12 december 2021 In de media

Voorzitter Supportersverenging Vitesse aan het woord

Arnhem, 12 December 2021

Van de Voorzitter.

Weer bijna een jaar voorbij en weer was het een gek Coronajaar.  Waar we dachten dat we er na de zomer doorheen waren en weer naar het Home, het stadion en naar uitwedstrijden mochten.. Waar veel vrijwilligers in de voorbereiding van het seizoen hard hebben gewerkt aan een nieuw kassasysteem waardoor de muntjes in het home voor altijd verleden tijd zijn. En eindelijk mochten we weer open!

Helaas we zijn momenteel weer even terug bij af met een avond lockdown en wederom geen toestemming van de regering om naar voetbalwedstrijden te gaan. Laten we hopen dat we in het nieuwe jaar weer mogen!

Waar we in het begin van deze crisis heel veel samenhorigheid zagen, zien we nu steeds meer onvrede, frustratie, onmacht en is het samenhorige gevoel weg. In deze fase van de crisis merk ik bij mezelf ook vooral een soort gelatenheid en moeheid om me nog heel erg druk te maken over zaken waar ik en anderen met mij gewoonweg geen invloed op hebben. Mijn houding is nu meer van; we zien wel wat er komt en wat er dan ook komt, laten we daar met elkaar het beste van maken. Dat scheelt een hoop negatieve energie merk ik.

Helaas hebben frustraties in de maatschappij ook op één of andere manier zijn uitwerking op een nieuwe trend van meer geweld in en om stadions. Hier ben ik niet blij mee, aangezien dit nu onder andere zorgt dat ook wij als Vitesse supporters allemaal gestraft worden en niet naar de eventueel volgende tussenronde in de Conference League mogen als uit supporters. Dit moeten we echt met elkaar zien om te keren, want dit is niet wat we moeten willen. Ook al was het Franse politie optreden vooraf buitenproportioneel, ook al was het gedrag van de Utrecht supporters met hun vuurwerk onacceptabel en gevaarlijk, laten we zorgen dat we niet door provocaties, alle supporters en dus de club, de spelers en uiteindelijk mogelijk zelfs de resultaten, negatief beïnvloeden. Wij willen allemaal het beste voor Vites toch?

Als SV staan we voor een proactieve benadering van dit soort zaken, afstand nemen is een makkelijk statement. Liever gaan we er mee aan de slag om te begrijpen wat er gebeurt om vervolgens te kijken welke rol we kunnen spelen in de positieve beïnvloeding van het gedrag van de eigen aanhang.

Maar ik wil nu vooral stil staan bij de positieve zaken van ons cluppie! Wat ben ik blij met deze coach Thomas Letsch! Hij laat gewoon weer zien dat hij van een groep spelers een team kan maken die samen meer bereiken dan als ze alleen voor zich spelen. Jammer dat Tannane het kind van de rekening is, maar blijkbaar was het nodig. Er staat een team dat geweldig kan strijden en dat hebben we gezien tegen Anderlecht, Feyenoord, Rennes uit en thuis en Spurs uit en thuis. Genieten was het en nu lijken we ook nog door te gaan in de Conference League, wat gewoon keihard verdiend is!

Waar Letsch niet meer stuk kan en hopelijk nog lang aanblijft, vertrekt Spors, jammer. Maar aan de andere kant niet verrassend. Vitesse wist dat ze een jonge buitenlandse TD binnenhaalden, die ambitieus is en een moderne aanpakt heeft. Als je dan verwacht dat die 5 jaar blijft zitten, is dat ook naïef natuurlijk. Wel hoop ik dat we nu niet wéér een ommezwaai krijgen in beleid, maar dat we voortborduren op de ingeslagen weg, qua spelopvatting en systeem.

Het is een heerlijk gevoel om echt oprecht trots op jouw club te zijn. Ik merk dat ook buiten mijn Vitesse kringen in binnenland en buitenland, waar weer positief over Vitesse wordt gesproken!

Wat ik ook fantastisch vind is de sfeer dit seizoen in het stadion. Wat een goed besluit van diverse groepen op Zuid om -ondanks het “sfeervak debacle” van 2 jaar geleden- weer in het midden achter de goal te gaan staan. Zo vormen we een eenheid waardoor de liederen veel beter overkomen en de sfeer overslaat naar de andere tribunes en de spelers! Dit hebben we lang niet meer zo gezien en het zingen tegen elkaar op de tribunes al helemaal niet meer sinds 25-3-1998. Ik hoop dat deze trend zicht voortzet!

Ook hebben we weer een aantal prachtige doeken gezien waar veel bloed, zweet en verf in zaten! Ik zie veel meer samenwerking tussen alle partijen zoals diverse groepen supporters, de SV en de club waardoor we veel meer als eenheid zaken kunnen bespreken en aanpakken. Dit werpt duidelijk zijn vruchten af!

Tot slot wil ik richting het einde van dit jaar als eerste als onze vrijwilligers bedanken die weer belangeloos en slechts uit clubliefde veel tijd, energie en soms ook risico hebben gestoken in hun job als vrijwilliger. Zonder jullie is er geen SV, dank jullie wel!

Ook wil ik onze leden, hoofdsponsor Cleanmat Trucks en overige sponsors zoals Vonk financieel adviseurs, Pack Center en Booomdigital bedanken. Jullie helpen ons door deze zware financiële tijd met jullie bijdragen, vaak zonder de mogelijkheid voor ons om iets terug te kunnen doen. Dank jullie wel!

Verder wens ik alle Vitesse supporters fijne feestdagen alvast en een super 2e seizoenshelft, waarin er nog hele mooie dingen kunnen gebeuren!

Roderik van Veelen
Voorzitter SV

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: