September 2003

Zwalkend schip Vitesse mist een kapitein

 

Door Kees van den Brink

Voetbalclub Vitesse, een van de belangrijkste boegbeelden voor de promotie van de stad Arnhem, dreigt sinds het vertrek van Karel Aalbers voortdurend te kap-seizen. De ene reddingsboei volgt na de andere. Maar telkens komt er een kink in de kabel en moet er bakzeil worden gehaald. Vitesse raakt steeds verder aan lager wal. Er is al veel over gezegd en geschreven. Vanuit het ondernemers-standpunt wil Arnhem Business een aantal ondernemers de gelegenheid geven om hun visie weer te geven, daarbij kijkend naar feiten en cijfers.

 

lees verder...

 Bron: Arnhem Business Magazine 29-09-03
 

Informatieavond Gemeente vanwege te weinig belangstelling afgelast
Informatie over forumavond

Vorige week heeft de Supportersvereniging de leden van de gemeenteraad en van het College uitgenodigd voor een informatieavond. Vanuit de politiek bleek er zeer weinig interesse in deze informatieavond. Hierom is besloten om deze informatieavond niet door te laten gaan. De Supportersvereniging betreurt dit omdat het een goede gelegenheid was om de politiek meer informatie te geven over de ontstane situatie en over mogelijke oplossingen. Helaas bleek de politiek niet (voldoende) geïnteresseerd!

Er zal binnenkort door de Supportersvereniging wel een informatieavond voor de supporters worden georganiseerd. Hiervoor is de Supportersvereniging in overleg met Theo Mommers. Het is de bedoeling dat er naast Theo Mommers ook andere personen bij deze informatieavond aanwezig zijn. Indien er meer informatie is over de invulling van deze avond en over de datum en locatie wordt dit bekend gemaakt.

Bestuur SV Vitesse

30-09-2003
 

Groningen-Vitesse verplaatst

 

Het competitieduel tussen FC Groningen en Vitesse is verplaatst van zondag 26 oktober naar zaterdag 25 oktober, aanvang 19.30 uur. Reden is de vaststelling van bekerduels van beide clubs op dinsdag 28 oktober. Beide ploegen spelen hun wedstrijd in de derde ronde van het Amstel Cup toernooi op dinsdag 28 oktober. FC Groningen speelt in Roosendaal tegen RBC en Vitesse ontmoet in Gelrdome FC Volendam. Hierdoor is het competitieduel in Het Oosterpark verplaatst naar de zaterdagavond. De wedstrijd begint om 19.30 uur.

Bron: Vitesse.nl 30-09-2003
 

Sport Gifts nieuw verkooppunt fanartikelen

 

Sport Gifts, de sportzaak in het centrum van Arnhem, is met onmiddelijke ingang hét nieuwe verkooppunt voor al uw fanartikelen. De Fanshop in Gelredome blijft alleen op wedstrijddagen geopend.

De Vitessefanshop op de benedenverdieping van Gelredome is met ingang van 29 september gesloten. Op wedstrijddagen blijven alle fanshops in het stadion gewoon geopend. Buiten de wedstrijden om kunt u voor al uw fanartikelen van Vitesse terecht bij Sport Gifts. Sport Gifts is te vinden aan de Bovenbeekstraat 15, in het centrum van Arnhem, en is geopend van maandag tot en met zaterdag.

De openingstijden zijn:

Maandag: 13.00 – 18.00 uur
Dinsdag: 10.00 – 18.00 uur
Woensdag: 10.00 – 18.00 uur
Donderdag: 10.00 – 21.00 uur
Vrijdag: 10.00 – 18.00 uur
Zaterdag: 10.00 – 17.00 uur
Zondag: gesloten

Bron: Vitesse.nl 30-09-2003
 

Jong Vitesse trekt lijn van eerste elftal door

Jong Vitesse heeft gisteravond zijn eerste punt gepakt in de beloftecompetitie. Het door Theo Bos gecoachte team stond halverwege het duel met FC Utrecht met 2-0 achter, maar finishte op een verdienstelijke 2-2. “We trekken de lijn van het eerste elftal door”, sprak Bos met een knipoog op het terrein van zondag eersteklasser Rheden. “Het eerste behaalde zijn eerste punt ook in de vierde wedstrijd.”

De trainer zat na het gelijkspel met gemengde gevoelens. Jong Vitesse speelde de beste partij tot dusver in de competitie, maar struikelde wel over de eigen naïviteit. Vitesse opende sterk, maar vijf minuten voor rust veroorzaakte Biya Gryvo een strafschop (0-1). Deze tegenslag dreunde even na in de Arnhemse hoofden, want FC Utrecht scoorde nog voor de pauze 0-2.

“De spelers waren de kluts even kwijt”, aldus Bos. “In de rust heb ik gezegd dat ze het koppie er bij moesten houden. Daarna zijn we ook weer verder gegaan op de manier waarop we aan de wedstrijd waren begonnen.” Bos stuurde zijn jongens met vier spitsen naar voren. Het leverde twee treffers op in het slotdeel van de partij. Jhon van Beukering benutte twintig minuten voor tijd een strafschop en Eldridge Rojer tekende zes minuten voor tijd voor het hoogtepunt van de avond. Met een prachtige omhaal trok hij de stand gelijk (2-2).

Mamadou Zongo zou een helft meedoen met het belofteteam om wedstrijdritme op te doen. De aanvaller uit Burkina Faso kwam echter niet in actie. Hij haakte tijdens de warming-up af met een lichte blessure aan de hak.

Bron: De Gelderlander 30-09-2003
 

Nicky Hofs loopt gebroken teen op

Vitesse-speler Nicky Hofs heeft zondag in het duel met FC Utrecht een teen gebroken. De twintigjarige middenvelder staat ongeveer twee weken buitenspel en mist zeker de thuiswedstrijd tegen FC Twente, vrijdagavond in Gelredome. Hofs moet tien dagen in het gips. Hij mist waarschijnlijk maar een wedstrijd van Vitesse, doordat de eredivisie in het weekeinde van 11 en 12 oktober stilligt in verband met interlandvoetbal. Vitesse-trainer Edward Sturing hoopt dat Hofs weer inzetbaar is in de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk, op zaterdag 18 oktober.

Bron: De Gelderlander 30-09-2003
 

Jong Vitesse knokt zich naar gelijkspel

Na 45 minuten was de stand 0-2, maar door een goede tweede helft heeft de ploeg van Theo Bos zich alsnog naast FC Utrecht geknokt. Via Van Beukering (strafschop) en Rojer (omhaal) werd het in Rheden 2-2.

Jong Vitesse 2-2 Jong Utrecht
Scheidsrechter: Zeinstra
29 september 2003, 18:30 uur VV Rheden

Het eerste half uur van de wedstrijd speelde zich voornamelijk af op het middenveld. Het veld werd klein gehouden met veel stevige duels. Jong Vitesse was in die fase tweemaal gevaarlijk via spits Van Beukering, terwijl Utrecht er aanvallend nog niet aan te pas kwam. In de laatste tien minuten voor het rustsignaal waren de Arnhemmers onzichtbaar en sneden de snelle Utrechtse spitsen een aantal keer dwars door de verdediging heen. Twee minuten voor rust was Biya te laat met zijn tackle en Rick Kruys mocht de 0-1 vanaf elf meter binnen schieten. De eerste de beste aanval van de gasten was direct wee raak. Een lage voorzet vanaf rechts mocht simpel door Calabro worden binnengetikt: 0-2.

Na rust waren beide ploegen lang aan elkaar gewaagd en werden weinig kansen weggegeven. Ongeveer een kwartier voor tijd kreeg de ploeg van Theo Bos de eerste echte kans in de tweede helft. Van Beukering stond plots oog in oog met de doelman, maar zijn schot werd geblokt door de doelman. In de 73e minuut werd de even daarvoor ingevallen Pastoors gevloerd door doelman Terol en de goed spelende Van Beukering schoot eenvoudig raak. Vitesse knokte zich uitstekend terug in de wedstrijd en drukten de gasten steeds verder terug. Tien minuten voor tijd kreeg de ploeg loon naar werken. Een afgeslagen corner werd opnieuw ingewerkt en Rojer maakte er met een omhaal 2-2 van. Van Beukering had er vijf minuten voor tijd zelfs nog 3-2 van kunnen maken, maar hij vond weer de doelman op zijn weg. In een leuke wedstrijd behaalde Jong Vitesse maandagavond in Rheden het eerste punt van de competitie, met iets meer geluk waren dat er drie geweest.

Opstellingen Vitesse Utrecht

1 Van Driel 1 Terol
2 Lansana ’62 36 Van Steensel
3 Groeneveld 19 Van den Brink
4 Davids 34 Axwijk
5 Azoum ’70 33 Braafheid
6 Dors 32 Kruys
8 Fafiani 29 Taki ’65
9 Van Beukering 7 Chaiat
10 Ahahaoui ’62 20 Calabro
11 Rojer 18 De Groot ’79
14 Biya 31 Leitoe

Reserves

1 De Meersman ’62 1 Alisic ’65
2 Nesselaar ’62 2 Cakir ’79
3 Pastoors ’70

Bron: Vitesse.nl 29-09-2003
 

Motie van wantrouwen tegen Gast

De fractie van collegepartij Zuid Centraal in Arnhem dient woensdag een motie van wantrouwen in tegen wethouder Gast. Zuid Centraal vindt dat CDA-wethouder Gast het reddingsplan voor Vitesse en stadion Gelredome niet goed heeft uitgevoerd. Dit terwijl Gast het plan in juni uitdrukkelijk bij de raad heeft aanbevolen. De collegepartijen bespreken vanmiddag de motie van wantrouwen. Het CDA dreigt uit het college te stappen als de motie wordt aangenomen. Het is nog niet bekend wat PvdA en VVD van de motie vinden. De fractie van GroenLinks is tegen.

Bron: Omroep Gelderland 29-09-2003
 

Nicky Hofs heeft een gebroken teen

Nicky Hofs heeft in het duel met FC Utrecht (1-3 winst) een gebroken teen opgelopen en moet tien dagen in het gips.

Hofs verliet in de 57e minuut het veld en werd vervangen door de latere doelpuntenmaker Mamadou Zongo. Maandagmiddag 29 september wordt de middenvelder in Winterswijk onder toeziend oog van dokter Van Thiel een gipsspalk aangemeten.

Bron:Vitesse.nl 29-09-2003
 

Memo Gast aan raad 23-9-03

Datum : 23 september 2003
Aan : De leden van de gemeenteraad
Van : Rob Gast en Sander van Bodegraven
Betreft : Stand van zaken uitvoering reddingsplan Vitesse/Gelredome

De gemeente Arnhem heeft overeenstemming bereikt met Vitesse en Gelredome over de uitvoering van het reddingsplan Vitesse/Gelredome.

Gisteren, 22 september 2003, hebben Vitesse en Gelredome een raamovereenkomst ondertekend waarin bindende afspraken zijn vastgelegd over:
– de aankoop van de grond en het stadion Gelredome
– de huurovereenkomst met Vitesse
– de huurovereenkomst met Gelredome

lees verder...

Bron: Gemeente Arnhem 29-09-03
 

Toelichting Gast 26-9-03 ivm memo 23-9-03

Datum : 26 september 2003
Aan : De leden van de gemeenteraad
Van : Rob Gast en Sander van Bodegraven
Betreft : Nadere toelichting op de stand van zaken uitvoering reddingsplan Vitesse/Gelredome

In ons memo van 23 september hebben we u geïnformeerd over de stand van zaken rond de uitvoering van het reddingsplan Vitesse/Gelredome. Omdat wij vonden dat u recht had op snelle informatie zijn een aantal zaken iets te compact weergegeven en is op een aantal punten een nadere uitleg en aanvulling op zijn plaats.

lees verder...

Bron: Gemeente Arnhem 29-09-03
 

De Vitesse Pool

110 Deelnemers deze keer in de Vitesse Pool. De toptwee blijft onveranderd na de even mooie als onverwachte overwinning van de Geelzwarten op de Dom-stedelingen. Daarachter vinden flinke verschuivingen plaats. Op de derde plek is het dringen geblazen. Naast Jorn18 hebben Mulder, Festan en Olaf zich opgewerkt tot een plekje op het virtuele podium. Grootste klappers maken 1Robin1, Mellon en Positive thinking, die de 1-3 goed hebben geraden. Hekkensluiter is nog altijd VVD raadslid ANNO met 0 punten uit drie meegespeelde wedstrijden.   De volgende wedstrijd die meetelt voor de Vitesse Pool is Vitesse-FC Twente op 3 oktober.

 

Stand van de top twaalf per 28-09-2003

1 ( 1) Go ahead make my day 8 20
2 ( 2) Yellow Black no1 8 18
3 ( 12) Festan 8 17
3 ( 3) Jorn18 8 17
3 ( 12) Mulder 8 17
3 ( 6) Olaf 8 17
7 ( 20) 1Robin1 8 16
7 ( 6) B100 8 16
7 ( 6) Devito 8 16
7 ( 6) esdegee 8 16
7 ( 4) Haarlem Reds 8 16
7 ( 18) Luffie 8 16

 Vitesse.org forum poolcompetitie 2003-2004

 

29-09-2003
 

Sensatie Vitesse in de Galgenwaard

UTRECHT – Vitesse heeft zondag haar eerste competitiezege behaald door in de Galgenwaard met 3-1 van FC Utrecht te winnen. De Arnhemse club speelde niet goed,maar benutte wel alle kansen.

In de beginfase miste Fujita een kans na een missertje van Michael Dingsdag. Even later schoot dezelfde Dingsdag hard in na een afgeslagen corner. De bal bleef in het strafschopgebied hangen en Nicky Hofs tikte in (0-1).

De Utrecht-aanval liet een foute terugspeelbal van Tim Cornelisse nog onbestraft, maar zes minuten voor rust wist de Belg Tanghe wel raad met hernieuwd slecht uitverdedigen (1-1).

Na rust verving Michael Jansen Purrel Frankel om de achterhoede meer kopkracht te geven. Vitesse gaf ook weinig echte kansen meer weg.

Tien minuten na rust viel Hofs geblesseerd uit en maakte Mamadou Zongo na 2,5 jaar blessureleed zijn rentree in de eredivisie. De Afrikaan zette dat luister bij door na een voorzet van Gert Claessens de 1-2 te scoren.

Vlak daarna miste De Groot de kans op de gelijkmaker, Dragoslav Jevric redde bekwaam. De definitieve beslissing viel toen Claessens de bal op het middenveld veroverde, doorstoomde naar de Utrecht- goal en fraai afrondde (1-3).

Bron: Omroep Gelderland 29-09-2003
 

Claessens: belangrijk voor de ploeg

UTRECHT – Routinier Gert Claessens was erg content met de 3-1 zege van Vitesse bij FC Utrecht. “Dit is erg belangrijk voor de ploeg.”

“Dat het geen mooie wedstrijd was, is onbelangrijk. Het gaat nu puur om het resultaat”, benadrukte de Belg.

Claessens was betrokken bij de 1-2 en scoorde zelf de 1-3, maar relativeerde zijn rol in de zege. “Het is om het eender wie bij de goals betrokken is. Het is voor mezelf wel mooi. Die derde goal deed een beetje denken aan die tegen Werder Bremen. Deze was alleen een beetje minder hoog.”

Bron: Omroep Gelderland 29-09-2003
 

Frankel: ik was de zwakste schakel

UTRECHT – Purrel Frankel werd in de rust van de wedstrijd tegen FC Utrecht uit het veld gehaald. Terecht, vond de Vitesse-verdediger.

“Ik stond te slapen. Ik was zoals je zegt de zwakste schakel. Ik weet niet wat ik had deze wedstrijd. Dit was de slechtste wedstrijd die ik ooit gespeeld heb voor Vitesse.”

“Ik mag blij zijn dat die Japanner die tegen mij speelde niet scoorde”, vervolgde de 26-jarige linksback zijn zelfkritiek.

Bron: Omroep Gelderland 29-09-2003
 

Blessure Hofs lijkt mee te vallen

UTRECHT – Vitesse-speler Nicky Hofs moest zondag in het duel tegen FC Utrecht in de 55e minuut uitvallen.

De maker van het openingsdoelpunt heeft vermoedelijk enkele gekneusde tenen opgelopen.

Deze week wordt bekeken welke trainingsarbeid de Arnhemmer kan verrichten, maar fysiotherapeut Jos Kortekaas verwacht dat hij vrijdag tegen FC Twente weer inzetbaar is.

Bron: Omroep Gelderland 29-09-2003
 

FC Utrecht-Vitesse 1-3

Door twee doelpunten in de laatste tien minuten won Vitesse zondagmiddag de eerste wedstrijd van het seizoen. In en tegen Utrecht werd het 3-1. Opvallend en tegelijkertijd fantastisch was het doelpunt van invaller Zongo.

FC Utrecht 1-3 Vitesse
Scheidsrechter: Luinge
Toeschouwers: 16.000
28 september 2003, 14:30 uur
Stadion Nieuw Galgenwaard

Geel: Van den Bergh, Van de Haar (Utrecht), Fränkel, Martel (Vitesse)

De overwinning mag nauwelijks verdiend genoemd te worden, maar als het de eerste is van het seizoen maalt niemand in Arnhem daar om. In Utrecht speelt Vitesse altijd lastige wedstrijden en ook vanmiddag was dat het geval. Niet dat de plaatselijke FC, dat een paar dagen eerder nog een 2-0 winst boekte in het UEFA Cup toernooi, zo goed speelde. De ploeg van Foeke Booy kon de eigen aanhang weinig hoogstaand voetbal bieden. Vitesse wist slecht om te gaan met de geboden ruimte in de Utrechtse verdediging en hield Utrecht door persoonlijke fouten in de wedstrijd. In stadion Nieuw Galgenwaard werd slecht voetbal gespeeld, maar daarentegen ook keihard gewerkt voor elke meter. De strijd die geleverd werd vergoedde veel en de jonge Arnhemse ploeg liet zien dit ook in uitwedstrijden te kunnen brengen.

Na amper een kwartier kwam Vitesse enigszins gelukkig op voorsprong. Uit de eerste corner van Vitesse misten eerst Schaars en daarna Dingsdag de bal volledig. Laatstgenoemde schoot de bal daarna in de voeten van Hofs, die op twee meter van doelman Ponk hard en laag de 0-1 mocht binnenschieten. Het resterende deel van de eerste helft ging Utrecht op zoek naar de gelijkmaker, maar de ploeg speelde ontzettend slordig en wist weinig echte kansen te creëren. Mbamba had na een half uur spelen zijn elftal op 0-2 moeten zetten, maar de spits ging op zoek naar zijn rechtervoet in plaats van met links uit te halen. Acht minuten voor rust was het eveneens uit een corner raak voor FC Utrecht. Tanghe gebruikte zijn lichaam goed en schoot de bal diagonaal langs Jevric: 1-1. Na rust zette Utrecht de Arnhemmers gelijk onder druk en leek het snel de tweede goal te willen forceren. Dit ging een kwartier lang redelijk, maar buiten een paar schoten van afstand kwam het niet. Spits Van de Haar wist gedurende negentig minuten niet gevaarlijk te worden, een compliment aan het duo Cornelisse/Dingsdag.

Na een uur spelen daalde het spel van beide kanten naar een bedenkelijk niveau en mocht Vitesse zich gelukkig prijzen met één punt. Totdat de voor de geblesseerd uitgevallen Hofs ingekomen Zongo de wedstrijd kantelde. De goede voorzet was er van Jansen, Claessens miste, maar Zongo schoot uitstekend binnen: 1-2. Een belangrijke voorsprong voor Vitesse en een persoonlijke triomf voor de aanvaller die er zolang uit is geweest met een knieblessure. Utrecht toonde zich verslagen en Gert Claessens ramde vier minuten voor tijd uit een counter de derde Arnhemse treffer binnen. Het publiek verliet na dat doelpunt massaal het stadion en Vitesse kon de wedstrijd rustig uitspelen en na drie minuten extra speelminuten de eerste overwinning van dit seizoen vieren.

Edward Sturing toonde zich realistisch na afloop: “Het was van beide kanten uiterst matig en voetballend gezien had niemand recht op de volle winst vandaag. Desondanks is het voor ons een zeer belangrijke overwinning en goed voor het zelfvertrouwen. De blijdschap was dan ook groot in de kleedkamer en zeker voor één persoon. Het is natuurlijk fantastisch voor Zongo dat hij het tweede, zeer belangrijke, doelpunt wist te maken. In de rust maakte ik nog eens duidelijk dat er veel ruimte lag achterin bij Utrecht. In de tweede helft hebben we daar optimaal gebruik van gemaakt.”

Utrecht Vitesse

12 Ponk 1 Jevric
3 Zuidam 2 Cornelisse
4 Zwaanswijk 5 Fränkel ’46
22 Keller ’70 6 Rankovic
5 Bosschaart ’20 7 Hofs ’57
6 De Jong 8 Claessens
10 Tanghe 9 Mbamba
14 Broerse 11 Martel ’89
11 Van den Bergh 15 Dingsdag
16 Fujita 16 Bochem
9 Van de Haar 18 Schaars

Wissels

1 Shew Atjon ’20 1 Jansen ’46
2 Chaiat ’70 2 Zongo ’57
3 De Groot ’81 3 Rojer ’89

Bron: Vitesse.nl 29-09-2003
 

Vitesse ziet alle gebeden verhoord
Zongo bekroont rentree in competitie na tweeënhalf jaar met treffer en winst tegen FC Utrecht

Vitesse had gisteren in Utrecht zo’n dag dat alle gebeden werden verhoord. Trainer Edward Sturing kreeg zelfs meer dan hij vroeg en Mamadou Zongo meer dan hij had durven dromen. Vitesse won in stadion Galgenwaard van FC Utrecht en Zongo scoorde: 1-3.

Tweeënhalf jaar had Mamadou Zongo nodig voor zijn terugkeer op de voetbalvelden. De aanvaller van Vitesse, geboren in Burkina Faso, overwon tegenslagen, aanvallen van mistroostigheid en uitzichtloosheid.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 29-09-03
 

Zongo speelt de hoofdrol in voetbalsprookje

Mamadou Zongo is terug. En hoe! In zijn eerste competitieduel sinds tweeënhalf jaar wees hij Vitesse de weg naar de zege op FC Utrecht (1-3). Zongo scoorde de cruciale tweede treffer van Vitesse. “Hier heb ik geen woorden voor.”

Mamadou Zongo beleefde gistermiddag een sprookjesachtige rentree in de eredivisie. Tweeënhalf jaar na zijn laatste competitiewedstrijd, en vijf knie-operaties verder, mocht de 22-jarige Afrikaan een half uurtje meedoen in de wedstrijd tegen FC Utrecht. Prompt maakte hij het doelpunt, dat voor Vitesse de weg plaveide naar de eerste driepunter in de competitie. En dus mocht Zongo ver na vieren geknuffeld worden in de catacomben van Stadion Galgenwaard. Jan Streuer, de technisch manager van Vitesse, drukte de voetballer stevig tegen zijn borst. Streuer besefte het belang van de zege in Utrecht, en daarmee ook het belang van de subtiele voetbeweging van Zongo in de tachtigste minuut.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 29-09-03
 

Blessure Nicky Hofs lijkt mee te vallen

De blessure van Vitesse-speler Nicky Hofs lijkt mee te vallen. De 20-jarige middenvelder moest gistermiddag geblesseerd van het veld tijdens de met 3-1 gewonnen wedstrijd bij FC Utrecht, maar de medische staf van Vitesse verwacht dat Hofs vrijdag inzetbaar zal zijn in de thuiswedstrijd tegen FC Twente. Volgens de eerste diagnose heeft Hofs mogelijk enkele tenen gekneusd.

Bron: De Gelderlander 29-09-2003
 

Claessens scoort op Bremen-achtige wijze

Gert Claessens schoot Vitesse gisteren in Utrecht definitief naar de 3-1 zege, met een uithaal die herinneringen opriep aan zijn treffer in Bremen. Vorig seizoen bereikte de Arnhemse club de derde ronde in het toernooi om de UEFA Cup, nadat een remise in Bremen (3-3) volstond na de 2-1 in Gelredome.

Claessens scoorde in Bremen met een verwoestende pegel. De treffer leek op de 1-3 gistermiddag in Stadion Galgenwaard. “Deze was iets minder hoog in het doel en ook iets minder fel geschoten”, zei Claessens gisteren. “Deze treffer gaf me persoonlijk een goed gevoel. Na mijn rode kaart in de wedstrijd tegen RBC miste ik het duel met Roda JC. Dit is een mooie manier om weer terug te komen in het elftal.”

De 31-jarige middenvelder besefte het belang van de zege. “Deze overwinning is heel belangrijk voor de ploeg. We komen nu een een beetje weg uit de onderste regionen. Na de bekerwinst op Fortuna Sittard is dit de tweede zege op rij. Het vertrouwen komt stilaan terug. Dat het vandaag niet mooi was, dat is niet belangrijk. Het gaat om de drie punten.”

Bron: De Gelderlander 29-09-2003
 

Juist routiniers van Vitesse lopen uit de pas

Trainer Edward Sturing van Vitesse wenste gistermiddag na de winst op FC Utrecht (1-3) de ogen niet te sluiten voor een opvallend en tegenvallend fenomeen. In zijn jonge ploeg waren het juist de routiniers, verzameld aan de linkerflank, die uit de toon vielen. Linksback Purrel Fränkel speelde zwak, middenvelder Gert Claessens haalde bij lange na zijn niveau niet en Didier Martel maakte er al helemaal niks van.

Fränkel was het slachtoffer van een zwakke eerste helft. Hij mocht in de rust al plaatsmaken. Michael Jansen, terug na een schorsing, nam zijn plaats in. “Purrel Fränkel stond in het begin van de wedstrijd te slapen. Daarom heb ik hem gewisseld. Gelukkig was het niet catastrofaal, maar het kan gewoon niet. Wij moeten scherp zijn. Het is tot nu toe met Purrel nogal wisselvallig”, zei Sturing, die met Jansen wel weer een alternatief heeft.

“Het speelde ook mee dat je met Michael Jansen meer kopkracht in de ploeg hebt. We kwamen zo ver in onze eigen ‘zestien’ te spelen, dat we wel wat extra lengte konden gebruiken.” Sturing wilde gisteravond niet vooruitlopen op de vraag of Jansen, die de voorbereiding bij de 1-2 van Zongo voor rekening nam, nu de voorkeur krijgt. “Daar praat ik vlak na zo’n wedstrijd nooit over”, aldus Sturing.

Aanvaller Didier Martel ontliep een vroege wisselbeurt omdat Sturing zijn wisselmogelijkheden beperkt zag. Martel hoefde pas een minuut voor het einde plaats te maken voor Eldridge Rojer. De Fransman kwam gisteren voor het eerst in Utrecht niet de felle Belg Stijn Vreven tegen, maar had tegen Jordy Zuidam ook weinig te vertellen. Dat lag niet aan Zuidam.

“Inderdaad speelde Martel ook niet goed. Het ligt niet aan zijn inzet, op de training werkt hij keihard, maar het wil gewoon niet lukken bij hem”, zei Sturing, die wel overwoog vroeg in te grijpen, maar daar de kans niet toe kreeg. Nick Hofs moest met een knie- en teenblessure naar de kant, waardoor Sturing met Zongo zijn tweede wissel moest brengen.

“Ik ben zuinig met die laatste wissel. Als ik Martel er eerder afhaal, ben ik uitgewisseld. Overigens vind ik wel dat Martel schrikbarend weinig goed bespeelbare ballen kreeg”, aldus Sturing. Voor de matige wedstrijd van Gert Claessens ziet Sturing een andere oorzaak. “Hij heeft heel weinig getraind en pas tweeënhalf van de zes wedstrijden gespeeld. Hij mist gewoon te veel. Wat Gert nodig heeft is acht tot tien wedstrijden op rij spelen. Nu moet hij zijn krachten verdelen om de negentig minuten vol te maken. Dat moet hij wel, anders ga je voor het gaas”, aldus Sturing, die al met al niet tevreden is over zijn meest geroutineerde flank. “Tegen RBC vond ik het ook al matig. Op zich vind ik het een sterke kant, maar tot nu toe is het veel te wisselvallig.”

Bron: De Gelderlander 29-09-2003
 

Sturing geeft boete aan Van Beukering

Vitesse-spits Jhon van Beukering heeft een boete opgelegd gekregen van hoofdtrainer Edward Sturing wegens wangedrag tijdens een competitieduel van Jong Vitesse. De Velpse spits maakte zich vorige week maandag in een duel met Jong Willem II onmogelijk in de talentenploeg van Vitesse, bij absentie van coach Theo Bos geleid door jan Jongbloed. Van Beukering maakte in woord en gebaar zijn ongenoegen duidelijk, waarop Jongbloed de opstandige spits uit het elftal haalde. Van Beukering was daarover zo verbolgen dat hij op eigen gelegenheid de terugtocht aanvaardde. Hij weigerde de wedstrijd (1-0 nederlaag) verder uit te kijken en reed ook niet terug met de spelersbus.

Van Beukering bood een dag later zijn excuses aan bij Jongbloed en hoofdtrainer Edward Sturing. “Ik heb hem een boete gegeven”, zei Sturing, die de hoogte van het bedrag niet prijs wilde geven. “Zijn gedrag kon niet door de beugel en daarvoor heeft hij zich ook verontschuldigd. De boete gaat in de pot van Jong Vitesse en die pot is gelijk mooi gevuld voor die jongens.” Daarmee was voor Sturing de kous af. Van Beukering viel dinsdag al weer in bij de hoofdmacht, speelde donderdag met Jong Vitesse en was gistermiddag in Utrecht als bankzitter present. Van Beukering wil zelf niet reageren op het incident. “Het is al lang uitgepraat”, zei hij gisteren in Utrecht. “Ik heb er verder niets over te zeggen. Daarvoor moet je bij de trainer zijn.”

Bron: De Gelderlander 29-09-2003
 

‘Betrek marktpartijen snel bij stadionterrein’

De gemeente Arnhem doet er verstandig aan snel marktpartijen te betrekken bij de plannen voor het gebied rondom stadion Gelredome. Dat stellen de makelaars F. Willemsen en M. Guijt, die aanstaande donderdag als een van de eersten in Nederland de mastertitel voor commercieel vastgoed behalen. Hun afstudeeronderwerp: Gelredome.

Willemsen: “Ons advies is: schakel zo snel mogelijk de markt in, je kunt niet zonder de ervaring in de marktsector. Laat ze maar plannen en ideeën indienen, je kunt altijd nog zien wat je ermee doet.”

Deze week zet politiek Arnhem zeer waarschijnlijk definitief het licht op groen voor de aankoop van Gelredome en de omliggende gronden door de gemeente, onderdeel van het gemeentelijke reddingsplan voor Vitesse en stadion. Arnhem heeft altijd laten weten geen acute bouwplannen voor het stadionterrein te hebben, maar werkt wel aan een totaalvisie voor Gelredome-Rijnhal-Kronenburg.

Willemsen en Guijt zouden aanvankelijk op 13 juni afstuderen op de vastgoedmogelijkheden bij Gelredome. Maar net als met het reddingsplan dat op 12 juni door de gemeenteraad werd goedgekeurd, ontstond er grote vertraging. “Terwijl wij al te horen hadden gekregen dat we een voldoende hadden voor onze afstudeerscriptie, moesten we later toch nog met aanvullingen komen. Dat gebeurde niet alleen bij ons”, zegt Willemsen. “Het is een nieuwe studie. Daar zal het wel mee te maken hebben.”

De voornaamste conclusies van hun scriptie bleven ongewijzigd. Het zijn er twee: De exploitatiemogelijkheden van Gelredome zijn te gering om te overleven en er is alleen toekomst voor het stadion als het gebied er omheen op bescheiden wijze ontwikkeld kan worden.

Als het reddingsplan deze week wordt goedgekeurd, wordt een de oplossing van deel één van die conclusie gewerkt. De beide makelaars zijn van mening dat het een goed reddingsplan is en dat de gemeente niet te veel betaalt voor stadion en grond.

Bron: De Gelderlander 29-09-2003
 

Thuisclub zet tegen Vitesse deuren van Galgenwaard wagenwijd open

De toegangspoorten in de Galgenwaard stonden weer eens open. Na de UEFA Cupmatch tegen het Slowaakse Zilina, die met gesloten deuren werd gespeeld, mocht het 16.000 koppige publiek gisteren weer als twaalfde man voor FC Utrecht fungeren. Ondanks de massale steunbetuiging liep het voor geen meter en zakte de ploeg van Foeke Booy door de 1-3 nederlaag tegen Vitesse naar een bedenkelijke positie op de ranglijst. Voor het de laatste jaren zo beproefde Vitesse betekende het de eerste zege van het seizoen.

“Maar”, ventileerde Edward Sturing na de weinig verheffende vertoning, “er is een overwinnaar van het veld gekomen die er eigenlijk geen recht op had. Toen het op een gegeven moment 1-1 stond, zat ik te bidden op de bank dat die stand maar zo mocht blijven. In ieder geval hebben we wel wat meer lucht gekregen ten aanzien van de onderste plaatsen.”

Daar is FC Utrecht inmiddels te vinden. De club, die als enige Nederlandse vertegenwoordiger een voortreffelijke resultaat in het EC-toernooi wist te behalen (2-0 tegen MSK Zilina), heeft op er korte termijn geen zicht op dat het ineens beter gaat lopen. Het inleveren van een stuk of 30 doelpunten (Kuyt/Gluscevic) begint zich steeds meer te wreken. Tel daarbij de waslijst aan blessures Рgisteren belandde ook Pascal Bosschaart (spierscheuring) in de lappenmand Р̩n de verlegen spelende nieuwelingen als spits Hans van de Haar en de aanvallende middenvelder Toshiya Fujita, en een leek begrijpt dat de houder van de Amstel Cup nu al voor spek en bonen meedoet.

FC Utrecht is door de gigantische uitverkoop in de versukkeling geraakt. Er is geen geld, de technisch directeur (Han Berger) is met de noorderzon naar Japan vertrokken, dus blijft het dweilen met de kraan open. En daar de boys van Booy een zwaar programma voor de boeg hebben, zal het hondstrouwe publiek genoegen moeten nemen met een wel zéér bescheiden positie.

“We waren slordig, het niveau daalde bedroevend en ten slofte kregen we ook nog eens het deksel op de neus”, was het berustende commentaar van Foeke Booy. Van een crisis is weliswaar geen sprake, maar zoals Utrecht tegen Vitesse speelde, kan het voetballen totdat het een ons weegt, doelpunten zullen dan wel schaars blijven.

Ook de verdediging ging niet vrijuit. Na dertien minuten knalde Nicky Hofs raak na een flipperkastmoment voor het doel van Ren̩ Ponk. Dus liep de FC gelijk achter de feiten aan. De inzet was desondanks hartstochtelijk, alleen ontbrak het de ploeg aan gogme en een kansenbenutter. Nu moest Stefaan Tanghe Рde beste Utrechter Рvlak voor rust de kastanjes uit het vuur slepen. In de tweede helft stormde Utrecht naar de Bunnikzijde, kreeg wat mogelijkheden, maar verslikte zich tot tweemaal toe in een counter van Vitesse.

Eerst mocht invaller Mahamadou Zongo laten zien dat hij na twee jaar blessureleed nog altijd een bal kan raken (1-2), vijf minuten voor tijd ging de Belg Gert Claessens er met de bal vandoor om vervolgens met een beauty de wedstrijd definitief in het slot te gooien.

FC Utrecht – Vitesse 1-3 (1-1). 13. Hofs 0-1; 37. Tanghe 1-1; 80. Zongo 1-2; 85. Claessens 1-3. Scheidsrechter: Luinge. Toeschouwers: 16.000. Gele kaart: Van de Haar, Van den Bergh (Utrecht); Fränkel, Martel (Vitesse).

Bron: De Telegraaf 29-09-2003
 

Vitesse pakt eerste winst in competitie
Utrecht in slotfase verslagen

De ontreddering was zondag groot in de Galgenwaard, waar een effectief counterend Vitesse het veel sterkere FC Utrecht met 1-3 de oren waste. ,,Geen terechte overwinning,” luidde dan ook de conclusie van Vitesse-trainer Sturing.

Het veel sterkere FC Utrecht zette Vitesse meteen onder druk. De 0-1 van Hofs na 13 minuten kwam dan ook volledig onverwacht, nadat een mislukte inzet van Dingsdag plotseling voor zijn voeten was beland.

De vraag was hoe lang Vitesse stand zou houden onder de druk van FC Utrecht, dat na 20 minuten de met een spierscheuring uitgevallen Bosschaart moest missen. Het strijdvaardige FC Utrecht bleef evenwel aandringen, maar een kopbal van de in kansrijke positie opgedoken Fujita vloog over, terwijl doelman Jevric verder weinig problemen kende met de verwoede pogingen van FC Utrecht op de gelijkmaker.

De Vitesse-doelman moest 8 minuten voor rust echter alsnog zwichten. De slimme Tanghe stond op de juiste plek om met een diagonale schuiver de 1-1 langs doelman Jevric te jagen. ,,Op dat moment zat ik te bidden dat we met deze stand weg zouden komen,” erkende Sturing, ,,want een overwinning leek er niet in te zitten.”

Te meer daar FC Utrecht alles in de strijd gooide om de volle winst te pakken. Een kopbal van Zwaanswijk verdween echter naast, evenals een volley van Fujita, voordat Zongo negen minuten voor tijd een voorzet van Jansen doeltreffend kon afronden: 1-2. Invaller De Groot leek de gelijkmaker nog nabij, maar hij stuitte op doelman Jevric.

Het werd nog erger voor FC Utrecht, toen Claessens vier minuten voor tijd alleen aan de haal ging en doelman Ponk met een hard schot onberispelijk passeerde: 1-3.

,,Een heel belangrijke overwinning,” vond Sturing. ,,We hebben weer een beetje lucht ten opzichte van de onderste plaatsen.”

ANP 28-09-2003
 

Genk wint spektakelwedstrijd
Janssen krijgt rood

KRC Genk pakt na een spektakelwedstrijd op het Lisp de volle buit richting Limburg mee. Aan de rust stond het 3-1 en gaf niemand nog een cent voor de slaagkansen van Racing. In een bij momenten adembenemende tweede helft trok Genk het laken helemaal naar zich toe. Cedric Roussel (2), Marco Ingrao en Didier Zokora schoten Genk naar een onvergetelijke 3-5 winst.

Dubbel Rood
KRC Genk begon met Justice Wamfor naast Theo Janssen op het middenveld voor de geblesseerde Thijs. Soley moest geelgeschorst vanuit de tribune toekijken. Lierse greep Genk onmiddellijk bij de keel en scoorde reeds vrij vroeg via Bjorn De Wilde op aangeven van Kacic. Genk herstelde het evenwicht en schoof langzaamaan richting overkant. Bij een tegenstoot omstreeks de 12de minuut dook Beslija alleen voor doelman Van Der Straeten op. De 1-1 was een feit. Tijdens die tegenstoot werd Janssen van de sokken gelopen door De Wilde. Wat er daarna gebeurde ontging het publiek maar leidde wel tot een dubbele rode kaart. Op aangeven van de grensrechter mochten De Wilde en Janssen richting douches. Genk was nu helemaal onthoofd. Wamfor moest het centraal op het middenveld alleen zien te redden. Iets na het halfuur zag scheidsrechter Vermeirsch in een ongelukkige fase een handsbal van Roumani. De penalty werd door Schaessens benut. Net voor rusten mocht Thompson dan nog ongestoord door de achterlinie slalommen. De 3-1 ruststand stond op de bordjes.

Tijdens de tweede helft liet Sef Vergoossen Zokora inschuiven en speelde KRC achteraan man tegen man. Na 10′ kwamen Chatelle en Ingrao in plaats van Wamfor en Beslija. Genk had het meeste balbezit, … Lierse kon naar hartelust counteren. Ze kwamen er maar zelden uit maar als ze kwamen waren ze aartsgevaarlijk. Op een van dergelijke counters lukte Sels ei zo na de 4-1. Moons pareerde in hoekschop. Even later lukte Genk de aansluitingstreffer. Op aangeven van de gretig ingevallen Ingrao kopte Roussel de bal overhoeks in doel. Met nog iets meer dan een kwartier te gaan mocht de IJslander Sigurdsson (wissel met Roumani) zijn debuut maken in de Belgische competitie. Genk ging volop opzoek naar de gelijkmaker. Kopbalspecialist Roussel knikte op de 80′ ste minuut de gelijkmaker binnen. Aangever was Didier Zokora. En daar bleef het niet bij. Amper 2 minuten later was het opnieuw raak. Ditmaal knalde uitblinker Ingrao de bal in een tijd heerlijk in doel. Wat een remonte. Op 15′ tijd van 3-1 naar 3-4. En nog was het niet gedaan. 5 minuten voor affluiten maakte Didier Zokora het feest compleet. 3-5. In de slotminuut pakte Moons nog een gemaakt doelpunt van onder de lat uit. De KRC supporters gingen uit de bol en vierden een verdiende overwinning..

Bron: krcgenk.be 28-09-2003
 

Van Basten roept op tot actie tegen FIFA

In zijn streven naar een ingrijpende wijziging van de spelregels in het internationale voetbal heeft Marco van Basten vrijdag opgeroepen tot actie tegen de FIFA. ,,Als die club jullie zo frustreert, ga er dan tegen tekeer. Of ben ik nou de enige die zo opstandig is?”

Op een seminar ter gelegenheid van het vertrek van Michael van Praag als voorzitter van Ajax sprak Van Basten (beroep: wereldspits, stond op de aankondiging) een groot deel van de (bestuurlijke) top van het Nederlands voetbal toe. Het verbaasde hem dat zijn oproep tot veranderingen, een jaar geleden gedaan, zo weinig vervolg had gekregen. ,,Kennelijk zijn we de veranderingen in ons leven moe.”

Iedereen in het gezelschap in de ArenA was het eens met de oproep. Maar: de FIFA houdt ons tegen, was steevast het argument van beleidsbepalers als Henk Kesler (directeur KNVB) en Jaap Uilenberg (hoofd van de scheidsrechters). ,,Er heerst bij de FIFA een schijndemocratie.”

In elk geval aan een persoon was dat niet besteed. Jorien van den Herik: ,,Laten we in Nederland gewoon beginnen op de barricaden te gaan staan. Ik accepteer niet te moeten wachten tot meneer Blatter er niet meer is. Dan ben ik er misschien ook niet meer. Ik wil meer eerlijkheid. Doen wij niets, dan verandert er ook niets.”

Twee ,,simpele” dingen wil Van Basten aanpassen. Hij praat dan in eerste instantie over het betaalde voetbal. Camera’s op de doellijn, die heel simpel duidelijkheid geven: wel of geen treffer. Het andere is spelen met officiële speeltijd. Hij pleitte voor twee keer 35 minuten. ,,Nu duurt het ene duel 60 minuten en het ander 75. Dat is niet eerlijk.”

Bron:ANP 27-09-2003
 

Positie Arnhemse wethouder wankelt

De positie van de Arnhemse wethouder Gast wankelt. Leefbaar Arnhem wil een enquetecommissie instellen die onderzoek doet naar de handelswijze van de gemeente inzake het reddingsplan voor Vitesse/Gelredome. Een meerderheid in de raad lijkt voor zo’n onderzoek. Verantwoordelijk wethouder Gast ligt bij een aantal fracties zwaar onder vuur. Volgens fractievoorzitter Van Meurs van Leefbaar Arnhem heeft Gast slecht gecommuniceerd over het dossier Vitesse/Gelredome. “Gast heeft zich opgesloten en wat hij nu precies allemaal heeft uitgevogeld, Joost mag het weten”, aldus Van Meurs.

Bron: Omroep Gelderland 27-09-2003
 

Enquete ´redding’ is kansrijk
Politiek: onderzoek Vitesse-dossier

Het ziet ernaar uit dat de Arnhemse politiek een enquétecommissie in het leven roept die onderzoek gaat doen naar het handelen van de gemeente inzake het dossier-Vitesse/Gelredome. De grootste oppositiepartij van Arnhem, Leefbaar Arnhem, dient woensdag tijdens een extra raadsvergadering een motie in over zo’n onderzoek. Niet alleen van collega-oppositiepartijen is instemming te verwachten, ook coalitiepartijen als VVD, PvdA en Zuid Centraal overwegen het verzoek om een enquétecommissie te steunen.

Woensdag komt allereerst het aangepaste gemeentelijke reddingsplan voor Vitesse en Gelredome ter sprake. De verwachting is nog steeds dat een kleine politieke meerderheid opnieuw vóór de redding zal stemmen. In het tweede deel van de vergadering zal gedebatteerd worden over de vraag hoe goed of slecht de met het dossier belaste wethouders het hebben gedaan. Dáár moet de enquéte over gaan.

“Alle partijen in dit proces, van provincie tot Gelredome tot de Vitesse-fans, zijn ontevreden over de wijze waarop de gemeente heeft gehandeld en gecommuniceerd”, stelt fractievoorzitter M. van Meurs van Leefbaar Arnhem. “Echt iedereen loopt te kankeren. Er is dan ook geen beter dossier om als raadsleden van ons recht van enquéte gebruik te maken.”

De oppositieleider stelt voor een commissie te benoemen die bestaat uit tien raadsleden: één per partij. Binnen vier maanden dient de commissie een oordeel te vellen. “Dat moet kunnen, we hebben het hier niet over Srebrenica.” Belangrijkste meerwaarde van een onderzoek is volgens Van Meurs dat de politiek tot een zo objectief mogelijk oordeel komt over de handelwijze van de betrokken wethouders, van wie CDA-wethouder Gast het meest onder vuur ligt.

Politieke ingewijden wijzen erop dat het houden van een raadsenqu̩te weleens een handige manier kan zijn om woensdag een direct politiek oordeel Рen daarmee mogelijk een crisis in het college Рuit te stellen.

Ondertussen gonst het in politiek Arnhem van de geruchten over de nasleep die het zo moeizaam tot stand gekomen gemeentelijke reddingsplan gaat krijgen. Zo zou het CDA al opvolgers van wethouder Gast aan het polsen zijn en zou de VVD van de situatie gebruik willen maken door Zuid Centraal uit het college te werken. Onzin, zegt VVD-leider Th. Theijse over dat laatste.

Bron: De Gelderlander 27-09-2003
 

Sturing rekent komende 2 wedstrijden nog niet op Konterman

Bert Konterman staat hoogst waarschijnlijk nog twee duels aan de kant. De ervaren verdediger van Vitesse is genezen van zijn longontsteking, maar mist de duels tegen FC Utrecht (zondag) en vrijwel zeker ook FC Twente (vrijdag 3 oktober).

“Hij heeft tijd nodig om weer aan te sterken”, weet trainer Edward Sturing: “zijn weerstand is wat minder, dat zie je vaker bij oudere spelers. Een wedstrijd kost zo veel energie, ik heb het zelf de laatste drie, vier jaar van mijn carrière ook gehad. Je bent kwetsbaarder.” Konterman, die een week niet hoge koorts en een longontsteking op bed lag, mocht gisteren alleen nog maar een beetje fietsen. Volgende week zal hij de arbeid opvoeren. “Maar ik betwijfel of hij op tijd is hersteld voor de wedstrijd tegen FC Twente”, aldus Sturing.

Na een voorspoedig weekje, waarin eerst het reddingsplan werd aangenomen en vervolgens Fortuna Sittard met ruime cijfers (4-0) verslagen in het bekertoernooi, wacht Vitesse zondagmiddag de zware uitwedstrijd bij FC Utrecht. Hoewel zwaar, het verschil tussen de beide ploegen op de ranglijst is klein. De twee clubs die vorig seizoen gigantische financiële problemen overleefden, staan nu als zestiende (Vitesse) en veertiende (FC Utrecht) geklasseerd.

“Onze selectie is zo smal dat we over een heel seizoen problemen krijgen, maar begrijp me niet verkeerd; wij kunnen deze competitie ook van elke ploeg winnen. Kwaliteit is er genoeg en mits we in vorm zijn, hebben we tegen elke ploeg een kans”, denkt Sturing, die wel de kopkracht van de Utrechters vreest. “Dat is elke wedstrijd een probleem. Als je de laatste twee competitieduels bekijkt, verlies je vier punten door standaardsituaties. We geven helemaal niet zo veel kansen weg, maar RBC maakt gelijk uit een hoekschop en Roda JC ook. Daar kun je niet zo heel veel aan doen. We missen gewoon lengte. Het enige waar we wel aan moeten denken, is niet te lichtzinnig hoekschoppen weggeven. Roda kreeg er tegen ons zeven in tien minuten”, telde Sturing, die de Limburgse ploeg vorig weekeinde uit de zesde hoekschop langszij zag komen.

Voor het duel tegen FC Utrecht kan Sturing weer beschikken over een extra verdediger. Michael Jansen is sinds donderdag, toen Jong Vitesse de bekerwedstrijd van FC Zwolle won, van zijn schorsing af. Hij moest twee duels van Jong Vitesse aan de kant blijven. In die periode mag een speler ook niet voor de hoofdmacht uitkomen. Jansen miste daardoor in totaal vijf duels; twee van Jong Vitesse en drie bij het eerste elftal. “Een rare regel”, meent Sturing: “Je moet je afvragen of je een speler wel in het tweede laat spelen. Ik vind dat hij gewoon alleen voor Jong Vitesse geschorst moet zijn. Behalve wanneer er sprake zou zijn van een heel zware rode kaart.”

Sturing start zondagmiddag met dezelfde basiself als dinsdag tegen Fortuna Sittard. Mits Nicky Hofs geen last meer heeft van zijn knie. De jonge aanvaller kreeg gisteren een dagje rust om het gewricht te laten herstellen.

Bij Utrecht kunnen Roiha, Touzani en Van Mol niet spelen en zijn Lamey en Shew A Tjong net hersteld van blessures. Wel speelt de Japanner Fujita, die zich in januari nog bij Vitesse meldde, maar ondanks enkele trainingen bij het beloftenteam, niet in de armen werd gesloten. Fujita is door zijn goede spel bij Utrecht weer geselecteerd voor de Japanse nationale selectie, waarvan hij sinds 1999 geen deel meer uitmaakte.

“Ik heb hem nooit zien spelen”, zegt Sturing, die deze week nog vergeefs, probeerde de UEFA Cupwedstrijd van FC Utrecht tegen Zilina (2-0) bij te wonen. Het duel moest zonder publiek worden afgewerkt. “Ik heb het geprobeerd, maar het was onmogelijk. De UEFA is heel streng bij dit soort dingen. Ik heb maar thuis voor de televisie gekeken.”

Opstelling Vitesse: Jevric; Bochem, Cornelisse, Dingsdag, Fränkel; Rankovic, Schaars, Claessens; Hofs, Mbamba, Martel.

Bron: De Gelderlander 27-09-2003
 

Toch weer heibel over reddingsplan

Het is alsof de duivel ermee speelt: er is tóch weer heibel over het gemeentelijke reddingsplan voor Vitesse en Gelredome. Was er afgelopen maandag na maanden onderhandelen eindelijk witte rook (lees: de reddingsoperatie kan worden uitgevoerd), direct erna zijn er alsnog nieuwe problemen gerezen. Desastreus voor Vitesse en Gelredome lijken die vooralsnog niet, maar er is opnieuw veel onzekerheid gezaaid.

De commotie draait met name om het verschil tussen wat de verantwoordelijk wethouders R. Gast en S. van Bodegraven afgelopen maandag tegen de Arnhemse politiek hebben gezegd (‘witte rook’) en de schriftelijke toelichting van het duo die daar later deze week op volgde. Die toelichting roept volgens verbaasde Arnhemse gemeenteraadsleden niet alleen meer vragen op dan erin worden beantwoord, maar zou ook deels afwijken van wat de wethouders maandag verklaarden.

“We zijn afgelopen maandag gewoon onvolledig geïnformeerd”, stelt PvdA-fractievoorzitter D. Tiemens klip en klaar. “Iedereen ging maandagavond naar huis met het idee van: het is rond, de gemeente heeft eindelijk een overeenkomst met Gelredome en Vitesse kunnen sluiten over de redding, we kunnen weer overgaan tot de orde van de dag. En dan komt die schriftelijke memo. De verklaring is niet alleen onduidelijk, maar ook niet helemaal eerlijk.”

Tiemens doelt erop dat in het begin van de memo wordt gemeld dat het gemeentelijke reddingsplan dat op 12 juni al werd goedgekeurd door de politiek, nauwelijks afwijkt van de overeenkomst die maandag met Gelredome en Vitesse is bereikt. Op één punt na: de politiek wilde een fusie van club en stadion en die gaat niet door.

“Maar in de memo staan veel méér zaken die buiten de kaders van het in juni vastgestelde reddingsplan vallen. Zo staat er bijvoorbeeld dat Gelredome de eerste drie jaar een korting op zijn huur van de gemeente krijgt. Het gaat om drie keer een halve ton. Dat is toch anderhalf miljoen euro. Hoe zit dat”, vraagt Tiemens zich af. Veel onduidelijkheid is er eveneens over de wijze waarop Vitesse aan de in het reddingsplan toegezegde miljoenen kan komen.

Bron: De Gelderlander 26-09-2003
 

Provincie en Gelredome ontevreden over plan

Ook de provincie Gelderland en de Gelredome-leiding hebben het stadsbestuur er inmiddels op gewezen dat de gemeentelijke memo over het reddingsplan op onderdelen niet deugt. Zo staat er in dat de gemeente de achtergestelde lening van de provincie aan Gelredome gaat terugbetalen als de grond rondom het stadion is ontwikkeld en alle risico’s van de tien miljoen lening aan Vitesse zijn afgedekt. De provincie wil echter niet afhankelijk zijn van de financiële situatie van Vitesse om de lening aan Gelredome terug te krijgen.

De betrokken wethouders hebben plechtig beloofd vandaag of morgen met een aangepaste versie te komen. Daarin moet met name duidelijker worden op welke punten de deze week bereikte deal met Gelredome en Vitesse afwijkt van het reddingsplan dat op 12 juni werd goedgekeurd. Inmiddels is besloten dat de Arnhemse politiek woensdag 1 oktober hoe dan ook opnieuw een beslissing moet nemen over de redding. Er komt een aangepast raadsvoorstel van burgemeester en wethouders.

Alhoewel de politieke verhoudingen op dit moment zo liggen dat er wederom voldoende politieke steun is te verwachten, zij het nipt, zijn de gevolgen groot als het toch mis mocht lopen. “Als dat gebeurt, moet men terug naar de onderhandelingstafel”, aldus een woordvoerder van de gemeente. Vitesse moet dan wachten op zijn miljoenen en een faillissement is dan niet ver weg, heeft Gast eerder laten weten.

Tal van raadsleden slijpen momenteel de messen en hebben lange vragenlijsten voor de raadsvergadering. Woensdag komt ook de positie van verantwoordelijk wethouder Gast aan de orde. Coalitiepartij Zuid Centraal zegt met een motie van wantrouwen te komen.

Bron: De Gelderlander 26-09-2003
 

Bert Konterman werkt aan conditie

ARNHEM – Bert Konterman is vrijdag voorzichtig met enkele inspanningen begonnen. De verdediger van Vitesse heeft een longontsteking opgelopen en probeert met fietsen zijn conditie weer een beetje op peil te brengen.

Konterman is in ieder geval zondag in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht nog niet inzetbaar. Trainer Edward Sturing vreest dat ook het duel tegen Twente, volgende week vrijdag, nog te vroeg komt voor Konterman.

Vitesse is na de wedstrijd tegen FC Twente twee weken vrij. De verwachting is dat Konterman tegen RKC Waalwijk, op 18 oktober, wel weer kan meedoen.

Bron: Omroep Gelderland 26-09-2003
 

Utrecht was Vitesse meestal de baas

ARNHEM – Vitesse wacht zondag de lastige uitwedstrijd tegen FC Utrecht. De Arnhemse club staat niet alleen na vijf duels op de teleurstellende 16e plaats, ook de statistieken geven Vitesse weinig houvast.

Van de 18 wedstrijden die de twee clubs tegen elkaar speelden, won Vitesse er slechts vier. Utrecht was elfmaal te sterk, drie keer werd gelijkgespeeld.

Trainer Edward Sturing wijst bovendien op het stadion dat vol zit met een fanatiek publiek. “Ik ben benieuwd hoe de jongens dat oppakken.” Hij ziet hoe dan ook wel progressie. “Het wordt met de week beter”, aldus Sturing.

Bron: Omroep Gelderland 26-09-2003
 

Kritiek neemt toe op resultaat Gast
Provincie: terugkrabbelen betekent geen plan en 11 mln terug

Omroep Gelderland meldt zojuist dat de kritiek in de gemeenteraad toeneemt over het behaalde resultaat voor het reddingsplan voor Vitesse/Gelredome. Volgens het akkoord zal de provincie dan de voorzitter leveren voor het Gelredome die de doorslaggevende stem zal hebben.

Meerdere partijen hebben kritiek hierop. Ze vinden dat omdat de gemeente veel geld gaat betalen dan ook de voorzittersrol moet krijgen. De provincie reageerde via De Vries van het CDA op de kritiek. Als het aan hem ligt dan zal de provincie zich terugtrekken uit het plan en dan voorgoed de deur dichtgooien voor enige redding van Vitesse/Gelredome mocht de gemeente terug willen krabbelen. Daarnaast moet de gemeente dan de 11 mln euro terugbetalen. Op de opmerking dat de gemeente veel geld betaalt en dus ook invloed wil, antwoordt De Vries dat de provincie al jaren financieel risico loopt via de lening.

Volgens het tv-journaal is Gast alsnog bezig om het voorzitterschap van Gelredome naar de gemeente te krijgen maar voor de provincie is enige onderhandeling over het akkoord onbespreekbaar.

Volgens de verslaggever zal er woensdag duidelijkheid komen of het akkoord wordt geslikt of niet. Mocht de gemeenteraad nee zeggen dan betekent het zeer waarschijnlijk dat de patient overlijdt. Vitesse heeft namelijk dringend geld nodig en uitstel zorgt voor de doodsteek van de club.

Woensdag zal er zeer waarschijnlijk wel een einde komen aan de positie van Gast. Diverse partijen zijn zeer ontevreden over zijn rol in het hele reddingsplan. Vooral de SP herhaalt nogmaals dat de wethouder ongeschikt is. Al met al wordt het woensdag weer d-day.

26-09-2003
 

Geen wijzigingen in basis Vitesse

ARNHEM – Vitesse begint zondag in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht hoogstwaarschijnlijk met dezelfde elf spelers als dinsdag in het bekerduel tegen Fortuna Sittard (4-0).

Michael Jansen keert terug van een schorsing van twee wedstrijden, maar hij begint vermoedelijk op de bank. Trainer Edward Sturing kan nog niet beschikken over de ervaren Bert Konterman. De verdediger heeft een longontsteking opgelopen.

Vermoedelijke opstelling:
Jevric
Bochem, Dingsdag, Cornelisse en Frankel
Claessens, Rankovic, Hofs en Schaars
Mbamba en Martel.

Bron: Omroep Gelderland 26-09-2003
 

Russisch roulette in Arnhem

Zondag ontvangt FC Utrecht in Galgenwaard Vitesse. Na vijf competitieduels wacht de club uit Arnhem nog op de eerste overwinning. De ploeg van trainer Edward Sturing begon het seizoen met een 1-2 thuisnederlaag tegen Ajax. Een week later ging Vitesse in Breda met 2-0 onderuit tegen NAC. Ook AZ won in Arnhem (1-2) en het eerste punt werd gehaald bij RBC Roosendaal (1-1). Vorige week speelde Vitesse ook thuis met 1-1 gelijk tegen Roda JC.

Met twee punten en de zestiende plaats, staat Vitesse net als vorig seizoen in de gevarenzone. Toen ontstapte de club die jaren een vaste waarde in de subtop was pas in de eindfase van het seizoen aan de nacompetitie. Vooral de financiële perikelen domineerden de berichtgeving over de club. Deze week bereikte de gemeente Arnhem overeenstemming met Vitesse en het stadion Gelredome over de uitvoering van een reddingsplan. Nu moet de gemeenteraad er nog mee instemmen.

Balans FC Utrecht-Vitesse
Club Wed. Winst Gelijk Verlies Saldo
FC Utrecht 18 11 3 4 33-19
Vitesse 18 4 3 11 19-33

Toch luidde Vitesse-trainer Edward Sturing vorige week de noodklok wat betreft de sportieve toekomst na het gelijkspel tegen Roda, zo meldde De Gelderlander. Met de jonge, onervaren selectie is het volgens hem ‘Russisch roulette’.

Sturing: ‘Als je kijkt hoeveel de spelers moeten geven om een gelijkspel tegen Roda JC te halen, dan weet je ook dat het volgende week tegen Utrecht helemaal anders kan zijn. Dit is niet elke week vol te houden. Het kost zoveel kracht. Dit is gewoon geen basis om het seizoen uit te spelen. We spelen met het beloftenteam van drie jaar geleden en een paar dispensatiespelers.’

Zijn ploeg bereikte dinsdag de volgende ronde van het toernooi om de Amstel Cup via een eenvoudige 4-0 zege op eerstedivisionist Fortuna Sittard. Vitesse mist zondag verdediger Bert Konterman vanwege een longontsteking en ook de geblesseerde aanvaller Matthew Amoah zal er zeker niet bij zijn.

De laatste ontmoeting tussen FC Utrecht en Vitesse in Stadion Galgenwaard eindigde in een 1-0 zege voor FC Utrecht. De Arnhemmers moesten die middag al na een kwartier met tien man verder, nadat Marian Zeman een slaande beweging had gemaakt in de richting van Dirk Kuijt. Elf minuten later scoorde Dave van den Bergh het enige doelpunt van de wedstrijd. Later dat seizoen won FC Utrecht ook in Gelredome (1-4).

Bron: fcutrecht.nl 26-09-2003
 

Sturing ziet progressie

Zondag staat de altijd moeilijke uitwedstrijd tegen FC Utrecht op het programma. In stadion Nieuw Galgenwaard zal Vitesse zeer waarschijnlijk in dezelfde opstelling aantreden als afgelopen dinsdag tegen Fortuna Sittard.

Michael Jansen is terug na zijn schorsing van twee duels en wordt toegevoegd aan de selectie van zondag. Kalle Sone, Ruud Knol, Matthew Amoah en Bert Konterman zijn er door blessures niet bij. Edward Sturing hoopt de negatieve serie tegen FC Utrecht te kunnen doorbreken. “Utrecht-uit is voor elke ploeg lastig. Het stadion zit vol met een ontzettend fanatiek publiek en daar moeten we goed mee omgaan. Ik vind dat de aanwezigheid van publiek wordt onderschat. In een vijandig stadion willen wij hetzelfde brengen als thuis. Ik ben benieuwd hoe de jongens dat oppakken. Ik zie duidelijk progessie in de groep en signaleer een stijgende lijn. Veel jonge spelers doen nu wekelijks meer ervaring op en dat werpt zijn vruchten af.”

Nicky Hofs nam vrijdag preventief een dagje rust en de verwachting is dat hij zaterdag weer aan kan sluiten bij de groep. De basiself zal waarschijnlijk hetzelfde zijn als afgelopen dinsdag tegen Fortuna Sittard.

Bron: Vitesse.nl 26-09-2003
 

Vertrouwen in gemeente

Uit de poll blijkt dat de helft van de supporters vertrouwen heeft in de gemeente na overeenstemming over het reddingsplan. Eenderde is het spoor bijster geraakt na alle onduidelijkheid en verschillende verhalen.

De gemeente Arnhem heeft overeenstemming bereikt met Vitesse en Gelredome over de uitvoering van het reddingsplan. Vitesse wilde dan ook graag weten in hoeverre de supporters vertrouwen hebben in de gemeente. Zie hier de uitslag:

Heeft u vertrouwen in het reddingsplan van de gemeente?
Ja 50%
Nee 16%
Ik snap het niet meer 34%

Bron: Vitesse.nl 26-09-2003
 

3e ronde: Volendam thuis

Vitesse speelt in de derde ronde van de Amstel Cup wederom een thuiswedstrijd. Op 28 of 29 oktober is FC Volendam de tegenstander.

De volledige loting is als volgt:

Eindhoven – Willem II
Excelsior – Sparta
RBC Roosendaal – FC Groningen
FC Omniworld – RKC Waalwijk
Vitesse – Volendam
Cambuur Leeuwarden – FC Twente
Baronie – Heracles Almelo
SC Heerenveen – StormvogelsTelstar
FC Den Bosch – Jong Ajax

Bron: Vitesse.nl 26-09-2003
 

De Verlenging maandag 29 september

Gelders betaald voetbal

* De Graafschap – AGOVV
* NEC – ADO Den Haag
* FC Utrecht – Vitesse

En verder:
– Het Europese avontuur van NEC, deel 1
– Doelpunt van de maand september

En in de studio Vitesse-middenvelder Stijn Schaars. Vragen aan Schaars kunt u mailen naar:

deverlenging@omroepgelderland.nl

Maandag vanaf 17.20 uur en daarna elk uur herhaald.

Bron: Omroep Gelderland 26-09-2003
 

Van Beukering scoort voor Jong Vitesse

Jhon van Beukering heeft gisteravond bij Jong Vitesse de eerste goals sinds zijn terugkeer van een knieoperatie gescoord. De twee treffers van de Velpse spits waren op het sportpark van Rheden voldoende om Jong Zwolle in het bekerduel te verslaan: 2-1.

Al na vijf minuten had Van Beukering de eerste achter de Zwolse doelman liggen. Hij draaide zich knap vrij en schoot in de korte hoek binnen: 1-0. Zijn tweede treffer betekende op de valreep de winst voor de ploeg van trainer Theo Bos. In blessuretijd gleed de 19-jarige aanvaller een schot van Theo Groeneveld, dat voorlangs dreigde te gaan, attent over de doellijn: 2-1.

Vlak na rust was het counterende Zwolle langszij gekomen. Onverdiend, want Vitesse was veel beter. Eldridge Rojer miste voor rust twee uitgelezen kansen op een groterevoorsprong.

Opvallend was het goede optreden van Mamadou Zongo, die dinsdag tegen Fortuna Sittard al zijn rentree maakte in de hoofdmacht. Hij was er 31 maanden en vijf knieoperaties uit. Van Beukering maakte dinsdag ook al even zijn opwachting nadat hij zes maanden geleden een kruisbandoperatie onderging. Van de selectie speelde verder ook Raymond Fafiani.

Jong Vitesse heeft in poule zes nu zeven punten uit drie duels. In de poule van vijf gaan de beste twee door.

Bron: De Gelderlander 26-09-2003
 

Vitesse loot Volendam

Vitesse speelt op 28 of 29 oktober thuis in de 3e ronde tegen Volendam. Dat werd bekend na de loting van gisteravond waarin Vitesse terechtkwam na de 4-0 overwinning thuis op Fortuna Sittard.

26-09-2003
 

Gast: nieuwe opzet van reddingsplan
Plan dreigt alsnog geen meerderheid te krijgen

De Arnhemse wethouder Gast komt vrijdag met een nieuwe uitwerking van het reddingsplan voor voetbalclub Vitesse en stadion Gelredome. Het nieuwe stuk is nodig, omdat in het door Gast verspreide memo onwaarheden stonden. Zo schreef hij dat de provincie een lening van ruim elf miljoen euro pas terugkrijgt als Arnhem geen risico meer loopt met de lening aan Vitesse. Gedeputeerde Wijsman sprak dit woensdag bij Radio Gelderland tegen.

Veel Arnhemse raadsfracties zijn ongelukkig met het opereren van Gast. Het is onzeker of hij voldoende steun krijgt voor zijn reddingsplan.

Bron: Omroep Gelderland 25-09-2003
 

Gemeente vergadert alsnog over reddingsplan
Dat vindt plaats op 1 oktober a.s.

De Arnhemse gemeenteraad vergadert woensdag 1 oktober alsnog over het reddingsplan voor Vitesse en Gelredome. Maandag was nog besloten dat er alleen over het proces van de onderhandelingen tussen gemeente, Vitesse, Gelredome en provincie Gelderland zou worden gedebatteerd. Het college van burgemeester en wethouders wil echter ook een uitdrukkelijk gemeenteraadsbesluit over de inhoud van het plan nu, in tegenstelling tot het eerdere reddingsplan, er geen fusie van Gelredome en Vitesse komt.

Bron: De Gelderlander 25-09-2003
 

De gebeden van Mamadou Zongo zijn verhoord
Zongo bedankt supporters voor alle steun

Mamadou Zongo maakte dinsdag na 31 maanden zijn rentree in de hoofdmacht van Vitesse. De 22-jarige voetballer is terug na een moeilijke periode. “Als je gelooft, dan komt het goed. Dan haal je het wel.”

Het waren indrukwekkende momenten tijdens de eenzijdige bekerwedstrijd Vitesse-Fortuna Sittard (4-0). In Gelredome waren slechts 5500 toeschouwers aanwezig, maar het waren wel supporters met een groot voetbalhart. Toen Mamadou Zongo zich opmaakte voor zijn 25 minuten durende invalbeurt, sprong de fanatieke aanhang op de Zuid-tribune op en neer en zong het de naam van de voetballer uit Burkina Faso.

Het waren ouderwetse sfeerbeelden, die tweeënhalf jaar uit Gelredome waren verdwenen. Zongo genoot van de vocale steun, die hij ook goed kon gebruiken. “Het was een spannende avond voor mij”, zo kijkt hij terug op zijn rentree. “Ik kreeg kippenveld toen ik het veld op kwam. Ik hoorde dat de mensen me niet zijn vergeten. Het was fantastisch te horen dat de supporters mijn naam zongen. Dat is belangrijk voor me.”

Het duel met Fortuna was zijn eerste officiële wedstrijd in de hoofdmacht sinds 31 maanden. Zongo liep in februari 2001 tegen FC Twente een zware blessure op aan de kruisband. Nadien volgden liefst vijf operaties.

“Het heeft zeker lang geduurd”, zegt Zongo. “Ik heb geen geluk gehad. Telkens was er iets niet goed en moest ik opnieuw geopereerd worden. Veel mensen hebben gedacht dat ik nooit meer terug zou komen. Ik heb zelf ook wel getwijfeld, maar ik ging door. Er heeft nooit een dokter tegen mij gezegd dat ik niet meer kon voetballen.”

“Het was zeker moeilijk, maar die periode heb ik afgesloten. Het heeft me sterker gemaakt, vooral mentaal”, zegt Zongo, die veel steun vond in zijn geloof. “Als je gelooft, dan komt het goed. Dan haal je het wel. Ik heb elke dag gebeden dat God mijn knie weer beter zou maken. Bidden, dat heb ik altijd veel gedaan. Ook vóór mijn blessure.”

Zijn gebeden zijn nu verhoord. Zongo is terug. Zijn eerste optreden na de blessure riep meteen herinneringen op aan de periode tussen 1998 en 2001, toen Zongo 53 competitiewedstrijden speelde voor Vitesse. Daarin scoorde hij twaalf keer.

“In Zeist heb ik een jaar gerevalideerd met zes, zeven andere geblesseerde spelers. Daar trainden we elke dag met de bal. Mijn balgevoel is niet verdwenen. Wel moet ik nog ritme opdoen en weer vertrouwen krijgen. Ik was echt zenuwachtig voor mijn invalbeurt”, zegt Zongo.

“Het belangrijkste is dat ik nu fit blijf. En dan wil ik proberen terug in de basis te komen. Ik leg me geen druk op. Mijn tijd komt wel. Ik zal rustig blijven. En ga niet met mijn kop naar beneden lopen als ik niet speel.”

En: “Ik wil iedereen bedanken die me geholpen heeft. De mensen in Zeist, de mensen bij Vitesse. En ook de supporters, dat ze me niet zijn vergeten. Dat is een grote ondersteuning voor straks. Ik weet dat de mensen vertrouwen in mij hebben. Dat geeft me een goed gevoel.”

Bron: De Gelderlander 25-09-2003
 

Home voor fans van Vitesse

De supporters van Vitesse hebben al jarenlang de wens een eigen home te krijgen in Gelredome. Die wens gaat nu in vervulling: de Arnhemse club is druk bezig met de realisatie van een supportershome in Gelredome. De plannen moeten begin oktober concreet ten uitvoer worden gebracht. Dan moet in Gelredome een ruimte gereserveerd zijn voor een supportershome. Deze ruimte wordt tevens benut voor de fanshop van Vitesse. Over de verdere invulling van het home gaan Vitesse, de supportersvereniging en de businessclub nog overleggen.

Bron: De Gelderlander 25-09-2003
 

Gedeputeerde: wethouder Gast liegt

Gelders gedeputeerde van Financien Wijsman stelt dat de Arnhemse wethouder Gast liegt in het woensdag aan de gemeenteraad van Arnhem gepresenteerde herziene reddingsplan voor Vitesse en Gelredome. De Arnhemse wethouder schrijft in het schriftelijk memo dat de provincie een achtergestelde lening van ruim elf miljoen euro pas terugkrijgt als Arnhem geen enkel risico meer loopt met de lening aan Vitesse.

Wijsman zegt letterlijk dat de afspraken die bij met Arnhem gemaakt heeft anders zijn dan in het memo van de wethouder verwoord staan. Volgens de gedeputeerde van Finacien heeft de provincie bij de terugbetaling van de achtergestelde lening niets te maken met Vitesse. Wijsman stelt dat de provincie Gelderland zijn geld terugkrijgt als er door projektontwikkeling winst wordt gemaakt rond Gelredome en dat dat niets te maken heeft met de lening van Arnhem aan Vitesse.

Beide bestuurders gaan vanavond het meningsverschil oplossen.

Bron: Omroep Gelderland 24-09-2003
 

10 aan Jos Vaessen

Sinds kort oud-voorzitter van Vitesse, vanaf 1997 voorzitter van de Stichting Circuit van Drenthe (ofwel de Dutch TT), oud-voorzitter van de VPST (koepel professionele schaatsploegen), oud-secretaris en -penningmeester van de KNMV (de motorbond), ere-president van de FIM (wereldmotorsportbond) en in het dagelijks leven algemeen directeur van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

1. Wanneer kreeg u voor het eerst in de gaten dat u feitelijk voor een onmogelijke opgave stond om Vitesse financieel gezond te krijgen?

Ik ben half mei 2000 als voorzitter van Vitesse begonnen, in augustus had ik een gesprek met de toenmalige nieuwe directeur. Toen bleek mij pas voor het eerst dat de problemen veel groter waren dan mij voorgehouden was toen ik gevraagd werd. We besloten te zien hoe ver we zouden komen.

lees verder...

Sport Bestuur & Management aug/sep 2003
 

Vitesse Pool

Het leek bijna alsof er meer deelnemers waren aan de pool dan er op de tribune zaten tegen Fortuna. Toch nog 78 deelnemers, terwijl de wedstrijd niet eens in de maandtopic voor september stond.

Aan kop van het klassement blijven de posities van de topdrie ongewijzigd. Wel doet lijstaanvoerder Go ahead make my day goede zaken. Hij loopt een puntje uit op de nummer twee Yellow Black no1.

Eddy T en en rckdrksn maken dankzij hun goede voorspelling een flinke sprong in het klassement.

Opvallend is de lage notering van VVD coryfee en regelmatig bezoeker van het .org forum ANNO. Hij staat nu ongedeeld laatste. Hopelijk heeft hij van politiek meer verstand.

De volgende wedstrijd die meetelt is FC Utrecht-Vitesse op 28 september.

Stand toptien per 23-09-2003

 

1 ( 1) Go ahead make my day 7 20
2 ( 2) Yellow Black no1 7 18
3 ( 3) Jorn18 7 17
4 ( 5) Haarlem Reds 7 16
5 ( 4) Jeewee 6 15
6 ( 7) B100 7 15
6 ( 7) Billy Vitesse Danze 7 15
6 ( 7) Devito 7 15
6 ( 5) esdegee 7 15
6 ( 7) Olaf 7 15
6 ( 7) Prulez 7 15

Klik Hier om naar de Vitesse Pool te gaan.

24-09-2003
 

 

Vitesse maakt weg vrij voor nieuwe investeerders
Snellenburg is hetze zat
Snellenburg: ‘Aalbers had niets’

Na maandenlang overleg is er in Arnhem eindelijk een oplossing voor de slepende machtsstrijd binnen Vitesse. De Vrienden van Vitesse stortten de tien miljoen euro die ze nog tegoed hebben van de club in een nieuw op te richten spelersfonds en doen in ruil daarvoor afstand van hun rechten. De Vrienden (Cor Guijt, Jan Snellenburg en Herman Veenendaal) redden Vitesse verschillende keren van een faillissement en hebben tot op de dag van vandaag een vetorecht, onder meer als het gaat om het aanstellen van nieuwe werknemers bij de club. Door de geste van de Vrienden is de weg vrij voor eventuele nieuwe investeerders.

Als tegenprestatie brengt Vitesse de gehele spelersgroep onder in een spelersfonds, waarna de opbrengst in de toekomst gelijkelijk verdeeld wordt over de club en de Vrienden. Behalve op Matthew Amoah (foto), Dragoslav Jevric, Tim Cornelisse en de aan RC Genk verhuurde Theo Janssen is de hoop vooral gevestigd op de transferopbrengsten van jeugdige talenten zoals Stijn Schaars, Nick Hofs en Michael Jansen.

De enige voorwaarde is dat de Arnhemse gemeenteraad instemt met het nieuwe reddingsplan, waardoor de club niet langer onder curatele staat. Momenteel zijn de spelers verpand aan de gemeente in ruil voor een voorlopige lening. Financier Jan Snellenburg erkent dat de Vrienden met deze constructie hun belangen in de club willen loslaten.: ‘Om eerlijk te zijn ben ik het helemaal zat. Iedereen schermt continu met ons vetorecht, Wij zouden de terugkeer van Karel Aalbers hebben tegengehouden, maar ik lees nergens dat hij gewoon niets te bieden had. Het zou fijn zijn als dat voor eens en altijd duidelijk zou worden.’

Deze weken voerden enkele Aalbers-adepten wederom actie om de voormalige preses terug aan de leiding te helpen. Spandoeken zoals Vriendschap is een illusie hingen zaterdag bij het duel met Roda JC prominent in het stadion, terwijl supporters gisteren (dinsdag) in het zwart de Amstel Cup-wedstrijd tegen Fortuna Sittard bezochten.

Afgelopen week bleek dat een groot consortium klaarstaat de club over te nemen. Zelfs de nieuwe trainer (Huub Stevens) en enkele Italiaanse spelers zouden al bereid zijn naar Arnhem af te reizen. Een ballonnetje dat een aantal jaren geleden niet geheel toevallig al eerder vanuit Aalbers-hoek werd opgelaten. Snellenburg: ‘Hier hangt inderdaad een Eerbeek-luchtje aan’. Interim-directeur Theo Mommers wil alleen bevestigen dat hij in gesprek is met een tussenpersoon van een groot buitenlands consortium, dat miljoenen in de club wil steken. ‘We zijn inderdaad met een spelersfonds bezig. Daarnaast heb ik drie geprekken gevoerd met een iemand die namens een groot buitenlands consortium zegt te opereren, maar dat zegt mij niet zoveel. In onze positie moet je iedereen serieus nemen.

Bron: VI 24-09-2003
 

Sturing sluit degradatie van Vitesse niet uit
Streuer: ‘Geschikte spelers niet te vinden’

Vitesse-trainer Edward Sturing wil zo snel mogelijk versterking voor zijn selectie. Zo niet dan sluit hij degradatie niet uit. ‘Mijn spelers hebben tegen Roda JC een absolute topprestatie geleverd,’ vindt Sturing, ‘maar zo kunnen we niet doorgaan. Ik ben al blij als we zestien mensen hebben en ben nu genoodzaakt jonge spelers veel te vroeg te brengen met alle risico’s vandien.’ In het thuisduel van zaterdag met Roda JC (1-1) miste Sturing zowel Gert Claessens (geschorst), Matthew Amoah (langdurig geblesseerd) als Bert Konterman (longontsteking). Daardoor stond er een veredeld jeugdelftal in het veld. Sturing: ‘We belanden op deze manier met een beetje pech weer in de nacompetitie. Vorig jaar viel het dubbeltje net de goede kant op, maar dat kan ook zomaar anders gaan.’ Technisch manager Jan Streuer staat achter zijn trainer: ‘Dit kan zo niet. Maar probeer nu op de Nederlandse markt maar eens een speler te vinden die je echt beter maakt…’

Bron: VI 24-09-2003
 

Mbamba moet Amoah doen vergeten

Vitesse-spits Matthew Amoah is minimaal twee maanden uitgeschakeld. De 22-jarige topscorer liep bijna twee weken geleden in het duel met RBC Roosendaal een knieblessure op. Na onderzoek in een ziekenhuis is duidelijk dat de Ghanese international een stukje kraakbeen van anderhalve centimeter doorsnee mist. De meest positieve prognose is een rentree nog vóór de winterstop, maar dan moet alles meezitten. Trainer Edward Sturing van Vitesse, dat nog steeds op de eerste seizoenszege wacht: ‘Als het bij ons tegenzit, dan zit het ook écht tegen. Met de blessure van Amoah zijn we in één klap een groot deel van ons scorend vermogen kwijt.’ De trainer moet het voorlopig doen met tweede spits Emile Mbamba. De zelfverzekerde aanvaller uit Kameroen beloofde de fans dit seizoen twintig treffers, hoewel hij er de afgelopen jaren niet in slaagde meer dan drie goals te produceren. Zaterdag scoorde hij wel tegen Roda JC (1-1). Jhon van Beukering is vrijwel hersteld van zijn knieblessure, opgelopen op huurbasis bij FC Zwolle, en liep zich in het duel met Roda alweer warm, zonder in te vallen. Ruud Knol is weer verdwenen uit de selectie van trainer Sturing. De verdediger raakte vorig jaar augustus geblesseerd en probeert sindsdien terug te keren op het hoogste niveau.

Bron: VI 24-09-2003
 

Vitesse kweekt vertrouwen in beker
Arnhemmers bereiken ten koste van Fortuna Sittard laatste 32 in toernooi om KNVB-beker

In het seizoen van de overlevingstocht heeft Vitesse twee dagen op rij een succes geboekt. Daags nadat de gemeente Arnhem het reddingsplan had goedgekeurd, meldde de geplaagde club zich bij de laatste 32 in het toernooi om de KNVB-beker. Daartoe volstond de rimpelloze 4-0 zege op Fortuna Sittard.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 24-09-03
 

‘Nee, Vitesse gaat Fortuna niet achterna’

Rein Baart (31) heeft zijn vuurdoop gehad. Eindelijk een keer keepen in Gelredome, het voetbaltheater van zijn stad. De doelman van Fortuna Sittard kon een nederlaag (4-0) niet voorkomen, maar weet een ding zeker. “Vitesse gaat Fortuna niet achterna.”

Het schrikbeeld van de Arnhemse supporters na de komst van algemeen directeur Theo Mommers; Vitesse gaat Fortuna Sittard achterna. Was Mommers immers niet de man die de Limburgse club zo ver saneerde dat er bijna niets meer overbleef? En liet Vitesse niet de ene na de andere speler gaan, zonder dat er iets tegenover staat?

lees verder...

Bron: De Gelderlander 24-09-03
 

Mommers staat open voor investeerders

Vitesse-directeur Theo Mommers heeft nog steeds niets concreets gehoord van eventuele investeerders. “De deur staat open, als ze willen praten. Ik heb zondagavond voor het laatst contact gehad, sindsdien heb ik niets meer gehoord”, aldus Mommers. De directeur kan niks met alle geluiden die van buitenaf worden verspreid over mogelijke investeerders: “Als Johan Derksen zoiets roept, is dat voor zijn rekening. Ik heb er niets van gehoord. Zo is het ook complete flauwekul dat Huub Stevens hier trainer zou worden”, zo rekent Mommers af met alle geruchten rond Vitesse.

Bron: Omroep Gelderland 24-09-2003
 

Redding Arnhemse voetbalclub blijft wankel, maar meer zat er niet in

Witte rook: de gemeente Arnhem kan door met de uitvoering van haar zo vertraagde, ‘allesomvattende’ reddingsplan voor Vitesse en Gelredome. Maar ingewijden betwijfelen of dit plan lang soelaas biedt.

Ze glommen van trots, deze week op het Arnhemse stadhuis. Als bergbeklimmers die woeste sneeuwstormen, vervaarlijke ravijnen en de ijle lucht hebben overleefd, konden de twee betrokken wethouders eindelijk melden dat de redding van Vitesse en Gelredome een feit is.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 24-09-03
 

Sturing toont begrip voor leeg Gelredome

Vitesse bereikte gisteravond de derde ronde van de KNVB – beker, door de keurige 4 – 0 zege op Fortuna Sittard. Daarvan waren in Gelredome slechts 5.500 toeschouwers getuige. Vitesse-trainer Edward Sturing toonde begrip voor lage bezoekersaantal.

“Ik kan het wel begrijpen”, zei Sturing. “Met alle respect voor Fortuna, het is niet echt een aansprekende tegenstander.” De coach zag zijn elftal een goede partij afleveren, hoewel de tegenstand gering was. “4-0 is een goede uitslag. Over dit soort wedstrijden wordt wel eens te gemakkelijk gedacht”, aldus Sturing. “We zijn redelijk begonnen, daarna maakten we te veel fouten in ons positiespel. Onze beste periode was na de rust. Op het laatst speelden we te weinig vooruit. Ik was graag negentig minuten doorgegaan, voor het trouwste publiek dat hier vanavond aanwezig was. Dat we dat niet hebben gedaan, was het enige smetje.”

Sturing vond het ‘mooi’ dat de score de gelegenheid bood de aanvallers Jhonny van Beukering en Mamadou Zongo hun rentree te laten maken. “Dat hebben ze nodig. Ze zullen nog wel in het tweede hun wedstrijden moeten spelen, om ritme op te doen.”

Bron: De Gelderlander 24-09-2003
 

Overeenstemming met gemeente

De gemeente Arnhem heeft overeenstemming bereikt met Vitesse en Gelredome over de uitvoering van het reddingsplan. Vitesse en Gelredome hebben de overeenstemming getekend, waarna effectuering van het reddingsplan een feit is. De gemeente Arnhem zal de overeenkomst tekenen na instemming van de gemeenteraad.

Deze overeenkomst is een nadere uitwerking van het reddingsplan dat op 12 juni 2003 door de gemeenteraad is vastgesteld. De uitwerking is binnen de financiële kaders gerealiseerd. Op één punt wijkt de overeenkomst af van de door de raad vastgestelde kaders. Dat betreft de vorming van een holding. Deze holding was voorgesteld om samenwerking tussen beide partijen te waarborgen. Voor de provincie en Gelredome was de financiële afhankelijkheid die hierdoor zou ontstaan niet acceptabel. Daarom is nu gekozen voor een overeenkomst, die samenwerking zeker stelt zonder een financiële afhankelijkheidsrelatie.

De provincie Gelderland heeft ten behoeve van de bouw van Gelredome indertijd een achtergestelde lening verstrekt. De provincie is bereid deze lening achtergesteld te houden en de rente daarover in de nieuwe situatie verder achter te stellen. De provincie heeft recht op aflossing indien er een mogelijk exploitatieoverschot van de gronden om het stadion is. Dit is pas aan de orde als de gemeente geen risico meer loopt met de lening aan Vitesse en als alle gemaakte kosten voor de verwerving uit de eventuele exploitatieoverschotten zijn voldaan.

Het bestuur van de Stichting Gelredome zal bestaan uit twee bestuursleden van de gemeente Arnhem en twee van de provincie. De voorzittersrol wordt vervuld door een van de twee bestuursleden van de provincie. Dit is afgesproken omdat de provincie toezicht wil houden op het multifunctionele karakter van het stadion en op het zekerstellen van de naam Gelredome.

Directeur Theo Mommers: “Ik ben bijzonder blij dat de overeenkomst tot stand is gekomen. Het is een goede basis voor de toekomst van Vitesse.”

Bron: Vitesse.nl 24-09-2003
 

Suppportershome in Gelredome

De wens van vele supporters gaat op korte termijn in vervulling. Vitesse is druk bezig met de realisatie van een supportershome in Gelredome.

Begin oktober is er in Gelredome ruimte gereserveerd voor een supportershome. Deze ruimte wordt tevens benut voor de fanshop van Vitesse. Directeur Theo Mommers zei dit dinsdagmiddag in een radioprogramma van de Stadsomroep Arnhem. Een volgend overleg tussen Vitesse, de Supportersvereniging en de Business Club wordt benut voor de verdere invulling van het supportershome.

Bron: Vitesse.nl 23-09-2003
 

Vitesse simpel naar volgende ronde

ARNHEM – Vitesse heeft zich dinsdag makkelijk naar de derde ronde van de Amstel Cup gespeeld. De Arnhemmers waren in Gelredome met 4-0 te sterk voor Fortuna Sittard.

Vitesse kwam in de 16e minuut op voorsprong via Tim Cornelisse. Het betekende de eerste treffer voor de aanvoerder in het Gelredome. De ploeg van Edward Sturing was de gehele eerste helft beter maar kon de score niet verder uitbreiden.

Ricky Bochem was nog wel gevaarlijk maar stuitte op Fortuna-doelman Baart. De Limburgers waren alleen via Rajcomar tweemaal dicht bij een doelpunt.

Vlak na rust lukte het Vitesse toch om de score verder uit te breiden. Emile Mbamba schoot de bal na een voorzet van Bochem makkelijk in.

Na de 2-0 leek Fortuna er niet meer echt in te geloven. Mede daardoor bleef Vitesse heer en meester en kon de ploeg nog enkele aardige kansen creeren.

Gert Claessens legde in de 54e minuut aan na goed terugleggen van Mbamba: 3-0. Didier Martel deed daar enkele minuten later nog een schepje bovenop. Deze 4-0 betekende de eerste treffer van Martel sinds anderhalf jaar tijd.

Bron: Omroep Gelderland 23-09-2003
 

Zongo maakt na 31 maanden rentree

ARNHEM – Vitesse-speler Mamadou Zongo heeft dinsdagavond in het duel tegen Fortuna Sittard zijn eerste officiele wedstrijd sinds 31 maanden gespeeld.

Zongo raakte in februari 2001 tegen FC Twente zwaar geblesseerd aan zijn kruisband. Sindsdien heeft hij vier operaties moeten ondergaan om weer terug te keren op het hoogste niveau. De aanvaller kwam in de 65e minuut in het veld voor Ricky Bochem.

Naast Zongo maakte ook Jhonny van Beukering zijn rentree. Ook hij kampte met een kruisbandblessure. Deze kwetsuur liep hij in april op toen hij op huurbasis voor FC Zwolle speelde.

Bron: Omroep Gelderland 23-09-2003
 

Vitesse-Fortuna Sittard: Actie “Zuid in zwart”
Bezorgde Vitesse-supporters eisen uitleg Vitesse-machthebbers

Bezorgde Vitesse-supporters organiseren tijdens de bekerwedstrijd van Vitesse tegen Fortuna Sittard een protestactie onder de noemer: Zuid in Zwart. De actie wordt ondersteund door de Supportersvereniging Vitesse. De bedoeling is dat duizenden supporters de wedstrijd bijwonen in uitsluitend zwarte kleding. Met de stemmige outfit lopen de supporters vooruit op de begrafenis van hun club, die naar hun idee angstig dichtbij is. De actie is bedoeld om uiting te geven aan de onvrede die onder veel supporters leeft nu de club heeft besloten het contact met de groep Revitalisering Vitesse te beëindigen. Men eist van de machthebbers in en rond de club een adequate verklaring voor deze opmerkelijke handelwijze. Vitesse verkeert in acute financiële nood. De groep Revitalisering Vitesse beijvert zich sinds enkele maanden om nieuwe gelden voor de club aan te trekken en nieuw beleid te ontwikkelen. De groep heeft inmiddels ruim twee miljoen euro aan sponsorgelden verzameld, heeft vergaande contacten met een potentiële hoofdsponsor en presenteerde onlangs een businessplan. Met de interim-directeur van Vitesse Theo Mommers werd overeenstemming bereikt over de wijze waarop Vitesse uit het slop kan worden gehaald: Mommers rondt in die opzet de komende maanden het reorganisatieproces af, Revitalisatie verzorgt los daarvan de beleidsontwikkeling en de sponsorwerving. Afgesproken werd in de komende winterstop beide trajecten samen te laten komen om daarmee een concreet en blijvend uitzicht op een levensvatbaar Vitesse te realiseren.

Echter: nadat Mommers overlegd pleegde met de gemeente en drie oud-bestuursleden die nog een veto-recht hebben binnen de club, is het plan onverwacht afgeschoten. Met als reden de positie van oud-voorzitter Aalbers die deel uitmaakt van de groep Revitalisatie Vitesse. Deze zou een bestuursfunctie eisen, hetgeen inmiddels onjuist is gebleken.

De actievoerende supporters eisen een verklaring van de Vitesse-leiding die zich sindsdien in stilzwijgen hult. In hun ogen verkeert de club in acuut levensgevaar en kan zij het zich niet veroorloven belangrijke extra inkomsten zonder meer af te wijzen. Eind van deze maand ontstaan bij Vitesse naar verwachting opnieuw grote liquiditeitsprobemen. Ook de discutabele motivatie van het besluit om het contact met Revitalisatie te beëindigen is bij veel supporters in het verkeerde keelgat geschoten.

De actievoerders roepen samen met de Supportersvereninging Vitesse alle Vitesse-supporters op om bij de wedstrijd tegen Fortuna Sittard geheel in zwart gekleed te gaan. De actie is één van de reeks van protestacties die georganiseerd gaan worden zolang de machthebbers van Vitesse niet afdoende duidelijk maken waarom zij de hulp van de groep Revitalisatie Vitesse niet accepteren. De supporters vinden dat het clubbelang, zeker in deze cruciale periode, voorop moet staan.

Bezorgde vitessesupporters

23-09-2003
 

Vertrektijd bussen FC Utrecht-Vitesse

Zondag 28 september vertrekken de bussen om 12.00 uur vanaf Gelredome.

23-09-2003
 

Kaartverkoop RKC Waalwijk – Vitesse zaterdag 18- 10 -03 20.00 uur

 

Busvervoer

Alle kaartverkoop via Ticketbox: (vragen naar omwisselbiljet nr. 98)
ServicekaartPlushouders vanaf 27-9    €   18,10
Servicekaarthouders vanaf 3-10    €   20,60
Seizoenkaarthouders vanaf 9-10    €   23,60
Einde totale verkoop 15 oktober
Vertrek vanaf Gelredome, vertrektijd volgt z.s.m.

 

Eigen vervoer

Op vertoon van Vitesse seizoenkaart
Verkrijgbaar via Ticketbox € 15,00
Einde verkoop 16 oktober
Op wedstrijddag, indien nog kaarten voorradig, kaartverkoop bij kassa bezoekersvak van stadion RKC Waalwijk

23-09-2003
 

Huurlast Vitesse veel lager

Vitesse hoeft de komende jaren veel minder huur te betalen voor Gelredome dan tot nu toe. De nieuwe huurbaas, de gemeente Arnhem, rekent het eerste jaar ‘slechts’ 0,7 miljoen euro, een bedrag dat geleidelijk oploopt naar 1,5 miljoen per voetbalseizoen.

Afgelopen seizoen was Vitesse nog drie miljoen euro kwijt aan Gelredome. Dat hing als een molensteen om de nek van de noodlijdende club. De nieuwe huurbedragen horen bij de overeenstemming die gemeente, Vitesse en Gelredome gisteravond hebben bereikt. Ze zijn onderdeel van het gemeentelijke reddingsplan dat na maanden vertraging alsnog wordt uitgevoerd.

De luide roep om nóg meer geld voor Vitesse dan de tien miljoen in het reddingsplan, lijkt ondertussen verstomd. Ingewijden stelden afgelopen weken herhaaldelijk dat er extra geld nodig is om de club ook op lange termijn te redden, maar dat geld is er niet gekomen. Politiek onhaalbaar.

Vitesses interim-directeur Th. Mommers heeft eergisteren bij wijze van alternatieve aanvullende financiering het idee van een spelersfonds gelanceerd. Aandeelhouders kunnen geld storten in een fonds, waarmee spelers worden gekocht en verkocht. De aandeelhouders delen in de verkoopwinst.

Wethouder S. van Bodegraven sprak gisteravond de verwachting uit dat Vitesse al met al niet opnieuw bij de gemeente zal aankloppen voor financiële steun. Mede gezien de forse bezuinigingen die Mommers momenteel doorvoert. Aan de andere kant: “Als ze aan het eind van het seizoen degraderen, heb je toch weer een heel andere situatie.”

De gemeente Arnhem gaat behalve van Vitesse ook huur ontvangen van de Stichting Gelredome. Die blijft verantwoordelijk voor de organisatie van evenementen en exploitatie van het stadion, zo is afgesproken. De huidige directeur P. van Sliedrecht vertrekt. Het nieuwe bestuur van Stichting Gelredome (die in de nieuwe situatie dus geen onroerend goed meer heeft) bestaat uit twee leden van de gemeente Arnhem en twee van de provincie. De voorzitter van het bestuur is een vertegenwoordiger van de provincie Gelderland. De provincie eist een flinke vinger in de pap bij Gelredome, omdat Gelderland garanties wil dat het stadion multifunctioneel blijft en de naam Gelredome blijft behouden.

Naar verwachting gaat een meerderheid van de Arnhemse gemeenteraad nog deze week akkoord met het zetten van handtekeningen onder de overeenkomst van de gemeente met Vitesse en Gelredome over het reddingsplan. Daarmee kan de gemeente het stadion en de grond rondom Gelredome kopen. De fracties hebben tot vrijdag twaalf uur de tijd om zich tegen die ondertekening uit te spreken.

De SP, ChristenUnie, Leefbaar Arnhem en Zuid Centraal willen op 1 oktober nog wel een extra gemeenteraadsvergadering. Het gaat dan niet om de inhoud van het reddingsplan, maar om het politieke oordeel over het werk van met name wethouder Gast. Er is grote onvrede over het feit dat het allemaal zo lang heeft geduurd.

Bron: De Gelderlander 23-09-2003
 

Redding Vitesse gaat door

Het gemeentelijke reddingsplan voor Vitesse en Gelredome wordt toch uitgevoerd. Na maanden van onderhandelen en steggelen over talloze andere scenario’s, hebben de gemeente Arnhem, club en stadion gisteravond overeenstemming bereikt. Het is de bedoeling dat de gemeente nog deze maand eigenaar wordt van Gelredome en de omliggende gronden voor 19,3 miljoen euro. De reddingsoperatie voorziet verder in een lening van tien miljoen euro voor het noodlijdende Vitesse. Lange tijd stelden direct betrokkenen dat de club daarmee niet voor de langere termijn zou zijn gered, maar nu wordt er genoegen mee genomen. Belangrijkste wijziging ten opzichte van het plan dat al op 12 juni het groene licht van de politiek kreeg: er komt geen fusie van club en stadion.

Eindelijk witte rook bij redding van Vitesse.

Geen reddende rol voor de provincie Gelderland, geen rijke marktpartijen die een duit in het zakje doen en geen Karel Aalbers: de gemeente Arnhem gaat gewoon helemaal zelf haar 29,3 miljoen euro kostende reddingsplan voor Vitesse en Gelredome uitvoeren. Gisteravond konden de wethouders R. Gast en S. van Bodegraven de Arnhemse politiek glimmend van trots melden dat er witte rook is voor hún gemeentelijke reddingsplan. Eindelijk.

Directie en raad van commissarissen van Gelredome en wat er over is van het Vitesse-bestuur (interim-directeur Th. Mommers en de tijdelijk teruggekeerde oudgedienden van Vitesse J. Snellenburg en C. Guyt) hebben na slepende onderhandelingen toch hun handtekening gezet.

Gevolg: Vitesse is uit de brand dankzij een lening van tien miljoen. Bovendien wordt de gemeente als het even kan nog deze maand voor 19,3 miljoen eigenaar van het stadion en de omliggende grond. Het Gelredome-terrein zal op de middellange termijn worden bebouwd, de vier stadionhoeken zo mogelijk sneller.

Het gemeentelijke reddingsplan werd al op 12 juni goedgekeurd door de gemeenteraad van Arnhem, maar kon tot nu toe niet worden uitgevoerd. Belangrijkste reden: het plan was niet goed uitonderhandeld. Met name Gelredome lag dwars. Het zag niets in de geplande fusie met Vitesse omdat het vreesde in de toekomst op te moeten draaien voor nieuwe tekorten bij de club.

Doordat de gemeente uiteindelijk besloot af te zien van een fusie, is de zaak in een stroomversnelling gekomen. Volgens wethouder S. van Bodegraven heeft ook de recente bemoeienis van commissaris van de koningin J. Kamminga de neuzen dezelfde kant op doen staan.

Bron: De Gelderlander 23-09-2003
 

Vitesse hoopt op ’tweede paard’

Vitesse gokte jarenlang op twee paarden om het felbegeerde ticket voor het toernooi om de UEFA Cup binnen te halen. Nu staat in de competitie handhaving centraal. En het avontuur in de KNVB-beker, met vanavond de tweede ronde tegen Fortuna Sittard, is met de afgeroomde selectie ook een zware exhibitie.

Het bekertoernooi als kortste weg naar Europees voetbal. Wie durft dat nog hardop te roepen in Arnhem? Vitesse-trainer Edward Sturing blijft dan ook realistisch voor de confrontatie met Fortuna Sittard in Gelredome.

“Beide paarden zijn nu heel moeilijk”, erkent Sturing. “Het eerste, de competitie, is al weg. Zo lang je op het tweede paard zit, is er een optie en heb je een kans. Maar dat zal moeilijk worden. Om nu te zeggen dat we de finale gaan halen, je weet het nooit, maar dat is niet realistisch. We proberen in elk geval zo lang mogelijk in de beker te blijven.”

De hoofdtrainer constateert tevreden dat de realiteitszin steeds meer doordringt in Arnhem. Zaterdag, tijdens het duel met Roda JC (1-1), mochten de spelers van Vitesse zich warmen aan massale steun van hun supporters.

Sturing: “De supporters leven mee. Daaruit proef je het begrip voor de situatie waarin de club zich bevindt. Dat is voor mij als trainer ook mooi. Ik constateer dat we met z’n allen, inclusief het publiek, proberen er dit seizoen zo veel mogelijk uit te halen.”

Vitesse neemt het treffen van vanavond net zo serieus als elke competitiewedstrijd, stelt de coach. “Vitesse is niet in de situatie dat het een tegenstander kan onderschatten. Dat heb ik de groep ook voorgehouden. We moeten hetzelfde brengen als zaterdag tegen Roda. Als we dat doen, dan gaan we een ronde verder. Daarvan ben ik overtuigd.”

Vitesse heeft de tegenstander uit de eerste divisie de voorbije weken twee keer bekeken. Sturing zag Fortuna zelf een punt pakken bij De Graafschap en Frits van den Berk was er bij toen Fortuna verloor bij Helmond Sport. “Ik vond Fortuna niet slecht spelen tegen De Graafschap”, zegt Sturing. “Tegen Helmond Sport was Fortuna wel de mindere ploeg, daar heeft hun keeper tot de slotfase de nul gehouden. Fortuna is geen wereldploeg, maar welke ploeg is dat wel? Vitesse zeker ook niet.”

Bij Fortuna Sittard ontbreekt vanavond Joos van Barneveld, een belangrijke speler in de aanval. Hij is geblesseerd. Dat geldt ook voor de Vitessenaren Bert Konterman, Kalle Sone, Ruud Knol en Matthew Amoah. Konterman kampt met een longontsteking. Hij zou zich gisteren weer melden op Papendal, maar moest daarvan af zien doordat hij nog steeds koorts heeft. Sturing verwacht dat de inzetbaarheid van Konterman onzeker is voor het competitieduel, zondag in Utrecht. Gert Claessens keert terug in het elftal na een schorsing.

“Er zijn wat vermoeidheidsklachten”, aldus Sturing. “Martel, Bochem en Cornelisse hebben kleine blessures, maar ik verwacht dat ze kunnen spelen.”

Opstelling Vitesse: Jevric; Bochem, Cornelisse, Dingsdag, Fränkel; Rankovic, Schaars, Claessens; Hofs, Mbamba en Martel.

Bron: De Gelderlander 23-09-2003
 

Kassa’s Gelredome open voor bekerduel

Voor de bekerwedstrijd Vitesse-Fortuna Sittard heeft vanavond vrije kaartverkoop plaats. Vanaf 18.00 uur zijn aan de kassa’s van stadion Gelredome toegangskaarten te koop. De vaste prijs is tien euro. Het duel in de tweede ronde van het toernooi om de KNVB-beker begint om 20.00 uur.

Bron: De Gelderlander 23-09-2003
 

Fans Vitesse voeren actie bij bekerduel

Een deel van de aanhang van Vitesse houdt vanavond tijdens het bekerduel met Fortuna Sittard een protestactie onder de noemer ‘Zuid in Zwart’. De bedoeling is dat duizenden supporters de bekerwedstrijd bijwonen in uitsluitend zwarte kleding. De actie wordt ondersteund door de supportersvereniging Vitesse. Met de stemmige outfit willen de supporters een signaal afgeven, dat ze zich zorgen maken over de toekomst van de financieel noodlijdende club.

Bron: De Gelderlander 23-09-2003
 

Gemeente bereikt overeenstemming met Vitesse en Gelredome

De gemeente Arnhem heeft overeenstemming bereikt met Vitesse en Gelredome over de uitvoering van het reddingsplan. Vitesse en Gelredome hebben de overeenstemming getekend, waarna effectuering van het reddingsplan een feit is. De gemeente Arnhem zal de overeenkomst tekenen na instemming van de gemeente raad.

Deze overeenkomst is een nadere uitwerking van het reddingsplan dat op 12 juni 2003 door de gemeenteraad is vastgesteld. De uitwerking is binnen de financiële kaders gerealiseerd. Op één punt wijkt de overeenkomst af van de door de raad vastgestelde kaders. Dat betreft de vorming van een holding. Deze holding was voorgesteld om samenwerking tussen beide partijen te waarborgen. Voor de provincie en Gelredome was de financiële afhankelijkheid die hierdoor zou ontstaan niet acceptabel. Daarom is nu gekozen voor een overeenkomst, die samenwerking zeker stelt zonder een financiële afhankelijkheidsrelatie.

De provincie Gelderland heeft ten behoeve van de bouw van Gelredome indertijd een achtergestelde lening verstrekt. De provincie is bereid deze lening achtergesteld te houden en de rente daarover in de nieuwe situatie verder achter te stellen. De provincie heeft recht op aflossing indien er een mogelijk exploitatieoverschot van de gronden om het stadion is. Dit is pas aan de orde als de gemeente geen risico meer loopt met de lening aan Vitesse en als alle gemaakte kosten voor de verwerving uit de eventuele exploitatieoverschotten zijn voldaan.

Het bestuur van de Stichting Gelredome zal bestaan uit twee bestuursleden van de gemeente Arnhem en twee van de provincie. De voorzittersrol wordt vervuld door een van de twee bestuursleden van de provincie. Dit is afgesproken omdat de provincie toezicht wil houden op het multifunctionele karakter van het stadion en op het zekerstellen van de naam Gelredome

Bron Gemeente Arnhem 22-09-2003
 

Johan Derksen: ‘Vrienden van Vitesse geven Veto op’
Ze krijgen daarvoor 50% van transfers
Consortium bedrijven heeft vanavond ruggespraak
Aalbers weer in gesprek met Vitesse

Johan Derksen heeft vanavond in VoetbalInsite onthuld dat Snellenburg, Guijt en Veenendaal een deal hebben gesloten met Vitesse. In ruil voor het opgeven van het vetorecht krijgen ze 50% van toekomstige transfers totdat de schuld die Vitesse aan ze heeft afgelost is.

Naast dit nieuwtje vertelde Derksen dat het consortium van bedrijven, waarvan hij geen gevoel heeft dat Tuanakotta erachter zit, vanavond ruggespraak houdt. Ze hebben vandaag gesproken met Vitesse en wilde er vandaag uitkomen, maar een aantal bedrijven hebben een gevoel dat 1 bedrijf met Aalbers samenwerkt en willen niet dat die over hun rug iets gaat doen. Hierover eisen de bedrijven vanavond duidelijkheid. Één van de bedrijven blijkt een groot Amerikaans bedrijf te zijn.

Derksen citeerde ook een opmerking van Snellenburg dat supporters van Vitesse (volgens Derksen met een staart, de pet achterstevoren en tatoeages en fervent Aalbers-aanhanger) hem en anderen ervan beschuldigen dat ze Aalbers hebben afgewezen via een veto. Zijn reactie is dat je moeilijk een vetorecht kan gebruiken als iemand toch niets biedt.

Het laatste nieuws wat Derksen tenslotte vertelde is dat Vitesse weer in gesprek schijnt te zijn met Aalbers die volgens eigen zeggen andere sponsors heeft dan het bewuste consortium.

22-09-2003
 

Sturing wil niks weten van onderschatting

Dinsdagavond staat de tweede ronde in het nationale bekertoernooi op het porgramma. Fortuna Sittard is om 20.00 uur de tegenstander in Gelredome. “Spelen wij zoals zaterdag, dan zitten we in de derde ronde”, aldus Sturing.

De ploeg staat 17e in de Gouden Gids Divisie en is na zes duels nog altijd zonder overwinning. Voor trainer Edward Sturing is dat geen enkele reden om Fortuna te onderschatten. “We benaderen de wedstrijd erg serieus. In feite is het een wedstrijd als andere andere en daarnaast zijn wij niet in de positie om welke club dan ook te onderschatten. Ik was zeer tevreden over de instelling van mijn jongens en in bepaalde delen van de wedstrijd ook tevreden over het spel. Tegen Fortuna willen wij het zelfvertrouwen vasthouden, ook met het oog op het duel met FC Utrecht zondag. Spelen wij zoals zaterdag, dan zitten we in de derde ronde.”

Kalle Sone, Ruud Knol en Matthew Amoah zijn er wegens blessures nog altijd niet bij en Bert Konterman kampt nog altijd met een longontsteking. Michael Jansen is nog geschorst. “Na zaterdag kampt een aantal spelers met lichte pijntjes, maar iedereen stond maandagmorgen op het trainingsveld. Dat zegt voldoende”, aldus Sturing.

Vitesse.nl 22-09-2003
 

Vitesse gaat door in 4-3-3 systeem

ARNHEM – Vitesse-trainer Edward Sturing gaat door met het 4-3-3 systeem waarmee de ploeg de eerste punten van het seizoen binnenhaalde.

Dinsdagavond in de Amstel Cupwedstrijd tegen Fortuna Sittard wordt wederom in een 4-3-3 formatie gespeeld. De van een schorsing teruggekeerde Gert Claessens staat weer in de basis, ofschoon hij drie dagen geveld was door ziekte. Tim Cornelisse (voet), Ricky Bochem (heup) en Didier Martel (achillespees) hebben lichte klachten, maar spelen wel.

Vermoedelijke opstelling:
Jevric; Bochem, Cornelisse, Dingsdag, Frankel; Rankovic, Schaars, Claessens; Hofs, Mbamba, Martel.

Bron: Omroep Gelderland 22-09-2003
 

Gert Claessens: Het is heel erg krap

ARNHEM – Middenvelder Gert Claessens verwacht niet dat Vitesse het makkelijk zal krijgen in het Amstel Cupduel tegen Fortuna Sittard dinsdagavond.

“Ook tegen dit soort tegenstanders zal het moeilijk worden. Het zal van ons moeten komen, Fortuna gaat puur op resultaat spelen. We zullen dus veel creativiteit aan de dag moeten leggen.”

Claessens keert terug na een schorsing. De Belg voelt zich nog schuldig vanwege zijn rode kaart: “Als je zelf niet lekker in je vel zit, doe je wel eens dingen waar je spijt van krijgt. Maar iedereen heeft wel eens een dag waarop hij zijn grenzen te buiten gaat.”

Claessens weet dat Vitesse het zwaar gaat krijgen dit seizoen: “We zullen punten moeten sprokkelen. Het is wel erg krap, we zouden er wel wat spelers bij kunnen gebruiken. Die druk moet de technische staf maar uitoefenen. Wij moeten het nu maar met deze selectie zien te doen.”

Met zijn andere rol in het nieuwe systeem heeft Claessens nog wel enige moeite. Als linkermiddenvelder moet de Belg voor meer diepgang zorgen: “Ik moet er zelf aan wennen, ik heb in Brugge ook op die positie gespeeld. Maar toen hadden we met Eijkelkamp een hele balvaste spits, onze spits nu is veel meer in beweging.”

Bron: Omroep Gelderland 22-09-2003
 

Sturing neemt Fortuna Sittard serieus

ARNHEM – De bekerwedstrijd tegen Fortuna Sittard wordt door Vitesse-trainer Edward Sturing serieus genomen.

“Wij zitten niet in de situatie om tegenstanders te onderschatten. En zolang je in de beker zit, heb je een kans. Al is het niet zo dat we meteen maar denken dat we de finale kunnen halen. De beker is de enige mogelijkheid om Europees voetbal te halen.”

Edward Sturing vertrouwt op een goede instelling van zijn elftal: “Als we hetzelfde brengen als tegen Roda JC, halen we het zeker. Die jonge jongens krijgen nu hun kans, maar het is zwaar om het een heel seizoen vol te houden.”

Bron: Omroep Gelderland 22-09-2003
 

Uitnodiging informatieavond Gemeente

Aan de dames en heren van de Gemeenteraad en het College van B&W van de gemeente Arnhem

Arnhem, september 2003

Betreft: uitnodiging informatieavond

Geachte dames en heren,

Op 12 juni j.l. heeft de gemeenteraad ingestemd met het reddingsplan voor Vitesse en Gelredome. Sinds die tijd is er veel wel maar ook niet gebeurd. Uit allerlei gesprekken die door de officiële Supportersvereniging Vitesse (met vele duizenden leden en vele vrijwilligers) met betrokken partijen zijn gevoerd, constateert de SV dat er een tekort aan informatie is, waardoor er géén goede besluitvorming kan plaatsvinden.

Mocht vorengenoemd reddingsplan binnenkort wel worden uitgevoerd, is dat voor ons onvoldoende garantie voor een gezonde toekomst. Er moet naast de sanering en reorganisatie onder leiding van de heer Mommers gewerkt worden aan nieuw beleid waarin structurele inkomsten voor de club een essentiële factor zijn. De SV heeft hiervoor een presentatie voorbereid waarvoor wij u uitnodigen.

Met deze presentatie zult u, met de informatie waarover u reeds beschikt, een totaal beeld hebben, zodat u op 1 oktober a.s. tot een goede en evenwichtige besluitvorming kunt komen. Voor deze presentatie zijn door de SV tevens een aantal specialisten uitgenodigd die een bijdrage zullen verzorgen.

Namens het bestuur van de officiële Supportersvereniging Vitesse,

Harry Reusken
voorzitter

22-09-2003
 

Is vormcrisis Vitesse genoeg voor stunt?
Voorbeschouwing fortunasittard.nl

Wie herinnert zich nog Pascal Averdijk? De boomlange spits, die het in twee seizoenen voetbal in Sittard wist te schoppen tot één doelpunt. Nog wel het tegendoelpunt in de 5-1 nederlaag tegen De Graafschap. Averdijk (via Telstar) speelt tegenwoordig voor hoofdklasser FC Lisse. Toch zal Ronald Koeman, tegenwoordig trainer bij Ajax, maar weinig goede herinneringen bewaren aan de aanvaller, die middels een ‘golden goal’ Vitesse twee seizoenen geleden uit het Amstel Cup-toernooi schoot.

lees verder...

Bron: fortunasittard.nl 22-09-03
 

Vitesse tegen oude club van Mommers

ARNHEM – Vitesse komt dinsdag in de tweede ronde van de Amstel Cup uit tegen Fortuna Sittard, de oude club van directeur Theo Mommers.

Twee jaar geleden werd Vitesse nog door Fortuna Sittard uitgeschakeld voor de beker. Theo Janssen maakte de 0-1 en vervolgens miste Vitesse legio kansen. Uiteindelijk won Fortuna Sittard in de verlenging via een golden goal met 2-1.

Ook voor de competitie wist Vitesse de laatste twee confrontaties met Fortuna niet te winnen. In Sittard werd het 0-0 en in Gelredome kwam Vitesse niet verder dan 1-1. De laatste zege dateert uit mei 2001. Het werd toen 3-0.

Bron: Omroep Gelderland 22-09-2003
 

Kaartverkoop Fortuna (AC)

Voor het duel in de tweede ronde van de Amstel Cup is er vrije kaartverkoop. Bij TicketBox kunnen vanaf zaterdag 13 september toegangskaarten gekocht worden. De prijs voor een kaart is € 10,-.

Fortuna Sittard won in de eerste ronde van de beker de uitwedstrijd tegen JVC Cuijk met 2-1. Vitesse won in het Brabantse Uden met 4-0 van UDI’19/Beter Bed. De wedstrijd in Gelredome wordt gespeeld op dinsdag 23 september (20:00 uur).

 

Bron: Vitesse.nl 09-09-03
 

Sturing: ‘Dit lijkt wel Russische roulette’

Edward Sturing heeft de noodlok geluid. Die klingelde al een tijd bij de club, nu gaat het om de sportieve prestaties. “Het is Russische roulette, je kunt er dit jaar ook net zo goed uitvliegen.”

Na vijf competitieduels, met twee punten en de zestiende plaats tot gevolg, weet Edward Sturing wel zo ongeveer hoe hij de kracht van zijn elftal dit seizoen moet inschatten. “Als je kijkt hoeveel de spelers moeten geven om een gelijkspel tegen Roda JC te halen, dan weet je ook dat het volgende week tegen Utrecht helemaal anders kan zijn. Met deze selectie is het gewoon Russisch roulette, je kunt er aan het eind van het seizoen net zo goed uitvliegen. We krijgen natuurlijk nog een paar mindere tegenstanders, maar dit is gewoon geen basis om het seizoen uit te spelen.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 22-09-03
 

Remise blijkt maximale voor Vitesse

Vitesse heeft zaterdagavond maximaal gepresteerd; een 1 – 1 gelijkspel in Gelredome tegen Roda JC. Trainer Edward Sturing was na afloop trots op zijn jonge ploeg en zorgde vervolgens voor duidelijkheid. “Met een kwaliteitsinjectie kun je tegen Roda thuis op drie punten spelen, nu is een gelijkspel voor ons echt maximaal. Met deze selectie horen we in het rijtje van clubs als Volendam en Zwolle, die vechten om degradatie te ontlopen. Daarom wil ik bij deze een statement maken. We hebben kwaliteit nodig. Dat zeg ik niet voor mezelf, maar voor de groep. We moeten jonge spelers te vroeg en te snel brengen. Ze zijn te belangrijk, dan pleeg je roofbouw.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 22-09-03
 

Vitesse opent spelersfonds

Theo Mommers heeft een nieuw plan bedacht om Vitesse te redden. De crisismanager wil een spelersfonds openen, waardoor geld beschikbaar moet komen voor de aankoop van nieuwe spelers. De gemeente Arnhem beslist begin oktober over de nieuwe versie van het reddingsplan voor Vitesse en Gelredome. De Arnhemse club heeft voor eind oktober een lening van 4,6 miljoen euro nodig om te kunnen overleven.

Crisismanager Theo Mommers kijkt alvast vooruit. Hij zegt: “In het reddingsplan staat dat Vitesse niet langer onder curatele van de gemeente staat. Wij kunnen dan weer onze eigen beslissingen nemen en eigen beleid maken. We hebben afspraken met de gemeente. Vervolgens moeten wij onze broek hooghouden. Daar heb je nieuwe dingen voor nodig.”

Een van die nieuwe dingen is de komst van een spelersfonds, waarin alle contractspelers van Vitesse worden ondergebracht. Het principe is eenvoudig: investeerders kopen aandelen van het fonds. Van het ingelegde geld kan Vitesse nieuwe spelers kopen. De investeerders krijgen geld terug als de Arnhemse club een speler heeft verkocht.

Mommers onderzoekt de verdeling van de aandelen van het spelersfonds. “Als een speler wordt verkocht, dan kun je bijvoorbeeld zeggen dat vijftig procent van de transfersom naar de club gaat en vijftig procent naar de investeerders”, legt Mommers uit. “De essentie van het spelersfonds is dat je probeert nieuw geld aan te trekken door het vinden van nieuwe investeerders. Het doel is op korte termijn geld binnen te halen, waarmee de spelersgroep kan worden versterkt. Want ik ben het met Edward Sturing eens dat de selectie te kwetsbaar is.”

Mommers verwacht op korte termijn ‘drie, vier, vijf of zes miljoen euro’ te genereren via het spelersfonds. In het meest voorspoedige scenario kan Vitesse dan in de winterstop de selectie gaan versterken. “Fortuna Sittard, NAC, FC Twente en ook PSV hebben een spelersfonds”, zegt crisismanager Mommers. “Het is voor Vitesse een nieuw principe. Er moet eerst een euro binnenkomen en pas dan kan er eentje uit. Het kan een aantrekkelijke vorm van investeren zijn. Het voordeel is dat de groep met geïnteresseerde investeerders breder is dan de groep met geïnteresseerde sponsors. Het fonds maakt de markt groter.”

Één ding staat voorop: Vitesse moet de zeggenschap over de spelers behouden. Mommers: “Er zit een verschil tussen degene die betaalt en degene die bepaalt.” Mommers is druk doende het spelersfonds daadwerkelijk gestalte te geven. Een van de kernpunten is de vraag hoe eerder gemaakte afspraken kunnen worden omgezet in het nieuwe spelersfonds. In het verleden hebben Herman Veenendaal, Jan Snellenburg en Cor Guijt de club gered, door privé-geld in Vitesse te pompen. De zogeheten drie vrienden van Vitesse zouden als tegenprestaties geld terugkrijgen na de transfer van de vijf meest waardevolle spelers. Twee van hen zijn inmiddels verkocht: Dejan Stefanovic en Bob Peeters. Drie van hen voetballen nog steeds bij Vitesse: Dragoslav Jevric, Didier Martel en Aleksandar Rankovic.

Mommers: “In het reddingsplan van de gemeente staat dat de drie vrienden moeten worden afgekocht en daarmee ook de rechten van hun op de drie spelers. De drie vrienden zijn al weg uit het clubbestuur. Ze hebben nog wel een positie. Maar in het nieuwe reddingsplan is het de bedoeling dat hun aandelen teruggaan naar de club.”

De rol van de drie vrienden lijkt dus definitief uitgespeeld. Mommers: “Er is nu ruimte voor nieuw beleid en voor nieuwe mensen. Je moet de intentie hebben zaken netjes af te ronden, met alle mensen bij wie je schulden hebt. De drie hebben veel voor Vitesse betekend. Dat moet dus op een nette manier gebeuren.”

Mommers heeft deze week een afspraak met de man, die hem onlangs gouden bergen heeft beloofd. “Ik praat met een Nederlandse man die schermt met een consortium van bedrijven uit een ver land. Dan moet je denken aan Dubai, Saudie-Arabië of de Verenigde Emiraten. Dat consortium zou als doel hebben met een club in Europa aan de slag te gaan.” Dergelijke verhalen zijn niet niet nieuw in Arnhem. Telkens bleek het echter te gaan om charlatans, die louter luchtkastelen verkochten. “Ik heb geen idee of het serieuze interesse is of een charlatan”, erkent Mommers. “Zo lang ik dat niet weet, neem ik het serieus. Want ik wil elke mogelijkheid onderzoeken. Het is nog niet concreet aan de orde geweest, maar het zou kunnen zijn dat dat bedrijf gaat investeren in het spelersfonds.”

Bron: De Gelderlander 22-09-2003
 

De Slag om Vitesse Arnhem!
Nieuwe column Devito

Devito is weer in de pen geklommen en heeft weer een column geschreven. Laat u meevoeren in zijn bekende stijl en laat vooral de boodschap doorwerken:

De Slag om Vitesse Arnhem!

Historisch besef of een nabij toekomstbeeld. Een ding is zeker, er zal om Vitesse ‘gevochten’ moeten worden. Tegen zichtbare en onzichtbare ’tegenstanders’, net als 59 jaar geleden ook niet duidelijk was, wie nou de Geallieerdens grootste vijanden waren…de verzamelde restanten Duitsers op de Noordoever van de Rijn, of de eigen foutieve wijze van de strategie van het ‘Reddingsplan’ in 1944. De meeste historici denken het laatste. De link met Vitesse mag niet te letterlijk worden genomen, maar ligt er wel degelijk.

lees verder...

september 2003
 

‘Dit is de eerste van de twintig’

Na het vertrek van Bob Peeters beloofde hij twintig doelpunten. Zaterdag maakte Emile Mbamba zijn eerste treffer in deze competitie, een juweeltje. En dus was de opluchting groot. “Dit was de eerste van de twintig”, zei Mbamba na de remise tegen Roda JC (1 – 1).

Emile Mbamba blijft een onberekenbare voetballer. Na het vertrek van Bob Peeters vormde hij twee wedstrijden een aanvalsduo met Matthew Amoah. Mbamba voldeed niet en verdween zelfs uit het elftal, toen trainer Edward Sturing koos voor een systeem met een centrumspits. Zaterdag mocht Mbamba weer opdraven, vanwege de zware knieblessure van Amoah. Mbamba speelde sterk, werkte en sleurde zich de longen uit zijn lijf en scoorde bovendien een weergaloos mooi doelpunt.

Het duel met Roda was een klein half uur oud. Mbamba draaide weg van zijn tegenstander en schoot vanaf ruim twintig meter met links op doel. De bal verdween met een streep in de kruising, tot grote opluchting van de voetballer uit Kameroen. “Je weet dat Matthew er lang uit blijft”, zei Mbamba na zijn voltreffer, wijzend op de druk die nu op zijn schouders rust. “Dan is het een opluchting wanneer je je eerste treffer hebt gescoord. Natuurlijk is het mooi dat we nu ook in Gelredome een punt hebben gepakt. Het is heel belangrijk dat we thuis punten pakken. Maar we hadden vandaag moeten winnen.”

Mbamba zal morgenavond opnieuw als aanvalsleider van Vitesse fungeren. Dan komt Fortuna Sittard naar Gelredome, voor een ontmoeting in de tweede ronde van de strijd om de KNVB-beker. Mbamba: “Dinsdag wordt heel belangrijk. Gert Claessens is er dan weer bij. En zondag, bij FC Utrecht, mag Michael Jansen weer meedoen. Dan krijg je meer stabiliteit, achterin en op het middenveld. Dan komt het wel goed met Vitesse. Wij hebben iedereen nodig.”

Vitesse klom dit weekeinde een plaatsje op de ranglijst en staat nu op de zestiende plek. Nog altijd een positie die eind mei verplicht tot het spelen van de nacompetitie. Mbamba: “Ik denk niet dat wij nacompetitie gaan spelen. Als iedereen terug is, kunnen we er een goed seizoen van maken. We hebben een jonge ploeg, waarin iedereen bereid is wat voor elkaar te doen.” En: “Het doel is dit seizoen dat we in de eredivisie blijven. Dan kunnen we volgend seizoen weer iets verder kijken. We proberen met zijn allen de eer van Vitesse hoog te houden. Daarom ga ik ook niet met mijn kop naar beneden lopen. Ik houdt mijn kop omhoog.”

De 20-jarige aanvaller maakte in de voorbije drie seizoenen respectievelijk drie, drie en één competitiedoelpunt voor Vitesse. Nu staat er de mooie belofte van twintig treffers. “Dit was de eerste van de twintig”, lachte Mbamba zaterdag. “Ik ben er nog steeds van overtuigd dat ik twintig doelpunten kan halen. Ik moet hard blijven werken, maar de competitie duurt nog lang. We hebben nog tijd om te sleutelen.”

Bron: De Gelderlander 22-09-2003
 

Nieuwe luchtkastelen Vitesse

Zijn naam lag zaterdagavond vóór, tijdens en na Vitesse-Roda JC (1-1) weer op ieders lippen. Algemeen directeur én puinruimer Theo Mommers gaf met grote tegenzin toe dat een nog anonieme groep steenrijke buitenlandse investeerders miljoenen wil pompen in Vitesse, en iedereen dacht direct aan Karel Aalbers. Aan de man die zich maar niet los lijkt te kunnen maken van de zieltogende Arnhemse club.

Maar Mommers nam de naam van de oud-voorzitter niet in de mond. Hij vertelde enkel hoe hij de afgelopen dagen tot driemaal toe telefonisch was benaderd door een Nederlands sprekende man. ,,Ik heb voorzichtig nagetrokken wie hij is, maar veel wijzer ben ik daar niet van geworden”, aldus Mommers.

,,De man zei te spreken namens investeerders uit een land, heel ver weg. Wat dat precies waard is kan ik moeilijk beoordelen. Ik wacht op het volgende contact. De naam Aalbers is in die gesprekken slechts zijdelings gevallen. Ik weet dus niet of hij op de achtergrond al dan niet een rol speelt. Voorlopig ben ik nog geneigd te zeggen dat Karel hier buiten staat.”

De groep investeerders wil Vitesse – althans volgens alle verhalen – compleet overnemen. Inclusief de schuld van ruim 10 miljoen euro die de Arnhemse club volgens Mommers nog steeds heeft uitstaan. Ook over de invulling van de technische staf is in dat verre buitenland al nagedacht. Edward Sturing, de huidige trainer, zou moeten vertrekken. Huub Stevens, nu nog coach van Hertha BSC, zou Vitesse ook sportief weer moeten opstuwen in de vaart der volkeren.

Mommers trachtte zaterdag het hoofd koel te houden. Dit soort ’toestanden’ maakte hij als directeur ook in Sittard bij Fortuna mee toen die club op de rand van het faillissement verkeerde. ,,Destijds heb ik met verschillende partijen ook heel serieuze gesprekken gevoerd over allerlei financiële reddingsplannen. Maar achteraf leverde het allemaal niets op. Er zijn altijd mensen die afkomen op clubs die in financiële nood verkeren. Ik reken me nu nog niet rijk. Eerst maar eens aftasten of de belangstelling serieus is. Voor hetzelfde geld is het weer een luchtkasteel.”

De financiële nood is hoog bij het eens zo ambitieuze Arnhemse bolwerk. Ondanks het vertrek van grootverdieners als Stefanovic, Jansen, Zeman en Peeters heeft de club amper nagels om op de eigen rug te krabben. De selectie van coach Sturing heeft fors aan kwaliteit ingeboet en circa de helft van het huidige administratieve en ondersteunend personeelsbestand is ontslag aangezegd. Aan de buitenkant valt van al die bezuinigingen overigens nauwelijks wat te merken. Willens en wetens houdt Vitesse optisch de uitstraling van een echte topclub nog steeds in stand.

De argeloze bezoeker van een wedstrijd in Gelredome waant zich nog altijd in een omgeving vol glitter en glamour. Tientallen, erg vriendelijke suppoosten begeleiden je naar de parkeerplaats. Lieftallige, goedogende juffrouwen brengen je hoogst persoonlijk naar je zitplaats en na afloop kan de dorstige liefhebber zich helemaal volgooien met bier, jenever, rum en wodka. Waarbij de bezoeker zich ondertussen tegoed kan doen aan goed belegde broodjes, diverse soorten kaas en worst en een enorme hoeveelheid balletjes gehakt.

,,En ondertussen moeten wij op het veld gewoon punten pakken”, zei coach Edward Sturing na het troosteloze gelijkspel tegen Roda JC beteuterd. ,,Ik maak me zorgen over de toekomst. We hebben met deze jonge ploeg alles gegeven. De realiteit is dat we met dit ene puntje ons totaal hebben verdubbeld. Zoals de waarheid ook is dat we een kwaliteitsinjectie nodig hebben om als ploeg verder te komen. Anders wordt het net zo’n moeizaam verhaal als vorig seizoen.”

Bron: AD 22-09-2003
 

Gert Claessens terug na een duel schorsing

Vitesse kan morgenavond weer beschikken over Gert Claessens, in de bekerwedstrijd tegen eerstedivisionist Fortuna Sittard. De middenvelder uit België ontbrak zaterdag in het duel met Roda JC (1-1), nadat hij een week eerder tegen RBC twee keer geel (dus rood) had gezien.

Michael Jansen moet nog een wedstrijd geduld hebben. De verdediger liep tegen een rode kaart aan in een wedstrijd met het beloftenteam en werd voor twee ontmoetingen van dat elftal geschorst. Jansen mist liefst drie wedstrijden van de hoofdmacht van Vitesse, aangezien het beloftenteam pas donderdag voor de tweede keer in actie komt na de rode kaart van Jansen. De jeugdinternational ontbrak tegen RBC en Roda JC in de selectie en zal pas zondag weer bij de groep zitten, wanneer Vitesse op bezoek gaat bij FC Utrecht.

Bron: De Gelderlander 22-09-2003
 

Sturing somber over toekomst

De donkere wolken boven Vitesse nemen week na week toe. De Arnhemse club sprokkelde in de eerste vier wedstrijden van het prille seizoen slechts één punt bij elkaar en ook afgelopen zaterdag werd er niet gewonnen. In de thuiswedstrijd tegen Roda JC, vanaf de competitiestart ook al niet in goeden doen, bleef de ploeg van Edward Sturing steken op 1-1, maar daar was de oefenmeester uit Eerbeek zeer content mee. “Als ik van tevoren had kunnen tekenen voor dit punt, had ik dat met een dikke viltstift meteen gedaan.” Voor het Arnhemse doelpunt tekende Emile Mbamba, terwijl Arouna Kone meteen wist te scoren bij zijn debuut voor Roda JC.

Onder normale omstandigheden had heel Arnhem en omstreken het uitgangspunt voor een puntendeling verfoeid, maar nu stond na de wedstrijd heel het Arnhemse publiek op de banken voor de strijdvaardige Vitesse-spelers. De club is eigenlijk jaren in grote nood, zowel financieel als sportief. Om bij het voetbal te beginnen, is het voor Sturing allemaal vrij simpel. De ploeg heeft een te smalle selectie om op eredivisieniveau mee te draaien en als je dan ook nog bepalende spelers als Claessens, Konterman en Amoah moet missen, mag je in de thuiswedstrijd tegen Roda JC best tevreden zijn met een punt.

“We hebben vanavond met een veredeld jeugdelftal gespeeld. Er is geknokt voor elke meter en iedereen heeft zijn stinkende best gedaan. Deze ploeg verdient daarom ook een dikke pluim, maar de constatering is ook dat dit echt het maximale is wat we momenteel kunnen brengen. Op deze manier ben je gedoemd tot een seizoen degradatievoetbal. Ik zie de toekomst ook erg somber in als we niet in elke linie versterkingen erbij krijgen”, aldus Sturing, die daarmee een signaal afgaf aan het bestuur, dat meer dan tien miljoen euro aan schulden heeft. “Tja, eigenlijk weet ik nu al dat we het hiermee moeten doen.”

Vitesse-directeur Theo Mommers kreeg voorafgaand aan het duel met Roda JC een telefoontje van een eventuele geldschieter. “Elke optie om Vitesse van de ondergang te redden neem ik serieus dus deze ook. Het gaat om een bedrag van miljoenen euro´s en misschien wel een overname van de club. Ik ben nog in afwachting van een tweede telefoongesprek.”

Vitesse-Roda JC 1-1 (1-1). 28. Mbamba 0-1, 42. Kone 1-1.
Scheidsrechter: Haverkort.
Toeschouwers; 13.000.
Gele kaart: Fränkel (Vitesse), Addo, Brouwers (Roda JC).

Bron: De Telegraaf 22-09-2003
 

Onderneming wil Vitesse overnemen

Directeur Mommers is benaderd door een tussenpersoon van een buitenlandse onderneming die de noodlijdende Arnhemse club wil overnemen. Volgens de Brabander is sprake van serieuze belangstelling, maar hij is nog wel in afwachting van een vervolggesprek.

Mommers voerde in het totaal drie telefoongesprekken met de bewuste tussenpersoon. Hij wacht nieuw contact af. ,,Ik hoop dat ik snel met die mensen om de tafel kan zitten. Nogmaals, ieder serieuze belangstelling is van harte welkom. Dat heb ik geloof ik al vaker gezegd.”

Mommers wil de naam van de bewuste onderneming niet noemen. ,,Ze komen uit een heel ver land. Ik noem ook geen bedragen. Maar ze hebben wel over hele forse investeringen gesproken. Ja, dat zou tot overname kunnen leiden. Zulke telefoontjes zijn overigens heel normaal hoor. In dienst van Fortuna Sittard heb ik drie van dergelijke aanbiedingen gekregen. Toen is de belangstelling echter nooit serieus gebleken. Nu is het afwachten. Het klonk echter wel serieus.”

Mommers ontkent dat oud-voorzitter Karel Aalbers iets met belangstelling van de nog onbekende investeerder heeft te maken. ,,Ik heb daar geen aanwijzingen voor. Maar ik heb daar ook niet naar gevraagd. Zijn naam is wel in de gesprekken gevallen. Hoe? Dat houd ik voor me.”

ANP:21-09-2003
 

Vitesse koestert weer een beetje hoop

Tijdens een sportieve onderbreking van een periode vol saneringen hervonden spelers, technische staf en clubleiding van Vitesse zaterdagavond het vertrouwen in de toekomst. De strijdlust in de kwalitatief ondermaatse ontmoeting met Roda JC (1-1) werkte aanstekelijk op de nog niet verwende aanhang. Hoopgevend was ook de belangstelling van een onbekende buitenlandse onderneming.

Directeur Theo Mommers van de noodlijdende club voerde tot dusver drie telefoongesprekken met een tussenpersoon van een buitenlandse bedrijvengroep. De Brabander wilde na afloop van het duel met Roda JC de naam van de belangstellende onderneming niet noemen. ,,Het gaat om buitenlandse belangstelling uit een heel ver land. Het klonk heel serieus, maar we moeten afwachten. Ik hoop snel met de bewuste mensen om de tafel te zitten. Ja, het ging om vele miljoenen. Je kunt dan gerust van een overname spreken.”

Ook de wedstrijd tegen Roda JC leerde dat de Arnhemmers dringend behoefte hebben aan een financiële injectie. Vitesse heeft nog altijd een schuld van ruim 10 miljoen euro en neemt binnenkort afscheid van dertig van de zestig personeelsleden. Bij een blik op de uitgedunde selectie springen de saneringen ook direct in het oog.

Trainer Edward Sturing was tijdens het duel met de tegenvallende Limburgers omgeven door vier reserves en een tweede doelman. De van zware blessures terugkerende wissels Mamadou Zongo en Johnny van de Beukering waren eigenlijk nog niet klaar voor eredivisievoetbal. Zonder de afwezige Matthew Amoah, Bert Konterman, Ruud Knol en Kalle Sone kwam Vitesse in de 28e minuut op voorsprong. Emile Mbamba schoot vanaf twintig meter fraai raak: 1-0. Nog voor rust zorgde Kone met het hoofd voor de gelijkmaker.

De tweede helft leverde geen uitgespeelde kansen meer op. Zonder Endrissa Sonko, Cristiano, Sergio en Ger Senden stelde Roda JC zwaar teleur. Vitesse vocht voor wat het waard was. De club ontbeert het echter aan kwaliteit. ,,Aan de ene kant is het heel mooi dat we zo hebben gevochten”, aldus trainer Edward Sturing. ,,Maar dit baart me toch zorgen. Zoiets houden we niet vol. We missen gewoon kwaliteit om een thuiswedstrijd als deze te winnen. Dat is doodzonde.”

Bron: ANP 21-09-2003
 

Vitesse – Roda JC: 1-1

Tijdens een sportieve onderbreking van een periode vol saneringen hervonden spelers, technische staf en clubleiding van Vitesse zaterdagavond het vertrouwen in de toekomst. De strijdlust in de ontmoeting met Roda JC (1-1) werkte aanstekelijk op de aanhang.

Trainer Edward Sturing was tijdens het duel met de tegenvallende Limburgers omgeven door vier reserves en een tweede doelman. De van zware blessures terugkerende wissels Mamadou Zongo en Johnny van de Beukering waren eigenlijk nog niet klaar voor eredivisievoetbal. Zonder de afwezige Matthew Amoah, Bert Konterman, Ruud Knol en Kalle Sone kwam Vitesse in de 28e minuut op voorsprong. Emile Mbamba schoot vanaf twintig meter fraai raak: 1-0. Nog voor rust zorgde Kone met het hoofd voor de gelijkmaker. De tweede helft leverde geen uitgespeelde kansen meer op.

Zonder Endrissa Sonko, Cristiano, Sergio en Ger Senden stelde Roda JC zwaar teleur. Vitesse vocht voor wat het waard was. De club ontbeert het echter aan kwaliteit. ,,Aan de ene kant is het heel mooi dat we zo hebben gevochten”, aldus trainer Edward Sturing. ,,Maar dit baart me toch zorgen. Zoiets houden we niet vol. We missen gewoon kwaliteit om een thuiswedstrijd als deze te winnen. Dat is doodzonde.”

ANP:21-09-2003
 

Vitessesupporters voeren actie!

‘De slag om Vitesse Arnhem ‘is wat de supporters betreft begonnen. Voor aanvang van de wedstrijd tegen Roda JC werd er besloten om met een kleine vreedzame actie te beginnen. Enkele supporters gingen demonstratief zitten voor de hoofdingang van Gelredome.

De bedoeling van de actie was om directeur Mommers te bewegen naar buiten te komen om de supporters uitleg te geven over het een en ander.Wat lukte. Een aantal felle discussies met Mommers was het gevolg. Aanstaande dinsdag 23 september gaan de acties verder aldus de actievoerende supporters.

Bekijk hier de: foto’s

 21-09-2003
 

Ruud Knol doet even een stap terug

ARNHEM – Vitesse-verdediger Ruud Knol heeft een stap terug moeten doen bij de revaliatie van zijn knieblessure.

Knol kreeg telkens last van vocht in de knie na enkele dagen intensief trainen: “Ik had iedere keer irritatie onder de knieschijf. Ik heb deze week buiten de groep gaan trainen en dat zal de komende weken zo blijven.”

Ruud Knol raakte in augustus vorig jaar geblesseerd. De centrumverdediger liet deze week een MRI-scan maken en liet de knie opnieuw bekijken door dokter Van Dijk van het AMC in Amsterdam: “Dat zag er in elk geval goed uit, alleen moet ik nu even een stap terug doen.”

Bron: Omroep Gelderland 21-09-2003
 

Emile Mbamba scoort eindelijk weer

ARNHEM – Vitesse-spits Emile Mbamba scoorde tegen Roda JC eindelijk weer doelpunt voor zijn club.

“Het deed een beetje denken aan die goal die ik ooit tegen AZ maakte. Heel mooi, maar al zo lang geleden. Het was wel lekker dat ik weer scoorde, maar het is veel belangrijker dat ik goed mijn best doe voor de ploeg. Door hard te trainen wil ik beter worden.”

Emile Mbamba voerde in de wedstrijd een prive-oorlog met zijn directe tegenstander Mark Luijpers: “Ik heb tegen hem ooit een rode kaart gehad na een elleboog. Nu hadden we ook flinke duels en was het behoorlijk lastig voor mij.”

Bron: Omroep Gelderland 21-09-2003
 

Tim Cornelisse neemt het voortouw

ARNHEM – Tim Cornelisse speelde namens Vitesse een wedstrijd vol passie tegen Roda JC. De aanvoerder stond in het centrum van de verdediging. “Schitterend, hier droomde ik al jaren “Ik heb het voortouw genomen. Gezien de afwezigen moesten we met zijn elven alles geven. En dat sloeg over op het publiek, dat ons fantastisch steunde.” ging ik gelijk in mee.”

Van mogelijke investeerders in Vitesse weet Cornelisse niet veel: “Ik wel iets vernomen via-via. We moeten maar weer afwachten. Het blijft interessant bij deze club. We hebben wel een krappe selectie, er mag niemand uitvallen. Maar er is geen potje met geld, laat die investeerders maar komen.”

Bron: Omroep Gelderland 21-09-2003
 

Raymond Fafiani geniet van debuut

ARNHEM – Raymond Fafiani maakte zijn debuut in de competitiewedstrijd tegen Roda JC als vervanger van Ricky Bochem.

“Schitterend, hier droomde ik al jaren van. Ik was wel zenuwachtig, maar dat was meteen verdwenen na het eerste balcontact. Ik moest flink mee terug- verdedigen en er was veel strijd, daar ging ik gelijk in mee.”

Fafiani waagde in de blessuretijd nog een schot op doel: “Ik schoot blind, dacht verder niet na. Maar hij ging net naast. Dit smaakt zeker naar meer, ik had al wel zo’n idee dat ik mijn kans zou krijgen. Ik heb geduld gehad, het was vandaag mijn dag.”

Bron: Omroep Gelderland 21-09-2003
 

Gehavend Vitesse pakt punt tegen Roda

ARNHEM – Vitesse heeft ook zonder de dragende spelers Konterman, Claessens en Amoah een punt weten te pakken tegen Roda JC. In Gelredome werd het 1-1.

In de eerste helft had Vitesse het meeste initiatief. Roda-keeper Kujovic moest redding brengen op een schot en een vrije trap van Nick Hofs. Vitesse speelde met veel pas3ie en Roda JC was volstrekt ongevaarlijk.

In de 28e minuut scoorde spits Emile Mbamba op prachtige wijze de verdiende openingstreffer. Hij draaide weg van zijn tegenstander en joeg de bal met links in de kruising, zijn eerste doelpunt van dit seizoen.

Daarna zakte Vitesse iets terug. Roda JC was vooral bij dode spelmomenten dreigend. In de 42e minuut viel uit een corner dan ook de gelijkmaker. Aruna Kone kopte raak uit een corner van Kevin van Dessel: 1-1.

Na rust had Roda JC enkele kansen via Addo, Baslanti en Anastasiou. Vitesse speelde met veel strijd, maar was alleen nog dichtbij een dolepunt met een vrije trap van Hofs en een schot van Didier Martel.

Toch was het punt voor Vitesse verdiend op grond van de inzet. Volgens trainer Edward Sturing zat er met dit team ook niet meer in dan een punt.

Bron: Omroep Gelderland 21-09-2003
 

Mogelijke investeerders voor Vitesse

ARNHEM – Vitesse-directeur Theo Mommers is benaderd met een voorstel over investeringen en sponsors

. “Die moeten we hebben”, was de eerste reactie van de directeur, die driemaal een telefonisch gesprek voerde met een man die zei namens investeerders te handelen. Tot een concrete afspraak kwam het nog niet.

“Ik wacht op zijn telefoontje, dan wil ik wel met hem om tafel gaan zitten. Ik moet iedere mogelijkheid serieus nemen. Het klinkt misschien een beetje soapachtig en dat is wel leuk, maar ik wil eerst iets op papier zien”, aldus de Vitesse-directeur.

Theo Mommers kijkt niet op van de mogelijke investeerders die zich voor Vitesse aandienen : “Dit is niet nieuw, dit heb ik in mijn periode bij Fortuna Sittard ook meegemaakt.”

Over de identiteit van de investeerders wil Mommers niet teveel zeggen: “Het is geen Nederlandse investeerder en ook geen Italiaanse, zoals bij RTL-5 is beweerd. Het is een heel ver land.”

Mommers denkt niet dat de investeerders iets te maken hebben met oud-voorzitter Karel Aalbers: “Ik heb de indruk van niet. Zijn naam is wel gevallen in die gesprekken. Er is trouwens zeker nog wel contact met Karel Aalbers.”

Bron: Omroep Gelderland 21-09-2003
 

Buitenlandse interesse voor Vitesse

Een buitenlandse onderneming is serieus geïnteresseerd in een overname van Vitesse. Directeur Theo Mommers liet zaterdag, na het duel met Roda JC, weten dat inmiddels drie maal met een tussenpersoon is gesproken.

“Het klonk heel serieus, maar we moeten afwachten,” liet Mommers weten. “Ik hoop snel met de bewuste mensen om de tafel te zitten. Ja, het ging om vele miljoenen. Je kunt dan gerust van een overname spreken.”

Bron: TT RTL5 20-09-2003
 

Vitessesupporters voeren actie!

Onder het mom van ‘De Slag om Vitesse Arnhem’, laten Vitesse supporters hun stem horen en het protest zien. Op zaterdagavond tegen Roda JC en op dinsdag 23 september voor de beker, ‘wanneer Sittard II (Vitesse) tegen Sittard I (Fortuna) voetbalt’, aldus de actievoerende supporters. Fortuna is de aan lager wal geraakte ex-club van Theo Mommers, momenteel de hard sanerende algemeen directeur van Vitesse. De supporters zijn uitermate ontevreden over het afbraakbeleid, het gesjoemel met de aandelen en de belangen van de 3 ‘Vrienden’ van Vitesse en de gemeente Arnhem, waar het Reddingsplan ook maar niet tot uitvoering komt ! De supporters protesteren tegen het afbraakbeleid van ‘saneren zonder extra inkomsten’. Inkomsten welke onlangs nog geweigerd zijn, toen deze door ReVitalisatie werd aangereikt voor de noodlijdende club.

De club staat zo goed als onderaan en de uitverkopen hebben de selectie geminimaliseerd tot een nivo, dat nauwelijks meer een eredivisie-waardige ploeg op de been te brengen is. De acties zullen plaatsvinden zaterdagavond vanaf 18:30u. voor de wedstrijd tegen Roda JC voor de hoofdingang van het stadion.

19-09-2003
 

Roda mist Sergio en Cristiano

Roda JC en tegenstander Vitesse hebben vanavond een ding gemeen. Beide clubs staan om 19.30 niet in hun sterkste formatie aan de aftrap in Arnhem. Een aanzienlijk deel van beide selecties is ziek, zwak of misselijk. Bij Roda ontbreken Sergio (dijbeen), Cristiano (lies), Senden (enkel), Lachambre (schouder), Colinet (knie) en Sonko (achillespees). Pluspunt is wel dat de aan de lies geblesseerde nieuwste aanwinst Kone eindelijk klaar is voor zijn competitiedebuut. De 19-jarige aanvaller uit Ivoorkust start vrijwel zeker in de basis.

Vitesse-coach Sturing kan zijn Roda-collega Vloet de hand schudden. Ook hij mist een aantal vaste krachten. Konterman heeft longontsteking en zal niet het hart van de defensie vormen. Aanvaller Amoah is er nog erger aan toe. Hij is zeker twee maanden uitgeschakeld na een kraakbeenoperatie aan zijn knie. Verder is Ruud Knol (knie) nog niet beschikbaar. Eigenlijk geldt dat ook voor Van Beukering en Zongo maar zij zitten toch op de bank. Middenvelder Claessens en verdediger Jansen voelen zich kiplekker, maar zij zijn geschorst.

Vermoedelijke opstelling Roda JC: Kujovic, Sonkaya, Brouwers, Luijpers, Filipovic, Vicelich of Van Dijk, Addo, Van Dessel, Berglund, Anastasiou, Kone.

 

Bron: De Limburger 20-09-03
 

Uitslag poll ‘Moet er een spits bijkomen?´

Aantal stemmen: 748
Ja, er is behoefte aan versterking voorin (694) 93%
Nee, we kunnen het doen met de huidige overblijvende spitsen (47) 6%
Weet niet (7) 1%

 

September 2003
 

Grote vrees bij Sturing

Edward Sturing beschouwt Vitesse als degradatiekandidaat. De coach vreest de gevolgen van een veel te smalle selectie en denkt dat de club eventuele degradatie niet zal overleven. Dat zei Sturing gistermiddag tijdens zijn wekelijkse perspraatje voor de volgende competitiewedstrijd, vanavond om 20.00 uur tegen Roda JC.

“Ik kan niet anders dan bevestigen dat we degradatiekandidaat zijn. Dat moet je nu wel erkennen. We hebben een hele smalle selectie en kunnen geen problemen opvangen. Daarvoor heb ik vanaf het begin van het seizoen gewaarschuwd”, aldus Sturing, die de toekomst van Vitesse somber inziet in het eventuele geval van degradatie.

“Ik zit niet op de stoel om daarover te oordelen, maar ik geloof niet dat Vitesse degradatie overleeft. Deze club, met dit stadion, dat gaat niet in de eerste divisie”, aldus Sturing, die uitvoerig met de nieuwe algemeen directeur Theo Mommers sprak.

Op versterking durft hij niet te hopen. “Mommers ziet ook wel wat het probleem is, maar iedereen kent de situatie bij de club. Als er al ergens een potje met geld is, dan in elk geval niet bij Vitesse. We moeten maar hopen op een grote multinational of iemand anders uit de zakenwereld die bereid is iets te doen.”

Vitesse moet eventuele versterking in Nederland zoeken omdat de buitenlandse transfermarkt dicht is. Al geldt dat niet voor spelers die nergens onder contract staan. “De grote clubs staan niet zo makkelijk spelers af”, weet Sturing: “die zitten middenin de Champions League, dus dat begrijp ik wel.”

Hij staat met zijn selectie wel met de rug tegen de muur. Sturing heeft slechts elf fitte veldspelers voor de wedstrijd tegen Roda JC. Naast de zware blessure van Matthew Amoah en de schorsing van Gert Claessens, mist hij ook nog eens Bert Konterman, die een longontsteking heeft.

“Elke speler die wij missen, komt hard aan. Het is niet zo dat we op hoop van zegen aan de wedstrijd beginnen, dat gaat me te ver. Ik heb vertrouwen in de jongens die beginnen, maar het is wel puzzelen”, aldus Sturing, die ook nog enige hoop put uit de kracht van de tegenstander.

“Roda JC is geen Real Madrid. Ze hebben tegen RBC en Zwolle dramatisch gespeeld, maar dat hebben wij tegen RBC ook. Het enige wat je kunt doen, is keihard werken”, aldus de coach, die verdediger Theo Groeneveld bij de selectie heeft gehaald en de opstelling niet wilde prijsgeven.

Vermoedelijke opstelling Vitesse: Jevric; Bochem, Cornelisse, Dingsdag, Fränkel; Rankovic, Schaars, Hofs; Rojer, Mbamba, Martel.

Bron: De Gelderlander 20-09-2003
 

Supporters Vitesse gaan actie voeren

Verontruste supporters van Vitesse voeren vanavond (zaterdag) voor en tijdens de competitiewedstrijd tegen Roda JC actie bij stadion Gelredome. Drie dagen later wordt er rond het bekerduel tegen Fortuna Sittard opnieuw actie gevoerd, onder de kreet ‘de slag om Vitesse Arnhem’. De supporters zijn ontevreden met het beleid van de club en het uitblijven van een concreet reddingsplan door de gemeente. Door de uitverkopen is de selectie, zo menen de initiatiefnemers, nauwelijks meer eredivisiewaardig.

Bron: De Gelderlander 20-09-2003
 

Martel en Cornelisse in gesprek

Vitesse heeft deze week gesprekken gevoerd met Didier Martel en Tim Cornelisse over contractverlenging in combinatie met een verlaging van het salaris. Martel kan voor twee jaar bijtekenen, Cornelisse eventueel ook voor drie.

Alle voorwaarden (verlaagde afkoopsom, percentage van eventueel transferbedrag) vormen onderdeel van de onderhandelingen. Martel, grootverdiener met een contract tot 2004: “Ik wil Vitesse graag helpen en hier blijven spelen, maar of we eruit komen, weet ik niet. Het was pas een eerste gesprek.”

Cornelisse: “Het is ook afhankelijk van de situatie bij de club; de kwaliteit van de selectie, de financiën. Het is nog vroeg om te beslissen, misschien ziet alles er volgend jaar beter uit en kan Vitesse zich dan wel versterken. Ja, dat speelt voor mij ook een rol. Daarbij ben ik 25 jaar, mijn contract loopt tot 2005. Dan ben je op een leeftijd om te kijken wat je verder wilt.”

Eerder verlengde Gert Claessens zijn contract tot 2006. Vitesse gaat ook met andere spelers om de tafel.

Bron: De Gelderlander 20-09-2003
 

Foute kaarten voor bekerduel

Voor het bekerduel tussen Vitesse en Fortuna Sittard, dinsdag 23 september in Gelredome, zijn toegangskaarten verkocht voor de noord-tribune. Die tribune blijft echter gesloten, net als de bovenste helft van de oost- en de westzijde. Supporters die inmiddels een kaartje voor de noordzijde hebben, kunnen op vertoon van dat plaatsbewijs een nieuwe plekje krijgen op oost. Voor het bekerduel, dat om 20.00 uur begint, geldt vrije kaartverkoop.

Bron: De Gelderlander 20-09-2003
 

Vitesse-Roda JC live op internetzender

Het competitieduel Vitesse-Roda JC is zaterdagavond live te zien via internetzender. Yeahronimo.com. Op de website. www.yeahronimo.com staat een beschrijving van de mogelijkheden te lezen. Ook is te vinden of de PC aan de eisen voldoet om vandaag of in de loop van het seizoen een duel van Vitesse via. Yeahronimo.com te bekijken.

Bron: De Gelderlander 20-09-2003
 

Frappante ommezwaai Theo Mommers
Ex-directeur Fortuna Sittard keert terug in de voetballerij

Theo Mommers is terug in de voetballerij die hij een jaar geleden ontvluchtte. De redder van Fortuna Sittard moet ook Vitesse uit het slop helpen. ,,Maar de F-jes van mijn zoontje zijn heilig.” Zeg nooit nooit in de voetballerij. Een cliché van jewelste, maar wel een met een waarheidsgehalte van honderd procent. En een tapijt waaronder tegenstrijdige uitspraken toch tot één hoopje stof geveegd kunnen worden. Theo Mommers is een relatieve nieuwkomer, maar het ‘zeg nooit nooit’-liedje kon wel speciaal voor hem geschreven zijn.

Vol bravoure zetelt de Eindhovense econoom in de directiekamer in het Arnhemse Gelredome, het veel te dure onderkomen van Vitesse. Zijn sigaar moet concurreren met een kauwgummie dat geen moment rust krijgt. Theo Mommers is weer terug. In het wereldje dat hij vorig jaar augustus na anderhalf tropenseizoen Fortuna Sittard moegestreden vaarwel zei. Omdat hij zich realiseerde dat zijn kinderen in die tijd een stuk langer waren geworden, maar hij ze niet had zien opgroeien. Omdat hij zich tien jaar ouder voelde. Omdat hij het raar vond het ene moment verketterd te worden en het andere bejubeld. ,,Die extremen zijn te groot”, sprak hij bij zijn vertrek. Mommers zocht zijn heil bij een kledingfabriek onder de rook van Eindhoven. Eentje zonder financiële problemen. ,,Hier kan ik bouwen in plaats van de crisis bezweren. Dat ligt me beter.”

De eerste krachtproef voor zijn standvastigheid volgde een jaar later. NAC, ook noodlijdend, dong naar zijn hand. Even gevleid door het Bredase telefoontje liet de 40-jarige Mommers zich verleiden tot een flirt, maar het thuisfront en een zelfanalyse weerhielden hem. Waarna het ferm klonk dat hij ‘absoluut geen zin meer had in het voetbalwereldje’. En als die zin er ‘ooit in een heel verre toekomst’ weer wel zou zijn, dan alleen bij Fortuna.

Die heel verre toekomst is een half jaar later de dag van vandaag. Alleen is Theo Mommers niet directeur van Fortuna Sittard, maar van Vitesse Arnhem. Zeg nooit nooit.

Zijn ommezwaai is geen draaikonterij, betoogt-ie. ,,Na Fortuna zat ik hartstikke kapot. Had het echt gehad. Toen Vitesse belde voelde ik me weer fit en sterk. Ik had op een rijtje wat ik goed en slecht had gedaan. Het begon toch weer te kriebelen.” Hij is naar eigen zeggen niet ijdel, maar ook het Arnhemse verzoek in mei van dit jaar streelde zijn ego zeer. Bovendien was het werk in de kledingfabriek geen klerebaan, maar zo af en toe bekroop Mommers een wat onvoldaan gevoel. ,,Zoiets van is dit alles?” Toen ook het thuisfront het sein op groen zette, was het pleit beslecht. ,,Maar ik maak niet meer de fout om zoals bij Fortuna dag en nacht met de club bezig te zijn. Nu tuf ik soms al om een uur of vier naar huis. Mijn jongste speelt in de F-jes. Die geef ik training en dat is heilig”, klinkt het plechtig. Als extra bewijs voert Mommers zijn absentie tijdens een golfsessie met Vitesse-sponsors aan. ,,Op die dag had ik ouderavond van mijn oudste. Dat gaat tegenwoordig voor.”

Vitesse verkeert in nood. Mommers is toch vooral gevraagd om ook hier de crisis te bezweren. Bouwen gaat hem toch beter af? ,,Ook bij Fortuna had ik aan bouwen toe willen komen. Daarvoor was ik gehaald, maar na een maand bleek de schuld miljoenen hoger dan me was verteld. Vervolgens ben je anderhalf jaar aan het saneren. Dat was niet de bedoeling.”

Bij Vitesse weet hij beter waar hij aan toe is. Het puinruimen, dat onder meer voorziet in het verlies van tientallen banen en het vervangen van luxe broodjes paling door ordinaire broodjes kaas, kan veel vlotter, meent Mommers optimistisch als altijd. ,,Vergeleken bij Fortuna zijn ambities en uitstraling hier veel groter. Dat geldt ook voor de commerciële mogelijkheden. Als het reddingsplan doorgaat (de gemeenteraad moet zijn toestemming nog geven, red.) is Vitesse financieel uit de brand. Dan kunnen we gaan bouwen.”

Zo niet, dan is het over. Daarover laat Mommers geen misverstand bestaan. Over is het ook als Vitesse sportief verzuipt. ,,Maar we degraderen niet,” klinkt het stoer ondanks de niet hoopgevende competitiestart met één uit vier.

Wie erin slaagt om kasplantjes als Fortuna en Vitesse in leven te houden, moet een gouden toekomst wachten. Clubs in nood zat. ,,Jobhoppen in het voetbal? Nee, dat werkt niet. Fortuna is een deel van mezelf geworden. Daar op dat tafeltje staat mijn grootste trofee (een foto van Sittardse fans met een spandoek waarop ze Mommers bedanken voor de redding van hun club, red.). Een terugkeer bij Fortuna zit er gewoonweg niet in. Vitesse kwam volstrekt uit de lucht vallen. Dat was geen carrièreplanning. Er komen geen clubs meer bij. Het is mijn intentie nog jaren bij Vitesse te werken.” Mommers proclameert het vol overtuiging. Alsof hij nog nooit van het cliché ‘zeg nooit nooit’ heeft gehoord

Bron: De Limburger 19-09-2003
 

Bochem dwingt het liever zelf af

Vitessenaar Ricky Bochem speelt zaterdagavond tegen Roda JC als rechtsback. De talentvolle Nijmegenaar speelt omdat de zieke Bert Konterman ontbreekt en Tim Cornelisse daarom verhuist naar het centrum van de verdediging.

“Ik ben er klaar voor”, zegt Bochem. “We hebben op rechts geen andere oplossing, dus voor het team sta ik daar. Ik dwing het natuurlijk liever zelf af dan op deze manier”, waarmee hij doelt op de vele afwezigen.

Bochum gaat tegen Roda uit van de volle winst. “Zij hebben ook moeilijkheden. We moeten ze dus gewoon kunnen pakken.”

“De laatste twee wedstrijden hebben zij minder goed gespeeld, maar ik vind wel dat ze een goede voorhoede hebben”, aldus Bochem over Roda JC.

De gelegenheids-rechtsback leverde vrijdag op de laatste training een aantal goede voorzetten af. “Een van mijn sterke punten”, weet Bochem. “Maar het is belangrijker dat ze er ook morgen goed uitkomen.”

Over het concept zegt Bochem verder: “Met deze selectie die we nu hebben, is het niet altijd mogelijk om aanvallend voetbal te spelen. Het gaat nu om de punten. Die ploeg die het meest fris start, heeft de beste kansen.”

Bron: Omroep Gelderland 19-09-2003
 

Bochem en Rojer in basiself Vitesse

Ricky Bochem en Eldridge Rojer staan zaterdagavond in het thuisduel tegen Roda JC voor het eerst dit seizoen in de basis van Vitesse.

Bochem mocht pas een keer eerder in een competitiewedstrijd starten, vorig seizoen uit tegen NEC. Toen moest de Nijmegenaar echter na zes seconden al worden vervangen na een ongelukkige botsing met Frank Demouge.

Vitesse-trainer Edward Sturing kan slechts beschikken over elf fitte spelers. Bert Konterman heeft een longontsteking, Michael Jansen en Gert Claessens zijn geschorst, terwijl Amoah, Knol en Sone geblesseerd zijn. Trainer Sturing heeft verdediger Theo Groeneveld van Jong Vitesse aan de selectie toegevoegd. Verder zitten Zongo, Van Beukering, Fafiani en Van Fessem op de bank. Zongo en Van Beukering zijn echter nog niet topfit.

Bochem start tegen Roda JC, dat niet kan beschikken over spits Cristiano, als rechtsback. Rojer mag het proberen op de rechtervleugel. Sturing blijft net als de afgelopen weken dan ook vasthouden aan een 4-3-3 formatie met Emile Mbamba als centrumspits.

Opstelling: Jevric
Bochem, Cornelisse, Dingsdag, Frankel
Rankovic, Schaars, Hofs
Rojer, Mbamba, Martel.

Bron: Omroep Gelderland 19-09-2003
 

Sturing werkt juist nu extra hard

Edward Sturing is als hoofdcoach van Vitesse niet te benijden. De voortdurende onrust binnen de club, de voorlaatste plaats in de eredivisie en nu nog eens een uiterst krappe selectie.

“Toch blijf ik zo positief mogelijk”, zegt de Eerbeker aan de vooravond van de belangrijke thuiswedstrijd tegen Roda JC. “We missen drie bepalende spelers, maar ik ben zeker niet negatief. Ik moet nu juist een voorbeeld zijn voor deze ploeg. Wie anders? En alles kan in het voetbal.”

Wel sprak Sturing zijn spelers deze week aan op hun verantwoordelijkheden.
“Als je wil overleven, moet je veel harder werken. Daar zijn ze na RBC op aangesproken. Je moet het kunnen opbrengen om tot het gaatje te gaan.

“Of wij te weinig winnaars hebben in deze groep? Met elf Edward Sturings win je ook geen wedstrijd. Het moet wel in je karakter zitten”, zegt de coach. “Mentaliteit is een heel belangrijke kwaliteit en ik weet zeker dat de mentaliteit tegen Roda JC doorslaggevend wordt.”

“Als het tegen zit, ga ik er juist extra hard tegenaan”, vervolgt Sturing. “Dat deed ik als speler al en dat doe ik nu ook als trainer.”

Bron: Omroep Gelderland 19-09-2003
 

Longontsteking velt Konterman
Groeneveld bij selectie

Verdediger Bert Konterman heeft een longontsteking en ontbreekt zaterdag tegen Roda JC. De verdediger ligt al de gehele week met koorts in bed en is afwezig tegen Roda JC aanstaande zaterdag en naar alle verwachting dinsdagavond ook tegen Fortuna Sittard. Theo Groeneveld is hierdoor toegevoegd aan de selectie. Trainer Sturing wordt bij afwezigheid van zijn routinier in ernstige verlegenheid gebracht. Centrale verdediger Michael Jansen en middenvelder Gert Claessens zijn geschorst, terwijl topschutter Matthew Amoah de komende maanden door een knieblessure uit de roulatie is.

Bron: Vitesse.nl 19-09-2003
 

Bert Konterman heeft longontsteking

Vitesse-speler Bert Konterman kan zaterdagavond zeker niet spelen in de thuiswedstrijd tegen Roda JC. De centrumverdediger kampt met een fikse longsteking, aldus clubarts Van Beek.

Konterman ligt de hele week al met koorts op bed. In eerste instantie werd gedacht dat hij griep had en was er hoop dat hij toch zou kunnen spelen.

Vrijdag verscheen hij echter weer niet op de training en werd duidelijk dat hij een longontsteking heeft. Clubarts Van Beek acht de kans klein dat Konterman wel op tijd fit is voor de bekerwedstrijd tegen Fortuna Sittard komende dinsdag.

Bron: Omroep Gelderland 19-09-2003
 

Straatschoffie in Genk
Theo Janssen op zoek naar eerherstel

Is Theo Janssen gedoemd om als ‘eeuwig talent’ in de annalen van de Nederlandse voetballerij te verdwijnen? Of kan hij zijn belofte via een omweg alsnog inlossen? De Belgische subtopper Racing Genk geeft hem de kans op een (ver)late ontbolstering, maar de hamvraag is: kan hij, kind van Arnhem, aarden in een omgeving zonder familiaire warmte en vaste, vertrouwde rituelen? Voetbal Magazine zocht de volksjongen op in het ‘verre’ Genk en trof een tamelijk opgewekte, doch recalcitrante Janssen aan. ‘Dit gaat niet mijn seizoen worden.’

lees verder...

Bron: Voetbalmagazine Oktober 2003
 

Vitesse heeft nog maar elf fitte veldspelers

Edward Sturing kan waarschijnlijk zaterdagavond voor het competitieduel met Roda JC ook niet beschikken over de zieke Bert Konterman. De personele nood bij Vitesse is zo hoog dat coach Sturing naast reserve Рdoelman Jim van Fessem waarschijnlijk slechts ̩̩n fitte selectiespeler op de bank heeft.

Bert Konterman kampt al de hele week met een flinke griep en koorts boven de 39 graden. Clubarts Peter van Beek noemt het ‘onwaarschijnlijk’ dat de 32-jarige verdediger zaterdag fit genoeg kan zijn om te spelen. Van Beek bezocht Konterman gisteren om hem met een paardenmiddeltje weer op de been te krijgen, maar het is onzeker of hij vandaag op de training verschijnt.

Van Beek: “Ik kan de koorts wel wegnemen, maar dat wil niet zeggen dat hij ook fit genoeg is om een zware wedstrijd te spelen. Als je drie dagen flinke griep hebt, ben je te veel verzwakt. Hij zou zeker anderhalve dag terug moeten zijn om te kunnen spelen.”

Trainer Edward Sturing heeft voor de vijfde competitiewedstrijd van het seizoen al niet meer dan elf fitte selectiespelers en twee keepers over. Gert Claessens is voor één duel geschorst, de beoogde vervanger van Konterman, Michael Jansen, moet nog een duel langs de kant blijven.

Hij werd enkele weken geleden geschorst voor een rode kaart bij Jong Vitesse en moet twee duels van de beloftenploeg langs de kant blijven. Jong Vitesse speelde er tot nu toe pas één, waardoor Jansen nog steeds geschorst is.

Door de zware blessure van Matthew Amoah mist Sturing ten opzichte van de wedstrijd tegen RBC met Konterman, Claessens en Amoah al drie bepalende basisspelers. Emile Mbamba en Ricky Bochum zullen tegen Roda in de basis starten. Voor de laatste plaatsen in het elftal kan Sturing kiezen uit Raymond Fafiani en Eldrigde Rojer.

 

Bron: De Gelderlander 19-09-03
 

Extra raadsvergadering over redding Vitesse/Gelredome

De Arnhemse gemeenteraad houdt woensdag 1 oktober een extra vergadering over het reddingsplan Vitesse/Gelredome. De vergadering gaat niet door als het huidige reddingsplan ongewijzigd wordt uitgevoerd. Daar ziet het echter niet naar uit. Wethouder R. Gast stelde woensdag 27 augustus dat hij ‘binnen twee weken’ het probleem van het reddingsplan opgelost wilde hebben. Dat is hem niet gelukt. Hij verwacht nu maandag 22 september de gemeenteraadscommissie middelen te kunnen melden dat de redding van Vitesse en Gelredome is geslaagd. Het plan heeft vier pijlers: een holding boven Vitesse en Gelredome, een nieuw bestuur voor Vitesse, koop van stadion en de gronden rondom Gelredome en participatie van een marktpartij. De holding is van de baan nu de provincie daar niet mee akkoord gaat. Anders moet de gemeente een achtergestelde lening van ruim 11 miljoen euro van de provincie aan het stadion afbetalen.

 

Bron: De Gelderlander 19-09-03
 

Amoah wacht periode vol onzekerheid

Matthew Amoah mist in zijn knie een stukje kraakbeen van anderhalve centimeter doorsnee. De spits van Vitesse is als het meezit over twee tot drie maanden weer fit, maar het kan ook tegenzitten.

Matthew Amoah raakte zaterdagavond, tijdens de wedstrijd tegen RBC, geblesseerd aan zijn knie. Op het moment dat hij wilde schieten, kreeg hij een tackle met gestrekt been op zijn knie. Het gevolg bleek pas woensdagochtend tijdens een operatie door dokter Van Thiel in Winterswijk. Gedacht werd aan een probleem met zijn binnenmeniscus, maar tijdens de kijkoperatie bleek er een stukje kraakbeen van anderhalve centimeter doorsnee te zijn losgeraakt.

Kraakbeen zorgt voor smering. Zonder kraakbeen schuren twee botten over elkaar heen. Dat geeft pijn en vaak een reactie (vocht). Het bedrijven van profvoetbal is niet mogelijk zo lang er geen herstel optreedt.

Het probleem met kraakbeen is dat het niet herstelt. Er vormt zich wel een nieuw laagje, maar dat is van een andere samenstelling en van mindere kwaliteit dan het kraakbeen zelf. Soms geneest het niet goed genoeg. Louis Laros had twee gaten in het kraakbeen, waarvan één ter grootte van een rijksdaalder. Hij bleef twee jaar hopen, liep legio specialisten af, informeerde overal en bij iedereen en probeerde uiteindelijk het allernieuwste snufje uit Amerika; injecties.

Vergeefs. Louis Laros is afgekeurd. Veel mensen herinneren zich ook de enkel van Marco van Basten. Het kraakbeen herstelde zich niet, hij moest stoppen, net als Laros nog voor zijn dertigste. Bij Matthew Amoah zijn de vooruitzichten gunstiger, zegt clubarts Peter van Beek van Vitesse, maar zekerheid kan hij uiteraard niet geven.

Gunstig is dat het stukje kraakbeen bij Amoah zich ‘niet in het loopvlak’ bevindt. Dat wil zo veel zeggen dat Amoah er bij het draaien, wenden en keren geen last van ondervindt.

Er is wel een maar, zegt Van Beek. “Die conclusie komt van de operatietafel. Het is altijd maar afwachten of het in de praktijk ook zo is. Bij voetbal heb je te maken met extreme bewegingen.”

Amoah is niet de enige speler in de huidige selectie met een kraakbeenprobleem. Ook Ruud Knol heeft er al lang last van, al is de oorzaak anders. Bij de revalidatie van een meniscusoperatie (herstel: zes weken) is in Amsterdam iets misgegaan. Het kraakbeenprobleem is waarschijnlijk ontstaan door te zware belasting tijdens de revalidatie. Hij is er inmiddels ruim een jaar uit en de problemen zijn alleen maar groter. Op dit moment wordt een ander revalidatieproces besproken.

Amoah kan volgens de huidige prognose over zes weken gaan werken aan zijn terugkeer. Pas in de daaropvolgende periode moet blijken of zijn kraakbeenprobleem minder groot is. “Het is vervelend dat het een groot stuk kaakbeen is”, zegt Vitesse’s clubarts Van Beek. “Natuurlijk ben ik ongerust. Niet zo ongerust als ik was bij Louis Laros, maar als het tegenzit, heb je een fantastisch groot probleem. Dan ben je hem zo een factor twee of drie langer kwijt. Dan praat je over zes tot negen maanden en zitten we al diep in het seizoen.”

Hoop is er wel, zegt Van Beek. “Knol en Laros zijn de negatieve voorbeelden. Ernie Stewart (ex NAC en Amerikaans international,red.) is er een jaar uitgeweest met kraakbeenproblemen, maar kon daarna weer volledig spelen. Het is dus niet bij voorbaat hopeloos.” Dat niet, maar Matthew Amoah wacht een onzeker periode.

 

Bron: De Gelderlander 19-09-03
 

Vitesse in 1913 net geen landskampioen

Op 11 november presenteren historisch onderzoeker Arjan Molenaar en publicist Rien Bor het boek ‘Vitesse 111; de sportieve geschiedenis van Vitesse 1892 – 2003’. Speciaal voor de Gelderlander hebben de samenstellers een serie van vier artikelen geschreven. Deze artikelen verschijnen om de veertien dagen in deze krant. Vandaag deel I; de periode 1892 – 1922.

Op 10 september 1892 besluit het bestuur om naast cricket ook voetbal te gaan spelen. Bijna twee jaar speelt Vitesse alleen vriendschappelijke wedstrijden. Totdat in 1894 de Gelderse competitie van de Nederlandse Voetbal Bond (NVB) van start gaat.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 19-09-03
 

Hoofdpunten vergadering Gemeente 11-9-’03

 

Aanwezig: Harry de Vries, Piet Bijl, Jan Markink (prov. fractievoorzitters CDA, PVDA en VVD) en Dick Tiemens, Anno Zijlstra, Frans Janssen Onderwerp: Redding Gelredome (provincie) en redding Vitesse / Gelredome (gemeente)

Doel: Klokken gelijk zetten en – zo mogelijk – hindernissen uit de weg ruimen

Doel publicatie hoofdpunten:het terugbrengen tot ware proporties van het artikel in de Gelderlander van 13/9-’03

“Oude plan gemeente van tafel, CDA, PVDA en VVD sluiten verbond”. ………en dus het voorkomen van misverstanden.

Met de provincie Gelderland is niet goed gecommuniceerd over de noodzaak en de inhoud van het gemeentelijke reddingsplan Vitesse/Gelredome. Dat wekt bevreemding, want in september 2002 hebben Staten en Raad nog hetzelfde reddingsplan Gelredome aangenomen.

De provincie is zeker niet voornemens de achtergestelde lening aan Gelredome uit de boeken te schrappen. Integendeel, ze voelen zich medeverantwoordelijk voor Gelredome en willen een faillissement voorkomen. Het redden van Vitesse leeft bij de provincie minder dan het redden van Gelredome. Het onderdeel van het gemeentelijk reddingsplan “creëren van een holding Vitesse/Gelredome”, wordt door de provincie gezien als een mogelijkheid om (in de toekomst) eventuele winst van Gelredome door te sluizen naar Vitesse. Dat onderdeel vindt dan ook geen genade in de ogen van de provincie. Wel zou er een op te richten Raad van Toezicht, met iemand van Vitesse, iemand van Gelredome en een onafhankelijke, eventuele plooien kunnen gladstrijken. Wens van de provincie: Gelredome blijft “Gelredome” heten en het blijft een multifunctioneel stadion. Andere wens van de provincie: Gelredome kan door de gemeente alleen worden (door)verkocht, indien gemeente en provincie het daarover eens zijn. In de nieuwe situatie moet er sprake zijn van een overzichtelijke, transparante situatie, waarbij er geen sprake meer is van “haakjes en oogjes”.

Voorbeelden van dat laatste: De vorderingen van de “Stichting Kredietverschaffing Gelredome” en de onduidelijke vorderingen van “de Vrienden van Vitesse”. Het bedrag van 4,5 miljoen dat de provincie, in het kader van het reddingsplan van september 2002 (hypothecair!) aan Gelredome zou lenen is onderwerp van nader beraad.

Wel is duidelijk dat het niet aan Vitesse ten goede kan komen, slechts aan Gelredome. In het vervolg van dit dossier moet er veel beter worden gecommuniceerd tussen gemeente en provincie en moet het komen tot raads- en statenvoorstellen, die volledig op elkaar zijn afgestemd.

Aldus vorm gegeven door Dick Tiemens, met instemming van Frans Janssen en Anno Zijlstra

 

17 september 2003
 

Vitesse en Roda JC spelen vaak 2-0

ARNHEM – Vitesse speelt zaterdagavond thuis tegen Roda JC. De laatste twee seizoenen eindigde deze ontmoeting telkens in 2-0 of
0-2.

Vorig seizoen verloor Vitesse zowel thuis als uit met 2-0. Het jaar ervoor wonnen de Arnhemmers echter twee keer met 2-0. In het thuisduel scoorden Remco van der Schaaf en Victor Sikora, uit kwamen de doelpunten van Emile Mbamba en Matthew Amoah.

Wrange herinnering voor de Arnhemmers is het bekerduel in het seizoen 1999/2000. Roda won in de verlenging door de golden goal van Dave Zafarin en won later de beker door NEC te verslaan.

Bron: Omroep Gelderland 18-09-2003
 

Meespelen Bert Konterman onzeker

ARNHEM – Het is twijfelachtig of Vitesse-verdediger Bert Konterman zaterdag kan spelen tegen Roda JC. De nieuwkomer in de selectie van Edward Sturing heeft griep en ligt al de hele week met koorts op bed.

Vrijdag wordt bekeken of Konterman mee kan doen met de laatste training. Lukt dat niet, dan blijft de 32-jarige verdediger aan de kant.

Sturing kan zaterdag in Gelredome zeker niet beschikken over de geschorste Gert Claessens. Ook verdediger Michael Jansen is geschorst. Matthew Amoah is geopereerd aan zijn rechterknie en kan twee tot drie maanden niet spelen.

Bron: Omroep Gelderland 18-09-2003
 

Uilenberg: geen terugspeelbal RBC Roosendaal

Meest opvallende moment was ongetwijfeld de aanleiding van het doelpunt dat Vitesse maakte in de uitwedstrijd bij RBC Roosendaal. Het ging om een bal die door een speler van RBC werd gespeeld richting zijn eigen doel en die door de in zijn doelgebied staande RBC-doelman met de handen werd gevangen. De scheidsrechter oordeelde, dat hier sprake was van een doelbewuste terugspeelbal, en hervatte het spel met een indirecte vrije trap voor Vitesse vanaf de lijn van het doelgebied. De indirecte vrije schop resulteerde uiteindelijk in de goal van Vitesse.

Wat zegt de spelregel? Een indirecte vrije trap voor de aanvallende partij moet worden toegekend, wanneer de doelverdediger de bal met de handen aanraakt, nadat deze hem doelbewust door een medespeler met de voeten is toegespeeld. Essentieel hierbij zijn twee zaken te weten DOELBEWUST en MET DE VOETEN. Dat betekent dus dat terugspelen met bijvoorbeeld het hoofd, de knie of het bovenbeen is toegestaan.

Belangrijkste doelstelling van deze regel is het tegengaan van spelbederf (onsportief gedrag). Daarmee is tevens aangegeven, dat doelbewust terugspelen iets totaal anders is dan een verkeerd geraakte bal door een speler, zoals een afgeketst schot. Concreet betekent dit dat de situatie afgelopen zaterdag bij RBC geen doelbewuste terugspeelbal was. De enig juiste beslissing was dus ‘doorspelen’ geweest!

Bron:KNVB 18-09-2003
 

Amoah twee tot drie maanden buitenspel

Vitesse kan twee tot drie maanden niet beschikken over Matthew Amoah. De clubtopscorer onderging gisteren een operatie, waarbij een stukje kraakbeen uit de rechterknie is verwijderd. De kwetsuur van de 22-jarige aanvaller is een grote tegenvaller voor Vitesse, dat door de financiële problemen een enorm smalle selectie heeft. Eerder dit seizoen vertrok Bob Peeters tussentijds naar Millwall. Trainer Edward Sturing heeft nu nog één fitte centrumspits tot zijn beschikking: Emile Mbamba.

Bron: De Gelderlander 18-09-2003
 

Skybox onder vuur

Een bedrijf dat een skybox huurt in een voetbalstadion kan een naheffing van de Belastingdienst tegemoet zien als men niet duidelijk kan maken dat de aanwezigen er om strikt zakelijke redenen zijn.

Zomaar genieten van een voetbalwedstrijd op kosten van het bedrijf – de baas betaalt tenslotte de skybox of business-unit – wordt door de Belastingdienst beschouwd als loon in natura. “Al het voordeel dat je als werknemer hebt uit een dienstbetrekking is loon,” zegt Roel van Koperen, woordvoerder van de Belastingdienst.

“Dat is de standaardformulering van de Belastingdienst.” Van Koperen geeft het hypothetisch voorbeeld van tien werknemers die met één klant in de skybox naar het voetballen zitten kijken.

“Dan kun je moeilijk volhouden dat je tien mensen nodig hebt om één klant te bewerken. Een bedrijf kan de huur van een skybox van de belasting aftrekken als zakelijke kosten. Maar als het zakelijk gebruik van de skybox niet zonneklaar is, dan zullen wij het betrokken bedrijf vragen om aan te tonen dat de business-unit inderdaad alleen zakelijk wordt gebruikt”, zegt Van Koperen.

Bron: De Gelderlander 18-09-2003
 

Fanzine de Aftrap

Jaargang 2 uitgave 1 komt eraan. Op zaterdag 20 september bij de wedstrijd Vitesse – Roda JC zal de nieuwste uitgave van ons fanzine verkocht worden.

De verkooppunten zijn: Café Papillon, Korenmarkt, Station NS, Eldensedijk en Batavierenweg(na afloop van de wedstrijd). Alle abonnees krijgen een exemplaar deze week thuisgestuurd.

De aftrap heeft een nieuwe lay-out gekregen, maar de inhoud is als vanouds…
In deze aftrap zoals altijd de vaste rubrieken Kaatje uit en thuis, Supporter achter de tattoo en Hooligans at Play. Daarnaast de vaste columns en een aantal ingezonden brieven. Natuurlijk ook een foto-impressie van de Open Dag. Nieuw is een artikel van onze verslaggever uit Egypte en uiteraard staan we uitgebreid stil bij alle perikelen rondom onze club en het supporters(wan)beleid van de laatste tijd.

Prijs: 1 euro

17-09-2003
 

Amoah langdurig uitgeschakeld

Matthew Amoah is woensdagmiddag door dokter Van Thiel in Winterswijk geopereerd. Er is een stukje kraakbeen verwijderd, waardoor de aanvaller 2 tot 3 maanden uit de roulatie is. Door de botsing in het duel afgelopen zaterdag tegen RBC (1-1) onderging Amoah een kijkoperatie. Hierbij is er een zogeheten kraakbeendefect van 1,5 bij 1,5 centimeter gevonden. Dit veroorzaakte een inklemming van zijn rechterknie. Het stukje kraakbeen is operatief verwijderd. Amoah zal binnenkort beginnen met de revalidatie en is circa twee tot drie maanden uitgeschakeld.

Bron: Vitesse.nl 17-09-2003
 

Zieke Konterman ontbreekt

Compleet is de selectie door blessures zeker niet te noemen. Verdediger Bert Konterman heeft deze week door ziekte nog geen trainingsarbeid kunnen verrichten. Tijdens de ochtendtraining op woensdag bleek de voltallige selectie nog niet geheel aanwezig te zijn. Matthew Amoah ondergaat vandaag een kijkoperatie aan zijn rechterknie, Ruud Knol deed na zijn MRI-scan van dinsdag niet mee aan de groepstraining en Bert Konterman ontbreekt nog altijd wegens ziekte. Nicky Hofs trainde apart na zijn opgelopen kwetsuur in de wedstrijd tegen RBC en liet het bij loopwerk en individuele oefeningen.

Bron: Vitesse.nl 17-09-2003
 

‘Dit vitesse is een eenheid, we vechten weer voor elkaar’?
Monoloog Stijn Schaars

Als iemand bij Vitesse praat over Stijn Schaars (19), dan eindigt het gesprek veelal met de woorden ’toekomstig international’. De middenvelder is nog een tiener, maar denkt als een volwassene. Op en buiten het veld. De nieuwe Phillip Cocu stelt zich voor. ‘Als je een miljoen euro per jaar verdient, word je gemakzuchtig.’

lees verder...

Bron: VI 17-09-03
 

Vitesse vreest zware blessure topscorer Amoah

Vitesse-trainer Edward Sturing moet het zaterdag in het duel met Roda JC zonder zijn sleutelspelers Matthew Amoah en Gert Claessens doen. Amoah liep zaterdag in het duel met RBC Roosendaal (1-1) een knieblessure op en ondergaat deze week een mri-scan. Sturing:’Het ziet er niet goed uit. Ik ben bang dat hij wat gescheurd heeft. Amoah raakte geblesseerd toen hij een bal blokte. Hij heeft een dikke knie en er komt steeds vocht bij. Ik ga ervan uit dat ik hem een paar weken moet missen.’ Claessens kreeg in het duel met RBC Roosendaal twee keer geel en dus rood, waardoor de Belg automatisch voor een wedstrijd geschorst is. Sturing: ‘Ik hoef in ieder geval deze week niemand teleur te stellen. Ik heb nog net vijftien man, waaronder Jhon van Beukering en Mamadou Zongo die nog op de terugweg van een blessure zijn.’

Bron: VI 17-09-2003
 

Roda JC zoekt naar ander spelconcept
Tegenstander Vitesse kampt met blessures

Na de fletse 0-0 van zaterdag tegen FC Zwolle wil Roda JC-trainerWiljan Vloet gaan sleutelen aan zijn spelconcept. Zijn ploeg wist al twee wedstrijden op rij niet te scoren.’We speelden 4-4-2 met Yannis Anastasiou en Fredrik Berglund als de twee aanvallers, maar we hebbén tegen FC Zwolle geen behoorlijke aanval opgezet. Het was zeer slecht. We zullen het de komende wedstrijd anders moeten aanpakken’, aldus een teleurgestelde Vloet. De oefenmeester is daarbij wel beperkt in zijn keuze omdat de ziekenboeg van Roda JC aardig vol begint te raken. Aanvaller Cristiano is geruime tijd uitgeschakeld door een spierscheuring, middenvelder Sergio verrekte een aanhechting, nieuwkomer Arouna Kone heeft last van een lies, Edrissa Sonko is nog steeds niet hersteld van een achillespeesblessure, Jerôme Colinet onderging een meniscusoperatie en verdediger Ger Senden liep tijdens de training verrekte enkelbanden op.

Bron: VI 17-09-2003
 

Belastingdienst pakt huurders skybox aan

De Nederlandse belastingdienst heeft zeker twee bedrijven aangepakt voor het huren van een skybox bij een club in het betaalde voetbal. Het bezoeken van een voetbalwedstrijd wordt in deze gevallen door de fiscus gezien als verkapt loon. ‘Daardoor wordt het huren van een skybox dubbel zo duur voor de werkgever’, zegt Marcel Kawka, verbonden aan BDO Accountants & Adviseurs, dat samenwerkt met werkgeversorganisatie FBO.’Het is een vreemde situatie, want waar leg je de grens? Ik heb begrepen dat het geen landelijk beleid is van de belastingdienst, maar het kan wel dat dit in de toekomst vaker voorkomt. Daardoor wordt het huren van een skybox veel minder interessant.’ De namen van de clubs en aangeslagen bedrijven worden niet bekendgemaakt.

Bron: VI 17-09-2003
 

Vergeten voetballer: Steve Goossen

Steve Goossen (34) speelde van 1990 tot 2002 voor Lierse SK (België), Vitesse en Sparta. De voormalige verdediger woont in Rotterdam. ‘Na mijn vertrek bij Sparta heb ik eerst een tijdje rust genomen. Op een gegeven moment attenteerde een vriend me op de mogelijkheden in het onroerend goed. Ik ben me daarin gaan verdiepen en sinds een maand of acht heb ik een bedrijf dat zich onder meer bezighoudt met het verhuren van winkelruimtes. Ik doe alles zelf en werk samen met iemand die een soortgelijk bedrijf heeft. Een opleiding heb ik er niet voor gehad, ik heb als het ware een leerschool in de praktijk. De investeringen doe ik bijvoorbeeld nadat ik inlichtingen heb ingewonnen bij een specialist. Ik investeer met het geld dat ik met het voetballen heb verdiend. Ik ben nog altijd dankbaar dat ik dat vak heb mogen uitoefenen, hoewel er misschien meer uit te halen was geweest. Mijn huidige werk bevalt me prima, het handel drijven heeft altijd al in me gezeten. Ik ga hier dan ook zeker mee verder, ik ben zelfs al met een aantal spectaculaire projecten bezig.

Daarnaast voetbal ik nog bij de zaterdaghoofdklasser Deltasport in Vlaardingen, waarvan Ton Pattinama trainer is. En ook dat bevalt me uitstekend. Het trainersvak heeft me nooit getrokken. De coaches met wie ik gewerkt heb kregen altijd zóveel kritiek, dat wil ik liever niet meemaken. Je ziet het nu weer aan Dick Advocaat. Nee, laat mij maar lekker werken in de gewone maatschappij. Het boek betaald voetbal is voor mij gesloten, hoewel ik het natuurlijk nog wel op de voet volg. Ik leid nu een heerlijk, rustig leventje, samen met mijn vrouw en mijn dochtertje van vier, in de mooie Rotterdamse wijk Prinsenland. Al met al heb ik niets te klagen.’

Bron: VI 17-09-2003
 

Vitesse-Roda JC live via internet

De wedstrijd Vitesse – Roda JC wordt zaterdag 20 september live uitgezonden door internetzender Yeahronimo.com. Een uitgebreide handleiding in het Nederlands is nu beschikbaar om te kijken of een computer geschikt is voor het bekijken van live-wedstrijden.

Klik hier voor een uitgebreide beschrijving en handleiding. Via een ADSL-verbinding (min. 467 Kbit/s) is de beeldkwaliteit optimaal.

Op de website http://www.yeahronimo.com staat het volledige concept en is een beschrijving van de mogelijkheden te lezen. Hiermee kun je testen of je PC aan de eisen voldoet om vandaag of in de loop van het seizoen een duel van Vitesse via Yeahronimo.com te bekijken.

Bron: Vitesse.nl 17-09-2003
 

Aleksandar Rankovic: ‘Toch heb ik de juiste keuze gemaakt’
Pal achter Vitesse

Toen Aleksandar Rankovic vorig jaar de overstap maakte van RAD Belgrado naar Vitesse had hij niet verwacht dat zijn nieuwe werkgever zó in de problemen zou komen. Voetballen tegen degradatie en elke dag weer ander verhalen over de financiële zorgen van de club. De 24-jarige Joegoslaaf had het zich allemaal heel anders voorgesteld. Tóch is de middenvelder blij en gelukkig met zijn huidige contract. Het rampseizoen is hij alweer vergeten.

“Ik ben op 31 augustus 1978 in Belgrado, Joegoslavië geboren. Mijn vader, moeder, broer en ik leidden een normaal, rustig leven. We hadden het thuis absoluut niet slecht. In eerste instantie was ik alleen geïnteresseerd in volleybal, maar omdat mijn vader voetbalde, kwam ik vanzelf meer in aanraking met dat spelletje. Als kind belandde ik bij een kleine amateurclub genaamd Sindelic, dicht in de buurt waar ik woonde. Al na zes maanden kwam RAD Belgrado naar me kijken en op mijn twaalfde werd ik door de Joegoslavische subtopper binnengehaald. Ik doorliep alle jeugdelftallen en op mijn zeventiende maakte ik mijn debuut in het eerste elftal. Op m’n twintigste verjaardag was ik al aanvoerder. Dat kwam als een verrassing voor me. Maar ik kreeg vertrouwen en respect van de trainer, de club en de supporters.”

lees verder...

Bron: ELF magazine nr. 8
 

Leefbaar Arnhem kritiseert traagheid reddingsoperatie

Leefbaar Arnhem heeft opnieuw felle kritiek op de traagheid van het college van burgemeester en wethouders wat betreft het reddingsplan voor Vitesse en Gelredome. De partij is als een van de voorstanders van het reddingsplan gisteren bijgepraat door de fractievoorzitters van PvdA en VVD. Die hadden met de CDA-fractievoorzitter vorige week donderdag vertrouwelijk overleg gehad met de collega-fractievoorzitters in Provinciale Staten. “Dat ze er nu pas achter komen dat er geen holding mag komen, omdat de provincie daar tegen is, is stuitend. Maanden werkt het college aan het reddingsplan en nu pas trekt het zo’n belangrijke conclusie. Dit college is incompetent. Niet alleen op dit dossier. We blijven de redding van Vitesse en Gelredome steunen. Daarna volgt een politiek oordeel. De redding van de club en het stadion maken we niet ondergeschikt aan machtsspelletjes”, aldus fractievoorzitter M. van Meurs van Leefbaar Arnhem.

Bron: De Gelderlander 17-09-2003
 

Amoah mogelijk zes weken eruit

Vitesse is Matthew Amoah mogelijk zes weken kwijt. Gevreesd wordt voor schade aan de binnenmeniscus van zijn rechterknie. Dat bleek gisterochtend uit onderzoek bij de bekende knietjesdokter Van Thiel. De 22-jarige aanvaller ondergaat vandaag in Winterswijk een kijkoperatie door dezelfde Van Thiel om de precieze schade te bepalen.

Hij is door die ingreep sowieso twee weken uitgeschakeld en mist de wedstrijden tegen Roda JC, Fortuna Sittard (beker) en FC Utrecht. Onwaarschijnlijk maar niet onmogelijk is dat hij de thuiswedstrijd op vrijdag 3 oktober tegen FC Twente haalt.

Mocht vanochtend blijken dat de binnenmeniscus is beschadigd, dan volgt direct een ingreep. In dat geval moet Vitesse rekening houden met een hersteltijd van zes weken. Amoah is dan tot begin november uitgeschakeld en mist naar alle waarschijnlijkheid acht wedstrijden, plus mogelijk nog een wedstrijd uit de derde ronde van de KNVB-beker.

Matthew Amoah is met twee treffers topscorer van Vitesse. Dat was hij de voorbije drie seizoenen ook al. Hij raakte zaterdagavond in Roosendaal geblesseerd nadat hij voor rust Vitesse nog op 1-0 had gezet tegen RBC.

Zijn afwezigheid betekent een forse slag voor trainer Edward Sturing. Eerder moest hij om financiële reden spits Bob Peeters laten gaan. Het enige alternatief in de punt van de aanval is Emile Mbamba. Jhon van Beukering en Mamadou Zongo zijn nog onvoldoende fit.

De noodzaak tot versterking van de selectie is groot, maar de portemonnee leeg.

Bron: De Gelderlander 17-09-2003
 

Bekerduel Vitesse 10 euro

Bezoekers van de bekerwedstrijd Vitesse-Fortuna Sittard moeten 10 euro betalen voor een kaartje. Het duel wordt dinsdag 23 september om 20.00 uur gespeeld in stadion Gelredome. Vitesse hanteert een vast tarief.

“Schappelijk en laagdrempelig”, noemt woordvoerster Ester Bal de prijs. “Seizoenkaarthouders hebben geen voordeel, maar zijn minder geld kwijt dan vorig jaar toen ze een gereduceerd tarief hadden.”

Voor de wedstrijd gelden geen extra veiligheidsmaatregelen. De kaartverkoop is vrij, iedereen kan een toegangsbewijs kopen bij de verkooppunten van Ticket box.

Vitesse won de eerste ronde van de KNVB-beker in Uden van hoofdklasser Udi’19 (4-0). Vitesse verwacht geen stormloop voor de wedstrijd tegen de eerste divisonist. Een groot deel van de tribunes blijft gesloten. De noordzijde is dicht, evenals de bovenste helft van de oost- en de westzijde.

Bron: De Gelderlander 17-09-2003
 

Feyenoord – Vitesse naar zaterdag

De KNVB heeft de wedstrijd Feyenoord – Vitesse verplaatst naar zaterdag 22 november om 20.00 uur. Het duel was vastgesteld voor zondagmiddag 23 november.

Bron: De Gelderlander 17-09-2003
 

Kijkoperatie Amoah

Door zijn blessure aan de rechterknie ondergaat Matthew Amoah woensdag een kijkoperatie. Gevreesd wordt voor een beschadiging van de binnenmeniscus. De aanvaller blesseerde zich afgelopen zaterdag in de uitwedstrijd in Roosendaal tegen RBC (1-1). In de 78e minuut moest hij het veld verlaten en werd vervangen door Emile Mbamba. Dinsdag is de rechterknie onderzocht door dokter Van Thiel in Winterswijk en woensdag zal Amoah een kijkoperatie ondergaan. De wedstrijd tegen Roda JC moet hij in ieder geval aan zich voorbij laten gaan, net als de geschorste Gert Claessens. Meer informatie over de kijkoperatie volgt zodra bekend.

Bron: Vitesse.nl 16-09-2003
 

Feyenoord-Vitesse naar zaterdag

De competitiewedstrijd tussen Feyenoord en Vitesse is verplaatst van zondag 23 november naar zaterdag 22 november. Het duel in de 12e competitieronde begint om 20.00 uur. De wedstrijd stond oorspronkelijk gepland op zondag 23 november. Het duel blijft een live-uitzending van abonneezender Canal+ en begint om 20.00 uur. Vorig seizoen eindigde het competitieduel in een nipte overwinning voor de Rotterdammers: 2-1. Invaller Anthony Lurling schoot de bal in de 93e minuut onberispelijk achter doelman Jevric. In het bekertoernooi verloren de Arnhemmers in de Kuip met 3-1.

Bron: Vitesse.nl 16-09-2003
 

Kijkoperatie voor Matthew Amoah

Vitesse-aanvaller Matthew Amoah moet woensdag een kijkoperatie aan zijn rechterknie ondergaan. De Ghanees raakte zaterdagavond tegen RBC Roosendaal (1-1) geblesseerd aan het gewricht. Dinsdag is de knie onderzocht door dokter Van Thiel. Gevreesd wordt voor een blessure aan de binnenmeniscus.

Amoah, met twee goals topscorer van de Arnhemse club, zal zaterdag in ieder geval de thuiswedstrijd tegen Roda JC moeten missen. Ook de geschorste Gert Claessens is er tegen de Limburgers niet bij.

Bron: Omroep Gelderland 16-09-2003
 

Matthew Amoah staat wekenlang buitenspel

Vitesse moet het de komende weken waarschijnlijk stellen zonder aanvaller Matthew Amoah. De clubtopscorer heeft zaterdag in het duel met RBC een blessure aan de meniscus opgelopen. Amoah liet gisteren een echo maken van zijn gekwetste rechterknie. Daaruit bleek dat de binnenband en vooral de binnenmeniscus een flinke tik hebben gehad. Zondag, daags na de wedstrijd tegen RBC, kampte de 22-jarige Ghanees met veel vocht in de knie. Vandaag wordt de kwetsuur van Amoah verder onderzocht. Dan wordt ook bekeken of een (kijk)operatie noodzakelijk is.

Bron: De Gelderlander 16-09-2003
 

Vitesse moet met de billen bloot: degradatie of speler(s) kopen

Vitesse kan de komende weken waarschijnlijk geen beroep doen op topscorer Matthew Amoah. De Arnhemse club staat voor een cruciale keuze: alsnog de selectie versterken of doorgaan op de weg richting eerste divisie, wat het einde van de club betekent.

Crisismanager Theo Mommers saneert met de botte bijl bij Vitesse. En de gemeentepolitiek in Arnhem buigt zich voor de 483ste keer over een manier waarop de voetbalclub en het stadion Gelredome voor de stad behouden kunnen blijven. Maar in de onoverzichtelijke chaos rondom de club wordt voorbij gegaan aan het grootste gevaar: de sportieve perspectieven zijn levensbedreigend.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 16-09-03
 

Provincie zet Arnhem mes op de keel voor definitief reddingsplan

De provincie Gelderland zet de gemeente Arnhem het mes op de keel over hoe het reddingsplan voor Vitesse en Gelredome er uit moet zien. Vandaag behandelt het Arnhems college van burgemeester en wethouders een brief van gedeputeerde N.J. Wijsman van Gelderland.

Burgemeester P. Krikke en wethouder R. Gast van Arnhem hebben vorige week van commissaris van de Koningin J. Kamminga en Wijsman te horen gekregen hoe de provincie aankijkt tegen de mogelijkheden voor de redding. Dat gebeurde ook door de fractievoorzitters van CDA, PvdA en VVD.

“We hebben de randvoorwaarden voor de redding aangegeven: het stadion moet multifunctioneel zijn, de naam Gelredome houden en de achtergestelde lening blijft van kracht”, aldus Wijsman, “Dat was al heel lang bekend, maar de gemeente wilde het nog eens op schrift.”

De provincie heeft Gelredome bij de bouw voor ruim elf miljoen euro een achtergestelde lening verstrekt. Bij de voorbereidingen van het reddingsplan dacht de gemeente lange tijd dat de provincie de lening al had geschrapt als oninbaar. Bovendien heeft de provincie aangegeven niet akkoord te gaan met een holding boven Vitesse en Gelredome. Daarmee zou het mogelijk worden om winsten van Gelredome door te sluizen naar Vitesse. De provincie wil, met de achtergestelde lening als stok achter de deur, niet dat er geld van het multifunctionele Gelderse stadion gaat naar de Arnhemse voetbalclub.

De provincie heeft wel aangedrongen op een snelle redding, nadat de gemeente er sinds begin dit jaar aan werkt. “Als de gemeente de redding laat mislukken, hoeven ze niet meer bij de provincie aan te komen voor geld uit het potje grotestedenbeleid omdat voor twintigduizend mensen hun hobby is verdwenen”, verwoordde een ingewijde de druk die op de gemeente is gelegd.

Bron: De Gelderlander 16-09-2003
 

Janssen scoort zonder creatineshake ook wel

Theo Janssen voetbalt dit seizoen bij het Belgische RC Genk. De Gelderlander volgt de kleurrijke Arnhemmer, voor een jaar verhuurd door Vitesse, op de voet. Vandaag deel I over zijn eerste doelpunt, de 0 – 2 bij Standaard Luik, en de creatineshake.

Een bevrijding zo’n eerste doelpunt, lijkt me?

“Het is wel lekker natuurlijk, maar ik was niet op zoek naar een doelpunt. Al zat het er wel aan te komen. Elke wedstrijd zat ik er dicht bij. Het was een vrije trap u

lees verder...

Bron: De Gelderlander 16-09-03
 

Amoah twijfelgeval voor Roda JC

Behalve de geschorste Gert Claessens moet Vitesse zaterdag tegen Roda JC waarschijnlijk nog een andere belangrijke speler missen. Topscorer Matthew Amoah heeft nog problemen met zijn rechterknie. Maandag werd de knie in het ziekenhuis onderzocht. Gevreesd werd voor schade aan de binnenband van het gewricht. maar dat is inmiddels uitgesloten. Ook de meniscus van de Ghanese aanvaller is niet beschadigd. Amoah wordt dinsdag verder onderzocht. Hij viel zaterdag tegen RBC Roosendaal uit nadat hij eerst zijn tweede treffer van het seizoen had gescoord.

Bron: Omroep Gelderland 15-09-2003
 

Akkoord over sociaal plan Vitesse

De vakbond FNV Sport heeft met Vitesse een sociaal plan afgesproken. Bij de noodlijdende voetbalclub verdwijnen 20 van de 50 voltijdbanen. De bond en de Arnhemse club zijn overeengekomen dat werknemers worden begeleid in het vinden van een andere baan. Ze krijgen als aanvulling op een WW-uitkering een ontslagvergoeding. In het betaald voetbal vallen spelers en trainers onder een CAO. Voor het overige personeel, waar het hier om gaat. geldt dit niet. Volgens FNV Sport is het de eerste keer dat in de voetballerij iets collectiefs voor deze werknemers wordt geregeld.

Bron: Omroep Gelderland 15-09-2003
 

Theo Janssen wordt wekelijks beter

De door Vitesse aan RC Genk verhuurde middenvelder Theo Janssen is tot nu toe bezig aan een goed seizoen in de Belgische competitie. Janssen maakte zondag tegen Standard Luik uit een vrije trap zijn eerste doelpunt voor Genk: “Het was wel een moeilijke plek, vlakbij de achterlijn, maar ik probeerde het toch ineens. De bal was al goed en werd bovendien nog aangeraakt door de muur.” Genk won met 2-0 en staat nu derde achter Anderlecht en Club Brugge: ‘Een belangrijk doelpunt, want het was de beslissing vlak voor tijd. We wonnen met 2-0 van een hele sterke ploeg.”

Janssen heeft het uitstekend naar zijn zin bij RC Genk: “Ik probeer om superfit te worden. Het gaat iedere week beter. De vorige wedstrijd speelde ik 70 minuten en gaf ik een beslissende pass en nu scoorde ik zelfs. Na een paar wedstrijden al een doelpunt, dat voor iemand die in 90 wedstrijden maar twee keer heeft gescoord.”

Het leven in Belgie gaat Janssen ook goed af: “Het bevalt me hier. het is heel rustig. De club heeft echt een goed niveau, in Nederland zouden we de vierde club zijn. Af en toe ben ik nog wel in Arnhem. Ik vind het erg dat het slecht gaat met Vitesse, terwijl ze tegen Ajax nog zo goed speelden.”

Bron: Omroep Gelderland 15-09-2003
 

GroenLinks wil geld voor burgers en niet voor Vitesse

De Arnhemse gemeenteraadsfractie van GroenLinks dient een raadsmotie in om geld beschikbaar te stellen aan Arnhemse burgers in plaats van geld voor Vitesse/Gelredome. Het gaat om de rekening van drie ton van accountantsbureau Ernst & Young dat in opdracht van de gemeente de boeken van Gelredome en Vitesse doorvlooide. “Wethouder Gast heeft verzekerd dat de gemeente geen gemeenschapsgeld besteedt aan Gelredome en Vitesse. Alle kosten worden door stadion en club terugbetaald”, aldus fractievoorzitter W. van Loon. “De kosten van dit onderzoek komen dus voor rekening van Vitesse en Gelredome.” Uit de jaarreking 2002 blijkt de gemeente miljoenen euro’s over te houden. Het college van burgemeester en wethouders wil daarmee ook de rekening van Ernst & Young betalen. GroenLinks is daar tegen en vindt dat het geld naar de Arnhemse wijken moet.

Bron: De Gelderlander 15-09-2003
 

Vitesse is eredivisie bijna onwaardig

Vitesse probeert te overleven met een selectie die nauwelijks eredivisie waardig is. Om niet te degraderen moet het afgeroomde team van trainer Edward Sturing punten sprokkelen, zoals zaterdag bij RBC Roosendaal (1 – 1). Met samengeknepen billen trok Vitesse in Roosendaal het eerste punt over de streep. Het zei alles over de status van het huidige Vitesse. De Arnhemse club zit in een fase waarin onverantwoorde risico’s worden genomen.

Crisismanager Theo Mommers werkt zich een slag in de rondte om de club te behoeden voor een faillissement. De gemeente tracht met een nieuw reddingsplan bij te dragen aan een oplossing, maar aan het grootste gevaar wordt geen aandacht geschonken. Vitesse kan alleen overleven indien het op het hoogste niveau blijft voetballen, maar hoofdtrainer Edward Sturing zit opgezadeld met een selectie die nauwelijks eredivisiewaardig is.

In Roosendaal bleek waartoe de sportieve uitholling zal lijden. Vitesse mag tegenwoordig al blij zijn met een puntje bij RBC, allesbehalve een hoogvlieger in de eredivisie. Sturing liet zijn mannen zaterdag voor het eerst opdraven in het nieuwe systeem, met drie middenvelders, twee vleugelspitsen en Matthew Amoah als klassieke centrumspits. De strijdwijze voldeed een helft redelijk, maar er ging veel te veel fout. Spelen met buitenspelers heeft alleen zin als de vleugels goed bezet blijven. Daarvan was geen sprake. Nicky Hofs en de onthutsend zwakke Didier Martel trokken te veel naar binnen, zodat de opbouw over de zijkanten achterwege bleef.

Vitesse had dan ook een cadeautje van arbiter Vink nodig om op voorsprong te komen. Amoah schoot een vrije trap vanaf vijf meter knap in de kruising, na een ten onrechte bestrafte terugspeelbal van Melvin Fleur. Nadat Danny Hesp RBC lanszij had gekopt (1-1), redde doelman Dragoslav Jevric het eerste punt voor Vitesse. Hij keerde in de slotfase een strafschop van Hesp.

Eigenlijk is het systeem niet eens zo belangrijk. Het gaat om kwaliteit. En die is bij Vitesse onvoldoende aanwezig. De linkerkant wordt zo langzamerhand een drama. Martel blijft ondermaats presteren, back Purrel Fränkel speelt veel te onrustig en als Gert Claessens een zwakke dag heeft, blijft er niets meer over van de daadkracht van Vitesse.

Claessens toonde in Roosendaal dat hij zijn rol in het nieuwe systeem nog niet heeft gevonden. De Belg kreeg kreeg in de tachtigste minuut rood (tweede geel), nadat hij zich onprofessioneel liet provoceren door Sidney Lammens.

Door alle financiële problemen is Sturing in een uiterst moeilijke positie gedrukt. Hij kan falende spelers niet eens vervangen, simpelweg omdat er geen alternatieven zijn. Sturing moet zich even trainer van Vitesse A1 gewaand hebben, toen hij zaterdag naast zich keek op de reservebank. Raymond Fafiani en Eldridge Rojer komen nog te kort voor de hoofdmacht, de aanvallers Mamadou Zongo en Jhonny van Beukering zijn nog niet voldoende fit voor het grote werk en Emile Mbamba kan maar niet overtuigen in de speelminuten die hij krijgt.

Mbamba kwam in Roosendaal Amoah vervangen. Ook Ricky Bochem maakte in de slotfase zijn opwachting. Hij verving Martel en toonde in twaalf minuten dat er zowaar een lichtpuntje is in de kwaliteitsarme selectie. Bochem toont altijd strijdlust, hij kan lopen én voetballen. In de blessuretijd kopte Hofs bijna de 1-2 binnen, na een gave voorzet van Bochem. Als Bochem zich zo blijft manifesteren, dan gaat hij een basisplaats afdwingen.

Zaterdag, in de thuiswedstrijd tegen Roda JC, zal hij waarschijnlijk al in de basis beginnen. Claessens ontbreekt dan wegens een schorsing. Sturing zal met zijn spelers punten moeten sprokkelen in de komende maanden. Zeker tot aan de winterstop. Misschien dat de nood tegen die tijd zo hoog is, dat de vele machthebbers in en rondom de club dan doorhebben dat het elftal een kwaliteitsinjectie nodig heeft om te overleven in de eredivisie.

Bron: De Gelderlander 15-09-2003
 

Claessens is er ook ‘helemaal niet goed van’

Gert Claessens was er niet van overtuigd dat hij zaterdagavond bij RBC het eerste Vitesse-slachtoffer was van de nieuwe ‘relregel’. De Belg keerde na een maand absentie terug en kreeg rood.

Scheidsrechter Pieter Vink gaf Claessens en zijn landgenoot Sidney Lammens van RBC zaterdagavond tien minuten voor tijd geel. Beide spelers kregen het lichtelijk met elkaar aan de stok. Om vuurtjes snel te blussen moeten scheidsrechters dan direct de beide hoofdrolspelers geel geven. De nieuwe relregel.

Claessens: “Als ik die gele kaart kreeg voor duwen, is het het dom. Maar volgens mij had hij de gele kaart al in zijn hand en kreeg ik hem voor het duel. En dan vind ik het gewoon zwak. Het was een duel, ik stond achter hem en wilde voor hem komen, gewoon wat geduw en getrek. Het zit ook in het spel, er gebeuren veel zaken in een voetbalwedstrijd.”

Claessens was ook niet best te spreken over het oordeel van arbiter Pieter Vink. “Uilenberg heeft ons maandag de regels uitgelegd. Je moet wel kijken hoe zwaar het is en hoe de situatie is. Als je ziet wat er wel toegelaten wordt, dan fluit je niet consequent als scheidsrechter.”

Trainer Edward Sturing was ook niet erg tevreden over Vink (“hij speelde een bepalende rol”) maar was ook boos op Claessens. “Ja, maar als je kijkt waarom ik de eerste kaart pak. Dat was ook voor iemand anders.”

Hij noemde geen naam, maar bedoelde Didier Martel, die dom en gevaarlijk balverlies leed, waarna Claessens de tegenstoot elimineerde ten koste van een gele kaart. De Belg krijgt een duel schorsing en kan zaterdag tegen Roda JC niet spelen. Claessens zelf is daar ook niet blij mee. Hij miste al twee duels door een enkelblessure. “Ik ben er ook helemaal niet goed van. Het was mijn eerste wedstrijd na een maand. Ik heb ook weinig in de groep kunnen trainen. In dat opzicht is het inderdaad niet slim van mij. Nu mis ik weer een wedstrijd, ik ga er niet op vooruit.”

Of Vitesse er wel op vooruit gaat in het nieuwe systeem met drie spitsen en drie middenvelders, is ook de vraag. “Een interessant systeem”, reageerde Claessens: “maar het is even wennen. Al is het voor Matthew Amoah in de spits wel erg moeilijk. Ik heb het zelf wel eerder gespeeld. Twee jaar met Club Brugge, ook als linker middenvelder. Helemaal nieuw is het voor mij niet.”

Voor rust hield Vitesse wel stand, maar creëerde zelf weinig tot niets. “We konden RBC wel goed opvangen. Zij wisten het ook niet. In de tweede helft was het ondermaats. We bleven te veel hangen, waardoor we in de problemen kwamen. Als je zo ver terugkrabbelt en je krijgt een sterkere ploeg tegenover je, dan wordt het moeilijk. Op een of andere manier moeten we iets vinden om druk vooruit te kunnen zetten. Anders kom je tegen een beter voetballende ploeg in de problemen.”

Hoewel hij met een slecht gevoel Roosendaal verliet, koesterde Claessens toch maar het eerste puntje van het seizoen. “Gelukkig voor de ploeg pakt Drago (keeper Dragoslav Jevric, red.) die penalty. We moeten blij zijn met een punt. Het is niet veel maar het geeft toch een beter gevoel dan nul op twaalf”, aldus Claessens.

Een punt verwijderd van de nullijn is echter geen reden om Vitesse op weg te achten naar de middenmootpositie, het doel voor dit seizoen. “Het wordt een lange en zware strijd. Zo lang wij op deze positie staan, moeten wij ons als degradatiekandidaat beschouwen. We moeten eerst zien van deze positie weg te komen.”

Claessens wist uiteindelijk nog net een lichtpuntje te vinden in het stadion waar Vitesse vorig seizoen het lot van trainer Mike Snoei bezegelde met een kansloze 3-1 nederlaag. In die wedstrijd maakte de ploeg zo’n armoedige indruk dat het Roosendaalse publiek de bezoekers hartstochtelijk toejuichte bij de eretreffer van Emile Mbamba.

Claessens: “Och, ik heb hier toch nooit eerder een punt gepakt.”

Bron: De Gelderlander 15-09-2003
 

Dragoslav Jevric: ‘Ik ga op mijn gevoel af’

Dragoslav Jevric was zaterdagavond de held van Vitesse. De doelman keerde in de slotfase een strafschop van Danny Hesp, waarmee hij het eerste punt voor de Arnhemse ploeg veiligstelde. “Ik ga bij een strafschop altijd op mijn gevoel af”, zei Jevric, die geen gebruik maakt van een boekje met gegevens over ervaren strafschopspecialisten als Hesp. “Nee, dat heb ik niet. Ik weet ook niet of hij al eens eerder een strafschop op mij heeft genomen.”

Jevric kreeg een extra complimentje van trainer Edward Sturing na afloop. “Hij heeft een punt voor ons gepakt”, aldus Sturing. “Voor de spelers is het prettig dat het eerste punt binnen is. Ik ga door met dit systeem en hoop dat deze 1-1 een stimulans is om beter te gaan spelen en meer punten te pakken.”

Bron: De Gelderlander 15-09-2003
 

Amoah waarschijnlijk.niet tegen Roda JC

Vitesse-trainer Edward Sturing moet het zaterdag waarschijnlijk stellen zonder Matthew Amoah, in de thuiswedstrijd tegen Roda JC. De aanvaller uit Ghana viel zaterdag bij RBC uit met een knieblessure. Amoah werd in het duel met RBC hard geraakt op de binnenkant van het kniegewricht. Gisteren zat er veel vocht in zijn knie, waardoor de kans klein lijkt dat Amoah zaterdag kan spelen tegen Roda JC. Vandaag zal de spits een scan laten maken van de knie. Dan moet de ernst van de blessure duidelijk worden.

Bron: De Gelderlander 15-09-2003
 

Onvrede over de voetbalregels

Vitesse en RBC hadden zaterdagavond in Roosendal beide reden tot beklag over de interpretatie van de voetbalregels. Na afloop van het duel (1 – 1) voelde iedereen zich verliezer van de spelregels. Twee regels stonden zaterdagavond volop ter discusssie; de inmiddels ingeburgerde maar nog steeds arbitraire terugspeelregel en de nieuwe ‘relregel’. Beide regels hebben iets gemeen. Nodig is een scheidsrechter die de wetten van het spel en de knikkers aanvoelt.

Nieuw voor de heren voetballers is dat twee spelers die een opstootje veroorzaken standaard de gele kaart krijgen. Dit om massale kloppartijen en andere uitwassen te voorkomen. Het spel moet netter. Met al geel op zak had Vitessenaar Gert Claessens daaraan moeten denken. Tien minuten voor tijd raakte hij in conflict met Sydney Lammens. Arbiter Pieter Vink trok twee keer geel voor de ‘relschoppers’ en voor Claessens betekende dat rood.

Juist maandag had scheidsrechtersbaas Jaap Uilenberg van de KNVB in Arnhem tekst en uitleg gegeven over de nieuwe spelregels. Dat leidde op sportcentrum Papendal tot een discussie met een open einde. Assistent-trainer Theo Bos van Vitesse legde Uilenberg een voorbeeldje voor. “Stel dat de tegenstander van Martel al geel heeft. Dan zeg ik gewoon tegen Martel dat hij een duwpartijtje begint. Krijgt zijn tegenstander standaard geel en dus rood.”

Dat was niet de bedoeling van de regel, zo legde Uilenberg uit. Maar ja, het is wel een van de mogelijke gevolgen. In de voetballerij gaat het om de knikkers en dus wordt het als ‘professioneel’ gezien om een tegenstander zo een oor aan te naaien.

RBC-trainer Robert Maaskant vindt de regel dan ook een gedrocht: “Omdat je er op kunt spelen, is het een regel van niks.” Vitesse-trainer Edward Sturing was vooral boos op Claessens. “Ik vind het dom, hij moet zich inhouden.”

Voor rust had Vitesse de regels mee, dankzij scheidsrechter Vink. Verdediger Melvin Fleur raakte de bal verkeerd en doelman Michael Aerts greep hem klemvast. ‘Terugspeelbal’, oordeelde Vink. Matthew Amoah schoot de toegekende vrije trap vanaf vijf meter binnen: 0-1. “De eerste de beste speler die zo’n terugspeelbal kan geven, moet ik bij RBC nog tegenkomen”, foeterde trainer Maaskant: “Die beslissing sloeg echt nergens op. Keeperstrainer Abe Knoop van Vitesse was het eens met Maaskant. “Die regel is in het leven geroepen om spelbederf te voorkomen. Daar was geen sprake van. Hiervoor is die regel nooit uitgevonden.”

Bron: De Gelderlander 15-09-2003
 

Matthew Amoah prefereert 4-4-2

Vitesse-spits Matthew Amoah was niet zo te spreken over het nieuwe sgsteem van Vitesse, waarin hij alleen centraal in de aanval moet spelen. “Voor mij is dit systeem niet prettig, ik heb liever een 4-4-2 systeem. Maar ik snap de trainer wel, we hadden nul punten met 4-4-2. Ik moet voor de ploeg werken, dat is nu belangrijk. Ik hoop dat het volgende week beter gaat.”

Amoah viel uit met een knieblessure: “Ik kreeg een tik op mijn rechterknie. Ik heb nu last van de binnenband, het lijkt erop dat het gekneusd is. Voor de zekerheid.laten we misschien even een foto maken.

Bron: Omroep Gelderland 13-09-2003
 

Sturing: “Rode kaart Claessens dom”

Gert Claessens haalde het einde van de wedstrijd RBC-Vitesse niet. De ervaren Belg kreeg zijn tweede gele kaart na een opstootje met zijn landgenoot Sydney Lammens van RBC. Gert Claessens droop zwaar aangeslagen af en weigerde ieder commentaar op het incident. Trainer Edward Sturing was na afloop boos op Claessens: “Ik vind het dom. We hebben afgelopen week hierover nog uitleg gekregen van Jaap Uilenberg. Bij een relletje krijgen voortaan beid spelers geel. Gert had al geel, dan mag je jezelf niet laten provoceren.” Sturing bedankte doelman Jevric extra. omdat hij toch nog een punt redde.

Bron: Omroep Gelderland 13-09-2003
 

Nick Hofs: “Op zich niet superslecht”

Vitesse-speler Nick Hofs vond dat een gelijkspel bij RBC nog meeviel: “We komen nog goed weg dat Jevric die penalty pakt. Maar aan de andere kant kan ik in de extra tijd ook nog de 2-1 voor ons binnenkoppen.” Hofs vond dat het niveau van Vitesse nog redelijk was: “Op zich was het niet superslecht. We gaven bijna niks weg, alleen die 1-1 kregen we veel te snel tegen en op een onnodige manier, maar positioneel bleven we goed spelen.” De rechterspits weet dat Vitesse weinig opschiet met een gelijkspel: “We hadden hier meer kunnen halen. Eigenlijk schiet je nooit wat op met een punt.”

Bron: Omroep Gelderland 13-09-2003
 

Eerste punt voor Vitesse bij RBC

Vitesse heeft in de vierde competitiewedstrijd het eerste punt behaald. Bij RBC Roosendaal speelden de Arnhemmers met 1-1 gelijk. In een kwalitatief zeer armoedig duel had Vitesse de eerste helft de controle over het spel. Het leidde nauwelijks tot kansen. Na een half uur speelde RBC verdediger Danny Hesp terug op doelman Aerts. Scheidsrechter Vink oordeelde dat dit bewust gebeurde en kende een vrije trap toe vlakbij het RBC-doel.

Matthew Amoah vond na een klein tikje van Nick Hofs het gaatje: 0-1. Daarna had Vitesse nog kansen via opnieuw Amoah en de bedrijvige Hofs. Na rust was de partij erg mat en trok Vitesse zich teveel terug. Daardoor riep de ploeg de problemen over zich af. Na een corner van Ikedia kopte Molenaar de bal bij de tweede paal. Hesp knikte vervolgens de glijkmaker binnen: 1-1.

Nadat Matthew Amoah uitviel met een knieblessure raakte Vitesse nog een speler kwijt: Gert Claessens kreeg zijn tweede gele kaart na een incident met Lammens. Na hands van Purrel Fränkel leek het helemaal mis te gaan, maar doelman Dragoslav Jevric stopte de strafschop van Hesp. In de blessuretijd had Vitesse nog kunnen winnen, maar een kopbal van Hofs werd gered door Aerts.

Bron: Omroep Gelderland 13-09-2003
 

RBC – Vitesse (1-1)

Vitesse heeft zaterdagavond in Roosendaal met moeite het eerste punt in de competitie behaald. Jevric redde de ploeg zeven minuten voor tijd door het strafschop te stoppen. De eerste helft was van een zeer matig niveau en doelkansen waren op slechts een paar vingers te tellen. Vitesse leunde rustig achterover en RBC probeerde tevergeefs gevaarlijk te worden door in een laag tempo te spelen. Tot de 29e minuut gebeurde er dan ook niks. In die minuut pakte doelman Aerts een terugspeelbal in zijn handen en scheidsrechter Vink gaf een op zes meter van het doel een vrije trap. Met elf spelers van RBC op de doellijn schoot Amoah de bal keihard in de bovenhoek. Uit een lange bal van Dingsdag kreeg Amoah zes minuten na zijn doelpunt een tweede mogelijkheid. Een sterke individuele actie eindigde op de vuisten van Aerts. RBC wist twee minuten voor rust nog gevaarlijk te worden, maar Jevric redde prima op een vrije trap.

Door de voorsprong van de Arnhemmers begonnen beide ploegen een stuk strijdvaardiger aan de tweede helft. Ondanks de geestdrift bij de thuisploeg kwam de gelijkmaker vrijwel uit het niets. De vierde corner van de ploeg in het oranje werd bij de tweede paal teruggekopt en door verdediger Hesp achter Jevric gekopt. Na de gelijkmaker bleef RBC de aanval zoeken, maar was slechts gevaarlijk met schoten van afstand die een eenvoudige prooi waren voor Jevric. Vitesse wist daar in aanvallend opzicht niks tegenover te stellen. Twaalf minuten voor tijd paste trainer Sturing twee wissels toe. Bochem kwam voor Martel en Amoah moest geblesseerd het veld verlaten en werd vervangen door Mbamba. Nog geen dertig seconden later speelde de ploeg met tien man. Claessens was een van de twee hoofdrolspelers bij een opstootje en kreeg daarvoor zijn tweede gele kaart en dus rood. Het was daarmee nog niet gedaan met gekke momenten in Roosendaal. Zeven minuten voor tijd maakte Frankel een domme handsbal en mocht Hesp vanaf elf meter zijn tweede van de avond binnen schieten. Jevric redde echter uitstekend op de inzet van de voormalige speler van NEC. In de tweede minuut van de extra tijd kopte Hofs uit een scherpe voorzet van invaller Bochem nog op het lichaam van de doelman van RBC, waardoor het bij 1-1 bleef.

Statistieken

RBC – Vitesse 1-1 (0-1)
0-1 Amoah ’30
1-1 Hesp ’56

Scheidsrechter: P. Vink
Toeschouwers: 5.000
Gele kaarten: Martel (Vitesse), Lammens, Hesp, Fleur (RBC)
Corners: RBC 5 en Vitesse 6
Rode kaart: Claessens (2x geel’80)

RBC
Aerts, Lammens, Molenaar, Hesp, Fleur, Oliseh (’88 Daelemans), Ikedia, De Graaf, Youssouf (’76 Thompson), Tininho (’90 Hertog) en Nino.

Vitesse
Jevric, Cornelisse, Konterman, Dingsdag, Frankel, Rankovic, Schaars, Claessens, Hofs, Amoah (’78 Mbamba)en Martel (’78 Bochem).

Bron: Vitesse.nl 13-09-2003
 

Komende dagen cruciaal voor Vitesse en Gelredome

Komende dagen zijn cruciaal voor Vitesse en Gelredome. Betrokkenen werken dit weekeind door om het afgelopen dagen overeengekomen nieuwe reddingsplan uit te werken. Het plan heeft de instemming van de voorzitters van de fracties van CDA, PvdA en VVD in de Arnhemse gemeenteraad en in Provinciale Staten. Zij moeten hun eigen fracties nog overtuigen en ook de andere fracties moeten er nog mee instemmen. Gelredome en Vitesse moeten ook nog instemmen met het nieuwe plan. Het plan wijkt op de twee meest cruciale punten af van het oude reddingsplan van de gemeenteraad: geen holding Vitesse/Gelredome en de gemeente koopt de aandelen van het stadion.

Bron: De Gelderlander 13-09-2003
 

Nieuw plan voor redding van Vitesse en Gelredome

Een nieuw plan moet Vitesse en Gelredome redden. Provincie en gemeente werken samen om tot een oplossing te komen. Dat hebben de voorzitters van de fracties van CDA, PvdA en VVD in Provinciale Staten en de Arnhemse gemeenteraad in een besloten beraad afgesproken. Arnhem koopt voor 25 miljoen euro stadion Gelredome, inclusief de grond. Daarmee wordt een oude lening van het stadion aan de voetbalclub van 4,6 miljoen euro afgelost. Daarnaast verstrekt de gemeente een lening van 5,4 miljoen aan de voetbalclub. De provincie handhaaft de achtergestelde lening van ruim 11 miljoen euro aan Gelredome, die door de gemeente wordt overgenomen. De provincie houdt een eerder voorgestelde lening van 4,5 miljoen aan Gelredome achter de hand als het stadion dat nodig heeft.

Bron: De Gelderlander 13-09-2003
 

Oude plan gemeente van tafel

Het oude reddingsplan van de gemeente Arnhem voor Vitesse en Gelredome is totaal van tafel. Alleen het plan voor een nieuw bestuur van Vitesse staat nog overeind, inclusief de doelstelling om de Arnhemse voetbalclub en het Gelders stadion te redden.

In het oude reddingsplan zouden Gelredome en Vitesse een holding moeten vormen. Van de aandelen, en daarmee ook de risico’s van de exploitatie van het stadion, wilden de gemeenteraad en wethouder R. Gast niets hebben.

Deze twee van de drie hoofdpunten voor de redding zijn nu niet meer aan de orde. Het college van burgemeester en wethouders had al eerder geconcludeerd dat het reddingsplan niet uitvoerbaar was. De fractievoorzitters van de Arnhemse coalitie weigerden echter een alternatief reddingsplan.

Tijdens het besloten beraad van de voorzitters van de fracties van CDA, PvdA en VVD in Provinciale Staten en de Arnhemse gemeenteraad bleek echter dat een andere oplossing nodig en haalbaar was.

Er komt nu geen holding. Stadion en club blijven zelfstandige bedrijven. De gemeente koopt zowel het stadion als de grond, inclusief de aandelen voor 25 miljoen euro: zeven miljoen voor de grond en achttien miljoen voor het gebouw. Daarmee worden de schulden bij het bankconsortium afgelost.

De provincie heeft bedongen dat de gemeente het stadion niet doorverkoopt en dat de naam van Gelredome wordt gehandhaafd. Op die voorwaarden mag de gemeente de achtergestelde lening van ruim elf miljoen euro van de provincie aan Gelredome overnemen zonder te moeten betalen. Als de gemeente het stadion wel verkoopt, moet de achtergestelde lening worden terugbetaald.

In een nog ouder reddingsplan van het stadion zou de provincie nog eens een lening van 4,5 miljoen aan Gelredome verstrekken. Die houdt de provincie nog even in eigen zak. Als het geld nodig is voor het stadion, wordt de lening alsnog verstrekt.

“Je vraagt je echt af waarom deze reddingsoperatie zo lang heeft moeten duren”, zegt vervangend Arnhems VVD-fractievoorzitter A. Zijlstra. “Gelukkig zijn we er als wijze heren goed uitgekomen”, is het enige dat fractievoorzitter H. de Vries van het CDA in Provinciale Staten kwijt wil. “Ik ben er ontzettend blij mee. Hiermee kunnen we ons richten op de zaken die ook belangrijk zijn voor de stad en waar we als gemeenteraad voor zijn gekozen”, stelt Arnhems CDA-fractievoorzitter F. Janssen.

Bron: De Gelderlander 13-09-2003
 

Vitesse jaagt met vleugelspitsen op eerste zege

Nu de versterking van buitenaf niet doorgaat, kiest Vitesse-trainer Edward Sturing definitief voor een nieuwe speelwijze. Met vleugelspitsen jaagt de coach op de eerste punten, vanavond in de uitwedstrijd tegen RBC Roosendaal.

Vitesse staat na drie competitieduels op nul punten. En dus rinkelen de alarmbellen al vroeg in het seizoen in Arnhem. De meest voor de hand liggende oplossing kan geen doorgang vinden. Vitesse heeft geen geld voor het versterken van de afgeroomde selectie. “Met een dichte portemonnee is het moeilijk zaken doen”, zegt Edward Sturing.

En dus heeft de trainer gezocht naar de mogelijkheden die de huidige spelersgroep bieden. Na de aftocht van Bob Peeters naar Millwall bewezen nederlagen tegen NAC en AZ dat Vitesse niet langer met twee spitsen kan voetballen. Sturing heeft de laatste twee weken gebruikt om het eltfal te laten wennen aan het nieuwe 4-3-3 systeem. “Wat ik tot nu toe zie op de trainingen, dat is me goed bevallen”, zegt de coach.

De meest opvallende wijziging: aanvaller Emile Mbamba is zijn plek in het elftal kwijt, middenvelder Stijn Schaars neemt zijn plaats in. “Ik heb met Mbamba gesproken over zijn manier van spelen en wat ik van hem had verwacht. Dat is er niet uitgekomen”, legt Sturing uit.

Matthew Amoah is vanavond de enige spits van Vitesse, dat met Didier Martel en Nicky Hofs op de vleugel speelt. Gert Claessens en Aleksandar Rankovic moeten vanaf het middenveld hun offensieve dadendrang tonen, waardoor er een cruciale rol is weggelegd voor Stijn Schaars, de derde middenvelder. De 19-jarige Gendtenaar moet er als controlerende middenvelder op toezien dat Vitesse niet langer door het centrum wordt weggespeeld.

Dat een tiener deze cruciale rol vervult, dat zegt alles over het huidige Vitesse. Door de financiële nood heeft de club nagenoeg alle dragende spelers van de hand gedaan, waardoor er een elftal overblijft dat moet knokken voor handhaving. Met Peeters, Dejan Stefanovic (Portsmouth) en Jan van Halst (gestopt) zijn deze zomer ook nog eens de mentale leiders uit de selectie verdwenen.

Sturing: “Ik heb geen klachten over de inzet van de spelers. Voor een trainer is dit een fijne groep om mee te werken. Maar ze mogen wel eens wat harder en kritischer naar elkaar toe zijn. Ze mogen dingen van elkaar eisen.”

“Spelers die corrigeren zijn vaak wat ouder en meer ervaren”, weet Sturing. “En die hebben we bijna niet. Daarom doen Theo Bos (assistent-trainer, red.) en ik wel eens mee in een partijtje op de training. Dan kunnen wij corrigeren.”

Vanavond kan het trainersduo slechts vanaf de bank invloed uitoefenen. Vitesse treft RBC, dat op drie punten staat. “Het wordt tijd dat we punten gaan pakken, dat is duidelijk”, aldus Sturing. “Maar makkelijke wedstrijden zullen er dit seizoen voor Vitesse niet zijn. RBC heeft een ploeg met mogelijkheden om wedstrijden te winnen. Dat hebben wij ook, maar dat hebben we nog niet gedaan.”

Claessens keert na een enkelblessure terug in de basisopstelling. Hij heeft nog wel een conditionele achterstand, stelt Sturing, en dus is het afwachten of de Belg de negentig minuten kan volmaken. Michael Jansen ontbreekt in Roosendaal wegens een schorsing. Ruud Knol en Kalle Sone kunnen vanwege langdurige kwetsuren niet in actie komen.

Opstelling Vitesse: Jevric; Cornelisse, Konterman, Dingsdag, Fränkel; Rankovic, Schaars, Claessens; Hofs, Amoah en Martel.

Bron: De Gelderlander 13-09-2003
 

Ruud Knol laat knie.opnieuw onderzoeken

Vitesse-verdediger Ruud Knol meldt zich komende week voor nieuw onderzoek in het AMC Ziekenhuis in Amsterdam. De 22-jarige mandekker kampt al een jaar met een knieblessure, die hem nog steeds aan de kant houdt. “Zijn herstel verloopt slecht, daar hoeven we niet om heen te draaien”, zei Vitesse-trainer Edward Sturing gisteren. “Ruud kan niet drie dagen op rij trainen, zonder dat er vocht in de knie komt.” Knol had aanvankelijk een kwetsuur van de meniscus, maar nadien is er kraakbeen weggehaald uit het kniegewricht. Dokter van Dijk gaat de gewraakte knie nu andermaal onderzoeken.

Bron: De Gelderlander 13-09-2003
 

Belangrijke rol voor Stijn Schaars

Vitesse-speler Stijn Schaars is in de nieuwe tactiek de controleur op het middenveld.”Ik ben de verbinding tussen verdediging en middenveld. Ik sta wel in een belangrijke positie”, realiseert de Gendtenaar (22) zich.

Schaars verving de afgelopen duels de geblesseerde Gert Claessens. “Anders had ik nu op de bank gezeten, omdat Gert weer fit is.”

“Ik heb me wel van mijn goede kant laten zien. Maar misschien vond de trainer dat er te weinig eenheid in het team zat en kiest hij voor zekerheid. Op het middenveld liepen we achter de feiten aan. We werden overlopen.”

Bron: Omroep Gelderland 12-09-2003
 

Sturing wijzigt tactiek

Zaterdag 13 september speelt Vitesse de vierde competitiewedstrijd. In Roosendaal is RBC de tegenstander. Het vertrek van Bob Peeters naar Millwall heeft gezorgd voor een ander systeem: 4-3-3.

“Makkelijke wedstrijden zullen er dit seizoen niet zijn voor Vitesse”, aldus Sturing na afloop van de training op vrijdag. Eén dag voor het treffen met RBC legt de trainer aan de pers uit waarom zijn ploeg na drie verloren competitiewedstrijden de tactiek heeft veranderd. “Het is niet omdat we de drie voorgaande duels verloren hebben, maar meer door het vertrek van Bob Peeters. Als hij was gebleven, waren de duels met NAC Breda en AZ anders gelopen en was het sowieso niet nodig geweest de opstelling te veranderen. Zonder Peeters en met de huidige selectie is het systeem gewijzigd.”

Ander systeem, andere poppetjes

“De wijziging van tactiek speelde al na de competitiewedstrijd tegen Ajax en het vertrek van Peeters. Ik heb het nog twee wedstrijden laten staan om te zien of we het in dezelfde samenstelling konden opvangen. Dat bleek niet het geval en door de veertien dagen rust (Nederlands Elftal) hebben er goed aan kunnen werken. We gaan in een 4-3-3 opstelling spelen, met Martel en Hofs als diepste buitenspelers en Amoah als centrale spits. Rankovic en Claessens zijn de diepgaande middenvelders en Stijn Schaars is de controlerende middenvelder. Achterin blijft het ongewijzigd. In de oefenwedstrijd tegen SML ging het in het eerste half uur erg moeizaam, maar in devtwee daaropvolgende oefenpotjes tegen Jong Vitesse ging het al een stuk beter. Beide keren werd er afgetekend met 4-0 gewonnen. Tegen RBC is echter wel de eerste échte test met serieuze weerstand.”

Michael Jansen ontbreekt wegens een schorsing en Kalle Sone en Ruud Knol zijn er wegens blessures niet bij. De opstelling voor het duel met RBC, zaterdagavond 19.30 uur is:

Basis:
Jevric, Cornelisse, Konterman, Dingsdag, Fränkel, Rankovic, Schaars, Claessens, Hofs, Amoah en Martel.

Reserves: Van Fessem, Bochem, Fafiani, Rojer, Van Beukering, Mbamba en Zongo.

Bron: Vitesse.nl 12-09-2003
 

Sturing kiest voor meer zekerheid

Vitesse-trainer Edward Sturing verruilt noodgedwongen het 4-4-2 voor het 4-3~3 systeem. “Als Peeters niet weg was gegaan, had ik niks veranderd”, benadrukt Sturing. “Het is heel vervelend dat we ons vanaf de voorbereiding helemaal op 4-4-2 hebben gericht. Daar moet je nu mee stoppen, want tegen NAC en A2 beviel het me niet”, geeft de Eerbeker aan.

“Bovendien liepen we continu in het mes van de tegenstander. Vandaar nu een extra controlerende man in de vorm van Stijn Schaars. Hij kan dat aan. Schaars ontwikkelt zich heel snel en is goed coachbaar”, prijst Sturing.

Didier Martel en Nicky Hofs zijn in het nieuwe systeem de vleugelspitsen. “Zij moeten ook echt als buitenspelers gaan spelen”, benadrukt Sturing. “Dat wil niet zeggen dat ze krijt aan hun schoenen moeten hebben. Maar als ze constant naar binnen trekken, lopen ze de ruimtes dicht voor de opkomende mensen vanuit het middenveld.”

Een van die opkomende middenvelders moet Gert Claessens zijn. “Hij is hersteld van zijn enkelblessure. Maar je kunt het meteen zien als Gert er even uit is geweest. Kijken hoelang bij het volhoudt tegen RBC Roosendaal”, blikt Sturing naar zaterdag vooruit.

Bron: Omroep Gelderland 12-09-2003
 

Ruud Knol weer naar het ziekenhuis

Vitesse-verdediger Ruud Knol moet maandag wederom naar het ziekenhuis om een scan te laten maken. Dinsdag kijk dokter Van Dijck van het AMC weer naar zijn geblesseerde knie. De centrumverdediger sukkelt allang met zijn knie. Negen maanden geleden werd een probleem met het kraakbeen geconstateerd. Na enkele dagen trainen komt er steeds vocht in de knie. Knol ziet geen overeenkomst me de afgekeurde Louis Laros. “Dat gaat niet op. Hij had een gat in het kraakbeen. Zo erg is het bij mij niet. En ik lig er niet zolang uit als hij. Dit soort blessures kosten nu eenmaal meer tijd.”

Bron: Omroep Gelderland 12-09-2003
 

Vitesse in nieuw systeem tegen RBC

Vitesse speelt zaterdagavond in de uitwedstrijd tegen RBC Roosendaal voor het eerst dit seizoen in een 4-3-3-opstelling.

Trainer Edward Sturing koos tot nu toe voor 4-4-2, maar dat systeem was vooral afgestemd op de inmiddels vertrokken spits Bob Peeters. Stijn Schaars fungeert nu als corrector op het middenveld, terwijl Nicky Hofs en Didier Martel de vleugelspitsen zijn. Emile Mbamba valt buiten de basis.

Vermoedelijke opstelling:
Jevric
Cornelisse, Konterman, Dingsdag, Frankel
Rankovic, Schaars, Claessens
Hofs, Amoah, Martel.

Bron: Omroep Gelderland 12-09-2003
 

Martel: we missen het vertrouwen

Didier Martel acht Vitesse zeker niet slechter dan RBC Roosendaal. “Maar we missen het vertrouwen. Met de nieuwe tactiek gaat het misschien beter”, hoopt de 31-jarige Fransman.

In het nieuwe systeem is Martel weer puur vleugelspits. “Ik kan nu meer concentreren op aanvallende acties. Belangrijk is wel dat er aansluiting van het middenveld komt. Claessens moet meer naar voren kunnen spelen.”

Het contract van Martel loopt aan het eind van dit seizoen af. “Misschien gaan we het contract openbreken. Er is ook belangstelling van andere clubs. Ik moet binnenkort een beslissing nemen.”

Bron: Omroep Gelderland 12-09-2003
 

Theo Janssen, ‘Gevoeliger dan iedereen denkt’

En toen was Theo Janssen (22) weg. Naar Belgie. Hoe het zover kwam en hoe het hem nu vergaat. Op pad met de volksjongen uit Arnhem, die niet eens zo lang geleden de grote hoop van Vitesse was en tegen Oranje aanhing.

“Zo, waar staat je auto? Want we gaan niet hier in het stadion zitten, hè. Nee joh, lekker het centrum in.” Voordat we er erg in hebben, zit Theo Janssen al op de passagiersstoel. De fles Spa rood en het pakje kauwgom die daar lagen, zijn naar de bestuurdersstoel verhuisd, Janssen grijnst. “Stap nou eens in, man! Heb je nog Nederlandstalige muziek bij je? Nee? @#%$. Ik heb laatst 25 jaar Hazes gekocht. Goede cd, jongen. Maar die heb je zeker niet.”

lees verder...

Bron: Sportweek 09-09-03
 

Arnhem dreigt in geldnood te raken

De gemeente Arnhem kampt met grote geldzorgen. Als er nieuwe tegenvallers opdoemen, zijn forse bezuinigingen of een verhoging van de belastingen niet meer te vermijden. De gemeente heeft amper meer een reservepotje om tegenvallers op te vangen. Hooguit tien miljoen euro kan zonder veel pijn uit de spaarpot worden gehaald. Dan zijn de mogelijkheden ook bijna direct op.

De grote geldzorgen zijn geuit tijdens een vertrouwelijke vergadering van de gemeenteraadscommissie Middelenover de grondexploitatie. Uit een niet openbaar gemaakte notitie blijken forse tekorten bij grote stadsprojecten.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 12-09-03
 

Gelredome niet in raadsvergadering

Tijdens de Arnhemse raadsvergadering van volgende week donderdag zal niet over het reddingsplan voor Gelredome en Vitesse worden gesproken. Zuid Centraal is hier niet over te spreken, omdat deze partij een motie van wantrouwen tegen wethouder Gast wil indienen. Bovendien loopt volgende week de deadline af die wethouder Gast zichzelf heeft gesteld voor de uitvoering van het reddingsplan. Andere politieke partijen in Arnhem willen het plan niet op de raadsagenda zetten, omdat ze bang zijn dat er dan niet genoeg tijd is voor andere zaken.

Bron: Omroep Gelderland 11-09-2003
 

Dragoslav Jevric niet naar het EK

BELGRADO – Vitesse-doelman Dragoslav Jevric heeft zich met zijn land Servie en Montenegro niet gekwalificeerd voor het Europees Kampioenschap volgend jaar in Portugal.

Servie en Montenegro speelde thuis met 1-1 gelijk tegen Italie en had daaraan niet genoeg om nog bij de eerste twee in de poule te eindigen. Jevric redde in het begin nog bij een kans van Perrotta, maar moest later wel een inzet van Inzaghi uit het net halen.

In de slotfase scoorde Ilic nog voor Servie en Montenegro. Topscorer Mateja Kezman van PSV miste nog enkele kansen, waardoor het 1-1 bleef.

Bron: Omroep Gelderland 11-09-2003
 

Politiek wijst Vitesse-debat af

Negen fracties in de Arnhemse gemeenteraad weigeren donderdag 18 september een debat over het reddingsplan Vitesse/Gelredome. De gemeenteraadsfractie Zuid Centraal wil het onderwerp op de agenda.

Zuid Centraal wil wethouder R. Gast tot uiterlijk 18 september de tijd geven om aan het reddingsplan te werken. Als het dan nog niet is gelukt, moet de gemeente er geen tijd en energie meer in steken en heeft volgens Zuid Centraal de wethouder gefaald. De fractie heeft een motie van wantrouwen achter de hand om de wethouder politiek af te rekenen.

“Nu de politiek er geen discussie over wil, kan het zijn dat het reddingsplan niet doorgaat. Dan gaat Vitesse failliet. Tot het eind van de maand heeft de club namelijk geld. Daarna is het op. Als 18 september blijkt dat het reddingsplan is mislukt, kunnen we de wethouder naar huis sturen en twee andere bestuurders een uiterste poging laten ondernemen om de zaak alsnog te redden. Als het reddingsplan wel wordt uitgevoerd, zoals we hebben vastgesteld, hoeven wij er niet over te discussiëren”, aldus fractievoorzitter Wiggers van Zuid Centraal.

De andere fracties willen in de gemeenteraadsvergadering juist weer andere onderwerpen die belangrijk zijn voor de stad aan de orde stellen. Ze balen er van dat het reddingsplan keer op keer allerlei vergaderingen domineren. “We willen nu eens een gemeenteraad hebben waarin we praten over de andere zaken die zeker zo belangrijk zijn in deze stad. Als er aanleiding is om in de gemeenteraad over Vitesse en Gelredome te praten, dan moeten we daar maar een zaterdagochtend voor uit trek ken en ons niet laten dwingen een reguliere raadsvergadering in de war te laten schoppen door dit onderwerp”, verweert Christen Unie-fractievoorzitter P. van Dijk het gevoel van veel andere gemeenteraadsfracties.

Bovendien vinden de meeste fracties de motie van wantrouwen voorbarig. Volgens hen moet de wethouder eerst de ruimte krijgen om zijn karwei te klaren. Bovendien, zo stelt onder meer Leefbaar Arnhem, is niet alleen Gast maar het hele college verantwoordelijk.

Wethouder Gast heeft in een extra gemeenteraadscommissie begin deze maand gezegd ‘binnen twee weken’ een oplossing te ‘willen’ hebben. In plaats van een toezegging dat hij rond 14 september met een oplossing komt, stelt Gast wel ‘een politiek signaal’ te hebben afgegeven. In een toelichting stelde Gast dat als de oplossing er dan niet is, Vitesse failliet zal gaan omdat er te weinig contant geld in kas is. Vitesse heeft eind september de terugbetaling van een lening aan Gelredome nodig om allerlei kosten te betalen. Die terugbetaling zit versleuteld in een gemeentelijk reddingsplan waarin Gelredome wordt gekocht en een deel van de koopprijs naar de voetbalclub kan.

 

Bron: De Gelderlander 11-09-03
 

Persbericht Supportersvereniging Vitesse en VitesseNU

Op 3 september j.l. zijn n.a.v. het beëindigen van de gesprekken tussen de heer Mommers, namens Vitesse, en de groep ReVitalisatie Vitesse, waar Karel Aalbers deel van uitmaakt, persberichten verschenen van zowel Vitesse als de groep ReVitalisatie Vitesse (ReVitalisatie). De Supportersvereniging Vitesse (SV) en VitesseNU (VNU) willen met deze persverklaring hun ongenoegen uiten over het vastlopen van de onderhandelingen tussen Vitesse en ReVitalisatie omdat de toekomst van Vitesse hierdoor wordt geschaad.

lees verder...

september 2003
 

‘Natuurlijk lever ik in als dat Vitesse kan redden’
Huisvader Didier Martel leeft voor het voetbal

Didier Martel (31) kwam na een Utrechtse lente naar Vitesse om de Europese top te bestormen. Inmiddels is bij in de herfst van zijn carrière en speelt hij geen Champions League maar vecht tegen degradatie. Wat nu?

De nonchalante tred verraadt de klasse van een ster. Wie Didier Martel tussen de postbodes van de Holland Casino Eredivisie ziet optreden, koestert direct verwachtingen. Niet lang na zijn komst naar FC Utrecht in 1998 lag de Domstad al aan zijn voeten. Zodra Le Roi de bal kreeg veerde het publiek overeind en in de symbiose met de aanhang begon de Franse virtuoos aan de meest waanzinnige dribbels. Een ster was geboren. Maar sinds zijn vertrek naar Vitesse is de glitter er een beetje af. De ster straalt steeds minder en wordt zelfs een beetje dof. De hoogste tijd voor een bezoek aan de man die Vitesse kan redden.

lees verder...

Bron: VI 10-09-03
 

Vitesse gaat verder met drie spitsen

Vitesse-trainer Edward Sturing gebruikte de afgelopen weken om te werken aan een nieuw speelconcept. Sturing: ‘We hebben in de voorbereiding zes weken op een 4-4-2 stijl geoefend. Dat ging tot en met de eerste wedstrijd tegen Ajax uitstekend, maar na het vertrek van Bob Peeters naar Milwall zijn we uit balans geraakt. Vooral tegen AZ waren de ruimtes veel te groot, ze liepen er zó doorheen. Ik heb afgelopen weekeinde eens goed nagedacht en besloten de boel om te gooien.’ Daarom schakelt Sturing nu over naar een 4-3-3-concept met Didier Martel en Nick Hofs op de vleugels en Stijn Schaars als controlerende middenvelder.’Dit biedt veel meer zekerheid, en geeft sommige spelers meer de kans hun kwaliteiten te laten zien. Martel hoeft bijvoorbeeld alleen nog maar op zijn rechtsback te letten, hij kan nu gewoon zijn acties gaan maken.’

 

Bron: VI 10-09-03
 

VI: Vitesse staakt gesprekken met Aalbers

Voormalig voorzitter Karel Aalbers keert vooralsnog niet terug bij Vitesse. De onderlinge gesprekken zijn gestaakt. Aalbers moest in 2000 aftreden nadat er omvangrijke financiële tekorten bij de Arnhemse club aan het licht kwamen. Zolang Aalbers wordt verdacht van strafbare feiten, is zijn rentree voor de gemeente onbespreekbaar. Desondanks onderhandelde interim-directeur Theo Mommers de afgelopen maand over een modus waarin Aalbers iets voor de club kon betekenen. Eerst eiste Aalbers een plaats in het nieuwe bestuur en toen dat onbespreekbaar bleek, werd over een adviseursfunctie onderhandeld. Als tegenprestatie voor een nieuwe aanstelling zou Aalbers sponsors meenemen die bereid zouden zijn miljoenen in de club te steken. Aalbers wilde dan wel dat het geld werd geïnvesteerd in aankopen en niet in het aflossen van langlopende schulden aan onder meer de Vrienden van Vitesse Herman Veenendaal, Jan Snellenburg en Cor Guijt. De drie voormalige bestuursleden hebben ook nog steeds een vetorecht binnen de club en maakten daarmee een terugkeer van Aalbers bij voorbaat al ondenkbaar. Volgens Mommers is een rentree onmogelijk: ‘Wij hebben vier weken intensief overlegd, maar er zat geen beweging in.’

 

Bron: VI 10-09-03
 

Bob Peeters raakt op dreef bij Millwall

Bob Peeters raakt op dreef bij Millwall. De oud-spits van Vitesse scoorde zaterdag twee keer voor de club uit Londen, die ondanks de doelpunten van de 29-jarige Belg verloor van Gillinham (4-3). Millwall will dit seizoen promoveren naar de hoogste klasse in Engeland, maar is niet sterk begonnen aan de competitie. Na zes speelronden staat de ploeg van Peeters op de negende plaats in de First Division, met zes verliespunten meer dan koploper West Bromwich Albion.

 

Bron: De Gelderlander 09-09-03
 

Metallica in Gelredome

Metalband Metallica uit de Verenigde Staten komt voor de tweede maal dit jaar naar Nederland. Op 6 december geeft de band in Gelredome in Arnhem het grootste concert van hun tournee door Europa, zo heeft organisator Mojo maandag aangekondigd.

Metallica was dit voorjaar te horen tijdens het Fields of Rock-festival in Nijmegen. Omdat dit concert een groot succes was, haalt Mojo de metalband opnieuw naar Nederland. In Gelredome speelt de groep oud en nieuw werk. Metallica is volgens Mojo in Nederland zo populair omdat de band zowel heavy metal- als topvijfhits weet te scoren. De groep bestaat sinds 1982. Metallica brak in 1991 door bij een groot publiek met een titelloos album, dat onder fans bekend staat als het Black Album. Werk van Metallica scoort elk jaar hoog in de Top 100 Aller Tijden. De kaartverkoop voor het concert in Gelredome begint zaterdag bij de bekende voorverkoopadressen. In Gelredome staan komende maanden meer grote namen: op 19 november komt Radiohead en 23 november Justin Timberlake.

 

Bron: De Gelderlander 09-09-03
 

Uitslag poll ‘Wie heeft er gelijk?’

Aantal stemmen: 569

Vitesse heeft gelijk (143) 25%
Aalbers heeft gelijk (244) 43%
Beiden hebben gelijk (17) 3%
Ik wil graag meer info van beide kanten voor een onderbouwing van mijn mening (165) 29%

 

September 2003
 

Michael Jansen mist twee wedstrijden

Vitesse-speler Michael Jansen mist de komende twee competitieduels van zijn club. De verdediger kreeg een schorsing van drie wedstrijden, waarvan een voorwaardelijk. Aanleiding voor de schorsing is een rode kaart die Jansen kreeg in een wedstrijd van Jong Vitesse tegen Excelsior. Hij kreeg rood wegens het neerhalen van een doorgebroken tegenstander. Tegen de aanvankelijk uitgesproken schorsing van drie duels ging Vitesse in beroep. Schorsingen wegens rode kaarten in Jong Vitesse tellen ook door voor het eerste elftal. dat breekt Jansen nu op.

 

Bron: Omroep Gelderland 08-09-03
 

Herstel Ruud Knol vordert moeizaam

Het herstel van Vitesse-speler Ruud Knol vordert nog niet goed. De verdediger traint al een maand mee met de selectie, maar blijft last houden van zijn knie. Ruud Knol raakte ruim een jaar geleden geblesseerd aan het gewricht en speelde sindsdien geen wedstrijd meer voor het eerste elftal van Vitesse. De knie reageert nu nog steeds niet goed op de trainingen: “Ik krijg na drie dagen trainen telkens weer vocht in de knie.” Knol wordt er een beetje moedeloos van: ‘Dit is echt vervelend. Ik blijf toch last houden en kan echt geen datum noemen voor mijn terugkeer.”

 

Bron: Omroep Gelderland 08-09-03
 

Peeters trefzeker bij nieuwe club

Voormalig Vitesse-spits Bob Peeters, die bij de Arnhemmers niet verder kwam dan 17 treffers in 3 seizoenen, draait bij zijn nieuwe club Millwall een stuk beter. Vorige week scoorde de Belg al zijn eerste competitiedoelpunt voor de Londense club, die uitkomt in de First Division. Afgelopen weekend wist hij twee maal het net te vinden. Desondanks verloor Millwall met 4-3 van Gillingham. Peeters vertrok direct na de start van de Nederlandse competitie naar Londen. Zijn transfer kwam Vitesse financieel goed uit omdat zijn salaris zwaar op de begroting drukte.

 

Bron: Omroep Gelderland 08-09-03
 

Vertrektijd bussen RBC-Vitesse

De bussen vertrekken op 13 september 2003 vanaf Gelredome om 17.00 uur.

 

September 2003
 

Kaartverkoop FC Utrecht-Vitesse
zondag 28-09-03 14.30 uur

Verplichte buscombi
Alle kaartverkoop via Ticketbox: (vragen naar omwisselbiljet nr. 98)
Servicekaartplushouders vanaf 6/9 € 17,80
Servicekaarthouders vanaf 12/9 € 20,30
Seizoenkaarthouders vanaf 18/9 € 23,30
Einde totale verkoop 24/9.
Vertrek vanaf Gelredome, vertrektijd volgt z.s.m.

 

September 2003
 

Oplossing Vitesse binnen twee weken nodig

Het reddingsplan voor Vitesse en Gelredome moet binnen een paar weken rond zijn. Anders gaat de Arnhemse voetbalclub alsnog failliet. Die toelichting heeft wethouder R. Gast gistermiddag gegeven op zijn uitspraak ‘Ik wil binnen twee weken een afgerond voorstel presenteren’. Behalve dat hij dat wenst, blijkt er een financiële noodzaak voor Vitesse. In het reddingsplan zit de afbetaling van een oude lening van Gelredome aan Vitesse van 4,6 miljoen euro. “Dat geld hebben ze over ruim twee weken keihard nodig”, aldus Gast.

 

Bron: De Gelderlander 06-09-03
 

Nuon-dochter haakt af als sponsor Vitesse

Nuon-dochter Ebod Beveiligingen is afgehaakt als potentiële sponsor van Vitesse. Gistermiddag is, na overleg met moederconcern Nuon, in allerijl een toezegging aan ex – Vitessevoorzitter Karel Aalbers ingetrokken.

Ebod had Aalbers toegezegd dat het voor 150.000 euro een skybox zou huren en dat relaties voor 40.000 euro businessstoelen zouden afnemen. Voorwaarde voor Ebod was dat Aalbers opnieuw voorzitter van Vitesse zou worden.

De rol van de Nuon-dochter is pikant. Nuon zat als hoofdsponsor en financierder van de Vitesse-ambities, met het toenmalige bestuur, achter het hardhandig wegsturen van Aalbers bij de club.

Het bedrijf heeft miljoenen euro’s aan leningen en garanties aan Vitesse moeten afschrijven. De betrokkenheid van Nuon en de financiële afwikkeling leidden tot grote maatschappelijke en politieke commotie. Woordvoerder D. Uitdenbogaard: “Nuon betreurt de fax aan Aalbers. Wij steunen het besluit van de directie van Ebod om de toezegging in te trekken.”

Ebod was een van de ruim tien bedrijven die zich hadden aangemeld voor in totaal twee miljoen euro aan sponsorgelden, zoals Aalbers beweerde. Volgens interim-directeur T. Mommers van Vitesse was maximaal 1,5 miljoen euro redelijk hard. Aalbers is niet meer in beeld bij de club. Hij wilde een bestuurs- of directiefunctie en dat is volgens Mommers onmogelijk.

 

Bron: De Gelderlander 06-09-03
 

Persbericht SV Vitesse

Het bestuur van de Supportersvereniging (SV) Vitesse heeft het persbericht (van 3 september ’03) van de groep ReVitalisatie, waar Karel Aalbers deel van uit maakt, mede opgesteld en staat dan ook volledig achter de inhoud daarvan. De SV heeft vrijdag 5 september ’03 een gesprek met Mommers en een bijeenkomst met de groep ReVitalisatie Vitesse. Naar aanleiding van deze gesprekken zal de Supportersvereniging zo snel mogelijk met een officiële verklaring komen waarin ze haar standpunt weergeeft.

05-09-03
 

BackStage: Beeldbandredacteur Studio Sport

Naam: Jeroen Stekelenburg
Leeftijd: 29
Functie: beeldbandredacteur bij Studio Sport

‘Mensen beschuldigen een commentator er wel eens van dat hij bij een samenvatting al direct laat doorklinken wie er gaat winnen. Of dat hij al een doelpunt weggeeft voordat het is gevallen, waardoor voor de kijker het verrassingselement weg is. Maar Studio Sport neemt alle negen eredivisieduels in het weekeinde van begin tot eind live op; van dat materiaal worden de samenvattingen gemaakt. Als een commentator aanstuurt op een goal heeft hij dus inzicht en voorspellende gaven.

lees verder...

Johan september 2003
 

De overwaardering van het voetbal

Bloedrood kleurden vorig seizoen de financiële balansen van veel profclubs. Menige gemeente moest kiezen tussen leven en dood voor het betaalde voetbal binnen haar grenzen. De meeste staken morrend voor de zoveelste keer miljoenen in een reddingsoperatie. Maar is dat eigenlijk wel de moeite waard?

lees verder...

Johan september 2003
 

Ex-bestuurders: ‘Geen geld beloofd aan Vitesse’

De oud-gedeputeerden Jacobs, De Bondt en Boxem hebben gisteren onder ede verklaard dat zij in het verleden geen toezeggingen over provinciale financiële steun aan Vitesse hebben gedaan. Ook ambtenaar Pardijs en oud-topman Prins van de Gelderse Ontwikkelingsmaatschappij zeiden dat van harde beloftes geen sprake is geweest.

Het vijftal werd gisteren door rechter-commissaris Van der Pol verhoord. Vitesse en haar financiers, de Vrienden van Vitesse, beweren dat op 2 juli 2001 keiharde toezeggingen zijn gedaan. De provincie zou ervoor zorgen dat Vitesse voor stadion Gelredome zes miljoen gulden minder huur hoefde te betalen. Het provinciale reddingsplan werd nooit uitgevoerd, Vitesse eist nu alsnog vijf miljoen euro van de provincie. Vorige week verklaarden twee Vitesse-Vrienden, Veenendaal en Snellenburg, onder ede dat er wel toezeggingen zijn gedaan. De partijen staan daarmee lijnrecht tegenover elkaar.

Oud-gedeputeerde Jacobs zei gisteren dat ze op 2 juli had benadrukt dat elke provinciale medewerking afhankelijk zou zijn van Provinciale Staten. En die mededeling betekende dat zij als gedeputeerde niet zelfstandig een besluit kon nemen. Snellenburg en Veenendaal ontkennen ten stelligste dat een rol voor Provinciale Staten ter sprake is gekomen. Ook de andere gedeputeerden konden zich niet herinneren dat Jacobs dit heeft geopperd. De rechtszaak tussen Vitesse en de provincie lijkt een slepend karakter te krijgen. Een derde getuigenverhoor dient op 4 december. Dan moeten Nuon-topman Bos en Nuon-advocaten De Vlam en Grapperhaus verschijnen. De naam van Grapperhaus viel gisteren herhaaldelijk. Hij schreef al eerder een brief waarin hij stelde dat er wel degelijk keiharde toezeggingen zijn gedaan. Rechter Van der Pol haalde Grapperhaus diverse malen aan als een figuur die bij de besprekingen was en een onafhankelijke rol daarin had. De provincie bestreed dat gisteren fel. Volgens provincie-advocaat Klostermann is Grapperhaus indirect verbonden aan Vitesse.

 

Bron: De Gelderlander 05-09-03
 

Terugkeer van Aalbers bij Vitesse loopt stuk

 

De terugkeer van Karel Aalbers bij Vitesse is stukgelopen op onenigheid over de rol die de ex-preses bij de Arnhemse voetbalclub moest gaan spelen. Volgens Vitesse eiste Aalbers een leidende rol bij de club. De ex-voorzitter en zowel de supportersvereniging als de Business Club Vitesse ontkennen dat.

De gesprekken liepen volgens Vitesse niet stuk op het geld, maar op de positie die sponsors voor Aalbers opeisten. De supportersvereniging en de Business Club laten weten dat zij met een adviserende rol van Aalbers ook genoegen zouden nemen. Zij begrijpen niet dat Vitesse de gesprekken met Aalbers heeft afgebroken.

Vitesse constateerde na gesprekken met Aalbers dat de oud-voorzitter wel ruim 20 sponsors had verzameld. Deze sponsors stonden garant voor ruim 2,5- tot mogelijk 4 miljoen euro. Aan het geld was de voorwaarde verbonden dat Aalbers een rol bij Vitesse zou krijgen. Eerder werd er getwijfeld of Aalbers zijn beloften waar kon maken.

Op de achtergrond hebben de oud-bestuurders van Vitesse een doorslaggevende rol gespeeld. Zij zijn gebrouilleerd met Aalbers en konden zijn terugkeer met een veto blokkeren. Ook de verdenking van het Openbaar Ministerie van fraude heeft Aalbers parten gespeeld. De gemeente had er moeite mee om gemeenschapsgeld te geven aan een club waar een verdachte de leiding zou krijgen, stelt een woordvoerder van de gemeente.

Het onderzoek naar Aalbers loopt inmiddels al ruim twee jaar. Van de aanvankelijke verdenking zijn nog drie fiscale zaken overgebleven, waarin Aalbers zichzelf niet heeft verrijkt.

Bron: Volkskrant 04-09-2003
 

Gast wil zich inspannen voor akkoord
Zuid-Centraal dreigt met motie

 

Woensdagavond 3 september vergaderde de commissie Middelen tijdens een ingelaste vergadering over Vitesse/Gelredome. Gast kreeg na het openingswoord van voorzitter Zijlstra (VVD) het woord.

lees verder...

4-09-2003
 

Edward Sturing kiest voor een nieuwe speelwijze

 

Het spelletje ‘Komt Karel wel, of komt Karel niet’ was gisteren opnieuw goed voor een interessante aflevering. Tot een definitief oordeel kwam het andermaal niet. Voor het harde nieuws over Vitesse moest je gisteravond op het veld van SML zijn. Daar testte hoofdtrainer Edward Sturing in het oefenpotje (0-10) een nieuwe speelwijze, die moet leiden tot handhaving in de eredivisie.

lees verder...

Gelderlander 4-09-2003
 

Vitesse breekt onderhandeling met Aalbers af

 

Vitesse is ervan overtuigd dat Karel Aalbers sponsors heeft om de noodlijdende club te ondersteunen. De Arnhemse club ziet echter af van hulp omdat de sponsors zeggenschap willen over het geld. Ook is er onduidelijkheid over aanvullende voorwaarden. Dat blijkt uit een verklaring van algemeen directeur Theo Mommers van Vitesse gisteravond laat. In een persverklaring liet Vitesse gistermiddag weten ervan overtuigd te zijn dat Aalbers ’toezeggingen door bedrijven en particulieren zijn gedaan om sponsorcontracten met Vitesse aan te gaan’. Het zou gaan om een bedrag van 1,5 miljoen euro. De rest van het door Aalbers aangegeven bedrag (2,2 miljoen euro) zou minder zeker zijn.

Een van de voorwaarden van de Aalbers-groep is dat het geld niet wordt gebruikt voor sanering en aflossing van oude schulden aan bijvoorbeeld de vrienden van Vitesse. Die voorwaarde is voor Vitesse onbespreekbaar. “Je kunt niet aan de ene kant crediteuren hebben die beslag laten leggen op je tegoeden en aan de andere kant geld uitgeven aan nieuwe spelers. Het is een pot waar het geld inkomt en waar het geld uitgaat”, zo verklaarde Mommers.

Hij liet in gesprekken met de Aalbers-groep al weten dat het geld gebruikt zou worden om crediteuren af te lossen. Een ander probleem is dat Vitesse niet zelf kan beslissen waaraan het geld wordt uitgegeven. De gemeente Arnhem beslist mee over elke uitgave boven de 50.000 euro. Daarnaast staat Vitesse onder zwaar toezicht van de KNVB.

Oud-voorzitter Aalbers, tegen wie nog een onderzoek loopt wegens belastingfraude, heeft zich met sponsors en supportersclub verenigd in de ‘groep revitalisatie Vitesse’. Het toegezegde sponsorgeld zou pas na sanering en stabilisatie van de Arnhemse voetbalclub gebruikt mogen worden om een nieuwe start te maken. Met als doel Vitesse terug te brengen naar de top van de eredivisie.

Volgens Mommers hebben de geldschieters niet aangegeven dat zij ook sponsor worden wanneer Aalbers geen leidinggevende functie binnen de club zou bekleden. Aalbers zegt dat dat wel het geval is. Mommers: “Ik heb dat niet zwart op wit. Heb ik dat wel dan ontstaat er een nieuwe situatie.”

Beide partijen spraken de voorbije vier weken uitvoerig over samenwerking. Vitesse is bereid met Aalbers in een adviserende rol in zee te gaan.

Mommers zegt teleurgesteld te zijn in de uitkomst,van de gesprekken. Aalbers liet zich in een persverklaring in dezelfde bewoordingen uit.

Bron: Gelderlander 04-09-2003
 

Grote irritatie over dossier redding Vitesse/Gelredome

Over de traagheid van de afhandeling van het dossier Vitesse/Gelredome bestaat in de Arnhemse politiek enorme irritatie. Wethouder Gast stelde dat voor een echte redding voor Gelredome twee miljoen euro extra nodig is. “Dan heeft de organisatie wat vet op de botten voor de lange termijn.” Bovendien zei Gast dat hij over twee weken wil melden dat het reddingsplan wordt uitgevoerd. Op de vraag wat er gebeurt als hij dat niet haalt, weigert hij elke reactie.

Bron: Gelderlander 04-09-2003
 

Provincie botst met Arnhem

Gedeputeerde vindt dat gemeente ‘onverstandig’ gehandeld heeft bij conflict met Vitesse

Het gemeentebestuur gemeente had moeten proberen Vitesse af te houden van een rechtszaak tegen de provincie Gelderland. Het is ‘dom’ en ‘onverstandig’ dat Arnhem daar niet meer moeite voor heeft gedaan.

Dat vindt provinciaal gedeputeerde N. Wijsman. Vandaag hoort rechter-commissaris Van der Pol opnieuw vijf getuigen in deze zaak onder ede. Vitesse en de kapitaalkrachtige Vrienden van Vitesse stellen dat gedeputeerden in juli 2001 keihard beloofden dat de provincie ervoor zou zorgen dat Vitesse minder huur voor Gelredome zou hoeven betalen. De gedeputeerden bestrijden dat bindende toezeggingen zijn gedaan. Uiteindelijk mislukte het provinciale reddingsplan; in plaats daarvan werkt nu de gemeente al maanden aan een alternatief.

Vitesse en de Vrienden proberen nu via de rechter alsnog vijf miljoen euro van de provincie te krijgen. Het provinciebestuur is niet blij met de rechtszaak. Gedeputeerde Wijsman wijst erop dat de gemeente aan de ene kant nu opnieuw steun zoekt bij de provincie voor het huidige reddingsplan en aan de andere kant toestaat dat de provincie een kort geding van Vitesse aan de broek krijgt. De gedeputeerde zegt dat hij de gemeente verschillende malen heeft gevraagd of ze de rechtszaak kon verhinderen, maar kreeg daarop te horen dat de gemeente er niks mee te maken had.

Volgens J. Snellenburg, een van de Vrienden van Vitesse en oud-bestuurslid, is in maart tussen Vitesse en gemeente overleg over de zaak geweest. De wethouders Gast en Lenferink stelden toen dat de gemeente geen partij in de rechtszaak wilde zijn, maar ze probeerden Vitesse er ook niet van af te houden.

Wethouder Gast laat weten dat hij er vanuit ging dat de rechtszaak alleen door de Vrienden van Vitesse werd gevoerd, en niet door Vitesse zelf Snellenburg bestrijdt dat. Hij zegt dat juist de rol van Vitesse in maart centraal stond.

Bron: Gelderlander 04-09-2003
 

Vitesse houdt Karel Aalbers buiten de deur
Aalbers had zeker 1,5 mln euro aan sponsors

Vitesse is ervan overtuigd dat Karel Aalbers sponsors heeft om de noodlijdende club te ondersteunen. De Arnhemse club ziet echter af van hulp omdat de sponsors zeggenschap willen over het geld.

Ook is er onduidelijkheid over aanvullende voorwaarden. Dat blijkt uit een verklaring van algemeen directeur Theo Mommers van Vitesse gisteravond laat. In een persverklaring liet Vitesse gistermiddag weten ervan overtuigd te zijn dat Aalbers ’toezeggingen door bedrijven en particulieren zijn gedaan om sponsorcontracten met Vitesse aan te gaan’. Het zou gaan om een bedrag van 1,5 miljoen euro. De rest van het door Aalbers aangegeven bedrag (2,2 miljoen euro) zou minder zeker zijn.

Een van de voorwaarden van de Aalbers-groep is dat het geld niet wordt gebruikt voor sanering en aflossing van oude schulden aan bijvoorbeeld de vrienden van Vitesse. Die voorwaarde is voor Vitesse onbespreekbaar. “Je kunt niet aan de ene kant crediteuren hebben die beslag laten leggen op je tegoeden en aan de andere kant geld uitgeven aan nieuwe spelers. Het is een pot waar het geld inkomt en waar het geld uitgaat”, zo verklaarde Mommers. Hij liet in gesprekken met de Aalbers-groep al weten dat het geld wel degelijk gebruikt zou worden om crediteuren af te lossen.

Bron: Brabant/DeStem 04-09-2003
 

Druk op wethouder Gast in Vitesse-dossier vergroot

De politieke druk op wethouder R. Gast in het Vitesse/Gelredome – dossier is gisteravond door de Arnhemse politiek vergroot. De fractie van Zuid Centraal dreigt met een motie van wantrouwen als Gast niet op uiterlijk 18 september meldt dat het totale reddingsplan van de gemeenteraad wordt uitgevoerd. De PvdA heeft geen datum genoemd, maar Gast wel onder druk gezet met de aankondiging dat zijn kop politiek zal rollen als het plan gewijzigd wordt of niet wordt uitgevoerd.

Bron: De Gelderlander 04-09-2003
 

Gast wil over 2 weken akkoord

Wethouder Gast heeft vanavond tijdens de vergadering middelen verklaard dat hij zich in wil spannen om over 2 weken een akkoord te hebben met Gelredome. Het andere hoogtepunt van een verder fletse vergadering was de dreiging van Zuid-Centraal. Als over 2 weken nog niets duidelijk is, dienen ze een motie van wantrouwen in.

Een compleet verslag van deze vergadering zal morgenochtend op deze site verschijnen.

03-09-2003
 

Persbericht Karel Aalbers

De afgelopen weken hebben verschillende gesprekken plaatsgevonden tussen de heer Mommers, algemeen directeur van Vitesse, en diverse groeperingen rondom Vitesse, zoals vertegenwoordigers van de Supportersvereniging Vitesse, VitesseNU, de Businessclub Vitesse/Gelredome en de stichting Sfeervol Vitesse alsmede de groep ReVitalisatie Vitesse, waar Karel Aalbers deel van uit maakt.

In een vergadering op woensdag 27 augustus heeft de heer Mommers met 19 vertegenwoordigers van de groepen een open en goed overleg gevoerd, waarbij o.a. het businessplan Vitesse is gepresenteerd. Tussen de heer Mommers en de groeperingen was volledig overeenstemming bereikt over samenwerking, zoals in onderstaande gezamenlijk opgestelde persverklaring, die door de heer Mommers zou worden uitgegeven, is verwoord.

“De afgelopen weken heeft Theo Mommers, algemeen directeur van Vitesse, open en constructief overleg gevoerd met de besturen van de Supportersvereniging, VitesseNU, de Businessclub en de Stichting Sfeervol Vitesse, met TCN, en met de groep Revitalisatie Vitesse, waarvan Karel Aalbers deel uitmaakt. In dat overleg zijn zij tot de conclusie gekomen dat de stabilisatie van de situatie alsmede het financiëel gezond maken van Vitesse, zoals Mommers dat in zijn plan van aanpak en op basis van het reddingsplan van de gemeente Arnhem voorstaat, het vertrouwen heeft van alle partijen. Theo Mommers zal zich in de komende periode dan ook geheel richten op de uitvoering van zijn plan.

In goed overleg met Mommers en de besturen van de Supportersvereniging, VitesseNU, de Businessclub en de Stichting Sfeervol Vitesse, gaat de groep Revitalisatie Vitesse zich de komende periode geheel richten op het te ontwikkelen nieuwe beleid. Nieuw beleid dat met behulp van de reeds toegezegde en nog nieuw aan te trekken sponsorgelden in werking kan treden zodra het proces van stabilisatie en financiële gezondmaking is afgerond.

Het belangrijkste doel van het nieuwe beleid is de club te verzekeren van een plaats in de top van het Nederlandse voetbal.”

De heer Mommers was zeer content met de positieve energie die deze groep uitstraalde en met de bereikte overeenstemming. Hij deelde mee de gezamenlijk opgestelde persverklaring, waarvan de tekst afgelopen vrijdag definitief is vastgesteld, aan zijn achterban te zullen voorleggen. Daar heeft hij kennelijk niet het groene licht gekregen.

Gezien het voorgaande is de persverklaring van de heer Mommers van heden buitengewoon teleurstellend.

In zijn persverklaring concludeert de heer Mommers dat “er feitelijk geen sprake is van extra inkomsten voor Vitesse”, omdat een voorwaarde van de sponsors zou zijn dat “Aalbers terugkeert als bestuurs- of directielid”. Anders dan de heer Mommers in zijn persbericht van vandaag aangeeft, is hij ervan op de hoogte dat sponsortoezeggingen ook van kracht blijven bij een adviserende rol van de heer Aalbers. Dit is overigens ook in aanwezigheid van de heer Mommers door potentiële sponsors bevestigd.

Naast de door de heer Mommers in zijn persverklaring van vandaag uitgenodigde besturen van de Supportersvereniging Vitesse en de Businessclub Vitesse/Gelredome, zullen ook de andere groepen hun inspanningen voortzetten omdat zij ervan overtuigd zijn dat hun hulp nodig zal zijn om Vitesse weer een gezonde toekomst te kunnen bieden.

03-09-2003
 

Karel Aalbers ontkent eis sponsoren

Omroep Gelderland meldt dat Karel Aalbers vanavond een verklaring zal geven en heeft al tegen een verslaggever gemeld dat de sponsoren geen eis hebben gesteld dat alleen een bestuurs- of directielid acceptabel zou zijn. De sponsoren gingen akkoord met een adviserende rol.

03-09-2003
 

Aalbers uit beeld bij Vitesse

De afgelopen weken heeft er intensief overleg plaatsgevonden tussen Vitesse en Karel Aalbers, alsmede het bestuur van de Supportersvereniging en het bestuur van de Business Club Vitesse Gelredome.

In het overleg heeft Vitesse vanaf het begin duidelijk gemaakt op voorhand niet afwijzend te staan tegenover een rol van Aalbers als adviseur van Vitesse, indien zou blijken dat er extra inkomsten gerealiseerd konden worden op basis van sponsorcontracten via Aalbers.

Na uitgebreid onderzoek stelt Vitesse vast dat er inderdaad toezeggingen zijn gedaan door bedrijven en particulieren om sponsorcontracten met Vitesse aan te gaan, echter, alleen onder de voorwaarde dat Aalbers terugkeert als bestuurs- of directielid. Tevens zijn ook andere voorwaarden aan het licht gekomen. De voorwaarden van een terugkeer van Aalbers in een leidinggevende functie kunnen om meerdere redenen niet worden ingewilligd.

Dit betekent dat er feitelijk geen sprake is van extra inkomsten voor Vitesse. In het licht van de enorme werkdruk als gevolg van het plan om Vitesse weer gezond te maken, alsmede de effectuering van het reddingsplan van de gemeente Arnhem, heeft Vitesse besloten de gesprekken met Aalbers te beëindigen.

Vitesse nodigt het bestuur van de Supportersvereniging en het bestuur van de Business Club Vitesse Gelredome uit om na het proces van herstructurering en reorganisatie mee te gaan helpen om gezamenlijk een gezond toekomstperspectief voor Vitesse te ontwikkelen en te realiseren. Binnenkort zullen hierover nadere details bekend gemaakt worden.

Bron: Vitesse 03-09-2003
 

Karel Aalbers uit beeld bij Vitesse
Sponsoren waren er, Vitesse wil geen bestuursfunctie geven

Vitesse gaat definitief niet in zee met oud-voorzitter Karel Aalbers. Struikelblok was de terugkeer van Aalbers als bestuurs- of directielid van de Arnhemse club. Vitesse stond niet afwijzend tegen een rol van Aalbers als adviseur als zou blijken dat hij sponsorgelden binnen zou brengen. Uit onderzoek van Vitesse bleek dat er inderdaad potentiële sponsoren zijn, maar die eisen dat Aalbers in een leidinggevende functie terugkeert. Volgens Vitesse kunnen worden ingewilligd. Daarom zijn de gesprekken nu gestopt.

Bron: Omroep Gelderland 03-09-2003
 

Gemeente Arnhem vergadert over Vitesse/Gelredome

Vanavond om 20.00 uur is er een extra vergadering van de commissie ‘Middelen en Publieke Dienstverlening. Deze vergadering gaat in zijn geheel over de stand van zaken rond het reddingsplan van Vitesse-Gelredome. De vergadering vind plaats in het stadhuis.

03-09-2003
 

Vitesse oefent tegen SML

Vitesse speelt woensdag 3 september een oefenwedstrijd tegen de amateurs van SML. Doordat er dit weekeinde geen competitiewedstrijden gespeeld worden in verband met de EK-kwalificatiewedstrijden, was er behoefte aan een extra oefenwedstrijd.

Op sportpark de Bakenberg wordt om 18.30 uur afgetrapt, de hekken gaan om 17.00 uur open.

Prijzen:
Zit,- en staanplaatsen 5 euro.
65+ en kinderen t/m 12 jaar, 2 euro

Bron: Vitesse.nl 03-09-2003
 

Sone op de weg terug

Kalle Sone van Vitesse hoopt over twee weken te kunnen beginnen met de daadwerkelijke revalidatie, nadat hij begin augustus een middenvoetsbeentje brak. Over een dag of veertien gaat het gips van zijn geblesseerde voet af. De twintigjarige Kameroense aanvaller scoorde in de voorbereiding veelvuldig voor de Arnhemmers.

Bron: VI 03-09-2003
 

Noodlijdend Vitesse blijft maar op zoek naar nieuwe spelers

Met een ongedekte creditcard struint degradatiekandidaat Vitesse de mondaine etalages van de topclubs af. Een schril contrast met UEFA Cup-deelnemer NEC, dat vooral in kringloopwinkels te vinden is. Terwijl de Nijmeegse buurman maanden nodig had om het salaris van de transfervrije Fabian de Freitas bij elkaar te schrapen, kijkt er in Arnhem niemand vreemd op dat zowel Anderlecht als PSV de afgelopen weken is gepolst over een overgang van respectievelijk Gilles de Bilde en Jan Vennegoor of Hesselink. Beide flirts strandden: De Bilde zou een te hoog salaris vragen, terwijl PSV Vennegoor of Hesselink absoluut niet wil laten gaan.

0ndanks de financiële zorgen trok Vitesse vorig seizoen de dure Aleksandar Rankovic al aan en nam het Bert Konterman recentelijk over van het Schotse Glasgow Rangers. Afgelopen weekwas Gert Claessens de eerste speler die een vernieuwd contract tekende dat hem tot 2006 aan de Arnhemmers bindt. De Belg hoorde in zijn gesprek met interim-directeur Theo Mommers en technisch manager Jan Streuer mooie beloften. Claessens: ‘Het ziet er goed uit. We zitten nu in een overgangsjaar, maar komend seizoen zal er weer ruimte zijn om een aantal geroutineerde spelers te halen. Dat is mij toegezegd, waarom zou ik daaraan twijfelen?’

Streuer reageert geagiteerd: ‘Natuurlijk willen wij routine erbij. Het gaat niet goed. Maar het is absoluut niet zo dat wij hier geld klaar hebben liggen. Bij De Bilde hebben we alleen geïnformeerd. Bij Vennegoor of Hesselink hadden we een creatieve oplossing in gedachte die verder ging dan alleen huren. Ik kan daar niet te veel over zeggen anders krijg je onrust. Maar wij zouden echt niet even zeven ton neerleggen voor een nieuwe spits. Ik ben blij dat Mommers inziet dat we niet verder in de ploeg moeten snijden. Er zijn de afgelopen jaren vijftien spelers vertrokken en we hebben nu veertien jongens uit de eigen opleiding in de selectie. Er kan niemand meer weg en we blijven op zoek naar een oplossing voorin. Anders lopen het publiek en de sponsors ook weg.’

Bron: VI 03-09-2003
 

Hoofdmacht Vitesse levert geen trainers in

In het saneringsproces bij Vitesse blijft de trainersstaf van het eerste elftal intact. Theo Bos en Jan Jongbloed blijven de assistenten van hoofdtrainer Edward Sturing, Abe Knoop blijft de keeperstrainer.

Crisismanager Theo Mommers voerde gisteren op Papendal de laatste gesprekken met het niet-voetballende personeel van Vitesse. Van de 59 betrokken personen moet ongeveer de helft aan het eind van dit kalenderjaar verdwijnen.

Tot de slachtoffers behoren jeugdtrainer André van der Ley, veiligheidscoördinator Toine Gijsbers en woordvoerder Paul Meima, die onlangs de taken overnam van de naar de KNVB vertrokken Frank Huizinga.

Vitesse heeft maandagavond van PSV te horen gekregen dat de landskampioen definitief niet bereid is Jan Vennegoor of Hesselink aan Vitesse te verhuren.

“PSV wil geen spelers meer kwijt”, zegt Vitesse’s technisch manager Jan Streuer, die in het weekeinde nog lichte hoop had omdat PSV-coach Guus Hiddink de deur op een kier hield. Vennegoor of Hesselink komt weinig aan spelen toe, maar de Eindhovense club zit niet dik in de spitsen en durft het risico niet te nemen.

PSV is om dezelfde reden ook niet bereid andere spelers (zoals John de Jong) te verhuren. Vitesse blijft wel op zoek naar versterking in de aanvalslinie. Een ervaren spits of aanvallende middenvelder moet de selectie aan meer scorend vermogen helpen.

Bron: De Gelderlander 03-09-2003
 

‘Dit is een drama, dit hebben de mensen bij Vitesse niet verdiend’

De afgelopen twee dagen hebben 27 werknemers van de voetbalclub Vitesse te horen gekregen dat ze moeten vertrekken. Een aantal zal, zodra het sociaal plan is goedgekeurd, weten wanneer hun ontslag ingaat. Anderen mogen hun contract uitdienen en moeten dan weg. Bij de club werken buiten de spelers 64 mensen in allerlei ondersteunende diensten in vaste dienst en op contractbasis.

Woordvoerster P. Willemsen van Vitesse verwacht dat al deze week de vakbond FNV-Sport met de directie van Vitesse een principe-akkoord over een sociaal plan zal bereiken.

Willemsen werkt sinds vijf jaar voor Vitesse op de afdeling Communicatie. Ze is tevens secretaris van de ondernemingsraad van de club. “Ik mag blijven, maar blij kan er daar nu niet om zijn. De afgelopen twee dagen zijn een drama geweest om mee te maken. Mensen huilden nadat ze gehoord hadden dat ze moeten vetrekken. Niemand bij Vitesse verdient dit. We hebben allemaal heel hard gewerkt voor de club.”

Ze bestrijdt dat Vitesse veel te veel mensen in dienst had. “Die keuze is ooit gemaakt. Bij Vitesse werken we met vaste krachten. Andere voetbalclubs huren voor bepaalde taken mensen in. Die zijn dan weliswaar niet in dienst van de club, maar kosten ook geld. Of clubs laten het werk door vrijwilligers doen.”

Ze vindt het moeilijk om met de huidige situatie om te gaan. “Er moeten collega’s weg met wie ik jaren heb samengewerkt. Jazeker, er wordt hard ingegrepen. En toch zijn de mensen die moeten vertrekken nu ook nog gewoon met hun werk bezig. Ik vind dat ongelooflijk. Het zijn een paar onwezenlijke dagen geweest. We wisten dat dit eraan zat te komen. Nu is het realiteit en die is hard, heel hard.”

Bron: De Gelderlander 03-09-2003
 

Vitesse krijgt na 111 jaar een standaardwerk

Meestal gebeurt het in een jubileumjaar of na een afscheid. Niet bij Vitesse. De Arnhemse voetbalclub krijgt een standaardwerk dankzij ‘wandelende encyclopedie’ Arjan Molenaar en schrijver Rien Bor. Het boek heet gewoon ‘111 jaar Vitesse’.

Welke speler scoorde ooit in één wedstrijd negen doelpunten voor het eerste elftal van Vitesse? Dat was Nico Westdijk in het oorlogsseizoen 1941-42, tegen De Treffers uit Groesbeek. Een record dat waarschijnlijk nooit gebroken wordt.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 03-09-2003
 

Geen ontslagen trainers Vitesse 1

De technische staf rond het eerste elftal van Vitesse blijft intact. Dat heeft interim-directeur Mommers van Vitesse dinsdag bevestigd. Mommers heeft de afgelopen dagen gesprekken gevoerd met het niet-voetballende personeel van Vitesse, van wie ongeveer de helft verdwijnt.

De trainers Edward Sturing, Theo Bos, Jan Jongbloed en Abe Knoop mogen blijven, al gaan de laatste twee zich meer richten op het trainen van jeugdspelers. Jeugdtrainer André van der Ley behoort wel tot de mensen die ontslag is aangezegd.

Bron: Omroep Gelderland 02-09-2003
 

Jevric geselecteerd

Voor de interland tegen Italië heeft de Servische bondscoach Ilija Petkovic doelman Dragoslav Jevric van Vitesse en Mateja Kezman van PSV opgeroepen. Servië en Montenegro speelt op 10 september in Belgrado in groep 9 voor kwalificatie voor het EK, volgend jaar in Portugal.

Bron: AD 02-09-2003
 

‘Besluit over Aalbers verdaagd’

Directeur Theo Mommers van Vitesse heeft gisteren het besluit om af te zien van de hulp van Karel Aalbers naar woensdag verdaagd. Mommers heeft het te druk met de sanering bij de noodlijdende Arnhemse club. Circa de helft van het ondersteunend personeel dient af te vloeien. Bovendien wil Mommers deze week eerst de leden van de businessclub van Vitesse uitleggen waarom hij geen hulp wil aanvaarden van Aalbers.

De voormalige voorzitter, die onderwerp is van strafrechtelijk onderzoek, schermt met nieuwe sponsors die de komende drie jaar ruim 2 miljoen euro per seizoen in de club willen steken. Daaraan kleven echter te veel voorwaarden, zeggen de drie prioriteitsaandeelhouders die destijds met geld uit eigen zak de club redden. Bovendien zou Aalbers volgens de drie prioriteitsaandeelhouders onvoldoende duidelijk hebben gemaakt of het daadwerkelijk om extra inkomsten voor de club zou gaan.

Bron: AD 02-09-2003
 

Hofs reserve bij Jong Oranje

Bondscoach Cor Pot van Jong Oranje heeft voor de interlands tegen Oostenrijk en Tsjechië Anouar Diba (NAC Breda) en Jack Tuyp (FC Volendam) aan zijn spelersgroep toegevoegd. Eerder maakte de interim-trainer al een selectie van zestien spelers bekend.

Selectie: Stekelenburg (Ajax), Zwarthoed (AZ); Jansen (Vitesse), Kras (Volendam), Kruiswijk (FC Groningen), Loovens (Excelsior), Mendes da Silva (Sparta), Seip (Heerenveen); Van Driel (Excelsior), Hersi (NEC), Hoogstrate (PSV), De Jong (Ajax), Mathijssen (Willem II); Castelen (ADO Den Haag), Gommans (Fortuna Sittard), Van de Laak (FC Den Bosch), Diba (NAC Breda), Tuyp (FC Volendam).

Reservelijst: Budziak (TOP Oss), Hofs (Vitesse), Huntelaar (AGOVV), Olfers (RKC Waalwijk), Mendes da Silva (Sparta), Putter (FC Volendam).

Bron: ANP 01-09-2003
 

‘Vitesse sluit terugkeer Aalbers uit’
Snellenburg niet tevreden, Mommers en anderen besluiten later vandaag’

Een terugkeer van Karel Aalbers bij. Vitesse is vrijwel uitgesloten. De driejarige kapitaalsinjeçtie van ‘minimaal’ 2 miljoen euro per jaar blijkt aan zoveel voorwaarden verbonden te zijn, zoals een zetel in het bestuur, dat de rentree van Aalbers voor de partijen die zeggenschap hebben over de club (gemeente, management en prioriteitsaandeelhouders) op dit ogenblik niet bespreekbaar is.

Bovendien bestaat grote twijfel over de hardheid van het kapitaal waarover de voormalige juwelier zegt te kunnen beschikken. Een deel van de aanvullende sponsoring zou bestaan uit het leveren van diensten in plaats van geld, waardoor Vitesse financieel onvoldoende opschiet. Sponsors zouden bereid zijn met gesloten beurzen nieuw tapijt in het Gelredome te laten leggen en voor een betere beveiliging van club en stadion te zorgen.

“Maar daarmee schieten we helemaal niets op. We hebben geld nodig. Wij zijn er niet van overtuigd dat Aalbers voor additionele inkomsten zal zorgen die onze financiële nood per direct zal verlichten”, zegt Jan Snellenburg, samen met Cor Guijt en Herman Veenendaal één van de prionteits-aandeelhouders en daardoor in het bezit van het vetorecht. Zij redden in het verleden Vitesse door miljoenen uit eigen zakte investeren.

Directeur Theo Mommers, de gemeente en de prioriteitsaandeelhouders nemen vandaag een besluit over de hernieuwde pogingen van Aalbers een rol te spelen in de toekomst van de club. Vooral de eis van de nieuwe sponsors dat ‘Keizer Karel’ op het pluche dient terug te keren, is voor de gemeente onbespreekbaar.

Tegen Aalbers loopt een gerechtelijk vooronderzoek wegens belastingontduiking en valsheid in geschrifte. Het Openbaar Ministerie verwacht hem later dit jaar te berechten. Tot die tijd wil de gemeente Aalbers niet als bestuurslid aanvaarden.

Los daarvan zegt aandeelhouder Snellenburg geen enkel bewijs te hebben gezien dat Aalbers daadwerkelijk over het geld beschikt. “Aalbers heeft me één keer gebeld met het verzoek een kop koffie te drinken, want de club ging volgens hem naar de kloten. Ik vind dat het belang van Vitesse groter is en dan zet je je gekrenkte trots opzij”, aldus Snellenburg. “Maar ik heb niet de overtuiging gekregen dat hij die ruim 2 miljoen euro op tafel kan leggen. Ik vrees een beetje hetzelfde verhaal als toen hij zei een sponsor van 100 miljoen gulden te hebben, nadat Nuon bij Vitesse was opgestapt.”

Mr. Ludo Hameleers, raadsman van Aalbers, zegt dat Snellenburg en zijn mede-prioriteitsaandeelhouders ‘niet de waarheid spreken’. De vuilspuiterij moet nu echt eens afgelopen zijn’. Hameleers: “Ze belemmeren de oplossing voor de problemen van Vitesse. Ik heb zelf nota bene alle getekende contracten van de geldschieters onder ogen gehad.Die 2 miljoen euro per jaar is bovendien nog slechts een minimum-gegarandeerd bedrag. Dat kan nog meer worden.”

Volgens Snellenburg dreigt er nog een gevaar als Aalbers bij Vitesse terugkeert. Veel leden van de zakenclub van Vitesse zouden in dat geval de club de rug toekeren. Sommigen hebben dat zelfs in hun contract laten opnemen. Snellenburg: “Wat heb je er aan als je met Aalbers 2 miljoen binnen haalt en je raakt er door zijn toedoen ook weer een paar miljoen euro kwijt?”

Bron: AD 01-09-2003
 

De Verlenging maandag 1 september

Het Gelderse betaald voetbal:

AGOVV – MVV
FC Den Bosch – De Graafschap
Vitesse – AZ
FC Utrecht – NEC

– De voetbalquiz: ronde drie
– NEC gaat Europees
– doelpunt van de maand augustus

In de studio te gast Gert Claessens van Vitesse.
Vragen aan Claessens kunt u mailen naar:

deverlenging@omroepgelderland.nl

Maandag vanaf 18.20 uur en daarna elk uur herhaald.

Bron: Omroep Gelderland 01-09-2003
 

Moreel dilemma: tientallen ontslagen, wel nieuwe aanvaller

Vitesse gaat alles in het werk stellen om de selectie te versterken. Dat kost geld. Deze week krijgen tientallen personeelsleden ontslag. Om geld te besparen. Het morele dilemma van een voetbalclub.

Terwijl het niet~voetballende personeel bij het voetbalbedrijf Vitesse deze week te horen krijgt wie wel en wie niet mag blijven, gaat technisch manager Jan Streuer op zoek naar versterking van de selectie. Het zal maar gebeuren dat op één en dezelfde dag dertig mensen hun ontslag krijgen terwijl een nieuwe speler wordt binnen geloodst. Dat kan dus. De valse competitiestart van Vitesse heeft de alarmbellen laten klinken. Na drie wedstrijden staat de ploeg van trainer Edward Sturing met lege handen. Dat maakt de opdracht voor het komende jaar, wegblijven bij de onderste plaatsen, niet eenvoudiger. Vitesse staat voorlaatste en zie daar maar eens weg te komen.

Het is vroeg om de club met deze selectie tot degradatiekandidaat te bestempelen, maar beleid maken komt er vooral op neer risico’s uit te sluiten. Als er één risico buiten de deur moet blijven, is het degradatie.

Deze week krijgen ongeveer dertig personeelsleden (van de zestig) te horen dat ze weg moeten. Ondertussen informeerde Vitesse bij PSV of Jan Vennegoor of Hesselink naar Arnhem wilde komen. Dat lukt vooralsnog niet, maar Vitesse zoekt verder. Mogelijk is De John de Jong van PSV een optie of Mariano Bombarda van Feyenoord. De speurtocht gaat deze week verder. “We weten wat we willen, maar de club en de speler moeten het ook willen”, zei manager Streuer gisteren nog.

Is er dan toch geld? Niet veel, Vitesse kan hooguit een beetje salaris betalen. Waarom wordt dat geld niet gebruikt om een of meer arbeidsplaatsen te redden? “Het is moeilijk te verkopen naar de mensen die hun baan verliezen en ook naar de buitenwacht”, erkent Streuer. “Maar aan de andere kant: als we nog een seizoen zo slecht presteren, haken er misschien wel meer sponsors en toeschouwers af. Dan moet je volgend jaar weer bezuinigen en komen er misschien nog meer mensen op straat te staan.”

Streuer voelt zich ongemakkelijk met het morele dilemma, maar voetbal is core-business van Vitesse. Alles draait om de prestatie van de hoofdmacht, alles er omheen is bijzaak. Hoe nuttig ook, hoe hard er ook is gewerkt, hoeveel overuren er zijn gemaakt. Dat alles maakt niks uit. Gaat het slecht met de hoofdmacht, dan lijdt de club en zijn de consequenties ook voor de werknemers die niet op het veld staan. Het gaat de eerste drie wedstrijden slecht met Vitesse, waar de selectie uit bezuiniging al tot op het bot is gevild. “Laten we niet in paniek raken”, vindt Streuer. “Er zijn nog 31 wedstrijden te gaan. Maar het wordt natuurlijk wel moeilijker voor de groep. Straks krijg je de druk dat je de volgende wedstrijd bij RBC móet winnen en dat is niet makkelijk.” Makkelijk zal het voor Vitesse het hele seizoen niet worden. ‘Een overlevingstocht’, zo voorspelde de geroutineerde Belg Gert Claessens al. Niettemin verlengde hij zijn contract.

Het allerbelangrijkste probleem bij Vitesse, zo meent Streuer, is het gebrek aan scorend vermogen. De technische leiding van de club wil om die reden zo snel mogelijk een spits of een aanvallende middenvelder aan de groep toevoegen. “Iedereen weet wel dat we iets te kort komen”, erkent Streuer. “Dat is niet nieuw, maar de competitiestart is voor ons toch heel teleurstellend gelopen.” De enige mogelijkheid is het morele dilemma trotseren. Toch een speler halen, hoe moeilijk dat ook valt in de week van de ontslagen. Mogelijk staat er nog ergens een sponsor op – wie weet Karel Aalbers wel – die wil helpen met de huursom of het salaris. In dat geval is de eventuele komst van een speler naar de buitenwereld toe wat beter te verkopen. “De meeste ploegen doen pas in de winterstop iets om te herstellen”, weet Streuer: “We kunnen ons de komende maanden natuurlijk wel verbeteren, maar het liefst zouden we nu al iets doen. Geld is.er niet, we zullen heel creatief moeten zijn.”

Bron: De Gelderlander 01-09-2003
 

Huur Vennegoor niet definitief van de baan

Jan Vennegoor of Hesselink komt niet naar Vitesse. Althans, voorlopig niet. PSV-trainer Guus Hiddink verklaarde zaterdagavond dat de landkampioen het verzoek van Vitesse nog wel even in beraad wil houden.

Vitesse wil de 24-jarige aanvaller op huurbasis overnemen van PSV. Vennegoor of Hesselink zat zaterdag tegen FC Twente opnieuw negentig minuten op de bank. Maar na de 2-0 zege verklaarde hij dat van een overgang naar Vitesse op dit moment geen sprake is. “Vitesse mag altijd bij PSV vragen wat de mogelijkheden zijn”, zei Vennegoor. “Maar een vertrek bij PSV is niet aan de orde. Ik sta na dit seizoen nog twee jaar onder contract bij PSV. Ik voel me hier op mijn gemak. Natuurlijk zou ik liever vaker spelen, maar met de Champions League komt er een druk programma aan. Ik weet zeker dat ik van waarde zal zijn voor PSV.”

Toch hield Guus Hiddink de deur naar Arnhem op een kier in Enschede. “Ik heb hier met Jan over gesproken”, zei de trainer na de rimpelloze winst op FC Twente. “Er komen voor PSV belangrijke weken aan en we zitten op dit moment heel dun in de spitsen. Het is niet zo dat we al definitief ‘nee’ hebben gezegd tegen Vitesse, maar in principe is Jan heel waardevol voor ons. We laten het even betijen en dan reageren we.”

Vitesse neemt nu plaats in de wachtkamer. “We wachten wel af hoe het zich ontwikkelt”, reageert Jan Streuer, de technisch manager van de Arnhemse club. “Dit soort dingen kun je toch niet forceren.”

Doelman Dragoslav Jevric blijft in eik geval tot de winterstop bij Vitesse. Vrijdagavond zat een delegatie van Borussia Dortmund op de tribune voor de keeper tijdens het duel met AZ (1-2). Ook de Turkse club Fenerbahce toonde belangstelling voor Jevric, maar geen van de twee clubs is concreet geworden. “Er is niets gebeurd”, zei de 28-jarige doelman gisteren. “Vandaag (zondag, red.) is de laatste dag dat er transfers gedaan kunnen worden door internationale clubs. Er waren wel clubs geïnteresseerd, maar ik heb niets gehoord.”

Bron: De Gelderlander 01-09-2003
 

Extra kaarten Vitesse van wethouder en raadslid

Wethouder I. Pijnenburg (VVD) en VVD-gemeenteraadslid A. Zijlstra hebben persoonlijk een extra seizoenskaarten voor honderd euro gekocht voor bezitters van een Arnhem Card. De actie om kaarten te kopen voor Arnhemse minima is bedacht door Zijlstra, zowel voor het goede doelals om de tegenvallende kaartverkoop door Vitesse op te vijzelen. De ruim een week lopende actie heeft enkele tientallen kaarten opgeleverd. “Het is een manier om Vitesse te steunen, maar ook om mensen die het niet zo breed hebben en graag naar een voetbalwedstrijd willen daartoe in de gelegenheid te stellen”, aldus Zijlstra.

Bron: De Gelderlander 01-09-2003
 

Theo Janssen voelt zich al thuis in Genk

Theo Janssen stond gistermiddag voor de eerste keer in de basis van Racing Club Genk. Hij had een aandeel in de eerste treffer van zijn ploeg tegen Excelsior Moeskroen (2-0) en de 22-jarige huurling van Vitesse kreeg een hartstochtelijke ovatie toen hij het veld verliet.

Mooi verhaal van Jan Moons, de doelman van RC Genk. Twee weken geleden debuteerde Theo Janssen in de hoofdmacht van de Belgische club. In het duel met Charleroi mocht de Arnhemmer een handvol minuten opdraven. Hij schoot een keer op doet, gaf een mooie diepe pass. Niets bijzonders, zou je denken, maar de supporters van RC Genk scandeerden prompt zijn naam. Ver na de wedstrijd ging Moons naar trainer Sef Vergoossen. “Trainer”, zei de doelman. “Ik sta al vier jaar in het doel bij Genk. Al vier jaar duik en spring ik me een breuk voor de club. Nooit zingen de fans mijn naam. Theo Janssen krijgt dat al op één avond voor elkaar. Hoe is dat mogelijk?”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 01-09-2003
 

Jevric tot winter zeker bij Vitesse

Doelman Dragoslav Jevric (28) blijft in elk geval tot de winterstop bij Vitesse. Vrijdagavond, tijdens het duel met AZ (1-2), zat een delegatie van Borussia Dortmund op de tribune voor de Servische doelman, maar de Duitse club werd daarna niet concreet. Datzelfde betrof de interesse van de Turkse club Fenerbahce.

“Er is niets gebeurd”, zei Jevric gisteren. “Vandaag (zondag,red.) was de laatste dag dat er transfers geregeld konden worden door internationale clubs. Er waren wel clubs geïnteresseerd, maar ik heb uiteindelijk niets gehoord.”

Bron: De Gelderlander 01-09-2003
 

Punt Vitesse

Krap een week nadat bekend werd dat Vitesse in het kader van de bezuinigingen dertig personeelsleden op straat gaat zetten, informeerde het management van de club bij PSV naar de mogelijkheid om Jan Vennegoor of Hesselink te huren.

Toen het telefoontje binnenkwam op de administratie in Eindhoven hield het hoofd van de financiële afdeling vol ongeloof een hand op de hoorn en riep naar de anderen in het kantoor: “Ik heb Vitesse aan de lijn. Ze willen onze Jan huren!”

In een keer was het doodstil. Bij de koffiemachine liet iemand van schrik een mok uit zijn handen vallen. Toen begon er eentje te lachen. Binnen een mum van tijd hing de rest ook slap achterover. “Je wordt in de maling genomen”, klonk het in koor. “In Arnhem wordt geen cent meer uitgegeven. Daar bezuinigen ze alleen nog maar.”

“Waarom informeren ze niet bij Chelsea of Hasselbaink te huur is. Die zit daar tegenwoordig ook bijna alleen maar op de bank. Of laat ze eens met Kluivert bellen. Die was laatst nog in beeld bij FC Zwolle”, zei een administrateur die met twee handen op zijn kruis richting toilet snelde omdat hij het bijna in zijn broek deed van het lachen.

De chef maande met een handgebaar iedereen tot rust, zuchtte een keer diep, haalde zijn hand van de hoorn en zei: “Als u maar weet dat wij geen airmiles accepteren. En U zult een keuze moeten maken. Vennegoor of Hesselink.”

En toen hing hij proestend van de lach op.

Bron: De Gelderlander 01-09-2003

Hoofdsponsor: