31 december 2010 In de media

2010: jaar van de aftocht van de clubmensen

Vitesse brak in 2010 met de clubmensen Marc van Hint­um, Edward Sturing en Theo Bos. Hoe kijken zij te­rug op hun vertrek? En hoe gaat het nu met ze?

Voor Vitesse was 2010 ui­teraard het jaar van Me­rab Zjordania. In de scha­duw van de komst van de Georgische clubeigenaar was 2010 ook het jaar waarin Vitesse hard heeft gesneden in het eigen vlees. De Zilveren Vitessenaren Edward Sturing en Theo Bos ver­dwenen, net als clubman Marc van Hintum. Een opmerkelijke oogst na een turbulent kalender­jaar. .

„Ik vind het erg jammer dat er op de technische functies geen Vites­se- mensen meer zitten”, zegt Van Hintum. „ Je ziet bij steeds meer clubs dat ze juist mensen zoeken die er niet voor eigen eer en glorie zitten, maar juist voor de club.” Van Hintum ( 43) was de eerste van de drie die Vitesse verliet. De technisch directeur kondigde in april 2010 aan dat hij zijn aflopen­de contract niet ging verlengen. De gewezen linksachter was door de Raad van Commissarissen lang aan het lijntje gehouden over een nieuwe verbintenis en repte van een vertrouwensbreuk en een wei­nig respectvolle behandeling.

Het tot medio 2011 doorlopende contract van Sturing (47) werd eind augustus afgekocht. De oud- speler en -trainer van Vitesse kwam in 2008 terug naar Arnhem, om als assistent-trainer de clubcul­tuur te bewaken. Na een half jaar belandde hij al op een zijspoor, na de komst van trainer Theo Bos. Sturing was scout en op huurbasis trainer van FC Volendam, voordat hij Vitesse verliet.

Op 21 oktober 2010 moest Bos ver­trekken. Volgens de officiële lezing had de hoofdcoach te slecht gepres­teerd. Bos had bovenal nauwelijks een band met Zjordania, die de on­ervaren Spanjaard Albert Ferrer als vervanger aanstelde.

Hoe kijken jullie nu terug op jullie vertrek bij Vitesse?

Van Hintum: „Ik vind het nog steeds jammer. Het was misschien niet gezond, zo betrokken als ik was, ik zou nu meer afstand ne­men. Maar ik wilde het beste voor de club. Achteraf denk ik dat onze visie, met veel kansen voor de jeugd, goed was gezien de situatie waarin de club toen zat. Daar sta ik nog steeds helemaal achter.”

„ Of ik mijn vertrek verwerkt heb? Dat wel. Dat proces begon al in ja­nuari. Toen was er geen duidelijk­heid over mijn contract en dacht ik al dat het niet goed zou komen. Het duurde te lang. Toen ik uitein­delijk zelf de knop heb omgezet, was ik er klaar mee.”

Sturing: „Het is altijd jammer als je op zo’n manier weggaat bij een club. En het is extra zuur als je er 22 jaar emotioneel heel sterk bij be­trokken bent geweest. Ik heb wel even de tijd nodig gehad om dat te verwerken.”

„ Achteraf kun je zeggen dat ik te vroeg ben teruggekeerd bij Vitesse, nadat ik twee jaar eerder als trai­ner zelf was gestopt. Maar dat is achteraf. Het plan dat er lag, dat ik als cultuurbewaker zou fungeren, dat werd niet uitgevoerd. Maar dat plan was goed en daarom was het niet te vroeg om terug te komen.”

Bos: „Ik ben er nog steeds teleurge­steld over. Het gevoel dat ik in het begin had, dat heb ik nog steeds. Ik zal fouten hebben gemaakt, maar ik heb niet het gevoel dat het aan mezelf gelegen heeft. Ook om­dat Vitesse na mijn vertrek niet be­ter is gaan presteren. Dan zie je dat daar het probleem dus niet lag, maar in de spelersgroep. Er moet kwaliteit bijkomen, met name er­varing. En het scorend vermogen, dat is nog steeds een probleem.”

„In het begin hoopte ik niet dat Vitesse zou winnen. Dat stadium ben ik nu wel voorbij. Natuurlijk doet het pijn als je moet vertrek­ken bij de club waar je je hart en ziel hebt liggen, maar ik heb het in­middels wel verwerkt. Uit de reac­ties in de voetbalwereld merk ik dat ik weinig imagoschade heb ge­leden. Ik hoop dat Vitesse in de winterstop de dingen doet die no­dig zijn om het linkerrijtje te ha­len. Voor de club is de Zjorda­nia- injectie top geweest. Als de dromen waar worden, dan is dat fantastisch voor het publiek. Ik hoop echt dat dat lukt.”

Wat hebben jullie sinds jullie vertrek gedaan?

Van Hintum: „Ik ben nu drie, vier dagen in de week assistent-trainer bij Helmond Sport. Kijken wat het trainersvak inhoudt. Dat doe ik met liefde en plezier. Verder heb ik mijn televisiewerk (vast con­tract bij Sport 1 en gastoptredens bij Voetbal International, red.) en af en toe probeer ik spelers weg te brengen. Clubs willen soms van spelers af en dan probeer ik een oplossing te vinden. Dan ben ik een soort intermediair. Via mijn netwerk krijg ik dan soms toch spelers weg.”

„Dat ging zo bij Nicky Hofs, die van Vitesse naar Cyprus ging. En achter de schermen ook bij Santi Kolk, die vertrok naar Union Ber­lin. Ik was per 1 juli officieel uit dienst bij Vitesse. Nadien, toen ik voor mezelf werkte, heb ik dus toch nog voor Vitesse gewerkt. Dat was voor beide partijen gun­stig.”

Sturing: „Ik kijk heel veel wedstrij­den, drie of vier in een weekend. Voor De Telegraaf en Eredivisie Li­ve. Straks ga ik een weekje naar Turkije, naar Belek. Rondkijken, wedstrijden zien. Ik ben bijna al­tijd bij de wedstrijden van Vitesse. Vitesse blijft Vitesse, ik kom er nog steeds met veel plezier kijken. Vaak wordt een club bepaald door een aantal mensen dat er zit, maar een club is veel groter dan twee of drie mensen. Je hebt ook nooit problemen met de club, maar met mensen.”

„ Ik zit nu dertig jaar in het prof­voetbal en bekijk het nu voor het eerst van afstand. Dat is best eens goed. Het spanningsveld valt weg, waardoor je voetbal steeds meer re­lativeert. Als je er nauw bij betrok­ken bent, dan zijn er weinig din­gen belangrijker in het leven. Ik volg het voetbal nu vanuit een an­dere positie. En heb de accu weer op kunnen laden.”

Bos: „ Ik zit veel in de sportschool, ook vanwege de knie-operatie in oktober. Verder ben ik veel om me heen aan het kijken. Ik ben in Tur­kije en Duitsland geweest, bij clubs, wedstrijden kijken. Mocht er in januari niets komen, dan ga ik daar mee door.”

„Belangstelling van VVV-Venlo?

Nou, uiteindelijk is er geen recht­streeks contact geweest. Alleen via via. Ik heb door laten schemeren hoe ik het zou willen. Ik ga ervan uit dat het definitief van de baan is, al weet je dat nooit.”

Wat zijn jullie plannen voor 2011?

Van Hintum: „Ik zou wel weer bij een club willen werken als tech­nisch directeur.”

Sturing: „Dat wat ik nu doe is leuk, maar ik zou het niet mijn he­le leven willen doen. Straks wil ik weer op het veld staan. Er komt re­gelmatig iets voorbij. In het begin van dit seizoen kon ik naar clubs, maar ik wilde afwachten hoe het met mij bij Vitesse ging. Ik wil zorgvuldig zijn in wat ik wil doen. Als de telefoon gaat, en je meteen een goed gevoel krijgt, dan is het goed. Dat heb ik nog niet gehad. Ik wil wel kijken dat ik in het nieu­we seizoen weer wat ga doen. Als dat voor die tijd al zou kunnen, dat zou leuk zijn.”

Bos: „Ik ben klaar voor een nieu­we club.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: