21 november 2020 In de media

Spors over de Vitesse-scouting: ‘We wilden kracht en dynamiek’

Vitesse heeft een bijzonder succesvolle start van het seizoen gemaakt en krijgt alle lof voor haar spel. De club oogt stabieler dan ooit en heeft met weinig middelen heel veel gedaan. Er zit een duidelijke balans in het team en iedereen op het veld kent zijn opdracht. Vitesse raakt ook niet meer in de war als er een basisspeler niet inzetbaar is. De afwezigheid van Tannane werd ogenschijnlijk moeiteloos opgevangen en Vitesse won zelfs de wedstrijd tegen topper PSV met een compleet nieuw middenveld.
De selectie lijkt breed en evenwichtig. Bonus is dat een hele groep jonge, talentvolle spelers uit eigen jeugd het ook nog eens boven verwachting doen.

De basis is echter een hele gerichte scouting. Deze zomer, ingegeven door de coronacrisis, was Vitesse de enige eredivisieclub met een transferinvestering van nul cent in alle seizoensgidsen. Jacob Rasmussen werd gehuurd (met optie tot koop) van Fiorentina, Idrissa Touré  op huurbasis van Juventus, Loïs Openda mocht tijdelijk naar Arnhem omdat hij bij Club Brugge niet scoorde, Armando Broja werd met heel veel Vitesse-inspanning bij de Londense zusterclub Chelsea losgeweekt en Maximilian Wittek kwam transfervrij van Greuther Fürth. Deze spelers, samen met de bestaande selectie en het nieuwe trainersduo Letsch en Fiesser, maken het huidige succes van Vitesse.

“We hebben in de zomer zonder transferbudget zeer gericht gescout”, vertelt technisch directeur Spors in de Gelderlander. “We wilden kracht en dynamiek. Dat hebben we met Rasmussen en Touré binnengehaald. We wilden snelheid en beweging. Daar zorgen Broja en Openda voor. En Wittek levert loopvermogen en diepgang op de flanken. De profielen zijn door de trainer en mij opgesteld. Met de scouting is vervolgens een succesvolle speurtocht ingezet.”

Vitesse is voor haar bedrijfshuishouding deels afhankelijk van transferinkomsten. “Maar er is voor komende zomer geen verkoopplicht”, zet Spors gelijk de toon. “We handelen alleen als aan onze vraagprijs wordt voldaan. Onze spelers zijn de miljoenen waard, waaraan wij vasthouden.”

De marktwaarde van spelers hangt samen met sportieve successen. Oussama Tannane, Riechedly Bazoer, Eli Dasa, Sondre Tronstad, Matus Bero en Danilho Doekhi vertegenwoordigen inmiddels miljoenen. En talenten zoals Thomas Buitink, Patrick Vroegh, Million Manhoef, Enzo Cornelisse en Daan Huisman leggen de basis voor groeiend kapitaal in de komende jaren.

Spors: “Een geheime formule voor scouting is er niet. Er is wel een werkwijze. Er moet een duidelijke speelwijze zijn. Op basis van geschiktheid moeten dan spelers worden geselecteerd. En er is stabiliteit nodig in de organisatie. Ik heb me voor meerdere jaren aan de club verbonden. De trainer ook.”

De Technisch directeur van Vitesse verwacht deze winterstop maar ook komende zomer door de coronacrisis niet bijzonder veel activiteit op de transfermarkt. “Door corona is er gewoon minder geld in het profvoetbal.”

Johannes Spors wil ook niet teveel gehuurde spelers in de selectie. “We moeten slim zijn. Maar ik ben ervan overtuigd ook zonder veel geld een goede selectie neer te kunnen zetten.”

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: