde in het verleden altijd. Het is moeilijk, maar ik raak niet in paniek. De voetbalwereld is heel raar, het kan zo weer anders zijn. Maar dit moet niet te lang duren natuurlijk.” Purrel Frankel staat eventueel open om te worden verhuurd. “Als dit zo lang blijft duren wel, want ik ben op een leeftijd dat ik moet spelen. Ik ga hier niet twee jaar op de bank zitten, dan moet ik op zoek naar iets anders. Mijn zaakwaarnemer kijkt wel rond.”

Bron: Omroep Gelderland 29-10-2005

Memorabele afterparty in het supportershome

Een memorabele afterparty vanavond in het supportershome na de prachtige 5-1 overwinning. Het supportershome was voor het eerst behoorlijk goed gevuld sinds het slotfeest vorig jaar. Een uitgelaten sfeer.

Pakweg een half uur na de wedstrijd kwam Karel Aalbers op bezoek in het supportershome. Bij binnenkomst verdrongen veel fans zich rond de gewezen voorzitter. Voorzichtig werd hier en daar ‘Karel Aalbers’ gescandeerd. Veel mensen gingen met Karel, vriendelijk glimlachend alsof die nooit weg is geweest, op de foto. Een apart moment.

Nog aparter was het toen vd Kraan verscheen. Hij stond eerst nog even buiten voor de ingang, in discussie met iemand over de vraag of er nog spelers waren geweest. Toen hij hoorde van een supporter dat Aalbers binnen was, was zijn eerste reactie: “Oh is Aalbers er ook”. Om vervolgens de fan te feliciteren met de overwinning.

Rond de ingang was de spanning voelbaar. Zouden de heren elkaar willen treffen, nadat Vitesse gisteren officieel duidelijk had gemaakt dat het boek ‘Aalbers/Duet’ nu dicht is?

Vd Kraan ging Aalbers niet uit de weg. Ging naar binnen, en liep vrijwel direct naar Aalbers en gaf hem een hand en wisselde wat woorden. Niet veel later, terwijl voor de monitoren tientallen fans de wedstrijden op Talpa bekeken, vonden de heren elkaar en spraken zeer geruime tijd. Niet op een notariskantoor of rechtzaal, maar tussen de supporters in. Gewoon face to face, zonder advocaten, aktetassen, gemeenteraadslieden of ‘vrienden’.

Aalbers in het zwart aan een biertje, vd Kraan in streepjespak aan de cola. Af en toe onderbroken door fans die drankjes aanboden, vragen stelden en foto’s maakten.

Ik weet niet waar ze het precies over hadden, Aalbers breeduit gebarend, ogenschijnlijk vol onbegrip de armen naar voren geheven. Vd Kraan hand in de zak. Iets rustiger ogend, maar (subjectief, op het oog gezien) in de verdediging.

De heren spraken lange tijd. Een memorabel moment. Er ging veel door mij heen. En vooral toch, als de heren er toch gewoon samen uit zouden kunnen komen, dan zou er zoveel te winnen zijn voor ons Vitesse.

Verslag:Herbel

29-10-2005

Vitesse na rust ruim langs Heracles

Vitesse heeft zaterdagavond op prima wijze de wedstrijd tegen Heracles Almelo in winst omgezet. Door tweemaal Matthew Amoah en Youssouf Hersi en een doelpunt van Tom de Mul werd het in Gelredome 5-1.

In de eerste 45 minuten was het de thuisploeg dat de beste kansen kreeg. Toch stond het na twintig minuten 1-1 in Gelredome. In de 14e minuut bereikte een voorzet van Stijn Vreven het rechterbeen van Tom de Mul. De aanvaller dacht niet na en schoot de bal in de korte hoek achter Pieckenhagen: 1-0. Vier minuten later was het echter alweer 1-1. De eerste corner van de wedstrijd kwam wederom terecht bij Heracles en uit de daaropvolgende scrimmage schoot Quansah de bal binnen. Na een goede kans voor Amoah (schot op Pieckenhagen) was het Youssouf Hersi die Vitesse acht minuten voor rust op 2-1 zette. Na een mooie actie tussen Janssen en Hersi schoot laatstgenoemde de bal strak tegen het net: 2-1.

Na rust wist Vitesse op overtuigende wijze het grote overwicht in doelpunten uit te drukken. Nadat Knol al vroeg na rust de bal uit een corner in het zijnet kopte was het na een uur spelen Matthew Amoah die in een scrimmage de derde voor Vitesse op het scorebord zette. Dezelfde, sterk spelende, Amoah profiteerde zeven minuten voor tijd van een fout van Pieckenhagen. De doelman gleed uit op de achterlijn waarna Amoah de bal simpel in het lege doel schoot. Youssouf Hersi bekroonde een eveneens goed gespeelde wedstrijd met zijn tweede van de avond. Op aangeven van Amoah bepaalde de aanvaller in de 85e minuut de eindstand op 5-1. De prima zege betekende de derde op rij voor Edward Sturing. De komende veertien dagen speelt de ploeg twee uitwedstrijden tegen Feyenoord en Willem II.

Vitesse: Wapenaar, Vreven, Knol, Dingsdag, Swerts, Yakubu, Van der Schaaf, Janssen, De Mul, Amoah en Hersi.

Heracles Almelo: Pieckenhagen, Jansen, Reekers, Hoogma, Klavan (’86 Looms), Wuytens (’53 De Vries), Tamerus, Calinkov, Quansah (’53 Hirayama), Hellings en Sluijter.

Bron:Vitesse.nl 29-10-2005

Aalbers en Duet Group blijven toch nog hopen

Vitesse heeft de deur dichtgedaan, maar Karel Aalbers en de Duet Group geven niet op. Ze hopen dat de gemeenteraad van Arnhem alsnog mogelijk maakt dat de Duet Group in Vitesse en Gelredome investeert. Voor komende maandag hebben Aalbers en advocaat Mark van den Boomen alle fractievoorzitters van de Arnhemse gemeenteraad uitgenodigd. In dat onderhoud hopen de twee op steun voor hun plannen met de Duet Group, die volgens de twee voor zestig miljoen euro wil investeren in Vitesse en stadion Gelredome.

In die plannen heeft de Duet Group alleen belang bij een overname van club én stadion. Het college van burgemeester en wethouders van Arnhem is al maanden bezig met de verkoop van Gelredome. Er zijn nog twee partijen over: de vastgoedontwikkelaars TCN en Eurocommerce. Aalbers en Van den Boomen hopen dat de Duet Group alsnog in aanmerking komt voor de dubbelslag. In dat scenario moet de gemeenteraad het Arnhemse college van B en W terugfluiten.

Aalbers wilde gisteren niet veel kwijt over het nieuws, dat Vitesse niet langer met de Duet Group wil praten. “Ik wil alleen zeggen dat ik veel respect heb voor de investeerder”, aldus de oud-voorzitter van Vitesse. “En dat de gevraagde bancaire garanties er liggen. Voor mij is het volstrekt onbegrijpelijk dat Vitesse geen geheimhoudingsverklaring wil afgeven, die zeer gebruikelijk is in dit soort zaken. Dan heb je alle inzage. Wij zullen het hoogste orgaan van de gemeente Arnhem, de gemeenteraad, via de fractievoorzitters gedetailleerd informeren. Dan moeten zij maar beslissen wat het beste is voor de stad Arnhem.”

Vitesse verklaarde gisteren dat Aalbers en Van den Boomen de plannen van de Duet Group ‘nooit met tastbare bewijzen’ hebben onderbouwd. De Arnhemse club wilde bewijzen op papier en gisteren verstreek de door Vitesse gestelde deadline. “Het waren goede plannen”, zegt Vitesse’s algemeen directeur Paul van der Kraan. “Maar de onderbouwing is niet gekomen. Tegen ons is verteld dat er geen bankgarantie is. Het enige is een BCL (bankcomfortletter, red.). Die geeft aan dat de partij dat geld heeft, maar er staat niet dat dat geld is gereserveerd voor ons. Het gaat overigens niet alleen om die bankgarantie. Het gaat om het totale pakket. We waren enthousiast over de plannen, want het ging om veel geld en dat zou positief zijn voor Vitesse.”

“Maar”, zegt Van der Kraan, “we wilden wel zekerheden zien bij de notaris. We wilden een businessplan zien, een bankgarantie voor het bedrag voor de aandelen waarop geboden werd en een zekerheid over de nieuwe shirtsponsor die ze mee zouden brengen. Daarnaast wilden we een verslag van het gesprek tussen de Duet Group en de provincie, dat erover gesproken was dat Vitesse en Gelredome in een hand zouden komen. Dat hebben ze niet in kunnen vullen. Er kwamen tot vanmiddag (gisteren, red.) onderdelen binnen via de mail, maar niet het totale pakket.”

Van der Kraan verklaart dat Vitesse geen officiële mandatering heeft ontvangen, dat Van den Boomen is gemachtigd namens de Duet Group te praten. Van der Kraan: “Ik wil Aalbers en Van den Boomen niet in een kwaad daglicht plaatsen. Zij kunnen hun plannen niet concretiseren. Ik vind het doodzonde, want de plannen zagen er goed uit. Maar wij moeten verder met andere plannen, waarvan we meer zekerheid hebben. Wij zijn ook in gesprek met TCN en Eurocommerce. Zij zijn niet geïnteresseerd in een overname, maar als hoofdhuurder bespreken we wel dingen die voor ons belangrijk zijn.”

Bron: De Gelderlander 29-10-2005

Aalbers mag in loge van provincie

Karel Aalbers zit vanavond bij de voetbalwedstrijd Vitesse – Heracles in Gelredome in de loge van de provincie Gelderland. De oud-voorzitter van Vitesse is uitgenodigd door Paul Freriks, die lid is van Provinciale Staten voor Sociaal Gelderland. Freriks, die met zijn partij 1 van de 75 zetels in de Staten bezet, steunt Aalbers in zijn verbeten strijd om Vitesse en Gelredome samen te voegen. Gisteren werd duidelijk dat Vitesse niet langer gelooft in de plannen van de Duet Group en Aalbers. De fracties in Provinciale Staten mogen om beurten met gasten in de loge van de provincie zitten. Behalve Aalbers zijn ook diens raadsman Van den Boomen en studenten van de HAN en de Nijmeegse universiteit uitgenodigd.

Bron: De Gelderlander 29-10-2005

Vitesse en Duet niet tot deal
Volkomen onbegrip bij de Supporters Vereniging !!!!

Onze eerste reactie is volkomen onbegrip.Wij betreuren het feit dat de gesprekken op deze manier stil gelegd zijn.

Het bod van de Duet groep gaat over miljoenen en wij begrijpen niet dat zo’n bod zo maar naast je neer gelegd wordt.

We praten hier over de toekomst en het voort bestaan van Vitesse en daarom is het voor ons onbegrijpelijk dat, beide partijen, een dergelijk belangrijke deal op bankgaranties en geheimhouding laat afketsen.

In onze ogen zijn dit details als het gaat om de toekomst van ONS Vitesse!!!!!

De Supporters Vereniging heeft maandag een gesprek met Vitesse directeur P. v.d. Kraan waarin wij hem om opheldering en nadere informatie zullen vragen. Natuurlijk zullen wij dit ook doen bij de Duet-groep (Karel Aalbers), Raad van Toezicht en Raad van Commissarissen.

Wij zullen bij alle partijen, zo ook de Arnhemse en Gelderse politiek, erop aandringen hun meningsverschillen (geheimhouding, bankgarantie etc) op zij te zetten en te denken aan het enige wat hier echt van belang is en dat de toekomst van onze club Vitesse.

Wij zullen jullie, als supporters, zeker van alles op de hoogte houden.

Het bestuur van de Supportersvereniging Vitesse

28-10-2005

Vitesse niet in zee met Duet Group
Kraan: “Nooit een volmacht gezien”

Vitesse gaat niet in zee met de Duet Group en ex-Vitesse-voorzitter Karel Aalbers. De Arnhemse club vindt dat Duet het aanbod om Vitesse een extra financikle impuls te geven nooit heeft onderbouwd met tastbare feiten. Vitesse richt zich nu op de twee overgebleven potentiële kopers voor het stadion Gelredome. Dat zijn TCN en Eurocommerce, de vastgoedontwikkelaars die door de gemeente zijn gekozen. De Duet Group laat via een advocaat weten dat er een bankgarantie van 60 miljoen euro is afgegeven, maar dat Vitesse weigerde de noodzakelijke geheimhoudingsclausule te ondertekenen.

Vitesse-directeur Paul van der Kraan begrijpt dat niet. “Die geheimhouding is toch helemaal niet nodig. Iedereen kent het bedrag, dat hebben ze zelf in de pers gecommuniceerd. Bovendien stond er een belachelijke hoge boete op.” Van een bankgarantie was volgens Van der Kraan nooit sprake. “Er is alleen gesproken over een Bank Comfort Letter. Dat stelt veel minder voor. Bovendien wilden ze dat per e-mail kenbaar maken. “En we hebben ook nooit een officiële volmacht van Duet gezien dat Van den Boomen was gemandateerd, terwijl we daar meerdere malen uitdrukkelijk om hebben gevraagd.”

Bron: Omroep Gelderland 28-10-2005

Duet Group: bankgarantie 60 miljoen

De Duet Group is ontstemd dat Vitesse niet verder geonteresseerd is in een overname. “Ik begrijp niet dat Vitesse vindt dat wij niet kunnen voldoen aan de gestelde voorwaarden”, laat advocaat Van den Boomen namens Duet weten. “Er ligt een bankgarantie van 60 miljoen euro bij Ernst & Young in Apeldoorn, 50 miljoen voor de overname van Vitesse en Stadion Gelredome en 10 miljoen als eerste investering in de voetbalclub Vitesse.”

Volgens Van den Boomen heeft Vitesse juist niet voldaan aan de voorwaarden die in het eerste gesprek op 6 oktober waren overeengekomen. “Vitesse weigerde akkoord te gaan met de geheimhoudingsclausule”, zegt Van den Boomen. “Terwijl dat bij dergelijke transacties heel gebruikelijk is.”

Van den Boomen benadrukt ook dat hij wel degelijk namens Duet opereert: “Ik snap niets van de berichten die dat in twijfel trekken. Ik heb nog steeds een schriftelijke volmacht namens Duet.”

Aalbers laat het er niet bij zitten. De voormalig Vitesse-voorzitter gaat alle verantwoordelijke politici in Arnhem op de hoogte brengen over de gang van zaken en probeert langs die weg alsnog druk uit te oefenen om Gelredome en Vitesse in handen van Duet te krijgen.

Bron: Omroep Gelderland 28-10-2005

Zwart op Geel op zoek naar:
Enthousiaste redacteur en eindredacteur (m/v)

Zwart op Geel, het officiële orgaan van de supportersvereniging, vraagt op korte termijn een redacteur. Hij/zij zal zich gaan bezighouden met het schrijven van diverse artikelen. Ook zoeken we een eindredacteur, het liefst iemand met ervaring en kennis van het productieproces.

Gevraagd wordt voor de redacteur:
* groot enthousiasme voor Vitesse;
* een goede schriftelijk beheersing van de Nederlandse taal;
* enige ervaring in het interviewen van personen en het schrijven van artikelen;
* voldoende vrije tijd om zes keer per jaar de redactievergadering bij te wonen en om zes keer in het seizoen op pad te gaan voor een verhaal en dit uit te werken tot een artikel.

Gevraagd wordt voor de eindredacteur:
* Liefst enige ervaring als eindredacteur;
* Enige kennis van het productie- en vormgevingsproces;
* Organisatorische kwaliteiten.

Onkosten redactiewerk
Supportersvereniging Vitesse kent een onkostenregeling. Gemaakte onkosten, ontstaan door werkzaamheden voor de redactie, worden vergoed volgens het door de algemene ledenvergadering vastgesteld declaratiereglement.

Interesse?
Stuur een brief of e-mail met uw persoonlijke gegevens en telefoonnummer en schrijf in het kort waarom u geïnteresseerd bent en wat uw ervaring is met redactiewerk. Uw reactie kunt u opsturen naar Supportersvereniging Vitesse, postbus 30332, 6803 AH Arnhem, o.v.v. vacature Zwart op Geel.

U kan ook mailen naar de Vitesse supportersvereniging.

28-10-2005

Wanneer was er eerder 9 punten uit 3 wedstrijden?

Als Vitesse morgenavond thuis wint van Heracles Almelo, zal de ploeg uit 3 achtereenvolgende wedstrijden 9 punten hebben. Onderzoek wijst uit dat dit sinds het seizoen 01/02 3x eerder heeft plaatsgevonden. Vorig seizoen was het twee keer raak. De eerste serie begon in Enschede (1-4) en eindigde via NEC thuis (1-0) uit in Heerenveen (0-3). De tweede sessie van vorig seizoen begon in Den Bosch (1-2) en eindigde via Willem II thuis (2-0) uit in Breda (1-2). Voor een nog eerdere 9 punten uit 3 wedstrijden moeten we helemaal terug naar het seizoen 2001/2002. Toen werd er respectievelijk van Groningen (0-1), Sparta uit (0-1) en Willem II (4-2) gewonnen.

28-10-2005

Hersi: publiek van Vitesse is top

Aan het begin van het seizoen zat Youssouf Hersi regelmatig op de tribune. De laatste twee duels viel hij in en scoorde beide keren. “Na die goals ben ik weer dicht bij de basis”, weet de Vitesse-aanvaller. “Na twee maanden is er weer het gevoel dat je weer bij de basis hoort en een kans krijgt. Zo snel kan het gaan”, relativeert Hersi. Zijn doel is duidelijk: “Scoren en het publiek vermaken. Ik heb zoveel steun gehad met die spandoeken enzo. Top wat het publiek gedaan heeft voor mij. Dat is ongelooflijk. Tegen Heracles probeer ik weer te scoren. Ik ben heel scherp.”

Bron: Omroep Gelderland 28-10-2005

Ruud Knol: we staan nu iets beter

Sinds de rentree van Ruud Knol won Vitesse twee keer op rij. De drie duels dat hij vorig seizoen in de basis stond, pakten de Arnhemmers 7 punten. “Toeval bestaat niet. Nee joh, gekheid”, grijnst de Zevenaarder. “Van Den Haag en RBC hebben we goed gewonnen. Met dat soort wedstrijden hebben we vaak moeite. Nu moet je ook eigenlijk van Heracles winnen, dan kun je bij Feyenoord misschien ook wat pakken”, denkt de centrumverdediger. Over zijn eigen rol is Knol bescheiden: “We staan nu met z’n allen iets beter. Ik weet niet of ik daar een bepalende factor in ben.”

Bron: Omroep Gelderland 28-10-2005

Kijkoperatie Peter van den Berg

Vitessenaar Peter van den Berg ondergaat over ruim een week een kijkoperatie aan zijn linkerknie. De centrumverdediger staat al meer dan een maand buitenspel. Aanvankelijk werd gedacht dat rust de klachten zou gaan verhelpen, maar dit bleek niet het geval. De kijkoperatie vindt nog niet meteen plaats, omdat Van den Berg zich graag wil laten opereren door dokter Heijboer in het Dijkzigt Ziekenhuis in Rotterdam. Heijboer kan de Vitessenaar voor de komende week niet inplannen. Van den Berg raakte in het begin van dit seizoen zijn basisplaats kwijt, maar was van plan terug te knokken.

Bron: Omroep Gelderland 28-10-2005

Hersi waarschijnlijk rechtsbuiten

Youssouf Hersi lijkt zaterdag voor het eerst sinds tijden weer in het basiselftal van Vitesse te staan. Vrijdag op de laatste training zag het ernaar uit dat Hersi tegen Heracles Almelo rechtsbuiten staat en Tom De Mul linksbuiten. Hersi zou dan in de plaats komen van Fred Benson, in een verder ongewijzigd team. Vitesse heeft overigens in Arnhem nog nooit verloren van Heracles: 15 overwinningen en 4 gelijke spelen.

Vermoedelijke opstelling:

Wapenaar;
Vreven, Knol, Dingsdag, Swerts;
Van der Schaaf, Janssen, Yakubu;
Hersi, Amoah, De Mul.

Bron: Omroep Gelderland 28-10-2005

Twente ziet af van Matthew Amoah

FC Twente ziet voorlopig af van het aantrekken van Vitesse-spits Matthew Amoah. De club uit Enschede wilde de Ghanees vastleggen als opvolger van de naar PSV vertrokken Jason Culina. Maar volgens algemeen directeur Johan Plageman kan FC Twente niet voldoen aan de financiele eisen van Amoah. Daarom zal Twente afzien van een bod op de voetballer. In de eredivisie kunnen clubs nog tot 31 oktober zaken doen op de transfermarkt. Amoah (25) is aan zijn laatste contractjaar bezig bij Vitesse. Plageman laat de optie open dat Twente in januari opnieuw een poging zal wagen Amoah in te lijven.

Bron: De Gelderlander 28-10-2005

200.000 liter frisdrank in stadion

Het afgelopen jaar is in het Arnhemse stadion Gelredome tweehonderdduizend liter frisdrank geschonken aan bezoekers. Over die hoeveelheid is leverancier Vrumona dusdanig tevreden dat het bedrijf uit Bunnik een vijfjarig contract heeft afgesloten met Gelredome. Vrumona is leverancier van onder meer Pepsi, 7-Up, Sisi, Royal Club, Schweppes, Sourcy, Vittel en Perrier. Volgens Gelredome-directeur Jasper van Amstel wordt cola, sinas en 7-Up het meest verkocht. Hoeveel geld met het contract is gemoeid, wil Van Amstel niet zeggen. Wel vertelt hij dat hoe meer frisdrank er wordt geschoken, hoe meer korting per liter Gelredome krijgt.

Bron: De Gelderlander 27-10-2005

YBP herovert koppositie Vitesse Pool

Yellow Black Pride heeft de koppositie van de Vitesse Pool heroverd op Vitesse Elst. YBP is een van acht deelnemers die de fraaie 0-3 overwinning op RBC goed hebben geraden. Met nog één wedstrijd voor de boeg heeft hij de beste papieren om de eerste periode van de pool, die op het forum van deze site wordt georganiseerd, op zijn naam te schrijven. De winnaar van de eerste periode ontvangt een Vitesse Pool cadeaubon twv 25 euro. Het klassement telt inmiddels ruim driehonderd deelnemers.

Iedereen die wil kan meedoen aan de Vitesse Pool. Gewoon even (gratis) registreren, inloggen op het forum en de voorspelling(en) plaatsen in de betreffende topic. De tweede periode start op 6 november met de uitwedstrijd tegen Feyenoord en loopt tot en februari 2006. Het is nu al mogelijk de maandtopic in te vullen, met daarin de wedstrijden die Vitesse speelt in november en december 2005. In totaal zijn er in de pool voor 250 euro aan waardebonnen te verdienen.

Meedoen? Meer weten? Voor de Vitesse Pool: Klik hier

27-10-2005

Theo Janssen in ‘De Voorzet’

Theo Janssen is donderdag 27 oktober te gast in het TV Gelderland-programma ‘De Voorzet’. Iwan van Duren is deze week de analyticus van deze week. De Voorzet wordt donderdag omstreeks 18.20 uur uitgezonden op TV Gelderland en daarna ieder uur herhaald. Voor de mensen buiten het ontvangstgebied van TV Gelderland is de uitzending ook te zien via www.omroepgelderland.nl. Klik daar dan op ‘live tv’. Hiervoor is het programma ‘Windows media player’ vereist.

26-10-2005

Hersi lijkt dichtbij basisplaats

Youssouf Hersi maakt een goede kans om terug te keren in de basis bij Vitesse. De aanvaller, die begin dit seizoen nog naar de tribune werd verwezen, is na twee goede invalbeurten weer nadrukkelijk in beeld bij Vitesse. Op de training van donderdag verving Hersi halverwege Fred Benson op de positie van linkerspits. Verder speelde Sturing met dezelfde tien spelers die ook de basis vormden in de laatste twee competitiewedstrijden. Hersi mag eventueel weg bij Vitesse. Er is al belangstelling voor hem uit het buitenland en ook enkele Nederlandse club informeerden al naar hem.

Bron: Omroep Gelderland 27-10-2005

Tien redenen om tegen de play-offs te zijn

Met ingang van deze competitie wordt gestart met een nieuwe competitie-opzet. Nieuw is dat na 34 wedstrijden nog een aantal extra wedstrijden wordt gespeeld, die beslissen hoe de tickets voor de Europese competitie worden verdeeld. De Supportersvereniging Vitesse en de koepelorganisatie van supportersverenigingen; de SOVS, zijn tegen de invoering van de play-offs. Omdat veel supporters nog niet exact de gevolgen van de play-offs kennen, worden in onderstaand stuk 10 redenen genoemd waarom de Supportersverenigingen en de SOVS tegen zijn.

De opzet van de play-offs:

De nummer 1 van de competitie na 34 wedstrijden is de kampioen en plaatst zich rechtstreeks voor de Champions League. Dat was zo en dat blijft ook zo. Voor de plaatsen daaronder zullen de veranderingen plaatsvinden.

lees verder...

Bron: SOVS.nl 21-10-05

Vitesse: nog in gesprek met Duet

Voetbalclub Vitesse is “hogelijk verrast” over het bericht in het Financieele Dagblad dat de Engelse investeringsmaatschappij Duet Group geen interesse meer heeft in de club. “We zijn nog steeds in gesprek met Duet”, zegt Vitesse-directeur Van der Kraan in reactie op de berichtgeving. Oud-Vitesse-voorzitter Karel Aalbers en advocaat Van den Boomen spraken begin oktober namens Duet met Vitesse. “De brief met de uitnodiging voor dat gesprek hebben we wel degelijk naar Duet zelf gestuurd. Op grond daarvan heeft Van den Boomen contact met ons opgenomen”, stelt Van der Kraan.

“We hebben onze voorwaarden aangegeven op grond waarvan we verder willen met Duet”, legt Van der Kraan uit. “Een sponsor van 8 miljoen en de eventuele financiële inbreng van de Duet Group zou zeer welkom zijn.” Volgens het Financiële Dagblad is de Duet Group nu afgehaakt. Vorige maand werd al duidelijk dat de gemeente het stadion niet aan Duet wil verkopen.

“We hebben vandaag (woensdag, red) een brief gestuurd naar Van den Boomen met vragen die hierop betrekking hebben. Er moet snel duidelijkheid komen. Dit proces is al zolang bezig”, verzucht Van der Kraan.

Bron: Omroep Gelderland 26-10-2005

Monoloog Purrel Fränkel
‘Ik mis weleens behulpzaamheid in Nederland’

Gevormd in Suriname, ontwikkeld tot Nederlander. Vijftien jaar geleden stak Purrel Fränkel (28) de Atlantische Oceaan over, maar regelmatig verlangt hij terug. Een loflied op zijn vaderland Suriname.

“Ik verlang nog regelmatig terug naar het leven op de boerderij in Suriname. Van mijn vijfde tot mijn achtste ben ik door mijn opa opgevoed, omdat mijn ouders te druk waren met hun werk. Het leven op het platteland was primitief, maar daardoor niet minder leuk. We leefden in een deel van Suriname waar de mensen nog geen elektriciteit hadden en radio en televisie waren dan ook niet aanwezig. Niets was vergelijkbaar met hoe kinderen destijds in Nederland opgroeiden. Samen met mijn klasgenootjes liepen we ’s ochtends naar school, het duurde ruim een uur voor we er waren. Als we ’s middags thuiskwamen, voetbalden we tot het donker werd en plukten we vruchten in het bos. Helaas was het altijd vroeg donker. En ’s avonds moesten we, terwijl het huis door gaslampen werd verlicht, opletten dat de pan met melk niet overkookte. Het klinkt misschien saai, maar er wás niets anders. We raakten er al gauw aan gewend.

lees verder...

Bron: VI 26-10-05

Vitesse wil de hoofdprijs voor Amoah

Hoewel zijn contract aan het eind van het seizoen afloopt en er geen zicht is op een nieuwe verbintenis, is Vitesse niet van plan spits Matthew Amoah (25) zomaar te laten gaan. FC Twente heeft zich officieel bij de Arnhemse club gemeld en ook Roda JC en NAC Breda zijn geïnteresseerd. ‘Maar wij laten hem alleen vertrekken als er een grote smak geld tegenover staat’, zegt manager voetbal Jan Streuer van Vitesse. ‘Het is duidelijk dat wij eventueel openstaan voor een vertrek van Matthew, maar wij willen zelf ook presteren. Helemaal nu we na 31 oktober geen vervanger meer kunnen halen, zou het heel vervelend zijn als we onze eerste spits opeens kwijtraken.’ Op 31 oktober sluit de Nederlandse transfermarkt. Johan Plageman, algemeen directeur van FC Twente: ‘Wij hebben ons bij Vitesse gemeld, maar ze zeiden dat we maar met een bod moesten komen. We komen er later deze week op terug.’

Bron: VI 26-10-2005

KNVB sluit transfermarkt al op 31 oktober

Tot verrassing van velen heeft de KNVB de clubs in het betaalde voetbal laten weten dat de nationale transfermarkt per 31 oktober, aanstaande maandag, wordt gesloten. De clubs hebben daardoor nog precies zes dagen om, indien gewenst, een nieuwe speler aan te trekken. De voetbalbond geeft met de maatregel gehoor aan het verzoek van de wereldbond FIFA, dat de nationale deadlines gelijk wil stellen aan die van de internationale transfermarkt. De zogenoemde jokerregeling deed de afgelopen weken nogal wat stof opwaaien. Vooral PSV maakte dankbaar gebruik van de mogelijkheid binnen Nederland nog te kunnen transfereren door Jason Culina van FC Twente over te nemen. Laatstgenoemde club maakte destijds haar onvrede kenbaar over de gang van zaken. ‘We vinden het dan ook een uitstekende zaak dat de KNVB dit besluit nu heeft doorgevoerd’, zegt algemeen directeur Johan Plageman van FC Twente. ‘Transferdeadlines dienen gelijke tred met elkaar te houden. Het was natuurlijk vreemd dat we Culina kwijtraakten en geen geschikte vervanger in het buitenland konden halen. Dat deze maatregel pas nu wordt ingevoerd, is zuur voor ons, maar goed voor het voetbal in het algemeen.’ De internationale transferdeadlines, die lopen van het einde van het seizoen tot en met 31 augustus en van 1 tot en met 31 januari, bestaan al jaren.

Vanaf 5 december 2002 was in Nederland een dispensatieregeling van kracht die clubs toestond twee extra spelers (jokers) per seizoen aan te trekken. De druk van de FIFA op de KNVB nam de afgelopen weken dusdanig grote vormen aan dat de Nederlandse voetbalbond zich genoodzaakt zag de dispensatie af te schaffen. ‘We hebben van de FIFA de plicht gekregen het zo snel mogelijk te veranderen’, reageert Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB. ‘We werden door sommige andere landen al als de paria van Europa gezien, en anders waren sancties gevolgd. Voorheen hebben ze weleens gedreigd met uitsluiting van een WK, nu hebben ze dat niet gedaan. Dat vind ik netjes.’ Behalve clubs die nog spelers willen aantrekken lijken de voetballers de grote verliezer van de nieuwe regel. De Centrale Spelersraad (CSR) voerde maandag overleg met de KNVB. ‘De KNVB kan hier weinig aan doen, want het wordt opgedragen door de FIFA’, aldus directeur Louis Everard van spelersvakbond VVCS, die eveneens zitting heeft in het secretariaat van de CSR. ‘We hebben met Kesler wel over een praktisch alternatief gesproken. Indien twee clubs én een speler het eens zijn over een overgang, kunnen ze bij de arbitragecommissie ontbinding van het contract aanvragen. Dan ontstaat er alsnog ruimte voor een overgang.’ Transfers als die van Culina lijken voorlopig echter van de baan. Pas op 1 januari, als ook internationaal weer gehandeld mag worden, gaat de carrousel weer draaien. Net als op de dagen vóór 31 augustus zullen ook deze week weer genoeg clubs de markt opgaan om hun selectie aan te vullen.

Bron: VI 26-10-2005

Duet heeft geen interesse meer in Vitesse/Gelredome
Vermogensbeheerder stopte al na nee van gemeente
Vermogensbeheer stort zich op sport

Joost van Mierlo

De Londense vermogensbeheerder Duet Group spreidt zijn tentakels over steeds meer terreinen uit. Even leken ze geïnteresseerd in voetbalclub Vitesse en bijbehorend vastgoed. Dat is voorbij. Maar de passie voor voetbal blijft.

Het is de meest mondaine wijk van hartje Londen, Mayfair. Op de begane grond verdringen zich de kleermakers die de laatste populaire krijtstreep of Harris tweed aanprijzen. Verder herbergen de straten een ongewone hoeveelheid trendy restaurants. Daar is het ’s middags aangenaam toeven. Geanimeerd wordt de laatste deal besproken of beklonken. Het is het terrein waar hedge funds en andere vrijbuiters op het gebied van vermogensbeheer zijn neergestreken. Een van hen is de Duet Group. Vijf jaar geleden ontstaan uit de samenwerking tussen Henry Gabay en Alain Schibl. Het is het traditionele verhaal. Beide Zwitsers waren succesvolle bankiers bij Credit Suisse (Gabay) en Union Bancaire Privee (Schibl). Maar de vrijheid lonkte. Mayfair is de geschikte omgeving. Op de eerste verdieping van het statige herenhuis – marmeren vloeren, gestucte plafonds – heerst een aantrekkelijk soort drukte. Televisies en Bloombergschermen schreeuwen om aandacht. Ieder bureau heeft meerdere telefoons. Meer dan oren in ieder geval.

Het is de dealingroom van de Duet Group. Aan vermogende particulieren – de inleg ligt veelal boven $ 250.000 – worden diverse hedge funds of funds of hedge funds aangeboden. Maar het radium van activiteiten wordt nog altijd uitgebreid. Alain Schibl was zelf een verdienstelijk voetballer bij Lausanne Sports. Hij heeft er diverse contacten met stervoetballers aan overgehouden. Inmiddels beleggen enkele tientallen voetballers hun vermogen bij Duet. Schibl schat dat het om een totaal bedrag van euro 50 mln gaat (het totale beheerde vermogen bedraagt euro 500 mln). Nee, namen noemt hij niet. ‘We zijn Zwitsers. Het gaat niemand wat aan.’

Door de banden met voetballers zijn er ook nieuwe initiatieven op het gebied van sport ontstaan. Zo was Duet nauw betrokken bij de viering van het 100-jarig bestaan van de wereldvoetbalfederatie Fifa. Er is onder andere een reizende fototentoonstelling met de honderd door Pele verkozen beste voetballers ter wereld. Ook vertegenwoordigt Duet spelers bij het vermarkten van hun imago-rechten. Daarnaast adviseert Duet voetbalclubs als het gaat om een professionele bedrijfsvoering. Daarbij gaat het niet om de minste clubs. Onder andere Chelsea krijgt adviezen als het gaat om de jeugdopleiding, aldus Schibl.

Eerder dit jaar kwam de Britse vermogensbeheerder in Nederland in het nieuws. Toen meldde Karel Aalbers, oud-voorzitter van de Arnhemse voetbalclub Vitesse , dat Duet bereid was euro 50 mln te besteden aan de aankoop van het Arnhemse voetbalstadion Gelredome. Voorwaarde daarvoor was dat Duet ook zeggenschap kreeg over de voetbalclub. De onderhandelingen met de gemeente hebben zich maanden voortgesleept, maar uiteindelijk besliste de gemeente Arnhem, eigenaar van het stadion, dat het de voorkeur gaf aan een keuze tussen kantoorontwikkelaar Eurocommerce en aan TCN, eigenaar van het Hilversumse Mediapark.

Voor Duet Group is daarmee de kous af. Schibl wil in Londen niet veel zeggen over de zaak Vitesse : ‘We geven enkel informatie over geslaagde transacties en zelfs dan vertellen we weinig’. In een schriftelijke reactie meldt Gabay later dat er geen sprake meer is van interesse in Gelredome. Aalbers heeft de afgelopen weken nog wel contact gezocht met Vitesse . Volgens hem is de belangstelling van Duet Group nog altijd levendig. Zijn advocaat Mark van den Boomen wenst geen toelichting te geven op die belangstelling. Vitesse zelf heeft aangegeven geïnteresseerd te zijn in de gulle geldschieter. Want naast de euro 50 mln voor Gelredome en Vitesse heeft Duet ook nog een sponsor achter de hand die de komende jaren euro 8 mln per jaar kan betalen. Begin deze week zou Aalbers met bewijzen voor de aanhoudende belangstelling van Duet moeten komen. Daarbij ging het onder andere om een bankgarantie voor het beschikbare geld. Volgens bronnen binnen Vitesse is dit niet gebeurd, hetgeen niet verwonderlijk is gezien de afwijzende houding van de Duet Group zelf.

Voor Duet was het een transactie die ooit veelbelovend leek. De combinatie met vastgoedontwikkeling van het gebied brengt volgens Schibl interessante financieringsconstructies binnen handbereik. Maar als directe belegging voor de voetballers die aan Duet hun geld toevertrouwen is een investering als Vitesse minder geschikt. Schibl: ‘Nee, daar zou ik mijn eigen geld ook niet in steken. Dat zou ik dus ook nooit aan mijn klanten adviseren.’ En wat het mislukken van de overeenkomst met Gelredome betreft; Dat is jammer volgens Schibl, maar er blijven voldoende attractieve investeringsmogelijkheden open. De drukte aan de telefoons in de belende kamer spreekt wat dat betreft boekdelen.

Bron: Financieel Dagblad 26-10-2005

‘Amoah te duur voor FC Twente’

FC Twente heeft de hoop op Matthew Amoah opgegeven. De Ghanese aanvaller van Vitesse is te duur. Vitese vraagt ondanks een aflopend contract volgend jaar zomer een pittige transfersom, daarnaast zijn ook de salariseisen van Amoah voor Twente aan de hoge kant. De club is op zoek naar een extra aanvaller nadat men eerder tussentijds Jason Culina kwijtraakte aan PSV. FC Twente had dus de middelen om iets te doen. Mocht FC Twente alsnog een speler willen aantrekken dan zal men moeten opschieten. 31 oktober sluit immers de nationale transfermarkt.

Bron: Voetbalplus 26-10-2005

Vitesse-speler Ruud Knol is de winnaar van de week.

Ruud Knol (24) stond zaterdag in Roosendaal voor de tweede keer achter elkaar in de basis van Vitesse. Prompt won de Arnhemse club opnieuw: 3-0 bij RBC, na de 3-1 tegen ADO Den Haag een week eerder. Toeval? Nee, toeval bestaat niet. De cijfers van Knol staan niet op zich. Vorig seizoen deed hij alleen de eerste drie competitiewedstrijden mee. De score: zeven punten. En dit seizoen viel hij in tijdens de openingspartij tegen Heerenveen. Ook dat duel ging niet verloren (2-2). Duidelijk is dat het Arnhemse elftal er wel bij vaart bij de rentree van De Leider. Het is sneu voor Peter van den Berg, die dit seizoen met een slepende blessure kampte en nu vanuit de ziekenboeg moet toezien hoe Knol zijn plek heeft ingepikt. Indien Knol geen last meer krijgt van zijn knie, lijkt het duo Knol/ Michael Dingsdag een gouden duo voor de toekomst. De centrumverdediger uit Zevenaar gaat deze week als ‘ Ruudje zes uit twee’ door het leven. Zaterdag komt Heracles naar Gelredome. Dat kon wel eens negen uit drie worden. Daarna wachten op papier twee lastige uitwedstrijden: Feyenoord en Willem II. Maar voor Vitesse lijkt momenteel alles mogelijk, zeker met Knol in de ploeg.

Bron: De Gelderlander 26-10-2005

Theo Janssen zit lekker in zijn vel

Rapporteur Tinus Bosselaar beloonde Theo Janssen (24) met het hoogste cijfer van het weekeinde. De middenvelder van Vitesse nam zijn elftal in de uitwedstrijd tegen RBC (0-3) op sleeptouw, scoorde twee keer en kreeg een acht. “Ik zat al een tijd lekker in mijn vel, maar het team draaide tot dusver niet denderend. Daardoor was het moeilijk uitblinken”, aldus de Arnhemmer, die sinds het seizoen 1998/’99 al 159 competitiewedstrijden in het betaalde voetbal speelde en 17 keer scoorde.

In Roosendaal rekende Janssen voor de zoveelste keer af met het verhaal dat hij te dik zou zijn en niet als prof leeft. “Wie dat zegt, weet niet waarover hij praat. Mijn vetpercentage is niet te hoog en voor de trainer dan ook geen enkel punt van discussie. Het probleem is – zo vertelde mijn fysiotherapeut – dat ik een heel andere lichaamsbouw heb dan veel andere voetballers, waardoor ik dik oog. Maar als ik mijn shirt uittrek, staat iedereen ervan te kijken. In positieve zin, bedoel ik.”

En: “Trainers die denken tactisch te zijn door een ‘loper’ op mij zetten, hebben hun huiswerk niet goed gedaan, want ik loop gewoon de hele wedstrijd met zo’n tegenstander mee. Duurlopen op de training zijn niet mijn favoriete hobby, maar ook daar draai ik mijn hand niet voor om.” Lachend: “Ik ben een keurige middenmoter. Het is echter moeilijk vechten tegen vooroordelen. Die strijd win ik toch niet. Mensen hebben een bepaald beeld van me, daar verzet ik me tegen, maar dat zel altijd wel zo blijven.”

Hoewel Janssen onlangs zijn handtekening zette onder een contract dat hem tot 2008 aan Vitesse bindt, heeft de oudspeler van Jong Oranje de hoop op een topclub nog niet opgegeven. “Feyenoord toonde begin dit jaar nog interesse, maar omdat ik net had bijgetekend en Stijn Schaars al naar AZ was vertrokken, vroeg Vitesse begrijpelijk de hoofdprijs. Dat ik nog steeds hier speel, is geen straf. Sterker nog, ik heb mijn contract verlengd, omdat ik me thuisvoel bij Vitesse en ik hoop dat de club iets aan me verdient.”

Bron: De Telegraaf 25-10-2005

KNVB zet streep door Hollandse regeling

Voetbalclubs die nog een speler willen halen, hebben daarvoor nog maar één week de tijd. Op last van de wereldvoetbalbond Fifa sluit de KNVB volgende week maandag op 31 oktober om twaalf uur ‘ s nachts de binnenlandse transfermarkt. De clubs worden daarmee voor het blok gezet, want tot gisteren ging iedereen er nog vanuit dat men tot 31 januari zaken kon doen.

De internationale transfermarkt sloot weliswaar al op 31 augustus, maar in Nederland konden de clubs altijd nog gebruik maken van de zogeheten Jokerregeling. Die hield in dat tussen 31 augustus en 31 december de clubs in eigen land nog twee spelers mochten kopen, verkopen, huren of verhuren. Dankzij die mogelijkheid haalde landskampioen PSV onlangs nog Jason Culina van FC Twente naar Eindhoven.

Op 1 januari gaat internationaal de transfermarkt weer open, tot 31 januari. De Fifa ergerde zich al geruime tijd aan de Nederlandse uitwijkmogelijkheid, waardoor de KNVB nu heeft ingegrepen en de clubs het afgelopen weekeinde verraste met de mededeling dat de transfermarkt over een week alsnog op slot gaat. Volgend jaar gaat de binnenlandse spelersmarkt net als in het buitenland op 31 augustus dicht. Volgens technisch directeur Mark Wotte van Feyenoord treft de maatregel niet zozeer de clubs, maar vooral jonge voetballers. “Spelers die bij hun club niet aan het spelen toekomen, hadden altijd nog de kans ergens anders wel te kunnen voetballen. Dat houdt nu dus op. Als je het eerste elftal niet haalt bij de ene club, is de kans voortaan verkeken dat je, verkocht of verhuurd, bij een andere club wel aan de bak komt. Voor de ontwikkeling van jonge voetballers is dit een slechte zaak. En dus voor het Nederlandse voetbal”, aldus Wotte.

Bron: De Gelderlander 25-10-2005

Jong RKC Waalwijk-Jong Vitesse afgelast

De wedstrijd tussen Jong RKC Waalwijk en Jong Vitesse van vanavond is afgelast. Een nieuwe datum is nog niet bekend.

24-10-2005

Kaartverkoop Feyenoord-Vitesse (zo 6/11, 14.30 uur)

Buscombi

Omwisselbiljetten voor de bus zijn verkrijgbaar bij ticketbox.

Uitkaart+ vanaf 15-10: 21,05 euro
Uitkaart vanaf 15-10: 23,75 euro
Seizoenkaart vanaf 22-10: 26,95 euro
Verkoop tot en met 2 november

Vergeet niet uw seizoenkaart, omwisselbiljet en legitimatiebewijs mee te nemen.

Vrij vervoer

Kaarten vanaf maandag 24-10 t/m woensdag 2-11 verkrijgbaar bij afdeling Ticketing van Vitesse in Gelredome. Seizoenkaarthouders kunnen maximaal één kaartje kopen. Prijs: 17,50 euro.

oktober 2005

Janssen rekent opnieuw af met kritiek

Met twee treffers wees Theo Janssen Vitesse zaterdag de weg tegen RBC Roosendaal (0-3). “Ik ben blij met die doelpunten, want in het verleden was er kritiek op mij dat ik te weinig scoorde.” Tijdens het aangename bezoek aan RBC scoorde Theo Janssen zijn derde en vierde treffer in deze competitie. Hiermee ligt hij zelfs voor op het schema van het afgelopen seizoen. Toen prikte hij in 29 wedstrijden in totaal acht keer raak. “Ik ben blij dat ik nu ook doelpunten maak”, zei Janssen na de driepunter in Roosendaal. “Er was in het verleden kritiek op mij dat ik als middenvelder te weinig scoor. Vorig seizoen lukte het wel en dat gaat nu gelukkig weer heel goed. Daarvoor scoorde ik jaarlijks maar een keer (respectievelijk nul, nul, een, een, nul en een in de eredivisie, red.). Maar nu ga ik scoren.”

De 24-jarige Arnhemmer weet wat hem te doen staat. “Ik vind dat ik als middenvelder tussen de zes en twaalf doelpunten moet maken per seizoen”, aldus Janssen. “Ik ben nu weer goed op weg.” In Roosendaal was Janssen met afstand de gevaarlijkste man aan Arnhemse zijde. Hij vuurde enkele keren hard van afstand op doel, maar had succes met twee bekeken schuivers. In de 21ste minuut schoot hij de bal uit de draai door de benen van Jose Fortes Rodriquez in het doel. Dat was de 0-1, met zijn zwakkere rechterbeen gescoord. “Ik heb vorig seizoen al bewezen, dat ik ook met rechts kan scoren”, grijnsde Janssen.

En op de valreep zag hij de ruimte, nadat Robert Molenaar naar binnen trok. Janssen: “Ik dacht: ‘daar schiet ik hem langs’.” De geplaatste bal leverde de 0-3 op. Net als vorige week, in de gewonnen thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag (3-1), speelde Janssen in de punt naar voren op het driemans middenveld. “Dat is best moeilijk”, aldus de linkspoot. “Op deze positie heb je andere taken, bijvoorbeeld bij de omschakeling. Vorige week ging het moeilijk, vandaag ging het beter. Daar ben ik blij mee.”

Janssen speelt liever links controlerend op het middenveld, waar nu Abubakari Yakubu speelt. “Daar gaat toch mijn voorkeur naar uit”, aldus Janssen. “Het ligt aan de wedstrijd die je speelt. Vandaag kwam ik op tien veel aan de bal. Maar dat gaat soms ook en stuk moeilijker. Als ik geen ballen krijg, dan ga ik ze halen. Ik denk dat de trainer daar dan moeite mee heeft. Want dan wordt de afstand tussen mij en Matthew Amoah te groot.” Daar was zaterdag geen sprake van. Vitesse kon naar hartelust de bal rondspelen tegen het zwakke RBC, dat zeker na de rode kaart van doelman Mark Volders geen aspiraties meer toonde. Voor Vitesse leek een monsterscore voorhanden, maar de ploeg uit Arnhem hoefde niet zo nodig.

“Het gaat om de drie punten”, legde Janssen uit. “We hebben nu ook voldoende kansen gehad. Ja, misschien wordt het anders 0-6. Maar er is altijd wel wat. Je kunt als gekken naar voren rennen en de 2-1 incasseren. Wij hebben ervoor gekozen de wedstrijd rustig uit te spelen. We hebben bewust de bal rondgespeeld en hun laten lopen. Het was heerlijk. Ik zag die RBC’ers rennen. En wij werden niet moe.” In Roosendaal bracht Vitesse de tussenbalans op dertien punten na negen wedstrijden. Welke conclusies Janssen daaraan verbond? “Dat het deze competitie allemaal dicht op elkaar staat. Er is een zeer brede subtop. Het kan snel gaan. We hebben nu voor het eerst twee wedstrijden op rij gewonnen. Dat moeten we nu voortzetten.”

En: “We hadden dit nodig. Vooraf hebben we gezegd dat we tegen ADO Den Haag, RBC en Heracles (zaterdag de tegenstander in Gelredome, red.) moesten proberen negen punten te halen. Op papier zijn we beter dan die ploegen. Die wedstrijden moet je winnen. Maar in het verleden waren dat voor ons vaak de moeilijkste wedstrijden. Daarom ben ik heel blij met deze overwinning. Vorig seizoen hadden we elf punten na negen wedstrijden. Nu dertien. Zo slecht is het dus nog niet.”

Bron: De Gelderlander 24-10-2005

Volders: ‘Janssen legt iedereen in de luren’

RBC-doelman Mark Volders moest zaterdag in het duel met Vitesse (0-3) al voor rust van het veld. Hij kreeg rood nadat hij de doorgebroken Theo Janssen had gevloerd. “Janssen heeft iedereen in de luren gelegd”, zei de keeper naderhand. “Hij kwam op mij af en ging handig liggen. Ik heb hem niet geraakt, denk ik. Janssen deed het professioneleren dan ik. Ik had in mijn doel moeten blijven.”

Janssen erkende dat hij bewust had gekozen voor de rode kaart. “Hij raakte me wel, maar niet hard”, zei de nummer acht. “Ik koos voor de rode kaart. De keuze was er. Het was ver van de goal. Waarschijnlijk had ik hem erin kunnen schieten, of breed kunnen leggen op Amoah. Maar het ging door mijn hoofd dat ik moest gaan liggen. Dat is geen aansmeren van een rode kaart. Moet hij me maar niet raken.”

Bron: De Gelderlander 24-10-2005

Sturing: ‘Betere start dan in vorig seizoen’

Vitesse-trainer Edward Sturing was zaterdagavond een tevreden man in Roosendaal, na de 3-0 overwinning op RBC. “Eindelijk hebben we hier een keer gewonnen”, sprak Sturing. “Dat was ons jaren niet gelukt.” Vitesse leed in de voorbije twee seizoenen smadelijke nederlagen in Roosendaal. Vorig seizoen werd het 4-1, een jaar ervoor 3-1. Hoe anders verliep de ontmoeting zaterdagavond.

“We hebben een betere start dan vorig seizoen”, glunderde Sturing, wijzend op de score van 13 uit 9 (vorig seizoen 11 uit 9). “Het ziet er goed uit. Ik houd van positioneel goed voetbal. Dat is een proces dat moet groeien, zeker omdat we er wat nieuwe jongens bij hebben. Maar we zijn op de goede weg. Mensen vergeten dat dat tijd kost. Tenzij je, zoals vorig seizoen, het geluk hebt dat het al vanaf het begin klikt. We begonnen vandaag slordig”, analyseerde Sturing. “Daarna hebben we gedomineerd. Het werd eenvoudiger na de rode kaart bij RBC, maar toch zag ik het positiespel waar ik naartoe wil. Als je goed op balbezit speelt, dan geeft de tegenstander het een keer op. Dat hebben we goed gedaan.”

Bron: De Gelderlander 24-10-2005

Wormgoor volop in belangstelling

Vito Wormgoor wordt met grote belangstelling vanuit het betaalde voetbal gevolgd. Tal van profclubs hebben scouts op pad gestuurd om de pas zestienjarige voetballer van hoofdklasser DOVO te beoordelen. Daar behoort niet alleen FC Utrecht, NEC en Vitesse toe, ook de clubs uit de top-drie van Nederland hebben naar verluidt ‘verregaande’ interesse in de Veenendaler. Wormgoor is dit seizoen al doorgebroken in de hoofdmacht van DOVO. Niet alleen de Veenendaler kan rekenen op interesse uit het betaalde voetbal, ook voorstopper Mamoudou Kaba van Bennekom wordt gevolgd.

Bron: De Gelderlander 24-10-2005

Vitesse ligt op koers richting de play-offs

En ineens staat Vitesse in het linkerrijtje, op de zevende plaats nog wel. De Arnhemse ploeg ligt voor het eerst dit seizoen op koers richting de play- offs om Europees voetbal. Daartoe volstond zaterdag de 3-0 uitzege op het zwakke RBC Roosendaal. Met de tweede driepunter op rij heeft Vitesse de teleurstellende beginfase van de competitie hersteld. Het team van trainer Edward Sturing bezit na negen duels zelfs twee punten meer dan in het vorige seizoen, toen Vitesse net naast Europees voetbal greep en als zevende finishte.

Vitesse maakte in Roosendaal een eind aan een serie van vier opeenvolgende nederlagen tegen RBC. Dat ging opvallend eenvoudig. RBC is zonder twijfel het zwakste team in de eredivisie. Vitesse speelde al gauw een gewonnen wedstrijd, zeker nadat RBC-doelman Mark Volders van het veld was gestuurd. Op slag van rust, bij de stand 0- 1, vloerde hij de doorgebroken Theo Janssen. In het restant voetbalde het team van Sturing nauwelijks naar voren, maar tegen de kwaliteitsarme thuisploeg konden de kansen en doelpunten niet uitblijven.

In Roosendaal bevestigde Vitesse wat de ploeg eerder al had laten zien tegen FC Groningen (2-0) en ADO Den Haag (3-1). De Gelderse ploeg wint momenteel makkelijker van de op papier kleinere ploegen dan in de voorbije jaargang. Toen leverde het voornoemde drieluik met Groningen, Den Haag en RBC bijvoorbeeld geen enkel punt op. Het elftal van Sturing lijkt aan stabiliteit te hebben gewonnen. Daarin vallen twee dingen op. Ten eerste de terugkeer van Ruud Knol. De blonde centrumverdediger stond voor de tweede keer in de basis en opnieuw won Vitesse. Vorig seizoen speelde Knol drie wedstrijden mee. De score: zeven punten. Met de rentree van de tactisch sterke Knol heeft de defensie aan zekerheid gewonnen, hoewel hij en Michael Dingsdag in het hart van de verdediging nauwelijks werden getest door de aanval van RBC. Daarnaast lijken de puzzelstukken op het Arnhemse middenveld in elkaar te vallen. Door de blessure van Richard Knopper hoeft Sturing niet langer naar geforceerde oplossingen te zoeken.

Remco van der Schaaf en Abubakari Yakubu spelen voor de verdediging. En in ontmoetingen met de mindere goden uit de eredivisie is Theo Janssen zeer geschikt als aanvallende middenvelder. Dan komt hij veel aan de bal en garandeert zijn goede techniek en trap het nodige gevaar. Zoals ook in Roosendaal. Na dik twintig minuten spelen verraste Janssen zijn cipier José Fortes Rodriquez met een geplaatste schuiver met zijn zwakkere rechterbeen. De bal ging door de benen van de verdediger naar de verre hoek (0-1). En nadat invaller Youssouf Hersi een assist van Matthew Amoah had afgerond (0-2), vond Janssen vlak voor tijd met een droge schuiver opnieuw de benedenhoek (0-3). De ruime zege verbloemde enkele minpunten aan Arnhemse zijde. Zo begon Vitesse uitermate zwak aan het duel. Na drie minuten mocht Tyrone Loran ongehinderd raak koppen na een vrije trap. Vitesse had geluk dat grensrechter Patrick Langkamp met zijn vlag zwaaide voor buitenspel. En vlak daarna redde doelman Harald Wapenaar zijn ploeg, toen Ali Elkhattabi vrij voor hem opdook na een te korte terugkopbal van Van der Schaaf. Daarnaast blijft de linkerkant van het elftal het zorgenkind van Sturing. Gill Swerts doet het goed als linksback, maar aanvallend gezien blijft het lastig voor de rechtspoot om buitenom te gaan en met links een voorzet te geven. Fred Benson speelde linksbuiten. Voor de typische centrumspits geldt het zelfde probleem. Je kunt het Swerts en Benson niet kwalijk nemen. Het was wel veelzeggend dat nagenoeg elke aanval van Vitesse over de rechterkant liep.

Bron: De Gelderlander 24-10-2005

Spelen voor een transfer
Hersi: Ik hoop in de winter te vertrekken bij Vitesse

In zijn 300ste wedstrijd in het betaald voetbal had RBC’er Robert Molenaar weinig reden tot uitbundigheid. “Daar wil ik niet aan denken, het heeft geen zin om negatief te denken. Laten wij nou gewoon de schouders eronder zetten. Ik weet het, het is een cliché. Maar op dit moment wel voor ons van toepassing.”

Youssouf Hersi begint nog altijd als reserve aan een wedstrijd, maar hij voelt zich met de week lekkerder. Net als vorige week tegen ADO Den Haag (3-1 zege) kwam Hersi ook tegen RBC Roosendaal tot scoren. Hij droeg mede bij aan de 3-0 overwinning. De andere twee treffers waren van Theo Janssen. Dat Hersi het zo goed doet, is opvallend. De voormalig Ajacied mag uit Arnhem vertrekken. “Ik heb net voor het sluiten van de internationale transfermarkt te horen gekregen dat ik kon gaan”, zegt Hersi. “Op dat moment was het veel te laat om nog te verhuizen. Nu is het afwachten wat er in dé winterstop komt. Ik praat in ieder geval met enkele clubs. Maar tot er iets nieuws is, doe ik gewoon mijn best voor Vitesse.”

Zijn speelminuten pakt Hersi tegenwoordig vooral in het tweede elftal.”De trainer van de beloften heeft wél vertrouwen in me. Hij laat me spelen op mijn favoriete positie, als echte nummer tien. In het eerste moet ik altijd als rechtsbuiten aan de slag. Ik zeg niet dat ik daar niet wil staan, maar liever voetbal ik van achter de spitsen. Maar doordat ik het bij het tweede zo naar mijn zin heb, lukt het ook in het eerste om goed te voetballen.”

De carrière van Youssouf Hersi is de laatste jaren weinig gelukkig. Na een sublieme periode met NEC besloot de geboren Ethiopiër hogerop te gaan. Heerenveen was zijn bestemming, maar in Friesland slaagde hij nooit. Vitesse zou hem verlossen, alleen ook daar kwam hij niet uit de verf. “Achteraf kun je misschien zeggen dat Vitesse een verkeerde keus was. Maar toch, de selectie is fantastisch, ik heb het er prima naar mijn zin. Alleen de technische staf zegt dat ik slecht gepresteerd heb en dus moet ik weg. Dan houdt het op. In mijn ogen heb ik er echter alles aan gedaan.” Met scoren en sterk te blijven invallen kan hij een mooie transfer verdienen. “Daarom moet ik nu het koppie erbij houden en mijn best blijven doen. Je zult zien, dan komt het met mij uiteindelijk wel goed.”

Of het met RBC Roosendaal nog goed komt, is de vraag. Iedere club die met een vormcrisis kampt, moet hopen snel bij de West-Brabanders op bezoek te mogen. Zelfs ploegen die in een dip zitten, krijgen tegen de formatie van de arme trainer Dolf Roks alle gelegenheid om aan het zelfvertrouwen te werken. Vitesse was zaterdagavond aan de beurt. Zonder zich ook maar een beetje in te hoeven spannen, wonnen de dit seizoen matig begonnen Arnhemmers met 3-0. De Vitessenaren konden het eigenlijk niet geloven. Het gebeurt weinig dat ze zó weinig tegenstand kregen als tegen RBC. “Met afstand de zwakste club op het hoogste niveau”, riepen de Arnhemse spelers na afloop in koor.

De feiten spreken daarbij voor zich. Hoewel de thuisploeg nog wel aardig begon, was het verder zeventig minuten éénrichtingsverkeer naar het Brabantse doel. Zeker na de rode kaart voor doelman Mark Volders, op slag van rust, kwamen de gastheren niet meer van de eigen helft af. Het was aan het te lage tempo te wijten dat Vitesse de score niet naar grote hoogte stuwde.

Bron: AD/Utrechts Nieuwsblad 24-10-2005

Loflied op Theo Janssen

Voetbalkenners dromen al jaren van het team dat in 2006 in Duitsland de Wereldtitel pakt. Robben, Van Hooijdonk en Van Nistelrooij in de spits. Een middenveld met Sneyder, Van der Vaart en Theo Janssen. Achterin: Van Bronkhorst , Stam, Knol en Heitinga. Van de Sar in het doel. Vreemd, twee Vitessenaren en een oud-Vitessenaar in het Nederlands elftal? Helemaal niet. Zeker niet als het gaat om Theo Janssen, de parel van ’t Broek.
Neem nu z’n bal-aanname. Een lust voor het oog. Of de bal nu langs de grond wordt aangespeeld of door de lucht, binnen een fractie van een seconde ligt de knikker speelklaar aan de voet. Ondertussen spiedt Theo al waar de bal naar toe moet. Meestal een bestemming die zo’n dertig tot veertig meter verwijderd is. Als een dood vogeltje valt het speeltuig vervolgens uit de lucht. Nooit achter de man, maar altijd in de loop meegegeven, zoals Abe Lenstra het ons al leerde en zoals Johan Cruijff het in z’n laatste jaar bij Feyenoord wekelijks voordeed. Cruijff was toen achter in de dertig, Theo is begin twintig! Neem z’n corners. Een korte aanloop en de bal valt met dodelijke precisie vlak voor het doel, vaak bij de eerste paal. Niet te verdedigen zo’n bal en klaar om in te knikken. Stond daar nóg een Theo dan zouden we de champions-league al lang gewonnen hebben…. Het mooist zijn z’n vrije trappen. Even subliem als die van Pierre, maar heel anders genomen. Theo plaatst zich haaks op de schietrichting. De baan van de met links afgevuurde kanonskogel spot met tot nu toe bekende natuurwetten. Het recept is alleen bekend bij Theo Janssen. Keepers van naam kunnen daarover meepraten…… Een unieke voetballer, die in z’n eentje al een gang naar het Gelredome rechtvaardigt.

Gaat het zien, nu het nog kan!

Dick Tiemens
fractievoorzitter PvdA Arnhem

Gastenboek vitesse.org 23-10-2005

Twente informeerde naar Matthew Amoah

Vitesse-spits Matthew Amoah staat in de belangstelling van FC Twente. De club heeft zich bij manager voetbal Jan Streuer gemeld. Amoah moet de opvolger worden van de naar PSV vertrokken Jason Culina. “Ik heb inderdaad met directeur Plageman gesproken over Amoah”, bevestigt Jan Streuer. “Maar het is een beetje raar gegaan, want daarna heb ik niks meer van ze gehoord.” Matthew Amoah weet zelf niet veel van de interesse van Twente. “Ik heb wel vaag iets gehoord, maar ik weet het niet. Twente is op zich een mooie club, maar ik ga liever naar het buitenland.”

Een tussentijds vertrek van Amoah is bespreekbaar volgens Streuer, omdat zijn contract na dit seizoen afloopt. Maar nu de regels zijn veranderd, moet Twente voor het einde van deze maand al zaken doen. “En dat is voor ons lastig, want wij hebben dan heel weinig tijd om een vervanger te halen. Daar moet dan wel een heel goed bedrag tegenover staan. Ook als hij in de winterstop weg zou gaan. Wij hebben natuurlijk ook nog een sportief belang”, vindt Streuer. Eerdere pogingen van Vitesse om het contract van Amoah open te breken, hadden geen resultaat.

Bron:Omroep Gelderland 22-10-2005

Hersi terug met dank aan Gery Vink zondag

Youssouf Hersi gooide vrijwel meteen nadat hij was ingevallen de wedstrijd tegen RBC in het slot. Na zijn doelpunt liep Hersi meteen naar de bank. “Ik had afgesproken dat ik dan een groet zou brengen. Dat deed ik dus. Het is een kwestie van zelfvertrouwen, want dat heb ik weer terug. Dat is mede te danken aan de trainer van het tweede elftal, Gery Vink, die me het plezier in het voetballen heeft teruggegeven.” Desondanks staat Hersi nog steeds open voor een vertrek. “Ik mag weg, dat is bekend. Ik heb het hier echt wel naar mijn zin met de supporters en met de spelers, maar als ik niet speel…”

Bron:Omroep Gelderland 22-10-2005

Van der Schaaf vindt rondspelen logisch

Remco van der Schaaf vond het logisch dat Vitesse in de tweede helft tegen RBC vooral rondspeelde. “Natuurlijk, dat is het beste wat je in zo’n situatie kunt doen. Zo loop je ook niet het risico dat zij er nog eentje maken en dat je het dan nog moeilijk krijgt. Bovendien kun je dan wachten op de 0-3, en die kwam ook nog van Theo.”

De middenvelder wil niet teveel waarde hechten aan tweede zege op rij. “We staan waar we horen. De balans opmaken heeft pas echt zin na een wedstrijd of vijftien. Maar na dit soort wedstrijden zou je het veel makkelijker hebben tegen Heerenveen of Roda JC.”

Bron:Omroep Gelderland 22-10-2005

Vitesse ruim langs onthutsend RBC

Met de tweede zege op rij is Vitesse de weg omhoog verder ingeslagen. In Roosendaal werd met 3-0 van een onthutsend zwak RBC gewonnen. RBC Roosendaal beschikt over een niet eredivisiewaardig team, dat slechts 2 punten uit 8 wedstrijden had behaald. Vitesse begon vrij afwachtend en sloeg pas in de 21e minuut toe. Theo Janssen, weer in blakende vorm, draaide weg van Fortes-Rodriguez en schoot met rechts gedecideerd raak (0-1). Het duel werd vlak voor rust definitief beslist. RBC-doelman Volders haalde de doorgebroken Janssen neer en kreeg direct rood.

Na rust was er nooit meer sprake van een wedstrijd. Van RBC ging met tien man al helemaal geen dreiging meer uit en Vitesse ging niet voluit. De Arnhemmers hoefden dat ook niet, ze kregen alle ruimte van RBC. Vitesse beperkte zich lang tot het rondspelen van de bal, maar sloeg in de 63e minuut weer toe. Matthew Amoah legde keurig af op Youssouf Hersi, die wederom als invaller scoorde (0-2). Vlak voor tijd zorgde Theo Janssen voor het slotakkoord. De assist kwam weer van Amoah, waarna de Arnhemmer met een poeier invaller-doelman Friebel klopte (0-3). Vitesse staat (voorlopig) 7e.

Bron:Omroep Gelderland 22-10-2005

RBC verliest van Vitesse

Zelfs hoopgevende statistieken bieden RBC geen soelaas meer. Ook tegen Vitesse, vorig seizoen door de Brabanders nota bene tot twee keer toe verslagen, was de thuisploeg zaterdagavond in Roosendaal niet bij machte de eerste zege te boeken, 0-3.

Nog meer tegenslag trof de hekkensluiter, want doelman Volders wacht na zijn rode kaart enkele wedstrijden schorsing.

RBC begon met goede bedoelingen aan het duel, met als ruggesteun de positieve herinneringen aan de twee ruime overwinningen (4-1 in Roosendaal, 3-1 in Arnhem) op Vitesse uit de vorige jaargang. Al na 25 seconden bolde het net achter Wapenaar, maar scheidsrechter Nijhuis keurde de treffer van Smolders af wegens buitenspel. De Arnhemse doelman graaide even later de bal van de schoen van Elkhattabi, die bijna een riskante kopbal van Van der Schaaf had afgestraft.

Een beginnersfout van Fortes Rodriguez beroofde RBC echter van alle illusies. De routinier bood na 20 minuten Janssen, niet bepaald gezegend met een korte draaicirkel, een vrijgeleide. Janssen mocht de bal na een inworp aannemen, simpel zijn tegenstander uitkappen en de hoek uitzoeken.

De middenvelder van Vitesse vestigde daarna nog enkele keren de aandacht op zich. Zijn eerste afstandsschot ging net naast, de tweede poging eindigde op de vuisten van Volders. De Belgische doelman kreeg kort voor de rust de rode kaart nadat hij de doorgebroken Janssen, alweer hij, had gevloerd. Met tien man was de machteloosheid van RBC nog schrijnender.

Friebel toonde zich na de rust een waardige vervanger, maar hij was ook kansloos bij een inzet van invaller Hersi, die op dat moment amper twee minuten in het veld stond. Kort voor tijd zorgde Janssen met een schuiver nog voor de derde Arnhemse treffer. Vitesse voelde eigenlijk niet eens de drang de score nog verder op te voeren, was coulant voor RBC dat na drie wissels zowel aanvoerder Loran als Acuna naar het einde zag strompelen.

De thuisclub heeft dringend behoefte aan nieuwe impulsen, wil RBC niet al in een heel vroeg stadium van de competitie als degradant vast komen te staan. Vooral de geringe productiviteit baart trainer Roks immense zorgen. De ploeg scoorde in negen wedstrijden pas vier keer, waarvan nog de helft uit een strafschop.

Bron: ANP 22-10-2005

Vitesse verslaat ´Angstgegner´ RBC
Janssen leidt Vitesse naar verdiende punten

Vitesse heeft vandaag gebroken met de traditie van de laatste jaren. In Roosendaal werd er met 0-3 gewonnen. Theo Janssen opende na 20 minuten de score met een vlammend schot op 20 meter van het doel. Hersi verdubbelde de score tijdens de tweede helft nadat hij twee minuten eerder erin kwam voor Benson. Pal voor tijd onderstreepte Janssen zijn grote rol in de overwinning met zijn tweede doelpunt van de avond

Door de overwinning is Vitesse opgeklommen naar een voorlopige 7e positie.

Later meer.

22-10-2005

Ghana ontloopt WK-gangers

Ghana, met de Vitessespelers Abubakari Yakubu en Matthew Amoah ontloopt in de poulefase van de Afrika Cup de WK-gangers. De Ghanezen zijn ingedeeld in poule D met Nigeria, Senegal en Zimbabwe.

In Caïro vond donderdagavond de loting voor de eindronde van de Afrika Cup plaats. De zestien deelnemers, die gaan strijden om de titel die in 2004 werd gewonnen door Tunesië, werden verdeeld over vier groepen. Het toernooi begint op 20 januari met de wedstrijd tussen gastland Egypte en buurland Libië. Na de groepsfase zullen acht landen zich plaatsen voor de kwartfinales, die volgens het knock-out systeem worden verspeeld. De complete poule-indeling voor de Afrika Cup 2006:

Poule A
Egypte
Ivoorkust
Libië
Marokko

Poule B
Angola
Congo
Kameroen
Tofo

Poule C
Guinee
Tunesië
Zambia
Zuid-Afrika

Poule D
Ghana
Nigeria
Senegal
Zimbabwe

Door het toernooi in Egypte zal Vitesse beide spelers geruime tijd moeten missen (januari/februari 2006).

Bron: Vitesse.nl 21-10-2005

Tom De Mul wil acties maken op de vleugel

Vitesse speelt vanavond tegen RBC Roosendaal en volgende week tegen Heracles. Twee counterploegen, tegen wie de Arnhemse club het spel zal maken. En dus is een grote rol weggelegd voor de vleugelspitsen. Onder hen Ajax-huurling Tom De Mul. Tom De Mul (19) stapte begin dit seizoen op huurbasis over van Ajax naar Vitesse. De Belgische jeugdinternational kwam dit seizoen in vijf van de acht competitiewedstrijden van Vitesse in actie. Eerst twee keer als invaller, maar in de laatste drie duels was de rechterspits basisspeler.

– Hoe kijk jij terug op de beginfase van het seizoen?

De Mul: “Met gemengde gevoelens. Eerst zat ik nog bij Ajax, toen kwam ik hier naartoe en liep ik een blessure op. Nu gaat het beter. Ik moet dit nu zien vast te houden.”

– Voel je je al een vaste waarde in het elftal?

“Dat weet ik niet echt. Ik vond mezelf tegen Roda JC niet goed spelen. Toch kreeg ik in de wedstrijd erna, tegen ADO Den haag, weer een kans. Dat is prettig, dat je blijft staan, ook als je eens niet goed speelt.”

– Vorige week was je beste wedstrijd tot nu toe, hoewel het rendement nog onvoldoende was.

“Dat klopt, hoewel ik pech had dat een voorzet een paar keer net niet aankwam. Ik ben heel kritisch op mezelf. Het belangrijkste was dat de overwinning op ADO Den Haag iets met de groep heeft gedaan. Je ziet op de trainingen dat iedereen beter in zijn vel zit. Dat moeten we nu uitbouwen. Als we winnen van RBC, dan komen we waarschijnlijk in het linkerrijtje, daar waar we horen. En daarna spelen we tegen Heracles. Dat zijn wedstrijden die we moeten winnen.”

– RBC en Heracles zijn tegenstanders die zich waarschijnlijk zullen ingraven tegen Vitesse. De ruimtes zijn dan klein voor jullie en dus worden de buitenspelers heel belangrijk.

“Ik vind het alleen maar leuk als we veel via de zijkanten moeten spelen. Want dat betekent dat ik veel in het spel betrokken word en dus veel kan laten zien. Het is heel belangrijk dat je altijd naar je kwaliteiten speelt. Ik weet dat ik het moet hebben van acties maken. Ook als het twee of drie keer mislukt, ik moet het blijven doen. Dat is mijn spel. Als me dat niet lukt, dan ga ik naar huis met het gevoel dat ik geen lekkere wedstrijd heb gespeeld.”

– In hoeverre heb je al het gevoel dat je goed bent ingespeeld op je ploeggenoten?

“Dat gaat steeds beter. Maar in het aanvoelen van medespelers, daar kunnen we nog heel veel winst maken.”

– Na je debuut voor Vitesse zei je dat je doel dit jaar was zoveel mogelijk te spelen bij Vitesse. Is dat nog steeds zo of ga je nu voor een basisplaats voor langere tijd?

“Ik wil nog steeds zoveel mogelijk spelen, maar dat geldt natuurlijk voor iedereen. Daarom zeg ik: ik wil die basisplaats gewoon.”

Bron: De Gelderlander 22-10-2005

Trainer Sturing wil slechte reeks eindigen

Vitesse gaat vanavond op bezoek bij RBC Roosendaal. De hekkensluiter in de eredivisie kan gerust een angstgegner van de Arnhemse ploeg worden genoemd. Nadat algemeen directeur Paul van der Kraan begin 2004 van RBC naar Vitesse ging, verloor Vitesse vier keer op rij van RBC. “We moeten er geen vijfde keer van maken”, zei Vitesse-trainer Edward Sturing gisteren. “Het zijn slechts cijfers uit de historie, maar we moeten proberen dit een keer te keren. In de bespreking heb ik gewezen op vorig seizoen.”

Toen verloor Vitesse met 4-1, ondanks een goede eerste helft (0-1). Een seizoen eerder leidde de 3-1 nederlaag bij RBC tot het ontslag van trainer Mike Snoei. RBC graaft zich waarschijnlijk in tegen Vitesse. De ruimtes zijn klein en dus worden de buitenspelers belangrijk. Buitenspeler Tom De Mul verheugt zich op het duel. “Ik vind het alleen maar leuk als we veel via de zijkanten moeten spelen. Want dat betekent dat ik veel in het spel betrokken word en dus veel kan laten zien.”

Bron: De Gelderlander 22-10-2005

Vitesse ongewijzigd naar duel RBC

Vitesse begint vanavond (aanvang 19.30 uur) met dezelfde elf spelers aan de competitiewedstrijd tegen RBC in Roosendaal, als afgelopen zondag in het gewonnen thuisduel met ADO Den Haag (3-1). Het enige twijfelgeval bij de Arnhemse eredivisionist is linksback Gill Swerts. Hij verliet gisteren de training met een enkelblessure. Purrel Frankel is zijn eventuele vervanger. De geblesseerden Michael Jansen (hart), Peter van den Berg (knie) en Richard Knopper (knie) komen zeker niet in actie. Opstelling Vitesse: Wapenaar; Vreven. Knol, Dingsdag, Swerts; Van der Schaaf, Janssen, Yakubu; De Mul, Amoah en Benson.

Bron: De Gelderlander 22-10-2005

Naam NAC staat op sokken van Vitesse

Een vrijwilliger van de fanshop van Vitesse kon deze week zijn ogen niet geloven. Bij het inruimen van de voorraad net binnengekomen kleding van sponsor Quick zag de fanatieke supporter dat de sokken van zijn geliefde voetbalclub waren voorzien van de naam NAC. Quick, tevens kledingsponsor van Vitesse’s concurrent NAC Breda, had de verkeerde sokken naar Arnhem gestuurd. Het bleek niet het enige dat was misgegaan. Ook op de verpakkingen van de trainingsbroeken stond NAC. De broeken zelf waren niet voorzien van de naam NAC.

Vitesse heeft besloten de artikelen tot nader order buiten de verkoop te houden. “Het leveren van sokken met daarop de naam van NAC komt knullig over. Dat lijkt me werk van iemand die weinig gevoel voor voetbal heeft. Maar het probleem is niet onoverkomelijk. Ik verwacht dat binnen enkele weken alle Vitesse-producten in de fanshop te koop zijn”, aldus Vitesse-woordvoerster Ester Bal. Het is niet de eerste keer dat Vitesse problemen kent met de levering van Quick-producten. In het voorseizoen speelde de selectie van Vitesse enkele oefenwedstrijden in trainingsshirts omdat de officiele wedstrijdshirts nog niet beschikbaar waren. De voetbalacademie van Vitesse en AGOVV heeft sinds kort alle kleding binnen. Ester Bal van Vitesse legt uit: “Het contract met Quick kwam vrij laat tot stand. Dat bracht de nodige tijdsdruk met zich mee. De problemen van destijds zijn met Quick besproken. Het is jammer dat het nu weer mis gaat.”

Bron: De Gelderlander 22-10-2005

‘Vitesse laat oog vallen op Serviër Mutavdzic’

Aleksander Mutavdzic mag zich verheugen op de belangstelling van Vitesse. Volgens Het Laatste Nieuws heeft de Arnhemse club een oogje laten vallen op de middenvelder van Standard Luik. Mutavdzic, die ook in beeld is bij SC Lokeren en KV Westerlo, kwam tijdens het seizoen 2002/03 naar Standard Luik. Maar bij de Waalse club kon de 28-jarige Servische middenvelder niet overtuigen. De laatste twee jaar speelde hij als invaller slechts één competitiewedstrijd.

Bron: VI 21-10-2005

Benson droomt van het Ghanese elftal

Vitesse-topscorer Fred Benson denkt af en toe nog dat hij droomt.”Zo, het gaat wel snel allemaal, ja. Eerst ben je wissel, dan zomaar in de basis. Drie goals in drie wedstrijden, het kan niet meer stuk”, glundert Benson. “Ik loop de laatste tijd iin op iin en ben nu even topscorer. Dat is echt geweldig, zeker voor iemand die pas net in de basis staat”, vindt Benson. De goals van Benson zijn vaak intikkers en dat is volgens de spits niet alleen een kwestie van geluk. “Je moet goed kijken waar je loopt. Tegen ADO liep ik toch door op een bal en die speler schoot vervolgens tegen mij aan.”

Benson heeft voorlopig meer gescoord dan zijn landgenoot Matthew Amoah, die de held is van het Ghanese elftal. “Amoah wordt snel weer topscorer, let maar op. Ik hoop wel van vrienden dat ze in Ghana weten dat er nog een andere jongen doelpunten maakt bij Vitese. Misschien ziet de bondscoach mij ook spelen als hij naar Amoah komt kijken. Ik droom ervan om voor mijn land uit te komen, Ghana zit echt in mijn hart.”

Voorlopig wacht Benson een wedstrijd tegen hekkensluiter RBC. “Voor Vitesse zijn dat lastige wedstrijden. Als we flink druk zetten naar voren, weet ik zeker dat we daar drie punten pakken.”

Bron: Omroep Gelderland 21-10-2005

Vitesse met zelfde elf tegen RBC

Vitesse begint zaterdagavond tegen RBC Roosendaal met dezelfde basisopstelling als vorig weekend tegen ADO Den Haag, toen een belangrijke 3-1 zege werd geboekt. Dat betekent dat Fred Benson weer voorin vanaf links en Tom De Mul vanaf rechts speelt. Theo Janssen speelt ‘op de 10’, achter de spits. Richard Knopper en Peter van den Berg ontbreken nog steeds door blessures.

Vermoedelijke opstelling

Wapenaar;
Vreven, Knol, Dingsdag, Swerts;
Van der Schaaf, Janssen, Yakubu;
De Mul, Amoah, Benson.

Bron: Omroep Gelderland 21-10-2005

RBC ‘angstgegner’ van Vitesse

Vitesse gaat zaterdagavond op bezoek bij RBC Roosendaal, een absolute ‘angstgegner’ van de Arnhemse club. Sinds directeur Paul van der Kraan begin 2004 van RBC naar Vitesse kwam, hebben de Arnhemmers alleen maar van RBC verloren. In de laatste vijf duels pakte Vitese maar een punt. Vorig seizoen verloor Vitesse thuis met 3-1 en uit met 4-1 van RBC, beide keren na een 1-0-voorsprong. Het laatste punt werd gepakt in september 2003: 1-1 in Roosendaal. In maart van dat jaar verloor Vitesse met 3-1. Dat betekende het definitieve einde van toenmalig trainer Mike Snoei. Hij werd ontslagen.

Bron: Omroep Gelderland 21-10-2005

Wapenaar wil eenheid
Doelman: Het lijkt nu alsof er opeens allemaal kliekjes zijn
Arie Veenstra: Sturing, wees niet zo koppig
Analyse AD Eredivisiegids

In en rond het Gelredome is het knap onrustig na de teleurstellende competitiestart van Vitesse en de bekerblamage tegen AGOVV. Met name trainer Edward Sturing ligt bij de fanatieke achterban flink onder vuur, al hoopt men in Arnhem dat met de winst op ADO Den Haag de ommekeer is gekomen. Doelman Harald Wapenaar weigert echter zijn coach als hoofdschuldige aan te wijzen voor de zwakke prestaties van de Arnhemse voetbaltrots.

“Dat is té goedkoop”, zegt de 35-jarige routinier strijdbaar. “Als groep moeten we de schuld bij ons zelf zoeken. En niet onze eigen verantwoordelijkheid afschuiven. Wij staan op het veld, niet de trainer. Vorig seizoen presteerden we onder Sturing boven verwachting goed. Het kan niet zo zijn dat hij er nu als trainer ineens niets meer van kan. Ik weet best dat het binnen de voetbalwereld een keiharde wet is dat bijna altijd als eerste naar de trainer wordt gewezen, maar ik doe daar niet aan mee.”

lees verder...

Bron: AD/Utrechts Nieuwsblad oktober 2005

Laatste kans voor Aalbers bij Vitesse

Vitesse dreigt de gesprekken met de Duet-groep en Karel Aalbers (adviseur van het bedrijf) over een totale overname van de club en het stadion Gelredome af te blazen als niet vóór maandag is voldaan aan de voorwaarden die de Arnhemse eredivisieclub heeft gesteld. In dat geval praat Vitesse alleen nog verder met een van de twee overgebleven partijen Eurocommerce of TCN.

Oud-voorzitter Aalbers heeft al lange tijd zijn ogen gericht op het voetbalbedrijf Vitesse en zijn geesteskind het Gelredome. Met de investeringsmaatschappij Duet-groep lijkt een serieuze partner te zijn gevonden. De top van de voetbalclub heeft eerder deze maand de ideeën van het Britse bedrijf aangehoord en staat in principe open voor de plannen. Maar daarvoor wenst men in Arnhem wel een aantal zaken zwart op wit te hebben. De huidige bewindvoerders wensen geen onverantwoorde risico’s te nemen. Te meer daar de club goede hoop heeft dat zij op niet al te lange termijn de eigen broek kan ophouden.

De Duet-groep wil de aandelen van de Stichting Betaald Voetbal Vitesse overnemen en het Gelredome en Vitesse samenvoegen onder één holding. Het bod op de voetbalclub zou zo’n 26 miljoen euro bedragen. Daarnaast zou er een kapitaalkrachtige sponsor klaar staan, die tot 2012 jaarlijks acht miljoen euro wil fourneren. De Duet-groep wil dat Vitesse zich positief achter haar plannen schaart. De gemeente Arnhem heeft echter aangegeven dat Duet is afgevallen voor de koop van het stadion. Met steun van de club hopen Aalbers en de zijnen dat de politiek terugkomt op dat besluit. Algemeen directeur Paul van der Kraan van Vitesse zegt dat de club de zaken strikt gescheiden wil houden. ,,Vitesse kan alleen praten over de club. Over de verkoop van het stadion hebben wij niets te zeggen.”

Waarom heeft Vitesse dan toch het initiatief genomen om te praten met Duet?

Van der Kraan: ,,Omdat het ons allemaal te lang ging duren. Wij waren bang dat de verkoop van het Gelredome in een beslissende fase zou komen zonder dat de club Vitesse kennis had kunnen nemen van de bieding van Duet. Een grote financiële injectie zou de club goed uitkomen en het zou prachtig zijn als de club in een klap schuldenvrij kan worden gemaakt. We zijn ten aanzien van het stadion echter geheel afhankelijk van de gemeente.”

Wat verlangt u nu van de Duet-groep?

,,Wij willen kennis nemen van het business plan. Daarbij willen wij een bankgarantie ten hoogte van het bedrag dat gemoeid zou zijn met de eventuele overname van de aandelen. Ook willen wij honderd procent zekerheid over het contracteren van de hoofdsponsor die Duet zegt te hebben. Er zou voor een periode van zeven jaar acht miljoen euro per jaar beschikbaar zijn. Daarnaast heeft Duet aangegeven dat de provincie niet afwijzend tegenover hun plannen staat. Daar willen wij ook graag een schriftelijke bevestiging van. Dat lijkt ons gebruikelijk bij een overname. Ik heb geen boodschap aan emoties uit het verleden. Ik kijk ernaar als naar een gewone zakelijke deal en daarbij horen gewone zakelijke eisen.”

Is bekend gemaakt om welke potentiële hoofdsponsor het gaat?

,,Nee, dat is ook niet relevant. Als de Duet-groep de naam van de potentiële hoofdsponsor niet bekend kan maken, kunnen de stukken bij een door ons aan te wijzen notaris worden gedeponeerd.”

Is er een deadline gesteld?

,,We willen vóór komende maandag duidelijkheid. Ook omdat de gemeente vasthoudt aan 1 januari 2006 als verkoopdatum. Vult Duet de voorwaarden in, dan praten we verder. Kunnen ze dat niet, dan houdt het op en richten we ons op de overgebleven partijen.”

Bron: AD/Utrechts Nieuwsblad 20-10-2005

De voorzet over Amsterdamse branie

In de voorzet van donderdag 20 oktober zal er een reportage te zien zijn over Michael Dingsdag en Amsterdamse branie. Daarnaast is Marcel Rözer de analyticus van deze week. De Voorzet wordt donderdag omstreeks 18.20 uur uitgezonden op TV Gelderland en daarna ieder uur herhaald.

19-10-2005

Info kaartverkoop RBC Roosendaal-Vitesse
zaterdag 22 oktober, 19.30 uur
Zonder verplichte pasfotoregistratie

De wedstrijd RBC-Vitesse is een categorie A wedstrijd. Dit betekent dat er geen sprake is van pasfotoregistratie. Dus ook supporters die hun pasfoto niet hebben laten registreren kunnen deze wedstrijd zowel per bus als met eigen vervoer bezoeken.

Busreis
De Supportersvereniging organiseert zoals gewoonlijk een busreis. Kaarten voor de busreis zijn verkrijgbaar bij de voorverkoopadressen van TicketBox. De prijzen zijn:
Uitkaartplushouders: vanaf zaterdag 1 oktober / prijs: € 21,05
Uitkaarthouders: vanaf zaterdag 1 oktober / prijs: € 23,75
Seizoenkaarthouders: vanaf zaterdag 8 oktober / prijs: € 26,95

De bussen zullen om 16.45 uur vertrekken van Gelredome

Verkoop tot en met woensdag 19 oktober. Vergeet niet uw seizoenkaart, legitimatiebewijs & omwisselbiljet mee te nemen!

Losse entreekaarten
De kaarten voor Vrij vervoer zijn verkrijgbaar bij de afdeling Ticketing van Vitesse op Gelredome. De kaartverkoop start op woensdag 5 oktober en de kaarten kosten € 17,50. De laatste verkoopdag is woensdag 19 oktober.

06-10-2005

Verklaring afwezigheid deel produkten Quick

Nadat wij onze supporters het afgelopen weekende berichtte dat we eindelijk onze Quick collectie binnen hadden en om welke artikelen het ging, willen wij onze supporters ook uitleggen waarom enkele, eerder genoemde artikelen, niet verkrijgbaar waren. Tijdens het inruimen van een flinke voorraad Quick artikelen in de shops, constateerden enkele vrijwilligers van de fanshops, dat enkele artikelen, zoals de sportkousen en trainingsbroeken, voorzien waren van de naam “NAC’, dan wel verpakt in een plastic zak met de naam “NAC pants”.

Op de voetbalshorts ontbraken zelfs de Vitesse logo`s. Nadat wij ons ongenoegen en verontwaardiging omtrent deze blunder bij de verantwoordelijke persoon binnen Vitesse kenbaar hebben gemaakt, hebben wij besloten, ook in overleg met Vitesse, deze artikelen tot nader order buiten de verkoop te houden.

Wij hopen onze supporters zo spoedig mogelijk deze artikelen te kunnen aanbieden.

19-10-2005

Operatie Knopper succesvol; Berg niet tegen RBC

Richard Knopper is dinsdagochtend 18 oktober succesvol geopereerd aan zijn rechterknie. In het AMC in Amsterdam is door Dr. Nick van Dijk opnieuw (in mei werd hij aan dezelfde knie geopereerd) een stukje van zijn buitenmeniscus afgehaald. Het herstel gaat 6-8 weken in beslag nemen. Ook Peter van den Berg (knie) kan deze week nog niet aansluiten bij de groep. Van den Berg traint apart en heeft rust voorgeschreven gekregen. De verdediger zal zaterdag zeker niet in actie komen tegen RBC Roosendaal.

Bron: Vitesse.nl 18-10-2005

Trainers zoeken alternatief voor clubs die play- offs missen

De trainers Robert Maaskant ( Willem II) en Adrie Koster ( RKC Waalwijk) nemen zitting in een werkgroep die gaat onderzoeken wat er te doen valt voor clubs die aan het eind van het seizoen buiten de play- offs vallen of er snel uit liggen. Het gaat om zowel de eredivisie als de eerste divisie. Maaskant en Koster zijn door het CBV, de vakbond voor coaches betaald voetbal, aangezocht om hierover te gaan brainstormen. Aan de play- offs in de eredivisie doen de nummers 2 tot en met 9 mee. De nummers 17 en 18 spelen samen met acht clubs uit de eerste divisie om promotie en degradatie. Dat betekent dat inclusief de kampioenen en de rechtstreekse degradant twintig van de 38 ploegen begin april (7 april voor de eerste divisie, 16 april voor de eredivisie) al klaar zijn.

Belangrijkste reden van zorg voor de coaches is dat hun spelers veel te lang stil zullen zitten. In het ongunstigste geval zelfs drie maanden. Maaskant: ” Of wat te denken van clubs die veel spelers met aflopende contracten hebben. Dan moet je dus al in april definitief weten of je met ze verder wilt of niet. En zij kunnen zich niet in de kijker spelen. Het CBV is niet alleen een vakbond voor trainers”, vervolgt Maaskant. ” Wij stellen ons ook ten doel om het voetbal te verbeteren. Een deadline voor een kant en klaar plan is er niet, maar we hebben onszelf wel een bepaalde druk opgelegd. In januari worden vaak al oefenwedstrijden voor na het seizoen en vakanties vastgelegd, dus daar moeten we rekening mee houden.” Omdat ze nog niet bijeen zijn gekomen, wil Maaskant nog geen mogelijke oplossingen aandragen. Hij komt wel met een voorzetje: de clubs die buiten de play- offs vallen, spelen een paar duels met als inzet één of meerdere ronden vrijstelling in het bekertoernooi. ” We gaan er serieus werk van maken”, stelt Koster. ” Het moet in ieder geval geen bezigheidstherapie worden.”

Bron: De Gelderlander 18-10-2005

ADO- supporters weer naar huis, zes Vitessefans nog langer vast

Tien ADO- supporters en drie Vitesse- fans zijn gistermiddag met een dagvaarding op zak naar huis gestuurd. Zes Vitesse- supporters zijn door justitie voor nader verhoor in verzekering gesteld. Hen wordt deelname aan een criminele organisatie en poging tot openlijke geweldpleging ten laste gelegd. Ze behoorden tot een groep van 45 Vitesse- supporters, die zaterdagavond wilden vechten met aanhangers van ADO Den Haag. Volgens de politie dagen rivaliserende supportersgroepen elkaar vaker uit. Zaterdagavond was de dreiging echter zo groot, dat de politie actie ondernam. Dus werden 45 aanhangers van Vitesse aangehouden in een cafe annex snackbar aan de Volkerakstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf. De tien ADO­ supporters werden her en der in de stad aangehouden.

Bron: De Gelderlander 18-10-2005

Hersi ook trefzeker in Jong Vitesse

Na zijn treffer zondagmiddag tegen ADO Den Haag was Youssouf Hersi maandagavond ook trefzeker bij Jong Vitesse. In het met 2-0 gewonnen duel tegen FC Twente tekende de aanvaller voor de eerste goal en zorgde met een assist voor de beslissende tweede treffer van invaller Anduele Prijor.

Beide ploegen waren in de eerste helft aan elkaar gewaagd. Kansen vielen er nauwelijks te noteren. Alleen Igor Gluscevic was vlak voor rust dichtbij een doelpunt, maar zijn kopbal verdween over het doel van Remko Pasveer. Na rust kwamen de Tukkers er niet meer aan te pas en trok Jong Vitesse het duel volledig naar zich toe.

In de 48e minuut belandde een kopbal van Youssouf Hersi via de vingertoppen van de doelman op de paal en schoten van Gluscevic en Esajas verdwenen naast of over het doel. Twintig minuten voor tijd profiteerde Hersi van onoplettendheid achterin bij FC Twente en uit de kluts schoot hij Vitesse op voorsprong. Vitesse bleef tot de laatste minuut de betere ploeg, maar het duurde tot twee minuten voor tijd voordat de beslissende tweede treffer op het scorebord stond. De ingevallen Anduele Prijor kreeg de bal mee van Hersi en met een bekeken schuiver bepaalde hij de eindstand op 2-0.

Jong Vitesse:Velthuizen, Van Mourik, Blondelle, Paymans, Fränkel, De Meersman, Kaya, Hersi, Esajas, Gluscevic en Rojer.

Jong FC Twente:Pasveer, Rumathé, Touzani, Oonk, Jurgens, Wellenberg, Velten, El Ahmadi, Alfonso, Kleizen en Bouchiba.

Bron:Vitesse.nl 17-10-2005

Wapenaar pakt punten: ‘Dit had ik nodig’

Voor het eerst droeg hij de aanvoerdersband van Vitesse en prompt pakte doelman Harald Wapenaar punten voor zijn team. “Dit had ik nodig”, zei de keeper na de 3-1 zege op ADO Den Haag. “Dit is lekker”, zegt Wapenaar vlak na de zwaarbevochten driepunter. De 35-jarige doelman stelt tevreden vast dat zijn safes zich hebben uitbetaald. “Als je ballen pakt en toch verliest als team, dan tellen je reddingen niet. Het is een tijdje uitgebleven dat ik punten heb gepakt voor het team. Daarom had ik dit nodig.”

Uit zijn geheugen hengelt Wapenaar moeiteloos de partijen op waarin hij doorslaggevend is geweest voor Vitesse. “Vorig seizoen had ik het, meteen na mijn komst. Feyenoord uit (1-2), Roda thuis (3-0), Groningen uit (0-0). En later in het seizoen Utrecht uit (1-2). In die wedstrijd pakte ik een strafschop.” Soms blijft het uit, weet Wapenaar. Als doelman moet je ook de kans krijgen punten te pakken. In de vorige partij van Vitesse, uit tegen Roda JC, had Wapenaar in de slotfase twee prachtige reddingen. Ze sneeuwden onder bij de nederlaag van het elftal. “Vroeger ging ik dan twijfelen en ging ik bijvoorbeeld geforceerd mijn doel uit bij voorzetten terwijl dat niet hoefde”, zegt Wapenaar. “Dat deed ik om zo in de wedstrijd te komen. Nu heb ik dat niet meer. Nu probeer ik gewoon zakelijk te keepen.”

Die zakelijkheid resulteert tegen ADO Den Haag in een aantal goede reddingen. Na een kwartier spelen legt Edwin de Graaf in vrijstaande positie aan voor de 0-1, maar heeft Wapenaar het juiste antwoord met zijn been. En in de slotfase, bij de stand 2-1, duikt de goalie met succes voor de voeten van Jonas Kolkka en tikt hij een geplaatste kopbal van Geert den Ouden over de lat. Deze momenten kleuren de middag van de ervaren doelman, die voor het eerst in een officiele wedstrijd van Vitesse de aanvoerdersband draagt. De vaste captain Richard Knopper staat met een blessure weken aan de kant. Trainer Edward Sturing heeft Wapenaar aangewezen als vervanger.

“De trainer weet dat ik bij Utrecht vier jaar de band heb gedragen. Het is een teken van waardering. Het zegt iets over hoe ik in de groep lig”, aldus Wapenaar. “Er zijn meer spelers met leiderscapaciteiten bij ons in de ploeg. Het is vrij normaal dat een veldspeler aanvoerder is, maar je ziet tegenwoordig dat er wel meer keepers aanvoerder zijn, bijvoorbeeld Sander Boschker bij FC Twente en Edwin van der Sar bij Oranje. Ik probeer het gewoon goed in te vullen, in de kleedkamer en zo.”

“Na het wegvallen van Richard Knopper en Peter van den Berg (beiden geblesseerd, red.) heb ik voor Harald gekozen”, zo legt Sturing zijn keuze uit. “Hij is een goede jongen in de groep en hij heeft al ervaring met het aanvoeder zijn. Hij speelt altijd, dat is ook belangrijk.” Met de band om zijn linkerarm pakt Wapenaar prompt punten voor zijn team. Toeval? “In principe wel”, aldus Wapenaar. “Veel dingen in het voetbal zijn ongrijpbaar. Dat geldt ook voor onze tweede helft. Zoals we toen speelden, dat hebben we in weken niet gedaan.” Een verklaring? “Zeg het maar. Ik weet het niet.”

“Vandaag zag je dat we goed kunnen spelen, als we maar een keer het gevoel hebben dat het loopt”, vervolgt Wapenaar. “Maar het gevaar van de counter blijft. Sommige ploegen bewaken makkelijk een voorsprong. Wij hebben te vaak de neiging naar voren te lopen. Dat is enthousiasme. Dat kunnen we moeilijkheden krijgen, als we te veel spelers voor de bal hebben.” In de ontmoeting met Den Haag pakt het allemaal goed uit voor Vitesse. Drie punten, met de aansluiting met de andere subtoppers tot gevolg. “Dit is een belangrijke overwinning, vooral voor de moraal”, weet Wapenaar. “Het staat allemaal dicht bij elkaar. Twente en Heerenveen hebben net als wij tien punten. Aan die clubs moeten we ons spiegelen. We spelen nu tegen RBC (uit, red.) en Heracles (thuis, red.). Als we in goede doen zijn, moeten we een vervolg kunnen geven aan vandaag. Stel dat we negen punten op rij pakken, dan staan we er weer helemaal bij.”

Bron: De Gelderlander 17-10-2005

Knol en Hersi maken opvallende rentree

De een stond voor het eerst sinds een jaar weer in de basis, de ander scoorde tijdens zijn eerste speelminuten in dit seizoen. Vitesse-ADO Den Haag (3-1) was een heuglijke partij voor verdediger Ruud Knol en middenvelder Youssouf Hersi. “Ik heb genoten”, zei Knol, die wegens knieproblemen een jaar niet speelde, afgezien van zijn invalbeurt tegen Heerenveen op de openingsdag van de competitie. “Ik vond het superleuk om weer te spelen. Dit is beter dan wedstrijden met het tweede elftal. Het ging goed. Nu moet ik ervoor zorgen dat ik het zonder problemen een heel seizoen vol kan houden.”

Hersi kwam een kwartier voor tijd in het veld voor Fred Benson. En scoorde prompt de 3-1, een intikkertje na een assist van Matthew Amoah. Een apart moment, erkende Hersi. “Dat deed me wel wat, hoewel ik natuurlijk vooral Matthew moet bedanken. Ik blijf in mezelf geloven. Ik moet hard werken, daar word ik voor betaald. Misschien komt mijn kans hier bij Vitesse. Zo niet, dan hoop ik dat ik in de winter naar een andere club kan.”

Hersi werd gisteren warm onthaald door de supporters van Vitesse. Tijdens het warmlopen werd hij langdurig toegezongen, vooral door de fans op de Zuid-tribune. “Dat het publiek zo reageert, dat vind ik fantastisch”, aldus Hersi. “Ik ben hier naartoe gekomen om het publiek te vermaken. Ze roepen vaker mijn naam, dat doet me echt wat. Daarvoor ben ik ze eeuwig dankbaar. Die mensen willen vermaakt worden. Hopelijk heb ik dat vandaag gedaan.”

Bron: De Gelderlander 17-10-2005

Vitesse tankt zelfvertrouwen bij

De toeters en bellen bleven in de doos, maar daar maalde niemand om bij Vitesse. Door de 3-1 overwinning op ADO Den Haag meldde de Arnhemse ploeg zich in de brede middenmoot. Dat was het enige dat gistermiddag telde in Gelredome. De zwaarbevochten driepunter was er een met grote waarde. Bij een nederlaag was Vitesse geduikeld naar de zeventiende plaats en een dergelijke klassering leidt in Arnhem tot een hoop onrust. Nu ontsnapte het team van trainer Edward Sturing aan dit doemscenario. En na bijna een kwart van de competitie staat Vitesse op gelijke hoogte met FC Twente, Heerenveen en FC Utrecht, gedoodverfde concurrenten in de strijd om Europees voetbal.

“De drie punten zijn het allerbelangrijkste”, zo gaf Sturing blijk van opluchting. “Anders hadden we de aansluiting gemist met de middenmoot. Het is zaak dat we nu een keer een goede serie neerzetten. Dat hebben we dit seizoen nog niet gedaan.” In plaats daarvan toont Vitesse juist een opmerkelijke wisselvalligheid. In de reeks van de laatste zes wedstrijden volgde er telkens een overwinning na een nederlaag. De overwinning van gisteren was de revanche voor de kansloze nederlaag bij Roda JC.

Door deze wisselvalligheid is het in Arnhem nog te vroeg voor euforie. Al bood de partij tegen Den Haag wel wat aanknopingspunten voor de komende weken. Voor het eerst dit seizoen slaagde Vitesse er in een (tweede) helft lang pressievoetbal te spelen. Dat is een hele vooruitgang voor het zoekende team, ook al was slechts sporadisch sprake van sprankelend combinatiespel. Na een van twee kanten slordige eerste helft begon Vitesse met een 1-1 stand aan het tweede bedrijf. Vlak voor rust maakte Roy Stroeve met een fraai stiftje een Haagse achterstand ongedaan, nadat Fred Benson de thuisploeg een goede start had gegeven. Na een half uur schoot Ferrie Bodde de bal tegen de jagende Benson aan. De ludieke 1-0 was het gevolg. Twintig minuten voor tijd werkte Bodde een vrije trap van Theo Janssen achter zijn eigen doelman. En in de blessuretijd zag Matthew Amoah invaller Youssouf Hersi vrijstaan voor de genadeklap (3-1).

Tijdens het Sturm und Drang-voetbal in de tweede helft bleef Vitesse verdedigend overeind, mede dankzij Ruud Knol en doelman Harald Wapenaar. Knol keerde na ruim een jaar terug in de basisopstelling en voetbalde alsof hij nooit is weggeweest. De van een knieblessure herstelde centrumverdediger bewijst dat spelinzicht nooit verdwijnt. Bovendien voegt Knol meteen een sterk wapen toe aan het Arnhemse spel: zijn goede lange pass.

Doelman Wapenaar verrichtte in de slotfase enkele cruciale reddingen. Zoals hij in de beginfase ook al de doorgebroken Edwin de Graaf van scoren had afgehouden. Voor Wapenaar was het een prettige middag, want met zijn reddingen pakte hij punten voor zijn ploeg. Daartoe had hij dit seizoen niet eerder kans gezien. Tegen het defensieve Den Haag waren de ruimtes beperkt. Eindelijk waren er argumenten aanwezig die het 4-3-3 systeem van Sturing ondersteunen. In het centrum van de aanval speelde Amoah zijn beste partij sinds tijden, hoewel hij nooit een fan van dit spelsysteem zal worden.

Fred Benson speelde vanaf links een moeizame partij. Dat is ook niet de ideale positie voor de spits. Dat geldt niet voor Tom De Mul. Tegen Den Haag misten zijn acties rendement, maar het is wel duidelijk dat de Belg bravoure begint te tonen. De Mul durft zijn man op te zoeken en een actie te maken, zoals het een echte rechtsbuiten betaamt. Vitesse zal dit soort initiatieven ook nodig hebben in de komende wedstrijden. RBC (uit) en Heracles (thuis) zijn de volgende tegenstanders. Twee ploegen, die het Vitesse ongetwijfeld lastig proberen te maken door een hecht verdedigingsblok op te stellen. In die duels zal blijken waar Vitesse staat en welke rol het team van Sturing dit seizoen gaat spelen.

Bron: De Gelderlander 17-10-2005

Vitesse wint dankzij onfortuinlijke Ferrie Bodde, maar:
Progressie hard nodig

De overeenkomst tussen Ruud Knol en Ferrie Bodde kende gistermiddag in de Gelredome twee aspecten. Beiden keerden ze voor het eerst na lang blessureleed terug in de basiself en allebei opereerden ze centraal in de defensie. Daar hield de parallel op, want in competitief opzicht had Bodde ongewild een grote hand in de overwinning van Knol en Vitesse. Met twee schlemielige momenten leidde hij de Haagse nederlaag (3-1) in. Kon Bodde voorheen nog wel eens – vooral als het niet naar wens ging – licht ontvlambaar zijn; de 23-jarige Delftenaar verteerde de pijnlijke incidenten als een prof wiens innerlijke rust onverstoorbaar lijkt. “Het klinkt als een cliché, maar de blessure heeft me volwassener gemaakt”, verklaarde Bodde. Op 22 mei van dit jaar brak hij zijn enkel in het duel met Feyenoord. Bijna vijf maanden later bleek hij klaar voor zijn comeback in de basis en posteerde trainer Frans Adelaar hem – bij afwezigheid van Jan-Paul Saeijs en Spira Grujic – als centrale verdediger. “Daar heb ik wel eens vaker gespeeld. Vitesse speelde het slim en gaf me geen ruimte om op te bouwen. En die twee momenten, daar kan ik zeker van balen, maar ik probeer al weer vooruit te kijken.”

Twee keer bracht Bodde zijn doelman Cees Paauwe – Dorus de Vries ontbrak vanwege droevige familie-omstandigheden – in verlegenheid. Eerst ramde hij de bal bij het uitverdedigen tegen Fred Benson, wiens blok een verrassende carambole en een ludieke 1-0 opleverde. Later in de wedstrijd veranderde Bodde een vrije trap van Theo Janssen van richting (2-1). “Zonde, want we speelden tot de 1-1 (van Roy Stroeve na slimme steekbal van Edwin de Graaf) heel aardig, maar daarna ontbrak het ons aan lef om door te gaan en invulling te geven aan het gevoel dat hier meer viel te halen.” Bodde gaf aan vooraf wel wat zenuwachtig te zijn geweest en woorden van dezelfde strekking had Ruud Knol. “In de laatste drie jaar heb ik alles bij elkaar negen maanden gevoetbald vanwege diverse blessures”, rekende hij voor. “Maar ik voelde me al snel heerlijk in het veld. Ik heb al eens in een goed draaiend Vitesse gespeeld en in een sterk Jong Oranje, dus die bagage neem ik nu mee.”

Het huidige Vitesse is zoekende. Knol: “Naar vastigheden en dat is een groeiproces.” Theo Janssen is de man die aan de bal moet komen in Arnhem en als zijn bemoeienis beperkt blijft, belandt Vitesse nauwelijks in kansrijke situaties. “De competitiestart is niet goed geweest, maar als die vastigheden er komen, gaat deze talentrijke ploeg nog wel een rol van betekenis spelen”, is Knol zelfverzekerd. “Ik snap ook wel dat men hier hoge verwachtingen heeft. Als speler heb je die ook. Omdat ik de laatste drie jaar veel op de tribune heb gezeten tijdens revalidaties, ben ik het van een andere kant gaan bekijken. Er is meer dan voetbal en daarom relativeer je gemakkelijker als het eens niet loopt. Je wordt ouder, krijgt meer levenservaring, leeft nog wel voor het voetbal, maar niet meer met oogkleppen op. Ik geniet ervan dat ik weer het veld op kan.”

Tegen ADO speelde de 24-jarige verdediger weer met de overtuigingskracht van een routinier, die coachend de boel neerzette, prima passes verzond en één keer zichzelf corrigeerde na een schoonheidsfoutje. “Dat is ritmegebrek.” Jaren geleden had hij het visioen dat het WK van 2006 voor hem een podium kon worden om als international op te acteren. Dat was vóór de stagnatie van zijn ontwikkeling als voetballer. “Nu gaan we eerst maar eens een serie wedstrijden neerzetten. Voor mezelf en met Vitesse. Ik ga niet meer dagdromen over dingen die ver weg zijn.”

Vitesse ADO Den Haag 3-1 (1-1).
31. Benson 1-0, 42. Stroeve 1-1, 71. Bodde (e.d.) 2-1, 90. Hersi 3-1.
Scheidsrechter: Van Hulten.
Toeschouwers: 17.265.
Gele kaart: Van der Leegte (ADO Den Haag).

Bron: De Telegraaf 17-10-2005

Politie voorkomt ‘date’ fans ADO en Vitesse

Met de arrestatie van 45 Vitesse- aanhangers en tien fans van ADO Den Haag in Arnhem zegt de politie zaterdagavond een confrontatie tussen beide supportersgroepen te hebben voorkomen. Ze hadden via internet met elkaar afgesproken te gaan vechten. Rond de wedstrijd gisteren tussen beide clubs in Arnhem ( 3- 1 winst voor Vitesse) bleef het rustig. Vanuit Den Haag waren 140 fans naar Arnhem afgereisd. Volgens een politiewoordvoerder hadden de Vitesse­ aanhangers zich zaterdagavond verzameld in een cafetaria annex café in de Arnhemse wijk Presikhaaf. De politie ging er met honderd man heen, zette de omgeving af en haalde de fans stuk voor stuk uit de zaak. In een auto in de omgeving werden diverse knuppels gevonden en in beslag genomen. Later op de avond werden op andere plekken in de stad ADO- fans aangetroffen en gearresteerd. De ruziezoekers zijn allemaal aangehouden op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie. De politie zegt met haar snelle en kordate optreden ‘ een signaal’ te hebben willen afgeven aan hooligans.

Bron: De Gelderlander 17-10-2005

Politie wil met grote actie harde kern Vitesse- fans waarschuwen

Met een van de grootste preventieve acties ooit tegen relschoppers van Vitesse heeft de Arnhemse politie zaterdagavond een vechtpartij met ADO Den Haag- aanhangers voorkomen én een signaal willen afgeven. ” Wij tolereren in Arnhem niet dat voetbalsupporters met elkaar afspreken om te gaan vechten. Het is, denken wij, wel gelukt om dat duidelijk te maken aan de harde kern van de supporters”, zegt een woordvoerder van de politie.

Die kreeg vorige week vrijdag al signalen dat aanhangers van Vitesse en ADO Den Haag in de aanloop naar de wedstrijd van gisteren met elkaar wilden afspreken om te vechten. De supporters hadden elkaar via internet uitgelokt. Volgens de woordvoerder ontving de politie onder andere ook tips via de anonieme tiplijn. Het gebeurt wel vaker dat supporters van Vitesse en de tegenstander elkaar uitdagen. Maar volgens de woordvoerder was de dreiging ditmaal zo ernstig, dat de politie een grote actie voorbereidde.

Die werd zaterdagavond uitgevoerd bij een café annex snackbar in de Volkerakstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf. Daar hadden Vitesse-aanhangers zich verzameld. Volgens een woordvoerder kon de politie van tevoren moeilijk inschatten hoeveel supporters daar precies aanwezig zouden zijn, vandaar dat uit voorzorg met meer dan honderd politiemensen werd uitgerukt. Alle Vitesse- fans die zich in of rond het café ophielden, werden aangehouden. Nadat ze waren gefotografeerd, werden ze in busjes afgevoerd naar het bureau. In een auto in de omgeving werden diverse knuppels aangetroffen die vermoedelijk aan de Vitesseaanhangers toebehoorden. De arrestaties zijn volgens de woordvoerder soepel verlopen. Zaterdagavond werden 26 van de 45 Vitesse- aanhangers vrijgelaten. Dit waren de ‘ meelopers’, aldus de politie. Gisteren na de wedstrijd werden nog eens negen fans vrijgelaten. Tien anderen zitten nog vast. De politie onderzoekt of zij de aanstichters zijn en vermoedt dat zij meer op hun kerfstok hebben. De tien ADO Den Haag­ supporters die zaterdagavond op diverse plekken in de stad werden aangehouden, zitten ook nog in de politiecel.

Bron: De Gelderlander 17-10-2005

De Mul prijst teamprestatie

Volgens Vitesse-aanvaller Tom De Mul was de zege op ADO Den Haag een zege van het collectief. “We hadden het de eerste helft niet gemakkelijk. Het was balen dat hun eerste kans erin gaat”, aldus de jonge Belg. “De tweede helft hebben we als collectief gepresteerd. Zo winnen is goed voor het teamgevoel. We hebben die overwinning echt samen binnengehaald.” Over zijn eigen spel was De Mul tevreden. “In het begin had ik het wel even moeilijk, had ook een paar mindere ballen. Aan het einde van de eerste helft werd het beter en dat heb ik in de tweede helft doorgezet.”

Bron: TV Gelderland 16-10-2005

Ruud Knol geniet volop van rentree

Voor het eerst sinds ruim een jaar stond Ruud Knol weer eens in de basis. De verdediger had genoten van zijn rentree. “Ik heb wel lekker gespeeld. De wedstrijd was niet al te leuk, maar dat maakt niet uit. In de eerste helft zag het er niet best uit”, vervolgt Knol. “Maar iedereen knokte voor elkaar. Zo hoort het, zo leg je de basis voor overwinningen. Ik voel me op het veld altijd lekker. Het is redelijk goedgegaan. Er kunnen wat kleine dingetjes beter, maar ik geniet van elk moment dat ik kan trainen en spelen”, zegt Knol.

Bron: TV Gelderland 16-10-2005

Vitesse na rust langs ADO 3-1

Vitesse versloeg zondagmiddag in Gelredome ADO Den Haag verdiend met 3-1. Een matige eerste helft werd gevolgd door een sterke tweede helft. Fred Benson, een eigen inzet van Bodde en Youssouf Hersi zorgden voor de Arnhemse doelpunten.

In een matte eerste helft van Vitesse-zijde was ADO de meest gevaarlijke ploeg. Na een kwartier spelen moest Harald Wapenaar voor het eerst handelend optreden na een inzet van nieuweling Edwin de Graaf. Vitesse was in het eerste half uur gevaarlijk met schoten van afstand. Tom de Mul schoot in de 18e minuut over en in de 24e minuut verdween een schot van Fred Benson in de handen van doelman Paauwe.

Na exact een half uur spelen kwam Vitesse op curieuze wijze op een 1-0 voorsprong. Gill Swerts dribbelde het veld over, de bal kwam tussen een ADO-verdediger en Fred Benson en via het been van de aanvaller verdween de bal via de binnenkant van de paal in het doel. De gasten bleven in het restant van de eerste helft gevaarlijk via de counter en dat leidde drie minuten voor het rustsignaal tot de gelijkmaker. Edwin de Graaf bediende Roy Stroeve, die Wapenaar met een leep balletje te slim af was: 1-1.

Vitesse domineerde de tweede helft zonder dat het echt grote kansen kreeg. De eerste na rust was evenwel voor Ferrie Bodde die een vrije trap voor ADO voorlangs schoot. Daarna was het Vitesse dat vrijwel constant in balbezit was. Kleine kansen waren er voor Matthew Amoah en Tom de Mul, maar het duurde tot de 71e minuut voordat het overwicht een voorsprong opleverde. Theo Janssen nam vanaf de rechterkant een vrije trap, die via het been van ADO-verdediger Ferrie Bodde achter Cees Paauwe verdween: 2-1.

In het laatste kwartier probeerde ADO het nog wel met Michael Mols voor verdediger Rijaard, maar tot een gelijkmaker kwam het niet. In de 93e minuut profiteerde Vitesse eindelijk van de ruimte achterin bij de gasten en het was invaller Youssouf Hersi die op aangeven van Matthew Amoah de bevrijdende derde treffer binnenschoot.

Vitesse:Wapenaar, Vreven, Dingsdag, Knol, Swerts, Janssen, Yakubu, Van der Schaaf, De Mul, Amoah en Benson.

ADO Den Haag:Paauwe, Rijaard, Saavedra, Rzasa, De Graaf, Rankovic, Van der Leegte, Kolkka, De Graaf, Den Ouden en Stroeve.

Bron: Vitesse.nl 16-10-2005

Quick-artikelen gearriveerd

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk kunnen wij onze supporters, vanaf a.s. zondag, de nieuwe Quick artikelen aanbieden. We hebben het dan over: hèt roze keepersshirt, de nieuwe quick-cap, nieuwe polo`s, een nieuwe sporttas, kinderteneu`s, voetbalshorts, regenjacks, sweater, kousen, trainingspak. Kortom, een leuke assortiment om een keus uit te maken. De vrijwilligers van de SV staan dan ook weer graag voor u klaar.

oktober 2005

Arnhem: 55 supporters aangehouden

De politie heeft zaterdagavond in de Arnhemse wijk 55 voetbalsupporters aangehouden. Het gaat om 45 fans van Vitesse en tien van ADO Den Haag. De politie had tips gekregen dat de supporters elkaar wilden treffen aan de vooravond van de wedstrijd Vitesse- ADO, die vandaag wordt gespeeld in Gelredome. Volgens de politie is het niet tot een confrontatie tussen de supporters gekomen. Bij de aanhoudingen zijn diverse knuppels in beslag genomen. De fans zijn aangehouden op verdenking van deelname aan een criminele organisatie.

Bron: Omroep Gelderland 16-10-2005

Twintig euro en naslagwerk Vitesse voor gedupeerde gehandicapten

De 24 gehandicapten, die zaterdagavond 24 september na een avondje Vitesse ernstig gedupeerd werden doordat zij uren in de kou op de Regiotaxi moesten wachten, zijn door Novio en Vitesse tegemoetgekomen. Volgens Arie Willemsen, bestuurslid van supportersvereniging Vitesse, krijgen de gedupeerden van Novio twintig euro bijgeschreven op hun rittenkaart. Novio wil dit bedrag niet bevestigen. Hoewel Vitesse zelf part noch deel had aan de problemen eind september, wil de voetbalclub toch iets voor de gehandicapten doen. ” We dachten eerst aan een vrijkaartje, maar alle mensen om wie het gaat blijken een seizoenkaart te hebben”, aldus woordvoerster Ester Bal. Daarom krijgen zij morgen tijdens de wedstrijd Vitesse- ADO Den Haag het naslagwerk 111 jaar Vitesse cadeau.

Bron: De Gelderlander 15-10-2005

Amoah en Yakubu, helden in voetbalgek Ghana
Amoah vertrekt na dit seizoen

De president gaf de spelers 10.000 euro en het volk een dagje vrij. Ghana heeft de eerste kwalificatie voor het WK voetbal uitbundig gevierd. De Vitessenaren Matthew Amoah en Abubakari Yakubu genoten mee. Matthew Amoah en Abubakari Yakubu hebben zich deze week mogen warmen aan de grote charme van het voetbal. Afgelopen weekeinde boekten ze een groot succes met de nationale ploeg van Ghana: het Afrikaanse land plaatste zich voor de eerste keer in de historie voor het WK voetbal. Dat leidde tot doldwaze taferelen in het voetbalmaffe land. ” Ik heb gehoord dat de mensen in Ghana twee dagen feest hebben gevierd”, zegt Amoah. ” Daar heb ik zelf niets van gezien. We konden na de wedstrijd (4-0 zege bij Kaapverdische Eilanden, red.) niet terug naar Ghana, omdat alle spelers zich weer moesten melden bij hun club. Daarom zijn we meteen teruggevlogen naar Lissabon.” En Yakubu: ” Ik heb mijn moeder aan de telefoon gehad. Ze vertelde dat er tienduizenden mensen feest hadden gevierd op straat. De president was er ook bij. Hij heeft iedereen in Ghana een dag vrij gegeven. Dat was afgelopen maandag.”

De president, John Kufuor, toonde zich een vrijgevig mens. In alle euforie en feestgedruis verklaarde hij spontaan dat alle voetballers van de nationale selectie een fikse bonus krijgen. Tienduizend dollar, met de welgemeende dankzegging voor de historische prestatie. ” Ik ben nu een van de grote mensen in Ghana”, zegt Amoah lachend. ” In de kwalificatie heb ik drie belangrijke doelpunten gemaakt. Als ik in Ghana op straat loop, komen de mensen naar me toe. Dat doen ze ook bij mijn moeder, broers en zussen. De mensen in Ghana zijn trots, omdat we voor het eerst naar het WK gaan. Alle grote namen uit het verleden, zoals Anthony Yeboah en Abedi Pele, hebben dat nooit bereikt. En de onbekenden is het nu wel gelukt, haha. De mensen in Ghana zijn zo blij, dat ze nu al geld aan het sparen zijn om straks naar het WK te gaan”, stelt Yakubu. ” Mijn vrienden doen dat ook allemaal. Ze willen er bij zijn, komende zomer in Duitsland.”

Yakubu speelde de laatste wedstrijd niet mee. Nadat hij te laat in Engeland arriveerde voor een oefenduel, heeft de 23- jarige voetballer niet meer gespeeld. ” Ik heb vier kwalificatiewedstrijden gespeeld. Daarom voelt dit ook als mijn succes. Ik heb toch een bijdrage geleverd.” Yakubu, middenvelder in Arnhem, vecht in zijn nationale ploeg voor een plekje in de achterhoede. ” We spelen vier- vier twee met een ruit op het middenveld. Michael Essien ( Chelsea, red.) speelt in de punt naar achteren. Ik concentreer me op de achterste linie en hoop dat ik begin volgend jaar weer zal spelen tijdens de Afrika Cup.” Het aandeel van Amoah in het succes van Ghana is groter. Drie cruciale treffers van de 24- jarige aanvaller brachten Ghana riant op kop in de poule. In de slotpartij gaf hij de assist bij het tweede doelpunt. ” Het is goed voor mij om een WK te spelen”, zegt Amoah, basisspeler in de nationale ploeg . ” Als ik daar een keer scoor…” Dan staan de clubs komende zomer al gauw voor de transfervrije spits in de rij. ” Dat is misschien wel zo. Als dat lukt, dan is het voor mij goed”, weet Amoah. ” Dit is mijn laatste jaar hier, dat is wel zeker. We hebben over een nieuw contract gesproken, maar Vitesse en ik liggen heel ver uit elkaar. Ik heb hier een goede tijd gehad. Na negen jaar is het tijd voor iets nieuws.”

Bron: De Gelderlander 15-10-2005

Knol keert terug in basisopstelling Vitesse

Ruud Knol keert morgenmiddag zeer waarschijnlijk terug in de basisopstelling van Vitesse. De Arnhemse eredivisionist ontvangt in stadion Gelredome ADO Den Haag (aanvang 14.30 uur). De centrumverdediger stond ruim een jaar buitenspel met knieproblemen. Alleen in de eerste wedstrijd van dit seizoen kwam hij tot een invalbeurtje. Vitesse jaagt tegen ADO op eerherstel. De Arnhemmers zijn het seizoen moeizaam begonnen en kunnen een thuiszege goed gebruiken. Trainer Edward Sturing kan daarbij niet beschikken over Michael Jansen (hart), Peter van den Berg (knie) en Richard Knopper (knie).

Matthew Amoah en Abubakari Yakubu zitten wel bij de selectie, nadat ze deze week zijn teruggekeerd van hun succesvolle missie met het nationale elftal van Ghana. Alle selectiespelers van Ghana krijgen ieder een bonus van 10.000 dollar als beloning voor de plaatsing voor het WK volgend jaar in Duitsland. President John Kufuor heeft dit bekendgemaakt. De president feliciteerde het team tijdens een speciale ontmoeting en drong er bij de spelers op aan nog harder te trainen voor een succesvol optreden bij het WK. Ghana werd eerste in zijn poule in de Afrikaanse kwalificatiereeks, mede dankzij drie treffers van Amoah. Het is nog onduidelijk of Amoah morgenmiddag zal spelen. Bij Ghana heeft hij een basisplaats, maar bij Vitesse kreeg recentelijk Fred Benson de voorkeur.

Bron: De Gelderlander 15-10-2005

Knol na 14 maanden terug in basis

Vitesse-verdediger Ruud Knol staat zondag tegen ADO Den Haag in de basis. Dat is voor het eerst sinds augustus 2004. Knol, die lang met knieblessures kampte, viel sindsdien alleen een keer in tegen SC Heerenveen. Stijn Vreven trainde vrijdag niet mee, hij had te veel last van zijn enkel. Als hij niet kan spelen, schuift Swerts naar rechts en staat Fränkel in de basis. Amoah lijkt de voorkeur te krijgen in de spits boven Benson.

Vermoedelijke opstelling: Wapenaar; Vreven (Swerts), Knol, Dingsdag, Swerts (Frdnkel); Van der Schaaf, Yakubu, Janssen;De Mul, Amoah (Benson), Esajas.

Bron: Omroep Gelderland 14-10-2005

Vitesse altijd in hart van Rankovic

Aleksandar Rankovic keert zondag met ADO Den Haag terug in Gelredome, waar hij drie jaar speelde. “Heel apart. Wel raar om dan de andere kleedkamer in te gaan en warm te lopen aan de andere kant. Ik ben ook benieuwd hoe het publiek op mij zal reageren. Ik heb altijd een goede relatie gehad met supporters en spelers. Vitesse zal altijd in mijn hart blijven. Ik heb hier drie geweldige jaren gehad.” Toch heeft de Serviër geen spijt van zijn vertrek uit Arnhem. “Het is een goede keuze geweest. Ik ben niet gegaan vanwege het publiek of de spelers, maar puur vanwege het voetbal.”

Rankovic kwam niet meer aan spelen toe bij Vitesse. “De eerste jaren wel, maar het laatste jaar kreeg ik niet meer het vertrouwen van Sturing.” En dat is bij ADO heel anders. “Ik heb dat nodig en Adelaar geeft mij dat. We hebben hier ook een leuke groep. Het middenveld loopt prima, iedereen weet precies waar hij aan toe is.” De druk ligt volgens Rankovic vooral bij Vitesse. “Dat lijkt me duidelijk. Maar wij kunnen uit ook wel wat, dat hebben we tegen Ajax laten zien, wel met het nodige geluk. We hebben niet zoveel punten, die hebben we verspeeld thuis tegen Heracles en Twente.”

Bron: Omroep Gelderland 14-10-2005

Barpersoneel gezocht

De Supportersvereniging is op zoek naar supporters die kunnen en willen helpen achter de bar van het supporterscafé Monnikenhuize. Wij zijn op zoek naar een aantal mensen met horeca-ervaring, een goede sociale omgang hebben, gemotiveerd zijn en zich kunnen vinden in de supporters wereld. Liefst in bezit van de papieren sociale hygiene en eens in de drie of vier thuiswedstrijden op vrijwillige basis leiding kunnen geven aan de barploeg. Dit houdt in dat je moet openen en sluiten, kortom sleutel beheer. Tevens zijn wij op zoek naar een aantal mensen die een beetje horeca ervaring hebben, een biertje kunnen tappen of dit willen leren, om onze barploeg te completeren. Wij willen proberen drie of vier ploegen te vormen die dan 1 x in drie a vier thuiswedstrijden een avondje achter de bar helpen. Dit is 2 uur voor aanvang van de wedstrijd tot 2 uur na afloop van de wedstrijd. Tijdens de wedstrijd zijn we gesloten en na afloop van de wedstrijd zo snel mogelijk weer open. Tevens kan er gedraaid worden tijdens de activiteiten die in het supporterscafé worden georganiseerd.

Interesse? Dan kan je mailen naar de Supportersvereniging.

oktober 2005

Gill Swerts: ik speel als linksback

Vitesse-speler Gill Swerts gaat ervanuit dat hij ook tegen ADO Den Haag gewoon als linksback speelt. “Ik denk dat Stijn Vreven gewoon meedoet.” Op de training speelde hij rechtsback. “Op zich ligt me dat het best, maar het ging wat onwennig. Ik probeer me steeds meer te ontwikkelen als linksback. Ik luister heel goed naar de coaching van de trainers en Wapenaar”, zei Swerts. Swerts speelde vorig jaar nog bij ADO: “Ik heb er een heel leuk jaar gehad, belangrijk voor mijn ontwikkeling. Het elftal staat compact, echt een team. Maar het wordt tijd dat wij in eigen huis eens een reeks gaan neerzetten.”

Bron: Omroep Gelderland 14-10-2005

Wapenaar nieuwe aanvoerder Vitesse

Harald Wapenaar vervangt de komende tijd Richard Knopper als aanvoerder van Vitesse. “De trainer zocht een nieuwe captain en kwam bij mij terecht. Daar spreekt wel waardering uit, dus ik ben er wel trots op. Ik ben bij Utrecht natuurlijk ook al aanvoerder geweest, dus ik ken het wel. Ik probeer een steun te zijn voor spelers, ook als corrigerende factor.” Wat dat betreft wacht ‘Wapie’ nog een schone taak bij Vitesse. “Dat is voor mij misschien wat makkelijker met mijn 35 jaar. We draaien natuurlijk zwaar ondermaats, maar ik weet honderd procent zeker dat de ommekeer komt.”

Bron: Omroep Gelderland 14-10-2005

Oud Vitesse viert tienjarig jubileum

De stichting Oud Vitesse 1 viert komende zondag zijn tienjarig bestaan. Rondom de competitiewedstrijd Vitesse- ADO Den Haag (aanvang 14.30 uur in Gelredome) heeft een feestprogramma plaats. Het bestuur van de stichting heeft de organisatie van het feest toevertrouwd aan de initiatiefnemers en oprichters van weleer: de ereleden Leo de Kleermaeker, Ben Snelders en Dik Herberts. De leden van Oud Vitesse komen om 13.00 uur voor een lunch bij elkaar in Gelredome. Na het bijwonen van de wedstrijd wordt het feest voortgezet bij een partyrestaurant in Oosterbeek.

Bron: De Gelderlander 14-10-2005

Burgemeester wil Vitesse- café Le Papillon aan Croydonplein sluiten

Burgemeester Pauline Krikke wil café Le Papillon aan het Croydonplein in de Arnhemse wijk Kronenburg sluiten vanwege de geluidsoverlast die de buurt van de horecaonderneming ondervindt. Mensen uit de aangrenzende flats klagen al jaren over geluidsoverlast en misdragingen door de bezoekers in de nachtelijke uren. Het etablissement staat bekend als stamkroeg voor Vitesse- fans. De gemeente kan alleen via de rechter de deuren laten sluiten, aldus Krikke. Ze heeft de politie daarom de opdracht gegeven het klachtendossier van Le Papillon verder uit te breiden, waarna ze gerechtelijke stappen onderneemt. Volgens uitbater Peelen van Le Papillon treft hem geen blaam. Hij zegt dat de gemeente de kroeg onder de seniorenflat heeft toegestaan en hij zich netjes aan de regels houdt.

Bron: De Gelderlander 14-10-2005

In ‘het spionnetje’ gluren naar veel balorige stamgasten

Café Le Papillon moet dicht vanwege de geluidsoverlast, vinden de omwonenden van het Arnhemse Croydonplein en de burgemeester. Volgens kroegbaas Peelen zit hij klem. Ze noemt hem liefkozend ‘mijn spionnetje’. Het spiegeltje dat ze aan de binnenkant van het raam heeft gehangen, zodat ze vanuit haar stoel kan zien wat zich beneden allemaal afspeelt bij café Le Papillon. Zonder dat het opvalt. Ook maakt ze stiekem foto’s als ze een overtreding constateert en houdt ze in een logboek nauwgezet bij wat er allemaal gebeurt.

Het is een hele waslijst. De voornaamste klachten: stamgasten die ’s nachts schreeuwend en lallend de kroeg verlaten, auto’s en motoren die staan te ronken op het Croydonplein terwijl de omwonenden allang op één oor liggen en bezoekers die ‘binnen bier laden en het buiten op het plein lossen’. “Het gaat soms door tot drie uur in de nacht. We doen geen oog dicht”, zegt de bewoonster, die niet met haar naam in de krant durft. Ze schudt mismoedig het hoofd. “Het is verschrikkelijk. Dat café beheerst mijn leven. Een vriendin zei vanmorgen nog tegen me: ‘verhuis toch, anders ga je kapot aan dat café’. Ik vrees dat ze gelijk heeft. Maar los van dat café woon ik hier geweldig.”

De flats op het Croydonplein, achter winkelcentrum Kronenburg, zijn in een u-vorm neergezet. Onder de middelste flat is Le Papillon geposteerd, met een ruim terras ervoor. Aan de geelzwarte uitingen in het café is duidelijk te zien, dat dit het thuishonk van veel Vitesse-fans is. De kroeg vormt echter een vreemde eend in de bijt tussen de flats, waar veel 55-plussers genieten van hun oude dag. Dat vindt ook burgemeester Pauline Krikke, zei ze deze week toen de bewoners tijdens een commissievergadering aandacht vroegen voor de problematiek. “Achteraf hadden we daar nooit een kroeg moeten toestaan. De flats vormen een grote klankkast.” Vanwege de geluidsoverlast wil Krikke de kroeg sluiten. De politie moet het klachtendossier uitbreiden en dan stapt zij naar de rechter. Tot die tijd gaat de politie er strenger controleren. De flatbewoonster heeft weinig vertrouwen in de maatregelen. “Ik geloof nooit dat die kroeg weggaat. En van de politie trekken die jongens zich niets aan.”

Kroegeigenaar Nico Peelen is verbaasd over het onheil dat de burgemeester heeft aangekondigd. “Ik weet dat er veel klachten zijn. Ik heb daar ook wel begrip voor. Toen ik 2,5 jaar geleden de tent kon kopen, vond ik de locatie ook wat vreemd. Maar zowel pandeigenaar Woonzorg als de gemeente verzekerde mij dat er nooit problemen waren geweest.” Na een half jaar werd Peelen echter bedolven onder de klachten. Hij startte een onderzoek. “Daaruit bleek dat het pand niet geschikt is voor horeca en dat er vanaf 1994 al klachten zijn.” Hij voelt zich erin geluisd. “Ik heb destijds voor veel geld deze kroeg gekocht, maar ik kan hem nooit meer verkopen. Als ik blijf zitten, krijg ik alleen maar meer problemen. Terwijl wij ons keurig aan de regels houden. Ik wil graag naar een andere locatie, maar dan moet de gemeente met geld over de brug komen.”

Bron: De Gelderlander 14-10-2005

Prof tussen amateurs: Frans Koenen
‘Ik vond Karel Aalbers een geschikte vent’
‘Ik ga niet meer kijken bij Vitesse, want ik zie er niets’

Topvoetballers leven in een wereld van klatergoud en vluchtige roem. Be stadions zijn vol, de velden groen en de verdiensten torenhoog. Vervolgens lonkt vaak het bestaan als trainer. De concurrentie in dat vak is moordend en het aantal clubs beperkt. ‘Veel bekende namen werken dan ook bij een amateurvereniging. In deze rubriek beschrijft Nummer 14 hoe ex-profs omgaan met de beperkingen die de liefhebbers ben stellen. In deel 5 Frans Koenen (46), ex-speler van NEC, Newcastle United en Vitesse. Hij is nu trainer van zondaghoofdklasser Germania uit Groesbeek.

lees verder...

Bron: ‘Nummer 14’ oktober 2005 

Enkelblessure Stijn Vreven valt mee

ARNHEM – De enkelblessure van Stijn Vreven valt mee. De Vitesse-verdediger kan zondag waarschijnlijk gewoon spelen tegen ADO Den Haag.

De Belg raakte donderdagochtend tijdens de training geblesseerd door een forse tackle op zijn rechterenkel. Zwaar geirriteerd verliet Vreven het trainingsveld op Papendal.

De eerste diagnose was een flinke kneuzing. Donderdagmiddag zijn er foto’s gemaakt en daarop bleek geen afwijking aan de enkel. Als Vreven toch niet kan spelen, dan verhuist Gill Swerts naar rechts en wordt Purrel Frankel de linksback.

Bron: Omroep Gelderland 13-10-2005

Knopper: ‘Gezeur lijkt bij Vitesse te horen’
‘Soms mis ik die 12e man in Arnhem’
‘Spelers moeten in de spiegel kijken’

De seizoenstart van Vitesse verloopt allesbehalve soepel. Aanvoerder Richard Knopper (28) ziet zijn club graag elementen overnemen van de serene rust van SC Heerenveen, maar vooralsnog zijn er meer raakvlakken met het op hol geslagen sterrenensemble Real Madrid. De middenvelder kampt met een persoonlijke vormcrisis, maar maakt zich intussen sterk voor een cultuuromslag in Arnhem. ‘Iedereen moet nu maar eens bij zichzelf te rade gaan.’

Hoe leuk is het op dit moment aanvoerder van Vitesse te zijn?

‘Dat is altijd leuk. Ik ben nu bijna anderhalf jaar aanvoerder en dat bevalt me prima. Vorig seizoen waren het goede prestaties en positieve berichten die de klok sloegen, nu krijg ik met de mindere kanten te maken. Heb ik geen moeite mee,. Het hoort erbij, zo is voetbal. Clubs en spelers beleven goede en slechte periodes. Nu gaat het niet goed met Vitesse, wij moeten zorgen dat we als team uit het dal komen. En het liefst zo snel mogelijk. Ik heb er vertrouwen in dat het ons gaat lukken.’

lees verder...

Bron: VI 12-10-05 

Ruud Knol is dicht bij rentree in basis Vitesse

De kans lijkt groot dat Ruud Knol zondag zijn rentree gaat maken in de basisopstelling van Vitesse. De voetballer uit Zevenaar vormde gisteravond met Michael Dingsdag het centrale verdedigingsduo in de oefenwedstrijd bij zaterdag hoofdklasser DOVO ( 0- 3). “Ik ben fit om te spelen, maar het is nog geen zondag”, zei Knol gisteren na het oefenpotje. “Misschien speel ik tegen ADO Den Haag. Maar dat moet je aan de trainer vragen.”

Vitesse- trainer Edward Sturing gaf in Veenendaal nog geen uitsluitsel. ” Wemoeten even afwachten hoe morgen de reactie is”, zo wees de coach op de knieblessure waarvan Knol is hersteld. ” Het ging vandaag goed, maar ik weet nog niet of hij zondag speelt. Ik heb nog meer opties. Ik kan ook Yakubu naar achteren halen. Als het goed gaat met Knol, ben ik wel blij. Want hij is wel een goede speler natuurlijk.”

Door een knieblessure stond Knol een jaar buitenspel. Tijdens de eerste wedstrijd in de lopende competitie, thuis tegen Heerenveen, viel hij in. Daarna deed de 24- jarige centrumverdediger ritme op in een vijftal wedstrijden van Jong Vitesse. Doordat Peter van den Berg en Richard Knopper zondag niet kunnen spelen in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag, ligt de rentree van Knol in de basis voor de hand. Yakubu bleef gisteren negentig minuten langs de kant, nadat hij met Matthew Amoah was teruggekeerd van de succesvolle missie met het nationale elftal van Ghana. Indien Yakubu zondag op zijn eigen plaats speelt op het middenveld, dan zal Knol net als tegen DOVO naast Dingsdag spelen in het hart van de verdediging.

“Ik voel me weer een volwaardig lid van de selectie”, aldus Knol. ” Ik heb de hele voorbereiding meegemaakt, afgezien van een weekje waarin ik ziek was. Daarna heb ik drie keer gespeeld met Jong Vitesse, daarvoor twee keer. Het enige dat ik mis dat zijn wedstrijden op niveau.” Na zijn invalbeurt tegen Heerenveen is Knol bewust teruggekeerd naar de achtergrond. ” We hebben allemaal het liefst dat ik nu rustig wordt gebracht”, aldus Knol. ” Dat wilde ik zelf ook graag. Ik heb gezegd dat ik wedstrijden nodig had. Of bij het eerste of bij het tweede. Ik moet gewoon wedstrijden spelen. Het moment dat ik weer ga spelen in het eerste komt dan vanzelf dichterbij. Het gaat erom dat ik er sta als de trainer me nodig heeft.”

Hoewel het slechts een oefenwedstrijd tegen een amateurclub betrof, was het voor Knol wel prettig dat hij in Veenendaal probleemloos de negentig minuten voltooide. Hij ging enkele keren vol het persoonlijke duel aan en schuwde daarbij de lichamelijke confrontaties niet. “Dat kan ook niet”, zei Knol. ” Als je in het veld staat moet je alleen maar denken aan het spel.” Vitesse kwam in het stroeve oefenduel pas na rust tot scoren. Theo Janssen maakte twee treffers, waarvan een uit een fraaie vrije trap. Tussentijds scoorde invaller Amoah de 0-2.

DOVO- Vitesse 0-3 (0-0).
63. Janssen 0-1, 66. Amoah 0-2 en 85. Janssen 0-3.
Bijzonderheid:Remco van der Schaaf mist in 77ste minuut een strafschop.

Vitesse:Wapenaar; Vreven, Knol, Dingsdag, Swerts; Van der Schaaf, Janssen, Fränkel ( 46. Amoah); Benson, Gluscevic en Esajas.

Bron: De Gelderlander 12-10-2005

Knopper ruim een maand buitenspel

Vitesse kan de komende weken niet beschikken over Richard Knopper. De aanvoerder ondergaat binnenkort opnieuw een operatie aan zijn rechterknie. In de slotfase van vorig seizoen werd Knopper ook al geopereerd aan het gewricht, maar de 28- jarige speler heeft opnieuw last gekregen van de knie. Na de operatie heeft Knopper naar verwachting zo’n vier weken nodig voor zijn herstel. Vitesse kan zondag in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag ook niet beschikken over Peter van den Berg. De verdediger kampt al een enkele weken met een knieblessure. Waarschijnlijk hervat hij morgen de groepstraining.

Bron: De Gelderlander 12-10-2005

Fikse bonus voor Amoah en Yakubu

De voetballers van de nationale ploeg van Ghana krijgen ieder een fikse bonus van 10.000 dollar als beloning voor de plaatsing voor het wereldkampioenschap volgend jaar in Duitsland. President John Kufuor heeft dit gisteren bekendgemaakt. Tot de nationale selectie van Ghana behoren de Vitesse- spelers Matthew Amoah en Abubakari Yakubu. De president feliciteerde het team tijdens een speciale ontmoeting en drong er bij de spelers op aan nog harder te trainen voor een succesvol optreden bij het WK. Ghana werd eerste in zijn poule in de Afrikaanse kwalificatiereeks, mede dankzij drie treffers van Amoah.

Bron: De Gelderlander 12-10-2005

Ruud Knol klaar voor echte rentree

Ruud Knol maakte tegen DOVO moeiteloos de negentig minuten vol voor Vitesse. De verdediger lijkt helemaal klaar om zijn rentree te maken in een echte wedstrijd. “Ik ben fit genoeg om te spelen. Ik heb in het tweede inmiddels genoeg ritme opgedaan. Ik voel me absoluut weer een volwaardige selectiespeler en kan tegen ADO gewoon weer meedoen. Maar het is nog geen zondag”, lacht de verdediger. Knol houdt in het veld geen rekening meer met zijn knie. “Dat kan ook niet, ik ga er vol in. Ik train alleen niet twee keer per dag op het veld, maar train wel op een andere manier.”

Bron: Omroep Gelderland 11-10-2005

Obligate 3-0-zege Vitesse bij DOVO

Vitesse heeft dinsdag een oefenwedstrijd bij hoofdklasser DOVO met 3-0 gewonnen. De Arnhemmers speelden vooral voor de rust obligaat. De enige die er fel in ging was Stijn Vreven. Pas na de rust opende Vitesse de score via een fraaie vrije trap van Theo Janssen. Even later scoorde Matthew Amoah op aangeven van Michael Dingsdag de 0-2. Nadat Remco van der Schaaf een penalty miste, werd het toch nog 0-3. Theo Janssen scoorde met zijn rechtervoet. Vitesse speelde met Ruud Knol centraal achterin en Purrel Frdnkel stond links op het middenveld.

Bron: Omroep Gelderland 11-10-2005

Opnieuw knie-operatie voor Knopper dinsdag

Vitesse-speler Richard Knopper moet opnieuw een operatie ondergaan aan zijn rechterknie. De aanvoerder liet donderdag een MRI- scan maken, waaruit bleek dat er weer problemen zijn met de meniscus. Knopper was in mei al operatief geholpen aan hetzelfde euvel. De operatie zal zo snel mogelijk plaats vinden. Knopper wordt geopereerd door dokter Van Dijck in het AMC-ziekenhuis in Amsterdam. De middenvelder zal na de operatie zeker vier weken uitgeschakeld zijn. Vitesse mist zondag tegen ADO Den Haag ook Peter van den Berg nog wegens een knieblessure.

Bron: Omroep Gelderland 11-10-2005

Amoah haalt het WK met ‘onbekenden’

Matthew Amoah liep met een brede grijns rond in Veenendaal, waar Vitesse oefende tegen DOVO. “Ik ga naar het WK, het hoogste dat je als voetballer mee kunt maken. We wonnen de laatste wedstrijd met 4-0en hebben op het veld enorm feest gevierd. We zijn niet teruggeweest in Ghana. Het was daar twee dagen feest.” De aanvaller beseft hoe uniek de eerste WK-deelname is voor Ghana. “Alle grote namen uit het verleden, zoals Anthony Yeboah en Abedi Pili, hebben nooit het WK gehaald. En de onbekenden lukt het nu wel. Het WK is ook een mooi podium om een andere club te krijgen.”

Bron: Omroep Gelderland 11-10-2005

Vitesse voorlopig zonder Knopper

Vitesse kan voorlopig niet beschikken over Richard Knopper. Uit een MRI-scan is gebleken dat de buitenmeniscus van zijn rechterknie beschadigd is en dat de middenvelder onder het mes moet. In mei werd Knopper ook al aan die knie geopereerd.

Bron: NOS TT 11-10-2005

Vitesse oefent tegen DOVO

Vitesse speelt op dinsdag 11 oktober een oefenwedstrijd tegen hoofdklasser DOVO. Het duel in Veenendaal begint om 19.30 uur. De oefenwedstrijd wordt in de week voor de competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag (16/10) gespeeld. DOVO is een zaterdaghoofdklasser en staat na vijf gespeelde wedstrijden op een 7e plaats. IJsselmeervogels is koploper in de hoofdklasse B.

DOVO – Vitesse
Dinsdag 11 oktober, 19.30 uur
Sportpark Panhuis Veenendaal

Bron: Vitesse.nl 11-10-2005

Gelredome betaalt provincie rente

Stadion Gelredome moet voortaan jaarlijks 200.000 euro rente betalen aan de provincie Gelderland. De provincie leende Gelredome in 1996 11 miljoen euro om de bouw van het stadion in Arnhem te kunnen realiseren. Het stadion was tot nu toe niet in staat om rente over de lening te betalen. Inmiddels is de financikle positie van Gelredome verbeterd en kan er wel rente worden afgedragen. Vanaf 2010 moet ook het geleende bedrag in termijnen worden terugbetaald.

Bron: Omroep Gelderland 11-10-2005

Jong Vitesse in beker tegen Heracles

Jong Vitesse speelt in de achtste finales van het bekertoernooi voor reserveteams thuis tegen Jong Heracles Almelo ( maandag 14 november). Het team van trainer Gery Vink plaatste zich gisteravond voor de tweede ronde, door een eclatante 4- 1 zege bij Jong FC Den Bosch. Beide teams bekeren door. Na een stroeve eerste helft (0-1) was Vitesse oppermachtig (0-4). ” Ik heb de tweede helft genoten op de bank”, aldus Vink, die Eldridge Rojer (twee), Youssouf Hersi en Anduele Prijor zag scoren. Vitesse (4-9) werd poulewinnaar, voor Den Bosch (4-7) en de uitgeschakelde teams NEC (4-4), TOP Oss (4-4) en Graafschap (4-4).

Bron: De Gelderlander 11-10-2005

Info kaartverkoop RBC Roosendaal – Vitesse (zaterdag 22 oktober, 19.30 uur)
Zonder verplichte pasfotoregistratie

De wedstrijd RBC-Vitesse is een categorie A wedstrijd. Dit betekent dat er geen sprake is van pasfotoregistratie. Dus ook supporters die hun pasfoto niet hebben laten registreren kunnen deze wedstrijd zowel per bus als met eigen vervoer bezoeken.

Busreis
De Supportersvereniging organiseert zoals gewoonlijk een busreis. Kaarten voor de busreis zijn verkrijgbaar bij de voorverkoopadressen van TicketBox. De prijzen zijn:
Uitkaartplushouders: vanaf zaterdag 1 oktober / prijs: € 21,05
Uitkaarthouders: vanaf zaterdag 1 oktober / prijs: € 23,75
Seizoenkaarthouders: vanaf zaterdag 8 oktober / prijs: € 26,95

De bussen zullen om 16.45 uur vertrekken van Gelredome

Verkoop tot en met woensdag 19 oktober. Vergeet niet uw seizoenkaart, legitimatiebewijs & omwisselbiljet mee te nemen!

Losse entreekaarten
De kaarten voor Vrij vervoer zijn verkrijgbaar bij de afdeling Ticketing van Vitesse op Gelredome. De kaartverkoop start op woensdag 5 oktober en de kaarten kosten ? 17,50. De laatste verkoopdag is woensdag 19 oktober.

Extra kaartverkoop: na de wedstrijd Vitesse-ADO Den Haag zijn kaarten voor vrij vervoer ook verkrijgbaar bij de kassa’s van ticketing (Westtribune). De kassa’s zijn geopend van 16.15 tot 17.00 uur.

06-10-2005

Ghana naar het WK

De Vitesse-spelers Matthew Amoah en Abubakari Yakubu zijn met hun land Ghana geplaatst voor het WK 2006 in Duitsland. Ghana won zaterdag de laatste kwalificatiewedstrijd tegen de Kaapverdische Eilanden (0-4) en bleef in de poule Zuid-Afrika, DR Kongo, Kaapverdische Eilanden, Zuid-Afrika en Oeganda voor. Amoah scoorde zaterdag niet, maar had in voorgaande partijen wel drie keer succes met een beslissende treffer. Ghana debuteert in Duitsland op het WK. Het land doet in januari/februari 2006 eerst nog mee aan het toernooi om de Afrika Cup. Dat evenement won Ghana in 1963, 1965, 1978 en 1982.

Bron: De Gelderlander 10-10-2005

Amoah en Yakubu geplaatst voor WK

De Vitesse-spelers Abubakari Yakubu en Matthew Amoah zijn geplaatst voor het WK in Duitsland. Hun land Ghana won de laatste wedstrijd in de kwalifactie met 4-0 tegen de Kaapverdische Eilanden. Ghana had zich zelfs een kleine nederlaag kunnen permitteren. Amoah was een belangrijke factor in de kwalificatie met drie doelpunten. De aanvaller scoorde tegen Burkino Faso, Zuid-Afrika en Oeganda. Het is de eerste WK-deelname voor Ghana, dat wel vier keer de Afrika Cup. won. Aan dat toernooi neemt Ghana komende winter ook deel. Vitesse moet daarom Amoah en Yakubu lang missen.

Bron: Omroep Gelderland 08-10-2005

Voor Black Stars is lange wachten eindelijk voorbij
Amoah: ‘Het geschiedenisboek van Ghana, daar gaat het om’

Ghana gaat voor het eerst meedoen aan de eindronde van het WK voetbal. De laatste drempel, Kaap-Verdie, mag vandaag geen probleem zijn. Het lange wachten is eindelijk voorbij. Het West-Afrikaanse land smacht al jaren naar een waardig vervolg op de roemrijke (voetbal)geschiedenis. De bijnaam van het nationale team, de Black Stars, verwijst naar de zwarte ster midden in de nationale vlag. Ghana verkreeg in 1957 onder leiderschap van president Nkrumah als eerste Afrikaans land haar onafhankelijk. Totdat hij in een staatsgreep de macht verloor, was Nkrumah een internationale leider van de pan-Afrikaanse onafhankelijkheidsbeweging.

Voetbal was daarbij een veld waarop getoond kon worden hoe sterk Afrika en Ghana kon zijn. In de vroege jaren zestig werd Ghana het machtigste voetballand van het continent. Maar de macht vloeide weg en pas krap twintig jaar later veroverde Ghana Afrika’s toppositie terug, met continentale titels in ’78 en ’82, waarna het nogmaals jaren stil werd aan het voetbalfront.

Een derde en tot voor kort laatste golf van succes overspoelde het land in het begin van de jaren negentig. Ghana werd tweemaal wereldkampioen in de leeftijd tot 17 jaar, won de eerste Afrikaanse voetbalmedaille op de Olympische Spelen in Barcelona en verloor de finale van de Afrika Cup na strafschoppen, bij afwezigheid van driemalig Afrikaans voetballer van het jaar Abedi Pele.

Ghana leek de laatste jaren afgezakt naar de anonieme middenmoot van het Afrikaanse voetbal. Het land plaatste zich niet eens voor het Afrikaans kampioenschap in 2004 omdat het zich in de kwalificatie liet aftroeven door de voetbaldwerg Rwanda. Vele bondscoaches werden versleten, voetbalbestuurders rolden van de ene bestuurlijke crisis in de andere en de glans van de voormalige Goudkust leek voorgoed verdwenen.

Toch komt succes op het voetbalveld in Ghana nooit uit de lucht vallen. Al jaren bulkt het land van de talenten. Het nationale team tot 20 jaar werd vier jaar geleden nog tweede op het jeugd-WK. Zowel Feyenoord als Ajax zijn in de voormalige Goudkust begonnen aan een avontuur om de West-Afrikaanse parels voor zich te winnen. Terwijl de eerste vruchten van het Feyenoord-internaat net beginnen te rijpen, heeft Ajax haar missie al gestaakt. De Feyenoord-school is met tien spelers inmiddels de grootste leverancier van het olympische elftal.

Midden in de kwalificatiereeks voor het WK van volgend jaar stapte de Portugese coach Barreto plotseling op. Onder leiding van de Servier Dujkovic haalde Ghana tien punten in vier duels en klom naar de eerste plaats in de poule. De potentie van de huidige lichting Ghanezen openbaarde zich voor het eerst in de volle glorie in Johannesburg, Zuid-Afrika. Ghana versloeg in de WK-kwalificatiereeks het onverslaanbaar geachte Bafana Bafana (’the Boys’), zoals het nationale team in Zuid-Afrika wordt genoemd, in hun eigen land. De impact van dit resultaat is nauwelijks in woorden te vatten.

De overwinning bracht het land in complete extase. Bij terugkomst in de hoofdstad Accra, stonden drommen mensen te wachten om hun helden welkom te heetten. President Kuffuor waarschuwde voor een te grote euforie en stelde de operatie ‘zes punten’ in werking. De zes punten uit de laatste twee wedstrijden moeten de geschiedenis schrijven. De president verklaarde dat ‘de winst op Zuid-Afrika een zoete overwinning is, die gevierd moet worden door alle Ghanezen. Maar het gevecht is hiermee nog maar begonnen. Ghana moet zich niet laten vermurwen totdat het ticket naar Duitsland 2006 is verzekerd’.

Met Matthew Amoah (25), Abubakari Yakubu (24) zou je Vitesse hofleverancier van het Ghanese nationale elftal kunnen noemen. ‘Het geschiedenisboek van Ghana, daar gaat het om’, benadrukt Amoah. Michael Essien, de meest besproken en duurste speler van dit seizoen, is de vedette van Ghana. Hij ging voor 35 miljoen euro van Lyon naar Chelsea. ‘Ik heb nog samen met hem op school gezeten’, vertelt Amoah. ‘Op het St. Augustin College in Cape Coast. Toen was hij nog gewoon een verdediger, een mandekker. Nu is hij een beest op het middenveld. Toch werkt hij gewoon voor mij als ik een fout maak en ik werk voor hem als hij een fout maakt.’ Ook Stephen Appiah van Fenerbahce, voorheen Juventus, is een grote naam bij de Ghanezen. Een speciale status in het veld heeft hij niet. ‘We begrijpen elkaar goed en niemand staat boven de groep.’ Matthew Amoah van Vitesse is een van de steunpilaren van Ghana.

Bron: Trouw 08-10-2005

De herkansing voor Nick Paymans

Nick Paymans is voetballer bij Jong Vitesse. Wat bij NEC in zijn woonplaats Nijmegen niet lukte, moet bij de Arnhemse eredivisionist wel gebeuren: een profcontract en een plek in de basiself. Net zoals zijn vader Frans, actief in De Goffert van 1983 tot 1994, voetbalde Nick Paymans bij NEC. “Mensen vergelijken me vaak met mijn vader”, zegt Paymans junior thuis op de bank. “Dat komt ook omdat we allebei centrumverdediger zijn. Maar hij was in de duels een echte bikkel die niet kon voetballen. Bij mij is het precies andersom. Ik probeer via krachttraining sterker te worden.”

Bij de Nijmeegse club stokte de doorstroming van Paymans. Bij Vitesse was hij welkom. De keuze was deze zomer snel gemaakt. Sentimenten speelden geen rol bij de Nijmegenaar. “De derby leeft alleen in Nijmegen, in Arnhem geldt een wedstrijd tegen NEC als alle anderen”, weet Paymans. “Theo Bos heeft mij gevraagd naar Vitesse te komen. Doordat ze daar niet ruim in de verdedigers zaten, meende ik daar meer kans te maken. Als een ander op jouw positie geblesseerd raakt, ben jij aan de beurt om te spelen. Ja, daar hoop ik echt op. Vrienden heb je in het profvoetbal niet, kennissen wel. Het is een harde wereld. Ik hoop met voetbal een aardige boterham te verdienen en er voor later iets aan over te houden.”

Paymans doorliep de voetbalschool van NEC, maar kon geen fulltime profcontract krijgen. “Ieder jaar weer zeiden ze dat ik aan bepaalde onderdelen van mijn spel moest werken. Had ik dat gedaan kwamen ze weer met andere punten. Eigenlijk heb ik nooit een echte kans gehad. Ik had al onder Neeskens met de selectie meegetraind toen ik vorige zomer met NEC 2 tegen De Treffers een oefenwedstrijd speelde. Ik kwam in botsing met Guillano Grot (toen nog actief bij de Groesbekenaren, red.) en mijn arm raakte uit de kom. Er was geen arts aanwezig die hem terug kon duwen, waardoor de arm twee uur uit de kom is geweest. Mijn schouderspieren zijn sindsdien te ver uitgerekt. Ik heb er soms nog last van tijdens een wedstrijd, een dag later is het over.”

Het was een vervelende timing voor Paymans, want de doorbraak leek nabij. Toen hij echter in de winterstop door Lok uit de selectie werd gezet, besefte de ex-jeugdinternational dat hij zijn heil beter ergens anders kon zoeken. “Het is inderdaad typerend dat van mijn lichting alleen Rutger Worm nog bij NEC speelt. Roel en Thijs Hendriks, Mark Otten en Ralf de Haan zijn vertrokken. Ik beschouw Jong Vitesse als een stapje hoger. We wonnen dit seizoen met 7-1 van Jong Ajax, dat zou met Jong NEC nooit gebeurd zijn.”

Met zijn 21 jaar, Paymans was gisteren jarig, is hij inmiddels aanvoerder van zijn ploeg. Niet verwonderlijk, want hij heeft een vlotte babbel en is de hele week met voetbal bezig. Hij zegt absoluut niet stil te kunnen zitten. Alleen op woensdagavond en de zaterdag is de jonge Nijmegenaar niet met voetbal bezig en is er bijvoorbeeld tijd voor zijn vriendin Joyce. Naast het spelen bij de beloften van Vitesse, het begeleiden van een zaalvoetbalcompetitie bij de middelbare scholen in het district Oost, een studie sportmanagement aan het Cios en het af en toe assisteren van zijn vader bij een bedrijfje dat jonge talenten begeleidt bij sport en studie is hij assistent-trainer bij de Groesbeekse derdeklasser Rood Wit. Hoofdtrainer daar: Frans Paymans.

“Het zal niet vaak voorkomen dat vader en zoon gezamenlijk een club trainen. We kijken wel eens verschillend tegen het voetbal aan, maar mijn vader is verder daarin. Hij kan vaak beter aangeven wat een bepaalde situatie op het veld voor gevolgen heeft. Een vriend van ons filmt mij altijd als ik een wedstrijd voetbal. Op een dvd bekijken we het dan naderhand thuis. Dan geeft mijn vader me ook allerlei adviezen. Bij Rood Wit lopen ervaren jongens rond, daar kun je tevens van leren. In het begin keken ze wel of ik het aankon om ze te trainen. Toen probeerden ze je uit. Maar ze weten inmiddels dat ik niet te piepelen ben. Ze krijgen dan opdruk- en opzitoefeningen, dat vinden ze helemaal niet leuk.”

Toch heeft Paymans (nog) niet de ambitie om trainer te worden. “Op zondagmorgen geef ik met de Nijmeegse voetbalschool VTI trainingen aan de jeugd op het veld van De Treffers. Ouders betalen daarvoor en de jeugd krijgt dan speciale training van bekende trainers. Zo zijn Arno Arts en Ron de Groot al eens langs geweest. Zelfs uit Den Bosch komt iedere zondag een jongen naar Groesbeek toe. Het is hartstikke leuk om te doen, maar zelf voetballen gaat nu voor. Bij Vitesse, NEC of welke club dan ook. Het liefst op het hoogste niveau.”

Bron: De Gelderlander 07-10-2005

Amoah’s droom laat geen uitschakeling meer toe
‘Sommige supporters zijn mafkezen’

Matthew Amoah voelt zich bij Vitesse soms een paria. Maar als international van Ghana,dat zich dit weekeinde kan plaatsen voor het WK, is zijn populariteit nog nooit zo groot geweest. ‘O, je wilt met Matthew praten over Ghana. Ja, dat is prima. Vindt ie leuk, klaart ie helemaal van op. Dat kan hij ook wel gebruiken, nu de fans zich een aantal keren tegen hem hebben gekeerd. Niet alleen de persvoorlichtster van Vitesse is deze mening toegedaan. Of je de fans erop aanspreekt, die naar de ochtendtraining staan te kijken, zijn teamgenoten of Amoah zelf: de 24-jarige spits heeft zich wel eens beter op zijn gemak gevoeld in Arnhem.

Wat wil je ook, als zelfs het thuispubliek applaudisseert als je wordt gewisseld. Hij scoort te weinig en zijn houding straalt gemakzucht uit, zo luiden de verwijten. En dus keren de fans zich nu wat vaker tegen hem. ‘Dat hoort niet, en het heeft me echt geraakt, zegt Amoah zachtjes in de kantine van De Slenk, op het trainingscomplex van Papendal. Om daar verontwaardigd aan toe te voegen: ‘Het zijn allemaal mafkezen, want als je scoort juichen ze weer. Maar goed, voor een gesprek over mafkezen waren we op deze ochtend niet naar Arnhem gekomen. Het moest gaan over Ghana, viervoudig winnaar van de Africa Cup (1963, 1965, 1978, 1982), dat zich dit weekeinde voor het eerst in de historie van het land kan plaatsen voor het WK voetbal, in Duitsland. Zelfs een kleine nederlaag tegen de Kaapverdische eilanden blijft zonder gevolgen voor de Black Stars van coach Ratomir Dujkovic.

Sinds de Servier Ghana onder zijn hoede heeft gekregen, is Amoah verzekerd van een basisplaats. Soms neemt zijn clubgenoot Abubakari Yakubu, op weg naar een interland, ook naast hem plaats in het vliegtuig, maar Yakubu heeft niet altijd een plekje bij de eerste elf. Achter de naam van Amoah (Tema, 24 oktober 1980) staan tot nu toe negen interlands. Dit beperkte aantal wint aan betekenis in het besef dat de Ghanees drie keer scoorde in zijn laatste drie interlands, tegen Burkina Faso, Zuid-Afrika en Oeganda. Met een aandoenlijke bescheidenheid zegt Amoah dat hij denkt dat hij daardoor misschien wel wat populairder is geworden in Ghana.

Abedi Pele en Anthony Yeboah, sterren uit het recente verleden, dat zijn natuurlijk de echt grote jongens. En Mickael Essien, de middenvelder die deze zomer voor een bedrag van 38 miljoen euro verhuisde van Olympique Lyon naar Chelsea, is ook een grote ster in de beleving van Amoah. ‘Met Essien heb ik nog zes maanden op school gezeten, voordat ik op mijn 15de naar Nederland kwam. Hij en Stephen Appiah van Fenerbahce zijn een beetje beroemd. De rest is normaal. Ja, ik ook.(tm) Dan, trots: ‘We hebben dit bereikt, omdat we keihard voor elkaar hebben gewerkt, spelers en technische staf. Misschien komt het doordat we niet zo veel bekende spelers in de groep hebben. We zijn (c)(c)n familie.

Over familie gesproken, mocht Ghana zich plaatsen voor de eindronde van 2006, dan mogen zijn moeder, drie broers en zijn stiefbroer rekenen op het nodige bezoek van de buren, want nu weten ze de familie wel te vinden. Dat was aan het begin van de kwalificatiereeks wel anders. ‘Na het eerste duel tegen Burkina Faso rekende niemand meer op ons. We verloren met 1-0. Het was nota bene Mamadou Zongo, mijn oud-ploeggenoot bij Vitesse, die scoorde. Dat was reden voor veel Ghanezen het vertrouwen in ons te verliezen. Zij dachten: hoe moet Ghana naar het WK als Burkina Faso al te sterk is?

‘Na de tweede wedstrijd, die wij met 3-0 wonnen van Zuid-Afrika, geloofden de mensen weer in ons. Want ook daar hadden zij geen rekening mee gehouden. Maar als het alsnog misgaat tegen de Kaapverdische Eilanden, zullen veel mensen zo teleurgesteld zijn in ons dat ze weigeren te eten. Maar zover zal het niet komen, vermoedt Amoah. Bovendien laat zijn droom dat niet toe. In het hoofd van de kleine aanvaller staat namelijk genoteerd dat er in 2006 liefst twee keer een topprestatie dient te worden geleverd: tijdens de Africa Cup in januari, in Marokko. En vervolgens in de zomer, in Duitsland.

‘Dit is mijn laatste jaar hier. Vitesse wil mijn contract openbreken, maar onze wensen liggen te ver uit elkaar. Ik heb heel lang hier gezeten, dus het is niet vreemd dat ik nu de ambitie heb om naar Engeland te gaan. Ik heb nu twee kansen mezelf waar te maken. Die mag ik niet verprutsen.

Bron: De Volkskrant 06-10-2005

Van der Kraan gelooft nog in Amoah

Directeur Paul van der Kraan van Vitesse heeft nog steeds goede hoop dat Matthew Amoah zijn op 30 juni aflopende contract verlengt. De besprekingen tussen de club en de speler zitten al weken muurvast, maar Van der Kraan wanhoopt niet. ” Ik denk toch dat het kan”, stelt Van der Kraan, die niet uitsluit dat de 24- jarige spits van Ghana anders in de winterstop wordt verkocht. ” We gaan dan wel kijken wat er mogelijk is, maar het hoeft niet.” Amoah kan zich komend weekeinde met Ghana kwalificeren voor de wereldkampioenschappen voetbal, volgend jaar in Duitsland.

Bron: De Gelderlander 07-10-2005

Aalbers is even terug in Gelredome

Karel Aalbers keerde gisteren even terug in Gelredome. ” Ik had de neiging de deuren van de kantoren te openen en iedereen goedendag te zeggen”, zei de oud- voorzitter na het topoverleg tussen Vitesse en de Duet Group.

Het is even voor de klok van één uur, het aanvangstijdstip van het topoverleg, wanneer twee Jaguars het terrein van Gelredome op scheuren. Karel Aalbers zit achter het stuur van de voorste auto. Achter hem rijdt advocaat Mark van den Boomen, juridisch adviseur van Aalbers en vertegenwoordiger van de investeringsmaatschappij Duet Group. Na een korte speurtocht vinden ze een geschikte plek om te parkeren. “Vroeger had ik een eigen parkeerplek, maar dat is ook al niet meer zo”, grapt Aalbers, wanneer hij naar de ingang beent. ” Ik loop hier met gemengde gevoelens. Het is voor het eerst sinds vijfenhalf jaar dat ik weer in de bestuurskamer zal zitten. Dat doet me wel wat. Maar vooral hoop ik dat ze een luisterend oor zullen hebben.” Aalbers doelt op de afvaardiging van Vitesse, bestaande uit Henk Ramautar (voorzitter raad van commissarissen), Kees Bakker (voorzitter clubbestuur) en Paul van der Kraan (algemeen directeur). Bij de receptie wordt Aalbers hartelijk ontvangen.

Ongeveer vijf kwartier later komen Van der Kraan en Van den Boomen naar buiten. Bijster spraakzaam zijn ze niet. Logisch natuurlijk, want niemand wil de eventuele samenwerking op het spel zetten door gevoelige informatie op straat te deponeren. ” We hebben over van alles gesproken”, zegt Van der Kraan. ” De Duet Group heeft een toelichting gegeven op het bod dat zij heeft gedaan op Gelredome en Vitesse. We hebben alle kanten van het bod bekeken. Dat was het doel van deze middag. Het was een constructief en informatief gesprek.” Natuurlijk komt er een vervolg, stelt de algemeen directeur. ” We laten de Duet Group per brief weten of we ermee verder willen gaan.” Waarmee? ” Dat is zo cruciaal dat ik daar niet op in wil gaan.” En Van der Boomen: ” Wij hebben een bepaald traject voor ogen en dat blijven we inzetten.”

Het lijkt erop dat de Duet Group aan Vitesse heeft gevraagd de Britse investeringsmaatschappij te promoten bij het college van burgemeester en wethouders. Was dat de strekking van het gesprek? ” Dat is een optie”, aldus Van der Boom. ” Maar er zijn nog meer opties. Voor het einde van dit jaar moet het duidelijk zijn. Het ligt natuurlijk gevoelig. Er zijn belangen op meerdere fronten. We hebben het hier niet over de koop van een pakje suiker.”

Even later vertrekt ook Aalbers. Het gesprek heeft niet plaatsgehad in de bestuurskamer, maar in de bestuursloge bovenin in het stadion. Een tegenvaller voor Aalbers. Toch heeft hij nadien een goed gevoel. ” Het is toch heerlijk om door de voordeur naar binnen te gaan”, zegt hij. “Het viel me op dat er binnen bijna niets is veranderd. Alleen zitten de geel- zwarte vlaggetjes niet meer in de vloerbedekking. Ik had de neiging de deuren van de kantoren te openen en iedereen goedendag te zeggen. Het was een beetje het gevoel van thuiskomen.”

Ook Aalbers wil niet inhoudelijk terugblikken op het besprokene. “Ik denk dat Vitesse nu een aantal dingen op een rijtje zet. Wij als Duet Group zullen de leden van de gemeenteraad individueel informeren. Zo’n bod als dat van de Duet Group (50 miljoen voor club en stadion, red.) ligt er niet elke dag. Zonder geld kom je als club niet naar de top. Dan beland je in een spiraal naar beneden. Het is nu of nooit. Dus willen we iedereen in de breedte informeren.”

Bron: De Gelderlander 07-10-2005

Karel ‘de grote’ Aalbers keert terug naar Vitesse

Desnoods kruipend wilde de oud-voorzitter van Vitesse Karel Aalbers weer terug naar ‘zijn’ club, riep hij na zijn gedwongen vertrek. Na 5,5 jaar kwam hij gisteren uiteindelijk via de voordeur met opgeheven hoofd weer de bestuurskamer binnen om een bod te doen op Vitesse.

Stadion Gelredome in Arnhem was voor even weer van Karel de Grote, zoals de clubpresident werd genoemd in zijn glorietijd. “Ik werd eruit geschopt, maar ik ben terug. Er is niets veranderd. Het voelde alsof ik weer thuiskwam”, zegt Aalbers. De Britse investeerder Duet Group wil het stadion Gelredome voor 24 miljoen euro en de voetbalclub Vitesse voor 26 miljoen euro overnemen. Karel Aalbers moet dan de nieuwe voorzitter worden. Er kwam echter een kink in de kabel. De gemeente Arnhem, eigenaar van het stadion, wil niet aan de Duet Group verkopen. Aalbers hoopt nu Vitesse wel te kunnen kopen, om zo de gemeenteraad te bewegen ook het stadion aan hem van de hand te doen. “Wij hebben tegen het gemeentebestuur gezegd dat we het hele pakket willen, maar dat liet maar op zich wachten. Nu zijn ze ineens alleen nog met twee andere partijen in gesprek. Ik probeer nu Vitesse en de provincie Gelderland achter me te krijgen, zodat de gemeenteraad het bod niet kan negeren.” Tegen Aalbers loopt nog steeds een strafzaak over frauduleuze praktijken rond transfers van onder anderen Nikos Machlas in zijn tijd als clubvoorzitter. Toch zette de eredivisionist gisteren de poort weer wagenwijd open.

“Het was een informatief en constructief gesprek van iets meer dan een uur”, zegt Vitesse- directeur Paul van de Kraan. “We gaan er op korte termijn op reageren.” De club krijgt volgens Aalbers naast 26 miljoen euro om schuldenlast af te betalen, ook voor acht jaar een nieuwe hoofdsponsor die jaarlijks zeven miljoen euro betaalt. “Wie dat is mag ik niet zeggen”, zegt Aalbers, die daarmee meteen de verdenking op zich laadt met loze beloftes te komen. Aalbers zei al eerder een nieuwe sponsor te hebben. Over plannen met Vitesse en Gelredome is bij hem echter nog steeds geen gebrek. “Als het aan ons ligt, krijgt Vitesse een eigen tv-station en hotel. Vijf jaar geleden was ik misschien te voortvarend, maar nu heeft iedere grote club het”, belooft Aalbers opnieuw.

Volgende week wordt de reactie van Vitesse verwacht.

Bron: De Telegraaf 07-10-2005

Karel Aalbers: het is nu of nooit

Als adviseur van de Duet Group had oud-Vitesse-voorzitter Karel Aalbers donderdag voor het eerst sinds jaren een officieel gesprek met Vitesse in stadion Gelredome. “Een beetje een gevoel van thuiskomen”, aldus Aalbers. “Het was voor mij een lekker gevoel om via de voordeur binnen te komen. Dat is lang geleden. Er is bijna niks veranderd, alleen de vloerbedekking”, lachte de Eerbeker. De Britse investeerder Duet Group heeft een bod van tientallen miljoenen euro’s uitgebracht op het stadion in combinatie met de voetbalclub. Vitesse zou dan weer eens kunnen investeren.

“Als je heel reëel bent, komt zo’n kans niet elke dag voorbij”, benadrukt Aalbers. “Je moet nogal wat serieuze argumenten hebben om tegen zo’n kans nee te zeggen. Ik las in een column dat dit de laatste kans voor Vitesse is om aan te haken. Ik denk dat dat reëel is”, aldus Aalbers. “Zonder geld kun je niet in het betaald voetbal. Met geld speel je meer in de top van de eredivisie. Daar is het stadion ook voor gebouwd. Als je niet kunt aanhaken, zie je een spiraal naar beneden die uiteindelijk heel vervelend afloopt”, waarschuwt Aalbers.

Bron: Omroep Gelderland 06-10-2005

‘Constructief gesprek’ Vitesse-Duet

Vitesse en de Duet Group hebben donderdagmiddag een gesprek van ruim een uur gehad over het bod van de Britse investeerder op stadion Gelredome en de Arnhemse voetbalclub. “Een constructief en informatief gesprek”, oordeelde algemeen directeur Van der Kraan na afloop. “Duet heeft ons het bod toegelicht en er zijn voorstellen uitgewisseld. Vervolg is nu dat Vitesse is basis van de informatie die we hebben gekregen, gaat reageren. Er zijn heel veel opties en veel belangen”, stelt advocaat Van den Boomen van de Duet Group. “Het gaat natuurlijk niet over een pakje suiker.”

Bron: Omroep Gelderland 06-10-2005

Let’s qualify in style, says Amoah

Matthew Amoah is one of many Ghanaian footballers who have swapped their homeland and almost total anonymity for life as a professional in Europe. While still only 24, Amoah is already a long-standing veteran of club football in the Netherlands, having spent almost his entire career at Vitesse Arnhem. At national team level, he has netted three vital goals in Ghana’s last three qualifying matches, all of which have helped to propel the Black Stars towards the 2006 FIFA World Cup™ finals. Quite a change of fortune for a player who was brought into Ghana’s team for the 2002 CAF African Cup of Nations finals in Mali, played twice and then barely had a look in over the next three years.

Injuries have restricted his availability but the pint-sized striker never got a real opportunity until the Christmas appointment of Ratomir Dujkovic as Ghana’s coach. Since the Serbian took over, Amoah has played every game for Ghana this year and repaid his coach’s confidence with vital goals. Amoah, who was born in Tema and now has nine caps for Ghana, has a bright future ahead of him as he told FIFAworldcup.com a week before Ghana’s final qualifying match away at the Cape Verde Islands.

FIFAworldcup.com: How excited are you about Ghana’s chances of qualification for the FIFA World Cup finals?

Matthew Amoah: This is something that generations of Ghanaian footballers have dreamt of and worked towards. We are all happy that we are almost through but I think we will have to win our last game to make sure that we do it in style.

It was not long ago that Ghana were well behind leaders South Africa in the group and looked to be in a precarious position, yet somehow you turned that around and have taken control of the standings. How did that happen?

It was a difficult task and we knew it particularly against South Africa. We knew we had to win all our matches including the one in Johannesburg and once we had beaten South Africa, it became a lot easier to qualify. We fought, fought and fought and it has been a credit to the team. We have worked hard for each other and that has given us the impetus to get through. We don’t have big names in our team. The only famous players we have are Stephen Appiah and Michael Essien. The rest of the guys are relatively unknown. That’s why I say we are a group. We work for each other. We are as one family and that is the secret of our success.

Is it not ironic that when Ghana had superstars in the side like Abedi Pele and Tony Yeboah, the team failed to qualify for the FIFA World Cup, yet with the relatively anonymous team today, you are on the verge of going to Germany?

Yes, it is quite strange particularly if you look at history and see that Ghana has done really well in Africa but always failed to qualify for the World Cup. Now, though, it is the time for Ghana to go through and to represent Africa.

How did you get back into the national side after such a long absence?

I played first at the African Nations Cup finals in Mali but after that I was injured but I have come back strongly. The new coach (Dujkovic) invited me and I said ‘OK, I have to show what I have and what I can bring to the team’ and, yes, it has really worked out well for me. Things have gone really nicely for me and for the team. I feel a big part of the set-up.

And you have scored vital goals too

I scored first against Burkina Faso, then South Africa, which was the first goal in the match and also an important one (Ghana won 2-0 in Johannesburg), and then also against Uganda in our last game. It has been a big contribution, yes, but it is not just me. I feel strongly that it has been a great team effort from the players, the coaches, the backroom staff. We are all as one and we have a strong camaraderie.

Has your form for Ghana with three goals in the last three qualifiers helped your club career in Holland too?

No, no, no, right now it’s not going well for me at my club. It’s a very different way that we play compared to Ghana. With the national team we play with two strikers but at my club I have been substituted in recent games and my place in the club team is not secure.

How easy is it going to be to concentrate on your club career and the other aspects of your life knowing that in less than one year’s time you could be heading to the FIFA World Cup finals in Germany?

Obviously I have to concentrate on my job here at Vitesse Arnhem and also do my best for the national team. I think that if I do well for Ghana, then I also have a possibility to go to another team. You never know when and how the opportunity might come. The World Cup is a great stage. This is the last year of my contract and I’m going to do everything to try and attract a great team.

Bron: Fifaworldcup.com 06-10-2005

Derby NEC-Vitesse twee uur eerder

De streekderby tussen NEC en Vitesse wordt op zondagmiddag 4 december niet om half drie, maar al om half een gespeeld. Dit is besloten na overleg tussen de beide clubs, de politie en de gemeenten Arnhem en Nijmegen. Het besluit om het aanvangstijdstip twee uur te vervroegen is uit veiligheidsoverwegingen genomen.

Bron: Omroep Gelderland 05-10-2005

Aalbers uit de race om Gelredome
Eurocommerce en TCN nog enige kanshebbers
Aalbers zet aankooppogingen toch voort

Karel Aalbers en zijn Duet Group zijn afgevallen als aspirant- koper van stadion Gelredome. In de race zijn nog de projectontwikkelaars Eurocommerce en TCN. Arnhem praat nog maar met twee gegadigden over de verkoop van het stadion. Dat hebben burgemeester en wethouders zonder verdere uitleg laten weten. Er waren nog vier kandidaten in de race.

Pieter Smeets van Ballast Nedam zegt een afschrijving van de gemeente te hebben ontvangen. ” Van drie regels, zonder motivatie. Het ging ons vooral om de grond rondom het stadion. Maar daar wilde de gemeente niet eens over praten. Het zij zo.” Een woordvoerster van directeur Rudy Stroink van TCN ( Trammel Crow Nederland) uit Nieuwegein laat weten dat haar bedrijf wél mee mag blijven doen. Het moet nu een businessplan inleveren. Verder wil zij niets zeggen. Directeur Ger Visser van Eurocommerce uit Deventer wil eigenlijk ook niets zeggen. “Dat hebben we met de gemeente afgesproken. Maar ik wil wel zeggen dat we geen afwijzing hebben gehad. We doen nog mee.”

Het vierde bod is van de Engelse Duet Group, die direct gelieerd is aan voormalig Vitesse­ voorzitter Karel Aalbers. De Duet Group wil niet alleen het stadion overnemen, maar ook voetbalclub Vitesse. Haar bod is met vijftig miljoen euro twee keer zo hoog als dat van de andere partijen. Wint de Duet Group, dan komt Aalbers weer aan het hoofd van Vitesse te staan. Aalbers erkent een afwijzing van de gemeente ontvangen te hebben. Maar hij is daarvan niet onder de indruk. ” We hebben de gemeente laten weten dat we gesprekken aanknopen met de provincie en met Gelredome om de impasse te doorbreken. Met de provincie hebben we constructieve gesprekken gehad, met Vitesse gaan we deze week praten. Die partijen zijn net zo belangrijk als de gemeente. Arnhem verkoopt alleen de stenen.”

Gedeputeerde Wijsman zegt met Aalbers gesproken te hebben, maar hij vindt dat er amper een reden voor dat gesprek was. ” Wij spreken met elke burger die dat wil, maar over dit onderwerp is de gemeente Arnhem onze gesprekspartner. Als die met een voorstel komt, zullen wij daarnaar kijken. Met Aalbers zelf heb ik eigenlijk niks te schaften.” Wijsman zegt ook dat het Arnhemse gemeentebestuur hem niet gevraagd heeft of de provincie de voorwaarden voor de verkoop van Gelredome wil aanpassen. De provincie heeft nu in een contract afgedwongen dat Gelredome niet in handen van een voetbalgelieerde organisatie mag komen. Dat houdt ook in dat Vitesse en Gelredome niet onder één bestuur mogen vallen.

Aalbers wijst erop dat de verkoop van Gelredome bekrachtigd moet worden door de gemeenteraad. ” In de raad is driekwart op mijn hand. Daar snappen ze wél dat je zo’n goed bod als dat van ons niet zo maar kunt laten passeren.” De provincie Gelderland heeft een lening in het stadion zitten van ruim elf miljoen euro. Ook heeft zij de meeste zeggenschap in het exploitatiebedrijf dat Gelredome runt. Vitesse heeft een schuld aan de gemeente en zou een kapitaalkrachtige sponsor, die door Duet is toegezegd, goed kunnen gebruiken.

“Tot op heden weten wij officieel van geen afschrijving van de Duet Group”, zegt woordvoerder Ester Bal van Vitesse. ” Daarom hebben wij de Duet Group uitgenodigd om het bod bij ons te komen toelichten. Donderdag komt de advocaat van Duet, Van der Boomen uit Roermond, bij ons op bezoek. Hij brengt als zijn gast Karel Aalbers mee. We zijn benieuwd.”

Bron: De Gelderlander 05-10-2005

Column: Duet Group laatste kans voor Vitesse

Een delegatie van Vitesse praat morgen in Gelredome met Karel Aalbers en zijn juridisch adviseur Mark van den Boomen, die aanwezig is namens de Engelse investeringsmaatschappij Duet Group. Het onderhoud heeft verstrekkende gevolgen voor de toekomst van de Arnhemse club. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Arnhem wil niet in zee gaan met de Duet Group, die Vitesse en Gelredome wil samenvoegen. Het bedrijf wil meer dan 50 miljoen euro investeren. Zowel club als stadion zou in een keer uit de financiële problemen zijn, het reddingsplan van de gemeente zou meteen niet meer nodig zijn. Het bod van de Duet Group overtreft de andere biedingen op Gelredome ruimschoots. Het is daarom maatschappelijk gezien onverdedigbaar als de gemeente Arnhem niet voor de Duet Group kiest. Dat club en stadion niet in dezelfde handen mogen vallen, is een drogreden van B en W. Dat club en stadion eindelijk zichzelf zouden kunnen bedruipen, zonder gebruik van gemeensschapsgeld, dat telt blijkbaar niet voor de plaatselijke politici.

Aan de hand van voorzitter Aalbers en suikeroom Nuon groeide Vitesse in de jaren negentig bijna uit tot de vierde voetbalclub van Nederland. Een machtige geldschieter is nodig om de middelmaat te ontstijgen, zo bewijst momenteel ook Dirk Scheringa. Dankzij zijn investeringen is AZ een topploeg geworden in de eredivisie. En het hele land juicht het toe. Aalbers vertrok in 2000, Nuon volgde snel en het vervolg is bekend. Anno 2005 is Vitesse een onbeduidende eredivisieclub. De club beschikt niet eens volledig over de waarde van de selectiespelers, die deels is ondergebracht in het spelersfonds. De jeugdafdeling is voor de helft uit handen gegeven aan het nietige AGOVV, op veel posities binnen de club is kwaliteit ingeleverd en het logische gevolg is dat Vitesse sportieve middelmaat is geworden. Het gesprek met Aalbers en de Duet Group is daarom van groot belang voor de voetbalclub. De Duet Group is de enige kandidaatkoper van Gelredome die ook een eind wil maken aan de structurele financiële problemen van Vitesse. Met de hulp van de Britse investeerder is de voetbalclub verzekerd van een goede toekomst. De grote vraag is nu in hoeverre de huidige machtshebbers binnen Vitesse zullen proberen de Duet Group te strikken. Mocht de Duet Group afhaken, dan lijkt het uitgesloten dat zich op korte termijn nog een dergelijke suikeroom aandient. En dan is de stad Arnhem op voetbalgebied veroordeeld tot de grijze middelmaat.

Gerard Borgman

Bron: De Gelderlander 05-10-2005

Vitesse gunt Sturing tijd, Aalbers in beeld

Edward Sturing wordt niet afgerekend op de mislukte competitiestart van Vitesse. De hoofdtrainer van de Arnhemse eredivisionist krijgt ook na de vierde nederlaag van afgelopen zaterdag tegen Roda JC tijd om zijn ploeg van de huidige vijftiende plaats richting ‘ het linker rijtje’ te loodsen. Dat stelt algemeen directeur Paul van der Kraan, die gistermiddag de positieve jaarcijfers van de Arnhemse club presenteerde. Deze week praat een zware delegatie van Vitesse ook met oud- voorzitter Karel Aalbers en diens juridisch adviseur mr. Van den Boomen, die officieel namens de Britse investeerder Duet Group om de tafel zitten.

Van der Kraan zegt te willen horen wat de plannen van de Duet Group zijn. De Londense investeerder bracht eerder een bod van vijftig miljoen euro uit op stadion en club. Volgens Van der Kraan heeft de toenadering tot de Duet Group niks te maken met de financiële positie. Wel erkent hij dat het initiatief van Vitesse is uitgegaan. In het voorbije bezuinigingsjaar werd het verwachte tekort teruggebracht van drie miljoen naar 2,3 miljoen euro. Voor dit seizoen komt de club nog 700.000 euro te kort. Volgend jaar hoopt Vitesse op nul uit te komen. In de eerste maanden van dit seizoen werden wel enkele tegenvallers geïncasseerd. De verkoop van seizoenkaarten blijft achter (1200) bij de geplande 15.000 en de mislukte start van de hoofdmacht baart grote zorgen. Vitesse rekent voor dit seizoen op de zevende plaats, met de bijbehorende televisie- inkomsten. Volgens directeur Van der Kraan betekent elke plek lager, een verlies van zeventig tot tachtigduizend euro. Van der Kraan: ” We staan nu vijftiende, dat is een verschil van ongeveer 500.000 euro.”

Van der Kraan sprak gisteren zijn vertrouwen uit in de trainer en de spelersgroep. ” Ik ga er nog steeds vanuit dat we onze doelstelling, tussen de plaatsen vijf en negen gaan halen. Dat baseer ik op de kwaliteit van deze selectie. De trainer staat niet ter discussie, de spelers ook niet. We hebben niemand op het matje geroepen.” Tevreden is Van der Kraan op alle fronten nog niet. ” We zijn niet uit de financiële zorgen, we moeten als club meer lef en ambitie uitstralen en het elftal moet beter presteren. We halen niet snel alles overhoop, maar als we over zeven wedstrijden nog steeds vijftiende staan, zullen we ons toch wel even achter de oren krabben.”

Bron: De Gelderlander 04-10-2005

Gluscevic trefzeker bij Jong Vitesse

Igor Gluscevic scoort aan de lopende band bij Jong Vitesse. De Montenegrijnse spits was gisteravond andermaal trefzeker, maar zijn doelpunt bracht geen winst in het uitduel tegen Jong NAC: 1- 1. Na een zwakke openingsfase speelde de ploeg van trainer Gery Vink een half uur uitstekend, met een viertal grote kansen tot gevolg. Op aangeven van Anduele Pryor tekende Gluscevic voor de openingstreffer. Het gemak waarmee Jong Vitesse de baas was, speelde de ploeg vervolgens parten. Na rust was het spel matig en viel de gelijkmaker uit een scrimmage. Naast Gluscevic speelden ook Ruud Knol, Youssouf Hersi, Eldridge Rojer en Purrel Fränkel van de selectie.

Bron: De Gelderlander 04-10-2005

Tom de Mul in Jong Belgie

Tom de Mul is geselecteerd voor Belgie onder 21 jaar voor een tweetal kwalificatie-interlands. De aanvaller behoort tot de ‘kern’ die het opneemt tegen Spanje en Litouwen. De ‘Jonge Duivels’ spelen op 7 en 11 oktober in de voorronde op het Europees kampioenschap voor Beloften een tweetal wedstrijden:

Belgie – Spanje (7 oktober 20.30 uur, Luik)
Litouwen – Belgie (11 oktober 16.00 uur, Kaunas)

De stand in poule 7:

1. België <21 8 – 18
2. Spanje <21 8 – 17
3. Servië&Mont. <21 8 – 16
4. Litouwen <21 8 – 10
5. Bosnië Herz. <21 8 – 7
6. San Marino <21 8 – 0

Bron: Vitesse.nl 03-10-2005

Vitesse verzoekt Duet Group om uitleg

Vitesse is de geruchtenstroom zat en wil zo snel mogelijk duidelijkheid over de plannen die de Londense Duet Group met de Arnhemse club zou hebben. Om die reden praten drie topmannen van Vitesse deze week met Karel Aalbers en zijn juridisch adviseur mr. Van den Boomen. Namens Vitesse zitten voorzitter Henk Ramautar van de raad van commissarissen (rvc), voorzitter Kees Bakker van het stichtingsbestuur van SBV Vitesse en algemeen directeur Paul van der Kraan in het overleg.

“Er bleven maar geruchten komen óver Vitesse, we willen nu zelf wel eens zelf horen wat de Duet Group met ons wil”, legt Van der Kraan uit. “We hebben een brief naar de directeur van de Duet Group gestuurd met de vraag om uitleg. Vervolgens kregen we een reactie van mr. Van den Boomen uit Roermond. Wij hebben de Duet Group gevraagd of hij ‘gemandateerd’ is namens hen met ons te praten. Daar is een officiële bevestiging van gekomen.” Stichtingsvoorzitter Kees Bakker van SBV Vitesse sprak twee keer eerder met Aalbers. “Hij werd ergens in mei gebeld door Aalbers, die bij Barend&Van Dorp (praatprogramma van destijds RTL4, red.) het nieuws over de Duet Group naar buiten zou brengen.”

De Duet Group heeft zich bij de gemeente Arnhem gemeld om stadion Gelredome en Vitesse voor 50 miljoen euro over te nemen. Later wilden Bakker en Aalbers een keer om de tafel, maar dat vonden ze toch geen goed plan. “Op dat moment waren zeven, acht partijen in de race om het stadion te kopen, dan is het ‘not done’ met één van die partijen een afspraak te maken.” Van der Kraan wil horen of Vitesse wijzer kan worden van de Duet Group. “Als een partij zo veel geld in een club wil steken, móet je luisteren of het interessant is”, meent de directeur. “We zijn op schema met onze plannen, maar je wilt natuurlijk sneller, grotere stappen nemen. Onze doelstelling is eens per twee jaar Europees voetbal. Dat wordt makkelijker als je meer kan investeren.”

Bron: De Gelderlander 04-10-2005

Vitesse geen kruidenier meer

Algemeen directeur Paul van der Kraan hoeft niet meer voor kruidenier te spelen bij Vitesse, al zijn de financiële problemen niet achter de rug. De verwachte inkomstenstijging is ruim 2 miljoen euro en de spelers krijgen weer warm eten. In het voorbije seizoen moest Van der Kraan als een kruidenier door de organisatie om te bezuinigen. “In het begin gaat het om grote bedragen, tienduizenden soms honderdduizenden euro’s. Dan kom je op het niveau van de lagere bedragen.”

Vitesse bezuinigde 500.000 euro op personeelskosten, 500.000 euro op verkoopkosten (advertenties en anderen zaken) en 300.000 euro op wedstrijd- en trainingskosten (kleding, ballen, accommodatie, busreizen, trainingskamp). Totdat dit seizoen ook de topsportsituatie bij Vitesse onder vuur kwam te liggen. Klachten vanuit de spelersgroep brachten Van der Kraan ertoe een deel van de bezuinigingen terug te draaien. “Er waren twee koks weg, dat ging ten koste van de maaltijden. De spelers kregen zo nu en dan warm eten tussen twee trainingen door, nu kan dat weer gemiddeld twee keer per week.” Ook de medische begeleiding werd op verzoek van de spelers uitgebreid. “Het aantal uren was teruggedraaid, dat is nu weer op peil.”

Vitesse bezuinigde ook op de premies voor de spelers. Trainer Edward Sturing, die instemde met het verzoek, mag nog maar zeventien spelers meenemen in plaats van de vertrouwde achttien. Van der Kraan: “De afspraken over de premies liepen na drie jaar af. Daarvoor wilden de spelers niet meer tornen aan die afspraken. Maar de premies lagen op het niveau van een subtopper en waren voor de prestaties veel te hoog. De spelers wilden niet op de hoogte bezuinigen, wel op de uitkering. Daarom krijgt een basisspeler 100 procent, een wissel 50 procent en een invaller 75 procent. De achttiende man mag dus niet meer mee. Daarover heb ik van de spelers nog geen klachten ontvangen.”

Ook in de jeugdopleiding zocht de directeur naar onnodige uitgaven. “Vorig seizoen kregen de spelers in de jeugd nog vier paar schoenen, nu krijgen ze niks. Van de honderd spelers liepen er veertig op schoenen van Uhlsport, de rest had een eigen voorkeur. Daar krijg je dan ook weer problemen met je sponsor over.” Dat die ‘kruideniersmentaliteit’ tot wrevel kan leiden, erkent Van der Kraan. “Je komt steeds dieper in de organisatie terecht, maar soms kun je niet anders. Het was een tijd van overleven. Ik kan geen dingen doen, die niet kunnen. Nu ben ik minder bezig met bezuinigen. We gaan langzaam maar zeker weer bouwen.”

Van der Kraan is tevreden met de prestaties die de club aan de hand van een meerjarenplan over twee jaar op ‘nul’ moeten brengen. Vitesse mag nog steeds geen transferbedragen betalen, al valt daar inmiddels met de KNVB wel over te discussiëren. “We hebben voor Remco van der Schaaf ook een klein transferbedrag aan PSV betaald. Daarvoor hebben we toestemming gekregen van de KNVB omdat wij duidelijk konden maken dat het kon.”

Op dit moment ziet Van der Kraan ondanks de slechte seizoensstart van de club geen ruimte voor een nieuwe aankoop. “Dat is uitgesloten. We hebben een kwalitatief goede selectie, breder dan vorig seizoen. Hiermee moeten we bij de beste negen kunnen eindigen. Ik had wel verwacht dat het na die geweldige zevende plaats van vorig jaar, nu iets moeilijker zou worden. Maar ik heb vertrouwen dat het goed komt.”

Met trots presenteert de directeur een stijging van de inkomsten, van circa 2,2 miljoen euro. “Dat is te danken aan recette, sponsoring en media-inkomsten. Voor het eerst sinds jaren gaan de inkomsten omhoog. Helaas zijn de forse bedragen die er met de televisierechten zijn gemoeid, gebaseerd op de ranglijst van de laatste drie seizoenen. We krijgen een aardig bedrag, maar clubs rondom ons hebben heel wat meer gekregen. Die twee slechte seizoenen (veertiende en zestiende,red.) komen heel slecht uit.”

Bron: De Gelderlander 04-10-2005

Vitesse blijft bij zes bankzitters

Ondanks redelijke jaarcijfers blijft de financiële positie van Vitesse zodanig dat de club slechts met 17 spelers naar wedstrijden gaat. De maatregel is ontstaan na onenigheid over het premiestelsel. “Dat is geen bezuinigingsmaatregel”, legt algemeen directeur Paul van der Kraan uit. “Om de premies zoveel mogelijk op het niveau van vorig jaar te houden is dit een creatieve oplossing. Het is dan ook gebeurd in overleg met de spelers.” Vitesse blijft dus met zes bankzitters naar een wedstrijd gaan, maar er worden voortaan ook premies betaald per punt, dus ook bij een gelijkspel.

Bron: Omroep Gelderland 03-10-2005

Vitesse is er financieel nog lang niet

“We zijn op de goede weg, maar we zijn er financieel nog lang niet”, zo licht directeur Paul van der Kraan de jaarcijfers van Vitesse over het seizoen 2004-2005 toe. De Arnhemse club kwam uiteindelijk uit op een tekort van 2,26 miljoen. “Dat leidt niet tot tevredenheid, want het blijft natuurlijk een verlies. Maar aan de andere kant zijn we er 700.000 euro beter uitgekomen dan de verwachtingen waren, dus in dat opzicht zijn we wel tevreden”, legt de directeur uit. Voor het huidige seizoen verwacht de club uit te komen op een tekort van 700.000 euro.

“Om dat te halen moeten de inkomsten in totaal met 2 miljoen omhoog”, zo rekent Van der Kraan voor. “Een miljoen komt voort uit het nieuwe televisiecontract en de rest uit onder meer de recettes, al valt dat tot nu toe nog een beetje tegen.” Vitesse heeft nu 13.800 seizoenkaarthouders. In het seizoen 2006/2007 moet Vitesse op nul uitkomen. “Dat zal nog niet zo makkelijk gaan, want dat betekent dat we nog eens 1,4 miljoen meer binnen moeten gaan halen. En dat moet niet via de verkoop van spelers. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we dat halen. Dan ben ik pas echt tevreden.”

Bron: Omroep Gelderland 03-10-2005

Janssen: ‘Je krijgt geen bal op het middenveld’

Ondanks ‘zware benen’ benen scoorde Theo Janssen voor Vitesse tegen Roda JC, maar zijn trap had gevolgen. Janssen viel uit met een enkelblessure en Vitesse raakte na een geslaagde inhaalrace de weg kwijt: 3-2 nederlaag. “Triest.” Theo Janssen bracht Vitesse zaterdagavond met een schitterende vrije trap terug in de wedstrijd tegen Roda JC, maar het was zijn laatste trap. Janssen liep een fikse snijwond door toedoen van Ger Senden. “En bij die vrije trap ging ik ook nog door mijn enkel. Ik heb het geprobeerd, maar een vleeswond en een dikke enkel was te veel van het goede. Ik kon geen meerwaarde meer zijn”, besloot Janssen. Een minuut na zijn aftocht zag Janssen vanaf de bank Benson 2-2 intikken en het afgeschreven Vitesse stond zo maar gelijk. “Wat ik dan onbegrijpelijk vind, is dat we na die 2-2 weer helemaal het initiatief kwijt zijn.”

Na een ondermaatse eerste helft (2-0 achter door Ger Senden en Sergio) vochten de Arnhemmers zich bewonderenswaardig langszij, maar Andres Oper hielp de thuisploeg aan de tweede overwinning van het seizoen: 3-2. Over de eerste helft was de Arnhemse middenvelder snel uitgepraat. “Triest. Het leek wel of iedereen moe was van de busreis. Dat is geen excuus hoor en het slaat nergens op. We zijn om twaalf uur weggegaan, waren om twee uur in een hotel. Even wat eten en dan drie kwartier naar het stadion. Ik sprak Tom De Mul en die had ook zware benen. Als meerdere spelers dat hebben, is er iets niet goed.”

Met de druk van de moeizame competitiestart heeft dat volgens Janssen niets te maken. “Ik krijg geen zware benen van druk. Waarvan dan wel? De busreis misschien. Ik weet ook niet hoeveel spelers er last van hadden. In de tweede helft was ik het weer kwijt. Alleen krijg ik dan net die schop”, zegt Janssen, die voor rust nauwelijks een bal raakte. “We hebben geen opbouw, op het middenveld krijg je gewoon geen bal”, stelt Janssen. Een goede speler dwingt dat af. “Dat ben ik wel met je eens, maar als je je wel aanbiedt en toch de bal nooit krijgt, houdt het een keer op. Ik blijf het proberen, maar hij komt gewoon niet. We hebben een goed middenveld en dat wordt steeds overgeslagen. Dan wordt het dus moeilijk, want voorin hebben we niet de kracht om ballen vast te houden.”

Janssen zag na rust verbetering. “Ik vond het met Remco van der Schaaf op het middenveld beter gaan.” Sturing draaide in de rust de rollen van centrumverdediger Van der Schaaf en middenvelder Abubakari Yakubu om. “Dat is wel iets voor de volgende wedstrijd”, stelt Janssen. “Het moet gewoon een keer terugkomen. Veel spelers hebben niet de echte vorm, ik ben het seizoen ook moeizaam begonnen. Hoe dat komt? Nou, ik speel liever vast op een plek dan al die wisselingen; dan weer op tien, dan diep aan de zijkant. Als je lang op dezelfde positie staat, ga je vanzelf beter spelen”, weet Janssen, die zijn tweede treffer van het seizoen maakte, maar daar geen bevredigend gevoel aan over hield. Met zeven punten uit de eerste zeven duels staat Vitesse vijftiende, een zwakke start, vindt ook Janssen. “Kijk eens naar Roda zelf en FC Twente, ook slecht gestart. En NAC wint vorige week van AZ, snap jij het nog? Het is een rare competitie, heel raar.”

Bron: De Gelderlander 03-10-2005

Sturing houdt vast aan drie spitsen

Vitesse-trainer Edward Sturing blijft ook na de 3-2 nederlaag bij Roda JC vasthouden aan het spelsysteem met vleugelspitsen (4-3-3). “Je moet de jongens ook de kans geven om wat te laten zien”, vond de coach zaterdagavond in Kerkrade. Sturing doelde op Tom De Mul en Etienne Esajas, de vleugelspitsen van zaterdag. Jonge spelers, met talent, maar zonder ervaring. Het lijkt gevaarlijk veel druk op hun schouders te leggen. “Een aantal bepalende spelers bij ons mist de Schwung van vorig seizoen”, zei Sturing. “Dat is bepalend en daar moeten we mee aan de slag. Je moet dat niet neerleggen bij de jonge jongens in de selectie.”

De trainer had Matthew Amoah gepasseerd, ten faveure van Fred Benson. Vorige week, tijdens de thuisoverwinning op FC Groningen, bracht Sturing in de rust Benson in het veld voor Amoah. “Ik zocht een aanspeelpunt in de spits”, zo legde de coach van de Arnhemse eredivisie in Kerkrade zijn keuze voor Benson uit. “Benson was vorige week goed ingevallen. Matthew is nog steeds een optie voor die plek, hoewel hij heeft aangegeven dat hij liever niet als diepste spits wil spelen.”

Sturing onderkende de problemen bij Vitesse. “We zitten niet in een makkelijke fase. De groep verdient een compliment hoe ze zijn teruggekomen tot 2-2”, meende de coach. “We hebben in de eerste helft heel matig gespeeld. Na de 1-0 zijn we te veel uit de discipline gaan lopen. Het leek wel alsof iedereen individueel de 1-1 wilde forceren. Dat kan niet in een teamsport. De tweede helft zijn we goed begonnen. Na de 2-2 zat ik ook te wachten op Vitesse dat doordrukte. Je weet dat Roda ook in de hoek zit waar de klappen vallen. Maar het gebeurde niet. We liepen te ver van de tegenstander te dekken en gaven Roda te veel ruimte. We lieten een aangeslagen bokser ontsnappen in plaats van de knock-out uit te delen.”

Bron: De Gelderlander 03-10-2005

Vitesse valt met wanprestatie in herhaling

Vitesse levert dit seizoen de ene wanprestatie na de andere. Zaterdagavond liet de ploeg van trainer Edward Sturing zich in Kerkrade verslaan door een zwak Roda JC, dat de laatste vijf duels had verloren: 3-2.Bij Vitesse wijzen de verantwoordelijke mensen in crisistijd steevast naar de pers, maar achter deze doorzichtige drogreden kunnen ze zich niet langer verschuilen. Cijfers liegen niet. Zeven punten na zeven wedstrijden, dat zijn er slechts twee meer dan twee seizoenen geleden toen Vitesse in de nacompetitie belandde. En liefst vijf minder dan vorig seizoen na zeven speelronden.

Het zijn niet alleen financieel beroerde tijden voor de club, die uit armoede slechts zeventien spelers meeneemt naar competitiewedstrijden. Het is schrijnend zoals de Arnhemse ploeg zich door de beginfase van dit seizoen worstelt. Vitesse creeerde zaterdag tegen het dolende Roda JC niet een uitgespeelde kans. De Arnhemse doelpunten kwamen tot stand na een blunder van doelman Vladan Kujovic (Fred Benson tikte de bal van dichtbij in het doel) en door een vrije trap van Theo Janssen, die vanaf achttien meter de bovenhoek vond.

Het waren de 1-2 en de 2-2 in het eerste kwartier na de rust. In het eerste bedrijf was Roda via Ger Senden en Sergio op 2-0 gekomen. Een kwartier voor tijd rondde nieuweling Andres Oper een combinatie door het centrum af (3-2). Daarna was er nog direct rood voor Roda-verdediger Lazslo Bodnar, na een vermeende elleboogstoot tegen Gill Swerts.

Sturing zag in Limburg voor de zoveelste keer zijn 4-3-3 systeem mislukken. Deze speelwijze staat of valt bij de kwaliteit en het rendement van de buitenspelers. Sturing deed het in Kerkrade met huurling Tom De Mul op rechts en Etienne Esajas op links. Deze jongelingen, respectievelijk negentien en twintig jaar oud, hebben vooral wedstrijden met Jong Ajax in hun benen. Van hen mag je niet verwachten dat ze het zoekende elftal kunnen dragen. In Kerkrade kwamen ze nauwelijks in het spel voor, hoewel Esajas met een knappe solo aan de basis stond van de gelijkmaker.

De coach zette clubtopscorer Matthew Amoah op de bank. Sturing koos voor Benson in de punt van de aanval. De 21-jarige spits completeerde de jonge en onervaren voorhoede. Benson is balvaster dan Amoah, maar met twee verdedigers in zijn nek speelde hij een vrijwel kansloze partij. Na een uurtje spelen bracht Sturing alsnog Amoah voor de met een enkelblessure uitgevallen Theo Janssen. Met Eldridge Rojer voor De Mul en Igor Gluscevic voor Benson probeerde de trainer vergeefs wat te forceren. Het in kwaliteit sterk verminderde Roda liet zich deze mooie aanbieding op drie punten niet ontglippen.

Tot aan de komende wedstrijd, thuis tegen ADO Den Haag, heeft Vitesse twee weken de tijd om de nieuwe wonden te likken. Op Sturing ligt veel arbeid te wachten. Bijna geen speler in zijn selectie verkeert in goede vorm en vooral het spel van Janssen, Abubakari Yakubu en Richard Knopper moet hem zorgen baren. De drie middenvelders zijn ver verwijderd van hun grote vorm uit het vorige seizoen, toen hun dominante optreden de basis vormde van de terugkeer van Vitesse in de subtop van de eredivisie.

Daarnaast lijkt het verstandig voor Sturing zijn voorkeur voor het 4-3-3 systeem te heroverwegen. Hij heeft het op alle manieren geprobeerd, met Purrel Frankel op links, Knopper op rechts en met de jongelingen De Mul en Esajas. Het heeft geen houvast opgeleverd. De voortdurende veranderingen duiden er ook op dat Sturing de oplossing niet weet. De Mul en Esajas hebben veel wedstrijden nodig om te wennen aan het ritme en het niveau van de eredivisie. Dat kun je ze niet kwalijk nemen. Het is de vraag of die tijd er is, nu Vitesse de aansluiting met het linkerrijtje dreigt te verliezen. Een ommezwaai naar 4-4-2 lijkt logisch. Met Amoah, Igor Gluscevic en Benson heeft de trainer daarvoor voldoende opties.

Bron: De Gelderlander 03-10-2005

Amoah is begripvol, ‘maar het ligt niet alleen aan mij’

Matthew Amoah zei zaterdagavond na de verloren wedstrijd tegen Roda JC (3-2) teleurgesteld te zijn in de beslissing van trainer Edward Sturing. Die passeerde zijn ‘eerste aanvaller’ voor de basis, ten faveure van zijn landgenoot Fred Benson. “Op basis van vorige week begrijp ik het, maar ik ben wel teleurgesteld. Het is de beslissing van de trainer. Hij heeft mij apart genomen en gezegd dat ik niet speel. Dat heb ik te accepteren. Ik moet sterk zijn en niet afhaken, maar de knop omzetten. Het hoort bij voetbal, onder Ronald Koeman is het me ook een keer overkomen”, wist Amoah, die zaterdag in de 57ste minuut voor de geblesseerde Theo Janssen in het veld kwam.

Amoah begon het seizoen als eerste spits, voor Igor Gluscevic, maar inmiddels heeft er een grote carrousel gedraaid. Fred Benson begon als derde aanvaller en mocht er in twee (Heerenveen en AZ) van de eerste drie competitieduels niet eens bij zijn. Vervolgens passeerde hij Igor Gluscevic in de hierarchie en inmiddels is de 21 jaar jonge Ghanees eerste keuze bij Edward Sturing.

Amoah wilde niet al te diep ingaan op de spitspositie bij Vitesse. “Waarom het zo moeilijk is in de spits bij Vitesse weet ik niet. Het is bekend waar ik het liefste speel, niet als diepste spits, maar achter de spits. Het ligt niet alleen aan mij, de hele ploeg draait niet, maar dat is de taak van de trainer”, aldus de 24-jarige spits, die vandaag met zijn ploeggenoot Abubakari Yakubu vertrekt naar Lissabon voor een trainingskamp met Ghana. De spits van het Ghanese nationale elftal bereidt zich met zijn landgenoten in de Portugese hoofdstad voor op het belangrijke kwalificatieduel bij Kaapverdische Eilanden. Daar kan Ghana zaterdag een ticket veiligstellen voor de wereldkampioenschappen voetbal, volgend jaar in Duitsland.

Bron: De Gelderlander 03-10-2005

Gill Swerts eerste speler ‘op scherp’

Vitesse heeft zeven wedstrijden nodig gehad om de eerste speler ‘op scherp’ voor een schorsing te krijgen. Gill Swerts incasseerde zaterdagavond in Kerkrade tegen Roda JC zijn derde gele kaart. Bij de eerstvolgende wacht hem een duel schorsing. Vitesse verloor in Kerkrade met 3-2. Swerts kreeg zijn gele kaart van arbiter Reinold Wiedemeijer voor een charge op Ivan Vicelich. Eldridge Rojer werd voor het eerst met een gele kaart bestraft. Stijn Vreven, Theo Janssen, Abubakari Yakubu en Remco van der Schaaf staan op twee. Vitesse incasseerde twaalf gele kaarten in de eerste zeven competitieduels.

Bron: De Gelderlander 03-10-2005

Wapenaar: praatsessies helpen niet

Doelman Harald Wapenaar kon weinig doen aan de 3-2 nederlaag van Vitesse bij Roda JC. Bij de tegengoals werd hij vooral in de steek gelaten. “De eerste en de derde goal geven we veel te gemakkelijk weg en de tweede gebeurde in de omschakeling. Vervolgens staan zij met drie tegen een en is het heel vernederend voor mij.” Wapenaar snapte niet waarom het mis ging. “Op het moment dat wij de 2-2 maken, worden zij sterker. De realiteit is dat we er slecht voor staan. Praatsessies helpen nu niet, we kunnen nog beter de goden verzoeken. We willen onze achterban meer bieden dan dit.”

Bron: Omroep Gelderland 01-10-2005

Amoah slechts invaller bij Vitesse

Matthew Amaoh geldt in Ghana als de man die zijn land naar het WK schiet, maar bij Vitesse heeft de spits geen enkele status meer. Tegen Roda JC begon Amoah op de bank en mocht hij pas tien minuten na rust het veld in. “Het was lang geleden dat ik ernaast stond”, weet de spits. “Onder Koeman is me dat voor het laatst nog eens overkomen. Ik begrijp het aan de ene kant wel dat de trainer mij op de bank heeft gezet. Ik ben zoals bekend geen diepe spits voor dit systeem.” Amoah wilde niet te moeilijk doen. “Ik ben wel teleurgesteld, maar ik heb de knop omgedraaid en me erop ingesteld.”

Bron: Omroep Gelderland 01-10-2005

Ongelukkige avond voor Theo Janssen

Ondanks een fraai doelpunt uit een vrije trap was het niet de avond van Theo Janssen tegen Roda JC. “Ik moest eruit. Dat gebeurde toen ik die vrije trap meekreeg. Ik had daarna teveel last van mijn enkel, die nu dik is. En deze wedstrijd…we voetbalden niet. Voor rust waren we heel slecht, dat is een feit. Na rust was het even beter en komen we terug tot 2-2.” Daarna zag Janssen dat het toch weer mis ging. “We hadden controle en het leek alsof er meer in zat, maar opeens waren we het weer helemaal kwijt. Dat gebeurt vaker dit seizoen. Waar ligt dat aan? Ik weet het ook niet.”

Bron: Omroep Gelderland 01-10-2005

Onnodig verlies Vitesse bij Roda JC

Vitesse heeft uit bij Roda een onnodige 3-2 nederlaag geleden. De Arnhemmers speelden opnieuw niet best. Roda JC was in het begin gevaarlijker. Binnen tien minuten raakte Sergio al de lat. Verder was het duel uiterst vlak. Vitesse opereerde behoedzaam en had de eerste kans pas in de 26e minuut via Theo Janssen, die de bal bijna binnen gleed, maar Kujovic redde op de lijn. Tien minuten voor rust nam Roda JC de leiding via een van richting veranderd schot van Ger Senden. In de counter sloeg Roda kort daarop weer toe. Oper bediende Sergio, die Harald Wapenaar simpel uitspeelde.Bij rust was het 2-0.

Voor rust leverde Vitesse een absolute wanprestatie. Na rust liep het beter en via een afgemeten vrije trap van Theo Janssen werd het 2-1. De middenvelder werd even later vervangen door Matthew Amoah. Op aangeven van Etienne Esajes tikte Fred Benson de 2-2 binnen. Daarna zakte Vitesse opnieuw terug. Via de vleugels kwam er verder niets meer en Roda JC kwam na een combinatie door het hart van de defensie op 3-2 door Oper. Het Arnhemse slotoffensief stelde niets voor, ook na een rode kaart voor Bodnar bleven de beste kansen voor de Limburgers. Vitesse leed een terechte en onnodige nederlaag en staat met 7 uit 7 net boven de degradatiezone.

Bron: Omroep Gelderland 01-10-2005

Vitesse onderuit in Kerkrade

Net als afgelopen seizoen werd er vijf keer gescoord in het duel tussen Roda JC en Vitesse. Ditmaal was het de thuisploeg dat met 3-2 wist te winnen.

Vitesse begon met drie spitsen in Kerkrade. Opvallend daarbij was de centrale rol voor Fred Benson en niet Matthew Amoah, die daarmee voor het eerste sinds lange tijd niet in de basisopstelling stond. De aanvallende intenties waren vanaf het begin van Roda JC. De eerste kans was voor Sergio, die de bal in de 9e minuut op de bovenkant van de lat knalde. Vitesse was na 27 minuten voor het eerst gevaarlijk. Esajas draaide vanaf rechts naar binnen, zijn schot werd geblokt waarna doelman Kujovic de inzet van Theo Janssen precies op de doellijn wist te keren. Roda probeerde wel de aanval te zoeken, maar het was duidelijk te zien dat de ploeg na vijf nederlagen op rij weinig zelfverzekerd is.

Voor Vitesse betekende het mogelijkheden via de omschakeling, maar voor rust wist het daar bitter weinig van te maken. De 1-0 voorsprong van de thuisploeg kwam dan ook min of meer uit de lucht vallen. In de 36e minuut kapte nota bene verdediger Ger Senden eenvoudig zijn tegenstander uit en schoot de bal van 16 meter achter Harald Wapenaar. Nog geen vier minuten later scoorde Roda JC de tweede van de avond uit een snelle counter. Alleen Yakubu was na een corner van Vitesse nog achterin te vinden en de Braziliaan Sergio kapte Wapenaar simpel uit en tikte 2-0 binnen. Vitesse maakte het de ploeg van Huub Stevens in die fase juist sterker in plaats van gebruik te maken van de ruimte bij de Limburgers achterin.

Vitesse kreeg direct na rust hoop door een uitstekende vrije trap van Theo Janssen. De speler zelf was op de rand van de zestien meter neergelegd en schoot de bal keihard achter Kujovic: 2-1. De negatieve kant van de actie waaruit Janssen de vrije trap mocht nemen bleek nog tien minuten later. De middenvelder moest geblesseerd het veld verlaten en werd vervangen door Matthew Amoah. De eerste de beste aanval na de wissel leidde de 2-2 in. De doelman moest het schot van Esajas loslaten en Fred Benson tikte de bal simpel binnen. Zonder goed te voetballen kwam Vitesse binnen het eerste kwartier na rust terug in de wedstrijd.

Na enkele wisselingen in beide kampen was het Roda JC dat na 73 minuten weer op voorsprong kwam. De nieuwe aanwinst van Roda, Andres Oper, schoot de bal op aangeven van Sonko hard en laag binnen: 3-2. In het laatste kwartier ging Vitesse, met de invallers Rojer en Gluscevic, nog op zoek naar de gelijkmaker, maar de beste kansen waren nog voor Roda JC. Wapenaar redde op inzetten van Sergio en Sonko, zodat het zaterdagavond 3-2 bleef in Kerkrade. Roda JC eindigde het duel met tien man nadat Bodnar in de 85e minuut wegens een vermeende elleboogstoot op Gill Swerts van het werd gestuurd door scheidsrechter Wiedemeijer.

Roda JC:Kujovic, Senden, Kah, Lachambre, Bodnar, Van Dijk, Filipovic, Sergio, Vicelich, Oper en Derksen.

Vitesse:Wapenaar, Vreven, Dingsdag, Van der Schaaf, Swerts, Janssen, Yakubu, Knopper, Esajas, De Mul en Benson.

Bron:Vitesse.nl 01-10-2005

Dingsdag in beeld bij PSV en ‘Gladbach’

Ruim een jaar geleden wilde hij op huurbasis naar De Graafschap, nu wordt zijn naam genoemd bij PSV en Borussia Mönchengladbach. Het tekent de ontwikkeling van Vitesse­ verdediger Michael Dingsdag. PSV is dezer dagen druk doende Predrag Filipovic op huurbasis over te nemen van Roda JC. De landskampioen zoekt versterking voor de linkerkant van de verdediging. Op het lijstje met eventuele kandidaten prijkt ook de naam Michael Dingsdag.De 22- jarige Amsterdammer wordt eveneens nadrukkelijk gevolgd door Borussia Mönchengladbach, zo meldden Duitse media.

Wat weet jij van de belangstelling van PSV en Borussia Mönchengladbach?

Dingsdag: ” Ik heb de geruchten gehoord. Op het forum van PSV heb ik het ook gelezen. Het zou mooi zijn, maar het is niet concreet.

Wat doen zulke geruchten dan met je?

“Ik kan niets met die verhalen over belangstelling, zolang er niet gesproken is. Ik richt me op Vitesse. Hier heb ik onlangs mijn contract met drie seizoenen verlengd.”

De belangstelling bevestigt wel dat je je goed hebt ontwikkeld.

“Voor mij is het natuurlijk positief als je naam in verband wordt gebracht met zulke clubs. Het zijn niet de minste namen. Voor mij is het prettig, het is inderdaad een bevestiging van de ontwikkeling die ik doormaak. Het kan snel gaan in het voetbal. Vorig jaar kon ik nog naar De Graafschap, op huurbasis. Dat wilde ik wel, want ik wilde absoluut aan spelen toekomen. En nu hoor ik deze geluiden.”

Hoe verklaar jij dat je nu zoveel beter speelt dan pakweg twee seizoenen geleden?

“Dat heeft voor een groot deel te maken met ervaring, en die krijg je alleen als je veel speelt. Dat heeft weer te maken met het vertrouwen dat je krijgt. Vorig seizoen heb ik dertig wedstrijden gespeeld. Die ervaring heb ik nodig. En de trainer heeft vertrouwen in mij.”

Moet een voetballer het vertrouwen niet vooral uit zichzelf halen?

“Het is allebei belangrijk. Veel mensen denken dat Amsterdammers altijd veel vertrouwen in zichzelf hebben. Maar als het tegenzit, ook met de hele club, dan heeft iedereen wel eens een terugslag. Zeker jonge spelers krijgen daar mee te maken. Dat is voor mij nu voorbij.”

Hoe kijk je terug op het begin van de competitie?

“Ik kijk elke keer eerst naar mijn eigen spel. Als ik mijn persoonlijke duels win, dan komt de spits niet in de wedstrijd. Daarnaast kijk ik of ik ploeggenoten kan helpen, door een man over te nemen of zo. Tegen Robin Nelisse ( FC Utrecht, 1- 0 nederlaag, red.) had ik het vrij lastig. En tegen AZ ( 0- 5 verlies, red.) speelde het hele team minder. In de andere wedstrijden ben ik weinig in de problemen gekomen.”

En op het begin van Vitesse?

“We moeten nu weer naar boven kijken. Als we nu twee keer achter elkaar winnen ( vanavond tegen Roda, 16 oktober thuis tegen Den Haag, red.), dan staan we waar we thuishoren met deze selectie.’

Het elftal is nog steeds zoekende.

“Tegen Groningen ( 2- 0 zege, red.) hebben we geprobeerd als team uit de moeilijke periode te komen. Dat is ons gelukt. We moeten nu punten blijven pakken. Daar gaat het om. Het mooie voetbal komt wel een keertje als we minder zorgen hebben over onze positie op de ranglijst, als we daar staan waar we willen staan. Voor mooi voetbal moeten de mensen maar naar AZ, Ajax, PSV of Feyenoord gaan kijken. Bij ons is de situatie nu anders. Bij ons is momenteel alleen het resultaat belangrijk.”

Bron: De Gelderlander 01-10-2005

Hoofdsponsor: