23 mei 2023 In de media

Vitesse boekt 300ste thuisoverwinning in de eredivisie

Vitesse heeft haar driehonderdste thuisoverwinning in de Eredivisie geboekt. In GelreDome liet de formatie van Phillip Cocu geen spaan heel van FC Groningen. De Arnhemmers scoorden maar liefst zes keer en Million Manhoef kwam zelfs drie keer op het scorebord te staan. De overige doelpunten kwamen op naam van Melle Meulensteen, Gabriel Vidović en Sondre Tronstad. Dankzij de feestmiddag is Vitesse officieel veilig in de Eredivisie.

Op zondagmiddag 21 mei trapten Vitesse en FC Groningen in een warm GelreDome af voor de laatste thuiswedstrijd van het seizoen 2022|2023. Coach Cocu voerde noodgedwongen één wijziging door. Carlens Arcus was geschorst, waardoor Dominik Oroz in de basis mocht beginnen. Ryan Flamingo verhuisde naar de rechtsbackpositie.

De club uit Arnhem kende een droomstart en kwam al in de vierde minuut op voorsprong dankzij Manhoef. De rechtsbuiten kon uithalen op aangeven van Kacper Kozlowski en maakte zo zijn zevende doelpunt van het seizoen. Bartosz Bialek en Maximilian Wittek kregen kansen om de marge te verdubbelen, maar slaagden daar niet in. Het was voor FC Groningen lastig om door de Arnhemse defensie door te breken, maar Johan Hove kreeg wel twee kleine kansjes. Goed verdedigend werk van Marco van Ginkel en een goede redding van Kjell Scherpen hielden de Groningse nummer acht van het scoren af.

Vlak voor rust werd een doorgebroken Manhoef neergehaald door doelman Peter Leeuwenburgh, die een directe rode kaart ontving van scheidsrechter Joey Kooij. Zijn vervanger Jan de Boer stond amper een minuut in het veld toen hij al moest vissen; hij had geen antwoord op een fantastisch schot van Meulensteen.

In de 56ste minuut scoorde Manhoef zijn tweede van de middag. Flamingo legde de bal over de Groningse defensie heen en stuurde zo de rechtsbuiten weg. De Vitesse-topscorer kon naar binnen trekken en in de korte hoek afdrukken: 3-0. De Arnhemse formatie had geen kind aan de club uit Groningen en walste er in de tweede helft volledig overheen. Zo draaide invaller Vidović knap weg, speelde hij vier Groningers voorbij en tekende hij met een fraai doelpunt voor de vierde Arnhemse treffer. Vlak daarvoor verliet aanvoerder Matúš Bero het veld in, wat lijkt, zijn laatste thuiswedstrijd voor Vitesse te zijn geweest.

De man van de wedstrijd werd toch echt de nummer 42 van Vitesse. Manhoef completeerde zijn hattrick met een Arjen Robben-achtige solo: 5-0.
In het laatste kwartier van de wedstrijd mochten Jeroen Houwen en Tomáš Hájek nog speelminuten maken. Houwen vertrekt na elf jaar onder contract te hebben gestaan naar RKC Waalwijk en werd onder luid applaus ontvangen. In de absolute slotfase werd het nog erger voor de Trots van het Noorden. Sondre Tronstad, die ook zijn laatste thuiswedstrijd voor Vitesse speelde, mocht vrij uithalen vanaf de rand van de zestien en zag zijn poging via de hand van De Boer tegen de touwen slaan: 6-0. Zo bezorgde ook de Noor zichzelf een mooi GelreDome-afscheid.

Dankzij de eclatante overwinning is Vitesse officieel veilig in de Eredivisie. De Arnhemmers sluit het seizoen volgende week zondag (14.30 uur) af bij Feyenoord. Bij een driepunter in De Kuip kunnen zelfs nog nummer 11 NEC en nummer tien Go Ahead Eagles worden voorbijgestreefd. Aan de onderkant kan Fortuna Sittard eventueel nog langszij komen.