23 december 2013 In de media

“Toch met goed gevoel richting kerst

Vitesse sloot ‘Project 2013’ af in mineur. Bekeruitschakeling in Kerkrade en de eerste plaats in de Eredivisie verspeeld in Almelo. Vlak voor kerst was er toch ook nog trots.
"Theo, jouw oude baas is er ook", meldt een kalende man met snor en met het logo van Heracles Almelo op de linkerborstzak van zijn zwarte colbert. Theo Janssen, gekleed in een bordeauxrode jas en fluorescerende gele trui met capuchon, heeft een wit kopje gevuld met koffie in zijn hand. "Wie bedoel je dan? Paul van der Kraan? Karel Aalbers? Dat zijn ook ouwe bazen", zegt Janssen zonder gel in de haren en met paar-dagen-baardje.

"Nee, ik bedoel die Rus. Ik heb geregeld dat hij nu naast jullie zit", vertelt de man met een accent wat in het oosten van Overijssel vaak te horen is. "Bedoel je Chigirinsky?", vraagt Janssen. De man lacht, net als vier journalisten die het gesprek aanhoren. Ze worden een paar tellen later begroet door Merab Jordania, met een kek zwart montuur op de neus, gehuld in glimmende zwarte bomberjack-achtige jas en met een telefoon in de hand. "Georgian media have arrived", zegt een journalist van de Gelderlander. Jordania moet lachen. Hij is niet gekomen om een artikel te schrijven, zegt hij. Zijn huidige rol bij Vitesse is die van voormalig eigenaar.

Wintertoneel
In een persruimte van het Polman Stadion is op een televisie de wedstrijd tussen AZ en sc Heerenveen te volgen. In de koffiehoek wijst de koffiejuffrouw naar een wit eetbord vol sneetjes van kerstbrood. Schrijver Marcel van Roosmalen pakt een sneetje. "Als het gratis is, eet ik alles", reageert Van Roosmalen als Ester Bal, persvoorlichtster van Vitesse, vertelt dat ze zojuist onderweg al hebben gegeten. In een wegrestaurant, meldt Janssen. Hij is samen met Van Roosmalen en Bal in een witte Volkswagen Up naar Almelo gekomen.

Vitesse sluit 2013 af in een regenachtig Almelo. Laatste werkdag voor de spelers. De temperatuur is zo'n zes graden boven de nul. Voor het gevoel is het kouder. Op het kunstgras verspelen de Arnhemmers een 0-2 voorsprong (2-2). De eerste plaats in de Eredivisie werd zondag even voor half drie afgegeven, Op het moment dat Jaïro Riedewald Ajax naar de koppositie bracht zat Lucas Piazon al in het vliegtuig naar Brazilië. Hij viert kerst in Coritiba, waar zijn familie een huis heeft, en daarna voor oud en nieuw naar Rio de Janeiro.

"Ik ga ondanks de resultaten van deze week toch met een goed gevoel de kerstdagen tegemoet. Ajax kan aan kop komen, maar ze hebben dan wel hetzelfde aantal punten als wij. We kunnen nu ontspannen en samen zijn met familie. We zijn dan fris voor de start van het nieuwe jaar", zegt Piazon (19) tegen Goal. "Het is goed om weer even thuis te zijn in Brazilië. Ik reken op veel zon en met oud en nieuw wordt het één groot feest. Dat komt goed. Het vuurwerk in Rio is altijd prachtig. Maar ik maak het niet te laat hoor. Op nieuwjaarsdag vlieg ik terug naar Nederland."

Vriendenbezoek
De spelers van Vitesse waaien alle windrichtingen uit voor de feestdagen. Ze willen bij familie en vrienden zijn. Zoals ook Mike Havenaar en Michihiro Yasuda, voor even weer samen. Yasuda vertrok afgelopen zomer bij Vitesse, maar zit zaterdag met goede vriend Havenaar achter een tafel waarop bordjes met de namen van Peter Bosz en Jan de Jonge staan. Yasuda wijst naar het bordje met de naam van De Jonge en grinnikt, is te horen via de microfoons voor hem, die staan aan. Havenar grinnikt mee. Dat gebeurt ook bij het zien van een foto van Heracles-speler Simon Cziommer (ex-Vitesse) op het programmaboekje en als de twee langs een rek met hesjes van FOX lopen. De giechelende Japanners gaan de komende dagen op bezoek bij vrienden in Duitsland.

Davy Pröpper is ook één van de spelers die even weg gaat. Hij zit met de kerst in Parijs. Guram Kashia (26) gaat samen met land- en teamgenoten Valeri Qazaishvili en Giorgi Chanturia naar Georgië. Het is nog een paar graden boven nul in Tbilisi. Met familie restaurants in, maar zonder kerstboom. "Wij vieren kerst op 7 januari. Dat doen wij als we op trainingskamp in Abu Dhabi zijn. Zonder mijn familie, maar Vako en Gio zijn eigenlijk ook als familie voor mij. We drinken dan vast een lekker glas wijn. Misschien dat onze Servische vriend ook aanschuift. Hij is ook orthodox", aldus Kashia. Hij doelt op Marko Vejinovic. "De anderen zijn ook welkom trouwens."

Op een meter van Kashia, in de catacomben van het Polman Stadion, vertelt Piazon hoe de kerstdagen dit jaar in schril contrast staan met die van vorig jaar. "Ik was toen met de beloften van Chelsea op weg naar Norwich. In Engeland spelen ze altijd. Ook als het ijskoud is en sneeuwt. Ik verlang naar de zon. Ik verheug me op de dagen in Brazilië", zegt de clubtopscorer van Vitesse in de eerste seizoenshelft: elf doelpunten.

Hugo Bosz
Bij de koffiehoek in de persruimte was voor de wedstrijd een discussie over het gebruik van winterkampioen, herfstkampioen en Herbstmeister. Termen die Kashia niet veel zeggen. "Het was mooi geweest als koploper de winterstop in te gaan, maar we zijn pas net over de helft in de competitie. 2013 was ondanks deze week al geslaagd. Vitesse heeft nooit zo hoog gestaan. We hebben historie geschreven. Niemand verwachtte dat we zo hoog zouden staan. Ik in ieder geval niet. Ik ben trots op wat we al hebben bereikt. De laatste twee wedstrijden waren niet goed, maar we gaan met een positief gevoel naar 2014 en de tweede seizoenshelft."

Janssen staat ook in de catacomben. Muts in de hand. Hij krijgt een knipoog en een hand van Pieter Vink als die de kleedkamer uitkomt. De scheidsrechter heeft volgens een verslaggeefster van FOX Sports een lekker luchtje op. "Welke? Deze is volgens mij van Boss", antwoordt Vink met een Graziano Pellè-scheiding in het zwarte haar en eenzelfde soort bril als Jordania op zijn neus. "Peter Bosz?", vraagt Janssen. Vink: "Nee, Hugo Boss."

Peter Bosz schudt ondertussen handen met spelers van Heracles. Oude bekenden van vorig seizoen. "Kijk niet zo boos", zegt Heracles-verdediger Mike te Wierik als hij Bosz begroet. De coach van Vitesse lacht als een boer met spreekwoordelijke kiespijn. Op een paar vierkante meter klinken in het Nederlands, Engels en Twents gelukswensen voor het nieuwe jaar tussen voetballers, leden van de technische staf, journalisten en medewerkers van de clubs.

Vitesse-directeur Mohammed Allach omhelst Janssen en geeft hem een kus op de wang. Ze spreken elkaar, zeggen ze. Op 3 januari staat de eerste training van het nieuwe jaar op het programma. Tot die tijd kan de nummer twee van de Eredivisie vakantie vieren. Althans, de medewerkers van geelzwart voor de schermen.
 

 

Goal / Foto’s SV

Hoofdsponsor: