oktober 2009

Dalibor Stevanovic nadert WK-eindronde

Vitesse-speler Dalibor Stevanovic heeft met zijn land Slovenië een belangrijke stap gezet richting WK-kwalificatie.

De Slovenen wonnen in Bratislava met 2-0 van Slowakije, de koploper in groep 3. Als Slovenië woensdag wint nij San Marino en Slowakije laat punten liggen uit tegen Polen, is rechtsteekse kwalificatie een feit.

Anders speelt het land van “Dado” Stevanovic in de play-offs. De Vitessenaar kwam zelf alleen als invaller in actie in de slotminuten van het duel. Bij Vitesse is de Sloveen geen basisspeler.

Bron: Omroep Gelderland 10-10-2009

Fans Vitesse hopen dat Hertog opvolger krijgt

Hij was niet de hoogvlieger die Vitesse aankondigde in de aanloop naar het seizoen 2008- 2009. Supporters van de Arnhemse eredivisionist verwachtten een wereldaankoop, ze kregen echter een Afrikaanse vechtarend als mascotte. Een mascotte die bovendien laag over het veld scheerde.

Want zo benaderen Afrikaanse vechtarenden hun prooi, om vroegtijdige ontdekking te voorkomen. Maar laagvlieger of niet, de aanhang van Vitesse sloot de woensdagmiddag aan schimmelinfectie overleden Hertog in het hart.

Ralph Gerritsen, voorzitter van Supportersvereniging Vitesse vindt de dood van Hertog ‘heel erg’. “Vooral voor Gerard van den Brink en zijn vrouw Bettine.”

“De gedachte van de club om iets voor de fans te doen, is schitterend”, vindt Gerritsen. “Hertog werd steeds populairder. Wij hopen dat er iets anders komt.”

Gerard van den Brink, de Lunterse houder en trainer van Hertog, en zijn echtgenote Bettine zijn ‘ongelofelijk aangeslagen’, laat hij weten. “Hertog was een heel bijzondere vogel. Hij heeft in een relatief korte tijd een ongelofelijke populariteit verworven. Dat blijkt ook wel uit de vele reacties die wij de afgelopen dagen hebben ontvangen.”
Van den Brink had grootse plannen met zijn Afrikaanse vechtarend. De valkenier wilde hem het liefst vanuit het dak van GelreDome op een bal laten duiken. Maar vechtarenden zijn moeilijk te trainen. En rondjes vliegen, zoals de zeearend van de Portugese club Benfica, waarvan Vitesse het idee opdeed, doen ze al helemaal niet. Van den Brink: “Een Afrikaanse vechtarend vliegt geen rondjes.”

Onomstreden waren de optredens van de vogel voorafgaand aan de thuiswedstrijden van Vitesse bepaald niet. Lokale partij Zuid-Centraal wilde een onderzoek. Raadslid Lea Manders noemde de vluchten in GelreDome ‘dierenmisbruik’.

Vitesse zet dit seizoen zwaar in op de Afrikaanse vechtarend als mascotte. Hertog staat op de spelersbus, is te zien op de elektronische reclameborden langs het veld en staat op de seizoenkaart. Daarnaast creëerde de club met het Hertogdom een speciale community website voor de supporters.

Bron: De Gelderlander 10-10-2009

De arend is dood, leve de adelaar
Arnhemse club klopt Borussia Mönchengladbach dankzij doelpunt

Trainer Theo Bos en speler Sinan Kaloglu ontkennen met klem dat beide partijen alweer op elkaar zijn uitgekeken. Turkse spits viert zijn doelpunt met handvol meegereisde Vitesse -fans, die een uur lang zijn naam scanderen.

Vitesse dubt of er een opvolger moet komen voor de woensdag overleden Hertog, de Afrikaanse vechtarend die een seizoen lang in zijn eentje voor de hoogtepunten in Gelredome zorgde. Niet nodig, zo wees het oefenduel gisteravond in Gronau tegen Borussia Mönchengladbach (1-0 zege) uit. De Arnhemse club heeft de opvolger al in huis. Geen arend, maar een adelaar. Een Zwarte Adelaar om precies te zijn. En hij kan nog scoren ook.

Wie een beetje in het voetbal is ingevoerd, weet dat met De Zwarte Adelaars de spelers van Besiktas worden bedoeld. Sinan Kaloglu is voor zijn leven fan van het voetbalinstituut uit Istanbul en had op 22-jarige leeftijd het voorrecht één seizoen voor zijn droomclub te mogen spelen.

Zes jaar later probeert de beminnelijke Turk via Vitesse zijn wat in het slop geraakte carrière nieuw leven in te blazen. Dat gaat tot nu toe dusdanig met vallen en opstaan, dat het weekblad Voetbal International deze week beweerde dat beide partijen alweer van elkaar af wilden. ” Onzin”, riepen trainer Theo Bos en de sterke spits gisteravond op het amateurveldje even over de grens bij Enschede in koor. Even daarvoor had Kaloglu zijn rechtervoet al laten spreken. Na knap voorbereidend werk van een andere invaller, Genaro Snijders, schoot de van Bochum overgenomen speler de bal een kwartier voor tijd beheerst in de rechterbenedenhoek. Kaloglu vierde zijn doelpunt vervolgens met de handvol meegereisde Vitesse -fans achter het Borussia- doel. “Tijdens de warming-up scandeerden ze mijn naam al en in de wedstrijd bleven ze daarmee doorgaan. Het was mijn manier om ze daarvoor te bedanken.”

Na afloop van de wedstrijd palmde Kaloglu ook de overige aanwezigen op Sportplatz Spechtholzhook in. Oud en jong, mooi en lelijk, Nederlanders, Duitsers en voormalige landgenoten; Kaloglu had aandacht voor iedereen. Ook voor de pers nam hij, met behulp van zijn tolkende ploeggenoot Onur Kaya, alle tijd.

“Ik ben verbaasd over de berichtgeving van deze week. Het klopt dat mijn start bij Vitesse anders is gelopen dan ik had gehoopt, maar het is beslist niet zo dat ik alweer weg wil. Integendeel. Ik heb het naar mijn zin hier. Ik hou van het team en van de supporters. Ik hoop echt dat ik, nu ik weer fit ben, mijn belofte om veel goals te maken, kan gaan inlossen. Maar dan moet de trainer me natuurlijk wel opstellen.”

Theo Bos gaat dat laatste zeker doen, zo zei hij. ,,Vanavond was Sinan in mijn ogen nog niet klaar om in de basis te beginnen. Maar dat moment komt vanzelf als hij zich blijft onderscheiden. Ik ben benieuwd naar wat hij nog niet heeft laten zien. Een neusje voor de goal heeft hij echter zeker. Daarom hoeft hij voor mij ook niet weg.”

Bron: De Gelderlander 10-10-2009

Saaie eerste en leuke tweede helft in Gronau

Vitesse en Borussia Mönchengladbach speelden gisteravond in Gronau een saaie eerste helft. De ‘basisteams’ van beide clubs hielden het veld klein, met veel druk op de bal. Kansen waren daardoor schaars en het balverlies veelvuldig. Na rust, toen beide clubs volop wisselden ( Borussia zelfs tien man), werd het ineens een levendige wedstrijd met scoringsmogelijkheden aan beide kanten. Met name Wiljan Pluim en Julian Jenner solliciteerden naar een basisplaats, maar trainer Bos relativeerde meteen het een en ander. ,,Na rust was het een stuk makkelijker voetballen.”

Achterin bleven de jongelingen Giovanni Gravenbeek, Gino Felixdaal en doelman Sebastiaan van der Sman keurig overeind tegen de spitsen van de nummer vijftien van de Bundesliga. Van der Sman (21), opgeroepen vanwege de afwezigheid van Piet Velthuizen en Eloy Room (interlandverplichtingen), onderscheidde zich met enkele knappe reddingen. ,,Ik was zenuwachtig en had nooit verwacht hier te winnen. Dat ik ook nog de nul heb gehouden, vind ik helemaal fantastisch. Ik heb pech met twee van die goede keepers voor me, maar nu in ieder geval laten zien dat ik het ook kan.”

Opstelling Vitesse : Van der Sman, Gravenbeek, Felixdaal, Van der Struijk, Jong- A- Pin ( 70. Van der Linden), Molhoek (46. Pluim), Claudemir (60. Jenner), Verhaegh ( Pryor), Hofs ( 46. Kaya), Nilsson (46. Kaloglu), Kolk (46. Snijders).

Bron: De Gelderlander 10-10-2009

Clubsymbool Hertog waarschijnlijk opgezet

Vechtarend Hertog wordt naar alle waarschijnlijkheid opgezet. Het clubsymbool van Vitesse overleed woensdag 7 oktober jl. aan de gevolgen van een schimmelinfectie. Gerard van den Brink, houder- en trainer van Hertog: “Hertog wordt in dezer dagen onderworpen aan een cosmetische autopsie. We willen natuurlijk graag meer weten over de exacte doodsoorzaak en door deze vorm van autopsie verandert er aan de buitenkant van de vogel vrijwel niets. Dat maakt het ook mogelijk de vechtarend op te zetten.”

Waar Hertog wordt opgezet is niet bekend. Daar wordt binnenkort over gesproken. Het is niet ondenkbaar dat de vechtarend, waarvan er nu nog maar zes van te vinden zijn in Europa, een plaats in GelreDome krijgt. Meer informatie hierover natuurlijk zodra bekend.

Bron: Vitesse.nl 09-10-2009

Keurige oefenzege Vitesse op Borussia Mönchengladbach

Vitesse heeft een oefenduel tegen Borussia Mönchengladbach met 1-0 gewonnen. In het Duitse Gronau was Sinan Kaloglu de matchwinner.

< Vitesse kreeg al binnen een minuut een kans via Santi Kolk, maar zijn schot ging net kruising. Voor rust had de Bundesligaclub meer balbezit, maar de geïmproviseerde achterhoede van Vitesse kwam niet in de problemen.

Na rust zetten de Arnhemmers wat meer druk met een hoofdrol voor invaller Wiljan Pluim. Uiteindelijk was het de eveneens ingevallen Kaloglu die in de 81e minuut de winnende treffer maakte. En zo boekte Vitesse een keurige zege.

Bron: Omroep Gelderland 09-10-2009

Kip zonder kop voor bestuur Vitesse

De Ultras Arnhem, een fanatieke groep supporters van Vitesse, hebben vandaag een vervanger van de gisteren overleden adelaar De Hertog bezorgd bij de Arnhemse club.

“De Hertog mocht dan symbool hebben gestaan voor onverzettelijkheid, kracht, schoonheid en eigenzinnigheid, het huidige bestuur staat symbool voor; Slap, leugenachtig, stuurloos en falend”, zo melden de Ultras Arnhem.

“Dit gedrag is symbolisch voor bestuurders die rondrennen als een kip zonder kop. Daarom hebben wij gemeend om het bestuur te helpen met het selecteren van een nieuwe clubicoon.”

Bron: Omroep Gelderland 09-10-2009

Kaloglu hoeft helemaal niet weg, zegt Vitesse

Sinan Kaloglu zit bij Vitesse niet op de schopstoel. Dat is de reactie van de Arnhemse voetbalclub op geruchten dat de Turkse spits Arnhem in de winterstop zal verlaten.

“Er heeft zich voor Kaloglu geen club gemeld en wij hoeven niet van hem af”, zegt Vitesse-woordvoerder Ester Bal. “Hij heeft niet voor niets een tweejarig contract bij Vitesse.”

Kaloglu kwam afgelopen zomer transfervrij over van het Duitse VfL Bochum, nadat hij een jaar eerder aan de Bundesligaclub de voorkeur gaf boven Vitesse. De Turk kwam tot nog toe mondjesmaat in actie. “Hij is lang geblesseerd geweest” , aldus Bal. Inmiddels is Kaloglu na een voetkwetsuur fit en hij reist vandaag met de selectie af naar Gronau voor het oefenduel vanmiddag op ‘Sportplatz Spechtholtzhook’ (17.00 uur) met Borussia Mönchengladbach. Of hij daar in actie komt, is niet bekend.

Ook Jeroen Drost is woensdag weer aangesloten bij de selectie. De centrale verdediger is verlost van zijn knieklachten, maar het treffen met de Duitse Bundesligaclub komt nog te vroeg. Een andere verdediger, Civard Sprockel, is vanmiddag evenmin beschikbaar. Hij liep in de wedstrijd tegen Sparta een enkelblessure op en moet rust houden.

Julian Jenner en Davy Pröpper waren begin deze week ziek. Pröpper moest zich om die reden afmelden voor een oefenwedstrijd met Oranje onder 19 tegen Frankrijk. Of beiden voldoende op krachten zijn om eventueel in Gronau in actie te komen, was nog onzeker.
De blessure van Onur Kaya, die maandagavond in de competitiewedstrijd van Jong Vitesse tegen Jong Ajax (2-0 verlies) geblesseerd uitviel, blijkt niet ernstig. Kaya had een kneuzing aan zijn voet en kan vermoedelijk snel weer volledig meetrainen.

Sebastiaan van der Sman verdedigt tegen Borussia Mönchengladbach het doel van Vitesse vanwege de interlandverplichtingen van Piet Velthuizen (met Oranje in Australië) en Eloy Room (O21).

Bron: De Gelderlander 09-10-2009

Vechtarend Hertog overleeft infectie niet

Clubsymbool Hertog van voetbalclub Vitesse is niet meer. De Afrikaanse vechtarend, die circa twee weken geleden werd getroffen door aspergillose, een schimmelinfectie die voor komt bij roofvogels, is woensdagmiddag 7 oktober, na een snelle verslechtering van zijn situatie, overleden. Hertog, die op 16 juni 2008 werd geboren, is slechts één jaar oud geworden.

Dierenarts en roofvogelspecialist Frank Verstappen van dierenkliniek Hoofdstraat in Driebergen over de waarschijnlijke doodsoorzaak: “Een losgelaten ontstekingsprop is Hertog mogelijk fataal geworden. We wisten dat de kans bestond dat Hertog de infectie niet zou overleven. Aspergillose is namelijk een bekende doodsoorzaak bij roofvogels. Het zit gewoon in de lucht en onder normale omstandigheden krijgt het geen vat op vogels. Wanneer deze, om wat voor een reden dan ook, minder weerstand hebben, worden ze vatbaar voor de schimmel die in een vogellichaam hetzelfde effect heeft als kanker bij mensen. Afhankelijk van het stadium van de verspreiding in het lichaam, hoeft aspergillose niet direct levensbedreigend te zijn en is deze behandelbaar met anti-schimmelmiddelen.

Nadat de diagnose, die aan de hand van het ziektebeeld en bloedonderzoek kon worden vastgesteld, bekend was, was het daarom van belang om via röntgenfoto’s duidelijkheid te krijgen over de locatie en verspreiding van de schimmel in het lijf van Hertog. Toen bleek dat zijn linkerlong en luchtzak in sterke mate waren aangetast, wisten wij direct dat zijn overlevingskansen minder dan 50 procent waren. Afgelopen zaterdag is de vogel in onze kliniek opgenomen. Sindsdien kreeg Hertog sondevoeding, infuus en alle medicatie per injectie toegediend, omdat de infectie tot gevolg had dat hij niet zelfstandig kon eten. Hierdoor had hij reeds veel gewicht verloren. Woensdagochtend leek Hertog even aan de beterende hand. Helaas was dat van korte duur. Na het middaguur ging zijn toestand snel achteruit en rond 15.00 uur is hij overleden.”

Gerard van den Brink, houder- en trainer van Hertog: “Mijn vrouw Bettine en ik zijn ongelofelijk aangeslagen. Hertog was een heel bijzondere vogel. Hij heeft in een relatief korte tijd een ongelofelijke populariteit verworven. Sinds zijn presentatie aan het Vitesse-publiek in augustus 2008, is hij uitgegroeid tot een publiekslieveling. Dat blijkt ook wel uit de vele reacties die wij de afgelopen dagen hebben ontvangen, met name van fans. Voor veel bezoekers was Hertog een hoogtepunt van een middagje of avondje voetbal. Hertog kreeg afgelopen jaar meer media-aandacht dan welke Vitesse-speler dan ook. Het spijt ons enorm dat de Vitesse-supporters niet langer hebben kunnen genieten van hun Hertog.”

Ester Bal, woordvoerder Vitesse: “Toen we de arend vorig seizoen introduceerden wilden wij hiermee voor een lange periode een icoon aan ons binden dat symbool stond voor onverzettelijkheid, kracht, schoonheid en eigenzinnigheid. Associaties waar de club in totaliteit zich aan hoopt te gaan spiegelen. Daarnaast was het initiatief voor een arend vooral een gebaar naar de fans. Vitesse heeft het zowel financieel als sportief al jaren moeilijk en desondanks zijn veel supporters de club trouw gebleven. Als dank voor hun niet aflatende support, wilden wij onze achterban iets geven dat vertrouwen naar de toekomst zou uitstralen. Een vechtarend kan 40 jaar oud worden en is in tegenstelling tot veel spelers en trainers geen passant. Dat Hertog zo kort bij ons is geweest is zeer spijtig. In de eerste plaats voor het dier zelf en voor zijn verzorgers/trainers en in de tweede plaats voor het Vitesse-publiek. Hertog is binnen een seizoen een traditie geworden. Iedereen weet dat wanneer de Hertogtune wordt ingezet, het echt gaat beginnen. Zijn beeltenis is doorgevoerd in allerlei uitingen, zelfs op de spelersbus. Wij zullen ons blijven spiegelen aan alles waar deze vogel voor stond. Hertog leeft voort in ons clublogo en in onze symboliek.” Vitesse beraadt zich over een eventuele opvolging van Hertog. Voorlopig wil de club daar echter niet op vooruit lopen.

Bron: Vitesse.nl 08-10-2009

Vitesse wil nu alweer af van Kaloglu

De kans is groot dat het verblijf van Sinan Kaloglu (28) bij Vitesse tot één seizoenshelft beperkt blijft. De Turkse aanvaller, die in juli overkwam van VfL Bochum uit Duitsland, heeft nog geen indruk gemaakt op de Arnhemse clubleiding, ligt niet goed in de groep en is totaal niet tevreden in Nederland. Afgelopen zomer tekende de spits een tweejarig contract met Vitesse, maar personen rond Kaloglu melden dat hij de hoop koestert Arnhem in de winterstop alweer achter zich te kunnen laten. Sinds hij bij Vitesse zit, kampt de Turkse aanvaller met blessures, tot ergernis van de technische staf. Bovendien genieten Santi Kolk en Lasso Nilsson de voorkeur in de frontlinie. Hoofdtrainer Theo Bos hoopt overigens dat Kaloglu, die deze week de groepstraining hervat, fit is voor het uitduel met NAC Breda over anderhalve week. ‘Ai was hij afgelopen weekend drie dagen ziek’, aldus Bos. ‘Ook Jeroen Drost zit op de goede weg. Al weet ik niet of hij de wedstrijd tegen NAC haalt. Er zit toch een verschil tussen trainingsfit en wedstrijdfit zijn.’

Vitesse lijkt in de winterstop ook middenvelder Dalibor Stefanovic (25) kwijt te raken. Een delegatie van de Spaanse club Osasuna zat afgelopen vrijdag op de tribune in Arnhem om de Sloveense international te bekijken tegen Sparta Rotterdam. Stefanovic is niet gelukkig met zijn reserverol bij Vitesse en heeft wel oren naar avontuur. In de winterstop van vorig seizoen pikte de club hem transfervrij op, maar deze jaargang maakt hij onder Bos nog geen aanspraak op een basisplaats. Intussen hoopt Vitesse nog altijd de verbintenis met Kevin van Diermen te verlengen. De twintigjarige verdediger, die inmiddels basisspeler is, bezit nog een contract tot medio 2011, maar heeft nog niet positief gereageerd op een nieuwe aanbieding.

Bron: VI nr 41 2009

Nilsson: “Vitesse maakt nog niet goed gebruik van mijn kwaliteiten”

Ineens was hij de afgelopen winter weer terug in de Eredivisie. Het kwakkelende Vitesse had hulp nodig en kreeg die van Lasse Nilsson (27). De Zweed, bekend uit zijn tijd bij sc Heerenveen, was op een zijspoor geraakt bij Saint-Etienne en wilde dolgraag weer voetballen. Negen maanden verder vindt Goal.com het tijd voor een tussenbalans. Hoe is de aanpassing verlopen? Heeft hij zijn oude niveau weer te pakken? “Ik ben nu een betere voetballer.”

lees verder...

Bron:Goal.com 7-10-2009

In de schaduw van Piet Velthuizen

Doelman Eloy Room meldt zich donderdag in Hoenderloo voor een trainingsstage met Oranje O21. Het talent moet bij Vitesse geduld hebben: ‘Piet is onze nummer 1.’

Frans de Munck, Lloyd Doesburg, Raymond van der Gouw, Sander Westerveld en Dragoslav Jevric. Vitesse heeft door de jaren heen uitstekende keepers gehad. Nu heeft de profclub er zelfs twee: international Piet Velthuizen (22) en jeugdinternational Eloy Room (20).

lees verder...

Bron:De Gelderlander 7-10-2009

Blessureoverzicht richting oefenwedstrijd

Goed nieuws is er deze week voor Jeroen Drost. De verdediger sluit woensdag weer aan bij de groep en gaat weer volledig meetrainen. De efenwedstrijd vrijdag tegen Borussia Monchengladbach komt voor hem nog wel te vroeg, maar de centrale verdediger ligt op schema. Minder goed nieuws is er voor Julian Jenner, Davy Pröpper, Onur Kaya en Civard Sprockel. Julian Jenner was deze week ziek, maar heeft zich vandaag weer gemeld op Papendal. Hij gaat woensdag alleen lopen en traint daardoor apart van de groep. Als het vandaag beter met Jenner gaat sluit hij donderdag weer aan bij de groep.

Davy Pröpper was geselecteerd voor een oefenwedstrijd met Oranje onder 19 tegen Frankrijk, maar ook Pröpper is ziek en moest zich hierdoor afmelden voor het Nederlandse team.

Onur Kaya raakte maandagavond geblesseerd in de wedstrijd met Jong Vitesse tegen Jong Ajax. Kaya heeft een kneuzing aan zijn voet. Waarschijnlijk sluit hij donderdag weer aan bij de training van Theo Bos, maar dit is afhankelijk van zijn herstel. De laatste geblesseerde van de selectie is Civard Sprockel. In de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam heeft hij een enkelblessure opgelopen. Ook voor Sprockel komt de oefenwedstrijd tegen de Duiste Bundesligaclub te vroeg.

Wel positief is de terugkeer van Sinan Kaloglu in de selectie van Theo Bos. Woensdag traint de Turkse aanvaller weer mee met de groep. Als alles mee zit is hij vrijdag in Duitsland inzetbaar.

Bron: Vitesse.nl 07-10-2009

Vitesse A1 keeper Patrick Janssen traint mee met de selectie

In verband met de afwezigheid van Piet Velthuizen en Eloy Room keept Sebastiaan van der Sman vrijdag in de oefenwedstrijd tegen Borussia Monchengladbach. Keeper van Vitesse/AGOVV A1, Patrick Janssen, traint deze week al mee met de selectie van Theo Bos. Janssen is vrijdag in Gronau de tweede keeper achter Van der Sman.

Bron: Vitesse.nl 07-10-2009

Nieuwe poging Vitesse-Köln als eerbetoon aan De Munck

Wim Comans gaat een nieuwe poging ondernemen om ter ere van oud-international Frans de Munck een vriendschappelijke wedstrijd te organiseren tussen Vitesse en 1. FC Köln, twee clubs waar de vermaarde oud-doelman (87) actief is geweest.

De wedstrijd moet in augustus 2010 worden gespeeld.

Comans reist volgende week in zijn scootmobiel af naar Köln om FC Köln-directeur en voormalig Duits international Wolfgang Overath te bewegen in augustus 2010 alsnog naar Arnhem af te reizen. De club uit de Bundesliga zou zich voor een lang trainingskamp vestigen in het Bilderberghotel te Oosterbeek en trainen op de voetbalvelden van sportpark De Bilderberg.

Comans was vorig jaar lang bezig om Köln naar Arnhem te halen, maar het plan liep spaak toen de Duitsers voor de financiering van international Lukas Podolski (voor 10 miljoen gehaald van Bayern München) een rits lucratieve oefenduels in eigen land moest spelen om geld binnen te halen.

Comans gaf de moed niet op. Hij vindt dat een levende legende als De Munck een eerbetoon verdiend. De Arnhemmer hoopte ook GelreDome zo ver te krijgen dat drie vermaarde voetbalhelden uit de historie van Vitesse (naast De Munck ook Henk ‘Charly’ Bosveld en Jef Dorpmans) een plekje zouden krijgen op de walk of fame bij het stadion, maar dat mislukte.

Het duel Vitesse-FC Köln zal – indien de organisatie en de financiering van 15.000 euro rond komt – worden gespeeld op het veld van de Gendtse amateurclub De Bataven. Dat heeft alles te maken met de financiële ondersteuning van Joop Heezen, ex-Vitessespeler en technische baas van de zondag eersteklasser. Hij verzorgt samen met SC Oranje en MASV-sponsor Marco Klein de financiering. Het duo is nog wel op zoek naar extra kapitaal.

Naast Vitesse-1. FC Köln zou Jong FC Köln oefenduels spelen tegen De Bataven en SC Oranje.

Bron: De Gelderlander 07-10-2009

Arend van Vitesse opgenomen in kliniek

Hertog, de vechtarend van Vitesse, is maandag opgenomen in een dierenkliniek. De vogel die voor elke thuiswedstrijd een stukje vliegt in Gelredome heeft aspergillose, een schimmelinfectie. De toestand van de vogel, die vrijdag tegen Sparta al ontbrak, is afgelopen weekeinde verslechterd. Hertog krijgt nu medicijnen, sondevoeding en zit aan het infuus.

Bron: De Gelderlander 07-10-2009

Van der Sman onder de lat tegen Gladbach

Sebastiaan van der Sman staat vrijdag in het oefenduel tegen Borussia Mönchengladbach onder de lat bij Vitesse. De derde doelman krijgt een kans omdat Piet Velthuizen en Eloy Room zijn opgeroepen voor Oranje en Oranje O21.

Patrick Jansen (keeper A1) zit op de bank. Het duel heeft plaats in het Duitse Gronau (17.00 uur).

Bron: De Gelderlander 07-10-2009

‘Vitesse wil alweer van Kaloglu af’

Vitesse en Sinan Kaloglu gaan waarschijnlijk spoedig alweer uit elkaar. De spits kwam afgelopen zomer met veel bombarie over van VfL Bochum, maar heeft nog niet kunnen overtuigen. De 28-jarige Turk wist zich bij Vitesse niet in de basis te spelen, tot grote frustratie van de spits zelf. Behalve Kaloglu is ook Vitesse absoluut niet te spreken over de samenwerking, waardoor beide partijen volgens Voetbal International het liefst alweer uit elkaar gaan.”

Kaloglu, die een contract tot medio 2011 tekende bij Vitesse, zou zelf al op zoek zijn naar een nieuwe club. Van belangstelling is vooralsnog echter geen sprake.

Bron: Voetbal International 05-10-2009

Kritisch spandoek Vitesse-fans in beslag genomen

Een kritisch spandoek van Vitesse-supporters is vrijdagavond na afloop van de wedstrijd tegen Sparta in beslag genomen.

“Van der Kraan, Snellenburg en Guijt eruit”, zo luidde de tekst op het spandoek, dat op gezag van de interim-manager veiligheidszaken.

Het spandoek was ongeoorloofd mee naar binnen genomen en was bovendien niet geïmpregneerd. De tekst werd weliswaar niet gezien als discriminerend, maar dat er wel op personen is gespeeld, was ook een reden om het spandoek in te nemen. Paul van der Kraan is algemeen directeur van Vitesse, Jan Snellenburg en Cor Guijt vervullen een bestuursfunctie op de achtergrond en zijn vooral bekend als geldschieters van de club, die in 2001 en 2003 de licentie van de Arnhemse club veilig stelden.

Vanuit supporterskringen is zwaar verontwaardigd gereageerd op het in beslag nemen van het spandoek. “Dit lijkt op censuur en dat zou nooit meer gebeuren, zo was ons door Paul van der Kraan beloofd”, luidt de reactie van een vertegenwoordiger van de supporters.

Bron: Omroep Gelderland 05-10-2009

Toestand Hertog stabiel, maar niet beter

De kop van het wedstrijdverslag op de website luidde vrijdagavond: ‘Zwaarbevochten zege op Sparta: 2-0’. Niet alleen de spelers van Vitesse moeten vechten, ook het clubsymbool, vechtarend Hertog moet momenteel vechten voor zijn gezondheid. Hertog heeft aspergillose, een levensbedreigende schimmelinfectie. Zijn toestand is afgelopen weekend verslechterd en daarom is Hertog opgenomen in een dierenkliniek.

Gerard van den Brink legt uit: “Hij krijgt nu medicijnen, sondevoeding en zit aan het infuus. Gelukkig is Hertog in goede handen bij de beste specialisten op dit gebied. maar feit blijft dat Hertog het erg zwaar heeft. Hij blijft in de dierenkliniek totdat hij weer beter is. Het zal nog een spannende tijd worden. Daarom doen de hartverwarmende reacties die bij ons en Vitesse binnenkomen ons enorm goed. Daar wil ik iedereen enorm voor bedanken. Laten we hopen dat Hertog net als Vitesse vrijdag uiteindelijk als winnaar er weer bovenop komt.

Bron: Vitesse.nl 05-10-2009

Osasuna Pamplona volgt Dalibor Stevanovic

Vitesse-middenvelder Dalibor Stevanovic staat in de belangstelling van de Spaanse Primera Divisionclub Osasuna Pamplona.

Een delegatie van de Noord-Spaanse club heeft de Sloveense international al bekeken. Mogelijk wil Osasuna Stevanovic in de winterstop al overnemen van Vitesse, waar hij niet kan rekenen op een basisplaats.

Dado Stevanovic vertrekt deze week naar Slovenië, waar hij met de nationale ploeg moet spelen tegen Slowakije en San Marino. Slovenië is nog volop in de race voor een WK-ticket.

Bron: Omroep Gelderland 03-10-2009

Nilsson nog niet tevreden

Lasse Nilsson zoekt al het hele seizoen naar de grote vorm, die hij had bij zijn entree in Arnhem. Gisteravond schoot hij Vitesse langs Sparta (2-0).

Lasse Nilsson is sinds gisteravond de clubtopscorer van Vitesse , samen met Santi Kolk. Beide spitsen staan na negen competitiewedstrijden van de Arnhemse ploeg op drie treffers. Waar Kolk al weken in normale doen is, daar zoekt Nilsson naar het juiste ritme en gevoel. “Ik ben nog steeds zoekende naar mijn beste vorm”, zei de 27- jarige Zweed, die deze zomer definitief werd overgenomen van Saint Etienne. “Ik voelde me vandaag fysiek alweer sterker, dat is het belangrijkste. Een goed gevoel in het lichaam, dan heb je ook meer zelfvertrouwen. Dan word je automatisch sterker aan de bal.”

Nilsson wees zijn ploeg gisteravond de weg naar een cruciale driepunter, die de hoop op Europees voetbal in Arnhem levend houdt. Het povere duel met Sparta was een klein half uur oud, toen de blondgelokte aanvaller vanaf de zestien raak schoot (1- 0). Na de hervatting had met name Nilsson de wedstrijd vroegtijdig kunnen beslissen. “We hadden het onszelf makkelijker kunnen maken, door sneller die 2-0 te scoren”, wist Vitesse-trainer Theo Bos. ” In plaats daarvan gingen we achteruit lopen. Er kroop angst in de ploeg. Het bleef lang spannend en we wonnen dankzij een fantastische Piet Velthuizen.”

“Het was slecht dat ik die open kans over het doel schoot”, vulde Nilsson aan. ” Sparta had ook een aantal goede kansen, maar ik vind het terecht dat we hebben gewonnen.” Nilsson erkende dat de tussentijdse klassering in het linkerrijtje geen aanleiding is tot vroege euforie. “We hebben vandaag drie punten gepakt. Dat was het ongeveer wel. Ik vind nog steeds dat het veel beter moet.”

Daarmee doelde hij ook op zijn eigen spel, hoewel de combinaties met Kolk en diepste aanvaller Nicky Hofs stilaan in het elftal sluipen. “Santi, Nicky en ik werken er ook hard aan elkaar te leren kennen”, aldus Nilsson. ” In de eerste wedstrijden ging dat moeilijk. We liepen gaten dicht voor elkaar. Ik vind dat het de laatste weken steeds beter gaat. Ik stond zelf in veel wedstrijden alleen in de spits. Dat is moeilijk voor mij, want ik ben geen echte nummer negen, die veel kaatst. Vandaag, met Nicky er vaak bij, was dat een stuk beter.”

Bron: De Gelderlander 03-10-2009

Piet Velthuizen redt Vitesse

Vitesse wint dankzij extreme klasse van doelman Piet Velthuizen in eigen huis met 2- 0 van Sparta. Arnhemse ploeg klimt door zege drie plaatsen op de ranglijst en staat nu achtste in tussentijds klassement.

Vitesse mag zich minimaal voor een dag warmen aan een plek in het linkerrijtje. De Arnhemse ploeg won gisteravond in Gelredome van Sparta ( 2- 0) en klom naar de achtste plaats in de eredivisie.

Vitesse ligt daarmee op koers richting de play-offs om Europees voetbal, maar echt overtuigen doet het team van trainer Theo Bos niet. Na negen optredens in de competitie is Vitesse nog steeds geen elftal, dat lachend de samba uit de heupen schudt. Maar dat is ook niet nodig in de eredivisie, waar het niveau onder de top zo belabberd is dat een eenvoudige ploeg als Heracles Almelo zomaar zevende kan staan.

In de grote middenmoot zijn de onderlinge verschillen nihil, zo bleek ook gisteravond in het met 15.350 toeschouwers opnieuw matig bezette Gelredome. Vitesse trok de winst met samengeknepen billen over de streep. En was weer eens afhankelijk van de extreme klasse van doelman Piet Velthuizen. De international is dit seizoen met afstand de beste speler bij Vitesse en dat onderstreepte hij gisteren nog maar eens.

Velthuizen kreeg eerst nog hulp van de paal bij een inzet van Darko Bodul. Maar in de tweede helft verrichtte hij drie wereldreddingen op schoten van Rydell Poepon (twee) en Darko Bodul. Daarmee waren de kansen van Sparta niet vermeld. Civard Sprockel moest tijdens alarmfase één een bal van de doellijn glijden en Erik Falkenburg kopte van dichtbij voorlangs het Arnhemse doel.

Vitesse stond toen al op voorsprong, dankzij de vroege treffer van Lasse Nilsson. De Zweedse spits schoot na een klein half uur vanaf twintig meter raak in de korte hoek, nadat Calvin Jong-A-Ping hem knap in stelling had gebracht. Het was het derde competitiedoelpunt van Nilsson, die daarmee blijkbaar nog niet was verlost van zijn vormcrisis. Meteen na de hervatting kreeg hij namelijk de ultieme kans op de waarschijnlijk beslissende 2-0. Na een mooi steekpassje van invaller Dalibor Stevanovic mocht Nilsson vrij voor het doel aanleggen. Hij raakte slechts enkele mopperende supporters op de Zuid-tribune.

Stevanovic blijft een opvallende verschijning in Arnhem. Met Slovenië is de middenvelder hard op weg naar de eindronde van het WK 2010, maar bij Vitesse is hij slechts bankzitter. Afgelopen week was een delegatie van Osasuna in Arnhem, om te polsen of Stevanovic in de winterstop wil vertrekken naar de Spaanse club. Gisteravond leidde Stevanovic het slotaccoord in, toen hij in de laatste minuut de zojuist in het veld gekomen Wiljan Pluim vrij voor het doel zette: 2-0.

Bron: De Gelderlander 03-10-2009

Vitesse speelt oefenduel in Gronau

Vitesse speelt de oefenwedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach komende vrijdag ( 9 oktober) in het Duitse Gronau (nabij Enschede). Het treffen met de Bundesligaclub heeft plaats op Sportplatz Spechtholtzhook en begint om 17.00 uur. Het duel is ingelast aangezien de eredivisie komend weekeinde stilligt vanwege interlands.

Bron: De Gelderlander 03-10-2009

Room en Van Diermen in beloftenelftal

Eloy Room en Kevin van Diermen gaan donderdag en vrijdag op trainingskamp met het Nederlands beloftenelftal. Bondscoach Hans Schrijver heeft de spelers van Vitesse opgenomen in zijn definitieve selectie voor de trainingsstage in Hoenderloo. Alexander Büttner, Genaro Snijders en Jop van der Linden staan op de standby-lijst.

Bron: De Gelderlander 03-10-2009

Vitesse dankt overwinning aan Velthuizen

Vitesse heeft thuis met veel moeite gewonnen van Sparta. De zege was te danken aan doelman Velthuizen.

De wedstrijd kende een uitermate zouteloze openingsfase. De eerste kans viel pas te noteren na 26 minuten en toen was het ook direct raak via Lasse Nilsson. Sparta probeerde daarna tevergeefs wat aan te dringen in een eerste bedrijf om snel te vergeten.

Na rust schoot Nilsson van dichtbij over en verder deed het spel van Vitesse pijn aan de ogen. Sparta nam het initiatief en international Piet Velthuizen hield zijn ploeg met enkele fabelachtige reddingen op de been. Invaller Wiljan Pluim besliste het duel vlak voor tijd.

Bron: Omroep Gelderland 02-10-2009

Bondscoach selecteert Velthuizen

Bondscoach Bert van Marwijk heeft Vitesse-doelman Piet Velthuizen geselecteerd voor de oefeninterland in en tegen Australië op 10 oktober.

Ook de in Hummelo geboren Klaas-Jan Huntelaar (AC Milan) en de geboren Apeldoorner Demy de Zeeuw (Ajax) zijn opgeroepen voor Oranje.

Van Marwijk neemt drie keepers mee naar Australië. Naast Velthuizen zijn dat Maarten Stekelenburg (Ajax) en Michel Vorm (FC Utrecht).

Bron: Omroep Gelderland 02-10-2009

Vitesse mist De Hertog tegen Sparta

Vitesse zal het vrijdag tegen Sparta moeten stellen zonder de mascotte De Hertog.

De Afrikaanse vechtarend heeft een infectie die volgens zijn trainer Gerard van den Brink zelfs levensbedreigend zou kunnen zijn. De Hertog volgt een kuur van vier weken. De roofvogel zal zich dientengevolgde niet in Gelredome vertonen voor zijn traditionele openingsvlucht.

Vitesse-trainer Theo Bos vindt het een flinke aderlating voor de Arnhemse club. “Ik heb het gehoord, ja. Ik wens hem vanaf deze plaats beterschap.”

Bron: Omroep Gelderland 01-10-2009

Linkerrijtje blijft doel voor Theo Bos

Ondanks de teleurstellende start van Vitesse met acht punten uit acht wedstrijden is het doel van trainer Theo Bos onveranderd.

“We willen in het linkerrijtje eindigen en dat zou knap zijn, want het is Vitesse de laatste zeven jaar maar één keer gelukt. Alles staat nog dichtbij elkaar. Als we van Sparta winnen staan we op z’n minst voor 24 uur in het linkerrijtje. Bij verlies moeten we weer naar onderen kijken.”

“We zijn dit seizoen te wisselvallig, ook binnen wedstrijden. Of dat te maken heeft met te weinig karakter in de ploeg? Misschien wel.”

Bron: Omroep Gelderland 01-10-2009

Reserve Stevanovic denkt aan WK

Dalibor Stevanovic staat reserve bij Vitesse, maar maakt wel een grote kans om met zijn land Slovenië naar het WK te gaan.

“Ik zit weer in de selectie. Als we volgende week winnen in Slowakije, kunnen we ons rechtstreeks plaatsen. Anders maken we nog een grote kans om via de play-offs te gaan. Het zou wel raar zijn, naar het WK en dan hier niet in de basis staan.”

Het contrast met zijn situatie bij Vitesse frustreert de Sloveense international. “Als ik het vertrouwen krijg, spreek ik wel op het veld. Verder zeg ik er maar niks meer over.”

Bron: Omroep Gelderland 01-10-2009

Vitesse in dezelfde opstelling

Vitesse speelt vrijdag tegen Sparta waarschijnlijk met dezelfde elf als tegen FC Groningen.

Calvin Jong a Pin is herstelt van zijn schouderblessure, maar vermoedelijk speelt Alexander Büttner. Jeroen Drost (knie) sluit mogelijk volgende week aan bij de groep. Sinan Kaloglu (voet) speelt mogelijk volgende week in het oefenduel tegen Borussia Mönchengladbach weer. Ronald Graafland (knie) is langdurig uitgeschakeld.

Vermoedelijke opstelling: Velthuizen; Van der Struijk, Sprockel, Van Diermen, Büttner; Verhaegh, Claudemir, Molhoek; Kolk, Nilsson, Hofs.

Bron: Omroep Gelderland 01-10-2009

Clubsymbool Hertog in de ziekenboeg

Clubsymbool Hertog, de Afrikaanse vechtarend van Vitesse, is ziek. De vogel moet vrijdag bij de wedstrijd Vitesse – Sparta Rotterdam zijn gebruikelijke rondje in het stadion aan zich voorbij laten gaan. Ook in de komende weken zal Hertog zich niet melden bij Vitesse en is hij zeer waarschijnlijk langere tijd uit de roulatie. Gerard van den Brink, valkenier en trainer van Hertog, licht toe:

“Tijdens zijn trainingen voor Vitesse –FC Oss vond ik hem al wat mat. Daarom liet ik Hertog bij de bekerwedstrijd ook vanaf de spelerstunnel vliegen en niet, zoals gebruikelijk, vanaf de cornervlag. Afgelopen maandag ben ik met hem naar de dierenarts gegaan, omdat zijn toestand verslechterde. Het is normaal gesproken een levendig dier dat goed reageert op allerlei prikkels. Hij viel van zondag op maandag ook veel in gewicht af. De dierenarts heeft bloed afgenomen en zijn mest is op kweek gezet. Het was eerst ook de bedoeling dat Hertog opgenomen zou worden, maar het leek ons toch beter om hem in zijn vertrouwde omgeving te laten. Inmiddels is Hertog weer thuis in Lunteren.”

Wat heeft Hertog?
Gerard: “Hij heeft een infectie die levensbedreigend kan zijn. Gelukkig waren we er vroeg bij en is deze zeer ernstige infectie in een vroeg stadium te behandelen met een zeer zware kuur die Hertog minstens vier weken zal moeten slikken.”

Wordt Hertog wel weer beter?
Gerard: “De dierenarts is gematigd positief, maar roofvogels zijn kwetsbare dieren en Hertog is zwaar ziek. De kuur moet Hertog er de komende vier weken bovenop helpen.”

Weet je hoe hij deze infectie heeft opgelopen?
Gerard: “Nee, dat blijft gissen. Het is bekend dat sommige soorten roofvogels hier extra gevoelig voor zijn. Of dat ook het geval bij vechtarenden is, is niet bekend. Ook omdat er maar enkele van in Europa zijn. Belangrijker dan de oorzaak te achterhalen, vind ik nu dat hij alle zorg krijgt om beter te kunnen worden. Hertog is een bijzondere vogel waar niet alleen wij als verzorgers veel plezier aan beleven, maar ook voor de supporters van Vitesse heeft Hertog, die toch vooral hún vogel is, een betekenis gekregen. Iedere vaste bezoeker van de thuiswedstrijden van Vitesse weet dat als de Hertogtune klinkt, het echt gaat beginnen. Hopelijk is zijn ziek zijn van korte duur en kan Hertog zijn inmiddels traditionele vluchten in GelreDome weer snel gaan maken.”

Bron: Vitesse.nl 01-10-2009

Hoofdsponsor: