10 Org vragen aan Vincent Janssen van VitesseLive
Vincent Janssen interviewt Santi Kolk
Wie is Vincent Janssen?
Ik ben inmiddels alweer 40 jaar, woon in mijn geboortedorp Angeren. Zit voor de kost hele dagen op de weg en verkoop afvaloplossingen voor gemeentes. Ik ben getrouwd en heb een prachtige zoon van drie jaar: Kick. Wie weet schopt hij het ooit nog tot voetballer van Vitesse. Arnhem is altijd al mijn stad geweest. Vroeger met het stappen, maar eigenlijk met alles. Ondanks dat ik midden tussen Nijmegen en Arnhem in woon heb ik op geen enkel vlak iets met Nijmegen, maar juist alles met Arnhem.
Wat heb jij met Vitesse?
Vitesse is mijn club. Mijn vader (Theo) was vroeger voor Ajax. Dat vond ik te makkelijk. Ik wilde verbondenheid met een club uit de regio. Vanzelfsprekend werd dat het geel-zwarte clubje Vitesse. De ambitie en ook het rumoer om de club heen vond ik mooi. Jammer genoeg hebben we op het vlak van ambitie de teugels wat moeten laten vieren, maar we blijven hoop houden op de toekomst. Inmiddels is mijn vader ook 100% Vitesse-supporter geworden en heeft hij Ajax achter zich gelaten. Verstandige keuze, haha.
Sinds wanneer ben jij Vitesse-supporter?
Ik ben al Vitesse-supporter zo lang als ik me kan herinneren. Was lachen vroeger, toen het GelreDome werd geopend. Ik werkte in mijn vrije tijd als vrijwilliger bij de lokale omroep op de sportredactie. Wij maakten een programma over de amateurs uit de regio (Bataven, RKHVV, Jonge Kracht etc.). Ik had een seizoenkaart van Vitesse en het leek ons wel leuk om onze uitzendingen af en toe op te luisteren met flitsen vanuit het GelreDome. Dus met de mobiele telefoon verslag doen vanaf de Noord-tribune haha. Dit tot grote ergernis van mijn vrienden met wie ik de wedstrijden bezocht. Inmiddels ben ik dus verhuisd naar de perstribune en hebben zij dus gelukkig geen last meer van mij op de Noord-tribune.
VitesseLive, wat is het en wie zitten er allemaal achter?
VitesseLive is een sportprogramma dat 90 minuten live voetbal brengt van alle wedstrijden van Vitesse op de radio en internet. Aangevuld met samenvattingen en interviews kijken we terug en vooruit op de diverse wedstrijden. Het wordt uitgezonden op Super936, Radio 5FM, Radio MFM, internet en, hopelijk vanaf volgend jaar, op Keizerstad FM (wordt aan gewerkt). Ikzelf en Xander Schoemaker zijn de drijvende krachten sinds het jaar dat we nacompetitie moesten spelen onder leiding van Edward Sturing (weten jullie nog…). Gelukkig hebben we sinds dit jaar de professionele hulp van Daniel Wouda die veelal de wedstrijden van de Graafschap verzorgde. Met hem erbij zijn we een geolied team en hopen we de luisteraars een mooi programma te kunnen bieden.
Hoe is VitesseLive ontstaan?
VitesseLive is dus eigenlijk ontstaan zoals hierboven eerder omschreven. Best grappig eigenlijk. De omroep waarbij ik werkte was Radio Lingewaard. De Mediamanagers runden deze omroep (de huidige producers van VitesseTV). Zij kregen het idee om bij Vitesse de vraag te stellen of wij de sublicentie radio konden krijgen (hoofdlicentie ligt bij de NOS). Deze licentie was eerder altijd in handen van Omroep Gelderland, maar deze deed er eigenlijk, op het vlak van wedstrijdverslag, helemaal niets meer mee. Vitesse vond dit gelukkig een goed idee en inmiddels zijn we alweer een jaar of acht partners van elkaar.
Veel mensen denken dat jullie in dienst zijn van Vitesse.
Wat wij doen voor VitesseLive is 100% hobby en vrijwilligerswerk. Graag offeren wij een dag per week op aan het maken van dit programma. Ik mag immers mijn favoriete club het hele land door volgen, zit op de beste plaatsen in het stadion en kan na de wedstrijd nog napraten met spelers en trainer. Wat wil je nog meer? We zijn dus zeker niet in dienst van Vitesse. Dit moet ook niet want we moeten onze objectiviteit blijven behouden. Natuurlijk zullen we altijd geel-zwart gekleurd zijn, maar als het slecht gaat dan is het bij ons ook gewoon slecht.
Hoeveel mensen luisteren er globaal naar een uitzending?
Tja, het is altijd moeilijk om een inschatting te maken hoeveel mensen er luisteren. Er zijn wel verschillende onderzoeken naar geweest, maar deze onderzoeken kosten over het algemeen veel geld, dus dat wordt niet veel gedaan. Deze zin klopt niet. Er zijn verschillende onderzoeken geweest dus daar zijn ook conclusies van. Als we alle radiostations en het internet bij elkaar optellen dan komen we ongeveer op 2000 mensen, schat ik zo. Uiteraard worden uitwedstrijden veel beter beluisterd dan de thuiswedstrijden.
Hoe verloopt zo’n uitzending. Wat moet je er allemaal voor doen?
Een uitzending heeft best veel om het lijf. Altijd minimaal anderhalf uur voor de wedstrijd aanwezig in het stadion. Momenteel zenden we zelfs rechtstreeks uit vanuit het stadion. Dat houdt in, vooraf interviews en playlists maken (muziekkeuze, want die wordt ook vanuit het stadion ingezet) etc. Dan de wedstrijd zelf. Nadien interviews met spelers en trainer en vervolgens de persconferentie. Dan op huis aan. Thuis aangekomen de interviews inladen en op het internet zetten. Vervolgens een samenvatting maken van het wedstrijdverslag (uurtje werk) en uiteraard de website helemaal up-to-date brengen. Al met al dus best wel wat werk. Niet erg als er gewonnen is, wel wat vervelender bij een verliespartij.
Jullie ‘doen’ ook Utrecht – Vitesse?
De laatste wedstrijd van het seizoen doen we uiteraard ook weer, ook al is er niets meer te winnen behalve het prestige. De wedstrijd zal beluisterd kunnen worden via Radio 5FM en internet (www.Vitesselive.nl of de links op Vitesse.org of Vitesse.nl ). Er zijn momenteel technische problemen bij Super936 en MFM uit Velp. We hopen dit begin volgend seizoen weer opgelost te hebben, evenals de toetrede van Keizerstad FM.
Nog een tip voor trainer Theo Bos met oog op volgend seizoen?
Ja, één heel duidelijke tip: Theo, wacht niet meer tot de 60e minuut met het brengen van je eerste wissel. Wat Aad destijds deed was misschien ook teveel van het goede, maar je wacht wel heel vaak af tot exact de 60 op het scorebord staan voordat de eerste wissel wordt toegepast. Soms vraagt de wedstrijd echt eerder om een wissel.
Vincent Janssen in september 2008, toen hij het straatbord van de Monnikensteeg aanbood aan de SV via (destijds) supportershome beheerder Eddie Kraaij. Sindsdien heeft het originele gietijzeren straatbord van de weg naar stadion Monnikenhuize een vaste plaats achter de bar in het Supportershome Monnikenhuize.