21 december 2011 In de media

“Lieder heeft iets wat profs missen”

Mart Lieder heeft bijzondere kwaliteiten, zo vindt zijn huidige trainer Pim Kaagman. Vitesse hoopt de 21-jarige amateur over te nemen van zondaghoofdklasser Purmersteijn.
Lieder kan een contract voor anderhalf jaar tekenen in Arnhem. Voorwaarde is nog wel dat de KNVB dispensatie verleent want een tussentijdse overgang van de amateurs naar de profs is normaal gesproken niet toegestaan. Lieder trainde al enige tijd mee bij Vitesse en deed dat eerder ook bij FC Volendam. Beide clubs wilden hem graag vastleggen, maar de spits koos voor Vitesse.

"Ik wist dat ik hem sowieso ging kwijtraken, alleen hoopte ik op het einde van het seizoen", aldus Purmersteijn-trainer Pim Kaagman. "Het zou vreselijk jammer zijn als hij in de winterstop vertrekt, maar dan preek ik voor eigen parochie. Mart heeft daar niets mee te maken. Voor hem is het natuurlijk fantastisch."

Geen Gerd Müller

"Mart is bezeten van voetbal, dat zie je in zijn spel", vervolgt de coach. "Hij is fysiek sterk, snel en tweebenig. Hij is geen spits die blijft wachten en dan op de juiste plek staat om een goal binnen te tikken. Geen type Gerd Muller. Hij creëert zelf kansen en doelpunten, heeft een actie. Als hij de bal ontvangt kan hij vanuit het niets iets creëren, de keeper uitspelen, en een goal maken. Dat hij kwaliteiten heeft, kan een blinde zien. Hij is er dit seizoen alleen anders mee omgegaan."

Lieder maakte voorheen deel uit van de jeugdopleiding van FC Volendam en daarnaast kwam hij uit voor amateurclubs AFC, Hollandia en FC Purmerend. Vorig jaar stapte hij over naar Purmersteijn en met die club maakte hij promotie naar de Hoofdklasse mee.

Skileraar

"Vorig seizoen was lastig", zegt Kaagman, die dit jaar aantrad als coach van de Purmerenders. "Mart is skileraar en zat vanaf half december in Oostenrijk. Pas ver in april kwam hij weer terug. Voor dit seizoen zeiden we tegen hem: ‘Wat wil je? Kies je voor het voetbal of het skiën? Als je weer gaat skiën heb ik geen plek voor je. Dan moet je naar een andere club.’ Toen zei hij dat hij heel graag een heel seizoen wilde volmaken."

Ondanks die kwaliteiten verwacht Kaagman niet dat Lieder er meteen zal staan in Arnhem. "Vitesse heeft natuurlijk al Wilfried Bony, ze hebben Jonathan Reis gehaald en nu ook Mike Havenaar, een Japans international, dat is wel een ander niveau. Maar Mart heeft wel iets wat profs niet hebben en dat is onbevangenheid. Dat zag je ook bij Jens Toornstra, die enkele jaren geleden ook nog bij Alphense Boys speelde. Hij is nog niet overvoerd met opdrachten. Wij moeten het hebben van het collectief, maar Mart is vrij om het verschil te maken. De overstap zal fysiek absoluut zwaar zijn, maar heeft natuurlijk al enige tijd meegetraind bij FC Volendam en Vitesse. Wat dat betreft is hij al gewend. Vitesse zal daar verstandig mee omgaan en zal zorgen dat hij heel blijft."

Goal

Hoofdsponsor: