10 augustus 2019 In de media

“Musonda net zo’n belofte als Odegaard”

Vitesse-trainer Leonid Slutsky is dolgelukkig dat Charly Musonda steeds fitter wordt en vanavond in de uitwedstrijd tegen Willem II zeker een halfuur inzetbaar is.
De Chelsea-huurling, die vorig seizoen door ellendig blessureleed in Arnhem op veertien speelminuten bleef steken, is in de ogen van de Rus een uiterst belangrijke schakel dit seizoen.

„Zijn potentie is heel groot. Hij is de beste Chelsea-speler van zijn generatie inclusief Tammy Abraham en Ruben Loftus-Cheek. Het is voor mij een belangrijk doel dit seizoen om de echte Musonda weer terug te krijgen, omdat hij zo’n grote belofte voor de toekomst is, zoals vorig seizoen Martin Ødegaard. Hij heeft alle kwaliteiten, alleen fysiek moet hij nog verbeteren, maar stap voor stap zal hij een heel belangrijke speler voor ons worden. Musonda is snel, heeft een goede dribbel, een geweldige techniek en begrijpt het spel. Hij heeft alle kwaliteiten die nodig zijn.”

Vleugelposities

Musonda kan op tal van posities uit de voeten. „Zoals we nu spelen, kan hij zowel aan de rechterkant als de linkerkant spelen. Typische vleugelposities hebben we niet. De spelers aan de zijkanten moeten naar binnen komen en de centrale middenvelders ondersteunen.”

Als Musonda al toe zou zijn geweest aan een basisplaats, dan had Slutsky hem heel goed kunnen gebruiken tegen Willem II. Door de schorsing van Riechedly Bazoer, die tegen zijn oude club Ajax twee gele kaarten en dus rood incasseerde, komt er centraal op het middenveld van Vitesse een plekje vrij. Matus Bero lijkt de aangewezen speler om die positie in te vullen, waardoor Slutsky aan de linkerkant een vacature heeft. Musonda zou daarvoor de ideale kandidaat zijn geweest, maar nu gaat de keuze voor de Rus tussen Navarone Foor en Jay-Roy Grot, de lange aanvaller, die voor een jaar wordt gehuurd van Leeds United.

Bewuste beleidskeuze

Opvallend is het kleine aantal huurlingen in de selectie van Vitesse. Tot op heden zijn alleen Musonda en Grot op huurbasis actief voor de Arnhemmers. Dat is een bewuste beleidskeuze, aldus Slutsky. „We proberen een ander niveau Chelsea-spelers te krijgen dan in het verleden. Eduardo, Clarke-Salter en Musonda zijn daar voorbeelden van. Niet heel jonge spelers, die voor het eerste uitgeleend worden. Als je Chelsea-spelers haalt, moet je ze de kans geven om in de basis te spelen of daar dicht bij te zitten. Dat is voor jeugdspelers die voor het eerst uitgeleend worden heel lastig. Dan vind ik dat je er niet aan moet beginnen. Bij de categorie spelers waar wij ons tegenwoordig op richten is het eerste doel van Chelsea om ze te verhuren aan clubs uit de Bundesliga of Serie A. Maar misschien zal er nog wel iemand kunnen komen aan het einde van de transferwindow, zoals vorig jaar is gebeurd met Musonda.”

TG / Foto’s SV

Hoofdsponsor: